Ponedeljak, 26.07.2010.

08:00

Vanredna sednica trajala 12 sati

Rasprava u Skupštini o Vladinom predlogu Rezolucije o Kosovu trajala 12 sati. Prihvaćena tri amandmana SNS, pa je Tomislav Nikolić najavio podršku Rezoluciji.

Izvor: B92

Vanredna sednica trajala 12 sati IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

163 Komentari

Sortiraj po:

bane

pre 13 godina

Kada bi se bar 12 minuta bavili javnom rasvetom u Kragujevcu, Kraljevu, Pancevu...za ovu zemlju bi i bilo neke perspektive, ovako nas terate da sami polupamo sva svetla kako bi zavladao potpuni mrak.

iBielive

pre 13 godina

-"Alo, alo"...
-"alo ovde Srbija..."
-"Sta ima novo?..."
-"alo, NISTA- sve po starom..."


onda, vidimo se u XXII Veku, mozda!!!

Beqa

pre 13 godina

Pratio sam celu sednicu. Od ovakve Srbije ne treba da se plasi niko, osim samih Srba. Neverevatno je kako Srbiju nisu dovoljni porazi. Ovom rezolucijom odlucuje se za jos jedan poraz.

Obrenovic

pre 13 godina

" On je dodao da u međunarodnim odnosima nema "simpatija i antipatija", već samo interesa, i da je nemoguće da nekome nisu važni dobri odnosi sa najvećom zemljom na Balkanu."

Iritantna glupost i samoljublje. Po cemu najveca? Po povrsini smo manji od Bugarske. Po broju stanovnika daleko manji od Grcke (i Rumunije, ako se ona racuna kao Balkan, sto se ponekad cini). Dakle, po cemu osim po visku egoizma i autizma???

Stbg

pre 13 godina

Srbi su uvek bili kompleksasi vise vrednosti i megalomani. Bugari su podmukli i zaostali. Grci su nam okej al su lenji. Rumuni su jadni al s njima nikad nismo ratovali tako da je to ok. Madjari su zlikovci. Makedoci su ok, znaci nisu ni za kritiku, britanci, nemci.. jednom recju svi su glupi i nikakvi samo smo mi pametni. Tako smo dosli do situacije da srpski narod ima 3 drzave u ko zna koliko jezika. S jedinim narodom koji nam je blizak, hrvatima, nismo uspeli ni posle sto godina da se sporazumemo na normalan nacin. A kosova sto se tice, to je uvek bio samo mit a u praksi deveta rupa.. Koliko albanaca ovde ostavi komentar na srpskom i mozete li vi to na albanskom i sta vam to govori..

Kosovo, danas-juce-sutra.., zaboraviste Srbiju, drugovi!

pre 13 godina

12 sati sastancenja... pa, nista!

Njima lepe dnevnice, a nama puna glava nicega.

Dosta bre vise sa zamajavanjem gladnog, zednog i bednog naroda, pocnite vec jednom da radite u interesu naroda, ili se maknite odatle.

VladeX

pre 13 godina

Pa dobro, gospodo iz LDP-a, zašto ne kažete koja je to ispravna politika? Prvo ste pričali da treba priznati Kosovo, pa kada je Vuk otvoreno pitao vašeg vođu, gospodina Jovanovića, da li hoće da on bude taj koji će u Ujedinjenim Nacijama da glasa za nezavisnost Kosova, ovaj se uprpao i počeo da vrda i da se vraća na staru pesmu kako je ova politika pogrešna i kako treba da se menja. Lako je pričati da nešto ne valja. To može svako. Kažite, gospodo, kako valja. Ja nisam simpatizer SNS-a i ne volim gospodina Nikolića, ali on je u toku jedne sednice pokazao više političke zrelosti nego Čedomir Jovanović i LDP za celo vreme svog (političkog) postojanja.

SlobodanNS

pre 13 godina

Prijatno me iznenađuje koliko bar ovde ljudi vidi stvari koje oni primati u skupštini ne vide. I kada će ti izbori da konačno glasam za LDP i da znam zašto sam to uradio.

matori

pre 13 godina

Tadić je, svojim nastupom u Narodnoj Skupštini Srbije, definitivno dokazao da nije dorastao položaju koji ima.

...bla, bla, bla... ja, kao predsednik ...bla, bla... ja, kao predsednik ...bla, bla... ja, kao predsednik ...bla, bla, bla...

Svi zajedno, uz malobrojne časne izuzetke, pokazali su da nisu na nivou postavljenog zadatka, a poneki da uopšte nisu ni dostojni da sede u skupštinskoj sali...

Tresla se gora, rodio se miš!
A za nekih pedesetak dana će da sledi gromoglasni blam, o kojem će posle ponovo da se raspravlja u Skupštini...

Pipin Mali

pre 13 godina

Kosovo smo sistematski gubili godinama, deo po deo, pa bi sada da to nekako vratimo. Morrre...okanite se gospodo ćorava posla. Kosovo neće imati stolicu u UN dok to ne dozvole Rusija i Kina, a za sada im nije u interesu. Nego PRAVAC EU, pa kad se izborite za punopravni status, onda se borite za Kosovo sa bolje pozicije - ekonomski jačeg partnera. Dakle, sada imate preča posla nego da se preganjate ko oće, a ko neće sa prizna narko-državu.

sasa jokic

pre 13 godina

Jeremica smeniti sutra, ali sutra ujutru!!! ...Tako mlad a tako zaostao ou shvatanjima savremenog sveta! Rusi su te skolovali da govoris americkim akcentom, i to je sve!

Pera cata

pre 13 godina

Danasnje zasedanje sumarno:
1. vladajuca strana parlamenta je progovorila, sto je dokaz da su svesni fijaska koji su doziveli u Hagu (obicno cute kao zaliveni). Neki bolje da nisu progovorili (DS Milivojevic iz Otpora, Trivan i Micunovic)
2. Cvetkovic (predsednik Vlade) je presedeo celu sednicu, bez reci, nije bilo razlike izmedju enterijera i njega, sedeo u drugom redu
3. Jeremic je isturen da primi sve udarce, dobro se borio, ali je izasao sa politickim modricama zauvek
4. Tadic je odrzao ocekivano prazan govor (uz manje "JA"), vizionarsko-istorijski, sa elementima stand-up komedije (nesrecni SPS Skundric koji mu prinosi vodu kao segrt)
5. Najozbiljni u debati su bili DSS, LDP i SRS.
6. Ja sam od veceras presao u opoziciju na svim nivoima (lokal, republika, predsednicki kandidati).

md

pre 13 godina

Nemam ništa protiv nacionalnog jedinstva oko Kosova, ali smatram da političari trebaju taj posao da obavljaju volonterski, pa kad dođu pozitivni rezultati, kada jednom u životu dobijemo neku miroljubivu bitku, tad uzmite i platu.
Stvarno nema smisla, zarađujete pare na nečijoj za sada samo nesrći,i to u nedogled,siguran posao,aj se borimo još jedno 45 godina, da nam i deca budu političari, da nastave tamo de smo mi nastavili, ne stali..

bane bumbar

pre 13 godina

Ovo je uvod u početak kraja,Generalna skupština UN će u septembru staviti tačku na svu priču oko Kosova,do nove godine Kosovo će biti priznato u UN-u.A ovu državu će i dalje voditi slepci.

Jovan

pre 13 godina

E fino, sad, posto ste se lepo igrali i bili dobri, 'ajde svi kod Bote. Spremila mama gicetinu i snenokle..
Kako vas BRE nije sramota!? Mlatite praznu slamu za velike pare. Dokle? Doci ce gladan narod i porucice vam da odete u skokovima. Dosta!
... Veliki deo danas misli kao ja.

baba-Rosa

pre 13 godina

A zasto mnogi toliko zaziru, od eventualnog izlaska Srbije, pred GS UN, sa rezolucijom? Ako do tada tzv. Rep. Kosovo bude priznalo 96 drzava (sto je sve izvesnije), naravno da ce biti bespredmetno pitanje, da li Srbija i da izlazi sa rezolucijom. S druge strane, vise je nego ocigledno, da je ceo svet polarizovan, po pitanji secesije KiM! U EU, 5 drzava, od 27, nije priznalo tzv. Rep. Kosovo, sto je daleko manje od 98%, kao sto neko napisa, ali i da je 99%, EU "radi" po sistemu konsenzusa, a njega nema, dogod svih 27 drzava EU ne prizna tzv. Rep. Kosovo. To i EU zna, zbog toga toliko pritiska i ucenjuje Srbiju, po pitanju "tehnicke saradnje" i clanstva.

Jedno je sigurno, da su ovo, odlucujucih par meseci (do septembra), gde bi srpska politika trebalo dobro da odvaga sve okolnosti, u svim eventualnostima. Vremena je malo, ali ne treba ni zuriti. Do septembra, Srbija mora imati jasam stav i zacrtan put, sta posle podnosenja rezolucije GS UN, u obe varijante ishoda (nevezano za broj priznanja tzv. RK), a zatim, i odgovore, na sva pitanja koji su pred ovom drzavom, a koja su mozda i teza i komplikovanija, od "podnosenja rezolucije GS UN"! Dva su osnovna: EU i NATO. EU - Hoce li politika ove zemlje, i dalje biti zelja za clanstvom u EU, ili ne, koliko je spremna da "ceka" do prijema i sta ce uraditi u slucaju, da se za 15 godina pojavi "konacni" uslov: priznanje tzv Rep. Kosovo; a sta je alternativa, ako odustane od clanstva? NATO - Hoce li ova drzava i dalje zadrzati neutralnost, sta ce Srbija uciniti, ako je za 15 godina napadne neka susedna drzava, clanica Nato-a, ili ne (ako za toliko god, jos uvek na Balkanu bude drzava van te alijanse), ili ce, u najkracem mogucem roku, aplicirati za clanstvo? (Sta bismo, ako recimo, za 15 g, tzv. RK udje u NATO, ili bez ulaska, pa posalje trupe u presevsku dolinu? Ne znamo, ni sta bismo, kada bi sutra, "specijalne snage Kosova", kako kaze Redzepi, usle u severnu Kos. Mitrovicu!)
Kurtoaznih kontakata nasih zvanicnika, sa strancima, slicni onim iz 70ih godina proslog veka, vise ne sme da bude! Tacno se mora znati, sta ce se i ko pitati i o cemu ce se pricati. Koji god put i cilj da izabere, Srbija ce morati "rudarski" da radi u diplomatiji. Precizni razgovori, efektni sporazumi i postovanje dogovorenog.
Moje misljenje je, da Srbija ne bi trebalo da predlaze rezoluciju GS UN, umesto toga, treba kroz bilateralne susrete sa 22 drzave EU (koje su priznale tzv. Rep. Kosovo), da dobije saglasnost, da nikada "priznanje Kosova", nece biti uslov, za ulazak u EU. S` druge strane, mislim, da ova drzava, ne moze napraviti pomak ka brzem clanstvu u EU, ukoliko zadrzi neutralnost, odnosno, trebalo bi u najkracem mogucem vremenu, pripremiti sve sto je potrebno i aplicirati za clanstvo u NATO: skupstinska i javna rasprava, (ako je neophodan) referendum, (amandmanska) promena Ustava, i zahtev za clanstvo.

Na kraju, od svega (koju god od opcija odabrala Srbija), inperativ joj je da po svaku cenu sacuva biolosku supstancu stanovnika! Mozda nekom ni danas nije jasna svetska konstelacija snaga, i nasa snaga u tom kontextu, posebno gledajuci unazad (ne dalje od XX veka, 1912./1918., 1941./1945., 1991/1995, 1999. ponosne godine i perjodi nasih epopeja i stradanja, a cela nam je istorija takva), ali vremena su se promenila! Trenutno nemamo iskrene prijatelje, ni u svetu, ali ni medju komsijskim drzava, sto je jos gore. Tako nesto se nikada u nasoj istoriji nije dogodilo. Jednostavno, ili cemo naci svoje mesto, ili cemo nestati, i kao narod i kao drzava!

ps: izuzetno izlaganje je imao gospodin Dacic, a posebno poucno, dobronarno i emotivno, gospodin Pastor, razmislimo (i) o tome ...

Ziveo Kralj Dragutin i Metohija!

pre 13 godina

Sve lepse od lepseg, a najlepse ono - tuziti par drzava koje su priznale Kosovo, pa nek se ostali posle dobro misle! To, gospodo, TO!!! O'ma presavij tabak, pljuni na plajvaz, pa uddrri parnicu protiv Naurua, Lihtenstajna i Burkine Faso; nek vide oni, BRE! Ako vam to ne vrati Kosovo, stvarno ne znam sta ce. Samo... kako stvari stoje, bojim se da nece. Kako stvari stoje... Sud bi trebalo da tuzite. Nego sta! Da tuzite Sud. BRE! A ako ne to, slucajno, ne pomogne? E... onda cete tuziti... Boga. A kome? Pa, Kostunici, naravno.

Peter Radan

pre 13 godina

Budite ljudi kad vec niste te dajte ostavku na svoje polozaje i raspisite nove izbore. Davno je vec dokazano da niste sposobni.

katica

pre 13 godina

U jednom sovinisticko-nacionalistickom nasledju iz SM-ere, ova Vlada nije mogla ama bas nista bolje da ucini, nego sto je do sad cinila. Kad se promeni ukupno, kako individualno tako i svenarodno misljenje, (kroz lustraciju) promenice se i Vlada. Jer, Vlada nije sisla sa neba. Ona je direktni proizvod i cinilac nase slobodne demokratske volje i nasih zelja.

ldpsvm

pre 13 godina

Slusao sam danas izlaganja u Skupstini, i moram priznati,da su mi se izlaganja gosp. Jovanovica(LDP) i gosp. Pastora(SVM) najvise dopala. Znam da je tesko priznati, ali Kosovo je izgubljeno!

cist realizam

pre 13 godina

ne treba priznati kosovo iz cistog pravnog razloga. ako smo pravna drzava onda moramo promeniti ustav i onda priznati gubitak teritorije. sto se tice onih drugih. voleo bih da neko kaze cime garantuje da ce mo priznanjem kosova uci u EU. kao sto nas lazu da to nije uslov isto tako nas ovi drugi lazu da je to uslov. NECEMO UCI U EU jos bar 20 godina. njima nije trebala ni rumunija ni bugarska a kamoli mi. zbog toga sto nas LAZU vise ni ne glasam za njih. sta god rekao ldp mi smo SVE UCINILI ALI ONI NAS I DALJE NECE PA NECE.

USA u srcu

pre 13 godina

Iz komentara se moze videti da je prekogranicni humanizam postao jaci, i da nivo nacionalnog ponosa opada (obostrano). Dan nacionalnog pomirenja Kosovara i Srba nije daleko. On je realnost i nuzda. Nekoliko dana nakon odluke MSP se moze shvatiti kako je ova odluka svima dobrodosla. Sud je izgovorio ono sto nije smeo kod nas niti jedan politicar. Za daljnje korake prema pomirenju, potrebna je jos jaca pomoc prijatelja EU i SAD-a. Nase teorije o survavanju, secesijama i pucanju sveta se nece ispuniti, niti trebaju. Mir u svetu, i pozitivan razvoj na Kosovu su i nase dobro. Hvala Evropa, hvala SAD!

Realpolitika

pre 13 godina

Lazi danas, lazi sutra, lazi stalno - pa mozda jednog dana ce neko da ti veruje; kockaj danas, kockaj sutra, kockaj neprekidno - pa sta ispadne, kad je vec sve izgubljeno. Ali, g. Jeremicu, Generalna Skupstina ne prihvaca ni lazi ni blef igru. Znaju oni sve to jer ona postoji prije nego sto ste Vi rodjeni.

Aleksandar

pre 13 godina

Mnogi psihijatri ce vam reci da je jedan od najcescih znakova ozbiljnih mentalnih poremecaja - ponavljanje iste radnje u ocekivanju razlicitih rezultata. Vi sami izvucite zakljucak...

Aleksandar

pre 13 godina

Iz svega navedenog izvodi se zakljucak da svi znaju da je Kosovo davno otislo, al' jedni bi da se biju (tj. da se biju drugi dok oni u pozadini pljackaju) a drugi bi da se frljaju dopisima, a niko nema herca da turi potpis i da prizna realnost.

Pa ako je to, braco, problem, evo ja cu da potpisem da Kosovo NIJE Srbija, pa neka me posle i lincuju, nek' me pljuju po istorijskim citankama, neka me neki nacionalno onesvesceni mandril prebije u autobusu...

Samo da sinu ne ostavim bagaz koji su meni roditelji ostavili! Za mene je vec kasno, al' bar on da ima kakav-takav zivot.

miladin

pre 13 godina

“Istorija se prvi put ponavlja kao tragedija, a drugi put kao farsa", pisao je mladi Marks. Srbija, na zalost, pokazuje da je to tacno.

skromnost je vrlina

pre 13 godina

Imaju oni vremena za gubljenje u Skupstini i ispravljanje "krive Drine", "zato" su i placeni. Ubedjuju narod kako je ono sto oni kazu misle - neispravno, dok je (po njihovom) ono sto kaze MSP neispravno i nekorektno.
Nikad nisu culi za: "Vezi konja gde gazda kaze".

Beogradjanin

pre 13 godina

Mogu oni da raspravljaju koliko hoce. Ja kao Gradjanin Republike Srbije i Srbin priznajem nezavisno Kosovo vec 2 i po godine. U poslednje vreme, sve je vise ljudi u Beogradu i ostatku Srbije poput mene.

Napravite referendum o Kosovu, i dobicete iznenadjujuce rezultate!

Dare

pre 13 godina

E drago mi je da vidim da se narod uglavnom slaze da je vecina napokon shvatila da je Kosovo albansko i da je bitka izgubljena, ali se okrenemo videcemo jedan mnogo dobar razlog zasto nije kraj za Srbiju zasto ovo nije gubitak ovim dobijamo Republiku Srpsku , koja je konstitutivni narod BIH i koja naravno zeli da se pripoji Srbiji, pa ajmo sad kad moze pokrajina da se odcepi referendumom onda moze i republika!!! Srbi glave gore!!!

coa

pre 13 godina

igra je gotova treba priznati kosovo i resavati brojne probleme u srbiji, nezaposlenost, korupciju, problem siromasnih i gladnih, privuci strane investitore i otvarati nova radna mesta, a ovo natezanje oko kosova sto pre prekinuti dosta je bilo narodu je sve jasno i dosta mu je svega i hoce da zivi bolje, ako vama politicarima to nije jasno ja vas onda stvarno ne razumem, zar toliko ne vidite realnost oko vas. STRASNO.

Bitic

pre 13 godina

Gospodine Tadicu, dosta sa zamajavanjem naroda!!! Nemoj da pricas u ono sto i sam ne verujes. Nikada se nije moglo: i jare i pare!!! Vasa tvrdnja: ne odustajemo od Kosova niti od EU, postalo ka uspvanka za malu decu. Vi ste drzavnik, budite se malo ozbiljni, recite biracima vec jednom tu istinu, koja je samo jedna od tih.

Stojan Dioklecian

pre 13 godina

Ja sam za po jedan miting u Beogradu i Pristini. Oba da se odrze pod naslovom Miting ljubavi. U Beograd pozvati 100.000 Kosovara, u Pristini da prisustvuje 100.000 Srba. Da se igra Sote mori Sote, i Zikino kolo, da se dele svece, kolaci, medenjaci, vencici od baba-janja. Ja mislim da bi odziv gradjana dve drzave bio ogroman. To bi bila pobeda razuma i ljudskosti. I prica Kooosooovooo bi se zavrsila i nastala bi normalna svakodnevnica, u dve podjednako bedne i male drzave. Mir brate, da se pije i da se kucnemo. Nazdravlje vam Kosovari! Hajd' ziveli!

ncc

pre 13 godina

Da li postoji neko u svetu da mi obajasni formulu "jednostrana proglasena nezavisnost"???,ili da mi pokaze Petostranu proglasenu nezavisnost"?
Kosovo je proglasilo nezavisnost uz mnogostrane konsultacije sa najvecim silama Evrope i SAD.To SVI znate?

Aleksandar

pre 13 godina

Nisam siguran da ce jos jedna u nizu sednica skupstine Srbije dati neke odgovore koje vec nismo culi. Sve je manje vise jasno kao dan. Velike sile su odlucile u vezi Kosova i Metohije, a sada treba sacuvati i ono malo Srba koji zive dole na Kosovu punih jedanaest godina od kada su mirovne snage tamo rasporedjene. Treba biti mudar u ovako teskoj situaciji.

Julius

pre 13 godina

Zvanicnici Srbije stalno (namerno) potenciraju secesiju ili otecepljenje Albanaca. Tako je Jeremic i na danasnjoj sednici Skupstine Srbije ponavlja.
Otcepljena je celo Kosovo (i Metohija - kako je vi nazovete), a na Kosovu pored Albanaca zive i Turci, Bosnjaci, Romi, Srbi, Crnogorci, Hrvati. Doduse, svi oni zajedno cine oko 7% stanovnistva Kosova, ali po Ustavu Kosova oni imaju sva ljudska i gradjanska prava i slobode. Koliko se to postuje i sprovodi, to je druga prica, i nije krivica samo kosovskih vlasti.
Medjunarodni sud nikom ne daje pravo niti zabranjuje otcepljenje, vc daje misljenje da li je akt o otcepljenju odnosno o proglasenju nezavisnosti u suprotvnosti sa medjunarodnim pravom ili nije.
Nije tacna tvrdnja gospodina Batakovica "da Rezolucija 1244 garantuje teritorijalni integritet Srbije". Jer, rezolucija je samo privremeno garantovala teritorijalni integritet, do odredjivanja statusa Kosova, i to ne integritet Srbije vec tzv. SFRJ, koja je raspala pre proglasenje nezavisnosti Kosova. Pa posto je ta zajednica Srbije i Crne Gore raspala, Kosovo nije imalo nijednog razloga da i dalje ostane u okviru Srbije.
Medjunarodni sud pravde je sve te akte, cinjenice i okolnosti imalo u vidu kada je doneo svoje misljenje. Zato, ne vredi sada traziti dlake na jajetu, jer to nista ne pomaze.

Ja

pre 13 godina

Dok vi lupetate o Kosovu, moja ulica u 21. veku nema asfalt, u mom selu nema kanalizacije, telefon stigao 2006. godine a Internet neće nikad (pišem ovo iz grada, jer sam iz svog sela pobegao). Deca slušaju radio Krajinu (ko ne zna šta je to, srećan je čovek) i zaglupljuju se grand paradama. Od vlade očekujem da me uvede u Evropu i modernizuje selo, a ne da tuguje o Kosovu o mom trošku! Otpustite sunđerbob Jeremića i promenite mantru!

Jeremich go

pre 13 godina

"Zrtveni jarac" koji je sam sebe doveo do zrtvenog oltara Jeremic, mora da ide. Iz cisto moralnih razloga. Ili Srbija i njena Vlada zele da dokazu da je moral u srpskoj demokratiji i drzavi nepoznata stvar?

Bojan

pre 13 godina

Nasi politicari su u velikoj panici! Njihova lica sve govore. Sta raditi? O cemu satima, danima i godinama bez ikakvog cilja pricati, kada se se stvar sa Kosovom najzad resi?
Koju sada neresivu, osetljivo-patriotsku temu naci koja ce nas zaokupljati godinama, a da ne moramo da se bavimo tamo nekim nevaznim, beznacajnim stvarima kao sto je borba za goli zivot ljudi u drzavi na cijem su celu? Razumem da im nije ni malo lako, ali se nadam da ce sa tim poceti sto pre... da makar nasa deca nemaju taj odvratni osecaj, kao sto ga mi imamo, da im je neko ukrao pola zivota da bi se ,,izborili" za trenutak u kom smo sada.

Raica Kikuchi-Vlahovic

pre 13 godina

Unutrasnja subverzivna politika! Tako bi se moglo danas nazvati paralizovano politicko stanje zemlje, koje je ni na nebu ni na zemlji. Vlada kao mrtva sveta indijska krava, opozicija kao mrtvi konj. Sve to u zemlji zvanoj Mrtvaja.

_-_-_-_-_-

pre 13 godina

"Srbija mora najozbiljnije da razgovara sa najmoćnijim svetskim faktorima o tome šta se to od nje traži i očekuje", naveo je Dačić i ukazao da bi Srbija trebalo da bude svesna realnosti u kojoj se nalazi, ali i njenih državnih interesa.

Evo i ovaj bivši Miloševićev saradnik i sledbenik se opametio! Poslušajte ga, razgovarajte i pregovarajte direktno sa onima koji odlučuju. Ne gurajte im prst u oko, jer će nastaviti da nas uništavaju. Setite se knjaza Miloša koji je, takav kakav je bio, ipak uspeo da se izbori za Srbiju.

Prevodilac

pre 13 godina

Generalni cilj Srbije treba da bude rapidno (bolje danas nego sutra) priznavanje Kosova, sto bi ubrzalo njene integracije u EU i NATO. Gospodo skuptinari! Srbija jednostavno nema vise vremena, da ga tako suludo, besomucno i diletantsdki gubi, igrajuci na opasnu kartu zvano UNO. Uradi li to, postavlja se pitanje uracunljivosti srpske politicke elite. Ponovo gurati sve u smeru UNO, oh boze, to vide i nevideci, da je to put katastrofe.

Skywalker

pre 13 godina

Zaboravio sam jos nesto. Kao sto rekoh, sva energija se trosi na donkihotovsku borbu sa vetrenjacama, a o tome svedoce naslovi u medijima u samo u prethodnih mesec dana. Pogresio sam, mesec dana je predug period. O tome svedoce danasnji naslovi u rubrici Vesti sajta B92. Ako mi ne verujete, otvorite rubriku Vesti i skrolujte nadole i videcete sav srpski uzas danas.

Бодин Ракић

pre 13 godina

И КОСОВО И ЕУ = НИ КОСОВО НИ ЕУ То је решење квадратуре Тадићеве политике.

Pop

pre 13 godina

Jeremic se ponasa kao dete koje se zaigralo na fliperu i izgubilo sve “zivote” pa sad trazi od roditelja da mu kupe jos zetona. Jeremicu, GAME OVER.

Pop

pre 13 godina

Vuk Jeremic se ponasa kao dete u igraonici koje je izgubilo sve "zivote" na fliperu i sad trazi od roditelja da mu kupe jos zetona pa da nastavi. Jeremicu, GAME OVER.

XYZ

pre 13 godina

U Srbiji je ocigledno problem ko ce da potpise nezavisnost kosova, ako je to problem, dajte meni, ja cu potpisati, ali mi vi sredite drzavu onakvu kakva treba da bude!!

nn

pre 13 godina

Mi smo Kosovo izgubili jos proslog veka kada su Srbi masovno napustali Kosovo. Sada sve to ponavljamo na jugu Srbije gde ljudi masovno odlaze i gde vlada ozbiljna bela kuga. I nije u redu da toliko politicari potenciraju pitanje Kosova kada eu ne trazi priznavanje.Jedino sto trazi eu su normalni odnosi a mi bili sa Kosovom ili bez, te odnose prirodno moramo da uspostavimo. Mozemo da se nadamo da je to privremeno okupirana teritorija ali sumnjam, gde nema naseg naroda nema tu ni drzave.

Gorki

pre 13 godina

Političari su plaćeni profesionalci. Kada je sve u redu oni i te kako beru plodove svoga rada:plata+privilegije+jeftina kafa i pivo u klubu skupštine+najlepše žene+pratnja+dobri automobili++++++++ kada ne rade dobro svoj posao nema ništa od ovoga. Ali naši bi sve ovo, a da loše rade. Teško. Mi vam praštamo, ali svet ne...Najbolja je politika o kojoj se ne priča. Upamtite to.

Beogradjanin

pre 13 godina

Za slucaj da je nekom promakla poenta, niko od zutih nije tako lud, koliko god da se prave, da mu nije bilo jasno da je Kosovo mrtav konj. Poenta je, posto oni mnogo veruju u kapitalizam i trzisnu privredu, da se oni KORISTECI DRZAVU obezbede za nekoliko generacija. U tome su potpuno uspeli. Ko nije clan "Demokratske" stranke u ovoj zemlji nema cemu da se nada. Samo je pitanje hoce li biti i za njih neki Haski sud za pustos koju ostavljaju za sobom.

neo

pre 13 godina

Potencijalnih 55 drzava koje ce priznati Kosovo? To bi bilo 124 zemlje?! Treba im jos 4 priznanja i imaju stolicu u UN, a onda su definitivno nezavisni, uostalom kao da sad nisu?! U definiciji drzave stoji da je to teritorija koja se brani, a Srbija nema vojsku i policiju na Kosovu sto znaci da to nije njena teritorija, a ni drzava. Zato lepo priznati Kosovo, zahtevati autonomiju na severu Kosova, sve institucije na srpskom, srpski Univerzitet, specijalan status za manastire, ostre kazne napada na Srbe povratnike, mislim da bi bilo dovoljno, ako to ne uradimo proci ce kao Srbi iz Hrvatske.

potrkuša deda-cvetko

pre 13 godina

Danas su oči sveta uprte u Srbiju, u ovu skupštinsku raspravu, kaze Jeremic. Kojeg sveta? Nesvrstanog? Treceg sveta? Odakle ova terminologoja, koju su koristili jos "partizani" u Titovo doba, kod Jeremica? On se tada nije bio ni rodio. Neverovatno, ali i ideologija moze, izgleda, da se genetski prenese.

Hvala

pre 13 godina

Mnogo stvari zameram EU, tu je i naravno politika prema Kosovu.
Ali ono što me najviše muči je ta večita šargarepa i štap.
Stičem utisak da tome nema kraja i da će uvek biti, još samo ovo ili ono. Još samo Mladić, samo da sredimo odnose sa Kosovom, hajde jos i ekonomiju, puteve, decentralizaciju...Sve je to u redu, ali nam recite GDE je kraj svemu, jer postajem kao i mnogi drugi sve više nezainteresovan?

GuC

pre 13 godina

Kada je Jeremić postao ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je da će voditi, a kasnije i nastaviti politiku Vojislava Koštunice!
Zato danas on MORA da ODE, makar ga zamenio neko još gori koga ćemo posle da sklanjamo...ON MORA DA ODE, odlazak kao istinski i simbolični čin prekida sa dosadašnjim opasnim ponašanjem naših kvazi državnika.
Nemoj da koketiraš Jeremiću, kao podneću ličnu odgovornost, sam kaži, uprskao sam, moji napori u koje je bačen vaš novac i ugled su propali, odlazim pognutog nosa...ZAŠTO je tako teško čuti šta vam LDP govori već godinama???
Zašto sada drsko odgovarate LDPu umesto da prihvatite ruku koja vas ne blati već nudi zajednički izlaz za celu zemlju?? Zašto se tako tašti, ograničeni i nabedjeni, niste samo vi u pitanju, nas par miliona ima ogromne probleme zbog vas!
A naslov, vanredna sednica, mi je izmamio osmeh na lice, oni kao vanredno rade, svadjaju se, nigde ne stižu, naplaćuju dnevnice...muka mi je!

goca boca

pre 13 godina

otkud batakovic istoricar na celu pravnog tima? to valjda po onoj kad fizicar moze da bude ministar spoljnih poslova i istoricar se razume u pravo!!!! zato ste prosli kako ste prosli a sto je najgore ni dalje se ne zaustavljate, nego srljate u jos vecu propast!

sasa

pre 13 godina

"BEOGRAD 14.07.2010 - Objavljivanje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u četvrtak 22. jula biće trenutak istine i opomena za one u Prištini koji su mislili da jednostranim aktima mogu da menjaju osnovne norme međunarodnog prava, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić."

Ja smatram da je Ministar Jeremic veoma lose radio i procenio situaciju. Ljudski bi bilo da ponudi ostavku i da Vlada poveri dalju operativu nekom drugom coveku. Moja zena je izgubila poziciju na poslu zato sto je rodila nase drugo dete, sto je mozda nepravda. Ali ovde se radi o pogresnoj strategiji, operativi, prognozi. Kod bilo kog drugog poslodavca ovakav rezultat rada bi bio ocenjen negativno i sledila bi sut karta, a narocito ako se radi o sudbini jedne Drzave. Nije sramno reci: nisam uspeo. Sramno je praviti se lud i uveravati sve oko sebe da to nije bila greska. Umoran sam vise od ovih dijalekticara koji samo pricaju i pricaju a nista pametno ne rade. Moja bojazan je da i ovi iz opozicije isto tako nemaju pojma sta nam je ciniti. Licno mislim da su moguca resenja situacije samo 2:
1) Put radikala: prekid odnosa sa EU i USA, okretanje Rusiji i Kini.
2) LDP: priznanje Kosova i priblizavanje EU i USA.

Stevka

pre 13 godina

kada procitate samo sta je rekla kolundzija, onda ce vam biti jasno da one price zutih o kosovu i evropi nisu bile iskrene. znaci, njima je evropa na prvom mestu, a kosovo ako sacuvamo sacuvamo, ako ne nikom nista. bitno da mi idemo ka evropi (kad cemo stici druga je stvar) i ka nekom boljem zivotu. kao da nam evropa garantuje bolji zivot. vidim i grci uzivaju u evropi. i ona se plasi da cemo ici u konfronataciju sa drugim drzavama. ej halo, pa oni nam otimaju teritoriju. zar treba da ih molimo da to ne rade? pa zar to nije vec konfrontacija kada ti neko cepa zemlju? jok, nego oni neka nam otimaju zemlju a mi cemo njihovog premijera da dovedemo recimo u novi pazar i da mu kazemo kako on moze po srbiji da pravi autoputeve i dzamije. svaka cast demokrate. i niko nije reko da treba da tuzimo sve zemlje i da mora da tuzimo ameriku. ajde da budemo i mi jednom lukavi pa da tuzimo za pocetak samo mikroneziju ili neku drugu minidrzavu. pa ako pobedimo onda da nastavimo dalje. dovoljno je jedne da tuzis da bi sluzilo za primer.

micko

pre 13 godina

Neki tip drzi govor u Skupstini. Isti recnik kao Slobodan Milosevic 90-tih. Nikada, miroljubivo, principijelno, jedinstveno..... i sve tako u krug. Izgleda kao veliki narodni tribun, demokrata....Ali na zalost Srbije samo jedan od diletanata, dete srece iz 90-tih tj. sin socijaliste i sam mladi socijalista. Trosio je prljave pare po zemlji i inostranstvu dok su nas tukli po ulicama i dok smo bombardovani. Jadna mi je Demokratska stranka kad je takvog izabrala. I posle ove smesne spoljne politike koju vodi i gomile diplomatskih skandala najbolje je da se poslusa poruka mudrog predsednika i da se zelja za dugogodisnjom koalicijom sa SPS pretoci u ujedinjenje DS i SPS. Politiku SPS-a su demokrate potpuno prihvatile, pored ovog sefa diplomatije bas bi bilo dobro da se ojacaju i sa ostalim SPS kadrovima. Kao prvi potez posle ujedinjenja bi bile prekrsajne prijave za sve koji su 90-tih demonstrirali i narusavali jedinstvo. Iz danasnjeg poziva na jedinstvo kao jedinog nacina da se sacuva Kosovo se lako moze zakljuciti da su oni koij su narusavali jedinstvo 90-tih u stvari glavni krivci za sve sto nam se lose desavalo.

Vrzino kolo

pre 13 godina

Neko pametan je nekada rekao "Govori glasno i vodi psa sa sobom", ovi sto predstavljaju Srbiju a zovemo ih politicarima, govore glasno a nemaju cvrstu pozadinu, citaj psa.
Politicari, imate li prijatelje pored sebe, NE? Dakle?

Kosovastar

pre 13 godina

"Bataković je podsetio da je pravni tim Srbije izneo stav da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova nije u skladu sa međunarodnim pravom zato što: opšti princip teritorijalnog integriteta zabranjuje secesiju dela teritorija države bez njene saglasnosti, Rezolucija 1244 garantuje teritorijalni integritet Srbije, i zato što je proglašenjem nezavisnosti prekinut pregovarački proces koji je za cilj imao određivanje statusa Kosova i Metohije."

Gospodin Batakovic izgleda je "zaboravio" da telo koje je NADLEZNO da to ocenjuje NE DELI NJEGOVO MISLJENJE. Naime MSP kaze da odluka o nezavisnosti Kosova NITI KRSI MEDJUNARODNO PRAVO NI REZOLUCIJU 1244.

Dirty

pre 13 godina

Hitno zakazati sastnak s Bajdenom, EU, MMF i SB i u prisustvi Srpskog i Kosovskog parlamenta predloziti sledeca resenja; Srbija priznaje Kosovo uz autonomiju Srba na severu i uz poseban status Manastira i kulturnog nasledja. Otpisuje se medjunarodni dug Srbiji i Kosovu u visini ulozenih sredstava na Kosovu i perioda od kako je Srbija sprecena da istim raspolaze. Srbija i Kosovo dobijaju status clanice EU u narednih 5 godina dok ne uspostave standarde punopravnih clanica. Srbija i Kosovo odmah uvode Euro kao svoju valutu i postaju demilitarizovana zona NATO sa statusom punopravnog clana sa ostalim zemljama iz regiona. Granice u regionu se nece menjati narednih 100 godina sto treba da potpisu sve clanice EU kao i kandidati. Srbiji se Euro fiksira na 60 dinara kao kad je uveden 2002 godine (i trajno kida a plate i penzije na ovom nivou po novom kursu ostaju narednih godinu dana)?

Бодин Ракић

pre 13 godina

„ПИТАЊЕ НАД ПИТАЊЕМ“ које већ дуже време себи постављам: Шта би требало урадити чак и када би Косово добровољно пристало да нам се врати? Ево одговора: Дубоко сам уверен да би у интересу опстанка али и истинског напретка наше земље такву понуду ваљало безпоговорно одбацити! Позивам читаоце да поразмисле какав би на то исто питање био њихов одговор, а ја ћу им, заузврат, свој образложити, дабоме, уколико ми за то пружи прилику поштовани дежурни монитор.

mc

pre 13 godina

I nece ovi nasi da shvate i to ti je....
Umesto da se tamo, u skupstini dogovore kako cemo da pomognemo tim ljudima koji zive dole, kako cemo da im omogucimo da ostanu u svojim kucama, da rade i uce srpski u skolama, da se kriminalci pohapse, da se sacuvaju manastiri...i time povratimo ugled u svetu kao razumna drzava koja postuje odluke medjunarodne zajednice jer nam je mesto u "porodici evropskih naroda"...Mi ne smemo eksplicitno da priznamo nezavisnost ali moramo da se sastanemo sa "odmetnutom vladom iz Pristine" i razgovaramo o ovim problemima...

A ne! Mi necemo to...mi cemo da "kazemo" i "objasnimo" celom svetu da on gresi a ne mi,...i da MSP nije u pravu, iako je sud...(a to rade jer su tako navikli, odu kod nekog sudije u Osnovni sud i "objasne" mu da nije u pravu i da presuda treba "ovako" da izgleda)...

tosi

pre 13 godina

Problem vlade i ove skupstine jeste da oni naopako citaju ili bolje reci po volji interpretiraju rezoluciju 1244. Po ovoj rezoluciji, Srbija nema suverenitet nad Kosovom. Time sto je srbija zatrazila misljenje MSP u Hagu, zatrazila da se vrati suverenitet nad Kosovom, ali je dobila negativan odgovor. Drugo, ako ustav Srbije kaze da je Kosovo deo Srbije, svaki pametan covek zna kako je taj ustav promenjen, te da svako razuman zna da pozivanje na ustav jeste za unutrasnje potrebe. Savetodavnom odlukom MSP, svet je napokon ugledao pravu sliku slucaja Kosova. Sto pre vlada i parlament Srbije to uoce, to bollje po Srbiju.

bosko

pre 13 godina

Nit ce se Vojvodinaili Sandzak odvojiti od Srbije niti RS od Bosne.
Samo za ocekivati je, da ce i Sandzak i Vojvodina uzivati u Srbiji isti stepen autonomije koji RS uziva u Bosni jer recimo RS je, kao regija, a ne drzava sklopila sporazum sa drzavom Srbijom posto to ustav drzave BH dozvoljava. A i Srbija ce nakon regionalizacie htela-ne htela, morati dopustiti svojim regijama da sklapaju slicne sporazume sa drugim drzavama.

patriotizam je kad brines o svom narodu

pre 13 godina

Lekar sam i razmisljam po principu: najvaznije je ne naskoditi.

Da li je iko u vladi razmatrao eventualne negativne posledice koji bi predlozena deklaracija mogla da ima za Srbiju i srpski narod?! Kako ce se to odraziti na strane investicije, ekonomiju, zivotni standard gradjana, kvalitet zivota Srba kako u Srbiji, tako i na Kosovu...

Neka narod upoznaju sa tim mogucim negativnim posledicama pa onda neka narod kaze da li mu je draze da ima lep zivot i da na Kosovo ode da poseti neku srpsku crkvu kao turista iz susedne drzave ili da ima Kosovo i da nema leba da jede!!!

lanac

pre 13 godina

Treba obratiti paznju na formulaciju koju Tadić protura da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Da li to znači da je Srbija po Tadiću spremna da prizna nezavisnost Kosova recimo kroz neke pregovore. Veoma opasna formulacija koja nam se iz dana u dan servira verovatno kako bi smo je i neprimetno usvojili.Treba jasno reci Kosovo i Metohija su neotuđivi deo Srbije i nikakva i ničija rezolucija ne mogu promeniti to. Proglasiti teritoriju Kosova i Metohije privremeno okupiranom i sačekati promenu odnosa snaga u svetu.

Martin iz NY

pre 13 godina

Cudi me da ljudi u Srbiji jos ne svataju da su 90-te godine otisle u nepovrat. Nema vise djeljenje pravde nad drugim etnickim grupama. Niko nece sa Srbijom, pa cak ni drugo oko (Crna Gora). Mislim da se konture Velike Albanije naziraju polako ali sigurno. Eto toliko od jednog Albanca koji nije nacionalista nego sam realista...

Stuttgart

pre 13 godina

Zao mi je za mlade ludi u Serbiju oni trazi posla i da zivi ka Evropi alli Politika ce okreno jos 20 godina nazad treba svi da ustaje i da makne ovo politicari i da dovede neki demokrata sto hoce u EU i sa komsije iz Kosove sto zivi Albanca-Serbi-Turci i Romski sve na jednom ulicu. Pozdravim sve ove B92 Koje postem i misli na nove demokracija a ne na Nacionalitickom drzave

Konfucije

pre 13 godina

Komentari tipa: ja hocu normalan posao i normalnu platu a bas me briga za kosovo je osnovni razlog zasto smo Kosovo izgubili.
Mnogo godina nikog nije bilo briga, glavna preokupacija je bila "joj da mi sin ne ode dole u vojsku". Kada se SFRJ raspala i Srbi mazohisticki pristali da budu branioci propalog politickog sistema i lazne federacije mnogi su optuzili sopstvene politicke vodje da su oni krivci sto se SFRJ i raspala. Na kraju su i sami predstavnici opozicionih partija koristili taj samounistavajuci "mac" da preseku poziciju i dokopaju se vlasti. U medjuvremenu je nehomogena srpska drzava, narod i vlast izgubila sve ratove, teritorije i postala jedna od najomrzenijih nacija na svetu.
Sada nekadasnja opozicija pada na isti onaj mac koji joj je doneo vlast. Mi smo ponovo nehomogeni i nikog nije briga ni za sta. Strasno je da jedna stara evropska drzava u 21 veku izgubi drzavu a mi smo izgleda na dobrom putu i da to uradimo. Naravno da je realnost da smo Kosovo izgubili ali ako to olako pustimo izgubicemo jos dok se sasvim ne dezintegrisemo kao drzava a zatim i kao narod. To sto imamo sada je neprocenjiva vredost, zamislite sta bi 30 miliona Kurda ili 42 milina Pastuna dalo da imaju svoju drzavu o Baskiji, Korzici da i ne pricamo.
Politika je bila delimicno ispravna. Ali insistiranje na miroljubovoj diplomatskoj borbi ima smisla samo ako je armija neobicno jaka i protivnici znaju da ako su svi pregovori iscrpljeni da je rat zadnji oblik diplomatije. Ako neko mora da podnese ostavku onda su to ministri ekonomije koja je unistena i ministar vojni koji je razorio vojsku. Diplomatija sama po sebi ne moze nista bez te dve bitne "stvarcice".
Priznajem i ranije sam rekao da nam je diplomatija takodje neobicno slaba i neobrazovana. Imamo previse ljudi koji su prilicno losi i neprofesionalni. Ali to nema veze sa politikom koja je vodjena. Jeremic je ocigledno neiskusan politicar , Harvard obrazovanje nije nista jace od nekadasnjeg beogradskog univerziteta, konzuli i vicekonzuli po nasim ambasadama i konzulatima su polupismeni ljudi, ekonomija nas svrstava u neozbiljne zemlje, vojska nam je smesna a advokati koji vode nase parnice potvrdjuju da je samo onaj ko nije moga' da studira nista bolje otisao na pravni fakultet. Sve to moze lako da se promeni, rad, rad i samo rad i sve ce doci na svoje mesto.

Dragan

pre 13 godina

Rodio sam se 1975. Tito je umro 1980. nekoliko godina posle toga krenulo je Kosovo...Kosovo...Kosovo...Kosovo...Kosovo...Kosovo...Kosovo... sada je 2010. i znate sta? Nista se nije promenilo i dalje je sve samo Kosovo...Kosovo...Kosovo...... Povraca mi se vise i od vas i od Kosova. A narod i tamo i ovde od tog Kosova ima samo trosak, muke i probleme.... Zivot mi prodje bre dok vi kao pokvarena ploca uporno ponavljate Kosovo...Kosovo...Kosovo... Pa postoji li nesto drugo u ovoj drzavi, postoji li nesto drugo u nasim zivotima, postoji li nesto drugo u istoriji Srbije sem Kosova?!?!?!

Drevni Ilir

pre 13 godina

"Što budemo jedinstveniji, poslaćemo snažniju poruku svetu da idemo dalje", ocenio je Jeremić. Vecu glupost odavno nisam cuo - pa problem Srbije u pristupu prema Kosovu nikad nije bio nedostatak jedinstva. Jedistveno je rusena autonomija Kosova, jedinsveno je podrzavan Milosevic.. jedinstveno su usvajane rezolucije i svi moguci tekstovi 'za ocuvanje Kosova'.

Cano

pre 13 godina

"Što budemo jedinstveniji, poslaćemo snažniju poruku svetu da idemo dalje" - kaze Jeremic. Zar ne bese izborni moto devedesetih SPS'a i Milosevica "Idemo Dalje"? Pobogu, nikako ne mogu da shvacam sta bulazni nas mladi ministar? Sta ga je to spopalo?

misko

pre 13 godina

Nisam toliko pametan ali ako je Kosovo izgubljeno sačuvajmo Vojvodinu i Sandžak od sličnih deklaracija imajući Republiku Srpsku kao adut.

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Raspravljati nije zabranjeno, sva tumacenja su dozvoljena, ali Skupstina Srbije na danasnjoj, vanrednoj sednici treba da podrzi ili odbaci odluku MSP, donetu na zahtev vlade Srbije da iznese misljenje o legalnosti proglasenja nezavisnosti Kosova.

Flo-Albanac

pre 13 godina

Pozdav.Narod Srbije dosta je patio, a mi Albanci sa Kosova jos gore. Dosta je bilo i za nas i za vas, neka Srbi koji su ovde zive mirno i mi i vi tamo. Mislim da je bolja odluka da Srbija prizna Kosovo kao drzavu i imacemo bolji zivot svi.

MUKNAVI

pre 13 godina

Mi sve znamo, a vec dvadeset i kusur godina se raspadamo, smanjujemo, prezivljavamo, rasprodajemo, MMf zaduzujemo pa kada i to nestane...zavrsavamo sa preporodom, tranzicijama, animozitetom izmedju ruralnih i urbanih, cerupanjima jednih nad drugima, legalizacijama po vukoj..ni, sekularijumima i iluzijama..mi sve znamo al ipak nesto ne znamo..da se dogovorimo i to postujemo ni po babu ni po stricevima vec po pravdi ..ali za sve isto.

sasa jokic

pre 13 godina

Srpska spoljna politika je vekovima na pogresnom putu, i pod uticajem Rusije! Ne znam sta jos lose treba da nam se desi pa da se ljudi koji vode ovu napacenu zemlju okrenu pravim - realnim vrednostima?! Dokle vise samoubilacke politike, i dokle vise iznurivanje sopstvenog naroda zarad tudjih interesa?! Zasto ne pustite ovaj narod da malo zivi, i oseti blagodeti civilizacije, dokle ce nam Taci, Haradinaj i ostali likovi biti najspominjanija imena u medijima?! Kada cemo poceti da se bavimo stvarima koje cine zivot normalnim, i od cega cemo imati koristi?! Muka mi je od ovih nepismenih likova u odelima. A pogotovo od ovog klovna od ministra ruskog sleeper-a!

svet

pre 13 godina

Nisu mi jasne mnogo stvare kada je u pitanju srpska inostrana politika. Kao prvo, sta nije jasno u odluci suda koji je doneo potpuno pravnu i vazecu odluku. Zakljucak je vrlo precizan i razuman, donesen na osnovu postojecih pravila.
Kao drugo, srpska vlada je odmah po toj odluci morala otpustiti sve svoje pravnike koji su radili na tom slucaju kao totalne nesposobnjakovice i uz to bi morala odpustiti ministra zaduzenog za pravdu jer se unapred nisu pripremili za argumente na osnovu kojih je sud doneo odluku. O Ministru Instravnih Poslova ne treba ni pricati. Takav propust nije samo odraz nesposobnosti i nedoraslosti za medjunarodne standarde I kvalitete vec ce dugo biti vic na svetskoj pravnoj sceni. Ova je presuda ogromna sramota za amatersko i neozbiljno srpsko pravo i alarm za podpunu analizu sposobnosti vrsilaca te profesije u celoj Srbiji.
Zaista je smesno da uprkos svemu nastavljaju borbu za Kosovo iako su ga vec treci put izgubili, ocigledno Ministar Inostranih Poslova nema nista drugo pametnije da radu i na ovaj se nacin zabavlja, trosi novac i konstantno ispada nedovoljno inteligentan, blago receno, za poziciju na kojoj se nalazi.
Ishod je vrlo jednostavan, Srbija mora priznati Kosovo i poceti da barem u inostranstvo salje sposobne ljude ako to vec nije moguce na domacoj sceni i time prestane da se bruka. Nadajmo se samo da su napokon shvatili da je glupost veoma skupa zabava. Od Ujedinjenih Nacija zaista nista ne mogu da ocekuju, na kraju krajeva njihovo je sediste u New York-u a ne Beogradu i Amerika i Velika Britanija su jedno od najvecih dobrovoljnih finansijera te ustanove.
Do kojeg pametnijeg zakljucka bi trenutna vlada mogla da dodje na zakazanoj sednici kada je vode isti oni nesposobnjakovici koji su je vodili ka jos jednom u nizu od mnogobrojnih gupavih poraza? Nesto u fazonu: “Mi smo toliko glupavi da toga nismo ni svesni”.

ObiWanKenobi

pre 13 godina

Citiram druga Samardžića: "Samardžić je ponovio zahtev te partije (DSS) da se skupština aktivno uključi u vođenje politike prema Kosovu i da se podnese tužba protiv države ili grupe država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova."
Ovaj čovek je opasan po opstanak gradjana Srbije.

Robin Hood

pre 13 godina

g.Jeremic kaze "S R B I J A i dalje smatra da je prilikom proglašenja nezavisnosti Kosova prekršeno medjunarodno pravo i da kosovski Albanci nisu imali pravo na odcepljenje".

Kao prvo; ja nisam bas siguran da to S R B I J A (narod) tako smatra, nego samo pojedinci, kao sto je naprimer g.Jeremic.

Kao drugo; cudi me ko moze tim pojedincima (jer je NAROD to odlicno shvatio) da objasni i promeni misljenje da "nije prekrseno medjunarodno pravo", ako to ne moze bas taj MEDJUNARODNI SUD PRAVDE"?!
Sami su ga zamolili za misljenje, a sada im to ne odgovara; te nisu odgovorili na ono na sta smo mi mislili, te su dali samo PRAVNI odgovor a ne POLITICKI ( a sami su se hvalili kako su uspeli da prebace slucaj sa politickog na pravni teren), te nisu dali PRAVI odgovor (PRAVI znaci onaj koji njima odgovara)...itd...sta vise reci?! C I R K U S!!!

lazar

pre 13 godina

Народе СРПСКИ, твоју колевку , територију Косова и Метохије окупирали су и прогласили је посебном државом Нато и Америка.Зато је и овакво мишљење међународног суда. А сваком коме закон лежи у топузу - трагови смрде нечовјештвом . Време, бог - је на нашој страни . Ничија није горела до зоре - а њихова догорева . Сложимо се, обожимо се и умножимо се - и у некој новој подели карата вратићемо се да обновимо порушена огњишта и усправимо поломљене крстове . Проклет био ко заборави КОСОВО. До свитања новог јутра - живела Србија .

Angelina

pre 13 godina

Laicizam se nastavnja. Bataković „istoričar“ se pravi da on zna šta je međunarodno pravo a eto sudije u Hagu, koji su stručnjaci za to pravo, ne znaju, ma nemoj! Priznavanje država od strane drugih država je političko a ne pravno pitanje. Baš tako je nastala i država Srbija u doba kneza Miloša, na isti način na koji je sada nastalo Kosovo.

BMV

pre 13 godina

Gospodo moja, dok mi shvatimo da su Kostunica i Tadic kontinuitet nacionalne politike Milosevica i S.A.NAUKA , i to ne samo u vezi sa Kosovom, nego i ukupnim odnosom prema evro-atlaskim integracijama, ova zemlja nece ugledati" zelenu granu".

Zoran

pre 13 godina

Da li smo mi svi mazohisti ili šta nam dešava? Ne znam više šta treba da se desi da se opametimo i prestanemo da kukamo nad mrtvacem koji je mrtav više od decenije. Kakvo smo pitanje postavili takav je odgovor. Prestanimo da se inatimo sa Amerikom i EU i gledajmo da izvučemo i spasemo što se spasti može. Ova vlast ni ne misli da ulazi u EU njoj je lepo, zato čuva mrtvaca. Upamet se, naša deca treba da žive ne samo ovi pregaženi politički metuzalemi. Prihvatimo usluge EU možda nam bude bolje.

Skenda

pre 13 godina

Skupstina Republike Srbije mora da pametno i ozbilno dodje do tacne i ispravne formulisanog pitanja GS pri UN a ne ko formulacija pitanja poslata Međunarodnom suda pravde u Hagu .... Kako to da ste nam dali Kosovo 1913 a sada nam uzimate natrag ??!!!!!

matko

pre 13 godina

Umesto da o odluci skupstina kaze da je primila k zna nju odgovor na POSTAVLJENO pitanje, predlaze se skupstini da spekulise o "sustinskim" pitanjima koja nisu bila postavljena.
To je kao ja tebe pitam "koliko je sati", a ti mi odgovoris "pola sest", a onda ja tebe krivim sto mi nisi reko i da pada kisa [iako te ja uopste to nisam pito]

zoran

pre 13 godina

1) Trla baba lan da joj prođe dan.

2) Pričam ti priču di goveda riču.

3) Dokon pop, jarad krsti.

4) P*šanje uz vetar.

Ima još, al' mi trenutno ne pada na pamet...

Ivan M

pre 13 godina

Ovi nas zezaju. Dozive katastrofalan poraz i onda hoce da nastave po istom, kao da se nista nije desilo. I jos se pozivaju na "jedinstvo". Zamislite da je nasa reprezentacija izgubila svaku utakmicu na SP sa po 5-0 i da se onda Antic vratio i zalagao se da svi stanu iza njega? Bio bi ismejan. Medjutim, u politici u Srbiji kao da obrnuti princip vazi. Necu da budem jedinstven sa promasenom i propalom politikom koja ignorise realnost i koja je ostatak jedne ogavne ideje koja je unistila jednu inace sasvim lepu zemlju. Hocu da se zavrsi ova lakrdija, da odu vinovnici ove politike (dakle Tadic i Jeremic) i da dodju neka nova lica koja ce probati da povrate cast Srbije i ustanove dobre odnose sa njenim susedima.

Ova zemlja govori ekavicu!

pre 13 godina

E moji NEdragi politicari, ako skole nisu mogle da vas nauce, neka to uradi istorija a ja cu da vam pripomognem.
Srbija je dobila drzavnost uz pomoc nekad jake Rusije, koja se za nas zauzela, Vojvodinu smo dobili na poklon, kad smo imali jako dobre odnose sa Zapadom, a Kosovo smo izgubili jer smo izgubili i sve prijatelje, a pijani Jelcin i slaba Rusija nisu mogli da pomognu.
Dakle, totalna je propast bio sam sud. Nemamo stabilnu, ekonomski i politicki jaku zemlju niti imamo mocne prijatelje da se zauzmu za nas stav a "ćeramo" ku__c svima, dakle sta se ocekivali?
A drage demokrate, sada ce SRS, SNS, DSS i ostale kvazi patriJotske partije da vas kinje, e pa i treba. Jer takvu glupost sa sudom i u pogresno vreme ne bi ni moja polupismena baba uradila.

Josko Martinoski

pre 13 godina

Pravicete vi Z4 i Ahtisarija od blata... eto koliko ne znate da ocenite politicki i istoriski momenat. Sada bi u Hrvatskoj i "putovnice" bile na cirilici, i ne samo to, a i SRBA BI BILO U MNOGO VECEM BROJU. Vecih mazohista od Srba ja jos nisam sreo u zivotu... Ovaj Jeremic sada prica kolko stranih novinara ima u Skupstinu, kao da je ovo neko spektakularno takmicenje, a ne Skupstina...

ekrem

pre 13 godina

Posto se i dalje i skupstina i vlada medjusobno podrzavaju i pozivaju na neke buduce borbe za istinu ne bi bilo naodmet da isti odmah utvrde i to da ce svako ko glasa ZA snositi i posledice. Tako bi narod video ko stvarno misli i veruje u ono sto predlaze a ko ne.

matori

pre 13 godina

"...U predlogu odluke navodi se da Međunarodni sud pravde nije odgovorio na suštinsko pitanje o legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca..."

Niste vi to dobro pročitali, ili se pravite blesavi!

Nebojsa

pre 13 godina

Slazem se sa ostalim komentatorima da su sanse Srbije u Gen.Skupstini UN male, ali mislim da taj pokusaj dugujemo i nasim precima i nasem potomstvu. Moramo da otezamo stvaranje druge albanske drzave jer ona nije stecena na posten nacin. Tacno je da su Albanci trpeli torturu u 90-im godinama, ali oni nikad nisu probali da se bore demokratski kroz sistem, pa makar on bio i Milosevicev. Od samog pocetka njihov cilj je bila nezavisnost, a nikad autonomija u okviru Srbije. Uostalom oni su prvi poceli oruzani sukob, a da pri tome nisu iscrpli sva demokratska sredstva... kako su onda stekli pravo na nezavisnost. Necu ni da pominjem troturu koju su Albanci vrsili nad Srbima u periodu od 1941 do 1987. Uostalom postoje arhive i mogu da se vide popisi stanovnistva, pa neka mi neko objasni kako je moguce da 1931 na Kosovu zivi 60% Srba i 30% Albanaca, a da 1961 situacija bude obrnuta. Evo neka se i matematicari pozabave, koliki je to natalitet koji bi to omogucio za samo 30 godina.
Dakle da sumiram, mislim da bi Srbija, nakon sto izgubi bitku i u Gen.Skupstini, morala da zahteva makar zabranu imena Kosovo, za tu teritoriju, isto kao sto Grci ne dozvoljavaju ime Makedonija. Svima je jasno da na Kosovu ne zive Kosovari, kako ih nazivaju americki mediji, vec su to Albanci, i toj teritoriji bi vise pristajalo ime severna albanija.

Ja

pre 13 godina

Ja mislim da skupstina samo traci vreme i novac diskutujuci oko Kosova. Trebalo bi da diskutuju o vaznim stvarima na koje realno mogu da uticu. Kosovo je ionako izvan nase moci.

ardi

pre 13 godina

"Skupština Srbije ocenjuje da Međunarodni sud pravde, prilikom izricanja savetodavnog mišljenja o proglašenju nezavisnosti Kosova, nije legalizovao etnički motivisan pokušaj otcepljenja Kosova. MSP nije odgovorio na suštinsko pitanje legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca" ceo svet je gledao taj dan odluku suda, i CEO svet je cuo da je sud rekao da je proglasenje nezavisnosti BILO u skladu sa medjunarodnim pravom, ali izgleda da poslanici Srbije su u tom momentu gledali neki drugi program?!?!?!?!

Vlada

pre 13 godina

Pa nakon svega, Ahtisarijev plan ce da bude jos jedan primer nase nacionalne gluposti. Nikada vise ni blizu necemo doci onim pravima koja su nam bila garantovana tim dokumentom. Al mi smo valjda u tome najbolji, da od necega napravimo nista.

Dragan

pre 13 godina

Srbija ne bi smela da predlaze novu Rezoluciju u UN, negao da cuva postojecu 1244 koja veoma skupo placena. Dakle samo da pokaze spremnost za pregovore i da pregovara kada se steknu uslovi za to. U suprotnom dozivecemo jos tezi poraz. Pokazimo bar jednom mudrost u ovom teskom istorijskom trenurku, jer nam nove generacije to nikada nece oprostiti.

(Vlast)a

pre 13 godina

Nemojte da opet dobijemo kakve sankcije ili neko bombardovanje! Kad god se vi autisticno ukopate na nekoj besmislenoj, glupoj, pa i sramnoj poziciji, i budete jednoglasni, da ne kazem saborni, narod ove jadne zemlje placa. Nismo mi napaceni od tudjih bombi, zabrana uvoza, izvoza, trgovine i razmene uopste, nego od vase gluposti i svoje nemoci da vas smenimo i kazemo: dosta price! Oni koji su pogresili neka podnesu ostavke ili budu smenjeni. Kosovo treba zasluziti, radom, redom, transparentnoscu, cascu, postenjem, a ne izlivima zapaljive recitosti i ispraznog guslanja politikanata koji se spremaju za izbore i jos jedan mandat nerada sa visokim platama.

analiticar

pre 13 godina

,,U Demokratskoj stranci veruju da će sednica pokazati da li postoji svest o odgovornosti i vlasti i opozicije o sadašnjoj situaciji,,
Da je bilo svesti i odgovornosti Srbija ne bi ni ostala bez dela svoje teritorije. Krivica za to je na SVIM poslanicima koji sede u uskupstini vec 20 godina.
Da u srpskoj politici ima casnih i moralnih ljudi posle SVIH katastrofalnih rezultata najmanje sto treba da ucine za narod Srbije je da se zauvek povuku iz politike.
Gospodo ,,politicari,, Vase bavljenje politikom je serija poraza nase drzave. Svaki naredni je bio gori od prethodnog.
ALO dokle vise...

Šemsa

pre 13 godina

Izdali me prijatelji (Grčka),
Izdao me brat (Rusija),
izgubila sve sam bitke (od SLO do Kosova),
al' još vodim rat (do poslednjeg Srbina)

Idite bestraga poslanici!

P A T R I O T A

pre 13 godina

Srbije na sme da predlaze novu Rezoluciju nego da cuva Rezoluciju 1224, a da inicira nove pregovore i da pregovara kada se steknu uslovi za to.

irvas

pre 13 godina

neverovatan blam za srpsku vladu i za birace koji su je izabrali. u bilo kojoj drzavi bi ovakav rasplet doveo do pada vlade i raspisivanja novih izbora. kada ti najvisi pravosudni organ na planeti kaze "sedi jedan!" onda mozes samo da se sklonis sa politicke scene i da posao prepustis nekom drugom.

izgleda da niko u ovoj drzavi nije svestan tezine trenutne situacije. vuk jeremic vise nigde u svetu nije dobrodosao dok je u isto vreme ova vlada uspela da izgubi i ono malo saveznika sto je imala. u prevodu, braco srbi, vracate se u svoju nebesku srbiju!

Dragan

pre 13 godina

Predsednik Tadic, ministar Jeremic i 250 poslanika Skupstine Srbije znaju i svesni su da je stvar oko Kosova gotova prica. Zasto svi oni i dalje pokusavaju da brane pogresnu i pogubnu Milosevicevu politiku?Ocigledno im je to potrebno da bi i dalje sa ovim problemom nastavili da zamajavaju ovaj narod i to i dalje uspesno jer je pitanje Kosova pitanje iznad svih pitanja.
A u medjuvremenu Srbija zivi zivot 90-ih kada se novinari prebijaju ,a narod zaplasen jer ti nasilnici rade to sto rade misleci da je sve dozvoljeno u odbrani Kosova, a politika Srbije ocigledno im ida na ruku.
Mislim da nam nema pomoci.

gano iz njemacke

pre 13 godina

Veliki ljudi su veoma obicni ljudi. Znaju da se izvine pa i da pomiluju. Znaju i da se suoce sa realnoscu. Vreme je da Boris Tadic ucini jedan veliki korak za dobrobit svoga naroda pa i za cijeli Balkan. Da saopsti svome narodu da nije on izgubio Kosovo nego pograsna politika vodjena u proslosti. Da trazi direktne razgovore sa kosovarima i da se zajedno zalaze za dobrobit ljudi koji zive u oba dvije drzave. Da gradjani srpske nacionalnosti na Kosovu isto tako i gradjani albanske nacionalnosti u Srbiji budu most vezanja a ne faktor svadje i podele. Da se ti gradjani tretiraju kao gradjani i ljudi a ne kao nacionalna manjina. Time ce on svakako uci u Istoriji a ne sa pokusajima da se pravi mogucim ono sto nije.

gazebo

pre 13 godina

Srbija je dobila odgovor koji je ona sama trazila, nisu Albanci trazili misljenje MSP vec Srbija.
U futbalskom zargonu moglo bi se reci: Srbija je primila autogol.
Trazili ste gledajte!

sasa

pre 13 godina

Ja ne podržavam politiku nacionalnog jedinstva oko besmislenih i propalih stvari kakva je vraćanje Kosova u sastav Srbije. Moj život ne traje dovoljno dugo da bih povratak Kosova mogao da sačekam, a izdržavanje političara i plaćanje njihovih prohteva mi je besmisleno skupo. Znači puno novca ni za šta. Jedino za šta sam ja je da se u skupštini povede rasprava o poverenju vladi, čisto da se prebrojimo. Da se zna ko je za nastavak ove propale politike i da vidimo da li uopšte postoji alternativa.

bane

pre 13 godina

Kome uopste treba ova rasprava danas? Kosovo je zauvek otislo od Srbije a novac ulozen u danasnju raspravu bilo bi bolje i produktivnije utrositi na uredjenje Srbije. Nazalost, izgleda da samo nasi politicari ne vide realnost!

Nele

pre 13 godina

A, kad ce da se desi vanredna sednica skupstine o svakodnevnom rekordno slabom dinaru? Pitajte narod na referendumu, da li mu je vaznije Kosovo ili da napokon ima od cega posteno da zivi. Ajde politicari, stisnite petlju, pitajte taj narod u cije ime radite uzaludni posao njegovim parama.

Bane

pre 13 godina

Nažalost, time ćemo samo izgubiti dragoceno vreme i poslednju šansu za postizanje bilo kakvog dogovora izmedju Srba i kosovskih Albanaca,kako Srbija iz kosovske priče ne bi izašla kao totalni gubitnik.Što se tiče poslanika u skupštini Srbije, oni su samo glasačka mašinerija koja jedva čeka da uzme dnevnice i beži kući.Nedavno smo čuli da postoji poslanik Vučeta Tošković koji se u dva saziva parlamenta nijednom nije javio za reč.Ovi koji se javljaju skupštinu koriste za ličnu i stranačku promociju.I to je sve.Sa druge strane,istorija u poslednjih 20 godina nas je naučila da kada god bi postizali nacionalne konsezuse,izglasavali deklaracije,usledili bi sve teži i teži porazi.Nažalost, sve više liči da DS ulazi u jednu prilično rizičnu priču, u igru na sve ili ništa,sa potpuno neizvesnim krajem.

Oki

pre 13 godina

skupstina gubitnika... gotovo je, nema vise , bolje da nisu zakazivali, oni hoce samo dnevnice, znaju oni da ne mogu vise nista, bruka i sramota. ako nesto stvarno zele, neka zasedaju ali da se odreknu dnevnica

Nix

pre 13 godina

Suštinsko pitanje nije ni bilo postavljeno. Što smo pitali, na to nam je i odgovoreno. Mi se sad možemo, po ko zna koji put, duriti u ćošku i trupkati nogicom o pod.

viljuska

pre 13 godina

Kad pogledam nase poslanike, jeza me uhvati. Pa ovi nisu u stanju da vode krave na pojilo a ne da odlucuju o bitnim pitanjima za drzavu. Najgore u svemu tome je sto izgleda da nemamo bolje, svako ko je nesto vredeo je odavno otisao. Ostali su samo doktori mesetarstva, njihovi poltroni i nesposobni...

Bogdan

pre 13 godina

Ljudi, danas ce EU da prekine bilo kakvu buducnost sa Srbijom. Politika vere u pravo ne pije vodu - svet nije Diznilend, Srbija je imala i ima opasne neprijatelje.

Miki

pre 13 godina

Secam se kada je grad Beograd hteo da raseli Rome koji zive ispod autoputa preko puta sava centra negde drugde. Prva opcija je bila Novi Beograd ali su ljudi koji zive tamo zestoko bili protiv toga. Pa su onda pokusali da ih presele u razne delove grada ali Rome niko nije zeleo.

Ko od Vas gradjana bi voleo jedno 2 miliona kosovskih albanaca da ima u Srbiji? U vasoj ulici? U vasoj zgradi?
Ali bih voleo normalan zivot u Srbiji i normalnu platu. Kosovo je zavrsena prica.

Vojvodinac

pre 13 godina

Pogrešna politika, rasprodaja Srbije, punjenje džepova pojedinaca, dok drugi lobiraju, pregovaraju sa jasnim ciljem...
Sa žaljenjem konstatujem, da se mi kao i dalje "borimo" za Kosovo, a niko od političara u vlasti nema nikakvu ideju šta bi sa njim!?
Da je MSP doneo odluku u korist Srbije, mislim da bi se vlast u Srbiji našla u još većem problemu, koji sledeći korak preduzeti. Da smo makar zbrinuli preostale Srbe na Kosovu za primer, pa da imamo makar jedan argument, mi sa druge strane razaramo i ovo malo od Srbije što je ostalo (Napuštena seoska domaćinstva, sve je više gladnih u gradovima, nezaposlenost....)!

All. Prishtina

pre 13 godina

Iskreno receno (nadam se da nisam subjektivan) MSP je doneo odluku koja odgovara obema stranama! Kosovskoj zato sto napokon ima i pravnu satisfakciju za proglasenje nezavisnosti , srpskoj , zato sto imaju istorijsku sansu da (se) rese pitanje(a) Kosova i da neponizena prihvati realnost! Medjutim , kako stvari stoje , Vlada i Parlament Srbije bi da udju u jos jednu unapred izgubjenu bitku . Kome u Srbiji odgovara da se i narednih meseci i godina bave Kosovom , i samo Kosovom prosudite sami . Pozdrav !

butrint

pre 13 godina

Najbolje za serpskog naroda je da na ovom sednicu da prizna nezavisnost Kosova.Nikada albanski narod nece razgovorati o statusu, status je za uvek resen , to je priznao i megunarodni sud u Hagi.Do sada politicka vlade Serbije prema Kosovu je bila pogresna, ne moze nikako 2 miliona albanaca da sa silom terati da zive u okviru Serbije dosta je patio albanski narod pod tim rezimom......

Šemsa

pre 13 godina

Izdali me prijatelji (Grčka),
Izdao me brat (Rusija),
izgubila sve sam bitke (od SLO do Kosova),
al' još vodim rat (do poslednjeg Srbina)

Idite bestraga poslanici!

gano iz njemacke

pre 13 godina

Veliki ljudi su veoma obicni ljudi. Znaju da se izvine pa i da pomiluju. Znaju i da se suoce sa realnoscu. Vreme je da Boris Tadic ucini jedan veliki korak za dobrobit svoga naroda pa i za cijeli Balkan. Da saopsti svome narodu da nije on izgubio Kosovo nego pograsna politika vodjena u proslosti. Da trazi direktne razgovore sa kosovarima i da se zajedno zalaze za dobrobit ljudi koji zive u oba dvije drzave. Da gradjani srpske nacionalnosti na Kosovu isto tako i gradjani albanske nacionalnosti u Srbiji budu most vezanja a ne faktor svadje i podele. Da se ti gradjani tretiraju kao gradjani i ljudi a ne kao nacionalna manjina. Time ce on svakako uci u Istoriji a ne sa pokusajima da se pravi mogucim ono sto nije.

All. Prishtina

pre 13 godina

Iskreno receno (nadam se da nisam subjektivan) MSP je doneo odluku koja odgovara obema stranama! Kosovskoj zato sto napokon ima i pravnu satisfakciju za proglasenje nezavisnosti , srpskoj , zato sto imaju istorijsku sansu da (se) rese pitanje(a) Kosova i da neponizena prihvati realnost! Medjutim , kako stvari stoje , Vlada i Parlament Srbije bi da udju u jos jednu unapred izgubjenu bitku . Kome u Srbiji odgovara da se i narednih meseci i godina bave Kosovom , i samo Kosovom prosudite sami . Pozdrav !

irvas

pre 13 godina

neverovatan blam za srpsku vladu i za birace koji su je izabrali. u bilo kojoj drzavi bi ovakav rasplet doveo do pada vlade i raspisivanja novih izbora. kada ti najvisi pravosudni organ na planeti kaze "sedi jedan!" onda mozes samo da se sklonis sa politicke scene i da posao prepustis nekom drugom.

izgleda da niko u ovoj drzavi nije svestan tezine trenutne situacije. vuk jeremic vise nigde u svetu nije dobrodosao dok je u isto vreme ova vlada uspela da izgubi i ono malo saveznika sto je imala. u prevodu, braco srbi, vracate se u svoju nebesku srbiju!

Josko Martinoski

pre 13 godina

Pravicete vi Z4 i Ahtisarija od blata... eto koliko ne znate da ocenite politicki i istoriski momenat. Sada bi u Hrvatskoj i "putovnice" bile na cirilici, i ne samo to, a i SRBA BI BILO U MNOGO VECEM BROJU. Vecih mazohista od Srba ja jos nisam sreo u zivotu... Ovaj Jeremic sada prica kolko stranih novinara ima u Skupstinu, kao da je ovo neko spektakularno takmicenje, a ne Skupstina...

Dragan

pre 13 godina

Rodio sam se 1975. Tito je umro 1980. nekoliko godina posle toga krenulo je Kosovo...Kosovo...Kosovo...Kosovo...Kosovo...Kosovo...Kosovo... sada je 2010. i znate sta? Nista se nije promenilo i dalje je sve samo Kosovo...Kosovo...Kosovo...... Povraca mi se vise i od vas i od Kosova. A narod i tamo i ovde od tog Kosova ima samo trosak, muke i probleme.... Zivot mi prodje bre dok vi kao pokvarena ploca uporno ponavljate Kosovo...Kosovo...Kosovo... Pa postoji li nesto drugo u ovoj drzavi, postoji li nesto drugo u nasim zivotima, postoji li nesto drugo u istoriji Srbije sem Kosova?!?!?!

Miki

pre 13 godina

Secam se kada je grad Beograd hteo da raseli Rome koji zive ispod autoputa preko puta sava centra negde drugde. Prva opcija je bila Novi Beograd ali su ljudi koji zive tamo zestoko bili protiv toga. Pa su onda pokusali da ih presele u razne delove grada ali Rome niko nije zeleo.

Ko od Vas gradjana bi voleo jedno 2 miliona kosovskih albanaca da ima u Srbiji? U vasoj ulici? U vasoj zgradi?
Ali bih voleo normalan zivot u Srbiji i normalnu platu. Kosovo je zavrsena prica.

gazebo

pre 13 godina

Srbija je dobila odgovor koji je ona sama trazila, nisu Albanci trazili misljenje MSP vec Srbija.
U futbalskom zargonu moglo bi se reci: Srbija je primila autogol.
Trazili ste gledajte!

butrint

pre 13 godina

Najbolje za serpskog naroda je da na ovom sednicu da prizna nezavisnost Kosova.Nikada albanski narod nece razgovorati o statusu, status je za uvek resen , to je priznao i megunarodni sud u Hagi.Do sada politicka vlade Serbije prema Kosovu je bila pogresna, ne moze nikako 2 miliona albanaca da sa silom terati da zive u okviru Serbije dosta je patio albanski narod pod tim rezimom......

matori

pre 13 godina

"...U predlogu odluke navodi se da Međunarodni sud pravde nije odgovorio na suštinsko pitanje o legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca..."

Niste vi to dobro pročitali, ili se pravite blesavi!

zoran

pre 13 godina

1) Trla baba lan da joj prođe dan.

2) Pričam ti priču di goveda riču.

3) Dokon pop, jarad krsti.

4) P*šanje uz vetar.

Ima još, al' mi trenutno ne pada na pamet...

Vlada

pre 13 godina

Pa nakon svega, Ahtisarijev plan ce da bude jos jedan primer nase nacionalne gluposti. Nikada vise ni blizu necemo doci onim pravima koja su nam bila garantovana tim dokumentom. Al mi smo valjda u tome najbolji, da od necega napravimo nista.

Ivan M

pre 13 godina

Ovi nas zezaju. Dozive katastrofalan poraz i onda hoce da nastave po istom, kao da se nista nije desilo. I jos se pozivaju na "jedinstvo". Zamislite da je nasa reprezentacija izgubila svaku utakmicu na SP sa po 5-0 i da se onda Antic vratio i zalagao se da svi stanu iza njega? Bio bi ismejan. Medjutim, u politici u Srbiji kao da obrnuti princip vazi. Necu da budem jedinstven sa promasenom i propalom politikom koja ignorise realnost i koja je ostatak jedne ogavne ideje koja je unistila jednu inace sasvim lepu zemlju. Hocu da se zavrsi ova lakrdija, da odu vinovnici ove politike (dakle Tadic i Jeremic) i da dodju neka nova lica koja ce probati da povrate cast Srbije i ustanove dobre odnose sa njenim susedima.

(Vlast)a

pre 13 godina

Nemojte da opet dobijemo kakve sankcije ili neko bombardovanje! Kad god se vi autisticno ukopate na nekoj besmislenoj, glupoj, pa i sramnoj poziciji, i budete jednoglasni, da ne kazem saborni, narod ove jadne zemlje placa. Nismo mi napaceni od tudjih bombi, zabrana uvoza, izvoza, trgovine i razmene uopste, nego od vase gluposti i svoje nemoci da vas smenimo i kazemo: dosta price! Oni koji su pogresili neka podnesu ostavke ili budu smenjeni. Kosovo treba zasluziti, radom, redom, transparentnoscu, cascu, postenjem, a ne izlivima zapaljive recitosti i ispraznog guslanja politikanata koji se spremaju za izbore i jos jedan mandat nerada sa visokim platama.

ardi

pre 13 godina

"Skupština Srbije ocenjuje da Međunarodni sud pravde, prilikom izricanja savetodavnog mišljenja o proglašenju nezavisnosti Kosova, nije legalizovao etnički motivisan pokušaj otcepljenja Kosova. MSP nije odgovorio na suštinsko pitanje legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca" ceo svet je gledao taj dan odluku suda, i CEO svet je cuo da je sud rekao da je proglasenje nezavisnosti BILO u skladu sa medjunarodnim pravom, ali izgleda da poslanici Srbije su u tom momentu gledali neki drugi program?!?!?!?!

BMV

pre 13 godina

Gospodo moja, dok mi shvatimo da su Kostunica i Tadic kontinuitet nacionalne politike Milosevica i S.A.NAUKA , i to ne samo u vezi sa Kosovom, nego i ukupnim odnosom prema evro-atlaskim integracijama, ova zemlja nece ugledati" zelenu granu".

Flo-Albanac

pre 13 godina

Pozdav.Narod Srbije dosta je patio, a mi Albanci sa Kosova jos gore. Dosta je bilo i za nas i za vas, neka Srbi koji su ovde zive mirno i mi i vi tamo. Mislim da je bolja odluka da Srbija prizna Kosovo kao drzavu i imacemo bolji zivot svi.

Zoran

pre 13 godina

Da li smo mi svi mazohisti ili šta nam dešava? Ne znam više šta treba da se desi da se opametimo i prestanemo da kukamo nad mrtvacem koji je mrtav više od decenije. Kakvo smo pitanje postavili takav je odgovor. Prestanimo da se inatimo sa Amerikom i EU i gledajmo da izvučemo i spasemo što se spasti može. Ova vlast ni ne misli da ulazi u EU njoj je lepo, zato čuva mrtvaca. Upamet se, naša deca treba da žive ne samo ovi pregaženi politički metuzalemi. Prihvatimo usluge EU možda nam bude bolje.

Ja

pre 13 godina

Dok vi lupetate o Kosovu, moja ulica u 21. veku nema asfalt, u mom selu nema kanalizacije, telefon stigao 2006. godine a Internet neće nikad (pišem ovo iz grada, jer sam iz svog sela pobegao). Deca slušaju radio Krajinu (ko ne zna šta je to, srećan je čovek) i zaglupljuju se grand paradama. Od vlade očekujem da me uvede u Evropu i modernizuje selo, a ne da tuguje o Kosovu o mom trošku! Otpustite sunđerbob Jeremića i promenite mantru!

bane

pre 13 godina

Kome uopste treba ova rasprava danas? Kosovo je zauvek otislo od Srbije a novac ulozen u danasnju raspravu bilo bi bolje i produktivnije utrositi na uredjenje Srbije. Nazalost, izgleda da samo nasi politicari ne vide realnost!

Pop

pre 13 godina

Jeremic se ponasa kao dete koje se zaigralo na fliperu i izgubilo sve “zivote” pa sad trazi od roditelja da mu kupe jos zetona. Jeremicu, GAME OVER.

ObiWanKenobi

pre 13 godina

Citiram druga Samardžića: "Samardžić je ponovio zahtev te partije (DSS) da se skupština aktivno uključi u vođenje politike prema Kosovu i da se podnese tužba protiv države ili grupe država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova."
Ovaj čovek je opasan po opstanak gradjana Srbije.

Nele

pre 13 godina

A, kad ce da se desi vanredna sednica skupstine o svakodnevnom rekordno slabom dinaru? Pitajte narod na referendumu, da li mu je vaznije Kosovo ili da napokon ima od cega posteno da zivi. Ajde politicari, stisnite petlju, pitajte taj narod u cije ime radite uzaludni posao njegovim parama.

matko

pre 13 godina

Umesto da o odluci skupstina kaze da je primila k zna nju odgovor na POSTAVLJENO pitanje, predlaze se skupstini da spekulise o "sustinskim" pitanjima koja nisu bila postavljena.
To je kao ja tebe pitam "koliko je sati", a ti mi odgovoris "pola sest", a onda ja tebe krivim sto mi nisi reko i da pada kisa [iako te ja uopste to nisam pito]

viljuska

pre 13 godina

Kad pogledam nase poslanike, jeza me uhvati. Pa ovi nisu u stanju da vode krave na pojilo a ne da odlucuju o bitnim pitanjima za drzavu. Najgore u svemu tome je sto izgleda da nemamo bolje, svako ko je nesto vredeo je odavno otisao. Ostali su samo doktori mesetarstva, njihovi poltroni i nesposobni...

Dragan

pre 13 godina

Predsednik Tadic, ministar Jeremic i 250 poslanika Skupstine Srbije znaju i svesni su da je stvar oko Kosova gotova prica. Zasto svi oni i dalje pokusavaju da brane pogresnu i pogubnu Milosevicevu politiku?Ocigledno im je to potrebno da bi i dalje sa ovim problemom nastavili da zamajavaju ovaj narod i to i dalje uspesno jer je pitanje Kosova pitanje iznad svih pitanja.
A u medjuvremenu Srbija zivi zivot 90-ih kada se novinari prebijaju ,a narod zaplasen jer ti nasilnici rade to sto rade misleci da je sve dozvoljeno u odbrani Kosova, a politika Srbije ocigledno im ida na ruku.
Mislim da nam nema pomoci.

Ova zemlja govori ekavicu!

pre 13 godina

E moji NEdragi politicari, ako skole nisu mogle da vas nauce, neka to uradi istorija a ja cu da vam pripomognem.
Srbija je dobila drzavnost uz pomoc nekad jake Rusije, koja se za nas zauzela, Vojvodinu smo dobili na poklon, kad smo imali jako dobre odnose sa Zapadom, a Kosovo smo izgubili jer smo izgubili i sve prijatelje, a pijani Jelcin i slaba Rusija nisu mogli da pomognu.
Dakle, totalna je propast bio sam sud. Nemamo stabilnu, ekonomski i politicki jaku zemlju niti imamo mocne prijatelje da se zauzmu za nas stav a "ćeramo" ku__c svima, dakle sta se ocekivali?
A drage demokrate, sada ce SRS, SNS, DSS i ostale kvazi patriJotske partije da vas kinje, e pa i treba. Jer takvu glupost sa sudom i u pogresno vreme ne bi ni moja polupismena baba uradila.

sasa

pre 13 godina

Ja ne podržavam politiku nacionalnog jedinstva oko besmislenih i propalih stvari kakva je vraćanje Kosova u sastav Srbije. Moj život ne traje dovoljno dugo da bih povratak Kosova mogao da sačekam, a izdržavanje političara i plaćanje njihovih prohteva mi je besmisleno skupo. Znači puno novca ni za šta. Jedino za šta sam ja je da se u skupštini povede rasprava o poverenju vladi, čisto da se prebrojimo. Da se zna ko je za nastavak ove propale politike i da vidimo da li uopšte postoji alternativa.

analiticar

pre 13 godina

,,U Demokratskoj stranci veruju da će sednica pokazati da li postoji svest o odgovornosti i vlasti i opozicije o sadašnjoj situaciji,,
Da je bilo svesti i odgovornosti Srbija ne bi ni ostala bez dela svoje teritorije. Krivica za to je na SVIM poslanicima koji sede u uskupstini vec 20 godina.
Da u srpskoj politici ima casnih i moralnih ljudi posle SVIH katastrofalnih rezultata najmanje sto treba da ucine za narod Srbije je da se zauvek povuku iz politike.
Gospodo ,,politicari,, Vase bavljenje politikom je serija poraza nase drzave. Svaki naredni je bio gori od prethodnog.
ALO dokle vise...

Drevni Ilir

pre 13 godina

"Što budemo jedinstveniji, poslaćemo snažniju poruku svetu da idemo dalje", ocenio je Jeremić. Vecu glupost odavno nisam cuo - pa problem Srbije u pristupu prema Kosovu nikad nije bio nedostatak jedinstva. Jedistveno je rusena autonomija Kosova, jedinsveno je podrzavan Milosevic.. jedinstveno su usvajane rezolucije i svi moguci tekstovi 'za ocuvanje Kosova'.

Beogradjanin

pre 13 godina

Mogu oni da raspravljaju koliko hoce. Ja kao Gradjanin Republike Srbije i Srbin priznajem nezavisno Kosovo vec 2 i po godine. U poslednje vreme, sve je vise ljudi u Beogradu i ostatku Srbije poput mene.

Napravite referendum o Kosovu, i dobicete iznenadjujuce rezultate!

Stojan Dioklecian

pre 13 godina

Ja sam za po jedan miting u Beogradu i Pristini. Oba da se odrze pod naslovom Miting ljubavi. U Beograd pozvati 100.000 Kosovara, u Pristini da prisustvuje 100.000 Srba. Da se igra Sote mori Sote, i Zikino kolo, da se dele svece, kolaci, medenjaci, vencici od baba-janja. Ja mislim da bi odziv gradjana dve drzave bio ogroman. To bi bila pobeda razuma i ljudskosti. I prica Kooosooovooo bi se zavrsila i nastala bi normalna svakodnevnica, u dve podjednako bedne i male drzave. Mir brate, da se pije i da se kucnemo. Nazdravlje vam Kosovari! Hajd' ziveli!

Ja

pre 13 godina

Ja mislim da skupstina samo traci vreme i novac diskutujuci oko Kosova. Trebalo bi da diskutuju o vaznim stvarima na koje realno mogu da uticu. Kosovo je ionako izvan nase moci.

Robin Hood

pre 13 godina

g.Jeremic kaze "S R B I J A i dalje smatra da je prilikom proglašenja nezavisnosti Kosova prekršeno medjunarodno pravo i da kosovski Albanci nisu imali pravo na odcepljenje".

Kao prvo; ja nisam bas siguran da to S R B I J A (narod) tako smatra, nego samo pojedinci, kao sto je naprimer g.Jeremic.

Kao drugo; cudi me ko moze tim pojedincima (jer je NAROD to odlicno shvatio) da objasni i promeni misljenje da "nije prekrseno medjunarodno pravo", ako to ne moze bas taj MEDJUNARODNI SUD PRAVDE"?!
Sami su ga zamolili za misljenje, a sada im to ne odgovara; te nisu odgovorili na ono na sta smo mi mislili, te su dali samo PRAVNI odgovor a ne POLITICKI ( a sami su se hvalili kako su uspeli da prebace slucaj sa politickog na pravni teren), te nisu dali PRAVI odgovor (PRAVI znaci onaj koji njima odgovara)...itd...sta vise reci?! C I R K U S!!!

Angelina

pre 13 godina

Laicizam se nastavnja. Bataković „istoričar“ se pravi da on zna šta je međunarodno pravo a eto sudije u Hagu, koji su stručnjaci za to pravo, ne znaju, ma nemoj! Priznavanje država od strane drugih država je političko a ne pravno pitanje. Baš tako je nastala i država Srbija u doba kneza Miloša, na isti način na koji je sada nastalo Kosovo.

Vojvodinac

pre 13 godina

Pogrešna politika, rasprodaja Srbije, punjenje džepova pojedinaca, dok drugi lobiraju, pregovaraju sa jasnim ciljem...
Sa žaljenjem konstatujem, da se mi kao i dalje "borimo" za Kosovo, a niko od političara u vlasti nema nikakvu ideju šta bi sa njim!?
Da je MSP doneo odluku u korist Srbije, mislim da bi se vlast u Srbiji našla u još većem problemu, koji sledeći korak preduzeti. Da smo makar zbrinuli preostale Srbe na Kosovu za primer, pa da imamo makar jedan argument, mi sa druge strane razaramo i ovo malo od Srbije što je ostalo (Napuštena seoska domaćinstva, sve je više gladnih u gradovima, nezaposlenost....)!

sasa

pre 13 godina

"BEOGRAD 14.07.2010 - Objavljivanje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u četvrtak 22. jula biće trenutak istine i opomena za one u Prištini koji su mislili da jednostranim aktima mogu da menjaju osnovne norme međunarodnog prava, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić."

Ja smatram da je Ministar Jeremic veoma lose radio i procenio situaciju. Ljudski bi bilo da ponudi ostavku i da Vlada poveri dalju operativu nekom drugom coveku. Moja zena je izgubila poziciju na poslu zato sto je rodila nase drugo dete, sto je mozda nepravda. Ali ovde se radi o pogresnoj strategiji, operativi, prognozi. Kod bilo kog drugog poslodavca ovakav rezultat rada bi bio ocenjen negativno i sledila bi sut karta, a narocito ako se radi o sudbini jedne Drzave. Nije sramno reci: nisam uspeo. Sramno je praviti se lud i uveravati sve oko sebe da to nije bila greska. Umoran sam vise od ovih dijalekticara koji samo pricaju i pricaju a nista pametno ne rade. Moja bojazan je da i ovi iz opozicije isto tako nemaju pojma sta nam je ciniti. Licno mislim da su moguca resenja situacije samo 2:
1) Put radikala: prekid odnosa sa EU i USA, okretanje Rusiji i Kini.
2) LDP: priznanje Kosova i priblizavanje EU i USA.

XYZ

pre 13 godina

U Srbiji je ocigledno problem ko ce da potpise nezavisnost kosova, ako je to problem, dajte meni, ja cu potpisati, ali mi vi sredite drzavu onakvu kakva treba da bude!!

patriotizam je kad brines o svom narodu

pre 13 godina

Lekar sam i razmisljam po principu: najvaznije je ne naskoditi.

Da li je iko u vladi razmatrao eventualne negativne posledice koji bi predlozena deklaracija mogla da ima za Srbiju i srpski narod?! Kako ce se to odraziti na strane investicije, ekonomiju, zivotni standard gradjana, kvalitet zivota Srba kako u Srbiji, tako i na Kosovu...

Neka narod upoznaju sa tim mogucim negativnim posledicama pa onda neka narod kaze da li mu je draze da ima lep zivot i da na Kosovo ode da poseti neku srpsku crkvu kao turista iz susedne drzave ili da ima Kosovo i da nema leba da jede!!!

Nix

pre 13 godina

Suštinsko pitanje nije ni bilo postavljeno. Što smo pitali, na to nam je i odgovoreno. Mi se sad možemo, po ko zna koji put, duriti u ćošku i trupkati nogicom o pod.

Skenda

pre 13 godina

Skupstina Republike Srbije mora da pametno i ozbilno dodje do tacne i ispravne formulisanog pitanja GS pri UN a ne ko formulacija pitanja poslata Međunarodnom suda pravde u Hagu .... Kako to da ste nam dali Kosovo 1913 a sada nam uzimate natrag ??!!!!!

Cano

pre 13 godina

"Što budemo jedinstveniji, poslaćemo snažniju poruku svetu da idemo dalje" - kaze Jeremic. Zar ne bese izborni moto devedesetih SPS'a i Milosevica "Idemo Dalje"? Pobogu, nikako ne mogu da shvacam sta bulazni nas mladi ministar? Sta ga je to spopalo?

ldpsvm

pre 13 godina

Slusao sam danas izlaganja u Skupstini, i moram priznati,da su mi se izlaganja gosp. Jovanovica(LDP) i gosp. Pastora(SVM) najvise dopala. Znam da je tesko priznati, ali Kosovo je izgubljeno!

Kosovastar

pre 13 godina

"Bataković je podsetio da je pravni tim Srbije izneo stav da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova nije u skladu sa međunarodnim pravom zato što: opšti princip teritorijalnog integriteta zabranjuje secesiju dela teritorija države bez njene saglasnosti, Rezolucija 1244 garantuje teritorijalni integritet Srbije, i zato što je proglašenjem nezavisnosti prekinut pregovarački proces koji je za cilj imao određivanje statusa Kosova i Metohije."

Gospodin Batakovic izgleda je "zaboravio" da telo koje je NADLEZNO da to ocenjuje NE DELI NJEGOVO MISLJENJE. Naime MSP kaze da odluka o nezavisnosti Kosova NITI KRSI MEDJUNARODNO PRAVO NI REZOLUCIJU 1244.

Bogdan

pre 13 godina

Ljudi, danas ce EU da prekine bilo kakvu buducnost sa Srbijom. Politika vere u pravo ne pije vodu - svet nije Diznilend, Srbija je imala i ima opasne neprijatelje.

svet

pre 13 godina

Nisu mi jasne mnogo stvare kada je u pitanju srpska inostrana politika. Kao prvo, sta nije jasno u odluci suda koji je doneo potpuno pravnu i vazecu odluku. Zakljucak je vrlo precizan i razuman, donesen na osnovu postojecih pravila.
Kao drugo, srpska vlada je odmah po toj odluci morala otpustiti sve svoje pravnike koji su radili na tom slucaju kao totalne nesposobnjakovice i uz to bi morala odpustiti ministra zaduzenog za pravdu jer se unapred nisu pripremili za argumente na osnovu kojih je sud doneo odluku. O Ministru Instravnih Poslova ne treba ni pricati. Takav propust nije samo odraz nesposobnosti i nedoraslosti za medjunarodne standarde I kvalitete vec ce dugo biti vic na svetskoj pravnoj sceni. Ova je presuda ogromna sramota za amatersko i neozbiljno srpsko pravo i alarm za podpunu analizu sposobnosti vrsilaca te profesije u celoj Srbiji.
Zaista je smesno da uprkos svemu nastavljaju borbu za Kosovo iako su ga vec treci put izgubili, ocigledno Ministar Inostranih Poslova nema nista drugo pametnije da radu i na ovaj se nacin zabavlja, trosi novac i konstantno ispada nedovoljno inteligentan, blago receno, za poziciju na kojoj se nalazi.
Ishod je vrlo jednostavan, Srbija mora priznati Kosovo i poceti da barem u inostranstvo salje sposobne ljude ako to vec nije moguce na domacoj sceni i time prestane da se bruka. Nadajmo se samo da su napokon shvatili da je glupost veoma skupa zabava. Od Ujedinjenih Nacija zaista nista ne mogu da ocekuju, na kraju krajeva njihovo je sediste u New York-u a ne Beogradu i Amerika i Velika Britanija su jedno od najvecih dobrovoljnih finansijera te ustanove.
Do kojeg pametnijeg zakljucka bi trenutna vlada mogla da dodje na zakazanoj sednici kada je vode isti oni nesposobnjakovici koji su je vodili ka jos jednom u nizu od mnogobrojnih gupavih poraza? Nesto u fazonu: “Mi smo toliko glupavi da toga nismo ni svesni”.

ncc

pre 13 godina

Da li postoji neko u svetu da mi obajasni formulu "jednostrana proglasena nezavisnost"???,ili da mi pokaze Petostranu proglasenu nezavisnost"?
Kosovo je proglasilo nezavisnost uz mnogostrane konsultacije sa najvecim silama Evrope i SAD.To SVI znate?

Oki

pre 13 godina

skupstina gubitnika... gotovo je, nema vise , bolje da nisu zakazivali, oni hoce samo dnevnice, znaju oni da ne mogu vise nista, bruka i sramota. ako nesto stvarno zele, neka zasedaju ali da se odreknu dnevnica

goca boca

pre 13 godina

otkud batakovic istoricar na celu pravnog tima? to valjda po onoj kad fizicar moze da bude ministar spoljnih poslova i istoricar se razume u pravo!!!! zato ste prosli kako ste prosli a sto je najgore ni dalje se ne zaustavljate, nego srljate u jos vecu propast!

Martin iz NY

pre 13 godina

Cudi me da ljudi u Srbiji jos ne svataju da su 90-te godine otisle u nepovrat. Nema vise djeljenje pravde nad drugim etnickim grupama. Niko nece sa Srbijom, pa cak ni drugo oko (Crna Gora). Mislim da se konture Velike Albanije naziraju polako ali sigurno. Eto toliko od jednog Albanca koji nije nacionalista nego sam realista...

Бодин Ракић

pre 13 godina

„ПИТАЊЕ НАД ПИТАЊЕМ“ које већ дуже време себи постављам: Шта би требало урадити чак и када би Косово добровољно пристало да нам се врати? Ево одговора: Дубоко сам уверен да би у интересу опстанка али и истинског напретка наше земље такву понуду ваљало безпоговорно одбацити! Позивам читаоце да поразмисле какав би на то исто питање био њихов одговор, а ја ћу им, заузврат, свој образложити, дабоме, уколико ми за то пружи прилику поштовани дежурни монитор.

GuC

pre 13 godina

Kada je Jeremić postao ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je da će voditi, a kasnije i nastaviti politiku Vojislava Koštunice!
Zato danas on MORA da ODE, makar ga zamenio neko još gori koga ćemo posle da sklanjamo...ON MORA DA ODE, odlazak kao istinski i simbolični čin prekida sa dosadašnjim opasnim ponašanjem naših kvazi državnika.
Nemoj da koketiraš Jeremiću, kao podneću ličnu odgovornost, sam kaži, uprskao sam, moji napori u koje je bačen vaš novac i ugled su propali, odlazim pognutog nosa...ZAŠTO je tako teško čuti šta vam LDP govori već godinama???
Zašto sada drsko odgovarate LDPu umesto da prihvatite ruku koja vas ne blati već nudi zajednički izlaz za celu zemlju?? Zašto se tako tašti, ograničeni i nabedjeni, niste samo vi u pitanju, nas par miliona ima ogromne probleme zbog vas!
A naslov, vanredna sednica, mi je izmamio osmeh na lice, oni kao vanredno rade, svadjaju se, nigde ne stižu, naplaćuju dnevnice...muka mi je!

Aleksandar

pre 13 godina

Mnogi psihijatri ce vam reci da je jedan od najcescih znakova ozbiljnih mentalnih poremecaja - ponavljanje iste radnje u ocekivanju razlicitih rezultata. Vi sami izvucite zakljucak...

tosi

pre 13 godina

Problem vlade i ove skupstine jeste da oni naopako citaju ili bolje reci po volji interpretiraju rezoluciju 1244. Po ovoj rezoluciji, Srbija nema suverenitet nad Kosovom. Time sto je srbija zatrazila misljenje MSP u Hagu, zatrazila da se vrati suverenitet nad Kosovom, ali je dobila negativan odgovor. Drugo, ako ustav Srbije kaze da je Kosovo deo Srbije, svaki pametan covek zna kako je taj ustav promenjen, te da svako razuman zna da pozivanje na ustav jeste za unutrasnje potrebe. Savetodavnom odlukom MSP, svet je napokon ugledao pravu sliku slucaja Kosova. Sto pre vlada i parlament Srbije to uoce, to bollje po Srbiju.

Бодин Ракић

pre 13 godina

И КОСОВО И ЕУ = НИ КОСОВО НИ ЕУ То је решење квадратуре Тадићеве политике.

potrkuša deda-cvetko

pre 13 godina

Danas su oči sveta uprte u Srbiju, u ovu skupštinsku raspravu, kaze Jeremic. Kojeg sveta? Nesvrstanog? Treceg sveta? Odakle ova terminologoja, koju su koristili jos "partizani" u Titovo doba, kod Jeremica? On se tada nije bio ni rodio. Neverovatno, ali i ideologija moze, izgleda, da se genetski prenese.

Beogradjanin

pre 13 godina

Za slucaj da je nekom promakla poenta, niko od zutih nije tako lud, koliko god da se prave, da mu nije bilo jasno da je Kosovo mrtav konj. Poenta je, posto oni mnogo veruju u kapitalizam i trzisnu privredu, da se oni KORISTECI DRZAVU obezbede za nekoliko generacija. U tome su potpuno uspeli. Ko nije clan "Demokratske" stranke u ovoj zemlji nema cemu da se nada. Samo je pitanje hoce li biti i za njih neki Haski sud za pustos koju ostavljaju za sobom.

Julius

pre 13 godina

Zvanicnici Srbije stalno (namerno) potenciraju secesiju ili otecepljenje Albanaca. Tako je Jeremic i na danasnjoj sednici Skupstine Srbije ponavlja.
Otcepljena je celo Kosovo (i Metohija - kako je vi nazovete), a na Kosovu pored Albanaca zive i Turci, Bosnjaci, Romi, Srbi, Crnogorci, Hrvati. Doduse, svi oni zajedno cine oko 7% stanovnistva Kosova, ali po Ustavu Kosova oni imaju sva ljudska i gradjanska prava i slobode. Koliko se to postuje i sprovodi, to je druga prica, i nije krivica samo kosovskih vlasti.
Medjunarodni sud nikom ne daje pravo niti zabranjuje otcepljenje, vc daje misljenje da li je akt o otcepljenju odnosno o proglasenju nezavisnosti u suprotvnosti sa medjunarodnim pravom ili nije.
Nije tacna tvrdnja gospodina Batakovica "da Rezolucija 1244 garantuje teritorijalni integritet Srbije". Jer, rezolucija je samo privremeno garantovala teritorijalni integritet, do odredjivanja statusa Kosova, i to ne integritet Srbije vec tzv. SFRJ, koja je raspala pre proglasenje nezavisnosti Kosova. Pa posto je ta zajednica Srbije i Crne Gore raspala, Kosovo nije imalo nijednog razloga da i dalje ostane u okviru Srbije.
Medjunarodni sud pravde je sve te akte, cinjenice i okolnosti imalo u vidu kada je doneo svoje misljenje. Zato, ne vredi sada traziti dlake na jajetu, jer to nista ne pomaze.

neo

pre 13 godina

Potencijalnih 55 drzava koje ce priznati Kosovo? To bi bilo 124 zemlje?! Treba im jos 4 priznanja i imaju stolicu u UN, a onda su definitivno nezavisni, uostalom kao da sad nisu?! U definiciji drzave stoji da je to teritorija koja se brani, a Srbija nema vojsku i policiju na Kosovu sto znaci da to nije njena teritorija, a ni drzava. Zato lepo priznati Kosovo, zahtevati autonomiju na severu Kosova, sve institucije na srpskom, srpski Univerzitet, specijalan status za manastire, ostre kazne napada na Srbe povratnike, mislim da bi bilo dovoljno, ako to ne uradimo proci ce kao Srbi iz Hrvatske.

ekrem

pre 13 godina

Posto se i dalje i skupstina i vlada medjusobno podrzavaju i pozivaju na neke buduce borbe za istinu ne bi bilo naodmet da isti odmah utvrde i to da ce svako ko glasa ZA snositi i posledice. Tako bi narod video ko stvarno misli i veruje u ono sto predlaze a ko ne.

Jeremich go

pre 13 godina

"Zrtveni jarac" koji je sam sebe doveo do zrtvenog oltara Jeremic, mora da ide. Iz cisto moralnih razloga. Ili Srbija i njena Vlada zele da dokazu da je moral u srpskoj demokratiji i drzavi nepoznata stvar?

Nebojsa

pre 13 godina

Slazem se sa ostalim komentatorima da su sanse Srbije u Gen.Skupstini UN male, ali mislim da taj pokusaj dugujemo i nasim precima i nasem potomstvu. Moramo da otezamo stvaranje druge albanske drzave jer ona nije stecena na posten nacin. Tacno je da su Albanci trpeli torturu u 90-im godinama, ali oni nikad nisu probali da se bore demokratski kroz sistem, pa makar on bio i Milosevicev. Od samog pocetka njihov cilj je bila nezavisnost, a nikad autonomija u okviru Srbije. Uostalom oni su prvi poceli oruzani sukob, a da pri tome nisu iscrpli sva demokratska sredstva... kako su onda stekli pravo na nezavisnost. Necu ni da pominjem troturu koju su Albanci vrsili nad Srbima u periodu od 1941 do 1987. Uostalom postoje arhive i mogu da se vide popisi stanovnistva, pa neka mi neko objasni kako je moguce da 1931 na Kosovu zivi 60% Srba i 30% Albanaca, a da 1961 situacija bude obrnuta. Evo neka se i matematicari pozabave, koliki je to natalitet koji bi to omogucio za samo 30 godina.
Dakle da sumiram, mislim da bi Srbija, nakon sto izgubi bitku i u Gen.Skupstini, morala da zahteva makar zabranu imena Kosovo, za tu teritoriju, isto kao sto Grci ne dozvoljavaju ime Makedonija. Svima je jasno da na Kosovu ne zive Kosovari, kako ih nazivaju americki mediji, vec su to Albanci, i toj teritoriji bi vise pristajalo ime severna albanija.

Bane

pre 13 godina

Nažalost, time ćemo samo izgubiti dragoceno vreme i poslednju šansu za postizanje bilo kakvog dogovora izmedju Srba i kosovskih Albanaca,kako Srbija iz kosovske priče ne bi izašla kao totalni gubitnik.Što se tiče poslanika u skupštini Srbije, oni su samo glasačka mašinerija koja jedva čeka da uzme dnevnice i beži kući.Nedavno smo čuli da postoji poslanik Vučeta Tošković koji se u dva saziva parlamenta nijednom nije javio za reč.Ovi koji se javljaju skupštinu koriste za ličnu i stranačku promociju.I to je sve.Sa druge strane,istorija u poslednjih 20 godina nas je naučila da kada god bi postizali nacionalne konsezuse,izglasavali deklaracije,usledili bi sve teži i teži porazi.Nažalost, sve više liči da DS ulazi u jednu prilično rizičnu priču, u igru na sve ili ništa,sa potpuno neizvesnim krajem.

mc

pre 13 godina

I nece ovi nasi da shvate i to ti je....
Umesto da se tamo, u skupstini dogovore kako cemo da pomognemo tim ljudima koji zive dole, kako cemo da im omogucimo da ostanu u svojim kucama, da rade i uce srpski u skolama, da se kriminalci pohapse, da se sacuvaju manastiri...i time povratimo ugled u svetu kao razumna drzava koja postuje odluke medjunarodne zajednice jer nam je mesto u "porodici evropskih naroda"...Mi ne smemo eksplicitno da priznamo nezavisnost ali moramo da se sastanemo sa "odmetnutom vladom iz Pristine" i razgovaramo o ovim problemima...

A ne! Mi necemo to...mi cemo da "kazemo" i "objasnimo" celom svetu da on gresi a ne mi,...i da MSP nije u pravu, iako je sud...(a to rade jer su tako navikli, odu kod nekog sudije u Osnovni sud i "objasne" mu da nije u pravu i da presuda treba "ovako" da izgleda)...

micko

pre 13 godina

Neki tip drzi govor u Skupstini. Isti recnik kao Slobodan Milosevic 90-tih. Nikada, miroljubivo, principijelno, jedinstveno..... i sve tako u krug. Izgleda kao veliki narodni tribun, demokrata....Ali na zalost Srbije samo jedan od diletanata, dete srece iz 90-tih tj. sin socijaliste i sam mladi socijalista. Trosio je prljave pare po zemlji i inostranstvu dok su nas tukli po ulicama i dok smo bombardovani. Jadna mi je Demokratska stranka kad je takvog izabrala. I posle ove smesne spoljne politike koju vodi i gomile diplomatskih skandala najbolje je da se poslusa poruka mudrog predsednika i da se zelja za dugogodisnjom koalicijom sa SPS pretoci u ujedinjenje DS i SPS. Politiku SPS-a su demokrate potpuno prihvatile, pored ovog sefa diplomatije bas bi bilo dobro da se ojacaju i sa ostalim SPS kadrovima. Kao prvi potez posle ujedinjenja bi bile prekrsajne prijave za sve koji su 90-tih demonstrirali i narusavali jedinstvo. Iz danasnjeg poziva na jedinstvo kao jedinog nacina da se sacuva Kosovo se lako moze zakljuciti da su oni koij su narusavali jedinstvo 90-tih u stvari glavni krivci za sve sto nam se lose desavalo.

sasa jokic

pre 13 godina

Srpska spoljna politika je vekovima na pogresnom putu, i pod uticajem Rusije! Ne znam sta jos lose treba da nam se desi pa da se ljudi koji vode ovu napacenu zemlju okrenu pravim - realnim vrednostima?! Dokle vise samoubilacke politike, i dokle vise iznurivanje sopstvenog naroda zarad tudjih interesa?! Zasto ne pustite ovaj narod da malo zivi, i oseti blagodeti civilizacije, dokle ce nam Taci, Haradinaj i ostali likovi biti najspominjanija imena u medijima?! Kada cemo poceti da se bavimo stvarima koje cine zivot normalnim, i od cega cemo imati koristi?! Muka mi je od ovih nepismenih likova u odelima. A pogotovo od ovog klovna od ministra ruskog sleeper-a!

Stuttgart

pre 13 godina

Zao mi je za mlade ludi u Serbiju oni trazi posla i da zivi ka Evropi alli Politika ce okreno jos 20 godina nazad treba svi da ustaje i da makne ovo politicari i da dovede neki demokrata sto hoce u EU i sa komsije iz Kosove sto zivi Albanca-Serbi-Turci i Romski sve na jednom ulicu. Pozdravim sve ove B92 Koje postem i misli na nove demokracija a ne na Nacionalitickom drzave

Bitic

pre 13 godina

Gospodine Tadicu, dosta sa zamajavanjem naroda!!! Nemoj da pricas u ono sto i sam ne verujes. Nikada se nije moglo: i jare i pare!!! Vasa tvrdnja: ne odustajemo od Kosova niti od EU, postalo ka uspvanka za malu decu. Vi ste drzavnik, budite se malo ozbiljni, recite biracima vec jednom tu istinu, koja je samo jedna od tih.

Dirty

pre 13 godina

Hitno zakazati sastnak s Bajdenom, EU, MMF i SB i u prisustvi Srpskog i Kosovskog parlamenta predloziti sledeca resenja; Srbija priznaje Kosovo uz autonomiju Srba na severu i uz poseban status Manastira i kulturnog nasledja. Otpisuje se medjunarodni dug Srbiji i Kosovu u visini ulozenih sredstava na Kosovu i perioda od kako je Srbija sprecena da istim raspolaze. Srbija i Kosovo dobijaju status clanice EU u narednih 5 godina dok ne uspostave standarde punopravnih clanica. Srbija i Kosovo odmah uvode Euro kao svoju valutu i postaju demilitarizovana zona NATO sa statusom punopravnog clana sa ostalim zemljama iz regiona. Granice u regionu se nece menjati narednih 100 godina sto treba da potpisu sve clanice EU kao i kandidati. Srbiji se Euro fiksira na 60 dinara kao kad je uveden 2002 godine (i trajno kida a plate i penzije na ovom nivou po novom kursu ostaju narednih godinu dana)?

Konfucije

pre 13 godina

Komentari tipa: ja hocu normalan posao i normalnu platu a bas me briga za kosovo je osnovni razlog zasto smo Kosovo izgubili.
Mnogo godina nikog nije bilo briga, glavna preokupacija je bila "joj da mi sin ne ode dole u vojsku". Kada se SFRJ raspala i Srbi mazohisticki pristali da budu branioci propalog politickog sistema i lazne federacije mnogi su optuzili sopstvene politicke vodje da su oni krivci sto se SFRJ i raspala. Na kraju su i sami predstavnici opozicionih partija koristili taj samounistavajuci "mac" da preseku poziciju i dokopaju se vlasti. U medjuvremenu je nehomogena srpska drzava, narod i vlast izgubila sve ratove, teritorije i postala jedna od najomrzenijih nacija na svetu.
Sada nekadasnja opozicija pada na isti onaj mac koji joj je doneo vlast. Mi smo ponovo nehomogeni i nikog nije briga ni za sta. Strasno je da jedna stara evropska drzava u 21 veku izgubi drzavu a mi smo izgleda na dobrom putu i da to uradimo. Naravno da je realnost da smo Kosovo izgubili ali ako to olako pustimo izgubicemo jos dok se sasvim ne dezintegrisemo kao drzava a zatim i kao narod. To sto imamo sada je neprocenjiva vredost, zamislite sta bi 30 miliona Kurda ili 42 milina Pastuna dalo da imaju svoju drzavu o Baskiji, Korzici da i ne pricamo.
Politika je bila delimicno ispravna. Ali insistiranje na miroljubovoj diplomatskoj borbi ima smisla samo ako je armija neobicno jaka i protivnici znaju da ako su svi pregovori iscrpljeni da je rat zadnji oblik diplomatije. Ako neko mora da podnese ostavku onda su to ministri ekonomije koja je unistena i ministar vojni koji je razorio vojsku. Diplomatija sama po sebi ne moze nista bez te dve bitne "stvarcice".
Priznajem i ranije sam rekao da nam je diplomatija takodje neobicno slaba i neobrazovana. Imamo previse ljudi koji su prilicno losi i neprofesionalni. Ali to nema veze sa politikom koja je vodjena. Jeremic je ocigledno neiskusan politicar , Harvard obrazovanje nije nista jace od nekadasnjeg beogradskog univerziteta, konzuli i vicekonzuli po nasim ambasadama i konzulatima su polupismeni ljudi, ekonomija nas svrstava u neozbiljne zemlje, vojska nam je smesna a advokati koji vode nase parnice potvrdjuju da je samo onaj ko nije moga' da studira nista bolje otisao na pravni fakultet. Sve to moze lako da se promeni, rad, rad i samo rad i sve ce doci na svoje mesto.

coa

pre 13 godina

igra je gotova treba priznati kosovo i resavati brojne probleme u srbiji, nezaposlenost, korupciju, problem siromasnih i gladnih, privuci strane investitore i otvarati nova radna mesta, a ovo natezanje oko kosova sto pre prekinuti dosta je bilo narodu je sve jasno i dosta mu je svega i hoce da zivi bolje, ako vama politicarima to nije jasno ja vas onda stvarno ne razumem, zar toliko ne vidite realnost oko vas. STRASNO.

Dragan

pre 13 godina

Srbija ne bi smela da predlaze novu Rezoluciju u UN, negao da cuva postojecu 1244 koja veoma skupo placena. Dakle samo da pokaze spremnost za pregovore i da pregovara kada se steknu uslovi za to. U suprotnom dozivecemo jos tezi poraz. Pokazimo bar jednom mudrost u ovom teskom istorijskom trenurku, jer nam nove generacije to nikada nece oprostiti.

misko

pre 13 godina

Nisam toliko pametan ali ako je Kosovo izgubljeno sačuvajmo Vojvodinu i Sandžak od sličnih deklaracija imajući Republiku Srpsku kao adut.

Aleksandar

pre 13 godina

Iz svega navedenog izvodi se zakljucak da svi znaju da je Kosovo davno otislo, al' jedni bi da se biju (tj. da se biju drugi dok oni u pozadini pljackaju) a drugi bi da se frljaju dopisima, a niko nema herca da turi potpis i da prizna realnost.

Pa ako je to, braco, problem, evo ja cu da potpisem da Kosovo NIJE Srbija, pa neka me posle i lincuju, nek' me pljuju po istorijskim citankama, neka me neki nacionalno onesvesceni mandril prebije u autobusu...

Samo da sinu ne ostavim bagaz koji su meni roditelji ostavili! Za mene je vec kasno, al' bar on da ima kakav-takav zivot.

Prevodilac

pre 13 godina

Generalni cilj Srbije treba da bude rapidno (bolje danas nego sutra) priznavanje Kosova, sto bi ubrzalo njene integracije u EU i NATO. Gospodo skuptinari! Srbija jednostavno nema vise vremena, da ga tako suludo, besomucno i diletantsdki gubi, igrajuci na opasnu kartu zvano UNO. Uradi li to, postavlja se pitanje uracunljivosti srpske politicke elite. Ponovo gurati sve u smeru UNO, oh boze, to vide i nevideci, da je to put katastrofe.

USA u srcu

pre 13 godina

Iz komentara se moze videti da je prekogranicni humanizam postao jaci, i da nivo nacionalnog ponosa opada (obostrano). Dan nacionalnog pomirenja Kosovara i Srba nije daleko. On je realnost i nuzda. Nekoliko dana nakon odluke MSP se moze shvatiti kako je ova odluka svima dobrodosla. Sud je izgovorio ono sto nije smeo kod nas niti jedan politicar. Za daljnje korake prema pomirenju, potrebna je jos jaca pomoc prijatelja EU i SAD-a. Nase teorije o survavanju, secesijama i pucanju sveta se nece ispuniti, niti trebaju. Mir u svetu, i pozitivan razvoj na Kosovu su i nase dobro. Hvala Evropa, hvala SAD!

bane bumbar

pre 13 godina

Ovo je uvod u početak kraja,Generalna skupština UN će u septembru staviti tačku na svu priču oko Kosova,do nove godine Kosovo će biti priznato u UN-u.A ovu državu će i dalje voditi slepci.

miladin

pre 13 godina

“Istorija se prvi put ponavlja kao tragedija, a drugi put kao farsa", pisao je mladi Marks. Srbija, na zalost, pokazuje da je to tacno.

Jovan

pre 13 godina

E fino, sad, posto ste se lepo igrali i bili dobri, 'ajde svi kod Bote. Spremila mama gicetinu i snenokle..
Kako vas BRE nije sramota!? Mlatite praznu slamu za velike pare. Dokle? Doci ce gladan narod i porucice vam da odete u skokovima. Dosta!
... Veliki deo danas misli kao ja.

Ziveo Kralj Dragutin i Metohija!

pre 13 godina

Sve lepse od lepseg, a najlepse ono - tuziti par drzava koje su priznale Kosovo, pa nek se ostali posle dobro misle! To, gospodo, TO!!! O'ma presavij tabak, pljuni na plajvaz, pa uddrri parnicu protiv Naurua, Lihtenstajna i Burkine Faso; nek vide oni, BRE! Ako vam to ne vrati Kosovo, stvarno ne znam sta ce. Samo... kako stvari stoje, bojim se da nece. Kako stvari stoje... Sud bi trebalo da tuzite. Nego sta! Da tuzite Sud. BRE! A ako ne to, slucajno, ne pomogne? E... onda cete tuziti... Boga. A kome? Pa, Kostunici, naravno.

P A T R I O T A

pre 13 godina

Srbije na sme da predlaze novu Rezoluciju nego da cuva Rezoluciju 1224, a da inicira nove pregovore i da pregovara kada se steknu uslovi za to.

lazar

pre 13 godina

Народе СРПСКИ, твоју колевку , територију Косова и Метохије окупирали су и прогласили је посебном државом Нато и Америка.Зато је и овакво мишљење међународног суда. А сваком коме закон лежи у топузу - трагови смрде нечовјештвом . Време, бог - је на нашој страни . Ничија није горела до зоре - а њихова догорева . Сложимо се, обожимо се и умножимо се - и у некој новој подели карата вратићемо се да обновимо порушена огњишта и усправимо поломљене крстове . Проклет био ко заборави КОСОВО. До свитања новог јутра - живела Србија .

Pop

pre 13 godina

Vuk Jeremic se ponasa kao dete u igraonici koje je izgubilo sve "zivote" na fliperu i sad trazi od roditelja da mu kupe jos zetona pa da nastavi. Jeremicu, GAME OVER.

Vrzino kolo

pre 13 godina

Neko pametan je nekada rekao "Govori glasno i vodi psa sa sobom", ovi sto predstavljaju Srbiju a zovemo ih politicarima, govore glasno a nemaju cvrstu pozadinu, citaj psa.
Politicari, imate li prijatelje pored sebe, NE? Dakle?

Pera cata

pre 13 godina

Danasnje zasedanje sumarno:
1. vladajuca strana parlamenta je progovorila, sto je dokaz da su svesni fijaska koji su doziveli u Hagu (obicno cute kao zaliveni). Neki bolje da nisu progovorili (DS Milivojevic iz Otpora, Trivan i Micunovic)
2. Cvetkovic (predsednik Vlade) je presedeo celu sednicu, bez reci, nije bilo razlike izmedju enterijera i njega, sedeo u drugom redu
3. Jeremic je isturen da primi sve udarce, dobro se borio, ali je izasao sa politickim modricama zauvek
4. Tadic je odrzao ocekivano prazan govor (uz manje "JA"), vizionarsko-istorijski, sa elementima stand-up komedije (nesrecni SPS Skundric koji mu prinosi vodu kao segrt)
5. Najozbiljni u debati su bili DSS, LDP i SRS.
6. Ja sam od veceras presao u opoziciju na svim nivoima (lokal, republika, predsednicki kandidati).

nn

pre 13 godina

Mi smo Kosovo izgubili jos proslog veka kada su Srbi masovno napustali Kosovo. Sada sve to ponavljamo na jugu Srbije gde ljudi masovno odlaze i gde vlada ozbiljna bela kuga. I nije u redu da toliko politicari potenciraju pitanje Kosova kada eu ne trazi priznavanje.Jedino sto trazi eu su normalni odnosi a mi bili sa Kosovom ili bez, te odnose prirodno moramo da uspostavimo. Mozemo da se nadamo da je to privremeno okupirana teritorija ali sumnjam, gde nema naseg naroda nema tu ni drzave.

bosko

pre 13 godina

Nit ce se Vojvodinaili Sandzak odvojiti od Srbije niti RS od Bosne.
Samo za ocekivati je, da ce i Sandzak i Vojvodina uzivati u Srbiji isti stepen autonomije koji RS uziva u Bosni jer recimo RS je, kao regija, a ne drzava sklopila sporazum sa drzavom Srbijom posto to ustav drzave BH dozvoljava. A i Srbija ce nakon regionalizacie htela-ne htela, morati dopustiti svojim regijama da sklapaju slicne sporazume sa drugim drzavama.

Realpolitika

pre 13 godina

Lazi danas, lazi sutra, lazi stalno - pa mozda jednog dana ce neko da ti veruje; kockaj danas, kockaj sutra, kockaj neprekidno - pa sta ispadne, kad je vec sve izgubljeno. Ali, g. Jeremicu, Generalna Skupstina ne prihvaca ni lazi ni blef igru. Znaju oni sve to jer ona postoji prije nego sto ste Vi rodjeni.

sasa jokic

pre 13 godina

Jeremica smeniti sutra, ali sutra ujutru!!! ...Tako mlad a tako zaostao ou shvatanjima savremenog sveta! Rusi su te skolovali da govoris americkim akcentom, i to je sve!

Bojan

pre 13 godina

Nasi politicari su u velikoj panici! Njihova lica sve govore. Sta raditi? O cemu satima, danima i godinama bez ikakvog cilja pricati, kada se se stvar sa Kosovom najzad resi?
Koju sada neresivu, osetljivo-patriotsku temu naci koja ce nas zaokupljati godinama, a da ne moramo da se bavimo tamo nekim nevaznim, beznacajnim stvarima kao sto je borba za goli zivot ljudi u drzavi na cijem su celu? Razumem da im nije ni malo lako, ali se nadam da ce sa tim poceti sto pre... da makar nasa deca nemaju taj odvratni osecaj, kao sto ga mi imamo, da im je neko ukrao pola zivota da bi se ,,izborili" za trenutak u kom smo sada.

Peter Radan

pre 13 godina

Budite ljudi kad vec niste te dajte ostavku na svoje polozaje i raspisite nove izbore. Davno je vec dokazano da niste sposobni.

Gorki

pre 13 godina

Političari su plaćeni profesionalci. Kada je sve u redu oni i te kako beru plodove svoga rada:plata+privilegije+jeftina kafa i pivo u klubu skupštine+najlepše žene+pratnja+dobri automobili++++++++ kada ne rade dobro svoj posao nema ništa od ovoga. Ali naši bi sve ovo, a da loše rade. Teško. Mi vam praštamo, ali svet ne...Najbolja je politika o kojoj se ne priča. Upamtite to.

katica

pre 13 godina

U jednom sovinisticko-nacionalistickom nasledju iz SM-ere, ova Vlada nije mogla ama bas nista bolje da ucini, nego sto je do sad cinila. Kad se promeni ukupno, kako individualno tako i svenarodno misljenje, (kroz lustraciju) promenice se i Vlada. Jer, Vlada nije sisla sa neba. Ona je direktni proizvod i cinilac nase slobodne demokratske volje i nasih zelja.

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Raspravljati nije zabranjeno, sva tumacenja su dozvoljena, ali Skupstina Srbije na danasnjoj, vanrednoj sednici treba da podrzi ili odbaci odluku MSP, donetu na zahtev vlade Srbije da iznese misljenje o legalnosti proglasenja nezavisnosti Kosova.

Stbg

pre 13 godina

Srbi su uvek bili kompleksasi vise vrednosti i megalomani. Bugari su podmukli i zaostali. Grci su nam okej al su lenji. Rumuni su jadni al s njima nikad nismo ratovali tako da je to ok. Madjari su zlikovci. Makedoci su ok, znaci nisu ni za kritiku, britanci, nemci.. jednom recju svi su glupi i nikakvi samo smo mi pametni. Tako smo dosli do situacije da srpski narod ima 3 drzave u ko zna koliko jezika. S jedinim narodom koji nam je blizak, hrvatima, nismo uspeli ni posle sto godina da se sporazumemo na normalan nacin. A kosova sto se tice, to je uvek bio samo mit a u praksi deveta rupa.. Koliko albanaca ovde ostavi komentar na srpskom i mozete li vi to na albanskom i sta vam to govori..

MUKNAVI

pre 13 godina

Mi sve znamo, a vec dvadeset i kusur godina se raspadamo, smanjujemo, prezivljavamo, rasprodajemo, MMf zaduzujemo pa kada i to nestane...zavrsavamo sa preporodom, tranzicijama, animozitetom izmedju ruralnih i urbanih, cerupanjima jednih nad drugima, legalizacijama po vukoj..ni, sekularijumima i iluzijama..mi sve znamo al ipak nesto ne znamo..da se dogovorimo i to postujemo ni po babu ni po stricevima vec po pravdi ..ali za sve isto.

lanac

pre 13 godina

Treba obratiti paznju na formulaciju koju Tadić protura da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Da li to znači da je Srbija po Tadiću spremna da prizna nezavisnost Kosova recimo kroz neke pregovore. Veoma opasna formulacija koja nam se iz dana u dan servira verovatno kako bi smo je i neprimetno usvojili.Treba jasno reci Kosovo i Metohija su neotuđivi deo Srbije i nikakva i ničija rezolucija ne mogu promeniti to. Proglasiti teritoriju Kosova i Metohije privremeno okupiranom i sačekati promenu odnosa snaga u svetu.

baba-Rosa

pre 13 godina

A zasto mnogi toliko zaziru, od eventualnog izlaska Srbije, pred GS UN, sa rezolucijom? Ako do tada tzv. Rep. Kosovo bude priznalo 96 drzava (sto je sve izvesnije), naravno da ce biti bespredmetno pitanje, da li Srbija i da izlazi sa rezolucijom. S druge strane, vise je nego ocigledno, da je ceo svet polarizovan, po pitanji secesije KiM! U EU, 5 drzava, od 27, nije priznalo tzv. Rep. Kosovo, sto je daleko manje od 98%, kao sto neko napisa, ali i da je 99%, EU "radi" po sistemu konsenzusa, a njega nema, dogod svih 27 drzava EU ne prizna tzv. Rep. Kosovo. To i EU zna, zbog toga toliko pritiska i ucenjuje Srbiju, po pitanju "tehnicke saradnje" i clanstva.

Jedno je sigurno, da su ovo, odlucujucih par meseci (do septembra), gde bi srpska politika trebalo dobro da odvaga sve okolnosti, u svim eventualnostima. Vremena je malo, ali ne treba ni zuriti. Do septembra, Srbija mora imati jasam stav i zacrtan put, sta posle podnosenja rezolucije GS UN, u obe varijante ishoda (nevezano za broj priznanja tzv. RK), a zatim, i odgovore, na sva pitanja koji su pred ovom drzavom, a koja su mozda i teza i komplikovanija, od "podnosenja rezolucije GS UN"! Dva su osnovna: EU i NATO. EU - Hoce li politika ove zemlje, i dalje biti zelja za clanstvom u EU, ili ne, koliko je spremna da "ceka" do prijema i sta ce uraditi u slucaju, da se za 15 godina pojavi "konacni" uslov: priznanje tzv Rep. Kosovo; a sta je alternativa, ako odustane od clanstva? NATO - Hoce li ova drzava i dalje zadrzati neutralnost, sta ce Srbija uciniti, ako je za 15 godina napadne neka susedna drzava, clanica Nato-a, ili ne (ako za toliko god, jos uvek na Balkanu bude drzava van te alijanse), ili ce, u najkracem mogucem roku, aplicirati za clanstvo? (Sta bismo, ako recimo, za 15 g, tzv. RK udje u NATO, ili bez ulaska, pa posalje trupe u presevsku dolinu? Ne znamo, ni sta bismo, kada bi sutra, "specijalne snage Kosova", kako kaze Redzepi, usle u severnu Kos. Mitrovicu!)
Kurtoaznih kontakata nasih zvanicnika, sa strancima, slicni onim iz 70ih godina proslog veka, vise ne sme da bude! Tacno se mora znati, sta ce se i ko pitati i o cemu ce se pricati. Koji god put i cilj da izabere, Srbija ce morati "rudarski" da radi u diplomatiji. Precizni razgovori, efektni sporazumi i postovanje dogovorenog.
Moje misljenje je, da Srbija ne bi trebalo da predlaze rezoluciju GS UN, umesto toga, treba kroz bilateralne susrete sa 22 drzave EU (koje su priznale tzv. Rep. Kosovo), da dobije saglasnost, da nikada "priznanje Kosova", nece biti uslov, za ulazak u EU. S` druge strane, mislim, da ova drzava, ne moze napraviti pomak ka brzem clanstvu u EU, ukoliko zadrzi neutralnost, odnosno, trebalo bi u najkracem mogucem vremenu, pripremiti sve sto je potrebno i aplicirati za clanstvo u NATO: skupstinska i javna rasprava, (ako je neophodan) referendum, (amandmanska) promena Ustava, i zahtev za clanstvo.

Na kraju, od svega (koju god od opcija odabrala Srbija), inperativ joj je da po svaku cenu sacuva biolosku supstancu stanovnika! Mozda nekom ni danas nije jasna svetska konstelacija snaga, i nasa snaga u tom kontextu, posebno gledajuci unazad (ne dalje od XX veka, 1912./1918., 1941./1945., 1991/1995, 1999. ponosne godine i perjodi nasih epopeja i stradanja, a cela nam je istorija takva), ali vremena su se promenila! Trenutno nemamo iskrene prijatelje, ni u svetu, ali ni medju komsijskim drzava, sto je jos gore. Tako nesto se nikada u nasoj istoriji nije dogodilo. Jednostavno, ili cemo naci svoje mesto, ili cemo nestati, i kao narod i kao drzava!

ps: izuzetno izlaganje je imao gospodin Dacic, a posebno poucno, dobronarno i emotivno, gospodin Pastor, razmislimo (i) o tome ...

Skywalker

pre 13 godina

Zaboravio sam jos nesto. Kao sto rekoh, sva energija se trosi na donkihotovsku borbu sa vetrenjacama, a o tome svedoce naslovi u medijima u samo u prethodnih mesec dana. Pogresio sam, mesec dana je predug period. O tome svedoce danasnji naslovi u rubrici Vesti sajta B92. Ako mi ne verujete, otvorite rubriku Vesti i skrolujte nadole i videcete sav srpski uzas danas.

md

pre 13 godina

Nemam ništa protiv nacionalnog jedinstva oko Kosova, ali smatram da političari trebaju taj posao da obavljaju volonterski, pa kad dođu pozitivni rezultati, kada jednom u životu dobijemo neku miroljubivu bitku, tad uzmite i platu.
Stvarno nema smisla, zarađujete pare na nečijoj za sada samo nesrći,i to u nedogled,siguran posao,aj se borimo još jedno 45 godina, da nam i deca budu političari, da nastave tamo de smo mi nastavili, ne stali..

_-_-_-_-_-

pre 13 godina

"Srbija mora najozbiljnije da razgovara sa najmoćnijim svetskim faktorima o tome šta se to od nje traži i očekuje", naveo je Dačić i ukazao da bi Srbija trebalo da bude svesna realnosti u kojoj se nalazi, ali i njenih državnih interesa.

Evo i ovaj bivši Miloševićev saradnik i sledbenik se opametio! Poslušajte ga, razgovarajte i pregovarajte direktno sa onima koji odlučuju. Ne gurajte im prst u oko, jer će nastaviti da nas uništavaju. Setite se knjaza Miloša koji je, takav kakav je bio, ipak uspeo da se izbori za Srbiju.

Obrenovic

pre 13 godina

" On je dodao da u međunarodnim odnosima nema "simpatija i antipatija", već samo interesa, i da je nemoguće da nekome nisu važni dobri odnosi sa najvećom zemljom na Balkanu."

Iritantna glupost i samoljublje. Po cemu najveca? Po povrsini smo manji od Bugarske. Po broju stanovnika daleko manji od Grcke (i Rumunije, ako se ona racuna kao Balkan, sto se ponekad cini). Dakle, po cemu osim po visku egoizma i autizma???

Hvala

pre 13 godina

Mnogo stvari zameram EU, tu je i naravno politika prema Kosovu.
Ali ono što me najviše muči je ta večita šargarepa i štap.
Stičem utisak da tome nema kraja i da će uvek biti, još samo ovo ili ono. Još samo Mladić, samo da sredimo odnose sa Kosovom, hajde jos i ekonomiju, puteve, decentralizaciju...Sve je to u redu, ali nam recite GDE je kraj svemu, jer postajem kao i mnogi drugi sve više nezainteresovan?

Aleksandar

pre 13 godina

Nisam siguran da ce jos jedna u nizu sednica skupstine Srbije dati neke odgovore koje vec nismo culi. Sve je manje vise jasno kao dan. Velike sile su odlucile u vezi Kosova i Metohije, a sada treba sacuvati i ono malo Srba koji zive dole na Kosovu punih jedanaest godina od kada su mirovne snage tamo rasporedjene. Treba biti mudar u ovako teskoj situaciji.

Pipin Mali

pre 13 godina

Kosovo smo sistematski gubili godinama, deo po deo, pa bi sada da to nekako vratimo. Morrre...okanite se gospodo ćorava posla. Kosovo neće imati stolicu u UN dok to ne dozvole Rusija i Kina, a za sada im nije u interesu. Nego PRAVAC EU, pa kad se izborite za punopravni status, onda se borite za Kosovo sa bolje pozicije - ekonomski jačeg partnera. Dakle, sada imate preča posla nego da se preganjate ko oće, a ko neće sa prizna narko-državu.

Kosovo, danas-juce-sutra.., zaboraviste Srbiju, drugovi!

pre 13 godina

12 sati sastancenja... pa, nista!

Njima lepe dnevnice, a nama puna glava nicega.

Dosta bre vise sa zamajavanjem gladnog, zednog i bednog naroda, pocnite vec jednom da radite u interesu naroda, ili se maknite odatle.

skromnost je vrlina

pre 13 godina

Imaju oni vremena za gubljenje u Skupstini i ispravljanje "krive Drine", "zato" su i placeni. Ubedjuju narod kako je ono sto oni kazu misle - neispravno, dok je (po njihovom) ono sto kaze MSP neispravno i nekorektno.
Nikad nisu culi za: "Vezi konja gde gazda kaze".

SlobodanNS

pre 13 godina

Prijatno me iznenađuje koliko bar ovde ljudi vidi stvari koje oni primati u skupštini ne vide. I kada će ti izbori da konačno glasam za LDP i da znam zašto sam to uradio.

Raica Kikuchi-Vlahovic

pre 13 godina

Unutrasnja subverzivna politika! Tako bi se moglo danas nazvati paralizovano politicko stanje zemlje, koje je ni na nebu ni na zemlji. Vlada kao mrtva sveta indijska krava, opozicija kao mrtvi konj. Sve to u zemlji zvanoj Mrtvaja.

matori

pre 13 godina

Tadić je, svojim nastupom u Narodnoj Skupštini Srbije, definitivno dokazao da nije dorastao položaju koji ima.

...bla, bla, bla... ja, kao predsednik ...bla, bla... ja, kao predsednik ...bla, bla... ja, kao predsednik ...bla, bla, bla...

Svi zajedno, uz malobrojne časne izuzetke, pokazali su da nisu na nivou postavljenog zadatka, a poneki da uopšte nisu ni dostojni da sede u skupštinskoj sali...

Tresla se gora, rodio se miš!
A za nekih pedesetak dana će da sledi gromoglasni blam, o kojem će posle ponovo da se raspravlja u Skupštini...

Dare

pre 13 godina

E drago mi je da vidim da se narod uglavnom slaze da je vecina napokon shvatila da je Kosovo albansko i da je bitka izgubljena, ali se okrenemo videcemo jedan mnogo dobar razlog zasto nije kraj za Srbiju zasto ovo nije gubitak ovim dobijamo Republiku Srpsku , koja je konstitutivni narod BIH i koja naravno zeli da se pripoji Srbiji, pa ajmo sad kad moze pokrajina da se odcepi referendumom onda moze i republika!!! Srbi glave gore!!!

cist realizam

pre 13 godina

ne treba priznati kosovo iz cistog pravnog razloga. ako smo pravna drzava onda moramo promeniti ustav i onda priznati gubitak teritorije. sto se tice onih drugih. voleo bih da neko kaze cime garantuje da ce mo priznanjem kosova uci u EU. kao sto nas lazu da to nije uslov isto tako nas ovi drugi lazu da je to uslov. NECEMO UCI U EU jos bar 20 godina. njima nije trebala ni rumunija ni bugarska a kamoli mi. zbog toga sto nas LAZU vise ni ne glasam za njih. sta god rekao ldp mi smo SVE UCINILI ALI ONI NAS I DALJE NECE PA NECE.

Beqa

pre 13 godina

Pratio sam celu sednicu. Od ovakve Srbije ne treba da se plasi niko, osim samih Srba. Neverevatno je kako Srbiju nisu dovoljni porazi. Ovom rezolucijom odlucuje se za jos jedan poraz.

Stevka

pre 13 godina

kada procitate samo sta je rekla kolundzija, onda ce vam biti jasno da one price zutih o kosovu i evropi nisu bile iskrene. znaci, njima je evropa na prvom mestu, a kosovo ako sacuvamo sacuvamo, ako ne nikom nista. bitno da mi idemo ka evropi (kad cemo stici druga je stvar) i ka nekom boljem zivotu. kao da nam evropa garantuje bolji zivot. vidim i grci uzivaju u evropi. i ona se plasi da cemo ici u konfronataciju sa drugim drzavama. ej halo, pa oni nam otimaju teritoriju. zar treba da ih molimo da to ne rade? pa zar to nije vec konfrontacija kada ti neko cepa zemlju? jok, nego oni neka nam otimaju zemlju a mi cemo njihovog premijera da dovedemo recimo u novi pazar i da mu kazemo kako on moze po srbiji da pravi autoputeve i dzamije. svaka cast demokrate. i niko nije reko da treba da tuzimo sve zemlje i da mora da tuzimo ameriku. ajde da budemo i mi jednom lukavi pa da tuzimo za pocetak samo mikroneziju ili neku drugu minidrzavu. pa ako pobedimo onda da nastavimo dalje. dovoljno je jedne da tuzis da bi sluzilo za primer.

VladeX

pre 13 godina

Pa dobro, gospodo iz LDP-a, zašto ne kažete koja je to ispravna politika? Prvo ste pričali da treba priznati Kosovo, pa kada je Vuk otvoreno pitao vašeg vođu, gospodina Jovanovića, da li hoće da on bude taj koji će u Ujedinjenim Nacijama da glasa za nezavisnost Kosova, ovaj se uprpao i počeo da vrda i da se vraća na staru pesmu kako je ova politika pogrešna i kako treba da se menja. Lako je pričati da nešto ne valja. To može svako. Kažite, gospodo, kako valja. Ja nisam simpatizer SNS-a i ne volim gospodina Nikolića, ali on je u toku jedne sednice pokazao više političke zrelosti nego Čedomir Jovanović i LDP za celo vreme svog (političkog) postojanja.

iBielive

pre 13 godina

-"Alo, alo"...
-"alo ovde Srbija..."
-"Sta ima novo?..."
-"alo, NISTA- sve po starom..."


onda, vidimo se u XXII Veku, mozda!!!

bane

pre 13 godina

Kada bi se bar 12 minuta bavili javnom rasvetom u Kragujevcu, Kraljevu, Pancevu...za ovu zemlju bi i bilo neke perspektive, ovako nas terate da sami polupamo sva svetla kako bi zavladao potpuni mrak.

lazar

pre 13 godina

Народе СРПСКИ, твоју колевку , територију Косова и Метохије окупирали су и прогласили је посебном државом Нато и Америка.Зато је и овакво мишљење међународног суда. А сваком коме закон лежи у топузу - трагови смрде нечовјештвом . Време, бог - је на нашој страни . Ничија није горела до зоре - а њихова догорева . Сложимо се, обожимо се и умножимо се - и у некој новој подели карата вратићемо се да обновимо порушена огњишта и усправимо поломљене крстове . Проклет био ко заборави КОСОВО. До свитања новог јутра - живела Србија .

butrint

pre 13 godina

Najbolje za serpskog naroda je da na ovom sednicu da prizna nezavisnost Kosova.Nikada albanski narod nece razgovorati o statusu, status je za uvek resen , to je priznao i megunarodni sud u Hagi.Do sada politicka vlade Serbije prema Kosovu je bila pogresna, ne moze nikako 2 miliona albanaca da sa silom terati da zive u okviru Serbije dosta je patio albanski narod pod tim rezimom......

Nebojsa

pre 13 godina

Slazem se sa ostalim komentatorima da su sanse Srbije u Gen.Skupstini UN male, ali mislim da taj pokusaj dugujemo i nasim precima i nasem potomstvu. Moramo da otezamo stvaranje druge albanske drzave jer ona nije stecena na posten nacin. Tacno je da su Albanci trpeli torturu u 90-im godinama, ali oni nikad nisu probali da se bore demokratski kroz sistem, pa makar on bio i Milosevicev. Od samog pocetka njihov cilj je bila nezavisnost, a nikad autonomija u okviru Srbije. Uostalom oni su prvi poceli oruzani sukob, a da pri tome nisu iscrpli sva demokratska sredstva... kako su onda stekli pravo na nezavisnost. Necu ni da pominjem troturu koju su Albanci vrsili nad Srbima u periodu od 1941 do 1987. Uostalom postoje arhive i mogu da se vide popisi stanovnistva, pa neka mi neko objasni kako je moguce da 1931 na Kosovu zivi 60% Srba i 30% Albanaca, a da 1961 situacija bude obrnuta. Evo neka se i matematicari pozabave, koliki je to natalitet koji bi to omogucio za samo 30 godina.
Dakle da sumiram, mislim da bi Srbija, nakon sto izgubi bitku i u Gen.Skupstini, morala da zahteva makar zabranu imena Kosovo, za tu teritoriju, isto kao sto Grci ne dozvoljavaju ime Makedonija. Svima je jasno da na Kosovu ne zive Kosovari, kako ih nazivaju americki mediji, vec su to Albanci, i toj teritoriji bi vise pristajalo ime severna albanija.

gano iz njemacke

pre 13 godina

Veliki ljudi su veoma obicni ljudi. Znaju da se izvine pa i da pomiluju. Znaju i da se suoce sa realnoscu. Vreme je da Boris Tadic ucini jedan veliki korak za dobrobit svoga naroda pa i za cijeli Balkan. Da saopsti svome narodu da nije on izgubio Kosovo nego pograsna politika vodjena u proslosti. Da trazi direktne razgovore sa kosovarima i da se zajedno zalaze za dobrobit ljudi koji zive u oba dvije drzave. Da gradjani srpske nacionalnosti na Kosovu isto tako i gradjani albanske nacionalnosti u Srbiji budu most vezanja a ne faktor svadje i podele. Da se ti gradjani tretiraju kao gradjani i ljudi a ne kao nacionalna manjina. Time ce on svakako uci u Istoriji a ne sa pokusajima da se pravi mogucim ono sto nije.

P A T R I O T A

pre 13 godina

Srbije na sme da predlaze novu Rezoluciju nego da cuva Rezoluciju 1224, a da inicira nove pregovore i da pregovara kada se steknu uslovi za to.

lanac

pre 13 godina

Treba obratiti paznju na formulaciju koju Tadić protura da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Da li to znači da je Srbija po Tadiću spremna da prizna nezavisnost Kosova recimo kroz neke pregovore. Veoma opasna formulacija koja nam se iz dana u dan servira verovatno kako bi smo je i neprimetno usvojili.Treba jasno reci Kosovo i Metohija su neotuđivi deo Srbije i nikakva i ničija rezolucija ne mogu promeniti to. Proglasiti teritoriju Kosova i Metohije privremeno okupiranom i sačekati promenu odnosa snaga u svetu.

Konfucije

pre 13 godina

Komentari tipa: ja hocu normalan posao i normalnu platu a bas me briga za kosovo je osnovni razlog zasto smo Kosovo izgubili.
Mnogo godina nikog nije bilo briga, glavna preokupacija je bila "joj da mi sin ne ode dole u vojsku". Kada se SFRJ raspala i Srbi mazohisticki pristali da budu branioci propalog politickog sistema i lazne federacije mnogi su optuzili sopstvene politicke vodje da su oni krivci sto se SFRJ i raspala. Na kraju su i sami predstavnici opozicionih partija koristili taj samounistavajuci "mac" da preseku poziciju i dokopaju se vlasti. U medjuvremenu je nehomogena srpska drzava, narod i vlast izgubila sve ratove, teritorije i postala jedna od najomrzenijih nacija na svetu.
Sada nekadasnja opozicija pada na isti onaj mac koji joj je doneo vlast. Mi smo ponovo nehomogeni i nikog nije briga ni za sta. Strasno je da jedna stara evropska drzava u 21 veku izgubi drzavu a mi smo izgleda na dobrom putu i da to uradimo. Naravno da je realnost da smo Kosovo izgubili ali ako to olako pustimo izgubicemo jos dok se sasvim ne dezintegrisemo kao drzava a zatim i kao narod. To sto imamo sada je neprocenjiva vredost, zamislite sta bi 30 miliona Kurda ili 42 milina Pastuna dalo da imaju svoju drzavu o Baskiji, Korzici da i ne pricamo.
Politika je bila delimicno ispravna. Ali insistiranje na miroljubovoj diplomatskoj borbi ima smisla samo ako je armija neobicno jaka i protivnici znaju da ako su svi pregovori iscrpljeni da je rat zadnji oblik diplomatije. Ako neko mora da podnese ostavku onda su to ministri ekonomije koja je unistena i ministar vojni koji je razorio vojsku. Diplomatija sama po sebi ne moze nista bez te dve bitne "stvarcice".
Priznajem i ranije sam rekao da nam je diplomatija takodje neobicno slaba i neobrazovana. Imamo previse ljudi koji su prilicno losi i neprofesionalni. Ali to nema veze sa politikom koja je vodjena. Jeremic je ocigledno neiskusan politicar , Harvard obrazovanje nije nista jace od nekadasnjeg beogradskog univerziteta, konzuli i vicekonzuli po nasim ambasadama i konzulatima su polupismeni ljudi, ekonomija nas svrstava u neozbiljne zemlje, vojska nam je smesna a advokati koji vode nase parnice potvrdjuju da je samo onaj ko nije moga' da studira nista bolje otisao na pravni fakultet. Sve to moze lako da se promeni, rad, rad i samo rad i sve ce doci na svoje mesto.

Stevka

pre 13 godina

kada procitate samo sta je rekla kolundzija, onda ce vam biti jasno da one price zutih o kosovu i evropi nisu bile iskrene. znaci, njima je evropa na prvom mestu, a kosovo ako sacuvamo sacuvamo, ako ne nikom nista. bitno da mi idemo ka evropi (kad cemo stici druga je stvar) i ka nekom boljem zivotu. kao da nam evropa garantuje bolji zivot. vidim i grci uzivaju u evropi. i ona se plasi da cemo ici u konfronataciju sa drugim drzavama. ej halo, pa oni nam otimaju teritoriju. zar treba da ih molimo da to ne rade? pa zar to nije vec konfrontacija kada ti neko cepa zemlju? jok, nego oni neka nam otimaju zemlju a mi cemo njihovog premijera da dovedemo recimo u novi pazar i da mu kazemo kako on moze po srbiji da pravi autoputeve i dzamije. svaka cast demokrate. i niko nije reko da treba da tuzimo sve zemlje i da mora da tuzimo ameriku. ajde da budemo i mi jednom lukavi pa da tuzimo za pocetak samo mikroneziju ili neku drugu minidrzavu. pa ako pobedimo onda da nastavimo dalje. dovoljno je jedne da tuzis da bi sluzilo za primer.

Šemsa

pre 13 godina

Izdali me prijatelji (Grčka),
Izdao me brat (Rusija),
izgubila sve sam bitke (od SLO do Kosova),
al' još vodim rat (do poslednjeg Srbina)

Idite bestraga poslanici!

All. Prishtina

pre 13 godina

Iskreno receno (nadam se da nisam subjektivan) MSP je doneo odluku koja odgovara obema stranama! Kosovskoj zato sto napokon ima i pravnu satisfakciju za proglasenje nezavisnosti , srpskoj , zato sto imaju istorijsku sansu da (se) rese pitanje(a) Kosova i da neponizena prihvati realnost! Medjutim , kako stvari stoje , Vlada i Parlament Srbije bi da udju u jos jednu unapred izgubjenu bitku . Kome u Srbiji odgovara da se i narednih meseci i godina bave Kosovom , i samo Kosovom prosudite sami . Pozdrav !

Dragan

pre 13 godina

Srbija ne bi smela da predlaze novu Rezoluciju u UN, negao da cuva postojecu 1244 koja veoma skupo placena. Dakle samo da pokaze spremnost za pregovore i da pregovara kada se steknu uslovi za to. U suprotnom dozivecemo jos tezi poraz. Pokazimo bar jednom mudrost u ovom teskom istorijskom trenurku, jer nam nove generacije to nikada nece oprostiti.

Miki

pre 13 godina

Secam se kada je grad Beograd hteo da raseli Rome koji zive ispod autoputa preko puta sava centra negde drugde. Prva opcija je bila Novi Beograd ali su ljudi koji zive tamo zestoko bili protiv toga. Pa su onda pokusali da ih presele u razne delove grada ali Rome niko nije zeleo.

Ko od Vas gradjana bi voleo jedno 2 miliona kosovskih albanaca da ima u Srbiji? U vasoj ulici? U vasoj zgradi?
Ali bih voleo normalan zivot u Srbiji i normalnu platu. Kosovo je zavrsena prica.

Flo-Albanac

pre 13 godina

Pozdav.Narod Srbije dosta je patio, a mi Albanci sa Kosova jos gore. Dosta je bilo i za nas i za vas, neka Srbi koji su ovde zive mirno i mi i vi tamo. Mislim da je bolja odluka da Srbija prizna Kosovo kao drzavu i imacemo bolji zivot svi.

irvas

pre 13 godina

neverovatan blam za srpsku vladu i za birace koji su je izabrali. u bilo kojoj drzavi bi ovakav rasplet doveo do pada vlade i raspisivanja novih izbora. kada ti najvisi pravosudni organ na planeti kaze "sedi jedan!" onda mozes samo da se sklonis sa politicke scene i da posao prepustis nekom drugom.

izgleda da niko u ovoj drzavi nije svestan tezine trenutne situacije. vuk jeremic vise nigde u svetu nije dobrodosao dok je u isto vreme ova vlada uspela da izgubi i ono malo saveznika sto je imala. u prevodu, braco srbi, vracate se u svoju nebesku srbiju!

ObiWanKenobi

pre 13 godina

Citiram druga Samardžića: "Samardžić je ponovio zahtev te partije (DSS) da se skupština aktivno uključi u vođenje politike prema Kosovu i da se podnese tužba protiv države ili grupe država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova."
Ovaj čovek je opasan po opstanak gradjana Srbije.

Hvala

pre 13 godina

Mnogo stvari zameram EU, tu je i naravno politika prema Kosovu.
Ali ono što me najviše muči je ta večita šargarepa i štap.
Stičem utisak da tome nema kraja i da će uvek biti, još samo ovo ili ono. Još samo Mladić, samo da sredimo odnose sa Kosovom, hajde jos i ekonomiju, puteve, decentralizaciju...Sve je to u redu, ali nam recite GDE je kraj svemu, jer postajem kao i mnogi drugi sve više nezainteresovan?

misko

pre 13 godina

Nisam toliko pametan ali ako je Kosovo izgubljeno sačuvajmo Vojvodinu i Sandžak od sličnih deklaracija imajući Republiku Srpsku kao adut.

Dirty

pre 13 godina

Hitno zakazati sastnak s Bajdenom, EU, MMF i SB i u prisustvi Srpskog i Kosovskog parlamenta predloziti sledeca resenja; Srbija priznaje Kosovo uz autonomiju Srba na severu i uz poseban status Manastira i kulturnog nasledja. Otpisuje se medjunarodni dug Srbiji i Kosovu u visini ulozenih sredstava na Kosovu i perioda od kako je Srbija sprecena da istim raspolaze. Srbija i Kosovo dobijaju status clanice EU u narednih 5 godina dok ne uspostave standarde punopravnih clanica. Srbija i Kosovo odmah uvode Euro kao svoju valutu i postaju demilitarizovana zona NATO sa statusom punopravnog clana sa ostalim zemljama iz regiona. Granice u regionu se nece menjati narednih 100 godina sto treba da potpisu sve clanice EU kao i kandidati. Srbiji se Euro fiksira na 60 dinara kao kad je uveden 2002 godine (i trajno kida a plate i penzije na ovom nivou po novom kursu ostaju narednih godinu dana)?

Beogradjanin

pre 13 godina

Mogu oni da raspravljaju koliko hoce. Ja kao Gradjanin Republike Srbije i Srbin priznajem nezavisno Kosovo vec 2 i po godine. U poslednje vreme, sve je vise ljudi u Beogradu i ostatku Srbije poput mene.

Napravite referendum o Kosovu, i dobicete iznenadjujuce rezultate!

Josko Martinoski

pre 13 godina

Pravicete vi Z4 i Ahtisarija od blata... eto koliko ne znate da ocenite politicki i istoriski momenat. Sada bi u Hrvatskoj i "putovnice" bile na cirilici, i ne samo to, a i SRBA BI BILO U MNOGO VECEM BROJU. Vecih mazohista od Srba ja jos nisam sreo u zivotu... Ovaj Jeremic sada prica kolko stranih novinara ima u Skupstinu, kao da je ovo neko spektakularno takmicenje, a ne Skupstina...

Dare

pre 13 godina

E drago mi je da vidim da se narod uglavnom slaze da je vecina napokon shvatila da je Kosovo albansko i da je bitka izgubljena, ali se okrenemo videcemo jedan mnogo dobar razlog zasto nije kraj za Srbiju zasto ovo nije gubitak ovim dobijamo Republiku Srpsku , koja je konstitutivni narod BIH i koja naravno zeli da se pripoji Srbiji, pa ajmo sad kad moze pokrajina da se odcepi referendumom onda moze i republika!!! Srbi glave gore!!!

VladeX

pre 13 godina

Pa dobro, gospodo iz LDP-a, zašto ne kažete koja je to ispravna politika? Prvo ste pričali da treba priznati Kosovo, pa kada je Vuk otvoreno pitao vašeg vođu, gospodina Jovanovića, da li hoće da on bude taj koji će u Ujedinjenim Nacijama da glasa za nezavisnost Kosova, ovaj se uprpao i počeo da vrda i da se vraća na staru pesmu kako je ova politika pogrešna i kako treba da se menja. Lako je pričati da nešto ne valja. To može svako. Kažite, gospodo, kako valja. Ja nisam simpatizer SNS-a i ne volim gospodina Nikolića, ali on je u toku jedne sednice pokazao više političke zrelosti nego Čedomir Jovanović i LDP za celo vreme svog (političkog) postojanja.

Dragan

pre 13 godina

Rodio sam se 1975. Tito je umro 1980. nekoliko godina posle toga krenulo je Kosovo...Kosovo...Kosovo...Kosovo...Kosovo...Kosovo...Kosovo... sada je 2010. i znate sta? Nista se nije promenilo i dalje je sve samo Kosovo...Kosovo...Kosovo...... Povraca mi se vise i od vas i od Kosova. A narod i tamo i ovde od tog Kosova ima samo trosak, muke i probleme.... Zivot mi prodje bre dok vi kao pokvarena ploca uporno ponavljate Kosovo...Kosovo...Kosovo... Pa postoji li nesto drugo u ovoj drzavi, postoji li nesto drugo u nasim zivotima, postoji li nesto drugo u istoriji Srbije sem Kosova?!?!?!

BMV

pre 13 godina

Gospodo moja, dok mi shvatimo da su Kostunica i Tadic kontinuitet nacionalne politike Milosevica i S.A.NAUKA , i to ne samo u vezi sa Kosovom, nego i ukupnim odnosom prema evro-atlaskim integracijama, ova zemlja nece ugledati" zelenu granu".

Martin iz NY

pre 13 godina

Cudi me da ljudi u Srbiji jos ne svataju da su 90-te godine otisle u nepovrat. Nema vise djeljenje pravde nad drugim etnickim grupama. Niko nece sa Srbijom, pa cak ni drugo oko (Crna Gora). Mislim da se konture Velike Albanije naziraju polako ali sigurno. Eto toliko od jednog Albanca koji nije nacionalista nego sam realista...

cist realizam

pre 13 godina

ne treba priznati kosovo iz cistog pravnog razloga. ako smo pravna drzava onda moramo promeniti ustav i onda priznati gubitak teritorije. sto se tice onih drugih. voleo bih da neko kaze cime garantuje da ce mo priznanjem kosova uci u EU. kao sto nas lazu da to nije uslov isto tako nas ovi drugi lazu da je to uslov. NECEMO UCI U EU jos bar 20 godina. njima nije trebala ni rumunija ni bugarska a kamoli mi. zbog toga sto nas LAZU vise ni ne glasam za njih. sta god rekao ldp mi smo SVE UCINILI ALI ONI NAS I DALJE NECE PA NECE.

Zoran

pre 13 godina

Da li smo mi svi mazohisti ili šta nam dešava? Ne znam više šta treba da se desi da se opametimo i prestanemo da kukamo nad mrtvacem koji je mrtav više od decenije. Kakvo smo pitanje postavili takav je odgovor. Prestanimo da se inatimo sa Amerikom i EU i gledajmo da izvučemo i spasemo što se spasti može. Ova vlast ni ne misli da ulazi u EU njoj je lepo, zato čuva mrtvaca. Upamet se, naša deca treba da žive ne samo ovi pregaženi politički metuzalemi. Prihvatimo usluge EU možda nam bude bolje.

baba-Rosa

pre 13 godina

A zasto mnogi toliko zaziru, od eventualnog izlaska Srbije, pred GS UN, sa rezolucijom? Ako do tada tzv. Rep. Kosovo bude priznalo 96 drzava (sto je sve izvesnije), naravno da ce biti bespredmetno pitanje, da li Srbija i da izlazi sa rezolucijom. S druge strane, vise je nego ocigledno, da je ceo svet polarizovan, po pitanji secesije KiM! U EU, 5 drzava, od 27, nije priznalo tzv. Rep. Kosovo, sto je daleko manje od 98%, kao sto neko napisa, ali i da je 99%, EU "radi" po sistemu konsenzusa, a njega nema, dogod svih 27 drzava EU ne prizna tzv. Rep. Kosovo. To i EU zna, zbog toga toliko pritiska i ucenjuje Srbiju, po pitanju "tehnicke saradnje" i clanstva.

Jedno je sigurno, da su ovo, odlucujucih par meseci (do septembra), gde bi srpska politika trebalo dobro da odvaga sve okolnosti, u svim eventualnostima. Vremena je malo, ali ne treba ni zuriti. Do septembra, Srbija mora imati jasam stav i zacrtan put, sta posle podnosenja rezolucije GS UN, u obe varijante ishoda (nevezano za broj priznanja tzv. RK), a zatim, i odgovore, na sva pitanja koji su pred ovom drzavom, a koja su mozda i teza i komplikovanija, od "podnosenja rezolucije GS UN"! Dva su osnovna: EU i NATO. EU - Hoce li politika ove zemlje, i dalje biti zelja za clanstvom u EU, ili ne, koliko je spremna da "ceka" do prijema i sta ce uraditi u slucaju, da se za 15 godina pojavi "konacni" uslov: priznanje tzv Rep. Kosovo; a sta je alternativa, ako odustane od clanstva? NATO - Hoce li ova drzava i dalje zadrzati neutralnost, sta ce Srbija uciniti, ako je za 15 godina napadne neka susedna drzava, clanica Nato-a, ili ne (ako za toliko god, jos uvek na Balkanu bude drzava van te alijanse), ili ce, u najkracem mogucem roku, aplicirati za clanstvo? (Sta bismo, ako recimo, za 15 g, tzv. RK udje u NATO, ili bez ulaska, pa posalje trupe u presevsku dolinu? Ne znamo, ni sta bismo, kada bi sutra, "specijalne snage Kosova", kako kaze Redzepi, usle u severnu Kos. Mitrovicu!)
Kurtoaznih kontakata nasih zvanicnika, sa strancima, slicni onim iz 70ih godina proslog veka, vise ne sme da bude! Tacno se mora znati, sta ce se i ko pitati i o cemu ce se pricati. Koji god put i cilj da izabere, Srbija ce morati "rudarski" da radi u diplomatiji. Precizni razgovori, efektni sporazumi i postovanje dogovorenog.
Moje misljenje je, da Srbija ne bi trebalo da predlaze rezoluciju GS UN, umesto toga, treba kroz bilateralne susrete sa 22 drzave EU (koje su priznale tzv. Rep. Kosovo), da dobije saglasnost, da nikada "priznanje Kosova", nece biti uslov, za ulazak u EU. S` druge strane, mislim, da ova drzava, ne moze napraviti pomak ka brzem clanstvu u EU, ukoliko zadrzi neutralnost, odnosno, trebalo bi u najkracem mogucem vremenu, pripremiti sve sto je potrebno i aplicirati za clanstvo u NATO: skupstinska i javna rasprava, (ako je neophodan) referendum, (amandmanska) promena Ustava, i zahtev za clanstvo.

Na kraju, od svega (koju god od opcija odabrala Srbija), inperativ joj je da po svaku cenu sacuva biolosku supstancu stanovnika! Mozda nekom ni danas nije jasna svetska konstelacija snaga, i nasa snaga u tom kontextu, posebno gledajuci unazad (ne dalje od XX veka, 1912./1918., 1941./1945., 1991/1995, 1999. ponosne godine i perjodi nasih epopeja i stradanja, a cela nam je istorija takva), ali vremena su se promenila! Trenutno nemamo iskrene prijatelje, ni u svetu, ali ni medju komsijskim drzava, sto je jos gore. Tako nesto se nikada u nasoj istoriji nije dogodilo. Jednostavno, ili cemo naci svoje mesto, ili cemo nestati, i kao narod i kao drzava!

ps: izuzetno izlaganje je imao gospodin Dacic, a posebno poucno, dobronarno i emotivno, gospodin Pastor, razmislimo (i) o tome ...

bane

pre 13 godina

Kome uopste treba ova rasprava danas? Kosovo je zauvek otislo od Srbije a novac ulozen u danasnju raspravu bilo bi bolje i produktivnije utrositi na uredjenje Srbije. Nazalost, izgleda da samo nasi politicari ne vide realnost!

sasa

pre 13 godina

Ja ne podržavam politiku nacionalnog jedinstva oko besmislenih i propalih stvari kakva je vraćanje Kosova u sastav Srbije. Moj život ne traje dovoljno dugo da bih povratak Kosova mogao da sačekam, a izdržavanje političara i plaćanje njihovih prohteva mi je besmisleno skupo. Znači puno novca ni za šta. Jedino za šta sam ja je da se u skupštini povede rasprava o poverenju vladi, čisto da se prebrojimo. Da se zna ko je za nastavak ove propale politike i da vidimo da li uopšte postoji alternativa.

Vlada

pre 13 godina

Pa nakon svega, Ahtisarijev plan ce da bude jos jedan primer nase nacionalne gluposti. Nikada vise ni blizu necemo doci onim pravima koja su nam bila garantovana tim dokumentom. Al mi smo valjda u tome najbolji, da od necega napravimo nista.

Skenda

pre 13 godina

Skupstina Republike Srbije mora da pametno i ozbilno dodje do tacne i ispravne formulisanog pitanja GS pri UN a ne ko formulacija pitanja poslata Međunarodnom suda pravde u Hagu .... Kako to da ste nam dali Kosovo 1913 a sada nam uzimate natrag ??!!!!!

Pipin Mali

pre 13 godina

Kosovo smo sistematski gubili godinama, deo po deo, pa bi sada da to nekako vratimo. Morrre...okanite se gospodo ćorava posla. Kosovo neće imati stolicu u UN dok to ne dozvole Rusija i Kina, a za sada im nije u interesu. Nego PRAVAC EU, pa kad se izborite za punopravni status, onda se borite za Kosovo sa bolje pozicije - ekonomski jačeg partnera. Dakle, sada imate preča posla nego da se preganjate ko oće, a ko neće sa prizna narko-državu.

ardi

pre 13 godina

"Skupština Srbije ocenjuje da Međunarodni sud pravde, prilikom izricanja savetodavnog mišljenja o proglašenju nezavisnosti Kosova, nije legalizovao etnički motivisan pokušaj otcepljenja Kosova. MSP nije odgovorio na suštinsko pitanje legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca" ceo svet je gledao taj dan odluku suda, i CEO svet je cuo da je sud rekao da je proglasenje nezavisnosti BILO u skladu sa medjunarodnim pravom, ali izgleda da poslanici Srbije su u tom momentu gledali neki drugi program?!?!?!?!

matori

pre 13 godina

"...U predlogu odluke navodi se da Međunarodni sud pravde nije odgovorio na suštinsko pitanje o legalnosti prava na secesiju kosovskih Albanaca..."

Niste vi to dobro pročitali, ili se pravite blesavi!

Dragan

pre 13 godina

Predsednik Tadic, ministar Jeremic i 250 poslanika Skupstine Srbije znaju i svesni su da je stvar oko Kosova gotova prica. Zasto svi oni i dalje pokusavaju da brane pogresnu i pogubnu Milosevicevu politiku?Ocigledno im je to potrebno da bi i dalje sa ovim problemom nastavili da zamajavaju ovaj narod i to i dalje uspesno jer je pitanje Kosova pitanje iznad svih pitanja.
A u medjuvremenu Srbija zivi zivot 90-ih kada se novinari prebijaju ,a narod zaplasen jer ti nasilnici rade to sto rade misleci da je sve dozvoljeno u odbrani Kosova, a politika Srbije ocigledno im ida na ruku.
Mislim da nam nema pomoci.

bosko

pre 13 godina

Nit ce se Vojvodinaili Sandzak odvojiti od Srbije niti RS od Bosne.
Samo za ocekivati je, da ce i Sandzak i Vojvodina uzivati u Srbiji isti stepen autonomije koji RS uziva u Bosni jer recimo RS je, kao regija, a ne drzava sklopila sporazum sa drzavom Srbijom posto to ustav drzave BH dozvoljava. A i Srbija ce nakon regionalizacie htela-ne htela, morati dopustiti svojim regijama da sklapaju slicne sporazume sa drugim drzavama.

Kosovastar

pre 13 godina

"Bataković je podsetio da je pravni tim Srbije izneo stav da jednostrano proglašena nezavisnost Kosova nije u skladu sa međunarodnim pravom zato što: opšti princip teritorijalnog integriteta zabranjuje secesiju dela teritorija države bez njene saglasnosti, Rezolucija 1244 garantuje teritorijalni integritet Srbije, i zato što je proglašenjem nezavisnosti prekinut pregovarački proces koji je za cilj imao određivanje statusa Kosova i Metohije."

Gospodin Batakovic izgleda je "zaboravio" da telo koje je NADLEZNO da to ocenjuje NE DELI NJEGOVO MISLJENJE. Naime MSP kaze da odluka o nezavisnosti Kosova NITI KRSI MEDJUNARODNO PRAVO NI REZOLUCIJU 1244.

Stojan Dioklecian

pre 13 godina

Ja sam za po jedan miting u Beogradu i Pristini. Oba da se odrze pod naslovom Miting ljubavi. U Beograd pozvati 100.000 Kosovara, u Pristini da prisustvuje 100.000 Srba. Da se igra Sote mori Sote, i Zikino kolo, da se dele svece, kolaci, medenjaci, vencici od baba-janja. Ja mislim da bi odziv gradjana dve drzave bio ogroman. To bi bila pobeda razuma i ljudskosti. I prica Kooosooovooo bi se zavrsila i nastala bi normalna svakodnevnica, u dve podjednako bedne i male drzave. Mir brate, da se pije i da se kucnemo. Nazdravlje vam Kosovari! Hajd' ziveli!

ldpsvm

pre 13 godina

Slusao sam danas izlaganja u Skupstini, i moram priznati,da su mi se izlaganja gosp. Jovanovica(LDP) i gosp. Pastora(SVM) najvise dopala. Znam da je tesko priznati, ali Kosovo je izgubljeno!

Nele

pre 13 godina

A, kad ce da se desi vanredna sednica skupstine o svakodnevnom rekordno slabom dinaru? Pitajte narod na referendumu, da li mu je vaznije Kosovo ili da napokon ima od cega posteno da zivi. Ajde politicari, stisnite petlju, pitajte taj narod u cije ime radite uzaludni posao njegovim parama.

(Vlast)a

pre 13 godina

Nemojte da opet dobijemo kakve sankcije ili neko bombardovanje! Kad god se vi autisticno ukopate na nekoj besmislenoj, glupoj, pa i sramnoj poziciji, i budete jednoglasni, da ne kazem saborni, narod ove jadne zemlje placa. Nismo mi napaceni od tudjih bombi, zabrana uvoza, izvoza, trgovine i razmene uopste, nego od vase gluposti i svoje nemoci da vas smenimo i kazemo: dosta price! Oni koji su pogresili neka podnesu ostavke ili budu smenjeni. Kosovo treba zasluziti, radom, redom, transparentnoscu, cascu, postenjem, a ne izlivima zapaljive recitosti i ispraznog guslanja politikanata koji se spremaju za izbore i jos jedan mandat nerada sa visokim platama.

sasa jokic

pre 13 godina

Srpska spoljna politika je vekovima na pogresnom putu, i pod uticajem Rusije! Ne znam sta jos lose treba da nam se desi pa da se ljudi koji vode ovu napacenu zemlju okrenu pravim - realnim vrednostima?! Dokle vise samoubilacke politike, i dokle vise iznurivanje sopstvenog naroda zarad tudjih interesa?! Zasto ne pustite ovaj narod da malo zivi, i oseti blagodeti civilizacije, dokle ce nam Taci, Haradinaj i ostali likovi biti najspominjanija imena u medijima?! Kada cemo poceti da se bavimo stvarima koje cine zivot normalnim, i od cega cemo imati koristi?! Muka mi je od ovih nepismenih likova u odelima. A pogotovo od ovog klovna od ministra ruskog sleeper-a!

gazebo

pre 13 godina

Srbija je dobila odgovor koji je ona sama trazila, nisu Albanci trazili misljenje MSP vec Srbija.
U futbalskom zargonu moglo bi se reci: Srbija je primila autogol.
Trazili ste gledajte!

sasa jokic

pre 13 godina

Jeremica smeniti sutra, ali sutra ujutru!!! ...Tako mlad a tako zaostao ou shvatanjima savremenog sveta! Rusi su te skolovali da govoris americkim akcentom, i to je sve!

Bogdan

pre 13 godina

Ljudi, danas ce EU da prekine bilo kakvu buducnost sa Srbijom. Politika vere u pravo ne pije vodu - svet nije Diznilend, Srbija je imala i ima opasne neprijatelje.

tosi

pre 13 godina

Problem vlade i ove skupstine jeste da oni naopako citaju ili bolje reci po volji interpretiraju rezoluciju 1244. Po ovoj rezoluciji, Srbija nema suverenitet nad Kosovom. Time sto je srbija zatrazila misljenje MSP u Hagu, zatrazila da se vrati suverenitet nad Kosovom, ali je dobila negativan odgovor. Drugo, ako ustav Srbije kaze da je Kosovo deo Srbije, svaki pametan covek zna kako je taj ustav promenjen, te da svako razuman zna da pozivanje na ustav jeste za unutrasnje potrebe. Savetodavnom odlukom MSP, svet je napokon ugledao pravu sliku slucaja Kosova. Sto pre vlada i parlament Srbije to uoce, to bollje po Srbiju.

Drevni Ilir

pre 13 godina

"Što budemo jedinstveniji, poslaćemo snažniju poruku svetu da idemo dalje", ocenio je Jeremić. Vecu glupost odavno nisam cuo - pa problem Srbije u pristupu prema Kosovu nikad nije bio nedostatak jedinstva. Jedistveno je rusena autonomija Kosova, jedinsveno je podrzavan Milosevic.. jedinstveno su usvajane rezolucije i svi moguci tekstovi 'za ocuvanje Kosova'.

Stuttgart

pre 13 godina

Zao mi je za mlade ludi u Serbiju oni trazi posla i da zivi ka Evropi alli Politika ce okreno jos 20 godina nazad treba svi da ustaje i da makne ovo politicari i da dovede neki demokrata sto hoce u EU i sa komsije iz Kosove sto zivi Albanca-Serbi-Turci i Romski sve na jednom ulicu. Pozdravim sve ove B92 Koje postem i misli na nove demokracija a ne na Nacionalitickom drzave

Julius

pre 13 godina

Zvanicnici Srbije stalno (namerno) potenciraju secesiju ili otecepljenje Albanaca. Tako je Jeremic i na danasnjoj sednici Skupstine Srbije ponavlja.
Otcepljena je celo Kosovo (i Metohija - kako je vi nazovete), a na Kosovu pored Albanaca zive i Turci, Bosnjaci, Romi, Srbi, Crnogorci, Hrvati. Doduse, svi oni zajedno cine oko 7% stanovnistva Kosova, ali po Ustavu Kosova oni imaju sva ljudska i gradjanska prava i slobode. Koliko se to postuje i sprovodi, to je druga prica, i nije krivica samo kosovskih vlasti.
Medjunarodni sud nikom ne daje pravo niti zabranjuje otcepljenje, vc daje misljenje da li je akt o otcepljenju odnosno o proglasenju nezavisnosti u suprotvnosti sa medjunarodnim pravom ili nije.
Nije tacna tvrdnja gospodina Batakovica "da Rezolucija 1244 garantuje teritorijalni integritet Srbije". Jer, rezolucija je samo privremeno garantovala teritorijalni integritet, do odredjivanja statusa Kosova, i to ne integritet Srbije vec tzv. SFRJ, koja je raspala pre proglasenje nezavisnosti Kosova. Pa posto je ta zajednica Srbije i Crne Gore raspala, Kosovo nije imalo nijednog razloga da i dalje ostane u okviru Srbije.
Medjunarodni sud pravde je sve te akte, cinjenice i okolnosti imalo u vidu kada je doneo svoje misljenje. Zato, ne vredi sada traziti dlake na jajetu, jer to nista ne pomaze.

Robin Hood

pre 13 godina

g.Jeremic kaze "S R B I J A i dalje smatra da je prilikom proglašenja nezavisnosti Kosova prekršeno medjunarodno pravo i da kosovski Albanci nisu imali pravo na odcepljenje".

Kao prvo; ja nisam bas siguran da to S R B I J A (narod) tako smatra, nego samo pojedinci, kao sto je naprimer g.Jeremic.

Kao drugo; cudi me ko moze tim pojedincima (jer je NAROD to odlicno shvatio) da objasni i promeni misljenje da "nije prekrseno medjunarodno pravo", ako to ne moze bas taj MEDJUNARODNI SUD PRAVDE"?!
Sami su ga zamolili za misljenje, a sada im to ne odgovara; te nisu odgovorili na ono na sta smo mi mislili, te su dali samo PRAVNI odgovor a ne POLITICKI ( a sami su se hvalili kako su uspeli da prebace slucaj sa politickog na pravni teren), te nisu dali PRAVI odgovor (PRAVI znaci onaj koji njima odgovara)...itd...sta vise reci?! C I R K U S!!!

Бодин Ракић

pre 13 godina

„ПИТАЊЕ НАД ПИТАЊЕМ“ које већ дуже време себи постављам: Шта би требало урадити чак и када би Косово добровољно пристало да нам се врати? Ево одговора: Дубоко сам уверен да би у интересу опстанка али и истинског напретка наше земље такву понуду ваљало безпоговорно одбацити! Позивам читаоце да поразмисле какав би на то исто питање био њихов одговор, а ја ћу им, заузврат, свој образложити, дабоме, уколико ми за то пружи прилику поштовани дежурни монитор.

Ja

pre 13 godina

Ja mislim da skupstina samo traci vreme i novac diskutujuci oko Kosova. Trebalo bi da diskutuju o vaznim stvarima na koje realno mogu da uticu. Kosovo je ionako izvan nase moci.

svet

pre 13 godina

Nisu mi jasne mnogo stvare kada je u pitanju srpska inostrana politika. Kao prvo, sta nije jasno u odluci suda koji je doneo potpuno pravnu i vazecu odluku. Zakljucak je vrlo precizan i razuman, donesen na osnovu postojecih pravila.
Kao drugo, srpska vlada je odmah po toj odluci morala otpustiti sve svoje pravnike koji su radili na tom slucaju kao totalne nesposobnjakovice i uz to bi morala odpustiti ministra zaduzenog za pravdu jer se unapred nisu pripremili za argumente na osnovu kojih je sud doneo odluku. O Ministru Instravnih Poslova ne treba ni pricati. Takav propust nije samo odraz nesposobnosti i nedoraslosti za medjunarodne standarde I kvalitete vec ce dugo biti vic na svetskoj pravnoj sceni. Ova je presuda ogromna sramota za amatersko i neozbiljno srpsko pravo i alarm za podpunu analizu sposobnosti vrsilaca te profesije u celoj Srbiji.
Zaista je smesno da uprkos svemu nastavljaju borbu za Kosovo iako su ga vec treci put izgubili, ocigledno Ministar Inostranih Poslova nema nista drugo pametnije da radu i na ovaj se nacin zabavlja, trosi novac i konstantno ispada nedovoljno inteligentan, blago receno, za poziciju na kojoj se nalazi.
Ishod je vrlo jednostavan, Srbija mora priznati Kosovo i poceti da barem u inostranstvo salje sposobne ljude ako to vec nije moguce na domacoj sceni i time prestane da se bruka. Nadajmo se samo da su napokon shvatili da je glupost veoma skupa zabava. Od Ujedinjenih Nacija zaista nista ne mogu da ocekuju, na kraju krajeva njihovo je sediste u New York-u a ne Beogradu i Amerika i Velika Britanija su jedno od najvecih dobrovoljnih finansijera te ustanove.
Do kojeg pametnijeg zakljucka bi trenutna vlada mogla da dodje na zakazanoj sednici kada je vode isti oni nesposobnjakovici koji su je vodili ka jos jednom u nizu od mnogobrojnih gupavih poraza? Nesto u fazonu: “Mi smo toliko glupavi da toga nismo ni svesni”.

patriotizam je kad brines o svom narodu

pre 13 godina

Lekar sam i razmisljam po principu: najvaznije je ne naskoditi.

Da li je iko u vladi razmatrao eventualne negativne posledice koji bi predlozena deklaracija mogla da ima za Srbiju i srpski narod?! Kako ce se to odraziti na strane investicije, ekonomiju, zivotni standard gradjana, kvalitet zivota Srba kako u Srbiji, tako i na Kosovu...

Neka narod upoznaju sa tim mogucim negativnim posledicama pa onda neka narod kaze da li mu je draze da ima lep zivot i da na Kosovo ode da poseti neku srpsku crkvu kao turista iz susedne drzave ili da ima Kosovo i da nema leba da jede!!!

GuC

pre 13 godina

Kada je Jeremić postao ministar spoljnih poslova Srbije izjavio je da će voditi, a kasnije i nastaviti politiku Vojislava Koštunice!
Zato danas on MORA da ODE, makar ga zamenio neko još gori koga ćemo posle da sklanjamo...ON MORA DA ODE, odlazak kao istinski i simbolični čin prekida sa dosadašnjim opasnim ponašanjem naših kvazi državnika.
Nemoj da koketiraš Jeremiću, kao podneću ličnu odgovornost, sam kaži, uprskao sam, moji napori u koje je bačen vaš novac i ugled su propali, odlazim pognutog nosa...ZAŠTO je tako teško čuti šta vam LDP govori već godinama???
Zašto sada drsko odgovarate LDPu umesto da prihvatite ruku koja vas ne blati već nudi zajednički izlaz za celu zemlju?? Zašto se tako tašti, ograničeni i nabedjeni, niste samo vi u pitanju, nas par miliona ima ogromne probleme zbog vas!
A naslov, vanredna sednica, mi je izmamio osmeh na lice, oni kao vanredno rade, svadjaju se, nigde ne stižu, naplaćuju dnevnice...muka mi je!

XYZ

pre 13 godina

U Srbiji je ocigledno problem ko ce da potpise nezavisnost kosova, ako je to problem, dajte meni, ja cu potpisati, ali mi vi sredite drzavu onakvu kakva treba da bude!!

Cano

pre 13 godina

"Što budemo jedinstveniji, poslaćemo snažniju poruku svetu da idemo dalje" - kaze Jeremic. Zar ne bese izborni moto devedesetih SPS'a i Milosevica "Idemo Dalje"? Pobogu, nikako ne mogu da shvacam sta bulazni nas mladi ministar? Sta ga je to spopalo?

Nijazi Kuqi

pre 13 godina

Raspravljati nije zabranjeno, sva tumacenja su dozvoljena, ali Skupstina Srbije na danasnjoj, vanrednoj sednici treba da podrzi ili odbaci odluku MSP, donetu na zahtev vlade Srbije da iznese misljenje o legalnosti proglasenja nezavisnosti Kosova.

Ziveo Kralj Dragutin i Metohija!

pre 13 godina

Sve lepse od lepseg, a najlepse ono - tuziti par drzava koje su priznale Kosovo, pa nek se ostali posle dobro misle! To, gospodo, TO!!! O'ma presavij tabak, pljuni na plajvaz, pa uddrri parnicu protiv Naurua, Lihtenstajna i Burkine Faso; nek vide oni, BRE! Ako vam to ne vrati Kosovo, stvarno ne znam sta ce. Samo... kako stvari stoje, bojim se da nece. Kako stvari stoje... Sud bi trebalo da tuzite. Nego sta! Da tuzite Sud. BRE! A ako ne to, slucajno, ne pomogne? E... onda cete tuziti... Boga. A kome? Pa, Kostunici, naravno.

USA u srcu

pre 13 godina

Iz komentara se moze videti da je prekogranicni humanizam postao jaci, i da nivo nacionalnog ponosa opada (obostrano). Dan nacionalnog pomirenja Kosovara i Srba nije daleko. On je realnost i nuzda. Nekoliko dana nakon odluke MSP se moze shvatiti kako je ova odluka svima dobrodosla. Sud je izgovorio ono sto nije smeo kod nas niti jedan politicar. Za daljnje korake prema pomirenju, potrebna je jos jaca pomoc prijatelja EU i SAD-a. Nase teorije o survavanju, secesijama i pucanju sveta se nece ispuniti, niti trebaju. Mir u svetu, i pozitivan razvoj na Kosovu su i nase dobro. Hvala Evropa, hvala SAD!

Pera cata

pre 13 godina

Danasnje zasedanje sumarno:
1. vladajuca strana parlamenta je progovorila, sto je dokaz da su svesni fijaska koji su doziveli u Hagu (obicno cute kao zaliveni). Neki bolje da nisu progovorili (DS Milivojevic iz Otpora, Trivan i Micunovic)
2. Cvetkovic (predsednik Vlade) je presedeo celu sednicu, bez reci, nije bilo razlike izmedju enterijera i njega, sedeo u drugom redu
3. Jeremic je isturen da primi sve udarce, dobro se borio, ali je izasao sa politickim modricama zauvek
4. Tadic je odrzao ocekivano prazan govor (uz manje "JA"), vizionarsko-istorijski, sa elementima stand-up komedije (nesrecni SPS Skundric koji mu prinosi vodu kao segrt)
5. Najozbiljni u debati su bili DSS, LDP i SRS.
6. Ja sam od veceras presao u opoziciju na svim nivoima (lokal, republika, predsednicki kandidati).

Ova zemlja govori ekavicu!

pre 13 godina

E moji NEdragi politicari, ako skole nisu mogle da vas nauce, neka to uradi istorija a ja cu da vam pripomognem.
Srbija je dobila drzavnost uz pomoc nekad jake Rusije, koja se za nas zauzela, Vojvodinu smo dobili na poklon, kad smo imali jako dobre odnose sa Zapadom, a Kosovo smo izgubili jer smo izgubili i sve prijatelje, a pijani Jelcin i slaba Rusija nisu mogli da pomognu.
Dakle, totalna je propast bio sam sud. Nemamo stabilnu, ekonomski i politicki jaku zemlju niti imamo mocne prijatelje da se zauzmu za nas stav a "ćeramo" ku__c svima, dakle sta se ocekivali?
A drage demokrate, sada ce SRS, SNS, DSS i ostale kvazi patriJotske partije da vas kinje, e pa i treba. Jer takvu glupost sa sudom i u pogresno vreme ne bi ni moja polupismena baba uradila.

zoran

pre 13 godina

1) Trla baba lan da joj prođe dan.

2) Pričam ti priču di goveda riču.

3) Dokon pop, jarad krsti.

4) P*šanje uz vetar.

Ima još, al' mi trenutno ne pada na pamet...

Prevodilac

pre 13 godina

Generalni cilj Srbije treba da bude rapidno (bolje danas nego sutra) priznavanje Kosova, sto bi ubrzalo njene integracije u EU i NATO. Gospodo skuptinari! Srbija jednostavno nema vise vremena, da ga tako suludo, besomucno i diletantsdki gubi, igrajuci na opasnu kartu zvano UNO. Uradi li to, postavlja se pitanje uracunljivosti srpske politicke elite. Ponovo gurati sve u smeru UNO, oh boze, to vide i nevideci, da je to put katastrofe.

Aleksandar

pre 13 godina

Iz svega navedenog izvodi se zakljucak da svi znaju da je Kosovo davno otislo, al' jedni bi da se biju (tj. da se biju drugi dok oni u pozadini pljackaju) a drugi bi da se frljaju dopisima, a niko nema herca da turi potpis i da prizna realnost.

Pa ako je to, braco, problem, evo ja cu da potpisem da Kosovo NIJE Srbija, pa neka me posle i lincuju, nek' me pljuju po istorijskim citankama, neka me neki nacionalno onesvesceni mandril prebije u autobusu...

Samo da sinu ne ostavim bagaz koji su meni roditelji ostavili! Za mene je vec kasno, al' bar on da ima kakav-takav zivot.

ekrem

pre 13 godina

Posto se i dalje i skupstina i vlada medjusobno podrzavaju i pozivaju na neke buduce borbe za istinu ne bi bilo naodmet da isti odmah utvrde i to da ce svako ko glasa ZA snositi i posledice. Tako bi narod video ko stvarno misli i veruje u ono sto predlaze a ko ne.

coa

pre 13 godina

igra je gotova treba priznati kosovo i resavati brojne probleme u srbiji, nezaposlenost, korupciju, problem siromasnih i gladnih, privuci strane investitore i otvarati nova radna mesta, a ovo natezanje oko kosova sto pre prekinuti dosta je bilo narodu je sve jasno i dosta mu je svega i hoce da zivi bolje, ako vama politicarima to nije jasno ja vas onda stvarno ne razumem, zar toliko ne vidite realnost oko vas. STRASNO.

analiticar

pre 13 godina

,,U Demokratskoj stranci veruju da će sednica pokazati da li postoji svest o odgovornosti i vlasti i opozicije o sadašnjoj situaciji,,
Da je bilo svesti i odgovornosti Srbija ne bi ni ostala bez dela svoje teritorije. Krivica za to je na SVIM poslanicima koji sede u uskupstini vec 20 godina.
Da u srpskoj politici ima casnih i moralnih ljudi posle SVIH katastrofalnih rezultata najmanje sto treba da ucine za narod Srbije je da se zauvek povuku iz politike.
Gospodo ,,politicari,, Vase bavljenje politikom je serija poraza nase drzave. Svaki naredni je bio gori od prethodnog.
ALO dokle vise...

Ja

pre 13 godina

Dok vi lupetate o Kosovu, moja ulica u 21. veku nema asfalt, u mom selu nema kanalizacije, telefon stigao 2006. godine a Internet neće nikad (pišem ovo iz grada, jer sam iz svog sela pobegao). Deca slušaju radio Krajinu (ko ne zna šta je to, srećan je čovek) i zaglupljuju se grand paradama. Od vlade očekujem da me uvede u Evropu i modernizuje selo, a ne da tuguje o Kosovu o mom trošku! Otpustite sunđerbob Jeremića i promenite mantru!

Nix

pre 13 godina

Suštinsko pitanje nije ni bilo postavljeno. Što smo pitali, na to nam je i odgovoreno. Mi se sad možemo, po ko zna koji put, duriti u ćošku i trupkati nogicom o pod.

sasa

pre 13 godina

"BEOGRAD 14.07.2010 - Objavljivanje savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde u četvrtak 22. jula biće trenutak istine i opomena za one u Prištini koji su mislili da jednostranim aktima mogu da menjaju osnovne norme međunarodnog prava, izjavio je juče ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić."

Ja smatram da je Ministar Jeremic veoma lose radio i procenio situaciju. Ljudski bi bilo da ponudi ostavku i da Vlada poveri dalju operativu nekom drugom coveku. Moja zena je izgubila poziciju na poslu zato sto je rodila nase drugo dete, sto je mozda nepravda. Ali ovde se radi o pogresnoj strategiji, operativi, prognozi. Kod bilo kog drugog poslodavca ovakav rezultat rada bi bio ocenjen negativno i sledila bi sut karta, a narocito ako se radi o sudbini jedne Drzave. Nije sramno reci: nisam uspeo. Sramno je praviti se lud i uveravati sve oko sebe da to nije bila greska. Umoran sam vise od ovih dijalekticara koji samo pricaju i pricaju a nista pametno ne rade. Moja bojazan je da i ovi iz opozicije isto tako nemaju pojma sta nam je ciniti. Licno mislim da su moguca resenja situacije samo 2:
1) Put radikala: prekid odnosa sa EU i USA, okretanje Rusiji i Kini.
2) LDP: priznanje Kosova i priblizavanje EU i USA.

matko

pre 13 godina

Umesto da o odluci skupstina kaze da je primila k zna nju odgovor na POSTAVLJENO pitanje, predlaze se skupstini da spekulise o "sustinskim" pitanjima koja nisu bila postavljena.
To je kao ja tebe pitam "koliko je sati", a ti mi odgovoris "pola sest", a onda ja tebe krivim sto mi nisi reko i da pada kisa [iako te ja uopste to nisam pito]

neo

pre 13 godina

Potencijalnih 55 drzava koje ce priznati Kosovo? To bi bilo 124 zemlje?! Treba im jos 4 priznanja i imaju stolicu u UN, a onda su definitivno nezavisni, uostalom kao da sad nisu?! U definiciji drzave stoji da je to teritorija koja se brani, a Srbija nema vojsku i policiju na Kosovu sto znaci da to nije njena teritorija, a ni drzava. Zato lepo priznati Kosovo, zahtevati autonomiju na severu Kosova, sve institucije na srpskom, srpski Univerzitet, specijalan status za manastire, ostre kazne napada na Srbe povratnike, mislim da bi bilo dovoljno, ako to ne uradimo proci ce kao Srbi iz Hrvatske.

Beogradjanin

pre 13 godina

Za slucaj da je nekom promakla poenta, niko od zutih nije tako lud, koliko god da se prave, da mu nije bilo jasno da je Kosovo mrtav konj. Poenta je, posto oni mnogo veruju u kapitalizam i trzisnu privredu, da se oni KORISTECI DRZAVU obezbede za nekoliko generacija. U tome su potpuno uspeli. Ko nije clan "Demokratske" stranke u ovoj zemlji nema cemu da se nada. Samo je pitanje hoce li biti i za njih neki Haski sud za pustos koju ostavljaju za sobom.

nn

pre 13 godina

Mi smo Kosovo izgubili jos proslog veka kada su Srbi masovno napustali Kosovo. Sada sve to ponavljamo na jugu Srbije gde ljudi masovno odlaze i gde vlada ozbiljna bela kuga. I nije u redu da toliko politicari potenciraju pitanje Kosova kada eu ne trazi priznavanje.Jedino sto trazi eu su normalni odnosi a mi bili sa Kosovom ili bez, te odnose prirodno moramo da uspostavimo. Mozemo da se nadamo da je to privremeno okupirana teritorija ali sumnjam, gde nema naseg naroda nema tu ni drzave.

ncc

pre 13 godina

Da li postoji neko u svetu da mi obajasni formulu "jednostrana proglasena nezavisnost"???,ili da mi pokaze Petostranu proglasenu nezavisnost"?
Kosovo je proglasilo nezavisnost uz mnogostrane konsultacije sa najvecim silama Evrope i SAD.To SVI znate?

SlobodanNS

pre 13 godina

Prijatno me iznenađuje koliko bar ovde ljudi vidi stvari koje oni primati u skupštini ne vide. I kada će ti izbori da konačno glasam za LDP i da znam zašto sam to uradio.

potrkuša deda-cvetko

pre 13 godina

Danas su oči sveta uprte u Srbiju, u ovu skupštinsku raspravu, kaze Jeremic. Kojeg sveta? Nesvrstanog? Treceg sveta? Odakle ova terminologoja, koju su koristili jos "partizani" u Titovo doba, kod Jeremica? On se tada nije bio ni rodio. Neverovatno, ali i ideologija moze, izgleda, da se genetski prenese.

Angelina

pre 13 godina

Laicizam se nastavnja. Bataković „istoričar“ se pravi da on zna šta je međunarodno pravo a eto sudije u Hagu, koji su stručnjaci za to pravo, ne znaju, ma nemoj! Priznavanje država od strane drugih država je političko a ne pravno pitanje. Baš tako je nastala i država Srbija u doba kneza Miloša, na isti način na koji je sada nastalo Kosovo.

Pop

pre 13 godina

Jeremic se ponasa kao dete koje se zaigralo na fliperu i izgubilo sve “zivote” pa sad trazi od roditelja da mu kupe jos zetona. Jeremicu, GAME OVER.

bane bumbar

pre 13 godina

Ovo je uvod u početak kraja,Generalna skupština UN će u septembru staviti tačku na svu priču oko Kosova,do nove godine Kosovo će biti priznato u UN-u.A ovu državu će i dalje voditi slepci.

Vojvodinac

pre 13 godina

Pogrešna politika, rasprodaja Srbije, punjenje džepova pojedinaca, dok drugi lobiraju, pregovaraju sa jasnim ciljem...
Sa žaljenjem konstatujem, da se mi kao i dalje "borimo" za Kosovo, a niko od političara u vlasti nema nikakvu ideju šta bi sa njim!?
Da je MSP doneo odluku u korist Srbije, mislim da bi se vlast u Srbiji našla u još većem problemu, koji sledeći korak preduzeti. Da smo makar zbrinuli preostale Srbe na Kosovu za primer, pa da imamo makar jedan argument, mi sa druge strane razaramo i ovo malo od Srbije što je ostalo (Napuštena seoska domaćinstva, sve je više gladnih u gradovima, nezaposlenost....)!

Bane

pre 13 godina

Nažalost, time ćemo samo izgubiti dragoceno vreme i poslednju šansu za postizanje bilo kakvog dogovora izmedju Srba i kosovskih Albanaca,kako Srbija iz kosovske priče ne bi izašla kao totalni gubitnik.Što se tiče poslanika u skupštini Srbije, oni su samo glasačka mašinerija koja jedva čeka da uzme dnevnice i beži kući.Nedavno smo čuli da postoji poslanik Vučeta Tošković koji se u dva saziva parlamenta nijednom nije javio za reč.Ovi koji se javljaju skupštinu koriste za ličnu i stranačku promociju.I to je sve.Sa druge strane,istorija u poslednjih 20 godina nas je naučila da kada god bi postizali nacionalne konsezuse,izglasavali deklaracije,usledili bi sve teži i teži porazi.Nažalost, sve više liči da DS ulazi u jednu prilično rizičnu priču, u igru na sve ili ništa,sa potpuno neizvesnim krajem.

Raica Kikuchi-Vlahovic

pre 13 godina

Unutrasnja subverzivna politika! Tako bi se moglo danas nazvati paralizovano politicko stanje zemlje, koje je ni na nebu ni na zemlji. Vlada kao mrtva sveta indijska krava, opozicija kao mrtvi konj. Sve to u zemlji zvanoj Mrtvaja.

Skywalker

pre 13 godina

Zaboravio sam jos nesto. Kao sto rekoh, sva energija se trosi na donkihotovsku borbu sa vetrenjacama, a o tome svedoce naslovi u medijima u samo u prethodnih mesec dana. Pogresio sam, mesec dana je predug period. O tome svedoce danasnji naslovi u rubrici Vesti sajta B92. Ako mi ne verujete, otvorite rubriku Vesti i skrolujte nadole i videcete sav srpski uzas danas.

Peter Radan

pre 13 godina

Budite ljudi kad vec niste te dajte ostavku na svoje polozaje i raspisite nove izbore. Davno je vec dokazano da niste sposobni.

Jovan

pre 13 godina

E fino, sad, posto ste se lepo igrali i bili dobri, 'ajde svi kod Bote. Spremila mama gicetinu i snenokle..
Kako vas BRE nije sramota!? Mlatite praznu slamu za velike pare. Dokle? Doci ce gladan narod i porucice vam da odete u skokovima. Dosta!
... Veliki deo danas misli kao ja.

Oki

pre 13 godina

skupstina gubitnika... gotovo je, nema vise , bolje da nisu zakazivali, oni hoce samo dnevnice, znaju oni da ne mogu vise nista, bruka i sramota. ako nesto stvarno zele, neka zasedaju ali da se odreknu dnevnica

Ivan M

pre 13 godina

Ovi nas zezaju. Dozive katastrofalan poraz i onda hoce da nastave po istom, kao da se nista nije desilo. I jos se pozivaju na "jedinstvo". Zamislite da je nasa reprezentacija izgubila svaku utakmicu na SP sa po 5-0 i da se onda Antic vratio i zalagao se da svi stanu iza njega? Bio bi ismejan. Medjutim, u politici u Srbiji kao da obrnuti princip vazi. Necu da budem jedinstven sa promasenom i propalom politikom koja ignorise realnost i koja je ostatak jedne ogavne ideje koja je unistila jednu inace sasvim lepu zemlju. Hocu da se zavrsi ova lakrdija, da odu vinovnici ove politike (dakle Tadic i Jeremic) i da dodju neka nova lica koja ce probati da povrate cast Srbije i ustanove dobre odnose sa njenim susedima.

_-_-_-_-_-

pre 13 godina

"Srbija mora najozbiljnije da razgovara sa najmoćnijim svetskim faktorima o tome šta se to od nje traži i očekuje", naveo je Dačić i ukazao da bi Srbija trebalo da bude svesna realnosti u kojoj se nalazi, ali i njenih državnih interesa.

Evo i ovaj bivši Miloševićev saradnik i sledbenik se opametio! Poslušajte ga, razgovarajte i pregovarajte direktno sa onima koji odlučuju. Ne gurajte im prst u oko, jer će nastaviti da nas uništavaju. Setite se knjaza Miloša koji je, takav kakav je bio, ipak uspeo da se izbori za Srbiju.

Realpolitika

pre 13 godina

Lazi danas, lazi sutra, lazi stalno - pa mozda jednog dana ce neko da ti veruje; kockaj danas, kockaj sutra, kockaj neprekidno - pa sta ispadne, kad je vec sve izgubljeno. Ali, g. Jeremicu, Generalna Skupstina ne prihvaca ni lazi ni blef igru. Znaju oni sve to jer ona postoji prije nego sto ste Vi rodjeni.

mc

pre 13 godina

I nece ovi nasi da shvate i to ti je....
Umesto da se tamo, u skupstini dogovore kako cemo da pomognemo tim ljudima koji zive dole, kako cemo da im omogucimo da ostanu u svojim kucama, da rade i uce srpski u skolama, da se kriminalci pohapse, da se sacuvaju manastiri...i time povratimo ugled u svetu kao razumna drzava koja postuje odluke medjunarodne zajednice jer nam je mesto u "porodici evropskih naroda"...Mi ne smemo eksplicitno da priznamo nezavisnost ali moramo da se sastanemo sa "odmetnutom vladom iz Pristine" i razgovaramo o ovim problemima...

A ne! Mi necemo to...mi cemo da "kazemo" i "objasnimo" celom svetu da on gresi a ne mi,...i da MSP nije u pravu, iako je sud...(a to rade jer su tako navikli, odu kod nekog sudije u Osnovni sud i "objasne" mu da nije u pravu i da presuda treba "ovako" da izgleda)...

goca boca

pre 13 godina

otkud batakovic istoricar na celu pravnog tima? to valjda po onoj kad fizicar moze da bude ministar spoljnih poslova i istoricar se razume u pravo!!!! zato ste prosli kako ste prosli a sto je najgore ni dalje se ne zaustavljate, nego srljate u jos vecu propast!

katica

pre 13 godina

U jednom sovinisticko-nacionalistickom nasledju iz SM-ere, ova Vlada nije mogla ama bas nista bolje da ucini, nego sto je do sad cinila. Kad se promeni ukupno, kako individualno tako i svenarodno misljenje, (kroz lustraciju) promenice se i Vlada. Jer, Vlada nije sisla sa neba. Ona je direktni proizvod i cinilac nase slobodne demokratske volje i nasih zelja.

Stbg

pre 13 godina

Srbi su uvek bili kompleksasi vise vrednosti i megalomani. Bugari su podmukli i zaostali. Grci su nam okej al su lenji. Rumuni su jadni al s njima nikad nismo ratovali tako da je to ok. Madjari su zlikovci. Makedoci su ok, znaci nisu ni za kritiku, britanci, nemci.. jednom recju svi su glupi i nikakvi samo smo mi pametni. Tako smo dosli do situacije da srpski narod ima 3 drzave u ko zna koliko jezika. S jedinim narodom koji nam je blizak, hrvatima, nismo uspeli ni posle sto godina da se sporazumemo na normalan nacin. A kosova sto se tice, to je uvek bio samo mit a u praksi deveta rupa.. Koliko albanaca ovde ostavi komentar na srpskom i mozete li vi to na albanskom i sta vam to govori..

micko

pre 13 godina

Neki tip drzi govor u Skupstini. Isti recnik kao Slobodan Milosevic 90-tih. Nikada, miroljubivo, principijelno, jedinstveno..... i sve tako u krug. Izgleda kao veliki narodni tribun, demokrata....Ali na zalost Srbije samo jedan od diletanata, dete srece iz 90-tih tj. sin socijaliste i sam mladi socijalista. Trosio je prljave pare po zemlji i inostranstvu dok su nas tukli po ulicama i dok smo bombardovani. Jadna mi je Demokratska stranka kad je takvog izabrala. I posle ove smesne spoljne politike koju vodi i gomile diplomatskih skandala najbolje je da se poslusa poruka mudrog predsednika i da se zelja za dugogodisnjom koalicijom sa SPS pretoci u ujedinjenje DS i SPS. Politiku SPS-a su demokrate potpuno prihvatile, pored ovog sefa diplomatije bas bi bilo dobro da se ojacaju i sa ostalim SPS kadrovima. Kao prvi potez posle ujedinjenja bi bile prekrsajne prijave za sve koji su 90-tih demonstrirali i narusavali jedinstvo. Iz danasnjeg poziva na jedinstvo kao jedinog nacina da se sacuva Kosovo se lako moze zakljuciti da su oni koij su narusavali jedinstvo 90-tih u stvari glavni krivci za sve sto nam se lose desavalo.

Vrzino kolo

pre 13 godina

Neko pametan je nekada rekao "Govori glasno i vodi psa sa sobom", ovi sto predstavljaju Srbiju a zovemo ih politicarima, govore glasno a nemaju cvrstu pozadinu, citaj psa.
Politicari, imate li prijatelje pored sebe, NE? Dakle?

Aleksandar

pre 13 godina

Nisam siguran da ce jos jedna u nizu sednica skupstine Srbije dati neke odgovore koje vec nismo culi. Sve je manje vise jasno kao dan. Velike sile su odlucile u vezi Kosova i Metohije, a sada treba sacuvati i ono malo Srba koji zive dole na Kosovu punih jedanaest godina od kada su mirovne snage tamo rasporedjene. Treba biti mudar u ovako teskoj situaciji.

miladin

pre 13 godina

“Istorija se prvi put ponavlja kao tragedija, a drugi put kao farsa", pisao je mladi Marks. Srbija, na zalost, pokazuje da je to tacno.

iBielive

pre 13 godina

-"Alo, alo"...
-"alo ovde Srbija..."
-"Sta ima novo?..."
-"alo, NISTA- sve po starom..."


onda, vidimo se u XXII Veku, mozda!!!

viljuska

pre 13 godina

Kad pogledam nase poslanike, jeza me uhvati. Pa ovi nisu u stanju da vode krave na pojilo a ne da odlucuju o bitnim pitanjima za drzavu. Najgore u svemu tome je sto izgleda da nemamo bolje, svako ko je nesto vredeo je odavno otisao. Ostali su samo doktori mesetarstva, njihovi poltroni i nesposobni...

Gorki

pre 13 godina

Političari su plaćeni profesionalci. Kada je sve u redu oni i te kako beru plodove svoga rada:plata+privilegije+jeftina kafa i pivo u klubu skupštine+najlepše žene+pratnja+dobri automobili++++++++ kada ne rade dobro svoj posao nema ništa od ovoga. Ali naši bi sve ovo, a da loše rade. Teško. Mi vam praštamo, ali svet ne...Najbolja je politika o kojoj se ne priča. Upamtite to.

Bojan

pre 13 godina

Nasi politicari su u velikoj panici! Njihova lica sve govore. Sta raditi? O cemu satima, danima i godinama bez ikakvog cilja pricati, kada se se stvar sa Kosovom najzad resi?
Koju sada neresivu, osetljivo-patriotsku temu naci koja ce nas zaokupljati godinama, a da ne moramo da se bavimo tamo nekim nevaznim, beznacajnim stvarima kao sto je borba za goli zivot ljudi u drzavi na cijem su celu? Razumem da im nije ni malo lako, ali se nadam da ce sa tim poceti sto pre... da makar nasa deca nemaju taj odvratni osecaj, kao sto ga mi imamo, da im je neko ukrao pola zivota da bi se ,,izborili" za trenutak u kom smo sada.

Pop

pre 13 godina

Vuk Jeremic se ponasa kao dete u igraonici koje je izgubilo sve "zivote" na fliperu i sad trazi od roditelja da mu kupe jos zetona pa da nastavi. Jeremicu, GAME OVER.

Бодин Ракић

pre 13 godina

И КОСОВО И ЕУ = НИ КОСОВО НИ ЕУ То је решење квадратуре Тадићеве политике.

Jeremich go

pre 13 godina

"Zrtveni jarac" koji je sam sebe doveo do zrtvenog oltara Jeremic, mora da ide. Iz cisto moralnih razloga. Ili Srbija i njena Vlada zele da dokazu da je moral u srpskoj demokratiji i drzavi nepoznata stvar?

Obrenovic

pre 13 godina

" On je dodao da u međunarodnim odnosima nema "simpatija i antipatija", već samo interesa, i da je nemoguće da nekome nisu važni dobri odnosi sa najvećom zemljom na Balkanu."

Iritantna glupost i samoljublje. Po cemu najveca? Po povrsini smo manji od Bugarske. Po broju stanovnika daleko manji od Grcke (i Rumunije, ako se ona racuna kao Balkan, sto se ponekad cini). Dakle, po cemu osim po visku egoizma i autizma???

md

pre 13 godina

Nemam ništa protiv nacionalnog jedinstva oko Kosova, ali smatram da političari trebaju taj posao da obavljaju volonterski, pa kad dođu pozitivni rezultati, kada jednom u životu dobijemo neku miroljubivu bitku, tad uzmite i platu.
Stvarno nema smisla, zarađujete pare na nečijoj za sada samo nesrći,i to u nedogled,siguran posao,aj se borimo još jedno 45 godina, da nam i deca budu političari, da nastave tamo de smo mi nastavili, ne stali..

matori

pre 13 godina

Tadić je, svojim nastupom u Narodnoj Skupštini Srbije, definitivno dokazao da nije dorastao položaju koji ima.

...bla, bla, bla... ja, kao predsednik ...bla, bla... ja, kao predsednik ...bla, bla... ja, kao predsednik ...bla, bla, bla...

Svi zajedno, uz malobrojne časne izuzetke, pokazali su da nisu na nivou postavljenog zadatka, a poneki da uopšte nisu ni dostojni da sede u skupštinskoj sali...

Tresla se gora, rodio se miš!
A za nekih pedesetak dana će da sledi gromoglasni blam, o kojem će posle ponovo da se raspravlja u Skupštini...

Kosovo, danas-juce-sutra.., zaboraviste Srbiju, drugovi!

pre 13 godina

12 sati sastancenja... pa, nista!

Njima lepe dnevnice, a nama puna glava nicega.

Dosta bre vise sa zamajavanjem gladnog, zednog i bednog naroda, pocnite vec jednom da radite u interesu naroda, ili se maknite odatle.

Beqa

pre 13 godina

Pratio sam celu sednicu. Od ovakve Srbije ne treba da se plasi niko, osim samih Srba. Neverevatno je kako Srbiju nisu dovoljni porazi. Ovom rezolucijom odlucuje se za jos jedan poraz.

bane

pre 13 godina

Kada bi se bar 12 minuta bavili javnom rasvetom u Kragujevcu, Kraljevu, Pancevu...za ovu zemlju bi i bilo neke perspektive, ovako nas terate da sami polupamo sva svetla kako bi zavladao potpuni mrak.

MUKNAVI

pre 13 godina

Mi sve znamo, a vec dvadeset i kusur godina se raspadamo, smanjujemo, prezivljavamo, rasprodajemo, MMf zaduzujemo pa kada i to nestane...zavrsavamo sa preporodom, tranzicijama, animozitetom izmedju ruralnih i urbanih, cerupanjima jednih nad drugima, legalizacijama po vukoj..ni, sekularijumima i iluzijama..mi sve znamo al ipak nesto ne znamo..da se dogovorimo i to postujemo ni po babu ni po stricevima vec po pravdi ..ali za sve isto.

Bitic

pre 13 godina

Gospodine Tadicu, dosta sa zamajavanjem naroda!!! Nemoj da pricas u ono sto i sam ne verujes. Nikada se nije moglo: i jare i pare!!! Vasa tvrdnja: ne odustajemo od Kosova niti od EU, postalo ka uspvanka za malu decu. Vi ste drzavnik, budite se malo ozbiljni, recite biracima vec jednom tu istinu, koja je samo jedna od tih.

Aleksandar

pre 13 godina

Mnogi psihijatri ce vam reci da je jedan od najcescih znakova ozbiljnih mentalnih poremecaja - ponavljanje iste radnje u ocekivanju razlicitih rezultata. Vi sami izvucite zakljucak...

skromnost je vrlina

pre 13 godina

Imaju oni vremena za gubljenje u Skupstini i ispravljanje "krive Drine", "zato" su i placeni. Ubedjuju narod kako je ono sto oni kazu misle - neispravno, dok je (po njihovom) ono sto kaze MSP neispravno i nekorektno.
Nikad nisu culi za: "Vezi konja gde gazda kaze".