Utorak, 06.07.2010.

08:37

Protest poljoprivrednika

Kombajnima i traktorima vojvođanski poljoprivrednici blokirali delove puteva zahtevajući obustavu uvoza mleka i mesa.

Izvor: B92

Protest poljoprivrednika IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

EU Citizen

pre 13 godina

S kojim pravom poljoprivrednici blokiraju komunikacije i onemogućavaju drugim ljudima koji zarađuju za život da posluju? U normalnoj pravnoj državi platili bi i poslednji dinar štete koju su napravili trećim licima, pa bi sledeći put dobro razmislili pre nego što bi se odlučili na tako nešto. Ako imaju problem s vladom, neka blokiraju vladu ili ministarstvo poljoprivrede, a na ovu vrstu nelegitimnih i ucenjivačkih protesta policija bi, umesto što se iživljava na klincima po kafićima, trebalo automatski da reaguje svim potrebnim sredstvima, i omogući ostalim građanima koji je debelo plaćaju za to da neometano rade. A što se tiče srpske poljoprivrede, putera na glavi imaju i jedni i drugi: dokle god odnosi nisu zasnovani na normalnom tržišnom poslovanju (što nažalost nije slučaj ni u Evropi, takozvana CAP, zajednička poljoprivredna politika, čiji su najveći branitelji - a ko bi drugi, kao i u slučaju većine loših stvari u EU? - Francuzi, jedna je od najglupljih crnih rupa u kojima nestaje novac evropskih poreskih obveznika kojim se de facto dotira nesposobnost i nefleksibilnost francuskih i ostalih sličnih poljoprivrednika i pravi dupla šteta, traći se tuđ teško zarađen novac i onemogućava se slobodan pristup zdravoj konkurenciji iz trećeg sveta na evropsko tržište, što bi bila daleko veća pomoć, od sadašnje besmislene "razvojne pomoći" koja se opet otima od Evropljana, bez nade da će im doneti bilo kakvu korist, a u velikoj većini završi u džepovima raznih afričkih i azijskih diktatora i lopova), biće i problema, poljoprivrednici su privatni ekonomski subjekti kao i svi drugi, i jedini zadatak države je da im omogući što bolje uslove za tržišnu utakmicu, a ni u kom slučaju da im kontroliše cene i na njihov račun vodi socijalnu politiku, ili, u obratnom slučaju, da ih sponzoriše ako baveći se svojim poslom nisu u stanju da profitabilno posluju, jer uvek, kao i svi drugi, mogu da svoju zemlju izdaju ili prodaju nekom ko će to bolje umeti, a da sami nađu neki posao ili smisle neku drugu delatnost kojom će se baviti, to u svakom slučaju ne bi trebalo da bude tuđ problem i da se rešava preko tuđih leđa.

rale

pre 13 godina

trebalo bi malo blokirati beograd. zauzeti bar pola traka puteva u kolonama iz svih pravaca cisto da se ljudi iz vlasti sete kako su dosli tu, da se malo zamisle da bi trebalo pustiti i obican narod da zivi od svog rada.

mario

pre 13 godina

Kada su bili protesti poljoprivrednika u Hr isti taj ministar je izjavio da se takvi protesti u Srbiji nemogu dogoditi.
Izjavio je on i ovo "„Srbija bi mogla da postane evropska sila u oblasti ribarstva i prerade ribe tako što bi uvozila ribu sa severnih mora, a potom je prerađenu prodavala Evropljanima.”

Gradsko dete

pre 13 godina

Puna podrška poljoprivrednicima!
Molim vas da izgurate ovo do kraja, jer od vas zavisi i šta će ostali jesti.
Koliko ja znam, ispravite me ako se varam, mi naše žito izvozimo, a uvozimo genetski modifikovano. Zašto?

Pera bandera

pre 13 godina

Ovo sto drzava radi poljoprivredi u najmanju ruku nije normalno. Pa neka i izuzmemo spekulacije i monopol, meni nikako ne ide u glavu da se izdvaja regres za zaposlene u javnim preduzecima po 5000 dinara. bolje da su te pare raspodelili poljoprivrednicima. Ja radim na velikoj privatnoj farmi muznih krava gde se proizvodi cca 30000 kg mleka ekstra kvaliteta koje mlekara(najveca u Srbiji) placa 23 dinara po litri! Ne moram da kucam ovde koliko je to nerentabilna cena . A od drzave ne dobijamo nikakvu subvenciju, premiju, pa cak nam i pdv obracunavaju.
nego sta nego buna. Nikada mi nije prijatno kada je Beograd blokiran zbog protesta, ali poljoprivrednicima 100% podrske za blokadu.

wws

pre 13 godina

Vidim da neupuceni komentarisu svakojake nebuloze o ceni i o organizaciji.
Kao prvo cena od 120 eura je od proslog meseca, drugo nemaju oni u evropi nas kvalitet zita jer oni jure prinos a nase sorte iskljucivo kvalitet, pa tako oni izvezu pola naseg zita napolju a posle uvezu iz tih razvijenih zemalju pa ga mesaju i prave vama u gradu hleb!!! A ako mi vise ne sejemo zito jescete vi genetski modifikovano iz tih zemalja na koje se pozivate. Trece, Srbija daje komplet monopol ruskim spekulantima na uvoz naftinih derivata pa tako i na cenu, te nasa proizvodnja u toj oblasti samo ide 10 posto preko sa cenom od ostalih drzava. Cetvrto ako vam se jede meso staro i 10 i vise godina iz nekih robnih rezervi jedite!
Pa branite i dalje ove na vlasti koji ce nas uvesti u evropu 2150 godine!!!

jelica

pre 13 godina

Zelim svu srecu poljoprivrednicima. Trebalo bi da oni hrane ovu zemlju i da za znoj i suze ,zbog poplava,dobiju adekavatnu nadoknadu.Ali uvek su se koplja lomila na seljaku,jer seljak kad proizvede zito ,on mora da ga proda,posto poto.

Sting

pre 13 godina

Znam pouzdano jer i ja radim u toj branši, da najviše zarađuju TRGOVCI žitaricama. Oni sada uzimaju i po 15 EUR/t pa vi sada stavite to na papir koliko je to po kamionu ili barži ... sramota velika sramota

Aleksandar

pre 13 godina

Kad ce u ovoj zemlji da prestane primenjivanje dogovorne ekonomije? To je uzrok svih ovih problema - s jedne strane poljoprivrednici traze da im neko da apsolutno nerealne cene, s druge strane drzava im diktira koliko ima njihov rad da kosta, a sa trece strane svi ispastaju od blokada.

Dozvolite proizvodjacima da sami sklapaju ugovore i prodaju svoj proizvod onome ko ponudi vise, pa ako drzava nece da da vise nego neko drugi, poljoprivrednici mogu lepo da prodaju tim drugima. S druge strane, ako se i tad usude da blokiraju puteve i zahtevaju vece otkupne cene nego sto je iko spreman da ponudi, zna se kako se blokade razbijaju.

Dajte da vec jednom uvedemo trzisnu ekonomiju pre nego sto svi kompletno odemo tamo gde sunce ne sija...

janko

pre 13 godina

Ja sam odlucio, vise nista ne proizvodim, svu zemlju dajem u arendu, sto ce mi doneti oko 2500EUR godisnje bez znoja, a od moje i zenine plate mozemo da spojimo mesec. Pa nek radi onaj kome se to isplati. Drzava nam se podsmeva a otkupnici se ROFL. Je ne uspem nekad ni da vratim ulozeno a kamoli da zaradim nesto, jer na subvencije nemam pravo a za novu mehanizaciju i da uzmem jos zemlje u arendu nemam para.. tako da Srbijo jedi sta imas, ja u basti i u svinjcu imam za sebe, a ti vidi kako ces...
Ko se poslednji smeje, najsladje se smeje.

SevarlićA

pre 13 godina

Podržavam proteste svih poljoprivrednika u Srbiji.
Mada, kao što ste se sad ujedinili tako se i ujedinite kod prodaje i prerade poljoprivrednih proizvoda, ne čekajte da vas država organizuje jer vas to vodi u definitivnu i neizbežnu propast.
Ako vas zezaju već godinama oko cene žita i kukuruza, sledeće godine nemojte da zasadite ni jedan m2, pa neka se snalaze kako znaju i umeju.

marko

pre 13 godina

Jasno je kao dan da je stanje u poljoprivredi lose i to zahvaljujuci drzavi i spekulantima, koje normalno drzava podrzava. Sve sto ima ovde, kuso i repato nakaci se na grbacu onima koji nesto rade. I to se nakace tako da oni odredjuju koliko ti zasluzujes svojim radom. Ipak, sa druge strane, kom pilecem mozgu je pala cena od 15 dinara po kg psenice. To je preterana cena, jer je u Evropi psenica oko 120 evra po toni, ali su subvencije 3 puta vece. Sa tim moramo da se borimo, ali to je istovremeno i razlog da nasa drzava poveca carinske dazbine za uvoznike hrane i prehrambenih proizvoda i da dovede trziste u red. Ovako se namerno unistava svako ko prizvodi a zarad komunjarske dece uvoznika iz 90-tih do nase dalje i krajnje buducnosti, tj dok zadnji srbin ne shvati da je ovca.

CVRČAK

pre 13 godina

Podržavam poljoprivrednike, ali ne znam koliko će nadležni imati sluha za njih. Želim da istraju u svojim zahtevima i da naplate svoj pošteni rad.

Seljačka buna

pre 13 godina

Vidim da je zaista veliko interesovanje za ovu vest, sve pršti od komentara. Braćo moja napaćena i opljačkana na autoput pa za Beograd.
Kad vam rodi oni vam zabrane da izvozite da bi ovi naši tajkuni mogli za malo para da vam otkupe rod, tobož štite standard, kad vam rod podbaci ne nadoknade vam štetu, nego ko vas... Nego motike u ruke pa ne na njivu nego za Beograd, pa ko Marko preorite im malo drumove pa će da vas slušaju.

Prijateljski savet

pre 13 godina

Braco i prijatelji, nista necete postici time... Tim putevima se nasa vlada ne vozi, nece vas niko ni primetiti, a sta imate od toga sto cete nekom napacenom seljaku kao sto ste i vi da blokirate put. Nego, lepo se organizujte pa svi u Beograd pa na Brankov most, Pancevacki most, stari zeleznicki, Nemanjinu, gazela je vec zatvorena... Pa da vidite kako ce da primete vase probleme ! ! !
Evo, pogledajte kako to rade beogradski taksisti, najskuplji su u Srbiji, imaju najbolje uslove u odnosu na taksiste po svim drugim gradovima i opet malo, malo pa strajkuju i to im uvek prodje. A zasto? Zato sto ne blokiraju magistralne puteve nego BEOGRAD !

Gradjanin

pre 13 godina

Poljoprivrednici su potpuno u pravu. 2004. su blokirali autoput a psenica drzava je na zeleno kupovala psenicu za 9.5 dinara. Tada je dizel bio 37 dinara, a euro 72. Najveci problem je sto se ministar bavi iskljucivo PRom i stranackim pozicioniranjem, sto je doneto xx besmislenih zakona koji se nikad ni nece sprovoditi, sto vodi selektivnu politiku, sto ne resava nijedan sustinski problem a narocito sto netacnim informacijama dovodi poljoprivrednike u zabludu....tesko njima

Prijateljski savet

pre 13 godina

Braco i prijatelji, nista necete postici time... Tim putevima se nasa vlada ne vozi, nece vas niko ni primetiti, a sta imate od toga sto cete nekom napacenom seljaku kao sto ste i vi da blokirate put. Nego, lepo se organizujte pa svi u Beograd pa na Brankov most, Pancevacki most, stari zeleznicki, Nemanjinu, gazela je vec zatvorena... Pa da vidite kako ce da primete vase probleme ! ! !
Evo, pogledajte kako to rade beogradski taksisti, najskuplji su u Srbiji, imaju najbolje uslove u odnosu na taksiste po svim drugim gradovima i opet malo, malo pa strajkuju i to im uvek prodje. A zasto? Zato sto ne blokiraju magistralne puteve nego BEOGRAD !

janko

pre 13 godina

Ja sam odlucio, vise nista ne proizvodim, svu zemlju dajem u arendu, sto ce mi doneti oko 2500EUR godisnje bez znoja, a od moje i zenine plate mozemo da spojimo mesec. Pa nek radi onaj kome se to isplati. Drzava nam se podsmeva a otkupnici se ROFL. Je ne uspem nekad ni da vratim ulozeno a kamoli da zaradim nesto, jer na subvencije nemam pravo a za novu mehanizaciju i da uzmem jos zemlje u arendu nemam para.. tako da Srbijo jedi sta imas, ja u basti i u svinjcu imam za sebe, a ti vidi kako ces...
Ko se poslednji smeje, najsladje se smeje.

Seljačka buna

pre 13 godina

Vidim da je zaista veliko interesovanje za ovu vest, sve pršti od komentara. Braćo moja napaćena i opljačkana na autoput pa za Beograd.
Kad vam rodi oni vam zabrane da izvozite da bi ovi naši tajkuni mogli za malo para da vam otkupe rod, tobož štite standard, kad vam rod podbaci ne nadoknade vam štetu, nego ko vas... Nego motike u ruke pa ne na njivu nego za Beograd, pa ko Marko preorite im malo drumove pa će da vas slušaju.

Gradjanin

pre 13 godina

Poljoprivrednici su potpuno u pravu. 2004. su blokirali autoput a psenica drzava je na zeleno kupovala psenicu za 9.5 dinara. Tada je dizel bio 37 dinara, a euro 72. Najveci problem je sto se ministar bavi iskljucivo PRom i stranackim pozicioniranjem, sto je doneto xx besmislenih zakona koji se nikad ni nece sprovoditi, sto vodi selektivnu politiku, sto ne resava nijedan sustinski problem a narocito sto netacnim informacijama dovodi poljoprivrednike u zabludu....tesko njima

SevarlićA

pre 13 godina

Podržavam proteste svih poljoprivrednika u Srbiji.
Mada, kao što ste se sad ujedinili tako se i ujedinite kod prodaje i prerade poljoprivrednih proizvoda, ne čekajte da vas država organizuje jer vas to vodi u definitivnu i neizbežnu propast.
Ako vas zezaju već godinama oko cene žita i kukuruza, sledeće godine nemojte da zasadite ni jedan m2, pa neka se snalaze kako znaju i umeju.

wws

pre 13 godina

Vidim da neupuceni komentarisu svakojake nebuloze o ceni i o organizaciji.
Kao prvo cena od 120 eura je od proslog meseca, drugo nemaju oni u evropi nas kvalitet zita jer oni jure prinos a nase sorte iskljucivo kvalitet, pa tako oni izvezu pola naseg zita napolju a posle uvezu iz tih razvijenih zemalju pa ga mesaju i prave vama u gradu hleb!!! A ako mi vise ne sejemo zito jescete vi genetski modifikovano iz tih zemalja na koje se pozivate. Trece, Srbija daje komplet monopol ruskim spekulantima na uvoz naftinih derivata pa tako i na cenu, te nasa proizvodnja u toj oblasti samo ide 10 posto preko sa cenom od ostalih drzava. Cetvrto ako vam se jede meso staro i 10 i vise godina iz nekih robnih rezervi jedite!
Pa branite i dalje ove na vlasti koji ce nas uvesti u evropu 2150 godine!!!

Sting

pre 13 godina

Znam pouzdano jer i ja radim u toj branši, da najviše zarađuju TRGOVCI žitaricama. Oni sada uzimaju i po 15 EUR/t pa vi sada stavite to na papir koliko je to po kamionu ili barži ... sramota velika sramota

CVRČAK

pre 13 godina

Podržavam poljoprivrednike, ali ne znam koliko će nadležni imati sluha za njih. Želim da istraju u svojim zahtevima i da naplate svoj pošteni rad.

jelica

pre 13 godina

Zelim svu srecu poljoprivrednicima. Trebalo bi da oni hrane ovu zemlju i da za znoj i suze ,zbog poplava,dobiju adekavatnu nadoknadu.Ali uvek su se koplja lomila na seljaku,jer seljak kad proizvede zito ,on mora da ga proda,posto poto.

marko

pre 13 godina

Jasno je kao dan da je stanje u poljoprivredi lose i to zahvaljujuci drzavi i spekulantima, koje normalno drzava podrzava. Sve sto ima ovde, kuso i repato nakaci se na grbacu onima koji nesto rade. I to se nakace tako da oni odredjuju koliko ti zasluzujes svojim radom. Ipak, sa druge strane, kom pilecem mozgu je pala cena od 15 dinara po kg psenice. To je preterana cena, jer je u Evropi psenica oko 120 evra po toni, ali su subvencije 3 puta vece. Sa tim moramo da se borimo, ali to je istovremeno i razlog da nasa drzava poveca carinske dazbine za uvoznike hrane i prehrambenih proizvoda i da dovede trziste u red. Ovako se namerno unistava svako ko prizvodi a zarad komunjarske dece uvoznika iz 90-tih do nase dalje i krajnje buducnosti, tj dok zadnji srbin ne shvati da je ovca.

Pera bandera

pre 13 godina

Ovo sto drzava radi poljoprivredi u najmanju ruku nije normalno. Pa neka i izuzmemo spekulacije i monopol, meni nikako ne ide u glavu da se izdvaja regres za zaposlene u javnim preduzecima po 5000 dinara. bolje da su te pare raspodelili poljoprivrednicima. Ja radim na velikoj privatnoj farmi muznih krava gde se proizvodi cca 30000 kg mleka ekstra kvaliteta koje mlekara(najveca u Srbiji) placa 23 dinara po litri! Ne moram da kucam ovde koliko je to nerentabilna cena . A od drzave ne dobijamo nikakvu subvenciju, premiju, pa cak nam i pdv obracunavaju.
nego sta nego buna. Nikada mi nije prijatno kada je Beograd blokiran zbog protesta, ali poljoprivrednicima 100% podrske za blokadu.

Aleksandar

pre 13 godina

Kad ce u ovoj zemlji da prestane primenjivanje dogovorne ekonomije? To je uzrok svih ovih problema - s jedne strane poljoprivrednici traze da im neko da apsolutno nerealne cene, s druge strane drzava im diktira koliko ima njihov rad da kosta, a sa trece strane svi ispastaju od blokada.

Dozvolite proizvodjacima da sami sklapaju ugovore i prodaju svoj proizvod onome ko ponudi vise, pa ako drzava nece da da vise nego neko drugi, poljoprivrednici mogu lepo da prodaju tim drugima. S druge strane, ako se i tad usude da blokiraju puteve i zahtevaju vece otkupne cene nego sto je iko spreman da ponudi, zna se kako se blokade razbijaju.

Dajte da vec jednom uvedemo trzisnu ekonomiju pre nego sto svi kompletno odemo tamo gde sunce ne sija...

Gradsko dete

pre 13 godina

Puna podrška poljoprivrednicima!
Molim vas da izgurate ovo do kraja, jer od vas zavisi i šta će ostali jesti.
Koliko ja znam, ispravite me ako se varam, mi naše žito izvozimo, a uvozimo genetski modifikovano. Zašto?

rale

pre 13 godina

trebalo bi malo blokirati beograd. zauzeti bar pola traka puteva u kolonama iz svih pravaca cisto da se ljudi iz vlasti sete kako su dosli tu, da se malo zamisle da bi trebalo pustiti i obican narod da zivi od svog rada.

mario

pre 13 godina

Kada su bili protesti poljoprivrednika u Hr isti taj ministar je izjavio da se takvi protesti u Srbiji nemogu dogoditi.
Izjavio je on i ovo "„Srbija bi mogla da postane evropska sila u oblasti ribarstva i prerade ribe tako što bi uvozila ribu sa severnih mora, a potom je prerađenu prodavala Evropljanima.”

EU Citizen

pre 13 godina

S kojim pravom poljoprivrednici blokiraju komunikacije i onemogućavaju drugim ljudima koji zarađuju za život da posluju? U normalnoj pravnoj državi platili bi i poslednji dinar štete koju su napravili trećim licima, pa bi sledeći put dobro razmislili pre nego što bi se odlučili na tako nešto. Ako imaju problem s vladom, neka blokiraju vladu ili ministarstvo poljoprivrede, a na ovu vrstu nelegitimnih i ucenjivačkih protesta policija bi, umesto što se iživljava na klincima po kafićima, trebalo automatski da reaguje svim potrebnim sredstvima, i omogući ostalim građanima koji je debelo plaćaju za to da neometano rade. A što se tiče srpske poljoprivrede, putera na glavi imaju i jedni i drugi: dokle god odnosi nisu zasnovani na normalnom tržišnom poslovanju (što nažalost nije slučaj ni u Evropi, takozvana CAP, zajednička poljoprivredna politika, čiji su najveći branitelji - a ko bi drugi, kao i u slučaju većine loših stvari u EU? - Francuzi, jedna je od najglupljih crnih rupa u kojima nestaje novac evropskih poreskih obveznika kojim se de facto dotira nesposobnost i nefleksibilnost francuskih i ostalih sličnih poljoprivrednika i pravi dupla šteta, traći se tuđ teško zarađen novac i onemogućava se slobodan pristup zdravoj konkurenciji iz trećeg sveta na evropsko tržište, što bi bila daleko veća pomoć, od sadašnje besmislene "razvojne pomoći" koja se opet otima od Evropljana, bez nade da će im doneti bilo kakvu korist, a u velikoj većini završi u džepovima raznih afričkih i azijskih diktatora i lopova), biće i problema, poljoprivrednici su privatni ekonomski subjekti kao i svi drugi, i jedini zadatak države je da im omogući što bolje uslove za tržišnu utakmicu, a ni u kom slučaju da im kontroliše cene i na njihov račun vodi socijalnu politiku, ili, u obratnom slučaju, da ih sponzoriše ako baveći se svojim poslom nisu u stanju da profitabilno posluju, jer uvek, kao i svi drugi, mogu da svoju zemlju izdaju ili prodaju nekom ko će to bolje umeti, a da sami nađu neki posao ili smisle neku drugu delatnost kojom će se baviti, to u svakom slučaju ne bi trebalo da bude tuđ problem i da se rešava preko tuđih leđa.

Aleksandar

pre 13 godina

Kad ce u ovoj zemlji da prestane primenjivanje dogovorne ekonomije? To je uzrok svih ovih problema - s jedne strane poljoprivrednici traze da im neko da apsolutno nerealne cene, s druge strane drzava im diktira koliko ima njihov rad da kosta, a sa trece strane svi ispastaju od blokada.

Dozvolite proizvodjacima da sami sklapaju ugovore i prodaju svoj proizvod onome ko ponudi vise, pa ako drzava nece da da vise nego neko drugi, poljoprivrednici mogu lepo da prodaju tim drugima. S druge strane, ako se i tad usude da blokiraju puteve i zahtevaju vece otkupne cene nego sto je iko spreman da ponudi, zna se kako se blokade razbijaju.

Dajte da vec jednom uvedemo trzisnu ekonomiju pre nego sto svi kompletno odemo tamo gde sunce ne sija...

EU Citizen

pre 13 godina

S kojim pravom poljoprivrednici blokiraju komunikacije i onemogućavaju drugim ljudima koji zarađuju za život da posluju? U normalnoj pravnoj državi platili bi i poslednji dinar štete koju su napravili trećim licima, pa bi sledeći put dobro razmislili pre nego što bi se odlučili na tako nešto. Ako imaju problem s vladom, neka blokiraju vladu ili ministarstvo poljoprivrede, a na ovu vrstu nelegitimnih i ucenjivačkih protesta policija bi, umesto što se iživljava na klincima po kafićima, trebalo automatski da reaguje svim potrebnim sredstvima, i omogući ostalim građanima koji je debelo plaćaju za to da neometano rade. A što se tiče srpske poljoprivrede, putera na glavi imaju i jedni i drugi: dokle god odnosi nisu zasnovani na normalnom tržišnom poslovanju (što nažalost nije slučaj ni u Evropi, takozvana CAP, zajednička poljoprivredna politika, čiji su najveći branitelji - a ko bi drugi, kao i u slučaju većine loših stvari u EU? - Francuzi, jedna je od najglupljih crnih rupa u kojima nestaje novac evropskih poreskih obveznika kojim se de facto dotira nesposobnost i nefleksibilnost francuskih i ostalih sličnih poljoprivrednika i pravi dupla šteta, traći se tuđ teško zarađen novac i onemogućava se slobodan pristup zdravoj konkurenciji iz trećeg sveta na evropsko tržište, što bi bila daleko veća pomoć, od sadašnje besmislene "razvojne pomoći" koja se opet otima od Evropljana, bez nade da će im doneti bilo kakvu korist, a u velikoj većini završi u džepovima raznih afričkih i azijskih diktatora i lopova), biće i problema, poljoprivrednici su privatni ekonomski subjekti kao i svi drugi, i jedini zadatak države je da im omogući što bolje uslove za tržišnu utakmicu, a ni u kom slučaju da im kontroliše cene i na njihov račun vodi socijalnu politiku, ili, u obratnom slučaju, da ih sponzoriše ako baveći se svojim poslom nisu u stanju da profitabilno posluju, jer uvek, kao i svi drugi, mogu da svoju zemlju izdaju ili prodaju nekom ko će to bolje umeti, a da sami nađu neki posao ili smisle neku drugu delatnost kojom će se baviti, to u svakom slučaju ne bi trebalo da bude tuđ problem i da se rešava preko tuđih leđa.

Prijateljski savet

pre 13 godina

Braco i prijatelji, nista necete postici time... Tim putevima se nasa vlada ne vozi, nece vas niko ni primetiti, a sta imate od toga sto cete nekom napacenom seljaku kao sto ste i vi da blokirate put. Nego, lepo se organizujte pa svi u Beograd pa na Brankov most, Pancevacki most, stari zeleznicki, Nemanjinu, gazela je vec zatvorena... Pa da vidite kako ce da primete vase probleme ! ! !
Evo, pogledajte kako to rade beogradski taksisti, najskuplji su u Srbiji, imaju najbolje uslove u odnosu na taksiste po svim drugim gradovima i opet malo, malo pa strajkuju i to im uvek prodje. A zasto? Zato sto ne blokiraju magistralne puteve nego BEOGRAD !

rale

pre 13 godina

trebalo bi malo blokirati beograd. zauzeti bar pola traka puteva u kolonama iz svih pravaca cisto da se ljudi iz vlasti sete kako su dosli tu, da se malo zamisle da bi trebalo pustiti i obican narod da zivi od svog rada.

SevarlićA

pre 13 godina

Podržavam proteste svih poljoprivrednika u Srbiji.
Mada, kao što ste se sad ujedinili tako se i ujedinite kod prodaje i prerade poljoprivrednih proizvoda, ne čekajte da vas država organizuje jer vas to vodi u definitivnu i neizbežnu propast.
Ako vas zezaju već godinama oko cene žita i kukuruza, sledeće godine nemojte da zasadite ni jedan m2, pa neka se snalaze kako znaju i umeju.

Gradsko dete

pre 13 godina

Puna podrška poljoprivrednicima!
Molim vas da izgurate ovo do kraja, jer od vas zavisi i šta će ostali jesti.
Koliko ja znam, ispravite me ako se varam, mi naše žito izvozimo, a uvozimo genetski modifikovano. Zašto?

janko

pre 13 godina

Ja sam odlucio, vise nista ne proizvodim, svu zemlju dajem u arendu, sto ce mi doneti oko 2500EUR godisnje bez znoja, a od moje i zenine plate mozemo da spojimo mesec. Pa nek radi onaj kome se to isplati. Drzava nam se podsmeva a otkupnici se ROFL. Je ne uspem nekad ni da vratim ulozeno a kamoli da zaradim nesto, jer na subvencije nemam pravo a za novu mehanizaciju i da uzmem jos zemlje u arendu nemam para.. tako da Srbijo jedi sta imas, ja u basti i u svinjcu imam za sebe, a ti vidi kako ces...
Ko se poslednji smeje, najsladje se smeje.

wws

pre 13 godina

Vidim da neupuceni komentarisu svakojake nebuloze o ceni i o organizaciji.
Kao prvo cena od 120 eura je od proslog meseca, drugo nemaju oni u evropi nas kvalitet zita jer oni jure prinos a nase sorte iskljucivo kvalitet, pa tako oni izvezu pola naseg zita napolju a posle uvezu iz tih razvijenih zemalju pa ga mesaju i prave vama u gradu hleb!!! A ako mi vise ne sejemo zito jescete vi genetski modifikovano iz tih zemalja na koje se pozivate. Trece, Srbija daje komplet monopol ruskim spekulantima na uvoz naftinih derivata pa tako i na cenu, te nasa proizvodnja u toj oblasti samo ide 10 posto preko sa cenom od ostalih drzava. Cetvrto ako vam se jede meso staro i 10 i vise godina iz nekih robnih rezervi jedite!
Pa branite i dalje ove na vlasti koji ce nas uvesti u evropu 2150 godine!!!

Gradjanin

pre 13 godina

Poljoprivrednici su potpuno u pravu. 2004. su blokirali autoput a psenica drzava je na zeleno kupovala psenicu za 9.5 dinara. Tada je dizel bio 37 dinara, a euro 72. Najveci problem je sto se ministar bavi iskljucivo PRom i stranackim pozicioniranjem, sto je doneto xx besmislenih zakona koji se nikad ni nece sprovoditi, sto vodi selektivnu politiku, sto ne resava nijedan sustinski problem a narocito sto netacnim informacijama dovodi poljoprivrednike u zabludu....tesko njima

marko

pre 13 godina

Jasno je kao dan da je stanje u poljoprivredi lose i to zahvaljujuci drzavi i spekulantima, koje normalno drzava podrzava. Sve sto ima ovde, kuso i repato nakaci se na grbacu onima koji nesto rade. I to se nakace tako da oni odredjuju koliko ti zasluzujes svojim radom. Ipak, sa druge strane, kom pilecem mozgu je pala cena od 15 dinara po kg psenice. To je preterana cena, jer je u Evropi psenica oko 120 evra po toni, ali su subvencije 3 puta vece. Sa tim moramo da se borimo, ali to je istovremeno i razlog da nasa drzava poveca carinske dazbine za uvoznike hrane i prehrambenih proizvoda i da dovede trziste u red. Ovako se namerno unistava svako ko prizvodi a zarad komunjarske dece uvoznika iz 90-tih do nase dalje i krajnje buducnosti, tj dok zadnji srbin ne shvati da je ovca.

jelica

pre 13 godina

Zelim svu srecu poljoprivrednicima. Trebalo bi da oni hrane ovu zemlju i da za znoj i suze ,zbog poplava,dobiju adekavatnu nadoknadu.Ali uvek su se koplja lomila na seljaku,jer seljak kad proizvede zito ,on mora da ga proda,posto poto.

mario

pre 13 godina

Kada su bili protesti poljoprivrednika u Hr isti taj ministar je izjavio da se takvi protesti u Srbiji nemogu dogoditi.
Izjavio je on i ovo "„Srbija bi mogla da postane evropska sila u oblasti ribarstva i prerade ribe tako što bi uvozila ribu sa severnih mora, a potom je prerađenu prodavala Evropljanima.”

Seljačka buna

pre 13 godina

Vidim da je zaista veliko interesovanje za ovu vest, sve pršti od komentara. Braćo moja napaćena i opljačkana na autoput pa za Beograd.
Kad vam rodi oni vam zabrane da izvozite da bi ovi naši tajkuni mogli za malo para da vam otkupe rod, tobož štite standard, kad vam rod podbaci ne nadoknade vam štetu, nego ko vas... Nego motike u ruke pa ne na njivu nego za Beograd, pa ko Marko preorite im malo drumove pa će da vas slušaju.

CVRČAK

pre 13 godina

Podržavam poljoprivrednike, ali ne znam koliko će nadležni imati sluha za njih. Želim da istraju u svojim zahtevima i da naplate svoj pošteni rad.

Sting

pre 13 godina

Znam pouzdano jer i ja radim u toj branši, da najviše zarađuju TRGOVCI žitaricama. Oni sada uzimaju i po 15 EUR/t pa vi sada stavite to na papir koliko je to po kamionu ili barži ... sramota velika sramota

Pera bandera

pre 13 godina

Ovo sto drzava radi poljoprivredi u najmanju ruku nije normalno. Pa neka i izuzmemo spekulacije i monopol, meni nikako ne ide u glavu da se izdvaja regres za zaposlene u javnim preduzecima po 5000 dinara. bolje da su te pare raspodelili poljoprivrednicima. Ja radim na velikoj privatnoj farmi muznih krava gde se proizvodi cca 30000 kg mleka ekstra kvaliteta koje mlekara(najveca u Srbiji) placa 23 dinara po litri! Ne moram da kucam ovde koliko je to nerentabilna cena . A od drzave ne dobijamo nikakvu subvenciju, premiju, pa cak nam i pdv obracunavaju.
nego sta nego buna. Nikada mi nije prijatno kada je Beograd blokiran zbog protesta, ali poljoprivrednicima 100% podrske za blokadu.