Utorak, 16.03.2010.

10:37

Slovenija se nada prisustvu Srbije

Za uspeh konferencije na Brdu kod Kranja bilo bi važno da na njoj učestvuje i predsednik Srbije, kaže Jadranka Šturm-Kocjan, iz slovenačke ambasade u Beogradu.

Izvor: FoNet

Slovenija se nada prisustvu Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

21 Komentari

Sortiraj po:

Иван

pre 14 godina

Као да нису добро схватили када им је много пута до сада речено да о Косову нема компромиса.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Kakve li ironije,"zemlja" koja nije postojala kad je taj dvorac na brdu kod Kranja gradio Aleksandar kralj Srpski sada organizuje skup na kome se poziva i glavna zrtva i jos se dure sto necemo da idemo, k'o sto neko rece, treba da ode Karadjordjevic da nas predstavlja i sa njima da prica samo na engleskom!

Kompromisno rešenje

pre 14 godina

Nek Tadić u "Brdo" kod Kranja pošalje prestolonaslednika Karađorđevića. Čovek odlično govori engleski, a tamo će se osećati kao kod svoje (dedine) kuće.

marina,bg

pre 14 godina

Vec nedelju dana,sa prijateljima ,boravim u Sloveniji.Smesteni smo u Cateskim Toplicama ali obilazimo okolna mesta, i gde god da smo usli od prodavnica,preko restorana do muzeja svuda smo docekani vrlo srdacno i sa puno uvazavanja... Ljudi izadjite malo iz svoje ulice, sretnite se, licem u lice sa drugim ljudima pa cete onda, sigurna sam, imati drugaciji stav a politicare pustite da rade svoj posao.I jos nesto Slovenci vole Srbe ,to su nam i rekli a i sami smo to zakljucili za ovih par dana.Pozdrav iz Slovenije!

svi (ni)su isti

pre 14 godina

"Ne bi bilo dobro da Srbija odsustvuje iz takvih dijaloga." Kakvih "dijaloga"? EU je vec par puta rekla da je taj sastanak poluprivatan i da EU ne stoji iza njega a uostalom jedan od organizatora - Hrvatska - i nije clanica EU. Ovo je ocigledno aktivnost nalik na onu britanskog ambasadora u Beogradu, da se Srbija nekako natera da posredno prizna nezavisno Kosova, na fini i prepredeni nacin, bez mnogo buke, a kasnije ce se sve to instrumentalizovati, kao sto anglosaksonci znaju da rade. To ce se proglasiti za presedan, bla, bla, a postoji i opasnost da se u MSP neke aktivnosti po pitanju odredjivanja legalnosti kosovske nezavisnosti poremete ili cak i stopiraju! Indonezija i Pakistan NISU PRIZNALE Kosovo! To znaci mnogo i svako pametan bi trebalo da se zamisli nad tom cinjenicom! Ni Gruzija, koja je takodje veliki saveznik SAD-a, ali ona iz drugih razloga. Prema tome, svuda ima dilema i razmisljanja, jedino su nasa dojucerasnja "braca" to uradila ekspresno i u stilu "bratstva i jedinstva".

sinisa

pre 14 godina

Predsednik Tadic bi ipak trebalo da se "druzi" sa malo ozbiljnijim igracima, i nek pusti nasu bivsu bracu da se druze sa sebi ravnima, Tacijem, Haradinajem..Milom..i ostalim...tu su nekako na istom nivou svi..

dzordz

pre 14 godina

U zadnje vreme se pojacao pritisak na Srbiju da da legitimitet i da na neki nacin prizna tu albansku nacional-kriminalnu tvorevinu. Zbog cega se nasim americkim ili britanskim "prijateljima" tako zuri? Svake nedelje neko od sponzora albanskih nacionalista dodje sa nekim "prijateljskim" savetom, predlogom (istocna nemacka - zapadna nemacka)... pa se onda aktiviraju americki klijenti da "pripomognu" Srbiji da prihvati "realnost" u vezi Kosova. Vrlo koordinisana akcija, sa puno ukljucenoh aktera koji prete, obecavaju, glume prijatelje, savetuju, pricaju o svetloj buducnosti u kojoj nema granica (sto li se onda vecina clanica eu medjusobno svadja zbog medjusobnih granica)... samo se bojim da se slucajno ne preracunaju i za sagovornike iz Srbije uskoro ne dobiju nekoga ko je mnogo manje okrenut "relaksaciji" odnosa sa susedima i neko ko nece samo "diplomatskim" sredstvima da brani Kosovo kao sto je Tadic. Ljudima u Srbiji je vec dosta ovih ucena i ovog nametanja kao i duplih standarda i iz revolta sigurno nece glasati za Cedu. Sta ces kada neki ne znaju gde je granica kada pritiskanje i ucene postaju kontra-produktivne.

refreshing

pre 14 godina

Meni je ipak najzanimljivije kako okolni narodi definisu kompromis kada je u pitanju Srbija. Za njih je "kompromis" kada oni rade ono sto hoce (Hrvtaska ili Crna Gora pravdaju priznanje albanske nacional-narko "drzave" kao odbranu svojih interesa), nece da se pomaknu ni za milimetar od svojih interesa ili ciljeva (ratni zlocinac Taci insistira da bude predstavljen kao da predstavlja drzavu iako dobro zna da je ta njegova tvorevina sve samo ne drzava) dok Srbija treba naravno da prihvati njihove interese i ciljeve i da jos i aplaudira na sve to a dobro bi bilo i da se izvinjava na svakih 5 minuta. Za okolne narode Srbija je prihvatljiva samo ako bez reci pristaje na njihove ucene i na njihove interese, ako ima razumevanja na njihovo guranje prsta u oko Srbiji i ako pristaje da se svi okolni narodi dobro namire na ustrb Srbije dok Srbija treba samo da klima glavom i da bude zadovoljna ako ne ostane i bez Vojvodine ili tzv "presevske doline" ili Raske oblasti. Medjutim, ako se slucajno Srbija suprostavi nacionalistickim ciljevima ili interesima nekih od okolnih naroda (jer sta je stvaranje albanske paradrzave na Kosovu nego jedan obican nacionalisticki cilj zaostao negde iz 19. veka) ili ako Srbija kojim slucajem kaze da i ona ima nekakve interese e onda krece solenje pameti, delenje saveta, price o Milosevicu, SANU-u i "velikosrBSkom" nacionalizmu dok sebe opisuju kao "napredne", "moderne", "okrenute buducnosti i eu"... Izolacija od takvih mi se cak cini kao osvezenje i kao dobrodoslo.

greg

pre 14 godina

Ta albanska paradrzava je proizvod albanskog 19. vekovnog nacionalizma koji je nastao otimanjem dela Srbije, zlocinima i progonima nad Srbima i zasto bi toj i takvoj "drzavi" Srbija davala legitimitet? Tu albansku satro-drzavu ne priznaje 70% drzava na ovoj planeti, ta "drzava" nije clan UN-a, nije priznata ni od strane svih u EU, nije clanica ni jedne medjunarodne organizacije koja nije u vlasnistvu SAD, ne moze cak ni na Evroviziju pa zasto bi joj Srbija davala legitimitet ili je priznavala? Ta albanska "drzava" je pod kontrolom NATO-a dok je sever Kosova pod kontrolom Srbije, ta "drzava kosova" se izdrzava novcima poreskih obveznika SAD i EU i ima nesposobne institucije, ratne zlocince na vlasti, diskriminatorsko drustvo koje nije u stanju da postuje ni osnovna ljudska prava i u stvari je PROTEKTORAT i zasto bi joj Srbija davala legitimitet ili je smatrala drzavom? Ne da Srbija ne treba da priznaje tu "drzavu" nego to nisu trebali da urade ni ovi koji su priznali tu "drzavu" i koji sada glume ludilo i ponasaju se kao da je ta "drzava kosova" ne znam kakva ozbiljan drzava, rukuju se i ljube sa ratnim zlocincima koji sada izigravaju premijere "drzave kosova"... Tadic ni ne treba da ide na tu paradu licemerja - ne zna se ko je veci protektorat i americki klijent a svi glume nekakve suverene i ozbiljne drzave i drzavnike - fuj.

Sofija

pre 14 godina

Kakve veze Slovenija ima sa Balkanom? Samo gledaju svoju korist, uvek, takav narod. Ne treba ici na taj neformalni skup pod ponizavajucim uslovima.Dosta braco Janezi. Sta jos hocete od nas? Jel imate drzavu, zahvaljujuci hrabrosti srpskih vojnika i megalomaniji jednog srpskog vladara? Jeste li pucali na nenaoruzane vojnike? Koje su posledice toga sto civiliizovani i kulturni slovenci izbrisase onolike ljude iz knjige drzavljana. Sram ih bilo.

e-krem

pre 14 godina

Srbija drzi rogove u vreci i to je to. Kad se odrekne njih tada ce moci napred sve ostalo je mlacenje prazne slame i prasina u oci narodu.

memo

pre 14 godina

Ako je Slovenija resila da podrzava albanski nacionalizam i produkte tog nacionalizma i ako je Slovenija resila da daje legitimitet ratnom zlocincu Taciju - samo napred, sve to govori pre svega o Sloveniji ali i o ostalim nasim "dragim" komsijama, medjutim ne ocekuju valjda Slovenci i ostali da ce i Srbija da se pridruzi ovoj pozorisnoj predstavi? Sta je uopste svrha ovog susreta? Donosenje neke uopstene i bezvredne rezolucije kako je "mesto zapadnog Balkana u EU i kako EU nece biti kompletan bez zapadnog Balkana i kako treba da se okrenemo buducnosti i saradnji" ili neka slicna gomila fraza? To se moze obaviti i email-ovima. Ili je mozda cilj da se na mala vrata progura albanska paradrzava? Ili Slovenci izvrsavaju naredjjenja americke administracije? Srbija nema ni jedan razlog da daje legitimitet toj albanskoj nacionalistickoj tvorevini niti Srbija ima bilo kakav interes da daje legitimitet Taciju. Svima je jasno da ta "drzava kosova" nije nikakva drzava, svima je jasno da je u pitanju izdrzavani i kontrolisani protektorat koji opstaje samo zbog Amerikanaca i svi znaju da "drzava kosova" nikada nece biti prava suverena i nezavisna drzava a narocito ne u ovim granicama, pa prema tome cemu citav ovaj cirkus? Sta znaci da ce Srbija da se samoizoluje? Zar su Slovenija, Hrvatska ili Crna Gora jedine drzave na ovoj planeti? Ima jos drzava na ovoj planeti sa kojima Srbija moze i treba da saradjuje i od kojih moze nesto pametno da nauci a ne da se vecito patimo sa nasom bivsom "bracom".

rassabgd

pre 14 godina

Zaista ne znam otkud sada te price o samoizolaciji!?!? Da li se od svih clanica EU trazi postovanje vladavine prava u svim segmentima zivota i politike - DA. Zasto se onda nama to pravo uskraćuje?? Odgovor je jednostavan, mi sada treba da krpimo njihove rupe. Ne pada mi na pamet da opet podrzim (na narednim izborima) DS ukoliko se pristane na neke , nazovi , kompromise. Pravo je za sve jednako i ne poznaje granice ili etnicke grupacije. Ako pristanu (DS i ekipa) na grbavljenje glasam za RADIKALE na iducim izborima, pa onda neka se cesu gde ih ne svrbi. Meni je ionako svejedno da li ce da me smaraju iz EU zbog radikala il nepriznavanja Kosova i Metohije. Smaraju pa smaraju, kako god da se okrenem d**e mi je otpozadi.

jedina solucija revolucija

pre 14 godina

Na pitanje kakve bi posledice po Srbiju imalo odsustvo sa skupa, on odgovara da Beogradu preti opasnost od samoizolacije i da se zato traži formula za njegovo učešće u regionalnoj saradnji.

A zasto ne postave pitanje koje posledice su ako Srbija prihvati da ucestvuje na skupu na kojem ucestvuje i nezavisno Kosovo!

komentator

pre 14 godina

Zna se koji su normalni, prirodni i logični uslovi za to, na tom skupu mogu da učestvuju samo pravno priznate organizacije-dakle države i UNMIK-misija UN na KiM, to je ono što je u realnosti. tzv. Kosovo kao država ne postoji nigde, niti je priznato u UN, niti će biti, tako da ono ne može da učestvuje. Ako to Slovenci shvate Srbija će vrlo rado doći, jer Srbija hoće i želi saradnju, ali ne želi nenormalnosti.

srdjan

pre 14 godina

To je hipokrizija, treba Slovenija da postuje medjunarodni zakon, rezoluciju 1244 Un i teritorijalni integritet jedne nezavisne zemlje. Da je sve to tako bilo Srbija bi sigurno ucestvovala.
Sami ste zakuvali problem a sada ocekujete da se Srbija zrtvuje. Pa ko Vas je terao da priznajete Kosovo a jos usput i da nas ubedjujete da to cinite za nase dobro. Eto sada koliko je to dobro ....
Apsolutno ne podrzavam Tadica ukoliko bude odlucio da ucestvuje na toj konferenciji bez imena drzave Srbije i slicno. Ili ucestvuje kao predsednik Srbije ili neka ne ide. Kao privatno lice moze da ide gde god hoce ali onda neka se ne predstavlja kao predstavnik Srbije a novac za put neka plati iz svog dzepa !

Sasa J

pre 14 godina

A sta to konkretno Srbi dobijaju ucestvovanju na tom samitu republika bivse SFRJ?
Objektivno gledano te zemlje ne priznaju Srbiju u njenim granicama. O cemu onda uopste pricati?

Neinteligentan

pre 14 godina

Dokle cemo sedeti na dve stolice. Nasa braca, H i S, iz bivse Kraljevine SHS, su priznala Kosovo i eksplicitno i implicitno. Kako mozemo od njih ocekivati da ne urade nesto sto su vec uradili - cak su i Ambasade otvorili u Pristini. Pa, sve i da bude Kosovo tamo pod imenom 1244 ili UNMIK, to ne znaci da ga zemlje ucesnice samita ne priznaju ka drzavu. Sto se mene tice, 1244 ili UNMIK je za Kosovo nesto slicno kao FYROM za Makedoniju. Spakuj ga kako ti je po volji, oni su napravili drzavu.

Sasa J

pre 14 godina

A sta to konkretno Srbi dobijaju ucestvovanju na tom samitu republika bivse SFRJ?
Objektivno gledano te zemlje ne priznaju Srbiju u njenim granicama. O cemu onda uopste pricati?

komentator

pre 14 godina

Zna se koji su normalni, prirodni i logični uslovi za to, na tom skupu mogu da učestvuju samo pravno priznate organizacije-dakle države i UNMIK-misija UN na KiM, to je ono što je u realnosti. tzv. Kosovo kao država ne postoji nigde, niti je priznato u UN, niti će biti, tako da ono ne može da učestvuje. Ako to Slovenci shvate Srbija će vrlo rado doći, jer Srbija hoće i želi saradnju, ali ne želi nenormalnosti.

srdjan

pre 14 godina

To je hipokrizija, treba Slovenija da postuje medjunarodni zakon, rezoluciju 1244 Un i teritorijalni integritet jedne nezavisne zemlje. Da je sve to tako bilo Srbija bi sigurno ucestvovala.
Sami ste zakuvali problem a sada ocekujete da se Srbija zrtvuje. Pa ko Vas je terao da priznajete Kosovo a jos usput i da nas ubedjujete da to cinite za nase dobro. Eto sada koliko je to dobro ....
Apsolutno ne podrzavam Tadica ukoliko bude odlucio da ucestvuje na toj konferenciji bez imena drzave Srbije i slicno. Ili ucestvuje kao predsednik Srbije ili neka ne ide. Kao privatno lice moze da ide gde god hoce ali onda neka se ne predstavlja kao predstavnik Srbije a novac za put neka plati iz svog dzepa !

Neinteligentan

pre 14 godina

Dokle cemo sedeti na dve stolice. Nasa braca, H i S, iz bivse Kraljevine SHS, su priznala Kosovo i eksplicitno i implicitno. Kako mozemo od njih ocekivati da ne urade nesto sto su vec uradili - cak su i Ambasade otvorili u Pristini. Pa, sve i da bude Kosovo tamo pod imenom 1244 ili UNMIK, to ne znaci da ga zemlje ucesnice samita ne priznaju ka drzavu. Sto se mene tice, 1244 ili UNMIK je za Kosovo nesto slicno kao FYROM za Makedoniju. Spakuj ga kako ti je po volji, oni su napravili drzavu.

memo

pre 14 godina

Ako je Slovenija resila da podrzava albanski nacionalizam i produkte tog nacionalizma i ako je Slovenija resila da daje legitimitet ratnom zlocincu Taciju - samo napred, sve to govori pre svega o Sloveniji ali i o ostalim nasim "dragim" komsijama, medjutim ne ocekuju valjda Slovenci i ostali da ce i Srbija da se pridruzi ovoj pozorisnoj predstavi? Sta je uopste svrha ovog susreta? Donosenje neke uopstene i bezvredne rezolucije kako je "mesto zapadnog Balkana u EU i kako EU nece biti kompletan bez zapadnog Balkana i kako treba da se okrenemo buducnosti i saradnji" ili neka slicna gomila fraza? To se moze obaviti i email-ovima. Ili je mozda cilj da se na mala vrata progura albanska paradrzava? Ili Slovenci izvrsavaju naredjjenja americke administracije? Srbija nema ni jedan razlog da daje legitimitet toj albanskoj nacionalistickoj tvorevini niti Srbija ima bilo kakav interes da daje legitimitet Taciju. Svima je jasno da ta "drzava kosova" nije nikakva drzava, svima je jasno da je u pitanju izdrzavani i kontrolisani protektorat koji opstaje samo zbog Amerikanaca i svi znaju da "drzava kosova" nikada nece biti prava suverena i nezavisna drzava a narocito ne u ovim granicama, pa prema tome cemu citav ovaj cirkus? Sta znaci da ce Srbija da se samoizoluje? Zar su Slovenija, Hrvatska ili Crna Gora jedine drzave na ovoj planeti? Ima jos drzava na ovoj planeti sa kojima Srbija moze i treba da saradjuje i od kojih moze nesto pametno da nauci a ne da se vecito patimo sa nasom bivsom "bracom".

Sofija

pre 14 godina

Kakve veze Slovenija ima sa Balkanom? Samo gledaju svoju korist, uvek, takav narod. Ne treba ici na taj neformalni skup pod ponizavajucim uslovima.Dosta braco Janezi. Sta jos hocete od nas? Jel imate drzavu, zahvaljujuci hrabrosti srpskih vojnika i megalomaniji jednog srpskog vladara? Jeste li pucali na nenaoruzane vojnike? Koje su posledice toga sto civiliizovani i kulturni slovenci izbrisase onolike ljude iz knjige drzavljana. Sram ih bilo.

jedina solucija revolucija

pre 14 godina

Na pitanje kakve bi posledice po Srbiju imalo odsustvo sa skupa, on odgovara da Beogradu preti opasnost od samoizolacije i da se zato traži formula za njegovo učešće u regionalnoj saradnji.

A zasto ne postave pitanje koje posledice su ako Srbija prihvati da ucestvuje na skupu na kojem ucestvuje i nezavisno Kosovo!

rassabgd

pre 14 godina

Zaista ne znam otkud sada te price o samoizolaciji!?!? Da li se od svih clanica EU trazi postovanje vladavine prava u svim segmentima zivota i politike - DA. Zasto se onda nama to pravo uskraćuje?? Odgovor je jednostavan, mi sada treba da krpimo njihove rupe. Ne pada mi na pamet da opet podrzim (na narednim izborima) DS ukoliko se pristane na neke , nazovi , kompromise. Pravo je za sve jednako i ne poznaje granice ili etnicke grupacije. Ako pristanu (DS i ekipa) na grbavljenje glasam za RADIKALE na iducim izborima, pa onda neka se cesu gde ih ne svrbi. Meni je ionako svejedno da li ce da me smaraju iz EU zbog radikala il nepriznavanja Kosova i Metohije. Smaraju pa smaraju, kako god da se okrenem d**e mi je otpozadi.

e-krem

pre 14 godina

Srbija drzi rogove u vreci i to je to. Kad se odrekne njih tada ce moci napred sve ostalo je mlacenje prazne slame i prasina u oci narodu.

sinisa

pre 14 godina

Predsednik Tadic bi ipak trebalo da se "druzi" sa malo ozbiljnijim igracima, i nek pusti nasu bivsu bracu da se druze sa sebi ravnima, Tacijem, Haradinajem..Milom..i ostalim...tu su nekako na istom nivou svi..

refreshing

pre 14 godina

Meni je ipak najzanimljivije kako okolni narodi definisu kompromis kada je u pitanju Srbija. Za njih je "kompromis" kada oni rade ono sto hoce (Hrvtaska ili Crna Gora pravdaju priznanje albanske nacional-narko "drzave" kao odbranu svojih interesa), nece da se pomaknu ni za milimetar od svojih interesa ili ciljeva (ratni zlocinac Taci insistira da bude predstavljen kao da predstavlja drzavu iako dobro zna da je ta njegova tvorevina sve samo ne drzava) dok Srbija treba naravno da prihvati njihove interese i ciljeve i da jos i aplaudira na sve to a dobro bi bilo i da se izvinjava na svakih 5 minuta. Za okolne narode Srbija je prihvatljiva samo ako bez reci pristaje na njihove ucene i na njihove interese, ako ima razumevanja na njihovo guranje prsta u oko Srbiji i ako pristaje da se svi okolni narodi dobro namire na ustrb Srbije dok Srbija treba samo da klima glavom i da bude zadovoljna ako ne ostane i bez Vojvodine ili tzv "presevske doline" ili Raske oblasti. Medjutim, ako se slucajno Srbija suprostavi nacionalistickim ciljevima ili interesima nekih od okolnih naroda (jer sta je stvaranje albanske paradrzave na Kosovu nego jedan obican nacionalisticki cilj zaostao negde iz 19. veka) ili ako Srbija kojim slucajem kaze da i ona ima nekakve interese e onda krece solenje pameti, delenje saveta, price o Milosevicu, SANU-u i "velikosrBSkom" nacionalizmu dok sebe opisuju kao "napredne", "moderne", "okrenute buducnosti i eu"... Izolacija od takvih mi se cak cini kao osvezenje i kao dobrodoslo.

dzordz

pre 14 godina

U zadnje vreme se pojacao pritisak na Srbiju da da legitimitet i da na neki nacin prizna tu albansku nacional-kriminalnu tvorevinu. Zbog cega se nasim americkim ili britanskim "prijateljima" tako zuri? Svake nedelje neko od sponzora albanskih nacionalista dodje sa nekim "prijateljskim" savetom, predlogom (istocna nemacka - zapadna nemacka)... pa se onda aktiviraju americki klijenti da "pripomognu" Srbiji da prihvati "realnost" u vezi Kosova. Vrlo koordinisana akcija, sa puno ukljucenoh aktera koji prete, obecavaju, glume prijatelje, savetuju, pricaju o svetloj buducnosti u kojoj nema granica (sto li se onda vecina clanica eu medjusobno svadja zbog medjusobnih granica)... samo se bojim da se slucajno ne preracunaju i za sagovornike iz Srbije uskoro ne dobiju nekoga ko je mnogo manje okrenut "relaksaciji" odnosa sa susedima i neko ko nece samo "diplomatskim" sredstvima da brani Kosovo kao sto je Tadic. Ljudima u Srbiji je vec dosta ovih ucena i ovog nametanja kao i duplih standarda i iz revolta sigurno nece glasati za Cedu. Sta ces kada neki ne znaju gde je granica kada pritiskanje i ucene postaju kontra-produktivne.

greg

pre 14 godina

Ta albanska paradrzava je proizvod albanskog 19. vekovnog nacionalizma koji je nastao otimanjem dela Srbije, zlocinima i progonima nad Srbima i zasto bi toj i takvoj "drzavi" Srbija davala legitimitet? Tu albansku satro-drzavu ne priznaje 70% drzava na ovoj planeti, ta "drzava" nije clan UN-a, nije priznata ni od strane svih u EU, nije clanica ni jedne medjunarodne organizacije koja nije u vlasnistvu SAD, ne moze cak ni na Evroviziju pa zasto bi joj Srbija davala legitimitet ili je priznavala? Ta albanska "drzava" je pod kontrolom NATO-a dok je sever Kosova pod kontrolom Srbije, ta "drzava kosova" se izdrzava novcima poreskih obveznika SAD i EU i ima nesposobne institucije, ratne zlocince na vlasti, diskriminatorsko drustvo koje nije u stanju da postuje ni osnovna ljudska prava i u stvari je PROTEKTORAT i zasto bi joj Srbija davala legitimitet ili je smatrala drzavom? Ne da Srbija ne treba da priznaje tu "drzavu" nego to nisu trebali da urade ni ovi koji su priznali tu "drzavu" i koji sada glume ludilo i ponasaju se kao da je ta "drzava kosova" ne znam kakva ozbiljan drzava, rukuju se i ljube sa ratnim zlocincima koji sada izigravaju premijere "drzave kosova"... Tadic ni ne treba da ide na tu paradu licemerja - ne zna se ko je veci protektorat i americki klijent a svi glume nekakve suverene i ozbiljne drzave i drzavnike - fuj.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

"Ne bi bilo dobro da Srbija odsustvuje iz takvih dijaloga." Kakvih "dijaloga"? EU je vec par puta rekla da je taj sastanak poluprivatan i da EU ne stoji iza njega a uostalom jedan od organizatora - Hrvatska - i nije clanica EU. Ovo je ocigledno aktivnost nalik na onu britanskog ambasadora u Beogradu, da se Srbija nekako natera da posredno prizna nezavisno Kosova, na fini i prepredeni nacin, bez mnogo buke, a kasnije ce se sve to instrumentalizovati, kao sto anglosaksonci znaju da rade. To ce se proglasiti za presedan, bla, bla, a postoji i opasnost da se u MSP neke aktivnosti po pitanju odredjivanja legalnosti kosovske nezavisnosti poremete ili cak i stopiraju! Indonezija i Pakistan NISU PRIZNALE Kosovo! To znaci mnogo i svako pametan bi trebalo da se zamisli nad tom cinjenicom! Ni Gruzija, koja je takodje veliki saveznik SAD-a, ali ona iz drugih razloga. Prema tome, svuda ima dilema i razmisljanja, jedino su nasa dojucerasnja "braca" to uradila ekspresno i u stilu "bratstva i jedinstva".

Kompromisno rešenje

pre 14 godina

Nek Tadić u "Brdo" kod Kranja pošalje prestolonaslednika Karađorđevića. Čovek odlično govori engleski, a tamo će se osećati kao kod svoje (dedine) kuće.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Kakve li ironije,"zemlja" koja nije postojala kad je taj dvorac na brdu kod Kranja gradio Aleksandar kralj Srpski sada organizuje skup na kome se poziva i glavna zrtva i jos se dure sto necemo da idemo, k'o sto neko rece, treba da ode Karadjordjevic da nas predstavlja i sa njima da prica samo na engleskom!

marina,bg

pre 14 godina

Vec nedelju dana,sa prijateljima ,boravim u Sloveniji.Smesteni smo u Cateskim Toplicama ali obilazimo okolna mesta, i gde god da smo usli od prodavnica,preko restorana do muzeja svuda smo docekani vrlo srdacno i sa puno uvazavanja... Ljudi izadjite malo iz svoje ulice, sretnite se, licem u lice sa drugim ljudima pa cete onda, sigurna sam, imati drugaciji stav a politicare pustite da rade svoj posao.I jos nesto Slovenci vole Srbe ,to su nam i rekli a i sami smo to zakljucili za ovih par dana.Pozdrav iz Slovenije!

Иван

pre 14 godina

Као да нису добро схватили када им је много пута до сада речено да о Косову нема компромиса.

e-krem

pre 14 godina

Srbija drzi rogove u vreci i to je to. Kad se odrekne njih tada ce moci napred sve ostalo je mlacenje prazne slame i prasina u oci narodu.

srdjan

pre 14 godina

To je hipokrizija, treba Slovenija da postuje medjunarodni zakon, rezoluciju 1244 Un i teritorijalni integritet jedne nezavisne zemlje. Da je sve to tako bilo Srbija bi sigurno ucestvovala.
Sami ste zakuvali problem a sada ocekujete da se Srbija zrtvuje. Pa ko Vas je terao da priznajete Kosovo a jos usput i da nas ubedjujete da to cinite za nase dobro. Eto sada koliko je to dobro ....
Apsolutno ne podrzavam Tadica ukoliko bude odlucio da ucestvuje na toj konferenciji bez imena drzave Srbije i slicno. Ili ucestvuje kao predsednik Srbije ili neka ne ide. Kao privatno lice moze da ide gde god hoce ali onda neka se ne predstavlja kao predstavnik Srbije a novac za put neka plati iz svog dzepa !

Sasa J

pre 14 godina

A sta to konkretno Srbi dobijaju ucestvovanju na tom samitu republika bivse SFRJ?
Objektivno gledano te zemlje ne priznaju Srbiju u njenim granicama. O cemu onda uopste pricati?

memo

pre 14 godina

Ako je Slovenija resila da podrzava albanski nacionalizam i produkte tog nacionalizma i ako je Slovenija resila da daje legitimitet ratnom zlocincu Taciju - samo napred, sve to govori pre svega o Sloveniji ali i o ostalim nasim "dragim" komsijama, medjutim ne ocekuju valjda Slovenci i ostali da ce i Srbija da se pridruzi ovoj pozorisnoj predstavi? Sta je uopste svrha ovog susreta? Donosenje neke uopstene i bezvredne rezolucije kako je "mesto zapadnog Balkana u EU i kako EU nece biti kompletan bez zapadnog Balkana i kako treba da se okrenemo buducnosti i saradnji" ili neka slicna gomila fraza? To se moze obaviti i email-ovima. Ili je mozda cilj da se na mala vrata progura albanska paradrzava? Ili Slovenci izvrsavaju naredjjenja americke administracije? Srbija nema ni jedan razlog da daje legitimitet toj albanskoj nacionalistickoj tvorevini niti Srbija ima bilo kakav interes da daje legitimitet Taciju. Svima je jasno da ta "drzava kosova" nije nikakva drzava, svima je jasno da je u pitanju izdrzavani i kontrolisani protektorat koji opstaje samo zbog Amerikanaca i svi znaju da "drzava kosova" nikada nece biti prava suverena i nezavisna drzava a narocito ne u ovim granicama, pa prema tome cemu citav ovaj cirkus? Sta znaci da ce Srbija da se samoizoluje? Zar su Slovenija, Hrvatska ili Crna Gora jedine drzave na ovoj planeti? Ima jos drzava na ovoj planeti sa kojima Srbija moze i treba da saradjuje i od kojih moze nesto pametno da nauci a ne da se vecito patimo sa nasom bivsom "bracom".

Neinteligentan

pre 14 godina

Dokle cemo sedeti na dve stolice. Nasa braca, H i S, iz bivse Kraljevine SHS, su priznala Kosovo i eksplicitno i implicitno. Kako mozemo od njih ocekivati da ne urade nesto sto su vec uradili - cak su i Ambasade otvorili u Pristini. Pa, sve i da bude Kosovo tamo pod imenom 1244 ili UNMIK, to ne znaci da ga zemlje ucesnice samita ne priznaju ka drzavu. Sto se mene tice, 1244 ili UNMIK je za Kosovo nesto slicno kao FYROM za Makedoniju. Spakuj ga kako ti je po volji, oni su napravili drzavu.

komentator

pre 14 godina

Zna se koji su normalni, prirodni i logični uslovi za to, na tom skupu mogu da učestvuju samo pravno priznate organizacije-dakle države i UNMIK-misija UN na KiM, to je ono što je u realnosti. tzv. Kosovo kao država ne postoji nigde, niti je priznato u UN, niti će biti, tako da ono ne može da učestvuje. Ako to Slovenci shvate Srbija će vrlo rado doći, jer Srbija hoće i želi saradnju, ali ne želi nenormalnosti.

marina,bg

pre 14 godina

Vec nedelju dana,sa prijateljima ,boravim u Sloveniji.Smesteni smo u Cateskim Toplicama ali obilazimo okolna mesta, i gde god da smo usli od prodavnica,preko restorana do muzeja svuda smo docekani vrlo srdacno i sa puno uvazavanja... Ljudi izadjite malo iz svoje ulice, sretnite se, licem u lice sa drugim ljudima pa cete onda, sigurna sam, imati drugaciji stav a politicare pustite da rade svoj posao.I jos nesto Slovenci vole Srbe ,to su nam i rekli a i sami smo to zakljucili za ovih par dana.Pozdrav iz Slovenije!

jedina solucija revolucija

pre 14 godina

Na pitanje kakve bi posledice po Srbiju imalo odsustvo sa skupa, on odgovara da Beogradu preti opasnost od samoizolacije i da se zato traži formula za njegovo učešće u regionalnoj saradnji.

A zasto ne postave pitanje koje posledice su ako Srbija prihvati da ucestvuje na skupu na kojem ucestvuje i nezavisno Kosovo!

Sofija

pre 14 godina

Kakve veze Slovenija ima sa Balkanom? Samo gledaju svoju korist, uvek, takav narod. Ne treba ici na taj neformalni skup pod ponizavajucim uslovima.Dosta braco Janezi. Sta jos hocete od nas? Jel imate drzavu, zahvaljujuci hrabrosti srpskih vojnika i megalomaniji jednog srpskog vladara? Jeste li pucali na nenaoruzane vojnike? Koje su posledice toga sto civiliizovani i kulturni slovenci izbrisase onolike ljude iz knjige drzavljana. Sram ih bilo.

greg

pre 14 godina

Ta albanska paradrzava je proizvod albanskog 19. vekovnog nacionalizma koji je nastao otimanjem dela Srbije, zlocinima i progonima nad Srbima i zasto bi toj i takvoj "drzavi" Srbija davala legitimitet? Tu albansku satro-drzavu ne priznaje 70% drzava na ovoj planeti, ta "drzava" nije clan UN-a, nije priznata ni od strane svih u EU, nije clanica ni jedne medjunarodne organizacije koja nije u vlasnistvu SAD, ne moze cak ni na Evroviziju pa zasto bi joj Srbija davala legitimitet ili je priznavala? Ta albanska "drzava" je pod kontrolom NATO-a dok je sever Kosova pod kontrolom Srbije, ta "drzava kosova" se izdrzava novcima poreskih obveznika SAD i EU i ima nesposobne institucije, ratne zlocince na vlasti, diskriminatorsko drustvo koje nije u stanju da postuje ni osnovna ljudska prava i u stvari je PROTEKTORAT i zasto bi joj Srbija davala legitimitet ili je smatrala drzavom? Ne da Srbija ne treba da priznaje tu "drzavu" nego to nisu trebali da urade ni ovi koji su priznali tu "drzavu" i koji sada glume ludilo i ponasaju se kao da je ta "drzava kosova" ne znam kakva ozbiljan drzava, rukuju se i ljube sa ratnim zlocincima koji sada izigravaju premijere "drzave kosova"... Tadic ni ne treba da ide na tu paradu licemerja - ne zna se ko je veci protektorat i americki klijent a svi glume nekakve suverene i ozbiljne drzave i drzavnike - fuj.

sinisa

pre 14 godina

Predsednik Tadic bi ipak trebalo da se "druzi" sa malo ozbiljnijim igracima, i nek pusti nasu bivsu bracu da se druze sa sebi ravnima, Tacijem, Haradinajem..Milom..i ostalim...tu su nekako na istom nivou svi..

svi (ni)su isti

pre 14 godina

"Ne bi bilo dobro da Srbija odsustvuje iz takvih dijaloga." Kakvih "dijaloga"? EU je vec par puta rekla da je taj sastanak poluprivatan i da EU ne stoji iza njega a uostalom jedan od organizatora - Hrvatska - i nije clanica EU. Ovo je ocigledno aktivnost nalik na onu britanskog ambasadora u Beogradu, da se Srbija nekako natera da posredno prizna nezavisno Kosova, na fini i prepredeni nacin, bez mnogo buke, a kasnije ce se sve to instrumentalizovati, kao sto anglosaksonci znaju da rade. To ce se proglasiti za presedan, bla, bla, a postoji i opasnost da se u MSP neke aktivnosti po pitanju odredjivanja legalnosti kosovske nezavisnosti poremete ili cak i stopiraju! Indonezija i Pakistan NISU PRIZNALE Kosovo! To znaci mnogo i svako pametan bi trebalo da se zamisli nad tom cinjenicom! Ni Gruzija, koja je takodje veliki saveznik SAD-a, ali ona iz drugih razloga. Prema tome, svuda ima dilema i razmisljanja, jedino su nasa dojucerasnja "braca" to uradila ekspresno i u stilu "bratstva i jedinstva".

rassabgd

pre 14 godina

Zaista ne znam otkud sada te price o samoizolaciji!?!? Da li se od svih clanica EU trazi postovanje vladavine prava u svim segmentima zivota i politike - DA. Zasto se onda nama to pravo uskraćuje?? Odgovor je jednostavan, mi sada treba da krpimo njihove rupe. Ne pada mi na pamet da opet podrzim (na narednim izborima) DS ukoliko se pristane na neke , nazovi , kompromise. Pravo je za sve jednako i ne poznaje granice ili etnicke grupacije. Ako pristanu (DS i ekipa) na grbavljenje glasam za RADIKALE na iducim izborima, pa onda neka se cesu gde ih ne svrbi. Meni je ionako svejedno da li ce da me smaraju iz EU zbog radikala il nepriznavanja Kosova i Metohije. Smaraju pa smaraju, kako god da se okrenem d**e mi je otpozadi.

dzordz

pre 14 godina

U zadnje vreme se pojacao pritisak na Srbiju da da legitimitet i da na neki nacin prizna tu albansku nacional-kriminalnu tvorevinu. Zbog cega se nasim americkim ili britanskim "prijateljima" tako zuri? Svake nedelje neko od sponzora albanskih nacionalista dodje sa nekim "prijateljskim" savetom, predlogom (istocna nemacka - zapadna nemacka)... pa se onda aktiviraju americki klijenti da "pripomognu" Srbiji da prihvati "realnost" u vezi Kosova. Vrlo koordinisana akcija, sa puno ukljucenoh aktera koji prete, obecavaju, glume prijatelje, savetuju, pricaju o svetloj buducnosti u kojoj nema granica (sto li se onda vecina clanica eu medjusobno svadja zbog medjusobnih granica)... samo se bojim da se slucajno ne preracunaju i za sagovornike iz Srbije uskoro ne dobiju nekoga ko je mnogo manje okrenut "relaksaciji" odnosa sa susedima i neko ko nece samo "diplomatskim" sredstvima da brani Kosovo kao sto je Tadic. Ljudima u Srbiji je vec dosta ovih ucena i ovog nametanja kao i duplih standarda i iz revolta sigurno nece glasati za Cedu. Sta ces kada neki ne znaju gde je granica kada pritiskanje i ucene postaju kontra-produktivne.

refreshing

pre 14 godina

Meni je ipak najzanimljivije kako okolni narodi definisu kompromis kada je u pitanju Srbija. Za njih je "kompromis" kada oni rade ono sto hoce (Hrvtaska ili Crna Gora pravdaju priznanje albanske nacional-narko "drzave" kao odbranu svojih interesa), nece da se pomaknu ni za milimetar od svojih interesa ili ciljeva (ratni zlocinac Taci insistira da bude predstavljen kao da predstavlja drzavu iako dobro zna da je ta njegova tvorevina sve samo ne drzava) dok Srbija treba naravno da prihvati njihove interese i ciljeve i da jos i aplaudira na sve to a dobro bi bilo i da se izvinjava na svakih 5 minuta. Za okolne narode Srbija je prihvatljiva samo ako bez reci pristaje na njihove ucene i na njihove interese, ako ima razumevanja na njihovo guranje prsta u oko Srbiji i ako pristaje da se svi okolni narodi dobro namire na ustrb Srbije dok Srbija treba samo da klima glavom i da bude zadovoljna ako ne ostane i bez Vojvodine ili tzv "presevske doline" ili Raske oblasti. Medjutim, ako se slucajno Srbija suprostavi nacionalistickim ciljevima ili interesima nekih od okolnih naroda (jer sta je stvaranje albanske paradrzave na Kosovu nego jedan obican nacionalisticki cilj zaostao negde iz 19. veka) ili ako Srbija kojim slucajem kaze da i ona ima nekakve interese e onda krece solenje pameti, delenje saveta, price o Milosevicu, SANU-u i "velikosrBSkom" nacionalizmu dok sebe opisuju kao "napredne", "moderne", "okrenute buducnosti i eu"... Izolacija od takvih mi se cak cini kao osvezenje i kao dobrodoslo.

D.Savic,Paris

pre 14 godina

Kakve li ironije,"zemlja" koja nije postojala kad je taj dvorac na brdu kod Kranja gradio Aleksandar kralj Srpski sada organizuje skup na kome se poziva i glavna zrtva i jos se dure sto necemo da idemo, k'o sto neko rece, treba da ode Karadjordjevic da nas predstavlja i sa njima da prica samo na engleskom!

Kompromisno rešenje

pre 14 godina

Nek Tadić u "Brdo" kod Kranja pošalje prestolonaslednika Karađorđevića. Čovek odlično govori engleski, a tamo će se osećati kao kod svoje (dedine) kuće.

Иван

pre 14 godina

Као да нису добро схватили када им је много пута до сада речено да о Косову нема компромиса.