Petak, 26.02.2010.

17:19

Ustavni sud: RTV pretplata zakonita

Ustavni sud Srbije dostavio je RTS-u rešenje da sud ne prihvata nijedan od podnetih zahteva da se ispita ustavnost plaćanja RTV pretplate.

Izvor: Tanjug

Ustavni sud: RTV pretplata zakonita IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

23 Komentari

Sortiraj po:

Slađan Tanasković

pre 13 godina

RTS opravdava svoju naplatu gradjanima tako sto se poziva na drzavni servis i daje primer da se u vecini evropskih zemalja placa TV pretplata.
Precutali su bitne cinjenice:
1. Gradjani evropskih zemalja u kojima je obavezna TV pretplata na to nisu primorani, vec oni koji ne zele da gledaju i placaju svoju nacionalnu televiziju mogu podneti zahtev za skrembl (tj. iskljucenje) kanala, koji ce im u roku od 24h biti omogucen.
(kad bi skremblovali svoja 2 kanala neplatisama, od tog momenta RTS ne bi ni postojao)
2. Gradjani evropskih zemalja gde je obavezna TV pretplata u paketu dobijaju jos najmanje 10 programa.
(RTS ima svega 2)
3. Gradjani evropskih zemalja gde je obavezna TV pretplata ravnopravno (npr. putem interneta, gde pretplatnici na sajtu mogu glasati i davati svoje predloge o ponudjenim emisijama. Emisije koje osvoje najveci broj poena bice emitovane do god ima interesovanja) ucestvuju u kreiranju programa i 2x godisnje dobijaju pismeni izvestaj o tome u koje projekte i programe su ulozene njihove pare.
4. Po svim normama i zakonima zabranjeno je da jedna usluga i naplata uslovljava drugu
(ovde se naplata RTS pretplate vrsi preko racuna za utrosenu el.energiju)
5. Drzavna televizija ne sme biti komrercijalna (na RTS-u - reklama do reklame)
...
Da ne govorimo o kvalitetu programa (po 50X reprize, koje su im nase babe i dede odavno platili)

Ja bih (a verujem da bi i vecina nasih gradjana) sa zadovoljstvom, svakog meseca tih 350 dinara uplacivala RTM-u.
RTS imam i na kablovskoj, (koju redovno placam, zato sto zelim da je imam i niko me ne prisiljava) a sto se mene tice mogu slobodno i da ga iskljuce, nemam nista protiv!

Misa

pre 14 godina

Vec godinama nemam TV u kuci. Sve sto me interesuje procitam i pogledam na internetu. TV program je ocajan uopste a narocito RTS. Ja necu platiti tu pretplatu makar i u zatvor otisao. Na kraju ce me naterati da posle svega stvarno odem u Australiju. U ovoj drzavi zive samo Karici, Sarici, Zivkovici, Miskovici, Tijanici, Jovanovici. . . mi ostali smo robovi i budale koji rmbaju za njih.

dragan,beograd

pre 14 godina

Poštovana nacijo ovo je još jedna uvreda nacionalnog identiteta i ponižavanje svesti svih građana Srbije. Kada Ustavni sud sam sebe degradira i uništava sopstveni kredibilitet, to je onda znak da države i nema.
Ja nikada, ali nikada neću platiti pretplatu nijednom Javnom ili Privatnom preduzeću a da prethodno nisam sklopio ugovor koji me obavezuje na tako nešto. Kao što je neko napisao pre mene ovde komentar, narod nije glup i primitivan, Ustavni sud sam sebe pobija, donosi proizvoljne zakljucke u suprotnosti sa Evropskim i svetskim standardima o medijima i Javnom servisu, tako je dozvolio Pinku da naplaćije svoje kanale i satelitski program od kablovskih distributera i samim tim se i vidi da je Ustavni sud režimski i nekompetentan za medije u Srbiji...Narod nije glup, ne treba biti sudija Ustavnog suda po nalogu države i partijskih drugova, zato se i donelo tako sramno rešenje.NIKO, ali NIKO u Srbiji nece moći da primora građane da plate nešto na silu i dopuste da ima RTS otima novac bez ugovora o pretplati koja je jedina zakonska, kako kod nas tako i u Britaniji i svugde u civilizovanom svetu...projekat Nacionalne televizije je propao onda kada si postavili Tijanića na čelo tog Javnog medijskog servisa a on doveo sve partijske tajkune i sumnjive ličnosti u Upravni odbor RTS-a. Samo ći poručiti njima, kao Javnom medijskom servisu, kao i svi ovde da od moje porodice neće dobiti nešto sto im ne pripada...sud u Strazburu će svejedno oboriti rešenje našeg Ustavnog suda...toliko! Bog blagoslovio celu Srbiju...ne daj se narode, ne daj se nacijo!!!

Зоран

pre 14 godina

Па кад смо гоље сиротињске. У Америци плаћаш само кабловску, ако хоћеш; а локалне станице хватај по жељи, као и радио. Може тако јер је тржиште велико, а конкуренција јака. Нема ни наводно државне телевизије--а и која би била сврха? Ако хоћеш да видиш шта ти америчка држава поручује, лепо пребациш на Фокс. Само је нама стало до привида неутралности.

Tibor

pre 14 godina

Plaćamo kablovsku mada sad već razmišljamo i to da otkažemo, pošto smo vojvođanski Mađari, RTS ni ne gledamo, preko interneta pogledam vesti, štampu i to je to . Slažem se da u nekim državama ljudi isto moraju da plaćaju preplatu ali sigurno je ne plaćaju preko računa za struju!

Pobesnela Dorćolka

pre 14 godina

"Ustavni sud: RTV pretplata zakonita"!!!
E, svaki put kada dobijem onaj "2 u 1" račun za struju, koji sadrži i pretplatu za RTS, imam utisak da me neko smatra idiotom! I plaćam nešto što uopšte ne gledam! Da li je zakonito da moram da plaćam nešto što ne konzumiram? Imam kablovsku, od domaćih kanala uglavnom pratim b92, za filmove se trkne do Žapca (bar odgledam film bez glupavih reklama)!
Po ovom sistemu naplate, mogao bi neki "pametnjaković" da smisli da uz svaku veknu hleba moram da platim neku dnevnu novinu koju ja NEĆU da čitam! Daleko je to od zakonitosti, Ustavni sude, kapirate li vi to?

marko

pre 14 godina

Posle raznih funkcionera, pa zatim zamenika ministra, preko ministara, i kompletne vlade, sada je i sam ustavni sud prekrsio Ustav. Zalazem ze za ustavotvornu skupstinu i da napravimo jednom zauvek ustav, koji cemo kasnije eventualno dodavati neke stavke. Toliko Ustava je napisano u svetu, pa ne vidim neki problem da se to brzo uradi. Ova ekipa na celu drzave, ce je definitivno unistiti.

kmet

pre 14 godina

Ovo ti je jos uvek feudalna drzava...kako gazda kaze tako je - to je zakon i tacka.

A ko jos slusa odluke suda pa i ustavnog, odavno su sudovi u Srbiji izgubili kredibilitet kao i druge drzavne institucije.

Narod nije glup, sve je nama jasno...samo jos nek pokusaju da nasilno naplacuju...bice to kap koja ce preliti casu, ionako je stanovnistvo na ivici sloma i revolucije !!!

Korupcija i kriminal se vise ni ne skrivaju, to je postala praksa, obicaj, nesto sasvim normalno...monopol je postao obaveza (ili dvopol - na isto se svodi).
Telefon duplo...hahaha uzimam internet telefon pa nek se slikaju, gas, gorivo, struja, grejanje (inace je jeftinije da se grejete na struju nego na centralno - daljinsko grejanje !!!)
Kad zavrsim faks rekli mi da spremim 5 soma evra da se zaposlim u osnovnoj skoli - to je normalno i odavno se vise ne krije.

NEMAM JA ZIVACA VISE !!! ODOH CIM UZMEM DIPLOMU NA DRUGU STRANU SVETA - ne zelim da mene i ovu feudalnu, korumpiranu, kriminalnu propalu zemlju sunce greje u isto vreme !

matori

pre 14 godina

..."Ustavni sud je, u rešenju koje je juče dostavio RTS-u, konstatovao da ustanovljenje posebnog nezavisnog Javnog radiodifuznog servisa, koji podrazumeva i njegovu finansijsku nezavisnost, predstavlja međunarodno prihvaćen standard u toj oblasti."...
Ustavni sud je mogao, po istoj metodi, da donese zaključak da je međunarodno prihvaćen standard i to da se za naplatu pretplate, mora zaključiti UGOVOR, na temelju kojega nastaje odnos između poverioca (davaoca usluge) i dužnika (pretplatnika na uslugu)!
Postojanje zakona koji dopušta pretplatu i određuje način za njenu naplatu, sam po sebi nije dovoljan za nastanak relacije između poverioca i dužnika... to znaju čak i oni koji nisu profesionalni pravni stručnjaci.
Čini mi se da će o ovom pitanju da se raspravlja i na nekom Sudu van Srbije.

zoran

pre 14 godina

Vrana vrani oči ne vadi!

Da nema EPP ne bih imao ništa protiv da Tijaniću trpam svakog meseca X-RSD u džep, bez obzira ... program koji emituju, Ovako dok ide EPP, pretplatu smatram pljačkom.

Dole RTS!

pre 14 godina

Moji troskovi za kablovsku i pretplatu ce od sledeceg meseca (ako pretplata ne poskupi) biti 820 + 434 = 1254 dinara. Mnogo je. Znaci, gasim kablovsku i kacim se na krovnu antenu. Za 820 dinara cu mesecno kupovati po dve knjige, kulturno cu se uzdizati, a ne da gledam plasticne operacije i dogodovstine malih ljudi!

Nacionalni komentator

pre 14 godina

Proglasi NACIONALNO i CEPAJ! Vidi: JAT, RTS, Nacionalni balet, teatar, folklor... e Beograde, grade crni (za Srbiju-naravno)!

G.uStav

pre 14 godina

A da li je Ustavni sud USTAVAN? I da li je USTAV uopšte legitiman jer ga nije odobrilo više od 50% građana na referendumu, znam kako organizivanom?...

Luca Torelli

pre 14 godina

Ajde Jovo nanovo.
Nije problem plaćanja, nego zakonitositi plaćanja. Neka je RTS u pravu i neka treba da plaćamo pretplatu.
Šta mi dobijamo za te novce? Ko je naš predstavnik u RTS-u? Kako možemo iskazati naše nezadovoljstvo programom?
Ja lično ne gledam RTS ako baš ne moram (Partizan u Evroligi, ne mogu nigde drugo da gledam).
Ipak, tu i tamo šetajući daljinski naletim i na RTS:
-reklame, reklame, reklame...
ako plaćamo, mora da se propiše koliko reklama i kada će se emitovati
- Dnevnik je kao u najbolja Slobina vremena. Voditeljica čita šta je Predsednik države izjavio za sutrašnji broj nedeljnika
- ko kontroliše kvalitet programa ( Selo.., 48 sati svadba, žikina šarenica, Bela lađa)
- koliko repriznog programa treba da bude u totalu, i kada nešto može ponovno da se reprizira ( Bolji život,Srećni ljudi, Porodično blago...)
Neko je spomenuo da RTS skrembluje program, pa ko hoće da ga gleda neka ga plaća. Tako ili nekako drugačije, RTS mora kao i svi mi da se bori za svoj posao u ovom slučaju gledaoca

poenta

pre 14 godina

Pa niko nije ni rekao da je sam pojam pretplate za javni servis neustavan, nego je neustavan nacin naplate (bez najave, pismenog obavestenja korisnika, bez ugovora, u stvari bez ikakvog pravnog osnova). Kako je RTS to organizovao, tako bih i ja sutra mogao da pocnem da saljem racune na kucne adrese svih stanovnika Srbije i naplacujem RTS pretplatu...

View

pre 14 godina

"Kako je saopšteno iz Radio-televizije Srbije, time su sve dosadašnje sumnje o nezakonitosti i neustavnosti ove obaveze za sve građane Srbije otklonjene" ...

Nisu! Zato što je pretplata RTS-u:

1. neustavna i suprotna zakonima o zaštiti potrošača, tj. uspostavljanje dužničko-poverilačkog odnosa između građana i RTS se ne može zasnivati na pretpostavci da neko gleda RTS ili na frazama o "višim ciljevima" i "očuvanju nacionalnog identiteta". Dok ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem, ispada da je najvažniji RTS. Glupost. A ako je RTS tako važan, zašto je na njegovom čelu čovek sa srednjom školom?

2. RTS nije sklopio ugovor sa građanima, nego je prosto preuzeo naše lične podatke od EPS-a, što je takođe neustavno i protivzakonito. Ja imam ugovor sa EPS-om, ali se u tom ugovoru ne spominje nikakva TV pretplata. Znači, RTS je pretpostavio da ja gledam njegov program, te mi poslao račun (!?);

3. plaćam kablovsku;

4. RTS NIJE NACIONALNA TELEVIZIJA SRBIJE, jer nema program na mađarskom, hrvatskom i drugim jezicima nacionalnih zajednica, koje je država Srbija naterala da plaćaju RTS. Osim toga, program RTS-a je očajan. Ja svoj identitet ne vidim ni u "Otpisanima", a ni u "Selo gori, a baba se češlja".

Ne postoji zakon kojim država može da natera ljude da plaćaju nešto što ne koriste. To bi predsednica Ustavnog suda Srbije, gospođa Bosa Nenadić, morala da zna. Ja, recimo, gledam B92, Studio B i inostrane kanale. Zašto njima ne plaćam pretplatu?

RTS može da skrembluje svoj kanal, te tako nas koji ne želimo (i nemamo mogućnosti) da ga finansiramo spreči da ga gledamo. Ja (a verujem i većina ljudi) jednostavno nemam para za razne gluposti koje je ova tzv. država u stanju da smisli.

Zahtev za ocenu ustavnosti RTS pretplate podnet je 2004. godine. Zašto je Ustavnom sudu trebalo tako dugo da donese ovu odluku?

I još nešto: koliki je procenat naplate RTS pretplate na Kosovu? Zakon mora da važi za sve jednako. To je osnova međunarodnog prava. Jel' tako, gospođo Nenadić?

zivim u srbiji

pre 14 godina

Ovo isto kao ono kada sam ja reko mom caletu da ocu da tuzim grad zbog toga i toga, a on meni Sine dzaba si ti u pravu al svejedno neces uspeti jer ovo nije pravna drzava i jer ce sud reci da ne treba da tuzim grad nego neko tamo lice ... (u zbunju valjda sto cuci).. isto tako ni drzavu...niti RTS javno (drzavno) preduzece

Fox

pre 14 godina

Nije to jedinstveno u Srbiji samo. U Engleskoj takodje morate platiti pretplatu ako imate TV / Radio pa makar prepravili prijemnik da samo gledate komercijalne kanale.
Nista vas ne moze izvuci i morate dokazivati da nemate prijemnik. Razlika je u tome sto se BBC ne finansira prihodima od reklama pa tako njih ni nema na BBC-ju.

View

pre 14 godina

"Kako je saopšteno iz Radio-televizije Srbije, time su sve dosadašnje sumnje o nezakonitosti i neustavnosti ove obaveze za sve građane Srbije otklonjene" ...

Nisu! Zato što je pretplata RTS-u:

1. neustavna i suprotna zakonima o zaštiti potrošača, tj. uspostavljanje dužničko-poverilačkog odnosa između građana i RTS se ne može zasnivati na pretpostavci da neko gleda RTS ili na frazama o "višim ciljevima" i "očuvanju nacionalnog identiteta". Dok ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem, ispada da je najvažniji RTS. Glupost. A ako je RTS tako važan, zašto je na njegovom čelu čovek sa srednjom školom?

2. RTS nije sklopio ugovor sa građanima, nego je prosto preuzeo naše lične podatke od EPS-a, što je takođe neustavno i protivzakonito. Ja imam ugovor sa EPS-om, ali se u tom ugovoru ne spominje nikakva TV pretplata. Znači, RTS je pretpostavio da ja gledam njegov program, te mi poslao račun (!?);

3. plaćam kablovsku;

4. RTS NIJE NACIONALNA TELEVIZIJA SRBIJE, jer nema program na mađarskom, hrvatskom i drugim jezicima nacionalnih zajednica, koje je država Srbija naterala da plaćaju RTS. Osim toga, program RTS-a je očajan. Ja svoj identitet ne vidim ni u "Otpisanima", a ni u "Selo gori, a baba se češlja".

Ne postoji zakon kojim država može da natera ljude da plaćaju nešto što ne koriste. To bi predsednica Ustavnog suda Srbije, gospođa Bosa Nenadić, morala da zna. Ja, recimo, gledam B92, Studio B i inostrane kanale. Zašto njima ne plaćam pretplatu?

RTS može da skrembluje svoj kanal, te tako nas koji ne želimo (i nemamo mogućnosti) da ga finansiramo spreči da ga gledamo. Ja (a verujem i većina ljudi) jednostavno nemam para za razne gluposti koje je ova tzv. država u stanju da smisli.

Zahtev za ocenu ustavnosti RTS pretplate podnet je 2004. godine. Zašto je Ustavnom sudu trebalo tako dugo da donese ovu odluku?

I još nešto: koliki je procenat naplate RTS pretplate na Kosovu? Zakon mora da važi za sve jednako. To je osnova međunarodnog prava. Jel' tako, gospođo Nenadić?

poenta

pre 14 godina

Pa niko nije ni rekao da je sam pojam pretplate za javni servis neustavan, nego je neustavan nacin naplate (bez najave, pismenog obavestenja korisnika, bez ugovora, u stvari bez ikakvog pravnog osnova). Kako je RTS to organizovao, tako bih i ja sutra mogao da pocnem da saljem racune na kucne adrese svih stanovnika Srbije i naplacujem RTS pretplatu...

kmet

pre 14 godina

Ovo ti je jos uvek feudalna drzava...kako gazda kaze tako je - to je zakon i tacka.

A ko jos slusa odluke suda pa i ustavnog, odavno su sudovi u Srbiji izgubili kredibilitet kao i druge drzavne institucije.

Narod nije glup, sve je nama jasno...samo jos nek pokusaju da nasilno naplacuju...bice to kap koja ce preliti casu, ionako je stanovnistvo na ivici sloma i revolucije !!!

Korupcija i kriminal se vise ni ne skrivaju, to je postala praksa, obicaj, nesto sasvim normalno...monopol je postao obaveza (ili dvopol - na isto se svodi).
Telefon duplo...hahaha uzimam internet telefon pa nek se slikaju, gas, gorivo, struja, grejanje (inace je jeftinije da se grejete na struju nego na centralno - daljinsko grejanje !!!)
Kad zavrsim faks rekli mi da spremim 5 soma evra da se zaposlim u osnovnoj skoli - to je normalno i odavno se vise ne krije.

NEMAM JA ZIVACA VISE !!! ODOH CIM UZMEM DIPLOMU NA DRUGU STRANU SVETA - ne zelim da mene i ovu feudalnu, korumpiranu, kriminalnu propalu zemlju sunce greje u isto vreme !

Luca Torelli

pre 14 godina

Ajde Jovo nanovo.
Nije problem plaćanja, nego zakonitositi plaćanja. Neka je RTS u pravu i neka treba da plaćamo pretplatu.
Šta mi dobijamo za te novce? Ko je naš predstavnik u RTS-u? Kako možemo iskazati naše nezadovoljstvo programom?
Ja lično ne gledam RTS ako baš ne moram (Partizan u Evroligi, ne mogu nigde drugo da gledam).
Ipak, tu i tamo šetajući daljinski naletim i na RTS:
-reklame, reklame, reklame...
ako plaćamo, mora da se propiše koliko reklama i kada će se emitovati
- Dnevnik je kao u najbolja Slobina vremena. Voditeljica čita šta je Predsednik države izjavio za sutrašnji broj nedeljnika
- ko kontroliše kvalitet programa ( Selo.., 48 sati svadba, žikina šarenica, Bela lađa)
- koliko repriznog programa treba da bude u totalu, i kada nešto može ponovno da se reprizira ( Bolji život,Srećni ljudi, Porodično blago...)
Neko je spomenuo da RTS skrembluje program, pa ko hoće da ga gleda neka ga plaća. Tako ili nekako drugačije, RTS mora kao i svi mi da se bori za svoj posao u ovom slučaju gledaoca

Dole RTS!

pre 14 godina

Moji troskovi za kablovsku i pretplatu ce od sledeceg meseca (ako pretplata ne poskupi) biti 820 + 434 = 1254 dinara. Mnogo je. Znaci, gasim kablovsku i kacim se na krovnu antenu. Za 820 dinara cu mesecno kupovati po dve knjige, kulturno cu se uzdizati, a ne da gledam plasticne operacije i dogodovstine malih ljudi!

matori

pre 14 godina

..."Ustavni sud je, u rešenju koje je juče dostavio RTS-u, konstatovao da ustanovljenje posebnog nezavisnog Javnog radiodifuznog servisa, koji podrazumeva i njegovu finansijsku nezavisnost, predstavlja međunarodno prihvaćen standard u toj oblasti."...
Ustavni sud je mogao, po istoj metodi, da donese zaključak da je međunarodno prihvaćen standard i to da se za naplatu pretplate, mora zaključiti UGOVOR, na temelju kojega nastaje odnos između poverioca (davaoca usluge) i dužnika (pretplatnika na uslugu)!
Postojanje zakona koji dopušta pretplatu i određuje način za njenu naplatu, sam po sebi nije dovoljan za nastanak relacije između poverioca i dužnika... to znaju čak i oni koji nisu profesionalni pravni stručnjaci.
Čini mi se da će o ovom pitanju da se raspravlja i na nekom Sudu van Srbije.

G.uStav

pre 14 godina

A da li je Ustavni sud USTAVAN? I da li je USTAV uopšte legitiman jer ga nije odobrilo više od 50% građana na referendumu, znam kako organizivanom?...

Pobesnela Dorćolka

pre 14 godina

"Ustavni sud: RTV pretplata zakonita"!!!
E, svaki put kada dobijem onaj "2 u 1" račun za struju, koji sadrži i pretplatu za RTS, imam utisak da me neko smatra idiotom! I plaćam nešto što uopšte ne gledam! Da li je zakonito da moram da plaćam nešto što ne konzumiram? Imam kablovsku, od domaćih kanala uglavnom pratim b92, za filmove se trkne do Žapca (bar odgledam film bez glupavih reklama)!
Po ovom sistemu naplate, mogao bi neki "pametnjaković" da smisli da uz svaku veknu hleba moram da platim neku dnevnu novinu koju ja NEĆU da čitam! Daleko je to od zakonitosti, Ustavni sude, kapirate li vi to?

marko

pre 14 godina

Posle raznih funkcionera, pa zatim zamenika ministra, preko ministara, i kompletne vlade, sada je i sam ustavni sud prekrsio Ustav. Zalazem ze za ustavotvornu skupstinu i da napravimo jednom zauvek ustav, koji cemo kasnije eventualno dodavati neke stavke. Toliko Ustava je napisano u svetu, pa ne vidim neki problem da se to brzo uradi. Ova ekipa na celu drzave, ce je definitivno unistiti.

zoran

pre 14 godina

Vrana vrani oči ne vadi!

Da nema EPP ne bih imao ništa protiv da Tijaniću trpam svakog meseca X-RSD u džep, bez obzira ... program koji emituju, Ovako dok ide EPP, pretplatu smatram pljačkom.

dragan,beograd

pre 14 godina

Poštovana nacijo ovo je još jedna uvreda nacionalnog identiteta i ponižavanje svesti svih građana Srbije. Kada Ustavni sud sam sebe degradira i uništava sopstveni kredibilitet, to je onda znak da države i nema.
Ja nikada, ali nikada neću platiti pretplatu nijednom Javnom ili Privatnom preduzeću a da prethodno nisam sklopio ugovor koji me obavezuje na tako nešto. Kao što je neko napisao pre mene ovde komentar, narod nije glup i primitivan, Ustavni sud sam sebe pobija, donosi proizvoljne zakljucke u suprotnosti sa Evropskim i svetskim standardima o medijima i Javnom servisu, tako je dozvolio Pinku da naplaćije svoje kanale i satelitski program od kablovskih distributera i samim tim se i vidi da je Ustavni sud režimski i nekompetentan za medije u Srbiji...Narod nije glup, ne treba biti sudija Ustavnog suda po nalogu države i partijskih drugova, zato se i donelo tako sramno rešenje.NIKO, ali NIKO u Srbiji nece moći da primora građane da plate nešto na silu i dopuste da ima RTS otima novac bez ugovora o pretplati koja je jedina zakonska, kako kod nas tako i u Britaniji i svugde u civilizovanom svetu...projekat Nacionalne televizije je propao onda kada si postavili Tijanića na čelo tog Javnog medijskog servisa a on doveo sve partijske tajkune i sumnjive ličnosti u Upravni odbor RTS-a. Samo ći poručiti njima, kao Javnom medijskom servisu, kao i svi ovde da od moje porodice neće dobiti nešto sto im ne pripada...sud u Strazburu će svejedno oboriti rešenje našeg Ustavnog suda...toliko! Bog blagoslovio celu Srbiju...ne daj se narode, ne daj se nacijo!!!

Nacionalni komentator

pre 14 godina

Proglasi NACIONALNO i CEPAJ! Vidi: JAT, RTS, Nacionalni balet, teatar, folklor... e Beograde, grade crni (za Srbiju-naravno)!

zivim u srbiji

pre 14 godina

Ovo isto kao ono kada sam ja reko mom caletu da ocu da tuzim grad zbog toga i toga, a on meni Sine dzaba si ti u pravu al svejedno neces uspeti jer ovo nije pravna drzava i jer ce sud reci da ne treba da tuzim grad nego neko tamo lice ... (u zbunju valjda sto cuci).. isto tako ni drzavu...niti RTS javno (drzavno) preduzece

Misa

pre 14 godina

Vec godinama nemam TV u kuci. Sve sto me interesuje procitam i pogledam na internetu. TV program je ocajan uopste a narocito RTS. Ja necu platiti tu pretplatu makar i u zatvor otisao. Na kraju ce me naterati da posle svega stvarno odem u Australiju. U ovoj drzavi zive samo Karici, Sarici, Zivkovici, Miskovici, Tijanici, Jovanovici. . . mi ostali smo robovi i budale koji rmbaju za njih.

Tibor

pre 14 godina

Plaćamo kablovsku mada sad već razmišljamo i to da otkažemo, pošto smo vojvođanski Mađari, RTS ni ne gledamo, preko interneta pogledam vesti, štampu i to je to . Slažem se da u nekim državama ljudi isto moraju da plaćaju preplatu ali sigurno je ne plaćaju preko računa za struju!

Fox

pre 14 godina

Nije to jedinstveno u Srbiji samo. U Engleskoj takodje morate platiti pretplatu ako imate TV / Radio pa makar prepravili prijemnik da samo gledate komercijalne kanale.
Nista vas ne moze izvuci i morate dokazivati da nemate prijemnik. Razlika je u tome sto se BBC ne finansira prihodima od reklama pa tako njih ni nema na BBC-ju.

Зоран

pre 14 godina

Па кад смо гоље сиротињске. У Америци плаћаш само кабловску, ако хоћеш; а локалне станице хватај по жељи, као и радио. Може тако јер је тржиште велико, а конкуренција јака. Нема ни наводно државне телевизије--а и која би била сврха? Ако хоћеш да видиш шта ти америчка држава поручује, лепо пребациш на Фокс. Само је нама стало до привида неутралности.

Slađan Tanasković

pre 13 godina

RTS opravdava svoju naplatu gradjanima tako sto se poziva na drzavni servis i daje primer da se u vecini evropskih zemalja placa TV pretplata.
Precutali su bitne cinjenice:
1. Gradjani evropskih zemalja u kojima je obavezna TV pretplata na to nisu primorani, vec oni koji ne zele da gledaju i placaju svoju nacionalnu televiziju mogu podneti zahtev za skrembl (tj. iskljucenje) kanala, koji ce im u roku od 24h biti omogucen.
(kad bi skremblovali svoja 2 kanala neplatisama, od tog momenta RTS ne bi ni postojao)
2. Gradjani evropskih zemalja gde je obavezna TV pretplata u paketu dobijaju jos najmanje 10 programa.
(RTS ima svega 2)
3. Gradjani evropskih zemalja gde je obavezna TV pretplata ravnopravno (npr. putem interneta, gde pretplatnici na sajtu mogu glasati i davati svoje predloge o ponudjenim emisijama. Emisije koje osvoje najveci broj poena bice emitovane do god ima interesovanja) ucestvuju u kreiranju programa i 2x godisnje dobijaju pismeni izvestaj o tome u koje projekte i programe su ulozene njihove pare.
4. Po svim normama i zakonima zabranjeno je da jedna usluga i naplata uslovljava drugu
(ovde se naplata RTS pretplate vrsi preko racuna za utrosenu el.energiju)
5. Drzavna televizija ne sme biti komrercijalna (na RTS-u - reklama do reklame)
...
Da ne govorimo o kvalitetu programa (po 50X reprize, koje su im nase babe i dede odavno platili)

Ja bih (a verujem da bi i vecina nasih gradjana) sa zadovoljstvom, svakog meseca tih 350 dinara uplacivala RTM-u.
RTS imam i na kablovskoj, (koju redovno placam, zato sto zelim da je imam i niko me ne prisiljava) a sto se mene tice mogu slobodno i da ga iskljuce, nemam nista protiv!

Fox

pre 14 godina

Nije to jedinstveno u Srbiji samo. U Engleskoj takodje morate platiti pretplatu ako imate TV / Radio pa makar prepravili prijemnik da samo gledate komercijalne kanale.
Nista vas ne moze izvuci i morate dokazivati da nemate prijemnik. Razlika je u tome sto se BBC ne finansira prihodima od reklama pa tako njih ni nema na BBC-ju.

View

pre 14 godina

"Kako je saopšteno iz Radio-televizije Srbije, time su sve dosadašnje sumnje o nezakonitosti i neustavnosti ove obaveze za sve građane Srbije otklonjene" ...

Nisu! Zato što je pretplata RTS-u:

1. neustavna i suprotna zakonima o zaštiti potrošača, tj. uspostavljanje dužničko-poverilačkog odnosa između građana i RTS se ne može zasnivati na pretpostavci da neko gleda RTS ili na frazama o "višim ciljevima" i "očuvanju nacionalnog identiteta". Dok ljudi jedva sastavljaju kraj s krajem, ispada da je najvažniji RTS. Glupost. A ako je RTS tako važan, zašto je na njegovom čelu čovek sa srednjom školom?

2. RTS nije sklopio ugovor sa građanima, nego je prosto preuzeo naše lične podatke od EPS-a, što je takođe neustavno i protivzakonito. Ja imam ugovor sa EPS-om, ali se u tom ugovoru ne spominje nikakva TV pretplata. Znači, RTS je pretpostavio da ja gledam njegov program, te mi poslao račun (!?);

3. plaćam kablovsku;

4. RTS NIJE NACIONALNA TELEVIZIJA SRBIJE, jer nema program na mađarskom, hrvatskom i drugim jezicima nacionalnih zajednica, koje je država Srbija naterala da plaćaju RTS. Osim toga, program RTS-a je očajan. Ja svoj identitet ne vidim ni u "Otpisanima", a ni u "Selo gori, a baba se češlja".

Ne postoji zakon kojim država može da natera ljude da plaćaju nešto što ne koriste. To bi predsednica Ustavnog suda Srbije, gospođa Bosa Nenadić, morala da zna. Ja, recimo, gledam B92, Studio B i inostrane kanale. Zašto njima ne plaćam pretplatu?

RTS može da skrembluje svoj kanal, te tako nas koji ne želimo (i nemamo mogućnosti) da ga finansiramo spreči da ga gledamo. Ja (a verujem i većina ljudi) jednostavno nemam para za razne gluposti koje je ova tzv. država u stanju da smisli.

Zahtev za ocenu ustavnosti RTS pretplate podnet je 2004. godine. Zašto je Ustavnom sudu trebalo tako dugo da donese ovu odluku?

I još nešto: koliki je procenat naplate RTS pretplate na Kosovu? Zakon mora da važi za sve jednako. To je osnova međunarodnog prava. Jel' tako, gospođo Nenadić?

G.uStav

pre 14 godina

A da li je Ustavni sud USTAVAN? I da li je USTAV uopšte legitiman jer ga nije odobrilo više od 50% građana na referendumu, znam kako organizivanom?...

zivim u srbiji

pre 14 godina

Ovo isto kao ono kada sam ja reko mom caletu da ocu da tuzim grad zbog toga i toga, a on meni Sine dzaba si ti u pravu al svejedno neces uspeti jer ovo nije pravna drzava i jer ce sud reci da ne treba da tuzim grad nego neko tamo lice ... (u zbunju valjda sto cuci).. isto tako ni drzavu...niti RTS javno (drzavno) preduzece

poenta

pre 14 godina

Pa niko nije ni rekao da je sam pojam pretplate za javni servis neustavan, nego je neustavan nacin naplate (bez najave, pismenog obavestenja korisnika, bez ugovora, u stvari bez ikakvog pravnog osnova). Kako je RTS to organizovao, tako bih i ja sutra mogao da pocnem da saljem racune na kucne adrese svih stanovnika Srbije i naplacujem RTS pretplatu...

Nacionalni komentator

pre 14 godina

Proglasi NACIONALNO i CEPAJ! Vidi: JAT, RTS, Nacionalni balet, teatar, folklor... e Beograde, grade crni (za Srbiju-naravno)!

kmet

pre 14 godina

Ovo ti je jos uvek feudalna drzava...kako gazda kaze tako je - to je zakon i tacka.

A ko jos slusa odluke suda pa i ustavnog, odavno su sudovi u Srbiji izgubili kredibilitet kao i druge drzavne institucije.

Narod nije glup, sve je nama jasno...samo jos nek pokusaju da nasilno naplacuju...bice to kap koja ce preliti casu, ionako je stanovnistvo na ivici sloma i revolucije !!!

Korupcija i kriminal se vise ni ne skrivaju, to je postala praksa, obicaj, nesto sasvim normalno...monopol je postao obaveza (ili dvopol - na isto se svodi).
Telefon duplo...hahaha uzimam internet telefon pa nek se slikaju, gas, gorivo, struja, grejanje (inace je jeftinije da se grejete na struju nego na centralno - daljinsko grejanje !!!)
Kad zavrsim faks rekli mi da spremim 5 soma evra da se zaposlim u osnovnoj skoli - to je normalno i odavno se vise ne krije.

NEMAM JA ZIVACA VISE !!! ODOH CIM UZMEM DIPLOMU NA DRUGU STRANU SVETA - ne zelim da mene i ovu feudalnu, korumpiranu, kriminalnu propalu zemlju sunce greje u isto vreme !

Dole RTS!

pre 14 godina

Moji troskovi za kablovsku i pretplatu ce od sledeceg meseca (ako pretplata ne poskupi) biti 820 + 434 = 1254 dinara. Mnogo je. Znaci, gasim kablovsku i kacim se na krovnu antenu. Za 820 dinara cu mesecno kupovati po dve knjige, kulturno cu se uzdizati, a ne da gledam plasticne operacije i dogodovstine malih ljudi!

Luca Torelli

pre 14 godina

Ajde Jovo nanovo.
Nije problem plaćanja, nego zakonitositi plaćanja. Neka je RTS u pravu i neka treba da plaćamo pretplatu.
Šta mi dobijamo za te novce? Ko je naš predstavnik u RTS-u? Kako možemo iskazati naše nezadovoljstvo programom?
Ja lično ne gledam RTS ako baš ne moram (Partizan u Evroligi, ne mogu nigde drugo da gledam).
Ipak, tu i tamo šetajući daljinski naletim i na RTS:
-reklame, reklame, reklame...
ako plaćamo, mora da se propiše koliko reklama i kada će se emitovati
- Dnevnik je kao u najbolja Slobina vremena. Voditeljica čita šta je Predsednik države izjavio za sutrašnji broj nedeljnika
- ko kontroliše kvalitet programa ( Selo.., 48 sati svadba, žikina šarenica, Bela lađa)
- koliko repriznog programa treba da bude u totalu, i kada nešto može ponovno da se reprizira ( Bolji život,Srećni ljudi, Porodično blago...)
Neko je spomenuo da RTS skrembluje program, pa ko hoće da ga gleda neka ga plaća. Tako ili nekako drugačije, RTS mora kao i svi mi da se bori za svoj posao u ovom slučaju gledaoca

marko

pre 14 godina

Posle raznih funkcionera, pa zatim zamenika ministra, preko ministara, i kompletne vlade, sada je i sam ustavni sud prekrsio Ustav. Zalazem ze za ustavotvornu skupstinu i da napravimo jednom zauvek ustav, koji cemo kasnije eventualno dodavati neke stavke. Toliko Ustava je napisano u svetu, pa ne vidim neki problem da se to brzo uradi. Ova ekipa na celu drzave, ce je definitivno unistiti.

zoran

pre 14 godina

Vrana vrani oči ne vadi!

Da nema EPP ne bih imao ništa protiv da Tijaniću trpam svakog meseca X-RSD u džep, bez obzira ... program koji emituju, Ovako dok ide EPP, pretplatu smatram pljačkom.

matori

pre 14 godina

..."Ustavni sud je, u rešenju koje je juče dostavio RTS-u, konstatovao da ustanovljenje posebnog nezavisnog Javnog radiodifuznog servisa, koji podrazumeva i njegovu finansijsku nezavisnost, predstavlja međunarodno prihvaćen standard u toj oblasti."...
Ustavni sud je mogao, po istoj metodi, da donese zaključak da je međunarodno prihvaćen standard i to da se za naplatu pretplate, mora zaključiti UGOVOR, na temelju kojega nastaje odnos između poverioca (davaoca usluge) i dužnika (pretplatnika na uslugu)!
Postojanje zakona koji dopušta pretplatu i određuje način za njenu naplatu, sam po sebi nije dovoljan za nastanak relacije između poverioca i dužnika... to znaju čak i oni koji nisu profesionalni pravni stručnjaci.
Čini mi se da će o ovom pitanju da se raspravlja i na nekom Sudu van Srbije.

Tibor

pre 14 godina

Plaćamo kablovsku mada sad već razmišljamo i to da otkažemo, pošto smo vojvođanski Mađari, RTS ni ne gledamo, preko interneta pogledam vesti, štampu i to je to . Slažem se da u nekim državama ljudi isto moraju da plaćaju preplatu ali sigurno je ne plaćaju preko računa za struju!

Pobesnela Dorćolka

pre 14 godina

"Ustavni sud: RTV pretplata zakonita"!!!
E, svaki put kada dobijem onaj "2 u 1" račun za struju, koji sadrži i pretplatu za RTS, imam utisak da me neko smatra idiotom! I plaćam nešto što uopšte ne gledam! Da li je zakonito da moram da plaćam nešto što ne konzumiram? Imam kablovsku, od domaćih kanala uglavnom pratim b92, za filmove se trkne do Žapca (bar odgledam film bez glupavih reklama)!
Po ovom sistemu naplate, mogao bi neki "pametnjaković" da smisli da uz svaku veknu hleba moram da platim neku dnevnu novinu koju ja NEĆU da čitam! Daleko je to od zakonitosti, Ustavni sude, kapirate li vi to?

Зоран

pre 14 godina

Па кад смо гоље сиротињске. У Америци плаћаш само кабловску, ако хоћеш; а локалне станице хватај по жељи, као и радио. Може тако јер је тржиште велико, а конкуренција јака. Нема ни наводно државне телевизије--а и која би била сврха? Ако хоћеш да видиш шта ти америчка држава поручује, лепо пребациш на Фокс. Само је нама стало до привида неутралности.

Misa

pre 14 godina

Vec godinama nemam TV u kuci. Sve sto me interesuje procitam i pogledam na internetu. TV program je ocajan uopste a narocito RTS. Ja necu platiti tu pretplatu makar i u zatvor otisao. Na kraju ce me naterati da posle svega stvarno odem u Australiju. U ovoj drzavi zive samo Karici, Sarici, Zivkovici, Miskovici, Tijanici, Jovanovici. . . mi ostali smo robovi i budale koji rmbaju za njih.

dragan,beograd

pre 14 godina

Poštovana nacijo ovo je još jedna uvreda nacionalnog identiteta i ponižavanje svesti svih građana Srbije. Kada Ustavni sud sam sebe degradira i uništava sopstveni kredibilitet, to je onda znak da države i nema.
Ja nikada, ali nikada neću platiti pretplatu nijednom Javnom ili Privatnom preduzeću a da prethodno nisam sklopio ugovor koji me obavezuje na tako nešto. Kao što je neko napisao pre mene ovde komentar, narod nije glup i primitivan, Ustavni sud sam sebe pobija, donosi proizvoljne zakljucke u suprotnosti sa Evropskim i svetskim standardima o medijima i Javnom servisu, tako je dozvolio Pinku da naplaćije svoje kanale i satelitski program od kablovskih distributera i samim tim se i vidi da je Ustavni sud režimski i nekompetentan za medije u Srbiji...Narod nije glup, ne treba biti sudija Ustavnog suda po nalogu države i partijskih drugova, zato se i donelo tako sramno rešenje.NIKO, ali NIKO u Srbiji nece moći da primora građane da plate nešto na silu i dopuste da ima RTS otima novac bez ugovora o pretplati koja je jedina zakonska, kako kod nas tako i u Britaniji i svugde u civilizovanom svetu...projekat Nacionalne televizije je propao onda kada si postavili Tijanića na čelo tog Javnog medijskog servisa a on doveo sve partijske tajkune i sumnjive ličnosti u Upravni odbor RTS-a. Samo ći poručiti njima, kao Javnom medijskom servisu, kao i svi ovde da od moje porodice neće dobiti nešto sto im ne pripada...sud u Strazburu će svejedno oboriti rešenje našeg Ustavnog suda...toliko! Bog blagoslovio celu Srbiju...ne daj se narode, ne daj se nacijo!!!

Slađan Tanasković

pre 13 godina

RTS opravdava svoju naplatu gradjanima tako sto se poziva na drzavni servis i daje primer da se u vecini evropskih zemalja placa TV pretplata.
Precutali su bitne cinjenice:
1. Gradjani evropskih zemalja u kojima je obavezna TV pretplata na to nisu primorani, vec oni koji ne zele da gledaju i placaju svoju nacionalnu televiziju mogu podneti zahtev za skrembl (tj. iskljucenje) kanala, koji ce im u roku od 24h biti omogucen.
(kad bi skremblovali svoja 2 kanala neplatisama, od tog momenta RTS ne bi ni postojao)
2. Gradjani evropskih zemalja gde je obavezna TV pretplata u paketu dobijaju jos najmanje 10 programa.
(RTS ima svega 2)
3. Gradjani evropskih zemalja gde je obavezna TV pretplata ravnopravno (npr. putem interneta, gde pretplatnici na sajtu mogu glasati i davati svoje predloge o ponudjenim emisijama. Emisije koje osvoje najveci broj poena bice emitovane do god ima interesovanja) ucestvuju u kreiranju programa i 2x godisnje dobijaju pismeni izvestaj o tome u koje projekte i programe su ulozene njihove pare.
4. Po svim normama i zakonima zabranjeno je da jedna usluga i naplata uslovljava drugu
(ovde se naplata RTS pretplate vrsi preko racuna za utrosenu el.energiju)
5. Drzavna televizija ne sme biti komrercijalna (na RTS-u - reklama do reklame)
...
Da ne govorimo o kvalitetu programa (po 50X reprize, koje su im nase babe i dede odavno platili)

Ja bih (a verujem da bi i vecina nasih gradjana) sa zadovoljstvom, svakog meseca tih 350 dinara uplacivala RTM-u.
RTS imam i na kablovskoj, (koju redovno placam, zato sto zelim da je imam i niko me ne prisiljava) a sto se mene tice mogu slobodno i da ga iskljuce, nemam nista protiv!