Sreda, 06.01.2010.

19:56

Incko: Referendum suprotan Dejtonu

Služba visokog predstavnika u BiH ukazala je da je najavljeni referendum u Republici Srpskoj o samostalnosti u suprotnosti s Dejtonskim sporazumom.

Izvor: Beta

Incko: Referendum suprotan Dejtonu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

mali radojica

pre 14 godina

RS ne samo da je realnost vec je sve veca i realnost nestrpljivost Hrvata u BIH da jednom rese i to svoje pitanje. Na duge staze vreme radi za RS i to zna i Incko i svi oni koji ga podebelo placaju da stalno ide na ruku muslimanskom delu BIH. Ono sto svi ovde ispustaju iz vida je to da je Dejton "fais de complet" i da nema povratka niti na rat niti na neko stanje gde ce jedan narod ( bosnjaci) nametati drugima svoja resenja glumeci vecinu, niti se u bilo kom obliku moze ukinuti taj Dejton jer Srbija a pogotovu Rusija ni ukom slucaju to nece dopustiti. Jednostavno tu vise nema velikog manevarskog prostora i postoje samo dva moguca resenja: ili nastaviti kao dva odvojena entiteta sta god to nosilo sa sobom ili jednostavno ukinuti Dejton i podeliti zemlju na tri dela. Ova druga varijanta zbog sve veceg stanja u svetu pocinje polako i stidljivo da se prvo protura u zapadnim medijima pa kad se vidi da nema nekog veceg protivljenja to ce i da se sprovede hteo to neko ili ne.

deki

pre 14 godina

Referendum nije isto sto i donosenje odluke! Samo se postavlja pitanje volje naroda i to je sve. Na osnovu toga se posle mogu doneti odluke koje eventualno krse ili nekrse Dejtonski sporazum.
Intresantno je da se obadve strane pozivaju na Dejton. Mislim da najveci problem u BiH nije pitanje samostalnosti Srpske. I to je dimna zavesa. Najveci problem je opstanak drugog entiteta, bosnjacko-hrvatskog. Mislim da i bosnjaci traze da nacin krenu sami svojim putem, i to je to.
Takodje je interesantna izjava Mesica da bi se u Bosni stvorila islamska drzava ukoliko bi srbi i hrvati krenuli u samostalnost. Iz te perspektive gledano, srbi i hrvati su samo garancija da se na balkanu nece stvoriti islamsko ostrvo sa par miliona muslimana.
Svi izgleda misle kako narodi u BiH neznaju sami pravit svoje drustvo pa se mesaju namece se pura kad je vec serviran svedski sto. Zato visoki predstavnik i treba da ide - jer je simbog sporednog mesanja u drustvo koje na kraju i zna, i moze, samo da donosi odluke.

Geopolitika

pre 14 godina

Gospodine Incko,
referendum za nezavisnu BiH državu je bio "protivustavan" pa se niste bunili protiv toga...
Bilo je važno, da se Jugoslavija razori po želji "nemačkih gospodara", a "srpski korpus", za neko vreme - oslabi?!
BiH je "veštačka tvorevina", koja se "raspala", onog trenutka, kada je "nastala", jer je nastala na "oružanoj sili", a ne "slobodnoj i demokratski izraženoj volji" konstitutivnih naroda, kao "kohezionog faktora" i "kompromisu" koji je savršeno funkcionisao u bivšoj Jugoslaviji, sve dok se nisu umešali "prsti sa strane"?!
I, ne zaboravite, "BiH je bila Jugoislavija u malom" i njenim nestankom, nestala je i BiH, jer je "prirodno pravo" da Srbi i Hrvati teže sojoj matici?!
Srbima je Dejton "nametnut", a Hrvati su ga "prigrlili" po "diktatu" iz Zagreba, dok se ne završi proces "obećane" nezavisnosti Hrvatske?!

Posavac

pre 14 godina

Ja sam, kao Hrvat iz Bosanskog Broda koji trenutno zivi 1500 km. od svog grada, apsolutno za referendum. I svi mi koji smo prije 17 godina zivjeli u danasnjoj Republici Srpskoj (i Hrvati i Muslimani) cemo izaci na referendum. Zajedno sa nasom djecom i njihovim obiteljima. To samo i cekamo pa da se cestito oduzimo za sve ove godine prognanstva. A i Dodik to zna. A zna se i rezultat referenduma u tom slucaju.

nesa nis

pre 14 godina

,,Mislim da treba pogledati istini u oci i shvatiti da je Srpska realnost i gledati u buducnost,graditi dobrosusedske odnose,a ne vracati se u proslost i kociti napredak regiona kome je ionako zajednicka buducnost u evropskoj uniji``

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Ene de! Sad ispade Dejton iznad bivse Jugoslavije i iznad Srbije! Malo previse talasate gospodo strani protektori. Zapad je na ovim prostorima previse zamesio. Na pocetku mu je islo u stilu zloglasnog "Blic kriga" ali se stvari postepeno menjaju i ta taktika sve teze uspeva i nailazi na sve veci i sofisticiraniji otpor.

Dario

pre 14 godina

Pa zar vam ljudi nije dosta nacionalizma i umiranja? Dodik ovo, Dodik ono, a nikad nije bogatiji bio. Za sve ljude koje prizivaju odcjepljenje RS, pa zar ne shvatate da rat izbija u roku 24 sata. Pa Bosna je jedina drzava u okruzenju koja nije niti ce ikada priznati Kosovo. Sta onda treba da od nje odcjepimo dio.? Oj boze zar toliko naivnosti na tako malom prostoru!

matori

pre 14 godina

Već sam napisao pre nekoliko dana, da Dodik igra veoma opasnu igru.
Republika Srpska NIJE realnost!
Ona je samo kompromis!
I ne može se upoređivati sa Kosovom, ni po kojem osnovu.

Kompromis je bio potreban, da bi se prekinuo rat u BiH.
Kompromis (RS) je rezultat DOGOVORA i postavljenih USLOVA. To je sadržaj sporazuma iz Dejtona.
Ako nema dogovora, ako se on stalno podriva, a uslovi se ne ispunjavaju, prestaje dalja mogućnost opstanka kompromisa.
To je jasno kao dan, čak i onima za koje se teško može reći da su pametni.

Ukoliko kompromis prestane da postoji (zbog tvrdoglave i kratkovide opstrukcije iz RS), nameće se krvava opcija novog rata, sa nesagledivim ishodom i posledicama.

Ako ZBOG TOGA treba da bude referendum... ostajem bez teksta!

Nenad, Skopje

pre 14 godina

Zar ne rece prestavnik drzave iz koje dolazi Incko na raspravi pred Medjunarodnim sudom u Hagu na pitanje o Kosova da medjunarodno pravo nigde ne zabranjuje pravo na samoopredeljenje naroda!? Joj kada pocnu na to da se pozivaju Baskijci, Skoti, Severno Irci, Flamanci, Lombardijci, Korzikanci, Kurdi, a Ameri sa njihovim satelitima da ubedjuju da Skoti ne smeju ali Cecenci smeju, Irci ne smeju ali Tibetanci smeju, Korzikanci ne smeju ali smeju Albanci...jasno je da je priznavanje Kosova dovelo do haosa u svetu i samo suspenzija nezavisnosti moze dovesti svetski poredak u red.

Siniša

pre 14 godina

Kada toliko podržavate Dejtonski sporazum, onda sad poništite trenutni sistem u BiH i proglasite ponovno važenje Dejtona gde bi se sve nadležnosti vratile Republici Srpskoj koje su joj oduzete za ovih 15 godina a koje joj legalno pripadaju.

MArko

pre 14 godina

Gospodinu protektoru, odnosno visokom predstavniku, bi bilo primjerenije da je Srbima U RS i BiH cestitao Bozic i predstojeci Dan Republike Srpske, umjesto ovakvih izjava.

branko

pre 14 godina

BiH je potpuno nefunkcionalna država kad o njoj mora da "brine" visoki predstavnik, tako da mi nije jasno zašto se po svaku cenu održava u životu država koja nema šansu da samostalno funkcioniše.

bojan

pre 14 godina

Postovani Gosp Incko, Republika Srpska je realnost. Medjunarodno pravo, na koje se vi pozivate, morace da se suoci sa ovom realnoscu, bas kao i u slucaju Kosova. Zelim vam srecnu Novu Godinu!

zemljakinja

pre 14 godina

Zao mi je dragi moji zemljaci ali ne mogu da se slozim s vama!
Sjednite, pa se pomirite i dogovorite sa svojim komsijama sa kojima zivite zajedno vijekovima;
Za Srbe u Srbiji vi cete ostati samo Bosanci, i bez preke potrebe i nekog interesa nece se nesto petljati u vase stvari! Devedesete se nece ponoviti !

DZ2SBBE

pre 14 godina

Bice teska bitka. Ne za nezavisnost nego za pozicije. Cini mi se da ce Dodik ponovo izvojevati pobedu i slomiti ovog Valentina jer sigurno nece ici kontra Dejtonskom sporazumu koji svakako Republici Srpskoj ide u prilog. Samo polako i hrabro.

Nikola

pre 14 godina

I Kosovo proglasilo nezavisnost protivno kumanovskom sporazumu i rezoluciji 1244 pa nisam primetio da ste se nesto uzbudili zbog toga tj jedva ste docekali.

nemanja

pre 14 godina

Pitanje? Tu se drze Dejtona i medjunarodnog prava a isti ti politicari gaze rezoluciju 1244 za Kosovo? Jel to kako im dune ?Pa neka se odluce i javno kazu kako bi drzava Srbija pravovremeno reagovala za Kosovo ali i za Republiku Srpsku...Pozdrav svim ljudima na pokrajini Kosovo i Republici Srpskoj!

Gradjanin

pre 14 godina

Dodik je svojim (pogotovo pojedinim) izjavama naneo najvise stete upravo RS-u, nema dileme da on i njegovo savetnici (Vasic na primer) imaju problema sa odmerenoscu i da ne koriste politicki kompas u divljim vodama politike. Takve avanture i eksperimenti su (svedoci smo ne tako davnih dogadjanja) gotovo uvek bili kontraproduktivni.
Dodik vec (pre)dugo vremena ispituje nerve (ionako ne previse blagonaklonih) namestenika medjunarodne zajednice.
A OHR je, upravo Dodika, ne tako davno, spasavao od Poplasena.

Nemanja

pre 14 godina

Kad može Kosovo i Metohija, može i RS. Samo napred, imate svu moju podršku, i nadam se da će Srbija biti prva zemlja koja će vas priznati (iako bi to značilo da priznaje i nezavisnost i sada de facto nezavisnog Kosova i Metohije).

veljo

pre 14 godina

Na zalost i jedostrana secesija Kosova je u suprotnosti sa rezolucijom SBUN 1244 pa nesto ne vidimo da se zapad nesto bunio, naprotiv svojski se potrudio da je podrzi. Gde nestade ono pravo na samopredeljenje kada govoriste da Albanci jednostavno ne zele da zive u zemlji Srbiji a kada Srbi ne zele da zive u BiH onda je to suprotno "Dejtonu". Da se razumemo ne mislim da bi ocepljenje RS od Federacije resilo problem ali dok god se medjunarodna zajednica po ko zna koji put bude sluzila duplim standardima na prostorima bivse Jugoslavije ovde ce biti netrpeljivosti!!!

veljo

pre 14 godina

Na zalost i jedostrana secesija Kosova je u suprotnosti sa rezolucijom SBUN 1244 pa nesto ne vidimo da se zapad nesto bunio, naprotiv svojski se potrudio da je podrzi. Gde nestade ono pravo na samopredeljenje kada govoriste da Albanci jednostavno ne zele da zive u zemlji Srbiji a kada Srbi ne zele da zive u BiH onda je to suprotno "Dejtonu". Da se razumemo ne mislim da bi ocepljenje RS od Federacije resilo problem ali dok god se medjunarodna zajednica po ko zna koji put bude sluzila duplim standardima na prostorima bivse Jugoslavije ovde ce biti netrpeljivosti!!!

Nemanja

pre 14 godina

Kad može Kosovo i Metohija, može i RS. Samo napred, imate svu moju podršku, i nadam se da će Srbija biti prva zemlja koja će vas priznati (iako bi to značilo da priznaje i nezavisnost i sada de facto nezavisnog Kosova i Metohije).

bojan

pre 14 godina

Postovani Gosp Incko, Republika Srpska je realnost. Medjunarodno pravo, na koje se vi pozivate, morace da se suoci sa ovom realnoscu, bas kao i u slucaju Kosova. Zelim vam srecnu Novu Godinu!

MArko

pre 14 godina

Gospodinu protektoru, odnosno visokom predstavniku, bi bilo primjerenije da je Srbima U RS i BiH cestitao Bozic i predstojeci Dan Republike Srpske, umjesto ovakvih izjava.

Nikola

pre 14 godina

I Kosovo proglasilo nezavisnost protivno kumanovskom sporazumu i rezoluciji 1244 pa nisam primetio da ste se nesto uzbudili zbog toga tj jedva ste docekali.

Siniša

pre 14 godina

Kada toliko podržavate Dejtonski sporazum, onda sad poništite trenutni sistem u BiH i proglasite ponovno važenje Dejtona gde bi se sve nadležnosti vratile Republici Srpskoj koje su joj oduzete za ovih 15 godina a koje joj legalno pripadaju.

nemanja

pre 14 godina

Pitanje? Tu se drze Dejtona i medjunarodnog prava a isti ti politicari gaze rezoluciju 1244 za Kosovo? Jel to kako im dune ?Pa neka se odluce i javno kazu kako bi drzava Srbija pravovremeno reagovala za Kosovo ali i za Republiku Srpsku...Pozdrav svim ljudima na pokrajini Kosovo i Republici Srpskoj!

branko

pre 14 godina

BiH je potpuno nefunkcionalna država kad o njoj mora da "brine" visoki predstavnik, tako da mi nije jasno zašto se po svaku cenu održava u životu država koja nema šansu da samostalno funkcioniše.

Nenad, Skopje

pre 14 godina

Zar ne rece prestavnik drzave iz koje dolazi Incko na raspravi pred Medjunarodnim sudom u Hagu na pitanje o Kosova da medjunarodno pravo nigde ne zabranjuje pravo na samoopredeljenje naroda!? Joj kada pocnu na to da se pozivaju Baskijci, Skoti, Severno Irci, Flamanci, Lombardijci, Korzikanci, Kurdi, a Ameri sa njihovim satelitima da ubedjuju da Skoti ne smeju ali Cecenci smeju, Irci ne smeju ali Tibetanci smeju, Korzikanci ne smeju ali smeju Albanci...jasno je da je priznavanje Kosova dovelo do haosa u svetu i samo suspenzija nezavisnosti moze dovesti svetski poredak u red.

Geopolitika

pre 14 godina

Gospodine Incko,
referendum za nezavisnu BiH državu je bio "protivustavan" pa se niste bunili protiv toga...
Bilo je važno, da se Jugoslavija razori po želji "nemačkih gospodara", a "srpski korpus", za neko vreme - oslabi?!
BiH je "veštačka tvorevina", koja se "raspala", onog trenutka, kada je "nastala", jer je nastala na "oružanoj sili", a ne "slobodnoj i demokratski izraženoj volji" konstitutivnih naroda, kao "kohezionog faktora" i "kompromisu" koji je savršeno funkcionisao u bivšoj Jugoslaviji, sve dok se nisu umešali "prsti sa strane"?!
I, ne zaboravite, "BiH je bila Jugoislavija u malom" i njenim nestankom, nestala je i BiH, jer je "prirodno pravo" da Srbi i Hrvati teže sojoj matici?!
Srbima je Dejton "nametnut", a Hrvati su ga "prigrlili" po "diktatu" iz Zagreba, dok se ne završi proces "obećane" nezavisnosti Hrvatske?!

DZ2SBBE

pre 14 godina

Bice teska bitka. Ne za nezavisnost nego za pozicije. Cini mi se da ce Dodik ponovo izvojevati pobedu i slomiti ovog Valentina jer sigurno nece ici kontra Dejtonskom sporazumu koji svakako Republici Srpskoj ide u prilog. Samo polako i hrabro.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Ene de! Sad ispade Dejton iznad bivse Jugoslavije i iznad Srbije! Malo previse talasate gospodo strani protektori. Zapad je na ovim prostorima previse zamesio. Na pocetku mu je islo u stilu zloglasnog "Blic kriga" ali se stvari postepeno menjaju i ta taktika sve teze uspeva i nailazi na sve veci i sofisticiraniji otpor.

zemljakinja

pre 14 godina

Zao mi je dragi moji zemljaci ali ne mogu da se slozim s vama!
Sjednite, pa se pomirite i dogovorite sa svojim komsijama sa kojima zivite zajedno vijekovima;
Za Srbe u Srbiji vi cete ostati samo Bosanci, i bez preke potrebe i nekog interesa nece se nesto petljati u vase stvari! Devedesete se nece ponoviti !

Gradjanin

pre 14 godina

Dodik je svojim (pogotovo pojedinim) izjavama naneo najvise stete upravo RS-u, nema dileme da on i njegovo savetnici (Vasic na primer) imaju problema sa odmerenoscu i da ne koriste politicki kompas u divljim vodama politike. Takve avanture i eksperimenti su (svedoci smo ne tako davnih dogadjanja) gotovo uvek bili kontraproduktivni.
Dodik vec (pre)dugo vremena ispituje nerve (ionako ne previse blagonaklonih) namestenika medjunarodne zajednice.
A OHR je, upravo Dodika, ne tako davno, spasavao od Poplasena.

nesa nis

pre 14 godina

,,Mislim da treba pogledati istini u oci i shvatiti da je Srpska realnost i gledati u buducnost,graditi dobrosusedske odnose,a ne vracati se u proslost i kociti napredak regiona kome je ionako zajednicka buducnost u evropskoj uniji``

matori

pre 14 godina

Već sam napisao pre nekoliko dana, da Dodik igra veoma opasnu igru.
Republika Srpska NIJE realnost!
Ona je samo kompromis!
I ne može se upoređivati sa Kosovom, ni po kojem osnovu.

Kompromis je bio potreban, da bi se prekinuo rat u BiH.
Kompromis (RS) je rezultat DOGOVORA i postavljenih USLOVA. To je sadržaj sporazuma iz Dejtona.
Ako nema dogovora, ako se on stalno podriva, a uslovi se ne ispunjavaju, prestaje dalja mogućnost opstanka kompromisa.
To je jasno kao dan, čak i onima za koje se teško može reći da su pametni.

Ukoliko kompromis prestane da postoji (zbog tvrdoglave i kratkovide opstrukcije iz RS), nameće se krvava opcija novog rata, sa nesagledivim ishodom i posledicama.

Ako ZBOG TOGA treba da bude referendum... ostajem bez teksta!

Dario

pre 14 godina

Pa zar vam ljudi nije dosta nacionalizma i umiranja? Dodik ovo, Dodik ono, a nikad nije bogatiji bio. Za sve ljude koje prizivaju odcjepljenje RS, pa zar ne shvatate da rat izbija u roku 24 sata. Pa Bosna je jedina drzava u okruzenju koja nije niti ce ikada priznati Kosovo. Sta onda treba da od nje odcjepimo dio.? Oj boze zar toliko naivnosti na tako malom prostoru!

deki

pre 14 godina

Referendum nije isto sto i donosenje odluke! Samo se postavlja pitanje volje naroda i to je sve. Na osnovu toga se posle mogu doneti odluke koje eventualno krse ili nekrse Dejtonski sporazum.
Intresantno je da se obadve strane pozivaju na Dejton. Mislim da najveci problem u BiH nije pitanje samostalnosti Srpske. I to je dimna zavesa. Najveci problem je opstanak drugog entiteta, bosnjacko-hrvatskog. Mislim da i bosnjaci traze da nacin krenu sami svojim putem, i to je to.
Takodje je interesantna izjava Mesica da bi se u Bosni stvorila islamska drzava ukoliko bi srbi i hrvati krenuli u samostalnost. Iz te perspektive gledano, srbi i hrvati su samo garancija da se na balkanu nece stvoriti islamsko ostrvo sa par miliona muslimana.
Svi izgleda misle kako narodi u BiH neznaju sami pravit svoje drustvo pa se mesaju namece se pura kad je vec serviran svedski sto. Zato visoki predstavnik i treba da ide - jer je simbog sporednog mesanja u drustvo koje na kraju i zna, i moze, samo da donosi odluke.

Posavac

pre 14 godina

Ja sam, kao Hrvat iz Bosanskog Broda koji trenutno zivi 1500 km. od svog grada, apsolutno za referendum. I svi mi koji smo prije 17 godina zivjeli u danasnjoj Republici Srpskoj (i Hrvati i Muslimani) cemo izaci na referendum. Zajedno sa nasom djecom i njihovim obiteljima. To samo i cekamo pa da se cestito oduzimo za sve ove godine prognanstva. A i Dodik to zna. A zna se i rezultat referenduma u tom slucaju.

mali radojica

pre 14 godina

RS ne samo da je realnost vec je sve veca i realnost nestrpljivost Hrvata u BIH da jednom rese i to svoje pitanje. Na duge staze vreme radi za RS i to zna i Incko i svi oni koji ga podebelo placaju da stalno ide na ruku muslimanskom delu BIH. Ono sto svi ovde ispustaju iz vida je to da je Dejton "fais de complet" i da nema povratka niti na rat niti na neko stanje gde ce jedan narod ( bosnjaci) nametati drugima svoja resenja glumeci vecinu, niti se u bilo kom obliku moze ukinuti taj Dejton jer Srbija a pogotovu Rusija ni ukom slucaju to nece dopustiti. Jednostavno tu vise nema velikog manevarskog prostora i postoje samo dva moguca resenja: ili nastaviti kao dva odvojena entiteta sta god to nosilo sa sobom ili jednostavno ukinuti Dejton i podeliti zemlju na tri dela. Ova druga varijanta zbog sve veceg stanja u svetu pocinje polako i stidljivo da se prvo protura u zapadnim medijima pa kad se vidi da nema nekog veceg protivljenja to ce i da se sprovede hteo to neko ili ne.

zemljakinja

pre 14 godina

Zao mi je dragi moji zemljaci ali ne mogu da se slozim s vama!
Sjednite, pa se pomirite i dogovorite sa svojim komsijama sa kojima zivite zajedno vijekovima;
Za Srbe u Srbiji vi cete ostati samo Bosanci, i bez preke potrebe i nekog interesa nece se nesto petljati u vase stvari! Devedesete se nece ponoviti !

Gradjanin

pre 14 godina

Dodik je svojim (pogotovo pojedinim) izjavama naneo najvise stete upravo RS-u, nema dileme da on i njegovo savetnici (Vasic na primer) imaju problema sa odmerenoscu i da ne koriste politicki kompas u divljim vodama politike. Takve avanture i eksperimenti su (svedoci smo ne tako davnih dogadjanja) gotovo uvek bili kontraproduktivni.
Dodik vec (pre)dugo vremena ispituje nerve (ionako ne previse blagonaklonih) namestenika medjunarodne zajednice.
A OHR je, upravo Dodika, ne tako davno, spasavao od Poplasena.

matori

pre 14 godina

Već sam napisao pre nekoliko dana, da Dodik igra veoma opasnu igru.
Republika Srpska NIJE realnost!
Ona je samo kompromis!
I ne može se upoređivati sa Kosovom, ni po kojem osnovu.

Kompromis je bio potreban, da bi se prekinuo rat u BiH.
Kompromis (RS) je rezultat DOGOVORA i postavljenih USLOVA. To je sadržaj sporazuma iz Dejtona.
Ako nema dogovora, ako se on stalno podriva, a uslovi se ne ispunjavaju, prestaje dalja mogućnost opstanka kompromisa.
To je jasno kao dan, čak i onima za koje se teško može reći da su pametni.

Ukoliko kompromis prestane da postoji (zbog tvrdoglave i kratkovide opstrukcije iz RS), nameće se krvava opcija novog rata, sa nesagledivim ishodom i posledicama.

Ako ZBOG TOGA treba da bude referendum... ostajem bez teksta!

Dario

pre 14 godina

Pa zar vam ljudi nije dosta nacionalizma i umiranja? Dodik ovo, Dodik ono, a nikad nije bogatiji bio. Za sve ljude koje prizivaju odcjepljenje RS, pa zar ne shvatate da rat izbija u roku 24 sata. Pa Bosna je jedina drzava u okruzenju koja nije niti ce ikada priznati Kosovo. Sta onda treba da od nje odcjepimo dio.? Oj boze zar toliko naivnosti na tako malom prostoru!

Nemanja

pre 14 godina

Kad može Kosovo i Metohija, može i RS. Samo napred, imate svu moju podršku, i nadam se da će Srbija biti prva zemlja koja će vas priznati (iako bi to značilo da priznaje i nezavisnost i sada de facto nezavisnog Kosova i Metohije).

Posavac

pre 14 godina

Ja sam, kao Hrvat iz Bosanskog Broda koji trenutno zivi 1500 km. od svog grada, apsolutno za referendum. I svi mi koji smo prije 17 godina zivjeli u danasnjoj Republici Srpskoj (i Hrvati i Muslimani) cemo izaci na referendum. Zajedno sa nasom djecom i njihovim obiteljima. To samo i cekamo pa da se cestito oduzimo za sve ove godine prognanstva. A i Dodik to zna. A zna se i rezultat referenduma u tom slucaju.

nesa nis

pre 14 godina

,,Mislim da treba pogledati istini u oci i shvatiti da je Srpska realnost i gledati u buducnost,graditi dobrosusedske odnose,a ne vracati se u proslost i kociti napredak regiona kome je ionako zajednicka buducnost u evropskoj uniji``

bojan

pre 14 godina

Postovani Gosp Incko, Republika Srpska je realnost. Medjunarodno pravo, na koje se vi pozivate, morace da se suoci sa ovom realnoscu, bas kao i u slucaju Kosova. Zelim vam srecnu Novu Godinu!

veljo

pre 14 godina

Na zalost i jedostrana secesija Kosova je u suprotnosti sa rezolucijom SBUN 1244 pa nesto ne vidimo da se zapad nesto bunio, naprotiv svojski se potrudio da je podrzi. Gde nestade ono pravo na samopredeljenje kada govoriste da Albanci jednostavno ne zele da zive u zemlji Srbiji a kada Srbi ne zele da zive u BiH onda je to suprotno "Dejtonu". Da se razumemo ne mislim da bi ocepljenje RS od Federacije resilo problem ali dok god se medjunarodna zajednica po ko zna koji put bude sluzila duplim standardima na prostorima bivse Jugoslavije ovde ce biti netrpeljivosti!!!

Siniša

pre 14 godina

Kada toliko podržavate Dejtonski sporazum, onda sad poništite trenutni sistem u BiH i proglasite ponovno važenje Dejtona gde bi se sve nadležnosti vratile Republici Srpskoj koje su joj oduzete za ovih 15 godina a koje joj legalno pripadaju.

MArko

pre 14 godina

Gospodinu protektoru, odnosno visokom predstavniku, bi bilo primjerenije da je Srbima U RS i BiH cestitao Bozic i predstojeci Dan Republike Srpske, umjesto ovakvih izjava.

nemanja

pre 14 godina

Pitanje? Tu se drze Dejtona i medjunarodnog prava a isti ti politicari gaze rezoluciju 1244 za Kosovo? Jel to kako im dune ?Pa neka se odluce i javno kazu kako bi drzava Srbija pravovremeno reagovala za Kosovo ali i za Republiku Srpsku...Pozdrav svim ljudima na pokrajini Kosovo i Republici Srpskoj!

Geopolitika

pre 14 godina

Gospodine Incko,
referendum za nezavisnu BiH državu je bio "protivustavan" pa se niste bunili protiv toga...
Bilo je važno, da se Jugoslavija razori po želji "nemačkih gospodara", a "srpski korpus", za neko vreme - oslabi?!
BiH je "veštačka tvorevina", koja se "raspala", onog trenutka, kada je "nastala", jer je nastala na "oružanoj sili", a ne "slobodnoj i demokratski izraženoj volji" konstitutivnih naroda, kao "kohezionog faktora" i "kompromisu" koji je savršeno funkcionisao u bivšoj Jugoslaviji, sve dok se nisu umešali "prsti sa strane"?!
I, ne zaboravite, "BiH je bila Jugoislavija u malom" i njenim nestankom, nestala je i BiH, jer je "prirodno pravo" da Srbi i Hrvati teže sojoj matici?!
Srbima je Dejton "nametnut", a Hrvati su ga "prigrlili" po "diktatu" iz Zagreba, dok se ne završi proces "obećane" nezavisnosti Hrvatske?!

DZ2SBBE

pre 14 godina

Bice teska bitka. Ne za nezavisnost nego za pozicije. Cini mi se da ce Dodik ponovo izvojevati pobedu i slomiti ovog Valentina jer sigurno nece ici kontra Dejtonskom sporazumu koji svakako Republici Srpskoj ide u prilog. Samo polako i hrabro.

svi (ni)su isti

pre 14 godina

Ene de! Sad ispade Dejton iznad bivse Jugoslavije i iznad Srbije! Malo previse talasate gospodo strani protektori. Zapad je na ovim prostorima previse zamesio. Na pocetku mu je islo u stilu zloglasnog "Blic kriga" ali se stvari postepeno menjaju i ta taktika sve teze uspeva i nailazi na sve veci i sofisticiraniji otpor.

Nikola

pre 14 godina

I Kosovo proglasilo nezavisnost protivno kumanovskom sporazumu i rezoluciji 1244 pa nisam primetio da ste se nesto uzbudili zbog toga tj jedva ste docekali.

branko

pre 14 godina

BiH je potpuno nefunkcionalna država kad o njoj mora da "brine" visoki predstavnik, tako da mi nije jasno zašto se po svaku cenu održava u životu država koja nema šansu da samostalno funkcioniše.

Nenad, Skopje

pre 14 godina

Zar ne rece prestavnik drzave iz koje dolazi Incko na raspravi pred Medjunarodnim sudom u Hagu na pitanje o Kosova da medjunarodno pravo nigde ne zabranjuje pravo na samoopredeljenje naroda!? Joj kada pocnu na to da se pozivaju Baskijci, Skoti, Severno Irci, Flamanci, Lombardijci, Korzikanci, Kurdi, a Ameri sa njihovim satelitima da ubedjuju da Skoti ne smeju ali Cecenci smeju, Irci ne smeju ali Tibetanci smeju, Korzikanci ne smeju ali smeju Albanci...jasno je da je priznavanje Kosova dovelo do haosa u svetu i samo suspenzija nezavisnosti moze dovesti svetski poredak u red.

mali radojica

pre 14 godina

RS ne samo da je realnost vec je sve veca i realnost nestrpljivost Hrvata u BIH da jednom rese i to svoje pitanje. Na duge staze vreme radi za RS i to zna i Incko i svi oni koji ga podebelo placaju da stalno ide na ruku muslimanskom delu BIH. Ono sto svi ovde ispustaju iz vida je to da je Dejton "fais de complet" i da nema povratka niti na rat niti na neko stanje gde ce jedan narod ( bosnjaci) nametati drugima svoja resenja glumeci vecinu, niti se u bilo kom obliku moze ukinuti taj Dejton jer Srbija a pogotovu Rusija ni ukom slucaju to nece dopustiti. Jednostavno tu vise nema velikog manevarskog prostora i postoje samo dva moguca resenja: ili nastaviti kao dva odvojena entiteta sta god to nosilo sa sobom ili jednostavno ukinuti Dejton i podeliti zemlju na tri dela. Ova druga varijanta zbog sve veceg stanja u svetu pocinje polako i stidljivo da se prvo protura u zapadnim medijima pa kad se vidi da nema nekog veceg protivljenja to ce i da se sprovede hteo to neko ili ne.

deki

pre 14 godina

Referendum nije isto sto i donosenje odluke! Samo se postavlja pitanje volje naroda i to je sve. Na osnovu toga se posle mogu doneti odluke koje eventualno krse ili nekrse Dejtonski sporazum.
Intresantno je da se obadve strane pozivaju na Dejton. Mislim da najveci problem u BiH nije pitanje samostalnosti Srpske. I to je dimna zavesa. Najveci problem je opstanak drugog entiteta, bosnjacko-hrvatskog. Mislim da i bosnjaci traze da nacin krenu sami svojim putem, i to je to.
Takodje je interesantna izjava Mesica da bi se u Bosni stvorila islamska drzava ukoliko bi srbi i hrvati krenuli u samostalnost. Iz te perspektive gledano, srbi i hrvati su samo garancija da se na balkanu nece stvoriti islamsko ostrvo sa par miliona muslimana.
Svi izgleda misle kako narodi u BiH neznaju sami pravit svoje drustvo pa se mesaju namece se pura kad je vec serviran svedski sto. Zato visoki predstavnik i treba da ide - jer je simbog sporednog mesanja u drustvo koje na kraju i zna, i moze, samo da donosi odluke.