Ponedeljak, 12.10.2009.

20:23

Ime fiksnog operatera do kraja 2009

Do kraja godine biće poznat novi, drugi operater fiksne telefonije. Ministarka za telekomunikacije Jasna Matić očekuje znatno bolju uslugu.

Izvor: B92

Ime fiksnog operatera do kraja 2009 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Nije mi jasno

pre 14 godina

Da li neko moze da mi objasni zasto u nekim zemljama (kao sto je Srbija) za Telecom usluge postoji takva rigorozna kontrola? Zasto tom delatnoscu ne moze da se bavi svako ko zadovolji neke normalne, propisane uslove ? Zasto hleb moze da prizvodi i prodaje svaki perkar, privatne medicinske usluge moze da pruza svaki lekar, zgrade da gradi moze svaki gradjevinar ali telefonske pozive mogu da prenose samo dva ili tri operatera !? Pa zar to nije cudno ?

Ivan

pre 14 godina

Bez ikakve zelje da komentarisem izjave ministarke osim sto cu reci da se nalupala gluposti, moram da izkritikujem i njeno Ministarstvo i RATEL.

1. RATEL bi trebalo, po definiciji, da bude jedino telo u zemlji koje se bavi telekomunikacijama, tj. Ministarstvo gospodje ministarke ne bi trebalo da postoji ili da se bevi ovom oblascu. Srbija mozda nije jedina zemlja koja ima i Ministarstvo i Agenciju ali je jedina u kojoj Ministarstvo kontrolise rad Agencije. To je i bila jedina zamerka stranih konsultanata kad je donesen zakon o osnivanju Agencije.
2. Valjda bi bilo normalno, zbog ovakvog monopola Telekoma Srbija, da se u fiksnoj telefoniji uvede nesto slicno nemackom modelu, odnosno da postoji firma Telekom koja je vlasnik mreze, infrastrukture, kablova, centrala, itd., ali nema pretplatnike vec samo "velike korisnike" koji su provajderi usluga krajnjim korisnicima i koji kod Telekoma zakupljuju linije pod ravnopravnim uslovima. Tako bismo odmah mogli da na teritoriji Beograda da imamo pet ili deset takvih provajdera, u Uzicu tri ili pet i sl.
3) Slican model bi mogao da se primeni i u mobilnim mrezama cime bi se pojavili i tzv. virtuelni mobilni operatori. Uostalom, kad vec svi pominjete Svedsku, kod njih postoji samo jedna 3G mreza a nju koriste svi operatori.
4) Koliko ce neko da plati takvu licencu aki ne postoji zakon o prenosivisti brojeva medju fiksnim mrezama? Sta to prodajete? Sta je ta licenca - samo papir? Iz kojeg opsega ce se dodeljivati brojevi? Koje su obaveze Telekoma Srbija u pogledu dozvole pristupa novom operatoru sistemima prenosa - radio, zicnim, optickim, kablovskoj kanalizaciji, itd.?

I tako dalje....

telekom

pre 14 godina

kao radnik telekoma znam za mnoge mane u njemu ali nije baš sve crno belo.Nisam primetio da se iko buni što je Telekom krava muzara i finansira svako dešavanje uBeogradu tipa ATP turnira(privatnog) Univerzijade i sl,ne mislite valjda da se to radi radi reklame.Što VIP recimo ne da pare nego se uvek uzimnaju od Telekoma a uvođenje nove tehnologije kao i postavljenje kablova košta užasno mnogo,vlast određuje prioritet ne Telekom.Takođe je Telekom dužan da uvede telefon u svako selo a pretplata za telefon je do skoro bila 80 dinara dok će novi operator raditi samo po gradovima jer mu se ovo ne ispalati.Kažu da se fiksni telefion na zapadu ne koristi ,ne mislite valjda da je to zato što je kvalitet razgovora sa mobilnim bolji,nego zato što fiksni telefon na zapadu košta.Uvođenje konkurencije se radi isključivo da bi se obezvredio telekom rasdi lakše prodaje.Neshvatljivo je koliko ovde ima ljudi koji priželjkuju da propadne nešto što pripada njima tj njihovoj državi,takva autodestrukcija ne postoji nigde.

Miluti Mladjenovic

pre 14 godina

Iako Srbija ima bezmalo isto stanovnika kao Švedska, u njoj do juče beše samo jedna poludržavna mobilna telefonija, jedna fiksna telefonija, koja odoleva na ovim prostorima i u svom monopolu, reklo bi se još od vladavine Karadjordjevića.

Što je nacrnje, iako je fiksna telefonija u Srbiji od Aleksandra Bela do danas u rukama države, dakle u MONOpolističkom statusu, njima ni taj povlašćeni status nije pomogao, da istu razvjaju i unapredjuju-viškom dobiti koji su ostvarivali zbog takvog statusa.

Jok, Srbija je jedina zemlja na planeti gde gradjani mole tu kompaniju da im instaliraju PTT-priključak, a ovi to neće namerno da im urade. Može im se.

Svuda u svetu je obrnuto, fiksni operateri su decenijama molili gradjane po raznim Nemačkama, Holandijama, Belgijama, da im daju ne jedan, no sto priključaka ako im trebaju.

Srbija je jedina zemlja na planeti, gde stotine hiljada gradjana ima dvojnika kao ptt-priključak, štaviše čak su mnogi srećni bili do juče što su i takav priključak dobili.

Srbija je jedina zemlja na planeti, gde su gradjani bili u obavezi da obezbede uslove za PTT-priključak i instalaciju, a ne kompanija koja se tim poslom bavi.

Naravno lako im je bilo da se iživjavaju nad sopstvenim gradjanima, kada su imali Kraljevski i Carski monopol, koji vidimo tek od nove godine misle da predaju nekome...Strašnooooo.

Extremno je zanimljivo, kada to čine naše političke i ekonoimske vlastele i velmoži !?

Očito tek tada, kada su već sve razvijene i civilizovane zemlje, gotovo ukinule fiksnu telefoniju, jer je ona prevazidjena i ne treba im uopšte za potrebe stanovništva.

U Nemačkoj recimo gotovo da niko ne koristi fiksnu telefoniju, već čuvene i razne bagatela flert-pakete od mobilnih operatera, gde za samo 40 evra, možete sa celom planetom da pričate koliko vam volja čitav mesec.

U Srbiji za toliko para možete da pričate sa inostranstvom, skoro pola sata...toliko o mega-monopolu, o cenama, o dranju nas korisnika mobilnih i fiksnih telefonskih sistema.

Tragično je, komično je, da takva uboga Srbija, kao jedna od tehnološki nazaostalih zemlja Evrope u Telefoniji i u svemu, gde pola Srbije koristi dvojnike, a mnogi i to ne mogu da dobiju...da ti isti tehnološki tutumraci kupuju telefonije i ostale mobilne kompanije u okruženju... to je za Riplija i rubriku : Verovali ili ne!?

P.S. Hm, videli ste, koliko malena Švedska ima operatera, a ovi naši ovejani i prevejani političari se hvale da će nam uvesti čak još jednog...ko će da se kladi ?

Da će i taj i jedan biti zapravo naš iz Bahama, i to pod kontrolu naše izvršne vlasti, i da će se oni baš lako dogovoriti da taj monopol koriste na dobrobit i jednog i drugog toboš stranog nezavisnog operatera.

Znam ja njih, znam i njihove, a znaju oni i nas...jer da nas nije ovakvih kakvi smo, ne BI ni njih bilo takvih kakvi su.

Amin za one koju veruju Boga, a Kukuuu, za sve Nas koji nikome ne veruju, a pogotovu Bogovima na nebesima i Bogovima na zemlji Srbiji.

Ljuban

pre 14 godina

Smucili su mi se svi,muka mi je od praznih obecanja i uzaludnog pisanja komentara.Treba samo postaviti pitanje koliko ima mobilnih provajdera recimo u Hrvatskoj (koja je manja od nas),a koliko kod nas ,dalje treba postaviti pitanje koliko ima provajdera u oblasti fiksne telefonije.Ovo namerno naglasavam zato sto mi volimo da se poredimo sa zemljama u okruzenju.Prosto me bude sramota kad me rodjaci iz Hrvatske zapitaju kakav ja to net imam kad ne mogu osnovne stvari da radim sa njim,a placam ga ko oni plus sto njima u tu cenu ulazi i max tv,a o brzini da i negovorim.Kad mi klinac kaze da se nervira da mu je net nesto usporio i da skida "samo" 15 MB u minuti ja padnem u komu jer ja to u ovoj zemlji seljaka mogu samo da sanjam ,a da napomenem da zive u nekom selu,a ja na 5 km od skupstine grada Beograda,da da grada Beograda,mogu samo da se slikam.I nije mi jasno kako recimo Makedonija ima tako razvijen internet ,kad citam te komentare bude mi lose,osecam se ko najveci jadnik od svih likova u zemljama bivse juge.Svi koji su se odvoji od nas postizu nesto,a mi tapkamo u mestu,ko je kriv...A da ne pricam kome ovo stanje odgovara,pa sad vise ne mogu ni da "cimnem" sa 50 dinara BRE,nama poznajuci nas mentalitet jedino bi pomoglo kad bi bilo oko 15 mobilnih provajdera i oko 40 provajdera za fiksnu telefoniju.Tako da cisto sumnjiam da ce se sa dva nesto postici,tj. samo hoce da nam zamazu oci,misle da smo mi gradjani veslo sisali,granice nam zatvorene nigde ne idemo pa i ne znamo.Izgubih svu nadu.

gorki

pre 14 godina

da li neko od vas ,dobrih poznavalaca, Telekoma Srbija zna koliko je Telekom doneo para Srbiji i kome je sve bio sponzor i koliko će još da pomaže celoj Srbiji?

jovan

pre 14 godina

Ja mislim da bi ministarka trebala da zna,da u Svedskoj na primer se izbacuju iz upotrebe fiksni telefoni,jer se fiksni brojevi automatski prebacuju na mobilne kartice,tako a za fiksnu telefoniju ne treba uopste prikljucak.Toliko da se zna.
Pozdrav od Jovana iz Svedske

sinisa

pre 14 godina

Ovde gde zivim je ne zamislivo da ministraka daje "instrukcije" tipa "... ocekujemo bolji kvalitet, ali ne i nize cene jer su vec niske(????!!!!!)..."! Konkurencija donosi pad cena po definiciji, a ministarka je nekompetentna! I ne sme i ne moze da "zabranjuje" pojeftinjenje aman zaman! I jos nesto... meni je ocigledno, kao bivsem novinaru, da se favorizuje IP operater ("... sve na istom racunu, tv, telefon, internet...") SBB - protiv kojih nemam nista. Ali to ne sme da se radi tako ocigledno. Pozdrav iz Stockholma!

Milutin Mladjenović

pre 14 godina

Kakva Blasfemija i mazanje očiju neukoj srpskoj populaciji, evo zašto to tvrdim:

Sve razvijene i civilizovane zemlje, gotovo da su ukinule fiksnu telefoniju, jer je ona prevazidjena i ne treba im uopšte za potrebe stanovništva.

Brat mi živi u Kelnu, i kaže da tamo gotovo niko ne koristi fiksnu telefoniju, već čuvene bagatela flet-pakete od mobilnih operatera, gde za 40 evra recimo, možete sa celom planetom da pričate ceo mesec i koliko vam volja.

U Srbiji za toliko para, možete da pričate sa inostranstvom pola sata...toliko o monopolu, o cenama, o dranju nas korisnika mobilnih i fiksnih telefonskih sistema.

Tragično je, komično je, da Srbija kao nazaostalija zemlja Evrope u Telefoniji, gde pola Srbije koristi dvojnike, a mnogi i ne mogu ni to da dobiju...ti isti tehnološki tutumraci kupuju mobilne kompanije u okruženju, to je za Riplija i rubriku : Verovali ili ne!?

Milutin

pre 14 godina

U Svedskoj na 9 miliona stanovnika ima 13 operatera fixne telefonije (od kojih je 8 IP telefonija), 6 operatera mobilne telefonije, 9 ISP (broadband, ADSL), 7 operatera mobilnog interneta i jedno 5 operatera (ne mogu vise da ih se setim) digitalne TV (sto kablovske, sto SAT). Cisto da se zna

oruzar

pre 14 godina

A-ha, cene ce pasti i usluga ce se poboljsati, kao u mobilnoj telefoniji (NE!). Karici, vratite se, sve vam je oprosteno! Za one koji kude SBB samo da im kazem da je to strana firma. Za one koji ga hvale, samo da budem zlurad i da im pozelim da im on bude provajder u svemu. Nije bitan broj operatera, da bi se postigla konkurencija, bitan je njihov kvalitet. A kod nas nikada nece doci kvalitetan provajder, jer se radi o ozbiljnim firmama, koje nisu spremne da doznace na Sejsele koji milion, ne bi li dobili licencu. Pogledajte mobilnu. Zasto nisu dosli pravi operateri, nego ovaj sljam? Razmislite...

Pedja

pre 14 godina

Pogledajte cene na Internet tržištu kod nas. i SBB i telekom imaju veoma slične cene. A SBB ima svoj Internet link ka inostranstvu. Niko nije lud da spušta cene ako ne mora. Tako će biti i sa drugim operaterom. možda u početku spusti cene ili da neke dodatne usluge da privuče korisnike, a posle izvesnog vremena ima da se utali sa telekomom.

Igor

pre 14 godina

Bojim se da stvari nisu tako jednostavne. Za drugog operatera pitanje pitanja je da li ce morati da razvlaci svoju infrastrukturu (sto je bolja opcija s obzirom da postojeca od malo kise trokira) ili ce moci da koristi postojecu. Drugo monopol telekoma se ne ogleda samo na kablovode vec i na to sto je jedini ovlasceni provajder Internet linka za celu zemlju i za generalno gledano telekomunikacione prenose (tv releji npr).
Tako da tu ima vise stvari koje treba srediti.

Sto se tice T-Com njih ima u susednoj Hrvatskoj pa im nije bas najsjanije glede cena. No zato je usluga na nivou.

Ali za sada samo da se poveca kvalitet i brzina Intereta a cene dole. Fiksni telefon je ionako stvar proslosti mada za neke u Srbiji koji, na zalost, u 21. veku imaju dvojnike toliko o telekomu bez konkurenta.

A nemojte misliti da je nasa vlada naprosto odlucila da nam poboljsa uslove zivota ukidanjem monopola zbog nas vec zato sto je ovo Evropa trazila.

ljubisa

pre 14 godina

Šarena laža kao i uvek od predstavnika vlasti.Ko je lud da na ove niske cene koje su trenutno u fiksnoj telefoniji (a koje ta ista država kontroliše) dođe ovde i da pravi palarelnu fiksnu mrežu u odnosu na Telekom.To su ogromne investicije reda miljarde eura i treba mnogo vremena.Imamo slučaj kablovska TV gde imamo više operatera a nema konkurencije, a usluga je slaba.

Drcna baba

pre 14 godina

Pre desetak dana vidim postara na motoricu kako manevrise oko kapije moje kuce koja se nalazi u prigradskoj beogradskoj opstini, oko 30 km od centra Beograda. Pridjem i vidim da mi je ostavio pismo - pisao mi Telekom. Kad ono u pismu: povodom vaseg zahteva iz 2002. godine, obavestavamo vas (sada 2009.) da nema uslova za uvodjenje fiksnog broja. Alal vera majstori - em ste brzi (odgovor posle sedam godina), em donosite dobre vesti (nema uslova). Pa ko treba da stvori te uslove: vi ili mozda ja treba da izgradim novu centralu za vas? Inace, moj zahtev je podnet pre trideset godina, pa ja povremeno, svakih desetak godina, odem da vidim ima li sta novo. To je bilo i te 2002. godine, samo sam pitala sta ima novo, a zahtev od pre trideset godina verovatno vise i ne postoji.

Zato - novog operatera sto pre. Ali da se obezbedi da ulaze u prosirenje mreze i poboljsanje usluga. Bez toga novi operater nema smisla.

Aleksandar

pre 14 godina

"Dolazak konkurencije trebalo bi da podstakne dosadašnjeg monopolistu "Telekom" da i sam podigne kvalitet svojih usluga, kaže ministarka."

Znaci prizanje da je monopolista, a kao resili su taj problem. A to sto je dosadasnji, da nije mislila do dana kada je ovo izrekla ili do dolaska konkurencije?

Samo jos da se pojavi neko ko ce srediti SBB, po pitanju televizije i interneta.

Ivan

pre 14 godina

Samo nas veca konkurencija moze spasiti od posati zvane monopol.
Imate odlocan primer na ulju,kada se pojavila jedna firma koja moze da isporuci ulje tako da kosta 80 dinara odjednom svi mogu da isporuce po istoj ceni.A stara cena je bila 128 dinara.Da ne pricam da u sezoni zimnice ulja uglavnom nije bilo pa smo molili boga da ga nadjemo i po 150 dinara.
Kada pogledate kablovske operatere vidite da i tu na trzistu imate samo tri ili mozda dve firme(zavisi ko je koga kupio) SBB I Vektor.
I oni mogu da rade sta god hoce,mogu da budu neprofesionalni koliko god hoce moze im se ,nemas gde.
Po unutrasnjosti Srbije je jos
gore.
Internet sa ovako smesnim protokom bi trebalo da kosta po 5 evra ali kosta koliko kosta jer nemate izbor.
Treba da imamo najmanje 5 internet provajdera ,da Telekom vise nema nikakav monopol vec da se bori na trzistu za svakog korisnika fiksne,mobilene telefonije i interneta.
Tek onda cemo imati pravu stvar za pravu cenu.
Telekom treba prodati pod najhitnije.I to T-com-u.

Miki

pre 14 godina

Ma ko da ulaze u fiksnu telefoniju kad vec u ozbiljnim zemljama duze vreme beleze gubitke u istoj (i kod nas su na granici rentabilnosti)...
A kod nas ma ko da pravi paralelno mrezu (recimo u BGD) kad telekom drzi kablovsku kanalizaciju. HM verovatno ce oni dati novom operateru da koristi tu istu kanalizaciju bez nadoknade (hahaha)!
Paralelno da pravi svoju mrezu...
he pa ima da rodi mecku dok dobije dozvolu za izgradnju i kad dobije du dugo cekanu doyvolu treba naci prostora za sebe u nasim trotoarima na kojim ni dva pesaka ne mogu da se mimoidju...]#

sladjan

pre 14 godina

Nadam se da ce drugi operater savladati stotinak metara udaljenosti od mog prvog komsije koji ima prikljucak fiksne telefonije. Za Telekom je to zadnjih par godina (od kada sam dao zahtev) nepremostiva prepreka. I, da budem precizan, nije u pitanju teritorija za alpiniste vec tom teritorijom moze slobodno hodati baba od sto godina ali ne i ovi iz Telekoma

MultiMonopol

pre 14 godina

Imamo mi i 100 banaka u zemlji. Ali imamo i Udruzenje banaka Srbije pa ljudi lepo sednu dogovore se kolika ce minimalna kamata da bude za odredjeni bankarski proizvod pa opet deru ljude uz precutnu saglasnost vlasti. Imamo to isto u mobilnoj telefonije tako da ne vidim nijedan razlog zasto se to sve ne bi ponovilo i u fiksnoj telefoniji gde cemo imati vau cak dva opreratera :)

the jack

pre 14 godina

Čekam priključak za adsl 6 meseci na centrali koja ima uslove a gospoda mi svaki drugi dan kažu da ne znaju kada će biti proširenje centrale. Kako su poslovni trebalo je uvesti 5 operatera.

Vuja

pre 14 godina

Pre 2 godine se suskalo da dolazi sbb ,eto jos malo srpskog monopola,znaci nista dobro ,doduse mozda dodje i neki operater sa imenom ,bss ili bsb ,zao mi samo sto ce nasa deca nama prebacivati kada ovi krenu njih da globe ,kako nista nismo ucinili to da sprecimo

dr

pre 14 godina

ako nista nek privatizuju telekom da ne bi zaposljavali preko veze,svoje..da ne kazem sta.
valjda ce privatnik to malo drugacije..ili sam ja previse optimistican??

Misko

pre 14 godina

Opet ce da dovedu nekog svog sa kojim ce i dalje da manipulisu i da se dogovaraju o ceni.Ipak se nadam da ce to biti neka strana kompanija koja ce svojim kvalitetom i cenom da nas sve razuveri da ce vec jednom prestati monopolisticki odnos te famozne firme.U zavisnosti ko bude dosao,odmah cu da predjem kod tog operatera jer treba imati sto manje posla sa drzavom koja samo smislja kako da oguli ovaj napaceni narod.
Voleo bih da gresim ali.....

Maynard

pre 14 godina

Lepo, ali ministarka bi trebalo da se pozabavi i pitanjem zadrzavanja broja mobilnog telefona pri promeni mreze. Ja bih rado pomenio mrezu ali ne zelim da se odreknem svog broja.

Aleksandar

pre 14 godina

Nadam se da ce se dogovoriti u vezi racuna posto stvarno nije normalno placati istu cenu rts-u koji ima 2 ipo kanala i kablovska koja pusta 75 a i naravno tu je i internet a i uskoro pocinje sa emitovanjem kanala u visokoj definiciji hvala bogu da neko razmislja i o ljudima koji vole tehnologiju i inovacije i koje iskreno vise nista ne intresuje sta se desava u ovoj zemlji

Igor

pre 14 godina

Lepa vest ukoliko bude nesto povoljno i za korisnike?! Mene interesuje ADSL koji cekam vec 8 meseci a inace sam iz Smed. Palanke pa mislim sta reci, ko da oni meni trebaju da placaju pa n ezele nove korisnike i novce... Nadam se da ce sto se tice bar neta cene ici dole kad dodje 2. operater jer smo najskuplji u Evropi!!!

homepage

pre 14 godina

Nadam se samo da se sve ovo ne radi zbog SBB-a, koji je inace preskup i bahat, bar na netu (puca non stop), i kablovskoj (standardna ponuda kanala nikakva), da je srece pa da za fixnu telefoniju dodje ozbiljna i jaka firma kao Deutsche Telekom, mislim da bi Telekom Srbije propao u prvih 6 meseci. Ali, avaj...

Uroš

pre 14 godina

Ah, ovo je divna vest, nadam se da će novi operater krenuti da radi u kratkom roku i efikasno!

Dragi Telekome, da si mi uveo telefon pre godinu dana, kad sam se i uselio u novi stan, sad bi imao korisnika više! Ovako, imaćeš desetine hiljada korisnika manje, a ti se zapitaj zašto si to dozvolio!

SBB već imam, tako da pretpostavljam da ću konačno dobiti famozni fiksni telefon.

Bože, čak i fiksni telefon je problem u ovoj zemlji, i to u sred glavnog grada...

ivan

pre 14 godina

Daleke 2002. sam se doselio u svoj stan gde nazalost imam dvojnika. Od te godine pa do dan danas minimum 3-4 puta godisnje idem i trazim da mi razdvoje brojeve ali nema vajde! Kazu uskoro cete doci na red. Sada je 2009. godina i dosao je konacno red da se ta firma gubi sa trzista. Milo mi je nemate pojma koliko. Bolje je bre da nemam telefon nego da imam dvojnika. Kao da sam u kamenom dobu!

Gospodar Muva

pre 14 godina

Pre smo imali samo jednog mobilnog operatera pa nam je mobilni razgovor bio skup. Sad ih imamo 3(tri)i razgovor nam je skuplji. I poruke. I gprs.
Sta li ce biti sa fiksnom telefonijom?
Hmmmmm

Milance

pre 14 godina

Moze biti samo jedan - pogodite sta je umesto zvezdice: S*B.
Nece biti MONOpol, vec DUOpol i nista se nece promeniti na bolje. Tek ako udje treci provajder (isto kao za mobilnu telefoniju) desice se poremecaj na trzistu. Postoji jedno pravilo: dvoje se lako (precutno) dogovore, troje vec ne mogu. ovo se pokazalo na mnogim trzistima, nismo mi izuzetak.
Ne ocekujte nista dobro od S*B-a, setite se samo kada je pocela kablovska, pretplata je bila 100 din, a sada je 750. toje 750% povecanje cene, a usluga ostala ista!!!

tadija

pre 14 godina

problem dvojnika u beogradu nije samo problem Telekoma vec i lose i neefikasne gradske vlasti. VIP pokusava da izgradi mrezu u Srbiji vec nekoliko godina i nailazi na iste prepreke. Prave promene nastupice tek sa usvajanjem i primenom novog zakona o izgradnji.

Normalan

pre 14 godina

Uostalom, zasto se vi toliko brinete za Telekom i kakvu ce konkurenciji isti likovi imati. I treba da imaju konkurenicju da bi cene isle dole i da bi se stalo na put ogromnom lopovluku koji taj isti Telekom sprovodi. Inovacije i unapredjenja bilo cega u Srbiji sto ima veze sa Telekomom ide jako sporo. Naplacujete nam internet kao da ga uvozite sa Antartika. Placam 25 evra za 2 Mbit-a, u Rumuniji 25 Mbita kosta 10 evra. O cemu mi pricamo? Zasto se uvek stiti taj Telekom? Da isti propadne bila bi najbolja stvar koja se desila u ovoj zemlji u poslednjih 10 godina.

Paketic

pre 14 godina

Najvaznije je da udje drugi operater koji ce nam pruzati fixnu telefoniju! Onda cemo lako moci da biramo i pakete, ali da konacno prestane da bude SAMO jedan operater!!!
I meni se cini da su SBB i Telenor najozbiljniji kandidati. Nadam se da je ovo samo prvi korak i da ce vec sledece godine biti jos dozvola i da ce se trziste otvoriti...

Dasa

pre 14 godina

Zašto samo jedan operater? DA, lakše se dogovore dvojica nego trojica, četvorica... Bez više od tri operatera teško da ćemo dobiti niže cene. Na dobitku će biti samo oni koji odlučuju o novom operateru jer će svaki operater njima davati ‚‚prigodne poklone‚‚ tokom odlučivanja.

dejan

pre 14 godina

Jel hocete da vas ja podsetim koliko je puta Telekom obecavao da do kraja te i te godine nece vise biti dvojnika...
Ne znam sta da kazem a da ostanem pristojan!!!

Normalan

pre 14 godina

Uostalom, zasto se vi toliko brinete za Telekom i kakvu ce konkurenciji isti likovi imati. I treba da imaju konkurenicju da bi cene isle dole i da bi se stalo na put ogromnom lopovluku koji taj isti Telekom sprovodi. Inovacije i unapredjenja bilo cega u Srbiji sto ima veze sa Telekomom ide jako sporo. Naplacujete nam internet kao da ga uvozite sa Antartika. Placam 25 evra za 2 Mbit-a, u Rumuniji 25 Mbita kosta 10 evra. O cemu mi pricamo? Zasto se uvek stiti taj Telekom? Da isti propadne bila bi najbolja stvar koja se desila u ovoj zemlji u poslednjih 10 godina.

dejan

pre 14 godina

Jel hocete da vas ja podsetim koliko je puta Telekom obecavao da do kraja te i te godine nece vise biti dvojnika...
Ne znam sta da kazem a da ostanem pristojan!!!

Milance

pre 14 godina

Moze biti samo jedan - pogodite sta je umesto zvezdice: S*B.
Nece biti MONOpol, vec DUOpol i nista se nece promeniti na bolje. Tek ako udje treci provajder (isto kao za mobilnu telefoniju) desice se poremecaj na trzistu. Postoji jedno pravilo: dvoje se lako (precutno) dogovore, troje vec ne mogu. ovo se pokazalo na mnogim trzistima, nismo mi izuzetak.
Ne ocekujte nista dobro od S*B-a, setite se samo kada je pocela kablovska, pretplata je bila 100 din, a sada je 750. toje 750% povecanje cene, a usluga ostala ista!!!

Dasa

pre 14 godina

Zašto samo jedan operater? DA, lakše se dogovore dvojica nego trojica, četvorica... Bez više od tri operatera teško da ćemo dobiti niže cene. Na dobitku će biti samo oni koji odlučuju o novom operateru jer će svaki operater njima davati ‚‚prigodne poklone‚‚ tokom odlučivanja.

ivan

pre 14 godina

Daleke 2002. sam se doselio u svoj stan gde nazalost imam dvojnika. Od te godine pa do dan danas minimum 3-4 puta godisnje idem i trazim da mi razdvoje brojeve ali nema vajde! Kazu uskoro cete doci na red. Sada je 2009. godina i dosao je konacno red da se ta firma gubi sa trzista. Milo mi je nemate pojma koliko. Bolje je bre da nemam telefon nego da imam dvojnika. Kao da sam u kamenom dobu!

Uroš

pre 14 godina

Ah, ovo je divna vest, nadam se da će novi operater krenuti da radi u kratkom roku i efikasno!

Dragi Telekome, da si mi uveo telefon pre godinu dana, kad sam se i uselio u novi stan, sad bi imao korisnika više! Ovako, imaćeš desetine hiljada korisnika manje, a ti se zapitaj zašto si to dozvolio!

SBB već imam, tako da pretpostavljam da ću konačno dobiti famozni fiksni telefon.

Bože, čak i fiksni telefon je problem u ovoj zemlji, i to u sred glavnog grada...

tadija

pre 14 godina

problem dvojnika u beogradu nije samo problem Telekoma vec i lose i neefikasne gradske vlasti. VIP pokusava da izgradi mrezu u Srbiji vec nekoliko godina i nailazi na iste prepreke. Prave promene nastupice tek sa usvajanjem i primenom novog zakona o izgradnji.

Milutin

pre 14 godina

U Svedskoj na 9 miliona stanovnika ima 13 operatera fixne telefonije (od kojih je 8 IP telefonija), 6 operatera mobilne telefonije, 9 ISP (broadband, ADSL), 7 operatera mobilnog interneta i jedno 5 operatera (ne mogu vise da ih se setim) digitalne TV (sto kablovske, sto SAT). Cisto da se zna

Gospodar Muva

pre 14 godina

Pre smo imali samo jednog mobilnog operatera pa nam je mobilni razgovor bio skup. Sad ih imamo 3(tri)i razgovor nam je skuplji. I poruke. I gprs.
Sta li ce biti sa fiksnom telefonijom?
Hmmmmm

Drcna baba

pre 14 godina

Pre desetak dana vidim postara na motoricu kako manevrise oko kapije moje kuce koja se nalazi u prigradskoj beogradskoj opstini, oko 30 km od centra Beograda. Pridjem i vidim da mi je ostavio pismo - pisao mi Telekom. Kad ono u pismu: povodom vaseg zahteva iz 2002. godine, obavestavamo vas (sada 2009.) da nema uslova za uvodjenje fiksnog broja. Alal vera majstori - em ste brzi (odgovor posle sedam godina), em donosite dobre vesti (nema uslova). Pa ko treba da stvori te uslove: vi ili mozda ja treba da izgradim novu centralu za vas? Inace, moj zahtev je podnet pre trideset godina, pa ja povremeno, svakih desetak godina, odem da vidim ima li sta novo. To je bilo i te 2002. godine, samo sam pitala sta ima novo, a zahtev od pre trideset godina verovatno vise i ne postoji.

Zato - novog operatera sto pre. Ali da se obezbedi da ulaze u prosirenje mreze i poboljsanje usluga. Bez toga novi operater nema smisla.

homepage

pre 14 godina

Nadam se samo da se sve ovo ne radi zbog SBB-a, koji je inace preskup i bahat, bar na netu (puca non stop), i kablovskoj (standardna ponuda kanala nikakva), da je srece pa da za fixnu telefoniju dodje ozbiljna i jaka firma kao Deutsche Telekom, mislim da bi Telekom Srbije propao u prvih 6 meseci. Ali, avaj...

the jack

pre 14 godina

Čekam priključak za adsl 6 meseci na centrali koja ima uslove a gospoda mi svaki drugi dan kažu da ne znaju kada će biti proširenje centrale. Kako su poslovni trebalo je uvesti 5 operatera.

Paketic

pre 14 godina

Najvaznije je da udje drugi operater koji ce nam pruzati fixnu telefoniju! Onda cemo lako moci da biramo i pakete, ali da konacno prestane da bude SAMO jedan operater!!!
I meni se cini da su SBB i Telenor najozbiljniji kandidati. Nadam se da je ovo samo prvi korak i da ce vec sledece godine biti jos dozvola i da ce se trziste otvoriti...

sladjan

pre 14 godina

Nadam se da ce drugi operater savladati stotinak metara udaljenosti od mog prvog komsije koji ima prikljucak fiksne telefonije. Za Telekom je to zadnjih par godina (od kada sam dao zahtev) nepremostiva prepreka. I, da budem precizan, nije u pitanju teritorija za alpiniste vec tom teritorijom moze slobodno hodati baba od sto godina ali ne i ovi iz Telekoma

Igor

pre 14 godina

Lepa vest ukoliko bude nesto povoljno i za korisnike?! Mene interesuje ADSL koji cekam vec 8 meseci a inace sam iz Smed. Palanke pa mislim sta reci, ko da oni meni trebaju da placaju pa n ezele nove korisnike i novce... Nadam se da ce sto se tice bar neta cene ici dole kad dodje 2. operater jer smo najskuplji u Evropi!!!

Pedja

pre 14 godina

Pogledajte cene na Internet tržištu kod nas. i SBB i telekom imaju veoma slične cene. A SBB ima svoj Internet link ka inostranstvu. Niko nije lud da spušta cene ako ne mora. Tako će biti i sa drugim operaterom. možda u početku spusti cene ili da neke dodatne usluge da privuče korisnike, a posle izvesnog vremena ima da se utali sa telekomom.

Maynard

pre 14 godina

Lepo, ali ministarka bi trebalo da se pozabavi i pitanjem zadrzavanja broja mobilnog telefona pri promeni mreze. Ja bih rado pomenio mrezu ali ne zelim da se odreknem svog broja.

Ivan

pre 14 godina

Samo nas veca konkurencija moze spasiti od posati zvane monopol.
Imate odlocan primer na ulju,kada se pojavila jedna firma koja moze da isporuci ulje tako da kosta 80 dinara odjednom svi mogu da isporuce po istoj ceni.A stara cena je bila 128 dinara.Da ne pricam da u sezoni zimnice ulja uglavnom nije bilo pa smo molili boga da ga nadjemo i po 150 dinara.
Kada pogledate kablovske operatere vidite da i tu na trzistu imate samo tri ili mozda dve firme(zavisi ko je koga kupio) SBB I Vektor.
I oni mogu da rade sta god hoce,mogu da budu neprofesionalni koliko god hoce moze im se ,nemas gde.
Po unutrasnjosti Srbije je jos
gore.
Internet sa ovako smesnim protokom bi trebalo da kosta po 5 evra ali kosta koliko kosta jer nemate izbor.
Treba da imamo najmanje 5 internet provajdera ,da Telekom vise nema nikakav monopol vec da se bori na trzistu za svakog korisnika fiksne,mobilene telefonije i interneta.
Tek onda cemo imati pravu stvar za pravu cenu.
Telekom treba prodati pod najhitnije.I to T-com-u.

MultiMonopol

pre 14 godina

Imamo mi i 100 banaka u zemlji. Ali imamo i Udruzenje banaka Srbije pa ljudi lepo sednu dogovore se kolika ce minimalna kamata da bude za odredjeni bankarski proizvod pa opet deru ljude uz precutnu saglasnost vlasti. Imamo to isto u mobilnoj telefonije tako da ne vidim nijedan razlog zasto se to sve ne bi ponovilo i u fiksnoj telefoniji gde cemo imati vau cak dva opreratera :)

Milutin Mladjenović

pre 14 godina

Kakva Blasfemija i mazanje očiju neukoj srpskoj populaciji, evo zašto to tvrdim:

Sve razvijene i civilizovane zemlje, gotovo da su ukinule fiksnu telefoniju, jer je ona prevazidjena i ne treba im uopšte za potrebe stanovništva.

Brat mi živi u Kelnu, i kaže da tamo gotovo niko ne koristi fiksnu telefoniju, već čuvene bagatela flet-pakete od mobilnih operatera, gde za 40 evra recimo, možete sa celom planetom da pričate ceo mesec i koliko vam volja.

U Srbiji za toliko para, možete da pričate sa inostranstvom pola sata...toliko o monopolu, o cenama, o dranju nas korisnika mobilnih i fiksnih telefonskih sistema.

Tragično je, komično je, da Srbija kao nazaostalija zemlja Evrope u Telefoniji, gde pola Srbije koristi dvojnike, a mnogi i ne mogu ni to da dobiju...ti isti tehnološki tutumraci kupuju mobilne kompanije u okruženju, to je za Riplija i rubriku : Verovali ili ne!?

sinisa

pre 14 godina

Ovde gde zivim je ne zamislivo da ministraka daje "instrukcije" tipa "... ocekujemo bolji kvalitet, ali ne i nize cene jer su vec niske(????!!!!!)..."! Konkurencija donosi pad cena po definiciji, a ministarka je nekompetentna! I ne sme i ne moze da "zabranjuje" pojeftinjenje aman zaman! I jos nesto... meni je ocigledno, kao bivsem novinaru, da se favorizuje IP operater ("... sve na istom racunu, tv, telefon, internet...") SBB - protiv kojih nemam nista. Ali to ne sme da se radi tako ocigledno. Pozdrav iz Stockholma!

Ljuban

pre 14 godina

Smucili su mi se svi,muka mi je od praznih obecanja i uzaludnog pisanja komentara.Treba samo postaviti pitanje koliko ima mobilnih provajdera recimo u Hrvatskoj (koja je manja od nas),a koliko kod nas ,dalje treba postaviti pitanje koliko ima provajdera u oblasti fiksne telefonije.Ovo namerno naglasavam zato sto mi volimo da se poredimo sa zemljama u okruzenju.Prosto me bude sramota kad me rodjaci iz Hrvatske zapitaju kakav ja to net imam kad ne mogu osnovne stvari da radim sa njim,a placam ga ko oni plus sto njima u tu cenu ulazi i max tv,a o brzini da i negovorim.Kad mi klinac kaze da se nervira da mu je net nesto usporio i da skida "samo" 15 MB u minuti ja padnem u komu jer ja to u ovoj zemlji seljaka mogu samo da sanjam ,a da napomenem da zive u nekom selu,a ja na 5 km od skupstine grada Beograda,da da grada Beograda,mogu samo da se slikam.I nije mi jasno kako recimo Makedonija ima tako razvijen internet ,kad citam te komentare bude mi lose,osecam se ko najveci jadnik od svih likova u zemljama bivse juge.Svi koji su se odvoji od nas postizu nesto,a mi tapkamo u mestu,ko je kriv...A da ne pricam kome ovo stanje odgovara,pa sad vise ne mogu ni da "cimnem" sa 50 dinara BRE,nama poznajuci nas mentalitet jedino bi pomoglo kad bi bilo oko 15 mobilnih provajdera i oko 40 provajdera za fiksnu telefoniju.Tako da cisto sumnjiam da ce se sa dva nesto postici,tj. samo hoce da nam zamazu oci,misle da smo mi gradjani veslo sisali,granice nam zatvorene nigde ne idemo pa i ne znamo.Izgubih svu nadu.

Misko

pre 14 godina

Opet ce da dovedu nekog svog sa kojim ce i dalje da manipulisu i da se dogovaraju o ceni.Ipak se nadam da ce to biti neka strana kompanija koja ce svojim kvalitetom i cenom da nas sve razuveri da ce vec jednom prestati monopolisticki odnos te famozne firme.U zavisnosti ko bude dosao,odmah cu da predjem kod tog operatera jer treba imati sto manje posla sa drzavom koja samo smislja kako da oguli ovaj napaceni narod.
Voleo bih da gresim ali.....

Igor

pre 14 godina

Bojim se da stvari nisu tako jednostavne. Za drugog operatera pitanje pitanja je da li ce morati da razvlaci svoju infrastrukturu (sto je bolja opcija s obzirom da postojeca od malo kise trokira) ili ce moci da koristi postojecu. Drugo monopol telekoma se ne ogleda samo na kablovode vec i na to sto je jedini ovlasceni provajder Internet linka za celu zemlju i za generalno gledano telekomunikacione prenose (tv releji npr).
Tako da tu ima vise stvari koje treba srediti.

Sto se tice T-Com njih ima u susednoj Hrvatskoj pa im nije bas najsjanije glede cena. No zato je usluga na nivou.

Ali za sada samo da se poveca kvalitet i brzina Intereta a cene dole. Fiksni telefon je ionako stvar proslosti mada za neke u Srbiji koji, na zalost, u 21. veku imaju dvojnike toliko o telekomu bez konkurenta.

A nemojte misliti da je nasa vlada naprosto odlucila da nam poboljsa uslove zivota ukidanjem monopola zbog nas vec zato sto je ovo Evropa trazila.

oruzar

pre 14 godina

A-ha, cene ce pasti i usluga ce se poboljsati, kao u mobilnoj telefoniji (NE!). Karici, vratite se, sve vam je oprosteno! Za one koji kude SBB samo da im kazem da je to strana firma. Za one koji ga hvale, samo da budem zlurad i da im pozelim da im on bude provajder u svemu. Nije bitan broj operatera, da bi se postigla konkurencija, bitan je njihov kvalitet. A kod nas nikada nece doci kvalitetan provajder, jer se radi o ozbiljnim firmama, koje nisu spremne da doznace na Sejsele koji milion, ne bi li dobili licencu. Pogledajte mobilnu. Zasto nisu dosli pravi operateri, nego ovaj sljam? Razmislite...

Miluti Mladjenovic

pre 14 godina

Iako Srbija ima bezmalo isto stanovnika kao Švedska, u njoj do juče beše samo jedna poludržavna mobilna telefonija, jedna fiksna telefonija, koja odoleva na ovim prostorima i u svom monopolu, reklo bi se još od vladavine Karadjordjevića.

Što je nacrnje, iako je fiksna telefonija u Srbiji od Aleksandra Bela do danas u rukama države, dakle u MONOpolističkom statusu, njima ni taj povlašćeni status nije pomogao, da istu razvjaju i unapredjuju-viškom dobiti koji su ostvarivali zbog takvog statusa.

Jok, Srbija je jedina zemlja na planeti gde gradjani mole tu kompaniju da im instaliraju PTT-priključak, a ovi to neće namerno da im urade. Može im se.

Svuda u svetu je obrnuto, fiksni operateri su decenijama molili gradjane po raznim Nemačkama, Holandijama, Belgijama, da im daju ne jedan, no sto priključaka ako im trebaju.

Srbija je jedina zemlja na planeti, gde stotine hiljada gradjana ima dvojnika kao ptt-priključak, štaviše čak su mnogi srećni bili do juče što su i takav priključak dobili.

Srbija je jedina zemlja na planeti, gde su gradjani bili u obavezi da obezbede uslove za PTT-priključak i instalaciju, a ne kompanija koja se tim poslom bavi.

Naravno lako im je bilo da se iživjavaju nad sopstvenim gradjanima, kada su imali Kraljevski i Carski monopol, koji vidimo tek od nove godine misle da predaju nekome...Strašnooooo.

Extremno je zanimljivo, kada to čine naše političke i ekonoimske vlastele i velmoži !?

Očito tek tada, kada su već sve razvijene i civilizovane zemlje, gotovo ukinule fiksnu telefoniju, jer je ona prevazidjena i ne treba im uopšte za potrebe stanovništva.

U Nemačkoj recimo gotovo da niko ne koristi fiksnu telefoniju, već čuvene i razne bagatela flert-pakete od mobilnih operatera, gde za samo 40 evra, možete sa celom planetom da pričate koliko vam volja čitav mesec.

U Srbiji za toliko para možete da pričate sa inostranstvom, skoro pola sata...toliko o mega-monopolu, o cenama, o dranju nas korisnika mobilnih i fiksnih telefonskih sistema.

Tragično je, komično je, da takva uboga Srbija, kao jedna od tehnološki nazaostalih zemlja Evrope u Telefoniji i u svemu, gde pola Srbije koristi dvojnike, a mnogi i to ne mogu da dobiju...da ti isti tehnološki tutumraci kupuju telefonije i ostale mobilne kompanije u okruženju... to je za Riplija i rubriku : Verovali ili ne!?

P.S. Hm, videli ste, koliko malena Švedska ima operatera, a ovi naši ovejani i prevejani političari se hvale da će nam uvesti čak još jednog...ko će da se kladi ?

Da će i taj i jedan biti zapravo naš iz Bahama, i to pod kontrolu naše izvršne vlasti, i da će se oni baš lako dogovoriti da taj monopol koriste na dobrobit i jednog i drugog toboš stranog nezavisnog operatera.

Znam ja njih, znam i njihove, a znaju oni i nas...jer da nas nije ovakvih kakvi smo, ne BI ni njih bilo takvih kakvi su.

Amin za one koju veruju Boga, a Kukuuu, za sve Nas koji nikome ne veruju, a pogotovu Bogovima na nebesima i Bogovima na zemlji Srbiji.

Vuja

pre 14 godina

Pre 2 godine se suskalo da dolazi sbb ,eto jos malo srpskog monopola,znaci nista dobro ,doduse mozda dodje i neki operater sa imenom ,bss ili bsb ,zao mi samo sto ce nasa deca nama prebacivati kada ovi krenu njih da globe ,kako nista nismo ucinili to da sprecimo

dr

pre 14 godina

ako nista nek privatizuju telekom da ne bi zaposljavali preko veze,svoje..da ne kazem sta.
valjda ce privatnik to malo drugacije..ili sam ja previse optimistican??

Aleksandar

pre 14 godina

"Dolazak konkurencije trebalo bi da podstakne dosadašnjeg monopolistu "Telekom" da i sam podigne kvalitet svojih usluga, kaže ministarka."

Znaci prizanje da je monopolista, a kao resili su taj problem. A to sto je dosadasnji, da nije mislila do dana kada je ovo izrekla ili do dolaska konkurencije?

Samo jos da se pojavi neko ko ce srediti SBB, po pitanju televizije i interneta.

Aleksandar

pre 14 godina

Nadam se da ce se dogovoriti u vezi racuna posto stvarno nije normalno placati istu cenu rts-u koji ima 2 ipo kanala i kablovska koja pusta 75 a i naravno tu je i internet a i uskoro pocinje sa emitovanjem kanala u visokoj definiciji hvala bogu da neko razmislja i o ljudima koji vole tehnologiju i inovacije i koje iskreno vise nista ne intresuje sta se desava u ovoj zemlji

jovan

pre 14 godina

Ja mislim da bi ministarka trebala da zna,da u Svedskoj na primer se izbacuju iz upotrebe fiksni telefoni,jer se fiksni brojevi automatski prebacuju na mobilne kartice,tako a za fiksnu telefoniju ne treba uopste prikljucak.Toliko da se zna.
Pozdrav od Jovana iz Svedske

telekom

pre 14 godina

kao radnik telekoma znam za mnoge mane u njemu ali nije baš sve crno belo.Nisam primetio da se iko buni što je Telekom krava muzara i finansira svako dešavanje uBeogradu tipa ATP turnira(privatnog) Univerzijade i sl,ne mislite valjda da se to radi radi reklame.Što VIP recimo ne da pare nego se uvek uzimnaju od Telekoma a uvođenje nove tehnologije kao i postavljenje kablova košta užasno mnogo,vlast određuje prioritet ne Telekom.Takođe je Telekom dužan da uvede telefon u svako selo a pretplata za telefon je do skoro bila 80 dinara dok će novi operator raditi samo po gradovima jer mu se ovo ne ispalati.Kažu da se fiksni telefion na zapadu ne koristi ,ne mislite valjda da je to zato što je kvalitet razgovora sa mobilnim bolji,nego zato što fiksni telefon na zapadu košta.Uvođenje konkurencije se radi isključivo da bi se obezvredio telekom rasdi lakše prodaje.Neshvatljivo je koliko ovde ima ljudi koji priželjkuju da propadne nešto što pripada njima tj njihovoj državi,takva autodestrukcija ne postoji nigde.

Miki

pre 14 godina

Ma ko da ulaze u fiksnu telefoniju kad vec u ozbiljnim zemljama duze vreme beleze gubitke u istoj (i kod nas su na granici rentabilnosti)...
A kod nas ma ko da pravi paralelno mrezu (recimo u BGD) kad telekom drzi kablovsku kanalizaciju. HM verovatno ce oni dati novom operateru da koristi tu istu kanalizaciju bez nadoknade (hahaha)!
Paralelno da pravi svoju mrezu...
he pa ima da rodi mecku dok dobije dozvolu za izgradnju i kad dobije du dugo cekanu doyvolu treba naci prostora za sebe u nasim trotoarima na kojim ni dva pesaka ne mogu da se mimoidju...]#

ljubisa

pre 14 godina

Šarena laža kao i uvek od predstavnika vlasti.Ko je lud da na ove niske cene koje su trenutno u fiksnoj telefoniji (a koje ta ista država kontroliše) dođe ovde i da pravi palarelnu fiksnu mrežu u odnosu na Telekom.To su ogromne investicije reda miljarde eura i treba mnogo vremena.Imamo slučaj kablovska TV gde imamo više operatera a nema konkurencije, a usluga je slaba.

Nije mi jasno

pre 14 godina

Da li neko moze da mi objasni zasto u nekim zemljama (kao sto je Srbija) za Telecom usluge postoji takva rigorozna kontrola? Zasto tom delatnoscu ne moze da se bavi svako ko zadovolji neke normalne, propisane uslove ? Zasto hleb moze da prizvodi i prodaje svaki perkar, privatne medicinske usluge moze da pruza svaki lekar, zgrade da gradi moze svaki gradjevinar ali telefonske pozive mogu da prenose samo dva ili tri operatera !? Pa zar to nije cudno ?

gorki

pre 14 godina

da li neko od vas ,dobrih poznavalaca, Telekoma Srbija zna koliko je Telekom doneo para Srbiji i kome je sve bio sponzor i koliko će još da pomaže celoj Srbiji?

Ivan

pre 14 godina

Bez ikakve zelje da komentarisem izjave ministarke osim sto cu reci da se nalupala gluposti, moram da izkritikujem i njeno Ministarstvo i RATEL.

1. RATEL bi trebalo, po definiciji, da bude jedino telo u zemlji koje se bavi telekomunikacijama, tj. Ministarstvo gospodje ministarke ne bi trebalo da postoji ili da se bevi ovom oblascu. Srbija mozda nije jedina zemlja koja ima i Ministarstvo i Agenciju ali je jedina u kojoj Ministarstvo kontrolise rad Agencije. To je i bila jedina zamerka stranih konsultanata kad je donesen zakon o osnivanju Agencije.
2. Valjda bi bilo normalno, zbog ovakvog monopola Telekoma Srbija, da se u fiksnoj telefoniji uvede nesto slicno nemackom modelu, odnosno da postoji firma Telekom koja je vlasnik mreze, infrastrukture, kablova, centrala, itd., ali nema pretplatnike vec samo "velike korisnike" koji su provajderi usluga krajnjim korisnicima i koji kod Telekoma zakupljuju linije pod ravnopravnim uslovima. Tako bismo odmah mogli da na teritoriji Beograda da imamo pet ili deset takvih provajdera, u Uzicu tri ili pet i sl.
3) Slican model bi mogao da se primeni i u mobilnim mrezama cime bi se pojavili i tzv. virtuelni mobilni operatori. Uostalom, kad vec svi pominjete Svedsku, kod njih postoji samo jedna 3G mreza a nju koriste svi operatori.
4) Koliko ce neko da plati takvu licencu aki ne postoji zakon o prenosivisti brojeva medju fiksnim mrezama? Sta to prodajete? Sta je ta licenca - samo papir? Iz kojeg opsega ce se dodeljivati brojevi? Koje su obaveze Telekoma Srbija u pogledu dozvole pristupa novom operatoru sistemima prenosa - radio, zicnim, optickim, kablovskoj kanalizaciji, itd.?

I tako dalje....

Gospodar Muva

pre 14 godina

Pre smo imali samo jednog mobilnog operatera pa nam je mobilni razgovor bio skup. Sad ih imamo 3(tri)i razgovor nam je skuplji. I poruke. I gprs.
Sta li ce biti sa fiksnom telefonijom?
Hmmmmm

Normalan

pre 14 godina

Uostalom, zasto se vi toliko brinete za Telekom i kakvu ce konkurenciji isti likovi imati. I treba da imaju konkurenicju da bi cene isle dole i da bi se stalo na put ogromnom lopovluku koji taj isti Telekom sprovodi. Inovacije i unapredjenja bilo cega u Srbiji sto ima veze sa Telekomom ide jako sporo. Naplacujete nam internet kao da ga uvozite sa Antartika. Placam 25 evra za 2 Mbit-a, u Rumuniji 25 Mbita kosta 10 evra. O cemu mi pricamo? Zasto se uvek stiti taj Telekom? Da isti propadne bila bi najbolja stvar koja se desila u ovoj zemlji u poslednjih 10 godina.

telekom

pre 14 godina

kao radnik telekoma znam za mnoge mane u njemu ali nije baš sve crno belo.Nisam primetio da se iko buni što je Telekom krava muzara i finansira svako dešavanje uBeogradu tipa ATP turnira(privatnog) Univerzijade i sl,ne mislite valjda da se to radi radi reklame.Što VIP recimo ne da pare nego se uvek uzimnaju od Telekoma a uvođenje nove tehnologije kao i postavljenje kablova košta užasno mnogo,vlast određuje prioritet ne Telekom.Takođe je Telekom dužan da uvede telefon u svako selo a pretplata za telefon je do skoro bila 80 dinara dok će novi operator raditi samo po gradovima jer mu se ovo ne ispalati.Kažu da se fiksni telefion na zapadu ne koristi ,ne mislite valjda da je to zato što je kvalitet razgovora sa mobilnim bolji,nego zato što fiksni telefon na zapadu košta.Uvođenje konkurencije se radi isključivo da bi se obezvredio telekom rasdi lakše prodaje.Neshvatljivo je koliko ovde ima ljudi koji priželjkuju da propadne nešto što pripada njima tj njihovoj državi,takva autodestrukcija ne postoji nigde.

gorki

pre 14 godina

da li neko od vas ,dobrih poznavalaca, Telekoma Srbija zna koliko je Telekom doneo para Srbiji i kome je sve bio sponzor i koliko će još da pomaže celoj Srbiji?

Paketic

pre 14 godina

Najvaznije je da udje drugi operater koji ce nam pruzati fixnu telefoniju! Onda cemo lako moci da biramo i pakete, ali da konacno prestane da bude SAMO jedan operater!!!
I meni se cini da su SBB i Telenor najozbiljniji kandidati. Nadam se da je ovo samo prvi korak i da ce vec sledece godine biti jos dozvola i da ce se trziste otvoriti...

oruzar

pre 14 godina

A-ha, cene ce pasti i usluga ce se poboljsati, kao u mobilnoj telefoniji (NE!). Karici, vratite se, sve vam je oprosteno! Za one koji kude SBB samo da im kazem da je to strana firma. Za one koji ga hvale, samo da budem zlurad i da im pozelim da im on bude provajder u svemu. Nije bitan broj operatera, da bi se postigla konkurencija, bitan je njihov kvalitet. A kod nas nikada nece doci kvalitetan provajder, jer se radi o ozbiljnim firmama, koje nisu spremne da doznace na Sejsele koji milion, ne bi li dobili licencu. Pogledajte mobilnu. Zasto nisu dosli pravi operateri, nego ovaj sljam? Razmislite...

Uroš

pre 14 godina

Ah, ovo je divna vest, nadam se da će novi operater krenuti da radi u kratkom roku i efikasno!

Dragi Telekome, da si mi uveo telefon pre godinu dana, kad sam se i uselio u novi stan, sad bi imao korisnika više! Ovako, imaćeš desetine hiljada korisnika manje, a ti se zapitaj zašto si to dozvolio!

SBB već imam, tako da pretpostavljam da ću konačno dobiti famozni fiksni telefon.

Bože, čak i fiksni telefon je problem u ovoj zemlji, i to u sred glavnog grada...

Milance

pre 14 godina

Moze biti samo jedan - pogodite sta je umesto zvezdice: S*B.
Nece biti MONOpol, vec DUOpol i nista se nece promeniti na bolje. Tek ako udje treci provajder (isto kao za mobilnu telefoniju) desice se poremecaj na trzistu. Postoji jedno pravilo: dvoje se lako (precutno) dogovore, troje vec ne mogu. ovo se pokazalo na mnogim trzistima, nismo mi izuzetak.
Ne ocekujte nista dobro od S*B-a, setite se samo kada je pocela kablovska, pretplata je bila 100 din, a sada je 750. toje 750% povecanje cene, a usluga ostala ista!!!

homepage

pre 14 godina

Nadam se samo da se sve ovo ne radi zbog SBB-a, koji je inace preskup i bahat, bar na netu (puca non stop), i kablovskoj (standardna ponuda kanala nikakva), da je srece pa da za fixnu telefoniju dodje ozbiljna i jaka firma kao Deutsche Telekom, mislim da bi Telekom Srbije propao u prvih 6 meseci. Ali, avaj...

Maynard

pre 14 godina

Lepo, ali ministarka bi trebalo da se pozabavi i pitanjem zadrzavanja broja mobilnog telefona pri promeni mreze. Ja bih rado pomenio mrezu ali ne zelim da se odreknem svog broja.

ljubisa

pre 14 godina

Šarena laža kao i uvek od predstavnika vlasti.Ko je lud da na ove niske cene koje su trenutno u fiksnoj telefoniji (a koje ta ista država kontroliše) dođe ovde i da pravi palarelnu fiksnu mrežu u odnosu na Telekom.To su ogromne investicije reda miljarde eura i treba mnogo vremena.Imamo slučaj kablovska TV gde imamo više operatera a nema konkurencije, a usluga je slaba.

ivan

pre 14 godina

Daleke 2002. sam se doselio u svoj stan gde nazalost imam dvojnika. Od te godine pa do dan danas minimum 3-4 puta godisnje idem i trazim da mi razdvoje brojeve ali nema vajde! Kazu uskoro cete doci na red. Sada je 2009. godina i dosao je konacno red da se ta firma gubi sa trzista. Milo mi je nemate pojma koliko. Bolje je bre da nemam telefon nego da imam dvojnika. Kao da sam u kamenom dobu!

Milutin Mladjenović

pre 14 godina

Kakva Blasfemija i mazanje očiju neukoj srpskoj populaciji, evo zašto to tvrdim:

Sve razvijene i civilizovane zemlje, gotovo da su ukinule fiksnu telefoniju, jer je ona prevazidjena i ne treba im uopšte za potrebe stanovništva.

Brat mi živi u Kelnu, i kaže da tamo gotovo niko ne koristi fiksnu telefoniju, već čuvene bagatela flet-pakete od mobilnih operatera, gde za 40 evra recimo, možete sa celom planetom da pričate ceo mesec i koliko vam volja.

U Srbiji za toliko para, možete da pričate sa inostranstvom pola sata...toliko o monopolu, o cenama, o dranju nas korisnika mobilnih i fiksnih telefonskih sistema.

Tragično je, komično je, da Srbija kao nazaostalija zemlja Evrope u Telefoniji, gde pola Srbije koristi dvojnike, a mnogi i ne mogu ni to da dobiju...ti isti tehnološki tutumraci kupuju mobilne kompanije u okruženju, to je za Riplija i rubriku : Verovali ili ne!?

dejan

pre 14 godina

Jel hocete da vas ja podsetim koliko je puta Telekom obecavao da do kraja te i te godine nece vise biti dvojnika...
Ne znam sta da kazem a da ostanem pristojan!!!

tadija

pre 14 godina

problem dvojnika u beogradu nije samo problem Telekoma vec i lose i neefikasne gradske vlasti. VIP pokusava da izgradi mrezu u Srbiji vec nekoliko godina i nailazi na iste prepreke. Prave promene nastupice tek sa usvajanjem i primenom novog zakona o izgradnji.

Aleksandar

pre 14 godina

Nadam se da ce se dogovoriti u vezi racuna posto stvarno nije normalno placati istu cenu rts-u koji ima 2 ipo kanala i kablovska koja pusta 75 a i naravno tu je i internet a i uskoro pocinje sa emitovanjem kanala u visokoj definiciji hvala bogu da neko razmislja i o ljudima koji vole tehnologiju i inovacije i koje iskreno vise nista ne intresuje sta se desava u ovoj zemlji

sladjan

pre 14 godina

Nadam se da ce drugi operater savladati stotinak metara udaljenosti od mog prvog komsije koji ima prikljucak fiksne telefonije. Za Telekom je to zadnjih par godina (od kada sam dao zahtev) nepremostiva prepreka. I, da budem precizan, nije u pitanju teritorija za alpiniste vec tom teritorijom moze slobodno hodati baba od sto godina ali ne i ovi iz Telekoma

MultiMonopol

pre 14 godina

Imamo mi i 100 banaka u zemlji. Ali imamo i Udruzenje banaka Srbije pa ljudi lepo sednu dogovore se kolika ce minimalna kamata da bude za odredjeni bankarski proizvod pa opet deru ljude uz precutnu saglasnost vlasti. Imamo to isto u mobilnoj telefonije tako da ne vidim nijedan razlog zasto se to sve ne bi ponovilo i u fiksnoj telefoniji gde cemo imati vau cak dva opreratera :)

Miki

pre 14 godina

Ma ko da ulaze u fiksnu telefoniju kad vec u ozbiljnim zemljama duze vreme beleze gubitke u istoj (i kod nas su na granici rentabilnosti)...
A kod nas ma ko da pravi paralelno mrezu (recimo u BGD) kad telekom drzi kablovsku kanalizaciju. HM verovatno ce oni dati novom operateru da koristi tu istu kanalizaciju bez nadoknade (hahaha)!
Paralelno da pravi svoju mrezu...
he pa ima da rodi mecku dok dobije dozvolu za izgradnju i kad dobije du dugo cekanu doyvolu treba naci prostora za sebe u nasim trotoarima na kojim ni dva pesaka ne mogu da se mimoidju...]#

Aleksandar

pre 14 godina

"Dolazak konkurencije trebalo bi da podstakne dosadašnjeg monopolistu "Telekom" da i sam podigne kvalitet svojih usluga, kaže ministarka."

Znaci prizanje da je monopolista, a kao resili su taj problem. A to sto je dosadasnji, da nije mislila do dana kada je ovo izrekla ili do dolaska konkurencije?

Samo jos da se pojavi neko ko ce srediti SBB, po pitanju televizije i interneta.

Igor

pre 14 godina

Bojim se da stvari nisu tako jednostavne. Za drugog operatera pitanje pitanja je da li ce morati da razvlaci svoju infrastrukturu (sto je bolja opcija s obzirom da postojeca od malo kise trokira) ili ce moci da koristi postojecu. Drugo monopol telekoma se ne ogleda samo na kablovode vec i na to sto je jedini ovlasceni provajder Internet linka za celu zemlju i za generalno gledano telekomunikacione prenose (tv releji npr).
Tako da tu ima vise stvari koje treba srediti.

Sto se tice T-Com njih ima u susednoj Hrvatskoj pa im nije bas najsjanije glede cena. No zato je usluga na nivou.

Ali za sada samo da se poveca kvalitet i brzina Intereta a cene dole. Fiksni telefon je ionako stvar proslosti mada za neke u Srbiji koji, na zalost, u 21. veku imaju dvojnike toliko o telekomu bez konkurenta.

A nemojte misliti da je nasa vlada naprosto odlucila da nam poboljsa uslove zivota ukidanjem monopola zbog nas vec zato sto je ovo Evropa trazila.

Drcna baba

pre 14 godina

Pre desetak dana vidim postara na motoricu kako manevrise oko kapije moje kuce koja se nalazi u prigradskoj beogradskoj opstini, oko 30 km od centra Beograda. Pridjem i vidim da mi je ostavio pismo - pisao mi Telekom. Kad ono u pismu: povodom vaseg zahteva iz 2002. godine, obavestavamo vas (sada 2009.) da nema uslova za uvodjenje fiksnog broja. Alal vera majstori - em ste brzi (odgovor posle sedam godina), em donosite dobre vesti (nema uslova). Pa ko treba da stvori te uslove: vi ili mozda ja treba da izgradim novu centralu za vas? Inace, moj zahtev je podnet pre trideset godina, pa ja povremeno, svakih desetak godina, odem da vidim ima li sta novo. To je bilo i te 2002. godine, samo sam pitala sta ima novo, a zahtev od pre trideset godina verovatno vise i ne postoji.

Zato - novog operatera sto pre. Ali da se obezbedi da ulaze u prosirenje mreze i poboljsanje usluga. Bez toga novi operater nema smisla.

Ivan

pre 14 godina

Samo nas veca konkurencija moze spasiti od posati zvane monopol.
Imate odlocan primer na ulju,kada se pojavila jedna firma koja moze da isporuci ulje tako da kosta 80 dinara odjednom svi mogu da isporuce po istoj ceni.A stara cena je bila 128 dinara.Da ne pricam da u sezoni zimnice ulja uglavnom nije bilo pa smo molili boga da ga nadjemo i po 150 dinara.
Kada pogledate kablovske operatere vidite da i tu na trzistu imate samo tri ili mozda dve firme(zavisi ko je koga kupio) SBB I Vektor.
I oni mogu da rade sta god hoce,mogu da budu neprofesionalni koliko god hoce moze im se ,nemas gde.
Po unutrasnjosti Srbije je jos
gore.
Internet sa ovako smesnim protokom bi trebalo da kosta po 5 evra ali kosta koliko kosta jer nemate izbor.
Treba da imamo najmanje 5 internet provajdera ,da Telekom vise nema nikakav monopol vec da se bori na trzistu za svakog korisnika fiksne,mobilene telefonije i interneta.
Tek onda cemo imati pravu stvar za pravu cenu.
Telekom treba prodati pod najhitnije.I to T-com-u.

Milutin

pre 14 godina

U Svedskoj na 9 miliona stanovnika ima 13 operatera fixne telefonije (od kojih je 8 IP telefonija), 6 operatera mobilne telefonije, 9 ISP (broadband, ADSL), 7 operatera mobilnog interneta i jedno 5 operatera (ne mogu vise da ih se setim) digitalne TV (sto kablovske, sto SAT). Cisto da se zna

Pedja

pre 14 godina

Pogledajte cene na Internet tržištu kod nas. i SBB i telekom imaju veoma slične cene. A SBB ima svoj Internet link ka inostranstvu. Niko nije lud da spušta cene ako ne mora. Tako će biti i sa drugim operaterom. možda u početku spusti cene ili da neke dodatne usluge da privuče korisnike, a posle izvesnog vremena ima da se utali sa telekomom.

sinisa

pre 14 godina

Ovde gde zivim je ne zamislivo da ministraka daje "instrukcije" tipa "... ocekujemo bolji kvalitet, ali ne i nize cene jer su vec niske(????!!!!!)..."! Konkurencija donosi pad cena po definiciji, a ministarka je nekompetentna! I ne sme i ne moze da "zabranjuje" pojeftinjenje aman zaman! I jos nesto... meni je ocigledno, kao bivsem novinaru, da se favorizuje IP operater ("... sve na istom racunu, tv, telefon, internet...") SBB - protiv kojih nemam nista. Ali to ne sme da se radi tako ocigledno. Pozdrav iz Stockholma!

Ljuban

pre 14 godina

Smucili su mi se svi,muka mi je od praznih obecanja i uzaludnog pisanja komentara.Treba samo postaviti pitanje koliko ima mobilnih provajdera recimo u Hrvatskoj (koja je manja od nas),a koliko kod nas ,dalje treba postaviti pitanje koliko ima provajdera u oblasti fiksne telefonije.Ovo namerno naglasavam zato sto mi volimo da se poredimo sa zemljama u okruzenju.Prosto me bude sramota kad me rodjaci iz Hrvatske zapitaju kakav ja to net imam kad ne mogu osnovne stvari da radim sa njim,a placam ga ko oni plus sto njima u tu cenu ulazi i max tv,a o brzini da i negovorim.Kad mi klinac kaze da se nervira da mu je net nesto usporio i da skida "samo" 15 MB u minuti ja padnem u komu jer ja to u ovoj zemlji seljaka mogu samo da sanjam ,a da napomenem da zive u nekom selu,a ja na 5 km od skupstine grada Beograda,da da grada Beograda,mogu samo da se slikam.I nije mi jasno kako recimo Makedonija ima tako razvijen internet ,kad citam te komentare bude mi lose,osecam se ko najveci jadnik od svih likova u zemljama bivse juge.Svi koji su se odvoji od nas postizu nesto,a mi tapkamo u mestu,ko je kriv...A da ne pricam kome ovo stanje odgovara,pa sad vise ne mogu ni da "cimnem" sa 50 dinara BRE,nama poznajuci nas mentalitet jedino bi pomoglo kad bi bilo oko 15 mobilnih provajdera i oko 40 provajdera za fiksnu telefoniju.Tako da cisto sumnjiam da ce se sa dva nesto postici,tj. samo hoce da nam zamazu oci,misle da smo mi gradjani veslo sisali,granice nam zatvorene nigde ne idemo pa i ne znamo.Izgubih svu nadu.

Nije mi jasno

pre 14 godina

Da li neko moze da mi objasni zasto u nekim zemljama (kao sto je Srbija) za Telecom usluge postoji takva rigorozna kontrola? Zasto tom delatnoscu ne moze da se bavi svako ko zadovolji neke normalne, propisane uslove ? Zasto hleb moze da prizvodi i prodaje svaki perkar, privatne medicinske usluge moze da pruza svaki lekar, zgrade da gradi moze svaki gradjevinar ali telefonske pozive mogu da prenose samo dva ili tri operatera !? Pa zar to nije cudno ?

Dasa

pre 14 godina

Zašto samo jedan operater? DA, lakše se dogovore dvojica nego trojica, četvorica... Bez više od tri operatera teško da ćemo dobiti niže cene. Na dobitku će biti samo oni koji odlučuju o novom operateru jer će svaki operater njima davati ‚‚prigodne poklone‚‚ tokom odlučivanja.

Igor

pre 14 godina

Lepa vest ukoliko bude nesto povoljno i za korisnike?! Mene interesuje ADSL koji cekam vec 8 meseci a inace sam iz Smed. Palanke pa mislim sta reci, ko da oni meni trebaju da placaju pa n ezele nove korisnike i novce... Nadam se da ce sto se tice bar neta cene ici dole kad dodje 2. operater jer smo najskuplji u Evropi!!!

dr

pre 14 godina

ako nista nek privatizuju telekom da ne bi zaposljavali preko veze,svoje..da ne kazem sta.
valjda ce privatnik to malo drugacije..ili sam ja previse optimistican??

Misko

pre 14 godina

Opet ce da dovedu nekog svog sa kojim ce i dalje da manipulisu i da se dogovaraju o ceni.Ipak se nadam da ce to biti neka strana kompanija koja ce svojim kvalitetom i cenom da nas sve razuveri da ce vec jednom prestati monopolisticki odnos te famozne firme.U zavisnosti ko bude dosao,odmah cu da predjem kod tog operatera jer treba imati sto manje posla sa drzavom koja samo smislja kako da oguli ovaj napaceni narod.
Voleo bih da gresim ali.....

the jack

pre 14 godina

Čekam priključak za adsl 6 meseci na centrali koja ima uslove a gospoda mi svaki drugi dan kažu da ne znaju kada će biti proširenje centrale. Kako su poslovni trebalo je uvesti 5 operatera.

Vuja

pre 14 godina

Pre 2 godine se suskalo da dolazi sbb ,eto jos malo srpskog monopola,znaci nista dobro ,doduse mozda dodje i neki operater sa imenom ,bss ili bsb ,zao mi samo sto ce nasa deca nama prebacivati kada ovi krenu njih da globe ,kako nista nismo ucinili to da sprecimo

jovan

pre 14 godina

Ja mislim da bi ministarka trebala da zna,da u Svedskoj na primer se izbacuju iz upotrebe fiksni telefoni,jer se fiksni brojevi automatski prebacuju na mobilne kartice,tako a za fiksnu telefoniju ne treba uopste prikljucak.Toliko da se zna.
Pozdrav od Jovana iz Svedske

Miluti Mladjenovic

pre 14 godina

Iako Srbija ima bezmalo isto stanovnika kao Švedska, u njoj do juče beše samo jedna poludržavna mobilna telefonija, jedna fiksna telefonija, koja odoleva na ovim prostorima i u svom monopolu, reklo bi se još od vladavine Karadjordjevića.

Što je nacrnje, iako je fiksna telefonija u Srbiji od Aleksandra Bela do danas u rukama države, dakle u MONOpolističkom statusu, njima ni taj povlašćeni status nije pomogao, da istu razvjaju i unapredjuju-viškom dobiti koji su ostvarivali zbog takvog statusa.

Jok, Srbija je jedina zemlja na planeti gde gradjani mole tu kompaniju da im instaliraju PTT-priključak, a ovi to neće namerno da im urade. Može im se.

Svuda u svetu je obrnuto, fiksni operateri su decenijama molili gradjane po raznim Nemačkama, Holandijama, Belgijama, da im daju ne jedan, no sto priključaka ako im trebaju.

Srbija je jedina zemlja na planeti, gde stotine hiljada gradjana ima dvojnika kao ptt-priključak, štaviše čak su mnogi srećni bili do juče što su i takav priključak dobili.

Srbija je jedina zemlja na planeti, gde su gradjani bili u obavezi da obezbede uslove za PTT-priključak i instalaciju, a ne kompanija koja se tim poslom bavi.

Naravno lako im je bilo da se iživjavaju nad sopstvenim gradjanima, kada su imali Kraljevski i Carski monopol, koji vidimo tek od nove godine misle da predaju nekome...Strašnooooo.

Extremno je zanimljivo, kada to čine naše političke i ekonoimske vlastele i velmoži !?

Očito tek tada, kada su već sve razvijene i civilizovane zemlje, gotovo ukinule fiksnu telefoniju, jer je ona prevazidjena i ne treba im uopšte za potrebe stanovništva.

U Nemačkoj recimo gotovo da niko ne koristi fiksnu telefoniju, već čuvene i razne bagatela flert-pakete od mobilnih operatera, gde za samo 40 evra, možete sa celom planetom da pričate koliko vam volja čitav mesec.

U Srbiji za toliko para možete da pričate sa inostranstvom, skoro pola sata...toliko o mega-monopolu, o cenama, o dranju nas korisnika mobilnih i fiksnih telefonskih sistema.

Tragično je, komično je, da takva uboga Srbija, kao jedna od tehnološki nazaostalih zemlja Evrope u Telefoniji i u svemu, gde pola Srbije koristi dvojnike, a mnogi i to ne mogu da dobiju...da ti isti tehnološki tutumraci kupuju telefonije i ostale mobilne kompanije u okruženju... to je za Riplija i rubriku : Verovali ili ne!?

P.S. Hm, videli ste, koliko malena Švedska ima operatera, a ovi naši ovejani i prevejani političari se hvale da će nam uvesti čak još jednog...ko će da se kladi ?

Da će i taj i jedan biti zapravo naš iz Bahama, i to pod kontrolu naše izvršne vlasti, i da će se oni baš lako dogovoriti da taj monopol koriste na dobrobit i jednog i drugog toboš stranog nezavisnog operatera.

Znam ja njih, znam i njihove, a znaju oni i nas...jer da nas nije ovakvih kakvi smo, ne BI ni njih bilo takvih kakvi su.

Amin za one koju veruju Boga, a Kukuuu, za sve Nas koji nikome ne veruju, a pogotovu Bogovima na nebesima i Bogovima na zemlji Srbiji.

Ivan

pre 14 godina

Bez ikakve zelje da komentarisem izjave ministarke osim sto cu reci da se nalupala gluposti, moram da izkritikujem i njeno Ministarstvo i RATEL.

1. RATEL bi trebalo, po definiciji, da bude jedino telo u zemlji koje se bavi telekomunikacijama, tj. Ministarstvo gospodje ministarke ne bi trebalo da postoji ili da se bevi ovom oblascu. Srbija mozda nije jedina zemlja koja ima i Ministarstvo i Agenciju ali je jedina u kojoj Ministarstvo kontrolise rad Agencije. To je i bila jedina zamerka stranih konsultanata kad je donesen zakon o osnivanju Agencije.
2. Valjda bi bilo normalno, zbog ovakvog monopola Telekoma Srbija, da se u fiksnoj telefoniji uvede nesto slicno nemackom modelu, odnosno da postoji firma Telekom koja je vlasnik mreze, infrastrukture, kablova, centrala, itd., ali nema pretplatnike vec samo "velike korisnike" koji su provajderi usluga krajnjim korisnicima i koji kod Telekoma zakupljuju linije pod ravnopravnim uslovima. Tako bismo odmah mogli da na teritoriji Beograda da imamo pet ili deset takvih provajdera, u Uzicu tri ili pet i sl.
3) Slican model bi mogao da se primeni i u mobilnim mrezama cime bi se pojavili i tzv. virtuelni mobilni operatori. Uostalom, kad vec svi pominjete Svedsku, kod njih postoji samo jedna 3G mreza a nju koriste svi operatori.
4) Koliko ce neko da plati takvu licencu aki ne postoji zakon o prenosivisti brojeva medju fiksnim mrezama? Sta to prodajete? Sta je ta licenca - samo papir? Iz kojeg opsega ce se dodeljivati brojevi? Koje su obaveze Telekoma Srbija u pogledu dozvole pristupa novom operatoru sistemima prenosa - radio, zicnim, optickim, kablovskoj kanalizaciji, itd.?

I tako dalje....