Subota, 26.09.2009.

01:15

Trojica vladika napuštaju Sinod?

Na sednici Sinoda SPC, vladike Irinej Bački, Grigorije Hercegovački i Fotije Dalmatinski najavili su ostavke, čime otvaraju pitanje vanrednog sabora, piše Blic.

Izvor: FoNet

Trojica vladika napuštaju Sinod? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

MIladin Subotic

pre 14 godina

Sinod SPC odnosno SPC kao jedan od najvaznijih stubova srpskog naroda, ocigledno ne funkcionise po uobicajenim standardima, poslednjih nekoliko godina. Opsta kriza smisla i zivot bez "kompasa", koji su prisutni vec skoro dve decenije nisu ostavili bez posledica i odnose u crkvenom vrhu. Sustiglo nas je vreme preispitivanja u kom u znatnoj meri "konce vuku" razni ino faktori, ali i vecni antagonizam u srpskom nacionu i nezaobilazne podele na -ove i one. Kako bilo da bilo, stvarnost govori i ukazuje na poslednji poziv i priziv pameti, odnosno nacionalnoj strategiji koja ce pomoci da Srbi vide sebe ocima drugih, i da se vide za 30 godina unapred. Vreme preispitivanja na licnom, na porodicnom, drustvenom i drzavnom planu je bespogovorni imperativ bez koga se dalje ne moze. Odredjivanje prema osnovnim vrednostima mora imati vrhovni karakter i za posledicu osnovne postulate koji se nece menjati od vlasti do vlasti i nece trpeti dnevne kompromise sa glupostima, koje cini aktuelna i sve prethodne vlasti u duzem periodu. Svi relevantni politicki i jos vise naucni i naucno-obrazovni faktori, organi, organizacije i udruzenja konacno moraju da se odrede i da naprave minimum zajednickih interesa u pogledu tako vaznih nacionalnih odrednica kao sto su npr, SPC, cirilica, kulturna bastina u zemlji i rasejanju, srpski jezik, gramatika srpskog jezika, Srpska enciklopedija, zastita srpskih "brendova", nove aplikacije za UNESKO-vu listu Svetske kulturne bastine i molbe za kandidovanje nekih dobara od posebnog znacaja za UNESKO-vu listu "Pamcenje sveta"...
Konacno, moramo se kao pojedinci, a pre svega kao narod jedne organizovane drzave da se odredimo prema svim svojim vrednostima ali istovremeno i evropskim, da se dugorocnije odredimo prema susednim drzavama a posebno prema velikim zemljama i narodima (Rusija, Nemacka, Kina, Francuska,Indija, Italija i Engleska). Mnoga privremena resenja postala su trajna, mnoge medjunarodne relacije ostale su nedorecene s nase strane, mnogo ideje koje vuku "zemlje prvog reda" prosle su pored nas ili je izostao nas pravovremeni odgovor,,, O svemu pobrojanom i SPC treba da kaze svoj stav, ali i svi drugi relevantni i vitalni drustveni i drzavni cinioci treba da kazu svoj stav o ulozi SPC u savremenoj Srbiji. Apsolutna nezavisnost bilo koga od njih je (ili ce biti) stetna po buducnost srpskog nacionalnog korpusa, a time i svaku pojedinacnu buducnost. XX vek je pokazao da je sasvim normalno sto drzave i pojedinci koji ih vode, menjaju svoje misljenje. Naravno, ne svakodnevno, ali se povremeno odredjuju prema dogadjajima iz blize ili dalje proslosti, prema "saveznicima", prema pobedjenima, tadasnjim neprijateljima, prema nekada odbacenim teorijama i verovanjima odnosno ubedjenjima... Moramo svakodnevno uciti da sebe vidimo ocima drugih. I SPC se menjala, koliko-toliko, svih ovih poslednjih decenija. I nuzno ce morati da ucini napor za dalje promene, male pomake kako bi ostala u "sadejstvu sa narodom". Svim clanovima Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC zelim mnogo hrabrosti i mnogo mudrosti, najbolje kompase i najbolje odluke u korist zajednicke buducnosti.

gradjanin

pre 14 godina

Kamo srece da vidimo ledja raznim Amfilohijima, Filaretima, i ostalim cudnim imenima.
U SPC a pogotovu u Evropi i SAD ima jako puno obrazovanih svestenih lica koja zive i misle u REALNOM vremenu. Mladi narastaj treba da vlada Crkvom.

bravo

pre 14 godina

AMFILOHIJE, ajde, iako radim za tebe, idi covece, i pusti MOJU SRPSKU ej bre SRPSKU crkvu nekom SRBINU, . I sve tvoje cojstvom jake odvedi zajedno sa tobom. Srpska Crkva za SRPSKI NAROD, NAROD NE POLITICARE, politikantu li jedan gresni.

Amfilohije, budes li TI patrijah...neka nam je BOG upomoc

pravi vernik

pre 14 godina

I Rece Gospod "ne sudi da ti ne bi sudili", i kako Amfilohije osudi homoseksualce koje je Bog stvorio i kome je jedinome da sudi o tim stvarima, te se nadje ko ce da osudi Amfilohija i to mnogo, mnogo brzo. Gospod je u ovom slucaju brzo reagovao, nemam sta da dodam.

Petar

pre 14 godina

Да ли ће Бог опростити Амфилохију, Пахомију и сличним владикама ово што урадише????????

NS

pre 14 godina

Po čemu je to Irinej pozitivac a Amfilohije negativac?! Po meni je to sukom među dvojicom negativaca. Identična stvar kao sukob Nikolića i Šešelja.

akademac

pre 14 godina

Posle osvescivanja pojedinaca u SPC mozemo li to da ocekujemo i od pojedinaca u SANU? Onda bi mogli da kazemo da smo se kao drustvo mrdnuli sa mrtve tacke.

građanin

pre 14 godina

Ja sam uvek govorio da je taj Amfilohije opasan samodržac i političar, voli vlast više nego leba da jede ,a samo donosi nevolje i seje sukobe gde god se pojavi.

Hriscanka DA - sve drugo NE!

pre 14 godina

Sta je jos trebalo da se dogodi da se Amfilohiju jenom kaze: DOSTA VISE! Uopste ne zelim da budem "veci katolik od Pape", ali mislim da je jako dobro da Sinod, kao predstavnik Pravoslavne crkve, stane na put blago receno, radikalnom Amfilohiju. Njegovo ponasanje i izjave uveliko su doprinele onome sto se Pravoslavnoj crkvi desava u Crnoj Gori. Istine radi, bas me briga sta je u Crnoj Gori. Ali, moja unuka je u I razredu krenula na veronauku i potpuno sam bila nesrecna zbog te cinjenice, ne zato sto nisam hriscanin, nego zato sto zivim u strahu da ce biti ucena na nacin i principima kako Amfilohije gleda na stvari. Volela bih da moje dete uci veronauku na nacin da upozna ONO ISKONSKO sto pise u Bibliji, bez ovih strasnih primesa koje truju nasu mladez. Pravi hriscani ma koje nacije i vere bili trebalo bi da su tolerantni, a ne da budu orudje u rukama svestenih lica koja ce ih uciti da su bas oni pravi, a ostali neprijatelji. Ne bih da moje dete postane novo orudje u rukama onih "popova" koji su vrlo sofisticirano pozivali na rat, krvoprolice i ksenofobiju.
Upucujem svako postovanje Irineju Bulovicu, zato sto ga znam jos iz Gimnazije u Somboru u koju smo zajedno isli. Nadam se da ce nasa Crkva, sada kada ima dobru priliku, zaista opravdati poverenje brojnih vernika koji samo zele miran i posten zivot medju svim gradjanima Srbije. Inace bi se ostvarile moje najcrnje slutnje da od mladih generacija Crkva pravi svoje "jurisnike". Najzad, ja stvari gledam, s obzirom na to sto sam medju raznim gej likovima imala dobre kolege i nekakav posten svet, pritom pravoslavce po svom opredeljenju - slavili su svoje slave, postili, postovali svako crveno slovo u kalendaru (mada oni nisu imali zelju za javnim manifestacijama svog privatnog opredeljenja), da je ZADATAK CRKVE da sve njih ne odbacuje, nego ih smatra svojim vernicima, kakvi oni i jesu, a da, koliko moze i ako moze bez prisile, utice na njih u samo najboljim namerama. Naravno da sada ne govorim o ekstremnim grupama ni jedne orijentacije - od gej do onih koji sebe nazivaju nacionalnim zastitnicima, tako sto ce po ulicama praviti nerede ili, ne dao Bog, povredjivati neke druge. Po mom shvatanju dobar hriscanin i vernik svakojakog opredeljenja, bio on muslimanske, jevrejske ili koje god vere, najpre treba da bude tolerantan i miroljubiv prema drugima, a time ce biti iskren i pravi vernik svoje vere.
Amfilohije nije onaj u koga verujem da to moze pratiti, kao ni oni ekstremisti iz redova drugih veroispovesti. Zato sam srecna ako se moc ovog coveka svede u realne okvire. Najzad, vec decenijama nas nas Patrijarh Pavle uci necemu sto se kosi sa ovako radikalnom gledanju kakvo nam propoveda Amfilohije. Verujem da ce nasa Pravoslavna crkva naci snage da se odupre onima u svojim redovima koji nude netoleranciju, mrznju i krv. Zbog takvih vec odavno ne posecujem crkvu i resila sam da moj odnos sa Bogom bude vrlo direktan, bez posrednika.

Crnogorac

pre 14 godina

Amfilohiju tj.Ristu Radovicu je uspjelo da podijeli pravoslavni narod u Crnoj Gori a to pokusava i kod Vas. Samo da njega nije u Crnoj Gori nikom ne bi padalo na pamet da osniva Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu.

Marko

pre 14 godina

Sta!? Kako se sinod napusta? Pa nije to politicka partija! Valjda? Bolje da odu na Kosovo i spasavaju duhovno svoj narod nego sto se igraju politike.

Goran

pre 14 godina

Nije ovo borba za vlast kako izgleda neupućenim i džangrizavim članovima našeg društva. Ovo je jedina lepa vest iz Sinoda već duže vremena. Obzirom ko se pobunio i protiv koga, možemo samo da kažemo Amin i da očekujemo preporod naše Crkve. Jednog takvog smo najurili pre 1000 godina, možemo i sad. Svaka čast Vladikama, u vas trojicu verujem jer imate i duha i intelekta za razliku od onog ...

Marko

pre 14 godina

Prema Blic-u, Amfilohiju zameraju jer je izmedju ostalog zaposlio celokupno rukovodstvo ultradesnicarske organizacije Dveri pa ispada da je stav te organizacije stav SPC.

Zoran

pre 14 godina

Gospodin Risto Radovic, Mitropolit Amfilohije, vec godinama radi protiv interesa drzave Srbije, samim tim automatizmom i protiv naroda koji u istoj zive. Ako je to istina da je radio na tome da se spreci dolazak Predsednika Rusije u posetu Srbiji, ja licno verujem u to. http://www.blic.rs/drustvo.php?id=112542 Ovo je vrhunac srama i samovolje Riste Radovica od Zoranove sahrane pa sve do sada. Svi mi znamo da on suruje sa Vojom Kostunicom i na to ima pravo, ali onda nema pravo da uzurpira vlast u SPC. Neka radi sta hoce kao privatno lice. Sramota za SPC i jos veca sramota za Srbiju da ima ovakve intelektualce...

Simonida

pre 14 godina

Svaka čast, napokon...... i Amfilohiju dogoreva... i nešto se giba.
Borba dobra protiv zla otpočela je na našim prostorima nedavno.

justinovac

pre 14 godina

Spašavaju duše. Amfilohije je ionako privatizovao crkvu...(videla žaba...) Crkva je naša zaboravila šta je crkvena bolnica, crkveno sirotište i crkvena kuhinja. Naša crkvena lica, čast izuzecima, uglavnom vode politiku 'nebeske srbije' i voze sjajne automobile. Vernik jesam ali ovakvoj crkvi ne pripadam.

Pravoveran

pre 14 godina

Ponasanje crkvenih vodja nam je uvek bilo primer i uzor; pa kako oni svoje sporove resavaju sa krotoscu i poniznoscu, u duhu bratske hriscanske ljubavi, kao sto kaze apostol Pavle, cineci jedan druguga cascu visim od sebe, tako i mi ugledajuci se na njih ima da uznapredujemo do nebeskih visina. Taman posla da imamo neke druge uzore, kakve na primer ima dekadentan Zapad. Ne odricimo se nasih korena i nase vere, jer bez njih ne bismo nikada postali ono sto smo postali; i mi smo primer drugima u svetu kako se resavaju sukobi, jer sami imamo visoke uzore pred sobom. Blago nama.

Vernik

pre 14 godina

Amfilohije je zlo za SPC. Jos od vremena politickog govora na sahrani Dr Zorana Djindjica pa do raznih samostalnih saopstenja. Umislio covek da je patrijarh. Ima mnogo pametnijih vladika od njega

beca

pre 14 godina

E,je li, konacno, svima jasno kakva je ta druzina? Takvo ponasanje je natjeralo narod da u potpunosti odvoji Svevisnjeg od vjerskih objekata. Postali su politicari, soumeni, agresori, grabezljivci, pohotnici... Nazalost, sa malo izuzetaka.

Nemoguće!

pre 14 godina

Ne mogu da verujem da se poglavnici Srpske Pravoslavne Crkve svadjaju!? Pa ko će da duhovno vodi ovaj zabludeli narod?
More, sve njih treba na radnu akciju.

Mr.X

pre 14 godina

Grigorije je čovjek vjere i mira, a ne politike i rata kao Amfilohije. Amfilohije jer najveće zlo za srpski narod na prostrima CG a u ratu Hercegovine.

Jefimija blagomilja

pre 14 godina

SPC je SPeCijalni slucaj vec odavno. Novo vreme oni ne preopoznaju, i ne znaju da ga koriste. Zabetonirani i okruzeni neprozirnim zidovima, ne vide ovo nadiruce i nadolazece svetlo iz Evrope, koje nas preplavljuje.

London

pre 14 godina

Nadam se da je ovo početak kraja ovakve nazadne organizacije kakva je trenutno SPC. Ovo nije 8. vek, ljudi više ne idu u crkve da bi im se objasnilo zašto napolju grmi, popovi ne mogu da budu više izvan modernog sveta... ako to shvate, SPC će imati nekakvu ulogu u Srbiji u budućnosti, ako ne onda će SPC, na žalost verovatno zajedno sa Srbijom, tonuti sve dublje.

Martin,Pirot

pre 14 godina

Bilo je i vrme, ima i u SPC cestitih i postenih ljudi, steta sto su cekali dosad ali nikad nije kasno. Vase je da sirite ljubav a ne mrznju, Amfilohije ce da dovede do rascepa u SPC, videcete!

Evropska Srbija

pre 14 godina

Ajmo Gospodo Vladike , budite junaci , napustite ta mesta i iznesite sve ono sto mnogi znaju.
Otvorite oci neupucenom Srpskom narodu ko je Risto Radovic alijas Amfilohije.
Recite o tokovima novca i kome na ruke crkva vraca donacije koje se uplacuju.
Budite junaci i recite u cije ime je crkva zloupotrebljavana dve decenije i zarad cijih interesa.
Budite junaci sada i recite otvoreno o materijalnom statusu pojednih iz SPC.
Znam da vas sve boli ako ste cestiti sto sve gledate sta se desava u SPC , ali gradjani Srbije zasluzuju da konacno saznaju punu istinu o svemu tome.
Samo istinom cemo modernizovati crkvu onakva kakva treba biti i kakvu zaista sazluzuje Srpski narod.
Samo istinom ce se otvoriti oci narodu i samo istinom ce taj narod konacno shvatiti sta se sve desavalo u proslosti .
Samo istinom cemo pokrenuti Srbiju sa mrtve tacke ka EU i otrgnusti je od sve jaceg zagrljaja nadolazece gubernije.
S postovanjem i Verom da cete imati snage da kazete istinu.

Evropska Srbija

pre 14 godina

Ajmo Gospodo Vladike , budite junaci , napustite ta mesta i iznesite sve ono sto mnogi znaju.
Otvorite oci neupucenom Srpskom narodu ko je Risto Radovic alijas Amfilohije.
Recite o tokovima novca i kome na ruke crkva vraca donacije koje se uplacuju.
Budite junaci i recite u cije ime je crkva zloupotrebljavana dve decenije i zarad cijih interesa.
Budite junaci sada i recite otvoreno o materijalnom statusu pojednih iz SPC.
Znam da vas sve boli ako ste cestiti sto sve gledate sta se desava u SPC , ali gradjani Srbije zasluzuju da konacno saznaju punu istinu o svemu tome.
Samo istinom cemo modernizovati crkvu onakva kakva treba biti i kakvu zaista sazluzuje Srpski narod.
Samo istinom ce se otvoriti oci narodu i samo istinom ce taj narod konacno shvatiti sta se sve desavalo u proslosti .
Samo istinom cemo pokrenuti Srbiju sa mrtve tacke ka EU i otrgnusti je od sve jaceg zagrljaja nadolazece gubernije.
S postovanjem i Verom da cete imati snage da kazete istinu.

London

pre 14 godina

Nadam se da je ovo početak kraja ovakve nazadne organizacije kakva je trenutno SPC. Ovo nije 8. vek, ljudi više ne idu u crkve da bi im se objasnilo zašto napolju grmi, popovi ne mogu da budu više izvan modernog sveta... ako to shvate, SPC će imati nekakvu ulogu u Srbiji u budućnosti, ako ne onda će SPC, na žalost verovatno zajedno sa Srbijom, tonuti sve dublje.

Marko

pre 14 godina

Prema Blic-u, Amfilohiju zameraju jer je izmedju ostalog zaposlio celokupno rukovodstvo ultradesnicarske organizacije Dveri pa ispada da je stav te organizacije stav SPC.

Martin,Pirot

pre 14 godina

Bilo je i vrme, ima i u SPC cestitih i postenih ljudi, steta sto su cekali dosad ali nikad nije kasno. Vase je da sirite ljubav a ne mrznju, Amfilohije ce da dovede do rascepa u SPC, videcete!

Crnogorac

pre 14 godina

Amfilohiju tj.Ristu Radovicu je uspjelo da podijeli pravoslavni narod u Crnoj Gori a to pokusava i kod Vas. Samo da njega nije u Crnoj Gori nikom ne bi padalo na pamet da osniva Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu.

justinovac

pre 14 godina

Spašavaju duše. Amfilohije je ionako privatizovao crkvu...(videla žaba...) Crkva je naša zaboravila šta je crkvena bolnica, crkveno sirotište i crkvena kuhinja. Naša crkvena lica, čast izuzecima, uglavnom vode politiku 'nebeske srbije' i voze sjajne automobile. Vernik jesam ali ovakvoj crkvi ne pripadam.

građanin

pre 14 godina

Ja sam uvek govorio da je taj Amfilohije opasan samodržac i političar, voli vlast više nego leba da jede ,a samo donosi nevolje i seje sukobe gde god se pojavi.

NS

pre 14 godina

Po čemu je to Irinej pozitivac a Amfilohije negativac?! Po meni je to sukom među dvojicom negativaca. Identična stvar kao sukob Nikolića i Šešelja.

Mr.X

pre 14 godina

Grigorije je čovjek vjere i mira, a ne politike i rata kao Amfilohije. Amfilohije jer najveće zlo za srpski narod na prostrima CG a u ratu Hercegovine.

Vernik

pre 14 godina

Amfilohije je zlo za SPC. Jos od vremena politickog govora na sahrani Dr Zorana Djindjica pa do raznih samostalnih saopstenja. Umislio covek da je patrijarh. Ima mnogo pametnijih vladika od njega

Hriscanka DA - sve drugo NE!

pre 14 godina

Sta je jos trebalo da se dogodi da se Amfilohiju jenom kaze: DOSTA VISE! Uopste ne zelim da budem "veci katolik od Pape", ali mislim da je jako dobro da Sinod, kao predstavnik Pravoslavne crkve, stane na put blago receno, radikalnom Amfilohiju. Njegovo ponasanje i izjave uveliko su doprinele onome sto se Pravoslavnoj crkvi desava u Crnoj Gori. Istine radi, bas me briga sta je u Crnoj Gori. Ali, moja unuka je u I razredu krenula na veronauku i potpuno sam bila nesrecna zbog te cinjenice, ne zato sto nisam hriscanin, nego zato sto zivim u strahu da ce biti ucena na nacin i principima kako Amfilohije gleda na stvari. Volela bih da moje dete uci veronauku na nacin da upozna ONO ISKONSKO sto pise u Bibliji, bez ovih strasnih primesa koje truju nasu mladez. Pravi hriscani ma koje nacije i vere bili trebalo bi da su tolerantni, a ne da budu orudje u rukama svestenih lica koja ce ih uciti da su bas oni pravi, a ostali neprijatelji. Ne bih da moje dete postane novo orudje u rukama onih "popova" koji su vrlo sofisticirano pozivali na rat, krvoprolice i ksenofobiju.
Upucujem svako postovanje Irineju Bulovicu, zato sto ga znam jos iz Gimnazije u Somboru u koju smo zajedno isli. Nadam se da ce nasa Crkva, sada kada ima dobru priliku, zaista opravdati poverenje brojnih vernika koji samo zele miran i posten zivot medju svim gradjanima Srbije. Inace bi se ostvarile moje najcrnje slutnje da od mladih generacija Crkva pravi svoje "jurisnike". Najzad, ja stvari gledam, s obzirom na to sto sam medju raznim gej likovima imala dobre kolege i nekakav posten svet, pritom pravoslavce po svom opredeljenju - slavili su svoje slave, postili, postovali svako crveno slovo u kalendaru (mada oni nisu imali zelju za javnim manifestacijama svog privatnog opredeljenja), da je ZADATAK CRKVE da sve njih ne odbacuje, nego ih smatra svojim vernicima, kakvi oni i jesu, a da, koliko moze i ako moze bez prisile, utice na njih u samo najboljim namerama. Naravno da sada ne govorim o ekstremnim grupama ni jedne orijentacije - od gej do onih koji sebe nazivaju nacionalnim zastitnicima, tako sto ce po ulicama praviti nerede ili, ne dao Bog, povredjivati neke druge. Po mom shvatanju dobar hriscanin i vernik svakojakog opredeljenja, bio on muslimanske, jevrejske ili koje god vere, najpre treba da bude tolerantan i miroljubiv prema drugima, a time ce biti iskren i pravi vernik svoje vere.
Amfilohije nije onaj u koga verujem da to moze pratiti, kao ni oni ekstremisti iz redova drugih veroispovesti. Zato sam srecna ako se moc ovog coveka svede u realne okvire. Najzad, vec decenijama nas nas Patrijarh Pavle uci necemu sto se kosi sa ovako radikalnom gledanju kakvo nam propoveda Amfilohije. Verujem da ce nasa Pravoslavna crkva naci snage da se odupre onima u svojim redovima koji nude netoleranciju, mrznju i krv. Zbog takvih vec odavno ne posecujem crkvu i resila sam da moj odnos sa Bogom bude vrlo direktan, bez posrednika.

Zoran

pre 14 godina

Gospodin Risto Radovic, Mitropolit Amfilohije, vec godinama radi protiv interesa drzave Srbije, samim tim automatizmom i protiv naroda koji u istoj zive. Ako je to istina da je radio na tome da se spreci dolazak Predsednika Rusije u posetu Srbiji, ja licno verujem u to. http://www.blic.rs/drustvo.php?id=112542 Ovo je vrhunac srama i samovolje Riste Radovica od Zoranove sahrane pa sve do sada. Svi mi znamo da on suruje sa Vojom Kostunicom i na to ima pravo, ali onda nema pravo da uzurpira vlast u SPC. Neka radi sta hoce kao privatno lice. Sramota za SPC i jos veca sramota za Srbiju da ima ovakve intelektualce...

akademac

pre 14 godina

Posle osvescivanja pojedinaca u SPC mozemo li to da ocekujemo i od pojedinaca u SANU? Onda bi mogli da kazemo da smo se kao drustvo mrdnuli sa mrtve tacke.

Jefimija blagomilja

pre 14 godina

SPC je SPeCijalni slucaj vec odavno. Novo vreme oni ne preopoznaju, i ne znaju da ga koriste. Zabetonirani i okruzeni neprozirnim zidovima, ne vide ovo nadiruce i nadolazece svetlo iz Evrope, koje nas preplavljuje.

Goran

pre 14 godina

Nije ovo borba za vlast kako izgleda neupućenim i džangrizavim članovima našeg društva. Ovo je jedina lepa vest iz Sinoda već duže vremena. Obzirom ko se pobunio i protiv koga, možemo samo da kažemo Amin i da očekujemo preporod naše Crkve. Jednog takvog smo najurili pre 1000 godina, možemo i sad. Svaka čast Vladikama, u vas trojicu verujem jer imate i duha i intelekta za razliku od onog ...

Simonida

pre 14 godina

Svaka čast, napokon...... i Amfilohiju dogoreva... i nešto se giba.
Borba dobra protiv zla otpočela je na našim prostorima nedavno.

MIladin Subotic

pre 14 godina

Sinod SPC odnosno SPC kao jedan od najvaznijih stubova srpskog naroda, ocigledno ne funkcionise po uobicajenim standardima, poslednjih nekoliko godina. Opsta kriza smisla i zivot bez "kompasa", koji su prisutni vec skoro dve decenije nisu ostavili bez posledica i odnose u crkvenom vrhu. Sustiglo nas je vreme preispitivanja u kom u znatnoj meri "konce vuku" razni ino faktori, ali i vecni antagonizam u srpskom nacionu i nezaobilazne podele na -ove i one. Kako bilo da bilo, stvarnost govori i ukazuje na poslednji poziv i priziv pameti, odnosno nacionalnoj strategiji koja ce pomoci da Srbi vide sebe ocima drugih, i da se vide za 30 godina unapred. Vreme preispitivanja na licnom, na porodicnom, drustvenom i drzavnom planu je bespogovorni imperativ bez koga se dalje ne moze. Odredjivanje prema osnovnim vrednostima mora imati vrhovni karakter i za posledicu osnovne postulate koji se nece menjati od vlasti do vlasti i nece trpeti dnevne kompromise sa glupostima, koje cini aktuelna i sve prethodne vlasti u duzem periodu. Svi relevantni politicki i jos vise naucni i naucno-obrazovni faktori, organi, organizacije i udruzenja konacno moraju da se odrede i da naprave minimum zajednickih interesa u pogledu tako vaznih nacionalnih odrednica kao sto su npr, SPC, cirilica, kulturna bastina u zemlji i rasejanju, srpski jezik, gramatika srpskog jezika, Srpska enciklopedija, zastita srpskih "brendova", nove aplikacije za UNESKO-vu listu Svetske kulturne bastine i molbe za kandidovanje nekih dobara od posebnog znacaja za UNESKO-vu listu "Pamcenje sveta"...
Konacno, moramo se kao pojedinci, a pre svega kao narod jedne organizovane drzave da se odredimo prema svim svojim vrednostima ali istovremeno i evropskim, da se dugorocnije odredimo prema susednim drzavama a posebno prema velikim zemljama i narodima (Rusija, Nemacka, Kina, Francuska,Indija, Italija i Engleska). Mnoga privremena resenja postala su trajna, mnoge medjunarodne relacije ostale su nedorecene s nase strane, mnogo ideje koje vuku "zemlje prvog reda" prosle su pored nas ili je izostao nas pravovremeni odgovor,,, O svemu pobrojanom i SPC treba da kaze svoj stav, ali i svi drugi relevantni i vitalni drustveni i drzavni cinioci treba da kazu svoj stav o ulozi SPC u savremenoj Srbiji. Apsolutna nezavisnost bilo koga od njih je (ili ce biti) stetna po buducnost srpskog nacionalnog korpusa, a time i svaku pojedinacnu buducnost. XX vek je pokazao da je sasvim normalno sto drzave i pojedinci koji ih vode, menjaju svoje misljenje. Naravno, ne svakodnevno, ali se povremeno odredjuju prema dogadjajima iz blize ili dalje proslosti, prema "saveznicima", prema pobedjenima, tadasnjim neprijateljima, prema nekada odbacenim teorijama i verovanjima odnosno ubedjenjima... Moramo svakodnevno uciti da sebe vidimo ocima drugih. I SPC se menjala, koliko-toliko, svih ovih poslednjih decenija. I nuzno ce morati da ucini napor za dalje promene, male pomake kako bi ostala u "sadejstvu sa narodom". Svim clanovima Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC zelim mnogo hrabrosti i mnogo mudrosti, najbolje kompase i najbolje odluke u korist zajednicke buducnosti.

beca

pre 14 godina

E,je li, konacno, svima jasno kakva je ta druzina? Takvo ponasanje je natjeralo narod da u potpunosti odvoji Svevisnjeg od vjerskih objekata. Postali su politicari, soumeni, agresori, grabezljivci, pohotnici... Nazalost, sa malo izuzetaka.

Marko

pre 14 godina

Sta!? Kako se sinod napusta? Pa nije to politicka partija! Valjda? Bolje da odu na Kosovo i spasavaju duhovno svoj narod nego sto se igraju politike.

Petar

pre 14 godina

Да ли ће Бог опростити Амфилохију, Пахомију и сличним владикама ово што урадише????????

pravi vernik

pre 14 godina

I Rece Gospod "ne sudi da ti ne bi sudili", i kako Amfilohije osudi homoseksualce koje je Bog stvorio i kome je jedinome da sudi o tim stvarima, te se nadje ko ce da osudi Amfilohija i to mnogo, mnogo brzo. Gospod je u ovom slucaju brzo reagovao, nemam sta da dodam.

bravo

pre 14 godina

AMFILOHIJE, ajde, iako radim za tebe, idi covece, i pusti MOJU SRPSKU ej bre SRPSKU crkvu nekom SRBINU, . I sve tvoje cojstvom jake odvedi zajedno sa tobom. Srpska Crkva za SRPSKI NAROD, NAROD NE POLITICARE, politikantu li jedan gresni.

Amfilohije, budes li TI patrijah...neka nam je BOG upomoc

Nemoguće!

pre 14 godina

Ne mogu da verujem da se poglavnici Srpske Pravoslavne Crkve svadjaju!? Pa ko će da duhovno vodi ovaj zabludeli narod?
More, sve njih treba na radnu akciju.

gradjanin

pre 14 godina

Kamo srece da vidimo ledja raznim Amfilohijima, Filaretima, i ostalim cudnim imenima.
U SPC a pogotovu u Evropi i SAD ima jako puno obrazovanih svestenih lica koja zive i misle u REALNOM vremenu. Mladi narastaj treba da vlada Crkvom.

Pravoveran

pre 14 godina

Ponasanje crkvenih vodja nam je uvek bilo primer i uzor; pa kako oni svoje sporove resavaju sa krotoscu i poniznoscu, u duhu bratske hriscanske ljubavi, kao sto kaze apostol Pavle, cineci jedan druguga cascu visim od sebe, tako i mi ugledajuci se na njih ima da uznapredujemo do nebeskih visina. Taman posla da imamo neke druge uzore, kakve na primer ima dekadentan Zapad. Ne odricimo se nasih korena i nase vere, jer bez njih ne bismo nikada postali ono sto smo postali; i mi smo primer drugima u svetu kako se resavaju sukobi, jer sami imamo visoke uzore pred sobom. Blago nama.

London

pre 14 godina

Nadam se da je ovo početak kraja ovakve nazadne organizacije kakva je trenutno SPC. Ovo nije 8. vek, ljudi više ne idu u crkve da bi im se objasnilo zašto napolju grmi, popovi ne mogu da budu više izvan modernog sveta... ako to shvate, SPC će imati nekakvu ulogu u Srbiji u budućnosti, ako ne onda će SPC, na žalost verovatno zajedno sa Srbijom, tonuti sve dublje.

Marko

pre 14 godina

Sta!? Kako se sinod napusta? Pa nije to politicka partija! Valjda? Bolje da odu na Kosovo i spasavaju duhovno svoj narod nego sto se igraju politike.

Evropska Srbija

pre 14 godina

Ajmo Gospodo Vladike , budite junaci , napustite ta mesta i iznesite sve ono sto mnogi znaju.
Otvorite oci neupucenom Srpskom narodu ko je Risto Radovic alijas Amfilohije.
Recite o tokovima novca i kome na ruke crkva vraca donacije koje se uplacuju.
Budite junaci i recite u cije ime je crkva zloupotrebljavana dve decenije i zarad cijih interesa.
Budite junaci sada i recite otvoreno o materijalnom statusu pojednih iz SPC.
Znam da vas sve boli ako ste cestiti sto sve gledate sta se desava u SPC , ali gradjani Srbije zasluzuju da konacno saznaju punu istinu o svemu tome.
Samo istinom cemo modernizovati crkvu onakva kakva treba biti i kakvu zaista sazluzuje Srpski narod.
Samo istinom ce se otvoriti oci narodu i samo istinom ce taj narod konacno shvatiti sta se sve desavalo u proslosti .
Samo istinom cemo pokrenuti Srbiju sa mrtve tacke ka EU i otrgnusti je od sve jaceg zagrljaja nadolazece gubernije.
S postovanjem i Verom da cete imati snage da kazete istinu.

Martin,Pirot

pre 14 godina

Bilo je i vrme, ima i u SPC cestitih i postenih ljudi, steta sto su cekali dosad ali nikad nije kasno. Vase je da sirite ljubav a ne mrznju, Amfilohije ce da dovede do rascepa u SPC, videcete!

Jefimija blagomilja

pre 14 godina

SPC je SPeCijalni slucaj vec odavno. Novo vreme oni ne preopoznaju, i ne znaju da ga koriste. Zabetonirani i okruzeni neprozirnim zidovima, ne vide ovo nadiruce i nadolazece svetlo iz Evrope, koje nas preplavljuje.

Crnogorac

pre 14 godina

Amfilohiju tj.Ristu Radovicu je uspjelo da podijeli pravoslavni narod u Crnoj Gori a to pokusava i kod Vas. Samo da njega nije u Crnoj Gori nikom ne bi padalo na pamet da osniva Crnogorsku Pravoslavnu Crkvu.

pravi vernik

pre 14 godina

I Rece Gospod "ne sudi da ti ne bi sudili", i kako Amfilohije osudi homoseksualce koje je Bog stvorio i kome je jedinome da sudi o tim stvarima, te se nadje ko ce da osudi Amfilohija i to mnogo, mnogo brzo. Gospod je u ovom slucaju brzo reagovao, nemam sta da dodam.

bravo

pre 14 godina

AMFILOHIJE, ajde, iako radim za tebe, idi covece, i pusti MOJU SRPSKU ej bre SRPSKU crkvu nekom SRBINU, . I sve tvoje cojstvom jake odvedi zajedno sa tobom. Srpska Crkva za SRPSKI NAROD, NAROD NE POLITICARE, politikantu li jedan gresni.

Amfilohije, budes li TI patrijah...neka nam je BOG upomoc

NS

pre 14 godina

Po čemu je to Irinej pozitivac a Amfilohije negativac?! Po meni je to sukom među dvojicom negativaca. Identična stvar kao sukob Nikolića i Šešelja.

Pravoveran

pre 14 godina

Ponasanje crkvenih vodja nam je uvek bilo primer i uzor; pa kako oni svoje sporove resavaju sa krotoscu i poniznoscu, u duhu bratske hriscanske ljubavi, kao sto kaze apostol Pavle, cineci jedan druguga cascu visim od sebe, tako i mi ugledajuci se na njih ima da uznapredujemo do nebeskih visina. Taman posla da imamo neke druge uzore, kakve na primer ima dekadentan Zapad. Ne odricimo se nasih korena i nase vere, jer bez njih ne bismo nikada postali ono sto smo postali; i mi smo primer drugima u svetu kako se resavaju sukobi, jer sami imamo visoke uzore pred sobom. Blago nama.

Marko

pre 14 godina

Prema Blic-u, Amfilohiju zameraju jer je izmedju ostalog zaposlio celokupno rukovodstvo ultradesnicarske organizacije Dveri pa ispada da je stav te organizacije stav SPC.

građanin

pre 14 godina

Ja sam uvek govorio da je taj Amfilohije opasan samodržac i političar, voli vlast više nego leba da jede ,a samo donosi nevolje i seje sukobe gde god se pojavi.

akademac

pre 14 godina

Posle osvescivanja pojedinaca u SPC mozemo li to da ocekujemo i od pojedinaca u SANU? Onda bi mogli da kazemo da smo se kao drustvo mrdnuli sa mrtve tacke.

Hriscanka DA - sve drugo NE!

pre 14 godina

Sta je jos trebalo da se dogodi da se Amfilohiju jenom kaze: DOSTA VISE! Uopste ne zelim da budem "veci katolik od Pape", ali mislim da je jako dobro da Sinod, kao predstavnik Pravoslavne crkve, stane na put blago receno, radikalnom Amfilohiju. Njegovo ponasanje i izjave uveliko su doprinele onome sto se Pravoslavnoj crkvi desava u Crnoj Gori. Istine radi, bas me briga sta je u Crnoj Gori. Ali, moja unuka je u I razredu krenula na veronauku i potpuno sam bila nesrecna zbog te cinjenice, ne zato sto nisam hriscanin, nego zato sto zivim u strahu da ce biti ucena na nacin i principima kako Amfilohije gleda na stvari. Volela bih da moje dete uci veronauku na nacin da upozna ONO ISKONSKO sto pise u Bibliji, bez ovih strasnih primesa koje truju nasu mladez. Pravi hriscani ma koje nacije i vere bili trebalo bi da su tolerantni, a ne da budu orudje u rukama svestenih lica koja ce ih uciti da su bas oni pravi, a ostali neprijatelji. Ne bih da moje dete postane novo orudje u rukama onih "popova" koji su vrlo sofisticirano pozivali na rat, krvoprolice i ksenofobiju.
Upucujem svako postovanje Irineju Bulovicu, zato sto ga znam jos iz Gimnazije u Somboru u koju smo zajedno isli. Nadam se da ce nasa Crkva, sada kada ima dobru priliku, zaista opravdati poverenje brojnih vernika koji samo zele miran i posten zivot medju svim gradjanima Srbije. Inace bi se ostvarile moje najcrnje slutnje da od mladih generacija Crkva pravi svoje "jurisnike". Najzad, ja stvari gledam, s obzirom na to sto sam medju raznim gej likovima imala dobre kolege i nekakav posten svet, pritom pravoslavce po svom opredeljenju - slavili su svoje slave, postili, postovali svako crveno slovo u kalendaru (mada oni nisu imali zelju za javnim manifestacijama svog privatnog opredeljenja), da je ZADATAK CRKVE da sve njih ne odbacuje, nego ih smatra svojim vernicima, kakvi oni i jesu, a da, koliko moze i ako moze bez prisile, utice na njih u samo najboljim namerama. Naravno da sada ne govorim o ekstremnim grupama ni jedne orijentacije - od gej do onih koji sebe nazivaju nacionalnim zastitnicima, tako sto ce po ulicama praviti nerede ili, ne dao Bog, povredjivati neke druge. Po mom shvatanju dobar hriscanin i vernik svakojakog opredeljenja, bio on muslimanske, jevrejske ili koje god vere, najpre treba da bude tolerantan i miroljubiv prema drugima, a time ce biti iskren i pravi vernik svoje vere.
Amfilohije nije onaj u koga verujem da to moze pratiti, kao ni oni ekstremisti iz redova drugih veroispovesti. Zato sam srecna ako se moc ovog coveka svede u realne okvire. Najzad, vec decenijama nas nas Patrijarh Pavle uci necemu sto se kosi sa ovako radikalnom gledanju kakvo nam propoveda Amfilohije. Verujem da ce nasa Pravoslavna crkva naci snage da se odupre onima u svojim redovima koji nude netoleranciju, mrznju i krv. Zbog takvih vec odavno ne posecujem crkvu i resila sam da moj odnos sa Bogom bude vrlo direktan, bez posrednika.

Mr.X

pre 14 godina

Grigorije je čovjek vjere i mira, a ne politike i rata kao Amfilohije. Amfilohije jer najveće zlo za srpski narod na prostrima CG a u ratu Hercegovine.

Nemoguće!

pre 14 godina

Ne mogu da verujem da se poglavnici Srpske Pravoslavne Crkve svadjaju!? Pa ko će da duhovno vodi ovaj zabludeli narod?
More, sve njih treba na radnu akciju.

justinovac

pre 14 godina

Spašavaju duše. Amfilohije je ionako privatizovao crkvu...(videla žaba...) Crkva je naša zaboravila šta je crkvena bolnica, crkveno sirotište i crkvena kuhinja. Naša crkvena lica, čast izuzecima, uglavnom vode politiku 'nebeske srbije' i voze sjajne automobile. Vernik jesam ali ovakvoj crkvi ne pripadam.

Vernik

pre 14 godina

Amfilohije je zlo za SPC. Jos od vremena politickog govora na sahrani Dr Zorana Djindjica pa do raznih samostalnih saopstenja. Umislio covek da je patrijarh. Ima mnogo pametnijih vladika od njega

Simonida

pre 14 godina

Svaka čast, napokon...... i Amfilohiju dogoreva... i nešto se giba.
Borba dobra protiv zla otpočela je na našim prostorima nedavno.

Goran

pre 14 godina

Nije ovo borba za vlast kako izgleda neupućenim i džangrizavim članovima našeg društva. Ovo je jedina lepa vest iz Sinoda već duže vremena. Obzirom ko se pobunio i protiv koga, možemo samo da kažemo Amin i da očekujemo preporod naše Crkve. Jednog takvog smo najurili pre 1000 godina, možemo i sad. Svaka čast Vladikama, u vas trojicu verujem jer imate i duha i intelekta za razliku od onog ...

Zoran

pre 14 godina

Gospodin Risto Radovic, Mitropolit Amfilohije, vec godinama radi protiv interesa drzave Srbije, samim tim automatizmom i protiv naroda koji u istoj zive. Ako je to istina da je radio na tome da se spreci dolazak Predsednika Rusije u posetu Srbiji, ja licno verujem u to. http://www.blic.rs/drustvo.php?id=112542 Ovo je vrhunac srama i samovolje Riste Radovica od Zoranove sahrane pa sve do sada. Svi mi znamo da on suruje sa Vojom Kostunicom i na to ima pravo, ali onda nema pravo da uzurpira vlast u SPC. Neka radi sta hoce kao privatno lice. Sramota za SPC i jos veca sramota za Srbiju da ima ovakve intelektualce...

beca

pre 14 godina

E,je li, konacno, svima jasno kakva je ta druzina? Takvo ponasanje je natjeralo narod da u potpunosti odvoji Svevisnjeg od vjerskih objekata. Postali su politicari, soumeni, agresori, grabezljivci, pohotnici... Nazalost, sa malo izuzetaka.

Petar

pre 14 godina

Да ли ће Бог опростити Амфилохију, Пахомију и сличним владикама ово што урадише????????

gradjanin

pre 14 godina

Kamo srece da vidimo ledja raznim Amfilohijima, Filaretima, i ostalim cudnim imenima.
U SPC a pogotovu u Evropi i SAD ima jako puno obrazovanih svestenih lica koja zive i misle u REALNOM vremenu. Mladi narastaj treba da vlada Crkvom.

MIladin Subotic

pre 14 godina

Sinod SPC odnosno SPC kao jedan od najvaznijih stubova srpskog naroda, ocigledno ne funkcionise po uobicajenim standardima, poslednjih nekoliko godina. Opsta kriza smisla i zivot bez "kompasa", koji su prisutni vec skoro dve decenije nisu ostavili bez posledica i odnose u crkvenom vrhu. Sustiglo nas je vreme preispitivanja u kom u znatnoj meri "konce vuku" razni ino faktori, ali i vecni antagonizam u srpskom nacionu i nezaobilazne podele na -ove i one. Kako bilo da bilo, stvarnost govori i ukazuje na poslednji poziv i priziv pameti, odnosno nacionalnoj strategiji koja ce pomoci da Srbi vide sebe ocima drugih, i da se vide za 30 godina unapred. Vreme preispitivanja na licnom, na porodicnom, drustvenom i drzavnom planu je bespogovorni imperativ bez koga se dalje ne moze. Odredjivanje prema osnovnim vrednostima mora imati vrhovni karakter i za posledicu osnovne postulate koji se nece menjati od vlasti do vlasti i nece trpeti dnevne kompromise sa glupostima, koje cini aktuelna i sve prethodne vlasti u duzem periodu. Svi relevantni politicki i jos vise naucni i naucno-obrazovni faktori, organi, organizacije i udruzenja konacno moraju da se odrede i da naprave minimum zajednickih interesa u pogledu tako vaznih nacionalnih odrednica kao sto su npr, SPC, cirilica, kulturna bastina u zemlji i rasejanju, srpski jezik, gramatika srpskog jezika, Srpska enciklopedija, zastita srpskih "brendova", nove aplikacije za UNESKO-vu listu Svetske kulturne bastine i molbe za kandidovanje nekih dobara od posebnog znacaja za UNESKO-vu listu "Pamcenje sveta"...
Konacno, moramo se kao pojedinci, a pre svega kao narod jedne organizovane drzave da se odredimo prema svim svojim vrednostima ali istovremeno i evropskim, da se dugorocnije odredimo prema susednim drzavama a posebno prema velikim zemljama i narodima (Rusija, Nemacka, Kina, Francuska,Indija, Italija i Engleska). Mnoga privremena resenja postala su trajna, mnoge medjunarodne relacije ostale su nedorecene s nase strane, mnogo ideje koje vuku "zemlje prvog reda" prosle su pored nas ili je izostao nas pravovremeni odgovor,,, O svemu pobrojanom i SPC treba da kaze svoj stav, ali i svi drugi relevantni i vitalni drustveni i drzavni cinioci treba da kazu svoj stav o ulozi SPC u savremenoj Srbiji. Apsolutna nezavisnost bilo koga od njih je (ili ce biti) stetna po buducnost srpskog nacionalnog korpusa, a time i svaku pojedinacnu buducnost. XX vek je pokazao da je sasvim normalno sto drzave i pojedinci koji ih vode, menjaju svoje misljenje. Naravno, ne svakodnevno, ali se povremeno odredjuju prema dogadjajima iz blize ili dalje proslosti, prema "saveznicima", prema pobedjenima, tadasnjim neprijateljima, prema nekada odbacenim teorijama i verovanjima odnosno ubedjenjima... Moramo svakodnevno uciti da sebe vidimo ocima drugih. I SPC se menjala, koliko-toliko, svih ovih poslednjih decenija. I nuzno ce morati da ucini napor za dalje promene, male pomake kako bi ostala u "sadejstvu sa narodom". Svim clanovima Svetog Arhijerejskog Sinoda SPC zelim mnogo hrabrosti i mnogo mudrosti, najbolje kompase i najbolje odluke u korist zajednicke buducnosti.