Petak, 24.07.2009.

00:40

Turska gradi autoput kroz Sandžak

Šefovi diplomatija Turske i Srbije Ahmet Davutoglu i Vuk Jeremić dogovorili su se da Turska investira u izgradnju autoputa kroz Sandžak.

Izvor: B92

Turska gradi autoput kroz Sandžak IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

49 Komentari

Sortiraj po:

Radoman Ratkovic

pre 14 godina

Sramna je sama po sebi cinjenica da zvanicna Srbija upotrebljava i afirmise naziv Sandzak koji je vezan za najmracniji period ropstva pod osmanlijskom imperiom i da na taj nacin udovoljava onima koji zele da tih 6 opstina u Srbiji (NoviPazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Priboj i Nova Varos) organizuju kao jednu teritorijalnu jedinicu u Srbiji po principu kontinuiteta sa nekadasnjim osmanlijskim sandzakom. Ta ista zvanicna Srbija je zaboravila da je taj sandzak prvobitno bio Raska oblast i jos uvek je za one koji su nacionalno svesni, i da je to oblast gde je i rodjena srpska drzavnost. Izjave danasnjih srpskih zvanicnika vise zvuce kao vapaj za ponovnom vazalnoscu Srbije prema Turskoj a da se pri tom prelazi preko cinjenica o otvorenoj antisrpskoj politici Turske od rata u Bosni pa do ucesca Turske u NATO agresiji na Srbiju i priznavanja Kosova. Dok zvanicna Turska sve to radi imajuci u vidu svoje strateske i istorijske interese u regionu s druge strane zvanicna Srbija sve precutkuje zarad sake sitnih interesa i koalicija sa 2-3 poslanika bosnjackih partija ciji glasovi su im potrebni da bi vladali Srbijom a koji su pristupili vladajucoj koaliciji tek nakon sto su prethodno obavili konsultacije u svojoj centrali, Turskoj (Ugljanin) za one koji su to zaboravili. Niko normalan ne moze biti protiv ulaganja stranog kapitala u Srbiji, izgradnje autoputa i slicnih investicija na dobrobit gradjana Srbije ali se taj kapital ne moze primati po svaku cenu bez sagledavanja stvarnih interesa onih koji taj kapital ulazu i ciljeva koje time zele da ostvare. Kao neko ko je rodjen i odrastao u Raskoj oblasti (Prijepolje) nikada necu prihvatiti termin Sandzak za svoj rodni kraj a koji zvanicna Srbija na zalost i sramotu ponovo ozivljava i uvodi u zvanicnu upotrebu.

ana

pre 14 godina

Čudi me da niko nije primetio da se ostvarila ona stara "Drumovi će se poželjet Turaka..." Očigledno bez naših "vekovnih zulumćara" nismo sposobni ništa da uradimo.

Bosanski Srbin

pre 14 godina

Mislim da bi ovo mogla biti naznaka puta kojim Srbija, kao i cijeli region, treba da ide. Rjesenje balkanske zavrzlame.

Sve je pocelo od Kosovskog boja, koji kao da nikad i nije ni zavrsen. Mozda je doslo vrijeme da se uspostavi osovina izmedju Srbije i Turske, da se konacno okonca Kosovski boj, da ga ostavimo iza sebe i da zapocnemo nesto novo.

Srbiji je potreban saveznik, opipljiv i konkretan, blizak u mentalitetu, sa kim postoje konkretni i obostrani interesi.

Potrebno je samo malo smjelosti u razmisljanju. Nesto mi govori da je Turska najbolji izbor!

Naravno, treba prevazici istorijsko tesko breme, sto na prvi pogled djeluje tesko i nemoguce, ali mozda i nije tako.

Katarzicni aplauz koji je izazvalo rukovanje Ugljanina i Ljajica kao da odobrava ova moja razmisljanja.

Uspostavljanjem Srpsko - Turske saradnje mnoge stvari bi se pokrenule, evo samo nekih koje mi padaju na pamet:

- situacija u Bosni bi "legla"
- osnazila bi se srpska pozicija oko Kosova
- mogucnosti ekonomske saradnje cine mi se nepregledne

Ipak su nas 600 godina "cuvali" i sacuvali od "zlog Zapada" :)

Procitah negdje i ovo:
"Turska imperija je imala oko 60-ak velikih vezira (sultani su vladari koji po kraljevskoj lozi nasledjuju presto, dok je veliki vezir onaj koji de fakto vlada - kao predsednik vlade), od toga mozda samo 10-15 su veliki veziri bili Turci. Mozda 20-ak ili vise sa nasih prostora (Srbija, Bosna, Crna Gora, Hrvatska). Prema tome kao sto mi kukamo da smo 600 godina bili pod Turcima i oni mogu da kukaju da su bili pod nama... :)"

Darko

pre 14 godina

To je plan Zelene transverzale. Taj put nikada nece biti ni zapocet a kamoli zavrsen. Sadasnji dogovor je samo diplomatska kurtoazija.
Ono sto Turska hoce, Evropa nece a ovo odavno nije Turska interesna zona.

Meni ovo vise lici na bocni pritisak nase diplomatije na neke odluke Brisela u vezi BIH i RS.
Setite se bisera kada su SAD kukale na ljudska prava Kineza i zahtevali da im se da pasos a mudri Mao rece - Ok. Koliko miliona Kineza zelite u SAD?
Tako nesto je i ova diplomatska aktivnost sa Turcima apropo buducnosti RS ali i bez-viznog rezima .

Vasilije Drugi

pre 14 godina

Turska je raskrstila sa Otomanskim nasledjem i ukinula kalifat nakon revolucije pod Ataturkom. Danas je Turska sekukarna drzava verovatno vise nego Srbija i nas prijatelj.Turska brine o pravoslavnim svetinjama. Setimo se da je sediste vrhovnog pravoslavnog patrijarha u Istanbulu (ranije Carigrad).

Branislav, Cirih

pre 14 godina

Nemam nista protiv gradjana Turske, ali ne treba preterivati sa hvaljenjem. Ako su Turci dosli kod nas, sigurno su dosli zbog licnih interesa (biznisa), tako je bilo i 1389 ali "malko" drugacije. Istorija govori da su Turci bili kod nas preko 500 godina (ne kao turisti i da bi nama bilo bolje) i ne bih rekao da su 1000 godina napredniji od nas kao sto neki misle i da su bolji radnici od nas. Uverio sam se bezbroj puta u Svajcarskoj ne da su losi radnici nego da smo mi iz EX Jugoslavije bez premca najbolji fizicki radnici. Da su bili Francuzi, Habsburgovci, Austrijanci, mislim da bismo bili vise civilizovaniji nego sto su nas civilizovali Turci. Setimo se nepismenog Obrenovica i najznacajnijeg palca u JAVROPU, za razliku od vremena vladavine cara Dusana kada se na dvoru jelo zlatnom viljuskom. Sto se ljudskih prava tice, govori beleska u Istoriji da je u Turskoj masakrirano 1,5 miliona Armejaca pravoslavaca 1915 godine. Kao i ugrozena ljudska prava vise od 20 miliona Kurda u Turskoj u 21-om Veku.

kom@

pre 14 godina

Ima jedan turski vic, kada pita Evropljanin Turčina, kako to da su sada toliko zaostali za Evropom a nekad su bili ispred nje i po nauci, tehnologiji obrazovanju... a Turčin mu odgovara: I Vi biste zaostali da ste bili 500 godina na Balkanu!:)

UruRuck

pre 14 godina

A tek Stari Rimljani! Koliko su oni vladali ovim prostorima?! Zato ja i ne idem u (Stari) Rim. Turci su OK a zelja za investiranjem je takodje OK. Pa i ta Stara Raska mora malo da zivne, bre!

Eminu Jahovic za predsednicu Srbije!

pre 14 godina

Nasa Ministarstva ne mogu da se dogovore ni ko ce kontrolisati kvalitet sladoleda, a kamo li nesto vece! Meni se cini da ce ovaj autoput u mnogome poboljsati ekonomski, a time i ostali polozaj i razmisljanja ljudi iz Raske / Sandzaka / bilo kog kraja a koji su u zadnje vreme skloni razmisljanju o nekom obliku nezavisnosti od Srbije. Ili bolje reci "od Beograda"?

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Turska se nešto ponovo mota oko Raške Oblasti.
Koliko ja znam Vlada Srbije odlučuje da li će tuda ići autoput. A mislim da nije u planu.

Velibor

pre 14 godina

Konačno! Kad bi matica svake nacionalne manjine koja živi u Srbiji napravila 10km autoputa mi bismo imali fenomenalnu mrežu autoputeva!

ceda

pre 14 godina

Aman - zaman (stari srpski turcizam)!!!
Kada cemo vec jednom nauciti - ako nam daju - uzmi i iskoristi.
Hocete jaku Srbiju!? Pa saradjujte sa jakim drzavama. Jos ne videh coveka koji je druzeci se sa klosarima postao "neko". S kim si - takav si.
Oni znaju zasto grade autoput. Mi znamo zasto grade autoput. Nisu nikakakve misterije turski interesi ovde. UZMI I ISKORISTI, pa okreni na svoju stranu.

srbin

pre 14 godina

Prvo, autoput se ne gradi u Sandžaku, Raškoj, Mačvi, Šumadiji..., već u SRBIJI!

Drugo, Turci su 1000 godina ispred nas i možemo samo da budemo srećni ako neko takav investira ovde.

Treće, to se samo mi beznačajni, busamo u grudi našom istorijom. Moj prijatelj iz Ankare jedva da i zna da su Turci bili na ovim prostorima par stotina godina. A što bi i znali za jednu Srbiju kada su svojevremeno držali pola sveta. Turska ima preko 70 miliona stanovnika, a sam Istambul koliko cela Srbija. Mislim da su sva potpitanja u vezi investiranja od strane Turske suvišna!

Triput

pre 14 godina

Nadam se da se neće naći neki naš pametnjaković da reprizira ono "More Turci ne gaste oranje", jer realno, mislim da na inicijativu Beograda kroz taj kraj autoput ne bi prolazio pa tamo do jedno 2150-te...

cuvajte bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga

pre 14 godina

Autoput ce prolaziti od Sarajeva,preko Trnova, Foce,Vikoca,Bukovice,Gradaca,Pljevalja,Jabuke,Prijepolja,Sjenice,Duge Poljane,Novog Pazara,Kaslja,Banjske,Zvecana,Kosovske Mitrovice,Vucitrna,Pristine,Ferizaja,Kacanika,Skoplja,i ukljucuje se na postojeci preko Velesa,Negotino, Gevgelije,Soluna i sve do ISTANBULA.Znaci povezuje sve od,Sentilja,Zagreba do Istanbula bice sve autoput,i povezivace,sve bivse Jugoslovenske republike,plus,Grcku,i Tursku.Znaci ovaj dio od Sentilja do Svete Bogorodice,ja bih predlozio da se zove,autoput,Jugoslavija,ili Dinara,posto vecinom prolazi kroz planinska podrucja koja geografski pripadaju Dinarskim Alpima.Pa nek nam bude srecno i ziveli.

pasha

pre 14 godina

Svi treba da smo srecni sto turska investira u srbiju. Zar ne vidite da se sav novac, sve investicije, sve idu u pravcu Beograda. Sta je u poslednjih pet godina dobila sumadija, juzna srbija, sandzak... NISTA!!! Sve ide u BG? Vidite da ovu drzavu zanima samo BG i nista vise. Dajte da se opametimo, i pustimo ljude koji zele da cine dobro za nas, nebitno da li je musliman ili pravoslavac. Neznam za druge ali meni je potreban stalan posao, dobra plata....

Malo postovanja

pre 14 godina

Neko ovde rece da Turska ne obnavlja spomenike pravoslavne kulture...mozda...Ali sigurno se ne pale pravoslavne crkve, kao sto se to pre par godina desilo u Srbiji sa (turskim) dzamijama koje su, ni krive ni duzne, spaljene zbog nemira na Kosovu, sa cim te iste dzamije nista nemaju zajednickog... A,kako bi bilo da Srbija "sagradi" jedan auto-put kroz Tursku? Umesto izraza postovanja i zahvalnosti, neki u Srbiji i dalje zive u proslosti i bajkama o "slavnoj proslosti".

orijentalist

pre 14 godina

Kao sto se da i ocekivati, sila komentara onih koji blage veze nemaju ni o istoriji ni o geografiji Balkana. Kao orijentalista mogu reci da je nasledje Osmanske Imperije u Srbiji i drugim okolnim zemljama mnogo vece nego sto se to predstavlja. To nije bila Turska, vec imperija svih naroda koji su u njoj ziveli. Nju je vodila pre svega grcka, jermenska, jevrejska, slovenska i turska elita. To ne znaci da je postojala ravnopravnost kakvu mi danas znamo ali polozaj nemuslimana nikako nije bio samo diskriminisuci. Na zalost je srpska istoriografija bazirana na mitovima, nema ljudi koji znaju osmanski pa se jos pricaju horor bajke o petovekovnom zulumu. Ovo sve kazem kao pravoslavni Srbin. Ovo je jako dobra vest da se uspostavlja saradnja izmedju dve zemlje, posebno preko sandzacke dijaspore. Ljudi nemaju pojma koji je to potencijal da se ova nasa dijaspora poveze sa maticom, tj Srbijom. U Turskoj cete jos naci sela u Anadoliji gde se govori cist nas jezik, guslaju stare pesme i drze slike iz rodnih krajeva.

Sketpik

pre 14 godina

Dosta vise sa nacionalizmom! U tom Sandzaku ili Raskoj, meni je svejedno, zive i Muslimani i Srbi i ovaj put se pravi za sve ljude tamo. A to gde ce neko da investira svoj novac odlucuje sam investitor.

bezimena

pre 14 godina

Svaki put, u najmanju ruku, povezuje i olakšava život gradjanima kroz čija naselja prolazi, stavljati ga u bilo koju drugu konotaciju je ksenofobično i izuzetno primitivno, neprimereno čak i srednjem veku!

lulu

pre 14 godina

Kao i svako tako i turska gleda svoj interes, i olaksava sebi put do centralne i zapadne evrope.Autoput gradi zbog sebe, a ne zbog gradjana sandzaka ili srbije.

Njujorker

pre 14 godina

Pozdravljam svako ulaganje novca u "potrosenu" i "tanku" infrastrukturu Srbije.
Sto se tice Turske, bila je to nekada velika imperija, sa brojnim Srbima na visokim polozajima.
Za one koji ne znaju, Mehmed Pasha Sokolovic, rodjen kao Bojica Sokolovic, i kada je bio na vrhuncu svoje politicke i drzavnicke moci, nikada nije krio svoje srpsko poreklo, niti je prestajao da se koristi svojim maternjim - srpskim jezikom! Svog rodjenog brata Makarija, postavio je za Patrijarha obnovljene srpske crkve (Pecke patrijarsije) i do kraja zivota bio je zastitnik i dobrocinitelj svog naroda.

Novi Pazar

pre 14 godina

Ovo je zaista divna vijest. Bravo za Ugljanina, Ljaica, Jerevica, za Vladu srbije. Ovo je zaista divna vijest.

Zamolijo bi ono koji pisu komentare da se ostave nacionalizma, sto kaze jedan komentar : JA ZELIM MIRNU BUDUCNOST U KOJOJ NEMA NACIONALIZMA"

Samo molim Allaha da se i gospoda iz Islamske Zajednice napokon pomire.

Mark

pre 14 godina

U Turskoj je postojao kanun-i-raya (zakon za raju , odnosno hrišćane) , po kojem je bilo zabranjeno građenje novih crkva već samo popravak postojećih pod uslovom da turske vlasti daju saglasnost . Zakon je ukinut 1836 godine . Toliko o turskoj vladavini i njihovoj toleranciji ...

Ti, Daro, malo pričaš,...

pre 14 godina

A kuda će da vodi taj auto-put?
Sa kojim auto-putem će biti povezan? Rožajskim? Prijepoljskim? Kraljevačkim? Mitrovačkim? Pećkim? Ili je, možda, u planu kružna staza Pazar-Sjenica-Tutin-Pazar?

Realni

pre 14 godina

Od svih ovih politickih kurtoazija mene samo zanima kuda ce prolaziti taj autoput, kad ce poceti/zavrsiti se gradnja, koliko ce kostati, ko ce biti vlasnik i ko ce ga finansirati i pod kojim uslovima.

Mishko

pre 14 godina

Čekaj malo, kako su Ljajić i Ugljanin seli za isti sto zahvaljujući turskom ministru? Zar nisu oni obojica članovi Vlade i zar ne sede barem jednom nedeljno za istim stolom? Kada smo već kod ministrovanja, šta je Ugljanin uradio kao član Vlade u ovih godinu dana? On je prosto upao u tu Vladu, kao i Krkobabić, samo da bi se namakla većina sa njihovih par poslanika. Njihove poslove uglavnom rade drugi ministri, najviše već pomenuti Ljajić.

bezimena

pre 14 godina

Divim se Turcima na upornosti, to je pored marljivosti jedna od njihovih najboljih osobina! Najpre su, posle nepunih 500 godina, digli ruke od nas kao nepopravljih, da bi se sada polako vratili. Valjda su čuli da im sve opraštamo, posle danka u krvi koji smo platili Miloševiću i ostalih teških harača koje nam odrezuje "demokratska" vlast!

Turci su izuzetno vredan narod, privredu su uzdigli, porodične vrednosti umeju da čuvaju, državu su uredili, od njih zaista imamo šta da naučimo!

p.s.Srbiji nikada nije palo na pamet da uloži bilo koje pare, za bilo šta konkretno, za Srbe van Srbije, njih samo poziva da na bazi patriJotizma daju pare alavoj "majčici"...

Menadzer

pre 14 godina

Sandzaci ne postoje jos od pada Osmanlijskog carstva, postoji samo oblast u Srbiji pod nazivom Raska oblast...
Ne razumem zasto se i dalje prihvta taj naziv "Sandzak"!

neon

pre 14 godina

Slažem se da je istorija koju učimo o Turcima vrlo jednostrana. S jedne strane, stoji da imamo i Ćele kulu, Čegar, pogrom sa Kosova... ali sa druge strane, srpski je bio zvaničan jezik te imperije, a da su Turci bili toliko zli, ne bi pravoslavni ljudi preživeli niti bi se dozvolila gradnja crkava, kao što jeste. Ima mnogo pozitivnih primera. Stoji da su nemuslimani Balkana veoma podozrivi prema Turskoj kao i da Turci uče jednu prilično jednostranu povest (pa se samo iznenade kada vide da nisu baš popularni na Balkanu). ELEM, zarad budućnosti i same građanske Srbije, poseta ministra i najava gradnje autoputa je DIVNA VEST. Dobro je i da Srbija pokaže da Sandžak/Raška ne ostaje u zapećku, odsečena od ostatka države, ali i suseda.

hulja

pre 14 godina

Ja mislim da se ne treba nacionalno uzbudjivati ovde. Bravo za Tursku. Sta sad, neka grade, samo ce pomoci Srbiji i njenim gradjanima, i tim opstinama da se razviju. Srbija to ocigledno nije mogla sama.

zoki

pre 14 godina

I jos jedan detalj iz istorije: Turska imperija je imala oko 60-ak velikih vezira (sultani su vladari koji po kraljevskoj lozi nasledjuju presto, dok je veliki vezir onaj koji de fakto vlada - kao predsednik vlade), od toga mozda samo 10-15 su veliki veziri bili Turci. Mozda 20-ak ili vise sa nasih prostora (Srbija, Bosna, Crna Gora, Hrvatska). Prema tome kao sto mi kukamo da smo 600 godina bili pod Turcima i oni mogu da kukaju da su bili pod nama... :)
Turska jeste strateski i istorijski vazan partner Srbiji. Ko to ne razume i ne vidi, nek malo procita sopstvenu istoriju. Ni srpske crkve ne bi bilo danas da nije Mehmed pasa Sokolovic ulozio pare u obnovu Pecke Patrijarsije, prvu stampariju u Beogradu, itd.
Steta sto politicari kroje istoriju i uce nas samo negativne stvari i sire mrznju, a pozitivne svi zaboravismo.

srbija!

pre 14 godina

vijest za radovanje za sve gradjane ovog dijela Srbije...Turska je jedna od 5 najacih drzava svijeta, i spada u grupu od jedino 5 drzava koje su ustanju da zatvore svoje granice i da mogu opstati, dakle takvih je u svijetu samo 5! treba to imati u vidi kada se prica o podrsci turske ovoj jadnoj drzavi...i pusti te se vi tih nacionalistickih prica...man te se toga..to nas je kostalo Kosova..a nastavimo li tako uskoro i Vojvodine..daj smirite strasti..valjda je dosada svakom gradjaninu Srbije jasno tri stvari - da nismo nebeski narod - da nemozemo protiv cijelog svijeta -da smo sve ratove dosada izgubili... dosta je brate...ja sam mlad i necu da zivim u proslosti..hocu da moja drzava Srbija sutra bude ugledna..i jaka..a sa morbidno retardiranim zaostalim shvatanjima to nikada necemo biti!

kashmir

pre 14 godina

Turska i cenjeni Ambasador znaju cemu su duzni i kome i zasto.Raduje me cinjenica da je ona zainteresovana za one koje je ne tako davno morala ostaviti na cedilu i milost i nemilost drugih.Prema tome sad je na Srbiji red da dokaze i pokaze ono sto pred celim svetom tvrdi a ja to necu napisati zbog opasnosti od "ofucanja" kojem je izlozen vec dugo vremena.

sasa

pre 14 godina

Za one koji ne znaju:
U Turskoj zive hiljade i hiljade Sandaklija koji su tu zavrsili nakon Rankovicevih cistki iz 60-tih
Cak je i nekoliko clanova parlamenta Turske poreklom iz Srbije tacnije Sandzaka.
A sami izracunajte koliko oni potomaka imaju

Konzulska vremena

pre 14 godina

Postaviću jedno principijelno pitanje. Koga će u Novom Pazaru predstavljati Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin? Da li će sporazum sa šefom diplomatije Turske potpisati kao ministar Ljajić i ministar Ugljanin, u ime Vlade Srbije, ili će sporazum potpisati u ime stranaka čiji su lideri? Čijim će vozilima, uz čiju pratnju i uz čije obezbeđenje će se dovesti u Novi Pazar, na sastanak sa ministrom Inostranih poslova Turske?

miki

pre 14 godina

Ma sta ce on tamo? Zasto Turska ne pokaze svoju otvorenost i toleranciju prema pravoslavnim svetinjama u Turskoj. Nece ni malu istorijsku bogosloviju na da obnove ostrvu Halki vec decenijama. Turska nam gura prste u oci sve vreme. Priznali su KiM, a znate li kako se zove turska baza na KiM koja deluje u okviru KFOR-a? Sultan Murat... Kosovska bitka 1389. Cini se nismo mi jedini koji imamo dugo pamcenje. Ne znam samo koliko dugo pamcenje ima ova trenutna vlast u Srbiji.

zoki

pre 14 godina

I jos jedan detalj iz istorije: Turska imperija je imala oko 60-ak velikih vezira (sultani su vladari koji po kraljevskoj lozi nasledjuju presto, dok je veliki vezir onaj koji de fakto vlada - kao predsednik vlade), od toga mozda samo 10-15 su veliki veziri bili Turci. Mozda 20-ak ili vise sa nasih prostora (Srbija, Bosna, Crna Gora, Hrvatska). Prema tome kao sto mi kukamo da smo 600 godina bili pod Turcima i oni mogu da kukaju da su bili pod nama... :)
Turska jeste strateski i istorijski vazan partner Srbiji. Ko to ne razume i ne vidi, nek malo procita sopstvenu istoriju. Ni srpske crkve ne bi bilo danas da nije Mehmed pasa Sokolovic ulozio pare u obnovu Pecke Patrijarsije, prvu stampariju u Beogradu, itd.
Steta sto politicari kroje istoriju i uce nas samo negativne stvari i sire mrznju, a pozitivne svi zaboravismo.

miki

pre 14 godina

Ma sta ce on tamo? Zasto Turska ne pokaze svoju otvorenost i toleranciju prema pravoslavnim svetinjama u Turskoj. Nece ni malu istorijsku bogosloviju na da obnove ostrvu Halki vec decenijama. Turska nam gura prste u oci sve vreme. Priznali su KiM, a znate li kako se zove turska baza na KiM koja deluje u okviru KFOR-a? Sultan Murat... Kosovska bitka 1389. Cini se nismo mi jedini koji imamo dugo pamcenje. Ne znam samo koliko dugo pamcenje ima ova trenutna vlast u Srbiji.

sasa

pre 14 godina

Za one koji ne znaju:
U Turskoj zive hiljade i hiljade Sandaklija koji su tu zavrsili nakon Rankovicevih cistki iz 60-tih
Cak je i nekoliko clanova parlamenta Turske poreklom iz Srbije tacnije Sandzaka.
A sami izracunajte koliko oni potomaka imaju

srbija!

pre 14 godina

vijest za radovanje za sve gradjane ovog dijela Srbije...Turska je jedna od 5 najacih drzava svijeta, i spada u grupu od jedino 5 drzava koje su ustanju da zatvore svoje granice i da mogu opstati, dakle takvih je u svijetu samo 5! treba to imati u vidi kada se prica o podrsci turske ovoj jadnoj drzavi...i pusti te se vi tih nacionalistickih prica...man te se toga..to nas je kostalo Kosova..a nastavimo li tako uskoro i Vojvodine..daj smirite strasti..valjda je dosada svakom gradjaninu Srbije jasno tri stvari - da nismo nebeski narod - da nemozemo protiv cijelog svijeta -da smo sve ratove dosada izgubili... dosta je brate...ja sam mlad i necu da zivim u proslosti..hocu da moja drzava Srbija sutra bude ugledna..i jaka..a sa morbidno retardiranim zaostalim shvatanjima to nikada necemo biti!

neon

pre 14 godina

Slažem se da je istorija koju učimo o Turcima vrlo jednostrana. S jedne strane, stoji da imamo i Ćele kulu, Čegar, pogrom sa Kosova... ali sa druge strane, srpski je bio zvaničan jezik te imperije, a da su Turci bili toliko zli, ne bi pravoslavni ljudi preživeli niti bi se dozvolila gradnja crkava, kao što jeste. Ima mnogo pozitivnih primera. Stoji da su nemuslimani Balkana veoma podozrivi prema Turskoj kao i da Turci uče jednu prilično jednostranu povest (pa se samo iznenade kada vide da nisu baš popularni na Balkanu). ELEM, zarad budućnosti i same građanske Srbije, poseta ministra i najava gradnje autoputa je DIVNA VEST. Dobro je i da Srbija pokaže da Sandžak/Raška ne ostaje u zapećku, odsečena od ostatka države, ali i suseda.

bezimena

pre 14 godina

Divim se Turcima na upornosti, to je pored marljivosti jedna od njihovih najboljih osobina! Najpre su, posle nepunih 500 godina, digli ruke od nas kao nepopravljih, da bi se sada polako vratili. Valjda su čuli da im sve opraštamo, posle danka u krvi koji smo platili Miloševiću i ostalih teških harača koje nam odrezuje "demokratska" vlast!

Turci su izuzetno vredan narod, privredu su uzdigli, porodične vrednosti umeju da čuvaju, državu su uredili, od njih zaista imamo šta da naučimo!

p.s.Srbiji nikada nije palo na pamet da uloži bilo koje pare, za bilo šta konkretno, za Srbe van Srbije, njih samo poziva da na bazi patriJotizma daju pare alavoj "majčici"...

hulja

pre 14 godina

Ja mislim da se ne treba nacionalno uzbudjivati ovde. Bravo za Tursku. Sta sad, neka grade, samo ce pomoci Srbiji i njenim gradjanima, i tim opstinama da se razviju. Srbija to ocigledno nije mogla sama.

Menadzer

pre 14 godina

Sandzaci ne postoje jos od pada Osmanlijskog carstva, postoji samo oblast u Srbiji pod nazivom Raska oblast...
Ne razumem zasto se i dalje prihvta taj naziv "Sandzak"!

orijentalist

pre 14 godina

Kao sto se da i ocekivati, sila komentara onih koji blage veze nemaju ni o istoriji ni o geografiji Balkana. Kao orijentalista mogu reci da je nasledje Osmanske Imperije u Srbiji i drugim okolnim zemljama mnogo vece nego sto se to predstavlja. To nije bila Turska, vec imperija svih naroda koji su u njoj ziveli. Nju je vodila pre svega grcka, jermenska, jevrejska, slovenska i turska elita. To ne znaci da je postojala ravnopravnost kakvu mi danas znamo ali polozaj nemuslimana nikako nije bio samo diskriminisuci. Na zalost je srpska istoriografija bazirana na mitovima, nema ljudi koji znaju osmanski pa se jos pricaju horor bajke o petovekovnom zulumu. Ovo sve kazem kao pravoslavni Srbin. Ovo je jako dobra vest da se uspostavlja saradnja izmedju dve zemlje, posebno preko sandzacke dijaspore. Ljudi nemaju pojma koji je to potencijal da se ova nasa dijaspora poveze sa maticom, tj Srbijom. U Turskoj cete jos naci sela u Anadoliji gde se govori cist nas jezik, guslaju stare pesme i drze slike iz rodnih krajeva.

Malo postovanja

pre 14 godina

Neko ovde rece da Turska ne obnavlja spomenike pravoslavne kulture...mozda...Ali sigurno se ne pale pravoslavne crkve, kao sto se to pre par godina desilo u Srbiji sa (turskim) dzamijama koje su, ni krive ni duzne, spaljene zbog nemira na Kosovu, sa cim te iste dzamije nista nemaju zajednickog... A,kako bi bilo da Srbija "sagradi" jedan auto-put kroz Tursku? Umesto izraza postovanja i zahvalnosti, neki u Srbiji i dalje zive u proslosti i bajkama o "slavnoj proslosti".

Konzulska vremena

pre 14 godina

Postaviću jedno principijelno pitanje. Koga će u Novom Pazaru predstavljati Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin? Da li će sporazum sa šefom diplomatije Turske potpisati kao ministar Ljajić i ministar Ugljanin, u ime Vlade Srbije, ili će sporazum potpisati u ime stranaka čiji su lideri? Čijim će vozilima, uz čiju pratnju i uz čije obezbeđenje će se dovesti u Novi Pazar, na sastanak sa ministrom Inostranih poslova Turske?

Novi Pazar

pre 14 godina

Ovo je zaista divna vijest. Bravo za Ugljanina, Ljaica, Jerevica, za Vladu srbije. Ovo je zaista divna vijest.

Zamolijo bi ono koji pisu komentare da se ostave nacionalizma, sto kaze jedan komentar : JA ZELIM MIRNU BUDUCNOST U KOJOJ NEMA NACIONALIZMA"

Samo molim Allaha da se i gospoda iz Islamske Zajednice napokon pomire.

srbin

pre 14 godina

Prvo, autoput se ne gradi u Sandžaku, Raškoj, Mačvi, Šumadiji..., već u SRBIJI!

Drugo, Turci su 1000 godina ispred nas i možemo samo da budemo srećni ako neko takav investira ovde.

Treće, to se samo mi beznačajni, busamo u grudi našom istorijom. Moj prijatelj iz Ankare jedva da i zna da su Turci bili na ovim prostorima par stotina godina. A što bi i znali za jednu Srbiju kada su svojevremeno držali pola sveta. Turska ima preko 70 miliona stanovnika, a sam Istambul koliko cela Srbija. Mislim da su sva potpitanja u vezi investiranja od strane Turske suvišna!

Mark

pre 14 godina

U Turskoj je postojao kanun-i-raya (zakon za raju , odnosno hrišćane) , po kojem je bilo zabranjeno građenje novih crkva već samo popravak postojećih pod uslovom da turske vlasti daju saglasnost . Zakon je ukinut 1836 godine . Toliko o turskoj vladavini i njihovoj toleranciji ...

Realni

pre 14 godina

Od svih ovih politickih kurtoazija mene samo zanima kuda ce prolaziti taj autoput, kad ce poceti/zavrsiti se gradnja, koliko ce kostati, ko ce biti vlasnik i ko ce ga finansirati i pod kojim uslovima.

cuvajte bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga

pre 14 godina

Autoput ce prolaziti od Sarajeva,preko Trnova, Foce,Vikoca,Bukovice,Gradaca,Pljevalja,Jabuke,Prijepolja,Sjenice,Duge Poljane,Novog Pazara,Kaslja,Banjske,Zvecana,Kosovske Mitrovice,Vucitrna,Pristine,Ferizaja,Kacanika,Skoplja,i ukljucuje se na postojeci preko Velesa,Negotino, Gevgelije,Soluna i sve do ISTANBULA.Znaci povezuje sve od,Sentilja,Zagreba do Istanbula bice sve autoput,i povezivace,sve bivse Jugoslovenske republike,plus,Grcku,i Tursku.Znaci ovaj dio od Sentilja do Svete Bogorodice,ja bih predlozio da se zove,autoput,Jugoslavija,ili Dinara,posto vecinom prolazi kroz planinska podrucja koja geografski pripadaju Dinarskim Alpima.Pa nek nam bude srecno i ziveli.

Sketpik

pre 14 godina

Dosta vise sa nacionalizmom! U tom Sandzaku ili Raskoj, meni je svejedno, zive i Muslimani i Srbi i ovaj put se pravi za sve ljude tamo. A to gde ce neko da investira svoj novac odlucuje sam investitor.

Mishko

pre 14 godina

Čekaj malo, kako su Ljajić i Ugljanin seli za isti sto zahvaljujući turskom ministru? Zar nisu oni obojica članovi Vlade i zar ne sede barem jednom nedeljno za istim stolom? Kada smo već kod ministrovanja, šta je Ugljanin uradio kao član Vlade u ovih godinu dana? On je prosto upao u tu Vladu, kao i Krkobabić, samo da bi se namakla većina sa njihovih par poslanika. Njihove poslove uglavnom rade drugi ministri, najviše već pomenuti Ljajić.

kashmir

pre 14 godina

Turska i cenjeni Ambasador znaju cemu su duzni i kome i zasto.Raduje me cinjenica da je ona zainteresovana za one koje je ne tako davno morala ostaviti na cedilu i milost i nemilost drugih.Prema tome sad je na Srbiji red da dokaze i pokaze ono sto pred celim svetom tvrdi a ja to necu napisati zbog opasnosti od "ofucanja" kojem je izlozen vec dugo vremena.

Ti, Daro, malo pričaš,...

pre 14 godina

A kuda će da vodi taj auto-put?
Sa kojim auto-putem će biti povezan? Rožajskim? Prijepoljskim? Kraljevačkim? Mitrovačkim? Pećkim? Ili je, možda, u planu kružna staza Pazar-Sjenica-Tutin-Pazar?

pasha

pre 14 godina

Svi treba da smo srecni sto turska investira u srbiju. Zar ne vidite da se sav novac, sve investicije, sve idu u pravcu Beograda. Sta je u poslednjih pet godina dobila sumadija, juzna srbija, sandzak... NISTA!!! Sve ide u BG? Vidite da ovu drzavu zanima samo BG i nista vise. Dajte da se opametimo, i pustimo ljude koji zele da cine dobro za nas, nebitno da li je musliman ili pravoslavac. Neznam za druge ali meni je potreban stalan posao, dobra plata....

Njujorker

pre 14 godina

Pozdravljam svako ulaganje novca u "potrosenu" i "tanku" infrastrukturu Srbije.
Sto se tice Turske, bila je to nekada velika imperija, sa brojnim Srbima na visokim polozajima.
Za one koji ne znaju, Mehmed Pasha Sokolovic, rodjen kao Bojica Sokolovic, i kada je bio na vrhuncu svoje politicke i drzavnicke moci, nikada nije krio svoje srpsko poreklo, niti je prestajao da se koristi svojim maternjim - srpskim jezikom! Svog rodjenog brata Makarija, postavio je za Patrijarha obnovljene srpske crkve (Pecke patrijarsije) i do kraja zivota bio je zastitnik i dobrocinitelj svog naroda.

kom@

pre 14 godina

Ima jedan turski vic, kada pita Evropljanin Turčina, kako to da su sada toliko zaostali za Evropom a nekad su bili ispred nje i po nauci, tehnologiji obrazovanju... a Turčin mu odgovara: I Vi biste zaostali da ste bili 500 godina na Balkanu!:)

lulu

pre 14 godina

Kao i svako tako i turska gleda svoj interes, i olaksava sebi put do centralne i zapadne evrope.Autoput gradi zbog sebe, a ne zbog gradjana sandzaka ili srbije.

bezimena

pre 14 godina

Svaki put, u najmanju ruku, povezuje i olakšava život gradjanima kroz čija naselja prolazi, stavljati ga u bilo koju drugu konotaciju je ksenofobično i izuzetno primitivno, neprimereno čak i srednjem veku!

Velibor

pre 14 godina

Konačno! Kad bi matica svake nacionalne manjine koja živi u Srbiji napravila 10km autoputa mi bismo imali fenomenalnu mrežu autoputeva!

Triput

pre 14 godina

Nadam se da se neće naći neki naš pametnjaković da reprizira ono "More Turci ne gaste oranje", jer realno, mislim da na inicijativu Beograda kroz taj kraj autoput ne bi prolazio pa tamo do jedno 2150-te...

UruRuck

pre 14 godina

A tek Stari Rimljani! Koliko su oni vladali ovim prostorima?! Zato ja i ne idem u (Stari) Rim. Turci su OK a zelja za investiranjem je takodje OK. Pa i ta Stara Raska mora malo da zivne, bre!

ceda

pre 14 godina

Aman - zaman (stari srpski turcizam)!!!
Kada cemo vec jednom nauciti - ako nam daju - uzmi i iskoristi.
Hocete jaku Srbiju!? Pa saradjujte sa jakim drzavama. Jos ne videh coveka koji je druzeci se sa klosarima postao "neko". S kim si - takav si.
Oni znaju zasto grade autoput. Mi znamo zasto grade autoput. Nisu nikakakve misterije turski interesi ovde. UZMI I ISKORISTI, pa okreni na svoju stranu.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Turska se nešto ponovo mota oko Raške Oblasti.
Koliko ja znam Vlada Srbije odlučuje da li će tuda ići autoput. A mislim da nije u planu.

Branislav, Cirih

pre 14 godina

Nemam nista protiv gradjana Turske, ali ne treba preterivati sa hvaljenjem. Ako su Turci dosli kod nas, sigurno su dosli zbog licnih interesa (biznisa), tako je bilo i 1389 ali "malko" drugacije. Istorija govori da su Turci bili kod nas preko 500 godina (ne kao turisti i da bi nama bilo bolje) i ne bih rekao da su 1000 godina napredniji od nas kao sto neki misle i da su bolji radnici od nas. Uverio sam se bezbroj puta u Svajcarskoj ne da su losi radnici nego da smo mi iz EX Jugoslavije bez premca najbolji fizicki radnici. Da su bili Francuzi, Habsburgovci, Austrijanci, mislim da bismo bili vise civilizovaniji nego sto su nas civilizovali Turci. Setimo se nepismenog Obrenovica i najznacajnijeg palca u JAVROPU, za razliku od vremena vladavine cara Dusana kada se na dvoru jelo zlatnom viljuskom. Sto se ljudskih prava tice, govori beleska u Istoriji da je u Turskoj masakrirano 1,5 miliona Armejaca pravoslavaca 1915 godine. Kao i ugrozena ljudska prava vise od 20 miliona Kurda u Turskoj u 21-om Veku.

Vasilije Drugi

pre 14 godina

Turska je raskrstila sa Otomanskim nasledjem i ukinula kalifat nakon revolucije pod Ataturkom. Danas je Turska sekukarna drzava verovatno vise nego Srbija i nas prijatelj.Turska brine o pravoslavnim svetinjama. Setimo se da je sediste vrhovnog pravoslavnog patrijarha u Istanbulu (ranije Carigrad).

Eminu Jahovic za predsednicu Srbije!

pre 14 godina

Nasa Ministarstva ne mogu da se dogovore ni ko ce kontrolisati kvalitet sladoleda, a kamo li nesto vece! Meni se cini da ce ovaj autoput u mnogome poboljsati ekonomski, a time i ostali polozaj i razmisljanja ljudi iz Raske / Sandzaka / bilo kog kraja a koji su u zadnje vreme skloni razmisljanju o nekom obliku nezavisnosti od Srbije. Ili bolje reci "od Beograda"?

Darko

pre 14 godina

To je plan Zelene transverzale. Taj put nikada nece biti ni zapocet a kamoli zavrsen. Sadasnji dogovor je samo diplomatska kurtoazija.
Ono sto Turska hoce, Evropa nece a ovo odavno nije Turska interesna zona.

Meni ovo vise lici na bocni pritisak nase diplomatije na neke odluke Brisela u vezi BIH i RS.
Setite se bisera kada su SAD kukale na ljudska prava Kineza i zahtevali da im se da pasos a mudri Mao rece - Ok. Koliko miliona Kineza zelite u SAD?
Tako nesto je i ova diplomatska aktivnost sa Turcima apropo buducnosti RS ali i bez-viznog rezima .

Radoman Ratkovic

pre 14 godina

Sramna je sama po sebi cinjenica da zvanicna Srbija upotrebljava i afirmise naziv Sandzak koji je vezan za najmracniji period ropstva pod osmanlijskom imperiom i da na taj nacin udovoljava onima koji zele da tih 6 opstina u Srbiji (NoviPazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Priboj i Nova Varos) organizuju kao jednu teritorijalnu jedinicu u Srbiji po principu kontinuiteta sa nekadasnjim osmanlijskim sandzakom. Ta ista zvanicna Srbija je zaboravila da je taj sandzak prvobitno bio Raska oblast i jos uvek je za one koji su nacionalno svesni, i da je to oblast gde je i rodjena srpska drzavnost. Izjave danasnjih srpskih zvanicnika vise zvuce kao vapaj za ponovnom vazalnoscu Srbije prema Turskoj a da se pri tom prelazi preko cinjenica o otvorenoj antisrpskoj politici Turske od rata u Bosni pa do ucesca Turske u NATO agresiji na Srbiju i priznavanja Kosova. Dok zvanicna Turska sve to radi imajuci u vidu svoje strateske i istorijske interese u regionu s druge strane zvanicna Srbija sve precutkuje zarad sake sitnih interesa i koalicija sa 2-3 poslanika bosnjackih partija ciji glasovi su im potrebni da bi vladali Srbijom a koji su pristupili vladajucoj koaliciji tek nakon sto su prethodno obavili konsultacije u svojoj centrali, Turskoj (Ugljanin) za one koji su to zaboravili. Niko normalan ne moze biti protiv ulaganja stranog kapitala u Srbiji, izgradnje autoputa i slicnih investicija na dobrobit gradjana Srbije ali se taj kapital ne moze primati po svaku cenu bez sagledavanja stvarnih interesa onih koji taj kapital ulazu i ciljeva koje time zele da ostvare. Kao neko ko je rodjen i odrastao u Raskoj oblasti (Prijepolje) nikada necu prihvatiti termin Sandzak za svoj rodni kraj a koji zvanicna Srbija na zalost i sramotu ponovo ozivljava i uvodi u zvanicnu upotrebu.

Bosanski Srbin

pre 14 godina

Mislim da bi ovo mogla biti naznaka puta kojim Srbija, kao i cijeli region, treba da ide. Rjesenje balkanske zavrzlame.

Sve je pocelo od Kosovskog boja, koji kao da nikad i nije ni zavrsen. Mozda je doslo vrijeme da se uspostavi osovina izmedju Srbije i Turske, da se konacno okonca Kosovski boj, da ga ostavimo iza sebe i da zapocnemo nesto novo.

Srbiji je potreban saveznik, opipljiv i konkretan, blizak u mentalitetu, sa kim postoje konkretni i obostrani interesi.

Potrebno je samo malo smjelosti u razmisljanju. Nesto mi govori da je Turska najbolji izbor!

Naravno, treba prevazici istorijsko tesko breme, sto na prvi pogled djeluje tesko i nemoguce, ali mozda i nije tako.

Katarzicni aplauz koji je izazvalo rukovanje Ugljanina i Ljajica kao da odobrava ova moja razmisljanja.

Uspostavljanjem Srpsko - Turske saradnje mnoge stvari bi se pokrenule, evo samo nekih koje mi padaju na pamet:

- situacija u Bosni bi "legla"
- osnazila bi se srpska pozicija oko Kosova
- mogucnosti ekonomske saradnje cine mi se nepregledne

Ipak su nas 600 godina "cuvali" i sacuvali od "zlog Zapada" :)

Procitah negdje i ovo:
"Turska imperija je imala oko 60-ak velikih vezira (sultani su vladari koji po kraljevskoj lozi nasledjuju presto, dok je veliki vezir onaj koji de fakto vlada - kao predsednik vlade), od toga mozda samo 10-15 su veliki veziri bili Turci. Mozda 20-ak ili vise sa nasih prostora (Srbija, Bosna, Crna Gora, Hrvatska). Prema tome kao sto mi kukamo da smo 600 godina bili pod Turcima i oni mogu da kukaju da su bili pod nama... :)"

ana

pre 14 godina

Čudi me da niko nije primetio da se ostvarila ona stara "Drumovi će se poželjet Turaka..." Očigledno bez naših "vekovnih zulumćara" nismo sposobni ništa da uradimo.

miki

pre 14 godina

Ma sta ce on tamo? Zasto Turska ne pokaze svoju otvorenost i toleranciju prema pravoslavnim svetinjama u Turskoj. Nece ni malu istorijsku bogosloviju na da obnove ostrvu Halki vec decenijama. Turska nam gura prste u oci sve vreme. Priznali su KiM, a znate li kako se zove turska baza na KiM koja deluje u okviru KFOR-a? Sultan Murat... Kosovska bitka 1389. Cini se nismo mi jedini koji imamo dugo pamcenje. Ne znam samo koliko dugo pamcenje ima ova trenutna vlast u Srbiji.

srbija!

pre 14 godina

vijest za radovanje za sve gradjane ovog dijela Srbije...Turska je jedna od 5 najacih drzava svijeta, i spada u grupu od jedino 5 drzava koje su ustanju da zatvore svoje granice i da mogu opstati, dakle takvih je u svijetu samo 5! treba to imati u vidi kada se prica o podrsci turske ovoj jadnoj drzavi...i pusti te se vi tih nacionalistickih prica...man te se toga..to nas je kostalo Kosova..a nastavimo li tako uskoro i Vojvodine..daj smirite strasti..valjda je dosada svakom gradjaninu Srbije jasno tri stvari - da nismo nebeski narod - da nemozemo protiv cijelog svijeta -da smo sve ratove dosada izgubili... dosta je brate...ja sam mlad i necu da zivim u proslosti..hocu da moja drzava Srbija sutra bude ugledna..i jaka..a sa morbidno retardiranim zaostalim shvatanjima to nikada necemo biti!

Konzulska vremena

pre 14 godina

Postaviću jedno principijelno pitanje. Koga će u Novom Pazaru predstavljati Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin? Da li će sporazum sa šefom diplomatije Turske potpisati kao ministar Ljajić i ministar Ugljanin, u ime Vlade Srbije, ili će sporazum potpisati u ime stranaka čiji su lideri? Čijim će vozilima, uz čiju pratnju i uz čije obezbeđenje će se dovesti u Novi Pazar, na sastanak sa ministrom Inostranih poslova Turske?

Menadzer

pre 14 godina

Sandzaci ne postoje jos od pada Osmanlijskog carstva, postoji samo oblast u Srbiji pod nazivom Raska oblast...
Ne razumem zasto se i dalje prihvta taj naziv "Sandzak"!

kashmir

pre 14 godina

Turska i cenjeni Ambasador znaju cemu su duzni i kome i zasto.Raduje me cinjenica da je ona zainteresovana za one koje je ne tako davno morala ostaviti na cedilu i milost i nemilost drugih.Prema tome sad je na Srbiji red da dokaze i pokaze ono sto pred celim svetom tvrdi a ja to necu napisati zbog opasnosti od "ofucanja" kojem je izlozen vec dugo vremena.

Mark

pre 14 godina

U Turskoj je postojao kanun-i-raya (zakon za raju , odnosno hrišćane) , po kojem je bilo zabranjeno građenje novih crkva već samo popravak postojećih pod uslovom da turske vlasti daju saglasnost . Zakon je ukinut 1836 godine . Toliko o turskoj vladavini i njihovoj toleranciji ...

sasa

pre 14 godina

Za one koji ne znaju:
U Turskoj zive hiljade i hiljade Sandaklija koji su tu zavrsili nakon Rankovicevih cistki iz 60-tih
Cak je i nekoliko clanova parlamenta Turske poreklom iz Srbije tacnije Sandzaka.
A sami izracunajte koliko oni potomaka imaju

zoki

pre 14 godina

I jos jedan detalj iz istorije: Turska imperija je imala oko 60-ak velikih vezira (sultani su vladari koji po kraljevskoj lozi nasledjuju presto, dok je veliki vezir onaj koji de fakto vlada - kao predsednik vlade), od toga mozda samo 10-15 su veliki veziri bili Turci. Mozda 20-ak ili vise sa nasih prostora (Srbija, Bosna, Crna Gora, Hrvatska). Prema tome kao sto mi kukamo da smo 600 godina bili pod Turcima i oni mogu da kukaju da su bili pod nama... :)
Turska jeste strateski i istorijski vazan partner Srbiji. Ko to ne razume i ne vidi, nek malo procita sopstvenu istoriju. Ni srpske crkve ne bi bilo danas da nije Mehmed pasa Sokolovic ulozio pare u obnovu Pecke Patrijarsije, prvu stampariju u Beogradu, itd.
Steta sto politicari kroje istoriju i uce nas samo negativne stvari i sire mrznju, a pozitivne svi zaboravismo.

Branislav, Cirih

pre 14 godina

Nemam nista protiv gradjana Turske, ali ne treba preterivati sa hvaljenjem. Ako su Turci dosli kod nas, sigurno su dosli zbog licnih interesa (biznisa), tako je bilo i 1389 ali "malko" drugacije. Istorija govori da su Turci bili kod nas preko 500 godina (ne kao turisti i da bi nama bilo bolje) i ne bih rekao da su 1000 godina napredniji od nas kao sto neki misle i da su bolji radnici od nas. Uverio sam se bezbroj puta u Svajcarskoj ne da su losi radnici nego da smo mi iz EX Jugoslavije bez premca najbolji fizicki radnici. Da su bili Francuzi, Habsburgovci, Austrijanci, mislim da bismo bili vise civilizovaniji nego sto su nas civilizovali Turci. Setimo se nepismenog Obrenovica i najznacajnijeg palca u JAVROPU, za razliku od vremena vladavine cara Dusana kada se na dvoru jelo zlatnom viljuskom. Sto se ljudskih prava tice, govori beleska u Istoriji da je u Turskoj masakrirano 1,5 miliona Armejaca pravoslavaca 1915 godine. Kao i ugrozena ljudska prava vise od 20 miliona Kurda u Turskoj u 21-om Veku.

bezimena

pre 14 godina

Divim se Turcima na upornosti, to je pored marljivosti jedna od njihovih najboljih osobina! Najpre su, posle nepunih 500 godina, digli ruke od nas kao nepopravljih, da bi se sada polako vratili. Valjda su čuli da im sve opraštamo, posle danka u krvi koji smo platili Miloševiću i ostalih teških harača koje nam odrezuje "demokratska" vlast!

Turci su izuzetno vredan narod, privredu su uzdigli, porodične vrednosti umeju da čuvaju, državu su uredili, od njih zaista imamo šta da naučimo!

p.s.Srbiji nikada nije palo na pamet da uloži bilo koje pare, za bilo šta konkretno, za Srbe van Srbije, njih samo poziva da na bazi patriJotizma daju pare alavoj "majčici"...

Ti, Daro, malo pričaš,...

pre 14 godina

A kuda će da vodi taj auto-put?
Sa kojim auto-putem će biti povezan? Rožajskim? Prijepoljskim? Kraljevačkim? Mitrovačkim? Pećkim? Ili je, možda, u planu kružna staza Pazar-Sjenica-Tutin-Pazar?

lulu

pre 14 godina

Kao i svako tako i turska gleda svoj interes, i olaksava sebi put do centralne i zapadne evrope.Autoput gradi zbog sebe, a ne zbog gradjana sandzaka ili srbije.

Malo postovanja

pre 14 godina

Neko ovde rece da Turska ne obnavlja spomenike pravoslavne kulture...mozda...Ali sigurno se ne pale pravoslavne crkve, kao sto se to pre par godina desilo u Srbiji sa (turskim) dzamijama koje su, ni krive ni duzne, spaljene zbog nemira na Kosovu, sa cim te iste dzamije nista nemaju zajednickog... A,kako bi bilo da Srbija "sagradi" jedan auto-put kroz Tursku? Umesto izraza postovanja i zahvalnosti, neki u Srbiji i dalje zive u proslosti i bajkama o "slavnoj proslosti".

Mishko

pre 14 godina

Čekaj malo, kako su Ljajić i Ugljanin seli za isti sto zahvaljujući turskom ministru? Zar nisu oni obojica članovi Vlade i zar ne sede barem jednom nedeljno za istim stolom? Kada smo već kod ministrovanja, šta je Ugljanin uradio kao član Vlade u ovih godinu dana? On je prosto upao u tu Vladu, kao i Krkobabić, samo da bi se namakla većina sa njihovih par poslanika. Njihove poslove uglavnom rade drugi ministri, najviše već pomenuti Ljajić.

Bez_Cenzure

pre 14 godina

Turska se nešto ponovo mota oko Raške Oblasti.
Koliko ja znam Vlada Srbije odlučuje da li će tuda ići autoput. A mislim da nije u planu.

hulja

pre 14 godina

Ja mislim da se ne treba nacionalno uzbudjivati ovde. Bravo za Tursku. Sta sad, neka grade, samo ce pomoci Srbiji i njenim gradjanima, i tim opstinama da se razviju. Srbija to ocigledno nije mogla sama.

Sketpik

pre 14 godina

Dosta vise sa nacionalizmom! U tom Sandzaku ili Raskoj, meni je svejedno, zive i Muslimani i Srbi i ovaj put se pravi za sve ljude tamo. A to gde ce neko da investira svoj novac odlucuje sam investitor.

Darko

pre 14 godina

To je plan Zelene transverzale. Taj put nikada nece biti ni zapocet a kamoli zavrsen. Sadasnji dogovor je samo diplomatska kurtoazija.
Ono sto Turska hoce, Evropa nece a ovo odavno nije Turska interesna zona.

Meni ovo vise lici na bocni pritisak nase diplomatije na neke odluke Brisela u vezi BIH i RS.
Setite se bisera kada su SAD kukale na ljudska prava Kineza i zahtevali da im se da pasos a mudri Mao rece - Ok. Koliko miliona Kineza zelite u SAD?
Tako nesto je i ova diplomatska aktivnost sa Turcima apropo buducnosti RS ali i bez-viznog rezima .

orijentalist

pre 14 godina

Kao sto se da i ocekivati, sila komentara onih koji blage veze nemaju ni o istoriji ni o geografiji Balkana. Kao orijentalista mogu reci da je nasledje Osmanske Imperije u Srbiji i drugim okolnim zemljama mnogo vece nego sto se to predstavlja. To nije bila Turska, vec imperija svih naroda koji su u njoj ziveli. Nju je vodila pre svega grcka, jermenska, jevrejska, slovenska i turska elita. To ne znaci da je postojala ravnopravnost kakvu mi danas znamo ali polozaj nemuslimana nikako nije bio samo diskriminisuci. Na zalost je srpska istoriografija bazirana na mitovima, nema ljudi koji znaju osmanski pa se jos pricaju horor bajke o petovekovnom zulumu. Ovo sve kazem kao pravoslavni Srbin. Ovo je jako dobra vest da se uspostavlja saradnja izmedju dve zemlje, posebno preko sandzacke dijaspore. Ljudi nemaju pojma koji je to potencijal da se ova nasa dijaspora poveze sa maticom, tj Srbijom. U Turskoj cete jos naci sela u Anadoliji gde se govori cist nas jezik, guslaju stare pesme i drze slike iz rodnih krajeva.

Novi Pazar

pre 14 godina

Ovo je zaista divna vijest. Bravo za Ugljanina, Ljaica, Jerevica, za Vladu srbije. Ovo je zaista divna vijest.

Zamolijo bi ono koji pisu komentare da se ostave nacionalizma, sto kaze jedan komentar : JA ZELIM MIRNU BUDUCNOST U KOJOJ NEMA NACIONALIZMA"

Samo molim Allaha da se i gospoda iz Islamske Zajednice napokon pomire.

neon

pre 14 godina

Slažem se da je istorija koju učimo o Turcima vrlo jednostrana. S jedne strane, stoji da imamo i Ćele kulu, Čegar, pogrom sa Kosova... ali sa druge strane, srpski je bio zvaničan jezik te imperije, a da su Turci bili toliko zli, ne bi pravoslavni ljudi preživeli niti bi se dozvolila gradnja crkava, kao što jeste. Ima mnogo pozitivnih primera. Stoji da su nemuslimani Balkana veoma podozrivi prema Turskoj kao i da Turci uče jednu prilično jednostranu povest (pa se samo iznenade kada vide da nisu baš popularni na Balkanu). ELEM, zarad budućnosti i same građanske Srbije, poseta ministra i najava gradnje autoputa je DIVNA VEST. Dobro je i da Srbija pokaže da Sandžak/Raška ne ostaje u zapećku, odsečena od ostatka države, ali i suseda.

Realni

pre 14 godina

Od svih ovih politickih kurtoazija mene samo zanima kuda ce prolaziti taj autoput, kad ce poceti/zavrsiti se gradnja, koliko ce kostati, ko ce biti vlasnik i ko ce ga finansirati i pod kojim uslovima.

cuvajte bratstvo i jedinstvo kao zenicu oka svoga

pre 14 godina

Autoput ce prolaziti od Sarajeva,preko Trnova, Foce,Vikoca,Bukovice,Gradaca,Pljevalja,Jabuke,Prijepolja,Sjenice,Duge Poljane,Novog Pazara,Kaslja,Banjske,Zvecana,Kosovske Mitrovice,Vucitrna,Pristine,Ferizaja,Kacanika,Skoplja,i ukljucuje se na postojeci preko Velesa,Negotino, Gevgelije,Soluna i sve do ISTANBULA.Znaci povezuje sve od,Sentilja,Zagreba do Istanbula bice sve autoput,i povezivace,sve bivse Jugoslovenske republike,plus,Grcku,i Tursku.Znaci ovaj dio od Sentilja do Svete Bogorodice,ja bih predlozio da se zove,autoput,Jugoslavija,ili Dinara,posto vecinom prolazi kroz planinska podrucja koja geografski pripadaju Dinarskim Alpima.Pa nek nam bude srecno i ziveli.

srbin

pre 14 godina

Prvo, autoput se ne gradi u Sandžaku, Raškoj, Mačvi, Šumadiji..., već u SRBIJI!

Drugo, Turci su 1000 godina ispred nas i možemo samo da budemo srećni ako neko takav investira ovde.

Treće, to se samo mi beznačajni, busamo u grudi našom istorijom. Moj prijatelj iz Ankare jedva da i zna da su Turci bili na ovim prostorima par stotina godina. A što bi i znali za jednu Srbiju kada su svojevremeno držali pola sveta. Turska ima preko 70 miliona stanovnika, a sam Istambul koliko cela Srbija. Mislim da su sva potpitanja u vezi investiranja od strane Turske suvišna!

bezimena

pre 14 godina

Svaki put, u najmanju ruku, povezuje i olakšava život gradjanima kroz čija naselja prolazi, stavljati ga u bilo koju drugu konotaciju je ksenofobično i izuzetno primitivno, neprimereno čak i srednjem veku!

Njujorker

pre 14 godina

Pozdravljam svako ulaganje novca u "potrosenu" i "tanku" infrastrukturu Srbije.
Sto se tice Turske, bila je to nekada velika imperija, sa brojnim Srbima na visokim polozajima.
Za one koji ne znaju, Mehmed Pasha Sokolovic, rodjen kao Bojica Sokolovic, i kada je bio na vrhuncu svoje politicke i drzavnicke moci, nikada nije krio svoje srpsko poreklo, niti je prestajao da se koristi svojim maternjim - srpskim jezikom! Svog rodjenog brata Makarija, postavio je za Patrijarha obnovljene srpske crkve (Pecke patrijarsije) i do kraja zivota bio je zastitnik i dobrocinitelj svog naroda.

Radoman Ratkovic

pre 14 godina

Sramna je sama po sebi cinjenica da zvanicna Srbija upotrebljava i afirmise naziv Sandzak koji je vezan za najmracniji period ropstva pod osmanlijskom imperiom i da na taj nacin udovoljava onima koji zele da tih 6 opstina u Srbiji (NoviPazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Priboj i Nova Varos) organizuju kao jednu teritorijalnu jedinicu u Srbiji po principu kontinuiteta sa nekadasnjim osmanlijskim sandzakom. Ta ista zvanicna Srbija je zaboravila da je taj sandzak prvobitno bio Raska oblast i jos uvek je za one koji su nacionalno svesni, i da je to oblast gde je i rodjena srpska drzavnost. Izjave danasnjih srpskih zvanicnika vise zvuce kao vapaj za ponovnom vazalnoscu Srbije prema Turskoj a da se pri tom prelazi preko cinjenica o otvorenoj antisrpskoj politici Turske od rata u Bosni pa do ucesca Turske u NATO agresiji na Srbiju i priznavanja Kosova. Dok zvanicna Turska sve to radi imajuci u vidu svoje strateske i istorijske interese u regionu s druge strane zvanicna Srbija sve precutkuje zarad sake sitnih interesa i koalicija sa 2-3 poslanika bosnjackih partija ciji glasovi su im potrebni da bi vladali Srbijom a koji su pristupili vladajucoj koaliciji tek nakon sto su prethodno obavili konsultacije u svojoj centrali, Turskoj (Ugljanin) za one koji su to zaboravili. Niko normalan ne moze biti protiv ulaganja stranog kapitala u Srbiji, izgradnje autoputa i slicnih investicija na dobrobit gradjana Srbije ali se taj kapital ne moze primati po svaku cenu bez sagledavanja stvarnih interesa onih koji taj kapital ulazu i ciljeva koje time zele da ostvare. Kao neko ko je rodjen i odrastao u Raskoj oblasti (Prijepolje) nikada necu prihvatiti termin Sandzak za svoj rodni kraj a koji zvanicna Srbija na zalost i sramotu ponovo ozivljava i uvodi u zvanicnu upotrebu.

pasha

pre 14 godina

Svi treba da smo srecni sto turska investira u srbiju. Zar ne vidite da se sav novac, sve investicije, sve idu u pravcu Beograda. Sta je u poslednjih pet godina dobila sumadija, juzna srbija, sandzak... NISTA!!! Sve ide u BG? Vidite da ovu drzavu zanima samo BG i nista vise. Dajte da se opametimo, i pustimo ljude koji zele da cine dobro za nas, nebitno da li je musliman ili pravoslavac. Neznam za druge ali meni je potreban stalan posao, dobra plata....

Velibor

pre 14 godina

Konačno! Kad bi matica svake nacionalne manjine koja živi u Srbiji napravila 10km autoputa mi bismo imali fenomenalnu mrežu autoputeva!

Vasilije Drugi

pre 14 godina

Turska je raskrstila sa Otomanskim nasledjem i ukinula kalifat nakon revolucije pod Ataturkom. Danas je Turska sekukarna drzava verovatno vise nego Srbija i nas prijatelj.Turska brine o pravoslavnim svetinjama. Setimo se da je sediste vrhovnog pravoslavnog patrijarha u Istanbulu (ranije Carigrad).

UruRuck

pre 14 godina

A tek Stari Rimljani! Koliko su oni vladali ovim prostorima?! Zato ja i ne idem u (Stari) Rim. Turci su OK a zelja za investiranjem je takodje OK. Pa i ta Stara Raska mora malo da zivne, bre!

ana

pre 14 godina

Čudi me da niko nije primetio da se ostvarila ona stara "Drumovi će se poželjet Turaka..." Očigledno bez naših "vekovnih zulumćara" nismo sposobni ništa da uradimo.

Triput

pre 14 godina

Nadam se da se neće naći neki naš pametnjaković da reprizira ono "More Turci ne gaste oranje", jer realno, mislim da na inicijativu Beograda kroz taj kraj autoput ne bi prolazio pa tamo do jedno 2150-te...

ceda

pre 14 godina

Aman - zaman (stari srpski turcizam)!!!
Kada cemo vec jednom nauciti - ako nam daju - uzmi i iskoristi.
Hocete jaku Srbiju!? Pa saradjujte sa jakim drzavama. Jos ne videh coveka koji je druzeci se sa klosarima postao "neko". S kim si - takav si.
Oni znaju zasto grade autoput. Mi znamo zasto grade autoput. Nisu nikakakve misterije turski interesi ovde. UZMI I ISKORISTI, pa okreni na svoju stranu.

kom@

pre 14 godina

Ima jedan turski vic, kada pita Evropljanin Turčina, kako to da su sada toliko zaostali za Evropom a nekad su bili ispred nje i po nauci, tehnologiji obrazovanju... a Turčin mu odgovara: I Vi biste zaostali da ste bili 500 godina na Balkanu!:)

Bosanski Srbin

pre 14 godina

Mislim da bi ovo mogla biti naznaka puta kojim Srbija, kao i cijeli region, treba da ide. Rjesenje balkanske zavrzlame.

Sve je pocelo od Kosovskog boja, koji kao da nikad i nije ni zavrsen. Mozda je doslo vrijeme da se uspostavi osovina izmedju Srbije i Turske, da se konacno okonca Kosovski boj, da ga ostavimo iza sebe i da zapocnemo nesto novo.

Srbiji je potreban saveznik, opipljiv i konkretan, blizak u mentalitetu, sa kim postoje konkretni i obostrani interesi.

Potrebno je samo malo smjelosti u razmisljanju. Nesto mi govori da je Turska najbolji izbor!

Naravno, treba prevazici istorijsko tesko breme, sto na prvi pogled djeluje tesko i nemoguce, ali mozda i nije tako.

Katarzicni aplauz koji je izazvalo rukovanje Ugljanina i Ljajica kao da odobrava ova moja razmisljanja.

Uspostavljanjem Srpsko - Turske saradnje mnoge stvari bi se pokrenule, evo samo nekih koje mi padaju na pamet:

- situacija u Bosni bi "legla"
- osnazila bi se srpska pozicija oko Kosova
- mogucnosti ekonomske saradnje cine mi se nepregledne

Ipak su nas 600 godina "cuvali" i sacuvali od "zlog Zapada" :)

Procitah negdje i ovo:
"Turska imperija je imala oko 60-ak velikih vezira (sultani su vladari koji po kraljevskoj lozi nasledjuju presto, dok je veliki vezir onaj koji de fakto vlada - kao predsednik vlade), od toga mozda samo 10-15 su veliki veziri bili Turci. Mozda 20-ak ili vise sa nasih prostora (Srbija, Bosna, Crna Gora, Hrvatska). Prema tome kao sto mi kukamo da smo 600 godina bili pod Turcima i oni mogu da kukaju da su bili pod nama... :)"

Eminu Jahovic za predsednicu Srbije!

pre 14 godina

Nasa Ministarstva ne mogu da se dogovore ni ko ce kontrolisati kvalitet sladoleda, a kamo li nesto vece! Meni se cini da ce ovaj autoput u mnogome poboljsati ekonomski, a time i ostali polozaj i razmisljanja ljudi iz Raske / Sandzaka / bilo kog kraja a koji su u zadnje vreme skloni razmisljanju o nekom obliku nezavisnosti od Srbije. Ili bolje reci "od Beograda"?