Nedelja, 10.05.2009.

12:37

Dačić: SPS neće glasati za statut

Socijalisti neće glasati za predlog statuta Vojvodine po cenu da se izgubi skupštinska većina, izjavio je lider te stranke Ivica Dačić.

Izvor: Veèernje novosti

Daèiæ: SPS neæe glasati za statut IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

61 Komentari

Sortiraj po:

Vojvodjanin

pre 14 godina

Aman ko je uopste pricao o nezavisnosti Vojvodine, tako je kad se NE cita tekst koji lezi na stolu mesecima. Hocemo da nas Beograd vise ne kontrolise, a DS ne mogu vise da komentarisem. Izgleda da cu morati da glasam za Otpor na sledecim izborima.

Žile

pre 14 godina

Setio se Ivica da postoji i SPS. Ako bude dosledan ovih reči, svaka čast. Konačno da se neko vrati izvornom programu SPS-a. Apsolutno sam protiv države Vojvodine.

Rascia

pre 14 godina

DS moze da odrzi ovu vladu jedino sa odgadjanjem resenja ovog pitanja, sve do isteka mandata. Ovo je ujedno i upozorenje da nece ni unutar DS-a doci vecinske podrske u bilo kom pravcu u vezi statuta Vojvodine. Status quo. To je ono sto Srbiji pravi najvece stete. Trazim od vojvodjanskih partija u vladinoj koaliciji da budu odlucni, da traze potvrdu ove izjave od gospodina Dacica, i u slucaju potvrde istog, tu izjavu zajedno sa oprostajnim pozdravom koaliciji predaju gospodinu Tadicu do kraja maja. Ocekujem od gospodina Pajtica da cepa DS kao sto se rascepao i SRS, da sa clanovima DS-a koji zele da u duhu demokratske stranke zastupaju vojvodjane osnivaju novu stranku sa sedistem negde u Vojvodini. Ako nece van, pa onda neka okrene ledja Vojvodini, i u celini ponisti statut. Svi vojvodjani moraju veoma ozbiljno da preispitaju pitanje: da li je moguc dialog sa strankama iz Beograda i centralne Srbije. Ocito samo vojvodjani mogu razumeti sta je i zasto postoji autonomna pokrajina, sta je regija u drzavi i cemu i kako sluzi, sta je evropska regija, sta je regija u Vojvodini, sta je decentralizacija, sta je denacionalizacija, i zasto su Vojvodjani spremni da plate dvostruke takse: republicke i pokrajinske. A sve zbog toga sto juzno od Panceva refleksno se iskljucuje mozak kada se cuju reci Autonomna Pokrajina. Sa novim izborima moze da se da zadnja sansa za dogovor unutar Srbije, ako i to propadne, duznost je svih partije iz Vojvodine da odmah krenu sa internacionalizacijom problema statuta Vojvodine, ALI ono sto malo tko shvaca: Vojvodina u celini ima buducnost samo kao Autonomna Pokrajina unutar jedne drzave domacina, ne moze opstati samostalno, a zbog strukture stanovnistva jedino moguce i dobro resenje je unutar Srbije. Vojvodina nikada nece moci prihvatiti nijednu drzavu kao maticnu, samo kao domacina. Internacionalizacija je jedino potrebna zato sto je Srbija LOS domacin, i dijalog unutar Srbije je postao nemoguc. Ono sto ce Vojvodina moci dokazati pred medjunarodnim institucijama je da je Srbija LOS domacin, da ne moze da sprovede svoj Ustav, i da je nesposoban da donese odluke van okvira feudalizma. Treba da trazimo nadzor i upravu od strane EU u Vojvodini, bez bilo kakvih partija iz Srbije ili Vojvodine na barem 15 godina.

gradjanin Beograda

pre 14 godina

Ukoliko gradjani Vojvodine ne dobiju statut, treba da traze svoj USTAV! Gradjani Vojvodine SAMI moraju da odluce sta zele, i tu niko drugi ne sme nista da se pita.

Viktor

pre 14 godina

Ako od Dacica zavisi Statut onda ni ne treba da ga bude...
Pazljivo sa ovim, draga Srbijo, strpljenje Vojvodjana nije beskonacno... Farsa nikom nije potrebna.

Moma

pre 14 godina

Ma, Dacic tvrdi pazar. Glasace za taj statut, jos kako - sa ovom Vladom SPS je krenuo na put sa kog nema povratka. Pitanje je samo - koliko ce dobiti za sebe usput.

Александар Илић

pre 14 godina

Зашто би људи из Панчева, Вршца, Ковина, Беле Цркве,... гласали за новосадско виђење аутономије ?
Колико је пара Панчеву припало од НИС-а - НИШТА - све оде у Нови Сад.
Боље би нам било да се Панчево припоји Београду као Земун. Барем нас не би завлачили са лечењем и саобраћајем.
Овако, уместо Београдизације - нуде нам Новосадизам !
Кад је већ тако - гласам за Београд.

Evropejac

pre 14 godina

Niti bi, posle Tita Tito, nit ce da bude, posle Slobe Dacic! Srbija koraca u demokratsku slobodu iz ove dve tamnice. Neizbezno, njen put vodi, neminovno, u pravcu EU i NATO, sa Kosovom i Vojvodinom, ili bez?

NSadjanin

pre 14 godina

Naravno da SPS nece glasati za statut kao sto ni Vojvodina nije glasala za SPS. Na kraju ispada da ce ipak SPS da kroji kapu Vojvodini htela to ona ili ne. Nama tu nista nije jasno, ajmo mi polako...

sasa jokici

pre 14 godina

Mislim da se treba zahvaliti na kratkorocnoj pomoci da se Srbija ne vrati tamo gde su nas Oni nekada doveli!!! SPS mora na stratiste istorije, i da udje u udzbenike kao stranka koja je nanela najvise zla sopstvenom narodu! Jos uvek se nismo izvukli iz tog pakla, od najveceg potencijala u regionu, doveli su nas u poziciju da smo medju najgorima u istom!!!

Novosadjanin

pre 14 godina

Naravno da vojvodini treba autonomija, kao i ostalim regionima Srbije, ali ovaj statut...(ne znam koliko vas ga je procitalo) je stvarno sramotan...
I nije bolje uzeti bilo sta nego nista...jer u zemlji Srbiji jednom kad se nesto usvoji, to vise niko ne moze da promeni...a ovaj statut NE VALJA NISTA!

Beqa

pre 14 godina

Dacic i njegova partija naravno da ne daju Vojvodini autonomiju koju su imali ustavom 1974 god. On i njegova partija uzeli su Kosovu autonomiju, ali dali kasnije nezavisnost. Tako ce biti i sa Vojvodinom, ako ne dobijaju opet autonomiju, kasnije ce dobiti nezavisnost.

lalans

pre 14 godina

E ovo smo cekali da cujemo, a trebalo im je godinu dana da preseku pa da kazu. DS mora ostati dosledna jer nikada nemojte zaboraviti da ste u Vojvodini dobili najvise glasova.

Nezavisna Vojvodina

pre 14 godina

Da li su vas išta pitali kad su se odvajali redom republika po republika, pa na kraju i druga pokrajina? Nisu. Nećemo ni mi.

Mile pile

pre 14 godina

Nije totalno uspela operacija SPS-raka iz politickog tkiva Srbije. SPS je u metastazi. Lecenje zracenjem sa cika doktorom Tadicem i DS personalom nije dalo rezultate. Novi
doktori, VdrKostunica i drugi, ce se sad morati prihvatiti "lecenja."

BPA

pre 14 godina

Dragi moji zabrinuti zbog rasturanja države , secesionizma i separatizma, Vojvodina ima poseban status u okviru Srbije od dana kada je ušla u njen sastav. Banovina, pokrajina ili kako god, stvar je u tome da smo mi svoje institucije izgradili već odavno. Ovde funkcioniše sistem koji nije nacionalno obojen i toga se vi plašite. A da mi čekamo da vi podelite vaše njive i šljivike i napravite regionalnu podelu koja bi bila vama po volji, e to mi više liči na vic. Nego, lepo podmažite đonove pa lepo radite na izgradnji institucija i sistema a nas moliću lepo, pustite da uređujemo svoje. Jer da čekamo da se izvrši decentralizacija Srbije, kako bismo na kraju dobili ono što već imamo, neće doneti ništa dobro. Ne za narednih nekoliko vekova.

LDP-ovac

pre 14 godina

Da je pameti u ovom narodu nebi nikako glasao za tebe, tako da te ne bi niko pitao za to nista, pitao bi te jedino o ulozi u 90-im,o ulozi u aferi ,,koferce,,nego narod takav kakav je i sve ti zaboravio i naseo na tvoje demagoske prazne price koje si zajedno sa svojim predsednikom pricao devedesetih...

bezimena

pre 14 godina

Deluje pomalo otrcano, ali je ipak činjenica, da je svako ko ne nauči ništa iz svoje istorije, osudjen da je ponavlja.

Umesto da se bave rešavanjem problema današnjice, kao osnove za budućnost, vlasti se godinama bave prošlim vremenima i faktima koji se ne mogu promeniti. Politika koja se drži centralizma i koja nije u stanju da sagleda realnost i primeni moderne evrpske recepte na istovetne boljke, na kraju će dovesti do otcepljenja Vojvodine, što će biti uvertira za svodjenje Srbije na beogradski pašaluk!
Nacionalna netrpeljivost u ovom slučaju definitivno otpada (Vojvodinu naseljava preko 60% SRba), čime se otvara pitanje da li je ona uopšte bila uzrok i nekih drugih razlaza!?

maximalno pozitivno o(b)rao

pre 14 godina

Ako dodje do smene vlasti, pa na vlast dodju nacionalisti i socijalisti, mnogi ce od nas biti na socijalnoj listi.

Ziveo zapadni kapitalizam

pre 14 godina

normalno da nece kad su komunisti sps je komunisticka partija koju treba zabraniti ako zelimo napred u eu!
Komunizam je najvece zlo u 20 veku!

goranboss

pre 14 godina

Ovo su stravicne vesti! Naime ako SPS nece glasati to znaci da se priklanja SNS, SRS, DSS - u, a kao sto se secamo umalo da isti ti naprave vladu posle izbora. Da li je SPS mozda namirisao izbore pa se sad udvara ovoj drugoj strani? Moguce je. Posto je DS sada slabiji nego pre godinu dana (u velikoj meri zbog svetske krize), G17 je toliko opljuvan po medijima da ako ne ide sa DS ide u zaborav. Mislim da ce sledeci period biti mnogo crn i los za Srbiju. Jer SPS, SNS, SRS, DSS, NS prave vladu u slucaju izbora i onda ne znam sta ce nam se desiti. Jedino sto moze da izvuce DS i G17 je da vec jednom rese vize, hag i korupciju u svojim redovima.

Zabri Nuti

pre 14 godina

Mislim da Vojvodinu (kao i celu Srbiju, uostalom)treba regionalizovati. Danasnja pokrajina Vojvodina treba da prestane da postoji, a neophodno je formirati nekoliko regiona - na primer, Suboticki, Novosadski, Zrenjaninski. Na regione treba preneti niz nadleznosti, a neophodno je da uzivaju i visok stepen fiskalne nezavisnosti. Ukoliko gradjani Vojvodine zele jedinstvenu Vojvodinu i novosadizaciju Vojvodine, to je njihovo pravo, ali moraju imati u vidu da gradjani centralne Srbije ne zele ponovo da prolaze kroz uzas i ludilo separatizma. Bolje da budemo dobri susedi, nego braca koja ne govore.

Mirko

pre 14 godina

ja apsolutno ne podrzavam nikoga iz vladajuce koalicije ali u potpunosti podrzavam svakoga ko ne glasa za Statut Vojvodine. Nemam apsolutno nista protiv tog Statuta ali neka ista prica vazi i za gradjane Nisa, Kragujevca, Zajecara i drugih oblasti u Srbiji. Ili za sve isto ili krsimo Ustav jer u tom slucaju ne bi bili svi isti i ravnopravni.

Soko

pre 14 godina

Kad bi novci za koje se bore vojvođanske stranke zaista išle u korist stanovništva Vojvodine, a ne u džepove šačice njihovih kadrova koji sede u Izvršnom veču i Skupštini Vojvodine, svi bismo bili za to. Ovako, navijam za Dačića (iako sam potpuno anti-SPS orijentisan) .

around

pre 14 godina

Zbog takvih ce se Vojvodina otcepiti, a mozda i jos neki delovi Srbije, pa ce mozda tada neko da stavi prst na celo, jer boze moj, nasi nisu Japanci da stave nesto drugo...

marx

pre 14 godina

Statut Vojvodine će biti usvojen, jer će tako odlučiti ekonomska elita iz Beograda jer njoj ne odgovara zaoštravanje sa Vojvođanima. Jednostavno boje se da ne bi u slučaju nezavisnosti, vlada Vojvodine izvršila nacionalizaciju, a svi mi dobro znamo da su 90 posto vlasnika fabrika u Vojvodini firme iz Beograda.

Jovan

pre 14 godina

sve mi se cini da dacic trci poslednji krug. bolje bi mu bilo da cuti i glasa za, u suprotnom njegov sps je zavrsio svoju pricu. pa, gotovo svi vojvodjanski ogranci sps-a su za ustav. bajatovic prvi!

dusko,zr

pre 14 godina

Eto, nece da daju ono sto je Vojvodina uvek imala, autonomiju. Neka im, vrlo skoro dace jos i vise. Ja vise nisam samo za autonomiju a sto vise vlast iz BGD bude bila protiv autonomije to ce pokret za separatizam biti jaci. Nicem se nisu naucili iz prethodnih poraza.

novosadjanin

pre 14 godina

Konacno jedna dobra vest sto se tice statuta. Taj statut bi izazvao rat u Vojvodini, a i kada bi bio usvojen, novi sad bi bio za vojvodinu isto sto i beograd za srbiju. Nijedan grad sem novog sada ne bi video korist od statuta. Koliko je Pancevo dobilo od prodaje nis-a? Nista. A najvise su podneli i trpeli zagadjenja od nis-a. Zato je najbolje da svaka opstina dobije od beograda odredjeni stepen i procenat a ne da nam se stvara drzava u drzavi. Uostalom zasto bi Banat i Srem slepo slusali novi sad? Mozda im bolje odgovara beograd.

autonomas

pre 14 godina

Dacicu, ti izgleda jos nisi shvatio da su upravo SPS i SRS (uz pomoc DSS i NS) pomogli da Kosovo postane nezavisna drzava. Stavise vase politicko (ne) delovanje je donekle dalo i legitimitet Kosovu. Vojvodina koja tradicionalno ima i zasluzuje autonomiju vecu nego Kosovo je na dobrom putu upravo zbog takvih kao vi da postane nezavisna drzava... nazalost... ali uz vasu podrsku skroz ocekivano.
Politika da nekog tretirate kao gradjane drugog reda a ocekujete 110% privrzenosti nece trajati. Sto je najtuznije nisu samo gradjani Vojvodine ogorceni. Slicno je na jugu Srbije, u Kragujevcu, Nisu, i manje vise svim ostalim gradovima osim Beograda... Nedostaje nam svima dodir sa realnoscu.
Sto se burdzeta tice imam predlog: neka Vojvodina dobija 0% iz budzeta Srbije, ali neka i placa 0% u budzet. Posteno.

ekrem

pre 14 godina

Dacic je dosledan politicar kojii jos uvek zali za necim davnim, da li bas tako davnim i vremenima i ljudima zavisi od njegove svezine i tudjeg premora.

draganzr

pre 14 godina

mali sloba velikih ambicija, no na svu srecu u vojvodini su minorna stranka kao i veljin ns.
ovakve reci me podsecaju (izjave iz beogradskog pasaluka) na pocetke nekih predhodnih odcepljenja.
kosovu sve pa i isplate duga prema svetskoj banci a vojvodina bolje i da ne postoji.
sramota.

Dragan

pre 14 godina

Dacic zaobilazi da je SPS vec GLASAO za statut Vojvodine, i to u pokrajinskoj skupstini. E sad, sto su shvatili da je to greska i sto je javnost ustala je druga stvar, ali SPS se nece tako lako oprati od ovakvog statuta!

GoranH

pre 14 godina

Kao da ne citamo isti tekst - "Socijalistička partija Srbije podržava autonomiju Vojvodine, ali nikada nećemo dozvoliti stvaranje države u državi i povratak Srbije na vreme koje bi ličilo na Ustav iz 1974. godine.". Ja bih rekao da covek nema nista protiv autonomije, ali ima protiv rasturanja Srbije.

Суботица

pre 14 godina

Укините АП ВОЈВОДИНА (скупштину војводине) и Србију изделите на регионе (округе) који би имали директну везу са Централном Владом у Београду! Доста ми је лопова из скупштине Војводине које само троше народне паре а ништа не раде!

dO

pre 14 godina

SPS neće glasati za Statut Vojvodine - odlično.
Skupština Vojvodine će za 2 godine izglasati Ustav. Time se farsa Milošević/Šešelj/Dačić/Koštunica trajno završava.

Haris II

pre 14 godina

To je to! Dacic se usunjao u ovu koaliciju na mala vrata, a izaci ce na velika. Prasak u vladi predstoji. Gubitnik su DS. Ustvari oni nisu ni imali drugi izbor osim ove koalicije koju sada vode. Kontaminacija tla iz post-SPS-ere traje i trajace. Naravno da oni nemaju moc da ikad postanu ono sto su u majesteticno vrijeme bili, ali pruzene ruke nacionalista, prema njima, oni su uvek bili spremni prihvatiti. Vreme (su)mraka predstoji. Nije lijepo!

Dejan

pre 14 godina

Znao sam Dacicu da si ostao isti. SPS se razaranjem drzave bavi od osnivanja, a ti si tu od pocetka, zar ne?
Samo napred, nije jos mnogo ostalo!!!

aleksandar iz Vojvodine

pre 14 godina

samo vi nas pustite da sami krojimo svoju sudbinu, niste vi u Beogradu pametniji od nas i ne zelite vi u Beogradu bolje nama od nas samih. Mi samo hocemo ono sto je nase, NISTA VISE I NISTA MANJE

T.Zrenjanin

pre 14 godina

Sramota za Skupstinu Srbije, sramota za SPS i za DS!!!! Iz ovoga sa vidi, da se JEDINO vojvodjanske partije bore za Vojvodinu.Gradjani Vojvodine, pamet u glavu. Ja na sledecim izborima sigurno glasam za SVM!

novosadjanin

pre 14 godina

Neverovatno je da beogradska politika jos uvek nije shvatila da se ne odlucuje u Beogradu o sudbinama drugih republika i pokraijna! O buducnosti Vojvodine odlucice Vojvodjani, a ne Dacic, Kostunica itd. Stvarno bi vam se moglo dogoditi da cete do Novog Sada stizati pasosima!

Bacvanin

pre 14 godina

Ustav u Vojvodini nije prosao cak ni nakon drugog dana.
Kosovu, od kojeg ne dobijate porez, gde se strana vojska seta i gde ne vaz zakoni republike, gde cak ni Vi ne mozete da odete tako lako u posetu, njima nudite "vise od autonomije, manje od nezavisnosti", a nama, koji punimo budzet 40%, koji smo uredne platise necete ni autonomiju da date.
proslo je 9 godina od "demokratskih promena" i mi nismo nikuda odmakli, cak i Crna Gora shvatila da neke stvari idu bolje bez BG, sad i ja to shvatam.
Malo sta ste naucili iz gresaka SPS-a u periodu 89-99, i to ce Vam se kad-tad obiti (opet) o glavu, ali onda cemo vec sa pasosima ici jedni drugima u posetu.

Bacvanin

pre 14 godina

Ustav u Vojvodini nije prosao cak ni nakon drugog dana.
Kosovu, od kojeg ne dobijate porez, gde se strana vojska seta i gde ne vaz zakoni republike, gde cak ni Vi ne mozete da odete tako lako u posetu, njima nudite "vise od autonomije, manje od nezavisnosti", a nama, koji punimo budzet 40%, koji smo uredne platise necete ni autonomiju da date.
proslo je 9 godina od "demokratskih promena" i mi nismo nikuda odmakli, cak i Crna Gora shvatila da neke stvari idu bolje bez BG, sad i ja to shvatam.
Malo sta ste naucili iz gresaka SPS-a u periodu 89-99, i to ce Vam se kad-tad obiti (opet) o glavu, ali onda cemo vec sa pasosima ici jedni drugima u posetu.

novosadjanin

pre 14 godina

Neverovatno je da beogradska politika jos uvek nije shvatila da se ne odlucuje u Beogradu o sudbinama drugih republika i pokraijna! O buducnosti Vojvodine odlucice Vojvodjani, a ne Dacic, Kostunica itd. Stvarno bi vam se moglo dogoditi da cete do Novog Sada stizati pasosima!

aleksandar iz Vojvodine

pre 14 godina

samo vi nas pustite da sami krojimo svoju sudbinu, niste vi u Beogradu pametniji od nas i ne zelite vi u Beogradu bolje nama od nas samih. Mi samo hocemo ono sto je nase, NISTA VISE I NISTA MANJE

Dejan

pre 14 godina

Znao sam Dacicu da si ostao isti. SPS se razaranjem drzave bavi od osnivanja, a ti si tu od pocetka, zar ne?
Samo napred, nije jos mnogo ostalo!!!

T.Zrenjanin

pre 14 godina

Sramota za Skupstinu Srbije, sramota za SPS i za DS!!!! Iz ovoga sa vidi, da se JEDINO vojvodjanske partije bore za Vojvodinu.Gradjani Vojvodine, pamet u glavu. Ja na sledecim izborima sigurno glasam za SVM!

dO

pre 14 godina

SPS neće glasati za Statut Vojvodine - odlično.
Skupština Vojvodine će za 2 godine izglasati Ustav. Time se farsa Milošević/Šešelj/Dačić/Koštunica trajno završava.

autonomas

pre 14 godina

Dacicu, ti izgleda jos nisi shvatio da su upravo SPS i SRS (uz pomoc DSS i NS) pomogli da Kosovo postane nezavisna drzava. Stavise vase politicko (ne) delovanje je donekle dalo i legitimitet Kosovu. Vojvodina koja tradicionalno ima i zasluzuje autonomiju vecu nego Kosovo je na dobrom putu upravo zbog takvih kao vi da postane nezavisna drzava... nazalost... ali uz vasu podrsku skroz ocekivano.
Politika da nekog tretirate kao gradjane drugog reda a ocekujete 110% privrzenosti nece trajati. Sto je najtuznije nisu samo gradjani Vojvodine ogorceni. Slicno je na jugu Srbije, u Kragujevcu, Nisu, i manje vise svim ostalim gradovima osim Beograda... Nedostaje nam svima dodir sa realnoscu.
Sto se burdzeta tice imam predlog: neka Vojvodina dobija 0% iz budzeta Srbije, ali neka i placa 0% u budzet. Posteno.

dusko,zr

pre 14 godina

Eto, nece da daju ono sto je Vojvodina uvek imala, autonomiju. Neka im, vrlo skoro dace jos i vise. Ja vise nisam samo za autonomiju a sto vise vlast iz BGD bude bila protiv autonomije to ce pokret za separatizam biti jaci. Nicem se nisu naucili iz prethodnih poraza.

novosadjanin

pre 14 godina

Konacno jedna dobra vest sto se tice statuta. Taj statut bi izazvao rat u Vojvodini, a i kada bi bio usvojen, novi sad bi bio za vojvodinu isto sto i beograd za srbiju. Nijedan grad sem novog sada ne bi video korist od statuta. Koliko je Pancevo dobilo od prodaje nis-a? Nista. A najvise su podneli i trpeli zagadjenja od nis-a. Zato je najbolje da svaka opstina dobije od beograda odredjeni stepen i procenat a ne da nam se stvara drzava u drzavi. Uostalom zasto bi Banat i Srem slepo slusali novi sad? Mozda im bolje odgovara beograd.

Haris II

pre 14 godina

To je to! Dacic se usunjao u ovu koaliciju na mala vrata, a izaci ce na velika. Prasak u vladi predstoji. Gubitnik su DS. Ustvari oni nisu ni imali drugi izbor osim ove koalicije koju sada vode. Kontaminacija tla iz post-SPS-ere traje i trajace. Naravno da oni nemaju moc da ikad postanu ono sto su u majesteticno vrijeme bili, ali pruzene ruke nacionalista, prema njima, oni su uvek bili spremni prihvatiti. Vreme (su)mraka predstoji. Nije lijepo!

Суботица

pre 14 godina

Укините АП ВОЈВОДИНА (скупштину војводине) и Србију изделите на регионе (округе) који би имали директну везу са Централном Владом у Београду! Доста ми је лопова из скупштине Војводине које само троше народне паре а ништа не раде!

Nezavisna Vojvodina

pre 14 godina

Da li su vas išta pitali kad su se odvajali redom republika po republika, pa na kraju i druga pokrajina? Nisu. Nećemo ni mi.

Jovan

pre 14 godina

sve mi se cini da dacic trci poslednji krug. bolje bi mu bilo da cuti i glasa za, u suprotnom njegov sps je zavrsio svoju pricu. pa, gotovo svi vojvodjanski ogranci sps-a su za ustav. bajatovic prvi!

BPA

pre 14 godina

Dragi moji zabrinuti zbog rasturanja države , secesionizma i separatizma, Vojvodina ima poseban status u okviru Srbije od dana kada je ušla u njen sastav. Banovina, pokrajina ili kako god, stvar je u tome da smo mi svoje institucije izgradili već odavno. Ovde funkcioniše sistem koji nije nacionalno obojen i toga se vi plašite. A da mi čekamo da vi podelite vaše njive i šljivike i napravite regionalnu podelu koja bi bila vama po volji, e to mi više liči na vic. Nego, lepo podmažite đonove pa lepo radite na izgradnji institucija i sistema a nas moliću lepo, pustite da uređujemo svoje. Jer da čekamo da se izvrši decentralizacija Srbije, kako bismo na kraju dobili ono što već imamo, neće doneti ništa dobro. Ne za narednih nekoliko vekova.

GoranH

pre 14 godina

Kao da ne citamo isti tekst - "Socijalistička partija Srbije podržava autonomiju Vojvodine, ali nikada nećemo dozvoliti stvaranje države u državi i povratak Srbije na vreme koje bi ličilo na Ustav iz 1974. godine.". Ja bih rekao da covek nema nista protiv autonomije, ali ima protiv rasturanja Srbije.

around

pre 14 godina

Zbog takvih ce se Vojvodina otcepiti, a mozda i jos neki delovi Srbije, pa ce mozda tada neko da stavi prst na celo, jer boze moj, nasi nisu Japanci da stave nesto drugo...

Beqa

pre 14 godina

Dacic i njegova partija naravno da ne daju Vojvodini autonomiju koju su imali ustavom 1974 god. On i njegova partija uzeli su Kosovu autonomiju, ali dali kasnije nezavisnost. Tako ce biti i sa Vojvodinom, ako ne dobijaju opet autonomiju, kasnije ce dobiti nezavisnost.

Mirko

pre 14 godina

ja apsolutno ne podrzavam nikoga iz vladajuce koalicije ali u potpunosti podrzavam svakoga ko ne glasa za Statut Vojvodine. Nemam apsolutno nista protiv tog Statuta ali neka ista prica vazi i za gradjane Nisa, Kragujevca, Zajecara i drugih oblasti u Srbiji. Ili za sve isto ili krsimo Ustav jer u tom slucaju ne bi bili svi isti i ravnopravni.

draganzr

pre 14 godina

mali sloba velikih ambicija, no na svu srecu u vojvodini su minorna stranka kao i veljin ns.
ovakve reci me podsecaju (izjave iz beogradskog pasaluka) na pocetke nekih predhodnih odcepljenja.
kosovu sve pa i isplate duga prema svetskoj banci a vojvodina bolje i da ne postoji.
sramota.

Zabri Nuti

pre 14 godina

Mislim da Vojvodinu (kao i celu Srbiju, uostalom)treba regionalizovati. Danasnja pokrajina Vojvodina treba da prestane da postoji, a neophodno je formirati nekoliko regiona - na primer, Suboticki, Novosadski, Zrenjaninski. Na regione treba preneti niz nadleznosti, a neophodno je da uzivaju i visok stepen fiskalne nezavisnosti. Ukoliko gradjani Vojvodine zele jedinstvenu Vojvodinu i novosadizaciju Vojvodine, to je njihovo pravo, ali moraju imati u vidu da gradjani centralne Srbije ne zele ponovo da prolaze kroz uzas i ludilo separatizma. Bolje da budemo dobri susedi, nego braca koja ne govore.

Dragan

pre 14 godina

Dacic zaobilazi da je SPS vec GLASAO za statut Vojvodine, i to u pokrajinskoj skupstini. E sad, sto su shvatili da je to greska i sto je javnost ustala je druga stvar, ali SPS se nece tako lako oprati od ovakvog statuta!

bezimena

pre 14 godina

Deluje pomalo otrcano, ali je ipak činjenica, da je svako ko ne nauči ništa iz svoje istorije, osudjen da je ponavlja.

Umesto da se bave rešavanjem problema današnjice, kao osnove za budućnost, vlasti se godinama bave prošlim vremenima i faktima koji se ne mogu promeniti. Politika koja se drži centralizma i koja nije u stanju da sagleda realnost i primeni moderne evrpske recepte na istovetne boljke, na kraju će dovesti do otcepljenja Vojvodine, što će biti uvertira za svodjenje Srbije na beogradski pašaluk!
Nacionalna netrpeljivost u ovom slučaju definitivno otpada (Vojvodinu naseljava preko 60% SRba), čime se otvara pitanje da li je ona uopšte bila uzrok i nekih drugih razlaza!?

Soko

pre 14 godina

Kad bi novci za koje se bore vojvođanske stranke zaista išle u korist stanovništva Vojvodine, a ne u džepove šačice njihovih kadrova koji sede u Izvršnom veču i Skupštini Vojvodine, svi bismo bili za to. Ovako, navijam za Dačića (iako sam potpuno anti-SPS orijentisan) .

LDP-ovac

pre 14 godina

Da je pameti u ovom narodu nebi nikako glasao za tebe, tako da te ne bi niko pitao za to nista, pitao bi te jedino o ulozi u 90-im,o ulozi u aferi ,,koferce,,nego narod takav kakav je i sve ti zaboravio i naseo na tvoje demagoske prazne price koje si zajedno sa svojim predsednikom pricao devedesetih...

marx

pre 14 godina

Statut Vojvodine će biti usvojen, jer će tako odlučiti ekonomska elita iz Beograda jer njoj ne odgovara zaoštravanje sa Vojvođanima. Jednostavno boje se da ne bi u slučaju nezavisnosti, vlada Vojvodine izvršila nacionalizaciju, a svi mi dobro znamo da su 90 posto vlasnika fabrika u Vojvodini firme iz Beograda.

lalans

pre 14 godina

E ovo smo cekali da cujemo, a trebalo im je godinu dana da preseku pa da kazu. DS mora ostati dosledna jer nikada nemojte zaboraviti da ste u Vojvodini dobili najvise glasova.

NSadjanin

pre 14 godina

Naravno da SPS nece glasati za statut kao sto ni Vojvodina nije glasala za SPS. Na kraju ispada da ce ipak SPS da kroji kapu Vojvodini htela to ona ili ne. Nama tu nista nije jasno, ajmo mi polako...

goranboss

pre 14 godina

Ovo su stravicne vesti! Naime ako SPS nece glasati to znaci da se priklanja SNS, SRS, DSS - u, a kao sto se secamo umalo da isti ti naprave vladu posle izbora. Da li je SPS mozda namirisao izbore pa se sad udvara ovoj drugoj strani? Moguce je. Posto je DS sada slabiji nego pre godinu dana (u velikoj meri zbog svetske krize), G17 je toliko opljuvan po medijima da ako ne ide sa DS ide u zaborav. Mislim da ce sledeci period biti mnogo crn i los za Srbiju. Jer SPS, SNS, SRS, DSS, NS prave vladu u slucaju izbora i onda ne znam sta ce nam se desiti. Jedino sto moze da izvuce DS i G17 je da vec jednom rese vize, hag i korupciju u svojim redovima.

Ziveo zapadni kapitalizam

pre 14 godina

normalno da nece kad su komunisti sps je komunisticka partija koju treba zabraniti ako zelimo napred u eu!
Komunizam je najvece zlo u 20 veku!

sasa jokici

pre 14 godina

Mislim da se treba zahvaliti na kratkorocnoj pomoci da se Srbija ne vrati tamo gde su nas Oni nekada doveli!!! SPS mora na stratiste istorije, i da udje u udzbenike kao stranka koja je nanela najvise zla sopstvenom narodu! Jos uvek se nismo izvukli iz tog pakla, od najveceg potencijala u regionu, doveli su nas u poziciju da smo medju najgorima u istom!!!

Mile pile

pre 14 godina

Nije totalno uspela operacija SPS-raka iz politickog tkiva Srbije. SPS je u metastazi. Lecenje zracenjem sa cika doktorom Tadicem i DS personalom nije dalo rezultate. Novi
doktori, VdrKostunica i drugi, ce se sad morati prihvatiti "lecenja."

Evropejac

pre 14 godina

Niti bi, posle Tita Tito, nit ce da bude, posle Slobe Dacic! Srbija koraca u demokratsku slobodu iz ove dve tamnice. Neizbezno, njen put vodi, neminovno, u pravcu EU i NATO, sa Kosovom i Vojvodinom, ili bez?

maximalno pozitivno o(b)rao

pre 14 godina

Ako dodje do smene vlasti, pa na vlast dodju nacionalisti i socijalisti, mnogi ce od nas biti na socijalnoj listi.

ekrem

pre 14 godina

Dacic je dosledan politicar kojii jos uvek zali za necim davnim, da li bas tako davnim i vremenima i ljudima zavisi od njegove svezine i tudjeg premora.

Novosadjanin

pre 14 godina

Naravno da vojvodini treba autonomija, kao i ostalim regionima Srbije, ali ovaj statut...(ne znam koliko vas ga je procitalo) je stvarno sramotan...
I nije bolje uzeti bilo sta nego nista...jer u zemlji Srbiji jednom kad se nesto usvoji, to vise niko ne moze da promeni...a ovaj statut NE VALJA NISTA!

Rascia

pre 14 godina

DS moze da odrzi ovu vladu jedino sa odgadjanjem resenja ovog pitanja, sve do isteka mandata. Ovo je ujedno i upozorenje da nece ni unutar DS-a doci vecinske podrske u bilo kom pravcu u vezi statuta Vojvodine. Status quo. To je ono sto Srbiji pravi najvece stete. Trazim od vojvodjanskih partija u vladinoj koaliciji da budu odlucni, da traze potvrdu ove izjave od gospodina Dacica, i u slucaju potvrde istog, tu izjavu zajedno sa oprostajnim pozdravom koaliciji predaju gospodinu Tadicu do kraja maja. Ocekujem od gospodina Pajtica da cepa DS kao sto se rascepao i SRS, da sa clanovima DS-a koji zele da u duhu demokratske stranke zastupaju vojvodjane osnivaju novu stranku sa sedistem negde u Vojvodini. Ako nece van, pa onda neka okrene ledja Vojvodini, i u celini ponisti statut. Svi vojvodjani moraju veoma ozbiljno da preispitaju pitanje: da li je moguc dialog sa strankama iz Beograda i centralne Srbije. Ocito samo vojvodjani mogu razumeti sta je i zasto postoji autonomna pokrajina, sta je regija u drzavi i cemu i kako sluzi, sta je evropska regija, sta je regija u Vojvodini, sta je decentralizacija, sta je denacionalizacija, i zasto su Vojvodjani spremni da plate dvostruke takse: republicke i pokrajinske. A sve zbog toga sto juzno od Panceva refleksno se iskljucuje mozak kada se cuju reci Autonomna Pokrajina. Sa novim izborima moze da se da zadnja sansa za dogovor unutar Srbije, ako i to propadne, duznost je svih partije iz Vojvodine da odmah krenu sa internacionalizacijom problema statuta Vojvodine, ALI ono sto malo tko shvaca: Vojvodina u celini ima buducnost samo kao Autonomna Pokrajina unutar jedne drzave domacina, ne moze opstati samostalno, a zbog strukture stanovnistva jedino moguce i dobro resenje je unutar Srbije. Vojvodina nikada nece moci prihvatiti nijednu drzavu kao maticnu, samo kao domacina. Internacionalizacija je jedino potrebna zato sto je Srbija LOS domacin, i dijalog unutar Srbije je postao nemoguc. Ono sto ce Vojvodina moci dokazati pred medjunarodnim institucijama je da je Srbija LOS domacin, da ne moze da sprovede svoj Ustav, i da je nesposoban da donese odluke van okvira feudalizma. Treba da trazimo nadzor i upravu od strane EU u Vojvodini, bez bilo kakvih partija iz Srbije ili Vojvodine na barem 15 godina.

gradjanin Beograda

pre 14 godina

Ukoliko gradjani Vojvodine ne dobiju statut, treba da traze svoj USTAV! Gradjani Vojvodine SAMI moraju da odluce sta zele, i tu niko drugi ne sme nista da se pita.

Viktor

pre 14 godina

Ako od Dacica zavisi Statut onda ni ne treba da ga bude...
Pazljivo sa ovim, draga Srbijo, strpljenje Vojvodjana nije beskonacno... Farsa nikom nije potrebna.

Александар Илић

pre 14 godina

Зашто би људи из Панчева, Вршца, Ковина, Беле Цркве,... гласали за новосадско виђење аутономије ?
Колико је пара Панчеву припало од НИС-а - НИШТА - све оде у Нови Сад.
Боље би нам било да се Панчево припоји Београду као Земун. Барем нас не би завлачили са лечењем и саобраћајем.
Овако, уместо Београдизације - нуде нам Новосадизам !
Кад је већ тако - гласам за Београд.

Žile

pre 14 godina

Setio se Ivica da postoji i SPS. Ako bude dosledan ovih reči, svaka čast. Konačno da se neko vrati izvornom programu SPS-a. Apsolutno sam protiv države Vojvodine.

Moma

pre 14 godina

Ma, Dacic tvrdi pazar. Glasace za taj statut, jos kako - sa ovom Vladom SPS je krenuo na put sa kog nema povratka. Pitanje je samo - koliko ce dobiti za sebe usput.

Vojvodjanin

pre 14 godina

Aman ko je uopste pricao o nezavisnosti Vojvodine, tako je kad se NE cita tekst koji lezi na stolu mesecima. Hocemo da nas Beograd vise ne kontrolise, a DS ne mogu vise da komentarisem. Izgleda da cu morati da glasam za Otpor na sledecim izborima.

Bacvanin

pre 14 godina

Ustav u Vojvodini nije prosao cak ni nakon drugog dana.
Kosovu, od kojeg ne dobijate porez, gde se strana vojska seta i gde ne vaz zakoni republike, gde cak ni Vi ne mozete da odete tako lako u posetu, njima nudite "vise od autonomije, manje od nezavisnosti", a nama, koji punimo budzet 40%, koji smo uredne platise necete ni autonomiju da date.
proslo je 9 godina od "demokratskih promena" i mi nismo nikuda odmakli, cak i Crna Gora shvatila da neke stvari idu bolje bez BG, sad i ja to shvatam.
Malo sta ste naucili iz gresaka SPS-a u periodu 89-99, i to ce Vam se kad-tad obiti (opet) o glavu, ali onda cemo vec sa pasosima ici jedni drugima u posetu.

novosadjanin

pre 14 godina

Konacno jedna dobra vest sto se tice statuta. Taj statut bi izazvao rat u Vojvodini, a i kada bi bio usvojen, novi sad bi bio za vojvodinu isto sto i beograd za srbiju. Nijedan grad sem novog sada ne bi video korist od statuta. Koliko je Pancevo dobilo od prodaje nis-a? Nista. A najvise su podneli i trpeli zagadjenja od nis-a. Zato je najbolje da svaka opstina dobije od beograda odredjeni stepen i procenat a ne da nam se stvara drzava u drzavi. Uostalom zasto bi Banat i Srem slepo slusali novi sad? Mozda im bolje odgovara beograd.

Суботица

pre 14 godina

Укините АП ВОЈВОДИНА (скупштину војводине) и Србију изделите на регионе (округе) који би имали директну везу са Централном Владом у Београду! Доста ми је лопова из скупштине Војводине које само троше народне паре а ништа не раде!

novosadjanin

pre 14 godina

Neverovatno je da beogradska politika jos uvek nije shvatila da se ne odlucuje u Beogradu o sudbinama drugih republika i pokraijna! O buducnosti Vojvodine odlucice Vojvodjani, a ne Dacic, Kostunica itd. Stvarno bi vam se moglo dogoditi da cete do Novog Sada stizati pasosima!

T.Zrenjanin

pre 14 godina

Sramota za Skupstinu Srbije, sramota za SPS i za DS!!!! Iz ovoga sa vidi, da se JEDINO vojvodjanske partije bore za Vojvodinu.Gradjani Vojvodine, pamet u glavu. Ja na sledecim izborima sigurno glasam za SVM!

aleksandar iz Vojvodine

pre 14 godina

samo vi nas pustite da sami krojimo svoju sudbinu, niste vi u Beogradu pametniji od nas i ne zelite vi u Beogradu bolje nama od nas samih. Mi samo hocemo ono sto je nase, NISTA VISE I NISTA MANJE

Dejan

pre 14 godina

Znao sam Dacicu da si ostao isti. SPS se razaranjem drzave bavi od osnivanja, a ti si tu od pocetka, zar ne?
Samo napred, nije jos mnogo ostalo!!!

Mirko

pre 14 godina

ja apsolutno ne podrzavam nikoga iz vladajuce koalicije ali u potpunosti podrzavam svakoga ko ne glasa za Statut Vojvodine. Nemam apsolutno nista protiv tog Statuta ali neka ista prica vazi i za gradjane Nisa, Kragujevca, Zajecara i drugih oblasti u Srbiji. Ili za sve isto ili krsimo Ustav jer u tom slucaju ne bi bili svi isti i ravnopravni.

dO

pre 14 godina

SPS neće glasati za Statut Vojvodine - odlično.
Skupština Vojvodine će za 2 godine izglasati Ustav. Time se farsa Milošević/Šešelj/Dačić/Koštunica trajno završava.

Soko

pre 14 godina

Kad bi novci za koje se bore vojvođanske stranke zaista išle u korist stanovništva Vojvodine, a ne u džepove šačice njihovih kadrova koji sede u Izvršnom veču i Skupštini Vojvodine, svi bismo bili za to. Ovako, navijam za Dačića (iako sam potpuno anti-SPS orijentisan) .

GoranH

pre 14 godina

Kao da ne citamo isti tekst - "Socijalistička partija Srbije podržava autonomiju Vojvodine, ali nikada nećemo dozvoliti stvaranje države u državi i povratak Srbije na vreme koje bi ličilo na Ustav iz 1974. godine.". Ja bih rekao da covek nema nista protiv autonomije, ali ima protiv rasturanja Srbije.

dusko,zr

pre 14 godina

Eto, nece da daju ono sto je Vojvodina uvek imala, autonomiju. Neka im, vrlo skoro dace jos i vise. Ja vise nisam samo za autonomiju a sto vise vlast iz BGD bude bila protiv autonomije to ce pokret za separatizam biti jaci. Nicem se nisu naucili iz prethodnih poraza.

around

pre 14 godina

Zbog takvih ce se Vojvodina otcepiti, a mozda i jos neki delovi Srbije, pa ce mozda tada neko da stavi prst na celo, jer boze moj, nasi nisu Japanci da stave nesto drugo...

Zabri Nuti

pre 14 godina

Mislim da Vojvodinu (kao i celu Srbiju, uostalom)treba regionalizovati. Danasnja pokrajina Vojvodina treba da prestane da postoji, a neophodno je formirati nekoliko regiona - na primer, Suboticki, Novosadski, Zrenjaninski. Na regione treba preneti niz nadleznosti, a neophodno je da uzivaju i visok stepen fiskalne nezavisnosti. Ukoliko gradjani Vojvodine zele jedinstvenu Vojvodinu i novosadizaciju Vojvodine, to je njihovo pravo, ali moraju imati u vidu da gradjani centralne Srbije ne zele ponovo da prolaze kroz uzas i ludilo separatizma. Bolje da budemo dobri susedi, nego braca koja ne govore.

Jovan

pre 14 godina

sve mi se cini da dacic trci poslednji krug. bolje bi mu bilo da cuti i glasa za, u suprotnom njegov sps je zavrsio svoju pricu. pa, gotovo svi vojvodjanski ogranci sps-a su za ustav. bajatovic prvi!

Ziveo zapadni kapitalizam

pre 14 godina

normalno da nece kad su komunisti sps je komunisticka partija koju treba zabraniti ako zelimo napred u eu!
Komunizam je najvece zlo u 20 veku!

autonomas

pre 14 godina

Dacicu, ti izgleda jos nisi shvatio da su upravo SPS i SRS (uz pomoc DSS i NS) pomogli da Kosovo postane nezavisna drzava. Stavise vase politicko (ne) delovanje je donekle dalo i legitimitet Kosovu. Vojvodina koja tradicionalno ima i zasluzuje autonomiju vecu nego Kosovo je na dobrom putu upravo zbog takvih kao vi da postane nezavisna drzava... nazalost... ali uz vasu podrsku skroz ocekivano.
Politika da nekog tretirate kao gradjane drugog reda a ocekujete 110% privrzenosti nece trajati. Sto je najtuznije nisu samo gradjani Vojvodine ogorceni. Slicno je na jugu Srbije, u Kragujevcu, Nisu, i manje vise svim ostalim gradovima osim Beograda... Nedostaje nam svima dodir sa realnoscu.
Sto se burdzeta tice imam predlog: neka Vojvodina dobija 0% iz budzeta Srbije, ali neka i placa 0% u budzet. Posteno.

Nezavisna Vojvodina

pre 14 godina

Da li su vas išta pitali kad su se odvajali redom republika po republika, pa na kraju i druga pokrajina? Nisu. Nećemo ni mi.

draganzr

pre 14 godina

mali sloba velikih ambicija, no na svu srecu u vojvodini su minorna stranka kao i veljin ns.
ovakve reci me podsecaju (izjave iz beogradskog pasaluka) na pocetke nekih predhodnih odcepljenja.
kosovu sve pa i isplate duga prema svetskoj banci a vojvodina bolje i da ne postoji.
sramota.

Haris II

pre 14 godina

To je to! Dacic se usunjao u ovu koaliciju na mala vrata, a izaci ce na velika. Prasak u vladi predstoji. Gubitnik su DS. Ustvari oni nisu ni imali drugi izbor osim ove koalicije koju sada vode. Kontaminacija tla iz post-SPS-ere traje i trajace. Naravno da oni nemaju moc da ikad postanu ono sto su u majesteticno vrijeme bili, ali pruzene ruke nacionalista, prema njima, oni su uvek bili spremni prihvatiti. Vreme (su)mraka predstoji. Nije lijepo!

Novosadjanin

pre 14 godina

Naravno da vojvodini treba autonomija, kao i ostalim regionima Srbije, ali ovaj statut...(ne znam koliko vas ga je procitalo) je stvarno sramotan...
I nije bolje uzeti bilo sta nego nista...jer u zemlji Srbiji jednom kad se nesto usvoji, to vise niko ne moze da promeni...a ovaj statut NE VALJA NISTA!

BPA

pre 14 godina

Dragi moji zabrinuti zbog rasturanja države , secesionizma i separatizma, Vojvodina ima poseban status u okviru Srbije od dana kada je ušla u njen sastav. Banovina, pokrajina ili kako god, stvar je u tome da smo mi svoje institucije izgradili već odavno. Ovde funkcioniše sistem koji nije nacionalno obojen i toga se vi plašite. A da mi čekamo da vi podelite vaše njive i šljivike i napravite regionalnu podelu koja bi bila vama po volji, e to mi više liči na vic. Nego, lepo podmažite đonove pa lepo radite na izgradnji institucija i sistema a nas moliću lepo, pustite da uređujemo svoje. Jer da čekamo da se izvrši decentralizacija Srbije, kako bismo na kraju dobili ono što već imamo, neće doneti ništa dobro. Ne za narednih nekoliko vekova.

marx

pre 14 godina

Statut Vojvodine će biti usvojen, jer će tako odlučiti ekonomska elita iz Beograda jer njoj ne odgovara zaoštravanje sa Vojvođanima. Jednostavno boje se da ne bi u slučaju nezavisnosti, vlada Vojvodine izvršila nacionalizaciju, a svi mi dobro znamo da su 90 posto vlasnika fabrika u Vojvodini firme iz Beograda.

Beqa

pre 14 godina

Dacic i njegova partija naravno da ne daju Vojvodini autonomiju koju su imali ustavom 1974 god. On i njegova partija uzeli su Kosovu autonomiju, ali dali kasnije nezavisnost. Tako ce biti i sa Vojvodinom, ako ne dobijaju opet autonomiju, kasnije ce dobiti nezavisnost.

LDP-ovac

pre 14 godina

Da je pameti u ovom narodu nebi nikako glasao za tebe, tako da te ne bi niko pitao za to nista, pitao bi te jedino o ulozi u 90-im,o ulozi u aferi ,,koferce,,nego narod takav kakav je i sve ti zaboravio i naseo na tvoje demagoske prazne price koje si zajedno sa svojim predsednikom pricao devedesetih...

goranboss

pre 14 godina

Ovo su stravicne vesti! Naime ako SPS nece glasati to znaci da se priklanja SNS, SRS, DSS - u, a kao sto se secamo umalo da isti ti naprave vladu posle izbora. Da li je SPS mozda namirisao izbore pa se sad udvara ovoj drugoj strani? Moguce je. Posto je DS sada slabiji nego pre godinu dana (u velikoj meri zbog svetske krize), G17 je toliko opljuvan po medijima da ako ne ide sa DS ide u zaborav. Mislim da ce sledeci period biti mnogo crn i los za Srbiju. Jer SPS, SNS, SRS, DSS, NS prave vladu u slucaju izbora i onda ne znam sta ce nam se desiti. Jedino sto moze da izvuce DS i G17 je da vec jednom rese vize, hag i korupciju u svojim redovima.

Александар Илић

pre 14 godina

Зашто би људи из Панчева, Вршца, Ковина, Беле Цркве,... гласали за новосадско виђење аутономије ?
Колико је пара Панчеву припало од НИС-а - НИШТА - све оде у Нови Сад.
Боље би нам било да се Панчево припоји Београду као Земун. Барем нас не би завлачили са лечењем и саобраћајем.
Овако, уместо Београдизације - нуде нам Новосадизам !
Кад је већ тако - гласам за Београд.

Evropejac

pre 14 godina

Niti bi, posle Tita Tito, nit ce da bude, posle Slobe Dacic! Srbija koraca u demokratsku slobodu iz ove dve tamnice. Neizbezno, njen put vodi, neminovno, u pravcu EU i NATO, sa Kosovom i Vojvodinom, ili bez?

Dragan

pre 14 godina

Dacic zaobilazi da je SPS vec GLASAO za statut Vojvodine, i to u pokrajinskoj skupstini. E sad, sto su shvatili da je to greska i sto je javnost ustala je druga stvar, ali SPS se nece tako lako oprati od ovakvog statuta!

ekrem

pre 14 godina

Dacic je dosledan politicar kojii jos uvek zali za necim davnim, da li bas tako davnim i vremenima i ljudima zavisi od njegove svezine i tudjeg premora.

bezimena

pre 14 godina

Deluje pomalo otrcano, ali je ipak činjenica, da je svako ko ne nauči ništa iz svoje istorije, osudjen da je ponavlja.

Umesto da se bave rešavanjem problema današnjice, kao osnove za budućnost, vlasti se godinama bave prošlim vremenima i faktima koji se ne mogu promeniti. Politika koja se drži centralizma i koja nije u stanju da sagleda realnost i primeni moderne evrpske recepte na istovetne boljke, na kraju će dovesti do otcepljenja Vojvodine, što će biti uvertira za svodjenje Srbije na beogradski pašaluk!
Nacionalna netrpeljivost u ovom slučaju definitivno otpada (Vojvodinu naseljava preko 60% SRba), čime se otvara pitanje da li je ona uopšte bila uzrok i nekih drugih razlaza!?

maximalno pozitivno o(b)rao

pre 14 godina

Ako dodje do smene vlasti, pa na vlast dodju nacionalisti i socijalisti, mnogi ce od nas biti na socijalnoj listi.

NSadjanin

pre 14 godina

Naravno da SPS nece glasati za statut kao sto ni Vojvodina nije glasala za SPS. Na kraju ispada da ce ipak SPS da kroji kapu Vojvodini htela to ona ili ne. Nama tu nista nije jasno, ajmo mi polako...

Žile

pre 14 godina

Setio se Ivica da postoji i SPS. Ako bude dosledan ovih reči, svaka čast. Konačno da se neko vrati izvornom programu SPS-a. Apsolutno sam protiv države Vojvodine.

lalans

pre 14 godina

E ovo smo cekali da cujemo, a trebalo im je godinu dana da preseku pa da kazu. DS mora ostati dosledna jer nikada nemojte zaboraviti da ste u Vojvodini dobili najvise glasova.

sasa jokici

pre 14 godina

Mislim da se treba zahvaliti na kratkorocnoj pomoci da se Srbija ne vrati tamo gde su nas Oni nekada doveli!!! SPS mora na stratiste istorije, i da udje u udzbenike kao stranka koja je nanela najvise zla sopstvenom narodu! Jos uvek se nismo izvukli iz tog pakla, od najveceg potencijala u regionu, doveli su nas u poziciju da smo medju najgorima u istom!!!

gradjanin Beograda

pre 14 godina

Ukoliko gradjani Vojvodine ne dobiju statut, treba da traze svoj USTAV! Gradjani Vojvodine SAMI moraju da odluce sta zele, i tu niko drugi ne sme nista da se pita.

Mile pile

pre 14 godina

Nije totalno uspela operacija SPS-raka iz politickog tkiva Srbije. SPS je u metastazi. Lecenje zracenjem sa cika doktorom Tadicem i DS personalom nije dalo rezultate. Novi
doktori, VdrKostunica i drugi, ce se sad morati prihvatiti "lecenja."

Viktor

pre 14 godina

Ako od Dacica zavisi Statut onda ni ne treba da ga bude...
Pazljivo sa ovim, draga Srbijo, strpljenje Vojvodjana nije beskonacno... Farsa nikom nije potrebna.

Rascia

pre 14 godina

DS moze da odrzi ovu vladu jedino sa odgadjanjem resenja ovog pitanja, sve do isteka mandata. Ovo je ujedno i upozorenje da nece ni unutar DS-a doci vecinske podrske u bilo kom pravcu u vezi statuta Vojvodine. Status quo. To je ono sto Srbiji pravi najvece stete. Trazim od vojvodjanskih partija u vladinoj koaliciji da budu odlucni, da traze potvrdu ove izjave od gospodina Dacica, i u slucaju potvrde istog, tu izjavu zajedno sa oprostajnim pozdravom koaliciji predaju gospodinu Tadicu do kraja maja. Ocekujem od gospodina Pajtica da cepa DS kao sto se rascepao i SRS, da sa clanovima DS-a koji zele da u duhu demokratske stranke zastupaju vojvodjane osnivaju novu stranku sa sedistem negde u Vojvodini. Ako nece van, pa onda neka okrene ledja Vojvodini, i u celini ponisti statut. Svi vojvodjani moraju veoma ozbiljno da preispitaju pitanje: da li je moguc dialog sa strankama iz Beograda i centralne Srbije. Ocito samo vojvodjani mogu razumeti sta je i zasto postoji autonomna pokrajina, sta je regija u drzavi i cemu i kako sluzi, sta je evropska regija, sta je regija u Vojvodini, sta je decentralizacija, sta je denacionalizacija, i zasto su Vojvodjani spremni da plate dvostruke takse: republicke i pokrajinske. A sve zbog toga sto juzno od Panceva refleksno se iskljucuje mozak kada se cuju reci Autonomna Pokrajina. Sa novim izborima moze da se da zadnja sansa za dogovor unutar Srbije, ako i to propadne, duznost je svih partije iz Vojvodine da odmah krenu sa internacionalizacijom problema statuta Vojvodine, ALI ono sto malo tko shvaca: Vojvodina u celini ima buducnost samo kao Autonomna Pokrajina unutar jedne drzave domacina, ne moze opstati samostalno, a zbog strukture stanovnistva jedino moguce i dobro resenje je unutar Srbije. Vojvodina nikada nece moci prihvatiti nijednu drzavu kao maticnu, samo kao domacina. Internacionalizacija je jedino potrebna zato sto je Srbija LOS domacin, i dijalog unutar Srbije je postao nemoguc. Ono sto ce Vojvodina moci dokazati pred medjunarodnim institucijama je da je Srbija LOS domacin, da ne moze da sprovede svoj Ustav, i da je nesposoban da donese odluke van okvira feudalizma. Treba da trazimo nadzor i upravu od strane EU u Vojvodini, bez bilo kakvih partija iz Srbije ili Vojvodine na barem 15 godina.

Moma

pre 14 godina

Ma, Dacic tvrdi pazar. Glasace za taj statut, jos kako - sa ovom Vladom SPS je krenuo na put sa kog nema povratka. Pitanje je samo - koliko ce dobiti za sebe usput.

Vojvodjanin

pre 14 godina

Aman ko je uopste pricao o nezavisnosti Vojvodine, tako je kad se NE cita tekst koji lezi na stolu mesecima. Hocemo da nas Beograd vise ne kontrolise, a DS ne mogu vise da komentarisem. Izgleda da cu morati da glasam za Otpor na sledecim izborima.