Utorak, 03.03.2009.

01:35

Maltretirana učenica da se ispiše

Jednu 9-godišnju devojčicu, učenicu beogradske škole “Veljko Dugošević”, već više meseci maltretiraju tri vršnjakinje iz razreda.

Izvor: B92

Maltretirana uèenica da se ispiše IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

90 Komentari

Sortiraj po:

Dj.R.

pre 15 godina

Problemi sa prisustvom blizanaca u istom razredu, postoje svuda u svetu. U Kanadi recimo, to se jednostavno, pravilom bez izuzetaka, resava obaveznim razdvajanjem dece u dva razlicita razreda. To treba uvesti zakonom i u Srbiji, a kao neoborivo pravilo, sto jeste dobro i za karakter dece blizanaca.

Deca nisu kriva, samo je pogled na konkretan problem nas odraslih u ovom slucaju nekonzistentan i za njih zbunjujuci.

aleksandra

pre 15 godina

Vesti o agresivnom ponašanju dece su sve češća, ne zaboravimo one slučajeve za koje se ne čuje u javnosti. Mislim da bi podhitno roditelji trebali da nešto preduzmu ...udruže se ...primeni po neki zaboravljeni zakon...ili pak donese, kako bi se ovo ponašanje preveniralo i adekvatno sakcionisalo a ne da slušamo ovakve, u najmanju ruku gluposti!!!

Bobi

pre 15 godina

Zena prosvetni radnik ne moze da obuzda dve devojcice od 9 godina??? Kakva je to poruka? Pa kako onda drzava misli da se bori protiv kriminala kada ne moze da resi ovakav problem???

mery poppins

pre 15 godina

Na svaki nacin neshvatljiva prica!! Prvo, da devojcice od devet godina rade to sto rade. Drugo, da vec nisu na psihoterapiji. Trece, da otac ne zna. Cetvrto, da u skoli niko ne ume da izadje na kraj s ovim problemom. I na kraju, klasika, da smo kao drustvo tu gde jesmo. Deca uce za Miladina jos od osnovne, sta ce biti na master studijama? Dajte meni da resim taj problem, umela bih, casna rec, za 10 dana rada sa tim razredom, uspeh garantovan, i niko ne bi bio nesrecan.

Nenad

pre 15 godina

S obzirom da nema vajde od našeg ministarstva prosvete a još manje od školskih psihologa i pedagaga neka ćerku upiše na kurs karatea, tae kwon do-a ili neke druge borilačke veštine. Dotle je došlo.

Koje ironije? Upravo učiteljice trebaju biti i pedagozi.

Bokili

pre 15 godina

Svašta. Pa ovo se lako rešava.
Agresivnu decu - na seriju sesija sa psihologom i pedagogom.
Roditeljima, koji su krivi za njihovo ponašanje (škola tu da decu školuje, a roditelji da ih vaspitaju), socijalnog radnika da ih posećuje i nadgleda neko vreme pa ako nisu sposobni da vaspitaju decu - u krajnjem slučaju oduzeti im ih (naravno da do toga neće doći ali sama mogućnost bi trebalo da ih dovede u red i natera da vaspitaju decu onako kako društvena zajednica očekuje od njih). Socijalni radnik takođe treba da posmatra kako će roditelji reagovati i da li su u stanju da pristupe deci na pravi način a ne recimo batinama.
Nastavnici po školama treba da budu upoznati sa ovim mehanizmom rešavanja problema, koji im stoji na raspolaganju, a njihova uloga u celom lancu je da trenutno reaguju na drastično odskakanje od normalnog ponašanja dece, trenutno spreče nasilje i aktiviraju pomenuti mehanizam.
Pomoć psihologa i pedagoga treba da je uvek na raspolaganju svima - i deci, i roditeljima, i socijalnom radniku, i osoblju u školi.

Bogdan

pre 15 godina

Ma lepo treba napraviti dosije za problematicnu decu. I cim se prekoraci odredjena granica ponasanja lepo ispravke i u dosije. A ne da nam se desaa da nam vaspitacice u vrticima budu ljudi kojih se secamo da su ludacki maltretirale svoje drugarice u osnovnoj skoli. Da vidite kako bi se i rodjitelji zapitali za buducnost svoje dece i fokusirali na korekturu. Maltertiranja je uvek bilo po skolama i bice ako se nesto ne uradi povodom toga. Na zapadu ako se neko potuce u skoli to ulazi u zapisnik pa ako je ucestalo kasnije i u dosije.

Katarina

pre 15 godina

Nemogu da verujem da se ovako nešto dešava u drugom razredu osnovne škole. Gde je učiteljica, šta ona radi i da li uopšte zna nešto o vaspitanju i učenju dece. Da li je zaboravila koje je predmete imala na fakultetu i kako misli da vaspitava decu kada nemože sa tri nevaspitana, raspuštena derleta da izađe na kraj. O psihologu, pedagogu i direktoru da nepričam. Po meni oni nisu sposobni da rade sa decom da ih vaspitavaju i uče da postanu ljudi. Svi treba da daju otkaze. Interesuje me kako bi se ponašali da je njihovo dete napadnuto. A dok ministarstvo nereši taj problem te devojčice koje već sada ispoljavaju sileđijstvo već će kao tinajdžerke biti u popravnom domu. A tatica neka i dalje nezna šta mu bliznakinje rade u školi. Kada sazna biće mu kasno.

ps.

pre 15 godina

Buling se medju decom cesto javlja u ovim, pa i ranijim godinama, a za to postoji odredjeni tretman kako se zaustavlja, kako se osvescuje, i kako se prepoznaje. Nazalost pedagozi su jako malo upoznati sa ozbiljnoscu bulinga i cesto ga ni ne prepoznaju, a kamo li intervenisu. Veliki broj dece je doziveo buling u obdanistu, malo ih ispitajte i vedecete. Tuzno je kada je bulirani povucen i krije svoj problem, a pri tom se uopste ne brani (sto je najcesci slucaj). Elem, psiholozi treba da intervenisu, to im je struka, u najboljim slucajevima niko ne mora da se seli iz ustanove.
Ljudi, pricajte sa svojom decom redovno, uzimajte ih za ozbiljno, i ucite ih da smeju da se brane u zivotu.

Perra

pre 15 godina

Ovoga je uvek bilo i bice. Problem je u nesposobnoj direktorki i uciteljici. Kada sam bio prvi razred tukao me je jedan decko dve godine stariji od mene bez ikakvog razloga. Moja uciteljica (svaka joj cast) me uhvatila za ruku, odvela u odeljenje tog decka i zapretila mu autoritativno pred svima da ako se nesto slicno dogodi da ce biti pozvana i milicija i njegovi roditelji. Od tada mi se javljao sa postovanjem. Ali, to je bilo pre skoro 30 godina a tada su kadrovi po skolama bili daleeko bolji...

Nikolaaa

pre 15 godina

1992. sam se zakleo da neću da zasnivam porodicu i pravim decu dokle god traju sankcije, ratovi i hiper-inflacija. I dan-danas nemam dece i srećan sam zbog toga jer, kako vreme sve više prolazi, sve više vidim da sam bio u pravu.

Asmir

pre 15 godina

Dragi moji, ja sam otac deveto godisnje devojcice, koja ide takodje u drugi razred. Isti problem je moja devojcica u prvom razredu skole. Bila je konstantno maltretirna od strane jednog svog drugara. Svi moji pokusaji da se tome dodje na kraj bili su bezuspesni (posete uciteljici, pedagogu, direktoru). Inace zelim da podvucem da svoje dete vaspitavam u duhu tolerancije i nenasilja. Elem, sta zelim da kazem je to, da dok nisam svoje dete naucio da se brani, tj. da primeni silu u samoodbrani to nije prestalo. Danas moja kcerka nema vise tih problema. Decaci (a bilo je jos slucajeva pokusaja zastrasivanja od strane nekih pakosnih ucenica te njene iste skole) vise ne pomisljaju da imaju bilo kakvih konflikata sa njom. Nisam zagovornik nasilja, i protiv sam bilo koje vrste nasilja, ali u nekim slucajevima "vatra se ne gasi vodom".

http://lukaraskovic.blogspot.com/

pre 15 godina

Tuzna je cinjenica da jedno dete ne moze da uci skolu na miru,a jos tuznija kada shvatimo da je maltretiraju druga deca njenih godina!

Ta

pre 15 godina

Deca nisu po prirodi zla, ali znaju da oponasaju zlo koje su videli od roditelja, rodbine, TV, ulice... Deca se najbolje uce GLEDAJUCI nas roditelje i okolinu kako se medjusobno ophodimo. A svi smo svedoci sadasnjice i znamo kako to obicno ide. Znaci, deca su nam ogledalo. Uzrok ovakog ponasanja smo mi roditelji. Mi smo krivci, a ne deca. Kada to shvatimo i pocnemo da radimo na sebi samo onda, mozemo ocekivati promene u drustvu.

Silva

pre 15 godina

Otac bliznakinja, otac maltretirane devojcice... A majke? Pa valjda deca imaju roditelje koji treba zajednicki da resavaju probleme u odrastanju svoje dece. E, moj jadni Balkanu!

zoran

pre 15 godina

U nasoj Srbiji uvek ima neka vest koja vas ostavi bez daha. Uvek neka vest koja pokaze da smo na repu civilizovanog sveta.
Direktorka skole ne mzoe da resi sukob dvoje dece.>??

Ko moze ?? Predsednik drzave..?? Ujedinjene nacije??
EU ??

Zalosno i samo mogu reci zalosno...

Tanja

pre 15 godina

Zgrozena sam ponasanjem uciteljice i direktorke skole koje se ponasaju na krajnje nedolican nacin da bi zastitile sebe. Uciteljica cak predlaze da se maltretirana ucenica ispise iz skole a ne preduzima nista kako bi sprecila da ove agresivne ucenice prestanu sa takvim ponasanjem. Kao prvo trebala je da pozove psihologa i roditelje tih devojcica jer je ocigledno da nesto nije u redu ili sa njima ili sa situacijom u njihovoj kuci. Ona je umesto svega toga predlozila da devojcica koja je maltretirana napusti skolu. Strasni potpuno nerazumno. Pod hitno nesto treba preduzet protiv tih malih nasilnika jer od njih ce kasnije postati i nasilni ljudi.

opet sramota :(

pre 15 godina

"...trpi gotovo svakodnevne napade, a da je učiteljica na to roditeljima predložila da ispišu dete iz tog odeljenja." Ovakav predlog uciteljice je SKANDALOZAN i podstice nasilje medju decom. Mislim da je zasluzila otkaz, prvo zato sto ne zna da razresi situaciju, a kad ne ume, onda ajde da se otarasimo onoga koga maltretiraju. Samo u zemlji Srbiji je najnormalnije da zrtvu jos od malih nogu utucete do kraja u mozak i da joj kazete da se savije, a nasilnike (u ovom slucaju nasilnice) nagradjujete time sto ono sto im se ne svidja uklanjate. Svi ste vi pomalo Miladini Kovacevici.

Slavisa

pre 15 godina

Ja predajem u privatnoj srednjoj skoli, na medjunarodnom programu. U skoli se od ucenika ocekuje da slobodno izrazavaju svoje misljenje, da ukazuju na probleme u medjusobnom komuniciranju i u komunikaciji s predavacima, cak se na to i ohrabruju. Igrom slucaja predajem predmet gde se ucenici uce toleranciji. Ipak, zadirkivanja na granici bullyinga ima, a mi cinimo sve da to suzbijemo (za sada uspesno). A, kako nam dolaze deca iz drzavnih skola, kada slusamo njihove price i sami se nekada podsetimo kakvih kretena ima medju predavacima, pedagozima i direktorima takvih skola. Pre neki dan su se profesori u mojoj skoli prisecali idiota koji su nam predavali nekada davno, pokusavajuci da napravimo paralele sa nasom trenutnom pozicijom predavaca. Zapanjilo me je da su se dve profesorke starije od pedeset godina secale boli koji su im drugarice i drugovi profesori nanosili tokom skolovanja, nepravdi zbog nejednakosti i favorizovanja dece uticajnih ljudi itd.. Zamislite, nakon vise od trideset godina zavrsetka skole njih se dve secaju trauma. Dakle, u tom periodu je vazno zastititi dete kako od ostalih djaka, tako i od predavaca. Ali, cini mi se da ce dosta vremena proci dok ne uspostavimo standarde. Mislim da u ovom konretnom slucaju odgovornost snosi uprava skole i uciteljica, a da oca dveju nasilnica zajedno s njegovim kcerima treba poslati na savetovanje. Ko zna sta da deca kod kuce gledaju i trpe..

Milan

pre 15 godina

Ma kakvo ministarstvo, nećemo valjda i sud i miliciju potezati zbog devetogodišnje dece? Ni slučajno ne treba ispisati devojčicu iz odeljenja, to nije nikakvo rešenje, nego treba skupiti sve četiri devojčice kod pedagoga i pustiti ih da se suoče i izjasne.
Dobrih sat vremena druženja u istoj prostoriji, bez prisustva i uticaja roditelja, bez ukora, i problem je rešen. Neće postati najbolje drugarice ali će bar prestati sa ugnjetavanjem. Deca po prirodi nisu zla!

Meri Popins

pre 15 godina

Ovaj slučaj je dospeo u medije.
A stotine takvih ili sličnih nisu!
Nije reč o tome da se deca potuku u školi, da dodje do svadje ili tuče, što je, jelte, uobičajno za taj uzrast. Reč je o medjusobnom zlostavljanju, o surovosti i pakosti koja je prosto zbunjujuća. Reč je o nemoći nastavnika, škole, države, društva da rešava te probleme.
To mu dodje k'o neka epidemija. Naše duštvo proizvodi tu zarazu, ona se širi, pravi probleme, neko vreme se to zataškava, ali se to širi, širi i ubrzo se više ne može zataškavati.
Mi nemamo mehanizme, ni ljude koji sa tim umeju da izadju na kraj. Prosvetni radnici su i sami smušeni,a i, pošteno rečeno,vrlo nesposobni i nezainteresovani da rade svoj posao. Naravno, nije sve do njih! Napominjem, reč je ovde o vrlo ozbiljnom i složenom fenomenu, ovde je celo društvo bolesno.
Teško je kad odrastaš kao dete-žrtva vršnjačkog nasilja, teško je kad odrastaš kao siledžija, teško je kad odrastaš gledajući svoje vršnjake kao žrtve i siledžije. I mnogo je teško i strašno što ta deca vide da im niko, ama baš niko, ne ume pomoći.To decu užasno plaši, ta nemoć odraslih.
Pitam se kada će ovo društvo da otvori oči i počne da se bavi suštinskim pitanjima, kada če poćeti da se bavi decom, njihovim vaspitanjem i obrazovanjem. To je top tema! To su investicije koje su potrebne Srbiji!
Kad bolje pogledamo svoju decu bolje ćemo videti sami sebe i mnogo toga će nam biti jasnije i očiglednije! Pa, ljudi pogledajte svoju decu! Aman!

sanja

pre 15 godina

Ovo je više nego STRAŠNO. Apsolutno mi nije jasno zašto je pozvano ministarstvo. U Srbiji je očigledno moderno da se za svaku stvar kontaktira ministarstvo. To se mora rešiti unutar škole, a u protivnom mislim da je nažalost jedini izlaz da roditelji uzmu stvar u svoje ruke (čitaj pretnja roditeljima bliznakinja)

Kada si u inostranstvu i planiraš decu, kažeš hvala Bogu da nisi više u Srbiji. Ali.... šta da rade moji prijatelji čija bi deca htela da se upišu u Srbiji u školu jer im je "super" kada su idu kod babe i dede, imaju super društvo.......
Kada sve sagledam, apsolutno sam zadovoljna da živim u državi gde nije potrebno pratiti svakodnevna dešavanja, gde sve nekako teče ležernije i što je najvažnije nema nasilja, a ipak sam u Evropi.
Držite se i ne zamerite mladima koji idu u emigraciju.
Srećno!

urke

pre 15 godina

Razgovor ide ovako:
Dete vice iz dvorista: "Tata , tata, Marko me psuje..."
Otac sa terase odgovara: "Udari ga , j...m mu mater, ako je veci od tebe udari ga kamenom". Nazalost izgleda ga je dete poslusalo, vidim ga par minuta kasnije kako ide kuci uplakan, potukao se sa drugarom.

Đura3

pre 15 godina

Evo profila prosečne porodice nasilne dece.
Gledanje Pink televizije je svakodnevna razonoda, do kasno u noć; što glasnije. Tu su nasilni crtaći, neograničeno igranje igrica. Tata i mama se, kad god je to moguće i što češće, svađaju i psuju ko kočijaši pred decom. Kad deca naprave neki nestašluk, umesto da im ljubazno skrenu pažnju, roditelji ih ispsuju kao džukele, čak ih i čvaknu po glavi. Kad god imaju prilike zafrljače kesu sa smećem kroz prozor, a ako ne kesu ono barem pikavac ili omot od čokolade, ili praznu bocu piva od dva litra. Na stolu takve porodice obavezno se nalazi poslednji broj časopisa Svet, Skandal, Kurir, pa i nekih časopisa sa eksplicitnijim seksualnim sadržajem. Nađe se i pokoja knjiga, ali samo one koje su lake za čitanje, kao "Grabljivica" i "Tajne srpskog džetseta, i slične. Kad se desi da neki komšija pozvoni na vrata da se požali na buku, otac se izviče na dotičnog i uz glasne psovke ga najuri, starajući se da ga deca čuju kako bi znala kako se postupa s bezobraznim ljudima. Kad smo već kod buke, roditelji su rešeni da nauče decu da se dobro zabavljaju od malih nogu; zato svake druge nedelje organizuju žurke u kući ili stanu, uz dosta alkohola i glasne muzike - žurke koje traju do pet ujutru. Pouka deci glasi: nije bitno što drugome smetaš i što drugi ne mogu da spavaju, sve dok se dobro zabavljaš! Ali to nije sve. Kad mama iznervira ionako nervoznog tatu, tata se ne ustručaga da potegne mamu za kosu, pa čak i da je pljusne po licu - da se zna ko je glavni u kući. Ćerke pomno gledaju tatu i uče se. Mama, budući da je nervozna zbog tatinog ponašanja, istresa svoje nezadovoljstvo na deci: kad se sapletu, kad slučajno nešto razbiju, kad ih obrukaju u društvu - sledi bujica psovki i grdnja. Deca i to upijaju i kažu sebi: znači to je pravi način da se postupa prema nekome ko te uvredi ili ko ti se ne sviđa.
I onda ta deca odu u školu...

Med Medeni

pre 15 godina

Otac bliznaknja tvrdi da ga niko iz skole nije obavestio o dogadjajima, a onda kaze da mu cerke iz dana u dan govore kako su pozvane kod direktorke i pedagoga na razgovor!!! Zbog ovakve ohole i neodgovorne reakcije oca bliznakinja, nije ni cudno kako mu se deca ponasaju. Bas ih lepa buducnost ceka pored takvog roditelja, a pristojna okolina neka strepi.

Ivan

pre 15 godina

Pa da li je ovo normalno, pa gde su te skole koje ste zavrsavali godinama verovatno o trosku drzave, pa koliko ljudi je potrebno da resi problem svadje izmedju 3 devetogodisnje devojcice. Ima li nekoga u ovoj zemlji ko je spreman da kaze ja cu ovo uraditi i ja preuzimam odgovornost za sve sto proistekne iz mog rada?!

Minthaka

pre 15 godina

Problem je sa zakonima. Ja kao nastavnik nemam nikakvih prava prema detetu, a dete nema nikakve obaveze. Može da uči, ali ne mora. Situacija je jasna, ali niko ne sme da otvori oči, i da vidi šta se u stvari dešava:
1.Oduzmi autoritet nastavniku, nemoj mu dozvoliti da vrši vaspitanje, da koristi silu, ali zahtevaj da bude sigurnosti u školi.
2. Održi predavanje deci i roditeljima, šta im deca sme, a šta nastavnik ne sme.
3. Briši sve naznake, da mobing protiv nastavnika može uopšte postojati, tako će nastavnik ispasti kriv za sve, on je taj koji ne zna da vaspita. Ne daj Bože da da koji šamar, tada je postaje siledžija, koji slama nežnu psihu deteta.
4. Daj podršku psihologa i pedagoga deci, da im pomognu da opravdaju svoje nedolično ponašanje.Neka imaju sažaljevanje, koji će ih osloboditi svake odgovornosti.
5. Uveri decu, da žive u svetu nenasilja, da će se uvek ono desiti šta zažele...
I evo nama nove masovne ubice, eto bezglavlja i anarhije. Ljudi, ajde da menjamo zakone!

Nebojsa

pre 15 godina

Ovo je vise nego tuzno. Da sam na mestu oca maltretirane devojcice, tuzio bih i skolu i nesposobnu uciteljicu i oca bliznakinja. Kada sam procitao vest, zgranuo sam se. A ujedno je kriva i direktorica koja je trebala posle nekog vremena da izbaci problematicnu decu iz skole a ne onu koja je maltretirana. Znaci da se u ovoj zemlji ceni nasilje i prolongira, umesto da se deca vaspitavaju da budu protiv nasilja.

aleksi

pre 15 godina

Moje dete su u sedmom i osmom razredu u jednoj osnovnoj školi, konstantno maltretirala tri četiri dečaka (slučajno su medju njima i dva blizanaca). Navodno zato što ih on nervira, pa neće nikome da se suprostavi, da podigne glas, itd. Naravno niko u toj školi nije hteo prstom da mrdne, dok nismo intervenisali a i onda je sve bilo mlako. Još gore je bilo u prvom i drugom razredu, samo tada je maltretiranje izvodila učiteljica, koja je postrojavala one koji nisu znali tačne odgovore i šamarala ih, zbog čega sam bio primoran da dete prebacim u drugo odeljenje, uz strahovit pritisak da to ne činim, od strane: direktora, pedagoga, psihologa i učiteljice (za koju se zna da više godine primenjuje takve kazne). Moje dete sada ide u srednju školu, odličan je i za sada nema sličnih problema, jedini njegov problem je što se ponaša pristojno, ne želi da učestvuje u svadjama, tučama i sličnom (ovo su reči psihologa sa kojim smo se savetovali). Nisu sva deca ista i neshvatljivo je da tako strašno moraju da trpe zbog drugih (pre svega nesavesnih roditelje, nastavnika i bezobzirnih "drugara")!

Iceman

pre 15 godina

Otac sam jedne male devojcice koja jos ni godinu dana nema, a kad procitam ovakve stvari ozbiljno razmisljam da je vec sa 4 godine dam na karate ili neku drugu borilacku vestinu kako je u skoli ne bi mlatetirala necija nesrecna deca koja od strane roditelja nedobijaju potrebnu paznju pa se izivljavaju na drugima. Sramota je da skola nije mogla da resi ovaj problem i da su predlozili da devojcica koja je trpela mlatetiranje napusti odeljenje, umesto da su odmah zvali roditelje pa cak i sa posla da ih dovuku u skolu da popricaju i vide sta im deca rade. U nekim zemljama Evrope to je bolje regulisano. Kartoni se vode za svu decu od vrtica pa do falkuteta pa ako neko stalno pravi probleme na casovima i u skoli sve se upisuje u karton. I sve je divno krasno dok ne dodje do srednje skole kad pogledaju karton i kazu da ne zele takvog ucenika, a pogotovo kad dodje do falkuteta kad vise ni jedan falkutet nece da ga primi i onda su svi mirni ko bubice, ako misle da nesto naprave od svog zivota, a ovde posto deca vide sta nam se desava u drzavi i da i odrasli ne placaju za svoje greske vec da svako radi sta hoce, onda su i ona opustenija i agresivnija.

sasa jokic

pre 15 godina

Te dve male bliznakinje nisu krive za svoje ponasanje, vec njihovi roditelji, i treba ih debelo kazniti zbog toga. Sve jedno, ne mogu ostala deca ispastati zbog toga, tako da bliznakinje treba uputiti na pedagoga, kako bi im psihoterapijom suzbili agresivnost...

Vujadin

pre 15 godina

Totalni moralni sunovrat naseg drustva. Ne zna se ko je krivlji vlast ili NVO.
Dosli smo u situaciju da nas narod razume samo dve stvari:
batine i novac. Treceg nema.
Kad li je vazilo ono "lepa rec gvozdena..."?

Jovan

pre 15 godina

generalno nije problem u nastavnom kadru. Generalnoje problem u državi. Kada dete načini prekršaj vi ga skoro nikako ne možete kazniti, naročito u osnovnoj školi, jer zakon to ne dozvoljava. Da ne govorim o totalnom padu svih vrednosti, pri čemu mislim na to da roditelji brane svoju decu i ne pitaju da li su krivi ili ne. Druga stvar je izbor učiteljjica. Reći ću samo jedno: proverite ko upisuje učiteljske fakultete (koji tip đaka, iz kojih škola i sa kakvim uspehom) i kako ih završavaju i sve će biti jasno.

mala princeza

pre 15 godina

Naravno da je priča o maltretiranju , bilo gde, a pogotovu u školi i to među tako malom decom, strašna. Meni lično je strašnije ponašanje oca "malih anđela". Kao nije znao. Pa, SAD ZNA, i nadam se da će preduzeti nešto. Nisam prosvetni radnik i nije mi namera da opravdavam bilo koga. Ali "pljuvati" učiteljicu, direktorku, psihologa, pedagoga... dok tata "pojma nema", mislim da nije u redu. Ja sam majka troje, (sad već odrasle), dece. I danas ustaju u autobusu kad uđe neko stariji, pozdravljaju poznanike na ulici, pomažu, kad god je to potrebno, nekom starijem. I sve to su naučili U KUĆI. Takođe su naučili da se problem ne rešava batinama i nasilništvom. Eto raspisala sam se, a samo sam htela da kažem da je pogrešno očekivati da škola vaspitava našu decu. Moramo to, raditi mi u kući. Ako iz kuće ponesu priču o toleranciji i nenasilju, škola je tu samo da to nadogradi.
P.S. Dakle, tatu kod psihologa

vladimir

pre 15 godina

U Srbiji postoje roditelji koji su nedodirljivi, a to vazi i za njihove mezimce. Dok god pogresni ljudi budu autoriteti u Srbiji, stvari nece ici nabolje. Do tada svi ce biti bespomocni. I nastavnici, i direktori, i ostali roditelji koji su normalni, a naravno i njihova deca koja su prve zrtve poremecenog sistema vrednosti.

problem

pre 15 godina

Najveci je problem sto roditelji stoje iza svoje dece i kad oni tako nesto rade. On pokusava da zastiti svoje dve nasilne cerke, pa kakav je to primer svojoj deci koja ni u tom malom uzrastu nemoraju da snose posledice koje su same sebi proizvele. Nekada nije trebala ni uciteljica ni direktorka a kamo li ministarstvo jer si jednostavno bio kaznjen od svojih roditelja za to sto si radio i to tako da ti nije padalo na pamet da ponovis.

Micko

pre 15 godina

Nesposobnost...

Pa nisu u pitanju delikventi osmog razreda koji mogu da izlemaju uciteljicu, nego devojcice od 8 godina! Ako ne mogu da smire devojcice tog uzrasta ja ne znam kako misle da rese vaznije probleme u drzavi!

vanja

pre 15 godina

Dragi moji svi se već sećate školskih uniformi gde smo svi bili jednaki možda je neko imao milione ali u uniformama smo svi jednaki ,koliko mi je poznato i danas u Zapadnom svetu postoji kodeks oblačenja kod školske dece.Tako se izbegavaju problemi u startu zbog nošenja skupe garderobe u odnosu na drugu decu koja nisu u mogućnosti da takve stvari nose. Kod nas je nažalost vrlo popularno da već u nižim razredima devojčice idu golih stomaka uskih kratkih majčica da ne govorimo o kratkim suknjama i tesnih pantalona.Možemo mi da govorimo da imamao savšeno školstvo to apsolutno je netačno počev od kadra u samim školama gde pojedini prosvetni radnici dođu samo da održe svoj blok nastave i to je to,njih više ništa ne zanima osim ako se priprema za neki štrajk ili ubeđivanje roditelja za raznorazne ekskurzije i pedagog i psiholog nemogu samo da se bave decom statistički trba da uđu u sam srž problema koji je možda tek na vidiku a kada se desi to je već kasno i priča se prazna priča.Svaki roditelj voli svoje dete najviše na svetu ali budimo realni kad pogreše pa to priznajmo ali je najbitnije da budemo sa svojim detetom i niko nema opravdanje da nezna šta mu dete radi kuda se kreće. U ovom ludačkom vremenu odvojimo jedan deo dana i posvetimo našoj deci jer ćemo tada u tom deliću razgovora saznati da im treba pomoć.

Marko

pre 15 godina

Sećate li se vaspitačice iz vrtića Žubor koju su dve srednjoškolke, kada ih je opomenla da ne šetaju pit-bula ispod prozora dok deca spavaju, izvukle kroz prozor i pretukle na mrtvo ime? Ne sećam se da sam negde video epilog ove priče? Mediji dignu frku, ali nikada ne isteraju priču do kraj čime na neki način zapravo ohrabruju nasilje.

Titiv pionir

pre 15 godina

E pa, gospodine oče dve bliznakinje, sada si obavešten i valjda ćeš nešto preduzeti.
Zaposlene u školama treba pod hitno obučiti šta da rade i kako da prepoznaju ovakva dešavanja.

Nur

pre 15 godina

Ja sam, takodje, mama devojcice od 9 godina i mogu da kazem da agresivnosti u skoli ima mnogo. Ona je obicno prikrivena, pasivna, u smislu odbacivanja deteta iz drustva, ali desava se da je i fizicka. Nazalost, imali smo slicno iskustvo sa "drugom" iz odeljenja koji je svoju naklonost izrazavao udarcima i batinama. Roditelji su bili obavesteni, razgovarali smo pred uciteljicom sa njima, dete bi se na kratko popravilo, ali je ubrzo nastavljao po starom. U jednom trenutku, mom suprugu je prekipelo, pa je roditeljima zapretio, doslovno, ponovi li se jos jednom da ce ih sve polomiti. Bukvalno tim recima i, surprise, nije se vise ponavljalo. Tuzno je da takvi roditelji, jer su deca njihovo ogledalo, razumeju samo jezik agresivnosti. Iskreno, sumnjam da je doticna uciteljica mogla bilo sta da ucini. S druge strane, tata je eto, mogao, samo da se setio da vise ne bude civilizovan...

OLJA

pre 15 godina

nešto slično i u blažem obliku se dešavalo i mojoj ćerkici takođe učenici II razreda, ali su reagovale učiteljice.Naime, moja devojčica je odbijala da ide u boravak jer su dve njene vršnjakinje podgovorile ostalu decu da se ne igraju sa njom. Razlog je bio taj što je "iskočila" iz svoje dodeljene uloge iz crtanog filma Winx. U kasnijem razgovoru sa majkama njenih drugarica sam saznala da su i njihova deca slično doživela. Zar je to moguće?

Marija

pre 15 godina

Zašto je sve to što se desilo čudno? Naše dete od šest godina već tri meseca trpi zadirkivanje od dece u vrtiću (sve se dešava u Pančevu), vaspitačica krivi njega i ne radi ništa. Naše žalbe upravnici vrtića ne daju efekta, na vaspitačicu se žale godinama, ali ima zaštitu i može da se ponaša kako hoće. Posle nekog vremena dete je postalo agresivno i vaspitačica ga zbog toga kažnjava. Ne znamo šta da radimo, čekamo jun mesec kada dete više neće biti obavezno da ide u vrtić-predškolsko. Ne smem ni da pomislim koje će sve to posledice ostaviti na psihi deteta.

бивши ђак

pre 15 godina

Гледао сам прилог на вестима Б92 и згрозио ме је ниво насиља који су те девојчице показале према другарици из школе, али то је друга тема, тема је неспособност школе да проблем реши. Кажу како је школа у социјализму прелазила границе ауторитативности, можда и јесте, али је ефикасно решавала сличне проблеме, несташлука је било међу ученицима али не и злостављања овакве природе.

protiv nasilja

pre 15 godina

I moje dete je imalo isti problem u prvom razredu OS kada su je tri decaka nekoliko meseci maltretirali od guranja pod auto do samaranja.Na nasu intervenciju kod direktora i pedagoga dobili smo odgovor da su jos mali, a od pedagoga smo dobili kritiku da smo uznemirili decake i njihove roditelje jer toboze to je normalno i uobicajeno ponasanje. Cak je i majka od jednog decaka navela primer da njen sin svakodnevno dolazi kuci u modricama ali da njoj ne pada napamet da se zali te to sto smo mi prijavili je njima, decacima, ukaljalo obraz. Strasno je da su decaci dobili podrsku pedagoga a dobro je da se to vise nije ponovilo . Ovo je primer da se nasilje u Srbiji neguje a moja poruka roditeljima dece koja su zrtve da ne cekaju pomoc sa strane vec da sami preduzmu legalne mere da zastite svoju decu od nasilnika jer pedagog je ucutala tek kada sam ja zapretio advokatom i sudom. I sve to u prvom razredu.

marko

pre 15 godina

Nesposobni su i jadni taj nastavnik i direktor i cela skola kad nemaju autoriteta nad devetogodisnjom decom. Posto nemaju autoriteta znaci nemaju ni sposobnosti ni volje da budu tu gde jesu. Znaci lepo otkazi pa dovesti mladje i ambiciozne ljude.

prosvetar

pre 15 godina

Strasno je da skola nije u stanju da resi problem u tom uzrastu. Jadno je i bedno da uciteljica, kolektiv,direktor, psiholog, pedagog, dakle jedna ogromna ekipa, ne moze da resi sukob devetogodisnjakinja! Kad bi bila ta ekipa zainteresovana , problem ne bi postojao ni na startu. Sve je to greska nastavnog osoblja. Oni samo brinu o platama i kad ce strajk. Radila sam u skoli i znam. Cim ima problem sa djacima niko nece da se angazuje: nije za to placen!!!
Oni su placeni samo za to sto dodju u skolu i odu iz nje. Ostalo ih ne interesuje.

beogradjanin

pre 15 godina

Nista cudno za tu skolu. Ta skola je uvek bila problematicna i u doba SFRJ. Jednostavno mentalni sklop
roditelja cija deca idu u tu skolu je decenijama unazad nasilnicki i necivilizovan.

markox

pre 15 godina

a otac bliznakinja umesto da prizna i da se izvini i da obeca da ce sve napraviti da ne dodje ponovo do toga da njegove cerke maltretiraju drugu devojcicu, on se pravi mutav i prebacuje krivnju na uciteljicu. kakav covek... a koliko je takvih...

demagog

pre 15 godina

Ovo je slučaj za Slavicu Đukić-Dejanović, a ne za Obradovića. Psihijatar je potreban tom gospodinu čije ćerke u drugom razredu mora da smiri ministar prosvete. Sada koriste olovke, u trećem razredu će možda biti aktuelan šestar. Pošto deca uglavnom oponašaju svoje okruženje, smatram da je problem u porodici, odnosno u vaspitanju dece.

Ranko

pre 15 godina

Ovo u prosveti je kao i sve ostalo u Srbiji - požurili smo brže-bolje da donesemo zakone kojima se štite nasilnici, a onda nevini ispaštaju. U školi gde ide moj sin učestalo je da stariji učenici otimaju novac od mlađih. Direktor kaže da im ne sme ništa da ne bi imao problema sa zakonom, policija ne sme da interveniše protiv maloletnika i šta preostaje roditeljima mlađe dece? Da uzmu pravdu u svoje ruke? Baš me zanima koji su to imbecili smišljali ovakve zakone gde se nasilje štiti?

Roditelj

pre 15 godina

Od sada cu za svaku tucu u skoli zvati prosvetnu inspekciju! Koji likovi nam "uce" decu! Direktoricu i tu uciteljicu odmah izbaciti iz skole. Ocigledno ne znaju krug ovlascenja prosvetne inspekcije, koja nema niti moze da ima ikave veze sa ovakvim dogadjanjima! Svoju nekompetentnost kriti iza inspekcije je kranje bezobrazno! Ali ako pogledamo ko sve ide na uciteljske fakultete, nije ni cudo sto nam je sistem prosvete u dubokoj krizi!

Miloš

pre 15 godina

Ne znam koliko je ovo tačno. Ali jedno znam. Protiv sam da ljudi uzimaju pravdu u svoje ruke, posebno roditelji u sukobu dece. Međutim postoji i nešto što se zove PRIRODNO PRAVO NA SAMOODBRANU I ODBRANU DECE. U ovom slučaju, ako je sve ovo tačno, taj čovek, otac ove devojčice, ima SVA PRAVA da nalupa te tri devojčice. Ukoliko škola i društvo ne mogu da reše taj problem njegova DUŽNOST je da zaštiti svoju decu. Postoje institucije koje smo formirali da bi rešavali probleme ali ako one zataje i ako očigledno ne funkcionišu, čovek mora da ih prevaziđe.

Marrina

pre 15 godina

Vest je strasna i alarmantna. Tuzno je sto se roditeljima napadnute devojcice predlaze da promeni skolu, ali izgleda da je ovde sasvim normalno da se kabadahije stite, kao da tri devojcice nece naci novu "zrtvu"ili"zrtve"u odeljenju. "U skoli cekaju odgovor Ministarstva prosvete..." Nadam se da su se naoruzali strpljenjem, jer Ministarstvo ima preca posla.

мисхам

pre 15 godina

Типичан проблем из школе. Директор и професори затварају очи и праве се да ништа не примећују а дете трпи. Мој брат је имао сличне проблеме и нажалост друштво је неспособно да реши овај проблем. Нема никаве одговорности и још ниједном министар просвете није дао оставко када неко дете настрада у школи. Ћути се, не реагује се а онда дође до тешких повреда у школи. Срамота за ово друштво. Треба отворити попровне домове и малолетне силеџије право у дом. А по мени би и родитељи неваљале деце требало да одговарају зато што су запустили и размазили децу. Нормално васпитано дете неће да малтретира никога.

posmatrač

pre 15 godina

Strašno je koliko postoji nasilja po školama i još gore je što se ovo društvo u celini pa onda i nadležne institucije ne osećaju odgovrnim da nešto preduzmu. Potom postavite sebi pitanje: "Da li želim da i moje dete ide u takvu školu i kako da mu objasnim da je polazak u školu najsrećniji dan u životu a ne treba da bude najtraumatičniji?"

kako resiti problem

pre 15 godina

Skola nije mogla da resi problem....pa sta, roditelji treba da tuze skolu, skola nije sprecila da njihovo dete bude zlostavljano i odgovorna je, skola nije omogucila da njihovo dete stice obrazovanje i odgovorna je, pa kada skola bude platila iznos od kojeg ce direktora da zaboli glava, sve ce biti uredu, devojcicu verujem niko nece dirati vise.

Duna

pre 15 godina

Skola treba pismeno da obavestava roditelje-mnogi se prave da ne znaju.
Uciteljica treba pismeno da zove roditelje i decu na zajednicki razgovor, da uzme pisane izjave drge dece.
Psiholog i pedagog, pre ostalih, treba da sagledaju situaciju i pokusaju da decu ukljuce u zajednicke aktivnosti: glumu, crtanje murala...
Ovakvi problemi resaviju se na nivou odeljenja i roditelja.
Sem, ako neka bolest ili socijalni poremecaj nisu u pitanju.
Hitno je potrebno zabraniti sve vrste agresivnosti na medijima (govor, vredjanja, tuce, agrsivne sportove, filmove).
Ovo sto deca cine samo je imitacija virtuelnog sveta u kome zivimo.

blanka

pre 15 godina

Mobing po skolama nije nova tema i nijedna sredina nije imuna. Problem se prepozna kad vec eskaliraira do neizdrzati. Nastavno osoblje nije doraslo tom problemu i nisu adekvatno socijalno psiholoski obuceni.
U nekim zemljama srednje i zapadne Evrope se vise bave time pa je i ministarstvo slalo roditeljima i ucenicima brosure sa uputstvima pre svega kako rano prepoznati zrtvu mobinga, kako postupati sa izgrednicima isl. Povuceno su, nerado idu u skolu, nes Postoje neka mala pravila ali se to desava svima, nekad debeloj deci, nekad dobrim djacima nekad najgorim, jako soromasnoj ali i bogatoj. Ali u tim sredinama se vise radi o psiholoskom pritisku i o smicalicama, retko o batinama kao kod nas. Pocinioci su nekad ceo razred ili pojedinci.
Postoje organizovani treninzi i svodi se na to da zrtva skupi hrabrosti suoci se sa napasnicima.
Znam slucaj kad je dete u prisustvu roditelja obe strane i pedagoga mirno stalo ispred tog drugog pogledalo ga pravo u oci i pitalo "Zasto si ti protiv mene, ali zaista?"
Odgovora nije bilo vec suze i kajanje. Ali to je doslo posle celog procesa u kome su bili ukljcene sve strane pod nadzorom pedagoga...

Erol

pre 15 godina

Neverovatno je koliko daleko ide drskost prosvetnih radnika: umesto da se sprovede istraga i mali huligani izbace iz škole, preporučuje se roditeljima žrtve da svoje dete ispišu iz odeljenja! Ovo je naša realnost, zar je moguće da ministarstvo, policija, uprava škole, ostali roditelji i svi ostali ćute?!

sunce tudjeg neba

pre 15 godina

Strasno... Ja sam otac devojcice koja treba da krene u skolu za par godina. I dalje se dvoumim da li da se vracamo za Beograd ili da ostanemo u inostranstvu. Kad god procitam neke novosti iz Srbije, sve me manje vuce zelja da se vratim... Kada ce nesto kod nas da se promeni nabolje!???

Boba

pre 15 godina

Divim se strpljenju roditelja.
Ne bih toliko dugo cekala da resim problem da moje dete neko svakodnevno zlostavlja. Jadne nase skole ne mogu bas nista da rese...cudno!

Mirko

pre 15 godina

Pa zar vec u osnovnoj skoli treba da ucimo decu kako to Srbi rade. Svako prebacuje kivicu na drugoga. Skola kaze da je obavestila oca devojcica koje maltretiraju trecu devojcicu, a eto on nije reagovao. Pa, kako on da reaguje kada je covek na svom poslu dok su deca u skoli. Eto vidite direktorka je kritikovala uciteljicu pred ocem devojcica. S'kojim pravom direktorka moze da rusi autoritet uciteljici kada sutra ta ista zena mora da ide u razred i da glumi kako eto ona je vazna i nepogresiva. To se gospodjo direktorka redi kada ste sami sa svojim zaposlenim i niko drugi ne slusa kako ste u stvari vi nespobni.
Devocice su trebale da se razdvoje vec posle privih par incidenata kako bi i one a i ostala deca videle kako mi kao drustvo ne tolerisemo silu. Bilo bi lepo da je to istina, ali u svakom slucaju negde treba da pocnemo.
Moje je pitanje da li sada kao u stara dobra vremena otac maltretiranog deteta treba da ode kod drugog oca i da mu kaze: "Brate ako tvoja deca jos jedanput taknu moju cerku, ti i ja cemo imati neprijatno iskustvo!" Inace za one koji ovo ne razumeju, prosto receno "Bato ima da leti perje!"
Deca nisu kriva, vec mi matori koji ne obracamo dovoljno paznju na vasptanje dece vec kako ce se Srbija pokazati na PISI testu...
I najzad uvek je bilo grubih ljudi, ali smo ih na neki nacin smirivali i uspevali da ih naucimo da broje do 10 ili 100, u nekim slucajevima. To bi im obezbedilo dovoljno vremena da se smire..
Direktorko nadjite drugi posao mozda u proizvodnji konzervi za paradajz.
KAD SE KONZERVA POKVARI, LAKO SE NAPRAVI NOVA, ALI COVEK JE JEDAN I NOMOZE SE KUPITI ILI NAPRAVITI NOVI.

djole

pre 15 godina

Razredni starešina nije u stanju da reši problem da ne maltretiraju dete? Onda definitivno nije sposoban(a) da obavlja taj posao. Imaju li ta nesrećna deca roditelje. Ta deca treba da napuste razred a ne maltretirano dete. Sramota.

profesorka

pre 15 godina

Pazi ovo, uciteljica nije mogla da resi problem ovakve vrste na ovom uzrastu. Pa sta trazi u skoli. Pa da ne poverujem sta citam. Radila sam u skoli i znam kakvi su problemi, ali da roditelje bliznakinja koje su pokazale agresivnost niko nije pozvao ili decu odveo kod skolskog psihologa, ne samo pedagoga, je cudno. Uciteljica je odgovrna. Zasto bi na kraju dete koje je maltretirano moralo da ide iz skole umesto da se deca koja ugrozavaju drugu disciplinuju ili neka se ona sele u drugu skol. Zasto bi nevini uvek stradavali?

Milan

pre 15 godina

I ta uciteljica valjda ima ime.

U civilizovanom svetu, onog dana kada se iz skole vrati dete napadnuto od drugoga tada se stvari resavaju. Sledeceg puta desi li se nesto slicno - zabadanje olovke u glavu - dolazi policija da resava stvari.

Kod nas su ljudi bespomocni jer drzava ne zastupa pravdu vec silu i onaj ko je blizi sili je zasticeniji.

Nele

pre 15 godina

Tako sam iznerviran ovom vescu da ne znam kako da pocnem. Ljudi moji otkud tolika agresija u skoli? Nedavno smo gledali one mob/snimke kako neke ucenice tuku svoju drugaricu. Ja ne znam sta misle roditelji te agresivne dece? Kako ih i uz sta vaspitavaju. Vidjam, slobodno mogu da kazem, kretene, roditelje koji bodre svoje sinove da se tuku i posle likuju zbog toga. Tek je ovo porazavajuce da deca od 8-9 godina tako mogu da se ponasaju. Jos devojcice. Verovatno da roditelji slabo vode racuna o tome sta im deca gledaju (i slusaju) na televiziji. Smatram da nicem dobrom ne mogu da ih nauce tekstovi pesama i nastupi raznih Ceca, Jeca i Meca. Takodje, siguran sam, uticu i razne glupave, jevtine serije u kojima je mrznje, zavisti, ljubomore i agresivnosti na kilo. Mislim da svi moramo da se ukljucimo u resavanje ovog problema. Pa, nisam jednom reagovao kod vlasnika rodjendaonica kad, posto dodjem po dete, vidim da se deci pustaju najgori narodnjaci. Kaze: "To mi traze". Pa mogu da ti traze i da popiju po jednu, hoces li im dati, posto traze?

banned

pre 15 godina

Devojcicama ukor pred iskljucenje i poseta psihologu.

Uciteljici smanjenje plate i ukor pred iskljucenje zbog opaske da treba dete da ispisu iz odeljenja.

Direktorka moze slobodno da se povuce, jer ako svojim autoritetom ne moze da resi ovakav problem i mora da kontaktira vise instance, nije sposobna da obavlja direktorski posao.

Drustvu tuzna opomena da vidi gde zivimo.

DNN

pre 15 godina

Kakve su ovo gluposti zaboga? Nije bio obavesten?! Pa ko je taj otac? Kostunica? A i da ne pominjem uciteljicu i pedagoge, redovno ali zaista skoro bez izuzetka, zaposleni u skoli skoro uvek zazmure na maltretiranja dece koja su slabija i ako se ne daj boze usprotive i udare onog ko ih maltretira onda se ti "pedagozi" obruse na njih kao da su nekog ubili. Zaista, takve gluposti treba striktno kontrolisati, sa maltretiranima treba da pricaju pravi psiholozi da im uliju malo snage i samopouzdanja jer im traume zadobijene u skoli mogu stetiti kasnije u zivotu. A da ne pominjem sa malim sociopatama sto maltretiraju druge, njih i njihove roditelje treba na posebne terapije slati dok se ne resi uzrok njihovog sadizma. Strasno zaista, skolski sistem nam je ocajan, a ucitelji, nastavnici i profesori su izgleda sadisti ili na neki drugi nacin nenormalni cim dozvoljavaju ovakve uzase...

Kraja

pre 15 godina

..predpostavljam da se obracaju ministarstvu i kada nestane toalet papira, sto bi oni nesto radili za te platice...cemu sluze psiholog i direktor i obezbedjenje skole...

Bata Djora Sr.

pre 15 godina

Otac bliznakinja neka podnese zahtev vladi da mu isplati odredjenu sumu novca. Mozda, ne bas pun milion, ali jedno petsto hiljada dolara vredi ovo sto rade njegove cerke.

banned

pre 15 godina

Devojcicama ukor pred iskljucenje i poseta psihologu.

Uciteljici smanjenje plate i ukor pred iskljucenje zbog opaske da treba dete da ispisu iz odeljenja.

Direktorka moze slobodno da se povuce, jer ako svojim autoritetom ne moze da resi ovakav problem i mora da kontaktira vise instance, nije sposobna da obavlja direktorski posao.

Drustvu tuzna opomena da vidi gde zivimo.

Bata Djora Sr.

pre 15 godina

Otac bliznakinja neka podnese zahtev vladi da mu isplati odredjenu sumu novca. Mozda, ne bas pun milion, ali jedno petsto hiljada dolara vredi ovo sto rade njegove cerke.

profesorka

pre 15 godina

Pazi ovo, uciteljica nije mogla da resi problem ovakve vrste na ovom uzrastu. Pa sta trazi u skoli. Pa da ne poverujem sta citam. Radila sam u skoli i znam kakvi su problemi, ali da roditelje bliznakinja koje su pokazale agresivnost niko nije pozvao ili decu odveo kod skolskog psihologa, ne samo pedagoga, je cudno. Uciteljica je odgovrna. Zasto bi na kraju dete koje je maltretirano moralo da ide iz skole umesto da se deca koja ugrozavaju drugu disciplinuju ili neka se ona sele u drugu skol. Zasto bi nevini uvek stradavali?

Nele

pre 15 godina

Tako sam iznerviran ovom vescu da ne znam kako da pocnem. Ljudi moji otkud tolika agresija u skoli? Nedavno smo gledali one mob/snimke kako neke ucenice tuku svoju drugaricu. Ja ne znam sta misle roditelji te agresivne dece? Kako ih i uz sta vaspitavaju. Vidjam, slobodno mogu da kazem, kretene, roditelje koji bodre svoje sinove da se tuku i posle likuju zbog toga. Tek je ovo porazavajuce da deca od 8-9 godina tako mogu da se ponasaju. Jos devojcice. Verovatno da roditelji slabo vode racuna o tome sta im deca gledaju (i slusaju) na televiziji. Smatram da nicem dobrom ne mogu da ih nauce tekstovi pesama i nastupi raznih Ceca, Jeca i Meca. Takodje, siguran sam, uticu i razne glupave, jevtine serije u kojima je mrznje, zavisti, ljubomore i agresivnosti na kilo. Mislim da svi moramo da se ukljucimo u resavanje ovog problema. Pa, nisam jednom reagovao kod vlasnika rodjendaonica kad, posto dodjem po dete, vidim da se deci pustaju najgori narodnjaci. Kaze: "To mi traze". Pa mogu da ti traze i da popiju po jednu, hoces li im dati, posto traze?

DNN

pre 15 godina

Kakve su ovo gluposti zaboga? Nije bio obavesten?! Pa ko je taj otac? Kostunica? A i da ne pominjem uciteljicu i pedagoge, redovno ali zaista skoro bez izuzetka, zaposleni u skoli skoro uvek zazmure na maltretiranja dece koja su slabija i ako se ne daj boze usprotive i udare onog ko ih maltretira onda se ti "pedagozi" obruse na njih kao da su nekog ubili. Zaista, takve gluposti treba striktno kontrolisati, sa maltretiranima treba da pricaju pravi psiholozi da im uliju malo snage i samopouzdanja jer im traume zadobijene u skoli mogu stetiti kasnije u zivotu. A da ne pominjem sa malim sociopatama sto maltretiraju druge, njih i njihove roditelje treba na posebne terapije slati dok se ne resi uzrok njihovog sadizma. Strasno zaista, skolski sistem nam je ocajan, a ucitelji, nastavnici i profesori su izgleda sadisti ili na neki drugi nacin nenormalni cim dozvoljavaju ovakve uzase...

Erol

pre 15 godina

Neverovatno je koliko daleko ide drskost prosvetnih radnika: umesto da se sprovede istraga i mali huligani izbace iz škole, preporučuje se roditeljima žrtve da svoje dete ispišu iz odeljenja! Ovo je naša realnost, zar je moguće da ministarstvo, policija, uprava škole, ostali roditelji i svi ostali ćute?!

djole

pre 15 godina

Razredni starešina nije u stanju da reši problem da ne maltretiraju dete? Onda definitivno nije sposoban(a) da obavlja taj posao. Imaju li ta nesrećna deca roditelje. Ta deca treba da napuste razred a ne maltretirano dete. Sramota.

Kraja

pre 15 godina

..predpostavljam da se obracaju ministarstvu i kada nestane toalet papira, sto bi oni nesto radili za te platice...cemu sluze psiholog i direktor i obezbedjenje skole...

markox

pre 15 godina

a otac bliznakinja umesto da prizna i da se izvini i da obeca da ce sve napraviti da ne dodje ponovo do toga da njegove cerke maltretiraju drugu devojcicu, on se pravi mutav i prebacuje krivnju na uciteljicu. kakav covek... a koliko je takvih...

Mirko

pre 15 godina

Pa zar vec u osnovnoj skoli treba da ucimo decu kako to Srbi rade. Svako prebacuje kivicu na drugoga. Skola kaze da je obavestila oca devojcica koje maltretiraju trecu devojcicu, a eto on nije reagovao. Pa, kako on da reaguje kada je covek na svom poslu dok su deca u skoli. Eto vidite direktorka je kritikovala uciteljicu pred ocem devojcica. S'kojim pravom direktorka moze da rusi autoritet uciteljici kada sutra ta ista zena mora da ide u razred i da glumi kako eto ona je vazna i nepogresiva. To se gospodjo direktorka redi kada ste sami sa svojim zaposlenim i niko drugi ne slusa kako ste u stvari vi nespobni.
Devocice su trebale da se razdvoje vec posle privih par incidenata kako bi i one a i ostala deca videle kako mi kao drustvo ne tolerisemo silu. Bilo bi lepo da je to istina, ali u svakom slucaju negde treba da pocnemo.
Moje je pitanje da li sada kao u stara dobra vremena otac maltretiranog deteta treba da ode kod drugog oca i da mu kaze: "Brate ako tvoja deca jos jedanput taknu moju cerku, ti i ja cemo imati neprijatno iskustvo!" Inace za one koji ovo ne razumeju, prosto receno "Bato ima da leti perje!"
Deca nisu kriva, vec mi matori koji ne obracamo dovoljno paznju na vasptanje dece vec kako ce se Srbija pokazati na PISI testu...
I najzad uvek je bilo grubih ljudi, ali smo ih na neki nacin smirivali i uspevali da ih naucimo da broje do 10 ili 100, u nekim slucajevima. To bi im obezbedilo dovoljno vremena da se smire..
Direktorko nadjite drugi posao mozda u proizvodnji konzervi za paradajz.
KAD SE KONZERVA POKVARI, LAKO SE NAPRAVI NOVA, ALI COVEK JE JEDAN I NOMOZE SE KUPITI ILI NAPRAVITI NOVI.

protiv nasilja

pre 15 godina

I moje dete je imalo isti problem u prvom razredu OS kada su je tri decaka nekoliko meseci maltretirali od guranja pod auto do samaranja.Na nasu intervenciju kod direktora i pedagoga dobili smo odgovor da su jos mali, a od pedagoga smo dobili kritiku da smo uznemirili decake i njihove roditelje jer toboze to je normalno i uobicajeno ponasanje. Cak je i majka od jednog decaka navela primer da njen sin svakodnevno dolazi kuci u modricama ali da njoj ne pada napamet da se zali te to sto smo mi prijavili je njima, decacima, ukaljalo obraz. Strasno je da su decaci dobili podrsku pedagoga a dobro je da se to vise nije ponovilo . Ovo je primer da se nasilje u Srbiji neguje a moja poruka roditeljima dece koja su zrtve da ne cekaju pomoc sa strane vec da sami preduzmu legalne mere da zastite svoju decu od nasilnika jer pedagog je ucutala tek kada sam ja zapretio advokatom i sudom. I sve to u prvom razredu.

sunce tudjeg neba

pre 15 godina

Strasno... Ja sam otac devojcice koja treba da krene u skolu za par godina. I dalje se dvoumim da li da se vracamo za Beograd ili da ostanemo u inostranstvu. Kad god procitam neke novosti iz Srbije, sve me manje vuce zelja da se vratim... Kada ce nesto kod nas da se promeni nabolje!???

Milan

pre 15 godina

I ta uciteljica valjda ima ime.

U civilizovanom svetu, onog dana kada se iz skole vrati dete napadnuto od drugoga tada se stvari resavaju. Sledeceg puta desi li se nesto slicno - zabadanje olovke u glavu - dolazi policija da resava stvari.

Kod nas su ljudi bespomocni jer drzava ne zastupa pravdu vec silu i onaj ko je blizi sili je zasticeniji.

Marko

pre 15 godina

Sećate li se vaspitačice iz vrtića Žubor koju su dve srednjoškolke, kada ih je opomenla da ne šetaju pit-bula ispod prozora dok deca spavaju, izvukle kroz prozor i pretukle na mrtvo ime? Ne sećam se da sam negde video epilog ove priče? Mediji dignu frku, ali nikada ne isteraju priču do kraj čime na neki način zapravo ohrabruju nasilje.

demagog

pre 15 godina

Ovo je slučaj za Slavicu Đukić-Dejanović, a ne za Obradovića. Psihijatar je potreban tom gospodinu čije ćerke u drugom razredu mora da smiri ministar prosvete. Sada koriste olovke, u trećem razredu će možda biti aktuelan šestar. Pošto deca uglavnom oponašaju svoje okruženje, smatram da je problem u porodici, odnosno u vaspitanju dece.

Ranko

pre 15 godina

Ovo u prosveti je kao i sve ostalo u Srbiji - požurili smo brže-bolje da donesemo zakone kojima se štite nasilnici, a onda nevini ispaštaju. U školi gde ide moj sin učestalo je da stariji učenici otimaju novac od mlađih. Direktor kaže da im ne sme ništa da ne bi imao problema sa zakonom, policija ne sme da interveniše protiv maloletnika i šta preostaje roditeljima mlađe dece? Da uzmu pravdu u svoje ruke? Baš me zanima koji su to imbecili smišljali ovakve zakone gde se nasilje štiti?

мисхам

pre 15 godina

Типичан проблем из школе. Директор и професори затварају очи и праве се да ништа не примећују а дете трпи. Мој брат је имао сличне проблеме и нажалост друштво је неспособно да реши овај проблем. Нема никаве одговорности и још ниједном министар просвете није дао оставко када неко дете настрада у школи. Ћути се, не реагује се а онда дође до тешких повреда у школи. Срамота за ово друштво. Треба отворити попровне домове и малолетне силеџије право у дом. А по мени би и родитељи неваљале деце требало да одговарају зато што су запустили и размазили децу. Нормално васпитано дете неће да малтретира никога.

Boba

pre 15 godina

Divim se strpljenju roditelja.
Ne bih toliko dugo cekala da resim problem da moje dete neko svakodnevno zlostavlja. Jadne nase skole ne mogu bas nista da rese...cudno!

Miloš

pre 15 godina

Ne znam koliko je ovo tačno. Ali jedno znam. Protiv sam da ljudi uzimaju pravdu u svoje ruke, posebno roditelji u sukobu dece. Međutim postoji i nešto što se zove PRIRODNO PRAVO NA SAMOODBRANU I ODBRANU DECE. U ovom slučaju, ako je sve ovo tačno, taj čovek, otac ove devojčice, ima SVA PRAVA da nalupa te tri devojčice. Ukoliko škola i društvo ne mogu da reše taj problem njegova DUŽNOST je da zaštiti svoju decu. Postoje institucije koje smo formirali da bi rešavali probleme ali ako one zataje i ako očigledno ne funkcionišu, čovek mora da ih prevaziđe.

Nur

pre 15 godina

Ja sam, takodje, mama devojcice od 9 godina i mogu da kazem da agresivnosti u skoli ima mnogo. Ona je obicno prikrivena, pasivna, u smislu odbacivanja deteta iz drustva, ali desava se da je i fizicka. Nazalost, imali smo slicno iskustvo sa "drugom" iz odeljenja koji je svoju naklonost izrazavao udarcima i batinama. Roditelji su bili obavesteni, razgovarali smo pred uciteljicom sa njima, dete bi se na kratko popravilo, ali je ubrzo nastavljao po starom. U jednom trenutku, mom suprugu je prekipelo, pa je roditeljima zapretio, doslovno, ponovi li se jos jednom da ce ih sve polomiti. Bukvalno tim recima i, surprise, nije se vise ponavljalo. Tuzno je da takvi roditelji, jer su deca njihovo ogledalo, razumeju samo jezik agresivnosti. Iskreno, sumnjam da je doticna uciteljica mogla bilo sta da ucini. S druge strane, tata je eto, mogao, samo da se setio da vise ne bude civilizovan...

kako resiti problem

pre 15 godina

Skola nije mogla da resi problem....pa sta, roditelji treba da tuze skolu, skola nije sprecila da njihovo dete bude zlostavljano i odgovorna je, skola nije omogucila da njihovo dete stice obrazovanje i odgovorna je, pa kada skola bude platila iznos od kojeg ce direktora da zaboli glava, sve ce biti uredu, devojcicu verujem niko nece dirati vise.

Marrina

pre 15 godina

Vest je strasna i alarmantna. Tuzno je sto se roditeljima napadnute devojcice predlaze da promeni skolu, ali izgleda da je ovde sasvim normalno da se kabadahije stite, kao da tri devojcice nece naci novu "zrtvu"ili"zrtve"u odeljenju. "U skoli cekaju odgovor Ministarstva prosvete..." Nadam se da su se naoruzali strpljenjem, jer Ministarstvo ima preca posla.

blanka

pre 15 godina

Mobing po skolama nije nova tema i nijedna sredina nije imuna. Problem se prepozna kad vec eskaliraira do neizdrzati. Nastavno osoblje nije doraslo tom problemu i nisu adekvatno socijalno psiholoski obuceni.
U nekim zemljama srednje i zapadne Evrope se vise bave time pa je i ministarstvo slalo roditeljima i ucenicima brosure sa uputstvima pre svega kako rano prepoznati zrtvu mobinga, kako postupati sa izgrednicima isl. Povuceno su, nerado idu u skolu, nes Postoje neka mala pravila ali se to desava svima, nekad debeloj deci, nekad dobrim djacima nekad najgorim, jako soromasnoj ali i bogatoj. Ali u tim sredinama se vise radi o psiholoskom pritisku i o smicalicama, retko o batinama kao kod nas. Pocinioci su nekad ceo razred ili pojedinci.
Postoje organizovani treninzi i svodi se na to da zrtva skupi hrabrosti suoci se sa napasnicima.
Znam slucaj kad je dete u prisustvu roditelja obe strane i pedagoga mirno stalo ispred tog drugog pogledalo ga pravo u oci i pitalo "Zasto si ti protiv mene, ali zaista?"
Odgovora nije bilo vec suze i kajanje. Ali to je doslo posle celog procesa u kome su bili ukljcene sve strane pod nadzorom pedagoga...

Roditelj

pre 15 godina

Od sada cu za svaku tucu u skoli zvati prosvetnu inspekciju! Koji likovi nam "uce" decu! Direktoricu i tu uciteljicu odmah izbaciti iz skole. Ocigledno ne znaju krug ovlascenja prosvetne inspekcije, koja nema niti moze da ima ikave veze sa ovakvim dogadjanjima! Svoju nekompetentnost kriti iza inspekcije je kranje bezobrazno! Ali ako pogledamo ko sve ide na uciteljske fakultete, nije ni cudo sto nam je sistem prosvete u dubokoj krizi!

Đura3

pre 15 godina

Evo profila prosečne porodice nasilne dece.
Gledanje Pink televizije je svakodnevna razonoda, do kasno u noć; što glasnije. Tu su nasilni crtaći, neograničeno igranje igrica. Tata i mama se, kad god je to moguće i što češće, svađaju i psuju ko kočijaši pred decom. Kad deca naprave neki nestašluk, umesto da im ljubazno skrenu pažnju, roditelji ih ispsuju kao džukele, čak ih i čvaknu po glavi. Kad god imaju prilike zafrljače kesu sa smećem kroz prozor, a ako ne kesu ono barem pikavac ili omot od čokolade, ili praznu bocu piva od dva litra. Na stolu takve porodice obavezno se nalazi poslednji broj časopisa Svet, Skandal, Kurir, pa i nekih časopisa sa eksplicitnijim seksualnim sadržajem. Nađe se i pokoja knjiga, ali samo one koje su lake za čitanje, kao "Grabljivica" i "Tajne srpskog džetseta, i slične. Kad se desi da neki komšija pozvoni na vrata da se požali na buku, otac se izviče na dotičnog i uz glasne psovke ga najuri, starajući se da ga deca čuju kako bi znala kako se postupa s bezobraznim ljudima. Kad smo već kod buke, roditelji su rešeni da nauče decu da se dobro zabavljaju od malih nogu; zato svake druge nedelje organizuju žurke u kući ili stanu, uz dosta alkohola i glasne muzike - žurke koje traju do pet ujutru. Pouka deci glasi: nije bitno što drugome smetaš i što drugi ne mogu da spavaju, sve dok se dobro zabavljaš! Ali to nije sve. Kad mama iznervira ionako nervoznog tatu, tata se ne ustručaga da potegne mamu za kosu, pa čak i da je pljusne po licu - da se zna ko je glavni u kući. Ćerke pomno gledaju tatu i uče se. Mama, budući da je nervozna zbog tatinog ponašanja, istresa svoje nezadovoljstvo na deci: kad se sapletu, kad slučajno nešto razbiju, kad ih obrukaju u društvu - sledi bujica psovki i grdnja. Deca i to upijaju i kažu sebi: znači to je pravi način da se postupa prema nekome ko te uvredi ili ko ti se ne sviđa.
I onda ta deca odu u školu...

Marija

pre 15 godina

Zašto je sve to što se desilo čudno? Naše dete od šest godina već tri meseca trpi zadirkivanje od dece u vrtiću (sve se dešava u Pančevu), vaspitačica krivi njega i ne radi ništa. Naše žalbe upravnici vrtića ne daju efekta, na vaspitačicu se žale godinama, ali ima zaštitu i može da se ponaša kako hoće. Posle nekog vremena dete je postalo agresivno i vaspitačica ga zbog toga kažnjava. Ne znamo šta da radimo, čekamo jun mesec kada dete više neće biti obavezno da ide u vrtić-predškolsko. Ne smem ni da pomislim koje će sve to posledice ostaviti na psihi deteta.

mala princeza

pre 15 godina

Naravno da je priča o maltretiranju , bilo gde, a pogotovu u školi i to među tako malom decom, strašna. Meni lično je strašnije ponašanje oca "malih anđela". Kao nije znao. Pa, SAD ZNA, i nadam se da će preduzeti nešto. Nisam prosvetni radnik i nije mi namera da opravdavam bilo koga. Ali "pljuvati" učiteljicu, direktorku, psihologa, pedagoga... dok tata "pojma nema", mislim da nije u redu. Ja sam majka troje, (sad već odrasle), dece. I danas ustaju u autobusu kad uđe neko stariji, pozdravljaju poznanike na ulici, pomažu, kad god je to potrebno, nekom starijem. I sve to su naučili U KUĆI. Takođe su naučili da se problem ne rešava batinama i nasilništvom. Eto raspisala sam se, a samo sam htela da kažem da je pogrešno očekivati da škola vaspitava našu decu. Moramo to, raditi mi u kući. Ako iz kuće ponesu priču o toleranciji i nenasilju, škola je tu samo da to nadogradi.
P.S. Dakle, tatu kod psihologa

Titiv pionir

pre 15 godina

E pa, gospodine oče dve bliznakinje, sada si obavešten i valjda ćeš nešto preduzeti.
Zaposlene u školama treba pod hitno obučiti šta da rade i kako da prepoznaju ovakva dešavanja.

Iceman

pre 15 godina

Otac sam jedne male devojcice koja jos ni godinu dana nema, a kad procitam ovakve stvari ozbiljno razmisljam da je vec sa 4 godine dam na karate ili neku drugu borilacku vestinu kako je u skoli ne bi mlatetirala necija nesrecna deca koja od strane roditelja nedobijaju potrebnu paznju pa se izivljavaju na drugima. Sramota je da skola nije mogla da resi ovaj problem i da su predlozili da devojcica koja je trpela mlatetiranje napusti odeljenje, umesto da su odmah zvali roditelje pa cak i sa posla da ih dovuku u skolu da popricaju i vide sta im deca rade. U nekim zemljama Evrope to je bolje regulisano. Kartoni se vode za svu decu od vrtica pa do falkuteta pa ako neko stalno pravi probleme na casovima i u skoli sve se upisuje u karton. I sve je divno krasno dok ne dodje do srednje skole kad pogledaju karton i kazu da ne zele takvog ucenika, a pogotovo kad dodje do falkuteta kad vise ni jedan falkutet nece da ga primi i onda su svi mirni ko bubice, ako misle da nesto naprave od svog zivota, a ovde posto deca vide sta nam se desava u drzavi i da i odrasli ne placaju za svoje greske vec da svako radi sta hoce, onda su i ona opustenija i agresivnija.

beogradjanin

pre 15 godina

Nista cudno za tu skolu. Ta skola je uvek bila problematicna i u doba SFRJ. Jednostavno mentalni sklop
roditelja cija deca idu u tu skolu je decenijama unazad nasilnicki i necivilizovan.

бивши ђак

pre 15 godina

Гледао сам прилог на вестима Б92 и згрозио ме је ниво насиља који су те девојчице показале према другарици из школе, али то је друга тема, тема је неспособност школе да проблем реши. Кажу како је школа у социјализму прелазила границе ауторитативности, можда и јесте, али је ефикасно решавала сличне проблеме, несташлука је било међу ученицима али не и злостављања овакве природе.

aleksi

pre 15 godina

Moje dete su u sedmom i osmom razredu u jednoj osnovnoj školi, konstantno maltretirala tri četiri dečaka (slučajno su medju njima i dva blizanaca). Navodno zato što ih on nervira, pa neće nikome da se suprostavi, da podigne glas, itd. Naravno niko u toj školi nije hteo prstom da mrdne, dok nismo intervenisali a i onda je sve bilo mlako. Još gore je bilo u prvom i drugom razredu, samo tada je maltretiranje izvodila učiteljica, koja je postrojavala one koji nisu znali tačne odgovore i šamarala ih, zbog čega sam bio primoran da dete prebacim u drugo odeljenje, uz strahovit pritisak da to ne činim, od strane: direktora, pedagoga, psihologa i učiteljice (za koju se zna da više godine primenjuje takve kazne). Moje dete sada ide u srednju školu, odličan je i za sada nema sličnih problema, jedini njegov problem je što se ponaša pristojno, ne želi da učestvuje u svadjama, tučama i sličnom (ovo su reči psihologa sa kojim smo se savetovali). Nisu sva deca ista i neshvatljivo je da tako strašno moraju da trpe zbog drugih (pre svega nesavesnih roditelje, nastavnika i bezobzirnih "drugara")!

vanja

pre 15 godina

Dragi moji svi se već sećate školskih uniformi gde smo svi bili jednaki možda je neko imao milione ali u uniformama smo svi jednaki ,koliko mi je poznato i danas u Zapadnom svetu postoji kodeks oblačenja kod školske dece.Tako se izbegavaju problemi u startu zbog nošenja skupe garderobe u odnosu na drugu decu koja nisu u mogućnosti da takve stvari nose. Kod nas je nažalost vrlo popularno da već u nižim razredima devojčice idu golih stomaka uskih kratkih majčica da ne govorimo o kratkim suknjama i tesnih pantalona.Možemo mi da govorimo da imamao savšeno školstvo to apsolutno je netačno počev od kadra u samim školama gde pojedini prosvetni radnici dođu samo da održe svoj blok nastave i to je to,njih više ništa ne zanima osim ako se priprema za neki štrajk ili ubeđivanje roditelja za raznorazne ekskurzije i pedagog i psiholog nemogu samo da se bave decom statistički trba da uđu u sam srž problema koji je možda tek na vidiku a kada se desi to je već kasno i priča se prazna priča.Svaki roditelj voli svoje dete najviše na svetu ali budimo realni kad pogreše pa to priznajmo ali je najbitnije da budemo sa svojim detetom i niko nema opravdanje da nezna šta mu dete radi kuda se kreće. U ovom ludačkom vremenu odvojimo jedan deo dana i posvetimo našoj deci jer ćemo tada u tom deliću razgovora saznati da im treba pomoć.

prosvetar

pre 15 godina

Strasno je da skola nije u stanju da resi problem u tom uzrastu. Jadno je i bedno da uciteljica, kolektiv,direktor, psiholog, pedagog, dakle jedna ogromna ekipa, ne moze da resi sukob devetogodisnjakinja! Kad bi bila ta ekipa zainteresovana , problem ne bi postojao ni na startu. Sve je to greska nastavnog osoblja. Oni samo brinu o platama i kad ce strajk. Radila sam u skoli i znam. Cim ima problem sa djacima niko nece da se angazuje: nije za to placen!!!
Oni su placeni samo za to sto dodju u skolu i odu iz nje. Ostalo ih ne interesuje.

Vujadin

pre 15 godina

Totalni moralni sunovrat naseg drustva. Ne zna se ko je krivlji vlast ili NVO.
Dosli smo u situaciju da nas narod razume samo dve stvari:
batine i novac. Treceg nema.
Kad li je vazilo ono "lepa rec gvozdena..."?

marko

pre 15 godina

Nesposobni su i jadni taj nastavnik i direktor i cela skola kad nemaju autoriteta nad devetogodisnjom decom. Posto nemaju autoriteta znaci nemaju ni sposobnosti ni volje da budu tu gde jesu. Znaci lepo otkazi pa dovesti mladje i ambiciozne ljude.

problem

pre 15 godina

Najveci je problem sto roditelji stoje iza svoje dece i kad oni tako nesto rade. On pokusava da zastiti svoje dve nasilne cerke, pa kakav je to primer svojoj deci koja ni u tom malom uzrastu nemoraju da snose posledice koje su same sebi proizvele. Nekada nije trebala ni uciteljica ni direktorka a kamo li ministarstvo jer si jednostavno bio kaznjen od svojih roditelja za to sto si radio i to tako da ti nije padalo na pamet da ponovis.

Jovan

pre 15 godina

generalno nije problem u nastavnom kadru. Generalnoje problem u državi. Kada dete načini prekršaj vi ga skoro nikako ne možete kazniti, naročito u osnovnoj školi, jer zakon to ne dozvoljava. Da ne govorim o totalnom padu svih vrednosti, pri čemu mislim na to da roditelji brane svoju decu i ne pitaju da li su krivi ili ne. Druga stvar je izbor učiteljjica. Reći ću samo jedno: proverite ko upisuje učiteljske fakultete (koji tip đaka, iz kojih škola i sa kakvim uspehom) i kako ih završavaju i sve će biti jasno.

urke

pre 15 godina

Razgovor ide ovako:
Dete vice iz dvorista: "Tata , tata, Marko me psuje..."
Otac sa terase odgovara: "Udari ga , j...m mu mater, ako je veci od tebe udari ga kamenom". Nazalost izgleda ga je dete poslusalo, vidim ga par minuta kasnije kako ide kuci uplakan, potukao se sa drugarom.

Duna

pre 15 godina

Skola treba pismeno da obavestava roditelje-mnogi se prave da ne znaju.
Uciteljica treba pismeno da zove roditelje i decu na zajednicki razgovor, da uzme pisane izjave drge dece.
Psiholog i pedagog, pre ostalih, treba da sagledaju situaciju i pokusaju da decu ukljuce u zajednicke aktivnosti: glumu, crtanje murala...
Ovakvi problemi resaviju se na nivou odeljenja i roditelja.
Sem, ako neka bolest ili socijalni poremecaj nisu u pitanju.
Hitno je potrebno zabraniti sve vrste agresivnosti na medijima (govor, vredjanja, tuce, agrsivne sportove, filmove).
Ovo sto deca cine samo je imitacija virtuelnog sveta u kome zivimo.

Med Medeni

pre 15 godina

Otac bliznaknja tvrdi da ga niko iz skole nije obavestio o dogadjajima, a onda kaze da mu cerke iz dana u dan govore kako su pozvane kod direktorke i pedagoga na razgovor!!! Zbog ovakve ohole i neodgovorne reakcije oca bliznakinja, nije ni cudno kako mu se deca ponasaju. Bas ih lepa buducnost ceka pored takvog roditelja, a pristojna okolina neka strepi.

opet sramota :(

pre 15 godina

"...trpi gotovo svakodnevne napade, a da je učiteljica na to roditeljima predložila da ispišu dete iz tog odeljenja." Ovakav predlog uciteljice je SKANDALOZAN i podstice nasilje medju decom. Mislim da je zasluzila otkaz, prvo zato sto ne zna da razresi situaciju, a kad ne ume, onda ajde da se otarasimo onoga koga maltretiraju. Samo u zemlji Srbiji je najnormalnije da zrtvu jos od malih nogu utucete do kraja u mozak i da joj kazete da se savije, a nasilnike (u ovom slucaju nasilnice) nagradjujete time sto ono sto im se ne svidja uklanjate. Svi ste vi pomalo Miladini Kovacevici.

OLJA

pre 15 godina

nešto slično i u blažem obliku se dešavalo i mojoj ćerkici takođe učenici II razreda, ali su reagovale učiteljice.Naime, moja devojčica je odbijala da ide u boravak jer su dve njene vršnjakinje podgovorile ostalu decu da se ne igraju sa njom. Razlog je bio taj što je "iskočila" iz svoje dodeljene uloge iz crtanog filma Winx. U kasnijem razgovoru sa majkama njenih drugarica sam saznala da su i njihova deca slično doživela. Zar je to moguće?

vladimir

pre 15 godina

U Srbiji postoje roditelji koji su nedodirljivi, a to vazi i za njihove mezimce. Dok god pogresni ljudi budu autoriteti u Srbiji, stvari nece ici nabolje. Do tada svi ce biti bespomocni. I nastavnici, i direktori, i ostali roditelji koji su normalni, a naravno i njihova deca koja su prve zrtve poremecenog sistema vrednosti.

posmatrač

pre 15 godina

Strašno je koliko postoji nasilja po školama i još gore je što se ovo društvo u celini pa onda i nadležne institucije ne osećaju odgovrnim da nešto preduzmu. Potom postavite sebi pitanje: "Da li želim da i moje dete ide u takvu školu i kako da mu objasnim da je polazak u školu najsrećniji dan u životu a ne treba da bude najtraumatičniji?"

Micko

pre 15 godina

Nesposobnost...

Pa nisu u pitanju delikventi osmog razreda koji mogu da izlemaju uciteljicu, nego devojcice od 8 godina! Ako ne mogu da smire devojcice tog uzrasta ja ne znam kako misle da rese vaznije probleme u drzavi!

sasa jokic

pre 15 godina

Te dve male bliznakinje nisu krive za svoje ponasanje, vec njihovi roditelji, i treba ih debelo kazniti zbog toga. Sve jedno, ne mogu ostala deca ispastati zbog toga, tako da bliznakinje treba uputiti na pedagoga, kako bi im psihoterapijom suzbili agresivnost...

Nebojsa

pre 15 godina

Ovo je vise nego tuzno. Da sam na mestu oca maltretirane devojcice, tuzio bih i skolu i nesposobnu uciteljicu i oca bliznakinja. Kada sam procitao vest, zgranuo sam se. A ujedno je kriva i direktorica koja je trebala posle nekog vremena da izbaci problematicnu decu iz skole a ne onu koja je maltretirana. Znaci da se u ovoj zemlji ceni nasilje i prolongira, umesto da se deca vaspitavaju da budu protiv nasilja.

Slavisa

pre 15 godina

Ja predajem u privatnoj srednjoj skoli, na medjunarodnom programu. U skoli se od ucenika ocekuje da slobodno izrazavaju svoje misljenje, da ukazuju na probleme u medjusobnom komuniciranju i u komunikaciji s predavacima, cak se na to i ohrabruju. Igrom slucaja predajem predmet gde se ucenici uce toleranciji. Ipak, zadirkivanja na granici bullyinga ima, a mi cinimo sve da to suzbijemo (za sada uspesno). A, kako nam dolaze deca iz drzavnih skola, kada slusamo njihove price i sami se nekada podsetimo kakvih kretena ima medju predavacima, pedagozima i direktorima takvih skola. Pre neki dan su se profesori u mojoj skoli prisecali idiota koji su nam predavali nekada davno, pokusavajuci da napravimo paralele sa nasom trenutnom pozicijom predavaca. Zapanjilo me je da su se dve profesorke starije od pedeset godina secale boli koji su im drugarice i drugovi profesori nanosili tokom skolovanja, nepravdi zbog nejednakosti i favorizovanja dece uticajnih ljudi itd.. Zamislite, nakon vise od trideset godina zavrsetka skole njih se dve secaju trauma. Dakle, u tom periodu je vazno zastititi dete kako od ostalih djaka, tako i od predavaca. Ali, cini mi se da ce dosta vremena proci dok ne uspostavimo standarde. Mislim da u ovom konretnom slucaju odgovornost snosi uprava skole i uciteljica, a da oca dveju nasilnica zajedno s njegovim kcerima treba poslati na savetovanje. Ko zna sta da deca kod kuce gledaju i trpe..

Minthaka

pre 15 godina

Problem je sa zakonima. Ja kao nastavnik nemam nikakvih prava prema detetu, a dete nema nikakve obaveze. Može da uči, ali ne mora. Situacija je jasna, ali niko ne sme da otvori oči, i da vidi šta se u stvari dešava:
1.Oduzmi autoritet nastavniku, nemoj mu dozvoliti da vrši vaspitanje, da koristi silu, ali zahtevaj da bude sigurnosti u školi.
2. Održi predavanje deci i roditeljima, šta im deca sme, a šta nastavnik ne sme.
3. Briši sve naznake, da mobing protiv nastavnika može uopšte postojati, tako će nastavnik ispasti kriv za sve, on je taj koji ne zna da vaspita. Ne daj Bože da da koji šamar, tada je postaje siledžija, koji slama nežnu psihu deteta.
4. Daj podršku psihologa i pedagoga deci, da im pomognu da opravdaju svoje nedolično ponašanje.Neka imaju sažaljevanje, koji će ih osloboditi svake odgovornosti.
5. Uveri decu, da žive u svetu nenasilja, da će se uvek ono desiti šta zažele...
I evo nama nove masovne ubice, eto bezglavlja i anarhije. Ljudi, ajde da menjamo zakone!

sanja

pre 15 godina

Ovo je više nego STRAŠNO. Apsolutno mi nije jasno zašto je pozvano ministarstvo. U Srbiji je očigledno moderno da se za svaku stvar kontaktira ministarstvo. To se mora rešiti unutar škole, a u protivnom mislim da je nažalost jedini izlaz da roditelji uzmu stvar u svoje ruke (čitaj pretnja roditeljima bliznakinja)

Kada si u inostranstvu i planiraš decu, kažeš hvala Bogu da nisi više u Srbiji. Ali.... šta da rade moji prijatelji čija bi deca htela da se upišu u Srbiji u školu jer im je "super" kada su idu kod babe i dede, imaju super društvo.......
Kada sve sagledam, apsolutno sam zadovoljna da živim u državi gde nije potrebno pratiti svakodnevna dešavanja, gde sve nekako teče ležernije i što je najvažnije nema nasilja, a ipak sam u Evropi.
Držite se i ne zamerite mladima koji idu u emigraciju.
Srećno!

Asmir

pre 15 godina

Dragi moji, ja sam otac deveto godisnje devojcice, koja ide takodje u drugi razred. Isti problem je moja devojcica u prvom razredu skole. Bila je konstantno maltretirna od strane jednog svog drugara. Svi moji pokusaji da se tome dodje na kraj bili su bezuspesni (posete uciteljici, pedagogu, direktoru). Inace zelim da podvucem da svoje dete vaspitavam u duhu tolerancije i nenasilja. Elem, sta zelim da kazem je to, da dok nisam svoje dete naucio da se brani, tj. da primeni silu u samoodbrani to nije prestalo. Danas moja kcerka nema vise tih problema. Decaci (a bilo je jos slucajeva pokusaja zastrasivanja od strane nekih pakosnih ucenica te njene iste skole) vise ne pomisljaju da imaju bilo kakvih konflikata sa njom. Nisam zagovornik nasilja, i protiv sam bilo koje vrste nasilja, ali u nekim slucajevima "vatra se ne gasi vodom".

Meri Popins

pre 15 godina

Ovaj slučaj je dospeo u medije.
A stotine takvih ili sličnih nisu!
Nije reč o tome da se deca potuku u školi, da dodje do svadje ili tuče, što je, jelte, uobičajno za taj uzrast. Reč je o medjusobnom zlostavljanju, o surovosti i pakosti koja je prosto zbunjujuća. Reč je o nemoći nastavnika, škole, države, društva da rešava te probleme.
To mu dodje k'o neka epidemija. Naše duštvo proizvodi tu zarazu, ona se širi, pravi probleme, neko vreme se to zataškava, ali se to širi, širi i ubrzo se više ne može zataškavati.
Mi nemamo mehanizme, ni ljude koji sa tim umeju da izadju na kraj. Prosvetni radnici su i sami smušeni,a i, pošteno rečeno,vrlo nesposobni i nezainteresovani da rade svoj posao. Naravno, nije sve do njih! Napominjem, reč je ovde o vrlo ozbiljnom i složenom fenomenu, ovde je celo društvo bolesno.
Teško je kad odrastaš kao dete-žrtva vršnjačkog nasilja, teško je kad odrastaš kao siledžija, teško je kad odrastaš gledajući svoje vršnjake kao žrtve i siledžije. I mnogo je teško i strašno što ta deca vide da im niko, ama baš niko, ne ume pomoći.To decu užasno plaši, ta nemoć odraslih.
Pitam se kada će ovo društvo da otvori oči i počne da se bavi suštinskim pitanjima, kada če poćeti da se bavi decom, njihovim vaspitanjem i obrazovanjem. To je top tema! To su investicije koje su potrebne Srbiji!
Kad bolje pogledamo svoju decu bolje ćemo videti sami sebe i mnogo toga će nam biti jasnije i očiglednije! Pa, ljudi pogledajte svoju decu! Aman!

Tanja

pre 15 godina

Zgrozena sam ponasanjem uciteljice i direktorke skole koje se ponasaju na krajnje nedolican nacin da bi zastitile sebe. Uciteljica cak predlaze da se maltretirana ucenica ispise iz skole a ne preduzima nista kako bi sprecila da ove agresivne ucenice prestanu sa takvim ponasanjem. Kao prvo trebala je da pozove psihologa i roditelje tih devojcica jer je ocigledno da nesto nije u redu ili sa njima ili sa situacijom u njihovoj kuci. Ona je umesto svega toga predlozila da devojcica koja je maltretirana napusti skolu. Strasni potpuno nerazumno. Pod hitno nesto treba preduzet protiv tih malih nasilnika jer od njih ce kasnije postati i nasilni ljudi.

Ivan

pre 15 godina

Pa da li je ovo normalno, pa gde su te skole koje ste zavrsavali godinama verovatno o trosku drzave, pa koliko ljudi je potrebno da resi problem svadje izmedju 3 devetogodisnje devojcice. Ima li nekoga u ovoj zemlji ko je spreman da kaze ja cu ovo uraditi i ja preuzimam odgovornost za sve sto proistekne iz mog rada?!

zoran

pre 15 godina

U nasoj Srbiji uvek ima neka vest koja vas ostavi bez daha. Uvek neka vest koja pokaze da smo na repu civilizovanog sveta.
Direktorka skole ne mzoe da resi sukob dvoje dece.>??

Ko moze ?? Predsednik drzave..?? Ujedinjene nacije??
EU ??

Zalosno i samo mogu reci zalosno...

Perra

pre 15 godina

Ovoga je uvek bilo i bice. Problem je u nesposobnoj direktorki i uciteljici. Kada sam bio prvi razred tukao me je jedan decko dve godine stariji od mene bez ikakvog razloga. Moja uciteljica (svaka joj cast) me uhvatila za ruku, odvela u odeljenje tog decka i zapretila mu autoritativno pred svima da ako se nesto slicno dogodi da ce biti pozvana i milicija i njegovi roditelji. Od tada mi se javljao sa postovanjem. Ali, to je bilo pre skoro 30 godina a tada su kadrovi po skolama bili daleeko bolji...

Nikolaaa

pre 15 godina

1992. sam se zakleo da neću da zasnivam porodicu i pravim decu dokle god traju sankcije, ratovi i hiper-inflacija. I dan-danas nemam dece i srećan sam zbog toga jer, kako vreme sve više prolazi, sve više vidim da sam bio u pravu.

Katarina

pre 15 godina

Nemogu da verujem da se ovako nešto dešava u drugom razredu osnovne škole. Gde je učiteljica, šta ona radi i da li uopšte zna nešto o vaspitanju i učenju dece. Da li je zaboravila koje je predmete imala na fakultetu i kako misli da vaspitava decu kada nemože sa tri nevaspitana, raspuštena derleta da izađe na kraj. O psihologu, pedagogu i direktoru da nepričam. Po meni oni nisu sposobni da rade sa decom da ih vaspitavaju i uče da postanu ljudi. Svi treba da daju otkaze. Interesuje me kako bi se ponašali da je njihovo dete napadnuto. A dok ministarstvo nereši taj problem te devojčice koje već sada ispoljavaju sileđijstvo već će kao tinajdžerke biti u popravnom domu. A tatica neka i dalje nezna šta mu bliznakinje rade u školi. Kada sazna biće mu kasno.

http://lukaraskovic.blogspot.com/

pre 15 godina

Tuzna je cinjenica da jedno dete ne moze da uci skolu na miru,a jos tuznija kada shvatimo da je maltretiraju druga deca njenih godina!

Bokili

pre 15 godina

Svašta. Pa ovo se lako rešava.
Agresivnu decu - na seriju sesija sa psihologom i pedagogom.
Roditeljima, koji su krivi za njihovo ponašanje (škola tu da decu školuje, a roditelji da ih vaspitaju), socijalnog radnika da ih posećuje i nadgleda neko vreme pa ako nisu sposobni da vaspitaju decu - u krajnjem slučaju oduzeti im ih (naravno da do toga neće doći ali sama mogućnost bi trebalo da ih dovede u red i natera da vaspitaju decu onako kako društvena zajednica očekuje od njih). Socijalni radnik takođe treba da posmatra kako će roditelji reagovati i da li su u stanju da pristupe deci na pravi način a ne recimo batinama.
Nastavnici po školama treba da budu upoznati sa ovim mehanizmom rešavanja problema, koji im stoji na raspolaganju, a njihova uloga u celom lancu je da trenutno reaguju na drastično odskakanje od normalnog ponašanja dece, trenutno spreče nasilje i aktiviraju pomenuti mehanizam.
Pomoć psihologa i pedagoga treba da je uvek na raspolaganju svima - i deci, i roditeljima, i socijalnom radniku, i osoblju u školi.

Ta

pre 15 godina

Deca nisu po prirodi zla, ali znaju da oponasaju zlo koje su videli od roditelja, rodbine, TV, ulice... Deca se najbolje uce GLEDAJUCI nas roditelje i okolinu kako se medjusobno ophodimo. A svi smo svedoci sadasnjice i znamo kako to obicno ide. Znaci, deca su nam ogledalo. Uzrok ovakog ponasanja smo mi roditelji. Mi smo krivci, a ne deca. Kada to shvatimo i pocnemo da radimo na sebi samo onda, mozemo ocekivati promene u drustvu.

Bobi

pre 15 godina

Zena prosvetni radnik ne moze da obuzda dve devojcice od 9 godina??? Kakva je to poruka? Pa kako onda drzava misli da se bori protiv kriminala kada ne moze da resi ovakav problem???

Silva

pre 15 godina

Otac bliznakinja, otac maltretirane devojcice... A majke? Pa valjda deca imaju roditelje koji treba zajednicki da resavaju probleme u odrastanju svoje dece. E, moj jadni Balkanu!

Milan

pre 15 godina

Ma kakvo ministarstvo, nećemo valjda i sud i miliciju potezati zbog devetogodišnje dece? Ni slučajno ne treba ispisati devojčicu iz odeljenja, to nije nikakvo rešenje, nego treba skupiti sve četiri devojčice kod pedagoga i pustiti ih da se suoče i izjasne.
Dobrih sat vremena druženja u istoj prostoriji, bez prisustva i uticaja roditelja, bez ukora, i problem je rešen. Neće postati najbolje drugarice ali će bar prestati sa ugnjetavanjem. Deca po prirodi nisu zla!

ps.

pre 15 godina

Buling se medju decom cesto javlja u ovim, pa i ranijim godinama, a za to postoji odredjeni tretman kako se zaustavlja, kako se osvescuje, i kako se prepoznaje. Nazalost pedagozi su jako malo upoznati sa ozbiljnoscu bulinga i cesto ga ni ne prepoznaju, a kamo li intervenisu. Veliki broj dece je doziveo buling u obdanistu, malo ih ispitajte i vedecete. Tuzno je kada je bulirani povucen i krije svoj problem, a pri tom se uopste ne brani (sto je najcesci slucaj). Elem, psiholozi treba da intervenisu, to im je struka, u najboljim slucajevima niko ne mora da se seli iz ustanove.
Ljudi, pricajte sa svojom decom redovno, uzimajte ih za ozbiljno, i ucite ih da smeju da se brane u zivotu.

Nenad

pre 15 godina

S obzirom da nema vajde od našeg ministarstva prosvete a još manje od školskih psihologa i pedagaga neka ćerku upiše na kurs karatea, tae kwon do-a ili neke druge borilačke veštine. Dotle je došlo.

Koje ironije? Upravo učiteljice trebaju biti i pedagozi.

Bogdan

pre 15 godina

Ma lepo treba napraviti dosije za problematicnu decu. I cim se prekoraci odredjena granica ponasanja lepo ispravke i u dosije. A ne da nam se desaa da nam vaspitacice u vrticima budu ljudi kojih se secamo da su ludacki maltretirale svoje drugarice u osnovnoj skoli. Da vidite kako bi se i rodjitelji zapitali za buducnost svoje dece i fokusirali na korekturu. Maltertiranja je uvek bilo po skolama i bice ako se nesto ne uradi povodom toga. Na zapadu ako se neko potuce u skoli to ulazi u zapisnik pa ako je ucestalo kasnije i u dosije.

mery poppins

pre 15 godina

Na svaki nacin neshvatljiva prica!! Prvo, da devojcice od devet godina rade to sto rade. Drugo, da vec nisu na psihoterapiji. Trece, da otac ne zna. Cetvrto, da u skoli niko ne ume da izadje na kraj s ovim problemom. I na kraju, klasika, da smo kao drustvo tu gde jesmo. Deca uce za Miladina jos od osnovne, sta ce biti na master studijama? Dajte meni da resim taj problem, umela bih, casna rec, za 10 dana rada sa tim razredom, uspeh garantovan, i niko ne bi bio nesrecan.

Dj.R.

pre 15 godina

Problemi sa prisustvom blizanaca u istom razredu, postoje svuda u svetu. U Kanadi recimo, to se jednostavno, pravilom bez izuzetaka, resava obaveznim razdvajanjem dece u dva razlicita razreda. To treba uvesti zakonom i u Srbiji, a kao neoborivo pravilo, sto jeste dobro i za karakter dece blizanaca.

Deca nisu kriva, samo je pogled na konkretan problem nas odraslih u ovom slucaju nekonzistentan i za njih zbunjujuci.

aleksandra

pre 15 godina

Vesti o agresivnom ponašanju dece su sve češća, ne zaboravimo one slučajeve za koje se ne čuje u javnosti. Mislim da bi podhitno roditelji trebali da nešto preduzmu ...udruže se ...primeni po neki zaboravljeni zakon...ili pak donese, kako bi se ovo ponašanje preveniralo i adekvatno sakcionisalo a ne da slušamo ovakve, u najmanju ruku gluposti!!!

Bata Djora Sr.

pre 15 godina

Otac bliznakinja neka podnese zahtev vladi da mu isplati odredjenu sumu novca. Mozda, ne bas pun milion, ali jedno petsto hiljada dolara vredi ovo sto rade njegove cerke.

Miloš

pre 15 godina

Ne znam koliko je ovo tačno. Ali jedno znam. Protiv sam da ljudi uzimaju pravdu u svoje ruke, posebno roditelji u sukobu dece. Međutim postoji i nešto što se zove PRIRODNO PRAVO NA SAMOODBRANU I ODBRANU DECE. U ovom slučaju, ako je sve ovo tačno, taj čovek, otac ove devojčice, ima SVA PRAVA da nalupa te tri devojčice. Ukoliko škola i društvo ne mogu da reše taj problem njegova DUŽNOST je da zaštiti svoju decu. Postoje institucije koje smo formirali da bi rešavali probleme ali ako one zataje i ako očigledno ne funkcionišu, čovek mora da ih prevaziđe.

Nikolaaa

pre 15 godina

1992. sam se zakleo da neću da zasnivam porodicu i pravim decu dokle god traju sankcije, ratovi i hiper-inflacija. I dan-danas nemam dece i srećan sam zbog toga jer, kako vreme sve više prolazi, sve više vidim da sam bio u pravu.

Kraja

pre 15 godina

..predpostavljam da se obracaju ministarstvu i kada nestane toalet papira, sto bi oni nesto radili za te platice...cemu sluze psiholog i direktor i obezbedjenje skole...

Milan

pre 15 godina

Ma kakvo ministarstvo, nećemo valjda i sud i miliciju potezati zbog devetogodišnje dece? Ni slučajno ne treba ispisati devojčicu iz odeljenja, to nije nikakvo rešenje, nego treba skupiti sve četiri devojčice kod pedagoga i pustiti ih da se suoče i izjasne.
Dobrih sat vremena druženja u istoj prostoriji, bez prisustva i uticaja roditelja, bez ukora, i problem je rešen. Neće postati najbolje drugarice ali će bar prestati sa ugnjetavanjem. Deca po prirodi nisu zla!

sunce tudjeg neba

pre 15 godina

Strasno... Ja sam otac devojcice koja treba da krene u skolu za par godina. I dalje se dvoumim da li da se vracamo za Beograd ili da ostanemo u inostranstvu. Kad god procitam neke novosti iz Srbije, sve me manje vuce zelja da se vratim... Kada ce nesto kod nas da se promeni nabolje!???

beogradjanin

pre 15 godina

Nista cudno za tu skolu. Ta skola je uvek bila problematicna i u doba SFRJ. Jednostavno mentalni sklop
roditelja cija deca idu u tu skolu je decenijama unazad nasilnicki i necivilizovan.

DNN

pre 15 godina

Kakve su ovo gluposti zaboga? Nije bio obavesten?! Pa ko je taj otac? Kostunica? A i da ne pominjem uciteljicu i pedagoge, redovno ali zaista skoro bez izuzetka, zaposleni u skoli skoro uvek zazmure na maltretiranja dece koja su slabija i ako se ne daj boze usprotive i udare onog ko ih maltretira onda se ti "pedagozi" obruse na njih kao da su nekog ubili. Zaista, takve gluposti treba striktno kontrolisati, sa maltretiranima treba da pricaju pravi psiholozi da im uliju malo snage i samopouzdanja jer im traume zadobijene u skoli mogu stetiti kasnije u zivotu. A da ne pominjem sa malim sociopatama sto maltretiraju druge, njih i njihove roditelje treba na posebne terapije slati dok se ne resi uzrok njihovog sadizma. Strasno zaista, skolski sistem nam je ocajan, a ucitelji, nastavnici i profesori su izgleda sadisti ili na neki drugi nacin nenormalni cim dozvoljavaju ovakve uzase...

banned

pre 15 godina

Devojcicama ukor pred iskljucenje i poseta psihologu.

Uciteljici smanjenje plate i ukor pred iskljucenje zbog opaske da treba dete da ispisu iz odeljenja.

Direktorka moze slobodno da se povuce, jer ako svojim autoritetom ne moze da resi ovakav problem i mora da kontaktira vise instance, nije sposobna da obavlja direktorski posao.

Drustvu tuzna opomena da vidi gde zivimo.

prosvetar

pre 15 godina

Strasno je da skola nije u stanju da resi problem u tom uzrastu. Jadno je i bedno da uciteljica, kolektiv,direktor, psiholog, pedagog, dakle jedna ogromna ekipa, ne moze da resi sukob devetogodisnjakinja! Kad bi bila ta ekipa zainteresovana , problem ne bi postojao ni na startu. Sve je to greska nastavnog osoblja. Oni samo brinu o platama i kad ce strajk. Radila sam u skoli i znam. Cim ima problem sa djacima niko nece da se angazuje: nije za to placen!!!
Oni su placeni samo za to sto dodju u skolu i odu iz nje. Ostalo ih ne interesuje.

profesorka

pre 15 godina

Pazi ovo, uciteljica nije mogla da resi problem ovakve vrste na ovom uzrastu. Pa sta trazi u skoli. Pa da ne poverujem sta citam. Radila sam u skoli i znam kakvi su problemi, ali da roditelje bliznakinja koje su pokazale agresivnost niko nije pozvao ili decu odveo kod skolskog psihologa, ne samo pedagoga, je cudno. Uciteljica je odgovrna. Zasto bi na kraju dete koje je maltretirano moralo da ide iz skole umesto da se deca koja ugrozavaju drugu disciplinuju ili neka se ona sele u drugu skol. Zasto bi nevini uvek stradavali?

Đura3

pre 15 godina

Evo profila prosečne porodice nasilne dece.
Gledanje Pink televizije je svakodnevna razonoda, do kasno u noć; što glasnije. Tu su nasilni crtaći, neograničeno igranje igrica. Tata i mama se, kad god je to moguće i što češće, svađaju i psuju ko kočijaši pred decom. Kad deca naprave neki nestašluk, umesto da im ljubazno skrenu pažnju, roditelji ih ispsuju kao džukele, čak ih i čvaknu po glavi. Kad god imaju prilike zafrljače kesu sa smećem kroz prozor, a ako ne kesu ono barem pikavac ili omot od čokolade, ili praznu bocu piva od dva litra. Na stolu takve porodice obavezno se nalazi poslednji broj časopisa Svet, Skandal, Kurir, pa i nekih časopisa sa eksplicitnijim seksualnim sadržajem. Nađe se i pokoja knjiga, ali samo one koje su lake za čitanje, kao "Grabljivica" i "Tajne srpskog džetseta, i slične. Kad se desi da neki komšija pozvoni na vrata da se požali na buku, otac se izviče na dotičnog i uz glasne psovke ga najuri, starajući se da ga deca čuju kako bi znala kako se postupa s bezobraznim ljudima. Kad smo već kod buke, roditelji su rešeni da nauče decu da se dobro zabavljaju od malih nogu; zato svake druge nedelje organizuju žurke u kući ili stanu, uz dosta alkohola i glasne muzike - žurke koje traju do pet ujutru. Pouka deci glasi: nije bitno što drugome smetaš i što drugi ne mogu da spavaju, sve dok se dobro zabavljaš! Ali to nije sve. Kad mama iznervira ionako nervoznog tatu, tata se ne ustručaga da potegne mamu za kosu, pa čak i da je pljusne po licu - da se zna ko je glavni u kući. Ćerke pomno gledaju tatu i uče se. Mama, budući da je nervozna zbog tatinog ponašanja, istresa svoje nezadovoljstvo na deci: kad se sapletu, kad slučajno nešto razbiju, kad ih obrukaju u društvu - sledi bujica psovki i grdnja. Deca i to upijaju i kažu sebi: znači to je pravi način da se postupa prema nekome ko te uvredi ili ko ti se ne sviđa.
I onda ta deca odu u školu...

Nele

pre 15 godina

Tako sam iznerviran ovom vescu da ne znam kako da pocnem. Ljudi moji otkud tolika agresija u skoli? Nedavno smo gledali one mob/snimke kako neke ucenice tuku svoju drugaricu. Ja ne znam sta misle roditelji te agresivne dece? Kako ih i uz sta vaspitavaju. Vidjam, slobodno mogu da kazem, kretene, roditelje koji bodre svoje sinove da se tuku i posle likuju zbog toga. Tek je ovo porazavajuce da deca od 8-9 godina tako mogu da se ponasaju. Jos devojcice. Verovatno da roditelji slabo vode racuna o tome sta im deca gledaju (i slusaju) na televiziji. Smatram da nicem dobrom ne mogu da ih nauce tekstovi pesama i nastupi raznih Ceca, Jeca i Meca. Takodje, siguran sam, uticu i razne glupave, jevtine serije u kojima je mrznje, zavisti, ljubomore i agresivnosti na kilo. Mislim da svi moramo da se ukljucimo u resavanje ovog problema. Pa, nisam jednom reagovao kod vlasnika rodjendaonica kad, posto dodjem po dete, vidim da se deci pustaju najgori narodnjaci. Kaze: "To mi traze". Pa mogu da ti traze i da popiju po jednu, hoces li im dati, posto traze?

Mirko

pre 15 godina

Pa zar vec u osnovnoj skoli treba da ucimo decu kako to Srbi rade. Svako prebacuje kivicu na drugoga. Skola kaze da je obavestila oca devojcica koje maltretiraju trecu devojcicu, a eto on nije reagovao. Pa, kako on da reaguje kada je covek na svom poslu dok su deca u skoli. Eto vidite direktorka je kritikovala uciteljicu pred ocem devojcica. S'kojim pravom direktorka moze da rusi autoritet uciteljici kada sutra ta ista zena mora da ide u razred i da glumi kako eto ona je vazna i nepogresiva. To se gospodjo direktorka redi kada ste sami sa svojim zaposlenim i niko drugi ne slusa kako ste u stvari vi nespobni.
Devocice su trebale da se razdvoje vec posle privih par incidenata kako bi i one a i ostala deca videle kako mi kao drustvo ne tolerisemo silu. Bilo bi lepo da je to istina, ali u svakom slucaju negde treba da pocnemo.
Moje je pitanje da li sada kao u stara dobra vremena otac maltretiranog deteta treba da ode kod drugog oca i da mu kaze: "Brate ako tvoja deca jos jedanput taknu moju cerku, ti i ja cemo imati neprijatno iskustvo!" Inace za one koji ovo ne razumeju, prosto receno "Bato ima da leti perje!"
Deca nisu kriva, vec mi matori koji ne obracamo dovoljno paznju na vasptanje dece vec kako ce se Srbija pokazati na PISI testu...
I najzad uvek je bilo grubih ljudi, ali smo ih na neki nacin smirivali i uspevali da ih naucimo da broje do 10 ili 100, u nekim slucajevima. To bi im obezbedilo dovoljno vremena da se smire..
Direktorko nadjite drugi posao mozda u proizvodnji konzervi za paradajz.
KAD SE KONZERVA POKVARI, LAKO SE NAPRAVI NOVA, ALI COVEK JE JEDAN I NOMOZE SE KUPITI ILI NAPRAVITI NOVI.

Milan

pre 15 godina

I ta uciteljica valjda ima ime.

U civilizovanom svetu, onog dana kada se iz skole vrati dete napadnuto od drugoga tada se stvari resavaju. Sledeceg puta desi li se nesto slicno - zabadanje olovke u glavu - dolazi policija da resava stvari.

Kod nas su ljudi bespomocni jer drzava ne zastupa pravdu vec silu i onaj ko je blizi sili je zasticeniji.

Erol

pre 15 godina

Neverovatno je koliko daleko ide drskost prosvetnih radnika: umesto da se sprovede istraga i mali huligani izbace iz škole, preporučuje se roditeljima žrtve da svoje dete ispišu iz odeljenja! Ovo je naša realnost, zar je moguće da ministarstvo, policija, uprava škole, ostali roditelji i svi ostali ćute?!

vanja

pre 15 godina

Dragi moji svi se već sećate školskih uniformi gde smo svi bili jednaki možda je neko imao milione ali u uniformama smo svi jednaki ,koliko mi je poznato i danas u Zapadnom svetu postoji kodeks oblačenja kod školske dece.Tako se izbegavaju problemi u startu zbog nošenja skupe garderobe u odnosu na drugu decu koja nisu u mogućnosti da takve stvari nose. Kod nas je nažalost vrlo popularno da već u nižim razredima devojčice idu golih stomaka uskih kratkih majčica da ne govorimo o kratkim suknjama i tesnih pantalona.Možemo mi da govorimo da imamao savšeno školstvo to apsolutno je netačno počev od kadra u samim školama gde pojedini prosvetni radnici dođu samo da održe svoj blok nastave i to je to,njih više ništa ne zanima osim ako se priprema za neki štrajk ili ubeđivanje roditelja za raznorazne ekskurzije i pedagog i psiholog nemogu samo da se bave decom statistički trba da uđu u sam srž problema koji je možda tek na vidiku a kada se desi to je već kasno i priča se prazna priča.Svaki roditelj voli svoje dete najviše na svetu ali budimo realni kad pogreše pa to priznajmo ali je najbitnije da budemo sa svojim detetom i niko nema opravdanje da nezna šta mu dete radi kuda se kreće. U ovom ludačkom vremenu odvojimo jedan deo dana i posvetimo našoj deci jer ćemo tada u tom deliću razgovora saznati da im treba pomoć.

Silva

pre 15 godina

Otac bliznakinja, otac maltretirane devojcice... A majke? Pa valjda deca imaju roditelje koji treba zajednicki da resavaju probleme u odrastanju svoje dece. E, moj jadni Balkanu!

мисхам

pre 15 godina

Типичан проблем из школе. Директор и професори затварају очи и праве се да ништа не примећују а дете трпи. Мој брат је имао сличне проблеме и нажалост друштво је неспособно да реши овај проблем. Нема никаве одговорности и још ниједном министар просвете није дао оставко када неко дете настрада у школи. Ћути се, не реагује се а онда дође до тешких повреда у школи. Срамота за ово друштво. Треба отворити попровне домове и малолетне силеџије право у дом. А по мени би и родитељи неваљале деце требало да одговарају зато што су запустили и размазили децу. Нормално васпитано дете неће да малтретира никога.

Roditelj

pre 15 godina

Od sada cu za svaku tucu u skoli zvati prosvetnu inspekciju! Koji likovi nam "uce" decu! Direktoricu i tu uciteljicu odmah izbaciti iz skole. Ocigledno ne znaju krug ovlascenja prosvetne inspekcije, koja nema niti moze da ima ikave veze sa ovakvim dogadjanjima! Svoju nekompetentnost kriti iza inspekcije je kranje bezobrazno! Ali ako pogledamo ko sve ide na uciteljske fakultete, nije ni cudo sto nam je sistem prosvete u dubokoj krizi!

protiv nasilja

pre 15 godina

I moje dete je imalo isti problem u prvom razredu OS kada su je tri decaka nekoliko meseci maltretirali od guranja pod auto do samaranja.Na nasu intervenciju kod direktora i pedagoga dobili smo odgovor da su jos mali, a od pedagoga smo dobili kritiku da smo uznemirili decake i njihove roditelje jer toboze to je normalno i uobicajeno ponasanje. Cak je i majka od jednog decaka navela primer da njen sin svakodnevno dolazi kuci u modricama ali da njoj ne pada napamet da se zali te to sto smo mi prijavili je njima, decacima, ukaljalo obraz. Strasno je da su decaci dobili podrsku pedagoga a dobro je da se to vise nije ponovilo . Ovo je primer da se nasilje u Srbiji neguje a moja poruka roditeljima dece koja su zrtve da ne cekaju pomoc sa strane vec da sami preduzmu legalne mere da zastite svoju decu od nasilnika jer pedagog je ucutala tek kada sam ja zapretio advokatom i sudom. I sve to u prvom razredu.

Nur

pre 15 godina

Ja sam, takodje, mama devojcice od 9 godina i mogu da kazem da agresivnosti u skoli ima mnogo. Ona je obicno prikrivena, pasivna, u smislu odbacivanja deteta iz drustva, ali desava se da je i fizicka. Nazalost, imali smo slicno iskustvo sa "drugom" iz odeljenja koji je svoju naklonost izrazavao udarcima i batinama. Roditelji su bili obavesteni, razgovarali smo pred uciteljicom sa njima, dete bi se na kratko popravilo, ali je ubrzo nastavljao po starom. U jednom trenutku, mom suprugu je prekipelo, pa je roditeljima zapretio, doslovno, ponovi li se jos jednom da ce ih sve polomiti. Bukvalno tim recima i, surprise, nije se vise ponavljalo. Tuzno je da takvi roditelji, jer su deca njihovo ogledalo, razumeju samo jezik agresivnosti. Iskreno, sumnjam da je doticna uciteljica mogla bilo sta da ucini. S druge strane, tata je eto, mogao, samo da se setio da vise ne bude civilizovan...

Vujadin

pre 15 godina

Totalni moralni sunovrat naseg drustva. Ne zna se ko je krivlji vlast ili NVO.
Dosli smo u situaciju da nas narod razume samo dve stvari:
batine i novac. Treceg nema.
Kad li je vazilo ono "lepa rec gvozdena..."?

Minthaka

pre 15 godina

Problem je sa zakonima. Ja kao nastavnik nemam nikakvih prava prema detetu, a dete nema nikakve obaveze. Može da uči, ali ne mora. Situacija je jasna, ali niko ne sme da otvori oči, i da vidi šta se u stvari dešava:
1.Oduzmi autoritet nastavniku, nemoj mu dozvoliti da vrši vaspitanje, da koristi silu, ali zahtevaj da bude sigurnosti u školi.
2. Održi predavanje deci i roditeljima, šta im deca sme, a šta nastavnik ne sme.
3. Briši sve naznake, da mobing protiv nastavnika može uopšte postojati, tako će nastavnik ispasti kriv za sve, on je taj koji ne zna da vaspita. Ne daj Bože da da koji šamar, tada je postaje siledžija, koji slama nežnu psihu deteta.
4. Daj podršku psihologa i pedagoga deci, da im pomognu da opravdaju svoje nedolično ponašanje.Neka imaju sažaljevanje, koji će ih osloboditi svake odgovornosti.
5. Uveri decu, da žive u svetu nenasilja, da će se uvek ono desiti šta zažele...
I evo nama nove masovne ubice, eto bezglavlja i anarhije. Ljudi, ajde da menjamo zakone!

mery poppins

pre 15 godina

Na svaki nacin neshvatljiva prica!! Prvo, da devojcice od devet godina rade to sto rade. Drugo, da vec nisu na psihoterapiji. Trece, da otac ne zna. Cetvrto, da u skoli niko ne ume da izadje na kraj s ovim problemom. I na kraju, klasika, da smo kao drustvo tu gde jesmo. Deca uce za Miladina jos od osnovne, sta ce biti na master studijama? Dajte meni da resim taj problem, umela bih, casna rec, za 10 dana rada sa tim razredom, uspeh garantovan, i niko ne bi bio nesrecan.

djole

pre 15 godina

Razredni starešina nije u stanju da reši problem da ne maltretiraju dete? Onda definitivno nije sposoban(a) da obavlja taj posao. Imaju li ta nesrećna deca roditelje. Ta deca treba da napuste razred a ne maltretirano dete. Sramota.

blanka

pre 15 godina

Mobing po skolama nije nova tema i nijedna sredina nije imuna. Problem se prepozna kad vec eskaliraira do neizdrzati. Nastavno osoblje nije doraslo tom problemu i nisu adekvatno socijalno psiholoski obuceni.
U nekim zemljama srednje i zapadne Evrope se vise bave time pa je i ministarstvo slalo roditeljima i ucenicima brosure sa uputstvima pre svega kako rano prepoznati zrtvu mobinga, kako postupati sa izgrednicima isl. Povuceno su, nerado idu u skolu, nes Postoje neka mala pravila ali se to desava svima, nekad debeloj deci, nekad dobrim djacima nekad najgorim, jako soromasnoj ali i bogatoj. Ali u tim sredinama se vise radi o psiholoskom pritisku i o smicalicama, retko o batinama kao kod nas. Pocinioci su nekad ceo razred ili pojedinci.
Postoje organizovani treninzi i svodi se na to da zrtva skupi hrabrosti suoci se sa napasnicima.
Znam slucaj kad je dete u prisustvu roditelja obe strane i pedagoga mirno stalo ispred tog drugog pogledalo ga pravo u oci i pitalo "Zasto si ti protiv mene, ali zaista?"
Odgovora nije bilo vec suze i kajanje. Ali to je doslo posle celog procesa u kome su bili ukljcene sve strane pod nadzorom pedagoga...

Marija

pre 15 godina

Zašto je sve to što se desilo čudno? Naše dete od šest godina već tri meseca trpi zadirkivanje od dece u vrtiću (sve se dešava u Pančevu), vaspitačica krivi njega i ne radi ništa. Naše žalbe upravnici vrtića ne daju efekta, na vaspitačicu se žale godinama, ali ima zaštitu i može da se ponaša kako hoće. Posle nekog vremena dete je postalo agresivno i vaspitačica ga zbog toga kažnjava. Ne znamo šta da radimo, čekamo jun mesec kada dete više neće biti obavezno da ide u vrtić-predškolsko. Ne smem ni da pomislim koje će sve to posledice ostaviti na psihi deteta.

Titiv pionir

pre 15 godina

E pa, gospodine oče dve bliznakinje, sada si obavešten i valjda ćeš nešto preduzeti.
Zaposlene u školama treba pod hitno obučiti šta da rade i kako da prepoznaju ovakva dešavanja.

Jovan

pre 15 godina

generalno nije problem u nastavnom kadru. Generalnoje problem u državi. Kada dete načini prekršaj vi ga skoro nikako ne možete kazniti, naročito u osnovnoj školi, jer zakon to ne dozvoljava. Da ne govorim o totalnom padu svih vrednosti, pri čemu mislim na to da roditelji brane svoju decu i ne pitaju da li su krivi ili ne. Druga stvar je izbor učiteljjica. Reći ću samo jedno: proverite ko upisuje učiteljske fakultete (koji tip đaka, iz kojih škola i sa kakvim uspehom) i kako ih završavaju i sve će biti jasno.

Med Medeni

pre 15 godina

Otac bliznaknja tvrdi da ga niko iz skole nije obavestio o dogadjajima, a onda kaze da mu cerke iz dana u dan govore kako su pozvane kod direktorke i pedagoga na razgovor!!! Zbog ovakve ohole i neodgovorne reakcije oca bliznakinja, nije ni cudno kako mu se deca ponasaju. Bas ih lepa buducnost ceka pored takvog roditelja, a pristojna okolina neka strepi.

Katarina

pre 15 godina

Nemogu da verujem da se ovako nešto dešava u drugom razredu osnovne škole. Gde je učiteljica, šta ona radi i da li uopšte zna nešto o vaspitanju i učenju dece. Da li je zaboravila koje je predmete imala na fakultetu i kako misli da vaspitava decu kada nemože sa tri nevaspitana, raspuštena derleta da izađe na kraj. O psihologu, pedagogu i direktoru da nepričam. Po meni oni nisu sposobni da rade sa decom da ih vaspitavaju i uče da postanu ljudi. Svi treba da daju otkaze. Interesuje me kako bi se ponašali da je njihovo dete napadnuto. A dok ministarstvo nereši taj problem te devojčice koje već sada ispoljavaju sileđijstvo već će kao tinajdžerke biti u popravnom domu. A tatica neka i dalje nezna šta mu bliznakinje rade u školi. Kada sazna biće mu kasno.

ps.

pre 15 godina

Buling se medju decom cesto javlja u ovim, pa i ranijim godinama, a za to postoji odredjeni tretman kako se zaustavlja, kako se osvescuje, i kako se prepoznaje. Nazalost pedagozi su jako malo upoznati sa ozbiljnoscu bulinga i cesto ga ni ne prepoznaju, a kamo li intervenisu. Veliki broj dece je doziveo buling u obdanistu, malo ih ispitajte i vedecete. Tuzno je kada je bulirani povucen i krije svoj problem, a pri tom se uopste ne brani (sto je najcesci slucaj). Elem, psiholozi treba da intervenisu, to im je struka, u najboljim slucajevima niko ne mora da se seli iz ustanove.
Ljudi, pricajte sa svojom decom redovno, uzimajte ih za ozbiljno, i ucite ih da smeju da se brane u zivotu.

Marrina

pre 15 godina

Vest je strasna i alarmantna. Tuzno je sto se roditeljima napadnute devojcice predlaze da promeni skolu, ali izgleda da je ovde sasvim normalno da se kabadahije stite, kao da tri devojcice nece naci novu "zrtvu"ili"zrtve"u odeljenju. "U skoli cekaju odgovor Ministarstva prosvete..." Nadam se da su se naoruzali strpljenjem, jer Ministarstvo ima preca posla.

kako resiti problem

pre 15 godina

Skola nije mogla da resi problem....pa sta, roditelji treba da tuze skolu, skola nije sprecila da njihovo dete bude zlostavljano i odgovorna je, skola nije omogucila da njihovo dete stice obrazovanje i odgovorna je, pa kada skola bude platila iznos od kojeg ce direktora da zaboli glava, sve ce biti uredu, devojcicu verujem niko nece dirati vise.

Ranko

pre 15 godina

Ovo u prosveti je kao i sve ostalo u Srbiji - požurili smo brže-bolje da donesemo zakone kojima se štite nasilnici, a onda nevini ispaštaju. U školi gde ide moj sin učestalo je da stariji učenici otimaju novac od mlađih. Direktor kaže da im ne sme ništa da ne bi imao problema sa zakonom, policija ne sme da interveniše protiv maloletnika i šta preostaje roditeljima mlađe dece? Da uzmu pravdu u svoje ruke? Baš me zanima koji su to imbecili smišljali ovakve zakone gde se nasilje štiti?

markox

pre 15 godina

a otac bliznakinja umesto da prizna i da se izvini i da obeca da ce sve napraviti da ne dodje ponovo do toga da njegove cerke maltretiraju drugu devojcicu, on se pravi mutav i prebacuje krivnju na uciteljicu. kakav covek... a koliko je takvih...

marko

pre 15 godina

Nesposobni su i jadni taj nastavnik i direktor i cela skola kad nemaju autoriteta nad devetogodisnjom decom. Posto nemaju autoriteta znaci nemaju ni sposobnosti ni volje da budu tu gde jesu. Znaci lepo otkazi pa dovesti mladje i ambiciozne ljude.

бивши ђак

pre 15 godina

Гледао сам прилог на вестима Б92 и згрозио ме је ниво насиља који су те девојчице показале према другарици из школе, али то је друга тема, тема је неспособност школе да проблем реши. Кажу како је школа у социјализму прелазила границе ауторитативности, можда и јесте, али је ефикасно решавала сличне проблеме, несташлука је било међу ученицима али не и злостављања овакве природе.

OLJA

pre 15 godina

nešto slično i u blažem obliku se dešavalo i mojoj ćerkici takođe učenici II razreda, ali su reagovale učiteljice.Naime, moja devojčica je odbijala da ide u boravak jer su dve njene vršnjakinje podgovorile ostalu decu da se ne igraju sa njom. Razlog je bio taj što je "iskočila" iz svoje dodeljene uloge iz crtanog filma Winx. U kasnijem razgovoru sa majkama njenih drugarica sam saznala da su i njihova deca slično doživela. Zar je to moguće?

Marko

pre 15 godina

Sećate li se vaspitačice iz vrtića Žubor koju su dve srednjoškolke, kada ih je opomenla da ne šetaju pit-bula ispod prozora dok deca spavaju, izvukle kroz prozor i pretukle na mrtvo ime? Ne sećam se da sam negde video epilog ove priče? Mediji dignu frku, ali nikada ne isteraju priču do kraj čime na neki način zapravo ohrabruju nasilje.

Iceman

pre 15 godina

Otac sam jedne male devojcice koja jos ni godinu dana nema, a kad procitam ovakve stvari ozbiljno razmisljam da je vec sa 4 godine dam na karate ili neku drugu borilacku vestinu kako je u skoli ne bi mlatetirala necija nesrecna deca koja od strane roditelja nedobijaju potrebnu paznju pa se izivljavaju na drugima. Sramota je da skola nije mogla da resi ovaj problem i da su predlozili da devojcica koja je trpela mlatetiranje napusti odeljenje, umesto da su odmah zvali roditelje pa cak i sa posla da ih dovuku u skolu da popricaju i vide sta im deca rade. U nekim zemljama Evrope to je bolje regulisano. Kartoni se vode za svu decu od vrtica pa do falkuteta pa ako neko stalno pravi probleme na casovima i u skoli sve se upisuje u karton. I sve je divno krasno dok ne dodje do srednje skole kad pogledaju karton i kazu da ne zele takvog ucenika, a pogotovo kad dodje do falkuteta kad vise ni jedan falkutet nece da ga primi i onda su svi mirni ko bubice, ako misle da nesto naprave od svog zivota, a ovde posto deca vide sta nam se desava u drzavi i da i odrasli ne placaju za svoje greske vec da svako radi sta hoce, onda su i ona opustenija i agresivnija.

aleksi

pre 15 godina

Moje dete su u sedmom i osmom razredu u jednoj osnovnoj školi, konstantno maltretirala tri četiri dečaka (slučajno su medju njima i dva blizanaca). Navodno zato što ih on nervira, pa neće nikome da se suprostavi, da podigne glas, itd. Naravno niko u toj školi nije hteo prstom da mrdne, dok nismo intervenisali a i onda je sve bilo mlako. Još gore je bilo u prvom i drugom razredu, samo tada je maltretiranje izvodila učiteljica, koja je postrojavala one koji nisu znali tačne odgovore i šamarala ih, zbog čega sam bio primoran da dete prebacim u drugo odeljenje, uz strahovit pritisak da to ne činim, od strane: direktora, pedagoga, psihologa i učiteljice (za koju se zna da više godine primenjuje takve kazne). Moje dete sada ide u srednju školu, odličan je i za sada nema sličnih problema, jedini njegov problem je što se ponaša pristojno, ne želi da učestvuje u svadjama, tučama i sličnom (ovo su reči psihologa sa kojim smo se savetovali). Nisu sva deca ista i neshvatljivo je da tako strašno moraju da trpe zbog drugih (pre svega nesavesnih roditelje, nastavnika i bezobzirnih "drugara")!

Meri Popins

pre 15 godina

Ovaj slučaj je dospeo u medije.
A stotine takvih ili sličnih nisu!
Nije reč o tome da se deca potuku u školi, da dodje do svadje ili tuče, što je, jelte, uobičajno za taj uzrast. Reč je o medjusobnom zlostavljanju, o surovosti i pakosti koja je prosto zbunjujuća. Reč je o nemoći nastavnika, škole, države, društva da rešava te probleme.
To mu dodje k'o neka epidemija. Naše duštvo proizvodi tu zarazu, ona se širi, pravi probleme, neko vreme se to zataškava, ali se to širi, širi i ubrzo se više ne može zataškavati.
Mi nemamo mehanizme, ni ljude koji sa tim umeju da izadju na kraj. Prosvetni radnici su i sami smušeni,a i, pošteno rečeno,vrlo nesposobni i nezainteresovani da rade svoj posao. Naravno, nije sve do njih! Napominjem, reč je ovde o vrlo ozbiljnom i složenom fenomenu, ovde je celo društvo bolesno.
Teško je kad odrastaš kao dete-žrtva vršnjačkog nasilja, teško je kad odrastaš kao siledžija, teško je kad odrastaš gledajući svoje vršnjake kao žrtve i siledžije. I mnogo je teško i strašno što ta deca vide da im niko, ama baš niko, ne ume pomoći.To decu užasno plaši, ta nemoć odraslih.
Pitam se kada će ovo društvo da otvori oči i počne da se bavi suštinskim pitanjima, kada če poćeti da se bavi decom, njihovim vaspitanjem i obrazovanjem. To je top tema! To su investicije koje su potrebne Srbiji!
Kad bolje pogledamo svoju decu bolje ćemo videti sami sebe i mnogo toga će nam biti jasnije i očiglednije! Pa, ljudi pogledajte svoju decu! Aman!

Ivan

pre 15 godina

Pa da li je ovo normalno, pa gde su te skole koje ste zavrsavali godinama verovatno o trosku drzave, pa koliko ljudi je potrebno da resi problem svadje izmedju 3 devetogodisnje devojcice. Ima li nekoga u ovoj zemlji ko je spreman da kaze ja cu ovo uraditi i ja preuzimam odgovornost za sve sto proistekne iz mog rada?!

urke

pre 15 godina

Razgovor ide ovako:
Dete vice iz dvorista: "Tata , tata, Marko me psuje..."
Otac sa terase odgovara: "Udari ga , j...m mu mater, ako je veci od tebe udari ga kamenom". Nazalost izgleda ga je dete poslusalo, vidim ga par minuta kasnije kako ide kuci uplakan, potukao se sa drugarom.

Nebojsa

pre 15 godina

Ovo je vise nego tuzno. Da sam na mestu oca maltretirane devojcice, tuzio bih i skolu i nesposobnu uciteljicu i oca bliznakinja. Kada sam procitao vest, zgranuo sam se. A ujedno je kriva i direktorica koja je trebala posle nekog vremena da izbaci problematicnu decu iz skole a ne onu koja je maltretirana. Znaci da se u ovoj zemlji ceni nasilje i prolongira, umesto da se deca vaspitavaju da budu protiv nasilja.

opet sramota :(

pre 15 godina

"...trpi gotovo svakodnevne napade, a da je učiteljica na to roditeljima predložila da ispišu dete iz tog odeljenja." Ovakav predlog uciteljice je SKANDALOZAN i podstice nasilje medju decom. Mislim da je zasluzila otkaz, prvo zato sto ne zna da razresi situaciju, a kad ne ume, onda ajde da se otarasimo onoga koga maltretiraju. Samo u zemlji Srbiji je najnormalnije da zrtvu jos od malih nogu utucete do kraja u mozak i da joj kazete da se savije, a nasilnike (u ovom slucaju nasilnice) nagradjujete time sto ono sto im se ne svidja uklanjate. Svi ste vi pomalo Miladini Kovacevici.

Tanja

pre 15 godina

Zgrozena sam ponasanjem uciteljice i direktorke skole koje se ponasaju na krajnje nedolican nacin da bi zastitile sebe. Uciteljica cak predlaze da se maltretirana ucenica ispise iz skole a ne preduzima nista kako bi sprecila da ove agresivne ucenice prestanu sa takvim ponasanjem. Kao prvo trebala je da pozove psihologa i roditelje tih devojcica jer je ocigledno da nesto nije u redu ili sa njima ili sa situacijom u njihovoj kuci. Ona je umesto svega toga predlozila da devojcica koja je maltretirana napusti skolu. Strasni potpuno nerazumno. Pod hitno nesto treba preduzet protiv tih malih nasilnika jer od njih ce kasnije postati i nasilni ljudi.

Slavisa

pre 15 godina

Ja predajem u privatnoj srednjoj skoli, na medjunarodnom programu. U skoli se od ucenika ocekuje da slobodno izrazavaju svoje misljenje, da ukazuju na probleme u medjusobnom komuniciranju i u komunikaciji s predavacima, cak se na to i ohrabruju. Igrom slucaja predajem predmet gde se ucenici uce toleranciji. Ipak, zadirkivanja na granici bullyinga ima, a mi cinimo sve da to suzbijemo (za sada uspesno). A, kako nam dolaze deca iz drzavnih skola, kada slusamo njihove price i sami se nekada podsetimo kakvih kretena ima medju predavacima, pedagozima i direktorima takvih skola. Pre neki dan su se profesori u mojoj skoli prisecali idiota koji su nam predavali nekada davno, pokusavajuci da napravimo paralele sa nasom trenutnom pozicijom predavaca. Zapanjilo me je da su se dve profesorke starije od pedeset godina secale boli koji su im drugarice i drugovi profesori nanosili tokom skolovanja, nepravdi zbog nejednakosti i favorizovanja dece uticajnih ljudi itd.. Zamislite, nakon vise od trideset godina zavrsetka skole njih se dve secaju trauma. Dakle, u tom periodu je vazno zastititi dete kako od ostalih djaka, tako i od predavaca. Ali, cini mi se da ce dosta vremena proci dok ne uspostavimo standarde. Mislim da u ovom konretnom slucaju odgovornost snosi uprava skole i uciteljica, a da oca dveju nasilnica zajedno s njegovim kcerima treba poslati na savetovanje. Ko zna sta da deca kod kuce gledaju i trpe..

Ta

pre 15 godina

Deca nisu po prirodi zla, ali znaju da oponasaju zlo koje su videli od roditelja, rodbine, TV, ulice... Deca se najbolje uce GLEDAJUCI nas roditelje i okolinu kako se medjusobno ophodimo. A svi smo svedoci sadasnjice i znamo kako to obicno ide. Znaci, deca su nam ogledalo. Uzrok ovakog ponasanja smo mi roditelji. Mi smo krivci, a ne deca. Kada to shvatimo i pocnemo da radimo na sebi samo onda, mozemo ocekivati promene u drustvu.

Bokili

pre 15 godina

Svašta. Pa ovo se lako rešava.
Agresivnu decu - na seriju sesija sa psihologom i pedagogom.
Roditeljima, koji su krivi za njihovo ponašanje (škola tu da decu školuje, a roditelji da ih vaspitaju), socijalnog radnika da ih posećuje i nadgleda neko vreme pa ako nisu sposobni da vaspitaju decu - u krajnjem slučaju oduzeti im ih (naravno da do toga neće doći ali sama mogućnost bi trebalo da ih dovede u red i natera da vaspitaju decu onako kako društvena zajednica očekuje od njih). Socijalni radnik takođe treba da posmatra kako će roditelji reagovati i da li su u stanju da pristupe deci na pravi način a ne recimo batinama.
Nastavnici po školama treba da budu upoznati sa ovim mehanizmom rešavanja problema, koji im stoji na raspolaganju, a njihova uloga u celom lancu je da trenutno reaguju na drastično odskakanje od normalnog ponašanja dece, trenutno spreče nasilje i aktiviraju pomenuti mehanizam.
Pomoć psihologa i pedagoga treba da je uvek na raspolaganju svima - i deci, i roditeljima, i socijalnom radniku, i osoblju u školi.

Bobi

pre 15 godina

Zena prosvetni radnik ne moze da obuzda dve devojcice od 9 godina??? Kakva je to poruka? Pa kako onda drzava misli da se bori protiv kriminala kada ne moze da resi ovakav problem???

Boba

pre 15 godina

Divim se strpljenju roditelja.
Ne bih toliko dugo cekala da resim problem da moje dete neko svakodnevno zlostavlja. Jadne nase skole ne mogu bas nista da rese...cudno!

Duna

pre 15 godina

Skola treba pismeno da obavestava roditelje-mnogi se prave da ne znaju.
Uciteljica treba pismeno da zove roditelje i decu na zajednicki razgovor, da uzme pisane izjave drge dece.
Psiholog i pedagog, pre ostalih, treba da sagledaju situaciju i pokusaju da decu ukljuce u zajednicke aktivnosti: glumu, crtanje murala...
Ovakvi problemi resaviju se na nivou odeljenja i roditelja.
Sem, ako neka bolest ili socijalni poremecaj nisu u pitanju.
Hitno je potrebno zabraniti sve vrste agresivnosti na medijima (govor, vredjanja, tuce, agrsivne sportove, filmove).
Ovo sto deca cine samo je imitacija virtuelnog sveta u kome zivimo.

posmatrač

pre 15 godina

Strašno je koliko postoji nasilja po školama i još gore je što se ovo društvo u celini pa onda i nadležne institucije ne osećaju odgovrnim da nešto preduzmu. Potom postavite sebi pitanje: "Da li želim da i moje dete ide u takvu školu i kako da mu objasnim da je polazak u školu najsrećniji dan u životu a ne treba da bude najtraumatičniji?"

demagog

pre 15 godina

Ovo je slučaj za Slavicu Đukić-Dejanović, a ne za Obradovića. Psihijatar je potreban tom gospodinu čije ćerke u drugom razredu mora da smiri ministar prosvete. Sada koriste olovke, u trećem razredu će možda biti aktuelan šestar. Pošto deca uglavnom oponašaju svoje okruženje, smatram da je problem u porodici, odnosno u vaspitanju dece.

Micko

pre 15 godina

Nesposobnost...

Pa nisu u pitanju delikventi osmog razreda koji mogu da izlemaju uciteljicu, nego devojcice od 8 godina! Ako ne mogu da smire devojcice tog uzrasta ja ne znam kako misle da rese vaznije probleme u drzavi!

problem

pre 15 godina

Najveci je problem sto roditelji stoje iza svoje dece i kad oni tako nesto rade. On pokusava da zastiti svoje dve nasilne cerke, pa kakav je to primer svojoj deci koja ni u tom malom uzrastu nemoraju da snose posledice koje su same sebi proizvele. Nekada nije trebala ni uciteljica ni direktorka a kamo li ministarstvo jer si jednostavno bio kaznjen od svojih roditelja za to sto si radio i to tako da ti nije padalo na pamet da ponovis.

vladimir

pre 15 godina

U Srbiji postoje roditelji koji su nedodirljivi, a to vazi i za njihove mezimce. Dok god pogresni ljudi budu autoriteti u Srbiji, stvari nece ici nabolje. Do tada svi ce biti bespomocni. I nastavnici, i direktori, i ostali roditelji koji su normalni, a naravno i njihova deca koja su prve zrtve poremecenog sistema vrednosti.

mala princeza

pre 15 godina

Naravno da je priča o maltretiranju , bilo gde, a pogotovu u školi i to među tako malom decom, strašna. Meni lično je strašnije ponašanje oca "malih anđela". Kao nije znao. Pa, SAD ZNA, i nadam se da će preduzeti nešto. Nisam prosvetni radnik i nije mi namera da opravdavam bilo koga. Ali "pljuvati" učiteljicu, direktorku, psihologa, pedagoga... dok tata "pojma nema", mislim da nije u redu. Ja sam majka troje, (sad već odrasle), dece. I danas ustaju u autobusu kad uđe neko stariji, pozdravljaju poznanike na ulici, pomažu, kad god je to potrebno, nekom starijem. I sve to su naučili U KUĆI. Takođe su naučili da se problem ne rešava batinama i nasilništvom. Eto raspisala sam se, a samo sam htela da kažem da je pogrešno očekivati da škola vaspitava našu decu. Moramo to, raditi mi u kući. Ako iz kuće ponesu priču o toleranciji i nenasilju, škola je tu samo da to nadogradi.
P.S. Dakle, tatu kod psihologa

sasa jokic

pre 15 godina

Te dve male bliznakinje nisu krive za svoje ponasanje, vec njihovi roditelji, i treba ih debelo kazniti zbog toga. Sve jedno, ne mogu ostala deca ispastati zbog toga, tako da bliznakinje treba uputiti na pedagoga, kako bi im psihoterapijom suzbili agresivnost...

sanja

pre 15 godina

Ovo je više nego STRAŠNO. Apsolutno mi nije jasno zašto je pozvano ministarstvo. U Srbiji je očigledno moderno da se za svaku stvar kontaktira ministarstvo. To se mora rešiti unutar škole, a u protivnom mislim da je nažalost jedini izlaz da roditelji uzmu stvar u svoje ruke (čitaj pretnja roditeljima bliznakinja)

Kada si u inostranstvu i planiraš decu, kažeš hvala Bogu da nisi više u Srbiji. Ali.... šta da rade moji prijatelji čija bi deca htela da se upišu u Srbiji u školu jer im je "super" kada su idu kod babe i dede, imaju super društvo.......
Kada sve sagledam, apsolutno sam zadovoljna da živim u državi gde nije potrebno pratiti svakodnevna dešavanja, gde sve nekako teče ležernije i što je najvažnije nema nasilja, a ipak sam u Evropi.
Držite se i ne zamerite mladima koji idu u emigraciju.
Srećno!

zoran

pre 15 godina

U nasoj Srbiji uvek ima neka vest koja vas ostavi bez daha. Uvek neka vest koja pokaze da smo na repu civilizovanog sveta.
Direktorka skole ne mzoe da resi sukob dvoje dece.>??

Ko moze ?? Predsednik drzave..?? Ujedinjene nacije??
EU ??

Zalosno i samo mogu reci zalosno...

Asmir

pre 15 godina

Dragi moji, ja sam otac deveto godisnje devojcice, koja ide takodje u drugi razred. Isti problem je moja devojcica u prvom razredu skole. Bila je konstantno maltretirna od strane jednog svog drugara. Svi moji pokusaji da se tome dodje na kraj bili su bezuspesni (posete uciteljici, pedagogu, direktoru). Inace zelim da podvucem da svoje dete vaspitavam u duhu tolerancije i nenasilja. Elem, sta zelim da kazem je to, da dok nisam svoje dete naucio da se brani, tj. da primeni silu u samoodbrani to nije prestalo. Danas moja kcerka nema vise tih problema. Decaci (a bilo je jos slucajeva pokusaja zastrasivanja od strane nekih pakosnih ucenica te njene iste skole) vise ne pomisljaju da imaju bilo kakvih konflikata sa njom. Nisam zagovornik nasilja, i protiv sam bilo koje vrste nasilja, ali u nekim slucajevima "vatra se ne gasi vodom".

http://lukaraskovic.blogspot.com/

pre 15 godina

Tuzna je cinjenica da jedno dete ne moze da uci skolu na miru,a jos tuznija kada shvatimo da je maltretiraju druga deca njenih godina!

Perra

pre 15 godina

Ovoga je uvek bilo i bice. Problem je u nesposobnoj direktorki i uciteljici. Kada sam bio prvi razred tukao me je jedan decko dve godine stariji od mene bez ikakvog razloga. Moja uciteljica (svaka joj cast) me uhvatila za ruku, odvela u odeljenje tog decka i zapretila mu autoritativno pred svima da ako se nesto slicno dogodi da ce biti pozvana i milicija i njegovi roditelji. Od tada mi se javljao sa postovanjem. Ali, to je bilo pre skoro 30 godina a tada su kadrovi po skolama bili daleeko bolji...

Bogdan

pre 15 godina

Ma lepo treba napraviti dosije za problematicnu decu. I cim se prekoraci odredjena granica ponasanja lepo ispravke i u dosije. A ne da nam se desaa da nam vaspitacice u vrticima budu ljudi kojih se secamo da su ludacki maltretirale svoje drugarice u osnovnoj skoli. Da vidite kako bi se i rodjitelji zapitali za buducnost svoje dece i fokusirali na korekturu. Maltertiranja je uvek bilo po skolama i bice ako se nesto ne uradi povodom toga. Na zapadu ako se neko potuce u skoli to ulazi u zapisnik pa ako je ucestalo kasnije i u dosije.

Nenad

pre 15 godina

S obzirom da nema vajde od našeg ministarstva prosvete a još manje od školskih psihologa i pedagaga neka ćerku upiše na kurs karatea, tae kwon do-a ili neke druge borilačke veštine. Dotle je došlo.

Koje ironije? Upravo učiteljice trebaju biti i pedagozi.

aleksandra

pre 15 godina

Vesti o agresivnom ponašanju dece su sve češća, ne zaboravimo one slučajeve za koje se ne čuje u javnosti. Mislim da bi podhitno roditelji trebali da nešto preduzmu ...udruže se ...primeni po neki zaboravljeni zakon...ili pak donese, kako bi se ovo ponašanje preveniralo i adekvatno sakcionisalo a ne da slušamo ovakve, u najmanju ruku gluposti!!!

Dj.R.

pre 15 godina

Problemi sa prisustvom blizanaca u istom razredu, postoje svuda u svetu. U Kanadi recimo, to se jednostavno, pravilom bez izuzetaka, resava obaveznim razdvajanjem dece u dva razlicita razreda. To treba uvesti zakonom i u Srbiji, a kao neoborivo pravilo, sto jeste dobro i za karakter dece blizanaca.

Deca nisu kriva, samo je pogled na konkretan problem nas odraslih u ovom slucaju nekonzistentan i za njih zbunjujuci.