Četvrtak, 26.02.2009.

01:45

Istraga o napadu na vojnike JNA

Pravosudni organi Srbije doneli su odluku o sprovođenju istrage protiv više osoba osumnjičenih za ratne zločine nad pripadnicima JNA na početku rata u Sarajevu.

Izvor: B92

Istraga o napadu na vojnike JNA IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

milann

pre 15 godina

“Hoće da se izjednači onaj koji se branio i koji je bio agresor, da se odvuče pažnja od onoga što se radi sa "Karadžićem da bi imali još jedan momenat koji neće biti u korist mira na prostorima Balkana. Jačaće animozitet građana jedne države prema drugoj”, rekao je Divjak."
Ovaj lik ce svojim ponasanjem ponovo da "zapali"ovaj jadni Balkan.Zbog toga ce ponovo ginuti sirotinja iz redova svih naroda,a potom ce se taj isti lik pojaviti u vidu "Mirotvoraca".Narode,pamet u glavu.Nama ovde ne trebaju ratovi vec mir i jacanje ekonomije, i tako ce nas ceniti ceo svet.

sarajlija

pre 15 godina

inače sam iz Sarajeva i apsulutno podržavam da ovi slučajevi, kao i svi ostali odu na sud, to nam je jedini put.

A što se tiče toga da je napad u Dobrovoljačkoj započeo rat, podsjećam vas da je još davno prije toga JNA ukopala masivnu artiljeriju oko Sarajeva a koja će kasnije služiti za brutalnu i najdužu u historiji opsadu jednog grada. Mislim...karakter rata je bio odlučen još u Karađorđevu.
Lijep pozdrav i ruka prijateljstva iz Sarajeva

zar je bitno?

pre 15 godina

Bio sam u blizini...Ti momci nisu imali ama bas nikakvih sansi da prezive... Cudi me da je iko ostao citav...
Ti momci nisu imali priliku ni da napadnu nekog prvi, a kamoli da se brane. Ni jedan metak nisu ispalili prije nego sto su dosli u Dobrovoljacku...
Taj dogadjaj je promijenio mnoge zivote, ukljucujuci i moj. Tu noc i noc poslije nikad necu zaboraviti. Do tog dana smo mislili da je kraj nesporazuma blizu, a tog drugog maja 1992. smo postali svjesni da smo tek usli u predvorje pakla... Od tada, bio sam i gladan i zedan i promrzao, i pucao sto sam se morao braniti i bio ranjen i bio izbjeglica , ostao i bez familije i bez kuce... Danas sve to opet imam, uspjesan sam, cijenjen u svojoj novoj sredini,ali nemam mira, niti cu imati dok svi ne plate, a mozda ni tada...
Naravno da treba zatociti i Ganica, i Kljujica, a posebno Divjaka i mnoge druge koji i dan danas setaju Sarajevom i misle da su odbranili nesto i nekog... A ovaj Komsic, zlatni ljiljan, dovoljno je da znate da ga su ga izglasali glasaci iz reda bosnjackog naroda, a treba da predstavlja hrvate u trojnom Predsjednistvu...
Ma od koga su to oni mene branili!!!??? Od koga...!?
Cime se mnogi hvale, ja se toga stidim, a to je da sam rodjeni sarajlija... Volio bih da sam se bilo gdje drugo rodio. Jer svi su se pokazali humanijim, pametnijim i boljim u svemu od nas...
I pored svega ne mrzim nikog, i nikom ne zelim da se desi to sto se desilo nama. Sve sto zelim je da se konacno kaze istina s obe strane...
A sto se tice tadasnjeg generalstaba i tadasnjih generala, umjesto sto su dobili vile na Dedinju, trebali su da vise na Terazijama. Jer, ko je ove momke ostavio na Bistriku, u sred Starog grada Sarajeva!??? Kako li se to Kukanjac ziv izvuce,a jos je i docekao da umre u miru i blagostanju uz sve drzavne pocasti!!! A ako je ko imao silu u tom momentu , to je bila ta JNA u i oko Sarajeva... Ali ti generali su vjerovatno mislili da do rata nikad nece doci i da ce moci da ljetuju i zimuju dzabe i naredno stoljece, a da su uvjezbavani samo reda radi, pa ih uhvati jalija nespremne... Jedini koji je imao hrabrosti da uzme odgovornost u svoje ruke naredne noci je ovaj sta ga sada cijela Srbija trazi... Da se nije pojavio, vjerovatno danas ni jednog Srbina ne bi bilo u krugu od 150 km oko Sarajeva... Hvala im svima...

Neko Iz Mase

pre 15 godina

Jos jedan besmislen i arogantan "potez" srpske Vlade.
U tadasnjoj JNA, bili su naravno pripadnici svih "nasih naroda i narodnosti" !
Ko ovdje koga "tuzi", neka im je na cast, ali trebalo je ipak, dragi novinari, biti na "licu mjesta".

Znanac - Stranac

pre 15 godina

Svi zlocinci bilo koje nacije trebaju dobiti zasluzene kazne... Bivsa JNA koja je pocetkom 90-tih prisvojena od strane Milosevica i vrha Srbije je sve cinila da bi od naroda koji ih je docekivao sa cvecem kada su se povlacili iz Slovenije i Hrvatske (Zenica) do aktivnog ucesca na strani Bosanskih Srba u Bijeljini, Posavini i istocnoj Bosni mnogo pre Tuzle ili Sarajeva... Mislim da je i red da se jednom istrazi i pokaze ko je sve kriv za smrt neduznih vojnika i ko jeste a ko nije postovao dogovore. Zato kada se govori o nekim dogadja jima ostavimo sud da pokaze dali su optuzeni krivi ili ne... Samo se pitam kada ce drzava Srbija da ispita koliko je drzavno rukovodstvo Srbije ubilo ili proteralo Srba kako u Bih tako i u Hrvatskoj i samoj Srbiji.

CeoDanBistrimPolitiku

pre 15 godina

...bogu hvala da je i to pokrenuto, ali sam i dalje skeptik da se nešto može više uraditi od same istrage. Na posletku će biti "tersla se gora, rodio se miš" zarad dobrosusedskih odnosa!

Zoki

pre 15 godina

Treba pogledati sta je o ovom zlocinu pisao kanadski general Mekenzi, i to ne samo o ovom zlocinu, nego i o nacinu na koji su se vlasti BiH ponasale u prvoj godini rata. Svakim novim zlocinom spirala bezumlja u BiH je postajala sve veca. Necu da branim srpske artiljerce koji su cetiri godine pucali po Sarajevu sa okolnih brda. ali je cinjenica da su mnoge granate poletele u znak odmazde radi ovakvih stvari.

Vojislav

pre 15 godina

Da li pametan čovek može da zamisli da se ovo pokreće nakon nepunih 17 godina. Mislim da normalan um to ne može sebi niti bilo kome objasniti. Sve to je bilo sakupljeno odmah nakon tih sramnih događanja. To je naš dug prema tim ljudima koji su zverski ubijeni.

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Srbija naprosto vri od zlocinaca koji su u crno savili Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i samu Srbiju, zlocinima, genocidom, paljevinama, razaranjima i otimacinom, a gonioci zlocinaca Suda za ratne zlocine u Beogradu, kao da ih ne primecuju ili pokusavaju da ih rehabilituju trazeci krivce sto dalje od Srbije, onako kako je nekad ne tako davno radio rezim ozloglasenog Milosevica.

koja logika!

pre 15 godina

Član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je da se Srbija raspisivanjem poternice za 19 osoba iz BiH, meša u unutrašnje stvari BiH.

Ako se shvata po logici Željka Komšića onda bi hapšenje Mladića kao i već obavljeno hapšenje Karadžića bilo takođe miješanje u unutrašnje odnose u BiH s obzirom da su obojica državljani BiH.

Komšić sve više gubi kompas. Ja sam mislio da je on ozbiljniji političar. Posljednjih nekoliko njegovih istupa pokazuju da on nije dorastao funkciji koju obavlja.

Ivan

pre 15 godina

Srbija koja je velikim delom kriva za unistenje JNA, kao i SFR Jugoslavije, odjednom kao brani njena prava. Meni, kao jugonostalgicaru, na ovu vest dize se kosa na glavi. JNA je bila vojska svih naroda i narodnosti a ne voska koja bombarduje svoje gradjane. Tako da ta kolona nije bila kolon JNA vec kolona vojske Srbije, ma kako je vi sada nazivali!

Zvezdarac

pre 15 godina

Neko mora da odgovara za smrt te nedužne dece. To su bila deca od 19-20 godina koje su roditelji poslali na redovno odsluženje vojnog roka u zvaničnu vojsku svoje zemlje a deca su im se ni kriva ni dužna vratila u metalnim sanducima.

iii

pre 15 godina

G. Radić je pomenuo jednu jako zanimljivu stvar, pored odgvornosti za napad, treba postaviti i pitanje ko je odgovoran u komandnom lancu JNA sto su ti konvoji bili tako lake mete?! Kako je moguce npr. da neko pritrci oklopnom transporteru, koji se nalazi u koloni vozila i licnim naoruzanjem pobije celu posadu unutra? To je bila cista nesposobnost oficira koji su bili zaduzeni za bezbednost konvoja.

Pravda za sve

pre 15 godina

Ova optuznica ja morala da bude podignuta barema pre 10 godina, ako ne i ranije. Isto tako, dosada je morala da bude pokrenuta optuznica resena misterija Topcider. Ostala je sumnja i u pogibiju vojnika koji su bili pod komandom sadasnjeg zamenika nacelnika generalstaba. Ja bih i kao gradjanin i kao covek zelela da se sve istrazi i da se krivci kazne, makar i sa zakasnjenjem, ali mi se cini da se neko bas sad setio da pokrene tu optuznicu, po vec vidjenom scenariju, da skrene paznju javnosti sa trenutnih afera koje potresaju vladu i DS. Ne vidim nacin da nase pravosudje privede i sudi Ejupu Ganicu, znaci to je jos jedna bitka sa vetrenjacama, ali zato se moze pozvati na odgovornost sudija Tufegdzic i moze se uhapsiti Ratko Mladic, koji je odgovoran za najveci zlocin koji je pocinjen na tlu Evrope posle II svetskog rata.

daleko sam ja

pre 15 godina

Opet je "akcioni plan" na delu. Posto se Vlada i predsednik nasli u blatu do guse, pa ne mogu niti levo niti desno, onda daj sta das. Makar to bilo i 18 godina unazad, samo da se malo narod okrene sa gorecih problema. Nisam protiv toga da se pokrene istraga u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Kosovu i treba se pokrenuti. Ali zar sada kada sve gori u Srbiji: Kovacevic, RIK, koalicija u krizi, Vlada se ljulja kao na vetru bambus. Da ne bi dalje nabrajao mogli bi malo da pricamo o nasim vojnicima koji su "izvrsili medjusobno ubistvo", ko je naredio ubistva raznih novinara i politicara u Srbiji, ko naredi da se Djindjic ubije, hladnjace i masovne grobnice u Srbiji. E sve ovo treba istraziti i sve normalno kazniti.

Jole

pre 15 godina

Prošlo je mnogo godina, proći će još, a to je samo zbog toga što su još uvek jake i aktivne ekipe koje su režirale i učestvovale u krvoproliću na Balkanu. Njihovo vreme prolazi i ne treba odustati da se SVI vinovnici zla pronadju i izvedu pred pravdu i javnost.

smile

pre 15 godina

Pronaći i kazniti zločince je naša dužnost prema žrtvama. Crta je podvučena davno, treba svesti račune. Trebalo je to uraditi mnogo ranije.
Potrebna je istina i isti standardni za sve (za promenu). Sve drugo će produbljivati raskol i pripremati nove sukobe.

I.

pre 15 godina

Šta kome smeta da se istraže zločini počinjeni nad nama i našom decom? Zločin u Dobrovoljačkoj možda nije najmasovniji u bosanskom ratu, ali je prvi okrutni pokolj od mnogih koji će uslediti. Ovaj zločin je postavio referencu za svirepost čitavog sukoba!

mia

pre 15 godina

Nema tu sta da se misli - dokazni materijal postoji, pa svi mi koji smo bili u Sarajevu slusali smo direktni radio prenos njihovih komunikacija...

Sasha

pre 15 godina

Ubice vojnika iz Sarajeva i Tuzle se trebaju naci na Interpolovim poternicama. Sramno je samo da se protiv tih krvnika podize optuznica 17 godina posle izvrsenih ubistava, ali bolje ikad nego nikad.

Bravo

pre 15 godina

Hvala nebesima da ima mudrih ljudi. Sve treba polako istražiti, sve procesuirati, nema zastarelosti, bez obzira ko je koje vere, nacije, ili pripadnik države i političke opcije. To je ozbiljan posao koji daje nadu da nas mržnja i obračuni neće pratiti sledećih nekoliko vekova. Ekstremisti moraju znati da ih kad tad čeka sudar sa pravdom...

bonn

pre 15 godina

18 godina nam je trebalo da pokazemo koliko nam je stalo do toga da se podigne optuiznica protiv zlocinaca koji su brutalno odstreljivali mlade vojnike koji NIKAKVE veze nisu imali sa ratom koji u Bosni jos nije ni poceo. Prozvati na odgovornost i srpske politicare koji su toliko godina cutali o ovom sramnom cinu zlocinaca...

Mića

pre 15 godina

Naravno da treba istražiti sve zločine i sve zločince kazniti. Ma ko, i ma gde oni bili. Ali GOSPODO pa VI niste kaznili ni zločince koji su ubili vojnike na Topčideru! Alo, o čemu VI pričate!!!???? Žalosno, to će biti još jedna parada NIČEGA!

npb

pre 15 godina

Ovo je bio gnusan zločin i klasična egzekucija. Pošto je na Balkanu sve politika, ovo liči na uvod u hapšenje Ratka Mladića, što samo po sebi nije loše, ali govori o ozbiljnosti država i "nepovezanosti" sudstva i izvršne vlasti.

Tina

pre 15 godina

Ja san jedna od preživjelih iz kolone "Dobrovoljačka". Drago mi je što se konačno pokrenulo to pitanje i što će doći do sudjena za taj ratni zločin.

rale

pre 15 godina

Cisto politicka odluka.
Zanimljivo je da se optuznica dize u trenutku kada se ocekuje presuda srpskom drzavnom i vojnom vrhu u Hagu.
Namjera je da "patriotska" javnost sedmicama "glodje ovu kosku" bacenu od vlade Srbije, dok ce mnogo vaznije vesti iz Haga biti pri dnu nacionalnog dnevnika.

Mare

pre 15 godina

Pripadnici UN su bili par ulica odatle i imali prenos uzivo sta se dogadja, ali se nisu mesali. Bas kao i kasnije u Srebrenici. SPIRALU ZLOCINA JEDNOM KADA POKRENES VISE JE NE KONTROLISES NEGO ONA KOTROLISE TEBE. Srbi, Hrvati i Muslimani moraju shvatiti da imaju jedni druge, a da im tamo neki belosvetski likovi nikada nece pomoci ko sto oni mogu jedni drugima...

nebojsa

pre 15 godina

Bojim se da je svetska ekonomska kriza usla u Srbiju kada su se nasi vlastodrsci sada ovoga setili. Imam utisak da zele narodu skrenu paznju sa onim sto ga ceka.

neshonni

pre 15 godina

Nikada neću zaboraviti reči onog vojnika JNA na tadašnjoj Yutel televiziji - oni hoće da se otcepe, a mi im kao ne damo - tragikomično. Znam dobro jer sam i sam bio baš tada u JNA u Hrvatskoj, da je skoro svima bio cilj samo da što pre odu iz nastalog ludila, a ne da se bore protiv niza šarenih vojski stvorenih preko noći. Ne treba zaboraviti početak tog rata pa ni u B i H kada su u Sarajevu i Tuzli ubijeni golobradi mladići bez municije prilikom povlačenja iz pomenutog ludila kada su samozvane muslimanske vodje svojim kukavičkim naredjenjima ološu koji su okupili oko sebe naredili da pobiju nedužne, potpuno nedužne mlade ljude, samo da bi sebi pribavili političke poene i kako bi prokrčili put ka nacionalnom vodjstvu, a medju kojima je bio i pomenuti Ganić. Žrtva je žrtva i nema nacionalnost - potrebno je razotkriti i suditi svim zlikovcima koji su krvavim slovima u istoriju upisali nazive mesta poput Ovčara, Bratunac, Lovas, Kravice, Vukovar, Sarajevo, Srebrenica, Skelane, Medački Džep, Škabrnja, Gospić, Miljevački plato, Tuzla, Voćin, Lora, Bljesak i Oluja...

Milenko R.

pre 15 godina

Srbija kao i inace, uvek kasni i to strahovito kasni. Da je srece Srbija bi vec odavno imala spisak predat Interpolu sa licima odgovornim za kasarnu Viktor Bubanj, za ubijstvo nevinih vojnika JNA na Skenderiji kao i za zlocinacki napad na kolonu JNA na Brcanskoj Malti kod Tuzle. Imala bi takodje i predat spisak sa odgovornim licnostima za Oluju koju je rezim kreirao pod laznom parolom domovinskog rata, a u stvari ciscenja Hrvatske od nevinog naroda Krajine. Ali, bolje ikad nego nikad...

Aca

pre 15 godina

Dobro se neko setio da posle 18 godina povede pitanje svirepih napada na tadasnju decu koja su nazalost sluzila u JNA. Nadam se da se isto tako nece zaboraviti masakar nad decom koja su se vracala kucama u Srbiju iz Tuzle!

Aca

pre 15 godina

Dobro se neko setio da posle 18 godina povede pitanje svirepih napada na tadasnju decu koja su nazalost sluzila u JNA. Nadam se da se isto tako nece zaboraviti masakar nad decom koja su se vracala kucama u Srbiju iz Tuzle!

neshonni

pre 15 godina

Nikada neću zaboraviti reči onog vojnika JNA na tadašnjoj Yutel televiziji - oni hoće da se otcepe, a mi im kao ne damo - tragikomično. Znam dobro jer sam i sam bio baš tada u JNA u Hrvatskoj, da je skoro svima bio cilj samo da što pre odu iz nastalog ludila, a ne da se bore protiv niza šarenih vojski stvorenih preko noći. Ne treba zaboraviti početak tog rata pa ni u B i H kada su u Sarajevu i Tuzli ubijeni golobradi mladići bez municije prilikom povlačenja iz pomenutog ludila kada su samozvane muslimanske vodje svojim kukavičkim naredjenjima ološu koji su okupili oko sebe naredili da pobiju nedužne, potpuno nedužne mlade ljude, samo da bi sebi pribavili političke poene i kako bi prokrčili put ka nacionalnom vodjstvu, a medju kojima je bio i pomenuti Ganić. Žrtva je žrtva i nema nacionalnost - potrebno je razotkriti i suditi svim zlikovcima koji su krvavim slovima u istoriju upisali nazive mesta poput Ovčara, Bratunac, Lovas, Kravice, Vukovar, Sarajevo, Srebrenica, Skelane, Medački Džep, Škabrnja, Gospić, Miljevački plato, Tuzla, Voćin, Lora, Bljesak i Oluja...

Tina

pre 15 godina

Ja san jedna od preživjelih iz kolone "Dobrovoljačka". Drago mi je što se konačno pokrenulo to pitanje i što će doći do sudjena za taj ratni zločin.

Milenko R.

pre 15 godina

Srbija kao i inace, uvek kasni i to strahovito kasni. Da je srece Srbija bi vec odavno imala spisak predat Interpolu sa licima odgovornim za kasarnu Viktor Bubanj, za ubijstvo nevinih vojnika JNA na Skenderiji kao i za zlocinacki napad na kolonu JNA na Brcanskoj Malti kod Tuzle. Imala bi takodje i predat spisak sa odgovornim licnostima za Oluju koju je rezim kreirao pod laznom parolom domovinskog rata, a u stvari ciscenja Hrvatske od nevinog naroda Krajine. Ali, bolje ikad nego nikad...

I.

pre 15 godina

Šta kome smeta da se istraže zločini počinjeni nad nama i našom decom? Zločin u Dobrovoljačkoj možda nije najmasovniji u bosanskom ratu, ali je prvi okrutni pokolj od mnogih koji će uslediti. Ovaj zločin je postavio referencu za svirepost čitavog sukoba!

Sasha

pre 15 godina

Ubice vojnika iz Sarajeva i Tuzle se trebaju naci na Interpolovim poternicama. Sramno je samo da se protiv tih krvnika podize optuznica 17 godina posle izvrsenih ubistava, ali bolje ikad nego nikad.

Mare

pre 15 godina

Pripadnici UN su bili par ulica odatle i imali prenos uzivo sta se dogadja, ali se nisu mesali. Bas kao i kasnije u Srebrenici. SPIRALU ZLOCINA JEDNOM KADA POKRENES VISE JE NE KONTROLISES NEGO ONA KOTROLISE TEBE. Srbi, Hrvati i Muslimani moraju shvatiti da imaju jedni druge, a da im tamo neki belosvetski likovi nikada nece pomoci ko sto oni mogu jedni drugima...

Mića

pre 15 godina

Naravno da treba istražiti sve zločine i sve zločince kazniti. Ma ko, i ma gde oni bili. Ali GOSPODO pa VI niste kaznili ni zločince koji su ubili vojnike na Topčideru! Alo, o čemu VI pričate!!!???? Žalosno, to će biti još jedna parada NIČEGA!

mia

pre 15 godina

Nema tu sta da se misli - dokazni materijal postoji, pa svi mi koji smo bili u Sarajevu slusali smo direktni radio prenos njihovih komunikacija...

bonn

pre 15 godina

18 godina nam je trebalo da pokazemo koliko nam je stalo do toga da se podigne optuiznica protiv zlocinaca koji su brutalno odstreljivali mlade vojnike koji NIKAKVE veze nisu imali sa ratom koji u Bosni jos nije ni poceo. Prozvati na odgovornost i srpske politicare koji su toliko godina cutali o ovom sramnom cinu zlocinaca...

rale

pre 15 godina

Cisto politicka odluka.
Zanimljivo je da se optuznica dize u trenutku kada se ocekuje presuda srpskom drzavnom i vojnom vrhu u Hagu.
Namjera je da "patriotska" javnost sedmicama "glodje ovu kosku" bacenu od vlade Srbije, dok ce mnogo vaznije vesti iz Haga biti pri dnu nacionalnog dnevnika.

npb

pre 15 godina

Ovo je bio gnusan zločin i klasična egzekucija. Pošto je na Balkanu sve politika, ovo liči na uvod u hapšenje Ratka Mladića, što samo po sebi nije loše, ali govori o ozbiljnosti država i "nepovezanosti" sudstva i izvršne vlasti.

daleko sam ja

pre 15 godina

Opet je "akcioni plan" na delu. Posto se Vlada i predsednik nasli u blatu do guse, pa ne mogu niti levo niti desno, onda daj sta das. Makar to bilo i 18 godina unazad, samo da se malo narod okrene sa gorecih problema. Nisam protiv toga da se pokrene istraga u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Kosovu i treba se pokrenuti. Ali zar sada kada sve gori u Srbiji: Kovacevic, RIK, koalicija u krizi, Vlada se ljulja kao na vetru bambus. Da ne bi dalje nabrajao mogli bi malo da pricamo o nasim vojnicima koji su "izvrsili medjusobno ubistvo", ko je naredio ubistva raznih novinara i politicara u Srbiji, ko naredi da se Djindjic ubije, hladnjace i masovne grobnice u Srbiji. E sve ovo treba istraziti i sve normalno kazniti.

Zvezdarac

pre 15 godina

Neko mora da odgovara za smrt te nedužne dece. To su bila deca od 19-20 godina koje su roditelji poslali na redovno odsluženje vojnog roka u zvaničnu vojsku svoje zemlje a deca su im se ni kriva ni dužna vratila u metalnim sanducima.

iii

pre 15 godina

G. Radić je pomenuo jednu jako zanimljivu stvar, pored odgvornosti za napad, treba postaviti i pitanje ko je odgovoran u komandnom lancu JNA sto su ti konvoji bili tako lake mete?! Kako je moguce npr. da neko pritrci oklopnom transporteru, koji se nalazi u koloni vozila i licnim naoruzanjem pobije celu posadu unutra? To je bila cista nesposobnost oficira koji su bili zaduzeni za bezbednost konvoja.

Bravo

pre 15 godina

Hvala nebesima da ima mudrih ljudi. Sve treba polako istražiti, sve procesuirati, nema zastarelosti, bez obzira ko je koje vere, nacije, ili pripadnik države i političke opcije. To je ozbiljan posao koji daje nadu da nas mržnja i obračuni neće pratiti sledećih nekoliko vekova. Ekstremisti moraju znati da ih kad tad čeka sudar sa pravdom...

Pravda za sve

pre 15 godina

Ova optuznica ja morala da bude podignuta barema pre 10 godina, ako ne i ranije. Isto tako, dosada je morala da bude pokrenuta optuznica resena misterija Topcider. Ostala je sumnja i u pogibiju vojnika koji su bili pod komandom sadasnjeg zamenika nacelnika generalstaba. Ja bih i kao gradjanin i kao covek zelela da se sve istrazi i da se krivci kazne, makar i sa zakasnjenjem, ali mi se cini da se neko bas sad setio da pokrene tu optuznicu, po vec vidjenom scenariju, da skrene paznju javnosti sa trenutnih afera koje potresaju vladu i DS. Ne vidim nacin da nase pravosudje privede i sudi Ejupu Ganicu, znaci to je jos jedna bitka sa vetrenjacama, ali zato se moze pozvati na odgovornost sudija Tufegdzic i moze se uhapsiti Ratko Mladic, koji je odgovoran za najveci zlocin koji je pocinjen na tlu Evrope posle II svetskog rata.

Jole

pre 15 godina

Prošlo je mnogo godina, proći će još, a to je samo zbog toga što su još uvek jake i aktivne ekipe koje su režirale i učestvovale u krvoproliću na Balkanu. Njihovo vreme prolazi i ne treba odustati da se SVI vinovnici zla pronadju i izvedu pred pravdu i javnost.

nebojsa

pre 15 godina

Bojim se da je svetska ekonomska kriza usla u Srbiju kada su se nasi vlastodrsci sada ovoga setili. Imam utisak da zele narodu skrenu paznju sa onim sto ga ceka.

koja logika!

pre 15 godina

Član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je da se Srbija raspisivanjem poternice za 19 osoba iz BiH, meša u unutrašnje stvari BiH.

Ako se shvata po logici Željka Komšića onda bi hapšenje Mladića kao i već obavljeno hapšenje Karadžića bilo takođe miješanje u unutrašnje odnose u BiH s obzirom da su obojica državljani BiH.

Komšić sve više gubi kompas. Ja sam mislio da je on ozbiljniji političar. Posljednjih nekoliko njegovih istupa pokazuju da on nije dorastao funkciji koju obavlja.

smile

pre 15 godina

Pronaći i kazniti zločince je naša dužnost prema žrtvama. Crta je podvučena davno, treba svesti račune. Trebalo je to uraditi mnogo ranije.
Potrebna je istina i isti standardni za sve (za promenu). Sve drugo će produbljivati raskol i pripremati nove sukobe.

Ivan

pre 15 godina

Srbija koja je velikim delom kriva za unistenje JNA, kao i SFR Jugoslavije, odjednom kao brani njena prava. Meni, kao jugonostalgicaru, na ovu vest dize se kosa na glavi. JNA je bila vojska svih naroda i narodnosti a ne voska koja bombarduje svoje gradjane. Tako da ta kolona nije bila kolon JNA vec kolona vojske Srbije, ma kako je vi sada nazivali!

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Srbija naprosto vri od zlocinaca koji su u crno savili Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i samu Srbiju, zlocinima, genocidom, paljevinama, razaranjima i otimacinom, a gonioci zlocinaca Suda za ratne zlocine u Beogradu, kao da ih ne primecuju ili pokusavaju da ih rehabilituju trazeci krivce sto dalje od Srbije, onako kako je nekad ne tako davno radio rezim ozloglasenog Milosevica.

Zoki

pre 15 godina

Treba pogledati sta je o ovom zlocinu pisao kanadski general Mekenzi, i to ne samo o ovom zlocinu, nego i o nacinu na koji su se vlasti BiH ponasale u prvoj godini rata. Svakim novim zlocinom spirala bezumlja u BiH je postajala sve veca. Necu da branim srpske artiljerce koji su cetiri godine pucali po Sarajevu sa okolnih brda. ali je cinjenica da su mnoge granate poletele u znak odmazde radi ovakvih stvari.

Znanac - Stranac

pre 15 godina

Svi zlocinci bilo koje nacije trebaju dobiti zasluzene kazne... Bivsa JNA koja je pocetkom 90-tih prisvojena od strane Milosevica i vrha Srbije je sve cinila da bi od naroda koji ih je docekivao sa cvecem kada su se povlacili iz Slovenije i Hrvatske (Zenica) do aktivnog ucesca na strani Bosanskih Srba u Bijeljini, Posavini i istocnoj Bosni mnogo pre Tuzle ili Sarajeva... Mislim da je i red da se jednom istrazi i pokaze ko je sve kriv za smrt neduznih vojnika i ko jeste a ko nije postovao dogovore. Zato kada se govori o nekim dogadja jima ostavimo sud da pokaze dali su optuzeni krivi ili ne... Samo se pitam kada ce drzava Srbija da ispita koliko je drzavno rukovodstvo Srbije ubilo ili proteralo Srba kako u Bih tako i u Hrvatskoj i samoj Srbiji.

Vojislav

pre 15 godina

Da li pametan čovek može da zamisli da se ovo pokreće nakon nepunih 17 godina. Mislim da normalan um to ne može sebi niti bilo kome objasniti. Sve to je bilo sakupljeno odmah nakon tih sramnih događanja. To je naš dug prema tim ljudima koji su zverski ubijeni.

Neko Iz Mase

pre 15 godina

Jos jedan besmislen i arogantan "potez" srpske Vlade.
U tadasnjoj JNA, bili su naravno pripadnici svih "nasih naroda i narodnosti" !
Ko ovdje koga "tuzi", neka im je na cast, ali trebalo je ipak, dragi novinari, biti na "licu mjesta".

sarajlija

pre 15 godina

inače sam iz Sarajeva i apsulutno podržavam da ovi slučajevi, kao i svi ostali odu na sud, to nam je jedini put.

A što se tiče toga da je napad u Dobrovoljačkoj započeo rat, podsjećam vas da je još davno prije toga JNA ukopala masivnu artiljeriju oko Sarajeva a koja će kasnije služiti za brutalnu i najdužu u historiji opsadu jednog grada. Mislim...karakter rata je bio odlučen još u Karađorđevu.
Lijep pozdrav i ruka prijateljstva iz Sarajeva

zar je bitno?

pre 15 godina

Bio sam u blizini...Ti momci nisu imali ama bas nikakvih sansi da prezive... Cudi me da je iko ostao citav...
Ti momci nisu imali priliku ni da napadnu nekog prvi, a kamoli da se brane. Ni jedan metak nisu ispalili prije nego sto su dosli u Dobrovoljacku...
Taj dogadjaj je promijenio mnoge zivote, ukljucujuci i moj. Tu noc i noc poslije nikad necu zaboraviti. Do tog dana smo mislili da je kraj nesporazuma blizu, a tog drugog maja 1992. smo postali svjesni da smo tek usli u predvorje pakla... Od tada, bio sam i gladan i zedan i promrzao, i pucao sto sam se morao braniti i bio ranjen i bio izbjeglica , ostao i bez familije i bez kuce... Danas sve to opet imam, uspjesan sam, cijenjen u svojoj novoj sredini,ali nemam mira, niti cu imati dok svi ne plate, a mozda ni tada...
Naravno da treba zatociti i Ganica, i Kljujica, a posebno Divjaka i mnoge druge koji i dan danas setaju Sarajevom i misle da su odbranili nesto i nekog... A ovaj Komsic, zlatni ljiljan, dovoljno je da znate da ga su ga izglasali glasaci iz reda bosnjackog naroda, a treba da predstavlja hrvate u trojnom Predsjednistvu...
Ma od koga su to oni mene branili!!!??? Od koga...!?
Cime se mnogi hvale, ja se toga stidim, a to je da sam rodjeni sarajlija... Volio bih da sam se bilo gdje drugo rodio. Jer svi su se pokazali humanijim, pametnijim i boljim u svemu od nas...
I pored svega ne mrzim nikog, i nikom ne zelim da se desi to sto se desilo nama. Sve sto zelim je da se konacno kaze istina s obe strane...
A sto se tice tadasnjeg generalstaba i tadasnjih generala, umjesto sto su dobili vile na Dedinju, trebali su da vise na Terazijama. Jer, ko je ove momke ostavio na Bistriku, u sred Starog grada Sarajeva!??? Kako li se to Kukanjac ziv izvuce,a jos je i docekao da umre u miru i blagostanju uz sve drzavne pocasti!!! A ako je ko imao silu u tom momentu , to je bila ta JNA u i oko Sarajeva... Ali ti generali su vjerovatno mislili da do rata nikad nece doci i da ce moci da ljetuju i zimuju dzabe i naredno stoljece, a da su uvjezbavani samo reda radi, pa ih uhvati jalija nespremne... Jedini koji je imao hrabrosti da uzme odgovornost u svoje ruke naredne noci je ovaj sta ga sada cijela Srbija trazi... Da se nije pojavio, vjerovatno danas ni jednog Srbina ne bi bilo u krugu od 150 km oko Sarajeva... Hvala im svima...

CeoDanBistrimPolitiku

pre 15 godina

...bogu hvala da je i to pokrenuto, ali sam i dalje skeptik da se nešto može više uraditi od same istrage. Na posletku će biti "tersla se gora, rodio se miš" zarad dobrosusedskih odnosa!

milann

pre 15 godina

“Hoće da se izjednači onaj koji se branio i koji je bio agresor, da se odvuče pažnja od onoga što se radi sa "Karadžićem da bi imali još jedan momenat koji neće biti u korist mira na prostorima Balkana. Jačaće animozitet građana jedne države prema drugoj”, rekao je Divjak."
Ovaj lik ce svojim ponasanjem ponovo da "zapali"ovaj jadni Balkan.Zbog toga ce ponovo ginuti sirotinja iz redova svih naroda,a potom ce se taj isti lik pojaviti u vidu "Mirotvoraca".Narode,pamet u glavu.Nama ovde ne trebaju ratovi vec mir i jacanje ekonomije, i tako ce nas ceniti ceo svet.

rale

pre 15 godina

Cisto politicka odluka.
Zanimljivo je da se optuznica dize u trenutku kada se ocekuje presuda srpskom drzavnom i vojnom vrhu u Hagu.
Namjera je da "patriotska" javnost sedmicama "glodje ovu kosku" bacenu od vlade Srbije, dok ce mnogo vaznije vesti iz Haga biti pri dnu nacionalnog dnevnika.

Mića

pre 15 godina

Naravno da treba istražiti sve zločine i sve zločince kazniti. Ma ko, i ma gde oni bili. Ali GOSPODO pa VI niste kaznili ni zločince koji su ubili vojnike na Topčideru! Alo, o čemu VI pričate!!!???? Žalosno, to će biti još jedna parada NIČEGA!

Nijazi Kuqi

pre 15 godina

Srbija naprosto vri od zlocinaca koji su u crno savili Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo i samu Srbiju, zlocinima, genocidom, paljevinama, razaranjima i otimacinom, a gonioci zlocinaca Suda za ratne zlocine u Beogradu, kao da ih ne primecuju ili pokusavaju da ih rehabilituju trazeci krivce sto dalje od Srbije, onako kako je nekad ne tako davno radio rezim ozloglasenog Milosevica.

Ivan

pre 15 godina

Srbija koja je velikim delom kriva za unistenje JNA, kao i SFR Jugoslavije, odjednom kao brani njena prava. Meni, kao jugonostalgicaru, na ovu vest dize se kosa na glavi. JNA je bila vojska svih naroda i narodnosti a ne voska koja bombarduje svoje gradjane. Tako da ta kolona nije bila kolon JNA vec kolona vojske Srbije, ma kako je vi sada nazivali!

nebojsa

pre 15 godina

Bojim se da je svetska ekonomska kriza usla u Srbiju kada su se nasi vlastodrsci sada ovoga setili. Imam utisak da zele narodu skrenu paznju sa onim sto ga ceka.

daleko sam ja

pre 15 godina

Opet je "akcioni plan" na delu. Posto se Vlada i predsednik nasli u blatu do guse, pa ne mogu niti levo niti desno, onda daj sta das. Makar to bilo i 18 godina unazad, samo da se malo narod okrene sa gorecih problema. Nisam protiv toga da se pokrene istraga u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Kosovu i treba se pokrenuti. Ali zar sada kada sve gori u Srbiji: Kovacevic, RIK, koalicija u krizi, Vlada se ljulja kao na vetru bambus. Da ne bi dalje nabrajao mogli bi malo da pricamo o nasim vojnicima koji su "izvrsili medjusobno ubistvo", ko je naredio ubistva raznih novinara i politicara u Srbiji, ko naredi da se Djindjic ubije, hladnjace i masovne grobnice u Srbiji. E sve ovo treba istraziti i sve normalno kazniti.

Aca

pre 15 godina

Dobro se neko setio da posle 18 godina povede pitanje svirepih napada na tadasnju decu koja su nazalost sluzila u JNA. Nadam se da se isto tako nece zaboraviti masakar nad decom koja su se vracala kucama u Srbiju iz Tuzle!

neshonni

pre 15 godina

Nikada neću zaboraviti reči onog vojnika JNA na tadašnjoj Yutel televiziji - oni hoće da se otcepe, a mi im kao ne damo - tragikomično. Znam dobro jer sam i sam bio baš tada u JNA u Hrvatskoj, da je skoro svima bio cilj samo da što pre odu iz nastalog ludila, a ne da se bore protiv niza šarenih vojski stvorenih preko noći. Ne treba zaboraviti početak tog rata pa ni u B i H kada su u Sarajevu i Tuzli ubijeni golobradi mladići bez municije prilikom povlačenja iz pomenutog ludila kada su samozvane muslimanske vodje svojim kukavičkim naredjenjima ološu koji su okupili oko sebe naredili da pobiju nedužne, potpuno nedužne mlade ljude, samo da bi sebi pribavili političke poene i kako bi prokrčili put ka nacionalnom vodjstvu, a medju kojima je bio i pomenuti Ganić. Žrtva je žrtva i nema nacionalnost - potrebno je razotkriti i suditi svim zlikovcima koji su krvavim slovima u istoriju upisali nazive mesta poput Ovčara, Bratunac, Lovas, Kravice, Vukovar, Sarajevo, Srebrenica, Skelane, Medački Džep, Škabrnja, Gospić, Miljevački plato, Tuzla, Voćin, Lora, Bljesak i Oluja...

Milenko R.

pre 15 godina

Srbija kao i inace, uvek kasni i to strahovito kasni. Da je srece Srbija bi vec odavno imala spisak predat Interpolu sa licima odgovornim za kasarnu Viktor Bubanj, za ubijstvo nevinih vojnika JNA na Skenderiji kao i za zlocinacki napad na kolonu JNA na Brcanskoj Malti kod Tuzle. Imala bi takodje i predat spisak sa odgovornim licnostima za Oluju koju je rezim kreirao pod laznom parolom domovinskog rata, a u stvari ciscenja Hrvatske od nevinog naroda Krajine. Ali, bolje ikad nego nikad...

Neko Iz Mase

pre 15 godina

Jos jedan besmislen i arogantan "potez" srpske Vlade.
U tadasnjoj JNA, bili su naravno pripadnici svih "nasih naroda i narodnosti" !
Ko ovdje koga "tuzi", neka im je na cast, ali trebalo je ipak, dragi novinari, biti na "licu mjesta".

Tina

pre 15 godina

Ja san jedna od preživjelih iz kolone "Dobrovoljačka". Drago mi je što se konačno pokrenulo to pitanje i što će doći do sudjena za taj ratni zločin.

Sasha

pre 15 godina

Ubice vojnika iz Sarajeva i Tuzle se trebaju naci na Interpolovim poternicama. Sramno je samo da se protiv tih krvnika podize optuznica 17 godina posle izvrsenih ubistava, ali bolje ikad nego nikad.

I.

pre 15 godina

Šta kome smeta da se istraže zločini počinjeni nad nama i našom decom? Zločin u Dobrovoljačkoj možda nije najmasovniji u bosanskom ratu, ali je prvi okrutni pokolj od mnogih koji će uslediti. Ovaj zločin je postavio referencu za svirepost čitavog sukoba!

koja logika!

pre 15 godina

Član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je da se Srbija raspisivanjem poternice za 19 osoba iz BiH, meša u unutrašnje stvari BiH.

Ako se shvata po logici Željka Komšića onda bi hapšenje Mladića kao i već obavljeno hapšenje Karadžića bilo takođe miješanje u unutrašnje odnose u BiH s obzirom da su obojica državljani BiH.

Komšić sve više gubi kompas. Ja sam mislio da je on ozbiljniji političar. Posljednjih nekoliko njegovih istupa pokazuju da on nije dorastao funkciji koju obavlja.

Zoki

pre 15 godina

Treba pogledati sta je o ovom zlocinu pisao kanadski general Mekenzi, i to ne samo o ovom zlocinu, nego i o nacinu na koji su se vlasti BiH ponasale u prvoj godini rata. Svakim novim zlocinom spirala bezumlja u BiH je postajala sve veca. Necu da branim srpske artiljerce koji su cetiri godine pucali po Sarajevu sa okolnih brda. ali je cinjenica da su mnoge granate poletele u znak odmazde radi ovakvih stvari.

npb

pre 15 godina

Ovo je bio gnusan zločin i klasična egzekucija. Pošto je na Balkanu sve politika, ovo liči na uvod u hapšenje Ratka Mladića, što samo po sebi nije loše, ali govori o ozbiljnosti država i "nepovezanosti" sudstva i izvršne vlasti.

Pravda za sve

pre 15 godina

Ova optuznica ja morala da bude podignuta barema pre 10 godina, ako ne i ranije. Isto tako, dosada je morala da bude pokrenuta optuznica resena misterija Topcider. Ostala je sumnja i u pogibiju vojnika koji su bili pod komandom sadasnjeg zamenika nacelnika generalstaba. Ja bih i kao gradjanin i kao covek zelela da se sve istrazi i da se krivci kazne, makar i sa zakasnjenjem, ali mi se cini da se neko bas sad setio da pokrene tu optuznicu, po vec vidjenom scenariju, da skrene paznju javnosti sa trenutnih afera koje potresaju vladu i DS. Ne vidim nacin da nase pravosudje privede i sudi Ejupu Ganicu, znaci to je jos jedna bitka sa vetrenjacama, ali zato se moze pozvati na odgovornost sudija Tufegdzic i moze se uhapsiti Ratko Mladic, koji je odgovoran za najveci zlocin koji je pocinjen na tlu Evrope posle II svetskog rata.

bonn

pre 15 godina

18 godina nam je trebalo da pokazemo koliko nam je stalo do toga da se podigne optuiznica protiv zlocinaca koji su brutalno odstreljivali mlade vojnike koji NIKAKVE veze nisu imali sa ratom koji u Bosni jos nije ni poceo. Prozvati na odgovornost i srpske politicare koji su toliko godina cutali o ovom sramnom cinu zlocinaca...

zar je bitno?

pre 15 godina

Bio sam u blizini...Ti momci nisu imali ama bas nikakvih sansi da prezive... Cudi me da je iko ostao citav...
Ti momci nisu imali priliku ni da napadnu nekog prvi, a kamoli da se brane. Ni jedan metak nisu ispalili prije nego sto su dosli u Dobrovoljacku...
Taj dogadjaj je promijenio mnoge zivote, ukljucujuci i moj. Tu noc i noc poslije nikad necu zaboraviti. Do tog dana smo mislili da je kraj nesporazuma blizu, a tog drugog maja 1992. smo postali svjesni da smo tek usli u predvorje pakla... Od tada, bio sam i gladan i zedan i promrzao, i pucao sto sam se morao braniti i bio ranjen i bio izbjeglica , ostao i bez familije i bez kuce... Danas sve to opet imam, uspjesan sam, cijenjen u svojoj novoj sredini,ali nemam mira, niti cu imati dok svi ne plate, a mozda ni tada...
Naravno da treba zatociti i Ganica, i Kljujica, a posebno Divjaka i mnoge druge koji i dan danas setaju Sarajevom i misle da su odbranili nesto i nekog... A ovaj Komsic, zlatni ljiljan, dovoljno je da znate da ga su ga izglasali glasaci iz reda bosnjackog naroda, a treba da predstavlja hrvate u trojnom Predsjednistvu...
Ma od koga su to oni mene branili!!!??? Od koga...!?
Cime se mnogi hvale, ja se toga stidim, a to je da sam rodjeni sarajlija... Volio bih da sam se bilo gdje drugo rodio. Jer svi su se pokazali humanijim, pametnijim i boljim u svemu od nas...
I pored svega ne mrzim nikog, i nikom ne zelim da se desi to sto se desilo nama. Sve sto zelim je da se konacno kaze istina s obe strane...
A sto se tice tadasnjeg generalstaba i tadasnjih generala, umjesto sto su dobili vile na Dedinju, trebali su da vise na Terazijama. Jer, ko je ove momke ostavio na Bistriku, u sred Starog grada Sarajeva!??? Kako li se to Kukanjac ziv izvuce,a jos je i docekao da umre u miru i blagostanju uz sve drzavne pocasti!!! A ako je ko imao silu u tom momentu , to je bila ta JNA u i oko Sarajeva... Ali ti generali su vjerovatno mislili da do rata nikad nece doci i da ce moci da ljetuju i zimuju dzabe i naredno stoljece, a da su uvjezbavani samo reda radi, pa ih uhvati jalija nespremne... Jedini koji je imao hrabrosti da uzme odgovornost u svoje ruke naredne noci je ovaj sta ga sada cijela Srbija trazi... Da se nije pojavio, vjerovatno danas ni jednog Srbina ne bi bilo u krugu od 150 km oko Sarajeva... Hvala im svima...

iii

pre 15 godina

G. Radić je pomenuo jednu jako zanimljivu stvar, pored odgvornosti za napad, treba postaviti i pitanje ko je odgovoran u komandnom lancu JNA sto su ti konvoji bili tako lake mete?! Kako je moguce npr. da neko pritrci oklopnom transporteru, koji se nalazi u koloni vozila i licnim naoruzanjem pobije celu posadu unutra? To je bila cista nesposobnost oficira koji su bili zaduzeni za bezbednost konvoja.

mia

pre 15 godina

Nema tu sta da se misli - dokazni materijal postoji, pa svi mi koji smo bili u Sarajevu slusali smo direktni radio prenos njihovih komunikacija...

milann

pre 15 godina

“Hoće da se izjednači onaj koji se branio i koji je bio agresor, da se odvuče pažnja od onoga što se radi sa "Karadžićem da bi imali još jedan momenat koji neće biti u korist mira na prostorima Balkana. Jačaće animozitet građana jedne države prema drugoj”, rekao je Divjak."
Ovaj lik ce svojim ponasanjem ponovo da "zapali"ovaj jadni Balkan.Zbog toga ce ponovo ginuti sirotinja iz redova svih naroda,a potom ce se taj isti lik pojaviti u vidu "Mirotvoraca".Narode,pamet u glavu.Nama ovde ne trebaju ratovi vec mir i jacanje ekonomije, i tako ce nas ceniti ceo svet.

Mare

pre 15 godina

Pripadnici UN su bili par ulica odatle i imali prenos uzivo sta se dogadja, ali se nisu mesali. Bas kao i kasnije u Srebrenici. SPIRALU ZLOCINA JEDNOM KADA POKRENES VISE JE NE KONTROLISES NEGO ONA KOTROLISE TEBE. Srbi, Hrvati i Muslimani moraju shvatiti da imaju jedni druge, a da im tamo neki belosvetski likovi nikada nece pomoci ko sto oni mogu jedni drugima...

Bravo

pre 15 godina

Hvala nebesima da ima mudrih ljudi. Sve treba polako istražiti, sve procesuirati, nema zastarelosti, bez obzira ko je koje vere, nacije, ili pripadnik države i političke opcije. To je ozbiljan posao koji daje nadu da nas mržnja i obračuni neće pratiti sledećih nekoliko vekova. Ekstremisti moraju znati da ih kad tad čeka sudar sa pravdom...

Znanac - Stranac

pre 15 godina

Svi zlocinci bilo koje nacije trebaju dobiti zasluzene kazne... Bivsa JNA koja je pocetkom 90-tih prisvojena od strane Milosevica i vrha Srbije je sve cinila da bi od naroda koji ih je docekivao sa cvecem kada su se povlacili iz Slovenije i Hrvatske (Zenica) do aktivnog ucesca na strani Bosanskih Srba u Bijeljini, Posavini i istocnoj Bosni mnogo pre Tuzle ili Sarajeva... Mislim da je i red da se jednom istrazi i pokaze ko je sve kriv za smrt neduznih vojnika i ko jeste a ko nije postovao dogovore. Zato kada se govori o nekim dogadja jima ostavimo sud da pokaze dali su optuzeni krivi ili ne... Samo se pitam kada ce drzava Srbija da ispita koliko je drzavno rukovodstvo Srbije ubilo ili proteralo Srba kako u Bih tako i u Hrvatskoj i samoj Srbiji.

sarajlija

pre 15 godina

inače sam iz Sarajeva i apsulutno podržavam da ovi slučajevi, kao i svi ostali odu na sud, to nam je jedini put.

A što se tiče toga da je napad u Dobrovoljačkoj započeo rat, podsjećam vas da je još davno prije toga JNA ukopala masivnu artiljeriju oko Sarajeva a koja će kasnije služiti za brutalnu i najdužu u historiji opsadu jednog grada. Mislim...karakter rata je bio odlučen još u Karađorđevu.
Lijep pozdrav i ruka prijateljstva iz Sarajeva

smile

pre 15 godina

Pronaći i kazniti zločince je naša dužnost prema žrtvama. Crta je podvučena davno, treba svesti račune. Trebalo je to uraditi mnogo ranije.
Potrebna je istina i isti standardni za sve (za promenu). Sve drugo će produbljivati raskol i pripremati nove sukobe.

Zvezdarac

pre 15 godina

Neko mora da odgovara za smrt te nedužne dece. To su bila deca od 19-20 godina koje su roditelji poslali na redovno odsluženje vojnog roka u zvaničnu vojsku svoje zemlje a deca su im se ni kriva ni dužna vratila u metalnim sanducima.

Vojislav

pre 15 godina

Da li pametan čovek može da zamisli da se ovo pokreće nakon nepunih 17 godina. Mislim da normalan um to ne može sebi niti bilo kome objasniti. Sve to je bilo sakupljeno odmah nakon tih sramnih događanja. To je naš dug prema tim ljudima koji su zverski ubijeni.

Jole

pre 15 godina

Prošlo je mnogo godina, proći će još, a to je samo zbog toga što su još uvek jake i aktivne ekipe koje su režirale i učestvovale u krvoproliću na Balkanu. Njihovo vreme prolazi i ne treba odustati da se SVI vinovnici zla pronadju i izvedu pred pravdu i javnost.

CeoDanBistrimPolitiku

pre 15 godina

...bogu hvala da je i to pokrenuto, ali sam i dalje skeptik da se nešto može više uraditi od same istrage. Na posletku će biti "tersla se gora, rodio se miš" zarad dobrosusedskih odnosa!