Četvrtak, 05.02.2009.

10:10

Usvojena rezolucija o Kosovu u EP

Evropski parlament usvojio je rezoluciju o Kosovu i pozvao članice Evropske unije koje nisu priznale Kosovo da to učine.

Izvor: B92

Usvojena rezolucija o Kosovu u EP IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Štap I Šargarepa!!!!

pre 15 godina

Šta se to dogodilo sa velikom pobedom naše diplomatije u savetu bezbednosti?? Ministar Jeremić je skakao do plafona kad su nam izglasali zahtev za arbitrazu međnarodnog suda "pravde"!!!! Šta li će sad reći međunarodni sud "pravde"????

umjereni optimista

pre 15 godina

A i mi smo se nausvajali takvih i sličnih rezolucija. Pa nikad nikakve koristi od nijh, sve dok je zemalja u EU i Srbije koje su zauvijek svima direktno rekle NE nezavisnoj nakaradnoj tvorevini.

sliv56

pre 15 godina

Sada je valjda svima jasno zasto nismo imali delegaciju u Evropskom parlamentu!
Predsednik Srbije i Vlada su malo vise "neobavesteni" od bivseg Premijera!
Slucajno ili ne?
Meni je odavno SVE jasno! A VAMA?

setite_se

pre 15 godina

Sta mislite, kako bi Evropljani reagovali na vest, da ce Srbija i Rusija postati strateski partneri u maltene svim oblastima? Jasno je da je Srbija mala i oslabljena drzava kojoj je potreban bar jedan jak partner. Da li je to EU? Jedno jasno ne!! Da li je to USA? Nije!! Pa ko ostaje? Dakle, potrudite se oko Rusije - dok nije kasno, jer Kosovo nije kraj.

Aleksandar

pre 15 godina

Da li je posle ove rezolucije iko u dilemi sta je Euleks, kakve zadatke ima i da li je ista ostalo od cuvenog plana od 6 tacaka?

emi ešaV

pre 15 godina

Ovo je kontinuitet politike Evrope prema nama. Ta politika se nikada nije menjala, ista je bila još za vreme Turaka. Nikada nas nisu doživljavali kao sebi ravne ni bliske, uvek su nas žrtvovali za svoje interese i zabijali nož u leđa dok pričaju kako nas podržavaju.
Trenutno im je interes da podrže američki interes na Balkanu i to se događa. Mi tu ne možemo ništa da promenimo.
Ono što možemo i moramo je da se menjamo iznutra, jer sa ovim mentalitetom zaista ne pripadamo evropskoj porodici naroda. Doduše, ne pripadaju ni neki drugi, ali su se na vreme svrstali na pobedničku stranu.
...

Boza Varvarin-ac

pre 15 godina

predsednice, jeste li ih culiii? ODMAH SALJITE PROTESNO PISMO, treba da se jos malo govori o tome da je Kosovo teritorija Srbije. I tako do sledecih izbora, i sledecih...

Uhhhhhhhhhhhhhhh

pre 15 godina

...Aman ljudi, nije Kosovo tu gde je danas od preko noci. Decenije pogresne, katastrofalne politike su doprinele ovome. Ne zavlachite glavu u pesak. Nije samo sa Kosovom bilo tako. Secam se drchnog Shlivanchanina koji upire prstom pred nos evropskom monitoru u okolini Vukovara koji je vec bio u stanju Hiroshime, i govori mu: "Ovo je rat". Sloba sedi preko puta Holbruka i, kao da je gospodar svetova, galantno odbija kritike ... Srbija je predugo umishljala velichinu i arogantno se drchila pred MZ. Konachno je zbog svega toga bombardovana i vojno porazhena. Daleko veci i snazhniji su gubili i mirili se sa gubicima. Ako se i dalje 'ide uz vetar' samo ce samoj Srbiji udarati po licu...

Raso V.,Canada

pre 15 godina

Mnogi ce reci da je Kostunica bio u pravu, kada je rekao da je glavni mandat misije EULEX-a da i formalno obezbedi nezavisnost bivse srpske pokrajine Kosova. Da - bio je u pravu, ali znao je to i Tadic isto kao sto znaju i radikali i svi drugi nacionalisti, ali i pragmaticari, da je sa Kosovom svrsena stvar. Tadic hoce da na neki nacin pokaze minimum dostojanstva, vise zbog Rusa, Grka, Kiprana, Rumuna, Spanaca, nego zbog srpskog naroda, jer zna on Srbi su navikli na gubljenje teritorija i vrlo brzo shvataju i mire se sa tim. G.presdsednice, ta igra sa narodom nas kosta i novca i vremena, izadjite pred TV i recite ljudima istinu Vi ste i onako i njihov predsednik, premijer, vrhovni komadant...., a zamalo ste mogli postati i patrijarh.

zbunjen

pre 15 godina

Izgraditi multi-etično društvo u državi u koja je nastala na principu uvećanja sopstvene nacije i proterivanju ostalih i u kojoj novonastala vecina od 95% populacije i dalje proganja proganja ostale nealbance!!! Može li iko da poveruje u to? Ja, na žalost ne mogu, ma koliko se trudio.

zabrinut

pre 15 godina

Kostunica je jedini video na daleko. I rekao je sta je video. Sadasnji deluju kao amatercici. Sto je jos tragicnije, i Evropa ih tretira tako. Evropska podrska se potpuno istopila.

Hilmi London

pre 15 godina

Nista novo na Zapadu! Sve je ovo jasno vec punih 10 godina. Posao politicara je da se odrze na vlasti jer bogami svi su oni "patriote". Dok su na vlasti govore samo stvari koje ih pomazu u tome, a kada odu u opoziciju govore istinu, pa sve ispocetka: Sjasi Murto da uzjase Kurto Tesko narodu jer je uvek onaj koga jasu i Murta i Kurta. Najiskrenije sausecam sa Narodom jer i ja sam Narod....

Gradjanin

pre 15 godina

Moram da priznam da sam kao gradjanin Srbije vrlo zadovoljan ovom rezolucijom. Mozda se sada neko zamisli i konacno donese odluku da i Srbija prizna realnost i nezavisnu, demokratsku Republiku Kosovo. To i bilo najbolje i najpametnije za nasu Srbiju.

nenad73

pre 15 godina

Treba imati u vidu da je sastav Parlamenta Evrope takav da najvece drzave imaju i najvise poslanika a kada se zna stav Nemacke, Engleske, Francuske i jos nekoliko zemalja onda nije tesko zakljuciti kako su glasali poslanici iz ovih zemalja. Dakle ovo nije realan odnos stavova drzava jer su one zastupljene prema svojoj brojnosti u EU.

Tomislav

pre 15 godina

Dosta vise sa jadikovanjem za Kosovom koje je izgubljeno jos devedesetih godina.

Srbija je nudila nekakvu apstraktnu autonomiju Kosovu, ustvari kosovskim Albancima, ali s privilegovanim polozajem Srba u takvoj Srbiji. Naravno da ni Albancima ni Evropljanima nije palo na pamet da to prihvataju.

Nakon nevolja koje su napravili krajinski Srbi u Hrvatskoj, da ne govorim o bosanskim Srbima, sada i kosovski Srbi rade opstrukcije koje ce im se vratiti kao bumerang. Imaju savsrenu priliku da nacelno prihvate Kosovo kao svoju zemlju jer u njemu imaju status konstitutivnog naroda, kao i srpski jezik kao sluzbeni (uz albanski). S obzirom da cine jedva 10% stanovnistva, to mi djeluje kao sasvim fer rjesenje. Mislim da bi doslo do istinskog pomirenja da Srbi pokazu malo vise fleksibilnosti.

Ruku na srce, i nije bilo vecih incidenata od nezavisnosti Kosova, a Srbi na jugu Kosova imaju relativno dobre odnose sa komsijama Albancima.

Sve i da nezavisnost Kosova bude proglasena ilegalnom, na koji to nacin Srbija namjerava uspostaviti vlast u Pristini? Je li iko razmislja o tome da Srbija po svim normama mora Albancima (koji bi po mnogim procjenama za 10 godina mogli ciniti dobru trecinu stanovnistva u Srbiji) ponuditi dobar paket manjinskih prava ili mozda cak konstitutivnost. Ne vidim da je iko u Srbiji spreman na to. Uz to, Srbija se jedva nosi sa osiromasenim jugom i odlivom stanovnistva na sjever, pa mi stvarno nije jasno kako moze biti u interesu drzave da zadrzi Kosovo.

Priznanjem Kosova uz garancije neke vrste suverenosti objekata SPC-a, Srbija moze pruziti ruku pomirenja i uspostaviti korektne odnose sa kosovskim Albancima od kojih mnogi zive u drugim krajevima Srbije. Srpski privrednici vec osjete gubitak trzista na Kosovu.

Parlamentarna diverzija

pre 15 godina

Sve više sam uveren, da je neodlazak srpske parlamentarne delegacije na zasedanje EP, deo smišljenog plana, da se usvoji ova rezolucija, bez protivljenja "pojedinih članova srpske delegacija"?!
Takođe, trebalo bi pitati predsednicu parlamenta i gospodina Mićunovića, da li je odluka o neodlasku srpske delegacije na zasedanja EP, doneta "sa znanjem" predsednika Borisa Tadića?!

bezimena

pre 15 godina

Dok se Srbija bavi formom, EU se bavi FAKTIČKIM stanjem! Postupanje obe strane me asocira na rešavanje divlje gradnje, zgrada jeste podignuta bez dozvole, ali je useljena mnoštvom stanara i živi. Uz neke popravke, zbog ispunjenja gradj. i bezbedonosnih standarda, biće legalizovana, jer bi u slučaju rušenje šteta bila mnogo veća od koristi!

Kome nije pravo, može da traži obeštećenje ali tu je kraj priče.

Don Kihot

pre 15 godina

Srbija se bori s vetrenjacama. Tu se nista ne moze uraditi. Kosovo je oteto i to ce tako uvek biti. Velike ribe jedu sitne ribe u ovom moru nepravde.

pravednik

pre 15 godina

Kako moze EP da trazi tako nesto kao priznavanje otcepljenja Kosova?? Pa zar to nije stvar odluke svake clanice EU? Ha, jos ce Kostunjavi da ispadne u pravu! Ovo se sve vise otima kontroli i medjunarodnom pravu.

ivanac

pre 15 godina

Vreme je da neki konacno postanu iskreni. Ovo je jasna poruka da nece moci i Kosovo i EU a sada je pitanje da li je bilo fer stavljati glavu u pesak od pocetka. Hvala Bogu, izbora ce biti, ljudi ce odluciti, imacemo ponovo priliku da se zakopamo zabludama nerazresene proslosti i tako... Znam da vam je dosadno vise da se vracamo u nazad ali traume se ne lece tako sto se ignorisu.

Nenad

pre 15 godina

Kako ih samo nije sramota da donose ovakve odluke, jasno je nama sta je sa Kosovom, ali neka barem cute, a ne da nam iz dana u dan pokazuju koliko su moralno jadni... I onda nas ohrabruju, pa gde to ima... Ja sam za EU, ali kako kad nas udaraju kako god i gde stignu, dokle samo...

Tiho Crnogorac

pre 15 godina

Sada je potpuno jasno koji je sljedeci uslov Srbiji poslije eventualnog hapsenja generala Ratka Mladica. To je kratko i jasno, priznanje Kosova kao samostalne i nezavisne drzave. Gospodo iz vladajuce elite i gospodine Predsjednice mislim da ste u veoma teskoj situaciji kada se doda i nastupajuca ekonomska kriza i mislim da ce te veoma tesko izvuci ovu zemlju iz ovakve situacije. Recite Srbiji pravu istinu i nemojte vise da pricate ono sto narod zeli da cuje a nije realno. Istina nekada zna da zaboli ali na kraju uvijek pobjedjuje. Ne bi valjalo da se ponovi istorija

Goran

pre 15 godina

Bas nas teraju od sebe:(
Ovo je odlican argument za sve koji su protiv evroatlantskih integracija i veliki noz u ledja svima nama, koji smo se zdusno borili kao gradjani, verujuci u evropske vrednosti... Ako je vrednost to, da se po svaku cenu prizna i afirmise "drzava" koja je stvorena aktom politickog nasilja uz podrsku "velikog brata-saveznika" i koja ce decenijama, jos, da bude nedonosce u inkubatoru... I ako moramo da udjemu u tu zajednicu, samo pod uslovom da priznamo nesto zbog cega smo i sami bili osudjivani kad su druge drzave bile u pitanju , onda hvala lepo...

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Toliko o statusnoj neutralnosti Euleksa. Lepo je govorio dr.K. Sad bi zaista trebalo izraziti rezerve prema pristupanju EU. A sto ce Spanija da prizna Kosovo, malo morgen. Uostalom, i na teritorijama ostalih zemalja EU rastu tenzije izmedju starosedeoca i dosljaka, imace uskoro i oni o cemu da sanjaju.

alarm

pre 15 godina

I treba sto pre da se definitivno zavrsi sa temom "Kosovo". Sad je dobar trenutak da politika Srbije pokaze malo fleksibilnosti i diplomatije. Evo nama i 2009 godina a Nista se nije promenilo na bolje. Ajde ljudi, pa dokle vise da ratni zlocinci i Kosovo koce , eventualne promene, mnogi iz moje generacije poceli su da stare a iz nase zemlje nisu izasli, avionom nisu leteli, pa to je zalosno.

Ljudi, osvestite se, zivot nam prolazi!!!!

Vojislav

pre 15 godina

Ako je to već tako, a tako je trebalo bi zaustaviti proces pridruživanja EU, bar za neko vreme jer sve je to blago rečeno sumnjivo.

Milan Che

pre 15 godina

Da li je neko primetio kako Srbija malo lakse dise bez Kosova. A kako bi tek disala kad bi ga sasvim zaboravili?! To bi bilo i pametnije. Medjutim, plasim se da necemo tu varijantu. Zasto da budemo pametniji kad mozemo biti jos gluplji?! Teritorije se zauzimaju samo na dva nacina: 1) Vojnom silim, ili 2) vecim brojem stanovnistva. Ergo ... ako nam je bas stalo do Kosova, sta od toga mozemo da uradimo?

vesna

pre 15 godina

Srpski narod se i dalje ponizava, a istovremeno poziva u tzv. dobro drustvo. Taj ambivalentni stav koji vec traje decenijama stvara u nasoj unutrasnjoj politici jedno sizofreno stanje od koga ne mozemo da se oslobodimo. Sa takvom podrskom Evrope nema napretka, a posebno ne ako se osvrnemo na devdesete i 1999. godinu koje nisu zaboravljene, iako bi neki zeleli da se ne spominju ni u udzbenicima istorije za osnovnu skolu.

Jugosloven

pre 15 godina

razumem frustraciju Srba, jer ni nama nije bilo svejedno kad su na nasoj teritoriji pocele da nicu raznorazne drzave, ali zivot ide dalje - vi i albanci bar imate kakve-takve drzave, a mi vise ni to.

markoBGD

pre 15 godina

dok se kod u nasoj skupstini prepiru oko prenosa n RTS-u.. neko tamo preko radi... u svoju korist naravno... jel ovo sad diplomatksi poraz? ili sta? hoce vucko da se pojavi na vestima da obavesti gradjane o tome? koje opravdanje ce nam servirati?? uostalom koga briga... bolje da gledamo koliko ce da skoci evro, od toga se zivi...

D.Savic,Paris

pre 15 godina

Bas lepo, da su bar pozvali nekog od nasih da kaze sta ima, ovako presudili nam ljudi u odsustvu, sto onda ne pocnu i Mladicu u odsustvu da sude?
Jos cete vi videti kakva je EU, samo polako. Treba da odbacimo ovu rezoluciju sto pre u nasoj skupstini, nesto se pokrece jer je ipak 25% njih tamo bilo protiv i sve ih je vise i vise!

zacudjeni

pre 15 godina

Zar nisu o Kosovu trebali da raspravljaju u martu? Pa predsednica skupstine i gospodin Micunovic rekose da to sto nemamo trenutno delegaciju u EP nece skoditi nasim interesima?!

Julius

pre 15 godina

Usvajanjem rezolucije o Kosovu, kojom poziva svoje clanice koje jos nisu priznale nezavisnost Kosova, da o ucine, Evropski parlament je zadao snagazan udarac srpskoj diplomatiji, koja uporno libira protiv tog priznavanja. mada je to u iskljucivoj nadlenosti pojedinih drzava, za ocekivati je da nakon ove rezolucije biti nova priznavanja, cako i od strane clanice Evropske unije koje jos nisu priznale nezavisno Kosovo.
Ova rezolucija, uoci godisjice proglasenja nezavisosti, bice jos jedna podrska Kosovu u Medjunarodnom sudu pravde, kada se razmatra predlog UN o davanju misljenja tog Suda povodom proglasenja nezavisnosti.
Povodom usvajanja rezolucije Evropskog paralamenta, ministar Jeremic je izjavio da Srbija nece odustati od borbe (pravnim i diplomatskim sredstvima) za ocuvanje suvereniteti i teritorijalnog integriteta na Kosovu! Cudo jedno, da ministar spoljnih poslova jos nije obavesten, da Srbija nema nikakav suverenitet ni teritorijalni integritet na Kosovu, i to ne samo od proglasenja nezavisnosti, vec od okoncanja borbe (1999.godine)!

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Slusajuci Dnevnik RTS-a, kako se u EU Parlamentu vodi "zustra debata" Ocekivao sam da se "POTUKU" ali nikako da ce izglasati ovu rezoluciju !

Baki

pre 15 godina

Koji ce biti sledeci potez Jeremica?Da li ce traziti da i EP usvoji neku rezoluciju poput one iz UN?
Evropa zna sta i koga hoce,Kosovo zna s kim hoce i s kim nece.Da li Srbija zna (sto prije shvati to bolje) koji je njezin pravi put ka buducnosti (Evropi)?

Zoran

pre 15 godina

Ma dosta vec sa pricom o Kosovu.
Nasa drzava nije tamo i ne sprovodim se VLAST SRBIJE.
To je izgubljeno i sve ostalo mozemo da se "TRESNEMO " kako se kaze u BANATU.

Behar

pre 15 godina

Hvala EU za ovu rezoluciju koja najzad vec godinu dana od proglasenja nezavisnosti daje javno punu podrsku Republici Kosova u stvaranju multietnicke drzave. Ovo je jos jedan razlog vise da se radi sa vise kapaciteta i da se ide dalje ka Evropi i za dobar zivot.

joja

pre 15 godina

"nastavi da pokazuje ovaj konstruktivan pristup, koji je u skladu s težnjama države da pristupi EU". Strasno ovo sve govori oni mogu sve od nas da traze i mi moramo to da ispunimo jelte mi hocemo u EU

Mian

pre 15 godina

A i ko ce drugi predloziti rezoluciju nego Holandjanin. Sigurno da od njih 424 koji su glasali "ZA" min. 2/3 ne znaju o cemu se radi ali to znamo iz naseg parlamenta.

Zabrinut

pre 15 godina

Mene više brine ovo:
Rezolucija "pozdravlja pristanak Vlade Srbije na razmeštanje Euleksa i njenu spremnost da sarađuje s njom" i ohrabruje Srbiju da "nastavi da pokazuje ovaj konstruktivan pristup, koji je u skladu s težnjama države da pristupi EU".

Šta ovo znači?

Deki

pre 15 godina

Kada nam Evropski parlament ovako jasno pokaže kako se krši suverenitet jedne članice UN-a, šta tek da očekujemo od drugih "nižih" institucija u Evropi. I čemu se uopšte nadamo pred Medjunarodnim sudom? I zašto smo uopšte prihvatili razmeštanje Euleksa, ako ga prihvataju i oni koji su za otimanje tog dela zemlje!? Mnogo je pitanja, ali je jedan zaključak: Ovako će samo da nas udalje od želje da budemo deo EU. A, možda i to neko hoće!? Uh...umoran sam!

Petar S.

pre 15 godina

"Najbolji način da se Kosovo približi Evropskoj Uniji jeste kroz stvaranje demokratskog i multietničkog društva uz puno poštovanje vladavine prava.."

Na osnovu cega se iz EU ocekuje "poštovanje vladavine prava" (bilo gde), kada su (pojedine clanice) svojim priznanjem Kosmeta, prekrsile (medjunarodno) pravo.

Petar S.

pre 15 godina

"Najbolji način da se Kosovo približi Evropskoj Uniji jeste kroz stvaranje demokratskog i multietničkog društva uz puno poštovanje vladavine prava.."

Na osnovu cega se iz EU ocekuje "poštovanje vladavine prava" (bilo gde), kada su (pojedine clanice) svojim priznanjem Kosmeta, prekrsile (medjunarodno) pravo.

Deki

pre 15 godina

Kada nam Evropski parlament ovako jasno pokaže kako se krši suverenitet jedne članice UN-a, šta tek da očekujemo od drugih "nižih" institucija u Evropi. I čemu se uopšte nadamo pred Medjunarodnim sudom? I zašto smo uopšte prihvatili razmeštanje Euleksa, ako ga prihvataju i oni koji su za otimanje tog dela zemlje!? Mnogo je pitanja, ali je jedan zaključak: Ovako će samo da nas udalje od želje da budemo deo EU. A, možda i to neko hoće!? Uh...umoran sam!

Behar

pre 15 godina

Hvala EU za ovu rezoluciju koja najzad vec godinu dana od proglasenja nezavisnosti daje javno punu podrsku Republici Kosova u stvaranju multietnicke drzave. Ovo je jos jedan razlog vise da se radi sa vise kapaciteta i da se ide dalje ka Evropi i za dobar zivot.

Zabrinut

pre 15 godina

Mene više brine ovo:
Rezolucija "pozdravlja pristanak Vlade Srbije na razmeštanje Euleksa i njenu spremnost da sarađuje s njom" i ohrabruje Srbiju da "nastavi da pokazuje ovaj konstruktivan pristup, koji je u skladu s težnjama države da pristupi EU".

Šta ovo znači?

Zoran

pre 15 godina

Ma dosta vec sa pricom o Kosovu.
Nasa drzava nije tamo i ne sprovodim se VLAST SRBIJE.
To je izgubljeno i sve ostalo mozemo da se "TRESNEMO " kako se kaze u BANATU.

Baki

pre 15 godina

Koji ce biti sledeci potez Jeremica?Da li ce traziti da i EP usvoji neku rezoluciju poput one iz UN?
Evropa zna sta i koga hoce,Kosovo zna s kim hoce i s kim nece.Da li Srbija zna (sto prije shvati to bolje) koji je njezin pravi put ka buducnosti (Evropi)?

Julius

pre 15 godina

Usvajanjem rezolucije o Kosovu, kojom poziva svoje clanice koje jos nisu priznale nezavisnost Kosova, da o ucine, Evropski parlament je zadao snagazan udarac srpskoj diplomatiji, koja uporno libira protiv tog priznavanja. mada je to u iskljucivoj nadlenosti pojedinih drzava, za ocekivati je da nakon ove rezolucije biti nova priznavanja, cako i od strane clanice Evropske unije koje jos nisu priznale nezavisno Kosovo.
Ova rezolucija, uoci godisjice proglasenja nezavisosti, bice jos jedna podrska Kosovu u Medjunarodnom sudu pravde, kada se razmatra predlog UN o davanju misljenja tog Suda povodom proglasenja nezavisnosti.
Povodom usvajanja rezolucije Evropskog paralamenta, ministar Jeremic je izjavio da Srbija nece odustati od borbe (pravnim i diplomatskim sredstvima) za ocuvanje suvereniteti i teritorijalnog integriteta na Kosovu! Cudo jedno, da ministar spoljnih poslova jos nije obavesten, da Srbija nema nikakav suverenitet ni teritorijalni integritet na Kosovu, i to ne samo od proglasenja nezavisnosti, vec od okoncanja borbe (1999.godine)!

Hilmi London

pre 15 godina

Nista novo na Zapadu! Sve je ovo jasno vec punih 10 godina. Posao politicara je da se odrze na vlasti jer bogami svi su oni "patriote". Dok su na vlasti govore samo stvari koje ih pomazu u tome, a kada odu u opoziciju govore istinu, pa sve ispocetka: Sjasi Murto da uzjase Kurto Tesko narodu jer je uvek onaj koga jasu i Murta i Kurta. Najiskrenije sausecam sa Narodom jer i ja sam Narod....

Tiho Crnogorac

pre 15 godina

Sada je potpuno jasno koji je sljedeci uslov Srbiji poslije eventualnog hapsenja generala Ratka Mladica. To je kratko i jasno, priznanje Kosova kao samostalne i nezavisne drzave. Gospodo iz vladajuce elite i gospodine Predsjednice mislim da ste u veoma teskoj situaciji kada se doda i nastupajuca ekonomska kriza i mislim da ce te veoma tesko izvuci ovu zemlju iz ovakve situacije. Recite Srbiji pravu istinu i nemojte vise da pricate ono sto narod zeli da cuje a nije realno. Istina nekada zna da zaboli ali na kraju uvijek pobjedjuje. Ne bi valjalo da se ponovi istorija

Jugosloven

pre 15 godina

razumem frustraciju Srba, jer ni nama nije bilo svejedno kad su na nasoj teritoriji pocele da nicu raznorazne drzave, ali zivot ide dalje - vi i albanci bar imate kakve-takve drzave, a mi vise ni to.

Mian

pre 15 godina

A i ko ce drugi predloziti rezoluciju nego Holandjanin. Sigurno da od njih 424 koji su glasali "ZA" min. 2/3 ne znaju o cemu se radi ali to znamo iz naseg parlamenta.

alarm

pre 15 godina

I treba sto pre da se definitivno zavrsi sa temom "Kosovo". Sad je dobar trenutak da politika Srbije pokaze malo fleksibilnosti i diplomatije. Evo nama i 2009 godina a Nista se nije promenilo na bolje. Ajde ljudi, pa dokle vise da ratni zlocinci i Kosovo koce , eventualne promene, mnogi iz moje generacije poceli su da stare a iz nase zemlje nisu izasli, avionom nisu leteli, pa to je zalosno.

Ljudi, osvestite se, zivot nam prolazi!!!!

joja

pre 15 godina

"nastavi da pokazuje ovaj konstruktivan pristup, koji je u skladu s težnjama države da pristupi EU". Strasno ovo sve govori oni mogu sve od nas da traze i mi moramo to da ispunimo jelte mi hocemo u EU

Tomislav

pre 15 godina

Dosta vise sa jadikovanjem za Kosovom koje je izgubljeno jos devedesetih godina.

Srbija je nudila nekakvu apstraktnu autonomiju Kosovu, ustvari kosovskim Albancima, ali s privilegovanim polozajem Srba u takvoj Srbiji. Naravno da ni Albancima ni Evropljanima nije palo na pamet da to prihvataju.

Nakon nevolja koje su napravili krajinski Srbi u Hrvatskoj, da ne govorim o bosanskim Srbima, sada i kosovski Srbi rade opstrukcije koje ce im se vratiti kao bumerang. Imaju savsrenu priliku da nacelno prihvate Kosovo kao svoju zemlju jer u njemu imaju status konstitutivnog naroda, kao i srpski jezik kao sluzbeni (uz albanski). S obzirom da cine jedva 10% stanovnistva, to mi djeluje kao sasvim fer rjesenje. Mislim da bi doslo do istinskog pomirenja da Srbi pokazu malo vise fleksibilnosti.

Ruku na srce, i nije bilo vecih incidenata od nezavisnosti Kosova, a Srbi na jugu Kosova imaju relativno dobre odnose sa komsijama Albancima.

Sve i da nezavisnost Kosova bude proglasena ilegalnom, na koji to nacin Srbija namjerava uspostaviti vlast u Pristini? Je li iko razmislja o tome da Srbija po svim normama mora Albancima (koji bi po mnogim procjenama za 10 godina mogli ciniti dobru trecinu stanovnistva u Srbiji) ponuditi dobar paket manjinskih prava ili mozda cak konstitutivnost. Ne vidim da je iko u Srbiji spreman na to. Uz to, Srbija se jedva nosi sa osiromasenim jugom i odlivom stanovnistva na sjever, pa mi stvarno nije jasno kako moze biti u interesu drzave da zadrzi Kosovo.

Priznanjem Kosova uz garancije neke vrste suverenosti objekata SPC-a, Srbija moze pruziti ruku pomirenja i uspostaviti korektne odnose sa kosovskim Albancima od kojih mnogi zive u drugim krajevima Srbije. Srpski privrednici vec osjete gubitak trzista na Kosovu.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Slusajuci Dnevnik RTS-a, kako se u EU Parlamentu vodi "zustra debata" Ocekivao sam da se "POTUKU" ali nikako da ce izglasati ovu rezoluciju !

Milan Che

pre 15 godina

Da li je neko primetio kako Srbija malo lakse dise bez Kosova. A kako bi tek disala kad bi ga sasvim zaboravili?! To bi bilo i pametnije. Medjutim, plasim se da necemo tu varijantu. Zasto da budemo pametniji kad mozemo biti jos gluplji?! Teritorije se zauzimaju samo na dva nacina: 1) Vojnom silim, ili 2) vecim brojem stanovnistva. Ergo ... ako nam je bas stalo do Kosova, sta od toga mozemo da uradimo?

vesna

pre 15 godina

Srpski narod se i dalje ponizava, a istovremeno poziva u tzv. dobro drustvo. Taj ambivalentni stav koji vec traje decenijama stvara u nasoj unutrasnjoj politici jedno sizofreno stanje od koga ne mozemo da se oslobodimo. Sa takvom podrskom Evrope nema napretka, a posebno ne ako se osvrnemo na devdesete i 1999. godinu koje nisu zaboravljene, iako bi neki zeleli da se ne spominju ni u udzbenicima istorije za osnovnu skolu.

Gradjanin

pre 15 godina

Moram da priznam da sam kao gradjanin Srbije vrlo zadovoljan ovom rezolucijom. Mozda se sada neko zamisli i konacno donese odluku da i Srbija prizna realnost i nezavisnu, demokratsku Republiku Kosovo. To i bilo najbolje i najpametnije za nasu Srbiju.

markoBGD

pre 15 godina

dok se kod u nasoj skupstini prepiru oko prenosa n RTS-u.. neko tamo preko radi... u svoju korist naravno... jel ovo sad diplomatksi poraz? ili sta? hoce vucko da se pojavi na vestima da obavesti gradjane o tome? koje opravdanje ce nam servirati?? uostalom koga briga... bolje da gledamo koliko ce da skoci evro, od toga se zivi...

Parlamentarna diverzija

pre 15 godina

Sve više sam uveren, da je neodlazak srpske parlamentarne delegacije na zasedanje EP, deo smišljenog plana, da se usvoji ova rezolucija, bez protivljenja "pojedinih članova srpske delegacija"?!
Takođe, trebalo bi pitati predsednicu parlamenta i gospodina Mićunovića, da li je odluka o neodlasku srpske delegacije na zasedanja EP, doneta "sa znanjem" predsednika Borisa Tadića?!

Vojislav

pre 15 godina

Ako je to već tako, a tako je trebalo bi zaustaviti proces pridruživanja EU, bar za neko vreme jer sve je to blago rečeno sumnjivo.

zacudjeni

pre 15 godina

Zar nisu o Kosovu trebali da raspravljaju u martu? Pa predsednica skupstine i gospodin Micunovic rekose da to sto nemamo trenutno delegaciju u EP nece skoditi nasim interesima?!

Raso V.,Canada

pre 15 godina

Mnogi ce reci da je Kostunica bio u pravu, kada je rekao da je glavni mandat misije EULEX-a da i formalno obezbedi nezavisnost bivse srpske pokrajine Kosova. Da - bio je u pravu, ali znao je to i Tadic isto kao sto znaju i radikali i svi drugi nacionalisti, ali i pragmaticari, da je sa Kosovom svrsena stvar. Tadic hoce da na neki nacin pokaze minimum dostojanstva, vise zbog Rusa, Grka, Kiprana, Rumuna, Spanaca, nego zbog srpskog naroda, jer zna on Srbi su navikli na gubljenje teritorija i vrlo brzo shvataju i mire se sa tim. G.presdsednice, ta igra sa narodom nas kosta i novca i vremena, izadjite pred TV i recite ljudima istinu Vi ste i onako i njihov predsednik, premijer, vrhovni komadant...., a zamalo ste mogli postati i patrijarh.

Don Kihot

pre 15 godina

Srbija se bori s vetrenjacama. Tu se nista ne moze uraditi. Kosovo je oteto i to ce tako uvek biti. Velike ribe jedu sitne ribe u ovom moru nepravde.

ivanac

pre 15 godina

Vreme je da neki konacno postanu iskreni. Ovo je jasna poruka da nece moci i Kosovo i EU a sada je pitanje da li je bilo fer stavljati glavu u pesak od pocetka. Hvala Bogu, izbora ce biti, ljudi ce odluciti, imacemo ponovo priliku da se zakopamo zabludama nerazresene proslosti i tako... Znam da vam je dosadno vise da se vracamo u nazad ali traume se ne lece tako sto se ignorisu.

Goran

pre 15 godina

Bas nas teraju od sebe:(
Ovo je odlican argument za sve koji su protiv evroatlantskih integracija i veliki noz u ledja svima nama, koji smo se zdusno borili kao gradjani, verujuci u evropske vrednosti... Ako je vrednost to, da se po svaku cenu prizna i afirmise "drzava" koja je stvorena aktom politickog nasilja uz podrsku "velikog brata-saveznika" i koja ce decenijama, jos, da bude nedonosce u inkubatoru... I ako moramo da udjemu u tu zajednicu, samo pod uslovom da priznamo nesto zbog cega smo i sami bili osudjivani kad su druge drzave bile u pitanju , onda hvala lepo...

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Toliko o statusnoj neutralnosti Euleksa. Lepo je govorio dr.K. Sad bi zaista trebalo izraziti rezerve prema pristupanju EU. A sto ce Spanija da prizna Kosovo, malo morgen. Uostalom, i na teritorijama ostalih zemalja EU rastu tenzije izmedju starosedeoca i dosljaka, imace uskoro i oni o cemu da sanjaju.

Uhhhhhhhhhhhhhhh

pre 15 godina

...Aman ljudi, nije Kosovo tu gde je danas od preko noci. Decenije pogresne, katastrofalne politike su doprinele ovome. Ne zavlachite glavu u pesak. Nije samo sa Kosovom bilo tako. Secam se drchnog Shlivanchanina koji upire prstom pred nos evropskom monitoru u okolini Vukovara koji je vec bio u stanju Hiroshime, i govori mu: "Ovo je rat". Sloba sedi preko puta Holbruka i, kao da je gospodar svetova, galantno odbija kritike ... Srbija je predugo umishljala velichinu i arogantno se drchila pred MZ. Konachno je zbog svega toga bombardovana i vojno porazhena. Daleko veci i snazhniji su gubili i mirili se sa gubicima. Ako se i dalje 'ide uz vetar' samo ce samoj Srbiji udarati po licu...

D.Savic,Paris

pre 15 godina

Bas lepo, da su bar pozvali nekog od nasih da kaze sta ima, ovako presudili nam ljudi u odsustvu, sto onda ne pocnu i Mladicu u odsustvu da sude?
Jos cete vi videti kakva je EU, samo polako. Treba da odbacimo ovu rezoluciju sto pre u nasoj skupstini, nesto se pokrece jer je ipak 25% njih tamo bilo protiv i sve ih je vise i vise!

bezimena

pre 15 godina

Dok se Srbija bavi formom, EU se bavi FAKTIČKIM stanjem! Postupanje obe strane me asocira na rešavanje divlje gradnje, zgrada jeste podignuta bez dozvole, ali je useljena mnoštvom stanara i živi. Uz neke popravke, zbog ispunjenja gradj. i bezbedonosnih standarda, biće legalizovana, jer bi u slučaju rušenje šteta bila mnogo veća od koristi!

Kome nije pravo, može da traži obeštećenje ali tu je kraj priče.

pravednik

pre 15 godina

Kako moze EP da trazi tako nesto kao priznavanje otcepljenja Kosova?? Pa zar to nije stvar odluke svake clanice EU? Ha, jos ce Kostunjavi da ispadne u pravu! Ovo se sve vise otima kontroli i medjunarodnom pravu.

zabrinut

pre 15 godina

Kostunica je jedini video na daleko. I rekao je sta je video. Sadasnji deluju kao amatercici. Sto je jos tragicnije, i Evropa ih tretira tako. Evropska podrska se potpuno istopila.

Boza Varvarin-ac

pre 15 godina

predsednice, jeste li ih culiii? ODMAH SALJITE PROTESNO PISMO, treba da se jos malo govori o tome da je Kosovo teritorija Srbije. I tako do sledecih izbora, i sledecih...

Nenad

pre 15 godina

Kako ih samo nije sramota da donose ovakve odluke, jasno je nama sta je sa Kosovom, ali neka barem cute, a ne da nam iz dana u dan pokazuju koliko su moralno jadni... I onda nas ohrabruju, pa gde to ima... Ja sam za EU, ali kako kad nas udaraju kako god i gde stignu, dokle samo...

emi ešaV

pre 15 godina

Ovo je kontinuitet politike Evrope prema nama. Ta politika se nikada nije menjala, ista je bila još za vreme Turaka. Nikada nas nisu doživljavali kao sebi ravne ni bliske, uvek su nas žrtvovali za svoje interese i zabijali nož u leđa dok pričaju kako nas podržavaju.
Trenutno im je interes da podrže američki interes na Balkanu i to se događa. Mi tu ne možemo ništa da promenimo.
Ono što možemo i moramo je da se menjamo iznutra, jer sa ovim mentalitetom zaista ne pripadamo evropskoj porodici naroda. Doduše, ne pripadaju ni neki drugi, ali su se na vreme svrstali na pobedničku stranu.
...

zbunjen

pre 15 godina

Izgraditi multi-etično društvo u državi u koja je nastala na principu uvećanja sopstvene nacije i proterivanju ostalih i u kojoj novonastala vecina od 95% populacije i dalje proganja proganja ostale nealbance!!! Može li iko da poveruje u to? Ja, na žalost ne mogu, ma koliko se trudio.

nenad73

pre 15 godina

Treba imati u vidu da je sastav Parlamenta Evrope takav da najvece drzave imaju i najvise poslanika a kada se zna stav Nemacke, Engleske, Francuske i jos nekoliko zemalja onda nije tesko zakljuciti kako su glasali poslanici iz ovih zemalja. Dakle ovo nije realan odnos stavova drzava jer su one zastupljene prema svojoj brojnosti u EU.

setite_se

pre 15 godina

Sta mislite, kako bi Evropljani reagovali na vest, da ce Srbija i Rusija postati strateski partneri u maltene svim oblastima? Jasno je da je Srbija mala i oslabljena drzava kojoj je potreban bar jedan jak partner. Da li je to EU? Jedno jasno ne!! Da li je to USA? Nije!! Pa ko ostaje? Dakle, potrudite se oko Rusije - dok nije kasno, jer Kosovo nije kraj.

sliv56

pre 15 godina

Sada je valjda svima jasno zasto nismo imali delegaciju u Evropskom parlamentu!
Predsednik Srbije i Vlada su malo vise "neobavesteni" od bivseg Premijera!
Slucajno ili ne?
Meni je odavno SVE jasno! A VAMA?

Aleksandar

pre 15 godina

Da li je posle ove rezolucije iko u dilemi sta je Euleks, kakve zadatke ima i da li je ista ostalo od cuvenog plana od 6 tacaka?

Štap I Šargarepa!!!!

pre 15 godina

Šta se to dogodilo sa velikom pobedom naše diplomatije u savetu bezbednosti?? Ministar Jeremić je skakao do plafona kad su nam izglasali zahtev za arbitrazu međnarodnog suda "pravde"!!!! Šta li će sad reći međunarodni sud "pravde"????

umjereni optimista

pre 15 godina

A i mi smo se nausvajali takvih i sličnih rezolucija. Pa nikad nikakve koristi od nijh, sve dok je zemalja u EU i Srbije koje su zauvijek svima direktno rekle NE nezavisnoj nakaradnoj tvorevini.

Behar

pre 15 godina

Hvala EU za ovu rezoluciju koja najzad vec godinu dana od proglasenja nezavisnosti daje javno punu podrsku Republici Kosova u stvaranju multietnicke drzave. Ovo je jos jedan razlog vise da se radi sa vise kapaciteta i da se ide dalje ka Evropi i za dobar zivot.

Petar S.

pre 15 godina

"Najbolji način da se Kosovo približi Evropskoj Uniji jeste kroz stvaranje demokratskog i multietničkog društva uz puno poštovanje vladavine prava.."

Na osnovu cega se iz EU ocekuje "poštovanje vladavine prava" (bilo gde), kada su (pojedine clanice) svojim priznanjem Kosmeta, prekrsile (medjunarodno) pravo.

Deki

pre 15 godina

Kada nam Evropski parlament ovako jasno pokaže kako se krši suverenitet jedne članice UN-a, šta tek da očekujemo od drugih "nižih" institucija u Evropi. I čemu se uopšte nadamo pred Medjunarodnim sudom? I zašto smo uopšte prihvatili razmeštanje Euleksa, ako ga prihvataju i oni koji su za otimanje tog dela zemlje!? Mnogo je pitanja, ali je jedan zaključak: Ovako će samo da nas udalje od želje da budemo deo EU. A, možda i to neko hoće!? Uh...umoran sam!

Zoran

pre 15 godina

Ma dosta vec sa pricom o Kosovu.
Nasa drzava nije tamo i ne sprovodim se VLAST SRBIJE.
To je izgubljeno i sve ostalo mozemo da se "TRESNEMO " kako se kaze u BANATU.

Mian

pre 15 godina

A i ko ce drugi predloziti rezoluciju nego Holandjanin. Sigurno da od njih 424 koji su glasali "ZA" min. 2/3 ne znaju o cemu se radi ali to znamo iz naseg parlamenta.

D.Savic,Paris

pre 15 godina

Bas lepo, da su bar pozvali nekog od nasih da kaze sta ima, ovako presudili nam ljudi u odsustvu, sto onda ne pocnu i Mladicu u odsustvu da sude?
Jos cete vi videti kakva je EU, samo polako. Treba da odbacimo ovu rezoluciju sto pre u nasoj skupstini, nesto se pokrece jer je ipak 25% njih tamo bilo protiv i sve ih je vise i vise!

Nenad

pre 15 godina

Kako ih samo nije sramota da donose ovakve odluke, jasno je nama sta je sa Kosovom, ali neka barem cute, a ne da nam iz dana u dan pokazuju koliko su moralno jadni... I onda nas ohrabruju, pa gde to ima... Ja sam za EU, ali kako kad nas udaraju kako god i gde stignu, dokle samo...

Baki

pre 15 godina

Koji ce biti sledeci potez Jeremica?Da li ce traziti da i EP usvoji neku rezoluciju poput one iz UN?
Evropa zna sta i koga hoce,Kosovo zna s kim hoce i s kim nece.Da li Srbija zna (sto prije shvati to bolje) koji je njezin pravi put ka buducnosti (Evropi)?

svi (ni)su isti

pre 15 godina

Toliko o statusnoj neutralnosti Euleksa. Lepo je govorio dr.K. Sad bi zaista trebalo izraziti rezerve prema pristupanju EU. A sto ce Spanija da prizna Kosovo, malo morgen. Uostalom, i na teritorijama ostalih zemalja EU rastu tenzije izmedju starosedeoca i dosljaka, imace uskoro i oni o cemu da sanjaju.

Gradjanin

pre 15 godina

Moram da priznam da sam kao gradjanin Srbije vrlo zadovoljan ovom rezolucijom. Mozda se sada neko zamisli i konacno donese odluku da i Srbija prizna realnost i nezavisnu, demokratsku Republiku Kosovo. To i bilo najbolje i najpametnije za nasu Srbiju.

pravednik

pre 15 godina

Kako moze EP da trazi tako nesto kao priznavanje otcepljenja Kosova?? Pa zar to nije stvar odluke svake clanice EU? Ha, jos ce Kostunjavi da ispadne u pravu! Ovo se sve vise otima kontroli i medjunarodnom pravu.

Milan Che

pre 15 godina

Da li je neko primetio kako Srbija malo lakse dise bez Kosova. A kako bi tek disala kad bi ga sasvim zaboravili?! To bi bilo i pametnije. Medjutim, plasim se da necemo tu varijantu. Zasto da budemo pametniji kad mozemo biti jos gluplji?! Teritorije se zauzimaju samo na dva nacina: 1) Vojnom silim, ili 2) vecim brojem stanovnistva. Ergo ... ako nam je bas stalo do Kosova, sta od toga mozemo da uradimo?

zabrinut

pre 15 godina

Kostunica je jedini video na daleko. I rekao je sta je video. Sadasnji deluju kao amatercici. Sto je jos tragicnije, i Evropa ih tretira tako. Evropska podrska se potpuno istopila.

alarm

pre 15 godina

I treba sto pre da se definitivno zavrsi sa temom "Kosovo". Sad je dobar trenutak da politika Srbije pokaze malo fleksibilnosti i diplomatije. Evo nama i 2009 godina a Nista se nije promenilo na bolje. Ajde ljudi, pa dokle vise da ratni zlocinci i Kosovo koce , eventualne promene, mnogi iz moje generacije poceli su da stare a iz nase zemlje nisu izasli, avionom nisu leteli, pa to je zalosno.

Ljudi, osvestite se, zivot nam prolazi!!!!

Vojislav

pre 15 godina

Ako je to već tako, a tako je trebalo bi zaustaviti proces pridruživanja EU, bar za neko vreme jer sve je to blago rečeno sumnjivo.

Goran

pre 15 godina

Bas nas teraju od sebe:(
Ovo je odlican argument za sve koji su protiv evroatlantskih integracija i veliki noz u ledja svima nama, koji smo se zdusno borili kao gradjani, verujuci u evropske vrednosti... Ako je vrednost to, da se po svaku cenu prizna i afirmise "drzava" koja je stvorena aktom politickog nasilja uz podrsku "velikog brata-saveznika" i koja ce decenijama, jos, da bude nedonosce u inkubatoru... I ako moramo da udjemu u tu zajednicu, samo pod uslovom da priznamo nesto zbog cega smo i sami bili osudjivani kad su druge drzave bile u pitanju , onda hvala lepo...

Zabrinut

pre 15 godina

Mene više brine ovo:
Rezolucija "pozdravlja pristanak Vlade Srbije na razmeštanje Euleksa i njenu spremnost da sarađuje s njom" i ohrabruje Srbiju da "nastavi da pokazuje ovaj konstruktivan pristup, koji je u skladu s težnjama države da pristupi EU".

Šta ovo znači?

Tomislav

pre 15 godina

Dosta vise sa jadikovanjem za Kosovom koje je izgubljeno jos devedesetih godina.

Srbija je nudila nekakvu apstraktnu autonomiju Kosovu, ustvari kosovskim Albancima, ali s privilegovanim polozajem Srba u takvoj Srbiji. Naravno da ni Albancima ni Evropljanima nije palo na pamet da to prihvataju.

Nakon nevolja koje su napravili krajinski Srbi u Hrvatskoj, da ne govorim o bosanskim Srbima, sada i kosovski Srbi rade opstrukcije koje ce im se vratiti kao bumerang. Imaju savsrenu priliku da nacelno prihvate Kosovo kao svoju zemlju jer u njemu imaju status konstitutivnog naroda, kao i srpski jezik kao sluzbeni (uz albanski). S obzirom da cine jedva 10% stanovnistva, to mi djeluje kao sasvim fer rjesenje. Mislim da bi doslo do istinskog pomirenja da Srbi pokazu malo vise fleksibilnosti.

Ruku na srce, i nije bilo vecih incidenata od nezavisnosti Kosova, a Srbi na jugu Kosova imaju relativno dobre odnose sa komsijama Albancima.

Sve i da nezavisnost Kosova bude proglasena ilegalnom, na koji to nacin Srbija namjerava uspostaviti vlast u Pristini? Je li iko razmislja o tome da Srbija po svim normama mora Albancima (koji bi po mnogim procjenama za 10 godina mogli ciniti dobru trecinu stanovnistva u Srbiji) ponuditi dobar paket manjinskih prava ili mozda cak konstitutivnost. Ne vidim da je iko u Srbiji spreman na to. Uz to, Srbija se jedva nosi sa osiromasenim jugom i odlivom stanovnistva na sjever, pa mi stvarno nije jasno kako moze biti u interesu drzave da zadrzi Kosovo.

Priznanjem Kosova uz garancije neke vrste suverenosti objekata SPC-a, Srbija moze pruziti ruku pomirenja i uspostaviti korektne odnose sa kosovskim Albancima od kojih mnogi zive u drugim krajevima Srbije. Srpski privrednici vec osjete gubitak trzista na Kosovu.

zbunjen

pre 15 godina

Izgraditi multi-etično društvo u državi u koja je nastala na principu uvećanja sopstvene nacije i proterivanju ostalih i u kojoj novonastala vecina od 95% populacije i dalje proganja proganja ostale nealbance!!! Može li iko da poveruje u to? Ja, na žalost ne mogu, ma koliko se trudio.

Jugosloven

pre 15 godina

razumem frustraciju Srba, jer ni nama nije bilo svejedno kad su na nasoj teritoriji pocele da nicu raznorazne drzave, ali zivot ide dalje - vi i albanci bar imate kakve-takve drzave, a mi vise ni to.

joja

pre 15 godina

"nastavi da pokazuje ovaj konstruktivan pristup, koji je u skladu s težnjama države da pristupi EU". Strasno ovo sve govori oni mogu sve od nas da traze i mi moramo to da ispunimo jelte mi hocemo u EU

Don Kihot

pre 15 godina

Srbija se bori s vetrenjacama. Tu se nista ne moze uraditi. Kosovo je oteto i to ce tako uvek biti. Velike ribe jedu sitne ribe u ovom moru nepravde.

Julius

pre 15 godina

Usvajanjem rezolucije o Kosovu, kojom poziva svoje clanice koje jos nisu priznale nezavisnost Kosova, da o ucine, Evropski parlament je zadao snagazan udarac srpskoj diplomatiji, koja uporno libira protiv tog priznavanja. mada je to u iskljucivoj nadlenosti pojedinih drzava, za ocekivati je da nakon ove rezolucije biti nova priznavanja, cako i od strane clanice Evropske unije koje jos nisu priznale nezavisno Kosovo.
Ova rezolucija, uoci godisjice proglasenja nezavisosti, bice jos jedna podrska Kosovu u Medjunarodnom sudu pravde, kada se razmatra predlog UN o davanju misljenja tog Suda povodom proglasenja nezavisnosti.
Povodom usvajanja rezolucije Evropskog paralamenta, ministar Jeremic je izjavio da Srbija nece odustati od borbe (pravnim i diplomatskim sredstvima) za ocuvanje suvereniteti i teritorijalnog integriteta na Kosovu! Cudo jedno, da ministar spoljnih poslova jos nije obavesten, da Srbija nema nikakav suverenitet ni teritorijalni integritet na Kosovu, i to ne samo od proglasenja nezavisnosti, vec od okoncanja borbe (1999.godine)!

setite_se

pre 15 godina

Sta mislite, kako bi Evropljani reagovali na vest, da ce Srbija i Rusija postati strateski partneri u maltene svim oblastima? Jasno je da je Srbija mala i oslabljena drzava kojoj je potreban bar jedan jak partner. Da li je to EU? Jedno jasno ne!! Da li je to USA? Nije!! Pa ko ostaje? Dakle, potrudite se oko Rusije - dok nije kasno, jer Kosovo nije kraj.

Bucko razmisljam

pre 15 godina

Slusajuci Dnevnik RTS-a, kako se u EU Parlamentu vodi "zustra debata" Ocekivao sam da se "POTUKU" ali nikako da ce izglasati ovu rezoluciju !

vesna

pre 15 godina

Srpski narod se i dalje ponizava, a istovremeno poziva u tzv. dobro drustvo. Taj ambivalentni stav koji vec traje decenijama stvara u nasoj unutrasnjoj politici jedno sizofreno stanje od koga ne mozemo da se oslobodimo. Sa takvom podrskom Evrope nema napretka, a posebno ne ako se osvrnemo na devdesete i 1999. godinu koje nisu zaboravljene, iako bi neki zeleli da se ne spominju ni u udzbenicima istorije za osnovnu skolu.

Tiho Crnogorac

pre 15 godina

Sada je potpuno jasno koji je sljedeci uslov Srbiji poslije eventualnog hapsenja generala Ratka Mladica. To je kratko i jasno, priznanje Kosova kao samostalne i nezavisne drzave. Gospodo iz vladajuce elite i gospodine Predsjednice mislim da ste u veoma teskoj situaciji kada se doda i nastupajuca ekonomska kriza i mislim da ce te veoma tesko izvuci ovu zemlju iz ovakve situacije. Recite Srbiji pravu istinu i nemojte vise da pricate ono sto narod zeli da cuje a nije realno. Istina nekada zna da zaboli ali na kraju uvijek pobjedjuje. Ne bi valjalo da se ponovi istorija

nenad73

pre 15 godina

Treba imati u vidu da je sastav Parlamenta Evrope takav da najvece drzave imaju i najvise poslanika a kada se zna stav Nemacke, Engleske, Francuske i jos nekoliko zemalja onda nije tesko zakljuciti kako su glasali poslanici iz ovih zemalja. Dakle ovo nije realan odnos stavova drzava jer su one zastupljene prema svojoj brojnosti u EU.

emi ešaV

pre 15 godina

Ovo je kontinuitet politike Evrope prema nama. Ta politika se nikada nije menjala, ista je bila još za vreme Turaka. Nikada nas nisu doživljavali kao sebi ravne ni bliske, uvek su nas žrtvovali za svoje interese i zabijali nož u leđa dok pričaju kako nas podržavaju.
Trenutno im je interes da podrže američki interes na Balkanu i to se događa. Mi tu ne možemo ništa da promenimo.
Ono što možemo i moramo je da se menjamo iznutra, jer sa ovim mentalitetom zaista ne pripadamo evropskoj porodici naroda. Doduše, ne pripadaju ni neki drugi, ali su se na vreme svrstali na pobedničku stranu.
...

bezimena

pre 15 godina

Dok se Srbija bavi formom, EU se bavi FAKTIČKIM stanjem! Postupanje obe strane me asocira na rešavanje divlje gradnje, zgrada jeste podignuta bez dozvole, ali je useljena mnoštvom stanara i živi. Uz neke popravke, zbog ispunjenja gradj. i bezbedonosnih standarda, biće legalizovana, jer bi u slučaju rušenje šteta bila mnogo veća od koristi!

Kome nije pravo, može da traži obeštećenje ali tu je kraj priče.

ivanac

pre 15 godina

Vreme je da neki konacno postanu iskreni. Ovo je jasna poruka da nece moci i Kosovo i EU a sada je pitanje da li je bilo fer stavljati glavu u pesak od pocetka. Hvala Bogu, izbora ce biti, ljudi ce odluciti, imacemo ponovo priliku da se zakopamo zabludama nerazresene proslosti i tako... Znam da vam je dosadno vise da se vracamo u nazad ali traume se ne lece tako sto se ignorisu.

Raso V.,Canada

pre 15 godina

Mnogi ce reci da je Kostunica bio u pravu, kada je rekao da je glavni mandat misije EULEX-a da i formalno obezbedi nezavisnost bivse srpske pokrajine Kosova. Da - bio je u pravu, ali znao je to i Tadic isto kao sto znaju i radikali i svi drugi nacionalisti, ali i pragmaticari, da je sa Kosovom svrsena stvar. Tadic hoce da na neki nacin pokaze minimum dostojanstva, vise zbog Rusa, Grka, Kiprana, Rumuna, Spanaca, nego zbog srpskog naroda, jer zna on Srbi su navikli na gubljenje teritorija i vrlo brzo shvataju i mire se sa tim. G.presdsednice, ta igra sa narodom nas kosta i novca i vremena, izadjite pred TV i recite ljudima istinu Vi ste i onako i njihov predsednik, premijer, vrhovni komadant...., a zamalo ste mogli postati i patrijarh.

zacudjeni

pre 15 godina

Zar nisu o Kosovu trebali da raspravljaju u martu? Pa predsednica skupstine i gospodin Micunovic rekose da to sto nemamo trenutno delegaciju u EP nece skoditi nasim interesima?!

markoBGD

pre 15 godina

dok se kod u nasoj skupstini prepiru oko prenosa n RTS-u.. neko tamo preko radi... u svoju korist naravno... jel ovo sad diplomatksi poraz? ili sta? hoce vucko da se pojavi na vestima da obavesti gradjane o tome? koje opravdanje ce nam servirati?? uostalom koga briga... bolje da gledamo koliko ce da skoci evro, od toga se zivi...

Uhhhhhhhhhhhhhhh

pre 15 godina

...Aman ljudi, nije Kosovo tu gde je danas od preko noci. Decenije pogresne, katastrofalne politike su doprinele ovome. Ne zavlachite glavu u pesak. Nije samo sa Kosovom bilo tako. Secam se drchnog Shlivanchanina koji upire prstom pred nos evropskom monitoru u okolini Vukovara koji je vec bio u stanju Hiroshime, i govori mu: "Ovo je rat". Sloba sedi preko puta Holbruka i, kao da je gospodar svetova, galantno odbija kritike ... Srbija je predugo umishljala velichinu i arogantno se drchila pred MZ. Konachno je zbog svega toga bombardovana i vojno porazhena. Daleko veci i snazhniji su gubili i mirili se sa gubicima. Ako se i dalje 'ide uz vetar' samo ce samoj Srbiji udarati po licu...

Parlamentarna diverzija

pre 15 godina

Sve više sam uveren, da je neodlazak srpske parlamentarne delegacije na zasedanje EP, deo smišljenog plana, da se usvoji ova rezolucija, bez protivljenja "pojedinih članova srpske delegacija"?!
Takođe, trebalo bi pitati predsednicu parlamenta i gospodina Mićunovića, da li je odluka o neodlasku srpske delegacije na zasedanja EP, doneta "sa znanjem" predsednika Borisa Tadića?!

sliv56

pre 15 godina

Sada je valjda svima jasno zasto nismo imali delegaciju u Evropskom parlamentu!
Predsednik Srbije i Vlada su malo vise "neobavesteni" od bivseg Premijera!
Slucajno ili ne?
Meni je odavno SVE jasno! A VAMA?

Boza Varvarin-ac

pre 15 godina

predsednice, jeste li ih culiii? ODMAH SALJITE PROTESNO PISMO, treba da se jos malo govori o tome da je Kosovo teritorija Srbije. I tako do sledecih izbora, i sledecih...

umjereni optimista

pre 15 godina

A i mi smo se nausvajali takvih i sličnih rezolucija. Pa nikad nikakve koristi od nijh, sve dok je zemalja u EU i Srbije koje su zauvijek svima direktno rekle NE nezavisnoj nakaradnoj tvorevini.

Aleksandar

pre 15 godina

Da li je posle ove rezolucije iko u dilemi sta je Euleks, kakve zadatke ima i da li je ista ostalo od cuvenog plana od 6 tacaka?

Štap I Šargarepa!!!!

pre 15 godina

Šta se to dogodilo sa velikom pobedom naše diplomatije u savetu bezbednosti?? Ministar Jeremić je skakao do plafona kad su nam izglasali zahtev za arbitrazu međnarodnog suda "pravde"!!!! Šta li će sad reći međunarodni sud "pravde"????

Hilmi London

pre 15 godina

Nista novo na Zapadu! Sve je ovo jasno vec punih 10 godina. Posao politicara je da se odrze na vlasti jer bogami svi su oni "patriote". Dok su na vlasti govore samo stvari koje ih pomazu u tome, a kada odu u opoziciju govore istinu, pa sve ispocetka: Sjasi Murto da uzjase Kurto Tesko narodu jer je uvek onaj koga jasu i Murta i Kurta. Najiskrenije sausecam sa Narodom jer i ja sam Narod....