Ponedeljak, 12.01.2009.

00:51

Ministarka: Moguće povećanje PDV-a

Ministarka finansija Diana Dragutinović ne isključuje mogućnost povećanja poreza na dodatu vrednost (PDV), što će zavisiti od makroekonomske situacije u zemlji.

Izvor: Tanjug

Ministarka: Moguæe poveæanje PDV-a IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

24 Komentari

Sortiraj po:

CG

pre 15 godina

Kako to da jedna Crna Gora, mala zemlja(ali samo površinom) opstaje sa PDV-om u rasponu od 8-12% a kod nas je malo i 18%?
Da li to znači da imaju sposobnije ljude koji vode zemlju?
Ima dosta ljudi u Srbiji koji su se u kratkom roku veoma obogatili "poštenim" i "mukotrpnim" radom pa eto,sada nek vrate majčici Srbiji (kroz poreze na ekstra brzo bogaćenje)ono što im je ona darovala.Bio bi to pravi dokaz patriotizma!

duki

pre 15 godina

Smanjujemo davanja drzavi, smanjujemo PDV, smanjujemo doprinose na plate, smanjujemo cenu registracije vozila, smanjujemo...
Sta smanjujete? Sve sto je do sada smanjeno je standard. Ako pocnete da povecavate sve moguce poreze, takse, i ostalo pod pokricem globalne svetske krize, dovescete ovaj narod na ivicu egzistencije.
Zivim u Srbiji ceo zivot. Pitaju me prijatelji iz inostranstva da li osecam ekonomsku krizu. Ne, ne osecam, jer ovakvu ekonomsku situaciju imam zadnjih osamnaest godina. Nasa ekonomska kriza postade punoletna.
Povecajte poreze i davanja drzavi, povecajte drzavni aparat sto vise mozete, povecajte broj poslanika, pa makar bio jedan poslanik po glavi stanovnika. Mozda u tom kossu bude i neko od nas pacenika, slucajno, pa da moze da oseti blagodeti vlasti i predstavljanja naroda.
Zar opet na ulicu?

Atena

pre 15 godina

Prošle godine sam bila prinudjena da u jednoj privatnoj bolnici u dva navrata platim 360.000 dinara za operaciju i lekove. Niti sam dobila račun, niti sam mogla platiti kreditnom karticom čime je prekršen niz zakona. Na moj zahtev za izdavanjem računa dobila sam objašnjenje da oni nisu dužni da imaju fiskalnu kasu te da mi mogu dati samo potvrdu na parčetu papira. Koji su to lobiji izdejstvovali da lekarske ordinacije, bolnice, advokatske kancelarije i sl. budu izuzeti iz poreskog sistema Srbije ( bez kasa, bez obaveze PDV-a) mora se javno reći, a njih izmenom zakona uterati u sistem. Kod njih se obrnu desetine milijardi neoporezovanih dinara + moguće pranje para. Ministarko - ne ponašajte se kao neki moderni srpski Superhik!! Ne otimajte prosečnima i siromašnima da bi dali bogatima !!

SVD

pre 15 godina

Ne tako davno gospođa ministar je rekla da se ne misli o povećanju PDV-a i tada mi je već bilo sumnjivo. Vlada mora da smanji broj ministara i poslanika, dosta je tih džabolebaroša na grbači naroda. Zašta će nam 25 ministarstava sa isto toliko ministara i nekoliko puta isto toliko državnih sekretara, savetnika i ko znam kakvih parazita? Šta će nam Ministarstvo za Kosovo i Metohiju? Koliko ima "službenih" automobila, a koliko "službenih" rezidencija. Vlada mora da smanji sebe svoju administraciju i troškove po meri veličine i ekonomske moći države, a ne da se ponaša kao da živi na mesecu.

Alexandro

pre 15 godina

Bravo kako je sposobna nasa nova ministarka. Njena nova doktrina: kad nemas para, samo ih uzmi drugima, je zaista fascinantna. Sto se mi svaki mesec mucimo da stedimo i da sami placamo racune ako mogu drugi da ih placaju? Bar je kod drzave Srbije tako. Jedino sto se nesto ne secam da je ministarka pitala one koji daju da li moze da im jos uzme ili da je predizborno obecanje DS-a bilo povecanje PDV-a. A drugo, jos vece, pitanje je na sta ce da se trosi povecanje PDV-a? Za penizje, plate u javnim preduzecima? Pa zar privreda vec nije preopterecena davanjima za njih kroz sve zive akcize, poreze, doprinose, Novogodisnj poskupljenja usluga? Svaki gradjanin Srbije bi se normalnije odnosio prema svojim finansijama nego drzava Srbija, zato sto kod nas vazi prosto pravilo: trosis koliko imas, a ako se nema stedi se, smanju se troskovi, a ne da se otima od drugih

Mashinovodja

pre 15 godina

Tako je, treba primeniti uvek najlakše i najbrže rešenje: samo odrapi građanina po džepu i sve će biti OK za Državu, a naročito za nezasite parazite koji je muzu!
Ovakve bolesne ideje, odnosno odsustvo pravih ideja, vrlo su pouzdan znak skorog sloma. Iako nisam ekonomista po struci, podsetio bih gospođu ministarku na jedno staro ekonomsko pravilo koje čak i ja znam: naplata, odnosno prihod poreza raste srazmerno povećanju poreza, ali samo do određene granice. Kad se ona pređe, porezi su toliko veliki da građani nemaju od čega da ih plate, sve i da hoće, a država ne uspeva da ih naplati, bez obzira na kazne i mere represije. A kad država troši više nego što prihoduje, počinje da se urušava. Nezaustavljivo. Tako je bilo još vremena starog Rima. U godinama pred kraj i slom carstva, rimski imperatori su kao sumanuti povećavali poreze, ali ništa im nije pomoglo. Možda je zato u to doba svaki od njih "trajao" u proseku 3 (a neki jedva pola) godine, pre nego što bi ga sledeći "otpustio". Mislite o tome...

Cvele

pre 15 godina

Ovo je strasno!!!
Gotovo sve zemlje sveta smanjuju PDV, ali jedino ovi nasi, pod izgovorom globalne krize, dolaze na ideju da povecaju isti!

Satir

pre 15 godina

Povećana je akciza na pojedine proizvode (pivo, kafu, cigarete...) kako bi se popunio budžet, koji je na opštu radost usvojen, restriktivan je, ali ipak veći od prošlogodišnjeg?!?
Prodaja tih proizvoda je opala što je logično, jer je poskupeo telefon, grejanje, od februara i prevoz.... a plate ostale iste. E sada vlada tvrdi da se bori protiv krize, a parlament opet prazan, opet prazne rasprave, meni sve teže.... pa nikako da shvatim kako se to vlada bori!?
Ako ovako nastave, plate će služiti da se napuni budžet, a građanima šta pretekne!!

vlada

pre 15 godina

Zilion ministarstava, sekretarijata, agencija i ostalih izmisljenih mesta za trosenje tog PDV-a ima u ovoj Srbiji!

18% je previse!!!

Drzavni aparat ne moze veci biti, samo kao primer, sve zgrade SFRJ od 20 miliona stanovnika koristi ova izmucena Srbija koja uz malo srece ima 7 miliona ljudi: dve zgrade parlamenta (pri tome imamo jednodomni parlament), Nemanjina i kneza Milosa popunjene ministarstvima, NBS u "5 zgrada" (o zgradi na Slaviji sramota je i pricati koliko je predimenzionirana i nesvrsishodna), SIV (Palata Srbije), a o vilama na Dedinju ne treba ni pricati. Koliko manje sluzbenih stanova i vila ima sadasnja vlast u odnosu na onu 1990. godine?

UA!

Baksuz

pre 15 godina

Znaci, opet ulazimo u zonu sive ekonomije i sverca. Samo sto niko ne razmislja o tome da su sirotinjski plitki dzepovi vec odavno ispraznjeni, a da one duboke niko ni ne pomislja da dotakne. Takav nacin razmisljnja vodi direktno u propast drzave i biolosko unistavanje njenih gradjana, ali oni koji bi o tome trebali da brinu ocigledno ne zele da o tome misle. Bitno je da se u vreme dok su na vlasti sto vise opljackanog novca slije u njihove dzepove i u dzepove njihovih mentora, a posle njih moze slobodno da dodje potop, oni su obezbedili svoje Nojeve barke u vidu racuna u inostranim bankama i raznih firmi na egzoticnim ostrvima.

poreski obveznik

pre 15 godina

Volela bih da znam kako se vrsi kontrola advokatskih kancelarija i zubarskih ordinacija, da li ce njih pogoditi povecanje PDV-a? Godinama se kao privatni preduzetnik borim sa alama i vranama, trudeci se da drzavi dam sto je njeno, da ne osetim savest ako sutra neko umre jer nije imalo nekog leka, a posmatram te dve kategorije, ni kase, niti mozes da platis karticom njihove usluge.To su kategorije cija davanja drzavi treba da se osete, a ne obicne male radnje, koje za banalnu stvar plate minimalnu kaznu 20 hiljada. Da li gospoda ministri razmisljaju pre nego sto pomenu povecanje pdv-a?

bezimena

pre 15 godina

Hajte molim vas, kada je beg bio cicija, ocepite odmah 30% PDV. I tako već znamo da teret bilo kakve krize uvek podnesu oni koje ta kriza najviše i pogadja, obični gradjani koji jedva sastavljaju kraj s krajem! Ali, ne računajte više na podršku GLASAČA, nije bio takav plan!

Koja

pre 15 godina

Predlazem da pocnete sa povecanjem PDV-a na bebi opremu i lekove... zulumcari jedni!
Pare koje Vama trebaju nisu u rukama nas koji odlazimo na posao i vracamo se sa posla po mraku (i zimi i leti).
Zavucite ruke u prave dzepove, jer ako se narod digne necete vise imati sta da zavlacite u dzepove!

Ja

pre 15 godina

Mislim da postoji mnogo više boljih načina uštede, pre svega tako što bi se recimo grejanje stanova naplaćivalo po potrošenoj energiji, a ne po kvadratu, jer trenutno je kod mene u stanu takva temperatura da mogu da hodam u letnjoj majici. Da se razumemo, ne kontrolišem grejanje ja, nego gradska toplana koja radi na gas. Zar je potrebno da u stanovima bude 25 stepeni dok je napolju -10? Kada bi se grejanje plaćalo po utrošku energije, mnogo bi se više pažnje poklanjalo izolaciji kuća nego sada. Pola prigradskih naselja u Beogradu je od nemalterisanih kuća.

Zatim, gradska rasveta koja blješti kao da smo centar svemira. U Nemačkoj su gradovi osvetljeni jedva toliko koliko je potrebno da se ne upadne u neki otvoren šaht, a uzgred, tamo nema otvorenih šahtova. Druga je priča za privatno osvetljenje tržnih centara i prodavnica, koje oni sami plaćaju. Na gradskom svetlu se štedi.

Dalje, kod nas se otpad ne reciklira. Ni u jednoj prodavnici sem u Merkatoru ne otkupljuju staru ambalažu. Baterije se bacaju u obično đubre. Akumulatori od kola isto tako.

Dakle mislim da država može da uštedi na mnogo raznih načina, ali izgleda da je lakše razrezati poreze nego se malo potruditi.

Ako ovako nastave, mislim da ću izgubiti poverenje u "novu" vlast.

Genesys

pre 15 godina

PDV treba smanjivati, time bi dobili vise, jer ce vise preduzetnika i preduzeca raditi na belo, ne na crno, vise uplate, vise para. Ako bas nesto treba povecavati, onda to treba da bude carina, jer nekvalitetna, a i kvalitetna ali jeftina roba koja stize kod nas, upropascava nasu privredu. Kupujemo strano, jeftino, najcesce nekvalitetno, od konzervi preko odeca, obuca, hrane, direktno nam novci odlaze u inostranstvo, da ne govorim o tome kome ce se posle prodati nasi proizvodi (nikom).

Nenad

pre 15 godina

Sada, sa PDV-om od 18%, siva zona ekonomije je oko 30%.
Sa svakim procentom povećanja PDV-a, siva zona će se povećati za 4-5%. To znači da će država imati manje od poreza nego sada, uprkos sigurnim pokušajima da se porez naplati kroz povećanu finansijsku kontrolu - to će samo povećati korupciju poreskih organa.

Umesto toga, vlada treba da smanji PDV a poveća poresku bazu, tj zauvek ukine "paušalno oporezivanje" za sve osim za samostalne zanatlije koji se bave starim zanatima. Svi ostali MORAJU da vode poslovne knjige i MORAJU da plaćaju PDV. Jedino tako se može uvesti ikakva finansijska disciplina u državu, i jedino tako mi koji svaki mesec ili svaka 4 meseca istresamo sve iz džepova da bismo platili državi "njeno" nećemo osećati kao magarci pored sve siline "SZTR", kafića, restorana, agencija i ostalih paušalaca.

Koja

pre 15 godina

Predlazem da pocnete sa povecanjem PDV-a na bebi opremu i lekove... zulumcari jedni!
Pare koje Vama trebaju nisu u rukama nas koji odlazimo na posao i vracamo se sa posla po mraku (i zimi i leti).
Zavucite ruke u prave dzepove, jer ako se narod digne necete vise imati sta da zavlacite u dzepove!

Nenad

pre 15 godina

Sada, sa PDV-om od 18%, siva zona ekonomije je oko 30%.
Sa svakim procentom povećanja PDV-a, siva zona će se povećati za 4-5%. To znači da će država imati manje od poreza nego sada, uprkos sigurnim pokušajima da se porez naplati kroz povećanu finansijsku kontrolu - to će samo povećati korupciju poreskih organa.

Umesto toga, vlada treba da smanji PDV a poveća poresku bazu, tj zauvek ukine "paušalno oporezivanje" za sve osim za samostalne zanatlije koji se bave starim zanatima. Svi ostali MORAJU da vode poslovne knjige i MORAJU da plaćaju PDV. Jedino tako se može uvesti ikakva finansijska disciplina u državu, i jedino tako mi koji svaki mesec ili svaka 4 meseca istresamo sve iz džepova da bismo platili državi "njeno" nećemo osećati kao magarci pored sve siline "SZTR", kafića, restorana, agencija i ostalih paušalaca.

vlada

pre 15 godina

Zilion ministarstava, sekretarijata, agencija i ostalih izmisljenih mesta za trosenje tog PDV-a ima u ovoj Srbiji!

18% je previse!!!

Drzavni aparat ne moze veci biti, samo kao primer, sve zgrade SFRJ od 20 miliona stanovnika koristi ova izmucena Srbija koja uz malo srece ima 7 miliona ljudi: dve zgrade parlamenta (pri tome imamo jednodomni parlament), Nemanjina i kneza Milosa popunjene ministarstvima, NBS u "5 zgrada" (o zgradi na Slaviji sramota je i pricati koliko je predimenzionirana i nesvrsishodna), SIV (Palata Srbije), a o vilama na Dedinju ne treba ni pricati. Koliko manje sluzbenih stanova i vila ima sadasnja vlast u odnosu na onu 1990. godine?

UA!

bezimena

pre 15 godina

Hajte molim vas, kada je beg bio cicija, ocepite odmah 30% PDV. I tako već znamo da teret bilo kakve krize uvek podnesu oni koje ta kriza najviše i pogadja, obični gradjani koji jedva sastavljaju kraj s krajem! Ali, ne računajte više na podršku GLASAČA, nije bio takav plan!

Atena

pre 15 godina

Prošle godine sam bila prinudjena da u jednoj privatnoj bolnici u dva navrata platim 360.000 dinara za operaciju i lekove. Niti sam dobila račun, niti sam mogla platiti kreditnom karticom čime je prekršen niz zakona. Na moj zahtev za izdavanjem računa dobila sam objašnjenje da oni nisu dužni da imaju fiskalnu kasu te da mi mogu dati samo potvrdu na parčetu papira. Koji su to lobiji izdejstvovali da lekarske ordinacije, bolnice, advokatske kancelarije i sl. budu izuzeti iz poreskog sistema Srbije ( bez kasa, bez obaveze PDV-a) mora se javno reći, a njih izmenom zakona uterati u sistem. Kod njih se obrnu desetine milijardi neoporezovanih dinara + moguće pranje para. Ministarko - ne ponašajte se kao neki moderni srpski Superhik!! Ne otimajte prosečnima i siromašnima da bi dali bogatima !!

Cvele

pre 15 godina

Ovo je strasno!!!
Gotovo sve zemlje sveta smanjuju PDV, ali jedino ovi nasi, pod izgovorom globalne krize, dolaze na ideju da povecaju isti!

Mashinovodja

pre 15 godina

Tako je, treba primeniti uvek najlakše i najbrže rešenje: samo odrapi građanina po džepu i sve će biti OK za Državu, a naročito za nezasite parazite koji je muzu!
Ovakve bolesne ideje, odnosno odsustvo pravih ideja, vrlo su pouzdan znak skorog sloma. Iako nisam ekonomista po struci, podsetio bih gospođu ministarku na jedno staro ekonomsko pravilo koje čak i ja znam: naplata, odnosno prihod poreza raste srazmerno povećanju poreza, ali samo do određene granice. Kad se ona pređe, porezi su toliko veliki da građani nemaju od čega da ih plate, sve i da hoće, a država ne uspeva da ih naplati, bez obzira na kazne i mere represije. A kad država troši više nego što prihoduje, počinje da se urušava. Nezaustavljivo. Tako je bilo još vremena starog Rima. U godinama pred kraj i slom carstva, rimski imperatori su kao sumanuti povećavali poreze, ali ništa im nije pomoglo. Možda je zato u to doba svaki od njih "trajao" u proseku 3 (a neki jedva pola) godine, pre nego što bi ga sledeći "otpustio". Mislite o tome...

Ja

pre 15 godina

Mislim da postoji mnogo više boljih načina uštede, pre svega tako što bi se recimo grejanje stanova naplaćivalo po potrošenoj energiji, a ne po kvadratu, jer trenutno je kod mene u stanu takva temperatura da mogu da hodam u letnjoj majici. Da se razumemo, ne kontrolišem grejanje ja, nego gradska toplana koja radi na gas. Zar je potrebno da u stanovima bude 25 stepeni dok je napolju -10? Kada bi se grejanje plaćalo po utrošku energije, mnogo bi se više pažnje poklanjalo izolaciji kuća nego sada. Pola prigradskih naselja u Beogradu je od nemalterisanih kuća.

Zatim, gradska rasveta koja blješti kao da smo centar svemira. U Nemačkoj su gradovi osvetljeni jedva toliko koliko je potrebno da se ne upadne u neki otvoren šaht, a uzgred, tamo nema otvorenih šahtova. Druga je priča za privatno osvetljenje tržnih centara i prodavnica, koje oni sami plaćaju. Na gradskom svetlu se štedi.

Dalje, kod nas se otpad ne reciklira. Ni u jednoj prodavnici sem u Merkatoru ne otkupljuju staru ambalažu. Baterije se bacaju u obično đubre. Akumulatori od kola isto tako.

Dakle mislim da država može da uštedi na mnogo raznih načina, ali izgleda da je lakše razrezati poreze nego se malo potruditi.

Ako ovako nastave, mislim da ću izgubiti poverenje u "novu" vlast.

Alexandro

pre 15 godina

Bravo kako je sposobna nasa nova ministarka. Njena nova doktrina: kad nemas para, samo ih uzmi drugima, je zaista fascinantna. Sto se mi svaki mesec mucimo da stedimo i da sami placamo racune ako mogu drugi da ih placaju? Bar je kod drzave Srbije tako. Jedino sto se nesto ne secam da je ministarka pitala one koji daju da li moze da im jos uzme ili da je predizborno obecanje DS-a bilo povecanje PDV-a. A drugo, jos vece, pitanje je na sta ce da se trosi povecanje PDV-a? Za penizje, plate u javnim preduzecima? Pa zar privreda vec nije preopterecena davanjima za njih kroz sve zive akcize, poreze, doprinose, Novogodisnj poskupljenja usluga? Svaki gradjanin Srbije bi se normalnije odnosio prema svojim finansijama nego drzava Srbija, zato sto kod nas vazi prosto pravilo: trosis koliko imas, a ako se nema stedi se, smanju se troskovi, a ne da se otima od drugih

Genesys

pre 15 godina

PDV treba smanjivati, time bi dobili vise, jer ce vise preduzetnika i preduzeca raditi na belo, ne na crno, vise uplate, vise para. Ako bas nesto treba povecavati, onda to treba da bude carina, jer nekvalitetna, a i kvalitetna ali jeftina roba koja stize kod nas, upropascava nasu privredu. Kupujemo strano, jeftino, najcesce nekvalitetno, od konzervi preko odeca, obuca, hrane, direktno nam novci odlaze u inostranstvo, da ne govorim o tome kome ce se posle prodati nasi proizvodi (nikom).

poreski obveznik

pre 15 godina

Volela bih da znam kako se vrsi kontrola advokatskih kancelarija i zubarskih ordinacija, da li ce njih pogoditi povecanje PDV-a? Godinama se kao privatni preduzetnik borim sa alama i vranama, trudeci se da drzavi dam sto je njeno, da ne osetim savest ako sutra neko umre jer nije imalo nekog leka, a posmatram te dve kategorije, ni kase, niti mozes da platis karticom njihove usluge.To su kategorije cija davanja drzavi treba da se osete, a ne obicne male radnje, koje za banalnu stvar plate minimalnu kaznu 20 hiljada. Da li gospoda ministri razmisljaju pre nego sto pomenu povecanje pdv-a?

Satir

pre 15 godina

Povećana je akciza na pojedine proizvode (pivo, kafu, cigarete...) kako bi se popunio budžet, koji je na opštu radost usvojen, restriktivan je, ali ipak veći od prošlogodišnjeg?!?
Prodaja tih proizvoda je opala što je logično, jer je poskupeo telefon, grejanje, od februara i prevoz.... a plate ostale iste. E sada vlada tvrdi da se bori protiv krize, a parlament opet prazan, opet prazne rasprave, meni sve teže.... pa nikako da shvatim kako se to vlada bori!?
Ako ovako nastave, plate će služiti da se napuni budžet, a građanima šta pretekne!!

Baksuz

pre 15 godina

Znaci, opet ulazimo u zonu sive ekonomije i sverca. Samo sto niko ne razmislja o tome da su sirotinjski plitki dzepovi vec odavno ispraznjeni, a da one duboke niko ni ne pomislja da dotakne. Takav nacin razmisljnja vodi direktno u propast drzave i biolosko unistavanje njenih gradjana, ali oni koji bi o tome trebali da brinu ocigledno ne zele da o tome misle. Bitno je da se u vreme dok su na vlasti sto vise opljackanog novca slije u njihove dzepove i u dzepove njihovih mentora, a posle njih moze slobodno da dodje potop, oni su obezbedili svoje Nojeve barke u vidu racuna u inostranim bankama i raznih firmi na egzoticnim ostrvima.

SVD

pre 15 godina

Ne tako davno gospođa ministar je rekla da se ne misli o povećanju PDV-a i tada mi je već bilo sumnjivo. Vlada mora da smanji broj ministara i poslanika, dosta je tih džabolebaroša na grbači naroda. Zašta će nam 25 ministarstava sa isto toliko ministara i nekoliko puta isto toliko državnih sekretara, savetnika i ko znam kakvih parazita? Šta će nam Ministarstvo za Kosovo i Metohiju? Koliko ima "službenih" automobila, a koliko "službenih" rezidencija. Vlada mora da smanji sebe svoju administraciju i troškove po meri veličine i ekonomske moći države, a ne da se ponaša kao da živi na mesecu.

duki

pre 15 godina

Smanjujemo davanja drzavi, smanjujemo PDV, smanjujemo doprinose na plate, smanjujemo cenu registracije vozila, smanjujemo...
Sta smanjujete? Sve sto je do sada smanjeno je standard. Ako pocnete da povecavate sve moguce poreze, takse, i ostalo pod pokricem globalne svetske krize, dovescete ovaj narod na ivicu egzistencije.
Zivim u Srbiji ceo zivot. Pitaju me prijatelji iz inostranstva da li osecam ekonomsku krizu. Ne, ne osecam, jer ovakvu ekonomsku situaciju imam zadnjih osamnaest godina. Nasa ekonomska kriza postade punoletna.
Povecajte poreze i davanja drzavi, povecajte drzavni aparat sto vise mozete, povecajte broj poslanika, pa makar bio jedan poslanik po glavi stanovnika. Mozda u tom kossu bude i neko od nas pacenika, slucajno, pa da moze da oseti blagodeti vlasti i predstavljanja naroda.
Zar opet na ulicu?

CG

pre 15 godina

Kako to da jedna Crna Gora, mala zemlja(ali samo površinom) opstaje sa PDV-om u rasponu od 8-12% a kod nas je malo i 18%?
Da li to znači da imaju sposobnije ljude koji vode zemlju?
Ima dosta ljudi u Srbiji koji su se u kratkom roku veoma obogatili "poštenim" i "mukotrpnim" radom pa eto,sada nek vrate majčici Srbiji (kroz poreze na ekstra brzo bogaćenje)ono što im je ona darovala.Bio bi to pravi dokaz patriotizma!

Nenad

pre 15 godina

Sada, sa PDV-om od 18%, siva zona ekonomije je oko 30%.
Sa svakim procentom povećanja PDV-a, siva zona će se povećati za 4-5%. To znači da će država imati manje od poreza nego sada, uprkos sigurnim pokušajima da se porez naplati kroz povećanu finansijsku kontrolu - to će samo povećati korupciju poreskih organa.

Umesto toga, vlada treba da smanji PDV a poveća poresku bazu, tj zauvek ukine "paušalno oporezivanje" za sve osim za samostalne zanatlije koji se bave starim zanatima. Svi ostali MORAJU da vode poslovne knjige i MORAJU da plaćaju PDV. Jedino tako se može uvesti ikakva finansijska disciplina u državu, i jedino tako mi koji svaki mesec ili svaka 4 meseca istresamo sve iz džepova da bismo platili državi "njeno" nećemo osećati kao magarci pored sve siline "SZTR", kafića, restorana, agencija i ostalih paušalaca.

Genesys

pre 15 godina

PDV treba smanjivati, time bi dobili vise, jer ce vise preduzetnika i preduzeca raditi na belo, ne na crno, vise uplate, vise para. Ako bas nesto treba povecavati, onda to treba da bude carina, jer nekvalitetna, a i kvalitetna ali jeftina roba koja stize kod nas, upropascava nasu privredu. Kupujemo strano, jeftino, najcesce nekvalitetno, od konzervi preko odeca, obuca, hrane, direktno nam novci odlaze u inostranstvo, da ne govorim o tome kome ce se posle prodati nasi proizvodi (nikom).

Ja

pre 15 godina

Mislim da postoji mnogo više boljih načina uštede, pre svega tako što bi se recimo grejanje stanova naplaćivalo po potrošenoj energiji, a ne po kvadratu, jer trenutno je kod mene u stanu takva temperatura da mogu da hodam u letnjoj majici. Da se razumemo, ne kontrolišem grejanje ja, nego gradska toplana koja radi na gas. Zar je potrebno da u stanovima bude 25 stepeni dok je napolju -10? Kada bi se grejanje plaćalo po utrošku energije, mnogo bi se više pažnje poklanjalo izolaciji kuća nego sada. Pola prigradskih naselja u Beogradu je od nemalterisanih kuća.

Zatim, gradska rasveta koja blješti kao da smo centar svemira. U Nemačkoj su gradovi osvetljeni jedva toliko koliko je potrebno da se ne upadne u neki otvoren šaht, a uzgred, tamo nema otvorenih šahtova. Druga je priča za privatno osvetljenje tržnih centara i prodavnica, koje oni sami plaćaju. Na gradskom svetlu se štedi.

Dalje, kod nas se otpad ne reciklira. Ni u jednoj prodavnici sem u Merkatoru ne otkupljuju staru ambalažu. Baterije se bacaju u obično đubre. Akumulatori od kola isto tako.

Dakle mislim da država može da uštedi na mnogo raznih načina, ali izgleda da je lakše razrezati poreze nego se malo potruditi.

Ako ovako nastave, mislim da ću izgubiti poverenje u "novu" vlast.

Atena

pre 15 godina

Prošle godine sam bila prinudjena da u jednoj privatnoj bolnici u dva navrata platim 360.000 dinara za operaciju i lekove. Niti sam dobila račun, niti sam mogla platiti kreditnom karticom čime je prekršen niz zakona. Na moj zahtev za izdavanjem računa dobila sam objašnjenje da oni nisu dužni da imaju fiskalnu kasu te da mi mogu dati samo potvrdu na parčetu papira. Koji su to lobiji izdejstvovali da lekarske ordinacije, bolnice, advokatske kancelarije i sl. budu izuzeti iz poreskog sistema Srbije ( bez kasa, bez obaveze PDV-a) mora se javno reći, a njih izmenom zakona uterati u sistem. Kod njih se obrnu desetine milijardi neoporezovanih dinara + moguće pranje para. Ministarko - ne ponašajte se kao neki moderni srpski Superhik!! Ne otimajte prosečnima i siromašnima da bi dali bogatima !!

CG

pre 15 godina

Kako to da jedna Crna Gora, mala zemlja(ali samo površinom) opstaje sa PDV-om u rasponu od 8-12% a kod nas je malo i 18%?
Da li to znači da imaju sposobnije ljude koji vode zemlju?
Ima dosta ljudi u Srbiji koji su se u kratkom roku veoma obogatili "poštenim" i "mukotrpnim" radom pa eto,sada nek vrate majčici Srbiji (kroz poreze na ekstra brzo bogaćenje)ono što im je ona darovala.Bio bi to pravi dokaz patriotizma!

Koja

pre 15 godina

Predlazem da pocnete sa povecanjem PDV-a na bebi opremu i lekove... zulumcari jedni!
Pare koje Vama trebaju nisu u rukama nas koji odlazimo na posao i vracamo se sa posla po mraku (i zimi i leti).
Zavucite ruke u prave dzepove, jer ako se narod digne necete vise imati sta da zavlacite u dzepove!

bezimena

pre 15 godina

Hajte molim vas, kada je beg bio cicija, ocepite odmah 30% PDV. I tako već znamo da teret bilo kakve krize uvek podnesu oni koje ta kriza najviše i pogadja, obični gradjani koji jedva sastavljaju kraj s krajem! Ali, ne računajte više na podršku GLASAČA, nije bio takav plan!

Baksuz

pre 15 godina

Znaci, opet ulazimo u zonu sive ekonomije i sverca. Samo sto niko ne razmislja o tome da su sirotinjski plitki dzepovi vec odavno ispraznjeni, a da one duboke niko ni ne pomislja da dotakne. Takav nacin razmisljnja vodi direktno u propast drzave i biolosko unistavanje njenih gradjana, ali oni koji bi o tome trebali da brinu ocigledno ne zele da o tome misle. Bitno je da se u vreme dok su na vlasti sto vise opljackanog novca slije u njihove dzepove i u dzepove njihovih mentora, a posle njih moze slobodno da dodje potop, oni su obezbedili svoje Nojeve barke u vidu racuna u inostranim bankama i raznih firmi na egzoticnim ostrvima.

poreski obveznik

pre 15 godina

Volela bih da znam kako se vrsi kontrola advokatskih kancelarija i zubarskih ordinacija, da li ce njih pogoditi povecanje PDV-a? Godinama se kao privatni preduzetnik borim sa alama i vranama, trudeci se da drzavi dam sto je njeno, da ne osetim savest ako sutra neko umre jer nije imalo nekog leka, a posmatram te dve kategorije, ni kase, niti mozes da platis karticom njihove usluge.To su kategorije cija davanja drzavi treba da se osete, a ne obicne male radnje, koje za banalnu stvar plate minimalnu kaznu 20 hiljada. Da li gospoda ministri razmisljaju pre nego sto pomenu povecanje pdv-a?

Cvele

pre 15 godina

Ovo je strasno!!!
Gotovo sve zemlje sveta smanjuju PDV, ali jedino ovi nasi, pod izgovorom globalne krize, dolaze na ideju da povecaju isti!

vlada

pre 15 godina

Zilion ministarstava, sekretarijata, agencija i ostalih izmisljenih mesta za trosenje tog PDV-a ima u ovoj Srbiji!

18% je previse!!!

Drzavni aparat ne moze veci biti, samo kao primer, sve zgrade SFRJ od 20 miliona stanovnika koristi ova izmucena Srbija koja uz malo srece ima 7 miliona ljudi: dve zgrade parlamenta (pri tome imamo jednodomni parlament), Nemanjina i kneza Milosa popunjene ministarstvima, NBS u "5 zgrada" (o zgradi na Slaviji sramota je i pricati koliko je predimenzionirana i nesvrsishodna), SIV (Palata Srbije), a o vilama na Dedinju ne treba ni pricati. Koliko manje sluzbenih stanova i vila ima sadasnja vlast u odnosu na onu 1990. godine?

UA!

Alexandro

pre 15 godina

Bravo kako je sposobna nasa nova ministarka. Njena nova doktrina: kad nemas para, samo ih uzmi drugima, je zaista fascinantna. Sto se mi svaki mesec mucimo da stedimo i da sami placamo racune ako mogu drugi da ih placaju? Bar je kod drzave Srbije tako. Jedino sto se nesto ne secam da je ministarka pitala one koji daju da li moze da im jos uzme ili da je predizborno obecanje DS-a bilo povecanje PDV-a. A drugo, jos vece, pitanje je na sta ce da se trosi povecanje PDV-a? Za penizje, plate u javnim preduzecima? Pa zar privreda vec nije preopterecena davanjima za njih kroz sve zive akcize, poreze, doprinose, Novogodisnj poskupljenja usluga? Svaki gradjanin Srbije bi se normalnije odnosio prema svojim finansijama nego drzava Srbija, zato sto kod nas vazi prosto pravilo: trosis koliko imas, a ako se nema stedi se, smanju se troskovi, a ne da se otima od drugih

Mashinovodja

pre 15 godina

Tako je, treba primeniti uvek najlakše i najbrže rešenje: samo odrapi građanina po džepu i sve će biti OK za Državu, a naročito za nezasite parazite koji je muzu!
Ovakve bolesne ideje, odnosno odsustvo pravih ideja, vrlo su pouzdan znak skorog sloma. Iako nisam ekonomista po struci, podsetio bih gospođu ministarku na jedno staro ekonomsko pravilo koje čak i ja znam: naplata, odnosno prihod poreza raste srazmerno povećanju poreza, ali samo do određene granice. Kad se ona pređe, porezi su toliko veliki da građani nemaju od čega da ih plate, sve i da hoće, a država ne uspeva da ih naplati, bez obzira na kazne i mere represije. A kad država troši više nego što prihoduje, počinje da se urušava. Nezaustavljivo. Tako je bilo još vremena starog Rima. U godinama pred kraj i slom carstva, rimski imperatori su kao sumanuti povećavali poreze, ali ništa im nije pomoglo. Možda je zato u to doba svaki od njih "trajao" u proseku 3 (a neki jedva pola) godine, pre nego što bi ga sledeći "otpustio". Mislite o tome...

Satir

pre 15 godina

Povećana je akciza na pojedine proizvode (pivo, kafu, cigarete...) kako bi se popunio budžet, koji je na opštu radost usvojen, restriktivan je, ali ipak veći od prošlogodišnjeg?!?
Prodaja tih proizvoda je opala što je logično, jer je poskupeo telefon, grejanje, od februara i prevoz.... a plate ostale iste. E sada vlada tvrdi da se bori protiv krize, a parlament opet prazan, opet prazne rasprave, meni sve teže.... pa nikako da shvatim kako se to vlada bori!?
Ako ovako nastave, plate će služiti da se napuni budžet, a građanima šta pretekne!!

SVD

pre 15 godina

Ne tako davno gospođa ministar je rekla da se ne misli o povećanju PDV-a i tada mi je već bilo sumnjivo. Vlada mora da smanji broj ministara i poslanika, dosta je tih džabolebaroša na grbači naroda. Zašta će nam 25 ministarstava sa isto toliko ministara i nekoliko puta isto toliko državnih sekretara, savetnika i ko znam kakvih parazita? Šta će nam Ministarstvo za Kosovo i Metohiju? Koliko ima "službenih" automobila, a koliko "službenih" rezidencija. Vlada mora da smanji sebe svoju administraciju i troškove po meri veličine i ekonomske moći države, a ne da se ponaša kao da živi na mesecu.

duki

pre 15 godina

Smanjujemo davanja drzavi, smanjujemo PDV, smanjujemo doprinose na plate, smanjujemo cenu registracije vozila, smanjujemo...
Sta smanjujete? Sve sto je do sada smanjeno je standard. Ako pocnete da povecavate sve moguce poreze, takse, i ostalo pod pokricem globalne svetske krize, dovescete ovaj narod na ivicu egzistencije.
Zivim u Srbiji ceo zivot. Pitaju me prijatelji iz inostranstva da li osecam ekonomsku krizu. Ne, ne osecam, jer ovakvu ekonomsku situaciju imam zadnjih osamnaest godina. Nasa ekonomska kriza postade punoletna.
Povecajte poreze i davanja drzavi, povecajte drzavni aparat sto vise mozete, povecajte broj poslanika, pa makar bio jedan poslanik po glavi stanovnika. Mozda u tom kossu bude i neko od nas pacenika, slucajno, pa da moze da oseti blagodeti vlasti i predstavljanja naroda.
Zar opet na ulicu?