Sreda, 17.09.2008.

13:35

Smrt od srca - Srbija 3. u svetu

U Srbiji 60 odsto smrtnosti izazivaju kardiovaskularne bolesti, i ona je po tome druga u Evropi i treća u svetu.

Izvor: B92

Smrt od srca - Srbija 3. u svetu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

33 Komentari

Sortiraj po:

Q10

pre 15 godina

Kada se govori o srcu i krvnim sudovima u svetu je to prica uz koju ide obavezno i prica o koenzimu Q10. Na zalost kod nas se ni na medicinskom fakultetu ne uci o njemu i dobijamo svrsene studente medicine koji nemaju poima o Q10 a naucnik koji ga je otkrio 1943 godine, dok si dlanom o dlan, dobio je Nobelovu nagradu. Koliko je Q10 vazan, u Americi ga prodaju u samoposlugama a kada kod nas pitas apotekara o Q10 on te uctivo posavetuje da porazgovaras sa svojim lekarom - koji inace o Q10 nije ni ucio na fakultetu... Sad bi trebao da spomenem statistiku vezanu za uspesnost Q10, e to necu, uci narode...

li29

pre 15 godina

Porazavajuce stvarno!Izgleda da smo gori i od amerikanaca po tom pitanju.Stvarno smo neotesan narod!Nece nas ni biti ako ovako nastavimo!

veca

pre 15 godina

Svakodnevnica u Srbiji je veliki stres. Sve je neizvesno. Svaki dan je borba za goli zivot. Ako ne dobijes otkaz stici se te metak na ulici. Svi su depresivni, svadljivi, netolerantni, nestrpljivi, gnevni, ocajni. Otisla sam u Srbiju posle operacije cancera i sestomesecne hemio terapije i izgledala sam zdravije od mnogih.Tamo svi piju bensendin kao tik tak bombonice. Naravno da srce to ne moze da izdrzi.

bezimena

pre 15 godina

Kažu da je smrt od srca najlakša, pa ako već teško živimo ne moramo baš da se mučimo i da umremo, a od nečega ipak mora da se rikne na kraju balade!

Aleksandar

pre 15 godina

Za dobro zdravlje neophodni su: DOBRA ISHRANA koja podrazumeva u toku dana najvise unosa,4-6 obroka integralnih zita, soje i pirinca, po mogucnosti bez glutena( a mi se u opste ne hranimo integralnim zitaricama, dok nam je beli hleb prepun glutena).Zatim je neophodno 3-5 obroka voca i povrca(i toga je malo, jednostrano, ili su i voce i povrce neadekvatno gajeni).Zatim belancevine biljnog porekla, i na kraju masti tipa polinezasicenih masnih kiselina(riba, a mi unosimo pre svega zivotinjskog porekla) i ugljeni hidrati u najmanjim kolicinama.Nama je ta piramida ishrane obrnuta. Drugo sto nam treba za dobro zdravlje je DOBAR ODMOR( malo spavamo, nocu vilenisemo) i telesno vezbanje-rekreacija(i tu smo jako tanki). Sve druge lose navike su, uz neprestane stresne situacije, pogubni po dobro zdravlje.Preparati na bazi farmakoloskih gljiva(sitaki i cordyceps) i svih 8 nezasicenih masnih kiselina, su najjeftiniji i najpristupacniji i jako su efikasni.Na voce i povrce iz basti koje se zalivaju fekalnim vodama ili tretiraju hemijom, se ne mozemo bas pouzdati.

Ivana

pre 15 godina

Neverovatno. Kriv nam je stres, krive su nam komsije, buka, politicari, stranci... A covek lepo kaze "da su bolesti srca i krvnih sudova pre 80. godine NASA GRESKA". Zaista nisam upoznala zadrtiji i oholiji narod od Srba, kada je ishrana u pitanju.

srce

pre 15 godina

Vest je losa, a ne i neocekivana.Kako se zivi zadnjih 17 godina, stres za stresom, mobilizacije, nemanja novaca 1 do 2 marke plata, prazne prodavnice, nemanja lekova, sada skupoca opet nemanja dovoljno novac za sv dazbine,vlika stopa nezaplenosti ima lekova ali skupi, neogucnost zakazti pregled kod specijaliste za 10 do 15 dna nego za par meseci,a za to veme bolest napreduje,.... sve to zahvaljujuci nasim politicarima HVALA VAM STO BAR LAKO UMIREMO IZNENADA I RELATIVNO BEZBOLNO

marko

pre 15 godina

Statistika... jer svaki postmortem zabelizi prekid rada srca kao urzok smrti, onda se narod manje plasi jer se ne konstatuje da je karcinom primarni uzrok, ili podleganje smrtonosnim ranama, ili upale pluca (HIV) ili gomila drugih bolesti pa onda to se sve uvije u oblandu kardiovaskularnih oboljenja...trla baba lan....

Srbenda

pre 15 godina

Ma jok, bolje da većinski umiremo od side i tuberkuloze?! Samo se u razvijenim državama umire od srca, to znači da ima da se krka. Bolje od srca zbog mrsne hrane, nego od gladi. Samo pozitivno! Pre par godina su nas žestoko napržili na nekakvu soju, a sad je više nema ni u tragovima - ispade da je kompletno genetski modifikovana. Sve propada, samo su prasići večni!

student

pre 15 godina

Tipicno za srpske uslove, strategija koja se napusta na zapadu (u ovom slucaju preventivna medicina) se predstavlja kao najnoviji hit i svemocno resenje. Medicina se sve vise okrece trazenju resenja za "izgubljene" slucajeve i lecenju stvarno bolesnih umesto utopijskim idejama da se smrt moze izbeci zdravom hranom.

Misha

pre 15 godina

Sami sebe trujemo, sami se hranimo nezdravo i neodgovorno, a onda nam je neko drugi kriv sto se razboljevamo, pa jos onda te teorije zavere. Bas smo licemeri.

krkaj

pre 15 godina

Uvek smo bili i ostali S&M drustvo. Zivimo od danas do sutra. Mozes ekser da ukucas u pusacki dim. Sto bi isli u teretanu kad svaki dan usisavamo mrve po kci i setamo se po Knezu.
A ishrana nam ovako izgleda:
- Dorucak: Komadina prsute sa sirom.
- Sendvic nam podrazumeva: Cetvrt belog izblicenog hleba, svinjska mest i aleva paprika po njemu.
- Dobru hranu nazivamo: Pola jagnjeta sa kozurom ispod koje ima 3 prsta masti i krompirici przeni u pola litre ulja.
- Supica: Kocke teletine, testo i jaki zacini.
- Zelena Salata: Majonez, krompir i jaje.
- Porvce bogato vitaminima: Zuti karfiol koji niko ne voli i rotkvice.
- Morska hrana nam podrazumeva: Tuna i sardine iz konzerve ili pak pohovani file.

zoran

pre 15 godina

Ova vest je porazavajuca. I sta na to kaze veciti ministar zdravlja?! On i njegova institucija su za nepopravljnje situacije sa bolestima srca direktno odgovorni. I zar Srbija ne shvata (a i ministar zdravlja!) da je daleko jeftinije bolesti spreciti nego leciti??? Sporadicne manifestacije ne pomazu, ovde je potrebna jedna velika, koordinirana akcija na nacionalnom nivou u cilju prevencije. Kad se toliko ulozi na stranacke kampanje malo novca moze da se da i za zdravlje...

Aleksa

pre 15 godina

Posledica neznanja i neobrazovanja. I agresivnog i nemoralnog favorizovanja potrošnje svega i svačega, iza čega stoji nezajažljiva glad za profitom. Sasvim je jasno da zdravlje čoveka odredjuju uslovi u kojima živi i način života. Niti menjamo uslove niti način života, a ako ih i menjamo to je obrnuto od onoga kako bi trebalo. Organizmu se ne dozvoljava oporavak kakav mu je potreban, ni tokom dana, ni tokom godine, a ni tokom života. Pod oporavkom podrazumevamo "neka sva čula uživaju", što obavezno podrazumeva krkanluk hrane koja je biološka bomba za organizam, voda se skoro i ne pije, zamenile su je "bolje" tečnosti, pa onda razni koncentrati, preradjevine i preparati za poboljšanje životnih osećanja... I ako se svemu doda činjenica da se fizičke sposobnosti i izdržljivost organizma zanemaruju, ili se svojevoljno urušavaju, pitanje je da li se treba čuditi zašto takav organizam ne može da izadje na kraj sa uslovima u kojim živi. Uz svo uvažavanje težine uslova, ipak smo sami krivi za većinu bolesti koje nam se dese pre nego što organizam drastično ostari i zbog toga oslabi. Sve pre toga radimo sami sebi i šteta je da lekari nisu čarobnjaci.

Dejan (Francuska)

pre 15 godina

Najveci uzrok je nasa ishrana. Masna do boli, neuravnotezena, teska i bez trunke finese. Blago receno kriminalna ! Toliko stetna za organizam da bi trebalo pod hitno uvesti svetsku kuhinju (onu zdraviju) u skolski program za spas zdravstvenog stanja nacije. Treba reci da se nase shvatanje jednog dobrog rucka ili vecere isljucivo meri po kolicini hrane i pica, sto se drasticno razlikuje od shvatanja u razvijenijim zemljama, gde se cene raznovrsnost, iznenadjenje ukusa zacinima i tajnama recepta. Mi jela koja jedemo svakim danom, jedemo i za velike prilike, samo u vecim kolicinama. Ipak, nikad nije kasno. Australci su do pre dvadesetak godina imali najprimitivniju kuhinju civilizovanog sveta, ali su uzeli malo od Italijana, Francuza, Kineza i Grka i na kraju stvorili nesto svoje. Zasto ne bismo mogli i mi ?

Sasa Taskov

pre 15 godina

Pa dobro to je stvar izbora. Mislim da smo na dovoljnom intelektualnom nivou da svi znamo da pusenje(cak za one koje ne spadaju u ovu kategoriju pise na kutiji:)) steti zdravlju kao i los nacin zivota (ishrana, fizicka neaktivnost etc).

I kad cujete "Ma briga me, necu ja da zivim 100 god. daj mi Boze 50 ali da ih prozivim" trebate znati da je to licni (njihov) izbor i da to treba postovati sve dok time ne ugrozavaju zdravlje drugih ljudi ( prvenstveno mislim na pusace koji puse u prostorijama sa nepusacima)

Plavuša

pre 15 godina

Konstantni - stres, buka, loša ishrana i tsl., ali toga ćemo se TEŠKO REŠITI jer smo ni jedno NEUREĐENO „haotično“ društvo. Umesto da se učimo „redu“ mi smo bili uvučeni u seriju ratova, i ionako loše stanje u „kulturi življenja“ učinili još lošijim. Što je grad (ili selo) u Srbiji veći to je stepen haosa sve veći. U Beogradu već 20 godina i dalju i noću (u stanovima, kućama, firmama) non stop smo izloženi stalnoj buci (preglasna muzika, non stop radovi po ulicama non stop nadziđivanje, preziđivanje, kad ko hoće i kako mu se hoće i tsl!). Vi ste na poslu a vaša firma se dok vi radite „uređuje“ – sve vrste građevinskih, farbarskih i tsl., radova. Dođeš kući a vaš komšija pregrađuje stan, zida terase, menja položaj prozora na zgradi i tsl. Kad ideš ulicom ili trotoarom (stres je maksimalan!) vozaci i pešaci idu kako hoće ne možeš da pogodiš nikako šta su naumili.... takva uoptreba vozila nigde u svetu ne postoji. Ko nije dobio neko srčano oboljenje pri takvim uslovima življenja je za „ginisovu“ knjigu rekorda!

Dejan

pre 15 godina

Nista cudno za zemlju cevapa i pljeskavica u kojoj je nacionalni brand Guca u kojoj se doslovno reklamira prezderavanje i opijanje. Da ne spominjem jeftinocu i dostupnost cigatera cak i onima ispod 18 godina. O fizickoj aktivnosti koja se zasniva na odlasku u kafanu necu niti da pisem...

Dejan

pre 15 godina

Nista cudno za zemlju cevapa i pljeskavica u kojoj je nacionalni brand Guca u kojoj se doslovno reklamira prezderavanje i opijanje. Da ne spominjem jeftinocu i dostupnost cigatera cak i onima ispod 18 godina. O fizickoj aktivnosti koja se zasniva na odlasku u kafanu necu niti da pisem...

Plavuša

pre 15 godina

Konstantni - stres, buka, loša ishrana i tsl., ali toga ćemo se TEŠKO REŠITI jer smo ni jedno NEUREĐENO „haotično“ društvo. Umesto da se učimo „redu“ mi smo bili uvučeni u seriju ratova, i ionako loše stanje u „kulturi življenja“ učinili još lošijim. Što je grad (ili selo) u Srbiji veći to je stepen haosa sve veći. U Beogradu već 20 godina i dalju i noću (u stanovima, kućama, firmama) non stop smo izloženi stalnoj buci (preglasna muzika, non stop radovi po ulicama non stop nadziđivanje, preziđivanje, kad ko hoće i kako mu se hoće i tsl!). Vi ste na poslu a vaša firma se dok vi radite „uređuje“ – sve vrste građevinskih, farbarskih i tsl., radova. Dođeš kući a vaš komšija pregrađuje stan, zida terase, menja položaj prozora na zgradi i tsl. Kad ideš ulicom ili trotoarom (stres je maksimalan!) vozaci i pešaci idu kako hoće ne možeš da pogodiš nikako šta su naumili.... takva uoptreba vozila nigde u svetu ne postoji. Ko nije dobio neko srčano oboljenje pri takvim uslovima življenja je za „ginisovu“ knjigu rekorda!

Dejan (Francuska)

pre 15 godina

Najveci uzrok je nasa ishrana. Masna do boli, neuravnotezena, teska i bez trunke finese. Blago receno kriminalna ! Toliko stetna za organizam da bi trebalo pod hitno uvesti svetsku kuhinju (onu zdraviju) u skolski program za spas zdravstvenog stanja nacije. Treba reci da se nase shvatanje jednog dobrog rucka ili vecere isljucivo meri po kolicini hrane i pica, sto se drasticno razlikuje od shvatanja u razvijenijim zemljama, gde se cene raznovrsnost, iznenadjenje ukusa zacinima i tajnama recepta. Mi jela koja jedemo svakim danom, jedemo i za velike prilike, samo u vecim kolicinama. Ipak, nikad nije kasno. Australci su do pre dvadesetak godina imali najprimitivniju kuhinju civilizovanog sveta, ali su uzeli malo od Italijana, Francuza, Kineza i Grka i na kraju stvorili nesto svoje. Zasto ne bismo mogli i mi ?

Aleksa

pre 15 godina

Posledica neznanja i neobrazovanja. I agresivnog i nemoralnog favorizovanja potrošnje svega i svačega, iza čega stoji nezajažljiva glad za profitom. Sasvim je jasno da zdravlje čoveka odredjuju uslovi u kojima živi i način života. Niti menjamo uslove niti način života, a ako ih i menjamo to je obrnuto od onoga kako bi trebalo. Organizmu se ne dozvoljava oporavak kakav mu je potreban, ni tokom dana, ni tokom godine, a ni tokom života. Pod oporavkom podrazumevamo "neka sva čula uživaju", što obavezno podrazumeva krkanluk hrane koja je biološka bomba za organizam, voda se skoro i ne pije, zamenile su je "bolje" tečnosti, pa onda razni koncentrati, preradjevine i preparati za poboljšanje životnih osećanja... I ako se svemu doda činjenica da se fizičke sposobnosti i izdržljivost organizma zanemaruju, ili se svojevoljno urušavaju, pitanje je da li se treba čuditi zašto takav organizam ne može da izadje na kraj sa uslovima u kojim živi. Uz svo uvažavanje težine uslova, ipak smo sami krivi za većinu bolesti koje nam se dese pre nego što organizam drastično ostari i zbog toga oslabi. Sve pre toga radimo sami sebi i šteta je da lekari nisu čarobnjaci.

Sasa Taskov

pre 15 godina

Pa dobro to je stvar izbora. Mislim da smo na dovoljnom intelektualnom nivou da svi znamo da pusenje(cak za one koje ne spadaju u ovu kategoriju pise na kutiji:)) steti zdravlju kao i los nacin zivota (ishrana, fizicka neaktivnost etc).

I kad cujete "Ma briga me, necu ja da zivim 100 god. daj mi Boze 50 ali da ih prozivim" trebate znati da je to licni (njihov) izbor i da to treba postovati sve dok time ne ugrozavaju zdravlje drugih ljudi ( prvenstveno mislim na pusace koji puse u prostorijama sa nepusacima)

Srbenda

pre 15 godina

Ma jok, bolje da većinski umiremo od side i tuberkuloze?! Samo se u razvijenim državama umire od srca, to znači da ima da se krka. Bolje od srca zbog mrsne hrane, nego od gladi. Samo pozitivno! Pre par godina su nas žestoko napržili na nekakvu soju, a sad je više nema ni u tragovima - ispade da je kompletno genetski modifikovana. Sve propada, samo su prasići večni!

krkaj

pre 15 godina

Uvek smo bili i ostali S&M drustvo. Zivimo od danas do sutra. Mozes ekser da ukucas u pusacki dim. Sto bi isli u teretanu kad svaki dan usisavamo mrve po kci i setamo se po Knezu.
A ishrana nam ovako izgleda:
- Dorucak: Komadina prsute sa sirom.
- Sendvic nam podrazumeva: Cetvrt belog izblicenog hleba, svinjska mest i aleva paprika po njemu.
- Dobru hranu nazivamo: Pola jagnjeta sa kozurom ispod koje ima 3 prsta masti i krompirici przeni u pola litre ulja.
- Supica: Kocke teletine, testo i jaki zacini.
- Zelena Salata: Majonez, krompir i jaje.
- Porvce bogato vitaminima: Zuti karfiol koji niko ne voli i rotkvice.
- Morska hrana nam podrazumeva: Tuna i sardine iz konzerve ili pak pohovani file.

srce

pre 15 godina

Vest je losa, a ne i neocekivana.Kako se zivi zadnjih 17 godina, stres za stresom, mobilizacije, nemanja novaca 1 do 2 marke plata, prazne prodavnice, nemanja lekova, sada skupoca opet nemanja dovoljno novac za sv dazbine,vlika stopa nezaplenosti ima lekova ali skupi, neogucnost zakazti pregled kod specijaliste za 10 do 15 dna nego za par meseci,a za to veme bolest napreduje,.... sve to zahvaljujuci nasim politicarima HVALA VAM STO BAR LAKO UMIREMO IZNENADA I RELATIVNO BEZBOLNO

Ivana

pre 15 godina

Neverovatno. Kriv nam je stres, krive su nam komsije, buka, politicari, stranci... A covek lepo kaze "da su bolesti srca i krvnih sudova pre 80. godine NASA GRESKA". Zaista nisam upoznala zadrtiji i oholiji narod od Srba, kada je ishrana u pitanju.

Aleksandar

pre 15 godina

Za dobro zdravlje neophodni su: DOBRA ISHRANA koja podrazumeva u toku dana najvise unosa,4-6 obroka integralnih zita, soje i pirinca, po mogucnosti bez glutena( a mi se u opste ne hranimo integralnim zitaricama, dok nam je beli hleb prepun glutena).Zatim je neophodno 3-5 obroka voca i povrca(i toga je malo, jednostrano, ili su i voce i povrce neadekvatno gajeni).Zatim belancevine biljnog porekla, i na kraju masti tipa polinezasicenih masnih kiselina(riba, a mi unosimo pre svega zivotinjskog porekla) i ugljeni hidrati u najmanjim kolicinama.Nama je ta piramida ishrane obrnuta. Drugo sto nam treba za dobro zdravlje je DOBAR ODMOR( malo spavamo, nocu vilenisemo) i telesno vezbanje-rekreacija(i tu smo jako tanki). Sve druge lose navike su, uz neprestane stresne situacije, pogubni po dobro zdravlje.Preparati na bazi farmakoloskih gljiva(sitaki i cordyceps) i svih 8 nezasicenih masnih kiselina, su najjeftiniji i najpristupacniji i jako su efikasni.Na voce i povrce iz basti koje se zalivaju fekalnim vodama ili tretiraju hemijom, se ne mozemo bas pouzdati.

Misha

pre 15 godina

Sami sebe trujemo, sami se hranimo nezdravo i neodgovorno, a onda nam je neko drugi kriv sto se razboljevamo, pa jos onda te teorije zavere. Bas smo licemeri.

zoran

pre 15 godina

Ova vest je porazavajuca. I sta na to kaze veciti ministar zdravlja?! On i njegova institucija su za nepopravljnje situacije sa bolestima srca direktno odgovorni. I zar Srbija ne shvata (a i ministar zdravlja!) da je daleko jeftinije bolesti spreciti nego leciti??? Sporadicne manifestacije ne pomazu, ovde je potrebna jedna velika, koordinirana akcija na nacionalnom nivou u cilju prevencije. Kad se toliko ulozi na stranacke kampanje malo novca moze da se da i za zdravlje...

bezimena

pre 15 godina

Kažu da je smrt od srca najlakša, pa ako već teško živimo ne moramo baš da se mučimo i da umremo, a od nečega ipak mora da se rikne na kraju balade!

marko

pre 15 godina

Statistika... jer svaki postmortem zabelizi prekid rada srca kao urzok smrti, onda se narod manje plasi jer se ne konstatuje da je karcinom primarni uzrok, ili podleganje smrtonosnim ranama, ili upale pluca (HIV) ili gomila drugih bolesti pa onda to se sve uvije u oblandu kardiovaskularnih oboljenja...trla baba lan....

student

pre 15 godina

Tipicno za srpske uslove, strategija koja se napusta na zapadu (u ovom slucaju preventivna medicina) se predstavlja kao najnoviji hit i svemocno resenje. Medicina se sve vise okrece trazenju resenja za "izgubljene" slucajeve i lecenju stvarno bolesnih umesto utopijskim idejama da se smrt moze izbeci zdravom hranom.

veca

pre 15 godina

Svakodnevnica u Srbiji je veliki stres. Sve je neizvesno. Svaki dan je borba za goli zivot. Ako ne dobijes otkaz stici se te metak na ulici. Svi su depresivni, svadljivi, netolerantni, nestrpljivi, gnevni, ocajni. Otisla sam u Srbiju posle operacije cancera i sestomesecne hemio terapije i izgledala sam zdravije od mnogih.Tamo svi piju bensendin kao tik tak bombonice. Naravno da srce to ne moze da izdrzi.

li29

pre 15 godina

Porazavajuce stvarno!Izgleda da smo gori i od amerikanaca po tom pitanju.Stvarno smo neotesan narod!Nece nas ni biti ako ovako nastavimo!

Q10

pre 15 godina

Kada se govori o srcu i krvnim sudovima u svetu je to prica uz koju ide obavezno i prica o koenzimu Q10. Na zalost kod nas se ni na medicinskom fakultetu ne uci o njemu i dobijamo svrsene studente medicine koji nemaju poima o Q10 a naucnik koji ga je otkrio 1943 godine, dok si dlanom o dlan, dobio je Nobelovu nagradu. Koliko je Q10 vazan, u Americi ga prodaju u samoposlugama a kada kod nas pitas apotekara o Q10 on te uctivo posavetuje da porazgovaras sa svojim lekarom - koji inace o Q10 nije ni ucio na fakultetu... Sad bi trebao da spomenem statistiku vezanu za uspesnost Q10, e to necu, uci narode...

Dejan

pre 15 godina

Nista cudno za zemlju cevapa i pljeskavica u kojoj je nacionalni brand Guca u kojoj se doslovno reklamira prezderavanje i opijanje. Da ne spominjem jeftinocu i dostupnost cigatera cak i onima ispod 18 godina. O fizickoj aktivnosti koja se zasniva na odlasku u kafanu necu niti da pisem...

Dejan (Francuska)

pre 15 godina

Najveci uzrok je nasa ishrana. Masna do boli, neuravnotezena, teska i bez trunke finese. Blago receno kriminalna ! Toliko stetna za organizam da bi trebalo pod hitno uvesti svetsku kuhinju (onu zdraviju) u skolski program za spas zdravstvenog stanja nacije. Treba reci da se nase shvatanje jednog dobrog rucka ili vecere isljucivo meri po kolicini hrane i pica, sto se drasticno razlikuje od shvatanja u razvijenijim zemljama, gde se cene raznovrsnost, iznenadjenje ukusa zacinima i tajnama recepta. Mi jela koja jedemo svakim danom, jedemo i za velike prilike, samo u vecim kolicinama. Ipak, nikad nije kasno. Australci su do pre dvadesetak godina imali najprimitivniju kuhinju civilizovanog sveta, ali su uzeli malo od Italijana, Francuza, Kineza i Grka i na kraju stvorili nesto svoje. Zasto ne bismo mogli i mi ?

Srbenda

pre 15 godina

Ma jok, bolje da većinski umiremo od side i tuberkuloze?! Samo se u razvijenim državama umire od srca, to znači da ima da se krka. Bolje od srca zbog mrsne hrane, nego od gladi. Samo pozitivno! Pre par godina su nas žestoko napržili na nekakvu soju, a sad je više nema ni u tragovima - ispade da je kompletno genetski modifikovana. Sve propada, samo su prasići večni!

Plavuša

pre 15 godina

Konstantni - stres, buka, loša ishrana i tsl., ali toga ćemo se TEŠKO REŠITI jer smo ni jedno NEUREĐENO „haotično“ društvo. Umesto da se učimo „redu“ mi smo bili uvučeni u seriju ratova, i ionako loše stanje u „kulturi življenja“ učinili još lošijim. Što je grad (ili selo) u Srbiji veći to je stepen haosa sve veći. U Beogradu već 20 godina i dalju i noću (u stanovima, kućama, firmama) non stop smo izloženi stalnoj buci (preglasna muzika, non stop radovi po ulicama non stop nadziđivanje, preziđivanje, kad ko hoće i kako mu se hoće i tsl!). Vi ste na poslu a vaša firma se dok vi radite „uređuje“ – sve vrste građevinskih, farbarskih i tsl., radova. Dođeš kući a vaš komšija pregrađuje stan, zida terase, menja položaj prozora na zgradi i tsl. Kad ideš ulicom ili trotoarom (stres je maksimalan!) vozaci i pešaci idu kako hoće ne možeš da pogodiš nikako šta su naumili.... takva uoptreba vozila nigde u svetu ne postoji. Ko nije dobio neko srčano oboljenje pri takvim uslovima življenja je za „ginisovu“ knjigu rekorda!

Q10

pre 15 godina

Kada se govori o srcu i krvnim sudovima u svetu je to prica uz koju ide obavezno i prica o koenzimu Q10. Na zalost kod nas se ni na medicinskom fakultetu ne uci o njemu i dobijamo svrsene studente medicine koji nemaju poima o Q10 a naucnik koji ga je otkrio 1943 godine, dok si dlanom o dlan, dobio je Nobelovu nagradu. Koliko je Q10 vazan, u Americi ga prodaju u samoposlugama a kada kod nas pitas apotekara o Q10 on te uctivo posavetuje da porazgovaras sa svojim lekarom - koji inace o Q10 nije ni ucio na fakultetu... Sad bi trebao da spomenem statistiku vezanu za uspesnost Q10, e to necu, uci narode...

Misha

pre 15 godina

Sami sebe trujemo, sami se hranimo nezdravo i neodgovorno, a onda nam je neko drugi kriv sto se razboljevamo, pa jos onda te teorije zavere. Bas smo licemeri.

marko

pre 15 godina

Statistika... jer svaki postmortem zabelizi prekid rada srca kao urzok smrti, onda se narod manje plasi jer se ne konstatuje da je karcinom primarni uzrok, ili podleganje smrtonosnim ranama, ili upale pluca (HIV) ili gomila drugih bolesti pa onda to se sve uvije u oblandu kardiovaskularnih oboljenja...trla baba lan....

student

pre 15 godina

Tipicno za srpske uslove, strategija koja se napusta na zapadu (u ovom slucaju preventivna medicina) se predstavlja kao najnoviji hit i svemocno resenje. Medicina se sve vise okrece trazenju resenja za "izgubljene" slucajeve i lecenju stvarno bolesnih umesto utopijskim idejama da se smrt moze izbeci zdravom hranom.

Ivana

pre 15 godina

Neverovatno. Kriv nam je stres, krive su nam komsije, buka, politicari, stranci... A covek lepo kaze "da su bolesti srca i krvnih sudova pre 80. godine NASA GRESKA". Zaista nisam upoznala zadrtiji i oholiji narod od Srba, kada je ishrana u pitanju.

Sasa Taskov

pre 15 godina

Pa dobro to je stvar izbora. Mislim da smo na dovoljnom intelektualnom nivou da svi znamo da pusenje(cak za one koje ne spadaju u ovu kategoriju pise na kutiji:)) steti zdravlju kao i los nacin zivota (ishrana, fizicka neaktivnost etc).

I kad cujete "Ma briga me, necu ja da zivim 100 god. daj mi Boze 50 ali da ih prozivim" trebate znati da je to licni (njihov) izbor i da to treba postovati sve dok time ne ugrozavaju zdravlje drugih ljudi ( prvenstveno mislim na pusace koji puse u prostorijama sa nepusacima)

Aleksa

pre 15 godina

Posledica neznanja i neobrazovanja. I agresivnog i nemoralnog favorizovanja potrošnje svega i svačega, iza čega stoji nezajažljiva glad za profitom. Sasvim je jasno da zdravlje čoveka odredjuju uslovi u kojima živi i način života. Niti menjamo uslove niti način života, a ako ih i menjamo to je obrnuto od onoga kako bi trebalo. Organizmu se ne dozvoljava oporavak kakav mu je potreban, ni tokom dana, ni tokom godine, a ni tokom života. Pod oporavkom podrazumevamo "neka sva čula uživaju", što obavezno podrazumeva krkanluk hrane koja je biološka bomba za organizam, voda se skoro i ne pije, zamenile su je "bolje" tečnosti, pa onda razni koncentrati, preradjevine i preparati za poboljšanje životnih osećanja... I ako se svemu doda činjenica da se fizičke sposobnosti i izdržljivost organizma zanemaruju, ili se svojevoljno urušavaju, pitanje je da li se treba čuditi zašto takav organizam ne može da izadje na kraj sa uslovima u kojim živi. Uz svo uvažavanje težine uslova, ipak smo sami krivi za većinu bolesti koje nam se dese pre nego što organizam drastično ostari i zbog toga oslabi. Sve pre toga radimo sami sebi i šteta je da lekari nisu čarobnjaci.

zoran

pre 15 godina

Ova vest je porazavajuca. I sta na to kaze veciti ministar zdravlja?! On i njegova institucija su za nepopravljnje situacije sa bolestima srca direktno odgovorni. I zar Srbija ne shvata (a i ministar zdravlja!) da je daleko jeftinije bolesti spreciti nego leciti??? Sporadicne manifestacije ne pomazu, ovde je potrebna jedna velika, koordinirana akcija na nacionalnom nivou u cilju prevencije. Kad se toliko ulozi na stranacke kampanje malo novca moze da se da i za zdravlje...

krkaj

pre 15 godina

Uvek smo bili i ostali S&M drustvo. Zivimo od danas do sutra. Mozes ekser da ukucas u pusacki dim. Sto bi isli u teretanu kad svaki dan usisavamo mrve po kci i setamo se po Knezu.
A ishrana nam ovako izgleda:
- Dorucak: Komadina prsute sa sirom.
- Sendvic nam podrazumeva: Cetvrt belog izblicenog hleba, svinjska mest i aleva paprika po njemu.
- Dobru hranu nazivamo: Pola jagnjeta sa kozurom ispod koje ima 3 prsta masti i krompirici przeni u pola litre ulja.
- Supica: Kocke teletine, testo i jaki zacini.
- Zelena Salata: Majonez, krompir i jaje.
- Porvce bogato vitaminima: Zuti karfiol koji niko ne voli i rotkvice.
- Morska hrana nam podrazumeva: Tuna i sardine iz konzerve ili pak pohovani file.

srce

pre 15 godina

Vest je losa, a ne i neocekivana.Kako se zivi zadnjih 17 godina, stres za stresom, mobilizacije, nemanja novaca 1 do 2 marke plata, prazne prodavnice, nemanja lekova, sada skupoca opet nemanja dovoljno novac za sv dazbine,vlika stopa nezaplenosti ima lekova ali skupi, neogucnost zakazti pregled kod specijaliste za 10 do 15 dna nego za par meseci,a za to veme bolest napreduje,.... sve to zahvaljujuci nasim politicarima HVALA VAM STO BAR LAKO UMIREMO IZNENADA I RELATIVNO BEZBOLNO

bezimena

pre 15 godina

Kažu da je smrt od srca najlakša, pa ako već teško živimo ne moramo baš da se mučimo i da umremo, a od nečega ipak mora da se rikne na kraju balade!

Aleksandar

pre 15 godina

Za dobro zdravlje neophodni su: DOBRA ISHRANA koja podrazumeva u toku dana najvise unosa,4-6 obroka integralnih zita, soje i pirinca, po mogucnosti bez glutena( a mi se u opste ne hranimo integralnim zitaricama, dok nam je beli hleb prepun glutena).Zatim je neophodno 3-5 obroka voca i povrca(i toga je malo, jednostrano, ili su i voce i povrce neadekvatno gajeni).Zatim belancevine biljnog porekla, i na kraju masti tipa polinezasicenih masnih kiselina(riba, a mi unosimo pre svega zivotinjskog porekla) i ugljeni hidrati u najmanjim kolicinama.Nama je ta piramida ishrane obrnuta. Drugo sto nam treba za dobro zdravlje je DOBAR ODMOR( malo spavamo, nocu vilenisemo) i telesno vezbanje-rekreacija(i tu smo jako tanki). Sve druge lose navike su, uz neprestane stresne situacije, pogubni po dobro zdravlje.Preparati na bazi farmakoloskih gljiva(sitaki i cordyceps) i svih 8 nezasicenih masnih kiselina, su najjeftiniji i najpristupacniji i jako su efikasni.Na voce i povrce iz basti koje se zalivaju fekalnim vodama ili tretiraju hemijom, se ne mozemo bas pouzdati.

veca

pre 15 godina

Svakodnevnica u Srbiji je veliki stres. Sve je neizvesno. Svaki dan je borba za goli zivot. Ako ne dobijes otkaz stici se te metak na ulici. Svi su depresivni, svadljivi, netolerantni, nestrpljivi, gnevni, ocajni. Otisla sam u Srbiju posle operacije cancera i sestomesecne hemio terapije i izgledala sam zdravije od mnogih.Tamo svi piju bensendin kao tik tak bombonice. Naravno da srce to ne moze da izdrzi.

li29

pre 15 godina

Porazavajuce stvarno!Izgleda da smo gori i od amerikanaca po tom pitanju.Stvarno smo neotesan narod!Nece nas ni biti ako ovako nastavimo!