Sreda, 27.08.2008.

02:45

Kacin: Srbija je malo razmislila

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio da Kosovo nije prepreka u procesu evropske integracije Srbije.

Izvor: B92

Kacin: Srbija je malo razmislila IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

kom@

pre 15 godina

EU će verovatno sve više žuriti sa prijemom novih država. Rusija postaje sve jači konkurent.
Samo još ostaje da se 'demokratski' ubede Irci da nisu dobro glasali na referendumu i da trebaju da ga ponove. Irish Way Out, što bi rekao Kacin. Dakle, EU se ne miri sa voljom Irskih građana.

Zapitajte se, ima država u EU koje nisu omogućile svom narodu da ima ijedan referendum u vezi bilo čega vezano za EU. Da ne govorim koliko ima tzv predstavnika i nekakvih komesara u EU koji nisu birani nikakvim direktnim izborima već su postavljeni od drugih indirektno izabranih predstavnika.
Mogli su to pitati Kacin-a, verujem da bi se iznenadio a ne znam šta bi odgovorio.

Goxi

pre 15 godina

Svakodnevno citam vase novine i gledam italijanske vesti. Nijednog momenta nisu spomenuli da VRACANJE AMBASADORA je korak PRIBLIZAVANJA EU, vec HAPSENJEM I MLADICA SRBIJA CE SE PRIBLIZITI EU.. Ovaj Kacin je makar realan, al nas narod vise voli lepu laz nego surovu istinu..SRBIJU niko i ne spominje, cak nas i ne gledaju ko drzavu.

svi (ni)su isti

pre 15 godina

"Ako neko traži mišljenje, mora biti spreman da primi odluku", rekao je Kacin." Ukoliko sud odluci da je ODUZIMANJE Kosova bilo LEGALNO, onda isto vazi i za J.O. i A. Ukoliko sud odluci suprotno, onda da nam se vrati Kosovo. Da li je EU spremna da primi ovakvu odluku g.Kacin ili ce se uvek sluziti "posebnim slucajevima"?

Jovan

pre 15 godina

Izvestilac, a? Kada EU zeli da primi nekog u svoje redove, izvestioci su strogi ali pravedni. Medjutim, namere Evrope prema Srbiji su nama (a izgleda i njima) potpuno nejasne, pa zbog toga imamo mrzovoljnog i nenaklonjenog izvestioca. Treba, medjutim, reci da o nasoj evropskoj buducnosti, Jelko nimalo ne odlucuje, pa njegove nadobudne izjave treba primiti sa relativno malo paznje. One su tu samo da nerviraju neke glasace i neke politicare. Srbija u izboru svojih saveznika treba da bude vrlo pazljiva i da zaobilazi Sloveniju u sirokom luku dok njeni zvanicnici (ostaci iz 90-ih) ne promene malo ton. Nasi su interesi u Slovackoj, Rumuniji, Grckoj, Kipru, Spaniji... U tom pravcu razmisljajmo i njima se obracajmo, njihovi poslovni interesi su nam drazi od nekih drugih, isuvise zastupljenih na nasem trzistu.

аналитичар аматер

pre 15 godina

Чињеница да је ЕУ одредила овог човека за известиоца о напретку Србије довољно говори о њиховој искреној намери да нам помогну. Али, политику ЕУ на страну, на њу свакако нико од нас не може да утиче. Прокоментарисао бих ПИТАЊЕ ВИЗА, које је поменуо и известилац. Технички услови за ослобађање грађана Србије од виза су познати. Један од њих је увођење нових пасоша. Већина општинских станица полиције у Србији које примају захтеве има по један комплет опреме за узимање биометријских података, који се углавном користи и за узимање захтева за личне карте и пасоше. Процедура траје око пола сата по човеку. Дакле, дневно се прими само десетак захтева за пасоше по општини. Тим темпом до краја 2009. могу да издају око милион пасоша, што наравно неће покрити све захтеве. Дакле, из садашње перспективе, рок за укидање старих пасоша, па самим тим и ослобађање од визног режима, изгледа потпуно нереалан.

vigilante

pre 15 godina

Jel' boli kada strani diplomata i dodje i servira nam "istinu" na grub i bezobrazan način? I treba da boli... Pa ne može neko da pravi toliko gluposti u politici kao mi, evo skoro 20 godina, a da mu se ne desi ovako nešto...

Cile

pre 15 godina

A što je problem kad nam neko kaže da smo se ispalili kad nam je od početka bilo jasno da se džabe gicamo. Samo mnogo volimo da sami sebe ubeđujemo da smo nekakav faktor.

Elektra

pre 15 godina

Posto je djavo odneo salu posle priznanja JO I Ath. od Rusije, mi bismo (Srbija) hitno morali da saberemo novce koje nam je svet oteo priznavanjem Kosova! Racunica je vise nego jednostavna i to svet zna: izracunati koliko smo u Srbiji osteceni otimanjem rudnog blaga na nasoj teritoriji na Kosovu - tacno se zna koliko stuje se moze napraviti iz kosovskih lezista uglja, pa pomnoziti sa prosecnom cenom struje u Evropi, i, NEKA NAM SE SAMO TO PLATI!!! Ostalo od silnog rudnog blaga da poklonimo evropsim i americkim dobrotvorima koji nude Albancima "med i mleko". Zalim Albance koji ce biti najjeftinija radna snaga u Evropi i sire, ali to su hteli, to neka gledaju. ALI, ONO NAJVAZNIJE NAD CIM JE SRBIJA, KAO DRZAVA VLASNIK, N I K A D A ne bih dala!
Zasto inace, Rusi priznaju neke dve male pokrajine u Gruziji!? Zato sto ne dozvoljavaju da im neko uzurpira legitimno pravo na koriscenje energenata! I, obrnuto, sta se Ameriku ticu odnosi u Gruziji? SAMO ZBOG KAVKASKE NAFTE!!!!!!!!!!!!!
Koga je uopste briga za medjunarodno pravo (koje pravo, nakon priznavanja Kosova?). Otuda, drzavo Srbijo, pamet u glavu!!!

Pera Detlic

pre 15 godina

Koliko je licemeran i nipodastavajuci odnos EU prema Srbiji najbolje se vidi iz cinjenice da je Kacin njen izvestilac za Srbiju. Pa, sve i da Kacin nije jedan nekulturan covek koji moze da vodi politiku samo na lokalnom vasaru, zar je moguce da se za izvestioca postavlja drzavljanin zemlje koja je bila direktan ucesnik i inicijator raspada Jugoslavije i prema Srbiji i dalje ispoljava neubicajen odijum bez ikakvog suzdrzavanja?

duh koji hoda

pre 15 godina

veom dobro se secam da je bozidar djelic obecao ukidanje viza za eu do kraja OVE godine.
zato sam glasao za DS.
ako se to ne ispuni, glasam za SRS, pa bar da se nicemu ne nadam i da se ne lozim ko dete na zvecku pred svake izbore.

sramota...

vladimir

pre 15 godina

ovom treba onemugiciti pristup u Srbiju i razgovarati sa ozbiljnim ljudima iz EU. Njega su izbacili iz partiije koju je osnovao u sloveniji. Stvarno ne znam zasto jos uvek razgovaramo sa covekom koji je vise puta dokazao da je politikant i da nas u osnovi duboko ne voli!

cro

pre 15 godina

Što se uopće brinete? Tko je taj Kacin? Dok su bili predsijedajući( slovenci) sve su učinili da uspore hrvatsko približavanje EU. Isti taj Kacin je optužio RH za spore pregovore, ali službeni izvori iz EU lopticu prebacuju na EU, Hrvatsku i velikim dijelom na SLOVENIJU. Danas ih nigdje nema. On dolazi kod vas sa onim ciničnim osmijehom, i samo kod vas. Odgovor je jednostavan: Srbija nikako ne može stići RH i zajedno ući u EU (kako je krenulo razlika će biti više od 10 god.(pregovori+referendum u Francuskoj)), i nije gospodine Kacin rok za RH 2010,nego 2009.TO VAS SIGURNO BOLI G.KACIN?!

emona

pre 15 godina

Covek jednostavno govori onim jezikom koji najbolje razumemo. Poznaje Balkan i njegove "vrednosti" i samo sto nam ne crta sta nam je ciniti. A mi i dalje teramo inat i mudrujemo (na sopstvenu stetu jasno).

janko

pre 15 godina

Nemojte misliti da su likovi s Triglava prijatelji. Hrvatska bi već bila u Uniji da nije alpske braće. Tako će i Srbiji pomoći na tom putu. Za razliku od Hrvata i Srba koji barem igraju otvorenih karata - ne vole se, Triglavci podmuklo glume prijatelje a guraju svoje interese preko svake mjere.
Oni su jedini izvukli korist od Jugoslavije, dok se dvoje svađaju treći jača i prodaje Gorenje (pored Niša i Končara)

Ja

pre 15 godina

Jeste, g. Kacin je malo "nasviran" protiv nas, ali, ko nam je kriv - kada se SFRJ raspadala, bili smo na istim polaznim pozicijama, a vidi danas gde je Slovenija, a gde smo mi. Svakom prema zaslugama.

dejan

pre 15 godina

Dakle bela sengen viza samo za privatnike, ministre i ostale koji su se napljačkali i pokrali po Srbiji, dok običan gradjanin će i dalje morati da podnosi pozivno ili garantno pismo, fotokopiju da je zapošljen, kao i uverenje o srodstvu sa pozivaocem iz EU. To su najmanji uslovi za običnog gradjanina Srbije, dok za ovu Srpsku elitu sa belom Sengen vizom neće trebati ništa od toga samo dokaz da su ono što jesu! Tj. da su nekakvi biznismeni tj. imaju svoju firmu ili da su ministri, što mislim da ni do toga neće biti već će sami medju sobom podeliti odgovarajuću legitimaciju pa neće ni trebati za papirologijom samo pokažu ispravu i dobiju vizu začas, dok ćemo mi i dalje morati zakazivati razgovor u ambasadi i posle sedam dana biti u milosti i nemilosti šalterskog radnika zavisi od njegovog raspoloženja dati nam ili ne vizu!

kom@

pre 15 godina

Čini se da EU previše žuri u oceni da je Srbija sa novom vladom na jednosmernom putu koji sami priželjkuju. Kao da su zaboravili kako je ista vlada napravljena.
Ili možda bolje znaju šta znači držati poluge vlasti u rukama.

Vojislav Todorović

pre 15 godina

Danas svako može da lupeta šta hoće i nikom ništa. Ovaj Kacin je prostak, ali to i nije toliko bitno, imamo i mi naše neotesane likove... ali da ovakav predstavlja Evropu... Ej, Evropu, koja bi trebalo da bude simbol svega naprednog.!

Besan!

pre 15 godina

"Upitan da li će građanima Srbije do kraja sledeće godine biti ukinute vize za putovanje u zemlje EU..."

PA DOKLE VISE PROLONGIRANJA, REKLI STE DO KRAJA 2008! UZAS.

Milutin

pre 15 godina

Lepo je biti u zajednici, zajedno smo jači. Ali mnogo smo propatili i mnogo izgubili, delom zahvaljujući i njima. A da li će do tada opstati zajednica, pitanje je. I onako kalendar Maja traje samo do 2012, a šta ide posle toga? Lipši magare do zelene trave.

novosadista

pre 15 godina

Bogami je Jelko održao lepu paradu i na Poligrafu kada je rekao i ostao živ, da nije bilo srpskog ukidanja kosovske autonomije, onda bi Kosovo bilo još u Jugoslaviji sa osam republika kao ,,neki vid konfederecije,, , voditeljica ostade nema na tu konstataciju i prođe ,,baba sa kolačima,,.
Kacin kao glavni protagonista secesije Slovenije iz '91 dolazi kao komesar EU u Srbiju.
To je samo u Srbiji moguće i nigde više.

Sasko Velkovski

pre 15 godina

Ne mogu reci da, u principu, ne delim misljenja g-dina Kacina. Ipak, ovom coveku ili nedostaje kultura govora i minimum diplomatskog stila koji ide uz posao koji obavlja, ili je prepun mrznje - a mrznji u politici nema mesta.

Mr.X

pre 15 godina

,,Upitan da li će građanima Srbije do kraja sledeće godine biti ukinute vize za putovanje u zemlje EU..."
Kako sad do kraja sledeće godine, pa zar nam na izborima nisu obećali kraj ove i početak sledeće! Kako stvari stoje, mi ćemo i dalje da nasedamo na prazne priče, a na belu šengen listu stižemo 2388!

vasilije

pre 15 godina

Кандидат, хм. А колико је оно година Турска већ званично кандидат? Да није већ двадесетак година? И, када ће бити примљена? Дакле, колики значај има кандидатски статус?

bt

pre 15 godina

Posle izjave da Srbija treba da bude primer Kosovu i da mu pomogne da uđe u EU, više nisam siguran da Kacin zna šta i o čemu priča. Da li je spreman da poruči Gruziji da treba da bude primer Južnoj Osteiji i Abhaziji i da im pomogne u prijemu u EU?

Еркер

pre 15 godina

Ако стварно ЕВРОПА сматра да је Косово у бољој ситуацији од Србије и ако се ми већ сада поредимо са једном полу распалом економијом пуном криминала и корупције онда изгледа да ништа од те Европе... Еј ви поредите Косово које још није ни признато како Бог заповеда и Србију? Страшно!

Aleksandar

pre 15 godina

U pravu sam bio kada sam od dolaska Kacina, koji je pocetkom raspada SFRJ 1991 odigrao bolju ulogu od Gebelsa, ocekivao samo sargarepu. Zamislite cinizam. Kaze, "Srbija moze uci u EU pre >Kosova< i pomoci mu da udje i ono"!!? To rece u srcu Beograda. Rece i mnogo toga o snu koji se zove 2014, a koji najavi Djelic. Ubedjen je da ce MSP dati misljenje da je u vezi "K" sve legalno, pa cak ocekuje da to odmah prihvati i obznani Srbija. Neverovatna drskost i bezobrazluk da sve to govori kao gost u drzavi koju rasturaju. Verovatno oseca da to moze, a mozda je obecao i pomoc Srbiji u otkupu voca i mleka, pa da nam onda prodaju sokove i "alpsko".Onomad u ZG Jeremicu skoro da iskopase oci kada je odbrusio, a ovaj se kod nas bas odomacio.Sta li mozemo ocekivati tek kada nam dodju Kusner i Ren??

kudu

pre 15 godina

Odavno se nisam tako bedno osecao kao juce gledajuci ovaj intervju. Covek sa podrugljivim osmehom kao kod nekog ko vas je obescastio, a onda sutnuo, prodaje 30+ minuta namazanu pricu gde je sve kristalno jasno i logicno, gde su svi na kraju dobili sve tacno po meri i kako zasluzuju, bez dvostrukih standarda i mrvice nepravde. Sve to servirano pod maskom zajednice u kojoj svi slozno i zajednicki donose ispravne i nepogresive odluke bez ikakvih instrukcija sa strane. Gledam, slusam i ne verujem da mi se ovo desava. Gospodin sa atestom da je gospodin me tretira kao poslednjeg primitivca i hrani me djubrivom, smeje mi se u lice sve vreme, a ja sam nemocan kao nikad do sada. Izgleda da je to ono ponizenje o kome svi pricaju da smo doziveli, a ja nisam razumeo o cemu govore. Sada sam shvatio. Fuj.

Aleksandar

pre 15 godina

-Pa dobro- odmah se znalo da od povlacenja ambasadora nece biti neke vajde ali je neprimereno i neukusno od Mr. Kacina da likuje nad tom cinjenicom. Nepristrasni izvestilac bi nas pohvalio sto smo diplomatski i bez sile iskazali svoje nezadovoljstvo oko necega sto nam toliko znaci... Inace ne vidim nikakvu direktnu korist ni za Sloveniju ili EU sto je izabrano da se kosovski problem resi brutalnom amputacijom necega sto je ipak formalno bila teritorija jedne suverene drzave. Ne bih isao toliko daleko da tvrdim da ce se to nekima obiti o glavu ali bi Mr Kacin mogao da se zamisli nad cinjenicom koliko bi jaca pozicija EU bila spram krize koja se odvija na Kavkazu da se prema Kosovskom problemu nije ponasala tako bahato. Pogotovu imajuci u vidu koliko i sta je sve u ulogu kad je rec o odnosima Rusije i EU.
Nije mi jasan ni komentar da Srbija treba da bude "spremna da primi odluku medj. suda". Pa da nije spremna, zar bi pokretala postupak? Mislim da je Mr. Kacin po svaku cenu hteo da kaze nesto sto zvuci kao pretnja bez da izgleda da nam negira pravo da trazimo misljenje o legalnosti. Tu covek stvarno vidi sa koliko nipodastavanja Mr. Kacin pristupa Srbiji kao zemlji. A on bi trebao da bude nas savetnik i zastitnik u EU! Mr. Kacinu samo zelim da se jednom i sam nadje u situaciji da o njemu i njegovoj zemlji pricaju i odluke donose ljudi njegovog kalibra!

-Ja za razliku od Mr Kacina mislim da je blokirani srpski parlament prilicno dobra priprema za ono sto Srbiju ceka u Evropi ako je suditi po poslednjim untrasnjepolitickim dogadjima u Uniji.

-Kad je rec o vizama mislim da je to velika sramota koju bi zemlje EU trebalo da isprave momentalno ako imaju i zrno postovanja prema Srbiji i svojim sopstvenim vrednostima. Zivim van Srbije vec duze vreme i znam da i u situacijama gde vize izmedju zemalja nisu ukinute, proces dobijanja vize nije toliko ponizavajuci kao kod nas. Sve se zavrsava preko telefona i kurirom. Toga su naravno svesne i evropske zemlje jer njihove ambasade u zemljama van Srbije primenjuju totalno drugacije procedure dobijanja vize koje svakako ne podrazumevaju cekanje u redu na ulici (iz dva puta jednom za formulare a drugi put za intervju), popunjavanje formulara na stranom jeziku ili (kao sto su trazili mojoj 70-godisnjoj majci za 10-dnevnu vizu) potvrde o visini plata i o uplati poreza za prethodnu godinu ljudi kod kojih se ide u posetu!!
I onda nam licemerno porucuju da je problem zapravo nas jer je to sve zbog nasih "staromodnih" pasosa i licnih karti! Posedujem pasos zemlje van EU (koja uzgred budireceno nikad nece ni postati clan EU) koja nema biometrijske elemente i u kojoj ne postoje licne karte a za EU mi ne treba nikakva viza. Kako to ?

Figaro

pre 15 godina

E baš bih to voleo da vidim da Srbija kao punopravni član EU pomaže Kosovu na svom putu ka članstvu. Ako se to stvarno desi onda ima nade za ovaj svet.

Ivana

pre 15 godina

Mislim da bi nasim politicarima bilo najbolje da prestanu da se frljaju sa datumima o clanstvu u EU koje je veoma daleko od nas i da rade bar na toj beloj sengen listi koja je realni cilj u dogledno vreme. Sto se Kosova tice, hteli su nezavisnost, pa neka se sada sami uguravaju u EU, ne vidim zasto bi im Srbija pomagala. A sto se tice Srba koji tamo zive, oni su uglavnom antievropski nastrojeni.

kudu

pre 15 godina

Odavno se nisam tako bedno osecao kao juce gledajuci ovaj intervju. Covek sa podrugljivim osmehom kao kod nekog ko vas je obescastio, a onda sutnuo, prodaje 30+ minuta namazanu pricu gde je sve kristalno jasno i logicno, gde su svi na kraju dobili sve tacno po meri i kako zasluzuju, bez dvostrukih standarda i mrvice nepravde. Sve to servirano pod maskom zajednice u kojoj svi slozno i zajednicki donose ispravne i nepogresive odluke bez ikakvih instrukcija sa strane. Gledam, slusam i ne verujem da mi se ovo desava. Gospodin sa atestom da je gospodin me tretira kao poslednjeg primitivca i hrani me djubrivom, smeje mi se u lice sve vreme, a ja sam nemocan kao nikad do sada. Izgleda da je to ono ponizenje o kome svi pricaju da smo doziveli, a ja nisam razumeo o cemu govore. Sada sam shvatio. Fuj.

Aleksandar

pre 15 godina

-Pa dobro- odmah se znalo da od povlacenja ambasadora nece biti neke vajde ali je neprimereno i neukusno od Mr. Kacina da likuje nad tom cinjenicom. Nepristrasni izvestilac bi nas pohvalio sto smo diplomatski i bez sile iskazali svoje nezadovoljstvo oko necega sto nam toliko znaci... Inace ne vidim nikakvu direktnu korist ni za Sloveniju ili EU sto je izabrano da se kosovski problem resi brutalnom amputacijom necega sto je ipak formalno bila teritorija jedne suverene drzave. Ne bih isao toliko daleko da tvrdim da ce se to nekima obiti o glavu ali bi Mr Kacin mogao da se zamisli nad cinjenicom koliko bi jaca pozicija EU bila spram krize koja se odvija na Kavkazu da se prema Kosovskom problemu nije ponasala tako bahato. Pogotovu imajuci u vidu koliko i sta je sve u ulogu kad je rec o odnosima Rusije i EU.
Nije mi jasan ni komentar da Srbija treba da bude "spremna da primi odluku medj. suda". Pa da nije spremna, zar bi pokretala postupak? Mislim da je Mr. Kacin po svaku cenu hteo da kaze nesto sto zvuci kao pretnja bez da izgleda da nam negira pravo da trazimo misljenje o legalnosti. Tu covek stvarno vidi sa koliko nipodastavanja Mr. Kacin pristupa Srbiji kao zemlji. A on bi trebao da bude nas savetnik i zastitnik u EU! Mr. Kacinu samo zelim da se jednom i sam nadje u situaciji da o njemu i njegovoj zemlji pricaju i odluke donose ljudi njegovog kalibra!

-Ja za razliku od Mr Kacina mislim da je blokirani srpski parlament prilicno dobra priprema za ono sto Srbiju ceka u Evropi ako je suditi po poslednjim untrasnjepolitickim dogadjima u Uniji.

-Kad je rec o vizama mislim da je to velika sramota koju bi zemlje EU trebalo da isprave momentalno ako imaju i zrno postovanja prema Srbiji i svojim sopstvenim vrednostima. Zivim van Srbije vec duze vreme i znam da i u situacijama gde vize izmedju zemalja nisu ukinute, proces dobijanja vize nije toliko ponizavajuci kao kod nas. Sve se zavrsava preko telefona i kurirom. Toga su naravno svesne i evropske zemlje jer njihove ambasade u zemljama van Srbije primenjuju totalno drugacije procedure dobijanja vize koje svakako ne podrazumevaju cekanje u redu na ulici (iz dva puta jednom za formulare a drugi put za intervju), popunjavanje formulara na stranom jeziku ili (kao sto su trazili mojoj 70-godisnjoj majci za 10-dnevnu vizu) potvrde o visini plata i o uplati poreza za prethodnu godinu ljudi kod kojih se ide u posetu!!
I onda nam licemerno porucuju da je problem zapravo nas jer je to sve zbog nasih "staromodnih" pasosa i licnih karti! Posedujem pasos zemlje van EU (koja uzgred budireceno nikad nece ni postati clan EU) koja nema biometrijske elemente i u kojoj ne postoje licne karte a za EU mi ne treba nikakva viza. Kako to ?

Aleksandar

pre 15 godina

U pravu sam bio kada sam od dolaska Kacina, koji je pocetkom raspada SFRJ 1991 odigrao bolju ulogu od Gebelsa, ocekivao samo sargarepu. Zamislite cinizam. Kaze, "Srbija moze uci u EU pre >Kosova< i pomoci mu da udje i ono"!!? To rece u srcu Beograda. Rece i mnogo toga o snu koji se zove 2014, a koji najavi Djelic. Ubedjen je da ce MSP dati misljenje da je u vezi "K" sve legalno, pa cak ocekuje da to odmah prihvati i obznani Srbija. Neverovatna drskost i bezobrazluk da sve to govori kao gost u drzavi koju rasturaju. Verovatno oseca da to moze, a mozda je obecao i pomoc Srbiji u otkupu voca i mleka, pa da nam onda prodaju sokove i "alpsko".Onomad u ZG Jeremicu skoro da iskopase oci kada je odbrusio, a ovaj se kod nas bas odomacio.Sta li mozemo ocekivati tek kada nam dodju Kusner i Ren??

Pera Detlic

pre 15 godina

Koliko je licemeran i nipodastavajuci odnos EU prema Srbiji najbolje se vidi iz cinjenice da je Kacin njen izvestilac za Srbiju. Pa, sve i da Kacin nije jedan nekulturan covek koji moze da vodi politiku samo na lokalnom vasaru, zar je moguce da se za izvestioca postavlja drzavljanin zemlje koja je bila direktan ucesnik i inicijator raspada Jugoslavije i prema Srbiji i dalje ispoljava neubicajen odijum bez ikakvog suzdrzavanja?

Sasko Velkovski

pre 15 godina

Ne mogu reci da, u principu, ne delim misljenja g-dina Kacina. Ipak, ovom coveku ili nedostaje kultura govora i minimum diplomatskog stila koji ide uz posao koji obavlja, ili je prepun mrznje - a mrznji u politici nema mesta.

Ivana

pre 15 godina

Mislim da bi nasim politicarima bilo najbolje da prestanu da se frljaju sa datumima o clanstvu u EU koje je veoma daleko od nas i da rade bar na toj beloj sengen listi koja je realni cilj u dogledno vreme. Sto se Kosova tice, hteli su nezavisnost, pa neka se sada sami uguravaju u EU, ne vidim zasto bi im Srbija pomagala. A sto se tice Srba koji tamo zive, oni su uglavnom antievropski nastrojeni.

Еркер

pre 15 godina

Ако стварно ЕВРОПА сматра да је Косово у бољој ситуацији од Србије и ако се ми већ сада поредимо са једном полу распалом економијом пуном криминала и корупције онда изгледа да ништа од те Европе... Еј ви поредите Косово које још није ни признато како Бог заповеда и Србију? Страшно!

novosadista

pre 15 godina

Bogami je Jelko održao lepu paradu i na Poligrafu kada je rekao i ostao živ, da nije bilo srpskog ukidanja kosovske autonomije, onda bi Kosovo bilo još u Jugoslaviji sa osam republika kao ,,neki vid konfederecije,, , voditeljica ostade nema na tu konstataciju i prođe ,,baba sa kolačima,,.
Kacin kao glavni protagonista secesije Slovenije iz '91 dolazi kao komesar EU u Srbiju.
To je samo u Srbiji moguće i nigde više.

janko

pre 15 godina

Nemojte misliti da su likovi s Triglava prijatelji. Hrvatska bi već bila u Uniji da nije alpske braće. Tako će i Srbiji pomoći na tom putu. Za razliku od Hrvata i Srba koji barem igraju otvorenih karata - ne vole se, Triglavci podmuklo glume prijatelje a guraju svoje interese preko svake mjere.
Oni su jedini izvukli korist od Jugoslavije, dok se dvoje svađaju treći jača i prodaje Gorenje (pored Niša i Končara)

vladimir

pre 15 godina

ovom treba onemugiciti pristup u Srbiju i razgovarati sa ozbiljnim ljudima iz EU. Njega su izbacili iz partiije koju je osnovao u sloveniji. Stvarno ne znam zasto jos uvek razgovaramo sa covekom koji je vise puta dokazao da je politikant i da nas u osnovi duboko ne voli!

bt

pre 15 godina

Posle izjave da Srbija treba da bude primer Kosovu i da mu pomogne da uđe u EU, više nisam siguran da Kacin zna šta i o čemu priča. Da li je spreman da poruči Gruziji da treba da bude primer Južnoj Osteiji i Abhaziji i da im pomogne u prijemu u EU?

Figaro

pre 15 godina

E baš bih to voleo da vidim da Srbija kao punopravni član EU pomaže Kosovu na svom putu ka članstvu. Ako se to stvarno desi onda ima nade za ovaj svet.

vasilije

pre 15 godina

Кандидат, хм. А колико је оно година Турска већ званично кандидат? Да није већ двадесетак година? И, када ће бити примљена? Дакле, колики значај има кандидатски статус?

duh koji hoda

pre 15 godina

veom dobro se secam da je bozidar djelic obecao ukidanje viza za eu do kraja OVE godine.
zato sam glasao za DS.
ako se to ne ispuni, glasam za SRS, pa bar da se nicemu ne nadam i da se ne lozim ko dete na zvecku pred svake izbore.

sramota...

Mr.X

pre 15 godina

,,Upitan da li će građanima Srbije do kraja sledeće godine biti ukinute vize za putovanje u zemlje EU..."
Kako sad do kraja sledeće godine, pa zar nam na izborima nisu obećali kraj ove i početak sledeće! Kako stvari stoje, mi ćemo i dalje da nasedamo na prazne priče, a na belu šengen listu stižemo 2388!

Vojislav Todorović

pre 15 godina

Danas svako može da lupeta šta hoće i nikom ništa. Ovaj Kacin je prostak, ali to i nije toliko bitno, imamo i mi naše neotesane likove... ali da ovakav predstavlja Evropu... Ej, Evropu, koja bi trebalo da bude simbol svega naprednog.!

svi (ni)su isti

pre 15 godina

"Ako neko traži mišljenje, mora biti spreman da primi odluku", rekao je Kacin." Ukoliko sud odluci da je ODUZIMANJE Kosova bilo LEGALNO, onda isto vazi i za J.O. i A. Ukoliko sud odluci suprotno, onda da nam se vrati Kosovo. Da li je EU spremna da primi ovakvu odluku g.Kacin ili ce se uvek sluziti "posebnim slucajevima"?

cro

pre 15 godina

Što se uopće brinete? Tko je taj Kacin? Dok su bili predsijedajući( slovenci) sve su učinili da uspore hrvatsko približavanje EU. Isti taj Kacin je optužio RH za spore pregovore, ali službeni izvori iz EU lopticu prebacuju na EU, Hrvatsku i velikim dijelom na SLOVENIJU. Danas ih nigdje nema. On dolazi kod vas sa onim ciničnim osmijehom, i samo kod vas. Odgovor je jednostavan: Srbija nikako ne može stići RH i zajedno ući u EU (kako je krenulo razlika će biti više od 10 god.(pregovori+referendum u Francuskoj)), i nije gospodine Kacin rok za RH 2010,nego 2009.TO VAS SIGURNO BOLI G.KACIN?!

Besan!

pre 15 godina

"Upitan da li će građanima Srbije do kraja sledeće godine biti ukinute vize za putovanje u zemlje EU..."

PA DOKLE VISE PROLONGIRANJA, REKLI STE DO KRAJA 2008! UZAS.

emona

pre 15 godina

Covek jednostavno govori onim jezikom koji najbolje razumemo. Poznaje Balkan i njegove "vrednosti" i samo sto nam ne crta sta nam je ciniti. A mi i dalje teramo inat i mudrujemo (na sopstvenu stetu jasno).

Ja

pre 15 godina

Jeste, g. Kacin je malo "nasviran" protiv nas, ali, ko nam je kriv - kada se SFRJ raspadala, bili smo na istim polaznim pozicijama, a vidi danas gde je Slovenija, a gde smo mi. Svakom prema zaslugama.

Goxi

pre 15 godina

Svakodnevno citam vase novine i gledam italijanske vesti. Nijednog momenta nisu spomenuli da VRACANJE AMBASADORA je korak PRIBLIZAVANJA EU, vec HAPSENJEM I MLADICA SRBIJA CE SE PRIBLIZITI EU.. Ovaj Kacin je makar realan, al nas narod vise voli lepu laz nego surovu istinu..SRBIJU niko i ne spominje, cak nas i ne gledaju ko drzavu.

vigilante

pre 15 godina

Jel' boli kada strani diplomata i dodje i servira nam "istinu" na grub i bezobrazan način? I treba da boli... Pa ne može neko da pravi toliko gluposti u politici kao mi, evo skoro 20 godina, a da mu se ne desi ovako nešto...

аналитичар аматер

pre 15 godina

Чињеница да је ЕУ одредила овог човека за известиоца о напретку Србије довољно говори о њиховој искреној намери да нам помогну. Али, политику ЕУ на страну, на њу свакако нико од нас не може да утиче. Прокоментарисао бих ПИТАЊЕ ВИЗА, које је поменуо и известилац. Технички услови за ослобађање грађана Србије од виза су познати. Један од њих је увођење нових пасоша. Већина општинских станица полиције у Србији које примају захтеве има по један комплет опреме за узимање биометријских података, који се углавном користи и за узимање захтева за личне карте и пасоше. Процедура траје око пола сата по човеку. Дакле, дневно се прими само десетак захтева за пасоше по општини. Тим темпом до краја 2009. могу да издају око милион пасоша, што наравно неће покрити све захтеве. Дакле, из садашње перспективе, рок за укидање старих пасоша, па самим тим и ослобађање од визног режима, изгледа потпуно нереалан.

dejan

pre 15 godina

Dakle bela sengen viza samo za privatnike, ministre i ostale koji su se napljačkali i pokrali po Srbiji, dok običan gradjanin će i dalje morati da podnosi pozivno ili garantno pismo, fotokopiju da je zapošljen, kao i uverenje o srodstvu sa pozivaocem iz EU. To su najmanji uslovi za običnog gradjanina Srbije, dok za ovu Srpsku elitu sa belom Sengen vizom neće trebati ništa od toga samo dokaz da su ono što jesu! Tj. da su nekakvi biznismeni tj. imaju svoju firmu ili da su ministri, što mislim da ni do toga neće biti već će sami medju sobom podeliti odgovarajuću legitimaciju pa neće ni trebati za papirologijom samo pokažu ispravu i dobiju vizu začas, dok ćemo mi i dalje morati zakazivati razgovor u ambasadi i posle sedam dana biti u milosti i nemilosti šalterskog radnika zavisi od njegovog raspoloženja dati nam ili ne vizu!

Cile

pre 15 godina

A što je problem kad nam neko kaže da smo se ispalili kad nam je od početka bilo jasno da se džabe gicamo. Samo mnogo volimo da sami sebe ubeđujemo da smo nekakav faktor.

Elektra

pre 15 godina

Posto je djavo odneo salu posle priznanja JO I Ath. od Rusije, mi bismo (Srbija) hitno morali da saberemo novce koje nam je svet oteo priznavanjem Kosova! Racunica je vise nego jednostavna i to svet zna: izracunati koliko smo u Srbiji osteceni otimanjem rudnog blaga na nasoj teritoriji na Kosovu - tacno se zna koliko stuje se moze napraviti iz kosovskih lezista uglja, pa pomnoziti sa prosecnom cenom struje u Evropi, i, NEKA NAM SE SAMO TO PLATI!!! Ostalo od silnog rudnog blaga da poklonimo evropsim i americkim dobrotvorima koji nude Albancima "med i mleko". Zalim Albance koji ce biti najjeftinija radna snaga u Evropi i sire, ali to su hteli, to neka gledaju. ALI, ONO NAJVAZNIJE NAD CIM JE SRBIJA, KAO DRZAVA VLASNIK, N I K A D A ne bih dala!
Zasto inace, Rusi priznaju neke dve male pokrajine u Gruziji!? Zato sto ne dozvoljavaju da im neko uzurpira legitimno pravo na koriscenje energenata! I, obrnuto, sta se Ameriku ticu odnosi u Gruziji? SAMO ZBOG KAVKASKE NAFTE!!!!!!!!!!!!!
Koga je uopste briga za medjunarodno pravo (koje pravo, nakon priznavanja Kosova?). Otuda, drzavo Srbijo, pamet u glavu!!!

Milutin

pre 15 godina

Lepo je biti u zajednici, zajedno smo jači. Ali mnogo smo propatili i mnogo izgubili, delom zahvaljujući i njima. A da li će do tada opstati zajednica, pitanje je. I onako kalendar Maja traje samo do 2012, a šta ide posle toga? Lipši magare do zelene trave.

kom@

pre 15 godina

Čini se da EU previše žuri u oceni da je Srbija sa novom vladom na jednosmernom putu koji sami priželjkuju. Kao da su zaboravili kako je ista vlada napravljena.
Ili možda bolje znaju šta znači držati poluge vlasti u rukama.

Jovan

pre 15 godina

Izvestilac, a? Kada EU zeli da primi nekog u svoje redove, izvestioci su strogi ali pravedni. Medjutim, namere Evrope prema Srbiji su nama (a izgleda i njima) potpuno nejasne, pa zbog toga imamo mrzovoljnog i nenaklonjenog izvestioca. Treba, medjutim, reci da o nasoj evropskoj buducnosti, Jelko nimalo ne odlucuje, pa njegove nadobudne izjave treba primiti sa relativno malo paznje. One su tu samo da nerviraju neke glasace i neke politicare. Srbija u izboru svojih saveznika treba da bude vrlo pazljiva i da zaobilazi Sloveniju u sirokom luku dok njeni zvanicnici (ostaci iz 90-ih) ne promene malo ton. Nasi su interesi u Slovackoj, Rumuniji, Grckoj, Kipru, Spaniji... U tom pravcu razmisljajmo i njima se obracajmo, njihovi poslovni interesi su nam drazi od nekih drugih, isuvise zastupljenih na nasem trzistu.

kom@

pre 15 godina

EU će verovatno sve više žuriti sa prijemom novih država. Rusija postaje sve jači konkurent.
Samo još ostaje da se 'demokratski' ubede Irci da nisu dobro glasali na referendumu i da trebaju da ga ponove. Irish Way Out, što bi rekao Kacin. Dakle, EU se ne miri sa voljom Irskih građana.

Zapitajte se, ima država u EU koje nisu omogućile svom narodu da ima ijedan referendum u vezi bilo čega vezano za EU. Da ne govorim koliko ima tzv predstavnika i nekakvih komesara u EU koji nisu birani nikakvim direktnim izborima već su postavljeni od drugih indirektno izabranih predstavnika.
Mogli su to pitati Kacin-a, verujem da bi se iznenadio a ne znam šta bi odgovorio.

Figaro

pre 15 godina

E baš bih to voleo da vidim da Srbija kao punopravni član EU pomaže Kosovu na svom putu ka članstvu. Ako se to stvarno desi onda ima nade za ovaj svet.

emona

pre 15 godina

Covek jednostavno govori onim jezikom koji najbolje razumemo. Poznaje Balkan i njegove "vrednosti" i samo sto nam ne crta sta nam je ciniti. A mi i dalje teramo inat i mudrujemo (na sopstvenu stetu jasno).

kudu

pre 15 godina

Odavno se nisam tako bedno osecao kao juce gledajuci ovaj intervju. Covek sa podrugljivim osmehom kao kod nekog ko vas je obescastio, a onda sutnuo, prodaje 30+ minuta namazanu pricu gde je sve kristalno jasno i logicno, gde su svi na kraju dobili sve tacno po meri i kako zasluzuju, bez dvostrukih standarda i mrvice nepravde. Sve to servirano pod maskom zajednice u kojoj svi slozno i zajednicki donose ispravne i nepogresive odluke bez ikakvih instrukcija sa strane. Gledam, slusam i ne verujem da mi se ovo desava. Gospodin sa atestom da je gospodin me tretira kao poslednjeg primitivca i hrani me djubrivom, smeje mi se u lice sve vreme, a ja sam nemocan kao nikad do sada. Izgleda da je to ono ponizenje o kome svi pricaju da smo doziveli, a ja nisam razumeo o cemu govore. Sada sam shvatio. Fuj.

vigilante

pre 15 godina

Jel' boli kada strani diplomata i dodje i servira nam "istinu" na grub i bezobrazan način? I treba da boli... Pa ne može neko da pravi toliko gluposti u politici kao mi, evo skoro 20 godina, a da mu se ne desi ovako nešto...

Aleksandar

pre 15 godina

-Pa dobro- odmah se znalo da od povlacenja ambasadora nece biti neke vajde ali je neprimereno i neukusno od Mr. Kacina da likuje nad tom cinjenicom. Nepristrasni izvestilac bi nas pohvalio sto smo diplomatski i bez sile iskazali svoje nezadovoljstvo oko necega sto nam toliko znaci... Inace ne vidim nikakvu direktnu korist ni za Sloveniju ili EU sto je izabrano da se kosovski problem resi brutalnom amputacijom necega sto je ipak formalno bila teritorija jedne suverene drzave. Ne bih isao toliko daleko da tvrdim da ce se to nekima obiti o glavu ali bi Mr Kacin mogao da se zamisli nad cinjenicom koliko bi jaca pozicija EU bila spram krize koja se odvija na Kavkazu da se prema Kosovskom problemu nije ponasala tako bahato. Pogotovu imajuci u vidu koliko i sta je sve u ulogu kad je rec o odnosima Rusije i EU.
Nije mi jasan ni komentar da Srbija treba da bude "spremna da primi odluku medj. suda". Pa da nije spremna, zar bi pokretala postupak? Mislim da je Mr. Kacin po svaku cenu hteo da kaze nesto sto zvuci kao pretnja bez da izgleda da nam negira pravo da trazimo misljenje o legalnosti. Tu covek stvarno vidi sa koliko nipodastavanja Mr. Kacin pristupa Srbiji kao zemlji. A on bi trebao da bude nas savetnik i zastitnik u EU! Mr. Kacinu samo zelim da se jednom i sam nadje u situaciji da o njemu i njegovoj zemlji pricaju i odluke donose ljudi njegovog kalibra!

-Ja za razliku od Mr Kacina mislim da je blokirani srpski parlament prilicno dobra priprema za ono sto Srbiju ceka u Evropi ako je suditi po poslednjim untrasnjepolitickim dogadjima u Uniji.

-Kad je rec o vizama mislim da je to velika sramota koju bi zemlje EU trebalo da isprave momentalno ako imaju i zrno postovanja prema Srbiji i svojim sopstvenim vrednostima. Zivim van Srbije vec duze vreme i znam da i u situacijama gde vize izmedju zemalja nisu ukinute, proces dobijanja vize nije toliko ponizavajuci kao kod nas. Sve se zavrsava preko telefona i kurirom. Toga su naravno svesne i evropske zemlje jer njihove ambasade u zemljama van Srbije primenjuju totalno drugacije procedure dobijanja vize koje svakako ne podrazumevaju cekanje u redu na ulici (iz dva puta jednom za formulare a drugi put za intervju), popunjavanje formulara na stranom jeziku ili (kao sto su trazili mojoj 70-godisnjoj majci za 10-dnevnu vizu) potvrde o visini plata i o uplati poreza za prethodnu godinu ljudi kod kojih se ide u posetu!!
I onda nam licemerno porucuju da je problem zapravo nas jer je to sve zbog nasih "staromodnih" pasosa i licnih karti! Posedujem pasos zemlje van EU (koja uzgred budireceno nikad nece ni postati clan EU) koja nema biometrijske elemente i u kojoj ne postoje licne karte a za EU mi ne treba nikakva viza. Kako to ?

Ja

pre 15 godina

Jeste, g. Kacin je malo "nasviran" protiv nas, ali, ko nam je kriv - kada se SFRJ raspadala, bili smo na istim polaznim pozicijama, a vidi danas gde je Slovenija, a gde smo mi. Svakom prema zaslugama.

Ivana

pre 15 godina

Mislim da bi nasim politicarima bilo najbolje da prestanu da se frljaju sa datumima o clanstvu u EU koje je veoma daleko od nas i da rade bar na toj beloj sengen listi koja je realni cilj u dogledno vreme. Sto se Kosova tice, hteli su nezavisnost, pa neka se sada sami uguravaju u EU, ne vidim zasto bi im Srbija pomagala. A sto se tice Srba koji tamo zive, oni su uglavnom antievropski nastrojeni.

Sasko Velkovski

pre 15 godina

Ne mogu reci da, u principu, ne delim misljenja g-dina Kacina. Ipak, ovom coveku ili nedostaje kultura govora i minimum diplomatskog stila koji ide uz posao koji obavlja, ili je prepun mrznje - a mrznji u politici nema mesta.

Еркер

pre 15 godina

Ако стварно ЕВРОПА сматра да је Косово у бољој ситуацији од Србије и ако се ми већ сада поредимо са једном полу распалом економијом пуном криминала и корупције онда изгледа да ништа од те Европе... Еј ви поредите Косово које још није ни признато како Бог заповеда и Србију? Страшно!

Aleksandar

pre 15 godina

U pravu sam bio kada sam od dolaska Kacina, koji je pocetkom raspada SFRJ 1991 odigrao bolju ulogu od Gebelsa, ocekivao samo sargarepu. Zamislite cinizam. Kaze, "Srbija moze uci u EU pre >Kosova< i pomoci mu da udje i ono"!!? To rece u srcu Beograda. Rece i mnogo toga o snu koji se zove 2014, a koji najavi Djelic. Ubedjen je da ce MSP dati misljenje da je u vezi "K" sve legalno, pa cak ocekuje da to odmah prihvati i obznani Srbija. Neverovatna drskost i bezobrazluk da sve to govori kao gost u drzavi koju rasturaju. Verovatno oseca da to moze, a mozda je obecao i pomoc Srbiji u otkupu voca i mleka, pa da nam onda prodaju sokove i "alpsko".Onomad u ZG Jeremicu skoro da iskopase oci kada je odbrusio, a ovaj se kod nas bas odomacio.Sta li mozemo ocekivati tek kada nam dodju Kusner i Ren??

novosadista

pre 15 godina

Bogami je Jelko održao lepu paradu i na Poligrafu kada je rekao i ostao živ, da nije bilo srpskog ukidanja kosovske autonomije, onda bi Kosovo bilo još u Jugoslaviji sa osam republika kao ,,neki vid konfederecije,, , voditeljica ostade nema na tu konstataciju i prođe ,,baba sa kolačima,,.
Kacin kao glavni protagonista secesije Slovenije iz '91 dolazi kao komesar EU u Srbiju.
To je samo u Srbiji moguće i nigde više.

janko

pre 15 godina

Nemojte misliti da su likovi s Triglava prijatelji. Hrvatska bi već bila u Uniji da nije alpske braće. Tako će i Srbiji pomoći na tom putu. Za razliku od Hrvata i Srba koji barem igraju otvorenih karata - ne vole se, Triglavci podmuklo glume prijatelje a guraju svoje interese preko svake mjere.
Oni su jedini izvukli korist od Jugoslavije, dok se dvoje svađaju treći jača i prodaje Gorenje (pored Niša i Končara)

vasilije

pre 15 godina

Кандидат, хм. А колико је оно година Турска већ званично кандидат? Да није већ двадесетак година? И, када ће бити примљена? Дакле, колики значај има кандидатски статус?

bt

pre 15 godina

Posle izjave da Srbija treba da bude primer Kosovu i da mu pomogne da uđe u EU, više nisam siguran da Kacin zna šta i o čemu priča. Da li je spreman da poruči Gruziji da treba da bude primer Južnoj Osteiji i Abhaziji i da im pomogne u prijemu u EU?

Besan!

pre 15 godina

"Upitan da li će građanima Srbije do kraja sledeće godine biti ukinute vize za putovanje u zemlje EU..."

PA DOKLE VISE PROLONGIRANJA, REKLI STE DO KRAJA 2008! UZAS.

vladimir

pre 15 godina

ovom treba onemugiciti pristup u Srbiju i razgovarati sa ozbiljnim ljudima iz EU. Njega su izbacili iz partiije koju je osnovao u sloveniji. Stvarno ne znam zasto jos uvek razgovaramo sa covekom koji je vise puta dokazao da je politikant i da nas u osnovi duboko ne voli!

cro

pre 15 godina

Što se uopće brinete? Tko je taj Kacin? Dok su bili predsijedajući( slovenci) sve su učinili da uspore hrvatsko približavanje EU. Isti taj Kacin je optužio RH za spore pregovore, ali službeni izvori iz EU lopticu prebacuju na EU, Hrvatsku i velikim dijelom na SLOVENIJU. Danas ih nigdje nema. On dolazi kod vas sa onim ciničnim osmijehom, i samo kod vas. Odgovor je jednostavan: Srbija nikako ne može stići RH i zajedno ući u EU (kako je krenulo razlika će biti više od 10 god.(pregovori+referendum u Francuskoj)), i nije gospodine Kacin rok za RH 2010,nego 2009.TO VAS SIGURNO BOLI G.KACIN?!

Vojislav Todorović

pre 15 godina

Danas svako može da lupeta šta hoće i nikom ništa. Ovaj Kacin je prostak, ali to i nije toliko bitno, imamo i mi naše neotesane likove... ali da ovakav predstavlja Evropu... Ej, Evropu, koja bi trebalo da bude simbol svega naprednog.!

Pera Detlic

pre 15 godina

Koliko je licemeran i nipodastavajuci odnos EU prema Srbiji najbolje se vidi iz cinjenice da je Kacin njen izvestilac za Srbiju. Pa, sve i da Kacin nije jedan nekulturan covek koji moze da vodi politiku samo na lokalnom vasaru, zar je moguce da se za izvestioca postavlja drzavljanin zemlje koja je bila direktan ucesnik i inicijator raspada Jugoslavije i prema Srbiji i dalje ispoljava neubicajen odijum bez ikakvog suzdrzavanja?

Cile

pre 15 godina

A što je problem kad nam neko kaže da smo se ispalili kad nam je od početka bilo jasno da se džabe gicamo. Samo mnogo volimo da sami sebe ubeđujemo da smo nekakav faktor.

Mr.X

pre 15 godina

,,Upitan da li će građanima Srbije do kraja sledeće godine biti ukinute vize za putovanje u zemlje EU..."
Kako sad do kraja sledeće godine, pa zar nam na izborima nisu obećali kraj ove i početak sledeće! Kako stvari stoje, mi ćemo i dalje da nasedamo na prazne priče, a na belu šengen listu stižemo 2388!

Milutin

pre 15 godina

Lepo je biti u zajednici, zajedno smo jači. Ali mnogo smo propatili i mnogo izgubili, delom zahvaljujući i njima. A da li će do tada opstati zajednica, pitanje je. I onako kalendar Maja traje samo do 2012, a šta ide posle toga? Lipši magare do zelene trave.

duh koji hoda

pre 15 godina

veom dobro se secam da je bozidar djelic obecao ukidanje viza za eu do kraja OVE godine.
zato sam glasao za DS.
ako se to ne ispuni, glasam za SRS, pa bar da se nicemu ne nadam i da se ne lozim ko dete na zvecku pred svake izbore.

sramota...

Jovan

pre 15 godina

Izvestilac, a? Kada EU zeli da primi nekog u svoje redove, izvestioci su strogi ali pravedni. Medjutim, namere Evrope prema Srbiji su nama (a izgleda i njima) potpuno nejasne, pa zbog toga imamo mrzovoljnog i nenaklonjenog izvestioca. Treba, medjutim, reci da o nasoj evropskoj buducnosti, Jelko nimalo ne odlucuje, pa njegove nadobudne izjave treba primiti sa relativno malo paznje. One su tu samo da nerviraju neke glasace i neke politicare. Srbija u izboru svojih saveznika treba da bude vrlo pazljiva i da zaobilazi Sloveniju u sirokom luku dok njeni zvanicnici (ostaci iz 90-ih) ne promene malo ton. Nasi su interesi u Slovackoj, Rumuniji, Grckoj, Kipru, Spaniji... U tom pravcu razmisljajmo i njima se obracajmo, njihovi poslovni interesi su nam drazi od nekih drugih, isuvise zastupljenih na nasem trzistu.

Goxi

pre 15 godina

Svakodnevno citam vase novine i gledam italijanske vesti. Nijednog momenta nisu spomenuli da VRACANJE AMBASADORA je korak PRIBLIZAVANJA EU, vec HAPSENJEM I MLADICA SRBIJA CE SE PRIBLIZITI EU.. Ovaj Kacin je makar realan, al nas narod vise voli lepu laz nego surovu istinu..SRBIJU niko i ne spominje, cak nas i ne gledaju ko drzavu.

аналитичар аматер

pre 15 godina

Чињеница да је ЕУ одредила овог човека за известиоца о напретку Србије довољно говори о њиховој искреној намери да нам помогну. Али, политику ЕУ на страну, на њу свакако нико од нас не може да утиче. Прокоментарисао бих ПИТАЊЕ ВИЗА, које је поменуо и известилац. Технички услови за ослобађање грађана Србије од виза су познати. Један од њих је увођење нових пасоша. Већина општинских станица полиције у Србији које примају захтеве има по један комплет опреме за узимање биометријских података, који се углавном користи и за узимање захтева за личне карте и пасоше. Процедура траје око пола сата по човеку. Дакле, дневно се прими само десетак захтева за пасоше по општини. Тим темпом до краја 2009. могу да издају око милион пасоша, што наравно неће покрити све захтеве. Дакле, из садашње перспективе, рок за укидање старих пасоша, па самим тим и ослобађање од визног режима, изгледа потпуно нереалан.

Elektra

pre 15 godina

Posto je djavo odneo salu posle priznanja JO I Ath. od Rusije, mi bismo (Srbija) hitno morali da saberemo novce koje nam je svet oteo priznavanjem Kosova! Racunica je vise nego jednostavna i to svet zna: izracunati koliko smo u Srbiji osteceni otimanjem rudnog blaga na nasoj teritoriji na Kosovu - tacno se zna koliko stuje se moze napraviti iz kosovskih lezista uglja, pa pomnoziti sa prosecnom cenom struje u Evropi, i, NEKA NAM SE SAMO TO PLATI!!! Ostalo od silnog rudnog blaga da poklonimo evropsim i americkim dobrotvorima koji nude Albancima "med i mleko". Zalim Albance koji ce biti najjeftinija radna snaga u Evropi i sire, ali to su hteli, to neka gledaju. ALI, ONO NAJVAZNIJE NAD CIM JE SRBIJA, KAO DRZAVA VLASNIK, N I K A D A ne bih dala!
Zasto inace, Rusi priznaju neke dve male pokrajine u Gruziji!? Zato sto ne dozvoljavaju da im neko uzurpira legitimno pravo na koriscenje energenata! I, obrnuto, sta se Ameriku ticu odnosi u Gruziji? SAMO ZBOG KAVKASKE NAFTE!!!!!!!!!!!!!
Koga je uopste briga za medjunarodno pravo (koje pravo, nakon priznavanja Kosova?). Otuda, drzavo Srbijo, pamet u glavu!!!

svi (ni)su isti

pre 15 godina

"Ako neko traži mišljenje, mora biti spreman da primi odluku", rekao je Kacin." Ukoliko sud odluci da je ODUZIMANJE Kosova bilo LEGALNO, onda isto vazi i za J.O. i A. Ukoliko sud odluci suprotno, onda da nam se vrati Kosovo. Da li je EU spremna da primi ovakvu odluku g.Kacin ili ce se uvek sluziti "posebnim slucajevima"?

kom@

pre 15 godina

EU će verovatno sve više žuriti sa prijemom novih država. Rusija postaje sve jači konkurent.
Samo još ostaje da se 'demokratski' ubede Irci da nisu dobro glasali na referendumu i da trebaju da ga ponove. Irish Way Out, što bi rekao Kacin. Dakle, EU se ne miri sa voljom Irskih građana.

Zapitajte se, ima država u EU koje nisu omogućile svom narodu da ima ijedan referendum u vezi bilo čega vezano za EU. Da ne govorim koliko ima tzv predstavnika i nekakvih komesara u EU koji nisu birani nikakvim direktnim izborima već su postavljeni od drugih indirektno izabranih predstavnika.
Mogli su to pitati Kacin-a, verujem da bi se iznenadio a ne znam šta bi odgovorio.

dejan

pre 15 godina

Dakle bela sengen viza samo za privatnike, ministre i ostale koji su se napljačkali i pokrali po Srbiji, dok običan gradjanin će i dalje morati da podnosi pozivno ili garantno pismo, fotokopiju da je zapošljen, kao i uverenje o srodstvu sa pozivaocem iz EU. To su najmanji uslovi za običnog gradjanina Srbije, dok za ovu Srpsku elitu sa belom Sengen vizom neće trebati ništa od toga samo dokaz da su ono što jesu! Tj. da su nekakvi biznismeni tj. imaju svoju firmu ili da su ministri, što mislim da ni do toga neće biti već će sami medju sobom podeliti odgovarajuću legitimaciju pa neće ni trebati za papirologijom samo pokažu ispravu i dobiju vizu začas, dok ćemo mi i dalje morati zakazivati razgovor u ambasadi i posle sedam dana biti u milosti i nemilosti šalterskog radnika zavisi od njegovog raspoloženja dati nam ili ne vizu!

kom@

pre 15 godina

Čini se da EU previše žuri u oceni da je Srbija sa novom vladom na jednosmernom putu koji sami priželjkuju. Kao da su zaboravili kako je ista vlada napravljena.
Ili možda bolje znaju šta znači držati poluge vlasti u rukama.