Ponedeljak, 04.08.2008.

00:24

Dojenje na javnom mestu retkost

U Srbiji se obeležava Svetska nedelja dojenja, a podaci pokazuju da je dojenje na javnom mestu u Srbiji izuzetno retko.

Izvor: B92

Dojenje na javnom mestu retkost IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

maria

pre 13 godina

Dojenje moze biti ili divan cin ili nocna mora za mladu majku, a osoblje u bolnicama je najodgovornije za 90% slucajeva neuspesno uspostavljene laktacije...
Takodje cudan mi je podatak o samo 20% majki koje doje, i mislim da je netacan, broj je definitivno veci...
Sto se dojenja na javnom mestu tice - prizor mi ne smeta, i svako na to mora imati pravo.
Ali licno meni je to suvisno, i nikad mi nije palo na pamet. Dete mi nikad u prvih par meseci u vreme obroka nije bilo na ulici, u kaficu, parku, prevozu(???!!!) vec kod kuce...pa ni ja ne jedem u parku, kaficu ili prevozu, tako da to vazi i za mog sina. Bebe vole stabilan jednolican raspored a provodjenje celog dana napolju ili po trznim centrima sa bebom se ne uklapa u moj nacin brige o detetu. A u restoran s detetom mladjim od godinu dana naprosto ne idem radi svog i tudjeg mira. Tako da javno mesto i dojenje tu prosto nemaju kad da se sretnu...

minica

pre 15 godina

Dojila sam moje oboje dece više od godinu dana, nisam imala problema koje puno mladih neiskusnih majki ima vec od prvih dana u porodilištu, a nisam ni u kom trenutku imala ni problem sa dojenjem na javnom mestu, iako je naš život uvek bio tako organizovan da su deca bila uvek u paketu kao nomadi, i da se stvari rešavaju onako kako dodju. Ako je beba mokra, presvući će se, ako je gladna, sikiće, jer je tako najprirodnije moguće. I to sve u zemlji Srbiji. Mislim da je previše buke ovaj put napravljeno oko dojenja na javnom mestu, mislim da to realno nije preoblem prvog reda kad je dojenje u pitanju. Mislim takodje da procenat majki koje doje, a koji je naveden nije precizan, da ne kažem nije istinit, iz nekih drugih izvora znam da je taj procenat puno veći.
Nadam se da ce se neko u Srbiji nekad pozabaviti konkretnim problemima-
Brigom o trudnicama, porodiljama, u porodilistima ali i van njih;
brigom o bebama,
pravilnim savetovanjem o dojenju i ishrani beba;
A sve majke koje su ikad provele nekoliko dana u našim porodilištima (naročito prestonim) znaju da briga gotovo da i ne postoji, nažalost; i sve majke koje su ikad posetile savetovališta na odeljenjima pedijatrije znaju da tamo nisu mogle dobiti uglavnom nikakva korisna uputstva o ishrani. Mnoge mame znaju da pedijatri u domovima zdravlja i dalje traže mamama da detetu od trećeg meseca života daju voćni kompot, keks i mleko, i naravno, svima poznatu razblaženu kravicu. Ili vas kao što je bio moj slučaj sa drugim detetom, na redovnim sistematskim pregledima i ne pitaju šta dete jede, da li sisa, da li pije vodu ili koka kolu.
Ne znam koliko je žena imalo neprijatnost zbog dojenja na javnom mestu, i koliko je tome pridalo značaja, to je zaista tužno; ali-
koliko je žena, majki sa bebom imalo neprijatnost zbog toga što je najavnom mestu , na kome je pušenje zabranjeno, moralo nekom neotesanom balkancu da skrene pažnju na to da bi trebalo da ugasi cigaretu, ( npr. u hitnoj službi doma zdravlja gde je dovela dete zbog napada astme,dete dobilo terapiju i inhalira se u ordinaciji u kojoj dežurni lekar bez pardona puši)... Da ne gnjavim, Srbija ima i većih problema, a majke koje doje- one doje- i za to im izgovor ne treba!

mamica

pre 15 godina

Ajd sad malo drugacije:U ovoj sredini sve je naopako.Mnoge mame ne doje jer cuvaju svoj izgled i liniju.Kad dojis moras vise jesti, a i grudi ne znam hoce li biti kao pre.Ja sam svoje troje dece dojila po godinu dana.Prednost ogromna-nema bolesti ni flasica u kuci.Grudi mi nisu zaista ostale u prvobitnom stanju.Ali meni i mom muzu to ne smeta.Najveci problem mi je bio taj sto sam stalno mislila sta cu jesti,kolicinu sam stalno povecavala jer ako ne jedes dovoljno nema ni dovoljno mleka.A ja i ne volim bas da jedem.A o vezanosti za kucu da i ne govorim.samo sam jednom u ove tri godine dojenja podojila moju prvu bebu u kabini robne kuce "Beograd".Tada, 92.93. i 97.bilo je svega nedovoljno pa i nismo zalazili u restorane, kafice i razne butike.A u prirodi uvek nadjes mesta da na miru podojis svoje dete.
Kad bi ovo bio nama najveci problem bilo bi divno.Najveci problem je sto dosta pojedinaca najvise voli sebe.Ima takvih i mama.To je srz problema mnogih.

Ponosna mama

pre 15 godina

Kadgod i gdegod moja beba trazi da siki, ja je podojim. Sve je u glavi majki. Meni je na prvom mestu moje dete, a za ostale me Bas Briga! (Pa cak i za muza, koji je mislio u pocetku da je to nepristojno. Sad me i on 100% podrzava :))

sedmica

pre 15 godina

Ne mogu da verujem da bilo ko moze proglasiti dojenje bebe na javnom mestu ruznim. To je potpuno prirodno, najprirodnije i ne razumem sta tu nekome moze biti "nepristojno", a osim toga sto rece jedna majka, ako "ne sme" podojiti bebu u javnosti onda ne moze da mrdne od kuce na duze od 1 sat. Ja sam svoje dete dojila godinu dana i verujte mi da su to videli mnogi od Pule do Dubrovnika i uopste mi nije bilo neprijatno niti sam ikad dozivela nesto neprijatno. Majke dojite vase bebe "gde stignete" a oni kojima je neprijatno (jer naslucuju sta se desava, a nista ne vide, jer ni jedna majka nece to raditi na izvolte gledajte)neka okrenu glavu ali neka sebi ipak ne dozvole nikakav komentar. Valjda je i njih majka dojila, ili nije?

marilina

pre 15 godina

Evo, javno obecavam da cu kontaktirati Udruzenje za razjasnjenje par pitanja u vezi sa dojenjem. Civilni sektor ima svoje mesto i ulogu u svakom drustvu, pa makar to bila i Srbija.

Tata iz udruzenja

pre 15 godina

Koga interesuje vise o dogadjaju, aktivnostima tog udruzenja i dojenju, trebalo je da dodje, ili nek dodje sledece godine, ili nek ode na njihov sajt pa pogleda sta sve ima i cime se i kako bave. Puno ljudi ovde su odlicni kandidati za aktiviste (roditelji su! imaju iste probleme! ogorceni su! nesto bi da menjaju!). Udruzenje je i nastalo ovako, na jednom forumu, posle ovakvih prepiski.
Umesto da koristite ovu mogucnost komentarisanja da s visine "dajete ocene" organizatoru i slicno (ocene!?) a da niste ni bili na dogadjaju (nego procitali vest!) - bolje bi bilo da se prikljucite i pomognete - na istom smo zadatku, da ne kazem: u istim ... problemima.

B92 je odlicno preneo ono najvaznije i to je fenomenalno. HVALA!

Kick

pre 15 godina

Svoju bebu dojim već skoro godinu dana. Kada sam se porodila, nisu mi predstavljali problem bolovi posle carskog reza, vezanost za krevet zbog tromboze vena koju sam zaradila u trudnoći, već neljubaznost i nezainteresovanost sestara iz laktarijuma da mi pomognu da prvi put podojim svoje dete. Moje grudi su bujale, iz njih je cureo kolostrum a one su govorile da to nije mleko već samo "hormonska vodica"!!?? Rekle su mi da se imuzavam da nikako ne korisitm pumpicu i otišle. Na sreću pre mog izlaska iz bolnice pojavila se jedna mlada sestra koja mi je stvarno pomogla i kojoj sam beskrajno zahvalna što nisam dobila mastitis. Ona kao da je bila sa druge planete, mlada, ljubazna i radila je svoj posao!
Akcenat ne treba stavljati samo na edukaciju majki, jer se većina njih informiše šta je najbolje za njihovu buduću bebu, već na medicinsko osoblje koje treba da pomogne mladim mamama da prebrode prve trenutke posle porođaja koji su najteži. Mnoge mame i ako imaju želju da doje svoju decu, ne dobijaju za to potrebnu podršku prvenstveno od njihovih ginekologa i pedijatara. Možda njih treba informisati o važnosti majčinog mleka jer se ponašaju kao da o tome ništa ne znaju.

Gordana

pre 15 godina

Ja sam majka troje dece. Svi troje su dojeni, svako preko godinu dana. Dojenje na javnom mestu, nista loše, ali zato je potreban razlog. Dete se hrani kod kuće, a ne po kafanama. Šta će jedna zabrinuta majka u kafani sa jednomesečnom bebom. Dojenju treba posvetiti puno pažnje, bebi treba mir pri dojenju, a ne cimanje i drmusanje preko kafanskih stolova. Veliki problem imaju roditelji i deca sa dečijom hiperaktivnošću, a tome su malo pažnje posvetili, pa im je posle Đavo kriv.

Daggy

pre 15 godina

Jedno pitanje: Da li odgovorni iz zdravstvene sluzbe pocrvene kada procitaju ovakva negativna iskustva majki u bolnicama? Stvarno strasno!!! Pod hitno se takvim zdravstvenim radnicima treba zahvaliti na dosadasnjem radu i ispratiti ih napolje.

Slavica

pre 15 godina

Trudim se da postujem svaciji izbor i misljenje, ali reci da je dojenje na javnom mestu ruzno i neukusno je krajnje pogresno. Da li to znaci da je neukusno jesti u restoranu, ili uzinati u parku? Uskratiti dojenom detetu obrok kada mu je potreban, to je ruzno.

Na mnogim nasim freskama pretstavljena je Bogorodica obnazenih grudi kako doji malog Isusa i na tim freskama nema niceg neukusnog, seksualnog i ruznog. Naprotiv, to je najlepsa i najprirodnija slika na svetu.

Svoje dvoje dece dojila sam i jos uvek dojim na mnogim javnim mestima, u avionima, aerodromima, restoranima, parkovima...U drzavi Ilinois u Americi, gde zivim, zakon me stiti po tom pitanju. U Srbiji sam nailazila na neodobravanje i gadljive poglede, iako se samo po polozaju moje bebe moglo naslutiti da je dojim (drugo nista se nije videlo).

Sto se tice korisnosti dojenja navescu jedan primer. Nas sin je bio star tri meseca kada se nasa trogodisnja devojcica razbolela. U pitanju je bio nezgodan virus sa temperaturom, jakim kasljem i dugotrajan. Svi u porodici smo se razboleli, osim nase bebe. Hraneci se mojim mlekom, u kome su bila antitela kojima se moj organizam borio protiv virusa, bio je zasticen i uopste se nije razboleo, iako sam ja bila bolesna. O kako je to divno.

Majke, dojite svoju decu.

Pozdrav iz Kanade

pre 15 godina

Samo kratak komentar: Lepa akcija, ali uskog spektra, a time i dejstva....

U Kanadi, u svakoj gradskoj bolnici postoje "klinike za dojenje", gde novopecene majke odlaze sa bebama i dobijaju neophodne savete od bolnickog osoblja (uglavnom med. sestre, babice itd.)

Uz put, bebe se ovde redovno mere, majke mogu da provedu i po nekoliko sati u klinici, gde, bukvalno, imaju mogucnost da vezbaju, kako da doje decu.

Ovakva sluzba treba da postoji i u svakoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji - ne treba velikog ulaganja (osim prostora, par udobnih fotelji, vage za merenje bebe i vec postojeceg bolnickog osoblja).

Jasna

pre 15 godina

Moram da priznam da ne razumem da li je akcenat akcije bio problem nedojenja dece uopste ili problem nedojenja na javnom mestu. Iz priloga koje sam videla na programima TV, zakljucuje se ovo drugo, sto je po meni samim tim promasena tema a zna se sta se za to dobija. Traljava dvojcica za trud koji se ne moze osporiti. Jednostavno mi se namece pitanje dokle ce se uopste nekim trivijalnim problemima prikrivati sustinski, jer ako se i ovaj problem bude resavao na najprimitivinijem psiholoskom nivou sta je IN u svetu (dojenje na javnom mestu jer to zamislite rade intelektualke sirom zapada)onda mlade majke nikada nece shvatititi sustinu. Nisam procitala sve komentare ali moram da kazem da sam tokom godina vise puta cula da mlade majke ne doje svoju decu ne samo iz razloga sto nemaju mleka vec i zato sto ih "boli i one to ne mogu da trpe", ili "pokvarice im se cvrst devojacki oblik grudi " kakav bi valjda trebalo da imaju do kraja zivota po uzoru na pinkovske i ostale zvezde. Da ne bih zvucala kao nadzak baba koja samo kritikuje, dala bih predlog da se u savetovalistima za trudnice obrati malo veca paznja na razgovor sa buducim majkama, naravno tu mislim na odgovarajuce strucnjake ,psihologe i pedagoge, koji bi im objasnili ne samo blagodatno dejstvo dojenja na detetovo i biolosko i psihicko zdravlje vec i na njihovo sopstveno, jer osecaj pri dojenju deteta , nadam se da ce se mnogi sloziti sa mnom, ne moze se porediti ni sa cim u zivotu. OSECAJ BLISKOSTI I TOPLINE koji vas potpuno ispunjava nezamenljiv je i ne treba ga se odreci kad nam je vec dat besplatno. A dojiti dete na javnom mestu i osecati se neprijatno , znaci samo ne razlikovati se od mediokriteta koji vas posmatraju kao, recimo, cudo. Priznajmo na kraju sve je u nasoj glavi pa i to kako nas drugi vide, sto je narocito u ovakvim situacijama trivijalnost na koju niko iole zreo ne obraca paznju. Ljudi, moje dete je gladno i tu je kraj prici. Pozdrav.

Medved

pre 15 godina

Kompanija za koju radimo moja supruga i ja, ima posebno odvojene prostorije za majke koje doje. One mogu da koriste te prostorije u toku radnog vremena i cak su siroko podstreknute da to i cine. Zasto? Dojenje ne samo da je dobro za bebu, vec je itekako korisno i za majku jer prevashodno smanjuje risk raka dojke. U ostale pogodnosti svakako spada i prirodna kontrola trudnoce (manja je verovatnoca da majka zatrudni dok doji bebu) i kontrola gojaznosti (dojenje bebe je izuzetno efikasna prirodna dijete).
Uzgred, ukoliko joj je neprijatno da je neko vidi blago obnazenu, majka moze da pokrije dojku maramom ili cebencetom dok doji.

ana

pre 15 godina

Svog sina dojila sam oko godinu dana, zapravo sve dok je on to hteo. Posto ne zivim u Srbiji, osecam se grozno citajuci komentare o tome kako to kod nas izgleda.
Vec 10 minuta posle porodjaja prvi put sam "podojila" svoju bebu tom zuckastom tecnoscu- kolostrumom, necim najzdravijim sta beba moze da dobije po rodjenju. Dojenje sam nastavila uz svesrdnu pomoc sestara iz porodilista, babice koja je dolazila kasnije kod nas kuci i osoblja iz savetovalista za dojenje ciji telefon radi 24h dnevno i gde svaka mlada mama moze da dobije bilo kakav savet vezan za dojenje i u pola noci.
Sto se dojenja na javnom mestu tice, ono je ovde (Svajcarska) uobicajeno, cak postoje na nekim mestima odredjeni separei gde se uglavnom nalaze udobne fotelje, lampe sa blagom svetloscu, pelene. Svaki javni toalet ima stolove za povijanje. O tome da se u svaku prodavnicu, tramvaj i bus moze uci kolicima i da svaki prolaznik zastane da vam pomogne necu ni da pricam. Neka osigiravajuca drustva stimulisu simbolicnom sumom od 100 CHF mesecno svoje klijentkinje koje doje.
Mislim da tehnicki nije neizvidljivo nesto od ovoga primeniti i u Srbiji. Mnogo veci problem lezi u glavama ljudi.
Potrebno je iz korena promeniti odnos prema porodiljama u bolnici, zastititi njihovu privatnost i uciniti da se one time sto doje osecaju lepo i posebno.

Jeka (ima nas raznih...)

pre 15 godina

Nikada nisam imala želju da svoju bebu podojim na javnom mestu; uvek sam to radila u "toplini doma svoga" i uživala sa svojom bebom u intimi tog divnog čina u maksimalno higijenskim uslovima. U tim trenucima čak nisam dozvoljavala, niti želela ičije prisustvo u sobi... čemu? Od prethodne, skoro idilične situacije koju sam opisala, mnogo mi se manje dopada ideja vucanja bebe po vrelom gradu, punom prašine i raznoraznih gasova i isparenja, a zatim izlaganja javnosti svojih higijenski već kompromitovanih delova tela i stavljanja istih u usta svoje bebe (bez obzira na bilo kakve ubruse i vlažne maramice, to prosto nije to...).

Marija

pre 15 godina

I ja dojim bebu al sam uspela da uzmem rod.dodatak jer sam jurila preko veza i vezica da sto pre dobijem sve neophodne papire...
I protivnom, takvu stvar je nemoguce izvesti, i to nek znaju NADLEZNI...
Ipak, ne smatram da je dojenje na javnom mestu sramna stvar, ja to radim redovno kad god ima potrebe za tim. Najvaznija je moja beba, pa zar ne? Sta je vazno ko ce sta da kaze ili misli?

Zlata

pre 15 godina

Majcno mleko sadrzi galaktooligosaharide (prebiotike) koji sluze da potpomognu rast i razvoj crevne mikroflore (bifidobakterija) koje imaju presudnu ulogu u razvoju imunog sistema. Probiotike bebe dobiju od majke u toku porodjaja ili kroz majcino mleko. Nista bolje od prirodnog nacina. Ali neke majke stvarno nemaju mleka. Deca koja su rodjena carskim rezom ili koje majke ne doje imaju mnogo vece sanse da budu bolesljiva, razviju ekcem, alergije i astmu. Zato vecina velikih proizvodjaca infant formula (mleka za bebe) sada u asortimanu imaju i formule sa probioticima (kao recimo Nestle NAN 2). Ako vam je dete dojeno ali i dalje ima slabiji imunitet, prolive posle antibiotika, dajte mu BioAktiv jogurt (sadrzi Lactobacillus LGG). Pitajte pedijatra. Trazite informacije.

Maja

pre 15 godina

Pre dve nedelje zavrsila sam dojenje svog sina koji ima 3 godine. Na svu srecu zivim u zemlji gde lekari savetuju dojenje ne samo kao prehranu vec i kao najveci nacin zblizavanja majke i deteta sve do druge godine zivota. Eto u mom slucaju to se produzilo do trece godine. Sin mi je zdrav da zdraviji ne moze biti, niti jednom nije imao zapalenje usiju, grla, a da ne pricam da se nikavi virusi za njega ne kace. Inteligentan je, radoznao, privrzen, ali i samostalan. Sve ove atribute mogu slobodno da pripisem dosta i dojenju. Moje dete na vestackom mleku nije bilo niti jedan dan. Alergijske reakcije nema ni na kakvu hranu, a nacin ishrane mu je jako raznovrstan. Sve ovo naravno postigla sam svojom upornoscu, ali i podrskom sistema drustva pedijatara... U drzavi u kojoj zivim donesen je i zakon koji stiti majke dojilje na javnom mestu, pa ko se usudi da napadne majku dojilju moze lagodno i u zatvoru da zavrsi. Inace, moj sin nista nije okusio do 6.og meseca zivota osim mleka, pa cak ni vodu, a u 6-om mesecu tezio je preko 8 kg i vise je nego udvostrucio svoju tezinu sa rodjenja. Sve ovo pisem nadajuci se da ce mlade majke u Srbiji ostaviti na stranu sve price o nemanju dovoljno mleka, potraziti pomoc ne samo lekara vec i svojih majki, baka, komsinica i orno prionuti na dojenje. DAJTE SVOJOJ DECI MAJCINO MLEKO, NE ZOVU GA ZA DZABE TECNO ZLATO!!!

nina

pre 15 godina

Apsolutno podrzavam ovu inicijativu Udruzenja roditelj kao i svaku drugu slicnu inicijativu gradjana koja za cilj ima bilo kakvo poboljsanje odnosa nasih zdravstvenih radnika prema onima kojima bi trebalo da pomognu ali ih iz ovih ili onih razloga to ne zanima.

Nama je potrebno da se ljudi pozabave ovakvim, realnim problemima, problemima za koje ni ne znamo da postoje dok se sa njima sami ne suocimo i koji mozda nekome ko kroz isto to nije prosao deluju banalno.
Nazalost kod nas izgleda nista pa ni ovakve akcije nemaju prodju kod nekih koji bi samo da kritikuju kako ne valja ovo ili ono u sistemu ali nista ne cine da bi taj sistem i promenili, poput onih Mapetovaca sto dobacuju sa tribina i sve im nesto smeta i svi im ne valjaju.

Kada bi se gradjani u ovoj zemlji potrudili da se malo vise i angazuju i organizuju i izbore za svoja prava (ne samo u roditeljstvu vec uopste) stvari bi se mozda i menjale na bolje i ne bismo u svim poljima ovoliko stagnirali. Zato bravo za svaku ovakvu akciju i za roditelje koji su se potrudili da se o dojenju konacno javno i prica i pise u medijima.

tata

pre 15 godina

Slušajući komentare majki iz Srbije, čini mi se da je glavni problem to što ti naši lekari i sestre olako odvale, "nemaš ti dovoljno mleka". Kao otac koji je problematiku pratio u Kanadi, gde mu se dete rodilo, i slušao šta tamošnje medicinsko osoblje govori (da ne govorim o konsultantkinji za dojenje), a bogami se i načitao kojekakvih knjiga bebećih, u suštini se radi o samoregulišućem mehanizmu - što se više sisa, to je više i mleka. Prema najnovijim istraživanjima, samo nekih 4 procenta (ako me sećanje ne vara) žena nije iz nekog razloga sposobno da doji. Stvar je dosta i u tehnici (oprostite što se mešam), pogotovo kod prerano rođene dece... Ima toga dosta na primer na: http://www.llli.org/

A što se praktičnosti tiče, šta ćeš praktičnije od hrane koja se ne nosi po torbama, ne zahteva nikakvu pripremu, besplatna je. Stvar je samo u mejnstrimovanju dojenja, da se na te koji na dojenje na javnom mestu gledaju kao na nešto nepoćudno gleda kao na ljude sa druge planete. I pozdravljam akciju u potpunosti. Samo napred!

Markan

pre 15 godina

Odusevljen sam hrabroscu i istrajnoscu zena koje u Srbiji uspevaju da doje, ali i hrabroscu Udruzenja "Roditelj" da se uhvati u kostac sa raznoraznim lobijima (vec je o tome bilo reci u prethodnim komentarima).

Bio sam juce na akciji, sve pohvale i za koncept i za organizaciju.

Svaka cast, izdrzite!!!

Ana

pre 15 godina

Dojenje nije stvar koja se desi sama od sebe. Srecne su zene cije se dojke i bebe "usklade", ali drugima je i te kako potrebna pomoc. Moje iskustvo od pre 10 godina nije ni malo lepo. Nisam dobila nikakvu pomoc, jer sestre i lekari su uporno ponavljali iste fraze i savete koji nisu radili u mom slucaju.Posle svake od tih "konsultacija" osecala sam se lose jer njihov nastup je bio takav kao da je sve moja greska...Izgurala sam 6 meseci koji su bili mucenje i za mene i za moju bebu. Sa drugim detetom, kao vec iskusna mama,potrazila sam savete na internetu koji su mi cak pomogli i u tome kako dojiti bebu na javnom mestu (platno skrojeno kao velika portikla ili ponco kojim pokrijete grudi i bebu pomaze da se zaklonite od radoznalih pogleda, a u isto vreme bebu ne uznemiravaju desavanja u okruzenju). Na "konsultacijama" sam i tada dobijala iste savete kao pre 10 godina. To nije podrska, vec otaljavanje...

Improvizacija

pre 15 godina

To vam dodje kao neka velika portikla od tanjeg platna, ali mama je veze oko vrata i bebu podvuce ispod. Na taj nacin mama moze da doji na javnom mestu a da se ne stidi. To sigurno na zapadu ima da se kupi, ali kod nas - posto smo mi snalazljiv narod :-) - verovatno svaka mama bi mogla da sama sasije.
Sto naravno ne umanjuje potrebu da se na druge nacine pomazu trudnice i mlade mame, kao na primer da se mnoge stvari prilagode za decja kolica itd.

Milica

pre 15 godina

Imam bebu od 8.5 meseci i do 6. meseca sam je iskljucivo dojila. Samim tim sve svoje planove i potrebe sam morala njoj da podredim.
Da li to znaci da zena koja iskljucivo doji ne sme sest meseci da izadje na ulicu, jer Boze moj MOZDA ce joj dete ogladneti, pa ce morati da ga nahrani na javnom mestu??? Da li zato treba da bude anatemisana kao zena bez morala? Da li je zaista toliko ruzno i nemoralno videti dete pripijeno na majcine grudi? A sta cemo sa gomilom ljudi koja ide ulicom i jede halapljivo svoje pljeskavice, sendvice, kifle i slicno, otvorenih usta?
Po meni je to nepristojnije od jednog malog bica koje jede jedino sto moze-majcino mleko!

Sandra

pre 15 godina

Nije dojenje na javnom mestu retkost zato sto se zene ne obnazuju pred ljudima itd. Za dojenje treba oprati ruke, grudi, namestiti se, ponekada leci, oprati se nakon toga itd...a ne samo vratiti grudi u brushalter i nastaviti setnju Knez Mihajlovom. Ja sam se licno uvek lepo organizovala i nije bilo potrebe da dete dojim na javnom mestu, a dojila sam ga punih 9 meseci. Treba malo baciti akcenat i na ovu famu skidanja kilaze u roku od 10 dana nakon porodjaja, vracanje grudi na prvobitno, odnosno ta opsednutost sopstvenim telom tj. poremecaj telesne seme koje zene toliko sada dozivljavaju kao tragediju...

Biljana

pre 15 godina

Kao novopecena majka i dojilja imam potrebu da progovorim o nekim problemima koji se ticu podrske majkama koje doje u Srbiji u samim zdravstvenim ustanovama. Iako se zna da je dojenje jako vazno, i za zdravlje i majke i bebe, beskrajno korisno, moram da kazem da se zdravstveni sistem time ne bavi dovoljno i na pravi nacin. Porodila sam se u jednom od beogradskih porodilista sa najvecim imenom u Srbiji i mogu da kazem da su, od citave plejade lekara i sestara, sa kojima sam imala priliku da kontaktiram tih par dana, sestre koje rade na "laktaciji" ubedljivo najnezainteresovanije za svoj posao. Protrce kroz sobe sa pitanjem: "Ima li nekih problema?"..pipnu grudi..kazu: "Dobro je to"..ili "Masirajte!" i naravno da nista ne pokazu. Iz kontakta sa prijateljicima i poznanicama cujem da i u drugim porodilistima nije nista bolje. Porodilje, koje nemaju neku iskusniju "cimerku", su u velikom problemu. Dojenje je stvar koja se uci; polozaj bebe, polozaj majke, kako beba treba da uzme dojku, kako treba masirati grudi da ne dodje do zacepljenja ili neceg goreg..sve su to stvari koje prvorotkama mora neko da pokaze. Bila sam svedok i tome da se strasno muce majke koje moraju da se izmlazaju da bi nosile mleko svojim bebama koje su na nekoj terapiji i sl. zato sto ne dozvoljavaju upotrebu pumpica.?!!#!? Po izlasku iz porodilista, samo me velika upornost spasla vestackog prehranjivanja, a pumpica mastitisa. Sve ovo, uglavnom zbog toga sto je nekog mrzelo da uradi svoj posao i da mi pokaze kako da masiram grudi i ispraznim ih dok beba ne pocne da sisa (zbog carskog reza i terapije antibioticima dojenje je bilo malo odlozeno). Zbog toga bih apelovala na nadlezne u porodilistima da se zaista ozbiljno, a ne samo deklerativno i na sarenim plakatima, pozabave dojenjem. O dojenju na javnom mestu necu ni da govorim...Ruzno je poredjenje..ali da citiram svog dragog muza: mnogo se cesce vidja uriniranje na javnom mestu. Volela bih zaista da je drugacije.. no, ni ovakvo stanje ne bi trebalo da spreci majke da doje svoje bebe..bilo gde i bilo kad..

Buduci roditelj

pre 15 godina

Podrzavam napore udruzenja Roditelj. Oni koji kritikuju skup treba da budu svesni da je organizovan od strane entuzijasta okupljenih u udruzenje. Oni svoju ogorcenost situacijom pokusavaju da pretoce u nesto konstruktivno. Kritike su dobordosle ako su dobronamerne i pokrecu na akciju. Svima nam je tesko i ocigledno je da ova drzava ne brine mnogo o svojim gradjanima. Bas zbog toga treba da dizemo glas da ovakve, ZIVOTNE teme budu u fokusu. Da ovi ljudi nisu odvojili svoje vreme i organizovali skup ova vest ne bi postojala i ova tema bi bila jos manje prisutna u javnosti.
Kao buduci roditelj zelim da moja supruga moze slobodno da doji bebu gde god hoce. Muka mi je od zatucanosti, laznog morala i gluposti. Pruzicu joj svu podrsku u sudaru sa predrasudama koje gaji okolina.
Vazno mi je i da drzava stane iza dece i roditelja. Politicari su toliko zagledani u same sebe i licne promocije i taktiziranja oko osvajanja i podele vlasti da nemaju vremena da uredjuju zakone i institucije za dobrobit ljudi. Zato je vazno da se ovakve stvari sve cesce desavaju i da skrecu paznju na ono sto je zaista vazno! Merilo vrednosti i uredjensti jedne sredine je odnos te sredine prema deci. Zato bih voleo da Srbija bude drzava po meri deteta. Podrzavam sve napore, koliko god da su mali, koji idu u tom smeru

Luda

pre 15 godina

Meni su prva tri meseca dojenja bili nocna mora, zato sto sam slusala savete lekara pedijatara u savetovalistu. Nikoga nije zanimao konkretan problem, vec su mehanicki davali savete, koji su za moju situaciju bili losi.
Moje dete je stalno bilo bolesno i slabo je napredovalo, ja debela sa previse mleka i ocajna... Sve dok nisam primenila ono sto sam sama saznala zahvaljujuci internetu i knjigama. Tada sam smrsala, dete je pocelo bolje da napreduje. Tako sam dojila deset meseci jer dete nije htelo vise da sisa (meni nije bio problem da i dalje dojim).
Ja sam uskladjivala stetnje i drustveni zivot sa potrebama deteta. Moj posao za vreme porodiljskog bolovanja bio je da negujem to maleno bice i ispostujem njegove potrebe. Dojenje svakog narednog meseca je sve lakse i lakse, posebno kada beba upozna nove ukuse posle setog meseca i kada pocne se sa nemlecnim obrocima.

Sanja

pre 15 godina

Majcino mleko je sjajna stvar i za bebu i za majku (stiti od raka dojke, materice, itd.) i za emotivnu vezu izmedju majke i deteta. Dobro je sto se danas insistira na vaznosti dojenja. Medjutim, cinjenica je da postoje zene (i ja sam jedna od njih) koje NE MOGU da proizvedu dovoljno mleka. Zivim u Kanadi, gde sam probala sve i svasta kako bih mogla da dojim - cesto dojenje, jacu hranu, biljne cajeve za dojenje, Domperidon (lek za stomak koji kao propratni efekat ima laktaciju), najbolju masinu za ispumpavanje koja se koristi u bolnicama. Kada sam otisla kod doktora i medicinske sestre koji se iskljucivo bave problemima u vezi dojenja, rekli su mi da ni oni ne bi toliko pokusavali. Na kraju sam bebi davala vestacko mleko, ali i svoje (neke male kolicine) koje sam ispumpavala. Kazu da cak i samo 100 ml mleka znatno poboljsava bebin imunitet. Znaci, cak i ako nemate dovoljno mleka, pokusajte da bebi date to sto imate, ako je moguce dojenjem (svaki obrok pocnite dojenjem, pa onda dajte flasicu). Cak i sasvim male kolicine mleka bice veoma korisne za vasu bebu. Pozdrav svim "sapatnicama"!

Deca nisu telad.

pre 15 godina

Zivimo u Americi gde je trudnicko bolovanje u najboljem slucaju 2 meseca sto je daleko manje neko u Srbiji i imam utisak da zene mnogo vise doje od Srpskih 26%. Moja je zena izgurala 7 i 9 mesece sa dva deteta. Nosila je pumpu u ofis, izmuzavala se, drzala u frizideru. Jednom recju svasta je radial, ali je uspela. Ovde se jako insistira na dojenju dece, sestre u bolnici su jako uporne u objasnjavanju.
Cinjenica je da postoji barem 100 prednsti majcinog mleka od kravljeg i u tekstu je nabrojan samo mali deo. Na primer neke masti kravljeg mleka oblazu nerve i doprinose da dete bude smirenije. Uopste potpuno je besmisleno objasnjavati prednosti majcinog mleka.

Deca nisu telad.

maja

pre 15 godina

Imam bebu od 11.5 meseci i prvih 6 meseci sam je ISKLJUCIVO dojila. Vodu je pocela da pije tek sa 8 meseci a cvrstu hranu, lepo kako treba, tek pre par.

Porodila sam se na Zvezdari, lekari su bili korektni, nisam imala vezu. Jedina zena koja je u sobi imala vezu dobila je sestru iz laktarijuma da je obuci dojenju. Ostalim smrtnicima nista nije htela da kaze.

Drugog dana je glavna sestra za dojenje dosla kod mene i rekla mi da nemam mleka. Grudi su mi bile nabujale, ali je prvo, zuckasto tecno mleko islo - rekla je da je to lose i dodala da moram da kupujem BEBELAC 1. Sutradan je to isto ponovila. Nisam mogla da verujem!
Sreca je sto sam isla u skolicu za roditeljstvo i citala knjige na temu dojenja pa sam znala da je prvo mleko NAJBOLJE za novorodjence, njihova PRVA VAKCINA i uporno je dojila. Devojke u sobi to nisu znale pa je moj momak doneo UNICEFova uputstva za dojenje da im podelim.

Sreca je i to sto mi je prijateljica u BOJKOT NESTLE kampanji pa mi je ispricala koliku je stetu ova i druge kompanije napravila u Africi uceci novopecenje majke da je dojenje lose a posle prodavajuci im mleko u prahu bez naglasavanja da je potrebna cista voda. Rezultat: smrt deteta.
To je odgovor devojci koja je pitala za neobrazovanost u Africi: reklamne kampanje velikih korporacija radi povecanje zarade.

To i ovde rade: preko lekara i sestara.

Pre neki dan sam dobila 'posiljku' od Nestle kompanije sa prototipom njihovog mleka. Mnogo sam se naljutila: ovo nije prvi put, ovog puta mi kazu 'srecan prvi rodjendan' i opet sam se upitala ODAKLE NJIMA MOJA ADRESA? Datum rodjenja mog deteta?
Ko je u bolnici na Zvezdari odgovoran za ovo krsenje privatnosti moga deteta?

Zato majke i koje mogu da doje, ponekad odustanu... a znam da mnoge zele jer mi cesto kazu 'blago tebi, imas mleka...'

pozdrav!

majcino mleko je najbolje mleko za njeno dete

AbagnaleJr

pre 15 godina

U bre ali smo zatucani i primitivni!
Mlade majke samo opusteno dojite decu u javnosti ako ogladne - pa to je najlepsa slika koja krasi ljudski rod!

Tatlin

pre 15 godina

Zbog čega je bitno da dojenje bude vidljivo na javnom mestu?

Zašto se iz toga izvlači (pogrešan) zaključak da opada procenat majki koje doje?

Da li su organizatori razmišljali o prostoj činjenici da je dojenje prosto ugodnije i zdravije obaviti na nekom drugom mestu a ne na ulici.

Uostalom: zamene za mleko su skupe a majčino mleko je besplatno, siguran sam da je i to argument koji ide u prilog da je procenat veći.

eskim

pre 15 godina

Srbija kaska u svemu pa i u odnosu prema dojenju na javnom mestu. Kao da majka sa bebom ceo dan mora da sedi u kuci. A sto ne bi otisla u grad? Ali kako da udje sa kolicima u ovakav prevoz? Za jedno pedeset godina ce valjda i kod nas to biti normalno. Kod Nemaca sa bebama u kolicima odlaze i na kurs stranog jezika. Beba spava, majka uci jezik.

Mila

pre 15 godina

Mnogo puta sam bila primorana da moju bebu dojim na javnom mestu i osecala sam da radim nesto nepristojno jer ljudima u mojoj okolini bilo je neprijatno. Podrzavam akciju!

pa kako?

pre 15 godina

kako da majka podoji dete na javnom mestu, kada zivimo u tako prostoj i zatucanoj zemlji gde se cak i takav chin smatra sexualnim?!?! apsolutno se svi prostaci danas osecaju pozvanim da po prolasku lepe devojke zvizde, dobacuju i komentarisu kao da je to obaveza koja prati lepotu, pa im ni majke sa bebama nisu svete. SRAMOTA!
majke ce se osloboditi da doje bebe kada je bebama to potrebno i na bilo kom mestu, tek kada se promeni svest ljudi i KADA DRZAVA UVEDE NEOPHODNE PROMENE ZA TO u smislu prostorija za dojilje u svim javnim institucijama. zaista, danas niko ne izlazi u susret majkama, ljudima nista vise nije sveto, do sopstvenog blagostanja.

Sinisa

pre 15 godina

Ako se pazljivo procita tekst vesti, vid se da podaci se odnose na iskljucivo dojenje prvih 6 meseci, sto je preporuka Unicefa.
Istina, formulacija je u tekstu malo istumbana, pa pise "odnosi se isključivo na dojenje dece do šest meseci" a trebalo bi "odnosi se na isključivo dojenje..." (mlada gospodja na filmicu objasnjava podatak ispravno)...

ljubicica

pre 15 godina

Kao nekadasnja dojilja sa stazom od preko 12 meseci, odusevljena sam da postoji organizacija koja se bavi ovom problematikom.Ovo udruzenje je, cini mi se, grupa roditelja entuzijasta koja se uhvatila u kostac sa onim sto zaista muci mame i tate u Srbiji.Licno sam juce pricala sa nekoliko clanica i koliko sam cule i same su sve do jedne dojile svoju decu.Oni i pokusavaju da ukazu na probleme u sistemu, odnosno da barem na ovakav nacin pruze podrsku onima koji se kao roditelji osecaju izdanim od starne drustva.
Mozda neki usled guzve nisu mogli da se snadju, ali, zaista je postojao sator sa strucnim savetima(mozda je za njega izabrana nesrecna lokacija), info pult, sator u kome su mame mogle da sednu i doje svoju decu, delili su poklone, bila je i neka nagradna igra, bili su i deciji animatori, sve u svemu ja sam se bas lepo provela.

lingamanovic

pre 15 godina

Koliko znam, ovu manifestaciju ne organuzuje drzava, vec Udruzenje gradjana, koje cine uglavnom mladi roditelji, kojima je, kao i nekima koju su komentarisali - pun kapak svega , nebrige, podrske samo na papiru...
Ovakva manifestacija je upravo da bi probudila upspavano drustvo, a zdravstveni su bili gosti, i nacin na koji su odgovarali zaviosio je od njihvo savesti i dobre volje.
Paviljoni su bili jasno oznaceni - za mame, za strucnjake, za medije... Trebalo je samo pogledati ili - pitati!Upravo o tome se radi, ako roditelj dodje i ne snadje se medju ljudima i ne pita- kako ce da se izbori majka za svoje pravo na proodjaju, kako ce da se izbori za roditeljski dodatak, kako ce se u ovom drustvu bez sluha i podrske za decu izboriti za - bilo sta?

Akcija na kojoj ucestvuje nekoliko stotina roditelja i dece moze da bude samo nasmejana, vesela, raspevana, za uzivanje, a haoticno moze da izgleda samo nekome ko jos nije iskusio cari roditeljstva.
p.s. Udruzenje je u vise navrata organizovalo tribine izmedju ostalog i na temu dojenja, pa je broj onih Zainteresovanih koji su htel ida cuju nesto vise o dojenju bio - simbolican.

Nikki

pre 15 godina

Eh bre pa zar ni ovakva jedna lepa i pozitivna akcija ne moze da prodje bez prozivki i losih komentara. Mislim da je u drustvu koje pokazuje jednu krajnju nebrigu za sva pitanja vezana za socijalne probleme i zdravstvo (osim u predizbornim fazama) svaka ovakva akcija itekako dobrodosla i da je treba podrzavati. Kada sam ja dojila svoje dete nigde se o tome nije pricalo, jedva da si negde mogao da se informises, to je maltene bila tabu tema. A sada se i prica i pise o tome, i mlade mame su mnogo i svesnije i edukovanije kada je dojenje u pitanju sto je sjajna stvar.

Mi smo isto juce bili tamo i bilo je stvarno sjajno. Dolazili smo i prosle godine na Zemunski kej i mislim da je ove godine bilo jos i bolje (mada i mnogo posecenije pa je bila bas velika guzva u jednom trenutku)

A koliko sam shvatila akcija i jeste usmerena na mame koje HOCE da doje, da im se u tome pomogne a ne da se bilo ko kritikuje ...dojiti ili ne je ipak i licni izbor i sticaj okolnosti, ali ako vec neko hoce a nema dovoljno informacija ili podrske onda te mame treba ohrabriti i podrzati...

Ivan

pre 15 godina

Nije mi baš najjasnije odakle dolazi ova cifra od 20% žena koje doje. Radim u jednoj istraživačkoj agenciji, i pre 5-6 godina smo radili istraživanje za UNICEF, koje je pokazalo da bar 80% majki u Srbiji doji, a da većina onih koje ne doje to radi upravo zato što nema (dovoljno) mleka...

gospojica

pre 15 godina

Dojim bebu 11 meseci i nameravam da nastavim jos 2-3 meseca. I sama sam bila iznenadjena kada sam shvatila da u mom okruzenju (Beograd) nema niti jedne mame koja je iskljucivo dojila bebu duze od 2-3 meseca. Imam utisak da pedijatri snose dobrim delom krivicu za takvu situaciju. Po domovima zdravlja stoje plakati koji promovisu dojenje, ali sta strucnjaci govore zenama licem u lice i kakvu im konkretnu pomoc pruzaju kada je najteze (prvih mesec dana)?
Katarina, svaka cast na postu, treba otvoreno govoriti u kojoj meri je ova drzava slepa za potrebe majki i beba. Gde mozete previti i podojiti svoju bebu, u koliko radnji mozete uci s kolicima za malu bebu, u koji autobus?
Ja sam dojila i van kuce, ali sam cesto bila u situaciji da odustanem i da mi beba place gladna jer nisam mogla da nadjem ni jednu pristojnu, makar malo zaklonjenu klupicu na javnom mestu.

Uzalud

pre 15 godina

Katastrofalna organizacija. Samo promoteri svojih proizvoda... nigde nismo mogli da vidimo ljude kojima smo mogli da postavimo pitanja. Nigde nije bilo oznaka, osim guzve. Pa kako da znam koga da pitam nesto u onom vasaru.

Sinisa

pre 15 godina

Ne razumem potrebu da se popljuje lep ali relativno mali dogadjaj koji je organizovala grupica roditelja entuzijasta prakticno bez sredstava (bez ikakvih politickih veza, materijalne podrske institucija...), kao da je to sad tamo DRZAVA organizovala akciju podrske, pa sad nije to bilo nista narocito i nije dovoljno.
Kakvog licemerja? Ko nalazi da to nije dovoljno, nek se pridruzi i pomogne.

Ja nisam primetio hladne odgovore za strucnim stolom, zaista bi bilo cudno i tuzno ako ih je stvarno bilo, osim mozda na pitanja kako da prekinem sa dojenjem ili nesto slicno. Ovo nije prvi put da se to odigrava i to tamo nisu bili salterski sluzbenici po duznosti. Nije bilo takvih primedbi - osim sada ovde.

Majke koje nisu dojile prema preporukama, nek se ne ljute. Ima ljudi i dece alergicne na mleko, gluten, cak i vodu... nesrecnih ljudi koji imaju problema sa plodnoscu i muce se... jel to sad znaci da ne treba u javnosti uopste pominjati decu, zitarice, vodu... da se oni ne uvrede?

Katarina

pre 15 godina

Sta znaci ovakva podrska, jedno popodne u beogradskom parku? Koga su podrzali? Ceo sistem treba promeniti, da bi se govorilo o podrsci majkama koje doje.
Upravo, vec treci mesec dojim svoju drugu bebu. Prvu sam dojila po preporuci SZO prvih sest meseci iskljucivo na majcinom mleku, a tako planiram i sa drugom bebom. No, to je moja odluka. Niko me nije podrzao. Naprotiv. U svom okruzenju (koje nije Beograd, kao sto Srbija nije Tasmajdanski park) jedina sam majka koja je na taj nacin hranila decu. A znate sta to znaci? To znaci da sest meseci najmanje nigde ne idem bez bebe, ili ako negde moram da odem, odsustvo je dozvoljeno najvise sat-satipo. Ne postoji ustanova koja ima sobe za majke sa bebama - nemaju ih ni savetovalista. U gradu u kom zivim nema sile koja bi me naterala da na javnom mestu dojim bebu - to bi bio trac godine, a ja bih se osecala izlozeno i to ne bih mogla da podnesem. Elem, pa gde dojiti bebu, osim u svojoj kuci? U Tasmajdanskom parku?
Takodje, apsolutno je nemoguce prikupiti svu dokumentaciju za roditeljski dodatak, a uz to dojiti bebu. Trcala sam po saletrima, da bi vrhunac cinizma drzave i njenog odnosa prema dojiljama bio kad sam otisla da dam izjavu u Centar za socijalni rad. Prvo sam cekala pola sata, iako sam imala zakazano, jer je sluzbenica telefonirala i pila kafu, a onda, dok sam cupkala odgovarajuci na debilna pitanja, usledilo je i pitanje: "Da li dojite bebu?" To je drzavi bilo potrebno zbog statistike. Da vidi da li nas koje se borimo ima 20 ili 21 odsto. Uh, bas sam se raspisala, ali me ovakvo licmerje uvek iznova iznervira. Cuj, podrska!

mix

pre 15 godina

iz ideje da bi na univerzitetu bilo super raditi kad ne bi bilo studenata prirodno sledi da je najbolje organizovati savetovanje na koje niko neće doći da se savetuje. tako da smo svi mi koji smo došli u tašmajdan da nešto saznamo zapravo pokvarili organizatoru koncept........

Jelena

pre 15 godina

I ja moram da kazem da sam razocarana. Iskreno, mnogo vise sam ocekivala da se govori o samom dojenju. Bila sam od pocetka i ostala maltene do kraja, a da osim ko je gen. sponzor i koliko dugo i gde se sama manifestacija odrzava nista drugo nisam cula niti saznala. Prisla sam satoru i dobila veoma kratak i hladan odgovor na svako moje pitanje. Mozda je iz pogleda vas iz Udruzenja sve bilo perfektno, ali u ocima nas dojilja, sve je izgledalo vise stihijski organizovano. Podrzavam akciju, ali smatram da ako se nesto vec organizuje, onda treba da se organizuje kako treba, a ne samo da bi se reklo da je uradjeno. Iskreno se nadam da ce se sledece godine povesti vise racuna o ljudima zbog kojih se akcija i obelezava.

Gordana

pre 15 godina

Bas mi je drago da se malo u Srbiji ljudima pomogne. Porodica , roditeljstvo, posebno za one koje prvi put imaju bebu. Zene vrlo cesto padaju u depresije.. najvise iz razloga neznanja i zbunjenosti. Tada im je potrebna najveca paznja i podrska. Najgora stvar je dok dodju tetke, strine , babe , snaje.. i ostala rodbibna sa po kojim glupavim komentarom.. Neznjauci da neiskusnu mamu samo bacaju u depresiju. Zato sam ja najvise volelea moje Health visitor.. one prate majku i bebu do 5.god.deteta. Uvek su mi govorile.. pitaj nas za sve sto te zanima i same rekle da najveci problem imaju sa babama koje misle da sve znaju. Ja sam rodila dete hitnim carskim rezom.. I prvo pitanje.. posle rodenja je bilo.. Hocu li moci da dojim bebu.. one su me u cudu pogledale.. Od raznoraznih sveznalackih prica toliko sam bila uplasena. Toliko je bila divna jedna stara babica koja mi je prva dete stavila na grudi.. I dojila sam ga 21 ipo mesec.. kad vise nije bilo sam prestala. Inace sam imala srecu sto sam mogla da ga dojim.. Bio je alergican do godinu dana na mleko.. raznorane praskaste vrste mleka ..sir itd. Majke koje su radjale i cetvrti put bile samnom u bolnici ..i govoril su: 'Ah dojis bebu, to je jako tesko'. A ja sam uzivala .. najlepsi osecaj dok ga uvece uspavas na grudima. Zato.. biti majka jeste vrlo tesko ali za tako divna mala bica se stvano treba zrtvovati.

Natasa

pre 15 godina

Slazem se da je potrebna velika podrska posebno prvorotkama da bi ostvarile uspesno dojenje. Iako to zvuci kao najprirodnija stvar, nije bas tako. Iz licnog iskustva mogu da potvrdim da su to velike muke, posebno ako beba nije bas "vredna" da vuce mleko pa se zena mora dodatno ispumpavati, tako da 24 sata majka ili doji novorodjence ili se ispumpava. Ja sam svoje dete dojila, ali uz dohranu, 6 meseci i to samo zahvaljujuci mojoj velikoj uspornosti i podrsci od strane moje majke koja je babica u penziji.
Inace, sokirala me je cinjenica da u Africi pored silnog siromastva jako malo majki doji svoje dete jer nisu dovoljno edukovane da znaju kako na vreme navici bebu i time obezbediti dovoljnu "proizvodnju" mleka.
Zaista smatram da je potrebna velika podrska!

marta

pre 15 godina

Sve je to super i podrzavam svaku ovakvu akciju kada je iskljucivo usmerena na one koje mogu da doje, ali nece. S druge strane, da li ste pomislili kako se osecaju majke koje bi zaista zelele da doje svoju decu, ali to iz nekog razloga ne mogu. Nije tacno da bas svaka zena moze da doji - ja nisam mogla jer jednostavno nije bilo (dovoljno) mleka, i pored sveg mog truda.... i osecala sam se kao majka drugog reda, bombardovana svim tim "naucnim dokazima" da su moja deca u startu hendikepirana u odnosu na dojenu, da ce imati slabiji imunitet, da ce ovo, da ce ono... Sa prvim detetom me mucila strasna krivica, mislila sam da ne radim nesto kako treba, probala sve sto sam mogla, mucili se i ono i ja, dete gladno, mleka niotkuda... uzas! Sa drugim sam vec bila opustenija, jer sam shvatila da to ipak nije bas tako.... dakle: moja, sada odrasla deca, othranjena su na flasicu i ni po cemu nisu zaostajala u odnosu na dojenu. Naravno da je majcino mleko uvek bolje, ali, jednostavno, nekada to zaista nije moguce, a smatram da se mlada majka ionako oseca dovoljno nesigurno i izgubljeno i da je ne treba jos ubijati u pojam da skodi sopstvenom detetu ako nema mleka da ga doji. Pozdrav!

Tata

pre 15 godina

Pored doktorke Kisin koja je bula tu od pocetka do kraja, bilo je jos nekoliko (ne znam sad, pet-sest najmanje) strucnjaka pod dva satora, a proizvodi za bebe su bili pokloni za trudnice i porodilje, a promoteri su bili aktivisti koji su ih delili uz edukativne materijale. Okolo su se poredjali ulicni prodavci igracaka, da profititraju od guzve, oni koji su i inace na Tasu, to je tacno. Delili su se sladoledi i voda. Ko je samo protrcao i nervirala ga je guzva, moglo mu se svasta uciniti.

marilina

pre 15 godina

Dojenje jeste najprirodniji nacin ishrane bebe i zaista ne vidim zasto bi bilo sramota dojiti i u javnosti. Bravo za organizatore ove akcije, svaka cast!

p.s. Neka pitanja zaista treba otvoriti i videti zasto je pojedinim lekarima milije adaptirano mleko od majcinog.

Razocarana

pre 15 godina

Na zalost na Tasmajdanu nismo videli nikakve pultove sa ljudima koji daju strucne savete. Ono sto smo videli je samo gomila promotera raznih proizvoda za decu.

Katarina

pre 15 godina

Sta znaci ovakva podrska, jedno popodne u beogradskom parku? Koga su podrzali? Ceo sistem treba promeniti, da bi se govorilo o podrsci majkama koje doje.
Upravo, vec treci mesec dojim svoju drugu bebu. Prvu sam dojila po preporuci SZO prvih sest meseci iskljucivo na majcinom mleku, a tako planiram i sa drugom bebom. No, to je moja odluka. Niko me nije podrzao. Naprotiv. U svom okruzenju (koje nije Beograd, kao sto Srbija nije Tasmajdanski park) jedina sam majka koja je na taj nacin hranila decu. A znate sta to znaci? To znaci da sest meseci najmanje nigde ne idem bez bebe, ili ako negde moram da odem, odsustvo je dozvoljeno najvise sat-satipo. Ne postoji ustanova koja ima sobe za majke sa bebama - nemaju ih ni savetovalista. U gradu u kom zivim nema sile koja bi me naterala da na javnom mestu dojim bebu - to bi bio trac godine, a ja bih se osecala izlozeno i to ne bih mogla da podnesem. Elem, pa gde dojiti bebu, osim u svojoj kuci? U Tasmajdanskom parku?
Takodje, apsolutno je nemoguce prikupiti svu dokumentaciju za roditeljski dodatak, a uz to dojiti bebu. Trcala sam po saletrima, da bi vrhunac cinizma drzave i njenog odnosa prema dojiljama bio kad sam otisla da dam izjavu u Centar za socijalni rad. Prvo sam cekala pola sata, iako sam imala zakazano, jer je sluzbenica telefonirala i pila kafu, a onda, dok sam cupkala odgovarajuci na debilna pitanja, usledilo je i pitanje: "Da li dojite bebu?" To je drzavi bilo potrebno zbog statistike. Da vidi da li nas koje se borimo ima 20 ili 21 odsto. Uh, bas sam se raspisala, ali me ovakvo licmerje uvek iznova iznervira. Cuj, podrska!

marilina

pre 15 godina

Dojenje jeste najprirodniji nacin ishrane bebe i zaista ne vidim zasto bi bilo sramota dojiti i u javnosti. Bravo za organizatore ove akcije, svaka cast!

p.s. Neka pitanja zaista treba otvoriti i videti zasto je pojedinim lekarima milije adaptirano mleko od majcinog.

marta

pre 15 godina

Sve je to super i podrzavam svaku ovakvu akciju kada je iskljucivo usmerena na one koje mogu da doje, ali nece. S druge strane, da li ste pomislili kako se osecaju majke koje bi zaista zelele da doje svoju decu, ali to iz nekog razloga ne mogu. Nije tacno da bas svaka zena moze da doji - ja nisam mogla jer jednostavno nije bilo (dovoljno) mleka, i pored sveg mog truda.... i osecala sam se kao majka drugog reda, bombardovana svim tim "naucnim dokazima" da su moja deca u startu hendikepirana u odnosu na dojenu, da ce imati slabiji imunitet, da ce ovo, da ce ono... Sa prvim detetom me mucila strasna krivica, mislila sam da ne radim nesto kako treba, probala sve sto sam mogla, mucili se i ono i ja, dete gladno, mleka niotkuda... uzas! Sa drugim sam vec bila opustenija, jer sam shvatila da to ipak nije bas tako.... dakle: moja, sada odrasla deca, othranjena su na flasicu i ni po cemu nisu zaostajala u odnosu na dojenu. Naravno da je majcino mleko uvek bolje, ali, jednostavno, nekada to zaista nije moguce, a smatram da se mlada majka ionako oseca dovoljno nesigurno i izgubljeno i da je ne treba jos ubijati u pojam da skodi sopstvenom detetu ako nema mleka da ga doji. Pozdrav!

maja

pre 15 godina

Imam bebu od 11.5 meseci i prvih 6 meseci sam je ISKLJUCIVO dojila. Vodu je pocela da pije tek sa 8 meseci a cvrstu hranu, lepo kako treba, tek pre par.

Porodila sam se na Zvezdari, lekari su bili korektni, nisam imala vezu. Jedina zena koja je u sobi imala vezu dobila je sestru iz laktarijuma da je obuci dojenju. Ostalim smrtnicima nista nije htela da kaze.

Drugog dana je glavna sestra za dojenje dosla kod mene i rekla mi da nemam mleka. Grudi su mi bile nabujale, ali je prvo, zuckasto tecno mleko islo - rekla je da je to lose i dodala da moram da kupujem BEBELAC 1. Sutradan je to isto ponovila. Nisam mogla da verujem!
Sreca je sto sam isla u skolicu za roditeljstvo i citala knjige na temu dojenja pa sam znala da je prvo mleko NAJBOLJE za novorodjence, njihova PRVA VAKCINA i uporno je dojila. Devojke u sobi to nisu znale pa je moj momak doneo UNICEFova uputstva za dojenje da im podelim.

Sreca je i to sto mi je prijateljica u BOJKOT NESTLE kampanji pa mi je ispricala koliku je stetu ova i druge kompanije napravila u Africi uceci novopecenje majke da je dojenje lose a posle prodavajuci im mleko u prahu bez naglasavanja da je potrebna cista voda. Rezultat: smrt deteta.
To je odgovor devojci koja je pitala za neobrazovanost u Africi: reklamne kampanje velikih korporacija radi povecanje zarade.

To i ovde rade: preko lekara i sestara.

Pre neki dan sam dobila 'posiljku' od Nestle kompanije sa prototipom njihovog mleka. Mnogo sam se naljutila: ovo nije prvi put, ovog puta mi kazu 'srecan prvi rodjendan' i opet sam se upitala ODAKLE NJIMA MOJA ADRESA? Datum rodjenja mog deteta?
Ko je u bolnici na Zvezdari odgovoran za ovo krsenje privatnosti moga deteta?

Zato majke i koje mogu da doje, ponekad odustanu... a znam da mnoge zele jer mi cesto kazu 'blago tebi, imas mleka...'

pozdrav!

majcino mleko je najbolje mleko za njeno dete

Sinisa

pre 15 godina

Ne razumem potrebu da se popljuje lep ali relativno mali dogadjaj koji je organizovala grupica roditelja entuzijasta prakticno bez sredstava (bez ikakvih politickih veza, materijalne podrske institucija...), kao da je to sad tamo DRZAVA organizovala akciju podrske, pa sad nije to bilo nista narocito i nije dovoljno.
Kakvog licemerja? Ko nalazi da to nije dovoljno, nek se pridruzi i pomogne.

Ja nisam primetio hladne odgovore za strucnim stolom, zaista bi bilo cudno i tuzno ako ih je stvarno bilo, osim mozda na pitanja kako da prekinem sa dojenjem ili nesto slicno. Ovo nije prvi put da se to odigrava i to tamo nisu bili salterski sluzbenici po duznosti. Nije bilo takvih primedbi - osim sada ovde.

Majke koje nisu dojile prema preporukama, nek se ne ljute. Ima ljudi i dece alergicne na mleko, gluten, cak i vodu... nesrecnih ljudi koji imaju problema sa plodnoscu i muce se... jel to sad znaci da ne treba u javnosti uopste pominjati decu, zitarice, vodu... da se oni ne uvrede?

AbagnaleJr

pre 15 godina

U bre ali smo zatucani i primitivni!
Mlade majke samo opusteno dojite decu u javnosti ako ogladne - pa to je najlepsa slika koja krasi ljudski rod!

Gordana

pre 15 godina

Bas mi je drago da se malo u Srbiji ljudima pomogne. Porodica , roditeljstvo, posebno za one koje prvi put imaju bebu. Zene vrlo cesto padaju u depresije.. najvise iz razloga neznanja i zbunjenosti. Tada im je potrebna najveca paznja i podrska. Najgora stvar je dok dodju tetke, strine , babe , snaje.. i ostala rodbibna sa po kojim glupavim komentarom.. Neznjauci da neiskusnu mamu samo bacaju u depresiju. Zato sam ja najvise volelea moje Health visitor.. one prate majku i bebu do 5.god.deteta. Uvek su mi govorile.. pitaj nas za sve sto te zanima i same rekle da najveci problem imaju sa babama koje misle da sve znaju. Ja sam rodila dete hitnim carskim rezom.. I prvo pitanje.. posle rodenja je bilo.. Hocu li moci da dojim bebu.. one su me u cudu pogledale.. Od raznoraznih sveznalackih prica toliko sam bila uplasena. Toliko je bila divna jedna stara babica koja mi je prva dete stavila na grudi.. I dojila sam ga 21 ipo mesec.. kad vise nije bilo sam prestala. Inace sam imala srecu sto sam mogla da ga dojim.. Bio je alergican do godinu dana na mleko.. raznorane praskaste vrste mleka ..sir itd. Majke koje su radjale i cetvrti put bile samnom u bolnici ..i govoril su: 'Ah dojis bebu, to je jako tesko'. A ja sam uzivala .. najlepsi osecaj dok ga uvece uspavas na grudima. Zato.. biti majka jeste vrlo tesko ali za tako divna mala bica se stvano treba zrtvovati.

Razocarana

pre 15 godina

Na zalost na Tasmajdanu nismo videli nikakve pultove sa ljudima koji daju strucne savete. Ono sto smo videli je samo gomila promotera raznih proizvoda za decu.

Biljana

pre 15 godina

Kao novopecena majka i dojilja imam potrebu da progovorim o nekim problemima koji se ticu podrske majkama koje doje u Srbiji u samim zdravstvenim ustanovama. Iako se zna da je dojenje jako vazno, i za zdravlje i majke i bebe, beskrajno korisno, moram da kazem da se zdravstveni sistem time ne bavi dovoljno i na pravi nacin. Porodila sam se u jednom od beogradskih porodilista sa najvecim imenom u Srbiji i mogu da kazem da su, od citave plejade lekara i sestara, sa kojima sam imala priliku da kontaktiram tih par dana, sestre koje rade na "laktaciji" ubedljivo najnezainteresovanije za svoj posao. Protrce kroz sobe sa pitanjem: "Ima li nekih problema?"..pipnu grudi..kazu: "Dobro je to"..ili "Masirajte!" i naravno da nista ne pokazu. Iz kontakta sa prijateljicima i poznanicama cujem da i u drugim porodilistima nije nista bolje. Porodilje, koje nemaju neku iskusniju "cimerku", su u velikom problemu. Dojenje je stvar koja se uci; polozaj bebe, polozaj majke, kako beba treba da uzme dojku, kako treba masirati grudi da ne dodje do zacepljenja ili neceg goreg..sve su to stvari koje prvorotkama mora neko da pokaze. Bila sam svedok i tome da se strasno muce majke koje moraju da se izmlazaju da bi nosile mleko svojim bebama koje su na nekoj terapiji i sl. zato sto ne dozvoljavaju upotrebu pumpica.?!!#!? Po izlasku iz porodilista, samo me velika upornost spasla vestackog prehranjivanja, a pumpica mastitisa. Sve ovo, uglavnom zbog toga sto je nekog mrzelo da uradi svoj posao i da mi pokaze kako da masiram grudi i ispraznim ih dok beba ne pocne da sisa (zbog carskog reza i terapije antibioticima dojenje je bilo malo odlozeno). Zbog toga bih apelovala na nadlezne u porodilistima da se zaista ozbiljno, a ne samo deklerativno i na sarenim plakatima, pozabave dojenjem. O dojenju na javnom mestu necu ni da govorim...Ruzno je poredjenje..ali da citiram svog dragog muza: mnogo se cesce vidja uriniranje na javnom mestu. Volela bih zaista da je drugacije.. no, ni ovakvo stanje ne bi trebalo da spreci majke da doje svoje bebe..bilo gde i bilo kad..

Tata

pre 15 godina

Pored doktorke Kisin koja je bula tu od pocetka do kraja, bilo je jos nekoliko (ne znam sad, pet-sest najmanje) strucnjaka pod dva satora, a proizvodi za bebe su bili pokloni za trudnice i porodilje, a promoteri su bili aktivisti koji su ih delili uz edukativne materijale. Okolo su se poredjali ulicni prodavci igracaka, da profititraju od guzve, oni koji su i inace na Tasu, to je tacno. Delili su se sladoledi i voda. Ko je samo protrcao i nervirala ga je guzva, moglo mu se svasta uciniti.

gospojica

pre 15 godina

Dojim bebu 11 meseci i nameravam da nastavim jos 2-3 meseca. I sama sam bila iznenadjena kada sam shvatila da u mom okruzenju (Beograd) nema niti jedne mame koja je iskljucivo dojila bebu duze od 2-3 meseca. Imam utisak da pedijatri snose dobrim delom krivicu za takvu situaciju. Po domovima zdravlja stoje plakati koji promovisu dojenje, ali sta strucnjaci govore zenama licem u lice i kakvu im konkretnu pomoc pruzaju kada je najteze (prvih mesec dana)?
Katarina, svaka cast na postu, treba otvoreno govoriti u kojoj meri je ova drzava slepa za potrebe majki i beba. Gde mozete previti i podojiti svoju bebu, u koliko radnji mozete uci s kolicima za malu bebu, u koji autobus?
Ja sam dojila i van kuce, ali sam cesto bila u situaciji da odustanem i da mi beba place gladna jer nisam mogla da nadjem ni jednu pristojnu, makar malo zaklonjenu klupicu na javnom mestu.

Buduci roditelj

pre 15 godina

Podrzavam napore udruzenja Roditelj. Oni koji kritikuju skup treba da budu svesni da je organizovan od strane entuzijasta okupljenih u udruzenje. Oni svoju ogorcenost situacijom pokusavaju da pretoce u nesto konstruktivno. Kritike su dobordosle ako su dobronamerne i pokrecu na akciju. Svima nam je tesko i ocigledno je da ova drzava ne brine mnogo o svojim gradjanima. Bas zbog toga treba da dizemo glas da ovakve, ZIVOTNE teme budu u fokusu. Da ovi ljudi nisu odvojili svoje vreme i organizovali skup ova vest ne bi postojala i ova tema bi bila jos manje prisutna u javnosti.
Kao buduci roditelj zelim da moja supruga moze slobodno da doji bebu gde god hoce. Muka mi je od zatucanosti, laznog morala i gluposti. Pruzicu joj svu podrsku u sudaru sa predrasudama koje gaji okolina.
Vazno mi je i da drzava stane iza dece i roditelja. Politicari su toliko zagledani u same sebe i licne promocije i taktiziranja oko osvajanja i podele vlasti da nemaju vremena da uredjuju zakone i institucije za dobrobit ljudi. Zato je vazno da se ovakve stvari sve cesce desavaju i da skrecu paznju na ono sto je zaista vazno! Merilo vrednosti i uredjensti jedne sredine je odnos te sredine prema deci. Zato bih voleo da Srbija bude drzava po meri deteta. Podrzavam sve napore, koliko god da su mali, koji idu u tom smeru

Natasa

pre 15 godina

Slazem se da je potrebna velika podrska posebno prvorotkama da bi ostvarile uspesno dojenje. Iako to zvuci kao najprirodnija stvar, nije bas tako. Iz licnog iskustva mogu da potvrdim da su to velike muke, posebno ako beba nije bas "vredna" da vuce mleko pa se zena mora dodatno ispumpavati, tako da 24 sata majka ili doji novorodjence ili se ispumpava. Ja sam svoje dete dojila, ali uz dohranu, 6 meseci i to samo zahvaljujuci mojoj velikoj uspornosti i podrsci od strane moje majke koja je babica u penziji.
Inace, sokirala me je cinjenica da u Africi pored silnog siromastva jako malo majki doji svoje dete jer nisu dovoljno edukovane da znaju kako na vreme navici bebu i time obezbediti dovoljnu "proizvodnju" mleka.
Zaista smatram da je potrebna velika podrska!

eskim

pre 15 godina

Srbija kaska u svemu pa i u odnosu prema dojenju na javnom mestu. Kao da majka sa bebom ceo dan mora da sedi u kuci. A sto ne bi otisla u grad? Ali kako da udje sa kolicima u ovakav prevoz? Za jedno pedeset godina ce valjda i kod nas to biti normalno. Kod Nemaca sa bebama u kolicima odlaze i na kurs stranog jezika. Beba spava, majka uci jezik.

Milica

pre 15 godina

Imam bebu od 8.5 meseci i do 6. meseca sam je iskljucivo dojila. Samim tim sve svoje planove i potrebe sam morala njoj da podredim.
Da li to znaci da zena koja iskljucivo doji ne sme sest meseci da izadje na ulicu, jer Boze moj MOZDA ce joj dete ogladneti, pa ce morati da ga nahrani na javnom mestu??? Da li zato treba da bude anatemisana kao zena bez morala? Da li je zaista toliko ruzno i nemoralno videti dete pripijeno na majcine grudi? A sta cemo sa gomilom ljudi koja ide ulicom i jede halapljivo svoje pljeskavice, sendvice, kifle i slicno, otvorenih usta?
Po meni je to nepristojnije od jednog malog bica koje jede jedino sto moze-majcino mleko!

Jeka (ima nas raznih...)

pre 15 godina

Nikada nisam imala želju da svoju bebu podojim na javnom mestu; uvek sam to radila u "toplini doma svoga" i uživala sa svojom bebom u intimi tog divnog čina u maksimalno higijenskim uslovima. U tim trenucima čak nisam dozvoljavala, niti želela ičije prisustvo u sobi... čemu? Od prethodne, skoro idilične situacije koju sam opisala, mnogo mi se manje dopada ideja vucanja bebe po vrelom gradu, punom prašine i raznoraznih gasova i isparenja, a zatim izlaganja javnosti svojih higijenski već kompromitovanih delova tela i stavljanja istih u usta svoje bebe (bez obzira na bilo kakve ubruse i vlažne maramice, to prosto nije to...).

Maja

pre 15 godina

Pre dve nedelje zavrsila sam dojenje svog sina koji ima 3 godine. Na svu srecu zivim u zemlji gde lekari savetuju dojenje ne samo kao prehranu vec i kao najveci nacin zblizavanja majke i deteta sve do druge godine zivota. Eto u mom slucaju to se produzilo do trece godine. Sin mi je zdrav da zdraviji ne moze biti, niti jednom nije imao zapalenje usiju, grla, a da ne pricam da se nikavi virusi za njega ne kace. Inteligentan je, radoznao, privrzen, ali i samostalan. Sve ove atribute mogu slobodno da pripisem dosta i dojenju. Moje dete na vestackom mleku nije bilo niti jedan dan. Alergijske reakcije nema ni na kakvu hranu, a nacin ishrane mu je jako raznovrstan. Sve ovo naravno postigla sam svojom upornoscu, ali i podrskom sistema drustva pedijatara... U drzavi u kojoj zivim donesen je i zakon koji stiti majke dojilje na javnom mestu, pa ko se usudi da napadne majku dojilju moze lagodno i u zatvoru da zavrsi. Inace, moj sin nista nije okusio do 6.og meseca zivota osim mleka, pa cak ni vodu, a u 6-om mesecu tezio je preko 8 kg i vise je nego udvostrucio svoju tezinu sa rodjenja. Sve ovo pisem nadajuci se da ce mlade majke u Srbiji ostaviti na stranu sve price o nemanju dovoljno mleka, potraziti pomoc ne samo lekara vec i svojih majki, baka, komsinica i orno prionuti na dojenje. DAJTE SVOJOJ DECI MAJCINO MLEKO, NE ZOVU GA ZA DZABE TECNO ZLATO!!!

Jelena

pre 15 godina

I ja moram da kazem da sam razocarana. Iskreno, mnogo vise sam ocekivala da se govori o samom dojenju. Bila sam od pocetka i ostala maltene do kraja, a da osim ko je gen. sponzor i koliko dugo i gde se sama manifestacija odrzava nista drugo nisam cula niti saznala. Prisla sam satoru i dobila veoma kratak i hladan odgovor na svako moje pitanje. Mozda je iz pogleda vas iz Udruzenja sve bilo perfektno, ali u ocima nas dojilja, sve je izgledalo vise stihijski organizovano. Podrzavam akciju, ali smatram da ako se nesto vec organizuje, onda treba da se organizuje kako treba, a ne samo da bi se reklo da je uradjeno. Iskreno se nadam da ce se sledece godine povesti vise racuna o ljudima zbog kojih se akcija i obelezava.

Nikki

pre 15 godina

Eh bre pa zar ni ovakva jedna lepa i pozitivna akcija ne moze da prodje bez prozivki i losih komentara. Mislim da je u drustvu koje pokazuje jednu krajnju nebrigu za sva pitanja vezana za socijalne probleme i zdravstvo (osim u predizbornim fazama) svaka ovakva akcija itekako dobrodosla i da je treba podrzavati. Kada sam ja dojila svoje dete nigde se o tome nije pricalo, jedva da si negde mogao da se informises, to je maltene bila tabu tema. A sada se i prica i pise o tome, i mlade mame su mnogo i svesnije i edukovanije kada je dojenje u pitanju sto je sjajna stvar.

Mi smo isto juce bili tamo i bilo je stvarno sjajno. Dolazili smo i prosle godine na Zemunski kej i mislim da je ove godine bilo jos i bolje (mada i mnogo posecenije pa je bila bas velika guzva u jednom trenutku)

A koliko sam shvatila akcija i jeste usmerena na mame koje HOCE da doje, da im se u tome pomogne a ne da se bilo ko kritikuje ...dojiti ili ne je ipak i licni izbor i sticaj okolnosti, ali ako vec neko hoce a nema dovoljno informacija ili podrske onda te mame treba ohrabriti i podrzati...

Sandra

pre 15 godina

Nije dojenje na javnom mestu retkost zato sto se zene ne obnazuju pred ljudima itd. Za dojenje treba oprati ruke, grudi, namestiti se, ponekada leci, oprati se nakon toga itd...a ne samo vratiti grudi u brushalter i nastaviti setnju Knez Mihajlovom. Ja sam se licno uvek lepo organizovala i nije bilo potrebe da dete dojim na javnom mestu, a dojila sam ga punih 9 meseci. Treba malo baciti akcenat i na ovu famu skidanja kilaze u roku od 10 dana nakon porodjaja, vracanje grudi na prvobitno, odnosno ta opsednutost sopstvenim telom tj. poremecaj telesne seme koje zene toliko sada dozivljavaju kao tragediju...

Ivan

pre 15 godina

Nije mi baš najjasnije odakle dolazi ova cifra od 20% žena koje doje. Radim u jednoj istraživačkoj agenciji, i pre 5-6 godina smo radili istraživanje za UNICEF, koje je pokazalo da bar 80% majki u Srbiji doji, a da većina onih koje ne doje to radi upravo zato što nema (dovoljno) mleka...

Deca nisu telad.

pre 15 godina

Zivimo u Americi gde je trudnicko bolovanje u najboljem slucaju 2 meseca sto je daleko manje neko u Srbiji i imam utisak da zene mnogo vise doje od Srpskih 26%. Moja je zena izgurala 7 i 9 mesece sa dva deteta. Nosila je pumpu u ofis, izmuzavala se, drzala u frizideru. Jednom recju svasta je radial, ali je uspela. Ovde se jako insistira na dojenju dece, sestre u bolnici su jako uporne u objasnjavanju.
Cinjenica je da postoji barem 100 prednsti majcinog mleka od kravljeg i u tekstu je nabrojan samo mali deo. Na primer neke masti kravljeg mleka oblazu nerve i doprinose da dete bude smirenije. Uopste potpuno je besmisleno objasnjavati prednosti majcinog mleka.

Deca nisu telad.

pa kako?

pre 15 godina

kako da majka podoji dete na javnom mestu, kada zivimo u tako prostoj i zatucanoj zemlji gde se cak i takav chin smatra sexualnim?!?! apsolutno se svi prostaci danas osecaju pozvanim da po prolasku lepe devojke zvizde, dobacuju i komentarisu kao da je to obaveza koja prati lepotu, pa im ni majke sa bebama nisu svete. SRAMOTA!
majke ce se osloboditi da doje bebe kada je bebama to potrebno i na bilo kom mestu, tek kada se promeni svest ljudi i KADA DRZAVA UVEDE NEOPHODNE PROMENE ZA TO u smislu prostorija za dojilje u svim javnim institucijama. zaista, danas niko ne izlazi u susret majkama, ljudima nista vise nije sveto, do sopstvenog blagostanja.

Mila

pre 15 godina

Mnogo puta sam bila primorana da moju bebu dojim na javnom mestu i osecala sam da radim nesto nepristojno jer ljudima u mojoj okolini bilo je neprijatno. Podrzavam akciju!

nina

pre 15 godina

Apsolutno podrzavam ovu inicijativu Udruzenja roditelj kao i svaku drugu slicnu inicijativu gradjana koja za cilj ima bilo kakvo poboljsanje odnosa nasih zdravstvenih radnika prema onima kojima bi trebalo da pomognu ali ih iz ovih ili onih razloga to ne zanima.

Nama je potrebno da se ljudi pozabave ovakvim, realnim problemima, problemima za koje ni ne znamo da postoje dok se sa njima sami ne suocimo i koji mozda nekome ko kroz isto to nije prosao deluju banalno.
Nazalost kod nas izgleda nista pa ni ovakve akcije nemaju prodju kod nekih koji bi samo da kritikuju kako ne valja ovo ili ono u sistemu ali nista ne cine da bi taj sistem i promenili, poput onih Mapetovaca sto dobacuju sa tribina i sve im nesto smeta i svi im ne valjaju.

Kada bi se gradjani u ovoj zemlji potrudili da se malo vise i angazuju i organizuju i izbore za svoja prava (ne samo u roditeljstvu vec uopste) stvari bi se mozda i menjale na bolje i ne bismo u svim poljima ovoliko stagnirali. Zato bravo za svaku ovakvu akciju i za roditelje koji su se potrudili da se o dojenju konacno javno i prica i pise u medijima.

ana

pre 15 godina

Svog sina dojila sam oko godinu dana, zapravo sve dok je on to hteo. Posto ne zivim u Srbiji, osecam se grozno citajuci komentare o tome kako to kod nas izgleda.
Vec 10 minuta posle porodjaja prvi put sam "podojila" svoju bebu tom zuckastom tecnoscu- kolostrumom, necim najzdravijim sta beba moze da dobije po rodjenju. Dojenje sam nastavila uz svesrdnu pomoc sestara iz porodilista, babice koja je dolazila kasnije kod nas kuci i osoblja iz savetovalista za dojenje ciji telefon radi 24h dnevno i gde svaka mlada mama moze da dobije bilo kakav savet vezan za dojenje i u pola noci.
Sto se dojenja na javnom mestu tice, ono je ovde (Svajcarska) uobicajeno, cak postoje na nekim mestima odredjeni separei gde se uglavnom nalaze udobne fotelje, lampe sa blagom svetloscu, pelene. Svaki javni toalet ima stolove za povijanje. O tome da se u svaku prodavnicu, tramvaj i bus moze uci kolicima i da svaki prolaznik zastane da vam pomogne necu ni da pricam. Neka osigiravajuca drustva stimulisu simbolicnom sumom od 100 CHF mesecno svoje klijentkinje koje doje.
Mislim da tehnicki nije neizvidljivo nesto od ovoga primeniti i u Srbiji. Mnogo veci problem lezi u glavama ljudi.
Potrebno je iz korena promeniti odnos prema porodiljama u bolnici, zastititi njihovu privatnost i uciniti da se one time sto doje osecaju lepo i posebno.

mix

pre 15 godina

iz ideje da bi na univerzitetu bilo super raditi kad ne bi bilo studenata prirodno sledi da je najbolje organizovati savetovanje na koje niko neće doći da se savetuje. tako da smo svi mi koji smo došli u tašmajdan da nešto saznamo zapravo pokvarili organizatoru koncept........

tata

pre 15 godina

Slušajući komentare majki iz Srbije, čini mi se da je glavni problem to što ti naši lekari i sestre olako odvale, "nemaš ti dovoljno mleka". Kao otac koji je problematiku pratio u Kanadi, gde mu se dete rodilo, i slušao šta tamošnje medicinsko osoblje govori (da ne govorim o konsultantkinji za dojenje), a bogami se i načitao kojekakvih knjiga bebećih, u suštini se radi o samoregulišućem mehanizmu - što se više sisa, to je više i mleka. Prema najnovijim istraživanjima, samo nekih 4 procenta (ako me sećanje ne vara) žena nije iz nekog razloga sposobno da doji. Stvar je dosta i u tehnici (oprostite što se mešam), pogotovo kod prerano rođene dece... Ima toga dosta na primer na: http://www.llli.org/

A što se praktičnosti tiče, šta ćeš praktičnije od hrane koja se ne nosi po torbama, ne zahteva nikakvu pripremu, besplatna je. Stvar je samo u mejnstrimovanju dojenja, da se na te koji na dojenje na javnom mestu gledaju kao na nešto nepoćudno gleda kao na ljude sa druge planete. I pozdravljam akciju u potpunosti. Samo napred!

Slavica

pre 15 godina

Trudim se da postujem svaciji izbor i misljenje, ali reci da je dojenje na javnom mestu ruzno i neukusno je krajnje pogresno. Da li to znaci da je neukusno jesti u restoranu, ili uzinati u parku? Uskratiti dojenom detetu obrok kada mu je potreban, to je ruzno.

Na mnogim nasim freskama pretstavljena je Bogorodica obnazenih grudi kako doji malog Isusa i na tim freskama nema niceg neukusnog, seksualnog i ruznog. Naprotiv, to je najlepsa i najprirodnija slika na svetu.

Svoje dvoje dece dojila sam i jos uvek dojim na mnogim javnim mestima, u avionima, aerodromima, restoranima, parkovima...U drzavi Ilinois u Americi, gde zivim, zakon me stiti po tom pitanju. U Srbiji sam nailazila na neodobravanje i gadljive poglede, iako se samo po polozaju moje bebe moglo naslutiti da je dojim (drugo nista se nije videlo).

Sto se tice korisnosti dojenja navescu jedan primer. Nas sin je bio star tri meseca kada se nasa trogodisnja devojcica razbolela. U pitanju je bio nezgodan virus sa temperaturom, jakim kasljem i dugotrajan. Svi u porodici smo se razboleli, osim nase bebe. Hraneci se mojim mlekom, u kome su bila antitela kojima se moj organizam borio protiv virusa, bio je zasticen i uopste se nije razboleo, iako sam ja bila bolesna. O kako je to divno.

Majke, dojite svoju decu.

Uzalud

pre 15 godina

Katastrofalna organizacija. Samo promoteri svojih proizvoda... nigde nismo mogli da vidimo ljude kojima smo mogli da postavimo pitanja. Nigde nije bilo oznaka, osim guzve. Pa kako da znam koga da pitam nesto u onom vasaru.

Sanja

pre 15 godina

Majcino mleko je sjajna stvar i za bebu i za majku (stiti od raka dojke, materice, itd.) i za emotivnu vezu izmedju majke i deteta. Dobro je sto se danas insistira na vaznosti dojenja. Medjutim, cinjenica je da postoje zene (i ja sam jedna od njih) koje NE MOGU da proizvedu dovoljno mleka. Zivim u Kanadi, gde sam probala sve i svasta kako bih mogla da dojim - cesto dojenje, jacu hranu, biljne cajeve za dojenje, Domperidon (lek za stomak koji kao propratni efekat ima laktaciju), najbolju masinu za ispumpavanje koja se koristi u bolnicama. Kada sam otisla kod doktora i medicinske sestre koji se iskljucivo bave problemima u vezi dojenja, rekli su mi da ni oni ne bi toliko pokusavali. Na kraju sam bebi davala vestacko mleko, ali i svoje (neke male kolicine) koje sam ispumpavala. Kazu da cak i samo 100 ml mleka znatno poboljsava bebin imunitet. Znaci, cak i ako nemate dovoljno mleka, pokusajte da bebi date to sto imate, ako je moguce dojenjem (svaki obrok pocnite dojenjem, pa onda dajte flasicu). Cak i sasvim male kolicine mleka bice veoma korisne za vasu bebu. Pozdrav svim "sapatnicama"!

lingamanovic

pre 15 godina

Koliko znam, ovu manifestaciju ne organuzuje drzava, vec Udruzenje gradjana, koje cine uglavnom mladi roditelji, kojima je, kao i nekima koju su komentarisali - pun kapak svega , nebrige, podrske samo na papiru...
Ovakva manifestacija je upravo da bi probudila upspavano drustvo, a zdravstveni su bili gosti, i nacin na koji su odgovarali zaviosio je od njihvo savesti i dobre volje.
Paviljoni su bili jasno oznaceni - za mame, za strucnjake, za medije... Trebalo je samo pogledati ili - pitati!Upravo o tome se radi, ako roditelj dodje i ne snadje se medju ljudima i ne pita- kako ce da se izbori majka za svoje pravo na proodjaju, kako ce da se izbori za roditeljski dodatak, kako ce se u ovom drustvu bez sluha i podrske za decu izboriti za - bilo sta?

Akcija na kojoj ucestvuje nekoliko stotina roditelja i dece moze da bude samo nasmejana, vesela, raspevana, za uzivanje, a haoticno moze da izgleda samo nekome ko jos nije iskusio cari roditeljstva.
p.s. Udruzenje je u vise navrata organizovalo tribine izmedju ostalog i na temu dojenja, pa je broj onih Zainteresovanih koji su htel ida cuju nesto vise o dojenju bio - simbolican.

Kick

pre 15 godina

Svoju bebu dojim već skoro godinu dana. Kada sam se porodila, nisu mi predstavljali problem bolovi posle carskog reza, vezanost za krevet zbog tromboze vena koju sam zaradila u trudnoći, već neljubaznost i nezainteresovanost sestara iz laktarijuma da mi pomognu da prvi put podojim svoje dete. Moje grudi su bujale, iz njih je cureo kolostrum a one su govorile da to nije mleko već samo "hormonska vodica"!!?? Rekle su mi da se imuzavam da nikako ne korisitm pumpicu i otišle. Na sreću pre mog izlaska iz bolnice pojavila se jedna mlada sestra koja mi je stvarno pomogla i kojoj sam beskrajno zahvalna što nisam dobila mastitis. Ona kao da je bila sa druge planete, mlada, ljubazna i radila je svoj posao!
Akcenat ne treba stavljati samo na edukaciju majki, jer se većina njih informiše šta je najbolje za njihovu buduću bebu, već na medicinsko osoblje koje treba da pomogne mladim mamama da prebrode prve trenutke posle porođaja koji su najteži. Mnoge mame i ako imaju želju da doje svoju decu, ne dobijaju za to potrebnu podršku prvenstveno od njihovih ginekologa i pedijatara. Možda njih treba informisati o važnosti majčinog mleka jer se ponašaju kao da o tome ništa ne znaju.

Ana

pre 15 godina

Dojenje nije stvar koja se desi sama od sebe. Srecne su zene cije se dojke i bebe "usklade", ali drugima je i te kako potrebna pomoc. Moje iskustvo od pre 10 godina nije ni malo lepo. Nisam dobila nikakvu pomoc, jer sestre i lekari su uporno ponavljali iste fraze i savete koji nisu radili u mom slucaju.Posle svake od tih "konsultacija" osecala sam se lose jer njihov nastup je bio takav kao da je sve moja greska...Izgurala sam 6 meseci koji su bili mucenje i za mene i za moju bebu. Sa drugim detetom, kao vec iskusna mama,potrazila sam savete na internetu koji su mi cak pomogli i u tome kako dojiti bebu na javnom mestu (platno skrojeno kao velika portikla ili ponco kojim pokrijete grudi i bebu pomaze da se zaklonite od radoznalih pogleda, a u isto vreme bebu ne uznemiravaju desavanja u okruzenju). Na "konsultacijama" sam i tada dobijala iste savete kao pre 10 godina. To nije podrska, vec otaljavanje...

Ponosna mama

pre 15 godina

Kadgod i gdegod moja beba trazi da siki, ja je podojim. Sve je u glavi majki. Meni je na prvom mestu moje dete, a za ostale me Bas Briga! (Pa cak i za muza, koji je mislio u pocetku da je to nepristojno. Sad me i on 100% podrzava :))

ljubicica

pre 15 godina

Kao nekadasnja dojilja sa stazom od preko 12 meseci, odusevljena sam da postoji organizacija koja se bavi ovom problematikom.Ovo udruzenje je, cini mi se, grupa roditelja entuzijasta koja se uhvatila u kostac sa onim sto zaista muci mame i tate u Srbiji.Licno sam juce pricala sa nekoliko clanica i koliko sam cule i same su sve do jedne dojile svoju decu.Oni i pokusavaju da ukazu na probleme u sistemu, odnosno da barem na ovakav nacin pruze podrsku onima koji se kao roditelji osecaju izdanim od starne drustva.
Mozda neki usled guzve nisu mogli da se snadju, ali, zaista je postojao sator sa strucnim savetima(mozda je za njega izabrana nesrecna lokacija), info pult, sator u kome su mame mogle da sednu i doje svoju decu, delili su poklone, bila je i neka nagradna igra, bili su i deciji animatori, sve u svemu ja sam se bas lepo provela.

Marija

pre 15 godina

I ja dojim bebu al sam uspela da uzmem rod.dodatak jer sam jurila preko veza i vezica da sto pre dobijem sve neophodne papire...
I protivnom, takvu stvar je nemoguce izvesti, i to nek znaju NADLEZNI...
Ipak, ne smatram da je dojenje na javnom mestu sramna stvar, ja to radim redovno kad god ima potrebe za tim. Najvaznija je moja beba, pa zar ne? Sta je vazno ko ce sta da kaze ili misli?

Jasna

pre 15 godina

Moram da priznam da ne razumem da li je akcenat akcije bio problem nedojenja dece uopste ili problem nedojenja na javnom mestu. Iz priloga koje sam videla na programima TV, zakljucuje se ovo drugo, sto je po meni samim tim promasena tema a zna se sta se za to dobija. Traljava dvojcica za trud koji se ne moze osporiti. Jednostavno mi se namece pitanje dokle ce se uopste nekim trivijalnim problemima prikrivati sustinski, jer ako se i ovaj problem bude resavao na najprimitivinijem psiholoskom nivou sta je IN u svetu (dojenje na javnom mestu jer to zamislite rade intelektualke sirom zapada)onda mlade majke nikada nece shvatititi sustinu. Nisam procitala sve komentare ali moram da kazem da sam tokom godina vise puta cula da mlade majke ne doje svoju decu ne samo iz razloga sto nemaju mleka vec i zato sto ih "boli i one to ne mogu da trpe", ili "pokvarice im se cvrst devojacki oblik grudi " kakav bi valjda trebalo da imaju do kraja zivota po uzoru na pinkovske i ostale zvezde. Da ne bih zvucala kao nadzak baba koja samo kritikuje, dala bih predlog da se u savetovalistima za trudnice obrati malo veca paznja na razgovor sa buducim majkama, naravno tu mislim na odgovarajuce strucnjake ,psihologe i pedagoge, koji bi im objasnili ne samo blagodatno dejstvo dojenja na detetovo i biolosko i psihicko zdravlje vec i na njihovo sopstveno, jer osecaj pri dojenju deteta , nadam se da ce se mnogi sloziti sa mnom, ne moze se porediti ni sa cim u zivotu. OSECAJ BLISKOSTI I TOPLINE koji vas potpuno ispunjava nezamenljiv je i ne treba ga se odreci kad nam je vec dat besplatno. A dojiti dete na javnom mestu i osecati se neprijatno , znaci samo ne razlikovati se od mediokriteta koji vas posmatraju kao, recimo, cudo. Priznajmo na kraju sve je u nasoj glavi pa i to kako nas drugi vide, sto je narocito u ovakvim situacijama trivijalnost na koju niko iole zreo ne obraca paznju. Ljudi, moje dete je gladno i tu je kraj prici. Pozdrav.

Gordana

pre 15 godina

Ja sam majka troje dece. Svi troje su dojeni, svako preko godinu dana. Dojenje na javnom mestu, nista loše, ali zato je potreban razlog. Dete se hrani kod kuće, a ne po kafanama. Šta će jedna zabrinuta majka u kafani sa jednomesečnom bebom. Dojenju treba posvetiti puno pažnje, bebi treba mir pri dojenju, a ne cimanje i drmusanje preko kafanskih stolova. Veliki problem imaju roditelji i deca sa dečijom hiperaktivnošću, a tome su malo pažnje posvetili, pa im je posle Đavo kriv.

sedmica

pre 15 godina

Ne mogu da verujem da bilo ko moze proglasiti dojenje bebe na javnom mestu ruznim. To je potpuno prirodno, najprirodnije i ne razumem sta tu nekome moze biti "nepristojno", a osim toga sto rece jedna majka, ako "ne sme" podojiti bebu u javnosti onda ne moze da mrdne od kuce na duze od 1 sat. Ja sam svoje dete dojila godinu dana i verujte mi da su to videli mnogi od Pule do Dubrovnika i uopste mi nije bilo neprijatno niti sam ikad dozivela nesto neprijatno. Majke dojite vase bebe "gde stignete" a oni kojima je neprijatno (jer naslucuju sta se desava, a nista ne vide, jer ni jedna majka nece to raditi na izvolte gledajte)neka okrenu glavu ali neka sebi ipak ne dozvole nikakav komentar. Valjda je i njih majka dojila, ili nije?

Tatlin

pre 15 godina

Zbog čega je bitno da dojenje bude vidljivo na javnom mestu?

Zašto se iz toga izvlači (pogrešan) zaključak da opada procenat majki koje doje?

Da li su organizatori razmišljali o prostoj činjenici da je dojenje prosto ugodnije i zdravije obaviti na nekom drugom mestu a ne na ulici.

Uostalom: zamene za mleko su skupe a majčino mleko je besplatno, siguran sam da je i to argument koji ide u prilog da je procenat veći.

Luda

pre 15 godina

Meni su prva tri meseca dojenja bili nocna mora, zato sto sam slusala savete lekara pedijatara u savetovalistu. Nikoga nije zanimao konkretan problem, vec su mehanicki davali savete, koji su za moju situaciju bili losi.
Moje dete je stalno bilo bolesno i slabo je napredovalo, ja debela sa previse mleka i ocajna... Sve dok nisam primenila ono sto sam sama saznala zahvaljujuci internetu i knjigama. Tada sam smrsala, dete je pocelo bolje da napreduje. Tako sam dojila deset meseci jer dete nije htelo vise da sisa (meni nije bio problem da i dalje dojim).
Ja sam uskladjivala stetnje i drustveni zivot sa potrebama deteta. Moj posao za vreme porodiljskog bolovanja bio je da negujem to maleno bice i ispostujem njegove potrebe. Dojenje svakog narednog meseca je sve lakse i lakse, posebno kada beba upozna nove ukuse posle setog meseca i kada pocne se sa nemlecnim obrocima.

Zlata

pre 15 godina

Majcno mleko sadrzi galaktooligosaharide (prebiotike) koji sluze da potpomognu rast i razvoj crevne mikroflore (bifidobakterija) koje imaju presudnu ulogu u razvoju imunog sistema. Probiotike bebe dobiju od majke u toku porodjaja ili kroz majcino mleko. Nista bolje od prirodnog nacina. Ali neke majke stvarno nemaju mleka. Deca koja su rodjena carskim rezom ili koje majke ne doje imaju mnogo vece sanse da budu bolesljiva, razviju ekcem, alergije i astmu. Zato vecina velikih proizvodjaca infant formula (mleka za bebe) sada u asortimanu imaju i formule sa probioticima (kao recimo Nestle NAN 2). Ako vam je dete dojeno ali i dalje ima slabiji imunitet, prolive posle antibiotika, dajte mu BioAktiv jogurt (sadrzi Lactobacillus LGG). Pitajte pedijatra. Trazite informacije.

minica

pre 15 godina

Dojila sam moje oboje dece više od godinu dana, nisam imala problema koje puno mladih neiskusnih majki ima vec od prvih dana u porodilištu, a nisam ni u kom trenutku imala ni problem sa dojenjem na javnom mestu, iako je naš život uvek bio tako organizovan da su deca bila uvek u paketu kao nomadi, i da se stvari rešavaju onako kako dodju. Ako je beba mokra, presvući će se, ako je gladna, sikiće, jer je tako najprirodnije moguće. I to sve u zemlji Srbiji. Mislim da je previše buke ovaj put napravljeno oko dojenja na javnom mestu, mislim da to realno nije preoblem prvog reda kad je dojenje u pitanju. Mislim takodje da procenat majki koje doje, a koji je naveden nije precizan, da ne kažem nije istinit, iz nekih drugih izvora znam da je taj procenat puno veći.
Nadam se da ce se neko u Srbiji nekad pozabaviti konkretnim problemima-
Brigom o trudnicama, porodiljama, u porodilistima ali i van njih;
brigom o bebama,
pravilnim savetovanjem o dojenju i ishrani beba;
A sve majke koje su ikad provele nekoliko dana u našim porodilištima (naročito prestonim) znaju da briga gotovo da i ne postoji, nažalost; i sve majke koje su ikad posetile savetovališta na odeljenjima pedijatrije znaju da tamo nisu mogle dobiti uglavnom nikakva korisna uputstva o ishrani. Mnoge mame znaju da pedijatri u domovima zdravlja i dalje traže mamama da detetu od trećeg meseca života daju voćni kompot, keks i mleko, i naravno, svima poznatu razblaženu kravicu. Ili vas kao što je bio moj slučaj sa drugim detetom, na redovnim sistematskim pregledima i ne pitaju šta dete jede, da li sisa, da li pije vodu ili koka kolu.
Ne znam koliko je žena imalo neprijatnost zbog dojenja na javnom mestu, i koliko je tome pridalo značaja, to je zaista tužno; ali-
koliko je žena, majki sa bebom imalo neprijatnost zbog toga što je najavnom mestu , na kome je pušenje zabranjeno, moralo nekom neotesanom balkancu da skrene pažnju na to da bi trebalo da ugasi cigaretu, ( npr. u hitnoj službi doma zdravlja gde je dovela dete zbog napada astme,dete dobilo terapiju i inhalira se u ordinaciji u kojoj dežurni lekar bez pardona puši)... Da ne gnjavim, Srbija ima i većih problema, a majke koje doje- one doje- i za to im izgovor ne treba!

Sinisa

pre 15 godina

Ako se pazljivo procita tekst vesti, vid se da podaci se odnose na iskljucivo dojenje prvih 6 meseci, sto je preporuka Unicefa.
Istina, formulacija je u tekstu malo istumbana, pa pise "odnosi se isključivo na dojenje dece do šest meseci" a trebalo bi "odnosi se na isključivo dojenje..." (mlada gospodja na filmicu objasnjava podatak ispravno)...

Improvizacija

pre 15 godina

To vam dodje kao neka velika portikla od tanjeg platna, ali mama je veze oko vrata i bebu podvuce ispod. Na taj nacin mama moze da doji na javnom mestu a da se ne stidi. To sigurno na zapadu ima da se kupi, ali kod nas - posto smo mi snalazljiv narod :-) - verovatno svaka mama bi mogla da sama sasije.
Sto naravno ne umanjuje potrebu da se na druge nacine pomazu trudnice i mlade mame, kao na primer da se mnoge stvari prilagode za decja kolica itd.

Pozdrav iz Kanade

pre 15 godina

Samo kratak komentar: Lepa akcija, ali uskog spektra, a time i dejstva....

U Kanadi, u svakoj gradskoj bolnici postoje "klinike za dojenje", gde novopecene majke odlaze sa bebama i dobijaju neophodne savete od bolnickog osoblja (uglavnom med. sestre, babice itd.)

Uz put, bebe se ovde redovno mere, majke mogu da provedu i po nekoliko sati u klinici, gde, bukvalno, imaju mogucnost da vezbaju, kako da doje decu.

Ovakva sluzba treba da postoji i u svakoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji - ne treba velikog ulaganja (osim prostora, par udobnih fotelji, vage za merenje bebe i vec postojeceg bolnickog osoblja).

maria

pre 13 godina

Dojenje moze biti ili divan cin ili nocna mora za mladu majku, a osoblje u bolnicama je najodgovornije za 90% slucajeva neuspesno uspostavljene laktacije...
Takodje cudan mi je podatak o samo 20% majki koje doje, i mislim da je netacan, broj je definitivno veci...
Sto se dojenja na javnom mestu tice - prizor mi ne smeta, i svako na to mora imati pravo.
Ali licno meni je to suvisno, i nikad mi nije palo na pamet. Dete mi nikad u prvih par meseci u vreme obroka nije bilo na ulici, u kaficu, parku, prevozu(???!!!) vec kod kuce...pa ni ja ne jedem u parku, kaficu ili prevozu, tako da to vazi i za mog sina. Bebe vole stabilan jednolican raspored a provodjenje celog dana napolju ili po trznim centrima sa bebom se ne uklapa u moj nacin brige o detetu. A u restoran s detetom mladjim od godinu dana naprosto ne idem radi svog i tudjeg mira. Tako da javno mesto i dojenje tu prosto nemaju kad da se sretnu...

Markan

pre 15 godina

Odusevljen sam hrabroscu i istrajnoscu zena koje u Srbiji uspevaju da doje, ali i hrabroscu Udruzenja "Roditelj" da se uhvati u kostac sa raznoraznim lobijima (vec je o tome bilo reci u prethodnim komentarima).

Bio sam juce na akciji, sve pohvale i za koncept i za organizaciju.

Svaka cast, izdrzite!!!

Medved

pre 15 godina

Kompanija za koju radimo moja supruga i ja, ima posebno odvojene prostorije za majke koje doje. One mogu da koriste te prostorije u toku radnog vremena i cak su siroko podstreknute da to i cine. Zasto? Dojenje ne samo da je dobro za bebu, vec je itekako korisno i za majku jer prevashodno smanjuje risk raka dojke. U ostale pogodnosti svakako spada i prirodna kontrola trudnoce (manja je verovatnoca da majka zatrudni dok doji bebu) i kontrola gojaznosti (dojenje bebe je izuzetno efikasna prirodna dijete).
Uzgred, ukoliko joj je neprijatno da je neko vidi blago obnazenu, majka moze da pokrije dojku maramom ili cebencetom dok doji.

Daggy

pre 15 godina

Jedno pitanje: Da li odgovorni iz zdravstvene sluzbe pocrvene kada procitaju ovakva negativna iskustva majki u bolnicama? Stvarno strasno!!! Pod hitno se takvim zdravstvenim radnicima treba zahvaliti na dosadasnjem radu i ispratiti ih napolje.

Tata iz udruzenja

pre 15 godina

Koga interesuje vise o dogadjaju, aktivnostima tog udruzenja i dojenju, trebalo je da dodje, ili nek dodje sledece godine, ili nek ode na njihov sajt pa pogleda sta sve ima i cime se i kako bave. Puno ljudi ovde su odlicni kandidati za aktiviste (roditelji su! imaju iste probleme! ogorceni su! nesto bi da menjaju!). Udruzenje je i nastalo ovako, na jednom forumu, posle ovakvih prepiski.
Umesto da koristite ovu mogucnost komentarisanja da s visine "dajete ocene" organizatoru i slicno (ocene!?) a da niste ni bili na dogadjaju (nego procitali vest!) - bolje bi bilo da se prikljucite i pomognete - na istom smo zadatku, da ne kazem: u istim ... problemima.

B92 je odlicno preneo ono najvaznije i to je fenomenalno. HVALA!

mamica

pre 15 godina

Ajd sad malo drugacije:U ovoj sredini sve je naopako.Mnoge mame ne doje jer cuvaju svoj izgled i liniju.Kad dojis moras vise jesti, a i grudi ne znam hoce li biti kao pre.Ja sam svoje troje dece dojila po godinu dana.Prednost ogromna-nema bolesti ni flasica u kuci.Grudi mi nisu zaista ostale u prvobitnom stanju.Ali meni i mom muzu to ne smeta.Najveci problem mi je bio taj sto sam stalno mislila sta cu jesti,kolicinu sam stalno povecavala jer ako ne jedes dovoljno nema ni dovoljno mleka.A ja i ne volim bas da jedem.A o vezanosti za kucu da i ne govorim.samo sam jednom u ove tri godine dojenja podojila moju prvu bebu u kabini robne kuce "Beograd".Tada, 92.93. i 97.bilo je svega nedovoljno pa i nismo zalazili u restorane, kafice i razne butike.A u prirodi uvek nadjes mesta da na miru podojis svoje dete.
Kad bi ovo bio nama najveci problem bilo bi divno.Najveci problem je sto dosta pojedinaca najvise voli sebe.Ima takvih i mama.To je srz problema mnogih.

marilina

pre 15 godina

Evo, javno obecavam da cu kontaktirati Udruzenje za razjasnjenje par pitanja u vezi sa dojenjem. Civilni sektor ima svoje mesto i ulogu u svakom drustvu, pa makar to bila i Srbija.

sedmica

pre 15 godina

Ne mogu da verujem da bilo ko moze proglasiti dojenje bebe na javnom mestu ruznim. To je potpuno prirodno, najprirodnije i ne razumem sta tu nekome moze biti "nepristojno", a osim toga sto rece jedna majka, ako "ne sme" podojiti bebu u javnosti onda ne moze da mrdne od kuce na duze od 1 sat. Ja sam svoje dete dojila godinu dana i verujte mi da su to videli mnogi od Pule do Dubrovnika i uopste mi nije bilo neprijatno niti sam ikad dozivela nesto neprijatno. Majke dojite vase bebe "gde stignete" a oni kojima je neprijatno (jer naslucuju sta se desava, a nista ne vide, jer ni jedna majka nece to raditi na izvolte gledajte)neka okrenu glavu ali neka sebi ipak ne dozvole nikakav komentar. Valjda je i njih majka dojila, ili nije?

Ponosna mama

pre 15 godina

Kadgod i gdegod moja beba trazi da siki, ja je podojim. Sve je u glavi majki. Meni je na prvom mestu moje dete, a za ostale me Bas Briga! (Pa cak i za muza, koji je mislio u pocetku da je to nepristojno. Sad me i on 100% podrzava :))

Razocarana

pre 15 godina

Na zalost na Tasmajdanu nismo videli nikakve pultove sa ljudima koji daju strucne savete. Ono sto smo videli je samo gomila promotera raznih proizvoda za decu.

Tatlin

pre 15 godina

Zbog čega je bitno da dojenje bude vidljivo na javnom mestu?

Zašto se iz toga izvlači (pogrešan) zaključak da opada procenat majki koje doje?

Da li su organizatori razmišljali o prostoj činjenici da je dojenje prosto ugodnije i zdravije obaviti na nekom drugom mestu a ne na ulici.

Uostalom: zamene za mleko su skupe a majčino mleko je besplatno, siguran sam da je i to argument koji ide u prilog da je procenat veći.

Tata

pre 15 godina

Pored doktorke Kisin koja je bula tu od pocetka do kraja, bilo je jos nekoliko (ne znam sad, pet-sest najmanje) strucnjaka pod dva satora, a proizvodi za bebe su bili pokloni za trudnice i porodilje, a promoteri su bili aktivisti koji su ih delili uz edukativne materijale. Okolo su se poredjali ulicni prodavci igracaka, da profititraju od guzve, oni koji su i inace na Tasu, to je tacno. Delili su se sladoledi i voda. Ko je samo protrcao i nervirala ga je guzva, moglo mu se svasta uciniti.

marta

pre 15 godina

Sve je to super i podrzavam svaku ovakvu akciju kada je iskljucivo usmerena na one koje mogu da doje, ali nece. S druge strane, da li ste pomislili kako se osecaju majke koje bi zaista zelele da doje svoju decu, ali to iz nekog razloga ne mogu. Nije tacno da bas svaka zena moze da doji - ja nisam mogla jer jednostavno nije bilo (dovoljno) mleka, i pored sveg mog truda.... i osecala sam se kao majka drugog reda, bombardovana svim tim "naucnim dokazima" da su moja deca u startu hendikepirana u odnosu na dojenu, da ce imati slabiji imunitet, da ce ovo, da ce ono... Sa prvim detetom me mucila strasna krivica, mislila sam da ne radim nesto kako treba, probala sve sto sam mogla, mucili se i ono i ja, dete gladno, mleka niotkuda... uzas! Sa drugim sam vec bila opustenija, jer sam shvatila da to ipak nije bas tako.... dakle: moja, sada odrasla deca, othranjena su na flasicu i ni po cemu nisu zaostajala u odnosu na dojenu. Naravno da je majcino mleko uvek bolje, ali, jednostavno, nekada to zaista nije moguce, a smatram da se mlada majka ionako oseca dovoljno nesigurno i izgubljeno i da je ne treba jos ubijati u pojam da skodi sopstvenom detetu ako nema mleka da ga doji. Pozdrav!

marilina

pre 15 godina

Dojenje jeste najprirodniji nacin ishrane bebe i zaista ne vidim zasto bi bilo sramota dojiti i u javnosti. Bravo za organizatore ove akcije, svaka cast!

p.s. Neka pitanja zaista treba otvoriti i videti zasto je pojedinim lekarima milije adaptirano mleko od majcinog.

Ivan

pre 15 godina

Nije mi baš najjasnije odakle dolazi ova cifra od 20% žena koje doje. Radim u jednoj istraživačkoj agenciji, i pre 5-6 godina smo radili istraživanje za UNICEF, koje je pokazalo da bar 80% majki u Srbiji doji, a da većina onih koje ne doje to radi upravo zato što nema (dovoljno) mleka...

Marija

pre 15 godina

I ja dojim bebu al sam uspela da uzmem rod.dodatak jer sam jurila preko veza i vezica da sto pre dobijem sve neophodne papire...
I protivnom, takvu stvar je nemoguce izvesti, i to nek znaju NADLEZNI...
Ipak, ne smatram da je dojenje na javnom mestu sramna stvar, ja to radim redovno kad god ima potrebe za tim. Najvaznija je moja beba, pa zar ne? Sta je vazno ko ce sta da kaze ili misli?

Gordana

pre 15 godina

Ja sam majka troje dece. Svi troje su dojeni, svako preko godinu dana. Dojenje na javnom mestu, nista loše, ali zato je potreban razlog. Dete se hrani kod kuće, a ne po kafanama. Šta će jedna zabrinuta majka u kafani sa jednomesečnom bebom. Dojenju treba posvetiti puno pažnje, bebi treba mir pri dojenju, a ne cimanje i drmusanje preko kafanskih stolova. Veliki problem imaju roditelji i deca sa dečijom hiperaktivnošću, a tome su malo pažnje posvetili, pa im je posle Đavo kriv.

Sinisa

pre 15 godina

Ne razumem potrebu da se popljuje lep ali relativno mali dogadjaj koji je organizovala grupica roditelja entuzijasta prakticno bez sredstava (bez ikakvih politickih veza, materijalne podrske institucija...), kao da je to sad tamo DRZAVA organizovala akciju podrske, pa sad nije to bilo nista narocito i nije dovoljno.
Kakvog licemerja? Ko nalazi da to nije dovoljno, nek se pridruzi i pomogne.

Ja nisam primetio hladne odgovore za strucnim stolom, zaista bi bilo cudno i tuzno ako ih je stvarno bilo, osim mozda na pitanja kako da prekinem sa dojenjem ili nesto slicno. Ovo nije prvi put da se to odigrava i to tamo nisu bili salterski sluzbenici po duznosti. Nije bilo takvih primedbi - osim sada ovde.

Majke koje nisu dojile prema preporukama, nek se ne ljute. Ima ljudi i dece alergicne na mleko, gluten, cak i vodu... nesrecnih ljudi koji imaju problema sa plodnoscu i muce se... jel to sad znaci da ne treba u javnosti uopste pominjati decu, zitarice, vodu... da se oni ne uvrede?

Maja

pre 15 godina

Pre dve nedelje zavrsila sam dojenje svog sina koji ima 3 godine. Na svu srecu zivim u zemlji gde lekari savetuju dojenje ne samo kao prehranu vec i kao najveci nacin zblizavanja majke i deteta sve do druge godine zivota. Eto u mom slucaju to se produzilo do trece godine. Sin mi je zdrav da zdraviji ne moze biti, niti jednom nije imao zapalenje usiju, grla, a da ne pricam da se nikavi virusi za njega ne kace. Inteligentan je, radoznao, privrzen, ali i samostalan. Sve ove atribute mogu slobodno da pripisem dosta i dojenju. Moje dete na vestackom mleku nije bilo niti jedan dan. Alergijske reakcije nema ni na kakvu hranu, a nacin ishrane mu je jako raznovrstan. Sve ovo naravno postigla sam svojom upornoscu, ali i podrskom sistema drustva pedijatara... U drzavi u kojoj zivim donesen je i zakon koji stiti majke dojilje na javnom mestu, pa ko se usudi da napadne majku dojilju moze lagodno i u zatvoru da zavrsi. Inace, moj sin nista nije okusio do 6.og meseca zivota osim mleka, pa cak ni vodu, a u 6-om mesecu tezio je preko 8 kg i vise je nego udvostrucio svoju tezinu sa rodjenja. Sve ovo pisem nadajuci se da ce mlade majke u Srbiji ostaviti na stranu sve price o nemanju dovoljno mleka, potraziti pomoc ne samo lekara vec i svojih majki, baka, komsinica i orno prionuti na dojenje. DAJTE SVOJOJ DECI MAJCINO MLEKO, NE ZOVU GA ZA DZABE TECNO ZLATO!!!

Slavica

pre 15 godina

Trudim se da postujem svaciji izbor i misljenje, ali reci da je dojenje na javnom mestu ruzno i neukusno je krajnje pogresno. Da li to znaci da je neukusno jesti u restoranu, ili uzinati u parku? Uskratiti dojenom detetu obrok kada mu je potreban, to je ruzno.

Na mnogim nasim freskama pretstavljena je Bogorodica obnazenih grudi kako doji malog Isusa i na tim freskama nema niceg neukusnog, seksualnog i ruznog. Naprotiv, to je najlepsa i najprirodnija slika na svetu.

Svoje dvoje dece dojila sam i jos uvek dojim na mnogim javnim mestima, u avionima, aerodromima, restoranima, parkovima...U drzavi Ilinois u Americi, gde zivim, zakon me stiti po tom pitanju. U Srbiji sam nailazila na neodobravanje i gadljive poglede, iako se samo po polozaju moje bebe moglo naslutiti da je dojim (drugo nista se nije videlo).

Sto se tice korisnosti dojenja navescu jedan primer. Nas sin je bio star tri meseca kada se nasa trogodisnja devojcica razbolela. U pitanju je bio nezgodan virus sa temperaturom, jakim kasljem i dugotrajan. Svi u porodici smo se razboleli, osim nase bebe. Hraneci se mojim mlekom, u kome su bila antitela kojima se moj organizam borio protiv virusa, bio je zasticen i uopste se nije razboleo, iako sam ja bila bolesna. O kako je to divno.

Majke, dojite svoju decu.

mamica

pre 15 godina

Ajd sad malo drugacije:U ovoj sredini sve je naopako.Mnoge mame ne doje jer cuvaju svoj izgled i liniju.Kad dojis moras vise jesti, a i grudi ne znam hoce li biti kao pre.Ja sam svoje troje dece dojila po godinu dana.Prednost ogromna-nema bolesti ni flasica u kuci.Grudi mi nisu zaista ostale u prvobitnom stanju.Ali meni i mom muzu to ne smeta.Najveci problem mi je bio taj sto sam stalno mislila sta cu jesti,kolicinu sam stalno povecavala jer ako ne jedes dovoljno nema ni dovoljno mleka.A ja i ne volim bas da jedem.A o vezanosti za kucu da i ne govorim.samo sam jednom u ove tri godine dojenja podojila moju prvu bebu u kabini robne kuce "Beograd".Tada, 92.93. i 97.bilo je svega nedovoljno pa i nismo zalazili u restorane, kafice i razne butike.A u prirodi uvek nadjes mesta da na miru podojis svoje dete.
Kad bi ovo bio nama najveci problem bilo bi divno.Najveci problem je sto dosta pojedinaca najvise voli sebe.Ima takvih i mama.To je srz problema mnogih.

Natasa

pre 15 godina

Slazem se da je potrebna velika podrska posebno prvorotkama da bi ostvarile uspesno dojenje. Iako to zvuci kao najprirodnija stvar, nije bas tako. Iz licnog iskustva mogu da potvrdim da su to velike muke, posebno ako beba nije bas "vredna" da vuce mleko pa se zena mora dodatno ispumpavati, tako da 24 sata majka ili doji novorodjence ili se ispumpava. Ja sam svoje dete dojila, ali uz dohranu, 6 meseci i to samo zahvaljujuci mojoj velikoj uspornosti i podrsci od strane moje majke koja je babica u penziji.
Inace, sokirala me je cinjenica da u Africi pored silnog siromastva jako malo majki doji svoje dete jer nisu dovoljno edukovane da znaju kako na vreme navici bebu i time obezbediti dovoljnu "proizvodnju" mleka.
Zaista smatram da je potrebna velika podrska!

Uzalud

pre 15 godina

Katastrofalna organizacija. Samo promoteri svojih proizvoda... nigde nismo mogli da vidimo ljude kojima smo mogli da postavimo pitanja. Nigde nije bilo oznaka, osim guzve. Pa kako da znam koga da pitam nesto u onom vasaru.

Nikki

pre 15 godina

Eh bre pa zar ni ovakva jedna lepa i pozitivna akcija ne moze da prodje bez prozivki i losih komentara. Mislim da je u drustvu koje pokazuje jednu krajnju nebrigu za sva pitanja vezana za socijalne probleme i zdravstvo (osim u predizbornim fazama) svaka ovakva akcija itekako dobrodosla i da je treba podrzavati. Kada sam ja dojila svoje dete nigde se o tome nije pricalo, jedva da si negde mogao da se informises, to je maltene bila tabu tema. A sada se i prica i pise o tome, i mlade mame su mnogo i svesnije i edukovanije kada je dojenje u pitanju sto je sjajna stvar.

Mi smo isto juce bili tamo i bilo je stvarno sjajno. Dolazili smo i prosle godine na Zemunski kej i mislim da je ove godine bilo jos i bolje (mada i mnogo posecenije pa je bila bas velika guzva u jednom trenutku)

A koliko sam shvatila akcija i jeste usmerena na mame koje HOCE da doje, da im se u tome pomogne a ne da se bilo ko kritikuje ...dojiti ili ne je ipak i licni izbor i sticaj okolnosti, ali ako vec neko hoce a nema dovoljno informacija ili podrske onda te mame treba ohrabriti i podrzati...

Zlata

pre 15 godina

Majcno mleko sadrzi galaktooligosaharide (prebiotike) koji sluze da potpomognu rast i razvoj crevne mikroflore (bifidobakterija) koje imaju presudnu ulogu u razvoju imunog sistema. Probiotike bebe dobiju od majke u toku porodjaja ili kroz majcino mleko. Nista bolje od prirodnog nacina. Ali neke majke stvarno nemaju mleka. Deca koja su rodjena carskim rezom ili koje majke ne doje imaju mnogo vece sanse da budu bolesljiva, razviju ekcem, alergije i astmu. Zato vecina velikih proizvodjaca infant formula (mleka za bebe) sada u asortimanu imaju i formule sa probioticima (kao recimo Nestle NAN 2). Ako vam je dete dojeno ali i dalje ima slabiji imunitet, prolive posle antibiotika, dajte mu BioAktiv jogurt (sadrzi Lactobacillus LGG). Pitajte pedijatra. Trazite informacije.

minica

pre 15 godina

Dojila sam moje oboje dece više od godinu dana, nisam imala problema koje puno mladih neiskusnih majki ima vec od prvih dana u porodilištu, a nisam ni u kom trenutku imala ni problem sa dojenjem na javnom mestu, iako je naš život uvek bio tako organizovan da su deca bila uvek u paketu kao nomadi, i da se stvari rešavaju onako kako dodju. Ako je beba mokra, presvući će se, ako je gladna, sikiće, jer je tako najprirodnije moguće. I to sve u zemlji Srbiji. Mislim da je previše buke ovaj put napravljeno oko dojenja na javnom mestu, mislim da to realno nije preoblem prvog reda kad je dojenje u pitanju. Mislim takodje da procenat majki koje doje, a koji je naveden nije precizan, da ne kažem nije istinit, iz nekih drugih izvora znam da je taj procenat puno veći.
Nadam se da ce se neko u Srbiji nekad pozabaviti konkretnim problemima-
Brigom o trudnicama, porodiljama, u porodilistima ali i van njih;
brigom o bebama,
pravilnim savetovanjem o dojenju i ishrani beba;
A sve majke koje su ikad provele nekoliko dana u našim porodilištima (naročito prestonim) znaju da briga gotovo da i ne postoji, nažalost; i sve majke koje su ikad posetile savetovališta na odeljenjima pedijatrije znaju da tamo nisu mogle dobiti uglavnom nikakva korisna uputstva o ishrani. Mnoge mame znaju da pedijatri u domovima zdravlja i dalje traže mamama da detetu od trećeg meseca života daju voćni kompot, keks i mleko, i naravno, svima poznatu razblaženu kravicu. Ili vas kao što je bio moj slučaj sa drugim detetom, na redovnim sistematskim pregledima i ne pitaju šta dete jede, da li sisa, da li pije vodu ili koka kolu.
Ne znam koliko je žena imalo neprijatnost zbog dojenja na javnom mestu, i koliko je tome pridalo značaja, to je zaista tužno; ali-
koliko je žena, majki sa bebom imalo neprijatnost zbog toga što je najavnom mestu , na kome je pušenje zabranjeno, moralo nekom neotesanom balkancu da skrene pažnju na to da bi trebalo da ugasi cigaretu, ( npr. u hitnoj službi doma zdravlja gde je dovela dete zbog napada astme,dete dobilo terapiju i inhalira se u ordinaciji u kojoj dežurni lekar bez pardona puši)... Da ne gnjavim, Srbija ima i većih problema, a majke koje doje- one doje- i za to im izgovor ne treba!

maria

pre 13 godina

Dojenje moze biti ili divan cin ili nocna mora za mladu majku, a osoblje u bolnicama je najodgovornije za 90% slucajeva neuspesno uspostavljene laktacije...
Takodje cudan mi je podatak o samo 20% majki koje doje, i mislim da je netacan, broj je definitivno veci...
Sto se dojenja na javnom mestu tice - prizor mi ne smeta, i svako na to mora imati pravo.
Ali licno meni je to suvisno, i nikad mi nije palo na pamet. Dete mi nikad u prvih par meseci u vreme obroka nije bilo na ulici, u kaficu, parku, prevozu(???!!!) vec kod kuce...pa ni ja ne jedem u parku, kaficu ili prevozu, tako da to vazi i za mog sina. Bebe vole stabilan jednolican raspored a provodjenje celog dana napolju ili po trznim centrima sa bebom se ne uklapa u moj nacin brige o detetu. A u restoran s detetom mladjim od godinu dana naprosto ne idem radi svog i tudjeg mira. Tako da javno mesto i dojenje tu prosto nemaju kad da se sretnu...

mix

pre 15 godina

iz ideje da bi na univerzitetu bilo super raditi kad ne bi bilo studenata prirodno sledi da je najbolje organizovati savetovanje na koje niko neće doći da se savetuje. tako da smo svi mi koji smo došli u tašmajdan da nešto saznamo zapravo pokvarili organizatoru koncept........

maja

pre 15 godina

Imam bebu od 11.5 meseci i prvih 6 meseci sam je ISKLJUCIVO dojila. Vodu je pocela da pije tek sa 8 meseci a cvrstu hranu, lepo kako treba, tek pre par.

Porodila sam se na Zvezdari, lekari su bili korektni, nisam imala vezu. Jedina zena koja je u sobi imala vezu dobila je sestru iz laktarijuma da je obuci dojenju. Ostalim smrtnicima nista nije htela da kaze.

Drugog dana je glavna sestra za dojenje dosla kod mene i rekla mi da nemam mleka. Grudi su mi bile nabujale, ali je prvo, zuckasto tecno mleko islo - rekla je da je to lose i dodala da moram da kupujem BEBELAC 1. Sutradan je to isto ponovila. Nisam mogla da verujem!
Sreca je sto sam isla u skolicu za roditeljstvo i citala knjige na temu dojenja pa sam znala da je prvo mleko NAJBOLJE za novorodjence, njihova PRVA VAKCINA i uporno je dojila. Devojke u sobi to nisu znale pa je moj momak doneo UNICEFova uputstva za dojenje da im podelim.

Sreca je i to sto mi je prijateljica u BOJKOT NESTLE kampanji pa mi je ispricala koliku je stetu ova i druge kompanije napravila u Africi uceci novopecenje majke da je dojenje lose a posle prodavajuci im mleko u prahu bez naglasavanja da je potrebna cista voda. Rezultat: smrt deteta.
To je odgovor devojci koja je pitala za neobrazovanost u Africi: reklamne kampanje velikih korporacija radi povecanje zarade.

To i ovde rade: preko lekara i sestara.

Pre neki dan sam dobila 'posiljku' od Nestle kompanije sa prototipom njihovog mleka. Mnogo sam se naljutila: ovo nije prvi put, ovog puta mi kazu 'srecan prvi rodjendan' i opet sam se upitala ODAKLE NJIMA MOJA ADRESA? Datum rodjenja mog deteta?
Ko je u bolnici na Zvezdari odgovoran za ovo krsenje privatnosti moga deteta?

Zato majke i koje mogu da doje, ponekad odustanu... a znam da mnoge zele jer mi cesto kazu 'blago tebi, imas mleka...'

pozdrav!

majcino mleko je najbolje mleko za njeno dete

AbagnaleJr

pre 15 godina

U bre ali smo zatucani i primitivni!
Mlade majke samo opusteno dojite decu u javnosti ako ogladne - pa to je najlepsa slika koja krasi ljudski rod!

Sandra

pre 15 godina

Nije dojenje na javnom mestu retkost zato sto se zene ne obnazuju pred ljudima itd. Za dojenje treba oprati ruke, grudi, namestiti se, ponekada leci, oprati se nakon toga itd...a ne samo vratiti grudi u brushalter i nastaviti setnju Knez Mihajlovom. Ja sam se licno uvek lepo organizovala i nije bilo potrebe da dete dojim na javnom mestu, a dojila sam ga punih 9 meseci. Treba malo baciti akcenat i na ovu famu skidanja kilaze u roku od 10 dana nakon porodjaja, vracanje grudi na prvobitno, odnosno ta opsednutost sopstvenim telom tj. poremecaj telesne seme koje zene toliko sada dozivljavaju kao tragediju...

Milica

pre 15 godina

Imam bebu od 8.5 meseci i do 6. meseca sam je iskljucivo dojila. Samim tim sve svoje planove i potrebe sam morala njoj da podredim.
Da li to znaci da zena koja iskljucivo doji ne sme sest meseci da izadje na ulicu, jer Boze moj MOZDA ce joj dete ogladneti, pa ce morati da ga nahrani na javnom mestu??? Da li zato treba da bude anatemisana kao zena bez morala? Da li je zaista toliko ruzno i nemoralno videti dete pripijeno na majcine grudi? A sta cemo sa gomilom ljudi koja ide ulicom i jede halapljivo svoje pljeskavice, sendvice, kifle i slicno, otvorenih usta?
Po meni je to nepristojnije od jednog malog bica koje jede jedino sto moze-majcino mleko!

Jeka (ima nas raznih...)

pre 15 godina

Nikada nisam imala želju da svoju bebu podojim na javnom mestu; uvek sam to radila u "toplini doma svoga" i uživala sa svojom bebom u intimi tog divnog čina u maksimalno higijenskim uslovima. U tim trenucima čak nisam dozvoljavala, niti želela ičije prisustvo u sobi... čemu? Od prethodne, skoro idilične situacije koju sam opisala, mnogo mi se manje dopada ideja vucanja bebe po vrelom gradu, punom prašine i raznoraznih gasova i isparenja, a zatim izlaganja javnosti svojih higijenski već kompromitovanih delova tela i stavljanja istih u usta svoje bebe (bez obzira na bilo kakve ubruse i vlažne maramice, to prosto nije to...).

Jasna

pre 15 godina

Moram da priznam da ne razumem da li je akcenat akcije bio problem nedojenja dece uopste ili problem nedojenja na javnom mestu. Iz priloga koje sam videla na programima TV, zakljucuje se ovo drugo, sto je po meni samim tim promasena tema a zna se sta se za to dobija. Traljava dvojcica za trud koji se ne moze osporiti. Jednostavno mi se namece pitanje dokle ce se uopste nekim trivijalnim problemima prikrivati sustinski, jer ako se i ovaj problem bude resavao na najprimitivinijem psiholoskom nivou sta je IN u svetu (dojenje na javnom mestu jer to zamislite rade intelektualke sirom zapada)onda mlade majke nikada nece shvatititi sustinu. Nisam procitala sve komentare ali moram da kazem da sam tokom godina vise puta cula da mlade majke ne doje svoju decu ne samo iz razloga sto nemaju mleka vec i zato sto ih "boli i one to ne mogu da trpe", ili "pokvarice im se cvrst devojacki oblik grudi " kakav bi valjda trebalo da imaju do kraja zivota po uzoru na pinkovske i ostale zvezde. Da ne bih zvucala kao nadzak baba koja samo kritikuje, dala bih predlog da se u savetovalistima za trudnice obrati malo veca paznja na razgovor sa buducim majkama, naravno tu mislim na odgovarajuce strucnjake ,psihologe i pedagoge, koji bi im objasnili ne samo blagodatno dejstvo dojenja na detetovo i biolosko i psihicko zdravlje vec i na njihovo sopstveno, jer osecaj pri dojenju deteta , nadam se da ce se mnogi sloziti sa mnom, ne moze se porediti ni sa cim u zivotu. OSECAJ BLISKOSTI I TOPLINE koji vas potpuno ispunjava nezamenljiv je i ne treba ga se odreci kad nam je vec dat besplatno. A dojiti dete na javnom mestu i osecati se neprijatno , znaci samo ne razlikovati se od mediokriteta koji vas posmatraju kao, recimo, cudo. Priznajmo na kraju sve je u nasoj glavi pa i to kako nas drugi vide, sto je narocito u ovakvim situacijama trivijalnost na koju niko iole zreo ne obraca paznju. Ljudi, moje dete je gladno i tu je kraj prici. Pozdrav.

Jelena

pre 15 godina

I ja moram da kazem da sam razocarana. Iskreno, mnogo vise sam ocekivala da se govori o samom dojenju. Bila sam od pocetka i ostala maltene do kraja, a da osim ko je gen. sponzor i koliko dugo i gde se sama manifestacija odrzava nista drugo nisam cula niti saznala. Prisla sam satoru i dobila veoma kratak i hladan odgovor na svako moje pitanje. Mozda je iz pogleda vas iz Udruzenja sve bilo perfektno, ali u ocima nas dojilja, sve je izgledalo vise stihijski organizovano. Podrzavam akciju, ali smatram da ako se nesto vec organizuje, onda treba da se organizuje kako treba, a ne samo da bi se reklo da je uradjeno. Iskreno se nadam da ce se sledece godine povesti vise racuna o ljudima zbog kojih se akcija i obelezava.

Katarina

pre 15 godina

Sta znaci ovakva podrska, jedno popodne u beogradskom parku? Koga su podrzali? Ceo sistem treba promeniti, da bi se govorilo o podrsci majkama koje doje.
Upravo, vec treci mesec dojim svoju drugu bebu. Prvu sam dojila po preporuci SZO prvih sest meseci iskljucivo na majcinom mleku, a tako planiram i sa drugom bebom. No, to je moja odluka. Niko me nije podrzao. Naprotiv. U svom okruzenju (koje nije Beograd, kao sto Srbija nije Tasmajdanski park) jedina sam majka koja je na taj nacin hranila decu. A znate sta to znaci? To znaci da sest meseci najmanje nigde ne idem bez bebe, ili ako negde moram da odem, odsustvo je dozvoljeno najvise sat-satipo. Ne postoji ustanova koja ima sobe za majke sa bebama - nemaju ih ni savetovalista. U gradu u kom zivim nema sile koja bi me naterala da na javnom mestu dojim bebu - to bi bio trac godine, a ja bih se osecala izlozeno i to ne bih mogla da podnesem. Elem, pa gde dojiti bebu, osim u svojoj kuci? U Tasmajdanskom parku?
Takodje, apsolutno je nemoguce prikupiti svu dokumentaciju za roditeljski dodatak, a uz to dojiti bebu. Trcala sam po saletrima, da bi vrhunac cinizma drzave i njenog odnosa prema dojiljama bio kad sam otisla da dam izjavu u Centar za socijalni rad. Prvo sam cekala pola sata, iako sam imala zakazano, jer je sluzbenica telefonirala i pila kafu, a onda, dok sam cupkala odgovarajuci na debilna pitanja, usledilo je i pitanje: "Da li dojite bebu?" To je drzavi bilo potrebno zbog statistike. Da vidi da li nas koje se borimo ima 20 ili 21 odsto. Uh, bas sam se raspisala, ali me ovakvo licmerje uvek iznova iznervira. Cuj, podrska!

Gordana

pre 15 godina

Bas mi je drago da se malo u Srbiji ljudima pomogne. Porodica , roditeljstvo, posebno za one koje prvi put imaju bebu. Zene vrlo cesto padaju u depresije.. najvise iz razloga neznanja i zbunjenosti. Tada im je potrebna najveca paznja i podrska. Najgora stvar je dok dodju tetke, strine , babe , snaje.. i ostala rodbibna sa po kojim glupavim komentarom.. Neznjauci da neiskusnu mamu samo bacaju u depresiju. Zato sam ja najvise volelea moje Health visitor.. one prate majku i bebu do 5.god.deteta. Uvek su mi govorile.. pitaj nas za sve sto te zanima i same rekle da najveci problem imaju sa babama koje misle da sve znaju. Ja sam rodila dete hitnim carskim rezom.. I prvo pitanje.. posle rodenja je bilo.. Hocu li moci da dojim bebu.. one su me u cudu pogledale.. Od raznoraznih sveznalackih prica toliko sam bila uplasena. Toliko je bila divna jedna stara babica koja mi je prva dete stavila na grudi.. I dojila sam ga 21 ipo mesec.. kad vise nije bilo sam prestala. Inace sam imala srecu sto sam mogla da ga dojim.. Bio je alergican do godinu dana na mleko.. raznorane praskaste vrste mleka ..sir itd. Majke koje su radjale i cetvrti put bile samnom u bolnici ..i govoril su: 'Ah dojis bebu, to je jako tesko'. A ja sam uzivala .. najlepsi osecaj dok ga uvece uspavas na grudima. Zato.. biti majka jeste vrlo tesko ali za tako divna mala bica se stvano treba zrtvovati.

gospojica

pre 15 godina

Dojim bebu 11 meseci i nameravam da nastavim jos 2-3 meseca. I sama sam bila iznenadjena kada sam shvatila da u mom okruzenju (Beograd) nema niti jedne mame koja je iskljucivo dojila bebu duze od 2-3 meseca. Imam utisak da pedijatri snose dobrim delom krivicu za takvu situaciju. Po domovima zdravlja stoje plakati koji promovisu dojenje, ali sta strucnjaci govore zenama licem u lice i kakvu im konkretnu pomoc pruzaju kada je najteze (prvih mesec dana)?
Katarina, svaka cast na postu, treba otvoreno govoriti u kojoj meri je ova drzava slepa za potrebe majki i beba. Gde mozete previti i podojiti svoju bebu, u koliko radnji mozete uci s kolicima za malu bebu, u koji autobus?
Ja sam dojila i van kuce, ali sam cesto bila u situaciji da odustanem i da mi beba place gladna jer nisam mogla da nadjem ni jednu pristojnu, makar malo zaklonjenu klupicu na javnom mestu.

Sinisa

pre 15 godina

Ako se pazljivo procita tekst vesti, vid se da podaci se odnose na iskljucivo dojenje prvih 6 meseci, sto je preporuka Unicefa.
Istina, formulacija je u tekstu malo istumbana, pa pise "odnosi se isključivo na dojenje dece do šest meseci" a trebalo bi "odnosi se na isključivo dojenje..." (mlada gospodja na filmicu objasnjava podatak ispravno)...

lingamanovic

pre 15 godina

Koliko znam, ovu manifestaciju ne organuzuje drzava, vec Udruzenje gradjana, koje cine uglavnom mladi roditelji, kojima je, kao i nekima koju su komentarisali - pun kapak svega , nebrige, podrske samo na papiru...
Ovakva manifestacija je upravo da bi probudila upspavano drustvo, a zdravstveni su bili gosti, i nacin na koji su odgovarali zaviosio je od njihvo savesti i dobre volje.
Paviljoni su bili jasno oznaceni - za mame, za strucnjake, za medije... Trebalo je samo pogledati ili - pitati!Upravo o tome se radi, ako roditelj dodje i ne snadje se medju ljudima i ne pita- kako ce da se izbori majka za svoje pravo na proodjaju, kako ce da se izbori za roditeljski dodatak, kako ce se u ovom drustvu bez sluha i podrske za decu izboriti za - bilo sta?

Akcija na kojoj ucestvuje nekoliko stotina roditelja i dece moze da bude samo nasmejana, vesela, raspevana, za uzivanje, a haoticno moze da izgleda samo nekome ko jos nije iskusio cari roditeljstva.
p.s. Udruzenje je u vise navrata organizovalo tribine izmedju ostalog i na temu dojenja, pa je broj onih Zainteresovanih koji su htel ida cuju nesto vise o dojenju bio - simbolican.

ljubicica

pre 15 godina

Kao nekadasnja dojilja sa stazom od preko 12 meseci, odusevljena sam da postoji organizacija koja se bavi ovom problematikom.Ovo udruzenje je, cini mi se, grupa roditelja entuzijasta koja se uhvatila u kostac sa onim sto zaista muci mame i tate u Srbiji.Licno sam juce pricala sa nekoliko clanica i koliko sam cule i same su sve do jedne dojile svoju decu.Oni i pokusavaju da ukazu na probleme u sistemu, odnosno da barem na ovakav nacin pruze podrsku onima koji se kao roditelji osecaju izdanim od starne drustva.
Mozda neki usled guzve nisu mogli da se snadju, ali, zaista je postojao sator sa strucnim savetima(mozda je za njega izabrana nesrecna lokacija), info pult, sator u kome su mame mogle da sednu i doje svoju decu, delili su poklone, bila je i neka nagradna igra, bili su i deciji animatori, sve u svemu ja sam se bas lepo provela.

Deca nisu telad.

pre 15 godina

Zivimo u Americi gde je trudnicko bolovanje u najboljem slucaju 2 meseca sto je daleko manje neko u Srbiji i imam utisak da zene mnogo vise doje od Srpskih 26%. Moja je zena izgurala 7 i 9 mesece sa dva deteta. Nosila je pumpu u ofis, izmuzavala se, drzala u frizideru. Jednom recju svasta je radial, ali je uspela. Ovde se jako insistira na dojenju dece, sestre u bolnici su jako uporne u objasnjavanju.
Cinjenica je da postoji barem 100 prednsti majcinog mleka od kravljeg i u tekstu je nabrojan samo mali deo. Na primer neke masti kravljeg mleka oblazu nerve i doprinose da dete bude smirenije. Uopste potpuno je besmisleno objasnjavati prednosti majcinog mleka.

Deca nisu telad.

Mila

pre 15 godina

Mnogo puta sam bila primorana da moju bebu dojim na javnom mestu i osecala sam da radim nesto nepristojno jer ljudima u mojoj okolini bilo je neprijatno. Podrzavam akciju!

eskim

pre 15 godina

Srbija kaska u svemu pa i u odnosu prema dojenju na javnom mestu. Kao da majka sa bebom ceo dan mora da sedi u kuci. A sto ne bi otisla u grad? Ali kako da udje sa kolicima u ovakav prevoz? Za jedno pedeset godina ce valjda i kod nas to biti normalno. Kod Nemaca sa bebama u kolicima odlaze i na kurs stranog jezika. Beba spava, majka uci jezik.

pa kako?

pre 15 godina

kako da majka podoji dete na javnom mestu, kada zivimo u tako prostoj i zatucanoj zemlji gde se cak i takav chin smatra sexualnim?!?! apsolutno se svi prostaci danas osecaju pozvanim da po prolasku lepe devojke zvizde, dobacuju i komentarisu kao da je to obaveza koja prati lepotu, pa im ni majke sa bebama nisu svete. SRAMOTA!
majke ce se osloboditi da doje bebe kada je bebama to potrebno i na bilo kom mestu, tek kada se promeni svest ljudi i KADA DRZAVA UVEDE NEOPHODNE PROMENE ZA TO u smislu prostorija za dojilje u svim javnim institucijama. zaista, danas niko ne izlazi u susret majkama, ljudima nista vise nije sveto, do sopstvenog blagostanja.

Buduci roditelj

pre 15 godina

Podrzavam napore udruzenja Roditelj. Oni koji kritikuju skup treba da budu svesni da je organizovan od strane entuzijasta okupljenih u udruzenje. Oni svoju ogorcenost situacijom pokusavaju da pretoce u nesto konstruktivno. Kritike su dobordosle ako su dobronamerne i pokrecu na akciju. Svima nam je tesko i ocigledno je da ova drzava ne brine mnogo o svojim gradjanima. Bas zbog toga treba da dizemo glas da ovakve, ZIVOTNE teme budu u fokusu. Da ovi ljudi nisu odvojili svoje vreme i organizovali skup ova vest ne bi postojala i ova tema bi bila jos manje prisutna u javnosti.
Kao buduci roditelj zelim da moja supruga moze slobodno da doji bebu gde god hoce. Muka mi je od zatucanosti, laznog morala i gluposti. Pruzicu joj svu podrsku u sudaru sa predrasudama koje gaji okolina.
Vazno mi je i da drzava stane iza dece i roditelja. Politicari su toliko zagledani u same sebe i licne promocije i taktiziranja oko osvajanja i podele vlasti da nemaju vremena da uredjuju zakone i institucije za dobrobit ljudi. Zato je vazno da se ovakve stvari sve cesce desavaju i da skrecu paznju na ono sto je zaista vazno! Merilo vrednosti i uredjensti jedne sredine je odnos te sredine prema deci. Zato bih voleo da Srbija bude drzava po meri deteta. Podrzavam sve napore, koliko god da su mali, koji idu u tom smeru

Sanja

pre 15 godina

Majcino mleko je sjajna stvar i za bebu i za majku (stiti od raka dojke, materice, itd.) i za emotivnu vezu izmedju majke i deteta. Dobro je sto se danas insistira na vaznosti dojenja. Medjutim, cinjenica je da postoje zene (i ja sam jedna od njih) koje NE MOGU da proizvedu dovoljno mleka. Zivim u Kanadi, gde sam probala sve i svasta kako bih mogla da dojim - cesto dojenje, jacu hranu, biljne cajeve za dojenje, Domperidon (lek za stomak koji kao propratni efekat ima laktaciju), najbolju masinu za ispumpavanje koja se koristi u bolnicama. Kada sam otisla kod doktora i medicinske sestre koji se iskljucivo bave problemima u vezi dojenja, rekli su mi da ni oni ne bi toliko pokusavali. Na kraju sam bebi davala vestacko mleko, ali i svoje (neke male kolicine) koje sam ispumpavala. Kazu da cak i samo 100 ml mleka znatno poboljsava bebin imunitet. Znaci, cak i ako nemate dovoljno mleka, pokusajte da bebi date to sto imate, ako je moguce dojenjem (svaki obrok pocnite dojenjem, pa onda dajte flasicu). Cak i sasvim male kolicine mleka bice veoma korisne za vasu bebu. Pozdrav svim "sapatnicama"!

Luda

pre 15 godina

Meni su prva tri meseca dojenja bili nocna mora, zato sto sam slusala savete lekara pedijatara u savetovalistu. Nikoga nije zanimao konkretan problem, vec su mehanicki davali savete, koji su za moju situaciju bili losi.
Moje dete je stalno bilo bolesno i slabo je napredovalo, ja debela sa previse mleka i ocajna... Sve dok nisam primenila ono sto sam sama saznala zahvaljujuci internetu i knjigama. Tada sam smrsala, dete je pocelo bolje da napreduje. Tako sam dojila deset meseci jer dete nije htelo vise da sisa (meni nije bio problem da i dalje dojim).
Ja sam uskladjivala stetnje i drustveni zivot sa potrebama deteta. Moj posao za vreme porodiljskog bolovanja bio je da negujem to maleno bice i ispostujem njegove potrebe. Dojenje svakog narednog meseca je sve lakse i lakse, posebno kada beba upozna nove ukuse posle setog meseca i kada pocne se sa nemlecnim obrocima.

Biljana

pre 15 godina

Kao novopecena majka i dojilja imam potrebu da progovorim o nekim problemima koji se ticu podrske majkama koje doje u Srbiji u samim zdravstvenim ustanovama. Iako se zna da je dojenje jako vazno, i za zdravlje i majke i bebe, beskrajno korisno, moram da kazem da se zdravstveni sistem time ne bavi dovoljno i na pravi nacin. Porodila sam se u jednom od beogradskih porodilista sa najvecim imenom u Srbiji i mogu da kazem da su, od citave plejade lekara i sestara, sa kojima sam imala priliku da kontaktiram tih par dana, sestre koje rade na "laktaciji" ubedljivo najnezainteresovanije za svoj posao. Protrce kroz sobe sa pitanjem: "Ima li nekih problema?"..pipnu grudi..kazu: "Dobro je to"..ili "Masirajte!" i naravno da nista ne pokazu. Iz kontakta sa prijateljicima i poznanicama cujem da i u drugim porodilistima nije nista bolje. Porodilje, koje nemaju neku iskusniju "cimerku", su u velikom problemu. Dojenje je stvar koja se uci; polozaj bebe, polozaj majke, kako beba treba da uzme dojku, kako treba masirati grudi da ne dodje do zacepljenja ili neceg goreg..sve su to stvari koje prvorotkama mora neko da pokaze. Bila sam svedok i tome da se strasno muce majke koje moraju da se izmlazaju da bi nosile mleko svojim bebama koje su na nekoj terapiji i sl. zato sto ne dozvoljavaju upotrebu pumpica.?!!#!? Po izlasku iz porodilista, samo me velika upornost spasla vestackog prehranjivanja, a pumpica mastitisa. Sve ovo, uglavnom zbog toga sto je nekog mrzelo da uradi svoj posao i da mi pokaze kako da masiram grudi i ispraznim ih dok beba ne pocne da sisa (zbog carskog reza i terapije antibioticima dojenje je bilo malo odlozeno). Zbog toga bih apelovala na nadlezne u porodilistima da se zaista ozbiljno, a ne samo deklerativno i na sarenim plakatima, pozabave dojenjem. O dojenju na javnom mestu necu ni da govorim...Ruzno je poredjenje..ali da citiram svog dragog muza: mnogo se cesce vidja uriniranje na javnom mestu. Volela bih zaista da je drugacije.. no, ni ovakvo stanje ne bi trebalo da spreci majke da doje svoje bebe..bilo gde i bilo kad..

Ana

pre 15 godina

Dojenje nije stvar koja se desi sama od sebe. Srecne su zene cije se dojke i bebe "usklade", ali drugima je i te kako potrebna pomoc. Moje iskustvo od pre 10 godina nije ni malo lepo. Nisam dobila nikakvu pomoc, jer sestre i lekari su uporno ponavljali iste fraze i savete koji nisu radili u mom slucaju.Posle svake od tih "konsultacija" osecala sam se lose jer njihov nastup je bio takav kao da je sve moja greska...Izgurala sam 6 meseci koji su bili mucenje i za mene i za moju bebu. Sa drugim detetom, kao vec iskusna mama,potrazila sam savete na internetu koji su mi cak pomogli i u tome kako dojiti bebu na javnom mestu (platno skrojeno kao velika portikla ili ponco kojim pokrijete grudi i bebu pomaze da se zaklonite od radoznalih pogleda, a u isto vreme bebu ne uznemiravaju desavanja u okruzenju). Na "konsultacijama" sam i tada dobijala iste savete kao pre 10 godina. To nije podrska, vec otaljavanje...

Improvizacija

pre 15 godina

To vam dodje kao neka velika portikla od tanjeg platna, ali mama je veze oko vrata i bebu podvuce ispod. Na taj nacin mama moze da doji na javnom mestu a da se ne stidi. To sigurno na zapadu ima da se kupi, ali kod nas - posto smo mi snalazljiv narod :-) - verovatno svaka mama bi mogla da sama sasije.
Sto naravno ne umanjuje potrebu da se na druge nacine pomazu trudnice i mlade mame, kao na primer da se mnoge stvari prilagode za decja kolica itd.

nina

pre 15 godina

Apsolutno podrzavam ovu inicijativu Udruzenja roditelj kao i svaku drugu slicnu inicijativu gradjana koja za cilj ima bilo kakvo poboljsanje odnosa nasih zdravstvenih radnika prema onima kojima bi trebalo da pomognu ali ih iz ovih ili onih razloga to ne zanima.

Nama je potrebno da se ljudi pozabave ovakvim, realnim problemima, problemima za koje ni ne znamo da postoje dok se sa njima sami ne suocimo i koji mozda nekome ko kroz isto to nije prosao deluju banalno.
Nazalost kod nas izgleda nista pa ni ovakve akcije nemaju prodju kod nekih koji bi samo da kritikuju kako ne valja ovo ili ono u sistemu ali nista ne cine da bi taj sistem i promenili, poput onih Mapetovaca sto dobacuju sa tribina i sve im nesto smeta i svi im ne valjaju.

Kada bi se gradjani u ovoj zemlji potrudili da se malo vise i angazuju i organizuju i izbore za svoja prava (ne samo u roditeljstvu vec uopste) stvari bi se mozda i menjale na bolje i ne bismo u svim poljima ovoliko stagnirali. Zato bravo za svaku ovakvu akciju i za roditelje koji su se potrudili da se o dojenju konacno javno i prica i pise u medijima.

tata

pre 15 godina

Slušajući komentare majki iz Srbije, čini mi se da je glavni problem to što ti naši lekari i sestre olako odvale, "nemaš ti dovoljno mleka". Kao otac koji je problematiku pratio u Kanadi, gde mu se dete rodilo, i slušao šta tamošnje medicinsko osoblje govori (da ne govorim o konsultantkinji za dojenje), a bogami se i načitao kojekakvih knjiga bebećih, u suštini se radi o samoregulišućem mehanizmu - što se više sisa, to je više i mleka. Prema najnovijim istraživanjima, samo nekih 4 procenta (ako me sećanje ne vara) žena nije iz nekog razloga sposobno da doji. Stvar je dosta i u tehnici (oprostite što se mešam), pogotovo kod prerano rođene dece... Ima toga dosta na primer na: http://www.llli.org/

A što se praktičnosti tiče, šta ćeš praktičnije od hrane koja se ne nosi po torbama, ne zahteva nikakvu pripremu, besplatna je. Stvar je samo u mejnstrimovanju dojenja, da se na te koji na dojenje na javnom mestu gledaju kao na nešto nepoćudno gleda kao na ljude sa druge planete. I pozdravljam akciju u potpunosti. Samo napred!

Markan

pre 15 godina

Odusevljen sam hrabroscu i istrajnoscu zena koje u Srbiji uspevaju da doje, ali i hrabroscu Udruzenja "Roditelj" da se uhvati u kostac sa raznoraznim lobijima (vec je o tome bilo reci u prethodnim komentarima).

Bio sam juce na akciji, sve pohvale i za koncept i za organizaciju.

Svaka cast, izdrzite!!!

ana

pre 15 godina

Svog sina dojila sam oko godinu dana, zapravo sve dok je on to hteo. Posto ne zivim u Srbiji, osecam se grozno citajuci komentare o tome kako to kod nas izgleda.
Vec 10 minuta posle porodjaja prvi put sam "podojila" svoju bebu tom zuckastom tecnoscu- kolostrumom, necim najzdravijim sta beba moze da dobije po rodjenju. Dojenje sam nastavila uz svesrdnu pomoc sestara iz porodilista, babice koja je dolazila kasnije kod nas kuci i osoblja iz savetovalista za dojenje ciji telefon radi 24h dnevno i gde svaka mlada mama moze da dobije bilo kakav savet vezan za dojenje i u pola noci.
Sto se dojenja na javnom mestu tice, ono je ovde (Svajcarska) uobicajeno, cak postoje na nekim mestima odredjeni separei gde se uglavnom nalaze udobne fotelje, lampe sa blagom svetloscu, pelene. Svaki javni toalet ima stolove za povijanje. O tome da se u svaku prodavnicu, tramvaj i bus moze uci kolicima i da svaki prolaznik zastane da vam pomogne necu ni da pricam. Neka osigiravajuca drustva stimulisu simbolicnom sumom od 100 CHF mesecno svoje klijentkinje koje doje.
Mislim da tehnicki nije neizvidljivo nesto od ovoga primeniti i u Srbiji. Mnogo veci problem lezi u glavama ljudi.
Potrebno je iz korena promeniti odnos prema porodiljama u bolnici, zastititi njihovu privatnost i uciniti da se one time sto doje osecaju lepo i posebno.

Medved

pre 15 godina

Kompanija za koju radimo moja supruga i ja, ima posebno odvojene prostorije za majke koje doje. One mogu da koriste te prostorije u toku radnog vremena i cak su siroko podstreknute da to i cine. Zasto? Dojenje ne samo da je dobro za bebu, vec je itekako korisno i za majku jer prevashodno smanjuje risk raka dojke. U ostale pogodnosti svakako spada i prirodna kontrola trudnoce (manja je verovatnoca da majka zatrudni dok doji bebu) i kontrola gojaznosti (dojenje bebe je izuzetno efikasna prirodna dijete).
Uzgred, ukoliko joj je neprijatno da je neko vidi blago obnazenu, majka moze da pokrije dojku maramom ili cebencetom dok doji.

Pozdrav iz Kanade

pre 15 godina

Samo kratak komentar: Lepa akcija, ali uskog spektra, a time i dejstva....

U Kanadi, u svakoj gradskoj bolnici postoje "klinike za dojenje", gde novopecene majke odlaze sa bebama i dobijaju neophodne savete od bolnickog osoblja (uglavnom med. sestre, babice itd.)

Uz put, bebe se ovde redovno mere, majke mogu da provedu i po nekoliko sati u klinici, gde, bukvalno, imaju mogucnost da vezbaju, kako da doje decu.

Ovakva sluzba treba da postoji i u svakoj zdravstvenoj ustanovi u Srbiji - ne treba velikog ulaganja (osim prostora, par udobnih fotelji, vage za merenje bebe i vec postojeceg bolnickog osoblja).

Daggy

pre 15 godina

Jedno pitanje: Da li odgovorni iz zdravstvene sluzbe pocrvene kada procitaju ovakva negativna iskustva majki u bolnicama? Stvarno strasno!!! Pod hitno se takvim zdravstvenim radnicima treba zahvaliti na dosadasnjem radu i ispratiti ih napolje.

Kick

pre 15 godina

Svoju bebu dojim već skoro godinu dana. Kada sam se porodila, nisu mi predstavljali problem bolovi posle carskog reza, vezanost za krevet zbog tromboze vena koju sam zaradila u trudnoći, već neljubaznost i nezainteresovanost sestara iz laktarijuma da mi pomognu da prvi put podojim svoje dete. Moje grudi su bujale, iz njih je cureo kolostrum a one su govorile da to nije mleko već samo "hormonska vodica"!!?? Rekle su mi da se imuzavam da nikako ne korisitm pumpicu i otišle. Na sreću pre mog izlaska iz bolnice pojavila se jedna mlada sestra koja mi je stvarno pomogla i kojoj sam beskrajno zahvalna što nisam dobila mastitis. Ona kao da je bila sa druge planete, mlada, ljubazna i radila je svoj posao!
Akcenat ne treba stavljati samo na edukaciju majki, jer se većina njih informiše šta je najbolje za njihovu buduću bebu, već na medicinsko osoblje koje treba da pomogne mladim mamama da prebrode prve trenutke posle porođaja koji su najteži. Mnoge mame i ako imaju želju da doje svoju decu, ne dobijaju za to potrebnu podršku prvenstveno od njihovih ginekologa i pedijatara. Možda njih treba informisati o važnosti majčinog mleka jer se ponašaju kao da o tome ništa ne znaju.

Tata iz udruzenja

pre 15 godina

Koga interesuje vise o dogadjaju, aktivnostima tog udruzenja i dojenju, trebalo je da dodje, ili nek dodje sledece godine, ili nek ode na njihov sajt pa pogleda sta sve ima i cime se i kako bave. Puno ljudi ovde su odlicni kandidati za aktiviste (roditelji su! imaju iste probleme! ogorceni su! nesto bi da menjaju!). Udruzenje je i nastalo ovako, na jednom forumu, posle ovakvih prepiski.
Umesto da koristite ovu mogucnost komentarisanja da s visine "dajete ocene" organizatoru i slicno (ocene!?) a da niste ni bili na dogadjaju (nego procitali vest!) - bolje bi bilo da se prikljucite i pomognete - na istom smo zadatku, da ne kazem: u istim ... problemima.

B92 je odlicno preneo ono najvaznije i to je fenomenalno. HVALA!

marilina

pre 15 godina

Evo, javno obecavam da cu kontaktirati Udruzenje za razjasnjenje par pitanja u vezi sa dojenjem. Civilni sektor ima svoje mesto i ulogu u svakom drustvu, pa makar to bila i Srbija.