Nedelja, 24.02.2008.

10:35

Riker: Samardžić ne može na Kosovo

Šef UNMIK-a Joahim Riker doneo odluku da ministru za Kosovo i Metohiju Slobodanu Samardžiću ne dozvoli ulazak na Kosovo.

Izvor: B92

Riker: Samardžiæ ne može na Kosovo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Aleksa

pre 16 godina

E ovo je sjajna vest!

Konačno da se Samardžiću - jednom od trenutno par najvećih ratnih huškača zabrani ulazak na Kosovo.

Taj - po našu decu - opasan čovek, em izgubi resor, em svojim divljanjem po javnosti zasluži crveni karton UNMIK-a... međutim on i dalje neće da se skloni i podnese ostavku.

Razmišljam, 'ajde što je smanjena opasnost zato što ne može da se kreće Kosovom, međutim on će sada, iz besnila, haos da pravi po Srbiji. Čuvajte se!

Dušan

pre 16 godina

Sasvim je ispravna odluka Rikera da zabrani da ministar Samardžić ne može ubuduće da odlazi na Kosovo.Ne mogu da dodjem svesti da jedan profestor i to Fakulteta za političke nauke upadne u mrežu "potrošenog političkog gubitnika Koštunice" i da umesto da nastavi da uči studente pravim vrednostima radi takve stvari koje ni deca ne bi činila. Koliko je "pao" Samardžić u svom licemerstvu može da pokaže i sledeća činjenica: u jučerašnjoj Politici je objavljen konkurs Fakulteta političkih nauka u Beogradu ( matični Fakultet gosp. Samardžića)u kome se navodi da će na specijalističkim strukovnim studijama ovog Fakulteta gospodin Samardžić voditi studije za poslove evrospskih integracija. Pa ima li većeg licemerja od ovog. To treba reći narodu Kosova da im ministar za Kosovo priča jedno i laže ih da će odbraniti Kosovo a da na drugoj strani za pare obrazuje studente i objašnjava im kako da budu sposobni za poslove evropskih integracija. Nemam šta dalje da komentarišem u vezi jednog takvog čoveka koji ima poziciju da u vlasti radi na jedan (štetan) način a s druge strane uči studente za buduću evropsku integraciju. Sramota.

fadil_h

pre 16 godina

Samardzic tvrdi da Srbija ima suverenitet i teritorijalni integritet na Kosovo ali eto on mora DA TRZI DOZVOLU da bi posetio Kosovo. I kao sto vidimo ta dozvola se ne daje od Rikera koji je LEGITIMAN cak i za njega - Samardzica. Samardzic i ostali moraju znati da ponasanje koju su imali do sada moraju pod hitno promeniti. Naime ako oni hoce stvarno propsperitet i dobrobit Srba na Kosovo oni moraju pod hitno da zaustave politiku sukoba s vecinom na Kosovo. Ako Samardzic nastavlja da podstice huligane i tretira njih kao patriote onda tesko da ce mu biti odobren ulazak na Kosovo u buduce. Ako on Samardzic i slicni kao on misli da moze da radi na Kosovo sta god hoce tesko se vara. Najbolje bi mu bilo da za dobrobit Srba na Kosovo ne radi nista jer sve sto radi ide na pogorsanje odnosa Srba i Albanaca na Kosovo a ja tesko verujem da pogorsanjem takvih odnosa ima perspektive. Niko ne osporava pomoc Srbije Srbima na Kosovo ali to mora da bude u njihovom interesu i za cilj njihovog ostanka na Kosovo. Konfrontacijama, izolacijom i stavljanjem u geto koje podsticu neki srpski politicari za Srbe na Kosovo samo ce ih udaljiti s Kosova. Kosovska vlada s druge strane vec priprema planove za izgradnju kuca za srpske povratnike na Kosovo odnosno za one koji su napustili Kosovo i zele da se vrate. Zajedno s misijom EU uspostavice se nove opstine sa srpskom vecinom koje ce imati pravo koje imaju drzave u skolstvo, zdravlje i td. Srbi ce imati 10 rezervisanih mesta u skupstini Kosova plus mesta dobijenih glasovima. Srbi ce imato pravo veta u skupstini Kosova za odluke koje su vitalne za njihove interese i jasno se vidi kojim smerom oni trebaju ici.

Illyria

pre 16 godina

UNMIK-ov spisak sa imenima onih kojima bi zbog bezbednosnih razloga trebalo zabraniti ulazak u Kosovo treba da je mnogo duzi,recimo da tu treba biti i ime vladike Artemija pa Kostunice itd.
Ti ljudi predstavljaju opasnost za bezbednost svih gradjana Kosova a pogotovo Srba.

Mica

pre 16 godina

Prestanite gospodo politicari da dajete laznu nadu Srbima na Kosovu. Sto ih VI vise branite, njima ce biti sve gore. Ako nastavite da brinete za Srbe na Kosovu, dozivece sudbinu Kraiskih Srba. Krivica za nacionalnu katastrofu Srbskog naroda u poslednje dve decenije je najpre Vasa, ali i svakog od nas, jer smo Vas MI birali. Koliko puta ste do sada prekrsili zakone koje ste izglasavali u Srbiji? Koliko puta ste do sada prekrsili medjunarodno pravo, na koje se sada pozivate? VI ste unesrecili i Srbski i sve okolne narode. VI ste vodili ratove u kojima smo MI ginulu. VI ste govorili da je to dobro za nas. VI ste postajali sve bogatiji MI sve siromasniji. VI ste putovali svuda a MI nikuda. Vi skolujete svoju decu Evropi a mi ne mozemo ni u Srbiji. VI nas gurate u zagrljaj Rusiji a novac cuvate u Evropsikm bankama. VI vozite skupe evropske automobile a MI ne mozemo ni zastavine da kupimo. Srbija je postala mala drzava ali VASE LICEMERJE NEMA GRANICA!!!

Aleksandra-London

pre 16 godina

Gospodin Samardjic kad hoce da ide na Severno Kosovo trazi odobrenje od Joakim Rikera, pa ako Kosovo je Srpsko (kao Nis Vranje), zasto onda trazi dozvolu da podje tamo (jer takva dozvola mu ne treba ni za Nis-a ni za Vranje).
Ovo je samo jedan dokaz (hteo ili ne hteo Samardjic to da prizna)da je Kosovo izgubljeno, jer kad ides na svoju teritoriju ne treba ti nikakva propusnica.

Zoki

pre 16 godina

Sad više stvarno ništa ne shvatam. A i kako bih kad je:
1) šef UNMIK-a je predstavnik UN;
2) SB UN je usvojio rezoluciju 1244 u kojoj stoji "поново потврђујући приврженост свих држава чланица суверенитету и територијалном интегритету СР Југославије и других држава региона" (prim.autora Srbija je pravni naslednik SRJ);
3) u Aneksu 2 Rezolucije stoje Principi kojih se treba pridržavati u postizanju budućeg sporazuma suprotstvaljenih strana "8. Политички процес у циљу успостављања споразума о привременом политичком оквиру који ће обезбедити суштинску самоуправу за Косово, узимајући у потпуности у обзир споразуме из Рамбујеа и принципе суверенитета и територијалног интегритета СР Југославије и других земаља региона, као и демилитаризацију ОВК."
4) 17. februara privremene kosmetske institucije samoproglase nezavisnost i time prekrše gore navedener odredbe Rezolucije 1244 i njenog Aneksa 2;
5) Joakim Riker na takav korak kosmetskih Albanaca NE REAGUJE (a treba da poništi Deklaraciju o nezavisnosti jer se ona kosi sa odredbama Rezolucije i Aneksa 2)
STA JE BRE OVO. Jesam li ja lud, ili nepismen ili ne znam sta vec!

Goran

pre 16 godina

Pa ovo je normalna stvar.Ministar koji govori da je legalno i legitimno paliti rusiti ne moze da poseti Kosovo.Isao bi dole da daje podrsku rusiocima i palikucama.To isto Riker treba da uradi prema svima iz Kostunicine ekipe na celu sa Kostunicom.To isto treba da vazi za celu SRS.
Goran 25. februar 2008

Srba

pre 16 godina

Da li neko moze da odgovori kada je povucena granica izmedju FNRJ i Italije?Vecina bi rekla 1945 kada je zavrsen II sv.rat.Ne.Bilo je to 1952.posle tzv.Trscanske krize.U istoriji ce biti zapisano da je 1999 posle kratkog rata albanskih pobunjenika uz pomoc NATO alijanse Srbija bezuslovnom kapitulacijom izgubila vlast nad Kosovom.I kraj.Nema vise Kosova u Srbiji osim novim ratom.Ali cak ni 1912.g.Srbi ne bi usli na Kosovo da je tada bilo 90%Albanaca.Ovo je zavrsena prica.Treba nastaviti zivot bez detinjastog durenja.Treba priznati realnost.Tako funkcionise ovaj svet,na onom svetu mozda Sloba vec dize antibirokratsku revoluciju protiv Sv.Petra.

adrian

pre 16 godina

Ne rezumjem uopste sta cete sa tom podele Kosova. Prvo samo 12 odsto teritorije Kosova Srbi imaju u svoje ruke. Drugo ako zaista se Kosovo podeli kako hocete vi, sta ce biti sa srbima koji zivu u drugim enklavama u druge sredine Kosova. Trece veoma dobro se vidi kako vlada Kostunice misli za narod Kosova za samo srbe koji zivu u drugim enklavama i za crkve. Ako se Kosovo zaista se podeli to najmanje ruku je za dobro srbiju i srpskog naroda a norocito najveci gubitnici u ovom slucaju su sami srbi koji zivu u drugim okolinama Kosova.
Republika Kosova ne pripada samo Albancima kao vecina, nego i svim gradnjanima koji zivu tamo. St pre srbi sa kosova da svataju to to je najdobro za njih. Srbi gradjani Republike Kosova vas glavni grad je Prishtina a ne Beograd kao sto glavni grad albanaca sa presevske doline je Beograd a ne Prishtina.

miloss

pre 16 godina

Kako je ovo dobra fora...ne mozes da udjes i to je to! Toliko o tome da je Kosovo srpsko...srpski ministar trazi dozvolu od stranog vojnog komandanta da udje na "svoju teritoriju". Nasa vlast,sto se tice Kosova,mi lici na Crveni krst...svrati na Kosovo da im donese neki kamion pomoci,kuka kako se krse ljudska prava,slika i snimi malo najsocijalnije slucajeve za veci rejting svog javnog servisa RTSa,njeni ministri daju srceparajuce izjave,i onda lepo se vrate u svoj topli dom i spremaju se za izbornu kampanju... A sto se tice ulaska u EU...nema frke,evo,vec sada VK prica da je za sve kriva Amerika...uskoro krece prica da Evropa nema veze sa nezavisnoscu Kosova i da nema razloga da bojkotujemo EU...a jos malo krecu godisnji odmori,raspusti,letovanja i prica o Kosovu pada u zaborav...:)

joksim

pre 16 godina

Ministru uskracen ulaz u "laznu drzavu", kakvo iznenadjenje. Sad ce verovatno da ide na granicu da strajkuje gladju, pa mu mozda podignemo neku karaulu na granicnom prelazu (crkvu ipak nije jos zasluzio). Ups, izvinjavam se, kakva granica, pu pu pu

Beograđanin

pre 16 godina

E ovo je sjajna vest!
Konačno da se Samardžiću - jednom od trenutno par najvećih ratnih huškača zabrani ulazak na Kosovo.
Taj - po našu decu - opasan čovek, em izgubi resor, em svojim divljanjem po javnosti zasluži crveni karton UNMIK-a... međutim on i dalje neće da se skloni i podnese ostavku.

Razmišljam, 'ajde što je smanjena opasnost zato što ne može da se kreće Kosovom, međutim on će sada, iz besnila, haos da pravi po Srbiji. Čuvajte se!

coli

pre 16 godina

molim vas g.Rikeru dopustite g.Samardicu ulazak u Kosovo al nemojte ga pustit nazad u Srbiji. Na kraju-krajeva on tamo i pripada kao ministar

Bole

pre 16 godina

Eto prave slike o tome koliko je Kosovo Srbija :) Jedan ministar ne moze da udje na Kosovo a da pre toga ne podnese zahtev za ulazak. Pa da li je ovo meni samo smesno ili je to pokazatelj da mi dole nemamo nikakva prava. A verujte da i nismo imali i pre proglasanja nezavisnosti. Nasa policija ne sme da udje na teritoriju Kosova tj sme ali bez znacke, policijskih obelezja i pistolja i moraju da podnesu zahtev SMUP-u o izlasku iz zemlje :)Kosovo je Srbija kako sto sam i ja prvi covek koji je sleteo na mesec :)

koki

pre 16 godina

Koliko sam iz teksta shvatio nije rec ni o kakvoj podeli, vec eventualno o specijalim odnosima sa Srbijom, pod uslovom da priznamo Kosovo i ako se vlada u Pristini slozi, zar ne?

Posmatrac

pre 16 godina

Pa naravno. Hvala lepo. A ko bi ga primio posle izjava koje je davao proteklih nedelja? Beograd ce najzad - posle devet godina - morati da pocne da se navikava da je na Kosovu sada neko novo stanje. A zna se kako se ide u te drugacije posete.

Tanja V.

pre 16 godina

Fejt je rekao da ce to samo biti moguce ako "Kosovska vlada to dopusti" i ako Srbija prizna "nezavisno Kosovo". Znaci inace ... Srbi na Kosovu ce biti totalno izolovani i tamo mogu da im rade sta hoce ....

jvmu

pre 16 godina

Ko je bre ovaj tip? Po kojem slovu zakona je on postavljen tamo? Da li su ga UN postavile? Ko mu je dao dozvolu da odredjuje ko moze a ko ne moze da dodje. O Srbijo sta si docekala!

janos

pre 16 godina

Riker: "Samardžić ne može na Kosovo".To je OK,nema on tamo sta da trazi.
Ne moze ni u Ameriku,Sloveniju,Nemacku...
Problem je sto zbog njega i njemu slicinih, ne mogu ni mnogi normalni ljudi koji to nisu zasluzili.

Prishtina

pre 16 godina

Pocelo je, pocelo...
Eto Samrdzic ne moze. Jos koji dan pa ni Kostunica. A onda ni Tadic...

Interesuje me kako ce se sprovoditi politika "vlade" na Kosova?

Ja

pre 16 godina

A zašto ih ne bi povukao?

1) Srbi protestuju protiv osoblja međunarodne misije i mrze ih

2) Srbija je povukla policiju ispred ambasada

Red je malo da i neko drugi povuče svoju policiju, pa nek' vide naši legalisti onda ko brine o Srbima na Kosovu i kako će proći bez zaštite. Da se razumemo, nisam za to, ali upravo ti ljudi dole štite srpska sela još od 1999.

Naz

pre 16 godina

Ko hoce da se kladi da ce se ovako zavrsiti ova situacija.Srbi nastavljaju demonstracije jos dugo dok se nesto isprovocira pa ce onda Albanci u celom Kosovu ustati protiv Srba pa ce nestati one enklave isto kao sa planom Z4 u Hrvatskoi kojeg Srbi nisu prihvatili a znamo kako su prosli posle toga, tako ce da bude i na kosovo.Ljudi zaborave da je zastava Kosovska koju su prihvatili najuglednije zemlje sveta jeste sa danasnjim granicama i tako ce da ostane,ali dali ce Srbi zivjeti tamo zavisi od njih.

Biljana

pre 16 godina

Stvarno je tesko u situaciji ekstremnog destruktivnog nacionalizma i ekstremnog destruktivnog anti-nacionalizma ostati pribran i shvatiti sta se desava. Desava nam se nepravda sa kojom ne umemo da se nosimo. Amerika i Rusija demonstriraju silu i moc, Srbija u centru zbivanja, a Srbi posle svega sto im se izdesavalo (objasnjivo ili neobjasnjivo) imaju neverovatno los odnos sami prema sebi. I kako cemo takvi stici bilo gde? Alo, ljudi! Mi smo rusili Milosevica u nadi da ce nam biti bolje, a posle njega bivalo je sve gore i gore. Sad nam uzimaju komad zemlje na racun onoga sto je radio taj Milosevic koga smo mi srusili, a glavni na pozorinici su ekstremisti - DSS+radikali ili LDP+pobornici "biti Srbin = stidim se". Ja se ne stidim sto sam Srpkinja. Posle svega sto nam se izdesavalo, nista mi nije cudno. Samo mi je zao sto nema mudrih politicara koji bi umeli da kanalisu ogromnu energiju srpkog naroda u skladu sa situacijom. Kad ti neki razbojnik jaci od tebe otme novcanik, ne potapses ga po ramenu i ne kazes "nema veze, ajde od sad da probamo da budemo prijatelji", al takodje ne kreces da se potuces sa njim. U takvoj situaciji, ja bih pamtila sta mi je taj dasa uradio, mislila bih o tome, bila bih strpljiva i sigurno bih nasla neko resenje da pravda bude zadovoljena, ali bih u medjuvremenu nastavila da zivim. Mnogo su se osilili Amerikanci i prijatelji zapadnjaci. Nista im ne mozemo sad, al mocicemo kad tad. Ja bih to imala na umu, gledala bih da zivim sto bolje mogu, al nepravdu ne treba zaboraviti i ne treba da prestanemo da mislimo o tome...

Goran

pre 16 godina

Ne bih nikako voleo da dobijemo severno kosovo ako budemo morali (a bilo bi logicno i posteno) da damo Bujanovac, Presevo i Medvedju. Tolike pare je Đinđićeva vlada uložila u taj kraj da bi se narod smirio da bi me tuga uhvatila da napravimo tako lošu trgovinu, samo da bi imali etničke granice.

Kladioničar

pre 16 godina

'Ajd ko hoće da se kladi, da će ovako da se završi ovo oko Kosova i Metohije!? Sad će da izbijaju čarke malo-malo na Severu K. Mitrovice, neka od strana u sukobu, možda čak i ona medjunarodna, će da izazove neki žešći incident-pogibiju nekoliko branioca Severnog dela K. Mirtovice, i to će eskalirati do momenta kada se bude obelodanio novi plan !?Podela Kosmeta, 15 % Srbiji, ostalo će biti nezavisno!

Zašto je to važno, zašto će to stvarno da se desi-zato što se time ubijaju dve velike MUVE: jedna muva smo mi, jer se tom podelom umanjuje BOL kojim smo mi kao država poniženi, ali to nije glavni motiv, već će to biti neophodno, da bi se obraz kakav takav sačuvao sadašnjoj političkoj garnituri u Srbiji.

To se vidi i izmedju redova i to je gotovo izvesna stvar, time će biti zadovoljna i druga muva sa dve glave, to jest albansko-kforovska, odnosno medjunarodna.E sad šte će posle da bude? Pa lepo, biće to, što će klika na vlasti sa srpske strane, izvršiti nevidjeno propagandno-zaglušujući upad na sve medije u Beogradu-gde će tu podelu , taj čin proglasiti za pobedu protiv svih zavojevača ovog sveta, a naš svekoliki narod je ko lud(gladan) bez takvih pobeda.

Šta mislite šta će uslediti posle toga !?Pa izbori rodjaci moji, izbori, kad neko misli da vas je dobro naložio, preparirao, napunio uši lepim i pobedonosnim porukama-sledi ponuda da mu date glas, da bi tu pobedu učvrstio i popeo nam se SVIMA na GLAVU, pardon na pobedničko postolje.

Igor Gavran

pre 16 godina

Gospodine Fejt

Hvala na ponudi i kitnjastim recenicama, ali vasa ilegalna misija nama nije potrebna. Ja smatram da je najbolje da se u miru vratite tamo odakle ste dosli.

vladami

pre 16 godina

Jasno je da Srbija nece priznati drzavnu tvorevinu Kosovo. Trebalo je postaviti pitanje Fejtu, a sta ako Srbija ne prizna novu albansku drzavu na svom tlu? Sta ce onda biti? Nemoguce je da Fejt ne zna da Srbija i niko u Srbiji ne moze priznati otetu zemlju.

apsurd

pre 16 godina

Situacija je apsurdna.
Ako Zapad (međunarodna zajednica) prihvati podelu Kosova, ustanoviće time novi princip, prema kojem se stanovništvo sasvim malih teritorijalnih jedinica može odlučivati, u kojoj državi će da živi.
Ovakav razvoj situacije oslabiće i pozicije Srbije. Države koje je trenutno podržavaju u kosovskom pitanju, čine to zato što strahuju od soptsvenih separatističkih pokreta. Zato bi one još manje od secesije Kosova podržale secesiju sasvim malih enklava.

jura

pre 16 godina

Pa naravno, ali s druge strane nije li to nekad davno predlagao i vaš akademin Dobrica Čosić? Naravno on je uz tu žvrtvu htio i najveći dio Bosne i Hercegovine. Što je najgore, da ste ga slušali to bi vjerojatno i bilo prihvatljivo rješenje onim istim kojima je danas nezavisno Kosovo normalna stvar....

Biljana

pre 16 godina

Stvarno je tesko u situaciji ekstremnog destruktivnog nacionalizma i ekstremnog destruktivnog anti-nacionalizma ostati pribran i shvatiti sta se desava. Desava nam se nepravda sa kojom ne umemo da se nosimo. Amerika i Rusija demonstriraju silu i moc, Srbija u centru zbivanja, a Srbi posle svega sto im se izdesavalo (objasnjivo ili neobjasnjivo) imaju neverovatno los odnos sami prema sebi. I kako cemo takvi stici bilo gde? Alo, ljudi! Mi smo rusili Milosevica u nadi da ce nam biti bolje, a posle njega bivalo je sve gore i gore. Sad nam uzimaju komad zemlje na racun onoga sto je radio taj Milosevic koga smo mi srusili, a glavni na pozorinici su ekstremisti - DSS+radikali ili LDP+pobornici "biti Srbin = stidim se". Ja se ne stidim sto sam Srpkinja. Posle svega sto nam se izdesavalo, nista mi nije cudno. Samo mi je zao sto nema mudrih politicara koji bi umeli da kanalisu ogromnu energiju srpkog naroda u skladu sa situacijom. Kad ti neki razbojnik jaci od tebe otme novcanik, ne potapses ga po ramenu i ne kazes "nema veze, ajde od sad da probamo da budemo prijatelji", al takodje ne kreces da se potuces sa njim. U takvoj situaciji, ja bih pamtila sta mi je taj dasa uradio, mislila bih o tome, bila bih strpljiva i sigurno bih nasla neko resenje da pravda bude zadovoljena, ali bih u medjuvremenu nastavila da zivim. Mnogo su se osilili Amerikanci i prijatelji zapadnjaci. Nista im ne mozemo sad, al mocicemo kad tad. Ja bih to imala na umu, gledala bih da zivim sto bolje mogu, al nepravdu ne treba zaboraviti i ne treba da prestanemo da mislimo o tome...

Kladioničar

pre 16 godina

'Ajd ko hoće da se kladi, da će ovako da se završi ovo oko Kosova i Metohije!? Sad će da izbijaju čarke malo-malo na Severu K. Mitrovice, neka od strana u sukobu, možda čak i ona medjunarodna, će da izazove neki žešći incident-pogibiju nekoliko branioca Severnog dela K. Mirtovice, i to će eskalirati do momenta kada se bude obelodanio novi plan !?Podela Kosmeta, 15 % Srbiji, ostalo će biti nezavisno!

Zašto je to važno, zašto će to stvarno da se desi-zato što se time ubijaju dve velike MUVE: jedna muva smo mi, jer se tom podelom umanjuje BOL kojim smo mi kao država poniženi, ali to nije glavni motiv, već će to biti neophodno, da bi se obraz kakav takav sačuvao sadašnjoj političkoj garnituri u Srbiji.

To se vidi i izmedju redova i to je gotovo izvesna stvar, time će biti zadovoljna i druga muva sa dve glave, to jest albansko-kforovska, odnosno medjunarodna.E sad šte će posle da bude? Pa lepo, biće to, što će klika na vlasti sa srpske strane, izvršiti nevidjeno propagandno-zaglušujući upad na sve medije u Beogradu-gde će tu podelu , taj čin proglasiti za pobedu protiv svih zavojevača ovog sveta, a naš svekoliki narod je ko lud(gladan) bez takvih pobeda.

Šta mislite šta će uslediti posle toga !?Pa izbori rodjaci moji, izbori, kad neko misli da vas je dobro naložio, preparirao, napunio uši lepim i pobedonosnim porukama-sledi ponuda da mu date glas, da bi tu pobedu učvrstio i popeo nam se SVIMA na GLAVU, pardon na pobedničko postolje.

Igor Gavran

pre 16 godina

Gospodine Fejt

Hvala na ponudi i kitnjastim recenicama, ali vasa ilegalna misija nama nije potrebna. Ja smatram da je najbolje da se u miru vratite tamo odakle ste dosli.

janos

pre 16 godina

Riker: "Samardžić ne može na Kosovo".To je OK,nema on tamo sta da trazi.
Ne moze ni u Ameriku,Sloveniju,Nemacku...
Problem je sto zbog njega i njemu slicinih, ne mogu ni mnogi normalni ljudi koji to nisu zasluzili.

Naz

pre 16 godina

Ko hoce da se kladi da ce se ovako zavrsiti ova situacija.Srbi nastavljaju demonstracije jos dugo dok se nesto isprovocira pa ce onda Albanci u celom Kosovu ustati protiv Srba pa ce nestati one enklave isto kao sa planom Z4 u Hrvatskoi kojeg Srbi nisu prihvatili a znamo kako su prosli posle toga, tako ce da bude i na kosovo.Ljudi zaborave da je zastava Kosovska koju su prihvatili najuglednije zemlje sveta jeste sa danasnjim granicama i tako ce da ostane,ali dali ce Srbi zivjeti tamo zavisi od njih.

vladami

pre 16 godina

Jasno je da Srbija nece priznati drzavnu tvorevinu Kosovo. Trebalo je postaviti pitanje Fejtu, a sta ako Srbija ne prizna novu albansku drzavu na svom tlu? Sta ce onda biti? Nemoguce je da Fejt ne zna da Srbija i niko u Srbiji ne moze priznati otetu zemlju.

jura

pre 16 godina

Pa naravno, ali s druge strane nije li to nekad davno predlagao i vaš akademin Dobrica Čosić? Naravno on je uz tu žvrtvu htio i najveći dio Bosne i Hercegovine. Što je najgore, da ste ga slušali to bi vjerojatno i bilo prihvatljivo rješenje onim istim kojima je danas nezavisno Kosovo normalna stvar....

Goran

pre 16 godina

Ne bih nikako voleo da dobijemo severno kosovo ako budemo morali (a bilo bi logicno i posteno) da damo Bujanovac, Presevo i Medvedju. Tolike pare je Đinđićeva vlada uložila u taj kraj da bi se narod smirio da bi me tuga uhvatila da napravimo tako lošu trgovinu, samo da bi imali etničke granice.

apsurd

pre 16 godina

Situacija je apsurdna.
Ako Zapad (međunarodna zajednica) prihvati podelu Kosova, ustanoviće time novi princip, prema kojem se stanovništvo sasvim malih teritorijalnih jedinica može odlučivati, u kojoj državi će da živi.
Ovakav razvoj situacije oslabiće i pozicije Srbije. Države koje je trenutno podržavaju u kosovskom pitanju, čine to zato što strahuju od soptsvenih separatističkih pokreta. Zato bi one još manje od secesije Kosova podržale secesiju sasvim malih enklava.

Ja

pre 16 godina

A zašto ih ne bi povukao?

1) Srbi protestuju protiv osoblja međunarodne misije i mrze ih

2) Srbija je povukla policiju ispred ambasada

Red je malo da i neko drugi povuče svoju policiju, pa nek' vide naši legalisti onda ko brine o Srbima na Kosovu i kako će proći bez zaštite. Da se razumemo, nisam za to, ali upravo ti ljudi dole štite srpska sela još od 1999.

Prishtina

pre 16 godina

Pocelo je, pocelo...
Eto Samrdzic ne moze. Jos koji dan pa ni Kostunica. A onda ni Tadic...

Interesuje me kako ce se sprovoditi politika "vlade" na Kosova?

jvmu

pre 16 godina

Ko je bre ovaj tip? Po kojem slovu zakona je on postavljen tamo? Da li su ga UN postavile? Ko mu je dao dozvolu da odredjuje ko moze a ko ne moze da dodje. O Srbijo sta si docekala!

Posmatrac

pre 16 godina

Pa naravno. Hvala lepo. A ko bi ga primio posle izjava koje je davao proteklih nedelja? Beograd ce najzad - posle devet godina - morati da pocne da se navikava da je na Kosovu sada neko novo stanje. A zna se kako se ide u te drugacije posete.

Goran

pre 16 godina

Pa ovo je normalna stvar.Ministar koji govori da je legalno i legitimno paliti rusiti ne moze da poseti Kosovo.Isao bi dole da daje podrsku rusiocima i palikucama.To isto Riker treba da uradi prema svima iz Kostunicine ekipe na celu sa Kostunicom.To isto treba da vazi za celu SRS.
Goran 25. februar 2008

Srba

pre 16 godina

Da li neko moze da odgovori kada je povucena granica izmedju FNRJ i Italije?Vecina bi rekla 1945 kada je zavrsen II sv.rat.Ne.Bilo je to 1952.posle tzv.Trscanske krize.U istoriji ce biti zapisano da je 1999 posle kratkog rata albanskih pobunjenika uz pomoc NATO alijanse Srbija bezuslovnom kapitulacijom izgubila vlast nad Kosovom.I kraj.Nema vise Kosova u Srbiji osim novim ratom.Ali cak ni 1912.g.Srbi ne bi usli na Kosovo da je tada bilo 90%Albanaca.Ovo je zavrsena prica.Treba nastaviti zivot bez detinjastog durenja.Treba priznati realnost.Tako funkcionise ovaj svet,na onom svetu mozda Sloba vec dize antibirokratsku revoluciju protiv Sv.Petra.

Illyria

pre 16 godina

UNMIK-ov spisak sa imenima onih kojima bi zbog bezbednosnih razloga trebalo zabraniti ulazak u Kosovo treba da je mnogo duzi,recimo da tu treba biti i ime vladike Artemija pa Kostunice itd.
Ti ljudi predstavljaju opasnost za bezbednost svih gradjana Kosova a pogotovo Srba.

koki

pre 16 godina

Koliko sam iz teksta shvatio nije rec ni o kakvoj podeli, vec eventualno o specijalim odnosima sa Srbijom, pod uslovom da priznamo Kosovo i ako se vlada u Pristini slozi, zar ne?

Tanja V.

pre 16 godina

Fejt je rekao da ce to samo biti moguce ako "Kosovska vlada to dopusti" i ako Srbija prizna "nezavisno Kosovo". Znaci inace ... Srbi na Kosovu ce biti totalno izolovani i tamo mogu da im rade sta hoce ....

fadil_h

pre 16 godina

Samardzic tvrdi da Srbija ima suverenitet i teritorijalni integritet na Kosovo ali eto on mora DA TRZI DOZVOLU da bi posetio Kosovo. I kao sto vidimo ta dozvola se ne daje od Rikera koji je LEGITIMAN cak i za njega - Samardzica. Samardzic i ostali moraju znati da ponasanje koju su imali do sada moraju pod hitno promeniti. Naime ako oni hoce stvarno propsperitet i dobrobit Srba na Kosovo oni moraju pod hitno da zaustave politiku sukoba s vecinom na Kosovo. Ako Samardzic nastavlja da podstice huligane i tretira njih kao patriote onda tesko da ce mu biti odobren ulazak na Kosovo u buduce. Ako on Samardzic i slicni kao on misli da moze da radi na Kosovo sta god hoce tesko se vara. Najbolje bi mu bilo da za dobrobit Srba na Kosovo ne radi nista jer sve sto radi ide na pogorsanje odnosa Srba i Albanaca na Kosovo a ja tesko verujem da pogorsanjem takvih odnosa ima perspektive. Niko ne osporava pomoc Srbije Srbima na Kosovo ali to mora da bude u njihovom interesu i za cilj njihovog ostanka na Kosovo. Konfrontacijama, izolacijom i stavljanjem u geto koje podsticu neki srpski politicari za Srbe na Kosovo samo ce ih udaljiti s Kosova. Kosovska vlada s druge strane vec priprema planove za izgradnju kuca za srpske povratnike na Kosovo odnosno za one koji su napustili Kosovo i zele da se vrate. Zajedno s misijom EU uspostavice se nove opstine sa srpskom vecinom koje ce imati pravo koje imaju drzave u skolstvo, zdravlje i td. Srbi ce imati 10 rezervisanih mesta u skupstini Kosova plus mesta dobijenih glasovima. Srbi ce imato pravo veta u skupstini Kosova za odluke koje su vitalne za njihove interese i jasno se vidi kojim smerom oni trebaju ici.

Dušan

pre 16 godina

Sasvim je ispravna odluka Rikera da zabrani da ministar Samardžić ne može ubuduće da odlazi na Kosovo.Ne mogu da dodjem svesti da jedan profestor i to Fakulteta za političke nauke upadne u mrežu "potrošenog političkog gubitnika Koštunice" i da umesto da nastavi da uči studente pravim vrednostima radi takve stvari koje ni deca ne bi činila. Koliko je "pao" Samardžić u svom licemerstvu može da pokaže i sledeća činjenica: u jučerašnjoj Politici je objavljen konkurs Fakulteta političkih nauka u Beogradu ( matični Fakultet gosp. Samardžića)u kome se navodi da će na specijalističkim strukovnim studijama ovog Fakulteta gospodin Samardžić voditi studije za poslove evrospskih integracija. Pa ima li većeg licemerja od ovog. To treba reći narodu Kosova da im ministar za Kosovo priča jedno i laže ih da će odbraniti Kosovo a da na drugoj strani za pare obrazuje studente i objašnjava im kako da budu sposobni za poslove evropskih integracija. Nemam šta dalje da komentarišem u vezi jednog takvog čoveka koji ima poziciju da u vlasti radi na jedan (štetan) način a s druge strane uči studente za buduću evropsku integraciju. Sramota.

Zoki

pre 16 godina

Sad više stvarno ništa ne shvatam. A i kako bih kad je:
1) šef UNMIK-a je predstavnik UN;
2) SB UN je usvojio rezoluciju 1244 u kojoj stoji "поново потврђујући приврженост свих држава чланица суверенитету и територијалном интегритету СР Југославије и других држава региона" (prim.autora Srbija je pravni naslednik SRJ);
3) u Aneksu 2 Rezolucije stoje Principi kojih se treba pridržavati u postizanju budućeg sporazuma suprotstvaljenih strana "8. Политички процес у циљу успостављања споразума о привременом политичком оквиру који ће обезбедити суштинску самоуправу за Косово, узимајући у потпуности у обзир споразуме из Рамбујеа и принципе суверенитета и територијалног интегритета СР Југославије и других земаља региона, као и демилитаризацију ОВК."
4) 17. februara privremene kosmetske institucije samoproglase nezavisnost i time prekrše gore navedener odredbe Rezolucije 1244 i njenog Aneksa 2;
5) Joakim Riker na takav korak kosmetskih Albanaca NE REAGUJE (a treba da poništi Deklaraciju o nezavisnosti jer se ona kosi sa odredbama Rezolucije i Aneksa 2)
STA JE BRE OVO. Jesam li ja lud, ili nepismen ili ne znam sta vec!

joksim

pre 16 godina

Ministru uskracen ulaz u "laznu drzavu", kakvo iznenadjenje. Sad ce verovatno da ide na granicu da strajkuje gladju, pa mu mozda podignemo neku karaulu na granicnom prelazu (crkvu ipak nije jos zasluzio). Ups, izvinjavam se, kakva granica, pu pu pu

coli

pre 16 godina

molim vas g.Rikeru dopustite g.Samardicu ulazak u Kosovo al nemojte ga pustit nazad u Srbiji. Na kraju-krajeva on tamo i pripada kao ministar

Aleksandra-London

pre 16 godina

Gospodin Samardjic kad hoce da ide na Severno Kosovo trazi odobrenje od Joakim Rikera, pa ako Kosovo je Srpsko (kao Nis Vranje), zasto onda trazi dozvolu da podje tamo (jer takva dozvola mu ne treba ni za Nis-a ni za Vranje).
Ovo je samo jedan dokaz (hteo ili ne hteo Samardjic to da prizna)da je Kosovo izgubljeno, jer kad ides na svoju teritoriju ne treba ti nikakva propusnica.

Mica

pre 16 godina

Prestanite gospodo politicari da dajete laznu nadu Srbima na Kosovu. Sto ih VI vise branite, njima ce biti sve gore. Ako nastavite da brinete za Srbe na Kosovu, dozivece sudbinu Kraiskih Srba. Krivica za nacionalnu katastrofu Srbskog naroda u poslednje dve decenije je najpre Vasa, ali i svakog od nas, jer smo Vas MI birali. Koliko puta ste do sada prekrsili zakone koje ste izglasavali u Srbiji? Koliko puta ste do sada prekrsili medjunarodno pravo, na koje se sada pozivate? VI ste unesrecili i Srbski i sve okolne narode. VI ste vodili ratove u kojima smo MI ginulu. VI ste govorili da je to dobro za nas. VI ste postajali sve bogatiji MI sve siromasniji. VI ste putovali svuda a MI nikuda. Vi skolujete svoju decu Evropi a mi ne mozemo ni u Srbiji. VI nas gurate u zagrljaj Rusiji a novac cuvate u Evropsikm bankama. VI vozite skupe evropske automobile a MI ne mozemo ni zastavine da kupimo. Srbija je postala mala drzava ali VASE LICEMERJE NEMA GRANICA!!!

Aleksa

pre 16 godina

E ovo je sjajna vest!

Konačno da se Samardžiću - jednom od trenutno par najvećih ratnih huškača zabrani ulazak na Kosovo.

Taj - po našu decu - opasan čovek, em izgubi resor, em svojim divljanjem po javnosti zasluži crveni karton UNMIK-a... međutim on i dalje neće da se skloni i podnese ostavku.

Razmišljam, 'ajde što je smanjena opasnost zato što ne može da se kreće Kosovom, međutim on će sada, iz besnila, haos da pravi po Srbiji. Čuvajte se!

Bole

pre 16 godina

Eto prave slike o tome koliko je Kosovo Srbija :) Jedan ministar ne moze da udje na Kosovo a da pre toga ne podnese zahtev za ulazak. Pa da li je ovo meni samo smesno ili je to pokazatelj da mi dole nemamo nikakva prava. A verujte da i nismo imali i pre proglasanja nezavisnosti. Nasa policija ne sme da udje na teritoriju Kosova tj sme ali bez znacke, policijskih obelezja i pistolja i moraju da podnesu zahtev SMUP-u o izlasku iz zemlje :)Kosovo je Srbija kako sto sam i ja prvi covek koji je sleteo na mesec :)

Beograđanin

pre 16 godina

E ovo je sjajna vest!
Konačno da se Samardžiću - jednom od trenutno par najvećih ratnih huškača zabrani ulazak na Kosovo.
Taj - po našu decu - opasan čovek, em izgubi resor, em svojim divljanjem po javnosti zasluži crveni karton UNMIK-a... međutim on i dalje neće da se skloni i podnese ostavku.

Razmišljam, 'ajde što je smanjena opasnost zato što ne može da se kreće Kosovom, međutim on će sada, iz besnila, haos da pravi po Srbiji. Čuvajte se!

miloss

pre 16 godina

Kako je ovo dobra fora...ne mozes da udjes i to je to! Toliko o tome da je Kosovo srpsko...srpski ministar trazi dozvolu od stranog vojnog komandanta da udje na "svoju teritoriju". Nasa vlast,sto se tice Kosova,mi lici na Crveni krst...svrati na Kosovo da im donese neki kamion pomoci,kuka kako se krse ljudska prava,slika i snimi malo najsocijalnije slucajeve za veci rejting svog javnog servisa RTSa,njeni ministri daju srceparajuce izjave,i onda lepo se vrate u svoj topli dom i spremaju se za izbornu kampanju... A sto se tice ulaska u EU...nema frke,evo,vec sada VK prica da je za sve kriva Amerika...uskoro krece prica da Evropa nema veze sa nezavisnoscu Kosova i da nema razloga da bojkotujemo EU...a jos malo krecu godisnji odmori,raspusti,letovanja i prica o Kosovu pada u zaborav...:)

adrian

pre 16 godina

Ne rezumjem uopste sta cete sa tom podele Kosova. Prvo samo 12 odsto teritorije Kosova Srbi imaju u svoje ruke. Drugo ako zaista se Kosovo podeli kako hocete vi, sta ce biti sa srbima koji zivu u drugim enklavama u druge sredine Kosova. Trece veoma dobro se vidi kako vlada Kostunice misli za narod Kosova za samo srbe koji zivu u drugim enklavama i za crkve. Ako se Kosovo zaista se podeli to najmanje ruku je za dobro srbiju i srpskog naroda a norocito najveci gubitnici u ovom slucaju su sami srbi koji zivu u drugim okolinama Kosova.
Republika Kosova ne pripada samo Albancima kao vecina, nego i svim gradnjanima koji zivu tamo. St pre srbi sa kosova da svataju to to je najdobro za njih. Srbi gradjani Republike Kosova vas glavni grad je Prishtina a ne Beograd kao sto glavni grad albanaca sa presevske doline je Beograd a ne Prishtina.

Igor Gavran

pre 16 godina

Gospodine Fejt

Hvala na ponudi i kitnjastim recenicama, ali vasa ilegalna misija nama nije potrebna. Ja smatram da je najbolje da se u miru vratite tamo odakle ste dosli.

Naz

pre 16 godina

Ko hoce da se kladi da ce se ovako zavrsiti ova situacija.Srbi nastavljaju demonstracije jos dugo dok se nesto isprovocira pa ce onda Albanci u celom Kosovu ustati protiv Srba pa ce nestati one enklave isto kao sa planom Z4 u Hrvatskoi kojeg Srbi nisu prihvatili a znamo kako su prosli posle toga, tako ce da bude i na kosovo.Ljudi zaborave da je zastava Kosovska koju su prihvatili najuglednije zemlje sveta jeste sa danasnjim granicama i tako ce da ostane,ali dali ce Srbi zivjeti tamo zavisi od njih.

Kladioničar

pre 16 godina

'Ajd ko hoće da se kladi, da će ovako da se završi ovo oko Kosova i Metohije!? Sad će da izbijaju čarke malo-malo na Severu K. Mitrovice, neka od strana u sukobu, možda čak i ona medjunarodna, će da izazove neki žešći incident-pogibiju nekoliko branioca Severnog dela K. Mirtovice, i to će eskalirati do momenta kada se bude obelodanio novi plan !?Podela Kosmeta, 15 % Srbiji, ostalo će biti nezavisno!

Zašto je to važno, zašto će to stvarno da se desi-zato što se time ubijaju dve velike MUVE: jedna muva smo mi, jer se tom podelom umanjuje BOL kojim smo mi kao država poniženi, ali to nije glavni motiv, već će to biti neophodno, da bi se obraz kakav takav sačuvao sadašnjoj političkoj garnituri u Srbiji.

To se vidi i izmedju redova i to je gotovo izvesna stvar, time će biti zadovoljna i druga muva sa dve glave, to jest albansko-kforovska, odnosno medjunarodna.E sad šte će posle da bude? Pa lepo, biće to, što će klika na vlasti sa srpske strane, izvršiti nevidjeno propagandno-zaglušujući upad na sve medije u Beogradu-gde će tu podelu , taj čin proglasiti za pobedu protiv svih zavojevača ovog sveta, a naš svekoliki narod je ko lud(gladan) bez takvih pobeda.

Šta mislite šta će uslediti posle toga !?Pa izbori rodjaci moji, izbori, kad neko misli da vas je dobro naložio, preparirao, napunio uši lepim i pobedonosnim porukama-sledi ponuda da mu date glas, da bi tu pobedu učvrstio i popeo nam se SVIMA na GLAVU, pardon na pobedničko postolje.

Goran

pre 16 godina

Ne bih nikako voleo da dobijemo severno kosovo ako budemo morali (a bilo bi logicno i posteno) da damo Bujanovac, Presevo i Medvedju. Tolike pare je Đinđićeva vlada uložila u taj kraj da bi se narod smirio da bi me tuga uhvatila da napravimo tako lošu trgovinu, samo da bi imali etničke granice.

Biljana

pre 16 godina

Stvarno je tesko u situaciji ekstremnog destruktivnog nacionalizma i ekstremnog destruktivnog anti-nacionalizma ostati pribran i shvatiti sta se desava. Desava nam se nepravda sa kojom ne umemo da se nosimo. Amerika i Rusija demonstriraju silu i moc, Srbija u centru zbivanja, a Srbi posle svega sto im se izdesavalo (objasnjivo ili neobjasnjivo) imaju neverovatno los odnos sami prema sebi. I kako cemo takvi stici bilo gde? Alo, ljudi! Mi smo rusili Milosevica u nadi da ce nam biti bolje, a posle njega bivalo je sve gore i gore. Sad nam uzimaju komad zemlje na racun onoga sto je radio taj Milosevic koga smo mi srusili, a glavni na pozorinici su ekstremisti - DSS+radikali ili LDP+pobornici "biti Srbin = stidim se". Ja se ne stidim sto sam Srpkinja. Posle svega sto nam se izdesavalo, nista mi nije cudno. Samo mi je zao sto nema mudrih politicara koji bi umeli da kanalisu ogromnu energiju srpkog naroda u skladu sa situacijom. Kad ti neki razbojnik jaci od tebe otme novcanik, ne potapses ga po ramenu i ne kazes "nema veze, ajde od sad da probamo da budemo prijatelji", al takodje ne kreces da se potuces sa njim. U takvoj situaciji, ja bih pamtila sta mi je taj dasa uradio, mislila bih o tome, bila bih strpljiva i sigurno bih nasla neko resenje da pravda bude zadovoljena, ali bih u medjuvremenu nastavila da zivim. Mnogo su se osilili Amerikanci i prijatelji zapadnjaci. Nista im ne mozemo sad, al mocicemo kad tad. Ja bih to imala na umu, gledala bih da zivim sto bolje mogu, al nepravdu ne treba zaboraviti i ne treba da prestanemo da mislimo o tome...

vladami

pre 16 godina

Jasno je da Srbija nece priznati drzavnu tvorevinu Kosovo. Trebalo je postaviti pitanje Fejtu, a sta ako Srbija ne prizna novu albansku drzavu na svom tlu? Sta ce onda biti? Nemoguce je da Fejt ne zna da Srbija i niko u Srbiji ne moze priznati otetu zemlju.

jvmu

pre 16 godina

Ko je bre ovaj tip? Po kojem slovu zakona je on postavljen tamo? Da li su ga UN postavile? Ko mu je dao dozvolu da odredjuje ko moze a ko ne moze da dodje. O Srbijo sta si docekala!

apsurd

pre 16 godina

Situacija je apsurdna.
Ako Zapad (međunarodna zajednica) prihvati podelu Kosova, ustanoviće time novi princip, prema kojem se stanovništvo sasvim malih teritorijalnih jedinica može odlučivati, u kojoj državi će da živi.
Ovakav razvoj situacije oslabiće i pozicije Srbije. Države koje je trenutno podržavaju u kosovskom pitanju, čine to zato što strahuju od soptsvenih separatističkih pokreta. Zato bi one još manje od secesije Kosova podržale secesiju sasvim malih enklava.

janos

pre 16 godina

Riker: "Samardžić ne može na Kosovo".To je OK,nema on tamo sta da trazi.
Ne moze ni u Ameriku,Sloveniju,Nemacku...
Problem je sto zbog njega i njemu slicinih, ne mogu ni mnogi normalni ljudi koji to nisu zasluzili.

Ja

pre 16 godina

A zašto ih ne bi povukao?

1) Srbi protestuju protiv osoblja međunarodne misije i mrze ih

2) Srbija je povukla policiju ispred ambasada

Red je malo da i neko drugi povuče svoju policiju, pa nek' vide naši legalisti onda ko brine o Srbima na Kosovu i kako će proći bez zaštite. Da se razumemo, nisam za to, ali upravo ti ljudi dole štite srpska sela još od 1999.

Prishtina

pre 16 godina

Pocelo je, pocelo...
Eto Samrdzic ne moze. Jos koji dan pa ni Kostunica. A onda ni Tadic...

Interesuje me kako ce se sprovoditi politika "vlade" na Kosova?

Posmatrac

pre 16 godina

Pa naravno. Hvala lepo. A ko bi ga primio posle izjava koje je davao proteklih nedelja? Beograd ce najzad - posle devet godina - morati da pocne da se navikava da je na Kosovu sada neko novo stanje. A zna se kako se ide u te drugacije posete.

Illyria

pre 16 godina

UNMIK-ov spisak sa imenima onih kojima bi zbog bezbednosnih razloga trebalo zabraniti ulazak u Kosovo treba da je mnogo duzi,recimo da tu treba biti i ime vladike Artemija pa Kostunice itd.
Ti ljudi predstavljaju opasnost za bezbednost svih gradjana Kosova a pogotovo Srba.

koki

pre 16 godina

Koliko sam iz teksta shvatio nije rec ni o kakvoj podeli, vec eventualno o specijalim odnosima sa Srbijom, pod uslovom da priznamo Kosovo i ako se vlada u Pristini slozi, zar ne?

Aleksa

pre 16 godina

E ovo je sjajna vest!

Konačno da se Samardžiću - jednom od trenutno par najvećih ratnih huškača zabrani ulazak na Kosovo.

Taj - po našu decu - opasan čovek, em izgubi resor, em svojim divljanjem po javnosti zasluži crveni karton UNMIK-a... međutim on i dalje neće da se skloni i podnese ostavku.

Razmišljam, 'ajde što je smanjena opasnost zato što ne može da se kreće Kosovom, međutim on će sada, iz besnila, haos da pravi po Srbiji. Čuvajte se!

jura

pre 16 godina

Pa naravno, ali s druge strane nije li to nekad davno predlagao i vaš akademin Dobrica Čosić? Naravno on je uz tu žvrtvu htio i najveći dio Bosne i Hercegovine. Što je najgore, da ste ga slušali to bi vjerojatno i bilo prihvatljivo rješenje onim istim kojima je danas nezavisno Kosovo normalna stvar....

Srba

pre 16 godina

Da li neko moze da odgovori kada je povucena granica izmedju FNRJ i Italije?Vecina bi rekla 1945 kada je zavrsen II sv.rat.Ne.Bilo je to 1952.posle tzv.Trscanske krize.U istoriji ce biti zapisano da je 1999 posle kratkog rata albanskih pobunjenika uz pomoc NATO alijanse Srbija bezuslovnom kapitulacijom izgubila vlast nad Kosovom.I kraj.Nema vise Kosova u Srbiji osim novim ratom.Ali cak ni 1912.g.Srbi ne bi usli na Kosovo da je tada bilo 90%Albanaca.Ovo je zavrsena prica.Treba nastaviti zivot bez detinjastog durenja.Treba priznati realnost.Tako funkcionise ovaj svet,na onom svetu mozda Sloba vec dize antibirokratsku revoluciju protiv Sv.Petra.

fadil_h

pre 16 godina

Samardzic tvrdi da Srbija ima suverenitet i teritorijalni integritet na Kosovo ali eto on mora DA TRZI DOZVOLU da bi posetio Kosovo. I kao sto vidimo ta dozvola se ne daje od Rikera koji je LEGITIMAN cak i za njega - Samardzica. Samardzic i ostali moraju znati da ponasanje koju su imali do sada moraju pod hitno promeniti. Naime ako oni hoce stvarno propsperitet i dobrobit Srba na Kosovo oni moraju pod hitno da zaustave politiku sukoba s vecinom na Kosovo. Ako Samardzic nastavlja da podstice huligane i tretira njih kao patriote onda tesko da ce mu biti odobren ulazak na Kosovo u buduce. Ako on Samardzic i slicni kao on misli da moze da radi na Kosovo sta god hoce tesko se vara. Najbolje bi mu bilo da za dobrobit Srba na Kosovo ne radi nista jer sve sto radi ide na pogorsanje odnosa Srba i Albanaca na Kosovo a ja tesko verujem da pogorsanjem takvih odnosa ima perspektive. Niko ne osporava pomoc Srbije Srbima na Kosovo ali to mora da bude u njihovom interesu i za cilj njihovog ostanka na Kosovo. Konfrontacijama, izolacijom i stavljanjem u geto koje podsticu neki srpski politicari za Srbe na Kosovo samo ce ih udaljiti s Kosova. Kosovska vlada s druge strane vec priprema planove za izgradnju kuca za srpske povratnike na Kosovo odnosno za one koji su napustili Kosovo i zele da se vrate. Zajedno s misijom EU uspostavice se nove opstine sa srpskom vecinom koje ce imati pravo koje imaju drzave u skolstvo, zdravlje i td. Srbi ce imati 10 rezervisanih mesta u skupstini Kosova plus mesta dobijenih glasovima. Srbi ce imato pravo veta u skupstini Kosova za odluke koje su vitalne za njihove interese i jasno se vidi kojim smerom oni trebaju ici.

Goran

pre 16 godina

Pa ovo je normalna stvar.Ministar koji govori da je legalno i legitimno paliti rusiti ne moze da poseti Kosovo.Isao bi dole da daje podrsku rusiocima i palikucama.To isto Riker treba da uradi prema svima iz Kostunicine ekipe na celu sa Kostunicom.To isto treba da vazi za celu SRS.
Goran 25. februar 2008

Tanja V.

pre 16 godina

Fejt je rekao da ce to samo biti moguce ako "Kosovska vlada to dopusti" i ako Srbija prizna "nezavisno Kosovo". Znaci inace ... Srbi na Kosovu ce biti totalno izolovani i tamo mogu da im rade sta hoce ....

Aleksandra-London

pre 16 godina

Gospodin Samardjic kad hoce da ide na Severno Kosovo trazi odobrenje od Joakim Rikera, pa ako Kosovo je Srpsko (kao Nis Vranje), zasto onda trazi dozvolu da podje tamo (jer takva dozvola mu ne treba ni za Nis-a ni za Vranje).
Ovo je samo jedan dokaz (hteo ili ne hteo Samardjic to da prizna)da je Kosovo izgubljeno, jer kad ides na svoju teritoriju ne treba ti nikakva propusnica.

Mica

pre 16 godina

Prestanite gospodo politicari da dajete laznu nadu Srbima na Kosovu. Sto ih VI vise branite, njima ce biti sve gore. Ako nastavite da brinete za Srbe na Kosovu, dozivece sudbinu Kraiskih Srba. Krivica za nacionalnu katastrofu Srbskog naroda u poslednje dve decenije je najpre Vasa, ali i svakog od nas, jer smo Vas MI birali. Koliko puta ste do sada prekrsili zakone koje ste izglasavali u Srbiji? Koliko puta ste do sada prekrsili medjunarodno pravo, na koje se sada pozivate? VI ste unesrecili i Srbski i sve okolne narode. VI ste vodili ratove u kojima smo MI ginulu. VI ste govorili da je to dobro za nas. VI ste postajali sve bogatiji MI sve siromasniji. VI ste putovali svuda a MI nikuda. Vi skolujete svoju decu Evropi a mi ne mozemo ni u Srbiji. VI nas gurate u zagrljaj Rusiji a novac cuvate u Evropsikm bankama. VI vozite skupe evropske automobile a MI ne mozemo ni zastavine da kupimo. Srbija je postala mala drzava ali VASE LICEMERJE NEMA GRANICA!!!

Dušan

pre 16 godina

Sasvim je ispravna odluka Rikera da zabrani da ministar Samardžić ne može ubuduće da odlazi na Kosovo.Ne mogu da dodjem svesti da jedan profestor i to Fakulteta za političke nauke upadne u mrežu "potrošenog političkog gubitnika Koštunice" i da umesto da nastavi da uči studente pravim vrednostima radi takve stvari koje ni deca ne bi činila. Koliko je "pao" Samardžić u svom licemerstvu može da pokaže i sledeća činjenica: u jučerašnjoj Politici je objavljen konkurs Fakulteta političkih nauka u Beogradu ( matični Fakultet gosp. Samardžića)u kome se navodi da će na specijalističkim strukovnim studijama ovog Fakulteta gospodin Samardžić voditi studije za poslove evrospskih integracija. Pa ima li većeg licemerja od ovog. To treba reći narodu Kosova da im ministar za Kosovo priča jedno i laže ih da će odbraniti Kosovo a da na drugoj strani za pare obrazuje studente i objašnjava im kako da budu sposobni za poslove evropskih integracija. Nemam šta dalje da komentarišem u vezi jednog takvog čoveka koji ima poziciju da u vlasti radi na jedan (štetan) način a s druge strane uči studente za buduću evropsku integraciju. Sramota.

Zoki

pre 16 godina

Sad više stvarno ništa ne shvatam. A i kako bih kad je:
1) šef UNMIK-a je predstavnik UN;
2) SB UN je usvojio rezoluciju 1244 u kojoj stoji "поново потврђујући приврженост свих држава чланица суверенитету и територијалном интегритету СР Југославије и других држава региона" (prim.autora Srbija je pravni naslednik SRJ);
3) u Aneksu 2 Rezolucije stoje Principi kojih se treba pridržavati u postizanju budućeg sporazuma suprotstvaljenih strana "8. Политички процес у циљу успостављања споразума о привременом политичком оквиру који ће обезбедити суштинску самоуправу за Косово, узимајући у потпуности у обзир споразуме из Рамбујеа и принципе суверенитета и територијалног интегритета СР Југославије и других земаља региона, као и демилитаризацију ОВК."
4) 17. februara privremene kosmetske institucije samoproglase nezavisnost i time prekrše gore navedener odredbe Rezolucije 1244 i njenog Aneksa 2;
5) Joakim Riker na takav korak kosmetskih Albanaca NE REAGUJE (a treba da poništi Deklaraciju o nezavisnosti jer se ona kosi sa odredbama Rezolucije i Aneksa 2)
STA JE BRE OVO. Jesam li ja lud, ili nepismen ili ne znam sta vec!

Bole

pre 16 godina

Eto prave slike o tome koliko je Kosovo Srbija :) Jedan ministar ne moze da udje na Kosovo a da pre toga ne podnese zahtev za ulazak. Pa da li je ovo meni samo smesno ili je to pokazatelj da mi dole nemamo nikakva prava. A verujte da i nismo imali i pre proglasanja nezavisnosti. Nasa policija ne sme da udje na teritoriju Kosova tj sme ali bez znacke, policijskih obelezja i pistolja i moraju da podnesu zahtev SMUP-u o izlasku iz zemlje :)Kosovo je Srbija kako sto sam i ja prvi covek koji je sleteo na mesec :)

coli

pre 16 godina

molim vas g.Rikeru dopustite g.Samardicu ulazak u Kosovo al nemojte ga pustit nazad u Srbiji. Na kraju-krajeva on tamo i pripada kao ministar

Beograđanin

pre 16 godina

E ovo je sjajna vest!
Konačno da se Samardžiću - jednom od trenutno par najvećih ratnih huškača zabrani ulazak na Kosovo.
Taj - po našu decu - opasan čovek, em izgubi resor, em svojim divljanjem po javnosti zasluži crveni karton UNMIK-a... međutim on i dalje neće da se skloni i podnese ostavku.

Razmišljam, 'ajde što je smanjena opasnost zato što ne može da se kreće Kosovom, međutim on će sada, iz besnila, haos da pravi po Srbiji. Čuvajte se!

miloss

pre 16 godina

Kako je ovo dobra fora...ne mozes da udjes i to je to! Toliko o tome da je Kosovo srpsko...srpski ministar trazi dozvolu od stranog vojnog komandanta da udje na "svoju teritoriju". Nasa vlast,sto se tice Kosova,mi lici na Crveni krst...svrati na Kosovo da im donese neki kamion pomoci,kuka kako se krse ljudska prava,slika i snimi malo najsocijalnije slucajeve za veci rejting svog javnog servisa RTSa,njeni ministri daju srceparajuce izjave,i onda lepo se vrate u svoj topli dom i spremaju se za izbornu kampanju... A sto se tice ulaska u EU...nema frke,evo,vec sada VK prica da je za sve kriva Amerika...uskoro krece prica da Evropa nema veze sa nezavisnoscu Kosova i da nema razloga da bojkotujemo EU...a jos malo krecu godisnji odmori,raspusti,letovanja i prica o Kosovu pada u zaborav...:)

joksim

pre 16 godina

Ministru uskracen ulaz u "laznu drzavu", kakvo iznenadjenje. Sad ce verovatno da ide na granicu da strajkuje gladju, pa mu mozda podignemo neku karaulu na granicnom prelazu (crkvu ipak nije jos zasluzio). Ups, izvinjavam se, kakva granica, pu pu pu

adrian

pre 16 godina

Ne rezumjem uopste sta cete sa tom podele Kosova. Prvo samo 12 odsto teritorije Kosova Srbi imaju u svoje ruke. Drugo ako zaista se Kosovo podeli kako hocete vi, sta ce biti sa srbima koji zivu u drugim enklavama u druge sredine Kosova. Trece veoma dobro se vidi kako vlada Kostunice misli za narod Kosova za samo srbe koji zivu u drugim enklavama i za crkve. Ako se Kosovo zaista se podeli to najmanje ruku je za dobro srbiju i srpskog naroda a norocito najveci gubitnici u ovom slucaju su sami srbi koji zivu u drugim okolinama Kosova.
Republika Kosova ne pripada samo Albancima kao vecina, nego i svim gradnjanima koji zivu tamo. St pre srbi sa kosova da svataju to to je najdobro za njih. Srbi gradjani Republike Kosova vas glavni grad je Prishtina a ne Beograd kao sto glavni grad albanaca sa presevske doline je Beograd a ne Prishtina.