Četvrtak, 18.10.2007.

10:16

"Kosovo kao deo Srbije brže u EU"

Boris Tadić kaže da niko u Srbiji ne bi prihvatio nezavisnost južne srpske pokrajine u zamenu za prijem u članstvo EU.

Izvor: Tanjug

"Kosovo kao deo Srbije brže u EU" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

pata

pre 16 godina

Na zalost neko je Kosovu bez Srbije, obecao brzi ulazak ili u EU ili u SAD, uz veliku ekonomsku i politicku pomoc, zato se oni toliko i upinju. U ostalom, sta reci, primeri su tu, svim novim banana republikama, desilo se upravo to?
Medjutim, sve to traje do prve okuke, ostalo je stvar samoubedjivanja.

Lee

pre 16 godina

Građani Srbije, uključujuči građane Kosova, treba da znaju kakva su iskustva novoprimljenih članica EU, a to je pad standarda za oko 10% u prvih nekoliko godina, pa tek onda postepeni rast. To je nešto na šta moramo biti spremni zarad budućnosti naše dece i tu krizu izdržati, a ne odmah kukati - kako nam je bilo bolje pre učlanjenja.

Darko

pre 16 godina

"Tadic kaze niko u Srbiji...". E, pa malo je slagao. Ja sam prvi za to da se "vodenicni kamen" oko vrata Srbije odvoji i krene svojim putem, a da mi napravimo sto je moguce bolju trgovinu. Kada cemo se konacno opametiti, da mi je znati...?

Gradjanin

pre 16 godina

Nazalost Predsednik mora da govori ono sto mu funkcija nalaze a ne ono sto misli i zna! Tacno je da ce Kosovo Brze u EU sa Srbijom nego bez nje, ali je mnogo vaznija cinjenica da ce Srbija verovatno kasniti bar 10 godina pri ulasku u EU ako Kosovo ostane u Srbiji kao pokrajina, ne sto nas "vecito neko mrzi", nego sto dole nikada ne mozemo organizovati drustvo onako kako ce to Evropska Unija traziti od nas. Zamislite samo izraz, RAVNOMERAN EKONOMSKI RAZVOJ... Tako da mi se nimalo ne dopada kada predsednik prica ono sto i sam zna da nije tacno. Ali, OK, sve ima svoju cenu. Idu izbori. Pa valjda to zato radi. Mozda mu bude uspesno, mozda i kontraproduktivno. Videcemo...

Barkli

pre 16 godina

Dragi sugradjani,
Boris Tadic, za neobavestene, je Predsednik Srbije te stoga govori u svoje ime i ime svih nas, posto je legitimno izabran na predsednickim izborima. Kome se to ne svidja moze slobodno da glasa na sledecim izborima naravno, ZA i PROTIV doticnog(po nahodjenju). Do tada, svaka izjava Predsednika smatra se legitimnom i iza koje treba da stoji vecina stanovnistva (sto je verovatno istina i u ovom slucaju).
Mogu da se opkladim da u slucaju da Albancima ponude brzi ulazak u EU zajedno sa Srbijom a da se odreknu trazenja nezavisnosti, isti to ne bi prihvatili. Recite mi ko je tu onda lud.

Pristinalija

pre 16 godina

Ja mislim da za albance bolje bi bio kao deo Afrike i bez Srbije, nego EU kao deo Srbije! Inace sve najbolje za Srbiju i za Kosovo na put za EU.

Korana

pre 16 godina

Pa drugi put da ne biramo ovakvog predsednika, koji se lazno izjasnjava i govori u ime svih gradjana i gradjanki svoje licno misljenje (ili instruisano, to vec ne znam). Svakako da bismo i ja i vecina mojih prijatelja poznanika, ne samo prihvatili nego jedva docekali da Kosovo bude nezavisno i da prestane da bude izgovor za sve ostalo sto u ovoj zemlji ne valja. Smatram da je nezavisnost Kosova upravo najvisi nacionalni i drzavni interes Srbije, kako to nasi lideri ne vide i nece da kazu, to je druga stvar. Svako sa tri grama mozga bi dosao do istog zakljucka.

Z

pre 16 godina

Onaj ko razume mehanizme prosirenja EU zna da je nemoguca ikakva trampa clanstvo - Kosovo. Ulazak u Uniju je dugotrajan formalni proces koga je nemoguce preskociti. Mozda bi vam za Kosovo oprostili Mladica za nekih dvadesetak godina ali Evropa nije groteskna kao Srbija, od sebe bi napravili najsmesnijeg klovna kad bi pristali da se kompleksna procedura ulaska zameni za jedno Kosovo koje ionako dobija nezavisnost.

Dijaspora

pre 16 godina

Ja podrzavam vladu Srbije ali meni je lako jer ja ne zivim u Srbiji. Tako da dobro razumem ljude koji bi za bolji zivot menjali KiM za ulazak u EU. Ali ne budite naivni, sam ulazak u EU ne znaci i to da cete imati mnogo bolji standard nego sada. Nikakve garancije nemate za to. KiM da predate i posle vidite da vam opet nije tako kako ste se nadali, onda biste bili jos vise razocarani. Jedna zemlja moze i bez clanstva EU da se razvije. Dobri odnosi sa EU i Rusijom su jedani od preduslova. Srbija treba da koristi sjajne odnose recimo sa Rusijom za svoj razvoj itd... Pozdrav svima

Mirela

pre 16 godina

Biti u EU znaci ziveti LAKSE. Ako je uslov da se izbavimo teskog zivota u izolaciji, upravo saglasnost za nezavisnost Kosova, ja mislim da je to pitanje za referendum. Za sebe znam kako bih se izjasnila.

molim Vas?

pre 16 godina

Hej predsedniče...umorni smo malo svi od tih priča. A Kosovo nekako = gubitak, tako da, hajde malo da veslamo na drugu stranu, jel može?

freedom

pre 16 godina

ja sam definitivno protiv jednostrano proglasene nezavisnosti kosova jer smo se istim argumentima opravdano sluzili i mi u hrvastkoj kad je osnovana tzv. sao krajina. istina, da vam sve ovo na kosovu krajem 90ih nije trebalo, a medjunarodna zajednica djeluje dosta odlučno kaj se nezavisnosti tiče. drzim fige da konacno nekaj dogovorite, ali izolirati se od cijelog svijeta u suprotnom, ne bi bilo pametno.

srdan

pre 16 godina

Ja bih prvi evo sutra prihvatio takvo resenje: Srbija bez Kosova u EU. Ako pozelim da odem da vidim srpske verske i istorijske znamenitosti tamo dole, to cu moci jedino u toj varijanti. Ako ikada pozelim da mi deca-Srbi budu vecina u svojoj drzavi Srbiji, to je takodje jedino tako biti moguce. Ispada da ja sa cistim srpskim patriotskim motivima prvi sam za tu opciju :) Zivim u Vojvodini. Shvatam da na isti nacin na koji smo mi prvo naselili, a zatim u ratu gde smo bili pobednici osvojili visevekovne prostore Austro-ugarske... Na slican nacin su to uradili Albanci. Ili Tito sa Istrom i Dalmacijom koja jos od Rimljana do 1945. nikad nisu bili deo Hrvatske, a sad jesu. Teritorije se gube i osvajaju ratovima, a jedini problem koji je ovde u pitanju, a stranci suptilno pokusavaju da nam ga saopste, to je da se rat na Balkanu zavrsio - i to nasim porazom.

Petar

pre 16 godina

Ja ne bih prihvatio nezavisnost Kosova zarad clanstva u EU. Ako Srbija dozvoli da joj EU nametne takav Tretman da mora da "plati" ulazak u EU delom svoje teritorije, iako nijedna zemlja koja je usla nije imala takav uslov. ko garantuje da se sa takvim tretmanom nece nastaviti i nakon formalnog ulaska Srbije u EU? A vec sada postoji podela u EU na vazne i na manje vazne drzave (kako to rece Džejms Dobins u intervjuu za Glas Amerike).

Pribojac

pre 16 godina

A ja takodje ne znam nikoga ko nas zove u Evropsku Uniju. Ili je vec zapocela trgovina? Mozda iza kulisa vec idu razgovori o brzom prisajedinjenju ako srpski pregovaraci aminuju odvajanje dela teritorije?

Marina

pre 16 godina

G-din Tadic moze govoriti u svoje licno ime i eventualno u ime svojih biraca i nista vise. Evo, ja bih prihvatila brze u EU bez Kosova, i puno nas ima koji mislimo tako. Tadicu, govori u svoje ime i u ime svojih biraca, nikako u moje ime.

Mima

pre 16 godina

Borise, ne zanosi se vise...dosta ste unistili vi politicari ovu zemlju...Rumunija je usla u EU a mi jos ne...pa ovo je postalo dno dna! Neka se to Kosovo vise odvoji da budemo mirni i da pocnete da brinete malo kako ljudi nemaju para da prezive...Evro pada, a cene su sve vece! Katastrofa!

Konstantin Veliki

pre 16 godina

Gospodin Tadic nije u pravu kada usporeduje Srbiju sa Austrijom. Austrija je demokratska zemlja koja garantira prava nacionalnih manjina i nije kao Srbija 1999, pokusala etnicki ocistiti dio svoje teritorije, Recimo Korusku, od "ne Austrijskog" stanovnistva. Drzava Srbija je pala na ispitu da osigura Kosovskim Albancima autonomiju u posljednjih 20-tak godina i zato nije za cudenje sto isti, danas tu autonomiju odbijaju. Da je Srbija stvarno demokratska zemlja, da je jos to potvrdila slanjem Mladica i Karadica u Hag jos bi se nesto i moglo reci o iskrenim namjerama, ali sve dotle dok se ne budu znali krivci za hladnjace, masovne grobnice po Srbiji i tome slicno, zaista je naivno ocekivati da ce svijet pristati "vratiti" Kosovo pod Srbsku vlast. Ono sto je najgore, je da i gosp. Tadic to jako dobro zna ali evo, opet ponavlja istu pricu samo se pitamo za koga i ko mu vise vjeruje?

Nebojsa

pre 16 godina

Gospodine Tadicu, niste li pricali da ce Crna Gora brze u EU sa Srbijom nego bez nje, pa oni pre neki dan potpisase sporazum a mi jos cekamo? Ako vec mucite narod u Srbiji, pustite oni koji ne moraju tu muku da trpe da idu svojim putem. Meni je malo muka od tih obecanja bez konkretnih dela.

Milan

pre 16 godina

"Boris Tadić kaže da niko u Srbiji ne bi prihvatio da za prijem u članstvo EU pristane na nezavisnost južne srpske pokrajine". Gde to pise Borise? JA BIH! Ustvari...sta tu ima da se pristaje ili ne, kad je to davno gotova stvar.

(Vlast)a

pre 16 godina

Primer Crne Gore lici na nesto drugo, dok Slovenija i Hrvatska stvari stavljaju na svoje mesto. Mi nismo bili predvodnik u bivsoj zajednickoj zemlji a silno smo zeleli. Kad smo videli da ne moze milom, krenuli smo silom-Srbija lici na poludelog muza koji bije koga stigne, cime stigne, a niko da ga zaustavi. Iz zajednice sa Srbijom mora se bezati u neku sigurnu kucu. Na nasu nesrecu, vecina nas nema kud da pobegne pa vi radite sta hocete, ali Kosovo bi i radi sebe i radi nas moralo da bezi glavom bez obizra jer je to jedini nacin da prestanu da se bave medjunacionalnim trvenjima, svercom, prepadima i pocnu da zive malo normalnije. Tada ce mozda oni uci u EU pre nas-mislite i o tome.

ne u moje ime

pre 16 godina

Gospodinu Tadicu bi bilo bolje da govori u svoje ime kada iznosi ovakve izjave. To je njegova predpostavka i nema veze sa realnim stanjem u drustvu. Ja sam prvi koji sam za to da se Kosovo odvoji a da se mi u Srbiji pocnemo baviti malo standardom, radom i evropskim integracijama. Ja mislim da bi vecina u Srbiji menjala Kosovo zarad boljeg zivota u Srbiji. Problem je sto su politicari napravili takvu atmosveru da svako ko bi izneo ovakvo misljenje bi bio etiketiran kao izdajnik, strani placenik ili sta drugo.

ne u moje ime

pre 16 godina

Gospodinu Tadicu bi bilo bolje da govori u svoje ime kada iznosi ovakve izjave. To je njegova predpostavka i nema veze sa realnim stanjem u drustvu. Ja sam prvi koji sam za to da se Kosovo odvoji a da se mi u Srbiji pocnemo baviti malo standardom, radom i evropskim integracijama. Ja mislim da bi vecina u Srbiji menjala Kosovo zarad boljeg zivota u Srbiji. Problem je sto su politicari napravili takvu atmosveru da svako ko bi izneo ovakvo misljenje bi bio etiketiran kao izdajnik, strani placenik ili sta drugo.

srdan

pre 16 godina

Ja bih prvi evo sutra prihvatio takvo resenje: Srbija bez Kosova u EU. Ako pozelim da odem da vidim srpske verske i istorijske znamenitosti tamo dole, to cu moci jedino u toj varijanti. Ako ikada pozelim da mi deca-Srbi budu vecina u svojoj drzavi Srbiji, to je takodje jedino tako biti moguce. Ispada da ja sa cistim srpskim patriotskim motivima prvi sam za tu opciju :) Zivim u Vojvodini. Shvatam da na isti nacin na koji smo mi prvo naselili, a zatim u ratu gde smo bili pobednici osvojili visevekovne prostore Austro-ugarske... Na slican nacin su to uradili Albanci. Ili Tito sa Istrom i Dalmacijom koja jos od Rimljana do 1945. nikad nisu bili deo Hrvatske, a sad jesu. Teritorije se gube i osvajaju ratovima, a jedini problem koji je ovde u pitanju, a stranci suptilno pokusavaju da nam ga saopste, to je da se rat na Balkanu zavrsio - i to nasim porazom.

Milan

pre 16 godina

"Boris Tadić kaže da niko u Srbiji ne bi prihvatio da za prijem u članstvo EU pristane na nezavisnost južne srpske pokrajine". Gde to pise Borise? JA BIH! Ustvari...sta tu ima da se pristaje ili ne, kad je to davno gotova stvar.

(Vlast)a

pre 16 godina

Primer Crne Gore lici na nesto drugo, dok Slovenija i Hrvatska stvari stavljaju na svoje mesto. Mi nismo bili predvodnik u bivsoj zajednickoj zemlji a silno smo zeleli. Kad smo videli da ne moze milom, krenuli smo silom-Srbija lici na poludelog muza koji bije koga stigne, cime stigne, a niko da ga zaustavi. Iz zajednice sa Srbijom mora se bezati u neku sigurnu kucu. Na nasu nesrecu, vecina nas nema kud da pobegne pa vi radite sta hocete, ali Kosovo bi i radi sebe i radi nas moralo da bezi glavom bez obizra jer je to jedini nacin da prestanu da se bave medjunacionalnim trvenjima, svercom, prepadima i pocnu da zive malo normalnije. Tada ce mozda oni uci u EU pre nas-mislite i o tome.

Nebojsa

pre 16 godina

Gospodine Tadicu, niste li pricali da ce Crna Gora brze u EU sa Srbijom nego bez nje, pa oni pre neki dan potpisase sporazum a mi jos cekamo? Ako vec mucite narod u Srbiji, pustite oni koji ne moraju tu muku da trpe da idu svojim putem. Meni je malo muka od tih obecanja bez konkretnih dela.

Konstantin Veliki

pre 16 godina

Gospodin Tadic nije u pravu kada usporeduje Srbiju sa Austrijom. Austrija je demokratska zemlja koja garantira prava nacionalnih manjina i nije kao Srbija 1999, pokusala etnicki ocistiti dio svoje teritorije, Recimo Korusku, od "ne Austrijskog" stanovnistva. Drzava Srbija je pala na ispitu da osigura Kosovskim Albancima autonomiju u posljednjih 20-tak godina i zato nije za cudenje sto isti, danas tu autonomiju odbijaju. Da je Srbija stvarno demokratska zemlja, da je jos to potvrdila slanjem Mladica i Karadica u Hag jos bi se nesto i moglo reci o iskrenim namjerama, ali sve dotle dok se ne budu znali krivci za hladnjace, masovne grobnice po Srbiji i tome slicno, zaista je naivno ocekivati da ce svijet pristati "vratiti" Kosovo pod Srbsku vlast. Ono sto je najgore, je da i gosp. Tadic to jako dobro zna ali evo, opet ponavlja istu pricu samo se pitamo za koga i ko mu vise vjeruje?

Marina

pre 16 godina

G-din Tadic moze govoriti u svoje licno ime i eventualno u ime svojih biraca i nista vise. Evo, ja bih prihvatila brze u EU bez Kosova, i puno nas ima koji mislimo tako. Tadicu, govori u svoje ime i u ime svojih biraca, nikako u moje ime.

Mima

pre 16 godina

Borise, ne zanosi se vise...dosta ste unistili vi politicari ovu zemlju...Rumunija je usla u EU a mi jos ne...pa ovo je postalo dno dna! Neka se to Kosovo vise odvoji da budemo mirni i da pocnete da brinete malo kako ljudi nemaju para da prezive...Evro pada, a cene su sve vece! Katastrofa!

Pristinalija

pre 16 godina

Ja mislim da za albance bolje bi bio kao deo Afrike i bez Srbije, nego EU kao deo Srbije! Inace sve najbolje za Srbiju i za Kosovo na put za EU.

Korana

pre 16 godina

Pa drugi put da ne biramo ovakvog predsednika, koji se lazno izjasnjava i govori u ime svih gradjana i gradjanki svoje licno misljenje (ili instruisano, to vec ne znam). Svakako da bismo i ja i vecina mojih prijatelja poznanika, ne samo prihvatili nego jedva docekali da Kosovo bude nezavisno i da prestane da bude izgovor za sve ostalo sto u ovoj zemlji ne valja. Smatram da je nezavisnost Kosova upravo najvisi nacionalni i drzavni interes Srbije, kako to nasi lideri ne vide i nece da kazu, to je druga stvar. Svako sa tri grama mozga bi dosao do istog zakljucka.

Mirela

pre 16 godina

Biti u EU znaci ziveti LAKSE. Ako je uslov da se izbavimo teskog zivota u izolaciji, upravo saglasnost za nezavisnost Kosova, ja mislim da je to pitanje za referendum. Za sebe znam kako bih se izjasnila.

Barkli

pre 16 godina

Dragi sugradjani,
Boris Tadic, za neobavestene, je Predsednik Srbije te stoga govori u svoje ime i ime svih nas, posto je legitimno izabran na predsednickim izborima. Kome se to ne svidja moze slobodno da glasa na sledecim izborima naravno, ZA i PROTIV doticnog(po nahodjenju). Do tada, svaka izjava Predsednika smatra se legitimnom i iza koje treba da stoji vecina stanovnistva (sto je verovatno istina i u ovom slucaju).
Mogu da se opkladim da u slucaju da Albancima ponude brzi ulazak u EU zajedno sa Srbijom a da se odreknu trazenja nezavisnosti, isti to ne bi prihvatili. Recite mi ko je tu onda lud.

Dijaspora

pre 16 godina

Ja podrzavam vladu Srbije ali meni je lako jer ja ne zivim u Srbiji. Tako da dobro razumem ljude koji bi za bolji zivot menjali KiM za ulazak u EU. Ali ne budite naivni, sam ulazak u EU ne znaci i to da cete imati mnogo bolji standard nego sada. Nikakve garancije nemate za to. KiM da predate i posle vidite da vam opet nije tako kako ste se nadali, onda biste bili jos vise razocarani. Jedna zemlja moze i bez clanstva EU da se razvije. Dobri odnosi sa EU i Rusijom su jedani od preduslova. Srbija treba da koristi sjajne odnose recimo sa Rusijom za svoj razvoj itd... Pozdrav svima

Petar

pre 16 godina

Ja ne bih prihvatio nezavisnost Kosova zarad clanstva u EU. Ako Srbija dozvoli da joj EU nametne takav Tretman da mora da "plati" ulazak u EU delom svoje teritorije, iako nijedna zemlja koja je usla nije imala takav uslov. ko garantuje da se sa takvim tretmanom nece nastaviti i nakon formalnog ulaska Srbije u EU? A vec sada postoji podela u EU na vazne i na manje vazne drzave (kako to rece Džejms Dobins u intervjuu za Glas Amerike).

molim Vas?

pre 16 godina

Hej predsedniče...umorni smo malo svi od tih priča. A Kosovo nekako = gubitak, tako da, hajde malo da veslamo na drugu stranu, jel može?

Z

pre 16 godina

Onaj ko razume mehanizme prosirenja EU zna da je nemoguca ikakva trampa clanstvo - Kosovo. Ulazak u Uniju je dugotrajan formalni proces koga je nemoguce preskociti. Mozda bi vam za Kosovo oprostili Mladica za nekih dvadesetak godina ali Evropa nije groteskna kao Srbija, od sebe bi napravili najsmesnijeg klovna kad bi pristali da se kompleksna procedura ulaska zameni za jedno Kosovo koje ionako dobija nezavisnost.

Darko

pre 16 godina

"Tadic kaze niko u Srbiji...". E, pa malo je slagao. Ja sam prvi za to da se "vodenicni kamen" oko vrata Srbije odvoji i krene svojim putem, a da mi napravimo sto je moguce bolju trgovinu. Kada cemo se konacno opametiti, da mi je znati...?

freedom

pre 16 godina

ja sam definitivno protiv jednostrano proglasene nezavisnosti kosova jer smo se istim argumentima opravdano sluzili i mi u hrvastkoj kad je osnovana tzv. sao krajina. istina, da vam sve ovo na kosovu krajem 90ih nije trebalo, a medjunarodna zajednica djeluje dosta odlučno kaj se nezavisnosti tiče. drzim fige da konacno nekaj dogovorite, ali izolirati se od cijelog svijeta u suprotnom, ne bi bilo pametno.

Gradjanin

pre 16 godina

Nazalost Predsednik mora da govori ono sto mu funkcija nalaze a ne ono sto misli i zna! Tacno je da ce Kosovo Brze u EU sa Srbijom nego bez nje, ali je mnogo vaznija cinjenica da ce Srbija verovatno kasniti bar 10 godina pri ulasku u EU ako Kosovo ostane u Srbiji kao pokrajina, ne sto nas "vecito neko mrzi", nego sto dole nikada ne mozemo organizovati drustvo onako kako ce to Evropska Unija traziti od nas. Zamislite samo izraz, RAVNOMERAN EKONOMSKI RAZVOJ... Tako da mi se nimalo ne dopada kada predsednik prica ono sto i sam zna da nije tacno. Ali, OK, sve ima svoju cenu. Idu izbori. Pa valjda to zato radi. Mozda mu bude uspesno, mozda i kontraproduktivno. Videcemo...

Pribojac

pre 16 godina

A ja takodje ne znam nikoga ko nas zove u Evropsku Uniju. Ili je vec zapocela trgovina? Mozda iza kulisa vec idu razgovori o brzom prisajedinjenju ako srpski pregovaraci aminuju odvajanje dela teritorije?

Lee

pre 16 godina

Građani Srbije, uključujuči građane Kosova, treba da znaju kakva su iskustva novoprimljenih članica EU, a to je pad standarda za oko 10% u prvih nekoliko godina, pa tek onda postepeni rast. To je nešto na šta moramo biti spremni zarad budućnosti naše dece i tu krizu izdržati, a ne odmah kukati - kako nam je bilo bolje pre učlanjenja.

pata

pre 16 godina

Na zalost neko je Kosovu bez Srbije, obecao brzi ulazak ili u EU ili u SAD, uz veliku ekonomsku i politicku pomoc, zato se oni toliko i upinju. U ostalom, sta reci, primeri su tu, svim novim banana republikama, desilo se upravo to?
Medjutim, sve to traje do prve okuke, ostalo je stvar samoubedjivanja.

ne u moje ime

pre 16 godina

Gospodinu Tadicu bi bilo bolje da govori u svoje ime kada iznosi ovakve izjave. To je njegova predpostavka i nema veze sa realnim stanjem u drustvu. Ja sam prvi koji sam za to da se Kosovo odvoji a da se mi u Srbiji pocnemo baviti malo standardom, radom i evropskim integracijama. Ja mislim da bi vecina u Srbiji menjala Kosovo zarad boljeg zivota u Srbiji. Problem je sto su politicari napravili takvu atmosveru da svako ko bi izneo ovakvo misljenje bi bio etiketiran kao izdajnik, strani placenik ili sta drugo.

srdan

pre 16 godina

Ja bih prvi evo sutra prihvatio takvo resenje: Srbija bez Kosova u EU. Ako pozelim da odem da vidim srpske verske i istorijske znamenitosti tamo dole, to cu moci jedino u toj varijanti. Ako ikada pozelim da mi deca-Srbi budu vecina u svojoj drzavi Srbiji, to je takodje jedino tako biti moguce. Ispada da ja sa cistim srpskim patriotskim motivima prvi sam za tu opciju :) Zivim u Vojvodini. Shvatam da na isti nacin na koji smo mi prvo naselili, a zatim u ratu gde smo bili pobednici osvojili visevekovne prostore Austro-ugarske... Na slican nacin su to uradili Albanci. Ili Tito sa Istrom i Dalmacijom koja jos od Rimljana do 1945. nikad nisu bili deo Hrvatske, a sad jesu. Teritorije se gube i osvajaju ratovima, a jedini problem koji je ovde u pitanju, a stranci suptilno pokusavaju da nam ga saopste, to je da se rat na Balkanu zavrsio - i to nasim porazom.

Petar

pre 16 godina

Ja ne bih prihvatio nezavisnost Kosova zarad clanstva u EU. Ako Srbija dozvoli da joj EU nametne takav Tretman da mora da "plati" ulazak u EU delom svoje teritorije, iako nijedna zemlja koja je usla nije imala takav uslov. ko garantuje da se sa takvim tretmanom nece nastaviti i nakon formalnog ulaska Srbije u EU? A vec sada postoji podela u EU na vazne i na manje vazne drzave (kako to rece Džejms Dobins u intervjuu za Glas Amerike).

Dijaspora

pre 16 godina

Ja podrzavam vladu Srbije ali meni je lako jer ja ne zivim u Srbiji. Tako da dobro razumem ljude koji bi za bolji zivot menjali KiM za ulazak u EU. Ali ne budite naivni, sam ulazak u EU ne znaci i to da cete imati mnogo bolji standard nego sada. Nikakve garancije nemate za to. KiM da predate i posle vidite da vam opet nije tako kako ste se nadali, onda biste bili jos vise razocarani. Jedna zemlja moze i bez clanstva EU da se razvije. Dobri odnosi sa EU i Rusijom su jedani od preduslova. Srbija treba da koristi sjajne odnose recimo sa Rusijom za svoj razvoj itd... Pozdrav svima

(Vlast)a

pre 16 godina

Primer Crne Gore lici na nesto drugo, dok Slovenija i Hrvatska stvari stavljaju na svoje mesto. Mi nismo bili predvodnik u bivsoj zajednickoj zemlji a silno smo zeleli. Kad smo videli da ne moze milom, krenuli smo silom-Srbija lici na poludelog muza koji bije koga stigne, cime stigne, a niko da ga zaustavi. Iz zajednice sa Srbijom mora se bezati u neku sigurnu kucu. Na nasu nesrecu, vecina nas nema kud da pobegne pa vi radite sta hocete, ali Kosovo bi i radi sebe i radi nas moralo da bezi glavom bez obizra jer je to jedini nacin da prestanu da se bave medjunacionalnim trvenjima, svercom, prepadima i pocnu da zive malo normalnije. Tada ce mozda oni uci u EU pre nas-mislite i o tome.

Milan

pre 16 godina

"Boris Tadić kaže da niko u Srbiji ne bi prihvatio da za prijem u članstvo EU pristane na nezavisnost južne srpske pokrajine". Gde to pise Borise? JA BIH! Ustvari...sta tu ima da se pristaje ili ne, kad je to davno gotova stvar.

Konstantin Veliki

pre 16 godina

Gospodin Tadic nije u pravu kada usporeduje Srbiju sa Austrijom. Austrija je demokratska zemlja koja garantira prava nacionalnih manjina i nije kao Srbija 1999, pokusala etnicki ocistiti dio svoje teritorije, Recimo Korusku, od "ne Austrijskog" stanovnistva. Drzava Srbija je pala na ispitu da osigura Kosovskim Albancima autonomiju u posljednjih 20-tak godina i zato nije za cudenje sto isti, danas tu autonomiju odbijaju. Da je Srbija stvarno demokratska zemlja, da je jos to potvrdila slanjem Mladica i Karadica u Hag jos bi se nesto i moglo reci o iskrenim namjerama, ali sve dotle dok se ne budu znali krivci za hladnjace, masovne grobnice po Srbiji i tome slicno, zaista je naivno ocekivati da ce svijet pristati "vratiti" Kosovo pod Srbsku vlast. Ono sto je najgore, je da i gosp. Tadic to jako dobro zna ali evo, opet ponavlja istu pricu samo se pitamo za koga i ko mu vise vjeruje?

Marina

pre 16 godina

G-din Tadic moze govoriti u svoje licno ime i eventualno u ime svojih biraca i nista vise. Evo, ja bih prihvatila brze u EU bez Kosova, i puno nas ima koji mislimo tako. Tadicu, govori u svoje ime i u ime svojih biraca, nikako u moje ime.

Nebojsa

pre 16 godina

Gospodine Tadicu, niste li pricali da ce Crna Gora brze u EU sa Srbijom nego bez nje, pa oni pre neki dan potpisase sporazum a mi jos cekamo? Ako vec mucite narod u Srbiji, pustite oni koji ne moraju tu muku da trpe da idu svojim putem. Meni je malo muka od tih obecanja bez konkretnih dela.

Mima

pre 16 godina

Borise, ne zanosi se vise...dosta ste unistili vi politicari ovu zemlju...Rumunija je usla u EU a mi jos ne...pa ovo je postalo dno dna! Neka se to Kosovo vise odvoji da budemo mirni i da pocnete da brinete malo kako ljudi nemaju para da prezive...Evro pada, a cene su sve vece! Katastrofa!

molim Vas?

pre 16 godina

Hej predsedniče...umorni smo malo svi od tih priča. A Kosovo nekako = gubitak, tako da, hajde malo da veslamo na drugu stranu, jel može?

freedom

pre 16 godina

ja sam definitivno protiv jednostrano proglasene nezavisnosti kosova jer smo se istim argumentima opravdano sluzili i mi u hrvastkoj kad je osnovana tzv. sao krajina. istina, da vam sve ovo na kosovu krajem 90ih nije trebalo, a medjunarodna zajednica djeluje dosta odlučno kaj se nezavisnosti tiče. drzim fige da konacno nekaj dogovorite, ali izolirati se od cijelog svijeta u suprotnom, ne bi bilo pametno.

Korana

pre 16 godina

Pa drugi put da ne biramo ovakvog predsednika, koji se lazno izjasnjava i govori u ime svih gradjana i gradjanki svoje licno misljenje (ili instruisano, to vec ne znam). Svakako da bismo i ja i vecina mojih prijatelja poznanika, ne samo prihvatili nego jedva docekali da Kosovo bude nezavisno i da prestane da bude izgovor za sve ostalo sto u ovoj zemlji ne valja. Smatram da je nezavisnost Kosova upravo najvisi nacionalni i drzavni interes Srbije, kako to nasi lideri ne vide i nece da kazu, to je druga stvar. Svako sa tri grama mozga bi dosao do istog zakljucka.

Barkli

pre 16 godina

Dragi sugradjani,
Boris Tadic, za neobavestene, je Predsednik Srbije te stoga govori u svoje ime i ime svih nas, posto je legitimno izabran na predsednickim izborima. Kome se to ne svidja moze slobodno da glasa na sledecim izborima naravno, ZA i PROTIV doticnog(po nahodjenju). Do tada, svaka izjava Predsednika smatra se legitimnom i iza koje treba da stoji vecina stanovnistva (sto je verovatno istina i u ovom slucaju).
Mogu da se opkladim da u slucaju da Albancima ponude brzi ulazak u EU zajedno sa Srbijom a da se odreknu trazenja nezavisnosti, isti to ne bi prihvatili. Recite mi ko je tu onda lud.

Pristinalija

pre 16 godina

Ja mislim da za albance bolje bi bio kao deo Afrike i bez Srbije, nego EU kao deo Srbije! Inace sve najbolje za Srbiju i za Kosovo na put za EU.

Mirela

pre 16 godina

Biti u EU znaci ziveti LAKSE. Ako je uslov da se izbavimo teskog zivota u izolaciji, upravo saglasnost za nezavisnost Kosova, ja mislim da je to pitanje za referendum. Za sebe znam kako bih se izjasnila.

Pribojac

pre 16 godina

A ja takodje ne znam nikoga ko nas zove u Evropsku Uniju. Ili je vec zapocela trgovina? Mozda iza kulisa vec idu razgovori o brzom prisajedinjenju ako srpski pregovaraci aminuju odvajanje dela teritorije?

Z

pre 16 godina

Onaj ko razume mehanizme prosirenja EU zna da je nemoguca ikakva trampa clanstvo - Kosovo. Ulazak u Uniju je dugotrajan formalni proces koga je nemoguce preskociti. Mozda bi vam za Kosovo oprostili Mladica za nekih dvadesetak godina ali Evropa nije groteskna kao Srbija, od sebe bi napravili najsmesnijeg klovna kad bi pristali da se kompleksna procedura ulaska zameni za jedno Kosovo koje ionako dobija nezavisnost.

Gradjanin

pre 16 godina

Nazalost Predsednik mora da govori ono sto mu funkcija nalaze a ne ono sto misli i zna! Tacno je da ce Kosovo Brze u EU sa Srbijom nego bez nje, ali je mnogo vaznija cinjenica da ce Srbija verovatno kasniti bar 10 godina pri ulasku u EU ako Kosovo ostane u Srbiji kao pokrajina, ne sto nas "vecito neko mrzi", nego sto dole nikada ne mozemo organizovati drustvo onako kako ce to Evropska Unija traziti od nas. Zamislite samo izraz, RAVNOMERAN EKONOMSKI RAZVOJ... Tako da mi se nimalo ne dopada kada predsednik prica ono sto i sam zna da nije tacno. Ali, OK, sve ima svoju cenu. Idu izbori. Pa valjda to zato radi. Mozda mu bude uspesno, mozda i kontraproduktivno. Videcemo...

Darko

pre 16 godina

"Tadic kaze niko u Srbiji...". E, pa malo je slagao. Ja sam prvi za to da se "vodenicni kamen" oko vrata Srbije odvoji i krene svojim putem, a da mi napravimo sto je moguce bolju trgovinu. Kada cemo se konacno opametiti, da mi je znati...?

Lee

pre 16 godina

Građani Srbije, uključujuči građane Kosova, treba da znaju kakva su iskustva novoprimljenih članica EU, a to je pad standarda za oko 10% u prvih nekoliko godina, pa tek onda postepeni rast. To je nešto na šta moramo biti spremni zarad budućnosti naše dece i tu krizu izdržati, a ne odmah kukati - kako nam je bilo bolje pre učlanjenja.

pata

pre 16 godina

Na zalost neko je Kosovu bez Srbije, obecao brzi ulazak ili u EU ili u SAD, uz veliku ekonomsku i politicku pomoc, zato se oni toliko i upinju. U ostalom, sta reci, primeri su tu, svim novim banana republikama, desilo se upravo to?
Medjutim, sve to traje do prve okuke, ostalo je stvar samoubedjivanja.