Petak, 04.05.2007.

10:56

"Kosovo više nikada srpsko"

Biljana Srbljanović kaže da Kosovo više nikada neće biti srpsko i da sada ostaje samo da se brane srpska manjina i spomenici.

Izvor: Beta

"Kosovo više nikada srpsko" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

happyhappy

pre 16 godina

Biljana Srbljanovic je potpuno u pravu. Realna je i racionalna i to volim kod nje. Procitala sam komentare u kojima stoji pitanje "Kako knjizevnica moze tako nesto da komentarise?". Upravo suprotno! Biljana je stvorila neverovatne dramske tekstove i samim tim je dokazala da se razume u drustvo. Njeno misljenje bi trebalo da se ceni. Bilo bi divno da svi mi mislimo kao Biljana, i napokon krocimo u 21. vek, resavamo druge probleme i posaljemo Srbiju u Evropu i svet. Kao mladi gradjanin ove zemlje, to je ono sto ja zelim za moju buducnost. Trebalo bi raskrstiti s prosloscu i ne vracati se... Jedini nacina da nam svima bude bolje, zanemarujuci nacionalnost...

ñàì ïđîòčâ ñâčõ

pre 16 godina

Äà ëč ¼å òî îíà Áčšàíà êî¼à ¼å ïčñàëà âàòđåíå òåêñòîâå çà êđàãó¼åâà÷êå Ïîãëåäå êî¼č ñå áàâå ÷åòíč÷êîì òåìàòčêîì?

Vlada

pre 16 godina

Pokusacu primerom iz moje struke, da pomognem Gospodji Srbljanovic u razmisljanjima. Elem, desi se situacija da gospodja Srbljanovic dobije gangrenu noge (pu-pu, daleko bilo, zaista joj to ne zelim). Da li ce doticna gospodja da kaze lekarima da joj odmah odseku nogu ili ce pokusati sve, ali bas sve sto moderna medicina pruza, da spasi svoju nogu. Hiperbaricna komora cini cuda u takvim slucajevima. Neko ce reci, da je gangrena zvana Kosovo u terminalnom stadijumu i da ni hiperbaricna komora ne moze da dovede do poboljsanja. U redu! hajde da razmisljamo onda o situaciji kada se ono najgore(amputacija) desi. Da li cemo da sedimo i kukamo, padnemo u depresiju ili cemo pronaci nacin da nastavimo zivot normalno. Tu je kljucno pitanje, jer Srbi koji ostaju na Kosovu, koje ce, plasim se biti amputirano, traze "protezu" koja ce im omoguciti normalan zivot. Kada se izjavi da je Kosovo vec nezavisno, a ne ponudi se resenje za te ljude koji zele tamo da ostanu, na svojoj zemlji i imanjima, u najmanju ruku je neodgovorno i bezosecajno. Lako je davati nesto sto nije tvoje.Lako je biti pametan "na daljinu". Ja to zovem dilemom od milion dolara" (film "Nepristojna ponuda"-R.Redford, D.Mur ; film je onako ali...). Svi mi mozemo da kazemo da ne bi uradili ovo ili ono, nema tih para...bla, bla...Dok ne dodjemo u situaciju da nam neko ne ponudi milion dolara da uradimo nesto sto inace ne bi. Ko god kaze da bi lako odlucio - laze, a neki bi se bogam i "prodali". gospodja Srbljanovic nema nista na Kosovu i sa Kosovom i odatle potice ta lakoca odricanja od istog. Nije to njena noga. Pitam se kako bi se ponasala u suprotnom. Realno i naj postenije bi bilo da se Kosovo podeli. Nisu nam potrebni Siptari u tom broju, jer bi to bio faktor ne stabilnosti. Severni deo bi ostao u Srbiji a i Srbi sa njim i u njemu. Da rezimiram, bolelo bi ali lakse bi hodali bez prstiju na nogama, nego bez noge do kolena.
P.S.1 G-dji Srbljanovic i njenim nogama zelim sve najbolje.
P.S.2 G-dji Srbljanovic zelim jos pozorisnih komada a manje politike u zivotu (neka pita BK zasto petljanje u politiku ne valja, a G-dina Miskovica, zasto izbegavanje politike valja)

Sava

pre 16 godina

Demokratska drzava i svako ima pravo da kaze ono sto misli ili...?
Price da je Kosovo prodao Miosevic i da je kasno slusamo vec 8 godina i sada kada se to pitanje otvorilo i na politicki nacin uvidjamo da i nije bas tako,jer cela MZ na neki nacin pokusava da privoli Srbiju da kako to oni kazu prihvati realnost.A to bi trebalo da znaci da prethodna teza bas i ne stoji inace niko ne bi pokusavao da nadje legalno resenje za ovaj problem.Ja zivim na Kosovu i svedok sam kakko medjunarodna zajednica vodi racuna o ljudskim pravima kako manjina tako i samih Albanaca i nema nikoga ko moze da me ubedi da ce sutra biti bolje ako Kosovo bude nezavisno jer ako je tako zasto onda za 8 godina ta ista MZ nije ostvarila potrebne standarde na semo u oblasti ljudskih prava vec i u svim ostalim.Prica sacuvati peostale Srbe na Kosovu i njihovu imovinu kao i kulturne i verske spomenike je prica za malu decu koju mogu da kupe samo oni koji nisu upoznati sa stvarnoscu!Pa,zato predlazem da se za zagovornike ove opcije u Srbiji organizuje misija slicna onoj koju je UN skoro imao na Kosovu ne bi li se isti malo prosvetlili!Avaj,kao i sa UN-om i sa njima je isto,znaju oni to vrlo dobro!Sto se tice raseljenih u Srbiji nek im je Bog u pomoc,kao i nama ovde,a vi braco iz Srbija nemojte da se brinete za preostale Srbe na Kosovu.Ako niko drugi ne moze i nece da brani ovo parce zemlje mi cemo to uraditi svojim prisustvom jer vece sile i mogucnosti drugih nemamo,a imamo to casnu i tesku duznost da to uradimo!Kad su nasi preci mogli 5 vekova pod Turcima i mi cemo pod ovima koliko god bude trebalo!

Internacionalac

pre 16 godina

Ma dajte ljudi, pa zar mislite da ce svet, drzave i granice izgledati slicno kao danas, kroz 200 ili 300 godina... Pa pre ce se desiti da svi budemo u istoj drzavi, koja ce se mozda zvati EVROPA, nego sto ce Kosovo opet biti "nase" ako uopste i bilo do sada.

Janko

pre 16 godina

Interesantno je kako su najveci branioci srpskih interesa na Kosovu vec dugo deo srpske dijaspore, a opet toliko daleko od problema suvereno vladaju materijom kojoj ih je nauchio neki istorijski udzhbenik. Epovi o Srbima koji su povratili Kosovo posle vishevekovne Turske vladavine su potpuno nebulozni, jer je Kosovo odavno veoma jasno etnichki podeljeno u korist muslimanske vecine, shto se sa politichke karte definitivno ne vidi, kao shto se ne vidi ni da je tek sedamdesetih godina Vojvodina postala vetjinski srpska (mada to nikome u Srbiji nije smetalo da i Vojvodinu zove srpskom zemljom). Srbi zapravo sada i nisu u poziciji da odluchuju o sudbini svoje pokrajine jer su dugo bili zaslepljeni mitovima i epovima o Srpskoj Kolevci i Velikom Boju, a nikad zapravo nisu nogom krochili na tu teritoriju, osim eventualno u posetama manastirima. Biljana Srbljanovic stoga nimalo ne greshi shto vidi osnovni prioritet u ochuvanju kontrole nad ono malo srpske imovine i mnogo kulturne bashtine koje imamo na Kosovu, jer mi nismo u poziciji da nekome dajemo "poklone" niti da odluchujemo o statusu na osnovu medjunarodnog prava jer smo de facto kapitulirali u poslednjem ratu i sada sve to mora da se plati. Zahvalite se bivshim vodjama na tome, razumite da mora da se krene dalje, a ako odete u Grachanicu u skorije vreme, molite Boga da nam ostavi 50% kontrole nad, recimo, Trepchom.

alban

pre 16 godina

Za prvo sam qovek,a drugo sam albanac.
Meni je sramota za ono shto se deshavalo tog crnog marta one crne godine.
Ono shto albanci vjekovima nisu qinili,dogodilo se od strane takvih koji samim tim albancima ne zhele dobro.
Jeste qinjenica sramota shto se toga desilo.
Ja zhivim u Njemaqkoj ali kada odem na godishnji,odmor nije mi taj odmor koji bi voleo.
Meni me fale moje bivshe drushtvo skojima sam u shkoli bio,fusbal igrao,Theater i skojima sam sedeo i parqe hleba i soli delio.
Nas je bilo zaista lepo dok nisu nacionalisti svih boja glavu digli.
Jeste bismo primer svima, a gde smo sada?
Pa ga pitam: Ko je kriv?
Nije narod kriv za ovo,nego su politiqari koji su do toga doveli.
Sad je vreme da se izvinjamo za sve shto se desilo,pa onda da zhivimo kao prave komshije ,ako zhelite i kao braqa.
Dok nismo toga napravili mi ostanemo tamo gde smo,a oni koji iza nas bili idu dalje i dalje gde mi ne mozhemo nikad da stignemo.
Jeste qe da dodje vreme,kada qe jedan drugom potreban da bude.
Ali jeliqemo mi toga prezhiveti?
Pustimo loptu na dole to je najbolji naqin.
Gospodjo vi ste govorili realnost,a nekome toga ne svidja .
Pa i jeste istina ne svidja svima,ali u koliko ne gledamo tu istinu u oqima....
Dokle qe da odemo?
Voda ide a pjesak staje,rekao moj pokojni ded za vreme drugog svetskog Rata.
Pa ja ga pitam sebi:
Dokle ili kada qemo se upametiti?
Sve najlepshe komshijske i bratske pozdravi od Albana.

slobodnomisleći

pre 16 godina

Da li je iko čuo za izraz "It isn't over 'till it's over"
Zašto se Srbi uvek predaju pre kraja?
Treba se uvek boriti dokle god za borbu ima prostora i mogućnosti ( naravno političkim sredstvima )
Ne treba se unapred predavati!
A i niko nema pravo da predaje Kosovo ako ne živi ( ili ima porodicu, imovinu itsl. ) na Kosovu...
S'toga otkud Biljani to pravo?!

Dragan

pre 16 godina

Citam ove komentare i mislim kako nije cudo sto nam se i himna zove "Boze pravde". Kako mnogo ljudi na argument realnosti odgovara vapajem za pravdom.

Miodrag

pre 16 godina

"Nikada više srpsko" ili "i albansko i srpsko i tursko i goransko i, i, i..." Koja je od ovhi fraza "politički korektnija" ili prijemičivija za mondijalističko-globalističke uši?
Čime su Albanci zaslužli da dobiju nezavisnot i na Kosovu? Da li zbog:
1. Njihove borbe za slobodu Kosova od Otomanske imperije? Ne
2. Njihove borbe na strani Antante u I svetskom ratu? Ne
3. Da li zbog ubijenih srpskih vojnika i civila iz zaseda u albanskim gudurama tokom povlačenja srpske vojske u I sv. ratu? Ne
4. Da li zbog ideja Prizrenskih liga? Ne
5. Da li zbog borbe balista u II svetskom ratu na "pravoj strani"? Ne
6. Da li zbog desetina i stotina hiljada iseljenih Srba sa Kosova posle II svetskog rata, milom ili silom? Ne
7. Da li zbog Ustava iz 1974.g.? Ne
8. Da li zbog pobune iz 1981.g.? Ne
9. Da li zbog poštovanja ljudskih, manjinskih prava, jednakosti polova, borbe protiv diskriminacije društvenih i socijalnih grupa na Kosovu? Ne
10. Da li zbog trgovine ženama, drogom, oružijem ili zbog veza sa Al Kaidom? Ne
11. Da li zbog borbe OVK?
Ne
12. Da li zbog 17. marta 2004.g.? Ne
13. Da li zbog međunarodnog prava? Ne
14. Da li zbog njihove želje da ne žele nikave veze sa Srbijom? Ne
Ima li potvrdnog odgovora? Neko će kazati da ima. To je represija Slobodana Miloševića od 1989.g. i zločini počinjeni tokom Nato bombardovanja od strane paravojnih, policijskih i vojnih snaga Srbije!
Pitam i gospođu Srbljanović i sebe i sve vas da li su zločini na jednoj strani "bolji" od zločina na drugoj strani, pa se zato nagrađuju državom? Samo još jedna rečenica: Kosovo će biti srpsko onoliko koliko svaki Srbin na svetu bude istinski čovek i hrišćanin i koliko u njegovoj duši bude prepoznat pravi duhovni značaj Kosova sa naš narod.

pilot

pre 16 godina

Na danasnji dan pre 8 godina poginuo je pilot, pukovnik ratnog vazduhoplovstva Pavlovic. Poleteo je iako je znao je da nema bas nikakvih sansi protiv daleko brojnijeg neprijatelja. Neko ce reci da je bio lud ili glup. A ja mislim da je on bio samo covek koji je voleo svoju zemlju i zrtvovao zivot za nju.
Gospodja Srbljanovic zrtvuje ono sto nikad nije bilo njeno. Mozda zato sto to ne kosta nista a mozda zato sto ne ume da leti.

Bora

pre 16 godina

Ko je gospodja Srbljanovic da negira prvu tacku Povelje UN. Vazno je nekima da svakoga dana neko pljune po interesima Srbije. Korisnije bi im bilo da organizuju takmicenje u pluvanju u dalj, nego ko ce vecom pljucom da pokrije deo povrsine svoje zemlje.

miroslav

pre 16 godina

Bilo bi lepo da gospodja Srbljanović izloži svoje argumente nealbanskom stanovništvu na Kosovu,da sidje medju njih,valjda i oni mogu da zatraže intervju.Takodje,trebalo bi malo više da konsultuje literaturu, pa da vide kako se intelektualna elita u svetu ponašala kroz istoriju u gotovo izgubljenim situacijama.Kad god je nacija bila kompaktna teritoriju nije izgubila.Ne sme se reći nikad ili ne treba biti srpsko.Verovatno se u grobu sad prevrću sve srpske vodje ,od Lazara do Djindjića.Srećom, istorija pamti značajne ljude,vizionare,a ne književničke političke maštarije,da ne kažem nešto grublje.

Sara

pre 16 godina

Cak da je doticna gospodja i u pravu (a ima argumenata i za takve tvrdnje) zaista nije pravi trenutak iznositi javno takve teze! Ako nista drugo, ono zbog drugih koji pokusavaju da spasu sto se spasti moze, te zbog stotina hiljada izbjeglica sa KiM koji se jos uvijek necemu nadaju. Takvo ponasanje moglo bi se smatrati u najmanju ruku kontraproduktivno!
Reklo bi se - "Pameti i obzira nikad dosta"!!!

Lazar Špalaver, Nikšić

pre 16 godina

Značili to da će u Evropi uvijek postojati granice iako stalno tvrdite da toga ubrzo više uopšte neće biti. I zaboraviste da kažete kad Kosovo definitivno ode iz Srbije da ćete se osjećati srećnom.

Posmatrač

pre 16 godina

Njene reči isto vrede kao kad bi neko rekao da treba oružjem da odemo na Kosovo, oslobodimo teritoriju i vratimo prognane.I jedni i drugi zastupaju nečije interese ali ne naše(Srpske).Biti intelektu alac ponekadne ne mora značiti da si pošten.Biti intelektualac treba da znači da imaš SVOJE mišljenje.

Valjevac

pre 16 godina

OK Biljo, lepo si to i efektno izvela. Verovatno ce sada tvoja dela da se malo bolje prodaju i prevode po Evropi jer ce neko kome je tvoja izjava odgovarala okrenuti par telefona da se liberalnoj, proevropski nastrojenoj, antinacionalisticki orijentisanoj srpskoj spisateljici omoguci bolja komercijalizacija njenog opusa. Apsolutno razumem, da li prihvatam ili ne, to nije bitno. Nego, posto neko ovde rece da je Biljin suprug ex francuski ambasador, onda mogu zamisliti kakav bi ona dobila odgovpor od njega kada bi ga upitala zasto valsti u Parizu ne dozvolje otcepljenje Korzike, recimo. Mozemo da pretpostavimo samo sta bi joj suprug rekao. Anacionalni karakter EU je slovo na papiru, sve zemlje iz petnih zila cuvaju svoj integritet i teritorijalnu celovitost bez obzira na trenutnu situaciju. Sta ono bi sa Mlavinima ili Foklandskim ostrvima? Posla Tacerka armadu 15.000 km daleko da odbrani go kamen i nista vise. Vrlo interesantno, zar ne?

ljiljana

pre 16 godina

Smucio mi se ovaj nas takozvani patriotizam.Sta mi u stvari hocemo, hocemo Srpsko Kosovo, bez 2 miliona njegovih stanovnika, znaci oni ne postoje, stavimo ruke na oci, i kao malo dete od 2 godine mislimo da nas niko ne vidi.
A koji je to program koji je Vlada ponudila, ne postoji, kao sto ne postoji, ni ozbiljna briga za jadne Srbe koji su ostali, i nemaju gde da idu, a oni koji su prodali i pokupovali po Srbiji, i sad se nesto busaju, necu, velike patriote.A nesrecnici koji su se dokopali izbeglickih centara, nek im je bog u pomoci.Kao sto rece jedan nevoljnik sa protesnog mitinga na granici, a sad nazad u koncentracioni logor u Smederevu.Pitam gospodu iz koordinacionog centra, kad je neki bio na Avali, u bivsoj psihijatrijskoj bolnici, gde su smestene izbeglice sa Kosova, zivi uzas, ne pozeleti ni crnom neprijatelju takve uslove.O tome toliko.A umesto da su Srbi na Kosovu prioritet, politika opstanka na svome, samo taj jadni narod sluzi za potkusurivanje ovih bednika, koje bas briga za nas i ovde i dole,tj.Kosovu

imenjakinja

pre 16 godina

Ne znam da li je ovo prvi javni nastup od kako je imenovana za člana Političkog saveta LDP, ali nema sumnje da je veoma efektan. Nadam se da će njena reč dopreti dalje, šire i dublje medju gradjane, nego što je to slučaj sa drugim političarima.

Dovla

pre 16 godina

Biljana, svaka cast. Stvarno zasluzujes da nazovu tvojim imenom jednu ulicu u Pristini. Mislim da si mozda u pravu ali tajming ti je fenomenalan. Ako vec imas veliku potrebu da budes pametna i hrabra - nauci da je cutanje mudrost, a ne prica po svaku cenu!! Analiziraj!!!

neutralna

pre 16 godina

Ljudi prestanite vise kukati,:))) Manite se vise Turaka i 500 god."njihove vladavine"!!Ne tako davno cela Srbija je zivela od tih istih Turaka.Tako ce biti i sa Kosovom mozda u malo drugacijem obliku,jer ce nasi "tajkuni"itekako poslovati sa Albancima pod raznoraznim skrivenim imenima firmi,a bogami nece se libiti ni obican narod,samo ako budu sebe videli da mogu nesto uraditi i zaraditi.Steta je velika sto ljudi brane Kosovo na papiru,a garant vecina koja komentarise nisu nikada bili i ziveli u tom delu zemlje.Ako toliko volimo i ne mozemo bez Kosova zasto se nismo i mi godina jos vise naseljavali i pravili da nam Pristina bude centar svega.Da cela garnitura pocev od Milosevica pa nadalje deluje sa Kosova,a ne iz Beograda.Hteli priznati ili ne MI iz centralne Srbije smo uvek gledali taj narod kao gradjane drugog reda,bez obzira bio on srbin ili siptar sa Kosova.Sto bi rekli:STO JUZNIJE TO TUZNIJE!!

Nudista

pre 16 godina

"Car je go!" uzviknu Biljana.
Podanici Novog Beograda i Novog Jerusalima, kao po komandi, najpre pocrveneše, pljunuše u svoje žuljevite ruke, a zatim počeše da je gađaju sarmama, pasuljem, punjenim paprikama, kobasicama, masnom gibanicom, jednom-dve rakijice pre jela i par piva uz derbi Crvena Zvezda - Partizan, slavskim ikonama i svećama, Cecom i Jecom, tamburama i trubama, guslama, jelecima i opancima i ostalim što nadjoše u svojim praznim tanjirima i ormanima.
Naslonjen uz zid, levom rukom vratih svoje ružičaste sun-glasses na oči, a desnom mirno, kao da se ništa ne dešava, pripalih sebi cigaretu. Povlačeći prvi dim, zapevah u sebi "Biljana platno beljaše".

Sasa from NS

pre 16 godina

Biljana Srbljanovic se vec duze vremena ponasa kao potparol LDP-a, bez obzira da li je u pitanju Kosovo ili neka druga tema. Treba biti slep, pa da se ne primeti izrazito negativan stav po svim pitanjima u ovom drustvu, iako mnogo toga ovde ne funcionise kako treba. Ipak, mislim da Biljanine izjave dosezu vrhunac destruktivnog i ratobornog ponasanja, koje ne prilici za nekoga ko je u svojoj profesiji uspeo da "stvori" neko ime.
Zbog takvog ponasanja me apsolutno i ne cudi sto je u tim godinama i dalje gospodjica.
Pozdrav svima.

Zoki

pre 16 godina

Zamislite da imate stan koji izdajete i tu vam se usele ljudi koji u jednom trenutku prestanu da placaju kiriju i kazu to je od sad nas stan. Vi dodjete i vidite da ih je puno i da su mnogo jaki i ne mozete da ih isterate. Probate sudski a vidite da su sudije njihovi prijatelji ili da su potplaceni. Osecate se nemocno i mozete da uradite dve stvari:
1. Da odustanete od stana i da im ga ostavite,
2. Budete strpljivi, jacate, izrodite decu koja ce biti jaka i brojna, cekate na promene u sudstvu i nikad ne odustanete. Zaradite puno para da i vi potplatite sudije.
Ja biram opciju 2. a Biljana je izabrala opciju 1.

Antifasista

pre 16 godina

Biljana Srbljanović je potpuno u pravu.
Kosovo je nezavisno, to je samo posledica politike vođene do 1999.godine.
Srbiji trebaju oni koji govore istinu.
Svaka čast, Biljana.

jelena

pre 16 godina

Ne slazem se. bice srpsko kada Srbija toliko ekonomski ojaca da ce moci da postavlje uslove, a ne da ih prihvata. dakle, na nama je da povucemo ozbiljan i dalekosezan potez. Racunajmo na pola veka, cak i vek unapred.

pseudo istoricar, ex-bg

pre 16 godina

Ajde da malo razmislimo koliko nas je Kosovo i Metohija kostala sto novaca, sto ljudskih zivota uzmimo samo 10 godina od osamdesetih prolsog nam veka do devedesetih. Koliko bi nas kostalo Kosovo danas? Jer Srbija moze da izdrzi taj ekonomski izdatak? Jer smo Svajcarska u malom, imamo zalihe u bankama? A ako i nemamo imamo spremne dobrovoljce? Jer su gradjani Srbije spremni da dnevno odvajaju bukvalno od usta ne bi li Kosovo ostalo u "krilu" Srbije? JEr ce nam to poboljsati standard? Postacemo pametniji i napredniji? Jer imamo viziju kako cemo dalje? Jer znamo kako cemo pristupiti u buducnosti tom problemu? JEr ako Kosovo ostane, onda nema frke, nema panike, teci ce nam med i mleko? Jer smo spremni da proteramo sve koji se ne slazu sa nama? Da ubijamo za "nebesko carstvo"?
Ako Srbija ikad bude stala ekonomski na noge mozda ce moci da ima nekog slabog uticaja na Kosovu putem investicija, inace budimo realni: voz je ot'so.

Milutin, Podgorica

pre 16 godina

Biljana, sram te bilo! Umjesto da govoriš o katastrofalnom učinku Međunarodne zajednice na Kosovu u pogledu obezbjeđivanja ELEMENTARNIH ljuskih prava za Srbe, ti si iskoristila taj medijski prostor da popljuješ po srpskim vlastima. Vlasti Srbije jesu za kritiku, ali kada se govori o Kosovu, ništa nije toliko loše da bi se moglo porediti sa položajem Srba na Kosovu.

Alija

pre 16 godina

Biljani se sve može oprostiti, pa čak i nesuvisli komentari vezani za Kosovo! Nju već duže vreme kapiram kao "komercijalnog" umetnika koji je sav svoj književni opus izgradio na kriticizmu svega što ima prizvuk srpskog. Žena jednostavno piše ono što Evropa želi da čita. Mislim da u svetu ne postoji ni jedan avangardni umetnik koji zagovara optcepljenje, otuđenje ili aneksiju bilo kog dela svoje matične države ma kakva ona bila. Prosto je nemoguće u zamljama bližeg okruženja naći umetnika koji je istupio sa sličnom izjavom. Vreme je da se sve rane prošlosti zaleče, i da se u okvirima ove naše države potrudimo da jedni drugima učinimo suživot boljim.

Nikola

pre 16 godina

Biljana Srbljanovic je mozda u pravu mozda nije. Ali ono sto je sigurno jeste da se nalazi u jednom dosta neprijatnom sukobu interesa. Kao spisateljica koja iz principa, da ne kazem karaktera, voli da pravi buku oko sebe, da lansira polu vesti (setimo se samo "sastava vlade" na blogu) do cinjenice da je supruga ex ambasadora Francuske u Beogradu. Sve to zajedno joj ne cini uslugu, pogotovo kada se teme kao sto je Kosovo tretiraju sa odredjenem dozom lakoce i nonsalancije.

Nenad

pre 16 godina

Jedino cega mozes na ovakav nacin da se odrices je tvoja imovina. A ovako nesto ces sa pravom moci da uradis tek posto se kvalifikovana vecina gradjana Srbije izjasni na referendumu da ne zeli Kosovo u sastavu Srbije i tebe na izborima izglasaju za predsednicu vlade ili drzave (sto bi te ovlastilo da pricas u nase ime). Oba uslova se neophodna ali i dovoljna da to o cemu ti pricas ne izadje iz granica lepog vaspitanja.

Nindza

pre 16 godina

Kosovo jeste deo republike Srbije. A nikad ne treba reci nikad. Nisam podrzavao nepravdu koju Srbija cini drugima, tako necu da podrzavam ni nepravdu drugih prema Srbiji. Kosovo ce verovatno oteti, ali to ne znaci da je to realnost i da se slazem sa time.

Mile Politika

pre 16 godina

Doticnu Gospodju kao i sve istomisljenike koji smatraju da Srpska istorija pocinje od 1945 pa na ovamo, bi trebalo obavestiti da je Kosovo bilo van Srbije 5 vekova, pa je posle ipak oslobodjeno.
Ono sto mi nije jasno zasto se nije nasao neki Hrvatski pisac da kaze da Krajina nikad vise nece biti u sastavu HR, nego takvu "hrabrost" da saopsti "istinu" imaju samo Srbi.
Inace u vezi Biljanine vremenske opsake, postoji zgodna anegdota kada se Zloba obracao jednom Americkom diplomati, govoreci mu kako srbija NIKAD nece odustati od svojih Nacionalnih interesa, a ovaj mu odgovorio "Gospodine predsednice NIKAD... JE JAKO PUNO VREMENA".
Ista opaska bi se mogla uputiti i Biljani.

nenad

pre 16 godina

Biljana je rekla ono sto niko ne sme da kaze i potpuno je u pravu. Kosovo mozda neko smatra svojom dedovinom (ja ne). Svako bi trebao da razmisli dali je i on malo doprineo (glasanje za nacionaliste) da se to procerda.

max

pre 16 godina

Sa stanovišta svih nas da li će nam se Kosovo vratiti za 50, 100, 200 ili 500 godina je totalno irelevantno u ovom momentu. Sve spada pod pojam "nikad više". Što se pre shvatimo realnost pre ćemo ga vratiti. Sve što smo uradili u prteklih 5, 15 pa i 20 godina nas vodi ka "nikad više". NIGDE na naslovnim stranicama novina nije bilo čuđenja kako da stanovnici Kosova (još uvek je srpsko) nemaju prava izjašnjavanja o ustavu. NITI JEDAN političar nije protestovao zbog toga. Isto je i za izbore. Nisu svi stanovnici Kosova bili na biračkim spiskovima. Zašto??? Time smo se mi sami odrekli Kosova. Niko nam ga nije uzeo već smo ga sami odbacili od sebe. Zašto sednica vlade nije održana u Prištini (i premijer i ministri kažu da je i to Srbija) kao što je održana u Kragujevcu???

Samo se zapitajte šta su naši političari URADILI da Kosovo ostane srpsko. Ništa!!!! Samo priče, priče, priče, priče....

marc

pre 16 godina

Nezgodno je kada covek pocne da precenjuje svoje mogucnosti, kao sto se to desava Biljani Srbljanovic. Jedan moj prijatelj je nedavno rekao za Cedu, slusajuci ga dok govori o problemu Kosova- "to sto on prica je tacno, ali to nije politika". Srbljanoviceva kaze da je politika prljava, a u sustini ona duboko ne razume sta je politika. Pri tome je toliko iskljuciva i netolerantna prema neistomisljenicima (pitajte Sonju Liht sa kojom je bila u Utisku nedelje) da je to zapanjujuce. Sve u svemu- bas je lik! A i pomalo lici na Demi Mur :)

pantarei

pre 16 godina

Upravo to "nikad vise" je centralni problem te LDP ekipe. Meni kao gradjaninu vrlo cesto je blisko to o cemu oni govore, po mnogo cemu. Ali nacin na koji oni govore je nekako nezdrav.
Moj profesor Era Stojic, legenda ETF-a je govorio u vremem protesta da postoje stvari za koje vredi zrtvovati nekoliko dana, za neke nekoliko meseci. Nekad vredi zrtvovati i ceo zivot (to niko u LDP-u ne kapira i to im je jedina zajednicka tacka). Vi ste zrtvovali tri meseca i po mrazu bili protiv izborne kradje, a sad za ovog Cedomira ne vredi nista vise zrtvovati.
I da konacno definisem problem; tacno je sve sto je g-dja Srbljanovic izjavila. Samo Bog zna kad ce tamo ponovo moci normalno da se posete spomenici i manastiri. To je sad glavni cvor transfera belog roblja i kokaina (to naravno niko iz NGO sektora nece pomenuti i zato stvaraju animozitet i nervozu kod ljudi koji jesu gradjanske orijentacije, ali nece da precute preko tolike nepravde). To sto ce 200 hilj. Srba da krene na traktorima i sto ce sve da izgube u nedelju dana kao sto je bilo i sa onih 500 hilj iz Hrvatske to njih kao ljude nimalo ne dodiruje. Jos je bitnije i to sto njih ni 7hilj. pobijenih srbrenickih muslimana takodje ne dodiruje. Sve je to u svrhu pravljenja jednog cool zivota za jednu ekipu ljudi. Ajde neka mi neko kaze na ovom mestu koje je je u neku ruku ipak elitno (B-92) da li stvarno verujete da je neko iz te ekipe ikad onako ljudski pomislio kako je bilo biti u opsednutom Sarajevu, u Vukovarru pod kisom granata koje koka brkati major, kako je bilo biti Albanac u Pristini sa Arkanovim stabom u centru, kako je bilo u "Oluji" i "Bljsku", biti na Batajnici dok pada durandal bomba, biti zarobljen u Lori, biti musliman u Nisu dok ti pale dzamiju,...
Nekako iz stomaka osecam da su sve to samo floskule za njih, da niko ne oseca sta znaci ta patnja i zato tako hladno kazu "nikad vise", ajde vi Srbi koliko vas ima popakujte te prnje i vec cete se negde po nekim trulim coskovima od Vranja do Beograda zavuci.

nikola

pre 16 godina

Zar je uopshte bitno 'chije' je? Neka se samo uradi neshto da ljudi na kosovu bolje zhive i da se izgradi zdravo drushtvo. Ostalo ce doci samo po sebi...

Sava Savic

pre 16 godina

Neverovatno je da neko sa sigurne razdaljine od par hiljada kilometara porucuje sta nam valja raditi oko Kosova i Metohije i pri tom potpuno i namerno zabasurujuci kompletnu i kompleksnu istoriju odnosa Srba i Albanaca na KiM . Neverovantna je neodgovornost i jednostavno zaslepljenost ( ne znam drugi izraz ) ove postovane dramske knjizevnice jednom politickom opcijom ( koju ona zdusno propagira sto na blogu sto ovakvim istupima u stampi ) koja ni u jednom momentu ne uvidja znacaj i tezinu svojih reci i kontekst u kojem su izrecene( ili je potpuno svesna svega ovog pa je utoliko gore ). Da su tako govorili Ducic , Dis ,Lazarevic ili bilo koji knjizevnik ,Srbije ne bi ni bilo. Sramno je koristiti nesrecu Srba na KiM kao zamajac za obracun sa politickim neistomisljenicima a pogotovo je nemoralno koristiti to u izjavama u stranoj stampi. Na zalost . Za gosp. Srbljanovic samo jedno pitanje - Moze li Srbija bez Decana , Pecke Patrijarsije , Devica , Sv. Arhangela Gracanice ?

Vladimir Pesic

pre 16 godina

Na žalost mlađe generacije imaju vrlo usko gledanje na događaje koji su zadesili našu zemlju,tako da imaju crno belo viđenje situacije.
Zapitajte se samo nad sledećom činjenicom, SAD koje svoj stav proglašavaju stavom međunarodne javnosti,insistiraju na mulietničkom Kosovu,došli su kod nas na sili oružija da kao zaštite manjinu Albance, sada smo mi odjednom postali manjina i oni su kao tu da nas zaštite stvarajući albansku državu Kosovo.
Ista je situacija i sa Bosnom koja po njima mora biti multietnička, ali su vrlo aktivno radili na rasturanju SFRJ koja je realno jedina bila multietnična.
Njihov cilj je vrlo jasan, na žalost kod nas trenutno nedostaje ideje i pasionarnosti da se ostvare naši ciljevi.

ana

pre 16 godina

Gospodja Biljana je "samo " knjizevnica!!!! Po meni,to je vrlo ugledna i znacajna profesija.A ne "profesija politicar",narocito srpski.
Eto zasto smo,izmedju ostalog, na dnu dna.Politicare smatramo znacajnim,a intelektualce minornim.

BOKI

pre 16 godina

Vrhunac u svakom okrsaju (vojnom, politickom...)jeste da naterate neprijatelja da vam se preda bez borbe.
E, Biljana, da su se Solunci predali kao ti, sada bi morala da citas i pises na nemackom.
Nema povlacenja, nema predaje, poslednje sto nam sada treba jesu fatalisti.
Za Kosovo su jos pre godinu dana predvidjali nezavisnost, pa jos uvek nista.

momabrazil

pre 16 godina

pa sto se ne zalaze za podelu onda, vec ulazi sa ovako defetistickim stavom. Kosovo ne brani samo vlada vec i svi mi u zemlji i inostranstvu, pogotovo inostranstvu gde imamo laksi pristup medijima. Mogla je reci Kosovo nikad vise srpsko , ali i da deo gde su Srbi u vecini ne moze da bude deo novog Kosova zbog toga sto se Srbiji mora bar malo odobrovoljiti i da se radi o nevidjenom presedanu.

tole

pre 16 godina

Pa zasto bre zeno pobogu....
Pa barem da ga izdelimo,mislim,medjunarodno pravo je zaista na nasoj strani,pa oni zaista imaju drzavu tu pored,mislim,gde se tako poklanja teritorija....?
Svasta.....Ja mislim da je podela jedina opcija i nas maksimalan poklon!

Goran

pre 16 godina

Zanimljivo je kako mi tako olako otpisujemo komad po komad đedovine svoje. Ne kažem ja da treba da ide da se gine. Al đe su ti naši pametni političari. Pitanje da li iko pametan ima u našoj politici i da mu je srbija i srpstvo važnije od njegove futelje. NAžalost ti futeljaši su prokockali krajinu a sad će i kosovo i nedaj bože još koji dio srbije. Pitajte se kako se hrvati nisu odrekli naše vjekovne krajine nego jim je i sav svjet pomogo u otimanju. Lako je biti pametan u Beogradu, rođaci dođite na međe da Vas vidim sa vašom svjetovnom politikom i cozmopotitizmom u praksi ako može. Nemože jedan čedo da ostpiše naš narod na kosovi i neka kandićka da hapsi sve što valja, neka od onih što je nagrađuju zahtjeva da i oni čine isto.

Bože sačuvaj nas od ovakvih političara jer i svi okupatori do sada imali su neku viziju a ovi naši nevide dalje od nosa.

Ivan M

pre 16 godina

Kosovo nece biti srpsko u doglednoj buducnosti. Biljana Srbljanovic je 100% u pravu kad ukazuje na totalnu neodgovornost srpske politicke elite i njenu nesposobnost da pogleda istini u oci. Iako je Zloba skoro sve zakuvao i upropastio, ponasanje nasih politicara u zadnjih 6-7 godina nije nicemu pomoglo. I tako se jos jednom nalazimo u situaciji da smo razocarani, ljuti na sve i nemocni. A da ne govorimo o tome da tu ima jos izbeglica, jos nastradalog sveta i jos patnje i tuge sa svih strana. I umesto da se koncentrisemo na to kako da pomognemo tom jadnom napacenom svetu (npr. zasto ne bi smo trazili od zemalja NATO-a da finansira zbrinjavanje srpskih izbeglica sa Kosova?) mi kukamo i zalimo se na nepravdu. Ako neko ima nesto protiv reci Biljane Srbljanovic, to je samo zato sto ne moze i nece da proguta istinu.

A sto se tice ovog "nikad vise srpsko", samo hocu da prenesem jednu anegdotu iz Londona, gde zivim: nedavno sam odneo kola na pranje i cuo nekoliko zaposlenih u radnji kako pricaju Albanski. Pitao sam ih na Engleskom da li su sa Kosova, i oni su rekli da jesu. Kada sam pomenuo da sam iz Srbije, jedan od njih je na srpskom rekao "O! Kako si! Odakle si!" i to sa velikim osmehom. Ako budemo mogli da vodimo takav dijalog jedni sa drugima i da razgovaramo na bilo kom jeziku sa osmesima na licu, znam da cemo moci sve ostalo da uradimo kako treba. Sadasnjom politikom mi se samo udaljavamo od te situacije.

dija-spora

pre 16 godina

Biljana Srbljanovic je izgleda zaboravila da prilikom ove izjave nije predlozila resenje za oko 200.000 nealbanaca na Kosovu koji zive u strahu, i kojima je uskraceno pravo na slobodu kretanja. Ukoliko se prihvata cinjenica da je "Kosovo izgubljeno", onda svaki politicar, ili javna licnost, koja iznosi takve izjave, treba da ponudi resenje, i svojim licnim primerom pokaze koliko bi zrtvovala ili kako bi novim izbeglicama ponudila pomoc. Zato bih voleo da gdja Srbljanovic iz cistih patriotskih razloga pokrene neki humanitarni fond za zbrinjavanje ratnih sirocadi i novih izbeglica sa Kosova, jer ako "predaje celo Kosovo Albancima", onda bi bilo lepo cuti sta nudi onima koji bi u tom slucaju napustili svoja imanja i ostavili ne samo imovinu, vec i ostatke jedne nekada napredne civilizacije onima koji sve sto ima bilo kakvu vezu sa srpskim korenima dozivljavaju neprijateljski. Problem nije tako lak, pa samim tim ni njegovo resenje se ne moze lako naci, ali da li to zaista znaci da se situacija NIKAD nece promeniti, nije na nama da predvidjamo, posto je jedan ljudski vek isuvise kratak da jedno NEKAD pretvori u NIKAD

Simon

pre 16 godina

"...i nista vise", samo sto tu imamo jos jedan problem cije se resenje svodi samo na obecanja a to je - sta sa oko dve stotine hiljada srpskih izbeglica sa Kosova i njihovom imovinom?
Mislim, kako da oni i njihovo izbeglistvo ne ostanu samo deo te "nove realnosti"??

Budvanin

pre 16 godina

Istina je gorka, ali je posteno i ljudski priznati. Cestitam na hrabrosti gosp. Srbljanovic. Ta hrabrost nedostaje srpskim politicarima. Izgleda treba jos vremena zato, dok ne stasaju mladi politicari, koji su prozapdno i stvarno nacionalno orijentisani.

Milos iz Holandije

pre 16 godina

Biljana, donekle razumem sta govoris, ali nikada nemoj reci...
Kosovo je za sada izgubljeno, to je tacno. Ali se nadam da ce neka nasa deca da opet odu na srpsko Kosovo. Nadam se da znas koliko dugo su Jevreji cekali svoju drzavu... 2000 godina. A tek 20 godina pakla holokausta, odbranili su svoju drzavu, kada ih je napala mnogo brojnija vojska Arapa.

Mozda bi mogla da procitas neke knjige sa kojima se ne slazes, i da popricas sa ljudima koji nisu na "tvojoj strani".

A tek kakva groteska! Ti si u stranci Cede. Kakva smejurija...

(Vlast)a

pre 16 godina

Sve sto je rekla gdja Srbljanovic potpisujem,sem onog "nikad".Prosto mi je dosta tih uvek i zauvek,nikad,nikako i ni po koju cenu,posto se u stvarnom zivotu desava nesto izmedju.
Kao sto Kosovo nije bilo uvek srpsko,kako tvrdi nas premijer,moguce je da bude srpsko,ali i ne mora.
Znaju li ljudi da se nesto moze imati i u srcu ukoliko nismo grabljivi srebroljupci i Sterijini rodoljupci.
Ako su pare,imovina i rudna bogatstva u pitanju,onda ta borba pripada zainteresovanim kompanijama a ne sludjenim gradjanima Srbije.
Ne bi bilo lose da se ovo sto je Biljana rekla stampa i deli: neko ce spaliti,neko pocepati,ali neko procitati i razmisliti.
Ti spomenici na Kosovu pokazuju da nismo uvek bili ovako jadni i suzene svesti i pameti,a ljude treba zastititi zbog njih samih od njih samih i silnih mesetara koji se najbolje busaju tudjom krvlju.

Duša

pre 16 godina

Tačno. Mi u Srbiji nemamo problem sa realnošću već sa nerealnim političarima. To što je Biljana rekla kao građanka Srbije neke stranke (GSS od ranije, sada LDP)su politički artikulisale. Nažalost još uvek većina stanovnika Srbije više voli iluzije od stvarnosti i istine.

Dragan

pre 16 godina

Ko želi nešto da čini trebalo bi da zna i šta čini. Sa izjavama tipa \"nikad više ovo ili ono\" gđica Srbljanović ne deluje kao da to zna.

Ivana

pre 16 godina

"nikad vise" je tako dug period... Kosovo formalno nije bilo srpsko cirka nekih 5 vekova, pa smo ga opet povratili. Da li ce ga neka velika sila opet otkinuti na 100, 200, ili opet na 500 godina - nebitno je, jer pre ili kasnije Kosovo ce opet biti u sastavu Srbije. To sto nece biti za mog, ili za zivota g-dje Srbljanovic nije "nikad vise".

Agim-Gjakova-Norway

pre 16 godina

To se zove pametna glava.
Samo stavite prst u glavu i raxmislite. Vise nikome ne treba rata i problema.Svi treba ici dalje da stignemo druge koji su bili iza nas. Samo razmislite, i to ne mnogo godina unazad, ko smo bili mi za polake, cekoslovake, madare, a da ne spominjem bugare i rumune.
Ali oni nisu ratovali i zato su nas preskocili.
Ja kao Kosovar mislim da srpska manjina i srpski spomenici ne trebaju da se stite.
Rusenja i ubijanja je bilo u pocetku od srpske strane, ako se secate, ali kao za cudo niko od vasih intelektualaca nije ustao i rekao ,,dosta''. Sad cujem i retko citam da je i njima vec dojadilo srpskog nacionalizma.
Ali na zalost srpski nacionalizam jos dominira u Srbiji, a to se najbolje vidi od zadnjih izbora.
Dosta bre vec jednom. Sramota kakvi sloj ljudi vam sedi u parlamentu.

Banacanin

pre 16 godina

Gospodja Srbljanovic je malo pobrkala loncice. Situacija oko Kosova trenutno nagovestava nastavak pregovora a u perspektivi mogucu podelu sto bi u ovom trenutku mozda bilo i najbolje resenje. Kosovo jeste srpsko i takvo ce i ostati. Cak i posle 500 godina pod Turcima ponovo je postalo srpsko pa zasto ne bi postalo ponovo posle nekog vremena ukoliko dobije eventualnu nezavisnost. Samo mudro i strpljivo i sve ce doci na svoje mesto kad - tad.

Petar

pre 16 godina

Sva je sreća da je Biljana samo književnica i da o politici ne zna ništa. Njeni postupci su toliko amaterski koliko bi bili recimo pokušaji nekog srpskog političara da napiše kakvo vredno umetničko delo.

Hrabri

pre 16 godina

Bravo gospodjo, zaista ste hrabri kad smete tako nesto izjaviti. Istina je uvek bolna, a Vi ste rekli pravu istinu. Pametni politicari bi postupali po vasim savetima. U Srbiji ima takvih puno, ali su svi zaslepljeni mrznjom prema Albancima sa Kosova. E na taj nacin se najvise steti Srbima sa Kosova i srpskoj kultunoj bastini.

Joakim

pre 16 godina

Uz sve postovanje, Biljana bi trebala da se bavi necim u sta se razume. Kosovo i Metohija ocigledno nije materija koju ona poznaje. A to da nikada nece biti Srpsko Turci su umisljali 500 godina, tu svoju umisljenost su platili jednim carem i sa nebrojeno manje vrednih glava od carske, a u to vreme su bili sila jednaka NATO danas. Jedini problem koji Srbija danas ima su apsolutno nesposobni politicari i nemogucnost njihove brze promene na miran i legalan nacin. Jos veci problem je verovati nekome ko bi trebao da ih zameni. A Kosovo i Metohija je uvek bilo, jeste i ostace Srpsko. Sa albanskom manjinom na njemu ili ne to ce Albanci da odluce, ali mira nema ukoliko nastave da istrajavaju u dosadasnjim stavovima.

Lazar Bojanic umereni kritičar

pre 16 godina

jeste u pravu je gospođa Biljana sasvim , ali isto tako ne treba da nas napusti nada da ćemo se izboriti jednog dana koji možda nije tako blizu da ćemo moći slobodno da obilazimo naše crkve , grobove i kuće i da koristimo slobodno našu imovinu na teritoriji Kosova ... nije sporno čije je Kosovo jer je livada onog čije su i ovce , nego je sporna diktatura i strah koji se šire Kosovom ... to je samo odraz nemogućnosti kosovskog društva da se otme procesima osvete i okrene prosperitetu ... Ja sam pri za to da se dogovorimo sa Alancima ali za dogovor je potrebno dvoje ... Tamo su ulagale sve bivše jugoslovenske republike i pokrajna Vojvodina a sada se ta imovina krčmi kako se stigne bez pitanja i obaveštenja ... lako je pregovarati kad vam ameri iza leđa duvaju u jedra , tada se ne mora biti realan i učtiv !

Alex

pre 16 godina

Svako ima pravo na svoje misljenje, kao i ja, ali ne delim isto sa gospodjom Srbljanovic.
Kosovo je bilo Srpsko i treba da ostane deo Srbije, gde upravo Evropa treba da implementira svoju koncepciju demokratije.
Hvala.

DarcoB

pre 16 godina

Hvala bogu da se neko osmeli i kaze ovako nesto. Pa naravno da Kosovo nije nase jos od kad ga je Milosevic konacno izgubio 1999. godine. Problem je sto su u Srbiji godinama hranjeni nacionalisti pa su danas najglasniji i najbrojniji (citaj:najopasniji). Iskreno se nadam da cemo se konacno osloboditi tog mita i zatvoriti vrata onima sa Kosova koji mlate srpskim pasosima po svetu.

Drugar iz V beogradske

pre 16 godina

E, pa ako Biljana kaze onda ce da bude bas tako.
Kakva je to vest? Izjavila jedna knjizevnica sta ona misli i to je nacionalna vest u opstem ispiranju mozga kako eto nikad nesto nece biti.
Da je gledala Dzejms Bonda i "Nikad ne reci nikad" shvatila bi koliko je netacna izjava o nikad.

Milos iz Holandije

pre 16 godina

Biljana, donekle razumem sta govoris, ali nikada nemoj reci...
Kosovo je za sada izgubljeno, to je tacno. Ali se nadam da ce neka nasa deca da opet odu na srpsko Kosovo. Nadam se da znas koliko dugo su Jevreji cekali svoju drzavu... 2000 godina. A tek 20 godina pakla holokausta, odbranili su svoju drzavu, kada ih je napala mnogo brojnija vojska Arapa.

Mozda bi mogla da procitas neke knjige sa kojima se ne slazes, i da popricas sa ljudima koji nisu na "tvojoj strani".

A tek kakva groteska! Ti si u stranci Cede. Kakva smejurija...

Petar

pre 16 godina

Sva je sreća da je Biljana samo književnica i da o politici ne zna ništa. Njeni postupci su toliko amaterski koliko bi bili recimo pokušaji nekog srpskog političara da napiše kakvo vredno umetničko delo.

Ivana

pre 16 godina

"nikad vise" je tako dug period... Kosovo formalno nije bilo srpsko cirka nekih 5 vekova, pa smo ga opet povratili. Da li ce ga neka velika sila opet otkinuti na 100, 200, ili opet na 500 godina - nebitno je, jer pre ili kasnije Kosovo ce opet biti u sastavu Srbije. To sto nece biti za mog, ili za zivota g-dje Srbljanovic nije "nikad vise".

Hrabri

pre 16 godina

Bravo gospodjo, zaista ste hrabri kad smete tako nesto izjaviti. Istina je uvek bolna, a Vi ste rekli pravu istinu. Pametni politicari bi postupali po vasim savetima. U Srbiji ima takvih puno, ali su svi zaslepljeni mrznjom prema Albancima sa Kosova. E na taj nacin se najvise steti Srbima sa Kosova i srpskoj kultunoj bastini.

Agim-Gjakova-Norway

pre 16 godina

To se zove pametna glava.
Samo stavite prst u glavu i raxmislite. Vise nikome ne treba rata i problema.Svi treba ici dalje da stignemo druge koji su bili iza nas. Samo razmislite, i to ne mnogo godina unazad, ko smo bili mi za polake, cekoslovake, madare, a da ne spominjem bugare i rumune.
Ali oni nisu ratovali i zato su nas preskocili.
Ja kao Kosovar mislim da srpska manjina i srpski spomenici ne trebaju da se stite.
Rusenja i ubijanja je bilo u pocetku od srpske strane, ako se secate, ali kao za cudo niko od vasih intelektualaca nije ustao i rekao ,,dosta''. Sad cujem i retko citam da je i njima vec dojadilo srpskog nacionalizma.
Ali na zalost srpski nacionalizam jos dominira u Srbiji, a to se najbolje vidi od zadnjih izbora.
Dosta bre vec jednom. Sramota kakvi sloj ljudi vam sedi u parlamentu.

Budvanin

pre 16 godina

Istina je gorka, ali je posteno i ljudski priznati. Cestitam na hrabrosti gosp. Srbljanovic. Ta hrabrost nedostaje srpskim politicarima. Izgleda treba jos vremena zato, dok ne stasaju mladi politicari, koji su prozapdno i stvarno nacionalno orijentisani.

Duša

pre 16 godina

Tačno. Mi u Srbiji nemamo problem sa realnošću već sa nerealnim političarima. To što je Biljana rekla kao građanka Srbije neke stranke (GSS od ranije, sada LDP)su politički artikulisale. Nažalost još uvek većina stanovnika Srbije više voli iluzije od stvarnosti i istine.

Sava Savic

pre 16 godina

Neverovatno je da neko sa sigurne razdaljine od par hiljada kilometara porucuje sta nam valja raditi oko Kosova i Metohije i pri tom potpuno i namerno zabasurujuci kompletnu i kompleksnu istoriju odnosa Srba i Albanaca na KiM . Neverovantna je neodgovornost i jednostavno zaslepljenost ( ne znam drugi izraz ) ove postovane dramske knjizevnice jednom politickom opcijom ( koju ona zdusno propagira sto na blogu sto ovakvim istupima u stampi ) koja ni u jednom momentu ne uvidja znacaj i tezinu svojih reci i kontekst u kojem su izrecene( ili je potpuno svesna svega ovog pa je utoliko gore ). Da su tako govorili Ducic , Dis ,Lazarevic ili bilo koji knjizevnik ,Srbije ne bi ni bilo. Sramno je koristiti nesrecu Srba na KiM kao zamajac za obracun sa politickim neistomisljenicima a pogotovo je nemoralno koristiti to u izjavama u stranoj stampi. Na zalost . Za gosp. Srbljanovic samo jedno pitanje - Moze li Srbija bez Decana , Pecke Patrijarsije , Devica , Sv. Arhangela Gracanice ?

Ivan M

pre 16 godina

Kosovo nece biti srpsko u doglednoj buducnosti. Biljana Srbljanovic je 100% u pravu kad ukazuje na totalnu neodgovornost srpske politicke elite i njenu nesposobnost da pogleda istini u oci. Iako je Zloba skoro sve zakuvao i upropastio, ponasanje nasih politicara u zadnjih 6-7 godina nije nicemu pomoglo. I tako se jos jednom nalazimo u situaciji da smo razocarani, ljuti na sve i nemocni. A da ne govorimo o tome da tu ima jos izbeglica, jos nastradalog sveta i jos patnje i tuge sa svih strana. I umesto da se koncentrisemo na to kako da pomognemo tom jadnom napacenom svetu (npr. zasto ne bi smo trazili od zemalja NATO-a da finansira zbrinjavanje srpskih izbeglica sa Kosova?) mi kukamo i zalimo se na nepravdu. Ako neko ima nesto protiv reci Biljane Srbljanovic, to je samo zato sto ne moze i nece da proguta istinu.

A sto se tice ovog "nikad vise srpsko", samo hocu da prenesem jednu anegdotu iz Londona, gde zivim: nedavno sam odneo kola na pranje i cuo nekoliko zaposlenih u radnji kako pricaju Albanski. Pitao sam ih na Engleskom da li su sa Kosova, i oni su rekli da jesu. Kada sam pomenuo da sam iz Srbije, jedan od njih je na srpskom rekao "O! Kako si! Odakle si!" i to sa velikim osmehom. Ako budemo mogli da vodimo takav dijalog jedni sa drugima i da razgovaramo na bilo kom jeziku sa osmesima na licu, znam da cemo moci sve ostalo da uradimo kako treba. Sadasnjom politikom mi se samo udaljavamo od te situacije.

Drugar iz V beogradske

pre 16 godina

E, pa ako Biljana kaze onda ce da bude bas tako.
Kakva je to vest? Izjavila jedna knjizevnica sta ona misli i to je nacionalna vest u opstem ispiranju mozga kako eto nikad nesto nece biti.
Da je gledala Dzejms Bonda i "Nikad ne reci nikad" shvatila bi koliko je netacna izjava o nikad.

BOKI

pre 16 godina

Vrhunac u svakom okrsaju (vojnom, politickom...)jeste da naterate neprijatelja da vam se preda bez borbe.
E, Biljana, da su se Solunci predali kao ti, sada bi morala da citas i pises na nemackom.
Nema povlacenja, nema predaje, poslednje sto nam sada treba jesu fatalisti.
Za Kosovo su jos pre godinu dana predvidjali nezavisnost, pa jos uvek nista.

nikola

pre 16 godina

Zar je uopshte bitno 'chije' je? Neka se samo uradi neshto da ljudi na kosovu bolje zhive i da se izgradi zdravo drushtvo. Ostalo ce doci samo po sebi...

Joakim

pre 16 godina

Uz sve postovanje, Biljana bi trebala da se bavi necim u sta se razume. Kosovo i Metohija ocigledno nije materija koju ona poznaje. A to da nikada nece biti Srpsko Turci su umisljali 500 godina, tu svoju umisljenost su platili jednim carem i sa nebrojeno manje vrednih glava od carske, a u to vreme su bili sila jednaka NATO danas. Jedini problem koji Srbija danas ima su apsolutno nesposobni politicari i nemogucnost njihove brze promene na miran i legalan nacin. Jos veci problem je verovati nekome ko bi trebao da ih zameni. A Kosovo i Metohija je uvek bilo, jeste i ostace Srpsko. Sa albanskom manjinom na njemu ili ne to ce Albanci da odluce, ali mira nema ukoliko nastave da istrajavaju u dosadasnjim stavovima.

Dragan

pre 16 godina

Ko želi nešto da čini trebalo bi da zna i šta čini. Sa izjavama tipa \"nikad više ovo ili ono\" gđica Srbljanović ne deluje kao da to zna.

Alija

pre 16 godina

Biljani se sve može oprostiti, pa čak i nesuvisli komentari vezani za Kosovo! Nju već duže vreme kapiram kao "komercijalnog" umetnika koji je sav svoj književni opus izgradio na kriticizmu svega što ima prizvuk srpskog. Žena jednostavno piše ono što Evropa želi da čita. Mislim da u svetu ne postoji ni jedan avangardni umetnik koji zagovara optcepljenje, otuđenje ili aneksiju bilo kog dela svoje matične države ma kakva ona bila. Prosto je nemoguće u zamljama bližeg okruženja naći umetnika koji je istupio sa sličnom izjavom. Vreme je da se sve rane prošlosti zaleče, i da se u okvirima ove naše države potrudimo da jedni drugima učinimo suživot boljim.

DarcoB

pre 16 godina

Hvala bogu da se neko osmeli i kaze ovako nesto. Pa naravno da Kosovo nije nase jos od kad ga je Milosevic konacno izgubio 1999. godine. Problem je sto su u Srbiji godinama hranjeni nacionalisti pa su danas najglasniji i najbrojniji (citaj:najopasniji). Iskreno se nadam da cemo se konacno osloboditi tog mita i zatvoriti vrata onima sa Kosova koji mlate srpskim pasosima po svetu.

pantarei

pre 16 godina

Upravo to "nikad vise" je centralni problem te LDP ekipe. Meni kao gradjaninu vrlo cesto je blisko to o cemu oni govore, po mnogo cemu. Ali nacin na koji oni govore je nekako nezdrav.
Moj profesor Era Stojic, legenda ETF-a je govorio u vremem protesta da postoje stvari za koje vredi zrtvovati nekoliko dana, za neke nekoliko meseci. Nekad vredi zrtvovati i ceo zivot (to niko u LDP-u ne kapira i to im je jedina zajednicka tacka). Vi ste zrtvovali tri meseca i po mrazu bili protiv izborne kradje, a sad za ovog Cedomira ne vredi nista vise zrtvovati.
I da konacno definisem problem; tacno je sve sto je g-dja Srbljanovic izjavila. Samo Bog zna kad ce tamo ponovo moci normalno da se posete spomenici i manastiri. To je sad glavni cvor transfera belog roblja i kokaina (to naravno niko iz NGO sektora nece pomenuti i zato stvaraju animozitet i nervozu kod ljudi koji jesu gradjanske orijentacije, ali nece da precute preko tolike nepravde). To sto ce 200 hilj. Srba da krene na traktorima i sto ce sve da izgube u nedelju dana kao sto je bilo i sa onih 500 hilj iz Hrvatske to njih kao ljude nimalo ne dodiruje. Jos je bitnije i to sto njih ni 7hilj. pobijenih srbrenickih muslimana takodje ne dodiruje. Sve je to u svrhu pravljenja jednog cool zivota za jednu ekipu ljudi. Ajde neka mi neko kaze na ovom mestu koje je je u neku ruku ipak elitno (B-92) da li stvarno verujete da je neko iz te ekipe ikad onako ljudski pomislio kako je bilo biti u opsednutom Sarajevu, u Vukovarru pod kisom granata koje koka brkati major, kako je bilo biti Albanac u Pristini sa Arkanovim stabom u centru, kako je bilo u "Oluji" i "Bljsku", biti na Batajnici dok pada durandal bomba, biti zarobljen u Lori, biti musliman u Nisu dok ti pale dzamiju,...
Nekako iz stomaka osecam da su sve to samo floskule za njih, da niko ne oseca sta znaci ta patnja i zato tako hladno kazu "nikad vise", ajde vi Srbi koliko vas ima popakujte te prnje i vec cete se negde po nekim trulim coskovima od Vranja do Beograda zavuci.

Banacanin

pre 16 godina

Gospodja Srbljanovic je malo pobrkala loncice. Situacija oko Kosova trenutno nagovestava nastavak pregovora a u perspektivi mogucu podelu sto bi u ovom trenutku mozda bilo i najbolje resenje. Kosovo jeste srpsko i takvo ce i ostati. Cak i posle 500 godina pod Turcima ponovo je postalo srpsko pa zasto ne bi postalo ponovo posle nekog vremena ukoliko dobije eventualnu nezavisnost. Samo mudro i strpljivo i sve ce doci na svoje mesto kad - tad.

Alex

pre 16 godina

Svako ima pravo na svoje misljenje, kao i ja, ali ne delim isto sa gospodjom Srbljanovic.
Kosovo je bilo Srpsko i treba da ostane deo Srbije, gde upravo Evropa treba da implementira svoju koncepciju demokratije.
Hvala.

Milutin, Podgorica

pre 16 godina

Biljana, sram te bilo! Umjesto da govoriš o katastrofalnom učinku Međunarodne zajednice na Kosovu u pogledu obezbjeđivanja ELEMENTARNIH ljuskih prava za Srbe, ti si iskoristila taj medijski prostor da popljuješ po srpskim vlastima. Vlasti Srbije jesu za kritiku, ali kada se govori o Kosovu, ništa nije toliko loše da bi se moglo porediti sa položajem Srba na Kosovu.

Antifasista

pre 16 godina

Biljana Srbljanović je potpuno u pravu.
Kosovo je nezavisno, to je samo posledica politike vođene do 1999.godine.
Srbiji trebaju oni koji govore istinu.
Svaka čast, Biljana.

Nenad

pre 16 godina

Jedino cega mozes na ovakav nacin da se odrices je tvoja imovina. A ovako nesto ces sa pravom moci da uradis tek posto se kvalifikovana vecina gradjana Srbije izjasni na referendumu da ne zeli Kosovo u sastavu Srbije i tebe na izborima izglasaju za predsednicu vlade ili drzave (sto bi te ovlastilo da pricas u nase ime). Oba uslova se neophodna ali i dovoljna da to o cemu ti pricas ne izadje iz granica lepog vaspitanja.

Zoki

pre 16 godina

Zamislite da imate stan koji izdajete i tu vam se usele ljudi koji u jednom trenutku prestanu da placaju kiriju i kazu to je od sad nas stan. Vi dodjete i vidite da ih je puno i da su mnogo jaki i ne mozete da ih isterate. Probate sudski a vidite da su sudije njihovi prijatelji ili da su potplaceni. Osecate se nemocno i mozete da uradite dve stvari:
1. Da odustanete od stana i da im ga ostavite,
2. Budete strpljivi, jacate, izrodite decu koja ce biti jaka i brojna, cekate na promene u sudstvu i nikad ne odustanete. Zaradite puno para da i vi potplatite sudije.
Ja biram opciju 2. a Biljana je izabrala opciju 1.

(Vlast)a

pre 16 godina

Sve sto je rekla gdja Srbljanovic potpisujem,sem onog "nikad".Prosto mi je dosta tih uvek i zauvek,nikad,nikako i ni po koju cenu,posto se u stvarnom zivotu desava nesto izmedju.
Kao sto Kosovo nije bilo uvek srpsko,kako tvrdi nas premijer,moguce je da bude srpsko,ali i ne mora.
Znaju li ljudi da se nesto moze imati i u srcu ukoliko nismo grabljivi srebroljupci i Sterijini rodoljupci.
Ako su pare,imovina i rudna bogatstva u pitanju,onda ta borba pripada zainteresovanim kompanijama a ne sludjenim gradjanima Srbije.
Ne bi bilo lose da se ovo sto je Biljana rekla stampa i deli: neko ce spaliti,neko pocepati,ali neko procitati i razmisliti.
Ti spomenici na Kosovu pokazuju da nismo uvek bili ovako jadni i suzene svesti i pameti,a ljude treba zastititi zbog njih samih od njih samih i silnih mesetara koji se najbolje busaju tudjom krvlju.

Dovla

pre 16 godina

Biljana, svaka cast. Stvarno zasluzujes da nazovu tvojim imenom jednu ulicu u Pristini. Mislim da si mozda u pravu ali tajming ti je fenomenalan. Ako vec imas veliku potrebu da budes pametna i hrabra - nauci da je cutanje mudrost, a ne prica po svaku cenu!! Analiziraj!!!

Simon

pre 16 godina

"...i nista vise", samo sto tu imamo jos jedan problem cije se resenje svodi samo na obecanja a to je - sta sa oko dve stotine hiljada srpskih izbeglica sa Kosova i njihovom imovinom?
Mislim, kako da oni i njihovo izbeglistvo ne ostanu samo deo te "nove realnosti"??

nenad

pre 16 godina

Biljana je rekla ono sto niko ne sme da kaze i potpuno je u pravu. Kosovo mozda neko smatra svojom dedovinom (ja ne). Svako bi trebao da razmisli dali je i on malo doprineo (glasanje za nacionaliste) da se to procerda.

Goran

pre 16 godina

Zanimljivo je kako mi tako olako otpisujemo komad po komad đedovine svoje. Ne kažem ja da treba da ide da se gine. Al đe su ti naši pametni političari. Pitanje da li iko pametan ima u našoj politici i da mu je srbija i srpstvo važnije od njegove futelje. NAžalost ti futeljaši su prokockali krajinu a sad će i kosovo i nedaj bože još koji dio srbije. Pitajte se kako se hrvati nisu odrekli naše vjekovne krajine nego jim je i sav svjet pomogo u otimanju. Lako je biti pametan u Beogradu, rođaci dođite na međe da Vas vidim sa vašom svjetovnom politikom i cozmopotitizmom u praksi ako može. Nemože jedan čedo da ostpiše naš narod na kosovi i neka kandićka da hapsi sve što valja, neka od onih što je nagrađuju zahtjeva da i oni čine isto.

Bože sačuvaj nas od ovakvih političara jer i svi okupatori do sada imali su neku viziju a ovi naši nevide dalje od nosa.

Mile Politika

pre 16 godina

Doticnu Gospodju kao i sve istomisljenike koji smatraju da Srpska istorija pocinje od 1945 pa na ovamo, bi trebalo obavestiti da je Kosovo bilo van Srbije 5 vekova, pa je posle ipak oslobodjeno.
Ono sto mi nije jasno zasto se nije nasao neki Hrvatski pisac da kaze da Krajina nikad vise nece biti u sastavu HR, nego takvu "hrabrost" da saopsti "istinu" imaju samo Srbi.
Inace u vezi Biljanine vremenske opsake, postoji zgodna anegdota kada se Zloba obracao jednom Americkom diplomati, govoreci mu kako srbija NIKAD nece odustati od svojih Nacionalnih interesa, a ovaj mu odgovorio "Gospodine predsednice NIKAD... JE JAKO PUNO VREMENA".
Ista opaska bi se mogla uputiti i Biljani.

Valjevac

pre 16 godina

OK Biljo, lepo si to i efektno izvela. Verovatno ce sada tvoja dela da se malo bolje prodaju i prevode po Evropi jer ce neko kome je tvoja izjava odgovarala okrenuti par telefona da se liberalnoj, proevropski nastrojenoj, antinacionalisticki orijentisanoj srpskoj spisateljici omoguci bolja komercijalizacija njenog opusa. Apsolutno razumem, da li prihvatam ili ne, to nije bitno. Nego, posto neko ovde rece da je Biljin suprug ex francuski ambasador, onda mogu zamisliti kakav bi ona dobila odgovpor od njega kada bi ga upitala zasto valsti u Parizu ne dozvolje otcepljenje Korzike, recimo. Mozemo da pretpostavimo samo sta bi joj suprug rekao. Anacionalni karakter EU je slovo na papiru, sve zemlje iz petnih zila cuvaju svoj integritet i teritorijalnu celovitost bez obzira na trenutnu situaciju. Sta ono bi sa Mlavinima ili Foklandskim ostrvima? Posla Tacerka armadu 15.000 km daleko da odbrani go kamen i nista vise. Vrlo interesantno, zar ne?

tole

pre 16 godina

Pa zasto bre zeno pobogu....
Pa barem da ga izdelimo,mislim,medjunarodno pravo je zaista na nasoj strani,pa oni zaista imaju drzavu tu pored,mislim,gde se tako poklanja teritorija....?
Svasta.....Ja mislim da je podela jedina opcija i nas maksimalan poklon!

dija-spora

pre 16 godina

Biljana Srbljanovic je izgleda zaboravila da prilikom ove izjave nije predlozila resenje za oko 200.000 nealbanaca na Kosovu koji zive u strahu, i kojima je uskraceno pravo na slobodu kretanja. Ukoliko se prihvata cinjenica da je "Kosovo izgubljeno", onda svaki politicar, ili javna licnost, koja iznosi takve izjave, treba da ponudi resenje, i svojim licnim primerom pokaze koliko bi zrtvovala ili kako bi novim izbeglicama ponudila pomoc. Zato bih voleo da gdja Srbljanovic iz cistih patriotskih razloga pokrene neki humanitarni fond za zbrinjavanje ratnih sirocadi i novih izbeglica sa Kosova, jer ako "predaje celo Kosovo Albancima", onda bi bilo lepo cuti sta nudi onima koji bi u tom slucaju napustili svoja imanja i ostavili ne samo imovinu, vec i ostatke jedne nekada napredne civilizacije onima koji sve sto ima bilo kakvu vezu sa srpskim korenima dozivljavaju neprijateljski. Problem nije tako lak, pa samim tim ni njegovo resenje se ne moze lako naci, ali da li to zaista znaci da se situacija NIKAD nece promeniti, nije na nama da predvidjamo, posto je jedan ljudski vek isuvise kratak da jedno NEKAD pretvori u NIKAD

ljiljana

pre 16 godina

Smucio mi se ovaj nas takozvani patriotizam.Sta mi u stvari hocemo, hocemo Srpsko Kosovo, bez 2 miliona njegovih stanovnika, znaci oni ne postoje, stavimo ruke na oci, i kao malo dete od 2 godine mislimo da nas niko ne vidi.
A koji je to program koji je Vlada ponudila, ne postoji, kao sto ne postoji, ni ozbiljna briga za jadne Srbe koji su ostali, i nemaju gde da idu, a oni koji su prodali i pokupovali po Srbiji, i sad se nesto busaju, necu, velike patriote.A nesrecnici koji su se dokopali izbeglickih centara, nek im je bog u pomoci.Kao sto rece jedan nevoljnik sa protesnog mitinga na granici, a sad nazad u koncentracioni logor u Smederevu.Pitam gospodu iz koordinacionog centra, kad je neki bio na Avali, u bivsoj psihijatrijskoj bolnici, gde su smestene izbeglice sa Kosova, zivi uzas, ne pozeleti ni crnom neprijatelju takve uslove.O tome toliko.A umesto da su Srbi na Kosovu prioritet, politika opstanka na svome, samo taj jadni narod sluzi za potkusurivanje ovih bednika, koje bas briga za nas i ovde i dole,tj.Kosovu

ana

pre 16 godina

Gospodja Biljana je "samo " knjizevnica!!!! Po meni,to je vrlo ugledna i znacajna profesija.A ne "profesija politicar",narocito srpski.
Eto zasto smo,izmedju ostalog, na dnu dna.Politicare smatramo znacajnim,a intelektualce minornim.

max

pre 16 godina

Sa stanovišta svih nas da li će nam se Kosovo vratiti za 50, 100, 200 ili 500 godina je totalno irelevantno u ovom momentu. Sve spada pod pojam "nikad više". Što se pre shvatimo realnost pre ćemo ga vratiti. Sve što smo uradili u prteklih 5, 15 pa i 20 godina nas vodi ka "nikad više". NIGDE na naslovnim stranicama novina nije bilo čuđenja kako da stanovnici Kosova (još uvek je srpsko) nemaju prava izjašnjavanja o ustavu. NITI JEDAN političar nije protestovao zbog toga. Isto je i za izbore. Nisu svi stanovnici Kosova bili na biračkim spiskovima. Zašto??? Time smo se mi sami odrekli Kosova. Niko nam ga nije uzeo već smo ga sami odbacili od sebe. Zašto sednica vlade nije održana u Prištini (i premijer i ministri kažu da je i to Srbija) kao što je održana u Kragujevcu???

Samo se zapitajte šta su naši političari URADILI da Kosovo ostane srpsko. Ništa!!!! Samo priče, priče, priče, priče....

Nudista

pre 16 godina

"Car je go!" uzviknu Biljana.
Podanici Novog Beograda i Novog Jerusalima, kao po komandi, najpre pocrveneše, pljunuše u svoje žuljevite ruke, a zatim počeše da je gađaju sarmama, pasuljem, punjenim paprikama, kobasicama, masnom gibanicom, jednom-dve rakijice pre jela i par piva uz derbi Crvena Zvezda - Partizan, slavskim ikonama i svećama, Cecom i Jecom, tamburama i trubama, guslama, jelecima i opancima i ostalim što nadjoše u svojim praznim tanjirima i ormanima.
Naslonjen uz zid, levom rukom vratih svoje ružičaste sun-glasses na oči, a desnom mirno, kao da se ništa ne dešava, pripalih sebi cigaretu. Povlačeći prvi dim, zapevah u sebi "Biljana platno beljaše".

marc

pre 16 godina

Nezgodno je kada covek pocne da precenjuje svoje mogucnosti, kao sto se to desava Biljani Srbljanovic. Jedan moj prijatelj je nedavno rekao za Cedu, slusajuci ga dok govori o problemu Kosova- "to sto on prica je tacno, ali to nije politika". Srbljanoviceva kaze da je politika prljava, a u sustini ona duboko ne razume sta je politika. Pri tome je toliko iskljuciva i netolerantna prema neistomisljenicima (pitajte Sonju Liht sa kojom je bila u Utisku nedelje) da je to zapanjujuce. Sve u svemu- bas je lik! A i pomalo lici na Demi Mur :)

Sasa from NS

pre 16 godina

Biljana Srbljanovic se vec duze vremena ponasa kao potparol LDP-a, bez obzira da li je u pitanju Kosovo ili neka druga tema. Treba biti slep, pa da se ne primeti izrazito negativan stav po svim pitanjima u ovom drustvu, iako mnogo toga ovde ne funcionise kako treba. Ipak, mislim da Biljanine izjave dosezu vrhunac destruktivnog i ratobornog ponasanja, koje ne prilici za nekoga ko je u svojoj profesiji uspeo da "stvori" neko ime.
Zbog takvog ponasanja me apsolutno i ne cudi sto je u tim godinama i dalje gospodjica.
Pozdrav svima.

Vladimir Pesic

pre 16 godina

Na žalost mlađe generacije imaju vrlo usko gledanje na događaje koji su zadesili našu zemlju,tako da imaju crno belo viđenje situacije.
Zapitajte se samo nad sledećom činjenicom, SAD koje svoj stav proglašavaju stavom međunarodne javnosti,insistiraju na mulietničkom Kosovu,došli su kod nas na sili oružija da kao zaštite manjinu Albance, sada smo mi odjednom postali manjina i oni su kao tu da nas zaštite stvarajući albansku državu Kosovo.
Ista je situacija i sa Bosnom koja po njima mora biti multietnička, ali su vrlo aktivno radili na rasturanju SFRJ koja je realno jedina bila multietnična.
Njihov cilj je vrlo jasan, na žalost kod nas trenutno nedostaje ideje i pasionarnosti da se ostvare naši ciljevi.

Nikola

pre 16 godina

Biljana Srbljanovic je mozda u pravu mozda nije. Ali ono sto je sigurno jeste da se nalazi u jednom dosta neprijatnom sukobu interesa. Kao spisateljica koja iz principa, da ne kazem karaktera, voli da pravi buku oko sebe, da lansira polu vesti (setimo se samo "sastava vlade" na blogu) do cinjenice da je supruga ex ambasadora Francuske u Beogradu. Sve to zajedno joj ne cini uslugu, pogotovo kada se teme kao sto je Kosovo tretiraju sa odredjenem dozom lakoce i nonsalancije.

neutralna

pre 16 godina

Ljudi prestanite vise kukati,:))) Manite se vise Turaka i 500 god."njihove vladavine"!!Ne tako davno cela Srbija je zivela od tih istih Turaka.Tako ce biti i sa Kosovom mozda u malo drugacijem obliku,jer ce nasi "tajkuni"itekako poslovati sa Albancima pod raznoraznim skrivenim imenima firmi,a bogami nece se libiti ni obican narod,samo ako budu sebe videli da mogu nesto uraditi i zaraditi.Steta je velika sto ljudi brane Kosovo na papiru,a garant vecina koja komentarise nisu nikada bili i ziveli u tom delu zemlje.Ako toliko volimo i ne mozemo bez Kosova zasto se nismo i mi godina jos vise naseljavali i pravili da nam Pristina bude centar svega.Da cela garnitura pocev od Milosevica pa nadalje deluje sa Kosova,a ne iz Beograda.Hteli priznati ili ne MI iz centralne Srbije smo uvek gledali taj narod kao gradjane drugog reda,bez obzira bio on srbin ili siptar sa Kosova.Sto bi rekli:STO JUZNIJE TO TUZNIJE!!

Nindza

pre 16 godina

Kosovo jeste deo republike Srbije. A nikad ne treba reci nikad. Nisam podrzavao nepravdu koju Srbija cini drugima, tako necu da podrzavam ni nepravdu drugih prema Srbiji. Kosovo ce verovatno oteti, ali to ne znaci da je to realnost i da se slazem sa time.

pseudo istoricar, ex-bg

pre 16 godina

Ajde da malo razmislimo koliko nas je Kosovo i Metohija kostala sto novaca, sto ljudskih zivota uzmimo samo 10 godina od osamdesetih prolsog nam veka do devedesetih. Koliko bi nas kostalo Kosovo danas? Jer Srbija moze da izdrzi taj ekonomski izdatak? Jer smo Svajcarska u malom, imamo zalihe u bankama? A ako i nemamo imamo spremne dobrovoljce? Jer su gradjani Srbije spremni da dnevno odvajaju bukvalno od usta ne bi li Kosovo ostalo u "krilu" Srbije? JEr ce nam to poboljsati standard? Postacemo pametniji i napredniji? Jer imamo viziju kako cemo dalje? Jer znamo kako cemo pristupiti u buducnosti tom problemu? JEr ako Kosovo ostane, onda nema frke, nema panike, teci ce nam med i mleko? Jer smo spremni da proteramo sve koji se ne slazu sa nama? Da ubijamo za "nebesko carstvo"?
Ako Srbija ikad bude stala ekonomski na noge mozda ce moci da ima nekog slabog uticaja na Kosovu putem investicija, inace budimo realni: voz je ot'so.

momabrazil

pre 16 godina

pa sto se ne zalaze za podelu onda, vec ulazi sa ovako defetistickim stavom. Kosovo ne brani samo vlada vec i svi mi u zemlji i inostranstvu, pogotovo inostranstvu gde imamo laksi pristup medijima. Mogla je reci Kosovo nikad vise srpsko , ali i da deo gde su Srbi u vecini ne moze da bude deo novog Kosova zbog toga sto se Srbiji mora bar malo odobrovoljiti i da se radi o nevidjenom presedanu.

imenjakinja

pre 16 godina

Ne znam da li je ovo prvi javni nastup od kako je imenovana za člana Političkog saveta LDP, ali nema sumnje da je veoma efektan. Nadam se da će njena reč dopreti dalje, šire i dublje medju gradjane, nego što je to slučaj sa drugim političarima.

Bora

pre 16 godina

Ko je gospodja Srbljanovic da negira prvu tacku Povelje UN. Vazno je nekima da svakoga dana neko pljune po interesima Srbije. Korisnije bi im bilo da organizuju takmicenje u pluvanju u dalj, nego ko ce vecom pljucom da pokrije deo povrsine svoje zemlje.

Lazar Bojanic umereni kritičar

pre 16 godina

jeste u pravu je gospođa Biljana sasvim , ali isto tako ne treba da nas napusti nada da ćemo se izboriti jednog dana koji možda nije tako blizu da ćemo moći slobodno da obilazimo naše crkve , grobove i kuće i da koristimo slobodno našu imovinu na teritoriji Kosova ... nije sporno čije je Kosovo jer je livada onog čije su i ovce , nego je sporna diktatura i strah koji se šire Kosovom ... to je samo odraz nemogućnosti kosovskog društva da se otme procesima osvete i okrene prosperitetu ... Ja sam pri za to da se dogovorimo sa Alancima ali za dogovor je potrebno dvoje ... Tamo su ulagale sve bivše jugoslovenske republike i pokrajna Vojvodina a sada se ta imovina krčmi kako se stigne bez pitanja i obaveštenja ... lako je pregovarati kad vam ameri iza leđa duvaju u jedra , tada se ne mora biti realan i učtiv !

Sara

pre 16 godina

Cak da je doticna gospodja i u pravu (a ima argumenata i za takve tvrdnje) zaista nije pravi trenutak iznositi javno takve teze! Ako nista drugo, ono zbog drugih koji pokusavaju da spasu sto se spasti moze, te zbog stotina hiljada izbjeglica sa KiM koji se jos uvijek necemu nadaju. Takvo ponasanje moglo bi se smatrati u najmanju ruku kontraproduktivno!
Reklo bi se - "Pameti i obzira nikad dosta"!!!

Posmatrač

pre 16 godina

Njene reči isto vrede kao kad bi neko rekao da treba oružjem da odemo na Kosovo, oslobodimo teritoriju i vratimo prognane.I jedni i drugi zastupaju nečije interese ali ne naše(Srpske).Biti intelektu alac ponekadne ne mora značiti da si pošten.Biti intelektualac treba da znači da imaš SVOJE mišljenje.

miroslav

pre 16 godina

Bilo bi lepo da gospodja Srbljanović izloži svoje argumente nealbanskom stanovništvu na Kosovu,da sidje medju njih,valjda i oni mogu da zatraže intervju.Takodje,trebalo bi malo više da konsultuje literaturu, pa da vide kako se intelektualna elita u svetu ponašala kroz istoriju u gotovo izgubljenim situacijama.Kad god je nacija bila kompaktna teritoriju nije izgubila.Ne sme se reći nikad ili ne treba biti srpsko.Verovatno se u grobu sad prevrću sve srpske vodje ,od Lazara do Djindjića.Srećom, istorija pamti značajne ljude,vizionare,a ne književničke političke maštarije,da ne kažem nešto grublje.

jelena

pre 16 godina

Ne slazem se. bice srpsko kada Srbija toliko ekonomski ojaca da ce moci da postavlje uslove, a ne da ih prihvata. dakle, na nama je da povucemo ozbiljan i dalekosezan potez. Racunajmo na pola veka, cak i vek unapred.

Lazar Špalaver, Nikšić

pre 16 godina

Značili to da će u Evropi uvijek postojati granice iako stalno tvrdite da toga ubrzo više uopšte neće biti. I zaboraviste da kažete kad Kosovo definitivno ode iz Srbije da ćete se osjećati srećnom.

Miodrag

pre 16 godina

"Nikada više srpsko" ili "i albansko i srpsko i tursko i goransko i, i, i..." Koja je od ovhi fraza "politički korektnija" ili prijemičivija za mondijalističko-globalističke uši?
Čime su Albanci zaslužli da dobiju nezavisnot i na Kosovu? Da li zbog:
1. Njihove borbe za slobodu Kosova od Otomanske imperije? Ne
2. Njihove borbe na strani Antante u I svetskom ratu? Ne
3. Da li zbog ubijenih srpskih vojnika i civila iz zaseda u albanskim gudurama tokom povlačenja srpske vojske u I sv. ratu? Ne
4. Da li zbog ideja Prizrenskih liga? Ne
5. Da li zbog borbe balista u II svetskom ratu na "pravoj strani"? Ne
6. Da li zbog desetina i stotina hiljada iseljenih Srba sa Kosova posle II svetskog rata, milom ili silom? Ne
7. Da li zbog Ustava iz 1974.g.? Ne
8. Da li zbog pobune iz 1981.g.? Ne
9. Da li zbog poštovanja ljudskih, manjinskih prava, jednakosti polova, borbe protiv diskriminacije društvenih i socijalnih grupa na Kosovu? Ne
10. Da li zbog trgovine ženama, drogom, oružijem ili zbog veza sa Al Kaidom? Ne
11. Da li zbog borbe OVK?
Ne
12. Da li zbog 17. marta 2004.g.? Ne
13. Da li zbog međunarodnog prava? Ne
14. Da li zbog njihove želje da ne žele nikave veze sa Srbijom? Ne
Ima li potvrdnog odgovora? Neko će kazati da ima. To je represija Slobodana Miloševića od 1989.g. i zločini počinjeni tokom Nato bombardovanja od strane paravojnih, policijskih i vojnih snaga Srbije!
Pitam i gospođu Srbljanović i sebe i sve vas da li su zločini na jednoj strani "bolji" od zločina na drugoj strani, pa se zato nagrađuju državom? Samo još jedna rečenica: Kosovo će biti srpsko onoliko koliko svaki Srbin na svetu bude istinski čovek i hrišćanin i koliko u njegovoj duši bude prepoznat pravi duhovni značaj Kosova sa naš narod.

alban

pre 16 godina

Za prvo sam qovek,a drugo sam albanac.
Meni je sramota za ono shto se deshavalo tog crnog marta one crne godine.
Ono shto albanci vjekovima nisu qinili,dogodilo se od strane takvih koji samim tim albancima ne zhele dobro.
Jeste qinjenica sramota shto se toga desilo.
Ja zhivim u Njemaqkoj ali kada odem na godishnji,odmor nije mi taj odmor koji bi voleo.
Meni me fale moje bivshe drushtvo skojima sam u shkoli bio,fusbal igrao,Theater i skojima sam sedeo i parqe hleba i soli delio.
Nas je bilo zaista lepo dok nisu nacionalisti svih boja glavu digli.
Jeste bismo primer svima, a gde smo sada?
Pa ga pitam: Ko je kriv?
Nije narod kriv za ovo,nego su politiqari koji su do toga doveli.
Sad je vreme da se izvinjamo za sve shto se desilo,pa onda da zhivimo kao prave komshije ,ako zhelite i kao braqa.
Dok nismo toga napravili mi ostanemo tamo gde smo,a oni koji iza nas bili idu dalje i dalje gde mi ne mozhemo nikad da stignemo.
Jeste qe da dodje vreme,kada qe jedan drugom potreban da bude.
Ali jeliqemo mi toga prezhiveti?
Pustimo loptu na dole to je najbolji naqin.
Gospodjo vi ste govorili realnost,a nekome toga ne svidja .
Pa i jeste istina ne svidja svima,ali u koliko ne gledamo tu istinu u oqima....
Dokle qe da odemo?
Voda ide a pjesak staje,rekao moj pokojni ded za vreme drugog svetskog Rata.
Pa ja ga pitam sebi:
Dokle ili kada qemo se upametiti?
Sve najlepshe komshijske i bratske pozdravi od Albana.

Sava

pre 16 godina

Demokratska drzava i svako ima pravo da kaze ono sto misli ili...?
Price da je Kosovo prodao Miosevic i da je kasno slusamo vec 8 godina i sada kada se to pitanje otvorilo i na politicki nacin uvidjamo da i nije bas tako,jer cela MZ na neki nacin pokusava da privoli Srbiju da kako to oni kazu prihvati realnost.A to bi trebalo da znaci da prethodna teza bas i ne stoji inace niko ne bi pokusavao da nadje legalno resenje za ovaj problem.Ja zivim na Kosovu i svedok sam kakko medjunarodna zajednica vodi racuna o ljudskim pravima kako manjina tako i samih Albanaca i nema nikoga ko moze da me ubedi da ce sutra biti bolje ako Kosovo bude nezavisno jer ako je tako zasto onda za 8 godina ta ista MZ nije ostvarila potrebne standarde na semo u oblasti ljudskih prava vec i u svim ostalim.Prica sacuvati peostale Srbe na Kosovu i njihovu imovinu kao i kulturne i verske spomenike je prica za malu decu koju mogu da kupe samo oni koji nisu upoznati sa stvarnoscu!Pa,zato predlazem da se za zagovornike ove opcije u Srbiji organizuje misija slicna onoj koju je UN skoro imao na Kosovu ne bi li se isti malo prosvetlili!Avaj,kao i sa UN-om i sa njima je isto,znaju oni to vrlo dobro!Sto se tice raseljenih u Srbiji nek im je Bog u pomoc,kao i nama ovde,a vi braco iz Srbija nemojte da se brinete za preostale Srbe na Kosovu.Ako niko drugi ne moze i nece da brani ovo parce zemlje mi cemo to uraditi svojim prisustvom jer vece sile i mogucnosti drugih nemamo,a imamo to casnu i tesku duznost da to uradimo!Kad su nasi preci mogli 5 vekova pod Turcima i mi cemo pod ovima koliko god bude trebalo!

Vlada

pre 16 godina

Pokusacu primerom iz moje struke, da pomognem Gospodji Srbljanovic u razmisljanjima. Elem, desi se situacija da gospodja Srbljanovic dobije gangrenu noge (pu-pu, daleko bilo, zaista joj to ne zelim). Da li ce doticna gospodja da kaze lekarima da joj odmah odseku nogu ili ce pokusati sve, ali bas sve sto moderna medicina pruza, da spasi svoju nogu. Hiperbaricna komora cini cuda u takvim slucajevima. Neko ce reci, da je gangrena zvana Kosovo u terminalnom stadijumu i da ni hiperbaricna komora ne moze da dovede do poboljsanja. U redu! hajde da razmisljamo onda o situaciji kada se ono najgore(amputacija) desi. Da li cemo da sedimo i kukamo, padnemo u depresiju ili cemo pronaci nacin da nastavimo zivot normalno. Tu je kljucno pitanje, jer Srbi koji ostaju na Kosovu, koje ce, plasim se biti amputirano, traze "protezu" koja ce im omoguciti normalan zivot. Kada se izjavi da je Kosovo vec nezavisno, a ne ponudi se resenje za te ljude koji zele tamo da ostanu, na svojoj zemlji i imanjima, u najmanju ruku je neodgovorno i bezosecajno. Lako je davati nesto sto nije tvoje.Lako je biti pametan "na daljinu". Ja to zovem dilemom od milion dolara" (film "Nepristojna ponuda"-R.Redford, D.Mur ; film je onako ali...). Svi mi mozemo da kazemo da ne bi uradili ovo ili ono, nema tih para...bla, bla...Dok ne dodjemo u situaciju da nam neko ne ponudi milion dolara da uradimo nesto sto inace ne bi. Ko god kaze da bi lako odlucio - laze, a neki bi se bogam i "prodali". gospodja Srbljanovic nema nista na Kosovu i sa Kosovom i odatle potice ta lakoca odricanja od istog. Nije to njena noga. Pitam se kako bi se ponasala u suprotnom. Realno i naj postenije bi bilo da se Kosovo podeli. Nisu nam potrebni Siptari u tom broju, jer bi to bio faktor ne stabilnosti. Severni deo bi ostao u Srbiji a i Srbi sa njim i u njemu. Da rezimiram, bolelo bi ali lakse bi hodali bez prstiju na nogama, nego bez noge do kolena.
P.S.1 G-dji Srbljanovic i njenim nogama zelim sve najbolje.
P.S.2 G-dji Srbljanovic zelim jos pozorisnih komada a manje politike u zivotu (neka pita BK zasto petljanje u politiku ne valja, a G-dina Miskovica, zasto izbegavanje politike valja)

happyhappy

pre 16 godina

Biljana Srbljanovic je potpuno u pravu. Realna je i racionalna i to volim kod nje. Procitala sam komentare u kojima stoji pitanje "Kako knjizevnica moze tako nesto da komentarise?". Upravo suprotno! Biljana je stvorila neverovatne dramske tekstove i samim tim je dokazala da se razume u drustvo. Njeno misljenje bi trebalo da se ceni. Bilo bi divno da svi mi mislimo kao Biljana, i napokon krocimo u 21. vek, resavamo druge probleme i posaljemo Srbiju u Evropu i svet. Kao mladi gradjanin ove zemlje, to je ono sto ja zelim za moju buducnost. Trebalo bi raskrstiti s prosloscu i ne vracati se... Jedini nacina da nam svima bude bolje, zanemarujuci nacionalnost...

pilot

pre 16 godina

Na danasnji dan pre 8 godina poginuo je pilot, pukovnik ratnog vazduhoplovstva Pavlovic. Poleteo je iako je znao je da nema bas nikakvih sansi protiv daleko brojnijeg neprijatelja. Neko ce reci da je bio lud ili glup. A ja mislim da je on bio samo covek koji je voleo svoju zemlju i zrtvovao zivot za nju.
Gospodja Srbljanovic zrtvuje ono sto nikad nije bilo njeno. Mozda zato sto to ne kosta nista a mozda zato sto ne ume da leti.

slobodnomisleći

pre 16 godina

Da li je iko čuo za izraz "It isn't over 'till it's over"
Zašto se Srbi uvek predaju pre kraja?
Treba se uvek boriti dokle god za borbu ima prostora i mogućnosti ( naravno političkim sredstvima )
Ne treba se unapred predavati!
A i niko nema pravo da predaje Kosovo ako ne živi ( ili ima porodicu, imovinu itsl. ) na Kosovu...
S'toga otkud Biljani to pravo?!

Internacionalac

pre 16 godina

Ma dajte ljudi, pa zar mislite da ce svet, drzave i granice izgledati slicno kao danas, kroz 200 ili 300 godina... Pa pre ce se desiti da svi budemo u istoj drzavi, koja ce se mozda zvati EVROPA, nego sto ce Kosovo opet biti "nase" ako uopste i bilo do sada.

Dragan

pre 16 godina

Citam ove komentare i mislim kako nije cudo sto nam se i himna zove "Boze pravde". Kako mnogo ljudi na argument realnosti odgovara vapajem za pravdom.

Janko

pre 16 godina

Interesantno je kako su najveci branioci srpskih interesa na Kosovu vec dugo deo srpske dijaspore, a opet toliko daleko od problema suvereno vladaju materijom kojoj ih je nauchio neki istorijski udzhbenik. Epovi o Srbima koji su povratili Kosovo posle vishevekovne Turske vladavine su potpuno nebulozni, jer je Kosovo odavno veoma jasno etnichki podeljeno u korist muslimanske vecine, shto se sa politichke karte definitivno ne vidi, kao shto se ne vidi ni da je tek sedamdesetih godina Vojvodina postala vetjinski srpska (mada to nikome u Srbiji nije smetalo da i Vojvodinu zove srpskom zemljom). Srbi zapravo sada i nisu u poziciji da odluchuju o sudbini svoje pokrajine jer su dugo bili zaslepljeni mitovima i epovima o Srpskoj Kolevci i Velikom Boju, a nikad zapravo nisu nogom krochili na tu teritoriju, osim eventualno u posetama manastirima. Biljana Srbljanovic stoga nimalo ne greshi shto vidi osnovni prioritet u ochuvanju kontrole nad ono malo srpske imovine i mnogo kulturne bashtine koje imamo na Kosovu, jer mi nismo u poziciji da nekome dajemo "poklone" niti da odluchujemo o statusu na osnovu medjunarodnog prava jer smo de facto kapitulirali u poslednjem ratu i sada sve to mora da se plati. Zahvalite se bivshim vodjama na tome, razumite da mora da se krene dalje, a ako odete u Grachanicu u skorije vreme, molite Boga da nam ostavi 50% kontrole nad, recimo, Trepchom.

ñàì ïđîòčâ ñâčõ

pre 16 godina

Äà ëč ¼å òî îíà Áčšàíà êî¼à ¼å ïčñàëà âàòđåíå òåêñòîâå çà êđàãó¼åâà÷êå Ïîãëåäå êî¼č ñå áàâå ÷åòíč÷êîì òåìàòčêîì?

Milos iz Holandije

pre 16 godina

Biljana, donekle razumem sta govoris, ali nikada nemoj reci...
Kosovo je za sada izgubljeno, to je tacno. Ali se nadam da ce neka nasa deca da opet odu na srpsko Kosovo. Nadam se da znas koliko dugo su Jevreji cekali svoju drzavu... 2000 godina. A tek 20 godina pakla holokausta, odbranili su svoju drzavu, kada ih je napala mnogo brojnija vojska Arapa.

Mozda bi mogla da procitas neke knjige sa kojima se ne slazes, i da popricas sa ljudima koji nisu na "tvojoj strani".

A tek kakva groteska! Ti si u stranci Cede. Kakva smejurija...

Agim-Gjakova-Norway

pre 16 godina

To se zove pametna glava.
Samo stavite prst u glavu i raxmislite. Vise nikome ne treba rata i problema.Svi treba ici dalje da stignemo druge koji su bili iza nas. Samo razmislite, i to ne mnogo godina unazad, ko smo bili mi za polake, cekoslovake, madare, a da ne spominjem bugare i rumune.
Ali oni nisu ratovali i zato su nas preskocili.
Ja kao Kosovar mislim da srpska manjina i srpski spomenici ne trebaju da se stite.
Rusenja i ubijanja je bilo u pocetku od srpske strane, ako se secate, ali kao za cudo niko od vasih intelektualaca nije ustao i rekao ,,dosta''. Sad cujem i retko citam da je i njima vec dojadilo srpskog nacionalizma.
Ali na zalost srpski nacionalizam jos dominira u Srbiji, a to se najbolje vidi od zadnjih izbora.
Dosta bre vec jednom. Sramota kakvi sloj ljudi vam sedi u parlamentu.

Petar

pre 16 godina

Sva je sreća da je Biljana samo književnica i da o politici ne zna ništa. Njeni postupci su toliko amaterski koliko bi bili recimo pokušaji nekog srpskog političara da napiše kakvo vredno umetničko delo.

Ivana

pre 16 godina

"nikad vise" je tako dug period... Kosovo formalno nije bilo srpsko cirka nekih 5 vekova, pa smo ga opet povratili. Da li ce ga neka velika sila opet otkinuti na 100, 200, ili opet na 500 godina - nebitno je, jer pre ili kasnije Kosovo ce opet biti u sastavu Srbije. To sto nece biti za mog, ili za zivota g-dje Srbljanovic nije "nikad vise".

Hrabri

pre 16 godina

Bravo gospodjo, zaista ste hrabri kad smete tako nesto izjaviti. Istina je uvek bolna, a Vi ste rekli pravu istinu. Pametni politicari bi postupali po vasim savetima. U Srbiji ima takvih puno, ali su svi zaslepljeni mrznjom prema Albancima sa Kosova. E na taj nacin se najvise steti Srbima sa Kosova i srpskoj kultunoj bastini.

Joakim

pre 16 godina

Uz sve postovanje, Biljana bi trebala da se bavi necim u sta se razume. Kosovo i Metohija ocigledno nije materija koju ona poznaje. A to da nikada nece biti Srpsko Turci su umisljali 500 godina, tu svoju umisljenost su platili jednim carem i sa nebrojeno manje vrednih glava od carske, a u to vreme su bili sila jednaka NATO danas. Jedini problem koji Srbija danas ima su apsolutno nesposobni politicari i nemogucnost njihove brze promene na miran i legalan nacin. Jos veci problem je verovati nekome ko bi trebao da ih zameni. A Kosovo i Metohija je uvek bilo, jeste i ostace Srpsko. Sa albanskom manjinom na njemu ili ne to ce Albanci da odluce, ali mira nema ukoliko nastave da istrajavaju u dosadasnjim stavovima.

Budvanin

pre 16 godina

Istina je gorka, ali je posteno i ljudski priznati. Cestitam na hrabrosti gosp. Srbljanovic. Ta hrabrost nedostaje srpskim politicarima. Izgleda treba jos vremena zato, dok ne stasaju mladi politicari, koji su prozapdno i stvarno nacionalno orijentisani.

Duša

pre 16 godina

Tačno. Mi u Srbiji nemamo problem sa realnošću već sa nerealnim političarima. To što je Biljana rekla kao građanka Srbije neke stranke (GSS od ranije, sada LDP)su politički artikulisale. Nažalost još uvek većina stanovnika Srbije više voli iluzije od stvarnosti i istine.

Sava Savic

pre 16 godina

Neverovatno je da neko sa sigurne razdaljine od par hiljada kilometara porucuje sta nam valja raditi oko Kosova i Metohije i pri tom potpuno i namerno zabasurujuci kompletnu i kompleksnu istoriju odnosa Srba i Albanaca na KiM . Neverovantna je neodgovornost i jednostavno zaslepljenost ( ne znam drugi izraz ) ove postovane dramske knjizevnice jednom politickom opcijom ( koju ona zdusno propagira sto na blogu sto ovakvim istupima u stampi ) koja ni u jednom momentu ne uvidja znacaj i tezinu svojih reci i kontekst u kojem su izrecene( ili je potpuno svesna svega ovog pa je utoliko gore ). Da su tako govorili Ducic , Dis ,Lazarevic ili bilo koji knjizevnik ,Srbije ne bi ni bilo. Sramno je koristiti nesrecu Srba na KiM kao zamajac za obracun sa politickim neistomisljenicima a pogotovo je nemoralno koristiti to u izjavama u stranoj stampi. Na zalost . Za gosp. Srbljanovic samo jedno pitanje - Moze li Srbija bez Decana , Pecke Patrijarsije , Devica , Sv. Arhangela Gracanice ?

Dragan

pre 16 godina

Ko želi nešto da čini trebalo bi da zna i šta čini. Sa izjavama tipa \"nikad više ovo ili ono\" gđica Srbljanović ne deluje kao da to zna.

Banacanin

pre 16 godina

Gospodja Srbljanovic je malo pobrkala loncice. Situacija oko Kosova trenutno nagovestava nastavak pregovora a u perspektivi mogucu podelu sto bi u ovom trenutku mozda bilo i najbolje resenje. Kosovo jeste srpsko i takvo ce i ostati. Cak i posle 500 godina pod Turcima ponovo je postalo srpsko pa zasto ne bi postalo ponovo posle nekog vremena ukoliko dobije eventualnu nezavisnost. Samo mudro i strpljivo i sve ce doci na svoje mesto kad - tad.

DarcoB

pre 16 godina

Hvala bogu da se neko osmeli i kaze ovako nesto. Pa naravno da Kosovo nije nase jos od kad ga je Milosevic konacno izgubio 1999. godine. Problem je sto su u Srbiji godinama hranjeni nacionalisti pa su danas najglasniji i najbrojniji (citaj:najopasniji). Iskreno se nadam da cemo se konacno osloboditi tog mita i zatvoriti vrata onima sa Kosova koji mlate srpskim pasosima po svetu.

Alex

pre 16 godina

Svako ima pravo na svoje misljenje, kao i ja, ali ne delim isto sa gospodjom Srbljanovic.
Kosovo je bilo Srpsko i treba da ostane deo Srbije, gde upravo Evropa treba da implementira svoju koncepciju demokratije.
Hvala.

tole

pre 16 godina

Pa zasto bre zeno pobogu....
Pa barem da ga izdelimo,mislim,medjunarodno pravo je zaista na nasoj strani,pa oni zaista imaju drzavu tu pored,mislim,gde se tako poklanja teritorija....?
Svasta.....Ja mislim da je podela jedina opcija i nas maksimalan poklon!

Drugar iz V beogradske

pre 16 godina

E, pa ako Biljana kaze onda ce da bude bas tako.
Kakva je to vest? Izjavila jedna knjizevnica sta ona misli i to je nacionalna vest u opstem ispiranju mozga kako eto nikad nesto nece biti.
Da je gledala Dzejms Bonda i "Nikad ne reci nikad" shvatila bi koliko je netacna izjava o nikad.

(Vlast)a

pre 16 godina

Sve sto je rekla gdja Srbljanovic potpisujem,sem onog "nikad".Prosto mi je dosta tih uvek i zauvek,nikad,nikako i ni po koju cenu,posto se u stvarnom zivotu desava nesto izmedju.
Kao sto Kosovo nije bilo uvek srpsko,kako tvrdi nas premijer,moguce je da bude srpsko,ali i ne mora.
Znaju li ljudi da se nesto moze imati i u srcu ukoliko nismo grabljivi srebroljupci i Sterijini rodoljupci.
Ako su pare,imovina i rudna bogatstva u pitanju,onda ta borba pripada zainteresovanim kompanijama a ne sludjenim gradjanima Srbije.
Ne bi bilo lose da se ovo sto je Biljana rekla stampa i deli: neko ce spaliti,neko pocepati,ali neko procitati i razmisliti.
Ti spomenici na Kosovu pokazuju da nismo uvek bili ovako jadni i suzene svesti i pameti,a ljude treba zastititi zbog njih samih od njih samih i silnih mesetara koji se najbolje busaju tudjom krvlju.

Simon

pre 16 godina

"...i nista vise", samo sto tu imamo jos jedan problem cije se resenje svodi samo na obecanja a to je - sta sa oko dve stotine hiljada srpskih izbeglica sa Kosova i njihovom imovinom?
Mislim, kako da oni i njihovo izbeglistvo ne ostanu samo deo te "nove realnosti"??

Goran

pre 16 godina

Zanimljivo je kako mi tako olako otpisujemo komad po komad đedovine svoje. Ne kažem ja da treba da ide da se gine. Al đe su ti naši pametni političari. Pitanje da li iko pametan ima u našoj politici i da mu je srbija i srpstvo važnije od njegove futelje. NAžalost ti futeljaši su prokockali krajinu a sad će i kosovo i nedaj bože još koji dio srbije. Pitajte se kako se hrvati nisu odrekli naše vjekovne krajine nego jim je i sav svjet pomogo u otimanju. Lako je biti pametan u Beogradu, rođaci dođite na međe da Vas vidim sa vašom svjetovnom politikom i cozmopotitizmom u praksi ako može. Nemože jedan čedo da ostpiše naš narod na kosovi i neka kandićka da hapsi sve što valja, neka od onih što je nagrađuju zahtjeva da i oni čine isto.

Bože sačuvaj nas od ovakvih političara jer i svi okupatori do sada imali su neku viziju a ovi naši nevide dalje od nosa.

BOKI

pre 16 godina

Vrhunac u svakom okrsaju (vojnom, politickom...)jeste da naterate neprijatelja da vam se preda bez borbe.
E, Biljana, da su se Solunci predali kao ti, sada bi morala da citas i pises na nemackom.
Nema povlacenja, nema predaje, poslednje sto nam sada treba jesu fatalisti.
Za Kosovo su jos pre godinu dana predvidjali nezavisnost, pa jos uvek nista.

Lazar Bojanic umereni kritičar

pre 16 godina

jeste u pravu je gospođa Biljana sasvim , ali isto tako ne treba da nas napusti nada da ćemo se izboriti jednog dana koji možda nije tako blizu da ćemo moći slobodno da obilazimo naše crkve , grobove i kuće i da koristimo slobodno našu imovinu na teritoriji Kosova ... nije sporno čije je Kosovo jer je livada onog čije su i ovce , nego je sporna diktatura i strah koji se šire Kosovom ... to je samo odraz nemogućnosti kosovskog društva da se otme procesima osvete i okrene prosperitetu ... Ja sam pri za to da se dogovorimo sa Alancima ali za dogovor je potrebno dvoje ... Tamo su ulagale sve bivše jugoslovenske republike i pokrajna Vojvodina a sada se ta imovina krčmi kako se stigne bez pitanja i obaveštenja ... lako je pregovarati kad vam ameri iza leđa duvaju u jedra , tada se ne mora biti realan i učtiv !

Ivan M

pre 16 godina

Kosovo nece biti srpsko u doglednoj buducnosti. Biljana Srbljanovic je 100% u pravu kad ukazuje na totalnu neodgovornost srpske politicke elite i njenu nesposobnost da pogleda istini u oci. Iako je Zloba skoro sve zakuvao i upropastio, ponasanje nasih politicara u zadnjih 6-7 godina nije nicemu pomoglo. I tako se jos jednom nalazimo u situaciji da smo razocarani, ljuti na sve i nemocni. A da ne govorimo o tome da tu ima jos izbeglica, jos nastradalog sveta i jos patnje i tuge sa svih strana. I umesto da se koncentrisemo na to kako da pomognemo tom jadnom napacenom svetu (npr. zasto ne bi smo trazili od zemalja NATO-a da finansira zbrinjavanje srpskih izbeglica sa Kosova?) mi kukamo i zalimo se na nepravdu. Ako neko ima nesto protiv reci Biljane Srbljanovic, to je samo zato sto ne moze i nece da proguta istinu.

A sto se tice ovog "nikad vise srpsko", samo hocu da prenesem jednu anegdotu iz Londona, gde zivim: nedavno sam odneo kola na pranje i cuo nekoliko zaposlenih u radnji kako pricaju Albanski. Pitao sam ih na Engleskom da li su sa Kosova, i oni su rekli da jesu. Kada sam pomenuo da sam iz Srbije, jedan od njih je na srpskom rekao "O! Kako si! Odakle si!" i to sa velikim osmehom. Ako budemo mogli da vodimo takav dijalog jedni sa drugima i da razgovaramo na bilo kom jeziku sa osmesima na licu, znam da cemo moci sve ostalo da uradimo kako treba. Sadasnjom politikom mi se samo udaljavamo od te situacije.

Milutin, Podgorica

pre 16 godina

Biljana, sram te bilo! Umjesto da govoriš o katastrofalnom učinku Međunarodne zajednice na Kosovu u pogledu obezbjeđivanja ELEMENTARNIH ljuskih prava za Srbe, ti si iskoristila taj medijski prostor da popljuješ po srpskim vlastima. Vlasti Srbije jesu za kritiku, ali kada se govori o Kosovu, ništa nije toliko loše da bi se moglo porediti sa položajem Srba na Kosovu.

nenad

pre 16 godina

Biljana je rekla ono sto niko ne sme da kaze i potpuno je u pravu. Kosovo mozda neko smatra svojom dedovinom (ja ne). Svako bi trebao da razmisli dali je i on malo doprineo (glasanje za nacionaliste) da se to procerda.

momabrazil

pre 16 godina

pa sto se ne zalaze za podelu onda, vec ulazi sa ovako defetistickim stavom. Kosovo ne brani samo vlada vec i svi mi u zemlji i inostranstvu, pogotovo inostranstvu gde imamo laksi pristup medijima. Mogla je reci Kosovo nikad vise srpsko , ali i da deo gde su Srbi u vecini ne moze da bude deo novog Kosova zbog toga sto se Srbiji mora bar malo odobrovoljiti i da se radi o nevidjenom presedanu.

ana

pre 16 godina

Gospodja Biljana je "samo " knjizevnica!!!! Po meni,to je vrlo ugledna i znacajna profesija.A ne "profesija politicar",narocito srpski.
Eto zasto smo,izmedju ostalog, na dnu dna.Politicare smatramo znacajnim,a intelektualce minornim.

dija-spora

pre 16 godina

Biljana Srbljanovic je izgleda zaboravila da prilikom ove izjave nije predlozila resenje za oko 200.000 nealbanaca na Kosovu koji zive u strahu, i kojima je uskraceno pravo na slobodu kretanja. Ukoliko se prihvata cinjenica da je "Kosovo izgubljeno", onda svaki politicar, ili javna licnost, koja iznosi takve izjave, treba da ponudi resenje, i svojim licnim primerom pokaze koliko bi zrtvovala ili kako bi novim izbeglicama ponudila pomoc. Zato bih voleo da gdja Srbljanovic iz cistih patriotskih razloga pokrene neki humanitarni fond za zbrinjavanje ratnih sirocadi i novih izbeglica sa Kosova, jer ako "predaje celo Kosovo Albancima", onda bi bilo lepo cuti sta nudi onima koji bi u tom slucaju napustili svoja imanja i ostavili ne samo imovinu, vec i ostatke jedne nekada napredne civilizacije onima koji sve sto ima bilo kakvu vezu sa srpskim korenima dozivljavaju neprijateljski. Problem nije tako lak, pa samim tim ni njegovo resenje se ne moze lako naci, ali da li to zaista znaci da se situacija NIKAD nece promeniti, nije na nama da predvidjamo, posto je jedan ljudski vek isuvise kratak da jedno NEKAD pretvori u NIKAD

Antifasista

pre 16 godina

Biljana Srbljanović je potpuno u pravu.
Kosovo je nezavisno, to je samo posledica politike vođene do 1999.godine.
Srbiji trebaju oni koji govore istinu.
Svaka čast, Biljana.

nikola

pre 16 godina

Zar je uopshte bitno 'chije' je? Neka se samo uradi neshto da ljudi na kosovu bolje zhive i da se izgradi zdravo drushtvo. Ostalo ce doci samo po sebi...

Alija

pre 16 godina

Biljani se sve može oprostiti, pa čak i nesuvisli komentari vezani za Kosovo! Nju već duže vreme kapiram kao "komercijalnog" umetnika koji je sav svoj književni opus izgradio na kriticizmu svega što ima prizvuk srpskog. Žena jednostavno piše ono što Evropa želi da čita. Mislim da u svetu ne postoji ni jedan avangardni umetnik koji zagovara optcepljenje, otuđenje ili aneksiju bilo kog dela svoje matične države ma kakva ona bila. Prosto je nemoguće u zamljama bližeg okruženja naći umetnika koji je istupio sa sličnom izjavom. Vreme je da se sve rane prošlosti zaleče, i da se u okvirima ove naše države potrudimo da jedni drugima učinimo suživot boljim.

Dovla

pre 16 godina

Biljana, svaka cast. Stvarno zasluzujes da nazovu tvojim imenom jednu ulicu u Pristini. Mislim da si mozda u pravu ali tajming ti je fenomenalan. Ako vec imas veliku potrebu da budes pametna i hrabra - nauci da je cutanje mudrost, a ne prica po svaku cenu!! Analiziraj!!!

pantarei

pre 16 godina

Upravo to "nikad vise" je centralni problem te LDP ekipe. Meni kao gradjaninu vrlo cesto je blisko to o cemu oni govore, po mnogo cemu. Ali nacin na koji oni govore je nekako nezdrav.
Moj profesor Era Stojic, legenda ETF-a je govorio u vremem protesta da postoje stvari za koje vredi zrtvovati nekoliko dana, za neke nekoliko meseci. Nekad vredi zrtvovati i ceo zivot (to niko u LDP-u ne kapira i to im je jedina zajednicka tacka). Vi ste zrtvovali tri meseca i po mrazu bili protiv izborne kradje, a sad za ovog Cedomira ne vredi nista vise zrtvovati.
I da konacno definisem problem; tacno je sve sto je g-dja Srbljanovic izjavila. Samo Bog zna kad ce tamo ponovo moci normalno da se posete spomenici i manastiri. To je sad glavni cvor transfera belog roblja i kokaina (to naravno niko iz NGO sektora nece pomenuti i zato stvaraju animozitet i nervozu kod ljudi koji jesu gradjanske orijentacije, ali nece da precute preko tolike nepravde). To sto ce 200 hilj. Srba da krene na traktorima i sto ce sve da izgube u nedelju dana kao sto je bilo i sa onih 500 hilj iz Hrvatske to njih kao ljude nimalo ne dodiruje. Jos je bitnije i to sto njih ni 7hilj. pobijenih srbrenickih muslimana takodje ne dodiruje. Sve je to u svrhu pravljenja jednog cool zivota za jednu ekipu ljudi. Ajde neka mi neko kaze na ovom mestu koje je je u neku ruku ipak elitno (B-92) da li stvarno verujete da je neko iz te ekipe ikad onako ljudski pomislio kako je bilo biti u opsednutom Sarajevu, u Vukovarru pod kisom granata koje koka brkati major, kako je bilo biti Albanac u Pristini sa Arkanovim stabom u centru, kako je bilo u "Oluji" i "Bljsku", biti na Batajnici dok pada durandal bomba, biti zarobljen u Lori, biti musliman u Nisu dok ti pale dzamiju,...
Nekako iz stomaka osecam da su sve to samo floskule za njih, da niko ne oseca sta znaci ta patnja i zato tako hladno kazu "nikad vise", ajde vi Srbi koliko vas ima popakujte te prnje i vec cete se negde po nekim trulim coskovima od Vranja do Beograda zavuci.

marc

pre 16 godina

Nezgodno je kada covek pocne da precenjuje svoje mogucnosti, kao sto se to desava Biljani Srbljanovic. Jedan moj prijatelj je nedavno rekao za Cedu, slusajuci ga dok govori o problemu Kosova- "to sto on prica je tacno, ali to nije politika". Srbljanoviceva kaze da je politika prljava, a u sustini ona duboko ne razume sta je politika. Pri tome je toliko iskljuciva i netolerantna prema neistomisljenicima (pitajte Sonju Liht sa kojom je bila u Utisku nedelje) da je to zapanjujuce. Sve u svemu- bas je lik! A i pomalo lici na Demi Mur :)

Nudista

pre 16 godina

"Car je go!" uzviknu Biljana.
Podanici Novog Beograda i Novog Jerusalima, kao po komandi, najpre pocrveneše, pljunuše u svoje žuljevite ruke, a zatim počeše da je gađaju sarmama, pasuljem, punjenim paprikama, kobasicama, masnom gibanicom, jednom-dve rakijice pre jela i par piva uz derbi Crvena Zvezda - Partizan, slavskim ikonama i svećama, Cecom i Jecom, tamburama i trubama, guslama, jelecima i opancima i ostalim što nadjoše u svojim praznim tanjirima i ormanima.
Naslonjen uz zid, levom rukom vratih svoje ružičaste sun-glasses na oči, a desnom mirno, kao da se ništa ne dešava, pripalih sebi cigaretu. Povlačeći prvi dim, zapevah u sebi "Biljana platno beljaše".

ljiljana

pre 16 godina

Smucio mi se ovaj nas takozvani patriotizam.Sta mi u stvari hocemo, hocemo Srpsko Kosovo, bez 2 miliona njegovih stanovnika, znaci oni ne postoje, stavimo ruke na oci, i kao malo dete od 2 godine mislimo da nas niko ne vidi.
A koji je to program koji je Vlada ponudila, ne postoji, kao sto ne postoji, ni ozbiljna briga za jadne Srbe koji su ostali, i nemaju gde da idu, a oni koji su prodali i pokupovali po Srbiji, i sad se nesto busaju, necu, velike patriote.A nesrecnici koji su se dokopali izbeglickih centara, nek im je bog u pomoci.Kao sto rece jedan nevoljnik sa protesnog mitinga na granici, a sad nazad u koncentracioni logor u Smederevu.Pitam gospodu iz koordinacionog centra, kad je neki bio na Avali, u bivsoj psihijatrijskoj bolnici, gde su smestene izbeglice sa Kosova, zivi uzas, ne pozeleti ni crnom neprijatelju takve uslove.O tome toliko.A umesto da su Srbi na Kosovu prioritet, politika opstanka na svome, samo taj jadni narod sluzi za potkusurivanje ovih bednika, koje bas briga za nas i ovde i dole,tj.Kosovu

Sasa from NS

pre 16 godina

Biljana Srbljanovic se vec duze vremena ponasa kao potparol LDP-a, bez obzira da li je u pitanju Kosovo ili neka druga tema. Treba biti slep, pa da se ne primeti izrazito negativan stav po svim pitanjima u ovom drustvu, iako mnogo toga ovde ne funcionise kako treba. Ipak, mislim da Biljanine izjave dosezu vrhunac destruktivnog i ratobornog ponasanja, koje ne prilici za nekoga ko je u svojoj profesiji uspeo da "stvori" neko ime.
Zbog takvog ponasanja me apsolutno i ne cudi sto je u tim godinama i dalje gospodjica.
Pozdrav svima.

Mile Politika

pre 16 godina

Doticnu Gospodju kao i sve istomisljenike koji smatraju da Srpska istorija pocinje od 1945 pa na ovamo, bi trebalo obavestiti da je Kosovo bilo van Srbije 5 vekova, pa je posle ipak oslobodjeno.
Ono sto mi nije jasno zasto se nije nasao neki Hrvatski pisac da kaze da Krajina nikad vise nece biti u sastavu HR, nego takvu "hrabrost" da saopsti "istinu" imaju samo Srbi.
Inace u vezi Biljanine vremenske opsake, postoji zgodna anegdota kada se Zloba obracao jednom Americkom diplomati, govoreci mu kako srbija NIKAD nece odustati od svojih Nacionalnih interesa, a ovaj mu odgovorio "Gospodine predsednice NIKAD... JE JAKO PUNO VREMENA".
Ista opaska bi se mogla uputiti i Biljani.

Zoki

pre 16 godina

Zamislite da imate stan koji izdajete i tu vam se usele ljudi koji u jednom trenutku prestanu da placaju kiriju i kazu to je od sad nas stan. Vi dodjete i vidite da ih je puno i da su mnogo jaki i ne mozete da ih isterate. Probate sudski a vidite da su sudije njihovi prijatelji ili da su potplaceni. Osecate se nemocno i mozete da uradite dve stvari:
1. Da odustanete od stana i da im ga ostavite,
2. Budete strpljivi, jacate, izrodite decu koja ce biti jaka i brojna, cekate na promene u sudstvu i nikad ne odustanete. Zaradite puno para da i vi potplatite sudije.
Ja biram opciju 2. a Biljana je izabrala opciju 1.

Vladimir Pesic

pre 16 godina

Na žalost mlađe generacije imaju vrlo usko gledanje na događaje koji su zadesili našu zemlju,tako da imaju crno belo viđenje situacije.
Zapitajte se samo nad sledećom činjenicom, SAD koje svoj stav proglašavaju stavom međunarodne javnosti,insistiraju na mulietničkom Kosovu,došli su kod nas na sili oružija da kao zaštite manjinu Albance, sada smo mi odjednom postali manjina i oni su kao tu da nas zaštite stvarajući albansku državu Kosovo.
Ista je situacija i sa Bosnom koja po njima mora biti multietnička, ali su vrlo aktivno radili na rasturanju SFRJ koja je realno jedina bila multietnična.
Njihov cilj je vrlo jasan, na žalost kod nas trenutno nedostaje ideje i pasionarnosti da se ostvare naši ciljevi.

Bora

pre 16 godina

Ko je gospodja Srbljanovic da negira prvu tacku Povelje UN. Vazno je nekima da svakoga dana neko pljune po interesima Srbije. Korisnije bi im bilo da organizuju takmicenje u pluvanju u dalj, nego ko ce vecom pljucom da pokrije deo povrsine svoje zemlje.

max

pre 16 godina

Sa stanovišta svih nas da li će nam se Kosovo vratiti za 50, 100, 200 ili 500 godina je totalno irelevantno u ovom momentu. Sve spada pod pojam "nikad više". Što se pre shvatimo realnost pre ćemo ga vratiti. Sve što smo uradili u prteklih 5, 15 pa i 20 godina nas vodi ka "nikad više". NIGDE na naslovnim stranicama novina nije bilo čuđenja kako da stanovnici Kosova (još uvek je srpsko) nemaju prava izjašnjavanja o ustavu. NITI JEDAN političar nije protestovao zbog toga. Isto je i za izbore. Nisu svi stanovnici Kosova bili na biračkim spiskovima. Zašto??? Time smo se mi sami odrekli Kosova. Niko nam ga nije uzeo već smo ga sami odbacili od sebe. Zašto sednica vlade nije održana u Prištini (i premijer i ministri kažu da je i to Srbija) kao što je održana u Kragujevcu???

Samo se zapitajte šta su naši političari URADILI da Kosovo ostane srpsko. Ništa!!!! Samo priče, priče, priče, priče....

Nenad

pre 16 godina

Jedino cega mozes na ovakav nacin da se odrices je tvoja imovina. A ovako nesto ces sa pravom moci da uradis tek posto se kvalifikovana vecina gradjana Srbije izjasni na referendumu da ne zeli Kosovo u sastavu Srbije i tebe na izborima izglasaju za predsednicu vlade ili drzave (sto bi te ovlastilo da pricas u nase ime). Oba uslova se neophodna ali i dovoljna da to o cemu ti pricas ne izadje iz granica lepog vaspitanja.

pseudo istoricar, ex-bg

pre 16 godina

Ajde da malo razmislimo koliko nas je Kosovo i Metohija kostala sto novaca, sto ljudskih zivota uzmimo samo 10 godina od osamdesetih prolsog nam veka do devedesetih. Koliko bi nas kostalo Kosovo danas? Jer Srbija moze da izdrzi taj ekonomski izdatak? Jer smo Svajcarska u malom, imamo zalihe u bankama? A ako i nemamo imamo spremne dobrovoljce? Jer su gradjani Srbije spremni da dnevno odvajaju bukvalno od usta ne bi li Kosovo ostalo u "krilu" Srbije? JEr ce nam to poboljsati standard? Postacemo pametniji i napredniji? Jer imamo viziju kako cemo dalje? Jer znamo kako cemo pristupiti u buducnosti tom problemu? JEr ako Kosovo ostane, onda nema frke, nema panike, teci ce nam med i mleko? Jer smo spremni da proteramo sve koji se ne slazu sa nama? Da ubijamo za "nebesko carstvo"?
Ako Srbija ikad bude stala ekonomski na noge mozda ce moci da ima nekog slabog uticaja na Kosovu putem investicija, inace budimo realni: voz je ot'so.

ñàì ïđîòčâ ñâčõ

pre 16 godina

Äà ëč ¼å òî îíà Áčšàíà êî¼à ¼å ïčñàëà âàòđåíå òåêñòîâå çà êđàãó¼åâà÷êå Ïîãëåäå êî¼č ñå áàâå ÷åòíč÷êîì òåìàòčêîì?

Nindza

pre 16 godina

Kosovo jeste deo republike Srbije. A nikad ne treba reci nikad. Nisam podrzavao nepravdu koju Srbija cini drugima, tako necu da podrzavam ni nepravdu drugih prema Srbiji. Kosovo ce verovatno oteti, ali to ne znaci da je to realnost i da se slazem sa time.

imenjakinja

pre 16 godina

Ne znam da li je ovo prvi javni nastup od kako je imenovana za člana Političkog saveta LDP, ali nema sumnje da je veoma efektan. Nadam se da će njena reč dopreti dalje, šire i dublje medju gradjane, nego što je to slučaj sa drugim političarima.

neutralna

pre 16 godina

Ljudi prestanite vise kukati,:))) Manite se vise Turaka i 500 god."njihove vladavine"!!Ne tako davno cela Srbija je zivela od tih istih Turaka.Tako ce biti i sa Kosovom mozda u malo drugacijem obliku,jer ce nasi "tajkuni"itekako poslovati sa Albancima pod raznoraznim skrivenim imenima firmi,a bogami nece se libiti ni obican narod,samo ako budu sebe videli da mogu nesto uraditi i zaraditi.Steta je velika sto ljudi brane Kosovo na papiru,a garant vecina koja komentarise nisu nikada bili i ziveli u tom delu zemlje.Ako toliko volimo i ne mozemo bez Kosova zasto se nismo i mi godina jos vise naseljavali i pravili da nam Pristina bude centar svega.Da cela garnitura pocev od Milosevica pa nadalje deluje sa Kosova,a ne iz Beograda.Hteli priznati ili ne MI iz centralne Srbije smo uvek gledali taj narod kao gradjane drugog reda,bez obzira bio on srbin ili siptar sa Kosova.Sto bi rekli:STO JUZNIJE TO TUZNIJE!!

alban

pre 16 godina

Za prvo sam qovek,a drugo sam albanac.
Meni je sramota za ono shto se deshavalo tog crnog marta one crne godine.
Ono shto albanci vjekovima nisu qinili,dogodilo se od strane takvih koji samim tim albancima ne zhele dobro.
Jeste qinjenica sramota shto se toga desilo.
Ja zhivim u Njemaqkoj ali kada odem na godishnji,odmor nije mi taj odmor koji bi voleo.
Meni me fale moje bivshe drushtvo skojima sam u shkoli bio,fusbal igrao,Theater i skojima sam sedeo i parqe hleba i soli delio.
Nas je bilo zaista lepo dok nisu nacionalisti svih boja glavu digli.
Jeste bismo primer svima, a gde smo sada?
Pa ga pitam: Ko je kriv?
Nije narod kriv za ovo,nego su politiqari koji su do toga doveli.
Sad je vreme da se izvinjamo za sve shto se desilo,pa onda da zhivimo kao prave komshije ,ako zhelite i kao braqa.
Dok nismo toga napravili mi ostanemo tamo gde smo,a oni koji iza nas bili idu dalje i dalje gde mi ne mozhemo nikad da stignemo.
Jeste qe da dodje vreme,kada qe jedan drugom potreban da bude.
Ali jeliqemo mi toga prezhiveti?
Pustimo loptu na dole to je najbolji naqin.
Gospodjo vi ste govorili realnost,a nekome toga ne svidja .
Pa i jeste istina ne svidja svima,ali u koliko ne gledamo tu istinu u oqima....
Dokle qe da odemo?
Voda ide a pjesak staje,rekao moj pokojni ded za vreme drugog svetskog Rata.
Pa ja ga pitam sebi:
Dokle ili kada qemo se upametiti?
Sve najlepshe komshijske i bratske pozdravi od Albana.

Nikola

pre 16 godina

Biljana Srbljanovic je mozda u pravu mozda nije. Ali ono sto je sigurno jeste da se nalazi u jednom dosta neprijatnom sukobu interesa. Kao spisateljica koja iz principa, da ne kazem karaktera, voli da pravi buku oko sebe, da lansira polu vesti (setimo se samo "sastava vlade" na blogu) do cinjenice da je supruga ex ambasadora Francuske u Beogradu. Sve to zajedno joj ne cini uslugu, pogotovo kada se teme kao sto je Kosovo tretiraju sa odredjenem dozom lakoce i nonsalancije.

happyhappy

pre 16 godina

Biljana Srbljanovic je potpuno u pravu. Realna je i racionalna i to volim kod nje. Procitala sam komentare u kojima stoji pitanje "Kako knjizevnica moze tako nesto da komentarise?". Upravo suprotno! Biljana je stvorila neverovatne dramske tekstove i samim tim je dokazala da se razume u drustvo. Njeno misljenje bi trebalo da se ceni. Bilo bi divno da svi mi mislimo kao Biljana, i napokon krocimo u 21. vek, resavamo druge probleme i posaljemo Srbiju u Evropu i svet. Kao mladi gradjanin ove zemlje, to je ono sto ja zelim za moju buducnost. Trebalo bi raskrstiti s prosloscu i ne vracati se... Jedini nacina da nam svima bude bolje, zanemarujuci nacionalnost...

jelena

pre 16 godina

Ne slazem se. bice srpsko kada Srbija toliko ekonomski ojaca da ce moci da postavlje uslove, a ne da ih prihvata. dakle, na nama je da povucemo ozbiljan i dalekosezan potez. Racunajmo na pola veka, cak i vek unapred.

Sara

pre 16 godina

Cak da je doticna gospodja i u pravu (a ima argumenata i za takve tvrdnje) zaista nije pravi trenutak iznositi javno takve teze! Ako nista drugo, ono zbog drugih koji pokusavaju da spasu sto se spasti moze, te zbog stotina hiljada izbjeglica sa KiM koji se jos uvijek necemu nadaju. Takvo ponasanje moglo bi se smatrati u najmanju ruku kontraproduktivno!
Reklo bi se - "Pameti i obzira nikad dosta"!!!

miroslav

pre 16 godina

Bilo bi lepo da gospodja Srbljanović izloži svoje argumente nealbanskom stanovništvu na Kosovu,da sidje medju njih,valjda i oni mogu da zatraže intervju.Takodje,trebalo bi malo više da konsultuje literaturu, pa da vide kako se intelektualna elita u svetu ponašala kroz istoriju u gotovo izgubljenim situacijama.Kad god je nacija bila kompaktna teritoriju nije izgubila.Ne sme se reći nikad ili ne treba biti srpsko.Verovatno se u grobu sad prevrću sve srpske vodje ,od Lazara do Djindjića.Srećom, istorija pamti značajne ljude,vizionare,a ne književničke političke maštarije,da ne kažem nešto grublje.

Miodrag

pre 16 godina

"Nikada više srpsko" ili "i albansko i srpsko i tursko i goransko i, i, i..." Koja je od ovhi fraza "politički korektnija" ili prijemičivija za mondijalističko-globalističke uši?
Čime su Albanci zaslužli da dobiju nezavisnot i na Kosovu? Da li zbog:
1. Njihove borbe za slobodu Kosova od Otomanske imperije? Ne
2. Njihove borbe na strani Antante u I svetskom ratu? Ne
3. Da li zbog ubijenih srpskih vojnika i civila iz zaseda u albanskim gudurama tokom povlačenja srpske vojske u I sv. ratu? Ne
4. Da li zbog ideja Prizrenskih liga? Ne
5. Da li zbog borbe balista u II svetskom ratu na "pravoj strani"? Ne
6. Da li zbog desetina i stotina hiljada iseljenih Srba sa Kosova posle II svetskog rata, milom ili silom? Ne
7. Da li zbog Ustava iz 1974.g.? Ne
8. Da li zbog pobune iz 1981.g.? Ne
9. Da li zbog poštovanja ljudskih, manjinskih prava, jednakosti polova, borbe protiv diskriminacije društvenih i socijalnih grupa na Kosovu? Ne
10. Da li zbog trgovine ženama, drogom, oružijem ili zbog veza sa Al Kaidom? Ne
11. Da li zbog borbe OVK?
Ne
12. Da li zbog 17. marta 2004.g.? Ne
13. Da li zbog međunarodnog prava? Ne
14. Da li zbog njihove želje da ne žele nikave veze sa Srbijom? Ne
Ima li potvrdnog odgovora? Neko će kazati da ima. To je represija Slobodana Miloševića od 1989.g. i zločini počinjeni tokom Nato bombardovanja od strane paravojnih, policijskih i vojnih snaga Srbije!
Pitam i gospođu Srbljanović i sebe i sve vas da li su zločini na jednoj strani "bolji" od zločina na drugoj strani, pa se zato nagrađuju državom? Samo još jedna rečenica: Kosovo će biti srpsko onoliko koliko svaki Srbin na svetu bude istinski čovek i hrišćanin i koliko u njegovoj duši bude prepoznat pravi duhovni značaj Kosova sa naš narod.

Valjevac

pre 16 godina

OK Biljo, lepo si to i efektno izvela. Verovatno ce sada tvoja dela da se malo bolje prodaju i prevode po Evropi jer ce neko kome je tvoja izjava odgovarala okrenuti par telefona da se liberalnoj, proevropski nastrojenoj, antinacionalisticki orijentisanoj srpskoj spisateljici omoguci bolja komercijalizacija njenog opusa. Apsolutno razumem, da li prihvatam ili ne, to nije bitno. Nego, posto neko ovde rece da je Biljin suprug ex francuski ambasador, onda mogu zamisliti kakav bi ona dobila odgovpor od njega kada bi ga upitala zasto valsti u Parizu ne dozvolje otcepljenje Korzike, recimo. Mozemo da pretpostavimo samo sta bi joj suprug rekao. Anacionalni karakter EU je slovo na papiru, sve zemlje iz petnih zila cuvaju svoj integritet i teritorijalnu celovitost bez obzira na trenutnu situaciju. Sta ono bi sa Mlavinima ili Foklandskim ostrvima? Posla Tacerka armadu 15.000 km daleko da odbrani go kamen i nista vise. Vrlo interesantno, zar ne?

Posmatrač

pre 16 godina

Njene reči isto vrede kao kad bi neko rekao da treba oružjem da odemo na Kosovo, oslobodimo teritoriju i vratimo prognane.I jedni i drugi zastupaju nečije interese ali ne naše(Srpske).Biti intelektu alac ponekadne ne mora značiti da si pošten.Biti intelektualac treba da znači da imaš SVOJE mišljenje.

Dragan

pre 16 godina

Citam ove komentare i mislim kako nije cudo sto nam se i himna zove "Boze pravde". Kako mnogo ljudi na argument realnosti odgovara vapajem za pravdom.

Internacionalac

pre 16 godina

Ma dajte ljudi, pa zar mislite da ce svet, drzave i granice izgledati slicno kao danas, kroz 200 ili 300 godina... Pa pre ce se desiti da svi budemo u istoj drzavi, koja ce se mozda zvati EVROPA, nego sto ce Kosovo opet biti "nase" ako uopste i bilo do sada.

pilot

pre 16 godina

Na danasnji dan pre 8 godina poginuo je pilot, pukovnik ratnog vazduhoplovstva Pavlovic. Poleteo je iako je znao je da nema bas nikakvih sansi protiv daleko brojnijeg neprijatelja. Neko ce reci da je bio lud ili glup. A ja mislim da je on bio samo covek koji je voleo svoju zemlju i zrtvovao zivot za nju.
Gospodja Srbljanovic zrtvuje ono sto nikad nije bilo njeno. Mozda zato sto to ne kosta nista a mozda zato sto ne ume da leti.

Janko

pre 16 godina

Interesantno je kako su najveci branioci srpskih interesa na Kosovu vec dugo deo srpske dijaspore, a opet toliko daleko od problema suvereno vladaju materijom kojoj ih je nauchio neki istorijski udzhbenik. Epovi o Srbima koji su povratili Kosovo posle vishevekovne Turske vladavine su potpuno nebulozni, jer je Kosovo odavno veoma jasno etnichki podeljeno u korist muslimanske vecine, shto se sa politichke karte definitivno ne vidi, kao shto se ne vidi ni da je tek sedamdesetih godina Vojvodina postala vetjinski srpska (mada to nikome u Srbiji nije smetalo da i Vojvodinu zove srpskom zemljom). Srbi zapravo sada i nisu u poziciji da odluchuju o sudbini svoje pokrajine jer su dugo bili zaslepljeni mitovima i epovima o Srpskoj Kolevci i Velikom Boju, a nikad zapravo nisu nogom krochili na tu teritoriju, osim eventualno u posetama manastirima. Biljana Srbljanovic stoga nimalo ne greshi shto vidi osnovni prioritet u ochuvanju kontrole nad ono malo srpske imovine i mnogo kulturne bashtine koje imamo na Kosovu, jer mi nismo u poziciji da nekome dajemo "poklone" niti da odluchujemo o statusu na osnovu medjunarodnog prava jer smo de facto kapitulirali u poslednjem ratu i sada sve to mora da se plati. Zahvalite se bivshim vodjama na tome, razumite da mora da se krene dalje, a ako odete u Grachanicu u skorije vreme, molite Boga da nam ostavi 50% kontrole nad, recimo, Trepchom.

Lazar Špalaver, Nikšić

pre 16 godina

Značili to da će u Evropi uvijek postojati granice iako stalno tvrdite da toga ubrzo više uopšte neće biti. I zaboraviste da kažete kad Kosovo definitivno ode iz Srbije da ćete se osjećati srećnom.

slobodnomisleći

pre 16 godina

Da li je iko čuo za izraz "It isn't over 'till it's over"
Zašto se Srbi uvek predaju pre kraja?
Treba se uvek boriti dokle god za borbu ima prostora i mogućnosti ( naravno političkim sredstvima )
Ne treba se unapred predavati!
A i niko nema pravo da predaje Kosovo ako ne živi ( ili ima porodicu, imovinu itsl. ) na Kosovu...
S'toga otkud Biljani to pravo?!

Vlada

pre 16 godina

Pokusacu primerom iz moje struke, da pomognem Gospodji Srbljanovic u razmisljanjima. Elem, desi se situacija da gospodja Srbljanovic dobije gangrenu noge (pu-pu, daleko bilo, zaista joj to ne zelim). Da li ce doticna gospodja da kaze lekarima da joj odmah odseku nogu ili ce pokusati sve, ali bas sve sto moderna medicina pruza, da spasi svoju nogu. Hiperbaricna komora cini cuda u takvim slucajevima. Neko ce reci, da je gangrena zvana Kosovo u terminalnom stadijumu i da ni hiperbaricna komora ne moze da dovede do poboljsanja. U redu! hajde da razmisljamo onda o situaciji kada se ono najgore(amputacija) desi. Da li cemo da sedimo i kukamo, padnemo u depresiju ili cemo pronaci nacin da nastavimo zivot normalno. Tu je kljucno pitanje, jer Srbi koji ostaju na Kosovu, koje ce, plasim se biti amputirano, traze "protezu" koja ce im omoguciti normalan zivot. Kada se izjavi da je Kosovo vec nezavisno, a ne ponudi se resenje za te ljude koji zele tamo da ostanu, na svojoj zemlji i imanjima, u najmanju ruku je neodgovorno i bezosecajno. Lako je davati nesto sto nije tvoje.Lako je biti pametan "na daljinu". Ja to zovem dilemom od milion dolara" (film "Nepristojna ponuda"-R.Redford, D.Mur ; film je onako ali...). Svi mi mozemo da kazemo da ne bi uradili ovo ili ono, nema tih para...bla, bla...Dok ne dodjemo u situaciju da nam neko ne ponudi milion dolara da uradimo nesto sto inace ne bi. Ko god kaze da bi lako odlucio - laze, a neki bi se bogam i "prodali". gospodja Srbljanovic nema nista na Kosovu i sa Kosovom i odatle potice ta lakoca odricanja od istog. Nije to njena noga. Pitam se kako bi se ponasala u suprotnom. Realno i naj postenije bi bilo da se Kosovo podeli. Nisu nam potrebni Siptari u tom broju, jer bi to bio faktor ne stabilnosti. Severni deo bi ostao u Srbiji a i Srbi sa njim i u njemu. Da rezimiram, bolelo bi ali lakse bi hodali bez prstiju na nogama, nego bez noge do kolena.
P.S.1 G-dji Srbljanovic i njenim nogama zelim sve najbolje.
P.S.2 G-dji Srbljanovic zelim jos pozorisnih komada a manje politike u zivotu (neka pita BK zasto petljanje u politiku ne valja, a G-dina Miskovica, zasto izbegavanje politike valja)

Sava

pre 16 godina

Demokratska drzava i svako ima pravo da kaze ono sto misli ili...?
Price da je Kosovo prodao Miosevic i da je kasno slusamo vec 8 godina i sada kada se to pitanje otvorilo i na politicki nacin uvidjamo da i nije bas tako,jer cela MZ na neki nacin pokusava da privoli Srbiju da kako to oni kazu prihvati realnost.A to bi trebalo da znaci da prethodna teza bas i ne stoji inace niko ne bi pokusavao da nadje legalno resenje za ovaj problem.Ja zivim na Kosovu i svedok sam kakko medjunarodna zajednica vodi racuna o ljudskim pravima kako manjina tako i samih Albanaca i nema nikoga ko moze da me ubedi da ce sutra biti bolje ako Kosovo bude nezavisno jer ako je tako zasto onda za 8 godina ta ista MZ nije ostvarila potrebne standarde na semo u oblasti ljudskih prava vec i u svim ostalim.Prica sacuvati peostale Srbe na Kosovu i njihovu imovinu kao i kulturne i verske spomenike je prica za malu decu koju mogu da kupe samo oni koji nisu upoznati sa stvarnoscu!Pa,zato predlazem da se za zagovornike ove opcije u Srbiji organizuje misija slicna onoj koju je UN skoro imao na Kosovu ne bi li se isti malo prosvetlili!Avaj,kao i sa UN-om i sa njima je isto,znaju oni to vrlo dobro!Sto se tice raseljenih u Srbiji nek im je Bog u pomoc,kao i nama ovde,a vi braco iz Srbija nemojte da se brinete za preostale Srbe na Kosovu.Ako niko drugi ne moze i nece da brani ovo parce zemlje mi cemo to uraditi svojim prisustvom jer vece sile i mogucnosti drugih nemamo,a imamo to casnu i tesku duznost da to uradimo!Kad su nasi preci mogli 5 vekova pod Turcima i mi cemo pod ovima koliko god bude trebalo!