Petak, 23.02.2007.

08:47

Ugrožen rad Pravnog fakulteta

Postojanje i dalje funkcionisanje kragujevačkog Pravnog fakulteta ugroženo je zbog hapšenja velikog broja profesora.

Izvor: B92

Ugrožen rad Pravnog fakulteta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

95 Komentari

Sortiraj po:

Diogen III

pre 17 godina

Čemu se mi stalno čudimo! Treba samo pročitait što je rekao Dr Arčibald Rajs o srpskoj inteligenciji još 1928. godine u svojoj oporuci Srbima: "Srbi počujte"!
Zašto te knjižice nigde nema u prodavnicama i zašto je niko i ne pominje. Zato što ta istina o srpskoj inteligenciji i danas važi.!

Habibi

pre 17 godina

Pojeo vuk magarca. U pitanju je veliki biznis u kome ucestvuje nasa politicka elita (pravni fakultet u Beogradu, tkzv "na kraj Tasa zuta kuca"). Sve ce se zataskati i smiriti u rekordnom roku. Vecih rezova nece biti iz prostog razloga sto ti sto rezu nece rezati sami sebe;)

Ima li za mene mesta pod sljivom?

ne bih ipak

pre 17 godina

Danas neki politicari i funkcioneri u Srbiji uz redovan posao po nekoj modi magistriraju, doktoriraju, neki jos zavrsavaju fakultete i moze se predpostaviti kako to sve postizu. Pogledajte kako je Velja Ilic doktorirao sa clanovima komisije iz svoje stranke. Ne znam sta bi sa onom pricom iz novina da je sef kabineta ministra za obrazovanje zavrsio pravni na mnogo cudan nacin(nista nista pa svi ispiti odjednom na nekoliko fakulteta na brzaka). I takve stvari bi se trebale proveriti. A da li ce neko npr da proveri kako je Velja Ilic doktorirao? Videcemo kolko je ova borba stvarna i temeljna i sveobuhvatna a koliko povrsna, selektivna i maketinska.

Izabella

pre 17 godina

Sa ovim skandalom pocinje generalizacija, u smislu, da su korumpirani oni profesori kod kojih je mala prolaznost kod ispita. Zavrsila sam ekonomski fax u Subotici. Imali smo teske predmete, gde su profesori zahtevali mnogo, ali ne para, nego znanja. Strogoca nije jednaka sa cekanjem mita. Konkretno, Milutin Stojkovic, profesor statistike, bio je jedan od najkorektnijih i najstrozih profesora, kazu da je sad vec malo blazi, za vreme bombardovanja, kad u Novom Sadu nije bilo ni jednog mosta, on je dolazio iz Srema i tacno u 8 poceo predavanje, dok su mu neke kolege iz Subotice dva sata kasnili na svoj ispit. Drugi primer je Jelena Stevovic Buha, ko je studirao na ekonomskom u Subotici zna ko je ta profesorica. Izuzetno je stroga, jako puno trazi, ali istovremeno jako puno i daje. I kod nje je prolaznost mala na ispitima, ali ona sigurno ne prima mito. Ona je zena, kakva bi ja volela da postanem! Ustaje pre zore, da sa autobusom stigne do Subotice do jutra, i da odrzi jedno divno predavanje. Koje je izuzetno interesantno, na koje predavanje bi otisla i sad, samo ne mogu zbog toga sto radim. Ona trazi samo znanje a ne pare!

Munja

pre 17 godina

Uz duznu kvalifikaciju da je ovo "rekla-kazala", neki ljudi kojima duboko verujem su mi rekli da znaju coveka koji je kupio doktorat ekonomskih nauka u Moskvi. Doduse, covek je zaista radan i ambiciozan i zelim mu puno uspeha.
I evo: ja ne zelim da kaljam ugled coveka jer nemam dokaze. Drugi koji znaju iz prve ruke imaju pametnija posla nego da ruse nekog "tek tako". Mozda im cak jednog dana dobro dodje to poznanstvo. U medjuvremenu, taj covek ce mozda i uraditi nesto korisno za drustvo.
Tesko je cupati korov temeljno. Neki je zilaviji a neki cak ima lep cvet, pa ne mora odmah da se cupa jer ne smeta toliko.

stuka

pre 17 godina

I ja sam zavrsio tehnicki fakultet osamdesetih, pa se i tada pricalo o kupovini ispita na Visoj ekonomskoj, sada Visa poslovna a i posle 25.godina se zna tarifa na ovom fakultetu, mislim da odavde treba krenuti na BU.
Sta cemo sa privatnim tipa Stomaloloski fakultet u Pancevu,Megatrendovi....

Stojan

pre 17 godina

Izem ti zemlju u kojoj sude pravnici koji kupuju ispite i diplome. Nije čudo da nam je sudstvo takvo, da je sudija Vrhovnog suda uhapsen zbog mita, da je Tuzilac uhapšen, itd kada profesor krivičnog prava prodaje, pazite ne predaje, ispite i diplome.
Zamislite zemlju u kojoj je moglo da jedan čovek dobije
pravo da pravi Zakon o visokom školstvu da bi baštaj čovek postao profesor Univerziteta.

I tako, Vojislav Šešelj postavi dekana Pravnog fakulteta a ovaj postavljeni komesar proglasi Šešelja za profesora.

I sada će novinari i mediji biti krivi zbog nemorala pravnika sa Pravnog fakulteta. Ma, to treba zatvoriti. Ništa drugo.

Jasna

pre 17 godina

Jos 90-tih dok sam studirala na Masinskom fakultetu u Beogradu, znalo se medju studentima da se ispiti mogu "srediti" na razne nacine. Zainteresovalo me ovo hapsenje, ali ne zato sto me postojanje mita iznenadilo, vec cinjenica da je neko resio da pohapsi 10-15 profesora. Jos jedna igrarija ....narodu data igrackica da se malo zabavlja, da mu se skrene paznja sa bitnih politickih zbivanja u Srbiji. A da....umalo da zaboravim. Sad kad krenu sve te provere dimploma..hoce li proveravati i doktorate i magistrature? Da ne zakace slucajno i dragog nam gospodina Velju Ilica i njegovu diplomu visokog obrazovanje.

Gradjanin

pre 17 godina

Slovenija sigurno nije idealna ali je vjerovatno bolja (kad je edukacija u pitanju) od ostalih republika bivse drzave.

Medjutim, moram nesto pomenuti. U Zagrebu, nedaleko od kina CineStar Multiplex, ima jedna agencija za posredovanje za posao, a prema oglasima, najvise se bavi uvozom pameti u Sloveniju.

Oglasi i napomene koje su u izlogu govore da se traze osobe koje imaju ili slovenacku diplomu bez obzira na godinu kad je stecena ili diplomu iz ostalih EX-YU republika, pod uslovom da je stecena prije 1991 odnosno prije nedavnog rata.

Entanglement Srbija 2010

pre 17 godina

Честитке МУПу на одличној акцији. Надам се да ће се наставити истим темпом - тако да сваки преварант (био то професор-ка, факултетско особље или студент-киња) зна да га ПОСМАТРАЈУ и да ће га УХВАТИТИ. Корупције има, али нису сви корумпирани. Када почистимо такве ствари сви ћемо боље живети!
А што се тиче Грка, одлука им је погрешна - требали су на додатну проверу дати само сумљиве случајеве, а не да све стављају у усти кош (типичан балкански менталитет). Неправедно је према онима који су на поштен начин дошли до диплома.

Milan

pre 17 godina

Moram nekoliko stvari da napomenem.

Pitaj te svakog studenta u Nišu i on će vam reći da su najkorumpiraniji fakulteti na ovom univerzitetu Medicinski i Ekonomski. I to ubedljivo. Takođe, svaki student ekonomskog fakulteta u Nišu ZNA kome se studentu treba obratiti oko kontakta i informacija oko cene za pojedine profesore i ispite koje drže. Ovo već dugo nije tajna.

Što se tiče medicinskog fakulteta, njen dekan gospodin Višnjić ima pravosnažnu presudu opštinskog suda na 6 meseci zatvora uslovno zbog zloupotrebe službenog položaja a protiv istog vode se još tri krivične prijave. Ove podatke juče su na lokalnoj televiziji izneli predstavnici sindikata Nezavisnost na ovom fakultetu. Toliko o tome da je korupcija "izolovan" slučaj samo na Kragujevačkom univerzitetu.

Moram da pomenem i Matematički fakultet u Nišu jer bez obzira na moje raspitivanje i druženje sa velikim brojem studenata sa ovog fakulteta nisam saznao niti za jedan slučaj da je neki profesor tražio ili primio mito za ocenu na ispitu. Na ovakve fakultete trebamo biti ponosni i pominjati ih kao primer.

nikita

pre 17 godina

Ja studiram politicke nauke, i mislim da imamo veoma dobre profesore (naravno da uvek ima izuzetaka, ali sada govorim o vecini). Uglavnom su dobri strucnjaci i predavaci i fer ljudi.
A mi studenti se medjusobno poznajemo i kasnije kad budemo radili znacemo ko je visio na predavanjima i ispitima, a ko je na neki volseban nacin dobio diplomu.

Gordana

pre 17 godina

Lepo je to što su ih pohapsili. Pa pogledajte fotku tog BMW-a, to se ne kupuje od profesorske plate, sa sve malom registracijom. Auto prosto vrišti "ja sam važan, a ti nisi".

Nego, zapitajte se malo, kako bi prošao student kome traže pare za ispit ako bi, recimo, pokušao da to prijavi policji? Pa zar nisu inspektori ti koji su završili pravni fakultet? Da ne bi možda student u nekoj sobici dobio batina, tek predostrožnosti radi, umesto da se pokrene istraga? Kom policajcu biste verovali, pa da mu prijavite tako nešto?

Sneska

pre 17 godina

Ko kaze da je tesko dokazati korupciju. Pogledajte detaljno ovaj dokument sa Bioloskog fakulteta u Beogradu od pre neki dan na sajtu BU.
http://www.bg.ac.yu/pdf/strucna/Biol_PavelkaCiric_nas.pdf
Posebnu paznju obratite na kompetencije komisije.

silver_surfer

pre 17 godina

Ja sam zavrsio molekularnu biologiju u beogradu. Ja stvarno ne znam da li na mom faksu mogu da se kupuju ispiti. Dok sam ja studirao ja nisam cuo za to. Ako neko zna neka napise, pls...

Hermiona

pre 17 godina

Da, da i ja cekam na cuvenog krivicara sa Kragujevackog pravnog da ispadne na TV. Inace ona krivicarka sto je uhapsena, doktorirala na organizovanom kriminalu, naravno kod Don Korleona na cije ime cekamo. A brani se, koliko cujem, cutanjem. Preucila materiju pa se uzivela.

Kraguvajce

pre 17 godina

Lepo je sto se pokusava da se varalice i lopovi raskrinkaju, nesto mi je ipak u svemu tome sumnjivo, jer inaugurator korupcije na Pravnom Fakultetu u Kragujevcu, stanoviti ljubitelj skupljih Mercedesa, lepih zena i kuca u Dobroti kod Kotora je jos uvek na slobodi, dok se ta mracna osoba ne uhapsi, necu preterano moci da verujem u celu tu "Indeks"-pricu.

k-1

pre 17 godina

Onaj Miloshevic nas je unazadio a ovo zagadjenje ce nas unishtiti.Trebolo bi malo da dodju i u Novi Sad jer ovo shta se deshava je strashno i na fakultetima i u osnovnim i srednjim shkolama.Recimo u osnovnoj shkoli JJZmaj.

kragujevcanka

pre 17 godina

"provincijski profesori" kaze Milos! Beogradjanin? Kao da ste vi bolji. Strasno je to sto se desava, ali isto tako i znati, da toga svuda ima, pa i u Beogradu. Niste vi nista bolji!!!

Studenti Pravnog fakulteta u Kragujevcu

pre 17 godina

PODRSKA PROF.DR. IVANU CUKALOVICU!!!
Od 2001. godine prof. dr.Ivan Cukalovic je po anketi STUDENATA biran za najboljeg prefesora, predavaca na Pravnom fakultetu u Kragujevcu! Jeste nam pomogao da polozimo Medjunarodno javno prravo ali tako sto nas je organizovao i odveo u Medjunarodni sud pravde u Hagu! Da li je to uradio jos neki profesor? NE!
Nije to sve, organizovao je dolaske ambasadora raznih zemalja i omogucio da razgovaramo sa diplomatama…tako se pomaze studentima.
Sramota je takvog profesora i coveka optuzivati za korupciju jer mu po postenju nema premca. Zna se koje profesore bije glas da naplacuju ispite ali je nedopustivo mesati one koji posteno rade svoj posao. Jedan je od retkih koji je svoj poziv shvatio apsolutno odgovorno i na ispitu trazio ZNANJE koje nam je nesebicno pruzao na predavanjima.Oni koji ne uce profesora Cukalocica smatraju babarogom jer na ispitu nema izuzetaka.
Ako postoje pravo i pravda dokazace se ko je u ovom slucaju nevin a za koga su nasli pravo mesto.
Studenti Pravnog fakulteta u Kragujevcu

Nenad

pre 17 godina

Zasto se ne sprovede akcija i na ostalim fakultetima? Ja sam na posten nacin zavrsio Poljoprivredni fakultet Beograd - Zemun, ali je javna tajna da je 1/3 mojih kolega kupovala ispite. Posle i oni imaju diplomu i ja, ja se mucio da zavrsim normalno a oni platili i opet smo na istom. Godinama se zna da svaki ispit, svaka diloma ima svoju cenu. Dokle vise tako?

kragujevcanin

pre 17 godina

I dalje ne vidim zasto se toliko spekulise o ovom slucaju?!? Pa ljudi, dajte... kod kog god doktora da odete na operaciju ili bilo kakvu vecu intervenciju nece ni da vas pogledaju dok ne pljunete neki viski ili slicno, ja sam sam ako cemo posteno davao mito i takvim doktorima i saobracajcima i na trista saltera radnicama koje to ne smatraju mito vec poklon za ucinjenu uslugu. Skoro smo morali da platimo tri policajca iz interventne jedinice da nam nebi usli u lokal i napravili raciju. A posto sam podosta i u beogradu nemogu reci da ovde nije tako!
Problem treba resiti ali na svim nivoima i trebalo ga je resiti cim su demokratske snage stupile na vlast, jer je po mom misljenju to mogao uraditi samo Djindjic, lustracija na svim nivoima (ovo kazem jer su osobe koje su uzimale mito devedesetih uzimaju i sada). Mislim da ovaj narod vise boli to sto neki od profesora pravnog fakulteta u kragujevcu voze dzipove nego sto su uzimali mito, ljudi to su pravnici oni zive za pare i oko njih se vrti veliki novac jer dosta njih imaju privatnu praksu. Zar se mene vise ne dotice to sto su neke sudije mozda kupile diplomu pa ce meni suditi nego to sto su profesori mozda odradili par uglavnom crnogoraca (jer u kragujevcu dosta ljudi studira prava a malo njih mogu da plate za ispit), crnogorcima smo trebali da stavimo skolarinu 10000 evra jer su tako zasluzili a i imaju pa da im onda 500 evra bude prijava za ispit a ne ceo ispit gotov. Za sve sto sam rekao stojim jer sam upoznat sa dosta slucajeva. takodje znam da je medju uhapsenima i osoba koja nikada nije primila mito za ispit a da druga osoba preko koje se moze kupiti cela diploma sa tog istog kragujevackog pravnog zvrji na slobodi i uopste nije ni osumljicen!!!

hrvoje

pre 17 godina

Takva nevidjena bruka za Srbiju nije bila poodavno.Da li je moguce da je nase drustvo toliko bolesno da mu nema ozdravljenja za jos dugo dugo vremena.Korupcija u prosveti i medicini a o sudstvu i da ne govorim,pa gde ce vise sramote,ovo je uzasno prosto sam sokirana i veoma besna

Student BU

pre 17 godina

Krajnje vreme je bilo da se uradi nesto po tom pitanju i ne samo na Pravnom, nego i na ostalim fakultetima,pocevsi od medicinskog u Kragujevcu,tehnickog u Cacku i privatnih fakulteta i visih skola koji te brzinski uce kako da postanes uspesan covek tj. menadzer.
Da je na tim fakultetima van Beograda (u Kragujevcu i Cacku) sve regularno ne bi ljudi iz Beograda putovali tamo i polagali ispite i to sve placali kad u Beogradu mogu da studiraju kao redovni studenti, mislim ako zele da studiraju. Posebno u drzavnim firmama postoje ljudi od 50 godina koji studiraju te fakultete i dobiju diplomu na brzinu, a drzava sve to placa, drzava plati a ne dobije kvalitetnijeg coveka, jer znanje ostaje na istom.
Mislim da ce i posle ove afere sve ostati po starom, sto je veoma zalosno.
Sta ce biti sa ljudima koji su placali ispite?

Emigrant

pre 17 godina

Pa bogami ko je dobio Vizu dobio je,ali ne sekirajte se dok Beogradski masinski inzinjer radi za 1500€ u Rols-Rolsu u Berlinu sa prosekom preko 9 i 100% cistom diplomom(Plata Nemice koja cisti u istoj Kompaniji) nemogu mnogo da pogrese ionako im je finansijski vredan kao Nemac cistac

Sinor

pre 17 godina

Ej, ljudi...Sad smo svi kao zgrozeni na ova hapsenja a siguran sam 100% da cela Srbija zna da su nam fakulteti opste rasulo i da se ispiti i diplome placaju vec 30 godina unazad!! Da ne pominjem moc profesora i asistenata pri ucenjivanju kod kupovine njihovih knjiga, ocenama i sl!!! Da se studenti pitaju na Univerzitetima u Srbiji bi trebalo da OSTANE 3. profesora ukupno a ne da ih samo toliko bude uhapseno. Kriminal, kriminal, kriminal. Najgore od svega je sto svi godinama znaju sta se desava al ko da vlada OMERTA pa svi cute. I sta ce sad da se desi? Verovatno ce Vuksanovic da se opere indivudualnom odgovornoscu profesora i niko nece da preuzme odgovornost sto je to postala sistemska stvar koja se "podrazumeva"!! :( (jos kada bi malo zaceprkali u fondove fakulteta i studenstkih organizacija i pogledali gde trose pare - umesto u modernizaciju jos uvek su na snazi JAGNJECE BRIGADE I REPREZENTACIJA. Da ne pominjem Savez Studenata koji je tokom godina prerastao u MAFIJU a njihovi fondovi koje niko ne kontrolise siguran izvor prihoda za nekoliko ljudi! Cist KRIMINAL!!

(elem, ja sam "napustio" fakultet jer nisam zeleo da dozvolim da mi profesori prodaju svoje knjige i da me ucenjuju time sto nece da mi daju potpis ako ih nemam i sto sam godinama, kao i vecina studenata bio sikaniran od strane profesora koji predaju iste stvari kao i 68. godine sa istom metodologijom i bez IKAKVE zastite od strane Univerziteta. Jer pobogu, uvek je profesor u pravu!)

tanja

pre 17 godina

Čemu da se nadam, kada profersori i to pravnog fakulteta, kada nešto što treba da bude elita u Srbiji ovo rade. Koga će oni naučiti radu i poštenju?I sada je vlada kriva, a kada god bi neko nešto rekao, svi se pozivaju na autonomiju Univerziteta, kao i sudstvo. Bravo za policiju

Predrag

pre 17 godina

Prodje i druga tura uhapšenih, a još nema glavnog junaka, koji je pozlatio temelje korupcije na Pravnom fakultetu. Da li ga čuvaju za finale, ili mu se nešto desilo, ne znam, ali da spisak vapije za njim, to je sigurno.

Toni Manero

pre 17 godina

Aman ljudi, hoce li neko da se osmeli i da napise, a da mu ne zadrhti mis, kako se ZOVE I PREZIVA Don... KORLEONOVIC sa pravnog u KG? Kapo di tuti kapi? I njegov "radni" kolega?

Milan

pre 17 godina

Povodom izjave Rektor Univerziteta u Nišu Radoslava Bubanja:
"Svi za koje se utvrdi da učestvuju u korpuciji moraju očekivati da fakulteti i Univerzitet preduzmu mere i aktere odstrane sa fakulteta, pored sankcija koje ih očekuju po krivično pravnim propisima."
A ja bih rekao: "...i u cutanju se razumemo..."

miki

pre 17 godina

Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom balkanu,
uhapsena je grupa profesora prava u jednom danu.

Iste su nauke svi bili profesori,
isto su im tekli bericetni dani,
na iste svecanosti zajedno su odlazili,
od istih 'studenata' pare uzimali
i svi pohapseni u jednom danu.

Bilo je to u nekoj zemlji lazova na brdovitom Balkanu,
falsifikovane gomile diploma u jednom danu.

A jos 20 godina pre hapsenja sedela je u kabinetima
grupa ne bas malena i iste ispite teske smisljala
koliko godina robije za falsifikovani dokument...i tako redom.

Misli su im bile pune istih brojki u kabinetima vaznih,
a u indeksima je besmislenih lezalo bezbroj sestica laznih
Pregrst istih snova i istih tajni zelenih boja stiskalo se u dnu dzepova.

I cinilo se svakom da ce dugo,da ce vrlo dugo trcati ispod svoda plava
dok sve ispite na svetu ne posvrsava.

Bilo je to u nekoj korumpiranopj zemlji na brdovitom Balkanu,
uhapsena je grupa profesora prava u istom danu.

'Studenata' redova celi uzeli su se za ruke i sa poslednjeg ispita u sudove, advokatske kancelarije, pravne sluzbe seli

i sa fakulteta na lov u mutnom posli mirno kao da mito nije nista.

A onih pravih studenata redovi celi istog casa se uzneli do vecnog ponizenja.

za razliku od krvave bajke, ova kraja nema.

jablan

pre 17 godina

Diplome na mnogim našim fakultetima su davno postale bezvredan komad papira zbog načina na koji se do njih dolazi, bez obzira da li je to podmazivanje profesora ili bubanje gradiva koje nema blage veze sa stvarnim poslom u struci.

I šta ako zatvore fakultet? Ništa. Mnoge iluzije u ovoj zemlji treba razbiti, jedna od njih je sigurno i "kvalitetan" obrazovni sistem.

B.Mikic

pre 17 godina

Ja samo pitam. Koja je to afera u Srbiji dobila svoj epilog?. Nesto se ne mogu setiti. O ovome su i ptice na grani pevale samo tuzilastvo to nije zanimalo. Izgleda da im nije bilo u interesu jer bi se tako zamerili svojim prijateljima, rodbini, kumovima pa i kolegama. Nista bolja situacija nije u sudovima, trzisnim i drugim inspektoratima, zdravstvenim ustanovama, carinama itd. Sta cemo sa saobracajnom policijom, opstinskim sluzbama? U Srbiji je definitivno sve korumpirano.

zoki

pre 17 godina

Tuzno je sto sve ovo nije u sklopu neke velike antikorupcionaske kampanje, vec pojedinacni slucaj borbe protiv korupcije visoko profesionalnog policajca.

Za dva meseca kada puste da se brane sa slobode, ocekujem placenicke textove po beogradskim tabloidima kako im je sve ovo bilo namesteno.

sumadinac76

pre 17 godina

Najgora stvar u svemu ovome je sto su pravnici koji su posteno zavrsili fakultet u KG-u,sada javno obelezeni i niko im nece verovati da su posteno zavrsili.Kako se osecaju sada oni koji ce diplomirati u narednih par meseci, gde ce naci posao, ko ce ih primiti kada vidi da su siplomirali na Pravnom u KG-u.Ja sam u roku zavrsio, visoka prosecna ocena, imam siguran posao , ali sam zabrinut mogu li uopste da planiram neku uspesnu karijeru kada sam ovako obelezen, zbog najobicnije bagre i stoke.Ybog toga moraju biti uhapseni svi koji su kupili diplome i njihovo ime mora biti objavljeno, da bi smo mi koji smo zaista radom stekli diplomu imali jednake sanse u karijeri.
Inace, vidim da su ovo jedva docekali neki sa fakulteta u BG-u, ali mogu da kazem da korupcije ima svuda, na svim fakultetima i ne samo fakultetima vec i u svim institucijama.A ovi profesori ... , ne treba ih vise tako zvati - to je obicna bagra zbog koje ce posteni najvise ispatati.

goran

pre 17 godina

Onakav BMW je i u Kanadi statusni simbol, ne moze svako da ga ima.
Sve u svemu prosveta je kao pokvaren koren zuba - spolja se ne vidi a iznutra bolestan.

Maja_V

pre 17 godina

A sto se tice borbe za pravnu drzavu, kako bi bilo da Vuksanovic podnese neopozivu ostavku zbog desavanja u njegovom resoru! Ostavka, pod hitno, da se vidi da moral kao kategorija nije izumro u ovoj zemlji!

mirjana

pre 17 godina

Pozdravljam takve akcije. Bila sam student (BU)i ne bojim se provere diploma. Treba da se zna ko je koliko strucan i da se odvoje ljudi koji su posteno ucili od "vezara i "tatinih sinova"

Snezana

pre 17 godina

Cini mi se da se u nastaloj situaciji nedovoljno pažnje poklanja ulozi studenata. Rekla bih da se studenti dele na tri grupe: one koji uče i pošteno polažu ispite (i nemaju vremena da razmišljaju o korupciji na fakultetu), zatim one koji ne uče i ispite pokušavaju da polože na drugi način (njima korupcija na fakultetu ne smeta, naprotiv) i one koji i ne uče i ne mogu da se uključe u pribavljanje diplome drugim putem (oni glasno govore o korupciji i kivni su na sve, ali ni oni ne nalaze način da odreaguju). Rekla bih da postoje dobri razlozi što studenti do sada nisu reagovali na postojanje korupcije (da se razumemo, ne samo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu), a mogli su da su hteli. "Mi smo i ranije ukazivali na postojanje korupcije na Univerzitetu." Pa, pretpostavljam da ste mogli i malo energičnije, da ste hteli! Ovim ne želim da smanjim odgovornost profesora, već samo da kažem da bez studenata ne bi bilo priče o korupciji. Jedno je ukoliko profesor pokuša da iznudi novac ili uslugu od studenta koji uči i zna gradivo, a drugo ukoliko student krene da kupi ispit. Zato očekujem da će u priči o korupciji i studenti snositi odgovornost za učinjeno.
studenti za/protiv korupcije

Milan

pre 17 godina

I opet se "iznenadismo"!! Pa u nasoj zemlji, po meni, je samo iznenadjenje da postoji jedan policajac, hrabar i nadasve posten koji je odoleo svim pritiscima i priveo akciju razotkrivanja mita i koruocije do kraja. Njemu/Njoj svaka cast. A o nama ostalima? Nista. Ja jos nikada nisam cuo da je neko od studenata ili profesora prijavio nesto. A znali smo. I prihvatili da zivimo tako. Mozemo li dalje ovako? Ne mozemo. Mocicemo samo ako ovde ili negde druge, u novinama, bilo gde, cujem i vidim da je nekoliko profesora sa Beog pravnog, Ekonomskog, Vise poslovene... preduzeo nesto, upro prstom u nekog i rekao nesto u odbranu ispravnosti i casti. Dole mazgovi i mutivode. Ali Imenom i prezimenom. I bez onog "ko nije gresan nek se prvi baci kamenom.." Na taj nacin se stize ovde gde jesmo.

Smederevo u mom srcu

pre 17 godina

Prodekan fakulteta prof. Sokovic se nada da ce kragujevacki fakultet pokazati vitalnost i izaci prociscen. Da nije tuzno bilo bi smesno. Fakultet mozes da procistis kada uklonis 2,3 coveka, a kada ti je pola nastavnog kadra u pritvoru, a protiv druge polovine se prikupljaju dokazi, onda je jedino resenje katanac. Nista drugo ovaj fakultet i ljudi na njemu nisu ni zasluzili. Jedino sto mi je sumnivo u celoj prici je da crnogorski Don i njegov "radni" kolega jos uvek nisu u pritvoru. Da li to jedna pravda postoji za crnogorske kadrove, a druga za sve ostale?
PS. Istragu naravno prosiriti i na Beogradski Univerzitet i ispitati poreklo imovine profesora, posebno na Pravnom, Ekonomskom i Medicinskom fakultetu.

Rade

pre 17 godina

Bilo bi zanimljivo za javnost kada bi nadležne službe proverile sistem polaganja ispita "bez ispita" i "poslovanje" i imovinsko stanje "profesora" koji vode razne državne fakultete po provinciji na kojima se masovno dele diplome (pre sve "starijim studentima" koji nakon mnogo godina rada i truda po firmama za svega nekoliko meseci polažu po deseetak ispita).
Recimo fakultet u Čačku, menadžment u Boru, Leskovački tehnološki i slična mesta.

MILE

pre 17 godina

Pre desetak godina sam upoznao studenta Grka koji je studirao i na kraju odustao od DIF-a u Novom Sadu. Vec tada su profesori od Grka naplacivali sve ispite, a tarifa se povecavala kako se blizio kraj studija. Kako on rece tada: oni misle da je svakom Grku otac Onazis. Prosle su godine, a niko se nije zapitao od kuda limuzine parkirane ispred fakulteta.

olala

pre 17 godina

Cestitam Nislijama na podrsci akcije MUPa u razotkrivanju Univerziteske mafije. A sta mi u Beogradu da radimo kada nas Rektor izjavljuje kako imamo Sud casti na Univerzitetu koji, kao sto onomad rekoh, obitava kao farsa jer pobogu u njemu sede kolege. Pa nece se valjda kolega zameriti kolegi, i tako jedan poznati slucaj protiv kriminalizovanog asistenta, sa svim relevantnim dokumentovanim dokazima u podebljem predmetu, tu skoro, zavrsi u prasini i tisini kao da se nista desilo nije. Desilo se samo to da je isti taj asistent ubrzo brze-bolje unapredjen u docenta, jer boze tako ima veceg uticaja u drustvu, a i bolje ce nastaviti da pljacka ovu drzavu kad je u vecem zvanju, a i necemo se zamerati mladom kolegi. Pa pobogu mlade treba podrzati, mi smo drustvo u vrtoglavom zaletu prema Evropi.
Takodje rece Rektor da u Beogradu ne smemo dozvoliti istu stvar. Izgleda da policija ne sme uci na beogradski univerzitet, jer ako bi usla imala bi sto sta da pronadje. A ako pronadje imacemo lopove. Kako Rektor rece "niko nije lopov dok ga ne uhvate". Pa ljudi hvatanje lopova se mora zaustaviti.

Morel

pre 17 godina

Upravo se spremam da predam papire za iseljenje u Kanadu. Pitam se kako će ljudi gledati na moju diplomu pravnog fakulteta iz Beogradu. Uz veliki trud sam do nje stigla, često odlazeći na predavanja polu gladna. I opet se ja pitam, a oni koju su davali mito za ispite neće , jer oni već imaju spremljena radna mesta gde ih niko ništa neće pitati. Sramota i jad!

j

pre 17 godina

prvo, profesor kod koga se tesko polazu ispiti nije korumpiran, nego baksuz. korupcija je pre tamo gde je prolaznost velika.
drugo: ako se pokaze da je tacno da je pomocnik ministra primala mito na svom fakultetu, pitam da li ce se povesti istraga da li je bilo i u ministarstvu prosvete i sporta mita, recimo kada se daje dozvola za osnivanje novog, privatnog fakulteta.

apsolvent,nadam se ne jos dugo!

pre 17 godina

Apsolvent sam na pravnom u Kragujevcu,i sinoc ucim medjunarodno privatno,koje inace spremam vec 5 meseci,jer profesorica nije zadovoljna mojim odgovorom,kad ono!!I ona uhapsena!!Pa se sad pitam da nije mozda ocekivala nesto drugo da joj ponudim?Ko zna da me je oborila jos koji put,mozda bih i morala da se raspitam sta je to sto ona hoce!?Dobro je da nisam pala u iskusenje!Skupo bi me kostalo!

raje

pre 17 godina

Ovaj skandal nevidjenih razmera i nesagledivih posledica je rezultat potpune korumpiranosti celog drustva!Ako se sve ovo ne dovede u red,brzo, efikasno i temeljno onda je Srbija izbrisana sa karte zauvek! Svako razume izuzetno teske okolnosti koje su pritisle zemlju i koje dugo traju, ali ovakvu korupciju nista na svetu ne opravdava.Pa gde su tu vlada, ministri,rektori, dekani? Ja ne znam da li je u nekoj "banana" zemlji takva korupcija koja se sad otkriva u Srbiji.Zato ocistiti korupciju ili nestati. Nema treceg resenja! Ne moze ni postepeno! Zar svi posteni ljudi te zemlje treba da se stide? Pa sad nije u pitanju zapad, Nato, Amerika koja je svemu kriva.

Pravnica Kg

pre 17 godina

RES NON VERBA!
O.K.uhapseni su,hajde malo na druge fakultete i sudstvo!
Sve ovo ima mnogo dublje korene.A sta cemo sa tim istima sto su kupovali diplome i sada sude,naravno po svom nahodjenju,bez mnogo znanja!

Milutin

pre 17 godina

"tata mi kupio diplomu" :)
Šta je tu novo i čudno, srpska posla, vole ljudi da kupuju titule a kad vole zašto im ne omogućiti.... Kad ono beše Branislav Nušić napisao komediju "DR"

Dragan Jovanović

pre 17 godina

Prodje i druga tura, a medju njima nema glavnog ... Ako njega ne bude na spisku, džaba su krečili, a i nije pošteno, jer je čovek udario temelje korupcije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Valjda će ga se setiti, barem za Dan bezbednosti.

Vladan

pre 17 godina

Osim direktne korupcije na Univerzitetima koja se ogleda u kupovini ispita, postoji jos jedan vid korupcije o kojoj se malo govori. Naime prilikom izbora u zvanja: asistenta, docenta, profesora ,... a to su oni koji kasnije prodaju ispite, ne postuju se naucni kriterijumi vec se ljudi postavljaju po raznim linijama (rodjackim, kumovskim, partijskim,...). Ne kazem da je to u svim slucajevima, ali nije zanemarljiv broj. Tema revidiranja svih izbora u zvanja i uskladjivanja kriterijuma sa EU mora biti stavljena u prvi plan ako zelimo da vratimo ugled nasih fakulteta. Moraju se prvo profesori uskladiti sa bolonjskom deklaracijom i pocistiti sopstvene redove, pa tek onda uskladjivati nastavne programe i pridikovati studentima. Mogao bih o ovome jos, ali ovde stajem. Duboko sam ubedjen da je potrebno iz korena promeniti sistem ali kao i usvemu u Srbiji niko nema hrabrosti da nesto zaista fundamentalno promeni.

Kaldrmas

pre 17 godina

Ne pada mi napamet da branim Kg "pravnike". Samo dva "bisera" od reakcija. Prvo, Predsednik Komisije za akreditaciju, slucajno iz Kg, a namerno sa Medicine (Kg), umesto da to osudi sto bi se reklo po funkciji(visokoj i dooobro placenoj), tuzaka kao malo dete, "pa to su radili i drugi". Covece, on, koji je zaduzen da daje dozvole za rad i prakticno ima najvisu funkciju, trebalo je odmah (opet po funkciji - to mu je u OPISU POSLA) da trazi da se tom fakultetu ukine dozvola za rad, a ne da se zali na druge i da "cinkari" druge univerzitete i "pravne" fakultete.
Drugi biser su "nasa draga pravoslavna braca Grci". Kad god nam je bilo najteze oni su nam "pomagali". Na primer, ako se neko toga seca, godine 1992. prve "neopravdane i nicim izazvane" sankcije nam je uvela EU (a posle Savet Bezbednosti UN). E, pa Grci su PRVI poslali brod za blokadu Jadrana i posle, kao dobri trgovci, ispostavili racun EU. Priznavace oni nase diplome, samo treba da im se plati. Inace opste je poznato da su "posteni" Grci najveci kupci diploma i ispita kod nas, narocito na medicini i veterini. Pravo, srecom, ne slusaju, posto slabije stoje sa jezikom.
A u Kg bi trebalo zatvoritu Pravni, oni po Zakonu o visokom skolsvu vise ne ispunjavaju uslove za rad, posto im je trecina profesora mesec dana u zatvoru (a to je 25 % semestra). Sta na to kaze gospodin predsednik Komisije za akreditaciju?

bami

pre 17 godina

Najmanje što očekujeje domaća javnost nakon ovog nezapamćenog skandala koji će naneti nezapamćene posledice po Srbiju je da ministar Vuksanović i rektor Univerziteta u Kragujevcu g. Đuran podnesu trenutne ostavke!
Svaki dan njihovog ostanka na mestima na kojima trenutno jesu znači povećavanje te štete.

E moja Srbijo

pre 17 godina

A sta ja da radim? Sledece nedelje idem u Budimpestu strucni sastanak sa kolegama iz Evrope. Kako da im pogledam u oci? Kako da ih uverim da sam svoje znanje stekla radom. Sta ce oni o meni misliti i kako cu se ja osecati tih nedelju dana koliko budem u drustvu sa njima. Koliko je nas koji se ovako osecamo? I koliko dugo cemo se osecati ovako? Jesu li ti profesori razmisljali o dusevnom bolu koji nanose nama.

Diplomirani Bednik

pre 17 godina

Profesor vozi "BMW 5..." Da bi se, znaci, neko "priblizio" Evropi, nas ostale sve odande treba izbaciti! Celom sistemu u Srbiji treba, izgleda, jedan dobar "reset"...

Diplomac

pre 17 godina

Ova afera bi trebalo da nas natera na korenitu promenu nacina razmisljanja. Diploma vise ne moze i ne sme da se uzima kao merilo znanja, niti kao garancija radnog mesta. Tu glupu zaostavstinu samoupravnog socijalizma treba vec jednom poslati na djubriste istorije. Onda kada poslodavci budu prvo pitali kandidata sta ZNA da radi, pa tek onda kakvu diplomu ima - ljudi ce prestati da upisuju studije iz sporta, mode ili nasusne potrebe da steknu diplomu, vec ce ih upisivati zato sto ih te studije interesuju, zele da nesto nauce, zele da u zivotu primene to sto su naucili. E, tek tada cemo moci za sebe da kazemo da smo se promenili. Uz to treba vec jednom dokrajciti privatizaciju i svesti broj javnih preduzeca na minimum. Ovako, sve dok je domacim poslodavcima (a najvise onim u drzavnim ustanovama) diploma vaznjija od realnog znanja - ljudi ce i dalje kupovati ispite i diplome, na isti nacin kao sto kupuju radna mesta u drzavnoj sluzbi, preglede kod lekara itd. Riba ne smrdi od repa!

Mile

pre 17 godina

Kupovina ispita i diploma je samo znak da nesto itekako ne valja na srpskim fakultetima. To sto ne valja je potpuno odsustvo eticnosti, potpuna kriza morala. Neko ce reci svuda je kriza, ali pobogu pa profesori su nekakva vajna elita. Evo konkretnog primera sa jednog malog bg fakulteta. Malo je studenata, svi se znaju i sigurno je da nema davanja i uzimanja para. Ali ima nepotizma i potpunog otsustva svakog morala. Pre 7-8 godina medju studentima je kruzila prica o "podvizima" koleginice koja svaki ispit polaze na prepisivanje. Hvatali su je asistenti ali od tog ne bi bilo nista jer bi se ona na istom ispitu ponovo pojavljivala i pre il ksnije bi ga polozila-prepisujuci. Vrlo brzo se saznalo, a i ona se sama hvalila, da je doticna rodjaka veoma mocnog profesora tog fakulteta. I tako malo pomalo zavrsi ti ona fakultet prepisujuci i to cak sa prosekom vecim od 9! Posle fakulteta dobi stipendiju za mlade talente od Ministarstva, upisa poslediplomske besplatno. Sve to uradi, zauze nekom postenijem i vrednijem mesto i ode u inostranstvo. Otisla je u Ameriku na doktorat. Medjutim, iz Amerike se brze vratila nego sto je otisla. Samo posle mesec dana na doktorskim studijama tamo uhvacena je da prepisuje! Uhvacena j e da prepisuje na nekakvom rutinskom testu koji polazu svi doktoranti. Istog dana je izbacena sa fakulteta i u toku iste nedelje je deportovana iz Amerike. Tako se to radi u civilizovanom svetu.

Glavom bez obzira

pre 17 godina

To je problem ove zemlje i ovog naroda, sto smo 50 godina uceni da "podmazujemo", kad je i cistacica u firmi ili instituciji bila neko i nesto, pa si od dna piramide morao da podmazujes. I danas moras da podmazujes da bi neko radio svoj posao, ej!!! Kafa tamo, cokolada onde, vino ovde.... A sve administrativci mediokriteti ili "profesori doktori" koji su doktorirali na teme poput "Uticaj misli druga Tita na razvoj crne metalurgije u nas"... Strasno! Je l' sad neko na pola mog doktorata u Nemackoj treba da krene da preispituje moju diplomu i magistraturu sa BU, jer ce se na Zapadu opet sve generalizovati ("opet oni Srbi..."). Hvala vam profesori, zelim vam sve najgore...

stevan

pre 17 godina

Svaka cast smederevskoj policiji.Nije im prvi put da ulaze u trag i da otkrivaju pocinioce najtezih krivicnih dela i hapse citave organizovane kriminalne grupe.Podsecam na lazne``invalidske penzije``,lanac preprodavaca narkotika,hapsenje istraznog sudije zbog teskih povreda sudijskih duznosti,...Sada je smederevsko pravosudje na potezu i da ovo stvarno i konacno dovede do kraja.Samo dugogodisnje robije za ove ``profesore``ucinice da da svi ubuduce dobro paze sta rade i kako.Naravno odmah uvesti prinudnu upravu na Pravnom fakultetu u Kragujevcu i ponistiti sve diplome tih vajnih ali plateznih``diplomiranih pravnika`` uz javno objavljivanje imena i prezimena svih tih ``diplomiranih pravnika``.
Stevan, dipl.pravnik ali ne sa PF u Kg

Ivan

pre 17 godina

Pitanje za predsednika naše vlade i celu vladu: Zašto institucija tajnog agenta nije u dovoljnoj upotrebi u našem društvu?
To je jedini način za razbijanje korupcije u društvu gde su pod velikom sumnjom i državne institucije, jer korupcije bez blagoslova države nema.
I još jedno neugodno pitanje, ali mora se postaviti: Treba li da sumnjamo i u Vladu, vrh naše izvršne vlasti?

Alexandar

pre 17 godina

Pricali su mi drugari, nisam verovao. Makar nisam mogao da poverujem da su razmere tog kriminala tolike! Ali, kad pogledam u kakvoj banani zivimo trebalo bi da se cudim svojoj naivnosti. Posledice su nemerljive i koliko god da ih kazne (ako ih uopste i kazne), malo je. Devalvirali su diplome onih studenata na kojima su "ubijali cenu" jer nisu imali para da plate ispite pa su im zagorcavali zivot obarajuci ih po 1000 puta (znam za takve slucajeve). Drugo, pogledajte kakav nam je pravni sistem o cijoj se vaznosti toliko trtlja na sve strane! Pa posto ga cine oni koji su diplome pokupovali za par hiljada evra i u pravo se razumeju koliko i jedan mesar ili pekar a i etika im je na nivou (jer kako mirne savesti mogu biti sudije, advokati, tuzioci, sta god, sa kupljenim diplomama), onda je otomanski pravni sistem koji imamo stvarno super! I to znam kako je, jer na nesrecu, imam posla sa sudom (i to bas u Kragujevcu), uzaludno pokusavajuci da ostvarim jedno svoje gradjansko pravo. Medjutim, jedino pravo u ovoj zemlji koje ti se ne osporava jeste pravo na zalbu. Mozes da se zalis do mile volje, svejedno to niko i ne cita. Grci nam ne priznaju diplome? Pa ne bih ni ja da sam na njihovom mestu. Dokazali smo svetu kakva smo banana. Sto bi nam priznavali?! A je l' neko razmislja o ovim silnim visokoskolskim ustanovama koje se otvaraju po srpskim vuko*ebinama? Kakva je njihova svrha nek mi neko objasni? Nije valjda da Srbiji fali skolovani kadar kad i ovaj koji imamo nema gde da radi? Mislim da ce pre biti da su to isto lokalne fabrike korupcije gde se ispiti i diplome prodaju ko na pijaci. Fakultet u Novom Pazaru? Ma dajte ljudi! U ovom je zemlji obesmisljeno apsolutno sve...

E moja elito

pre 17 godina

U sredini u kojoj je moguce da jedna Akademija nauka pripremi nesto slicno Memoradumu, gde clanovi SANU stoje iza obnove projekta Velika Srbija, gde je moguce da jedan Seselj bude profesor BU, gde klerofasisticke organizacije vrsljaju po fakultetima, gde su profesori univerziteta iz RS optuzeni (neki i osudjeni) na zlocine protiv covecnosti) - o CEMU MI GOVORIMO? TO je slika i prilika intelektualne elite koja je povela ovaj narod na put bez (moralnog) povratka. Svaka cast izuzecima i casnim ljudima koji su se suprotstavili velikosrpskom nacionalizmu, ali ovo je samo slika i prilika tog duha i te ideologije - i to medju elitom. Sta se onda svi cudite?

Milica

pre 17 godina

Upravo sam diplomirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu, koga razaraju korupcija i nepotizam! Na komšijskom Stomatološkom fakultetu su prošle godine uhapsili grupicu profesora i asistenata sa Mikrobiologije, ali to profesore na drugim katedrama nije mnogo uplašilo, pa korupcija i tamo dalje cveta.
Nadam se da ce se MUP pozabaviti i BU, a ne samo Kragujevcom.

nugi

pre 17 godina

... Dovoljno je samo otici na medicinski ili stomatoloski fakultet u Beogradu.A grci bolje da provere svoje lekare koji su zavrsili u Bgd jer su upravo grci ti koji u 90% slucajeva zavrsavaju ispite kesom na medicini(znam to pouzdano jer sam zavrsio med. 2004).Krece se vec od hemije gde pojedini asistenti sve zavrsavaju,cuo sam da je glavni igrac uklonjen..Pa posle anatomija tu mogu da imenujem 5 profesora kod kojih se moze kupiti ispit,a devojke imaju sansu i na drugi nacin da ih poloze..Uglavnom 70% pretklinike(prve 3 godine se moze zavrsiti kesom).Ali stomatologija je posebna prica, bivsi kolega iz srednje skole je apsolvent na tom fakultetu a pouzdano znam da je spremio samo fiziku jer je to jedini ispit na tom fakultetu koji se ne moze kupiti..Ipak vecina nasih studenata zavrsi fakultet na posten nacin,jer za placanje ispita treba imati bogate roditelje,a takvih na zalost ili na srecu nema mnogo.

Razocaran

pre 17 godina

Žalosno je sto će se na ovome sve završiti. Po starom srpskom običaju, "Tresla se gora, rodio se miš".. Kragujevački Pravni nije izuzetak, situacija je slična i na ostalim fakultetima i drugim univerzitetima. Naravno da ne pominjem takozvani "Prištinski univerzitet" raseljen po raznim selima..

Vesna

pre 17 godina

Beograd, katedra za Gradjansko Pravo. Dve godine nije bilo odgovarajuce knjige za Gradjansko procesno pravo. Studenti izlaze po desetak puta na ovaj ispit. Zavrse ostali deo fakulteta za 4 ili 5 godina, a onda tu ukoce. Jedan od profesora vec bio hapsen zbog mita (nepovezanog sa ispitima), a onda pusten zbog imuniteta (clan Visokog Saveta Pravosudja). Drugi profesor ima totalno neodgovarajucu knjigu, sa 1001 tehnickom greskom. Knjiga doduse i ne moze da se kupi u Beogradu, samo u Novom Sadu. Profa pre ispita izlazi ispred katedre i prevrce u saci evre.

anci

pre 17 godina

Dobro bi bilo da se propita i sef kabineta ministra prosvete, nekako mi se cini da se ovo ministarstvo oslobadja odgovornosti, a zna se odakle riba smrdi. Poceli su da ciste od repa, pa se bojim da ce glava preziveti i dobiti nagradu, recimo nekim mestom u diplomatiji, kako implicitno nagovestava g.ministar.

dragana

pre 17 godina

skandal!!!!!
da li neko u ovoj zemlji misli konacno da reaguje na ovakve situacije ili cemo opet zarvarati oci kao da se nista nije dogodilo.Ne verujem da bi pokojni gospodin Djindjic ostao ravnodusan na ovakve stvari.Ali na zalost njega vise nema a ostalima je bitnija fotelja i izbori nego krucijalni problem naseg drustva zvano mito!!!

Filip

pre 17 godina

Radim u tehnickoj skoli i dobio sam vozacku dozvolu na "lepe oci"! Cak nisam ni insistirao na tome, sve mi je organizovano,samo sam se pojavio.Stranacki kolega je zamalo suzu pustio, koliko je bio ponosan na "uhodanost" sistema...Srecom, znam da vozim tako da nisam opasnost na drumu a sta je sa onima koji ne znaju? Nema nam spasa...

Dragana,Frankfurt

pre 17 godina

Veliiki strucnjaci izlaze sa fakulteta i sutra jedan takav na pr. pedijatar treba da leci necije dete. Pitam se samo kako neki roditelji imaju savesti da podrze sve?
Situacija u Srbiji je za sve teska, ali da neko na ovakav nacin zaradjuje jos uvek, da su roditelji voljni da plate da im dete ima diplomu, to je kriminalno. Velika malogradjanstina! U celu pricu ne treba uvlaciti samo profesore koji su to radili, vec i one koji su podrzali placanje mita i kojima su deca "velikim radom" stekli diplomu.
Znate "svaka roba ima svoga kupca".
Zao mi je onih postenjaka koji zele nesto da urade u zivotu. Verovatno ce oni koji su stvarno nesto ucili i naucili da odu iz zemlje, a ostace oni koji imaju diplomu po principu "tata mi kupio"i radice po firmama, dispanzerima itd. A njihovi roditelji ce se pitati kako to da je u Srbiji velika korumpiranost, svaljivace sve na lose politicare, ne shvatajuci da su oni sami placanjem podrzali sve to, a usput i vaspitali dete da to radi. Sta reci, sve se vrti u krug.

milan

pre 17 godina

Ako niste znali Pravni fakultet u Kragujevcu ima Upravni odbor koji se za sve pita, pogledajte ko sedi tamo...neki bivsi i sadasnji profani,,,A mogla bi malo policija da ih protrese..

Sta mi vredi sto sve vidim kad nemam kome reci

pre 17 godina

A sta kazete na mafiju koja kroz drzanja privatnih casova za prijemne ispite na medicini, stomatologiji, veterini ustvari preprodaje ispitne zadatke koje dobija sa maticnih fakulteta. Naravno casovi se drze na crno u privatnim stanovima i kucama i to na veliko, bez registracije delatnosti i bez placanja poreza ovoj drzavi. To rade univerzitetski profesori. Tako su stekli kuce, stanove, zivot na visokoj nozi.... i niko se ne pita odakle im kad se zna da su dosli iz nekih zabiti sa koferom u ruci. O porezu drzavi znaju da kazu "ovoj drzavi ne treba placati porez".

Em

pre 17 godina

Zasto ljudi slabo reaguju na ovo - zato sto su navikli da sve podmazuju : ides kod lekara, nosis pice, kafu; kod sudije-isto; da registrujes kola, da upises dete u skolu, ma za sve... A da li to sto je korupcija toliko cesta, treba da znaci da je normalni deo svakodnevice? Ceo svet nalazi za shodno da prokomentarise i eventualno se zgrozi na ova desavanja, samo nase vlasti cute i dozvoljavaju da to prodje kao propratna vest na dnevnicima, a posle kao organizuju neke emisije...Ma dajte nam neku konkretnu reakciju. Dokle vise da budemo cutljiva masa? Da vecito ignorisemo problem i utapamo se u konformizam? Ima li jedna stvar u ovoj drzavi koja funkcionise?

Gradjancica

pre 17 godina

Izgleda da policija moze da se bori protiv korupcije samo u periodu KAD NEMAMO VLADU! Jedino tad je ostave na miru da radi svoj posao...Kad se rasporede po foteljama, pogotovu oni koji su pazarili diplome, cela akcija ce stati! A steta visokom skolstvu Srbije, zbog neisterivanja stvari na cistinu, ce trajati decenijama...Sve afere, koje ne dobiju sudski epilog, nas udaljavaju od civilizovanog sveta sto je izgleda i namera "KOCNICARA" Srbije.

nepotpisan

pre 17 godina

Super je sto su ih pohapsili. Samo sto ce sada ispastati i oni koji su marljivo ucili i posteno zaradili diplomu jer nece moci nigde da je nostrifikuju. Ovo je kraj srpskih univerziteta. Trebace bar pola veka da se taj renome ponovo izgradi.

milos

pre 17 godina

I onda se otvorise vrata pakla i doterasmo cara do duvara! U bivsoj Jugoslaviji su nam zavideli na nasem visokom skolstvu a nasi studenti su se dokazali sirom sveta. Sada je grupa lakomih provincijskih profesora unistila ugled naseg obrazovanja koji se stvarao od Dositeja.

Veterinar

pre 17 godina

Uh, kad bi se stvarno desilo cudo i procesljali svi fakulteti, pa i moj Vetrinarski Fakultet. Bojim se da bi imali manjak nastavnog kadra na veterini. Secam se nostrifikacija diploma albanskih studenata veterine iz Zagreba i Tirane. Da li moji "profesori", tada velike "patriote", mogu ovih dana mirno da spavaju. A sa tek reci o Grcima?! Neka je Bog u pomoci zivotinjama u Grckoj koje su oni lecili.

Matoro Zakeralo

pre 17 godina

Rec je o skandalu sa gotovo nesagledivim posledicama i nije jasno zasto se govori samo o 'kupovanju' ispita kao o najvecem problemu i o postojanju ili nepostojanju konkretnih dokaza - pa u slucaju da ih nema, onda nikom-nista. Ovde se radi o tome da citavoj armiji ljudi na univerzitetu (i ne samo na univerzitetu, ali to je druga prica) treba vrlo detaljno (i to odmah) ispitati poreklo imovine, jer ona vrlo ocigledno daleko premasuje njihove realne prihode. Ljudi koji se bave nedozvoljenim aktivnostima ne mogu biti u nastavi, tacka. Drugo, pomocnica ministra je predstavljala ovu zemlju u raznim medjunarodnim forumima koji se ticu visokog obrazovanja, potpisnik je raznih medjunarodnih ugovora iz te oblasti,itd, i cinjenica da je sada pod istragom za tesko krivicno delo, a da se ministar za sve to vreme oglasio samo jednom i to krajnje impotentnom i nemustom izjavom je nesto sto ce kostati ovu zemlju i njeno univerzitetsko obrazovanje neprocenjivo. On sam je neizostovano morao do sada da podnese ostavku iz moralnih razloga, uz detaljno objasnjenje sta ce uraditi (odnosno sta je uradio!) da na medjunarodnom planu steta bude sto manja, a kragujevacki univerzitet je trebalo bez pogovora momentalo zatvoriti. Ova mlaka reakcija je apsolutno nedopustiva i najskandaloznija od svega!

vlajko

pre 17 godina

Tu ima još jedna stvar, pogledajte kako je jadna prolaznost na pojedinim ispitima na većini državnih fakulteta u Srbiji. Imate na svakom fakultetu par takvih predmeta, izlaze u svakom roku po 200 studenata, a položi maksimum 10. Nisu ta deca ni glupa ni lenja, nego ih ne puštaju dok ne plate i to je najveća bruka u celoj ovoj priči, da vam uopšte ne daju da prođete na pošteno.

Misko

pre 17 godina

Zasto se nakon istrage ne objavi kompletan spisak ljudi iz cele srbije za koje se ustanovi da su diplomu kupili tj. nisu regularno polagali ispite. na taj nacin ce se skinuti sumnja i sa redovno diplomiranih pravnika na koje sada svi gledaju podozrivo ...

Boki

pre 17 godina

Mene samo zanima što ste se toliko okomili na nevine i naivne profesore prava.Pa oni su fini,dobri i pošteni a ti indeksi što im se motaju po skromnim stanovima,ma to im je neko smestio.Ja sam student mašinstva,ne razumem se puno u zakonska prava i propise a isto tako ne razumem ni činjenicu da profesor na mašinstvu vozi uglavnom "zastavu 101" ili dolazi pešice na posao (tek po neko vozi malo luksuzniji auto),dok recimo profesori prava voze limuzine i džipove.Da li su oni pametniji profesori pa ih država kao takve stipendira ili su napornim radom stekli bogatstvo.Ako se dokaže da su krivi,nadam se da će ih trajno proterati sa fakulteta i stacionirati ih sve zajedno u nekom dobro čuvanom kavezu.Da,kavezu jer prema takvim ljudima ne treba imati poštovanja.Vidim danas se nastavila akcija i privedeno je još troje profesora.Zašto ste se bazirali samo na prava,pa ni medicina nije daleko.Manja je greška ako pravnik pogreši od greške koju doktor može da napravi.Na medicini je cenovnik od 300 do 1200 evrića.Naravno,to je sve javna tajna kao i na pravima.Ja sam to naravno čuo od studenata medicine koji o tome pričaju slobodno i otvoreno kao i o svakoj drugoj temi. Kožne,anatomija,patologija.........teško je pronaći ispit koji se ne može kupiti.

Kaldrmas

pre 17 godina

Ne bi bilo lose da policija proveri novoprimljene "mladjane" pripravnike u Kg sudu. Vecina nije mogla da zavrsi fakultet po 5-6 godina, a onda odjednom za par meseci zavrsise ceo fakultet. Jedan stari (sada vec pokojni) i veoma cenjeni Kg sudija je taj fakultet zvao "fakultetcic". No comment dalje ne treba.

spira

pre 17 godina

Interesantno je da se ministra prosvete i premijera ova nacionalna bruka i katastrofa uopšte ne dotiče. Osnovni stubovi društva se urušavaju, jedan za drugim. Kome još verovati, koje su nam tačke oslonca. Izgleda ostaje samo "u se i u svoje kljuse", ili pobeći iz ovog pakla. Ako već ministar prosvete nema trunke osećaja odgovornosti, za mene bi bilo najnormalnije da ga premijer "počisti", hitno, sa svom njegovom kamarilom od pomoćnika. A pohapšene na sud, pa ako se dokaže krivica, primerno kazniti, uz obaveznu konfiskaciju imovine i trajnu zabranu bavljenja nastavom i zapošljavanja u državnoj službi.

IHIH

pre 17 godina

Pitam moje studente da li ima korupcije kod nas na fakultetu (u pitanju je Novi Sad), a oni kažu da ima. Jedan student čak kaže da zna da dvojica kolega nikada nisu izašla na ispit, a položili su!
Ja verujem svojim studentima. Jedino, ako u prethodnoj istrazi nisu prikupljeni dokazi, kao što je to u Kragujevcu urađeno, teško će biti sada dokazati. Niko neće priznati da je dao mito, jer je to isto kao i da ga je primio. Em je kažnjivo, em mu se poništava ispit za koji je debelo platio!
Ujedno, ovo je veoma teško dokazliva materija, pa čak i da neko prizna da je dao mito, neće priznati onaj ko ga je primio. Onda je to samo reč protiv reči, a to je na sudi ništa.
Apsolutno podržavan hapšenja korumpiranih kolega! Pojma nemaju koliko su zla napravili. Vidite kako prolazimo napolju i nije samo Grčka u pitanju.
Da ne pričam o tome kako je največi deo profesora kadar koji je formiran na fakultetu i koji nikada nisu ni okusili privredu i stvaran rad u njoj. I onda zamislite kako to izgleda kada vas neko uči kako se vozi motor, a sam ga nikada nije vozio!

Petar

pre 17 godina

Sve svetske agencije su prenele detalje korupcionskog skandala na srpskom drzavnom univerzitetu. U nekim evropskim zemljama cak i u tabloidima i lokalnim listovima mogu se procitati detaljne price o tome kako se u Srbiji moze do diplome. Grci su do daljneg zamrzli nostrifikaciju diploma dobijenih u Srbiji. Ovo je nezapamcen skandal i duboko verujem da je lavina vec krenula. Zasto bi mi i dalje pristajali da zivimo u zemlji u kojoj je sve na prodaju? Zasto bi i dalje "podmazivali" nekog lekara specijalistu, advokata il sudiju kad su mozda kupovinom dosli do svojih diploma? Zasto bi verovali bilo sta i bilo kome kada mozda medju uglednim, poznatim i slavnim postoje oni koji su do citavog bogastva dosli korupcijom? Grci se ne bune dzabe i potez njihove vlade treba da ukaze na sramotu naseg visokog skolstva. Mladji to ne znaju, ali vrlo lako moze da se udje u trag korupciji koja je cvetala na Beogradskom univerzitetu 85-86 godine. Ono sto pouzdano znam je da su se od Grka dobro ovajdili jedan pomocnik ministra u sadasnjoj vladi, jedan ugledni dekan velikog fakulteta, bar deset manje-vise poznatih profesora i javnih licnosti i cak bar dva akademika. Medju njima su i 4-5 veoma poznatih likova iz opozicije i demonstracija devedesetih. Ovo se medju starijima podosta zna tako da me uopste ne cude mlaki i odbranski komentari beogradskog rektora. Jedno je sigurno, ako zaigra mecka pred BU nase misljenje o "intelektualcima" ce se nepovratno promeniti.

Izabella

pre 17 godina

Sa ovim skandalom pocinje generalizacija, u smislu, da su korumpirani oni profesori kod kojih je mala prolaznost kod ispita. Zavrsila sam ekonomski fax u Subotici. Imali smo teske predmete, gde su profesori zahtevali mnogo, ali ne para, nego znanja. Strogoca nije jednaka sa cekanjem mita. Konkretno, Milutin Stojkovic, profesor statistike, bio je jedan od najkorektnijih i najstrozih profesora, kazu da je sad vec malo blazi, za vreme bombardovanja, kad u Novom Sadu nije bilo ni jednog mosta, on je dolazio iz Srema i tacno u 8 poceo predavanje, dok su mu neke kolege iz Subotice dva sata kasnili na svoj ispit. Drugi primer je Jelena Stevovic Buha, ko je studirao na ekonomskom u Subotici zna ko je ta profesorica. Izuzetno je stroga, jako puno trazi, ali istovremeno jako puno i daje. I kod nje je prolaznost mala na ispitima, ali ona sigurno ne prima mito. Ona je zena, kakva bi ja volela da postanem! Ustaje pre zore, da sa autobusom stigne do Subotice do jutra, i da odrzi jedno divno predavanje. Koje je izuzetno interesantno, na koje predavanje bi otisla i sad, samo ne mogu zbog toga sto radim. Ona trazi samo znanje a ne pare!

Vesna

pre 17 godina

Beograd, katedra za Gradjansko Pravo. Dve godine nije bilo odgovarajuce knjige za Gradjansko procesno pravo. Studenti izlaze po desetak puta na ovaj ispit. Zavrse ostali deo fakulteta za 4 ili 5 godina, a onda tu ukoce. Jedan od profesora vec bio hapsen zbog mita (nepovezanog sa ispitima), a onda pusten zbog imuniteta (clan Visokog Saveta Pravosudja). Drugi profesor ima totalno neodgovarajucu knjigu, sa 1001 tehnickom greskom. Knjiga doduse i ne moze da se kupi u Beogradu, samo u Novom Sadu. Profa pre ispita izlazi ispred katedre i prevrce u saci evre.

miki

pre 17 godina

Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom balkanu,
uhapsena je grupa profesora prava u jednom danu.

Iste su nauke svi bili profesori,
isto su im tekli bericetni dani,
na iste svecanosti zajedno su odlazili,
od istih 'studenata' pare uzimali
i svi pohapseni u jednom danu.

Bilo je to u nekoj zemlji lazova na brdovitom Balkanu,
falsifikovane gomile diploma u jednom danu.

A jos 20 godina pre hapsenja sedela je u kabinetima
grupa ne bas malena i iste ispite teske smisljala
koliko godina robije za falsifikovani dokument...i tako redom.

Misli su im bile pune istih brojki u kabinetima vaznih,
a u indeksima je besmislenih lezalo bezbroj sestica laznih
Pregrst istih snova i istih tajni zelenih boja stiskalo se u dnu dzepova.

I cinilo se svakom da ce dugo,da ce vrlo dugo trcati ispod svoda plava
dok sve ispite na svetu ne posvrsava.

Bilo je to u nekoj korumpiranopj zemlji na brdovitom Balkanu,
uhapsena je grupa profesora prava u istom danu.

'Studenata' redova celi uzeli su se za ruke i sa poslednjeg ispita u sudove, advokatske kancelarije, pravne sluzbe seli

i sa fakulteta na lov u mutnom posli mirno kao da mito nije nista.

A onih pravih studenata redovi celi istog casa se uzneli do vecnog ponizenja.

za razliku od krvave bajke, ova kraja nema.

Studenti Pravnog fakulteta u Kragujevcu

pre 17 godina

PODRSKA PROF.DR. IVANU CUKALOVICU!!!
Od 2001. godine prof. dr.Ivan Cukalovic je po anketi STUDENATA biran za najboljeg prefesora, predavaca na Pravnom fakultetu u Kragujevcu! Jeste nam pomogao da polozimo Medjunarodno javno prravo ali tako sto nas je organizovao i odveo u Medjunarodni sud pravde u Hagu! Da li je to uradio jos neki profesor? NE!
Nije to sve, organizovao je dolaske ambasadora raznih zemalja i omogucio da razgovaramo sa diplomatama…tako se pomaze studentima.
Sramota je takvog profesora i coveka optuzivati za korupciju jer mu po postenju nema premca. Zna se koje profesore bije glas da naplacuju ispite ali je nedopustivo mesati one koji posteno rade svoj posao. Jedan je od retkih koji je svoj poziv shvatio apsolutno odgovorno i na ispitu trazio ZNANJE koje nam je nesebicno pruzao na predavanjima.Oni koji ne uce profesora Cukalocica smatraju babarogom jer na ispitu nema izuzetaka.
Ako postoje pravo i pravda dokazace se ko je u ovom slucaju nevin a za koga su nasli pravo mesto.
Studenti Pravnog fakulteta u Kragujevcu

Diogen III

pre 17 godina

Čemu se mi stalno čudimo! Treba samo pročitait što je rekao Dr Arčibald Rajs o srpskoj inteligenciji još 1928. godine u svojoj oporuci Srbima: "Srbi počujte"!
Zašto te knjižice nigde nema u prodavnicama i zašto je niko i ne pominje. Zato što ta istina o srpskoj inteligenciji i danas važi.!

Petar

pre 17 godina

Sve svetske agencije su prenele detalje korupcionskog skandala na srpskom drzavnom univerzitetu. U nekim evropskim zemljama cak i u tabloidima i lokalnim listovima mogu se procitati detaljne price o tome kako se u Srbiji moze do diplome. Grci su do daljneg zamrzli nostrifikaciju diploma dobijenih u Srbiji. Ovo je nezapamcen skandal i duboko verujem da je lavina vec krenula. Zasto bi mi i dalje pristajali da zivimo u zemlji u kojoj je sve na prodaju? Zasto bi i dalje "podmazivali" nekog lekara specijalistu, advokata il sudiju kad su mozda kupovinom dosli do svojih diploma? Zasto bi verovali bilo sta i bilo kome kada mozda medju uglednim, poznatim i slavnim postoje oni koji su do citavog bogastva dosli korupcijom? Grci se ne bune dzabe i potez njihove vlade treba da ukaze na sramotu naseg visokog skolstva. Mladji to ne znaju, ali vrlo lako moze da se udje u trag korupciji koja je cvetala na Beogradskom univerzitetu 85-86 godine. Ono sto pouzdano znam je da su se od Grka dobro ovajdili jedan pomocnik ministra u sadasnjoj vladi, jedan ugledni dekan velikog fakulteta, bar deset manje-vise poznatih profesora i javnih licnosti i cak bar dva akademika. Medju njima su i 4-5 veoma poznatih likova iz opozicije i demonstracija devedesetih. Ovo se medju starijima podosta zna tako da me uopste ne cude mlaki i odbranski komentari beogradskog rektora. Jedno je sigurno, ako zaigra mecka pred BU nase misljenje o "intelektualcima" ce se nepovratno promeniti.

Kaldrmas

pre 17 godina

Ne bi bilo lose da policija proveri novoprimljene "mladjane" pripravnike u Kg sudu. Vecina nije mogla da zavrsi fakultet po 5-6 godina, a onda odjednom za par meseci zavrsise ceo fakultet. Jedan stari (sada vec pokojni) i veoma cenjeni Kg sudija je taj fakultet zvao "fakultetcic". No comment dalje ne treba.

spira

pre 17 godina

Interesantno je da se ministra prosvete i premijera ova nacionalna bruka i katastrofa uopšte ne dotiče. Osnovni stubovi društva se urušavaju, jedan za drugim. Kome još verovati, koje su nam tačke oslonca. Izgleda ostaje samo "u se i u svoje kljuse", ili pobeći iz ovog pakla. Ako već ministar prosvete nema trunke osećaja odgovornosti, za mene bi bilo najnormalnije da ga premijer "počisti", hitno, sa svom njegovom kamarilom od pomoćnika. A pohapšene na sud, pa ako se dokaže krivica, primerno kazniti, uz obaveznu konfiskaciju imovine i trajnu zabranu bavljenja nastavom i zapošljavanja u državnoj službi.

IHIH

pre 17 godina

Pitam moje studente da li ima korupcije kod nas na fakultetu (u pitanju je Novi Sad), a oni kažu da ima. Jedan student čak kaže da zna da dvojica kolega nikada nisu izašla na ispit, a položili su!
Ja verujem svojim studentima. Jedino, ako u prethodnoj istrazi nisu prikupljeni dokazi, kao što je to u Kragujevcu urađeno, teško će biti sada dokazati. Niko neće priznati da je dao mito, jer je to isto kao i da ga je primio. Em je kažnjivo, em mu se poništava ispit za koji je debelo platio!
Ujedno, ovo je veoma teško dokazliva materija, pa čak i da neko prizna da je dao mito, neće priznati onaj ko ga je primio. Onda je to samo reč protiv reči, a to je na sudi ništa.
Apsolutno podržavan hapšenja korumpiranih kolega! Pojma nemaju koliko su zla napravili. Vidite kako prolazimo napolju i nije samo Grčka u pitanju.
Da ne pričam o tome kako je največi deo profesora kadar koji je formiran na fakultetu i koji nikada nisu ni okusili privredu i stvaran rad u njoj. I onda zamislite kako to izgleda kada vas neko uči kako se vozi motor, a sam ga nikada nije vozio!

Boki

pre 17 godina

Mene samo zanima što ste se toliko okomili na nevine i naivne profesore prava.Pa oni su fini,dobri i pošteni a ti indeksi što im se motaju po skromnim stanovima,ma to im je neko smestio.Ja sam student mašinstva,ne razumem se puno u zakonska prava i propise a isto tako ne razumem ni činjenicu da profesor na mašinstvu vozi uglavnom "zastavu 101" ili dolazi pešice na posao (tek po neko vozi malo luksuzniji auto),dok recimo profesori prava voze limuzine i džipove.Da li su oni pametniji profesori pa ih država kao takve stipendira ili su napornim radom stekli bogatstvo.Ako se dokaže da su krivi,nadam se da će ih trajno proterati sa fakulteta i stacionirati ih sve zajedno u nekom dobro čuvanom kavezu.Da,kavezu jer prema takvim ljudima ne treba imati poštovanja.Vidim danas se nastavila akcija i privedeno je još troje profesora.Zašto ste se bazirali samo na prava,pa ni medicina nije daleko.Manja je greška ako pravnik pogreši od greške koju doktor može da napravi.Na medicini je cenovnik od 300 do 1200 evrića.Naravno,to je sve javna tajna kao i na pravima.Ja sam to naravno čuo od studenata medicine koji o tome pričaju slobodno i otvoreno kao i o svakoj drugoj temi. Kožne,anatomija,patologija.........teško je pronaći ispit koji se ne može kupiti.

Misko

pre 17 godina

Zasto se nakon istrage ne objavi kompletan spisak ljudi iz cele srbije za koje se ustanovi da su diplomu kupili tj. nisu regularno polagali ispite. na taj nacin ce se skinuti sumnja i sa redovno diplomiranih pravnika na koje sada svi gledaju podozrivo ...

nepotpisan

pre 17 godina

Super je sto su ih pohapsili. Samo sto ce sada ispastati i oni koji su marljivo ucili i posteno zaradili diplomu jer nece moci nigde da je nostrifikuju. Ovo je kraj srpskih univerziteta. Trebace bar pola veka da se taj renome ponovo izgradi.

milos

pre 17 godina

I onda se otvorise vrata pakla i doterasmo cara do duvara! U bivsoj Jugoslaviji su nam zavideli na nasem visokom skolstvu a nasi studenti su se dokazali sirom sveta. Sada je grupa lakomih provincijskih profesora unistila ugled naseg obrazovanja koji se stvarao od Dositeja.

vlajko

pre 17 godina

Tu ima još jedna stvar, pogledajte kako je jadna prolaznost na pojedinim ispitima na većini državnih fakulteta u Srbiji. Imate na svakom fakultetu par takvih predmeta, izlaze u svakom roku po 200 studenata, a položi maksimum 10. Nisu ta deca ni glupa ni lenja, nego ih ne puštaju dok ne plate i to je najveća bruka u celoj ovoj priči, da vam uopšte ne daju da prođete na pošteno.

Matoro Zakeralo

pre 17 godina

Rec je o skandalu sa gotovo nesagledivim posledicama i nije jasno zasto se govori samo o 'kupovanju' ispita kao o najvecem problemu i o postojanju ili nepostojanju konkretnih dokaza - pa u slucaju da ih nema, onda nikom-nista. Ovde se radi o tome da citavoj armiji ljudi na univerzitetu (i ne samo na univerzitetu, ali to je druga prica) treba vrlo detaljno (i to odmah) ispitati poreklo imovine, jer ona vrlo ocigledno daleko premasuje njihove realne prihode. Ljudi koji se bave nedozvoljenim aktivnostima ne mogu biti u nastavi, tacka. Drugo, pomocnica ministra je predstavljala ovu zemlju u raznim medjunarodnim forumima koji se ticu visokog obrazovanja, potpisnik je raznih medjunarodnih ugovora iz te oblasti,itd, i cinjenica da je sada pod istragom za tesko krivicno delo, a da se ministar za sve to vreme oglasio samo jednom i to krajnje impotentnom i nemustom izjavom je nesto sto ce kostati ovu zemlju i njeno univerzitetsko obrazovanje neprocenjivo. On sam je neizostovano morao do sada da podnese ostavku iz moralnih razloga, uz detaljno objasnjenje sta ce uraditi (odnosno sta je uradio!) da na medjunarodnom planu steta bude sto manja, a kragujevacki univerzitet je trebalo bez pogovora momentalo zatvoriti. Ova mlaka reakcija je apsolutno nedopustiva i najskandaloznija od svega!

Gradjancica

pre 17 godina

Izgleda da policija moze da se bori protiv korupcije samo u periodu KAD NEMAMO VLADU! Jedino tad je ostave na miru da radi svoj posao...Kad se rasporede po foteljama, pogotovu oni koji su pazarili diplome, cela akcija ce stati! A steta visokom skolstvu Srbije, zbog neisterivanja stvari na cistinu, ce trajati decenijama...Sve afere, koje ne dobiju sudski epilog, nas udaljavaju od civilizovanog sveta sto je izgleda i namera "KOCNICARA" Srbije.

Veterinar

pre 17 godina

Uh, kad bi se stvarno desilo cudo i procesljali svi fakulteti, pa i moj Vetrinarski Fakultet. Bojim se da bi imali manjak nastavnog kadra na veterini. Secam se nostrifikacija diploma albanskih studenata veterine iz Zagreba i Tirane. Da li moji "profesori", tada velike "patriote", mogu ovih dana mirno da spavaju. A sa tek reci o Grcima?! Neka je Bog u pomoci zivotinjama u Grckoj koje su oni lecili.

Filip

pre 17 godina

Radim u tehnickoj skoli i dobio sam vozacku dozvolu na "lepe oci"! Cak nisam ni insistirao na tome, sve mi je organizovano,samo sam se pojavio.Stranacki kolega je zamalo suzu pustio, koliko je bio ponosan na "uhodanost" sistema...Srecom, znam da vozim tako da nisam opasnost na drumu a sta je sa onima koji ne znaju? Nema nam spasa...

E moja elito

pre 17 godina

U sredini u kojoj je moguce da jedna Akademija nauka pripremi nesto slicno Memoradumu, gde clanovi SANU stoje iza obnove projekta Velika Srbija, gde je moguce da jedan Seselj bude profesor BU, gde klerofasisticke organizacije vrsljaju po fakultetima, gde su profesori univerziteta iz RS optuzeni (neki i osudjeni) na zlocine protiv covecnosti) - o CEMU MI GOVORIMO? TO je slika i prilika intelektualne elite koja je povela ovaj narod na put bez (moralnog) povratka. Svaka cast izuzecima i casnim ljudima koji su se suprotstavili velikosrpskom nacionalizmu, ali ovo je samo slika i prilika tog duha i te ideologije - i to medju elitom. Sta se onda svi cudite?

anci

pre 17 godina

Dobro bi bilo da se propita i sef kabineta ministra prosvete, nekako mi se cini da se ovo ministarstvo oslobadja odgovornosti, a zna se odakle riba smrdi. Poceli su da ciste od repa, pa se bojim da ce glava preziveti i dobiti nagradu, recimo nekim mestom u diplomatiji, kako implicitno nagovestava g.ministar.

Sta mi vredi sto sve vidim kad nemam kome reci

pre 17 godina

A sta kazete na mafiju koja kroz drzanja privatnih casova za prijemne ispite na medicini, stomatologiji, veterini ustvari preprodaje ispitne zadatke koje dobija sa maticnih fakulteta. Naravno casovi se drze na crno u privatnim stanovima i kucama i to na veliko, bez registracije delatnosti i bez placanja poreza ovoj drzavi. To rade univerzitetski profesori. Tako su stekli kuce, stanove, zivot na visokoj nozi.... i niko se ne pita odakle im kad se zna da su dosli iz nekih zabiti sa koferom u ruci. O porezu drzavi znaju da kazu "ovoj drzavi ne treba placati porez".

Dragana,Frankfurt

pre 17 godina

Veliiki strucnjaci izlaze sa fakulteta i sutra jedan takav na pr. pedijatar treba da leci necije dete. Pitam se samo kako neki roditelji imaju savesti da podrze sve?
Situacija u Srbiji je za sve teska, ali da neko na ovakav nacin zaradjuje jos uvek, da su roditelji voljni da plate da im dete ima diplomu, to je kriminalno. Velika malogradjanstina! U celu pricu ne treba uvlaciti samo profesore koji su to radili, vec i one koji su podrzali placanje mita i kojima su deca "velikim radom" stekli diplomu.
Znate "svaka roba ima svoga kupca".
Zao mi je onih postenjaka koji zele nesto da urade u zivotu. Verovatno ce oni koji su stvarno nesto ucili i naucili da odu iz zemlje, a ostace oni koji imaju diplomu po principu "tata mi kupio"i radice po firmama, dispanzerima itd. A njihovi roditelji ce se pitati kako to da je u Srbiji velika korumpiranost, svaljivace sve na lose politicare, ne shvatajuci da su oni sami placanjem podrzali sve to, a usput i vaspitali dete da to radi. Sta reci, sve se vrti u krug.

Razocaran

pre 17 godina

Žalosno je sto će se na ovome sve završiti. Po starom srpskom običaju, "Tresla se gora, rodio se miš".. Kragujevački Pravni nije izuzetak, situacija je slična i na ostalim fakultetima i drugim univerzitetima. Naravno da ne pominjem takozvani "Prištinski univerzitet" raseljen po raznim selima..

Milica

pre 17 godina

Upravo sam diplomirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu, koga razaraju korupcija i nepotizam! Na komšijskom Stomatološkom fakultetu su prošle godine uhapsili grupicu profesora i asistenata sa Mikrobiologije, ali to profesore na drugim katedrama nije mnogo uplašilo, pa korupcija i tamo dalje cveta.
Nadam se da ce se MUP pozabaviti i BU, a ne samo Kragujevcom.

dragana

pre 17 godina

skandal!!!!!
da li neko u ovoj zemlji misli konacno da reaguje na ovakve situacije ili cemo opet zarvarati oci kao da se nista nije dogodilo.Ne verujem da bi pokojni gospodin Djindjic ostao ravnodusan na ovakve stvari.Ali na zalost njega vise nema a ostalima je bitnija fotelja i izbori nego krucijalni problem naseg drustva zvano mito!!!

Em

pre 17 godina

Zasto ljudi slabo reaguju na ovo - zato sto su navikli da sve podmazuju : ides kod lekara, nosis pice, kafu; kod sudije-isto; da registrujes kola, da upises dete u skolu, ma za sve... A da li to sto je korupcija toliko cesta, treba da znaci da je normalni deo svakodnevice? Ceo svet nalazi za shodno da prokomentarise i eventualno se zgrozi na ova desavanja, samo nase vlasti cute i dozvoljavaju da to prodje kao propratna vest na dnevnicima, a posle kao organizuju neke emisije...Ma dajte nam neku konkretnu reakciju. Dokle vise da budemo cutljiva masa? Da vecito ignorisemo problem i utapamo se u konformizam? Ima li jedna stvar u ovoj drzavi koja funkcionise?

milan

pre 17 godina

Ako niste znali Pravni fakultet u Kragujevcu ima Upravni odbor koji se za sve pita, pogledajte ko sedi tamo...neki bivsi i sadasnji profani,,,A mogla bi malo policija da ih protrese..

nugi

pre 17 godina

... Dovoljno je samo otici na medicinski ili stomatoloski fakultet u Beogradu.A grci bolje da provere svoje lekare koji su zavrsili u Bgd jer su upravo grci ti koji u 90% slucajeva zavrsavaju ispite kesom na medicini(znam to pouzdano jer sam zavrsio med. 2004).Krece se vec od hemije gde pojedini asistenti sve zavrsavaju,cuo sam da je glavni igrac uklonjen..Pa posle anatomija tu mogu da imenujem 5 profesora kod kojih se moze kupiti ispit,a devojke imaju sansu i na drugi nacin da ih poloze..Uglavnom 70% pretklinike(prve 3 godine se moze zavrsiti kesom).Ali stomatologija je posebna prica, bivsi kolega iz srednje skole je apsolvent na tom fakultetu a pouzdano znam da je spremio samo fiziku jer je to jedini ispit na tom fakultetu koji se ne moze kupiti..Ipak vecina nasih studenata zavrsi fakultet na posten nacin,jer za placanje ispita treba imati bogate roditelje,a takvih na zalost ili na srecu nema mnogo.

stevan

pre 17 godina

Svaka cast smederevskoj policiji.Nije im prvi put da ulaze u trag i da otkrivaju pocinioce najtezih krivicnih dela i hapse citave organizovane kriminalne grupe.Podsecam na lazne``invalidske penzije``,lanac preprodavaca narkotika,hapsenje istraznog sudije zbog teskih povreda sudijskih duznosti,...Sada je smederevsko pravosudje na potezu i da ovo stvarno i konacno dovede do kraja.Samo dugogodisnje robije za ove ``profesore``ucinice da da svi ubuduce dobro paze sta rade i kako.Naravno odmah uvesti prinudnu upravu na Pravnom fakultetu u Kragujevcu i ponistiti sve diplome tih vajnih ali plateznih``diplomiranih pravnika`` uz javno objavljivanje imena i prezimena svih tih ``diplomiranih pravnika``.
Stevan, dipl.pravnik ali ne sa PF u Kg

Alexandar

pre 17 godina

Pricali su mi drugari, nisam verovao. Makar nisam mogao da poverujem da su razmere tog kriminala tolike! Ali, kad pogledam u kakvoj banani zivimo trebalo bi da se cudim svojoj naivnosti. Posledice su nemerljive i koliko god da ih kazne (ako ih uopste i kazne), malo je. Devalvirali su diplome onih studenata na kojima su "ubijali cenu" jer nisu imali para da plate ispite pa su im zagorcavali zivot obarajuci ih po 1000 puta (znam za takve slucajeve). Drugo, pogledajte kakav nam je pravni sistem o cijoj se vaznosti toliko trtlja na sve strane! Pa posto ga cine oni koji su diplome pokupovali za par hiljada evra i u pravo se razumeju koliko i jedan mesar ili pekar a i etika im je na nivou (jer kako mirne savesti mogu biti sudije, advokati, tuzioci, sta god, sa kupljenim diplomama), onda je otomanski pravni sistem koji imamo stvarno super! I to znam kako je, jer na nesrecu, imam posla sa sudom (i to bas u Kragujevcu), uzaludno pokusavajuci da ostvarim jedno svoje gradjansko pravo. Medjutim, jedino pravo u ovoj zemlji koje ti se ne osporava jeste pravo na zalbu. Mozes da se zalis do mile volje, svejedno to niko i ne cita. Grci nam ne priznaju diplome? Pa ne bih ni ja da sam na njihovom mestu. Dokazali smo svetu kakva smo banana. Sto bi nam priznavali?! A je l' neko razmislja o ovim silnim visokoskolskim ustanovama koje se otvaraju po srpskim vuko*ebinama? Kakva je njihova svrha nek mi neko objasni? Nije valjda da Srbiji fali skolovani kadar kad i ovaj koji imamo nema gde da radi? Mislim da ce pre biti da su to isto lokalne fabrike korupcije gde se ispiti i diplome prodaju ko na pijaci. Fakultet u Novom Pazaru? Ma dajte ljudi! U ovom je zemlji obesmisljeno apsolutno sve...

Ivan

pre 17 godina

Pitanje za predsednika naše vlade i celu vladu: Zašto institucija tajnog agenta nije u dovoljnoj upotrebi u našem društvu?
To je jedini način za razbijanje korupcije u društvu gde su pod velikom sumnjom i državne institucije, jer korupcije bez blagoslova države nema.
I još jedno neugodno pitanje, ali mora se postaviti: Treba li da sumnjamo i u Vladu, vrh naše izvršne vlasti?

Diplomac

pre 17 godina

Ova afera bi trebalo da nas natera na korenitu promenu nacina razmisljanja. Diploma vise ne moze i ne sme da se uzima kao merilo znanja, niti kao garancija radnog mesta. Tu glupu zaostavstinu samoupravnog socijalizma treba vec jednom poslati na djubriste istorije. Onda kada poslodavci budu prvo pitali kandidata sta ZNA da radi, pa tek onda kakvu diplomu ima - ljudi ce prestati da upisuju studije iz sporta, mode ili nasusne potrebe da steknu diplomu, vec ce ih upisivati zato sto ih te studije interesuju, zele da nesto nauce, zele da u zivotu primene to sto su naucili. E, tek tada cemo moci za sebe da kazemo da smo se promenili. Uz to treba vec jednom dokrajciti privatizaciju i svesti broj javnih preduzeca na minimum. Ovako, sve dok je domacim poslodavcima (a najvise onim u drzavnim ustanovama) diploma vaznjija od realnog znanja - ljudi ce i dalje kupovati ispite i diplome, na isti nacin kao sto kupuju radna mesta u drzavnoj sluzbi, preglede kod lekara itd. Riba ne smrdi od repa!

E moja Srbijo

pre 17 godina

A sta ja da radim? Sledece nedelje idem u Budimpestu strucni sastanak sa kolegama iz Evrope. Kako da im pogledam u oci? Kako da ih uverim da sam svoje znanje stekla radom. Sta ce oni o meni misliti i kako cu se ja osecati tih nedelju dana koliko budem u drustvu sa njima. Koliko je nas koji se ovako osecamo? I koliko dugo cemo se osecati ovako? Jesu li ti profesori razmisljali o dusevnom bolu koji nanose nama.

Glavom bez obzira

pre 17 godina

To je problem ove zemlje i ovog naroda, sto smo 50 godina uceni da "podmazujemo", kad je i cistacica u firmi ili instituciji bila neko i nesto, pa si od dna piramide morao da podmazujes. I danas moras da podmazujes da bi neko radio svoj posao, ej!!! Kafa tamo, cokolada onde, vino ovde.... A sve administrativci mediokriteti ili "profesori doktori" koji su doktorirali na teme poput "Uticaj misli druga Tita na razvoj crne metalurgije u nas"... Strasno! Je l' sad neko na pola mog doktorata u Nemackoj treba da krene da preispituje moju diplomu i magistraturu sa BU, jer ce se na Zapadu opet sve generalizovati ("opet oni Srbi..."). Hvala vam profesori, zelim vam sve najgore...

Mile

pre 17 godina

Kupovina ispita i diploma je samo znak da nesto itekako ne valja na srpskim fakultetima. To sto ne valja je potpuno odsustvo eticnosti, potpuna kriza morala. Neko ce reci svuda je kriza, ali pobogu pa profesori su nekakva vajna elita. Evo konkretnog primera sa jednog malog bg fakulteta. Malo je studenata, svi se znaju i sigurno je da nema davanja i uzimanja para. Ali ima nepotizma i potpunog otsustva svakog morala. Pre 7-8 godina medju studentima je kruzila prica o "podvizima" koleginice koja svaki ispit polaze na prepisivanje. Hvatali su je asistenti ali od tog ne bi bilo nista jer bi se ona na istom ispitu ponovo pojavljivala i pre il ksnije bi ga polozila-prepisujuci. Vrlo brzo se saznalo, a i ona se sama hvalila, da je doticna rodjaka veoma mocnog profesora tog fakulteta. I tako malo pomalo zavrsi ti ona fakultet prepisujuci i to cak sa prosekom vecim od 9! Posle fakulteta dobi stipendiju za mlade talente od Ministarstva, upisa poslediplomske besplatno. Sve to uradi, zauze nekom postenijem i vrednijem mesto i ode u inostranstvo. Otisla je u Ameriku na doktorat. Medjutim, iz Amerike se brze vratila nego sto je otisla. Samo posle mesec dana na doktorskim studijama tamo uhvacena je da prepisuje! Uhvacena j e da prepisuje na nekakvom rutinskom testu koji polazu svi doktoranti. Istog dana je izbacena sa fakulteta i u toku iste nedelje je deportovana iz Amerike. Tako se to radi u civilizovanom svetu.

Diplomirani Bednik

pre 17 godina

Profesor vozi "BMW 5..." Da bi se, znaci, neko "priblizio" Evropi, nas ostale sve odande treba izbaciti! Celom sistemu u Srbiji treba, izgleda, jedan dobar "reset"...

Pravnica Kg

pre 17 godina

RES NON VERBA!
O.K.uhapseni su,hajde malo na druge fakultete i sudstvo!
Sve ovo ima mnogo dublje korene.A sta cemo sa tim istima sto su kupovali diplome i sada sude,naravno po svom nahodjenju,bez mnogo znanja!

bami

pre 17 godina

Najmanje što očekujeje domaća javnost nakon ovog nezapamćenog skandala koji će naneti nezapamćene posledice po Srbiju je da ministar Vuksanović i rektor Univerziteta u Kragujevcu g. Đuran podnesu trenutne ostavke!
Svaki dan njihovog ostanka na mestima na kojima trenutno jesu znači povećavanje te štete.

apsolvent,nadam se ne jos dugo!

pre 17 godina

Apsolvent sam na pravnom u Kragujevcu,i sinoc ucim medjunarodno privatno,koje inace spremam vec 5 meseci,jer profesorica nije zadovoljna mojim odgovorom,kad ono!!I ona uhapsena!!Pa se sad pitam da nije mozda ocekivala nesto drugo da joj ponudim?Ko zna da me je oborila jos koji put,mozda bih i morala da se raspitam sta je to sto ona hoce!?Dobro je da nisam pala u iskusenje!Skupo bi me kostalo!

Kaldrmas

pre 17 godina

Ne pada mi napamet da branim Kg "pravnike". Samo dva "bisera" od reakcija. Prvo, Predsednik Komisije za akreditaciju, slucajno iz Kg, a namerno sa Medicine (Kg), umesto da to osudi sto bi se reklo po funkciji(visokoj i dooobro placenoj), tuzaka kao malo dete, "pa to su radili i drugi". Covece, on, koji je zaduzen da daje dozvole za rad i prakticno ima najvisu funkciju, trebalo je odmah (opet po funkciji - to mu je u OPISU POSLA) da trazi da se tom fakultetu ukine dozvola za rad, a ne da se zali na druge i da "cinkari" druge univerzitete i "pravne" fakultete.
Drugi biser su "nasa draga pravoslavna braca Grci". Kad god nam je bilo najteze oni su nam "pomagali". Na primer, ako se neko toga seca, godine 1992. prve "neopravdane i nicim izazvane" sankcije nam je uvela EU (a posle Savet Bezbednosti UN). E, pa Grci su PRVI poslali brod za blokadu Jadrana i posle, kao dobri trgovci, ispostavili racun EU. Priznavace oni nase diplome, samo treba da im se plati. Inace opste je poznato da su "posteni" Grci najveci kupci diploma i ispita kod nas, narocito na medicini i veterini. Pravo, srecom, ne slusaju, posto slabije stoje sa jezikom.
A u Kg bi trebalo zatvoritu Pravni, oni po Zakonu o visokom skolsvu vise ne ispunjavaju uslove za rad, posto im je trecina profesora mesec dana u zatvoru (a to je 25 % semestra). Sta na to kaze gospodin predsednik Komisije za akreditaciju?

Dragan Jovanović

pre 17 godina

Prodje i druga tura, a medju njima nema glavnog ... Ako njega ne bude na spisku, džaba su krečili, a i nije pošteno, jer je čovek udario temelje korupcije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Valjda će ga se setiti, barem za Dan bezbednosti.

Vladan

pre 17 godina

Osim direktne korupcije na Univerzitetima koja se ogleda u kupovini ispita, postoji jos jedan vid korupcije o kojoj se malo govori. Naime prilikom izbora u zvanja: asistenta, docenta, profesora ,... a to su oni koji kasnije prodaju ispite, ne postuju se naucni kriterijumi vec se ljudi postavljaju po raznim linijama (rodjackim, kumovskim, partijskim,...). Ne kazem da je to u svim slucajevima, ali nije zanemarljiv broj. Tema revidiranja svih izbora u zvanja i uskladjivanja kriterijuma sa EU mora biti stavljena u prvi plan ako zelimo da vratimo ugled nasih fakulteta. Moraju se prvo profesori uskladiti sa bolonjskom deklaracijom i pocistiti sopstvene redove, pa tek onda uskladjivati nastavne programe i pridikovati studentima. Mogao bih o ovome jos, ali ovde stajem. Duboko sam ubedjen da je potrebno iz korena promeniti sistem ali kao i usvemu u Srbiji niko nema hrabrosti da nesto zaista fundamentalno promeni.

j

pre 17 godina

prvo, profesor kod koga se tesko polazu ispiti nije korumpiran, nego baksuz. korupcija je pre tamo gde je prolaznost velika.
drugo: ako se pokaze da je tacno da je pomocnik ministra primala mito na svom fakultetu, pitam da li ce se povesti istraga da li je bilo i u ministarstvu prosvete i sporta mita, recimo kada se daje dozvola za osnivanje novog, privatnog fakulteta.

raje

pre 17 godina

Ovaj skandal nevidjenih razmera i nesagledivih posledica je rezultat potpune korumpiranosti celog drustva!Ako se sve ovo ne dovede u red,brzo, efikasno i temeljno onda je Srbija izbrisana sa karte zauvek! Svako razume izuzetno teske okolnosti koje su pritisle zemlju i koje dugo traju, ali ovakvu korupciju nista na svetu ne opravdava.Pa gde su tu vlada, ministri,rektori, dekani? Ja ne znam da li je u nekoj "banana" zemlji takva korupcija koja se sad otkriva u Srbiji.Zato ocistiti korupciju ili nestati. Nema treceg resenja! Ne moze ni postepeno! Zar svi posteni ljudi te zemlje treba da se stide? Pa sad nije u pitanju zapad, Nato, Amerika koja je svemu kriva.

Milutin

pre 17 godina

"tata mi kupio diplomu" :)
Šta je tu novo i čudno, srpska posla, vole ljudi da kupuju titule a kad vole zašto im ne omogućiti.... Kad ono beše Branislav Nušić napisao komediju "DR"

MILE

pre 17 godina

Pre desetak godina sam upoznao studenta Grka koji je studirao i na kraju odustao od DIF-a u Novom Sadu. Vec tada su profesori od Grka naplacivali sve ispite, a tarifa se povecavala kako se blizio kraj studija. Kako on rece tada: oni misle da je svakom Grku otac Onazis. Prosle su godine, a niko se nije zapitao od kuda limuzine parkirane ispred fakulteta.

goran

pre 17 godina

Onakav BMW je i u Kanadi statusni simbol, ne moze svako da ga ima.
Sve u svemu prosveta je kao pokvaren koren zuba - spolja se ne vidi a iznutra bolestan.

Smederevo u mom srcu

pre 17 godina

Prodekan fakulteta prof. Sokovic se nada da ce kragujevacki fakultet pokazati vitalnost i izaci prociscen. Da nije tuzno bilo bi smesno. Fakultet mozes da procistis kada uklonis 2,3 coveka, a kada ti je pola nastavnog kadra u pritvoru, a protiv druge polovine se prikupljaju dokazi, onda je jedino resenje katanac. Nista drugo ovaj fakultet i ljudi na njemu nisu ni zasluzili. Jedino sto mi je sumnivo u celoj prici je da crnogorski Don i njegov "radni" kolega jos uvek nisu u pritvoru. Da li to jedna pravda postoji za crnogorske kadrove, a druga za sve ostale?
PS. Istragu naravno prosiriti i na Beogradski Univerzitet i ispitati poreklo imovine profesora, posebno na Pravnom, Ekonomskom i Medicinskom fakultetu.

Snezana

pre 17 godina

Cini mi se da se u nastaloj situaciji nedovoljno pažnje poklanja ulozi studenata. Rekla bih da se studenti dele na tri grupe: one koji uče i pošteno polažu ispite (i nemaju vremena da razmišljaju o korupciji na fakultetu), zatim one koji ne uče i ispite pokušavaju da polože na drugi način (njima korupcija na fakultetu ne smeta, naprotiv) i one koji i ne uče i ne mogu da se uključe u pribavljanje diplome drugim putem (oni glasno govore o korupciji i kivni su na sve, ali ni oni ne nalaze način da odreaguju). Rekla bih da postoje dobri razlozi što studenti do sada nisu reagovali na postojanje korupcije (da se razumemo, ne samo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu), a mogli su da su hteli. "Mi smo i ranije ukazivali na postojanje korupcije na Univerzitetu." Pa, pretpostavljam da ste mogli i malo energičnije, da ste hteli! Ovim ne želim da smanjim odgovornost profesora, već samo da kažem da bez studenata ne bi bilo priče o korupciji. Jedno je ukoliko profesor pokuša da iznudi novac ili uslugu od studenta koji uči i zna gradivo, a drugo ukoliko student krene da kupi ispit. Zato očekujem da će u priči o korupciji i studenti snositi odgovornost za učinjeno.
studenti za/protiv korupcije

Milan

pre 17 godina

I opet se "iznenadismo"!! Pa u nasoj zemlji, po meni, je samo iznenadjenje da postoji jedan policajac, hrabar i nadasve posten koji je odoleo svim pritiscima i priveo akciju razotkrivanja mita i koruocije do kraja. Njemu/Njoj svaka cast. A o nama ostalima? Nista. Ja jos nikada nisam cuo da je neko od studenata ili profesora prijavio nesto. A znali smo. I prihvatili da zivimo tako. Mozemo li dalje ovako? Ne mozemo. Mocicemo samo ako ovde ili negde druge, u novinama, bilo gde, cujem i vidim da je nekoliko profesora sa Beog pravnog, Ekonomskog, Vise poslovene... preduzeo nesto, upro prstom u nekog i rekao nesto u odbranu ispravnosti i casti. Dole mazgovi i mutivode. Ali Imenom i prezimenom. I bez onog "ko nije gresan nek se prvi baci kamenom.." Na taj nacin se stize ovde gde jesmo.

sumadinac76

pre 17 godina

Najgora stvar u svemu ovome je sto su pravnici koji su posteno zavrsili fakultet u KG-u,sada javno obelezeni i niko im nece verovati da su posteno zavrsili.Kako se osecaju sada oni koji ce diplomirati u narednih par meseci, gde ce naci posao, ko ce ih primiti kada vidi da su siplomirali na Pravnom u KG-u.Ja sam u roku zavrsio, visoka prosecna ocena, imam siguran posao , ali sam zabrinut mogu li uopste da planiram neku uspesnu karijeru kada sam ovako obelezen, zbog najobicnije bagre i stoke.Ybog toga moraju biti uhapseni svi koji su kupili diplome i njihovo ime mora biti objavljeno, da bi smo mi koji smo zaista radom stekli diplomu imali jednake sanse u karijeri.
Inace, vidim da su ovo jedva docekali neki sa fakulteta u BG-u, ali mogu da kazem da korupcije ima svuda, na svim fakultetima i ne samo fakultetima vec i u svim institucijama.A ovi profesori ... , ne treba ih vise tako zvati - to je obicna bagra zbog koje ce posteni najvise ispatati.

olala

pre 17 godina

Cestitam Nislijama na podrsci akcije MUPa u razotkrivanju Univerziteske mafije. A sta mi u Beogradu da radimo kada nas Rektor izjavljuje kako imamo Sud casti na Univerzitetu koji, kao sto onomad rekoh, obitava kao farsa jer pobogu u njemu sede kolege. Pa nece se valjda kolega zameriti kolegi, i tako jedan poznati slucaj protiv kriminalizovanog asistenta, sa svim relevantnim dokumentovanim dokazima u podebljem predmetu, tu skoro, zavrsi u prasini i tisini kao da se nista desilo nije. Desilo se samo to da je isti taj asistent ubrzo brze-bolje unapredjen u docenta, jer boze tako ima veceg uticaja u drustvu, a i bolje ce nastaviti da pljacka ovu drzavu kad je u vecem zvanju, a i necemo se zamerati mladom kolegi. Pa pobogu mlade treba podrzati, mi smo drustvo u vrtoglavom zaletu prema Evropi.
Takodje rece Rektor da u Beogradu ne smemo dozvoliti istu stvar. Izgleda da policija ne sme uci na beogradski univerzitet, jer ako bi usla imala bi sto sta da pronadje. A ako pronadje imacemo lopove. Kako Rektor rece "niko nije lopov dok ga ne uhvate". Pa ljudi hvatanje lopova se mora zaustaviti.

mirjana

pre 17 godina

Pozdravljam takve akcije. Bila sam student (BU)i ne bojim se provere diploma. Treba da se zna ko je koliko strucan i da se odvoje ljudi koji su posteno ucili od "vezara i "tatinih sinova"

Maja_V

pre 17 godina

A sto se tice borbe za pravnu drzavu, kako bi bilo da Vuksanovic podnese neopozivu ostavku zbog desavanja u njegovom resoru! Ostavka, pod hitno, da se vidi da moral kao kategorija nije izumro u ovoj zemlji!

Morel

pre 17 godina

Upravo se spremam da predam papire za iseljenje u Kanadu. Pitam se kako će ljudi gledati na moju diplomu pravnog fakulteta iz Beogradu. Uz veliki trud sam do nje stigla, često odlazeći na predavanja polu gladna. I opet se ja pitam, a oni koju su davali mito za ispite neće , jer oni već imaju spremljena radna mesta gde ih niko ništa neće pitati. Sramota i jad!

Rade

pre 17 godina

Bilo bi zanimljivo za javnost kada bi nadležne službe proverile sistem polaganja ispita "bez ispita" i "poslovanje" i imovinsko stanje "profesora" koji vode razne državne fakultete po provinciji na kojima se masovno dele diplome (pre sve "starijim studentima" koji nakon mnogo godina rada i truda po firmama za svega nekoliko meseci polažu po deseetak ispita).
Recimo fakultet u Čačku, menadžment u Boru, Leskovački tehnološki i slična mesta.

B.Mikic

pre 17 godina

Ja samo pitam. Koja je to afera u Srbiji dobila svoj epilog?. Nesto se ne mogu setiti. O ovome su i ptice na grani pevale samo tuzilastvo to nije zanimalo. Izgleda da im nije bilo u interesu jer bi se tako zamerili svojim prijateljima, rodbini, kumovima pa i kolegama. Nista bolja situacija nije u sudovima, trzisnim i drugim inspektoratima, zdravstvenim ustanovama, carinama itd. Sta cemo sa saobracajnom policijom, opstinskim sluzbama? U Srbiji je definitivno sve korumpirano.

Predrag

pre 17 godina

Prodje i druga tura uhapšenih, a još nema glavnog junaka, koji je pozlatio temelje korupcije na Pravnom fakultetu. Da li ga čuvaju za finale, ili mu se nešto desilo, ne znam, ali da spisak vapije za njim, to je sigurno.

Toni Manero

pre 17 godina

Aman ljudi, hoce li neko da se osmeli i da napise, a da mu ne zadrhti mis, kako se ZOVE I PREZIVA Don... KORLEONOVIC sa pravnog u KG? Kapo di tuti kapi? I njegov "radni" kolega?

jablan

pre 17 godina

Diplome na mnogim našim fakultetima su davno postale bezvredan komad papira zbog načina na koji se do njih dolazi, bez obzira da li je to podmazivanje profesora ili bubanje gradiva koje nema blage veze sa stvarnim poslom u struci.

I šta ako zatvore fakultet? Ništa. Mnoge iluzije u ovoj zemlji treba razbiti, jedna od njih je sigurno i "kvalitetan" obrazovni sistem.

Milan

pre 17 godina

Povodom izjave Rektor Univerziteta u Nišu Radoslava Bubanja:
"Svi za koje se utvrdi da učestvuju u korpuciji moraju očekivati da fakulteti i Univerzitet preduzmu mere i aktere odstrane sa fakulteta, pored sankcija koje ih očekuju po krivično pravnim propisima."
A ja bih rekao: "...i u cutanju se razumemo..."

zoki

pre 17 godina

Tuzno je sto sve ovo nije u sklopu neke velike antikorupcionaske kampanje, vec pojedinacni slucaj borbe protiv korupcije visoko profesionalnog policajca.

Za dva meseca kada puste da se brane sa slobode, ocekujem placenicke textove po beogradskim tabloidima kako im je sve ovo bilo namesteno.

Sinor

pre 17 godina

Ej, ljudi...Sad smo svi kao zgrozeni na ova hapsenja a siguran sam 100% da cela Srbija zna da su nam fakulteti opste rasulo i da se ispiti i diplome placaju vec 30 godina unazad!! Da ne pominjem moc profesora i asistenata pri ucenjivanju kod kupovine njihovih knjiga, ocenama i sl!!! Da se studenti pitaju na Univerzitetima u Srbiji bi trebalo da OSTANE 3. profesora ukupno a ne da ih samo toliko bude uhapseno. Kriminal, kriminal, kriminal. Najgore od svega je sto svi godinama znaju sta se desava al ko da vlada OMERTA pa svi cute. I sta ce sad da se desi? Verovatno ce Vuksanovic da se opere indivudualnom odgovornoscu profesora i niko nece da preuzme odgovornost sto je to postala sistemska stvar koja se "podrazumeva"!! :( (jos kada bi malo zaceprkali u fondove fakulteta i studenstkih organizacija i pogledali gde trose pare - umesto u modernizaciju jos uvek su na snazi JAGNJECE BRIGADE I REPREZENTACIJA. Da ne pominjem Savez Studenata koji je tokom godina prerastao u MAFIJU a njihovi fondovi koje niko ne kontrolise siguran izvor prihoda za nekoliko ljudi! Cist KRIMINAL!!

(elem, ja sam "napustio" fakultet jer nisam zeleo da dozvolim da mi profesori prodaju svoje knjige i da me ucenjuju time sto nece da mi daju potpis ako ih nemam i sto sam godinama, kao i vecina studenata bio sikaniran od strane profesora koji predaju iste stvari kao i 68. godine sa istom metodologijom i bez IKAKVE zastite od strane Univerziteta. Jer pobogu, uvek je profesor u pravu!)

Emigrant

pre 17 godina

Pa bogami ko je dobio Vizu dobio je,ali ne sekirajte se dok Beogradski masinski inzinjer radi za 1500€ u Rols-Rolsu u Berlinu sa prosekom preko 9 i 100% cistom diplomom(Plata Nemice koja cisti u istoj Kompaniji) nemogu mnogo da pogrese ionako im je finansijski vredan kao Nemac cistac

tanja

pre 17 godina

Čemu da se nadam, kada profersori i to pravnog fakulteta, kada nešto što treba da bude elita u Srbiji ovo rade. Koga će oni naučiti radu i poštenju?I sada je vlada kriva, a kada god bi neko nešto rekao, svi se pozivaju na autonomiju Univerziteta, kao i sudstvo. Bravo za policiju

Student BU

pre 17 godina

Krajnje vreme je bilo da se uradi nesto po tom pitanju i ne samo na Pravnom, nego i na ostalim fakultetima,pocevsi od medicinskog u Kragujevcu,tehnickog u Cacku i privatnih fakulteta i visih skola koji te brzinski uce kako da postanes uspesan covek tj. menadzer.
Da je na tim fakultetima van Beograda (u Kragujevcu i Cacku) sve regularno ne bi ljudi iz Beograda putovali tamo i polagali ispite i to sve placali kad u Beogradu mogu da studiraju kao redovni studenti, mislim ako zele da studiraju. Posebno u drzavnim firmama postoje ljudi od 50 godina koji studiraju te fakultete i dobiju diplomu na brzinu, a drzava sve to placa, drzava plati a ne dobije kvalitetnijeg coveka, jer znanje ostaje na istom.
Mislim da ce i posle ove afere sve ostati po starom, sto je veoma zalosno.
Sta ce biti sa ljudima koji su placali ispite?

hrvoje

pre 17 godina

Takva nevidjena bruka za Srbiju nije bila poodavno.Da li je moguce da je nase drustvo toliko bolesno da mu nema ozdravljenja za jos dugo dugo vremena.Korupcija u prosveti i medicini a o sudstvu i da ne govorim,pa gde ce vise sramote,ovo je uzasno prosto sam sokirana i veoma besna

kragujevcanin

pre 17 godina

I dalje ne vidim zasto se toliko spekulise o ovom slucaju?!? Pa ljudi, dajte... kod kog god doktora da odete na operaciju ili bilo kakvu vecu intervenciju nece ni da vas pogledaju dok ne pljunete neki viski ili slicno, ja sam sam ako cemo posteno davao mito i takvim doktorima i saobracajcima i na trista saltera radnicama koje to ne smatraju mito vec poklon za ucinjenu uslugu. Skoro smo morali da platimo tri policajca iz interventne jedinice da nam nebi usli u lokal i napravili raciju. A posto sam podosta i u beogradu nemogu reci da ovde nije tako!
Problem treba resiti ali na svim nivoima i trebalo ga je resiti cim su demokratske snage stupile na vlast, jer je po mom misljenju to mogao uraditi samo Djindjic, lustracija na svim nivoima (ovo kazem jer su osobe koje su uzimale mito devedesetih uzimaju i sada). Mislim da ovaj narod vise boli to sto neki od profesora pravnog fakulteta u kragujevcu voze dzipove nego sto su uzimali mito, ljudi to su pravnici oni zive za pare i oko njih se vrti veliki novac jer dosta njih imaju privatnu praksu. Zar se mene vise ne dotice to sto su neke sudije mozda kupile diplomu pa ce meni suditi nego to sto su profesori mozda odradili par uglavnom crnogoraca (jer u kragujevcu dosta ljudi studira prava a malo njih mogu da plate za ispit), crnogorcima smo trebali da stavimo skolarinu 10000 evra jer su tako zasluzili a i imaju pa da im onda 500 evra bude prijava za ispit a ne ceo ispit gotov. Za sve sto sam rekao stojim jer sam upoznat sa dosta slucajeva. takodje znam da je medju uhapsenima i osoba koja nikada nije primila mito za ispit a da druga osoba preko koje se moze kupiti cela diploma sa tog istog kragujevackog pravnog zvrji na slobodi i uopste nije ni osumljicen!!!

Nenad

pre 17 godina

Zasto se ne sprovede akcija i na ostalim fakultetima? Ja sam na posten nacin zavrsio Poljoprivredni fakultet Beograd - Zemun, ali je javna tajna da je 1/3 mojih kolega kupovala ispite. Posle i oni imaju diplomu i ja, ja se mucio da zavrsim normalno a oni platili i opet smo na istom. Godinama se zna da svaki ispit, svaka diloma ima svoju cenu. Dokle vise tako?

kragujevcanka

pre 17 godina

"provincijski profesori" kaze Milos! Beogradjanin? Kao da ste vi bolji. Strasno je to sto se desava, ali isto tako i znati, da toga svuda ima, pa i u Beogradu. Niste vi nista bolji!!!

k-1

pre 17 godina

Onaj Miloshevic nas je unazadio a ovo zagadjenje ce nas unishtiti.Trebolo bi malo da dodju i u Novi Sad jer ovo shta se deshava je strashno i na fakultetima i u osnovnim i srednjim shkolama.Recimo u osnovnoj shkoli JJZmaj.

Hermiona

pre 17 godina

Da, da i ja cekam na cuvenog krivicara sa Kragujevackog pravnog da ispadne na TV. Inace ona krivicarka sto je uhapsena, doktorirala na organizovanom kriminalu, naravno kod Don Korleona na cije ime cekamo. A brani se, koliko cujem, cutanjem. Preucila materiju pa se uzivela.

Kraguvajce

pre 17 godina

Lepo je sto se pokusava da se varalice i lopovi raskrinkaju, nesto mi je ipak u svemu tome sumnjivo, jer inaugurator korupcije na Pravnom Fakultetu u Kragujevcu, stanoviti ljubitelj skupljih Mercedesa, lepih zena i kuca u Dobroti kod Kotora je jos uvek na slobodi, dok se ta mracna osoba ne uhapsi, necu preterano moci da verujem u celu tu "Indeks"-pricu.

silver_surfer

pre 17 godina

Ja sam zavrsio molekularnu biologiju u beogradu. Ja stvarno ne znam da li na mom faksu mogu da se kupuju ispiti. Dok sam ja studirao ja nisam cuo za to. Ako neko zna neka napise, pls...

nikita

pre 17 godina

Ja studiram politicke nauke, i mislim da imamo veoma dobre profesore (naravno da uvek ima izuzetaka, ali sada govorim o vecini). Uglavnom su dobri strucnjaci i predavaci i fer ljudi.
A mi studenti se medjusobno poznajemo i kasnije kad budemo radili znacemo ko je visio na predavanjima i ispitima, a ko je na neki volseban nacin dobio diplomu.

Sneska

pre 17 godina

Ko kaze da je tesko dokazati korupciju. Pogledajte detaljno ovaj dokument sa Bioloskog fakulteta u Beogradu od pre neki dan na sajtu BU.
http://www.bg.ac.yu/pdf/strucna/Biol_PavelkaCiric_nas.pdf
Posebnu paznju obratite na kompetencije komisije.

Milan

pre 17 godina

Moram nekoliko stvari da napomenem.

Pitaj te svakog studenta u Nišu i on će vam reći da su najkorumpiraniji fakulteti na ovom univerzitetu Medicinski i Ekonomski. I to ubedljivo. Takođe, svaki student ekonomskog fakulteta u Nišu ZNA kome se studentu treba obratiti oko kontakta i informacija oko cene za pojedine profesore i ispite koje drže. Ovo već dugo nije tajna.

Što se tiče medicinskog fakulteta, njen dekan gospodin Višnjić ima pravosnažnu presudu opštinskog suda na 6 meseci zatvora uslovno zbog zloupotrebe službenog položaja a protiv istog vode se još tri krivične prijave. Ove podatke juče su na lokalnoj televiziji izneli predstavnici sindikata Nezavisnost na ovom fakultetu. Toliko o tome da je korupcija "izolovan" slučaj samo na Kragujevačkom univerzitetu.

Moram da pomenem i Matematički fakultet u Nišu jer bez obzira na moje raspitivanje i druženje sa velikim brojem studenata sa ovog fakulteta nisam saznao niti za jedan slučaj da je neki profesor tražio ili primio mito za ocenu na ispitu. Na ovakve fakultete trebamo biti ponosni i pominjati ih kao primer.

Gordana

pre 17 godina

Lepo je to što su ih pohapsili. Pa pogledajte fotku tog BMW-a, to se ne kupuje od profesorske plate, sa sve malom registracijom. Auto prosto vrišti "ja sam važan, a ti nisi".

Nego, zapitajte se malo, kako bi prošao student kome traže pare za ispit ako bi, recimo, pokušao da to prijavi policji? Pa zar nisu inspektori ti koji su završili pravni fakultet? Da ne bi možda student u nekoj sobici dobio batina, tek predostrožnosti radi, umesto da se pokrene istraga? Kom policajcu biste verovali, pa da mu prijavite tako nešto?

Entanglement Srbija 2010

pre 17 godina

Честитке МУПу на одличној акцији. Надам се да ће се наставити истим темпом - тако да сваки преварант (био то професор-ка, факултетско особље или студент-киња) зна да га ПОСМАТРАЈУ и да ће га УХВАТИТИ. Корупције има, али нису сви корумпирани. Када почистимо такве ствари сви ћемо боље живети!
А што се тиче Грка, одлука им је погрешна - требали су на додатну проверу дати само сумљиве случајеве, а не да све стављају у усти кош (типичан балкански менталитет). Неправедно је према онима који су на поштен начин дошли до диплома.

Gradjanin

pre 17 godina

Slovenija sigurno nije idealna ali je vjerovatno bolja (kad je edukacija u pitanju) od ostalih republika bivse drzave.

Medjutim, moram nesto pomenuti. U Zagrebu, nedaleko od kina CineStar Multiplex, ima jedna agencija za posredovanje za posao, a prema oglasima, najvise se bavi uvozom pameti u Sloveniju.

Oglasi i napomene koje su u izlogu govore da se traze osobe koje imaju ili slovenacku diplomu bez obzira na godinu kad je stecena ili diplomu iz ostalih EX-YU republika, pod uslovom da je stecena prije 1991 odnosno prije nedavnog rata.

Jasna

pre 17 godina

Jos 90-tih dok sam studirala na Masinskom fakultetu u Beogradu, znalo se medju studentima da se ispiti mogu "srediti" na razne nacine. Zainteresovalo me ovo hapsenje, ali ne zato sto me postojanje mita iznenadilo, vec cinjenica da je neko resio da pohapsi 10-15 profesora. Jos jedna igrarija ....narodu data igrackica da se malo zabavlja, da mu se skrene paznja sa bitnih politickih zbivanja u Srbiji. A da....umalo da zaboravim. Sad kad krenu sve te provere dimploma..hoce li proveravati i doktorate i magistrature? Da ne zakace slucajno i dragog nam gospodina Velju Ilica i njegovu diplomu visokog obrazovanje.

Stojan

pre 17 godina

Izem ti zemlju u kojoj sude pravnici koji kupuju ispite i diplome. Nije čudo da nam je sudstvo takvo, da je sudija Vrhovnog suda uhapsen zbog mita, da je Tuzilac uhapšen, itd kada profesor krivičnog prava prodaje, pazite ne predaje, ispite i diplome.
Zamislite zemlju u kojoj je moglo da jedan čovek dobije
pravo da pravi Zakon o visokom školstvu da bi baštaj čovek postao profesor Univerziteta.

I tako, Vojislav Šešelj postavi dekana Pravnog fakulteta a ovaj postavljeni komesar proglasi Šešelja za profesora.

I sada će novinari i mediji biti krivi zbog nemorala pravnika sa Pravnog fakulteta. Ma, to treba zatvoriti. Ništa drugo.

stuka

pre 17 godina

I ja sam zavrsio tehnicki fakultet osamdesetih, pa se i tada pricalo o kupovini ispita na Visoj ekonomskoj, sada Visa poslovna a i posle 25.godina se zna tarifa na ovom fakultetu, mislim da odavde treba krenuti na BU.
Sta cemo sa privatnim tipa Stomaloloski fakultet u Pancevu,Megatrendovi....

Munja

pre 17 godina

Uz duznu kvalifikaciju da je ovo "rekla-kazala", neki ljudi kojima duboko verujem su mi rekli da znaju coveka koji je kupio doktorat ekonomskih nauka u Moskvi. Doduse, covek je zaista radan i ambiciozan i zelim mu puno uspeha.
I evo: ja ne zelim da kaljam ugled coveka jer nemam dokaze. Drugi koji znaju iz prve ruke imaju pametnija posla nego da ruse nekog "tek tako". Mozda im cak jednog dana dobro dodje to poznanstvo. U medjuvremenu, taj covek ce mozda i uraditi nesto korisno za drustvo.
Tesko je cupati korov temeljno. Neki je zilaviji a neki cak ima lep cvet, pa ne mora odmah da se cupa jer ne smeta toliko.

ne bih ipak

pre 17 godina

Danas neki politicari i funkcioneri u Srbiji uz redovan posao po nekoj modi magistriraju, doktoriraju, neki jos zavrsavaju fakultete i moze se predpostaviti kako to sve postizu. Pogledajte kako je Velja Ilic doktorirao sa clanovima komisije iz svoje stranke. Ne znam sta bi sa onom pricom iz novina da je sef kabineta ministra za obrazovanje zavrsio pravni na mnogo cudan nacin(nista nista pa svi ispiti odjednom na nekoliko fakulteta na brzaka). I takve stvari bi se trebale proveriti. A da li ce neko npr da proveri kako je Velja Ilic doktorirao? Videcemo kolko je ova borba stvarna i temeljna i sveobuhvatna a koliko povrsna, selektivna i maketinska.

Habibi

pre 17 godina

Pojeo vuk magarca. U pitanju je veliki biznis u kome ucestvuje nasa politicka elita (pravni fakultet u Beogradu, tkzv "na kraj Tasa zuta kuca"). Sve ce se zataskati i smiriti u rekordnom roku. Vecih rezova nece biti iz prostog razloga sto ti sto rezu nece rezati sami sebe;)

Ima li za mene mesta pod sljivom?

Izabella

pre 17 godina

Sa ovim skandalom pocinje generalizacija, u smislu, da su korumpirani oni profesori kod kojih je mala prolaznost kod ispita. Zavrsila sam ekonomski fax u Subotici. Imali smo teske predmete, gde su profesori zahtevali mnogo, ali ne para, nego znanja. Strogoca nije jednaka sa cekanjem mita. Konkretno, Milutin Stojkovic, profesor statistike, bio je jedan od najkorektnijih i najstrozih profesora, kazu da je sad vec malo blazi, za vreme bombardovanja, kad u Novom Sadu nije bilo ni jednog mosta, on je dolazio iz Srema i tacno u 8 poceo predavanje, dok su mu neke kolege iz Subotice dva sata kasnili na svoj ispit. Drugi primer je Jelena Stevovic Buha, ko je studirao na ekonomskom u Subotici zna ko je ta profesorica. Izuzetno je stroga, jako puno trazi, ali istovremeno jako puno i daje. I kod nje je prolaznost mala na ispitima, ali ona sigurno ne prima mito. Ona je zena, kakva bi ja volela da postanem! Ustaje pre zore, da sa autobusom stigne do Subotice do jutra, i da odrzi jedno divno predavanje. Koje je izuzetno interesantno, na koje predavanje bi otisla i sad, samo ne mogu zbog toga sto radim. Ona trazi samo znanje a ne pare!

Petar

pre 17 godina

Sve svetske agencije su prenele detalje korupcionskog skandala na srpskom drzavnom univerzitetu. U nekim evropskim zemljama cak i u tabloidima i lokalnim listovima mogu se procitati detaljne price o tome kako se u Srbiji moze do diplome. Grci su do daljneg zamrzli nostrifikaciju diploma dobijenih u Srbiji. Ovo je nezapamcen skandal i duboko verujem da je lavina vec krenula. Zasto bi mi i dalje pristajali da zivimo u zemlji u kojoj je sve na prodaju? Zasto bi i dalje "podmazivali" nekog lekara specijalistu, advokata il sudiju kad su mozda kupovinom dosli do svojih diploma? Zasto bi verovali bilo sta i bilo kome kada mozda medju uglednim, poznatim i slavnim postoje oni koji su do citavog bogastva dosli korupcijom? Grci se ne bune dzabe i potez njihove vlade treba da ukaze na sramotu naseg visokog skolstva. Mladji to ne znaju, ali vrlo lako moze da se udje u trag korupciji koja je cvetala na Beogradskom univerzitetu 85-86 godine. Ono sto pouzdano znam je da su se od Grka dobro ovajdili jedan pomocnik ministra u sadasnjoj vladi, jedan ugledni dekan velikog fakulteta, bar deset manje-vise poznatih profesora i javnih licnosti i cak bar dva akademika. Medju njima su i 4-5 veoma poznatih likova iz opozicije i demonstracija devedesetih. Ovo se medju starijima podosta zna tako da me uopste ne cude mlaki i odbranski komentari beogradskog rektora. Jedno je sigurno, ako zaigra mecka pred BU nase misljenje o "intelektualcima" ce se nepovratno promeniti.

Kaldrmas

pre 17 godina

Ne bi bilo lose da policija proveri novoprimljene "mladjane" pripravnike u Kg sudu. Vecina nije mogla da zavrsi fakultet po 5-6 godina, a onda odjednom za par meseci zavrsise ceo fakultet. Jedan stari (sada vec pokojni) i veoma cenjeni Kg sudija je taj fakultet zvao "fakultetcic". No comment dalje ne treba.

spira

pre 17 godina

Interesantno je da se ministra prosvete i premijera ova nacionalna bruka i katastrofa uopšte ne dotiče. Osnovni stubovi društva se urušavaju, jedan za drugim. Kome još verovati, koje su nam tačke oslonca. Izgleda ostaje samo "u se i u svoje kljuse", ili pobeći iz ovog pakla. Ako već ministar prosvete nema trunke osećaja odgovornosti, za mene bi bilo najnormalnije da ga premijer "počisti", hitno, sa svom njegovom kamarilom od pomoćnika. A pohapšene na sud, pa ako se dokaže krivica, primerno kazniti, uz obaveznu konfiskaciju imovine i trajnu zabranu bavljenja nastavom i zapošljavanja u državnoj službi.

IHIH

pre 17 godina

Pitam moje studente da li ima korupcije kod nas na fakultetu (u pitanju je Novi Sad), a oni kažu da ima. Jedan student čak kaže da zna da dvojica kolega nikada nisu izašla na ispit, a položili su!
Ja verujem svojim studentima. Jedino, ako u prethodnoj istrazi nisu prikupljeni dokazi, kao što je to u Kragujevcu urađeno, teško će biti sada dokazati. Niko neće priznati da je dao mito, jer je to isto kao i da ga je primio. Em je kažnjivo, em mu se poništava ispit za koji je debelo platio!
Ujedno, ovo je veoma teško dokazliva materija, pa čak i da neko prizna da je dao mito, neće priznati onaj ko ga je primio. Onda je to samo reč protiv reči, a to je na sudi ništa.
Apsolutno podržavan hapšenja korumpiranih kolega! Pojma nemaju koliko su zla napravili. Vidite kako prolazimo napolju i nije samo Grčka u pitanju.
Da ne pričam o tome kako je največi deo profesora kadar koji je formiran na fakultetu i koji nikada nisu ni okusili privredu i stvaran rad u njoj. I onda zamislite kako to izgleda kada vas neko uči kako se vozi motor, a sam ga nikada nije vozio!

Boki

pre 17 godina

Mene samo zanima što ste se toliko okomili na nevine i naivne profesore prava.Pa oni su fini,dobri i pošteni a ti indeksi što im se motaju po skromnim stanovima,ma to im je neko smestio.Ja sam student mašinstva,ne razumem se puno u zakonska prava i propise a isto tako ne razumem ni činjenicu da profesor na mašinstvu vozi uglavnom "zastavu 101" ili dolazi pešice na posao (tek po neko vozi malo luksuzniji auto),dok recimo profesori prava voze limuzine i džipove.Da li su oni pametniji profesori pa ih država kao takve stipendira ili su napornim radom stekli bogatstvo.Ako se dokaže da su krivi,nadam se da će ih trajno proterati sa fakulteta i stacionirati ih sve zajedno u nekom dobro čuvanom kavezu.Da,kavezu jer prema takvim ljudima ne treba imati poštovanja.Vidim danas se nastavila akcija i privedeno je još troje profesora.Zašto ste se bazirali samo na prava,pa ni medicina nije daleko.Manja je greška ako pravnik pogreši od greške koju doktor može da napravi.Na medicini je cenovnik od 300 do 1200 evrića.Naravno,to je sve javna tajna kao i na pravima.Ja sam to naravno čuo od studenata medicine koji o tome pričaju slobodno i otvoreno kao i o svakoj drugoj temi. Kožne,anatomija,patologija.........teško je pronaći ispit koji se ne može kupiti.

Misko

pre 17 godina

Zasto se nakon istrage ne objavi kompletan spisak ljudi iz cele srbije za koje se ustanovi da su diplomu kupili tj. nisu regularno polagali ispite. na taj nacin ce se skinuti sumnja i sa redovno diplomiranih pravnika na koje sada svi gledaju podozrivo ...

nepotpisan

pre 17 godina

Super je sto su ih pohapsili. Samo sto ce sada ispastati i oni koji su marljivo ucili i posteno zaradili diplomu jer nece moci nigde da je nostrifikuju. Ovo je kraj srpskih univerziteta. Trebace bar pola veka da se taj renome ponovo izgradi.

milos

pre 17 godina

I onda se otvorise vrata pakla i doterasmo cara do duvara! U bivsoj Jugoslaviji su nam zavideli na nasem visokom skolstvu a nasi studenti su se dokazali sirom sveta. Sada je grupa lakomih provincijskih profesora unistila ugled naseg obrazovanja koji se stvarao od Dositeja.

vlajko

pre 17 godina

Tu ima još jedna stvar, pogledajte kako je jadna prolaznost na pojedinim ispitima na većini državnih fakulteta u Srbiji. Imate na svakom fakultetu par takvih predmeta, izlaze u svakom roku po 200 studenata, a položi maksimum 10. Nisu ta deca ni glupa ni lenja, nego ih ne puštaju dok ne plate i to je najveća bruka u celoj ovoj priči, da vam uopšte ne daju da prođete na pošteno.

Matoro Zakeralo

pre 17 godina

Rec je o skandalu sa gotovo nesagledivim posledicama i nije jasno zasto se govori samo o 'kupovanju' ispita kao o najvecem problemu i o postojanju ili nepostojanju konkretnih dokaza - pa u slucaju da ih nema, onda nikom-nista. Ovde se radi o tome da citavoj armiji ljudi na univerzitetu (i ne samo na univerzitetu, ali to je druga prica) treba vrlo detaljno (i to odmah) ispitati poreklo imovine, jer ona vrlo ocigledno daleko premasuje njihove realne prihode. Ljudi koji se bave nedozvoljenim aktivnostima ne mogu biti u nastavi, tacka. Drugo, pomocnica ministra je predstavljala ovu zemlju u raznim medjunarodnim forumima koji se ticu visokog obrazovanja, potpisnik je raznih medjunarodnih ugovora iz te oblasti,itd, i cinjenica da je sada pod istragom za tesko krivicno delo, a da se ministar za sve to vreme oglasio samo jednom i to krajnje impotentnom i nemustom izjavom je nesto sto ce kostati ovu zemlju i njeno univerzitetsko obrazovanje neprocenjivo. On sam je neizostovano morao do sada da podnese ostavku iz moralnih razloga, uz detaljno objasnjenje sta ce uraditi (odnosno sta je uradio!) da na medjunarodnom planu steta bude sto manja, a kragujevacki univerzitet je trebalo bez pogovora momentalo zatvoriti. Ova mlaka reakcija je apsolutno nedopustiva i najskandaloznija od svega!

Gradjancica

pre 17 godina

Izgleda da policija moze da se bori protiv korupcije samo u periodu KAD NEMAMO VLADU! Jedino tad je ostave na miru da radi svoj posao...Kad se rasporede po foteljama, pogotovu oni koji su pazarili diplome, cela akcija ce stati! A steta visokom skolstvu Srbije, zbog neisterivanja stvari na cistinu, ce trajati decenijama...Sve afere, koje ne dobiju sudski epilog, nas udaljavaju od civilizovanog sveta sto je izgleda i namera "KOCNICARA" Srbije.

Veterinar

pre 17 godina

Uh, kad bi se stvarno desilo cudo i procesljali svi fakulteti, pa i moj Vetrinarski Fakultet. Bojim se da bi imali manjak nastavnog kadra na veterini. Secam se nostrifikacija diploma albanskih studenata veterine iz Zagreba i Tirane. Da li moji "profesori", tada velike "patriote", mogu ovih dana mirno da spavaju. A sa tek reci o Grcima?! Neka je Bog u pomoci zivotinjama u Grckoj koje su oni lecili.

Filip

pre 17 godina

Radim u tehnickoj skoli i dobio sam vozacku dozvolu na "lepe oci"! Cak nisam ni insistirao na tome, sve mi je organizovano,samo sam se pojavio.Stranacki kolega je zamalo suzu pustio, koliko je bio ponosan na "uhodanost" sistema...Srecom, znam da vozim tako da nisam opasnost na drumu a sta je sa onima koji ne znaju? Nema nam spasa...

E moja elito

pre 17 godina

U sredini u kojoj je moguce da jedna Akademija nauka pripremi nesto slicno Memoradumu, gde clanovi SANU stoje iza obnove projekta Velika Srbija, gde je moguce da jedan Seselj bude profesor BU, gde klerofasisticke organizacije vrsljaju po fakultetima, gde su profesori univerziteta iz RS optuzeni (neki i osudjeni) na zlocine protiv covecnosti) - o CEMU MI GOVORIMO? TO je slika i prilika intelektualne elite koja je povela ovaj narod na put bez (moralnog) povratka. Svaka cast izuzecima i casnim ljudima koji su se suprotstavili velikosrpskom nacionalizmu, ali ovo je samo slika i prilika tog duha i te ideologije - i to medju elitom. Sta se onda svi cudite?

anci

pre 17 godina

Dobro bi bilo da se propita i sef kabineta ministra prosvete, nekako mi se cini da se ovo ministarstvo oslobadja odgovornosti, a zna se odakle riba smrdi. Poceli su da ciste od repa, pa se bojim da ce glava preziveti i dobiti nagradu, recimo nekim mestom u diplomatiji, kako implicitno nagovestava g.ministar.

Sta mi vredi sto sve vidim kad nemam kome reci

pre 17 godina

A sta kazete na mafiju koja kroz drzanja privatnih casova za prijemne ispite na medicini, stomatologiji, veterini ustvari preprodaje ispitne zadatke koje dobija sa maticnih fakulteta. Naravno casovi se drze na crno u privatnim stanovima i kucama i to na veliko, bez registracije delatnosti i bez placanja poreza ovoj drzavi. To rade univerzitetski profesori. Tako su stekli kuce, stanove, zivot na visokoj nozi.... i niko se ne pita odakle im kad se zna da su dosli iz nekih zabiti sa koferom u ruci. O porezu drzavi znaju da kazu "ovoj drzavi ne treba placati porez".

Dragana,Frankfurt

pre 17 godina

Veliiki strucnjaci izlaze sa fakulteta i sutra jedan takav na pr. pedijatar treba da leci necije dete. Pitam se samo kako neki roditelji imaju savesti da podrze sve?
Situacija u Srbiji je za sve teska, ali da neko na ovakav nacin zaradjuje jos uvek, da su roditelji voljni da plate da im dete ima diplomu, to je kriminalno. Velika malogradjanstina! U celu pricu ne treba uvlaciti samo profesore koji su to radili, vec i one koji su podrzali placanje mita i kojima su deca "velikim radom" stekli diplomu.
Znate "svaka roba ima svoga kupca".
Zao mi je onih postenjaka koji zele nesto da urade u zivotu. Verovatno ce oni koji su stvarno nesto ucili i naucili da odu iz zemlje, a ostace oni koji imaju diplomu po principu "tata mi kupio"i radice po firmama, dispanzerima itd. A njihovi roditelji ce se pitati kako to da je u Srbiji velika korumpiranost, svaljivace sve na lose politicare, ne shvatajuci da su oni sami placanjem podrzali sve to, a usput i vaspitali dete da to radi. Sta reci, sve se vrti u krug.

Razocaran

pre 17 godina

Žalosno je sto će se na ovome sve završiti. Po starom srpskom običaju, "Tresla se gora, rodio se miš".. Kragujevački Pravni nije izuzetak, situacija je slična i na ostalim fakultetima i drugim univerzitetima. Naravno da ne pominjem takozvani "Prištinski univerzitet" raseljen po raznim selima..

Milica

pre 17 godina

Upravo sam diplomirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu, koga razaraju korupcija i nepotizam! Na komšijskom Stomatološkom fakultetu su prošle godine uhapsili grupicu profesora i asistenata sa Mikrobiologije, ali to profesore na drugim katedrama nije mnogo uplašilo, pa korupcija i tamo dalje cveta.
Nadam se da ce se MUP pozabaviti i BU, a ne samo Kragujevcom.

Vesna

pre 17 godina

Beograd, katedra za Gradjansko Pravo. Dve godine nije bilo odgovarajuce knjige za Gradjansko procesno pravo. Studenti izlaze po desetak puta na ovaj ispit. Zavrse ostali deo fakulteta za 4 ili 5 godina, a onda tu ukoce. Jedan od profesora vec bio hapsen zbog mita (nepovezanog sa ispitima), a onda pusten zbog imuniteta (clan Visokog Saveta Pravosudja). Drugi profesor ima totalno neodgovarajucu knjigu, sa 1001 tehnickom greskom. Knjiga doduse i ne moze da se kupi u Beogradu, samo u Novom Sadu. Profa pre ispita izlazi ispred katedre i prevrce u saci evre.

dragana

pre 17 godina

skandal!!!!!
da li neko u ovoj zemlji misli konacno da reaguje na ovakve situacije ili cemo opet zarvarati oci kao da se nista nije dogodilo.Ne verujem da bi pokojni gospodin Djindjic ostao ravnodusan na ovakve stvari.Ali na zalost njega vise nema a ostalima je bitnija fotelja i izbori nego krucijalni problem naseg drustva zvano mito!!!

Em

pre 17 godina

Zasto ljudi slabo reaguju na ovo - zato sto su navikli da sve podmazuju : ides kod lekara, nosis pice, kafu; kod sudije-isto; da registrujes kola, da upises dete u skolu, ma za sve... A da li to sto je korupcija toliko cesta, treba da znaci da je normalni deo svakodnevice? Ceo svet nalazi za shodno da prokomentarise i eventualno se zgrozi na ova desavanja, samo nase vlasti cute i dozvoljavaju da to prodje kao propratna vest na dnevnicima, a posle kao organizuju neke emisije...Ma dajte nam neku konkretnu reakciju. Dokle vise da budemo cutljiva masa? Da vecito ignorisemo problem i utapamo se u konformizam? Ima li jedna stvar u ovoj drzavi koja funkcionise?

milan

pre 17 godina

Ako niste znali Pravni fakultet u Kragujevcu ima Upravni odbor koji se za sve pita, pogledajte ko sedi tamo...neki bivsi i sadasnji profani,,,A mogla bi malo policija da ih protrese..

nugi

pre 17 godina

... Dovoljno je samo otici na medicinski ili stomatoloski fakultet u Beogradu.A grci bolje da provere svoje lekare koji su zavrsili u Bgd jer su upravo grci ti koji u 90% slucajeva zavrsavaju ispite kesom na medicini(znam to pouzdano jer sam zavrsio med. 2004).Krece se vec od hemije gde pojedini asistenti sve zavrsavaju,cuo sam da je glavni igrac uklonjen..Pa posle anatomija tu mogu da imenujem 5 profesora kod kojih se moze kupiti ispit,a devojke imaju sansu i na drugi nacin da ih poloze..Uglavnom 70% pretklinike(prve 3 godine se moze zavrsiti kesom).Ali stomatologija je posebna prica, bivsi kolega iz srednje skole je apsolvent na tom fakultetu a pouzdano znam da je spremio samo fiziku jer je to jedini ispit na tom fakultetu koji se ne moze kupiti..Ipak vecina nasih studenata zavrsi fakultet na posten nacin,jer za placanje ispita treba imati bogate roditelje,a takvih na zalost ili na srecu nema mnogo.

stevan

pre 17 godina

Svaka cast smederevskoj policiji.Nije im prvi put da ulaze u trag i da otkrivaju pocinioce najtezih krivicnih dela i hapse citave organizovane kriminalne grupe.Podsecam na lazne``invalidske penzije``,lanac preprodavaca narkotika,hapsenje istraznog sudije zbog teskih povreda sudijskih duznosti,...Sada je smederevsko pravosudje na potezu i da ovo stvarno i konacno dovede do kraja.Samo dugogodisnje robije za ove ``profesore``ucinice da da svi ubuduce dobro paze sta rade i kako.Naravno odmah uvesti prinudnu upravu na Pravnom fakultetu u Kragujevcu i ponistiti sve diplome tih vajnih ali plateznih``diplomiranih pravnika`` uz javno objavljivanje imena i prezimena svih tih ``diplomiranih pravnika``.
Stevan, dipl.pravnik ali ne sa PF u Kg

Alexandar

pre 17 godina

Pricali su mi drugari, nisam verovao. Makar nisam mogao da poverujem da su razmere tog kriminala tolike! Ali, kad pogledam u kakvoj banani zivimo trebalo bi da se cudim svojoj naivnosti. Posledice su nemerljive i koliko god da ih kazne (ako ih uopste i kazne), malo je. Devalvirali su diplome onih studenata na kojima su "ubijali cenu" jer nisu imali para da plate ispite pa su im zagorcavali zivot obarajuci ih po 1000 puta (znam za takve slucajeve). Drugo, pogledajte kakav nam je pravni sistem o cijoj se vaznosti toliko trtlja na sve strane! Pa posto ga cine oni koji su diplome pokupovali za par hiljada evra i u pravo se razumeju koliko i jedan mesar ili pekar a i etika im je na nivou (jer kako mirne savesti mogu biti sudije, advokati, tuzioci, sta god, sa kupljenim diplomama), onda je otomanski pravni sistem koji imamo stvarno super! I to znam kako je, jer na nesrecu, imam posla sa sudom (i to bas u Kragujevcu), uzaludno pokusavajuci da ostvarim jedno svoje gradjansko pravo. Medjutim, jedino pravo u ovoj zemlji koje ti se ne osporava jeste pravo na zalbu. Mozes da se zalis do mile volje, svejedno to niko i ne cita. Grci nam ne priznaju diplome? Pa ne bih ni ja da sam na njihovom mestu. Dokazali smo svetu kakva smo banana. Sto bi nam priznavali?! A je l' neko razmislja o ovim silnim visokoskolskim ustanovama koje se otvaraju po srpskim vuko*ebinama? Kakva je njihova svrha nek mi neko objasni? Nije valjda da Srbiji fali skolovani kadar kad i ovaj koji imamo nema gde da radi? Mislim da ce pre biti da su to isto lokalne fabrike korupcije gde se ispiti i diplome prodaju ko na pijaci. Fakultet u Novom Pazaru? Ma dajte ljudi! U ovom je zemlji obesmisljeno apsolutno sve...

Ivan

pre 17 godina

Pitanje za predsednika naše vlade i celu vladu: Zašto institucija tajnog agenta nije u dovoljnoj upotrebi u našem društvu?
To je jedini način za razbijanje korupcije u društvu gde su pod velikom sumnjom i državne institucije, jer korupcije bez blagoslova države nema.
I još jedno neugodno pitanje, ali mora se postaviti: Treba li da sumnjamo i u Vladu, vrh naše izvršne vlasti?

Diplomac

pre 17 godina

Ova afera bi trebalo da nas natera na korenitu promenu nacina razmisljanja. Diploma vise ne moze i ne sme da se uzima kao merilo znanja, niti kao garancija radnog mesta. Tu glupu zaostavstinu samoupravnog socijalizma treba vec jednom poslati na djubriste istorije. Onda kada poslodavci budu prvo pitali kandidata sta ZNA da radi, pa tek onda kakvu diplomu ima - ljudi ce prestati da upisuju studije iz sporta, mode ili nasusne potrebe da steknu diplomu, vec ce ih upisivati zato sto ih te studije interesuju, zele da nesto nauce, zele da u zivotu primene to sto su naucili. E, tek tada cemo moci za sebe da kazemo da smo se promenili. Uz to treba vec jednom dokrajciti privatizaciju i svesti broj javnih preduzeca na minimum. Ovako, sve dok je domacim poslodavcima (a najvise onim u drzavnim ustanovama) diploma vaznjija od realnog znanja - ljudi ce i dalje kupovati ispite i diplome, na isti nacin kao sto kupuju radna mesta u drzavnoj sluzbi, preglede kod lekara itd. Riba ne smrdi od repa!

E moja Srbijo

pre 17 godina

A sta ja da radim? Sledece nedelje idem u Budimpestu strucni sastanak sa kolegama iz Evrope. Kako da im pogledam u oci? Kako da ih uverim da sam svoje znanje stekla radom. Sta ce oni o meni misliti i kako cu se ja osecati tih nedelju dana koliko budem u drustvu sa njima. Koliko je nas koji se ovako osecamo? I koliko dugo cemo se osecati ovako? Jesu li ti profesori razmisljali o dusevnom bolu koji nanose nama.

Glavom bez obzira

pre 17 godina

To je problem ove zemlje i ovog naroda, sto smo 50 godina uceni da "podmazujemo", kad je i cistacica u firmi ili instituciji bila neko i nesto, pa si od dna piramide morao da podmazujes. I danas moras da podmazujes da bi neko radio svoj posao, ej!!! Kafa tamo, cokolada onde, vino ovde.... A sve administrativci mediokriteti ili "profesori doktori" koji su doktorirali na teme poput "Uticaj misli druga Tita na razvoj crne metalurgije u nas"... Strasno! Je l' sad neko na pola mog doktorata u Nemackoj treba da krene da preispituje moju diplomu i magistraturu sa BU, jer ce se na Zapadu opet sve generalizovati ("opet oni Srbi..."). Hvala vam profesori, zelim vam sve najgore...

Mile

pre 17 godina

Kupovina ispita i diploma je samo znak da nesto itekako ne valja na srpskim fakultetima. To sto ne valja je potpuno odsustvo eticnosti, potpuna kriza morala. Neko ce reci svuda je kriza, ali pobogu pa profesori su nekakva vajna elita. Evo konkretnog primera sa jednog malog bg fakulteta. Malo je studenata, svi se znaju i sigurno je da nema davanja i uzimanja para. Ali ima nepotizma i potpunog otsustva svakog morala. Pre 7-8 godina medju studentima je kruzila prica o "podvizima" koleginice koja svaki ispit polaze na prepisivanje. Hvatali su je asistenti ali od tog ne bi bilo nista jer bi se ona na istom ispitu ponovo pojavljivala i pre il ksnije bi ga polozila-prepisujuci. Vrlo brzo se saznalo, a i ona se sama hvalila, da je doticna rodjaka veoma mocnog profesora tog fakulteta. I tako malo pomalo zavrsi ti ona fakultet prepisujuci i to cak sa prosekom vecim od 9! Posle fakulteta dobi stipendiju za mlade talente od Ministarstva, upisa poslediplomske besplatno. Sve to uradi, zauze nekom postenijem i vrednijem mesto i ode u inostranstvo. Otisla je u Ameriku na doktorat. Medjutim, iz Amerike se brze vratila nego sto je otisla. Samo posle mesec dana na doktorskim studijama tamo uhvacena je da prepisuje! Uhvacena j e da prepisuje na nekakvom rutinskom testu koji polazu svi doktoranti. Istog dana je izbacena sa fakulteta i u toku iste nedelje je deportovana iz Amerike. Tako se to radi u civilizovanom svetu.

Diplomirani Bednik

pre 17 godina

Profesor vozi "BMW 5..." Da bi se, znaci, neko "priblizio" Evropi, nas ostale sve odande treba izbaciti! Celom sistemu u Srbiji treba, izgleda, jedan dobar "reset"...

Pravnica Kg

pre 17 godina

RES NON VERBA!
O.K.uhapseni su,hajde malo na druge fakultete i sudstvo!
Sve ovo ima mnogo dublje korene.A sta cemo sa tim istima sto su kupovali diplome i sada sude,naravno po svom nahodjenju,bez mnogo znanja!

bami

pre 17 godina

Najmanje što očekujeje domaća javnost nakon ovog nezapamćenog skandala koji će naneti nezapamćene posledice po Srbiju je da ministar Vuksanović i rektor Univerziteta u Kragujevcu g. Đuran podnesu trenutne ostavke!
Svaki dan njihovog ostanka na mestima na kojima trenutno jesu znači povećavanje te štete.

apsolvent,nadam se ne jos dugo!

pre 17 godina

Apsolvent sam na pravnom u Kragujevcu,i sinoc ucim medjunarodno privatno,koje inace spremam vec 5 meseci,jer profesorica nije zadovoljna mojim odgovorom,kad ono!!I ona uhapsena!!Pa se sad pitam da nije mozda ocekivala nesto drugo da joj ponudim?Ko zna da me je oborila jos koji put,mozda bih i morala da se raspitam sta je to sto ona hoce!?Dobro je da nisam pala u iskusenje!Skupo bi me kostalo!

Kaldrmas

pre 17 godina

Ne pada mi napamet da branim Kg "pravnike". Samo dva "bisera" od reakcija. Prvo, Predsednik Komisije za akreditaciju, slucajno iz Kg, a namerno sa Medicine (Kg), umesto da to osudi sto bi se reklo po funkciji(visokoj i dooobro placenoj), tuzaka kao malo dete, "pa to su radili i drugi". Covece, on, koji je zaduzen da daje dozvole za rad i prakticno ima najvisu funkciju, trebalo je odmah (opet po funkciji - to mu je u OPISU POSLA) da trazi da se tom fakultetu ukine dozvola za rad, a ne da se zali na druge i da "cinkari" druge univerzitete i "pravne" fakultete.
Drugi biser su "nasa draga pravoslavna braca Grci". Kad god nam je bilo najteze oni su nam "pomagali". Na primer, ako se neko toga seca, godine 1992. prve "neopravdane i nicim izazvane" sankcije nam je uvela EU (a posle Savet Bezbednosti UN). E, pa Grci su PRVI poslali brod za blokadu Jadrana i posle, kao dobri trgovci, ispostavili racun EU. Priznavace oni nase diplome, samo treba da im se plati. Inace opste je poznato da su "posteni" Grci najveci kupci diploma i ispita kod nas, narocito na medicini i veterini. Pravo, srecom, ne slusaju, posto slabije stoje sa jezikom.
A u Kg bi trebalo zatvoritu Pravni, oni po Zakonu o visokom skolsvu vise ne ispunjavaju uslove za rad, posto im je trecina profesora mesec dana u zatvoru (a to je 25 % semestra). Sta na to kaze gospodin predsednik Komisije za akreditaciju?

Dragan Jovanović

pre 17 godina

Prodje i druga tura, a medju njima nema glavnog ... Ako njega ne bude na spisku, džaba su krečili, a i nije pošteno, jer je čovek udario temelje korupcije na Pravnom fakultetu u Kragujevcu. Valjda će ga se setiti, barem za Dan bezbednosti.

Vladan

pre 17 godina

Osim direktne korupcije na Univerzitetima koja se ogleda u kupovini ispita, postoji jos jedan vid korupcije o kojoj se malo govori. Naime prilikom izbora u zvanja: asistenta, docenta, profesora ,... a to su oni koji kasnije prodaju ispite, ne postuju se naucni kriterijumi vec se ljudi postavljaju po raznim linijama (rodjackim, kumovskim, partijskim,...). Ne kazem da je to u svim slucajevima, ali nije zanemarljiv broj. Tema revidiranja svih izbora u zvanja i uskladjivanja kriterijuma sa EU mora biti stavljena u prvi plan ako zelimo da vratimo ugled nasih fakulteta. Moraju se prvo profesori uskladiti sa bolonjskom deklaracijom i pocistiti sopstvene redove, pa tek onda uskladjivati nastavne programe i pridikovati studentima. Mogao bih o ovome jos, ali ovde stajem. Duboko sam ubedjen da je potrebno iz korena promeniti sistem ali kao i usvemu u Srbiji niko nema hrabrosti da nesto zaista fundamentalno promeni.

j

pre 17 godina

prvo, profesor kod koga se tesko polazu ispiti nije korumpiran, nego baksuz. korupcija je pre tamo gde je prolaznost velika.
drugo: ako se pokaze da je tacno da je pomocnik ministra primala mito na svom fakultetu, pitam da li ce se povesti istraga da li je bilo i u ministarstvu prosvete i sporta mita, recimo kada se daje dozvola za osnivanje novog, privatnog fakulteta.

raje

pre 17 godina

Ovaj skandal nevidjenih razmera i nesagledivih posledica je rezultat potpune korumpiranosti celog drustva!Ako se sve ovo ne dovede u red,brzo, efikasno i temeljno onda je Srbija izbrisana sa karte zauvek! Svako razume izuzetno teske okolnosti koje su pritisle zemlju i koje dugo traju, ali ovakvu korupciju nista na svetu ne opravdava.Pa gde su tu vlada, ministri,rektori, dekani? Ja ne znam da li je u nekoj "banana" zemlji takva korupcija koja se sad otkriva u Srbiji.Zato ocistiti korupciju ili nestati. Nema treceg resenja! Ne moze ni postepeno! Zar svi posteni ljudi te zemlje treba da se stide? Pa sad nije u pitanju zapad, Nato, Amerika koja je svemu kriva.

Milutin

pre 17 godina

"tata mi kupio diplomu" :)
Šta je tu novo i čudno, srpska posla, vole ljudi da kupuju titule a kad vole zašto im ne omogućiti.... Kad ono beše Branislav Nušić napisao komediju "DR"

MILE

pre 17 godina

Pre desetak godina sam upoznao studenta Grka koji je studirao i na kraju odustao od DIF-a u Novom Sadu. Vec tada su profesori od Grka naplacivali sve ispite, a tarifa se povecavala kako se blizio kraj studija. Kako on rece tada: oni misle da je svakom Grku otac Onazis. Prosle su godine, a niko se nije zapitao od kuda limuzine parkirane ispred fakulteta.

goran

pre 17 godina

Onakav BMW je i u Kanadi statusni simbol, ne moze svako da ga ima.
Sve u svemu prosveta je kao pokvaren koren zuba - spolja se ne vidi a iznutra bolestan.

Smederevo u mom srcu

pre 17 godina

Prodekan fakulteta prof. Sokovic se nada da ce kragujevacki fakultet pokazati vitalnost i izaci prociscen. Da nije tuzno bilo bi smesno. Fakultet mozes da procistis kada uklonis 2,3 coveka, a kada ti je pola nastavnog kadra u pritvoru, a protiv druge polovine se prikupljaju dokazi, onda je jedino resenje katanac. Nista drugo ovaj fakultet i ljudi na njemu nisu ni zasluzili. Jedino sto mi je sumnivo u celoj prici je da crnogorski Don i njegov "radni" kolega jos uvek nisu u pritvoru. Da li to jedna pravda postoji za crnogorske kadrove, a druga za sve ostale?
PS. Istragu naravno prosiriti i na Beogradski Univerzitet i ispitati poreklo imovine profesora, posebno na Pravnom, Ekonomskom i Medicinskom fakultetu.

Snezana

pre 17 godina

Cini mi se da se u nastaloj situaciji nedovoljno pažnje poklanja ulozi studenata. Rekla bih da se studenti dele na tri grupe: one koji uče i pošteno polažu ispite (i nemaju vremena da razmišljaju o korupciji na fakultetu), zatim one koji ne uče i ispite pokušavaju da polože na drugi način (njima korupcija na fakultetu ne smeta, naprotiv) i one koji i ne uče i ne mogu da se uključe u pribavljanje diplome drugim putem (oni glasno govore o korupciji i kivni su na sve, ali ni oni ne nalaze način da odreaguju). Rekla bih da postoje dobri razlozi što studenti do sada nisu reagovali na postojanje korupcije (da se razumemo, ne samo na Pravnom fakultetu u Kragujevcu), a mogli su da su hteli. "Mi smo i ranije ukazivali na postojanje korupcije na Univerzitetu." Pa, pretpostavljam da ste mogli i malo energičnije, da ste hteli! Ovim ne želim da smanjim odgovornost profesora, već samo da kažem da bez studenata ne bi bilo priče o korupciji. Jedno je ukoliko profesor pokuša da iznudi novac ili uslugu od studenta koji uči i zna gradivo, a drugo ukoliko student krene da kupi ispit. Zato očekujem da će u priči o korupciji i studenti snositi odgovornost za učinjeno.
studenti za/protiv korupcije

Milan

pre 17 godina

I opet se "iznenadismo"!! Pa u nasoj zemlji, po meni, je samo iznenadjenje da postoji jedan policajac, hrabar i nadasve posten koji je odoleo svim pritiscima i priveo akciju razotkrivanja mita i koruocije do kraja. Njemu/Njoj svaka cast. A o nama ostalima? Nista. Ja jos nikada nisam cuo da je neko od studenata ili profesora prijavio nesto. A znali smo. I prihvatili da zivimo tako. Mozemo li dalje ovako? Ne mozemo. Mocicemo samo ako ovde ili negde druge, u novinama, bilo gde, cujem i vidim da je nekoliko profesora sa Beog pravnog, Ekonomskog, Vise poslovene... preduzeo nesto, upro prstom u nekog i rekao nesto u odbranu ispravnosti i casti. Dole mazgovi i mutivode. Ali Imenom i prezimenom. I bez onog "ko nije gresan nek se prvi baci kamenom.." Na taj nacin se stize ovde gde jesmo.

sumadinac76

pre 17 godina

Najgora stvar u svemu ovome je sto su pravnici koji su posteno zavrsili fakultet u KG-u,sada javno obelezeni i niko im nece verovati da su posteno zavrsili.Kako se osecaju sada oni koji ce diplomirati u narednih par meseci, gde ce naci posao, ko ce ih primiti kada vidi da su siplomirali na Pravnom u KG-u.Ja sam u roku zavrsio, visoka prosecna ocena, imam siguran posao , ali sam zabrinut mogu li uopste da planiram neku uspesnu karijeru kada sam ovako obelezen, zbog najobicnije bagre i stoke.Ybog toga moraju biti uhapseni svi koji su kupili diplome i njihovo ime mora biti objavljeno, da bi smo mi koji smo zaista radom stekli diplomu imali jednake sanse u karijeri.
Inace, vidim da su ovo jedva docekali neki sa fakulteta u BG-u, ali mogu da kazem da korupcije ima svuda, na svim fakultetima i ne samo fakultetima vec i u svim institucijama.A ovi profesori ... , ne treba ih vise tako zvati - to je obicna bagra zbog koje ce posteni najvise ispatati.

olala

pre 17 godina

Cestitam Nislijama na podrsci akcije MUPa u razotkrivanju Univerziteske mafije. A sta mi u Beogradu da radimo kada nas Rektor izjavljuje kako imamo Sud casti na Univerzitetu koji, kao sto onomad rekoh, obitava kao farsa jer pobogu u njemu sede kolege. Pa nece se valjda kolega zameriti kolegi, i tako jedan poznati slucaj protiv kriminalizovanog asistenta, sa svim relevantnim dokumentovanim dokazima u podebljem predmetu, tu skoro, zavrsi u prasini i tisini kao da se nista desilo nije. Desilo se samo to da je isti taj asistent ubrzo brze-bolje unapredjen u docenta, jer boze tako ima veceg uticaja u drustvu, a i bolje ce nastaviti da pljacka ovu drzavu kad je u vecem zvanju, a i necemo se zamerati mladom kolegi. Pa pobogu mlade treba podrzati, mi smo drustvo u vrtoglavom zaletu prema Evropi.
Takodje rece Rektor da u Beogradu ne smemo dozvoliti istu stvar. Izgleda da policija ne sme uci na beogradski univerzitet, jer ako bi usla imala bi sto sta da pronadje. A ako pronadje imacemo lopove. Kako Rektor rece "niko nije lopov dok ga ne uhvate". Pa ljudi hvatanje lopova se mora zaustaviti.

mirjana

pre 17 godina

Pozdravljam takve akcije. Bila sam student (BU)i ne bojim se provere diploma. Treba da se zna ko je koliko strucan i da se odvoje ljudi koji su posteno ucili od "vezara i "tatinih sinova"

Maja_V

pre 17 godina

A sto se tice borbe za pravnu drzavu, kako bi bilo da Vuksanovic podnese neopozivu ostavku zbog desavanja u njegovom resoru! Ostavka, pod hitno, da se vidi da moral kao kategorija nije izumro u ovoj zemlji!

Morel

pre 17 godina

Upravo se spremam da predam papire za iseljenje u Kanadu. Pitam se kako će ljudi gledati na moju diplomu pravnog fakulteta iz Beogradu. Uz veliki trud sam do nje stigla, često odlazeći na predavanja polu gladna. I opet se ja pitam, a oni koju su davali mito za ispite neće , jer oni već imaju spremljena radna mesta gde ih niko ništa neće pitati. Sramota i jad!

Rade

pre 17 godina

Bilo bi zanimljivo za javnost kada bi nadležne službe proverile sistem polaganja ispita "bez ispita" i "poslovanje" i imovinsko stanje "profesora" koji vode razne državne fakultete po provinciji na kojima se masovno dele diplome (pre sve "starijim studentima" koji nakon mnogo godina rada i truda po firmama za svega nekoliko meseci polažu po deseetak ispita).
Recimo fakultet u Čačku, menadžment u Boru, Leskovački tehnološki i slična mesta.

miki

pre 17 godina

Bilo je to u nekoj zemlji seljaka na brdovitom balkanu,
uhapsena je grupa profesora prava u jednom danu.

Iste su nauke svi bili profesori,
isto su im tekli bericetni dani,
na iste svecanosti zajedno su odlazili,
od istih 'studenata' pare uzimali
i svi pohapseni u jednom danu.

Bilo je to u nekoj zemlji lazova na brdovitom Balkanu,
falsifikovane gomile diploma u jednom danu.

A jos 20 godina pre hapsenja sedela je u kabinetima
grupa ne bas malena i iste ispite teske smisljala
koliko godina robije za falsifikovani dokument...i tako redom.

Misli su im bile pune istih brojki u kabinetima vaznih,
a u indeksima je besmislenih lezalo bezbroj sestica laznih
Pregrst istih snova i istih tajni zelenih boja stiskalo se u dnu dzepova.

I cinilo se svakom da ce dugo,da ce vrlo dugo trcati ispod svoda plava
dok sve ispite na svetu ne posvrsava.

Bilo je to u nekoj korumpiranopj zemlji na brdovitom Balkanu,
uhapsena je grupa profesora prava u istom danu.

'Studenata' redova celi uzeli su se za ruke i sa poslednjeg ispita u sudove, advokatske kancelarije, pravne sluzbe seli

i sa fakulteta na lov u mutnom posli mirno kao da mito nije nista.

A onih pravih studenata redovi celi istog casa se uzneli do vecnog ponizenja.

za razliku od krvave bajke, ova kraja nema.

B.Mikic

pre 17 godina

Ja samo pitam. Koja je to afera u Srbiji dobila svoj epilog?. Nesto se ne mogu setiti. O ovome su i ptice na grani pevale samo tuzilastvo to nije zanimalo. Izgleda da im nije bilo u interesu jer bi se tako zamerili svojim prijateljima, rodbini, kumovima pa i kolegama. Nista bolja situacija nije u sudovima, trzisnim i drugim inspektoratima, zdravstvenim ustanovama, carinama itd. Sta cemo sa saobracajnom policijom, opstinskim sluzbama? U Srbiji je definitivno sve korumpirano.

Predrag

pre 17 godina

Prodje i druga tura uhapšenih, a još nema glavnog junaka, koji je pozlatio temelje korupcije na Pravnom fakultetu. Da li ga čuvaju za finale, ili mu se nešto desilo, ne znam, ali da spisak vapije za njim, to je sigurno.

Toni Manero

pre 17 godina

Aman ljudi, hoce li neko da se osmeli i da napise, a da mu ne zadrhti mis, kako se ZOVE I PREZIVA Don... KORLEONOVIC sa pravnog u KG? Kapo di tuti kapi? I njegov "radni" kolega?

jablan

pre 17 godina

Diplome na mnogim našim fakultetima su davno postale bezvredan komad papira zbog načina na koji se do njih dolazi, bez obzira da li je to podmazivanje profesora ili bubanje gradiva koje nema blage veze sa stvarnim poslom u struci.

I šta ako zatvore fakultet? Ništa. Mnoge iluzije u ovoj zemlji treba razbiti, jedna od njih je sigurno i "kvalitetan" obrazovni sistem.

Milan

pre 17 godina

Povodom izjave Rektor Univerziteta u Nišu Radoslava Bubanja:
"Svi za koje se utvrdi da učestvuju u korpuciji moraju očekivati da fakulteti i Univerzitet preduzmu mere i aktere odstrane sa fakulteta, pored sankcija koje ih očekuju po krivično pravnim propisima."
A ja bih rekao: "...i u cutanju se razumemo..."

zoki

pre 17 godina

Tuzno je sto sve ovo nije u sklopu neke velike antikorupcionaske kampanje, vec pojedinacni slucaj borbe protiv korupcije visoko profesionalnog policajca.

Za dva meseca kada puste da se brane sa slobode, ocekujem placenicke textove po beogradskim tabloidima kako im je sve ovo bilo namesteno.

Sinor

pre 17 godina

Ej, ljudi...Sad smo svi kao zgrozeni na ova hapsenja a siguran sam 100% da cela Srbija zna da su nam fakulteti opste rasulo i da se ispiti i diplome placaju vec 30 godina unazad!! Da ne pominjem moc profesora i asistenata pri ucenjivanju kod kupovine njihovih knjiga, ocenama i sl!!! Da se studenti pitaju na Univerzitetima u Srbiji bi trebalo da OSTANE 3. profesora ukupno a ne da ih samo toliko bude uhapseno. Kriminal, kriminal, kriminal. Najgore od svega je sto svi godinama znaju sta se desava al ko da vlada OMERTA pa svi cute. I sta ce sad da se desi? Verovatno ce Vuksanovic da se opere indivudualnom odgovornoscu profesora i niko nece da preuzme odgovornost sto je to postala sistemska stvar koja se "podrazumeva"!! :( (jos kada bi malo zaceprkali u fondove fakulteta i studenstkih organizacija i pogledali gde trose pare - umesto u modernizaciju jos uvek su na snazi JAGNJECE BRIGADE I REPREZENTACIJA. Da ne pominjem Savez Studenata koji je tokom godina prerastao u MAFIJU a njihovi fondovi koje niko ne kontrolise siguran izvor prihoda za nekoliko ljudi! Cist KRIMINAL!!

(elem, ja sam "napustio" fakultet jer nisam zeleo da dozvolim da mi profesori prodaju svoje knjige i da me ucenjuju time sto nece da mi daju potpis ako ih nemam i sto sam godinama, kao i vecina studenata bio sikaniran od strane profesora koji predaju iste stvari kao i 68. godine sa istom metodologijom i bez IKAKVE zastite od strane Univerziteta. Jer pobogu, uvek je profesor u pravu!)

Emigrant

pre 17 godina

Pa bogami ko je dobio Vizu dobio je,ali ne sekirajte se dok Beogradski masinski inzinjer radi za 1500€ u Rols-Rolsu u Berlinu sa prosekom preko 9 i 100% cistom diplomom(Plata Nemice koja cisti u istoj Kompaniji) nemogu mnogo da pogrese ionako im je finansijski vredan kao Nemac cistac

tanja

pre 17 godina

Čemu da se nadam, kada profersori i to pravnog fakulteta, kada nešto što treba da bude elita u Srbiji ovo rade. Koga će oni naučiti radu i poštenju?I sada je vlada kriva, a kada god bi neko nešto rekao, svi se pozivaju na autonomiju Univerziteta, kao i sudstvo. Bravo za policiju

Student BU

pre 17 godina

Krajnje vreme je bilo da se uradi nesto po tom pitanju i ne samo na Pravnom, nego i na ostalim fakultetima,pocevsi od medicinskog u Kragujevcu,tehnickog u Cacku i privatnih fakulteta i visih skola koji te brzinski uce kako da postanes uspesan covek tj. menadzer.
Da je na tim fakultetima van Beograda (u Kragujevcu i Cacku) sve regularno ne bi ljudi iz Beograda putovali tamo i polagali ispite i to sve placali kad u Beogradu mogu da studiraju kao redovni studenti, mislim ako zele da studiraju. Posebno u drzavnim firmama postoje ljudi od 50 godina koji studiraju te fakultete i dobiju diplomu na brzinu, a drzava sve to placa, drzava plati a ne dobije kvalitetnijeg coveka, jer znanje ostaje na istom.
Mislim da ce i posle ove afere sve ostati po starom, sto je veoma zalosno.
Sta ce biti sa ljudima koji su placali ispite?

hrvoje

pre 17 godina

Takva nevidjena bruka za Srbiju nije bila poodavno.Da li je moguce da je nase drustvo toliko bolesno da mu nema ozdravljenja za jos dugo dugo vremena.Korupcija u prosveti i medicini a o sudstvu i da ne govorim,pa gde ce vise sramote,ovo je uzasno prosto sam sokirana i veoma besna

kragujevcanin

pre 17 godina

I dalje ne vidim zasto se toliko spekulise o ovom slucaju?!? Pa ljudi, dajte... kod kog god doktora da odete na operaciju ili bilo kakvu vecu intervenciju nece ni da vas pogledaju dok ne pljunete neki viski ili slicno, ja sam sam ako cemo posteno davao mito i takvim doktorima i saobracajcima i na trista saltera radnicama koje to ne smatraju mito vec poklon za ucinjenu uslugu. Skoro smo morali da platimo tri policajca iz interventne jedinice da nam nebi usli u lokal i napravili raciju. A posto sam podosta i u beogradu nemogu reci da ovde nije tako!
Problem treba resiti ali na svim nivoima i trebalo ga je resiti cim su demokratske snage stupile na vlast, jer je po mom misljenju to mogao uraditi samo Djindjic, lustracija na svim nivoima (ovo kazem jer su osobe koje su uzimale mito devedesetih uzimaju i sada). Mislim da ovaj narod vise boli to sto neki od profesora pravnog fakulteta u kragujevcu voze dzipove nego sto su uzimali mito, ljudi to su pravnici oni zive za pare i oko njih se vrti veliki novac jer dosta njih imaju privatnu praksu. Zar se mene vise ne dotice to sto su neke sudije mozda kupile diplomu pa ce meni suditi nego to sto su profesori mozda odradili par uglavnom crnogoraca (jer u kragujevcu dosta ljudi studira prava a malo njih mogu da plate za ispit), crnogorcima smo trebali da stavimo skolarinu 10000 evra jer su tako zasluzili a i imaju pa da im onda 500 evra bude prijava za ispit a ne ceo ispit gotov. Za sve sto sam rekao stojim jer sam upoznat sa dosta slucajeva. takodje znam da je medju uhapsenima i osoba koja nikada nije primila mito za ispit a da druga osoba preko koje se moze kupiti cela diploma sa tog istog kragujevackog pravnog zvrji na slobodi i uopste nije ni osumljicen!!!

Nenad

pre 17 godina

Zasto se ne sprovede akcija i na ostalim fakultetima? Ja sam na posten nacin zavrsio Poljoprivredni fakultet Beograd - Zemun, ali je javna tajna da je 1/3 mojih kolega kupovala ispite. Posle i oni imaju diplomu i ja, ja se mucio da zavrsim normalno a oni platili i opet smo na istom. Godinama se zna da svaki ispit, svaka diloma ima svoju cenu. Dokle vise tako?

kragujevcanka

pre 17 godina

"provincijski profesori" kaze Milos! Beogradjanin? Kao da ste vi bolji. Strasno je to sto se desava, ali isto tako i znati, da toga svuda ima, pa i u Beogradu. Niste vi nista bolji!!!

k-1

pre 17 godina

Onaj Miloshevic nas je unazadio a ovo zagadjenje ce nas unishtiti.Trebolo bi malo da dodju i u Novi Sad jer ovo shta se deshava je strashno i na fakultetima i u osnovnim i srednjim shkolama.Recimo u osnovnoj shkoli JJZmaj.

Hermiona

pre 17 godina

Da, da i ja cekam na cuvenog krivicara sa Kragujevackog pravnog da ispadne na TV. Inace ona krivicarka sto je uhapsena, doktorirala na organizovanom kriminalu, naravno kod Don Korleona na cije ime cekamo. A brani se, koliko cujem, cutanjem. Preucila materiju pa se uzivela.

Kraguvajce

pre 17 godina

Lepo je sto se pokusava da se varalice i lopovi raskrinkaju, nesto mi je ipak u svemu tome sumnjivo, jer inaugurator korupcije na Pravnom Fakultetu u Kragujevcu, stanoviti ljubitelj skupljih Mercedesa, lepih zena i kuca u Dobroti kod Kotora je jos uvek na slobodi, dok se ta mracna osoba ne uhapsi, necu preterano moci da verujem u celu tu "Indeks"-pricu.

Studenti Pravnog fakulteta u Kragujevcu

pre 17 godina

PODRSKA PROF.DR. IVANU CUKALOVICU!!!
Od 2001. godine prof. dr.Ivan Cukalovic je po anketi STUDENATA biran za najboljeg prefesora, predavaca na Pravnom fakultetu u Kragujevcu! Jeste nam pomogao da polozimo Medjunarodno javno prravo ali tako sto nas je organizovao i odveo u Medjunarodni sud pravde u Hagu! Da li je to uradio jos neki profesor? NE!
Nije to sve, organizovao je dolaske ambasadora raznih zemalja i omogucio da razgovaramo sa diplomatama…tako se pomaze studentima.
Sramota je takvog profesora i coveka optuzivati za korupciju jer mu po postenju nema premca. Zna se koje profesore bije glas da naplacuju ispite ali je nedopustivo mesati one koji posteno rade svoj posao. Jedan je od retkih koji je svoj poziv shvatio apsolutno odgovorno i na ispitu trazio ZNANJE koje nam je nesebicno pruzao na predavanjima.Oni koji ne uce profesora Cukalocica smatraju babarogom jer na ispitu nema izuzetaka.
Ako postoje pravo i pravda dokazace se ko je u ovom slucaju nevin a za koga su nasli pravo mesto.
Studenti Pravnog fakulteta u Kragujevcu

silver_surfer

pre 17 godina

Ja sam zavrsio molekularnu biologiju u beogradu. Ja stvarno ne znam da li na mom faksu mogu da se kupuju ispiti. Dok sam ja studirao ja nisam cuo za to. Ako neko zna neka napise, pls...

nikita

pre 17 godina

Ja studiram politicke nauke, i mislim da imamo veoma dobre profesore (naravno da uvek ima izuzetaka, ali sada govorim o vecini). Uglavnom su dobri strucnjaci i predavaci i fer ljudi.
A mi studenti se medjusobno poznajemo i kasnije kad budemo radili znacemo ko je visio na predavanjima i ispitima, a ko je na neki volseban nacin dobio diplomu.

Sneska

pre 17 godina

Ko kaze da je tesko dokazati korupciju. Pogledajte detaljno ovaj dokument sa Bioloskog fakulteta u Beogradu od pre neki dan na sajtu BU.
http://www.bg.ac.yu/pdf/strucna/Biol_PavelkaCiric_nas.pdf
Posebnu paznju obratite na kompetencije komisije.

Milan

pre 17 godina

Moram nekoliko stvari da napomenem.

Pitaj te svakog studenta u Nišu i on će vam reći da su najkorumpiraniji fakulteti na ovom univerzitetu Medicinski i Ekonomski. I to ubedljivo. Takođe, svaki student ekonomskog fakulteta u Nišu ZNA kome se studentu treba obratiti oko kontakta i informacija oko cene za pojedine profesore i ispite koje drže. Ovo već dugo nije tajna.

Što se tiče medicinskog fakulteta, njen dekan gospodin Višnjić ima pravosnažnu presudu opštinskog suda na 6 meseci zatvora uslovno zbog zloupotrebe službenog položaja a protiv istog vode se još tri krivične prijave. Ove podatke juče su na lokalnoj televiziji izneli predstavnici sindikata Nezavisnost na ovom fakultetu. Toliko o tome da je korupcija "izolovan" slučaj samo na Kragujevačkom univerzitetu.

Moram da pomenem i Matematički fakultet u Nišu jer bez obzira na moje raspitivanje i druženje sa velikim brojem studenata sa ovog fakulteta nisam saznao niti za jedan slučaj da je neki profesor tražio ili primio mito za ocenu na ispitu. Na ovakve fakultete trebamo biti ponosni i pominjati ih kao primer.

Gordana

pre 17 godina

Lepo je to što su ih pohapsili. Pa pogledajte fotku tog BMW-a, to se ne kupuje od profesorske plate, sa sve malom registracijom. Auto prosto vrišti "ja sam važan, a ti nisi".

Nego, zapitajte se malo, kako bi prošao student kome traže pare za ispit ako bi, recimo, pokušao da to prijavi policji? Pa zar nisu inspektori ti koji su završili pravni fakultet? Da ne bi možda student u nekoj sobici dobio batina, tek predostrožnosti radi, umesto da se pokrene istraga? Kom policajcu biste verovali, pa da mu prijavite tako nešto?

Entanglement Srbija 2010

pre 17 godina

Честитке МУПу на одличној акцији. Надам се да ће се наставити истим темпом - тако да сваки преварант (био то професор-ка, факултетско особље или студент-киња) зна да га ПОСМАТРАЈУ и да ће га УХВАТИТИ. Корупције има, али нису сви корумпирани. Када почистимо такве ствари сви ћемо боље живети!
А што се тиче Грка, одлука им је погрешна - требали су на додатну проверу дати само сумљиве случајеве, а не да све стављају у усти кош (типичан балкански менталитет). Неправедно је према онима који су на поштен начин дошли до диплома.

Gradjanin

pre 17 godina

Slovenija sigurno nije idealna ali je vjerovatno bolja (kad je edukacija u pitanju) od ostalih republika bivse drzave.

Medjutim, moram nesto pomenuti. U Zagrebu, nedaleko od kina CineStar Multiplex, ima jedna agencija za posredovanje za posao, a prema oglasima, najvise se bavi uvozom pameti u Sloveniju.

Oglasi i napomene koje su u izlogu govore da se traze osobe koje imaju ili slovenacku diplomu bez obzira na godinu kad je stecena ili diplomu iz ostalih EX-YU republika, pod uslovom da je stecena prije 1991 odnosno prije nedavnog rata.

Jasna

pre 17 godina

Jos 90-tih dok sam studirala na Masinskom fakultetu u Beogradu, znalo se medju studentima da se ispiti mogu "srediti" na razne nacine. Zainteresovalo me ovo hapsenje, ali ne zato sto me postojanje mita iznenadilo, vec cinjenica da je neko resio da pohapsi 10-15 profesora. Jos jedna igrarija ....narodu data igrackica da se malo zabavlja, da mu se skrene paznja sa bitnih politickih zbivanja u Srbiji. A da....umalo da zaboravim. Sad kad krenu sve te provere dimploma..hoce li proveravati i doktorate i magistrature? Da ne zakace slucajno i dragog nam gospodina Velju Ilica i njegovu diplomu visokog obrazovanje.

Stojan

pre 17 godina

Izem ti zemlju u kojoj sude pravnici koji kupuju ispite i diplome. Nije čudo da nam je sudstvo takvo, da je sudija Vrhovnog suda uhapsen zbog mita, da je Tuzilac uhapšen, itd kada profesor krivičnog prava prodaje, pazite ne predaje, ispite i diplome.
Zamislite zemlju u kojoj je moglo da jedan čovek dobije
pravo da pravi Zakon o visokom školstvu da bi baštaj čovek postao profesor Univerziteta.

I tako, Vojislav Šešelj postavi dekana Pravnog fakulteta a ovaj postavljeni komesar proglasi Šešelja za profesora.

I sada će novinari i mediji biti krivi zbog nemorala pravnika sa Pravnog fakulteta. Ma, to treba zatvoriti. Ništa drugo.

stuka

pre 17 godina

I ja sam zavrsio tehnicki fakultet osamdesetih, pa se i tada pricalo o kupovini ispita na Visoj ekonomskoj, sada Visa poslovna a i posle 25.godina se zna tarifa na ovom fakultetu, mislim da odavde treba krenuti na BU.
Sta cemo sa privatnim tipa Stomaloloski fakultet u Pancevu,Megatrendovi....

Munja

pre 17 godina

Uz duznu kvalifikaciju da je ovo "rekla-kazala", neki ljudi kojima duboko verujem su mi rekli da znaju coveka koji je kupio doktorat ekonomskih nauka u Moskvi. Doduse, covek je zaista radan i ambiciozan i zelim mu puno uspeha.
I evo: ja ne zelim da kaljam ugled coveka jer nemam dokaze. Drugi koji znaju iz prve ruke imaju pametnija posla nego da ruse nekog "tek tako". Mozda im cak jednog dana dobro dodje to poznanstvo. U medjuvremenu, taj covek ce mozda i uraditi nesto korisno za drustvo.
Tesko je cupati korov temeljno. Neki je zilaviji a neki cak ima lep cvet, pa ne mora odmah da se cupa jer ne smeta toliko.

ne bih ipak

pre 17 godina

Danas neki politicari i funkcioneri u Srbiji uz redovan posao po nekoj modi magistriraju, doktoriraju, neki jos zavrsavaju fakultete i moze se predpostaviti kako to sve postizu. Pogledajte kako je Velja Ilic doktorirao sa clanovima komisije iz svoje stranke. Ne znam sta bi sa onom pricom iz novina da je sef kabineta ministra za obrazovanje zavrsio pravni na mnogo cudan nacin(nista nista pa svi ispiti odjednom na nekoliko fakulteta na brzaka). I takve stvari bi se trebale proveriti. A da li ce neko npr da proveri kako je Velja Ilic doktorirao? Videcemo kolko je ova borba stvarna i temeljna i sveobuhvatna a koliko povrsna, selektivna i maketinska.

Diogen III

pre 17 godina

Čemu se mi stalno čudimo! Treba samo pročitait što je rekao Dr Arčibald Rajs o srpskoj inteligenciji još 1928. godine u svojoj oporuci Srbima: "Srbi počujte"!
Zašto te knjižice nigde nema u prodavnicama i zašto je niko i ne pominje. Zato što ta istina o srpskoj inteligenciji i danas važi.!

Habibi

pre 17 godina

Pojeo vuk magarca. U pitanju je veliki biznis u kome ucestvuje nasa politicka elita (pravni fakultet u Beogradu, tkzv "na kraj Tasa zuta kuca"). Sve ce se zataskati i smiriti u rekordnom roku. Vecih rezova nece biti iz prostog razloga sto ti sto rezu nece rezati sami sebe;)

Ima li za mene mesta pod sljivom?