Ponedeljak, 30.10.2006.

14:54

"Latinica srpska koliko i ćirilica"

Lingvista Ivan Klajn kaže da je ćirilica kulturno dobro koje treba očuvati, ali nikako ne možemo postati "ćirilička" zemlja.

Izvor: B92

"Latinica srpska koliko i æirilica" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

Tanja

pre 17 godina

Hrvatska latinica se svakako razlikuje od engleske (tj. engleskog alfabeta), kao i od francuske, spanske i sl. Npr. Hrvati nemaju w, x, y itd. Isto tako se hrvatska i srpska latinica razlikuju. Hrvatska latinica ima slovo dj, koje se u srpskoj pise đ.

Bla bla bla

pre 17 godina

Ne vidim razloga ni za kakvu diskusiju. Latininca se mora znati, cirilica se mora znati. Sto vise jezika bi trebalo govoriti, no nije obavezno. Tacka. 'Cirilicari fundamentalisti slobodno neka govore samo srpski i pisu i citaju samo cirilicu (ako umeju). Mi ostali cemo ziveti normalno.

Serdar Rade

pre 17 godina

Cirilica je informativnije pismo od latinice?
Sa novcem iz neke Amricke fondacije, (NSF), profesor Georgije Lukatela je na Elektrotehnickom Fakultetu u Beogradu nekada uradio niz eksperimenata na uporednom merenju informnacionog sadrzaja cirilice i latinice. Utvrdjeno je da se cirilica lakse cita, da se greske u cirilicnom tekstu lakse prepoznaju kao i da je ornamentika cirilice daleko bogatija od latinice.
U Crnoj Gori je u ofanzivi da se tekuca politika dodvori, na neznam koji to nacin, Evropejcima, cirilica ostala samo u ustavu. Svi javni natpisi i skoro sve publikacije izlaze na latinici.
U Srbiji se vodi takodje neka vrsta anti cirilicne kampanje, dok kolega Hrvat lepo kaze: "Bolje znati dva pisma nego jedno."
Opste je poznata cinjenica da su dvojezicna deca kao i deca korisnici dva pisma uspesnija u skoli i misaono sposobnija.
Cirilica je nasa prednost i dodatni kvalitet!

e bas necu

pre 17 godina

Predlazem svima kojima je mrsko da pisu latinicom na racunaru da bace isti kroz prozor i idu da ganjaju nekakav sferoid po poljancetu, posto dalje nisu ni odmakli.

A to sto je nesto proglaseno za sluzbeno pismo nikako ne moze da se poistoveti sa primoravanjem mene da to isto pismo koristim u sluzbenoj prepisci.
Zvanicno sluzbeno pismo znaci da sva sluzbena dokumenta (pasos, LK, formulari za ovo i ono) budu napisana cirilicom (i eventualno latinicom, na drugom jeziku, nesto trece) ali ne i da ja MORAM da ih popunjavam cirilicom.
To sam licno doziveo pre nekoliko godina, otprilike u vreme kad smo se cerekali hrvatima za njihov "novogovor" a na isti nacin nametali kod nas cirilicu i "kostunjoliki, vaskoliki, srbijanski" jezik koji se od hrvatskog novogovora razlikuje po tome sto predstavlja srpski starogovor.
Kako god, oba zvuce smesno i nerazumljivo.

Nadam se da ce upotreba citilice bar na kompjuterima ostati minorna kao i do sada.

Inace, da ne bi neko bulaznio...ja poznajem oba pisma i koristim oba - pisem pisano cirilicom a stampano latinicom.
Cik da mi neki pokaze kako su ostre ivice, ekstremna neproporcionalnost karaktera i previse linija na stampanoj cirilici lepse od stampane latinice.

da house

pre 17 godina

Ja sam Hrvat od ravno 27 godina i imao sam sreću da se u osnovnoj školi učila ćirilica. Danas, kad se bavim znanošću (naukom, jelte), puno mi koristi što sam relativno korektno naučio bugarski i ruski, a ti isti bugarski i ruski pišu se ćirilicom. Netko tko je od mene mlađi samo 5 godina neće imati tu privilegiju da čita tekstove objavljene na njemu relativno bliskim jezicima jer ne poznaje pismo. Zato iskoristite tu prednost da imate u upotrebi dva ravnopravna pisma, jer em znanje ne škodi, em ćete se lakše uklopiti u obje sredine (i latiničnu i ćirilićnu). A sad je li baš tako važno što je latinica koju koristite prilagođena u Zagrebu od strane Ljudevita Gaja - a bože moj, i on se koristio češkim iskustvima i rješenjima pa malo poboljšavao...

ИНГВАР

pre 17 godina

Колико вреди практиковати ћирилицу може се видети на овој интернет страници тј. да РТБ92 мора променити свој лого написан ћирилицом Б92 (или на њиховој згради написано БЕ 92), јер у супротном испада да пишемо на ВЕ 92 блогу и да слушамо В92 радио и томе слично.На овом примеру можемо видети колико штети изједначавање српске ћирилице и хрватске латинице.
Верујем да ћемо ипак изаћи из овог лудила и бити нормални са једним писмом који је могуће транскрибовати у друго, као што су остала писма.Још једна ствар коју сам заборавио да напишем јутрос: у свим каталогизацијама света сва издања књига писана хрватском латиноциом припадају ХРВАТСКОЈ баштини, култури и стваралаштву, тако да писање хрватском латиницом може донети многе проблеме.
Аустроугари у току Првог светског рата, нису узалудно забрањивали коришћење ћирилице, као нешто наопако.Чини ми се да је неоправдано прави пример коришћења и брањења ћирилице у Републици Српској и на Космету, где је стање у многоме лошије него код нас. Испада српска ћирилица, као нешто архаично, ретро, назадно...али у доминацији латинице у Европи, морамо следити пример Грка и Бугара који држе до свог писма.
Зашто копирати некога, ако имамо своје које служи истој сврси.

Поздрављам све ћирилофиле,

slobodan

pre 17 godina

Ovo je jedna od onih udica, koje svako malo bacaju da bi so narod nečin zamajavao, pa totalno je besmislena rasprava, koristimo pismo koje želimo i to je to.Patriotizam sa tim nema nikakve veze, sećate se krsta koji je arkan nosio, pa, zar mislite da je on zaista bio vernik?
Svako nametanje proizvodi kontra efekat.Na zalost, oni su osuđeni na neuspeh, zbog njih će ćirilica zaista nestati.Šteta.

Сале БГД

pre 17 godina

Уз сво поштовање г. Клајну, латиница нема баш никакве везе са српским писмом. Мене лично латиница подсећа на вредности комунизма. Необразовани и плитки мисле да ако пишу латиницом, биће блискији западној култури, а не капирају да управо оригиналност и различитост обогаћују европску културу и вредности. Или би они да сви у Европи говоримо истим језиком, да исто мислимо, исто се облачимо, слушамо исту музику, да делимо исто писмо, користимо исте речи, брендове, сви читамо Хари Потера и Денa Брауна итд. То ми више личи на орвелизам и комунизам, а не на западне демократије. Богатство демократије је у различитости, а лепота у оригиналности. Уместо да се поносимо што ћирилицом обогаћујемо европску културу, ми постајемо једна бледа копија културе неке од западних земаља. И језик нам је постао смешна копија енглеског, а главни град неуспели абортус Лондона или Берлина. Дух оригиналности у Срба изумире. Латиницу треба, наравно, знати због страних језика, али српски се пише ћирилицом. Ћирилица је и лепша, а и логичније је да за један глас користим једно слово, а не два као за "lj", "nj", "dz", "dj"...

Vuk zemunski

pre 17 godina

Ihaaa, kod nas i pismo može da zavadi ljude. Jedni misle da ćirilicom pišu samo naciJonalisti, a drugi da su nam latinicu podvalili Hrvati. Svašta. Oba pisma su naše bogatstvo.
Da, ćirilica je naše nacionalno pismo i to treba da stoji u Ustavu. Ko piše latinicom, neka je živ i zdrav - neće nam takav državu upropastiti. Ja lično više volim ćirilicu, nekako mi je lepša i kitnjastija, da kažem - svečanija. Mislim da treba da znamo oba pisma, da ih koristimo po sopstvenom nahođenju, ali da ipak u državnoj upotrebi ćirilica mora imati prednost (diplome, uverenja, zvanična dokumenta i sl.).
Pisanje pisanih zadataka na oba jezika ravnomerno olakšava učenje stranih jezika, pa su nam deca svakako u prednosti u odnosu na recimo male Bugare ili Grke. Što se tiče npr. tablica na automobilima, u Bosni se koriste slova koja su identična u oba pisma - možda je i to dobro rešenje.
Insistiranje na ćirilici će nam možda udaljiti srpski narod iz Bosne, jer oni često pišu latinicom. Ipak, na to mnogo više utiču bosanske televizije koje koriste isključivo hrvatsku ijekavštinu, kao da u Bosni ne žive i Srbi koji govore srpskom ijekavicom, a ne hrvatskom.
Sve u svemu, ćirilica mora imati državnu prednost (između ostalog, i da bi se zaštitile naše prirodne razlike u pismu i jeziku), ali se ni latinica ne sme zabranjivati - to bi jednostavno bilo smešno, nemoguće i jedino na našu štetu.

Relja

pre 17 godina

Osecam se veoma ponosnim sto sam u osnovnoj skoli naucio da pisem i citam na dva pisma, sto sam ucio francuski i engleski, sto sam sa 17-18 u srednjoj ucio diferencijale i integrale, i sta jos sve ne.
Danas podjednako koristim i cirilicu i latinicu, za mene su oba pisma podjednako srpska i mislim da treba da ostanu ravnopravna u svakom pogledu. Mnogo vecu opasnost za nas jezik i identitet (strana rec) je sporo ali sigurno menjanje strukture recenice, izrazavanje nam sve vise podseca na engleski jezik, a upliv sinonima preti da potpuno izbaci mnoge srpske izraze.

nebojsa oslanski

pre 17 godina

Nij tachno da je srpsko pismo "fonetichno", tj, da pomazhe da se u potpunosti ostvari ona: pishi kao shto govorish: nase pismo ne reshava razlikovanje dugih i katkih samoglasnika unutar rechi, pa tako imamo pun kofer rechi koje se pishu isto a izgovaraju razlichito, npr. "gore" (koje ima barem 4 znachenja, pa ti sad vidi na koje se misli u tekstu)

Jovan

pre 17 godina

Kada nešto čitam, nimalo mi nije važno da li je ćirilica ili latinica. Često nisam ni svestan koje je pismo u pitanju.
Ali, mi nije prirodno da ćirilicu koristim na računaru. I još nešto, užasno me nerviraju oni čistunci koji insistiraju
na ćirilici. Ti tužni likovi, uglavnom su nacionalisti, često nisu naročito ni pismeni i o jeziku ne znaju ništa.
Mnogi se dive jednostavnom fonetskom pismu koje nam je podario Vuk Karadžić. Često se ismevaju Englezi, koji to nisu "znali" da urade. Oni ne znaju da smo se usvajanjem tog pisma, mi toliko ponosni Srbi, odrekli kulturnog nasledja, i da danas moramo da čitamo u prevodu, ono što je pisao Sveti Sava i ostali (njima toliko "važni") srpski pisci, koji su pisali pre Vukove reforme.
Naravno, da Englezima ne pada na pamet da pređu na fonetsko pismo. Zar treba neko, posle 50 ili 100 godina, da im prevodi Šekspira? Ne, oni se ne odriču tako lako svog kulturnog nasleđa. Zato su oni veliki narod, a mi mali. A ako o nama budu odlučivali ovakvi čistunci nećemo uskoro ni postojati.

Neptun

pre 17 godina

E ovako... Ja sam za to da se javni natpisi, obavestenja, imena ulica itd, pisu cirilicnim pismom. Latinica nikako ne bi trebala da bude izbacena, i treba je uciti u skolama isto kao i cirilicu. Ali nasa zemlja treba da ima neki identitet po kome se prepoznaje.

Aca

pre 17 godina

Zar bas niko ne zeli da shvati da je znanje bogatstvo. Cinjenica da se sluzimo sa oba pisma, da su nam oba pisma "maternja" (iz kog god razloga ona oba postojala u nasoj svakodnevnici) je nase bogatstvo. Грци су лош пример за горе описану недоумицу. Код њих постоји само једно писмо и они не морају да се одлучују којим ће писати. Ми имамо два писма којима можемо писмено да забележимо своје мишљење. То je bogatstvo. I ako svako dete bude to isto umelo na jos dva evropska ili svetska jezika, niko im nece moci uskratiti buducnost. Umesto da se svadjamo oko datuma kada je latinica uvedena u srpski jezik, bolje da razmisljamo na koji cemo jos nacin obogatiti zivote nase dece.
Moje licno misljenje jeste da je jedno pismo dovoljno kao drzavno pismo. S obzirom da cemo latinicu nauciti usput, mislim da to treba da bude cirilica. Sumnjam da ce jednom gradjaninu neke druge nacionalnosti do te mere smetati cirilica a da mu uopste nece smetati latinicni čšćđž koji se mozda ne nalaze u njegovom maternjem jeziku....

Gordan

pre 17 godina

Ne znam cemu tolika panika. Kako vidim novi ustav je to bas lijepo regulisao-cirilica je zvanicno pismo, a upotreba drugih pisama bice regulisana zakonima. To je to. Nista nije zabranjeno, samo je cirilica ozvanicena kao srpsko pismo, sto ona i jeste. Valjda ne treba da se bojimo znanja. Sto vise budemo znali bicemo vrijedniji, ali isto tako bicemo siromasniji ako budemo stalno napadali ono sto je autenticno nase. Ne mogu a da ne primjetim da neki komentatori optuzuju nekoga ko brani cirilicu za "veliko-srpski nacionalizam"!!! Ima li kraja dodvoravanju tamo nekome "naprednom".

Misa

pre 17 godina

Cirilica kao slabije pismo i treba zastitu, dok latinica koja je u upotrebi i u prirodnim naukama i drugde nije ugrozena. Jasno je da su oba pisma Srpska, ali zakonsku zastitu ima slabije (pismo) i podloznije zaboravu (kroz vreme).
Uostalom nigde ni ne pise da je latinica zabranjena.

Ivan M

pre 17 godina

Mi smo narod koji koristi oba pisma. To je nasa prednost i nase bogatstvo i to treba negovati. U Srbiji je smesno ogranicavati latinicu, jer je ima svugde na reklamama, imenima velikog broja firmi, natpisima, itd. To vise nema veze sa "bratstvom i jedinstvom", vec sve vise i vise sa globalizacijom. A ovi koji bi samo cirilicu neka procitaju komentare citalaca iz Rusije i jasno je kolika je prakticna prednost znati oba pisma. Pamet u glavu, Srbi!

Nikola

pre 17 godina

Apsolutni je tačno da prof. Klajn nije najmerodavniji da daje ovakve komentare,ALI!! on je jedini koji se od svih naših lingvista trudi da opismeni ovaj polupismeni narod! Izađite samo na sajt srbovanje.com pa pogledajte svu tu srpsku (ne)pismenost na bilo kom pismu! Apsolutno me ne interesuje kojim će pismom neko pisati, hvala Bogu imao sam sreću da uporedo (na)učim oba, ali pravopis..!! Aman ljudi, član 10 stav 1. bi trebalo da bude PRAVOPIS!! a ne pismo. Gledam i ne mogu da verujem koliko se ljudi u ovim komentarim kune u ćirilicu a nije se potrudilo ni da je pokrene na svom računaru kad je slalo svoj komentar, pa o čemu onda pričamo?! Definitivno, ako latinica nije bila srpska (pre '45. ili kad god) posrbili smo je i gotovo! Postala je i srpska, isto kao što je i ćirilica! Koga briga kako pišu Hrvati? Ovde nije reč o hrvatskom nego o srpskom jeziku i srpskom pismu! Ovo je ista priča kao i kad je Vuk reformisao srpski jezik! Pa on je prvi koji je srušio srpsku tradiciju,a sad ga hvalimo! Hoćemo li tako i prof.Klajna za 300 godina?! Ruku na srce, Vuk je uzeo jezik pastira i ratara i proglasio ga književnim, pa šta ćemo sad s tim? Jezik je živa stvar i menja se sa promenama u društvu: jezik seljaka je postao književni jezik kada više niko nije pričao onako kako se valjda pričalo na srpskom dvoru.
Poenta je da DANAS srpski jezik ima dva pisma,država bi trebalo svoje zvanične natpise da forsira na ćirilici zbod duže tradicije, a svi mi MORAMO da znamo oba pisma i PRAVOPIS!!

nataša

pre 17 godina

Smatram da svako treba da poznaje i jedno i drugo pismo, koje će koristiti jeste,nadam se, sloboda i pravo svakog pojedinca. Svaka pohvala profesoru Klajnu, jer nalazim da ovo preterano forsiranje ćirilice je već odavno prešlo svaku granicu i stoga sam odlučila da pišem kada god mogu latinicom. Baš u inat...

Ariana

pre 17 godina

Ja sam prezadovoljna sto znam oba pisma, iako koristim pretezno latinicu. Smatram kao veliku prednost dosadasnji sistem ucenja-treba tako i nastaviti, i uciti oba pisma.

goran

pre 17 godina

Vrlo sam dirnut burnom polemikom ili "tlapnjama" oko cirilice i latinice u zemlji gde 30% stanovnistva ne zna da pise ni jedno pismo. To je problem a ne koje ce pismo biti u upotrebi.

Волф

pre 17 godina

Niti je latinica hrvatska niti je ćirilica srpska. I jedno i drugo pismo su stvorili oni koji ne pripadaju ni hrvatskom i ni srpskom nacionalnom korpusu. I jedno i drugo pismo su međunarodna pisma, s tim što je latinica mnogo više rsprostranjenija, jer su njeni tvorci , a potom i prenosioci bili moćniji od svih ostalih. Ali pravopis kojim se danas koriste Srbi i u velikoj meri Hrvati i Bošnjaci je originalan produkt sva tri naroda, odnosno tog jednog BHS naroda. I umesto da mi pripadnici BHS naroda, naš savršen produkt nametnemo svetu (ubeđen sam da je "piši kao što govoriš i čitaj kao što je napisano" jedna od najsavršenijih tvorevina ljudskog mozga), mi se svađamo oko toga što je nama svet nametnuo, a to su pismo i religija.

exof

pre 17 godina

Латиница може бити у Србији друго писмо и ништа више од тога.Зар да усред Србије у Београду добијам рачун за струју,гас,телефон и комуналије на латиници,као што је сада случај.А све су то јавна предузећа у надлежности Државе, која би о томе требало да води рачуна.Управо због тога сам се недавно обратио једном ЈП због рачуна исписаних на латиници.И замислите добио сам одговор да у Београду живи пуно грађана који не пишу ћирилицу.Остао сам без коментара.Пошто је и новим Уставом регулисано да је у употреби српски језик и ћирилично писмо,надам се да ће се и овај проблем довести у ред.Да не схватите, немам ништа против латинице али њена употреба мора бити јасно регулисана.

mica

pre 17 godina

Ne znam kako, ali profesor me je ostavio u velikoj nedoumici:
Kada smo mi postavljali pitanje (mislim u skorije vreme) uvodjenja samo jednog pisma? E kad mi to objasni onda ostajem u jos jednoj nedoumici:
Ako znamo da se u Srbiji koriste kako cirilica tako i latinica, i to svakome po volji, nije li razocarujuca cinjenica da na koju god stranu pogledmo : sever, istog, zapad i jug, u koliko se jos zemalja koriste oba pisma. I sta to govori o nama?

Chikanski

pre 17 godina

Odličan tekst. Ja bih dodao da nije problem u ćirilici. Problem je u onima koji zagovaraju samo jedno (ćirilično) pismo. Takvi, uglavnom, zbog svoje nepismenosti, ugrožavaju ćirilicu.

AD

pre 17 godina

Prilicno je pateticno sto se bavimo dilemom "cirilica" ili (i) "latinica", a da nam je i dalje jedno 20-30% populacije NEPISMENO... Inace nemam nista protiv da cirilica bude zvanicno pismo u Srbiji, pametni ce ljudi znati i latinicu, engleski, francuski itd. Dakle, budimo veoma tolerantni prema znanju i tvrdokorni prema postovanju sopstvene istorije.

Sasa

pre 17 godina

Srbi pisu i cirilicom i latinicom, tako da ih ceo svet razume. Oba pisma su srpska. Vecina ih zna i koristi ravnopravno i po tome originalni.

Александар Илић

pre 17 godina

Сматрам ћирилицу за једино легитимно српско писмо.
Латиница није српско писмо већ хрватско као што је и абецеда хрватска а азбука је српска.
Не свиђа ми се што ми дете у основној и средњој школи писмене из српског пише наизменично ћирилицом и латиницом или по вољи, требало би искључиво ћирилицом.
Ознаке улица, градова, фирми и свега осталог треба водити двојезично: српски ћирилицом и енглески алфабетом - тако би се избегле све забуне које сада постоје.
А код куће и у слободно време - сваки може да пише и ногом ако хоће.

Milan

pre 17 godina

Imam iskustvo rada u zemljama bivseg Sovjetskog Saveza, a za zapadne naftne kompanije. Neverovatno je koliko nam je velika komparatvina prednost to sto znamo i cirilicu i latinicu. Ne ubijajte ni jedno pismo. Budimo pametniji od drugih.

zt

pre 17 godina

Hvala bogu da se neko pametan oglasio i po tom pitanju a prof. Klajn je jedan od najpametnijih za ove teme. Vec sam poceo da se plasim da ce se ovaj problem gurnuti u stranu zarad trulog kompromisa sa nacionalistima na nekim drugim clanovima ustava. Hvala Bogu da su srpski i cirilica i latinica i sto se mene tice tako ce zauvek i ostati.

cinik

pre 17 godina

E pa lepo profesore, sad predlozite da se zakonom uvede latinica kao ravnopravno pismo i onda smo kvit. Ja licno ceo zivot pisem cirilicom al' volem da imam i onu drugu mogucnost.

Панта Јокић

pre 17 godina

Мислим да је Марио у праву кад каже да ће ускоро, за стотинак година, један језик (енглески) бити доминантан на свету, али се не слажем да ће светско писмо бити латиница.
Пре ће то бити неко фонетско писмо засновано на принципу Вукове ћирилице. Већ данас неке земље мењају правописе у циљу прилагођавања писма потребама компјутера.
Замерам проф. Клајну, кога изузетно ценим као лингвисту, што не гледа мало шире, у будућност.
А истина је да Срби нису "спонтано" прихватили "друго писмо", већ да им је оно "спонтано" наметано у блиској прошлости.
Панта Јокић

Nesha

pre 17 godina

Ja nisam glasao za ustav najvise zbog tog clana 10. Sada nam ostaje da se borimo kako znamo i umemo da nam latinica bune ravnopravna za cirilicom.

Milos

pre 17 godina

Neverovatno je bogatstvo srpskog jezika sto ravnopravno koristi i latinicu i cirilicu. Svi bi trebalo da podjednako (dobro) znaju da koriste oba pisma, a drago mi je da su citaoci vec primetili koliko su nam i zapadna i istocna kultura blize nego one medjusobno jedna drugoj, upravo zbog cinjenice da nam su nam oba njihova pisma "maternja". Nisam za iskljucivost, niti favorizaciju bilo kojeg od ova dva pisma - a svakako jesam za upotrebu oba i takav sistem ucenja jezika koji ce ovu nasu razlicitost negovati i nase djake nauciti da to cene i da se svojim nesvakidasnjim znanjem ponose. A ne da "s'toga" zakljucuju kako treba pisati samo cirilicom ili latinicom...

Man'te se corava posla!

pre 17 godina

Srbi ce svojom zaostaloscu ociglednom kroz podrzavanje retrogradnih snaga koje su je sprovele do kraja mracnog tunela u jos veci mrak, dovesti, ne do odumiranja cirilice, vec do izumiranja Srba kao nacije. Mladi masovno beze i ostaju tamo kuda pobegnu. Zenice se i udavati, ili se nece zeniti i udavati sto nije ni vazno, strancima sa kojima radjaju decu koja ce se po prirodi stvari stopiti sa novom kulturom, nacijom, istorijom i koji ce se pitati: "Cyrillic, what is it?" Zbog Tita, Milosevica, Tome Nikolica, Seselja i ostalih rodoljuba, cirilica i Srbi nestaju.

Herceg Stipan

pre 17 godina

Smatram da se trebaju uciti i latinica i cirilica. Onaj ko govori jedan od juznoslavenskih jezika (bosanski, hrvatski i srpski) a ne poznaje jedno do dva pisma, je nepismen insan. Trebaju se bastiniti i jedno i drugo pismo. Licno koristim iskljucivo latinicu, rukopis mi je ljepsi kada nekada (iako rijetko) pisem cirilicu, dok mi je sasvim sve jedno da li knjigu ili print medije citam na latinici ili cirilici. Ja bih poceo diskusiju i oko uvodjenja bosancice u bosanskohercegovacke skole, obzirom da je haman doslo do izumiranja tog vaznog elementa bosanskog jezika. Podsjeca me na skoro izumiranje hebrejskog na pocetku 20. stoljeca. Dakle, ja sam za to da se uci i jedno i drugo (a nadam se uskoro mozda i trece) pismo.

Pera

pre 17 godina

G. Klajn tvrdi da Srbija ne moze da postane cirilicna zemlja. Izmedju njegove formulacije i formulacije nasilnih latinizatora Srbije ne 1918. vec 1914. godine, (nametnuli su je Srbiji austrougarski okupatori)razlika je samo u jednom slovu. Klajn tvrdi da Srbija ne sme da POSTANE, a ovi okupatori pokazali su 1914.na najkrvaviji nacin da Sr$bija ne sme da OSTANE cirilicna zemlja, kakva je bila od svog civilizovanog nastanka.Sve drugo im se, izgleda, podudara.

Milan

pre 17 godina

Ostavimo kako je bilo svi (?)znamo cirilicu a vecina pise latinicu. Nemoste samo da pocnemo diskusiju o tome ko je veci srbin onaj koji redovno upotrebljava cirilicu od onoga koji upotrebljava latinicu. Otvorili bi temu koja bi se samo u beznadju nasih politicara koristila u nacionalisticke (ne citaj patriotske) svrhe. Ostanimo kod onog Adelungovog pravila:"Citaj kako pises, pisi kako govoris" (tako ili slicno)i to je dovoljno.

thunderhawk

pre 17 godina

E ovo mi stvarno ide na zivce!!! Latinica je, u Srbiji, uvedena posle drugog svetskog rata, zarad bratstva i jedinstva! Sto Grci ne promenise svoje pismo kada je latinica tako dobra??? I koliko znam, na njihovim tablicama ima grckog alfabeta, a ne latinice. Hocu u EU i hocu da zivim kao normalan svet, ali necu da izgubim ono sto je zaista moje, da bih bio u "trendu"! Hvala!

????

pre 17 godina

Nedavno sam bio u Srbiji i, za razliku od nekih koji tvrde da ima sve manje natpisa na ćirilici, moj je utisak da ih ima sve vise. U poredjenju sa onim čega se sećam iz osamdesetih, Beograd mi sada liči skoro kao da sam došao u Bugarsku. Shatićete da je to verovatno utisak i svakog stranca koji dođe u Srbiju, još u većoj meri nego moj utisak. A znate koji utisak ostavlja potenciranje ćirilice na natpisima na ulicama i radnjama? Poruka je da se Srbija distancira od Evrope. Da Srbija nije deo Zapada nego deo Istoka. Obzirom da znamo da je Srbija u sredini i da ima izbora da se definise kao deo Zapada ili Istoka, to je zalostan izbor. Taj izbor ide u paketu sa muzikom koja dominira Srbijom, sa neljubaznošću, i ostalim našim kulturnim "tradicijama" koje su promenljive, ali su izgleda jace od nas.

Ale

pre 17 godina

Posto kineska ekonomija pocinje da bude svetski dominanantna, polemika izmedju cirilice ili latinice postaje jasna - treba ustav pistati ili na kantonskom, ili na mandarinskom jeziku.

Mladen Simić

pre 17 godina

Konačno pametan komentar. Srpska latinica je srpska koliko i ćirilica, svako ko pročita o istoriji ćirilice i latinice (obadva su derivati grčkog pisma), to mu je kristalno jasno. Meni se sviđa japanski pristup - oni koriste "ćirilicu" (u sličnom kontekstu) za zvanične stvari - državne dokumente, diplome i slično, a "latinicu" za svakodnevne, dosadne stvari. Srbi su neverovatno srećni što su u stanju da koriste dva pisma, na to treba da budemo ponosni.

Од данас

pre 17 godina

Најједноставније решење. они који су имали ту несрећу да су морали да уче латиницу нек је пишу док су живи.
А нови нараштаји да уче српски само на ћирилици плус енглески, француски, немачки, шпански и руски језик и за 20-30 година ћемо се само са сетом сећати неких који писаху латиницом и бићемо земља писмених људи на свом језику.
Ионако ничему не служи тај "дуалитет" писама сем за збуњивање и слуђивање.

G-Can

pre 17 godina

Razumno. Cirilicu treba sacuvati ali ne i forsirati kao jedino pismo. Zamislite jednog albanca koji se potpisuje/sluzi iskljucivo cirilicom. Posto je taj isti albanac gradjanin Srbije, a po novoizglasanom ustavu se i njemu garantuju odredjena prava, treba coveka pustiti da se sluzi svojim pismom.

Mario

pre 17 godina

Prije ili kasnije na svijetu ce postojati jedan jezik i jedno pismo. Vjerojatno ce jezik biti engleski, a pismo - normalno latinica. To ne znaci da ne treba odrzavati tradiciju, ali posebno uvjetovanje tradicije je po meni malo zaostao pojam za 21 stoljece.

Djordje

pre 17 godina

Cirilica je srpsko pismo. Oduvek se koristila u "narodne svrhe": nazivi ulica, pismo u dnevnoj stampi, ucenje u skolama se prvo poklanjala paznja cirilici, a latinica je bilo pismo usput iz politickih razloga. Sada je vreme da se iskljucivo vratimo cirilickom pismo, sto ne znaci da latinicu ne treba da znamo a nju cemo nauciti uceci strane jezike, kako to rade Rusi, Bugari, Makedonci. Dosta je bilo da pravimo ustupke i zaboravljamo sta je nase. Gospodin Klajn neka ne zagovara latinicu i neka je pise u privatne svrhe. Taman posla da sve knjige koje se stampaju u Srbiji budu na latinici. Treba da budu na cirilici, pa ko hopce neka izvoli da nauci.

P. Filimonovic

pre 17 godina

Nije tacno da je Latinica srpska koliko i Cirilica. Ako je g. Klajn lingvista, ne znaci da je sto posto u pravu. Cirilica je spsko tradicionalno pismo,dok je Latinica htvatsko. Nijedna latinicna azbuka nije ista kao i hrvatska, a islova se drugacije izgovaraju. Nemam nista protiv latinicnih pisama ali mi je Cirilica draza jer je striktno foneticka, laka i omiljena kod nas Srba. Toliko hvalimo Vuka Karadjica, a pokusa vamo da istisnemo njegovu azbuku iz upotrebe.

Katarina

pre 17 godina

Ne smatram dr Klajna velikim srpskim lingvistom (on je predavao francuski i talijanski), a meni je savremeni srpski, šest semestara, predavao akademik prof. dr Mihailo Stevanović, bliski saradnik akademika Aleksandra Belića. To su naše lingvističke veličine, pored akedimika Pavla Ivića i dr Milke Ivić. Da, mi imamo dva pisma, dva izgovora i to jeste bogatstvo srpskog jezika, ali samo prof. dr Klajn (nije akademik) može da izjavi besmislicu da latinica i u srpskom mora biti dominantna? Biće dominantna u jezicima i u naučnim simbolima koji koriste samo latinicu, zašto bi dominantna bila u službenoj i u svakodnevnoj upotrebi kod Srba? Ako bi se to desilo, srpska bi ćirilica jednog dana nestala. Kome je to cilj? Inače, za one koji ne znaju, naša srpska ćirilica jedina je na svetu, nju je stvorio Vuk, ime je dobila po Ćirilu, koji je sastavio glagoljicu, iz koje je izvedena naša ćirilica. Rusima, Bugarima, Makedoncima, Grcima... ne pada na um da latinicu uopšte uvode u svoj jezik, koriste svoja pisma (u osnovi je vizantijsko pismo, koje su Ćirilo i Metodije preneli i u Moravsku), i to je tako normalno. Oni koji uče strane jezike, znaju latinicu, ali neće je proglasiti svojim dominantnim pismom. Naravno, latinica je zavladala Srbijom posle dolaska komunista na vlast: Broz, Kardelj, Kidrič, Bakarić, Krajačić, Leskošek, Ribar... bili su "latinski" đaci, a i polupismeni srpski abadžija Ranković potpisivao se latinicom! Izvinite zbog dužine i hvala.

milos

pre 17 godina

Evo napokon jednog pametnog objsnjenja. Valjda profesor Klajn malo bolje poznaje ovu oblast od laika, koji su uzgred vrlo glasni. Nije latinica hrvatska kao sto nije cirilica srpska. Da li to znaci da Francuzi, Italijani, Englezi, Turci (ili stari Rimljani) pisu hrvatskim pismom? Ili pak Rusi i Bugari pisu srpskim. Dokle ce vise da traje ova glupa polemika? Pa mi smo jedini narod koji pise svoj jezik na dva pisma i umesto da se time ponosimo mi bi da izbacujemo jedno ili drugo pismo. Rekao bih da ima malo razlike izmedju dnevnh novina, sluzbenog glasnika, knjiga ili interneta

Ivana

pre 17 godina

Tek otkad sam dosla da zivim u Rusiju shvatila sam kolika je prednost sto smo imali dva podjednako zastupljena pisma.Verujte ni 10% Rusa ne ume da cita latinicu i ucenje stranih jezika im je i zbog toga vrlo otezano!

D Ognjanovic

pre 17 godina

U potpunosti se slazem sa uvazenim gospodinom Profesorom i Akademikom Bogatstvo jednog naroda se ogleda i sacuvanim usmenim predanjem uz pomoc prevazidjene glagoljice ali i dva savrsena pisma koja se zasnivju na umotvorini njegove prosvecenosti Vuka Stefanovica Karadzica Pisem kao sto govrim

dovlab

pre 17 godina

Citam komentare za razlicite delove ustava, koji su sada jako popularni i bitni. To je zapravo ona javna rasprava koja je bila potrebna i koja se odrzava mahom tek nakon referenduma. Ostaje mi da se, zajedno sa svim gradjanima/gradjankama, nadam da je ustav sustinski dobar, jer je cinjenica da ga retko ko u ovoj zemlji (vecinom onih koji su za njega glasali) ne zna! Sto se konkretno teme tice, Ivan Klajn je definitivno najrelevantniji covek za pitanje jezika i pisma, te se sa njegovom analizom slazem, iako nisam dovoljno upucen. Sustina i jeste da svaki ekspert pregleda deo ustava koji je u njegovoj nadleznosti i da da kriticko misljenje koje cemo mi, obican narod, ciji je ovo ustav, kriticki posmatrati. Pozdrav!

Era@DE

pre 17 godina

Tacno bas to. Latinica je uvedena u Srbiju 1918 a pre toga je nije bilo. Prema tome nije ono mladje pismo Srba nego nametnuto pismo pravljenjem drzave Srba, Hrvata i Slovenaca.Kao sto se zna latinicno pismo nije dovrseno (dvostruka slova) i izmedju ostalog Vuk Stefanovic Karadzic kada ga je delom reformisao za srpski populos koji se tada nalazio u Austro-Ugarskoj. Posle Drugog svetskog rata naseljavanjem bas tih Srba, iz predela bivse Austro_Ugarske, pojacava se uticaj latinice u Srbiji. Za sve primer je Grcka. Cirilica moze i treba da bude dominatno pismo u Srbiji. Uh ala mi je mrsko sto moram da pisem na latinici.

german

pre 17 godina

Za zaštitu ćirilice ustav nije dovoljan. I do sada je službeno pismo bila ćirilica, pa opet npr. www.mfin.sr.gov.yu postoji samo u lat verziji i slično. Takođe,imam dete koje uči slova, i ponekad treba jako dugo da šetamo ulicom da bih mu pokazao neki ćirilični napis ili reklamu i pružio mu priliku da ga pročita, i to sve u "prestonici" navodno ćirilične Srbije. Latinica ulazi u naše živote po drugim osnovama, koje je prof. Klajn pomenuo i sigurno ni sada ni u budućnosti neće biti potrebe da se štiti administrativnim merama. S druge strane, ako se ćirilica ne bude efikasnije štitila nije daleko dan kada ćemo postati smešni poput irskih nacionalista koji bolje govore engleski od "svog" jezika.

Peter Tosh

pre 17 godina

Уопште се латиница не користи у Србији од 1918. како то дотични г-дин покушава презентовати. Након 1945. а све у духу ''братства и јединства'' се уводи латиница у наше школство. Иначе ништа немам против латинице, знам, Богу хвала, и једно и друго писмо, те с'тога сматрам само да сам културолошки богатији. Наравно, ћирилица ми је неописиво дража !

Skubidu

pre 17 godina

Bas iz razloga sto je latinica dominantnije pismo u svetu, mi moramo da ozvanicimo cirilicu kao srpsko pismo, da ne bi izumrla u Srbiji. Svakako smatram da deca trebaju da uce latinicu i mislim da vlasti nece ukidati latinicu, nego samo ozvaniciti cirilicu kao drzavno pismo. Nemojte da pogresno tumacite ustav. Latinica nije zabranjena.

sonja

pre 17 godina

Slazem se sa Klajnom i veoma mi je drago da konacno cujem da neko brani oba pisma. Daleko smo napredniji u ucenju jezika od drugih naroda koji koriste samo jedno; bilo koji ruski narod ima problem ucenja latinice i mislim da ovu prednost treba cuvati!!

Сале БГД

pre 17 godina

Уз сво поштовање г. Клајну, латиница нема баш никакве везе са српским писмом. Мене лично латиница подсећа на вредности комунизма. Необразовани и плитки мисле да ако пишу латиницом, биће блискији западној култури, а не капирају да управо оригиналност и различитост обогаћују европску културу и вредности. Или би они да сви у Европи говоримо истим језиком, да исто мислимо, исто се облачимо, слушамо исту музику, да делимо исто писмо, користимо исте речи, брендове, сви читамо Хари Потера и Денa Брауна итд. То ми више личи на орвелизам и комунизам, а не на западне демократије. Богатство демократије је у различитости, а лепота у оригиналности. Уместо да се поносимо што ћирилицом обогаћујемо европску културу, ми постајемо једна бледа копија културе неке од западних земаља. И језик нам је постао смешна копија енглеског, а главни град неуспели абортус Лондона или Берлина. Дух оригиналности у Срба изумире. Латиницу треба, наравно, знати због страних језика, али српски се пише ћирилицом. Ћирилица је и лепша, а и логичније је да за један глас користим једно слово, а не два као за "lj", "nj", "dz", "dj"...

Bla bla bla

pre 17 godina

Ne vidim razloga ni za kakvu diskusiju. Latininca se mora znati, cirilica se mora znati. Sto vise jezika bi trebalo govoriti, no nije obavezno. Tacka. 'Cirilicari fundamentalisti slobodno neka govore samo srpski i pisu i citaju samo cirilicu (ako umeju). Mi ostali cemo ziveti normalno.

Jovan

pre 17 godina

Kada nešto čitam, nimalo mi nije važno da li je ćirilica ili latinica. Često nisam ni svestan koje je pismo u pitanju.
Ali, mi nije prirodno da ćirilicu koristim na računaru. I još nešto, užasno me nerviraju oni čistunci koji insistiraju
na ćirilici. Ti tužni likovi, uglavnom su nacionalisti, često nisu naročito ni pismeni i o jeziku ne znaju ništa.
Mnogi se dive jednostavnom fonetskom pismu koje nam je podario Vuk Karadžić. Često se ismevaju Englezi, koji to nisu "znali" da urade. Oni ne znaju da smo se usvajanjem tog pisma, mi toliko ponosni Srbi, odrekli kulturnog nasledja, i da danas moramo da čitamo u prevodu, ono što je pisao Sveti Sava i ostali (njima toliko "važni") srpski pisci, koji su pisali pre Vukove reforme.
Naravno, da Englezima ne pada na pamet da pređu na fonetsko pismo. Zar treba neko, posle 50 ili 100 godina, da im prevodi Šekspira? Ne, oni se ne odriču tako lako svog kulturnog nasleđa. Zato su oni veliki narod, a mi mali. A ako o nama budu odlučivali ovakvi čistunci nećemo uskoro ni postojati.

Од данас

pre 17 godina

Најједноставније решење. они који су имали ту несрећу да су морали да уче латиницу нек је пишу док су живи.
А нови нараштаји да уче српски само на ћирилици плус енглески, француски, немачки, шпански и руски језик и за 20-30 година ћемо се само са сетом сећати неких који писаху латиницом и бићемо земља писмених људи на свом језику.
Ионако ничему не служи тај "дуалитет" писама сем за збуњивање и слуђивање.

Волф

pre 17 godina

Niti je latinica hrvatska niti je ćirilica srpska. I jedno i drugo pismo su stvorili oni koji ne pripadaju ni hrvatskom i ni srpskom nacionalnom korpusu. I jedno i drugo pismo su međunarodna pisma, s tim što je latinica mnogo više rsprostranjenija, jer su njeni tvorci , a potom i prenosioci bili moćniji od svih ostalih. Ali pravopis kojim se danas koriste Srbi i u velikoj meri Hrvati i Bošnjaci je originalan produkt sva tri naroda, odnosno tog jednog BHS naroda. I umesto da mi pripadnici BHS naroda, naš savršen produkt nametnemo svetu (ubeđen sam da je "piši kao što govoriš i čitaj kao što je napisano" jedna od najsavršenijih tvorevina ljudskog mozga), mi se svađamo oko toga što je nama svet nametnuo, a to su pismo i religija.

slobodan

pre 17 godina

Ovo je jedna od onih udica, koje svako malo bacaju da bi so narod nečin zamajavao, pa totalno je besmislena rasprava, koristimo pismo koje želimo i to je to.Patriotizam sa tim nema nikakve veze, sećate se krsta koji je arkan nosio, pa, zar mislite da je on zaista bio vernik?
Svako nametanje proizvodi kontra efekat.Na zalost, oni su osuđeni na neuspeh, zbog njih će ćirilica zaista nestati.Šteta.

ИНГВАР

pre 17 godina

Колико вреди практиковати ћирилицу може се видети на овој интернет страници тј. да РТБ92 мора променити свој лого написан ћирилицом Б92 (или на њиховој згради написано БЕ 92), јер у супротном испада да пишемо на ВЕ 92 блогу и да слушамо В92 радио и томе слично.На овом примеру можемо видети колико штети изједначавање српске ћирилице и хрватске латинице.
Верујем да ћемо ипак изаћи из овог лудила и бити нормални са једним писмом који је могуће транскрибовати у друго, као што су остала писма.Још једна ствар коју сам заборавио да напишем јутрос: у свим каталогизацијама света сва издања књига писана хрватском латиноциом припадају ХРВАТСКОЈ баштини, култури и стваралаштву, тако да писање хрватском латиницом може донети многе проблеме.
Аустроугари у току Првог светског рата, нису узалудно забрањивали коришћење ћирилице, као нешто наопако.Чини ми се да је неоправдано прави пример коришћења и брањења ћирилице у Републици Српској и на Космету, где је стање у многоме лошије него код нас. Испада српска ћирилица, као нешто архаично, ретро, назадно...али у доминацији латинице у Европи, морамо следити пример Грка и Бугара који држе до свог писма.
Зашто копирати некога, ако имамо своје које служи истој сврси.

Поздрављам све ћирилофиле,

da house

pre 17 godina

Ja sam Hrvat od ravno 27 godina i imao sam sreću da se u osnovnoj školi učila ćirilica. Danas, kad se bavim znanošću (naukom, jelte), puno mi koristi što sam relativno korektno naučio bugarski i ruski, a ti isti bugarski i ruski pišu se ćirilicom. Netko tko je od mene mlađi samo 5 godina neće imati tu privilegiju da čita tekstove objavljene na njemu relativno bliskim jezicima jer ne poznaje pismo. Zato iskoristite tu prednost da imate u upotrebi dva ravnopravna pisma, jer em znanje ne škodi, em ćete se lakše uklopiti u obje sredine (i latiničnu i ćirilićnu). A sad je li baš tako važno što je latinica koju koristite prilagođena u Zagrebu od strane Ljudevita Gaja - a bože moj, i on se koristio češkim iskustvima i rješenjima pa malo poboljšavao...

Tanja

pre 17 godina

Hrvatska latinica se svakako razlikuje od engleske (tj. engleskog alfabeta), kao i od francuske, spanske i sl. Npr. Hrvati nemaju w, x, y itd. Isto tako se hrvatska i srpska latinica razlikuju. Hrvatska latinica ima slovo dj, koje se u srpskoj pise đ.

Nikola

pre 17 godina

Apsolutni je tačno da prof. Klajn nije najmerodavniji da daje ovakve komentare,ALI!! on je jedini koji se od svih naših lingvista trudi da opismeni ovaj polupismeni narod! Izađite samo na sajt srbovanje.com pa pogledajte svu tu srpsku (ne)pismenost na bilo kom pismu! Apsolutno me ne interesuje kojim će pismom neko pisati, hvala Bogu imao sam sreću da uporedo (na)učim oba, ali pravopis..!! Aman ljudi, član 10 stav 1. bi trebalo da bude PRAVOPIS!! a ne pismo. Gledam i ne mogu da verujem koliko se ljudi u ovim komentarim kune u ćirilicu a nije se potrudilo ni da je pokrene na svom računaru kad je slalo svoj komentar, pa o čemu onda pričamo?! Definitivno, ako latinica nije bila srpska (pre '45. ili kad god) posrbili smo je i gotovo! Postala je i srpska, isto kao što je i ćirilica! Koga briga kako pišu Hrvati? Ovde nije reč o hrvatskom nego o srpskom jeziku i srpskom pismu! Ovo je ista priča kao i kad je Vuk reformisao srpski jezik! Pa on je prvi koji je srušio srpsku tradiciju,a sad ga hvalimo! Hoćemo li tako i prof.Klajna za 300 godina?! Ruku na srce, Vuk je uzeo jezik pastira i ratara i proglasio ga književnim, pa šta ćemo sad s tim? Jezik je živa stvar i menja se sa promenama u društvu: jezik seljaka je postao književni jezik kada više niko nije pričao onako kako se valjda pričalo na srpskom dvoru.
Poenta je da DANAS srpski jezik ima dva pisma,država bi trebalo svoje zvanične natpise da forsira na ćirilici zbod duže tradicije, a svi mi MORAMO da znamo oba pisma i PRAVOPIS!!

Aca

pre 17 godina

Zar bas niko ne zeli da shvati da je znanje bogatstvo. Cinjenica da se sluzimo sa oba pisma, da su nam oba pisma "maternja" (iz kog god razloga ona oba postojala u nasoj svakodnevnici) je nase bogatstvo. Грци су лош пример за горе описану недоумицу. Код њих постоји само једно писмо и они не морају да се одлучују којим ће писати. Ми имамо два писма којима можемо писмено да забележимо своје мишљење. То je bogatstvo. I ako svako dete bude to isto umelo na jos dva evropska ili svetska jezika, niko im nece moci uskratiti buducnost. Umesto da se svadjamo oko datuma kada je latinica uvedena u srpski jezik, bolje da razmisljamo na koji cemo jos nacin obogatiti zivote nase dece.
Moje licno misljenje jeste da je jedno pismo dovoljno kao drzavno pismo. S obzirom da cemo latinicu nauciti usput, mislim da to treba da bude cirilica. Sumnjam da ce jednom gradjaninu neke druge nacionalnosti do te mere smetati cirilica a da mu uopste nece smetati latinicni čšćđž koji se mozda ne nalaze u njegovom maternjem jeziku....

Neptun

pre 17 godina

E ovako... Ja sam za to da se javni natpisi, obavestenja, imena ulica itd, pisu cirilicnim pismom. Latinica nikako ne bi trebala da bude izbacena, i treba je uciti u skolama isto kao i cirilicu. Ali nasa zemlja treba da ima neki identitet po kome se prepoznaje.

Relja

pre 17 godina

Osecam se veoma ponosnim sto sam u osnovnoj skoli naucio da pisem i citam na dva pisma, sto sam ucio francuski i engleski, sto sam sa 17-18 u srednjoj ucio diferencijale i integrale, i sta jos sve ne.
Danas podjednako koristim i cirilicu i latinicu, za mene su oba pisma podjednako srpska i mislim da treba da ostanu ravnopravna u svakom pogledu. Mnogo vecu opasnost za nas jezik i identitet (strana rec) je sporo ali sigurno menjanje strukture recenice, izrazavanje nam sve vise podseca na engleski jezik, a upliv sinonima preti da potpuno izbaci mnoge srpske izraze.

Skubidu

pre 17 godina

Bas iz razloga sto je latinica dominantnije pismo u svetu, mi moramo da ozvanicimo cirilicu kao srpsko pismo, da ne bi izumrla u Srbiji. Svakako smatram da deca trebaju da uce latinicu i mislim da vlasti nece ukidati latinicu, nego samo ozvaniciti cirilicu kao drzavno pismo. Nemojte da pogresno tumacite ustav. Latinica nije zabranjena.

Djordje

pre 17 godina

Cirilica je srpsko pismo. Oduvek se koristila u "narodne svrhe": nazivi ulica, pismo u dnevnoj stampi, ucenje u skolama se prvo poklanjala paznja cirilici, a latinica je bilo pismo usput iz politickih razloga. Sada je vreme da se iskljucivo vratimo cirilickom pismo, sto ne znaci da latinicu ne treba da znamo a nju cemo nauciti uceci strane jezike, kako to rade Rusi, Bugari, Makedonci. Dosta je bilo da pravimo ustupke i zaboravljamo sta je nase. Gospodin Klajn neka ne zagovara latinicu i neka je pise u privatne svrhe. Taman posla da sve knjige koje se stampaju u Srbiji budu na latinici. Treba da budu na cirilici, pa ko hopce neka izvoli da nauci.

Katarina

pre 17 godina

Ne smatram dr Klajna velikim srpskim lingvistom (on je predavao francuski i talijanski), a meni je savremeni srpski, šest semestara, predavao akademik prof. dr Mihailo Stevanović, bliski saradnik akademika Aleksandra Belića. To su naše lingvističke veličine, pored akedimika Pavla Ivića i dr Milke Ivić. Da, mi imamo dva pisma, dva izgovora i to jeste bogatstvo srpskog jezika, ali samo prof. dr Klajn (nije akademik) može da izjavi besmislicu da latinica i u srpskom mora biti dominantna? Biće dominantna u jezicima i u naučnim simbolima koji koriste samo latinicu, zašto bi dominantna bila u službenoj i u svakodnevnoj upotrebi kod Srba? Ako bi se to desilo, srpska bi ćirilica jednog dana nestala. Kome je to cilj? Inače, za one koji ne znaju, naša srpska ćirilica jedina je na svetu, nju je stvorio Vuk, ime je dobila po Ćirilu, koji je sastavio glagoljicu, iz koje je izvedena naša ćirilica. Rusima, Bugarima, Makedoncima, Grcima... ne pada na um da latinicu uopšte uvode u svoj jezik, koriste svoja pisma (u osnovi je vizantijsko pismo, koje su Ćirilo i Metodije preneli i u Moravsku), i to je tako normalno. Oni koji uče strane jezike, znaju latinicu, ali neće je proglasiti svojim dominantnim pismom. Naravno, latinica je zavladala Srbijom posle dolaska komunista na vlast: Broz, Kardelj, Kidrič, Bakarić, Krajačić, Leskošek, Ribar... bili su "latinski" đaci, a i polupismeni srpski abadžija Ranković potpisivao se latinicom! Izvinite zbog dužine i hvala.

Milan

pre 17 godina

Imam iskustvo rada u zemljama bivseg Sovjetskog Saveza, a za zapadne naftne kompanije. Neverovatno je koliko nam je velika komparatvina prednost to sto znamo i cirilicu i latinicu. Ne ubijajte ni jedno pismo. Budimo pametniji od drugih.

Панта Јокић

pre 17 godina

Мислим да је Марио у праву кад каже да ће ускоро, за стотинак година, један језик (енглески) бити доминантан на свету, али се не слажем да ће светско писмо бити латиница.
Пре ће то бити неко фонетско писмо засновано на принципу Вукове ћирилице. Већ данас неке земље мењају правописе у циљу прилагођавања писма потребама компјутера.
Замерам проф. Клајну, кога изузетно ценим као лингвисту, што не гледа мало шире, у будућност.
А истина је да Срби нису "спонтано" прихватили "друго писмо", већ да им је оно "спонтано" наметано у блиској прошлости.
Панта Јокић

Александар Илић

pre 17 godina

Сматрам ћирилицу за једино легитимно српско писмо.
Латиница није српско писмо већ хрватско као што је и абецеда хрватска а азбука је српска.
Не свиђа ми се што ми дете у основној и средњој школи писмене из српског пише наизменично ћирилицом и латиницом или по вољи, требало би искључиво ћирилицом.
Ознаке улица, градова, фирми и свега осталог треба водити двојезично: српски ћирилицом и енглески алфабетом - тако би се избегле све забуне које сада постоје.
А код куће и у слободно време - сваки може да пише и ногом ако хоће.

exof

pre 17 godina

Латиница може бити у Србији друго писмо и ништа више од тога.Зар да усред Србије у Београду добијам рачун за струју,гас,телефон и комуналије на латиници,као што је сада случај.А све су то јавна предузећа у надлежности Државе, која би о томе требало да води рачуна.Управо због тога сам се недавно обратио једном ЈП због рачуна исписаних на латиници.И замислите добио сам одговор да у Београду живи пуно грађана који не пишу ћирилицу.Остао сам без коментара.Пошто је и новим Уставом регулисано да је у употреби српски језик и ћирилично писмо,надам се да ће се и овај проблем довести у ред.Да не схватите, немам ништа против латинице али њена употреба мора бити јасно регулисана.

AD

pre 17 godina

Prilicno je pateticno sto se bavimo dilemom "cirilica" ili (i) "latinica", a da nam je i dalje jedno 20-30% populacije NEPISMENO... Inace nemam nista protiv da cirilica bude zvanicno pismo u Srbiji, pametni ce ljudi znati i latinicu, engleski, francuski itd. Dakle, budimo veoma tolerantni prema znanju i tvrdokorni prema postovanju sopstvene istorije.

Ariana

pre 17 godina

Ja sam prezadovoljna sto znam oba pisma, iako koristim pretezno latinicu. Smatram kao veliku prednost dosadasnji sistem ucenja-treba tako i nastaviti, i uciti oba pisma.

Gordan

pre 17 godina

Ne znam cemu tolika panika. Kako vidim novi ustav je to bas lijepo regulisao-cirilica je zvanicno pismo, a upotreba drugih pisama bice regulisana zakonima. To je to. Nista nije zabranjeno, samo je cirilica ozvanicena kao srpsko pismo, sto ona i jeste. Valjda ne treba da se bojimo znanja. Sto vise budemo znali bicemo vrijedniji, ali isto tako bicemo siromasniji ako budemo stalno napadali ono sto je autenticno nase. Ne mogu a da ne primjetim da neki komentatori optuzuju nekoga ko brani cirilicu za "veliko-srpski nacionalizam"!!! Ima li kraja dodvoravanju tamo nekome "naprednom".

nebojsa oslanski

pre 17 godina

Nij tachno da je srpsko pismo "fonetichno", tj, da pomazhe da se u potpunosti ostvari ona: pishi kao shto govorish: nase pismo ne reshava razlikovanje dugih i katkih samoglasnika unutar rechi, pa tako imamo pun kofer rechi koje se pishu isto a izgovaraju razlichito, npr. "gore" (koje ima barem 4 znachenja, pa ti sad vidi na koje se misli u tekstu)

Serdar Rade

pre 17 godina

Cirilica je informativnije pismo od latinice?
Sa novcem iz neke Amricke fondacije, (NSF), profesor Georgije Lukatela je na Elektrotehnickom Fakultetu u Beogradu nekada uradio niz eksperimenata na uporednom merenju informnacionog sadrzaja cirilice i latinice. Utvrdjeno je da se cirilica lakse cita, da se greske u cirilicnom tekstu lakse prepoznaju kao i da je ornamentika cirilice daleko bogatija od latinice.
U Crnoj Gori je u ofanzivi da se tekuca politika dodvori, na neznam koji to nacin, Evropejcima, cirilica ostala samo u ustavu. Svi javni natpisi i skoro sve publikacije izlaze na latinici.
U Srbiji se vodi takodje neka vrsta anti cirilicne kampanje, dok kolega Hrvat lepo kaze: "Bolje znati dva pisma nego jedno."
Opste je poznata cinjenica da su dvojezicna deca kao i deca korisnici dva pisma uspesnija u skoli i misaono sposobnija.
Cirilica je nasa prednost i dodatni kvalitet!

Era@DE

pre 17 godina

Tacno bas to. Latinica je uvedena u Srbiju 1918 a pre toga je nije bilo. Prema tome nije ono mladje pismo Srba nego nametnuto pismo pravljenjem drzave Srba, Hrvata i Slovenaca.Kao sto se zna latinicno pismo nije dovrseno (dvostruka slova) i izmedju ostalog Vuk Stefanovic Karadzic kada ga je delom reformisao za srpski populos koji se tada nalazio u Austro-Ugarskoj. Posle Drugog svetskog rata naseljavanjem bas tih Srba, iz predela bivse Austro_Ugarske, pojacava se uticaj latinice u Srbiji. Za sve primer je Grcka. Cirilica moze i treba da bude dominatno pismo u Srbiji. Uh ala mi je mrsko sto moram da pisem na latinici.

milos

pre 17 godina

Evo napokon jednog pametnog objsnjenja. Valjda profesor Klajn malo bolje poznaje ovu oblast od laika, koji su uzgred vrlo glasni. Nije latinica hrvatska kao sto nije cirilica srpska. Da li to znaci da Francuzi, Italijani, Englezi, Turci (ili stari Rimljani) pisu hrvatskim pismom? Ili pak Rusi i Bugari pisu srpskim. Dokle ce vise da traje ova glupa polemika? Pa mi smo jedini narod koji pise svoj jezik na dva pisma i umesto da se time ponosimo mi bi da izbacujemo jedno ili drugo pismo. Rekao bih da ima malo razlike izmedju dnevnh novina, sluzbenog glasnika, knjiga ili interneta

thunderhawk

pre 17 godina

E ovo mi stvarno ide na zivce!!! Latinica je, u Srbiji, uvedena posle drugog svetskog rata, zarad bratstva i jedinstva! Sto Grci ne promenise svoje pismo kada je latinica tako dobra??? I koliko znam, na njihovim tablicama ima grckog alfabeta, a ne latinice. Hocu u EU i hocu da zivim kao normalan svet, ali necu da izgubim ono sto je zaista moje, da bih bio u "trendu"! Hvala!

P. Filimonovic

pre 17 godina

Nije tacno da je Latinica srpska koliko i Cirilica. Ako je g. Klajn lingvista, ne znaci da je sto posto u pravu. Cirilica je spsko tradicionalno pismo,dok je Latinica htvatsko. Nijedna latinicna azbuka nije ista kao i hrvatska, a islova se drugacije izgovaraju. Nemam nista protiv latinicnih pisama ali mi je Cirilica draza jer je striktno foneticka, laka i omiljena kod nas Srba. Toliko hvalimo Vuka Karadjica, a pokusa vamo da istisnemo njegovu azbuku iz upotrebe.

Nesha

pre 17 godina

Ja nisam glasao za ustav najvise zbog tog clana 10. Sada nam ostaje da se borimo kako znamo i umemo da nam latinica bune ravnopravna za cirilicom.

Sasa

pre 17 godina

Srbi pisu i cirilicom i latinicom, tako da ih ceo svet razume. Oba pisma su srpska. Vecina ih zna i koristi ravnopravno i po tome originalni.

mica

pre 17 godina

Ne znam kako, ali profesor me je ostavio u velikoj nedoumici:
Kada smo mi postavljali pitanje (mislim u skorije vreme) uvodjenja samo jednog pisma? E kad mi to objasni onda ostajem u jos jednoj nedoumici:
Ako znamo da se u Srbiji koriste kako cirilica tako i latinica, i to svakome po volji, nije li razocarujuca cinjenica da na koju god stranu pogledmo : sever, istog, zapad i jug, u koliko se jos zemalja koriste oba pisma. I sta to govori o nama?

Chikanski

pre 17 godina

Odličan tekst. Ja bih dodao da nije problem u ćirilici. Problem je u onima koji zagovaraju samo jedno (ćirilično) pismo. Takvi, uglavnom, zbog svoje nepismenosti, ugrožavaju ćirilicu.

nataša

pre 17 godina

Smatram da svako treba da poznaje i jedno i drugo pismo, koje će koristiti jeste,nadam se, sloboda i pravo svakog pojedinca. Svaka pohvala profesoru Klajnu, jer nalazim da ovo preterano forsiranje ćirilice je već odavno prešlo svaku granicu i stoga sam odlučila da pišem kada god mogu latinicom. Baš u inat...

Misa

pre 17 godina

Cirilica kao slabije pismo i treba zastitu, dok latinica koja je u upotrebi i u prirodnim naukama i drugde nije ugrozena. Jasno je da su oba pisma Srpska, ali zakonsku zastitu ima slabije (pismo) i podloznije zaboravu (kroz vreme).
Uostalom nigde ni ne pise da je latinica zabranjena.

e bas necu

pre 17 godina

Predlazem svima kojima je mrsko da pisu latinicom na racunaru da bace isti kroz prozor i idu da ganjaju nekakav sferoid po poljancetu, posto dalje nisu ni odmakli.

A to sto je nesto proglaseno za sluzbeno pismo nikako ne moze da se poistoveti sa primoravanjem mene da to isto pismo koristim u sluzbenoj prepisci.
Zvanicno sluzbeno pismo znaci da sva sluzbena dokumenta (pasos, LK, formulari za ovo i ono) budu napisana cirilicom (i eventualno latinicom, na drugom jeziku, nesto trece) ali ne i da ja MORAM da ih popunjavam cirilicom.
To sam licno doziveo pre nekoliko godina, otprilike u vreme kad smo se cerekali hrvatima za njihov "novogovor" a na isti nacin nametali kod nas cirilicu i "kostunjoliki, vaskoliki, srbijanski" jezik koji se od hrvatskog novogovora razlikuje po tome sto predstavlja srpski starogovor.
Kako god, oba zvuce smesno i nerazumljivo.

Nadam se da ce upotreba citilice bar na kompjuterima ostati minorna kao i do sada.

Inace, da ne bi neko bulaznio...ja poznajem oba pisma i koristim oba - pisem pisano cirilicom a stampano latinicom.
Cik da mi neki pokaze kako su ostre ivice, ekstremna neproporcionalnost karaktera i previse linija na stampanoj cirilici lepse od stampane latinice.

sonja

pre 17 godina

Slazem se sa Klajnom i veoma mi je drago da konacno cujem da neko brani oba pisma. Daleko smo napredniji u ucenju jezika od drugih naroda koji koriste samo jedno; bilo koji ruski narod ima problem ucenja latinice i mislim da ovu prednost treba cuvati!!

Peter Tosh

pre 17 godina

Уопште се латиница не користи у Србији од 1918. како то дотични г-дин покушава презентовати. Након 1945. а све у духу ''братства и јединства'' се уводи латиница у наше школство. Иначе ништа немам против латинице, знам, Богу хвала, и једно и друго писмо, те с'тога сматрам само да сам културолошки богатији. Наравно, ћирилица ми је неописиво дража !

german

pre 17 godina

Za zaštitu ćirilice ustav nije dovoljan. I do sada je službeno pismo bila ćirilica, pa opet npr. www.mfin.sr.gov.yu postoji samo u lat verziji i slično. Takođe,imam dete koje uči slova, i ponekad treba jako dugo da šetamo ulicom da bih mu pokazao neki ćirilični napis ili reklamu i pružio mu priliku da ga pročita, i to sve u "prestonici" navodno ćirilične Srbije. Latinica ulazi u naše živote po drugim osnovama, koje je prof. Klajn pomenuo i sigurno ni sada ni u budućnosti neće biti potrebe da se štiti administrativnim merama. S druge strane, ako se ćirilica ne bude efikasnije štitila nije daleko dan kada ćemo postati smešni poput irskih nacionalista koji bolje govore engleski od "svog" jezika.

D Ognjanovic

pre 17 godina

U potpunosti se slazem sa uvazenim gospodinom Profesorom i Akademikom Bogatstvo jednog naroda se ogleda i sacuvanim usmenim predanjem uz pomoc prevazidjene glagoljice ali i dva savrsena pisma koja se zasnivju na umotvorini njegove prosvecenosti Vuka Stefanovica Karadzica Pisem kao sto govrim

dovlab

pre 17 godina

Citam komentare za razlicite delove ustava, koji su sada jako popularni i bitni. To je zapravo ona javna rasprava koja je bila potrebna i koja se odrzava mahom tek nakon referenduma. Ostaje mi da se, zajedno sa svim gradjanima/gradjankama, nadam da je ustav sustinski dobar, jer je cinjenica da ga retko ko u ovoj zemlji (vecinom onih koji su za njega glasali) ne zna! Sto se konkretno teme tice, Ivan Klajn je definitivno najrelevantniji covek za pitanje jezika i pisma, te se sa njegovom analizom slazem, iako nisam dovoljno upucen. Sustina i jeste da svaki ekspert pregleda deo ustava koji je u njegovoj nadleznosti i da da kriticko misljenje koje cemo mi, obican narod, ciji je ovo ustav, kriticki posmatrati. Pozdrav!

Ivana

pre 17 godina

Tek otkad sam dosla da zivim u Rusiju shvatila sam kolika je prednost sto smo imali dva podjednako zastupljena pisma.Verujte ni 10% Rusa ne ume da cita latinicu i ucenje stranih jezika im je i zbog toga vrlo otezano!

Milan

pre 17 godina

Ostavimo kako je bilo svi (?)znamo cirilicu a vecina pise latinicu. Nemoste samo da pocnemo diskusiju o tome ko je veci srbin onaj koji redovno upotrebljava cirilicu od onoga koji upotrebljava latinicu. Otvorili bi temu koja bi se samo u beznadju nasih politicara koristila u nacionalisticke (ne citaj patriotske) svrhe. Ostanimo kod onog Adelungovog pravila:"Citaj kako pises, pisi kako govoris" (tako ili slicno)i to je dovoljno.

G-Can

pre 17 godina

Razumno. Cirilicu treba sacuvati ali ne i forsirati kao jedino pismo. Zamislite jednog albanca koji se potpisuje/sluzi iskljucivo cirilicom. Posto je taj isti albanac gradjanin Srbije, a po novoizglasanom ustavu se i njemu garantuju odredjena prava, treba coveka pustiti da se sluzi svojim pismom.

????

pre 17 godina

Nedavno sam bio u Srbiji i, za razliku od nekih koji tvrde da ima sve manje natpisa na ćirilici, moj je utisak da ih ima sve vise. U poredjenju sa onim čega se sećam iz osamdesetih, Beograd mi sada liči skoro kao da sam došao u Bugarsku. Shatićete da je to verovatno utisak i svakog stranca koji dođe u Srbiju, još u većoj meri nego moj utisak. A znate koji utisak ostavlja potenciranje ćirilice na natpisima na ulicama i radnjama? Poruka je da se Srbija distancira od Evrope. Da Srbija nije deo Zapada nego deo Istoka. Obzirom da znamo da je Srbija u sredini i da ima izbora da se definise kao deo Zapada ili Istoka, to je zalostan izbor. Taj izbor ide u paketu sa muzikom koja dominira Srbijom, sa neljubaznošću, i ostalim našim kulturnim "tradicijama" koje su promenljive, ali su izgleda jace od nas.

Ale

pre 17 godina

Posto kineska ekonomija pocinje da bude svetski dominanantna, polemika izmedju cirilice ili latinice postaje jasna - treba ustav pistati ili na kantonskom, ili na mandarinskom jeziku.

Mario

pre 17 godina

Prije ili kasnije na svijetu ce postojati jedan jezik i jedno pismo. Vjerojatno ce jezik biti engleski, a pismo - normalno latinica. To ne znaci da ne treba odrzavati tradiciju, ali posebno uvjetovanje tradicije je po meni malo zaostao pojam za 21 stoljece.

Mladen Simić

pre 17 godina

Konačno pametan komentar. Srpska latinica je srpska koliko i ćirilica, svako ko pročita o istoriji ćirilice i latinice (obadva su derivati grčkog pisma), to mu je kristalno jasno. Meni se sviđa japanski pristup - oni koriste "ćirilicu" (u sličnom kontekstu) za zvanične stvari - državne dokumente, diplome i slično, a "latinicu" za svakodnevne, dosadne stvari. Srbi su neverovatno srećni što su u stanju da koriste dva pisma, na to treba da budemo ponosni.

Milos

pre 17 godina

Neverovatno je bogatstvo srpskog jezika sto ravnopravno koristi i latinicu i cirilicu. Svi bi trebalo da podjednako (dobro) znaju da koriste oba pisma, a drago mi je da su citaoci vec primetili koliko su nam i zapadna i istocna kultura blize nego one medjusobno jedna drugoj, upravo zbog cinjenice da nam su nam oba njihova pisma "maternja". Nisam za iskljucivost, niti favorizaciju bilo kojeg od ova dva pisma - a svakako jesam za upotrebu oba i takav sistem ucenja jezika koji ce ovu nasu razlicitost negovati i nase djake nauciti da to cene i da se svojim nesvakidasnjim znanjem ponose. A ne da "s'toga" zakljucuju kako treba pisati samo cirilicom ili latinicom...

Pera

pre 17 godina

G. Klajn tvrdi da Srbija ne moze da postane cirilicna zemlja. Izmedju njegove formulacije i formulacije nasilnih latinizatora Srbije ne 1918. vec 1914. godine, (nametnuli su je Srbiji austrougarski okupatori)razlika je samo u jednom slovu. Klajn tvrdi da Srbija ne sme da POSTANE, a ovi okupatori pokazali su 1914.na najkrvaviji nacin da Sr$bija ne sme da OSTANE cirilicna zemlja, kakva je bila od svog civilizovanog nastanka.Sve drugo im se, izgleda, podudara.

Man'te se corava posla!

pre 17 godina

Srbi ce svojom zaostaloscu ociglednom kroz podrzavanje retrogradnih snaga koje su je sprovele do kraja mracnog tunela u jos veci mrak, dovesti, ne do odumiranja cirilice, vec do izumiranja Srba kao nacije. Mladi masovno beze i ostaju tamo kuda pobegnu. Zenice se i udavati, ili se nece zeniti i udavati sto nije ni vazno, strancima sa kojima radjaju decu koja ce se po prirodi stvari stopiti sa novom kulturom, nacijom, istorijom i koji ce se pitati: "Cyrillic, what is it?" Zbog Tita, Milosevica, Tome Nikolica, Seselja i ostalih rodoljuba, cirilica i Srbi nestaju.

Herceg Stipan

pre 17 godina

Smatram da se trebaju uciti i latinica i cirilica. Onaj ko govori jedan od juznoslavenskih jezika (bosanski, hrvatski i srpski) a ne poznaje jedno do dva pisma, je nepismen insan. Trebaju se bastiniti i jedno i drugo pismo. Licno koristim iskljucivo latinicu, rukopis mi je ljepsi kada nekada (iako rijetko) pisem cirilicu, dok mi je sasvim sve jedno da li knjigu ili print medije citam na latinici ili cirilici. Ja bih poceo diskusiju i oko uvodjenja bosancice u bosanskohercegovacke skole, obzirom da je haman doslo do izumiranja tog vaznog elementa bosanskog jezika. Podsjeca me na skoro izumiranje hebrejskog na pocetku 20. stoljeca. Dakle, ja sam za to da se uci i jedno i drugo (a nadam se uskoro mozda i trece) pismo.

zt

pre 17 godina

Hvala bogu da se neko pametan oglasio i po tom pitanju a prof. Klajn je jedan od najpametnijih za ove teme. Vec sam poceo da se plasim da ce se ovaj problem gurnuti u stranu zarad trulog kompromisa sa nacionalistima na nekim drugim clanovima ustava. Hvala Bogu da su srpski i cirilica i latinica i sto se mene tice tako ce zauvek i ostati.

cinik

pre 17 godina

E pa lepo profesore, sad predlozite da se zakonom uvede latinica kao ravnopravno pismo i onda smo kvit. Ja licno ceo zivot pisem cirilicom al' volem da imam i onu drugu mogucnost.

goran

pre 17 godina

Vrlo sam dirnut burnom polemikom ili "tlapnjama" oko cirilice i latinice u zemlji gde 30% stanovnistva ne zna da pise ni jedno pismo. To je problem a ne koje ce pismo biti u upotrebi.

Ivan M

pre 17 godina

Mi smo narod koji koristi oba pisma. To je nasa prednost i nase bogatstvo i to treba negovati. U Srbiji je smesno ogranicavati latinicu, jer je ima svugde na reklamama, imenima velikog broja firmi, natpisima, itd. To vise nema veze sa "bratstvom i jedinstvom", vec sve vise i vise sa globalizacijom. A ovi koji bi samo cirilicu neka procitaju komentare citalaca iz Rusije i jasno je kolika je prakticna prednost znati oba pisma. Pamet u glavu, Srbi!

Vuk zemunski

pre 17 godina

Ihaaa, kod nas i pismo može da zavadi ljude. Jedni misle da ćirilicom pišu samo naciJonalisti, a drugi da su nam latinicu podvalili Hrvati. Svašta. Oba pisma su naše bogatstvo.
Da, ćirilica je naše nacionalno pismo i to treba da stoji u Ustavu. Ko piše latinicom, neka je živ i zdrav - neće nam takav državu upropastiti. Ja lično više volim ćirilicu, nekako mi je lepša i kitnjastija, da kažem - svečanija. Mislim da treba da znamo oba pisma, da ih koristimo po sopstvenom nahođenju, ali da ipak u državnoj upotrebi ćirilica mora imati prednost (diplome, uverenja, zvanična dokumenta i sl.).
Pisanje pisanih zadataka na oba jezika ravnomerno olakšava učenje stranih jezika, pa su nam deca svakako u prednosti u odnosu na recimo male Bugare ili Grke. Što se tiče npr. tablica na automobilima, u Bosni se koriste slova koja su identična u oba pisma - možda je i to dobro rešenje.
Insistiranje na ćirilici će nam možda udaljiti srpski narod iz Bosne, jer oni često pišu latinicom. Ipak, na to mnogo više utiču bosanske televizije koje koriste isključivo hrvatsku ijekavštinu, kao da u Bosni ne žive i Srbi koji govore srpskom ijekavicom, a ne hrvatskom.
Sve u svemu, ćirilica mora imati državnu prednost (između ostalog, i da bi se zaštitile naše prirodne razlike u pismu i jeziku), ali se ni latinica ne sme zabranjivati - to bi jednostavno bilo smešno, nemoguće i jedino na našu štetu.

Сале БГД

pre 17 godina

Уз сво поштовање г. Клајну, латиница нема баш никакве везе са српским писмом. Мене лично латиница подсећа на вредности комунизма. Необразовани и плитки мисле да ако пишу латиницом, биће блискији западној култури, а не капирају да управо оригиналност и различитост обогаћују европску културу и вредности. Или би они да сви у Европи говоримо истим језиком, да исто мислимо, исто се облачимо, слушамо исту музику, да делимо исто писмо, користимо исте речи, брендове, сви читамо Хари Потера и Денa Брауна итд. То ми више личи на орвелизам и комунизам, а не на западне демократије. Богатство демократије је у различитости, а лепота у оригиналности. Уместо да се поносимо што ћирилицом обогаћујемо европску културу, ми постајемо једна бледа копија културе неке од западних земаља. И језик нам је постао смешна копија енглеског, а главни град неуспели абортус Лондона или Берлина. Дух оригиналности у Срба изумире. Латиницу треба, наравно, знати због страних језика, али српски се пише ћирилицом. Ћирилица је и лепша, а и логичније је да за један глас користим једно слово, а не два као за "lj", "nj", "dz", "dj"...

Bla bla bla

pre 17 godina

Ne vidim razloga ni za kakvu diskusiju. Latininca se mora znati, cirilica se mora znati. Sto vise jezika bi trebalo govoriti, no nije obavezno. Tacka. 'Cirilicari fundamentalisti slobodno neka govore samo srpski i pisu i citaju samo cirilicu (ako umeju). Mi ostali cemo ziveti normalno.

Tanja

pre 17 godina

Hrvatska latinica se svakako razlikuje od engleske (tj. engleskog alfabeta), kao i od francuske, spanske i sl. Npr. Hrvati nemaju w, x, y itd. Isto tako se hrvatska i srpska latinica razlikuju. Hrvatska latinica ima slovo dj, koje se u srpskoj pise đ.

e bas necu

pre 17 godina

Predlazem svima kojima je mrsko da pisu latinicom na racunaru da bace isti kroz prozor i idu da ganjaju nekakav sferoid po poljancetu, posto dalje nisu ni odmakli.

A to sto je nesto proglaseno za sluzbeno pismo nikako ne moze da se poistoveti sa primoravanjem mene da to isto pismo koristim u sluzbenoj prepisci.
Zvanicno sluzbeno pismo znaci da sva sluzbena dokumenta (pasos, LK, formulari za ovo i ono) budu napisana cirilicom (i eventualno latinicom, na drugom jeziku, nesto trece) ali ne i da ja MORAM da ih popunjavam cirilicom.
To sam licno doziveo pre nekoliko godina, otprilike u vreme kad smo se cerekali hrvatima za njihov "novogovor" a na isti nacin nametali kod nas cirilicu i "kostunjoliki, vaskoliki, srbijanski" jezik koji se od hrvatskog novogovora razlikuje po tome sto predstavlja srpski starogovor.
Kako god, oba zvuce smesno i nerazumljivo.

Nadam se da ce upotreba citilice bar na kompjuterima ostati minorna kao i do sada.

Inace, da ne bi neko bulaznio...ja poznajem oba pisma i koristim oba - pisem pisano cirilicom a stampano latinicom.
Cik da mi neki pokaze kako su ostre ivice, ekstremna neproporcionalnost karaktera i previse linija na stampanoj cirilici lepse od stampane latinice.

exof

pre 17 godina

Латиница може бити у Србији друго писмо и ништа више од тога.Зар да усред Србије у Београду добијам рачун за струју,гас,телефон и комуналије на латиници,као што је сада случај.А све су то јавна предузећа у надлежности Државе, која би о томе требало да води рачуна.Управо због тога сам се недавно обратио једном ЈП због рачуна исписаних на латиници.И замислите добио сам одговор да у Београду живи пуно грађана који не пишу ћирилицу.Остао сам без коментара.Пошто је и новим Уставом регулисано да је у употреби српски језик и ћирилично писмо,надам се да ће се и овај проблем довести у ред.Да не схватите, немам ништа против латинице али њена употреба мора бити јасно регулисана.

Neptun

pre 17 godina

E ovako... Ja sam za to da se javni natpisi, obavestenja, imena ulica itd, pisu cirilicnim pismom. Latinica nikako ne bi trebala da bude izbacena, i treba je uciti u skolama isto kao i cirilicu. Ali nasa zemlja treba da ima neki identitet po kome se prepoznaje.

nebojsa oslanski

pre 17 godina

Nij tachno da je srpsko pismo "fonetichno", tj, da pomazhe da se u potpunosti ostvari ona: pishi kao shto govorish: nase pismo ne reshava razlikovanje dugih i katkih samoglasnika unutar rechi, pa tako imamo pun kofer rechi koje se pishu isto a izgovaraju razlichito, npr. "gore" (koje ima barem 4 znachenja, pa ti sad vidi na koje se misli u tekstu)

Александар Илић

pre 17 godina

Сматрам ћирилицу за једино легитимно српско писмо.
Латиница није српско писмо већ хрватско као што је и абецеда хрватска а азбука је српска.
Не свиђа ми се што ми дете у основној и средњој школи писмене из српског пише наизменично ћирилицом и латиницом или по вољи, требало би искључиво ћирилицом.
Ознаке улица, градова, фирми и свега осталог треба водити двојезично: српски ћирилицом и енглески алфабетом - тако би се избегле све забуне које сада постоје.
А код куће и у слободно време - сваки може да пише и ногом ако хоће.

Jovan

pre 17 godina

Kada nešto čitam, nimalo mi nije važno da li je ćirilica ili latinica. Često nisam ni svestan koje je pismo u pitanju.
Ali, mi nije prirodno da ćirilicu koristim na računaru. I još nešto, užasno me nerviraju oni čistunci koji insistiraju
na ćirilici. Ti tužni likovi, uglavnom su nacionalisti, često nisu naročito ni pismeni i o jeziku ne znaju ništa.
Mnogi se dive jednostavnom fonetskom pismu koje nam je podario Vuk Karadžić. Često se ismevaju Englezi, koji to nisu "znali" da urade. Oni ne znaju da smo se usvajanjem tog pisma, mi toliko ponosni Srbi, odrekli kulturnog nasledja, i da danas moramo da čitamo u prevodu, ono što je pisao Sveti Sava i ostali (njima toliko "važni") srpski pisci, koji su pisali pre Vukove reforme.
Naravno, da Englezima ne pada na pamet da pređu na fonetsko pismo. Zar treba neko, posle 50 ili 100 godina, da im prevodi Šekspira? Ne, oni se ne odriču tako lako svog kulturnog nasleđa. Zato su oni veliki narod, a mi mali. A ako o nama budu odlučivali ovakvi čistunci nećemo uskoro ni postojati.

Панта Јокић

pre 17 godina

Мислим да је Марио у праву кад каже да ће ускоро, за стотинак година, један језик (енглески) бити доминантан на свету, али се не слажем да ће светско писмо бити латиница.
Пре ће то бити неко фонетско писмо засновано на принципу Вукове ћирилице. Већ данас неке земље мењају правописе у циљу прилагођавања писма потребама компјутера.
Замерам проф. Клајну, кога изузетно ценим као лингвисту, што не гледа мало шире, у будућност.
А истина је да Срби нису "спонтано" прихватили "друго писмо", већ да им је оно "спонтано" наметано у блиској прошлости.
Панта Јокић

ИНГВАР

pre 17 godina

Колико вреди практиковати ћирилицу може се видети на овој интернет страници тј. да РТБ92 мора променити свој лого написан ћирилицом Б92 (или на њиховој згради написано БЕ 92), јер у супротном испада да пишемо на ВЕ 92 блогу и да слушамо В92 радио и томе слично.На овом примеру можемо видети колико штети изједначавање српске ћирилице и хрватске латинице.
Верујем да ћемо ипак изаћи из овог лудила и бити нормални са једним писмом који је могуће транскрибовати у друго, као што су остала писма.Још једна ствар коју сам заборавио да напишем јутрос: у свим каталогизацијама света сва издања књига писана хрватском латиноциом припадају ХРВАТСКОЈ баштини, култури и стваралаштву, тако да писање хрватском латиницом може донети многе проблеме.
Аустроугари у току Првог светског рата, нису узалудно забрањивали коришћење ћирилице, као нешто наопако.Чини ми се да је неоправдано прави пример коришћења и брањења ћирилице у Републици Српској и на Космету, где је стање у многоме лошије него код нас. Испада српска ћирилица, као нешто архаично, ретро, назадно...али у доминацији латинице у Европи, морамо следити пример Грка и Бугара који држе до свог писма.
Зашто копирати некога, ако имамо своје које служи истој сврси.

Поздрављам све ћирилофиле,

G-Can

pre 17 godina

Razumno. Cirilicu treba sacuvati ali ne i forsirati kao jedino pismo. Zamislite jednog albanca koji se potpisuje/sluzi iskljucivo cirilicom. Posto je taj isti albanac gradjanin Srbije, a po novoizglasanom ustavu se i njemu garantuju odredjena prava, treba coveka pustiti da se sluzi svojim pismom.

Chikanski

pre 17 godina

Odličan tekst. Ja bih dodao da nije problem u ćirilici. Problem je u onima koji zagovaraju samo jedno (ćirilično) pismo. Takvi, uglavnom, zbog svoje nepismenosti, ugrožavaju ćirilicu.

Ariana

pre 17 godina

Ja sam prezadovoljna sto znam oba pisma, iako koristim pretezno latinicu. Smatram kao veliku prednost dosadasnji sistem ucenja-treba tako i nastaviti, i uciti oba pisma.

nataša

pre 17 godina

Smatram da svako treba da poznaje i jedno i drugo pismo, koje će koristiti jeste,nadam se, sloboda i pravo svakog pojedinca. Svaka pohvala profesoru Klajnu, jer nalazim da ovo preterano forsiranje ćirilice je već odavno prešlo svaku granicu i stoga sam odlučila da pišem kada god mogu latinicom. Baš u inat...

Nikola

pre 17 godina

Apsolutni je tačno da prof. Klajn nije najmerodavniji da daje ovakve komentare,ALI!! on je jedini koji se od svih naših lingvista trudi da opismeni ovaj polupismeni narod! Izađite samo na sajt srbovanje.com pa pogledajte svu tu srpsku (ne)pismenost na bilo kom pismu! Apsolutno me ne interesuje kojim će pismom neko pisati, hvala Bogu imao sam sreću da uporedo (na)učim oba, ali pravopis..!! Aman ljudi, član 10 stav 1. bi trebalo da bude PRAVOPIS!! a ne pismo. Gledam i ne mogu da verujem koliko se ljudi u ovim komentarim kune u ćirilicu a nije se potrudilo ni da je pokrene na svom računaru kad je slalo svoj komentar, pa o čemu onda pričamo?! Definitivno, ako latinica nije bila srpska (pre '45. ili kad god) posrbili smo je i gotovo! Postala je i srpska, isto kao što je i ćirilica! Koga briga kako pišu Hrvati? Ovde nije reč o hrvatskom nego o srpskom jeziku i srpskom pismu! Ovo je ista priča kao i kad je Vuk reformisao srpski jezik! Pa on je prvi koji je srušio srpsku tradiciju,a sad ga hvalimo! Hoćemo li tako i prof.Klajna za 300 godina?! Ruku na srce, Vuk je uzeo jezik pastira i ratara i proglasio ga književnim, pa šta ćemo sad s tim? Jezik je živa stvar i menja se sa promenama u društvu: jezik seljaka je postao književni jezik kada više niko nije pričao onako kako se valjda pričalo na srpskom dvoru.
Poenta je da DANAS srpski jezik ima dva pisma,država bi trebalo svoje zvanične natpise da forsira na ćirilici zbod duže tradicije, a svi mi MORAMO da znamo oba pisma i PRAVOPIS!!

Misa

pre 17 godina

Cirilica kao slabije pismo i treba zastitu, dok latinica koja je u upotrebi i u prirodnim naukama i drugde nije ugrozena. Jasno je da su oba pisma Srpska, ali zakonsku zastitu ima slabije (pismo) i podloznije zaboravu (kroz vreme).
Uostalom nigde ni ne pise da je latinica zabranjena.

Gordan

pre 17 godina

Ne znam cemu tolika panika. Kako vidim novi ustav je to bas lijepo regulisao-cirilica je zvanicno pismo, a upotreba drugih pisama bice regulisana zakonima. To je to. Nista nije zabranjeno, samo je cirilica ozvanicena kao srpsko pismo, sto ona i jeste. Valjda ne treba da se bojimo znanja. Sto vise budemo znali bicemo vrijedniji, ali isto tako bicemo siromasniji ako budemo stalno napadali ono sto je autenticno nase. Ne mogu a da ne primjetim da neki komentatori optuzuju nekoga ko brani cirilicu za "veliko-srpski nacionalizam"!!! Ima li kraja dodvoravanju tamo nekome "naprednom".

Aca

pre 17 godina

Zar bas niko ne zeli da shvati da je znanje bogatstvo. Cinjenica da se sluzimo sa oba pisma, da su nam oba pisma "maternja" (iz kog god razloga ona oba postojala u nasoj svakodnevnici) je nase bogatstvo. Грци су лош пример за горе описану недоумицу. Код њих постоји само једно писмо и они не морају да се одлучују којим ће писати. Ми имамо два писма којима можемо писмено да забележимо своје мишљење. То je bogatstvo. I ako svako dete bude to isto umelo na jos dva evropska ili svetska jezika, niko im nece moci uskratiti buducnost. Umesto da se svadjamo oko datuma kada je latinica uvedena u srpski jezik, bolje da razmisljamo na koji cemo jos nacin obogatiti zivote nase dece.
Moje licno misljenje jeste da je jedno pismo dovoljno kao drzavno pismo. S obzirom da cemo latinicu nauciti usput, mislim da to treba da bude cirilica. Sumnjam da ce jednom gradjaninu neke druge nacionalnosti do te mere smetati cirilica a da mu uopste nece smetati latinicni čšćđž koji se mozda ne nalaze u njegovom maternjem jeziku....

slobodan

pre 17 godina

Ovo je jedna od onih udica, koje svako malo bacaju da bi so narod nečin zamajavao, pa totalno je besmislena rasprava, koristimo pismo koje želimo i to je to.Patriotizam sa tim nema nikakve veze, sećate se krsta koji je arkan nosio, pa, zar mislite da je on zaista bio vernik?
Svako nametanje proizvodi kontra efekat.Na zalost, oni su osuđeni na neuspeh, zbog njih će ćirilica zaista nestati.Šteta.

Serdar Rade

pre 17 godina

Cirilica je informativnije pismo od latinice?
Sa novcem iz neke Amricke fondacije, (NSF), profesor Georgije Lukatela je na Elektrotehnickom Fakultetu u Beogradu nekada uradio niz eksperimenata na uporednom merenju informnacionog sadrzaja cirilice i latinice. Utvrdjeno je da se cirilica lakse cita, da se greske u cirilicnom tekstu lakse prepoznaju kao i da je ornamentika cirilice daleko bogatija od latinice.
U Crnoj Gori je u ofanzivi da se tekuca politika dodvori, na neznam koji to nacin, Evropejcima, cirilica ostala samo u ustavu. Svi javni natpisi i skoro sve publikacije izlaze na latinici.
U Srbiji se vodi takodje neka vrsta anti cirilicne kampanje, dok kolega Hrvat lepo kaze: "Bolje znati dva pisma nego jedno."
Opste je poznata cinjenica da su dvojezicna deca kao i deca korisnici dva pisma uspesnija u skoli i misaono sposobnija.
Cirilica je nasa prednost i dodatni kvalitet!

Skubidu

pre 17 godina

Bas iz razloga sto je latinica dominantnije pismo u svetu, mi moramo da ozvanicimo cirilicu kao srpsko pismo, da ne bi izumrla u Srbiji. Svakako smatram da deca trebaju da uce latinicu i mislim da vlasti nece ukidati latinicu, nego samo ozvaniciti cirilicu kao drzavno pismo. Nemojte da pogresno tumacite ustav. Latinica nije zabranjena.

sonja

pre 17 godina

Slazem se sa Klajnom i veoma mi je drago da konacno cujem da neko brani oba pisma. Daleko smo napredniji u ucenju jezika od drugih naroda koji koriste samo jedno; bilo koji ruski narod ima problem ucenja latinice i mislim da ovu prednost treba cuvati!!

D Ognjanovic

pre 17 godina

U potpunosti se slazem sa uvazenim gospodinom Profesorom i Akademikom Bogatstvo jednog naroda se ogleda i sacuvanim usmenim predanjem uz pomoc prevazidjene glagoljice ali i dva savrsena pisma koja se zasnivju na umotvorini njegove prosvecenosti Vuka Stefanovica Karadzica Pisem kao sto govrim

milos

pre 17 godina

Evo napokon jednog pametnog objsnjenja. Valjda profesor Klajn malo bolje poznaje ovu oblast od laika, koji su uzgred vrlo glasni. Nije latinica hrvatska kao sto nije cirilica srpska. Da li to znaci da Francuzi, Italijani, Englezi, Turci (ili stari Rimljani) pisu hrvatskim pismom? Ili pak Rusi i Bugari pisu srpskim. Dokle ce vise da traje ova glupa polemika? Pa mi smo jedini narod koji pise svoj jezik na dva pisma i umesto da se time ponosimo mi bi da izbacujemo jedno ili drugo pismo. Rekao bih da ima malo razlike izmedju dnevnh novina, sluzbenog glasnika, knjiga ili interneta

Milan

pre 17 godina

Ostavimo kako je bilo svi (?)znamo cirilicu a vecina pise latinicu. Nemoste samo da pocnemo diskusiju o tome ko je veci srbin onaj koji redovno upotrebljava cirilicu od onoga koji upotrebljava latinicu. Otvorili bi temu koja bi se samo u beznadju nasih politicara koristila u nacionalisticke (ne citaj patriotske) svrhe. Ostanimo kod onog Adelungovog pravila:"Citaj kako pises, pisi kako govoris" (tako ili slicno)i to je dovoljno.

????

pre 17 godina

Nedavno sam bio u Srbiji i, za razliku od nekih koji tvrde da ima sve manje natpisa na ćirilici, moj je utisak da ih ima sve vise. U poredjenju sa onim čega se sećam iz osamdesetih, Beograd mi sada liči skoro kao da sam došao u Bugarsku. Shatićete da je to verovatno utisak i svakog stranca koji dođe u Srbiju, još u većoj meri nego moj utisak. A znate koji utisak ostavlja potenciranje ćirilice na natpisima na ulicama i radnjama? Poruka je da se Srbija distancira od Evrope. Da Srbija nije deo Zapada nego deo Istoka. Obzirom da znamo da je Srbija u sredini i da ima izbora da se definise kao deo Zapada ili Istoka, to je zalostan izbor. Taj izbor ide u paketu sa muzikom koja dominira Srbijom, sa neljubaznošću, i ostalim našim kulturnim "tradicijama" koje su promenljive, ali su izgleda jace od nas.

Nesha

pre 17 godina

Ja nisam glasao za ustav najvise zbog tog clana 10. Sada nam ostaje da se borimo kako znamo i umemo da nam latinica bune ravnopravna za cirilicom.

Волф

pre 17 godina

Niti je latinica hrvatska niti je ćirilica srpska. I jedno i drugo pismo su stvorili oni koji ne pripadaju ni hrvatskom i ni srpskom nacionalnom korpusu. I jedno i drugo pismo su međunarodna pisma, s tim što je latinica mnogo više rsprostranjenija, jer su njeni tvorci , a potom i prenosioci bili moćniji od svih ostalih. Ali pravopis kojim se danas koriste Srbi i u velikoj meri Hrvati i Bošnjaci je originalan produkt sva tri naroda, odnosno tog jednog BHS naroda. I umesto da mi pripadnici BHS naroda, naš savršen produkt nametnemo svetu (ubeđen sam da je "piši kao što govoriš i čitaj kao što je napisano" jedna od najsavršenijih tvorevina ljudskog mozga), mi se svađamo oko toga što je nama svet nametnuo, a to su pismo i religija.

Ivan M

pre 17 godina

Mi smo narod koji koristi oba pisma. To je nasa prednost i nase bogatstvo i to treba negovati. U Srbiji je smesno ogranicavati latinicu, jer je ima svugde na reklamama, imenima velikog broja firmi, natpisima, itd. To vise nema veze sa "bratstvom i jedinstvom", vec sve vise i vise sa globalizacijom. A ovi koji bi samo cirilicu neka procitaju komentare citalaca iz Rusije i jasno je kolika je prakticna prednost znati oba pisma. Pamet u glavu, Srbi!

Relja

pre 17 godina

Osecam se veoma ponosnim sto sam u osnovnoj skoli naucio da pisem i citam na dva pisma, sto sam ucio francuski i engleski, sto sam sa 17-18 u srednjoj ucio diferencijale i integrale, i sta jos sve ne.
Danas podjednako koristim i cirilicu i latinicu, za mene su oba pisma podjednako srpska i mislim da treba da ostanu ravnopravna u svakom pogledu. Mnogo vecu opasnost za nas jezik i identitet (strana rec) je sporo ali sigurno menjanje strukture recenice, izrazavanje nam sve vise podseca na engleski jezik, a upliv sinonima preti da potpuno izbaci mnoge srpske izraze.

Vuk zemunski

pre 17 godina

Ihaaa, kod nas i pismo može da zavadi ljude. Jedni misle da ćirilicom pišu samo naciJonalisti, a drugi da su nam latinicu podvalili Hrvati. Svašta. Oba pisma su naše bogatstvo.
Da, ćirilica je naše nacionalno pismo i to treba da stoji u Ustavu. Ko piše latinicom, neka je živ i zdrav - neće nam takav državu upropastiti. Ja lično više volim ćirilicu, nekako mi je lepša i kitnjastija, da kažem - svečanija. Mislim da treba da znamo oba pisma, da ih koristimo po sopstvenom nahođenju, ali da ipak u državnoj upotrebi ćirilica mora imati prednost (diplome, uverenja, zvanična dokumenta i sl.).
Pisanje pisanih zadataka na oba jezika ravnomerno olakšava učenje stranih jezika, pa su nam deca svakako u prednosti u odnosu na recimo male Bugare ili Grke. Što se tiče npr. tablica na automobilima, u Bosni se koriste slova koja su identična u oba pisma - možda je i to dobro rešenje.
Insistiranje na ćirilici će nam možda udaljiti srpski narod iz Bosne, jer oni često pišu latinicom. Ipak, na to mnogo više utiču bosanske televizije koje koriste isključivo hrvatsku ijekavštinu, kao da u Bosni ne žive i Srbi koji govore srpskom ijekavicom, a ne hrvatskom.
Sve u svemu, ćirilica mora imati državnu prednost (između ostalog, i da bi se zaštitile naše prirodne razlike u pismu i jeziku), ali se ni latinica ne sme zabranjivati - to bi jednostavno bilo smešno, nemoguće i jedino na našu štetu.

da house

pre 17 godina

Ja sam Hrvat od ravno 27 godina i imao sam sreću da se u osnovnoj školi učila ćirilica. Danas, kad se bavim znanošću (naukom, jelte), puno mi koristi što sam relativno korektno naučio bugarski i ruski, a ti isti bugarski i ruski pišu se ćirilicom. Netko tko je od mene mlađi samo 5 godina neće imati tu privilegiju da čita tekstove objavljene na njemu relativno bliskim jezicima jer ne poznaje pismo. Zato iskoristite tu prednost da imate u upotrebi dva ravnopravna pisma, jer em znanje ne škodi, em ćete se lakše uklopiti u obje sredine (i latiničnu i ćirilićnu). A sad je li baš tako važno što je latinica koju koristite prilagođena u Zagrebu od strane Ljudevita Gaja - a bože moj, i on se koristio češkim iskustvima i rješenjima pa malo poboljšavao...

Era@DE

pre 17 godina

Tacno bas to. Latinica je uvedena u Srbiju 1918 a pre toga je nije bilo. Prema tome nije ono mladje pismo Srba nego nametnuto pismo pravljenjem drzave Srba, Hrvata i Slovenaca.Kao sto se zna latinicno pismo nije dovrseno (dvostruka slova) i izmedju ostalog Vuk Stefanovic Karadzic kada ga je delom reformisao za srpski populos koji se tada nalazio u Austro-Ugarskoj. Posle Drugog svetskog rata naseljavanjem bas tih Srba, iz predela bivse Austro_Ugarske, pojacava se uticaj latinice u Srbiji. Za sve primer je Grcka. Cirilica moze i treba da bude dominatno pismo u Srbiji. Uh ala mi je mrsko sto moram da pisem na latinici.

Peter Tosh

pre 17 godina

Уопште се латиница не користи у Србији од 1918. како то дотични г-дин покушава презентовати. Након 1945. а све у духу ''братства и јединства'' се уводи латиница у наше школство. Иначе ништа немам против латинице, знам, Богу хвала, и једно и друго писмо, те с'тога сматрам само да сам културолошки богатији. Наравно, ћирилица ми је неописиво дража !

german

pre 17 godina

Za zaštitu ćirilice ustav nije dovoljan. I do sada je službeno pismo bila ćirilica, pa opet npr. www.mfin.sr.gov.yu postoji samo u lat verziji i slično. Takođe,imam dete koje uči slova, i ponekad treba jako dugo da šetamo ulicom da bih mu pokazao neki ćirilični napis ili reklamu i pružio mu priliku da ga pročita, i to sve u "prestonici" navodno ćirilične Srbije. Latinica ulazi u naše živote po drugim osnovama, koje je prof. Klajn pomenuo i sigurno ni sada ni u budućnosti neće biti potrebe da se štiti administrativnim merama. S druge strane, ako se ćirilica ne bude efikasnije štitila nije daleko dan kada ćemo postati smešni poput irskih nacionalista koji bolje govore engleski od "svog" jezika.

dovlab

pre 17 godina

Citam komentare za razlicite delove ustava, koji su sada jako popularni i bitni. To je zapravo ona javna rasprava koja je bila potrebna i koja se odrzava mahom tek nakon referenduma. Ostaje mi da se, zajedno sa svim gradjanima/gradjankama, nadam da je ustav sustinski dobar, jer je cinjenica da ga retko ko u ovoj zemlji (vecinom onih koji su za njega glasali) ne zna! Sto se konkretno teme tice, Ivan Klajn je definitivno najrelevantniji covek za pitanje jezika i pisma, te se sa njegovom analizom slazem, iako nisam dovoljno upucen. Sustina i jeste da svaki ekspert pregleda deo ustava koji je u njegovoj nadleznosti i da da kriticko misljenje koje cemo mi, obican narod, ciji je ovo ustav, kriticki posmatrati. Pozdrav!

Ivana

pre 17 godina

Tek otkad sam dosla da zivim u Rusiju shvatila sam kolika je prednost sto smo imali dva podjednako zastupljena pisma.Verujte ni 10% Rusa ne ume da cita latinicu i ucenje stranih jezika im je i zbog toga vrlo otezano!

Djordje

pre 17 godina

Cirilica je srpsko pismo. Oduvek se koristila u "narodne svrhe": nazivi ulica, pismo u dnevnoj stampi, ucenje u skolama se prvo poklanjala paznja cirilici, a latinica je bilo pismo usput iz politickih razloga. Sada je vreme da se iskljucivo vratimo cirilickom pismo, sto ne znaci da latinicu ne treba da znamo a nju cemo nauciti uceci strane jezike, kako to rade Rusi, Bugari, Makedonci. Dosta je bilo da pravimo ustupke i zaboravljamo sta je nase. Gospodin Klajn neka ne zagovara latinicu i neka je pise u privatne svrhe. Taman posla da sve knjige koje se stampaju u Srbiji budu na latinici. Treba da budu na cirilici, pa ko hopce neka izvoli da nauci.

Од данас

pre 17 godina

Најједноставније решење. они који су имали ту несрећу да су морали да уче латиницу нек је пишу док су живи.
А нови нараштаји да уче српски само на ћирилици плус енглески, француски, немачки, шпански и руски језик и за 20-30 година ћемо се само са сетом сећати неких који писаху латиницом и бићемо земља писмених људи на свом језику.
Ионако ничему не служи тај "дуалитет" писама сем за збуњивање и слуђивање.

thunderhawk

pre 17 godina

E ovo mi stvarno ide na zivce!!! Latinica je, u Srbiji, uvedena posle drugog svetskog rata, zarad bratstva i jedinstva! Sto Grci ne promenise svoje pismo kada je latinica tako dobra??? I koliko znam, na njihovim tablicama ima grckog alfabeta, a ne latinice. Hocu u EU i hocu da zivim kao normalan svet, ali necu da izgubim ono sto je zaista moje, da bih bio u "trendu"! Hvala!

Katarina

pre 17 godina

Ne smatram dr Klajna velikim srpskim lingvistom (on je predavao francuski i talijanski), a meni je savremeni srpski, šest semestara, predavao akademik prof. dr Mihailo Stevanović, bliski saradnik akademika Aleksandra Belića. To su naše lingvističke veličine, pored akedimika Pavla Ivića i dr Milke Ivić. Da, mi imamo dva pisma, dva izgovora i to jeste bogatstvo srpskog jezika, ali samo prof. dr Klajn (nije akademik) može da izjavi besmislicu da latinica i u srpskom mora biti dominantna? Biće dominantna u jezicima i u naučnim simbolima koji koriste samo latinicu, zašto bi dominantna bila u službenoj i u svakodnevnoj upotrebi kod Srba? Ako bi se to desilo, srpska bi ćirilica jednog dana nestala. Kome je to cilj? Inače, za one koji ne znaju, naša srpska ćirilica jedina je na svetu, nju je stvorio Vuk, ime je dobila po Ćirilu, koji je sastavio glagoljicu, iz koje je izvedena naša ćirilica. Rusima, Bugarima, Makedoncima, Grcima... ne pada na um da latinicu uopšte uvode u svoj jezik, koriste svoja pisma (u osnovi je vizantijsko pismo, koje su Ćirilo i Metodije preneli i u Moravsku), i to je tako normalno. Oni koji uče strane jezike, znaju latinicu, ali neće je proglasiti svojim dominantnim pismom. Naravno, latinica je zavladala Srbijom posle dolaska komunista na vlast: Broz, Kardelj, Kidrič, Bakarić, Krajačić, Leskošek, Ribar... bili su "latinski" đaci, a i polupismeni srpski abadžija Ranković potpisivao se latinicom! Izvinite zbog dužine i hvala.

P. Filimonovic

pre 17 godina

Nije tacno da je Latinica srpska koliko i Cirilica. Ako je g. Klajn lingvista, ne znaci da je sto posto u pravu. Cirilica je spsko tradicionalno pismo,dok je Latinica htvatsko. Nijedna latinicna azbuka nije ista kao i hrvatska, a islova se drugacije izgovaraju. Nemam nista protiv latinicnih pisama ali mi je Cirilica draza jer je striktno foneticka, laka i omiljena kod nas Srba. Toliko hvalimo Vuka Karadjica, a pokusa vamo da istisnemo njegovu azbuku iz upotrebe.

Ale

pre 17 godina

Posto kineska ekonomija pocinje da bude svetski dominanantna, polemika izmedju cirilice ili latinice postaje jasna - treba ustav pistati ili na kantonskom, ili na mandarinskom jeziku.

Mario

pre 17 godina

Prije ili kasnije na svijetu ce postojati jedan jezik i jedno pismo. Vjerojatno ce jezik biti engleski, a pismo - normalno latinica. To ne znaci da ne treba odrzavati tradiciju, ali posebno uvjetovanje tradicije je po meni malo zaostao pojam za 21 stoljece.

Mladen Simić

pre 17 godina

Konačno pametan komentar. Srpska latinica je srpska koliko i ćirilica, svako ko pročita o istoriji ćirilice i latinice (obadva su derivati grčkog pisma), to mu je kristalno jasno. Meni se sviđa japanski pristup - oni koriste "ćirilicu" (u sličnom kontekstu) za zvanične stvari - državne dokumente, diplome i slično, a "latinicu" za svakodnevne, dosadne stvari. Srbi su neverovatno srećni što su u stanju da koriste dva pisma, na to treba da budemo ponosni.

Milos

pre 17 godina

Neverovatno je bogatstvo srpskog jezika sto ravnopravno koristi i latinicu i cirilicu. Svi bi trebalo da podjednako (dobro) znaju da koriste oba pisma, a drago mi je da su citaoci vec primetili koliko su nam i zapadna i istocna kultura blize nego one medjusobno jedna drugoj, upravo zbog cinjenice da nam su nam oba njihova pisma "maternja". Nisam za iskljucivost, niti favorizaciju bilo kojeg od ova dva pisma - a svakako jesam za upotrebu oba i takav sistem ucenja jezika koji ce ovu nasu razlicitost negovati i nase djake nauciti da to cene i da se svojim nesvakidasnjim znanjem ponose. A ne da "s'toga" zakljucuju kako treba pisati samo cirilicom ili latinicom...

Pera

pre 17 godina

G. Klajn tvrdi da Srbija ne moze da postane cirilicna zemlja. Izmedju njegove formulacije i formulacije nasilnih latinizatora Srbije ne 1918. vec 1914. godine, (nametnuli su je Srbiji austrougarski okupatori)razlika je samo u jednom slovu. Klajn tvrdi da Srbija ne sme da POSTANE, a ovi okupatori pokazali su 1914.na najkrvaviji nacin da Sr$bija ne sme da OSTANE cirilicna zemlja, kakva je bila od svog civilizovanog nastanka.Sve drugo im se, izgleda, podudara.

Man'te se corava posla!

pre 17 godina

Srbi ce svojom zaostaloscu ociglednom kroz podrzavanje retrogradnih snaga koje su je sprovele do kraja mracnog tunela u jos veci mrak, dovesti, ne do odumiranja cirilice, vec do izumiranja Srba kao nacije. Mladi masovno beze i ostaju tamo kuda pobegnu. Zenice se i udavati, ili se nece zeniti i udavati sto nije ni vazno, strancima sa kojima radjaju decu koja ce se po prirodi stvari stopiti sa novom kulturom, nacijom, istorijom i koji ce se pitati: "Cyrillic, what is it?" Zbog Tita, Milosevica, Tome Nikolica, Seselja i ostalih rodoljuba, cirilica i Srbi nestaju.

Herceg Stipan

pre 17 godina

Smatram da se trebaju uciti i latinica i cirilica. Onaj ko govori jedan od juznoslavenskih jezika (bosanski, hrvatski i srpski) a ne poznaje jedno do dva pisma, je nepismen insan. Trebaju se bastiniti i jedno i drugo pismo. Licno koristim iskljucivo latinicu, rukopis mi je ljepsi kada nekada (iako rijetko) pisem cirilicu, dok mi je sasvim sve jedno da li knjigu ili print medije citam na latinici ili cirilici. Ja bih poceo diskusiju i oko uvodjenja bosancice u bosanskohercegovacke skole, obzirom da je haman doslo do izumiranja tog vaznog elementa bosanskog jezika. Podsjeca me na skoro izumiranje hebrejskog na pocetku 20. stoljeca. Dakle, ja sam za to da se uci i jedno i drugo (a nadam se uskoro mozda i trece) pismo.

zt

pre 17 godina

Hvala bogu da se neko pametan oglasio i po tom pitanju a prof. Klajn je jedan od najpametnijih za ove teme. Vec sam poceo da se plasim da ce se ovaj problem gurnuti u stranu zarad trulog kompromisa sa nacionalistima na nekim drugim clanovima ustava. Hvala Bogu da su srpski i cirilica i latinica i sto se mene tice tako ce zauvek i ostati.

cinik

pre 17 godina

E pa lepo profesore, sad predlozite da se zakonom uvede latinica kao ravnopravno pismo i onda smo kvit. Ja licno ceo zivot pisem cirilicom al' volem da imam i onu drugu mogucnost.

Milan

pre 17 godina

Imam iskustvo rada u zemljama bivseg Sovjetskog Saveza, a za zapadne naftne kompanije. Neverovatno je koliko nam je velika komparatvina prednost to sto znamo i cirilicu i latinicu. Ne ubijajte ni jedno pismo. Budimo pametniji od drugih.

Sasa

pre 17 godina

Srbi pisu i cirilicom i latinicom, tako da ih ceo svet razume. Oba pisma su srpska. Vecina ih zna i koristi ravnopravno i po tome originalni.

mica

pre 17 godina

Ne znam kako, ali profesor me je ostavio u velikoj nedoumici:
Kada smo mi postavljali pitanje (mislim u skorije vreme) uvodjenja samo jednog pisma? E kad mi to objasni onda ostajem u jos jednoj nedoumici:
Ako znamo da se u Srbiji koriste kako cirilica tako i latinica, i to svakome po volji, nije li razocarujuca cinjenica da na koju god stranu pogledmo : sever, istog, zapad i jug, u koliko se jos zemalja koriste oba pisma. I sta to govori o nama?

AD

pre 17 godina

Prilicno je pateticno sto se bavimo dilemom "cirilica" ili (i) "latinica", a da nam je i dalje jedno 20-30% populacije NEPISMENO... Inace nemam nista protiv da cirilica bude zvanicno pismo u Srbiji, pametni ce ljudi znati i latinicu, engleski, francuski itd. Dakle, budimo veoma tolerantni prema znanju i tvrdokorni prema postovanju sopstvene istorije.

goran

pre 17 godina

Vrlo sam dirnut burnom polemikom ili "tlapnjama" oko cirilice i latinice u zemlji gde 30% stanovnistva ne zna da pise ni jedno pismo. To je problem a ne koje ce pismo biti u upotrebi.