Petak, 06.10.2006.

12:38

Galjak: Kosovo jedinstven slučaj

EU i dalje privržena stavu da je slučaj Kosova jedinstven i da se ne može primeniti na ostale slučajeve, kaže Kristina Galjak.

Izvor: FoNet

Galjak: Kosovo jedinstven sluèaj IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

31 Komentari

Sortiraj po:

Zoran Jerkovic

pre 17 godina

Jedna dobra analiza pitanja kosova uradjena od strane Centra Za Analizu Konflikta (CSRC) Britanskog Ministarstva Odbrane nedavno.
http://www.defac.ac.uk/colleges/csrc

Nele

pre 17 godina

Tako smo bili ubedjeni da ce Crna gora ostati. Licno nikako ne bih da zivim sa onima koji ne zele da zive sa mnom. Otcepili su se Crnogorci i sta se bitno promenilo, nista. Samo smo ispali smesni (mislim na Vladu) sto smo se badava mesali. Mozda ce nas nesto sa Kosovom, recimo ekonomija, nekad povezivati ali da na silu zivimo zajedno to ne bih nikako. U medjuvremenu svi se nesto bave nama kao da ih briga za nas. Alo bre, svi se oni prepucavaju preko nas a pogotovu Rusi koji su uvek (ako se secate) samo obecavali neku pomoc.

rile

pre 17 godina

Kosovo ni po cemu nije jedinstven slucaj.I u drugim takvim slucajevima postojalo je nasilje na obe strane.Uzmite primer Irske, Baskije,Bosne.... Da ne bi bilo zabune, godinama je u proslosti bilo i nasilja albanaca nad srbima i etnickog isterivanja srba sa Kosova.O tome jasno svedoce brojke.

Illyria

pre 17 godina

Srbiji i mnogim srbima je žao što će Kosovo postati nezavisno a da njima nije uspeo dugotrajni genocid protiv albanaca iako su za to imali više od jednog veka vremena.
Poslednja nada za uspešan genocid nad Kosovom i albancima im je opet Rusija i ovo moguće odlaganje odluke o statusu Kosova.

Nenad

pre 17 godina

Do promene stava kontakt grupe nije doslo samo zbog stava Rusije vec i zbog manje zaintertesovanosti zapadnih sila za dalju podrsku Albancima na Kosovu. Ono sto oni ne zele priznati, a cinjenica je, da nisu uspeli organizovati drzavu u zadnjih 7 godina iako su uzivali svu podrsku. Ono sto je jasno jeste da bi nezavisno Kosovo bilo samo veciti problem koji bi obzirom da bi nastao uz podrsku EU ostao ljaga na obrazu zapadnih sila (na sta su oni jako osetljivi u skorije vreme posebno zbog situacije na bliskom istoku i u Avganistanu). Jednako Kosovo ne bi bilo pouzdan saveznik posebno ne u vojnom smislu. Albanci nisu pobedili u ratu da bi se nadali osvajanju teritorije vec je rat dobio NATO pa ce i odlucivati stav NATOa, a u tom pravcu je vidljivo da su odnosi Srbije i NATOa sve bolji i da je lako predvidljiva saradnja (posebno u Avganistanu i Libanu) koja je preko potrebna zapadnim zemljama sada. Kosovo kao drzava tu ne bi imala sta da ponudi.
A i stav Srbije vodi ka tome da EU davanjem nezavisnosti Kosovu sama sebi stvara dugorocno zariste sto joj ne ide u prilog posebno zbog jacanja ekonomija Kine i Japana koje su sve konkurentnije na svetskom trzistu.

Komsija iz Bloka 45

pre 17 godina

Samo pametno i istrajno napred! I bez negativnih emocija o bilo cemu u vezi ovog pitanja. KiM je bio i ostace deo nase zemlje. Ne gajiti negativne emocije prema etnickim Albancima, vec se truditi da se jedni drugima priblizimo i bolje zivimo. Takodje pomoci da se ceo KiM, kao i drugi manje razvijeni delovi zemlje sto pre razviju i da sto pre prihvate evropsku kulturu i nacin zivota. To je formula uspeha.

Boki ES

pre 17 godina

Rusko prisustvo u Evropi je sve evidentnije i sigurnije i mnoge zemlje se bore da budu njihovi partneri zbog ogromnog energetskog bogatsva koje imaju.
Albanci ili Kosmet su problem ili teret i kako vreme prolazi vrednost mu je sve manja cak i za potkusurivanje medju velikim silama. Srbija je ipak naprednije drustvo koje ide koliko - toliko napred.

sovranije

pre 17 godina

Albanci imaju mogucnost da srede svoj zivot na Kosovu bez srpske policije i vojske. Problem je sto im smeta jos i prisustvo srpskog stanovnistva i crkava i manastira. Doslo se do granice koja nece biti predjena, a to je: autonomija DA, nezavisnost NE.

Nada je dobra stvar

pre 17 godina

Nemojte ljudi da se unapred radujte!Uvek su bili neki englezi sto navijali politiku Serbije,i to cak u vreme Milosevica!!!!To sto ce uskoro doci je nova drzava Nezavisno Kosova.A onome ko to ne dopada u Srbiju nek pevaju pesmu:Pogledaj dom svoj Andjele, podigni noz svoj o andje seti se hriscanskih ratova itd idt.

Vladimir

pre 17 godina

Kosovo ce biti ne zasvisno sa ili bez pristanka Beograda. Ono je, uostalom, vec sad ne zavisno od Srbije. Cinjenica je da bi bilo bolje da
se to resi uz nas pristanak. To bi bilo bolje i za Srbiju, a narocito za Srbe na Kosovu, koji zive u getu. Jedino resenje je ne zavisno Kosovo, posto je sigurno da se nase snage bezbednosti ne mogu vratiti na Kosovo, cak i da ono dobije "vise od autonomije a manje od ne zavisnosti".
Zbog toga treba da se suocimo sa sopstvenim greskama iz proslosti i da platimo cenu za njih. Kosovo je cena nase gluposti i jedino sto mozemo je da iz toga izvucemo pouke.

MisaPisa

pre 17 godina

Uvek su veliki trgovali proko nasih ledja. Drzati se samo Rusije mislim da je pogresno, treba imati i rezervnu kartu jer ako se oni dogovore za Moldaviju i Gruziju da se pripoje Rusiji ode nama Kosovo. Zato treba igrati na kartu i Kine kojoj je u interesu nepromenjivost granica i vracanje pod suvernitet teritorije (Tajvan-Kosovo) maticnoj zemlji. Ono sto Kina nudi Tajvanu je siroka autonomija sto i mi nudumo Kosovu. Pa smo po tom pitanju jako bliski cak mozda i blizi nego sa Rusijom.

Eh

pre 17 godina

Znaci opet Rusi preko Srbije zele nesto za sebe. Znaju da ce Kosovo otici, pa, sto ne da se Moldavija i Gruzija na isti nacin pokusaju vratiti nazad. Sada ce opet ona isprazna teza o Rusima kao saveznicima, ali ja ovde vidim samo opet njihovu zelju da na muci Srbije dobiju sto zele - a na kraju ce Kosovo dobiti neovisnost, a Rusija ce dobiti neku povlasticu od zapada...

Enver Kelmendi

pre 17 godina

Sinoc u RTK1,a i rano jutros nekoliko puta ponovili u vestima da SAD i Velika Britanija nisu za odlaganje statusa Kosova.Isto su rekli i zvanicnici NATO alijanse.Sto se tice Rusije ona moze da cacka po Moldaviji i Gruziji ali ona ne treba da zaboravi da u svom sastavu ima 20 mil. muslimana.Rusija jos nije resila svoje Kosovo zvano Cecenija.Enver Kelmendi,6.oktobar 2006

Mile

pre 17 godina

Onome ko je hteo da vidi, bilo je jasno da Zapad nece sebi dozvoliti da uradi ono sto su komunisti radili kad su dosli na vlast posle II Svetskog rata. Da KONFISKUJU, jer znaju da ce za 50 godina ili kad tad morati to da vracaju legitimnim vlasnicima. Vlasnik Metohije (zbog cega Albanci izbegavaju taj deo naziva) je SPC, svidelo se to nekome ili ne.
E zato im treba potpis Srbije.
I sva kampanja do sad vodjena je u cilju "omeksavanja" Srbije po tom pitanju.

Skubidu

pre 17 godina

Kada svet shvati da je Srpski problem postao svetski i evropski problem njihovom krivicom bice mnogo lakse razresiti situaciju. Problem sa Albancima je sto oni ne znaju da se ponasaju kao vecina, jer im je svima u draze da su manjina, jer im nedostaje vreme gde mogu da se zale da su ugrozeni. Kad bude doslo vreme onaj broj pamentnih Albanaca na Kosovu i Metohiji ce da shvati da je jedinai nacin i da se pokusa nesto napraviti od te teritorije tj. priblizi Evropi, jeste u okviru Srbije.

i corava koka...

pre 17 godina

Ako bi zaista bilo ovako, to znaci da smo jednom nesto i pametno oposlili... Sad, da li slucajno, ili je neko od srpskih politicara uspeo da preskoci svoju senku i uradi korisnu stvar za zemlju, to ostaje pitanje. Ali bitna je cinjenica da je makar usporeno rastakanje kojem su se divile prethodne anacionalne i antinacionalne vlade, a grupe ekstremista to cine i danas.

Jasno je da ni Rusi nista ne cine iz ljubavi, ali nije li oduvek bio stos vezati interes male zemlje uz namere neke velike sile?

Samo ne razumem zasto su ruske poruke "lose"? Mozda zato sto ih tumaci Englez?

Zvonar

pre 17 godina

Drago mi je da vidim jedna realan osvrt na situaciju na KOsmetu ! Dakle (igrom slucaja) nasli smo se u situaciju da Rusija preko nas brani svoje interese(sto je dobro)ali sa druge strane bojim se da se u poslednjem trenutku ne predomisli i poklekne (kao i uvek ) u odbrani svojih ciljeva !
P.S. Drago mi je da su se i Albanci urazumili i oprezniji su sa izjavama tipa "Ne znam sta desava se ovde, Kosova odavno nezavisna je "
Pozdrav

Realni

pre 17 godina

Ovo je samo poruka dezurnim pesimistima da se s problemima treba suociti i rjesavati ih a ne kukati i tvrditi da se u Srbiji nista ne moze promijeniti na bolje...

komsija

pre 17 godina

Nacionalisticke snage Srbije, ili drugacije receno politicka garnitura Srbije igra vrlo dobro u mutnim vodama globalne politike. Na momenat da sve je bilo jasno i reseno, na vidiku se javilo srpski referendum i srpski izbori. Potez je vrlo jasan: Ako momentalno resite problem Kosova, imacete problem Srbije za duzi rok! To napravi taj potez ne samo nacionalisticki pametni potez, ali i vrlo opasan potez za Srbiju. Igraci ovih "majstorskih igara", ovog puta, iskoristili su i globalnu situaciju, narocito situaciju i bifsim sovjetskim republikima i saljili su signal svetu da Kosovo mora da bude globalno resenje i za slicne druge probleme u svetu. Taj potez razmnozi opasnost i moram da priznam da povremeno steti nezavisnost Kosova.
Sa druge strane taj potez steti najvise Srbiju. To je na vas da odlucite ali ja primetim nekoliko momenata da moram da naglasim:
Ovaj potez pokazuje da srpski nacionalisti ce rizikovati i Srbiju ako svoje ciljeve ne ispune. Oni su spremni da od Kosova naprave Srbiju. Oni su spremni da Srbiju transformise na zemlju
"nikoga" i zemlju anarkije i nezakona. MZ je pred dilemu da izabere izmedju velikog problema zvan Srbija i manji problem zvan Kosovo, uvek po principu "zemlja anarkije i nezakona".
Pretnje Kostunice da Srbija nece priznati nezavisnost Kosova nisu bile samo pretnja.
On je u savesnistvo sa Ruskim nacionalistima je igrajuci najopasnu kartu za Srbiju. On to ne razume, ali vrlo je jasno da Evropa i Amerika ce raditi po njegovovim scenarijama sve dok oni vole rusko prisustvo u Evropi. Buduci da Zapad ne zeli vise prisustvo Rusije u Evropi, Kostunicin potez od vrlo pametan postaje vrlo opasan na prvom redu za Srbiju. Mi Albanci znamo da iako ce biti zakasnjenja, nezavisnost Kosova je neminovno. Mi znamo da najzad Zapad razume da mi Albanci vidimo ka Zapadu a ne Istoku... itg itg...

Branislav

pre 17 godina

Zvanicnici Rusije su mnogo puta ponovili: za Kosovo se mora boriti Srbija a mi cemo je podrzati. Sve sto ova vlada cini, cini u tom pravcu: borba da se Kosovo zadrzi. Na zalost mnoge stvari nisu vise u nasim rukama ali svaka cast na do sada ucinjenom. Ovakve izjave su male ali znacajne pobede Srbije na koje, morate priznati, nismo navikli u poslednjih 15 godina.

Ne znam da li cemo pobediti u ovoj diplomatskoj utakmici ali treba da ucinimo sve sto mozemo da ne izgubimo. Hvala Predsedniku, hvala Premijeru, hvala ministrima sto nisu i nece popustiti ni kad se cini da je sve izgubljeno. Idemo dalje...

dovla

pre 17 godina

Mozda ce zvucati da nema veze sa ovom temom, ali za koga ja sada da glasam u Srbiji. U dusi sam radikalni liberal, a ovi moji liberali su dopustili sebi da blanko veruju u ono sto zapad govori. I ubedise me da ce Kosovo biti 100% nezavisno, i da nam, mada bolje skijamo od Albanaca, ne treba cak ni Kopaonik. Sta sad? Radikale i SPS smo videli sta znaju, a Demokrate su mi previse bez stava za moj temperament (kao liberal DSS i ne spominjem). Kakva siromasna politicka ponuda. Nisam mogao da verujem da cu ovo ikada reci, ali stvarno nemam za koga da glasam.

Dima

pre 17 godina

Samo da ne zaboravimo da ovo nije posledica mudra srpske politike nego opet trgovina velikih. Da li nam je to u interesu ili nije videcemo, ali u svakom slucaju treba da budemo zahvalni i Albancima na Kosovu koji su dokazali da nemaju ni znanje ni kapacitet da stvore ili vode drzavu. Te dve stvari ne treba zaboraviti, jer ako se ovo prezentuje kao uspeh srpske diplomatije rezulta moze biti jos jedna velika samoobmana od koje cemo pokusavati za sastavimo drzavu sa neizbeznim neuspehom kao rezultatom.

Optimista

pre 17 godina

Kome sada treba da zahvalimo? Gruziji?

Hvala Gruzijcu, pravi ste pravoslavci i naslednici Svetog Djordja, odbraniste nam Kosovo :)

A kad cemo da pocnemo da radimo u Srbiji i da se manemo diskusije cije je sta?

panta

pre 17 godina

Konacno malo svetla u tunelu stvorenom od propagande u korist nezavisnog Kosmeta. Mnogima je od samog pocetka bilo jasno da od nezavisnosti nema nista i da je sav pritisak usmeren na to da se ostvari maksimalno moguce a to je "uslovna nezavisnost", medjutim, takva misljenja se nisu probijala usled dejstva albanskog lobija, sto kod nas, sto napolju.
Konacno, posle tvrdog stava Srbije i jos tvrdjeg Rusije, doci ce se na jeste tj., Albanci ce morati da se suoce sa istinom - USA nece moci da im obezbedi nezavisnost, a nasilje prema Srbima znacice sukob upravo sa snagama USA. Posteno, ko je zakuvao neka i kusa. Srbija ce nastaviti da jaca i da Kosmet sve vise vraca pod svoje okrilje, strpljivo cekajuci svoj pravi trenutak za uspostavljanje punog suvereniteta nad pokrajinom.

D.Savic,Paris

pre 17 godina

Ne znam sta se tacno izdesavalo u zadnje vreme i dal su se to Srpski lobisti definitivno probudili ali medjunarodna zajednica pravi polako zaokret prema Kosovu i Srbiju pocinje da malo bolje tretira, trebali smo samo malo ranije da se probudimo!

akira

pre 17 godina

Bla, bla. Sve po starom. Kosovski gradjani opet taoci bizarne politike Beograda. A ja vec mislio su svi razumili da nema resenja kosovskog pitanja bez saglasnosti kosovskih gradjana. Naivno.

akira

pre 17 godina

Bla, bla. Sve po starom. Kosovski gradjani opet taoci bizarne politike Beograda. A ja vec mislio su svi razumili da nema resenja kosovskog pitanja bez saglasnosti kosovskih gradjana. Naivno.

Dima

pre 17 godina

Samo da ne zaboravimo da ovo nije posledica mudra srpske politike nego opet trgovina velikih. Da li nam je to u interesu ili nije videcemo, ali u svakom slucaju treba da budemo zahvalni i Albancima na Kosovu koji su dokazali da nemaju ni znanje ni kapacitet da stvore ili vode drzavu. Te dve stvari ne treba zaboraviti, jer ako se ovo prezentuje kao uspeh srpske diplomatije rezulta moze biti jos jedna velika samoobmana od koje cemo pokusavati za sastavimo drzavu sa neizbeznim neuspehom kao rezultatom.

Optimista

pre 17 godina

Kome sada treba da zahvalimo? Gruziji?

Hvala Gruzijcu, pravi ste pravoslavci i naslednici Svetog Djordja, odbraniste nam Kosovo :)

A kad cemo da pocnemo da radimo u Srbiji i da se manemo diskusije cije je sta?

panta

pre 17 godina

Konacno malo svetla u tunelu stvorenom od propagande u korist nezavisnog Kosmeta. Mnogima je od samog pocetka bilo jasno da od nezavisnosti nema nista i da je sav pritisak usmeren na to da se ostvari maksimalno moguce a to je "uslovna nezavisnost", medjutim, takva misljenja se nisu probijala usled dejstva albanskog lobija, sto kod nas, sto napolju.
Konacno, posle tvrdog stava Srbije i jos tvrdjeg Rusije, doci ce se na jeste tj., Albanci ce morati da se suoce sa istinom - USA nece moci da im obezbedi nezavisnost, a nasilje prema Srbima znacice sukob upravo sa snagama USA. Posteno, ko je zakuvao neka i kusa. Srbija ce nastaviti da jaca i da Kosmet sve vise vraca pod svoje okrilje, strpljivo cekajuci svoj pravi trenutak za uspostavljanje punog suvereniteta nad pokrajinom.

D.Savic,Paris

pre 17 godina

Ne znam sta se tacno izdesavalo u zadnje vreme i dal su se to Srpski lobisti definitivno probudili ali medjunarodna zajednica pravi polako zaokret prema Kosovu i Srbiju pocinje da malo bolje tretira, trebali smo samo malo ranije da se probudimo!

dovla

pre 17 godina

Mozda ce zvucati da nema veze sa ovom temom, ali za koga ja sada da glasam u Srbiji. U dusi sam radikalni liberal, a ovi moji liberali su dopustili sebi da blanko veruju u ono sto zapad govori. I ubedise me da ce Kosovo biti 100% nezavisno, i da nam, mada bolje skijamo od Albanaca, ne treba cak ni Kopaonik. Sta sad? Radikale i SPS smo videli sta znaju, a Demokrate su mi previse bez stava za moj temperament (kao liberal DSS i ne spominjem). Kakva siromasna politicka ponuda. Nisam mogao da verujem da cu ovo ikada reci, ali stvarno nemam za koga da glasam.

Zvonar

pre 17 godina

Drago mi je da vidim jedna realan osvrt na situaciju na KOsmetu ! Dakle (igrom slucaja) nasli smo se u situaciju da Rusija preko nas brani svoje interese(sto je dobro)ali sa druge strane bojim se da se u poslednjem trenutku ne predomisli i poklekne (kao i uvek ) u odbrani svojih ciljeva !
P.S. Drago mi je da su se i Albanci urazumili i oprezniji su sa izjavama tipa "Ne znam sta desava se ovde, Kosova odavno nezavisna je "
Pozdrav

Realni

pre 17 godina

Ovo je samo poruka dezurnim pesimistima da se s problemima treba suociti i rjesavati ih a ne kukati i tvrditi da se u Srbiji nista ne moze promijeniti na bolje...

komsija

pre 17 godina

Nacionalisticke snage Srbije, ili drugacije receno politicka garnitura Srbije igra vrlo dobro u mutnim vodama globalne politike. Na momenat da sve je bilo jasno i reseno, na vidiku se javilo srpski referendum i srpski izbori. Potez je vrlo jasan: Ako momentalno resite problem Kosova, imacete problem Srbije za duzi rok! To napravi taj potez ne samo nacionalisticki pametni potez, ali i vrlo opasan potez za Srbiju. Igraci ovih "majstorskih igara", ovog puta, iskoristili su i globalnu situaciju, narocito situaciju i bifsim sovjetskim republikima i saljili su signal svetu da Kosovo mora da bude globalno resenje i za slicne druge probleme u svetu. Taj potez razmnozi opasnost i moram da priznam da povremeno steti nezavisnost Kosova.
Sa druge strane taj potez steti najvise Srbiju. To je na vas da odlucite ali ja primetim nekoliko momenata da moram da naglasim:
Ovaj potez pokazuje da srpski nacionalisti ce rizikovati i Srbiju ako svoje ciljeve ne ispune. Oni su spremni da od Kosova naprave Srbiju. Oni su spremni da Srbiju transformise na zemlju
"nikoga" i zemlju anarkije i nezakona. MZ je pred dilemu da izabere izmedju velikog problema zvan Srbija i manji problem zvan Kosovo, uvek po principu "zemlja anarkije i nezakona".
Pretnje Kostunice da Srbija nece priznati nezavisnost Kosova nisu bile samo pretnja.
On je u savesnistvo sa Ruskim nacionalistima je igrajuci najopasnu kartu za Srbiju. On to ne razume, ali vrlo je jasno da Evropa i Amerika ce raditi po njegovovim scenarijama sve dok oni vole rusko prisustvo u Evropi. Buduci da Zapad ne zeli vise prisustvo Rusije u Evropi, Kostunicin potez od vrlo pametan postaje vrlo opasan na prvom redu za Srbiju. Mi Albanci znamo da iako ce biti zakasnjenja, nezavisnost Kosova je neminovno. Mi znamo da najzad Zapad razume da mi Albanci vidimo ka Zapadu a ne Istoku... itg itg...

Branislav

pre 17 godina

Zvanicnici Rusije su mnogo puta ponovili: za Kosovo se mora boriti Srbija a mi cemo je podrzati. Sve sto ova vlada cini, cini u tom pravcu: borba da se Kosovo zadrzi. Na zalost mnoge stvari nisu vise u nasim rukama ali svaka cast na do sada ucinjenom. Ovakve izjave su male ali znacajne pobede Srbije na koje, morate priznati, nismo navikli u poslednjih 15 godina.

Ne znam da li cemo pobediti u ovoj diplomatskoj utakmici ali treba da ucinimo sve sto mozemo da ne izgubimo. Hvala Predsedniku, hvala Premijeru, hvala ministrima sto nisu i nece popustiti ni kad se cini da je sve izgubljeno. Idemo dalje...

i corava koka...

pre 17 godina

Ako bi zaista bilo ovako, to znaci da smo jednom nesto i pametno oposlili... Sad, da li slucajno, ili je neko od srpskih politicara uspeo da preskoci svoju senku i uradi korisnu stvar za zemlju, to ostaje pitanje. Ali bitna je cinjenica da je makar usporeno rastakanje kojem su se divile prethodne anacionalne i antinacionalne vlade, a grupe ekstremista to cine i danas.

Jasno je da ni Rusi nista ne cine iz ljubavi, ali nije li oduvek bio stos vezati interes male zemlje uz namere neke velike sile?

Samo ne razumem zasto su ruske poruke "lose"? Mozda zato sto ih tumaci Englez?

Skubidu

pre 17 godina

Kada svet shvati da je Srpski problem postao svetski i evropski problem njihovom krivicom bice mnogo lakse razresiti situaciju. Problem sa Albancima je sto oni ne znaju da se ponasaju kao vecina, jer im je svima u draze da su manjina, jer im nedostaje vreme gde mogu da se zale da su ugrozeni. Kad bude doslo vreme onaj broj pamentnih Albanaca na Kosovu i Metohiji ce da shvati da je jedinai nacin i da se pokusa nesto napraviti od te teritorije tj. priblizi Evropi, jeste u okviru Srbije.

Mile

pre 17 godina

Onome ko je hteo da vidi, bilo je jasno da Zapad nece sebi dozvoliti da uradi ono sto su komunisti radili kad su dosli na vlast posle II Svetskog rata. Da KONFISKUJU, jer znaju da ce za 50 godina ili kad tad morati to da vracaju legitimnim vlasnicima. Vlasnik Metohije (zbog cega Albanci izbegavaju taj deo naziva) je SPC, svidelo se to nekome ili ne.
E zato im treba potpis Srbije.
I sva kampanja do sad vodjena je u cilju "omeksavanja" Srbije po tom pitanju.

Enver Kelmendi

pre 17 godina

Sinoc u RTK1,a i rano jutros nekoliko puta ponovili u vestima da SAD i Velika Britanija nisu za odlaganje statusa Kosova.Isto su rekli i zvanicnici NATO alijanse.Sto se tice Rusije ona moze da cacka po Moldaviji i Gruziji ali ona ne treba da zaboravi da u svom sastavu ima 20 mil. muslimana.Rusija jos nije resila svoje Kosovo zvano Cecenija.Enver Kelmendi,6.oktobar 2006

Eh

pre 17 godina

Znaci opet Rusi preko Srbije zele nesto za sebe. Znaju da ce Kosovo otici, pa, sto ne da se Moldavija i Gruzija na isti nacin pokusaju vratiti nazad. Sada ce opet ona isprazna teza o Rusima kao saveznicima, ali ja ovde vidim samo opet njihovu zelju da na muci Srbije dobiju sto zele - a na kraju ce Kosovo dobiti neovisnost, a Rusija ce dobiti neku povlasticu od zapada...

Vladimir

pre 17 godina

Kosovo ce biti ne zasvisno sa ili bez pristanka Beograda. Ono je, uostalom, vec sad ne zavisno od Srbije. Cinjenica je da bi bilo bolje da
se to resi uz nas pristanak. To bi bilo bolje i za Srbiju, a narocito za Srbe na Kosovu, koji zive u getu. Jedino resenje je ne zavisno Kosovo, posto je sigurno da se nase snage bezbednosti ne mogu vratiti na Kosovo, cak i da ono dobije "vise od autonomije a manje od ne zavisnosti".
Zbog toga treba da se suocimo sa sopstvenim greskama iz proslosti i da platimo cenu za njih. Kosovo je cena nase gluposti i jedino sto mozemo je da iz toga izvucemo pouke.

Nada je dobra stvar

pre 17 godina

Nemojte ljudi da se unapred radujte!Uvek su bili neki englezi sto navijali politiku Serbije,i to cak u vreme Milosevica!!!!To sto ce uskoro doci je nova drzava Nezavisno Kosova.A onome ko to ne dopada u Srbiju nek pevaju pesmu:Pogledaj dom svoj Andjele, podigni noz svoj o andje seti se hriscanskih ratova itd idt.

sovranije

pre 17 godina

Albanci imaju mogucnost da srede svoj zivot na Kosovu bez srpske policije i vojske. Problem je sto im smeta jos i prisustvo srpskog stanovnistva i crkava i manastira. Doslo se do granice koja nece biti predjena, a to je: autonomija DA, nezavisnost NE.

MisaPisa

pre 17 godina

Uvek su veliki trgovali proko nasih ledja. Drzati se samo Rusije mislim da je pogresno, treba imati i rezervnu kartu jer ako se oni dogovore za Moldaviju i Gruziju da se pripoje Rusiji ode nama Kosovo. Zato treba igrati na kartu i Kine kojoj je u interesu nepromenjivost granica i vracanje pod suvernitet teritorije (Tajvan-Kosovo) maticnoj zemlji. Ono sto Kina nudi Tajvanu je siroka autonomija sto i mi nudumo Kosovu. Pa smo po tom pitanju jako bliski cak mozda i blizi nego sa Rusijom.

Boki ES

pre 17 godina

Rusko prisustvo u Evropi je sve evidentnije i sigurnije i mnoge zemlje se bore da budu njihovi partneri zbog ogromnog energetskog bogatsva koje imaju.
Albanci ili Kosmet su problem ili teret i kako vreme prolazi vrednost mu je sve manja cak i za potkusurivanje medju velikim silama. Srbija je ipak naprednije drustvo koje ide koliko - toliko napred.

Komsija iz Bloka 45

pre 17 godina

Samo pametno i istrajno napred! I bez negativnih emocija o bilo cemu u vezi ovog pitanja. KiM je bio i ostace deo nase zemlje. Ne gajiti negativne emocije prema etnickim Albancima, vec se truditi da se jedni drugima priblizimo i bolje zivimo. Takodje pomoci da se ceo KiM, kao i drugi manje razvijeni delovi zemlje sto pre razviju i da sto pre prihvate evropsku kulturu i nacin zivota. To je formula uspeha.

Nenad

pre 17 godina

Do promene stava kontakt grupe nije doslo samo zbog stava Rusije vec i zbog manje zaintertesovanosti zapadnih sila za dalju podrsku Albancima na Kosovu. Ono sto oni ne zele priznati, a cinjenica je, da nisu uspeli organizovati drzavu u zadnjih 7 godina iako su uzivali svu podrsku. Ono sto je jasno jeste da bi nezavisno Kosovo bilo samo veciti problem koji bi obzirom da bi nastao uz podrsku EU ostao ljaga na obrazu zapadnih sila (na sta su oni jako osetljivi u skorije vreme posebno zbog situacije na bliskom istoku i u Avganistanu). Jednako Kosovo ne bi bilo pouzdan saveznik posebno ne u vojnom smislu. Albanci nisu pobedili u ratu da bi se nadali osvajanju teritorije vec je rat dobio NATO pa ce i odlucivati stav NATOa, a u tom pravcu je vidljivo da su odnosi Srbije i NATOa sve bolji i da je lako predvidljiva saradnja (posebno u Avganistanu i Libanu) koja je preko potrebna zapadnim zemljama sada. Kosovo kao drzava tu ne bi imala sta da ponudi.
A i stav Srbije vodi ka tome da EU davanjem nezavisnosti Kosovu sama sebi stvara dugorocno zariste sto joj ne ide u prilog posebno zbog jacanja ekonomija Kine i Japana koje su sve konkurentnije na svetskom trzistu.

Illyria

pre 17 godina

Srbiji i mnogim srbima je žao što će Kosovo postati nezavisno a da njima nije uspeo dugotrajni genocid protiv albanaca iako su za to imali više od jednog veka vremena.
Poslednja nada za uspešan genocid nad Kosovom i albancima im je opet Rusija i ovo moguće odlaganje odluke o statusu Kosova.

rile

pre 17 godina

Kosovo ni po cemu nije jedinstven slucaj.I u drugim takvim slucajevima postojalo je nasilje na obe strane.Uzmite primer Irske, Baskije,Bosne.... Da ne bi bilo zabune, godinama je u proslosti bilo i nasilja albanaca nad srbima i etnickog isterivanja srba sa Kosova.O tome jasno svedoce brojke.

Nele

pre 17 godina

Tako smo bili ubedjeni da ce Crna gora ostati. Licno nikako ne bih da zivim sa onima koji ne zele da zive sa mnom. Otcepili su se Crnogorci i sta se bitno promenilo, nista. Samo smo ispali smesni (mislim na Vladu) sto smo se badava mesali. Mozda ce nas nesto sa Kosovom, recimo ekonomija, nekad povezivati ali da na silu zivimo zajedno to ne bih nikako. U medjuvremenu svi se nesto bave nama kao da ih briga za nas. Alo bre, svi se oni prepucavaju preko nas a pogotovu Rusi koji su uvek (ako se secate) samo obecavali neku pomoc.

Zoran Jerkovic

pre 17 godina

Jedna dobra analiza pitanja kosova uradjena od strane Centra Za Analizu Konflikta (CSRC) Britanskog Ministarstva Odbrane nedavno.
http://www.defac.ac.uk/colleges/csrc

akira

pre 17 godina

Bla, bla. Sve po starom. Kosovski gradjani opet taoci bizarne politike Beograda. A ja vec mislio su svi razumili da nema resenja kosovskog pitanja bez saglasnosti kosovskih gradjana. Naivno.

Dima

pre 17 godina

Samo da ne zaboravimo da ovo nije posledica mudra srpske politike nego opet trgovina velikih. Da li nam je to u interesu ili nije videcemo, ali u svakom slucaju treba da budemo zahvalni i Albancima na Kosovu koji su dokazali da nemaju ni znanje ni kapacitet da stvore ili vode drzavu. Te dve stvari ne treba zaboraviti, jer ako se ovo prezentuje kao uspeh srpske diplomatije rezulta moze biti jos jedna velika samoobmana od koje cemo pokusavati za sastavimo drzavu sa neizbeznim neuspehom kao rezultatom.

Optimista

pre 17 godina

Kome sada treba da zahvalimo? Gruziji?

Hvala Gruzijcu, pravi ste pravoslavci i naslednici Svetog Djordja, odbraniste nam Kosovo :)

A kad cemo da pocnemo da radimo u Srbiji i da se manemo diskusije cije je sta?

panta

pre 17 godina

Konacno malo svetla u tunelu stvorenom od propagande u korist nezavisnog Kosmeta. Mnogima je od samog pocetka bilo jasno da od nezavisnosti nema nista i da je sav pritisak usmeren na to da se ostvari maksimalno moguce a to je "uslovna nezavisnost", medjutim, takva misljenja se nisu probijala usled dejstva albanskog lobija, sto kod nas, sto napolju.
Konacno, posle tvrdog stava Srbije i jos tvrdjeg Rusije, doci ce se na jeste tj., Albanci ce morati da se suoce sa istinom - USA nece moci da im obezbedi nezavisnost, a nasilje prema Srbima znacice sukob upravo sa snagama USA. Posteno, ko je zakuvao neka i kusa. Srbija ce nastaviti da jaca i da Kosmet sve vise vraca pod svoje okrilje, strpljivo cekajuci svoj pravi trenutak za uspostavljanje punog suvereniteta nad pokrajinom.

D.Savic,Paris

pre 17 godina

Ne znam sta se tacno izdesavalo u zadnje vreme i dal su se to Srpski lobisti definitivno probudili ali medjunarodna zajednica pravi polako zaokret prema Kosovu i Srbiju pocinje da malo bolje tretira, trebali smo samo malo ranije da se probudimo!

dovla

pre 17 godina

Mozda ce zvucati da nema veze sa ovom temom, ali za koga ja sada da glasam u Srbiji. U dusi sam radikalni liberal, a ovi moji liberali su dopustili sebi da blanko veruju u ono sto zapad govori. I ubedise me da ce Kosovo biti 100% nezavisno, i da nam, mada bolje skijamo od Albanaca, ne treba cak ni Kopaonik. Sta sad? Radikale i SPS smo videli sta znaju, a Demokrate su mi previse bez stava za moj temperament (kao liberal DSS i ne spominjem). Kakva siromasna politicka ponuda. Nisam mogao da verujem da cu ovo ikada reci, ali stvarno nemam za koga da glasam.

Zvonar

pre 17 godina

Drago mi je da vidim jedna realan osvrt na situaciju na KOsmetu ! Dakle (igrom slucaja) nasli smo se u situaciju da Rusija preko nas brani svoje interese(sto je dobro)ali sa druge strane bojim se da se u poslednjem trenutku ne predomisli i poklekne (kao i uvek ) u odbrani svojih ciljeva !
P.S. Drago mi je da su se i Albanci urazumili i oprezniji su sa izjavama tipa "Ne znam sta desava se ovde, Kosova odavno nezavisna je "
Pozdrav

Realni

pre 17 godina

Ovo je samo poruka dezurnim pesimistima da se s problemima treba suociti i rjesavati ih a ne kukati i tvrditi da se u Srbiji nista ne moze promijeniti na bolje...

komsija

pre 17 godina

Nacionalisticke snage Srbije, ili drugacije receno politicka garnitura Srbije igra vrlo dobro u mutnim vodama globalne politike. Na momenat da sve je bilo jasno i reseno, na vidiku se javilo srpski referendum i srpski izbori. Potez je vrlo jasan: Ako momentalno resite problem Kosova, imacete problem Srbije za duzi rok! To napravi taj potez ne samo nacionalisticki pametni potez, ali i vrlo opasan potez za Srbiju. Igraci ovih "majstorskih igara", ovog puta, iskoristili su i globalnu situaciju, narocito situaciju i bifsim sovjetskim republikima i saljili su signal svetu da Kosovo mora da bude globalno resenje i za slicne druge probleme u svetu. Taj potez razmnozi opasnost i moram da priznam da povremeno steti nezavisnost Kosova.
Sa druge strane taj potez steti najvise Srbiju. To je na vas da odlucite ali ja primetim nekoliko momenata da moram da naglasim:
Ovaj potez pokazuje da srpski nacionalisti ce rizikovati i Srbiju ako svoje ciljeve ne ispune. Oni su spremni da od Kosova naprave Srbiju. Oni su spremni da Srbiju transformise na zemlju
"nikoga" i zemlju anarkije i nezakona. MZ je pred dilemu da izabere izmedju velikog problema zvan Srbija i manji problem zvan Kosovo, uvek po principu "zemlja anarkije i nezakona".
Pretnje Kostunice da Srbija nece priznati nezavisnost Kosova nisu bile samo pretnja.
On je u savesnistvo sa Ruskim nacionalistima je igrajuci najopasnu kartu za Srbiju. On to ne razume, ali vrlo je jasno da Evropa i Amerika ce raditi po njegovovim scenarijama sve dok oni vole rusko prisustvo u Evropi. Buduci da Zapad ne zeli vise prisustvo Rusije u Evropi, Kostunicin potez od vrlo pametan postaje vrlo opasan na prvom redu za Srbiju. Mi Albanci znamo da iako ce biti zakasnjenja, nezavisnost Kosova je neminovno. Mi znamo da najzad Zapad razume da mi Albanci vidimo ka Zapadu a ne Istoku... itg itg...

Branislav

pre 17 godina

Zvanicnici Rusije su mnogo puta ponovili: za Kosovo se mora boriti Srbija a mi cemo je podrzati. Sve sto ova vlada cini, cini u tom pravcu: borba da se Kosovo zadrzi. Na zalost mnoge stvari nisu vise u nasim rukama ali svaka cast na do sada ucinjenom. Ovakve izjave su male ali znacajne pobede Srbije na koje, morate priznati, nismo navikli u poslednjih 15 godina.

Ne znam da li cemo pobediti u ovoj diplomatskoj utakmici ali treba da ucinimo sve sto mozemo da ne izgubimo. Hvala Predsedniku, hvala Premijeru, hvala ministrima sto nisu i nece popustiti ni kad se cini da je sve izgubljeno. Idemo dalje...

i corava koka...

pre 17 godina

Ako bi zaista bilo ovako, to znaci da smo jednom nesto i pametno oposlili... Sad, da li slucajno, ili je neko od srpskih politicara uspeo da preskoci svoju senku i uradi korisnu stvar za zemlju, to ostaje pitanje. Ali bitna je cinjenica da je makar usporeno rastakanje kojem su se divile prethodne anacionalne i antinacionalne vlade, a grupe ekstremista to cine i danas.

Jasno je da ni Rusi nista ne cine iz ljubavi, ali nije li oduvek bio stos vezati interes male zemlje uz namere neke velike sile?

Samo ne razumem zasto su ruske poruke "lose"? Mozda zato sto ih tumaci Englez?

Skubidu

pre 17 godina

Kada svet shvati da je Srpski problem postao svetski i evropski problem njihovom krivicom bice mnogo lakse razresiti situaciju. Problem sa Albancima je sto oni ne znaju da se ponasaju kao vecina, jer im je svima u draze da su manjina, jer im nedostaje vreme gde mogu da se zale da su ugrozeni. Kad bude doslo vreme onaj broj pamentnih Albanaca na Kosovu i Metohiji ce da shvati da je jedinai nacin i da se pokusa nesto napraviti od te teritorije tj. priblizi Evropi, jeste u okviru Srbije.

Mile

pre 17 godina

Onome ko je hteo da vidi, bilo je jasno da Zapad nece sebi dozvoliti da uradi ono sto su komunisti radili kad su dosli na vlast posle II Svetskog rata. Da KONFISKUJU, jer znaju da ce za 50 godina ili kad tad morati to da vracaju legitimnim vlasnicima. Vlasnik Metohije (zbog cega Albanci izbegavaju taj deo naziva) je SPC, svidelo se to nekome ili ne.
E zato im treba potpis Srbije.
I sva kampanja do sad vodjena je u cilju "omeksavanja" Srbije po tom pitanju.

Enver Kelmendi

pre 17 godina

Sinoc u RTK1,a i rano jutros nekoliko puta ponovili u vestima da SAD i Velika Britanija nisu za odlaganje statusa Kosova.Isto su rekli i zvanicnici NATO alijanse.Sto se tice Rusije ona moze da cacka po Moldaviji i Gruziji ali ona ne treba da zaboravi da u svom sastavu ima 20 mil. muslimana.Rusija jos nije resila svoje Kosovo zvano Cecenija.Enver Kelmendi,6.oktobar 2006

Eh

pre 17 godina

Znaci opet Rusi preko Srbije zele nesto za sebe. Znaju da ce Kosovo otici, pa, sto ne da se Moldavija i Gruzija na isti nacin pokusaju vratiti nazad. Sada ce opet ona isprazna teza o Rusima kao saveznicima, ali ja ovde vidim samo opet njihovu zelju da na muci Srbije dobiju sto zele - a na kraju ce Kosovo dobiti neovisnost, a Rusija ce dobiti neku povlasticu od zapada...

Vladimir

pre 17 godina

Kosovo ce biti ne zasvisno sa ili bez pristanka Beograda. Ono je, uostalom, vec sad ne zavisno od Srbije. Cinjenica je da bi bilo bolje da
se to resi uz nas pristanak. To bi bilo bolje i za Srbiju, a narocito za Srbe na Kosovu, koji zive u getu. Jedino resenje je ne zavisno Kosovo, posto je sigurno da se nase snage bezbednosti ne mogu vratiti na Kosovo, cak i da ono dobije "vise od autonomije a manje od ne zavisnosti".
Zbog toga treba da se suocimo sa sopstvenim greskama iz proslosti i da platimo cenu za njih. Kosovo je cena nase gluposti i jedino sto mozemo je da iz toga izvucemo pouke.

Nada je dobra stvar

pre 17 godina

Nemojte ljudi da se unapred radujte!Uvek su bili neki englezi sto navijali politiku Serbije,i to cak u vreme Milosevica!!!!To sto ce uskoro doci je nova drzava Nezavisno Kosova.A onome ko to ne dopada u Srbiju nek pevaju pesmu:Pogledaj dom svoj Andjele, podigni noz svoj o andje seti se hriscanskih ratova itd idt.

sovranije

pre 17 godina

Albanci imaju mogucnost da srede svoj zivot na Kosovu bez srpske policije i vojske. Problem je sto im smeta jos i prisustvo srpskog stanovnistva i crkava i manastira. Doslo se do granice koja nece biti predjena, a to je: autonomija DA, nezavisnost NE.

MisaPisa

pre 17 godina

Uvek su veliki trgovali proko nasih ledja. Drzati se samo Rusije mislim da je pogresno, treba imati i rezervnu kartu jer ako se oni dogovore za Moldaviju i Gruziju da se pripoje Rusiji ode nama Kosovo. Zato treba igrati na kartu i Kine kojoj je u interesu nepromenjivost granica i vracanje pod suvernitet teritorije (Tajvan-Kosovo) maticnoj zemlji. Ono sto Kina nudi Tajvanu je siroka autonomija sto i mi nudumo Kosovu. Pa smo po tom pitanju jako bliski cak mozda i blizi nego sa Rusijom.

Boki ES

pre 17 godina

Rusko prisustvo u Evropi je sve evidentnije i sigurnije i mnoge zemlje se bore da budu njihovi partneri zbog ogromnog energetskog bogatsva koje imaju.
Albanci ili Kosmet su problem ili teret i kako vreme prolazi vrednost mu je sve manja cak i za potkusurivanje medju velikim silama. Srbija je ipak naprednije drustvo koje ide koliko - toliko napred.

Komsija iz Bloka 45

pre 17 godina

Samo pametno i istrajno napred! I bez negativnih emocija o bilo cemu u vezi ovog pitanja. KiM je bio i ostace deo nase zemlje. Ne gajiti negativne emocije prema etnickim Albancima, vec se truditi da se jedni drugima priblizimo i bolje zivimo. Takodje pomoci da se ceo KiM, kao i drugi manje razvijeni delovi zemlje sto pre razviju i da sto pre prihvate evropsku kulturu i nacin zivota. To je formula uspeha.

Nenad

pre 17 godina

Do promene stava kontakt grupe nije doslo samo zbog stava Rusije vec i zbog manje zaintertesovanosti zapadnih sila za dalju podrsku Albancima na Kosovu. Ono sto oni ne zele priznati, a cinjenica je, da nisu uspeli organizovati drzavu u zadnjih 7 godina iako su uzivali svu podrsku. Ono sto je jasno jeste da bi nezavisno Kosovo bilo samo veciti problem koji bi obzirom da bi nastao uz podrsku EU ostao ljaga na obrazu zapadnih sila (na sta su oni jako osetljivi u skorije vreme posebno zbog situacije na bliskom istoku i u Avganistanu). Jednako Kosovo ne bi bilo pouzdan saveznik posebno ne u vojnom smislu. Albanci nisu pobedili u ratu da bi se nadali osvajanju teritorije vec je rat dobio NATO pa ce i odlucivati stav NATOa, a u tom pravcu je vidljivo da su odnosi Srbije i NATOa sve bolji i da je lako predvidljiva saradnja (posebno u Avganistanu i Libanu) koja je preko potrebna zapadnim zemljama sada. Kosovo kao drzava tu ne bi imala sta da ponudi.
A i stav Srbije vodi ka tome da EU davanjem nezavisnosti Kosovu sama sebi stvara dugorocno zariste sto joj ne ide u prilog posebno zbog jacanja ekonomija Kine i Japana koje su sve konkurentnije na svetskom trzistu.

Illyria

pre 17 godina

Srbiji i mnogim srbima je žao što će Kosovo postati nezavisno a da njima nije uspeo dugotrajni genocid protiv albanaca iako su za to imali više od jednog veka vremena.
Poslednja nada za uspešan genocid nad Kosovom i albancima im je opet Rusija i ovo moguće odlaganje odluke o statusu Kosova.

rile

pre 17 godina

Kosovo ni po cemu nije jedinstven slucaj.I u drugim takvim slucajevima postojalo je nasilje na obe strane.Uzmite primer Irske, Baskije,Bosne.... Da ne bi bilo zabune, godinama je u proslosti bilo i nasilja albanaca nad srbima i etnickog isterivanja srba sa Kosova.O tome jasno svedoce brojke.

Nele

pre 17 godina

Tako smo bili ubedjeni da ce Crna gora ostati. Licno nikako ne bih da zivim sa onima koji ne zele da zive sa mnom. Otcepili su se Crnogorci i sta se bitno promenilo, nista. Samo smo ispali smesni (mislim na Vladu) sto smo se badava mesali. Mozda ce nas nesto sa Kosovom, recimo ekonomija, nekad povezivati ali da na silu zivimo zajedno to ne bih nikako. U medjuvremenu svi se nesto bave nama kao da ih briga za nas. Alo bre, svi se oni prepucavaju preko nas a pogotovu Rusi koji su uvek (ako se secate) samo obecavali neku pomoc.

Zoran Jerkovic

pre 17 godina

Jedna dobra analiza pitanja kosova uradjena od strane Centra Za Analizu Konflikta (CSRC) Britanskog Ministarstva Odbrane nedavno.
http://www.defac.ac.uk/colleges/csrc