Petak, 06.10.2006.

07:46

Pravo na stav o ustavu

Povodom <a href="www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&amp;mm=10&amp;dd=05&amp;nav_category=11&amp;nav_id=214276" class="text-link" target= "_blank">kritičkih izjava vicepremijerke</a> i šefa diplomatije o predlogu ustava, premijer rekao da svako ima pravo na mišljenje.

Izvor: B92

Pravo na stav o ustavu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

Banat

pre 17 godina

Sve, sve ali mi nije jasno sto su se ovi tako ostrvili na kohabitaciju. Kohabitacija DSS-DS je znak da mozda konacno ulazimo u neko doba normaln(ij)e stranacke politike. Sta fali Francuskoj? Izmislili su kohabitaciju, bre, i ne vidim da im nesto mnogo smeta.
Samo u Srbiji u kojoj neki, izgleda, ne mogu bez haosa kohabitacija moze biti izvrgnuta javnom lincu.
Dosta mi je trubljenja o fasizmu, volsebnih tumacenja Ustava, cike i dreke ama bas svakog ko ima stranku sa dvocifrenim clanstvom itd.
Vreme je da pricamo o ekonomiji, socijalnoj politici, investicijama, porezima, radnim mestima, inflaciji...i konkretnim problemima sa kojima svakodnevno zivimo.
Zelim da se se politicka scena sredi vec jednom. 15 godina je to licilo na cirkus.
U vrh glave nam treba 5 stranaka u Skupstini: (neo)liberalna (G17), centralisticka (DS), konzervativna (DSS), socijaldemokratska (?) i dzoker-stranka da glumi jezicak na vagi.
Daj malo dosade, konacno...

Nele

pre 17 godina

Izjave politicara me vise i ne interesuju, svi oni gledaju samo svoje zadnje delove tela. Mene zanima da, posle verifikovanja ustava od strane naroda, svi oni koji izadju na referendum budu spremni da obuku uniformu kad jednog dana Srbija krene da brani svoje Kosovo a ne da uvek zovu, recimo, mene. Kao da ja nemam preca posla nego da ucestvujem u ratovima koje oni zakuvavaju. Sit sam tih baba i deda koji nesto ne daju iz fotelje. Neka svako staro lice pita svog unuka ili unuku kako da se ponasa u vezi izbora ili referenduma.

Nenad

pre 17 godina

LDP ocigledno treba da nastavi odande gde je Otpor stao, kada je pokusao da na proslim izborima udje u parlament...To je vec poznata matrica: "DS, DSS, SPS, SRS sve vam je to isto, a mi i nasih 3-5% glasaca smo prave demokrate" Bio sam u Otporu i ta prica mi je vrlo poznata. Ljudi, ne nasedajte na to!!!! Mislite svojom glavom, zar treba da se pravimo da SRS nema 800 000 glasaca?! Kada cemo shvatiti da medjusobnim podelama nista necemo postici...I sta je problem da izglasamo novi ustav? Neka mi neko objasni kako mozemo da donesemo novi ustav koji Radikali nece prihvatiti. Zar nam treba neuspeh referenduma, zbog kojeg ce nam se sve zemlje smejati po ko zna koji put? Vec vidim naslove u novinama: "Srbi-narod nesposoban za promenu Milosevicevog ustava" "Srbija-zemlja bez politicke zrelosti" Zar nismo sposobni da se slozimo ni oko jednog politickog pitanja? LDP je pozivanjem na bojkot ostao jedini zastitnik Slobodana Milosevica. Svako ko ne glasa za novi ustav trebao bi da zna da time fakticki glasa za Slobin ustav!!! Pa zar takvih jos uvek ima? Pamet u glavu i da konacno raskrstimo sa Milosevicem za sva vremena!!!

Todorović Radivoj

pre 17 godina

Ne može čovek u ovakvoj Srbiji da bude pametan.Moral nam je toliko pao da ne bi bilo čudo da medveda obuku,
stave kravatu i predstave kao premijera i narod bi to sa aplauzom pozdravio.
Da li je iko od onih koji daju svoje stavove pročitao Novi Ustav.Ili nije ili je
partijski sluđen.Ja sam član DS ali sam čovek i razmišljam svojom glavom.
Poredim Ustav Slobodana Miloševića i ovaj gde kažu da su se prvi put u istoriji Srbije svi složili i dolazim do zaključka da su svi isti.
Više ne treba da priča niko gluposti o Miloševiću ili radikalima. Za mene su gori oni koji su sada dali zeleno svetlo za Ustav.Prvi član Ustava Miloševića govori da je Srbija država građana.Pa žalosti, zar Evropa da podržava one koji vraćaju istoriju u srednji vek pa se setili da je Srbija država srpskog naroda i td. Ako Ustav kaže da je teritorija
Srbije neotuđiva zašto onda predsednik Srbije u svojoj zakletvi u članu 114 se kune da će sve svoje snage posvetiti očuvanju Srbije uključujući i Kosovo i Metohiju a Vojvodinu ili neku drugu regiju ne spominje.Zar nije dovoljno da će braniti neotuđivost i teritorijalnu celovitost Srbije.Zar je to Ustav za vekove.Zar je dobro oduzeti građanima pravo i u članu 203 Novog" demokratskog"
Ustava oduzeti narodu pravo da se na referendumu izjašnjava o promeni Ustava.
Član 203 u stavu 6 kaže da Narodna Skupština može odlučiti da građani usvojen Ustav na skupštini potvrde na referendumu. U stavu sedam kaže da je dužna pa se nabrajaju promene, a u zadnjem stavu opet potvrđuje
demokratiju" Ako Narodna Skupština ne odluči da akt o promeni Ustava stavi na potvrđivanje (čitaj referendum), promena Ustava je usvojena izglasavanjem u Narodnoj skupštini, a akt o promeni ustava stupa na snagu kada ga proglasi narodna skupština". Zar je sve navedeno za hvalu. Pa mi smo pobedili Miloševoća u obespravljivanju građana.
Ludost koju neću potvrditi na referendumu koji je siguran sam zadnji što se tiče Ustava jer će ga posle sami menjati kako hoće.Pa neka i hiljade Dejana Stankovića i slični pozivaju na odbranu Kosova preko Ustava.Kosovo branim u srcu jer su ga oni što su decenijama vladali od nas otuđili.
Todorović Radivoj, Šabac

Danijela

pre 17 godina

Naravno da LDP vidi neprijatelja u DS-u jer apsolutno i nema razlike izmedju DS, Radikala, SPS-A, DSS-a. Sa kim kohabitira DS? Sa DSS-om čiji su partneri Radikali i SPS. Tako da DS-u neće proći zamena teza.

Amaro

pre 17 godina

I u sadašnjem Ustavu Srbije piše da se po važnim pitanjima provodi referendum na cijeloj teritoriji Republike. Srpska vlast pretenduje da je Kosovo dio Srbije a ne znaju kako će sprovesti taj referendum na Kosovu gdje ni jedan – jedini građanin neće učestvovati na njemu, a kao glavni kvalitet tog prijedloga ustava ističu to što će, po njima, Kosovo biti u Srbiji. Eto tu leži ozbiljnost političara i ustava. (Azem Vllasi u jednom interviewu).

Drugo neozbiljno shvatanja predlozenog ustava je bosnjacko rukovodstvo u Sandzaku koji zarad svojih licnih sitnih intersa pozivaju na refernedum, iako u ustavu se nigdje ne spominju Bosnjaci. To je zaista sramota.
Prava nacionalnih manjina i odnos prema njima je obraz jedne drzave i brojnijeg naroda. To sto Srbi (velika vecina) u manjinama vide neprijatelje to je zaista smijesno i zalosno. Naravno ako ne prestanbu sa tim i dalje ce ostati najomrzenija nacija u regionu...

Dr

realni

pre 17 godina

Problem ovog Ustava je u tome sto je on pisan zbog Kosova a sve je ostalo bilo predmet trgovine i ucena tj. nevazno. Drugi problem je u tome sto je svima nama do Kosova stalo toliko da bi svi do jednog voleli da se jednog dana probudimo i u rubrici Vesti na www.B92.net procitamo da je medjunarodna zajednica odlucila da Kosovo ostane u okviru Srbije, dok smo za ostale stvari koliko-toliko i zainteresovani. Mene trenutno vise interesuju sanse Partizana u Ligi kupa UEFA i naravno... je li legla plata!!!

kamichak

pre 17 godina

svojevremeno je rebeka srbinovic svoje pravo na stav manifestovala tako sto se deklarisala kao monarhista a bila funkcioner republikanske stranke. ako se covek ne slaze sa svojom strankom po odredjenim fundamentalnim pitanjima, onda treba da izadje iz te stranke.

Daca

pre 17 godina

Moj stav je da me ne interesuje ustav koji se ne donosi zbog svojih gradjana i Srbije (jer imali su 6 godina da to urade) već isključivo zbog ostanka na vlasti! Kako da ne, zbog Kosova naročito, ali treba obavestiti premijera da tamo ima 99%Albanaca

Toni Manero

pre 17 godina

Ustav je usvojila MANJINSKA vlada u OSTAVCI! A mi na referendumu treba da ima damo vestacko disanje!!! No way, PEDRO tj.VOJO!

Removable

pre 17 godina

Milosevicevi puleni su nam zasigurno zaposeli zemlju, ali sam siguran da nece dugo, jer kao sto vidim kroz nase komentare, razum se ipak rasplamsava i siri medju glasacima. U ovim komentarima oseca se napredak u poimanju ko je ko na politickoj sceni kao i oni koji su iza zavesa ovog pozorista. Priznajmo da smo pogresili kad smo glasali za Kostunice i Tadice, ali ajmo sada da ispravimo ovo dok se ispraviti moze. Recite NE Kostunici, Tadicu i Crkvi i da vec jednom krenemo da pravimo Srbiju, modernu i uspesnu. Srbiju nasu, a ne Srbiju kriminalaca.

andro

pre 17 godina

Naravno da LDP napada DS, pa od njih pokusava da preuzme biracko telo. Ukljucujuci neke latentne DSovce koji bi mozda apstinirali, ali ce mozda "energija" koju siri Cedica da ih motivise da izadju na izbore jer jos ima nade. "Gradjanska" opcija je potrebna Srbiji, makar kao protivteza SRS/SPS polu biracke scene, ali njeni trenutni predstavnici kao da cine sve da je zadrze ispod cenzusa. Gradjanska opcija nigde i nikad nije bila radikalna u stavovima o bilo cemu, a od pomenute 4 "gradjanske" stranke u predizbornoj koaliciji: Ceda i Canak sami hrane tezu o radikalnim polovima srpske politicke scene i trecem putu koji nudi DSS, plasiranu u NINu i nspm. Ni Korac nije mnogo nezniji u stavovima, a cak i Vesna Pesic u ostacima nekada ozbiljnog GSSa nije vise oaza mira i razuma.
A sto se tice Vuka, on je non-stop u sizofrenicnoj poziciji. Sto nije ni cudo: svoje glasove dobija na kvazi-monarhistickom stavu, a onda to zaboravi do sledecih izbora (i vrlo lepo pliva u republickom drzavnom uredjenju), kada treba da podseti pro-monarhisticku populaciju za koga treba da glasaju. Mada ovaj put, bez Velje i bez Kragujevca, deluje mi da nema sanse da predje cenzus, koliko god ponavljao "bez Kralja ne valja".

knezevic vasilije

pre 17 godina

"Koliko ljudi toliko cudi". Diskusija o ustavu ne smije da se prenosi na politiziranje i trazenje prednosti preko manipulacija raznih grupa i misljenja. Vrlo je vjerovatno da niko, nijedna osoba nece biti zadovoljna,licno, jer ustav nije samo za to da zadovolji pojedince. Prije svega jedna visokoprocentna grupa naroda ostaje vrlo pasivna, u politickom procesu, i oni na kraju gube bilo kakvu ulogu u tkzv. demokratsko-politickom procesu. U tom procesu dobijaju oni ciji se uticaj ostvaruje materijalnom akumulacijom dobara i mogucnosti da sa tim kontrolisu zakonadavne i politicke djelatnosti. Vuk Draskovic treba da prouci situaciju u zemlji poslije II Svjetskog rata i da je sistem uspostavljen u tim danima bio jedino rjesenje. Kada je taj sistem poceo gubiti izvornu formu i revolucionari poceli da umiru (stariji)ili se regenerisu (mladji i materijalno oportunisticki)onda je taj sistem poceo gubiti, za te preostale "vodje", smisao opstanka. Oni su sve vise postajali eksponati srednje klase(male burzoazije)i nije im, za tu grupu, odgovarala marksisticka ideologija. Nacionalizam je takodje poceo igrati, za njih, vaznu izbornu ulogu.To je sve dovelo do katastrofe naseg gradjanskog rata. Demokratija koja je danas u praksi na nasim podrucjima nema fundamentalne izvornosti i manje vise nije demokratija u pravom smislu toga termina. Ustav zemlje, u tim situacijama, treba da bude orijentisam prema medjunarodnim i ustaljenim praksama ljudskih prava i slobode ukljucujuci materijalne faktore ciji se uticaj vrlo cesto ignorise.
(vasilije knezevic, 6 okt. 2006)

DOLEKOSTUNICA

pre 17 godina

Moze da prica ko god sta hoce, ali jedine pozitivne stvari koje su se desle u Srbiji, posle 5-og oktobra 2000, zasluga su Zorana Djindjica, Bebe Popovica i Cede Jovanovica.
Rezultati bi bili jos bolji da Kostunica nije "podmetao nogu" Djindjicu, na svakom koraku i konacno uspeo 12_og marta 2003g.
BOJKOT!

Nenad (dijaspora)

pre 17 godina

Vec nekoliko godina ovog Draskovica nerazumem. Ma i ja sam za parlamentarnu monarhiju, ali ovom ustavu je vrlina da moze lakse da se menja. Znaci glavno je da se sada usvoji, jer je i pored toga stvarno evropski i nemoze se uporedit sa onim iz 1990. A i pitam one "demokrate" koji su za bojkot: Jer mislitie da ce u sledecih 10 godina moci da se dobije konsenzus u skupstini kakav je sada (pa da moze novi predlog ustava da prodje)? Zar mislite da ce se raspodela sedista u skupstini toliko promeniti posle izbora, da ce "demokrate" imati dvotrecinsku vecinu? Ako ovaj referendum ne uspe, bojim se da cu docekati penziju sa Slobinim ustavom i pricati cu u samostalnoj Srbiji srpskohrvatskim jezikom.

Dragan R Savin, Bahamska ostrva

pre 17 godina

Mnogo je bolji gospodin Draskovic kao pisac nego kao politicar...
Monarhiju bih podrzao svim srcem, ali bojkot referenduma nece promeniti stav vecine stanovnistva da republikansko uredjenje ne treba menjati...za sada...
Ako je ovaj ustav nastavak Miloseviceve Srbije, a u isto vreme "nije los", da li to znaci da Milosevicev ustav isto nije los....
...nije zlato sve sto sija....to je za sve "anti-protivne"...narod koji gazi preko vlastite istorije, nema buducnosti...nije Irska postala to sto jeste stideci se svoje proslosti i nacionalnih obelezja...drustveni napredak i cirilica, prosperitet i opanci....idu zajedno. Ako pogledate u ogledalo, da li se stidite...ja, ne....da li pisete cirilicom...ja, ne....da li podrzavate cirilicno pismo kao zvanicno...ja, da....da li cete prestati da pisete latinicom i preci na cirilicu...ja, ne...to ustav i ne trazi...pa cemu onda ova vika...da li se stidite pradedine sajkace kada pogledate u ogledalo, dok mastate o londonskim sesirima, LDP-ovci...ja, ne!!

Sloboda S.

pre 17 godina

Srbijo, vreme je da se probudiš!
Vreme je i da dobiješ Ustav! Slušajući protivnike novog Ustava, dolazim do zaključka da isti ne valja, jer ga "prebrzo" donosi "spori i nesposobni" premijer! Stoga je bolje da održimo izbore, izaberemo novu vladu koja ce dugo i "sposobno", verovatno ceo mandat raditi na novom Ustavu, a za to vreme mi ćemo ziveti sa Miloševićevim ustavom. Da li tu ima logike? MIlošević već 6 godina nije na čelu države! Sadašnji Ustav je Ustav države koja ne postoji! Da li treba zadržati Miloševićev ustav, kao sećanje na devedesete godine prošlog veka,tj. živeti u dvadeset prvom veku sa njegovim državnim i društvenim tekovinama! Pa što niste onda ostali kući 5. oktobra 2000. godine? Hajde jednom da se složimo, da izglasamo Ustav, da prestanemo da se igramo države!

Pedja

pre 17 godina

Ako je nova prica na ovim izborima DS i DSS, onda je to stvarno prevrsilo svaku meru, pa do juce su se najgore pljuvali i vredjali, a nama SADA serviraju pricu kako su oni pravo resenje za Srbiju na ovim izborima.
Moj glas ce definitivno dobiti LDP, a ustav bojkot.
Od sad sam sigurno divsi clan DS.

Nemanja_NS

pre 17 godina

Samo napred Vuce! Mi znamo da si u pravu. Oni sto te kritikuju su zadojeni mrznjom, prevareni, prastaj im...
Svakom pametnom i dobronamernom coveku jasno je da Srbija ne moze da ide u buducnost sa radikalima, komunistima i ostalom bagrom, kao i da svaki dogovor sa njima mora voditi u katastrofu.
Vuce, samo hrabro, mi te podrzavamo, a pokazace se i da Srbija ima snage, pameti, hrabrosti i volje za bolju evropsku buducnost.
Referendum nece proci, a onda je red na predsednike DS, DSS, SRS, SPS.., da daju ostavke i povuku se iz politike. Neka dodje nova generacija, neka dodju novi ljudi i nove stranke.
Bice to podeba svih nas koji smo rekli NE trulom kompromisu demokrata i radikala, proslosti i buducnosti. Svaki dogovor sa njima je kapitulacija i ti si Vuce izgleda jedan od retkih koji to shvata!
Dakle, glasamo NE, pobedjujemo i Srbija ima buducnost!

Big Dovla

pre 17 godina

Protestovati i prekidati nečije tribine je sasvim normalna pojava u celom svetu koja može da skandalizuje još samo "pravoslavne domaćine i domaćice", a to naročito važi kada za to postoji dobar razlog. A gde ćete bolji razlog od pulena SANU, SPC i službi bezbednosti koji je, zakulisnim metodama i uz logističku podršku svojih nalogodavaca, izbornim pučem preuzeo najveću stranku u Srbiji, i pažljivo je očistio od svake naznake nezavisnog mišljenja i reformizma, a njegovi izmećari posle toga još imaju drskosti da svojataju pokojnog premijera Đinđića? Nisam oduševljen ni likom ni delom Čede Jovanovića, mislim da je, doduše, dobar operativac i energičan mladić, ali isto tako i relativno plitka i nedovoljno obrazovna osoba, međutim, pod vođstvom Borisa Tadića DS na moj glas prirodno ne može da računa ni u ludilu, što znači da je srećni dobitnik po svoj prilici upravo LDP, iako uz puno sete što neko drugi sa više znanja, pronicljivosti i harizme nije na njenom čelu (mada je - s obzirom da skoro sve što je imalo iole mozga dole živi u inostranstvu i puca mu prsluk što Srbija nema more - jedini takav ko mi momentalno pada na pamet Beba Popović, a čovek očigledno, i sasvim razumljivo nema ni živaca ni volje da se smara s balkanskom bratijom).

Charlie

pre 17 godina

Dakle, ja sam ovako sebi rezimirao situaciju u vezi sa ustavom. Ne znam ko je pisao ustav. Poslanici u skupstini su usvojili ustav, a da pojma nisu imali sta u njemu pise. NA SLEPO, U KASNIM NOCNIM SATIMA. Strucnjaci, strucna udruzenja,i druge drustvene institucije ne znaju nista o ustavu koji su poslanici izglasali jer vlasti (pisci ustava?)kazu da je javna rasprava nesto sto je potpuno nevazno za donosenje najvaznijeg drzavnog dokumenta i da je najvaznije da su se svi relevantni faktori dogovorili. Koji su to faktori - nemam pojma. Znam da kada se ustav izglasao u skupstini, osim njegovog pisca, niko nije znao sta tamo pise. Ali, se izglasava. Sada pak, clanovi istih stranaka koje su na slepo izglasale ustav kazu - ustav ne valja, neka svaki gradjanin uzme da ga procita i donese odluku po svojoj savesti. Ali vam ne mozemo dati javnu raspravu, pa da vam malo strucnjaci objasne o cemu se tu govori i koje su konsekvence odredjenih principa i formulacija. Ali, na vasoj savesti je da odlucite. Kada su oni sami glasali na nevidjeno njihova savest je mora biti duboko spavala. Em je bilo kasno nocu, em moras biti pod dubokom hipnozom da potvrdjujes nesto sto nisi video. Mora da to mucenicko iskustvo predsednik skupstine prenosi i nama kad kaze da cemo tokom noci koja deli dva referendumska dana da se vrpoljimo. Zbog savesti, jakako. Ja cu se jedino vrpoljiti jer ce glasacke kutije prenociti pod budnim okom ovako savesnih relevantnih faktora.

IvanS

pre 17 godina

Vuk Draskovic, bivsi podpredsednik Miloseviceve vlade, sadasnji Ministar bez ministarstva, "neobavesten" o predlogu ustava, uskoro ce, zajedno sa Danom, otici u zaborav, na smetliste srpske politicke istorije, jer je svojom politikom toliko unazadio nekada najjacu opozicionu stranku. Ako SPO to brzo ne shvati i, Draskovice ne otera, ova stranke ce veoma dugo ostati izvan svih politickih zbivanja. SPO to ipak ne zasluzuje.

Darko

pre 17 godina

Najgore je sto danas svako svojata pokojnog Premijera, i svoje stavove imputira njemu (kao da je on to mislio, ili pricao). Da li je to borba oko Zoranovog nasledja? Ako jeste, nisu izabrali pravi nacin, niti prave ljude. Mladi SKOJ-evci (LDP) treba da razmisle o svom identitetu i o ljudima koji cine vrh te partije, a ne da se profilisu tako sto ce apriori da omalovazavaju sve sto neko pokusa da odradi. Zoran je pre svega bio pragmatican i radan covek.

protiv_svega

pre 17 godina

Hm, gradjanin Draskovic nije nikakav ministar spoljnih poslova.
Dalje, gradjanin Draskovic vise nema ni stranku, a saopstenja njegovog fan-kluba spadaju u "amateri svome gradu".
Jos kako je moguce biti demokrata i biti protiv DS-a. Druga je stvar sto su LDP levi ekstremisti kojima ide dobro samo kada Srbiji ide lose. Kakvi su ovo upadi jurisnih odreda? Nije im prvi put. 'Smo opet dosli u vreme levog terora?

Minja

pre 17 godina

On je pomislio da se radi o pripadnicima SRS-a i SPS-a!? A onda zavapio zasto ti mladi ne upadaju na njihove skupove kojih je na žalost mnogo. On bi da ovi zakuvaju sa onima da bi on mogao sa razlogom da ih svrsta u isti nedemokratsli koš. Zavadi pa vladaj.

Vlade

pre 17 godina

Predsednik Tadic je vise puta rekao da je Srbiji preko potrebna stabilnost, a cinjenica je da ce nas ovaj ustav uvesti u visegodisnju, a mozda i visedecenijsku nestabilnost.
Takodje je rekao da je njegov princip rada, videti problem, resiti ga i ici dalje. Ovaj Ustav, sigurno, ne resva problem nego ga proizvodi i sto je jos gore vezuje ruke svakoj buducoj vlasti da ne moze resiti taj problem.
Svedoci smo i jedne monstruozne kampanje na RTS u, u kojoj se zloupotrebljavaju deca sa Kosova.
Vladeta Jankovic izjavljuje da je odlaganje resavanja statusa Kosova korak u dobrom smeru, pa se pitam da li ti "dusebriznici" misle sta ce se desavati sa srpskim narodom i decom na Kosovu za svo to vreme, dok se taj status ne resi?! Na kraju imamo izjavu da bi bilo nekorektno prema Albancima da ih uvrste u biracke spiskove, posto su se oni vise puta izjasnili da nece da ucestvuju na nasim izborima i da se tim cinom, u stvari, postuju njihova ljudska prava. To je mozda i najveca besmislica koju sam cuo.
Zbog svega toga, a i zbog drugih stvari nema drugog resenja nego BOJKOT referenduma.

Bane Jekic

pre 17 godina

... Glasati za Ustav NECU i Vuk je savrseno u pravu...pa moze ko god hoce da se prevrce od retorickih egzibicija da ponizi Vuka, ali se za Ustav glasati ne sme.

Princip i atmosfera ovog referenduma je isto onaj kao iz 1988.

Kent

pre 17 godina

Strasno je sto danas 6 godina od tzv.poraza Milosevicevih snaga postoji toliko mnogo ljudi kojima se na samo pominjanje imena lidera SPO dize kosa na glavi.To je zato sto u Srbiji ne postoji covek koji se tako dugo bori protiv svih tih snaga haosa i zlocina ,osim Vuka.Slazem se sa Vukom po pitanju ustava u potpunosti.

Milos

pre 17 godina

Vuk je jasno rekao da niko iz SPO-a nije ucestvovao u pisanju ustava, ipak za neke je licemer. Da ona tri poslanika nisu glasala u skupstini za ustav onda bi bili jos i izdajnici. Svima koji 15 god nisu smeli da promole glavu i dignu glas protiv diktatora dok im vrsnjaci ginu po ratistima, odlaze iz zemlje ili ih lome po demostracijama bi porucio da kompleks nece nestati kad Vuk prestane da se bavi politikom.

sasa jokic

pre 17 godina

Desilo se nesto cudno na politickom terenu Srbije, neka bolesna evolucija, gde je DSS postao SPS, a DS DSS! Sve u svemu Srbija se pretvorila u socijalistickog dinosaurusa, gde su stranke i ljudi koji zastupaju evropske standarde prakticno u izumiranju. Ja jednostavno ne mogu da verujem da smo ovako brzo propali, od 05. Oktobra 2000 do danas! Sve sto je iole vredelo nestalo je sa politicke scene, ovo danas je treca liga politicara!

Milos Ilic

pre 17 godina

Kontinuitet aa zaokretom je jedino moguch u ovom trenutku kada pola Srbije podrzzava SPS i SRS zahvaljujuchi velikim delom i g-dinu Draskovicu.
Nejedinstvo onih koji predstavljaju onu drugu polovinu je jedini problem.
Zar stvarno moramo imati 300 stranki u Srbiji a cilj da im je isti. Nije. Neko lazze. Cilj je nessto drugo o ccemu ovde nema mesta da se komentarisse. Ukrupnjavanje "demokratskih stranaka" je jedini put. Na Lovcen mozze samo orao a da se ne penje stepenicu po stepenicu.
Novi ustav je ipak iskorak u dobrom pravcu.

oparnica

pre 17 godina

Ako je ustav to sto kazete gospodine Draskovicu, onda lepo pozovite gradjane Srbije da ne glasaju za takav dokument (ako smete). nemojte poput g17 da se igrate hocu-necu.

nenad

pre 17 godina

Nadam se da ce gospodin Draskovic uspeti u svojoj nameri da se narodu Srbije omoguci da izabere da li je za republiku ili za parlamentarnu monarhiju.

Edmond

pre 17 godina

Svaki poziv na neizlazak je dobrodosao, svaki odlazak na isti je samoubistvo. Dakle, pozdravljam i Vukov i LDP-ov i Dulickin i LSV-ov poziv na bojkot. Pa ko normalan moze izaci da glasa za ustav koji zdusno podrzavaju Toma Nikolic i Ivica Dacic??!! Ja ne mogu i meni mnogo manje smeta, nego SPS i SRS. Oni se ujedinjuju i jacaju, a mi se i dalje cepkamo, razjedinjujemo i međusobno pljujemo. Ceda je uhapsio Slobu, ima moj respekt. Tadić bio ministar odbrane i ništa, dakle Čeda mi je bliži. Pretpostavljam da bi i Vuka mnogi vise cenili da je poginuo na ibarskoj magistrali. Da je Djindjic živ, mrzeli bi ga vise nego danas Cedu. Takvi smo mi Srbi. Respekt za ovakav Vukov stav. Respekt za Ivanu Dulic Markovic, Vesnu Pesic, Čanka, Koraća, Pajtića i sve one koji još uvek govore i delaju po svojoj savesti. A vi "lajte" po svemu i doprinosite da nam se vrate Vučići, Nikolići, Vučelići. Tuga sta sve ljudi pričaju. Naravno da ne izlazim na tu šaradu. Ko još normalan to podržava?

Mihailo

pre 17 godina

Problem demokratskog bloka je Boris Tadić lično. Njega je izabrao Koštunica, a preko njega Ćosić i ostali iz SANU, koji su čitav ovaj pakao i osmislili. Oni, naravno, i ne žele bilo kakve promene.
Zadatak mu je bio da pacifikuje Demokratsku stranku, u čemu je u potpunosti uspeo. U njenom vrhu i oko njega su sad diletanti i profesionalni blejači, koji i kada bi hteli nešto da rade ne bi znali kako. Njegov najveći uspeh je što je ubedio Condy da nezavisnost Kosova objavi posle izbora, jer u suprotnom niko neće hteti da glasa za njega.
Na žalost, i Čeda je potpuni diletant, doduše bučan.
Trebalo je lepo 13. marta svi da se obesimo i prekratimo sebi muke.

undercover

pre 17 godina

Zasto bi Pajticeva izjava bila sramotna, a upad LDP-a na konvenciji druge stranke ne?! Pa, cak ni pripadnici SRS nisu upadali i prekidali tudje tribine. I zaista bi im bolje bilo da su recimo omeli promovisanje Seseljevih knjiga umesto sto vode rat sa DS. Ne znam dokle ce Ceda da ide u svojoj mrznji prema DS i Tadicu, a sve zbog toga jer je izgubio na unutarstranackim izborima... Jos strasnije je sto su mladi ljudi, clanovi LDP, toliko zadojeni mrznjom naseli na Cedine price da se on toboze bori za demokratiju, a on se u stvari i dalje samo bori protiv DS, sto se ovim upadom jos jednom pokazalo kao tacno.

Miroslav I

pre 17 godina

Pa zasto su poslanici SPO-a glasali za ovakav Ustav? On uvek nadje nesto da pametuje kada je stvar vec uradjena i naneta steta. Neverovatan tip, zaista!

pitanje

pre 17 godina

Javni protest je demokratsko pravo.Ne postoji Zapadna demokratija, gde na javnim skupovima neko ne protestvuje.
Oni koji kazu da to radi samo SRS, pojma nemaju o demokratskom politickom zivotu.
Sasvim je drugo pitanje kako javnost na to reaguje i da li onaj koji protestuje, time stice ili gubi njene simpatije. To je njegov rizik.

Kiklop, Blok 70

pre 17 godina

Nije mi jasan stav onih koji zele da bojkotuju ustav jer u njemu imaju udela i radikali.
Zar mislite da ce oni negde da odu ako bojkotujete referendum?
Ustav bez radikala ne moze biti usvojen. To je jednostavan zakon matematike. Oni imaju mandat od vise gradjana Srbije nego druge politicke partije. Bojkot samo vodi u dublju krizu koja nam nista ne treba.

Coco Bill

pre 17 godina

Ma Ustav je "šarena laža" da se zabašure svi neuspesi i to oni ključni neuspesi ove Vlade.
To su EU, Crna Gora, Kosovo, restruktuiranje javnih preduzeća, povećanje zaposlenosti, pravna država, suzbijanje kriminala, reforma policije itd. Sve je to obećano kad su srušili bivši DOS.
Šta od toga imamo ostvareno ?!, ništa, ili gotovo ništa !!.
EU je prekinula razgovore, Crna Gora se odvojila (seća li se još neko onih raznih skupova "patriJotskih" snaga po razni "Sava" centrima.) Ljudi sve više ostaju bez posla, nema najavljenih obećani "velikih" inostranih investicija, kriminal opet "cveta" i to baš u saradnji sa policijom i šta onda ?.
Pa najbolje onda sklepati kakav takav Ustav, s kojim ni oni sami nisu zadovolji, ali se brani tako što se kaže kako ga je lako promenit i dopuniti. Pa ko meni, a i ostalim građanima garantuje da će biti proemejen u progresivnom i pozitivnom smislu ?, šta više, ako u Skupštini bude većina iz retrogradnih snaga mogu da ukinu i ono što valja u tom Ustavu. Drugi "veeliki" argument je kako su se sve partije složile oko tako važnog dokumenta. Pa oni su se složili, ako se ko seća i kad su trebali sebi da podignu platu i izglasaju razne beneficije.
Naravno, da bi se svi ti problemi gurnuli pod "tepih" najbolji je Ustav.
Jer onda sledi referendum, pa onda izbori, pa posle izbora usaglašavanje ko će skim, pa formiranje vlade, a u međuvremenu dolaze razni praznici od Nove godine, Božića pa do raznih slava i raspusta za decu te će se i samo to dogovaranje odužit tako da sve u svemu ako se formira Vlada negde u martu biće dobro. E, a onda dolazi oni "obaveznih" tri meseca da bi se Vlada "uhodala" i "upoznala" sa, jel, problemima , tako da tek polovinom godine treba da očekujemo neke "rezultate", ali onda gle čuda dolaze godišnji odmori.....nije mi jasan neko ko kaže da nam treba Ustav što nam se "žuri".

Maja _V

pre 17 godina

Nego, ajde da se ne udaljavamo od sustine...Jedino vazno u ovom trentku je izaci i zaokruziti NE jer cemo time dobiti izbore za ustavotvornu skupstinu i konacno, dovesti stvari u red. DA li je to isto trazio VUK, CEDA, ET, SUpermen ili Paja Patak, u ovom trenutku uopste nije bitno. Bitno je da se to I URADI a ne samo da se filizofira!!!

Žika

pre 17 godina

Ne samo ustav, nego i sve ostalo oko nas posle ubistva Djindjića pokazuje KONTINUITET sa Miloševićevskim vremenima! ISTE - SLUŽBE - ISTE - IDEJE - ISTE - METODE VLADANJA! Posledica tih neprestalnih SAMOOBMANA, DA SE OVDE NEŠTO MENJA, jeste da smo svakim danom sve dalje od EU i normalne građanske države!

Nikola Beograd

pre 17 godina

LDPovci nisu došli da se biju ni sa kim. Nisu nikoga napali. Samo su pokazali svoje neslaganje sa kohabitacionom politikom Tadića i ekipe koja nelegalno, posle krađe na stranačkim izborima upravlja DSom.

Imaju moju punu podršku u tome, a DSovcima bi bilo bolje da naviknu na ovakve stvari jer ima mnogo nezadovoljnih njihovom politikom. Podrška LDPovcima.

nesh

pre 17 godina

E Vuce,Vuce...kad se stvarase SRJ i kad Djukanovic nije hteo da glasa za oktroisani ustav... falio je jedan "glasic" u vecu republika (valjda se to tako tada zvalo). I onda je Vuk hrabro, junacki, mudro dodao taj glasic.. .Ali on je to sigurno jos hrabrije i junackije zaboravio pa ce sada da mudruje o "kontinuitetu". Da se coveku smuci od principijelnosti!!!
BOJKOT! pa da vidimo da li ce Srbija da propadne!

Nikolay

pre 17 godina

Oni se nisu pristojno ponašali, ali verujem da se radi o devojkama i mladićima koji imaju dobre namere, ali nažalost se nalaze u zabludi. Nije moguće boriti se u Srbiji za demokratiju, a protiv Demokratske stranke". Vecu glupost dugo nisam cuo . Sramota .

BLix, Banja Luka

pre 17 godina

Ono sto Srbiji treba su izbori i da ostane cenzus od 5% i da kao kod nasu RS broj stranaka, (boranije koja nekako, uguravajuci se u koalicie udje u parlament i poslije ucjenjuje) se prepolovi!!! Trebalo bi kao u Estoniji donijeti zakon o zabrani koalicija prije izbora...pa gospodo, kad prodju izbori i ako udjete u parlament koalirajte s kim i kako zelite! Tako bi konacno otpali svi ti Draskovici, Cede Jovanovici, Velje, Canci i sl....

Lesa

pre 17 godina

Dobro. Vecina komentara ukazuje na to da nacrt ustava nije najbolji. To su rekli cak i predlagaci. Ali u ovom momentu kljucno pitanje je pitanje vremena koje nas sve vise i neumoljivo pritiska. Ustav je dokaz da imamo drzavu. Sto se tice nekih ustavnih resenja koja su sporna..... promenice se boljim. Sustina je u teznji nekih koji bi pomocu teme “Ustav” da politicki isplivaju na povrsinu i prikazu se kao bitni u politickom miljeu Srbije. Ovaj Ustav je proevropski. Dakle bice uskladjen sa zakonima EU. Ako je Ustav demokratski on ce omoguciti gradjanima da u bilo kom momentu biraju vid uredjenja drzave. Nije zavrat pitanje sadrzaja ustavnog teksta koliko je zavrat da je on u otklonu sa prethodnim i to da ga imamo. To ocekuju od nas (i to da bude sto pre) i UN i EU. Divide et impere (zavadi pa vladaj) je strategija stara koliko i politika. Zavaditi prvo DS i DSS a onda zavaditi DS i LPD, a onda zavaditi G17plus, SPO i LDP sa DS i DSS da bi na kraju profitirali oni za koje rade kreatori zavada. Mozda bi mladi iz LDP-a trebalo malo da porazmisle i na ovu temu. Politicka istorija je prepuna primene ovog “principa” kad je u pitanju uticaj na odnos izmedju stranaka. Mislim da je nastup mladih iz LDP-a malo grub. Nije korektno pozivati se na Dr Zorana Djindjica a pritom minirati skup clanova stranke ciji je on bio predsednik i jedan od osnivaca ( u novo vreme). Mislim da mladi LDP-a treba da se bave svojim politickim programom a ne programom druge stranke (u ovom slucaju DS). Dakle… prezentovati to sta je predmet politickog programa LDP-a je bitno za njih. Vojvodina ce dobiti status koji odgovara ziteljima Vojvodine. To nije sporno. U politici je bitno vreme politickog zahteva. Mozete da sami unistite sopstveni politicki zahtev ako ga forsirate u pogresnom momentu. Moj predlog bi mladima iz LDP-a bio: obratite paznju na Divide et impere i upotrebite energiju koju posedujete za jacanje demokratije u Srbiji a ne njeno ponistavanje. Zna se ko ce se ovajditi svakim losim nastupom onih koji su za snazenje demokratije u Srbiji. Umesto kreiranja sukoba, kreirajte amandmane na nov Ustav. Trebace nam.
Ziveli

RF

pre 17 godina

LDP je napravio politicki otklon od DS zbog kohabitacije sa DSS. Danas je DS presla u saradnju sa DSS i kohabitaciju sa SRS I SPS. O kakvom demokratskom bloku onda oni to pricaju. Oni su usli u blok za ocuvanje vlasti, a ne za demokratiju. LDP nije u istom bloku sa ovakvim DS i gradjani to shvataju.

195...

pre 17 godina

Referendum je raspisan i to je činjenica. Referendum košta mnogo i to je činjenica, a mi kao siromašno društvo nismo u prilici da se razbacujemo. E, posle toga idu IZBORI,pa nek se svaki poreski obveznik zapita za koga će da glasa, to je VAŽNO. Dosta je više bilo razbacivanja narodnim parama, zaduživanja iz inostranstva koje će omču oko vrata da nam stave za dve godine. Jedva čekam izbore!

Milan Saric

pre 17 godina

Ako EU nema nista protiv ovog ustava (kao sto nema) - onda nemam ni ja. A razni "shalabajzeri" bi trebali da se suzdrze sitno politickih izjava zarad dobijanja po kojeg glasa... cisto da im komentar izadje u medijima pa da ih se svi ponovo sete. Smesno... verovatno nama ni ne treba ustav, ni demokratija, mozda je bolje da se vrati kralj i postanemo monarhija... da to bi bilo stvarno "super".

Janko

pre 17 godina

Gledao sam Vuka juce, 100% je u pravu. Mada, ja bih voleo da ustav ne prodje a onda da glasam za onoga ko ponudi Kraljevinu Srbiju kao opciju. Ako to bude SPO, onda za SPO.

bozans

pre 17 godina

"Nije moguće boriti se u Srbiji za demokratiju, a protiv Demokratske stranke" NIJE NEGO! PAZI BOGA TI! Od kad su kohabitatori uzeli tapiju na demokratiju?! Gospodo, za sve vreme višestranačja glasao sam za DS ali ovakve izjave prosto ne priliče demokratskoj opciji. Izgubili su jednog glasača. BOJKOT!

Emigrant

pre 17 godina

Gospodin Drašković je imao dovoljno vremena da sa pozicije vlasti utiče na demontiranje Miloševićeve mašinerije, bez te mašinerije ne bi bilo ni kontinuiteta sa Miloševićevim ustavom. Nije prvi put da svojim nečinjenjem baš Drašković spašava "omraženi režim", sve pozivajući se na demokratiju. Željno isčekujem dan kada će SPO sa svojim liderom početi aktivno da radi na evropskoj Srbiji. Podrazumeva se da će prvo početi sa demontiranjem "miloševićevog režima" i njihovih zaštitnika, potpuno se slažem da je to glavni uzrok sadašnjeg stanja Srbije.

aleksandar

pre 17 godina

"Nije moguće boriti se u Srbiji za demokratiju, a protiv Demokratske stranke" - pazi ti njega. Tipicno demokratsko razmisljanje: demokratija to sam ja, ko nije za mene, on je protiv demokratije. E Zorane... Napred LDP!

Zarko

pre 17 godina

Nije prvi put da Vuk Draskovic glasa za jedan predlog a onda putem medija objasnjava da on u stvari tako nije mislio. Vuk izgleda nije do kraja ispunio zadatak svojih nalogodavaca i sad bi da dodatno muti, jako mi je drago da su on i gospodja Dulic-Markovic protiv, to je sigurno dobar znak da je predlog ustava pravi.

hari_b

pre 17 godina

Volela bih da kazem gospodinu Pajticu da je DS taj koji je bacio ljude u apstinenciju a ne LDP! Naravno da on to zna, ali blize se izbori, pa treba svu krivicu svaliti na nekog drugog, to je kod nas pravilo. Ljudima iz LDP ne bi skodilo malo lepog ponasanja i sve bi bilo OK.
Apstinent

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Gledajaući, gospodina Draškovića, ministra koji nije ministar a još uvek jeste ministar, u sinoćnoj TV prezentaciji njegovog vidjenja trenutne političke situacije, vezano za Ustav, shvatio sam da nisam ništa shvatio. Bez obzira što sam se zaista trudio. Staze i bogaze kojima se kretao naš ljubljeni "čiča" mogao je da razume samo neko od vudu vračeva ili vrhunski stručnjak za stvari "s one strane razumnog". Bilo je pravo mučenje dobiti konkretan odgovor na najbanalnije pitanje. Gospodin Ministar, koji je aktivno učestvovao u donošenju predloga ovog Ustava i koji se saglasio sa jednoglasjem Skupštine /koje ga sada plaši/, više je za bojkot nego za izlazak na referendu. A onaj ko baš izadje "neka dobro pročita" i neka glasa po svojoj savesti odnosno, "NE". Jer je, kako reče, ovaj Ustav kontinuitet Miloševićevog ustava i pobeda "snaga strašne prošlosti". U daljem svom izlaganju uglavnom se lavovski borio protiv "unutrašnjeg neprijatelja", koji preti da uruši demokratiju, osvojenu od strane petooktobarskih skojevaca. I da nas vrate u tamnu i turobnu prošlost. Gledajući, po ko zna koji put ovog "jurišnika u Evropu", koji ka svom cilju još uvek hita lupajući u šerpe i duvajući u pištaljke, shvatio sam da je od njega naivniji samo onaj ko je na njega računao kao koalicionog partnera. On vodi neku svoju "solo" igru, uljuljkan u lažnu predstavu o svojoj mesijanskoj ličnosti i ulozi.

DS stari grad

pre 17 godina

Ne zna se ko je smesniji. Da li olinjali Vuk ili ovi iz LDP (ma sta to znacilo). Sta god oni mislili DSS i DS ce pobediti na sledecim izborima a referendum CE USPETI. Pozdrav iz kruga dvojke.

vesna

pre 17 godina

I mada sam razocarana politikom DS, ubedjena sam da su zaista promenili smer politike, koju su do 2000. zagovarali, ipak se moram sloziti sa konstatacijom da nam momentalno nije potreban sukob DS i LDP. Jako mi se dopada otvorenost i ostrina LDP, hrabrost da kazu i ono sto drugi ne smeju, ali mislim da toj mladosti treba malo "diplomatske brusilice". Steta sto svoju energiju prvenstveno okrecu protiv DS (mada mislim da imaju razloga, ali ima i gorih).

Ljubisa

pre 17 godina

Pristalice LDP-a su u pravu, jer DS posle Zorana je neka nova stranka. U nju su se uclanili neki koji od izbora do izbora u potrazi za funkcijama idu od stranke do stranke. Kohabitacija i apstinencija iz Skupstine je dovela do jacanja radikalnih elemenata na ustrb demokratskog bloka. DS je vodeca stranka demokratskog bloka, ali je mahom vode ljudi koji su bili uz Slobu bar u unutrasnjosti, zato i nece dobiti onoliko glasova koliko ocekuju i koliko ankete pokazuju. Stice se utisak da je rukovodstvo DS zelelo da napravi raskid sa politikom Zorana i mislim da je uspelo, ali je zato promenilo i politiku. Po mom misljenju DS sada nije ono sto je bila u vreme Zorana. Ja sam iz unutrasnjosti i evo vam primer sta je sada DS. Kandidat DS za poslanika u jednom gradu preko 50000 stanovnika je gospodja advokat koja je 2000 godine bila prestavnik radikala u izbornoj komisiji. Zato su Ceda i pristlice LDP u pravu kada traze da se sprovodi izvorna politika Zorana Djindjica, jer samo ta poltika vodi Srbiju ka Evropi, sve ovo je samo improvizacija.

dss

pre 17 godina

Koji je ovaj gosp. Kameleon!
Neverovatno je da ljudi zeljni i krvozedni vlasti ne prezaju da u momentu kad je izvesna bilo koja politicka smena u vlasti cine zaokret neverovatnih razmera. Evo gosp. Draskovic pravi odstupnicu od novog Ustava, valjda praveci prostor da u buducnosti moze glumiti demokratu planetarnih razmera ili je dobio instrukcije od tzv krunskog saveta kome se ocigledno nesto u novom predlogu Ustava nije dopalo.
Pa se onda pitamo zasto jedna nekada solidna stranka svela na Vuka i Danicu.No obicno se tako i dogadja: sto posejes to ces i poznjeti. No sada seju a roda biti nece! Na njegovu zalost, Srbija ce dobiti prvi demokratski Ustav!

banchi

pre 17 godina

Vuk prica o kontinuitetu? Pa jedini kontinuitet kojega moja malenkost vidi je njegov kontinuitet gluposti, prevrtljivosti i kontinuitet politickog trajanja u svim rezimima - od Brozovog preko Slobinog do danasnjeg kojeg ne mogu nazvati rezimom.I uvek je bio sa nekim i sa svakim i uvek je posle tog "bivstvovanja" opleo po tom i takvom. I ako pogledam - nema vise ni Slobe, ni Seselja, ni Zorana...ali ON je uvek tu u KONTINUITETU i uvek je tu da nas "zabavlja".
Ipak, ako ga ne shvatimo ozbiljno, moze da prodje kao pajac na politickoj pozornici, ali i pajacima je vreme ograniceno.

Danica

pre 17 godina

Ne znam da li je Ustav strateška pobeda socijalista i radikala, jer je ipak pod znakom pitanja da li će referendum da uspe, a da je to poraz nas ostalih, jeste, jer smo kao društvo dozvolili da budemo dovedeni u ovakvu situaciju.

Danica

pre 17 godina

Ne znam da li je Ustav strateška pobeda socijalista i radikala, jer je ipak pod znakom pitanja da li će referendum da uspe, a da je to poraz nas ostalih, jeste, jer smo kao društvo dozvolili da budemo dovedeni u ovakvu situaciju.

dss

pre 17 godina

Koji je ovaj gosp. Kameleon!
Neverovatno je da ljudi zeljni i krvozedni vlasti ne prezaju da u momentu kad je izvesna bilo koja politicka smena u vlasti cine zaokret neverovatnih razmera. Evo gosp. Draskovic pravi odstupnicu od novog Ustava, valjda praveci prostor da u buducnosti moze glumiti demokratu planetarnih razmera ili je dobio instrukcije od tzv krunskog saveta kome se ocigledno nesto u novom predlogu Ustava nije dopalo.
Pa se onda pitamo zasto jedna nekada solidna stranka svela na Vuka i Danicu.No obicno se tako i dogadja: sto posejes to ces i poznjeti. No sada seju a roda biti nece! Na njegovu zalost, Srbija ce dobiti prvi demokratski Ustav!

banchi

pre 17 godina

Vuk prica o kontinuitetu? Pa jedini kontinuitet kojega moja malenkost vidi je njegov kontinuitet gluposti, prevrtljivosti i kontinuitet politickog trajanja u svim rezimima - od Brozovog preko Slobinog do danasnjeg kojeg ne mogu nazvati rezimom.I uvek je bio sa nekim i sa svakim i uvek je posle tog "bivstvovanja" opleo po tom i takvom. I ako pogledam - nema vise ni Slobe, ni Seselja, ni Zorana...ali ON je uvek tu u KONTINUITETU i uvek je tu da nas "zabavlja".
Ipak, ako ga ne shvatimo ozbiljno, moze da prodje kao pajac na politickoj pozornici, ali i pajacima je vreme ograniceno.

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Gledajaući, gospodina Draškovića, ministra koji nije ministar a još uvek jeste ministar, u sinoćnoj TV prezentaciji njegovog vidjenja trenutne političke situacije, vezano za Ustav, shvatio sam da nisam ništa shvatio. Bez obzira što sam se zaista trudio. Staze i bogaze kojima se kretao naš ljubljeni "čiča" mogao je da razume samo neko od vudu vračeva ili vrhunski stručnjak za stvari "s one strane razumnog". Bilo je pravo mučenje dobiti konkretan odgovor na najbanalnije pitanje. Gospodin Ministar, koji je aktivno učestvovao u donošenju predloga ovog Ustava i koji se saglasio sa jednoglasjem Skupštine /koje ga sada plaši/, više je za bojkot nego za izlazak na referendu. A onaj ko baš izadje "neka dobro pročita" i neka glasa po svojoj savesti odnosno, "NE". Jer je, kako reče, ovaj Ustav kontinuitet Miloševićevog ustava i pobeda "snaga strašne prošlosti". U daljem svom izlaganju uglavnom se lavovski borio protiv "unutrašnjeg neprijatelja", koji preti da uruši demokratiju, osvojenu od strane petooktobarskih skojevaca. I da nas vrate u tamnu i turobnu prošlost. Gledajući, po ko zna koji put ovog "jurišnika u Evropu", koji ka svom cilju još uvek hita lupajući u šerpe i duvajući u pištaljke, shvatio sam da je od njega naivniji samo onaj ko je na njega računao kao koalicionog partnera. On vodi neku svoju "solo" igru, uljuljkan u lažnu predstavu o svojoj mesijanskoj ličnosti i ulozi.

vesna

pre 17 godina

I mada sam razocarana politikom DS, ubedjena sam da su zaista promenili smer politike, koju su do 2000. zagovarali, ipak se moram sloziti sa konstatacijom da nam momentalno nije potreban sukob DS i LDP. Jako mi se dopada otvorenost i ostrina LDP, hrabrost da kazu i ono sto drugi ne smeju, ali mislim da toj mladosti treba malo "diplomatske brusilice". Steta sto svoju energiju prvenstveno okrecu protiv DS (mada mislim da imaju razloga, ali ima i gorih).

Ljubisa

pre 17 godina

Pristalice LDP-a su u pravu, jer DS posle Zorana je neka nova stranka. U nju su se uclanili neki koji od izbora do izbora u potrazi za funkcijama idu od stranke do stranke. Kohabitacija i apstinencija iz Skupstine je dovela do jacanja radikalnih elemenata na ustrb demokratskog bloka. DS je vodeca stranka demokratskog bloka, ali je mahom vode ljudi koji su bili uz Slobu bar u unutrasnjosti, zato i nece dobiti onoliko glasova koliko ocekuju i koliko ankete pokazuju. Stice se utisak da je rukovodstvo DS zelelo da napravi raskid sa politikom Zorana i mislim da je uspelo, ali je zato promenilo i politiku. Po mom misljenju DS sada nije ono sto je bila u vreme Zorana. Ja sam iz unutrasnjosti i evo vam primer sta je sada DS. Kandidat DS za poslanika u jednom gradu preko 50000 stanovnika je gospodja advokat koja je 2000 godine bila prestavnik radikala u izbornoj komisiji. Zato su Ceda i pristlice LDP u pravu kada traze da se sprovodi izvorna politika Zorana Djindjica, jer samo ta poltika vodi Srbiju ka Evropi, sve ovo je samo improvizacija.

DS stari grad

pre 17 godina

Ne zna se ko je smesniji. Da li olinjali Vuk ili ovi iz LDP (ma sta to znacilo). Sta god oni mislili DSS i DS ce pobediti na sledecim izborima a referendum CE USPETI. Pozdrav iz kruga dvojke.

bozans

pre 17 godina

"Nije moguće boriti se u Srbiji za demokratiju, a protiv Demokratske stranke" NIJE NEGO! PAZI BOGA TI! Od kad su kohabitatori uzeli tapiju na demokratiju?! Gospodo, za sve vreme višestranačja glasao sam za DS ali ovakve izjave prosto ne priliče demokratskoj opciji. Izgubili su jednog glasača. BOJKOT!

hari_b

pre 17 godina

Volela bih da kazem gospodinu Pajticu da je DS taj koji je bacio ljude u apstinenciju a ne LDP! Naravno da on to zna, ali blize se izbori, pa treba svu krivicu svaliti na nekog drugog, to je kod nas pravilo. Ljudima iz LDP ne bi skodilo malo lepog ponasanja i sve bi bilo OK.
Apstinent

Zarko

pre 17 godina

Nije prvi put da Vuk Draskovic glasa za jedan predlog a onda putem medija objasnjava da on u stvari tako nije mislio. Vuk izgleda nije do kraja ispunio zadatak svojih nalogodavaca i sad bi da dodatno muti, jako mi je drago da su on i gospodja Dulic-Markovic protiv, to je sigurno dobar znak da je predlog ustava pravi.

Emigrant

pre 17 godina

Gospodin Drašković je imao dovoljno vremena da sa pozicije vlasti utiče na demontiranje Miloševićeve mašinerije, bez te mašinerije ne bi bilo ni kontinuiteta sa Miloševićevim ustavom. Nije prvi put da svojim nečinjenjem baš Drašković spašava "omraženi režim", sve pozivajući se na demokratiju. Željno isčekujem dan kada će SPO sa svojim liderom početi aktivno da radi na evropskoj Srbiji. Podrazumeva se da će prvo početi sa demontiranjem "miloševićevog režima" i njihovih zaštitnika, potpuno se slažem da je to glavni uzrok sadašnjeg stanja Srbije.

aleksandar

pre 17 godina

"Nije moguće boriti se u Srbiji za demokratiju, a protiv Demokratske stranke" - pazi ti njega. Tipicno demokratsko razmisljanje: demokratija to sam ja, ko nije za mene, on je protiv demokratije. E Zorane... Napred LDP!

195...

pre 17 godina

Referendum je raspisan i to je činjenica. Referendum košta mnogo i to je činjenica, a mi kao siromašno društvo nismo u prilici da se razbacujemo. E, posle toga idu IZBORI,pa nek se svaki poreski obveznik zapita za koga će da glasa, to je VAŽNO. Dosta je više bilo razbacivanja narodnim parama, zaduživanja iz inostranstva koje će omču oko vrata da nam stave za dve godine. Jedva čekam izbore!

RF

pre 17 godina

LDP je napravio politicki otklon od DS zbog kohabitacije sa DSS. Danas je DS presla u saradnju sa DSS i kohabitaciju sa SRS I SPS. O kakvom demokratskom bloku onda oni to pricaju. Oni su usli u blok za ocuvanje vlasti, a ne za demokratiju. LDP nije u istom bloku sa ovakvim DS i gradjani to shvataju.

Janko

pre 17 godina

Gledao sam Vuka juce, 100% je u pravu. Mada, ja bih voleo da ustav ne prodje a onda da glasam za onoga ko ponudi Kraljevinu Srbiju kao opciju. Ako to bude SPO, onda za SPO.

Milan Saric

pre 17 godina

Ako EU nema nista protiv ovog ustava (kao sto nema) - onda nemam ni ja. A razni "shalabajzeri" bi trebali da se suzdrze sitno politickih izjava zarad dobijanja po kojeg glasa... cisto da im komentar izadje u medijima pa da ih se svi ponovo sete. Smesno... verovatno nama ni ne treba ustav, ni demokratija, mozda je bolje da se vrati kralj i postanemo monarhija... da to bi bilo stvarno "super".

Žika

pre 17 godina

Ne samo ustav, nego i sve ostalo oko nas posle ubistva Djindjića pokazuje KONTINUITET sa Miloševićevskim vremenima! ISTE - SLUŽBE - ISTE - IDEJE - ISTE - METODE VLADANJA! Posledica tih neprestalnih SAMOOBMANA, DA SE OVDE NEŠTO MENJA, jeste da smo svakim danom sve dalje od EU i normalne građanske države!

Nikola Beograd

pre 17 godina

LDPovci nisu došli da se biju ni sa kim. Nisu nikoga napali. Samo su pokazali svoje neslaganje sa kohabitacionom politikom Tadića i ekipe koja nelegalno, posle krađe na stranačkim izborima upravlja DSom.

Imaju moju punu podršku u tome, a DSovcima bi bilo bolje da naviknu na ovakve stvari jer ima mnogo nezadovoljnih njihovom politikom. Podrška LDPovcima.

Lesa

pre 17 godina

Dobro. Vecina komentara ukazuje na to da nacrt ustava nije najbolji. To su rekli cak i predlagaci. Ali u ovom momentu kljucno pitanje je pitanje vremena koje nas sve vise i neumoljivo pritiska. Ustav je dokaz da imamo drzavu. Sto se tice nekih ustavnih resenja koja su sporna..... promenice se boljim. Sustina je u teznji nekih koji bi pomocu teme “Ustav” da politicki isplivaju na povrsinu i prikazu se kao bitni u politickom miljeu Srbije. Ovaj Ustav je proevropski. Dakle bice uskladjen sa zakonima EU. Ako je Ustav demokratski on ce omoguciti gradjanima da u bilo kom momentu biraju vid uredjenja drzave. Nije zavrat pitanje sadrzaja ustavnog teksta koliko je zavrat da je on u otklonu sa prethodnim i to da ga imamo. To ocekuju od nas (i to da bude sto pre) i UN i EU. Divide et impere (zavadi pa vladaj) je strategija stara koliko i politika. Zavaditi prvo DS i DSS a onda zavaditi DS i LPD, a onda zavaditi G17plus, SPO i LDP sa DS i DSS da bi na kraju profitirali oni za koje rade kreatori zavada. Mozda bi mladi iz LDP-a trebalo malo da porazmisle i na ovu temu. Politicka istorija je prepuna primene ovog “principa” kad je u pitanju uticaj na odnos izmedju stranaka. Mislim da je nastup mladih iz LDP-a malo grub. Nije korektno pozivati se na Dr Zorana Djindjica a pritom minirati skup clanova stranke ciji je on bio predsednik i jedan od osnivaca ( u novo vreme). Mislim da mladi LDP-a treba da se bave svojim politickim programom a ne programom druge stranke (u ovom slucaju DS). Dakle… prezentovati to sta je predmet politickog programa LDP-a je bitno za njih. Vojvodina ce dobiti status koji odgovara ziteljima Vojvodine. To nije sporno. U politici je bitno vreme politickog zahteva. Mozete da sami unistite sopstveni politicki zahtev ako ga forsirate u pogresnom momentu. Moj predlog bi mladima iz LDP-a bio: obratite paznju na Divide et impere i upotrebite energiju koju posedujete za jacanje demokratije u Srbiji a ne njeno ponistavanje. Zna se ko ce se ovajditi svakim losim nastupom onih koji su za snazenje demokratije u Srbiji. Umesto kreiranja sukoba, kreirajte amandmane na nov Ustav. Trebace nam.
Ziveli

nesh

pre 17 godina

E Vuce,Vuce...kad se stvarase SRJ i kad Djukanovic nije hteo da glasa za oktroisani ustav... falio je jedan "glasic" u vecu republika (valjda se to tako tada zvalo). I onda je Vuk hrabro, junacki, mudro dodao taj glasic.. .Ali on je to sigurno jos hrabrije i junackije zaboravio pa ce sada da mudruje o "kontinuitetu". Da se coveku smuci od principijelnosti!!!
BOJKOT! pa da vidimo da li ce Srbija da propadne!

Maja _V

pre 17 godina

Nego, ajde da se ne udaljavamo od sustine...Jedino vazno u ovom trentku je izaci i zaokruziti NE jer cemo time dobiti izbore za ustavotvornu skupstinu i konacno, dovesti stvari u red. DA li je to isto trazio VUK, CEDA, ET, SUpermen ili Paja Patak, u ovom trenutku uopste nije bitno. Bitno je da se to I URADI a ne samo da se filizofira!!!

Nikolay

pre 17 godina

Oni se nisu pristojno ponašali, ali verujem da se radi o devojkama i mladićima koji imaju dobre namere, ali nažalost se nalaze u zabludi. Nije moguće boriti se u Srbiji za demokratiju, a protiv Demokratske stranke". Vecu glupost dugo nisam cuo . Sramota .

BLix, Banja Luka

pre 17 godina

Ono sto Srbiji treba su izbori i da ostane cenzus od 5% i da kao kod nasu RS broj stranaka, (boranije koja nekako, uguravajuci se u koalicie udje u parlament i poslije ucjenjuje) se prepolovi!!! Trebalo bi kao u Estoniji donijeti zakon o zabrani koalicija prije izbora...pa gospodo, kad prodju izbori i ako udjete u parlament koalirajte s kim i kako zelite! Tako bi konacno otpali svi ti Draskovici, Cede Jovanovici, Velje, Canci i sl....

Miroslav I

pre 17 godina

Pa zasto su poslanici SPO-a glasali za ovakav Ustav? On uvek nadje nesto da pametuje kada je stvar vec uradjena i naneta steta. Neverovatan tip, zaista!

oparnica

pre 17 godina

Ako je ustav to sto kazete gospodine Draskovicu, onda lepo pozovite gradjane Srbije da ne glasaju za takav dokument (ako smete). nemojte poput g17 da se igrate hocu-necu.

nenad

pre 17 godina

Nadam se da ce gospodin Draskovic uspeti u svojoj nameri da se narodu Srbije omoguci da izabere da li je za republiku ili za parlamentarnu monarhiju.

Coco Bill

pre 17 godina

Ma Ustav je "šarena laža" da se zabašure svi neuspesi i to oni ključni neuspesi ove Vlade.
To su EU, Crna Gora, Kosovo, restruktuiranje javnih preduzeća, povećanje zaposlenosti, pravna država, suzbijanje kriminala, reforma policije itd. Sve je to obećano kad su srušili bivši DOS.
Šta od toga imamo ostvareno ?!, ništa, ili gotovo ništa !!.
EU je prekinula razgovore, Crna Gora se odvojila (seća li se još neko onih raznih skupova "patriJotskih" snaga po razni "Sava" centrima.) Ljudi sve više ostaju bez posla, nema najavljenih obećani "velikih" inostranih investicija, kriminal opet "cveta" i to baš u saradnji sa policijom i šta onda ?.
Pa najbolje onda sklepati kakav takav Ustav, s kojim ni oni sami nisu zadovolji, ali se brani tako što se kaže kako ga je lako promenit i dopuniti. Pa ko meni, a i ostalim građanima garantuje da će biti proemejen u progresivnom i pozitivnom smislu ?, šta više, ako u Skupštini bude većina iz retrogradnih snaga mogu da ukinu i ono što valja u tom Ustavu. Drugi "veeliki" argument je kako su se sve partije složile oko tako važnog dokumenta. Pa oni su se složili, ako se ko seća i kad su trebali sebi da podignu platu i izglasaju razne beneficije.
Naravno, da bi se svi ti problemi gurnuli pod "tepih" najbolji je Ustav.
Jer onda sledi referendum, pa onda izbori, pa posle izbora usaglašavanje ko će skim, pa formiranje vlade, a u međuvremenu dolaze razni praznici od Nove godine, Božića pa do raznih slava i raspusta za decu te će se i samo to dogovaranje odužit tako da sve u svemu ako se formira Vlada negde u martu biće dobro. E, a onda dolazi oni "obaveznih" tri meseca da bi se Vlada "uhodala" i "upoznala" sa, jel, problemima , tako da tek polovinom godine treba da očekujemo neke "rezultate", ali onda gle čuda dolaze godišnji odmori.....nije mi jasan neko ko kaže da nam treba Ustav što nam se "žuri".

Edmond

pre 17 godina

Svaki poziv na neizlazak je dobrodosao, svaki odlazak na isti je samoubistvo. Dakle, pozdravljam i Vukov i LDP-ov i Dulickin i LSV-ov poziv na bojkot. Pa ko normalan moze izaci da glasa za ustav koji zdusno podrzavaju Toma Nikolic i Ivica Dacic??!! Ja ne mogu i meni mnogo manje smeta, nego SPS i SRS. Oni se ujedinjuju i jacaju, a mi se i dalje cepkamo, razjedinjujemo i međusobno pljujemo. Ceda je uhapsio Slobu, ima moj respekt. Tadić bio ministar odbrane i ništa, dakle Čeda mi je bliži. Pretpostavljam da bi i Vuka mnogi vise cenili da je poginuo na ibarskoj magistrali. Da je Djindjic živ, mrzeli bi ga vise nego danas Cedu. Takvi smo mi Srbi. Respekt za ovakav Vukov stav. Respekt za Ivanu Dulic Markovic, Vesnu Pesic, Čanka, Koraća, Pajtića i sve one koji još uvek govore i delaju po svojoj savesti. A vi "lajte" po svemu i doprinosite da nam se vrate Vučići, Nikolići, Vučelići. Tuga sta sve ljudi pričaju. Naravno da ne izlazim na tu šaradu. Ko još normalan to podržava?

undercover

pre 17 godina

Zasto bi Pajticeva izjava bila sramotna, a upad LDP-a na konvenciji druge stranke ne?! Pa, cak ni pripadnici SRS nisu upadali i prekidali tudje tribine. I zaista bi im bolje bilo da su recimo omeli promovisanje Seseljevih knjiga umesto sto vode rat sa DS. Ne znam dokle ce Ceda da ide u svojoj mrznji prema DS i Tadicu, a sve zbog toga jer je izgubio na unutarstranackim izborima... Jos strasnije je sto su mladi ljudi, clanovi LDP, toliko zadojeni mrznjom naseli na Cedine price da se on toboze bori za demokratiju, a on se u stvari i dalje samo bori protiv DS, sto se ovim upadom jos jednom pokazalo kao tacno.

pitanje

pre 17 godina

Javni protest je demokratsko pravo.Ne postoji Zapadna demokratija, gde na javnim skupovima neko ne protestvuje.
Oni koji kazu da to radi samo SRS, pojma nemaju o demokratskom politickom zivotu.
Sasvim je drugo pitanje kako javnost na to reaguje i da li onaj koji protestuje, time stice ili gubi njene simpatije. To je njegov rizik.

Mihailo

pre 17 godina

Problem demokratskog bloka je Boris Tadić lično. Njega je izabrao Koštunica, a preko njega Ćosić i ostali iz SANU, koji su čitav ovaj pakao i osmislili. Oni, naravno, i ne žele bilo kakve promene.
Zadatak mu je bio da pacifikuje Demokratsku stranku, u čemu je u potpunosti uspeo. U njenom vrhu i oko njega su sad diletanti i profesionalni blejači, koji i kada bi hteli nešto da rade ne bi znali kako. Njegov najveći uspeh je što je ubedio Condy da nezavisnost Kosova objavi posle izbora, jer u suprotnom niko neće hteti da glasa za njega.
Na žalost, i Čeda je potpuni diletant, doduše bučan.
Trebalo je lepo 13. marta svi da se obesimo i prekratimo sebi muke.

Kiklop, Blok 70

pre 17 godina

Nije mi jasan stav onih koji zele da bojkotuju ustav jer u njemu imaju udela i radikali.
Zar mislite da ce oni negde da odu ako bojkotujete referendum?
Ustav bez radikala ne moze biti usvojen. To je jednostavan zakon matematike. Oni imaju mandat od vise gradjana Srbije nego druge politicke partije. Bojkot samo vodi u dublju krizu koja nam nista ne treba.

sasa jokic

pre 17 godina

Desilo se nesto cudno na politickom terenu Srbije, neka bolesna evolucija, gde je DSS postao SPS, a DS DSS! Sve u svemu Srbija se pretvorila u socijalistickog dinosaurusa, gde su stranke i ljudi koji zastupaju evropske standarde prakticno u izumiranju. Ja jednostavno ne mogu da verujem da smo ovako brzo propali, od 05. Oktobra 2000 do danas! Sve sto je iole vredelo nestalo je sa politicke scene, ovo danas je treca liga politicara!

Milos Ilic

pre 17 godina

Kontinuitet aa zaokretom je jedino moguch u ovom trenutku kada pola Srbije podrzzava SPS i SRS zahvaljujuchi velikim delom i g-dinu Draskovicu.
Nejedinstvo onih koji predstavljaju onu drugu polovinu je jedini problem.
Zar stvarno moramo imati 300 stranki u Srbiji a cilj da im je isti. Nije. Neko lazze. Cilj je nessto drugo o ccemu ovde nema mesta da se komentarisse. Ukrupnjavanje "demokratskih stranaka" je jedini put. Na Lovcen mozze samo orao a da se ne penje stepenicu po stepenicu.
Novi ustav je ipak iskorak u dobrom pravcu.

Milos

pre 17 godina

Vuk je jasno rekao da niko iz SPO-a nije ucestvovao u pisanju ustava, ipak za neke je licemer. Da ona tri poslanika nisu glasala u skupstini za ustav onda bi bili jos i izdajnici. Svima koji 15 god nisu smeli da promole glavu i dignu glas protiv diktatora dok im vrsnjaci ginu po ratistima, odlaze iz zemlje ili ih lome po demostracijama bi porucio da kompleks nece nestati kad Vuk prestane da se bavi politikom.

Kent

pre 17 godina

Strasno je sto danas 6 godina od tzv.poraza Milosevicevih snaga postoji toliko mnogo ljudi kojima se na samo pominjanje imena lidera SPO dize kosa na glavi.To je zato sto u Srbiji ne postoji covek koji se tako dugo bori protiv svih tih snaga haosa i zlocina ,osim Vuka.Slazem se sa Vukom po pitanju ustava u potpunosti.

Bane Jekic

pre 17 godina

... Glasati za Ustav NECU i Vuk je savrseno u pravu...pa moze ko god hoce da se prevrce od retorickih egzibicija da ponizi Vuka, ali se za Ustav glasati ne sme.

Princip i atmosfera ovog referenduma je isto onaj kao iz 1988.

Minja

pre 17 godina

On je pomislio da se radi o pripadnicima SRS-a i SPS-a!? A onda zavapio zasto ti mladi ne upadaju na njihove skupove kojih je na žalost mnogo. On bi da ovi zakuvaju sa onima da bi on mogao sa razlogom da ih svrsta u isti nedemokratsli koš. Zavadi pa vladaj.

Vlade

pre 17 godina

Predsednik Tadic je vise puta rekao da je Srbiji preko potrebna stabilnost, a cinjenica je da ce nas ovaj ustav uvesti u visegodisnju, a mozda i visedecenijsku nestabilnost.
Takodje je rekao da je njegov princip rada, videti problem, resiti ga i ici dalje. Ovaj Ustav, sigurno, ne resva problem nego ga proizvodi i sto je jos gore vezuje ruke svakoj buducoj vlasti da ne moze resiti taj problem.
Svedoci smo i jedne monstruozne kampanje na RTS u, u kojoj se zloupotrebljavaju deca sa Kosova.
Vladeta Jankovic izjavljuje da je odlaganje resavanja statusa Kosova korak u dobrom smeru, pa se pitam da li ti "dusebriznici" misle sta ce se desavati sa srpskim narodom i decom na Kosovu za svo to vreme, dok se taj status ne resi?! Na kraju imamo izjavu da bi bilo nekorektno prema Albancima da ih uvrste u biracke spiskove, posto su se oni vise puta izjasnili da nece da ucestvuju na nasim izborima i da se tim cinom, u stvari, postuju njihova ljudska prava. To je mozda i najveca besmislica koju sam cuo.
Zbog svega toga, a i zbog drugih stvari nema drugog resenja nego BOJKOT referenduma.

Nemanja_NS

pre 17 godina

Samo napred Vuce! Mi znamo da si u pravu. Oni sto te kritikuju su zadojeni mrznjom, prevareni, prastaj im...
Svakom pametnom i dobronamernom coveku jasno je da Srbija ne moze da ide u buducnost sa radikalima, komunistima i ostalom bagrom, kao i da svaki dogovor sa njima mora voditi u katastrofu.
Vuce, samo hrabro, mi te podrzavamo, a pokazace se i da Srbija ima snage, pameti, hrabrosti i volje za bolju evropsku buducnost.
Referendum nece proci, a onda je red na predsednike DS, DSS, SRS, SPS.., da daju ostavke i povuku se iz politike. Neka dodje nova generacija, neka dodju novi ljudi i nove stranke.
Bice to podeba svih nas koji smo rekli NE trulom kompromisu demokrata i radikala, proslosti i buducnosti. Svaki dogovor sa njima je kapitulacija i ti si Vuce izgleda jedan od retkih koji to shvata!
Dakle, glasamo NE, pobedjujemo i Srbija ima buducnost!

IvanS

pre 17 godina

Vuk Draskovic, bivsi podpredsednik Miloseviceve vlade, sadasnji Ministar bez ministarstva, "neobavesten" o predlogu ustava, uskoro ce, zajedno sa Danom, otici u zaborav, na smetliste srpske politicke istorije, jer je svojom politikom toliko unazadio nekada najjacu opozicionu stranku. Ako SPO to brzo ne shvati i, Draskovice ne otera, ova stranke ce veoma dugo ostati izvan svih politickih zbivanja. SPO to ipak ne zasluzuje.

protiv_svega

pre 17 godina

Hm, gradjanin Draskovic nije nikakav ministar spoljnih poslova.
Dalje, gradjanin Draskovic vise nema ni stranku, a saopstenja njegovog fan-kluba spadaju u "amateri svome gradu".
Jos kako je moguce biti demokrata i biti protiv DS-a. Druga je stvar sto su LDP levi ekstremisti kojima ide dobro samo kada Srbiji ide lose. Kakvi su ovo upadi jurisnih odreda? Nije im prvi put. 'Smo opet dosli u vreme levog terora?

Pedja

pre 17 godina

Ako je nova prica na ovim izborima DS i DSS, onda je to stvarno prevrsilo svaku meru, pa do juce su se najgore pljuvali i vredjali, a nama SADA serviraju pricu kako su oni pravo resenje za Srbiju na ovim izborima.
Moj glas ce definitivno dobiti LDP, a ustav bojkot.
Od sad sam sigurno divsi clan DS.

Darko

pre 17 godina

Najgore je sto danas svako svojata pokojnog Premijera, i svoje stavove imputira njemu (kao da je on to mislio, ili pricao). Da li je to borba oko Zoranovog nasledja? Ako jeste, nisu izabrali pravi nacin, niti prave ljude. Mladi SKOJ-evci (LDP) treba da razmisle o svom identitetu i o ljudima koji cine vrh te partije, a ne da se profilisu tako sto ce apriori da omalovazavaju sve sto neko pokusa da odradi. Zoran je pre svega bio pragmatican i radan covek.

Charlie

pre 17 godina

Dakle, ja sam ovako sebi rezimirao situaciju u vezi sa ustavom. Ne znam ko je pisao ustav. Poslanici u skupstini su usvojili ustav, a da pojma nisu imali sta u njemu pise. NA SLEPO, U KASNIM NOCNIM SATIMA. Strucnjaci, strucna udruzenja,i druge drustvene institucije ne znaju nista o ustavu koji su poslanici izglasali jer vlasti (pisci ustava?)kazu da je javna rasprava nesto sto je potpuno nevazno za donosenje najvaznijeg drzavnog dokumenta i da je najvaznije da su se svi relevantni faktori dogovorili. Koji su to faktori - nemam pojma. Znam da kada se ustav izglasao u skupstini, osim njegovog pisca, niko nije znao sta tamo pise. Ali, se izglasava. Sada pak, clanovi istih stranaka koje su na slepo izglasale ustav kazu - ustav ne valja, neka svaki gradjanin uzme da ga procita i donese odluku po svojoj savesti. Ali vam ne mozemo dati javnu raspravu, pa da vam malo strucnjaci objasne o cemu se tu govori i koje su konsekvence odredjenih principa i formulacija. Ali, na vasoj savesti je da odlucite. Kada su oni sami glasali na nevidjeno njihova savest je mora biti duboko spavala. Em je bilo kasno nocu, em moras biti pod dubokom hipnozom da potvrdjujes nesto sto nisi video. Mora da to mucenicko iskustvo predsednik skupstine prenosi i nama kad kaze da cemo tokom noci koja deli dva referendumska dana da se vrpoljimo. Zbog savesti, jakako. Ja cu se jedino vrpoljiti jer ce glasacke kutije prenociti pod budnim okom ovako savesnih relevantnih faktora.

Big Dovla

pre 17 godina

Protestovati i prekidati nečije tribine je sasvim normalna pojava u celom svetu koja može da skandalizuje još samo "pravoslavne domaćine i domaćice", a to naročito važi kada za to postoji dobar razlog. A gde ćete bolji razlog od pulena SANU, SPC i službi bezbednosti koji je, zakulisnim metodama i uz logističku podršku svojih nalogodavaca, izbornim pučem preuzeo najveću stranku u Srbiji, i pažljivo je očistio od svake naznake nezavisnog mišljenja i reformizma, a njegovi izmećari posle toga još imaju drskosti da svojataju pokojnog premijera Đinđića? Nisam oduševljen ni likom ni delom Čede Jovanovića, mislim da je, doduše, dobar operativac i energičan mladić, ali isto tako i relativno plitka i nedovoljno obrazovna osoba, međutim, pod vođstvom Borisa Tadića DS na moj glas prirodno ne može da računa ni u ludilu, što znači da je srećni dobitnik po svoj prilici upravo LDP, iako uz puno sete što neko drugi sa više znanja, pronicljivosti i harizme nije na njenom čelu (mada je - s obzirom da skoro sve što je imalo iole mozga dole živi u inostranstvu i puca mu prsluk što Srbija nema more - jedini takav ko mi momentalno pada na pamet Beba Popović, a čovek očigledno, i sasvim razumljivo nema ni živaca ni volje da se smara s balkanskom bratijom).

Sloboda S.

pre 17 godina

Srbijo, vreme je da se probudiš!
Vreme je i da dobiješ Ustav! Slušajući protivnike novog Ustava, dolazim do zaključka da isti ne valja, jer ga "prebrzo" donosi "spori i nesposobni" premijer! Stoga je bolje da održimo izbore, izaberemo novu vladu koja ce dugo i "sposobno", verovatno ceo mandat raditi na novom Ustavu, a za to vreme mi ćemo ziveti sa Miloševićevim ustavom. Da li tu ima logike? MIlošević već 6 godina nije na čelu države! Sadašnji Ustav je Ustav države koja ne postoji! Da li treba zadržati Miloševićev ustav, kao sećanje na devedesete godine prošlog veka,tj. živeti u dvadeset prvom veku sa njegovim državnim i društvenim tekovinama! Pa što niste onda ostali kući 5. oktobra 2000. godine? Hajde jednom da se složimo, da izglasamo Ustav, da prestanemo da se igramo države!

Nenad (dijaspora)

pre 17 godina

Vec nekoliko godina ovog Draskovica nerazumem. Ma i ja sam za parlamentarnu monarhiju, ali ovom ustavu je vrlina da moze lakse da se menja. Znaci glavno je da se sada usvoji, jer je i pored toga stvarno evropski i nemoze se uporedit sa onim iz 1990. A i pitam one "demokrate" koji su za bojkot: Jer mislitie da ce u sledecih 10 godina moci da se dobije konsenzus u skupstini kakav je sada (pa da moze novi predlog ustava da prodje)? Zar mislite da ce se raspodela sedista u skupstini toliko promeniti posle izbora, da ce "demokrate" imati dvotrecinsku vecinu? Ako ovaj referendum ne uspe, bojim se da cu docekati penziju sa Slobinim ustavom i pricati cu u samostalnoj Srbiji srpskohrvatskim jezikom.

Dragan R Savin, Bahamska ostrva

pre 17 godina

Mnogo je bolji gospodin Draskovic kao pisac nego kao politicar...
Monarhiju bih podrzao svim srcem, ali bojkot referenduma nece promeniti stav vecine stanovnistva da republikansko uredjenje ne treba menjati...za sada...
Ako je ovaj ustav nastavak Miloseviceve Srbije, a u isto vreme "nije los", da li to znaci da Milosevicev ustav isto nije los....
...nije zlato sve sto sija....to je za sve "anti-protivne"...narod koji gazi preko vlastite istorije, nema buducnosti...nije Irska postala to sto jeste stideci se svoje proslosti i nacionalnih obelezja...drustveni napredak i cirilica, prosperitet i opanci....idu zajedno. Ako pogledate u ogledalo, da li se stidite...ja, ne....da li pisete cirilicom...ja, ne....da li podrzavate cirilicno pismo kao zvanicno...ja, da....da li cete prestati da pisete latinicom i preci na cirilicu...ja, ne...to ustav i ne trazi...pa cemu onda ova vika...da li se stidite pradedine sajkace kada pogledate u ogledalo, dok mastate o londonskim sesirima, LDP-ovci...ja, ne!!

DOLEKOSTUNICA

pre 17 godina

Moze da prica ko god sta hoce, ali jedine pozitivne stvari koje su se desle u Srbiji, posle 5-og oktobra 2000, zasluga su Zorana Djindjica, Bebe Popovica i Cede Jovanovica.
Rezultati bi bili jos bolji da Kostunica nije "podmetao nogu" Djindjicu, na svakom koraku i konacno uspeo 12_og marta 2003g.
BOJKOT!

andro

pre 17 godina

Naravno da LDP napada DS, pa od njih pokusava da preuzme biracko telo. Ukljucujuci neke latentne DSovce koji bi mozda apstinirali, ali ce mozda "energija" koju siri Cedica da ih motivise da izadju na izbore jer jos ima nade. "Gradjanska" opcija je potrebna Srbiji, makar kao protivteza SRS/SPS polu biracke scene, ali njeni trenutni predstavnici kao da cine sve da je zadrze ispod cenzusa. Gradjanska opcija nigde i nikad nije bila radikalna u stavovima o bilo cemu, a od pomenute 4 "gradjanske" stranke u predizbornoj koaliciji: Ceda i Canak sami hrane tezu o radikalnim polovima srpske politicke scene i trecem putu koji nudi DSS, plasiranu u NINu i nspm. Ni Korac nije mnogo nezniji u stavovima, a cak i Vesna Pesic u ostacima nekada ozbiljnog GSSa nije vise oaza mira i razuma.
A sto se tice Vuka, on je non-stop u sizofrenicnoj poziciji. Sto nije ni cudo: svoje glasove dobija na kvazi-monarhistickom stavu, a onda to zaboravi do sledecih izbora (i vrlo lepo pliva u republickom drzavnom uredjenju), kada treba da podseti pro-monarhisticku populaciju za koga treba da glasaju. Mada ovaj put, bez Velje i bez Kragujevca, deluje mi da nema sanse da predje cenzus, koliko god ponavljao "bez Kralja ne valja".

knezevic vasilije

pre 17 godina

"Koliko ljudi toliko cudi". Diskusija o ustavu ne smije da se prenosi na politiziranje i trazenje prednosti preko manipulacija raznih grupa i misljenja. Vrlo je vjerovatno da niko, nijedna osoba nece biti zadovoljna,licno, jer ustav nije samo za to da zadovolji pojedince. Prije svega jedna visokoprocentna grupa naroda ostaje vrlo pasivna, u politickom procesu, i oni na kraju gube bilo kakvu ulogu u tkzv. demokratsko-politickom procesu. U tom procesu dobijaju oni ciji se uticaj ostvaruje materijalnom akumulacijom dobara i mogucnosti da sa tim kontrolisu zakonadavne i politicke djelatnosti. Vuk Draskovic treba da prouci situaciju u zemlji poslije II Svjetskog rata i da je sistem uspostavljen u tim danima bio jedino rjesenje. Kada je taj sistem poceo gubiti izvornu formu i revolucionari poceli da umiru (stariji)ili se regenerisu (mladji i materijalno oportunisticki)onda je taj sistem poceo gubiti, za te preostale "vodje", smisao opstanka. Oni su sve vise postajali eksponati srednje klase(male burzoazije)i nije im, za tu grupu, odgovarala marksisticka ideologija. Nacionalizam je takodje poceo igrati, za njih, vaznu izbornu ulogu.To je sve dovelo do katastrofe naseg gradjanskog rata. Demokratija koja je danas u praksi na nasim podrucjima nema fundamentalne izvornosti i manje vise nije demokratija u pravom smislu toga termina. Ustav zemlje, u tim situacijama, treba da bude orijentisam prema medjunarodnim i ustaljenim praksama ljudskih prava i slobode ukljucujuci materijalne faktore ciji se uticaj vrlo cesto ignorise.
(vasilije knezevic, 6 okt. 2006)

Removable

pre 17 godina

Milosevicevi puleni su nam zasigurno zaposeli zemlju, ali sam siguran da nece dugo, jer kao sto vidim kroz nase komentare, razum se ipak rasplamsava i siri medju glasacima. U ovim komentarima oseca se napredak u poimanju ko je ko na politickoj sceni kao i oni koji su iza zavesa ovog pozorista. Priznajmo da smo pogresili kad smo glasali za Kostunice i Tadice, ali ajmo sada da ispravimo ovo dok se ispraviti moze. Recite NE Kostunici, Tadicu i Crkvi i da vec jednom krenemo da pravimo Srbiju, modernu i uspesnu. Srbiju nasu, a ne Srbiju kriminalaca.

Toni Manero

pre 17 godina

Ustav je usvojila MANJINSKA vlada u OSTAVCI! A mi na referendumu treba da ima damo vestacko disanje!!! No way, PEDRO tj.VOJO!

Daca

pre 17 godina

Moj stav je da me ne interesuje ustav koji se ne donosi zbog svojih gradjana i Srbije (jer imali su 6 godina da to urade) već isključivo zbog ostanka na vlasti! Kako da ne, zbog Kosova naročito, ali treba obavestiti premijera da tamo ima 99%Albanaca

Danijela

pre 17 godina

Naravno da LDP vidi neprijatelja u DS-u jer apsolutno i nema razlike izmedju DS, Radikala, SPS-A, DSS-a. Sa kim kohabitira DS? Sa DSS-om čiji su partneri Radikali i SPS. Tako da DS-u neće proći zamena teza.

Amaro

pre 17 godina

I u sadašnjem Ustavu Srbije piše da se po važnim pitanjima provodi referendum na cijeloj teritoriji Republike. Srpska vlast pretenduje da je Kosovo dio Srbije a ne znaju kako će sprovesti taj referendum na Kosovu gdje ni jedan – jedini građanin neće učestvovati na njemu, a kao glavni kvalitet tog prijedloga ustava ističu to što će, po njima, Kosovo biti u Srbiji. Eto tu leži ozbiljnost političara i ustava. (Azem Vllasi u jednom interviewu).

Drugo neozbiljno shvatanja predlozenog ustava je bosnjacko rukovodstvo u Sandzaku koji zarad svojih licnih sitnih intersa pozivaju na refernedum, iako u ustavu se nigdje ne spominju Bosnjaci. To je zaista sramota.
Prava nacionalnih manjina i odnos prema njima je obraz jedne drzave i brojnijeg naroda. To sto Srbi (velika vecina) u manjinama vide neprijatelje to je zaista smijesno i zalosno. Naravno ako ne prestanbu sa tim i dalje ce ostati najomrzenija nacija u regionu...

Dr

realni

pre 17 godina

Problem ovog Ustava je u tome sto je on pisan zbog Kosova a sve je ostalo bilo predmet trgovine i ucena tj. nevazno. Drugi problem je u tome sto je svima nama do Kosova stalo toliko da bi svi do jednog voleli da se jednog dana probudimo i u rubrici Vesti na www.B92.net procitamo da je medjunarodna zajednica odlucila da Kosovo ostane u okviru Srbije, dok smo za ostale stvari koliko-toliko i zainteresovani. Mene trenutno vise interesuju sanse Partizana u Ligi kupa UEFA i naravno... je li legla plata!!!

kamichak

pre 17 godina

svojevremeno je rebeka srbinovic svoje pravo na stav manifestovala tako sto se deklarisala kao monarhista a bila funkcioner republikanske stranke. ako se covek ne slaze sa svojom strankom po odredjenim fundamentalnim pitanjima, onda treba da izadje iz te stranke.

Todorović Radivoj

pre 17 godina

Ne može čovek u ovakvoj Srbiji da bude pametan.Moral nam je toliko pao da ne bi bilo čudo da medveda obuku,
stave kravatu i predstave kao premijera i narod bi to sa aplauzom pozdravio.
Da li je iko od onih koji daju svoje stavove pročitao Novi Ustav.Ili nije ili je
partijski sluđen.Ja sam član DS ali sam čovek i razmišljam svojom glavom.
Poredim Ustav Slobodana Miloševića i ovaj gde kažu da su se prvi put u istoriji Srbije svi složili i dolazim do zaključka da su svi isti.
Više ne treba da priča niko gluposti o Miloševiću ili radikalima. Za mene su gori oni koji su sada dali zeleno svetlo za Ustav.Prvi član Ustava Miloševića govori da je Srbija država građana.Pa žalosti, zar Evropa da podržava one koji vraćaju istoriju u srednji vek pa se setili da je Srbija država srpskog naroda i td. Ako Ustav kaže da je teritorija
Srbije neotuđiva zašto onda predsednik Srbije u svojoj zakletvi u članu 114 se kune da će sve svoje snage posvetiti očuvanju Srbije uključujući i Kosovo i Metohiju a Vojvodinu ili neku drugu regiju ne spominje.Zar nije dovoljno da će braniti neotuđivost i teritorijalnu celovitost Srbije.Zar je to Ustav za vekove.Zar je dobro oduzeti građanima pravo i u članu 203 Novog" demokratskog"
Ustava oduzeti narodu pravo da se na referendumu izjašnjava o promeni Ustava.
Član 203 u stavu 6 kaže da Narodna Skupština može odlučiti da građani usvojen Ustav na skupštini potvrde na referendumu. U stavu sedam kaže da je dužna pa se nabrajaju promene, a u zadnjem stavu opet potvrđuje
demokratiju" Ako Narodna Skupština ne odluči da akt o promeni Ustava stavi na potvrđivanje (čitaj referendum), promena Ustava je usvojena izglasavanjem u Narodnoj skupštini, a akt o promeni ustava stupa na snagu kada ga proglasi narodna skupština". Zar je sve navedeno za hvalu. Pa mi smo pobedili Miloševoća u obespravljivanju građana.
Ludost koju neću potvrditi na referendumu koji je siguran sam zadnji što se tiče Ustava jer će ga posle sami menjati kako hoće.Pa neka i hiljade Dejana Stankovića i slični pozivaju na odbranu Kosova preko Ustava.Kosovo branim u srcu jer su ga oni što su decenijama vladali od nas otuđili.
Todorović Radivoj, Šabac

Nenad

pre 17 godina

LDP ocigledno treba da nastavi odande gde je Otpor stao, kada je pokusao da na proslim izborima udje u parlament...To je vec poznata matrica: "DS, DSS, SPS, SRS sve vam je to isto, a mi i nasih 3-5% glasaca smo prave demokrate" Bio sam u Otporu i ta prica mi je vrlo poznata. Ljudi, ne nasedajte na to!!!! Mislite svojom glavom, zar treba da se pravimo da SRS nema 800 000 glasaca?! Kada cemo shvatiti da medjusobnim podelama nista necemo postici...I sta je problem da izglasamo novi ustav? Neka mi neko objasni kako mozemo da donesemo novi ustav koji Radikali nece prihvatiti. Zar nam treba neuspeh referenduma, zbog kojeg ce nam se sve zemlje smejati po ko zna koji put? Vec vidim naslove u novinama: "Srbi-narod nesposoban za promenu Milosevicevog ustava" "Srbija-zemlja bez politicke zrelosti" Zar nismo sposobni da se slozimo ni oko jednog politickog pitanja? LDP je pozivanjem na bojkot ostao jedini zastitnik Slobodana Milosevica. Svako ko ne glasa za novi ustav trebao bi da zna da time fakticki glasa za Slobin ustav!!! Pa zar takvih jos uvek ima? Pamet u glavu i da konacno raskrstimo sa Milosevicem za sva vremena!!!

Nele

pre 17 godina

Izjave politicara me vise i ne interesuju, svi oni gledaju samo svoje zadnje delove tela. Mene zanima da, posle verifikovanja ustava od strane naroda, svi oni koji izadju na referendum budu spremni da obuku uniformu kad jednog dana Srbija krene da brani svoje Kosovo a ne da uvek zovu, recimo, mene. Kao da ja nemam preca posla nego da ucestvujem u ratovima koje oni zakuvavaju. Sit sam tih baba i deda koji nesto ne daju iz fotelje. Neka svako staro lice pita svog unuka ili unuku kako da se ponasa u vezi izbora ili referenduma.

Banat

pre 17 godina

Sve, sve ali mi nije jasno sto su se ovi tako ostrvili na kohabitaciju. Kohabitacija DSS-DS je znak da mozda konacno ulazimo u neko doba normaln(ij)e stranacke politike. Sta fali Francuskoj? Izmislili su kohabitaciju, bre, i ne vidim da im nesto mnogo smeta.
Samo u Srbiji u kojoj neki, izgleda, ne mogu bez haosa kohabitacija moze biti izvrgnuta javnom lincu.
Dosta mi je trubljenja o fasizmu, volsebnih tumacenja Ustava, cike i dreke ama bas svakog ko ima stranku sa dvocifrenim clanstvom itd.
Vreme je da pricamo o ekonomiji, socijalnoj politici, investicijama, porezima, radnim mestima, inflaciji...i konkretnim problemima sa kojima svakodnevno zivimo.
Zelim da se se politicka scena sredi vec jednom. 15 godina je to licilo na cirkus.
U vrh glave nam treba 5 stranaka u Skupstini: (neo)liberalna (G17), centralisticka (DS), konzervativna (DSS), socijaldemokratska (?) i dzoker-stranka da glumi jezicak na vagi.
Daj malo dosade, konacno...

Danica

pre 17 godina

Ne znam da li je Ustav strateška pobeda socijalista i radikala, jer je ipak pod znakom pitanja da li će referendum da uspe, a da je to poraz nas ostalih, jeste, jer smo kao društvo dozvolili da budemo dovedeni u ovakvu situaciju.

dss

pre 17 godina

Koji je ovaj gosp. Kameleon!
Neverovatno je da ljudi zeljni i krvozedni vlasti ne prezaju da u momentu kad je izvesna bilo koja politicka smena u vlasti cine zaokret neverovatnih razmera. Evo gosp. Draskovic pravi odstupnicu od novog Ustava, valjda praveci prostor da u buducnosti moze glumiti demokratu planetarnih razmera ili je dobio instrukcije od tzv krunskog saveta kome se ocigledno nesto u novom predlogu Ustava nije dopalo.
Pa se onda pitamo zasto jedna nekada solidna stranka svela na Vuka i Danicu.No obicno se tako i dogadja: sto posejes to ces i poznjeti. No sada seju a roda biti nece! Na njegovu zalost, Srbija ce dobiti prvi demokratski Ustav!

banchi

pre 17 godina

Vuk prica o kontinuitetu? Pa jedini kontinuitet kojega moja malenkost vidi je njegov kontinuitet gluposti, prevrtljivosti i kontinuitet politickog trajanja u svim rezimima - od Brozovog preko Slobinog do danasnjeg kojeg ne mogu nazvati rezimom.I uvek je bio sa nekim i sa svakim i uvek je posle tog "bivstvovanja" opleo po tom i takvom. I ako pogledam - nema vise ni Slobe, ni Seselja, ni Zorana...ali ON je uvek tu u KONTINUITETU i uvek je tu da nas "zabavlja".
Ipak, ako ga ne shvatimo ozbiljno, moze da prodje kao pajac na politickoj pozornici, ali i pajacima je vreme ograniceno.

Mladen Mladenovic

pre 17 godina

Gledajaući, gospodina Draškovića, ministra koji nije ministar a još uvek jeste ministar, u sinoćnoj TV prezentaciji njegovog vidjenja trenutne političke situacije, vezano za Ustav, shvatio sam da nisam ništa shvatio. Bez obzira što sam se zaista trudio. Staze i bogaze kojima se kretao naš ljubljeni "čiča" mogao je da razume samo neko od vudu vračeva ili vrhunski stručnjak za stvari "s one strane razumnog". Bilo je pravo mučenje dobiti konkretan odgovor na najbanalnije pitanje. Gospodin Ministar, koji je aktivno učestvovao u donošenju predloga ovog Ustava i koji se saglasio sa jednoglasjem Skupštine /koje ga sada plaši/, više je za bojkot nego za izlazak na referendu. A onaj ko baš izadje "neka dobro pročita" i neka glasa po svojoj savesti odnosno, "NE". Jer je, kako reče, ovaj Ustav kontinuitet Miloševićevog ustava i pobeda "snaga strašne prošlosti". U daljem svom izlaganju uglavnom se lavovski borio protiv "unutrašnjeg neprijatelja", koji preti da uruši demokratiju, osvojenu od strane petooktobarskih skojevaca. I da nas vrate u tamnu i turobnu prošlost. Gledajući, po ko zna koji put ovog "jurišnika u Evropu", koji ka svom cilju još uvek hita lupajući u šerpe i duvajući u pištaljke, shvatio sam da je od njega naivniji samo onaj ko je na njega računao kao koalicionog partnera. On vodi neku svoju "solo" igru, uljuljkan u lažnu predstavu o svojoj mesijanskoj ličnosti i ulozi.

vesna

pre 17 godina

I mada sam razocarana politikom DS, ubedjena sam da su zaista promenili smer politike, koju su do 2000. zagovarali, ipak se moram sloziti sa konstatacijom da nam momentalno nije potreban sukob DS i LDP. Jako mi se dopada otvorenost i ostrina LDP, hrabrost da kazu i ono sto drugi ne smeju, ali mislim da toj mladosti treba malo "diplomatske brusilice". Steta sto svoju energiju prvenstveno okrecu protiv DS (mada mislim da imaju razloga, ali ima i gorih).

Ljubisa

pre 17 godina

Pristalice LDP-a su u pravu, jer DS posle Zorana je neka nova stranka. U nju su se uclanili neki koji od izbora do izbora u potrazi za funkcijama idu od stranke do stranke. Kohabitacija i apstinencija iz Skupstine je dovela do jacanja radikalnih elemenata na ustrb demokratskog bloka. DS je vodeca stranka demokratskog bloka, ali je mahom vode ljudi koji su bili uz Slobu bar u unutrasnjosti, zato i nece dobiti onoliko glasova koliko ocekuju i koliko ankete pokazuju. Stice se utisak da je rukovodstvo DS zelelo da napravi raskid sa politikom Zorana i mislim da je uspelo, ali je zato promenilo i politiku. Po mom misljenju DS sada nije ono sto je bila u vreme Zorana. Ja sam iz unutrasnjosti i evo vam primer sta je sada DS. Kandidat DS za poslanika u jednom gradu preko 50000 stanovnika je gospodja advokat koja je 2000 godine bila prestavnik radikala u izbornoj komisiji. Zato su Ceda i pristlice LDP u pravu kada traze da se sprovodi izvorna politika Zorana Djindjica, jer samo ta poltika vodi Srbiju ka Evropi, sve ovo je samo improvizacija.

DS stari grad

pre 17 godina

Ne zna se ko je smesniji. Da li olinjali Vuk ili ovi iz LDP (ma sta to znacilo). Sta god oni mislili DSS i DS ce pobediti na sledecim izborima a referendum CE USPETI. Pozdrav iz kruga dvojke.

bozans

pre 17 godina

"Nije moguće boriti se u Srbiji za demokratiju, a protiv Demokratske stranke" NIJE NEGO! PAZI BOGA TI! Od kad su kohabitatori uzeli tapiju na demokratiju?! Gospodo, za sve vreme višestranačja glasao sam za DS ali ovakve izjave prosto ne priliče demokratskoj opciji. Izgubili su jednog glasača. BOJKOT!

hari_b

pre 17 godina

Volela bih da kazem gospodinu Pajticu da je DS taj koji je bacio ljude u apstinenciju a ne LDP! Naravno da on to zna, ali blize se izbori, pa treba svu krivicu svaliti na nekog drugog, to je kod nas pravilo. Ljudima iz LDP ne bi skodilo malo lepog ponasanja i sve bi bilo OK.
Apstinent

Zarko

pre 17 godina

Nije prvi put da Vuk Draskovic glasa za jedan predlog a onda putem medija objasnjava da on u stvari tako nije mislio. Vuk izgleda nije do kraja ispunio zadatak svojih nalogodavaca i sad bi da dodatno muti, jako mi je drago da su on i gospodja Dulic-Markovic protiv, to je sigurno dobar znak da je predlog ustava pravi.

Emigrant

pre 17 godina

Gospodin Drašković je imao dovoljno vremena da sa pozicije vlasti utiče na demontiranje Miloševićeve mašinerije, bez te mašinerije ne bi bilo ni kontinuiteta sa Miloševićevim ustavom. Nije prvi put da svojim nečinjenjem baš Drašković spašava "omraženi režim", sve pozivajući se na demokratiju. Željno isčekujem dan kada će SPO sa svojim liderom početi aktivno da radi na evropskoj Srbiji. Podrazumeva se da će prvo početi sa demontiranjem "miloševićevog režima" i njihovih zaštitnika, potpuno se slažem da je to glavni uzrok sadašnjeg stanja Srbije.

aleksandar

pre 17 godina

"Nije moguće boriti se u Srbiji za demokratiju, a protiv Demokratske stranke" - pazi ti njega. Tipicno demokratsko razmisljanje: demokratija to sam ja, ko nije za mene, on je protiv demokratije. E Zorane... Napred LDP!

195...

pre 17 godina

Referendum je raspisan i to je činjenica. Referendum košta mnogo i to je činjenica, a mi kao siromašno društvo nismo u prilici da se razbacujemo. E, posle toga idu IZBORI,pa nek se svaki poreski obveznik zapita za koga će da glasa, to je VAŽNO. Dosta je više bilo razbacivanja narodnim parama, zaduživanja iz inostranstva koje će omču oko vrata da nam stave za dve godine. Jedva čekam izbore!

RF

pre 17 godina

LDP je napravio politicki otklon od DS zbog kohabitacije sa DSS. Danas je DS presla u saradnju sa DSS i kohabitaciju sa SRS I SPS. O kakvom demokratskom bloku onda oni to pricaju. Oni su usli u blok za ocuvanje vlasti, a ne za demokratiju. LDP nije u istom bloku sa ovakvim DS i gradjani to shvataju.

Janko

pre 17 godina

Gledao sam Vuka juce, 100% je u pravu. Mada, ja bih voleo da ustav ne prodje a onda da glasam za onoga ko ponudi Kraljevinu Srbiju kao opciju. Ako to bude SPO, onda za SPO.

Milan Saric

pre 17 godina

Ako EU nema nista protiv ovog ustava (kao sto nema) - onda nemam ni ja. A razni "shalabajzeri" bi trebali da se suzdrze sitno politickih izjava zarad dobijanja po kojeg glasa... cisto da im komentar izadje u medijima pa da ih se svi ponovo sete. Smesno... verovatno nama ni ne treba ustav, ni demokratija, mozda je bolje da se vrati kralj i postanemo monarhija... da to bi bilo stvarno "super".

Žika

pre 17 godina

Ne samo ustav, nego i sve ostalo oko nas posle ubistva Djindjića pokazuje KONTINUITET sa Miloševićevskim vremenima! ISTE - SLUŽBE - ISTE - IDEJE - ISTE - METODE VLADANJA! Posledica tih neprestalnih SAMOOBMANA, DA SE OVDE NEŠTO MENJA, jeste da smo svakim danom sve dalje od EU i normalne građanske države!

Nikola Beograd

pre 17 godina

LDPovci nisu došli da se biju ni sa kim. Nisu nikoga napali. Samo su pokazali svoje neslaganje sa kohabitacionom politikom Tadića i ekipe koja nelegalno, posle krađe na stranačkim izborima upravlja DSom.

Imaju moju punu podršku u tome, a DSovcima bi bilo bolje da naviknu na ovakve stvari jer ima mnogo nezadovoljnih njihovom politikom. Podrška LDPovcima.

Lesa

pre 17 godina

Dobro. Vecina komentara ukazuje na to da nacrt ustava nije najbolji. To su rekli cak i predlagaci. Ali u ovom momentu kljucno pitanje je pitanje vremena koje nas sve vise i neumoljivo pritiska. Ustav je dokaz da imamo drzavu. Sto se tice nekih ustavnih resenja koja su sporna..... promenice se boljim. Sustina je u teznji nekih koji bi pomocu teme “Ustav” da politicki isplivaju na povrsinu i prikazu se kao bitni u politickom miljeu Srbije. Ovaj Ustav je proevropski. Dakle bice uskladjen sa zakonima EU. Ako je Ustav demokratski on ce omoguciti gradjanima da u bilo kom momentu biraju vid uredjenja drzave. Nije zavrat pitanje sadrzaja ustavnog teksta koliko je zavrat da je on u otklonu sa prethodnim i to da ga imamo. To ocekuju od nas (i to da bude sto pre) i UN i EU. Divide et impere (zavadi pa vladaj) je strategija stara koliko i politika. Zavaditi prvo DS i DSS a onda zavaditi DS i LPD, a onda zavaditi G17plus, SPO i LDP sa DS i DSS da bi na kraju profitirali oni za koje rade kreatori zavada. Mozda bi mladi iz LDP-a trebalo malo da porazmisle i na ovu temu. Politicka istorija je prepuna primene ovog “principa” kad je u pitanju uticaj na odnos izmedju stranaka. Mislim da je nastup mladih iz LDP-a malo grub. Nije korektno pozivati se na Dr Zorana Djindjica a pritom minirati skup clanova stranke ciji je on bio predsednik i jedan od osnivaca ( u novo vreme). Mislim da mladi LDP-a treba da se bave svojim politickim programom a ne programom druge stranke (u ovom slucaju DS). Dakle… prezentovati to sta je predmet politickog programa LDP-a je bitno za njih. Vojvodina ce dobiti status koji odgovara ziteljima Vojvodine. To nije sporno. U politici je bitno vreme politickog zahteva. Mozete da sami unistite sopstveni politicki zahtev ako ga forsirate u pogresnom momentu. Moj predlog bi mladima iz LDP-a bio: obratite paznju na Divide et impere i upotrebite energiju koju posedujete za jacanje demokratije u Srbiji a ne njeno ponistavanje. Zna se ko ce se ovajditi svakim losim nastupom onih koji su za snazenje demokratije u Srbiji. Umesto kreiranja sukoba, kreirajte amandmane na nov Ustav. Trebace nam.
Ziveli

nesh

pre 17 godina

E Vuce,Vuce...kad se stvarase SRJ i kad Djukanovic nije hteo da glasa za oktroisani ustav... falio je jedan "glasic" u vecu republika (valjda se to tako tada zvalo). I onda je Vuk hrabro, junacki, mudro dodao taj glasic.. .Ali on je to sigurno jos hrabrije i junackije zaboravio pa ce sada da mudruje o "kontinuitetu". Da se coveku smuci od principijelnosti!!!
BOJKOT! pa da vidimo da li ce Srbija da propadne!

Maja _V

pre 17 godina

Nego, ajde da se ne udaljavamo od sustine...Jedino vazno u ovom trentku je izaci i zaokruziti NE jer cemo time dobiti izbore za ustavotvornu skupstinu i konacno, dovesti stvari u red. DA li je to isto trazio VUK, CEDA, ET, SUpermen ili Paja Patak, u ovom trenutku uopste nije bitno. Bitno je da se to I URADI a ne samo da se filizofira!!!

Nikolay

pre 17 godina

Oni se nisu pristojno ponašali, ali verujem da se radi o devojkama i mladićima koji imaju dobre namere, ali nažalost se nalaze u zabludi. Nije moguće boriti se u Srbiji za demokratiju, a protiv Demokratske stranke". Vecu glupost dugo nisam cuo . Sramota .

BLix, Banja Luka

pre 17 godina

Ono sto Srbiji treba su izbori i da ostane cenzus od 5% i da kao kod nasu RS broj stranaka, (boranije koja nekako, uguravajuci se u koalicie udje u parlament i poslije ucjenjuje) se prepolovi!!! Trebalo bi kao u Estoniji donijeti zakon o zabrani koalicija prije izbora...pa gospodo, kad prodju izbori i ako udjete u parlament koalirajte s kim i kako zelite! Tako bi konacno otpali svi ti Draskovici, Cede Jovanovici, Velje, Canci i sl....

Miroslav I

pre 17 godina

Pa zasto su poslanici SPO-a glasali za ovakav Ustav? On uvek nadje nesto da pametuje kada je stvar vec uradjena i naneta steta. Neverovatan tip, zaista!

oparnica

pre 17 godina

Ako je ustav to sto kazete gospodine Draskovicu, onda lepo pozovite gradjane Srbije da ne glasaju za takav dokument (ako smete). nemojte poput g17 da se igrate hocu-necu.

nenad

pre 17 godina

Nadam se da ce gospodin Draskovic uspeti u svojoj nameri da se narodu Srbije omoguci da izabere da li je za republiku ili za parlamentarnu monarhiju.

Coco Bill

pre 17 godina

Ma Ustav je "šarena laža" da se zabašure svi neuspesi i to oni ključni neuspesi ove Vlade.
To su EU, Crna Gora, Kosovo, restruktuiranje javnih preduzeća, povećanje zaposlenosti, pravna država, suzbijanje kriminala, reforma policije itd. Sve je to obećano kad su srušili bivši DOS.
Šta od toga imamo ostvareno ?!, ništa, ili gotovo ništa !!.
EU je prekinula razgovore, Crna Gora se odvojila (seća li se još neko onih raznih skupova "patriJotskih" snaga po razni "Sava" centrima.) Ljudi sve više ostaju bez posla, nema najavljenih obećani "velikih" inostranih investicija, kriminal opet "cveta" i to baš u saradnji sa policijom i šta onda ?.
Pa najbolje onda sklepati kakav takav Ustav, s kojim ni oni sami nisu zadovolji, ali se brani tako što se kaže kako ga je lako promenit i dopuniti. Pa ko meni, a i ostalim građanima garantuje da će biti proemejen u progresivnom i pozitivnom smislu ?, šta više, ako u Skupštini bude većina iz retrogradnih snaga mogu da ukinu i ono što valja u tom Ustavu. Drugi "veeliki" argument je kako su se sve partije složile oko tako važnog dokumenta. Pa oni su se složili, ako se ko seća i kad su trebali sebi da podignu platu i izglasaju razne beneficije.
Naravno, da bi se svi ti problemi gurnuli pod "tepih" najbolji je Ustav.
Jer onda sledi referendum, pa onda izbori, pa posle izbora usaglašavanje ko će skim, pa formiranje vlade, a u međuvremenu dolaze razni praznici od Nove godine, Božića pa do raznih slava i raspusta za decu te će se i samo to dogovaranje odužit tako da sve u svemu ako se formira Vlada negde u martu biće dobro. E, a onda dolazi oni "obaveznih" tri meseca da bi se Vlada "uhodala" i "upoznala" sa, jel, problemima , tako da tek polovinom godine treba da očekujemo neke "rezultate", ali onda gle čuda dolaze godišnji odmori.....nije mi jasan neko ko kaže da nam treba Ustav što nam se "žuri".

Edmond

pre 17 godina

Svaki poziv na neizlazak je dobrodosao, svaki odlazak na isti je samoubistvo. Dakle, pozdravljam i Vukov i LDP-ov i Dulickin i LSV-ov poziv na bojkot. Pa ko normalan moze izaci da glasa za ustav koji zdusno podrzavaju Toma Nikolic i Ivica Dacic??!! Ja ne mogu i meni mnogo manje smeta, nego SPS i SRS. Oni se ujedinjuju i jacaju, a mi se i dalje cepkamo, razjedinjujemo i međusobno pljujemo. Ceda je uhapsio Slobu, ima moj respekt. Tadić bio ministar odbrane i ništa, dakle Čeda mi je bliži. Pretpostavljam da bi i Vuka mnogi vise cenili da je poginuo na ibarskoj magistrali. Da je Djindjic živ, mrzeli bi ga vise nego danas Cedu. Takvi smo mi Srbi. Respekt za ovakav Vukov stav. Respekt za Ivanu Dulic Markovic, Vesnu Pesic, Čanka, Koraća, Pajtića i sve one koji još uvek govore i delaju po svojoj savesti. A vi "lajte" po svemu i doprinosite da nam se vrate Vučići, Nikolići, Vučelići. Tuga sta sve ljudi pričaju. Naravno da ne izlazim na tu šaradu. Ko još normalan to podržava?

undercover

pre 17 godina

Zasto bi Pajticeva izjava bila sramotna, a upad LDP-a na konvenciji druge stranke ne?! Pa, cak ni pripadnici SRS nisu upadali i prekidali tudje tribine. I zaista bi im bolje bilo da su recimo omeli promovisanje Seseljevih knjiga umesto sto vode rat sa DS. Ne znam dokle ce Ceda da ide u svojoj mrznji prema DS i Tadicu, a sve zbog toga jer je izgubio na unutarstranackim izborima... Jos strasnije je sto su mladi ljudi, clanovi LDP, toliko zadojeni mrznjom naseli na Cedine price da se on toboze bori za demokratiju, a on se u stvari i dalje samo bori protiv DS, sto se ovim upadom jos jednom pokazalo kao tacno.

pitanje

pre 17 godina

Javni protest je demokratsko pravo.Ne postoji Zapadna demokratija, gde na javnim skupovima neko ne protestvuje.
Oni koji kazu da to radi samo SRS, pojma nemaju o demokratskom politickom zivotu.
Sasvim je drugo pitanje kako javnost na to reaguje i da li onaj koji protestuje, time stice ili gubi njene simpatije. To je njegov rizik.

Mihailo

pre 17 godina

Problem demokratskog bloka je Boris Tadić lično. Njega je izabrao Koštunica, a preko njega Ćosić i ostali iz SANU, koji su čitav ovaj pakao i osmislili. Oni, naravno, i ne žele bilo kakve promene.
Zadatak mu je bio da pacifikuje Demokratsku stranku, u čemu je u potpunosti uspeo. U njenom vrhu i oko njega su sad diletanti i profesionalni blejači, koji i kada bi hteli nešto da rade ne bi znali kako. Njegov najveći uspeh je što je ubedio Condy da nezavisnost Kosova objavi posle izbora, jer u suprotnom niko neće hteti da glasa za njega.
Na žalost, i Čeda je potpuni diletant, doduše bučan.
Trebalo je lepo 13. marta svi da se obesimo i prekratimo sebi muke.

Kiklop, Blok 70

pre 17 godina

Nije mi jasan stav onih koji zele da bojkotuju ustav jer u njemu imaju udela i radikali.
Zar mislite da ce oni negde da odu ako bojkotujete referendum?
Ustav bez radikala ne moze biti usvojen. To je jednostavan zakon matematike. Oni imaju mandat od vise gradjana Srbije nego druge politicke partije. Bojkot samo vodi u dublju krizu koja nam nista ne treba.

sasa jokic

pre 17 godina

Desilo se nesto cudno na politickom terenu Srbije, neka bolesna evolucija, gde je DSS postao SPS, a DS DSS! Sve u svemu Srbija se pretvorila u socijalistickog dinosaurusa, gde su stranke i ljudi koji zastupaju evropske standarde prakticno u izumiranju. Ja jednostavno ne mogu da verujem da smo ovako brzo propali, od 05. Oktobra 2000 do danas! Sve sto je iole vredelo nestalo je sa politicke scene, ovo danas je treca liga politicara!

Milos Ilic

pre 17 godina

Kontinuitet aa zaokretom je jedino moguch u ovom trenutku kada pola Srbije podrzzava SPS i SRS zahvaljujuchi velikim delom i g-dinu Draskovicu.
Nejedinstvo onih koji predstavljaju onu drugu polovinu je jedini problem.
Zar stvarno moramo imati 300 stranki u Srbiji a cilj da im je isti. Nije. Neko lazze. Cilj je nessto drugo o ccemu ovde nema mesta da se komentarisse. Ukrupnjavanje "demokratskih stranaka" je jedini put. Na Lovcen mozze samo orao a da se ne penje stepenicu po stepenicu.
Novi ustav je ipak iskorak u dobrom pravcu.

Milos

pre 17 godina

Vuk je jasno rekao da niko iz SPO-a nije ucestvovao u pisanju ustava, ipak za neke je licemer. Da ona tri poslanika nisu glasala u skupstini za ustav onda bi bili jos i izdajnici. Svima koji 15 god nisu smeli da promole glavu i dignu glas protiv diktatora dok im vrsnjaci ginu po ratistima, odlaze iz zemlje ili ih lome po demostracijama bi porucio da kompleks nece nestati kad Vuk prestane da se bavi politikom.

Kent

pre 17 godina

Strasno je sto danas 6 godina od tzv.poraza Milosevicevih snaga postoji toliko mnogo ljudi kojima se na samo pominjanje imena lidera SPO dize kosa na glavi.To je zato sto u Srbiji ne postoji covek koji se tako dugo bori protiv svih tih snaga haosa i zlocina ,osim Vuka.Slazem se sa Vukom po pitanju ustava u potpunosti.

Bane Jekic

pre 17 godina

... Glasati za Ustav NECU i Vuk je savrseno u pravu...pa moze ko god hoce da se prevrce od retorickih egzibicija da ponizi Vuka, ali se za Ustav glasati ne sme.

Princip i atmosfera ovog referenduma je isto onaj kao iz 1988.

Minja

pre 17 godina

On je pomislio da se radi o pripadnicima SRS-a i SPS-a!? A onda zavapio zasto ti mladi ne upadaju na njihove skupove kojih je na žalost mnogo. On bi da ovi zakuvaju sa onima da bi on mogao sa razlogom da ih svrsta u isti nedemokratsli koš. Zavadi pa vladaj.

Vlade

pre 17 godina

Predsednik Tadic je vise puta rekao da je Srbiji preko potrebna stabilnost, a cinjenica je da ce nas ovaj ustav uvesti u visegodisnju, a mozda i visedecenijsku nestabilnost.
Takodje je rekao da je njegov princip rada, videti problem, resiti ga i ici dalje. Ovaj Ustav, sigurno, ne resva problem nego ga proizvodi i sto je jos gore vezuje ruke svakoj buducoj vlasti da ne moze resiti taj problem.
Svedoci smo i jedne monstruozne kampanje na RTS u, u kojoj se zloupotrebljavaju deca sa Kosova.
Vladeta Jankovic izjavljuje da je odlaganje resavanja statusa Kosova korak u dobrom smeru, pa se pitam da li ti "dusebriznici" misle sta ce se desavati sa srpskim narodom i decom na Kosovu za svo to vreme, dok se taj status ne resi?! Na kraju imamo izjavu da bi bilo nekorektno prema Albancima da ih uvrste u biracke spiskove, posto su se oni vise puta izjasnili da nece da ucestvuju na nasim izborima i da se tim cinom, u stvari, postuju njihova ljudska prava. To je mozda i najveca besmislica koju sam cuo.
Zbog svega toga, a i zbog drugih stvari nema drugog resenja nego BOJKOT referenduma.

Nemanja_NS

pre 17 godina

Samo napred Vuce! Mi znamo da si u pravu. Oni sto te kritikuju su zadojeni mrznjom, prevareni, prastaj im...
Svakom pametnom i dobronamernom coveku jasno je da Srbija ne moze da ide u buducnost sa radikalima, komunistima i ostalom bagrom, kao i da svaki dogovor sa njima mora voditi u katastrofu.
Vuce, samo hrabro, mi te podrzavamo, a pokazace se i da Srbija ima snage, pameti, hrabrosti i volje za bolju evropsku buducnost.
Referendum nece proci, a onda je red na predsednike DS, DSS, SRS, SPS.., da daju ostavke i povuku se iz politike. Neka dodje nova generacija, neka dodju novi ljudi i nove stranke.
Bice to podeba svih nas koji smo rekli NE trulom kompromisu demokrata i radikala, proslosti i buducnosti. Svaki dogovor sa njima je kapitulacija i ti si Vuce izgleda jedan od retkih koji to shvata!
Dakle, glasamo NE, pobedjujemo i Srbija ima buducnost!

IvanS

pre 17 godina

Vuk Draskovic, bivsi podpredsednik Miloseviceve vlade, sadasnji Ministar bez ministarstva, "neobavesten" o predlogu ustava, uskoro ce, zajedno sa Danom, otici u zaborav, na smetliste srpske politicke istorije, jer je svojom politikom toliko unazadio nekada najjacu opozicionu stranku. Ako SPO to brzo ne shvati i, Draskovice ne otera, ova stranke ce veoma dugo ostati izvan svih politickih zbivanja. SPO to ipak ne zasluzuje.

protiv_svega

pre 17 godina

Hm, gradjanin Draskovic nije nikakav ministar spoljnih poslova.
Dalje, gradjanin Draskovic vise nema ni stranku, a saopstenja njegovog fan-kluba spadaju u "amateri svome gradu".
Jos kako je moguce biti demokrata i biti protiv DS-a. Druga je stvar sto su LDP levi ekstremisti kojima ide dobro samo kada Srbiji ide lose. Kakvi su ovo upadi jurisnih odreda? Nije im prvi put. 'Smo opet dosli u vreme levog terora?

Pedja

pre 17 godina

Ako je nova prica na ovim izborima DS i DSS, onda je to stvarno prevrsilo svaku meru, pa do juce su se najgore pljuvali i vredjali, a nama SADA serviraju pricu kako su oni pravo resenje za Srbiju na ovim izborima.
Moj glas ce definitivno dobiti LDP, a ustav bojkot.
Od sad sam sigurno divsi clan DS.

Darko

pre 17 godina

Najgore je sto danas svako svojata pokojnog Premijera, i svoje stavove imputira njemu (kao da je on to mislio, ili pricao). Da li je to borba oko Zoranovog nasledja? Ako jeste, nisu izabrali pravi nacin, niti prave ljude. Mladi SKOJ-evci (LDP) treba da razmisle o svom identitetu i o ljudima koji cine vrh te partije, a ne da se profilisu tako sto ce apriori da omalovazavaju sve sto neko pokusa da odradi. Zoran je pre svega bio pragmatican i radan covek.

Charlie

pre 17 godina

Dakle, ja sam ovako sebi rezimirao situaciju u vezi sa ustavom. Ne znam ko je pisao ustav. Poslanici u skupstini su usvojili ustav, a da pojma nisu imali sta u njemu pise. NA SLEPO, U KASNIM NOCNIM SATIMA. Strucnjaci, strucna udruzenja,i druge drustvene institucije ne znaju nista o ustavu koji su poslanici izglasali jer vlasti (pisci ustava?)kazu da je javna rasprava nesto sto je potpuno nevazno za donosenje najvaznijeg drzavnog dokumenta i da je najvaznije da su se svi relevantni faktori dogovorili. Koji su to faktori - nemam pojma. Znam da kada se ustav izglasao u skupstini, osim njegovog pisca, niko nije znao sta tamo pise. Ali, se izglasava. Sada pak, clanovi istih stranaka koje su na slepo izglasale ustav kazu - ustav ne valja, neka svaki gradjanin uzme da ga procita i donese odluku po svojoj savesti. Ali vam ne mozemo dati javnu raspravu, pa da vam malo strucnjaci objasne o cemu se tu govori i koje su konsekvence odredjenih principa i formulacija. Ali, na vasoj savesti je da odlucite. Kada su oni sami glasali na nevidjeno njihova savest je mora biti duboko spavala. Em je bilo kasno nocu, em moras biti pod dubokom hipnozom da potvrdjujes nesto sto nisi video. Mora da to mucenicko iskustvo predsednik skupstine prenosi i nama kad kaze da cemo tokom noci koja deli dva referendumska dana da se vrpoljimo. Zbog savesti, jakako. Ja cu se jedino vrpoljiti jer ce glasacke kutije prenociti pod budnim okom ovako savesnih relevantnih faktora.

Big Dovla

pre 17 godina

Protestovati i prekidati nečije tribine je sasvim normalna pojava u celom svetu koja može da skandalizuje još samo "pravoslavne domaćine i domaćice", a to naročito važi kada za to postoji dobar razlog. A gde ćete bolji razlog od pulena SANU, SPC i službi bezbednosti koji je, zakulisnim metodama i uz logističku podršku svojih nalogodavaca, izbornim pučem preuzeo najveću stranku u Srbiji, i pažljivo je očistio od svake naznake nezavisnog mišljenja i reformizma, a njegovi izmećari posle toga još imaju drskosti da svojataju pokojnog premijera Đinđića? Nisam oduševljen ni likom ni delom Čede Jovanovića, mislim da je, doduše, dobar operativac i energičan mladić, ali isto tako i relativno plitka i nedovoljno obrazovna osoba, međutim, pod vođstvom Borisa Tadića DS na moj glas prirodno ne može da računa ni u ludilu, što znači da je srećni dobitnik po svoj prilici upravo LDP, iako uz puno sete što neko drugi sa više znanja, pronicljivosti i harizme nije na njenom čelu (mada je - s obzirom da skoro sve što je imalo iole mozga dole živi u inostranstvu i puca mu prsluk što Srbija nema more - jedini takav ko mi momentalno pada na pamet Beba Popović, a čovek očigledno, i sasvim razumljivo nema ni živaca ni volje da se smara s balkanskom bratijom).

Sloboda S.

pre 17 godina

Srbijo, vreme je da se probudiš!
Vreme je i da dobiješ Ustav! Slušajući protivnike novog Ustava, dolazim do zaključka da isti ne valja, jer ga "prebrzo" donosi "spori i nesposobni" premijer! Stoga je bolje da održimo izbore, izaberemo novu vladu koja ce dugo i "sposobno", verovatno ceo mandat raditi na novom Ustavu, a za to vreme mi ćemo ziveti sa Miloševićevim ustavom. Da li tu ima logike? MIlošević već 6 godina nije na čelu države! Sadašnji Ustav je Ustav države koja ne postoji! Da li treba zadržati Miloševićev ustav, kao sećanje na devedesete godine prošlog veka,tj. živeti u dvadeset prvom veku sa njegovim državnim i društvenim tekovinama! Pa što niste onda ostali kući 5. oktobra 2000. godine? Hajde jednom da se složimo, da izglasamo Ustav, da prestanemo da se igramo države!

Nenad (dijaspora)

pre 17 godina

Vec nekoliko godina ovog Draskovica nerazumem. Ma i ja sam za parlamentarnu monarhiju, ali ovom ustavu je vrlina da moze lakse da se menja. Znaci glavno je da se sada usvoji, jer je i pored toga stvarno evropski i nemoze se uporedit sa onim iz 1990. A i pitam one "demokrate" koji su za bojkot: Jer mislitie da ce u sledecih 10 godina moci da se dobije konsenzus u skupstini kakav je sada (pa da moze novi predlog ustava da prodje)? Zar mislite da ce se raspodela sedista u skupstini toliko promeniti posle izbora, da ce "demokrate" imati dvotrecinsku vecinu? Ako ovaj referendum ne uspe, bojim se da cu docekati penziju sa Slobinim ustavom i pricati cu u samostalnoj Srbiji srpskohrvatskim jezikom.

Dragan R Savin, Bahamska ostrva

pre 17 godina

Mnogo je bolji gospodin Draskovic kao pisac nego kao politicar...
Monarhiju bih podrzao svim srcem, ali bojkot referenduma nece promeniti stav vecine stanovnistva da republikansko uredjenje ne treba menjati...za sada...
Ako je ovaj ustav nastavak Miloseviceve Srbije, a u isto vreme "nije los", da li to znaci da Milosevicev ustav isto nije los....
...nije zlato sve sto sija....to je za sve "anti-protivne"...narod koji gazi preko vlastite istorije, nema buducnosti...nije Irska postala to sto jeste stideci se svoje proslosti i nacionalnih obelezja...drustveni napredak i cirilica, prosperitet i opanci....idu zajedno. Ako pogledate u ogledalo, da li se stidite...ja, ne....da li pisete cirilicom...ja, ne....da li podrzavate cirilicno pismo kao zvanicno...ja, da....da li cete prestati da pisete latinicom i preci na cirilicu...ja, ne...to ustav i ne trazi...pa cemu onda ova vika...da li se stidite pradedine sajkace kada pogledate u ogledalo, dok mastate o londonskim sesirima, LDP-ovci...ja, ne!!

DOLEKOSTUNICA

pre 17 godina

Moze da prica ko god sta hoce, ali jedine pozitivne stvari koje su se desle u Srbiji, posle 5-og oktobra 2000, zasluga su Zorana Djindjica, Bebe Popovica i Cede Jovanovica.
Rezultati bi bili jos bolji da Kostunica nije "podmetao nogu" Djindjicu, na svakom koraku i konacno uspeo 12_og marta 2003g.
BOJKOT!

andro

pre 17 godina

Naravno da LDP napada DS, pa od njih pokusava da preuzme biracko telo. Ukljucujuci neke latentne DSovce koji bi mozda apstinirali, ali ce mozda "energija" koju siri Cedica da ih motivise da izadju na izbore jer jos ima nade. "Gradjanska" opcija je potrebna Srbiji, makar kao protivteza SRS/SPS polu biracke scene, ali njeni trenutni predstavnici kao da cine sve da je zadrze ispod cenzusa. Gradjanska opcija nigde i nikad nije bila radikalna u stavovima o bilo cemu, a od pomenute 4 "gradjanske" stranke u predizbornoj koaliciji: Ceda i Canak sami hrane tezu o radikalnim polovima srpske politicke scene i trecem putu koji nudi DSS, plasiranu u NINu i nspm. Ni Korac nije mnogo nezniji u stavovima, a cak i Vesna Pesic u ostacima nekada ozbiljnog GSSa nije vise oaza mira i razuma.
A sto se tice Vuka, on je non-stop u sizofrenicnoj poziciji. Sto nije ni cudo: svoje glasove dobija na kvazi-monarhistickom stavu, a onda to zaboravi do sledecih izbora (i vrlo lepo pliva u republickom drzavnom uredjenju), kada treba da podseti pro-monarhisticku populaciju za koga treba da glasaju. Mada ovaj put, bez Velje i bez Kragujevca, deluje mi da nema sanse da predje cenzus, koliko god ponavljao "bez Kralja ne valja".

knezevic vasilije

pre 17 godina

"Koliko ljudi toliko cudi". Diskusija o ustavu ne smije da se prenosi na politiziranje i trazenje prednosti preko manipulacija raznih grupa i misljenja. Vrlo je vjerovatno da niko, nijedna osoba nece biti zadovoljna,licno, jer ustav nije samo za to da zadovolji pojedince. Prije svega jedna visokoprocentna grupa naroda ostaje vrlo pasivna, u politickom procesu, i oni na kraju gube bilo kakvu ulogu u tkzv. demokratsko-politickom procesu. U tom procesu dobijaju oni ciji se uticaj ostvaruje materijalnom akumulacijom dobara i mogucnosti da sa tim kontrolisu zakonadavne i politicke djelatnosti. Vuk Draskovic treba da prouci situaciju u zemlji poslije II Svjetskog rata i da je sistem uspostavljen u tim danima bio jedino rjesenje. Kada je taj sistem poceo gubiti izvornu formu i revolucionari poceli da umiru (stariji)ili se regenerisu (mladji i materijalno oportunisticki)onda je taj sistem poceo gubiti, za te preostale "vodje", smisao opstanka. Oni su sve vise postajali eksponati srednje klase(male burzoazije)i nije im, za tu grupu, odgovarala marksisticka ideologija. Nacionalizam je takodje poceo igrati, za njih, vaznu izbornu ulogu.To je sve dovelo do katastrofe naseg gradjanskog rata. Demokratija koja je danas u praksi na nasim podrucjima nema fundamentalne izvornosti i manje vise nije demokratija u pravom smislu toga termina. Ustav zemlje, u tim situacijama, treba da bude orijentisam prema medjunarodnim i ustaljenim praksama ljudskih prava i slobode ukljucujuci materijalne faktore ciji se uticaj vrlo cesto ignorise.
(vasilije knezevic, 6 okt. 2006)

Removable

pre 17 godina

Milosevicevi puleni su nam zasigurno zaposeli zemlju, ali sam siguran da nece dugo, jer kao sto vidim kroz nase komentare, razum se ipak rasplamsava i siri medju glasacima. U ovim komentarima oseca se napredak u poimanju ko je ko na politickoj sceni kao i oni koji su iza zavesa ovog pozorista. Priznajmo da smo pogresili kad smo glasali za Kostunice i Tadice, ali ajmo sada da ispravimo ovo dok se ispraviti moze. Recite NE Kostunici, Tadicu i Crkvi i da vec jednom krenemo da pravimo Srbiju, modernu i uspesnu. Srbiju nasu, a ne Srbiju kriminalaca.

Toni Manero

pre 17 godina

Ustav je usvojila MANJINSKA vlada u OSTAVCI! A mi na referendumu treba da ima damo vestacko disanje!!! No way, PEDRO tj.VOJO!

Daca

pre 17 godina

Moj stav je da me ne interesuje ustav koji se ne donosi zbog svojih gradjana i Srbije (jer imali su 6 godina da to urade) već isključivo zbog ostanka na vlasti! Kako da ne, zbog Kosova naročito, ali treba obavestiti premijera da tamo ima 99%Albanaca

Danijela

pre 17 godina

Naravno da LDP vidi neprijatelja u DS-u jer apsolutno i nema razlike izmedju DS, Radikala, SPS-A, DSS-a. Sa kim kohabitira DS? Sa DSS-om čiji su partneri Radikali i SPS. Tako da DS-u neće proći zamena teza.

Amaro

pre 17 godina

I u sadašnjem Ustavu Srbije piše da se po važnim pitanjima provodi referendum na cijeloj teritoriji Republike. Srpska vlast pretenduje da je Kosovo dio Srbije a ne znaju kako će sprovesti taj referendum na Kosovu gdje ni jedan – jedini građanin neće učestvovati na njemu, a kao glavni kvalitet tog prijedloga ustava ističu to što će, po njima, Kosovo biti u Srbiji. Eto tu leži ozbiljnost političara i ustava. (Azem Vllasi u jednom interviewu).

Drugo neozbiljno shvatanja predlozenog ustava je bosnjacko rukovodstvo u Sandzaku koji zarad svojih licnih sitnih intersa pozivaju na refernedum, iako u ustavu se nigdje ne spominju Bosnjaci. To je zaista sramota.
Prava nacionalnih manjina i odnos prema njima je obraz jedne drzave i brojnijeg naroda. To sto Srbi (velika vecina) u manjinama vide neprijatelje to je zaista smijesno i zalosno. Naravno ako ne prestanbu sa tim i dalje ce ostati najomrzenija nacija u regionu...

Dr

realni

pre 17 godina

Problem ovog Ustava je u tome sto je on pisan zbog Kosova a sve je ostalo bilo predmet trgovine i ucena tj. nevazno. Drugi problem je u tome sto je svima nama do Kosova stalo toliko da bi svi do jednog voleli da se jednog dana probudimo i u rubrici Vesti na www.B92.net procitamo da je medjunarodna zajednica odlucila da Kosovo ostane u okviru Srbije, dok smo za ostale stvari koliko-toliko i zainteresovani. Mene trenutno vise interesuju sanse Partizana u Ligi kupa UEFA i naravno... je li legla plata!!!

kamichak

pre 17 godina

svojevremeno je rebeka srbinovic svoje pravo na stav manifestovala tako sto se deklarisala kao monarhista a bila funkcioner republikanske stranke. ako se covek ne slaze sa svojom strankom po odredjenim fundamentalnim pitanjima, onda treba da izadje iz te stranke.

Todorović Radivoj

pre 17 godina

Ne može čovek u ovakvoj Srbiji da bude pametan.Moral nam je toliko pao da ne bi bilo čudo da medveda obuku,
stave kravatu i predstave kao premijera i narod bi to sa aplauzom pozdravio.
Da li je iko od onih koji daju svoje stavove pročitao Novi Ustav.Ili nije ili je
partijski sluđen.Ja sam član DS ali sam čovek i razmišljam svojom glavom.
Poredim Ustav Slobodana Miloševića i ovaj gde kažu da su se prvi put u istoriji Srbije svi složili i dolazim do zaključka da su svi isti.
Više ne treba da priča niko gluposti o Miloševiću ili radikalima. Za mene su gori oni koji su sada dali zeleno svetlo za Ustav.Prvi član Ustava Miloševića govori da je Srbija država građana.Pa žalosti, zar Evropa da podržava one koji vraćaju istoriju u srednji vek pa se setili da je Srbija država srpskog naroda i td. Ako Ustav kaže da je teritorija
Srbije neotuđiva zašto onda predsednik Srbije u svojoj zakletvi u članu 114 se kune da će sve svoje snage posvetiti očuvanju Srbije uključujući i Kosovo i Metohiju a Vojvodinu ili neku drugu regiju ne spominje.Zar nije dovoljno da će braniti neotuđivost i teritorijalnu celovitost Srbije.Zar je to Ustav za vekove.Zar je dobro oduzeti građanima pravo i u članu 203 Novog" demokratskog"
Ustava oduzeti narodu pravo da se na referendumu izjašnjava o promeni Ustava.
Član 203 u stavu 6 kaže da Narodna Skupština može odlučiti da građani usvojen Ustav na skupštini potvrde na referendumu. U stavu sedam kaže da je dužna pa se nabrajaju promene, a u zadnjem stavu opet potvrđuje
demokratiju" Ako Narodna Skupština ne odluči da akt o promeni Ustava stavi na potvrđivanje (čitaj referendum), promena Ustava je usvojena izglasavanjem u Narodnoj skupštini, a akt o promeni ustava stupa na snagu kada ga proglasi narodna skupština". Zar je sve navedeno za hvalu. Pa mi smo pobedili Miloševoća u obespravljivanju građana.
Ludost koju neću potvrditi na referendumu koji je siguran sam zadnji što se tiče Ustava jer će ga posle sami menjati kako hoće.Pa neka i hiljade Dejana Stankovića i slični pozivaju na odbranu Kosova preko Ustava.Kosovo branim u srcu jer su ga oni što su decenijama vladali od nas otuđili.
Todorović Radivoj, Šabac

Nenad

pre 17 godina

LDP ocigledno treba da nastavi odande gde je Otpor stao, kada je pokusao da na proslim izborima udje u parlament...To je vec poznata matrica: "DS, DSS, SPS, SRS sve vam je to isto, a mi i nasih 3-5% glasaca smo prave demokrate" Bio sam u Otporu i ta prica mi je vrlo poznata. Ljudi, ne nasedajte na to!!!! Mislite svojom glavom, zar treba da se pravimo da SRS nema 800 000 glasaca?! Kada cemo shvatiti da medjusobnim podelama nista necemo postici...I sta je problem da izglasamo novi ustav? Neka mi neko objasni kako mozemo da donesemo novi ustav koji Radikali nece prihvatiti. Zar nam treba neuspeh referenduma, zbog kojeg ce nam se sve zemlje smejati po ko zna koji put? Vec vidim naslove u novinama: "Srbi-narod nesposoban za promenu Milosevicevog ustava" "Srbija-zemlja bez politicke zrelosti" Zar nismo sposobni da se slozimo ni oko jednog politickog pitanja? LDP je pozivanjem na bojkot ostao jedini zastitnik Slobodana Milosevica. Svako ko ne glasa za novi ustav trebao bi da zna da time fakticki glasa za Slobin ustav!!! Pa zar takvih jos uvek ima? Pamet u glavu i da konacno raskrstimo sa Milosevicem za sva vremena!!!

Nele

pre 17 godina

Izjave politicara me vise i ne interesuju, svi oni gledaju samo svoje zadnje delove tela. Mene zanima da, posle verifikovanja ustava od strane naroda, svi oni koji izadju na referendum budu spremni da obuku uniformu kad jednog dana Srbija krene da brani svoje Kosovo a ne da uvek zovu, recimo, mene. Kao da ja nemam preca posla nego da ucestvujem u ratovima koje oni zakuvavaju. Sit sam tih baba i deda koji nesto ne daju iz fotelje. Neka svako staro lice pita svog unuka ili unuku kako da se ponasa u vezi izbora ili referenduma.

Banat

pre 17 godina

Sve, sve ali mi nije jasno sto su se ovi tako ostrvili na kohabitaciju. Kohabitacija DSS-DS je znak da mozda konacno ulazimo u neko doba normaln(ij)e stranacke politike. Sta fali Francuskoj? Izmislili su kohabitaciju, bre, i ne vidim da im nesto mnogo smeta.
Samo u Srbiji u kojoj neki, izgleda, ne mogu bez haosa kohabitacija moze biti izvrgnuta javnom lincu.
Dosta mi je trubljenja o fasizmu, volsebnih tumacenja Ustava, cike i dreke ama bas svakog ko ima stranku sa dvocifrenim clanstvom itd.
Vreme je da pricamo o ekonomiji, socijalnoj politici, investicijama, porezima, radnim mestima, inflaciji...i konkretnim problemima sa kojima svakodnevno zivimo.
Zelim da se se politicka scena sredi vec jednom. 15 godina je to licilo na cirkus.
U vrh glave nam treba 5 stranaka u Skupstini: (neo)liberalna (G17), centralisticka (DS), konzervativna (DSS), socijaldemokratska (?) i dzoker-stranka da glumi jezicak na vagi.
Daj malo dosade, konacno...