Utorak, 08.08.2006.

08:03

NBS objavljue spisak banaka

NBS će objaviti spisak banaka koje u obračunu mesečnih rata za kredite koji su vezani sa stranu valutu ne uvažavaju jačanje dinara.

Izvor: Beta

NBS objavljue spisak banaka IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

13 Komentari

Sortiraj po:

Lex

pre 17 godina

Bruka je sto NBS ne radi svoj posao i ne kontrolise banke kao sto to cini sa osiguravajucim kompanijama.Pa u NBS radi preko 100 ljudi samo na kontroli nekolicine osiguravajucih drustava koja imaju daleko manje 'stetnog uticaja' na gradjanstvo nego banke.I sta znaci 'objaviti listu banaka'???Pa zar ne treba da postoje konsekvence za takve marifetluke? Banke su samo legalizovani zelenasi i nista drugo! NBS i Jelasic/Dinkic su njihovi puleni koji prividno nesto rade u korist grdjanstva.
Tuzna je ovo zemlja i dalje....

andro

pre 17 godina

Ako neko nije upoznat: socijalizam je mrtav, a stigla je trzistna demokratija. Ona podrazumeva i to da svako mora da upotrebljava svoju glavu (pogotova kada ima posla sa bankama, koje su svuda u svetu najveci pljackasi). Drzava ne moze nikoga da spase od potpisivanja loseg kredita sa bankom, niti je to njen posao. Upozoravanje je sve sto ona moze da cini (i svuda u svetu je tako). Koliko je tezak prelaz sa jednog sistema u kome je drzava (kako tako) vodila racuna o svim aspektima svacijeg zivota, na jedan sistem koji je u osnovi samoregulisuci, vidi se najbolje po komentarima ovde (prosecan ostavljac komentara bi trebalo da spada u mali procenat najobrazovanijih u Srbiji, a cak ni taj mali procenat stanovnistva nije rascistio sa nekim elementarnim pravilima po kojima funkcionise trzisna demokratija).
Usput, na koje sve nacine banke (i druge finansijske institucije) deru klijente na (tom bajnom) zapadu, jos nismo videli kompletan repertoar u Srbiji. Ne misli valjda neko da su smisljali te metode za dranje uzimaoca kredita specijalno za nas?

alex

pre 17 godina

mislim u cemu je poenta - nbs je prvo donela odluku zbog koje su sve banke digle kamate na godisnjem nivou a potom skinula kurs eura i nama korisnicima nbs prosipa pricu o tome kako su dinkic i jelasic super tim za nas. Mislim za koga nbs radi - za nas korisnike ili za "neke" banke. Jedino sto znam je da je zbog njihove odluke rata mog kredita veca za 10 eura mesecno a ovaj pad eura je to znatno smanjio u procentima mesecno :)
sada nbs trazi od korisnika da prijavljuju neke banke - mislim ciji posao je kontrola rada banaka - moj profan kaze da centralna banka kontrolise rad ostalih banaka :) Ako je nbs tako dobra neka nam ona donese monetarnu politiku koja ce nam olaksati ili makar zadrzati iste kamatne stope.

jako zabrinut

pre 17 godina

U zabludi i to vlikoj je svako ko misli da su banke na "zapadu" bolje. I one na perfidne nacine naplacuju raznorazne usluge svojim korisnicima. Zamislite da na primer platite trosak obrade kredita ili trosak otplate kredita nakon zadnje rate. Istina je nema trikova sa kursnim razlikama, ali banke uvek nadju nacina da korisnicima strpnu koji evro na raznorazne provizije za upotrebu kartica u inostranstvu...da ne spominjem trikove koje osiguravajuca drustva primenjuju i slicne stvari.

Nigde nema "postenih" banaka i izbijte takve zablude iz glave, banka ne bi bila banka kada ne bi na svaki nacin nastojala da od vas uzme sto vise novca, bilo u Americi, bilo u Srbiji.

Skriveni trosak

pre 17 godina

Moje pitanje za NBS je: Da li je moguce obavezati banke da isplatu kredita i naplatu rata od klijenata obracunavaju po istom kursu - srednjem NBS. Trenutno ovakav nacin obracuna primenjuje samo deo banaka dok druge odlicno zaradjuju na kursnim razlikama uz prividno manje kamate. Jednostavno, troskovi kredita bi bili mnogo uporediviji kada bi se koristio ovaj nacin obracuna.

bankar

pre 17 godina

Vlada je apsolutno u pravu. Te pomenute banke uopste ne krse zakon, nego su lepo bile domisljate i sastavile takve ugovore, a gradjani su ti koji ih potpisuju i samim tim sve te uslove prihvataju.

LJUDI, CITAJTE SVOJE UGOVORE!!!

sasa

pre 17 godina

Pri uzimanju kredita svaka banka proverava vasu sposobnost otplacivanja preko institucije koja se zove kreditni biro , predlazem da dusebriznici kao sto su nas guverner i ministar koji kobejagi brinu o nasim parama , osnuju takvu instituciju i za banke . Ako hocu da uzmem kredit od neke banke ja odem na to i to mesto ili preko interneta otvorim stranicu bankarskog biroa i tamo o svakoj banci stoji kratak rezime , tipski ugovor za kredite (dugorocne , kratkorocne , stambene i sve ostale ) koji sa tom bankom potpisujem u slucaju uzimanja kredita i kratka upozorenja na odredjene odrdbe na koje treba obratiti paznju kao i kalkulatori za izracunavanje rata i kratka objasnjenja na nivou laika sta koja kamata znaci i koliko to finansijski iznosi za odgovarajuci kredit .Tu bi takodje moralo da se vidi likvidnost svake banke i postupci koji se vode protiv tih banaka ako ih ima , normalno i postupci i kazne u zadnje dve godine kao i moguci periodi kratkorocne ne likvidnosti . Mislim da ovo neupredivo manje kosta i potrebno je znatno manje sredstava nego sto je ulozeno u kreditni biro za gradjane . Takodje bi svaka banka bila duzna da vas obavesti o postojanju ovakvog bankarskog biroa . Ne mislim da bi ovako nesto smanjilo potraznju za kreditima ali bi gradjane stavilo u donekle ravnopravniji polozaj , a i ja licno bi imao malo bolji osecaj da se neko stvarno brine o meni. Ovako mislim da je njihova briga samo deklarativna i ne produktivna i sluzi za postizanje jeftinih politickih poena.

Djuradj

pre 17 godina

Srbija je po mnogo cemu jedinstvena drzava,bar u Evropi. Pa zar ja kao neki Pera Peric treba da obavestavam telefonom drzavu da me neka banka potkrada??? Drzava je ta koja je dala dozvolu za rad bankama i ona treba mene da stiti i kontrolise te banke a ne ja drzavu da obavestavam . Smesno i zalosno. Mislim da bi na zapadu takva banka mogla da stavi katanac na vrata kad bi to uradila svojim stedisama. Nas, znaci i dalje smatraju urodjenicima.

Aleksandar

pre 17 godina

Ne moze 'neke banke', zna se lepo koje su. To sto im vi masete papirima da cete objaviti njihova imena i nadajuci se da ce se zbog toga popraviti - varate se. I sta znaci onaj rok od 1. oktobra? Zasto ne 1. septembar? Zasto ne odmah? Ako mozete da zatvorite menjacnice koje odbijaju da prodaju evre u roku od dva dana, mozete vala da kaznite i banke koje ne postuju trzisni kurs i time potpuno svesno pljackaju gradjane.

Vlada

pre 17 godina

Nije da branim banke ali klijenti su ti koji potpisuju ugovor. NBS treba više raditi na edukaciji građana. NBS je ta koja treba da skrene pažnju na moguće "zamke" koje se kriju u kreditnim ugovorima.

Evo primera:

Neke banke u svojim kreditnim ugovorima imaju klauzulu da rata u dinarima ne može biti manja od inicijalne (ovo je obično drugačije sročeno i ako se ugovor pažljivo ne pročita ne primeti se na prvi pogled). Kada se to poveže sa deviznom klauzulom može doći do sledeće situacije:

Ako je inicijalna rata bila obračunata po kursu od 85 dinara a došlo je do povećanja kursa na 87 tada se rata uvećava. Ako u međuvremenu kurs padne na 86 tada se rata umanjuje u odnosu na predhodnu. Ako se zatim kurs smanji na 83 aktivira se gore pomenuta klauzula i rata se obračunava po kursu od 85, a ne po kursu od 83 dinara.

Ako ste odavno uzeli kredit (godinu i jače) sve vam je jedno, ali ako ste uzeli kredit kada je evro bio 87 dinara ...

Udovica

pre 17 godina

Imena banaka, koje krše Zakon NBS mora da kaže!Izjava odgovornih u NBS zvuči kao preliminarno upozorenje, što je blago rečeno čudno. Postavlja se opravdano pitanje šta sa oštećenim i opljačkanim klijentima "TIH" banaka do sada? Gde je etika poslovanja tih banaka, kako se klijent poštuje u Srbiji? Sve su ovo pitanja koja traže odgovor od odgovornih u NBS. "TE" banke koriste nizak životni standard naših građana za svoja enormna bogaćenja i nije im dosta što su kamate ogromne, već i na bazi kursnih razlika im "otimaju" teško zarađeni novac pri servisiranju rata, što nije FER. Što se građana tiče, oni su kao klijenti iskazali visoku etiku i uredno servisiraju svoje dugove, a TE banke su iskazale "mangupsko ponašanje" , te ih treba KAZNITI ogromnim novčanim kaznama i uplatu istih dati u humanitarne svrhe!

Grrr

pre 17 godina

Da, neke racunaju evro 87, a neke povecavaju kamate zbog "pada vrednosti evra na trzistu novca". Kako god se okrene, padao ili jacao dinar, korisnici kredita placaju vise iz meseca u mesec.

Velibor

pre 17 godina

Postavio bih pitanje odgovornim licima iz NBS, koje glasi:a šta vam to znači"neke banke"? Nije mi jasno zašto se ne obelodanjuju imena tih banaka i onda neka trpe posledice svojih prevara. Ljudi,zar nije bilo dosta kriminala sa njihove strane,zar treba opet da nam se desi "stara štednja",

Jezda,Dafina i normalno da za to opet niko ne odgovara dok će nam istovremeno stići redovne obaveze za plaćanje poreza i ostaloga. U tom slučaju narod bi trošio pare za nekoga ko ne radi ništa!!!

MOŽDA SE TO VEĆ I DEŠAVA.

Velibor

pre 17 godina

Postavio bih pitanje odgovornim licima iz NBS, koje glasi:a šta vam to znači"neke banke"? Nije mi jasno zašto se ne obelodanjuju imena tih banaka i onda neka trpe posledice svojih prevara. Ljudi,zar nije bilo dosta kriminala sa njihove strane,zar treba opet da nam se desi "stara štednja",

Jezda,Dafina i normalno da za to opet niko ne odgovara dok će nam istovremeno stići redovne obaveze za plaćanje poreza i ostaloga. U tom slučaju narod bi trošio pare za nekoga ko ne radi ništa!!!

MOŽDA SE TO VEĆ I DEŠAVA.

Grrr

pre 17 godina

Da, neke racunaju evro 87, a neke povecavaju kamate zbog "pada vrednosti evra na trzistu novca". Kako god se okrene, padao ili jacao dinar, korisnici kredita placaju vise iz meseca u mesec.

Udovica

pre 17 godina

Imena banaka, koje krše Zakon NBS mora da kaže!Izjava odgovornih u NBS zvuči kao preliminarno upozorenje, što je blago rečeno čudno. Postavlja se opravdano pitanje šta sa oštećenim i opljačkanim klijentima "TIH" banaka do sada? Gde je etika poslovanja tih banaka, kako se klijent poštuje u Srbiji? Sve su ovo pitanja koja traže odgovor od odgovornih u NBS. "TE" banke koriste nizak životni standard naših građana za svoja enormna bogaćenja i nije im dosta što su kamate ogromne, već i na bazi kursnih razlika im "otimaju" teško zarađeni novac pri servisiranju rata, što nije FER. Što se građana tiče, oni su kao klijenti iskazali visoku etiku i uredno servisiraju svoje dugove, a TE banke su iskazale "mangupsko ponašanje" , te ih treba KAZNITI ogromnim novčanim kaznama i uplatu istih dati u humanitarne svrhe!

Vlada

pre 17 godina

Nije da branim banke ali klijenti su ti koji potpisuju ugovor. NBS treba više raditi na edukaciji građana. NBS je ta koja treba da skrene pažnju na moguće "zamke" koje se kriju u kreditnim ugovorima.

Evo primera:

Neke banke u svojim kreditnim ugovorima imaju klauzulu da rata u dinarima ne može biti manja od inicijalne (ovo je obično drugačije sročeno i ako se ugovor pažljivo ne pročita ne primeti se na prvi pogled). Kada se to poveže sa deviznom klauzulom može doći do sledeće situacije:

Ako je inicijalna rata bila obračunata po kursu od 85 dinara a došlo je do povećanja kursa na 87 tada se rata uvećava. Ako u međuvremenu kurs padne na 86 tada se rata umanjuje u odnosu na predhodnu. Ako se zatim kurs smanji na 83 aktivira se gore pomenuta klauzula i rata se obračunava po kursu od 85, a ne po kursu od 83 dinara.

Ako ste odavno uzeli kredit (godinu i jače) sve vam je jedno, ali ako ste uzeli kredit kada je evro bio 87 dinara ...

Djuradj

pre 17 godina

Srbija je po mnogo cemu jedinstvena drzava,bar u Evropi. Pa zar ja kao neki Pera Peric treba da obavestavam telefonom drzavu da me neka banka potkrada??? Drzava je ta koja je dala dozvolu za rad bankama i ona treba mene da stiti i kontrolise te banke a ne ja drzavu da obavestavam . Smesno i zalosno. Mislim da bi na zapadu takva banka mogla da stavi katanac na vrata kad bi to uradila svojim stedisama. Nas, znaci i dalje smatraju urodjenicima.

Aleksandar

pre 17 godina

Ne moze 'neke banke', zna se lepo koje su. To sto im vi masete papirima da cete objaviti njihova imena i nadajuci se da ce se zbog toga popraviti - varate se. I sta znaci onaj rok od 1. oktobra? Zasto ne 1. septembar? Zasto ne odmah? Ako mozete da zatvorite menjacnice koje odbijaju da prodaju evre u roku od dva dana, mozete vala da kaznite i banke koje ne postuju trzisni kurs i time potpuno svesno pljackaju gradjane.

sasa

pre 17 godina

Pri uzimanju kredita svaka banka proverava vasu sposobnost otplacivanja preko institucije koja se zove kreditni biro , predlazem da dusebriznici kao sto su nas guverner i ministar koji kobejagi brinu o nasim parama , osnuju takvu instituciju i za banke . Ako hocu da uzmem kredit od neke banke ja odem na to i to mesto ili preko interneta otvorim stranicu bankarskog biroa i tamo o svakoj banci stoji kratak rezime , tipski ugovor za kredite (dugorocne , kratkorocne , stambene i sve ostale ) koji sa tom bankom potpisujem u slucaju uzimanja kredita i kratka upozorenja na odredjene odrdbe na koje treba obratiti paznju kao i kalkulatori za izracunavanje rata i kratka objasnjenja na nivou laika sta koja kamata znaci i koliko to finansijski iznosi za odgovarajuci kredit .Tu bi takodje moralo da se vidi likvidnost svake banke i postupci koji se vode protiv tih banaka ako ih ima , normalno i postupci i kazne u zadnje dve godine kao i moguci periodi kratkorocne ne likvidnosti . Mislim da ovo neupredivo manje kosta i potrebno je znatno manje sredstava nego sto je ulozeno u kreditni biro za gradjane . Takodje bi svaka banka bila duzna da vas obavesti o postojanju ovakvog bankarskog biroa . Ne mislim da bi ovako nesto smanjilo potraznju za kreditima ali bi gradjane stavilo u donekle ravnopravniji polozaj , a i ja licno bi imao malo bolji osecaj da se neko stvarno brine o meni. Ovako mislim da je njihova briga samo deklarativna i ne produktivna i sluzi za postizanje jeftinih politickih poena.

bankar

pre 17 godina

Vlada je apsolutno u pravu. Te pomenute banke uopste ne krse zakon, nego su lepo bile domisljate i sastavile takve ugovore, a gradjani su ti koji ih potpisuju i samim tim sve te uslove prihvataju.

LJUDI, CITAJTE SVOJE UGOVORE!!!

Skriveni trosak

pre 17 godina

Moje pitanje za NBS je: Da li je moguce obavezati banke da isplatu kredita i naplatu rata od klijenata obracunavaju po istom kursu - srednjem NBS. Trenutno ovakav nacin obracuna primenjuje samo deo banaka dok druge odlicno zaradjuju na kursnim razlikama uz prividno manje kamate. Jednostavno, troskovi kredita bi bili mnogo uporediviji kada bi se koristio ovaj nacin obracuna.

jako zabrinut

pre 17 godina

U zabludi i to vlikoj je svako ko misli da su banke na "zapadu" bolje. I one na perfidne nacine naplacuju raznorazne usluge svojim korisnicima. Zamislite da na primer platite trosak obrade kredita ili trosak otplate kredita nakon zadnje rate. Istina je nema trikova sa kursnim razlikama, ali banke uvek nadju nacina da korisnicima strpnu koji evro na raznorazne provizije za upotrebu kartica u inostranstvu...da ne spominjem trikove koje osiguravajuca drustva primenjuju i slicne stvari.

Nigde nema "postenih" banaka i izbijte takve zablude iz glave, banka ne bi bila banka kada ne bi na svaki nacin nastojala da od vas uzme sto vise novca, bilo u Americi, bilo u Srbiji.

alex

pre 17 godina

mislim u cemu je poenta - nbs je prvo donela odluku zbog koje su sve banke digle kamate na godisnjem nivou a potom skinula kurs eura i nama korisnicima nbs prosipa pricu o tome kako su dinkic i jelasic super tim za nas. Mislim za koga nbs radi - za nas korisnike ili za "neke" banke. Jedino sto znam je da je zbog njihove odluke rata mog kredita veca za 10 eura mesecno a ovaj pad eura je to znatno smanjio u procentima mesecno :)
sada nbs trazi od korisnika da prijavljuju neke banke - mislim ciji posao je kontrola rada banaka - moj profan kaze da centralna banka kontrolise rad ostalih banaka :) Ako je nbs tako dobra neka nam ona donese monetarnu politiku koja ce nam olaksati ili makar zadrzati iste kamatne stope.

andro

pre 17 godina

Ako neko nije upoznat: socijalizam je mrtav, a stigla je trzistna demokratija. Ona podrazumeva i to da svako mora da upotrebljava svoju glavu (pogotova kada ima posla sa bankama, koje su svuda u svetu najveci pljackasi). Drzava ne moze nikoga da spase od potpisivanja loseg kredita sa bankom, niti je to njen posao. Upozoravanje je sve sto ona moze da cini (i svuda u svetu je tako). Koliko je tezak prelaz sa jednog sistema u kome je drzava (kako tako) vodila racuna o svim aspektima svacijeg zivota, na jedan sistem koji je u osnovi samoregulisuci, vidi se najbolje po komentarima ovde (prosecan ostavljac komentara bi trebalo da spada u mali procenat najobrazovanijih u Srbiji, a cak ni taj mali procenat stanovnistva nije rascistio sa nekim elementarnim pravilima po kojima funkcionise trzisna demokratija).
Usput, na koje sve nacine banke (i druge finansijske institucije) deru klijente na (tom bajnom) zapadu, jos nismo videli kompletan repertoar u Srbiji. Ne misli valjda neko da su smisljali te metode za dranje uzimaoca kredita specijalno za nas?

Lex

pre 17 godina

Bruka je sto NBS ne radi svoj posao i ne kontrolise banke kao sto to cini sa osiguravajucim kompanijama.Pa u NBS radi preko 100 ljudi samo na kontroli nekolicine osiguravajucih drustava koja imaju daleko manje 'stetnog uticaja' na gradjanstvo nego banke.I sta znaci 'objaviti listu banaka'???Pa zar ne treba da postoje konsekvence za takve marifetluke? Banke su samo legalizovani zelenasi i nista drugo! NBS i Jelasic/Dinkic su njihovi puleni koji prividno nesto rade u korist grdjanstva.
Tuzna je ovo zemlja i dalje....

Velibor

pre 17 godina

Postavio bih pitanje odgovornim licima iz NBS, koje glasi:a šta vam to znači"neke banke"? Nije mi jasno zašto se ne obelodanjuju imena tih banaka i onda neka trpe posledice svojih prevara. Ljudi,zar nije bilo dosta kriminala sa njihove strane,zar treba opet da nam se desi "stara štednja",

Jezda,Dafina i normalno da za to opet niko ne odgovara dok će nam istovremeno stići redovne obaveze za plaćanje poreza i ostaloga. U tom slučaju narod bi trošio pare za nekoga ko ne radi ništa!!!

MOŽDA SE TO VEĆ I DEŠAVA.

Grrr

pre 17 godina

Da, neke racunaju evro 87, a neke povecavaju kamate zbog "pada vrednosti evra na trzistu novca". Kako god se okrene, padao ili jacao dinar, korisnici kredita placaju vise iz meseca u mesec.

Udovica

pre 17 godina

Imena banaka, koje krše Zakon NBS mora da kaže!Izjava odgovornih u NBS zvuči kao preliminarno upozorenje, što je blago rečeno čudno. Postavlja se opravdano pitanje šta sa oštećenim i opljačkanim klijentima "TIH" banaka do sada? Gde je etika poslovanja tih banaka, kako se klijent poštuje u Srbiji? Sve su ovo pitanja koja traže odgovor od odgovornih u NBS. "TE" banke koriste nizak životni standard naših građana za svoja enormna bogaćenja i nije im dosta što su kamate ogromne, već i na bazi kursnih razlika im "otimaju" teško zarađeni novac pri servisiranju rata, što nije FER. Što se građana tiče, oni su kao klijenti iskazali visoku etiku i uredno servisiraju svoje dugove, a TE banke su iskazale "mangupsko ponašanje" , te ih treba KAZNITI ogromnim novčanim kaznama i uplatu istih dati u humanitarne svrhe!

Vlada

pre 17 godina

Nije da branim banke ali klijenti su ti koji potpisuju ugovor. NBS treba više raditi na edukaciji građana. NBS je ta koja treba da skrene pažnju na moguće "zamke" koje se kriju u kreditnim ugovorima.

Evo primera:

Neke banke u svojim kreditnim ugovorima imaju klauzulu da rata u dinarima ne može biti manja od inicijalne (ovo je obično drugačije sročeno i ako se ugovor pažljivo ne pročita ne primeti se na prvi pogled). Kada se to poveže sa deviznom klauzulom može doći do sledeće situacije:

Ako je inicijalna rata bila obračunata po kursu od 85 dinara a došlo je do povećanja kursa na 87 tada se rata uvećava. Ako u međuvremenu kurs padne na 86 tada se rata umanjuje u odnosu na predhodnu. Ako se zatim kurs smanji na 83 aktivira se gore pomenuta klauzula i rata se obračunava po kursu od 85, a ne po kursu od 83 dinara.

Ako ste odavno uzeli kredit (godinu i jače) sve vam je jedno, ali ako ste uzeli kredit kada je evro bio 87 dinara ...

Djuradj

pre 17 godina

Srbija je po mnogo cemu jedinstvena drzava,bar u Evropi. Pa zar ja kao neki Pera Peric treba da obavestavam telefonom drzavu da me neka banka potkrada??? Drzava je ta koja je dala dozvolu za rad bankama i ona treba mene da stiti i kontrolise te banke a ne ja drzavu da obavestavam . Smesno i zalosno. Mislim da bi na zapadu takva banka mogla da stavi katanac na vrata kad bi to uradila svojim stedisama. Nas, znaci i dalje smatraju urodjenicima.

Aleksandar

pre 17 godina

Ne moze 'neke banke', zna se lepo koje su. To sto im vi masete papirima da cete objaviti njihova imena i nadajuci se da ce se zbog toga popraviti - varate se. I sta znaci onaj rok od 1. oktobra? Zasto ne 1. septembar? Zasto ne odmah? Ako mozete da zatvorite menjacnice koje odbijaju da prodaju evre u roku od dva dana, mozete vala da kaznite i banke koje ne postuju trzisni kurs i time potpuno svesno pljackaju gradjane.

sasa

pre 17 godina

Pri uzimanju kredita svaka banka proverava vasu sposobnost otplacivanja preko institucije koja se zove kreditni biro , predlazem da dusebriznici kao sto su nas guverner i ministar koji kobejagi brinu o nasim parama , osnuju takvu instituciju i za banke . Ako hocu da uzmem kredit od neke banke ja odem na to i to mesto ili preko interneta otvorim stranicu bankarskog biroa i tamo o svakoj banci stoji kratak rezime , tipski ugovor za kredite (dugorocne , kratkorocne , stambene i sve ostale ) koji sa tom bankom potpisujem u slucaju uzimanja kredita i kratka upozorenja na odredjene odrdbe na koje treba obratiti paznju kao i kalkulatori za izracunavanje rata i kratka objasnjenja na nivou laika sta koja kamata znaci i koliko to finansijski iznosi za odgovarajuci kredit .Tu bi takodje moralo da se vidi likvidnost svake banke i postupci koji se vode protiv tih banaka ako ih ima , normalno i postupci i kazne u zadnje dve godine kao i moguci periodi kratkorocne ne likvidnosti . Mislim da ovo neupredivo manje kosta i potrebno je znatno manje sredstava nego sto je ulozeno u kreditni biro za gradjane . Takodje bi svaka banka bila duzna da vas obavesti o postojanju ovakvog bankarskog biroa . Ne mislim da bi ovako nesto smanjilo potraznju za kreditima ali bi gradjane stavilo u donekle ravnopravniji polozaj , a i ja licno bi imao malo bolji osecaj da se neko stvarno brine o meni. Ovako mislim da je njihova briga samo deklarativna i ne produktivna i sluzi za postizanje jeftinih politickih poena.

bankar

pre 17 godina

Vlada je apsolutno u pravu. Te pomenute banke uopste ne krse zakon, nego su lepo bile domisljate i sastavile takve ugovore, a gradjani su ti koji ih potpisuju i samim tim sve te uslove prihvataju.

LJUDI, CITAJTE SVOJE UGOVORE!!!

Skriveni trosak

pre 17 godina

Moje pitanje za NBS je: Da li je moguce obavezati banke da isplatu kredita i naplatu rata od klijenata obracunavaju po istom kursu - srednjem NBS. Trenutno ovakav nacin obracuna primenjuje samo deo banaka dok druge odlicno zaradjuju na kursnim razlikama uz prividno manje kamate. Jednostavno, troskovi kredita bi bili mnogo uporediviji kada bi se koristio ovaj nacin obracuna.

jako zabrinut

pre 17 godina

U zabludi i to vlikoj je svako ko misli da su banke na "zapadu" bolje. I one na perfidne nacine naplacuju raznorazne usluge svojim korisnicima. Zamislite da na primer platite trosak obrade kredita ili trosak otplate kredita nakon zadnje rate. Istina je nema trikova sa kursnim razlikama, ali banke uvek nadju nacina da korisnicima strpnu koji evro na raznorazne provizije za upotrebu kartica u inostranstvu...da ne spominjem trikove koje osiguravajuca drustva primenjuju i slicne stvari.

Nigde nema "postenih" banaka i izbijte takve zablude iz glave, banka ne bi bila banka kada ne bi na svaki nacin nastojala da od vas uzme sto vise novca, bilo u Americi, bilo u Srbiji.

alex

pre 17 godina

mislim u cemu je poenta - nbs je prvo donela odluku zbog koje su sve banke digle kamate na godisnjem nivou a potom skinula kurs eura i nama korisnicima nbs prosipa pricu o tome kako su dinkic i jelasic super tim za nas. Mislim za koga nbs radi - za nas korisnike ili za "neke" banke. Jedino sto znam je da je zbog njihove odluke rata mog kredita veca za 10 eura mesecno a ovaj pad eura je to znatno smanjio u procentima mesecno :)
sada nbs trazi od korisnika da prijavljuju neke banke - mislim ciji posao je kontrola rada banaka - moj profan kaze da centralna banka kontrolise rad ostalih banaka :) Ako je nbs tako dobra neka nam ona donese monetarnu politiku koja ce nam olaksati ili makar zadrzati iste kamatne stope.

andro

pre 17 godina

Ako neko nije upoznat: socijalizam je mrtav, a stigla je trzistna demokratija. Ona podrazumeva i to da svako mora da upotrebljava svoju glavu (pogotova kada ima posla sa bankama, koje su svuda u svetu najveci pljackasi). Drzava ne moze nikoga da spase od potpisivanja loseg kredita sa bankom, niti je to njen posao. Upozoravanje je sve sto ona moze da cini (i svuda u svetu je tako). Koliko je tezak prelaz sa jednog sistema u kome je drzava (kako tako) vodila racuna o svim aspektima svacijeg zivota, na jedan sistem koji je u osnovi samoregulisuci, vidi se najbolje po komentarima ovde (prosecan ostavljac komentara bi trebalo da spada u mali procenat najobrazovanijih u Srbiji, a cak ni taj mali procenat stanovnistva nije rascistio sa nekim elementarnim pravilima po kojima funkcionise trzisna demokratija).
Usput, na koje sve nacine banke (i druge finansijske institucije) deru klijente na (tom bajnom) zapadu, jos nismo videli kompletan repertoar u Srbiji. Ne misli valjda neko da su smisljali te metode za dranje uzimaoca kredita specijalno za nas?

Lex

pre 17 godina

Bruka je sto NBS ne radi svoj posao i ne kontrolise banke kao sto to cini sa osiguravajucim kompanijama.Pa u NBS radi preko 100 ljudi samo na kontroli nekolicine osiguravajucih drustava koja imaju daleko manje 'stetnog uticaja' na gradjanstvo nego banke.I sta znaci 'objaviti listu banaka'???Pa zar ne treba da postoje konsekvence za takve marifetluke? Banke su samo legalizovani zelenasi i nista drugo! NBS i Jelasic/Dinkic su njihovi puleni koji prividno nesto rade u korist grdjanstva.
Tuzna je ovo zemlja i dalje....