Subota, 22.07.2006.

10:21

Neodazivanje na regrutaciju

Opštinski sud u Kuršumliji pokrenuo postupak protiv Miloša Cahuna (17) zbog neodazivanja pozivu na uvođenje u vojnu evidenciju.

Izvor: B92

Neodazivanje na regrutaciju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

vladimir

pre 8 godina

to je laz,jer su i po mene dosli policajci i nisu me priveli nego mi samo rekli da moram da idem na sud,ja sam otiso rekli mi u sudu da moram da idem da se upisem u vojnu evidenciju,i kad sam se upiso u vojnu evidenciju odno sam papir da sam se upiso u vojnu evidenciju i dali su mi samo kaznu od 1000 din... i to je to nista posebno :D

Frankestanj

pre 17 godina

Ne sina nego i svog psa ne bi dopustio da ide u tu kriminaliziranu instituciju. Pa ljudi ta vojska je nas dovela dovde, a sta sad hoce i ovu malu Srbiju da nam unisti Jok, Jok, Jok!?

Ika

pre 17 godina

U cemu je problem ovde? Zar je ovo neka vest. Pa decko se nije odazvao na zakonski poziv za regrutaciju, pa ga onda ZAKONSKI gone. Koliko ja znam vojska je i dalje obavezna. Ajde blago meni kao svi ostali u vojsku pevajuci dok ne promene zakon. Ovamo ocemo demokratiju i postovanje zakona ali samo ako nama odgovara. Eh, ne moze. Ili sve po zakonu ili batali.

Aleksandar

pre 17 godina

Svi ostali koji se odazivaju ne ispadaju glupi - oni naime jesu glupi. Pristaju potpuno dobrovoljno na zestoko krsenje sopstvenih prava - prava na rad i prava na slobodu. Osoba koja se toga odrice je sve samo ne pametna.

Deki Amerikanac

pre 17 godina

Nikad se necu vratiti u Srbiju. Nikad necu ici u vojsku. Imam negativan stav prema udbasko-kriminalnoj mafiji. Volim Srbiju ali ne po svaku cenu. Zbogom zauvek.

perica j.

pre 17 godina

Ici na regrutaciju je gradjanska duznost. Ako nekome nije do ratovanja i nosenja puske nek se lepo prijavi za civilno sluzenje i to je to. Ali cisto odbijanje odlaska na regrutaciju je kao da kazem ne volim nas MUP (istina) pa zato necu da nosim licnu kartu ( u znak protesta)..zar ne?

aca

pre 17 godina

Svi po zakonu mora da se prijave u vojnu evidenciju i vreme je da su ovoj zemlji postuje neki red. Sta svi ostali treba da ispadnu glupi koji se javljaju? sada je moguce i civilno sluzenje i nema razloga da bilo ko bezi od toga. zamislite ovakvu diskusiju u Grckoj. Smesno i nemoguce.

DeKOb

pre 17 godina

Kakav je to izvestaj policije nalik na Nusicevo "Sumnjivo lice" ili na "Kako se kalio narod u G. Jaukovcu".
To je tipicno izivljavanje provincijalnih cinovnika. OZNA is not dead.
Niko ne treba da ide u vojsku. Nek izvoli Vlada da ubira poreze od svojih tajkuna, pa nek plati profesionalce.

Simke

pre 17 godina

Pre bih rekao da je sociopata otac ovog nesrecnog decaka. Covek otvoreno laze i to jako providno laze (kao nije otisao na regrutaciju da ne bi izostajao iz skole - ha ha ha). To sto je covek "u ratu" sa drzavom i zakonom je druga prica.

Komsija

pre 17 godina

Nije otisa da se upise u vojnu evidenciju da ne bi propustio skolski cas. Kakva glupa laz! Ovaj tip se ocigledno naostrio da se svadja sa jacim od sebe pa ce proci kao Sloba kada se svadjao sa NATO-m 1999.

joker

pre 17 godina

b r a v o cakuni!!!!ovo je nmoralo jednom da pocne i evo milos cakun je poceo,ne zeli da salje svoje dete u vojsku iz koje moze da mu se vrati u drvenom sanduku,ne ratnog nego mirnodopskog,ali evidentno i rata sa "nepoznatom"mafijom!!!!svi roditelji trebalo bi da brane i stite svoju decu na ovaj nacin od "neresenih samoubistava,medjusobnih razracunavanja,nepoznatih pocinilaca "i razxnih drugih dogodovstina u poslednjih par godina!!!dokazane javne price o preprodaji oruzja od strane policijskih i vojnih kriminalaca,a ogroman broj ubijenih mladih vojnika samo potvrdjuju bojazan za svoju decu!!!sta se ceka i zasto se ne uvede profesionalna vojska,za ovo malo zemlje sto nam ostaje-a svakim danom moze da nam ostane i manje od juce!!!-ne treba nam vojska uopste!!!bice mo svi pod nato kodbrambenom kapom pa sta ce nam ceta vojnika za one silne generale i ostalu boraniju koja sedi n ista ne radi prima plate,dobija stanove dzabaka!

blaza

pre 17 godina

puna podrska Milosu i njegovim roditeljima. Predlazem da se o ovom problemu vise pise [ novinari B92 ], da se otvori neki racun da se uplate sredstva za odbranu ovog mladica, da se angazuju advokati iz inostransva [ovi nasi su podzemlje kao i vojska, mup, i razne tajne sluzbe ] jer ista sudbina ceka jos stotine hiljada dece. Na ovom primeru treba pokazati solidarnost. Izgleda da ratovi jos nisu gotovi, jer bi drzava ratne generale [ ubice ] odavno isporucila HAGU.

Sale

pre 17 godina

Jadna je ona zemlja u kojoj policija ide na vrata maloletniku zato sto se nije odazvao na regrutaciju umesto da cuva svoje gradjan!!! Zasto ta policija ne ide na vrata osobe koja je optuzena za ratne zlocine kad je znala ga je ta osoba a odlazi kod nekog tamo klinca iz Kursumlije koji nije nikoga nije ni dodirnuo za razliku od "dobro nam znanog optuzenika" koji je ubio hiljade ljudi!!!! Zasto policija ne ide kod narodnih poslanika pa da ih dovede na sednicu Skupstine kada se ne pojave?Zasto ta policija ne hapsi one koji su ovoj zemlji pokrali milijarde dolare...nego izigravaju heroje pojavjujuci se na vratima 17-godisnjeg decaka!!!Ma muka mi je vise od takve zemlje,njene milicij i vojkse...e da ja bar srece pa da nisam osudjen da zivim u njoj!!!!

Y2K6

pre 17 godina

Mi mozemo da se ne slazemo sa bilo cime vezanim za vojsku, ali dozvolite da vas podsetim da je postojanje i funkcionisanje vojske ZAKONSKI uredjeno i kao takvo se mora postovati. Sto se mene tice vojska se moze ukinuti ili profesionalizovati, ali dok se takvi zakoni ne donesu, postojeci se moraju postovati. Ako ne postujemo zakon o regrutovanju i ostale zakone koje se ticu postojanja i funkcionasanja vojske, sta nas sprecava da postujemo druge zakone sa kojima se ne slazemo? Nista, to bi bio put u anarhiju! Ako zelimo da menjamo zakone zna se procedura - birajmo stranke koje odslikavaju nase stavove, pa ce se nasi stavovi cuti u Skupstini. Kaubojstina nikad nije nikakvog dobra donela!

Dragoljub

pre 17 godina

Ako je neodazivanje pozivu za uvodjenje u regrutnu evidenciju kaznjivo, onda, ako smo pravna drzava, maloletnika koji se nije odazvao treba kazniti. Medjutim, vojska i policija NISU POZVANE da donose VREDNOSNE sudove o tome sta mladi regrut ili njegova familija MISLE o vojsci, iz prostog razloga sto Ustav garantuje slobodu misli i izrazavanja. Da li je Vojska kriminalna organizacija? Pa to ne znam, a da stiti kriminalce, ili one koje kao kriminalce gone medjunarodni sudovi,to je apsolutno ocigledno. Da se u vojsci desavaju nerazjasnjena ubistva i samoubistva, to je isto ocigledno. Da su pripadnici vojske ukljuceni u kradje i sverc, to je isto ocigledno.

VojaSURCIN

pre 17 godina

Mislim da je samo u naslovu poziva bilo pogresno napisano. Trebalo je da stoji "Poziv na dobrovoljno samoubistno u organiyaciji pronacionalistickih mracnih umova". NEMOJTE SE ODAYIVATI NA POYIVE UBICA; RATNIH ZLOCINACA I LAZOVA!

Zoran

pre 17 godina

Nekom igrom macke i misa moja generacija (1978.) je u BiH bila najstarija generacija koja je odgadjanjem sluzenja vojnog roka na osnovu studiranja uspjela da doceka njegovo ukidanje. Godinama je bilo potrebno donositi potvrde sa fakulteta u vojni odsjek, gdje su nacionalsocijalisticki kadrovi s visine gledali na njih i klimali glavom. Oni su bili najzasluzniji za nasu odbranu, odatle im pravo na pticju perspektivu.
Jedne godine sam im umjesto potvrde sa fakulteta u Banjoj Luci donio pismo Americke ambasade u Sarajevu gdje je pisalo da sam dobio stipendiju za postdiplomske studije u Americi i da bi bilo potrebno da mi se sluzenje vojnog roka odgodi za jos dvije godine. Bilo je tu dosta namrstenih pogleda, nekih zajedljivih komentara, pitanja da li cu se vratiti nakon studija i sl. Trebalo im je tri mjeseca da mi izdaju rjesenje o odgadjanju sluzenja. Dobio sam ga nekoliko dana prije odlaska u SAD.
Vratio sam se nakon zavrsenog postdiplomskog, sto je uglavnom zacudilo okolinu. Te 2005. je ukinuto sluzenje vojnog roka, a moja generacija je prevedena u rezervni sastav. Ja sam se zaposlio na jednom privatnom fakultetu gdje radim i sada. Ponekad sretnem ljude koji rade u vojnom odsjeku i pozdravim ih. Naime, sada su zabrinuti da li ce ih ostaviti da docekaju penziju ne radeci nista. Ja se brinem da li cu docekati penziju radeci i da li cu je uopste docekati. I nekako mi izgleda da sam manje zabrinut od njih. Manje se udruzujem u svrhu zastite svojih ljudskih prava od njih (valjda zato sto oni koji ih vise krse bolje znaju i kako se brane), manje trazim beneficija, vise radim subotom, nemam dvostruki ratni radni staz, nemam politicku stranku koja ce da me stiti u nezaposlenosti clanstvom u upravnim odborima drzavnih preduzeca u stecaju.

Ali, nekako smo postali kolegijalniji u toj zabrinutosti, ona nas veze. Ljepse se pozdravljamo na ulici, cak s osmijehom...

Aleksandar

pre 17 godina

Ja im se godinama ne odazivam na 'otadzbina te zove' pozive. Pa nisam lud... A kad mi zakucaju na vrata, mogu slobodno da napisu da imam izrazito negativan stav prema policiji i vojsci, uopste ne bi pogresili. Oni su tu zbog mene, ja ih placam i ima da rade ono sto im ja kazem a ne ono sto su oni umislili da treba da rade. Zasto placam poreze ako moram sam da branim zemlju? Pa porezi i sama drzava postoje da obezbede gradjanima iste mir i bezbednost i zastite je od stranih napada, ako to moram sam da radim, sto bih onda placao poreze i podrzavao takvu drzavu?

mama ludaca

pre 17 godina

Vojska i policija su "oduvek"divne institucije:ili nas biju,ili cuvaju haske optuzenike, ili su prijatelji i istomisljenici Lukovica-Legije,ili prepustaju tudju decu ubicama,ili sami idu u oslobadjanja(osvajanja) i cine ratne zlocine i zlocine protiv humanosti ili biju zene i decu,sigurni da negde postoji neki Pahomije koji ce sve to blagosloviti i drzava koja ce ih uvek cuvati i paziti posto su im oni potrebniji od neposlusnih gradjana.
Tako je oduvek bilo i tako ce,izgleda,zauvek biti,a ovaj covek i njegov sin ce biti samo casni izuzeci.

giros

pre 17 godina

Ne vidim sta je ovde sporno. Ako se ide ka ukidanju "ovakve" vojske do 2010. god. zasto bi se sada regrutovali omladinci od 17 god.?
A ako se ne ide ka profesionalizaciji vojske, onda sa zaloscu, konstatujem da je otac ovog regruta apsolutno u pravu i da ni ja, a ni moj sin, necemo sluziti vojsku, nikome i niciju, kako god da se ona zvala ili u kakvom obliku bila.
Uostalom, "oni" koji upravljaju tom vojskom su unistili drzave, od SFRJ do SCG, a unistice i Srbiju. Pa neka vojsku sluze njihova deca!

GuC

pre 17 godina

Apsolutno verujem ocu maloletnog decaka, apsolutno ne bih poslala sina u ovakvu "vojsku" N I K A DA ! Niko nije zaboravio mladice ubijene u kasarni Topcider, umiranje zbog ne pruzanja prve pomoci na strazi, upucavanja, cudne dogadjaje, milionske satelite, laganja, muljanja vojnih brkatih tuzilaca i sudija, pretnje, slemove Mileta Dragica, optuzenog Davinica...hocete jos, cisto da podsetimo vodju "sektora" da je on DUZAN da brine o gradjanima a ne o ugledu (ha,ha) vojske: rat u BiH, rat u Hrvatskoj, Kosovo...i sta kaze, otac negativanog stava. Prekoracenje sluzbe i kazna, momentalno. Ili bar unapredjenje u nacelnika pogranicne sluzbe.
Roditelji, podrzite ovu porodicu, svi smo u istom paklu. Decak ima 17 godina, pobogu!!!!

FreeMe

pre 17 godina

Od poreza koji placam idu pare radnicima policija koji zlostavljaju maloletnike!
Odakle kome pravo da otima dete iz skole i prisilno ga regrutuje ako se opsta vojna obaveza ukida do 2010?
Policajci iz svojih dzepova da plate odstetu porodici, da budu otpusteni i da se rasformiraju vojni odseci koji zlostavljaju maloletnike.

opa

pre 17 godina

bravo za miloša i djuru! tako treba! vojska je služba za maltretiranje ljudi i ni malo se ne razlikuje od zatvora, osim što može lakše da se pobegne. protiv militarizacije, protiv služenja bogatima.

Atanasije

pre 17 godina

Potpuno je tacno da su vojska i policija kriminalne organizacije. Momci nemojte se odazivati pozivima! Vojsku treba proterati iz Srbije.

Milos

pre 17 godina

Gospoda Cahun, i stariji i mladji, odlicno razmisljaju i drago mi je da je moj imenjak resio da svoje obrazovanje stavi ispred ispunjavanja hirova institucije koja u ovom svom obliku odavno sluzi samo sama sebi, a ne drustvu. Nijedan mlad covek sebi ne treba da ugrozava zdravlje i zivot odlaskom u vojsku, a da ne pominjem probleme koje to nosi u poslovnoj karijeri.

name

pre 17 godina

Regrutacija je prevazidjena stvar, i ne bi trebalo ni da je bude. Narocito ne bi trebalo da ljudi ispastaju zbog neodazivanja na istu.

Dovla

pre 17 godina

Pametan čovek i normalno dete. U ovakvu vojsku ni ja ne bih poslao svog sina, a da je reč o organizaciji umešanoj u svakojake kriminalne radnje, od prikrivanja ratnih zločinaca do mahinacija sa nabavkama (prodaja droge je kod nas tradicionalno monopol policije i obaveštajnih službi, gospodina Cakun ili Cahun, iz polupismenog članka nije jasno, jedino tu greši, mada nikad se ne zna), i da mnogi ljudi odgovorni za takva dela još uvek sede u takvoj vojsci je stvar odavno poznata svakom ko ovo problematiku iole prati. Uostalom, takav stav zaslužuju sve srpske državne institucije, sve dok se nešto radikalno ne promeni, pošto je naša država već decenijama najveći dušman sopstvenih građana a njeni policajci i vojska osioni i korumpirani uniformisani banditi. Posebno poglavlje je aktuelna vlada Vojislava Koštunice koja, posle neznatnog poboljšanja za vreme Đinđićevog i Živkovićevog mandata, vredno vraća stvari tamo gde su bile u najcrnja Miloševićeva vremena.

pobego sam nisam otishao

pre 17 godina

Mrak potpuni mrak.....
iskreno se nadam da ce narod u srbiji izaci iz tog mraka ...silom odvodjenje u vojsku ,pa nisu svi za ratnike rodjeni...danak u krvi (imajuci u vidu poslednje dogadjaje u vojsci)niko vishe nije spreman da placa ....tuzhbe privodjenja sudjenja ...DOKLE?

Zoran

pre 17 godina

Nekom igrom macke i misa moja generacija (1978.) je u BiH bila najstarija generacija koja je odgadjanjem sluzenja vojnog roka na osnovu studiranja uspjela da doceka njegovo ukidanje. Godinama je bilo potrebno donositi potvrde sa fakulteta u vojni odsjek, gdje su nacionalsocijalisticki kadrovi s visine gledali na njih i klimali glavom. Oni su bili najzasluzniji za nasu odbranu, odatle im pravo na pticju perspektivu.
Jedne godine sam im umjesto potvrde sa fakulteta u Banjoj Luci donio pismo Americke ambasade u Sarajevu gdje je pisalo da sam dobio stipendiju za postdiplomske studije u Americi i da bi bilo potrebno da mi se sluzenje vojnog roka odgodi za jos dvije godine. Bilo je tu dosta namrstenih pogleda, nekih zajedljivih komentara, pitanja da li cu se vratiti nakon studija i sl. Trebalo im je tri mjeseca da mi izdaju rjesenje o odgadjanju sluzenja. Dobio sam ga nekoliko dana prije odlaska u SAD.
Vratio sam se nakon zavrsenog postdiplomskog, sto je uglavnom zacudilo okolinu. Te 2005. je ukinuto sluzenje vojnog roka, a moja generacija je prevedena u rezervni sastav. Ja sam se zaposlio na jednom privatnom fakultetu gdje radim i sada. Ponekad sretnem ljude koji rade u vojnom odsjeku i pozdravim ih. Naime, sada su zabrinuti da li ce ih ostaviti da docekaju penziju ne radeci nista. Ja se brinem da li cu docekati penziju radeci i da li cu je uopste docekati. I nekako mi izgleda da sam manje zabrinut od njih. Manje se udruzujem u svrhu zastite svojih ljudskih prava od njih (valjda zato sto oni koji ih vise krse bolje znaju i kako se brane), manje trazim beneficija, vise radim subotom, nemam dvostruki ratni radni staz, nemam politicku stranku koja ce da me stiti u nezaposlenosti clanstvom u upravnim odborima drzavnih preduzeca u stecaju.

Ali, nekako smo postali kolegijalniji u toj zabrinutosti, ona nas veze. Ljepse se pozdravljamo na ulici, cak s osmijehom...

Atanasije

pre 17 godina

Potpuno je tacno da su vojska i policija kriminalne organizacije. Momci nemojte se odazivati pozivima! Vojsku treba proterati iz Srbije.

Aleksandar

pre 17 godina

Ja im se godinama ne odazivam na 'otadzbina te zove' pozive. Pa nisam lud... A kad mi zakucaju na vrata, mogu slobodno da napisu da imam izrazito negativan stav prema policiji i vojsci, uopste ne bi pogresili. Oni su tu zbog mene, ja ih placam i ima da rade ono sto im ja kazem a ne ono sto su oni umislili da treba da rade. Zasto placam poreze ako moram sam da branim zemlju? Pa porezi i sama drzava postoje da obezbede gradjanima iste mir i bezbednost i zastite je od stranih napada, ako to moram sam da radim, sto bih onda placao poreze i podrzavao takvu drzavu?

pobego sam nisam otishao

pre 17 godina

Mrak potpuni mrak.....
iskreno se nadam da ce narod u srbiji izaci iz tog mraka ...silom odvodjenje u vojsku ,pa nisu svi za ratnike rodjeni...danak u krvi (imajuci u vidu poslednje dogadjaje u vojsci)niko vishe nije spreman da placa ....tuzhbe privodjenja sudjenja ...DOKLE?

Dovla

pre 17 godina

Pametan čovek i normalno dete. U ovakvu vojsku ni ja ne bih poslao svog sina, a da je reč o organizaciji umešanoj u svakojake kriminalne radnje, od prikrivanja ratnih zločinaca do mahinacija sa nabavkama (prodaja droge je kod nas tradicionalno monopol policije i obaveštajnih službi, gospodina Cakun ili Cahun, iz polupismenog članka nije jasno, jedino tu greši, mada nikad se ne zna), i da mnogi ljudi odgovorni za takva dela još uvek sede u takvoj vojsci je stvar odavno poznata svakom ko ovo problematiku iole prati. Uostalom, takav stav zaslužuju sve srpske državne institucije, sve dok se nešto radikalno ne promeni, pošto je naša država već decenijama najveći dušman sopstvenih građana a njeni policajci i vojska osioni i korumpirani uniformisani banditi. Posebno poglavlje je aktuelna vlada Vojislava Koštunice koja, posle neznatnog poboljšanja za vreme Đinđićevog i Živkovićevog mandata, vredno vraća stvari tamo gde su bile u najcrnja Miloševićeva vremena.

name

pre 17 godina

Regrutacija je prevazidjena stvar, i ne bi trebalo ni da je bude. Narocito ne bi trebalo da ljudi ispastaju zbog neodazivanja na istu.

Milos

pre 17 godina

Gospoda Cahun, i stariji i mladji, odlicno razmisljaju i drago mi je da je moj imenjak resio da svoje obrazovanje stavi ispred ispunjavanja hirova institucije koja u ovom svom obliku odavno sluzi samo sama sebi, a ne drustvu. Nijedan mlad covek sebi ne treba da ugrozava zdravlje i zivot odlaskom u vojsku, a da ne pominjem probleme koje to nosi u poslovnoj karijeri.

opa

pre 17 godina

bravo za miloša i djuru! tako treba! vojska je služba za maltretiranje ljudi i ni malo se ne razlikuje od zatvora, osim što može lakše da se pobegne. protiv militarizacije, protiv služenja bogatima.

giros

pre 17 godina

Ne vidim sta je ovde sporno. Ako se ide ka ukidanju "ovakve" vojske do 2010. god. zasto bi se sada regrutovali omladinci od 17 god.?
A ako se ne ide ka profesionalizaciji vojske, onda sa zaloscu, konstatujem da je otac ovog regruta apsolutno u pravu i da ni ja, a ni moj sin, necemo sluziti vojsku, nikome i niciju, kako god da se ona zvala ili u kakvom obliku bila.
Uostalom, "oni" koji upravljaju tom vojskom su unistili drzave, od SFRJ do SCG, a unistice i Srbiju. Pa neka vojsku sluze njihova deca!

GuC

pre 17 godina

Apsolutno verujem ocu maloletnog decaka, apsolutno ne bih poslala sina u ovakvu "vojsku" N I K A DA ! Niko nije zaboravio mladice ubijene u kasarni Topcider, umiranje zbog ne pruzanja prve pomoci na strazi, upucavanja, cudne dogadjaje, milionske satelite, laganja, muljanja vojnih brkatih tuzilaca i sudija, pretnje, slemove Mileta Dragica, optuzenog Davinica...hocete jos, cisto da podsetimo vodju "sektora" da je on DUZAN da brine o gradjanima a ne o ugledu (ha,ha) vojske: rat u BiH, rat u Hrvatskoj, Kosovo...i sta kaze, otac negativanog stava. Prekoracenje sluzbe i kazna, momentalno. Ili bar unapredjenje u nacelnika pogranicne sluzbe.
Roditelji, podrzite ovu porodicu, svi smo u istom paklu. Decak ima 17 godina, pobogu!!!!

FreeMe

pre 17 godina

Od poreza koji placam idu pare radnicima policija koji zlostavljaju maloletnike!
Odakle kome pravo da otima dete iz skole i prisilno ga regrutuje ako se opsta vojna obaveza ukida do 2010?
Policajci iz svojih dzepova da plate odstetu porodici, da budu otpusteni i da se rasformiraju vojni odseci koji zlostavljaju maloletnike.

mama ludaca

pre 17 godina

Vojska i policija su "oduvek"divne institucije:ili nas biju,ili cuvaju haske optuzenike, ili su prijatelji i istomisljenici Lukovica-Legije,ili prepustaju tudju decu ubicama,ili sami idu u oslobadjanja(osvajanja) i cine ratne zlocine i zlocine protiv humanosti ili biju zene i decu,sigurni da negde postoji neki Pahomije koji ce sve to blagosloviti i drzava koja ce ih uvek cuvati i paziti posto su im oni potrebniji od neposlusnih gradjana.
Tako je oduvek bilo i tako ce,izgleda,zauvek biti,a ovaj covek i njegov sin ce biti samo casni izuzeci.

Dragoljub

pre 17 godina

Ako je neodazivanje pozivu za uvodjenje u regrutnu evidenciju kaznjivo, onda, ako smo pravna drzava, maloletnika koji se nije odazvao treba kazniti. Medjutim, vojska i policija NISU POZVANE da donose VREDNOSNE sudove o tome sta mladi regrut ili njegova familija MISLE o vojsci, iz prostog razloga sto Ustav garantuje slobodu misli i izrazavanja. Da li je Vojska kriminalna organizacija? Pa to ne znam, a da stiti kriminalce, ili one koje kao kriminalce gone medjunarodni sudovi,to je apsolutno ocigledno. Da se u vojsci desavaju nerazjasnjena ubistva i samoubistva, to je isto ocigledno. Da su pripadnici vojske ukljuceni u kradje i sverc, to je isto ocigledno.

VojaSURCIN

pre 17 godina

Mislim da je samo u naslovu poziva bilo pogresno napisano. Trebalo je da stoji "Poziv na dobrovoljno samoubistno u organiyaciji pronacionalistickih mracnih umova". NEMOJTE SE ODAYIVATI NA POYIVE UBICA; RATNIH ZLOCINACA I LAZOVA!

Y2K6

pre 17 godina

Mi mozemo da se ne slazemo sa bilo cime vezanim za vojsku, ali dozvolite da vas podsetim da je postojanje i funkcionisanje vojske ZAKONSKI uredjeno i kao takvo se mora postovati. Sto se mene tice vojska se moze ukinuti ili profesionalizovati, ali dok se takvi zakoni ne donesu, postojeci se moraju postovati. Ako ne postujemo zakon o regrutovanju i ostale zakone koje se ticu postojanja i funkcionasanja vojske, sta nas sprecava da postujemo druge zakone sa kojima se ne slazemo? Nista, to bi bio put u anarhiju! Ako zelimo da menjamo zakone zna se procedura - birajmo stranke koje odslikavaju nase stavove, pa ce se nasi stavovi cuti u Skupstini. Kaubojstina nikad nije nikakvog dobra donela!

Sale

pre 17 godina

Jadna je ona zemlja u kojoj policija ide na vrata maloletniku zato sto se nije odazvao na regrutaciju umesto da cuva svoje gradjan!!! Zasto ta policija ne ide na vrata osobe koja je optuzena za ratne zlocine kad je znala ga je ta osoba a odlazi kod nekog tamo klinca iz Kursumlije koji nije nikoga nije ni dodirnuo za razliku od "dobro nam znanog optuzenika" koji je ubio hiljade ljudi!!!! Zasto policija ne ide kod narodnih poslanika pa da ih dovede na sednicu Skupstine kada se ne pojave?Zasto ta policija ne hapsi one koji su ovoj zemlji pokrali milijarde dolare...nego izigravaju heroje pojavjujuci se na vratima 17-godisnjeg decaka!!!Ma muka mi je vise od takve zemlje,njene milicij i vojkse...e da ja bar srece pa da nisam osudjen da zivim u njoj!!!!

blaza

pre 17 godina

puna podrska Milosu i njegovim roditeljima. Predlazem da se o ovom problemu vise pise [ novinari B92 ], da se otvori neki racun da se uplate sredstva za odbranu ovog mladica, da se angazuju advokati iz inostransva [ovi nasi su podzemlje kao i vojska, mup, i razne tajne sluzbe ] jer ista sudbina ceka jos stotine hiljada dece. Na ovom primeru treba pokazati solidarnost. Izgleda da ratovi jos nisu gotovi, jer bi drzava ratne generale [ ubice ] odavno isporucila HAGU.

joker

pre 17 godina

b r a v o cakuni!!!!ovo je nmoralo jednom da pocne i evo milos cakun je poceo,ne zeli da salje svoje dete u vojsku iz koje moze da mu se vrati u drvenom sanduku,ne ratnog nego mirnodopskog,ali evidentno i rata sa "nepoznatom"mafijom!!!!svi roditelji trebalo bi da brane i stite svoju decu na ovaj nacin od "neresenih samoubistava,medjusobnih razracunavanja,nepoznatih pocinilaca "i razxnih drugih dogodovstina u poslednjih par godina!!!dokazane javne price o preprodaji oruzja od strane policijskih i vojnih kriminalaca,a ogroman broj ubijenih mladih vojnika samo potvrdjuju bojazan za svoju decu!!!sta se ceka i zasto se ne uvede profesionalna vojska,za ovo malo zemlje sto nam ostaje-a svakim danom moze da nam ostane i manje od juce!!!-ne treba nam vojska uopste!!!bice mo svi pod nato kodbrambenom kapom pa sta ce nam ceta vojnika za one silne generale i ostalu boraniju koja sedi n ista ne radi prima plate,dobija stanove dzabaka!

Komsija

pre 17 godina

Nije otisa da se upise u vojnu evidenciju da ne bi propustio skolski cas. Kakva glupa laz! Ovaj tip se ocigledno naostrio da se svadja sa jacim od sebe pa ce proci kao Sloba kada se svadjao sa NATO-m 1999.

Simke

pre 17 godina

Pre bih rekao da je sociopata otac ovog nesrecnog decaka. Covek otvoreno laze i to jako providno laze (kao nije otisao na regrutaciju da ne bi izostajao iz skole - ha ha ha). To sto je covek "u ratu" sa drzavom i zakonom je druga prica.

DeKOb

pre 17 godina

Kakav je to izvestaj policije nalik na Nusicevo "Sumnjivo lice" ili na "Kako se kalio narod u G. Jaukovcu".
To je tipicno izivljavanje provincijalnih cinovnika. OZNA is not dead.
Niko ne treba da ide u vojsku. Nek izvoli Vlada da ubira poreze od svojih tajkuna, pa nek plati profesionalce.

aca

pre 17 godina

Svi po zakonu mora da se prijave u vojnu evidenciju i vreme je da su ovoj zemlji postuje neki red. Sta svi ostali treba da ispadnu glupi koji se javljaju? sada je moguce i civilno sluzenje i nema razloga da bilo ko bezi od toga. zamislite ovakvu diskusiju u Grckoj. Smesno i nemoguce.

perica j.

pre 17 godina

Ici na regrutaciju je gradjanska duznost. Ako nekome nije do ratovanja i nosenja puske nek se lepo prijavi za civilno sluzenje i to je to. Ali cisto odbijanje odlaska na regrutaciju je kao da kazem ne volim nas MUP (istina) pa zato necu da nosim licnu kartu ( u znak protesta)..zar ne?

Deki Amerikanac

pre 17 godina

Nikad se necu vratiti u Srbiju. Nikad necu ici u vojsku. Imam negativan stav prema udbasko-kriminalnoj mafiji. Volim Srbiju ali ne po svaku cenu. Zbogom zauvek.

Aleksandar

pre 17 godina

Svi ostali koji se odazivaju ne ispadaju glupi - oni naime jesu glupi. Pristaju potpuno dobrovoljno na zestoko krsenje sopstvenih prava - prava na rad i prava na slobodu. Osoba koja se toga odrice je sve samo ne pametna.

Ika

pre 17 godina

U cemu je problem ovde? Zar je ovo neka vest. Pa decko se nije odazvao na zakonski poziv za regrutaciju, pa ga onda ZAKONSKI gone. Koliko ja znam vojska je i dalje obavezna. Ajde blago meni kao svi ostali u vojsku pevajuci dok ne promene zakon. Ovamo ocemo demokratiju i postovanje zakona ali samo ako nama odgovara. Eh, ne moze. Ili sve po zakonu ili batali.

Frankestanj

pre 17 godina

Ne sina nego i svog psa ne bi dopustio da ide u tu kriminaliziranu instituciju. Pa ljudi ta vojska je nas dovela dovde, a sta sad hoce i ovu malu Srbiju da nam unisti Jok, Jok, Jok!?

vladimir

pre 8 godina

to je laz,jer su i po mene dosli policajci i nisu me priveli nego mi samo rekli da moram da idem na sud,ja sam otiso rekli mi u sudu da moram da idem da se upisem u vojnu evidenciju,i kad sam se upiso u vojnu evidenciju odno sam papir da sam se upiso u vojnu evidenciju i dali su mi samo kaznu od 1000 din... i to je to nista posebno :D

pobego sam nisam otishao

pre 17 godina

Mrak potpuni mrak.....
iskreno se nadam da ce narod u srbiji izaci iz tog mraka ...silom odvodjenje u vojsku ,pa nisu svi za ratnike rodjeni...danak u krvi (imajuci u vidu poslednje dogadjaje u vojsci)niko vishe nije spreman da placa ....tuzhbe privodjenja sudjenja ...DOKLE?

Dovla

pre 17 godina

Pametan čovek i normalno dete. U ovakvu vojsku ni ja ne bih poslao svog sina, a da je reč o organizaciji umešanoj u svakojake kriminalne radnje, od prikrivanja ratnih zločinaca do mahinacija sa nabavkama (prodaja droge je kod nas tradicionalno monopol policije i obaveštajnih službi, gospodina Cakun ili Cahun, iz polupismenog članka nije jasno, jedino tu greši, mada nikad se ne zna), i da mnogi ljudi odgovorni za takva dela još uvek sede u takvoj vojsci je stvar odavno poznata svakom ko ovo problematiku iole prati. Uostalom, takav stav zaslužuju sve srpske državne institucije, sve dok se nešto radikalno ne promeni, pošto je naša država već decenijama najveći dušman sopstvenih građana a njeni policajci i vojska osioni i korumpirani uniformisani banditi. Posebno poglavlje je aktuelna vlada Vojislava Koštunice koja, posle neznatnog poboljšanja za vreme Đinđićevog i Živkovićevog mandata, vredno vraća stvari tamo gde su bile u najcrnja Miloševićeva vremena.

name

pre 17 godina

Regrutacija je prevazidjena stvar, i ne bi trebalo ni da je bude. Narocito ne bi trebalo da ljudi ispastaju zbog neodazivanja na istu.

Milos

pre 17 godina

Gospoda Cahun, i stariji i mladji, odlicno razmisljaju i drago mi je da je moj imenjak resio da svoje obrazovanje stavi ispred ispunjavanja hirova institucije koja u ovom svom obliku odavno sluzi samo sama sebi, a ne drustvu. Nijedan mlad covek sebi ne treba da ugrozava zdravlje i zivot odlaskom u vojsku, a da ne pominjem probleme koje to nosi u poslovnoj karijeri.

Atanasije

pre 17 godina

Potpuno je tacno da su vojska i policija kriminalne organizacije. Momci nemojte se odazivati pozivima! Vojsku treba proterati iz Srbije.

opa

pre 17 godina

bravo za miloša i djuru! tako treba! vojska je služba za maltretiranje ljudi i ni malo se ne razlikuje od zatvora, osim što može lakše da se pobegne. protiv militarizacije, protiv služenja bogatima.

giros

pre 17 godina

Ne vidim sta je ovde sporno. Ako se ide ka ukidanju "ovakve" vojske do 2010. god. zasto bi se sada regrutovali omladinci od 17 god.?
A ako se ne ide ka profesionalizaciji vojske, onda sa zaloscu, konstatujem da je otac ovog regruta apsolutno u pravu i da ni ja, a ni moj sin, necemo sluziti vojsku, nikome i niciju, kako god da se ona zvala ili u kakvom obliku bila.
Uostalom, "oni" koji upravljaju tom vojskom su unistili drzave, od SFRJ do SCG, a unistice i Srbiju. Pa neka vojsku sluze njihova deca!

GuC

pre 17 godina

Apsolutno verujem ocu maloletnog decaka, apsolutno ne bih poslala sina u ovakvu "vojsku" N I K A DA ! Niko nije zaboravio mladice ubijene u kasarni Topcider, umiranje zbog ne pruzanja prve pomoci na strazi, upucavanja, cudne dogadjaje, milionske satelite, laganja, muljanja vojnih brkatih tuzilaca i sudija, pretnje, slemove Mileta Dragica, optuzenog Davinica...hocete jos, cisto da podsetimo vodju "sektora" da je on DUZAN da brine o gradjanima a ne o ugledu (ha,ha) vojske: rat u BiH, rat u Hrvatskoj, Kosovo...i sta kaze, otac negativanog stava. Prekoracenje sluzbe i kazna, momentalno. Ili bar unapredjenje u nacelnika pogranicne sluzbe.
Roditelji, podrzite ovu porodicu, svi smo u istom paklu. Decak ima 17 godina, pobogu!!!!

FreeMe

pre 17 godina

Od poreza koji placam idu pare radnicima policija koji zlostavljaju maloletnike!
Odakle kome pravo da otima dete iz skole i prisilno ga regrutuje ako se opsta vojna obaveza ukida do 2010?
Policajci iz svojih dzepova da plate odstetu porodici, da budu otpusteni i da se rasformiraju vojni odseci koji zlostavljaju maloletnike.

mama ludaca

pre 17 godina

Vojska i policija su "oduvek"divne institucije:ili nas biju,ili cuvaju haske optuzenike, ili su prijatelji i istomisljenici Lukovica-Legije,ili prepustaju tudju decu ubicama,ili sami idu u oslobadjanja(osvajanja) i cine ratne zlocine i zlocine protiv humanosti ili biju zene i decu,sigurni da negde postoji neki Pahomije koji ce sve to blagosloviti i drzava koja ce ih uvek cuvati i paziti posto su im oni potrebniji od neposlusnih gradjana.
Tako je oduvek bilo i tako ce,izgleda,zauvek biti,a ovaj covek i njegov sin ce biti samo casni izuzeci.

Aleksandar

pre 17 godina

Ja im se godinama ne odazivam na 'otadzbina te zove' pozive. Pa nisam lud... A kad mi zakucaju na vrata, mogu slobodno da napisu da imam izrazito negativan stav prema policiji i vojsci, uopste ne bi pogresili. Oni su tu zbog mene, ja ih placam i ima da rade ono sto im ja kazem a ne ono sto su oni umislili da treba da rade. Zasto placam poreze ako moram sam da branim zemlju? Pa porezi i sama drzava postoje da obezbede gradjanima iste mir i bezbednost i zastite je od stranih napada, ako to moram sam da radim, sto bih onda placao poreze i podrzavao takvu drzavu?

Zoran

pre 17 godina

Nekom igrom macke i misa moja generacija (1978.) je u BiH bila najstarija generacija koja je odgadjanjem sluzenja vojnog roka na osnovu studiranja uspjela da doceka njegovo ukidanje. Godinama je bilo potrebno donositi potvrde sa fakulteta u vojni odsjek, gdje su nacionalsocijalisticki kadrovi s visine gledali na njih i klimali glavom. Oni su bili najzasluzniji za nasu odbranu, odatle im pravo na pticju perspektivu.
Jedne godine sam im umjesto potvrde sa fakulteta u Banjoj Luci donio pismo Americke ambasade u Sarajevu gdje je pisalo da sam dobio stipendiju za postdiplomske studije u Americi i da bi bilo potrebno da mi se sluzenje vojnog roka odgodi za jos dvije godine. Bilo je tu dosta namrstenih pogleda, nekih zajedljivih komentara, pitanja da li cu se vratiti nakon studija i sl. Trebalo im je tri mjeseca da mi izdaju rjesenje o odgadjanju sluzenja. Dobio sam ga nekoliko dana prije odlaska u SAD.
Vratio sam se nakon zavrsenog postdiplomskog, sto je uglavnom zacudilo okolinu. Te 2005. je ukinuto sluzenje vojnog roka, a moja generacija je prevedena u rezervni sastav. Ja sam se zaposlio na jednom privatnom fakultetu gdje radim i sada. Ponekad sretnem ljude koji rade u vojnom odsjeku i pozdravim ih. Naime, sada su zabrinuti da li ce ih ostaviti da docekaju penziju ne radeci nista. Ja se brinem da li cu docekati penziju radeci i da li cu je uopste docekati. I nekako mi izgleda da sam manje zabrinut od njih. Manje se udruzujem u svrhu zastite svojih ljudskih prava od njih (valjda zato sto oni koji ih vise krse bolje znaju i kako se brane), manje trazim beneficija, vise radim subotom, nemam dvostruki ratni radni staz, nemam politicku stranku koja ce da me stiti u nezaposlenosti clanstvom u upravnim odborima drzavnih preduzeca u stecaju.

Ali, nekako smo postali kolegijalniji u toj zabrinutosti, ona nas veze. Ljepse se pozdravljamo na ulici, cak s osmijehom...

Dragoljub

pre 17 godina

Ako je neodazivanje pozivu za uvodjenje u regrutnu evidenciju kaznjivo, onda, ako smo pravna drzava, maloletnika koji se nije odazvao treba kazniti. Medjutim, vojska i policija NISU POZVANE da donose VREDNOSNE sudove o tome sta mladi regrut ili njegova familija MISLE o vojsci, iz prostog razloga sto Ustav garantuje slobodu misli i izrazavanja. Da li je Vojska kriminalna organizacija? Pa to ne znam, a da stiti kriminalce, ili one koje kao kriminalce gone medjunarodni sudovi,to je apsolutno ocigledno. Da se u vojsci desavaju nerazjasnjena ubistva i samoubistva, to je isto ocigledno. Da su pripadnici vojske ukljuceni u kradje i sverc, to je isto ocigledno.

VojaSURCIN

pre 17 godina

Mislim da je samo u naslovu poziva bilo pogresno napisano. Trebalo je da stoji "Poziv na dobrovoljno samoubistno u organiyaciji pronacionalistickih mracnih umova". NEMOJTE SE ODAYIVATI NA POYIVE UBICA; RATNIH ZLOCINACA I LAZOVA!

Y2K6

pre 17 godina

Mi mozemo da se ne slazemo sa bilo cime vezanim za vojsku, ali dozvolite da vas podsetim da je postojanje i funkcionisanje vojske ZAKONSKI uredjeno i kao takvo se mora postovati. Sto se mene tice vojska se moze ukinuti ili profesionalizovati, ali dok se takvi zakoni ne donesu, postojeci se moraju postovati. Ako ne postujemo zakon o regrutovanju i ostale zakone koje se ticu postojanja i funkcionasanja vojske, sta nas sprecava da postujemo druge zakone sa kojima se ne slazemo? Nista, to bi bio put u anarhiju! Ako zelimo da menjamo zakone zna se procedura - birajmo stranke koje odslikavaju nase stavove, pa ce se nasi stavovi cuti u Skupstini. Kaubojstina nikad nije nikakvog dobra donela!

Sale

pre 17 godina

Jadna je ona zemlja u kojoj policija ide na vrata maloletniku zato sto se nije odazvao na regrutaciju umesto da cuva svoje gradjan!!! Zasto ta policija ne ide na vrata osobe koja je optuzena za ratne zlocine kad je znala ga je ta osoba a odlazi kod nekog tamo klinca iz Kursumlije koji nije nikoga nije ni dodirnuo za razliku od "dobro nam znanog optuzenika" koji je ubio hiljade ljudi!!!! Zasto policija ne ide kod narodnih poslanika pa da ih dovede na sednicu Skupstine kada se ne pojave?Zasto ta policija ne hapsi one koji su ovoj zemlji pokrali milijarde dolare...nego izigravaju heroje pojavjujuci se na vratima 17-godisnjeg decaka!!!Ma muka mi je vise od takve zemlje,njene milicij i vojkse...e da ja bar srece pa da nisam osudjen da zivim u njoj!!!!

blaza

pre 17 godina

puna podrska Milosu i njegovim roditeljima. Predlazem da se o ovom problemu vise pise [ novinari B92 ], da se otvori neki racun da se uplate sredstva za odbranu ovog mladica, da se angazuju advokati iz inostransva [ovi nasi su podzemlje kao i vojska, mup, i razne tajne sluzbe ] jer ista sudbina ceka jos stotine hiljada dece. Na ovom primeru treba pokazati solidarnost. Izgleda da ratovi jos nisu gotovi, jer bi drzava ratne generale [ ubice ] odavno isporucila HAGU.

joker

pre 17 godina

b r a v o cakuni!!!!ovo je nmoralo jednom da pocne i evo milos cakun je poceo,ne zeli da salje svoje dete u vojsku iz koje moze da mu se vrati u drvenom sanduku,ne ratnog nego mirnodopskog,ali evidentno i rata sa "nepoznatom"mafijom!!!!svi roditelji trebalo bi da brane i stite svoju decu na ovaj nacin od "neresenih samoubistava,medjusobnih razracunavanja,nepoznatih pocinilaca "i razxnih drugih dogodovstina u poslednjih par godina!!!dokazane javne price o preprodaji oruzja od strane policijskih i vojnih kriminalaca,a ogroman broj ubijenih mladih vojnika samo potvrdjuju bojazan za svoju decu!!!sta se ceka i zasto se ne uvede profesionalna vojska,za ovo malo zemlje sto nam ostaje-a svakim danom moze da nam ostane i manje od juce!!!-ne treba nam vojska uopste!!!bice mo svi pod nato kodbrambenom kapom pa sta ce nam ceta vojnika za one silne generale i ostalu boraniju koja sedi n ista ne radi prima plate,dobija stanove dzabaka!

Komsija

pre 17 godina

Nije otisa da se upise u vojnu evidenciju da ne bi propustio skolski cas. Kakva glupa laz! Ovaj tip se ocigledno naostrio da se svadja sa jacim od sebe pa ce proci kao Sloba kada se svadjao sa NATO-m 1999.

Simke

pre 17 godina

Pre bih rekao da je sociopata otac ovog nesrecnog decaka. Covek otvoreno laze i to jako providno laze (kao nije otisao na regrutaciju da ne bi izostajao iz skole - ha ha ha). To sto je covek "u ratu" sa drzavom i zakonom je druga prica.

DeKOb

pre 17 godina

Kakav je to izvestaj policije nalik na Nusicevo "Sumnjivo lice" ili na "Kako se kalio narod u G. Jaukovcu".
To je tipicno izivljavanje provincijalnih cinovnika. OZNA is not dead.
Niko ne treba da ide u vojsku. Nek izvoli Vlada da ubira poreze od svojih tajkuna, pa nek plati profesionalce.

aca

pre 17 godina

Svi po zakonu mora da se prijave u vojnu evidenciju i vreme je da su ovoj zemlji postuje neki red. Sta svi ostali treba da ispadnu glupi koji se javljaju? sada je moguce i civilno sluzenje i nema razloga da bilo ko bezi od toga. zamislite ovakvu diskusiju u Grckoj. Smesno i nemoguce.

perica j.

pre 17 godina

Ici na regrutaciju je gradjanska duznost. Ako nekome nije do ratovanja i nosenja puske nek se lepo prijavi za civilno sluzenje i to je to. Ali cisto odbijanje odlaska na regrutaciju je kao da kazem ne volim nas MUP (istina) pa zato necu da nosim licnu kartu ( u znak protesta)..zar ne?

Deki Amerikanac

pre 17 godina

Nikad se necu vratiti u Srbiju. Nikad necu ici u vojsku. Imam negativan stav prema udbasko-kriminalnoj mafiji. Volim Srbiju ali ne po svaku cenu. Zbogom zauvek.

Aleksandar

pre 17 godina

Svi ostali koji se odazivaju ne ispadaju glupi - oni naime jesu glupi. Pristaju potpuno dobrovoljno na zestoko krsenje sopstvenih prava - prava na rad i prava na slobodu. Osoba koja se toga odrice je sve samo ne pametna.

Ika

pre 17 godina

U cemu je problem ovde? Zar je ovo neka vest. Pa decko se nije odazvao na zakonski poziv za regrutaciju, pa ga onda ZAKONSKI gone. Koliko ja znam vojska je i dalje obavezna. Ajde blago meni kao svi ostali u vojsku pevajuci dok ne promene zakon. Ovamo ocemo demokratiju i postovanje zakona ali samo ako nama odgovara. Eh, ne moze. Ili sve po zakonu ili batali.

Frankestanj

pre 17 godina

Ne sina nego i svog psa ne bi dopustio da ide u tu kriminaliziranu instituciju. Pa ljudi ta vojska je nas dovela dovde, a sta sad hoce i ovu malu Srbiju da nam unisti Jok, Jok, Jok!?

vladimir

pre 8 godina

to je laz,jer su i po mene dosli policajci i nisu me priveli nego mi samo rekli da moram da idem na sud,ja sam otiso rekli mi u sudu da moram da idem da se upisem u vojnu evidenciju,i kad sam se upiso u vojnu evidenciju odno sam papir da sam se upiso u vojnu evidenciju i dali su mi samo kaznu od 1000 din... i to je to nista posebno :D