Petak, 14.07.2006.

09:28

Posle Saveta bezbednosti o Kosovu

Marti Ahtisari će uskoro organizovati sastanak pregovarača na dosad najvišem nivou.

Izvor: B92

Posle Saveta bezbednosti o Kosovu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

vasilije knezevic

pre 17 godina

Paznju koju je americka stampa dala posjeti Kostunice Washington-u i New York-u kao i sjednici Savjeta Bezbjednosti o Kosovu je otprilike ravna nuli.U medjuvremenu je njujoski list "NY Post"(stoprocentno pro Bush i americki establishment)objavio, na editorijalnoj strani clanak, od Victora Davisa Hansona, sa slikom Milosevica, u kome je on pomijesan sa ostalim antiamerickim teroristima i sa sledecim paragrafom:
""The Arab world's grieviances against United States don't hold up either, given that America has saved Muslims in Afganistan, Bosnia,Kosovo, Kumait and Somalia".
Kako to da Muslimani sirom svijeta ne razumiju americke "dobrotvore"? Izgleda da su Muslimani shvatili americku igru na racun drugih da bi se pokazali kao prijatelji.Izjava Stivena Majera je "vrlo" tipicna i indikuje da se o stanju Kosova vise pita CIA nego americka vlada. "Demokratska Srbija" po Orvelovom rjecniku, znaci ona zemlja koja stoprocentno slijedi americku politiku i zahtjeve.
(vasilije knezevic 14Jul,2006)

Marko Djordjevic

pre 17 godina

Stav Srpskog premijera je jasan i racionalan! Naravno da je nezavisno Kosovo za nas neprihvatljivo!
I ne radi se samo o Kosovu. Ako jednoj, kao sto je premijer lepo rekao, agresivnoj etnickoj manjini dopustimo da odcepi deo teritorije Srbije, zasto to pravo ne damo i drugim nacionalnim manjinama. T.j. zasto npr. Madjari ili Rumuni koji u miru zive u Srbiji (i nisu pribegavali terorizmu) ne bi imali isto pravo na "somoopredelenje" kao i Albanci. Jedino sto ne smemo da uradimo je da potpisemo nezavisnost. Ako Kosovo otmu na silu, treba to da proglasimo nezakonitim i pravno nistavnim. I onda da cekamo (ako treba 10, 20 i vise godina) da povratimo Kosovo. Pa nije Srbija saka zita, da je svaka vrana zoba!

Branislav

pre 17 godina

Izvanredna diplomatska ofanziva i BESKOMPROMISNA ODBRANA celovitosti SRPSKE drzave, Srpskog premijera dr Vojislava Kostunice. Njegov govor moze se smatrati, nije pretenciozno reci,istorijskim govorom a sednica odrzana 13.07.2006. predstavljace PREKRETNICU u odnosima anglosaksonskih zemalja prema Srbiji.RUSIJA je zauzela cvrst stav prema pitanju jedinstva Srbije, a onima koji se ismevaju tom stavu govoreci da ce se Rusija predomisliti kao i ranije, mogu da kazem da grese.Zasto gresite, RUSIJA je konacno stala na svoje noge, vratila je sve dugove MMF, od njene nafte i gasa zavisi 2/3 ZapadnoEvropskih drzava i ZELI DA VRATI UTICAJ NA BALKAN.A preko koga ce ako to nije Srbija ! KINA konacno nije usamljena u odbrani interesa Srbije kao ranije i moze DO KRAJA DA ZADRZI SVOJ STAV O NEPROMENLJIVOSTI GRANICA ! I naravno ova Srbija nije Srbija jednog autisticnog i autoritativnog rezima vec DEMOKRATSKA I SLOBODNA DRZAVA SRBIJA sa demokratskim predsednikom B.Tadicem i demokratskim premijerom dr Vojislavom Kostunicom !Iz svega recenog Srbija ce sacuvati Kosmet u svojim granicama jer bi svako drugo resenje vodilo haosu u citavom svetu ! Jedino ako taj haos mozda nekome i odgovara, ali to je vec druga prica !
KOSMET JE SRCE SRBIJE !
Branislav Vujin iz Novog Sada,

jorma

pre 17 godina

Nezavisnost Hrvatske za Srbe ne samo da je bila pogubna, nego je upravo na njoj bilo utemeljeno etnicko ciscenje Srba od strane HDZ-a i Tudjmanove soldateske. Svi se vrlo dobro secamo sta se desilo nakon proglasenja nezavisnosti Hrvatske: masovno otpustanje Srba sa posla, ciscenje Srba is policije i drzavne uprave, HTV-a (tadasnji direktor Goran Radman otpusten je samo iz razloga sto je polu-Srbin, pa cak i totalno apoliticna Milka Babovic, a o ostalima da ne govorimo) ukidanje prava Srba kao drzavotvornog naroda itd, itd... I to sve pre prvog ispaljenog metka. Tada sam studirao i dobro se secam da su 1990. u Beograd na studiranje dolazili i prebacivali se masovno Srbi upravo iz de facto nezavisne Hrvatske - upravo je ta elita bila u stanju da prepozna "vrednosti demokracije" u toj Hrvatskoj. Isto vazi i za Kosovo - tamo ne da su izbrisani svi tragovi srpske kulture, nego je opasno govoriti srpskim jezikom, o minimumu osnovnih prava i da ne govorimo. Vecina Albanaca nezavisnost upravo shvata kao razlog za devizu "da isteramo stvari do kraja" po pitanju Srba... Rezultati u Hrvatskoj su vise nego ocigledni - 95% etnicki cista "demokracija".

ja

pre 17 godina

Njemačka se, nakon II svjetskog rata odrekla ne samo nacističke politike, već i dobrog dikjela teritorija, u korist Poljske, Čehoslovačke, Rusije... Češka se, kad su pregovarali o razlazu iz Čehoslovačke, odrekla dijela Moravske u korist Slovačke, kako bi se rastali u miru i svi zadovoljni. Dakle, nije istina da ne postoji niti jedna normalna zemlja koja bi se odrekla svog teritorija. A ako netko misli da ovo nije dobar primjer, nek usporedi današnju Češku i današnju Srbiju!

Kosovar

pre 17 godina

On mene i moje sunarodnike naziva arogantna etnicka grupa.
Sramota za jednog politicara, sram ga bilo, rekao bih i nesto drugo.
Srecna vam vasa drzava ja idem vlakom koji se zove nezavisnost Kosova a premijera zadrzite ga.

Nessony

pre 17 godina

Srbijanska politicka elita tokom zadnjih petnestak godina je sustavno i, to vrlo uspjesno, sirila strah od termina "nezavisnost". Radi se o jednom kompleksnom pojmu koji podrazumjeva civiliziran zivot jedne zajednice odvojen od druge etnicke ili politicke zajednice i to za SVE njezine gradane. Problem nastupa onda kada se sto iz neznanja, nedostatka politicke kulture ili zbog politicke manipulacije zloupotrebljava taj termin - "nezavisnost" kao iskljucivo negativan termin! Ako se uzme iz najnovijeg primjera - Crna Gora- tamo je "nezavisnost" pokrenula ogromnu pozitivnu energiju za izgradnju crnogorskog drustva na svim razinama. Kod Srba taj pojam se iskljucivo smatrao nagativnim, jer se smatralo da je on poguban za Srbe. A to je tipican odraz situacije kada se dominantni narod boji da ce izgubiti odredena prava i privilegije u korist novonastale drzave. Tako su Srbi bili izrazito neprijateljski nastrojeni po pitanju nezavisnost Hrvatske i Bosne i Hercegovine ali i drugih nacionalnih drzava bivse SFRJ. Srbima u Hrvatskoj nije receno da recimo, hrvatska nezavisnost ili bosanska, ne znaci nuzno i radikalnu promjenu njihovog polozaja osim ako ga sami ne promjene na vlastitu ruku/stetu. To se na zalost desilo, dio Srba u Hrvatskoj nije bio svjestan da im je hrvatska nezavisnost omogucila demokraciju i demokratske izbore kad ljudi u Srbiji nisu ni znali za demokraciju niti su zeljeli smjenu rezima Slobodana Milosevica. Tako je i danas sa Kosovom. Ne vidim razloga zasto bi nezavisno Kosovo bilo uzrok nestabilnosti. Mislim da bi Srbi na Kosovu mogli normalno zivjeti i uzivati demokratske institucije koje ce ih stititi i garantirati im odredena prava bez da ih se plasi da je takav zivot (da ne kazem suzivot) nemoguc! On je moguc samo ga treba znati stvoriti. To je posebna tema koja bi mogla inicirati raspravu u Srbiji i sire, ali vazno je da se o tome argumentirano i racionalno govori. Kad bi se uklonile nejasnoce u vezi sa nezavisnoscu Kosova, nestao bi i veliki broj problema. Najvazniji onaj, da bi rigidna nacionalisticka ideja u Srbiji bila porazena, jer upravo ona zastupa teoriju o nemogucnost zivota Srba na Kosovu.

niko

pre 17 godina

Kakvu nam samo uslugu cini medjunarodna zajednica, odlukom o nezavisnom Kososvu. Nude nam lek (i nagradu) koju nismo zasluzili. Lek od vekovne boljke - mitomanije i veliku sansu da konacno svoju drzavu definisemo kao savremeni deo Evrope. To je san Milosa Obrenovica i blizu smo da nam se ostvari. Raduj se Srbijo! I od sada pametno, radno i odgovorno.

TeutonX, neobavezno razmišljanje iz CG

pre 17 godina

Sve mi liči na to da je Vlada Srbije jednostavno digla ruke od Kosova.Tu politiku rezolutnog "Ne" ne običava ni ovaj Ahmadinedžad koji bi da pravi atomske bombe. Procjena je izgleda sljedeća. Žrtvuj Kosovo(čitaj: kosovske Srbe i potencijale sjevera Kosova), za dobar imidž patriote koji je rekao "ne" svemu što nije Kosovo prije 1999. Zašto? Pa zbog izbora koje svi iščekuju, a gdje će očigledno biti glavna tema "ko je bio veći patriota i ko je želio veću Srbiju?" Ono što je tužno jeste da zadnji vagoni velikog DOS-a koji danas vode Srbiju,nemaju format velikog Djindjića,tj., ne shvataju da su to teme nacionalpopulističke partije kakva je SRS i da ona tu igra na domaćem terenu.To je isto kao da protivniku, kojeg,makar deklarativno, želite da porazite, prepustite da odabere mjesto za bitku koje mu najviše odgovara.
Tvrdim da je nemoralno kriviti Zapad za epilog Kosovske priče iz dva razloga.Zvanična Srbija je izgubila kredibilitet 99. na Kosovu svojom neuspjelom "vojnoredarstvenom" akcijom, i drugo današnja zvanična Srbija ništa nije učinila punih 6 godina da se približi odmetnutim podanicima sa Kosova, kojima bi htjela još malo da vlada. Sve je to bila obavezna učiniti zbog kosovskih Srba koji se još uvijek nadaju nagodbi koja bi ih učinila dijelom Srbije. Prije nego su pregovori počeli, Srbija kaže "Znate naš stav.On ostaje isti, a vi (velike sile) radite što mislite da treba, i ajmo sad patriotski kućama"...Eto kako ponekad i "neobavešteni" opredijele budućnost jednog naroda i države.Na takvim ispitima neki zasluže ime državnika i pamte ih generacije kao nacionalne simbole, a drugi opet zasluže samo pažnju istoričara koji pokušavaju da naučno shvate i objasne zašto su neki lideri svoj narod odveli u totalni poraz i sramotu.

branko

pre 17 godina

Da li ovaj Kostunica spava ili je u toku?Kosovo je uzgubljeno to svi znamo samo necemo da priznamo!Bolje bi bilo da se borimo za prava Srba koji zive tamo.A sto pre Kostunica ode sa politicke scene nasem narodu je perspektiva izvesnija!

Mile

pre 17 godina

Mislim da je govor Kostunice bio pun pogodak. Narocito impresivan je bio deo o Dinamickom resenju koji je moguce modifikovati za razliku od fixnog - priznanja nezavisnosti.
Istini za volju Srbija se ne moze pohvaliti necime sto bi zadrzalo KiM u okviru Srbije, medjutim ni Albanci se ne mogu pohvaliti nicime da su ZASLUZILI da dobiju samostalnost, pogotovo ne zbog svoje podrske rezimu Slobodana Milosevica, svojim ne izlaskom na izbore tokom 90-ih. Jako je dobra strategija na koju ide Srbija, a to je da ce KiM samo pod SPOLJNIM granicama biti u Srbiji ali ce SVE ostalo biti odvojeno (odvojeni porezi , kase itd.). Insistirace se na povratku Srpskih izbeglica na KiM i na kontinuiranom poboljsanju stanja manjina (ljudskih prava) od Kosovske vlade. Od prilike onako kako je do sada MZ tretirala Srbiju zbog Kosova.
Francuski diplomata jeste rekao stvari koje su tacne, medjutim one sasvim komotno mogu vaziti i za RS.

D Ognjanovic

pre 17 godina

Nemoj molim vas da ponovo pocnete deliti pozive za vojnu vezbu Nece imati ko da brani zavisnost Kosova od Beograda Na onu krhku decicu sklonu samoubistvima ne treba racunati necese daleko stici Za ideale ginu budale.

Marko

pre 17 godina

A kako se to zivi danas na Kosovu i zasto bi se drugacije zivelo ako ono bude nezavisno?!
Ja stvarno ne znam da li vi ljudi ocekujete da ce na Kosovu ostati ijedan Srbin ako ono bude dobilo potpunu nezavisnost?
Slazem se da su bitni ljudi, ali nezavisno Kosovo ni u kom slucaju ne garantuje boji zivot nikome, posebno ne Srbima!!!

Dusan Bogdanovic

pre 17 godina

Premijer je arsenalu svojih "izama" (legalizam itd.) dodao jos jedan: tvrdnja o "agresivnoj etnickoj grupi" nije nista drugo nego rasizam. Zasto se ne priseti kako je bilo kad su Srbe proglasavali za "genocidan narod"...

Nancy

pre 17 godina

Koštuničin govor je SKANDAL jer je isti kao Miloševićev sa Gazimestana 1989.! U stvari, mnogo je gori, jer su nam sada poznate posledice, ako tada nisu bile.

Generation X

pre 17 godina

Ono što je Koštunica rekao na sednici Saveta Bezbednosti UN je jedino moguće rešenje koje država Srbija može da ponudi. Oni koji misle da postoji država na svetu koja će se tek tako dobrovoljno odreći dela svoje teritorije neka odu da žive u toj državi. Vlasti u Srbiji u proteklih petnaestak godina su gotovo svima nama bile više maćehe nego majke ali Srbija je naša država i ne možemo tako olako pristajati na njeno cepanje usred revolta zbog loše politike državnog rukovodstva, lošeg stanja u državi, niskog standarda i ličnih aspiracija. Ne mora se biti nacionalista da bi bio rodoljub.

D.Savic,Paris

pre 17 godina

Kad je u istoriji iko dobio neku teritoriju molbom?Uvek se teritorija dobijala ili zadrzavala NA SILU pa je tako RS nazalost morala na silu da nastane kao i da AMeri na silu Srbima otmu Kosovo.Mi sad nismo spremni da upotrebimo SILU da bi ga zadrzali niti ga podelili prema tome ishod se zna!

Patrijota

pre 17 godina

... Gospodo, ne moraju oni nama da uzmu Kosovo, iz prostog razloga sto su nam ga vec uzeli pre 7 godina - ili preciznije, Srbija (odnosno Milosevic) im ga je dala. Sad se postavlja pitanje da li cemo im mi nauditi ako to fakticko stanje stvari NE PRIZNAMO, ili cemo nauditi sebi.

Kostunica misli da od formalnog statusa nema nista vaznije, umesto da mu je vise stalo do prakticnih stvari. Bezbednost, imovina, pravo slobode kretanja, borba protiv diskriminacije na nacionalnoj osnovi, povratak izbeglica, borba protiv nasilja - to su stvari na kojima Srbija moze i mora da insistira, i na koje treba da koncentrise sve svoje napore. To je mnogo vaznije od mrtvog slova na papiru kome se Kostunica nada - i koje by the way nece dobiti.

A o navodnom uticaju Rusije i Kine ne treba mnogo razglabati - nisu mnogo uticali ranije, pa nece ni sada.

DotA Allstars

pre 17 godina

Slagali se mi ili ne sa izjavom ovoga ili onoga,izjave i misljenja nisu ono sto donosi resenja. Postoji nesto sto se zove REALNA POLITICKA SNAGA I INICIJATIVA. To Srbija nema, a verovanje da Rusija ili Kina zele rizikovati svoje trenutno(ali i stabilno) dobre pozicije sa kljucnim faktorom svetskih dogadjanja, da bi podrzali poziciju Srbije (a nazalost,to je vrlo slaba pozicija) jeste ili osnovno nepoznavanje funkcionisanja medjunarodnih odnosa ili gnusno laganje sopstvene javnosti. Kada Srbija obezbedi realnu politicku snagu i podrsku onda ce moci bezbrizno
da radi ono sto radi Izrael i da se ne brine mnogo za politicke posledice. Dakle, Braco Srbi prizovimo se pameti i pocnimo razmisljati svojom glavom sta nam je ciniti.... Kvazi-patriote i propali intelektualci-akademici su pokazali da nisu sposobni da vode naciju u boljitak.

ruzica

pre 17 godina

Najbolju poruku poslao nam je gospodin Perne-ambasador Francuske. Lepo nam je rekao da se pravo prilagaodjava realnosti zivota i da rezolucija 1244 na koju se nash premijer toliko poziva jednostavno do kraja godine mozhe da bude korigovana novom rezolucijom. Toliko za nasheg premijera leg(ija)listu. I josh jedna stvar - ovo sto je nas premijer rekao da je vazhno kako teku sastanci , o cemu ce se razgovarati, zapisnici i sl...mislim da je veoma nadmeno i arogantno davati takva uputstva na medjunarodnoj sceni kad svi ljudi znaju da je Srbija ogrezla u nepostovanju zakona i da je na rubu anarhhije.

Podjela Kosova

pre 17 godina

Sporom Kostunici pocinje da duva "sibirac" u ledja.Sa sve jacom Rusijom i Kinom, anglosaksonsa dzinovska masinerija pocinje da zastajkuje u Savjetu Bezbijednosti. Tesko da Srbija ima snage da drzi ekonomski , vojnicki i politicki citavo Kosovo i Metohiju. Sada je jasno da ce Rusi podrzati sve sto Srbija bude trazila od njih.Kinezi ce stati uz Ruse. Niko ne voli podjelu KIM, navodno zbog principa nemijenjanja granica u Evropi, ipak zbog anglosaksonskog principa "postovanje volje vecine gradjana"i ruskog "nema nasilnog oduzimanja teritorija" ni jedno rjesenje samostalno nije na vidiku. Samo kompromis sa tvrdo garantovanom zastitim spomenika kulture, postovanjem ljudskih prava i vecine i manjine moze se naci rjesenje. To je po svoj prilici virtuelna podjela koja ce vremenom postajati i de facto i de jure prihvatljiva za sve strane.

Danica

pre 17 godina

Pridružujem se onima kojima su važni ljudi, a ne teritorija. Ne smatram da je važno kako se zove država u kojoj živiš, već kako u njoj živiš. A Koštunica, izvinjavam se jer moram biti prosta, mlati praznu slamu.

Nikad ne reci nikad

pre 17 godina

Naravno da Kostunica i srpski nacionalisti ne mogu da podnesu ideju o nezavisnom Kosovu. Kao sto su govorili da RSK "nikada" nece biti u sastavu Hrvatske, i kao sto su govorili da RS "nikada" nece biti u sastavu BiH, i kao sto su govorili da se CG "nikada" nece odvojiti od Srbije... I kao sto su govorili da "nikada" nece dozvoliti strano mesanje na Kosovu (sa sve referendumom na tu temu), i kao sto su su govrili da "nikada" nece dozvoliti stranim trupama da udju u Srbiju... Da su nacionalisti malo manje pateticni i da malo redje ponavljaju "nikada" mozda i ne bi delovali ovako komicno...

LAJANJE NA ZVEZDE

pre 17 godina

Ko uopste pita nesto Kostunicu ??Srbija je tu gde je a Kosovo ide svojim putem ka nezavisnosti, onim putem kojim vec nekoliko decenija Albanci sa Kosova i idu a mi smo im itekako pomogli na tom putu svih tih godina . I STA SADA SRBIJA HOCE ???!!!!Niko nam nije kriv sto sami nismo znali sacuvati svoju kucu.

maja

pre 17 godina

Nisam neki ljubitelj Kostunice, tacnije nijednog politicara na ovim prostorima, ali smatram da je to sto je rekao jedino ispravno. Nije valjda trebalo da kaze:" evo vam Kosovo da li mozda hocete i Presevsku dolinu?". Mogu nam ga na silu uzeti, ali ga bar ne moramo dobrovoljno dati. Navecu primer Grcke koja okupirane teritorije Kipra od strane Turske naziva "laznom drzavom". Jedan od uslova da Turska ude u E.U. je da prizna Grcki deo Kipra. Znaci koja prva drzava bude usla u E.U.(Srbija ili Kosovo) naterace ovu drugu da je prizna. Licno sam misljenja da se reka ne moze okrenuti u suprotnom smeru.

Borgia

pre 17 godina

Može sad KOštunica da ide bilo gdje i pričati što god poželi. Ali ponašanje u zadnjih 25 godina, i nažalost danas, u Srbije, upućuje da je jedino rješenje nezavisno Kosovo. Nitko u Srbiji ne brine o statusu i mšljenju oko 2 miliona ljudi na Kosovo, čija se sudbina rješava. Misli se na istoriju, žrtve, grobove i emocije Srba. Čak se ne pokazuje ni briga o stvarnim problemima Srba koji još žive na Kosovu. Nema tendencije ekonomskog razvoja, što je osnovni preduvjet za bilo kakv pomak naprijed. Koliko postoji volja ostatka Srbije da ulaže u pokrajinu, koja će recimo formalno biti Srbija, ali većinsko stanovništvo i dalje nesrpsko. Jer zašto bi Srbi investirali, kad će opet nesrbi dobit posao, jer ih naprosto puno više. Ili će opeet biti nacionalna segregacija. To je sve bilo, i viđeno. Zato se treba maknuti naprijed, u nove oblike, jer postoji šansa da budu uspješni. Za autonomiju znamo da nije uspješna, i zašto je ponavljati.

marisa

pre 17 godina

Bice ono sto odluce velike sile kao sto se dogadjalo uvek kroz istoriju na nasim prostorima.Postujem pokusaj predsednika Kostunice i gledam na to kao na jedan visoko moralni i patriotski cin. Smatram da bez pomoci nekog od velikih EU sila Francuske, Britanije, Nemacke za Srbiju nema pozitivnog resenja Kosovske krize. To kazem jer na kraju ipak sila kapitala i ekonomskih interesa upravlja politikom. Podrzavam predsednika Kostunicu i smatram da bi to trebalo da uradi svaki gradjanin Srbije, jer u pitanju je nasa a ne tudja teritorija!!!

soulman

pre 17 godina

Ma dajte ljudi... Ako se mi posle svega uzdamo u rusku podrsku i ovaj Kostunicin govor samatramo psiholoskim poenom, onda je ovo katastrofa....

Citalac

pre 17 godina

"Suštinska autonomija je dinamičko rešenje koje može biti korigovano, dok kod nezavisnosti nema korekcije" rece Premijer. Vec smo videli kako Srbija koriguje autonomije.

clan demokratske srbije

pre 17 godina

"izjavio je da demokratska Srbija ne može da pristane na nezavisnost Kosova"
Nije govorio u moje ime! Mogu da pristanem na nezavisnost Kosova, ako ce tamo ljudi normalno da zive. Bitni su ljudi, ne teritorije.

Nostradamus 1

pre 17 godina

" Agresivna etnicka grupa " !!!!
Super govor i super mrznja protiv 2 miliona Albanaca sa Kosova, nema sta. Pa i ne znam sta da SB i MZ Srbiji daje pravo nad KiM -om to nikada nece Srbija sa ovakvom otvorenom mrznjom prema skoro svim gradjanima KiM-a uopste moci sa njima na bilo koji nacin saradjivati ( vladati ). Licno mislim da je Kosovo samo izgovor za Voju za ovo katastrofalno ekonomsko, i pravno stanje njegove vlade. Kosovo je vec nezavisno. Okrenite se Srbiji 100 % i radite za bolji zivot svih gradjana Srbije. Mi hocemo normalan i bolji zivot.

Vanstranacki analiticar

pre 17 godina

Kostunica je izneo punu i jedinu istinu i stav svih Srba u zemlji i rasejanju - ali sta je tu novo: kao da SAD i Savet Bezbednosti to nisu znali. Nije rec o nepoznavanju situcije ves o strateskim i taktickim interesima na Balkanu. Ovako se Premijer opravdao pred narodom i Pravoslavnom crkvom ali tesko da ce to rezultirati promanom stava SAD. Kostunica je , prakticno, odlazeci politicar
posle izbora, a vec se naci neko ko ce potpisati predaju Kosova po drugi put (prvi put je to uradio Milosevic).
Evo Protic se vec nudi poput one babe koja se kajala sto je davala a nije nudila.
Simptomaticno je da Bus nije primio Kostunicu sto jasno govori da su SAD znale sta ce on reci i da se sa tim ne slazu. Realna opcija je ili podela ili konfederalni odnos, da Albanci ne mogu da vise naseljavaju Srbiju, uz zastiti itd...itd...Rusija i Kina nece staviti veto ako se na to racuna jer niko nece da se do kraja suprostavi SAD koja je svima neuporedivo znacajnija od malecke Srbije.
Kosovo i Metohiju mogu da otcepe silom reci i oruzja - sa tim se ne treba sloziti, ali svakako ne treba primati poklon paket za postojbinu Srba. Geostrateska i geopoliticka realnost ovoga puta nije na strani Srbije - ali sve se manja, nicija nije gorela do zore.
Siguran sam da bi za ovo pokolenje bilo korisnije da je uzet paket a dato Kosovo, ali i narod i covek bez duse samo vegetiraju. Pozivam SAD da jos jednom preispitaju svoj stav, jer nema stvari koju Srbija sa Kosovom ne bi ucinila za SAD - a nezavisno Kosovo bi.

Micko

pre 17 godina

Bravo ! Velika pobeda, vratili smo u nasu avliju Kosovo i 2 miliona kosovskih Albanaca ! Fenomenalno ! Jedva cekam da organizujemo akciju obnove Kosova pod pokroviteljstvom nekoga od nasih mudrih vodja. Evo ja sam spreman da dajem , ne jednu dnevnicu deset godina kao sto je bilo za Crnu Goru, nego 10 dnevnica 50 godina ! Valjda cemo da im pomognemo da ponovo ekonomski stanu na noge, a i postoje i krediti iz inostranstva !
Radujte se gradjani Srbije kada imate mudrae i sposobne ljude, narocito intelektualnog i moralnog genija i eksperta za urednistvo, udvornistvo i geopolitiku Ljiljanu Smajlovic ! Raduj se Srbijo, pukni od muke Evropo i Ameriko !

vlada

pre 17 godina

Pogled iz SAD: Nijedan americki TV ili radio medij, pa ni dnevne novine nisu izvestavale o poseti naseg premijera, kao sto nisu izvestavali ni o poseti slovenackog premijera. Washington post jeste objavio autorski clanak Kostunice ali nema propratnog teksta o kakvoj on to nezavisnosti koje oblasti u kojoj zemlji govori, niti ko je on uopste. Susret Kostunice sa potpredsednikom Cejnijem je prava stvar jer je Cejni zapravo taj koji kreira politiku SAD, dok je Bus samo tu da se slika za javnost. Nedavno je Cejni ocenjen kao najmocniji potpredsednik u americkoj istoriji nakon sto je obelodanjeno da je on zapravo skrojio planove za invaziju na Irak i da su mnoga pisma inostranih drzavnika upucena predsedniku SAD zavrsavala kod njega na stolu a da se Bus ponasao kao da nikada nije cuo za njih.

Ono sto treba naglasavati u svim nastupima i pregovorima jeste da Albanci zive u Srbiji i van Kosova i Metohije, u opstinama Presevo, Bujanovac, Medvedja. Dakle, tamo im nista ne fali iako nemaju cak ni autonomiju. Prema tome moguce je ziveti u okviru Srbije.

Pozdrav iz Amerike.

ogab

pre 17 godina

Kako su stvari vrlo jednostavne, samo ih treba znati upotrijebiti na vrijeme i na pravom mjestu.To je upravo učinio Koštunica. Jednostavno je rekao da Kosovo pripada Srbiji i gotovo. A vi se gospodo mislite, šta ćete.

Bata

pre 17 godina

"Kostunica izjavio da demokratska Srbija ne moze prihvatiti..."

A kakve veze on ima sa "demokratskom Srbijom"? Taj "demokratski" prefix su toliko puta vec uzeli u usta svakakvi likovi, da je demokratija kao koncept dosla na zao glas u Srbiji.

Bata

pre 17 godina

"Kostunica izjavio da demokratska Srbija ne moze prihvatiti..."

A kakve veze on ima sa "demokratskom Srbijom"? Taj "demokratski" prefix su toliko puta vec uzeli u usta svakakvi likovi, da je demokratija kao koncept dosla na zao glas u Srbiji.

ogab

pre 17 godina

Kako su stvari vrlo jednostavne, samo ih treba znati upotrijebiti na vrijeme i na pravom mjestu.To je upravo učinio Koštunica. Jednostavno je rekao da Kosovo pripada Srbiji i gotovo. A vi se gospodo mislite, šta ćete.

Nostradamus 1

pre 17 godina

" Agresivna etnicka grupa " !!!!
Super govor i super mrznja protiv 2 miliona Albanaca sa Kosova, nema sta. Pa i ne znam sta da SB i MZ Srbiji daje pravo nad KiM -om to nikada nece Srbija sa ovakvom otvorenom mrznjom prema skoro svim gradjanima KiM-a uopste moci sa njima na bilo koji nacin saradjivati ( vladati ). Licno mislim da je Kosovo samo izgovor za Voju za ovo katastrofalno ekonomsko, i pravno stanje njegove vlade. Kosovo je vec nezavisno. Okrenite se Srbiji 100 % i radite za bolji zivot svih gradjana Srbije. Mi hocemo normalan i bolji zivot.

Vanstranacki analiticar

pre 17 godina

Kostunica je izneo punu i jedinu istinu i stav svih Srba u zemlji i rasejanju - ali sta je tu novo: kao da SAD i Savet Bezbednosti to nisu znali. Nije rec o nepoznavanju situcije ves o strateskim i taktickim interesima na Balkanu. Ovako se Premijer opravdao pred narodom i Pravoslavnom crkvom ali tesko da ce to rezultirati promanom stava SAD. Kostunica je , prakticno, odlazeci politicar
posle izbora, a vec se naci neko ko ce potpisati predaju Kosova po drugi put (prvi put je to uradio Milosevic).
Evo Protic se vec nudi poput one babe koja se kajala sto je davala a nije nudila.
Simptomaticno je da Bus nije primio Kostunicu sto jasno govori da su SAD znale sta ce on reci i da se sa tim ne slazu. Realna opcija je ili podela ili konfederalni odnos, da Albanci ne mogu da vise naseljavaju Srbiju, uz zastiti itd...itd...Rusija i Kina nece staviti veto ako se na to racuna jer niko nece da se do kraja suprostavi SAD koja je svima neuporedivo znacajnija od malecke Srbije.
Kosovo i Metohiju mogu da otcepe silom reci i oruzja - sa tim se ne treba sloziti, ali svakako ne treba primati poklon paket za postojbinu Srba. Geostrateska i geopoliticka realnost ovoga puta nije na strani Srbije - ali sve se manja, nicija nije gorela do zore.
Siguran sam da bi za ovo pokolenje bilo korisnije da je uzet paket a dato Kosovo, ali i narod i covek bez duse samo vegetiraju. Pozivam SAD da jos jednom preispitaju svoj stav, jer nema stvari koju Srbija sa Kosovom ne bi ucinila za SAD - a nezavisno Kosovo bi.

clan demokratske srbije

pre 17 godina

"izjavio je da demokratska Srbija ne može da pristane na nezavisnost Kosova"
Nije govorio u moje ime! Mogu da pristanem na nezavisnost Kosova, ako ce tamo ljudi normalno da zive. Bitni su ljudi, ne teritorije.

vlada

pre 17 godina

Pogled iz SAD: Nijedan americki TV ili radio medij, pa ni dnevne novine nisu izvestavale o poseti naseg premijera, kao sto nisu izvestavali ni o poseti slovenackog premijera. Washington post jeste objavio autorski clanak Kostunice ali nema propratnog teksta o kakvoj on to nezavisnosti koje oblasti u kojoj zemlji govori, niti ko je on uopste. Susret Kostunice sa potpredsednikom Cejnijem je prava stvar jer je Cejni zapravo taj koji kreira politiku SAD, dok je Bus samo tu da se slika za javnost. Nedavno je Cejni ocenjen kao najmocniji potpredsednik u americkoj istoriji nakon sto je obelodanjeno da je on zapravo skrojio planove za invaziju na Irak i da su mnoga pisma inostranih drzavnika upucena predsedniku SAD zavrsavala kod njega na stolu a da se Bus ponasao kao da nikada nije cuo za njih.

Ono sto treba naglasavati u svim nastupima i pregovorima jeste da Albanci zive u Srbiji i van Kosova i Metohije, u opstinama Presevo, Bujanovac, Medvedja. Dakle, tamo im nista ne fali iako nemaju cak ni autonomiju. Prema tome moguce je ziveti u okviru Srbije.

Pozdrav iz Amerike.

Citalac

pre 17 godina

"Suštinska autonomija je dinamičko rešenje koje može biti korigovano, dok kod nezavisnosti nema korekcije" rece Premijer. Vec smo videli kako Srbija koriguje autonomije.

Micko

pre 17 godina

Bravo ! Velika pobeda, vratili smo u nasu avliju Kosovo i 2 miliona kosovskih Albanaca ! Fenomenalno ! Jedva cekam da organizujemo akciju obnove Kosova pod pokroviteljstvom nekoga od nasih mudrih vodja. Evo ja sam spreman da dajem , ne jednu dnevnicu deset godina kao sto je bilo za Crnu Goru, nego 10 dnevnica 50 godina ! Valjda cemo da im pomognemo da ponovo ekonomski stanu na noge, a i postoje i krediti iz inostranstva !
Radujte se gradjani Srbije kada imate mudrae i sposobne ljude, narocito intelektualnog i moralnog genija i eksperta za urednistvo, udvornistvo i geopolitiku Ljiljanu Smajlovic ! Raduj se Srbijo, pukni od muke Evropo i Ameriko !

maja

pre 17 godina

Nisam neki ljubitelj Kostunice, tacnije nijednog politicara na ovim prostorima, ali smatram da je to sto je rekao jedino ispravno. Nije valjda trebalo da kaze:" evo vam Kosovo da li mozda hocete i Presevsku dolinu?". Mogu nam ga na silu uzeti, ali ga bar ne moramo dobrovoljno dati. Navecu primer Grcke koja okupirane teritorije Kipra od strane Turske naziva "laznom drzavom". Jedan od uslova da Turska ude u E.U. je da prizna Grcki deo Kipra. Znaci koja prva drzava bude usla u E.U.(Srbija ili Kosovo) naterace ovu drugu da je prizna. Licno sam misljenja da se reka ne moze okrenuti u suprotnom smeru.

soulman

pre 17 godina

Ma dajte ljudi... Ako se mi posle svega uzdamo u rusku podrsku i ovaj Kostunicin govor samatramo psiholoskim poenom, onda je ovo katastrofa....

Borgia

pre 17 godina

Može sad KOštunica da ide bilo gdje i pričati što god poželi. Ali ponašanje u zadnjih 25 godina, i nažalost danas, u Srbije, upućuje da je jedino rješenje nezavisno Kosovo. Nitko u Srbiji ne brine o statusu i mšljenju oko 2 miliona ljudi na Kosovo, čija se sudbina rješava. Misli se na istoriju, žrtve, grobove i emocije Srba. Čak se ne pokazuje ni briga o stvarnim problemima Srba koji još žive na Kosovu. Nema tendencije ekonomskog razvoja, što je osnovni preduvjet za bilo kakv pomak naprijed. Koliko postoji volja ostatka Srbije da ulaže u pokrajinu, koja će recimo formalno biti Srbija, ali većinsko stanovništvo i dalje nesrpsko. Jer zašto bi Srbi investirali, kad će opet nesrbi dobit posao, jer ih naprosto puno više. Ili će opeet biti nacionalna segregacija. To je sve bilo, i viđeno. Zato se treba maknuti naprijed, u nove oblike, jer postoji šansa da budu uspješni. Za autonomiju znamo da nije uspješna, i zašto je ponavljati.

marisa

pre 17 godina

Bice ono sto odluce velike sile kao sto se dogadjalo uvek kroz istoriju na nasim prostorima.Postujem pokusaj predsednika Kostunice i gledam na to kao na jedan visoko moralni i patriotski cin. Smatram da bez pomoci nekog od velikih EU sila Francuske, Britanije, Nemacke za Srbiju nema pozitivnog resenja Kosovske krize. To kazem jer na kraju ipak sila kapitala i ekonomskih interesa upravlja politikom. Podrzavam predsednika Kostunicu i smatram da bi to trebalo da uradi svaki gradjanin Srbije, jer u pitanju je nasa a ne tudja teritorija!!!

Podjela Kosova

pre 17 godina

Sporom Kostunici pocinje da duva "sibirac" u ledja.Sa sve jacom Rusijom i Kinom, anglosaksonsa dzinovska masinerija pocinje da zastajkuje u Savjetu Bezbijednosti. Tesko da Srbija ima snage da drzi ekonomski , vojnicki i politicki citavo Kosovo i Metohiju. Sada je jasno da ce Rusi podrzati sve sto Srbija bude trazila od njih.Kinezi ce stati uz Ruse. Niko ne voli podjelu KIM, navodno zbog principa nemijenjanja granica u Evropi, ipak zbog anglosaksonskog principa "postovanje volje vecine gradjana"i ruskog "nema nasilnog oduzimanja teritorija" ni jedno rjesenje samostalno nije na vidiku. Samo kompromis sa tvrdo garantovanom zastitim spomenika kulture, postovanjem ljudskih prava i vecine i manjine moze se naci rjesenje. To je po svoj prilici virtuelna podjela koja ce vremenom postajati i de facto i de jure prihvatljiva za sve strane.

Nikad ne reci nikad

pre 17 godina

Naravno da Kostunica i srpski nacionalisti ne mogu da podnesu ideju o nezavisnom Kosovu. Kao sto su govorili da RSK "nikada" nece biti u sastavu Hrvatske, i kao sto su govorili da RS "nikada" nece biti u sastavu BiH, i kao sto su govorili da se CG "nikada" nece odvojiti od Srbije... I kao sto su govorili da "nikada" nece dozvoliti strano mesanje na Kosovu (sa sve referendumom na tu temu), i kao sto su su govrili da "nikada" nece dozvoliti stranim trupama da udju u Srbiju... Da su nacionalisti malo manje pateticni i da malo redje ponavljaju "nikada" mozda i ne bi delovali ovako komicno...

ruzica

pre 17 godina

Najbolju poruku poslao nam je gospodin Perne-ambasador Francuske. Lepo nam je rekao da se pravo prilagaodjava realnosti zivota i da rezolucija 1244 na koju se nash premijer toliko poziva jednostavno do kraja godine mozhe da bude korigovana novom rezolucijom. Toliko za nasheg premijera leg(ija)listu. I josh jedna stvar - ovo sto je nas premijer rekao da je vazhno kako teku sastanci , o cemu ce se razgovarati, zapisnici i sl...mislim da je veoma nadmeno i arogantno davati takva uputstva na medjunarodnoj sceni kad svi ljudi znaju da je Srbija ogrezla u nepostovanju zakona i da je na rubu anarhhije.

LAJANJE NA ZVEZDE

pre 17 godina

Ko uopste pita nesto Kostunicu ??Srbija je tu gde je a Kosovo ide svojim putem ka nezavisnosti, onim putem kojim vec nekoliko decenija Albanci sa Kosova i idu a mi smo im itekako pomogli na tom putu svih tih godina . I STA SADA SRBIJA HOCE ???!!!!Niko nam nije kriv sto sami nismo znali sacuvati svoju kucu.

Danica

pre 17 godina

Pridružujem se onima kojima su važni ljudi, a ne teritorija. Ne smatram da je važno kako se zove država u kojoj živiš, već kako u njoj živiš. A Koštunica, izvinjavam se jer moram biti prosta, mlati praznu slamu.

DotA Allstars

pre 17 godina

Slagali se mi ili ne sa izjavom ovoga ili onoga,izjave i misljenja nisu ono sto donosi resenja. Postoji nesto sto se zove REALNA POLITICKA SNAGA I INICIJATIVA. To Srbija nema, a verovanje da Rusija ili Kina zele rizikovati svoje trenutno(ali i stabilno) dobre pozicije sa kljucnim faktorom svetskih dogadjanja, da bi podrzali poziciju Srbije (a nazalost,to je vrlo slaba pozicija) jeste ili osnovno nepoznavanje funkcionisanja medjunarodnih odnosa ili gnusno laganje sopstvene javnosti. Kada Srbija obezbedi realnu politicku snagu i podrsku onda ce moci bezbrizno
da radi ono sto radi Izrael i da se ne brine mnogo za politicke posledice. Dakle, Braco Srbi prizovimo se pameti i pocnimo razmisljati svojom glavom sta nam je ciniti.... Kvazi-patriote i propali intelektualci-akademici su pokazali da nisu sposobni da vode naciju u boljitak.

Patrijota

pre 17 godina

... Gospodo, ne moraju oni nama da uzmu Kosovo, iz prostog razloga sto su nam ga vec uzeli pre 7 godina - ili preciznije, Srbija (odnosno Milosevic) im ga je dala. Sad se postavlja pitanje da li cemo im mi nauditi ako to fakticko stanje stvari NE PRIZNAMO, ili cemo nauditi sebi.

Kostunica misli da od formalnog statusa nema nista vaznije, umesto da mu je vise stalo do prakticnih stvari. Bezbednost, imovina, pravo slobode kretanja, borba protiv diskriminacije na nacionalnoj osnovi, povratak izbeglica, borba protiv nasilja - to su stvari na kojima Srbija moze i mora da insistira, i na koje treba da koncentrise sve svoje napore. To je mnogo vaznije od mrtvog slova na papiru kome se Kostunica nada - i koje by the way nece dobiti.

A o navodnom uticaju Rusije i Kine ne treba mnogo razglabati - nisu mnogo uticali ranije, pa nece ni sada.

Generation X

pre 17 godina

Ono što je Koštunica rekao na sednici Saveta Bezbednosti UN je jedino moguće rešenje koje država Srbija može da ponudi. Oni koji misle da postoji država na svetu koja će se tek tako dobrovoljno odreći dela svoje teritorije neka odu da žive u toj državi. Vlasti u Srbiji u proteklih petnaestak godina su gotovo svima nama bile više maćehe nego majke ali Srbija je naša država i ne možemo tako olako pristajati na njeno cepanje usred revolta zbog loše politike državnog rukovodstva, lošeg stanja u državi, niskog standarda i ličnih aspiracija. Ne mora se biti nacionalista da bi bio rodoljub.

D.Savic,Paris

pre 17 godina

Kad je u istoriji iko dobio neku teritoriju molbom?Uvek se teritorija dobijala ili zadrzavala NA SILU pa je tako RS nazalost morala na silu da nastane kao i da AMeri na silu Srbima otmu Kosovo.Mi sad nismo spremni da upotrebimo SILU da bi ga zadrzali niti ga podelili prema tome ishod se zna!

Nancy

pre 17 godina

Koštuničin govor je SKANDAL jer je isti kao Miloševićev sa Gazimestana 1989.! U stvari, mnogo je gori, jer su nam sada poznate posledice, ako tada nisu bile.

Marko

pre 17 godina

A kako se to zivi danas na Kosovu i zasto bi se drugacije zivelo ako ono bude nezavisno?!
Ja stvarno ne znam da li vi ljudi ocekujete da ce na Kosovu ostati ijedan Srbin ako ono bude dobilo potpunu nezavisnost?
Slazem se da su bitni ljudi, ali nezavisno Kosovo ni u kom slucaju ne garantuje boji zivot nikome, posebno ne Srbima!!!

D Ognjanovic

pre 17 godina

Nemoj molim vas da ponovo pocnete deliti pozive za vojnu vezbu Nece imati ko da brani zavisnost Kosova od Beograda Na onu krhku decicu sklonu samoubistvima ne treba racunati necese daleko stici Za ideale ginu budale.

Dusan Bogdanovic

pre 17 godina

Premijer je arsenalu svojih "izama" (legalizam itd.) dodao jos jedan: tvrdnja o "agresivnoj etnickoj grupi" nije nista drugo nego rasizam. Zasto se ne priseti kako je bilo kad su Srbe proglasavali za "genocidan narod"...

Mile

pre 17 godina

Mislim da je govor Kostunice bio pun pogodak. Narocito impresivan je bio deo o Dinamickom resenju koji je moguce modifikovati za razliku od fixnog - priznanja nezavisnosti.
Istini za volju Srbija se ne moze pohvaliti necime sto bi zadrzalo KiM u okviru Srbije, medjutim ni Albanci se ne mogu pohvaliti nicime da su ZASLUZILI da dobiju samostalnost, pogotovo ne zbog svoje podrske rezimu Slobodana Milosevica, svojim ne izlaskom na izbore tokom 90-ih. Jako je dobra strategija na koju ide Srbija, a to je da ce KiM samo pod SPOLJNIM granicama biti u Srbiji ali ce SVE ostalo biti odvojeno (odvojeni porezi , kase itd.). Insistirace se na povratku Srpskih izbeglica na KiM i na kontinuiranom poboljsanju stanja manjina (ljudskih prava) od Kosovske vlade. Od prilike onako kako je do sada MZ tretirala Srbiju zbog Kosova.
Francuski diplomata jeste rekao stvari koje su tacne, medjutim one sasvim komotno mogu vaziti i za RS.

TeutonX, neobavezno razmišljanje iz CG

pre 17 godina

Sve mi liči na to da je Vlada Srbije jednostavno digla ruke od Kosova.Tu politiku rezolutnog "Ne" ne običava ni ovaj Ahmadinedžad koji bi da pravi atomske bombe. Procjena je izgleda sljedeća. Žrtvuj Kosovo(čitaj: kosovske Srbe i potencijale sjevera Kosova), za dobar imidž patriote koji je rekao "ne" svemu što nije Kosovo prije 1999. Zašto? Pa zbog izbora koje svi iščekuju, a gdje će očigledno biti glavna tema "ko je bio veći patriota i ko je želio veću Srbiju?" Ono što je tužno jeste da zadnji vagoni velikog DOS-a koji danas vode Srbiju,nemaju format velikog Djindjića,tj., ne shvataju da su to teme nacionalpopulističke partije kakva je SRS i da ona tu igra na domaćem terenu.To je isto kao da protivniku, kojeg,makar deklarativno, želite da porazite, prepustite da odabere mjesto za bitku koje mu najviše odgovara.
Tvrdim da je nemoralno kriviti Zapad za epilog Kosovske priče iz dva razloga.Zvanična Srbija je izgubila kredibilitet 99. na Kosovu svojom neuspjelom "vojnoredarstvenom" akcijom, i drugo današnja zvanična Srbija ništa nije učinila punih 6 godina da se približi odmetnutim podanicima sa Kosova, kojima bi htjela još malo da vlada. Sve je to bila obavezna učiniti zbog kosovskih Srba koji se još uvijek nadaju nagodbi koja bi ih učinila dijelom Srbije. Prije nego su pregovori počeli, Srbija kaže "Znate naš stav.On ostaje isti, a vi (velike sile) radite što mislite da treba, i ajmo sad patriotski kućama"...Eto kako ponekad i "neobavešteni" opredijele budućnost jednog naroda i države.Na takvim ispitima neki zasluže ime državnika i pamte ih generacije kao nacionalne simbole, a drugi opet zasluže samo pažnju istoričara koji pokušavaju da naučno shvate i objasne zašto su neki lideri svoj narod odveli u totalni poraz i sramotu.

branko

pre 17 godina

Da li ovaj Kostunica spava ili je u toku?Kosovo je uzgubljeno to svi znamo samo necemo da priznamo!Bolje bi bilo da se borimo za prava Srba koji zive tamo.A sto pre Kostunica ode sa politicke scene nasem narodu je perspektiva izvesnija!

Nessony

pre 17 godina

Srbijanska politicka elita tokom zadnjih petnestak godina je sustavno i, to vrlo uspjesno, sirila strah od termina "nezavisnost". Radi se o jednom kompleksnom pojmu koji podrazumjeva civiliziran zivot jedne zajednice odvojen od druge etnicke ili politicke zajednice i to za SVE njezine gradane. Problem nastupa onda kada se sto iz neznanja, nedostatka politicke kulture ili zbog politicke manipulacije zloupotrebljava taj termin - "nezavisnost" kao iskljucivo negativan termin! Ako se uzme iz najnovijeg primjera - Crna Gora- tamo je "nezavisnost" pokrenula ogromnu pozitivnu energiju za izgradnju crnogorskog drustva na svim razinama. Kod Srba taj pojam se iskljucivo smatrao nagativnim, jer se smatralo da je on poguban za Srbe. A to je tipican odraz situacije kada se dominantni narod boji da ce izgubiti odredena prava i privilegije u korist novonastale drzave. Tako su Srbi bili izrazito neprijateljski nastrojeni po pitanju nezavisnost Hrvatske i Bosne i Hercegovine ali i drugih nacionalnih drzava bivse SFRJ. Srbima u Hrvatskoj nije receno da recimo, hrvatska nezavisnost ili bosanska, ne znaci nuzno i radikalnu promjenu njihovog polozaja osim ako ga sami ne promjene na vlastitu ruku/stetu. To se na zalost desilo, dio Srba u Hrvatskoj nije bio svjestan da im je hrvatska nezavisnost omogucila demokraciju i demokratske izbore kad ljudi u Srbiji nisu ni znali za demokraciju niti su zeljeli smjenu rezima Slobodana Milosevica. Tako je i danas sa Kosovom. Ne vidim razloga zasto bi nezavisno Kosovo bilo uzrok nestabilnosti. Mislim da bi Srbi na Kosovu mogli normalno zivjeti i uzivati demokratske institucije koje ce ih stititi i garantirati im odredena prava bez da ih se plasi da je takav zivot (da ne kazem suzivot) nemoguc! On je moguc samo ga treba znati stvoriti. To je posebna tema koja bi mogla inicirati raspravu u Srbiji i sire, ali vazno je da se o tome argumentirano i racionalno govori. Kad bi se uklonile nejasnoce u vezi sa nezavisnoscu Kosova, nestao bi i veliki broj problema. Najvazniji onaj, da bi rigidna nacionalisticka ideja u Srbiji bila porazena, jer upravo ona zastupa teoriju o nemogucnost zivota Srba na Kosovu.

niko

pre 17 godina

Kakvu nam samo uslugu cini medjunarodna zajednica, odlukom o nezavisnom Kososvu. Nude nam lek (i nagradu) koju nismo zasluzili. Lek od vekovne boljke - mitomanije i veliku sansu da konacno svoju drzavu definisemo kao savremeni deo Evrope. To je san Milosa Obrenovica i blizu smo da nam se ostvari. Raduj se Srbijo! I od sada pametno, radno i odgovorno.

jorma

pre 17 godina

Nezavisnost Hrvatske za Srbe ne samo da je bila pogubna, nego je upravo na njoj bilo utemeljeno etnicko ciscenje Srba od strane HDZ-a i Tudjmanove soldateske. Svi se vrlo dobro secamo sta se desilo nakon proglasenja nezavisnosti Hrvatske: masovno otpustanje Srba sa posla, ciscenje Srba is policije i drzavne uprave, HTV-a (tadasnji direktor Goran Radman otpusten je samo iz razloga sto je polu-Srbin, pa cak i totalno apoliticna Milka Babovic, a o ostalima da ne govorimo) ukidanje prava Srba kao drzavotvornog naroda itd, itd... I to sve pre prvog ispaljenog metka. Tada sam studirao i dobro se secam da su 1990. u Beograd na studiranje dolazili i prebacivali se masovno Srbi upravo iz de facto nezavisne Hrvatske - upravo je ta elita bila u stanju da prepozna "vrednosti demokracije" u toj Hrvatskoj. Isto vazi i za Kosovo - tamo ne da su izbrisani svi tragovi srpske kulture, nego je opasno govoriti srpskim jezikom, o minimumu osnovnih prava i da ne govorimo. Vecina Albanaca nezavisnost upravo shvata kao razlog za devizu "da isteramo stvari do kraja" po pitanju Srba... Rezultati u Hrvatskoj su vise nego ocigledni - 95% etnicki cista "demokracija".

ja

pre 17 godina

Njemačka se, nakon II svjetskog rata odrekla ne samo nacističke politike, već i dobrog dikjela teritorija, u korist Poljske, Čehoslovačke, Rusije... Češka se, kad su pregovarali o razlazu iz Čehoslovačke, odrekla dijela Moravske u korist Slovačke, kako bi se rastali u miru i svi zadovoljni. Dakle, nije istina da ne postoji niti jedna normalna zemlja koja bi se odrekla svog teritorija. A ako netko misli da ovo nije dobar primjer, nek usporedi današnju Češku i današnju Srbiju!

Kosovar

pre 17 godina

On mene i moje sunarodnike naziva arogantna etnicka grupa.
Sramota za jednog politicara, sram ga bilo, rekao bih i nesto drugo.
Srecna vam vasa drzava ja idem vlakom koji se zove nezavisnost Kosova a premijera zadrzite ga.

Branislav

pre 17 godina

Izvanredna diplomatska ofanziva i BESKOMPROMISNA ODBRANA celovitosti SRPSKE drzave, Srpskog premijera dr Vojislava Kostunice. Njegov govor moze se smatrati, nije pretenciozno reci,istorijskim govorom a sednica odrzana 13.07.2006. predstavljace PREKRETNICU u odnosima anglosaksonskih zemalja prema Srbiji.RUSIJA je zauzela cvrst stav prema pitanju jedinstva Srbije, a onima koji se ismevaju tom stavu govoreci da ce se Rusija predomisliti kao i ranije, mogu da kazem da grese.Zasto gresite, RUSIJA je konacno stala na svoje noge, vratila je sve dugove MMF, od njene nafte i gasa zavisi 2/3 ZapadnoEvropskih drzava i ZELI DA VRATI UTICAJ NA BALKAN.A preko koga ce ako to nije Srbija ! KINA konacno nije usamljena u odbrani interesa Srbije kao ranije i moze DO KRAJA DA ZADRZI SVOJ STAV O NEPROMENLJIVOSTI GRANICA ! I naravno ova Srbija nije Srbija jednog autisticnog i autoritativnog rezima vec DEMOKRATSKA I SLOBODNA DRZAVA SRBIJA sa demokratskim predsednikom B.Tadicem i demokratskim premijerom dr Vojislavom Kostunicom !Iz svega recenog Srbija ce sacuvati Kosmet u svojim granicama jer bi svako drugo resenje vodilo haosu u citavom svetu ! Jedino ako taj haos mozda nekome i odgovara, ali to je vec druga prica !
KOSMET JE SRCE SRBIJE !
Branislav Vujin iz Novog Sada,

vasilije knezevic

pre 17 godina

Paznju koju je americka stampa dala posjeti Kostunice Washington-u i New York-u kao i sjednici Savjeta Bezbjednosti o Kosovu je otprilike ravna nuli.U medjuvremenu je njujoski list "NY Post"(stoprocentno pro Bush i americki establishment)objavio, na editorijalnoj strani clanak, od Victora Davisa Hansona, sa slikom Milosevica, u kome je on pomijesan sa ostalim antiamerickim teroristima i sa sledecim paragrafom:
""The Arab world's grieviances against United States don't hold up either, given that America has saved Muslims in Afganistan, Bosnia,Kosovo, Kumait and Somalia".
Kako to da Muslimani sirom svijeta ne razumiju americke "dobrotvore"? Izgleda da su Muslimani shvatili americku igru na racun drugih da bi se pokazali kao prijatelji.Izjava Stivena Majera je "vrlo" tipicna i indikuje da se o stanju Kosova vise pita CIA nego americka vlada. "Demokratska Srbija" po Orvelovom rjecniku, znaci ona zemlja koja stoprocentno slijedi americku politiku i zahtjeve.
(vasilije knezevic 14Jul,2006)

Marko Djordjevic

pre 17 godina

Stav Srpskog premijera je jasan i racionalan! Naravno da je nezavisno Kosovo za nas neprihvatljivo!
I ne radi se samo o Kosovu. Ako jednoj, kao sto je premijer lepo rekao, agresivnoj etnickoj manjini dopustimo da odcepi deo teritorije Srbije, zasto to pravo ne damo i drugim nacionalnim manjinama. T.j. zasto npr. Madjari ili Rumuni koji u miru zive u Srbiji (i nisu pribegavali terorizmu) ne bi imali isto pravo na "somoopredelenje" kao i Albanci. Jedino sto ne smemo da uradimo je da potpisemo nezavisnost. Ako Kosovo otmu na silu, treba to da proglasimo nezakonitim i pravno nistavnim. I onda da cekamo (ako treba 10, 20 i vise godina) da povratimo Kosovo. Pa nije Srbija saka zita, da je svaka vrana zoba!

Bata

pre 17 godina

"Kostunica izjavio da demokratska Srbija ne moze prihvatiti..."

A kakve veze on ima sa "demokratskom Srbijom"? Taj "demokratski" prefix su toliko puta vec uzeli u usta svakakvi likovi, da je demokratija kao koncept dosla na zao glas u Srbiji.

ogab

pre 17 godina

Kako su stvari vrlo jednostavne, samo ih treba znati upotrijebiti na vrijeme i na pravom mjestu.To je upravo učinio Koštunica. Jednostavno je rekao da Kosovo pripada Srbiji i gotovo. A vi se gospodo mislite, šta ćete.

Nostradamus 1

pre 17 godina

" Agresivna etnicka grupa " !!!!
Super govor i super mrznja protiv 2 miliona Albanaca sa Kosova, nema sta. Pa i ne znam sta da SB i MZ Srbiji daje pravo nad KiM -om to nikada nece Srbija sa ovakvom otvorenom mrznjom prema skoro svim gradjanima KiM-a uopste moci sa njima na bilo koji nacin saradjivati ( vladati ). Licno mislim da je Kosovo samo izgovor za Voju za ovo katastrofalno ekonomsko, i pravno stanje njegove vlade. Kosovo je vec nezavisno. Okrenite se Srbiji 100 % i radite za bolji zivot svih gradjana Srbije. Mi hocemo normalan i bolji zivot.

Vanstranacki analiticar

pre 17 godina

Kostunica je izneo punu i jedinu istinu i stav svih Srba u zemlji i rasejanju - ali sta je tu novo: kao da SAD i Savet Bezbednosti to nisu znali. Nije rec o nepoznavanju situcije ves o strateskim i taktickim interesima na Balkanu. Ovako se Premijer opravdao pred narodom i Pravoslavnom crkvom ali tesko da ce to rezultirati promanom stava SAD. Kostunica je , prakticno, odlazeci politicar
posle izbora, a vec se naci neko ko ce potpisati predaju Kosova po drugi put (prvi put je to uradio Milosevic).
Evo Protic se vec nudi poput one babe koja se kajala sto je davala a nije nudila.
Simptomaticno je da Bus nije primio Kostunicu sto jasno govori da su SAD znale sta ce on reci i da se sa tim ne slazu. Realna opcija je ili podela ili konfederalni odnos, da Albanci ne mogu da vise naseljavaju Srbiju, uz zastiti itd...itd...Rusija i Kina nece staviti veto ako se na to racuna jer niko nece da se do kraja suprostavi SAD koja je svima neuporedivo znacajnija od malecke Srbije.
Kosovo i Metohiju mogu da otcepe silom reci i oruzja - sa tim se ne treba sloziti, ali svakako ne treba primati poklon paket za postojbinu Srba. Geostrateska i geopoliticka realnost ovoga puta nije na strani Srbije - ali sve se manja, nicija nije gorela do zore.
Siguran sam da bi za ovo pokolenje bilo korisnije da je uzet paket a dato Kosovo, ali i narod i covek bez duse samo vegetiraju. Pozivam SAD da jos jednom preispitaju svoj stav, jer nema stvari koju Srbija sa Kosovom ne bi ucinila za SAD - a nezavisno Kosovo bi.

clan demokratske srbije

pre 17 godina

"izjavio je da demokratska Srbija ne može da pristane na nezavisnost Kosova"
Nije govorio u moje ime! Mogu da pristanem na nezavisnost Kosova, ako ce tamo ljudi normalno da zive. Bitni su ljudi, ne teritorije.

vlada

pre 17 godina

Pogled iz SAD: Nijedan americki TV ili radio medij, pa ni dnevne novine nisu izvestavale o poseti naseg premijera, kao sto nisu izvestavali ni o poseti slovenackog premijera. Washington post jeste objavio autorski clanak Kostunice ali nema propratnog teksta o kakvoj on to nezavisnosti koje oblasti u kojoj zemlji govori, niti ko je on uopste. Susret Kostunice sa potpredsednikom Cejnijem je prava stvar jer je Cejni zapravo taj koji kreira politiku SAD, dok je Bus samo tu da se slika za javnost. Nedavno je Cejni ocenjen kao najmocniji potpredsednik u americkoj istoriji nakon sto je obelodanjeno da je on zapravo skrojio planove za invaziju na Irak i da su mnoga pisma inostranih drzavnika upucena predsedniku SAD zavrsavala kod njega na stolu a da se Bus ponasao kao da nikada nije cuo za njih.

Ono sto treba naglasavati u svim nastupima i pregovorima jeste da Albanci zive u Srbiji i van Kosova i Metohije, u opstinama Presevo, Bujanovac, Medvedja. Dakle, tamo im nista ne fali iako nemaju cak ni autonomiju. Prema tome moguce je ziveti u okviru Srbije.

Pozdrav iz Amerike.

Citalac

pre 17 godina

"Suštinska autonomija je dinamičko rešenje koje može biti korigovano, dok kod nezavisnosti nema korekcije" rece Premijer. Vec smo videli kako Srbija koriguje autonomije.

Micko

pre 17 godina

Bravo ! Velika pobeda, vratili smo u nasu avliju Kosovo i 2 miliona kosovskih Albanaca ! Fenomenalno ! Jedva cekam da organizujemo akciju obnove Kosova pod pokroviteljstvom nekoga od nasih mudrih vodja. Evo ja sam spreman da dajem , ne jednu dnevnicu deset godina kao sto je bilo za Crnu Goru, nego 10 dnevnica 50 godina ! Valjda cemo da im pomognemo da ponovo ekonomski stanu na noge, a i postoje i krediti iz inostranstva !
Radujte se gradjani Srbije kada imate mudrae i sposobne ljude, narocito intelektualnog i moralnog genija i eksperta za urednistvo, udvornistvo i geopolitiku Ljiljanu Smajlovic ! Raduj se Srbijo, pukni od muke Evropo i Ameriko !

maja

pre 17 godina

Nisam neki ljubitelj Kostunice, tacnije nijednog politicara na ovim prostorima, ali smatram da je to sto je rekao jedino ispravno. Nije valjda trebalo da kaze:" evo vam Kosovo da li mozda hocete i Presevsku dolinu?". Mogu nam ga na silu uzeti, ali ga bar ne moramo dobrovoljno dati. Navecu primer Grcke koja okupirane teritorije Kipra od strane Turske naziva "laznom drzavom". Jedan od uslova da Turska ude u E.U. je da prizna Grcki deo Kipra. Znaci koja prva drzava bude usla u E.U.(Srbija ili Kosovo) naterace ovu drugu da je prizna. Licno sam misljenja da se reka ne moze okrenuti u suprotnom smeru.

soulman

pre 17 godina

Ma dajte ljudi... Ako se mi posle svega uzdamo u rusku podrsku i ovaj Kostunicin govor samatramo psiholoskim poenom, onda je ovo katastrofa....

Borgia

pre 17 godina

Može sad KOštunica da ide bilo gdje i pričati što god poželi. Ali ponašanje u zadnjih 25 godina, i nažalost danas, u Srbije, upućuje da je jedino rješenje nezavisno Kosovo. Nitko u Srbiji ne brine o statusu i mšljenju oko 2 miliona ljudi na Kosovo, čija se sudbina rješava. Misli se na istoriju, žrtve, grobove i emocije Srba. Čak se ne pokazuje ni briga o stvarnim problemima Srba koji još žive na Kosovu. Nema tendencije ekonomskog razvoja, što je osnovni preduvjet za bilo kakv pomak naprijed. Koliko postoji volja ostatka Srbije da ulaže u pokrajinu, koja će recimo formalno biti Srbija, ali većinsko stanovništvo i dalje nesrpsko. Jer zašto bi Srbi investirali, kad će opet nesrbi dobit posao, jer ih naprosto puno više. Ili će opeet biti nacionalna segregacija. To je sve bilo, i viđeno. Zato se treba maknuti naprijed, u nove oblike, jer postoji šansa da budu uspješni. Za autonomiju znamo da nije uspješna, i zašto je ponavljati.

marisa

pre 17 godina

Bice ono sto odluce velike sile kao sto se dogadjalo uvek kroz istoriju na nasim prostorima.Postujem pokusaj predsednika Kostunice i gledam na to kao na jedan visoko moralni i patriotski cin. Smatram da bez pomoci nekog od velikih EU sila Francuske, Britanije, Nemacke za Srbiju nema pozitivnog resenja Kosovske krize. To kazem jer na kraju ipak sila kapitala i ekonomskih interesa upravlja politikom. Podrzavam predsednika Kostunicu i smatram da bi to trebalo da uradi svaki gradjanin Srbije, jer u pitanju je nasa a ne tudja teritorija!!!

Podjela Kosova

pre 17 godina

Sporom Kostunici pocinje da duva "sibirac" u ledja.Sa sve jacom Rusijom i Kinom, anglosaksonsa dzinovska masinerija pocinje da zastajkuje u Savjetu Bezbijednosti. Tesko da Srbija ima snage da drzi ekonomski , vojnicki i politicki citavo Kosovo i Metohiju. Sada je jasno da ce Rusi podrzati sve sto Srbija bude trazila od njih.Kinezi ce stati uz Ruse. Niko ne voli podjelu KIM, navodno zbog principa nemijenjanja granica u Evropi, ipak zbog anglosaksonskog principa "postovanje volje vecine gradjana"i ruskog "nema nasilnog oduzimanja teritorija" ni jedno rjesenje samostalno nije na vidiku. Samo kompromis sa tvrdo garantovanom zastitim spomenika kulture, postovanjem ljudskih prava i vecine i manjine moze se naci rjesenje. To je po svoj prilici virtuelna podjela koja ce vremenom postajati i de facto i de jure prihvatljiva za sve strane.

Nikad ne reci nikad

pre 17 godina

Naravno da Kostunica i srpski nacionalisti ne mogu da podnesu ideju o nezavisnom Kosovu. Kao sto su govorili da RSK "nikada" nece biti u sastavu Hrvatske, i kao sto su govorili da RS "nikada" nece biti u sastavu BiH, i kao sto su govorili da se CG "nikada" nece odvojiti od Srbije... I kao sto su govorili da "nikada" nece dozvoliti strano mesanje na Kosovu (sa sve referendumom na tu temu), i kao sto su su govrili da "nikada" nece dozvoliti stranim trupama da udju u Srbiju... Da su nacionalisti malo manje pateticni i da malo redje ponavljaju "nikada" mozda i ne bi delovali ovako komicno...

ruzica

pre 17 godina

Najbolju poruku poslao nam je gospodin Perne-ambasador Francuske. Lepo nam je rekao da se pravo prilagaodjava realnosti zivota i da rezolucija 1244 na koju se nash premijer toliko poziva jednostavno do kraja godine mozhe da bude korigovana novom rezolucijom. Toliko za nasheg premijera leg(ija)listu. I josh jedna stvar - ovo sto je nas premijer rekao da je vazhno kako teku sastanci , o cemu ce se razgovarati, zapisnici i sl...mislim da je veoma nadmeno i arogantno davati takva uputstva na medjunarodnoj sceni kad svi ljudi znaju da je Srbija ogrezla u nepostovanju zakona i da je na rubu anarhhije.

LAJANJE NA ZVEZDE

pre 17 godina

Ko uopste pita nesto Kostunicu ??Srbija je tu gde je a Kosovo ide svojim putem ka nezavisnosti, onim putem kojim vec nekoliko decenija Albanci sa Kosova i idu a mi smo im itekako pomogli na tom putu svih tih godina . I STA SADA SRBIJA HOCE ???!!!!Niko nam nije kriv sto sami nismo znali sacuvati svoju kucu.

Danica

pre 17 godina

Pridružujem se onima kojima su važni ljudi, a ne teritorija. Ne smatram da je važno kako se zove država u kojoj živiš, već kako u njoj živiš. A Koštunica, izvinjavam se jer moram biti prosta, mlati praznu slamu.

DotA Allstars

pre 17 godina

Slagali se mi ili ne sa izjavom ovoga ili onoga,izjave i misljenja nisu ono sto donosi resenja. Postoji nesto sto se zove REALNA POLITICKA SNAGA I INICIJATIVA. To Srbija nema, a verovanje da Rusija ili Kina zele rizikovati svoje trenutno(ali i stabilno) dobre pozicije sa kljucnim faktorom svetskih dogadjanja, da bi podrzali poziciju Srbije (a nazalost,to je vrlo slaba pozicija) jeste ili osnovno nepoznavanje funkcionisanja medjunarodnih odnosa ili gnusno laganje sopstvene javnosti. Kada Srbija obezbedi realnu politicku snagu i podrsku onda ce moci bezbrizno
da radi ono sto radi Izrael i da se ne brine mnogo za politicke posledice. Dakle, Braco Srbi prizovimo se pameti i pocnimo razmisljati svojom glavom sta nam je ciniti.... Kvazi-patriote i propali intelektualci-akademici su pokazali da nisu sposobni da vode naciju u boljitak.

Patrijota

pre 17 godina

... Gospodo, ne moraju oni nama da uzmu Kosovo, iz prostog razloga sto su nam ga vec uzeli pre 7 godina - ili preciznije, Srbija (odnosno Milosevic) im ga je dala. Sad se postavlja pitanje da li cemo im mi nauditi ako to fakticko stanje stvari NE PRIZNAMO, ili cemo nauditi sebi.

Kostunica misli da od formalnog statusa nema nista vaznije, umesto da mu je vise stalo do prakticnih stvari. Bezbednost, imovina, pravo slobode kretanja, borba protiv diskriminacije na nacionalnoj osnovi, povratak izbeglica, borba protiv nasilja - to su stvari na kojima Srbija moze i mora da insistira, i na koje treba da koncentrise sve svoje napore. To je mnogo vaznije od mrtvog slova na papiru kome se Kostunica nada - i koje by the way nece dobiti.

A o navodnom uticaju Rusije i Kine ne treba mnogo razglabati - nisu mnogo uticali ranije, pa nece ni sada.

Generation X

pre 17 godina

Ono što je Koštunica rekao na sednici Saveta Bezbednosti UN je jedino moguće rešenje koje država Srbija može da ponudi. Oni koji misle da postoji država na svetu koja će se tek tako dobrovoljno odreći dela svoje teritorije neka odu da žive u toj državi. Vlasti u Srbiji u proteklih petnaestak godina su gotovo svima nama bile više maćehe nego majke ali Srbija je naša država i ne možemo tako olako pristajati na njeno cepanje usred revolta zbog loše politike državnog rukovodstva, lošeg stanja u državi, niskog standarda i ličnih aspiracija. Ne mora se biti nacionalista da bi bio rodoljub.

D.Savic,Paris

pre 17 godina

Kad je u istoriji iko dobio neku teritoriju molbom?Uvek se teritorija dobijala ili zadrzavala NA SILU pa je tako RS nazalost morala na silu da nastane kao i da AMeri na silu Srbima otmu Kosovo.Mi sad nismo spremni da upotrebimo SILU da bi ga zadrzali niti ga podelili prema tome ishod se zna!

Nancy

pre 17 godina

Koštuničin govor je SKANDAL jer je isti kao Miloševićev sa Gazimestana 1989.! U stvari, mnogo je gori, jer su nam sada poznate posledice, ako tada nisu bile.

Marko

pre 17 godina

A kako se to zivi danas na Kosovu i zasto bi se drugacije zivelo ako ono bude nezavisno?!
Ja stvarno ne znam da li vi ljudi ocekujete da ce na Kosovu ostati ijedan Srbin ako ono bude dobilo potpunu nezavisnost?
Slazem se da su bitni ljudi, ali nezavisno Kosovo ni u kom slucaju ne garantuje boji zivot nikome, posebno ne Srbima!!!

D Ognjanovic

pre 17 godina

Nemoj molim vas da ponovo pocnete deliti pozive za vojnu vezbu Nece imati ko da brani zavisnost Kosova od Beograda Na onu krhku decicu sklonu samoubistvima ne treba racunati necese daleko stici Za ideale ginu budale.

Dusan Bogdanovic

pre 17 godina

Premijer je arsenalu svojih "izama" (legalizam itd.) dodao jos jedan: tvrdnja o "agresivnoj etnickoj grupi" nije nista drugo nego rasizam. Zasto se ne priseti kako je bilo kad su Srbe proglasavali za "genocidan narod"...

Mile

pre 17 godina

Mislim da je govor Kostunice bio pun pogodak. Narocito impresivan je bio deo o Dinamickom resenju koji je moguce modifikovati za razliku od fixnog - priznanja nezavisnosti.
Istini za volju Srbija se ne moze pohvaliti necime sto bi zadrzalo KiM u okviru Srbije, medjutim ni Albanci se ne mogu pohvaliti nicime da su ZASLUZILI da dobiju samostalnost, pogotovo ne zbog svoje podrske rezimu Slobodana Milosevica, svojim ne izlaskom na izbore tokom 90-ih. Jako je dobra strategija na koju ide Srbija, a to je da ce KiM samo pod SPOLJNIM granicama biti u Srbiji ali ce SVE ostalo biti odvojeno (odvojeni porezi , kase itd.). Insistirace se na povratku Srpskih izbeglica na KiM i na kontinuiranom poboljsanju stanja manjina (ljudskih prava) od Kosovske vlade. Od prilike onako kako je do sada MZ tretirala Srbiju zbog Kosova.
Francuski diplomata jeste rekao stvari koje su tacne, medjutim one sasvim komotno mogu vaziti i za RS.

TeutonX, neobavezno razmišljanje iz CG

pre 17 godina

Sve mi liči na to da je Vlada Srbije jednostavno digla ruke od Kosova.Tu politiku rezolutnog "Ne" ne običava ni ovaj Ahmadinedžad koji bi da pravi atomske bombe. Procjena je izgleda sljedeća. Žrtvuj Kosovo(čitaj: kosovske Srbe i potencijale sjevera Kosova), za dobar imidž patriote koji je rekao "ne" svemu što nije Kosovo prije 1999. Zašto? Pa zbog izbora koje svi iščekuju, a gdje će očigledno biti glavna tema "ko je bio veći patriota i ko je želio veću Srbiju?" Ono što je tužno jeste da zadnji vagoni velikog DOS-a koji danas vode Srbiju,nemaju format velikog Djindjića,tj., ne shvataju da su to teme nacionalpopulističke partije kakva je SRS i da ona tu igra na domaćem terenu.To je isto kao da protivniku, kojeg,makar deklarativno, želite da porazite, prepustite da odabere mjesto za bitku koje mu najviše odgovara.
Tvrdim da je nemoralno kriviti Zapad za epilog Kosovske priče iz dva razloga.Zvanična Srbija je izgubila kredibilitet 99. na Kosovu svojom neuspjelom "vojnoredarstvenom" akcijom, i drugo današnja zvanična Srbija ništa nije učinila punih 6 godina da se približi odmetnutim podanicima sa Kosova, kojima bi htjela još malo da vlada. Sve je to bila obavezna učiniti zbog kosovskih Srba koji se još uvijek nadaju nagodbi koja bi ih učinila dijelom Srbije. Prije nego su pregovori počeli, Srbija kaže "Znate naš stav.On ostaje isti, a vi (velike sile) radite što mislite da treba, i ajmo sad patriotski kućama"...Eto kako ponekad i "neobavešteni" opredijele budućnost jednog naroda i države.Na takvim ispitima neki zasluže ime državnika i pamte ih generacije kao nacionalne simbole, a drugi opet zasluže samo pažnju istoričara koji pokušavaju da naučno shvate i objasne zašto su neki lideri svoj narod odveli u totalni poraz i sramotu.

branko

pre 17 godina

Da li ovaj Kostunica spava ili je u toku?Kosovo je uzgubljeno to svi znamo samo necemo da priznamo!Bolje bi bilo da se borimo za prava Srba koji zive tamo.A sto pre Kostunica ode sa politicke scene nasem narodu je perspektiva izvesnija!

Nessony

pre 17 godina

Srbijanska politicka elita tokom zadnjih petnestak godina je sustavno i, to vrlo uspjesno, sirila strah od termina "nezavisnost". Radi se o jednom kompleksnom pojmu koji podrazumjeva civiliziran zivot jedne zajednice odvojen od druge etnicke ili politicke zajednice i to za SVE njezine gradane. Problem nastupa onda kada se sto iz neznanja, nedostatka politicke kulture ili zbog politicke manipulacije zloupotrebljava taj termin - "nezavisnost" kao iskljucivo negativan termin! Ako se uzme iz najnovijeg primjera - Crna Gora- tamo je "nezavisnost" pokrenula ogromnu pozitivnu energiju za izgradnju crnogorskog drustva na svim razinama. Kod Srba taj pojam se iskljucivo smatrao nagativnim, jer se smatralo da je on poguban za Srbe. A to je tipican odraz situacije kada se dominantni narod boji da ce izgubiti odredena prava i privilegije u korist novonastale drzave. Tako su Srbi bili izrazito neprijateljski nastrojeni po pitanju nezavisnost Hrvatske i Bosne i Hercegovine ali i drugih nacionalnih drzava bivse SFRJ. Srbima u Hrvatskoj nije receno da recimo, hrvatska nezavisnost ili bosanska, ne znaci nuzno i radikalnu promjenu njihovog polozaja osim ako ga sami ne promjene na vlastitu ruku/stetu. To se na zalost desilo, dio Srba u Hrvatskoj nije bio svjestan da im je hrvatska nezavisnost omogucila demokraciju i demokratske izbore kad ljudi u Srbiji nisu ni znali za demokraciju niti su zeljeli smjenu rezima Slobodana Milosevica. Tako je i danas sa Kosovom. Ne vidim razloga zasto bi nezavisno Kosovo bilo uzrok nestabilnosti. Mislim da bi Srbi na Kosovu mogli normalno zivjeti i uzivati demokratske institucije koje ce ih stititi i garantirati im odredena prava bez da ih se plasi da je takav zivot (da ne kazem suzivot) nemoguc! On je moguc samo ga treba znati stvoriti. To je posebna tema koja bi mogla inicirati raspravu u Srbiji i sire, ali vazno je da se o tome argumentirano i racionalno govori. Kad bi se uklonile nejasnoce u vezi sa nezavisnoscu Kosova, nestao bi i veliki broj problema. Najvazniji onaj, da bi rigidna nacionalisticka ideja u Srbiji bila porazena, jer upravo ona zastupa teoriju o nemogucnost zivota Srba na Kosovu.

niko

pre 17 godina

Kakvu nam samo uslugu cini medjunarodna zajednica, odlukom o nezavisnom Kososvu. Nude nam lek (i nagradu) koju nismo zasluzili. Lek od vekovne boljke - mitomanije i veliku sansu da konacno svoju drzavu definisemo kao savremeni deo Evrope. To je san Milosa Obrenovica i blizu smo da nam se ostvari. Raduj se Srbijo! I od sada pametno, radno i odgovorno.

jorma

pre 17 godina

Nezavisnost Hrvatske za Srbe ne samo da je bila pogubna, nego je upravo na njoj bilo utemeljeno etnicko ciscenje Srba od strane HDZ-a i Tudjmanove soldateske. Svi se vrlo dobro secamo sta se desilo nakon proglasenja nezavisnosti Hrvatske: masovno otpustanje Srba sa posla, ciscenje Srba is policije i drzavne uprave, HTV-a (tadasnji direktor Goran Radman otpusten je samo iz razloga sto je polu-Srbin, pa cak i totalno apoliticna Milka Babovic, a o ostalima da ne govorimo) ukidanje prava Srba kao drzavotvornog naroda itd, itd... I to sve pre prvog ispaljenog metka. Tada sam studirao i dobro se secam da su 1990. u Beograd na studiranje dolazili i prebacivali se masovno Srbi upravo iz de facto nezavisne Hrvatske - upravo je ta elita bila u stanju da prepozna "vrednosti demokracije" u toj Hrvatskoj. Isto vazi i za Kosovo - tamo ne da su izbrisani svi tragovi srpske kulture, nego je opasno govoriti srpskim jezikom, o minimumu osnovnih prava i da ne govorimo. Vecina Albanaca nezavisnost upravo shvata kao razlog za devizu "da isteramo stvari do kraja" po pitanju Srba... Rezultati u Hrvatskoj su vise nego ocigledni - 95% etnicki cista "demokracija".

ja

pre 17 godina

Njemačka se, nakon II svjetskog rata odrekla ne samo nacističke politike, već i dobrog dikjela teritorija, u korist Poljske, Čehoslovačke, Rusije... Češka se, kad su pregovarali o razlazu iz Čehoslovačke, odrekla dijela Moravske u korist Slovačke, kako bi se rastali u miru i svi zadovoljni. Dakle, nije istina da ne postoji niti jedna normalna zemlja koja bi se odrekla svog teritorija. A ako netko misli da ovo nije dobar primjer, nek usporedi današnju Češku i današnju Srbiju!

Kosovar

pre 17 godina

On mene i moje sunarodnike naziva arogantna etnicka grupa.
Sramota za jednog politicara, sram ga bilo, rekao bih i nesto drugo.
Srecna vam vasa drzava ja idem vlakom koji se zove nezavisnost Kosova a premijera zadrzite ga.

Branislav

pre 17 godina

Izvanredna diplomatska ofanziva i BESKOMPROMISNA ODBRANA celovitosti SRPSKE drzave, Srpskog premijera dr Vojislava Kostunice. Njegov govor moze se smatrati, nije pretenciozno reci,istorijskim govorom a sednica odrzana 13.07.2006. predstavljace PREKRETNICU u odnosima anglosaksonskih zemalja prema Srbiji.RUSIJA je zauzela cvrst stav prema pitanju jedinstva Srbije, a onima koji se ismevaju tom stavu govoreci da ce se Rusija predomisliti kao i ranije, mogu da kazem da grese.Zasto gresite, RUSIJA je konacno stala na svoje noge, vratila je sve dugove MMF, od njene nafte i gasa zavisi 2/3 ZapadnoEvropskih drzava i ZELI DA VRATI UTICAJ NA BALKAN.A preko koga ce ako to nije Srbija ! KINA konacno nije usamljena u odbrani interesa Srbije kao ranije i moze DO KRAJA DA ZADRZI SVOJ STAV O NEPROMENLJIVOSTI GRANICA ! I naravno ova Srbija nije Srbija jednog autisticnog i autoritativnog rezima vec DEMOKRATSKA I SLOBODNA DRZAVA SRBIJA sa demokratskim predsednikom B.Tadicem i demokratskim premijerom dr Vojislavom Kostunicom !Iz svega recenog Srbija ce sacuvati Kosmet u svojim granicama jer bi svako drugo resenje vodilo haosu u citavom svetu ! Jedino ako taj haos mozda nekome i odgovara, ali to je vec druga prica !
KOSMET JE SRCE SRBIJE !
Branislav Vujin iz Novog Sada,

vasilije knezevic

pre 17 godina

Paznju koju je americka stampa dala posjeti Kostunice Washington-u i New York-u kao i sjednici Savjeta Bezbjednosti o Kosovu je otprilike ravna nuli.U medjuvremenu je njujoski list "NY Post"(stoprocentno pro Bush i americki establishment)objavio, na editorijalnoj strani clanak, od Victora Davisa Hansona, sa slikom Milosevica, u kome je on pomijesan sa ostalim antiamerickim teroristima i sa sledecim paragrafom:
""The Arab world's grieviances against United States don't hold up either, given that America has saved Muslims in Afganistan, Bosnia,Kosovo, Kumait and Somalia".
Kako to da Muslimani sirom svijeta ne razumiju americke "dobrotvore"? Izgleda da su Muslimani shvatili americku igru na racun drugih da bi se pokazali kao prijatelji.Izjava Stivena Majera je "vrlo" tipicna i indikuje da se o stanju Kosova vise pita CIA nego americka vlada. "Demokratska Srbija" po Orvelovom rjecniku, znaci ona zemlja koja stoprocentno slijedi americku politiku i zahtjeve.
(vasilije knezevic 14Jul,2006)

Marko Djordjevic

pre 17 godina

Stav Srpskog premijera je jasan i racionalan! Naravno da je nezavisno Kosovo za nas neprihvatljivo!
I ne radi se samo o Kosovu. Ako jednoj, kao sto je premijer lepo rekao, agresivnoj etnickoj manjini dopustimo da odcepi deo teritorije Srbije, zasto to pravo ne damo i drugim nacionalnim manjinama. T.j. zasto npr. Madjari ili Rumuni koji u miru zive u Srbiji (i nisu pribegavali terorizmu) ne bi imali isto pravo na "somoopredelenje" kao i Albanci. Jedino sto ne smemo da uradimo je da potpisemo nezavisnost. Ako Kosovo otmu na silu, treba to da proglasimo nezakonitim i pravno nistavnim. I onda da cekamo (ako treba 10, 20 i vise godina) da povratimo Kosovo. Pa nije Srbija saka zita, da je svaka vrana zoba!