Četvrtak, 22.06.2006.

11:20

Roditelji pretukli profesora

Roditelji dva đaka Osnovne škole "Dositej Obradović" u Somboru pretukli profesora hemije u prostorijama škole.

Izvor: B92

Roditelji pretukli profesora IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

35 Komentari

Sortiraj po:

mik

pre 17 godina

Ni ja se ne slazem s fizickim resavanjem problrma tj. sa silom ali da li znate da profesori i nastavnici iz razlicitih skola ruse ucenike na popravni i da bi prosli moraju ici na preskupe instrukcije nevezano za ucenicko znanje kod njihovih koklega profesora itako se zatvara krug.
Sto se tice kadrova SPS u skolstvu pa svi su iz njega presli u razne demokratske stranke.

666

pre 17 godina

He...vec nekoliko godina jedem taj tanak i gorak nastavnicki hleb...i zaista mi je zao kolege.Ovo je samo jos jedan od mnogobrojnih dokaza da nam je (pod hitno!) potrebna jedna kvalitetna okupacija...
-A kanda bi se obradovao da dodju?!?...
-Pa znate sta,bar bi se znao neki red

Djole

pre 17 godina

Ako hocemo da se ugledamo na drustva koja danas smatramo sredjenim i uspesnim, recept je jasan: roditelje treba kazniti zatvorski i novcano, decu izbaciti iz skole. Mozda deca i nisu tu kriva, ali ako se to ucini nikome vise nece pasti na pamet da tako "pomaze" svom detetu.

s.z. sombor

pre 17 godina

Nastavnik je dobio batine zbog toga sto nije zakljucio peticu doticnoj devojcici vec cetvorku, mi smo upuceni u sve to pa pouzdano znam da policija nije privela doticnu gospodu jer oni vedre i oblace po Somboru pa ce tako sve biti zataskano. Sta drugo covek moze da ocekuje, kakva drzava takav SUP, kakvi roditelji takva , i jos gora deca, a sta da rade nastavnici i svi normalni ljudi. Pozdrav iz Sombora.

zox 23 06 06

pre 17 godina

Istina je da ima profesora koji nisu za taj posao,ali ovo je primtivna solucija za rjesavanje problema.Narod kaze sta rade djeca? Sta vide od oca.Kada vlast stekne kulturu,odbaci HO RUK sistem,prihvati demokratska rjesenja prihvatit ce i narod.

Uca, Nislija u Kvebeku

pre 17 godina

Gospodine nacelnice Skolske uprave...Markovicu,zar rad skole vec nije poremecen? Da je sve u redu, nebi ni doslo do ovoga!

Pudar

pre 17 godina

Čak i ako je nastavnik stvarno zgrešio, siledžije su krive! Bez obzira na (ne)uređenost obrazovnog sistema vlast ne sme da dopusti ovakve ispade. Nažalost, lako je predvideti ishod – siledžijama niko neće reći ni reč! Vlast je suviše loša da bi i shvatila šta se dešava a kamoli da nas zaštiti!

Mirjana

pre 17 godina

Kao bivsi prosvetar rekla bih da su za takvu situaciju velikim delom krivi i nastavnici. Kako? Dacu vam primer koji se odigrao u skoli u kojoj sam radila. Ucenik je osamario nastavnicu engleskog jezika jer nije dobio ocenu koja mu se svidja. Problem jos veci nastaje kada se nastavnicko vece deli i jedna grupa koja je tada bila vecina brani ucenika eto, osmi je razred i bla bla... Veliki a mozda i najveci problem u prosveti jeste neprincipijelnost i nesolidarnost samih nastavnika.

Tanja

pre 17 godina

Biti nastavnik u Srbiji je danas vrlo tesko. Radila sam u prosveti 4 godine i nagledala se i naslusala svega i svacega. Da ima bezobrazne dece/ tinejdzera, ima! Da ima nerazumnih roditelja, ima! Da ima nastavnog kadra koji nije dorastao svojoj profesiji, ima! Svaka vrsta nasilja je za osudu. Ono na sta zelim da ukazem je velika nemotivisanost nasih nastavnika. Pa koliko puta se u poslednjih 10-tak godina krenulo u razne skolske reforme pa se stane?! Nasa deca uce da bubaju a ne da misle svojom glavom. Muka me hvata od komentara da smo bez premca u svetu po obrazovanju, jer je to daleko od istine. Ako zelimo bolju buducnost nasoj deci, onda treba reformisati skolski sistem i dodatno edukovati nastavni kadar putem seminara. Ono sto roditelji treba da shvate je da se vaspitanje prvo stice u kuci pa tek onda u skoli. Niko nije rodjen vaspitan i obrazovan- to se stice vremenom.

Komsija iz Sombora.

pre 17 godina

Evo sta bi trebalo uraditi. Dva roditelja krivicno goniti - zatvorski i materijalno. Sva deca koja su prisustvovala prebijanju treba da idu kod psihologa/psihijatra na razgovore. Deca ciji su roditelji ucestvovali u tuci treba da budu ponovo ispitana od strane, recimo, profesora hemije iz Hemijske Gimnazije iz Beograda, ili slicno, pa nek oni odrede dal znaju za 2. Potom tu decu prebaciti u druge skole u Somboru, ukoliko je to moguce. Kako ce roditelji, ukoliko je prica tacna, biti osudjeni, onda i oni i deca im treba da idu na razgovore sa psiholozima/psihijatrima. Ovo je jedini naci da se ovakve rane zacele. Nesrecni profesor hemije bi mogao da ide na godinu ili dve da radi u nekoj drugoj skoli dok se sve ne sredi u ovoj skoli u kojoj je dobio batine. Cenu terapije kod psihologa koju ce platiti sva deca koja su prisustvovala batinanju treba da plate ova dva roditelja-huligana.

strasno

pre 17 godina

U ostalom i svaki iole normalan i pametan roditelj zna da deca i cesto lazu o situaciji u skoli da bi sebe zastitili. U zatvor sa budalama i to sto duze, jer je delo planirano i namerno izvedeno, nisu se dva roditelja kao slucajno sreli u holu skole i bas obojca imali pik na istog nastavnika. A decu netreba kaznjavati, nisu ona kriva zbog gluposti svojih roditelja.

Minuteman

pre 17 godina

U drustvu gde se nasilnicko ponasanje ne sankcionise, gde se ubice ne privode pravdi, gde sudjenja traju godinama i nikada se ne dokrajce, gde se ubice i kriminalci setaju slobodno, a vredjanje i tuca ulaze u opis poslova najvisih drzavnih sluzbenika- nije cudo da se i ovo dogadja.
Neka se nastavnik i ogresio o ucenike (a verujem da nije), tuca i prebijanje nisu nacini da se popravi ocena. Na sta bi to licilo kada bi svako ko je necim nezadovoljan krenuo da bije unaokolo koga stigne i za koga misli da mu je kriv.
I kakav je to "prekrsaj" koji ima za posledicu teske telesne povrede? Krivicno gonjenje, maksimalne zatvorske kazne (pokusaj ubistva sa predumisljajem), trajno iskljucenje ucenika iz skole, pa onda privatna tuzba za veliku odstetu za povrede, i to sve javno i transparentno, ispraceno medijski, tako da i drugi roditelji vide sta moze da im se desi kad krenu da "popravljaju" deci ocene batinanjem nastavnika. A i da normalan svet vidi da je Srbija pravna drzava. Potom, jednom za svagda reformisati skolski sistem i eliminisati usmena ispitivanja. Neka deca resavaju testove kao svuda u svetu- ne jedan godisnje, nego po nekoliko testova iz svakog predmeta tokom radne sedmice. Onda ocena na kraju godine nikoga nece da iznenadi. Ima li u Ministarstvu prosvete nekoga da se oglasi povodom ovog slucaja?

Deveta Beogradska Gimnazija

pre 17 godina

Daleko da podrzavam nasilje, ovo je nesto nedopustivo. Ne smemo da dozvolimo da se uz pomoc pesnica zakljucuju (bolje) ocene. Resenje bi bio neki zakon o obrazovanju, koji bi nekako stitio i profesore, ali i ucenike.
Svedok sam (kao i svaki drugi gimnazijalac, ili srednjoskolac) koliko je profesora koji se izivljavaju nad decom, pokazujuci elementarno nepostovanje i nekulturu. Jos ih je vise koji su nekompetentni da predaju, ili su alkoholicari, pedofili, narkomani a i dalje su profesori... INSPEKCIJE PO SKOLAMA!

Cika Sima

pre 17 godina

Osudjujem svaki vid nasilja, pogotovo u skolama. Medjutim, ova medalja ima i drugu stranu. Naime, svedoci smo bahatog ponasanja nastavnika prema ucenicima, kako u srednjim, tako i u osnovnom skolama, pa cak ni na fakultetima ne manjka bahatosti. Skoro u svakoj skoli postoji profesor koji u pripitom stanju dolazi na casove. U svakoj skoli postoji slucaj da je prosek ocena celog odeljenja, iz nekog od predmeta npr 2 ili 3. Koliko je samo slucajeva da po polovina razreda ide na popravni iz jednog predmeta, dok im je uspeh iz drugih predmeta savim solidan. Pa svi smo isli u skolu i sretali se sa izjavama pojedinih iskompleksiranih profesora, tipa, "bog zna za 5, JA (profesor) za 4, a vi (ucenici), najvise za 3", dobijali jedinice za kasnjenje ili pricanje na casu, iako su ocene namenjene merenju znanja a ne ponasanja! Da li vam dete ima uglavnom sve petice, a iz nekog predmeta, jednostavno jedva izvlaci 3-ku.
Mislim da najpre ministarstvo treba da se pozabavi trenutno zaposlenim nastavnickim kadrom, koji je mahom zaposlen 90-tih negativnom selekcijom, pomocu SPS-JUL-ovskih veza. Kad se u skolstvu pre svega zaposle oni koji su sposobni da prenesu znanje koje poseduju, a ne samo "suvi" vlasnici diploma, koji ne poseduju sposobnost da svoje znanje i prenesu na ucenike. Svake godine profesori treba da polazu psiho test, drzavni ispit iz pedagogije i psihologije, pa tek onda pred ucenike. Iznenadili bismo se koliko bi profesora "ispalo iz igre". Zaboravili smo da smo ih nekada zvali "VASPITNIM RADNICIMA", E tada treba uvesti iste testove za sve ucenike u Srbiji koji bi se polagali istog dana u celoj zemlji, pa bi tada ocene bile vise odraz sposobnosti i zalaganja profesora da nauci ucenika, a manje sposobnosti odeljenja. Profesor kad ispitje, ne moze da to radi usmeno, vec da unapred pripremljena pitanja skine sa sajta ministarstva obrazovanja, i preda ga uceniku koji ce ga popuniti za ocenu. Ocenjivanje mora biti strogo odredjeno pravilima(ubacis odgovore u kompjuter i server u ministarstvu dodeli ocenu) tako da za isti odgovor, ucenik u Beogradu i ucenik u Crnoj Travi, MORAJU dobiti IDENTICNU ponavljam IDENTICNU ocenu. Nigde u modernom svetu, ne postoji diskreciono pravo profesora da ocenjuje po sopstvenoj volji. E to je standardizovano obrazovanje. Samo tako reditelji nece imati osnov da se bune zbog losih ocena svoje dece, a profesori bi izgubili izgovor "ma ova danasnja deca nista ne uce", vec bi se trudili da sluzbenik u ministarstvu ne primeti da jedan profesor tamo negde u nekoj skoli ima lose rezultate nekog testa. Primeniti treba, iskustva iz EU. Uostalom ako je vlada poostrila uslove pod kojima mogu da rade zaposleni u zdravstvu (licence, drzavni ispit, obavezno pohadjanje seminara i ostalo), zasto to isto ne uvesti i prosvetarima. Mislim da su oni (prosveta) laksi na strajku od medicinara, pa vlada valjda ne zeli da rizikuje.

berliner

pre 17 godina

..ja stvarno ne znam sta se dogadja sa svim ljudima ovde?? pa zar se niko od vas pametnica nije zapitao zasto je taj nastavnik dobio batine?? ja imam 22g. i za vreme kada sam ja isao u osnovnu skolu a i posle, nijedan ucenik nije bio oboren..(razmislite malo, ipak su to jos deca).. a sada ono glavno. da li ste ikada pomislili da li svi profesori koji rade u osnovnim i srednjim skolama zasluzuju to?? zasto vas to pitam? pa evo ovako, ispricacu vam jednu vrlo poucnu pricicu.. nakon zavrsetka o. skole upisao sam skolu za negu lepote u bgd-u. u njoj je radio jedan isfrustrirani profesor koji je predavao fiziku(oni koji su isli u tu skolu znaju o kome je rec).na prvom casu kada smo se upoznavali doticni nam je trazio da napisemo neke informacije iz nasih priv. zivota koje se njega apsolutno ne ticu.. zatim nam je rekao svoje ime i prezime, i da kod njega niko nece imati vecu ocenu od 3.. a znate li zasto je bio tako drcan i odvratan? zato sto je on profesor fizike koji je zavrsio adekvatan fakultet za to, i ne predaje na nekom fakultetu, vec u nekoj obicnoj srednjoj skoli.. zato sto nije ozenjen, i jos uvek zivi sa majkom u stanu, iako mu se blizila 40-a.. mogao bih vam napisati jos gomilu ruznih stvari o njemu, ali mislim da je i ovo dovoljno da se zapitate kakvi ljudi predaju deci po skolama, i da pomislite koliko iste te dece dolazi kuci uplakano, jer su ih isfrustrirani profesori maltretirali..
P.S. mislite o tome..

Zoran

pre 17 godina

Jos jedan sramni dogadjaj u Srbiji. Bez obzira kakvi su razlozi doveli do tuce, tu dvojicu roditelja-huligana treba najstrozije kazniti. Da se ovo dogodilo u Americi ne samo da bi roditelji potrefili zatvor nego bi im i decu dali na staranje drugima. Bojim se da se mi nikada pameti necemo dozvati. Mnogo sirovine i divljastva ima medju nama.

A.M.

pre 17 godina

Ne vidim cemu tolika buka oko ovog slucaja. Zakon je jasan: ta dvojica moraju krivicno da odgovaraju zbog napada na osobu (profesora), a deca nemaju nikakve veze sa tim. Kakav je to nacin kaznjavati decu za ono sto su ucinili njihovi roditelji? Malo razuma, molicu.

Straja

pre 17 godina

Vest govori mnogo vise nego sto bi neko to zeleo da vidi. Ocigledno se radi o tome da ta dva djaka nisu bili zadovoljni ocenama i da, na svoju veliku nesrecu, imaju roditelje koji pokusavaju njihove probleme da rese nasiljem protiv profesora. To se sve lepo vidi i po trenutku kad se napad dogodio, i po tome sto direktor naglasava da je profesor bio spreman da pomogne ucenicima koji imaju slabe ocene.
Ako su mnogi profesori losi, to je razlog vise da se sve ucini da se zastiti jedan dobar.
Roditelji bi trebalo da pomognu svojoj deci da se suoce sa posledicama odgovornosti i neodgovornosti u realnom zivotu, a ne da ih odgajaju u vestackoj atmosferi u kojoj mozes da radis sta hoces, sve probleme ce da resi tata pesnicama...

D.POPOVIC

pre 17 godina

Kao i u svakoj drugoj profesiji i u prosveti ima onih kojima tu nije mesto, ali su to postigli zahvaljujuci uticajnim prijateljima, zemljacima i rodjacima. U to smo se svi uverili tokom svog skolovanja. Medjutim, obracun sa takvim ljudima u civilizovanom svetu vrsi se zahtevanjem provere znanja pred komisijom, prijavama nadleznoj inspekciji i sudovima, umesto pesnicama ili ne daj Boze nozevima i vatrenim oruzjem. Zbog toga, nikako ne opravdavam postupak roditelja ovih ucenika, nezavisno od toga da li ih je profesor objektivno ocenio ili ne. Nasilnici moraju da odgovaraju krivicno , ali sam i za objektivnu proveru rada profesora od strane inspekcije.

Rasa

pre 17 godina

Ovo je samo jos jedan od odraza opsteg stanja u drustvu. Kad sam ja bio mali (a nije to tako davno bilo, imam 32), roditelji su govorili nastavnicima "Udri ga ako ne valja" i mi smo imali neki strah od autoriteta. Sada roditelji na silu zele da im deca uspeju (kako i mnogi u drustvu zele na silu da urade mnogo toga), a pri tom s njima ne rade nista i pustaju ih da ne uce, smucaju se i ko zna sta jos. Mali je broj roditelja koji radi toliko koliko je napisao nas zemljak iz Svedske. Vecinom ih ne interesuju deca previse i to je osnovni problem.
Traba osuditi na maximalne kazne i ove roditelje i one iz Beograda -slucaj od pre nekoliko nedelja, pa ce se mozda zapitati pre nego sto urade to ponovo, a i bice to dobra opomena drugim roditeljima.

Miroslav

pre 17 godina

Takvi roditelji daju "primer" svojoj deci šta da rade kad im se nešto ne dopada pa makar to bila i ocena.
Nadam se da će javni tužilac da pokrene krivični postupak za nasilničko ponašanje i da će im sud dosuditi najmanje tri godine zatvora. Tek u tom slučaju bi preventiva imala neku svrhu jer bi se mnogi "roditelji" čitaj huligani dva put zamislili pre nego što dignu ruku na nekog.

Mare

pre 17 godina

Sramota! Već su 3 dana prošla od tog incidenta a ti roditelji-nasilnici se i dalje slobodno kreću?! Da li i ostali roditelji sad pred prijemne ispite trebaju pristupiti istim metodama?
Treba doneti isti zakon za napad na nastavnike i profesore kao i za napad na policiju.

Aca

pre 17 godina

Ja bih voleo da znam motiv. Ako je u pitanju nesto sto je pretuceni ucinio nekom detetu - nije opravdanje, ali u situaciji kada optuzeni za pedofiliju predstavljaju Srbiju u vaznim institucijama, procesi se odugovlace i zastarevaju, sudije primaju mito... ni ja se ne bih oslonio na srpsko "nezavisno sudstvo". Ako ne treba opravdanje svakojakom sljamu po Srbiji - ne treba ni meni. Drzava mora da radi na tome da ljudi ne uzimaju pravdu u svoje ruke, a ne po principu "nemojmo, ljudi...".

bro from EU

pre 17 godina

Na zalost, u osnovnoj skoli u Srbiji, koju je do nedavno pohadjalo moje dete, postoje najmanje dva nastavnika koji su alkoholicari i pijani dolaze pred ucenike da vode nastavu. Hajde da budemo iskreni i da priznamo da ni profesori sve manje mogu biti uzor ucenicima. A ovde u svedskoj roditelji rade svoj posao u firmi po ceo dan, a deca su sve to vreme u skoli u sigurnim rukama osoblja skole, od 9 pa sve do 18h. Roditelji treba da vaspitavaju decu, da se druze i igraju sa decom ,da ih vode u park a ne da ih obrazuju, jer postoje ljudi koji su placeni za obrazovanje dece. Roditelj treba da radi svoj posao u firmi. U Srbiji, roditelji prvo rade u firmi, pa zatim nesto dodatno jer je u firmi mala plata, pa zatim rade domace zadatke sa decom , pa onda malo uce sa njima, pa malo piju bensedine da bi sve to izdrzali. Pa se onda mi malo cudimo sto se biju raditelji i profesori. Pa i ja bih verovatno jednom pukao, pod takvim uslovima. Samo da se zna da u Svedskoj ne postoje domaci zadaci. Sve se radi u skoli a kod kuce se roditelji i deca pre svega DRUZE! E to druzenje dece i roditelja u Srbiji ne postoji. Sve je pod tenzijom da li ce se zavrsiti domaci zadatak tacno ili ne. NAKARADNI OBRAZOVNI SISTEM JE KRIV ZA SVE! Samo da nam ukinu te proklete vize, pa da malo Srbi vide sveta, znali bi kako je generalno lose organizovan sistem zivota u Srbiji. Skolstvo, zdravstvo, ekologija, SVE!

Aleksa

pre 17 godina

Naravno da nasilnici moraju da snose posledice za svoje ponašanje. Takođe mora se sankcionisati i nasilje profesora po školama. Učenici moraju biti zaštićeni od svake vrste zlostavljanja u školi, a pogotovu od psihičkog nasilja koje njihovi profesori sprovode nad njima. Zato nadležne službe Ministarstva prosvete moraju da kontrolišu svoje škole. U mnogim školama profesori sprovode neke 'svoje' zakone i to sve preko leđa učenika i njihovih roditelja.
Ničim se ne može opravdati nasilje dotičnih roditelja. Neka odgovaraju za to. Pitanje je samo šta je uzrok tome. Na to treba da odgovori škola i ti roditelji.
Isterajmo nasilje iz škole, a oni koji nisu sposobni da rade tako težak i plemenit posao neka traže posao na drugom mestu.
Reformišimo školu i nastavnike. Živela reforma škole.

Jovan JovanOV

pre 17 godina

Pa neka se javi neko ko je blize upoznat sa situacijom na terenu. Vest kao vest ne kazuje nista. Mozda je "profesor" ipak nesto skrivio, ne bi roditelji dosli i tek tako tukli nekog. Naravno ne opravdavam nacin resavanja problema, ali neka se cuje i druga strana.

pa ja

pre 17 godina

U mojoj skoli je vec godinama medju profesorima prihvaceno pravilo da ne se ne zameraju ucenicima prilikom zakljucivanja ocena. na taj nacin svi profesori sa karakterom vise ne predaju ili su pronasli drugo radno mesto ili drze privatno casove. u skoli su ostali najgori. oni pored toga sto kao predaju i nazalost vaspitavaju decu.

nasilnike u zatvor!!!!!

Udovica

pre 17 godina

Svaki oblik nasilja je nedopustiv! Humanizam u društvu je doživeo krah, postoji samo kod preživelih časnih i moralnih ljudi! Razlozi su duboki, "posledice" vidimo i osećamo dnevno. Odavno apelujem da se izvrši moralna reforma u našem društvu i da je ona IMPERATIV, samo to "ne čuju" ONI od kojih ona zavisi. Negativna selekcija kadrova je UZROK svih negativnosti u našem društvu. Mnogo je nasilja u porodici, školama i kad su u pitanju ĐACI i kad su u pitanju NASTAVNICI i kad su u pitanju RODITELJI. Kad sam u školama pokrenula pitanje nasilja, zlostavljanja, lepog vaspitanja, etike i humanizma doživela sam "bojkot" nastavnika, a dete SANKCIJE i nastavnika i đaka i njihovih roditelja. Stanje u osnovnim i srednjim školama je katastrofalno, glavnu odgovornost imaju direktori škola, jer nisu dorasli mestu koje zauzimaju!

Kula

pre 17 godina

Te divljake koji su tukli profesora treba kazniti NAJRIGOROZNIJE! Sta radi Ministarstvo unutrasnjih poslova??? Gde je Ministarstvo prosvete? Hoce li neko da zastiti nesretnog profesora? Ovakav primitivizam i apatija vlasti samo pokazuju da nase drustvo srlja...i srlja..
Ima li nekog da nam pomogne, ..alo..!

Zvono za uzbunu

pre 17 godina

Policija i sudstvo treba da urade svoj posao: 30 dana pritvora i novčana kazna za pretrpljene povrede i strah minimalno milion dinara. Pa kabadahijama drugi put neće pasti na pamet da dele pravdu pesicama. Ako je profesor za nešto bio kriv postoji direktor škole i nastavničko i roditeljsko veće. Pa nije ovo Texas. Izgleda da im je vrućina udarila u glavu.

Desava se

pre 17 godina

To je ono sto mene najvise plasi i zbog cega izbegavam da se zaposlim u skoli. Jer pored vaspitavanja ucenika morala bih i da vaspitavam roditelje, a kako se vidi iz prilozenog to je u velikoj vecini slucajeva nemoguce. Cak i da je profesor nekorektan prema djacima valjda postoje neke drugacije metode kojim se to pitanje moze resiti. Ali avaj, u zemlji gde se poslanici tuku po skupstini normalno je da umesto da se obracunavamo preko zakona , da se obracunavamo pesnicama. A sigurna sam prema psiholoskom profilu roditelja koji su u pitanju i koji su jel' kao takvi vaspitavali svoju decu ,ucenike ovog nesrecnog coveka, da taj profesor nije ama bas nista lose ucinio. Verovatno nije zeleo da pokloni deci prolaznu ocenu pa su ocevi dosli da intervenisu. E da ima nekog zakona, sad za decu takvih roditelja sprovesti jednu kaznu koja ce im roditelje zauvek opametiti. Roditelje u zatvor a decu u specijalnu skolu. Pa jednog dana mozda ce i deca i roditelji pozaliti celu situaciju i shvatiti da su pogresili, a to dati primer drugim roditeljima da prvo vaspitaju svoje dete pa da onda "vaspitavaju" drugog. Stvarno nema nade.

Zoran

pre 17 godina

Ako sad nadlezno republicko Ministarstvo ne "pritisne" ovaj slucaj sve dok se ta dva razbojnika ne nadju sa pravosnaznom presudom u zatvoru, predlazem da do daljeg svi nastavnici puste sve ucenike da poloze, tj da u znak protesta daju svim ucenicima petice. Zasto bi jadni profesor hemije stajao na "braniku otadzbine" ako Ministarstvo bas briga.

Slađana

pre 17 godina

Žalosno je što su ovakva događanja česta i zaista nije lako prosvetnim radnicima koji su sve češće izloženi fizičkim napadima. Sramota, ali svi zajedno onda ne bi trebalo da se čudimo što je sve više maloletnika ogrezlih u kriminalu, kad od roditelja uče da budu nasilni. Kako tim roditeljima nije palo na pamet da primene istu metodu na svojoj deci i nateraju ih da uče.

Mirjana

pre 17 godina

Kao bivsi prosvetar rekla bih da su za takvu situaciju velikim delom krivi i nastavnici. Kako? Dacu vam primer koji se odigrao u skoli u kojoj sam radila. Ucenik je osamario nastavnicu engleskog jezika jer nije dobio ocenu koja mu se svidja. Problem jos veci nastaje kada se nastavnicko vece deli i jedna grupa koja je tada bila vecina brani ucenika eto, osmi je razred i bla bla... Veliki a mozda i najveci problem u prosveti jeste neprincipijelnost i nesolidarnost samih nastavnika.

Uca, Nislija u Kvebeku

pre 17 godina

Gospodine nacelnice Skolske uprave...Markovicu,zar rad skole vec nije poremecen? Da je sve u redu, nebi ni doslo do ovoga!

s.z. sombor

pre 17 godina

Nastavnik je dobio batine zbog toga sto nije zakljucio peticu doticnoj devojcici vec cetvorku, mi smo upuceni u sve to pa pouzdano znam da policija nije privela doticnu gospodu jer oni vedre i oblace po Somboru pa ce tako sve biti zataskano. Sta drugo covek moze da ocekuje, kakva drzava takav SUP, kakvi roditelji takva , i jos gora deca, a sta da rade nastavnici i svi normalni ljudi. Pozdrav iz Sombora.

Mare

pre 17 godina

Sramota! Već su 3 dana prošla od tog incidenta a ti roditelji-nasilnici se i dalje slobodno kreću?! Da li i ostali roditelji sad pred prijemne ispite trebaju pristupiti istim metodama?
Treba doneti isti zakon za napad na nastavnike i profesore kao i za napad na policiju.

A.M.

pre 17 godina

Ne vidim cemu tolika buka oko ovog slucaja. Zakon je jasan: ta dvojica moraju krivicno da odgovaraju zbog napada na osobu (profesora), a deca nemaju nikakve veze sa tim. Kakav je to nacin kaznjavati decu za ono sto su ucinili njihovi roditelji? Malo razuma, molicu.

Zoran

pre 17 godina

Jos jedan sramni dogadjaj u Srbiji. Bez obzira kakvi su razlozi doveli do tuce, tu dvojicu roditelja-huligana treba najstrozije kazniti. Da se ovo dogodilo u Americi ne samo da bi roditelji potrefili zatvor nego bi im i decu dali na staranje drugima. Bojim se da se mi nikada pameti necemo dozvati. Mnogo sirovine i divljastva ima medju nama.

Pudar

pre 17 godina

Čak i ako je nastavnik stvarno zgrešio, siledžije su krive! Bez obzira na (ne)uređenost obrazovnog sistema vlast ne sme da dopusti ovakve ispade. Nažalost, lako je predvideti ishod – siledžijama niko neće reći ni reč! Vlast je suviše loša da bi i shvatila šta se dešava a kamoli da nas zaštiti!

Djole

pre 17 godina

Ako hocemo da se ugledamo na drustva koja danas smatramo sredjenim i uspesnim, recept je jasan: roditelje treba kazniti zatvorski i novcano, decu izbaciti iz skole. Mozda deca i nisu tu kriva, ali ako se to ucini nikome vise nece pasti na pamet da tako "pomaze" svom detetu.

Zoran

pre 17 godina

Ako sad nadlezno republicko Ministarstvo ne "pritisne" ovaj slucaj sve dok se ta dva razbojnika ne nadju sa pravosnaznom presudom u zatvoru, predlazem da do daljeg svi nastavnici puste sve ucenike da poloze, tj da u znak protesta daju svim ucenicima petice. Zasto bi jadni profesor hemije stajao na "braniku otadzbine" ako Ministarstvo bas briga.

Slađana

pre 17 godina

Žalosno je što su ovakva događanja česta i zaista nije lako prosvetnim radnicima koji su sve češće izloženi fizičkim napadima. Sramota, ali svi zajedno onda ne bi trebalo da se čudimo što je sve više maloletnika ogrezlih u kriminalu, kad od roditelja uče da budu nasilni. Kako tim roditeljima nije palo na pamet da primene istu metodu na svojoj deci i nateraju ih da uče.

Desava se

pre 17 godina

To je ono sto mene najvise plasi i zbog cega izbegavam da se zaposlim u skoli. Jer pored vaspitavanja ucenika morala bih i da vaspitavam roditelje, a kako se vidi iz prilozenog to je u velikoj vecini slucajeva nemoguce. Cak i da je profesor nekorektan prema djacima valjda postoje neke drugacije metode kojim se to pitanje moze resiti. Ali avaj, u zemlji gde se poslanici tuku po skupstini normalno je da umesto da se obracunavamo preko zakona , da se obracunavamo pesnicama. A sigurna sam prema psiholoskom profilu roditelja koji su u pitanju i koji su jel' kao takvi vaspitavali svoju decu ,ucenike ovog nesrecnog coveka, da taj profesor nije ama bas nista lose ucinio. Verovatno nije zeleo da pokloni deci prolaznu ocenu pa su ocevi dosli da intervenisu. E da ima nekog zakona, sad za decu takvih roditelja sprovesti jednu kaznu koja ce im roditelje zauvek opametiti. Roditelje u zatvor a decu u specijalnu skolu. Pa jednog dana mozda ce i deca i roditelji pozaliti celu situaciju i shvatiti da su pogresili, a to dati primer drugim roditeljima da prvo vaspitaju svoje dete pa da onda "vaspitavaju" drugog. Stvarno nema nade.

Zvono za uzbunu

pre 17 godina

Policija i sudstvo treba da urade svoj posao: 30 dana pritvora i novčana kazna za pretrpljene povrede i strah minimalno milion dinara. Pa kabadahijama drugi put neće pasti na pamet da dele pravdu pesicama. Ako je profesor za nešto bio kriv postoji direktor škole i nastavničko i roditeljsko veće. Pa nije ovo Texas. Izgleda da im je vrućina udarila u glavu.

Kula

pre 17 godina

Te divljake koji su tukli profesora treba kazniti NAJRIGOROZNIJE! Sta radi Ministarstvo unutrasnjih poslova??? Gde je Ministarstvo prosvete? Hoce li neko da zastiti nesretnog profesora? Ovakav primitivizam i apatija vlasti samo pokazuju da nase drustvo srlja...i srlja..
Ima li nekog da nam pomogne, ..alo..!

Udovica

pre 17 godina

Svaki oblik nasilja je nedopustiv! Humanizam u društvu je doživeo krah, postoji samo kod preživelih časnih i moralnih ljudi! Razlozi su duboki, "posledice" vidimo i osećamo dnevno. Odavno apelujem da se izvrši moralna reforma u našem društvu i da je ona IMPERATIV, samo to "ne čuju" ONI od kojih ona zavisi. Negativna selekcija kadrova je UZROK svih negativnosti u našem društvu. Mnogo je nasilja u porodici, školama i kad su u pitanju ĐACI i kad su u pitanju NASTAVNICI i kad su u pitanju RODITELJI. Kad sam u školama pokrenula pitanje nasilja, zlostavljanja, lepog vaspitanja, etike i humanizma doživela sam "bojkot" nastavnika, a dete SANKCIJE i nastavnika i đaka i njihovih roditelja. Stanje u osnovnim i srednjim školama je katastrofalno, glavnu odgovornost imaju direktori škola, jer nisu dorasli mestu koje zauzimaju!

Jovan JovanOV

pre 17 godina

Pa neka se javi neko ko je blize upoznat sa situacijom na terenu. Vest kao vest ne kazuje nista. Mozda je "profesor" ipak nesto skrivio, ne bi roditelji dosli i tek tako tukli nekog. Naravno ne opravdavam nacin resavanja problema, ali neka se cuje i druga strana.

bro from EU

pre 17 godina

Na zalost, u osnovnoj skoli u Srbiji, koju je do nedavno pohadjalo moje dete, postoje najmanje dva nastavnika koji su alkoholicari i pijani dolaze pred ucenike da vode nastavu. Hajde da budemo iskreni i da priznamo da ni profesori sve manje mogu biti uzor ucenicima. A ovde u svedskoj roditelji rade svoj posao u firmi po ceo dan, a deca su sve to vreme u skoli u sigurnim rukama osoblja skole, od 9 pa sve do 18h. Roditelji treba da vaspitavaju decu, da se druze i igraju sa decom ,da ih vode u park a ne da ih obrazuju, jer postoje ljudi koji su placeni za obrazovanje dece. Roditelj treba da radi svoj posao u firmi. U Srbiji, roditelji prvo rade u firmi, pa zatim nesto dodatno jer je u firmi mala plata, pa zatim rade domace zadatke sa decom , pa onda malo uce sa njima, pa malo piju bensedine da bi sve to izdrzali. Pa se onda mi malo cudimo sto se biju raditelji i profesori. Pa i ja bih verovatno jednom pukao, pod takvim uslovima. Samo da se zna da u Svedskoj ne postoje domaci zadaci. Sve se radi u skoli a kod kuce se roditelji i deca pre svega DRUZE! E to druzenje dece i roditelja u Srbiji ne postoji. Sve je pod tenzijom da li ce se zavrsiti domaci zadatak tacno ili ne. NAKARADNI OBRAZOVNI SISTEM JE KRIV ZA SVE! Samo da nam ukinu te proklete vize, pa da malo Srbi vide sveta, znali bi kako je generalno lose organizovan sistem zivota u Srbiji. Skolstvo, zdravstvo, ekologija, SVE!

Aleksa

pre 17 godina

Naravno da nasilnici moraju da snose posledice za svoje ponašanje. Takođe mora se sankcionisati i nasilje profesora po školama. Učenici moraju biti zaštićeni od svake vrste zlostavljanja u školi, a pogotovu od psihičkog nasilja koje njihovi profesori sprovode nad njima. Zato nadležne službe Ministarstva prosvete moraju da kontrolišu svoje škole. U mnogim školama profesori sprovode neke 'svoje' zakone i to sve preko leđa učenika i njihovih roditelja.
Ničim se ne može opravdati nasilje dotičnih roditelja. Neka odgovaraju za to. Pitanje je samo šta je uzrok tome. Na to treba da odgovori škola i ti roditelji.
Isterajmo nasilje iz škole, a oni koji nisu sposobni da rade tako težak i plemenit posao neka traže posao na drugom mestu.
Reformišimo školu i nastavnike. Živela reforma škole.

Aca

pre 17 godina

Ja bih voleo da znam motiv. Ako je u pitanju nesto sto je pretuceni ucinio nekom detetu - nije opravdanje, ali u situaciji kada optuzeni za pedofiliju predstavljaju Srbiju u vaznim institucijama, procesi se odugovlace i zastarevaju, sudije primaju mito... ni ja se ne bih oslonio na srpsko "nezavisno sudstvo". Ako ne treba opravdanje svakojakom sljamu po Srbiji - ne treba ni meni. Drzava mora da radi na tome da ljudi ne uzimaju pravdu u svoje ruke, a ne po principu "nemojmo, ljudi...".

pa ja

pre 17 godina

U mojoj skoli je vec godinama medju profesorima prihvaceno pravilo da ne se ne zameraju ucenicima prilikom zakljucivanja ocena. na taj nacin svi profesori sa karakterom vise ne predaju ili su pronasli drugo radno mesto ili drze privatno casove. u skoli su ostali najgori. oni pored toga sto kao predaju i nazalost vaspitavaju decu.

nasilnike u zatvor!!!!!

Miroslav

pre 17 godina

Takvi roditelji daju "primer" svojoj deci šta da rade kad im se nešto ne dopada pa makar to bila i ocena.
Nadam se da će javni tužilac da pokrene krivični postupak za nasilničko ponašanje i da će im sud dosuditi najmanje tri godine zatvora. Tek u tom slučaju bi preventiva imala neku svrhu jer bi se mnogi "roditelji" čitaj huligani dva put zamislili pre nego što dignu ruku na nekog.

Rasa

pre 17 godina

Ovo je samo jos jedan od odraza opsteg stanja u drustvu. Kad sam ja bio mali (a nije to tako davno bilo, imam 32), roditelji su govorili nastavnicima "Udri ga ako ne valja" i mi smo imali neki strah od autoriteta. Sada roditelji na silu zele da im deca uspeju (kako i mnogi u drustvu zele na silu da urade mnogo toga), a pri tom s njima ne rade nista i pustaju ih da ne uce, smucaju se i ko zna sta jos. Mali je broj roditelja koji radi toliko koliko je napisao nas zemljak iz Svedske. Vecinom ih ne interesuju deca previse i to je osnovni problem.
Traba osuditi na maximalne kazne i ove roditelje i one iz Beograda -slucaj od pre nekoliko nedelja, pa ce se mozda zapitati pre nego sto urade to ponovo, a i bice to dobra opomena drugim roditeljima.

D.POPOVIC

pre 17 godina

Kao i u svakoj drugoj profesiji i u prosveti ima onih kojima tu nije mesto, ali su to postigli zahvaljujuci uticajnim prijateljima, zemljacima i rodjacima. U to smo se svi uverili tokom svog skolovanja. Medjutim, obracun sa takvim ljudima u civilizovanom svetu vrsi se zahtevanjem provere znanja pred komisijom, prijavama nadleznoj inspekciji i sudovima, umesto pesnicama ili ne daj Boze nozevima i vatrenim oruzjem. Zbog toga, nikako ne opravdavam postupak roditelja ovih ucenika, nezavisno od toga da li ih je profesor objektivno ocenio ili ne. Nasilnici moraju da odgovaraju krivicno , ali sam i za objektivnu proveru rada profesora od strane inspekcije.

Straja

pre 17 godina

Vest govori mnogo vise nego sto bi neko to zeleo da vidi. Ocigledno se radi o tome da ta dva djaka nisu bili zadovoljni ocenama i da, na svoju veliku nesrecu, imaju roditelje koji pokusavaju njihove probleme da rese nasiljem protiv profesora. To se sve lepo vidi i po trenutku kad se napad dogodio, i po tome sto direktor naglasava da je profesor bio spreman da pomogne ucenicima koji imaju slabe ocene.
Ako su mnogi profesori losi, to je razlog vise da se sve ucini da se zastiti jedan dobar.
Roditelji bi trebalo da pomognu svojoj deci da se suoce sa posledicama odgovornosti i neodgovornosti u realnom zivotu, a ne da ih odgajaju u vestackoj atmosferi u kojoj mozes da radis sta hoces, sve probleme ce da resi tata pesnicama...

berliner

pre 17 godina

..ja stvarno ne znam sta se dogadja sa svim ljudima ovde?? pa zar se niko od vas pametnica nije zapitao zasto je taj nastavnik dobio batine?? ja imam 22g. i za vreme kada sam ja isao u osnovnu skolu a i posle, nijedan ucenik nije bio oboren..(razmislite malo, ipak su to jos deca).. a sada ono glavno. da li ste ikada pomislili da li svi profesori koji rade u osnovnim i srednjim skolama zasluzuju to?? zasto vas to pitam? pa evo ovako, ispricacu vam jednu vrlo poucnu pricicu.. nakon zavrsetka o. skole upisao sam skolu za negu lepote u bgd-u. u njoj je radio jedan isfrustrirani profesor koji je predavao fiziku(oni koji su isli u tu skolu znaju o kome je rec).na prvom casu kada smo se upoznavali doticni nam je trazio da napisemo neke informacije iz nasih priv. zivota koje se njega apsolutno ne ticu.. zatim nam je rekao svoje ime i prezime, i da kod njega niko nece imati vecu ocenu od 3.. a znate li zasto je bio tako drcan i odvratan? zato sto je on profesor fizike koji je zavrsio adekvatan fakultet za to, i ne predaje na nekom fakultetu, vec u nekoj obicnoj srednjoj skoli.. zato sto nije ozenjen, i jos uvek zivi sa majkom u stanu, iako mu se blizila 40-a.. mogao bih vam napisati jos gomilu ruznih stvari o njemu, ali mislim da je i ovo dovoljno da se zapitate kakvi ljudi predaju deci po skolama, i da pomislite koliko iste te dece dolazi kuci uplakano, jer su ih isfrustrirani profesori maltretirali..
P.S. mislite o tome..

Cika Sima

pre 17 godina

Osudjujem svaki vid nasilja, pogotovo u skolama. Medjutim, ova medalja ima i drugu stranu. Naime, svedoci smo bahatog ponasanja nastavnika prema ucenicima, kako u srednjim, tako i u osnovnom skolama, pa cak ni na fakultetima ne manjka bahatosti. Skoro u svakoj skoli postoji profesor koji u pripitom stanju dolazi na casove. U svakoj skoli postoji slucaj da je prosek ocena celog odeljenja, iz nekog od predmeta npr 2 ili 3. Koliko je samo slucajeva da po polovina razreda ide na popravni iz jednog predmeta, dok im je uspeh iz drugih predmeta savim solidan. Pa svi smo isli u skolu i sretali se sa izjavama pojedinih iskompleksiranih profesora, tipa, "bog zna za 5, JA (profesor) za 4, a vi (ucenici), najvise za 3", dobijali jedinice za kasnjenje ili pricanje na casu, iako su ocene namenjene merenju znanja a ne ponasanja! Da li vam dete ima uglavnom sve petice, a iz nekog predmeta, jednostavno jedva izvlaci 3-ku.
Mislim da najpre ministarstvo treba da se pozabavi trenutno zaposlenim nastavnickim kadrom, koji je mahom zaposlen 90-tih negativnom selekcijom, pomocu SPS-JUL-ovskih veza. Kad se u skolstvu pre svega zaposle oni koji su sposobni da prenesu znanje koje poseduju, a ne samo "suvi" vlasnici diploma, koji ne poseduju sposobnost da svoje znanje i prenesu na ucenike. Svake godine profesori treba da polazu psiho test, drzavni ispit iz pedagogije i psihologije, pa tek onda pred ucenike. Iznenadili bismo se koliko bi profesora "ispalo iz igre". Zaboravili smo da smo ih nekada zvali "VASPITNIM RADNICIMA", E tada treba uvesti iste testove za sve ucenike u Srbiji koji bi se polagali istog dana u celoj zemlji, pa bi tada ocene bile vise odraz sposobnosti i zalaganja profesora da nauci ucenika, a manje sposobnosti odeljenja. Profesor kad ispitje, ne moze da to radi usmeno, vec da unapred pripremljena pitanja skine sa sajta ministarstva obrazovanja, i preda ga uceniku koji ce ga popuniti za ocenu. Ocenjivanje mora biti strogo odredjeno pravilima(ubacis odgovore u kompjuter i server u ministarstvu dodeli ocenu) tako da za isti odgovor, ucenik u Beogradu i ucenik u Crnoj Travi, MORAJU dobiti IDENTICNU ponavljam IDENTICNU ocenu. Nigde u modernom svetu, ne postoji diskreciono pravo profesora da ocenjuje po sopstvenoj volji. E to je standardizovano obrazovanje. Samo tako reditelji nece imati osnov da se bune zbog losih ocena svoje dece, a profesori bi izgubili izgovor "ma ova danasnja deca nista ne uce", vec bi se trudili da sluzbenik u ministarstvu ne primeti da jedan profesor tamo negde u nekoj skoli ima lose rezultate nekog testa. Primeniti treba, iskustva iz EU. Uostalom ako je vlada poostrila uslove pod kojima mogu da rade zaposleni u zdravstvu (licence, drzavni ispit, obavezno pohadjanje seminara i ostalo), zasto to isto ne uvesti i prosvetarima. Mislim da su oni (prosveta) laksi na strajku od medicinara, pa vlada valjda ne zeli da rizikuje.

strasno

pre 17 godina

U ostalom i svaki iole normalan i pametan roditelj zna da deca i cesto lazu o situaciji u skoli da bi sebe zastitili. U zatvor sa budalama i to sto duze, jer je delo planirano i namerno izvedeno, nisu se dva roditelja kao slucajno sreli u holu skole i bas obojca imali pik na istog nastavnika. A decu netreba kaznjavati, nisu ona kriva zbog gluposti svojih roditelja.

Komsija iz Sombora.

pre 17 godina

Evo sta bi trebalo uraditi. Dva roditelja krivicno goniti - zatvorski i materijalno. Sva deca koja su prisustvovala prebijanju treba da idu kod psihologa/psihijatra na razgovore. Deca ciji su roditelji ucestvovali u tuci treba da budu ponovo ispitana od strane, recimo, profesora hemije iz Hemijske Gimnazije iz Beograda, ili slicno, pa nek oni odrede dal znaju za 2. Potom tu decu prebaciti u druge skole u Somboru, ukoliko je to moguce. Kako ce roditelji, ukoliko je prica tacna, biti osudjeni, onda i oni i deca im treba da idu na razgovore sa psiholozima/psihijatrima. Ovo je jedini naci da se ovakve rane zacele. Nesrecni profesor hemije bi mogao da ide na godinu ili dve da radi u nekoj drugoj skoli dok se sve ne sredi u ovoj skoli u kojoj je dobio batine. Cenu terapije kod psihologa koju ce platiti sva deca koja su prisustvovala batinanju treba da plate ova dva roditelja-huligana.

Minuteman

pre 17 godina

U drustvu gde se nasilnicko ponasanje ne sankcionise, gde se ubice ne privode pravdi, gde sudjenja traju godinama i nikada se ne dokrajce, gde se ubice i kriminalci setaju slobodno, a vredjanje i tuca ulaze u opis poslova najvisih drzavnih sluzbenika- nije cudo da se i ovo dogadja.
Neka se nastavnik i ogresio o ucenike (a verujem da nije), tuca i prebijanje nisu nacini da se popravi ocena. Na sta bi to licilo kada bi svako ko je necim nezadovoljan krenuo da bije unaokolo koga stigne i za koga misli da mu je kriv.
I kakav je to "prekrsaj" koji ima za posledicu teske telesne povrede? Krivicno gonjenje, maksimalne zatvorske kazne (pokusaj ubistva sa predumisljajem), trajno iskljucenje ucenika iz skole, pa onda privatna tuzba za veliku odstetu za povrede, i to sve javno i transparentno, ispraceno medijski, tako da i drugi roditelji vide sta moze da im se desi kad krenu da "popravljaju" deci ocene batinanjem nastavnika. A i da normalan svet vidi da je Srbija pravna drzava. Potom, jednom za svagda reformisati skolski sistem i eliminisati usmena ispitivanja. Neka deca resavaju testove kao svuda u svetu- ne jedan godisnje, nego po nekoliko testova iz svakog predmeta tokom radne sedmice. Onda ocena na kraju godine nikoga nece da iznenadi. Ima li u Ministarstvu prosvete nekoga da se oglasi povodom ovog slucaja?

Deveta Beogradska Gimnazija

pre 17 godina

Daleko da podrzavam nasilje, ovo je nesto nedopustivo. Ne smemo da dozvolimo da se uz pomoc pesnica zakljucuju (bolje) ocene. Resenje bi bio neki zakon o obrazovanju, koji bi nekako stitio i profesore, ali i ucenike.
Svedok sam (kao i svaki drugi gimnazijalac, ili srednjoskolac) koliko je profesora koji se izivljavaju nad decom, pokazujuci elementarno nepostovanje i nekulturu. Jos ih je vise koji su nekompetentni da predaju, ili su alkoholicari, pedofili, narkomani a i dalje su profesori... INSPEKCIJE PO SKOLAMA!

Tanja

pre 17 godina

Biti nastavnik u Srbiji je danas vrlo tesko. Radila sam u prosveti 4 godine i nagledala se i naslusala svega i svacega. Da ima bezobrazne dece/ tinejdzera, ima! Da ima nerazumnih roditelja, ima! Da ima nastavnog kadra koji nije dorastao svojoj profesiji, ima! Svaka vrsta nasilja je za osudu. Ono na sta zelim da ukazem je velika nemotivisanost nasih nastavnika. Pa koliko puta se u poslednjih 10-tak godina krenulo u razne skolske reforme pa se stane?! Nasa deca uce da bubaju a ne da misle svojom glavom. Muka me hvata od komentara da smo bez premca u svetu po obrazovanju, jer je to daleko od istine. Ako zelimo bolju buducnost nasoj deci, onda treba reformisati skolski sistem i dodatno edukovati nastavni kadar putem seminara. Ono sto roditelji treba da shvate je da se vaspitanje prvo stice u kuci pa tek onda u skoli. Niko nije rodjen vaspitan i obrazovan- to se stice vremenom.

zox 23 06 06

pre 17 godina

Istina je da ima profesora koji nisu za taj posao,ali ovo je primtivna solucija za rjesavanje problema.Narod kaze sta rade djeca? Sta vide od oca.Kada vlast stekne kulturu,odbaci HO RUK sistem,prihvati demokratska rjesenja prihvatit ce i narod.

666

pre 17 godina

He...vec nekoliko godina jedem taj tanak i gorak nastavnicki hleb...i zaista mi je zao kolege.Ovo je samo jos jedan od mnogobrojnih dokaza da nam je (pod hitno!) potrebna jedna kvalitetna okupacija...
-A kanda bi se obradovao da dodju?!?...
-Pa znate sta,bar bi se znao neki red

mik

pre 17 godina

Ni ja se ne slazem s fizickim resavanjem problrma tj. sa silom ali da li znate da profesori i nastavnici iz razlicitih skola ruse ucenike na popravni i da bi prosli moraju ici na preskupe instrukcije nevezano za ucenicko znanje kod njihovih koklega profesora itako se zatvara krug.
Sto se tice kadrova SPS u skolstvu pa svi su iz njega presli u razne demokratske stranke.

Deveta Beogradska Gimnazija

pre 17 godina

Daleko da podrzavam nasilje, ovo je nesto nedopustivo. Ne smemo da dozvolimo da se uz pomoc pesnica zakljucuju (bolje) ocene. Resenje bi bio neki zakon o obrazovanju, koji bi nekako stitio i profesore, ali i ucenike.
Svedok sam (kao i svaki drugi gimnazijalac, ili srednjoskolac) koliko je profesora koji se izivljavaju nad decom, pokazujuci elementarno nepostovanje i nekulturu. Jos ih je vise koji su nekompetentni da predaju, ili su alkoholicari, pedofili, narkomani a i dalje su profesori... INSPEKCIJE PO SKOLAMA!

s.z. sombor

pre 17 godina

Nastavnik je dobio batine zbog toga sto nije zakljucio peticu doticnoj devojcici vec cetvorku, mi smo upuceni u sve to pa pouzdano znam da policija nije privela doticnu gospodu jer oni vedre i oblace po Somboru pa ce tako sve biti zataskano. Sta drugo covek moze da ocekuje, kakva drzava takav SUP, kakvi roditelji takva , i jos gora deca, a sta da rade nastavnici i svi normalni ljudi. Pozdrav iz Sombora.

mik

pre 17 godina

Ni ja se ne slazem s fizickim resavanjem problrma tj. sa silom ali da li znate da profesori i nastavnici iz razlicitih skola ruse ucenike na popravni i da bi prosli moraju ici na preskupe instrukcije nevezano za ucenicko znanje kod njihovih koklega profesora itako se zatvara krug.
Sto se tice kadrova SPS u skolstvu pa svi su iz njega presli u razne demokratske stranke.

Zoran

pre 17 godina

Ako sad nadlezno republicko Ministarstvo ne "pritisne" ovaj slucaj sve dok se ta dva razbojnika ne nadju sa pravosnaznom presudom u zatvoru, predlazem da do daljeg svi nastavnici puste sve ucenike da poloze, tj da u znak protesta daju svim ucenicima petice. Zasto bi jadni profesor hemije stajao na "braniku otadzbine" ako Ministarstvo bas briga.

Slađana

pre 17 godina

Žalosno je što su ovakva događanja česta i zaista nije lako prosvetnim radnicima koji su sve češće izloženi fizičkim napadima. Sramota, ali svi zajedno onda ne bi trebalo da se čudimo što je sve više maloletnika ogrezlih u kriminalu, kad od roditelja uče da budu nasilni. Kako tim roditeljima nije palo na pamet da primene istu metodu na svojoj deci i nateraju ih da uče.

Desava se

pre 17 godina

To je ono sto mene najvise plasi i zbog cega izbegavam da se zaposlim u skoli. Jer pored vaspitavanja ucenika morala bih i da vaspitavam roditelje, a kako se vidi iz prilozenog to je u velikoj vecini slucajeva nemoguce. Cak i da je profesor nekorektan prema djacima valjda postoje neke drugacije metode kojim se to pitanje moze resiti. Ali avaj, u zemlji gde se poslanici tuku po skupstini normalno je da umesto da se obracunavamo preko zakona , da se obracunavamo pesnicama. A sigurna sam prema psiholoskom profilu roditelja koji su u pitanju i koji su jel' kao takvi vaspitavali svoju decu ,ucenike ovog nesrecnog coveka, da taj profesor nije ama bas nista lose ucinio. Verovatno nije zeleo da pokloni deci prolaznu ocenu pa su ocevi dosli da intervenisu. E da ima nekog zakona, sad za decu takvih roditelja sprovesti jednu kaznu koja ce im roditelje zauvek opametiti. Roditelje u zatvor a decu u specijalnu skolu. Pa jednog dana mozda ce i deca i roditelji pozaliti celu situaciju i shvatiti da su pogresili, a to dati primer drugim roditeljima da prvo vaspitaju svoje dete pa da onda "vaspitavaju" drugog. Stvarno nema nade.

Zvono za uzbunu

pre 17 godina

Policija i sudstvo treba da urade svoj posao: 30 dana pritvora i novčana kazna za pretrpljene povrede i strah minimalno milion dinara. Pa kabadahijama drugi put neće pasti na pamet da dele pravdu pesicama. Ako je profesor za nešto bio kriv postoji direktor škole i nastavničko i roditeljsko veće. Pa nije ovo Texas. Izgleda da im je vrućina udarila u glavu.

Kula

pre 17 godina

Te divljake koji su tukli profesora treba kazniti NAJRIGOROZNIJE! Sta radi Ministarstvo unutrasnjih poslova??? Gde je Ministarstvo prosvete? Hoce li neko da zastiti nesretnog profesora? Ovakav primitivizam i apatija vlasti samo pokazuju da nase drustvo srlja...i srlja..
Ima li nekog da nam pomogne, ..alo..!

Udovica

pre 17 godina

Svaki oblik nasilja je nedopustiv! Humanizam u društvu je doživeo krah, postoji samo kod preživelih časnih i moralnih ljudi! Razlozi su duboki, "posledice" vidimo i osećamo dnevno. Odavno apelujem da se izvrši moralna reforma u našem društvu i da je ona IMPERATIV, samo to "ne čuju" ONI od kojih ona zavisi. Negativna selekcija kadrova je UZROK svih negativnosti u našem društvu. Mnogo je nasilja u porodici, školama i kad su u pitanju ĐACI i kad su u pitanju NASTAVNICI i kad su u pitanju RODITELJI. Kad sam u školama pokrenula pitanje nasilja, zlostavljanja, lepog vaspitanja, etike i humanizma doživela sam "bojkot" nastavnika, a dete SANKCIJE i nastavnika i đaka i njihovih roditelja. Stanje u osnovnim i srednjim školama je katastrofalno, glavnu odgovornost imaju direktori škola, jer nisu dorasli mestu koje zauzimaju!

Jovan JovanOV

pre 17 godina

Pa neka se javi neko ko je blize upoznat sa situacijom na terenu. Vest kao vest ne kazuje nista. Mozda je "profesor" ipak nesto skrivio, ne bi roditelji dosli i tek tako tukli nekog. Naravno ne opravdavam nacin resavanja problema, ali neka se cuje i druga strana.

bro from EU

pre 17 godina

Na zalost, u osnovnoj skoli u Srbiji, koju je do nedavno pohadjalo moje dete, postoje najmanje dva nastavnika koji su alkoholicari i pijani dolaze pred ucenike da vode nastavu. Hajde da budemo iskreni i da priznamo da ni profesori sve manje mogu biti uzor ucenicima. A ovde u svedskoj roditelji rade svoj posao u firmi po ceo dan, a deca su sve to vreme u skoli u sigurnim rukama osoblja skole, od 9 pa sve do 18h. Roditelji treba da vaspitavaju decu, da se druze i igraju sa decom ,da ih vode u park a ne da ih obrazuju, jer postoje ljudi koji su placeni za obrazovanje dece. Roditelj treba da radi svoj posao u firmi. U Srbiji, roditelji prvo rade u firmi, pa zatim nesto dodatno jer je u firmi mala plata, pa zatim rade domace zadatke sa decom , pa onda malo uce sa njima, pa malo piju bensedine da bi sve to izdrzali. Pa se onda mi malo cudimo sto se biju raditelji i profesori. Pa i ja bih verovatno jednom pukao, pod takvim uslovima. Samo da se zna da u Svedskoj ne postoje domaci zadaci. Sve se radi u skoli a kod kuce se roditelji i deca pre svega DRUZE! E to druzenje dece i roditelja u Srbiji ne postoji. Sve je pod tenzijom da li ce se zavrsiti domaci zadatak tacno ili ne. NAKARADNI OBRAZOVNI SISTEM JE KRIV ZA SVE! Samo da nam ukinu te proklete vize, pa da malo Srbi vide sveta, znali bi kako je generalno lose organizovan sistem zivota u Srbiji. Skolstvo, zdravstvo, ekologija, SVE!

Aleksa

pre 17 godina

Naravno da nasilnici moraju da snose posledice za svoje ponašanje. Takođe mora se sankcionisati i nasilje profesora po školama. Učenici moraju biti zaštićeni od svake vrste zlostavljanja u školi, a pogotovu od psihičkog nasilja koje njihovi profesori sprovode nad njima. Zato nadležne službe Ministarstva prosvete moraju da kontrolišu svoje škole. U mnogim školama profesori sprovode neke 'svoje' zakone i to sve preko leđa učenika i njihovih roditelja.
Ničim se ne može opravdati nasilje dotičnih roditelja. Neka odgovaraju za to. Pitanje je samo šta je uzrok tome. Na to treba da odgovori škola i ti roditelji.
Isterajmo nasilje iz škole, a oni koji nisu sposobni da rade tako težak i plemenit posao neka traže posao na drugom mestu.
Reformišimo školu i nastavnike. Živela reforma škole.

Aca

pre 17 godina

Ja bih voleo da znam motiv. Ako je u pitanju nesto sto je pretuceni ucinio nekom detetu - nije opravdanje, ali u situaciji kada optuzeni za pedofiliju predstavljaju Srbiju u vaznim institucijama, procesi se odugovlace i zastarevaju, sudije primaju mito... ni ja se ne bih oslonio na srpsko "nezavisno sudstvo". Ako ne treba opravdanje svakojakom sljamu po Srbiji - ne treba ni meni. Drzava mora da radi na tome da ljudi ne uzimaju pravdu u svoje ruke, a ne po principu "nemojmo, ljudi...".

pa ja

pre 17 godina

U mojoj skoli je vec godinama medju profesorima prihvaceno pravilo da ne se ne zameraju ucenicima prilikom zakljucivanja ocena. na taj nacin svi profesori sa karakterom vise ne predaju ili su pronasli drugo radno mesto ili drze privatno casove. u skoli su ostali najgori. oni pored toga sto kao predaju i nazalost vaspitavaju decu.

nasilnike u zatvor!!!!!

Mare

pre 17 godina

Sramota! Već su 3 dana prošla od tog incidenta a ti roditelji-nasilnici se i dalje slobodno kreću?! Da li i ostali roditelji sad pred prijemne ispite trebaju pristupiti istim metodama?
Treba doneti isti zakon za napad na nastavnike i profesore kao i za napad na policiju.

Miroslav

pre 17 godina

Takvi roditelji daju "primer" svojoj deci šta da rade kad im se nešto ne dopada pa makar to bila i ocena.
Nadam se da će javni tužilac da pokrene krivični postupak za nasilničko ponašanje i da će im sud dosuditi najmanje tri godine zatvora. Tek u tom slučaju bi preventiva imala neku svrhu jer bi se mnogi "roditelji" čitaj huligani dva put zamislili pre nego što dignu ruku na nekog.

Rasa

pre 17 godina

Ovo je samo jos jedan od odraza opsteg stanja u drustvu. Kad sam ja bio mali (a nije to tako davno bilo, imam 32), roditelji su govorili nastavnicima "Udri ga ako ne valja" i mi smo imali neki strah od autoriteta. Sada roditelji na silu zele da im deca uspeju (kako i mnogi u drustvu zele na silu da urade mnogo toga), a pri tom s njima ne rade nista i pustaju ih da ne uce, smucaju se i ko zna sta jos. Mali je broj roditelja koji radi toliko koliko je napisao nas zemljak iz Svedske. Vecinom ih ne interesuju deca previse i to je osnovni problem.
Traba osuditi na maximalne kazne i ove roditelje i one iz Beograda -slucaj od pre nekoliko nedelja, pa ce se mozda zapitati pre nego sto urade to ponovo, a i bice to dobra opomena drugim roditeljima.

D.POPOVIC

pre 17 godina

Kao i u svakoj drugoj profesiji i u prosveti ima onih kojima tu nije mesto, ali su to postigli zahvaljujuci uticajnim prijateljima, zemljacima i rodjacima. U to smo se svi uverili tokom svog skolovanja. Medjutim, obracun sa takvim ljudima u civilizovanom svetu vrsi se zahtevanjem provere znanja pred komisijom, prijavama nadleznoj inspekciji i sudovima, umesto pesnicama ili ne daj Boze nozevima i vatrenim oruzjem. Zbog toga, nikako ne opravdavam postupak roditelja ovih ucenika, nezavisno od toga da li ih je profesor objektivno ocenio ili ne. Nasilnici moraju da odgovaraju krivicno , ali sam i za objektivnu proveru rada profesora od strane inspekcije.

Straja

pre 17 godina

Vest govori mnogo vise nego sto bi neko to zeleo da vidi. Ocigledno se radi o tome da ta dva djaka nisu bili zadovoljni ocenama i da, na svoju veliku nesrecu, imaju roditelje koji pokusavaju njihove probleme da rese nasiljem protiv profesora. To se sve lepo vidi i po trenutku kad se napad dogodio, i po tome sto direktor naglasava da je profesor bio spreman da pomogne ucenicima koji imaju slabe ocene.
Ako su mnogi profesori losi, to je razlog vise da se sve ucini da se zastiti jedan dobar.
Roditelji bi trebalo da pomognu svojoj deci da se suoce sa posledicama odgovornosti i neodgovornosti u realnom zivotu, a ne da ih odgajaju u vestackoj atmosferi u kojoj mozes da radis sta hoces, sve probleme ce da resi tata pesnicama...

A.M.

pre 17 godina

Ne vidim cemu tolika buka oko ovog slucaja. Zakon je jasan: ta dvojica moraju krivicno da odgovaraju zbog napada na osobu (profesora), a deca nemaju nikakve veze sa tim. Kakav je to nacin kaznjavati decu za ono sto su ucinili njihovi roditelji? Malo razuma, molicu.

Zoran

pre 17 godina

Jos jedan sramni dogadjaj u Srbiji. Bez obzira kakvi su razlozi doveli do tuce, tu dvojicu roditelja-huligana treba najstrozije kazniti. Da se ovo dogodilo u Americi ne samo da bi roditelji potrefili zatvor nego bi im i decu dali na staranje drugima. Bojim se da se mi nikada pameti necemo dozvati. Mnogo sirovine i divljastva ima medju nama.

berliner

pre 17 godina

..ja stvarno ne znam sta se dogadja sa svim ljudima ovde?? pa zar se niko od vas pametnica nije zapitao zasto je taj nastavnik dobio batine?? ja imam 22g. i za vreme kada sam ja isao u osnovnu skolu a i posle, nijedan ucenik nije bio oboren..(razmislite malo, ipak su to jos deca).. a sada ono glavno. da li ste ikada pomislili da li svi profesori koji rade u osnovnim i srednjim skolama zasluzuju to?? zasto vas to pitam? pa evo ovako, ispricacu vam jednu vrlo poucnu pricicu.. nakon zavrsetka o. skole upisao sam skolu za negu lepote u bgd-u. u njoj je radio jedan isfrustrirani profesor koji je predavao fiziku(oni koji su isli u tu skolu znaju o kome je rec).na prvom casu kada smo se upoznavali doticni nam je trazio da napisemo neke informacije iz nasih priv. zivota koje se njega apsolutno ne ticu.. zatim nam je rekao svoje ime i prezime, i da kod njega niko nece imati vecu ocenu od 3.. a znate li zasto je bio tako drcan i odvratan? zato sto je on profesor fizike koji je zavrsio adekvatan fakultet za to, i ne predaje na nekom fakultetu, vec u nekoj obicnoj srednjoj skoli.. zato sto nije ozenjen, i jos uvek zivi sa majkom u stanu, iako mu se blizila 40-a.. mogao bih vam napisati jos gomilu ruznih stvari o njemu, ali mislim da je i ovo dovoljno da se zapitate kakvi ljudi predaju deci po skolama, i da pomislite koliko iste te dece dolazi kuci uplakano, jer su ih isfrustrirani profesori maltretirali..
P.S. mislite o tome..

Cika Sima

pre 17 godina

Osudjujem svaki vid nasilja, pogotovo u skolama. Medjutim, ova medalja ima i drugu stranu. Naime, svedoci smo bahatog ponasanja nastavnika prema ucenicima, kako u srednjim, tako i u osnovnom skolama, pa cak ni na fakultetima ne manjka bahatosti. Skoro u svakoj skoli postoji profesor koji u pripitom stanju dolazi na casove. U svakoj skoli postoji slucaj da je prosek ocena celog odeljenja, iz nekog od predmeta npr 2 ili 3. Koliko je samo slucajeva da po polovina razreda ide na popravni iz jednog predmeta, dok im je uspeh iz drugih predmeta savim solidan. Pa svi smo isli u skolu i sretali se sa izjavama pojedinih iskompleksiranih profesora, tipa, "bog zna za 5, JA (profesor) za 4, a vi (ucenici), najvise za 3", dobijali jedinice za kasnjenje ili pricanje na casu, iako su ocene namenjene merenju znanja a ne ponasanja! Da li vam dete ima uglavnom sve petice, a iz nekog predmeta, jednostavno jedva izvlaci 3-ku.
Mislim da najpre ministarstvo treba da se pozabavi trenutno zaposlenim nastavnickim kadrom, koji je mahom zaposlen 90-tih negativnom selekcijom, pomocu SPS-JUL-ovskih veza. Kad se u skolstvu pre svega zaposle oni koji su sposobni da prenesu znanje koje poseduju, a ne samo "suvi" vlasnici diploma, koji ne poseduju sposobnost da svoje znanje i prenesu na ucenike. Svake godine profesori treba da polazu psiho test, drzavni ispit iz pedagogije i psihologije, pa tek onda pred ucenike. Iznenadili bismo se koliko bi profesora "ispalo iz igre". Zaboravili smo da smo ih nekada zvali "VASPITNIM RADNICIMA", E tada treba uvesti iste testove za sve ucenike u Srbiji koji bi se polagali istog dana u celoj zemlji, pa bi tada ocene bile vise odraz sposobnosti i zalaganja profesora da nauci ucenika, a manje sposobnosti odeljenja. Profesor kad ispitje, ne moze da to radi usmeno, vec da unapred pripremljena pitanja skine sa sajta ministarstva obrazovanja, i preda ga uceniku koji ce ga popuniti za ocenu. Ocenjivanje mora biti strogo odredjeno pravilima(ubacis odgovore u kompjuter i server u ministarstvu dodeli ocenu) tako da za isti odgovor, ucenik u Beogradu i ucenik u Crnoj Travi, MORAJU dobiti IDENTICNU ponavljam IDENTICNU ocenu. Nigde u modernom svetu, ne postoji diskreciono pravo profesora da ocenjuje po sopstvenoj volji. E to je standardizovano obrazovanje. Samo tako reditelji nece imati osnov da se bune zbog losih ocena svoje dece, a profesori bi izgubili izgovor "ma ova danasnja deca nista ne uce", vec bi se trudili da sluzbenik u ministarstvu ne primeti da jedan profesor tamo negde u nekoj skoli ima lose rezultate nekog testa. Primeniti treba, iskustva iz EU. Uostalom ako je vlada poostrila uslove pod kojima mogu da rade zaposleni u zdravstvu (licence, drzavni ispit, obavezno pohadjanje seminara i ostalo), zasto to isto ne uvesti i prosvetarima. Mislim da su oni (prosveta) laksi na strajku od medicinara, pa vlada valjda ne zeli da rizikuje.

strasno

pre 17 godina

U ostalom i svaki iole normalan i pametan roditelj zna da deca i cesto lazu o situaciji u skoli da bi sebe zastitili. U zatvor sa budalama i to sto duze, jer je delo planirano i namerno izvedeno, nisu se dva roditelja kao slucajno sreli u holu skole i bas obojca imali pik na istog nastavnika. A decu netreba kaznjavati, nisu ona kriva zbog gluposti svojih roditelja.

Komsija iz Sombora.

pre 17 godina

Evo sta bi trebalo uraditi. Dva roditelja krivicno goniti - zatvorski i materijalno. Sva deca koja su prisustvovala prebijanju treba da idu kod psihologa/psihijatra na razgovore. Deca ciji su roditelji ucestvovali u tuci treba da budu ponovo ispitana od strane, recimo, profesora hemije iz Hemijske Gimnazije iz Beograda, ili slicno, pa nek oni odrede dal znaju za 2. Potom tu decu prebaciti u druge skole u Somboru, ukoliko je to moguce. Kako ce roditelji, ukoliko je prica tacna, biti osudjeni, onda i oni i deca im treba da idu na razgovore sa psiholozima/psihijatrima. Ovo je jedini naci da se ovakve rane zacele. Nesrecni profesor hemije bi mogao da ide na godinu ili dve da radi u nekoj drugoj skoli dok se sve ne sredi u ovoj skoli u kojoj je dobio batine. Cenu terapije kod psihologa koju ce platiti sva deca koja su prisustvovala batinanju treba da plate ova dva roditelja-huligana.

Minuteman

pre 17 godina

U drustvu gde se nasilnicko ponasanje ne sankcionise, gde se ubice ne privode pravdi, gde sudjenja traju godinama i nikada se ne dokrajce, gde se ubice i kriminalci setaju slobodno, a vredjanje i tuca ulaze u opis poslova najvisih drzavnih sluzbenika- nije cudo da se i ovo dogadja.
Neka se nastavnik i ogresio o ucenike (a verujem da nije), tuca i prebijanje nisu nacini da se popravi ocena. Na sta bi to licilo kada bi svako ko je necim nezadovoljan krenuo da bije unaokolo koga stigne i za koga misli da mu je kriv.
I kakav je to "prekrsaj" koji ima za posledicu teske telesne povrede? Krivicno gonjenje, maksimalne zatvorske kazne (pokusaj ubistva sa predumisljajem), trajno iskljucenje ucenika iz skole, pa onda privatna tuzba za veliku odstetu za povrede, i to sve javno i transparentno, ispraceno medijski, tako da i drugi roditelji vide sta moze da im se desi kad krenu da "popravljaju" deci ocene batinanjem nastavnika. A i da normalan svet vidi da je Srbija pravna drzava. Potom, jednom za svagda reformisati skolski sistem i eliminisati usmena ispitivanja. Neka deca resavaju testove kao svuda u svetu- ne jedan godisnje, nego po nekoliko testova iz svakog predmeta tokom radne sedmice. Onda ocena na kraju godine nikoga nece da iznenadi. Ima li u Ministarstvu prosvete nekoga da se oglasi povodom ovog slucaja?

Mirjana

pre 17 godina

Kao bivsi prosvetar rekla bih da su za takvu situaciju velikim delom krivi i nastavnici. Kako? Dacu vam primer koji se odigrao u skoli u kojoj sam radila. Ucenik je osamario nastavnicu engleskog jezika jer nije dobio ocenu koja mu se svidja. Problem jos veci nastaje kada se nastavnicko vece deli i jedna grupa koja je tada bila vecina brani ucenika eto, osmi je razred i bla bla... Veliki a mozda i najveci problem u prosveti jeste neprincipijelnost i nesolidarnost samih nastavnika.

Tanja

pre 17 godina

Biti nastavnik u Srbiji je danas vrlo tesko. Radila sam u prosveti 4 godine i nagledala se i naslusala svega i svacega. Da ima bezobrazne dece/ tinejdzera, ima! Da ima nerazumnih roditelja, ima! Da ima nastavnog kadra koji nije dorastao svojoj profesiji, ima! Svaka vrsta nasilja je za osudu. Ono na sta zelim da ukazem je velika nemotivisanost nasih nastavnika. Pa koliko puta se u poslednjih 10-tak godina krenulo u razne skolske reforme pa se stane?! Nasa deca uce da bubaju a ne da misle svojom glavom. Muka me hvata od komentara da smo bez premca u svetu po obrazovanju, jer je to daleko od istine. Ako zelimo bolju buducnost nasoj deci, onda treba reformisati skolski sistem i dodatno edukovati nastavni kadar putem seminara. Ono sto roditelji treba da shvate je da se vaspitanje prvo stice u kuci pa tek onda u skoli. Niko nije rodjen vaspitan i obrazovan- to se stice vremenom.

Pudar

pre 17 godina

Čak i ako je nastavnik stvarno zgrešio, siledžije su krive! Bez obzira na (ne)uređenost obrazovnog sistema vlast ne sme da dopusti ovakve ispade. Nažalost, lako je predvideti ishod – siledžijama niko neće reći ni reč! Vlast je suviše loša da bi i shvatila šta se dešava a kamoli da nas zaštiti!

Uca, Nislija u Kvebeku

pre 17 godina

Gospodine nacelnice Skolske uprave...Markovicu,zar rad skole vec nije poremecen? Da je sve u redu, nebi ni doslo do ovoga!

zox 23 06 06

pre 17 godina

Istina je da ima profesora koji nisu za taj posao,ali ovo je primtivna solucija za rjesavanje problema.Narod kaze sta rade djeca? Sta vide od oca.Kada vlast stekne kulturu,odbaci HO RUK sistem,prihvati demokratska rjesenja prihvatit ce i narod.

Djole

pre 17 godina

Ako hocemo da se ugledamo na drustva koja danas smatramo sredjenim i uspesnim, recept je jasan: roditelje treba kazniti zatvorski i novcano, decu izbaciti iz skole. Mozda deca i nisu tu kriva, ali ako se to ucini nikome vise nece pasti na pamet da tako "pomaze" svom detetu.

666

pre 17 godina

He...vec nekoliko godina jedem taj tanak i gorak nastavnicki hleb...i zaista mi je zao kolege.Ovo je samo jos jedan od mnogobrojnih dokaza da nam je (pod hitno!) potrebna jedna kvalitetna okupacija...
-A kanda bi se obradovao da dodju?!?...
-Pa znate sta,bar bi se znao neki red