Subota, 13.05.2006.

13:59

Uloga CG u napadu na Dubrovnik

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji promovisao u Dubrovniku knjigu dokumenata "Rat za mir".

Izvor: Beta

Uloga CG u napadu na Dubrovnik IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

Dživo

pre 17 godina

Kako nije sramota one koji pričaju o paljenju guma u Dubrovniku takve stvari govorit? Ma palili ste vi gume onih 78 dana 1999.! Kao da ne postoje bezbrojne snimke granata koje padaju po Gradu, oštećenih i uništenih objekata, pod zaštitom UNESCO-a! Kao da čitavo vrijeme tamo nisu bili strani mediji europski promatrači i prenjeli svijetu što se dešavalo? Ali svi su oni po običaju slijepi, eto samo su Srbi dobro vidjeli. Tobože sa zidina se pucalo po JNA! A što JNA ima opkoljavat Dubrovnik? Tko ju je zvao? Tko joj je dao dopuštenje da iziđe iz kasarni, ili da prelazi granicu Hrvatske? Da popali i opljačka Primorje i Konavle? Kako netko može da vjeruje da se iz opkoljenog Grada puca po okolnim brdima? Iz strateški nepovoljnog mjesta na mjesto s kojeg se Dubrovnik držali na dlanu!? I sad će reći Srbijanci, nije to naše djelo, to je Crnogoraca. Ali to je djelo jedne politike, politike koja svoj kontinuitet ima u Srbiji danas, a ne u Crnoj Gori, pa makar se Crnogorci "promijenili" iz čisto oportunističkih razloga! Problem sa Srbijom nije što je jučer, pod Miloševićem, bila agresivna i ratohuškačaka, nego što tu politiku danas vlasti Srbije štite! Ne vlasti Crne gore!

da da, palili smo gume...

pre 17 godina

sramotno je sto u srbiji i crnoj gori ljudi jos i dan danas misle da su se u dubrovniku palile gume a ne da su ga granatirale ili raketirale JNA pod komandom srba i crnogoraca !!

nikola

pre 17 godina

Ако сматрају да су криви, онда им не би требао бити проблем да плате штету коју су при томе направили. Ја да сам Хрват, не би био задовољан извињењем и то политичара, који једном кажу једно други пут нешто друго у зависности од тога како ветар дува (мада и питање је да ли постоји и један доследан политичар).

svi (ni)su isti

pre 17 godina

"Sustina je bila napraviti zaokret sto Djukanovic jeste uradio a srbija nije." Kakav zaokret pobogu? Sta je konkretno URADIO, ne sta prica? On je kao proevropski, Srbi nisu. On je uhapsio Mladica i Karadzica, Srbija nije? Pa, nije ni on, a imao je prilike! A to je glavna stvar koja se Srbiji zamera. Ovde se pricaju takve gluposti da se coveku digne kosa na glavi. Kao - Srbija je jaka, pa je opasna, a svi oko Srbije su mali i jadni, a ovamo svi su pribegli manje-vise oruzanim pobunama, prekrajanjima granica bivse SFRJ i krvavim borbama. Kakvu ulogu je uopste imala Srbija u albansko-makedonskom sukobu? Koga je tu trebalo "razbiti na delice" da ne bude u stanju vise da napada? Juzna Srbija - koliko je to podrucje veliko i jako, a tamosnji oruzani ustanak su jedva ugasili udruzenim snagama evropski i nasi demokratski funkcioneri, spremni na razgovore i kompromis.
A ovo za stepenice je zivi humor - ukrali, hajde, bilo sta bilo ("nece vise, majke mi") ali da ih ni ne prefarbaju? Pa, tesko se farba recima, nije to politika. Neko treba da naredi, da nabavi farbu, cetke, ljude, da izda radni nalog i tako to, a to su sve dokumenta, a to je nezgodno, ostaje trag, ne mozes posle da kazes puj, pike ne vazi, "promenio sam politiku".

činjenično

pre 17 godina

Ne znam na koju foru su to krivi samo Crnogorci za napad na Dubrovnik, a Srbi ispadoše anđeli i nevinašca!? Zar su granate trebale biti ispaljene iz Knez Mihajlove da bi se i oni osjećali krivima? Koliko mi je poznato vi ste i tada živjeli u jednoj državi i imali jednu vojsku, a upravo je ta "JNA" uz dodatnu pomoć raznih "boraca za sprsku stvar" ispaljivala granate po gradu koji je pod zaštitom UNESCO-a. Koliko se sjećam srbijanske su novine i televizije tih dana zapjenjeno govorile o "srpskom Dubrovniku" u kojemu "ustaše kolju i istjeruju Srbe". Ne sjećam se da je itko govorio o crnogorskom Dubrovniku. Tko je vidio snimke iz Cavtata zna koliko je Srba u odorama "JNA" ušlo u "oslobođeni" grad. Postoje i mnoge TV snimke na kojima se jasno vidi kako granate koje ispaljuju "vojnici" u uniformama "JNA" razaraju Dubrovnik, ali nema niti jedne na kojoj "ustaše" pale auto gume. Pa zar vi i dalje mislite da su svi u svijetu budale!? Đukanović i Marović koji bi danas da je projekt "Velika Srbija" uspio ispijali kave na Stradunu, živjeli u palači usred Starog grada i pričali kako su istjerali "ustaše" iz Dubrovnika podržavali su Slobu, a danas su postali veliki demokrati. Te njihove isprike (još) ne znače ništa, to je diplomatska kurtoazija, ali je barem dobar početak. Sljedeći bi korak trebao biti ratna odšteta i plaćanje za sve porušene i opljačkane kuće i uništene zgrade, hotele, jahte, brodove itd.

par'zan

pre 17 godina

Crnogorci su imali oreol cojstva, junastva, i uz sve to imali su rukovodecih mjesta toliko bas kao da su Srbi odreda glupavi i nemusti.
Sad ispade da su bili zavedeni, sto prilici nekoj prici o maloljetnicima.
Anyway, kad su Srbi odlucili da Crnogorci vise nece imati status super zasticenog medvjeda, doslo je do "otreznjenja" i tako dalje, i tako dalje.
BON VOYAGE

ja

pre 17 godina

Palili gume!? U tim napadima koje relativizirate poginulo je najmanje 50-ak civila, a srpsko-crnogorske trupe bile su na samom ulazu u grad koji bi, da su slučajno u njega ušle, završio kao Vukovar. Ili su i u Vukovaru Hrvati palili gume? E upravo je glavna razlika između srpskih i crnogorskih političara to što iz Crne gore ne stižu takve i slične izjave. Đukanović se ispričao za napad na Dubrovnik, nije ga proglasio hrvatskom obmanom, kao što mnogi u Srbiji govore i o Dubrovniku i o Vukovaru, Srebrenici, Sarajevu... Đinđić je imao snage učiniti isto, ali njega više nema. Kad nešto tako tvrdi Jovanović, onda ga pljuje tko stigne i govore da je lud. Za sve osim za dio Srba četnici su fašisti, a danas ih slavite ko heroje. Pitate se kako imate loš imidž u svijetu i zašto vas ne vole Česi (govorim samo o današnjim vijestima na ovom siteu), a skrivate jednog ratnog zločinca i slavite drugog. Oba su za neke Srbe veliki generali i vojskovođe. Vlada Srbije, umjesto da rješava probleme željeznica, organizira besplatne vlakove za glasače iz Srbije koji bi na referendumu trebali glasati za zajednicu. Baš kao nekad kad se na mitinge istine odlazilo organiziranim autobusima. Svi su krivi, i Solana i Pack i EU i Crnogorci, samo Srbi nisu. A i ovi što su Srbi su zapravo Crnogorci. Ne znam kako vama, ali meni izgleda ko da sam upao u Dnevnik RTS-a tamo negdje početkom 90-ih!

Aga

pre 17 godina

Neposredno poslije rata isao sam u okolinu Sarajeva i gledao srpske kuce ispred kojih su vec pocele da propadaju opljackani frizideri, sporeti, klozetske solje koju su ovi junaci kupili po bosni od bosnjackog naroda. I sada citajuci o ovim crnogorskim junacima i gledajuci dokumentarne filmove o osvajanju Dubrovnika sjetih se jedne narodne pjesme koja mi je tek poslie ovog rata bila jasna :
" Macem svojim blago stice ..."
Ne radom, ne ucenjem, ne nicim drugim, vec macem, sada topom, silovanjem, klanjem...
Sjetih se i one latinske : Historia est magistra vite. Dali ce srbi i crnogorci promjeniti svoju cud, jer bar ynam u Bosni nije bio gradjanski rat, vec rat maca iz Srbije i CG.

ja

pre 17 godina

Ja mislim da su svi krivi za ceo rat i Crnogorjanci i Hrvatijanci i Srbijanci. Ne radi se tu samo o bombardovanju Dubrovnika, to je samo jedna kap u moru! Krivi su svi svi svi!

Beogradjanin

pre 17 godina

Samo da pitam Crnogorce koji se tako drce da su "demokrate" ko od njih ima onaj klavir ukraden iz kuce Tereze Kesovije blizu Dubrovnika. Jedva cekam da dodje 21 maj i da vise ne moram da citam ove bljuvotine.

Simic

pre 17 godina

Da se C. Gora ''razdružila'' 1991.kada se za to izjasnio Bulatović, a nije zahvaqujući Đukanoviću, Milošević ne bi mogao da ''glumi'' Jugoslaviju. Hrvati znaju da je Djukanović više nego odgovoran za ono za što optužuju Miloševića i Srbiju, ali su mi to oprostili,pored ostalog, jer im odgovara da sve sv oje optužbe bace samo na Srbiju. Zbog mnogo čega drugog, a najviše zbog stravičnog genocida koji su u 2o. veku (u dva gradjanska rata) izvršili nad Srbima. Ko prati se uveriti da je poslednjih godina Milo bio najomiljeniji političar iz bivše Jugoslavije.

goran

pre 17 godina

Gradjani Srbije vjerovatno ne znaju da je najveci poltron svih poltrona Vojicic autor ove knjige.Covjek koji je sada direktor RTCG, koji je u svojoj knjizi a i u serijalu emisija od referenduma do referenduma potpuno izbrisao bilo kakvu ulogu Mila Djukanovica u napadu na Dubrovnik.Bilo je davno ali ne toliko da se nemozemo sjetiti da je Djukanovic pozivao mladice CG u napad na Dubrovnik da je dok je on bio premijer deportovano 145 muslimana koji su kasnije ubijeni.Sve ovo a i jos mnogo toga poltron Vojicic pokusava gumicom da izbrise.Nece moci Vojicicu ova zalosna vlast mora kad tad pasti a tada ce tvoj gospodar odgovarati za sva zla koja je uradio i hrvatima i muslimanima a bogami ponajvise svom narodu.

stid me je ...

pre 17 godina

mene lično je isto bilo stid hodajući ulicama dubrovnika prošlo leto i čitajući na tablama o šteti nastalom tokom granatiranja/raketiranja tog starog grada.
mislim da ćemo se mi iz SCG još dugo sramiti zbog tog zločina !

Brzonog

pre 17 godina

Pa red je da se izvinu, ko se seca, diglo se i staro i mlado i krenulo u nevidjenu pljacku po dubrovackom zaledju. Sta su doneli nazad u ekolosku im njihovu samo oni znaju ali vidim da su poceli da vracaju elektronsku opremu za aerodrom koju su bili oplevili, Sad im je ponovo Srbija kriva, a? Lepo se izvinite Hrvatima, pa se onda jos lepse izvinite i Srbijancima sto ste im okaljali obraz pljackama, i tako da se pomirimo. Aj ziveli...

Pavlovic - Rat za mir, 2004

pre 17 godina

preporucujem svima koji bi hteli da znadu sta je crna gora i srbija ucinila 1991 dubrovniku film od
Koce Pavlovica - Rat za mir (Crna Gora), 2004.

Dejan

pre 17 godina

Dokle cemo vise da slusamo da smo mi inicirali napad na Dubrovnik a dobro znamo da nijedan srbin nije bio ni blizu tom gradu u to vreme?Mislim da je stvarno svim srbima muka od crnogoraca i hrvata koji koriste svaku priliku (vest) da nas popljuju i ocrne....ali dobice valjda to sto su trazili 21. maja. Pouzdano znam i zbog toga mi je mnogo drago da je premijer Kostunica na jednoj privatnoj veceri uz podignutu casu vina izjavio:"........ali sve ce biti lepse i bolje kada 21. maja postanemo samostalni"! Posle tog datuma neka sami sebi sude za ono sto su pocinili.

istina

pre 17 godina

Ratna dejstva kod Dubrovnika vodila su se zbog rasterečenja frontova u zapadnj i istočnoj Slavoniji, a ne zbog zauzimanja tog grada. Hrvati su već unapred izgubljenu bitku dobili sa dobro smišljenom propagandnom taktikom - palenjem guma na više mesta u starom delu grada. Zamislite kakva je bila reakcija svetske javnosti kad je videla Dubrovnik u "plamenima".

Marko

pre 17 godina

Nije stvar u tome sto jue neko bio sa Milosevicem - bilo je i 90% naroda na cije se oci sve desavalo dugih 6 godina i bar sad niko ne moze reci da "nije znao", pa nije se dogdjalo u Tunguziji a grobnice samo "isplivavaju". Sustina je bila napraviti zaokret sto Djukanovic jeste uradio a srbija nije.

Rajko

pre 17 godina

Sonja Biserko pravi materijalnu grešku. Zašto Srbijanci i Beograđani da se stide nečega što nisu učinili? Da je rekla da Srbijanci treba da se stide Vukovara, to bih prihvatio, jer to jeste naša sramota, ali Dubrovnik je samo crnogorska sramota, sramota crnogorske vlasti (aktuelne) i oficira JNA sa područja Crne Gore, koji, gle licemerja, danas podržavaju bratsku politiku sa Hrvatskom, pod okriljem Mila Đukanovića.

serdar

pre 17 godina

Znači, da se Milošević izvinio za Vukovar i Sarajevo, onda bi mu se sve oprostilo i on bi danas pio kafu na Baščaršiji i ćeretao on antiratnom pokretu, ističući da je bio "rob" nečije politike.
Blago nama s ovakvim istoričarima.
Dubrovčani treba da znaju ko ih je bombardovao i pljačkao. Ne, nisu Srbijanci ni Beograđani...

Zoran

pre 17 godina

Da je Crna Gora promenila kurs uhapsila bi Mladica dok je letovao na Sv. Stefanu 2001. i 2002. O novoj ljubavi Crne Gore i Hrvatske ne bih da komentarisem, voleo bih da im se Hrvatska oduzi na tome.I onako je Crna Gora uz Belorusiju poslednji bastio komunizma u Evropi i verovatno poslednje mesto na svetu gde ce propasti komunizam. Uz to koja Zemlja sem Kube ima duze Vladara na svom celu od Crne Gore.Đukanović je na vlasti kao predsednik ili premijer 17 godina...

Branislav

pre 17 godina

Sustina saveznistva svih "progresivnih" snaga iz SFRJ odnosno pro-independistickih rezima jeste razbijanje onoga sto oni vide kao "Projekat Velike Srbije". Niti su se ovi pokajali, niti su ovi drugi bili toliko cisti i nevini u sukobu, niti im je sad vazna saradnja i dobrosusedski odnosi. Vazno im je jedino da Srpsko nacionalno bice razbiju na sto vise malih delica da bi se u svojim "knezevinama" osecali vladarima i da bi mogli da dominiraju. Dvolicnost, dvolicnost, dvolicnost, ....

crnogorac

pre 17 godina

I toga su se setili bas sada pred referenum u Crnoj Gori? Srbija se tako besramno mesa u ishod referenuma da je to za svaku osudu.

Daka Crna Gora

pre 17 godina

Onaj kamion sa stepenicama za ulaz putnika u avion sa natpisom AERODROM DUBROVNIK, koji stoji na podgorickom aerodromu kod hangara cargo skladiste.Cije je ono,mora da je to Milosevic zaboravio? pa i ako je ovi su imali kad, bar da ga prefarabju to gdje pise Aerodrom Dubrovnik.

PN

pre 17 godina

Maloj deci i političkim diletantima se pojam "licemerje" najefikasnije može objasniti ponašanjem crnogorske državne vrhuške u odnosu prema bombardovanju Dubrovnika.
Tu našu zajedničku, a ponajviše crnogorsku, bruku i sramotu sada zloupotrebljavaju na perfidan i podmukao način.
Ovim su centrifugalne sile srpstva dobile još jedan zamajac.
Srećno braćo, odlazite već jednom ali prestanite da nas olajavate i okrivljujete za sopstvene budalaštine. Budite bar malo dostojanstveni u ovom "razvodu" dva oka u glavi, ili kako već beše rekao čuveni crnogorac Slobodan Milošević.

Lale-Pancevo

pre 17 godina

Cini mi se da Crna Gora malo preteruje sa ovolikim udvaranjem Hrvatima. Izvinili su se ranije i u redu, ne treba sada da od sebe da prave krpu pred, ne malo nadmenim Hrvatima. Zlodela su pravili Hrvati, pa se nikome ne izvinjavaju. Konacno, da nisu Nemci, Italijani,Amerikanci trcali kod onih koje su bombardovali da im se svaki cas izvinjavaju? Osim toga smesno je kada mi obican svet pocnemo da lupetamo kako je Milo bio saradnik Slobin, pa komunista, pa sta sve ne. Bas mi znamo koliko je on bio njemu saradnik i dali su sta pricali? No, nama je vazna samo da nadjemo neku etiketu da zalepimo, pa makar pravili budale od sebe.

Ante Sparavalo

pre 17 godina

Da li je neko od casnih i postenih Crnogoraca, zbog obraza, vratio bar deo opljackanih stvari iz Konavala ili neku jahtu/camac iz Caftata?

Radisa

pre 17 godina

Sad ce jos ispasti da je Srbija motkama nagonila Crnogorce na Dubrovnik a Milo bio zatocenik Milosevica.Pa Srbija je najvisa zrtva Crnogoraca jer oni su upravljali i Srbijom i Cg-orom.I danas to cine ali valjda ce biti drugacije posle 21...

U ime naroda

pre 17 godina

Racuni za narucene kafe pred kamerama od strane rezervnog satava JNA iz Crne gore treba sa se plate. Dozvolite da se obratimo.

ja

pre 17 godina

Naravno da Dubrovčani neće tako lako zaboraviti i oprostiti sve što su im priredili Crnogorci, ali puno je lakše kad dobiješ javnu ispriku, makar i neiskrenu, od Đukanovića i Marovića. Kad se odvoji od Srbije Crna gora više neće imati mogućnosti nikoga napasti, a sumnjam da bi netko napao i nju. Svoju sigurnost moći će osigurati kroz NATO i EU. A zašto je svim njezinim susjedima bitno da se odvoji od Srbije? Zato što je u pojedinim srpskim glavama ideja otimanja tuđe zemlje itekako živa. Recimo u Nikolićevoj. Koga podržava trećina Srba. Pa po toj logici: Što je Srbija manja i slabija, manja je i šansa da ponovo krene u osvajanja. Nemam ništa osobno protiv Srbije, čak imam i prijatelje tamo, ali ako trećina naroda podržava opciju "povratka na svetu srpsku zemlju - Karlovac - Virovitica - Karlobag (ne mislim tu na povratak izbjeglih koji imaju svako pravo da se vrate u svoje domove!), onda mi je draže da Srbija ostane što manja, što nerazvijenija i što siromašnija kako ne bi bila u stanju financirati taj i takav "povratak". Siguran sam da i drugi srpski susjedi razmišljaju slično i baš me zanima za koju bi se opciju Srbi odlučili da su na mjestu svojih susjeda...

Mr Petar Simic

pre 17 godina

М.Ђукановић је дуго година био далеко најблискији сарадник Милошевића,идеолошки и политички. Страшна је лаж да је он био уз Милошевића због страха,што је морао. Без ђукановића и његових у Ц.Гори и Црногораца у Београду не би било ни Слободана Милошевића на оној трагичној сцени у време ратова. Зар Мило није био највернији сарадник Милошевићу у време када су извршена сва недела за које је Милошевић оптужен, сем Космета. Оставио га је када је сваком било јасно да се очекује Милошевићев пад. продао га је Американцима да не одговара заједно са њим. Није чудо што су му због тога опростили и Хрвати и што сада здушно попмажу његову акцију на оцрњивању Срба и Србије и за независност Ц. Горе. Како Србија може имати братске односе са Ц. Гором ако у њој буду владали оно који су у току последњих година изрекли толико оптужби ,чак гадости, о њој. Руководство косовских Албанаца и Хрватске сада су највећи пријатељи М. ђукановића.

uzrujani

pre 17 godina

Hrvatski TO je iz Dubrovnika napadao vojsku, vojska je odgovarala na napade.Nikada nije postojao plan da se Dubrovnik zauzme,to je laz. Sa Dubrovackih zidina su pucali na vojsku sa namerom da je isprovociraju. Vojska je imala strateski plan da zadrzi aeorodrum Cilipi i Prevlaku dok se ne rascisti situacija sa Hrvatskom. To su bila strateska podrucja od ogromne vaznosti, cela mornarica se nalazila u Boki a sa prevlake se kontrolisao ulaz u Boku.

Iskreni

pre 17 godina

Samo bih upitao gospodina Đukanovića, gde je bio devetog marta 1991. godine, koju je opciju tada zagovarao, ko su mu bili uzori do 1997. godine, da li opozicija ili vlastodršci u Srbiji.Ovim ne želim da umanjim značaj, ali i sreću u kod nas koji smo zagovornici evropskih ideja i građanskog društva Usrbiji, pobedom koju je Milo Đukanović odne na predsedničkim izborima, mislim 1997-98, godine. P.S. Inače zagovornik sam nezavisne Srbije, a oni koji nas ocrnjuju po nekad njima mrskim republikama bivše SFRJ, neka idu.Nije luka samo Bar, već i Solun, koju smo koristili sve do šezdesetih godina prošlog veka, niti more samo Jadransko.

Bosko

pre 17 godina

Crna Gora je dala primjer kako se treba odnositi prema svojoj proslosti i pocinjenim greskama. Greske se moraju priznati, iskreno pokajati za pogresnu politiku, kako se greske ne bi ponovile i mogli graditi bolji odnosi sa susjedima koji su bili zrtve te pogresne politike. Naravno, to ne oslobadja od odgovornosti aktere te pogresne politike, medju kojima su i Milo Djukanovic i Svetozar Marovic. Izvinjenje koje su uputili gradjanima Hrvatske je najmanje sto su trebali da urade. Naravno, to nece izbrisati tamnu mrlju koja ce ostati na Crnoj Gori, niti izlijeciti rane koje su dozivjeli gradjani Dubrovnika. Princip bi trebao biti: oprostiti onima koji su se pokajali, ali ne zaboraviti ono sto su uradili.

Neojsa

pre 17 godina

Crna Gora se pokazala u tom pohodu na Dubrovnik, tako da je u Konavlima unisteno sve sto nije opljackano. Eno vam stepenice sa Aerodroma Cilipi kod raskrsnice Budva -Cetinje. Nemojte mi samo reci da je Milosevic kriv i za to.

ja

pre 17 godina

Naravno da Dubrovčani neće tako lako zaboraviti i oprostiti sve što su im priredili Crnogorci, ali puno je lakše kad dobiješ javnu ispriku, makar i neiskrenu, od Đukanovića i Marovića. Kad se odvoji od Srbije Crna gora više neće imati mogućnosti nikoga napasti, a sumnjam da bi netko napao i nju. Svoju sigurnost moći će osigurati kroz NATO i EU. A zašto je svim njezinim susjedima bitno da se odvoji od Srbije? Zato što je u pojedinim srpskim glavama ideja otimanja tuđe zemlje itekako živa. Recimo u Nikolićevoj. Koga podržava trećina Srba. Pa po toj logici: Što je Srbija manja i slabija, manja je i šansa da ponovo krene u osvajanja. Nemam ništa osobno protiv Srbije, čak imam i prijatelje tamo, ali ako trećina naroda podržava opciju "povratka na svetu srpsku zemlju - Karlovac - Virovitica - Karlobag (ne mislim tu na povratak izbjeglih koji imaju svako pravo da se vrate u svoje domove!), onda mi je draže da Srbija ostane što manja, što nerazvijenija i što siromašnija kako ne bi bila u stanju financirati taj i takav "povratak". Siguran sam da i drugi srpski susjedi razmišljaju slično i baš me zanima za koju bi se opciju Srbi odlučili da su na mjestu svojih susjeda...

Pavlovic - Rat za mir, 2004

pre 17 godina

preporucujem svima koji bi hteli da znadu sta je crna gora i srbija ucinila 1991 dubrovniku film od
Koce Pavlovica - Rat za mir (Crna Gora), 2004.

stid me je ...

pre 17 godina

mene lično je isto bilo stid hodajući ulicama dubrovnika prošlo leto i čitajući na tablama o šteti nastalom tokom granatiranja/raketiranja tog starog grada.
mislim da ćemo se mi iz SCG još dugo sramiti zbog tog zločina !

Brzonog

pre 17 godina

Pa red je da se izvinu, ko se seca, diglo se i staro i mlado i krenulo u nevidjenu pljacku po dubrovackom zaledju. Sta su doneli nazad u ekolosku im njihovu samo oni znaju ali vidim da su poceli da vracaju elektronsku opremu za aerodrom koju su bili oplevili, Sad im je ponovo Srbija kriva, a? Lepo se izvinite Hrvatima, pa se onda jos lepse izvinite i Srbijancima sto ste im okaljali obraz pljackama, i tako da se pomirimo. Aj ziveli...

da da, palili smo gume...

pre 17 godina

sramotno je sto u srbiji i crnoj gori ljudi jos i dan danas misle da su se u dubrovniku palile gume a ne da su ga granatirale ili raketirale JNA pod komandom srba i crnogoraca !!

Dživo

pre 17 godina

Kako nije sramota one koji pričaju o paljenju guma u Dubrovniku takve stvari govorit? Ma palili ste vi gume onih 78 dana 1999.! Kao da ne postoje bezbrojne snimke granata koje padaju po Gradu, oštećenih i uništenih objekata, pod zaštitom UNESCO-a! Kao da čitavo vrijeme tamo nisu bili strani mediji europski promatrači i prenjeli svijetu što se dešavalo? Ali svi su oni po običaju slijepi, eto samo su Srbi dobro vidjeli. Tobože sa zidina se pucalo po JNA! A što JNA ima opkoljavat Dubrovnik? Tko ju je zvao? Tko joj je dao dopuštenje da iziđe iz kasarni, ili da prelazi granicu Hrvatske? Da popali i opljačka Primorje i Konavle? Kako netko može da vjeruje da se iz opkoljenog Grada puca po okolnim brdima? Iz strateški nepovoljnog mjesta na mjesto s kojeg se Dubrovnik držali na dlanu!? I sad će reći Srbijanci, nije to naše djelo, to je Crnogoraca. Ali to je djelo jedne politike, politike koja svoj kontinuitet ima u Srbiji danas, a ne u Crnoj Gori, pa makar se Crnogorci "promijenili" iz čisto oportunističkih razloga! Problem sa Srbijom nije što je jučer, pod Miloševićem, bila agresivna i ratohuškačaka, nego što tu politiku danas vlasti Srbije štite! Ne vlasti Crne gore!

Bosko

pre 17 godina

Crna Gora je dala primjer kako se treba odnositi prema svojoj proslosti i pocinjenim greskama. Greske se moraju priznati, iskreno pokajati za pogresnu politiku, kako se greske ne bi ponovile i mogli graditi bolji odnosi sa susjedima koji su bili zrtve te pogresne politike. Naravno, to ne oslobadja od odgovornosti aktere te pogresne politike, medju kojima su i Milo Djukanovic i Svetozar Marovic. Izvinjenje koje su uputili gradjanima Hrvatske je najmanje sto su trebali da urade. Naravno, to nece izbrisati tamnu mrlju koja ce ostati na Crnoj Gori, niti izlijeciti rane koje su dozivjeli gradjani Dubrovnika. Princip bi trebao biti: oprostiti onima koji su se pokajali, ali ne zaboraviti ono sto su uradili.

Mr Petar Simic

pre 17 godina

М.Ђукановић је дуго година био далеко најблискији сарадник Милошевића,идеолошки и политички. Страшна је лаж да је он био уз Милошевића због страха,што је морао. Без ђукановића и његових у Ц.Гори и Црногораца у Београду не би било ни Слободана Милошевића на оној трагичној сцени у време ратова. Зар Мило није био највернији сарадник Милошевићу у време када су извршена сва недела за које је Милошевић оптужен, сем Космета. Оставио га је када је сваком било јасно да се очекује Милошевићев пад. продао га је Американцима да не одговара заједно са њим. Није чудо што су му због тога опростили и Хрвати и што сада здушно попмажу његову акцију на оцрњивању Срба и Србије и за независност Ц. Горе. Како Србија може имати братске односе са Ц. Гором ако у њој буду владали оно који су у току последњих година изрекли толико оптужби ,чак гадости, о њој. Руководство косовских Албанаца и Хрватске сада су највећи пријатељи М. ђукановића.

uzrujani

pre 17 godina

Hrvatski TO je iz Dubrovnika napadao vojsku, vojska je odgovarala na napade.Nikada nije postojao plan da se Dubrovnik zauzme,to je laz. Sa Dubrovackih zidina su pucali na vojsku sa namerom da je isprovociraju. Vojska je imala strateski plan da zadrzi aeorodrum Cilipi i Prevlaku dok se ne rascisti situacija sa Hrvatskom. To su bila strateska podrucja od ogromne vaznosti, cela mornarica se nalazila u Boki a sa prevlake se kontrolisao ulaz u Boku.

U ime naroda

pre 17 godina

Racuni za narucene kafe pred kamerama od strane rezervnog satava JNA iz Crne gore treba sa se plate. Dozvolite da se obratimo.

Iskreni

pre 17 godina

Samo bih upitao gospodina Đukanovića, gde je bio devetog marta 1991. godine, koju je opciju tada zagovarao, ko su mu bili uzori do 1997. godine, da li opozicija ili vlastodršci u Srbiji.Ovim ne želim da umanjim značaj, ali i sreću u kod nas koji smo zagovornici evropskih ideja i građanskog društva Usrbiji, pobedom koju je Milo Đukanović odne na predsedničkim izborima, mislim 1997-98, godine. P.S. Inače zagovornik sam nezavisne Srbije, a oni koji nas ocrnjuju po nekad njima mrskim republikama bivše SFRJ, neka idu.Nije luka samo Bar, već i Solun, koju smo koristili sve do šezdesetih godina prošlog veka, niti more samo Jadransko.

Neojsa

pre 17 godina

Crna Gora se pokazala u tom pohodu na Dubrovnik, tako da je u Konavlima unisteno sve sto nije opljackano. Eno vam stepenice sa Aerodroma Cilipi kod raskrsnice Budva -Cetinje. Nemojte mi samo reci da je Milosevic kriv i za to.

Radisa

pre 17 godina

Sad ce jos ispasti da je Srbija motkama nagonila Crnogorce na Dubrovnik a Milo bio zatocenik Milosevica.Pa Srbija je najvisa zrtva Crnogoraca jer oni su upravljali i Srbijom i Cg-orom.I danas to cine ali valjda ce biti drugacije posle 21...

PN

pre 17 godina

Maloj deci i političkim diletantima se pojam "licemerje" najefikasnije može objasniti ponašanjem crnogorske državne vrhuške u odnosu prema bombardovanju Dubrovnika.
Tu našu zajedničku, a ponajviše crnogorsku, bruku i sramotu sada zloupotrebljavaju na perfidan i podmukao način.
Ovim su centrifugalne sile srpstva dobile još jedan zamajac.
Srećno braćo, odlazite već jednom ali prestanite da nas olajavate i okrivljujete za sopstvene budalaštine. Budite bar malo dostojanstveni u ovom "razvodu" dva oka u glavi, ili kako već beše rekao čuveni crnogorac Slobodan Milošević.

Ante Sparavalo

pre 17 godina

Da li je neko od casnih i postenih Crnogoraca, zbog obraza, vratio bar deo opljackanih stvari iz Konavala ili neku jahtu/camac iz Caftata?

Lale-Pancevo

pre 17 godina

Cini mi se da Crna Gora malo preteruje sa ovolikim udvaranjem Hrvatima. Izvinili su se ranije i u redu, ne treba sada da od sebe da prave krpu pred, ne malo nadmenim Hrvatima. Zlodela su pravili Hrvati, pa se nikome ne izvinjavaju. Konacno, da nisu Nemci, Italijani,Amerikanci trcali kod onih koje su bombardovali da im se svaki cas izvinjavaju? Osim toga smesno je kada mi obican svet pocnemo da lupetamo kako je Milo bio saradnik Slobin, pa komunista, pa sta sve ne. Bas mi znamo koliko je on bio njemu saradnik i dali su sta pricali? No, nama je vazna samo da nadjemo neku etiketu da zalepimo, pa makar pravili budale od sebe.

crnogorac

pre 17 godina

I toga su se setili bas sada pred referenum u Crnoj Gori? Srbija se tako besramno mesa u ishod referenuma da je to za svaku osudu.

serdar

pre 17 godina

Znači, da se Milošević izvinio za Vukovar i Sarajevo, onda bi mu se sve oprostilo i on bi danas pio kafu na Baščaršiji i ćeretao on antiratnom pokretu, ističući da je bio "rob" nečije politike.
Blago nama s ovakvim istoričarima.
Dubrovčani treba da znaju ko ih je bombardovao i pljačkao. Ne, nisu Srbijanci ni Beograđani...

Zoran

pre 17 godina

Da je Crna Gora promenila kurs uhapsila bi Mladica dok je letovao na Sv. Stefanu 2001. i 2002. O novoj ljubavi Crne Gore i Hrvatske ne bih da komentarisem, voleo bih da im se Hrvatska oduzi na tome.I onako je Crna Gora uz Belorusiju poslednji bastio komunizma u Evropi i verovatno poslednje mesto na svetu gde ce propasti komunizam. Uz to koja Zemlja sem Kube ima duze Vladara na svom celu od Crne Gore.Đukanović je na vlasti kao predsednik ili premijer 17 godina...

Daka Crna Gora

pre 17 godina

Onaj kamion sa stepenicama za ulaz putnika u avion sa natpisom AERODROM DUBROVNIK, koji stoji na podgorickom aerodromu kod hangara cargo skladiste.Cije je ono,mora da je to Milosevic zaboravio? pa i ako je ovi su imali kad, bar da ga prefarabju to gdje pise Aerodrom Dubrovnik.

Branislav

pre 17 godina

Sustina saveznistva svih "progresivnih" snaga iz SFRJ odnosno pro-independistickih rezima jeste razbijanje onoga sto oni vide kao "Projekat Velike Srbije". Niti su se ovi pokajali, niti su ovi drugi bili toliko cisti i nevini u sukobu, niti im je sad vazna saradnja i dobrosusedski odnosi. Vazno im je jedino da Srpsko nacionalno bice razbiju na sto vise malih delica da bi se u svojim "knezevinama" osecali vladarima i da bi mogli da dominiraju. Dvolicnost, dvolicnost, dvolicnost, ....

Marko

pre 17 godina

Nije stvar u tome sto jue neko bio sa Milosevicem - bilo je i 90% naroda na cije se oci sve desavalo dugih 6 godina i bar sad niko ne moze reci da "nije znao", pa nije se dogdjalo u Tunguziji a grobnice samo "isplivavaju". Sustina je bila napraviti zaokret sto Djukanovic jeste uradio a srbija nije.

Rajko

pre 17 godina

Sonja Biserko pravi materijalnu grešku. Zašto Srbijanci i Beograđani da se stide nečega što nisu učinili? Da je rekla da Srbijanci treba da se stide Vukovara, to bih prihvatio, jer to jeste naša sramota, ali Dubrovnik je samo crnogorska sramota, sramota crnogorske vlasti (aktuelne) i oficira JNA sa područja Crne Gore, koji, gle licemerja, danas podržavaju bratsku politiku sa Hrvatskom, pod okriljem Mila Đukanovića.

istina

pre 17 godina

Ratna dejstva kod Dubrovnika vodila su se zbog rasterečenja frontova u zapadnj i istočnoj Slavoniji, a ne zbog zauzimanja tog grada. Hrvati su već unapred izgubljenu bitku dobili sa dobro smišljenom propagandnom taktikom - palenjem guma na više mesta u starom delu grada. Zamislite kakva je bila reakcija svetske javnosti kad je videla Dubrovnik u "plamenima".

Dejan

pre 17 godina

Dokle cemo vise da slusamo da smo mi inicirali napad na Dubrovnik a dobro znamo da nijedan srbin nije bio ni blizu tom gradu u to vreme?Mislim da je stvarno svim srbima muka od crnogoraca i hrvata koji koriste svaku priliku (vest) da nas popljuju i ocrne....ali dobice valjda to sto su trazili 21. maja. Pouzdano znam i zbog toga mi je mnogo drago da je premijer Kostunica na jednoj privatnoj veceri uz podignutu casu vina izjavio:"........ali sve ce biti lepse i bolje kada 21. maja postanemo samostalni"! Posle tog datuma neka sami sebi sude za ono sto su pocinili.

Simic

pre 17 godina

Da se C. Gora ''razdružila'' 1991.kada se za to izjasnio Bulatović, a nije zahvaqujući Đukanoviću, Milošević ne bi mogao da ''glumi'' Jugoslaviju. Hrvati znaju da je Djukanović više nego odgovoran za ono za što optužuju Miloševića i Srbiju, ali su mi to oprostili,pored ostalog, jer im odgovara da sve sv oje optužbe bace samo na Srbiju. Zbog mnogo čega drugog, a najviše zbog stravičnog genocida koji su u 2o. veku (u dva gradjanska rata) izvršili nad Srbima. Ko prati se uveriti da je poslednjih godina Milo bio najomiljeniji političar iz bivše Jugoslavije.

goran

pre 17 godina

Gradjani Srbije vjerovatno ne znaju da je najveci poltron svih poltrona Vojicic autor ove knjige.Covjek koji je sada direktor RTCG, koji je u svojoj knjizi a i u serijalu emisija od referenduma do referenduma potpuno izbrisao bilo kakvu ulogu Mila Djukanovica u napadu na Dubrovnik.Bilo je davno ali ne toliko da se nemozemo sjetiti da je Djukanovic pozivao mladice CG u napad na Dubrovnik da je dok je on bio premijer deportovano 145 muslimana koji su kasnije ubijeni.Sve ovo a i jos mnogo toga poltron Vojicic pokusava gumicom da izbrise.Nece moci Vojicicu ova zalosna vlast mora kad tad pasti a tada ce tvoj gospodar odgovarati za sva zla koja je uradio i hrvatima i muslimanima a bogami ponajvise svom narodu.

Beogradjanin

pre 17 godina

Samo da pitam Crnogorce koji se tako drce da su "demokrate" ko od njih ima onaj klavir ukraden iz kuce Tereze Kesovije blizu Dubrovnika. Jedva cekam da dodje 21 maj i da vise ne moram da citam ove bljuvotine.

ja

pre 17 godina

Ja mislim da su svi krivi za ceo rat i Crnogorjanci i Hrvatijanci i Srbijanci. Ne radi se tu samo o bombardovanju Dubrovnika, to je samo jedna kap u moru! Krivi su svi svi svi!

ja

pre 17 godina

Palili gume!? U tim napadima koje relativizirate poginulo je najmanje 50-ak civila, a srpsko-crnogorske trupe bile su na samom ulazu u grad koji bi, da su slučajno u njega ušle, završio kao Vukovar. Ili su i u Vukovaru Hrvati palili gume? E upravo je glavna razlika između srpskih i crnogorskih političara to što iz Crne gore ne stižu takve i slične izjave. Đukanović se ispričao za napad na Dubrovnik, nije ga proglasio hrvatskom obmanom, kao što mnogi u Srbiji govore i o Dubrovniku i o Vukovaru, Srebrenici, Sarajevu... Đinđić je imao snage učiniti isto, ali njega više nema. Kad nešto tako tvrdi Jovanović, onda ga pljuje tko stigne i govore da je lud. Za sve osim za dio Srba četnici su fašisti, a danas ih slavite ko heroje. Pitate se kako imate loš imidž u svijetu i zašto vas ne vole Česi (govorim samo o današnjim vijestima na ovom siteu), a skrivate jednog ratnog zločinca i slavite drugog. Oba su za neke Srbe veliki generali i vojskovođe. Vlada Srbije, umjesto da rješava probleme željeznica, organizira besplatne vlakove za glasače iz Srbije koji bi na referendumu trebali glasati za zajednicu. Baš kao nekad kad se na mitinge istine odlazilo organiziranim autobusima. Svi su krivi, i Solana i Pack i EU i Crnogorci, samo Srbi nisu. A i ovi što su Srbi su zapravo Crnogorci. Ne znam kako vama, ali meni izgleda ko da sam upao u Dnevnik RTS-a tamo negdje početkom 90-ih!

Aga

pre 17 godina

Neposredno poslije rata isao sam u okolinu Sarajeva i gledao srpske kuce ispred kojih su vec pocele da propadaju opljackani frizideri, sporeti, klozetske solje koju su ovi junaci kupili po bosni od bosnjackog naroda. I sada citajuci o ovim crnogorskim junacima i gledajuci dokumentarne filmove o osvajanju Dubrovnika sjetih se jedne narodne pjesme koja mi je tek poslie ovog rata bila jasna :
" Macem svojim blago stice ..."
Ne radom, ne ucenjem, ne nicim drugim, vec macem, sada topom, silovanjem, klanjem...
Sjetih se i one latinske : Historia est magistra vite. Dali ce srbi i crnogorci promjeniti svoju cud, jer bar ynam u Bosni nije bio gradjanski rat, vec rat maca iz Srbije i CG.

par'zan

pre 17 godina

Crnogorci su imali oreol cojstva, junastva, i uz sve to imali su rukovodecih mjesta toliko bas kao da su Srbi odreda glupavi i nemusti.
Sad ispade da su bili zavedeni, sto prilici nekoj prici o maloljetnicima.
Anyway, kad su Srbi odlucili da Crnogorci vise nece imati status super zasticenog medvjeda, doslo je do "otreznjenja" i tako dalje, i tako dalje.
BON VOYAGE

činjenično

pre 17 godina

Ne znam na koju foru su to krivi samo Crnogorci za napad na Dubrovnik, a Srbi ispadoše anđeli i nevinašca!? Zar su granate trebale biti ispaljene iz Knez Mihajlove da bi se i oni osjećali krivima? Koliko mi je poznato vi ste i tada živjeli u jednoj državi i imali jednu vojsku, a upravo je ta "JNA" uz dodatnu pomoć raznih "boraca za sprsku stvar" ispaljivala granate po gradu koji je pod zaštitom UNESCO-a. Koliko se sjećam srbijanske su novine i televizije tih dana zapjenjeno govorile o "srpskom Dubrovniku" u kojemu "ustaše kolju i istjeruju Srbe". Ne sjećam se da je itko govorio o crnogorskom Dubrovniku. Tko je vidio snimke iz Cavtata zna koliko je Srba u odorama "JNA" ušlo u "oslobođeni" grad. Postoje i mnoge TV snimke na kojima se jasno vidi kako granate koje ispaljuju "vojnici" u uniformama "JNA" razaraju Dubrovnik, ali nema niti jedne na kojoj "ustaše" pale auto gume. Pa zar vi i dalje mislite da su svi u svijetu budale!? Đukanović i Marović koji bi danas da je projekt "Velika Srbija" uspio ispijali kave na Stradunu, živjeli u palači usred Starog grada i pričali kako su istjerali "ustaše" iz Dubrovnika podržavali su Slobu, a danas su postali veliki demokrati. Te njihove isprike (još) ne znače ništa, to je diplomatska kurtoazija, ali je barem dobar početak. Sljedeći bi korak trebao biti ratna odšteta i plaćanje za sve porušene i opljačkane kuće i uništene zgrade, hotele, jahte, brodove itd.

svi (ni)su isti

pre 17 godina

"Sustina je bila napraviti zaokret sto Djukanovic jeste uradio a srbija nije." Kakav zaokret pobogu? Sta je konkretno URADIO, ne sta prica? On je kao proevropski, Srbi nisu. On je uhapsio Mladica i Karadzica, Srbija nije? Pa, nije ni on, a imao je prilike! A to je glavna stvar koja se Srbiji zamera. Ovde se pricaju takve gluposti da se coveku digne kosa na glavi. Kao - Srbija je jaka, pa je opasna, a svi oko Srbije su mali i jadni, a ovamo svi su pribegli manje-vise oruzanim pobunama, prekrajanjima granica bivse SFRJ i krvavim borbama. Kakvu ulogu je uopste imala Srbija u albansko-makedonskom sukobu? Koga je tu trebalo "razbiti na delice" da ne bude u stanju vise da napada? Juzna Srbija - koliko je to podrucje veliko i jako, a tamosnji oruzani ustanak su jedva ugasili udruzenim snagama evropski i nasi demokratski funkcioneri, spremni na razgovore i kompromis.
A ovo za stepenice je zivi humor - ukrali, hajde, bilo sta bilo ("nece vise, majke mi") ali da ih ni ne prefarbaju? Pa, tesko se farba recima, nije to politika. Neko treba da naredi, da nabavi farbu, cetke, ljude, da izda radni nalog i tako to, a to su sve dokumenta, a to je nezgodno, ostaje trag, ne mozes posle da kazes puj, pike ne vazi, "promenio sam politiku".

nikola

pre 17 godina

Ако сматрају да су криви, онда им не би требао бити проблем да плате штету коју су при томе направили. Ја да сам Хрват, не би био задовољан извињењем и то политичара, који једном кажу једно други пут нешто друго у зависности од тога како ветар дува (мада и питање је да ли постоји и један доследан политичар).

Dživo

pre 17 godina

Kako nije sramota one koji pričaju o paljenju guma u Dubrovniku takve stvari govorit? Ma palili ste vi gume onih 78 dana 1999.! Kao da ne postoje bezbrojne snimke granata koje padaju po Gradu, oštećenih i uništenih objekata, pod zaštitom UNESCO-a! Kao da čitavo vrijeme tamo nisu bili strani mediji europski promatrači i prenjeli svijetu što se dešavalo? Ali svi su oni po običaju slijepi, eto samo su Srbi dobro vidjeli. Tobože sa zidina se pucalo po JNA! A što JNA ima opkoljavat Dubrovnik? Tko ju je zvao? Tko joj je dao dopuštenje da iziđe iz kasarni, ili da prelazi granicu Hrvatske? Da popali i opljačka Primorje i Konavle? Kako netko može da vjeruje da se iz opkoljenog Grada puca po okolnim brdima? Iz strateški nepovoljnog mjesta na mjesto s kojeg se Dubrovnik držali na dlanu!? I sad će reći Srbijanci, nije to naše djelo, to je Crnogoraca. Ali to je djelo jedne politike, politike koja svoj kontinuitet ima u Srbiji danas, a ne u Crnoj Gori, pa makar se Crnogorci "promijenili" iz čisto oportunističkih razloga! Problem sa Srbijom nije što je jučer, pod Miloševićem, bila agresivna i ratohuškačaka, nego što tu politiku danas vlasti Srbije štite! Ne vlasti Crne gore!

stid me je ...

pre 17 godina

mene lično je isto bilo stid hodajući ulicama dubrovnika prošlo leto i čitajući na tablama o šteti nastalom tokom granatiranja/raketiranja tog starog grada.
mislim da ćemo se mi iz SCG još dugo sramiti zbog tog zločina !

Aga

pre 17 godina

Neposredno poslije rata isao sam u okolinu Sarajeva i gledao srpske kuce ispred kojih su vec pocele da propadaju opljackani frizideri, sporeti, klozetske solje koju su ovi junaci kupili po bosni od bosnjackog naroda. I sada citajuci o ovim crnogorskim junacima i gledajuci dokumentarne filmove o osvajanju Dubrovnika sjetih se jedne narodne pjesme koja mi je tek poslie ovog rata bila jasna :
" Macem svojim blago stice ..."
Ne radom, ne ucenjem, ne nicim drugim, vec macem, sada topom, silovanjem, klanjem...
Sjetih se i one latinske : Historia est magistra vite. Dali ce srbi i crnogorci promjeniti svoju cud, jer bar ynam u Bosni nije bio gradjanski rat, vec rat maca iz Srbije i CG.

činjenično

pre 17 godina

Ne znam na koju foru su to krivi samo Crnogorci za napad na Dubrovnik, a Srbi ispadoše anđeli i nevinašca!? Zar su granate trebale biti ispaljene iz Knez Mihajlove da bi se i oni osjećali krivima? Koliko mi je poznato vi ste i tada živjeli u jednoj državi i imali jednu vojsku, a upravo je ta "JNA" uz dodatnu pomoć raznih "boraca za sprsku stvar" ispaljivala granate po gradu koji je pod zaštitom UNESCO-a. Koliko se sjećam srbijanske su novine i televizije tih dana zapjenjeno govorile o "srpskom Dubrovniku" u kojemu "ustaše kolju i istjeruju Srbe". Ne sjećam se da je itko govorio o crnogorskom Dubrovniku. Tko je vidio snimke iz Cavtata zna koliko je Srba u odorama "JNA" ušlo u "oslobođeni" grad. Postoje i mnoge TV snimke na kojima se jasno vidi kako granate koje ispaljuju "vojnici" u uniformama "JNA" razaraju Dubrovnik, ali nema niti jedne na kojoj "ustaše" pale auto gume. Pa zar vi i dalje mislite da su svi u svijetu budale!? Đukanović i Marović koji bi danas da je projekt "Velika Srbija" uspio ispijali kave na Stradunu, živjeli u palači usred Starog grada i pričali kako su istjerali "ustaše" iz Dubrovnika podržavali su Slobu, a danas su postali veliki demokrati. Te njihove isprike (još) ne znače ništa, to je diplomatska kurtoazija, ali je barem dobar početak. Sljedeći bi korak trebao biti ratna odšteta i plaćanje za sve porušene i opljačkane kuće i uništene zgrade, hotele, jahte, brodove itd.

da da, palili smo gume...

pre 17 godina

sramotno je sto u srbiji i crnoj gori ljudi jos i dan danas misle da su se u dubrovniku palile gume a ne da su ga granatirale ili raketirale JNA pod komandom srba i crnogoraca !!

Simic

pre 17 godina

Da se C. Gora ''razdružila'' 1991.kada se za to izjasnio Bulatović, a nije zahvaqujući Đukanoviću, Milošević ne bi mogao da ''glumi'' Jugoslaviju. Hrvati znaju da je Djukanović više nego odgovoran za ono za što optužuju Miloševića i Srbiju, ali su mi to oprostili,pored ostalog, jer im odgovara da sve sv oje optužbe bace samo na Srbiju. Zbog mnogo čega drugog, a najviše zbog stravičnog genocida koji su u 2o. veku (u dva gradjanska rata) izvršili nad Srbima. Ko prati se uveriti da je poslednjih godina Milo bio najomiljeniji političar iz bivše Jugoslavije.

Brzonog

pre 17 godina

Pa red je da se izvinu, ko se seca, diglo se i staro i mlado i krenulo u nevidjenu pljacku po dubrovackom zaledju. Sta su doneli nazad u ekolosku im njihovu samo oni znaju ali vidim da su poceli da vracaju elektronsku opremu za aerodrom koju su bili oplevili, Sad im je ponovo Srbija kriva, a? Lepo se izvinite Hrvatima, pa se onda jos lepse izvinite i Srbijancima sto ste im okaljali obraz pljackama, i tako da se pomirimo. Aj ziveli...

goran

pre 17 godina

Gradjani Srbije vjerovatno ne znaju da je najveci poltron svih poltrona Vojicic autor ove knjige.Covjek koji je sada direktor RTCG, koji je u svojoj knjizi a i u serijalu emisija od referenduma do referenduma potpuno izbrisao bilo kakvu ulogu Mila Djukanovica u napadu na Dubrovnik.Bilo je davno ali ne toliko da se nemozemo sjetiti da je Djukanovic pozivao mladice CG u napad na Dubrovnik da je dok je on bio premijer deportovano 145 muslimana koji su kasnije ubijeni.Sve ovo a i jos mnogo toga poltron Vojicic pokusava gumicom da izbrise.Nece moci Vojicicu ova zalosna vlast mora kad tad pasti a tada ce tvoj gospodar odgovarati za sva zla koja je uradio i hrvatima i muslimanima a bogami ponajvise svom narodu.

ja

pre 17 godina

Palili gume!? U tim napadima koje relativizirate poginulo je najmanje 50-ak civila, a srpsko-crnogorske trupe bile su na samom ulazu u grad koji bi, da su slučajno u njega ušle, završio kao Vukovar. Ili su i u Vukovaru Hrvati palili gume? E upravo je glavna razlika između srpskih i crnogorskih političara to što iz Crne gore ne stižu takve i slične izjave. Đukanović se ispričao za napad na Dubrovnik, nije ga proglasio hrvatskom obmanom, kao što mnogi u Srbiji govore i o Dubrovniku i o Vukovaru, Srebrenici, Sarajevu... Đinđić je imao snage učiniti isto, ali njega više nema. Kad nešto tako tvrdi Jovanović, onda ga pljuje tko stigne i govore da je lud. Za sve osim za dio Srba četnici su fašisti, a danas ih slavite ko heroje. Pitate se kako imate loš imidž u svijetu i zašto vas ne vole Česi (govorim samo o današnjim vijestima na ovom siteu), a skrivate jednog ratnog zločinca i slavite drugog. Oba su za neke Srbe veliki generali i vojskovođe. Vlada Srbije, umjesto da rješava probleme željeznica, organizira besplatne vlakove za glasače iz Srbije koji bi na referendumu trebali glasati za zajednicu. Baš kao nekad kad se na mitinge istine odlazilo organiziranim autobusima. Svi su krivi, i Solana i Pack i EU i Crnogorci, samo Srbi nisu. A i ovi što su Srbi su zapravo Crnogorci. Ne znam kako vama, ali meni izgleda ko da sam upao u Dnevnik RTS-a tamo negdje početkom 90-ih!

Bosko

pre 17 godina

Crna Gora je dala primjer kako se treba odnositi prema svojoj proslosti i pocinjenim greskama. Greske se moraju priznati, iskreno pokajati za pogresnu politiku, kako se greske ne bi ponovile i mogli graditi bolji odnosi sa susjedima koji su bili zrtve te pogresne politike. Naravno, to ne oslobadja od odgovornosti aktere te pogresne politike, medju kojima su i Milo Djukanovic i Svetozar Marovic. Izvinjenje koje su uputili gradjanima Hrvatske je najmanje sto su trebali da urade. Naravno, to nece izbrisati tamnu mrlju koja ce ostati na Crnoj Gori, niti izlijeciti rane koje su dozivjeli gradjani Dubrovnika. Princip bi trebao biti: oprostiti onima koji su se pokajali, ali ne zaboraviti ono sto su uradili.

Mr Petar Simic

pre 17 godina

М.Ђукановић је дуго година био далеко најблискији сарадник Милошевића,идеолошки и политички. Страшна је лаж да је он био уз Милошевића због страха,што је морао. Без ђукановића и његових у Ц.Гори и Црногораца у Београду не би било ни Слободана Милошевића на оној трагичној сцени у време ратова. Зар Мило није био највернији сарадник Милошевићу у време када су извршена сва недела за које је Милошевић оптужен, сем Космета. Оставио га је када је сваком било јасно да се очекује Милошевићев пад. продао га је Американцима да не одговара заједно са њим. Није чудо што су му због тога опростили и Хрвати и што сада здушно попмажу његову акцију на оцрњивању Срба и Србије и за независност Ц. Горе. Како Србија може имати братске односе са Ц. Гором ако у њој буду владали оно који су у току последњих година изрекли толико оптужби ,чак гадости, о њој. Руководство косовских Албанаца и Хрватске сада су највећи пријатељи М. ђукановића.

uzrujani

pre 17 godina

Hrvatski TO je iz Dubrovnika napadao vojsku, vojska je odgovarala na napade.Nikada nije postojao plan da se Dubrovnik zauzme,to je laz. Sa Dubrovackih zidina su pucali na vojsku sa namerom da je isprovociraju. Vojska je imala strateski plan da zadrzi aeorodrum Cilipi i Prevlaku dok se ne rascisti situacija sa Hrvatskom. To su bila strateska podrucja od ogromne vaznosti, cela mornarica se nalazila u Boki a sa prevlake se kontrolisao ulaz u Boku.

U ime naroda

pre 17 godina

Racuni za narucene kafe pred kamerama od strane rezervnog satava JNA iz Crne gore treba sa se plate. Dozvolite da se obratimo.

Iskreni

pre 17 godina

Samo bih upitao gospodina Đukanovića, gde je bio devetog marta 1991. godine, koju je opciju tada zagovarao, ko su mu bili uzori do 1997. godine, da li opozicija ili vlastodršci u Srbiji.Ovim ne želim da umanjim značaj, ali i sreću u kod nas koji smo zagovornici evropskih ideja i građanskog društva Usrbiji, pobedom koju je Milo Đukanović odne na predsedničkim izborima, mislim 1997-98, godine. P.S. Inače zagovornik sam nezavisne Srbije, a oni koji nas ocrnjuju po nekad njima mrskim republikama bivše SFRJ, neka idu.Nije luka samo Bar, već i Solun, koju smo koristili sve do šezdesetih godina prošlog veka, niti more samo Jadransko.

Neojsa

pre 17 godina

Crna Gora se pokazala u tom pohodu na Dubrovnik, tako da je u Konavlima unisteno sve sto nije opljackano. Eno vam stepenice sa Aerodroma Cilipi kod raskrsnice Budva -Cetinje. Nemojte mi samo reci da je Milosevic kriv i za to.

Radisa

pre 17 godina

Sad ce jos ispasti da je Srbija motkama nagonila Crnogorce na Dubrovnik a Milo bio zatocenik Milosevica.Pa Srbija je najvisa zrtva Crnogoraca jer oni su upravljali i Srbijom i Cg-orom.I danas to cine ali valjda ce biti drugacije posle 21...

ja

pre 17 godina

Naravno da Dubrovčani neće tako lako zaboraviti i oprostiti sve što su im priredili Crnogorci, ali puno je lakše kad dobiješ javnu ispriku, makar i neiskrenu, od Đukanovića i Marovića. Kad se odvoji od Srbije Crna gora više neće imati mogućnosti nikoga napasti, a sumnjam da bi netko napao i nju. Svoju sigurnost moći će osigurati kroz NATO i EU. A zašto je svim njezinim susjedima bitno da se odvoji od Srbije? Zato što je u pojedinim srpskim glavama ideja otimanja tuđe zemlje itekako živa. Recimo u Nikolićevoj. Koga podržava trećina Srba. Pa po toj logici: Što je Srbija manja i slabija, manja je i šansa da ponovo krene u osvajanja. Nemam ništa osobno protiv Srbije, čak imam i prijatelje tamo, ali ako trećina naroda podržava opciju "povratka na svetu srpsku zemlju - Karlovac - Virovitica - Karlobag (ne mislim tu na povratak izbjeglih koji imaju svako pravo da se vrate u svoje domove!), onda mi je draže da Srbija ostane što manja, što nerazvijenija i što siromašnija kako ne bi bila u stanju financirati taj i takav "povratak". Siguran sam da i drugi srpski susjedi razmišljaju slično i baš me zanima za koju bi se opciju Srbi odlučili da su na mjestu svojih susjeda...

PN

pre 17 godina

Maloj deci i političkim diletantima se pojam "licemerje" najefikasnije može objasniti ponašanjem crnogorske državne vrhuške u odnosu prema bombardovanju Dubrovnika.
Tu našu zajedničku, a ponajviše crnogorsku, bruku i sramotu sada zloupotrebljavaju na perfidan i podmukao način.
Ovim su centrifugalne sile srpstva dobile još jedan zamajac.
Srećno braćo, odlazite već jednom ali prestanite da nas olajavate i okrivljujete za sopstvene budalaštine. Budite bar malo dostojanstveni u ovom "razvodu" dva oka u glavi, ili kako već beše rekao čuveni crnogorac Slobodan Milošević.

Ante Sparavalo

pre 17 godina

Da li je neko od casnih i postenih Crnogoraca, zbog obraza, vratio bar deo opljackanih stvari iz Konavala ili neku jahtu/camac iz Caftata?

Lale-Pancevo

pre 17 godina

Cini mi se da Crna Gora malo preteruje sa ovolikim udvaranjem Hrvatima. Izvinili su se ranije i u redu, ne treba sada da od sebe da prave krpu pred, ne malo nadmenim Hrvatima. Zlodela su pravili Hrvati, pa se nikome ne izvinjavaju. Konacno, da nisu Nemci, Italijani,Amerikanci trcali kod onih koje su bombardovali da im se svaki cas izvinjavaju? Osim toga smesno je kada mi obican svet pocnemo da lupetamo kako je Milo bio saradnik Slobin, pa komunista, pa sta sve ne. Bas mi znamo koliko je on bio njemu saradnik i dali su sta pricali? No, nama je vazna samo da nadjemo neku etiketu da zalepimo, pa makar pravili budale od sebe.

crnogorac

pre 17 godina

I toga su se setili bas sada pred referenum u Crnoj Gori? Srbija se tako besramno mesa u ishod referenuma da je to za svaku osudu.

serdar

pre 17 godina

Znači, da se Milošević izvinio za Vukovar i Sarajevo, onda bi mu se sve oprostilo i on bi danas pio kafu na Baščaršiji i ćeretao on antiratnom pokretu, ističući da je bio "rob" nečije politike.
Blago nama s ovakvim istoričarima.
Dubrovčani treba da znaju ko ih je bombardovao i pljačkao. Ne, nisu Srbijanci ni Beograđani...

Zoran

pre 17 godina

Da je Crna Gora promenila kurs uhapsila bi Mladica dok je letovao na Sv. Stefanu 2001. i 2002. O novoj ljubavi Crne Gore i Hrvatske ne bih da komentarisem, voleo bih da im se Hrvatska oduzi na tome.I onako je Crna Gora uz Belorusiju poslednji bastio komunizma u Evropi i verovatno poslednje mesto na svetu gde ce propasti komunizam. Uz to koja Zemlja sem Kube ima duze Vladara na svom celu od Crne Gore.Đukanović je na vlasti kao predsednik ili premijer 17 godina...

Daka Crna Gora

pre 17 godina

Onaj kamion sa stepenicama za ulaz putnika u avion sa natpisom AERODROM DUBROVNIK, koji stoji na podgorickom aerodromu kod hangara cargo skladiste.Cije je ono,mora da je to Milosevic zaboravio? pa i ako je ovi su imali kad, bar da ga prefarabju to gdje pise Aerodrom Dubrovnik.

Branislav

pre 17 godina

Sustina saveznistva svih "progresivnih" snaga iz SFRJ odnosno pro-independistickih rezima jeste razbijanje onoga sto oni vide kao "Projekat Velike Srbije". Niti su se ovi pokajali, niti su ovi drugi bili toliko cisti i nevini u sukobu, niti im je sad vazna saradnja i dobrosusedski odnosi. Vazno im je jedino da Srpsko nacionalno bice razbiju na sto vise malih delica da bi se u svojim "knezevinama" osecali vladarima i da bi mogli da dominiraju. Dvolicnost, dvolicnost, dvolicnost, ....

Marko

pre 17 godina

Nije stvar u tome sto jue neko bio sa Milosevicem - bilo je i 90% naroda na cije se oci sve desavalo dugih 6 godina i bar sad niko ne moze reci da "nije znao", pa nije se dogdjalo u Tunguziji a grobnice samo "isplivavaju". Sustina je bila napraviti zaokret sto Djukanovic jeste uradio a srbija nije.

Rajko

pre 17 godina

Sonja Biserko pravi materijalnu grešku. Zašto Srbijanci i Beograđani da se stide nečega što nisu učinili? Da je rekla da Srbijanci treba da se stide Vukovara, to bih prihvatio, jer to jeste naša sramota, ali Dubrovnik je samo crnogorska sramota, sramota crnogorske vlasti (aktuelne) i oficira JNA sa područja Crne Gore, koji, gle licemerja, danas podržavaju bratsku politiku sa Hrvatskom, pod okriljem Mila Đukanovića.

istina

pre 17 godina

Ratna dejstva kod Dubrovnika vodila su se zbog rasterečenja frontova u zapadnj i istočnoj Slavoniji, a ne zbog zauzimanja tog grada. Hrvati su već unapred izgubljenu bitku dobili sa dobro smišljenom propagandnom taktikom - palenjem guma na više mesta u starom delu grada. Zamislite kakva je bila reakcija svetske javnosti kad je videla Dubrovnik u "plamenima".

Pavlovic - Rat za mir, 2004

pre 17 godina

preporucujem svima koji bi hteli da znadu sta je crna gora i srbija ucinila 1991 dubrovniku film od
Koce Pavlovica - Rat za mir (Crna Gora), 2004.

Dejan

pre 17 godina

Dokle cemo vise da slusamo da smo mi inicirali napad na Dubrovnik a dobro znamo da nijedan srbin nije bio ni blizu tom gradu u to vreme?Mislim da je stvarno svim srbima muka od crnogoraca i hrvata koji koriste svaku priliku (vest) da nas popljuju i ocrne....ali dobice valjda to sto su trazili 21. maja. Pouzdano znam i zbog toga mi je mnogo drago da je premijer Kostunica na jednoj privatnoj veceri uz podignutu casu vina izjavio:"........ali sve ce biti lepse i bolje kada 21. maja postanemo samostalni"! Posle tog datuma neka sami sebi sude za ono sto su pocinili.

Beogradjanin

pre 17 godina

Samo da pitam Crnogorce koji se tako drce da su "demokrate" ko od njih ima onaj klavir ukraden iz kuce Tereze Kesovije blizu Dubrovnika. Jedva cekam da dodje 21 maj i da vise ne moram da citam ove bljuvotine.

ja

pre 17 godina

Ja mislim da su svi krivi za ceo rat i Crnogorjanci i Hrvatijanci i Srbijanci. Ne radi se tu samo o bombardovanju Dubrovnika, to je samo jedna kap u moru! Krivi su svi svi svi!

par'zan

pre 17 godina

Crnogorci su imali oreol cojstva, junastva, i uz sve to imali su rukovodecih mjesta toliko bas kao da su Srbi odreda glupavi i nemusti.
Sad ispade da su bili zavedeni, sto prilici nekoj prici o maloljetnicima.
Anyway, kad su Srbi odlucili da Crnogorci vise nece imati status super zasticenog medvjeda, doslo je do "otreznjenja" i tako dalje, i tako dalje.
BON VOYAGE

svi (ni)su isti

pre 17 godina

"Sustina je bila napraviti zaokret sto Djukanovic jeste uradio a srbija nije." Kakav zaokret pobogu? Sta je konkretno URADIO, ne sta prica? On je kao proevropski, Srbi nisu. On je uhapsio Mladica i Karadzica, Srbija nije? Pa, nije ni on, a imao je prilike! A to je glavna stvar koja se Srbiji zamera. Ovde se pricaju takve gluposti da se coveku digne kosa na glavi. Kao - Srbija je jaka, pa je opasna, a svi oko Srbije su mali i jadni, a ovamo svi su pribegli manje-vise oruzanim pobunama, prekrajanjima granica bivse SFRJ i krvavim borbama. Kakvu ulogu je uopste imala Srbija u albansko-makedonskom sukobu? Koga je tu trebalo "razbiti na delice" da ne bude u stanju vise da napada? Juzna Srbija - koliko je to podrucje veliko i jako, a tamosnji oruzani ustanak su jedva ugasili udruzenim snagama evropski i nasi demokratski funkcioneri, spremni na razgovore i kompromis.
A ovo za stepenice je zivi humor - ukrali, hajde, bilo sta bilo ("nece vise, majke mi") ali da ih ni ne prefarbaju? Pa, tesko se farba recima, nije to politika. Neko treba da naredi, da nabavi farbu, cetke, ljude, da izda radni nalog i tako to, a to su sve dokumenta, a to je nezgodno, ostaje trag, ne mozes posle da kazes puj, pike ne vazi, "promenio sam politiku".

nikola

pre 17 godina

Ако сматрају да су криви, онда им не би требао бити проблем да плате штету коју су при томе направили. Ја да сам Хрват, не би био задовољан извињењем и то политичара, који једном кажу једно други пут нешто друго у зависности од тога како ветар дува (мада и питање је да ли постоји и један доследан политичар).