Petak, 21.10.2005.

10:02

Ko je kriv za incident u Budimpešti

Učenici su pušteni na slobodu nakon sudskog postupka bez pravnih posledica i nalaze se na putu za Beograd.

Izvor: B92

Ko je kriv za incident u Budimpešti IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

143 Komentari

Sortiraj po:

Milos Senicar

pre 17 godina

Ja am pre dve godine bio u Budimpesti na ekskurziji, super smo se proveli.
Ja nemam losih iskustava, svi su ljubazni.
Jedan nazovi baja iz moje skole se potukao sa jednim istim takvim likom iz Panceva, bili smo zajedno u Hotelu, to se deslio zbog jedne devojke.
Kada sam ga pitao zbog cega je to uradio rekao je "Da nepricaju Pancevacki seljaci da su momci iz Trgovacke pic..ce.I zadnje vece je radnik obezbedjenja se drao na dve neduze profesorke i jednu devojku, lik je 100% Srpbenda.
Nisu profesori krivi, ucenici se nemogu kontrolisati,i ja sam pio na ekskurziji ali nisam preteriavo.

IvannaVerwest...

pre 17 godina

tuzno je sto djaci moraju da pamte ekskurziju po zlu...treba naci pravog krivca, te spreciti da se ovakve nezgode dogadjaju-i ja sama idem na ekskurziju u madjarsku za 4 dana, zabrinuta sam...

Vida

pre 18 godina

Pošto danas nije bilo konferencije za štampu, izgleda da su ti naši "izvrsno vaspitani" učenici ipak priznali mamici i tatici da stvari baš nisu tako kako su oni prvobitno predstavili. Sigurno su ukapirali da je ipak više ljudi bilo tamo kad se cela stvar dogodila i nije sigurno da će baš svi biti solidarni sa njima u eventualnom iskrivljavanju istine.

ExNS

pre 18 godina

Sve sto su njihovi roditelji "posejali" u proteklih 18 godina sada se vraca kroz ponasanje te dece.
Madjari su ipak civilizovan narod i to treba postovati, a Srbima ostaje da prevaspitaju svoj "nacionalni" podmladak ako to jos mogu.

Ks.

pre 18 godina

Ta deca su proizvod srpskog drustva i njegovo ruzno ogledalo. Ako su hteli da slusaju srpsku muziku, mozda su trebali da ostanu u okvirima Srbije. Ne mozete porediti madjarsku manjinu u Srbiji i srpske djake na ekskurziji u Budimpesti. Prvi su drzavljani Srbije, dok su drugi strani drzavljani. Ovakav ispad macho-nacionalizma ne treba da nas iznenadi. Tako nas vide svi u svetu. To je buducnost Srbije.

Tu sam vas cekao

pre 18 godina

Evo ponedeljak prosao, i nesto se ucutase vajne "nacionalno ugrozene i nicim izazvane" junose, nema konferencije za stampu, a?

Weselovky

pre 18 godina

Ne bi želela da me iko krivo shati, ali sve počinje malo dublje no što svi misle. Ali da počnem to na početku, radim kao lokalni vodič u Budimpešti i vodim naše ekskurzije. Svaka grupa kreće sa svojim vodičem, čija je obaveza, da smesti grupu, brine o đacima, i drži kontakt sa distributerom. Razgled grada prave lokalci, pošto zakon (to važi za svaku državu i ne samo za Mađarsku) brani svoje vodiče. Sve je veći broj naših agencija, koje ne traže lokalnog vodiča jer im ovako više novaca ostaje u đepu. Naravno sad svi mislite, da kukam jer mi uzimaju posao, naravno svi se mi bunimo zbog toga, ali su i naši vodiči bezobrazni, jer nije dovoljno da sami prave razgled, nas pronalaze da rešavamo probleme (smeštavanje grupe u hotelu, saobraćajna nesreća, krađe u hipermarketima, itd), jer naravno oni ne govore mađarski jezik. Mislim, da je obaveza vodiča i profesora, da na putu prema Budimpešti objasne deci zakone države, ovo nije jedini slučaj do kojeg dolazi, a poznato je da naše grupe često imaju problem i u drugim državama.
Drugo: profesor koji dolazi sa grupom, nije ovde da uživa nego da pruži primer đacima, da ne kasni, da ne pije. Jer verovali ili ne veliki broj naših profesora zajedno pije sa đacima, koji nemaju ni 17 godina, čak što više oni kupuju alkohol. Pre nekoliko godina su đaci iz mog autobusa obili jedan nemački autobus i uzeli gajbu piva, profesorova reakcija je bila – pa neka vam je, daj mi jedno pivo. Što se kašnjenja tiče često sam se posvađala sa profesorima, da baš oni ne poštuju dogovor, a nakon toga očekuju, da đaci poštuju sve. Svi smo mi bili maturanti, svi mi znamo, da razgled grada nije najinteresantniji, ali verujte mi sve zavisi od vodiča i od profesora, imala sam i ja i bolje i gore grupe, ali više od polovine je uvek bila oko mene, ali kad profesor prvi razgovara, odlazi u kafić, kako da očekujemo od đaka da ikog poštuju.
Problemi nam postoje na svim stranama, ali da se vratimo ovom slučaju. Agencija je tražila od lokalnog distributera hotel. Razgled je sam vodič pravio, bez lokalca, sam je rezervisao brod, diskoteku, bio je malo halapjiv (možda je to bio dogovor sa agencijom, ali sumnjam). Fakultative se rade normalno preko distributera, jer tad on odgovara da sve bude u redu. Ako je reč o nekoj diskoteci, to su uglavnom diskoteke koje se otvaraju samo za jednu grupu, da ni slučajno ne dođe do neke tuče, a naravno diskoteka zna kakva će se muzika puštati. Tu je vodič bio odgovoran za grupu, a kada je došlo do problema, odmah je nazvao distributera, da mu pomogne, i da izbavi decu iz zatvora. Pošto je on želelo da mimoiđe distributera i da ne dele zaradu, uopšte se ne čudim, da je distributer rekao da pojede sam što je skuvao, a on sad krivi distributera. Ako malo bolje razmislimo, mislim da niko od vas ne bi pomogao u ovom slučaju, svaka agencija živi od zarade a fakultativa je jedina na kojoj imaju neki minimum.
Što se etničkog pitanja tiče, koji je napravljen od svega, tek da kažem mađarima su svi slavenski jezici isti, a budimo malo realni možda neće pomešati jezik sa češkim ili poljskim, ali ako neko ne govori ove jezike za njega su srbi, hrvati, crnogorci... itd svi isti, onda o kojem to etničkom pitanju govorimo.

mmm,da,da

pre 18 godina

meni licno nista nije jasno.da li su u diskoteci pustali(i odakle im?)srpsku muziku,pa je do neslaganja misljenja doslo kad se muzicki ukusi nisu podudarili jer je obezbedenje htelo bobana a pijani i razuzdani,sa srpskim zastavama,srednjoskolci cecu and co.,i otkud obezbedenje zna srpski,i sta su tu devojke bile krive,i da li se moze podvesti neka paralela kad grupa treznih poljaka tinejdzera izbacuje carsave kroz prozor jednog hotela u italiji,uz povike viva polonia u jedan po ponoci,i da li bi se madarska eksurzija provela kao i slovenacki navijaci u centru beograda kad su naocigled reporterskih ekipa pretuceni zato sto su pili pivo,nosili slovenacke zastave i pevali neke svoje pesme?

mnogo puta sam prolazio kroz madarsku.policija,carinici,odnosno zvanicne strukture su zadrzale u sebi gen koji su im usadili rusi.vrlo neprofesionalni,najblaze receno.

Vladimir

pre 18 godina

Svasta je receno o ovom incidentu, ali meni je najaci utisak strah koji mi ostaje da su nase mladje generacije izgubljene za neku normalnu komunikaciju sa svetom. Cinjenica je da ta deca odrastaju u krajnje poremecenom okruzenju i da u celoj generaciji postoji jedna vrsta otpora prema svetu (jer, jeli, taj svet nas mrzi, bombardovao nas je i svi znamo za antisrpsku zaveru) ali cisto kao neki malo svetliji detalj. Moja generacija je isto bila poprilicno nacionalno agresivna (u cemu se ja nisam izdvajao - celi IV godinu gimnazije sam nosio kokardu zakacenu na teksas jaknu, cak i na ekskurzijama u Sloveniji i Madjarskoj) ali vremenom smo, nekako prirodno dosli do tolerantnijih stavova prema svetu. Najverovatnije jer smo na svojoj kozi najbolje osetili sta stvarno znaci sukob sa celim svetom (1991 smo svi otisli u vojsku, kasnije gomila nas ima tonu nekih rezervi i sve to po raznoraznim ratistima, nazalost neki se nisu vratili). Decu samo treba usmeravati i nikako ne treba odustajati od izlazaka iz zemlje, a vremenom cemo svi mi kao narod sazresti i postati sposobni da zivimo kao normalan neincidentan deo sveta (sve pod uslovom da se na pravilan nacin suocimo sa ovakvim problemima - agresivnost je defitivno postala i na nasoj strani. prihvatimo to).

drakchica

pre 18 godina

Ne znam kako deci nije palo na pamet da su u strano zemjli i da u takvim situacijama nikada i nikako nece biti u pravu. Takodje iznenadjuje me koliko samo ta deca a posebno njihovi roditelji imaju samopouzdanja a nemaju samokriticnosti!

M.Popovic

pre 18 godina

Da li sada neko vidi koliko su radikali opasni? Ne. Oni naprave incident u Temerinu ili Backom jarku ili Subotici a Madjarska televizija da tome OGROMAN publicitet zato sto se tamo nista ne desava i onda seoska tuca ima tezinu cunamija ili pticijeg gripa na globalnom planu.Deca koja ne mogu da izmere da li su radikali u plavu ili nisu u pLavu cuju Vucka ili Tomu ili onomad Voju i eto belaja. A Madjari nas vole zbog Vojvodine kao koza noz.

Velibor

pre 18 godina

Ja imam predlog da se samo ucenicima s dobrim i odlicnim ponasanjem dozvole ekskurzije i mature u inostranstvo. Pa, ce da misle one "baje" i pijane "muskarcine" zasto njima nema pristupa inostranstvu, pogotovo ne EU-u!
Svakako, da lose omladine ima svugde (i medju Srbima i Madjarima i svim drugima), ali je na svakoj naciji i drzavi odgovornost da kada vec salje svoju omladinu na mature, ekskurzije... u druge zemlje, da se postuje red i zakon tih zemalja te izbegavaju ona mesta gde ima najvise izgleda da ce se nesretni incidenti desiti, kao sto su zagusljive i alkoholom i/ili drogom opijene diskoteke.

guska koja je spasla Rim

pre 18 godina

Svaka cast madjarskoj policiji i obezbedjenju diskoteke! Tako i samo tako se postupa s divljacima i barabama. Imam i ja razumevanja za mladu gospodu - bili su kivni sto su ih naterali da putuju u mrsku Budimpestu, umesto da odu na ekskurziju u Gucu. Pa, ipak, sve i ako ce studirati na Guca University, nije lose da nauce kako da kontrolisu gnev. Zato su ove batine bile najedukativniji sadrzaj koji je jedna ekskurzija mogla ostvariti s takvim ucesnicima, pun pogodak. Ako neko ipak insistira na potrebi da dicna srpska omladina vidi i nesto belog sveta, preporucujem Mongoliju. Doduse, nisam u toku je li tamo kulturno nasledje Dzengis Kana jos uvek u modi, da bi se mogli lepo sporazumeti s domacima i osecati kao kod kuce. (A ukoliko su se danasnji Mongoli pokondirili i globalizirali, poseta srpske omladine mogla bi biti sudbonosni dogadjaj koji ce im pomoci da se vrate korenima).

yoda

pre 18 godina

Zivim u Segedinu. Ponekad izlazim u klubove. Obezbedjenje izvodi ljude iz kluba samo zato sto su pijani a samar odmah dobijes ako sikines majicu. Ne pustaju te unutra u nepristojnom odelu itd. To se desava madjarskim mladima svaki vikend ako se ne ponasaju normalno. Nije se desilo nista ekstremno. Te zakone nocnog zivota ovde svako zna. I svako zna kakve su posledice krsenja tih zakona.

zompi

pre 18 godina

Nadam se da ce sada gosp. Vuk draskovic reagovati i poslati pismo madarima, ja trnutno zivim u francuskoj, i skoro svaki put kada prolazim u madarskoj da bi se vratio u svojoj domovini, budemo maltrtirani na granici, nase komsije se stvarno bezobrazno ponasaju prema nama srbima........

Zol

pre 18 godina

Srbi na ekskurziji!! Umesto da se ponasaju kao ljudi, jos jedanput se ponasaju kao zivotinje. Zanima me ko im je to utucao u glavu da su toliko "superiorni" nad drugima da mogu da namecu svoje, cak i kad nisu u svojoj drzavi? A znam!!! Milosevic, Seselj i ostali maloumnici koji su preko deset godina sirili svoje ideje o velikoj srbiji, koja na zalost vise nije bas tako velika. Ali ideja ostaje, zar ne? Steta sto su pusteni..Umesto toga, bolje bi im bilo da su odsluzili kazne zatvora za krivicna dela koja su pocinili. Mozda bi tada shvatili da je "ideja" odavno propala, da se krivicna dela kaznjavaju u civilizovanom svetu, i da im srbija ne daje nista vise sem puta u sramotu. Mozda bi tada preispitali svoje ponasanje, i naucili nesto sto im 12 godina skolovanja nije pruzilo..a to je da su na poslednjem mestu u Evropi, da ljube bole za Srbiju i njih, i da ce ih zaboraviti sto pre mogu, kao i da od njih nece nikad nista biti!

Bnakar Toronto

pre 18 godina

Vjerovatno je lazna i cinjenica da su polomljeni zubi jednom momku u obezbjedjenju. Pa ko moze onim gorilama da polomi zube ...

maki

pre 18 godina

Sloboda izbora muzike je sloboda kao i svaka druga koju zastupaju clanice EU. Muzika ne moze biti razlog za ovakav skandal!!!
Skandalozan je odnos naseg diplomatskog predstavnistva, koje nije reagovalo odmah, jer svi znamo sta bi bilo da se to kod nas desilo.
Drugo, sto cini mi se niko i ne spominje, kriva je i agencija koja ih je vodila u Budimpestu jer oni jako, jako dobro znaju koja je kakva diskoteka i kakva muzika moze gde da se slusa, kao i kako ce Srbi tu biti prihvaceni. Ja sam na matursku ekskurziju isla u Grcku, i jeste da u Grckoj vole Srbe, ipak su nas odveli u diskoteku gde su znali da nas niko nece smarati zbog nacionalnosti, muzike ili bilo kakvih drugih razloga!!!
Ali pri tome ne sumnjam da je i alkohol imao veliku ulogu.
Nista, moracemo da se pomirimo da postoje zemlje gde nas ne vole (a ima ih prilicno), i da ih izbegavamo kada su u pitanju deca koja reaguju na svaku i najmanju prozivku.
Takodje mislim da bi se u Grckoj 100% bolje proveli, cak bi nesto i naucili, a svi bi ih lepo prihvatali!!!
Ali o obrazovnom delu ekskurzije treba da razmislja ministarstvo a ne osamnaestogodisnjaci!!!

vladimir

pre 18 godina

ej,tuzno je biti srbin na zapadu kada te tvoji ljudi svugde obrukaju.A vi srbi u srbiji sakrijte se i zivte i dalje u 19 veku.sramote me sto sam srbin

Nele

pre 18 godina

Jedan primer,posto vec duze vreme zivim u Austriji, povremeno dolazim kuci da obidjem rodbinu i vidim Srbiju u globalu,bilo mi je interesantno kad sam proslo leto setajuci kraj Gardosa u Zemunu video grupu od 20-tak mladica i devojaka,nesto Nemaca,nesto Svajcaraca i Spanaca koji su se tamo zadesili prolazeci kroz Srbiju!
Imao sam osecaj kao da nisu bili prisutni,pricali su medjusobno normalnim tonom bez buke i galame,uzivali su u pogledu na Dunav i nikome nisu ni najmanje smetali svojim prisustvom!Zar je to toliko nepojmljivo nasoj deci da se isto tako ponasaju kad odu u goste negde van nasih granica,trebalo bi malo da ih vidite kad se pojave negde kao stampredo pusten da ostavi trajno los trag za sobom!
Kultura i interesovanje te dece je na mizernom nivou,izgledaju kao nus produkti turbo folka i sveg sunda i isto tako razmisljaju,u sebi i oko sebe otvoreno pokazuju neki bes,ne znam cime opravdan,kad ih vidim ubedjen sam da im je u glavi misao tipa daj da im pokazemo ko smo i koliko smo jaki,pa makar nas sve zbog tog nacina razmisljanja pljuvali jos vise!
Dokle ce nam glavi biti misao da nas svi mrze i imaju nesto protiv nas,svako ce vas zamrzeti ako se huliganski i neumereno ponasate kad ste u gostima,a ni kuci se ne ponasaju drugacije,jer su kuci uvezbali sve te tehnike pravljenja problema!
Nije resenje sad posle ovog u Budimpesti ukinuti ekskurzije u inostranstvo,jer cemo se time jos vise zatvoriti i uskratiti deci da vidimo jos nesto sem Srbije,koja je iznutra duboko nagrizena svakavim problemima,ali je resenje promenuti misljene svih koji u Srbiji zive,pocistiti svoje misli od negativnosti ,spustiti se na zemlju malo nebeski narode i shvatiti da nismo jedini i da nismo najbolji od svih i da nas drugi ne mrze,drugi samo mrze kad im se pravi haos u sopstvenoj kuci,zar to i nama ne smeta,ne treba ih gledati sa prezirom zbog toga!
Dugima nije bitno ko si i odakle si i ne zele po svaku cenu pokazati odakle su kad negde odu pa makar to pokazivali i negativnim primerima kao ta grupa nasih u Pesti!
Shavtite ljudi vise da svet oko nas nema vremena i ne zeli da se bakce mrznjom i zaviscu,i da ne zeli da siri paranoju kako ih neko mrzi zato sto su to sto jesu!
Ima mnogo lepsih i bitnijih stvari u zivotu od dokazivanja toga ko si i pokazivanja svega toga u pogresnom svetlu!
Sto se tice muzike i svega ostalog nemam komentara,barem ne pozitivnog,jer je zalosno nazivati nasom narodnom muzikom sve sto nam serviraju sarene televizije i radio stanice a sto je u principu samo los i ocajan plagijat neke turske i slicne muzike prepevan na srpski jezik!
Ako ce nam ta muzika biti ogledalo naroda ili narodne muzike nema nam spasa da se pokazemo ko smo u stvari!
Zalosno je sto sve ovo sto se desilo ide uz tu takozvanu muziku i sto su mnogi ocarani tim ocajem i od toga ne vide bolje i vrednije!
ako sene pokazemo u lepsem svetlu i ako svi oko nas vide sat nam deca rade i kako razmisljaju,sat mislite sta mogu da pomisle i ocekuju od svih nas,od cele drzave na sta lici i sta ce od nje ispasti!
Ili cemo poceti da menjamo sebe od korena i iznutra na bolje ili cemo ostati primitvci zeljni dokazivanja kakvi smo na zalost sada!
Na nama je da svoju sudbinu skrojimo,i ako uspemo ici cemo svetom kao i svi uspravne glave i sa osmehom na licima!
Nadam se da cemo uspeti

ULAS

pre 18 godina

zivim na yapadu i znam kako se ponasaju nasi ljudi kad dodu ovamo. misle da je srbija svugde i mene je yaista sramota kada ih sretnem na ulicama

Srbin ko je ziveo u Budimpesti

pre 18 godina

Dame i Gospodo:
Prosle godine ziveo sam u Budimpesti. Sreo sam cesto takve studentske grupe iz domovine. Ukratko: odvratni su i ponasaju se kao divljaci. Brukaju sve nas; i nas "imidj" je vec minus nesto. Bilo je pitanje samo kada ce nesto ovako se dogoditi. Mozda je dobro da se ovo desilo; sada makar mogu roditelji da objesne da je svaki gradjanin ambasador i prestalja sve nas kad putuje u inostranstvo.

Velibor

pre 18 godina

Ja imam predlog da se samo ucenicima s dobrim i odlicnim ponasanjem dozvole ekskurzije i mature u inostranstvo. Pa, ce da misle one "baje" i pijane "muskarcine" zasto njima nema pristupa inostranstvu, pogotovo ne EU-u!
Svakako, da lose omladine ima svugde (i medju Srbima i Madjarima i svim drugima), ali je na svakoj naciji i drzavi odgovornost da kada vec salje svoju omladinu na mature, ekskurzije... u druge zemlje, da se postuje red i zakon tih zemalja te izbegavaju ona mesta gde ima najvise izgleda da ce se nesretni incidenti desiti, kao sto su zagusljive i alkoholom i/ili drogom opijene diskoteke.

Endre Becejac

pre 18 godina

Zao mi je da se ovo desilo, nije trebalo. Pokazali smo se, ali bogami i Pestani. Ne treba misliti da samo srbi lumpuju na taj nacin. Poznajem pojedince madjare koji su 100x gori od ovih kada popiju i postaju ultra-nacionalisti (mada narodnjaci nisu u trendu u krugovima mladih). Ali ponavljam, pojedince. Ne smemo ovakve incidente preslikati generalizaciju. I ja sam sa svojim razredom zajedno sa srpskim razredima isao u Pestu pre mature. Pretpostavljam da su isli i u isti hotel (Danubius). I mi smo puno pili, ali nas nisu pustali van hotela (bez obzira na nacionalnost). Tada smo se jako bunili ovome, ali valjda sad shvatam zasto... Zbog ovoga ne treba zabraniti ili redukovati ekskurzije, jer bi se tako jos vise zatvorili. Mozda bi trebalo pre polaska popricati sa mladima o tome sta se preporucuje a sta ne (npr narodnjaci..)

ZD

pre 18 godina

Ovo verovatno nije usamljen incident. I sama profesor jedne beogradske gimnazije, znam da je pre tri godine eksurzija u Budimpestu zavrsena tako sto je grupa od tri djaka uhapsena nakon pokusaja kradje u nekom mega marketu, kod jednog od njih nalaze hasis. Naravno da je to incident bez presedana, bruka za celu skolu. Nekoliko stvari ovde treba da vam zasmeta, npr. sta ce djaci u mega marketu, eksurzija ili shoping tura , a naravno posebno pitanje je hasis. Inace ucenik nije mogao propisno da bude kaznjen od strane skole, jer se naravno uvek nadje neko ko ce da "urgira".
Ne znam sta i kako se sad dogodilo u Budimpesti, ali samo pokusavam da Vam skrenem paznju da nasa deca izmicu kontroli. Ja vise ne radim u prosveti i bez ikakve grize savesti mogu da kazem da nasu decu kvari ministarstvo prosvete, jer kakvu god vaspitnu metodu profesori pokusaju da sprovedu, dodje do "urgiranja". Zato nam se i dogadja da nakon svakog upisnog roka u razredu imamo 40 ucenika umesto propisanih 30+1, ili recimo da djak redovno pohadja nastavu drugog razreda iako je iz i nakon tri sanse (redovnih i komisijskih) pao iz predmeta u prvoj godini. Nakon ovoga nijedan profesor ne moze da odrzi svoj autoritet. Roditelji ne kvarite svoju decu!

Spidermen

pre 18 godina

Ako je kojim slucajem to bila ona muzika u stilu: " Igrale se delije nasred zemlje....!" onda je to klasicna greska u koracima! Pa ako je predhodno palo nekoliko porcija Vodtka&RedBull onda su zaista dobro prosli!!! Izgleda da je bas suprotno, Madjari su nam i te kako naklonjeni, citam svi su pusteni i svima su zubi na broju! Za ovih 15 godina ne zabelezih nijedan incident pri proputovanju kroz Madjarsku, njihovi policajci uvek ljubazno pozdrave na nasem jeziku kada vam traze pasos na uvid, dok se za nase ne moze cak ni reci da to isto mogu i da promrmljaju- to im valjda nije predmet na Police Akademy ! Jedino sto maturanti ne polozise ispit zrelosti! Inace nije bas toliko strasno slusati srpsku muziku u tudjoj zemlji, slusa se i ovde u Becu iako nam oni ne oprostise Franza Ferdinanda, neki od njih cak vole da cuju i " Mars na Drinu" ! Pogadjate naravno da su u pitanju srpski barovi kojih ovde ima poprilicno!I to bi bila ta forma koje se treba pridrzavati! Inace ne mislim da su nasi klinci ni bolji ni losiji od svojih vrsnjaka iz takozvane civilizovane Evrope, svako vreme nosi svoje breme, ovi ovde nisu imali ni sankcije a ni rat , pa ih ipak krasi bahatost, drskost,bezobrazluk i odsustvo uvazavanja a kamoli respekta! Klasican izrod potrosacke ekonomije! Zelim, hocu, imam! Daj sve i to sto pre ! To je trend, sve ostalo je out!

balans

pre 18 godina

ma deca su nam divna. nista nisu kriva, svi nas mrze, jer smo mi super.
Ako su hteli srpsku muziku sto nisu promenili diskoteku, ili pravili zurko kod briznih im roditelja nego pohitali preko granice da oblate i ono malo srpskog obraza sto nije oblacen. A brizni roditelji po meni barem 10X gori od dece. Pozdrav iz EU gde nas "svi mrze", a mi smo stvarno divni.

Ivan

pre 18 godina

Kako to narod lepo rece: Seljak u Bec, seljak iz Beca (moze i u Budimpestu)...ili…napustio je on selo ali nije selo njega. :-)
Poenta odlaska na eksurziju pogotovu kada se ide u inostranstvo je da se obidju gradovi, spomenici, znamenitosti, upozna druga kultura, proba tradicionalna hrana, pica, cuje druga muzika…ako im je bilo do toga se se osecaju u instoranstvu kao kod kuce uz narodnjake nisu se uopste trebali izlagati trosku i preci tolike kilometre, dzabe bacene pare. Istana je da nam madjari nisu bas toliko naklonjeni, ali vlasti su postupile 100% korektno. Ovo je Svi dobro znamo danasnju omladinu koja je odrastala poslednjih 15 godina koja je umislila da je nebeski narod koga svi mrze, a oni najpametniji i uvek u pravu. Sta su oni mislili, da ce da prodju kao u Srbiji, pobijes se, razbijes nekome glavu, nedaj Boze ubijes i nikome nista…smesno, e pa ako hocete u Evropu onda morate da se ponasate kao ostali civilizovan svet a ne kao neandretalci.

dr Milan M. Cirkovic

pre 18 godina

Naravno da su nasi "mamini i tatini sinovi", a ustvari obicni maloletni delinkventi i nasilnici krivi. Kod nas je zapravo u potpunosti realizovan scenario iz Goldingovog "Gospodara muva". Posle tragicnih 1990-tih, nasa je omladina obesna, raspojasana, bez trunke moralnih i duhovnih vrednosti, obicno polupismena, cetvrtpismena i nepismena, bez elementarnih higijenskih navika, odrasla na nasilju i turbofolku, te sta bilo ko moze bolje od nje i ocekivati? Licemeri koji se sad zgrazavaju mogli bi bolje da razmisle nad cinjenicom da se u srpskim skolama droga nalazi u preko sedam puta vecoj kolicini nego pre dvadeset godina, sto je rezultat vise strucnih istrazivanja. A o ispiranju mozga domacom turbofolk i turbopop muzikom ne treba trositi reci. Uglavnom, bravo za ministarstvo da jednom kaze masama u lice tu tuznu istinu.

Zoran 021

pre 18 godina

Trebali su im nakon toga zabraniti ulazak u Mađarsku na 10 godina i duže !Kad ne znaju da se ponašaju , onda bolje da ih niko i vidi kakvi su !Bruka i sramota !

Slim Shady

pre 18 godina

To da su nam deca nevaspitana je tacno. Da madjarska ekskurzija trazi njihovu muziku u BGD mislim da ne bi bilo problema. To da su ih vredjali na srpskom - sta je tu cudno. Pa je'l neko skoro isao na madjarsku granicu? Ima ih koji govore srpski - verovatno iseljenici iz Vojvodine. Zasto takvi ne bi radili u diskoteci. Pre nego sto optuzujete majke, razmislite malo. Nisu majke bas tako lude da nasedaju na sve pric svoje dece.

Djordje

pre 18 godina

Ako se tako dobro zna kako nas Srbe tretiraju Madjari, onda se nije trebala organizovati nikakva ekskurzija u Madjarsku. Ali, ako su nasi Srbi vec otisli u Madjarsku, onda treba da se ponasaju onako kako mi zelimo da se stranac ponasa u nasoj Srbiji. Sve se ovo ne bi dogodilo da su odgovorni profesori koji su pratili djake na ekskurziju shvatili da se ekskurzija ne pravi kako bi se pijancilo nego pretpostavljam sa je bila kulturnog karaktera i da su nasi vrli djaci isli u Budimpestu da upoznaju muzeje i znamenita mesta Madjarske. Verovatno i da posete Pravoslavnu patrijarsiju u Sent Andreji. ALI NE. Mi imamo decu za plakanje, a svaka majka koja sada trazi izgovor za svg jadnog sina, bolje da zaplace sto je dozvolila da joj sina hapse. Mogu da pretpostavim kako je sve to bilo.

Nikola

pre 18 godina

Prosle godine sam bio na ekskurziji u Budimpesti, a bio sam sa skolom i u istoj toj diskoteci zajedno sa jos nekom ekskurzijom iz Srbije i Italije, takodje je pustana srpska muzika ali nikakvih incidenata nije bilo ni sa italijanima ni sa madjarima, svi smo zajedno igrali i veselili se tako da smatram da pustanje domace muzike nije bio povod sukoba vec verovatno neadekvatno ponasanje Srba. Za svo vreme naseg boravka madjari nisu bili (bar ja nisam primetio) lose nastrojeni prema nama. A sto se tice Srba kao Srba, nismo mi navikli na civilizaciju i mnogi ne umeju da se ponasaju u inostranstvu onako kako to dolikuje normalnim ljudima. Ali nismo mi krivi za to, da je nasa drzava malo normalnija i da smo u njoj stekli neka pravila ponasanja sve bi bilo drugacije. Ekskurzije u inostranstvo uopste ne treba ukidati, ako nista bar ce onih 80% vaspitanih ucenika nauciti nesto novo i videti kako se zivi van ove nase zemlje.

Raša

pre 18 godina

Krivo je propalo školstvo, ministar Vuksanović i oni koji su se setili da učenike vode po inostanstrvu i da na taj način direktori i nastavnici dobiju ekstra prihode i istovremeno idu u turizam a koji ne bi mogli da izvedu sa svojim bednim platama. Đaci treba da sede kod kuće i da uče a ne da lutaju po inostanstvu. Da je to skroz pogrešno govori i činjenica da svaki puta nastane neki ozbiljan incident odnosno neko od dece nastrada. Ali, nažalost tako će to i dalje biti.

R

pre 18 godina

kao i vecina Vas bio sam na maturskoj ekskurziji, licno pre 4 godine, tako da sam dobro upoznat sa kolicinom alkohola i droge koji se konzumira. Tragicno je sto roditelji odma preuzimaju verziju svoje dece da nisu kriva bez ikakvog realnog preispitivanja situacije. U madjarskoj prave gluposti u Grckoj kradu nenormalno, a da ne pricam za Italiju i Spaniju, zemlje u koje s eputuje od skoro, licno sam video sve to,., tako da prostora za nacionalnu osnovu ovog dogadjaj nema, sto naravno mnogima ne odgovara, jel su uvek Srbi ugrozeni

poradite na sebi

Dragan

pre 18 godina

tesko je dati komentar posto nismo bili prisutni,ALI...zamislite recimo madjarsku ekskurziju u Srbiji i sad ponapija se madjarska omladina i pocne da vileni uz madjarsku muziku?Kome bi se to ovde svidelo?Drugo,da li neko stvarno moze da misli da je ceo svet protiv nas?I da ce tamo neki gazda diskoteke da zaposli budale koje ce da mu teraju goste i prave probleme?Ma ljudi pare ne znaju ni za boju koze,ni za naciju ni za ime.Trece mopj pitanje koje ustvari daje odgovor na sve je koliko tuca dnevno se desi po kafanama,kaficima,klubovima i diskotekama u Srbiji?Da i to mozda nema veze sa nacionalizmom?Nemoj bre da ste smesni...Roditelji vaspitavajte decu!

Gile

pre 18 godina

Da, tu je problem, roditelji i dalje tvrde da su njihova deca bezgresna i da je sve ovo na nacionalnoj osnovi. Predlazem takvim roditeljima da svoju decu ne pustaju dalje od svog mesta i neka ovi tako zive bez opasnosti od drugih nacija. Verovatno gde god njihovo dete krene postoji neko ko ga mrzi jer je ovaj Srbin. Dokle bre da podrzavamo ovakve gluposti?

Rastko Popovic

pre 18 godina

Ta balavurdija je cista kopija svojih roditelja,koji su puni mrznje,obesti,ksenofobije,nevaspitanja i ko zna cega ne jos.

Лале, Беч

pre 18 godina

Јадна деца из Србије! Све док се држава и просветне власти не потруде да им објасне да су жртве режима који је на њих рачунао само као на послушну масу и топовско месо а не као на нормалне људе - мрка капа да ће се нешто изменити.
Омладини треба дати пример - а где ће га наћи кад пре неки дан гледам "отворену дискусију" не једној угледној српској ТВ где троје гостију и водитељка истовремено галаме и упадају једни другима у реч, не дозвољавајући да се чује супротно мишљење!
Онда сам разумео зашто моји домаћини, образовани људи, кажу да уопште не гледају телевизију и чуде се мени што губим време!

Radovan

pre 18 godina

Mislim da je ovaj incident klasicna srpska svinjarija,divljanje razmazenih i besnih srpskih balavaca bez trunke morala,skrupula i kulture.A sve ih je to naucila skola navijanja na fudbalskim utakmicama,Pink dokumentarni program i bezobrazni "nije moje dete" roditelji.Na samom vrhu te gomile nalazi se ministar prosvete koji celo svoje ministrovanje sleze ramenima i puca trojke.Moja generacija je isla na ekskurzije po Srbiji,i nesto smo uz put i naucili,za razliku od danasnje obesne mladezi.Kako spreciti incidente na ekskurzijama?!Zabraniti ekskurzije u inostranstvu!Decu obuci u djacke uniforme,bez ikakvog mesanja roditelja(srednja skola nije obavezna),i konacno uvesti red u skolstvo.Decaci u skolu idu kao na fudbalsku utakmicu ili na koncert Stoje(sa zlatom oko vrata)a devojcice golih stomaka,ispalih zadnjica,nasminkane kao za film i lice na porno zvezde.Ovaj dogadjaj je samo jos jedan u nizu dokaza da su pre svega roditelji pa onda i drzava potpuno zanemarili omladinu i dopustili im da se prepuste sami sebi pre vremena.Ni madjari nisu zlato,ali siguran sam da se i njihovi ucenici ne bi bolje proveli u Beogradu.Ministre,znamo da od organizovanja ekskurzija u inostranstvu ostane i neka para viska,ali poslusajte savet vaseg kolege Velje Ilica i "povucite rucnu"!

Srdjan

pre 18 godina

A zasto nas narod ima tu osobinu da uvek poredi svoja prava sa pravima Amerikanaca i Britanaca ?
Srbima uvek smeta sto evo na primer u ovom slucaju Britanci mogu da prave nerede a Srbi ne mogu. Nasi drzavnici se cude zasto medjunarodna zajednica gaji dvostruke arsine u odnosu na Srbe i druge nacije.
Pa ljudi moji pogledajte dvostruke arsine koje imamo sami prema sopstvenim gradjanima u bolnicama, sudovima, saobracaju, gradjevinskim dozvolama itd itd, a onda nam nije jasno kako neko prema nama uspostavlja onakav model ponasanja kakav smo mi sami ovde posadili i uzgajili.
A sve ovo sto nam se desava je samo posledica cinjenice da demokratsko drustvo ne nastaje tek tako samo od sebe vec je neophodno uloziti ogroman rad i zrtve, na sta ovaj licemerni otuzni narod nije spreman.
Pa pogledajte, ovo je narod koji je ubio svog premijera a i dalje mu zamera sto nije izveo zemlju na pravi put !
Pa ubili ste ga pobogu...
Ja se slazem sa Cedom Jovanovicem da je problem u narodu. Uvek je i bio. Sto rece neko u gornjoj diskusiji uvek nam je kriva drzava i drustvo. Samo sto sad kad mi neko kaze da je kriva drzava ja ga pitam da me upozna s njom jer mi se cini da tu osobu nisam upoznao.
Pa ko cini tu drzavu, drustvo i institucije ?
Da nisu mozda to neki marsovci ili su to ipak samo pripadnici ovog mentalno obolelog naroda koji kada se nadju u poziciji vlasti momentalno pocinju da primenjuju dvostruke arsine ponasanja prema svojim potcinjenim sunarodnicima.
Ali da vam kazem, nije osnovni problem ovog naroda sto je mentalno bolestan. Bolest nije sramota niti je krivica bolesnika. Medjutim, problem je sto narod tu bolest ne prihvata. Iz ovog opsteg negiranja proizilaze svi ostali problemi.
Pa tako i problem tipa: Krivi su Madjari jer nece da pustaju u sred Madjarske u 3 ujutru Jelenu Kravoleusu pijanim i drogiranim polugolim Srbima koji se pri tome dernjaju, pljuju, psuju i lome sve pred sobom.
Dakle, problem je u Madjarima. E to je nas problem.

Dusan

pre 18 godina

udarno izdanje vesti sa reportazom o incidentu u Budimpesti! Ne samo sto je to prilicno jeftin i senzacionalisticki pristup svemu, nego i zato sto to itekako doliva ulje na vatru medjunacionalnih odnosa u Srbiji, od kojih madjarsko pitanje postaje sve ozbiljnije. Ne zelim da razmisljam u tom smeru, ali to kao da je nekome bio cilj...

Milos

pre 18 godina

U prethodnih deset godina bio sam 50 (pedeset) puta u Republici Madjarskoj, u razlicitim mestima. Nikada, ali bas nikada, nisam doziveo niti jednu neprijatnost, cak ni najmanje dobacivanje ili provokaciju, a uvek sam isao svojim kolima sa BG tablicama i sa srpskim pasosem. Policija me samo jednom zaustavila, izmedju granice i Segedina, rutinska kontrola - ljudi su bili maksimalno korektni i ljubazni, iako se mozda ne bi ocekivao takav stav zbog mojih 20 godina zivota u tom momentu.
U Madjarskoj mi je uvek bilo vise nego prijatno, ja sam se lepo ponasao i lepo su se ponasali prema meni. Cesto se nadje neko ko zna i srpski pa hoce da pomogne. Zbog toga se i ja pridruzujem izvinjenju gradjanima Budimpeste zbog divljanja nasih "ucenika", koje mi je takodje veoma dobro poznato.

njujork

pre 18 godina

licno ne verujem da su madjari poceli incident, ali bahatost onoga ko hoce srpske pesme u centru budimpeste ni ne zasluzuje nista drugo nego batine.

joker

pre 18 godina

postovana gospodo,sugradjani,gradjani srbije -sve majke i ocevi,profesori,direktori i vi gospodine ministre kulture u vladi srbije,pa bogami i vi gospodine kostunice premijeru te iste vlade!!! Imam pristojno godina,jer pamtim oslobodjenje beograda 1945!!..?...i mi smo bili 50-tih,60-tih ksenofopbicni tinejdzeri,ni mi mnismo videli italiju ili madjarsku,a kamo li bilo sta drugo od inostranstva,ali nismo divljali,vredjali domacine i izazivali skandale,posebno ne na nacionalno-politickoj osnovi,kao ovi nasi vrli predstavnici mladosti, buducnosti i nazalost bahatosti!!! nemojmo zaboraviti da su i nase komsije izasle iz svoje ksenofobicnosti tek tu oko "deceniju i po"!!,u kojoj su bili skoro 40 godina,ali da pamte kako smo se mi ponasali prema njima na sopinzima u budimpesti,kao i na "nasem,bivsem" moru!!! slicno je bilo i sa bugarima i rumunima,na bajloni pijaci,kalenicu,zelenom vencu ili u nekoj kapiji po beogradu!!! to je bila "ksenofobija",jad i beda uzivo,a ovi nasi klinci,to je nase ogledalo DANAS!!!nasa slika i prilika koja se, hteli mi to ili ne- da priznamo,uselila u nasu kucu,ulucu,kafanu,televiziju,sportske dogadjaje-generalno u nasu S V A K O D N E V C U!!!!I !!?da vidimo ko su nam primeri,na koga nam lice i ovi klinci i generalno,koga imitira omladina glavnog grada,koju opet pa imitira omladina cele drzave!!!pa pre svega u zavisnosti od porodice(osnovno je UVEK kucno vaspitanje!!!!) to su ili sinovi i cerke bogatih tkzv."tajkuna",pevaci raznoraznih "zanreva", glumci, ponajvise televiziski-oni su nam u kuci svakodnevno!!,sportisti,tv novinari,generalno oni koji su u medijima na bilo koji nacin!!! ali ima nas raznih,neko voli sve sto dolazi iz inostranstva,neko voli nasu kaldrmu,neki se ugledaju na starije koji su "poznati" u drustvu,(kako ko i po cemu)avaj kod nas su to uglavnom danas razni karici,v.ilici,seselj,marko milosevic, ceda jovanovic,drustvo se drasticmno promenilo za ovih 15-20 godina!!izmesali smo se sa toliko raznih ljudi sa svih nivoa,posle ovih ratova, da jednostavno ovo vise nije "onaj" stari beograd a verovatno ni srbija!!!ako krivc za ovakav neprijatan dogadjaj postoji ,onda smo to mi svi a pre svcega p o r o d i c a!!! ali nista manje nije kriv ni premijer kostunica koji trpi razne dripce u svojoj vladi,sto u parlamentu sede ljudi kojima tu nije,sto ministar kulture i svi oko njega nisu osmislili neka pametnija putovanja po srbiji,crnoj gori,nasim prostorima koji su bogati istorijom a i ne kostaju toliko,(ove exkurzije su u danasnje doba udarac po dzepu roditelja!!!),profesori treba da budu "prijatelji"sa djacima ali distanca i odnos ucenik profesor ne sme da se poremeti,mora da se zna ko je ko i na kraju =nisu deca kriva mi smo ih ili raspustili,ili ih nismo naucili dovoljno dobro,ili smo ih iz nekog razloga "upustili"-napustili i ona plivaju sa maticom,koja je u danasnje doba,jaca nego ikada, primitivna, kriminalizovana, sa losim primerima svuda oko nas i jos losijim porukama!!! vratite se svojoj deci ona su vasa i nasa buducnost!!za razliku od pokojnog duska radovica koji je bio najveci deciji prijatelj,mi smo izgleda njihovi najveci neprijatelji,jer ne vodimo brigu oko njih i ne ucimo ih pravim vrednostima,ponasanju i postenom zivotu!!!!

VITOMIR NEGOTIN

pre 18 godina

Ne znam koje kriv za incident u Budimpesti, zao mi se sto se tako desilo.
ovo je razlog veci da ja kao roditelj, kao i predsednik Saveta roditelja jedne srednje skole sledece godine ne dozvolim da se moje dete (nasa deca) puste na ekskurzijama.
jednostavno ne zasluzuju, a i direktore treba kaznjavati u takvim slucajevima.
verujte da se nesto mojoj 15-godisnji cerki nesto desilo,ja bi direktora i organizatora kaznjavao kako to samo ja znam.

Filip

pre 18 godina

Odrasli u ksenofobiji i izolaciji ovi mladi ljudi kojima je ekskurzija uglavnom i prva prilika da izadju iz zemlje, mislili su da je pustanje srpske muzike neka velika patriotska stvar, a pri tome i ponizenje za Madjare. E, pa malo su se zeznuli.
Istini za volju, ekskurzije su svuda, a ne samo kod nas pravo rasulo.
Prvo i osnovno je spreciti djake da se masovno napijaju. A drugo, hitno uciniti sve da nam se ukinu vize, da deca mogu da putuju, upoznaju svet i druze se sa vrsnjacima.

ruzica

pre 18 godina

Ako cemo objektivno i poshteno, nasha su deca odraz nas samih-divlji raspushteni i bez osnovih pravila ponasanja koja vazhe u svetu a ne na Beogradskom asvaltu.Ko je josh chuo da se u stranoj zemlji i diskoteci insistira na svojoj muzici!?? A posebno volim shto drage mame i tate odmah staju na stranu svojih miljenika i prihvataju svako opravdanje!! Po meni-normalno je da su izvedeni na sud (u svakoj normalnoj zemlji policija reaguje i privodi izgrednike).Dragi moji zemljaci i sugradjani-osvestite se : Srbija i nash nachin ponashanja su neshto shto je neprihvatljivo u svetu-nazalost deca su matrica koja odrazava stavove svojih roditelja.

zt

pre 18 godina

Nisam od onih koji bez razloga napadaju svoku naciju i koji je smatraju najgorom. Vec godinama zivim u inostranstvu i to u raznim zemljama (trenutno sam u Grckoj) i nikad nisam imao problem zato sto sam Srbin i sto imam srpski pasos. Nigde! pa cak ni u Americi. Kroz Madjarsku sam prolazio i zastajao n-puta i bez bilo kakvih problema. Carinici ko carinici, sto neko rece, pogledajte nase. Hocu da kazem da je ponasanje nase dece na ekskurzijama za svaku osudu i to ne zbog stranaca i zbog toga kakvo ce oni misljenje da imaju o nama (mene ko poznaje nece da mi sudi prema ponasanju gomile idiota) nego zbog nas samih. Hoce li neko da stavi prst na celo (ako takvih ima medju Srbima) i da se zapita kakva je buducnost te zemlje i tog naroda kome su mladi takvi? Mislite o tome pre nego sto bude kasno i manite se objasnjenja tipa: niko nas ne voli, mladi-ludi, deca su to, itd.

Ivana

pre 18 godina

Ja vrlo cesto u poslednje cetiri godine boravim u Budimpesti, jer mi sestra zivi tamo i dosad nisam imala zaista nikakvih neprijatnosti sa Madjarima. Takodje, znam kako se ponasaju ovdasnji tinejderi u alkoholisanom stanju - mozete to da vidite u Beogradu na raznim mestima gde se oni okupljaju. Kada povezem ove dve vrste iskustva ne preostaje mi nista nego da zakljucim kako je sinocnji izvestaj bio jedan skolski primer lose obavljenog novinarskog posla, jer nije bilo objektivnog pristupa tj. nisu se mogle cuti obe strane umesane u ovaj slucaj, a sve je odisalo husckackim tonom koji je u duhu izvestavanja RTS-a iz 90ih ili, pak, izvestaja sa Kosova na svim nasim televizijama, kojima ne nedostaje propagandno politicke obojenosti. Da li je ovo nacin pokazivanja "srpskog inata" zbog nedavnih rasprava u Savetu Evrope, ne znam, ali je, sto se mene tice, veliki minus.

Nenad iz Toronta

pre 18 godina

Zeleo bih da dodam svoj komentar na ovo sto se desilo. Zivim u Torontu vec 4 godine i normalno da se ponekad zazelim nasih ljudi. Pre par nedelja sam isao na izlet u srpski manastir u Miltonu pored Toronta gde se okupljaju nasi ljudi. Mogu da priznam da mi se smucilo. Dogadjaj se sveo na pustanje Cece i nekih najgorih mogucih narodnjaka preko razglasa. Pored toga predvece kad su ljudi odlazili kuci na tom mestu je ostalo najgore moguce djubre, a wc-i su izgledali kao da su bombe pale na njih. To smo mi. Da bi nas neko prihvatio i postovao prvo moramo sami da se promenimo, a kad se promenimo onda moramo i druge(kao Madjare) da jos dugo ubedjujemo da smo se promenili.

svasta

pre 18 godina

Nasi djaci nisu podobni za odlazak u inostranstvo. Ne znam da li u nekim drugim zemljama jesu, ali nasi nisu. Zao mi ih je, jer nisu oni za to krivi, nego ovo retardirano drustvo u kome i oni rastu. Davne devedesete godine sam i ja bila na ekskurziji u Budimpesti. Nastavnici nas nisu odveli da vidimo nista osim Sent Andreje, a mi smo dva dana tumarali sami po Budimpesti kupujuci krpe na veliko. A pre nego sto smo posli smo isto dobili samo milion saveta o tome gde i u kojoj ulici da sopingujemo. I onda se poslednje vece opet u nekoj diskoteci (koja nije bila prikladna za maloletnike) desila tuca u kojoj su dva mladica iz nase skole bila ozbiljno povredjena. Da li je mozda stvar u tome sto nase skole ne umeju ili namerno nece da organizuju pristojne sadrzaje za ekskurzije? I jos ovaj detalj: Skoro sam u Budimpesti imala prilike da budem u jednom hotelu gde je bila neka ekskurzija iz Srbije - sa decom od 15-16 godina, i to sam ih videla kad su se spremali da podju u neki ocevidno svecani organizovani izlazak. Mogu samo da kazem da su devojcice bile doterane toliko izazovno, da bih ih neko u diskoteci lako zamenio za maloletne prostitutke, a najvece iznenadjenje za mene je bila pojava njihove profesorke koja je bila obucena i nasminkana kao barska dama u nekom klubu zatvorenog tipa. I sad - tako opremljena "ekskurzija" krene u neku "diskoteku" u koju dolazi svakakav svet u jednom velikom internacionalnom gradu kao sto je Budimpesta. E, pa mozete sami da zamislite nastavak i provod te veceri.

Civilizacija

pre 18 godina

U kojoj zemlji to jos ima da kad polomis nekom gradjaninu (pa jos obezbedjenju) zube, da te puste kuci bez kazne?
Pa evo u ovoj ispljuvanoj Madjarskoj ima. I to pustaju Srbe na slobodu, zamislite.
Srpski sovinisti, komentar?

Srdjan, A'dam NL

pre 18 godina

Samo u vrloj zemlji Srbiji se svaki incident ili bilo koji drugi dogadjaj povezuje i objasnajva nacionalizmom. Policija je samo radila svoj posao odgovorno i, verovatno krajnej profesionalno. Nisu Srbi u centru mrznje citavog sveta, nisu im ni na kraj pameti... Po koji samar samima sebi bi bio koristan u Srbiji!

Ivan

pre 18 godina

Stvarno neznam sta se ovde desilo, ali i ja sam bio na ekskurziji u madjaskoj, pre mozda sedam-osam godina.
I mi smo, kao apsolventi bili odvedeni u diskoteku na 'provod'. Jedna kolegenica je bila umorna (ok, bila je ekskurzija) i sela je na pod ili tako nesto. Pojavilo se obezbedjenje - po izgledu mesavina skinheda boksera jos u crnom i bez identifikacije. Prisli su joj, uhvatili je za ruku i poveli je prema jednom prolazu. Ja sam u tom trenutku reagovao pokusavajuci da idem za njima i da pitam na engleskom gde je vode. Drugi pripadnik obezbedjenja me je zadrzao gde sam bio i ignorisao je moje proteste i proteste ostalih kolega. Ispostavilo se da su je odveli u neki separe da sedi, ali su to uradili na stvarno neprikladan nacin. Sve u svemu ova prica me nimalo ne cudi.

Umetnica

pre 18 godina

Kakva brilijantna šansa da se domaće nevaspitanje proturi kao "opet nas uboge Srbe mrze jer smo vaskolikiji od Njih". Pijano aralukanje uz Cecu i striptiz natopljen maloletnim testosteronom i adrenalinom je verovatno zanemarljivo u poređenju sa iskonskom mržnjom koju ostatak sveta oseća prema našem plemenitom nacionu.

Konobar

pre 18 godina

Za te pare koje su potrosili na toj ekskurziji u svakoj prosecnoj birtiji u Srbiji bi mogli slusati tu muziku i piti do mile volje, gazda kafane bi ih mozda castio i sa picem, a siguran sam da bi dobili i kvalitenije batine nego tamo.

Tamaš

pre 18 godina

Živim već podosta godina u Budimpešti, i poznajem dosta dobro noćni život. Što se tiče tuče između srednjoškolaca i obezbeđenja diskoteke, 100 posto da se nije desilo na nacionalnoj osnovi. Izbacivači su mnogo gluplji od toga da razlikuju jednog srbina od rusa ili ukrajinca, ali zato koriste svu priliku da nekog dobro izmlate bilo da ima ili nema razloga za to. Video sam već nevine ljude koji su dobili i šutanje po glavi a nisu ništa uradili. A nadzornici i starešine bi trebalo da uvedu neka pravila na ekskurzijama da ne dođe do sličnih pojava. Inače po celom svetu omladina je sve gora i gora to nije samo srpska pojava na žalost.

Dovla

pre 18 godina

Osnovni problem sa Srbijom je što su ne samo deca nego svi od reda totalno poseljačili za poslednjih petnaest godina, pa reaguju kao prostaci svuda na ovom svetu, tj. uglavnom misle da ih niko ne voli, a vrlo često su i u pravu, jer ko bi ih takve i voleo. Ako ja, koji sam rođen u Srbiji, svim silama izbegavam kontakt sa svojim zemljacima gde god da ih sretnem, jer su danas to uglavnom luzeri i primitivci od kojih čovek nema šta da čuje osim ksenofobnih bulažnjenja, zašto očekivati nešto drugo od prosečnog Amerikanca ili državljanina EU. Ja sam rastao u doba kada je najgora moguća muzička varijanta na Vračaru bio disko (to su slušali deca manuelnih radnika a bio je popularan i u malo "tamnoputijim" delovima Čubure i Krsta), a narodnjaci su bili nešto što je eventualno moglo da se čuje iz tranzistora na Kalenić pijaci ili po kojekakvim "brdima", daleko od centra. I sad čitam da nekakvi momci iz gimnazije koju sam svojevremeno završio, a koja je, ma koliko da je verovatno propala zajedno sa društvom, u relativnom smislu sigurno još jedna od boljih škola, traže "srpsku muziku" usred Budimpešte, a mogao bih se zakleti da ne misle ni na Disciplinu, ni na EKV, ni na Silu ili Darkvude, već na neku varijantu poljoprivrednog arlaukanja za polupisamene!? Ja bih rekao da se prosto radi o "šabanima", "džiberima", "papcima", you name it, a jedina tragedija je što, ako su šabani stigli u Osmu gimnaziju (nadam se da nisam nešto pomešao i da je to još uvek ona uvažena obrazovna institucija prekoputa "Cvetića", znam da su joj par puta nešto menjali i vraćali ime, ali, razumljivo, nisam baš u toku), to stvarno znači da možete slobodno da menjate ime države na Azerbejdžan, pošto ste otprilike tu negde, a još, kao za baksuz, nikako da nađu tu naftu, a i uranijum je nešto osiromašen...

Vladan

pre 18 godina

Kako u Budimpesti moze da se slusa engleska muzika a srpska ne moze? Nerviraju me oni koji loptu odmah prebacuju u nase dvoriste i onda pametuju sa samokritikom.

Saša

pre 18 godina

Imam iskustva sa ekskurzijama i maturantima, i po običaju, sami sebe najviše pljujemo.
Ko je ikada igde putovao sa maturantima, zna kako se oni ponašaju i šta su im prioriteti.
Neka se pljuvači sete koje su njihove želje bile kada su imali 17, 18 godina. Uveren sam da su hteli samo da slušaju vodiča šta priča o istoriji i slično (ironija). Ma kakvi da se zabavljaju i muvaju devojke!
Nemam nameru da branim decu, ali, niko nema obzira prema njima niti pokušava da ih ozbiljno shvati. Redom ih svi omalovažavaju, od profesora, pa nadalje.
U dalekoj Španiji, u diskoteci bi puštali srpsku muziku, ali najviše hrvatsku (Severinu i ostalo). I nikada Baju Knindžu, četničke i ostalo, to samo utripovani pljuvači misle. I svi u diskoteci su bili srećni da su im gosti zadovoljni i da dolaze i da piju.
Lično, jako mi smeta 'ukus' današnje omladine kada je muzika u pitanju, ali svi smo nekad bili u toj fazi.
I prošli je.
Srbi, najgori smo jer najviše mrzimo sami sebe.
Muka mi je od većine ovih komentara i 'znalaca' koji su zaboravili svoju mladost.
Svima koji misle da srpska deca nisu dobra, idite na leto na neko grčko ostrvo i 'zabavljajte' se sa Britancima, Nemcima i Holanđanima, pa onda pljujte svoju decu.

stojan matic

pre 18 godina

Ma koja Srpska muzika? To je samo izgovor!Ceo svet nas mrzi sto smo Srbi??? Mi srbi vec 15 god. slusamo iskljucivo Tursku muziku, koju prave i pevaju sami Srbi!? Kome treba jos Srpska muzika? Pogledajte Pink? Pa i Nacionalna TV-ja sve cesce pusta Tursku muziku. Da je Srbi ne vole ne bi je slusali. Zasto Madjari ne prave i pevaju Tursku muziku? Neka na Nacionalnoj TV-ji bude rasprava odmah posle dnevnika, sa temom zasto se ne zaustaviti duhovnu propast Srpskog naroda? Zasto je samo kod nas Srba ta muzika uhvatila korene? Da li nam je i tu kriv neuzbezni Vatikan, Klinton & Co, ili nam je uzrok svemu tome nas prostakluk? Pa 95% posto nasih ucenika gleda Pink TV-ju. Pre odprilike 3 nedelje u jednom lokalu ( u Becu ) na Pink gledam u studiju malu decu od 5-6 godina gde pevaju i na pitanja voditelja odgovaraju koje pevace i pevacice vole da slusaju, uz veliko odobravanje prisutnih ( u studiju) gledalaca??? Pa koji su to roditelji koji su mogli da svojoj deci tako nesto da urade? A, mozda su i ponosni sto im deca od 5god. oponasaju pevacice Turbo-folka? Da to nismo slusali ne bi bilo rata u Hrvatskoj,Bosnni i Kosovu.
precanin

Pera Kojot Super Genije

pre 18 godina

I treba da budu uhapseni, barabe. Steta je samo sto beogradska policija nije tako rigorozna, ne bi nam se svaki drugi dan desavale tuce i ubistva po skolama. Kad neko strada, onda se pitamo i cudimo kako. Pa naravno kada je mladima danas idol Legija i njemu slicni zlikovci i kriminalci. A zasto je to tako? Zato sto je Legija idol najvisim drzavnim funkcionerima, na celu sa ministrom unutrasnjih poslova koji je kao klinac obijao trafike...

Urbaniak

pre 18 godina

Pa da, bas logicno, otisli u Budimpestu da vide i dozive nesto novo i drugacije i u tom smislu trazili srpsku muziku u diskoteci. Sjajno. Pa ja bi ih sve poslao nazad u Srbiju. "Sedi di si, ni za di si nisi!"

celex

pre 18 godina

Ne shvatam one koji uvek kada idu u Madjarsku nesto im se desi. Ja sam prelazio granicu X puta i nikad nisam imao problema, policija me je zaustavljala i nikom nista. Desi se i da madjarski carinici budu nekad neljubazni ali sta tek reci za nase !?!

Srba

pre 18 godina

Svojim ponasanjem maturanti su krsili zakon. Za krsenje zakona sleduju sankcije, Maturanti ne uzivaju imunitet kad su na ekskurziji. Ne pravite probleme Madjarima. Oni su samo postupili po slojim zakonima, a ako cemo o prekoracenju sile zar Grcki policajac nije ubio Srpskog maturanta u Solunu pre neku godinu.
Ne.

Salle

pre 18 godina

Bio u Madjarskoj par puta po 10-15 dana i nikad nikakav znak negostoljubivosti nisam primetio. Cak naprotiv. Ovu junetinu sto bi da se ponosi srBstvom zatvoriti, konzervirati u Srbiji. Za bolje i nisu.

milos

pre 18 godina

Nikada nisam imao problem koristivsi srpski jezik u bp. pa bilo to u metrou, na ulici, fakultetu i imao sam prilike da vidjam klince iz scg, koji se junace i izazivaju. E tu je problem. Nedolicno ponasanje.

Stevo

pre 18 godina

... Jako me nervira to negativno globaliziranje nase omladine. Bilo gde u svetu ima slicnih dogadjaja i ako se nezna sta je upravo bilo. Diferenciranje je jedna veoma znacajna rec na zapadu. Mi koji smo van Srbije treba da pomognemo nasim ljudima, a ne samo da ih kritikujemo. Koliko ima lepih, toliko ima i losih stvari u Srbiji, ali i na zapadu.

miki

pre 18 godina

Verovatno su Madjari preterali, ali se i mi u inostranstvu ponasamo kao da smo pusteni sa lanca. Vreme je da se uozbiljimo kao nacija.

YPKE

pre 18 godina

Da su madjarski srednjoskolci pravili iste gluposti u Beogradu, zavrsili bi na urgentnoj (sa nekoliko preloma) a ne u pritvoru. Srbija je jedno od poslednjih evropskih uporista primitivizma.

Nedjo

pre 18 godina

Zivim u Budimpesti vec vise godina i svako prolece i jesen vidjam ekskurzije iz Srbije po gravnim gradskim trgovima.To je uzasan prizor: pijani srednjoskolci urlaju Srbija, Srbija, sire srpske zastave i maltretiraju prolaznike. Ma meni dodje da ih lemam, samo nas sramote. To su upropastene generacije. Za sve ove godine nisam video ni jednu tucu u Pesti, do ove u kojoj su ucestvovali nasi "nicim izazvani" gradjani. Ne treba oni nigde da idu neka ostanu u Srbija-Srbiji, a koji dan robije nece da skodi. Bolje u madjarskom nego u turskom zatvoru.

Jedan manje na listi, Toronto

pre 18 godina

Nedavno sam bio na Kelamegdanu sa svojom suprugom koja nije nase gore list i uzgred je nastavnik u jednoj srednjoj skoli u Torontu i diplomatski sam je sproveo podalje od srednjoskolske rulje koja je krstarila tvrdjavom i parkom (uzgred to je tesko a da ne prodjes kroz zapisane tunele i prolaze pune djubreta). I musko i zensko je pusilo kao turcin, devojke su bile obucene kao opajdare a momci kao bitange, njakali su derali se i ponasali kao da su pusteni sa lanca tog jutra. Kada vidim opis optuzbi na njihovo ponasanje u Budimpesti nemam sumnji da je tako bilo. Ako se tako ponasaju deca iz kruga dvojke onda smo se debelo srozali zemljaci. A ja naivan hteo da pokazem supruzi jedno od mesta koji svako k'o dodje u BGD treba da vidi.

M.T.

pre 18 godina

Као родитељ једног сина узраста од 17 година знам како је тешко контролисати његово понашање. Могу само да замислим како је професорима са тридесетак ученика различитог васпитања и менталног склопа. Због тога сматрам да треба избегавати одлазак на екскурзије у иностранство где наша омладина између осталог презентује и нашу земљу. Зашто се екскурзије не огранизују у нашој земљи? С обзиром на то како се наша омладина васпитава вероватно и интересовање за такав вид екскурзија не би било велико. Међутим, то је једини начин да на такве екскурзије крену само они који заиста и желе да се друже и упознају лепоте наше земље. На иностранство треба сачекати јер нам омладина очигледно још увек није довољно зрела. Ко је крив за такво понашање наше деце? Док год наши електронски медији пласирају разне видове порнографских бљувотина, наше јавне личности се понашају како они хоће дотле ће и наша омладина бити бахата и неваспитана. Не заборавимо да се деца индетификују у понашању са старијима.

djuro

pre 18 godina

U poslednjih 15 godina nasa se javnost pretvorila u bezlicnu mesavinu potpuno suprotnih i jednako besmislenih "misljenja". Zamislite, tinejdzeri pa vole da izlaze. Kako ih samo nije sramota. "Zamislite da neko pusti madjarsku muziku u Beogradu" (valjda bi ih pobili, sta li?)! Zamislite, oni ih malo maltretirali a probisveti onda poceli da se biju iz cista mira. Ili "zasto bi neko ko nije Srbin u madjarskoj diskoteci pravio incident"? Verujem da maturanti umeju da budu bezobrazni, ali ako se vec incident desio posle odobrenja da se pusti "srpska muzika", dakle ne zbog navodnog bahatog srbovanja maturanata, onda ce pre biti da je u pitanju kanda malo naherenost protiv djaka samo zato sto slusaju istu. I meni pege iskacu kad cujem to sto pretpostavljam da se ovde misli pod terminom "srpska muzika", ali to nije razlog da napadnu decu pre nego sto se malo potrudite da saznate sta se stvarno desilo.
Uopste nisam nikakav sovinista ili nacionalista, ali o Madjarima iz Madjarske mogu da kazem samo najgore, sve iz licnog iskustva, od carinika, preko radnika u samoposlugama, hotelima, restoranima, obicnih prolaznika na ulici, do carinika (hvala Bogu, samo u tranzitu). Od njih su jedino gori srbijanski Srbi kad to dzibersko ponasanje prema sebi i svojima opravdavaju sa "ako, i treba nam tako". Takvima stvarno i treba.

anjelka

pre 18 godina

Za ponasanje dece su krivi iskljucivo i samo roditelji. Neka prestanu da traze alibi u skoli, profesorima, ulici, drustvu, i neka vise vremena posvete svojoj deci. Imamo dvoje punoletne dece i samo mi znamo koliko nam je strpljenja i vremena bilo potrebno da oni postanu ono sto su danas a da mi budemo ponosni sto smo njihovi roditelj...

srbija

pre 18 godina

Ne znam da li mi je više muka od necivilizovanih i nevaspitanih srednjoškolaca ili od tzv. majki koje za svako divljaštvo svojih sinova i kćeri imaju opravdanje...
Činjenica je da su deca nevaspitana i misle da svoj primitivazam i bahatost koju su poneli od kuće mogu svuda pokazivati i misliti pri tome da su "baje". Već slušam priče po autobusu: "j...te, brate, šta smo im radili..." i sl. bljuvotine. Ti klinci ne znaju dve rečenice da slože ali zato na repertoaru imaju neviđen "recnik" gluposti. Puna podrška mađarskim vlastima i trebalo je da ih nauče šta je red i zakon, kad već nisu naučili od roditelja.

Statisticar

pre 18 godina

Radi se o najobicnijoj provokaciji. Decaci su uzivali u muzici, sto je nekome iz ko zna kojih razloga smetalo i doslo je do izazivanja i tuce. Ne vidim sta je ruzno ako se mladi i zdravi ljudi potuku braneci se od napadaca. Jos nesto: ovakvi slucajevi se ne desavaju samo na ekskurzijama u inostranstvu i diskotekama, pa prema tome i ukidanje istih nije nikakvo resenje. Tuca ima i u skolama, i na igralistima i na plazama, pa to ne znaci da bi trebalo zabraniti deci da idu u skolu, da se igraju i da idu na letovanje.

Zabrinut, a daleko

pre 18 godina

Nasa beda i primitivizam na sve strane. Jedna opsta razularenost, na svim nivoima. Kod roditelja, takodje. Elementaran nedostatak osecaja za procenu situacije. Treba da nam zatvore granice, jer smo se totalno srozali, da ne samo vaspitavamo huligane, nego jos i branimo prestupnike.

Tosha

pre 18 godina

'Ajde gospodo sada ovo maltretiranje Srpskih turista da se lepo iznese pred savet evrope pa da vidimo ko ugrozava cija nacionalna prava...

dule

pre 18 godina

Ponašanje đaka je bilo za svaku osudu, ali da su nastradali samo zato što su iz Srbije je očigledno. Zašto tako mislim? Pa jednostavno: da li je iko od vas prisustvovao "zabavama" srednjoškolaca iz Britanije? To nije neprimereno ponašanje, to je divljačko ponašanje. Ali, oni su iz Britanije i njima ništa ne sme da fali. A ovi naši nisu, oni su iz Srbije i njih može svako da shikanira kako mu je po volji.

janos

pre 18 godina

Ljudi mesaju babe i zabe. Uopste nije tacno da madjari imaju predrasude prema Srbima - naprotiv. Jedan od primera: Orkestar Bobana Markovica svira srpsku narodnu muziku pred prepunim dvoranama a na otvorenim scenama se okupi po 15 hiljada odusevljenih, uglavnom mladih Madjara. Ima jos puno predstavnika srpske kulture - od Surde do Rambo Amadeusa koji se veoma popularni. Ono sto Madjari ne vole, a to ne voli niko na svetu - je huliganizam, barbarsko ponosanje. Bez obzira da li se barbarski ponasaju Srbi ili - kao nedavno Englezi, a narocito kada to rade sami Madjari. I srpska policija bi mogla da ucini mnogo vise za suzbijanje huliganizma u Srbiji. Ali oni su valjda prezauzeti hapsenjem i proganjanjem politickih ne-istomisljenika vladajuce garniture.

Tvrtko prvi

pre 18 godina

Imao sam prilike da u Budimpešti čujem naše sunarodnike - beogradske mladiće koji se bahato i apsolutno necivilizvovano ponašaju izigravajući neku veličinu. Ako ih već nisu roditelji naučili da se fino i kulturno ponašaju, nek ih nauči mađarska policija. Sa moje tačke gledišta kao poreskog obveznika je to mnogo bolje. Pa čak i da su bili isprovocirani ponašanjem nekog primitivca, zar ne postoji ništa u toj deci da im kaže "ja neću da budem primitivan" i da izbegnu na svaki način tuču. Užas! Nek ih mađarski policajci zadrže što duže.

naturalizovani pestanac

pre 18 godina

Zivim u Pesti od 1991. godine. Moje iskustvo je, ako si fin, i oni ce biti. A da postoji stereotip kod Madjara o Srbima (i obrnuto), za to smo mozda i sami krivi. A sada da izvodimo opste vazecu stvar Mardjari nam nisu naklonjeni, to malo morgen. Uostalom pogledajte koliko Srba iz Srbije (i Vose) zive ovde i rade po njihovim firmama. Bilo bi lepo kada bi se napravila emisija o Srbima koji su dosli od 91. u Madjarsku. Tek da se vidi ko nam to nije naklonjen.

Matoro Zakeralo

pre 18 godina

Prvo i osnovno, ako je neko punoletan, onda se vise ne moze smatrati detetom - dakle, punoletni decaci ne postoje! A drugo, ovo ce u stvari vrlo vaspitno i otreznjujuce delovati na sve - 'punoletnu decu', roditelje, skolu! Nista se tragicno nije desilo, Bogu hvala, prema tome dizanje ovolike dreke je potpuno nepotrebno - Madjari su postupili kako red i zakon nalazu, i sta sad tu kome nije jasno?

Protivnik ekskurzija

pre 18 godina

Jos jedan razlog da se zabrane ekskurzije u inostranstvo! Svake godine se desi nesto lose, pa i tragicno, a deca samo po tome pamte ova putovanja. (Uzgred, kome je palo na pamet da pita MAJKU uhapsenog sta se desilo? Tipicno za primitivce: "Moje dete to ne bi nikad" i "Uhvatilo ga lose drustvo")

Nikola

pre 18 godina

U ovakvim situacijama treba se potpuno bezuslovno staviti na stranu svojih. Da li su bili pijani ili ne, nije bitno. Kao što se ovde kafanske tuče u Vojvodini, kasnije po potrebi tumače kao međunacionalni incidenti, tako treba i mi da (zlo)upotrebljavamo ovakve situacije. Pa i da neki naš Imre Sabo snimi film. Sve sa opalim krvavim lišćem. Ne razumem "samomrsce". Ako vam se ne dopadaju karakteristike sopstvenog naroda, to ipak nije razlog da ga mrzite. Po ubeđenju sam demokrata, liberal, ali posle čitanja zluradosti, kliznem malo u desno.

Ana

pre 18 godina

Nazalost, roditelji ne poznaju svoju decu ili ne zele da vide istinu. Prosle godine bila sam u Budimpesti u istom hotelu u kojem su odseli ucenici jedne beogradske gimnazije. Njihovo ponasanje bilo je za mene, kao roditelja,zaprepascujuce. Nisam mogla da verujem da se deca opijaju, mozda i drogiraju, a roditelji misle da su pod kontrolom profesora. Nekoliko ucenika je bilo u takvom stanju da je intervenisala hitna pomoc!Vreme je da se uozbiljimo, roditelji a i profesori, i preduzmemo nesto u cilju pravilnog vaspitavanja nase dece.

Masa NS

pre 18 godina

Nasi mali decaci, katastrofa svakog vikenda se sve to desava i kod nas po nasim kaficima i diskotekama. U Srbiji je takvo ponasanje drstveno prihvatljivo, cak pozeljno i nikako zakonski sankcionisano. U civilizovanom svetu jeste ide se u zatvor i tacka. U Srbijici nasoj kad dete policija dovede kuci zbog nekog "nestasluka" sutra dobije motor , kola vec sta decacic zeli i sve je kul. Tatina "muskarcina" i mamin "dobri i lepi sin koga niko ne razume i hoce da mu napakosti". Do sledeceg puta dok ne ubije sebe ili nekog drugog , a onda je krivo drustvo. U nasem drustvu jos uvek vlada ona stara dogma drustvo je odgovorno za sve , ko cini to drustvo jos se nije utvrdilo. Roditelji i isljucivo roditelji su odgovorni za ponasanje svoje dece u kuci, skoli , ulici stadionu inostranstvu bilo gde i za sve. I dok god to ne prihvate , svoju odgovornost prvo za sopstvenu decu i porodicu pa onda i za sve ostalo Srbija se pomeriti nece ni milimetar iz kaljuge u kojoj se nalazi i u koju je gurnula i sopstvenu decu. Jer ta deca i nisu kriva nicemu nisu naucena, ali trpe posledice nemara sopstvenih roditelja koji misle da njihovu decu zivotu i pristojnom ponasanju treba da nauci vrtic, skola drustvo bog ko god samo ne oni. Diskoteka na ekskurziji u inostranstvu nije prihvatljiva , ali probajte da je sprecite kao roditelj koji ne zeli da njegovo dete ide u diskoteku na vas ce skociti 20 roditelja koji kazu pa neka se deca zabave. Ekskurzija nije zababava ima drgaciju svrh i cilj, ali se sve svelo na diskoteku i alkohol. Srbija je jedna velika diskoteka za zabavu tako nas i drugi dozivljavaju kao cirkuzante, koji samo locu pevaju, tuku se i zderu. Zato su ova deca zrtve i njih mi je zao, a roditelji zasluzuju svaki prezir. Nije svako za decu.

Cass Penant

pre 18 godina

To neko hoce da napravi mali medijski balans izmedju napada na Madjare, koji su motivisani i izvrseni sa predumisljajem, sa tucom koja se desila u Budimpesti, kakve se desavaju svuda po Evropi svakog vikenda. Nisam Srbin a nisam ni Madjar. Sve lici na vec vidjene epizode sa ostalim susednim zemljama. Po scenariju treba ici uskoro neki napad na mlade Madjare i tako to.

Laki

pre 18 godina

Sve mi se cini da neko u Srbij zeli da pokrene incidente sa Madjarima u Vojvodini! Ovaj incident sa maturantima u Budimpesti nije vredan ovolike reakcije. To bi im se isto desilo da su se teko ponasali u Vrnjackoj Banji.

sara

pre 18 godina

Za ovo sigurno nisu krivi ni deca, ni roditelji, nego sami profesori sto su ih pustali da piju alkohol. A gospodin Vuksanovic, umesto da je odmah tamo otisao tamo da im pomogne, on sad krivi jadnu decu. Vazno je da je trcao na Bogosloviju da se izvinjava sto je Djindjic uveo veronauku pod ucenom.
Sramotaaaaa!

Mirjana

pre 18 godina

Posto mi je jako dobro poznat deo nase omladine, koja svakodnevnim huliganstvom zagorcava zivote ljudi u svojoj okolini, ne cudi me ovaj ispad. I svi ti koji ih brane lice mi na roditelje koji su pokusali da podmite majku hendikepiranog mladica iz Paracina. Mi smo totalno nenormalan narod, najvise razumevanja pokazujemo prema devijaciji. Pocev od roditelja, preko nastavnika... Ako neko misli dobro ovome narodu i njegovoj deci, neka omladinu posalje na nekoliko meseci na rad u Nemacku. I dobro je da idu na ekskurziju u stranu zemlju, da malo vide sta je red.

nisam je časna pionirska!

pre 18 godina

Ma da naravno, pa gdje bi Srbi, poznat kao civiliziran i miran narod koji je u fantastičnim odnosima sa svim svojim susjedima, izazvao bilo kakav incident!? Sve su krivi ti Madjari jer i oni "mrze" Srbe kao i čitav svijet. A i kako bi prošao bilo koji komentar da se u negativnom kontekstu ne spomenu i Hrvati koji veze nemaju s ovim incidentom. Bože sačuvaj!

Ma, hajte, molim vas

pre 18 godina

Ljudi, ne nasedajte na ovu tugaljivu pricicu o nasoj "jadnoj deci". Ja takodje vrlo dobro znam prilike u Madjarskoj, i mogu samo da kazem da ovaj tekst i ovo "svedocenje" ucenika, profesora i jedne ucenicke majke ne deluje nimalo verovatno. To da li Madjari nas vole ili ne vole nema nikakve veze: to je naprosto zemlja gde se ne trpi urlanje divljanje, koskanje, nepostovanje reda i pravila, itd. Nema nikakve logike da bi Madjari bili nekulturni prema nekome ko je dosao da im ostavi pare i pri tom se kulturno ponasao. Trece, njihovo obezbedjenje i policija su izusetno efikasni, i sa njima nema sale. Kad se napravi cak i privatna zurka u nekom stanu koja smeta nekom stanaru, policija dolazi i vrlo odlucno prekida zurku, bez ikakvog pogovora. Kao drugo, u Budimpesti se vec godinama po klubovima pusta muzika sa srpskim motivima i vrlo je popularna - onda kad je to neki iole kvalitetni etno. U Madjarskoj je na primer Boban Markovic car, i svi ga obozavaju. I svi znaju da je to srpska muzika, i niko nema problem sa tim. Medjutim, Madjari su da izvinete vrlo muzikalna nacija, te ako je tamo pustana Ceca ili Karleusa, ja tesko da mogu da osudim to sto je tamo nekom to smetalo. I trece, vec godinama imam prilike da posmatram kako se nasi ljudi, a posebno omladina ponasa pri tim izletima i eksurzijama u Budimpestu: kao pusteni s lanca. Kad idu ulicom, samo oni se cuju, sa psovkama i sve po redu, jer prosto ne znaju sta ce od sebe. E, pa tamo se njihovi ljudi obicno tako ne ponasaju, i nasi prosvetni radnici bi trebalo o tome da posavetuju decu pre nego sto krenu, a ne o gomili drugih gluposti - kako da paze da ih neko ne opljacka, ili da im ne uvali kvarnu koka-kolu, ili gde je najbolje da se pazari, i tako dalje. I osim toga: obicni Madjari uopste ne haju za nas toliko koliko mi mislimo: oni uglavnom slabo razlikuju ko je Srbin, Hrvat ili Makedonac, a mnogi ni ne znaju sta je Beograd ni gde je to. (znaju gde je Hrvatska, jer tamo idu na more, i znaju gde je Subotica, jer tamo idu da pazare piratske CD-ove). Prema tome, zanemarite tu pricu o nacionalnoj osnovi, i naucite decu redu. I smanjujte kolicinu agresije kod omladine.

blabla

pre 18 godina

Zanimljivo je da roditelji uvek znaju da im deca nisu konzumirala alkohol... Po meni je problem u tome sto djaci od ekskurzije ocekuju provod a ne ono sto bi ekskurzija u stvari i trebala da bude - upoznavanje zemlje, kulture i sl. provod je provod, a ekskurzija je ekskurzija. Nazalost, ovo sto se desilo je primitivizam koji se ukorenio u nasoj zemlji zadnjih godina. Isli u Madjarsku pa slusali srpsku muziku - ma daj! Za to su lepo mogli da ostanu kod kuce i da ustede mamama i tatama brdo love.

Goca

pre 18 godina

Da li je ovo prvi put da se dese ovakvi ispadi, da se nasa deca potuku u diskotekama na ekskurziji? Ispade da nas Madari mrze, a sta je sa Grckom gde se svake godine desi neki incident.
Shvatate li koliko je nasa omladina zatrovana, nazalost, pa je potreban mali povod da agresivno reaguju, cast izuzetcima.
Odakle im ideja da u drugoj zemlji traze nasu muziku, verovatno Cecu uz koju su odrastali.
Totalno nevaspitanje, pa zar nije normalno da tamo gde odes, ako si vec resio, postujes zakone, pravila i postulate te zemlje. Strasno!
B 92, koji slusam od jutra do mraka, me je razocarao, pustivsi izjavu majke cije je dete u zatvoru, i to njeno svedocenje.
Kako ona koja nije bila na licu mesta moze biti svedok i drugo, mislite da ce majka ispricati lose o svom detetu, pa makar i da zna ruznu istinu.
Mislim da vam ovo nije trebalo, pogotovo, kada su medunacionalne tenzije u Vojvodini, u zadnje vreme pojacane, da su i predmet rasprave u Evropskom parlamentu.
Ovo samo doliva ulje na vatru.
Nek nam je bog u pomoci sa ovakvom omladinom, cast izuzecima.

nnemedi

pre 18 godina

audatur et altera pars - nismo culi drugu staranu price. to sto ste Vi objavili sinoc je samo prica okrivljenih, a zanamo da okrivljeni imaju pravo da lazu. ali stvarno maturanti da se potuku.... sta vam je oni to ne rade, samo su otisli u Budimpestu da slusaju domacu muziku.

Zoran (ZR)

pre 18 godina

Za mene ovo nije ništa iznenađujuće - kakva zemlja, takva deca! Pa na koga da se ugledaju, ako neće na sredinu koja ih okružuje!? Kao i ovi maturanti u Budimpešti, isto takvo retardno ponašanje su prikazali i oni studenti u sred Zagreba, pre par meseci, širivši se nekakvim četničkim obeležjima i sasvim su zasluženo prošli. I jedni i drugi. Koliko je još bombardovanja potrebno, da bi se srpski nacionalni globalizam sveo na razumnu meru? Ako je ovde uopšte zdravorazumno govoriti o razumu, u ovoj zemlji...
Sramota me je što sam Srbin!

Toma Hawk

pre 18 godina

Kada se u Madjarskoj lepo ponasate svi ce biti ljubazni prema vama. Na ulazu u Madjarsku stoji natpis na cirilici "Dobrodosli u Madjarsku" (nasa strana inace nema natpis na Madjarskom).
To ne znaci da ste dobrodosli da pravite nerede.
Samo zlonamerni zele da vam prikazu da nas Madjari nesto kao mrze. Oni su totalno nepotereceni nacionalnom pripadnoscu i to ko je koje nacije kod njih nije prica, ljudi zive u nekom drugom svetu. Ali da odete u Madjarsku i da budete baraba, e to ne moze!

miroslav

pre 18 godina

Uz duzno postovanje ostalim roditeljima, i ja sam roditelj, nekako mi se izdvojila iz konteksta "majka jednog decaka" - cije pametno i mirno dete, u pola tri ujutru u discoteci u Budimpesti, u pripitom stanju, koje samovoljno slusa srpsku muziku, odnosno, nicim izazvano, neka tamo njihova policija ni krivo ni duzno - ni mamnje ni vise - nego HAPSI, BRE... EJ. ZAKON BRATE ZA SVE ISTI, nema sta. Mogu oni nas i da vole i da mrze, to je njihovo pravo, a nase je da se konacno kulturno i pristojno ponasamo ama bas na svakom mestu. To je nase i pravo i obaveza.
Pa ko je ovde u pravu?!
Da li su ta deca do jutra i u BG discotekama, ili im je to prvi put?
Da li roditelji uopste i znaju gde su im deca u to vreme?

Kornelija

pre 18 godina

Mi smo navikli da se oslobadjaju ubice i pljackasi, pa se cudimo kad privedu zbog narusavanja reda. Pravna drzava, sta je to?!

Glodi

pre 18 godina

Nazivate ih "momcima ","nasim decacima", a to su vam buduci clanovi raznih klanova.
Pogledajte nase "decake" na ulicama nasih gradova, stadiona, diskoteka pa ce te videti da to sto su uradili u Madjarskoj nije ni pet posto od onoga sto rade u sopstvenoj zemlji.

Profesorka

pre 18 godina

Nama 1990. god. Ministarstvo prosvete nije dozvolilo ekskurziju u inostr. iako smo zeleli da obidjemo srpsku opstinu u Segedinu ili Trstu. A radilo se o pretezno zenskoj, filoloskoj gimnaziji.Objasnjenje je bilo da ekskurzije nisu soping ture. Od sledece godine su pocele masovne ekskurzije u inostranstvo. U medjuvremenu sam i sama postala profesor i dolazim do uvida da onaj stav, ma koliko nas onda ljutio, nije bio los.
Nasa se deca, koja vise i nisu deca, jer su na pragu punoletstva ili vec punoletni ponasaju kao pusteni sa lanca. Ekskurzije gube svoj smisao. Profesori ih podrzavaju zbog deviznih dnevnica i soping tura, deca kao kakvo bekstvo u slobodu sa kojom najcesce ne znaju sta bi... bilans - demolirani hoteli, razularenost po diskotekama, a bilo kakav pokusaj edukativno - kulturoloskog pristupa posecenim mestima je - smaranje.Time se izgubio osnovni cilj ekskurzija. Kad uzmemo u obzir da ova deca rastu uz Karleusu, da uglavnom nisu ni putovali u inostranstvu, da su uglavno ksenofobicni i paradoksalno omnipotentni, dobijemo ovakav rezultat.
Situaciju komplikuje nasa vidljiva nedobrodoslica u Madjarsku (volela bih komentar gosp. Kase). Sigurna sam da momci Madjari iz obezbedjenja jesu napravili glavnu guzvu, ali je cinjenica da do toga nije smelo ni da dodje, da nije smelo ni da bude izazvano. Gde su bili profesori? Doduse, i profesorima je tesko da deci postave ograncienja na nesto sto im roditelji dopustaju. Eto nas u corsokaku.
Ekskurzije izvoditi u nasoj zemlji, uz veliki stepen edukativnih sadrzaja, a istresanje mladalackih frustraicija ostaviti za kod kuce.

Mia

pre 18 godina

Sigurna sam da ce svi roditelji negirati da je njihovo dete i okusilo alkohol, a kada se dokaze suprotno, za to ce okriviti profesore. Samo oni nisu krivi za neadekvatno ponasanje svoje "dece" koja su vec punoletna lica.

pionir

pre 18 godina

Dok njihovi vrsnjaci sirom Evrope putuju, druze se, upoznaju nove ljude i kulture, nasim srednjoskolcima se stalno "desavaju" incidenti.
Naravno da je to proizvod ksenofobije i propagande devedesetih, pa onda svaki odlazak u inostranstvo predstavlja kulturoloski i civilizacijski sok. Na primer, u turskim letovalistima od svih stranaca koji dolaze tamo samo Srbi imaju svoje kafice sa "svojom" muzikom i sljivovicom. Zaista ne razumem tu potrebu da se hiljadama kilometara od kuce raspojasa uz najgori hard-core-trash-turbo-folk umesto da se iskoristi prilika da se nesto novo vidi, cuje, nauci.
Pre par godina sam isao na karneval u Veneciji i u vozu koji je isao preko Austrije su bile stotine mladih iz Madjarske, Austrije, Nemacke. Ni po cemu se nisu izdvajali ali je zato grupica nasih omladinaca jasno davala do znanja odakle su i kakav im je background zaurlavajuci hitove Granda i Pinka.

Aster Blistok

pre 18 godina

Ne razumem sto se podrazumeva pod termin srpska muzika ali nekako sam uveren da to nije starogradska. Tako, ostaje nam Ceca, Baja mali Knindza i kojekakvi @#*%^. U tom slucaju da sam ja DJ (kao sto nisam)siguran sam da bih, u najmanju ruku, odbio da pustam takvu a verovatno bih promrsio kojekakvu psovku na racun takve muzike...

Saki

pre 18 godina

Ali pogledajte malo sta jedna madjarska novina pise o tom "incidentu". Prvo, pijani srpski "junaci" su satima uznemiravali obezbedjenje neprestano im boduci oci sa svoja "cuvena" tri prsta. Drugo, ni u diskoteci nasi "junaci" nisu mogli bez obelezja koja su obezbedjenju licila na nacisticka. O ostalim drskostima na koja su nasa "deca" bila spremna da i ne govorimo.

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Tačno je da nam Madjari nisu naklonjeni i da gradjani Srbije i Crne Gore, zadnjih petnaestak godina, trpe neverovatna šikaniranja, pljačke na drumovima Madjarske, bezrazložna hapšenja a potom i zadržavanja u "istražnim zatvorima". O ovakvim slučajevima, koji se dešavaju a, nijedan nije rešen, mogli bi se pisati romani. Iz domena strave i užasa. O tome, za divno čudo u našoj štampi nema niti je bilo reči.

Na žalost, ovaj put, Madjarski nadležni organi su bili sasvim u pravu. Dečaci su napravili prekršaj, izazvali tuču i sada moraju da snose konsekvence. Neshvatljivi su načini roditelja, koji su glavni krivci za ponašanje svojih "mezimaca", kao i nastavnika, kada zahtevaju da i madjarski sudovi rade po sistemu "Alo Kume". Pa da im se na taj način izdejstvuje puštanje na slobodu. Naši srednjoškolci su inače poznati po svom neobuzdanom i rušilačkom ponašanju, kada se nalaze na ekskurzijama. Njihovi "pohodi na Evropu" podsećaju na običaje nekih afričkih plemena. Kada mladi dokazuju svoje punoletstvo. Današnje stanje medju omladinom nije posledica, kako se često kaže, rata i ratnog okruženja. Posledice su sasvim druge vrste. Učimo ih pogrešno. Da svet i Evropa nemaju granica. Da se prelaskom granične crte, na Kelebiji, pruža neograničena sloboda. Jer ako imaju skoro poptpunu slobodu u "neslobodnoj Srbiji" kako je tek u "Evropi bez granica". Na žalost obično kasno shvate da su u stranoj državi, medju stranim ljudima, koji ne dozvoljavaju da im se uništavaju spomenici, kafići, parkovi. Nadam se da će ovim " hrabrim junošama" ovo biti jedan od "fakulteta", koji će im pomoći u životu. Ako ih roditelji, sa svojim sumnjivim bogatstvima, ne "prevaspitaju" i njihovu krivicu prebace na sasvim druge ličnosti. U stilu svi su krivi samo moje jadno dete nije.

Ljiljana,Nis

pre 18 godina

Vlasti treba zvanicno da zabrane ekskurzije u inostranstvu, po svemu sudeci, od toga imamo samo stete. Roditeljski džep ostane prazan, a deca se najcesce vrate sa gorkim iskustvom.

Goran

pre 18 godina

Kako moze da "svedoci" majka ucenika koja nije bila na ekskurziji? Cinjenica je da je obezbedjenje u svim diskotekama bahato i da reaguje na najmanji gest provokacije, ali je isto tako cinjenica da nasi ucenici u inostranstvo odlaze prvi put u zivotu. Pri tome za taj odlazak u spoljni svet su potpuno nepripremljeni posle decenija izolacije i ratnih, agresivnih poklica. Stranci ne znaju da je nas obicaj da uz srpsku muziku dizemo tri prsta, velicamo Srbiju itd. To posebno moze da iritira u Budimpesti, gde je medijska kampanja oko vojvodine nevidjena. Znam jer zivim tamo, a vidjam i nase ekskurzije, koje se po svom slobodnom (najblaze receno) ponasanju znatno razlikuju od drugih i hotelijerI ih mahom izbegavaju.

Goran

pre 18 godina

Godinama putujem kroz Madjarsku i njihova "gostoljubivost" mi je poznata. Iako nemam srpski pasos, dovoljno je da vide ime i da maltertiraju i provociraju.
To je cinjenica, ali je cinjenica i da su srednjoskolci iz Srbije nevaspitani i nekulturni, bahati, primitivni i sve sto ide uz to. Nema potrebe da otputuju u Madjarsku ili Grcku, dovoljno je pogledati sta oni i njihovi mladji drugari rade po Srbiji. Imao sam priliku da dozivim njihovo ponasanje u Vrnjackoj Banji u sepetmbru: gomile smeca i pivskih flasa po banjskom parkom, grafitima unakazene skulpure, slomljene klupe, prevrnute igracke za decu itd. . Tamo ih niko ne sankcionise, pa neka vide kako to izgleda tamo gde vlada red, a uz to su Srbi jos tako omiljeni! Cinenica je da nemaju domaceg vaspitanja i da im nik nkada u zemlji nije pokazao gde su granice, a tzv. profesori, e o njima tek nemam komentara.

Nele

pre 18 godina

Nisu samo profesori krivi kad se ovako nesto desi. Srednjoskolci, na zalost, od svih aktivnosti na ekskurziji najvise vole te vecernje aktivnosti. Dakle, diskoteke, kafici i nekontrolisano konzumiranje alkohola koje ni roditelji, da su tu, ne bi mogli da obuzdaju. Mladi su kod nas zarazeni nacionalizmom a istovremeno su nauceni da tate i mame mogu da srede svaku glupost koju oni naprave. Svedok sam preglasnom, iritirajucem pevanju momaka iz Srbije nase "pobednicke" pesme "srpska se truba s Kosova cuje" i slicnih na ekskurziji u Crnoj Gori. Srecom nisu naisli slicni likovi s druge strane. Mogu da zamislim kakvo je tek potenciranje Srpstva u nekoj stvarno tudjoj zemlji. Tu neko treba da ih pita: "Alo bre, cemu to?"
Naravno da i tamo ima baraba i medju tim izbacivacima ali sumnjam da gazdi te diskoteke odgovara da mu izbacivaci mlate goste bez razloga.

Apelujem na mlade ljude da se na ekskurzijama lepo zabavljaju i da vide sto vise a da puste da o politici i Srpstvu razmisljaju jako dobro placeni politicari i poslanici.

zrenjaninka

pre 18 godina

Bila sam turista u hotelu u Budimpesti u kom su boravili nasi srednjoskolci na ekskurziji. Demolirali su hotel, bukvalno. Bilo me je sramota da narednih dana progovorim u hotelu, stideci se divljastva svojih sunarodnika. Prosle godine gimnazijalci iz Zrenjanina su na ekskurziju u Grckoj nosili harmoniku da bi na njoj svirali cetnicke pesme. I sajkace. Zanimljivo da to nije smetalo profesorima samo nekoj deci, koja se bas ne bi zamerala svojim drugovima. Mogu da zamislim tu srpsku muziku u diskoteci u Majdarskoj: Ceca, Karelusa ili "straze djenerala Draze".

Leka

pre 18 godina

Evo još jednog razloga da se građansko vaspitanje uvede u škole kao obavezan predmet. Naša mladež će dočekati da uđe u Evropsku Uniju i zbog toga se mora mnogo raditi na njihovom vaspitavanju. Naravno da je to moguće i lako, ali ako se odreknemo 'radikalskodeesesovske' logike i ksenofobičnog straha od svega progresivnog i naprednog. Pitamo se svi da li je to moguće sa ovakvim Ministarstvom prosvete. Pa razume se da nije. Izvedimo popove iz ŠKOLA. Deca hoće napred bez stega i okova, bez dogme bez mračnjaštva, bez šovinizma. Omogućimo im to biće nam zahvalna, jer tada neće biti građani drugog reda kada se nađu bilo gde u svetu. Tada neće sigurno tražiti da im se pevaju i sviraju srpske pesme, jer će poželeti da čuju i neke druge. Ova deca sa ekskurzije nisu kriva. To znamo svi. Ona su naše ogledalo. Zato krenimo u ozbiljnu reformu ŠKOLE. Živela nova ŠKOLA.

Milorad

pre 18 godina

Poznati su naša nekultura i primitivizam i kući i u inostranstvu. Ali, komentare ne daju oni koji poznaju Madjarsku. U Madjarskoj sam svaki put maltretiran od strane njihovih carinika ili policije, iako sam za 10 godina išao samo tri puta, svaki put poslovno, isključivo sa ličnim prtljagom. Bez ijednog povoda su me pretresali do gole kože, saputnike i mene zadržavali satima, provocirali... Nemam pirsing, nisam tetoviran, ošišan sam kratko i pristojno (ne prekratko), nisam bio pijan ni drogiran,... I nikada ni u jednoj drugoj državi se niko nije ponašao tako kao Madjarske pogranične službe i policija. To nikako ne znači da opravdavam razuzdane ili pijane školarce, koji misle da su sila.

Zoran

pre 18 godina

Dame i gospodo u Srbiji spustite loptu!!! Je hocete da kazete da je opet u pitanju "antisrpska zavera"?
Procitajte izjavu Konzula SCG u Madjarskoj. Zena se lepo u ime SCG IZVINILA Madjarskoj i njenim institucijama zbog incidenta koji su izazvali ALKOHOLISANI gradjani SCG u Budimpesti. Detaljno je u svojoj izjavi opisala sta se desilo i to stvarno nema veze sa ovim sto pricaju "zabrinute majke".

Voja

pre 18 godina

Apsolutno ne razumem potrebu da se ode negde (ekskurziju, turistički itd.) i da imaš želju da se osecaš kao kod kuće (pa i da slušaš domaću muziku). Valjda je poenta videti nešto drugo, i na kraju krajeva ne remetiti domaćinima red.
Iskreno sam začuđen hrabrošću profesora koji pristaju da vode maturante u inostranstvo. Takodje i što gotovo da nema reakcije mistarstva prosvete, koje je i najodgovornije što dozvoljava da se na ekskurzije ide u inostranstvo.

Anti-nacional

pre 18 godina

Citiram vest: "Obezbeđenje kluba počelo je da negoduje i da se nedolično ponaša prema devojkama". Pa što se nisu lepo spakovali i otišli iz te rupe zvane "diskoteka"? Ne, oni su morali da pokažu svoju muškost. I kakva je to glupa ideja da se pušta srpska muzika u mađarskoj diskoteci?
Moja generacija je davne godine bila u Atini na maturskoj ekskurziji i nije nam padalo na pamet da sa bilo kime učestvujemo u incidentima.

MS

pre 18 godina

To je tipična mađarska gostoljubivost. Setite se vaterpolo utakmice pre neku godinu kada smo ih pobedili na njihovom bazenu. Kada su oni tako nešto doživeli kod nas? Mislim da sam takvu "energiju" video samo od strane Hrvata u sličnim situacijama.

anti-srbenda

pre 18 godina

Izgleda da generacija koja je odrasla u Milosevicevo vreme i ne zna ni za sta drugo osim pijanog srbovanja. Ako, samo onda treba da znaju da se u civilizovanim i kulturnim zemljama to adekvatno i tretira - prvo malo u zatvor, pa onda malo platis (red velicine dvogodisnje zarade tvojih roditelja) pa da vidis kako posle nema srbovanja.
Na ovaj primer bi trebalo i ovdasnje institucije da se ugledaju.

Sladjana

pre 18 godina

S obzirom da nije prvi put da se na ovakvim ekskurzijama događaju incidenti, nije mi jasno zašto se od njih nije odustalo. Lično, juče sam zanemela na vest, jer mi se sin trenutno nalazi u Budimpešti na ekskurziji. Kod kuće nam je trajao rat dok nismo pristali da putuje. Međutim, ubeđena sam da bi deci bilo lepo i da ih odvedu do Avale, jer njima je važno da su zajedno, ali sa profesorima je drugačije. Njima je važno kuda će ići. Razlika između domaćih i inostranih dnevnica je drastična. Bilo kako bilo, činjenica jeste gde se pojavimo pravimo incidente, pa nije ni čudo kakvo mišljenje svet o nama ima. Mi tome doprinosimo, u stvari kao da se trudimo da budemo loši. Glupavo, ali istinito.

Natasa

pre 18 godina

Bez obzira na to ko je kriv i kako su se ponasali maturanti nasa diplomatska sluzba bi trebala da se angazuje u zastiti te dece i da izvesti gradjane o tome koje je korake preduzela.

Bivsi student

pre 18 godina

Najstrozijom zakonskom kaznom, u toj zemlji, treba ih osuditi. Isti ti mladi u svojoj zemlji retko slusaju srpsku muziku (to je odvratno) a onda su se odjednom toliko uzeleli te iste, (odvratne muzike) da bi i za vreme eksurzije morali da je slusaju. To je provokacija! U normalnim uslovima, dok si u inostranstvu, ljudi zele da sto vise vide, sto se videti moze, da cuju sto je moguce vise muziku te zemlje. A sta su ovi hteli? Da su imali dobronamerne profesore, koji kad su videli, da nasa muzika moze da izazove problem, trebali su da od iste odustanu. Oni to nisu. To je provokacija i nista vise.

Srpski otac

pre 18 godina

Cekajte, Srbin sam i ja, ali bar nisam majka ... Zar vama deluje verovatno da nas je obezbedjenje diskoteke verbalno (i to na srpskom) vredjalo u sred Budimpeste, nepristojno dobacivalo devojkama, policija nemo posmatrala dok nasu jadnu decu maltretiraju, zatim nasumice hvataju jedno pet decaka (?-kojih decaka, punoletnih, od po dva metra) i sve tako!
Srpske majke urazumite se, ti probisveti, to su nasa deca!

Milos

pre 18 godina

Po mom iskustvu sa maturske ekskurzije, hapsenje je sve, samo ne nasumicno. Ljudi se ponasaju kao pusteni s lanca kada predju granicu i tako sramote svoju zemlju. Red mora da se zna.

poznavalac

pre 18 godina

Uvek se pitam cije su ideje da maloletnu decu, srednjoskolce, vodaju po stranim drzavama i jos uvece izlaze sa njima po diskotekama. Krivica je, bez sumnje, iskljucivo direktora skole kao i profesora koji su dopustili deci da izadju uvece, trze pustanje Srpske muzike i slicno. U kranjem slucaju zaboravlja se da Madjraska nije nikad bila prijateljska zemlja, i da su takve stvari apsolutno nepotrebne. Kao i ona eskurzija u Italiji u bordelju. Razumem potrebu dece da odu na eskurziju, provedu se, vide nesto novo. Ali treba imati na umu da gde god da krenemo, sa nasim ponasanjem i nasim navikama, nismo dobrodosli. DEca su naucena da ovde ako se pobiju u glavnom nece biti nikom nista, sada ce da vide da to tako nije svuda osim u ovoj ludoj drzavi gde se neki cak i rugaju zakonima. Pogledajmo slucaj Sretena Karica. Imao je covek 1.7 alkohola, zakucao se u stub za preko 140 na sat, sada mu je smanjeno na 0.33, i smanjena mu je i brzina. To sto je jedna devojka ostala invalid, koga je briga? I onda pouceni takvim iskustvima da vam niko nista ne moze ako vam neko od rodbine ima neke veze nasi srednjoskolci, pubertetlije, ne znaju bas da se ponasaju kako bi trebalo. Ako hocemo u EU moramo znati osnove ponasanja i kulture. Takodje moramo da postujemo zakone. Mozda ce neko ovde stradati nevin, ali moramo shvatiti da ovako funkcionise zakoni u EU. Kako bi se provela madjarska eskurzija da je trazila da se pustaju madjarske pesme po Beogradskim diskotekama i da jos krene u obracun sa momcima na vratima? Mogu samo da zamislim.

opijum

pre 18 godina

Jos jedna dokaz kako smo unistili nasu decu. S jedne strane smo kod njih izgradili mentalitet opsade, da su im svi neprijatelji, s druge, obelezili smo decu kao gradjane zemlje koja je podrzavala i cinila sve one uzase u poslednjih 15 godina. A gde je odgovornost skole i ministarstva obrazovnja za ovakvu organizaciju ekskurzije? Kakva su to mesta na koja ih vode? Koja je to "diskoteka" koja pusta srpsku (?) muziku u Budimpesti i u kojoj izbacivaci prebijaju decu? Za batine i srpsku muziku nisu morali da ih vode u inostranstvo.

Ђорђе

pre 18 godina

Да се ово десило са мађарским матурантима у Србији, већ би заседао Савет Европе, ми се до суза извињавали, а наше врле НВО добиле све медијске термине...

cyberka

pre 18 godina

... Procitala sam izjavu naseg konzula u Budimpesti koja je izjavila da su nasi momci u prilicno alkoholisanom stanju izazvali incident, da je ona bila u policiji i posetila decake, da je u stalnom kontaktu sa roditeljima i da je i njena preporuka bila da se profesori i deca vrate u Beograd posto madjarske vlasti samo njoj dopustaju posetu decacima. Takodje, ne znam kako majka decaka moze da "svedoci" o necemu cemu nije ni prisustvovala. Pored svih mojih simpatija za vasu televiziju, mislim da je sinocni prilog o ovom incidentu u vestima u 23 bio grozan i zlurad. Molim vas da pokusate da odolite zamkama senzacionalizma naustrb cinjenica koje ce naknadno biti utvrdjene, osobito kada je rec o vrlo osetljivim temama kao sto su deca, medjunacionalni odnosi, nasilje.... takve kombinacije su vrlo zapaljive u nasim uslovima i ne bih zelela da, posle svega sto ste ucinili za objektivno informisanje proteklih godina, nosite takvo breme bez razloga.

Slobodan Petrovic

pre 18 godina

Ma da srpska muzika u Pesti nema sta da trazi ako im se nije dopadala Madjarska muzika trebali su da napuste objekat. Stvarno svasta gde god se pojave Srbi prave haos. Podrska madjarskim vlastima, BRAVO na potezu.

Mondi

pre 18 godina

Iako, naravno, ne mogu da dam objektivan sud o konkretnom incidentu, imam potrebu da napisem sledece:
Poznato je da nam Madjari u opstem slucaju nisu naklonjeni, medjutim, jos je poznatiji stepen nevaspitanja i nekulture mnogih nasih srednjeskolaca. Deca koja su rasla i vaspitavana u ratnom i ksenofobicnom okruzenju ne mogu da razumeju da postoje elementarna pravila ponasanja u drugoj drzavi gde se neredi i provokacije, narocito na nacionalnoj osnovi, strogo kaznjavaju. To je svakako propust drustva u celini, ali i nedostatak kucnog vaspitanja. Mene bi licno bilo sramota da kao roditelj dajem izjave o navodnoj neumesanosti mog deteta u tuci u inostranstvu. Vaspitana deca se klone nereda i tuca kao sto je vecina dece to i uradila.

student Vasa

pre 18 godina

Odes u Budimpestu da bi slusao srpsku muziku? Ma zamislite ekskurziju iz Budimpeste u Beogradu da trazi da im se pusti madjarska muzika u disku. Ne bi se desilo nista? Primitivizam izaziva primitivizam, il se varam?

poznavalac

pre 18 godina

Uvek se pitam cije su ideje da maloletnu decu, srednjoskolce, vodaju po stranim drzavama i jos uvece izlaze sa njima po diskotekama. Krivica je, bez sumnje, iskljucivo direktora skole kao i profesora koji su dopustili deci da izadju uvece, trze pustanje Srpske muzike i slicno. U kranjem slucaju zaboravlja se da Madjraska nije nikad bila prijateljska zemlja, i da su takve stvari apsolutno nepotrebne. Kao i ona eskurzija u Italiji u bordelju. Razumem potrebu dece da odu na eskurziju, provedu se, vide nesto novo. Ali treba imati na umu da gde god da krenemo, sa nasim ponasanjem i nasim navikama, nismo dobrodosli. DEca su naucena da ovde ako se pobiju u glavnom nece biti nikom nista, sada ce da vide da to tako nije svuda osim u ovoj ludoj drzavi gde se neki cak i rugaju zakonima. Pogledajmo slucaj Sretena Karica. Imao je covek 1.7 alkohola, zakucao se u stub za preko 140 na sat, sada mu je smanjeno na 0.33, i smanjena mu je i brzina. To sto je jedna devojka ostala invalid, koga je briga? I onda pouceni takvim iskustvima da vam niko nista ne moze ako vam neko od rodbine ima neke veze nasi srednjoskolci, pubertetlije, ne znaju bas da se ponasaju kako bi trebalo. Ako hocemo u EU moramo znati osnove ponasanja i kulture. Takodje moramo da postujemo zakone. Mozda ce neko ovde stradati nevin, ali moramo shvatiti da ovako funkcionise zakoni u EU. Kako bi se provela madjarska eskurzija da je trazila da se pustaju madjarske pesme po Beogradskim diskotekama i da jos krene u obracun sa momcima na vratima? Mogu samo da zamislim.

Ђорђе

pre 18 godina

Да се ово десило са мађарским матурантима у Србији, већ би заседао Савет Европе, ми се до суза извињавали, а наше врле НВО добиле све медијске термине...

Mondi

pre 18 godina

Iako, naravno, ne mogu da dam objektivan sud o konkretnom incidentu, imam potrebu da napisem sledece:
Poznato je da nam Madjari u opstem slucaju nisu naklonjeni, medjutim, jos je poznatiji stepen nevaspitanja i nekulture mnogih nasih srednjeskolaca. Deca koja su rasla i vaspitavana u ratnom i ksenofobicnom okruzenju ne mogu da razumeju da postoje elementarna pravila ponasanja u drugoj drzavi gde se neredi i provokacije, narocito na nacionalnoj osnovi, strogo kaznjavaju. To je svakako propust drustva u celini, ali i nedostatak kucnog vaspitanja. Mene bi licno bilo sramota da kao roditelj dajem izjave o navodnoj neumesanosti mog deteta u tuci u inostranstvu. Vaspitana deca se klone nereda i tuca kao sto je vecina dece to i uradila.

student Vasa

pre 18 godina

Odes u Budimpestu da bi slusao srpsku muziku? Ma zamislite ekskurziju iz Budimpeste u Beogradu da trazi da im se pusti madjarska muzika u disku. Ne bi se desilo nista? Primitivizam izaziva primitivizam, il se varam?

cyberka

pre 18 godina

... Procitala sam izjavu naseg konzula u Budimpesti koja je izjavila da su nasi momci u prilicno alkoholisanom stanju izazvali incident, da je ona bila u policiji i posetila decake, da je u stalnom kontaktu sa roditeljima i da je i njena preporuka bila da se profesori i deca vrate u Beograd posto madjarske vlasti samo njoj dopustaju posetu decacima. Takodje, ne znam kako majka decaka moze da "svedoci" o necemu cemu nije ni prisustvovala. Pored svih mojih simpatija za vasu televiziju, mislim da je sinocni prilog o ovom incidentu u vestima u 23 bio grozan i zlurad. Molim vas da pokusate da odolite zamkama senzacionalizma naustrb cinjenica koje ce naknadno biti utvrdjene, osobito kada je rec o vrlo osetljivim temama kao sto su deca, medjunacionalni odnosi, nasilje.... takve kombinacije su vrlo zapaljive u nasim uslovima i ne bih zelela da, posle svega sto ste ucinili za objektivno informisanje proteklih godina, nosite takvo breme bez razloga.

Milos

pre 18 godina

Po mom iskustvu sa maturske ekskurzije, hapsenje je sve, samo ne nasumicno. Ljudi se ponasaju kao pusteni s lanca kada predju granicu i tako sramote svoju zemlju. Red mora da se zna.

opijum

pre 18 godina

Jos jedna dokaz kako smo unistili nasu decu. S jedne strane smo kod njih izgradili mentalitet opsade, da su im svi neprijatelji, s druge, obelezili smo decu kao gradjane zemlje koja je podrzavala i cinila sve one uzase u poslednjih 15 godina. A gde je odgovornost skole i ministarstva obrazovnja za ovakvu organizaciju ekskurzije? Kakva su to mesta na koja ih vode? Koja je to "diskoteka" koja pusta srpsku (?) muziku u Budimpesti i u kojoj izbacivaci prebijaju decu? Za batine i srpsku muziku nisu morali da ih vode u inostranstvo.

Slobodan Petrovic

pre 18 godina

Ma da srpska muzika u Pesti nema sta da trazi ako im se nije dopadala Madjarska muzika trebali su da napuste objekat. Stvarno svasta gde god se pojave Srbi prave haos. Podrska madjarskim vlastima, BRAVO na potezu.

MS

pre 18 godina

To je tipična mađarska gostoljubivost. Setite se vaterpolo utakmice pre neku godinu kada smo ih pobedili na njihovom bazenu. Kada su oni tako nešto doživeli kod nas? Mislim da sam takvu "energiju" video samo od strane Hrvata u sličnim situacijama.

Bivsi student

pre 18 godina

Najstrozijom zakonskom kaznom, u toj zemlji, treba ih osuditi. Isti ti mladi u svojoj zemlji retko slusaju srpsku muziku (to je odvratno) a onda su se odjednom toliko uzeleli te iste, (odvratne muzike) da bi i za vreme eksurzije morali da je slusaju. To je provokacija! U normalnim uslovima, dok si u inostranstvu, ljudi zele da sto vise vide, sto se videti moze, da cuju sto je moguce vise muziku te zemlje. A sta su ovi hteli? Da su imali dobronamerne profesore, koji kad su videli, da nasa muzika moze da izazove problem, trebali su da od iste odustanu. Oni to nisu. To je provokacija i nista vise.

Srpski otac

pre 18 godina

Cekajte, Srbin sam i ja, ali bar nisam majka ... Zar vama deluje verovatno da nas je obezbedjenje diskoteke verbalno (i to na srpskom) vredjalo u sred Budimpeste, nepristojno dobacivalo devojkama, policija nemo posmatrala dok nasu jadnu decu maltretiraju, zatim nasumice hvataju jedno pet decaka (?-kojih decaka, punoletnih, od po dva metra) i sve tako!
Srpske majke urazumite se, ti probisveti, to su nasa deca!

Milorad

pre 18 godina

Poznati su naša nekultura i primitivizam i kući i u inostranstvu. Ali, komentare ne daju oni koji poznaju Madjarsku. U Madjarskoj sam svaki put maltretiran od strane njihovih carinika ili policije, iako sam za 10 godina išao samo tri puta, svaki put poslovno, isključivo sa ličnim prtljagom. Bez ijednog povoda su me pretresali do gole kože, saputnike i mene zadržavali satima, provocirali... Nemam pirsing, nisam tetoviran, ošišan sam kratko i pristojno (ne prekratko), nisam bio pijan ni drogiran,... I nikada ni u jednoj drugoj državi se niko nije ponašao tako kao Madjarske pogranične službe i policija. To nikako ne znači da opravdavam razuzdane ili pijane školarce, koji misle da su sila.

Sladjana

pre 18 godina

S obzirom da nije prvi put da se na ovakvim ekskurzijama događaju incidenti, nije mi jasno zašto se od njih nije odustalo. Lično, juče sam zanemela na vest, jer mi se sin trenutno nalazi u Budimpešti na ekskurziji. Kod kuće nam je trajao rat dok nismo pristali da putuje. Međutim, ubeđena sam da bi deci bilo lepo i da ih odvedu do Avale, jer njima je važno da su zajedno, ali sa profesorima je drugačije. Njima je važno kuda će ići. Razlika između domaćih i inostranih dnevnica je drastična. Bilo kako bilo, činjenica jeste gde se pojavimo pravimo incidente, pa nije ni čudo kakvo mišljenje svet o nama ima. Mi tome doprinosimo, u stvari kao da se trudimo da budemo loši. Glupavo, ali istinito.

anti-srbenda

pre 18 godina

Izgleda da generacija koja je odrasla u Milosevicevo vreme i ne zna ni za sta drugo osim pijanog srbovanja. Ako, samo onda treba da znaju da se u civilizovanim i kulturnim zemljama to adekvatno i tretira - prvo malo u zatvor, pa onda malo platis (red velicine dvogodisnje zarade tvojih roditelja) pa da vidis kako posle nema srbovanja.
Na ovaj primer bi trebalo i ovdasnje institucije da se ugledaju.

Natasa

pre 18 godina

Bez obzira na to ko je kriv i kako su se ponasali maturanti nasa diplomatska sluzba bi trebala da se angazuje u zastiti te dece i da izvesti gradjane o tome koje je korake preduzela.

Anti-nacional

pre 18 godina

Citiram vest: "Obezbeđenje kluba počelo je da negoduje i da se nedolično ponaša prema devojkama". Pa što se nisu lepo spakovali i otišli iz te rupe zvane "diskoteka"? Ne, oni su morali da pokažu svoju muškost. I kakva je to glupa ideja da se pušta srpska muzika u mađarskoj diskoteci?
Moja generacija je davne godine bila u Atini na maturskoj ekskurziji i nije nam padalo na pamet da sa bilo kime učestvujemo u incidentima.

Voja

pre 18 godina

Apsolutno ne razumem potrebu da se ode negde (ekskurziju, turistički itd.) i da imaš želju da se osecaš kao kod kuće (pa i da slušaš domaću muziku). Valjda je poenta videti nešto drugo, i na kraju krajeva ne remetiti domaćinima red.
Iskreno sam začuđen hrabrošću profesora koji pristaju da vode maturante u inostranstvo. Takodje i što gotovo da nema reakcije mistarstva prosvete, koje je i najodgovornije što dozvoljava da se na ekskurzije ide u inostranstvo.

Zoran

pre 18 godina

Dame i gospodo u Srbiji spustite loptu!!! Je hocete da kazete da je opet u pitanju "antisrpska zavera"?
Procitajte izjavu Konzula SCG u Madjarskoj. Zena se lepo u ime SCG IZVINILA Madjarskoj i njenim institucijama zbog incidenta koji su izazvali ALKOHOLISANI gradjani SCG u Budimpesti. Detaljno je u svojoj izjavi opisala sta se desilo i to stvarno nema veze sa ovim sto pricaju "zabrinute majke".

Nele

pre 18 godina

Nisu samo profesori krivi kad se ovako nesto desi. Srednjoskolci, na zalost, od svih aktivnosti na ekskurziji najvise vole te vecernje aktivnosti. Dakle, diskoteke, kafici i nekontrolisano konzumiranje alkohola koje ni roditelji, da su tu, ne bi mogli da obuzdaju. Mladi su kod nas zarazeni nacionalizmom a istovremeno su nauceni da tate i mame mogu da srede svaku glupost koju oni naprave. Svedok sam preglasnom, iritirajucem pevanju momaka iz Srbije nase "pobednicke" pesme "srpska se truba s Kosova cuje" i slicnih na ekskurziji u Crnoj Gori. Srecom nisu naisli slicni likovi s druge strane. Mogu da zamislim kakvo je tek potenciranje Srpstva u nekoj stvarno tudjoj zemlji. Tu neko treba da ih pita: "Alo bre, cemu to?"
Naravno da i tamo ima baraba i medju tim izbacivacima ali sumnjam da gazdi te diskoteke odgovara da mu izbacivaci mlate goste bez razloga.

Apelujem na mlade ljude da se na ekskurzijama lepo zabavljaju i da vide sto vise a da puste da o politici i Srpstvu razmisljaju jako dobro placeni politicari i poslanici.

Leka

pre 18 godina

Evo još jednog razloga da se građansko vaspitanje uvede u škole kao obavezan predmet. Naša mladež će dočekati da uđe u Evropsku Uniju i zbog toga se mora mnogo raditi na njihovom vaspitavanju. Naravno da je to moguće i lako, ali ako se odreknemo 'radikalskodeesesovske' logike i ksenofobičnog straha od svega progresivnog i naprednog. Pitamo se svi da li je to moguće sa ovakvim Ministarstvom prosvete. Pa razume se da nije. Izvedimo popove iz ŠKOLA. Deca hoće napred bez stega i okova, bez dogme bez mračnjaštva, bez šovinizma. Omogućimo im to biće nam zahvalna, jer tada neće biti građani drugog reda kada se nađu bilo gde u svetu. Tada neće sigurno tražiti da im se pevaju i sviraju srpske pesme, jer će poželeti da čuju i neke druge. Ova deca sa ekskurzije nisu kriva. To znamo svi. Ona su naše ogledalo. Zato krenimo u ozbiljnu reformu ŠKOLE. Živela nova ŠKOLA.

Profesorka

pre 18 godina

Nama 1990. god. Ministarstvo prosvete nije dozvolilo ekskurziju u inostr. iako smo zeleli da obidjemo srpsku opstinu u Segedinu ili Trstu. A radilo se o pretezno zenskoj, filoloskoj gimnaziji.Objasnjenje je bilo da ekskurzije nisu soping ture. Od sledece godine su pocele masovne ekskurzije u inostranstvo. U medjuvremenu sam i sama postala profesor i dolazim do uvida da onaj stav, ma koliko nas onda ljutio, nije bio los.
Nasa se deca, koja vise i nisu deca, jer su na pragu punoletstva ili vec punoletni ponasaju kao pusteni sa lanca. Ekskurzije gube svoj smisao. Profesori ih podrzavaju zbog deviznih dnevnica i soping tura, deca kao kakvo bekstvo u slobodu sa kojom najcesce ne znaju sta bi... bilans - demolirani hoteli, razularenost po diskotekama, a bilo kakav pokusaj edukativno - kulturoloskog pristupa posecenim mestima je - smaranje.Time se izgubio osnovni cilj ekskurzija. Kad uzmemo u obzir da ova deca rastu uz Karleusu, da uglavnom nisu ni putovali u inostranstvu, da su uglavno ksenofobicni i paradoksalno omnipotentni, dobijemo ovakav rezultat.
Situaciju komplikuje nasa vidljiva nedobrodoslica u Madjarsku (volela bih komentar gosp. Kase). Sigurna sam da momci Madjari iz obezbedjenja jesu napravili glavnu guzvu, ali je cinjenica da do toga nije smelo ni da dodje, da nije smelo ni da bude izazvano. Gde su bili profesori? Doduse, i profesorima je tesko da deci postave ograncienja na nesto sto im roditelji dopustaju. Eto nas u corsokaku.
Ekskurzije izvoditi u nasoj zemlji, uz veliki stepen edukativnih sadrzaja, a istresanje mladalackih frustraicija ostaviti za kod kuce.

Mia

pre 18 godina

Sigurna sam da ce svi roditelji negirati da je njihovo dete i okusilo alkohol, a kada se dokaze suprotno, za to ce okriviti profesore. Samo oni nisu krivi za neadekvatno ponasanje svoje "dece" koja su vec punoletna lica.

Goran

pre 18 godina

Godinama putujem kroz Madjarsku i njihova "gostoljubivost" mi je poznata. Iako nemam srpski pasos, dovoljno je da vide ime i da maltertiraju i provociraju.
To je cinjenica, ali je cinjenica i da su srednjoskolci iz Srbije nevaspitani i nekulturni, bahati, primitivni i sve sto ide uz to. Nema potrebe da otputuju u Madjarsku ili Grcku, dovoljno je pogledati sta oni i njihovi mladji drugari rade po Srbiji. Imao sam priliku da dozivim njihovo ponasanje u Vrnjackoj Banji u sepetmbru: gomile smeca i pivskih flasa po banjskom parkom, grafitima unakazene skulpure, slomljene klupe, prevrnute igracke za decu itd. . Tamo ih niko ne sankcionise, pa neka vide kako to izgleda tamo gde vlada red, a uz to su Srbi jos tako omiljeni! Cinenica je da nemaju domaceg vaspitanja i da im nik nkada u zemlji nije pokazao gde su granice, a tzv. profesori, e o njima tek nemam komentara.

Saki

pre 18 godina

Ali pogledajte malo sta jedna madjarska novina pise o tom "incidentu". Prvo, pijani srpski "junaci" su satima uznemiravali obezbedjenje neprestano im boduci oci sa svoja "cuvena" tri prsta. Drugo, ni u diskoteci nasi "junaci" nisu mogli bez obelezja koja su obezbedjenju licila na nacisticka. O ostalim drskostima na koja su nasa "deca" bila spremna da i ne govorimo.

zrenjaninka

pre 18 godina

Bila sam turista u hotelu u Budimpesti u kom su boravili nasi srednjoskolci na ekskurziji. Demolirali su hotel, bukvalno. Bilo me je sramota da narednih dana progovorim u hotelu, stideci se divljastva svojih sunarodnika. Prosle godine gimnazijalci iz Zrenjanina su na ekskurziju u Grckoj nosili harmoniku da bi na njoj svirali cetnicke pesme. I sajkace. Zanimljivo da to nije smetalo profesorima samo nekoj deci, koja se bas ne bi zamerala svojim drugovima. Mogu da zamislim tu srpsku muziku u diskoteci u Majdarskoj: Ceca, Karelusa ili "straze djenerala Draze".

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Tačno je da nam Madjari nisu naklonjeni i da gradjani Srbije i Crne Gore, zadnjih petnaestak godina, trpe neverovatna šikaniranja, pljačke na drumovima Madjarske, bezrazložna hapšenja a potom i zadržavanja u "istražnim zatvorima". O ovakvim slučajevima, koji se dešavaju a, nijedan nije rešen, mogli bi se pisati romani. Iz domena strave i užasa. O tome, za divno čudo u našoj štampi nema niti je bilo reči.

Na žalost, ovaj put, Madjarski nadležni organi su bili sasvim u pravu. Dečaci su napravili prekršaj, izazvali tuču i sada moraju da snose konsekvence. Neshvatljivi su načini roditelja, koji su glavni krivci za ponašanje svojih "mezimaca", kao i nastavnika, kada zahtevaju da i madjarski sudovi rade po sistemu "Alo Kume". Pa da im se na taj način izdejstvuje puštanje na slobodu. Naši srednjoškolci su inače poznati po svom neobuzdanom i rušilačkom ponašanju, kada se nalaze na ekskurzijama. Njihovi "pohodi na Evropu" podsećaju na običaje nekih afričkih plemena. Kada mladi dokazuju svoje punoletstvo. Današnje stanje medju omladinom nije posledica, kako se često kaže, rata i ratnog okruženja. Posledice su sasvim druge vrste. Učimo ih pogrešno. Da svet i Evropa nemaju granica. Da se prelaskom granične crte, na Kelebiji, pruža neograničena sloboda. Jer ako imaju skoro poptpunu slobodu u "neslobodnoj Srbiji" kako je tek u "Evropi bez granica". Na žalost obično kasno shvate da su u stranoj državi, medju stranim ljudima, koji ne dozvoljavaju da im se uništavaju spomenici, kafići, parkovi. Nadam se da će ovim " hrabrim junošama" ovo biti jedan od "fakulteta", koji će im pomoći u životu. Ako ih roditelji, sa svojim sumnjivim bogatstvima, ne "prevaspitaju" i njihovu krivicu prebace na sasvim druge ličnosti. U stilu svi su krivi samo moje jadno dete nije.

pionir

pre 18 godina

Dok njihovi vrsnjaci sirom Evrope putuju, druze se, upoznaju nove ljude i kulture, nasim srednjoskolcima se stalno "desavaju" incidenti.
Naravno da je to proizvod ksenofobije i propagande devedesetih, pa onda svaki odlazak u inostranstvo predstavlja kulturoloski i civilizacijski sok. Na primer, u turskim letovalistima od svih stranaca koji dolaze tamo samo Srbi imaju svoje kafice sa "svojom" muzikom i sljivovicom. Zaista ne razumem tu potrebu da se hiljadama kilometara od kuce raspojasa uz najgori hard-core-trash-turbo-folk umesto da se iskoristi prilika da se nesto novo vidi, cuje, nauci.
Pre par godina sam isao na karneval u Veneciji i u vozu koji je isao preko Austrije su bile stotine mladih iz Madjarske, Austrije, Nemacke. Ni po cemu se nisu izdvajali ali je zato grupica nasih omladinaca jasno davala do znanja odakle su i kakav im je background zaurlavajuci hitove Granda i Pinka.

Ljiljana,Nis

pre 18 godina

Vlasti treba zvanicno da zabrane ekskurzije u inostranstvu, po svemu sudeci, od toga imamo samo stete. Roditeljski džep ostane prazan, a deca se najcesce vrate sa gorkim iskustvom.

Goran

pre 18 godina

Kako moze da "svedoci" majka ucenika koja nije bila na ekskurziji? Cinjenica je da je obezbedjenje u svim diskotekama bahato i da reaguje na najmanji gest provokacije, ali je isto tako cinjenica da nasi ucenici u inostranstvo odlaze prvi put u zivotu. Pri tome za taj odlazak u spoljni svet su potpuno nepripremljeni posle decenija izolacije i ratnih, agresivnih poklica. Stranci ne znaju da je nas obicaj da uz srpsku muziku dizemo tri prsta, velicamo Srbiju itd. To posebno moze da iritira u Budimpesti, gde je medijska kampanja oko vojvodine nevidjena. Znam jer zivim tamo, a vidjam i nase ekskurzije, koje se po svom slobodnom (najblaze receno) ponasanju znatno razlikuju od drugih i hotelijerI ih mahom izbegavaju.

Aster Blistok

pre 18 godina

Ne razumem sto se podrazumeva pod termin srpska muzika ali nekako sam uveren da to nije starogradska. Tako, ostaje nam Ceca, Baja mali Knindza i kojekakvi @#*%^. U tom slucaju da sam ja DJ (kao sto nisam)siguran sam da bih, u najmanju ruku, odbio da pustam takvu a verovatno bih promrsio kojekakvu psovku na racun takve muzike...

Kornelija

pre 18 godina

Mi smo navikli da se oslobadjaju ubice i pljackasi, pa se cudimo kad privedu zbog narusavanja reda. Pravna drzava, sta je to?!

miroslav

pre 18 godina

Uz duzno postovanje ostalim roditeljima, i ja sam roditelj, nekako mi se izdvojila iz konteksta "majka jednog decaka" - cije pametno i mirno dete, u pola tri ujutru u discoteci u Budimpesti, u pripitom stanju, koje samovoljno slusa srpsku muziku, odnosno, nicim izazvano, neka tamo njihova policija ni krivo ni duzno - ni mamnje ni vise - nego HAPSI, BRE... EJ. ZAKON BRATE ZA SVE ISTI, nema sta. Mogu oni nas i da vole i da mrze, to je njihovo pravo, a nase je da se konacno kulturno i pristojno ponasamo ama bas na svakom mestu. To je nase i pravo i obaveza.
Pa ko je ovde u pravu?!
Da li su ta deca do jutra i u BG discotekama, ili im je to prvi put?
Da li roditelji uopste i znaju gde su im deca u to vreme?

nnemedi

pre 18 godina

audatur et altera pars - nismo culi drugu staranu price. to sto ste Vi objavili sinoc je samo prica okrivljenih, a zanamo da okrivljeni imaju pravo da lazu. ali stvarno maturanti da se potuku.... sta vam je oni to ne rade, samo su otisli u Budimpestu da slusaju domacu muziku.

Ma, hajte, molim vas

pre 18 godina

Ljudi, ne nasedajte na ovu tugaljivu pricicu o nasoj "jadnoj deci". Ja takodje vrlo dobro znam prilike u Madjarskoj, i mogu samo da kazem da ovaj tekst i ovo "svedocenje" ucenika, profesora i jedne ucenicke majke ne deluje nimalo verovatno. To da li Madjari nas vole ili ne vole nema nikakve veze: to je naprosto zemlja gde se ne trpi urlanje divljanje, koskanje, nepostovanje reda i pravila, itd. Nema nikakve logike da bi Madjari bili nekulturni prema nekome ko je dosao da im ostavi pare i pri tom se kulturno ponasao. Trece, njihovo obezbedjenje i policija su izusetno efikasni, i sa njima nema sale. Kad se napravi cak i privatna zurka u nekom stanu koja smeta nekom stanaru, policija dolazi i vrlo odlucno prekida zurku, bez ikakvog pogovora. Kao drugo, u Budimpesti se vec godinama po klubovima pusta muzika sa srpskim motivima i vrlo je popularna - onda kad je to neki iole kvalitetni etno. U Madjarskoj je na primer Boban Markovic car, i svi ga obozavaju. I svi znaju da je to srpska muzika, i niko nema problem sa tim. Medjutim, Madjari su da izvinete vrlo muzikalna nacija, te ako je tamo pustana Ceca ili Karleusa, ja tesko da mogu da osudim to sto je tamo nekom to smetalo. I trece, vec godinama imam prilike da posmatram kako se nasi ljudi, a posebno omladina ponasa pri tim izletima i eksurzijama u Budimpestu: kao pusteni s lanca. Kad idu ulicom, samo oni se cuju, sa psovkama i sve po redu, jer prosto ne znaju sta ce od sebe. E, pa tamo se njihovi ljudi obicno tako ne ponasaju, i nasi prosvetni radnici bi trebalo o tome da posavetuju decu pre nego sto krenu, a ne o gomili drugih gluposti - kako da paze da ih neko ne opljacka, ili da im ne uvali kvarnu koka-kolu, ili gde je najbolje da se pazari, i tako dalje. I osim toga: obicni Madjari uopste ne haju za nas toliko koliko mi mislimo: oni uglavnom slabo razlikuju ko je Srbin, Hrvat ili Makedonac, a mnogi ni ne znaju sta je Beograd ni gde je to. (znaju gde je Hrvatska, jer tamo idu na more, i znaju gde je Subotica, jer tamo idu da pazare piratske CD-ove). Prema tome, zanemarite tu pricu o nacionalnoj osnovi, i naucite decu redu. I smanjujte kolicinu agresije kod omladine.

nisam je časna pionirska!

pre 18 godina

Ma da naravno, pa gdje bi Srbi, poznat kao civiliziran i miran narod koji je u fantastičnim odnosima sa svim svojim susjedima, izazvao bilo kakav incident!? Sve su krivi ti Madjari jer i oni "mrze" Srbe kao i čitav svijet. A i kako bi prošao bilo koji komentar da se u negativnom kontekstu ne spomenu i Hrvati koji veze nemaju s ovim incidentom. Bože sačuvaj!

Laki

pre 18 godina

Sve mi se cini da neko u Srbij zeli da pokrene incidente sa Madjarima u Vojvodini! Ovaj incident sa maturantima u Budimpesti nije vredan ovolike reakcije. To bi im se isto desilo da su se teko ponasali u Vrnjackoj Banji.

Mirjana

pre 18 godina

Posto mi je jako dobro poznat deo nase omladine, koja svakodnevnim huliganstvom zagorcava zivote ljudi u svojoj okolini, ne cudi me ovaj ispad. I svi ti koji ih brane lice mi na roditelje koji su pokusali da podmite majku hendikepiranog mladica iz Paracina. Mi smo totalno nenormalan narod, najvise razumevanja pokazujemo prema devijaciji. Pocev od roditelja, preko nastavnika... Ako neko misli dobro ovome narodu i njegovoj deci, neka omladinu posalje na nekoliko meseci na rad u Nemacku. I dobro je da idu na ekskurziju u stranu zemlju, da malo vide sta je red.

Goca

pre 18 godina

Da li je ovo prvi put da se dese ovakvi ispadi, da se nasa deca potuku u diskotekama na ekskurziji? Ispade da nas Madari mrze, a sta je sa Grckom gde se svake godine desi neki incident.
Shvatate li koliko je nasa omladina zatrovana, nazalost, pa je potreban mali povod da agresivno reaguju, cast izuzetcima.
Odakle im ideja da u drugoj zemlji traze nasu muziku, verovatno Cecu uz koju su odrastali.
Totalno nevaspitanje, pa zar nije normalno da tamo gde odes, ako si vec resio, postujes zakone, pravila i postulate te zemlje. Strasno!
B 92, koji slusam od jutra do mraka, me je razocarao, pustivsi izjavu majke cije je dete u zatvoru, i to njeno svedocenje.
Kako ona koja nije bila na licu mesta moze biti svedok i drugo, mislite da ce majka ispricati lose o svom detetu, pa makar i da zna ruznu istinu.
Mislim da vam ovo nije trebalo, pogotovo, kada su medunacionalne tenzije u Vojvodini, u zadnje vreme pojacane, da su i predmet rasprave u Evropskom parlamentu.
Ovo samo doliva ulje na vatru.
Nek nam je bog u pomoci sa ovakvom omladinom, cast izuzecima.

Glodi

pre 18 godina

Nazivate ih "momcima ","nasim decacima", a to su vam buduci clanovi raznih klanova.
Pogledajte nase "decake" na ulicama nasih gradova, stadiona, diskoteka pa ce te videti da to sto su uradili u Madjarskoj nije ni pet posto od onoga sto rade u sopstvenoj zemlji.

blabla

pre 18 godina

Zanimljivo je da roditelji uvek znaju da im deca nisu konzumirala alkohol... Po meni je problem u tome sto djaci od ekskurzije ocekuju provod a ne ono sto bi ekskurzija u stvari i trebala da bude - upoznavanje zemlje, kulture i sl. provod je provod, a ekskurzija je ekskurzija. Nazalost, ovo sto se desilo je primitivizam koji se ukorenio u nasoj zemlji zadnjih godina. Isli u Madjarsku pa slusali srpsku muziku - ma daj! Za to su lepo mogli da ostanu kod kuce i da ustede mamama i tatama brdo love.

sara

pre 18 godina

Za ovo sigurno nisu krivi ni deca, ni roditelji, nego sami profesori sto su ih pustali da piju alkohol. A gospodin Vuksanovic, umesto da je odmah tamo otisao tamo da im pomogne, on sad krivi jadnu decu. Vazno je da je trcao na Bogosloviju da se izvinjava sto je Djindjic uveo veronauku pod ucenom.
Sramotaaaaa!

Toma Hawk

pre 18 godina

Kada se u Madjarskoj lepo ponasate svi ce biti ljubazni prema vama. Na ulazu u Madjarsku stoji natpis na cirilici "Dobrodosli u Madjarsku" (nasa strana inace nema natpis na Madjarskom).
To ne znaci da ste dobrodosli da pravite nerede.
Samo zlonamerni zele da vam prikazu da nas Madjari nesto kao mrze. Oni su totalno nepotereceni nacionalnom pripadnoscu i to ko je koje nacije kod njih nije prica, ljudi zive u nekom drugom svetu. Ali da odete u Madjarsku i da budete baraba, e to ne moze!

Zoran (ZR)

pre 18 godina

Za mene ovo nije ništa iznenađujuće - kakva zemlja, takva deca! Pa na koga da se ugledaju, ako neće na sredinu koja ih okružuje!? Kao i ovi maturanti u Budimpešti, isto takvo retardno ponašanje su prikazali i oni studenti u sred Zagreba, pre par meseci, širivši se nekakvim četničkim obeležjima i sasvim su zasluženo prošli. I jedni i drugi. Koliko je još bombardovanja potrebno, da bi se srpski nacionalni globalizam sveo na razumnu meru? Ako je ovde uopšte zdravorazumno govoriti o razumu, u ovoj zemlji...
Sramota me je što sam Srbin!

Masa NS

pre 18 godina

Nasi mali decaci, katastrofa svakog vikenda se sve to desava i kod nas po nasim kaficima i diskotekama. U Srbiji je takvo ponasanje drstveno prihvatljivo, cak pozeljno i nikako zakonski sankcionisano. U civilizovanom svetu jeste ide se u zatvor i tacka. U Srbijici nasoj kad dete policija dovede kuci zbog nekog "nestasluka" sutra dobije motor , kola vec sta decacic zeli i sve je kul. Tatina "muskarcina" i mamin "dobri i lepi sin koga niko ne razume i hoce da mu napakosti". Do sledeceg puta dok ne ubije sebe ili nekog drugog , a onda je krivo drustvo. U nasem drustvu jos uvek vlada ona stara dogma drustvo je odgovorno za sve , ko cini to drustvo jos se nije utvrdilo. Roditelji i isljucivo roditelji su odgovorni za ponasanje svoje dece u kuci, skoli , ulici stadionu inostranstvu bilo gde i za sve. I dok god to ne prihvate , svoju odgovornost prvo za sopstvenu decu i porodicu pa onda i za sve ostalo Srbija se pomeriti nece ni milimetar iz kaljuge u kojoj se nalazi i u koju je gurnula i sopstvenu decu. Jer ta deca i nisu kriva nicemu nisu naucena, ali trpe posledice nemara sopstvenih roditelja koji misle da njihovu decu zivotu i pristojnom ponasanju treba da nauci vrtic, skola drustvo bog ko god samo ne oni. Diskoteka na ekskurziji u inostranstvu nije prihvatljiva , ali probajte da je sprecite kao roditelj koji ne zeli da njegovo dete ide u diskoteku na vas ce skociti 20 roditelja koji kazu pa neka se deca zabave. Ekskurzija nije zababava ima drgaciju svrh i cilj, ali se sve svelo na diskoteku i alkohol. Srbija je jedna velika diskoteka za zabavu tako nas i drugi dozivljavaju kao cirkuzante, koji samo locu pevaju, tuku se i zderu. Zato su ova deca zrtve i njih mi je zao, a roditelji zasluzuju svaki prezir. Nije svako za decu.

Protivnik ekskurzija

pre 18 godina

Jos jedan razlog da se zabrane ekskurzije u inostranstvo! Svake godine se desi nesto lose, pa i tragicno, a deca samo po tome pamte ova putovanja. (Uzgred, kome je palo na pamet da pita MAJKU uhapsenog sta se desilo? Tipicno za primitivce: "Moje dete to ne bi nikad" i "Uhvatilo ga lose drustvo")

Ana

pre 18 godina

Nazalost, roditelji ne poznaju svoju decu ili ne zele da vide istinu. Prosle godine bila sam u Budimpesti u istom hotelu u kojem su odseli ucenici jedne beogradske gimnazije. Njihovo ponasanje bilo je za mene, kao roditelja,zaprepascujuce. Nisam mogla da verujem da se deca opijaju, mozda i drogiraju, a roditelji misle da su pod kontrolom profesora. Nekoliko ucenika je bilo u takvom stanju da je intervenisala hitna pomoc!Vreme je da se uozbiljimo, roditelji a i profesori, i preduzmemo nesto u cilju pravilnog vaspitavanja nase dece.

Tvrtko prvi

pre 18 godina

Imao sam prilike da u Budimpešti čujem naše sunarodnike - beogradske mladiće koji se bahato i apsolutno necivilizvovano ponašaju izigravajući neku veličinu. Ako ih već nisu roditelji naučili da se fino i kulturno ponašaju, nek ih nauči mađarska policija. Sa moje tačke gledišta kao poreskog obveznika je to mnogo bolje. Pa čak i da su bili isprovocirani ponašanjem nekog primitivca, zar ne postoji ništa u toj deci da im kaže "ja neću da budem primitivan" i da izbegnu na svaki način tuču. Užas! Nek ih mađarski policajci zadrže što duže.

Tosha

pre 18 godina

'Ajde gospodo sada ovo maltretiranje Srpskih turista da se lepo iznese pred savet evrope pa da vidimo ko ugrozava cija nacionalna prava...

Zabrinut, a daleko

pre 18 godina

Nasa beda i primitivizam na sve strane. Jedna opsta razularenost, na svim nivoima. Kod roditelja, takodje. Elementaran nedostatak osecaja za procenu situacije. Treba da nam zatvore granice, jer smo se totalno srozali, da ne samo vaspitavamo huligane, nego jos i branimo prestupnike.

srbija

pre 18 godina

Ne znam da li mi je više muka od necivilizovanih i nevaspitanih srednjoškolaca ili od tzv. majki koje za svako divljaštvo svojih sinova i kćeri imaju opravdanje...
Činjenica je da su deca nevaspitana i misle da svoj primitivazam i bahatost koju su poneli od kuće mogu svuda pokazivati i misliti pri tome da su "baje". Već slušam priče po autobusu: "j...te, brate, šta smo im radili..." i sl. bljuvotine. Ti klinci ne znaju dve rečenice da slože ali zato na repertoaru imaju neviđen "recnik" gluposti. Puna podrška mađarskim vlastima i trebalo je da ih nauče šta je red i zakon, kad već nisu naučili od roditelja.

Cass Penant

pre 18 godina

To neko hoce da napravi mali medijski balans izmedju napada na Madjare, koji su motivisani i izvrseni sa predumisljajem, sa tucom koja se desila u Budimpesti, kakve se desavaju svuda po Evropi svakog vikenda. Nisam Srbin a nisam ni Madjar. Sve lici na vec vidjene epizode sa ostalim susednim zemljama. Po scenariju treba ici uskoro neki napad na mlade Madjare i tako to.

dule

pre 18 godina

Ponašanje đaka je bilo za svaku osudu, ali da su nastradali samo zato što su iz Srbije je očigledno. Zašto tako mislim? Pa jednostavno: da li je iko od vas prisustvovao "zabavama" srednjoškolaca iz Britanije? To nije neprimereno ponašanje, to je divljačko ponašanje. Ali, oni su iz Britanije i njima ništa ne sme da fali. A ovi naši nisu, oni su iz Srbije i njih može svako da shikanira kako mu je po volji.

Nikola

pre 18 godina

U ovakvim situacijama treba se potpuno bezuslovno staviti na stranu svojih. Da li su bili pijani ili ne, nije bitno. Kao što se ovde kafanske tuče u Vojvodini, kasnije po potrebi tumače kao međunacionalni incidenti, tako treba i mi da (zlo)upotrebljavamo ovakve situacije. Pa i da neki naš Imre Sabo snimi film. Sve sa opalim krvavim lišćem. Ne razumem "samomrsce". Ako vam se ne dopadaju karakteristike sopstvenog naroda, to ipak nije razlog da ga mrzite. Po ubeđenju sam demokrata, liberal, ali posle čitanja zluradosti, kliznem malo u desno.

anjelka

pre 18 godina

Za ponasanje dece su krivi iskljucivo i samo roditelji. Neka prestanu da traze alibi u skoli, profesorima, ulici, drustvu, i neka vise vremena posvete svojoj deci. Imamo dvoje punoletne dece i samo mi znamo koliko nam je strpljenja i vremena bilo potrebno da oni postanu ono sto su danas a da mi budemo ponosni sto smo njihovi roditelj...

Statisticar

pre 18 godina

Radi se o najobicnijoj provokaciji. Decaci su uzivali u muzici, sto je nekome iz ko zna kojih razloga smetalo i doslo je do izazivanja i tuce. Ne vidim sta je ruzno ako se mladi i zdravi ljudi potuku braneci se od napadaca. Jos nesto: ovakvi slucajevi se ne desavaju samo na ekskurzijama u inostranstvu i diskotekama, pa prema tome i ukidanje istih nije nikakvo resenje. Tuca ima i u skolama, i na igralistima i na plazama, pa to ne znaci da bi trebalo zabraniti deci da idu u skolu, da se igraju i da idu na letovanje.

Matoro Zakeralo

pre 18 godina

Prvo i osnovno, ako je neko punoletan, onda se vise ne moze smatrati detetom - dakle, punoletni decaci ne postoje! A drugo, ovo ce u stvari vrlo vaspitno i otreznjujuce delovati na sve - 'punoletnu decu', roditelje, skolu! Nista se tragicno nije desilo, Bogu hvala, prema tome dizanje ovolike dreke je potpuno nepotrebno - Madjari su postupili kako red i zakon nalazu, i sta sad tu kome nije jasno?

janos

pre 18 godina

Ljudi mesaju babe i zabe. Uopste nije tacno da madjari imaju predrasude prema Srbima - naprotiv. Jedan od primera: Orkestar Bobana Markovica svira srpsku narodnu muziku pred prepunim dvoranama a na otvorenim scenama se okupi po 15 hiljada odusevljenih, uglavnom mladih Madjara. Ima jos puno predstavnika srpske kulture - od Surde do Rambo Amadeusa koji se veoma popularni. Ono sto Madjari ne vole, a to ne voli niko na svetu - je huliganizam, barbarsko ponosanje. Bez obzira da li se barbarski ponasaju Srbi ili - kao nedavno Englezi, a narocito kada to rade sami Madjari. I srpska policija bi mogla da ucini mnogo vise za suzbijanje huliganizma u Srbiji. Ali oni su valjda prezauzeti hapsenjem i proganjanjem politickih ne-istomisljenika vladajuce garniture.

naturalizovani pestanac

pre 18 godina

Zivim u Pesti od 1991. godine. Moje iskustvo je, ako si fin, i oni ce biti. A da postoji stereotip kod Madjara o Srbima (i obrnuto), za to smo mozda i sami krivi. A sada da izvodimo opste vazecu stvar Mardjari nam nisu naklonjeni, to malo morgen. Uostalom pogledajte koliko Srba iz Srbije (i Vose) zive ovde i rade po njihovim firmama. Bilo bi lepo kada bi se napravila emisija o Srbima koji su dosli od 91. u Madjarsku. Tek da se vidi ko nam to nije naklonjen.

djuro

pre 18 godina

U poslednjih 15 godina nasa se javnost pretvorila u bezlicnu mesavinu potpuno suprotnih i jednako besmislenih "misljenja". Zamislite, tinejdzeri pa vole da izlaze. Kako ih samo nije sramota. "Zamislite da neko pusti madjarsku muziku u Beogradu" (valjda bi ih pobili, sta li?)! Zamislite, oni ih malo maltretirali a probisveti onda poceli da se biju iz cista mira. Ili "zasto bi neko ko nije Srbin u madjarskoj diskoteci pravio incident"? Verujem da maturanti umeju da budu bezobrazni, ali ako se vec incident desio posle odobrenja da se pusti "srpska muzika", dakle ne zbog navodnog bahatog srbovanja maturanata, onda ce pre biti da je u pitanju kanda malo naherenost protiv djaka samo zato sto slusaju istu. I meni pege iskacu kad cujem to sto pretpostavljam da se ovde misli pod terminom "srpska muzika", ali to nije razlog da napadnu decu pre nego sto se malo potrudite da saznate sta se stvarno desilo.
Uopste nisam nikakav sovinista ili nacionalista, ali o Madjarima iz Madjarske mogu da kazem samo najgore, sve iz licnog iskustva, od carinika, preko radnika u samoposlugama, hotelima, restoranima, obicnih prolaznika na ulici, do carinika (hvala Bogu, samo u tranzitu). Od njih su jedino gori srbijanski Srbi kad to dzibersko ponasanje prema sebi i svojima opravdavaju sa "ako, i treba nam tako". Takvima stvarno i treba.

Nedjo

pre 18 godina

Zivim u Budimpesti vec vise godina i svako prolece i jesen vidjam ekskurzije iz Srbije po gravnim gradskim trgovima.To je uzasan prizor: pijani srednjoskolci urlaju Srbija, Srbija, sire srpske zastave i maltretiraju prolaznike. Ma meni dodje da ih lemam, samo nas sramote. To su upropastene generacije. Za sve ove godine nisam video ni jednu tucu u Pesti, do ove u kojoj su ucestvovali nasi "nicim izazvani" gradjani. Ne treba oni nigde da idu neka ostanu u Srbija-Srbiji, a koji dan robije nece da skodi. Bolje u madjarskom nego u turskom zatvoru.

Stevo

pre 18 godina

... Jako me nervira to negativno globaliziranje nase omladine. Bilo gde u svetu ima slicnih dogadjaja i ako se nezna sta je upravo bilo. Diferenciranje je jedna veoma znacajna rec na zapadu. Mi koji smo van Srbije treba da pomognemo nasim ljudima, a ne samo da ih kritikujemo. Koliko ima lepih, toliko ima i losih stvari u Srbiji, ali i na zapadu.

milos

pre 18 godina

Nikada nisam imao problem koristivsi srpski jezik u bp. pa bilo to u metrou, na ulici, fakultetu i imao sam prilike da vidjam klince iz scg, koji se junace i izazivaju. E tu je problem. Nedolicno ponasanje.

celex

pre 18 godina

Ne shvatam one koji uvek kada idu u Madjarsku nesto im se desi. Ja sam prelazio granicu X puta i nikad nisam imao problema, policija me je zaustavljala i nikom nista. Desi se i da madjarski carinici budu nekad neljubazni ali sta tek reci za nase !?!

Srba

pre 18 godina

Svojim ponasanjem maturanti su krsili zakon. Za krsenje zakona sleduju sankcije, Maturanti ne uzivaju imunitet kad su na ekskurziji. Ne pravite probleme Madjarima. Oni su samo postupili po slojim zakonima, a ako cemo o prekoracenju sile zar Grcki policajac nije ubio Srpskog maturanta u Solunu pre neku godinu.
Ne.

M.T.

pre 18 godina

Као родитељ једног сина узраста од 17 година знам како је тешко контролисати његово понашање. Могу само да замислим како је професорима са тридесетак ученика различитог васпитања и менталног склопа. Због тога сматрам да треба избегавати одлазак на екскурзије у иностранство где наша омладина између осталог презентује и нашу земљу. Зашто се екскурзије не огранизују у нашој земљи? С обзиром на то како се наша омладина васпитава вероватно и интересовање за такав вид екскурзија не би било велико. Међутим, то је једини начин да на такве екскурзије крену само они који заиста и желе да се друже и упознају лепоте наше земље. На иностранство треба сачекати јер нам омладина очигледно још увек није довољно зрела. Ко је крив за такво понашање наше деце? Док год наши електронски медији пласирају разне видове порнографских бљувотина, наше јавне личности се понашају како они хоће дотле ће и наша омладина бити бахата и неваспитана. Не заборавимо да се деца индетификују у понашању са старијима.

Urbaniak

pre 18 godina

Pa da, bas logicno, otisli u Budimpestu da vide i dozive nesto novo i drugacije i u tom smislu trazili srpsku muziku u diskoteci. Sjajno. Pa ja bi ih sve poslao nazad u Srbiju. "Sedi di si, ni za di si nisi!"

miki

pre 18 godina

Verovatno su Madjari preterali, ali se i mi u inostranstvu ponasamo kao da smo pusteni sa lanca. Vreme je da se uozbiljimo kao nacija.

Salle

pre 18 godina

Bio u Madjarskoj par puta po 10-15 dana i nikad nikakav znak negostoljubivosti nisam primetio. Cak naprotiv. Ovu junetinu sto bi da se ponosi srBstvom zatvoriti, konzervirati u Srbiji. Za bolje i nisu.

YPKE

pre 18 godina

Da su madjarski srednjoskolci pravili iste gluposti u Beogradu, zavrsili bi na urgentnoj (sa nekoliko preloma) a ne u pritvoru. Srbija je jedno od poslednjih evropskih uporista primitivizma.

Jedan manje na listi, Toronto

pre 18 godina

Nedavno sam bio na Kelamegdanu sa svojom suprugom koja nije nase gore list i uzgred je nastavnik u jednoj srednjoj skoli u Torontu i diplomatski sam je sproveo podalje od srednjoskolske rulje koja je krstarila tvrdjavom i parkom (uzgred to je tesko a da ne prodjes kroz zapisane tunele i prolaze pune djubreta). I musko i zensko je pusilo kao turcin, devojke su bile obucene kao opajdare a momci kao bitange, njakali su derali se i ponasali kao da su pusteni sa lanca tog jutra. Kada vidim opis optuzbi na njihovo ponasanje u Budimpesti nemam sumnji da je tako bilo. Ako se tako ponasaju deca iz kruga dvojke onda smo se debelo srozali zemljaci. A ja naivan hteo da pokazem supruzi jedno od mesta koji svako k'o dodje u BGD treba da vidi.

Konobar

pre 18 godina

Za te pare koje su potrosili na toj ekskurziji u svakoj prosecnoj birtiji u Srbiji bi mogli slusati tu muziku i piti do mile volje, gazda kafane bi ih mozda castio i sa picem, a siguran sam da bi dobili i kvalitenije batine nego tamo.

Vladan

pre 18 godina

Kako u Budimpesti moze da se slusa engleska muzika a srpska ne moze? Nerviraju me oni koji loptu odmah prebacuju u nase dvoriste i onda pametuju sa samokritikom.

stojan matic

pre 18 godina

Ma koja Srpska muzika? To je samo izgovor!Ceo svet nas mrzi sto smo Srbi??? Mi srbi vec 15 god. slusamo iskljucivo Tursku muziku, koju prave i pevaju sami Srbi!? Kome treba jos Srpska muzika? Pogledajte Pink? Pa i Nacionalna TV-ja sve cesce pusta Tursku muziku. Da je Srbi ne vole ne bi je slusali. Zasto Madjari ne prave i pevaju Tursku muziku? Neka na Nacionalnoj TV-ji bude rasprava odmah posle dnevnika, sa temom zasto se ne zaustaviti duhovnu propast Srpskog naroda? Zasto je samo kod nas Srba ta muzika uhvatila korene? Da li nam je i tu kriv neuzbezni Vatikan, Klinton & Co, ili nam je uzrok svemu tome nas prostakluk? Pa 95% posto nasih ucenika gleda Pink TV-ju. Pre odprilike 3 nedelje u jednom lokalu ( u Becu ) na Pink gledam u studiju malu decu od 5-6 godina gde pevaju i na pitanja voditelja odgovaraju koje pevace i pevacice vole da slusaju, uz veliko odobravanje prisutnih ( u studiju) gledalaca??? Pa koji su to roditelji koji su mogli da svojoj deci tako nesto da urade? A, mozda su i ponosni sto im deca od 5god. oponasaju pevacice Turbo-folka? Da to nismo slusali ne bi bilo rata u Hrvatskoj,Bosnni i Kosovu.
precanin

Saša

pre 18 godina

Imam iskustva sa ekskurzijama i maturantima, i po običaju, sami sebe najviše pljujemo.
Ko je ikada igde putovao sa maturantima, zna kako se oni ponašaju i šta su im prioriteti.
Neka se pljuvači sete koje su njihove želje bile kada su imali 17, 18 godina. Uveren sam da su hteli samo da slušaju vodiča šta priča o istoriji i slično (ironija). Ma kakvi da se zabavljaju i muvaju devojke!
Nemam nameru da branim decu, ali, niko nema obzira prema njima niti pokušava da ih ozbiljno shvati. Redom ih svi omalovažavaju, od profesora, pa nadalje.
U dalekoj Španiji, u diskoteci bi puštali srpsku muziku, ali najviše hrvatsku (Severinu i ostalo). I nikada Baju Knindžu, četničke i ostalo, to samo utripovani pljuvači misle. I svi u diskoteci su bili srećni da su im gosti zadovoljni i da dolaze i da piju.
Lično, jako mi smeta 'ukus' današnje omladine kada je muzika u pitanju, ali svi smo nekad bili u toj fazi.
I prošli je.
Srbi, najgori smo jer najviše mrzimo sami sebe.
Muka mi je od većine ovih komentara i 'znalaca' koji su zaboravili svoju mladost.
Svima koji misle da srpska deca nisu dobra, idite na leto na neko grčko ostrvo i 'zabavljajte' se sa Britancima, Nemcima i Holanđanima, pa onda pljujte svoju decu.

Dovla

pre 18 godina

Osnovni problem sa Srbijom je što su ne samo deca nego svi od reda totalno poseljačili za poslednjih petnaest godina, pa reaguju kao prostaci svuda na ovom svetu, tj. uglavnom misle da ih niko ne voli, a vrlo često su i u pravu, jer ko bi ih takve i voleo. Ako ja, koji sam rođen u Srbiji, svim silama izbegavam kontakt sa svojim zemljacima gde god da ih sretnem, jer su danas to uglavnom luzeri i primitivci od kojih čovek nema šta da čuje osim ksenofobnih bulažnjenja, zašto očekivati nešto drugo od prosečnog Amerikanca ili državljanina EU. Ja sam rastao u doba kada je najgora moguća muzička varijanta na Vračaru bio disko (to su slušali deca manuelnih radnika a bio je popularan i u malo "tamnoputijim" delovima Čubure i Krsta), a narodnjaci su bili nešto što je eventualno moglo da se čuje iz tranzistora na Kalenić pijaci ili po kojekakvim "brdima", daleko od centra. I sad čitam da nekakvi momci iz gimnazije koju sam svojevremeno završio, a koja je, ma koliko da je verovatno propala zajedno sa društvom, u relativnom smislu sigurno još jedna od boljih škola, traže "srpsku muziku" usred Budimpešte, a mogao bih se zakleti da ne misle ni na Disciplinu, ni na EKV, ni na Silu ili Darkvude, već na neku varijantu poljoprivrednog arlaukanja za polupisamene!? Ja bih rekao da se prosto radi o "šabanima", "džiberima", "papcima", you name it, a jedina tragedija je što, ako su šabani stigli u Osmu gimnaziju (nadam se da nisam nešto pomešao i da je to još uvek ona uvažena obrazovna institucija prekoputa "Cvetića", znam da su joj par puta nešto menjali i vraćali ime, ali, razumljivo, nisam baš u toku), to stvarno znači da možete slobodno da menjate ime države na Azerbejdžan, pošto ste otprilike tu negde, a još, kao za baksuz, nikako da nađu tu naftu, a i uranijum je nešto osiromašen...

Umetnica

pre 18 godina

Kakva brilijantna šansa da se domaće nevaspitanje proturi kao "opet nas uboge Srbe mrze jer smo vaskolikiji od Njih". Pijano aralukanje uz Cecu i striptiz natopljen maloletnim testosteronom i adrenalinom je verovatno zanemarljivo u poređenju sa iskonskom mržnjom koju ostatak sveta oseća prema našem plemenitom nacionu.

Srdjan, A'dam NL

pre 18 godina

Samo u vrloj zemlji Srbiji se svaki incident ili bilo koji drugi dogadjaj povezuje i objasnajva nacionalizmom. Policija je samo radila svoj posao odgovorno i, verovatno krajnej profesionalno. Nisu Srbi u centru mrznje citavog sveta, nisu im ni na kraj pameti... Po koji samar samima sebi bi bio koristan u Srbiji!

Ivan

pre 18 godina

Stvarno neznam sta se ovde desilo, ali i ja sam bio na ekskurziji u madjaskoj, pre mozda sedam-osam godina.
I mi smo, kao apsolventi bili odvedeni u diskoteku na 'provod'. Jedna kolegenica je bila umorna (ok, bila je ekskurzija) i sela je na pod ili tako nesto. Pojavilo se obezbedjenje - po izgledu mesavina skinheda boksera jos u crnom i bez identifikacije. Prisli su joj, uhvatili je za ruku i poveli je prema jednom prolazu. Ja sam u tom trenutku reagovao pokusavajuci da idem za njima i da pitam na engleskom gde je vode. Drugi pripadnik obezbedjenja me je zadrzao gde sam bio i ignorisao je moje proteste i proteste ostalih kolega. Ispostavilo se da su je odveli u neki separe da sedi, ali su to uradili na stvarno neprikladan nacin. Sve u svemu ova prica me nimalo ne cudi.

Pera Kojot Super Genije

pre 18 godina

I treba da budu uhapseni, barabe. Steta je samo sto beogradska policija nije tako rigorozna, ne bi nam se svaki drugi dan desavale tuce i ubistva po skolama. Kad neko strada, onda se pitamo i cudimo kako. Pa naravno kada je mladima danas idol Legija i njemu slicni zlikovci i kriminalci. A zasto je to tako? Zato sto je Legija idol najvisim drzavnim funkcionerima, na celu sa ministrom unutrasnjih poslova koji je kao klinac obijao trafike...

Civilizacija

pre 18 godina

U kojoj zemlji to jos ima da kad polomis nekom gradjaninu (pa jos obezbedjenju) zube, da te puste kuci bez kazne?
Pa evo u ovoj ispljuvanoj Madjarskoj ima. I to pustaju Srbe na slobodu, zamislite.
Srpski sovinisti, komentar?

Tamaš

pre 18 godina

Živim već podosta godina u Budimpešti, i poznajem dosta dobro noćni život. Što se tiče tuče između srednjoškolaca i obezbeđenja diskoteke, 100 posto da se nije desilo na nacionalnoj osnovi. Izbacivači su mnogo gluplji od toga da razlikuju jednog srbina od rusa ili ukrajinca, ali zato koriste svu priliku da nekog dobro izmlate bilo da ima ili nema razloga za to. Video sam već nevine ljude koji su dobili i šutanje po glavi a nisu ništa uradili. A nadzornici i starešine bi trebalo da uvedu neka pravila na ekskurzijama da ne dođe do sličnih pojava. Inače po celom svetu omladina je sve gora i gora to nije samo srpska pojava na žalost.

svasta

pre 18 godina

Nasi djaci nisu podobni za odlazak u inostranstvo. Ne znam da li u nekim drugim zemljama jesu, ali nasi nisu. Zao mi ih je, jer nisu oni za to krivi, nego ovo retardirano drustvo u kome i oni rastu. Davne devedesete godine sam i ja bila na ekskurziji u Budimpesti. Nastavnici nas nisu odveli da vidimo nista osim Sent Andreje, a mi smo dva dana tumarali sami po Budimpesti kupujuci krpe na veliko. A pre nego sto smo posli smo isto dobili samo milion saveta o tome gde i u kojoj ulici da sopingujemo. I onda se poslednje vece opet u nekoj diskoteci (koja nije bila prikladna za maloletnike) desila tuca u kojoj su dva mladica iz nase skole bila ozbiljno povredjena. Da li je mozda stvar u tome sto nase skole ne umeju ili namerno nece da organizuju pristojne sadrzaje za ekskurzije? I jos ovaj detalj: Skoro sam u Budimpesti imala prilike da budem u jednom hotelu gde je bila neka ekskurzija iz Srbije - sa decom od 15-16 godina, i to sam ih videla kad su se spremali da podju u neki ocevidno svecani organizovani izlazak. Mogu samo da kazem da su devojcice bile doterane toliko izazovno, da bih ih neko u diskoteci lako zamenio za maloletne prostitutke, a najvece iznenadjenje za mene je bila pojava njihove profesorke koja je bila obucena i nasminkana kao barska dama u nekom klubu zatvorenog tipa. I sad - tako opremljena "ekskurzija" krene u neku "diskoteku" u koju dolazi svakakav svet u jednom velikom internacionalnom gradu kao sto je Budimpesta. E, pa mozete sami da zamislite nastavak i provod te veceri.

ruzica

pre 18 godina

Ako cemo objektivno i poshteno, nasha su deca odraz nas samih-divlji raspushteni i bez osnovih pravila ponasanja koja vazhe u svetu a ne na Beogradskom asvaltu.Ko je josh chuo da se u stranoj zemlji i diskoteci insistira na svojoj muzici!?? A posebno volim shto drage mame i tate odmah staju na stranu svojih miljenika i prihvataju svako opravdanje!! Po meni-normalno je da su izvedeni na sud (u svakoj normalnoj zemlji policija reaguje i privodi izgrednike).Dragi moji zemljaci i sugradjani-osvestite se : Srbija i nash nachin ponashanja su neshto shto je neprihvatljivo u svetu-nazalost deca su matrica koja odrazava stavove svojih roditelja.

Nenad iz Toronta

pre 18 godina

Zeleo bih da dodam svoj komentar na ovo sto se desilo. Zivim u Torontu vec 4 godine i normalno da se ponekad zazelim nasih ljudi. Pre par nedelja sam isao na izlet u srpski manastir u Miltonu pored Toronta gde se okupljaju nasi ljudi. Mogu da priznam da mi se smucilo. Dogadjaj se sveo na pustanje Cece i nekih najgorih mogucih narodnjaka preko razglasa. Pored toga predvece kad su ljudi odlazili kuci na tom mestu je ostalo najgore moguce djubre, a wc-i su izgledali kao da su bombe pale na njih. To smo mi. Da bi nas neko prihvatio i postovao prvo moramo sami da se promenimo, a kad se promenimo onda moramo i druge(kao Madjare) da jos dugo ubedjujemo da smo se promenili.

Filip

pre 18 godina

Odrasli u ksenofobiji i izolaciji ovi mladi ljudi kojima je ekskurzija uglavnom i prva prilika da izadju iz zemlje, mislili su da je pustanje srpske muzike neka velika patriotska stvar, a pri tome i ponizenje za Madjare. E, pa malo su se zeznuli.
Istini za volju, ekskurzije su svuda, a ne samo kod nas pravo rasulo.
Prvo i osnovno je spreciti djake da se masovno napijaju. A drugo, hitno uciniti sve da nam se ukinu vize, da deca mogu da putuju, upoznaju svet i druze se sa vrsnjacima.

zt

pre 18 godina

Nisam od onih koji bez razloga napadaju svoku naciju i koji je smatraju najgorom. Vec godinama zivim u inostranstvu i to u raznim zemljama (trenutno sam u Grckoj) i nikad nisam imao problem zato sto sam Srbin i sto imam srpski pasos. Nigde! pa cak ni u Americi. Kroz Madjarsku sam prolazio i zastajao n-puta i bez bilo kakvih problema. Carinici ko carinici, sto neko rece, pogledajte nase. Hocu da kazem da je ponasanje nase dece na ekskurzijama za svaku osudu i to ne zbog stranaca i zbog toga kakvo ce oni misljenje da imaju o nama (mene ko poznaje nece da mi sudi prema ponasanju gomile idiota) nego zbog nas samih. Hoce li neko da stavi prst na celo (ako takvih ima medju Srbima) i da se zapita kakva je buducnost te zemlje i tog naroda kome su mladi takvi? Mislite o tome pre nego sto bude kasno i manite se objasnjenja tipa: niko nas ne voli, mladi-ludi, deca su to, itd.

Ivana

pre 18 godina

Ja vrlo cesto u poslednje cetiri godine boravim u Budimpesti, jer mi sestra zivi tamo i dosad nisam imala zaista nikakvih neprijatnosti sa Madjarima. Takodje, znam kako se ponasaju ovdasnji tinejderi u alkoholisanom stanju - mozete to da vidite u Beogradu na raznim mestima gde se oni okupljaju. Kada povezem ove dve vrste iskustva ne preostaje mi nista nego da zakljucim kako je sinocnji izvestaj bio jedan skolski primer lose obavljenog novinarskog posla, jer nije bilo objektivnog pristupa tj. nisu se mogle cuti obe strane umesane u ovaj slucaj, a sve je odisalo husckackim tonom koji je u duhu izvestavanja RTS-a iz 90ih ili, pak, izvestaja sa Kosova na svim nasim televizijama, kojima ne nedostaje propagandno politicke obojenosti. Da li je ovo nacin pokazivanja "srpskog inata" zbog nedavnih rasprava u Savetu Evrope, ne znam, ali je, sto se mene tice, veliki minus.

Srdjan

pre 18 godina

A zasto nas narod ima tu osobinu da uvek poredi svoja prava sa pravima Amerikanaca i Britanaca ?
Srbima uvek smeta sto evo na primer u ovom slucaju Britanci mogu da prave nerede a Srbi ne mogu. Nasi drzavnici se cude zasto medjunarodna zajednica gaji dvostruke arsine u odnosu na Srbe i druge nacije.
Pa ljudi moji pogledajte dvostruke arsine koje imamo sami prema sopstvenim gradjanima u bolnicama, sudovima, saobracaju, gradjevinskim dozvolama itd itd, a onda nam nije jasno kako neko prema nama uspostavlja onakav model ponasanja kakav smo mi sami ovde posadili i uzgajili.
A sve ovo sto nam se desava je samo posledica cinjenice da demokratsko drustvo ne nastaje tek tako samo od sebe vec je neophodno uloziti ogroman rad i zrtve, na sta ovaj licemerni otuzni narod nije spreman.
Pa pogledajte, ovo je narod koji je ubio svog premijera a i dalje mu zamera sto nije izveo zemlju na pravi put !
Pa ubili ste ga pobogu...
Ja se slazem sa Cedom Jovanovicem da je problem u narodu. Uvek je i bio. Sto rece neko u gornjoj diskusiji uvek nam je kriva drzava i drustvo. Samo sto sad kad mi neko kaze da je kriva drzava ja ga pitam da me upozna s njom jer mi se cini da tu osobu nisam upoznao.
Pa ko cini tu drzavu, drustvo i institucije ?
Da nisu mozda to neki marsovci ili su to ipak samo pripadnici ovog mentalno obolelog naroda koji kada se nadju u poziciji vlasti momentalno pocinju da primenjuju dvostruke arsine ponasanja prema svojim potcinjenim sunarodnicima.
Ali da vam kazem, nije osnovni problem ovog naroda sto je mentalno bolestan. Bolest nije sramota niti je krivica bolesnika. Medjutim, problem je sto narod tu bolest ne prihvata. Iz ovog opsteg negiranja proizilaze svi ostali problemi.
Pa tako i problem tipa: Krivi su Madjari jer nece da pustaju u sred Madjarske u 3 ujutru Jelenu Kravoleusu pijanim i drogiranim polugolim Srbima koji se pri tome dernjaju, pljuju, psuju i lome sve pred sobom.
Dakle, problem je u Madjarima. E to je nas problem.

Milos

pre 18 godina

U prethodnih deset godina bio sam 50 (pedeset) puta u Republici Madjarskoj, u razlicitim mestima. Nikada, ali bas nikada, nisam doziveo niti jednu neprijatnost, cak ni najmanje dobacivanje ili provokaciju, a uvek sam isao svojim kolima sa BG tablicama i sa srpskim pasosem. Policija me samo jednom zaustavila, izmedju granice i Segedina, rutinska kontrola - ljudi su bili maksimalno korektni i ljubazni, iako se mozda ne bi ocekivao takav stav zbog mojih 20 godina zivota u tom momentu.
U Madjarskoj mi je uvek bilo vise nego prijatno, ja sam se lepo ponasao i lepo su se ponasali prema meni. Cesto se nadje neko ko zna i srpski pa hoce da pomogne. Zbog toga se i ja pridruzujem izvinjenju gradjanima Budimpeste zbog divljanja nasih "ucenika", koje mi je takodje veoma dobro poznato.

VITOMIR NEGOTIN

pre 18 godina

Ne znam koje kriv za incident u Budimpesti, zao mi se sto se tako desilo.
ovo je razlog veci da ja kao roditelj, kao i predsednik Saveta roditelja jedne srednje skole sledece godine ne dozvolim da se moje dete (nasa deca) puste na ekskurzijama.
jednostavno ne zasluzuju, a i direktore treba kaznjavati u takvim slucajevima.
verujte da se nesto mojoj 15-godisnji cerki nesto desilo,ja bi direktora i organizatora kaznjavao kako to samo ja znam.

njujork

pre 18 godina

licno ne verujem da su madjari poceli incident, ali bahatost onoga ko hoce srpske pesme u centru budimpeste ni ne zasluzuje nista drugo nego batine.

Dusan

pre 18 godina

udarno izdanje vesti sa reportazom o incidentu u Budimpesti! Ne samo sto je to prilicno jeftin i senzacionalisticki pristup svemu, nego i zato sto to itekako doliva ulje na vatru medjunacionalnih odnosa u Srbiji, od kojih madjarsko pitanje postaje sve ozbiljnije. Ne zelim da razmisljam u tom smeru, ali to kao da je nekome bio cilj...

joker

pre 18 godina

postovana gospodo,sugradjani,gradjani srbije -sve majke i ocevi,profesori,direktori i vi gospodine ministre kulture u vladi srbije,pa bogami i vi gospodine kostunice premijeru te iste vlade!!! Imam pristojno godina,jer pamtim oslobodjenje beograda 1945!!..?...i mi smo bili 50-tih,60-tih ksenofopbicni tinejdzeri,ni mi mnismo videli italiju ili madjarsku,a kamo li bilo sta drugo od inostranstva,ali nismo divljali,vredjali domacine i izazivali skandale,posebno ne na nacionalno-politickoj osnovi,kao ovi nasi vrli predstavnici mladosti, buducnosti i nazalost bahatosti!!! nemojmo zaboraviti da su i nase komsije izasle iz svoje ksenofobicnosti tek tu oko "deceniju i po"!!,u kojoj su bili skoro 40 godina,ali da pamte kako smo se mi ponasali prema njima na sopinzima u budimpesti,kao i na "nasem,bivsem" moru!!! slicno je bilo i sa bugarima i rumunima,na bajloni pijaci,kalenicu,zelenom vencu ili u nekoj kapiji po beogradu!!! to je bila "ksenofobija",jad i beda uzivo,a ovi nasi klinci,to je nase ogledalo DANAS!!!nasa slika i prilika koja se, hteli mi to ili ne- da priznamo,uselila u nasu kucu,ulucu,kafanu,televiziju,sportske dogadjaje-generalno u nasu S V A K O D N E V C U!!!!I !!?da vidimo ko su nam primeri,na koga nam lice i ovi klinci i generalno,koga imitira omladina glavnog grada,koju opet pa imitira omladina cele drzave!!!pa pre svega u zavisnosti od porodice(osnovno je UVEK kucno vaspitanje!!!!) to su ili sinovi i cerke bogatih tkzv."tajkuna",pevaci raznoraznih "zanreva", glumci, ponajvise televiziski-oni su nam u kuci svakodnevno!!,sportisti,tv novinari,generalno oni koji su u medijima na bilo koji nacin!!! ali ima nas raznih,neko voli sve sto dolazi iz inostranstva,neko voli nasu kaldrmu,neki se ugledaju na starije koji su "poznati" u drustvu,(kako ko i po cemu)avaj kod nas su to uglavnom danas razni karici,v.ilici,seselj,marko milosevic, ceda jovanovic,drustvo se drasticmno promenilo za ovih 15-20 godina!!izmesali smo se sa toliko raznih ljudi sa svih nivoa,posle ovih ratova, da jednostavno ovo vise nije "onaj" stari beograd a verovatno ni srbija!!!ako krivc za ovakav neprijatan dogadjaj postoji ,onda smo to mi svi a pre svcega p o r o d i c a!!! ali nista manje nije kriv ni premijer kostunica koji trpi razne dripce u svojoj vladi,sto u parlamentu sede ljudi kojima tu nije,sto ministar kulture i svi oko njega nisu osmislili neka pametnija putovanja po srbiji,crnoj gori,nasim prostorima koji su bogati istorijom a i ne kostaju toliko,(ove exkurzije su u danasnje doba udarac po dzepu roditelja!!!),profesori treba da budu "prijatelji"sa djacima ali distanca i odnos ucenik profesor ne sme da se poremeti,mora da se zna ko je ko i na kraju =nisu deca kriva mi smo ih ili raspustili,ili ih nismo naucili dovoljno dobro,ili smo ih iz nekog razloga "upustili"-napustili i ona plivaju sa maticom,koja je u danasnje doba,jaca nego ikada, primitivna, kriminalizovana, sa losim primerima svuda oko nas i jos losijim porukama!!! vratite se svojoj deci ona su vasa i nasa buducnost!!za razliku od pokojnog duska radovica koji je bio najveci deciji prijatelj,mi smo izgleda njihovi najveci neprijatelji,jer ne vodimo brigu oko njih i ne ucimo ih pravim vrednostima,ponasanju i postenom zivotu!!!!

Radovan

pre 18 godina

Mislim da je ovaj incident klasicna srpska svinjarija,divljanje razmazenih i besnih srpskih balavaca bez trunke morala,skrupula i kulture.A sve ih je to naucila skola navijanja na fudbalskim utakmicama,Pink dokumentarni program i bezobrazni "nije moje dete" roditelji.Na samom vrhu te gomile nalazi se ministar prosvete koji celo svoje ministrovanje sleze ramenima i puca trojke.Moja generacija je isla na ekskurzije po Srbiji,i nesto smo uz put i naucili,za razliku od danasnje obesne mladezi.Kako spreciti incidente na ekskurzijama?!Zabraniti ekskurzije u inostranstvu!Decu obuci u djacke uniforme,bez ikakvog mesanja roditelja(srednja skola nije obavezna),i konacno uvesti red u skolstvo.Decaci u skolu idu kao na fudbalsku utakmicu ili na koncert Stoje(sa zlatom oko vrata)a devojcice golih stomaka,ispalih zadnjica,nasminkane kao za film i lice na porno zvezde.Ovaj dogadjaj je samo jos jedan u nizu dokaza da su pre svega roditelji pa onda i drzava potpuno zanemarili omladinu i dopustili im da se prepuste sami sebi pre vremena.Ni madjari nisu zlato,ali siguran sam da se i njihovi ucenici ne bi bolje proveli u Beogradu.Ministre,znamo da od organizovanja ekskurzija u inostranstvu ostane i neka para viska,ali poslusajte savet vaseg kolege Velje Ilica i "povucite rucnu"!

Лале, Беч

pre 18 godina

Јадна деца из Србије! Све док се држава и просветне власти не потруде да им објасне да су жртве режима који је на њих рачунао само као на послушну масу и топовско месо а не као на нормалне људе - мрка капа да ће се нешто изменити.
Омладини треба дати пример - а где ће га наћи кад пре неки дан гледам "отворену дискусију" не једној угледној српској ТВ где троје гостију и водитељка истовремено галаме и упадају једни другима у реч, не дозвољавајући да се чује супротно мишљење!
Онда сам разумео зашто моји домаћини, образовани људи, кажу да уопште не гледају телевизију и чуде се мени што губим време!

Rastko Popovic

pre 18 godina

Ta balavurdija je cista kopija svojih roditelja,koji su puni mrznje,obesti,ksenofobije,nevaspitanja i ko zna cega ne jos.

Gile

pre 18 godina

Da, tu je problem, roditelji i dalje tvrde da su njihova deca bezgresna i da je sve ovo na nacionalnoj osnovi. Predlazem takvim roditeljima da svoju decu ne pustaju dalje od svog mesta i neka ovi tako zive bez opasnosti od drugih nacija. Verovatno gde god njihovo dete krene postoji neko ko ga mrzi jer je ovaj Srbin. Dokle bre da podrzavamo ovakve gluposti?

R

pre 18 godina

kao i vecina Vas bio sam na maturskoj ekskurziji, licno pre 4 godine, tako da sam dobro upoznat sa kolicinom alkohola i droge koji se konzumira. Tragicno je sto roditelji odma preuzimaju verziju svoje dece da nisu kriva bez ikakvog realnog preispitivanja situacije. U madjarskoj prave gluposti u Grckoj kradu nenormalno, a da ne pricam za Italiju i Spaniju, zemlje u koje s eputuje od skoro, licno sam video sve to,., tako da prostora za nacionalnu osnovu ovog dogadjaj nema, sto naravno mnogima ne odgovara, jel su uvek Srbi ugrozeni

poradite na sebi

Dragan

pre 18 godina

tesko je dati komentar posto nismo bili prisutni,ALI...zamislite recimo madjarsku ekskurziju u Srbiji i sad ponapija se madjarska omladina i pocne da vileni uz madjarsku muziku?Kome bi se to ovde svidelo?Drugo,da li neko stvarno moze da misli da je ceo svet protiv nas?I da ce tamo neki gazda diskoteke da zaposli budale koje ce da mu teraju goste i prave probleme?Ma ljudi pare ne znaju ni za boju koze,ni za naciju ni za ime.Trece mopj pitanje koje ustvari daje odgovor na sve je koliko tuca dnevno se desi po kafanama,kaficima,klubovima i diskotekama u Srbiji?Da i to mozda nema veze sa nacionalizmom?Nemoj bre da ste smesni...Roditelji vaspitavajte decu!

Raša

pre 18 godina

Krivo je propalo školstvo, ministar Vuksanović i oni koji su se setili da učenike vode po inostanstrvu i da na taj način direktori i nastavnici dobiju ekstra prihode i istovremeno idu u turizam a koji ne bi mogli da izvedu sa svojim bednim platama. Đaci treba da sede kod kuće i da uče a ne da lutaju po inostanstvu. Da je to skroz pogrešno govori i činjenica da svaki puta nastane neki ozbiljan incident odnosno neko od dece nastrada. Ali, nažalost tako će to i dalje biti.

Slim Shady

pre 18 godina

To da su nam deca nevaspitana je tacno. Da madjarska ekskurzija trazi njihovu muziku u BGD mislim da ne bi bilo problema. To da su ih vredjali na srpskom - sta je tu cudno. Pa je'l neko skoro isao na madjarsku granicu? Ima ih koji govore srpski - verovatno iseljenici iz Vojvodine. Zasto takvi ne bi radili u diskoteci. Pre nego sto optuzujete majke, razmislite malo. Nisu majke bas tako lude da nasedaju na sve pric svoje dece.

Djordje

pre 18 godina

Ako se tako dobro zna kako nas Srbe tretiraju Madjari, onda se nije trebala organizovati nikakva ekskurzija u Madjarsku. Ali, ako su nasi Srbi vec otisli u Madjarsku, onda treba da se ponasaju onako kako mi zelimo da se stranac ponasa u nasoj Srbiji. Sve se ovo ne bi dogodilo da su odgovorni profesori koji su pratili djake na ekskurziju shvatili da se ekskurzija ne pravi kako bi se pijancilo nego pretpostavljam sa je bila kulturnog karaktera i da su nasi vrli djaci isli u Budimpestu da upoznaju muzeje i znamenita mesta Madjarske. Verovatno i da posete Pravoslavnu patrijarsiju u Sent Andreji. ALI NE. Mi imamo decu za plakanje, a svaka majka koja sada trazi izgovor za svg jadnog sina, bolje da zaplace sto je dozvolila da joj sina hapse. Mogu da pretpostavim kako je sve to bilo.

Nikola

pre 18 godina

Prosle godine sam bio na ekskurziji u Budimpesti, a bio sam sa skolom i u istoj toj diskoteci zajedno sa jos nekom ekskurzijom iz Srbije i Italije, takodje je pustana srpska muzika ali nikakvih incidenata nije bilo ni sa italijanima ni sa madjarima, svi smo zajedno igrali i veselili se tako da smatram da pustanje domace muzike nije bio povod sukoba vec verovatno neadekvatno ponasanje Srba. Za svo vreme naseg boravka madjari nisu bili (bar ja nisam primetio) lose nastrojeni prema nama. A sto se tice Srba kao Srba, nismo mi navikli na civilizaciju i mnogi ne umeju da se ponasaju u inostranstvu onako kako to dolikuje normalnim ljudima. Ali nismo mi krivi za to, da je nasa drzava malo normalnija i da smo u njoj stekli neka pravila ponasanja sve bi bilo drugacije. Ekskurzije u inostranstvo uopste ne treba ukidati, ako nista bar ce onih 80% vaspitanih ucenika nauciti nesto novo i videti kako se zivi van ove nase zemlje.

Zoran 021

pre 18 godina

Trebali su im nakon toga zabraniti ulazak u Mađarsku na 10 godina i duže !Kad ne znaju da se ponašaju , onda bolje da ih niko i vidi kakvi su !Bruka i sramota !

balans

pre 18 godina

ma deca su nam divna. nista nisu kriva, svi nas mrze, jer smo mi super.
Ako su hteli srpsku muziku sto nisu promenili diskoteku, ili pravili zurko kod briznih im roditelja nego pohitali preko granice da oblate i ono malo srpskog obraza sto nije oblacen. A brizni roditelji po meni barem 10X gori od dece. Pozdrav iz EU gde nas "svi mrze", a mi smo stvarno divni.

Ivan

pre 18 godina

Kako to narod lepo rece: Seljak u Bec, seljak iz Beca (moze i u Budimpestu)...ili…napustio je on selo ali nije selo njega. :-)
Poenta odlaska na eksurziju pogotovu kada se ide u inostranstvo je da se obidju gradovi, spomenici, znamenitosti, upozna druga kultura, proba tradicionalna hrana, pica, cuje druga muzika…ako im je bilo do toga se se osecaju u instoranstvu kao kod kuce uz narodnjake nisu se uopste trebali izlagati trosku i preci tolike kilometre, dzabe bacene pare. Istana je da nam madjari nisu bas toliko naklonjeni, ali vlasti su postupile 100% korektno. Ovo je Svi dobro znamo danasnju omladinu koja je odrastala poslednjih 15 godina koja je umislila da je nebeski narod koga svi mrze, a oni najpametniji i uvek u pravu. Sta su oni mislili, da ce da prodju kao u Srbiji, pobijes se, razbijes nekome glavu, nedaj Boze ubijes i nikome nista…smesno, e pa ako hocete u Evropu onda morate da se ponasate kao ostali civilizovan svet a ne kao neandretalci.

dr Milan M. Cirkovic

pre 18 godina

Naravno da su nasi "mamini i tatini sinovi", a ustvari obicni maloletni delinkventi i nasilnici krivi. Kod nas je zapravo u potpunosti realizovan scenario iz Goldingovog "Gospodara muva". Posle tragicnih 1990-tih, nasa je omladina obesna, raspojasana, bez trunke moralnih i duhovnih vrednosti, obicno polupismena, cetvrtpismena i nepismena, bez elementarnih higijenskih navika, odrasla na nasilju i turbofolku, te sta bilo ko moze bolje od nje i ocekivati? Licemeri koji se sad zgrazavaju mogli bi bolje da razmisle nad cinjenicom da se u srpskim skolama droga nalazi u preko sedam puta vecoj kolicini nego pre dvadeset godina, sto je rezultat vise strucnih istrazivanja. A o ispiranju mozga domacom turbofolk i turbopop muzikom ne treba trositi reci. Uglavnom, bravo za ministarstvo da jednom kaze masama u lice tu tuznu istinu.

Spidermen

pre 18 godina

Ako je kojim slucajem to bila ona muzika u stilu: " Igrale se delije nasred zemlje....!" onda je to klasicna greska u koracima! Pa ako je predhodno palo nekoliko porcija Vodtka&RedBull onda su zaista dobro prosli!!! Izgleda da je bas suprotno, Madjari su nam i te kako naklonjeni, citam svi su pusteni i svima su zubi na broju! Za ovih 15 godina ne zabelezih nijedan incident pri proputovanju kroz Madjarsku, njihovi policajci uvek ljubazno pozdrave na nasem jeziku kada vam traze pasos na uvid, dok se za nase ne moze cak ni reci da to isto mogu i da promrmljaju- to im valjda nije predmet na Police Akademy ! Jedino sto maturanti ne polozise ispit zrelosti! Inace nije bas toliko strasno slusati srpsku muziku u tudjoj zemlji, slusa se i ovde u Becu iako nam oni ne oprostise Franza Ferdinanda, neki od njih cak vole da cuju i " Mars na Drinu" ! Pogadjate naravno da su u pitanju srpski barovi kojih ovde ima poprilicno!I to bi bila ta forma koje se treba pridrzavati! Inace ne mislim da su nasi klinci ni bolji ni losiji od svojih vrsnjaka iz takozvane civilizovane Evrope, svako vreme nosi svoje breme, ovi ovde nisu imali ni sankcije a ni rat , pa ih ipak krasi bahatost, drskost,bezobrazluk i odsustvo uvazavanja a kamoli respekta! Klasican izrod potrosacke ekonomije! Zelim, hocu, imam! Daj sve i to sto pre ! To je trend, sve ostalo je out!

Velibor

pre 18 godina

Ja imam predlog da se samo ucenicima s dobrim i odlicnim ponasanjem dozvole ekskurzije i mature u inostranstvo. Pa, ce da misle one "baje" i pijane "muskarcine" zasto njima nema pristupa inostranstvu, pogotovo ne EU-u!
Svakako, da lose omladine ima svugde (i medju Srbima i Madjarima i svim drugima), ali je na svakoj naciji i drzavi odgovornost da kada vec salje svoju omladinu na mature, ekskurzije... u druge zemlje, da se postuje red i zakon tih zemalja te izbegavaju ona mesta gde ima najvise izgleda da ce se nesretni incidenti desiti, kao sto su zagusljive i alkoholom i/ili drogom opijene diskoteke.

Srbin ko je ziveo u Budimpesti

pre 18 godina

Dame i Gospodo:
Prosle godine ziveo sam u Budimpesti. Sreo sam cesto takve studentske grupe iz domovine. Ukratko: odvratni su i ponasaju se kao divljaci. Brukaju sve nas; i nas "imidj" je vec minus nesto. Bilo je pitanje samo kada ce nesto ovako se dogoditi. Mozda je dobro da se ovo desilo; sada makar mogu roditelji da objesne da je svaki gradjanin ambasador i prestalja sve nas kad putuje u inostranstvo.

Endre Becejac

pre 18 godina

Zao mi je da se ovo desilo, nije trebalo. Pokazali smo se, ali bogami i Pestani. Ne treba misliti da samo srbi lumpuju na taj nacin. Poznajem pojedince madjare koji su 100x gori od ovih kada popiju i postaju ultra-nacionalisti (mada narodnjaci nisu u trendu u krugovima mladih). Ali ponavljam, pojedince. Ne smemo ovakve incidente preslikati generalizaciju. I ja sam sa svojim razredom zajedno sa srpskim razredima isao u Pestu pre mature. Pretpostavljam da su isli i u isti hotel (Danubius). I mi smo puno pili, ali nas nisu pustali van hotela (bez obzira na nacionalnost). Tada smo se jako bunili ovome, ali valjda sad shvatam zasto... Zbog ovoga ne treba zabraniti ili redukovati ekskurzije, jer bi se tako jos vise zatvorili. Mozda bi trebalo pre polaska popricati sa mladima o tome sta se preporucuje a sta ne (npr narodnjaci..)

ZD

pre 18 godina

Ovo verovatno nije usamljen incident. I sama profesor jedne beogradske gimnazije, znam da je pre tri godine eksurzija u Budimpestu zavrsena tako sto je grupa od tri djaka uhapsena nakon pokusaja kradje u nekom mega marketu, kod jednog od njih nalaze hasis. Naravno da je to incident bez presedana, bruka za celu skolu. Nekoliko stvari ovde treba da vam zasmeta, npr. sta ce djaci u mega marketu, eksurzija ili shoping tura , a naravno posebno pitanje je hasis. Inace ucenik nije mogao propisno da bude kaznjen od strane skole, jer se naravno uvek nadje neko ko ce da "urgira".
Ne znam sta i kako se sad dogodilo u Budimpesti, ali samo pokusavam da Vam skrenem paznju da nasa deca izmicu kontroli. Ja vise ne radim u prosveti i bez ikakve grize savesti mogu da kazem da nasu decu kvari ministarstvo prosvete, jer kakvu god vaspitnu metodu profesori pokusaju da sprovedu, dodje do "urgiranja". Zato nam se i dogadja da nakon svakog upisnog roka u razredu imamo 40 ucenika umesto propisanih 30+1, ili recimo da djak redovno pohadja nastavu drugog razreda iako je iz i nakon tri sanse (redovnih i komisijskih) pao iz predmeta u prvoj godini. Nakon ovoga nijedan profesor ne moze da odrzi svoj autoritet. Roditelji ne kvarite svoju decu!

Nele

pre 18 godina

Jedan primer,posto vec duze vreme zivim u Austriji, povremeno dolazim kuci da obidjem rodbinu i vidim Srbiju u globalu,bilo mi je interesantno kad sam proslo leto setajuci kraj Gardosa u Zemunu video grupu od 20-tak mladica i devojaka,nesto Nemaca,nesto Svajcaraca i Spanaca koji su se tamo zadesili prolazeci kroz Srbiju!
Imao sam osecaj kao da nisu bili prisutni,pricali su medjusobno normalnim tonom bez buke i galame,uzivali su u pogledu na Dunav i nikome nisu ni najmanje smetali svojim prisustvom!Zar je to toliko nepojmljivo nasoj deci da se isto tako ponasaju kad odu u goste negde van nasih granica,trebalo bi malo da ih vidite kad se pojave negde kao stampredo pusten da ostavi trajno los trag za sobom!
Kultura i interesovanje te dece je na mizernom nivou,izgledaju kao nus produkti turbo folka i sveg sunda i isto tako razmisljaju,u sebi i oko sebe otvoreno pokazuju neki bes,ne znam cime opravdan,kad ih vidim ubedjen sam da im je u glavi misao tipa daj da im pokazemo ko smo i koliko smo jaki,pa makar nas sve zbog tog nacina razmisljanja pljuvali jos vise!
Dokle ce nam glavi biti misao da nas svi mrze i imaju nesto protiv nas,svako ce vas zamrzeti ako se huliganski i neumereno ponasate kad ste u gostima,a ni kuci se ne ponasaju drugacije,jer su kuci uvezbali sve te tehnike pravljenja problema!
Nije resenje sad posle ovog u Budimpesti ukinuti ekskurzije u inostranstvo,jer cemo se time jos vise zatvoriti i uskratiti deci da vidimo jos nesto sem Srbije,koja je iznutra duboko nagrizena svakavim problemima,ali je resenje promenuti misljene svih koji u Srbiji zive,pocistiti svoje misli od negativnosti ,spustiti se na zemlju malo nebeski narode i shvatiti da nismo jedini i da nismo najbolji od svih i da nas drugi ne mrze,drugi samo mrze kad im se pravi haos u sopstvenoj kuci,zar to i nama ne smeta,ne treba ih gledati sa prezirom zbog toga!
Dugima nije bitno ko si i odakle si i ne zele po svaku cenu pokazati odakle su kad negde odu pa makar to pokazivali i negativnim primerima kao ta grupa nasih u Pesti!
Shavtite ljudi vise da svet oko nas nema vremena i ne zeli da se bakce mrznjom i zaviscu,i da ne zeli da siri paranoju kako ih neko mrzi zato sto su to sto jesu!
Ima mnogo lepsih i bitnijih stvari u zivotu od dokazivanja toga ko si i pokazivanja svega toga u pogresnom svetlu!
Sto se tice muzike i svega ostalog nemam komentara,barem ne pozitivnog,jer je zalosno nazivati nasom narodnom muzikom sve sto nam serviraju sarene televizije i radio stanice a sto je u principu samo los i ocajan plagijat neke turske i slicne muzike prepevan na srpski jezik!
Ako ce nam ta muzika biti ogledalo naroda ili narodne muzike nema nam spasa da se pokazemo ko smo u stvari!
Zalosno je sto sve ovo sto se desilo ide uz tu takozvanu muziku i sto su mnogi ocarani tim ocajem i od toga ne vide bolje i vrednije!
ako sene pokazemo u lepsem svetlu i ako svi oko nas vide sat nam deca rade i kako razmisljaju,sat mislite sta mogu da pomisle i ocekuju od svih nas,od cele drzave na sta lici i sta ce od nje ispasti!
Ili cemo poceti da menjamo sebe od korena i iznutra na bolje ili cemo ostati primitvci zeljni dokazivanja kakvi smo na zalost sada!
Na nama je da svoju sudbinu skrojimo,i ako uspemo ici cemo svetom kao i svi uspravne glave i sa osmehom na licima!
Nadam se da cemo uspeti

ULAS

pre 18 godina

zivim na yapadu i znam kako se ponasaju nasi ljudi kad dodu ovamo. misle da je srbija svugde i mene je yaista sramota kada ih sretnem na ulicama

vladimir

pre 18 godina

ej,tuzno je biti srbin na zapadu kada te tvoji ljudi svugde obrukaju.A vi srbi u srbiji sakrijte se i zivte i dalje u 19 veku.sramote me sto sam srbin

maki

pre 18 godina

Sloboda izbora muzike je sloboda kao i svaka druga koju zastupaju clanice EU. Muzika ne moze biti razlog za ovakav skandal!!!
Skandalozan je odnos naseg diplomatskog predstavnistva, koje nije reagovalo odmah, jer svi znamo sta bi bilo da se to kod nas desilo.
Drugo, sto cini mi se niko i ne spominje, kriva je i agencija koja ih je vodila u Budimpestu jer oni jako, jako dobro znaju koja je kakva diskoteka i kakva muzika moze gde da se slusa, kao i kako ce Srbi tu biti prihvaceni. Ja sam na matursku ekskurziju isla u Grcku, i jeste da u Grckoj vole Srbe, ipak su nas odveli u diskoteku gde su znali da nas niko nece smarati zbog nacionalnosti, muzike ili bilo kakvih drugih razloga!!!
Ali pri tome ne sumnjam da je i alkohol imao veliku ulogu.
Nista, moracemo da se pomirimo da postoje zemlje gde nas ne vole (a ima ih prilicno), i da ih izbegavamo kada su u pitanju deca koja reaguju na svaku i najmanju prozivku.
Takodje mislim da bi se u Grckoj 100% bolje proveli, cak bi nesto i naucili, a svi bi ih lepo prihvatali!!!
Ali o obrazovnom delu ekskurzije treba da razmislja ministarstvo a ne osamnaestogodisnjaci!!!

Bnakar Toronto

pre 18 godina

Vjerovatno je lazna i cinjenica da su polomljeni zubi jednom momku u obezbjedjenju. Pa ko moze onim gorilama da polomi zube ...

Zol

pre 18 godina

Srbi na ekskurziji!! Umesto da se ponasaju kao ljudi, jos jedanput se ponasaju kao zivotinje. Zanima me ko im je to utucao u glavu da su toliko "superiorni" nad drugima da mogu da namecu svoje, cak i kad nisu u svojoj drzavi? A znam!!! Milosevic, Seselj i ostali maloumnici koji su preko deset godina sirili svoje ideje o velikoj srbiji, koja na zalost vise nije bas tako velika. Ali ideja ostaje, zar ne? Steta sto su pusteni..Umesto toga, bolje bi im bilo da su odsluzili kazne zatvora za krivicna dela koja su pocinili. Mozda bi tada shvatili da je "ideja" odavno propala, da se krivicna dela kaznjavaju u civilizovanom svetu, i da im srbija ne daje nista vise sem puta u sramotu. Mozda bi tada preispitali svoje ponasanje, i naucili nesto sto im 12 godina skolovanja nije pruzilo..a to je da su na poslednjem mestu u Evropi, da ljube bole za Srbiju i njih, i da ce ih zaboraviti sto pre mogu, kao i da od njih nece nikad nista biti!

zompi

pre 18 godina

Nadam se da ce sada gosp. Vuk draskovic reagovati i poslati pismo madarima, ja trnutno zivim u francuskoj, i skoro svaki put kada prolazim u madarskoj da bi se vratio u svojoj domovini, budemo maltrtirani na granici, nase komsije se stvarno bezobrazno ponasaju prema nama srbima........

yoda

pre 18 godina

Zivim u Segedinu. Ponekad izlazim u klubove. Obezbedjenje izvodi ljude iz kluba samo zato sto su pijani a samar odmah dobijes ako sikines majicu. Ne pustaju te unutra u nepristojnom odelu itd. To se desava madjarskim mladima svaki vikend ako se ne ponasaju normalno. Nije se desilo nista ekstremno. Te zakone nocnog zivota ovde svako zna. I svako zna kakve su posledice krsenja tih zakona.

guska koja je spasla Rim

pre 18 godina

Svaka cast madjarskoj policiji i obezbedjenju diskoteke! Tako i samo tako se postupa s divljacima i barabama. Imam i ja razumevanja za mladu gospodu - bili su kivni sto su ih naterali da putuju u mrsku Budimpestu, umesto da odu na ekskurziju u Gucu. Pa, ipak, sve i ako ce studirati na Guca University, nije lose da nauce kako da kontrolisu gnev. Zato su ove batine bile najedukativniji sadrzaj koji je jedna ekskurzija mogla ostvariti s takvim ucesnicima, pun pogodak. Ako neko ipak insistira na potrebi da dicna srpska omladina vidi i nesto belog sveta, preporucujem Mongoliju. Doduse, nisam u toku je li tamo kulturno nasledje Dzengis Kana jos uvek u modi, da bi se mogli lepo sporazumeti s domacima i osecati kao kod kuce. (A ukoliko su se danasnji Mongoli pokondirili i globalizirali, poseta srpske omladine mogla bi biti sudbonosni dogadjaj koji ce im pomoci da se vrate korenima).

Velibor

pre 18 godina

Ja imam predlog da se samo ucenicima s dobrim i odlicnim ponasanjem dozvole ekskurzije i mature u inostranstvo. Pa, ce da misle one "baje" i pijane "muskarcine" zasto njima nema pristupa inostranstvu, pogotovo ne EU-u!
Svakako, da lose omladine ima svugde (i medju Srbima i Madjarima i svim drugima), ali je na svakoj naciji i drzavi odgovornost da kada vec salje svoju omladinu na mature, ekskurzije... u druge zemlje, da se postuje red i zakon tih zemalja te izbegavaju ona mesta gde ima najvise izgleda da ce se nesretni incidenti desiti, kao sto su zagusljive i alkoholom i/ili drogom opijene diskoteke.

M.Popovic

pre 18 godina

Da li sada neko vidi koliko su radikali opasni? Ne. Oni naprave incident u Temerinu ili Backom jarku ili Subotici a Madjarska televizija da tome OGROMAN publicitet zato sto se tamo nista ne desava i onda seoska tuca ima tezinu cunamija ili pticijeg gripa na globalnom planu.Deca koja ne mogu da izmere da li su radikali u plavu ili nisu u pLavu cuju Vucka ili Tomu ili onomad Voju i eto belaja. A Madjari nas vole zbog Vojvodine kao koza noz.

drakchica

pre 18 godina

Ne znam kako deci nije palo na pamet da su u strano zemjli i da u takvim situacijama nikada i nikako nece biti u pravu. Takodje iznenadjuje me koliko samo ta deca a posebno njihovi roditelji imaju samopouzdanja a nemaju samokriticnosti!

Vladimir

pre 18 godina

Svasta je receno o ovom incidentu, ali meni je najaci utisak strah koji mi ostaje da su nase mladje generacije izgubljene za neku normalnu komunikaciju sa svetom. Cinjenica je da ta deca odrastaju u krajnje poremecenom okruzenju i da u celoj generaciji postoji jedna vrsta otpora prema svetu (jer, jeli, taj svet nas mrzi, bombardovao nas je i svi znamo za antisrpsku zaveru) ali cisto kao neki malo svetliji detalj. Moja generacija je isto bila poprilicno nacionalno agresivna (u cemu se ja nisam izdvajao - celi IV godinu gimnazije sam nosio kokardu zakacenu na teksas jaknu, cak i na ekskurzijama u Sloveniji i Madjarskoj) ali vremenom smo, nekako prirodno dosli do tolerantnijih stavova prema svetu. Najverovatnije jer smo na svojoj kozi najbolje osetili sta stvarno znaci sukob sa celim svetom (1991 smo svi otisli u vojsku, kasnije gomila nas ima tonu nekih rezervi i sve to po raznoraznim ratistima, nazalost neki se nisu vratili). Decu samo treba usmeravati i nikako ne treba odustajati od izlazaka iz zemlje, a vremenom cemo svi mi kao narod sazresti i postati sposobni da zivimo kao normalan neincidentan deo sveta (sve pod uslovom da se na pravilan nacin suocimo sa ovakvim problemima - agresivnost je defitivno postala i na nasoj strani. prihvatimo to).

mmm,da,da

pre 18 godina

meni licno nista nije jasno.da li su u diskoteci pustali(i odakle im?)srpsku muziku,pa je do neslaganja misljenja doslo kad se muzicki ukusi nisu podudarili jer je obezbedenje htelo bobana a pijani i razuzdani,sa srpskim zastavama,srednjoskolci cecu and co.,i otkud obezbedenje zna srpski,i sta su tu devojke bile krive,i da li se moze podvesti neka paralela kad grupa treznih poljaka tinejdzera izbacuje carsave kroz prozor jednog hotela u italiji,uz povike viva polonia u jedan po ponoci,i da li bi se madarska eksurzija provela kao i slovenacki navijaci u centru beograda kad su naocigled reporterskih ekipa pretuceni zato sto su pili pivo,nosili slovenacke zastave i pevali neke svoje pesme?

mnogo puta sam prolazio kroz madarsku.policija,carinici,odnosno zvanicne strukture su zadrzale u sebi gen koji su im usadili rusi.vrlo neprofesionalni,najblaze receno.

Weselovky

pre 18 godina

Ne bi želela da me iko krivo shati, ali sve počinje malo dublje no što svi misle. Ali da počnem to na početku, radim kao lokalni vodič u Budimpešti i vodim naše ekskurzije. Svaka grupa kreće sa svojim vodičem, čija je obaveza, da smesti grupu, brine o đacima, i drži kontakt sa distributerom. Razgled grada prave lokalci, pošto zakon (to važi za svaku državu i ne samo za Mađarsku) brani svoje vodiče. Sve je veći broj naših agencija, koje ne traže lokalnog vodiča jer im ovako više novaca ostaje u đepu. Naravno sad svi mislite, da kukam jer mi uzimaju posao, naravno svi se mi bunimo zbog toga, ali su i naši vodiči bezobrazni, jer nije dovoljno da sami prave razgled, nas pronalaze da rešavamo probleme (smeštavanje grupe u hotelu, saobraćajna nesreća, krađe u hipermarketima, itd), jer naravno oni ne govore mađarski jezik. Mislim, da je obaveza vodiča i profesora, da na putu prema Budimpešti objasne deci zakone države, ovo nije jedini slučaj do kojeg dolazi, a poznato je da naše grupe često imaju problem i u drugim državama.
Drugo: profesor koji dolazi sa grupom, nije ovde da uživa nego da pruži primer đacima, da ne kasni, da ne pije. Jer verovali ili ne veliki broj naših profesora zajedno pije sa đacima, koji nemaju ni 17 godina, čak što više oni kupuju alkohol. Pre nekoliko godina su đaci iz mog autobusa obili jedan nemački autobus i uzeli gajbu piva, profesorova reakcija je bila – pa neka vam je, daj mi jedno pivo. Što se kašnjenja tiče često sam se posvađala sa profesorima, da baš oni ne poštuju dogovor, a nakon toga očekuju, da đaci poštuju sve. Svi smo mi bili maturanti, svi mi znamo, da razgled grada nije najinteresantniji, ali verujte mi sve zavisi od vodiča i od profesora, imala sam i ja i bolje i gore grupe, ali više od polovine je uvek bila oko mene, ali kad profesor prvi razgovara, odlazi u kafić, kako da očekujemo od đaka da ikog poštuju.
Problemi nam postoje na svim stranama, ali da se vratimo ovom slučaju. Agencija je tražila od lokalnog distributera hotel. Razgled je sam vodič pravio, bez lokalca, sam je rezervisao brod, diskoteku, bio je malo halapjiv (možda je to bio dogovor sa agencijom, ali sumnjam). Fakultative se rade normalno preko distributera, jer tad on odgovara da sve bude u redu. Ako je reč o nekoj diskoteci, to su uglavnom diskoteke koje se otvaraju samo za jednu grupu, da ni slučajno ne dođe do neke tuče, a naravno diskoteka zna kakva će se muzika puštati. Tu je vodič bio odgovoran za grupu, a kada je došlo do problema, odmah je nazvao distributera, da mu pomogne, i da izbavi decu iz zatvora. Pošto je on želelo da mimoiđe distributera i da ne dele zaradu, uopšte se ne čudim, da je distributer rekao da pojede sam što je skuvao, a on sad krivi distributera. Ako malo bolje razmislimo, mislim da niko od vas ne bi pomogao u ovom slučaju, svaka agencija živi od zarade a fakultativa je jedina na kojoj imaju neki minimum.
Što se etničkog pitanja tiče, koji je napravljen od svega, tek da kažem mađarima su svi slavenski jezici isti, a budimo malo realni možda neće pomešati jezik sa češkim ili poljskim, ali ako neko ne govori ove jezike za njega su srbi, hrvati, crnogorci... itd svi isti, onda o kojem to etničkom pitanju govorimo.

Tu sam vas cekao

pre 18 godina

Evo ponedeljak prosao, i nesto se ucutase vajne "nacionalno ugrozene i nicim izazvane" junose, nema konferencije za stampu, a?

Ks.

pre 18 godina

Ta deca su proizvod srpskog drustva i njegovo ruzno ogledalo. Ako su hteli da slusaju srpsku muziku, mozda su trebali da ostanu u okvirima Srbije. Ne mozete porediti madjarsku manjinu u Srbiji i srpske djake na ekskurziji u Budimpesti. Prvi su drzavljani Srbije, dok su drugi strani drzavljani. Ovakav ispad macho-nacionalizma ne treba da nas iznenadi. Tako nas vide svi u svetu. To je buducnost Srbije.

ExNS

pre 18 godina

Sve sto su njihovi roditelji "posejali" u proteklih 18 godina sada se vraca kroz ponasanje te dece.
Madjari su ipak civilizovan narod i to treba postovati, a Srbima ostaje da prevaspitaju svoj "nacionalni" podmladak ako to jos mogu.

Vida

pre 18 godina

Pošto danas nije bilo konferencije za štampu, izgleda da su ti naši "izvrsno vaspitani" učenici ipak priznali mamici i tatici da stvari baš nisu tako kako su oni prvobitno predstavili. Sigurno su ukapirali da je ipak više ljudi bilo tamo kad se cela stvar dogodila i nije sigurno da će baš svi biti solidarni sa njima u eventualnom iskrivljavanju istine.

IvannaVerwest...

pre 17 godina

tuzno je sto djaci moraju da pamte ekskurziju po zlu...treba naci pravog krivca, te spreciti da se ovakve nezgode dogadjaju-i ja sama idem na ekskurziju u madjarsku za 4 dana, zabrinuta sam...

Milos Senicar

pre 17 godina

Ja am pre dve godine bio u Budimpesti na ekskurziji, super smo se proveli.
Ja nemam losih iskustava, svi su ljubazni.
Jedan nazovi baja iz moje skole se potukao sa jednim istim takvim likom iz Panceva, bili smo zajedno u Hotelu, to se deslio zbog jedne devojke.
Kada sam ga pitao zbog cega je to uradio rekao je "Da nepricaju Pancevacki seljaci da su momci iz Trgovacke pic..ce.I zadnje vece je radnik obezbedjenja se drao na dve neduze profesorke i jednu devojku, lik je 100% Srpbenda.
Nisu profesori krivi, ucenici se nemogu kontrolisati,i ja sam pio na ekskurziji ali nisam preteriavo.

poznavalac

pre 18 godina

Uvek se pitam cije su ideje da maloletnu decu, srednjoskolce, vodaju po stranim drzavama i jos uvece izlaze sa njima po diskotekama. Krivica je, bez sumnje, iskljucivo direktora skole kao i profesora koji su dopustili deci da izadju uvece, trze pustanje Srpske muzike i slicno. U kranjem slucaju zaboravlja se da Madjraska nije nikad bila prijateljska zemlja, i da su takve stvari apsolutno nepotrebne. Kao i ona eskurzija u Italiji u bordelju. Razumem potrebu dece da odu na eskurziju, provedu se, vide nesto novo. Ali treba imati na umu da gde god da krenemo, sa nasim ponasanjem i nasim navikama, nismo dobrodosli. DEca su naucena da ovde ako se pobiju u glavnom nece biti nikom nista, sada ce da vide da to tako nije svuda osim u ovoj ludoj drzavi gde se neki cak i rugaju zakonima. Pogledajmo slucaj Sretena Karica. Imao je covek 1.7 alkohola, zakucao se u stub za preko 140 na sat, sada mu je smanjeno na 0.33, i smanjena mu je i brzina. To sto je jedna devojka ostala invalid, koga je briga? I onda pouceni takvim iskustvima da vam niko nista ne moze ako vam neko od rodbine ima neke veze nasi srednjoskolci, pubertetlije, ne znaju bas da se ponasaju kako bi trebalo. Ako hocemo u EU moramo znati osnove ponasanja i kulture. Takodje moramo da postujemo zakone. Mozda ce neko ovde stradati nevin, ali moramo shvatiti da ovako funkcionise zakoni u EU. Kako bi se provela madjarska eskurzija da je trazila da se pustaju madjarske pesme po Beogradskim diskotekama i da jos krene u obracun sa momcima na vratima? Mogu samo da zamislim.

Ђорђе

pre 18 godina

Да се ово десило са мађарским матурантима у Србији, већ би заседао Савет Европе, ми се до суза извињавали, а наше врле НВО добиле све медијске термине...

Mondi

pre 18 godina

Iako, naravno, ne mogu da dam objektivan sud o konkretnom incidentu, imam potrebu da napisem sledece:
Poznato je da nam Madjari u opstem slucaju nisu naklonjeni, medjutim, jos je poznatiji stepen nevaspitanja i nekulture mnogih nasih srednjeskolaca. Deca koja su rasla i vaspitavana u ratnom i ksenofobicnom okruzenju ne mogu da razumeju da postoje elementarna pravila ponasanja u drugoj drzavi gde se neredi i provokacije, narocito na nacionalnoj osnovi, strogo kaznjavaju. To je svakako propust drustva u celini, ali i nedostatak kucnog vaspitanja. Mene bi licno bilo sramota da kao roditelj dajem izjave o navodnoj neumesanosti mog deteta u tuci u inostranstvu. Vaspitana deca se klone nereda i tuca kao sto je vecina dece to i uradila.

student Vasa

pre 18 godina

Odes u Budimpestu da bi slusao srpsku muziku? Ma zamislite ekskurziju iz Budimpeste u Beogradu da trazi da im se pusti madjarska muzika u disku. Ne bi se desilo nista? Primitivizam izaziva primitivizam, il se varam?

cyberka

pre 18 godina

... Procitala sam izjavu naseg konzula u Budimpesti koja je izjavila da su nasi momci u prilicno alkoholisanom stanju izazvali incident, da je ona bila u policiji i posetila decake, da je u stalnom kontaktu sa roditeljima i da je i njena preporuka bila da se profesori i deca vrate u Beograd posto madjarske vlasti samo njoj dopustaju posetu decacima. Takodje, ne znam kako majka decaka moze da "svedoci" o necemu cemu nije ni prisustvovala. Pored svih mojih simpatija za vasu televiziju, mislim da je sinocni prilog o ovom incidentu u vestima u 23 bio grozan i zlurad. Molim vas da pokusate da odolite zamkama senzacionalizma naustrb cinjenica koje ce naknadno biti utvrdjene, osobito kada je rec o vrlo osetljivim temama kao sto su deca, medjunacionalni odnosi, nasilje.... takve kombinacije su vrlo zapaljive u nasim uslovima i ne bih zelela da, posle svega sto ste ucinili za objektivno informisanje proteklih godina, nosite takvo breme bez razloga.

Milos

pre 18 godina

Po mom iskustvu sa maturske ekskurzije, hapsenje je sve, samo ne nasumicno. Ljudi se ponasaju kao pusteni s lanca kada predju granicu i tako sramote svoju zemlju. Red mora da se zna.

opijum

pre 18 godina

Jos jedna dokaz kako smo unistili nasu decu. S jedne strane smo kod njih izgradili mentalitet opsade, da su im svi neprijatelji, s druge, obelezili smo decu kao gradjane zemlje koja je podrzavala i cinila sve one uzase u poslednjih 15 godina. A gde je odgovornost skole i ministarstva obrazovnja za ovakvu organizaciju ekskurzije? Kakva su to mesta na koja ih vode? Koja je to "diskoteka" koja pusta srpsku (?) muziku u Budimpesti i u kojoj izbacivaci prebijaju decu? Za batine i srpsku muziku nisu morali da ih vode u inostranstvo.

Slobodan Petrovic

pre 18 godina

Ma da srpska muzika u Pesti nema sta da trazi ako im se nije dopadala Madjarska muzika trebali su da napuste objekat. Stvarno svasta gde god se pojave Srbi prave haos. Podrska madjarskim vlastima, BRAVO na potezu.

MS

pre 18 godina

To je tipična mađarska gostoljubivost. Setite se vaterpolo utakmice pre neku godinu kada smo ih pobedili na njihovom bazenu. Kada su oni tako nešto doživeli kod nas? Mislim da sam takvu "energiju" video samo od strane Hrvata u sličnim situacijama.

Bivsi student

pre 18 godina

Najstrozijom zakonskom kaznom, u toj zemlji, treba ih osuditi. Isti ti mladi u svojoj zemlji retko slusaju srpsku muziku (to je odvratno) a onda su se odjednom toliko uzeleli te iste, (odvratne muzike) da bi i za vreme eksurzije morali da je slusaju. To je provokacija! U normalnim uslovima, dok si u inostranstvu, ljudi zele da sto vise vide, sto se videti moze, da cuju sto je moguce vise muziku te zemlje. A sta su ovi hteli? Da su imali dobronamerne profesore, koji kad su videli, da nasa muzika moze da izazove problem, trebali su da od iste odustanu. Oni to nisu. To je provokacija i nista vise.

Srpski otac

pre 18 godina

Cekajte, Srbin sam i ja, ali bar nisam majka ... Zar vama deluje verovatno da nas je obezbedjenje diskoteke verbalno (i to na srpskom) vredjalo u sred Budimpeste, nepristojno dobacivalo devojkama, policija nemo posmatrala dok nasu jadnu decu maltretiraju, zatim nasumice hvataju jedno pet decaka (?-kojih decaka, punoletnih, od po dva metra) i sve tako!
Srpske majke urazumite se, ti probisveti, to su nasa deca!

Milorad

pre 18 godina

Poznati su naša nekultura i primitivizam i kući i u inostranstvu. Ali, komentare ne daju oni koji poznaju Madjarsku. U Madjarskoj sam svaki put maltretiran od strane njihovih carinika ili policije, iako sam za 10 godina išao samo tri puta, svaki put poslovno, isključivo sa ličnim prtljagom. Bez ijednog povoda su me pretresali do gole kože, saputnike i mene zadržavali satima, provocirali... Nemam pirsing, nisam tetoviran, ošišan sam kratko i pristojno (ne prekratko), nisam bio pijan ni drogiran,... I nikada ni u jednoj drugoj državi se niko nije ponašao tako kao Madjarske pogranične službe i policija. To nikako ne znači da opravdavam razuzdane ili pijane školarce, koji misle da su sila.

Sladjana

pre 18 godina

S obzirom da nije prvi put da se na ovakvim ekskurzijama događaju incidenti, nije mi jasno zašto se od njih nije odustalo. Lično, juče sam zanemela na vest, jer mi se sin trenutno nalazi u Budimpešti na ekskurziji. Kod kuće nam je trajao rat dok nismo pristali da putuje. Međutim, ubeđena sam da bi deci bilo lepo i da ih odvedu do Avale, jer njima je važno da su zajedno, ali sa profesorima je drugačije. Njima je važno kuda će ići. Razlika između domaćih i inostranih dnevnica je drastična. Bilo kako bilo, činjenica jeste gde se pojavimo pravimo incidente, pa nije ni čudo kakvo mišljenje svet o nama ima. Mi tome doprinosimo, u stvari kao da se trudimo da budemo loši. Glupavo, ali istinito.

anti-srbenda

pre 18 godina

Izgleda da generacija koja je odrasla u Milosevicevo vreme i ne zna ni za sta drugo osim pijanog srbovanja. Ako, samo onda treba da znaju da se u civilizovanim i kulturnim zemljama to adekvatno i tretira - prvo malo u zatvor, pa onda malo platis (red velicine dvogodisnje zarade tvojih roditelja) pa da vidis kako posle nema srbovanja.
Na ovaj primer bi trebalo i ovdasnje institucije da se ugledaju.

Natasa

pre 18 godina

Bez obzira na to ko je kriv i kako su se ponasali maturanti nasa diplomatska sluzba bi trebala da se angazuje u zastiti te dece i da izvesti gradjane o tome koje je korake preduzela.

Anti-nacional

pre 18 godina

Citiram vest: "Obezbeđenje kluba počelo je da negoduje i da se nedolično ponaša prema devojkama". Pa što se nisu lepo spakovali i otišli iz te rupe zvane "diskoteka"? Ne, oni su morali da pokažu svoju muškost. I kakva je to glupa ideja da se pušta srpska muzika u mađarskoj diskoteci?
Moja generacija je davne godine bila u Atini na maturskoj ekskurziji i nije nam padalo na pamet da sa bilo kime učestvujemo u incidentima.

Voja

pre 18 godina

Apsolutno ne razumem potrebu da se ode negde (ekskurziju, turistički itd.) i da imaš želju da se osecaš kao kod kuće (pa i da slušaš domaću muziku). Valjda je poenta videti nešto drugo, i na kraju krajeva ne remetiti domaćinima red.
Iskreno sam začuđen hrabrošću profesora koji pristaju da vode maturante u inostranstvo. Takodje i što gotovo da nema reakcije mistarstva prosvete, koje je i najodgovornije što dozvoljava da se na ekskurzije ide u inostranstvo.

Zoran

pre 18 godina

Dame i gospodo u Srbiji spustite loptu!!! Je hocete da kazete da je opet u pitanju "antisrpska zavera"?
Procitajte izjavu Konzula SCG u Madjarskoj. Zena se lepo u ime SCG IZVINILA Madjarskoj i njenim institucijama zbog incidenta koji su izazvali ALKOHOLISANI gradjani SCG u Budimpesti. Detaljno je u svojoj izjavi opisala sta se desilo i to stvarno nema veze sa ovim sto pricaju "zabrinute majke".

Nele

pre 18 godina

Nisu samo profesori krivi kad se ovako nesto desi. Srednjoskolci, na zalost, od svih aktivnosti na ekskurziji najvise vole te vecernje aktivnosti. Dakle, diskoteke, kafici i nekontrolisano konzumiranje alkohola koje ni roditelji, da su tu, ne bi mogli da obuzdaju. Mladi su kod nas zarazeni nacionalizmom a istovremeno su nauceni da tate i mame mogu da srede svaku glupost koju oni naprave. Svedok sam preglasnom, iritirajucem pevanju momaka iz Srbije nase "pobednicke" pesme "srpska se truba s Kosova cuje" i slicnih na ekskurziji u Crnoj Gori. Srecom nisu naisli slicni likovi s druge strane. Mogu da zamislim kakvo je tek potenciranje Srpstva u nekoj stvarno tudjoj zemlji. Tu neko treba da ih pita: "Alo bre, cemu to?"
Naravno da i tamo ima baraba i medju tim izbacivacima ali sumnjam da gazdi te diskoteke odgovara da mu izbacivaci mlate goste bez razloga.

Apelujem na mlade ljude da se na ekskurzijama lepo zabavljaju i da vide sto vise a da puste da o politici i Srpstvu razmisljaju jako dobro placeni politicari i poslanici.

Leka

pre 18 godina

Evo još jednog razloga da se građansko vaspitanje uvede u škole kao obavezan predmet. Naša mladež će dočekati da uđe u Evropsku Uniju i zbog toga se mora mnogo raditi na njihovom vaspitavanju. Naravno da je to moguće i lako, ali ako se odreknemo 'radikalskodeesesovske' logike i ksenofobičnog straha od svega progresivnog i naprednog. Pitamo se svi da li je to moguće sa ovakvim Ministarstvom prosvete. Pa razume se da nije. Izvedimo popove iz ŠKOLA. Deca hoće napred bez stega i okova, bez dogme bez mračnjaštva, bez šovinizma. Omogućimo im to biće nam zahvalna, jer tada neće biti građani drugog reda kada se nađu bilo gde u svetu. Tada neće sigurno tražiti da im se pevaju i sviraju srpske pesme, jer će poželeti da čuju i neke druge. Ova deca sa ekskurzije nisu kriva. To znamo svi. Ona su naše ogledalo. Zato krenimo u ozbiljnu reformu ŠKOLE. Živela nova ŠKOLA.

Profesorka

pre 18 godina

Nama 1990. god. Ministarstvo prosvete nije dozvolilo ekskurziju u inostr. iako smo zeleli da obidjemo srpsku opstinu u Segedinu ili Trstu. A radilo se o pretezno zenskoj, filoloskoj gimnaziji.Objasnjenje je bilo da ekskurzije nisu soping ture. Od sledece godine su pocele masovne ekskurzije u inostranstvo. U medjuvremenu sam i sama postala profesor i dolazim do uvida da onaj stav, ma koliko nas onda ljutio, nije bio los.
Nasa se deca, koja vise i nisu deca, jer su na pragu punoletstva ili vec punoletni ponasaju kao pusteni sa lanca. Ekskurzije gube svoj smisao. Profesori ih podrzavaju zbog deviznih dnevnica i soping tura, deca kao kakvo bekstvo u slobodu sa kojom najcesce ne znaju sta bi... bilans - demolirani hoteli, razularenost po diskotekama, a bilo kakav pokusaj edukativno - kulturoloskog pristupa posecenim mestima je - smaranje.Time se izgubio osnovni cilj ekskurzija. Kad uzmemo u obzir da ova deca rastu uz Karleusu, da uglavnom nisu ni putovali u inostranstvu, da su uglavno ksenofobicni i paradoksalno omnipotentni, dobijemo ovakav rezultat.
Situaciju komplikuje nasa vidljiva nedobrodoslica u Madjarsku (volela bih komentar gosp. Kase). Sigurna sam da momci Madjari iz obezbedjenja jesu napravili glavnu guzvu, ali je cinjenica da do toga nije smelo ni da dodje, da nije smelo ni da bude izazvano. Gde su bili profesori? Doduse, i profesorima je tesko da deci postave ograncienja na nesto sto im roditelji dopustaju. Eto nas u corsokaku.
Ekskurzije izvoditi u nasoj zemlji, uz veliki stepen edukativnih sadrzaja, a istresanje mladalackih frustraicija ostaviti za kod kuce.

Mia

pre 18 godina

Sigurna sam da ce svi roditelji negirati da je njihovo dete i okusilo alkohol, a kada se dokaze suprotno, za to ce okriviti profesore. Samo oni nisu krivi za neadekvatno ponasanje svoje "dece" koja su vec punoletna lica.

Goran

pre 18 godina

Godinama putujem kroz Madjarsku i njihova "gostoljubivost" mi je poznata. Iako nemam srpski pasos, dovoljno je da vide ime i da maltertiraju i provociraju.
To je cinjenica, ali je cinjenica i da su srednjoskolci iz Srbije nevaspitani i nekulturni, bahati, primitivni i sve sto ide uz to. Nema potrebe da otputuju u Madjarsku ili Grcku, dovoljno je pogledati sta oni i njihovi mladji drugari rade po Srbiji. Imao sam priliku da dozivim njihovo ponasanje u Vrnjackoj Banji u sepetmbru: gomile smeca i pivskih flasa po banjskom parkom, grafitima unakazene skulpure, slomljene klupe, prevrnute igracke za decu itd. . Tamo ih niko ne sankcionise, pa neka vide kako to izgleda tamo gde vlada red, a uz to su Srbi jos tako omiljeni! Cinenica je da nemaju domaceg vaspitanja i da im nik nkada u zemlji nije pokazao gde su granice, a tzv. profesori, e o njima tek nemam komentara.

Saki

pre 18 godina

Ali pogledajte malo sta jedna madjarska novina pise o tom "incidentu". Prvo, pijani srpski "junaci" su satima uznemiravali obezbedjenje neprestano im boduci oci sa svoja "cuvena" tri prsta. Drugo, ni u diskoteci nasi "junaci" nisu mogli bez obelezja koja su obezbedjenju licila na nacisticka. O ostalim drskostima na koja su nasa "deca" bila spremna da i ne govorimo.

zrenjaninka

pre 18 godina

Bila sam turista u hotelu u Budimpesti u kom su boravili nasi srednjoskolci na ekskurziji. Demolirali su hotel, bukvalno. Bilo me je sramota da narednih dana progovorim u hotelu, stideci se divljastva svojih sunarodnika. Prosle godine gimnazijalci iz Zrenjanina su na ekskurziju u Grckoj nosili harmoniku da bi na njoj svirali cetnicke pesme. I sajkace. Zanimljivo da to nije smetalo profesorima samo nekoj deci, koja se bas ne bi zamerala svojim drugovima. Mogu da zamislim tu srpsku muziku u diskoteci u Majdarskoj: Ceca, Karelusa ili "straze djenerala Draze".

Mladen Mladenovic

pre 18 godina

Tačno je da nam Madjari nisu naklonjeni i da gradjani Srbije i Crne Gore, zadnjih petnaestak godina, trpe neverovatna šikaniranja, pljačke na drumovima Madjarske, bezrazložna hapšenja a potom i zadržavanja u "istražnim zatvorima". O ovakvim slučajevima, koji se dešavaju a, nijedan nije rešen, mogli bi se pisati romani. Iz domena strave i užasa. O tome, za divno čudo u našoj štampi nema niti je bilo reči.

Na žalost, ovaj put, Madjarski nadležni organi su bili sasvim u pravu. Dečaci su napravili prekršaj, izazvali tuču i sada moraju da snose konsekvence. Neshvatljivi su načini roditelja, koji su glavni krivci za ponašanje svojih "mezimaca", kao i nastavnika, kada zahtevaju da i madjarski sudovi rade po sistemu "Alo Kume". Pa da im se na taj način izdejstvuje puštanje na slobodu. Naši srednjoškolci su inače poznati po svom neobuzdanom i rušilačkom ponašanju, kada se nalaze na ekskurzijama. Njihovi "pohodi na Evropu" podsećaju na običaje nekih afričkih plemena. Kada mladi dokazuju svoje punoletstvo. Današnje stanje medju omladinom nije posledica, kako se često kaže, rata i ratnog okruženja. Posledice su sasvim druge vrste. Učimo ih pogrešno. Da svet i Evropa nemaju granica. Da se prelaskom granične crte, na Kelebiji, pruža neograničena sloboda. Jer ako imaju skoro poptpunu slobodu u "neslobodnoj Srbiji" kako je tek u "Evropi bez granica". Na žalost obično kasno shvate da su u stranoj državi, medju stranim ljudima, koji ne dozvoljavaju da im se uništavaju spomenici, kafići, parkovi. Nadam se da će ovim " hrabrim junošama" ovo biti jedan od "fakulteta", koji će im pomoći u životu. Ako ih roditelji, sa svojim sumnjivim bogatstvima, ne "prevaspitaju" i njihovu krivicu prebace na sasvim druge ličnosti. U stilu svi su krivi samo moje jadno dete nije.

pionir

pre 18 godina

Dok njihovi vrsnjaci sirom Evrope putuju, druze se, upoznaju nove ljude i kulture, nasim srednjoskolcima se stalno "desavaju" incidenti.
Naravno da je to proizvod ksenofobije i propagande devedesetih, pa onda svaki odlazak u inostranstvo predstavlja kulturoloski i civilizacijski sok. Na primer, u turskim letovalistima od svih stranaca koji dolaze tamo samo Srbi imaju svoje kafice sa "svojom" muzikom i sljivovicom. Zaista ne razumem tu potrebu da se hiljadama kilometara od kuce raspojasa uz najgori hard-core-trash-turbo-folk umesto da se iskoristi prilika da se nesto novo vidi, cuje, nauci.
Pre par godina sam isao na karneval u Veneciji i u vozu koji je isao preko Austrije su bile stotine mladih iz Madjarske, Austrije, Nemacke. Ni po cemu se nisu izdvajali ali je zato grupica nasih omladinaca jasno davala do znanja odakle su i kakav im je background zaurlavajuci hitove Granda i Pinka.

Ljiljana,Nis

pre 18 godina

Vlasti treba zvanicno da zabrane ekskurzije u inostranstvu, po svemu sudeci, od toga imamo samo stete. Roditeljski džep ostane prazan, a deca se najcesce vrate sa gorkim iskustvom.

Goran

pre 18 godina

Kako moze da "svedoci" majka ucenika koja nije bila na ekskurziji? Cinjenica je da je obezbedjenje u svim diskotekama bahato i da reaguje na najmanji gest provokacije, ali je isto tako cinjenica da nasi ucenici u inostranstvo odlaze prvi put u zivotu. Pri tome za taj odlazak u spoljni svet su potpuno nepripremljeni posle decenija izolacije i ratnih, agresivnih poklica. Stranci ne znaju da je nas obicaj da uz srpsku muziku dizemo tri prsta, velicamo Srbiju itd. To posebno moze da iritira u Budimpesti, gde je medijska kampanja oko vojvodine nevidjena. Znam jer zivim tamo, a vidjam i nase ekskurzije, koje se po svom slobodnom (najblaze receno) ponasanju znatno razlikuju od drugih i hotelijerI ih mahom izbegavaju.

Aster Blistok

pre 18 godina

Ne razumem sto se podrazumeva pod termin srpska muzika ali nekako sam uveren da to nije starogradska. Tako, ostaje nam Ceca, Baja mali Knindza i kojekakvi @#*%^. U tom slucaju da sam ja DJ (kao sto nisam)siguran sam da bih, u najmanju ruku, odbio da pustam takvu a verovatno bih promrsio kojekakvu psovku na racun takve muzike...

Kornelija

pre 18 godina

Mi smo navikli da se oslobadjaju ubice i pljackasi, pa se cudimo kad privedu zbog narusavanja reda. Pravna drzava, sta je to?!

miroslav

pre 18 godina

Uz duzno postovanje ostalim roditeljima, i ja sam roditelj, nekako mi se izdvojila iz konteksta "majka jednog decaka" - cije pametno i mirno dete, u pola tri ujutru u discoteci u Budimpesti, u pripitom stanju, koje samovoljno slusa srpsku muziku, odnosno, nicim izazvano, neka tamo njihova policija ni krivo ni duzno - ni mamnje ni vise - nego HAPSI, BRE... EJ. ZAKON BRATE ZA SVE ISTI, nema sta. Mogu oni nas i da vole i da mrze, to je njihovo pravo, a nase je da se konacno kulturno i pristojno ponasamo ama bas na svakom mestu. To je nase i pravo i obaveza.
Pa ko je ovde u pravu?!
Da li su ta deca do jutra i u BG discotekama, ili im je to prvi put?
Da li roditelji uopste i znaju gde su im deca u to vreme?

nnemedi

pre 18 godina

audatur et altera pars - nismo culi drugu staranu price. to sto ste Vi objavili sinoc je samo prica okrivljenih, a zanamo da okrivljeni imaju pravo da lazu. ali stvarno maturanti da se potuku.... sta vam je oni to ne rade, samo su otisli u Budimpestu da slusaju domacu muziku.

Ma, hajte, molim vas

pre 18 godina

Ljudi, ne nasedajte na ovu tugaljivu pricicu o nasoj "jadnoj deci". Ja takodje vrlo dobro znam prilike u Madjarskoj, i mogu samo da kazem da ovaj tekst i ovo "svedocenje" ucenika, profesora i jedne ucenicke majke ne deluje nimalo verovatno. To da li Madjari nas vole ili ne vole nema nikakve veze: to je naprosto zemlja gde se ne trpi urlanje divljanje, koskanje, nepostovanje reda i pravila, itd. Nema nikakve logike da bi Madjari bili nekulturni prema nekome ko je dosao da im ostavi pare i pri tom se kulturno ponasao. Trece, njihovo obezbedjenje i policija su izusetno efikasni, i sa njima nema sale. Kad se napravi cak i privatna zurka u nekom stanu koja smeta nekom stanaru, policija dolazi i vrlo odlucno prekida zurku, bez ikakvog pogovora. Kao drugo, u Budimpesti se vec godinama po klubovima pusta muzika sa srpskim motivima i vrlo je popularna - onda kad je to neki iole kvalitetni etno. U Madjarskoj je na primer Boban Markovic car, i svi ga obozavaju. I svi znaju da je to srpska muzika, i niko nema problem sa tim. Medjutim, Madjari su da izvinete vrlo muzikalna nacija, te ako je tamo pustana Ceca ili Karleusa, ja tesko da mogu da osudim to sto je tamo nekom to smetalo. I trece, vec godinama imam prilike da posmatram kako se nasi ljudi, a posebno omladina ponasa pri tim izletima i eksurzijama u Budimpestu: kao pusteni s lanca. Kad idu ulicom, samo oni se cuju, sa psovkama i sve po redu, jer prosto ne znaju sta ce od sebe. E, pa tamo se njihovi ljudi obicno tako ne ponasaju, i nasi prosvetni radnici bi trebalo o tome da posavetuju decu pre nego sto krenu, a ne o gomili drugih gluposti - kako da paze da ih neko ne opljacka, ili da im ne uvali kvarnu koka-kolu, ili gde je najbolje da se pazari, i tako dalje. I osim toga: obicni Madjari uopste ne haju za nas toliko koliko mi mislimo: oni uglavnom slabo razlikuju ko je Srbin, Hrvat ili Makedonac, a mnogi ni ne znaju sta je Beograd ni gde je to. (znaju gde je Hrvatska, jer tamo idu na more, i znaju gde je Subotica, jer tamo idu da pazare piratske CD-ove). Prema tome, zanemarite tu pricu o nacionalnoj osnovi, i naucite decu redu. I smanjujte kolicinu agresije kod omladine.

nisam je časna pionirska!

pre 18 godina

Ma da naravno, pa gdje bi Srbi, poznat kao civiliziran i miran narod koji je u fantastičnim odnosima sa svim svojim susjedima, izazvao bilo kakav incident!? Sve su krivi ti Madjari jer i oni "mrze" Srbe kao i čitav svijet. A i kako bi prošao bilo koji komentar da se u negativnom kontekstu ne spomenu i Hrvati koji veze nemaju s ovim incidentom. Bože sačuvaj!

Laki

pre 18 godina

Sve mi se cini da neko u Srbij zeli da pokrene incidente sa Madjarima u Vojvodini! Ovaj incident sa maturantima u Budimpesti nije vredan ovolike reakcije. To bi im se isto desilo da su se teko ponasali u Vrnjackoj Banji.

Mirjana

pre 18 godina

Posto mi je jako dobro poznat deo nase omladine, koja svakodnevnim huliganstvom zagorcava zivote ljudi u svojoj okolini, ne cudi me ovaj ispad. I svi ti koji ih brane lice mi na roditelje koji su pokusali da podmite majku hendikepiranog mladica iz Paracina. Mi smo totalno nenormalan narod, najvise razumevanja pokazujemo prema devijaciji. Pocev od roditelja, preko nastavnika... Ako neko misli dobro ovome narodu i njegovoj deci, neka omladinu posalje na nekoliko meseci na rad u Nemacku. I dobro je da idu na ekskurziju u stranu zemlju, da malo vide sta je red.

Goca

pre 18 godina

Da li je ovo prvi put da se dese ovakvi ispadi, da se nasa deca potuku u diskotekama na ekskurziji? Ispade da nas Madari mrze, a sta je sa Grckom gde se svake godine desi neki incident.
Shvatate li koliko je nasa omladina zatrovana, nazalost, pa je potreban mali povod da agresivno reaguju, cast izuzetcima.
Odakle im ideja da u drugoj zemlji traze nasu muziku, verovatno Cecu uz koju su odrastali.
Totalno nevaspitanje, pa zar nije normalno da tamo gde odes, ako si vec resio, postujes zakone, pravila i postulate te zemlje. Strasno!
B 92, koji slusam od jutra do mraka, me je razocarao, pustivsi izjavu majke cije je dete u zatvoru, i to njeno svedocenje.
Kako ona koja nije bila na licu mesta moze biti svedok i drugo, mislite da ce majka ispricati lose o svom detetu, pa makar i da zna ruznu istinu.
Mislim da vam ovo nije trebalo, pogotovo, kada su medunacionalne tenzije u Vojvodini, u zadnje vreme pojacane, da su i predmet rasprave u Evropskom parlamentu.
Ovo samo doliva ulje na vatru.
Nek nam je bog u pomoci sa ovakvom omladinom, cast izuzecima.

Glodi

pre 18 godina

Nazivate ih "momcima ","nasim decacima", a to su vam buduci clanovi raznih klanova.
Pogledajte nase "decake" na ulicama nasih gradova, stadiona, diskoteka pa ce te videti da to sto su uradili u Madjarskoj nije ni pet posto od onoga sto rade u sopstvenoj zemlji.

blabla

pre 18 godina

Zanimljivo je da roditelji uvek znaju da im deca nisu konzumirala alkohol... Po meni je problem u tome sto djaci od ekskurzije ocekuju provod a ne ono sto bi ekskurzija u stvari i trebala da bude - upoznavanje zemlje, kulture i sl. provod je provod, a ekskurzija je ekskurzija. Nazalost, ovo sto se desilo je primitivizam koji se ukorenio u nasoj zemlji zadnjih godina. Isli u Madjarsku pa slusali srpsku muziku - ma daj! Za to su lepo mogli da ostanu kod kuce i da ustede mamama i tatama brdo love.

sara

pre 18 godina

Za ovo sigurno nisu krivi ni deca, ni roditelji, nego sami profesori sto su ih pustali da piju alkohol. A gospodin Vuksanovic, umesto da je odmah tamo otisao tamo da im pomogne, on sad krivi jadnu decu. Vazno je da je trcao na Bogosloviju da se izvinjava sto je Djindjic uveo veronauku pod ucenom.
Sramotaaaaa!

Toma Hawk

pre 18 godina

Kada se u Madjarskoj lepo ponasate svi ce biti ljubazni prema vama. Na ulazu u Madjarsku stoji natpis na cirilici "Dobrodosli u Madjarsku" (nasa strana inace nema natpis na Madjarskom).
To ne znaci da ste dobrodosli da pravite nerede.
Samo zlonamerni zele da vam prikazu da nas Madjari nesto kao mrze. Oni su totalno nepotereceni nacionalnom pripadnoscu i to ko je koje nacije kod njih nije prica, ljudi zive u nekom drugom svetu. Ali da odete u Madjarsku i da budete baraba, e to ne moze!

Zoran (ZR)

pre 18 godina

Za mene ovo nije ništa iznenađujuće - kakva zemlja, takva deca! Pa na koga da se ugledaju, ako neće na sredinu koja ih okružuje!? Kao i ovi maturanti u Budimpešti, isto takvo retardno ponašanje su prikazali i oni studenti u sred Zagreba, pre par meseci, širivši se nekakvim četničkim obeležjima i sasvim su zasluženo prošli. I jedni i drugi. Koliko je još bombardovanja potrebno, da bi se srpski nacionalni globalizam sveo na razumnu meru? Ako je ovde uopšte zdravorazumno govoriti o razumu, u ovoj zemlji...
Sramota me je što sam Srbin!

Masa NS

pre 18 godina

Nasi mali decaci, katastrofa svakog vikenda se sve to desava i kod nas po nasim kaficima i diskotekama. U Srbiji je takvo ponasanje drstveno prihvatljivo, cak pozeljno i nikako zakonski sankcionisano. U civilizovanom svetu jeste ide se u zatvor i tacka. U Srbijici nasoj kad dete policija dovede kuci zbog nekog "nestasluka" sutra dobije motor , kola vec sta decacic zeli i sve je kul. Tatina "muskarcina" i mamin "dobri i lepi sin koga niko ne razume i hoce da mu napakosti". Do sledeceg puta dok ne ubije sebe ili nekog drugog , a onda je krivo drustvo. U nasem drustvu jos uvek vlada ona stara dogma drustvo je odgovorno za sve , ko cini to drustvo jos se nije utvrdilo. Roditelji i isljucivo roditelji su odgovorni za ponasanje svoje dece u kuci, skoli , ulici stadionu inostranstvu bilo gde i za sve. I dok god to ne prihvate , svoju odgovornost prvo za sopstvenu decu i porodicu pa onda i za sve ostalo Srbija se pomeriti nece ni milimetar iz kaljuge u kojoj se nalazi i u koju je gurnula i sopstvenu decu. Jer ta deca i nisu kriva nicemu nisu naucena, ali trpe posledice nemara sopstvenih roditelja koji misle da njihovu decu zivotu i pristojnom ponasanju treba da nauci vrtic, skola drustvo bog ko god samo ne oni. Diskoteka na ekskurziji u inostranstvu nije prihvatljiva , ali probajte da je sprecite kao roditelj koji ne zeli da njegovo dete ide u diskoteku na vas ce skociti 20 roditelja koji kazu pa neka se deca zabave. Ekskurzija nije zababava ima drgaciju svrh i cilj, ali se sve svelo na diskoteku i alkohol. Srbija je jedna velika diskoteka za zabavu tako nas i drugi dozivljavaju kao cirkuzante, koji samo locu pevaju, tuku se i zderu. Zato su ova deca zrtve i njih mi je zao, a roditelji zasluzuju svaki prezir. Nije svako za decu.

Protivnik ekskurzija

pre 18 godina

Jos jedan razlog da se zabrane ekskurzije u inostranstvo! Svake godine se desi nesto lose, pa i tragicno, a deca samo po tome pamte ova putovanja. (Uzgred, kome je palo na pamet da pita MAJKU uhapsenog sta se desilo? Tipicno za primitivce: "Moje dete to ne bi nikad" i "Uhvatilo ga lose drustvo")

Ana

pre 18 godina

Nazalost, roditelji ne poznaju svoju decu ili ne zele da vide istinu. Prosle godine bila sam u Budimpesti u istom hotelu u kojem su odseli ucenici jedne beogradske gimnazije. Njihovo ponasanje bilo je za mene, kao roditelja,zaprepascujuce. Nisam mogla da verujem da se deca opijaju, mozda i drogiraju, a roditelji misle da su pod kontrolom profesora. Nekoliko ucenika je bilo u takvom stanju da je intervenisala hitna pomoc!Vreme je da se uozbiljimo, roditelji a i profesori, i preduzmemo nesto u cilju pravilnog vaspitavanja nase dece.

Tvrtko prvi

pre 18 godina

Imao sam prilike da u Budimpešti čujem naše sunarodnike - beogradske mladiće koji se bahato i apsolutno necivilizvovano ponašaju izigravajući neku veličinu. Ako ih već nisu roditelji naučili da se fino i kulturno ponašaju, nek ih nauči mađarska policija. Sa moje tačke gledišta kao poreskog obveznika je to mnogo bolje. Pa čak i da su bili isprovocirani ponašanjem nekog primitivca, zar ne postoji ništa u toj deci da im kaže "ja neću da budem primitivan" i da izbegnu na svaki način tuču. Užas! Nek ih mađarski policajci zadrže što duže.

Tosha

pre 18 godina

'Ajde gospodo sada ovo maltretiranje Srpskih turista da se lepo iznese pred savet evrope pa da vidimo ko ugrozava cija nacionalna prava...

Zabrinut, a daleko

pre 18 godina

Nasa beda i primitivizam na sve strane. Jedna opsta razularenost, na svim nivoima. Kod roditelja, takodje. Elementaran nedostatak osecaja za procenu situacije. Treba da nam zatvore granice, jer smo se totalno srozali, da ne samo vaspitavamo huligane, nego jos i branimo prestupnike.

srbija

pre 18 godina

Ne znam da li mi je više muka od necivilizovanih i nevaspitanih srednjoškolaca ili od tzv. majki koje za svako divljaštvo svojih sinova i kćeri imaju opravdanje...
Činjenica je da su deca nevaspitana i misle da svoj primitivazam i bahatost koju su poneli od kuće mogu svuda pokazivati i misliti pri tome da su "baje". Već slušam priče po autobusu: "j...te, brate, šta smo im radili..." i sl. bljuvotine. Ti klinci ne znaju dve rečenice da slože ali zato na repertoaru imaju neviđen "recnik" gluposti. Puna podrška mađarskim vlastima i trebalo je da ih nauče šta je red i zakon, kad već nisu naučili od roditelja.

Cass Penant

pre 18 godina

To neko hoce da napravi mali medijski balans izmedju napada na Madjare, koji su motivisani i izvrseni sa predumisljajem, sa tucom koja se desila u Budimpesti, kakve se desavaju svuda po Evropi svakog vikenda. Nisam Srbin a nisam ni Madjar. Sve lici na vec vidjene epizode sa ostalim susednim zemljama. Po scenariju treba ici uskoro neki napad na mlade Madjare i tako to.

dule

pre 18 godina

Ponašanje đaka je bilo za svaku osudu, ali da su nastradali samo zato što su iz Srbije je očigledno. Zašto tako mislim? Pa jednostavno: da li je iko od vas prisustvovao "zabavama" srednjoškolaca iz Britanije? To nije neprimereno ponašanje, to je divljačko ponašanje. Ali, oni su iz Britanije i njima ništa ne sme da fali. A ovi naši nisu, oni su iz Srbije i njih može svako da shikanira kako mu je po volji.

Nikola

pre 18 godina

U ovakvim situacijama treba se potpuno bezuslovno staviti na stranu svojih. Da li su bili pijani ili ne, nije bitno. Kao što se ovde kafanske tuče u Vojvodini, kasnije po potrebi tumače kao međunacionalni incidenti, tako treba i mi da (zlo)upotrebljavamo ovakve situacije. Pa i da neki naš Imre Sabo snimi film. Sve sa opalim krvavim lišćem. Ne razumem "samomrsce". Ako vam se ne dopadaju karakteristike sopstvenog naroda, to ipak nije razlog da ga mrzite. Po ubeđenju sam demokrata, liberal, ali posle čitanja zluradosti, kliznem malo u desno.

anjelka

pre 18 godina

Za ponasanje dece su krivi iskljucivo i samo roditelji. Neka prestanu da traze alibi u skoli, profesorima, ulici, drustvu, i neka vise vremena posvete svojoj deci. Imamo dvoje punoletne dece i samo mi znamo koliko nam je strpljenja i vremena bilo potrebno da oni postanu ono sto su danas a da mi budemo ponosni sto smo njihovi roditelj...

Statisticar

pre 18 godina

Radi se o najobicnijoj provokaciji. Decaci su uzivali u muzici, sto je nekome iz ko zna kojih razloga smetalo i doslo je do izazivanja i tuce. Ne vidim sta je ruzno ako se mladi i zdravi ljudi potuku braneci se od napadaca. Jos nesto: ovakvi slucajevi se ne desavaju samo na ekskurzijama u inostranstvu i diskotekama, pa prema tome i ukidanje istih nije nikakvo resenje. Tuca ima i u skolama, i na igralistima i na plazama, pa to ne znaci da bi trebalo zabraniti deci da idu u skolu, da se igraju i da idu na letovanje.

Matoro Zakeralo

pre 18 godina

Prvo i osnovno, ako je neko punoletan, onda se vise ne moze smatrati detetom - dakle, punoletni decaci ne postoje! A drugo, ovo ce u stvari vrlo vaspitno i otreznjujuce delovati na sve - 'punoletnu decu', roditelje, skolu! Nista se tragicno nije desilo, Bogu hvala, prema tome dizanje ovolike dreke je potpuno nepotrebno - Madjari su postupili kako red i zakon nalazu, i sta sad tu kome nije jasno?

janos

pre 18 godina

Ljudi mesaju babe i zabe. Uopste nije tacno da madjari imaju predrasude prema Srbima - naprotiv. Jedan od primera: Orkestar Bobana Markovica svira srpsku narodnu muziku pred prepunim dvoranama a na otvorenim scenama se okupi po 15 hiljada odusevljenih, uglavnom mladih Madjara. Ima jos puno predstavnika srpske kulture - od Surde do Rambo Amadeusa koji se veoma popularni. Ono sto Madjari ne vole, a to ne voli niko na svetu - je huliganizam, barbarsko ponosanje. Bez obzira da li se barbarski ponasaju Srbi ili - kao nedavno Englezi, a narocito kada to rade sami Madjari. I srpska policija bi mogla da ucini mnogo vise za suzbijanje huliganizma u Srbiji. Ali oni su valjda prezauzeti hapsenjem i proganjanjem politickih ne-istomisljenika vladajuce garniture.

naturalizovani pestanac

pre 18 godina

Zivim u Pesti od 1991. godine. Moje iskustvo je, ako si fin, i oni ce biti. A da postoji stereotip kod Madjara o Srbima (i obrnuto), za to smo mozda i sami krivi. A sada da izvodimo opste vazecu stvar Mardjari nam nisu naklonjeni, to malo morgen. Uostalom pogledajte koliko Srba iz Srbije (i Vose) zive ovde i rade po njihovim firmama. Bilo bi lepo kada bi se napravila emisija o Srbima koji su dosli od 91. u Madjarsku. Tek da se vidi ko nam to nije naklonjen.

djuro

pre 18 godina

U poslednjih 15 godina nasa se javnost pretvorila u bezlicnu mesavinu potpuno suprotnih i jednako besmislenih "misljenja". Zamislite, tinejdzeri pa vole da izlaze. Kako ih samo nije sramota. "Zamislite da neko pusti madjarsku muziku u Beogradu" (valjda bi ih pobili, sta li?)! Zamislite, oni ih malo maltretirali a probisveti onda poceli da se biju iz cista mira. Ili "zasto bi neko ko nije Srbin u madjarskoj diskoteci pravio incident"? Verujem da maturanti umeju da budu bezobrazni, ali ako se vec incident desio posle odobrenja da se pusti "srpska muzika", dakle ne zbog navodnog bahatog srbovanja maturanata, onda ce pre biti da je u pitanju kanda malo naherenost protiv djaka samo zato sto slusaju istu. I meni pege iskacu kad cujem to sto pretpostavljam da se ovde misli pod terminom "srpska muzika", ali to nije razlog da napadnu decu pre nego sto se malo potrudite da saznate sta se stvarno desilo.
Uopste nisam nikakav sovinista ili nacionalista, ali o Madjarima iz Madjarske mogu da kazem samo najgore, sve iz licnog iskustva, od carinika, preko radnika u samoposlugama, hotelima, restoranima, obicnih prolaznika na ulici, do carinika (hvala Bogu, samo u tranzitu). Od njih su jedino gori srbijanski Srbi kad to dzibersko ponasanje prema sebi i svojima opravdavaju sa "ako, i treba nam tako". Takvima stvarno i treba.

Nedjo

pre 18 godina

Zivim u Budimpesti vec vise godina i svako prolece i jesen vidjam ekskurzije iz Srbije po gravnim gradskim trgovima.To je uzasan prizor: pijani srednjoskolci urlaju Srbija, Srbija, sire srpske zastave i maltretiraju prolaznike. Ma meni dodje da ih lemam, samo nas sramote. To su upropastene generacije. Za sve ove godine nisam video ni jednu tucu u Pesti, do ove u kojoj su ucestvovali nasi "nicim izazvani" gradjani. Ne treba oni nigde da idu neka ostanu u Srbija-Srbiji, a koji dan robije nece da skodi. Bolje u madjarskom nego u turskom zatvoru.

Stevo

pre 18 godina

... Jako me nervira to negativno globaliziranje nase omladine. Bilo gde u svetu ima slicnih dogadjaja i ako se nezna sta je upravo bilo. Diferenciranje je jedna veoma znacajna rec na zapadu. Mi koji smo van Srbije treba da pomognemo nasim ljudima, a ne samo da ih kritikujemo. Koliko ima lepih, toliko ima i losih stvari u Srbiji, ali i na zapadu.

milos

pre 18 godina

Nikada nisam imao problem koristivsi srpski jezik u bp. pa bilo to u metrou, na ulici, fakultetu i imao sam prilike da vidjam klince iz scg, koji se junace i izazivaju. E tu je problem. Nedolicno ponasanje.

celex

pre 18 godina

Ne shvatam one koji uvek kada idu u Madjarsku nesto im se desi. Ja sam prelazio granicu X puta i nikad nisam imao problema, policija me je zaustavljala i nikom nista. Desi se i da madjarski carinici budu nekad neljubazni ali sta tek reci za nase !?!

Srba

pre 18 godina

Svojim ponasanjem maturanti su krsili zakon. Za krsenje zakona sleduju sankcije, Maturanti ne uzivaju imunitet kad su na ekskurziji. Ne pravite probleme Madjarima. Oni su samo postupili po slojim zakonima, a ako cemo o prekoracenju sile zar Grcki policajac nije ubio Srpskog maturanta u Solunu pre neku godinu.
Ne.

M.T.

pre 18 godina

Као родитељ једног сина узраста од 17 година знам како је тешко контролисати његово понашање. Могу само да замислим како је професорима са тридесетак ученика различитог васпитања и менталног склопа. Због тога сматрам да треба избегавати одлазак на екскурзије у иностранство где наша омладина између осталог презентује и нашу земљу. Зашто се екскурзије не огранизују у нашој земљи? С обзиром на то како се наша омладина васпитава вероватно и интересовање за такав вид екскурзија не би било велико. Међутим, то је једини начин да на такве екскурзије крену само они који заиста и желе да се друже и упознају лепоте наше земље. На иностранство треба сачекати јер нам омладина очигледно још увек није довољно зрела. Ко је крив за такво понашање наше деце? Док год наши електронски медији пласирају разне видове порнографских бљувотина, наше јавне личности се понашају како они хоће дотле ће и наша омладина бити бахата и неваспитана. Не заборавимо да се деца индетификују у понашању са старијима.

Urbaniak

pre 18 godina

Pa da, bas logicno, otisli u Budimpestu da vide i dozive nesto novo i drugacije i u tom smislu trazili srpsku muziku u diskoteci. Sjajno. Pa ja bi ih sve poslao nazad u Srbiju. "Sedi di si, ni za di si nisi!"

miki

pre 18 godina

Verovatno su Madjari preterali, ali se i mi u inostranstvu ponasamo kao da smo pusteni sa lanca. Vreme je da se uozbiljimo kao nacija.

Salle

pre 18 godina

Bio u Madjarskoj par puta po 10-15 dana i nikad nikakav znak negostoljubivosti nisam primetio. Cak naprotiv. Ovu junetinu sto bi da se ponosi srBstvom zatvoriti, konzervirati u Srbiji. Za bolje i nisu.

YPKE

pre 18 godina

Da su madjarski srednjoskolci pravili iste gluposti u Beogradu, zavrsili bi na urgentnoj (sa nekoliko preloma) a ne u pritvoru. Srbija je jedno od poslednjih evropskih uporista primitivizma.

Jedan manje na listi, Toronto

pre 18 godina

Nedavno sam bio na Kelamegdanu sa svojom suprugom koja nije nase gore list i uzgred je nastavnik u jednoj srednjoj skoli u Torontu i diplomatski sam je sproveo podalje od srednjoskolske rulje koja je krstarila tvrdjavom i parkom (uzgred to je tesko a da ne prodjes kroz zapisane tunele i prolaze pune djubreta). I musko i zensko je pusilo kao turcin, devojke su bile obucene kao opajdare a momci kao bitange, njakali su derali se i ponasali kao da su pusteni sa lanca tog jutra. Kada vidim opis optuzbi na njihovo ponasanje u Budimpesti nemam sumnji da je tako bilo. Ako se tako ponasaju deca iz kruga dvojke onda smo se debelo srozali zemljaci. A ja naivan hteo da pokazem supruzi jedno od mesta koji svako k'o dodje u BGD treba da vidi.

Konobar

pre 18 godina

Za te pare koje su potrosili na toj ekskurziji u svakoj prosecnoj birtiji u Srbiji bi mogli slusati tu muziku i piti do mile volje, gazda kafane bi ih mozda castio i sa picem, a siguran sam da bi dobili i kvalitenije batine nego tamo.

Vladan

pre 18 godina

Kako u Budimpesti moze da se slusa engleska muzika a srpska ne moze? Nerviraju me oni koji loptu odmah prebacuju u nase dvoriste i onda pametuju sa samokritikom.

stojan matic

pre 18 godina

Ma koja Srpska muzika? To je samo izgovor!Ceo svet nas mrzi sto smo Srbi??? Mi srbi vec 15 god. slusamo iskljucivo Tursku muziku, koju prave i pevaju sami Srbi!? Kome treba jos Srpska muzika? Pogledajte Pink? Pa i Nacionalna TV-ja sve cesce pusta Tursku muziku. Da je Srbi ne vole ne bi je slusali. Zasto Madjari ne prave i pevaju Tursku muziku? Neka na Nacionalnoj TV-ji bude rasprava odmah posle dnevnika, sa temom zasto se ne zaustaviti duhovnu propast Srpskog naroda? Zasto je samo kod nas Srba ta muzika uhvatila korene? Da li nam je i tu kriv neuzbezni Vatikan, Klinton & Co, ili nam je uzrok svemu tome nas prostakluk? Pa 95% posto nasih ucenika gleda Pink TV-ju. Pre odprilike 3 nedelje u jednom lokalu ( u Becu ) na Pink gledam u studiju malu decu od 5-6 godina gde pevaju i na pitanja voditelja odgovaraju koje pevace i pevacice vole da slusaju, uz veliko odobravanje prisutnih ( u studiju) gledalaca??? Pa koji su to roditelji koji su mogli da svojoj deci tako nesto da urade? A, mozda su i ponosni sto im deca od 5god. oponasaju pevacice Turbo-folka? Da to nismo slusali ne bi bilo rata u Hrvatskoj,Bosnni i Kosovu.
precanin

Saša

pre 18 godina

Imam iskustva sa ekskurzijama i maturantima, i po običaju, sami sebe najviše pljujemo.
Ko je ikada igde putovao sa maturantima, zna kako se oni ponašaju i šta su im prioriteti.
Neka se pljuvači sete koje su njihove želje bile kada su imali 17, 18 godina. Uveren sam da su hteli samo da slušaju vodiča šta priča o istoriji i slično (ironija). Ma kakvi da se zabavljaju i muvaju devojke!
Nemam nameru da branim decu, ali, niko nema obzira prema njima niti pokušava da ih ozbiljno shvati. Redom ih svi omalovažavaju, od profesora, pa nadalje.
U dalekoj Španiji, u diskoteci bi puštali srpsku muziku, ali najviše hrvatsku (Severinu i ostalo). I nikada Baju Knindžu, četničke i ostalo, to samo utripovani pljuvači misle. I svi u diskoteci su bili srećni da su im gosti zadovoljni i da dolaze i da piju.
Lično, jako mi smeta 'ukus' današnje omladine kada je muzika u pitanju, ali svi smo nekad bili u toj fazi.
I prošli je.
Srbi, najgori smo jer najviše mrzimo sami sebe.
Muka mi je od većine ovih komentara i 'znalaca' koji su zaboravili svoju mladost.
Svima koji misle da srpska deca nisu dobra, idite na leto na neko grčko ostrvo i 'zabavljajte' se sa Britancima, Nemcima i Holanđanima, pa onda pljujte svoju decu.

Dovla

pre 18 godina

Osnovni problem sa Srbijom je što su ne samo deca nego svi od reda totalno poseljačili za poslednjih petnaest godina, pa reaguju kao prostaci svuda na ovom svetu, tj. uglavnom misle da ih niko ne voli, a vrlo često su i u pravu, jer ko bi ih takve i voleo. Ako ja, koji sam rođen u Srbiji, svim silama izbegavam kontakt sa svojim zemljacima gde god da ih sretnem, jer su danas to uglavnom luzeri i primitivci od kojih čovek nema šta da čuje osim ksenofobnih bulažnjenja, zašto očekivati nešto drugo od prosečnog Amerikanca ili državljanina EU. Ja sam rastao u doba kada je najgora moguća muzička varijanta na Vračaru bio disko (to su slušali deca manuelnih radnika a bio je popularan i u malo "tamnoputijim" delovima Čubure i Krsta), a narodnjaci su bili nešto što je eventualno moglo da se čuje iz tranzistora na Kalenić pijaci ili po kojekakvim "brdima", daleko od centra. I sad čitam da nekakvi momci iz gimnazije koju sam svojevremeno završio, a koja je, ma koliko da je verovatno propala zajedno sa društvom, u relativnom smislu sigurno još jedna od boljih škola, traže "srpsku muziku" usred Budimpešte, a mogao bih se zakleti da ne misle ni na Disciplinu, ni na EKV, ni na Silu ili Darkvude, već na neku varijantu poljoprivrednog arlaukanja za polupisamene!? Ja bih rekao da se prosto radi o "šabanima", "džiberima", "papcima", you name it, a jedina tragedija je što, ako su šabani stigli u Osmu gimnaziju (nadam se da nisam nešto pomešao i da je to još uvek ona uvažena obrazovna institucija prekoputa "Cvetića", znam da su joj par puta nešto menjali i vraćali ime, ali, razumljivo, nisam baš u toku), to stvarno znači da možete slobodno da menjate ime države na Azerbejdžan, pošto ste otprilike tu negde, a još, kao za baksuz, nikako da nađu tu naftu, a i uranijum je nešto osiromašen...

Umetnica

pre 18 godina

Kakva brilijantna šansa da se domaće nevaspitanje proturi kao "opet nas uboge Srbe mrze jer smo vaskolikiji od Njih". Pijano aralukanje uz Cecu i striptiz natopljen maloletnim testosteronom i adrenalinom je verovatno zanemarljivo u poređenju sa iskonskom mržnjom koju ostatak sveta oseća prema našem plemenitom nacionu.

Srdjan, A'dam NL

pre 18 godina

Samo u vrloj zemlji Srbiji se svaki incident ili bilo koji drugi dogadjaj povezuje i objasnajva nacionalizmom. Policija je samo radila svoj posao odgovorno i, verovatno krajnej profesionalno. Nisu Srbi u centru mrznje citavog sveta, nisu im ni na kraj pameti... Po koji samar samima sebi bi bio koristan u Srbiji!

Ivan

pre 18 godina

Stvarno neznam sta se ovde desilo, ali i ja sam bio na ekskurziji u madjaskoj, pre mozda sedam-osam godina.
I mi smo, kao apsolventi bili odvedeni u diskoteku na 'provod'. Jedna kolegenica je bila umorna (ok, bila je ekskurzija) i sela je na pod ili tako nesto. Pojavilo se obezbedjenje - po izgledu mesavina skinheda boksera jos u crnom i bez identifikacije. Prisli su joj, uhvatili je za ruku i poveli je prema jednom prolazu. Ja sam u tom trenutku reagovao pokusavajuci da idem za njima i da pitam na engleskom gde je vode. Drugi pripadnik obezbedjenja me je zadrzao gde sam bio i ignorisao je moje proteste i proteste ostalih kolega. Ispostavilo se da su je odveli u neki separe da sedi, ali su to uradili na stvarno neprikladan nacin. Sve u svemu ova prica me nimalo ne cudi.

Pera Kojot Super Genije

pre 18 godina

I treba da budu uhapseni, barabe. Steta je samo sto beogradska policija nije tako rigorozna, ne bi nam se svaki drugi dan desavale tuce i ubistva po skolama. Kad neko strada, onda se pitamo i cudimo kako. Pa naravno kada je mladima danas idol Legija i njemu slicni zlikovci i kriminalci. A zasto je to tako? Zato sto je Legija idol najvisim drzavnim funkcionerima, na celu sa ministrom unutrasnjih poslova koji je kao klinac obijao trafike...

Civilizacija

pre 18 godina

U kojoj zemlji to jos ima da kad polomis nekom gradjaninu (pa jos obezbedjenju) zube, da te puste kuci bez kazne?
Pa evo u ovoj ispljuvanoj Madjarskoj ima. I to pustaju Srbe na slobodu, zamislite.
Srpski sovinisti, komentar?

Tamaš

pre 18 godina

Živim već podosta godina u Budimpešti, i poznajem dosta dobro noćni život. Što se tiče tuče između srednjoškolaca i obezbeđenja diskoteke, 100 posto da se nije desilo na nacionalnoj osnovi. Izbacivači su mnogo gluplji od toga da razlikuju jednog srbina od rusa ili ukrajinca, ali zato koriste svu priliku da nekog dobro izmlate bilo da ima ili nema razloga za to. Video sam već nevine ljude koji su dobili i šutanje po glavi a nisu ništa uradili. A nadzornici i starešine bi trebalo da uvedu neka pravila na ekskurzijama da ne dođe do sličnih pojava. Inače po celom svetu omladina je sve gora i gora to nije samo srpska pojava na žalost.

svasta

pre 18 godina

Nasi djaci nisu podobni za odlazak u inostranstvo. Ne znam da li u nekim drugim zemljama jesu, ali nasi nisu. Zao mi ih je, jer nisu oni za to krivi, nego ovo retardirano drustvo u kome i oni rastu. Davne devedesete godine sam i ja bila na ekskurziji u Budimpesti. Nastavnici nas nisu odveli da vidimo nista osim Sent Andreje, a mi smo dva dana tumarali sami po Budimpesti kupujuci krpe na veliko. A pre nego sto smo posli smo isto dobili samo milion saveta o tome gde i u kojoj ulici da sopingujemo. I onda se poslednje vece opet u nekoj diskoteci (koja nije bila prikladna za maloletnike) desila tuca u kojoj su dva mladica iz nase skole bila ozbiljno povredjena. Da li je mozda stvar u tome sto nase skole ne umeju ili namerno nece da organizuju pristojne sadrzaje za ekskurzije? I jos ovaj detalj: Skoro sam u Budimpesti imala prilike da budem u jednom hotelu gde je bila neka ekskurzija iz Srbije - sa decom od 15-16 godina, i to sam ih videla kad su se spremali da podju u neki ocevidno svecani organizovani izlazak. Mogu samo da kazem da su devojcice bile doterane toliko izazovno, da bih ih neko u diskoteci lako zamenio za maloletne prostitutke, a najvece iznenadjenje za mene je bila pojava njihove profesorke koja je bila obucena i nasminkana kao barska dama u nekom klubu zatvorenog tipa. I sad - tako opremljena "ekskurzija" krene u neku "diskoteku" u koju dolazi svakakav svet u jednom velikom internacionalnom gradu kao sto je Budimpesta. E, pa mozete sami da zamislite nastavak i provod te veceri.

ruzica

pre 18 godina

Ako cemo objektivno i poshteno, nasha su deca odraz nas samih-divlji raspushteni i bez osnovih pravila ponasanja koja vazhe u svetu a ne na Beogradskom asvaltu.Ko je josh chuo da se u stranoj zemlji i diskoteci insistira na svojoj muzici!?? A posebno volim shto drage mame i tate odmah staju na stranu svojih miljenika i prihvataju svako opravdanje!! Po meni-normalno je da su izvedeni na sud (u svakoj normalnoj zemlji policija reaguje i privodi izgrednike).Dragi moji zemljaci i sugradjani-osvestite se : Srbija i nash nachin ponashanja su neshto shto je neprihvatljivo u svetu-nazalost deca su matrica koja odrazava stavove svojih roditelja.

Nenad iz Toronta

pre 18 godina

Zeleo bih da dodam svoj komentar na ovo sto se desilo. Zivim u Torontu vec 4 godine i normalno da se ponekad zazelim nasih ljudi. Pre par nedelja sam isao na izlet u srpski manastir u Miltonu pored Toronta gde se okupljaju nasi ljudi. Mogu da priznam da mi se smucilo. Dogadjaj se sveo na pustanje Cece i nekih najgorih mogucih narodnjaka preko razglasa. Pored toga predvece kad su ljudi odlazili kuci na tom mestu je ostalo najgore moguce djubre, a wc-i su izgledali kao da su bombe pale na njih. To smo mi. Da bi nas neko prihvatio i postovao prvo moramo sami da se promenimo, a kad se promenimo onda moramo i druge(kao Madjare) da jos dugo ubedjujemo da smo se promenili.

Filip

pre 18 godina

Odrasli u ksenofobiji i izolaciji ovi mladi ljudi kojima je ekskurzija uglavnom i prva prilika da izadju iz zemlje, mislili su da je pustanje srpske muzike neka velika patriotska stvar, a pri tome i ponizenje za Madjare. E, pa malo su se zeznuli.
Istini za volju, ekskurzije su svuda, a ne samo kod nas pravo rasulo.
Prvo i osnovno je spreciti djake da se masovno napijaju. A drugo, hitno uciniti sve da nam se ukinu vize, da deca mogu da putuju, upoznaju svet i druze se sa vrsnjacima.

zt

pre 18 godina

Nisam od onih koji bez razloga napadaju svoku naciju i koji je smatraju najgorom. Vec godinama zivim u inostranstvu i to u raznim zemljama (trenutno sam u Grckoj) i nikad nisam imao problem zato sto sam Srbin i sto imam srpski pasos. Nigde! pa cak ni u Americi. Kroz Madjarsku sam prolazio i zastajao n-puta i bez bilo kakvih problema. Carinici ko carinici, sto neko rece, pogledajte nase. Hocu da kazem da je ponasanje nase dece na ekskurzijama za svaku osudu i to ne zbog stranaca i zbog toga kakvo ce oni misljenje da imaju o nama (mene ko poznaje nece da mi sudi prema ponasanju gomile idiota) nego zbog nas samih. Hoce li neko da stavi prst na celo (ako takvih ima medju Srbima) i da se zapita kakva je buducnost te zemlje i tog naroda kome su mladi takvi? Mislite o tome pre nego sto bude kasno i manite se objasnjenja tipa: niko nas ne voli, mladi-ludi, deca su to, itd.

Ivana

pre 18 godina

Ja vrlo cesto u poslednje cetiri godine boravim u Budimpesti, jer mi sestra zivi tamo i dosad nisam imala zaista nikakvih neprijatnosti sa Madjarima. Takodje, znam kako se ponasaju ovdasnji tinejderi u alkoholisanom stanju - mozete to da vidite u Beogradu na raznim mestima gde se oni okupljaju. Kada povezem ove dve vrste iskustva ne preostaje mi nista nego da zakljucim kako je sinocnji izvestaj bio jedan skolski primer lose obavljenog novinarskog posla, jer nije bilo objektivnog pristupa tj. nisu se mogle cuti obe strane umesane u ovaj slucaj, a sve je odisalo husckackim tonom koji je u duhu izvestavanja RTS-a iz 90ih ili, pak, izvestaja sa Kosova na svim nasim televizijama, kojima ne nedostaje propagandno politicke obojenosti. Da li je ovo nacin pokazivanja "srpskog inata" zbog nedavnih rasprava u Savetu Evrope, ne znam, ali je, sto se mene tice, veliki minus.

Srdjan

pre 18 godina

A zasto nas narod ima tu osobinu da uvek poredi svoja prava sa pravima Amerikanaca i Britanaca ?
Srbima uvek smeta sto evo na primer u ovom slucaju Britanci mogu da prave nerede a Srbi ne mogu. Nasi drzavnici se cude zasto medjunarodna zajednica gaji dvostruke arsine u odnosu na Srbe i druge nacije.
Pa ljudi moji pogledajte dvostruke arsine koje imamo sami prema sopstvenim gradjanima u bolnicama, sudovima, saobracaju, gradjevinskim dozvolama itd itd, a onda nam nije jasno kako neko prema nama uspostavlja onakav model ponasanja kakav smo mi sami ovde posadili i uzgajili.
A sve ovo sto nam se desava je samo posledica cinjenice da demokratsko drustvo ne nastaje tek tako samo od sebe vec je neophodno uloziti ogroman rad i zrtve, na sta ovaj licemerni otuzni narod nije spreman.
Pa pogledajte, ovo je narod koji je ubio svog premijera a i dalje mu zamera sto nije izveo zemlju na pravi put !
Pa ubili ste ga pobogu...
Ja se slazem sa Cedom Jovanovicem da je problem u narodu. Uvek je i bio. Sto rece neko u gornjoj diskusiji uvek nam je kriva drzava i drustvo. Samo sto sad kad mi neko kaze da je kriva drzava ja ga pitam da me upozna s njom jer mi se cini da tu osobu nisam upoznao.
Pa ko cini tu drzavu, drustvo i institucije ?
Da nisu mozda to neki marsovci ili su to ipak samo pripadnici ovog mentalno obolelog naroda koji kada se nadju u poziciji vlasti momentalno pocinju da primenjuju dvostruke arsine ponasanja prema svojim potcinjenim sunarodnicima.
Ali da vam kazem, nije osnovni problem ovog naroda sto je mentalno bolestan. Bolest nije sramota niti je krivica bolesnika. Medjutim, problem je sto narod tu bolest ne prihvata. Iz ovog opsteg negiranja proizilaze svi ostali problemi.
Pa tako i problem tipa: Krivi su Madjari jer nece da pustaju u sred Madjarske u 3 ujutru Jelenu Kravoleusu pijanim i drogiranim polugolim Srbima koji se pri tome dernjaju, pljuju, psuju i lome sve pred sobom.
Dakle, problem je u Madjarima. E to je nas problem.

Milos

pre 18 godina

U prethodnih deset godina bio sam 50 (pedeset) puta u Republici Madjarskoj, u razlicitim mestima. Nikada, ali bas nikada, nisam doziveo niti jednu neprijatnost, cak ni najmanje dobacivanje ili provokaciju, a uvek sam isao svojim kolima sa BG tablicama i sa srpskim pasosem. Policija me samo jednom zaustavila, izmedju granice i Segedina, rutinska kontrola - ljudi su bili maksimalno korektni i ljubazni, iako se mozda ne bi ocekivao takav stav zbog mojih 20 godina zivota u tom momentu.
U Madjarskoj mi je uvek bilo vise nego prijatno, ja sam se lepo ponasao i lepo su se ponasali prema meni. Cesto se nadje neko ko zna i srpski pa hoce da pomogne. Zbog toga se i ja pridruzujem izvinjenju gradjanima Budimpeste zbog divljanja nasih "ucenika", koje mi je takodje veoma dobro poznato.

VITOMIR NEGOTIN

pre 18 godina

Ne znam koje kriv za incident u Budimpesti, zao mi se sto se tako desilo.
ovo je razlog veci da ja kao roditelj, kao i predsednik Saveta roditelja jedne srednje skole sledece godine ne dozvolim da se moje dete (nasa deca) puste na ekskurzijama.
jednostavno ne zasluzuju, a i direktore treba kaznjavati u takvim slucajevima.
verujte da se nesto mojoj 15-godisnji cerki nesto desilo,ja bi direktora i organizatora kaznjavao kako to samo ja znam.

njujork

pre 18 godina

licno ne verujem da su madjari poceli incident, ali bahatost onoga ko hoce srpske pesme u centru budimpeste ni ne zasluzuje nista drugo nego batine.

Dusan

pre 18 godina

udarno izdanje vesti sa reportazom o incidentu u Budimpesti! Ne samo sto je to prilicno jeftin i senzacionalisticki pristup svemu, nego i zato sto to itekako doliva ulje na vatru medjunacionalnih odnosa u Srbiji, od kojih madjarsko pitanje postaje sve ozbiljnije. Ne zelim da razmisljam u tom smeru, ali to kao da je nekome bio cilj...

joker

pre 18 godina

postovana gospodo,sugradjani,gradjani srbije -sve majke i ocevi,profesori,direktori i vi gospodine ministre kulture u vladi srbije,pa bogami i vi gospodine kostunice premijeru te iste vlade!!! Imam pristojno godina,jer pamtim oslobodjenje beograda 1945!!..?...i mi smo bili 50-tih,60-tih ksenofopbicni tinejdzeri,ni mi mnismo videli italiju ili madjarsku,a kamo li bilo sta drugo od inostranstva,ali nismo divljali,vredjali domacine i izazivali skandale,posebno ne na nacionalno-politickoj osnovi,kao ovi nasi vrli predstavnici mladosti, buducnosti i nazalost bahatosti!!! nemojmo zaboraviti da su i nase komsije izasle iz svoje ksenofobicnosti tek tu oko "deceniju i po"!!,u kojoj su bili skoro 40 godina,ali da pamte kako smo se mi ponasali prema njima na sopinzima u budimpesti,kao i na "nasem,bivsem" moru!!! slicno je bilo i sa bugarima i rumunima,na bajloni pijaci,kalenicu,zelenom vencu ili u nekoj kapiji po beogradu!!! to je bila "ksenofobija",jad i beda uzivo,a ovi nasi klinci,to je nase ogledalo DANAS!!!nasa slika i prilika koja se, hteli mi to ili ne- da priznamo,uselila u nasu kucu,ulucu,kafanu,televiziju,sportske dogadjaje-generalno u nasu S V A K O D N E V C U!!!!I !!?da vidimo ko su nam primeri,na koga nam lice i ovi klinci i generalno,koga imitira omladina glavnog grada,koju opet pa imitira omladina cele drzave!!!pa pre svega u zavisnosti od porodice(osnovno je UVEK kucno vaspitanje!!!!) to su ili sinovi i cerke bogatih tkzv."tajkuna",pevaci raznoraznih "zanreva", glumci, ponajvise televiziski-oni su nam u kuci svakodnevno!!,sportisti,tv novinari,generalno oni koji su u medijima na bilo koji nacin!!! ali ima nas raznih,neko voli sve sto dolazi iz inostranstva,neko voli nasu kaldrmu,neki se ugledaju na starije koji su "poznati" u drustvu,(kako ko i po cemu)avaj kod nas su to uglavnom danas razni karici,v.ilici,seselj,marko milosevic, ceda jovanovic,drustvo se drasticmno promenilo za ovih 15-20 godina!!izmesali smo se sa toliko raznih ljudi sa svih nivoa,posle ovih ratova, da jednostavno ovo vise nije "onaj" stari beograd a verovatno ni srbija!!!ako krivc za ovakav neprijatan dogadjaj postoji ,onda smo to mi svi a pre svcega p o r o d i c a!!! ali nista manje nije kriv ni premijer kostunica koji trpi razne dripce u svojoj vladi,sto u parlamentu sede ljudi kojima tu nije,sto ministar kulture i svi oko njega nisu osmislili neka pametnija putovanja po srbiji,crnoj gori,nasim prostorima koji su bogati istorijom a i ne kostaju toliko,(ove exkurzije su u danasnje doba udarac po dzepu roditelja!!!),profesori treba da budu "prijatelji"sa djacima ali distanca i odnos ucenik profesor ne sme da se poremeti,mora da se zna ko je ko i na kraju =nisu deca kriva mi smo ih ili raspustili,ili ih nismo naucili dovoljno dobro,ili smo ih iz nekog razloga "upustili"-napustili i ona plivaju sa maticom,koja je u danasnje doba,jaca nego ikada, primitivna, kriminalizovana, sa losim primerima svuda oko nas i jos losijim porukama!!! vratite se svojoj deci ona su vasa i nasa buducnost!!za razliku od pokojnog duska radovica koji je bio najveci deciji prijatelj,mi smo izgleda njihovi najveci neprijatelji,jer ne vodimo brigu oko njih i ne ucimo ih pravim vrednostima,ponasanju i postenom zivotu!!!!

Radovan

pre 18 godina

Mislim da je ovaj incident klasicna srpska svinjarija,divljanje razmazenih i besnih srpskih balavaca bez trunke morala,skrupula i kulture.A sve ih je to naucila skola navijanja na fudbalskim utakmicama,Pink dokumentarni program i bezobrazni "nije moje dete" roditelji.Na samom vrhu te gomile nalazi se ministar prosvete koji celo svoje ministrovanje sleze ramenima i puca trojke.Moja generacija je isla na ekskurzije po Srbiji,i nesto smo uz put i naucili,za razliku od danasnje obesne mladezi.Kako spreciti incidente na ekskurzijama?!Zabraniti ekskurzije u inostranstvu!Decu obuci u djacke uniforme,bez ikakvog mesanja roditelja(srednja skola nije obavezna),i konacno uvesti red u skolstvo.Decaci u skolu idu kao na fudbalsku utakmicu ili na koncert Stoje(sa zlatom oko vrata)a devojcice golih stomaka,ispalih zadnjica,nasminkane kao za film i lice na porno zvezde.Ovaj dogadjaj je samo jos jedan u nizu dokaza da su pre svega roditelji pa onda i drzava potpuno zanemarili omladinu i dopustili im da se prepuste sami sebi pre vremena.Ni madjari nisu zlato,ali siguran sam da se i njihovi ucenici ne bi bolje proveli u Beogradu.Ministre,znamo da od organizovanja ekskurzija u inostranstvu ostane i neka para viska,ali poslusajte savet vaseg kolege Velje Ilica i "povucite rucnu"!

Лале, Беч

pre 18 godina

Јадна деца из Србије! Све док се држава и просветне власти не потруде да им објасне да су жртве режима који је на њих рачунао само као на послушну масу и топовско месо а не као на нормалне људе - мрка капа да ће се нешто изменити.
Омладини треба дати пример - а где ће га наћи кад пре неки дан гледам "отворену дискусију" не једној угледној српској ТВ где троје гостију и водитељка истовремено галаме и упадају једни другима у реч, не дозвољавајући да се чује супротно мишљење!
Онда сам разумео зашто моји домаћини, образовани људи, кажу да уопште не гледају телевизију и чуде се мени што губим време!

Rastko Popovic

pre 18 godina

Ta balavurdija je cista kopija svojih roditelja,koji su puni mrznje,obesti,ksenofobije,nevaspitanja i ko zna cega ne jos.

Gile

pre 18 godina

Da, tu je problem, roditelji i dalje tvrde da su njihova deca bezgresna i da je sve ovo na nacionalnoj osnovi. Predlazem takvim roditeljima da svoju decu ne pustaju dalje od svog mesta i neka ovi tako zive bez opasnosti od drugih nacija. Verovatno gde god njihovo dete krene postoji neko ko ga mrzi jer je ovaj Srbin. Dokle bre da podrzavamo ovakve gluposti?

R

pre 18 godina

kao i vecina Vas bio sam na maturskoj ekskurziji, licno pre 4 godine, tako da sam dobro upoznat sa kolicinom alkohola i droge koji se konzumira. Tragicno je sto roditelji odma preuzimaju verziju svoje dece da nisu kriva bez ikakvog realnog preispitivanja situacije. U madjarskoj prave gluposti u Grckoj kradu nenormalno, a da ne pricam za Italiju i Spaniju, zemlje u koje s eputuje od skoro, licno sam video sve to,., tako da prostora za nacionalnu osnovu ovog dogadjaj nema, sto naravno mnogima ne odgovara, jel su uvek Srbi ugrozeni

poradite na sebi

Dragan

pre 18 godina

tesko je dati komentar posto nismo bili prisutni,ALI...zamislite recimo madjarsku ekskurziju u Srbiji i sad ponapija se madjarska omladina i pocne da vileni uz madjarsku muziku?Kome bi se to ovde svidelo?Drugo,da li neko stvarno moze da misli da je ceo svet protiv nas?I da ce tamo neki gazda diskoteke da zaposli budale koje ce da mu teraju goste i prave probleme?Ma ljudi pare ne znaju ni za boju koze,ni za naciju ni za ime.Trece mopj pitanje koje ustvari daje odgovor na sve je koliko tuca dnevno se desi po kafanama,kaficima,klubovima i diskotekama u Srbiji?Da i to mozda nema veze sa nacionalizmom?Nemoj bre da ste smesni...Roditelji vaspitavajte decu!

Raša

pre 18 godina

Krivo je propalo školstvo, ministar Vuksanović i oni koji su se setili da učenike vode po inostanstrvu i da na taj način direktori i nastavnici dobiju ekstra prihode i istovremeno idu u turizam a koji ne bi mogli da izvedu sa svojim bednim platama. Đaci treba da sede kod kuće i da uče a ne da lutaju po inostanstvu. Da je to skroz pogrešno govori i činjenica da svaki puta nastane neki ozbiljan incident odnosno neko od dece nastrada. Ali, nažalost tako će to i dalje biti.

Slim Shady

pre 18 godina

To da su nam deca nevaspitana je tacno. Da madjarska ekskurzija trazi njihovu muziku u BGD mislim da ne bi bilo problema. To da su ih vredjali na srpskom - sta je tu cudno. Pa je'l neko skoro isao na madjarsku granicu? Ima ih koji govore srpski - verovatno iseljenici iz Vojvodine. Zasto takvi ne bi radili u diskoteci. Pre nego sto optuzujete majke, razmislite malo. Nisu majke bas tako lude da nasedaju na sve pric svoje dece.

Djordje

pre 18 godina

Ako se tako dobro zna kako nas Srbe tretiraju Madjari, onda se nije trebala organizovati nikakva ekskurzija u Madjarsku. Ali, ako su nasi Srbi vec otisli u Madjarsku, onda treba da se ponasaju onako kako mi zelimo da se stranac ponasa u nasoj Srbiji. Sve se ovo ne bi dogodilo da su odgovorni profesori koji su pratili djake na ekskurziju shvatili da se ekskurzija ne pravi kako bi se pijancilo nego pretpostavljam sa je bila kulturnog karaktera i da su nasi vrli djaci isli u Budimpestu da upoznaju muzeje i znamenita mesta Madjarske. Verovatno i da posete Pravoslavnu patrijarsiju u Sent Andreji. ALI NE. Mi imamo decu za plakanje, a svaka majka koja sada trazi izgovor za svg jadnog sina, bolje da zaplace sto je dozvolila da joj sina hapse. Mogu da pretpostavim kako je sve to bilo.

Nikola

pre 18 godina

Prosle godine sam bio na ekskurziji u Budimpesti, a bio sam sa skolom i u istoj toj diskoteci zajedno sa jos nekom ekskurzijom iz Srbije i Italije, takodje je pustana srpska muzika ali nikakvih incidenata nije bilo ni sa italijanima ni sa madjarima, svi smo zajedno igrali i veselili se tako da smatram da pustanje domace muzike nije bio povod sukoba vec verovatno neadekvatno ponasanje Srba. Za svo vreme naseg boravka madjari nisu bili (bar ja nisam primetio) lose nastrojeni prema nama. A sto se tice Srba kao Srba, nismo mi navikli na civilizaciju i mnogi ne umeju da se ponasaju u inostranstvu onako kako to dolikuje normalnim ljudima. Ali nismo mi krivi za to, da je nasa drzava malo normalnija i da smo u njoj stekli neka pravila ponasanja sve bi bilo drugacije. Ekskurzije u inostranstvo uopste ne treba ukidati, ako nista bar ce onih 80% vaspitanih ucenika nauciti nesto novo i videti kako se zivi van ove nase zemlje.

Zoran 021

pre 18 godina

Trebali su im nakon toga zabraniti ulazak u Mađarsku na 10 godina i duže !Kad ne znaju da se ponašaju , onda bolje da ih niko i vidi kakvi su !Bruka i sramota !

balans

pre 18 godina

ma deca su nam divna. nista nisu kriva, svi nas mrze, jer smo mi super.
Ako su hteli srpsku muziku sto nisu promenili diskoteku, ili pravili zurko kod briznih im roditelja nego pohitali preko granice da oblate i ono malo srpskog obraza sto nije oblacen. A brizni roditelji po meni barem 10X gori od dece. Pozdrav iz EU gde nas "svi mrze", a mi smo stvarno divni.

Ivan

pre 18 godina

Kako to narod lepo rece: Seljak u Bec, seljak iz Beca (moze i u Budimpestu)...ili…napustio je on selo ali nije selo njega. :-)
Poenta odlaska na eksurziju pogotovu kada se ide u inostranstvo je da se obidju gradovi, spomenici, znamenitosti, upozna druga kultura, proba tradicionalna hrana, pica, cuje druga muzika…ako im je bilo do toga se se osecaju u instoranstvu kao kod kuce uz narodnjake nisu se uopste trebali izlagati trosku i preci tolike kilometre, dzabe bacene pare. Istana je da nam madjari nisu bas toliko naklonjeni, ali vlasti su postupile 100% korektno. Ovo je Svi dobro znamo danasnju omladinu koja je odrastala poslednjih 15 godina koja je umislila da je nebeski narod koga svi mrze, a oni najpametniji i uvek u pravu. Sta su oni mislili, da ce da prodju kao u Srbiji, pobijes se, razbijes nekome glavu, nedaj Boze ubijes i nikome nista…smesno, e pa ako hocete u Evropu onda morate da se ponasate kao ostali civilizovan svet a ne kao neandretalci.

dr Milan M. Cirkovic

pre 18 godina

Naravno da su nasi "mamini i tatini sinovi", a ustvari obicni maloletni delinkventi i nasilnici krivi. Kod nas je zapravo u potpunosti realizovan scenario iz Goldingovog "Gospodara muva". Posle tragicnih 1990-tih, nasa je omladina obesna, raspojasana, bez trunke moralnih i duhovnih vrednosti, obicno polupismena, cetvrtpismena i nepismena, bez elementarnih higijenskih navika, odrasla na nasilju i turbofolku, te sta bilo ko moze bolje od nje i ocekivati? Licemeri koji se sad zgrazavaju mogli bi bolje da razmisle nad cinjenicom da se u srpskim skolama droga nalazi u preko sedam puta vecoj kolicini nego pre dvadeset godina, sto je rezultat vise strucnih istrazivanja. A o ispiranju mozga domacom turbofolk i turbopop muzikom ne treba trositi reci. Uglavnom, bravo za ministarstvo da jednom kaze masama u lice tu tuznu istinu.

Spidermen

pre 18 godina

Ako je kojim slucajem to bila ona muzika u stilu: " Igrale se delije nasred zemlje....!" onda je to klasicna greska u koracima! Pa ako je predhodno palo nekoliko porcija Vodtka&RedBull onda su zaista dobro prosli!!! Izgleda da je bas suprotno, Madjari su nam i te kako naklonjeni, citam svi su pusteni i svima su zubi na broju! Za ovih 15 godina ne zabelezih nijedan incident pri proputovanju kroz Madjarsku, njihovi policajci uvek ljubazno pozdrave na nasem jeziku kada vam traze pasos na uvid, dok se za nase ne moze cak ni reci da to isto mogu i da promrmljaju- to im valjda nije predmet na Police Akademy ! Jedino sto maturanti ne polozise ispit zrelosti! Inace nije bas toliko strasno slusati srpsku muziku u tudjoj zemlji, slusa se i ovde u Becu iako nam oni ne oprostise Franza Ferdinanda, neki od njih cak vole da cuju i " Mars na Drinu" ! Pogadjate naravno da su u pitanju srpski barovi kojih ovde ima poprilicno!I to bi bila ta forma koje se treba pridrzavati! Inace ne mislim da su nasi klinci ni bolji ni losiji od svojih vrsnjaka iz takozvane civilizovane Evrope, svako vreme nosi svoje breme, ovi ovde nisu imali ni sankcije a ni rat , pa ih ipak krasi bahatost, drskost,bezobrazluk i odsustvo uvazavanja a kamoli respekta! Klasican izrod potrosacke ekonomije! Zelim, hocu, imam! Daj sve i to sto pre ! To je trend, sve ostalo je out!

Velibor

pre 18 godina

Ja imam predlog da se samo ucenicima s dobrim i odlicnim ponasanjem dozvole ekskurzije i mature u inostranstvo. Pa, ce da misle one "baje" i pijane "muskarcine" zasto njima nema pristupa inostranstvu, pogotovo ne EU-u!
Svakako, da lose omladine ima svugde (i medju Srbima i Madjarima i svim drugima), ali je na svakoj naciji i drzavi odgovornost da kada vec salje svoju omladinu na mature, ekskurzije... u druge zemlje, da se postuje red i zakon tih zemalja te izbegavaju ona mesta gde ima najvise izgleda da ce se nesretni incidenti desiti, kao sto su zagusljive i alkoholom i/ili drogom opijene diskoteke.

Srbin ko je ziveo u Budimpesti

pre 18 godina

Dame i Gospodo:
Prosle godine ziveo sam u Budimpesti. Sreo sam cesto takve studentske grupe iz domovine. Ukratko: odvratni su i ponasaju se kao divljaci. Brukaju sve nas; i nas "imidj" je vec minus nesto. Bilo je pitanje samo kada ce nesto ovako se dogoditi. Mozda je dobro da se ovo desilo; sada makar mogu roditelji da objesne da je svaki gradjanin ambasador i prestalja sve nas kad putuje u inostranstvo.

Endre Becejac

pre 18 godina

Zao mi je da se ovo desilo, nije trebalo. Pokazali smo se, ali bogami i Pestani. Ne treba misliti da samo srbi lumpuju na taj nacin. Poznajem pojedince madjare koji su 100x gori od ovih kada popiju i postaju ultra-nacionalisti (mada narodnjaci nisu u trendu u krugovima mladih). Ali ponavljam, pojedince. Ne smemo ovakve incidente preslikati generalizaciju. I ja sam sa svojim razredom zajedno sa srpskim razredima isao u Pestu pre mature. Pretpostavljam da su isli i u isti hotel (Danubius). I mi smo puno pili, ali nas nisu pustali van hotela (bez obzira na nacionalnost). Tada smo se jako bunili ovome, ali valjda sad shvatam zasto... Zbog ovoga ne treba zabraniti ili redukovati ekskurzije, jer bi se tako jos vise zatvorili. Mozda bi trebalo pre polaska popricati sa mladima o tome sta se preporucuje a sta ne (npr narodnjaci..)

ZD

pre 18 godina

Ovo verovatno nije usamljen incident. I sama profesor jedne beogradske gimnazije, znam da je pre tri godine eksurzija u Budimpestu zavrsena tako sto je grupa od tri djaka uhapsena nakon pokusaja kradje u nekom mega marketu, kod jednog od njih nalaze hasis. Naravno da je to incident bez presedana, bruka za celu skolu. Nekoliko stvari ovde treba da vam zasmeta, npr. sta ce djaci u mega marketu, eksurzija ili shoping tura , a naravno posebno pitanje je hasis. Inace ucenik nije mogao propisno da bude kaznjen od strane skole, jer se naravno uvek nadje neko ko ce da "urgira".
Ne znam sta i kako se sad dogodilo u Budimpesti, ali samo pokusavam da Vam skrenem paznju da nasa deca izmicu kontroli. Ja vise ne radim u prosveti i bez ikakve grize savesti mogu da kazem da nasu decu kvari ministarstvo prosvete, jer kakvu god vaspitnu metodu profesori pokusaju da sprovedu, dodje do "urgiranja". Zato nam se i dogadja da nakon svakog upisnog roka u razredu imamo 40 ucenika umesto propisanih 30+1, ili recimo da djak redovno pohadja nastavu drugog razreda iako je iz i nakon tri sanse (redovnih i komisijskih) pao iz predmeta u prvoj godini. Nakon ovoga nijedan profesor ne moze da odrzi svoj autoritet. Roditelji ne kvarite svoju decu!

Nele

pre 18 godina

Jedan primer,posto vec duze vreme zivim u Austriji, povremeno dolazim kuci da obidjem rodbinu i vidim Srbiju u globalu,bilo mi je interesantno kad sam proslo leto setajuci kraj Gardosa u Zemunu video grupu od 20-tak mladica i devojaka,nesto Nemaca,nesto Svajcaraca i Spanaca koji su se tamo zadesili prolazeci kroz Srbiju!
Imao sam osecaj kao da nisu bili prisutni,pricali su medjusobno normalnim tonom bez buke i galame,uzivali su u pogledu na Dunav i nikome nisu ni najmanje smetali svojim prisustvom!Zar je to toliko nepojmljivo nasoj deci da se isto tako ponasaju kad odu u goste negde van nasih granica,trebalo bi malo da ih vidite kad se pojave negde kao stampredo pusten da ostavi trajno los trag za sobom!
Kultura i interesovanje te dece je na mizernom nivou,izgledaju kao nus produkti turbo folka i sveg sunda i isto tako razmisljaju,u sebi i oko sebe otvoreno pokazuju neki bes,ne znam cime opravdan,kad ih vidim ubedjen sam da im je u glavi misao tipa daj da im pokazemo ko smo i koliko smo jaki,pa makar nas sve zbog tog nacina razmisljanja pljuvali jos vise!
Dokle ce nam glavi biti misao da nas svi mrze i imaju nesto protiv nas,svako ce vas zamrzeti ako se huliganski i neumereno ponasate kad ste u gostima,a ni kuci se ne ponasaju drugacije,jer su kuci uvezbali sve te tehnike pravljenja problema!
Nije resenje sad posle ovog u Budimpesti ukinuti ekskurzije u inostranstvo,jer cemo se time jos vise zatvoriti i uskratiti deci da vidimo jos nesto sem Srbije,koja je iznutra duboko nagrizena svakavim problemima,ali je resenje promenuti misljene svih koji u Srbiji zive,pocistiti svoje misli od negativnosti ,spustiti se na zemlju malo nebeski narode i shvatiti da nismo jedini i da nismo najbolji od svih i da nas drugi ne mrze,drugi samo mrze kad im se pravi haos u sopstvenoj kuci,zar to i nama ne smeta,ne treba ih gledati sa prezirom zbog toga!
Dugima nije bitno ko si i odakle si i ne zele po svaku cenu pokazati odakle su kad negde odu pa makar to pokazivali i negativnim primerima kao ta grupa nasih u Pesti!
Shavtite ljudi vise da svet oko nas nema vremena i ne zeli da se bakce mrznjom i zaviscu,i da ne zeli da siri paranoju kako ih neko mrzi zato sto su to sto jesu!
Ima mnogo lepsih i bitnijih stvari u zivotu od dokazivanja toga ko si i pokazivanja svega toga u pogresnom svetlu!
Sto se tice muzike i svega ostalog nemam komentara,barem ne pozitivnog,jer je zalosno nazivati nasom narodnom muzikom sve sto nam serviraju sarene televizije i radio stanice a sto je u principu samo los i ocajan plagijat neke turske i slicne muzike prepevan na srpski jezik!
Ako ce nam ta muzika biti ogledalo naroda ili narodne muzike nema nam spasa da se pokazemo ko smo u stvari!
Zalosno je sto sve ovo sto se desilo ide uz tu takozvanu muziku i sto su mnogi ocarani tim ocajem i od toga ne vide bolje i vrednije!
ako sene pokazemo u lepsem svetlu i ako svi oko nas vide sat nam deca rade i kako razmisljaju,sat mislite sta mogu da pomisle i ocekuju od svih nas,od cele drzave na sta lici i sta ce od nje ispasti!
Ili cemo poceti da menjamo sebe od korena i iznutra na bolje ili cemo ostati primitvci zeljni dokazivanja kakvi smo na zalost sada!
Na nama je da svoju sudbinu skrojimo,i ako uspemo ici cemo svetom kao i svi uspravne glave i sa osmehom na licima!
Nadam se da cemo uspeti

ULAS

pre 18 godina

zivim na yapadu i znam kako se ponasaju nasi ljudi kad dodu ovamo. misle da je srbija svugde i mene je yaista sramota kada ih sretnem na ulicama

vladimir

pre 18 godina

ej,tuzno je biti srbin na zapadu kada te tvoji ljudi svugde obrukaju.A vi srbi u srbiji sakrijte se i zivte i dalje u 19 veku.sramote me sto sam srbin

maki

pre 18 godina

Sloboda izbora muzike je sloboda kao i svaka druga koju zastupaju clanice EU. Muzika ne moze biti razlog za ovakav skandal!!!
Skandalozan je odnos naseg diplomatskog predstavnistva, koje nije reagovalo odmah, jer svi znamo sta bi bilo da se to kod nas desilo.
Drugo, sto cini mi se niko i ne spominje, kriva je i agencija koja ih je vodila u Budimpestu jer oni jako, jako dobro znaju koja je kakva diskoteka i kakva muzika moze gde da se slusa, kao i kako ce Srbi tu biti prihvaceni. Ja sam na matursku ekskurziju isla u Grcku, i jeste da u Grckoj vole Srbe, ipak su nas odveli u diskoteku gde su znali da nas niko nece smarati zbog nacionalnosti, muzike ili bilo kakvih drugih razloga!!!
Ali pri tome ne sumnjam da je i alkohol imao veliku ulogu.
Nista, moracemo da se pomirimo da postoje zemlje gde nas ne vole (a ima ih prilicno), i da ih izbegavamo kada su u pitanju deca koja reaguju na svaku i najmanju prozivku.
Takodje mislim da bi se u Grckoj 100% bolje proveli, cak bi nesto i naucili, a svi bi ih lepo prihvatali!!!
Ali o obrazovnom delu ekskurzije treba da razmislja ministarstvo a ne osamnaestogodisnjaci!!!

Bnakar Toronto

pre 18 godina

Vjerovatno je lazna i cinjenica da su polomljeni zubi jednom momku u obezbjedjenju. Pa ko moze onim gorilama da polomi zube ...

Zol

pre 18 godina

Srbi na ekskurziji!! Umesto da se ponasaju kao ljudi, jos jedanput se ponasaju kao zivotinje. Zanima me ko im je to utucao u glavu da su toliko "superiorni" nad drugima da mogu da namecu svoje, cak i kad nisu u svojoj drzavi? A znam!!! Milosevic, Seselj i ostali maloumnici koji su preko deset godina sirili svoje ideje o velikoj srbiji, koja na zalost vise nije bas tako velika. Ali ideja ostaje, zar ne? Steta sto su pusteni..Umesto toga, bolje bi im bilo da su odsluzili kazne zatvora za krivicna dela koja su pocinili. Mozda bi tada shvatili da je "ideja" odavno propala, da se krivicna dela kaznjavaju u civilizovanom svetu, i da im srbija ne daje nista vise sem puta u sramotu. Mozda bi tada preispitali svoje ponasanje, i naucili nesto sto im 12 godina skolovanja nije pruzilo..a to je da su na poslednjem mestu u Evropi, da ljube bole za Srbiju i njih, i da ce ih zaboraviti sto pre mogu, kao i da od njih nece nikad nista biti!

zompi

pre 18 godina

Nadam se da ce sada gosp. Vuk draskovic reagovati i poslati pismo madarima, ja trnutno zivim u francuskoj, i skoro svaki put kada prolazim u madarskoj da bi se vratio u svojoj domovini, budemo maltrtirani na granici, nase komsije se stvarno bezobrazno ponasaju prema nama srbima........

yoda

pre 18 godina

Zivim u Segedinu. Ponekad izlazim u klubove. Obezbedjenje izvodi ljude iz kluba samo zato sto su pijani a samar odmah dobijes ako sikines majicu. Ne pustaju te unutra u nepristojnom odelu itd. To se desava madjarskim mladima svaki vikend ako se ne ponasaju normalno. Nije se desilo nista ekstremno. Te zakone nocnog zivota ovde svako zna. I svako zna kakve su posledice krsenja tih zakona.

guska koja je spasla Rim

pre 18 godina

Svaka cast madjarskoj policiji i obezbedjenju diskoteke! Tako i samo tako se postupa s divljacima i barabama. Imam i ja razumevanja za mladu gospodu - bili su kivni sto su ih naterali da putuju u mrsku Budimpestu, umesto da odu na ekskurziju u Gucu. Pa, ipak, sve i ako ce studirati na Guca University, nije lose da nauce kako da kontrolisu gnev. Zato su ove batine bile najedukativniji sadrzaj koji je jedna ekskurzija mogla ostvariti s takvim ucesnicima, pun pogodak. Ako neko ipak insistira na potrebi da dicna srpska omladina vidi i nesto belog sveta, preporucujem Mongoliju. Doduse, nisam u toku je li tamo kulturno nasledje Dzengis Kana jos uvek u modi, da bi se mogli lepo sporazumeti s domacima i osecati kao kod kuce. (A ukoliko su se danasnji Mongoli pokondirili i globalizirali, poseta srpske omladine mogla bi biti sudbonosni dogadjaj koji ce im pomoci da se vrate korenima).

Velibor

pre 18 godina

Ja imam predlog da se samo ucenicima s dobrim i odlicnim ponasanjem dozvole ekskurzije i mature u inostranstvo. Pa, ce da misle one "baje" i pijane "muskarcine" zasto njima nema pristupa inostranstvu, pogotovo ne EU-u!
Svakako, da lose omladine ima svugde (i medju Srbima i Madjarima i svim drugima), ali je na svakoj naciji i drzavi odgovornost da kada vec salje svoju omladinu na mature, ekskurzije... u druge zemlje, da se postuje red i zakon tih zemalja te izbegavaju ona mesta gde ima najvise izgleda da ce se nesretni incidenti desiti, kao sto su zagusljive i alkoholom i/ili drogom opijene diskoteke.

M.Popovic

pre 18 godina

Da li sada neko vidi koliko su radikali opasni? Ne. Oni naprave incident u Temerinu ili Backom jarku ili Subotici a Madjarska televizija da tome OGROMAN publicitet zato sto se tamo nista ne desava i onda seoska tuca ima tezinu cunamija ili pticijeg gripa na globalnom planu.Deca koja ne mogu da izmere da li su radikali u plavu ili nisu u pLavu cuju Vucka ili Tomu ili onomad Voju i eto belaja. A Madjari nas vole zbog Vojvodine kao koza noz.

drakchica

pre 18 godina

Ne znam kako deci nije palo na pamet da su u strano zemjli i da u takvim situacijama nikada i nikako nece biti u pravu. Takodje iznenadjuje me koliko samo ta deca a posebno njihovi roditelji imaju samopouzdanja a nemaju samokriticnosti!

Vladimir

pre 18 godina

Svasta je receno o ovom incidentu, ali meni je najaci utisak strah koji mi ostaje da su nase mladje generacije izgubljene za neku normalnu komunikaciju sa svetom. Cinjenica je da ta deca odrastaju u krajnje poremecenom okruzenju i da u celoj generaciji postoji jedna vrsta otpora prema svetu (jer, jeli, taj svet nas mrzi, bombardovao nas je i svi znamo za antisrpsku zaveru) ali cisto kao neki malo svetliji detalj. Moja generacija je isto bila poprilicno nacionalno agresivna (u cemu se ja nisam izdvajao - celi IV godinu gimnazije sam nosio kokardu zakacenu na teksas jaknu, cak i na ekskurzijama u Sloveniji i Madjarskoj) ali vremenom smo, nekako prirodno dosli do tolerantnijih stavova prema svetu. Najverovatnije jer smo na svojoj kozi najbolje osetili sta stvarno znaci sukob sa celim svetom (1991 smo svi otisli u vojsku, kasnije gomila nas ima tonu nekih rezervi i sve to po raznoraznim ratistima, nazalost neki se nisu vratili). Decu samo treba usmeravati i nikako ne treba odustajati od izlazaka iz zemlje, a vremenom cemo svi mi kao narod sazresti i postati sposobni da zivimo kao normalan neincidentan deo sveta (sve pod uslovom da se na pravilan nacin suocimo sa ovakvim problemima - agresivnost je defitivno postala i na nasoj strani. prihvatimo to).

mmm,da,da

pre 18 godina

meni licno nista nije jasno.da li su u diskoteci pustali(i odakle im?)srpsku muziku,pa je do neslaganja misljenja doslo kad se muzicki ukusi nisu podudarili jer je obezbedenje htelo bobana a pijani i razuzdani,sa srpskim zastavama,srednjoskolci cecu and co.,i otkud obezbedenje zna srpski,i sta su tu devojke bile krive,i da li se moze podvesti neka paralela kad grupa treznih poljaka tinejdzera izbacuje carsave kroz prozor jednog hotela u italiji,uz povike viva polonia u jedan po ponoci,i da li bi se madarska eksurzija provela kao i slovenacki navijaci u centru beograda kad su naocigled reporterskih ekipa pretuceni zato sto su pili pivo,nosili slovenacke zastave i pevali neke svoje pesme?

mnogo puta sam prolazio kroz madarsku.policija,carinici,odnosno zvanicne strukture su zadrzale u sebi gen koji su im usadili rusi.vrlo neprofesionalni,najblaze receno.

Weselovky

pre 18 godina

Ne bi želela da me iko krivo shati, ali sve počinje malo dublje no što svi misle. Ali da počnem to na početku, radim kao lokalni vodič u Budimpešti i vodim naše ekskurzije. Svaka grupa kreće sa svojim vodičem, čija je obaveza, da smesti grupu, brine o đacima, i drži kontakt sa distributerom. Razgled grada prave lokalci, pošto zakon (to važi za svaku državu i ne samo za Mađarsku) brani svoje vodiče. Sve je veći broj naših agencija, koje ne traže lokalnog vodiča jer im ovako više novaca ostaje u đepu. Naravno sad svi mislite, da kukam jer mi uzimaju posao, naravno svi se mi bunimo zbog toga, ali su i naši vodiči bezobrazni, jer nije dovoljno da sami prave razgled, nas pronalaze da rešavamo probleme (smeštavanje grupe u hotelu, saobraćajna nesreća, krađe u hipermarketima, itd), jer naravno oni ne govore mađarski jezik. Mislim, da je obaveza vodiča i profesora, da na putu prema Budimpešti objasne deci zakone države, ovo nije jedini slučaj do kojeg dolazi, a poznato je da naše grupe često imaju problem i u drugim državama.
Drugo: profesor koji dolazi sa grupom, nije ovde da uživa nego da pruži primer đacima, da ne kasni, da ne pije. Jer verovali ili ne veliki broj naših profesora zajedno pije sa đacima, koji nemaju ni 17 godina, čak što više oni kupuju alkohol. Pre nekoliko godina su đaci iz mog autobusa obili jedan nemački autobus i uzeli gajbu piva, profesorova reakcija je bila – pa neka vam je, daj mi jedno pivo. Što se kašnjenja tiče često sam se posvađala sa profesorima, da baš oni ne poštuju dogovor, a nakon toga očekuju, da đaci poštuju sve. Svi smo mi bili maturanti, svi mi znamo, da razgled grada nije najinteresantniji, ali verujte mi sve zavisi od vodiča i od profesora, imala sam i ja i bolje i gore grupe, ali više od polovine je uvek bila oko mene, ali kad profesor prvi razgovara, odlazi u kafić, kako da očekujemo od đaka da ikog poštuju.
Problemi nam postoje na svim stranama, ali da se vratimo ovom slučaju. Agencija je tražila od lokalnog distributera hotel. Razgled je sam vodič pravio, bez lokalca, sam je rezervisao brod, diskoteku, bio je malo halapjiv (možda je to bio dogovor sa agencijom, ali sumnjam). Fakultative se rade normalno preko distributera, jer tad on odgovara da sve bude u redu. Ako je reč o nekoj diskoteci, to su uglavnom diskoteke koje se otvaraju samo za jednu grupu, da ni slučajno ne dođe do neke tuče, a naravno diskoteka zna kakva će se muzika puštati. Tu je vodič bio odgovoran za grupu, a kada je došlo do problema, odmah je nazvao distributera, da mu pomogne, i da izbavi decu iz zatvora. Pošto je on želelo da mimoiđe distributera i da ne dele zaradu, uopšte se ne čudim, da je distributer rekao da pojede sam što je skuvao, a on sad krivi distributera. Ako malo bolje razmislimo, mislim da niko od vas ne bi pomogao u ovom slučaju, svaka agencija živi od zarade a fakultativa je jedina na kojoj imaju neki minimum.
Što se etničkog pitanja tiče, koji je napravljen od svega, tek da kažem mađarima su svi slavenski jezici isti, a budimo malo realni možda neće pomešati jezik sa češkim ili poljskim, ali ako neko ne govori ove jezike za njega su srbi, hrvati, crnogorci... itd svi isti, onda o kojem to etničkom pitanju govorimo.

Tu sam vas cekao

pre 18 godina

Evo ponedeljak prosao, i nesto se ucutase vajne "nacionalno ugrozene i nicim izazvane" junose, nema konferencije za stampu, a?

Ks.

pre 18 godina

Ta deca su proizvod srpskog drustva i njegovo ruzno ogledalo. Ako su hteli da slusaju srpsku muziku, mozda su trebali da ostanu u okvirima Srbije. Ne mozete porediti madjarsku manjinu u Srbiji i srpske djake na ekskurziji u Budimpesti. Prvi su drzavljani Srbije, dok su drugi strani drzavljani. Ovakav ispad macho-nacionalizma ne treba da nas iznenadi. Tako nas vide svi u svetu. To je buducnost Srbije.

ExNS

pre 18 godina

Sve sto su njihovi roditelji "posejali" u proteklih 18 godina sada se vraca kroz ponasanje te dece.
Madjari su ipak civilizovan narod i to treba postovati, a Srbima ostaje da prevaspitaju svoj "nacionalni" podmladak ako to jos mogu.

Vida

pre 18 godina

Pošto danas nije bilo konferencije za štampu, izgleda da su ti naši "izvrsno vaspitani" učenici ipak priznali mamici i tatici da stvari baš nisu tako kako su oni prvobitno predstavili. Sigurno su ukapirali da je ipak više ljudi bilo tamo kad se cela stvar dogodila i nije sigurno da će baš svi biti solidarni sa njima u eventualnom iskrivljavanju istine.

IvannaVerwest...

pre 17 godina

tuzno je sto djaci moraju da pamte ekskurziju po zlu...treba naci pravog krivca, te spreciti da se ovakve nezgode dogadjaju-i ja sama idem na ekskurziju u madjarsku za 4 dana, zabrinuta sam...

Milos Senicar

pre 17 godina

Ja am pre dve godine bio u Budimpesti na ekskurziji, super smo se proveli.
Ja nemam losih iskustava, svi su ljubazni.
Jedan nazovi baja iz moje skole se potukao sa jednim istim takvim likom iz Panceva, bili smo zajedno u Hotelu, to se deslio zbog jedne devojke.
Kada sam ga pitao zbog cega je to uradio rekao je "Da nepricaju Pancevacki seljaci da su momci iz Trgovacke pic..ce.I zadnje vece je radnik obezbedjenja se drao na dve neduze profesorke i jednu devojku, lik je 100% Srpbenda.
Nisu profesori krivi, ucenici se nemogu kontrolisati,i ja sam pio na ekskurziji ali nisam preteriavo.