Ponedeljak, 22.08.2005.

08:03

Razgovori Eidea u Beogradu

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za procenu standarda na Kosovu, Kai Eide, boravi danas u Beogradu.

Izvor: B92

Razgovori Eidea u Beogradu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

8 Komentari

Sortiraj po:

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Gospodin Eide bio u Kosovo a sada vodi razgovore u Beogradu. On ce da odugovlaci namerno izvestaj koji treba da bude gotov krajem septembra,kada ce predati Kofiju Ananu i Savetu Bezbednosti UN. Isto i u Savetu Bezbednost UN-a ce da se odugovlaci koliko je moguce i eto nas u aprilu 2006. godine kada ce biti referendum u Crnoj Gori. Medjuvremeno ce biti odrzani razgovori izmedju Beograda i Pristine. MZ ce u paketu da resi problem Kosova i Crne Gore. Oni ce da rese nase probleme posto mi nismo u stanju da resimo neki nanji problem a kamoli ovaj. Logicno bi bilo da Kosovo i Crna Gora postaju nezavisne drzave. Ako MZ nece da resi ovaj problem realno, onda ce ostati Kosovo, CG i Srbija zajedno i Balkan ce biti uvek bure baruta. Onda cemo polako ali sigurno, kao u zivo blato, da tonemo i niko vise nece nas primetiti.

Zarko

pre 18 godina

Gospodin Eide je nezadovoljan (i) Beogradom. I ja sam. S tom razlikom sto mene uopste ne interesuju ni Srbi ni Albanci sa Kosova. Da je srece, pa da Beograd, suprotno misljenju g. Draskovica, "digne ruke" od Kosova, prepusti ga njegovim stanovnicima i konacno gleda svoja/nasa posla.
Za mene postoji samo jedno pitanje: ima li na politickoj sceni Srbije nekoga ko ce jasno, glasno i otvoreno reci - zbogom Kosovo! Daleko im/vam "lepa" kuca.
To je jedna zaostala i primitivna sredina, a Srbija, koja je i sama u ocajnoj situaciji, s tim "bremenom" nema ama bash nikakve sanse u buducnosti.
p.s. Da li je moguce da ama bash nikome ne pada na pamet da bi Albanci sa svojim natalitetom (koji valjda niko ne porice?) bez obzira da li je isti posledica zaostalosti, primitivizma, tradicije, "nemanja struje" ili strategije (kakvu i odredjeni "krugovi" u Srbiji takodje propagiraju i za to dobijaju aplauze i u Parlamentu) za koju desetinu godina postali vecinski narod u Srbiji?! Da li to hocete, gospodo politicari, da ostavite u amanet svom potomstvu? Kosovo do Beograda?! Ja necu - zbog toga, razlaz - smesta. I dosta vise tog prenemaganja.

Bashkim Kosova

pre 18 godina

Iskreno mi je zao Srba unutar drzave Srbije da pored svojih dnevnih obaveza prema radu i zivotu, sada imaju da se brine, zale i kukaju za poziciju Srba na prostorijama bivese SFRJ, gde su se stvorile nove drzave. Sa nicim niste zadovoljni. Nigde se nista ne radi. Te nove osnivane drzave, i mi Albanci na Kosovo najmanje smo krivi za trenutni polozaj Srba na svim tim prostorijama. Kriva je vasa politika mrznje, ratova i sile na svim podrucjima bivse SFRJ. Nas Albance na Kosovo kao i sve stanovnike jedne drzave ne trebaju nam kolor TV, i radio stanice, i drzavni ambleni, kada smo na dnevnim bazama bili pretuceni, prebijani, i ziveli u strahu sta ce se dogoditi sutra sa nama. Za vreme mafiozne vladavine Milosevica, svaki 4 stanovnik Kosova-Albanac prosao je kroz ruke tadasnjih SUP-a. Bili smo tuceni i non stop uz zivotne pretnje. Pa to Vi treba da priznate. Na Kosovo je bilo rata. Stravican i unistavajuci. Jos imamo i snosimo sveze posledice. Dobro znamo i pamtimo kako su se vecina nase komsije ponasali sa nama za vreme rata. Pa zato i vecina od njih ne smeju da se vracaju na Kosovo,j er naravno svoje dojucerasnje komsije ce ih prepoznati.To je jedan najbitniji razlog po meni zasto procentic vracenih Srba na Kosovo je toliki mali. Drugo, ekonomska situacije,i monetarni problemi sa kojima se Kosova suocava. Kosova nije Svajcarska da preko noci za posljava svoje stanovnike.Isto i mi Albanci zivimo pod veoma teskim ekonomskim prilikama.Politicke prilike su se kompletno menjale na Kosovo. Jedino je tacno da na nas Albancima na Kosovo staje istorijska obaveza i duznost da damo maximum u vezi stvorenja prilika da se Srbi bezbrizno vrate na Kosovo i da se ukljuce u zivot i rad na Kosovo, radosno bez ikakvih pretnji i da zaista veselo zivimo zajedno jedan pored drugoga. Politika bojkotiranja Kosovskih institucija je drasticana greska politike Beograda prema Srbima na Kosovo. Time nece se nista postici,samo ostajete korak nazad u vezi sto brzeg ukljucenja i stvaranja boljih uslova za zivot i rad Srba na Kosovo. Istoricari najdemokratskijih zemalja sveta,pisanje istorije pocinju od danasnjih dana,fer i realno pracenjem izbliza politickih i druhgih prilika na jednoj drzavi,a ne nakon 100 godina,k ao sto ima prilika kod nas balkanskim zaostalim zemljama. Oni ti kazu na lice i direktno sta valja ,a sta ne,i gde su problemi. Mozda je jedina greska sto mi ne interpretiramo dovoljno pazljivo njhove stavove.

Zilot

pre 18 godina

UN izmislja neke standarde da bi imali neki osnov da Albancima mimo svih medjunarodnih prava daju neku uslovnu nezavisnost, ali i pored toga ne uspevaju. Misljenje vecine Albanaca da standrdi nisu toliko bitni ima smisla, jer je albansko drustvo na okupiranim teritorijama naviklo da zivi po nekim svojim standardima, dok se od drugih ocekuje da sve to finasiraju i da prihvate te iste standarde kao normu. Kosovo je zadnjih 50 godina bilo u fazi kada je i licili na nesto normalno, a pravac u kome se sada krece je vise vracanje u srednji vek sa svim primesama terorizma 21 veka.

brax

pre 18 godina

Tu gde boli zub ide i jezik! zbog cega su srbi napustili kosovo?odgovor bio sasvim jasan?!albanci nisu rekli srbima da ne ucestvuju u kosovske institucije,albanci nisu rekli srbima da ne priznaju kosovsku vladu,srbi su bojkotovali izbore na kosovu, za to su albanci krivi?srbi isto tako ne placaju struju!gde to ima u svetu ma gde oni zive u tibetu??kosovski srbi su ti koj vecina njih pridruzio paravojnim jedinicama tokom rata,ljudi na kosovu znaju po imenu i prezime,jer to su komsije koj su ziveli zajedno do jucer.pretpostavlja se pitanje,zasto se kosovski nisu podigli glas protiv milosevica tokom rata ,oni u mesto toga pomogli zlocincima koj se tamo bili,ziva istina(vecina srba).drugog izlaza nema srbi moraju da priznaju vladu kosova,njima je mjesto tu ane ne u beogradu!

Viktor

pre 18 godina

Standardi uopste nisu bitni. Mnoge zemlje u evropu nemaju neki Standard a pogotovo zemlje na balkanu. Za Kosovo odlucice Kosovari jer oni zive tamo.Kao sto odlucuje Srbija za Sandak i presevsku dolinu i ako tamo zive Muslimani i Albanci.

I.B.

pre 18 godina

I ja se slazem sa tim da je u poslednjih sest godina albanska zajednica vinovnik svih negativnih tendencija naravno uz pomoc UNMIK-a! Milosevic je apsolutna proslost kako na Kosovu tako i u Srbiji! Srbi vec sest godina i zvanicni Beograd nemaju nikakvu moc na Kosovu i Metohiji prema tome ne moze se nikakva krivica baciti na srpsku stranu. Od juna 1999. pa do danas mnogo je vise moglo biti uradjeno da bi se situacija na KiM stabilizovala. Mi znamo ko je cistio Kosovo od Srba i drugih manjina, mi znamo ko je palio crkve i manastire, mi znamo ko ne zeli decentralizaciju i na kraju krajeva mi znamo ko ne postuje rezoluciju 1244! Stajner, Peterson, Rugova, Haradinaj i ostali "celnici" kosovskih privremenih institucija su krivci za sve nevolje koje su se zbile na Kosovu od juna 1999. g. pa do dana danasnjeg! Odgovornost je na UNMIK-u i privremenim kosovskim institucijama da Kosovo i Metohija bude multietnicno, demokratsko, civilizovano pa valjda je zato to protektorat UN, valjda smo zbog toga bili bombardovani i sta sada jos je gore nego u vreme Milosevica. Dok je on bio na vlasti Albanci su imali svoju TV, radio, novine, govorili Albanski slobodno bilo gde na Kosovu, vijorili zastave drzave Albanije i po kolima i po kucama i po svadbama. Bilo je i niko ne moze da kaze da nije bilo tako! E kada je borba pocela, kada je bombardovanje pocelo stvari su se promenile. Od kako su NATO, UN i Albanci preuzeli Kosovo vidimo kako zive Srbi, Romi, Turci, Goranci i sve ostale manjine (veoma mali broj onih mucenika koji su jos koji dan na Kosovu)! Dosta vise sa propagandom, pretnji Beogradu (a pogotovu od strane sveta), nabijanja kompleksa a pogotovu krivice za desavanja na Kosovu u poslednjih sest godina! Pa smejace vam se jednoga dana istoricari ne srpski nego vasi iz Britanije, Amerike i svih ostalih zemalja koje su se upetljale u nesto u sta vidimo nisu trebali nego su jos gore napravili.

Standardolog

pre 18 godina

"albanskoj zajednici, koja je vinovnik svih ovih negativnih tendencija,"
Nisam znao da je i S. Milosevic Albanac!? Kada bi se ova politika "Standardi pre Statusa" izvrsila na svim balkanskim zemljama oko Kosova onda bi sve izgubili nezavisnost, a pogotovu Srbija. Na Balkanu uvek je druga "zajednica" kriva za sve, a ko to ovo kaze, onaj koji na neki nacin "predstavlja" interese svih zajednica Srbije pa i one Albanske. Ovde cinizmu nema kraja.
"Daleko je sunce"

Standardolog

pre 18 godina

"albanskoj zajednici, koja je vinovnik svih ovih negativnih tendencija,"
Nisam znao da je i S. Milosevic Albanac!? Kada bi se ova politika "Standardi pre Statusa" izvrsila na svim balkanskim zemljama oko Kosova onda bi sve izgubili nezavisnost, a pogotovu Srbija. Na Balkanu uvek je druga "zajednica" kriva za sve, a ko to ovo kaze, onaj koji na neki nacin "predstavlja" interese svih zajednica Srbije pa i one Albanske. Ovde cinizmu nema kraja.
"Daleko je sunce"

I.B.

pre 18 godina

I ja se slazem sa tim da je u poslednjih sest godina albanska zajednica vinovnik svih negativnih tendencija naravno uz pomoc UNMIK-a! Milosevic je apsolutna proslost kako na Kosovu tako i u Srbiji! Srbi vec sest godina i zvanicni Beograd nemaju nikakvu moc na Kosovu i Metohiji prema tome ne moze se nikakva krivica baciti na srpsku stranu. Od juna 1999. pa do danas mnogo je vise moglo biti uradjeno da bi se situacija na KiM stabilizovala. Mi znamo ko je cistio Kosovo od Srba i drugih manjina, mi znamo ko je palio crkve i manastire, mi znamo ko ne zeli decentralizaciju i na kraju krajeva mi znamo ko ne postuje rezoluciju 1244! Stajner, Peterson, Rugova, Haradinaj i ostali "celnici" kosovskih privremenih institucija su krivci za sve nevolje koje su se zbile na Kosovu od juna 1999. g. pa do dana danasnjeg! Odgovornost je na UNMIK-u i privremenim kosovskim institucijama da Kosovo i Metohija bude multietnicno, demokratsko, civilizovano pa valjda je zato to protektorat UN, valjda smo zbog toga bili bombardovani i sta sada jos je gore nego u vreme Milosevica. Dok je on bio na vlasti Albanci su imali svoju TV, radio, novine, govorili Albanski slobodno bilo gde na Kosovu, vijorili zastave drzave Albanije i po kolima i po kucama i po svadbama. Bilo je i niko ne moze da kaze da nije bilo tako! E kada je borba pocela, kada je bombardovanje pocelo stvari su se promenile. Od kako su NATO, UN i Albanci preuzeli Kosovo vidimo kako zive Srbi, Romi, Turci, Goranci i sve ostale manjine (veoma mali broj onih mucenika koji su jos koji dan na Kosovu)! Dosta vise sa propagandom, pretnji Beogradu (a pogotovu od strane sveta), nabijanja kompleksa a pogotovu krivice za desavanja na Kosovu u poslednjih sest godina! Pa smejace vam se jednoga dana istoricari ne srpski nego vasi iz Britanije, Amerike i svih ostalih zemalja koje su se upetljale u nesto u sta vidimo nisu trebali nego su jos gore napravili.

Viktor

pre 18 godina

Standardi uopste nisu bitni. Mnoge zemlje u evropu nemaju neki Standard a pogotovo zemlje na balkanu. Za Kosovo odlucice Kosovari jer oni zive tamo.Kao sto odlucuje Srbija za Sandak i presevsku dolinu i ako tamo zive Muslimani i Albanci.

Bashkim Kosova

pre 18 godina

Iskreno mi je zao Srba unutar drzave Srbije da pored svojih dnevnih obaveza prema radu i zivotu, sada imaju da se brine, zale i kukaju za poziciju Srba na prostorijama bivese SFRJ, gde su se stvorile nove drzave. Sa nicim niste zadovoljni. Nigde se nista ne radi. Te nove osnivane drzave, i mi Albanci na Kosovo najmanje smo krivi za trenutni polozaj Srba na svim tim prostorijama. Kriva je vasa politika mrznje, ratova i sile na svim podrucjima bivse SFRJ. Nas Albance na Kosovo kao i sve stanovnike jedne drzave ne trebaju nam kolor TV, i radio stanice, i drzavni ambleni, kada smo na dnevnim bazama bili pretuceni, prebijani, i ziveli u strahu sta ce se dogoditi sutra sa nama. Za vreme mafiozne vladavine Milosevica, svaki 4 stanovnik Kosova-Albanac prosao je kroz ruke tadasnjih SUP-a. Bili smo tuceni i non stop uz zivotne pretnje. Pa to Vi treba da priznate. Na Kosovo je bilo rata. Stravican i unistavajuci. Jos imamo i snosimo sveze posledice. Dobro znamo i pamtimo kako su se vecina nase komsije ponasali sa nama za vreme rata. Pa zato i vecina od njih ne smeju da se vracaju na Kosovo,j er naravno svoje dojucerasnje komsije ce ih prepoznati.To je jedan najbitniji razlog po meni zasto procentic vracenih Srba na Kosovo je toliki mali. Drugo, ekonomska situacije,i monetarni problemi sa kojima se Kosova suocava. Kosova nije Svajcarska da preko noci za posljava svoje stanovnike.Isto i mi Albanci zivimo pod veoma teskim ekonomskim prilikama.Politicke prilike su se kompletno menjale na Kosovo. Jedino je tacno da na nas Albancima na Kosovo staje istorijska obaveza i duznost da damo maximum u vezi stvorenja prilika da se Srbi bezbrizno vrate na Kosovo i da se ukljuce u zivot i rad na Kosovo, radosno bez ikakvih pretnji i da zaista veselo zivimo zajedno jedan pored drugoga. Politika bojkotiranja Kosovskih institucija je drasticana greska politike Beograda prema Srbima na Kosovo. Time nece se nista postici,samo ostajete korak nazad u vezi sto brzeg ukljucenja i stvaranja boljih uslova za zivot i rad Srba na Kosovo. Istoricari najdemokratskijih zemalja sveta,pisanje istorije pocinju od danasnjih dana,fer i realno pracenjem izbliza politickih i druhgih prilika na jednoj drzavi,a ne nakon 100 godina,k ao sto ima prilika kod nas balkanskim zaostalim zemljama. Oni ti kazu na lice i direktno sta valja ,a sta ne,i gde su problemi. Mozda je jedina greska sto mi ne interpretiramo dovoljno pazljivo njhove stavove.

brax

pre 18 godina

Tu gde boli zub ide i jezik! zbog cega su srbi napustili kosovo?odgovor bio sasvim jasan?!albanci nisu rekli srbima da ne ucestvuju u kosovske institucije,albanci nisu rekli srbima da ne priznaju kosovsku vladu,srbi su bojkotovali izbore na kosovu, za to su albanci krivi?srbi isto tako ne placaju struju!gde to ima u svetu ma gde oni zive u tibetu??kosovski srbi su ti koj vecina njih pridruzio paravojnim jedinicama tokom rata,ljudi na kosovu znaju po imenu i prezime,jer to su komsije koj su ziveli zajedno do jucer.pretpostavlja se pitanje,zasto se kosovski nisu podigli glas protiv milosevica tokom rata ,oni u mesto toga pomogli zlocincima koj se tamo bili,ziva istina(vecina srba).drugog izlaza nema srbi moraju da priznaju vladu kosova,njima je mjesto tu ane ne u beogradu!

Zilot

pre 18 godina

UN izmislja neke standarde da bi imali neki osnov da Albancima mimo svih medjunarodnih prava daju neku uslovnu nezavisnost, ali i pored toga ne uspevaju. Misljenje vecine Albanaca da standrdi nisu toliko bitni ima smisla, jer je albansko drustvo na okupiranim teritorijama naviklo da zivi po nekim svojim standardima, dok se od drugih ocekuje da sve to finasiraju i da prihvate te iste standarde kao normu. Kosovo je zadnjih 50 godina bilo u fazi kada je i licili na nesto normalno, a pravac u kome se sada krece je vise vracanje u srednji vek sa svim primesama terorizma 21 veka.

Zarko

pre 18 godina

Gospodin Eide je nezadovoljan (i) Beogradom. I ja sam. S tom razlikom sto mene uopste ne interesuju ni Srbi ni Albanci sa Kosova. Da je srece, pa da Beograd, suprotno misljenju g. Draskovica, "digne ruke" od Kosova, prepusti ga njegovim stanovnicima i konacno gleda svoja/nasa posla.
Za mene postoji samo jedno pitanje: ima li na politickoj sceni Srbije nekoga ko ce jasno, glasno i otvoreno reci - zbogom Kosovo! Daleko im/vam "lepa" kuca.
To je jedna zaostala i primitivna sredina, a Srbija, koja je i sama u ocajnoj situaciji, s tim "bremenom" nema ama bash nikakve sanse u buducnosti.
p.s. Da li je moguce da ama bash nikome ne pada na pamet da bi Albanci sa svojim natalitetom (koji valjda niko ne porice?) bez obzira da li je isti posledica zaostalosti, primitivizma, tradicije, "nemanja struje" ili strategije (kakvu i odredjeni "krugovi" u Srbiji takodje propagiraju i za to dobijaju aplauze i u Parlamentu) za koju desetinu godina postali vecinski narod u Srbiji?! Da li to hocete, gospodo politicari, da ostavite u amanet svom potomstvu? Kosovo do Beograda?! Ja necu - zbog toga, razlaz - smesta. I dosta vise tog prenemaganja.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Gospodin Eide bio u Kosovo a sada vodi razgovore u Beogradu. On ce da odugovlaci namerno izvestaj koji treba da bude gotov krajem septembra,kada ce predati Kofiju Ananu i Savetu Bezbednosti UN. Isto i u Savetu Bezbednost UN-a ce da se odugovlaci koliko je moguce i eto nas u aprilu 2006. godine kada ce biti referendum u Crnoj Gori. Medjuvremeno ce biti odrzani razgovori izmedju Beograda i Pristine. MZ ce u paketu da resi problem Kosova i Crne Gore. Oni ce da rese nase probleme posto mi nismo u stanju da resimo neki nanji problem a kamoli ovaj. Logicno bi bilo da Kosovo i Crna Gora postaju nezavisne drzave. Ako MZ nece da resi ovaj problem realno, onda ce ostati Kosovo, CG i Srbija zajedno i Balkan ce biti uvek bure baruta. Onda cemo polako ali sigurno, kao u zivo blato, da tonemo i niko vise nece nas primetiti.

Standardolog

pre 18 godina

"albanskoj zajednici, koja je vinovnik svih ovih negativnih tendencija,"
Nisam znao da je i S. Milosevic Albanac!? Kada bi se ova politika "Standardi pre Statusa" izvrsila na svim balkanskim zemljama oko Kosova onda bi sve izgubili nezavisnost, a pogotovu Srbija. Na Balkanu uvek je druga "zajednica" kriva za sve, a ko to ovo kaze, onaj koji na neki nacin "predstavlja" interese svih zajednica Srbije pa i one Albanske. Ovde cinizmu nema kraja.
"Daleko je sunce"

I.B.

pre 18 godina

I ja se slazem sa tim da je u poslednjih sest godina albanska zajednica vinovnik svih negativnih tendencija naravno uz pomoc UNMIK-a! Milosevic je apsolutna proslost kako na Kosovu tako i u Srbiji! Srbi vec sest godina i zvanicni Beograd nemaju nikakvu moc na Kosovu i Metohiji prema tome ne moze se nikakva krivica baciti na srpsku stranu. Od juna 1999. pa do danas mnogo je vise moglo biti uradjeno da bi se situacija na KiM stabilizovala. Mi znamo ko je cistio Kosovo od Srba i drugih manjina, mi znamo ko je palio crkve i manastire, mi znamo ko ne zeli decentralizaciju i na kraju krajeva mi znamo ko ne postuje rezoluciju 1244! Stajner, Peterson, Rugova, Haradinaj i ostali "celnici" kosovskih privremenih institucija su krivci za sve nevolje koje su se zbile na Kosovu od juna 1999. g. pa do dana danasnjeg! Odgovornost je na UNMIK-u i privremenim kosovskim institucijama da Kosovo i Metohija bude multietnicno, demokratsko, civilizovano pa valjda je zato to protektorat UN, valjda smo zbog toga bili bombardovani i sta sada jos je gore nego u vreme Milosevica. Dok je on bio na vlasti Albanci su imali svoju TV, radio, novine, govorili Albanski slobodno bilo gde na Kosovu, vijorili zastave drzave Albanije i po kolima i po kucama i po svadbama. Bilo je i niko ne moze da kaze da nije bilo tako! E kada je borba pocela, kada je bombardovanje pocelo stvari su se promenile. Od kako su NATO, UN i Albanci preuzeli Kosovo vidimo kako zive Srbi, Romi, Turci, Goranci i sve ostale manjine (veoma mali broj onih mucenika koji su jos koji dan na Kosovu)! Dosta vise sa propagandom, pretnji Beogradu (a pogotovu od strane sveta), nabijanja kompleksa a pogotovu krivice za desavanja na Kosovu u poslednjih sest godina! Pa smejace vam se jednoga dana istoricari ne srpski nego vasi iz Britanije, Amerike i svih ostalih zemalja koje su se upetljale u nesto u sta vidimo nisu trebali nego su jos gore napravili.

Viktor

pre 18 godina

Standardi uopste nisu bitni. Mnoge zemlje u evropu nemaju neki Standard a pogotovo zemlje na balkanu. Za Kosovo odlucice Kosovari jer oni zive tamo.Kao sto odlucuje Srbija za Sandak i presevsku dolinu i ako tamo zive Muslimani i Albanci.

Bashkim Kosova

pre 18 godina

Iskreno mi je zao Srba unutar drzave Srbije da pored svojih dnevnih obaveza prema radu i zivotu, sada imaju da se brine, zale i kukaju za poziciju Srba na prostorijama bivese SFRJ, gde su se stvorile nove drzave. Sa nicim niste zadovoljni. Nigde se nista ne radi. Te nove osnivane drzave, i mi Albanci na Kosovo najmanje smo krivi za trenutni polozaj Srba na svim tim prostorijama. Kriva je vasa politika mrznje, ratova i sile na svim podrucjima bivse SFRJ. Nas Albance na Kosovo kao i sve stanovnike jedne drzave ne trebaju nam kolor TV, i radio stanice, i drzavni ambleni, kada smo na dnevnim bazama bili pretuceni, prebijani, i ziveli u strahu sta ce se dogoditi sutra sa nama. Za vreme mafiozne vladavine Milosevica, svaki 4 stanovnik Kosova-Albanac prosao je kroz ruke tadasnjih SUP-a. Bili smo tuceni i non stop uz zivotne pretnje. Pa to Vi treba da priznate. Na Kosovo je bilo rata. Stravican i unistavajuci. Jos imamo i snosimo sveze posledice. Dobro znamo i pamtimo kako su se vecina nase komsije ponasali sa nama za vreme rata. Pa zato i vecina od njih ne smeju da se vracaju na Kosovo,j er naravno svoje dojucerasnje komsije ce ih prepoznati.To je jedan najbitniji razlog po meni zasto procentic vracenih Srba na Kosovo je toliki mali. Drugo, ekonomska situacije,i monetarni problemi sa kojima se Kosova suocava. Kosova nije Svajcarska da preko noci za posljava svoje stanovnike.Isto i mi Albanci zivimo pod veoma teskim ekonomskim prilikama.Politicke prilike su se kompletno menjale na Kosovo. Jedino je tacno da na nas Albancima na Kosovo staje istorijska obaveza i duznost da damo maximum u vezi stvorenja prilika da se Srbi bezbrizno vrate na Kosovo i da se ukljuce u zivot i rad na Kosovo, radosno bez ikakvih pretnji i da zaista veselo zivimo zajedno jedan pored drugoga. Politika bojkotiranja Kosovskih institucija je drasticana greska politike Beograda prema Srbima na Kosovo. Time nece se nista postici,samo ostajete korak nazad u vezi sto brzeg ukljucenja i stvaranja boljih uslova za zivot i rad Srba na Kosovo. Istoricari najdemokratskijih zemalja sveta,pisanje istorije pocinju od danasnjih dana,fer i realno pracenjem izbliza politickih i druhgih prilika na jednoj drzavi,a ne nakon 100 godina,k ao sto ima prilika kod nas balkanskim zaostalim zemljama. Oni ti kazu na lice i direktno sta valja ,a sta ne,i gde su problemi. Mozda je jedina greska sto mi ne interpretiramo dovoljno pazljivo njhove stavove.

brax

pre 18 godina

Tu gde boli zub ide i jezik! zbog cega su srbi napustili kosovo?odgovor bio sasvim jasan?!albanci nisu rekli srbima da ne ucestvuju u kosovske institucije,albanci nisu rekli srbima da ne priznaju kosovsku vladu,srbi su bojkotovali izbore na kosovu, za to su albanci krivi?srbi isto tako ne placaju struju!gde to ima u svetu ma gde oni zive u tibetu??kosovski srbi su ti koj vecina njih pridruzio paravojnim jedinicama tokom rata,ljudi na kosovu znaju po imenu i prezime,jer to su komsije koj su ziveli zajedno do jucer.pretpostavlja se pitanje,zasto se kosovski nisu podigli glas protiv milosevica tokom rata ,oni u mesto toga pomogli zlocincima koj se tamo bili,ziva istina(vecina srba).drugog izlaza nema srbi moraju da priznaju vladu kosova,njima je mjesto tu ane ne u beogradu!

Zilot

pre 18 godina

UN izmislja neke standarde da bi imali neki osnov da Albancima mimo svih medjunarodnih prava daju neku uslovnu nezavisnost, ali i pored toga ne uspevaju. Misljenje vecine Albanaca da standrdi nisu toliko bitni ima smisla, jer je albansko drustvo na okupiranim teritorijama naviklo da zivi po nekim svojim standardima, dok se od drugih ocekuje da sve to finasiraju i da prihvate te iste standarde kao normu. Kosovo je zadnjih 50 godina bilo u fazi kada je i licili na nesto normalno, a pravac u kome se sada krece je vise vracanje u srednji vek sa svim primesama terorizma 21 veka.

Zarko

pre 18 godina

Gospodin Eide je nezadovoljan (i) Beogradom. I ja sam. S tom razlikom sto mene uopste ne interesuju ni Srbi ni Albanci sa Kosova. Da je srece, pa da Beograd, suprotno misljenju g. Draskovica, "digne ruke" od Kosova, prepusti ga njegovim stanovnicima i konacno gleda svoja/nasa posla.
Za mene postoji samo jedno pitanje: ima li na politickoj sceni Srbije nekoga ko ce jasno, glasno i otvoreno reci - zbogom Kosovo! Daleko im/vam "lepa" kuca.
To je jedna zaostala i primitivna sredina, a Srbija, koja je i sama u ocajnoj situaciji, s tim "bremenom" nema ama bash nikakve sanse u buducnosti.
p.s. Da li je moguce da ama bash nikome ne pada na pamet da bi Albanci sa svojim natalitetom (koji valjda niko ne porice?) bez obzira da li je isti posledica zaostalosti, primitivizma, tradicije, "nemanja struje" ili strategije (kakvu i odredjeni "krugovi" u Srbiji takodje propagiraju i za to dobijaju aplauze i u Parlamentu) za koju desetinu godina postali vecinski narod u Srbiji?! Da li to hocete, gospodo politicari, da ostavite u amanet svom potomstvu? Kosovo do Beograda?! Ja necu - zbog toga, razlaz - smesta. I dosta vise tog prenemaganja.

Enver Kelmendi

pre 18 godina

Gospodin Eide bio u Kosovo a sada vodi razgovore u Beogradu. On ce da odugovlaci namerno izvestaj koji treba da bude gotov krajem septembra,kada ce predati Kofiju Ananu i Savetu Bezbednosti UN. Isto i u Savetu Bezbednost UN-a ce da se odugovlaci koliko je moguce i eto nas u aprilu 2006. godine kada ce biti referendum u Crnoj Gori. Medjuvremeno ce biti odrzani razgovori izmedju Beograda i Pristine. MZ ce u paketu da resi problem Kosova i Crne Gore. Oni ce da rese nase probleme posto mi nismo u stanju da resimo neki nanji problem a kamoli ovaj. Logicno bi bilo da Kosovo i Crna Gora postaju nezavisne drzave. Ako MZ nece da resi ovaj problem realno, onda ce ostati Kosovo, CG i Srbija zajedno i Balkan ce biti uvek bure baruta. Onda cemo polako ali sigurno, kao u zivo blato, da tonemo i niko vise nece nas primetiti.