Ponedeljak, 25.07.2005.

12:20

Cekić preti krivičnim prijavama

Predsednik Radiodifuzne agencije Nenad Cekić preti prijavama onima koji pozivaju na bojkot pretplate za RTS.

Izvor: Beta

Cekiæ preti kriviènim prijavama IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Branislav Petrovic

pre 15 godina

Nesto bih razjasnio.Ovde se radi o mogucoj najskupljoj stetnoj aktivnosti neobavestenih politicara po drzavu Srbiju.
Vi mozete doneti kakav god zakon hocete i povezati i babe i zabe medjutim to je primenjivo u diktaturi ili ukoliko ste jedina drzava na svetu.Medjutim u vremenu kada postoji jedan sud i to u Strasburu svi predstavnici naroda koji rade na stetu drzave Srbije bi trebalo da odbace primenu prevazidjenih i jeftinih trikova kako od naroda namaci novac za finansiranje ko zna cega. Ono sto je vazno, to je da je nepostovanje osnovnog dokumenta jedne televizije a to je TV program kao manifestacija onoga sto jedno preduzece te vrste radi, je najmanje sto RTS redovno i bez ikakvog prihvatljivog razloga cini.
Ono vaznije i strasnije a moguce je dokazati je ugrozavanje ljudskih prava.To neka ostane tajna ukoliko se bilo ko usudi da one koji ne placaju tuzi redovnom sudu.Tada ce biti svima dostupno. Tvrdnje da se u nekim zemljama naplacuje na isti nacin TV pretplata je jedna prostacka jezicka manipulacija sa terminima 'nekoliko'. 'neki'. Posto imamo u jeziku i reci kao 'koji' sto znaci, u kojim zemljama precizno i na koji nacin sa kojim elementima i reci 'koliko' koliko je to zemalja kolika je visina pretplate itd.
Dakle sama pretnja tuzbama protiv onih koji ne placaju TV pretplatu je koliko smesna toliko i diskreditujuca u smislu znanja onih koji takve pretnje upucuju. Medjutim ja bih rado pozvao te i takve politicare i eksponente te politike u javnim preduzecima i drugim organima drzave da se konacno angazuju na mnogo slozenijem projektu kako stvoriti visak vrednosti a ne i na ovom niskom nivou gurati Srbe da sude Srbima. Medjutim da biste poveli zemlju ekonomski napred nije moguce hvaliti se istovremeno sa punjenjem budzeta otimanjem od gradjana pod maskom ma kako prikazane potrebe da se nesto placa.Posebno ne ono sto se moze videti na kanalima RTS.

Aleksandar

pre 18 godina

Dakle, za šta da plaćamo pretplatu??? Za gomilu lošeg programa i neinventivnih talk show emisija, repriza and očajnih voditelja??? Ma dajte... Super nam prodaju pamet ovi 'borci za demokratiju'... Cekiću, nije tačno da u svim zemljama EU plaćaju pretplatu. A tamo gde je plaćaju, nema reklama na toj nacionalnoj televiziji. Malo prostudiraj materiju pre nego što se provališ u javnosti.

anti-cekic

pre 18 godina

A zasto je Srbiji uopste potreban javni servis?
Na stranu to sto ce RTS uvek ostati propagandna masina stranke na vlasti i nikad nece postati javni servis, ali sve i da hoce - zasto uopste Srbiji treba javni servis?

koda

pre 18 godina

"Nema članice Eevropske unije u kojoj nema TV pretplate, a..."
- Nema članice Eevropske unije u kojoj imaju ovakve plate!!!!!!!!!!!!

Veljko

pre 18 godina

Opet da kazem: placam pretplatu BBC i placam kablovsku jer ne mogu obicnom antenom da hvatam pet kanala sa nacionalnom frekvencijom! I u cemu je problem? U UK postoji specijalizovana sluzba koja ide od vrata do vrata i proveravaju! Da li se buni neko? Pa nisam cuo, posebno sto na BBC nema reklama.

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

U Engleskoj se placa 10.8 funti mesecno, prete vam pokretnim detektorima (Kao Nemci u seriji "Otpisani").
Ne radi se ovde vise o pretplati. Cinjenica je da Srbiji treba javni RTV servis. Da li je belje resenje pretplata ili budzet - ne znam. Samo znam da zakoni moraju da se postuju i da u Srbiji nema prosperiteta dok se ne pocnu postovati zakoni. Pravila igre su jasna: izaberes politicke predstavnike. Oni donose zakone. Ako ti se ne svidjaju zakoni, trazis da se promene. Ako tvoji politicki predstavnici nece da promene zakone, na sledecim izborima izaberes nove politicke predstavnike, koji se zalazu za promenu tih zakona. Vrlo jednostvno, zar ne? Ali u ovim pravilima igre nema i ne treba da bude mesta za pozivanje na krsenje zakona i tzv. "gradjansku neposlusnost".

Centar Europe, ej

pre 18 godina

Evo u suvom centru Jevrope, Belgija, Brisel, glavni grad te drage nam Jevrope na koju se ovaj (nije zasluzio ni ime da mu pomenem) poziva, NEMA obavezne pretplate na drzavne RTV kanale!
Pokusali su naravno, istim argumentima kao i pomenuti gospodin, ali uz iste argumente koje svi vi ovde navodite su vrlo brzo odustali.
Stavise, svi drzavni kanali su BESPLATNI za gledanje bilo putem kabla bilo putem antene.
E a znate sta ima... skoro je bilo polemike u javnosti oko toga... Zahvaljujuci neobavestenosti pucanstva, raznorazne firmice, uglavnom fantomske, salju ljudima pisma na kojima stoji logotip vlade (jel kako da ih ubedi da je pismo poslala vlada) u kojima ih obavestava da su obavezni da plate neki iznos za ocuvanje okoline, ili fixnu godisnju nadoknadu za koriscenje fotokopir aparata koj ispustaju gasove stetne po atmosferu (racunajuci da je svfako makar jednom u zivotu nesto kopirao u kopirnici)... naravno provaljeno je nedavno ali lepo suse namazali dok ih nisu provalili...

Sale

pre 18 godina

Ova vlast će proći isto kao i slobisti.
Veće nebuloze od plaćanja skoro 50€ godišnje za propali RTS nema. Niti imam TV, niti gledam RTS, tako da ne znam za šta to treba da platim.
Dalje, ko ima kablovsku, doćiće u situaciju da dva puta plaća jedno isto, to nema valjda nigde na svetu.

Umetnica

pre 18 godina

Ma taj Cekić je lud ko struja! Sećam se njegovih "maksim po diviziji" dumbaranja iz vremena osvita Radiodifuznog saveta. Javni servis? Može momčino, ali ne da taj javni servis pokriva 3 kanala sa besmislenim programom, stranačkom propagandom, poligonima za proturanje nasleđa Dušana Čukića, 48 sati svadba i sl. Pa onaj 3K postoji da bi urednici išli na džaba letovanja i putovanja!!! Javni servis, kada bi se šalili...

males

pre 18 godina

Svagde se vec placa i ne vidim zasto ne bi i u Srbiji. U Republici Srpskoj rtv preplata je 15km, a u Astriji tv preplata bez radio je negde oko 40€ za dva meseca!
Znaci u cemu je problem?

Milan

pre 18 godina

"Nema članice Evropske unije u kojoj nema TV pretplate" - kaze Cekic. Gospodin Ce-Ka zestoko ne govori istinu. Zivim u Portugaliji (chlan EZ) i ovde niko ne placa pretplatu drzavi (naravno privatne kablovske televizije, specijalizovani filmski i sportski kanali su druga stvar)...

Gastarbeiter

pre 18 godina

Nema razloga za histeriju, svuda se plaća pretplata i to je sasvim normalna stvar.
Primer: Nemačka - TV pretplata za 1 TV- i 1 radio-aparat košta oko 17,00 evra. Uzimajući u obzir da je prosečna plata negde oko 1500 evra (a možda i manje), pretplata izlazi nešto preko 1% od plate. Naravno, građani imaju obavezu da plaćaju za SVAKI aparat koji imaju, pa i za onaj u kolima.
Q. Da li to znači da na državnim televizijama nema reklama?
A. Ne znači - pune su reklama, a i program je mnogo bolji na privatnim televizijama...
Q. Kolike su kazne za neprijavljene aparate?
A. Oko 2000 evra, s tim što nisu baš toliko strogi ako ne prijaviš baš svaki radio-uređaj koji poseduješ.
Q. Da li se neko buni zbog obavezne TV preplate?
Bune se mnogi, samo što im to ništa ne pomaže, svi moraju da plaćaju pretplatu ili dobijaju žestoke kazne po ušima (bolje reći - po džepu, tamo gde najviše boli)
Jedino zaista interesantno pitanje u celoj ovoj priči je: Ko stoji iza "Nacionalnog udruženja potrošača Srbije"? Imaju li ti ljudi imena i prezimena, ko ih finansira i u čijem interesu rade?

Ivica M.

pre 18 godina

OK, Cekicu, pridzavaj se zakona, a RTS ce se "u hodu" oslobadjati viska zaposlenih. U tome ce im sigurno pomoci ovaj visak para, je l' da? Nego da se kladimo: posle uvodjenja pretplate u RTS ce se zaposliti jos vise sekretarica, referenata za ONO i ovo... jer, kako znamo, nisu sve zene i svastike funkcionera DSS-a dobile drzavni posao.
A Cekic nek' se drzi zakona. I neka obezbedi postovanje Zakona i kad je u pitanju funkcija direktora RTS-a i njegova skolska sprema! Zato, Tijanicu, pokazi papir! Ne trazimo potvrdu kad si se poslednji put istusirao, bre! Samo pokazi valjanu diplomu. Evo, Cekic ce da ti pomogne, on je profesor na Filozofskom.

SasaDj.

pre 18 godina

Uvek je u pitanju civilizovana prezentacija cinjenica i animiranje javnog mnenja. Ali nista od toga dok su na sceni ovaj lik Cekic, i njemu slicni, koji se ocigledno izgubio pa raspiruje strasti i ponasa kao madijski gaulajter Srbije. Jel' on to preti srpskom javnom mnenju? Bedno i bahato. Ocigledno se jos zivi u ehu dogadjaja od pre desetak godina.

Petar

pre 18 godina

Ne vidim problem u placanju pretplate. Jedino se moze diskutovati o visini te nadoknade koja je u odnosu na srpske plate previsoka.
U Svajcarskoj se placa kvartalno i proporcionalno je ispod 1% prosecne mesecne plate sto se moze videti ovde:
http://www.billag.com/ratv/en/news/news1.php

mama ludaca

pre 18 godina

Samo ostro, nego sta!
Treba ubrati harace, podici plate poslanicima, RTS poslenicima, cuvati Jecu i Cecu o trosku poreskih obveznika...
Svi na svoja radna mesta ili se setite da imate pravo i na gradjansku neposlusnost.

NS

pre 18 godina

Mi u Novom Sadu placamo kablovsku 466 dinara ako na ovo dodamo jos i preplatu za RTS (ko to jos gleda) to je kap previse. Ova vlast ce sa ovakvim postupcima da zavrsi kao Causesku.

Jovan

pre 18 godina

Unija potrosaca je do sada radila odlican posao, pogotovu sa uporednom analizom kvaliteta mleka naprimer. Mozda oni i jesu grupa od 10 ljudi, ali ta grupa dokazano radi u interesu gradjana. To je tacno i u slucaju TV pretplate. Cekic, sa druge strane, radi na stetu gradjana bez obzira sto ima kvazi agenciju iza sebe. Alo Cekicu ko si ti? Prvi cu da uplatim novac na racun "za borbu protiv TV pretplate", ukoliko ga organizacija otvori. Bilo bi jos lakse da skupljaju donacije preko interneta. Siguran sam da bi B92 besplatno postavio link.

Dejan

pre 18 godina

Ispada da je Tijanic najbolju firmu dobio!
Nece moci gospodo, 300 din. nemam za vas, ma nemam ni 3 din. za restauraciju Milosevicevog RTS-a, pa koliko mi je puta samo zivot zagorcao... uh kad se setim, pa tu jos uvek radi 90% istih ljudi.
Kas se setim i sportskih komentatora, sacuvaj me boze istih.

Ziggy

pre 18 godina

Ma ko si ti, Cekiću, da pretiš građanima? E pa, struju ću da plaćam tačno 300 dinara manje svakog meseca a radio ću da izvadim iz auta ako treba. Ako je RTS funkcionisala bez pretplate poslednjih pet godina, ne vidim zašto ne bi mogla i dalje. A te priče o javnom servisu... pa to ni pas s maslom ne bi pojeo. Zašto se taj savet o radiodifuziji ne brine o sprovođenu zakona o radiodifuziji (koji se ne sprovodi), zašto se već jednom ne podele te dozvole za rad, zašto se još uvek lovi u mutnom? A tek pominjanje EU... pa ljudi, za ulazak u EU treba srediti milion važnijih stvari, treba rešiti pitanja ratnih zločina, pitanje Kosova, doneti mnoge važne zakone i stvoriti efikasan sistem za njihovo sprovođenje, unaprediti sudstvo, efikasno se boriti protiv korupcije, izvršiti reformu policije i vojske, reformu zdravstva i školstva, penzija... a oni se uhvatili pretplate kao pijan plota. Nekome su počele da cure sline na pomisao da se tim trikom domogne ogromne love (pomnožite broj domaćinstava u Srbiji sa 300 dinara mesečno i sve će vam biti jasno). Pa ja sam bio zato da prethodna vlada padne između ostalog i zbog najava o vraćanju TV pretplate, isto tako ću biti svim silama i protiv ove vlade ako nastave ovako. Šta ću, možda sam malo čudan, ali kad mi neko pomene TV pretplatu, iz mesta ga zamrzim :)

pavle

pre 18 godina

Nije problem u pretplati već u načinu njenog plaćanja. Predlog da to ide preko računa za struju je ništa drugo nego parafiskalno opterećenje građana.
Postoje i druga rešenja vezana za korišćenje javnog servisa kao što su: skremblovanje kanala pa neka plati karticu ko to hoće, pretplata preko kablovske onima koji žele taj paket usluga, itd.
Problem je tada u tome što će ljudi da imaju slobodu izbora tako da oni koji RTS ne gledaju neće ni da je plaćaju a samim tim prihodi su manji i gle čuda tačno bi se znalo koja populacija gleda RTS.
Što se tiče NVO one moraju da rade u skladu sa zakonom i imaju pravo da iznesu stav, pod uslovom da to nije kršenje zakona ili pozivanje na kršenje zakona. Tu je situacija čista.

klanfa

pre 18 godina

"Kako mislite da postoji javni servis ako nema svoje prihode." "I tata bi, sine" ali iz budzeta! Hocemo li uvesti "pretplatu" i za vojsku, policiju, vatrogasce...? Plane ti stala, ti zoves, a oni: "Ne moze, nije nam tu knjigovodja da proveri jeste li namirili pretplatu! Sacekajte par sati, 'odma ce on!"

Voja, Lisabon

pre 18 godina

NE placa se pretplata u svim zemljama EU, ta informacija je netacna. Portugalska radiotelevizija (RTP) je besplatna, na primer.

kiki

pre 18 godina

I dalje se ovde vrte reci bojkota i slicnog. Prosla su ta vremena.
A ko kaze da je u evropi "pretplata ili reklama" ?
U nemackoj je pretplata 16 evra mesecno za nacionalnu tv, i mozes samo da gledas ta rti kanala, za kablovsku se placa jos dodatno 20+ evra mesecno. Ali pretplata se placa i ako na kablovskoj ima i tri nacionalne tv stanice.
I ako ide pretplata za nac. TV ARD i ZDF ,ima reklame,tako da su to dezinformacije.
Na RTS barem ima sportskih prenosa koliko hoces, a u nemackoj nemas nista na tri kanala, i bog zna na sta idu svake godine milijarde. Ali ljudi placaju i cute.
U svim zemljama EU postoji tv pretplata, pa ce tako i kod nas biti, bunili se neki ili ne.
I puna podrska Cekicu, jednom mora da se uvodi red i disciplina u Srbiji, i to u svim segmentima.

dr Abulle

pre 18 godina

Evropa kaže pretplata ali nema reklama ili ima reklama a nema pretplate. Javni servis ... pa to kako je krenulo neće biti...pre liči na neke druge javne objekte...
Plaćam kablovski a neke kanale je zauzeo RTS tražiću da blokiraju te kamale pa da se lepo ne pitamo za zdravlje...
Predlažem da se potrošači ujedine da skupe po 50 dinara mesečno unajme dobrog advokata i tuže i RTS i Cekića i da lepo dokažemio da nam krše ljudska prava zato što nam ne daju izbor.

Sasa

pre 18 godina

Problem je kao i uvek u Srbiji sto su na direktorskim mestima nekompetentni ljudi. Neka se RTS u najvecem delu samofinansira preko drugog i treceg kanala ako je sposoban, kroz reklame i preko kablovske kao sto to rade i ostale televizije na trzistu koje se bore za gledanost. Prvi program TV i radija treba da bude nacionalni javni servis, bez reklama i sa mnogo vise obrazovanih i naucnih emisija i sa prenosima od nacionalnog znacaja (sportske utakmice, skupstina...). Tako bih mozda i placao nekih 100 dinara maksimalno. Onih 200 dinara neka zarade a ne da uzimaju harac siromasnom stanovnistvu za svoju nesposobnost da naprave nesto sto vredi na trzistu. Ovako sigurno necu placati preglomazan sistem koji mi nista ne nudi za tu cenu. Kako mogu druge televizije, koje takodje imaju nacionalnu pokrivenost, da se izdrzavaju i da nude mnogo bolji program (B92 pre svega)?.

Sloba

pre 18 godina

Gospodin Cekic nastupa sa pozicije sile, pretnjom da ce podnositi krivicne prijave. Bas me zanima kako ce se kazniti neko ko nece da plati pretplatu za ovakav RTS koji je kao nacionalni servis. Koji servis i ciji? Servis Vlade koja je Cekica imenovala na to mesto. Setite se samo otvaranja topciderskog bunkera gde su pozvali samo RTS jer je kao mali prostor za ostale televizije, a znamo sta nam je taj servis prezentirao i kada. Cekicu, prvo dovodjenje na nivo nacionalnog servisa kao sto je BBC; RTL ili RAI , bez seckanja emisija sa reklamama, spikere i novinere koji znaju da citaju srpski jezik, sund izbacite uvedite edukativne programe i jos mnogo toga, pa onda moze da dodje na red placanje predplate.

Aleksandar

pre 18 godina

Ovo je arhibezobrazluk. Evo, ja nisam clan doticnog udruzenja, ali iskazujem vrlo odlucnu nameru da ne placam pretplatu, pa nek g. Cekic izvoli tuziti me.
Sad treba svi da dignemo glas do neba, jer, zamislite kako bismo protestovali da su nam perjanice JULa ovo i ovako govorile.
Ne dajte im novac!

Milos

pre 18 godina

Gospodin Cekic bi pre nego sto pocne da preti trebalo da se raspita u vezi sa zakonskom regulativom - nije krsenje svakog zakona krivicno delo, a krivicna dela su pojedinacno navedena u Krivicnom zakoniku. Kako bojkotovanje TV pretplate (jos uvek) nije medju njima, vodeci se principom nulla poena sine legae, to nije krivicno delo. Ali, zato pretnja jeste. Pa da vidimo.

Filip

pre 18 godina

Bojkot, sine nego sta! Nije mene strah od zakona o pretplati, nego da ne natrcim negde na ovog Cekica, mogle bi da padnu batine, a to je onda krivicno delo.
Uzgred u RTSu primaju plate stotine ljudi koji cak nisu podigli ni propusnice za ovu godinu, sto znaci da se nisu ni potrudili da dodju na posao, a kamoli zarade platu.

vinetu

pre 18 godina

Malo je 300 dindzi treba tu dodati jos jednu nulu pa lepo da se ide u zatvor za neke pare a ne ovako za sitninu. I kada se pljacka tada se to radi temeljito a ne ovako kao pocetnici samo 300 dinara. A ovima u kolima treba uzeti i 600 din. i radio aparat na bazdarenje frekvencije, jer ima da se slusa samo RTS.
Nego se nesto pitam, hoce li nas pljackati cista obraza ili ce ipak navuci fantomke?

Aleksa

pre 18 godina

Nemam televizor! i necu da placam nista. Bude li ovaj harac isao kroz racun za struju, uzimam advokata i tuzim. A u medjuvremenu cu placati struju umanjenu za iznos ove otimacine.
Nego, da li ce saobracajci sada pored vozacke i saobracajne da traze i dokaz o uplati TV haraca ili ce inace da iskljucuju iz saobracaja?

Deki

pre 18 godina

Koliko nebuloza je izrekao ovaj covek... "Kako mislite da postoji javni servis ako nema svoje prihode". A sta je sa onih 10.000 reklama koje emituju svake nedelje? Je li to emituju gratis, ili ipak zarade milione i milione dinara od toga?

imam digitron %%%

pre 18 godina

E, ako svi u evropskoj uniji placaju pretplatu, ajde onda da placamo i mi. Samo, pitam se da li neko u evropskoj uniji daje 2% plate na RTV pretplatu. Prosecna plata u srbiji je recimo 15000(a nije), ako je pretplata 300 din, prostom racunicom se dobija 2% plate. Ej bre.

Mashinovodja

pre 18 godina

Tačno, "uslov za integraciju Srbije u EU je konstituisanje javnog servisa", ali da li je sada RTS javni servis? Nije, ni slučajno!
Ako može direktor (i to kakav!) da bude postavljen suprotno važećem statutu i ne ispunjava zahtevane kvalifikacije, onda ne možemo da pričamo o javnom servisu, već samo o tekućoj ravnoteži snaga između političara.
Kada RTS postane nacionalna instutucija u koju će ljudi imati poverenja, onda će i rado plaćati pretplatu. Pre toga, ništa!

Voodooman

pre 18 godina

Hajde da placamo pretplatu, ali onda necu da vidim niti jednu komercijalnu reklamu na RTS-u. Neka gdin Cekic i gdin Tijanic se odluce za nacin finansiranja: pretplata ili komercijalno poslovanje. Najradije bih da na neki nacin iskljucim prijem RTS-a, ali to ne moze.

sumadinac

pre 18 godina

Pa za program koji nudi RTS nisu zasluzili ni 100 din. Pogotovo zato sto na periferiji Jagodine nikada nisam imao ljudski drugi program. A ovo za radio uredjaj u autu :-D E ovo nigde u evropi nema!!!

SVI VI ŠTO MAŠTATE O SREĆI

pre 18 godina

Ja imam RTS u okviru kablovske kojoj plaćam redovno 250 dinara. Dakle, ja van sistema kablovske ne gledam nijedan kanal, pa neću ništa ni da platim, tako da oni koji pozivaju na bojkot nemaju potrebu to da rade, jer ionako niko ko gleda kablovsku neće to da im plaća. Kad RTS bude javni servis a ne televizija na granici amaterizma koju sa pećinskim ljudima umesto voditeljima i programskom šemom iz 1956.godine, možda će neko i prostati da plati. A ako što se mene tiče, kablovska može da sklopi neki ugovor sa RTS-om, to se mene ne tiče, pa nek posle menjaju cenu u okviru kablovske, a ja ću proceniti da li mi se ti uopšte isplati.

ljubisa

pre 18 godina

Pa moj radio-kasetofon u kolima ne vredi 600 din. Ako bi mi RTS poklonio jedan lep, nov radio kasetofon ( moze i sa mp3 playerom) rado bih mu placao pretplatu od 600 dinara.

sumadinac

pre 18 godina

Pa za program koji nudi RTS nisu zasluzili ni 100 din. Pogotovo zato sto na periferiji Jagodine nikada nisam imao ljudski drugi program. A ovo za radio uredjaj u autu :-D E ovo nigde u evropi nema!!!

Branislav Petrovic

pre 15 godina

Nesto bih razjasnio.Ovde se radi o mogucoj najskupljoj stetnoj aktivnosti neobavestenih politicara po drzavu Srbiju.
Vi mozete doneti kakav god zakon hocete i povezati i babe i zabe medjutim to je primenjivo u diktaturi ili ukoliko ste jedina drzava na svetu.Medjutim u vremenu kada postoji jedan sud i to u Strasburu svi predstavnici naroda koji rade na stetu drzave Srbije bi trebalo da odbace primenu prevazidjenih i jeftinih trikova kako od naroda namaci novac za finansiranje ko zna cega. Ono sto je vazno, to je da je nepostovanje osnovnog dokumenta jedne televizije a to je TV program kao manifestacija onoga sto jedno preduzece te vrste radi, je najmanje sto RTS redovno i bez ikakvog prihvatljivog razloga cini.
Ono vaznije i strasnije a moguce je dokazati je ugrozavanje ljudskih prava.To neka ostane tajna ukoliko se bilo ko usudi da one koji ne placaju tuzi redovnom sudu.Tada ce biti svima dostupno. Tvrdnje da se u nekim zemljama naplacuje na isti nacin TV pretplata je jedna prostacka jezicka manipulacija sa terminima 'nekoliko'. 'neki'. Posto imamo u jeziku i reci kao 'koji' sto znaci, u kojim zemljama precizno i na koji nacin sa kojim elementima i reci 'koliko' koliko je to zemalja kolika je visina pretplate itd.
Dakle sama pretnja tuzbama protiv onih koji ne placaju TV pretplatu je koliko smesna toliko i diskreditujuca u smislu znanja onih koji takve pretnje upucuju. Medjutim ja bih rado pozvao te i takve politicare i eksponente te politike u javnim preduzecima i drugim organima drzave da se konacno angazuju na mnogo slozenijem projektu kako stvoriti visak vrednosti a ne i na ovom niskom nivou gurati Srbe da sude Srbima. Medjutim da biste poveli zemlju ekonomski napred nije moguce hvaliti se istovremeno sa punjenjem budzeta otimanjem od gradjana pod maskom ma kako prikazane potrebe da se nesto placa.Posebno ne ono sto se moze videti na kanalima RTS.

Deki

pre 18 godina

Koliko nebuloza je izrekao ovaj covek... "Kako mislite da postoji javni servis ako nema svoje prihode". A sta je sa onih 10.000 reklama koje emituju svake nedelje? Je li to emituju gratis, ili ipak zarade milione i milione dinara od toga?

imam digitron %%%

pre 18 godina

E, ako svi u evropskoj uniji placaju pretplatu, ajde onda da placamo i mi. Samo, pitam se da li neko u evropskoj uniji daje 2% plate na RTV pretplatu. Prosecna plata u srbiji je recimo 15000(a nije), ako je pretplata 300 din, prostom racunicom se dobija 2% plate. Ej bre.

Voodooman

pre 18 godina

Hajde da placamo pretplatu, ali onda necu da vidim niti jednu komercijalnu reklamu na RTS-u. Neka gdin Cekic i gdin Tijanic se odluce za nacin finansiranja: pretplata ili komercijalno poslovanje. Najradije bih da na neki nacin iskljucim prijem RTS-a, ali to ne moze.

SVI VI ŠTO MAŠTATE O SREĆI

pre 18 godina

Ja imam RTS u okviru kablovske kojoj plaćam redovno 250 dinara. Dakle, ja van sistema kablovske ne gledam nijedan kanal, pa neću ništa ni da platim, tako da oni koji pozivaju na bojkot nemaju potrebu to da rade, jer ionako niko ko gleda kablovsku neće to da im plaća. Kad RTS bude javni servis a ne televizija na granici amaterizma koju sa pećinskim ljudima umesto voditeljima i programskom šemom iz 1956.godine, možda će neko i prostati da plati. A ako što se mene tiče, kablovska može da sklopi neki ugovor sa RTS-om, to se mene ne tiče, pa nek posle menjaju cenu u okviru kablovske, a ja ću proceniti da li mi se ti uopšte isplati.

ljubisa

pre 18 godina

Pa moj radio-kasetofon u kolima ne vredi 600 din. Ako bi mi RTS poklonio jedan lep, nov radio kasetofon ( moze i sa mp3 playerom) rado bih mu placao pretplatu od 600 dinara.

Mashinovodja

pre 18 godina

Tačno, "uslov za integraciju Srbije u EU je konstituisanje javnog servisa", ali da li je sada RTS javni servis? Nije, ni slučajno!
Ako može direktor (i to kakav!) da bude postavljen suprotno važećem statutu i ne ispunjava zahtevane kvalifikacije, onda ne možemo da pričamo o javnom servisu, već samo o tekućoj ravnoteži snaga između političara.
Kada RTS postane nacionalna instutucija u koju će ljudi imati poverenja, onda će i rado plaćati pretplatu. Pre toga, ništa!

Sloba

pre 18 godina

Gospodin Cekic nastupa sa pozicije sile, pretnjom da ce podnositi krivicne prijave. Bas me zanima kako ce se kazniti neko ko nece da plati pretplatu za ovakav RTS koji je kao nacionalni servis. Koji servis i ciji? Servis Vlade koja je Cekica imenovala na to mesto. Setite se samo otvaranja topciderskog bunkera gde su pozvali samo RTS jer je kao mali prostor za ostale televizije, a znamo sta nam je taj servis prezentirao i kada. Cekicu, prvo dovodjenje na nivo nacionalnog servisa kao sto je BBC; RTL ili RAI , bez seckanja emisija sa reklamama, spikere i novinere koji znaju da citaju srpski jezik, sund izbacite uvedite edukativne programe i jos mnogo toga, pa onda moze da dodje na red placanje predplate.

Aleksa

pre 18 godina

Nemam televizor! i necu da placam nista. Bude li ovaj harac isao kroz racun za struju, uzimam advokata i tuzim. A u medjuvremenu cu placati struju umanjenu za iznos ove otimacine.
Nego, da li ce saobracajci sada pored vozacke i saobracajne da traze i dokaz o uplati TV haraca ili ce inace da iskljucuju iz saobracaja?

vinetu

pre 18 godina

Malo je 300 dindzi treba tu dodati jos jednu nulu pa lepo da se ide u zatvor za neke pare a ne ovako za sitninu. I kada se pljacka tada se to radi temeljito a ne ovako kao pocetnici samo 300 dinara. A ovima u kolima treba uzeti i 600 din. i radio aparat na bazdarenje frekvencije, jer ima da se slusa samo RTS.
Nego se nesto pitam, hoce li nas pljackati cista obraza ili ce ipak navuci fantomke?

Sasa

pre 18 godina

Problem je kao i uvek u Srbiji sto su na direktorskim mestima nekompetentni ljudi. Neka se RTS u najvecem delu samofinansira preko drugog i treceg kanala ako je sposoban, kroz reklame i preko kablovske kao sto to rade i ostale televizije na trzistu koje se bore za gledanost. Prvi program TV i radija treba da bude nacionalni javni servis, bez reklama i sa mnogo vise obrazovanih i naucnih emisija i sa prenosima od nacionalnog znacaja (sportske utakmice, skupstina...). Tako bih mozda i placao nekih 100 dinara maksimalno. Onih 200 dinara neka zarade a ne da uzimaju harac siromasnom stanovnistvu za svoju nesposobnost da naprave nesto sto vredi na trzistu. Ovako sigurno necu placati preglomazan sistem koji mi nista ne nudi za tu cenu. Kako mogu druge televizije, koje takodje imaju nacionalnu pokrivenost, da se izdrzavaju i da nude mnogo bolji program (B92 pre svega)?.

Milos

pre 18 godina

Gospodin Cekic bi pre nego sto pocne da preti trebalo da se raspita u vezi sa zakonskom regulativom - nije krsenje svakog zakona krivicno delo, a krivicna dela su pojedinacno navedena u Krivicnom zakoniku. Kako bojkotovanje TV pretplate (jos uvek) nije medju njima, vodeci se principom nulla poena sine legae, to nije krivicno delo. Ali, zato pretnja jeste. Pa da vidimo.

Aleksandar

pre 18 godina

Ovo je arhibezobrazluk. Evo, ja nisam clan doticnog udruzenja, ali iskazujem vrlo odlucnu nameru da ne placam pretplatu, pa nek g. Cekic izvoli tuziti me.
Sad treba svi da dignemo glas do neba, jer, zamislite kako bismo protestovali da su nam perjanice JULa ovo i ovako govorile.
Ne dajte im novac!

dr Abulle

pre 18 godina

Evropa kaže pretplata ali nema reklama ili ima reklama a nema pretplate. Javni servis ... pa to kako je krenulo neće biti...pre liči na neke druge javne objekte...
Plaćam kablovski a neke kanale je zauzeo RTS tražiću da blokiraju te kamale pa da se lepo ne pitamo za zdravlje...
Predlažem da se potrošači ujedine da skupe po 50 dinara mesečno unajme dobrog advokata i tuže i RTS i Cekića i da lepo dokažemio da nam krše ljudska prava zato što nam ne daju izbor.

Filip

pre 18 godina

Bojkot, sine nego sta! Nije mene strah od zakona o pretplati, nego da ne natrcim negde na ovog Cekica, mogle bi da padnu batine, a to je onda krivicno delo.
Uzgred u RTSu primaju plate stotine ljudi koji cak nisu podigli ni propusnice za ovu godinu, sto znaci da se nisu ni potrudili da dodju na posao, a kamoli zarade platu.

Gastarbeiter

pre 18 godina

Nema razloga za histeriju, svuda se plaća pretplata i to je sasvim normalna stvar.
Primer: Nemačka - TV pretplata za 1 TV- i 1 radio-aparat košta oko 17,00 evra. Uzimajući u obzir da je prosečna plata negde oko 1500 evra (a možda i manje), pretplata izlazi nešto preko 1% od plate. Naravno, građani imaju obavezu da plaćaju za SVAKI aparat koji imaju, pa i za onaj u kolima.
Q. Da li to znači da na državnim televizijama nema reklama?
A. Ne znači - pune su reklama, a i program je mnogo bolji na privatnim televizijama...
Q. Kolike su kazne za neprijavljene aparate?
A. Oko 2000 evra, s tim što nisu baš toliko strogi ako ne prijaviš baš svaki radio-uređaj koji poseduješ.
Q. Da li se neko buni zbog obavezne TV preplate?
Bune se mnogi, samo što im to ništa ne pomaže, svi moraju da plaćaju pretplatu ili dobijaju žestoke kazne po ušima (bolje reći - po džepu, tamo gde najviše boli)
Jedino zaista interesantno pitanje u celoj ovoj priči je: Ko stoji iza "Nacionalnog udruženja potrošača Srbije"? Imaju li ti ljudi imena i prezimena, ko ih finansira i u čijem interesu rade?

Petar

pre 18 godina

Ne vidim problem u placanju pretplate. Jedino se moze diskutovati o visini te nadoknade koja je u odnosu na srpske plate previsoka.
U Svajcarskoj se placa kvartalno i proporcionalno je ispod 1% prosecne mesecne plate sto se moze videti ovde:
http://www.billag.com/ratv/en/news/news1.php

mama ludaca

pre 18 godina

Samo ostro, nego sta!
Treba ubrati harace, podici plate poslanicima, RTS poslenicima, cuvati Jecu i Cecu o trosku poreskih obveznika...
Svi na svoja radna mesta ili se setite da imate pravo i na gradjansku neposlusnost.

Dejan

pre 18 godina

Ispada da je Tijanic najbolju firmu dobio!
Nece moci gospodo, 300 din. nemam za vas, ma nemam ni 3 din. za restauraciju Milosevicevog RTS-a, pa koliko mi je puta samo zivot zagorcao... uh kad se setim, pa tu jos uvek radi 90% istih ljudi.
Kas se setim i sportskih komentatora, sacuvaj me boze istih.

males

pre 18 godina

Svagde se vec placa i ne vidim zasto ne bi i u Srbiji. U Republici Srpskoj rtv preplata je 15km, a u Astriji tv preplata bez radio je negde oko 40€ za dva meseca!
Znaci u cemu je problem?

Ziggy

pre 18 godina

Ma ko si ti, Cekiću, da pretiš građanima? E pa, struju ću da plaćam tačno 300 dinara manje svakog meseca a radio ću da izvadim iz auta ako treba. Ako je RTS funkcionisala bez pretplate poslednjih pet godina, ne vidim zašto ne bi mogla i dalje. A te priče o javnom servisu... pa to ni pas s maslom ne bi pojeo. Zašto se taj savet o radiodifuziji ne brine o sprovođenu zakona o radiodifuziji (koji se ne sprovodi), zašto se već jednom ne podele te dozvole za rad, zašto se još uvek lovi u mutnom? A tek pominjanje EU... pa ljudi, za ulazak u EU treba srediti milion važnijih stvari, treba rešiti pitanja ratnih zločina, pitanje Kosova, doneti mnoge važne zakone i stvoriti efikasan sistem za njihovo sprovođenje, unaprediti sudstvo, efikasno se boriti protiv korupcije, izvršiti reformu policije i vojske, reformu zdravstva i školstva, penzija... a oni se uhvatili pretplate kao pijan plota. Nekome su počele da cure sline na pomisao da se tim trikom domogne ogromne love (pomnožite broj domaćinstava u Srbiji sa 300 dinara mesečno i sve će vam biti jasno). Pa ja sam bio zato da prethodna vlada padne između ostalog i zbog najava o vraćanju TV pretplate, isto tako ću biti svim silama i protiv ove vlade ako nastave ovako. Šta ću, možda sam malo čudan, ali kad mi neko pomene TV pretplatu, iz mesta ga zamrzim :)

pavle

pre 18 godina

Nije problem u pretplati već u načinu njenog plaćanja. Predlog da to ide preko računa za struju je ništa drugo nego parafiskalno opterećenje građana.
Postoje i druga rešenja vezana za korišćenje javnog servisa kao što su: skremblovanje kanala pa neka plati karticu ko to hoće, pretplata preko kablovske onima koji žele taj paket usluga, itd.
Problem je tada u tome što će ljudi da imaju slobodu izbora tako da oni koji RTS ne gledaju neće ni da je plaćaju a samim tim prihodi su manji i gle čuda tačno bi se znalo koja populacija gleda RTS.
Što se tiče NVO one moraju da rade u skladu sa zakonom i imaju pravo da iznesu stav, pod uslovom da to nije kršenje zakona ili pozivanje na kršenje zakona. Tu je situacija čista.

klanfa

pre 18 godina

"Kako mislite da postoji javni servis ako nema svoje prihode." "I tata bi, sine" ali iz budzeta! Hocemo li uvesti "pretplatu" i za vojsku, policiju, vatrogasce...? Plane ti stala, ti zoves, a oni: "Ne moze, nije nam tu knjigovodja da proveri jeste li namirili pretplatu! Sacekajte par sati, 'odma ce on!"

NS

pre 18 godina

Mi u Novom Sadu placamo kablovsku 466 dinara ako na ovo dodamo jos i preplatu za RTS (ko to jos gleda) to je kap previse. Ova vlast ce sa ovakvim postupcima da zavrsi kao Causesku.

Voja, Lisabon

pre 18 godina

NE placa se pretplata u svim zemljama EU, ta informacija je netacna. Portugalska radiotelevizija (RTP) je besplatna, na primer.

SasaDj.

pre 18 godina

Uvek je u pitanju civilizovana prezentacija cinjenica i animiranje javnog mnenja. Ali nista od toga dok su na sceni ovaj lik Cekic, i njemu slicni, koji se ocigledno izgubio pa raspiruje strasti i ponasa kao madijski gaulajter Srbije. Jel' on to preti srpskom javnom mnenju? Bedno i bahato. Ocigledno se jos zivi u ehu dogadjaja od pre desetak godina.

Ivica M.

pre 18 godina

OK, Cekicu, pridzavaj se zakona, a RTS ce se "u hodu" oslobadjati viska zaposlenih. U tome ce im sigurno pomoci ovaj visak para, je l' da? Nego da se kladimo: posle uvodjenja pretplate u RTS ce se zaposliti jos vise sekretarica, referenata za ONO i ovo... jer, kako znamo, nisu sve zene i svastike funkcionera DSS-a dobile drzavni posao.
A Cekic nek' se drzi zakona. I neka obezbedi postovanje Zakona i kad je u pitanju funkcija direktora RTS-a i njegova skolska sprema! Zato, Tijanicu, pokazi papir! Ne trazimo potvrdu kad si se poslednji put istusirao, bre! Samo pokazi valjanu diplomu. Evo, Cekic ce da ti pomogne, on je profesor na Filozofskom.

Milan

pre 18 godina

"Nema članice Evropske unije u kojoj nema TV pretplate" - kaze Cekic. Gospodin Ce-Ka zestoko ne govori istinu. Zivim u Portugaliji (chlan EZ) i ovde niko ne placa pretplatu drzavi (naravno privatne kablovske televizije, specijalizovani filmski i sportski kanali su druga stvar)...

kiki

pre 18 godina

I dalje se ovde vrte reci bojkota i slicnog. Prosla su ta vremena.
A ko kaze da je u evropi "pretplata ili reklama" ?
U nemackoj je pretplata 16 evra mesecno za nacionalnu tv, i mozes samo da gledas ta rti kanala, za kablovsku se placa jos dodatno 20+ evra mesecno. Ali pretplata se placa i ako na kablovskoj ima i tri nacionalne tv stanice.
I ako ide pretplata za nac. TV ARD i ZDF ,ima reklame,tako da su to dezinformacije.
Na RTS barem ima sportskih prenosa koliko hoces, a u nemackoj nemas nista na tri kanala, i bog zna na sta idu svake godine milijarde. Ali ljudi placaju i cute.
U svim zemljama EU postoji tv pretplata, pa ce tako i kod nas biti, bunili se neki ili ne.
I puna podrska Cekicu, jednom mora da se uvodi red i disciplina u Srbiji, i to u svim segmentima.

Jovan

pre 18 godina

Unija potrosaca je do sada radila odlican posao, pogotovu sa uporednom analizom kvaliteta mleka naprimer. Mozda oni i jesu grupa od 10 ljudi, ali ta grupa dokazano radi u interesu gradjana. To je tacno i u slucaju TV pretplate. Cekic, sa druge strane, radi na stetu gradjana bez obzira sto ima kvazi agenciju iza sebe. Alo Cekicu ko si ti? Prvi cu da uplatim novac na racun "za borbu protiv TV pretplate", ukoliko ga organizacija otvori. Bilo bi jos lakse da skupljaju donacije preko interneta. Siguran sam da bi B92 besplatno postavio link.

Umetnica

pre 18 godina

Ma taj Cekić je lud ko struja! Sećam se njegovih "maksim po diviziji" dumbaranja iz vremena osvita Radiodifuznog saveta. Javni servis? Može momčino, ali ne da taj javni servis pokriva 3 kanala sa besmislenim programom, stranačkom propagandom, poligonima za proturanje nasleđa Dušana Čukića, 48 sati svadba i sl. Pa onaj 3K postoji da bi urednici išli na džaba letovanja i putovanja!!! Javni servis, kada bi se šalili...

Sale

pre 18 godina

Ova vlast će proći isto kao i slobisti.
Veće nebuloze od plaćanja skoro 50€ godišnje za propali RTS nema. Niti imam TV, niti gledam RTS, tako da ne znam za šta to treba da platim.
Dalje, ko ima kablovsku, doćiće u situaciju da dva puta plaća jedno isto, to nema valjda nigde na svetu.

Centar Europe, ej

pre 18 godina

Evo u suvom centru Jevrope, Belgija, Brisel, glavni grad te drage nam Jevrope na koju se ovaj (nije zasluzio ni ime da mu pomenem) poziva, NEMA obavezne pretplate na drzavne RTV kanale!
Pokusali su naravno, istim argumentima kao i pomenuti gospodin, ali uz iste argumente koje svi vi ovde navodite su vrlo brzo odustali.
Stavise, svi drzavni kanali su BESPLATNI za gledanje bilo putem kabla bilo putem antene.
E a znate sta ima... skoro je bilo polemike u javnosti oko toga... Zahvaljujuci neobavestenosti pucanstva, raznorazne firmice, uglavnom fantomske, salju ljudima pisma na kojima stoji logotip vlade (jel kako da ih ubedi da je pismo poslala vlada) u kojima ih obavestava da su obavezni da plate neki iznos za ocuvanje okoline, ili fixnu godisnju nadoknadu za koriscenje fotokopir aparata koj ispustaju gasove stetne po atmosferu (racunajuci da je svfako makar jednom u zivotu nesto kopirao u kopirnici)... naravno provaljeno je nedavno ali lepo suse namazali dok ih nisu provalili...

Veljko

pre 18 godina

Opet da kazem: placam pretplatu BBC i placam kablovsku jer ne mogu obicnom antenom da hvatam pet kanala sa nacionalnom frekvencijom! I u cemu je problem? U UK postoji specijalizovana sluzba koja ide od vrata do vrata i proveravaju! Da li se buni neko? Pa nisam cuo, posebno sto na BBC nema reklama.

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

U Engleskoj se placa 10.8 funti mesecno, prete vam pokretnim detektorima (Kao Nemci u seriji "Otpisani").
Ne radi se ovde vise o pretplati. Cinjenica je da Srbiji treba javni RTV servis. Da li je belje resenje pretplata ili budzet - ne znam. Samo znam da zakoni moraju da se postuju i da u Srbiji nema prosperiteta dok se ne pocnu postovati zakoni. Pravila igre su jasna: izaberes politicke predstavnike. Oni donose zakone. Ako ti se ne svidjaju zakoni, trazis da se promene. Ako tvoji politicki predstavnici nece da promene zakone, na sledecim izborima izaberes nove politicke predstavnike, koji se zalazu za promenu tih zakona. Vrlo jednostvno, zar ne? Ali u ovim pravilima igre nema i ne treba da bude mesta za pozivanje na krsenje zakona i tzv. "gradjansku neposlusnost".

koda

pre 18 godina

"Nema članice Eevropske unije u kojoj nema TV pretplate, a..."
- Nema članice Eevropske unije u kojoj imaju ovakve plate!!!!!!!!!!!!

anti-cekic

pre 18 godina

A zasto je Srbiji uopste potreban javni servis?
Na stranu to sto ce RTS uvek ostati propagandna masina stranke na vlasti i nikad nece postati javni servis, ali sve i da hoce - zasto uopste Srbiji treba javni servis?

Aleksandar

pre 18 godina

Dakle, za šta da plaćamo pretplatu??? Za gomilu lošeg programa i neinventivnih talk show emisija, repriza and očajnih voditelja??? Ma dajte... Super nam prodaju pamet ovi 'borci za demokratiju'... Cekiću, nije tačno da u svim zemljama EU plaćaju pretplatu. A tamo gde je plaćaju, nema reklama na toj nacionalnoj televiziji. Malo prostudiraj materiju pre nego što se provališ u javnosti.

sumadinac

pre 18 godina

Pa za program koji nudi RTS nisu zasluzili ni 100 din. Pogotovo zato sto na periferiji Jagodine nikada nisam imao ljudski drugi program. A ovo za radio uredjaj u autu :-D E ovo nigde u evropi nema!!!

Deki

pre 18 godina

Koliko nebuloza je izrekao ovaj covek... "Kako mislite da postoji javni servis ako nema svoje prihode". A sta je sa onih 10.000 reklama koje emituju svake nedelje? Je li to emituju gratis, ili ipak zarade milione i milione dinara od toga?

imam digitron %%%

pre 18 godina

E, ako svi u evropskoj uniji placaju pretplatu, ajde onda da placamo i mi. Samo, pitam se da li neko u evropskoj uniji daje 2% plate na RTV pretplatu. Prosecna plata u srbiji je recimo 15000(a nije), ako je pretplata 300 din, prostom racunicom se dobija 2% plate. Ej bre.

Voodooman

pre 18 godina

Hajde da placamo pretplatu, ali onda necu da vidim niti jednu komercijalnu reklamu na RTS-u. Neka gdin Cekic i gdin Tijanic se odluce za nacin finansiranja: pretplata ili komercijalno poslovanje. Najradije bih da na neki nacin iskljucim prijem RTS-a, ali to ne moze.

SVI VI ŠTO MAŠTATE O SREĆI

pre 18 godina

Ja imam RTS u okviru kablovske kojoj plaćam redovno 250 dinara. Dakle, ja van sistema kablovske ne gledam nijedan kanal, pa neću ništa ni da platim, tako da oni koji pozivaju na bojkot nemaju potrebu to da rade, jer ionako niko ko gleda kablovsku neće to da im plaća. Kad RTS bude javni servis a ne televizija na granici amaterizma koju sa pećinskim ljudima umesto voditeljima i programskom šemom iz 1956.godine, možda će neko i prostati da plati. A ako što se mene tiče, kablovska može da sklopi neki ugovor sa RTS-om, to se mene ne tiče, pa nek posle menjaju cenu u okviru kablovske, a ja ću proceniti da li mi se ti uopšte isplati.

ljubisa

pre 18 godina

Pa moj radio-kasetofon u kolima ne vredi 600 din. Ako bi mi RTS poklonio jedan lep, nov radio kasetofon ( moze i sa mp3 playerom) rado bih mu placao pretplatu od 600 dinara.

Mashinovodja

pre 18 godina

Tačno, "uslov za integraciju Srbije u EU je konstituisanje javnog servisa", ali da li je sada RTS javni servis? Nije, ni slučajno!
Ako može direktor (i to kakav!) da bude postavljen suprotno važećem statutu i ne ispunjava zahtevane kvalifikacije, onda ne možemo da pričamo o javnom servisu, već samo o tekućoj ravnoteži snaga između političara.
Kada RTS postane nacionalna instutucija u koju će ljudi imati poverenja, onda će i rado plaćati pretplatu. Pre toga, ništa!

Sloba

pre 18 godina

Gospodin Cekic nastupa sa pozicije sile, pretnjom da ce podnositi krivicne prijave. Bas me zanima kako ce se kazniti neko ko nece da plati pretplatu za ovakav RTS koji je kao nacionalni servis. Koji servis i ciji? Servis Vlade koja je Cekica imenovala na to mesto. Setite se samo otvaranja topciderskog bunkera gde su pozvali samo RTS jer je kao mali prostor za ostale televizije, a znamo sta nam je taj servis prezentirao i kada. Cekicu, prvo dovodjenje na nivo nacionalnog servisa kao sto je BBC; RTL ili RAI , bez seckanja emisija sa reklamama, spikere i novinere koji znaju da citaju srpski jezik, sund izbacite uvedite edukativne programe i jos mnogo toga, pa onda moze da dodje na red placanje predplate.

Aleksa

pre 18 godina

Nemam televizor! i necu da placam nista. Bude li ovaj harac isao kroz racun za struju, uzimam advokata i tuzim. A u medjuvremenu cu placati struju umanjenu za iznos ove otimacine.
Nego, da li ce saobracajci sada pored vozacke i saobracajne da traze i dokaz o uplati TV haraca ili ce inace da iskljucuju iz saobracaja?

vinetu

pre 18 godina

Malo je 300 dindzi treba tu dodati jos jednu nulu pa lepo da se ide u zatvor za neke pare a ne ovako za sitninu. I kada se pljacka tada se to radi temeljito a ne ovako kao pocetnici samo 300 dinara. A ovima u kolima treba uzeti i 600 din. i radio aparat na bazdarenje frekvencije, jer ima da se slusa samo RTS.
Nego se nesto pitam, hoce li nas pljackati cista obraza ili ce ipak navuci fantomke?

Sasa

pre 18 godina

Problem je kao i uvek u Srbiji sto su na direktorskim mestima nekompetentni ljudi. Neka se RTS u najvecem delu samofinansira preko drugog i treceg kanala ako je sposoban, kroz reklame i preko kablovske kao sto to rade i ostale televizije na trzistu koje se bore za gledanost. Prvi program TV i radija treba da bude nacionalni javni servis, bez reklama i sa mnogo vise obrazovanih i naucnih emisija i sa prenosima od nacionalnog znacaja (sportske utakmice, skupstina...). Tako bih mozda i placao nekih 100 dinara maksimalno. Onih 200 dinara neka zarade a ne da uzimaju harac siromasnom stanovnistvu za svoju nesposobnost da naprave nesto sto vredi na trzistu. Ovako sigurno necu placati preglomazan sistem koji mi nista ne nudi za tu cenu. Kako mogu druge televizije, koje takodje imaju nacionalnu pokrivenost, da se izdrzavaju i da nude mnogo bolji program (B92 pre svega)?.

Milos

pre 18 godina

Gospodin Cekic bi pre nego sto pocne da preti trebalo da se raspita u vezi sa zakonskom regulativom - nije krsenje svakog zakona krivicno delo, a krivicna dela su pojedinacno navedena u Krivicnom zakoniku. Kako bojkotovanje TV pretplate (jos uvek) nije medju njima, vodeci se principom nulla poena sine legae, to nije krivicno delo. Ali, zato pretnja jeste. Pa da vidimo.

Aleksandar

pre 18 godina

Ovo je arhibezobrazluk. Evo, ja nisam clan doticnog udruzenja, ali iskazujem vrlo odlucnu nameru da ne placam pretplatu, pa nek g. Cekic izvoli tuziti me.
Sad treba svi da dignemo glas do neba, jer, zamislite kako bismo protestovali da su nam perjanice JULa ovo i ovako govorile.
Ne dajte im novac!

dr Abulle

pre 18 godina

Evropa kaže pretplata ali nema reklama ili ima reklama a nema pretplate. Javni servis ... pa to kako je krenulo neće biti...pre liči na neke druge javne objekte...
Plaćam kablovski a neke kanale je zauzeo RTS tražiću da blokiraju te kamale pa da se lepo ne pitamo za zdravlje...
Predlažem da se potrošači ujedine da skupe po 50 dinara mesečno unajme dobrog advokata i tuže i RTS i Cekića i da lepo dokažemio da nam krše ljudska prava zato što nam ne daju izbor.

Filip

pre 18 godina

Bojkot, sine nego sta! Nije mene strah od zakona o pretplati, nego da ne natrcim negde na ovog Cekica, mogle bi da padnu batine, a to je onda krivicno delo.
Uzgred u RTSu primaju plate stotine ljudi koji cak nisu podigli ni propusnice za ovu godinu, sto znaci da se nisu ni potrudili da dodju na posao, a kamoli zarade platu.

Gastarbeiter

pre 18 godina

Nema razloga za histeriju, svuda se plaća pretplata i to je sasvim normalna stvar.
Primer: Nemačka - TV pretplata za 1 TV- i 1 radio-aparat košta oko 17,00 evra. Uzimajući u obzir da je prosečna plata negde oko 1500 evra (a možda i manje), pretplata izlazi nešto preko 1% od plate. Naravno, građani imaju obavezu da plaćaju za SVAKI aparat koji imaju, pa i za onaj u kolima.
Q. Da li to znači da na državnim televizijama nema reklama?
A. Ne znači - pune su reklama, a i program je mnogo bolji na privatnim televizijama...
Q. Kolike su kazne za neprijavljene aparate?
A. Oko 2000 evra, s tim što nisu baš toliko strogi ako ne prijaviš baš svaki radio-uređaj koji poseduješ.
Q. Da li se neko buni zbog obavezne TV preplate?
Bune se mnogi, samo što im to ništa ne pomaže, svi moraju da plaćaju pretplatu ili dobijaju žestoke kazne po ušima (bolje reći - po džepu, tamo gde najviše boli)
Jedino zaista interesantno pitanje u celoj ovoj priči je: Ko stoji iza "Nacionalnog udruženja potrošača Srbije"? Imaju li ti ljudi imena i prezimena, ko ih finansira i u čijem interesu rade?

Petar

pre 18 godina

Ne vidim problem u placanju pretplate. Jedino se moze diskutovati o visini te nadoknade koja je u odnosu na srpske plate previsoka.
U Svajcarskoj se placa kvartalno i proporcionalno je ispod 1% prosecne mesecne plate sto se moze videti ovde:
http://www.billag.com/ratv/en/news/news1.php

mama ludaca

pre 18 godina

Samo ostro, nego sta!
Treba ubrati harace, podici plate poslanicima, RTS poslenicima, cuvati Jecu i Cecu o trosku poreskih obveznika...
Svi na svoja radna mesta ili se setite da imate pravo i na gradjansku neposlusnost.

Dejan

pre 18 godina

Ispada da je Tijanic najbolju firmu dobio!
Nece moci gospodo, 300 din. nemam za vas, ma nemam ni 3 din. za restauraciju Milosevicevog RTS-a, pa koliko mi je puta samo zivot zagorcao... uh kad se setim, pa tu jos uvek radi 90% istih ljudi.
Kas se setim i sportskih komentatora, sacuvaj me boze istih.

males

pre 18 godina

Svagde se vec placa i ne vidim zasto ne bi i u Srbiji. U Republici Srpskoj rtv preplata je 15km, a u Astriji tv preplata bez radio je negde oko 40€ za dva meseca!
Znaci u cemu je problem?

Ziggy

pre 18 godina

Ma ko si ti, Cekiću, da pretiš građanima? E pa, struju ću da plaćam tačno 300 dinara manje svakog meseca a radio ću da izvadim iz auta ako treba. Ako je RTS funkcionisala bez pretplate poslednjih pet godina, ne vidim zašto ne bi mogla i dalje. A te priče o javnom servisu... pa to ni pas s maslom ne bi pojeo. Zašto se taj savet o radiodifuziji ne brine o sprovođenu zakona o radiodifuziji (koji se ne sprovodi), zašto se već jednom ne podele te dozvole za rad, zašto se još uvek lovi u mutnom? A tek pominjanje EU... pa ljudi, za ulazak u EU treba srediti milion važnijih stvari, treba rešiti pitanja ratnih zločina, pitanje Kosova, doneti mnoge važne zakone i stvoriti efikasan sistem za njihovo sprovođenje, unaprediti sudstvo, efikasno se boriti protiv korupcije, izvršiti reformu policije i vojske, reformu zdravstva i školstva, penzija... a oni se uhvatili pretplate kao pijan plota. Nekome su počele da cure sline na pomisao da se tim trikom domogne ogromne love (pomnožite broj domaćinstava u Srbiji sa 300 dinara mesečno i sve će vam biti jasno). Pa ja sam bio zato da prethodna vlada padne između ostalog i zbog najava o vraćanju TV pretplate, isto tako ću biti svim silama i protiv ove vlade ako nastave ovako. Šta ću, možda sam malo čudan, ali kad mi neko pomene TV pretplatu, iz mesta ga zamrzim :)

pavle

pre 18 godina

Nije problem u pretplati već u načinu njenog plaćanja. Predlog da to ide preko računa za struju je ništa drugo nego parafiskalno opterećenje građana.
Postoje i druga rešenja vezana za korišćenje javnog servisa kao što su: skremblovanje kanala pa neka plati karticu ko to hoće, pretplata preko kablovske onima koji žele taj paket usluga, itd.
Problem je tada u tome što će ljudi da imaju slobodu izbora tako da oni koji RTS ne gledaju neće ni da je plaćaju a samim tim prihodi su manji i gle čuda tačno bi se znalo koja populacija gleda RTS.
Što se tiče NVO one moraju da rade u skladu sa zakonom i imaju pravo da iznesu stav, pod uslovom da to nije kršenje zakona ili pozivanje na kršenje zakona. Tu je situacija čista.

klanfa

pre 18 godina

"Kako mislite da postoji javni servis ako nema svoje prihode." "I tata bi, sine" ali iz budzeta! Hocemo li uvesti "pretplatu" i za vojsku, policiju, vatrogasce...? Plane ti stala, ti zoves, a oni: "Ne moze, nije nam tu knjigovodja da proveri jeste li namirili pretplatu! Sacekajte par sati, 'odma ce on!"

NS

pre 18 godina

Mi u Novom Sadu placamo kablovsku 466 dinara ako na ovo dodamo jos i preplatu za RTS (ko to jos gleda) to je kap previse. Ova vlast ce sa ovakvim postupcima da zavrsi kao Causesku.

Voja, Lisabon

pre 18 godina

NE placa se pretplata u svim zemljama EU, ta informacija je netacna. Portugalska radiotelevizija (RTP) je besplatna, na primer.

SasaDj.

pre 18 godina

Uvek je u pitanju civilizovana prezentacija cinjenica i animiranje javnog mnenja. Ali nista od toga dok su na sceni ovaj lik Cekic, i njemu slicni, koji se ocigledno izgubio pa raspiruje strasti i ponasa kao madijski gaulajter Srbije. Jel' on to preti srpskom javnom mnenju? Bedno i bahato. Ocigledno se jos zivi u ehu dogadjaja od pre desetak godina.

Ivica M.

pre 18 godina

OK, Cekicu, pridzavaj se zakona, a RTS ce se "u hodu" oslobadjati viska zaposlenih. U tome ce im sigurno pomoci ovaj visak para, je l' da? Nego da se kladimo: posle uvodjenja pretplate u RTS ce se zaposliti jos vise sekretarica, referenata za ONO i ovo... jer, kako znamo, nisu sve zene i svastike funkcionera DSS-a dobile drzavni posao.
A Cekic nek' se drzi zakona. I neka obezbedi postovanje Zakona i kad je u pitanju funkcija direktora RTS-a i njegova skolska sprema! Zato, Tijanicu, pokazi papir! Ne trazimo potvrdu kad si se poslednji put istusirao, bre! Samo pokazi valjanu diplomu. Evo, Cekic ce da ti pomogne, on je profesor na Filozofskom.

Milan

pre 18 godina

"Nema članice Evropske unije u kojoj nema TV pretplate" - kaze Cekic. Gospodin Ce-Ka zestoko ne govori istinu. Zivim u Portugaliji (chlan EZ) i ovde niko ne placa pretplatu drzavi (naravno privatne kablovske televizije, specijalizovani filmski i sportski kanali su druga stvar)...

kiki

pre 18 godina

I dalje se ovde vrte reci bojkota i slicnog. Prosla su ta vremena.
A ko kaze da je u evropi "pretplata ili reklama" ?
U nemackoj je pretplata 16 evra mesecno za nacionalnu tv, i mozes samo da gledas ta rti kanala, za kablovsku se placa jos dodatno 20+ evra mesecno. Ali pretplata se placa i ako na kablovskoj ima i tri nacionalne tv stanice.
I ako ide pretplata za nac. TV ARD i ZDF ,ima reklame,tako da su to dezinformacije.
Na RTS barem ima sportskih prenosa koliko hoces, a u nemackoj nemas nista na tri kanala, i bog zna na sta idu svake godine milijarde. Ali ljudi placaju i cute.
U svim zemljama EU postoji tv pretplata, pa ce tako i kod nas biti, bunili se neki ili ne.
I puna podrska Cekicu, jednom mora da se uvodi red i disciplina u Srbiji, i to u svim segmentima.

Jovan

pre 18 godina

Unija potrosaca je do sada radila odlican posao, pogotovu sa uporednom analizom kvaliteta mleka naprimer. Mozda oni i jesu grupa od 10 ljudi, ali ta grupa dokazano radi u interesu gradjana. To je tacno i u slucaju TV pretplate. Cekic, sa druge strane, radi na stetu gradjana bez obzira sto ima kvazi agenciju iza sebe. Alo Cekicu ko si ti? Prvi cu da uplatim novac na racun "za borbu protiv TV pretplate", ukoliko ga organizacija otvori. Bilo bi jos lakse da skupljaju donacije preko interneta. Siguran sam da bi B92 besplatno postavio link.

Umetnica

pre 18 godina

Ma taj Cekić je lud ko struja! Sećam se njegovih "maksim po diviziji" dumbaranja iz vremena osvita Radiodifuznog saveta. Javni servis? Može momčino, ali ne da taj javni servis pokriva 3 kanala sa besmislenim programom, stranačkom propagandom, poligonima za proturanje nasleđa Dušana Čukića, 48 sati svadba i sl. Pa onaj 3K postoji da bi urednici išli na džaba letovanja i putovanja!!! Javni servis, kada bi se šalili...

Sale

pre 18 godina

Ova vlast će proći isto kao i slobisti.
Veće nebuloze od plaćanja skoro 50€ godišnje za propali RTS nema. Niti imam TV, niti gledam RTS, tako da ne znam za šta to treba da platim.
Dalje, ko ima kablovsku, doćiće u situaciju da dva puta plaća jedno isto, to nema valjda nigde na svetu.

Centar Europe, ej

pre 18 godina

Evo u suvom centru Jevrope, Belgija, Brisel, glavni grad te drage nam Jevrope na koju se ovaj (nije zasluzio ni ime da mu pomenem) poziva, NEMA obavezne pretplate na drzavne RTV kanale!
Pokusali su naravno, istim argumentima kao i pomenuti gospodin, ali uz iste argumente koje svi vi ovde navodite su vrlo brzo odustali.
Stavise, svi drzavni kanali su BESPLATNI za gledanje bilo putem kabla bilo putem antene.
E a znate sta ima... skoro je bilo polemike u javnosti oko toga... Zahvaljujuci neobavestenosti pucanstva, raznorazne firmice, uglavnom fantomske, salju ljudima pisma na kojima stoji logotip vlade (jel kako da ih ubedi da je pismo poslala vlada) u kojima ih obavestava da su obavezni da plate neki iznos za ocuvanje okoline, ili fixnu godisnju nadoknadu za koriscenje fotokopir aparata koj ispustaju gasove stetne po atmosferu (racunajuci da je svfako makar jednom u zivotu nesto kopirao u kopirnici)... naravno provaljeno je nedavno ali lepo suse namazali dok ih nisu provalili...

Veljko

pre 18 godina

Opet da kazem: placam pretplatu BBC i placam kablovsku jer ne mogu obicnom antenom da hvatam pet kanala sa nacionalnom frekvencijom! I u cemu je problem? U UK postoji specijalizovana sluzba koja ide od vrata do vrata i proveravaju! Da li se buni neko? Pa nisam cuo, posebno sto na BBC nema reklama.

Zoki, Vancouver

pre 18 godina

U Engleskoj se placa 10.8 funti mesecno, prete vam pokretnim detektorima (Kao Nemci u seriji "Otpisani").
Ne radi se ovde vise o pretplati. Cinjenica je da Srbiji treba javni RTV servis. Da li je belje resenje pretplata ili budzet - ne znam. Samo znam da zakoni moraju da se postuju i da u Srbiji nema prosperiteta dok se ne pocnu postovati zakoni. Pravila igre su jasna: izaberes politicke predstavnike. Oni donose zakone. Ako ti se ne svidjaju zakoni, trazis da se promene. Ako tvoji politicki predstavnici nece da promene zakone, na sledecim izborima izaberes nove politicke predstavnike, koji se zalazu za promenu tih zakona. Vrlo jednostvno, zar ne? Ali u ovim pravilima igre nema i ne treba da bude mesta za pozivanje na krsenje zakona i tzv. "gradjansku neposlusnost".

koda

pre 18 godina

"Nema članice Eevropske unije u kojoj nema TV pretplate, a..."
- Nema članice Eevropske unije u kojoj imaju ovakve plate!!!!!!!!!!!!

anti-cekic

pre 18 godina

A zasto je Srbiji uopste potreban javni servis?
Na stranu to sto ce RTS uvek ostati propagandna masina stranke na vlasti i nikad nece postati javni servis, ali sve i da hoce - zasto uopste Srbiji treba javni servis?

Aleksandar

pre 18 godina

Dakle, za šta da plaćamo pretplatu??? Za gomilu lošeg programa i neinventivnih talk show emisija, repriza and očajnih voditelja??? Ma dajte... Super nam prodaju pamet ovi 'borci za demokratiju'... Cekiću, nije tačno da u svim zemljama EU plaćaju pretplatu. A tamo gde je plaćaju, nema reklama na toj nacionalnoj televiziji. Malo prostudiraj materiju pre nego što se provališ u javnosti.

Branislav Petrovic

pre 15 godina

Nesto bih razjasnio.Ovde se radi o mogucoj najskupljoj stetnoj aktivnosti neobavestenih politicara po drzavu Srbiju.
Vi mozete doneti kakav god zakon hocete i povezati i babe i zabe medjutim to je primenjivo u diktaturi ili ukoliko ste jedina drzava na svetu.Medjutim u vremenu kada postoji jedan sud i to u Strasburu svi predstavnici naroda koji rade na stetu drzave Srbije bi trebalo da odbace primenu prevazidjenih i jeftinih trikova kako od naroda namaci novac za finansiranje ko zna cega. Ono sto je vazno, to je da je nepostovanje osnovnog dokumenta jedne televizije a to je TV program kao manifestacija onoga sto jedno preduzece te vrste radi, je najmanje sto RTS redovno i bez ikakvog prihvatljivog razloga cini.
Ono vaznije i strasnije a moguce je dokazati je ugrozavanje ljudskih prava.To neka ostane tajna ukoliko se bilo ko usudi da one koji ne placaju tuzi redovnom sudu.Tada ce biti svima dostupno. Tvrdnje da se u nekim zemljama naplacuje na isti nacin TV pretplata je jedna prostacka jezicka manipulacija sa terminima 'nekoliko'. 'neki'. Posto imamo u jeziku i reci kao 'koji' sto znaci, u kojim zemljama precizno i na koji nacin sa kojim elementima i reci 'koliko' koliko je to zemalja kolika je visina pretplate itd.
Dakle sama pretnja tuzbama protiv onih koji ne placaju TV pretplatu je koliko smesna toliko i diskreditujuca u smislu znanja onih koji takve pretnje upucuju. Medjutim ja bih rado pozvao te i takve politicare i eksponente te politike u javnim preduzecima i drugim organima drzave da se konacno angazuju na mnogo slozenijem projektu kako stvoriti visak vrednosti a ne i na ovom niskom nivou gurati Srbe da sude Srbima. Medjutim da biste poveli zemlju ekonomski napred nije moguce hvaliti se istovremeno sa punjenjem budzeta otimanjem od gradjana pod maskom ma kako prikazane potrebe da se nesto placa.Posebno ne ono sto se moze videti na kanalima RTS.