Petak, 17.01.2020.

12:58

Objavljen izveštaj organizacije u kojoj su Solana i Bilt: Upozorenje, tačka usijanja na Balkanu je SPC

"SPC je neprijateljski nastrojena prema crnogorskoj državi i njenoj prozapadnoj orijentaciji, zbog čega je Vlada Crne Gore vidi kao bezbednosnu prijetnju."

Izvor: Sputnjik

Objavljen izveštaj organizacije u kojoj su Solana i Bilt: Upozorenje, taèka usijanja na Balkanu je SPC IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

126 Komentari

Sortiraj po:

Zoran

pre 4 godine

Nisu to pisao ni Bilt ni Solana. Podmetačina "Sputnik"-a.

Sudeći po većini komentara ovde, čini mi se da bi trebalo polako da proluftiramo skloništa, izbacimo stare feder-madrace, neispravne veš-mašine, razvaljene regale, rasklimatane "Marles" kuhinje, zarđale bicikle, odbačene "ko zna zatrebaće" automobilske gume, opajamo paučinu... Biće opet vatrometa iz Otrantskih vrata mada, sad imaju i bliži stacionar. Bondsteel, na primer...

A ko se uzda u Putina taj ili je lud il' mu noge smrde. 1999. je poslao Černomidina da ubeđue da se smire. I sad će opet nekog da pošalje da radi isto.

Crna Gora je PUNOPRAVNI ČLAN NATO PAKTA A L O O O O

Konfeder i EU

pre 4 godine

(Kosingas) SFRJ-životni prostor srpskog naroda.. Iskreno ti opisa naše tragedije devedesetih i odbijanje kompromisa. Ukratko, tražili ste-gledajte.

Mogu bez crkve

pre 4 godine

Gledam "komentare", ne čitam pažljivo, preskačem, ali ipak shvatam da Srbi žive u nekom svom "antisvetu", okrenuti protiv evropske civilizacije i tradicije, i podržavaju SPC i kad je klero-nacionalistička.

Огњен

pre 4 godine

У току је напад на све оно што се сматра кохезионим фактором српског народа, а један од њих је и СПЦ. На тај начин наши непријатељи хоће да нас разједине, ослабе и отму нам оно што је вековима било наше. У томе су већ делом и успели јер нисмо били сложни и до краја се одупрли НАТО агресији '99. Зато смо остали без КиМ. Колико ћемо бити сложни убудуће? Видећемо...

nevernik

pre 4 godine

Nemojte se cuditi da skoro svi mrze Srbe.Razlog je sto se nasa banana drzava kaci sa svima sa kojima stigne.Izmislili da smo nebeski narod pa nam niko nista ne moze.E moze i te kako.

KOSINGAS

pre 4 godine

Definitivna potvrda da se još od 90-ih vodi verski rat protiv pravoslavlja i svetosavlja, znači protiv Srba. Ovo više nisu nikakve
,,teorije zavere", već gola istina. Sada je mnogo jasniji razlog stvaranja NATO država i NATO nacija na prostoru bivše SFRJ, životnom prostoru srpskog naroda. Vreme je da se Srbi probude i širom otvore oči, okrenu pravim vrednostima i prijateljima.

Slovenac

pre 4 godine

IStina ziva. Da SPC nije bas otvoreno nastrojena protiv CG kao drzave, do ovog zakona ne bi nikad doslo. Ali posto remete i vredjaju gde god stignu, ne cudi me da su Crnogorci odlucili da se obracunaju s njima. Zakon je prilicno cudan, jer niko ne bi trebao da nekome uzima bilo sta bilo gde. Ali zna se politicka pozadina. I zato mora da se reaguje.

Neko ko zna!

pre 4 godine

Milo je samo poslušnik Amerike i V.Britanije.
Njegov je cilj da sačuva stečeni imetak,pa i po cenu priznanja Kosova.Takvi su svi političari na Balkanu,bez morala,obraza i svi oni nisu pre ulaska u politiku imali ni 50 h evra kapitala.To nam je svima jasno,ali me brine običan narod zar je toliko glup i slep od očiju.Zašto bi C.Gora priznala Kosovo,koji je to razlog ako nije privatne prirode?Pola Crne Gore je u Beogradu,pola policajaca iz policijske stanice u Zemunu poreklom Crnogorci,40% stanovnika Crne Gore žele zajednicu sa Srbijom.Ubeđen sam da 70%
ukupno Crnogoraca u C.Gori i vani C.G.je za zajednicu sa Srbijom.Naravno oni ovim Crnogorcima iz Srbije ne daju pravo glasa.Još nešto znate li vi političari iz C.G.koliko je mešani brakova,rođačkih veza itd..

Zabela

pre 4 godine

najvecaa optuzba na racun SPCa je sto je konzervativna.
boze kakvi politicki diletanti su pisali ovo?
pa sve crkve su konzervativne....osim sajantoloske...

M. Radosavljevicl

pre 4 godine

Nista pogresno nisu izjavili. SPC je retrogradni faktor Srbije koja sa ovakvim delovanjem crkve, Srbiji nece doneti nista dobro. Od naroda su odavno otudjeni, a sve vise se mesaju u dtzavne poslove gde im mesto nije. Srbija je drzava svih njenih gradjana. Srba, ali i svih ostalih, stoga crkvu pod hitno smestiti na mesto koje njoj pripada. Vernicima SPC, a nikako u resavanje i nametanje smernica gde Srbija treba da se krece. Nas put je jasan i jedini ispravan. Savez EU i dobri odnosi sa svim drzavama okruzenja.

dr laza

pre 4 godine

Ne oduzima c.g imovinu Srbima iz Srbije,već svojim gradjanima iz C.g. koji idu u te crkve.To zemljište i objekti ne pripadaju državi Srbiji već Mitropoliji Crnogorskoj,koja je deo SPC.Šta se dešava sa zemljištem i objektima koji su pre 1918bili u vlasništvu SPC,a nisu se nalazili tada u CG već u Turskoj ili Austrougarskoj?

danguba

pre 4 godine

Prenosi Sputnjik, dovoljno. Ne sumnjam da navedeni dokument postoji, ali navodjenje Bilta i Solane, kao istaknutih clanova, je cisti spin sa jasnim ciljem...

zubac

pre 4 godine

Zabrinjavajuce je koliko ovde ima autosovinista (da se ne izrazim grublje). Jedan tvrdi da Srbi nemaju pravi kalendar, druga da je pokojni Patrijarh pisao nekom po Evropi kako zeli etnicki cistu drzavu ( navedi izvor ), neki vrde da je SPC kriva zato sto joj komunisti uzimaju imovinu , uglavnom ima tu milion gluposti i sve su po pravilu u korist svoje stete.

Vladimir

pre 4 godine

Koliko je džamija bilo 1918 u CG? Koliko katoličkih crkava?
I na sve to oni su za vreme SFRJ preuzeli sopstvenost na sebe a SPC je cinculirala jer su objekti u nadležnosti drzave bili na finansiranju drzave. Nije im padalo na pamet da sve moze da se okrene jednog dana.
Nažalost tačno to se i desilo.

Лиманац

pre 4 godine

Надам се да и најтврђи еврофанатици сада схватају да ће се евроинтеграције наставити тек када као народ Срби прихвате да су криви за све и док не "промене свест". Ја то не прихватам. Захтевам од своје владе да, још данас, пошаље допис Бриселу и захвали се на досадашњој сарадњи.

Dusan

pre 4 godine

Stvar je jasna kao dan...ako hoces sa nama moras da radis kako mi kazemo....uzmi ili ostavi...sve ostalo sto nas lazu je zamazivanje ociju

vivident

pre 4 godine

Nista nije protiv pravoslavlja,pa i bugari, rumuni i grci su pravoslavci ali koriste svoje crkve za boga i dobrobit a ne rat i mrznju i klevete.Zato su u EU i niko nema primedbe za rad njihovih crkava. Ne mesaju se njihove crkve u politiku i svakodnevni zivot gradjana,zato i nikome ne smetaju.

aleksandar

pre 4 godine

Ma ljudi kakva vlada, valjda je bitno šta narod misli....oni su većina i volja je njihova a ne par pojedinaca oko Mila....truo je zapad do srži....

chupavi

pre 4 godine

Nije ovo nista novo, samo sto su danas ovo otvoreno rekli. Zapad i istok sinu svadji skoro 1000 godina, a mi smo bas zadrti istocnjaci, odnosno pravoslavci.

e moj druže

pre 4 godine

Solana, Bilt, NATO...sve je to ok ništa novo, nego neki građani Srbije se pokolebaju i pomisle da je možda stvarno Srbija kriva što je ishod ratova progon Srba iz Hrvatske, Bosne i Kosova, što smo bombardovani, što sada imamo 100%takse i prekid dijaloga, što Srbi u Crnoj Gori nemaju nikakva prava i što je Crna Gora rešila da im ukine identitet, donese zakon o otimanju imovine...
Pa i ja rođen i živim u Beogradu, delom sam poreklom iz Crne Gore i npr.navijao bih za Crnu Goru na svakom takmičenju, ali kako da navijam za zeleni dres, nije me to učio pradeda Crnogorac, ni njegova familija, to nije normalno, nego samo bolesna želja da se razlikuju od Srbije makar se razlikovali od sebe samih.

Lanister

pre 4 godine

(Los Angeles, 17. januar 2020 15:38)

Uzivaj u LA i ne komentarisi ono o cemu pojma nemas.

Ako si vec tako sam demokratski nastrojen onda stani na stranu ljudskih prava jedne manjine, a ne da pricas istu mantru koju slusamp 30 godina. Svi su divni samo mi ne valjamo. Ta prica kod nas ne prolazi.

Leopold

pre 4 godine

Kada se sve maksimalno uprosti, na delu je sistematično prevaspitavanje Srbije, kako to lepi reče Joe Biden. Ono će trajati sve do zaokreta Srbije ka EU-NATO savezu uz okretanje leđa Rusiji, ili pak do njenog postepenog rastakanja i svođenja na statističku geografsku grešku.

Radojko

pre 4 godine

"Ne čekaj da tvoja crkva bude savršena da bi je voleo". Kakva god bila, SPC je poslednji stub našeg identiteta. Kada nam "neko" i to izbombarduje, postajemo globalizovana masa bez oblika i imena. Ako je to cilj, na zdravlje!

Ja

pre 4 godine

cika steva

Pre svega je bez osnova i vise nego preterano reci da crkva nasrce na neciju drzavnost, kad crkva nema mehanizme za to. Nit je crkva stvarala crnogorsku drzavu, niti moze da je ukine. Toliko treba da vam bude jasno!

борче

pre 4 godine

забранити ћирилицу, забранити спц, забранити православље и потписати унијат, ето тако се ради.

deki

pre 4 godine

Uvek ovaj Sputnjik servira neke "emocionalne". Sedi miran, uzivaj! Kao prvo SPC ima dokaze o vlasnistvu, verovatno vise nego bilo ko drugi ukljucujuci drzavu. A ako ih nema, recimo izgorele u nekom ratu, to nemoze da se oduzme tek tako. Nema vlasnistva, znaci moje! Postoje valjda neke medjunarodne istitucije i obaveze, kakav CG-zakon. Utakmica je za "vatrene".

Sizif

pre 4 godine

Ovo je dosta kompleksno pitanje pri cemu obje strane imaju argumente. SPC sa pravom postavlja pitanje pravnog osnova da mora da dokazuje sopstveno vlasnistvo, kao i problematicnu prirodu mijesanja drzave u religiozna pitanja. Takodje tu je i cinjenica da se blizu 30% stanovnista osjecaju pripadnicima srpske nacionalnosti. Sa druge strane argumenti su da je crkva u CG bila autokefalna prije 1918 sto je defacto istina barem u organizacionom smislu i u pogledu izbora svestenstva. Takodje argument je da su pravoslavne crkve organizovane na nacionalnom nivou i da ne postoji ni jedna vecinski pravoslavna zemlja koja nema svoju crkvu. SPC u tom smislu cesto negira postojanje crnogorske nacije, cak i nazivu mitropolije naziv crnogorska ima istu tezinu kao "primorska" ili "zahumsko hercegovacka" cime se jasno stavlja do znanja nivo postovanje crnogorske drzavnosti. Mislim da je mjera kompromisa postojanje crnogorske mitropolije u okviru SPC sa sirokom autonomijom i unutrasnjom organizacijom. Vjerovatno na Balkanu nazalost, tako nesto nije moguce...

Ja

pre 4 godine

cika steva

Mora da su srpski popovi tajno naoruzali Hrvate i Albance, pa izazvali ratove! Isto kao sto su srpski popovi u Crnoj Gori sad doneli zakon gde nesto sto je vlasnistvo drzave Crne Gore proglasavaju za svoje!

djetic junior

pre 4 godine

Juce su pricali da nije Slobe Srbi nebi patili.
Danas kazu da nije ruskog utoicaja Srbija bi bolje prosla.
Sjutra ce pricati nesto drugo.
Realnost je da Srbija nikad nece biti dovoljno slomljena da bi nas ostavili na miru. Ma sta mi uradili.

Miki

pre 4 godine

(Petar, 17. januar 2020 14:03)
Nije. Turci su bili tolerantni po pitanju religije. Imate primer da su mnogi protestanti hteli pod Tursku nego pod katoličke zemlje. Razlog je pragmatičan. Turci su naplaćivali mnogo veći porez od nemuslimana i jednostavno im se nije isplatilo da ljudi prelaze u Islam. Čak su aktivno radili na tome da ne menaju veru. Nemate masovnih, nasilnih prelazaka. Srpska Crkva se održala jer su Turci bili tolerantni. Pitao bi ih da su bili pod Špancima da li bi se održali kao pravoslavci. Dosta naše istorije je iskrivljeno. Naravno, crkvi odogovara mučenička i borbena uloga ali stvarnost je bila drugačija. Crkva je uvek imala dovoljno da Turcima platiu porez.Raja baš i nije.

idiokratija

pre 4 godine

Treba samo da nam uspe da ne zaratimo bar 30 godina jer će za 50 da nas bude duplo manje a za 100 godina prazan plac. A ova dva zločinca nikako da nam se skinu sa grbače.

Mika

pre 4 godine

Ovo je za Zapad samo jedan medjukorak ka krajnjem cilju: unistenje srpske drzave i pravoslavne vere. Za to nalaze saradnike u najpokvarenijem, najnemoralnijim i najnepostenijim ljudima na ovim prostorima. Sledece sto planiraju je svadjanje i odvajanje Vojvodine, Sandzaka od ostatka Srbije i ko zna jos koje teritorije. Izmislice vojvodjanski jezik i naciju i tako dalje. Naravno, sve to ako se Srbi ne opamete i sa grbace ne skinu britanski uticaj i od spolja nametnute domace politicare, spijune i izdajnike.

Stefan

pre 4 godine

SPC je podržavala i podržava svakog osuđenika za stravične zločine 90tih. Meni kao hrišćaninu, verniku to smeta i nikako mi nije jasno kako drugima ne smeta.

100% SRBIN

pre 4 godine

Od prvog dana kada je počelo razbijanje bivše SFRJ cilj je bila SPC i pravoslavlje. Sad je ta priča i otvoreno na sceni. Niokakvim ljudskim pravima niti bilo kakvoj demokratiji nije reč već uništenje pravoslavlja. Nije to uspelo ni jednom papi, Turcima, a ni nacistima neće ni vama. Srbin će vam svašta dati ali KRSNU SLAVU I PRAVOSLAVLJE ČITAJ SPC NIKAD.

cika steva

pre 4 godine

Koje to mehanizme ima crkva da ugrozava ili ukida jednu drzavu, bilo koju?
(Ja)

Popovi pa topovi pa lopovi (politicari). Svi zajedno ili pojedinacno neki zavadjaju neki cekaju da se zavadimo do rata (jedna varnica je dovoljna) - pa zar sve to nismo videli 90tih? U svemu se bas i ne zna sta je istina, puno lzai i manipulacija narodom, osecanjima, teskim recima, optuzbama sa i bez osnova....a mi se palimo kao sibice e eto.

Bojan

pre 4 godine

Mislim da je ovo dugoočekivani odgovor na pitanje: “Zašto nismo ušli u EU 2004!”. Zaključak posle ovoga je - nije nam tamo mesto. Sve je to isto, samo se drugačije zove.

janbo

pre 4 godine

Ja bih voleo da mi se objasni zašto je ovaj zakon problematičan samo za SPC? Pa nije valjda da je donet samo u odnosu na nju zar nije univerzalan? A u tom smislu i pitanje u CG ima dosta jako starih katoličkih crkava zašto oni ne protestuju? Odnosno da li će i one ići pod kontrolu države?

Mi smo taoci "naše" crkve

pre 4 godine

Otkrili toplu vodu.
Još od Balkanskih ratova naša crkva rovari i kod nas i u okruženju. Karađorđević su je tako koncipirali i dali joj tu ulogu prilikom stvaranja Kraljevine SHS i kasnije Jugoslavije. Ta uloga je našla veoma plodno tlo u crkvi i ona ju je negovala i posle pada SFRJ to je izbilo na površinu prilikom proslave 600 godišnjice kosovske bitke i kasnijih događaja. Sada ona deluje u savezu sa RPC. Svaka modernizacija i stvaranje građanske Srbije je pretnja za SPC i ona to na sve načine podriva. Osamostaljenje CG i ulazak u NATO kler nikada nije prihvatio.

Komša

pre 4 godine

Šta su slagali?
@ (popov, 17. januar

Za pošetak slagali su da je zakon donet u skladu sa zaključkom Venecijanske komisije.
Venecijanska komisija je imala konkretne primedbe na nacrt zakona koji je bez uvažavanja mišljenja komisije ipak izglasan.

Svako sada mešetari u skladu sa svojim interesima -juče smo videli kako portparol Moskovske Patrijaršije tumači stavove Carigradskog Patrijarha ,pokušavajući da ga predstavi kao nekoga ko je protiv SPC i gurne SPC u sukob sa Carigradom i tako obezbedi vecu podršku SPC Moskvi a već danas imamo izjave ove organizacije (koja nije nikakvo telo EU ,sto bi se po nazivu moglo zaključiti) koja pokušava da pravda poteze vlasti u CG.

Ovo je prvenstveno pravno pitanje i problem je nastao što neko želi da stvori prednost (DPS) u pravnim sporovima političkim putem (izmenom zakona) jer svoj politički cilj ne može da ostvari pravnim putem.

Verska i imovinska prava gradjana CG su ugrožena donošenjem zakona koji ne odgovara evropskim i svetskim standardima.
Nepovredivost prava na imovinu je ogroman problem i to nece proci bude li doslo do medjunarodnih Sudova.
Zato pokušavaju političkim pritiscima da "ubede" SPC da ćuti.

Los Angeles

pre 4 godine

Dragi srbi, bicete deo civilizovanog sveta, milom ili silom. Ako to znaci slom ovih SPC Ajatola, ka tome ce se ici. Neko pametan bi vratio crkvu da se bavi crkvom, a ne politikom. Jer da se SPC bavila samo crkvom, do ovoga u CG ne bi ni doslo. Ovako, postavsi samo jos jedno sredstvo hibridnog ratovanja Rusije, trazili ste sta ste hteli. Sedite pregovarajte sa Milom. Obavezite se da nema vise petljanja u njegovu politiku, i ukazite postovanje Crnoj Gori kao drzavi, mozda uspete da popravite stetu. Ovako sa busanjem u grudi, pa izazvacete opet neki rat na Balkanu, pa ce vasa deca da crvene za 20 god zbog krivice, kao sto mi sad crvenimo zbog stvari koje su Mladic i Milosevic radili. To je istina, a vi sad mozete da se svadjate, pretite, ma da zapenite od besa i mrznje, TO JE TAKO. Pamet u glavu i svako dobro vam zelim.

Gde ja zivim

pre 4 godine

Samo najvece budale dopustaju da se istorija iznova ponavlja, mi to cinimo decenijama, a uvek na sopstvenu stetu! Sve je moglo mnogo drugacije, samo sto nam sudbinu opet kroji ekipa iz 90ih sa obe strane! 200 godina se slihtamo rusima, a to ljubakanje nas uvek skupo kosta! Problem je sto to nikad necemo shvatiti, a Srbije vise nece biti. Tako nesto ne mozes objasniti jednom prosecnom sendvicaru i uzivaocu reality programa, a u Srbiji danas manje od 7mil. stanovnika! Nazalost samo malom broju ljudi ovde je jasno gde gresimo, a takvi ne mogu doci do reci od 'patriota', ili odlaze zauvek iz ove ludnice!

J.

pre 4 godine

"Nismo ni ocekivali drugacije stavove od posznatih srbomrzaca poput Solane i Bilta. Sve sto oni rade je kontraproduktivno po njihove ciljeve..."
Oliver
E moj Olivere, na kraju je, kao i uvek, sve kontraproduktivno po Srbiju. Narod koji, kao malo koji drugi, u sebi nosi klicu samouništenja, sve je bliži ostvarenju tog cilja.

Lanister

pre 4 godine

.Crna Gora donese zakon da bukvalno otme imovinu najvece Crkvene zajednice u CG, Srpske Pravoslavne Crkve

2. SPC se pobuni

Zakljucak SPC je kriva

1. Crna Gora oduzme pravo svojim gradjanima da imaju i crnogorsko i srpsko drzavljanstv.

2. Gradjani se pobune

Zakljucak krivi su gradjani koje je pobunila drzava Srbija

1. Kosovo uvede 100% carine na robu iz Srbije

2. Srbija se žali

Zakljucak Srbija ugrozava pomirenje sa Kosovom

1. Hrvatska zabrani ćirilično pismo

2. Srbija ukaže da je to kršenje prava manjine

Zaključak Srbija izaziva sukob sa Hrvatskom

Ova logika se primenjuje vec 30 godina i više je postala toliko izlizana da je to smešno. Apsolutno se ne dozvoljava ni promil šanse da su Srbi stvarno ugrozeni, već je naš svaki pokušaj da na to ukažemo osudjen na propast, jer eto time izazivamo sukobe.

SuperepuS

pre 4 godine

Smeta vama sve što je srpsko kako se meni čini! A one glavoseče sa bliskog istoka su vam saveznici i borci za ljudska prava?! Nego vam je SPC problem??!

AdamR

pre 4 godine

Auuuu šta pročitah!? Ako Solana i Bilt tako kažu, SPC jecteroristička organizacija a Ostrog sad postade legitimna NATO meta? Pa ja sam mislio da je posao diplomata da izglađuju stvari, ova ekipa samo neredi već decenijama! Aman dokle više? Večito pitanje: koliko Srbija mora sa bude jadna i mala nikom da ne smeta?

mali radojica

pre 4 godine

Eto,najzad smo dobili odgovor šta o ovom pitanju misli EU.Ne nisam pogrešio ovo nisu privatna mišljenja ova dva lika koji su usput članovi nekakve nebitne zatvorene grupe da ne kažem sekte. Ovako razmišlja i zvanični Brisel samo ne sme to i javno da kaže.Glavni razlog leži u činjenici da je Milo jako nepuzdan vladar. Možda on drži sve konce u rukama sada ali on to radi previše previše dugo i prirodno je da uskoro nestane sa političke scene.Pored toga on je ucenjen zbog svog ranijeg angažmana sa Slobom ali i velikih finansijskih malverzacija(šverc cigara i politička privatizacija)Da li će ovaj zakon biti razlog ili nešto drugo u svakom slučaju kada Mila više ne bude nastaće prava panika u Briselu i to sve zbog NATO pakta. Sledeća vlast u CG će povući ili promeniti ovaj zakon i vratiti stari od pre 15 godina ali će usput i povući priznanje Kosova što će imati nesagledive posledice jer će onda po "domino teoriji" to isto učiniti još nekoliko jakih zemalja i onda cela priča oko Kosova pada u vodu.Možda bi sve to Brisel i progutao jer ionako nema od Kosova nnikakve vajde(svo stanovništvo će se za dve decenije iseliti u EU),ovaj ih zakon uopšte ne interesuje,i onda ostaje NATO. Ako bi se i tu CG povukla to bi već dovelo do velikog loma.Izlaz je u pregovorima EU sa opozicijom i ako ova garantuje da će CG ostatiu NATO sve ovo ostalo će biti nebitno i Mila će pustiti niz vodu.U suprotnom učiniće se sve da opozicija nikad ne dodje na vlast po cenu diktature a la Pinoče i Franko.

Djenka

pre 4 godine

Rekli su istinu.SPC je prepuna popova nacionalista,da ne kazem sovinista,koji huskaju svaku vlast protiv drugih zemalja i naroda,koji nisu pravoslavne veroipovesti.

Горан

pre 4 godine

Наша Хришћанска Православна црква је оно што Србе држи заједно. Више је него очигледно да је та наша Хришћанска Православна Црква под нападом НАТО пакта. Нема Србина на планети земљи који ће се одрећи своје Хришћанске Православне Цркве и своје историје. НАТО је ПОНОВО на погрешној страни историје.

svet laži i zamene teza

pre 4 godine

Iskustvo kazuje da su Solana i Bilt sa organizacijama gde pripadaju daleko najveća pretnja za Balkan. Otimanje imovine SPC je pretnja samo po nju samu.

zeljko951

pre 4 godine

Krstasi novog svetskog poretka odlazu susret sa istinom i svojim velikim zabludama.U prvom redu najgrlatijih su sedeli kada su krojili sudbine miliona pa bukom u ime svojih ideala oglasavaju se danas kada slicni njima vise ne stanuju ovde.

rade

pre 4 godine

jedna od naj većih laži je da je sve u skladu sa venecijanskom komisijom.
Ni jedna sporna tačka venecijanski nije usvojena.
pažljivi kao i uvek.

Oliver

pre 4 godine

Nismo ni ocekivali drugacije stavove od posznatih srbomrzaca poput Solane i Bilta. Sve sto oni rade je kontraproduktivno po njihove ciljeve. Zahvaljujuci ovakvim stavovima i "dokumentima" proevropsko raspolozenje naroda u Srbiji je sve manje i manje. Cenim da ce za nekoliko godina ogromna vecina Srba biti protiv clanstva Srbije u EU.

Lady Olivera

pre 4 godine

Sad ima svi u komentarima da se prave ludi, pa zar nije patrijarh Pavle duvao u Miloševićevu nacionalističku tikvu i pisao svetskim moćnicima de facto zalažući se za etnički čistu Veliku Srbiju, jer kao Srbi ne mogu s ovim "ostalima" zajedno da žive, pa je onda najbolje da se ovi "ostali" nekuda sklone i da ne smetaju!

Milan

pre 4 godine

Tek kada malo odškrinete vrata i pogledate levo-desno (u Evropu) vidite da do sada niste ništa videli a tako izlazili kroz ta vrata tamo ili vamo.

RBENDA

pre 4 godine

Da je Srbija usla u NATO, Kosovo bi ostalo u Srbiji.
Da Srbija nije ruski poslusnik, NATO je ne bi dirao.
Da u SPC imaju tri inteligentna popa na celu, imali bi normalan kalendar.
Da Crna Gora nema mocnog saveznika, ne bi cackala Srbiju.
Da u Srbiji ima pameti, ne bi svi gledali realiti.

Logika

pre 4 godine

Dosta bre ovih podmetačina Sputnjika. Kakav bre Solana i Bilt? Ovo je naša unutrašnja stvar. Rusi, gubite se. Milu su zapadnjaci navukli da ga skinu sa vlasti, ne postoji šansa da dobije sledeće izbore.

Вечност +

pre 4 godine

Треба неко из СПЦ да честита разним верницима у претварање жабе у принца, безбожницима и незнабошцима на бесплатној реклами православља и да се одржи молебан за њихово здравље и спасење.

Srboljub

pre 4 godine

Realna, racionalna procena: dokle god građani Srbije, Srbi ili ne, verujući ili ne, ne shvate da SPC nikome i ničemu, osim popularnim mitovima, ne donosi dobra (bar ne na ovom svetu, za posmrtne destinacije - ne znam), tako anahrona i tako nesposobna za adaptaciju XXI veku (osim u izboru prevoznih sredstava), nema ništa od poboljšanja međunarodnog položaja Države i društva, time boljitka u mnogim segmentima svakodnevice - ne neke visoke politike. Ali, ako je većinsko raspoloženje ustrajati na inatu i pomoći velikom istočnom bratu, onda stegnite zube i batalite priče o lepšoj budućnosti. Na ovom svetu.

Oliver

pre 4 godine

Nismo ni ocekivali drugacije stavove od posznatih srbomrzaca poput Solane i Bilta. Sve sto oni rade je kontraproduktivno po njihove ciljeve. Zahvaljujuci ovakvim stavovima i "dokumentima" proevropsko raspolozenje naroda u Srbiji je sve manje i manje. Cenim da ce za nekoliko godina ogromna vecina Srba biti protiv clanstva Srbije u EU.

Lanister

pre 4 godine

.Crna Gora donese zakon da bukvalno otme imovinu najvece Crkvene zajednice u CG, Srpske Pravoslavne Crkve

2. SPC se pobuni

Zakljucak SPC je kriva

1. Crna Gora oduzme pravo svojim gradjanima da imaju i crnogorsko i srpsko drzavljanstv.

2. Gradjani se pobune

Zakljucak krivi su gradjani koje je pobunila drzava Srbija

1. Kosovo uvede 100% carine na robu iz Srbije

2. Srbija se žali

Zakljucak Srbija ugrozava pomirenje sa Kosovom

1. Hrvatska zabrani ćirilično pismo

2. Srbija ukaže da je to kršenje prava manjine

Zaključak Srbija izaziva sukob sa Hrvatskom

Ova logika se primenjuje vec 30 godina i više je postala toliko izlizana da je to smešno. Apsolutno se ne dozvoljava ni promil šanse da su Srbi stvarno ugrozeni, već je naš svaki pokušaj da na to ukažemo osudjen na propast, jer eto time izazivamo sukobe.

Los Angeles

pre 4 godine

Dragi srbi, bicete deo civilizovanog sveta, milom ili silom. Ako to znaci slom ovih SPC Ajatola, ka tome ce se ici. Neko pametan bi vratio crkvu da se bavi crkvom, a ne politikom. Jer da se SPC bavila samo crkvom, do ovoga u CG ne bi ni doslo. Ovako, postavsi samo jos jedno sredstvo hibridnog ratovanja Rusije, trazili ste sta ste hteli. Sedite pregovarajte sa Milom. Obavezite se da nema vise petljanja u njegovu politiku, i ukazite postovanje Crnoj Gori kao drzavi, mozda uspete da popravite stetu. Ovako sa busanjem u grudi, pa izazvacete opet neki rat na Balkanu, pa ce vasa deca da crvene za 20 god zbog krivice, kao sto mi sad crvenimo zbog stvari koje su Mladic i Milosevic radili. To je istina, a vi sad mozete da se svadjate, pretite, ma da zapenite od besa i mrznje, TO JE TAKO. Pamet u glavu i svako dobro vam zelim.

Stefan

pre 4 godine

SPC je podržavala i podržava svakog osuđenika za stravične zločine 90tih. Meni kao hrišćaninu, verniku to smeta i nikako mi nije jasno kako drugima ne smeta.

Bojan

pre 4 godine

Mislim da je ovo dugoočekivani odgovor na pitanje: “Zašto nismo ušli u EU 2004!”. Zaključak posle ovoga je - nije nam tamo mesto. Sve je to isto, samo se drugačije zove.

SuperepuS

pre 4 godine

Smeta vama sve što je srpsko kako se meni čini! A one glavoseče sa bliskog istoka su vam saveznici i borci za ljudska prava?! Nego vam je SPC problem??!

Gde ja zivim

pre 4 godine

Samo najvece budale dopustaju da se istorija iznova ponavlja, mi to cinimo decenijama, a uvek na sopstvenu stetu! Sve je moglo mnogo drugacije, samo sto nam sudbinu opet kroji ekipa iz 90ih sa obe strane! 200 godina se slihtamo rusima, a to ljubakanje nas uvek skupo kosta! Problem je sto to nikad necemo shvatiti, a Srbije vise nece biti. Tako nesto ne mozes objasniti jednom prosecnom sendvicaru i uzivaocu reality programa, a u Srbiji danas manje od 7mil. stanovnika! Nazalost samo malom broju ljudi ovde je jasno gde gresimo, a takvi ne mogu doci do reci od 'patriota', ili odlaze zauvek iz ove ludnice!

RBENDA

pre 4 godine

Da je Srbija usla u NATO, Kosovo bi ostalo u Srbiji.
Da Srbija nije ruski poslusnik, NATO je ne bi dirao.
Da u SPC imaju tri inteligentna popa na celu, imali bi normalan kalendar.
Da Crna Gora nema mocnog saveznika, ne bi cackala Srbiju.
Da u Srbiji ima pameti, ne bi svi gledali realiti.

Mi smo taoci "naše" crkve

pre 4 godine

Otkrili toplu vodu.
Još od Balkanskih ratova naša crkva rovari i kod nas i u okruženju. Karađorđević su je tako koncipirali i dali joj tu ulogu prilikom stvaranja Kraljevine SHS i kasnije Jugoslavije. Ta uloga je našla veoma plodno tlo u crkvi i ona ju je negovala i posle pada SFRJ to je izbilo na površinu prilikom proslave 600 godišnjice kosovske bitke i kasnijih događaja. Sada ona deluje u savezu sa RPC. Svaka modernizacija i stvaranje građanske Srbije je pretnja za SPC i ona to na sve načine podriva. Osamostaljenje CG i ulazak u NATO kler nikada nije prihvatio.

Djenka

pre 4 godine

Rekli su istinu.SPC je prepuna popova nacionalista,da ne kazem sovinista,koji huskaju svaku vlast protiv drugih zemalja i naroda,koji nisu pravoslavne veroipovesti.

Горан

pre 4 godine

Наша Хришћанска Православна црква је оно што Србе држи заједно. Више је него очигледно да је та наша Хришћанска Православна Црква под нападом НАТО пакта. Нема Србина на планети земљи који ће се одрећи своје Хришћанске Православне Цркве и своје историје. НАТО је ПОНОВО на погрешној страни историје.

100% SRBIN

pre 4 godine

Od prvog dana kada je počelo razbijanje bivše SFRJ cilj je bila SPC i pravoslavlje. Sad je ta priča i otvoreno na sceni. Niokakvim ljudskim pravima niti bilo kakvoj demokratiji nije reč već uništenje pravoslavlja. Nije to uspelo ni jednom papi, Turcima, a ni nacistima neće ni vama. Srbin će vam svašta dati ali KRSNU SLAVU I PRAVOSLAVLJE ČITAJ SPC NIKAD.

janbo

pre 4 godine

Ja bih voleo da mi se objasni zašto je ovaj zakon problematičan samo za SPC? Pa nije valjda da je donet samo u odnosu na nju zar nije univerzalan? A u tom smislu i pitanje u CG ima dosta jako starih katoličkih crkava zašto oni ne protestuju? Odnosno da li će i one ići pod kontrolu države?

AdamR

pre 4 godine

Auuuu šta pročitah!? Ako Solana i Bilt tako kažu, SPC jecteroristička organizacija a Ostrog sad postade legitimna NATO meta? Pa ja sam mislio da je posao diplomata da izglađuju stvari, ova ekipa samo neredi već decenijama! Aman dokle više? Večito pitanje: koliko Srbija mora sa bude jadna i mala nikom da ne smeta?

Komša

pre 4 godine

Šta su slagali?
@ (popov, 17. januar

Za pošetak slagali su da je zakon donet u skladu sa zaključkom Venecijanske komisije.
Venecijanska komisija je imala konkretne primedbe na nacrt zakona koji je bez uvažavanja mišljenja komisije ipak izglasan.

Svako sada mešetari u skladu sa svojim interesima -juče smo videli kako portparol Moskovske Patrijaršije tumači stavove Carigradskog Patrijarha ,pokušavajući da ga predstavi kao nekoga ko je protiv SPC i gurne SPC u sukob sa Carigradom i tako obezbedi vecu podršku SPC Moskvi a već danas imamo izjave ove organizacije (koja nije nikakvo telo EU ,sto bi se po nazivu moglo zaključiti) koja pokušava da pravda poteze vlasti u CG.

Ovo je prvenstveno pravno pitanje i problem je nastao što neko želi da stvori prednost (DPS) u pravnim sporovima političkim putem (izmenom zakona) jer svoj politički cilj ne može da ostvari pravnim putem.

Verska i imovinska prava gradjana CG su ugrožena donošenjem zakona koji ne odgovara evropskim i svetskim standardima.
Nepovredivost prava na imovinu je ogroman problem i to nece proci bude li doslo do medjunarodnih Sudova.
Zato pokušavaju političkim pritiscima da "ubede" SPC da ćuti.

rade

pre 4 godine

jedna od naj većih laži je da je sve u skladu sa venecijanskom komisijom.
Ni jedna sporna tačka venecijanski nije usvojena.
pažljivi kao i uvek.

J.

pre 4 godine

"Nismo ni ocekivali drugacije stavove od posznatih srbomrzaca poput Solane i Bilta. Sve sto oni rade je kontraproduktivno po njihove ciljeve..."
Oliver
E moj Olivere, na kraju je, kao i uvek, sve kontraproduktivno po Srbiju. Narod koji, kao malo koji drugi, u sebi nosi klicu samouništenja, sve je bliži ostvarenju tog cilja.

Srboljub

pre 4 godine

Realna, racionalna procena: dokle god građani Srbije, Srbi ili ne, verujući ili ne, ne shvate da SPC nikome i ničemu, osim popularnim mitovima, ne donosi dobra (bar ne na ovom svetu, za posmrtne destinacije - ne znam), tako anahrona i tako nesposobna za adaptaciju XXI veku (osim u izboru prevoznih sredstava), nema ništa od poboljšanja međunarodnog položaja Države i društva, time boljitka u mnogim segmentima svakodnevice - ne neke visoke politike. Ali, ako je većinsko raspoloženje ustrajati na inatu i pomoći velikom istočnom bratu, onda stegnite zube i batalite priče o lepšoj budućnosti. Na ovom svetu.

mali radojica

pre 4 godine

Eto,najzad smo dobili odgovor šta o ovom pitanju misli EU.Ne nisam pogrešio ovo nisu privatna mišljenja ova dva lika koji su usput članovi nekakve nebitne zatvorene grupe da ne kažem sekte. Ovako razmišlja i zvanični Brisel samo ne sme to i javno da kaže.Glavni razlog leži u činjenici da je Milo jako nepuzdan vladar. Možda on drži sve konce u rukama sada ali on to radi previše previše dugo i prirodno je da uskoro nestane sa političke scene.Pored toga on je ucenjen zbog svog ranijeg angažmana sa Slobom ali i velikih finansijskih malverzacija(šverc cigara i politička privatizacija)Da li će ovaj zakon biti razlog ili nešto drugo u svakom slučaju kada Mila više ne bude nastaće prava panika u Briselu i to sve zbog NATO pakta. Sledeća vlast u CG će povući ili promeniti ovaj zakon i vratiti stari od pre 15 godina ali će usput i povući priznanje Kosova što će imati nesagledive posledice jer će onda po "domino teoriji" to isto učiniti još nekoliko jakih zemalja i onda cela priča oko Kosova pada u vodu.Možda bi sve to Brisel i progutao jer ionako nema od Kosova nnikakve vajde(svo stanovništvo će se za dve decenije iseliti u EU),ovaj ih zakon uopšte ne interesuje,i onda ostaje NATO. Ako bi se i tu CG povukla to bi već dovelo do velikog loma.Izlaz je u pregovorima EU sa opozicijom i ako ova garantuje da će CG ostatiu NATO sve ovo ostalo će biti nebitno i Mila će pustiti niz vodu.U suprotnom učiniće se sve da opozicija nikad ne dodje na vlast po cenu diktature a la Pinoče i Franko.

cika steva

pre 4 godine

Koje to mehanizme ima crkva da ugrozava ili ukida jednu drzavu, bilo koju?
(Ja)

Popovi pa topovi pa lopovi (politicari). Svi zajedno ili pojedinacno neki zavadjaju neki cekaju da se zavadimo do rata (jedna varnica je dovoljna) - pa zar sve to nismo videli 90tih? U svemu se bas i ne zna sta je istina, puno lzai i manipulacija narodom, osecanjima, teskim recima, optuzbama sa i bez osnova....a mi se palimo kao sibice e eto.

svet laži i zamene teza

pre 4 godine

Iskustvo kazuje da su Solana i Bilt sa organizacijama gde pripadaju daleko najveća pretnja za Balkan. Otimanje imovine SPC je pretnja samo po nju samu.

Lady Olivera

pre 4 godine

Sad ima svi u komentarima da se prave ludi, pa zar nije patrijarh Pavle duvao u Miloševićevu nacionalističku tikvu i pisao svetskim moćnicima de facto zalažući se za etnički čistu Veliku Srbiju, jer kao Srbi ne mogu s ovim "ostalima" zajedno da žive, pa je onda najbolje da se ovi "ostali" nekuda sklone i da ne smetaju!

KOSINGAS

pre 4 godine

Definitivna potvrda da se još od 90-ih vodi verski rat protiv pravoslavlja i svetosavlja, znači protiv Srba. Ovo više nisu nikakve
,,teorije zavere", već gola istina. Sada je mnogo jasniji razlog stvaranja NATO država i NATO nacija na prostoru bivše SFRJ, životnom prostoru srpskog naroda. Vreme je da se Srbi probude i širom otvore oči, okrenu pravim vrednostima i prijateljima.

zubac

pre 4 godine

Zabrinjavajuce je koliko ovde ima autosovinista (da se ne izrazim grublje). Jedan tvrdi da Srbi nemaju pravi kalendar, druga da je pokojni Patrijarh pisao nekom po Evropi kako zeli etnicki cistu drzavu ( navedi izvor ), neki vrde da je SPC kriva zato sto joj komunisti uzimaju imovinu , uglavnom ima tu milion gluposti i sve su po pravilu u korist svoje stete.

Zabela

pre 4 godine

najvecaa optuzba na racun SPCa je sto je konzervativna.
boze kakvi politicki diletanti su pisali ovo?
pa sve crkve su konzervativne....osim sajantoloske...

zeljko951

pre 4 godine

Krstasi novog svetskog poretka odlazu susret sa istinom i svojim velikim zabludama.U prvom redu najgrlatijih su sedeli kada su krojili sudbine miliona pa bukom u ime svojih ideala oglasavaju se danas kada slicni njima vise ne stanuju ovde.

Огњен

pre 4 godine

У току је напад на све оно што се сматра кохезионим фактором српског народа, а један од њих је и СПЦ. На тај начин наши непријатељи хоће да нас разједине, ослабе и отму нам оно што је вековима било наше. У томе су већ делом и успели јер нисмо били сложни и до краја се одупрли НАТО агресији '99. Зато смо остали без КиМ. Колико ћемо бити сложни убудуће? Видећемо...

Mogu bez crkve

pre 4 godine

Gledam "komentare", ne čitam pažljivo, preskačem, ali ipak shvatam da Srbi žive u nekom svom "antisvetu", okrenuti protiv evropske civilizacije i tradicije, i podržavaju SPC i kad je klero-nacionalistička.

nevernik

pre 4 godine

Nemojte se cuditi da skoro svi mrze Srbe.Razlog je sto se nasa banana drzava kaci sa svima sa kojima stigne.Izmislili da smo nebeski narod pa nam niko nista ne moze.E moze i te kako.

Neko ko zna!

pre 4 godine

Milo je samo poslušnik Amerike i V.Britanije.
Njegov je cilj da sačuva stečeni imetak,pa i po cenu priznanja Kosova.Takvi su svi političari na Balkanu,bez morala,obraza i svi oni nisu pre ulaska u politiku imali ni 50 h evra kapitala.To nam je svima jasno,ali me brine običan narod zar je toliko glup i slep od očiju.Zašto bi C.Gora priznala Kosovo,koji je to razlog ako nije privatne prirode?Pola Crne Gore je u Beogradu,pola policajaca iz policijske stanice u Zemunu poreklom Crnogorci,40% stanovnika Crne Gore žele zajednicu sa Srbijom.Ubeđen sam da 70%
ukupno Crnogoraca u C.Gori i vani C.G.je za zajednicu sa Srbijom.Naravno oni ovim Crnogorcima iz Srbije ne daju pravo glasa.Još nešto znate li vi političari iz C.G.koliko je mešani brakova,rođačkih veza itd..

dr laza

pre 4 godine

Ne oduzima c.g imovinu Srbima iz Srbije,već svojim gradjanima iz C.g. koji idu u te crkve.To zemljište i objekti ne pripadaju državi Srbiji već Mitropoliji Crnogorskoj,koja je deo SPC.Šta se dešava sa zemljištem i objektima koji su pre 1918bili u vlasništvu SPC,a nisu se nalazili tada u CG već u Turskoj ili Austrougarskoj?

djetic junior

pre 4 godine

Juce su pricali da nije Slobe Srbi nebi patili.
Danas kazu da nije ruskog utoicaja Srbija bi bolje prosla.
Sjutra ce pricati nesto drugo.
Realnost je da Srbija nikad nece biti dovoljno slomljena da bi nas ostavili na miru. Ma sta mi uradili.

Lanister

pre 4 godine

(Los Angeles, 17. januar 2020 15:38)

Uzivaj u LA i ne komentarisi ono o cemu pojma nemas.

Ako si vec tako sam demokratski nastrojen onda stani na stranu ljudskih prava jedne manjine, a ne da pricas istu mantru koju slusamp 30 godina. Svi su divni samo mi ne valjamo. Ta prica kod nas ne prolazi.

vivident

pre 4 godine

Nista nije protiv pravoslavlja,pa i bugari, rumuni i grci su pravoslavci ali koriste svoje crkve za boga i dobrobit a ne rat i mrznju i klevete.Zato su u EU i niko nema primedbe za rad njihovih crkava. Ne mesaju se njihove crkve u politiku i svakodnevni zivot gradjana,zato i nikome ne smetaju.

M. Radosavljevicl

pre 4 godine

Nista pogresno nisu izjavili. SPC je retrogradni faktor Srbije koja sa ovakvim delovanjem crkve, Srbiji nece doneti nista dobro. Od naroda su odavno otudjeni, a sve vise se mesaju u dtzavne poslove gde im mesto nije. Srbija je drzava svih njenih gradjana. Srba, ali i svih ostalih, stoga crkvu pod hitno smestiti na mesto koje njoj pripada. Vernicima SPC, a nikako u resavanje i nametanje smernica gde Srbija treba da se krece. Nas put je jasan i jedini ispravan. Savez EU i dobri odnosi sa svim drzavama okruzenja.

e moj druže

pre 4 godine

Solana, Bilt, NATO...sve je to ok ništa novo, nego neki građani Srbije se pokolebaju i pomisle da je možda stvarno Srbija kriva što je ishod ratova progon Srba iz Hrvatske, Bosne i Kosova, što smo bombardovani, što sada imamo 100%takse i prekid dijaloga, što Srbi u Crnoj Gori nemaju nikakva prava i što je Crna Gora rešila da im ukine identitet, donese zakon o otimanju imovine...
Pa i ja rođen i živim u Beogradu, delom sam poreklom iz Crne Gore i npr.navijao bih za Crnu Goru na svakom takmičenju, ali kako da navijam za zeleni dres, nije me to učio pradeda Crnogorac, ni njegova familija, to nije normalno, nego samo bolesna želja da se razlikuju od Srbije makar se razlikovali od sebe samih.

Slovenac

pre 4 godine

IStina ziva. Da SPC nije bas otvoreno nastrojena protiv CG kao drzave, do ovog zakona ne bi nikad doslo. Ali posto remete i vredjaju gde god stignu, ne cudi me da su Crnogorci odlucili da se obracunaju s njima. Zakon je prilicno cudan, jer niko ne bi trebao da nekome uzima bilo sta bilo gde. Ali zna se politicka pozadina. I zato mora da se reaguje.

Leopold

pre 4 godine

Kada se sve maksimalno uprosti, na delu je sistematično prevaspitavanje Srbije, kako to lepi reče Joe Biden. Ono će trajati sve do zaokreta Srbije ka EU-NATO savezu uz okretanje leđa Rusiji, ili pak do njenog postepenog rastakanja i svođenja na statističku geografsku grešku.

Logika

pre 4 godine

Dosta bre ovih podmetačina Sputnjika. Kakav bre Solana i Bilt? Ovo je naša unutrašnja stvar. Rusi, gubite se. Milu su zapadnjaci navukli da ga skinu sa vlasti, ne postoji šansa da dobije sledeće izbore.

danguba

pre 4 godine

Prenosi Sputnjik, dovoljno. Ne sumnjam da navedeni dokument postoji, ali navodjenje Bilta i Solane, kao istaknutih clanova, je cisti spin sa jasnim ciljem...

Zoran

pre 4 godine

Nisu to pisao ni Bilt ni Solana. Podmetačina "Sputnik"-a.

Sudeći po većini komentara ovde, čini mi se da bi trebalo polako da proluftiramo skloništa, izbacimo stare feder-madrace, neispravne veš-mašine, razvaljene regale, rasklimatane "Marles" kuhinje, zarđale bicikle, odbačene "ko zna zatrebaće" automobilske gume, opajamo paučinu... Biće opet vatrometa iz Otrantskih vrata mada, sad imaju i bliži stacionar. Bondsteel, na primer...

A ko se uzda u Putina taj ili je lud il' mu noge smrde. 1999. je poslao Černomidina da ubeđue da se smire. I sad će opet nekog da pošalje da radi isto.

Crna Gora je PUNOPRAVNI ČLAN NATO PAKTA A L O O O O

Radojko

pre 4 godine

"Ne čekaj da tvoja crkva bude savršena da bi je voleo". Kakva god bila, SPC je poslednji stub našeg identiteta. Kada nam "neko" i to izbombarduje, postajemo globalizovana masa bez oblika i imena. Ako je to cilj, na zdravlje!

Mika

pre 4 godine

Ovo je za Zapad samo jedan medjukorak ka krajnjem cilju: unistenje srpske drzave i pravoslavne vere. Za to nalaze saradnike u najpokvarenijem, najnemoralnijim i najnepostenijim ljudima na ovim prostorima. Sledece sto planiraju je svadjanje i odvajanje Vojvodine, Sandzaka od ostatka Srbije i ko zna jos koje teritorije. Izmislice vojvodjanski jezik i naciju i tako dalje. Naravno, sve to ako se Srbi ne opamete i sa grbace ne skinu britanski uticaj i od spolja nametnute domace politicare, spijune i izdajnike.

Ja

pre 4 godine

cika steva

Mora da su srpski popovi tajno naoruzali Hrvate i Albance, pa izazvali ratove! Isto kao sto su srpski popovi u Crnoj Gori sad doneli zakon gde nesto sto je vlasnistvo drzave Crne Gore proglasavaju za svoje!

борче

pre 4 godine

забранити ћирилицу, забранити спц, забранити православље и потписати унијат, ето тако се ради.

Лиманац

pre 4 godine

Надам се да и најтврђи еврофанатици сада схватају да ће се евроинтеграције наставити тек када као народ Срби прихвате да су криви за све и док не "промене свест". Ја то не прихватам. Захтевам од своје владе да, још данас, пошаље допис Бриселу и захвали се на досадашњој сарадњи.

Milan

pre 4 godine

Tek kada malo odškrinete vrata i pogledate levo-desno (u Evropu) vidite da do sada niste ništa videli a tako izlazili kroz ta vrata tamo ili vamo.

Konfeder i EU

pre 4 godine

(Kosingas) SFRJ-životni prostor srpskog naroda.. Iskreno ti opisa naše tragedije devedesetih i odbijanje kompromisa. Ukratko, tražili ste-gledajte.

Dusan

pre 4 godine

Stvar je jasna kao dan...ako hoces sa nama moras da radis kako mi kazemo....uzmi ili ostavi...sve ostalo sto nas lazu je zamazivanje ociju

Miki

pre 4 godine

(Petar, 17. januar 2020 14:03)
Nije. Turci su bili tolerantni po pitanju religije. Imate primer da su mnogi protestanti hteli pod Tursku nego pod katoličke zemlje. Razlog je pragmatičan. Turci su naplaćivali mnogo veći porez od nemuslimana i jednostavno im se nije isplatilo da ljudi prelaze u Islam. Čak su aktivno radili na tome da ne menaju veru. Nemate masovnih, nasilnih prelazaka. Srpska Crkva se održala jer su Turci bili tolerantni. Pitao bi ih da su bili pod Špancima da li bi se održali kao pravoslavci. Dosta naše istorije je iskrivljeno. Naravno, crkvi odogovara mučenička i borbena uloga ali stvarnost je bila drugačija. Crkva je uvek imala dovoljno da Turcima platiu porez.Raja baš i nije.

chupavi

pre 4 godine

Nije ovo nista novo, samo sto su danas ovo otvoreno rekli. Zapad i istok sinu svadji skoro 1000 godina, a mi smo bas zadrti istocnjaci, odnosno pravoslavci.

Vladimir

pre 4 godine

Koliko je džamija bilo 1918 u CG? Koliko katoličkih crkava?
I na sve to oni su za vreme SFRJ preuzeli sopstvenost na sebe a SPC je cinculirala jer su objekti u nadležnosti drzave bili na finansiranju drzave. Nije im padalo na pamet da sve moze da se okrene jednog dana.
Nažalost tačno to se i desilo.

Ja

pre 4 godine

cika steva

Pre svega je bez osnova i vise nego preterano reci da crkva nasrce na neciju drzavnost, kad crkva nema mehanizme za to. Nit je crkva stvarala crnogorsku drzavu, niti moze da je ukine. Toliko treba da vam bude jasno!

idiokratija

pre 4 godine

Treba samo da nam uspe da ne zaratimo bar 30 godina jer će za 50 da nas bude duplo manje a za 100 godina prazan plac. A ova dva zločinca nikako da nam se skinu sa grbače.

aleksandar

pre 4 godine

Ma ljudi kakva vlada, valjda je bitno šta narod misli....oni su većina i volja je njihova a ne par pojedinaca oko Mila....truo je zapad do srži....

Вечност +

pre 4 godine

Треба неко из СПЦ да честита разним верницима у претварање жабе у принца, безбожницима и незнабошцима на бесплатној реклами православља и да се одржи молебан за њихово здравље и спасење.

deki

pre 4 godine

Uvek ovaj Sputnjik servira neke "emocionalne". Sedi miran, uzivaj! Kao prvo SPC ima dokaze o vlasnistvu, verovatno vise nego bilo ko drugi ukljucujuci drzavu. A ako ih nema, recimo izgorele u nekom ratu, to nemoze da se oduzme tek tako. Nema vlasnistva, znaci moje! Postoje valjda neke medjunarodne istitucije i obaveze, kakav CG-zakon. Utakmica je za "vatrene".

Sizif

pre 4 godine

Ovo je dosta kompleksno pitanje pri cemu obje strane imaju argumente. SPC sa pravom postavlja pitanje pravnog osnova da mora da dokazuje sopstveno vlasnistvo, kao i problematicnu prirodu mijesanja drzave u religiozna pitanja. Takodje tu je i cinjenica da se blizu 30% stanovnista osjecaju pripadnicima srpske nacionalnosti. Sa druge strane argumenti su da je crkva u CG bila autokefalna prije 1918 sto je defacto istina barem u organizacionom smislu i u pogledu izbora svestenstva. Takodje argument je da su pravoslavne crkve organizovane na nacionalnom nivou i da ne postoji ni jedna vecinski pravoslavna zemlja koja nema svoju crkvu. SPC u tom smislu cesto negira postojanje crnogorske nacije, cak i nazivu mitropolije naziv crnogorska ima istu tezinu kao "primorska" ili "zahumsko hercegovacka" cime se jasno stavlja do znanja nivo postovanje crnogorske drzavnosti. Mislim da je mjera kompromisa postojanje crnogorske mitropolije u okviru SPC sa sirokom autonomijom i unutrasnjom organizacijom. Vjerovatno na Balkanu nazalost, tako nesto nije moguce...

Los Angeles

pre 4 godine

Dragi srbi, bicete deo civilizovanog sveta, milom ili silom. Ako to znaci slom ovih SPC Ajatola, ka tome ce se ici. Neko pametan bi vratio crkvu da se bavi crkvom, a ne politikom. Jer da se SPC bavila samo crkvom, do ovoga u CG ne bi ni doslo. Ovako, postavsi samo jos jedno sredstvo hibridnog ratovanja Rusije, trazili ste sta ste hteli. Sedite pregovarajte sa Milom. Obavezite se da nema vise petljanja u njegovu politiku, i ukazite postovanje Crnoj Gori kao drzavi, mozda uspete da popravite stetu. Ovako sa busanjem u grudi, pa izazvacete opet neki rat na Balkanu, pa ce vasa deca da crvene za 20 god zbog krivice, kao sto mi sad crvenimo zbog stvari koje su Mladic i Milosevic radili. To je istina, a vi sad mozete da se svadjate, pretite, ma da zapenite od besa i mrznje, TO JE TAKO. Pamet u glavu i svako dobro vam zelim.

Stefan

pre 4 godine

SPC je podržavala i podržava svakog osuđenika za stravične zločine 90tih. Meni kao hrišćaninu, verniku to smeta i nikako mi nije jasno kako drugima ne smeta.

Mi smo taoci "naše" crkve

pre 4 godine

Otkrili toplu vodu.
Još od Balkanskih ratova naša crkva rovari i kod nas i u okruženju. Karađorđević su je tako koncipirali i dali joj tu ulogu prilikom stvaranja Kraljevine SHS i kasnije Jugoslavije. Ta uloga je našla veoma plodno tlo u crkvi i ona ju je negovala i posle pada SFRJ to je izbilo na površinu prilikom proslave 600 godišnjice kosovske bitke i kasnijih događaja. Sada ona deluje u savezu sa RPC. Svaka modernizacija i stvaranje građanske Srbije je pretnja za SPC i ona to na sve načine podriva. Osamostaljenje CG i ulazak u NATO kler nikada nije prihvatio.

Oliver

pre 4 godine

Nismo ni ocekivali drugacije stavove od posznatih srbomrzaca poput Solane i Bilta. Sve sto oni rade je kontraproduktivno po njihove ciljeve. Zahvaljujuci ovakvim stavovima i "dokumentima" proevropsko raspolozenje naroda u Srbiji je sve manje i manje. Cenim da ce za nekoliko godina ogromna vecina Srba biti protiv clanstva Srbije u EU.

Djenka

pre 4 godine

Rekli su istinu.SPC je prepuna popova nacionalista,da ne kazem sovinista,koji huskaju svaku vlast protiv drugih zemalja i naroda,koji nisu pravoslavne veroipovesti.

RBENDA

pre 4 godine

Da je Srbija usla u NATO, Kosovo bi ostalo u Srbiji.
Da Srbija nije ruski poslusnik, NATO je ne bi dirao.
Da u SPC imaju tri inteligentna popa na celu, imali bi normalan kalendar.
Da Crna Gora nema mocnog saveznika, ne bi cackala Srbiju.
Da u Srbiji ima pameti, ne bi svi gledali realiti.

Gde ja zivim

pre 4 godine

Samo najvece budale dopustaju da se istorija iznova ponavlja, mi to cinimo decenijama, a uvek na sopstvenu stetu! Sve je moglo mnogo drugacije, samo sto nam sudbinu opet kroji ekipa iz 90ih sa obe strane! 200 godina se slihtamo rusima, a to ljubakanje nas uvek skupo kosta! Problem je sto to nikad necemo shvatiti, a Srbije vise nece biti. Tako nesto ne mozes objasniti jednom prosecnom sendvicaru i uzivaocu reality programa, a u Srbiji danas manje od 7mil. stanovnika! Nazalost samo malom broju ljudi ovde je jasno gde gresimo, a takvi ne mogu doci do reci od 'patriota', ili odlaze zauvek iz ove ludnice!

Lady Olivera

pre 4 godine

Sad ima svi u komentarima da se prave ludi, pa zar nije patrijarh Pavle duvao u Miloševićevu nacionalističku tikvu i pisao svetskim moćnicima de facto zalažući se za etnički čistu Veliku Srbiju, jer kao Srbi ne mogu s ovim "ostalima" zajedno da žive, pa je onda najbolje da se ovi "ostali" nekuda sklone i da ne smetaju!

100% SRBIN

pre 4 godine

Od prvog dana kada je počelo razbijanje bivše SFRJ cilj je bila SPC i pravoslavlje. Sad je ta priča i otvoreno na sceni. Niokakvim ljudskim pravima niti bilo kakvoj demokratiji nije reč već uništenje pravoslavlja. Nije to uspelo ni jednom papi, Turcima, a ni nacistima neće ni vama. Srbin će vam svašta dati ali KRSNU SLAVU I PRAVOSLAVLJE ČITAJ SPC NIKAD.

J.

pre 4 godine

"Nismo ni ocekivali drugacije stavove od posznatih srbomrzaca poput Solane i Bilta. Sve sto oni rade je kontraproduktivno po njihove ciljeve..."
Oliver
E moj Olivere, na kraju je, kao i uvek, sve kontraproduktivno po Srbiju. Narod koji, kao malo koji drugi, u sebi nosi klicu samouništenja, sve je bliži ostvarenju tog cilja.

Srboljub

pre 4 godine

Realna, racionalna procena: dokle god građani Srbije, Srbi ili ne, verujući ili ne, ne shvate da SPC nikome i ničemu, osim popularnim mitovima, ne donosi dobra (bar ne na ovom svetu, za posmrtne destinacije - ne znam), tako anahrona i tako nesposobna za adaptaciju XXI veku (osim u izboru prevoznih sredstava), nema ništa od poboljšanja međunarodnog položaja Države i društva, time boljitka u mnogim segmentima svakodnevice - ne neke visoke politike. Ali, ako je većinsko raspoloženje ustrajati na inatu i pomoći velikom istočnom bratu, onda stegnite zube i batalite priče o lepšoj budućnosti. Na ovom svetu.

Горан

pre 4 godine

Наша Хришћанска Православна црква је оно што Србе држи заједно. Више је него очигледно да је та наша Хришћанска Православна Црква под нападом НАТО пакта. Нема Србина на планети земљи који ће се одрећи своје Хришћанске Православне Цркве и своје историје. НАТО је ПОНОВО на погрешној страни историје.

janbo

pre 4 godine

Ja bih voleo da mi se objasni zašto je ovaj zakon problematičan samo za SPC? Pa nije valjda da je donet samo u odnosu na nju zar nije univerzalan? A u tom smislu i pitanje u CG ima dosta jako starih katoličkih crkava zašto oni ne protestuju? Odnosno da li će i one ići pod kontrolu države?

Logika

pre 4 godine

Dosta bre ovih podmetačina Sputnjika. Kakav bre Solana i Bilt? Ovo je naša unutrašnja stvar. Rusi, gubite se. Milu su zapadnjaci navukli da ga skinu sa vlasti, ne postoji šansa da dobije sledeće izbore.

Lanister

pre 4 godine

.Crna Gora donese zakon da bukvalno otme imovinu najvece Crkvene zajednice u CG, Srpske Pravoslavne Crkve

2. SPC se pobuni

Zakljucak SPC je kriva

1. Crna Gora oduzme pravo svojim gradjanima da imaju i crnogorsko i srpsko drzavljanstv.

2. Gradjani se pobune

Zakljucak krivi su gradjani koje je pobunila drzava Srbija

1. Kosovo uvede 100% carine na robu iz Srbije

2. Srbija se žali

Zakljucak Srbija ugrozava pomirenje sa Kosovom

1. Hrvatska zabrani ćirilično pismo

2. Srbija ukaže da je to kršenje prava manjine

Zaključak Srbija izaziva sukob sa Hrvatskom

Ova logika se primenjuje vec 30 godina i više je postala toliko izlizana da je to smešno. Apsolutno se ne dozvoljava ni promil šanse da su Srbi stvarno ugrozeni, već je naš svaki pokušaj da na to ukažemo osudjen na propast, jer eto time izazivamo sukobe.

M. Radosavljevicl

pre 4 godine

Nista pogresno nisu izjavili. SPC je retrogradni faktor Srbije koja sa ovakvim delovanjem crkve, Srbiji nece doneti nista dobro. Od naroda su odavno otudjeni, a sve vise se mesaju u dtzavne poslove gde im mesto nije. Srbija je drzava svih njenih gradjana. Srba, ali i svih ostalih, stoga crkvu pod hitno smestiti na mesto koje njoj pripada. Vernicima SPC, a nikako u resavanje i nametanje smernica gde Srbija treba da se krece. Nas put je jasan i jedini ispravan. Savez EU i dobri odnosi sa svim drzavama okruzenja.

Mogu bez crkve

pre 4 godine

Gledam "komentare", ne čitam pažljivo, preskačem, ali ipak shvatam da Srbi žive u nekom svom "antisvetu", okrenuti protiv evropske civilizacije i tradicije, i podržavaju SPC i kad je klero-nacionalistička.

cika steva

pre 4 godine

Koje to mehanizme ima crkva da ugrozava ili ukida jednu drzavu, bilo koju?
(Ja)

Popovi pa topovi pa lopovi (politicari). Svi zajedno ili pojedinacno neki zavadjaju neki cekaju da se zavadimo do rata (jedna varnica je dovoljna) - pa zar sve to nismo videli 90tih? U svemu se bas i ne zna sta je istina, puno lzai i manipulacija narodom, osecanjima, teskim recima, optuzbama sa i bez osnova....a mi se palimo kao sibice e eto.

danguba

pre 4 godine

Prenosi Sputnjik, dovoljno. Ne sumnjam da navedeni dokument postoji, ali navodjenje Bilta i Solane, kao istaknutih clanova, je cisti spin sa jasnim ciljem...

Slovenac

pre 4 godine

IStina ziva. Da SPC nije bas otvoreno nastrojena protiv CG kao drzave, do ovog zakona ne bi nikad doslo. Ali posto remete i vredjaju gde god stignu, ne cudi me da su Crnogorci odlucili da se obracunaju s njima. Zakon je prilicno cudan, jer niko ne bi trebao da nekome uzima bilo sta bilo gde. Ali zna se politicka pozadina. I zato mora da se reaguje.

KOSINGAS

pre 4 godine

Definitivna potvrda da se još od 90-ih vodi verski rat protiv pravoslavlja i svetosavlja, znači protiv Srba. Ovo više nisu nikakve
,,teorije zavere", već gola istina. Sada je mnogo jasniji razlog stvaranja NATO država i NATO nacija na prostoru bivše SFRJ, životnom prostoru srpskog naroda. Vreme je da se Srbi probude i širom otvore oči, okrenu pravim vrednostima i prijateljima.

nevernik

pre 4 godine

Nemojte se cuditi da skoro svi mrze Srbe.Razlog je sto se nasa banana drzava kaci sa svima sa kojima stigne.Izmislili da smo nebeski narod pa nam niko nista ne moze.E moze i te kako.

mali radojica

pre 4 godine

Eto,najzad smo dobili odgovor šta o ovom pitanju misli EU.Ne nisam pogrešio ovo nisu privatna mišljenja ova dva lika koji su usput članovi nekakve nebitne zatvorene grupe da ne kažem sekte. Ovako razmišlja i zvanični Brisel samo ne sme to i javno da kaže.Glavni razlog leži u činjenici da je Milo jako nepuzdan vladar. Možda on drži sve konce u rukama sada ali on to radi previše previše dugo i prirodno je da uskoro nestane sa političke scene.Pored toga on je ucenjen zbog svog ranijeg angažmana sa Slobom ali i velikih finansijskih malverzacija(šverc cigara i politička privatizacija)Da li će ovaj zakon biti razlog ili nešto drugo u svakom slučaju kada Mila više ne bude nastaće prava panika u Briselu i to sve zbog NATO pakta. Sledeća vlast u CG će povući ili promeniti ovaj zakon i vratiti stari od pre 15 godina ali će usput i povući priznanje Kosova što će imati nesagledive posledice jer će onda po "domino teoriji" to isto učiniti još nekoliko jakih zemalja i onda cela priča oko Kosova pada u vodu.Možda bi sve to Brisel i progutao jer ionako nema od Kosova nnikakve vajde(svo stanovništvo će se za dve decenije iseliti u EU),ovaj ih zakon uopšte ne interesuje,i onda ostaje NATO. Ako bi se i tu CG povukla to bi već dovelo do velikog loma.Izlaz je u pregovorima EU sa opozicijom i ako ova garantuje da će CG ostatiu NATO sve ovo ostalo će biti nebitno i Mila će pustiti niz vodu.U suprotnom učiniće se sve da opozicija nikad ne dodje na vlast po cenu diktature a la Pinoče i Franko.

Komša

pre 4 godine

Šta su slagali?
@ (popov, 17. januar

Za pošetak slagali su da je zakon donet u skladu sa zaključkom Venecijanske komisije.
Venecijanska komisija je imala konkretne primedbe na nacrt zakona koji je bez uvažavanja mišljenja komisije ipak izglasan.

Svako sada mešetari u skladu sa svojim interesima -juče smo videli kako portparol Moskovske Patrijaršije tumači stavove Carigradskog Patrijarha ,pokušavajući da ga predstavi kao nekoga ko je protiv SPC i gurne SPC u sukob sa Carigradom i tako obezbedi vecu podršku SPC Moskvi a već danas imamo izjave ove organizacije (koja nije nikakvo telo EU ,sto bi se po nazivu moglo zaključiti) koja pokušava da pravda poteze vlasti u CG.

Ovo je prvenstveno pravno pitanje i problem je nastao što neko želi da stvori prednost (DPS) u pravnim sporovima političkim putem (izmenom zakona) jer svoj politički cilj ne može da ostvari pravnim putem.

Verska i imovinska prava gradjana CG su ugrožena donošenjem zakona koji ne odgovara evropskim i svetskim standardima.
Nepovredivost prava na imovinu je ogroman problem i to nece proci bude li doslo do medjunarodnih Sudova.
Zato pokušavaju političkim pritiscima da "ubede" SPC da ćuti.

SuperepuS

pre 4 godine

Smeta vama sve što je srpsko kako se meni čini! A one glavoseče sa bliskog istoka su vam saveznici i borci za ljudska prava?! Nego vam je SPC problem??!

Zoran

pre 4 godine

Nisu to pisao ni Bilt ni Solana. Podmetačina "Sputnik"-a.

Sudeći po većini komentara ovde, čini mi se da bi trebalo polako da proluftiramo skloništa, izbacimo stare feder-madrace, neispravne veš-mašine, razvaljene regale, rasklimatane "Marles" kuhinje, zarđale bicikle, odbačene "ko zna zatrebaće" automobilske gume, opajamo paučinu... Biće opet vatrometa iz Otrantskih vrata mada, sad imaju i bliži stacionar. Bondsteel, na primer...

A ko se uzda u Putina taj ili je lud il' mu noge smrde. 1999. je poslao Černomidina da ubeđue da se smire. I sad će opet nekog da pošalje da radi isto.

Crna Gora je PUNOPRAVNI ČLAN NATO PAKTA A L O O O O

svet laži i zamene teza

pre 4 godine

Iskustvo kazuje da su Solana i Bilt sa organizacijama gde pripadaju daleko najveća pretnja za Balkan. Otimanje imovine SPC je pretnja samo po nju samu.

Огњен

pre 4 godine

У току је напад на све оно што се сматра кохезионим фактором српског народа, а један од њих је и СПЦ. На тај начин наши непријатељи хоће да нас разједине, ослабе и отму нам оно што је вековима било наше. У томе су већ делом и успели јер нисмо били сложни и до краја се одупрли НАТО агресији '99. Зато смо остали без КиМ. Колико ћемо бити сложни убудуће? Видећемо...

AdamR

pre 4 godine

Auuuu šta pročitah!? Ako Solana i Bilt tako kažu, SPC jecteroristička organizacija a Ostrog sad postade legitimna NATO meta? Pa ja sam mislio da je posao diplomata da izglađuju stvari, ova ekipa samo neredi već decenijama! Aman dokle više? Večito pitanje: koliko Srbija mora sa bude jadna i mala nikom da ne smeta?

vivident

pre 4 godine

Nista nije protiv pravoslavlja,pa i bugari, rumuni i grci su pravoslavci ali koriste svoje crkve za boga i dobrobit a ne rat i mrznju i klevete.Zato su u EU i niko nema primedbe za rad njihovih crkava. Ne mesaju se njihove crkve u politiku i svakodnevni zivot gradjana,zato i nikome ne smetaju.

zeljko951

pre 4 godine

Krstasi novog svetskog poretka odlazu susret sa istinom i svojim velikim zabludama.U prvom redu najgrlatijih su sedeli kada su krojili sudbine miliona pa bukom u ime svojih ideala oglasavaju se danas kada slicni njima vise ne stanuju ovde.

rade

pre 4 godine

jedna od naj većih laži je da je sve u skladu sa venecijanskom komisijom.
Ni jedna sporna tačka venecijanski nije usvojena.
pažljivi kao i uvek.

Bojan

pre 4 godine

Mislim da je ovo dugoočekivani odgovor na pitanje: “Zašto nismo ušli u EU 2004!”. Zaključak posle ovoga je - nije nam tamo mesto. Sve je to isto, samo se drugačije zove.

e moj druže

pre 4 godine

Solana, Bilt, NATO...sve je to ok ništa novo, nego neki građani Srbije se pokolebaju i pomisle da je možda stvarno Srbija kriva što je ishod ratova progon Srba iz Hrvatske, Bosne i Kosova, što smo bombardovani, što sada imamo 100%takse i prekid dijaloga, što Srbi u Crnoj Gori nemaju nikakva prava i što je Crna Gora rešila da im ukine identitet, donese zakon o otimanju imovine...
Pa i ja rođen i živim u Beogradu, delom sam poreklom iz Crne Gore i npr.navijao bih za Crnu Goru na svakom takmičenju, ali kako da navijam za zeleni dres, nije me to učio pradeda Crnogorac, ni njegova familija, to nije normalno, nego samo bolesna želja da se razlikuju od Srbije makar se razlikovali od sebe samih.

deki

pre 4 godine

Uvek ovaj Sputnjik servira neke "emocionalne". Sedi miran, uzivaj! Kao prvo SPC ima dokaze o vlasnistvu, verovatno vise nego bilo ko drugi ukljucujuci drzavu. A ako ih nema, recimo izgorele u nekom ratu, to nemoze da se oduzme tek tako. Nema vlasnistva, znaci moje! Postoje valjda neke medjunarodne istitucije i obaveze, kakav CG-zakon. Utakmica je za "vatrene".

Neko ko zna!

pre 4 godine

Milo je samo poslušnik Amerike i V.Britanije.
Njegov je cilj da sačuva stečeni imetak,pa i po cenu priznanja Kosova.Takvi su svi političari na Balkanu,bez morala,obraza i svi oni nisu pre ulaska u politiku imali ni 50 h evra kapitala.To nam je svima jasno,ali me brine običan narod zar je toliko glup i slep od očiju.Zašto bi C.Gora priznala Kosovo,koji je to razlog ako nije privatne prirode?Pola Crne Gore je u Beogradu,pola policajaca iz policijske stanice u Zemunu poreklom Crnogorci,40% stanovnika Crne Gore žele zajednicu sa Srbijom.Ubeđen sam da 70%
ukupno Crnogoraca u C.Gori i vani C.G.je za zajednicu sa Srbijom.Naravno oni ovim Crnogorcima iz Srbije ne daju pravo glasa.Još nešto znate li vi političari iz C.G.koliko je mešani brakova,rođačkih veza itd..

Mika

pre 4 godine

Ovo je za Zapad samo jedan medjukorak ka krajnjem cilju: unistenje srpske drzave i pravoslavne vere. Za to nalaze saradnike u najpokvarenijem, najnemoralnijim i najnepostenijim ljudima na ovim prostorima. Sledece sto planiraju je svadjanje i odvajanje Vojvodine, Sandzaka od ostatka Srbije i ko zna jos koje teritorije. Izmislice vojvodjanski jezik i naciju i tako dalje. Naravno, sve to ako se Srbi ne opamete i sa grbace ne skinu britanski uticaj i od spolja nametnute domace politicare, spijune i izdajnike.

Ja

pre 4 godine

cika steva

Mora da su srpski popovi tajno naoruzali Hrvate i Albance, pa izazvali ratove! Isto kao sto su srpski popovi u Crnoj Gori sad doneli zakon gde nesto sto je vlasnistvo drzave Crne Gore proglasavaju za svoje!

zubac

pre 4 godine

Zabrinjavajuce je koliko ovde ima autosovinista (da se ne izrazim grublje). Jedan tvrdi da Srbi nemaju pravi kalendar, druga da je pokojni Patrijarh pisao nekom po Evropi kako zeli etnicki cistu drzavu ( navedi izvor ), neki vrde da je SPC kriva zato sto joj komunisti uzimaju imovinu , uglavnom ima tu milion gluposti i sve su po pravilu u korist svoje stete.

djetic junior

pre 4 godine

Juce su pricali da nije Slobe Srbi nebi patili.
Danas kazu da nije ruskog utoicaja Srbija bi bolje prosla.
Sjutra ce pricati nesto drugo.
Realnost je da Srbija nikad nece biti dovoljno slomljena da bi nas ostavili na miru. Ma sta mi uradili.

Vladimir

pre 4 godine

Koliko je džamija bilo 1918 u CG? Koliko katoličkih crkava?
I na sve to oni su za vreme SFRJ preuzeli sopstvenost na sebe a SPC je cinculirala jer su objekti u nadležnosti drzave bili na finansiranju drzave. Nije im padalo na pamet da sve moze da se okrene jednog dana.
Nažalost tačno to se i desilo.

Lanister

pre 4 godine

(Los Angeles, 17. januar 2020 15:38)

Uzivaj u LA i ne komentarisi ono o cemu pojma nemas.

Ako si vec tako sam demokratski nastrojen onda stani na stranu ljudskih prava jedne manjine, a ne da pricas istu mantru koju slusamp 30 godina. Svi su divni samo mi ne valjamo. Ta prica kod nas ne prolazi.

Вечност +

pre 4 godine

Треба неко из СПЦ да честита разним верницима у претварање жабе у принца, безбожницима и незнабошцима на бесплатној реклами православља и да се одржи молебан за њихово здравље и спасење.

Milan

pre 4 godine

Tek kada malo odškrinete vrata i pogledate levo-desno (u Evropu) vidite da do sada niste ništa videli a tako izlazili kroz ta vrata tamo ili vamo.

Radojko

pre 4 godine

"Ne čekaj da tvoja crkva bude savršena da bi je voleo". Kakva god bila, SPC je poslednji stub našeg identiteta. Kada nam "neko" i to izbombarduje, postajemo globalizovana masa bez oblika i imena. Ako je to cilj, na zdravlje!

Ja

pre 4 godine

cika steva

Pre svega je bez osnova i vise nego preterano reci da crkva nasrce na neciju drzavnost, kad crkva nema mehanizme za to. Nit je crkva stvarala crnogorsku drzavu, niti moze da je ukine. Toliko treba da vam bude jasno!

борче

pre 4 godine

забранити ћирилицу, забранити спц, забранити православље и потписати унијат, ето тако се ради.

Zabela

pre 4 godine

najvecaa optuzba na racun SPCa je sto je konzervativna.
boze kakvi politicki diletanti su pisali ovo?
pa sve crkve su konzervativne....osim sajantoloske...

Sizif

pre 4 godine

Ovo je dosta kompleksno pitanje pri cemu obje strane imaju argumente. SPC sa pravom postavlja pitanje pravnog osnova da mora da dokazuje sopstveno vlasnistvo, kao i problematicnu prirodu mijesanja drzave u religiozna pitanja. Takodje tu je i cinjenica da se blizu 30% stanovnista osjecaju pripadnicima srpske nacionalnosti. Sa druge strane argumenti su da je crkva u CG bila autokefalna prije 1918 sto je defacto istina barem u organizacionom smislu i u pogledu izbora svestenstva. Takodje argument je da su pravoslavne crkve organizovane na nacionalnom nivou i da ne postoji ni jedna vecinski pravoslavna zemlja koja nema svoju crkvu. SPC u tom smislu cesto negira postojanje crnogorske nacije, cak i nazivu mitropolije naziv crnogorska ima istu tezinu kao "primorska" ili "zahumsko hercegovacka" cime se jasno stavlja do znanja nivo postovanje crnogorske drzavnosti. Mislim da je mjera kompromisa postojanje crnogorske mitropolije u okviru SPC sa sirokom autonomijom i unutrasnjom organizacijom. Vjerovatno na Balkanu nazalost, tako nesto nije moguce...

aleksandar

pre 4 godine

Ma ljudi kakva vlada, valjda je bitno šta narod misli....oni su većina i volja je njihova a ne par pojedinaca oko Mila....truo je zapad do srži....

Лиманац

pre 4 godine

Надам се да и најтврђи еврофанатици сада схватају да ће се евроинтеграције наставити тек када као народ Срби прихвате да су криви за све и док не "промене свест". Ја то не прихватам. Захтевам од своје владе да, још данас, пошаље допис Бриселу и захвали се на досадашњој сарадњи.

Miki

pre 4 godine

(Petar, 17. januar 2020 14:03)
Nije. Turci su bili tolerantni po pitanju religije. Imate primer da su mnogi protestanti hteli pod Tursku nego pod katoličke zemlje. Razlog je pragmatičan. Turci su naplaćivali mnogo veći porez od nemuslimana i jednostavno im se nije isplatilo da ljudi prelaze u Islam. Čak su aktivno radili na tome da ne menaju veru. Nemate masovnih, nasilnih prelazaka. Srpska Crkva se održala jer su Turci bili tolerantni. Pitao bi ih da su bili pod Špancima da li bi se održali kao pravoslavci. Dosta naše istorije je iskrivljeno. Naravno, crkvi odogovara mučenička i borbena uloga ali stvarnost je bila drugačija. Crkva je uvek imala dovoljno da Turcima platiu porez.Raja baš i nije.

idiokratija

pre 4 godine

Treba samo da nam uspe da ne zaratimo bar 30 godina jer će za 50 da nas bude duplo manje a za 100 godina prazan plac. A ova dva zločinca nikako da nam se skinu sa grbače.

Konfeder i EU

pre 4 godine

(Kosingas) SFRJ-životni prostor srpskog naroda.. Iskreno ti opisa naše tragedije devedesetih i odbijanje kompromisa. Ukratko, tražili ste-gledajte.

Leopold

pre 4 godine

Kada se sve maksimalno uprosti, na delu je sistematično prevaspitavanje Srbije, kako to lepi reče Joe Biden. Ono će trajati sve do zaokreta Srbije ka EU-NATO savezu uz okretanje leđa Rusiji, ili pak do njenog postepenog rastakanja i svođenja na statističku geografsku grešku.

dr laza

pre 4 godine

Ne oduzima c.g imovinu Srbima iz Srbije,već svojim gradjanima iz C.g. koji idu u te crkve.To zemljište i objekti ne pripadaju državi Srbiji već Mitropoliji Crnogorskoj,koja je deo SPC.Šta se dešava sa zemljištem i objektima koji su pre 1918bili u vlasništvu SPC,a nisu se nalazili tada u CG već u Turskoj ili Austrougarskoj?

chupavi

pre 4 godine

Nije ovo nista novo, samo sto su danas ovo otvoreno rekli. Zapad i istok sinu svadji skoro 1000 godina, a mi smo bas zadrti istocnjaci, odnosno pravoslavci.

Dusan

pre 4 godine

Stvar je jasna kao dan...ako hoces sa nama moras da radis kako mi kazemo....uzmi ili ostavi...sve ostalo sto nas lazu je zamazivanje ociju