Četvrtak, 09.12.2004.

08:22

Treba li sarađivati s Vladom Kosova?

Još jedna kosovska tema, pitanje saradnje sa premijerom Kosova, izazvala je neslaganja Srba na Kosovu i vlasti u Beogradu.

Izvor: B92

Treba li saraðivati s Vladom Kosova? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

27 Komentari

Sortiraj po:

Beqa

pre 19 godina

U ime koga pricaju Milan Ivanovic i Marko Jaksic? Ako nije bilo glasanja ne moza da bude ni "narodnih predstavnika". Ovakvu pseudopoliticku kaubojstvo ima da placaju sami Kosovski Srbi. Probudite se vec jednom Kosovski Srbi, sto pre, to bolje.

Jelena Pavlovic

pre 19 godina

Rat nije igra i ratno-huskaski poklici nasih politicara rade protiv nas vec dosta duze vreme. Dok se ne isporuce optuzeni za ratne zlocine, nasi politicari nemaju nikakvo pravo da negiraju vladu Kosova koja je diskutabilna samim neresenim stanjem pokraine. Sve je reseno na visim instancama politicke trpeze, tako da nam ova sitno-uvlakacka-narodu-u- zna-se-vec-sta-politika odmaze u isplivavanju na suvo iz blata u koje se tone sa svakim novim danom odugovlacenja. Zato, imate da sednete i sa crnim djavolom ako treba i jedanput za sva vremena priznate greske, grehove i iskupite se za lose radnje koje su vasi predhodnici izvrsili. Isto tako, gosp. Tadicu pa zasto smo u vas verovali i obijali noge prateci vas, ako je i vama nasa strasna politicka izolovanost zadnja rupa na svirali.

Faruku

pre 19 godina

Izgleda da srpska vlada preuranjeno izjavila na celi glas da bi ćuo ceo SVET da Beograd neće prićati sa premijerom kosova, uskoro Gospodin Xavier Solana posećuje vladu Srbije i sada je uznemirenost zbog te izjave o nepriznavanju premijera Haradinaja i kako će sada tumaćiti narodu da oni moraju da prićaju, jesu u MAT situaciji na koju ih doveo veœtom izjavom Haradinaj Premijer Kosova , i zato ne treba iskakivati pred orkestrom kada ne umeœ plesati, ali to je problem srpske vlade kao i uvijek su u gubitku jer Kosovci su se pokazali pametniji u mudriji u izjavama.

Sa spolja

pre 19 godina

Najneodgovorniji zivi politicari jedne zemle su srpski politicari! Videvsi sa spolja, ja predpostavljam da srpski politicari trude se da cine odgovrnim drugim politicarima drugih "partija" za "izgubljenja" Kosova! Niko od njih trudi se da se Kosovo "dobije" zasluzeno. Prakticno trude se da se Kosovo otarasi ali oni budu opet "veliki Srbini"! Cinjenica da Srbija jos danas je zemlja radikala i slobodnih ratnih kriminala dokazuje kako se Srbija bori za Kosovo ali kako se bori za srpski narod ziveci na Kosovu. Demokratske snage Srbije su tako slabe da one samo "skrivene" pod senkom modernog nacioanalizma moze da pregovore...

Dragan

pre 19 godina

Samo da podsetim da se u Bosni demokratski izabrani pretstavnici srpskog naroda po kratkom postupku smenjuju i bez ikakvih optuznica slicnih onima za Haradinaja. Toliko o tezi da "niko nije kriv dok se ne dokaze suprotno" i principijelnosti "medjunarodne zajednice"!

Nesporna saradnja i sporni zvanicnici

pre 19 godina

Kada je Vuk Draskovic hteo da poseti Zagreb, Hrvati su mu jasno stavili do znanja da nije dobrodosao, zbog njegove "ratne proslosti". Znaci, Srbija moze imati za ministra spoljnih poslova koga hoce, ali u Zagrebu ne zele da ga vide. To nije znacilo da Hrvatska ne zeli saradnju sa srpskim vlastima.
Albanci takodje mogu imati premijera kakvog zele, ali u Beogradu ne zele da vide Haradinaja niti da komuniciraju s njim zbog njegove "ratne proslosti". To ne znaci da Srbija ne zeli da saradjuje s kosovskim vlastima. Znaci, moze kosovsku vladu i druge institucije predstavljati i delegacija bez Haradinaja ako se zaista zeli saradnja, kao sto su u Zagreb putovali srpski zvanicnici bez Vuka.

Sused sa Kosova

pre 19 godina

Saradjivala Srbija ili ne, Ramush Haradinaj je medjunarodni priznat premijer Kosova, a to sto Srbija nece da saradjuje s'njim samo ce mu olaksati posao, jer ionako nema nista od dialoga sa Srbijom, dok svi Srbi ne svate da je Kosovo izgubljeno vec davno, a sa Kosovskim Srbima Haradinaj ce sam smisliti kako da pocne saradnju sa njima jer mu je to duznost kao premijer svih gradjana Kosova...

mala

pre 19 godina

U Srbiju dolazi Solana kada god mu padne na pamet i primljen je sa svim pocastima. U cemu je razlika izmedju njega, Ramusa ili Milosevica? Dakle, saradjivat se mora, dopadalo se kome ili ne. U suprotnom, mjenjajte svoje radno mjesto.

Zoran 021

pre 19 godina

U interesu ono malo naroda što je ostalo na Kosovu, sarađivati se mora ! I to je zadatak vlade, a ne lajanje na zvezde i kukumakanje!

Johnny

pre 19 godina

Treba li sarađivati s Vladom Kosova? Zašto Beograd uopšte raspravlja o tome? Dokle će da gube vreme na banalne i marginalne rasprave? Haradinaja su izabrali građani Kosova, za instituciju premijera, u okviru privremenih institucija samouprave na Kosovu, koje se podrazumevaju svim relevantnim međunarodnim dokumentima koja se tiču Kosova, i koje će postojati kao takve u bilo kojoj varijanti za Kosovo. Protiv njega nije podignuta optužnica u Hagu. Sve dok se to ne desi, on će biti legitimni premijer Kosova, i treba saslušati šta ima da kaže i uradi umesto da mu se gleda u prošlost i preko svih medija stavlja na dušu sva krv koja je potekla na Kosovu. Koštunica, kao istaknuti legalista, bi ovo morao shvatiti i prihvatiti. Međutim, on i njegova vlada i predstavnici na Kosovu (SNV), sada pokušavaju da iskoriste izbor Haradinaja da bi dokazali kako je bilo pametno da se ne učestvuje na kosovskim izborima, nakon što su pozvali Srbe da ne učestvuju bez ikakvog plana i strategije.
Uostalom, da li mislite da svet i mi u regionu obožavamo sve srpske političare. Verujte NE, međutim sarađujemo dokle god su oni legalni predstavnici vlasti i/ili dok ih ne pokupe ovi iz Haga.

cedoni

pre 19 godina

Je li covek zlocinac i ubica ili nije? Ako jeste onda ne treba saradjivati sa njim, a ako nije onda treba. Nema tu mnogo mudrosti. Zamislite nekoga ko uziva u ubijanju, kao sto tvrde ovi nasi, i da se taj bavi politikom?

Maliq Malaj

pre 19 godina

O reagovanjima Milana Ivanovica i Marka Jaksica je greota gubiti i jedan jedini minut drasgocenog zivota, koji prolazi toliko brzo ali za nas Balkance bez ikakvog znacaja. Kad je rec o G-dinu Tadicu on je nesto pragmaticniji ali samo kad se tice priznavanje realnosi. Dok sto se tice drugog dela pragmatike koji je sprovodjenje u delo i trud oko te realnosti on ostaje samo u recima. S'druge strane mislim a i zao mi ga je jer svestan polovine izbornog tela koji su za Srbiju 19 veka on ne sme nikako da predje liniju koja razdvaja realnost i iluzija. Mislim da Srbija treba da ceka jos dugo vremena dok se ne otrezni i probudi se iz dubokog sna (100 i nesto godina). Ipak da sam na vasem mestu ja bih ga podrzao kao predsednika, jer za trenutak je nesto najbolje sto mozete imati, imajuci u vidu politicki spektar koji krasi Srbiju.
Bolero...

citalac

pre 19 godina

Ne mogu da verujem da su neki srozani na tako niske grane, i tako politicki i moralno pogubljeni u celoj ovoj situaciji ne uvidjajuci razliku izmedju zlocinca i gospodina...imate pravo na svoje misljenje, ali mi je nedopustivo da svojim praznim stereotipnim i sterilnim razmisljanjima ne uvidjate koliko vredjate zrtve i njihove porodice.
Hardinaj mora na sud i dokle god postoje takve monstruozne optuzbe nemoguce ga je smatrati ga za sebi ravnog sagovornika. Ili vi to mozete?

Srbijanka

pre 19 godina

Prvo je Kostunica rekao "svojim" DSS-ovcima na Kosovu da ne ucestvuju u izborima, a sada traze da vlada u Beogradu placa srpske paralelne institucije. Necuveno. Dokle taj srpsko-kosovski kompleks velicine. Pa ne vredi jedan Srbin hiljadu Albanaca.

Zivkovic

pre 19 godina

Upozorio sam vec da je izbor tog Albanca cista provokacija Srbije i demokratskih snaga samih Albanaca, da ne treba na to reagovati bucno i uz bubnjeve. Treba proniknuti u ciljeve ove igre, a to mogu samo oni koji dobro poznaju politicke prilike i odnose samih Albanaca. Bitnije je ko ce ga naslediti ako bude podignuta optuznica protiv njega, a on podje u Hag pesice, preko brda i dolina, u pratnji OVK. Srbija treba da u najvecoj mogucoj meri svakodnevno kontaktira i podseca na njihove obaveze one koje je UN i NATO ovlastio da drze stvarnu vlast i red u protektoratu, a saradnja sa privremenim institucijama Kosova je nesto sto se podrazumeva, ali po pitanjima nizeg, tehnickog reda. Zbog toga smatram da kada SAD, EU ili UN traze da se pregovara onda ima da se pregovara i tu bi sve drugo bilo kontraproduktivno i na stetu Srbije. Ni u sudu se stranke ne raspravljaju direktno, vec izjavljuju sta imaju sudiji, uz njegovu dozvolu. Ko god sedeo prekoputa Srba pricace pricu Prizrenske lige, to znamo svi. Poseta Beogradu ovog coveka koji je optuzen u Srbji je besmislena provokacija ili namera da se isprovocira njegovo hapsenje ili jos nesto gore i da se tako definitivno zakopamo za narednih 50 godina. Samo mirno, aktivno i u dogovoru sa SAD i drugim medjunarodnim faktorima. SAD i druge velike sile nisu dozvolile nikada stvaranje Velike Srbije i ne znam zasto bi sada dozvolile stvaranje Velike Albanije. Stabilna SCG i Kosovo u njoj sa adekvatno resenim statusom - to moze biti resenje i interes svih nas.

Sait Berisha Pec

pre 19 godina

Kada je Srbija juna meseca'99 napustila Kosovo za sobom je "jako zalupila vrata". Za sobom je ostavila potpuno razorene mnoge gradove i sela po ratnom nacelu "spaljene zemlje" i 12.00 ubijenih i 3.000 nestalih(Miroslav Filipovic "Republika april 2004.) Ali srecom, za sobom je povela i sve Sejde Bajramovice i druge kvislinge. Nije vise u prilici da se autoritativno obrati kosovskim kadrovima "Je l' ti je jasno Remzija?" (Koljgeci) kao sto je cinio hazjanin Milosevic. Sada sta je tu je, svidjalo se to ili ne srpskim vlastodrscima. Da li bi Kosovo uopste reagovalo da je kojim slucajem izabran mesto Tadica general Pavkovic? On nije bio osumnjicen vec optuzen. Toma "grobar" najautenticniji naslednik Vojvode bio je nadomak cilja. Sve sami mirovnjaci i Majke Tereze. Zato neuverlivo i degutantno deluje sva ova halabuka oko generala Haradinaja. Nije ni general Majkel Dzekson bio bas neki prijatelj Srbije pa se pregovaralo u Kumanovu ali o predaji Kosova. Sada kada se Haradinaj sam nudi i obecava dramaticni pozitivni preokret stanja za kosovske Srbe biva odbijen jer ustvari Srbi sa Kosova trebaju politicarima iz Beograda samo kao zrtve. Tada su oni pogodni za politicke manipulacije. Ostala politicka resenja ne dolaze u obzir jer za tako nesto jos nema ni spoznaje ni odgovora iz Beograda. Gospodin Tadic je ipak neki izuzetak koji svome narodu zeli stvarni izlaz iz teske situacije a ne uklapa se u nekadasnju shemu SANU "da je dobar onaj vladar koji svome narodu pribavi makar i jedan zaseok" To je bila pohvala "mudrih sedih glava" opcinjenih " najvecim Srbinom XX veka. Nadajmo se da je to vreme zauvek proslo.
seber_50@hotmail.com

Sladjana

pre 19 godina

Нешто сам заборавила. Истина је да смо ограничени или сувише субјективни. Сигурни смо да је Харадинај злочинац. Ми смо му пресудили да јесте. Али, ствари су другачије и то је проблем правно неуких Срба. Он је осумњичен да јесте али треба сумње доказати. Са друге стране, и Милошевић је осумњичен али ми смо му пресудили да није! Зашто, само зато што је наш или зато што смо мишљења да нас цео свет мрзи? Смешно, зар не? Ајде мало да размислимо зашто смо првом пресудили а другог ослободили?

opijum

pre 19 godina

Naravno da ne treba saradjivati s Kosovom. Kao sto nije trebalo sa Slovenijom, Hrvatskom, BiH, Makedonijom i napokon Crnom Gorom, a o SAD, EU, UN, NATO i ostatku sveta i da ne govorimo. Zato sto su svi protiv Srba. Medjutim, jedan deo Srba zaboravlja gde zavrsavaju oni koji misle da su jedini u pravu, a da svi oko njih grese i rade im o glavi...

Tanja

pre 19 godina

Boris me uvek preduhitri a mislimo isto:) Dakle, sa vlastima na Kosovu se mora saradjivati, to su demokratski izabrane vlasti, a Kosovo je jos uvek deo SCG. U najgorem slucaju mozemo biti komsije a bolje da budemo u dobrosusedskim odnosima nego u odnosima ``Da komsiji crkne krava``.
Ni meni se uopste ne svidja sto je Haradinaj izabran za premijera, ali sa vladom Kosova mora da se saradjuje. Pa to je jasno kao dan.

Sladjana

pre 19 godina

Сигурна сам да је председник Србије, господине Тадић, сасвим у праву. За свађу, тучу, рат, злочин, као и за договоре потребне су две стране. Без обзира колико се нама допада или не, премијер Косова је легално изабран и, док је ту где јесте, са њим се мора разговарати. Важно је да државници који нас представљају ван земље стално говоре о одговорности Харадинаја и дипломатским путем врше притисак за доказивање сумњи, али не инатом и искључивошћу. То ничему не води, ваљда смо до сада то схватили. Или, нисмо? Исто тако, сигурна сам да баш нисмо благонаклони према онима који су нас бомбардовали али ипак разговарамо са њима и хоћемо да они инвестирају у Србију. Покажимо им да смо другачији а не стално контраши. Решење је компромис и ако нам то није јасно, посебно у ситуацији када имамо обавезе према Хагу, са којима нисмо у стању да се суочимо, пропали смо. Сада јесмо а и остаћемо на маргини Европске уније.
Јасно је да улазак у ЕУ зависи од Хага и Косова! То је јасно и искључиво!

GoldEagle

pre 19 godina

Gospodin Tadic jos jendom pokazuje svoju pragmaticnost oko nove stavrne situacije na Kosovu. Gospodin Haradinaj je Premier Kosova koji je izabran glasovima gradjanima Kosova, a zna se da su ti gradjani u abslotunoj vecini albanci. Sto se tice stava srpske vlasti oko Haga, ne tako davno, kad je bivsi Premier Kosova Redzepi stupao u svoju duznost, sprske vlasti su protrcale da ga imenuju ratnim zlocincem. Mislim da je svet odredio ko su bili ratni zlocinci na Kosovu - srpsko rukovodtsvo, a to je i velika sramota za srpski narod koji je 10 godina u vecini glasao za zlocince.

Vedran

pre 19 godina

Nije mi jasno ovo. Kako je moguce da Srbi s Kosova nisu zeljeli izaci na izbore (i to smatraju da imaju za pravo), a sad pokazuju da bi oni ipak s nekim razgovarali! Samo da taj netko nije Kosovski premijer koji je dobio izbore. Znaci, za Srbe nije vazno sto nisu izasli i glasali i to ih ne smeta, ali im zato vrlo smeta kog su kosovski Albanci na demokratski nacin izabrali (znaci Albanci nemaju pravo na svoj izbor)! Pa gdje je tu logika? Hoce li tko zaustaviti ociglednu manipulaciju kosovskim Srbima?!! Ovako, uopce me ne cudi sto medunarodna zajednica ne uvazava konstruktivne prijedloge Srbije - zato jer ih u opce nema!

muhamed kopic

pre 19 godina

Aktuelni vladari Srbije, po mome misljenju, donose odluke sve gore jedna od druge. Ako je neko osumnjicen a nije ni optuzen a kamoli osudjen, nevin je sve dok ne bude sve okoncano! Mnogi na prostorima meni jos uvijek u srcu drage SFRJ, osumnjicene pa i optuzene promovisu na visoke funkicije ne bi li ih tako zastitili. Ima primera i u BiH i u Hrvatskoj i Srbiji i Makedoniji. Ako i kada bude optuzen i osudjen, tek tada se treba dici glas i povik; Vi ste i zlocince kandidovali i birali za predsedmnike vlade... Ovako stranci ce donositi odluke o Kosovu i kasnije samo ponavljati; Nismo vam mi krivi sto niste hteli da ucestvujete u razgovorima kada smo krojili i usvajali planove i programe o Kosovu...

Mladen Mladenovic

pre 19 godina

Nije bilo teško pogoditi stav gospodina Tadića. Kada je u pitanju saradnja sa potencijalnim ratnim zločincem R.Haradinajem. Koji je, u medjuvremenu, "demokratski" izabran, za premijera Kosova i Metohije. Pažljiviji "promatrači" su na to mogli da se klade. Bez rizika da če opkladu izgubiti. Naravno, gospodin Tadić je sačekao da se svi politički činioci izjasne, a onda je, što je već vidjeno, istupio sa svojim "anti-protivnim" stavom. To gotovo postaje princip od skorašnjeg Predsednika Srbije. Nije jasno da li se radi o državnoj, izlaznoj strategiji ili gospodin Tadić dobija naloge za ova svoja "iskakanja". Od nekoga, ko je jači, pa može da tlači. U njegove dobre i plemenite namere, da sa svima treba razgovarati i pregovarati, ne može se verovati. Iz prostog razloga, što je baš ovaj političar, odbio da saradjuje sa strankom ili strankama na srpskoj političkoj sceni, čije uporište čini polovina biračkog tela. On je jedan od tvoraca najnovije podele, unutar srpske političke scene. Na DB i NDB. Ako nije voljan da razgovara sa svojim kolegama, na istom poslu, čudi njegova želja i spremnost, da saradjuje sa ljudima, takodje državljanima Republike Srbije, koji u najmanju ruku imaju veoma problematičnu, da ne kažem krvavu prošlost. Ili se možda, sve ovo radi zbog stvaranja "imidža", političara koji neće biti "ni tamo ni ovamo" i koga će moći svi da biraju. Odnosno imidž političara za sve prilike i sve sisteme.

sheky b.

pre 19 godina

Odlukom o ne saradnji sa osvedočenim ratnim zločincem, koji na svojim rukam nosi krv braće, sestara, majki i očeva naroda sa Kosova i Metohije je, ova Vlada je pokazala da zaista brine o nealbanskom stanovništvu koje i dalje zivi na Kosovu i Metohiji! Kako Tadić misli da sarađuje sa Haradinajem? Preko video linka? Pa za njim su raspisane 2 poternice, čim pređe administrativnu granicu biće uhapšen!
Tadiću, nađi neki drugi način da skupljaš političke poene, nemoj preko mrtvih!

Peki

pre 19 godina

Ponovo veštačka dilema, kao i oko učešća Srba na izborima. Naravno da treba saradjivati. Izgleda da Srpska vlada praktikuje sindrom Milošević - dere se "Ne!" sve dok ne mora da kaže "Da!". Iracionalan i nepraktičan pristup koji je, verovatno, posledica nepostojanja strategije, vizije i postojanja jeftine političke pragme prividne odbrane nacionalnih interesa.

Peki

pre 19 godina

Ponovo veštačka dilema, kao i oko učešća Srba na izborima. Naravno da treba saradjivati. Izgleda da Srpska vlada praktikuje sindrom Milošević - dere se "Ne!" sve dok ne mora da kaže "Da!". Iracionalan i nepraktičan pristup koji je, verovatno, posledica nepostojanja strategije, vizije i postojanja jeftine političke pragme prividne odbrane nacionalnih interesa.

sheky b.

pre 19 godina

Odlukom o ne saradnji sa osvedočenim ratnim zločincem, koji na svojim rukam nosi krv braće, sestara, majki i očeva naroda sa Kosova i Metohije je, ova Vlada je pokazala da zaista brine o nealbanskom stanovništvu koje i dalje zivi na Kosovu i Metohiji! Kako Tadić misli da sarađuje sa Haradinajem? Preko video linka? Pa za njim su raspisane 2 poternice, čim pređe administrativnu granicu biće uhapšen!
Tadiću, nađi neki drugi način da skupljaš političke poene, nemoj preko mrtvih!

GoldEagle

pre 19 godina

Gospodin Tadic jos jendom pokazuje svoju pragmaticnost oko nove stavrne situacije na Kosovu. Gospodin Haradinaj je Premier Kosova koji je izabran glasovima gradjanima Kosova, a zna se da su ti gradjani u abslotunoj vecini albanci. Sto se tice stava srpske vlasti oko Haga, ne tako davno, kad je bivsi Premier Kosova Redzepi stupao u svoju duznost, sprske vlasti su protrcale da ga imenuju ratnim zlocincem. Mislim da je svet odredio ko su bili ratni zlocinci na Kosovu - srpsko rukovodtsvo, a to je i velika sramota za srpski narod koji je 10 godina u vecini glasao za zlocince.

Mladen Mladenovic

pre 19 godina

Nije bilo teško pogoditi stav gospodina Tadića. Kada je u pitanju saradnja sa potencijalnim ratnim zločincem R.Haradinajem. Koji je, u medjuvremenu, "demokratski" izabran, za premijera Kosova i Metohije. Pažljiviji "promatrači" su na to mogli da se klade. Bez rizika da če opkladu izgubiti. Naravno, gospodin Tadić je sačekao da se svi politički činioci izjasne, a onda je, što je već vidjeno, istupio sa svojim "anti-protivnim" stavom. To gotovo postaje princip od skorašnjeg Predsednika Srbije. Nije jasno da li se radi o državnoj, izlaznoj strategiji ili gospodin Tadić dobija naloge za ova svoja "iskakanja". Od nekoga, ko je jači, pa može da tlači. U njegove dobre i plemenite namere, da sa svima treba razgovarati i pregovarati, ne može se verovati. Iz prostog razloga, što je baš ovaj političar, odbio da saradjuje sa strankom ili strankama na srpskoj političkoj sceni, čije uporište čini polovina biračkog tela. On je jedan od tvoraca najnovije podele, unutar srpske političke scene. Na DB i NDB. Ako nije voljan da razgovara sa svojim kolegama, na istom poslu, čudi njegova želja i spremnost, da saradjuje sa ljudima, takodje državljanima Republike Srbije, koji u najmanju ruku imaju veoma problematičnu, da ne kažem krvavu prošlost. Ili se možda, sve ovo radi zbog stvaranja "imidža", političara koji neće biti "ni tamo ni ovamo" i koga će moći svi da biraju. Odnosno imidž političara za sve prilike i sve sisteme.

muhamed kopic

pre 19 godina

Aktuelni vladari Srbije, po mome misljenju, donose odluke sve gore jedna od druge. Ako je neko osumnjicen a nije ni optuzen a kamoli osudjen, nevin je sve dok ne bude sve okoncano! Mnogi na prostorima meni jos uvijek u srcu drage SFRJ, osumnjicene pa i optuzene promovisu na visoke funkicije ne bi li ih tako zastitili. Ima primera i u BiH i u Hrvatskoj i Srbiji i Makedoniji. Ako i kada bude optuzen i osudjen, tek tada se treba dici glas i povik; Vi ste i zlocince kandidovali i birali za predsedmnike vlade... Ovako stranci ce donositi odluke o Kosovu i kasnije samo ponavljati; Nismo vam mi krivi sto niste hteli da ucestvujete u razgovorima kada smo krojili i usvajali planove i programe o Kosovu...

Vedran

pre 19 godina

Nije mi jasno ovo. Kako je moguce da Srbi s Kosova nisu zeljeli izaci na izbore (i to smatraju da imaju za pravo), a sad pokazuju da bi oni ipak s nekim razgovarali! Samo da taj netko nije Kosovski premijer koji je dobio izbore. Znaci, za Srbe nije vazno sto nisu izasli i glasali i to ih ne smeta, ali im zato vrlo smeta kog su kosovski Albanci na demokratski nacin izabrali (znaci Albanci nemaju pravo na svoj izbor)! Pa gdje je tu logika? Hoce li tko zaustaviti ociglednu manipulaciju kosovskim Srbima?!! Ovako, uopce me ne cudi sto medunarodna zajednica ne uvazava konstruktivne prijedloge Srbije - zato jer ih u opce nema!

Tanja

pre 19 godina

Boris me uvek preduhitri a mislimo isto:) Dakle, sa vlastima na Kosovu se mora saradjivati, to su demokratski izabrane vlasti, a Kosovo je jos uvek deo SCG. U najgorem slucaju mozemo biti komsije a bolje da budemo u dobrosusedskim odnosima nego u odnosima ``Da komsiji crkne krava``.
Ni meni se uopste ne svidja sto je Haradinaj izabran za premijera, ali sa vladom Kosova mora da se saradjuje. Pa to je jasno kao dan.

opijum

pre 19 godina

Naravno da ne treba saradjivati s Kosovom. Kao sto nije trebalo sa Slovenijom, Hrvatskom, BiH, Makedonijom i napokon Crnom Gorom, a o SAD, EU, UN, NATO i ostatku sveta i da ne govorimo. Zato sto su svi protiv Srba. Medjutim, jedan deo Srba zaboravlja gde zavrsavaju oni koji misle da su jedini u pravu, a da svi oko njih grese i rade im o glavi...

Sladjana

pre 19 godina

Сигурна сам да је председник Србије, господине Тадић, сасвим у праву. За свађу, тучу, рат, злочин, као и за договоре потребне су две стране. Без обзира колико се нама допада или не, премијер Косова је легално изабран и, док је ту где јесте, са њим се мора разговарати. Важно је да државници који нас представљају ван земље стално говоре о одговорности Харадинаја и дипломатским путем врше притисак за доказивање сумњи, али не инатом и искључивошћу. То ничему не води, ваљда смо до сада то схватили. Или, нисмо? Исто тако, сигурна сам да баш нисмо благонаклони према онима који су нас бомбардовали али ипак разговарамо са њима и хоћемо да они инвестирају у Србију. Покажимо им да смо другачији а не стално контраши. Решење је компромис и ако нам то није јасно, посебно у ситуацији када имамо обавезе према Хагу, са којима нисмо у стању да се суочимо, пропали смо. Сада јесмо а и остаћемо на маргини Европске уније.
Јасно је да улазак у ЕУ зависи од Хага и Косова! То је јасно и искључиво!

Sladjana

pre 19 godina

Нешто сам заборавила. Истина је да смо ограничени или сувише субјективни. Сигурни смо да је Харадинај злочинац. Ми смо му пресудили да јесте. Али, ствари су другачије и то је проблем правно неуких Срба. Он је осумњичен да јесте али треба сумње доказати. Са друге стране, и Милошевић је осумњичен али ми смо му пресудили да није! Зашто, само зато што је наш или зато што смо мишљења да нас цео свет мрзи? Смешно, зар не? Ајде мало да размислимо зашто смо првом пресудили а другог ослободили?

citalac

pre 19 godina

Ne mogu da verujem da su neki srozani na tako niske grane, i tako politicki i moralno pogubljeni u celoj ovoj situaciji ne uvidjajuci razliku izmedju zlocinca i gospodina...imate pravo na svoje misljenje, ali mi je nedopustivo da svojim praznim stereotipnim i sterilnim razmisljanjima ne uvidjate koliko vredjate zrtve i njihove porodice.
Hardinaj mora na sud i dokle god postoje takve monstruozne optuzbe nemoguce ga je smatrati ga za sebi ravnog sagovornika. Ili vi to mozete?

Srbijanka

pre 19 godina

Prvo je Kostunica rekao "svojim" DSS-ovcima na Kosovu da ne ucestvuju u izborima, a sada traze da vlada u Beogradu placa srpske paralelne institucije. Necuveno. Dokle taj srpsko-kosovski kompleks velicine. Pa ne vredi jedan Srbin hiljadu Albanaca.

Maliq Malaj

pre 19 godina

O reagovanjima Milana Ivanovica i Marka Jaksica je greota gubiti i jedan jedini minut drasgocenog zivota, koji prolazi toliko brzo ali za nas Balkance bez ikakvog znacaja. Kad je rec o G-dinu Tadicu on je nesto pragmaticniji ali samo kad se tice priznavanje realnosi. Dok sto se tice drugog dela pragmatike koji je sprovodjenje u delo i trud oko te realnosti on ostaje samo u recima. S'druge strane mislim a i zao mi ga je jer svestan polovine izbornog tela koji su za Srbiju 19 veka on ne sme nikako da predje liniju koja razdvaja realnost i iluzija. Mislim da Srbija treba da ceka jos dugo vremena dok se ne otrezni i probudi se iz dubokog sna (100 i nesto godina). Ipak da sam na vasem mestu ja bih ga podrzao kao predsednika, jer za trenutak je nesto najbolje sto mozete imati, imajuci u vidu politicki spektar koji krasi Srbiju.
Bolero...

Zivkovic

pre 19 godina

Upozorio sam vec da je izbor tog Albanca cista provokacija Srbije i demokratskih snaga samih Albanaca, da ne treba na to reagovati bucno i uz bubnjeve. Treba proniknuti u ciljeve ove igre, a to mogu samo oni koji dobro poznaju politicke prilike i odnose samih Albanaca. Bitnije je ko ce ga naslediti ako bude podignuta optuznica protiv njega, a on podje u Hag pesice, preko brda i dolina, u pratnji OVK. Srbija treba da u najvecoj mogucoj meri svakodnevno kontaktira i podseca na njihove obaveze one koje je UN i NATO ovlastio da drze stvarnu vlast i red u protektoratu, a saradnja sa privremenim institucijama Kosova je nesto sto se podrazumeva, ali po pitanjima nizeg, tehnickog reda. Zbog toga smatram da kada SAD, EU ili UN traze da se pregovara onda ima da se pregovara i tu bi sve drugo bilo kontraproduktivno i na stetu Srbije. Ni u sudu se stranke ne raspravljaju direktno, vec izjavljuju sta imaju sudiji, uz njegovu dozvolu. Ko god sedeo prekoputa Srba pricace pricu Prizrenske lige, to znamo svi. Poseta Beogradu ovog coveka koji je optuzen u Srbji je besmislena provokacija ili namera da se isprovocira njegovo hapsenje ili jos nesto gore i da se tako definitivno zakopamo za narednih 50 godina. Samo mirno, aktivno i u dogovoru sa SAD i drugim medjunarodnim faktorima. SAD i druge velike sile nisu dozvolile nikada stvaranje Velike Srbije i ne znam zasto bi sada dozvolile stvaranje Velike Albanije. Stabilna SCG i Kosovo u njoj sa adekvatno resenim statusom - to moze biti resenje i interes svih nas.

Sait Berisha Pec

pre 19 godina

Kada je Srbija juna meseca'99 napustila Kosovo za sobom je "jako zalupila vrata". Za sobom je ostavila potpuno razorene mnoge gradove i sela po ratnom nacelu "spaljene zemlje" i 12.00 ubijenih i 3.000 nestalih(Miroslav Filipovic "Republika april 2004.) Ali srecom, za sobom je povela i sve Sejde Bajramovice i druge kvislinge. Nije vise u prilici da se autoritativno obrati kosovskim kadrovima "Je l' ti je jasno Remzija?" (Koljgeci) kao sto je cinio hazjanin Milosevic. Sada sta je tu je, svidjalo se to ili ne srpskim vlastodrscima. Da li bi Kosovo uopste reagovalo da je kojim slucajem izabran mesto Tadica general Pavkovic? On nije bio osumnjicen vec optuzen. Toma "grobar" najautenticniji naslednik Vojvode bio je nadomak cilja. Sve sami mirovnjaci i Majke Tereze. Zato neuverlivo i degutantno deluje sva ova halabuka oko generala Haradinaja. Nije ni general Majkel Dzekson bio bas neki prijatelj Srbije pa se pregovaralo u Kumanovu ali o predaji Kosova. Sada kada se Haradinaj sam nudi i obecava dramaticni pozitivni preokret stanja za kosovske Srbe biva odbijen jer ustvari Srbi sa Kosova trebaju politicarima iz Beograda samo kao zrtve. Tada su oni pogodni za politicke manipulacije. Ostala politicka resenja ne dolaze u obzir jer za tako nesto jos nema ni spoznaje ni odgovora iz Beograda. Gospodin Tadic je ipak neki izuzetak koji svome narodu zeli stvarni izlaz iz teske situacije a ne uklapa se u nekadasnju shemu SANU "da je dobar onaj vladar koji svome narodu pribavi makar i jedan zaseok" To je bila pohvala "mudrih sedih glava" opcinjenih " najvecim Srbinom XX veka. Nadajmo se da je to vreme zauvek proslo.
seber_50@hotmail.com

Johnny

pre 19 godina

Treba li sarađivati s Vladom Kosova? Zašto Beograd uopšte raspravlja o tome? Dokle će da gube vreme na banalne i marginalne rasprave? Haradinaja su izabrali građani Kosova, za instituciju premijera, u okviru privremenih institucija samouprave na Kosovu, koje se podrazumevaju svim relevantnim međunarodnim dokumentima koja se tiču Kosova, i koje će postojati kao takve u bilo kojoj varijanti za Kosovo. Protiv njega nije podignuta optužnica u Hagu. Sve dok se to ne desi, on će biti legitimni premijer Kosova, i treba saslušati šta ima da kaže i uradi umesto da mu se gleda u prošlost i preko svih medija stavlja na dušu sva krv koja je potekla na Kosovu. Koštunica, kao istaknuti legalista, bi ovo morao shvatiti i prihvatiti. Međutim, on i njegova vlada i predstavnici na Kosovu (SNV), sada pokušavaju da iskoriste izbor Haradinaja da bi dokazali kako je bilo pametno da se ne učestvuje na kosovskim izborima, nakon što su pozvali Srbe da ne učestvuju bez ikakvog plana i strategije.
Uostalom, da li mislite da svet i mi u regionu obožavamo sve srpske političare. Verujte NE, međutim sarađujemo dokle god su oni legalni predstavnici vlasti i/ili dok ih ne pokupe ovi iz Haga.

Zoran 021

pre 19 godina

U interesu ono malo naroda što je ostalo na Kosovu, sarađivati se mora ! I to je zadatak vlade, a ne lajanje na zvezde i kukumakanje!

cedoni

pre 19 godina

Je li covek zlocinac i ubica ili nije? Ako jeste onda ne treba saradjivati sa njim, a ako nije onda treba. Nema tu mnogo mudrosti. Zamislite nekoga ko uziva u ubijanju, kao sto tvrde ovi nasi, i da se taj bavi politikom?

mala

pre 19 godina

U Srbiju dolazi Solana kada god mu padne na pamet i primljen je sa svim pocastima. U cemu je razlika izmedju njega, Ramusa ili Milosevica? Dakle, saradjivat se mora, dopadalo se kome ili ne. U suprotnom, mjenjajte svoje radno mjesto.

Sused sa Kosova

pre 19 godina

Saradjivala Srbija ili ne, Ramush Haradinaj je medjunarodni priznat premijer Kosova, a to sto Srbija nece da saradjuje s'njim samo ce mu olaksati posao, jer ionako nema nista od dialoga sa Srbijom, dok svi Srbi ne svate da je Kosovo izgubljeno vec davno, a sa Kosovskim Srbima Haradinaj ce sam smisliti kako da pocne saradnju sa njima jer mu je to duznost kao premijer svih gradjana Kosova...

Sa spolja

pre 19 godina

Najneodgovorniji zivi politicari jedne zemle su srpski politicari! Videvsi sa spolja, ja predpostavljam da srpski politicari trude se da cine odgovrnim drugim politicarima drugih "partija" za "izgubljenja" Kosova! Niko od njih trudi se da se Kosovo "dobije" zasluzeno. Prakticno trude se da se Kosovo otarasi ali oni budu opet "veliki Srbini"! Cinjenica da Srbija jos danas je zemlja radikala i slobodnih ratnih kriminala dokazuje kako se Srbija bori za Kosovo ali kako se bori za srpski narod ziveci na Kosovu. Demokratske snage Srbije su tako slabe da one samo "skrivene" pod senkom modernog nacioanalizma moze da pregovore...

Dragan

pre 19 godina

Samo da podsetim da se u Bosni demokratski izabrani pretstavnici srpskog naroda po kratkom postupku smenjuju i bez ikakvih optuznica slicnih onima za Haradinaja. Toliko o tezi da "niko nije kriv dok se ne dokaze suprotno" i principijelnosti "medjunarodne zajednice"!

Faruku

pre 19 godina

Izgleda da srpska vlada preuranjeno izjavila na celi glas da bi ćuo ceo SVET da Beograd neće prićati sa premijerom kosova, uskoro Gospodin Xavier Solana posećuje vladu Srbije i sada je uznemirenost zbog te izjave o nepriznavanju premijera Haradinaja i kako će sada tumaćiti narodu da oni moraju da prićaju, jesu u MAT situaciji na koju ih doveo veœtom izjavom Haradinaj Premijer Kosova , i zato ne treba iskakivati pred orkestrom kada ne umeœ plesati, ali to je problem srpske vlade kao i uvijek su u gubitku jer Kosovci su se pokazali pametniji u mudriji u izjavama.

Nesporna saradnja i sporni zvanicnici

pre 19 godina

Kada je Vuk Draskovic hteo da poseti Zagreb, Hrvati su mu jasno stavili do znanja da nije dobrodosao, zbog njegove "ratne proslosti". Znaci, Srbija moze imati za ministra spoljnih poslova koga hoce, ali u Zagrebu ne zele da ga vide. To nije znacilo da Hrvatska ne zeli saradnju sa srpskim vlastima.
Albanci takodje mogu imati premijera kakvog zele, ali u Beogradu ne zele da vide Haradinaja niti da komuniciraju s njim zbog njegove "ratne proslosti". To ne znaci da Srbija ne zeli da saradjuje s kosovskim vlastima. Znaci, moze kosovsku vladu i druge institucije predstavljati i delegacija bez Haradinaja ako se zaista zeli saradnja, kao sto su u Zagreb putovali srpski zvanicnici bez Vuka.

Jelena Pavlovic

pre 19 godina

Rat nije igra i ratno-huskaski poklici nasih politicara rade protiv nas vec dosta duze vreme. Dok se ne isporuce optuzeni za ratne zlocine, nasi politicari nemaju nikakvo pravo da negiraju vladu Kosova koja je diskutabilna samim neresenim stanjem pokraine. Sve je reseno na visim instancama politicke trpeze, tako da nam ova sitno-uvlakacka-narodu-u- zna-se-vec-sta-politika odmaze u isplivavanju na suvo iz blata u koje se tone sa svakim novim danom odugovlacenja. Zato, imate da sednete i sa crnim djavolom ako treba i jedanput za sva vremena priznate greske, grehove i iskupite se za lose radnje koje su vasi predhodnici izvrsili. Isto tako, gosp. Tadicu pa zasto smo u vas verovali i obijali noge prateci vas, ako je i vama nasa strasna politicka izolovanost zadnja rupa na svirali.

Beqa

pre 19 godina

U ime koga pricaju Milan Ivanovic i Marko Jaksic? Ako nije bilo glasanja ne moza da bude ni "narodnih predstavnika". Ovakvu pseudopoliticku kaubojstvo ima da placaju sami Kosovski Srbi. Probudite se vec jednom Kosovski Srbi, sto pre, to bolje.

Peki

pre 19 godina

Ponovo veštačka dilema, kao i oko učešća Srba na izborima. Naravno da treba saradjivati. Izgleda da Srpska vlada praktikuje sindrom Milošević - dere se "Ne!" sve dok ne mora da kaže "Da!". Iracionalan i nepraktičan pristup koji je, verovatno, posledica nepostojanja strategije, vizije i postojanja jeftine političke pragme prividne odbrane nacionalnih interesa.

sheky b.

pre 19 godina

Odlukom o ne saradnji sa osvedočenim ratnim zločincem, koji na svojim rukam nosi krv braće, sestara, majki i očeva naroda sa Kosova i Metohije je, ova Vlada je pokazala da zaista brine o nealbanskom stanovništvu koje i dalje zivi na Kosovu i Metohiji! Kako Tadić misli da sarađuje sa Haradinajem? Preko video linka? Pa za njim su raspisane 2 poternice, čim pređe administrativnu granicu biće uhapšen!
Tadiću, nađi neki drugi način da skupljaš političke poene, nemoj preko mrtvih!

GoldEagle

pre 19 godina

Gospodin Tadic jos jendom pokazuje svoju pragmaticnost oko nove stavrne situacije na Kosovu. Gospodin Haradinaj je Premier Kosova koji je izabran glasovima gradjanima Kosova, a zna se da su ti gradjani u abslotunoj vecini albanci. Sto se tice stava srpske vlasti oko Haga, ne tako davno, kad je bivsi Premier Kosova Redzepi stupao u svoju duznost, sprske vlasti su protrcale da ga imenuju ratnim zlocincem. Mislim da je svet odredio ko su bili ratni zlocinci na Kosovu - srpsko rukovodtsvo, a to je i velika sramota za srpski narod koji je 10 godina u vecini glasao za zlocince.

Mladen Mladenovic

pre 19 godina

Nije bilo teško pogoditi stav gospodina Tadića. Kada je u pitanju saradnja sa potencijalnim ratnim zločincem R.Haradinajem. Koji je, u medjuvremenu, "demokratski" izabran, za premijera Kosova i Metohije. Pažljiviji "promatrači" su na to mogli da se klade. Bez rizika da če opkladu izgubiti. Naravno, gospodin Tadić je sačekao da se svi politički činioci izjasne, a onda je, što je već vidjeno, istupio sa svojim "anti-protivnim" stavom. To gotovo postaje princip od skorašnjeg Predsednika Srbije. Nije jasno da li se radi o državnoj, izlaznoj strategiji ili gospodin Tadić dobija naloge za ova svoja "iskakanja". Od nekoga, ko je jači, pa može da tlači. U njegove dobre i plemenite namere, da sa svima treba razgovarati i pregovarati, ne može se verovati. Iz prostog razloga, što je baš ovaj političar, odbio da saradjuje sa strankom ili strankama na srpskoj političkoj sceni, čije uporište čini polovina biračkog tela. On je jedan od tvoraca najnovije podele, unutar srpske političke scene. Na DB i NDB. Ako nije voljan da razgovara sa svojim kolegama, na istom poslu, čudi njegova želja i spremnost, da saradjuje sa ljudima, takodje državljanima Republike Srbije, koji u najmanju ruku imaju veoma problematičnu, da ne kažem krvavu prošlost. Ili se možda, sve ovo radi zbog stvaranja "imidža", političara koji neće biti "ni tamo ni ovamo" i koga će moći svi da biraju. Odnosno imidž političara za sve prilike i sve sisteme.

muhamed kopic

pre 19 godina

Aktuelni vladari Srbije, po mome misljenju, donose odluke sve gore jedna od druge. Ako je neko osumnjicen a nije ni optuzen a kamoli osudjen, nevin je sve dok ne bude sve okoncano! Mnogi na prostorima meni jos uvijek u srcu drage SFRJ, osumnjicene pa i optuzene promovisu na visoke funkicije ne bi li ih tako zastitili. Ima primera i u BiH i u Hrvatskoj i Srbiji i Makedoniji. Ako i kada bude optuzen i osudjen, tek tada se treba dici glas i povik; Vi ste i zlocince kandidovali i birali za predsedmnike vlade... Ovako stranci ce donositi odluke o Kosovu i kasnije samo ponavljati; Nismo vam mi krivi sto niste hteli da ucestvujete u razgovorima kada smo krojili i usvajali planove i programe o Kosovu...

Vedran

pre 19 godina

Nije mi jasno ovo. Kako je moguce da Srbi s Kosova nisu zeljeli izaci na izbore (i to smatraju da imaju za pravo), a sad pokazuju da bi oni ipak s nekim razgovarali! Samo da taj netko nije Kosovski premijer koji je dobio izbore. Znaci, za Srbe nije vazno sto nisu izasli i glasali i to ih ne smeta, ali im zato vrlo smeta kog su kosovski Albanci na demokratski nacin izabrali (znaci Albanci nemaju pravo na svoj izbor)! Pa gdje je tu logika? Hoce li tko zaustaviti ociglednu manipulaciju kosovskim Srbima?!! Ovako, uopce me ne cudi sto medunarodna zajednica ne uvazava konstruktivne prijedloge Srbije - zato jer ih u opce nema!

Tanja

pre 19 godina

Boris me uvek preduhitri a mislimo isto:) Dakle, sa vlastima na Kosovu se mora saradjivati, to su demokratski izabrane vlasti, a Kosovo je jos uvek deo SCG. U najgorem slucaju mozemo biti komsije a bolje da budemo u dobrosusedskim odnosima nego u odnosima ``Da komsiji crkne krava``.
Ni meni se uopste ne svidja sto je Haradinaj izabran za premijera, ali sa vladom Kosova mora da se saradjuje. Pa to je jasno kao dan.

opijum

pre 19 godina

Naravno da ne treba saradjivati s Kosovom. Kao sto nije trebalo sa Slovenijom, Hrvatskom, BiH, Makedonijom i napokon Crnom Gorom, a o SAD, EU, UN, NATO i ostatku sveta i da ne govorimo. Zato sto su svi protiv Srba. Medjutim, jedan deo Srba zaboravlja gde zavrsavaju oni koji misle da su jedini u pravu, a da svi oko njih grese i rade im o glavi...

Sladjana

pre 19 godina

Сигурна сам да је председник Србије, господине Тадић, сасвим у праву. За свађу, тучу, рат, злочин, као и за договоре потребне су две стране. Без обзира колико се нама допада или не, премијер Косова је легално изабран и, док је ту где јесте, са њим се мора разговарати. Важно је да државници који нас представљају ван земље стално говоре о одговорности Харадинаја и дипломатским путем врше притисак за доказивање сумњи, али не инатом и искључивошћу. То ничему не води, ваљда смо до сада то схватили. Или, нисмо? Исто тако, сигурна сам да баш нисмо благонаклони према онима који су нас бомбардовали али ипак разговарамо са њима и хоћемо да они инвестирају у Србију. Покажимо им да смо другачији а не стално контраши. Решење је компромис и ако нам то није јасно, посебно у ситуацији када имамо обавезе према Хагу, са којима нисмо у стању да се суочимо, пропали смо. Сада јесмо а и остаћемо на маргини Европске уније.
Јасно је да улазак у ЕУ зависи од Хага и Косова! То је јасно и искључиво!

Sladjana

pre 19 godina

Нешто сам заборавила. Истина је да смо ограничени или сувише субјективни. Сигурни смо да је Харадинај злочинац. Ми смо му пресудили да јесте. Али, ствари су другачије и то је проблем правно неуких Срба. Он је осумњичен да јесте али треба сумње доказати. Са друге стране, и Милошевић је осумњичен али ми смо му пресудили да није! Зашто, само зато што је наш или зато што смо мишљења да нас цео свет мрзи? Смешно, зар не? Ајде мало да размислимо зашто смо првом пресудили а другог ослободили?

citalac

pre 19 godina

Ne mogu da verujem da su neki srozani na tako niske grane, i tako politicki i moralno pogubljeni u celoj ovoj situaciji ne uvidjajuci razliku izmedju zlocinca i gospodina...imate pravo na svoje misljenje, ali mi je nedopustivo da svojim praznim stereotipnim i sterilnim razmisljanjima ne uvidjate koliko vredjate zrtve i njihove porodice.
Hardinaj mora na sud i dokle god postoje takve monstruozne optuzbe nemoguce ga je smatrati ga za sebi ravnog sagovornika. Ili vi to mozete?

Srbijanka

pre 19 godina

Prvo je Kostunica rekao "svojim" DSS-ovcima na Kosovu da ne ucestvuju u izborima, a sada traze da vlada u Beogradu placa srpske paralelne institucije. Necuveno. Dokle taj srpsko-kosovski kompleks velicine. Pa ne vredi jedan Srbin hiljadu Albanaca.

Maliq Malaj

pre 19 godina

O reagovanjima Milana Ivanovica i Marka Jaksica je greota gubiti i jedan jedini minut drasgocenog zivota, koji prolazi toliko brzo ali za nas Balkance bez ikakvog znacaja. Kad je rec o G-dinu Tadicu on je nesto pragmaticniji ali samo kad se tice priznavanje realnosi. Dok sto se tice drugog dela pragmatike koji je sprovodjenje u delo i trud oko te realnosti on ostaje samo u recima. S'druge strane mislim a i zao mi ga je jer svestan polovine izbornog tela koji su za Srbiju 19 veka on ne sme nikako da predje liniju koja razdvaja realnost i iluzija. Mislim da Srbija treba da ceka jos dugo vremena dok se ne otrezni i probudi se iz dubokog sna (100 i nesto godina). Ipak da sam na vasem mestu ja bih ga podrzao kao predsednika, jer za trenutak je nesto najbolje sto mozete imati, imajuci u vidu politicki spektar koji krasi Srbiju.
Bolero...

Zivkovic

pre 19 godina

Upozorio sam vec da je izbor tog Albanca cista provokacija Srbije i demokratskih snaga samih Albanaca, da ne treba na to reagovati bucno i uz bubnjeve. Treba proniknuti u ciljeve ove igre, a to mogu samo oni koji dobro poznaju politicke prilike i odnose samih Albanaca. Bitnije je ko ce ga naslediti ako bude podignuta optuznica protiv njega, a on podje u Hag pesice, preko brda i dolina, u pratnji OVK. Srbija treba da u najvecoj mogucoj meri svakodnevno kontaktira i podseca na njihove obaveze one koje je UN i NATO ovlastio da drze stvarnu vlast i red u protektoratu, a saradnja sa privremenim institucijama Kosova je nesto sto se podrazumeva, ali po pitanjima nizeg, tehnickog reda. Zbog toga smatram da kada SAD, EU ili UN traze da se pregovara onda ima da se pregovara i tu bi sve drugo bilo kontraproduktivno i na stetu Srbije. Ni u sudu se stranke ne raspravljaju direktno, vec izjavljuju sta imaju sudiji, uz njegovu dozvolu. Ko god sedeo prekoputa Srba pricace pricu Prizrenske lige, to znamo svi. Poseta Beogradu ovog coveka koji je optuzen u Srbji je besmislena provokacija ili namera da se isprovocira njegovo hapsenje ili jos nesto gore i da se tako definitivno zakopamo za narednih 50 godina. Samo mirno, aktivno i u dogovoru sa SAD i drugim medjunarodnim faktorima. SAD i druge velike sile nisu dozvolile nikada stvaranje Velike Srbije i ne znam zasto bi sada dozvolile stvaranje Velike Albanije. Stabilna SCG i Kosovo u njoj sa adekvatno resenim statusom - to moze biti resenje i interes svih nas.

Sait Berisha Pec

pre 19 godina

Kada je Srbija juna meseca'99 napustila Kosovo za sobom je "jako zalupila vrata". Za sobom je ostavila potpuno razorene mnoge gradove i sela po ratnom nacelu "spaljene zemlje" i 12.00 ubijenih i 3.000 nestalih(Miroslav Filipovic "Republika april 2004.) Ali srecom, za sobom je povela i sve Sejde Bajramovice i druge kvislinge. Nije vise u prilici da se autoritativno obrati kosovskim kadrovima "Je l' ti je jasno Remzija?" (Koljgeci) kao sto je cinio hazjanin Milosevic. Sada sta je tu je, svidjalo se to ili ne srpskim vlastodrscima. Da li bi Kosovo uopste reagovalo da je kojim slucajem izabran mesto Tadica general Pavkovic? On nije bio osumnjicen vec optuzen. Toma "grobar" najautenticniji naslednik Vojvode bio je nadomak cilja. Sve sami mirovnjaci i Majke Tereze. Zato neuverlivo i degutantno deluje sva ova halabuka oko generala Haradinaja. Nije ni general Majkel Dzekson bio bas neki prijatelj Srbije pa se pregovaralo u Kumanovu ali o predaji Kosova. Sada kada se Haradinaj sam nudi i obecava dramaticni pozitivni preokret stanja za kosovske Srbe biva odbijen jer ustvari Srbi sa Kosova trebaju politicarima iz Beograda samo kao zrtve. Tada su oni pogodni za politicke manipulacije. Ostala politicka resenja ne dolaze u obzir jer za tako nesto jos nema ni spoznaje ni odgovora iz Beograda. Gospodin Tadic je ipak neki izuzetak koji svome narodu zeli stvarni izlaz iz teske situacije a ne uklapa se u nekadasnju shemu SANU "da je dobar onaj vladar koji svome narodu pribavi makar i jedan zaseok" To je bila pohvala "mudrih sedih glava" opcinjenih " najvecim Srbinom XX veka. Nadajmo se da je to vreme zauvek proslo.
seber_50@hotmail.com

Johnny

pre 19 godina

Treba li sarađivati s Vladom Kosova? Zašto Beograd uopšte raspravlja o tome? Dokle će da gube vreme na banalne i marginalne rasprave? Haradinaja su izabrali građani Kosova, za instituciju premijera, u okviru privremenih institucija samouprave na Kosovu, koje se podrazumevaju svim relevantnim međunarodnim dokumentima koja se tiču Kosova, i koje će postojati kao takve u bilo kojoj varijanti za Kosovo. Protiv njega nije podignuta optužnica u Hagu. Sve dok se to ne desi, on će biti legitimni premijer Kosova, i treba saslušati šta ima da kaže i uradi umesto da mu se gleda u prošlost i preko svih medija stavlja na dušu sva krv koja je potekla na Kosovu. Koštunica, kao istaknuti legalista, bi ovo morao shvatiti i prihvatiti. Međutim, on i njegova vlada i predstavnici na Kosovu (SNV), sada pokušavaju da iskoriste izbor Haradinaja da bi dokazali kako je bilo pametno da se ne učestvuje na kosovskim izborima, nakon što su pozvali Srbe da ne učestvuju bez ikakvog plana i strategije.
Uostalom, da li mislite da svet i mi u regionu obožavamo sve srpske političare. Verujte NE, međutim sarađujemo dokle god su oni legalni predstavnici vlasti i/ili dok ih ne pokupe ovi iz Haga.

Zoran 021

pre 19 godina

U interesu ono malo naroda što je ostalo na Kosovu, sarađivati se mora ! I to je zadatak vlade, a ne lajanje na zvezde i kukumakanje!

cedoni

pre 19 godina

Je li covek zlocinac i ubica ili nije? Ako jeste onda ne treba saradjivati sa njim, a ako nije onda treba. Nema tu mnogo mudrosti. Zamislite nekoga ko uziva u ubijanju, kao sto tvrde ovi nasi, i da se taj bavi politikom?

mala

pre 19 godina

U Srbiju dolazi Solana kada god mu padne na pamet i primljen je sa svim pocastima. U cemu je razlika izmedju njega, Ramusa ili Milosevica? Dakle, saradjivat se mora, dopadalo se kome ili ne. U suprotnom, mjenjajte svoje radno mjesto.

Sused sa Kosova

pre 19 godina

Saradjivala Srbija ili ne, Ramush Haradinaj je medjunarodni priznat premijer Kosova, a to sto Srbija nece da saradjuje s'njim samo ce mu olaksati posao, jer ionako nema nista od dialoga sa Srbijom, dok svi Srbi ne svate da je Kosovo izgubljeno vec davno, a sa Kosovskim Srbima Haradinaj ce sam smisliti kako da pocne saradnju sa njima jer mu je to duznost kao premijer svih gradjana Kosova...

Sa spolja

pre 19 godina

Najneodgovorniji zivi politicari jedne zemle su srpski politicari! Videvsi sa spolja, ja predpostavljam da srpski politicari trude se da cine odgovrnim drugim politicarima drugih "partija" za "izgubljenja" Kosova! Niko od njih trudi se da se Kosovo "dobije" zasluzeno. Prakticno trude se da se Kosovo otarasi ali oni budu opet "veliki Srbini"! Cinjenica da Srbija jos danas je zemlja radikala i slobodnih ratnih kriminala dokazuje kako se Srbija bori za Kosovo ali kako se bori za srpski narod ziveci na Kosovu. Demokratske snage Srbije su tako slabe da one samo "skrivene" pod senkom modernog nacioanalizma moze da pregovore...

Dragan

pre 19 godina

Samo da podsetim da se u Bosni demokratski izabrani pretstavnici srpskog naroda po kratkom postupku smenjuju i bez ikakvih optuznica slicnih onima za Haradinaja. Toliko o tezi da "niko nije kriv dok se ne dokaze suprotno" i principijelnosti "medjunarodne zajednice"!

Faruku

pre 19 godina

Izgleda da srpska vlada preuranjeno izjavila na celi glas da bi ćuo ceo SVET da Beograd neće prićati sa premijerom kosova, uskoro Gospodin Xavier Solana posećuje vladu Srbije i sada je uznemirenost zbog te izjave o nepriznavanju premijera Haradinaja i kako će sada tumaćiti narodu da oni moraju da prićaju, jesu u MAT situaciji na koju ih doveo veœtom izjavom Haradinaj Premijer Kosova , i zato ne treba iskakivati pred orkestrom kada ne umeœ plesati, ali to je problem srpske vlade kao i uvijek su u gubitku jer Kosovci su se pokazali pametniji u mudriji u izjavama.

Nesporna saradnja i sporni zvanicnici

pre 19 godina

Kada je Vuk Draskovic hteo da poseti Zagreb, Hrvati su mu jasno stavili do znanja da nije dobrodosao, zbog njegove "ratne proslosti". Znaci, Srbija moze imati za ministra spoljnih poslova koga hoce, ali u Zagrebu ne zele da ga vide. To nije znacilo da Hrvatska ne zeli saradnju sa srpskim vlastima.
Albanci takodje mogu imati premijera kakvog zele, ali u Beogradu ne zele da vide Haradinaja niti da komuniciraju s njim zbog njegove "ratne proslosti". To ne znaci da Srbija ne zeli da saradjuje s kosovskim vlastima. Znaci, moze kosovsku vladu i druge institucije predstavljati i delegacija bez Haradinaja ako se zaista zeli saradnja, kao sto su u Zagreb putovali srpski zvanicnici bez Vuka.

Jelena Pavlovic

pre 19 godina

Rat nije igra i ratno-huskaski poklici nasih politicara rade protiv nas vec dosta duze vreme. Dok se ne isporuce optuzeni za ratne zlocine, nasi politicari nemaju nikakvo pravo da negiraju vladu Kosova koja je diskutabilna samim neresenim stanjem pokraine. Sve je reseno na visim instancama politicke trpeze, tako da nam ova sitno-uvlakacka-narodu-u- zna-se-vec-sta-politika odmaze u isplivavanju na suvo iz blata u koje se tone sa svakim novim danom odugovlacenja. Zato, imate da sednete i sa crnim djavolom ako treba i jedanput za sva vremena priznate greske, grehove i iskupite se za lose radnje koje su vasi predhodnici izvrsili. Isto tako, gosp. Tadicu pa zasto smo u vas verovali i obijali noge prateci vas, ako je i vama nasa strasna politicka izolovanost zadnja rupa na svirali.

Beqa

pre 19 godina

U ime koga pricaju Milan Ivanovic i Marko Jaksic? Ako nije bilo glasanja ne moza da bude ni "narodnih predstavnika". Ovakvu pseudopoliticku kaubojstvo ima da placaju sami Kosovski Srbi. Probudite se vec jednom Kosovski Srbi, sto pre, to bolje.