Sreda, 23.01.2019.

07:20

Žestok odgovor Damaska: Gađaćemo aerodrom u Tel Avivu

Damask odgovara na vazdušne napade Izraela na teritoriju Sirije. "Ako nastavite, iskoristićemo pravo samoodbrane i bombardovati aerodrom u Tel Avivu".

Izvor: B92

Žestok odgovor Damaska: Gaðaæemo aerodrom u Tel Avivu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

63 Komentari

Sortiraj po:

partizan

pre 5 godina

a hoce li rusi i nas ovako da brane ako ne daj boze dodje do rata?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ameba, 23. januar 2019 09:39)
Ja koliko vidim Asad dobio rat.

Reflex

pre 5 godina

Izrael i Iran vec ratuju, ograniceno prostorom i opremom. Ovo je faza ispitivanja snaga. Izrael testira ono sto je njemu nepoznato, usput razvija nove dronove a Iran testira "iron dome" i usavrsava svoju taktiku. Koriste znanje izrade dronova nakon sto su cyber ratom preuzeli uav od USAF pre nekoliko godina. Izrael ima prednost u svetu elektronike i senzora jer su top svetski proizvodjaci a Iran prednost jer ratuje na isturenoj teritoriji sto ga cini manje izlozenim na napade na svojoj teritoriji. Dodatno Iran konacno ima pristup naprednoj ruskoj pvo koje i sam razvija i svako iskustvo im je zlata vredno. Iran je samostalno razvio pvo sistem kojeg mnogi analiticari svrstavaju u kategoriju bolji od S-300 a malo slabiji od S-400 po perfirmansama. IMHO moglo bi ovo da potraje dok strane ne odluce da nekim dogovorom ne okoncaju krizu.

jasdf

pre 5 godina

@miki
Nije Sparta i Atina nego Filip i Sparta. Poslao im je poruku "ako ne pristanete na moje uslove podicu vojsku, srusiti vam grad do temelja, posejati so i zene i decu prodati u roblje."

safet

pre 5 godina

Zašto hrabri Izrael ne napadne direktno Iran?
Uvek udaraju na jadnike poput Sirijaca koje Rusi drže na uzici, Palestince u logoru...
Na Iran, pa da se vidi ko je ko.
(Mihailo, 23. januar 2019 09:23)

a zasto hrabri iran nikada ne napada izrael sa svoje teritorije nego to radi sa sirijske i libanske?

boiling point

pre 5 godina

@Zoki
Svako ko je bar minimalno informisan o dogadjajima na Bliskom Istoku zna da je Hezbolah nastao 1982 g kao reakcija na najstrasniju u nizu od pet izraelskih invazija Libana (oko 20000 mrtvih, dobar deo juznog Libana, ukljucujuci Bejrut, sravnjen sa zemljom).
Ako je Izrael "ozbiljna drzava" i ima pravo da se brani (sto se u praksi svodi na konstantne preventivne invazije, bombardovanja i okupacije slabijih suseda uz izgovor da je Izrael konstantno egzistencijalno ugrozen), onda valjda i Liban ima pravo da bude "ozbiljna drzava" i da se brani, a jedine snage ko je su u stanju da ga brane su Hezbolah. I ako SAD imaju pravo da naoruzavaju Izrael najnaprednijim vojnim avionima, helikopterima, raketama, onda i Iran svakako ima pravo da naoruzava Hezbolah daleko losijom tehnikom.

T

pre 5 godina

"Pantsir je bio neoperativan, a sto se vidi prema polozaju radara"

A kako su onda iz njege neoperativnog poletele dve rakete u smeru dolazece rakete? Jasno se vidi na snimku kako dve rakete polecu i promasuju.

Iran nije Iran

pre 5 godina

@Zašto hrabri Izrael ne napadne direktno Iran?... Na Iran, pa da se vidi ko je ko.
(Mihailo, 23. januar 2019 09:23)

Pa napali su iranske snage, ne razumem pitanje.

Istina o c300 boli

pre 5 godina

@Izraelski avioni ne ulaze u vazdusni prostor Sirije, nego lansiraju rakete sa svoje ili teritorije Jordana.
(Goran, 23. januar 2019 10:10)

Rusofilske mantre da bi opravdali totalnu neefikasnost ruskih pvo sistema se nastavljaju (u stilu - 1000 puta ponovljena laz postaje istina). Ovo je prvi paragraf iz vesti, gde se spominje upad na teritoriju jasno i glasno:
"Zvanični Damask je...objavio da će "vratiti" Izraelu za vazdušne napade ukoliko Savet bezbednosti UN hitno ne zabrani upade u sirijski vazdušni prostor Izraelu."

Alert

pre 5 godina

Ovaj Izrael je izgleda krcat naoruzanjem. Zato na jedan jedini cilj moze da ispali i desetine raketa. Sto imaju oni, sto im SAD pokloni. Ima se, moze se. Iran je daleko od cvecke, ali od tolike podrske Amerike, Izraelcima udarilo u glavu, pa nit manje, nit agresivnije zemlje. A i ko ustvari Amerikancima i kroji spoljnu politiku.

gojko 12

pre 5 godina

Zašto hrabri Izrael ne napadne direktno Iran? 
Uvek udaraju na jadnike poput Sirijaca koje Rusi drže na uzici, Palestince u logoru... 
Na Iran, pa da se vidi ko je ko.
(Mihailo, 23. januar 2019 09:23)

Kako misliš da napadnu Iran znaš li koliko je Iran udaljen od Izraela?

Pa morali bi da prelete nekoliko država da bi došli do Irana.
Možda preko Libana ili Jordana pa Sirije i Turske ili preko celog Jordana i celog Iraka.

Goran

pre 5 godina

na teritoriji Sirije su raspoređeni ruski sistemi PVO S 300 i S 400 a izraelski avioni bogami nešto često gadjaju mete po Siriji,inače sa Izraelom se nije dobro kačiti!Shalom Izrael!
(Arch Enemy, 23. januar 2019 08:39)

Izraelski avioni ne ulaze u vazdusni prostor Sirije, nego lansiraju rakete sa svoje ili teritorije Jordana.

papa

pre 5 godina

@zuca Те државе се налазе у ратном стању већ скоро пола века и никада мир није склопљен. Израел је склопио мир са Јорданом и Египтом, али не са Сиријом. Дакле са становишта међународног права је све "чисто". Још у овој ситуацији су на територији Сирије трупе државе која прети да ће уништити Израел у физичком смислу и које повремено гађају Израел. Тако да ни друга страна није наивна и невина као што се овде представља.

Miki

pre 5 godina

Ima jedna anegdota iz stare Grčke. Došlo do nekog spora Atine i Sparte. Atinjani pošalju ultimatum Spartancima: "Ako ne ispunite naše uslove, objavićemo vam rat. Ako zaratimo pobedićemo vas. Ako vas pobedimo, sve ćemo vas prodati kao robove..." I tako dalje u tom stilu. Odgovor Spartanaca je bio "Ako."

Matija

pre 5 godina

Sirija je ozbiljno napadnuta i protiv nje se vodi i informativni rat. Izrael koristi taj diskurs i ponaša se samovoljno. U krajnjoj liniji, sedmodnevni rat je bio režija, a kamoli neke sitnije informacije. Svemu dođe kraj, tako će i ova situacija biti rešena, nadajmo se bez rata. Izbor je, izgleda, na Izraelu.

nnidza

pre 5 godina

Bez obzira na usku vezu Izraela i Amerike, ali i Sirije i Rusije, Izrael nije priznao tvorevinu "Kosova", oštro se protive NDH, i napadaju njihove pobornike. Zbog te takve nezavisnosti u mišljenju i stavovima poput naših, a u znak zahvalnosti, podrška Izraelu! I Izrael se bori protiv terorista baš kao što smo se i mi borili 1999. Rusi samo podržavaju jednu struju u Siriji, jednu manje zlu... Samo hrabro!

aleksandar

pre 5 godina

meni nije jasno zasto taj iranski hezbolah s vremena na vreme ispali po neku raketu na izrael koja je poenta posto sa tim ne postizu nista osim sto daju izraelu izgovor da bombarduje siriju ......
ako vec hoce sto brate ne zarate sirija i iran protiv izraela pa ko pobedi i da se zna!

Goran

pre 5 godina

"Ono što upada u oči, jeste kako Pancir ispaljuje raketu za raketom, dok mu dolazi ova s kamerom, koja snima, relativno sporo, ali je Pancir očito ne "vidi"."
Stručni ljudi su analizirali snimak i zaključak je da je Pancir gađan sa više raketa istovremeno iz više uglova, tako da nije imao nikakve šanse, osim da se negde skloni. Ova raketa sa kamerom je već "prošla", tj. moglo se eventualno dejstvovati još topovima po njoj. Ove druge rakete što Pancir ispaljuje gađaju druge dilajle...tako bar kažu stručnjaci.

Mihailo

pre 5 godina

Zašto hrabri Izrael ne napadne direktno Iran?
Uvek udaraju na jadnike poput Sirijaca koje Rusi drže na uzici, Palestince u logoru...
Na Iran, pa da se vidi ko je ko.

jegorgajdar

pre 5 godina

izrael ima nuklearno oruzije.ako bude ugrozen,nece se libiti da ga upotrebi.razmislite jos jednom.pustite da prenoci,jutro je pametnije od dana.

Arch Enemy

pre 5 godina

Izrael odavno ima veliki broj baterija raketnih sistema ,, Patriot" i mnogo puta ih je veoma uspješno koristio tako da samo izvolite + izraelska ratna avijacija koja je ,, savršena",ono što nije jasno je,na teritoriji Sirije su raspoređeni ruski sistemi PVO S 300 i S 400 a izraelski avioni bogami nešto često gadjaju mete po Siriji,inače sa Izraelom se nije dobro kačiti!Shalom Izrael!

Lale

pre 5 godina

https://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1496872#k29369082

To nisu rakete vec dronovi, lansirano ih je bezmalo 20 na taj pancir. ;) 8 je sruseno pre nego sto je pogodjen.

Nista nije neunistivo...

Јабучило

pre 5 godina

Жесток одговор би био извођење акције. Али, ескалација сукоба није у интересу ни Сирије ни Русије, а то зна и Израел.
А нешто су морали да кажу, бар за домаћу употребу.

bez kooridirs

pre 5 godina

Prvo, Sirija da prestane da bude iranska baza za ostvarivanje cilja da Iran otvori kopneni koridor do Libana i tako opkoli Izrael i izadje na Mediteran. Ne napada Izrael sirijske snage vec Iranske, kojima je Asad velikodusno ustupio svoju teritoriju da bi ostao na vlasti.I samo da podsetim da naziv Specijalnih Sulejmanihevih jedinica Quads na persijski znaci JERUSALIM. A u Izraelsku odlucnost i sposobnost ne treba sumnjati. Kad je Izrael uspeo da bombarduje sirijski nuklearni reaktor, ukrade tone materijala o iranskom nuklearnom programu, ne bi Asad trebao da se dalje izlaze blamazi. Upropastio je svoj narod, a Sirija nikad nece biti ista. Mozda, samo na mapi

Ante

pre 5 godina

Prvo objavili brže bolje kako su "odbili Izraelski napad", i srušili im 4 rakete.
A Izraelci sutra objavili kako je napad bio uspješan, naravno, uz video kako se još jedan "Pancir" pretvara u dugmiće, a ovaj nije bio "u neoperativnom stanju" nego za vrijeme djelovanja.
Ono što upada u oči, jeste kako Pancir ispaljuje raketu za raketom, dok mu dolazi ova s kamerom, koja snima, relativno sporo, ali je Pancir očito ne "vidi".

A od prijetnje, do uspješnog napada na TEL Aviv, je dugačak put.
Šanse male, a da budem malo zločest, za Sirijce bi bilo najbolje da nema ni 1% šanse. Za sami pokušaj ima da nastradaju, a kamoli nekakav uspjeh..
Izrael je u ogromno opasnosti, od Irana i Hezbolaha najviše, i nema kod njih politike, vojno reagiraju na svaki pokušaj ugrožavanja. Ako je ID poražen, zahvalite se Irancima i pošaljite ih kući. Ili trpite Izraelske napade na njih, koji će biti sve češći, i teži.
20-tak poginulih.. Eeej..

DROGBA11

pre 5 godina

@ante
Na tom snimku koji spominjes sa ispaljenim raketama sa zemlje se ne vidi koji pvo sistem je u pitanju, jer je unisten udarom druge rakete,par sekundi pre ove sa kamerom.
Drugi snimak prikazuje udar u bok Pancira koji je neaktivan, radar se ne okrece verovatno je na punjenju bio. S 300 ne pokriva taj deo a i avioni koji su ispalili rakete nisu ni usli u Sirijski vazdusni pristor da bi bili gadjani.
Spekulise se da Izrael sa vise raketa gadja jedan cilj, sto je na prvopomenutom snimku i ocigledno, u teoriji akp gadjas Pancir sa 13+ raketa a on u borbenom paketu ima 12 raketa...unistices ga. Postavlja se pitanje isplativisti gadjanja cilja tolikim brojem raketa...

Zoki

pre 5 godina

Onda neka Sirijci ne dozvoljavaju Irancima da naoruzavaju Hezbolah u Libanu sa kojim Izrael ratuje.
Kada Izraelci bombardujj Siriju, bombarduju Iranska skladista oruzja ili Iranske vojne kolone upucene u Liban.
Sirija omogucava naoruzavanje Izraelskih neprijatelja. Naravno da Izrael nece sedeti skrstenih ruku! To je ozbiljna drzava!
Podrska Izraelu!

leptirica

pre 5 godina

izrael ima nuklearno oruzije.ako bude ugrozen,nece se libiti da ga upotrebi.razmislite jos jednom.pustite da prenoci,jutro je pametnije od dana.
(jegorgajdar, 23. januar 2019 08:22)

1. Neće, pošto bi time ugrozili Ruse i možda ušli u rat sa Rusijom.
2. Imaju oni puno jaču vojsku od Sirijaca i nema potrebe za nuklearnim oružjem.
3. Do sada se Iron doome pokazao kao odličan proturaketni štit, a i uvode novi sistem. Čak i Ameri kupuju Iron doome od Izraela jer je isproban i dokazan.

Marko Kraljević - Musina noćna mora

pre 5 godina

Nikad mi nije bilo jasno zašto izrael ne napadne Iran i neka zadovolji svoje aspiracije, nego se od kad je sveta i veka prepucavaju preko druge strane, odnosno zemalja koje su u nekim drugim konfliktima.

EU Citizen

pre 5 godina

Pa onda vas neće biti, kao što i ne treba da vas bude, ako vam Izrael uleti, neće se zaustaviti do Damaska. Da ne naoružavate Hizbolah koji konstantno gađa sever Izraela i ne dovlačite iranske državne teroriste, Izrael ne bi morao da se brani.

Realista

pre 5 godina

SAD su se defacto povukle iz Sirije i dale zeleno svetlo svojim najmilijim prijateljima da nastave gde oni stadose...i oni dragovoljno ucinise tako...i prica se nastavlja.

Realista

pre 5 godina

SAD su se defacto povukle iz Sirije i dale zeleno svetlo svojim najmilijim prijateljima da nastave gde oni stadose...i oni dragovoljno ucinise tako...i prica se nastavlja.

Zoki

pre 5 godina

Onda neka Sirijci ne dozvoljavaju Irancima da naoruzavaju Hezbolah u Libanu sa kojim Izrael ratuje.
Kada Izraelci bombardujj Siriju, bombarduju Iranska skladista oruzja ili Iranske vojne kolone upucene u Liban.
Sirija omogucava naoruzavanje Izraelskih neprijatelja. Naravno da Izrael nece sedeti skrstenih ruku! To je ozbiljna drzava!
Podrska Izraelu!

Mihailo

pre 5 godina

Zašto hrabri Izrael ne napadne direktno Iran?
Uvek udaraju na jadnike poput Sirijaca koje Rusi drže na uzici, Palestince u logoru...
Na Iran, pa da se vidi ko je ko.

Ante

pre 5 godina

Prvo objavili brže bolje kako su "odbili Izraelski napad", i srušili im 4 rakete.
A Izraelci sutra objavili kako je napad bio uspješan, naravno, uz video kako se još jedan "Pancir" pretvara u dugmiće, a ovaj nije bio "u neoperativnom stanju" nego za vrijeme djelovanja.
Ono što upada u oči, jeste kako Pancir ispaljuje raketu za raketom, dok mu dolazi ova s kamerom, koja snima, relativno sporo, ali je Pancir očito ne "vidi".

A od prijetnje, do uspješnog napada na TEL Aviv, je dugačak put.
Šanse male, a da budem malo zločest, za Sirijce bi bilo najbolje da nema ni 1% šanse. Za sami pokušaj ima da nastradaju, a kamoli nekakav uspjeh..
Izrael je u ogromno opasnosti, od Irana i Hezbolaha najviše, i nema kod njih politike, vojno reagiraju na svaki pokušaj ugrožavanja. Ako je ID poražen, zahvalite se Irancima i pošaljite ih kući. Ili trpite Izraelske napade na njih, koji će biti sve češći, i teži.
20-tak poginulih.. Eeej..

nnidza

pre 5 godina

Bez obzira na usku vezu Izraela i Amerike, ali i Sirije i Rusije, Izrael nije priznao tvorevinu "Kosova", oštro se protive NDH, i napadaju njihove pobornike. Zbog te takve nezavisnosti u mišljenju i stavovima poput naših, a u znak zahvalnosti, podrška Izraelu! I Izrael se bori protiv terorista baš kao što smo se i mi borili 1999. Rusi samo podržavaju jednu struju u Siriji, jednu manje zlu... Samo hrabro!

EU Citizen

pre 5 godina

Pa onda vas neće biti, kao što i ne treba da vas bude, ako vam Izrael uleti, neće se zaustaviti do Damaska. Da ne naoružavate Hizbolah koji konstantno gađa sever Izraela i ne dovlačite iranske državne teroriste, Izrael ne bi morao da se brani.

Miki

pre 5 godina

Ima jedna anegdota iz stare Grčke. Došlo do nekog spora Atine i Sparte. Atinjani pošalju ultimatum Spartancima: "Ako ne ispunite naše uslove, objavićemo vam rat. Ako zaratimo pobedićemo vas. Ako vas pobedimo, sve ćemo vas prodati kao robove..." I tako dalje u tom stilu. Odgovor Spartanaca je bio "Ako."

jegorgajdar

pre 5 godina

izrael ima nuklearno oruzije.ako bude ugrozen,nece se libiti da ga upotrebi.razmislite jos jednom.pustite da prenoci,jutro je pametnije od dana.

DROGBA11

pre 5 godina

@ante
Na tom snimku koji spominjes sa ispaljenim raketama sa zemlje se ne vidi koji pvo sistem je u pitanju, jer je unisten udarom druge rakete,par sekundi pre ove sa kamerom.
Drugi snimak prikazuje udar u bok Pancira koji je neaktivan, radar se ne okrece verovatno je na punjenju bio. S 300 ne pokriva taj deo a i avioni koji su ispalili rakete nisu ni usli u Sirijski vazdusni pristor da bi bili gadjani.
Spekulise se da Izrael sa vise raketa gadja jedan cilj, sto je na prvopomenutom snimku i ocigledno, u teoriji akp gadjas Pancir sa 13+ raketa a on u borbenom paketu ima 12 raketa...unistices ga. Postavlja se pitanje isplativisti gadjanja cilja tolikim brojem raketa...

Јабучило

pre 5 godina

Жесток одговор би био извођење акције. Али, ескалација сукоба није у интересу ни Сирије ни Русије, а то зна и Израел.
А нешто су морали да кажу, бар за домаћу употребу.

Matija

pre 5 godina

Sirija je ozbiljno napadnuta i protiv nje se vodi i informativni rat. Izrael koristi taj diskurs i ponaša se samovoljno. U krajnjoj liniji, sedmodnevni rat je bio režija, a kamoli neke sitnije informacije. Svemu dođe kraj, tako će i ova situacija biti rešena, nadajmo se bez rata. Izbor je, izgleda, na Izraelu.

aleksandar

pre 5 godina

meni nije jasno zasto taj iranski hezbolah s vremena na vreme ispali po neku raketu na izrael koja je poenta posto sa tim ne postizu nista osim sto daju izraelu izgovor da bombarduje siriju ......
ako vec hoce sto brate ne zarate sirija i iran protiv izraela pa ko pobedi i da se zna!

Goran

pre 5 godina

"Ono što upada u oči, jeste kako Pancir ispaljuje raketu za raketom, dok mu dolazi ova s kamerom, koja snima, relativno sporo, ali je Pancir očito ne "vidi"."
Stručni ljudi su analizirali snimak i zaključak je da je Pancir gađan sa više raketa istovremeno iz više uglova, tako da nije imao nikakve šanse, osim da se negde skloni. Ova raketa sa kamerom je već "prošla", tj. moglo se eventualno dejstvovati još topovima po njoj. Ove druge rakete što Pancir ispaljuje gađaju druge dilajle...tako bar kažu stručnjaci.

Arch Enemy

pre 5 godina

Izrael odavno ima veliki broj baterija raketnih sistema ,, Patriot" i mnogo puta ih je veoma uspješno koristio tako da samo izvolite + izraelska ratna avijacija koja je ,, savršena",ono što nije jasno je,na teritoriji Sirije su raspoređeni ruski sistemi PVO S 300 i S 400 a izraelski avioni bogami nešto često gadjaju mete po Siriji,inače sa Izraelom se nije dobro kačiti!Shalom Izrael!

bez kooridirs

pre 5 godina

Prvo, Sirija da prestane da bude iranska baza za ostvarivanje cilja da Iran otvori kopneni koridor do Libana i tako opkoli Izrael i izadje na Mediteran. Ne napada Izrael sirijske snage vec Iranske, kojima je Asad velikodusno ustupio svoju teritoriju da bi ostao na vlasti.I samo da podsetim da naziv Specijalnih Sulejmanihevih jedinica Quads na persijski znaci JERUSALIM. A u Izraelsku odlucnost i sposobnost ne treba sumnjati. Kad je Izrael uspeo da bombarduje sirijski nuklearni reaktor, ukrade tone materijala o iranskom nuklearnom programu, ne bi Asad trebao da se dalje izlaze blamazi. Upropastio je svoj narod, a Sirija nikad nece biti ista. Mozda, samo na mapi

papa

pre 5 godina

@zuca Те државе се налазе у ратном стању већ скоро пола века и никада мир није склопљен. Израел је склопио мир са Јорданом и Египтом, али не са Сиријом. Дакле са становишта међународног права је све "чисто". Још у овој ситуацији су на територији Сирије трупе државе која прети да ће уништити Израел у физичком смислу и које повремено гађају Израел. Тако да ни друга страна није наивна и невина као што се овде представља.

Goran

pre 5 godina

na teritoriji Sirije su raspoređeni ruski sistemi PVO S 300 i S 400 a izraelski avioni bogami nešto često gadjaju mete po Siriji,inače sa Izraelom se nije dobro kačiti!Shalom Izrael!
(Arch Enemy, 23. januar 2019 08:39)

Izraelski avioni ne ulaze u vazdusni prostor Sirije, nego lansiraju rakete sa svoje ili teritorije Jordana.

leptirica

pre 5 godina

izrael ima nuklearno oruzije.ako bude ugrozen,nece se libiti da ga upotrebi.razmislite jos jednom.pustite da prenoci,jutro je pametnije od dana.
(jegorgajdar, 23. januar 2019 08:22)

1. Neće, pošto bi time ugrozili Ruse i možda ušli u rat sa Rusijom.
2. Imaju oni puno jaču vojsku od Sirijaca i nema potrebe za nuklearnim oružjem.
3. Do sada se Iron doome pokazao kao odličan proturaketni štit, a i uvode novi sistem. Čak i Ameri kupuju Iron doome od Izraela jer je isproban i dokazan.

gojko 12

pre 5 godina

Zašto hrabri Izrael ne napadne direktno Iran? 
Uvek udaraju na jadnike poput Sirijaca koje Rusi drže na uzici, Palestince u logoru... 
Na Iran, pa da se vidi ko je ko.
(Mihailo, 23. januar 2019 09:23)

Kako misliš da napadnu Iran znaš li koliko je Iran udaljen od Izraela?

Pa morali bi da prelete nekoliko država da bi došli do Irana.
Možda preko Libana ili Jordana pa Sirije i Turske ili preko celog Jordana i celog Iraka.

Lale

pre 5 godina

https://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1496872#k29369082

To nisu rakete vec dronovi, lansirano ih je bezmalo 20 na taj pancir. ;) 8 je sruseno pre nego sto je pogodjen.

Nista nije neunistivo...

boiling point

pre 5 godina

@Zoki
Svako ko je bar minimalno informisan o dogadjajima na Bliskom Istoku zna da je Hezbolah nastao 1982 g kao reakcija na najstrasniju u nizu od pet izraelskih invazija Libana (oko 20000 mrtvih, dobar deo juznog Libana, ukljucujuci Bejrut, sravnjen sa zemljom).
Ako je Izrael "ozbiljna drzava" i ima pravo da se brani (sto se u praksi svodi na konstantne preventivne invazije, bombardovanja i okupacije slabijih suseda uz izgovor da je Izrael konstantno egzistencijalno ugrozen), onda valjda i Liban ima pravo da bude "ozbiljna drzava" i da se brani, a jedine snage ko je su u stanju da ga brane su Hezbolah. I ako SAD imaju pravo da naoruzavaju Izrael najnaprednijim vojnim avionima, helikopterima, raketama, onda i Iran svakako ima pravo da naoruzava Hezbolah daleko losijom tehnikom.

Marko Kraljević - Musina noćna mora

pre 5 godina

Nikad mi nije bilo jasno zašto izrael ne napadne Iran i neka zadovolji svoje aspiracije, nego se od kad je sveta i veka prepucavaju preko druge strane, odnosno zemalja koje su u nekim drugim konfliktima.

Istina o c300 boli

pre 5 godina

@Izraelski avioni ne ulaze u vazdusni prostor Sirije, nego lansiraju rakete sa svoje ili teritorije Jordana.
(Goran, 23. januar 2019 10:10)

Rusofilske mantre da bi opravdali totalnu neefikasnost ruskih pvo sistema se nastavljaju (u stilu - 1000 puta ponovljena laz postaje istina). Ovo je prvi paragraf iz vesti, gde se spominje upad na teritoriju jasno i glasno:
"Zvanični Damask je...objavio da će "vratiti" Izraelu za vazdušne napade ukoliko Savet bezbednosti UN hitno ne zabrani upade u sirijski vazdušni prostor Izraelu."

safet

pre 5 godina

Zašto hrabri Izrael ne napadne direktno Iran?
Uvek udaraju na jadnike poput Sirijaca koje Rusi drže na uzici, Palestince u logoru...
Na Iran, pa da se vidi ko je ko.
(Mihailo, 23. januar 2019 09:23)

a zasto hrabri iran nikada ne napada izrael sa svoje teritorije nego to radi sa sirijske i libanske?

Iran nije Iran

pre 5 godina

@Zašto hrabri Izrael ne napadne direktno Iran?... Na Iran, pa da se vidi ko je ko.
(Mihailo, 23. januar 2019 09:23)

Pa napali su iranske snage, ne razumem pitanje.

Alert

pre 5 godina

Ovaj Izrael je izgleda krcat naoruzanjem. Zato na jedan jedini cilj moze da ispali i desetine raketa. Sto imaju oni, sto im SAD pokloni. Ima se, moze se. Iran je daleko od cvecke, ali od tolike podrske Amerike, Izraelcima udarilo u glavu, pa nit manje, nit agresivnije zemlje. A i ko ustvari Amerikancima i kroji spoljnu politiku.

partizan

pre 5 godina

a hoce li rusi i nas ovako da brane ako ne daj boze dodje do rata?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ameba, 23. januar 2019 09:39)
Ja koliko vidim Asad dobio rat.

T

pre 5 godina

"Pantsir je bio neoperativan, a sto se vidi prema polozaju radara"

A kako su onda iz njege neoperativnog poletele dve rakete u smeru dolazece rakete? Jasno se vidi na snimku kako dve rakete polecu i promasuju.

jasdf

pre 5 godina

@miki
Nije Sparta i Atina nego Filip i Sparta. Poslao im je poruku "ako ne pristanete na moje uslove podicu vojsku, srusiti vam grad do temelja, posejati so i zene i decu prodati u roblje."

Reflex

pre 5 godina

Izrael i Iran vec ratuju, ograniceno prostorom i opremom. Ovo je faza ispitivanja snaga. Izrael testira ono sto je njemu nepoznato, usput razvija nove dronove a Iran testira "iron dome" i usavrsava svoju taktiku. Koriste znanje izrade dronova nakon sto su cyber ratom preuzeli uav od USAF pre nekoliko godina. Izrael ima prednost u svetu elektronike i senzora jer su top svetski proizvodjaci a Iran prednost jer ratuje na isturenoj teritoriji sto ga cini manje izlozenim na napade na svojoj teritoriji. Dodatno Iran konacno ima pristup naprednoj ruskoj pvo koje i sam razvija i svako iskustvo im je zlata vredno. Iran je samostalno razvio pvo sistem kojeg mnogi analiticari svrstavaju u kategoriju bolji od S-300 a malo slabiji od S-400 po perfirmansama. IMHO moglo bi ovo da potraje dok strane ne odluce da nekim dogovorom ne okoncaju krizu.

Zoki

pre 5 godina

Onda neka Sirijci ne dozvoljavaju Irancima da naoruzavaju Hezbolah u Libanu sa kojim Izrael ratuje.
Kada Izraelci bombardujj Siriju, bombarduju Iranska skladista oruzja ili Iranske vojne kolone upucene u Liban.
Sirija omogucava naoruzavanje Izraelskih neprijatelja. Naravno da Izrael nece sedeti skrstenih ruku! To je ozbiljna drzava!
Podrska Izraelu!

EU Citizen

pre 5 godina

Pa onda vas neće biti, kao što i ne treba da vas bude, ako vam Izrael uleti, neće se zaustaviti do Damaska. Da ne naoružavate Hizbolah koji konstantno gađa sever Izraela i ne dovlačite iranske državne teroriste, Izrael ne bi morao da se brani.

jegorgajdar

pre 5 godina

izrael ima nuklearno oruzije.ako bude ugrozen,nece se libiti da ga upotrebi.razmislite jos jednom.pustite da prenoci,jutro je pametnije od dana.

Ante

pre 5 godina

Prvo objavili brže bolje kako su "odbili Izraelski napad", i srušili im 4 rakete.
A Izraelci sutra objavili kako je napad bio uspješan, naravno, uz video kako se još jedan "Pancir" pretvara u dugmiće, a ovaj nije bio "u neoperativnom stanju" nego za vrijeme djelovanja.
Ono što upada u oči, jeste kako Pancir ispaljuje raketu za raketom, dok mu dolazi ova s kamerom, koja snima, relativno sporo, ali je Pancir očito ne "vidi".

A od prijetnje, do uspješnog napada na TEL Aviv, je dugačak put.
Šanse male, a da budem malo zločest, za Sirijce bi bilo najbolje da nema ni 1% šanse. Za sami pokušaj ima da nastradaju, a kamoli nekakav uspjeh..
Izrael je u ogromno opasnosti, od Irana i Hezbolaha najviše, i nema kod njih politike, vojno reagiraju na svaki pokušaj ugrožavanja. Ako je ID poražen, zahvalite se Irancima i pošaljite ih kući. Ili trpite Izraelske napade na njih, koji će biti sve češći, i teži.
20-tak poginulih.. Eeej..

Arch Enemy

pre 5 godina

Izrael odavno ima veliki broj baterija raketnih sistema ,, Patriot" i mnogo puta ih je veoma uspješno koristio tako da samo izvolite + izraelska ratna avijacija koja je ,, savršena",ono što nije jasno je,na teritoriji Sirije su raspoređeni ruski sistemi PVO S 300 i S 400 a izraelski avioni bogami nešto često gadjaju mete po Siriji,inače sa Izraelom se nije dobro kačiti!Shalom Izrael!

bez kooridirs

pre 5 godina

Prvo, Sirija da prestane da bude iranska baza za ostvarivanje cilja da Iran otvori kopneni koridor do Libana i tako opkoli Izrael i izadje na Mediteran. Ne napada Izrael sirijske snage vec Iranske, kojima je Asad velikodusno ustupio svoju teritoriju da bi ostao na vlasti.I samo da podsetim da naziv Specijalnih Sulejmanihevih jedinica Quads na persijski znaci JERUSALIM. A u Izraelsku odlucnost i sposobnost ne treba sumnjati. Kad je Izrael uspeo da bombarduje sirijski nuklearni reaktor, ukrade tone materijala o iranskom nuklearnom programu, ne bi Asad trebao da se dalje izlaze blamazi. Upropastio je svoj narod, a Sirija nikad nece biti ista. Mozda, samo na mapi

Mihailo

pre 5 godina

Zašto hrabri Izrael ne napadne direktno Iran?
Uvek udaraju na jadnike poput Sirijaca koje Rusi drže na uzici, Palestince u logoru...
Na Iran, pa da se vidi ko je ko.

nnidza

pre 5 godina

Bez obzira na usku vezu Izraela i Amerike, ali i Sirije i Rusije, Izrael nije priznao tvorevinu "Kosova", oštro se protive NDH, i napadaju njihove pobornike. Zbog te takve nezavisnosti u mišljenju i stavovima poput naših, a u znak zahvalnosti, podrška Izraelu! I Izrael se bori protiv terorista baš kao što smo se i mi borili 1999. Rusi samo podržavaju jednu struju u Siriji, jednu manje zlu... Samo hrabro!

Iran nije Iran

pre 5 godina

@Zašto hrabri Izrael ne napadne direktno Iran?... Na Iran, pa da se vidi ko je ko.
(Mihailo, 23. januar 2019 09:23)

Pa napali su iranske snage, ne razumem pitanje.

Matija

pre 5 godina

Sirija je ozbiljno napadnuta i protiv nje se vodi i informativni rat. Izrael koristi taj diskurs i ponaša se samovoljno. U krajnjoj liniji, sedmodnevni rat je bio režija, a kamoli neke sitnije informacije. Svemu dođe kraj, tako će i ova situacija biti rešena, nadajmo se bez rata. Izbor je, izgleda, na Izraelu.

DROGBA11

pre 5 godina

@ante
Na tom snimku koji spominjes sa ispaljenim raketama sa zemlje se ne vidi koji pvo sistem je u pitanju, jer je unisten udarom druge rakete,par sekundi pre ove sa kamerom.
Drugi snimak prikazuje udar u bok Pancira koji je neaktivan, radar se ne okrece verovatno je na punjenju bio. S 300 ne pokriva taj deo a i avioni koji su ispalili rakete nisu ni usli u Sirijski vazdusni pristor da bi bili gadjani.
Spekulise se da Izrael sa vise raketa gadja jedan cilj, sto je na prvopomenutom snimku i ocigledno, u teoriji akp gadjas Pancir sa 13+ raketa a on u borbenom paketu ima 12 raketa...unistices ga. Postavlja se pitanje isplativisti gadjanja cilja tolikim brojem raketa...

Istina o c300 boli

pre 5 godina

@Izraelski avioni ne ulaze u vazdusni prostor Sirije, nego lansiraju rakete sa svoje ili teritorije Jordana.
(Goran, 23. januar 2019 10:10)

Rusofilske mantre da bi opravdali totalnu neefikasnost ruskih pvo sistema se nastavljaju (u stilu - 1000 puta ponovljena laz postaje istina). Ovo je prvi paragraf iz vesti, gde se spominje upad na teritoriju jasno i glasno:
"Zvanični Damask je...objavio da će "vratiti" Izraelu za vazdušne napade ukoliko Savet bezbednosti UN hitno ne zabrani upade u sirijski vazdušni prostor Izraelu."

Realista

pre 5 godina

SAD su se defacto povukle iz Sirije i dale zeleno svetlo svojim najmilijim prijateljima da nastave gde oni stadose...i oni dragovoljno ucinise tako...i prica se nastavlja.

Marko Kraljević - Musina noćna mora

pre 5 godina

Nikad mi nije bilo jasno zašto izrael ne napadne Iran i neka zadovolji svoje aspiracije, nego se od kad je sveta i veka prepucavaju preko druge strane, odnosno zemalja koje su u nekim drugim konfliktima.

Goran

pre 5 godina

na teritoriji Sirije su raspoređeni ruski sistemi PVO S 300 i S 400 a izraelski avioni bogami nešto često gadjaju mete po Siriji,inače sa Izraelom se nije dobro kačiti!Shalom Izrael!
(Arch Enemy, 23. januar 2019 08:39)

Izraelski avioni ne ulaze u vazdusni prostor Sirije, nego lansiraju rakete sa svoje ili teritorije Jordana.

gojko 12

pre 5 godina

Zašto hrabri Izrael ne napadne direktno Iran? 
Uvek udaraju na jadnike poput Sirijaca koje Rusi drže na uzici, Palestince u logoru... 
Na Iran, pa da se vidi ko je ko.
(Mihailo, 23. januar 2019 09:23)

Kako misliš da napadnu Iran znaš li koliko je Iran udaljen od Izraela?

Pa morali bi da prelete nekoliko država da bi došli do Irana.
Možda preko Libana ili Jordana pa Sirije i Turske ili preko celog Jordana i celog Iraka.

Goran

pre 5 godina

"Ono što upada u oči, jeste kako Pancir ispaljuje raketu za raketom, dok mu dolazi ova s kamerom, koja snima, relativno sporo, ali je Pancir očito ne "vidi"."
Stručni ljudi su analizirali snimak i zaključak je da je Pancir gađan sa više raketa istovremeno iz više uglova, tako da nije imao nikakve šanse, osim da se negde skloni. Ova raketa sa kamerom je već "prošla", tj. moglo se eventualno dejstvovati još topovima po njoj. Ove druge rakete što Pancir ispaljuje gađaju druge dilajle...tako bar kažu stručnjaci.

leptirica

pre 5 godina

izrael ima nuklearno oruzije.ako bude ugrozen,nece se libiti da ga upotrebi.razmislite jos jednom.pustite da prenoci,jutro je pametnije od dana.
(jegorgajdar, 23. januar 2019 08:22)

1. Neće, pošto bi time ugrozili Ruse i možda ušli u rat sa Rusijom.
2. Imaju oni puno jaču vojsku od Sirijaca i nema potrebe za nuklearnim oružjem.
3. Do sada se Iron doome pokazao kao odličan proturaketni štit, a i uvode novi sistem. Čak i Ameri kupuju Iron doome od Izraela jer je isproban i dokazan.

boiling point

pre 5 godina

@Zoki
Svako ko je bar minimalno informisan o dogadjajima na Bliskom Istoku zna da je Hezbolah nastao 1982 g kao reakcija na najstrasniju u nizu od pet izraelskih invazija Libana (oko 20000 mrtvih, dobar deo juznog Libana, ukljucujuci Bejrut, sravnjen sa zemljom).
Ako je Izrael "ozbiljna drzava" i ima pravo da se brani (sto se u praksi svodi na konstantne preventivne invazije, bombardovanja i okupacije slabijih suseda uz izgovor da je Izrael konstantno egzistencijalno ugrozen), onda valjda i Liban ima pravo da bude "ozbiljna drzava" i da se brani, a jedine snage ko je su u stanju da ga brane su Hezbolah. I ako SAD imaju pravo da naoruzavaju Izrael najnaprednijim vojnim avionima, helikopterima, raketama, onda i Iran svakako ima pravo da naoruzava Hezbolah daleko losijom tehnikom.

papa

pre 5 godina

@zuca Те државе се налазе у ратном стању већ скоро пола века и никада мир није склопљен. Израел је склопио мир са Јорданом и Египтом, али не са Сиријом. Дакле са становишта међународног права је све "чисто". Још у овој ситуацији су на територији Сирије трупе државе која прети да ће уништити Израел у физичком смислу и које повремено гађају Израел. Тако да ни друга страна није наивна и невина као што се овде представља.

safet

pre 5 godina

Zašto hrabri Izrael ne napadne direktno Iran?
Uvek udaraju na jadnike poput Sirijaca koje Rusi drže na uzici, Palestince u logoru...
Na Iran, pa da se vidi ko je ko.
(Mihailo, 23. januar 2019 09:23)

a zasto hrabri iran nikada ne napada izrael sa svoje teritorije nego to radi sa sirijske i libanske?

Alert

pre 5 godina

Ovaj Izrael je izgleda krcat naoruzanjem. Zato na jedan jedini cilj moze da ispali i desetine raketa. Sto imaju oni, sto im SAD pokloni. Ima se, moze se. Iran je daleko od cvecke, ali od tolike podrske Amerike, Izraelcima udarilo u glavu, pa nit manje, nit agresivnije zemlje. A i ko ustvari Amerikancima i kroji spoljnu politiku.

aleksandar

pre 5 godina

meni nije jasno zasto taj iranski hezbolah s vremena na vreme ispali po neku raketu na izrael koja je poenta posto sa tim ne postizu nista osim sto daju izraelu izgovor da bombarduje siriju ......
ako vec hoce sto brate ne zarate sirija i iran protiv izraela pa ko pobedi i da se zna!

Lale

pre 5 godina

https://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=1496872#k29369082

To nisu rakete vec dronovi, lansirano ih je bezmalo 20 na taj pancir. ;) 8 je sruseno pre nego sto je pogodjen.

Nista nije neunistivo...

partizan

pre 5 godina

a hoce li rusi i nas ovako da brane ako ne daj boze dodje do rata?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Ameba, 23. januar 2019 09:39)
Ja koliko vidim Asad dobio rat.

Јабучило

pre 5 godina

Жесток одговор би био извођење акције. Али, ескалација сукоба није у интересу ни Сирије ни Русије, а то зна и Израел.
А нешто су морали да кажу, бар за домаћу употребу.

Miki

pre 5 godina

Ima jedna anegdota iz stare Grčke. Došlo do nekog spora Atine i Sparte. Atinjani pošalju ultimatum Spartancima: "Ako ne ispunite naše uslove, objavićemo vam rat. Ako zaratimo pobedićemo vas. Ako vas pobedimo, sve ćemo vas prodati kao robove..." I tako dalje u tom stilu. Odgovor Spartanaca je bio "Ako."

Reflex

pre 5 godina

Izrael i Iran vec ratuju, ograniceno prostorom i opremom. Ovo je faza ispitivanja snaga. Izrael testira ono sto je njemu nepoznato, usput razvija nove dronove a Iran testira "iron dome" i usavrsava svoju taktiku. Koriste znanje izrade dronova nakon sto su cyber ratom preuzeli uav od USAF pre nekoliko godina. Izrael ima prednost u svetu elektronike i senzora jer su top svetski proizvodjaci a Iran prednost jer ratuje na isturenoj teritoriji sto ga cini manje izlozenim na napade na svojoj teritoriji. Dodatno Iran konacno ima pristup naprednoj ruskoj pvo koje i sam razvija i svako iskustvo im je zlata vredno. Iran je samostalno razvio pvo sistem kojeg mnogi analiticari svrstavaju u kategoriju bolji od S-300 a malo slabiji od S-400 po perfirmansama. IMHO moglo bi ovo da potraje dok strane ne odluce da nekim dogovorom ne okoncaju krizu.

T

pre 5 godina

"Pantsir je bio neoperativan, a sto se vidi prema polozaju radara"

A kako su onda iz njege neoperativnog poletele dve rakete u smeru dolazece rakete? Jasno se vidi na snimku kako dve rakete polecu i promasuju.

jasdf

pre 5 godina

@miki
Nije Sparta i Atina nego Filip i Sparta. Poslao im je poruku "ako ne pristanete na moje uslove podicu vojsku, srusiti vam grad do temelja, posejati so i zene i decu prodati u roblje."