Subota, 24.03.2018.

00:11

NATO bombardovanje – 19 godina kasnije / VIDEO

Danas se navršava 19 godina od početka NATO bombardovanja. Sirene su se čule 78 dana, a ukupan broj žrtava nikada nije utvrđen.

Izvor: Tanjug

NATO bombardovanje – 19 godina kasnije / VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

114 Komentari

Sortiraj po:

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Sećanje na zrtve DA , ALI :

Glavno pitanje je da li smo iz svega što se dešavalo nešto naučili i koja pouka sledi iz dozivljenog ?

Istorija se ući i pamti , a šta ćemo sa sadšnjicom i budućnošću ???????

Čim su bombe prestale da padaju na Nemačku ljudi zasukali rukave i krenuli u obnovu !
A Nemačke je u odnosu na bombardovanje Srbije bila bukvalno SRAVNJENA SA ZEMLJOM kao i dobar deo Austrije takođe !.Austrija bila pod okupacijom sve do 1955 godine !
Pogledajte danas Austriju koja je po veličini i broju stanovnika bliža Srbiji u odnosu na Nemačku , a pogledajte Srbiju !

Standard nam je negde 20% Austrijskog , priznali vi to ili ne !
Dosta više kukanja , vreme je da se okrenemo SEBI !

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Milosevic je namerno izazvao bombardovanje kako bi trajno kontaminirao drustvo antiamerikanizmom nezadovoljno propascu zlocinackog poduhvata...po Natasi Kandic poginulo je 750 ljudi...o svim poginulim u registru Helsinskog odbora postoje sve generalije...ime prezime godina rodjenja i.t.d.sve ostalo je pokusaj laziranja cinjenica!

Јабучило

pre 6 godina

Da je neko 1964.godine napisao članak "II svetski rat - 19 godina kasnije" mislim Da bi ga strpali u "Lazu" ! A mi u svoj ovoj bedi mlatimo o 1999. i ponosimo se pobedom nad NATO a 'leba nema da jedemo.
(dragan bb, 24. mart 2018 00:38)

Да, да... Само што дан данас пишу о 70-годишњици Другог св. рата.

Carlito Brigante

pre 6 godina

Evo po ovome se vidi kakav smo mi narod !! Na vest,recimo o tuci huligana Partizana i Zvezde, 1500 komentara,a na dogadjaj koji je obelezio(traumatski) necije detinjstvo,zivot,nekom oduzeo najmilije,mnoge ostavio bez posla,doma itd itd...
Elem,od dana kada se sve zavrsilo, u glavi mi je ideja da se podigne neki monumentalni spomenik u BG ,koji ce se videti iz svih delova grada,koji ce zaseniti svaki slican objekat ,koji ce turisti i tv ekipe obilaziti sa strahopostovanjem ,a na kome ce recimo pisati samo: OPROSTILI JESMO - ZABORAVITI NECEMO NIKAD !!!
Jasenovac smo skrajnuli,ajde barem ovo,dok je jos relativno sveze da ne damo u zaborav..

BeKo

pre 6 godina

(Komša, 24. mart 2018 12:57)

Ni ja ih ne koristim ali ako se koristi naziv onda neka se koristi ispravan a mi kao suprotna strana to zovemo "bombardovanje" ili ako je nekom draže "NATO agresija"
Pr 1:
"Posle neuspelih pregovora u Rambujeu zemlje NATO su pokrenule akciju Allied Force (Združena snaga) kako bi..."
Pr 2:
"Posle odbijanja potpisivanja unapred pripremljene kapitulacije u Rambujeu NATO je pokrenuo napad i počeo bombardovanje SRJ bez saglasnosti UN-a".

Inače akcija napada Nemačke na Jugoslaviju 1941 se zvala Direktiva (Poduhvat) 25.

Komša

pre 6 godina

@BeKo
"Ne znam šta je tvoj problem..."
Hajmo opet - da li si igde pročitao -" Broj stradalih tokom strašnog suda..." ili slično.
Da li si ikad čuo da se kaže- " Operacija Odmazda je počela 6. Aprila..."
Verujem da nisi.Jer ta kodna imena se pominju kada se baš detaljno opisuju neki istorijski događaji (istoričari pomenu).
E,sad - očigledno je moj problem što smatram da nisam dužan da koristim NATO terminologiju i njihova kodna imena.
Biću iskren - ne koristim ni termin "Milodrdni Anđeo" već kažem - nato bombardovanje ali me još niko nije opomenuo da moram da kažem "Milosrdni Anđeo".
Ne insistiram da ti i slični ne koristite te kodove i ostale znake raspoznavanja ali me iririra kada to namećete ostarku populacije.
Dakle - da li za šestoaprilsko bombardovanje koristiš reč " Odmazda" ?
Da li savezničko bombardovanje 1944. nazivaš "Strašni sud"?
Malo jasnije? Pokušavam da pričam Srpski.

BeKo

pre 6 godina

@(Komša, 24. mart 2018 11:46)

Nije jasno šta je tvoj problem.

Kodno ime u NATO dokumentima je ""Allied Force"-Saveznička snaga
Kodno ime u Američkoj vojsci kao delu "Allied Force" je "Noble anvil"-Plementi nakovanj.
To su njihovi nazivi za tu akciju i tako ih treba zvati.
Napad Nemačke na SSSR je imao naziv "Operacija Barbarosa" i svi je tako zovu a niko ne izmišlja imena i kaže da se to zvalo npr "Istočno čišćenje".

Miki

pre 6 godina

Koliko jedan političar treba da bude kratkovid pa da zarati protiv pola sveta bez ijednog saveznika? Milošević je glavni krivac za NATO bombardovanje. Poveo je narod u unapred izgubljen rat protiv najmoćnijeg vojnog saveza u ljudskoj istoriji. Rusija ni malim prstom nije mrdnula za nas. Na kraju je potpisao ono što su tražili. Džaba žrtve, džaba porušena zemlja unazađena 30 godina za 3 meseca.

igor

pre 6 godina

Slava svim nasim civilima, policajcima i vojnicima koji su tog prokletog proleca izgubili zivote. Pamtim pilote-heroje koji su leteli u sigurnu smrt da bi odvratili neprijatelje od bombardovanja gradova. Pamtim golobrade mladice koji su se borili protiv visestruko brojnijih i opremljenijih neprijatelja na Kosarama. Pamtim oficire i rezerviste poginule na radarskim stanicama i polozajima. Pamtim policajce poginule u zasedama terorista. Pamtim kasetne bombe bacane na Nis. Pamtim Milicu Rakic. Pamtim 1999. Srbijo, pamti.

Komša

pre 6 godina

@dejan
Sam kažeš da je suštinski nebitno da li ovo zovemo "Milosrdni Anđeo" ili "Plemeniti nakovanj" a onda ipak kritikuješ ove koji koriste prvi naziv.
Već sam ulazio u raspravu sa nekima koji su forsirali tu priču i tražio sam suvislo objašnjenje zbog čega bismo koristili terminologiju onih koji su nas bombardovali (bez obzira na deo odgovornosti za to koje ima Milošević).
Nisam dobio argumentovan odgovor - tvrdnja da je taj naziv koristila Miloševićeva vlast nije argument.Pa ne možemo izbaciti srpski iz upotrebe jer ga je koristio Milošević.Milošević je zloupotrebljavao rodoljublje za svoje ciljeve još od početka vladavine - hoćemo li zbog toga zabraniti patriotizam?
Koja je razlika u tome da li nas je bombardovao Milosrdni Anđeo ili taj tvoj Plemeniti Kovač? Manje boli?
Kako nazivamo bombardovanje Beograda iz 1941.? Da li ga nazivamo "Operacija Odmazda"?To je bio službeni naziv.
Ono što zovemo Savezničko bombardovanje 1944. je nosilo ime "Strašni sud" .Da li koristimo službeni naziv koji su koristili naši saveznici ?
Da se razumemo - imam jako negativan stav o Miloševiću (pogledaj moj komentar ispod) ali ti sa ovim preteruješ.

Stefan Rajkovic

pre 6 godina

Svilajnac nisu gadjali. Ne znam kako, imali smo kasarnu, imamo termoelektranu i dan danas, imamo most odmah pored nje... Ali smo se zato tresli od Kragujevca, Cuprije... To je pucalo sve. I imali smo obicaj da na ulicu, posto zivim u selu pored Svilajnca, izadjemo zene i deca, a muskarci komsije dodju kod nas da gledaju ove strane kanale preko satelita... I niz ulicu 100m, pored kuce komsinice se zaculo shhhhhhh i oblak vatre 1m sa 1m... Izlgeda neka krstareca raketa, ili ko zna sta. A stric do nas je imao onu radio-antenu ili ko zna sta, i kaze da im je hvatao signale iz aviona, i da su piloti pricali da pola bombi bace u sume, planine, da ''kao'' omase... A ne verujem da je lagao.

Mi ili oni

pre 6 godina

Zaista bih zamolio sve glasace ratno profiterske klike SPS-SRS-JUL da preskoce sledece parlamentarne izbore i nepojave se na glasackom mestu. Vasa nedela, nemar kao i neprosvetljenost i nedostatak opsteg obrazovanja je doveo nase zivote do ivice ambisa. Slobodno pisite komentare kakve god hocete i gde god hocete ali vas molim da sledece izbore preskocite.

Ova ponuda je mnogo bolja od one koje ste vi nama nudili u vidu pljackanje devizne stednje, pendrecenja po ulicama i ubijanje nasih oceva po nekim krsevima Hrvatske, Bosne i Kosova da bi vasa ratno profiterska klika mogla da zaradi pare. Verujte mi da se ja pitam svako bi lezao po mesec dana za svaki puta kada je ikada zaokruzio SPS-SRS-JUL na bilo kojim izborima tako da je preskakanje sledecih parlamentarnih izbora jako plemenita ponuda.

Samo nemojte misliti da se ja i milioni gradjana Srbije koji smo vase zrtve i taoci vec trideset godina necemo pitati u skorijoj buducnosti. Onog momenta kada se budemo pitali racisticemo jednom za svagda sa vasom politikom, idejama kao i njeni prominentnim akterima sa kraja '80ih pa na ovamo. Preskocite sledece izbore da bi vasi unuci ziveli bolje.

Pancevac

pre 6 godina

gargamel, 24. mart 2018 09:24) 

nesto si ti pomesao, tog 24. marta pancevo, a pogotov rafinerija, nisu gadjani. manite se senzacionalizma makar danas.

U pravu si delimicno. Dana 24.03. nije bila gadjana rafinerija u Pancevu, ali je vec oko 20.15. sati gadjana UTVA avio industrija.

baksooz

pre 6 godina

Secam se svega kao da je juce bilo, ali tada neke stvari nisam shvatao jer sam bio tinejdzer...mnogo je svemu ovom kumovala tadasnja vlast ali i politicari i njihove odluke vezane za kosovo decenijama ranije. Naravno da je sano bombardovanje bilo idiotski i svirepi cin prikazivanja moci zapada ali kao sto rekoh moglo je to sve da se izbegne...

Smuleco

pre 6 godina

I danas kada se setim, naježim se:((
Ne mogu i dalje da verujem, da smo bombardovani od strane NATO pakta..noćna mora, već godinama, kako smo dozvolili kao narod, da dođemo u tu situaciju:( Milošević nije kriv, što ga je srpski narod birao godinama. Narod ga je birao, i tako izabrao zlo, koje mu se desilo. :::((. Politika je veština mogućeg...to je posao političara, naći moguće rešenje, kada si priteran lošim okolnostima, a koje je manje loše, od neoliko loših.Ne verujem da je izbor da nas bombarduju, da vodimo rat protiv NATO pakta, bilo bolje rešenje, od nekih drugih. Kada neko kaže da bi nas bombardovali i bez Miloševića, kako god, ja mu kažem, da je bilo još mogućih rešenja u tom trenutku, a i pre toga, koja bi sprečila pogubno bombardovanje Srbije, koje je unazadilo, 30 godina. Iskreno mislim, da je Milošević sumanuto igrao na kartu, da će se Rusi, koji su tada bili na kolenima, uključiti u rat, protiv NATO pakta, zbog Srbije...kakav mentol možeš da budeš, pa da to pomisliš.:(((

gargamel

pre 6 godina

(Pera, 24. mart 2018 00:35)

nesto si ti pomesao, tog 24. marta pancevo, a pogotov rafinerija, nisu gadjani. manite se senzacionalizma makar danas.

šetač

pre 6 godina

А ми, где смо 19 година после. Подмалак ликова који су нас довели до бомбардовања Алек, Вулин, Дачић... никад јачи подпомогнути чудним ликовима Брнабић и њој сличним. Где си био нигде шта си радио ништа.m

mile

pre 6 godina

Pre neki dan jedan dans poznati lik iz tadasnje crveno-crne koalicije je mrtav 'ladan izjavio kako mi danas placamo cenu gresaka koje su napravile neke vlasti u proslosti (sadasnja opozicija) i pri tome zaboravio sebe i crveno-crnu koaliciju ciji je on bio clan i koja nas je i dovela do ovde gde smo sada.

Komša

pre 6 godina

@Nisa
"Hvala braći Rusima što su nas koristili za obračunavanje sa Zapadom".
Valja biti pošten - nisu.Tek kasnije počinje eksploatacija Slobinog "antiflibalizma" u te svrhe.
Da se podsetimo - u sumrak komunizma Milošević je pokušao restauraciju tog sistema.
Rusija devedesetih je sarađivala sa,Zapadom i zato se Milošević oslanjao isključivo na Komuniste u Rusiji - njegove ideje nisu naišle na podršku zvanične Moskve.
Čovek je bio do te mere van tokova da je podržao puč u Moskvi u nadi da će se Sovjetski Savez povampiriti.
Puč je ,naravno propao,ali sigurno nisu neki gafovi zaboravljeni - šest meseci kasnije Moskva priznaje Hrvatsku,potom glasa za "ničim izazvane sankcije".
Milošević je svojim postupcima uspeo da tradicionalno naklonjenu silu okrene protiv nas ( osim Rusije i Ameri i Francuzi su nam bili naklonjeni - sve je okrenuo protiv).
Kao što rekoh - tek posle bombardovanja Rusi eksploatišu situaciju.
Ovo ne pišem zbog Rusa ni Amera (nebitni) već pokušavam da objasnim koliku nam je štetu naneo.
Ne samo na spoljnopolitičkom planu,već i na unutrašnjem - oterao je Slovence od nas,koji su nam u Jugoslaviji bili prirodni saveznici (napad na Mladinu,beogradski Student) ,gušio slobodu,umesto demokratije nudio "jednopartijski pluralizam"...Pogrešan čovek.

nista o nicemu

pre 6 godina

19 godina kasnije je samo Fond za humanitarno pravo prebrojao zrtve. Da, ona izdajnica Kandicka je prebrojala zrtve i uradila vise od bilo kog patriote, posebno od onih juce koji su prestrasivali decu koja igraju rukomet.

I kad spominjete Milicu Rakic setite se i brace Berisa koji su streljani i zakopani u Batajnici u masovnoj grobnici sa sve igrackama.

Revile

pre 6 godina

Hvala braći Rusima ,što su se ,preko naših leđa, obračunavali sa zapadom.
Isto to danas Rusi rade i sa Sirijom. mi smo još i dobro prošli, kako će proći Sirijci.

Jasmina

pre 6 godina

Dragi gradjani Srbije,
Molim vas, sećajte se, urazumite se, kakav zapad, Brisel, Berlin, Vašington, kakav NATO, kakvi pregovori sa Evropskom unijom, Kosovom ... Ne zaboravljajte 1914-u, 1941-vu, 1999-u ... Čuvajte svoje dostojanstvo, sećanje na svoju prošlost, čuvajte svoje reke, ne bacajte otpatke po ulicama, uredite svoje gradove, uklonite najgore ljude sa pozicija na kojima se donose odluke, školujte se, čitajte, stavite svoje znanje u službu svog naroda, nemojte da hrlite u tudjinu, ne dajte da nam zemlju zatruju GMO semenom, gajite svoj krompir, pasulj i beli luk, idite u pozorište, slušajte lepu muziku, pažljivo birajte na kojim ćete TV kanalima zaustaviti svoj televizor, redovno posećujte stomatologa - nemojmo da nas i dalje prati reputacija krezube nacije, vaspitavajte svoju decu da je važan broj pročitanih knjiga, a ne vrsta mobilnog telefona koji poseduju, pevajte ponosno svoju himnu, s poštovanjem pominjite ime svoje otadžbine ......... Pamtimo 24.mart !

milan d

pre 6 godina

Kontraš, 24. mart 2018 00:47) Kontrasu, nisu nas ini bombardovali za dzabe. Umesto da krivite tadasnji rezim u Srbiji za nedela koja je uradio na Kosovu , i time inicirao to bombardovanje vi krivite nekog drugog. Ti pre svega naznas sta je i kako izgleda bombardovanje, a i ne zelim ti da znas. Ovo je veruj mi bila jedna njihova vezba.

dejan

pre 6 godina

Samo me interesuje dokle ćete ovu operaciju zvati "Milosrdni Anđeo", kada se ona zvala "Plemeniti Nakovanj" (Noble Anvil)? U suštini ništa ne menja, ali samo pokazuje koliko je ljudima ovde lako manipulisati. I broj minusa koje ću dobiti samo će pokazati koliko je lepše živeti u neznanju.

sasa jokic

pre 6 godina

19 godina kasnije, ekipa koja nas je dovela u situaciju da nas u Evropi na pragu 21. veka bombarduju, ponovo je na vlasti, i sta da ocekujemo sem propasti!?

milan d

pre 6 godina

Nato je nasa jedina sansa, zajedno sa EU. U protivnom nas ocekuje zivot pod ruskom kapom u stilu DDR, Poljske Cehislovacke Madjarske Bugarske Rumunije itd.. Bicemo gori od Cecenije mada ovde jedan broj ljudi i ne zasluzuje bolje.

Joj

pre 6 godina

A ovi akteri odrzavali koncerte na mostovima i delili papirne mete da majke i bebama na celo stavljaju.SPS JUL SRS na taj nacin terala inat NATO-u a da su hteli bacili bi tad bobmu i svi bi u Dunavu zavrsili.

Srksa

pre 6 godina

Deca ne smeju biti obmanjivana pricama nekih Dacica, Vulina i slicnih prikaza proslih vremena. Na danasnji dan SPS sa svojim liderom otpoceo je zrtvovanje srpske mladosti zarad potencijalnih glasova na izborima. Dakle, najveci zlocinac u istoriji naseg naroda je Slobodan Milosevic!!!

Sandzak

pre 6 godina

A da nam malo pisete o razlozima bombardovanja?! Umjesto da svake godine kopirate jedno isto i objavljujete na ovaj dan!
Malo opsirnije kao i druge zemlje razlog.

3210

pre 6 godina

Ipak smo napredovali za ovih 19 godina.

Plate u vreme Nato bombardovanja su bile na nivou današnjih 70-80 e dok su danas realno 4 X veće ali je 1999 god recimo litar benzina koštao današnjih 20 dinara što mu dođe 7-8 puta jeftinije - da li smo uopšte naredovali iako su danas na vlasti Napredni?

MiIos

pre 6 godina

Jel možemo mi, 19 godina kasnije, da kažemo kako to da smo bombardovani od toliko naših komšija, koje smatramo civilizovanim, i čijem sistemu težimo?

Ako su oni necivilizovani i nas mrze, onda Srbija treba da digne zid oko svoje kuće i da ne kontaktira komšije više.

Nikola

pre 6 godina

Dacic, Vucic, Vulin da danas izadju pred javnost i da izjave saucesce porodicama ciji su najmiliji ni krivi ni duzni izginuli a ujedno da se izvinu gradjanima jel su ti isti akteri tad vodili zemlju.

Dex

pre 6 godina

Jel ovo slobin mali pisao ili bivsi radikal?? Dokle cete vise da pisete o tkzv "milosrdnom andjelu" jel se ta operacija nije nikad tako zvala ali dobro dodje za propagandu jel? Zasto ne pisete o tadasnjoj vlasti koja je ISTA kao ova danas i njihovoj samoubilackoj politici koja je dovela do bombardovanja?!

Sta je s mozgom?

pre 6 godina

Slava poginulima! Slava cestitim vojnicima koji su se branili od mnogostruko jaceg neprijatelja! Slava lekarima, vatrogascima i svima koji su rizikovali svoke zivote zbog svih nas! Nikad u NATO!

Boris

pre 6 godina

Pitanje ko je veći zločinac, Nato koji je bespomučno bombardovao nedužni narod ili Slobodan Milošević koji to nije izbegao i i na neki način doveo do toga? Nikad ne zaboraviti, ako je Milošević bio meta nisu trebali civile i ceo narod da bombarduju i zasipaju osiromašenim uranijumom.

Milorad

pre 6 godina

Sramota je za ovu državuv i narod da za 19 godina nije utvrdjen tačan broj poginulih civila i vojnika.Ko nas sprečava u tome,možda naš mentalitet ili sklonost ka večitim manipulacijama u kojima lažemo sami sebe.

Nisa

pre 6 godina

Hvala braći Rusima, što su nas koristili kao oruđe, za obračun sa Zapadom.

Isto kao sad što rade sa sirijskim narodom.
Mi smo još dobro prošli

Vilajet

pre 6 godina

19 godina kasnije isti oni koji su nas bombardovali sad uređuju politiku su Srbiji, dele ćuške, određuju ko će nam biti prijatelji ... A mi ih spremno prihvatamo u zagrljaj

opusteno

pre 6 godina

Slusam neku budalu juce, prica kako smo pobedili jer rezolucija 1244 jasno kaze da je KiM deo nase drzave... Uskoro cemo slaviti kada 1od 10 beba prezivi prvih 5 godina bez hemioterapije, zatrovani smo za narednih 1000 godina a on prica o pobedi??? Sta su mislili oni nasi politicari - da ce nas zlikovci gadjati bombonama? Klintonu i kompaniji nismo mogli nista ali ovi nasi su zasluzili bili da vise na terazijama zbog onoga sto dozvolili da se desi...

ernesto che

pre 6 godina

Sad ce isprani mozgovi da nam kazu kako je to bilo neozbezno, kao je to dobro za nas, kako smo mi sami krivi,kako osiromaseni uranijum nije stetan, kako izlivanje raznoraznih hemikalija u reke, zemlje nije stetno, kako ovaj porast broja kancera na kosovu od skoro 4 puta nema nikakve veze s bombardovanjem i kako mi sad sjasno zivimo i kako je bruka koliko nam dobro ide, ali naravno tu ide i veliki deo krivice politicarima, tim istim koji nas 30 godina lazu i unistavaju i medijima, koji su opet svi u medjuvremenu postali strani mediji i koji samo govore onobsto im se nalaze, nazalost narod nema dovoljno "necega" da to vidi i tome se odupre.

rema

pre 6 godina

Dobro mi I postojimo kad se setim šta nam se sve dešavalo zadnjih 25 godina.

Imao sam 15 godina te zlokobne '99. godine, ali mislim da ću te dane pamtiti do kraja života.

p.s. Sramota je što država nije utvrdila tačan broj poginulih, pa iz Drugog svetskog rata postoje precizniji podaci.

p.s.2 Ne praštam, ne zaboravljam...

Ignjat

pre 6 godina

NATO nije izbacio nikakav uranijum nego je avion A10 imao top koji ispljuje municiju sa osiromašenim uranijumom. Ta municija u upotrebljavana na Kosovu, nikad u Srbiji.

V

pre 6 godina

Ovako moze da se opise i WWII iz perspektive nacisticke Nemacke. Bombardovanje zbog propalih pregovora u Rambujeu?? Nije nego. Bombardovanje da bi se zlocinacki rezim u Beogradu silom zaustavio da ne ponovi ono sto je radio u Bosni par godina ranije. Kada cete ovakav clanak napisati o Srebrenici ili Sarajevu? Ili cak i o Kosovu ali sa detaljima sta je zvanicni Beograd cinio od raspada SFRJ do bombardovanja svojim sopstvenim gradjanima albanskog porekla? Cuj, kasetne bombe, osiromaseni uranijum...a hladnjace, logori, etnicka ciscenja, genocid po Hrvatskoj, Bosni, Kosovu? Sta bi - devetnaest zemalja nije znalo sta da radi sa sobom i jednog dana odlucili da bombarduju "malu i ponosnu Srbijicu"? Bez ikakvog sarkazma tvrdim da bi vama danas bilo daleko bolje da je NATO kopneno usao u Srbiju te 1999. i zgazio zlocinacki Milosevicev rezim koji je odgovoran za najteze zlocine na tlu kontinentalne Evrope od poraza nacisticke Nemacke.

Nemanja1981

pre 6 godina

Te 1999. sam napunio 18 godina. Rodjendan pod bombama. Nikada necu zaboraviti a kamoli oprostiti bombardovanje i unistenje Srbije od strane nasih zapadnih "prijatelja".

buzga

pre 6 godina

U Vrbasu ima jako puno obolelih od raka. To je zbog Velikog bačkog kanala smrti, koji su ovi neki iz NATO (pre nego što su bili NATO) sagradili za navodnjavanje, a Srbi (koji tada nisu bili nebeski narod zbog bratstva jedinstva) iskoristili za odlaganje otpada.

stanko

pre 6 godina

Isti ti jahaci apokalipse su I dalje tu : Dacic ,Vucic, Seselj, Toma , Vulin , Antic, Kertes .....nista ovaj narod naucio nije , zato I dalje zivi kao stoka.....

SM

pre 6 godina

19 godina kasnije - isti ljudi na vlasti, ista politika teranja inata i guranja prsta u oko najjačim silama. Ništa nismo naučili, jer prošli put su nam izbili zube, sledeći put leti glava...

Pecanac ispod Prokletija

pre 6 godina

Pa braco i sestre Srbi jel vas neko primoravao da ulazite u konflikt sa mnogo jacim zarad nekih sumnjivih ideala, koje smo mogli da sacuvamo i tihim otporom ispod povrsine te vode u kojoj pluta breg? Mora li bas uvek mala Srbija da bude bucni heroj oslobodilacke borbe - a svi ostali samo otimaju materijalna dobra da bi osiromasili dusu? Id toga se trebalo sakriti pa nek propadne samo od sebe, ili nek se bore neki mnogo veci bar jednako.

Pravednik

pre 6 godina

Prema dostaupnim podacima nikada se NATO bombardovanje Jugoslavije nije zvanicno zvalo "Milosrdni Andjeo" vec "Plemeniti nakovanj" (Noble Anvil).

"Milosrdni andjeo" je populisticki naziv nastao od nase propagandne masinerij.

Kakogod, NATO je tada napravio zlocin prema jednoj suverenoj drzavi.

posledica

pre 6 godina

Osim porasta obolelih od raka, pokazalo se i da je bombardovanje uticalo na inteligenciju nacije. Dokaz za to je danasnja vlast koju je izabrao narod.

alienware

pre 6 godina

Vecu glupost nisam procitao.Osiromaseni uranium se koristio u projektilima na Kosovu.U mom selu su ljudi umirali od raka i za vreme Tita.Njih 6 u selu od 120 kuca, i jos ,moj Teca,njegov prijatelj iz Bg....Nema veze sto su ljudi bili obojeni od glave do pete u Kreozanu,sto su prali atomizere u potoku,bacali kante sa otrovom .Koristili sredstva sto jaca ,pa prodavali po pijacima robu.Benzin i naftu presipali crevom u ustima, pa prvo malo progutaju.Voda iz bunara,isla kroz plasticne cevi koje nisu odobrena za ljudsku upotrebu.Azbest se koristio za cevi za pijacu vodu,u izolacijama.Preradjeno ulje se prosipalo na travu.Lepenica menjala boju ,u zavisnost od koje farbe je Zastava koristila.Fekalije iz gradova se ispusta u reke,sa svim hemikalijama iz domacinstva,pa bunari ponovu ubace u vodovod.Fabricki otpad se nije preradjivao.Obidjite Stragari pa da vidite kako je unistena najplodnija ravnica uz reku.Moze cela knjiga da se napise,ali,naravno da su drugi krivi.Ni posle toliko godina niste sposobni da prihvatite istinu.Zato ste tu,ne mozete da napredujete.Sve opet isto radite,mislite.Dzaba pisem ,ali mi je muka kad proctitam glupost i da ne pominjem da se kljukate pilulama ,antibioticima,rakijom koja ako nije ispecena pravilno sadrzi sve od antifiza do acetona.Onda se najedete slanine,masti na hlebu,.Divota.

Against modern football

pre 6 godina

Imao sam sedam godina. Scene koje se posebno secam jeste noc kada je bombardovan Beograd, tacnije bivsi CK. Probudila me je buka aviona koji su leteli iznad zgrade, a zvuk koji su proizvodili je bio zastrasujuc. Secam se da mi je mama rekla da ne brinem nista, da to samo grmi. A prozori i zidovi se samo tresu. Teska vremena, zaista, ali ono sto je posebno ostavilo utisak na mene jesu dve stvari: cinjenica koliko su ljudi bili slozni i scena na Brankovom mostu na kojem su se, nakon objave pretnje da ce NATO gadjati most, masovno okupili ljudi sa "target" majicama. Da, tada smo bili slozni i ludi kao struje. Posle svega ostaje nam da ne zaboravimo zrtve, da ne zabiravimo zlocin jer Klinton jeste zena, a ovaj nas most (Srbija) cemo napraviti za tri sata jer tako smo u mogucnosti.

JaSam

pre 6 godina

Više me zanima za koliko posto se desilo povećanje broja obolelih od raka, ne umrlih. Jer ima raznih da su imali rak a umrli od nečeg drugog, npr. - infarkta.

realista

pre 6 godina

Mogao je predsednik da dovede nekog investitora u Aleksinac. Trebao je da ode do bolnice i vidi porodiliste koje se renovira osam meseci, da vidi toalet u skupstini opstine u koji je ulozeno nekoliko desetina hiljada eura.A ne da "slavimo" stradanje jednog malog grada. Znamo mi gde su bombe padale ne treba niko da nas na to podseca. Cemu postavljanje bine i pustanje sirena, simulacije zvuka bombardera i eksplozija. Dovoljno je narod naplasen 99 i ne treba podsecati na stare rane.

Milo

pre 6 godina

Kancerogenost ovih bombi nije ništa u poređenju sa onim kancerogenim otpadom koje nam "patrioti privatnici" odlažu na tone u dvorištu. Ili onim otrovima kojima danas Seljaci prskaju useve nekontrolisano. Ili onim higijenskim proizvodima i lekovima, koji nam stižu sa zapada kao proba na tržištu. Pre nego na zapadu vide market i budu odobreni za upotrebu. Ili pak ono smeće od igračaka i odeće obojeno kancerogenim bojama što nam stiže iz Kine i td. Nebranim NATO i mislim da i on ima udela u svemu tome ali smatram da smo mi sebi najveći trovači. I da nam bombardovanje služi kao izgovor, da suština problema guramo pod tepih.

мангупаријацз

pre 6 godina

Не могу и не желим да им опростим. 78 дана терора. Нека је вечна слава, покој и спомен свим настрадалим цивилима, припадницима МУП-а и Војске Југославије.

ABHO

pre 6 godina

Zanimljovo je da je npr u Austriji znatno od 2000 god povecan broj obolelih od malignih bolesti.Austrijanci to pvecanje povezuju sa stizanjem Cernobilja na naplatu.

aca

pre 6 godina

Vec jednom shvatite da NATO operaciju nije zvao ,,Milosrdni andjeo".To ime je izmislio tadasnji rezim i njgov ministar informisanja.Operacija se zvanicno zvala,,saveznicka sila" tj Alied Force , ili u SAD ,,Plemeniti nakovanj" tj Noble Anvil.

jasam

pre 6 godina

Nikada ovo zaboraviti! Nek moja djeca uce ovo u knjigama Istorije...Istorija se ponavlja a akteri lako mogu zamjeniti mjesta. Agresorima zelim da im se vrati 100 puta bolnije kad najmanje budu ocekivali

dragan bb

pre 6 godina

Da je neko 1964.godine napisao članak "II svetski rat - 19 godina kasnije" mislim Da bi ga strpali u "Lazu" ! A mi u svoj ovoj bedi mlatimo o 1999. i ponosimo se pobedom nad NATO a 'leba nema da jedemo.

Goran

pre 6 godina

Treba samo procitati tekst, videti kada je operacija planirana i da li je neko odobrio ovu akciju. Sve sto se danas dogadja je posledica toga. Nikada ni po koju cenu ne treba priznati Kosovo i Metohiju kao nezavisnu drzavu. Ako ni zbog cega drugog ono zbog ljudi koji su 1999 izgubili svoje zivote. Sve sto Albanci mogu dobiti je autonomija u sastavu Srbije pa makar svi oni zajedno sa Amerikancima dubili na glavi jos 50 godina.

mlekadzija

pre 6 godina

Cemu toliko potenciranje bombardovanja projektilima sa osiromasenim uranijumom? Mnogi eksperti kako domaci tako i inostrrani tvrde da on nije stetan...zahvaljujuci akciji NATOa sprecen je genocid na Kosovu kako istice predsednik kosova... i ne samo on.

Јабучило

pre 6 godina

Аман, није Милосрдни анђео. То је наша унутрашња пропаганда. Терористичка операција се звала Здружена сила или нешто слично.

istinabre

pre 6 godina

Kad poveruješ budali koja ti govori kako možeš da se boriš protiv NATO...
Pametan političar bi poštedeo svoj narod, a danas ima onih koji još uvek misle da su glavni krivci izvan Srbije...
Nije važno ko je kriv, važno je ko ima mozak da iz slabe situacije napravi bolju, Slobo je svaku napravio još goru...

milos

pre 6 godina

" Sledeće nedelje bi trebalo da bude formirano koordinaciono telo, čiji bi zatadak bio da utvrdi posledice bombardovanja."

Posle 19 godina. Na vreme, nema sta..

Pera

pre 6 godina

Secam se tog 24.03...NATO je zapoceo vazdusne udare na Jugoslaviju, slusali smo na radio Pancevu. Legao sam da spavam pa sam razmisljao da li da zatvorim ili otvorim prozor u sobi, bilo je toplo..mislili smo da ce da bacaju bombe kao 'tepih'..znate onaj osecaj kada ne znate kako to treba da izgleda i nemate koga da pitate jer niko ne zna..a onda sobu obasja crvena boja..majka ulece u sobu, leze preko mene da me zastiti..a to tomahavk prelece preko Karaburme i posle dvadesetak sekundi udara u rafineriju u Pancevu..nebo je zasvetlelo, vazduh se napunio mirisom nafte..pocinju sirene svoje zlokobno zavijanje..Slobodane Milosevicu, da Bog da nikada nemao mira gore, gde god da si!!!!!! A neka je vecna slava svima kojima je tih 78 dana oduzelo zivote..slava vojnicima koji su ginuli da bi Oni uzivali!!!!!!!

Xman

pre 6 godina

Dan kada je pocelo bombardovanje rezima koji je u crno zavio Bosance, Hrvate, Albance, a najvise nas Srbe. Dok nije doveo do bombardovanja Srbije diktator nije prestajao da seje smrt. Tek nakon bombi zavladao je mir na Balkanu. Sta god drugi pisali, to je jedina istina.

Goran

pre 6 godina

Treba samo procitati tekst, videti kada je operacija planirana i da li je neko odobrio ovu akciju. Sve sto se danas dogadja je posledica toga. Nikada ni po koju cenu ne treba priznati Kosovo i Metohiju kao nezavisnu drzavu. Ako ni zbog cega drugog ono zbog ljudi koji su 1999 izgubili svoje zivote. Sve sto Albanci mogu dobiti je autonomija u sastavu Srbije pa makar svi oni zajedno sa Amerikancima dubili na glavi jos 50 godina.

Jasmina

pre 6 godina

Dragi gradjani Srbije,
Molim vas, sećajte se, urazumite se, kakav zapad, Brisel, Berlin, Vašington, kakav NATO, kakvi pregovori sa Evropskom unijom, Kosovom ... Ne zaboravljajte 1914-u, 1941-vu, 1999-u ... Čuvajte svoje dostojanstvo, sećanje na svoju prošlost, čuvajte svoje reke, ne bacajte otpatke po ulicama, uredite svoje gradove, uklonite najgore ljude sa pozicija na kojima se donose odluke, školujte se, čitajte, stavite svoje znanje u službu svog naroda, nemojte da hrlite u tudjinu, ne dajte da nam zemlju zatruju GMO semenom, gajite svoj krompir, pasulj i beli luk, idite u pozorište, slušajte lepu muziku, pažljivo birajte na kojim ćete TV kanalima zaustaviti svoj televizor, redovno posećujte stomatologa - nemojmo da nas i dalje prati reputacija krezube nacije, vaspitavajte svoju decu da je važan broj pročitanih knjiga, a ne vrsta mobilnog telefona koji poseduju, pevajte ponosno svoju himnu, s poštovanjem pominjite ime svoje otadžbine ......... Pamtimo 24.mart !

jasam

pre 6 godina

Nikada ovo zaboraviti! Nek moja djeca uce ovo u knjigama Istorije...Istorija se ponavlja a akteri lako mogu zamjeniti mjesta. Agresorima zelim da im se vrati 100 puta bolnije kad najmanje budu ocekivali

мангупаријацз

pre 6 godina

Не могу и не желим да им опростим. 78 дана терора. Нека је вечна слава, покој и спомен свим настрадалим цивилима, припадницима МУП-а и Војске Југославије.

Pera

pre 6 godina

Secam se tog 24.03...NATO je zapoceo vazdusne udare na Jugoslaviju, slusali smo na radio Pancevu. Legao sam da spavam pa sam razmisljao da li da zatvorim ili otvorim prozor u sobi, bilo je toplo..mislili smo da ce da bacaju bombe kao 'tepih'..znate onaj osecaj kada ne znate kako to treba da izgleda i nemate koga da pitate jer niko ne zna..a onda sobu obasja crvena boja..majka ulece u sobu, leze preko mene da me zastiti..a to tomahavk prelece preko Karaburme i posle dvadesetak sekundi udara u rafineriju u Pancevu..nebo je zasvetlelo, vazduh se napunio mirisom nafte..pocinju sirene svoje zlokobno zavijanje..Slobodane Milosevicu, da Bog da nikada nemao mira gore, gde god da si!!!!!! A neka je vecna slava svima kojima je tih 78 dana oduzelo zivote..slava vojnicima koji su ginuli da bi Oni uzivali!!!!!!!

sasa jokic

pre 6 godina

19 godina kasnije, ekipa koja nas je dovela u situaciju da nas u Evropi na pragu 21. veka bombarduju, ponovo je na vlasti, i sta da ocekujemo sem propasti!?

Sta je s mozgom?

pre 6 godina

Slava poginulima! Slava cestitim vojnicima koji su se branili od mnogostruko jaceg neprijatelja! Slava lekarima, vatrogascima i svima koji su rizikovali svoke zivote zbog svih nas! Nikad u NATO!

mile

pre 6 godina

Pre neki dan jedan dans poznati lik iz tadasnje crveno-crne koalicije je mrtav 'ladan izjavio kako mi danas placamo cenu gresaka koje su napravile neke vlasti u proslosti (sadasnja opozicija) i pri tome zaboravio sebe i crveno-crnu koaliciju ciji je on bio clan i koja nas je i dovela do ovde gde smo sada.

Srksa

pre 6 godina

Deca ne smeju biti obmanjivana pricama nekih Dacica, Vulina i slicnih prikaza proslih vremena. Na danasnji dan SPS sa svojim liderom otpoceo je zrtvovanje srpske mladosti zarad potencijalnih glasova na izborima. Dakle, najveci zlocinac u istoriji naseg naroda je Slobodan Milosevic!!!

stanko

pre 6 godina

Isti ti jahaci apokalipse su I dalje tu : Dacic ,Vucic, Seselj, Toma , Vulin , Antic, Kertes .....nista ovaj narod naucio nije , zato I dalje zivi kao stoka.....

gargamel

pre 6 godina

(Pera, 24. mart 2018 00:35)

nesto si ti pomesao, tog 24. marta pancevo, a pogotov rafinerija, nisu gadjani. manite se senzacionalizma makar danas.

Xman

pre 6 godina

Dan kada je pocelo bombardovanje rezima koji je u crno zavio Bosance, Hrvate, Albance, a najvise nas Srbe. Dok nije doveo do bombardovanja Srbije diktator nije prestajao da seje smrt. Tek nakon bombi zavladao je mir na Balkanu. Sta god drugi pisali, to je jedina istina.

Boris

pre 6 godina

Pitanje ko je veći zločinac, Nato koji je bespomučno bombardovao nedužni narod ili Slobodan Milošević koji to nije izbegao i i na neki način doveo do toga? Nikad ne zaboraviti, ako je Milošević bio meta nisu trebali civile i ceo narod da bombarduju i zasipaju osiromašenim uranijumom.

Revile

pre 6 godina

Hvala braći Rusima ,što su se ,preko naših leđa, obračunavali sa zapadom.
Isto to danas Rusi rade i sa Sirijom. mi smo još i dobro prošli, kako će proći Sirijci.

istinabre

pre 6 godina

Kad poveruješ budali koja ti govori kako možeš da se boriš protiv NATO...
Pametan političar bi poštedeo svoj narod, a danas ima onih koji još uvek misle da su glavni krivci izvan Srbije...
Nije važno ko je kriv, važno je ko ima mozak da iz slabe situacije napravi bolju, Slobo je svaku napravio još goru...

igor

pre 6 godina

Slava svim nasim civilima, policajcima i vojnicima koji su tog prokletog proleca izgubili zivote. Pamtim pilote-heroje koji su leteli u sigurnu smrt da bi odvratili neprijatelje od bombardovanja gradova. Pamtim golobrade mladice koji su se borili protiv visestruko brojnijih i opremljenijih neprijatelja na Kosarama. Pamtim oficire i rezerviste poginule na radarskim stanicama i polozajima. Pamtim policajce poginule u zasedama terorista. Pamtim kasetne bombe bacane na Nis. Pamtim Milicu Rakic. Pamtim 1999. Srbijo, pamti.

V

pre 6 godina

Ovako moze da se opise i WWII iz perspektive nacisticke Nemacke. Bombardovanje zbog propalih pregovora u Rambujeu?? Nije nego. Bombardovanje da bi se zlocinacki rezim u Beogradu silom zaustavio da ne ponovi ono sto je radio u Bosni par godina ranije. Kada cete ovakav clanak napisati o Srebrenici ili Sarajevu? Ili cak i o Kosovu ali sa detaljima sta je zvanicni Beograd cinio od raspada SFRJ do bombardovanja svojim sopstvenim gradjanima albanskog porekla? Cuj, kasetne bombe, osiromaseni uranijum...a hladnjace, logori, etnicka ciscenja, genocid po Hrvatskoj, Bosni, Kosovu? Sta bi - devetnaest zemalja nije znalo sta da radi sa sobom i jednog dana odlucili da bombarduju "malu i ponosnu Srbijicu"? Bez ikakvog sarkazma tvrdim da bi vama danas bilo daleko bolje da je NATO kopneno usao u Srbiju te 1999. i zgazio zlocinacki Milosevicev rezim koji je odgovoran za najteze zlocine na tlu kontinentalne Evrope od poraza nacisticke Nemacke.

alienware

pre 6 godina

Vecu glupost nisam procitao.Osiromaseni uranium se koristio u projektilima na Kosovu.U mom selu su ljudi umirali od raka i za vreme Tita.Njih 6 u selu od 120 kuca, i jos ,moj Teca,njegov prijatelj iz Bg....Nema veze sto su ljudi bili obojeni od glave do pete u Kreozanu,sto su prali atomizere u potoku,bacali kante sa otrovom .Koristili sredstva sto jaca ,pa prodavali po pijacima robu.Benzin i naftu presipali crevom u ustima, pa prvo malo progutaju.Voda iz bunara,isla kroz plasticne cevi koje nisu odobrena za ljudsku upotrebu.Azbest se koristio za cevi za pijacu vodu,u izolacijama.Preradjeno ulje se prosipalo na travu.Lepenica menjala boju ,u zavisnost od koje farbe je Zastava koristila.Fekalije iz gradova se ispusta u reke,sa svim hemikalijama iz domacinstva,pa bunari ponovu ubace u vodovod.Fabricki otpad se nije preradjivao.Obidjite Stragari pa da vidite kako je unistena najplodnija ravnica uz reku.Moze cela knjiga da se napise,ali,naravno da su drugi krivi.Ni posle toliko godina niste sposobni da prihvatite istinu.Zato ste tu,ne mozete da napredujete.Sve opet isto radite,mislite.Dzaba pisem ,ali mi je muka kad proctitam glupost i da ne pominjem da se kljukate pilulama ,antibioticima,rakijom koja ako nije ispecena pravilno sadrzi sve od antifiza do acetona.Onda se najedete slanine,masti na hlebu,.Divota.

Milo

pre 6 godina

Kancerogenost ovih bombi nije ništa u poređenju sa onim kancerogenim otpadom koje nam "patrioti privatnici" odlažu na tone u dvorištu. Ili onim otrovima kojima danas Seljaci prskaju useve nekontrolisano. Ili onim higijenskim proizvodima i lekovima, koji nam stižu sa zapada kao proba na tržištu. Pre nego na zapadu vide market i budu odobreni za upotrebu. Ili pak ono smeće od igračaka i odeće obojeno kancerogenim bojama što nam stiže iz Kine i td. Nebranim NATO i mislim da i on ima udela u svemu tome ali smatram da smo mi sebi najveći trovači. I da nam bombardovanje služi kao izgovor, da suština problema guramo pod tepih.

nista o nicemu

pre 6 godina

19 godina kasnije je samo Fond za humanitarno pravo prebrojao zrtve. Da, ona izdajnica Kandicka je prebrojala zrtve i uradila vise od bilo kog patriote, posebno od onih juce koji su prestrasivali decu koja igraju rukomet.

I kad spominjete Milicu Rakic setite se i brace Berisa koji su streljani i zakopani u Batajnici u masovnoj grobnici sa sve igrackama.

milan d

pre 6 godina

Nato je nasa jedina sansa, zajedno sa EU. U protivnom nas ocekuje zivot pod ruskom kapom u stilu DDR, Poljske Cehislovacke Madjarske Bugarske Rumunije itd.. Bicemo gori od Cecenije mada ovde jedan broj ljudi i ne zasluzuje bolje.

aca

pre 6 godina

Vec jednom shvatite da NATO operaciju nije zvao ,,Milosrdni andjeo".To ime je izmislio tadasnji rezim i njgov ministar informisanja.Operacija se zvanicno zvala,,saveznicka sila" tj Alied Force , ili u SAD ,,Plemeniti nakovanj" tj Noble Anvil.

Sandzak

pre 6 godina

A da nam malo pisete o razlozima bombardovanja?! Umjesto da svake godine kopirate jedno isto i objavljujete na ovaj dan!
Malo opsirnije kao i druge zemlje razlog.

dejan

pre 6 godina

Samo me interesuje dokle ćete ovu operaciju zvati "Milosrdni Anđeo", kada se ona zvala "Plemeniti Nakovanj" (Noble Anvil)? U suštini ništa ne menja, ali samo pokazuje koliko je ljudima ovde lako manipulisati. I broj minusa koje ću dobiti samo će pokazati koliko je lepše živeti u neznanju.

Dex

pre 6 godina

Jel ovo slobin mali pisao ili bivsi radikal?? Dokle cete vise da pisete o tkzv "milosrdnom andjelu" jel se ta operacija nije nikad tako zvala ali dobro dodje za propagandu jel? Zasto ne pisete o tadasnjoj vlasti koja je ISTA kao ova danas i njihovoj samoubilackoj politici koja je dovela do bombardovanja?!

Milorad

pre 6 godina

Sramota je za ovu državuv i narod da za 19 godina nije utvrdjen tačan broj poginulih civila i vojnika.Ko nas sprečava u tome,možda naš mentalitet ili sklonost ka večitim manipulacijama u kojima lažemo sami sebe.

rema

pre 6 godina

Dobro mi I postojimo kad se setim šta nam se sve dešavalo zadnjih 25 godina.

Imao sam 15 godina te zlokobne '99. godine, ali mislim da ću te dane pamtiti do kraja života.

p.s. Sramota je što država nije utvrdila tačan broj poginulih, pa iz Drugog svetskog rata postoje precizniji podaci.

p.s.2 Ne praštam, ne zaboravljam...

milan d

pre 6 godina

Kontraš, 24. mart 2018 00:47) Kontrasu, nisu nas ini bombardovali za dzabe. Umesto da krivite tadasnji rezim u Srbiji za nedela koja je uradio na Kosovu , i time inicirao to bombardovanje vi krivite nekog drugog. Ti pre svega naznas sta je i kako izgleda bombardovanje, a i ne zelim ti da znas. Ovo je veruj mi bila jedna njihova vezba.

Komša

pre 6 godina

@dejan
Sam kažeš da je suštinski nebitno da li ovo zovemo "Milosrdni Anđeo" ili "Plemeniti nakovanj" a onda ipak kritikuješ ove koji koriste prvi naziv.
Već sam ulazio u raspravu sa nekima koji su forsirali tu priču i tražio sam suvislo objašnjenje zbog čega bismo koristili terminologiju onih koji su nas bombardovali (bez obzira na deo odgovornosti za to koje ima Milošević).
Nisam dobio argumentovan odgovor - tvrdnja da je taj naziv koristila Miloševićeva vlast nije argument.Pa ne možemo izbaciti srpski iz upotrebe jer ga je koristio Milošević.Milošević je zloupotrebljavao rodoljublje za svoje ciljeve još od početka vladavine - hoćemo li zbog toga zabraniti patriotizam?
Koja je razlika u tome da li nas je bombardovao Milosrdni Anđeo ili taj tvoj Plemeniti Kovač? Manje boli?
Kako nazivamo bombardovanje Beograda iz 1941.? Da li ga nazivamo "Operacija Odmazda"?To je bio službeni naziv.
Ono što zovemo Savezničko bombardovanje 1944. je nosilo ime "Strašni sud" .Da li koristimo službeni naziv koji su koristili naši saveznici ?
Da se razumemo - imam jako negativan stav o Miloševiću (pogledaj moj komentar ispod) ali ti sa ovim preteruješ.

posledica

pre 6 godina

Osim porasta obolelih od raka, pokazalo se i da je bombardovanje uticalo na inteligenciju nacije. Dokaz za to je danasnja vlast koju je izabrao narod.

SM

pre 6 godina

19 godina kasnije - isti ljudi na vlasti, ista politika teranja inata i guranja prsta u oko najjačim silama. Ništa nismo naučili, jer prošli put su nam izbili zube, sledeći put leti glava...

Јабучило

pre 6 godina

Аман, није Милосрдни анђео. То је наша унутрашња пропаганда. Терористичка операција се звала Здружена сила или нешто слично.

Mi ili oni

pre 6 godina

Zaista bih zamolio sve glasace ratno profiterske klike SPS-SRS-JUL da preskoce sledece parlamentarne izbore i nepojave se na glasackom mestu. Vasa nedela, nemar kao i neprosvetljenost i nedostatak opsteg obrazovanja je doveo nase zivote do ivice ambisa. Slobodno pisite komentare kakve god hocete i gde god hocete ali vas molim da sledece izbore preskocite.

Ova ponuda je mnogo bolja od one koje ste vi nama nudili u vidu pljackanje devizne stednje, pendrecenja po ulicama i ubijanje nasih oceva po nekim krsevima Hrvatske, Bosne i Kosova da bi vasa ratno profiterska klika mogla da zaradi pare. Verujte mi da se ja pitam svako bi lezao po mesec dana za svaki puta kada je ikada zaokruzio SPS-SRS-JUL na bilo kojim izborima tako da je preskakanje sledecih parlamentarnih izbora jako plemenita ponuda.

Samo nemojte misliti da se ja i milioni gradjana Srbije koji smo vase zrtve i taoci vec trideset godina necemo pitati u skorijoj buducnosti. Onog momenta kada se budemo pitali racisticemo jednom za svagda sa vasom politikom, idejama kao i njeni prominentnim akterima sa kraja '80ih pa na ovamo. Preskocite sledece izbore da bi vasi unuci ziveli bolje.

šetač

pre 6 godina

А ми, где смо 19 година после. Подмалак ликова који су нас довели до бомбардовања Алек, Вулин, Дачић... никад јачи подпомогнути чудним ликовима Брнабић и њој сличним. Где си био нигде шта си радио ништа.m

Komša

pre 6 godina

@BeKo
"Ne znam šta je tvoj problem..."
Hajmo opet - da li si igde pročitao -" Broj stradalih tokom strašnog suda..." ili slično.
Da li si ikad čuo da se kaže- " Operacija Odmazda je počela 6. Aprila..."
Verujem da nisi.Jer ta kodna imena se pominju kada se baš detaljno opisuju neki istorijski događaji (istoričari pomenu).
E,sad - očigledno je moj problem što smatram da nisam dužan da koristim NATO terminologiju i njihova kodna imena.
Biću iskren - ne koristim ni termin "Milodrdni Anđeo" već kažem - nato bombardovanje ali me još niko nije opomenuo da moram da kažem "Milosrdni Anđeo".
Ne insistiram da ti i slični ne koristite te kodove i ostale znake raspoznavanja ali me iririra kada to namećete ostarku populacije.
Dakle - da li za šestoaprilsko bombardovanje koristiš reč " Odmazda" ?
Da li savezničko bombardovanje 1944. nazivaš "Strašni sud"?
Malo jasnije? Pokušavam da pričam Srpski.

dragan bb

pre 6 godina

Da je neko 1964.godine napisao članak "II svetski rat - 19 godina kasnije" mislim Da bi ga strpali u "Lazu" ! A mi u svoj ovoj bedi mlatimo o 1999. i ponosimo se pobedom nad NATO a 'leba nema da jedemo.

Nikola

pre 6 godina

Dacic, Vucic, Vulin da danas izadju pred javnost i da izjave saucesce porodicama ciji su najmiliji ni krivi ni duzni izginuli a ujedno da se izvinu gradjanima jel su ti isti akteri tad vodili zemlju.

Nemanja1981

pre 6 godina

Te 1999. sam napunio 18 godina. Rodjendan pod bombama. Nikada necu zaboraviti a kamoli oprostiti bombardovanje i unistenje Srbije od strane nasih zapadnih "prijatelja".

Vilajet

pre 6 godina

19 godina kasnije isti oni koji su nas bombardovali sad uređuju politiku su Srbiji, dele ćuške, određuju ko će nam biti prijatelji ... A mi ih spremno prihvatamo u zagrljaj

Komša

pre 6 godina

@Nisa
"Hvala braći Rusima što su nas koristili za obračunavanje sa Zapadom".
Valja biti pošten - nisu.Tek kasnije počinje eksploatacija Slobinog "antiflibalizma" u te svrhe.
Da se podsetimo - u sumrak komunizma Milošević je pokušao restauraciju tog sistema.
Rusija devedesetih je sarađivala sa,Zapadom i zato se Milošević oslanjao isključivo na Komuniste u Rusiji - njegove ideje nisu naišle na podršku zvanične Moskve.
Čovek je bio do te mere van tokova da je podržao puč u Moskvi u nadi da će se Sovjetski Savez povampiriti.
Puč je ,naravno propao,ali sigurno nisu neki gafovi zaboravljeni - šest meseci kasnije Moskva priznaje Hrvatsku,potom glasa za "ničim izazvane sankcije".
Milošević je svojim postupcima uspeo da tradicionalno naklonjenu silu okrene protiv nas ( osim Rusije i Ameri i Francuzi su nam bili naklonjeni - sve je okrenuo protiv).
Kao što rekoh - tek posle bombardovanja Rusi eksploatišu situaciju.
Ovo ne pišem zbog Rusa ni Amera (nebitni) već pokušavam da objasnim koliku nam je štetu naneo.
Ne samo na spoljnopolitičkom planu,već i na unutrašnjem - oterao je Slovence od nas,koji su nam u Jugoslaviji bili prirodni saveznici (napad na Mladinu,beogradski Student) ,gušio slobodu,umesto demokratije nudio "jednopartijski pluralizam"...Pogrešan čovek.

Joj

pre 6 godina

A ovi akteri odrzavali koncerte na mostovima i delili papirne mete da majke i bebama na celo stavljaju.SPS JUL SRS na taj nacin terala inat NATO-u a da su hteli bacili bi tad bobmu i svi bi u Dunavu zavrsili.

Smuleco

pre 6 godina

I danas kada se setim, naježim se:((
Ne mogu i dalje da verujem, da smo bombardovani od strane NATO pakta..noćna mora, već godinama, kako smo dozvolili kao narod, da dođemo u tu situaciju:( Milošević nije kriv, što ga je srpski narod birao godinama. Narod ga je birao, i tako izabrao zlo, koje mu se desilo. :::((. Politika je veština mogućeg...to je posao političara, naći moguće rešenje, kada si priteran lošim okolnostima, a koje je manje loše, od neoliko loših.Ne verujem da je izbor da nas bombarduju, da vodimo rat protiv NATO pakta, bilo bolje rešenje, od nekih drugih. Kada neko kaže da bi nas bombardovali i bez Miloševića, kako god, ja mu kažem, da je bilo još mogućih rešenja u tom trenutku, a i pre toga, koja bi sprečila pogubno bombardovanje Srbije, koje je unazadilo, 30 godina. Iskreno mislim, da je Milošević sumanuto igrao na kartu, da će se Rusi, koji su tada bili na kolenima, uključiti u rat, protiv NATO pakta, zbog Srbije...kakav mentol možeš da budeš, pa da to pomisliš.:(((

Miki

pre 6 godina

Koliko jedan političar treba da bude kratkovid pa da zarati protiv pola sveta bez ijednog saveznika? Milošević je glavni krivac za NATO bombardovanje. Poveo je narod u unapred izgubljen rat protiv najmoćnijeg vojnog saveza u ljudskoj istoriji. Rusija ni malim prstom nije mrdnula za nas. Na kraju je potpisao ono što su tražili. Džaba žrtve, džaba porušena zemlja unazađena 30 godina za 3 meseca.

opusteno

pre 6 godina

Slusam neku budalu juce, prica kako smo pobedili jer rezolucija 1244 jasno kaze da je KiM deo nase drzave... Uskoro cemo slaviti kada 1od 10 beba prezivi prvih 5 godina bez hemioterapije, zatrovani smo za narednih 1000 godina a on prica o pobedi??? Sta su mislili oni nasi politicari - da ce nas zlikovci gadjati bombonama? Klintonu i kompaniji nismo mogli nista ali ovi nasi su zasluzili bili da vise na terazijama zbog onoga sto dozvolili da se desi...

Nisa

pre 6 godina

Hvala braći Rusima, što su nas koristili kao oruđe, za obračun sa Zapadom.

Isto kao sad što rade sa sirijskim narodom.
Mi smo još dobro prošli

buzga

pre 6 godina

U Vrbasu ima jako puno obolelih od raka. To je zbog Velikog bačkog kanala smrti, koji su ovi neki iz NATO (pre nego što su bili NATO) sagradili za navodnjavanje, a Srbi (koji tada nisu bili nebeski narod zbog bratstva jedinstva) iskoristili za odlaganje otpada.

3210

pre 6 godina

Ipak smo napredovali za ovih 19 godina.

Plate u vreme Nato bombardovanja su bile na nivou današnjih 70-80 e dok su danas realno 4 X veće ali je 1999 god recimo litar benzina koštao današnjih 20 dinara što mu dođe 7-8 puta jeftinije - da li smo uopšte naredovali iako su danas na vlasti Napredni?

milos

pre 6 godina

" Sledeće nedelje bi trebalo da bude formirano koordinaciono telo, čiji bi zatadak bio da utvrdi posledice bombardovanja."

Posle 19 godina. Na vreme, nema sta..

realista

pre 6 godina

Mogao je predsednik da dovede nekog investitora u Aleksinac. Trebao je da ode do bolnice i vidi porodiliste koje se renovira osam meseci, da vidi toalet u skupstini opstine u koji je ulozeno nekoliko desetina hiljada eura.A ne da "slavimo" stradanje jednog malog grada. Znamo mi gde su bombe padale ne treba niko da nas na to podseca. Cemu postavljanje bine i pustanje sirena, simulacije zvuka bombardera i eksplozija. Dovoljno je narod naplasen 99 i ne treba podsecati na stare rane.

mlekadzija

pre 6 godina

Cemu toliko potenciranje bombardovanja projektilima sa osiromasenim uranijumom? Mnogi eksperti kako domaci tako i inostrrani tvrde da on nije stetan...zahvaljujuci akciji NATOa sprecen je genocid na Kosovu kako istice predsednik kosova... i ne samo on.

ABHO

pre 6 godina

Zanimljovo je da je npr u Austriji znatno od 2000 god povecan broj obolelih od malignih bolesti.Austrijanci to pvecanje povezuju sa stizanjem Cernobilja na naplatu.

ernesto che

pre 6 godina

Sad ce isprani mozgovi da nam kazu kako je to bilo neozbezno, kao je to dobro za nas, kako smo mi sami krivi,kako osiromaseni uranijum nije stetan, kako izlivanje raznoraznih hemikalija u reke, zemlje nije stetno, kako ovaj porast broja kancera na kosovu od skoro 4 puta nema nikakve veze s bombardovanjem i kako mi sad sjasno zivimo i kako je bruka koliko nam dobro ide, ali naravno tu ide i veliki deo krivice politicarima, tim istim koji nas 30 godina lazu i unistavaju i medijima, koji su opet svi u medjuvremenu postali strani mediji i koji samo govore onobsto im se nalaze, nazalost narod nema dovoljno "necega" da to vidi i tome se odupre.

Pravednik

pre 6 godina

Prema dostaupnim podacima nikada se NATO bombardovanje Jugoslavije nije zvanicno zvalo "Milosrdni Andjeo" vec "Plemeniti nakovanj" (Noble Anvil).

"Milosrdni andjeo" je populisticki naziv nastao od nase propagandne masinerij.

Kakogod, NATO je tada napravio zlocin prema jednoj suverenoj drzavi.

Ignjat

pre 6 godina

NATO nije izbacio nikakav uranijum nego je avion A10 imao top koji ispljuje municiju sa osiromašenim uranijumom. Ta municija u upotrebljavana na Kosovu, nikad u Srbiji.

Pecanac ispod Prokletija

pre 6 godina

Pa braco i sestre Srbi jel vas neko primoravao da ulazite u konflikt sa mnogo jacim zarad nekih sumnjivih ideala, koje smo mogli da sacuvamo i tihim otporom ispod povrsine te vode u kojoj pluta breg? Mora li bas uvek mala Srbija da bude bucni heroj oslobodilacke borbe - a svi ostali samo otimaju materijalna dobra da bi osiromasili dusu? Id toga se trebalo sakriti pa nek propadne samo od sebe, ili nek se bore neki mnogo veci bar jednako.

Against modern football

pre 6 godina

Imao sam sedam godina. Scene koje se posebno secam jeste noc kada je bombardovan Beograd, tacnije bivsi CK. Probudila me je buka aviona koji su leteli iznad zgrade, a zvuk koji su proizvodili je bio zastrasujuc. Secam se da mi je mama rekla da ne brinem nista, da to samo grmi. A prozori i zidovi se samo tresu. Teska vremena, zaista, ali ono sto je posebno ostavilo utisak na mene jesu dve stvari: cinjenica koliko su ljudi bili slozni i scena na Brankovom mostu na kojem su se, nakon objave pretnje da ce NATO gadjati most, masovno okupili ljudi sa "target" majicama. Da, tada smo bili slozni i ludi kao struje. Posle svega ostaje nam da ne zaboravimo zrtve, da ne zabiravimo zlocin jer Klinton jeste zena, a ovaj nas most (Srbija) cemo napraviti za tri sata jer tako smo u mogucnosti.

MiIos

pre 6 godina

Jel možemo mi, 19 godina kasnije, da kažemo kako to da smo bombardovani od toliko naših komšija, koje smatramo civilizovanim, i čijem sistemu težimo?

Ako su oni necivilizovani i nas mrze, onda Srbija treba da digne zid oko svoje kuće i da ne kontaktira komšije više.

baksooz

pre 6 godina

Secam se svega kao da je juce bilo, ali tada neke stvari nisam shvatao jer sam bio tinejdzer...mnogo je svemu ovom kumovala tadasnja vlast ali i politicari i njihove odluke vezane za kosovo decenijama ranije. Naravno da je sano bombardovanje bilo idiotski i svirepi cin prikazivanja moci zapada ali kao sto rekoh moglo je to sve da se izbegne...

Pancevac

pre 6 godina

gargamel, 24. mart 2018 09:24) 

nesto si ti pomesao, tog 24. marta pancevo, a pogotov rafinerija, nisu gadjani. manite se senzacionalizma makar danas.

U pravu si delimicno. Dana 24.03. nije bila gadjana rafinerija u Pancevu, ali je vec oko 20.15. sati gadjana UTVA avio industrija.

Carlito Brigante

pre 6 godina

Evo po ovome se vidi kakav smo mi narod !! Na vest,recimo o tuci huligana Partizana i Zvezde, 1500 komentara,a na dogadjaj koji je obelezio(traumatski) necije detinjstvo,zivot,nekom oduzeo najmilije,mnoge ostavio bez posla,doma itd itd...
Elem,od dana kada se sve zavrsilo, u glavi mi je ideja da se podigne neki monumentalni spomenik u BG ,koji ce se videti iz svih delova grada,koji ce zaseniti svaki slican objekat ,koji ce turisti i tv ekipe obilaziti sa strahopostovanjem ,a na kome ce recimo pisati samo: OPROSTILI JESMO - ZABORAVITI NECEMO NIKAD !!!
Jasenovac smo skrajnuli,ajde barem ovo,dok je jos relativno sveze da ne damo u zaborav..

BeKo

pre 6 godina

@(Komša, 24. mart 2018 11:46)

Nije jasno šta je tvoj problem.

Kodno ime u NATO dokumentima je ""Allied Force"-Saveznička snaga
Kodno ime u Američkoj vojsci kao delu "Allied Force" je "Noble anvil"-Plementi nakovanj.
To su njihovi nazivi za tu akciju i tako ih treba zvati.
Napad Nemačke na SSSR je imao naziv "Operacija Barbarosa" i svi je tako zovu a niko ne izmišlja imena i kaže da se to zvalo npr "Istočno čišćenje".

Stefan Rajkovic

pre 6 godina

Svilajnac nisu gadjali. Ne znam kako, imali smo kasarnu, imamo termoelektranu i dan danas, imamo most odmah pored nje... Ali smo se zato tresli od Kragujevca, Cuprije... To je pucalo sve. I imali smo obicaj da na ulicu, posto zivim u selu pored Svilajnca, izadjemo zene i deca, a muskarci komsije dodju kod nas da gledaju ove strane kanale preko satelita... I niz ulicu 100m, pored kuce komsinice se zaculo shhhhhhh i oblak vatre 1m sa 1m... Izlgeda neka krstareca raketa, ili ko zna sta. A stric do nas je imao onu radio-antenu ili ko zna sta, i kaze da im je hvatao signale iz aviona, i da su piloti pricali da pola bombi bace u sume, planine, da ''kao'' omase... A ne verujem da je lagao.

JaSam

pre 6 godina

Više me zanima za koliko posto se desilo povećanje broja obolelih od raka, ne umrlih. Jer ima raznih da su imali rak a umrli od nečeg drugog, npr. - infarkta.

Јабучило

pre 6 godina

Da je neko 1964.godine napisao članak "II svetski rat - 19 godina kasnije" mislim Da bi ga strpali u "Lazu" ! A mi u svoj ovoj bedi mlatimo o 1999. i ponosimo se pobedom nad NATO a 'leba nema da jedemo.
(dragan bb, 24. mart 2018 00:38)

Да, да... Само што дан данас пишу о 70-годишњици Другог св. рата.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Milosevic je namerno izazvao bombardovanje kako bi trajno kontaminirao drustvo antiamerikanizmom nezadovoljno propascu zlocinackog poduhvata...po Natasi Kandic poginulo je 750 ljudi...o svim poginulim u registru Helsinskog odbora postoje sve generalije...ime prezime godina rodjenja i.t.d.sve ostalo je pokusaj laziranja cinjenica!

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Sećanje na zrtve DA , ALI :

Glavno pitanje je da li smo iz svega što se dešavalo nešto naučili i koja pouka sledi iz dozivljenog ?

Istorija se ući i pamti , a šta ćemo sa sadšnjicom i budućnošću ???????

Čim su bombe prestale da padaju na Nemačku ljudi zasukali rukave i krenuli u obnovu !
A Nemačke je u odnosu na bombardovanje Srbije bila bukvalno SRAVNJENA SA ZEMLJOM kao i dobar deo Austrije takođe !.Austrija bila pod okupacijom sve do 1955 godine !
Pogledajte danas Austriju koja je po veličini i broju stanovnika bliža Srbiji u odnosu na Nemačku , a pogledajte Srbiju !

Standard nam je negde 20% Austrijskog , priznali vi to ili ne !
Dosta više kukanja , vreme je da se okrenemo SEBI !

BeKo

pre 6 godina

(Komša, 24. mart 2018 12:57)

Ni ja ih ne koristim ali ako se koristi naziv onda neka se koristi ispravan a mi kao suprotna strana to zovemo "bombardovanje" ili ako je nekom draže "NATO agresija"
Pr 1:
"Posle neuspelih pregovora u Rambujeu zemlje NATO su pokrenule akciju Allied Force (Združena snaga) kako bi..."
Pr 2:
"Posle odbijanja potpisivanja unapred pripremljene kapitulacije u Rambujeu NATO je pokrenuo napad i počeo bombardovanje SRJ bez saglasnosti UN-a".

Inače akcija napada Nemačke na Jugoslaviju 1941 se zvala Direktiva (Poduhvat) 25.

Pera

pre 6 godina

Secam se tog 24.03...NATO je zapoceo vazdusne udare na Jugoslaviju, slusali smo na radio Pancevu. Legao sam da spavam pa sam razmisljao da li da zatvorim ili otvorim prozor u sobi, bilo je toplo..mislili smo da ce da bacaju bombe kao 'tepih'..znate onaj osecaj kada ne znate kako to treba da izgleda i nemate koga da pitate jer niko ne zna..a onda sobu obasja crvena boja..majka ulece u sobu, leze preko mene da me zastiti..a to tomahavk prelece preko Karaburme i posle dvadesetak sekundi udara u rafineriju u Pancevu..nebo je zasvetlelo, vazduh se napunio mirisom nafte..pocinju sirene svoje zlokobno zavijanje..Slobodane Milosevicu, da Bog da nikada nemao mira gore, gde god da si!!!!!! A neka je vecna slava svima kojima je tih 78 dana oduzelo zivote..slava vojnicima koji su ginuli da bi Oni uzivali!!!!!!!

Xman

pre 6 godina

Dan kada je pocelo bombardovanje rezima koji je u crno zavio Bosance, Hrvate, Albance, a najvise nas Srbe. Dok nije doveo do bombardovanja Srbije diktator nije prestajao da seje smrt. Tek nakon bombi zavladao je mir na Balkanu. Sta god drugi pisali, to je jedina istina.

milan d

pre 6 godina

Kontraš, 24. mart 2018 00:47) Kontrasu, nisu nas ini bombardovali za dzabe. Umesto da krivite tadasnji rezim u Srbiji za nedela koja je uradio na Kosovu , i time inicirao to bombardovanje vi krivite nekog drugog. Ti pre svega naznas sta je i kako izgleda bombardovanje, a i ne zelim ti da znas. Ovo je veruj mi bila jedna njihova vezba.

sasa jokic

pre 6 godina

19 godina kasnije, ekipa koja nas je dovela u situaciju da nas u Evropi na pragu 21. veka bombarduju, ponovo je na vlasti, i sta da ocekujemo sem propasti!?

mile

pre 6 godina

Pre neki dan jedan dans poznati lik iz tadasnje crveno-crne koalicije je mrtav 'ladan izjavio kako mi danas placamo cenu gresaka koje su napravile neke vlasti u proslosti (sadasnja opozicija) i pri tome zaboravio sebe i crveno-crnu koaliciju ciji je on bio clan i koja nas je i dovela do ovde gde smo sada.

milan d

pre 6 godina

Nato je nasa jedina sansa, zajedno sa EU. U protivnom nas ocekuje zivot pod ruskom kapom u stilu DDR, Poljske Cehislovacke Madjarske Bugarske Rumunije itd.. Bicemo gori od Cecenije mada ovde jedan broj ljudi i ne zasluzuje bolje.

V

pre 6 godina

Ovako moze da se opise i WWII iz perspektive nacisticke Nemacke. Bombardovanje zbog propalih pregovora u Rambujeu?? Nije nego. Bombardovanje da bi se zlocinacki rezim u Beogradu silom zaustavio da ne ponovi ono sto je radio u Bosni par godina ranije. Kada cete ovakav clanak napisati o Srebrenici ili Sarajevu? Ili cak i o Kosovu ali sa detaljima sta je zvanicni Beograd cinio od raspada SFRJ do bombardovanja svojim sopstvenim gradjanima albanskog porekla? Cuj, kasetne bombe, osiromaseni uranijum...a hladnjace, logori, etnicka ciscenja, genocid po Hrvatskoj, Bosni, Kosovu? Sta bi - devetnaest zemalja nije znalo sta da radi sa sobom i jednog dana odlucili da bombarduju "malu i ponosnu Srbijicu"? Bez ikakvog sarkazma tvrdim da bi vama danas bilo daleko bolje da je NATO kopneno usao u Srbiju te 1999. i zgazio zlocinacki Milosevicev rezim koji je odgovoran za najteze zlocine na tlu kontinentalne Evrope od poraza nacisticke Nemacke.

Srksa

pre 6 godina

Deca ne smeju biti obmanjivana pricama nekih Dacica, Vulina i slicnih prikaza proslih vremena. Na danasnji dan SPS sa svojim liderom otpoceo je zrtvovanje srpske mladosti zarad potencijalnih glasova na izborima. Dakle, najveci zlocinac u istoriji naseg naroda je Slobodan Milosevic!!!

istinabre

pre 6 godina

Kad poveruješ budali koja ti govori kako možeš da se boriš protiv NATO...
Pametan političar bi poštedeo svoj narod, a danas ima onih koji još uvek misle da su glavni krivci izvan Srbije...
Nije važno ko je kriv, važno je ko ima mozak da iz slabe situacije napravi bolju, Slobo je svaku napravio još goru...

Revile

pre 6 godina

Hvala braći Rusima ,što su se ,preko naših leđa, obračunavali sa zapadom.
Isto to danas Rusi rade i sa Sirijom. mi smo još i dobro prošli, kako će proći Sirijci.

nista o nicemu

pre 6 godina

19 godina kasnije je samo Fond za humanitarno pravo prebrojao zrtve. Da, ona izdajnica Kandicka je prebrojala zrtve i uradila vise od bilo kog patriote, posebno od onih juce koji su prestrasivali decu koja igraju rukomet.

I kad spominjete Milicu Rakic setite se i brace Berisa koji su streljani i zakopani u Batajnici u masovnoj grobnici sa sve igrackama.

aca

pre 6 godina

Vec jednom shvatite da NATO operaciju nije zvao ,,Milosrdni andjeo".To ime je izmislio tadasnji rezim i njgov ministar informisanja.Operacija se zvanicno zvala,,saveznicka sila" tj Alied Force , ili u SAD ,,Plemeniti nakovanj" tj Noble Anvil.

stanko

pre 6 godina

Isti ti jahaci apokalipse su I dalje tu : Dacic ,Vucic, Seselj, Toma , Vulin , Antic, Kertes .....nista ovaj narod naucio nije , zato I dalje zivi kao stoka.....

Sandzak

pre 6 godina

A da nam malo pisete o razlozima bombardovanja?! Umjesto da svake godine kopirate jedno isto i objavljujete na ovaj dan!
Malo opsirnije kao i druge zemlje razlog.

posledica

pre 6 godina

Osim porasta obolelih od raka, pokazalo se i da je bombardovanje uticalo na inteligenciju nacije. Dokaz za to je danasnja vlast koju je izabrao narod.

mlekadzija

pre 6 godina

Cemu toliko potenciranje bombardovanja projektilima sa osiromasenim uranijumom? Mnogi eksperti kako domaci tako i inostrrani tvrde da on nije stetan...zahvaljujuci akciji NATOa sprecen je genocid na Kosovu kako istice predsednik kosova... i ne samo on.

Јабучило

pre 6 godina

Аман, није Милосрдни анђео. То је наша унутрашња пропаганда. Терористичка операција се звала Здружена сила или нешто слично.

Dex

pre 6 godina

Jel ovo slobin mali pisao ili bivsi radikal?? Dokle cete vise da pisete o tkzv "milosrdnom andjelu" jel se ta operacija nije nikad tako zvala ali dobro dodje za propagandu jel? Zasto ne pisete o tadasnjoj vlasti koja je ISTA kao ova danas i njihovoj samoubilackoj politici koja je dovela do bombardovanja?!

dejan

pre 6 godina

Samo me interesuje dokle ćete ovu operaciju zvati "Milosrdni Anđeo", kada se ona zvala "Plemeniti Nakovanj" (Noble Anvil)? U suštini ništa ne menja, ali samo pokazuje koliko je ljudima ovde lako manipulisati. I broj minusa koje ću dobiti samo će pokazati koliko je lepše živeti u neznanju.

Mi ili oni

pre 6 godina

Zaista bih zamolio sve glasace ratno profiterske klike SPS-SRS-JUL da preskoce sledece parlamentarne izbore i nepojave se na glasackom mestu. Vasa nedela, nemar kao i neprosvetljenost i nedostatak opsteg obrazovanja je doveo nase zivote do ivice ambisa. Slobodno pisite komentare kakve god hocete i gde god hocete ali vas molim da sledece izbore preskocite.

Ova ponuda je mnogo bolja od one koje ste vi nama nudili u vidu pljackanje devizne stednje, pendrecenja po ulicama i ubijanje nasih oceva po nekim krsevima Hrvatske, Bosne i Kosova da bi vasa ratno profiterska klika mogla da zaradi pare. Verujte mi da se ja pitam svako bi lezao po mesec dana za svaki puta kada je ikada zaokruzio SPS-SRS-JUL na bilo kojim izborima tako da je preskakanje sledecih parlamentarnih izbora jako plemenita ponuda.

Samo nemojte misliti da se ja i milioni gradjana Srbije koji smo vase zrtve i taoci vec trideset godina necemo pitati u skorijoj buducnosti. Onog momenta kada se budemo pitali racisticemo jednom za svagda sa vasom politikom, idejama kao i njeni prominentnim akterima sa kraja '80ih pa na ovamo. Preskocite sledece izbore da bi vasi unuci ziveli bolje.

dragan bb

pre 6 godina

Da je neko 1964.godine napisao članak "II svetski rat - 19 godina kasnije" mislim Da bi ga strpali u "Lazu" ! A mi u svoj ovoj bedi mlatimo o 1999. i ponosimo se pobedom nad NATO a 'leba nema da jedemo.

Vilajet

pre 6 godina

19 godina kasnije isti oni koji su nas bombardovali sad uređuju politiku su Srbiji, dele ćuške, određuju ko će nam biti prijatelji ... A mi ih spremno prihvatamo u zagrljaj

Nikola

pre 6 godina

Dacic, Vucic, Vulin da danas izadju pred javnost i da izjave saucesce porodicama ciji su najmiliji ni krivi ni duzni izginuli a ujedno da se izvinu gradjanima jel su ti isti akteri tad vodili zemlju.

3210

pre 6 godina

Ipak smo napredovali za ovih 19 godina.

Plate u vreme Nato bombardovanja su bile na nivou današnjih 70-80 e dok su danas realno 4 X veće ali je 1999 god recimo litar benzina koštao današnjih 20 dinara što mu dođe 7-8 puta jeftinije - da li smo uopšte naredovali iako su danas na vlasti Napredni?

realista

pre 6 godina

Mogao je predsednik da dovede nekog investitora u Aleksinac. Trebao je da ode do bolnice i vidi porodiliste koje se renovira osam meseci, da vidi toalet u skupstini opstine u koji je ulozeno nekoliko desetina hiljada eura.A ne da "slavimo" stradanje jednog malog grada. Znamo mi gde su bombe padale ne treba niko da nas na to podseca. Cemu postavljanje bine i pustanje sirena, simulacije zvuka bombardera i eksplozija. Dovoljno je narod naplasen 99 i ne treba podsecati na stare rane.

Miki

pre 6 godina

Koliko jedan političar treba da bude kratkovid pa da zarati protiv pola sveta bez ijednog saveznika? Milošević je glavni krivac za NATO bombardovanje. Poveo je narod u unapred izgubljen rat protiv najmoćnijeg vojnog saveza u ljudskoj istoriji. Rusija ni malim prstom nije mrdnula za nas. Na kraju je potpisao ono što su tražili. Džaba žrtve, džaba porušena zemlja unazađena 30 godina za 3 meseca.

SM

pre 6 godina

19 godina kasnije - isti ljudi na vlasti, ista politika teranja inata i guranja prsta u oko najjačim silama. Ništa nismo naučili, jer prošli put su nam izbili zube, sledeći put leti glava...

šetač

pre 6 godina

А ми, где смо 19 година после. Подмалак ликова који су нас довели до бомбардовања Алек, Вулин, Дачић... никад јачи подпомогнути чудним ликовима Брнабић и њој сличним. Где си био нигде шта си радио ништа.m

Joj

pre 6 godina

A ovi akteri odrzavali koncerte na mostovima i delili papirne mete da majke i bebama na celo stavljaju.SPS JUL SRS na taj nacin terala inat NATO-u a da su hteli bacili bi tad bobmu i svi bi u Dunavu zavrsili.

Ignjat

pre 6 godina

NATO nije izbacio nikakav uranijum nego je avion A10 imao top koji ispljuje municiju sa osiromašenim uranijumom. Ta municija u upotrebljavana na Kosovu, nikad u Srbiji.

Nemanja1981

pre 6 godina

Te 1999. sam napunio 18 godina. Rodjendan pod bombama. Nikada necu zaboraviti a kamoli oprostiti bombardovanje i unistenje Srbije od strane nasih zapadnih "prijatelja".

Milorad

pre 6 godina

Sramota je za ovu državuv i narod da za 19 godina nije utvrdjen tačan broj poginulih civila i vojnika.Ko nas sprečava u tome,možda naš mentalitet ili sklonost ka večitim manipulacijama u kojima lažemo sami sebe.

Smuleco

pre 6 godina

I danas kada se setim, naježim se:((
Ne mogu i dalje da verujem, da smo bombardovani od strane NATO pakta..noćna mora, već godinama, kako smo dozvolili kao narod, da dođemo u tu situaciju:( Milošević nije kriv, što ga je srpski narod birao godinama. Narod ga je birao, i tako izabrao zlo, koje mu se desilo. :::((. Politika je veština mogućeg...to je posao političara, naći moguće rešenje, kada si priteran lošim okolnostima, a koje je manje loše, od neoliko loših.Ne verujem da je izbor da nas bombarduju, da vodimo rat protiv NATO pakta, bilo bolje rešenje, od nekih drugih. Kada neko kaže da bi nas bombardovali i bez Miloševića, kako god, ja mu kažem, da je bilo još mogućih rešenja u tom trenutku, a i pre toga, koja bi sprečila pogubno bombardovanje Srbije, koje je unazadilo, 30 godina. Iskreno mislim, da je Milošević sumanuto igrao na kartu, da će se Rusi, koji su tada bili na kolenima, uključiti u rat, protiv NATO pakta, zbog Srbije...kakav mentol možeš da budeš, pa da to pomisliš.:(((

Pravednik

pre 6 godina

Prema dostaupnim podacima nikada se NATO bombardovanje Jugoslavije nije zvanicno zvalo "Milosrdni Andjeo" vec "Plemeniti nakovanj" (Noble Anvil).

"Milosrdni andjeo" je populisticki naziv nastao od nase propagandne masinerij.

Kakogod, NATO je tada napravio zlocin prema jednoj suverenoj drzavi.

Nisa

pre 6 godina

Hvala braći Rusima, što su nas koristili kao oruđe, za obračun sa Zapadom.

Isto kao sad što rade sa sirijskim narodom.
Mi smo još dobro prošli

Komša

pre 6 godina

@Nisa
"Hvala braći Rusima što su nas koristili za obračunavanje sa Zapadom".
Valja biti pošten - nisu.Tek kasnije počinje eksploatacija Slobinog "antiflibalizma" u te svrhe.
Da se podsetimo - u sumrak komunizma Milošević je pokušao restauraciju tog sistema.
Rusija devedesetih je sarađivala sa,Zapadom i zato se Milošević oslanjao isključivo na Komuniste u Rusiji - njegove ideje nisu naišle na podršku zvanične Moskve.
Čovek je bio do te mere van tokova da je podržao puč u Moskvi u nadi da će se Sovjetski Savez povampiriti.
Puč je ,naravno propao,ali sigurno nisu neki gafovi zaboravljeni - šest meseci kasnije Moskva priznaje Hrvatsku,potom glasa za "ničim izazvane sankcije".
Milošević je svojim postupcima uspeo da tradicionalno naklonjenu silu okrene protiv nas ( osim Rusije i Ameri i Francuzi su nam bili naklonjeni - sve je okrenuo protiv).
Kao što rekoh - tek posle bombardovanja Rusi eksploatišu situaciju.
Ovo ne pišem zbog Rusa ni Amera (nebitni) već pokušavam da objasnim koliku nam je štetu naneo.
Ne samo na spoljnopolitičkom planu,već i na unutrašnjem - oterao je Slovence od nas,koji su nam u Jugoslaviji bili prirodni saveznici (napad na Mladinu,beogradski Student) ,gušio slobodu,umesto demokratije nudio "jednopartijski pluralizam"...Pogrešan čovek.

milos

pre 6 godina

" Sledeće nedelje bi trebalo da bude formirano koordinaciono telo, čiji bi zatadak bio da utvrdi posledice bombardovanja."

Posle 19 godina. Na vreme, nema sta..

ernesto che

pre 6 godina

Sad ce isprani mozgovi da nam kazu kako je to bilo neozbezno, kao je to dobro za nas, kako smo mi sami krivi,kako osiromaseni uranijum nije stetan, kako izlivanje raznoraznih hemikalija u reke, zemlje nije stetno, kako ovaj porast broja kancera na kosovu od skoro 4 puta nema nikakve veze s bombardovanjem i kako mi sad sjasno zivimo i kako je bruka koliko nam dobro ide, ali naravno tu ide i veliki deo krivice politicarima, tim istim koji nas 30 godina lazu i unistavaju i medijima, koji su opet svi u medjuvremenu postali strani mediji i koji samo govore onobsto im se nalaze, nazalost narod nema dovoljno "necega" da to vidi i tome se odupre.

opusteno

pre 6 godina

Slusam neku budalu juce, prica kako smo pobedili jer rezolucija 1244 jasno kaze da je KiM deo nase drzave... Uskoro cemo slaviti kada 1od 10 beba prezivi prvih 5 godina bez hemioterapije, zatrovani smo za narednih 1000 godina a on prica o pobedi??? Sta su mislili oni nasi politicari - da ce nas zlikovci gadjati bombonama? Klintonu i kompaniji nismo mogli nista ali ovi nasi su zasluzili bili da vise na terazijama zbog onoga sto dozvolili da se desi...

buzga

pre 6 godina

U Vrbasu ima jako puno obolelih od raka. To je zbog Velikog bačkog kanala smrti, koji su ovi neki iz NATO (pre nego što su bili NATO) sagradili za navodnjavanje, a Srbi (koji tada nisu bili nebeski narod zbog bratstva jedinstva) iskoristili za odlaganje otpada.

Pancevac

pre 6 godina

gargamel, 24. mart 2018 09:24) 

nesto si ti pomesao, tog 24. marta pancevo, a pogotov rafinerija, nisu gadjani. manite se senzacionalizma makar danas.

U pravu si delimicno. Dana 24.03. nije bila gadjana rafinerija u Pancevu, ali je vec oko 20.15. sati gadjana UTVA avio industrija.

JaSam

pre 6 godina

Više me zanima za koliko posto se desilo povećanje broja obolelih od raka, ne umrlih. Jer ima raznih da su imali rak a umrli od nečeg drugog, npr. - infarkta.

MiIos

pre 6 godina

Jel možemo mi, 19 godina kasnije, da kažemo kako to da smo bombardovani od toliko naših komšija, koje smatramo civilizovanim, i čijem sistemu težimo?

Ako su oni necivilizovani i nas mrze, onda Srbija treba da digne zid oko svoje kuće i da ne kontaktira komšije više.

Stefan Rajkovic

pre 6 godina

Svilajnac nisu gadjali. Ne znam kako, imali smo kasarnu, imamo termoelektranu i dan danas, imamo most odmah pored nje... Ali smo se zato tresli od Kragujevca, Cuprije... To je pucalo sve. I imali smo obicaj da na ulicu, posto zivim u selu pored Svilajnca, izadjemo zene i deca, a muskarci komsije dodju kod nas da gledaju ove strane kanale preko satelita... I niz ulicu 100m, pored kuce komsinice se zaculo shhhhhhh i oblak vatre 1m sa 1m... Izlgeda neka krstareca raketa, ili ko zna sta. A stric do nas je imao onu radio-antenu ili ko zna sta, i kaze da im je hvatao signale iz aviona, i da su piloti pricali da pola bombi bace u sume, planine, da ''kao'' omase... A ne verujem da je lagao.

BeKo

pre 6 godina

@(Komša, 24. mart 2018 11:46)

Nije jasno šta je tvoj problem.

Kodno ime u NATO dokumentima je ""Allied Force"-Saveznička snaga
Kodno ime u Američkoj vojsci kao delu "Allied Force" je "Noble anvil"-Plementi nakovanj.
To su njihovi nazivi za tu akciju i tako ih treba zvati.
Napad Nemačke na SSSR je imao naziv "Operacija Barbarosa" i svi je tako zovu a niko ne izmišlja imena i kaže da se to zvalo npr "Istočno čišćenje".

baksooz

pre 6 godina

Secam se svega kao da je juce bilo, ali tada neke stvari nisam shvatao jer sam bio tinejdzer...mnogo je svemu ovom kumovala tadasnja vlast ali i politicari i njihove odluke vezane za kosovo decenijama ranije. Naravno da je sano bombardovanje bilo idiotski i svirepi cin prikazivanja moci zapada ali kao sto rekoh moglo je to sve da se izbegne...

BeKo

pre 6 godina

(Komša, 24. mart 2018 12:57)

Ni ja ih ne koristim ali ako se koristi naziv onda neka se koristi ispravan a mi kao suprotna strana to zovemo "bombardovanje" ili ako je nekom draže "NATO agresija"
Pr 1:
"Posle neuspelih pregovora u Rambujeu zemlje NATO su pokrenule akciju Allied Force (Združena snaga) kako bi..."
Pr 2:
"Posle odbijanja potpisivanja unapred pripremljene kapitulacije u Rambujeu NATO je pokrenuo napad i počeo bombardovanje SRJ bez saglasnosti UN-a".

Inače akcija napada Nemačke na Jugoslaviju 1941 se zvala Direktiva (Poduhvat) 25.

Jasmina

pre 6 godina

Dragi gradjani Srbije,
Molim vas, sećajte se, urazumite se, kakav zapad, Brisel, Berlin, Vašington, kakav NATO, kakvi pregovori sa Evropskom unijom, Kosovom ... Ne zaboravljajte 1914-u, 1941-vu, 1999-u ... Čuvajte svoje dostojanstvo, sećanje na svoju prošlost, čuvajte svoje reke, ne bacajte otpatke po ulicama, uredite svoje gradove, uklonite najgore ljude sa pozicija na kojima se donose odluke, školujte se, čitajte, stavite svoje znanje u službu svog naroda, nemojte da hrlite u tudjinu, ne dajte da nam zemlju zatruju GMO semenom, gajite svoj krompir, pasulj i beli luk, idite u pozorište, slušajte lepu muziku, pažljivo birajte na kojim ćete TV kanalima zaustaviti svoj televizor, redovno posećujte stomatologa - nemojmo da nas i dalje prati reputacija krezube nacije, vaspitavajte svoju decu da je važan broj pročitanih knjiga, a ne vrsta mobilnog telefona koji poseduju, pevajte ponosno svoju himnu, s poštovanjem pominjite ime svoje otadžbine ......... Pamtimo 24.mart !

Goran

pre 6 godina

Treba samo procitati tekst, videti kada je operacija planirana i da li je neko odobrio ovu akciju. Sve sto se danas dogadja je posledica toga. Nikada ni po koju cenu ne treba priznati Kosovo i Metohiju kao nezavisnu drzavu. Ako ni zbog cega drugog ono zbog ljudi koji su 1999 izgubili svoje zivote. Sve sto Albanci mogu dobiti je autonomija u sastavu Srbije pa makar svi oni zajedno sa Amerikancima dubili na glavi jos 50 godina.

jasam

pre 6 godina

Nikada ovo zaboraviti! Nek moja djeca uce ovo u knjigama Istorije...Istorija se ponavlja a akteri lako mogu zamjeniti mjesta. Agresorima zelim da im se vrati 100 puta bolnije kad najmanje budu ocekivali

мангупаријацз

pre 6 godina

Не могу и не желим да им опростим. 78 дана терора. Нека је вечна слава, покој и спомен свим настрадалим цивилима, припадницима МУП-а и Војске Југославије.

Sta je s mozgom?

pre 6 godina

Slava poginulima! Slava cestitim vojnicima koji su se branili od mnogostruko jaceg neprijatelja! Slava lekarima, vatrogascima i svima koji su rizikovali svoke zivote zbog svih nas! Nikad u NATO!

Boris

pre 6 godina

Pitanje ko je veći zločinac, Nato koji je bespomučno bombardovao nedužni narod ili Slobodan Milošević koji to nije izbegao i i na neki način doveo do toga? Nikad ne zaboraviti, ako je Milošević bio meta nisu trebali civile i ceo narod da bombarduju i zasipaju osiromašenim uranijumom.

Against modern football

pre 6 godina

Imao sam sedam godina. Scene koje se posebno secam jeste noc kada je bombardovan Beograd, tacnije bivsi CK. Probudila me je buka aviona koji su leteli iznad zgrade, a zvuk koji su proizvodili je bio zastrasujuc. Secam se da mi je mama rekla da ne brinem nista, da to samo grmi. A prozori i zidovi se samo tresu. Teska vremena, zaista, ali ono sto je posebno ostavilo utisak na mene jesu dve stvari: cinjenica koliko su ljudi bili slozni i scena na Brankovom mostu na kojem su se, nakon objave pretnje da ce NATO gadjati most, masovno okupili ljudi sa "target" majicama. Da, tada smo bili slozni i ludi kao struje. Posle svega ostaje nam da ne zaboravimo zrtve, da ne zabiravimo zlocin jer Klinton jeste zena, a ovaj nas most (Srbija) cemo napraviti za tri sata jer tako smo u mogucnosti.

Milo

pre 6 godina

Kancerogenost ovih bombi nije ništa u poređenju sa onim kancerogenim otpadom koje nam "patrioti privatnici" odlažu na tone u dvorištu. Ili onim otrovima kojima danas Seljaci prskaju useve nekontrolisano. Ili onim higijenskim proizvodima i lekovima, koji nam stižu sa zapada kao proba na tržištu. Pre nego na zapadu vide market i budu odobreni za upotrebu. Ili pak ono smeće od igračaka i odeće obojeno kancerogenim bojama što nam stiže iz Kine i td. Nebranim NATO i mislim da i on ima udela u svemu tome ali smatram da smo mi sebi najveći trovači. I da nam bombardovanje služi kao izgovor, da suština problema guramo pod tepih.

alienware

pre 6 godina

Vecu glupost nisam procitao.Osiromaseni uranium se koristio u projektilima na Kosovu.U mom selu su ljudi umirali od raka i za vreme Tita.Njih 6 u selu od 120 kuca, i jos ,moj Teca,njegov prijatelj iz Bg....Nema veze sto su ljudi bili obojeni od glave do pete u Kreozanu,sto su prali atomizere u potoku,bacali kante sa otrovom .Koristili sredstva sto jaca ,pa prodavali po pijacima robu.Benzin i naftu presipali crevom u ustima, pa prvo malo progutaju.Voda iz bunara,isla kroz plasticne cevi koje nisu odobrena za ljudsku upotrebu.Azbest se koristio za cevi za pijacu vodu,u izolacijama.Preradjeno ulje se prosipalo na travu.Lepenica menjala boju ,u zavisnost od koje farbe je Zastava koristila.Fekalije iz gradova se ispusta u reke,sa svim hemikalijama iz domacinstva,pa bunari ponovu ubace u vodovod.Fabricki otpad se nije preradjivao.Obidjite Stragari pa da vidite kako je unistena najplodnija ravnica uz reku.Moze cela knjiga da se napise,ali,naravno da su drugi krivi.Ni posle toliko godina niste sposobni da prihvatite istinu.Zato ste tu,ne mozete da napredujete.Sve opet isto radite,mislite.Dzaba pisem ,ali mi je muka kad proctitam glupost i da ne pominjem da se kljukate pilulama ,antibioticima,rakijom koja ako nije ispecena pravilno sadrzi sve od antifiza do acetona.Onda se najedete slanine,masti na hlebu,.Divota.

Pecanac ispod Prokletija

pre 6 godina

Pa braco i sestre Srbi jel vas neko primoravao da ulazite u konflikt sa mnogo jacim zarad nekih sumnjivih ideala, koje smo mogli da sacuvamo i tihim otporom ispod povrsine te vode u kojoj pluta breg? Mora li bas uvek mala Srbija da bude bucni heroj oslobodilacke borbe - a svi ostali samo otimaju materijalna dobra da bi osiromasili dusu? Id toga se trebalo sakriti pa nek propadne samo od sebe, ili nek se bore neki mnogo veci bar jednako.

rema

pre 6 godina

Dobro mi I postojimo kad se setim šta nam se sve dešavalo zadnjih 25 godina.

Imao sam 15 godina te zlokobne '99. godine, ali mislim da ću te dane pamtiti do kraja života.

p.s. Sramota je što država nije utvrdila tačan broj poginulih, pa iz Drugog svetskog rata postoje precizniji podaci.

p.s.2 Ne praštam, ne zaboravljam...

gargamel

pre 6 godina

(Pera, 24. mart 2018 00:35)

nesto si ti pomesao, tog 24. marta pancevo, a pogotov rafinerija, nisu gadjani. manite se senzacionalizma makar danas.

igor

pre 6 godina

Slava svim nasim civilima, policajcima i vojnicima koji su tog prokletog proleca izgubili zivote. Pamtim pilote-heroje koji su leteli u sigurnu smrt da bi odvratili neprijatelje od bombardovanja gradova. Pamtim golobrade mladice koji su se borili protiv visestruko brojnijih i opremljenijih neprijatelja na Kosarama. Pamtim oficire i rezerviste poginule na radarskim stanicama i polozajima. Pamtim policajce poginule u zasedama terorista. Pamtim kasetne bombe bacane na Nis. Pamtim Milicu Rakic. Pamtim 1999. Srbijo, pamti.

ABHO

pre 6 godina

Zanimljovo je da je npr u Austriji znatno od 2000 god povecan broj obolelih od malignih bolesti.Austrijanci to pvecanje povezuju sa stizanjem Cernobilja na naplatu.

Komša

pre 6 godina

@dejan
Sam kažeš da je suštinski nebitno da li ovo zovemo "Milosrdni Anđeo" ili "Plemeniti nakovanj" a onda ipak kritikuješ ove koji koriste prvi naziv.
Već sam ulazio u raspravu sa nekima koji su forsirali tu priču i tražio sam suvislo objašnjenje zbog čega bismo koristili terminologiju onih koji su nas bombardovali (bez obzira na deo odgovornosti za to koje ima Milošević).
Nisam dobio argumentovan odgovor - tvrdnja da je taj naziv koristila Miloševićeva vlast nije argument.Pa ne možemo izbaciti srpski iz upotrebe jer ga je koristio Milošević.Milošević je zloupotrebljavao rodoljublje za svoje ciljeve još od početka vladavine - hoćemo li zbog toga zabraniti patriotizam?
Koja je razlika u tome da li nas je bombardovao Milosrdni Anđeo ili taj tvoj Plemeniti Kovač? Manje boli?
Kako nazivamo bombardovanje Beograda iz 1941.? Da li ga nazivamo "Operacija Odmazda"?To je bio službeni naziv.
Ono što zovemo Savezničko bombardovanje 1944. je nosilo ime "Strašni sud" .Da li koristimo službeni naziv koji su koristili naši saveznici ?
Da se razumemo - imam jako negativan stav o Miloševiću (pogledaj moj komentar ispod) ali ti sa ovim preteruješ.

pprvi dan skole u Svedskoj

pre 6 godina

Milosevic je namerno izazvao bombardovanje kako bi trajno kontaminirao drustvo antiamerikanizmom nezadovoljno propascu zlocinackog poduhvata...po Natasi Kandic poginulo je 750 ljudi...o svim poginulim u registru Helsinskog odbora postoje sve generalije...ime prezime godina rodjenja i.t.d.sve ostalo je pokusaj laziranja cinjenica!

Јабучило

pre 6 godina

Da je neko 1964.godine napisao članak "II svetski rat - 19 godina kasnije" mislim Da bi ga strpali u "Lazu" ! A mi u svoj ovoj bedi mlatimo o 1999. i ponosimo se pobedom nad NATO a 'leba nema da jedemo.
(dragan bb, 24. mart 2018 00:38)

Да, да... Само што дан данас пишу о 70-годишњици Другог св. рата.

Carlito Brigante

pre 6 godina

Evo po ovome se vidi kakav smo mi narod !! Na vest,recimo o tuci huligana Partizana i Zvezde, 1500 komentara,a na dogadjaj koji je obelezio(traumatski) necije detinjstvo,zivot,nekom oduzeo najmilije,mnoge ostavio bez posla,doma itd itd...
Elem,od dana kada se sve zavrsilo, u glavi mi je ideja da se podigne neki monumentalni spomenik u BG ,koji ce se videti iz svih delova grada,koji ce zaseniti svaki slican objekat ,koji ce turisti i tv ekipe obilaziti sa strahopostovanjem ,a na kome ce recimo pisati samo: OPROSTILI JESMO - ZABORAVITI NECEMO NIKAD !!!
Jasenovac smo skrajnuli,ajde barem ovo,dok je jos relativno sveze da ne damo u zaborav..

Komša

pre 6 godina

@BeKo
"Ne znam šta je tvoj problem..."
Hajmo opet - da li si igde pročitao -" Broj stradalih tokom strašnog suda..." ili slično.
Da li si ikad čuo da se kaže- " Operacija Odmazda je počela 6. Aprila..."
Verujem da nisi.Jer ta kodna imena se pominju kada se baš detaljno opisuju neki istorijski događaji (istoričari pomenu).
E,sad - očigledno je moj problem što smatram da nisam dužan da koristim NATO terminologiju i njihova kodna imena.
Biću iskren - ne koristim ni termin "Milodrdni Anđeo" već kažem - nato bombardovanje ali me još niko nije opomenuo da moram da kažem "Milosrdni Anđeo".
Ne insistiram da ti i slični ne koristite te kodove i ostale znake raspoznavanja ali me iririra kada to namećete ostarku populacije.
Dakle - da li za šestoaprilsko bombardovanje koristiš reč " Odmazda" ?
Da li savezničko bombardovanje 1944. nazivaš "Strašni sud"?
Malo jasnije? Pokušavam da pričam Srpski.

s.nikolić, austrija

pre 6 godina

Sećanje na zrtve DA , ALI :

Glavno pitanje je da li smo iz svega što se dešavalo nešto naučili i koja pouka sledi iz dozivljenog ?

Istorija se ući i pamti , a šta ćemo sa sadšnjicom i budućnošću ???????

Čim su bombe prestale da padaju na Nemačku ljudi zasukali rukave i krenuli u obnovu !
A Nemačke je u odnosu na bombardovanje Srbije bila bukvalno SRAVNJENA SA ZEMLJOM kao i dobar deo Austrije takođe !.Austrija bila pod okupacijom sve do 1955 godine !
Pogledajte danas Austriju koja je po veličini i broju stanovnika bliža Srbiji u odnosu na Nemačku , a pogledajte Srbiju !

Standard nam je negde 20% Austrijskog , priznali vi to ili ne !
Dosta više kukanja , vreme je da se okrenemo SEBI !