Petak, 23.02.2018.

09:49

Bogeski oslobođen; Sud: "Ubio provalnika u samoodbrani"

Viši sud u Beogradu oslobodio je optužbi Saška Bogeskog, koji je u maju 2013. godine nožem usmrtio provalnika Vladimira Manića u svom stanu u Žarkovu.

Izvor: B92

Bogeski osloboðen; Sud: "Ubio provalnika u samoodbrani" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

118 Komentari

Sortiraj po:

Ja

pre 6 godina

Moze da prica ko sta hoce, ali po meni je ovo prekoracena nuzna odbrana, do mere da je ovaj iskasapio coveka na smrt, a on sam nema ni jednu jedinu povredu! On je imao pravo da se brani, ali ne i da presudjuje tom provalniku smrtnom kaznom! Kada bi ovde vazio zakon da smo vlasni da upotrebimo sva sredstva i neograncenu silu protiv onog ko nam se nepozvan nadje u domu ili nas napadne, to bi bilo u redu i ovo bi bilo po zakonu! Ali kod nas je definisana nuzna odbrana, njene granice i njeno prekoracenje, a ovde je ona svakakao prekoracena. OPresuda je doneta pod pritiskom javnosti i da bi se malo zamaskirala cinjenica da zbog nakaradnih zakona imamo mnogo lopova i razbojnika koji osecaju da ih ova drzava stiti vise nego sto stiti zrtve kradja i provala. Poenta je da nepravda i nepravo radjaju dalju nepravdu i nepravo, pa sad ovdse imamo slucvaj da je oslobodjen jedan ubica. On je izjavio da se ne seca da je ovog ubadao i sekao nozem! Da li smatrate da treba slobodno da se seta neko ko je u stanju tako zverski nekog da ubije i da se sutra toga ne seca? Eto malog trik-pitanja za pocetak! Ajmo, rasprava!

Rajko Zivotic

pre 6 godina

Ne pisete da se covek iselio iz stana zbog pretnji I maltretiranja dripaca iz okoline. Sta sada uraditi sa njima. Na policiju izgleda ne vredi racunati.

John

pre 6 godina

(Advokat, 23. februar 2018 10:50)

Uzeo nož? Pa šta? U svojoj kući može da nosi šta 'oće...
Nužva odbrana ne "pokriva" kada nehotice usmrtite nekoga. Piše u zakonu šta pokriva.
Predlažem ti da se vratiš na fakultet pa da se tamo upoznaš sa izrazom (i nejgovim značenjem) "ofanzivna nužna odbrana". Ako ti nešto nije jasno, pitaj Stojanovića (ako si stvarno advokat, znaćeš ko je)
"verovatno da bi zaplašio, a ne povredio nekog"
U krivičnom pravu nema "verovatno". Evo, ja kažem da verovatno jeste imao nameru da nekoga ubije. I šta sad? Da razmatramo čije "verovatno" je verovatnije?
"Ubod nožem koji je izazvao smrtonosne povrede ne može biti izveden da se ne zna da li je neko posečen/uboden ili ne"
I ogrebotina može biti smrtonosna. Plus što nije rekao da ne zna, nego da se ne seća. A mnogo je relevantnije mišljenje veštaka (i patologa i psihijatra) nego advokata da li se seća ili se ne seća.

"sa mogućnošću prevremenog puštanja na slobodu nakon pola odslužene kazne."
Sad mi je sasvim jasno da nikakav advokat nisi. Da jesi, znao bi da je Krivični zakonik odavno promenjen i da više nema uslovnog otpusta nakon izdržane polovine, već nakon 2/3.

Nenad, Skopje

pre 6 godina

@Advokat i ostali koji osporavate prvostepenu presudu, da li mozete objasniti da li prilikom iznosenja dokaza, okolnosti i uzrok za ubistvo se uzimaju u obzir ili samo se razgledavaju nastale posledice? Jednostavno, da li sudija moze rezonirati da do ubistva ne bi doslo ako ubijeni nije dosao u kuci da krade? Da li u raspravi na sudu se zanemarajuje ova cinjenica i pocetna pozicija je samo cin ubistva i nacin kako je doslo do njega (prekoracenje nuzne odbrane), a ne i motiv ubijenog da udje u tudji stan, a samim tim i sam sebe svesno izlozi opasnosti da bude povredjen ili ubijen. Ako sam covek ne brine o svojoj sigurnosti i zivotu, i svesno se dovodi u opasnost, po cemu da sud preuzme tu ulogu post festum? Ubijeni nije bio sa poprecenost u razvoju, pa da drugi treba da brine o njegovoj bezbednosti. U filmu Ko o tamo peva ima jedna jako ilustrativna replika, kada Bata Stoiljkovic padne sa mosta u reku, a Paja kaze: "nikome nista, niko ga nije terao da se saginje". I ovde-niko ga nije terao da ulazi u tudji imot da krade, a cim je to ucinio sam je sebe izlozio na rizik da nastrada. Tu bi se zdravorazumska rasprava trebala i zavrsiti.

csc

pre 6 godina

Ne znam koje su pravne formulacije primenjive u slučajevima samoodbrane i nužne odbrane, ali znam da, ako ti neko upadne noću u stan i, susrevši te, ne pobegne nego nasrne na tebe, svako napadnuto ljudsko biće ima neotuđivo pravo da se brani svim sredstvima. Bolje prekoračiti nužnu odbranu nego poginuti i rizikovati živote svoje porodice. Nakon što se odbraniš, nadležne službe mogu kako hoće, bar su ti žena i dete bezbedni. I tu niko ne bi trebalo da ima dilemu - Bogeski je postupio ispravno. Sve najbolje želim čoveku.

Saša

pre 6 godina

Čoveku je od te noći život verovatno drugačiji, kako podneti takav stres? A onda ste mu vi 5 godina pomagali da mu budemalo lakše?! Pet godina ti ne daju da pokušaš to da potisneš ili zaboraviš... i onda ti kažu- ok nisi kriv? Nadam se da će čovek smoći snage da dođe k sebi.

John

pre 6 godina

(Nenad, Skopje, 23. februar 2018 15:20)

Poenta je u sledećem - TREBALO bi da se uzima u obzir sve.
ALI - u praksi je to mnogo drugačije - manje-više samo se gleda radnja i nastala posledica. Da karikiram - po dosadašnjoj sudskoj praksi - može nužna odbrana ako tip puca na tebe, a ti, dok leti metak prema tebi, uzmeš pištolj pa upucaš ti njega; ili ti zabode nož i dok ga još drži u tebi uzmeš i ti i ubodeš njega.
I naravno da su svi navikli na takvu praksu.
A koliko znam, na fakultetu se uči malo drugačije - u rivičnom pravu izričito se kaže da u ovakvim slučajevima rizik treba i mora da snosi napadač. Jer on postaje žrtva svog potivpravnog ponašanja - on je prvi prekršio zakon time što je ušao u tuđe.
Tako da si ti u pravu. I sa logičke, a i sa pravne strane.
Problem je u tome što ih je neko naučio da sude tako kako sude, i da tumeče tako kako tumače, a i oni dalje druge uče pogrešno.
Naravno, ovo ne znači da imaš pravo da istog momenta kad vidiš nepoznatog u kući potegneš pištolj i pucaš mu u glavu

Advocatus Diaboli

pre 6 godina

@Advokat
Neko se ne može „teretiti za umišljaj“. Umišljaj nije posebno krivično djelo, umišljaj predstavlja odnos počinioca prema krivičnom djelu i tretira se kao stepen krivice.
Drugo, da si advokat znao bi da ne postoji nužna SAMOodbrana već nužna odbrana i ako već pričaš o tome trebao bi se držati zakonske definicije koja kaže da je „Nužna ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugoga odbije istovremen protivpravan napad.“. Dakle, potrebno je da postoji istovremeni protivpravni napad. Istovremenost postoji sve dok napad traje, a to znači sve dok on ne prestane, pa čak i kada napad neposredno predstoji. Dakle, to nije jedan trenutak/sekund kako ovdje opisuješ. Istovremenost u ovom slučaju postoji jer je nepozvano lice u gluvo doba već bilo u pravno zaštićenom dobru (stanu) bez odobrenja zakonitog posjednika tog dobra. Dakle, opasnost postoji, protivpravni napad na zaštićeno dobro postoji i okrivljeni je imao puno pravo da koristi nužnu odbranu. Okrivljeni je uzeo nož, još uvijek ne znajući od kojeg nivoa opasnosti se brani (ali razumno je očekivati da lice u tri sata ujutro nema dobre namjere, a u kući imaš maloljetno djete i ženu koje treba zaštiti). Onog trenutka kada je okrivljeni napadnut od strane provalnika sa šarafcigerom konkretizovano je koje dobro je napadnuto, a to je najvažnije odnosno život njega i porodice i imao je pravo da napadne istovrsno dobro provalnika.

Vladimirr

pre 6 godina

Pogledajte Ameriku. Svak ima pravo da oružijem štiti imovinu a ginu kao muve u vrtlogu nasilja koji traje decenijama . Ne treba ljudi sami da se obračunavaju treba graditi sistem koji funkcioniše i štiti gradjane.
(Rob sinji, 23. februar 2018 12:29)

Mislim da nemate pravo. Prvo, Amerikanci se ubijaju na javnom prostoru, to je nesto drugo. Verovatno i zbog kolicine oruzja, ali pre svega zbog mentaliteta (u Kanadi imaju istu kolicinu oruzja na glavu stanovnika, pa je stopa ubistava neuporedivo manja) Drugo, zasto bismo se mi prilagodjavali tome sta ce da uradi kriminalac? Moje je da se zastitim od njega, i ne preteram u nuznoj odbrani (neko me mrko pogleda, a ja pucam na njega) Sta ce drugi put da uradi stvarno nije moja stvar, a ne mislim da je to bas tako da ti kriminalci prave racionalne odluke u zavisnosti od statistika i naucnim metodama dolaze do odluka. Trece, tamo nije bio, i nije mogao da bude "sistem" da ga stiti. Bio je samo on i taj doticni. Kada sam branio klinca koga su napala tri skinheda, isto nije nigde bilo sistema (sreca pa nije doslo na nozeve) Da je imao u poseti komsiju policajca, ne kazem nista. I lopov nije krenuo da bezi, nego ga je napao. Sta je trebalo da uradi, na brzinu nauci dzudo bar do crnog pojasa pa ga "mirnije" savlada, iako ni to ne pomaze uvek? Covek je uradio najbolje sto je mogao u tom trenutku, zastitio sebe i svoje. Ne razumem da neko moze da ima problem sa tim.

Svetski Mega Car

pre 6 godina

Konacno da srpsko pravosudje uradi nesto kako treba. A nadlezno tuzilastvo treba da bude sramota sto su uopste podigli ootuznicu protiv coveka i tako mu godinama pravili pakao od zivota.

VanDeTotal

pre 6 godina

Oslobadjajuca presuda, je za mene, pravedna ali 5 godina maltretiranja nije pravda. Vidim da neki govore o prekoracenju nuzne samoodbrane i brane napadaca. Zar zakon, ja nisam nisam pravnik, ne treba da bude takav da predupredi i destimulise svaki predumisljaj kriminalne radnje, a ne da stavlja teret na napadnutg i prinudjenog da se brani. Jel zakon sluzi da zarade advokati i sudije ili da obezbedjuje poredak sigurnosti i bezbednosti. Suprotna presuda bi samo doprinela ohrabrivanju provalnika vise nego sto ovakva, oslobadjajuca, stiti zrtvu.

Bari1991

pre 6 godina

E konacno jedna lepa,normalna i pravedna vest od srpskog pravosudja.Mada,da se nije podigla tolika medijska prasina,ne znam bas da li bi bilo ovako.I jos jedan benefit,lepa je ovo poruka za sve buduce provalnike.

darko

pre 6 godina

hvala bogu. al ovaj nas zakon je izmisljen ne za nas .. nego za advokate i sudije i drzavu.. sta mislite koliku lovu su uzeli za 5 godina

Lady B.

pre 6 godina

@dragaN
Ne,ne treba da te ubije zato sto si tamo,zato i postoji sudjenje i dokazi,ko si,sta si i sta se desilo. Da te je neko ubio zato sto si samo usao u pogresan stan,debelo bi odgovarao.

Aca

pre 6 godina

koliko vidim, pojedinci uporno brane ovog ko je upao u stan... jedan cak napisa da je ovaj uzeo noz pa usao u sobu odakle se cuo zvuk... ma ne, uzece secernu vunu pa ce uci u sobu... upadne ti neko u stan i zasticeniji je od tebe, ti da brines o njegovim pravima, o njegovom zivotu... da cekas da on izvadi nesto... "Provalnik imao srafciger da bi nekog zaplasio", napisa isti (u potpisu advokat)... jeste, jeste, ti znas sta ce njemu srafciger, dosao da zasrafi sarke na ormanima... to su delici sekunde, nema tu mnogo vremena za razmisljanje... proradi zivotinjski instinkt, branis svoje... to je prirodno, koliko god bili svesna i drustvena bica... to nam je zapisano negde u biti... mozda tu nije bilo najcistije i sa strane Bogeskog, ali coveku svaka podrska za odbranu svoje porodice... morao je tako... ja bih koristio sva sredstva da odbranim porodicu, ne bih birao jer to tamo pise u nekom bezveznom zakonu...

Rob sinji

pre 6 godina

Potpuno razumem ljude koji podržavaju ovakvu presudu medjutim mislim da treba shvatiti da je ovo mač sa dve oštrice .
Povećano nasilje jedne strane izaziva povećano nasilje druge strane . U Južnoj Africi hapšenje za uličnu pljačku je ravno smrtnoj kazni budući da je zatvorski i pravni sistem neverovatno surov prema pljačkašima. Posledica je ogroman broj ubistava u uličnim pljačkama jer je pljačkašu jednostavnije da žrtvu ubije nego da se raspravlja sa njom i rizikuje hapšenje. Ako ga uhvate isto mu je ubio ili opljačkao.
U ovom slučaju pljačkaš je ušao sa lampom , ukoliko bi pravni sistem podržao ovakve promene definicije nužne odbrane očekujte da sledeći upada sa pištoljem , elektro šokerom i trakom da vas veže . A znajte da je profesionalni pljačkaš uvek u prednosti nad vama. Bolje je obučen , verovatno je mladji i fizički jači i ima efekat iznenadjenja . Jednostavno ne ulazite u tuču ako ste slabiji radi materijalne imovine a ako je život ugrožen i zakon vas štiti i ovakav kakav je. Pogledajte Ameriku. Svak ima pravo da oružijem štiti imovinu a ginu kao muve u vrtlogu nasilja koji traje decenijama . Ne treba ljudi sami da se obračunavaju treba graditi sistem koji funkcioniše i štiti gradjane.

apelujem i ja

pre 6 godina

Samo da podsetim sve koji su se kao i ja obradovali oslobadjajućoj presudi...."Reč je o prvostepenoj presudi i tužilaštvo ima pravo žalbe Apelacionom sudu."
Svi znamo kako apelacioni sudovi rade...na žalost poštenih gradjana...

Иван Грозни

pre 6 godina

Да је ово нормална земља, суђења не би ни било, нити би тужилац подизао оптужницу.

Kevin Moretunic

pre 6 godina

Samo da kazem onima koji su govorili da je prekoracio idbranu jer ga je ubo preko 20 puta.To bi mozda bilo tacno da je ovaj lopov preminuo na licu mesta ali on je podlegao nakon sto je pobegao i pozvao telefonom nekoga nakon toga.To znaci da je on i nakon poslednjeg uboda imao jos snage za borbu jer cim je mogao da pobegne i telefonira kasnije.Ovom coveku heroju mogu slobodno da kazem zelim da se oporavi sto pre od ovoga sto ga je snaslo.

leni

pre 6 godina

Posto ste svi pismeni, ne bi bilo lose ni da procitate odredbe o nuznoj odbrani pre nego se "zaletite" na zakon. Nuzna odbrana nas stiti i van stanova i ne treba menjati zakon, vec primenjivati. Niti smo duzni da cekamo napad, niti svako prekoracenje vodi do kazne, kako se najcesce pogresno misli.

cemu 5 godina

pre 6 godina

Sudeci po ovoj vesti, ispada da je sve jasno i da je bila samoodbrana. Koji su bili razlozi onda da sve traje toliko? Koje su to bile okolnosti koje su otezavale istragu i donosenje oslobadjajuce presude ranije? Ne mogu da verujem da cak i u Srbiji za ovakav slucaj mora da se ceka 5 godina. Npr. negde je ranije pisalo da je provalnika vlasnik stana jurio i van stana, sto po opisu u ovom clanku uopste nije bio slucaj. Da li je bilo jos necega kao potencijalno otezavajuca okolnost osim samog broja ubodnih rana?

dragaN

pre 6 godina

Ne vidim zasto mu se sudi. Jel je bio u svom stanu? Jeste. Jel je provalnik usao u tudje vlasnistvo? Jeste. Pa u cemu je problem? Ne trba suditi za takve stvari, sta je trazio na tudjem posedu a u tom trenutku ovaj sigurno ne moze da rzmislja da li ovaj hoce ili nece da ih pobije. Covek je sasvim ispravno postupio!
(BU, 23. februar 2018 10:42)

Ja isto mislim da provalnika treba ubiti, ali evo jedne situacije u kojoj sam ja bio pre nekoliko godina. Otisao u goste, prvi put sam bio u tom stanu. Posle nekog vremena sidjem do prodavnice, pa se vratim. Ulazim u stan, vrata otkljucana, ulazim iz hodnika pravo u kuhinju i tamo nepoznata zena sprema rucak. Ja istog momenta shvatim da sam usao u pogresan stan, i vratim se nazad, zena nije ni primetila da sam bio tu. Posle se ispostavilo da sam usao u stan koji se nalazi ispod stana gde sam bio u gostima. Da li to znaci da je neko trebalo da me ubije zato sto sam tamo?

KG

pre 6 godina

Lepo neko rece otpustiti tuzioca koji je podigao optuznicu. Coveka su tri ili cetiri puta vec "oslobadjali" nepodizanjem optuznice. Tek se ovaj nasao pametan da podigne optuznicu. E, sad, kod reizbora za tuzioca mu uzeti to u obzir. Podizes optuznicu protiv nevinog coveka, sud ga oskobadja, tvoja optuznica pada, ti, gospodine, NISI ZA TUZIOCA.
Drugo je pitanje i cuvenog Apelacionog suda. Kladim se da ce postupak da vrate na pocetak. Daj Boze, da nisma u pravu. I opet neko lepo komentarisa: Ovo je pred izbore, jos uvek mogu kasnije da opet ganjaju coveka. Pa jel' se onaj oficir branio u svom stanu od nastrljivaca iz SNS-a, pa njega uhapsise? U Srbiji je sve moguce. Nadam se da je ovom coveku konacno svanulo i da ga vise nece matretirati po sudovima.

Dovla

pre 6 godina

Pravda je zadovoljena, ali sve sto je ovde napisano se razlikuje u odnosu na prvu verziju od pre 5 godina, lako dokazano citajuci clanke i njihve postove na fejsbuku pre 5 godina. Pratio sam grupu na fejsbuku posvecenu pravdi za Saska.
Kako je izgledalo ranije, prvo, izboo ga je 5 puta, a u ovoj sada izjavi kaze da se ne seca da li je provalnika ranio.
Drugo, izboo ga je 5 puta u ledja, tako da ovaj nije mogao da mu uperi u lice bilo sta.
Trece, tada su izjave njegove zene i njega bile drugacije nego danas, naslov iz novina: "Moj muž je drhtao i vikao: "Ubio sam provalnika!"". Ocigledno je tada znao da ga je izboo, a sada je morao zbog odbrane da promeni iskaz.
Cetvrto, ako se dobro secam, Manic je imao 49 dokazanih razbojnistava, nije samo tek tako poznat od ranije policiji, nego je covek specijalizovan i ima ko zna koliko nerasvetljenih razbojnistava.
Peto, Manicev otac nije zeleo da pomogne Bogeskom i da ode na sud da svedoci da je sin problematican i da zamoli da se nevin porodicni covek oslobodi.

Sve u svemu, pravda je zadovoljena, voleo bih da svaki takav slucaj bude isto tretiran od sada, ali bez da se menja istorija unazad, nego ako je kriminalac upao u stan ljudi koji zive od svoje plate i imaju pristojan porodicni zivot, da se ne sankcionisu oni koji u tom stanu zive. Vidi se koliko imamo rupa u zakonu jer je sud uspeo da zadovolji pravdu sa izmenama u iskazima, sto je tuzno. Puno srece porodici Bogeski, pravda je zadovoljena!

Gazda Dojkan

pre 6 godina

Sudilo se i momku koji je upucan u ocevoj zlatari na bulevaru, pa se pljackasu zaglavio pistolj i momak ga ubio u samodbrani ocevim pistoljem.
Tuzilac ga je teretio da je ubio pljackasa u begu, na vratima zlatare.
Nismo nikad saznali za epilog tog slucaja.

Velibor H

pre 6 godina

Čoveku je u stan upao provalnik noću, dok su u stanu maloletna ćerka, žena i on, u mraku, kada je ušao u sobu, uperena mu je baterijska lampa u lice...
Koliko se sećam provalnik je od ranije poznat policiji, nije pobegao iz stana kada je neko ušao u sobu, a kako je došlo do toga da bobije ubode nožem u leđa... da nije pobegao, da je ostao, možda bi mu i bila ukazana pomoć, i možda bi preživeo...
Ispravna odluka, koja šalje jasnu poruku-ne upadajte u kuće, posebno kada je vlasnik unutra!
Vidim nekima se to ne sviđa, mišljenje o njima zadržaću za sebe.
Pravda je zadovoljena, ali ostaje gorak ukus u ustima zbog trajanja procesa 5 godina!!
Sin onog TV tajkuna što pregazi devojku na mrtvo, oslobođen je krivičnog gonjenja, pre nego je stigao da se presvuče.

Ložač

pre 6 godina

Ako ti neko udje u stan nemožeš da ga ubiješ, jedino ako on tebe napadne i opet braniti se ali u normalnim granicama. Zamisli situaciju čovek pijan i uđe na pogrešna vrata, a ti čuješ nešto i odma pripucaš. Ovo nije divlji zapad. Čak i da je provalnik, on ima neka prava.

Komša

pre 6 godina

@goksi
Nažalost ne možemo da donesemo takav zakon zbog našeg mentaliteta.
Zašto,zato što kada se posvadjaš sa našim seljakom on te zove u "avliju da se objasnimo" - ajd što hoće da te bije nego još i da te "utuži" što si ušao u njegovo.
Ko zna koliko bi zloupotreba bilo i koliko bi to žrtava odnelo.
Nažalost,ovaj čovek je žrtva tog našeg mentaliteta i malo je falilo da zaglavi zatvor jer je branio život i imovinu.
Davno je to još imao zakonodavac u vidu.Poganu narav imamo.Komšijska svadja očas posla može da dovede do žrtava i samo pretnja kaznom sprečava da to ne eskslira (čak ima manje tih "ubistava zbog medje" i sličnih).
Ovako bi oćutali pa zvali na kafu...

Stefan

pre 6 godina

E, ovo je Srbija u pravom svetlu. Čoveku se PET GODINA sudi za ovo. Godine agonije u životu. Zbog ovoga. I još nije gotovo, tužilac se uvek žali do kraja. A ko sve mirno šeta ulicama? Pravda u Srbiji? Ne postoji.

Maximus

pre 6 godina

Provalnika je ubio 300 metara od stana.Postoji svedok koji ga je video sa krvavim nozem na ulici.U stanu nije bilo borbe niti tragova krvi.”Provalnik” je imao 7 rana kuhinjskim nozem od toga 3 smrtonosne i to sve tri sledja.Ovo su nalazi forenzicara.Nego je lako sirotinju ubijati i govoriti da su “provalnici”.Ovog monstruma koji je ubio “provalnika”verovatno ceka samo boziji sud.Saucesce porodici jos jednom.

dragan

pre 6 godina

Bravo. Nastradali je bio otpad i došao je tu da pljačka, otima tuđe i povredi nedužne. Bogeski je jedan od nas i uradio je ono što bi uradio svako od nas - branio je svoju porodicu i svoju imovinu. Tužno je samo što je trebalo 5 godina da se uradi ono što je trebalo uraditi odmah.

istina

pre 6 godina

Da li je srpski sud konacno uradio pravi posao? Pa ja ne verujem,jos od 2013 se vuce ova prica i tek 5 godina kasnije sudjenja su ustanovili da se provalnici ne ubijaju iz zabave vec u naletu adrenalina iz straha da nece mozda on tebe da ubije dok te vec PLJACKA.
SRAMOTA!!!

Posmatrac

pre 6 godina

Sramota! Znam da nije popularno misljenje, trebalo je da bude osudjen, sto bi se I desilo, da se netom nije sirila histerija. Ovako, za mene, I ovaj lik spada u ne-obican svet face. Pozdrav

гокси

pre 6 godina

Увести закон неповредивости приватне имовине и право да сваког непозваног можеш отерати силом без да одговараш на суду. Само тако ће се смањити број провала и пљачки станова и кућа

Vladimirr

pre 6 godina

Palac gore :) Svako (bi trebalo da) ima pravo da se brani. Nadam se da ce to da bude presedan, takodje da coveku nisu previse unistili zivot tim procesom.

djoni

pre 6 godina

OK, kapiram da sad svako ko je prekrsio nuzbu odbranu moze da se pozove na ovaj slucaj i da je zakon mrtvo slovo na papiru? Mislim, zakon jeste glup, ali imam kiseli utisak da je sada napravljen presedan zbog izbora, a ne zbog ne znam ti ja kakve pravde koju sudovi zele da isteraju. Gospodinu Bogeskom sve najbolje

pikadili

pre 6 godina

u americi te ubije ko zeca ako mu udjes na posed.... ovde treba da pustis da te ubije jer ces u suprtonom biti kriv.... konacno da covek skine tu bedu sa vrata,5 godina se sudi za ociglednu stvar.... strasno

cobo

pre 6 godina

I vi ko da gledate neki triler !
On je oslobodjen ali skrhan covek jer je ubio coveka :(
Ja licno ne bih mogao to uraditi,rekao bi mu:"lopove evo noza,mogao bih te ubiti ali necu ,napusti moj dom i necu nikad vise ovde da te vidim"!

citizen

pre 6 godina

Bravo za sudsko veće koje je donelo istorijsku odluku!Svaka čast.Ovo je primer kako treba suditi u ovakvim slučajevima.Pa sad neka razmišljaju provaknici, lopovi i bitange kad upadaju poštenom svetu u kuće.Još jednom bravo za sudsko veće!

Sale

pre 6 godina

5 godina sam prijateljima pricao, navodeci BAS OVAJ PRIMER, da u srbiji nema i nece biti srece. Kakva je to zemlja koja ti sudi za odbranu zene, dece i kuce? U Americi je zastita svog kao i zivota s voje porodice i poseda - SVETINJA. Gospodin Sasa je 5 godina mucio muku jel je branio porodicu od napadaca (koji je upao sa nozem i srafcigerom). Zamislite da se nadjete u situaciji da vam sud zabrani 2 godine da napustate grad (u najmanju ruku). Drago mi je da je agonija zavrsena ali ovde srece nema i nece je ni biti.

Advokat

pre 6 godina

Čudi me da nije terećen za umišljaj... Uzeo je nož i otišao u sobu u kojoj su se čuli šumovi.
Dobio je osolobađajuću presudu da bi se zadovoljilo javno mnjenje, a ne zato što je pravedna presuda.

Ubistvo u nužnoj samoodbrani pokriva slučajeve kada ste direktno napadnuti i život vam je ugrožen, pa nehotice usmrtite napadača. Ovo ne pokriva slučajeve naoružavanja i spremanja za sukob, iako postoji svest o postojanju opasnosti.
Znači da je Saško bio svestan da postoji opasnost, ali je isto tako sa umišljajem uzeo nož da bi povredio ili ubio. Da je napadnut, i da je recimo u toku borbe ubio provalnika, onda je nužna samoodbrana.
Ovako - uzeo je nož i sa umišljajem je krenuo na nepoznatu osobu kako bi je ubio ili povredio.

Bez obzira što je provalnik od ranije poznat policiji, to ne umanjuje težinu dela, niti umanjuje vrednost izgubljenog ljudskog života. Provalnik je bio naoružan šrafcigerom, verovatno da bi zaplašio, a ne povredio nekog.
Dalja priča Saška "da je zamahnu ali da se ne seća da je nekog posekao" jednostavno nije validna. Ubod nožem koji je izazvao smrtonosne povrede ne može biti izveden da se ne zna da li je neko posečen/uboden ili ne.

Pravedna presuda bi bila - 4 godine zatvora, sa mogućnošću prevremenog puštanja na slobodu nakon pola odslužene kazne.

markokiki

pre 6 godina

Ima nade u Srbiji, bravo za sud. Trebalo je ovo i ranije al ajde treba vetovati bice bolje. Saško je slobodan i bez te presude ovo je samo šlag na torti

emontije

pre 6 godina

Jako tesko funkcionise pravda u ovoj zemlji. Blizimo se trenutku a mozda smo vec sada tu kada bi bilo bolje da smo svi naoruzani i da imamo samo sopstvenu pravdu.

kraja

pre 6 godina

...5 godina je pravosudju srbije trebalo da oslobodi krivice coveka koji je branio svoj dom i porodicu od poznatog kriminalca...???
...to je ta "racionalnost" poslovanja...
...to je to resavanje slucajeva u vremenski prihvatljivom trajanju...???
...sad je jasno zasto ce sudjenje saricu trajati pola veka...
...secamo se kada je predsednik okrivio kosmajca, sudjenje jos uvek traje, po nekom desetom osnovu...

Z

pre 6 godina

Gospodin Bogeski je divan covek!
Jako mi je drago! nije zasluzio ovih 5 godina muke i sekiracije, ali dobro je da sada tome doslo kraj!

covek koji je branio svoju porodicu, svi bismo isto odreagovali.

provalinik je bio narkoman...vec poznat policiji...

skewa

pre 6 godina

Secam se ovog slucaja. cak sam i potpisivao peticiju za oslobadjanje. Stanovao sam u toj uluci i pokojnik je bio poznat kao problematican. drago mi je zbog oslobadjajuce presude.

Branka

pre 6 godina

Iskreno, ne daj Bože da dođem u takvu situaciju, ali verujem da bih i ja isto branila svoje najbliže. Džaba tebi posle i sud i zatvor za provalnika ako ti budala ubije dete ili nekog tvoj najbližeg u kući. I treba čovek da bude oslobođen. A sad mi lupajte minuse koliko hoćete, briga me

Mogli su i odmah da ga oslobode, ali nisu

pre 6 godina

Pet godina trebalo je do prvostepene sudske presude, a do konačne presude trebaće možda još dve ili tri godine. Za to vreme optuženi (ne u konkretnom slučaju, jer je mlađi čovek) može i da umre od starosti pre okončanja sudskog procesa. U čemu je smisao decenijskih sudskih procesa? U doslednom sprovođenju zakona ili u obesmišljavanju pravnog sistema?

Damjan

pre 6 godina

Ma da li moguće? Sud je doneo ispravnu odluku u rekordnom roku...al sačekajmo odluku apelacionog suda...imaju oni neku svoju obrnutu logiku razmišljanja.

Zoran

pre 6 godina

Hvala Bogu da je nase sudstvo donelo bar jednu ispravnu odluku, koja inace i ne bi bila donesena da nije bilo pritiska javnosti!
Drago mi je da je covek, koji je samo stitio svoju porodicu, oslobođen daljih muka!

Steva

pre 6 godina

Bre 5 godina sude coveku koji je u samoodbrani ubio kriminalca !!! Ako drzava ne radi svoje moraju ljudi sami, iz zatvora se izlazi iz groba nikad.

gradjanin

pre 6 godina

Bravo, bravo za sudiju.Bravo za odluku!Pišite više o ovakvim hrabrim sudijama!E sad gospodo lopovi, kad imate nameru da upadate ljudima u kuće, imajte na umu ovakvu sudsku odluku pa izvolte na "torti i kafi"!

Самурај_са_југа

pre 6 godina

Тако је бре! Нек виде лопуже да више неће смети да упадају у туђ посед тек тако!

janpi

pre 6 godina

Bratee,tek danas ga zvanicno oslobodili???
Kakvo sudstvo??

Secam se,kao da je juce bilo kakva se frka digla po mrezama,pa peticije za hitno oslobodjenje doticnog Sase koji je samo branio svoj dom i tada,veoma malo dete...

Ja mislio da je ta prica odavno zavrsena.

+SAVO

pre 6 godina

ГАРАНТ ће ово апелациони да одбаци. Ово није држава правде, она штити ниткове.

Ne brinite, Apelacija ce reci da je ipak trebalo da ga ponudi kafom.

pre 6 godina

Ne znam za vas, ali ja bih veceras bio na ulici da su ga osudili makar i na pola sata zatvora. Drugo, tu je cuveni Apelacioni, nista ja njima ne verujem.
Trece, zabole me za koga glasate, ali ako ovog osude na Apelaciji a vi ostanete kod kuce, i treba da vas pljackaju, i politicari i obicni lopovi.

Klara

pre 6 godina

Konačno! Čovek koji je samo branio svoju porodicu od kriminalca se godinama povlači po sudu a kriminalci šetaju slobodni. Ako tužilaštvo uloži prigovor na presudu, treba ga ukinuti. Ionako nijednog kriminalca nisu uspeli da pošalju iza rešetaka a maltretiraju žrtve.

krik naglas

pre 6 godina

tako treba bravo zao mije sto je provalnik preminuo ali sta je trazio to je i dobijo da je pravde i da je ovo stvarno kapitalisticka drzava a ne jos uvek socijalisticka sa socijalistickim da ne kazem komunistickim zakonima privatna svoina i posed bi bio neprikosnoven sa pravom odbrane iste i provalnicki posao bi bio jako jako rizican

bih ja

pre 6 godina

Konacno kap pravde. I to sudjenje je predugo trajalo. Maltretirali ste coveka bezveze. Sada mu nadoknadite sve troskove sudjenja, stres i ostalo. Takodje tuziti porodicu ubijenog za odstetu.

Penzioner

pre 6 godina

Da se ovako nešto ne bi ponovo desilo, donesite vastodršci već jednom zakon o samoodbrani i zakon o nepovredivosti stana, tako da oni koji imaju nameru nekoga da napadaju ili da upadaju u tuđe stanove, konačno shvate, da će platiti visoku cenu za svoja dela. Konačno i srpski sudovi da donesu odluku koja nije sramotna.

borivoje surdilovic

pre 6 godina

konacno i ovaj sud da presudi u korist postenog covaka.....ako mogu da oslobode tolike narko dilere i ubice...mogu i bogeskog....

laza

pre 6 godina

Konacno pobeda zdravog razuma. Treba prosiriti ovlascenja kad je samoodbrana u pitanju i omoguciti postenim ljudima da zastite sebe i porodicu od kojekakvog sljama.

BU

pre 6 godina

Ne vidim zasto mu se sudi. Jel je bio u svom stanu? Jeste. Jel je provalnik usao u tudje vlasnistvo? Jeste. Pa u cemu je problem? Ne trba suditi za takve stvari, sta je trazio na tudjem posedu a u tom trenutku ovaj sigurno ne moze da rzmislja da li ovaj hoce ili nece da ih pobije. Covek je sasvim ispravno postupio!

Mirko

pre 6 godina

Hvala bogu. Jos malo ako bog da pravde ostavice ga na miru da zivi svoj zivot. Nadam se da ce "revnosni tuzilac" najzad dici ruke od ovog slucja i procesuirati stvarne kriminalce a ne ljude koji brane svoju porodicu. Svu srecu u zivotu ti zelim Sasko.

Јабучило

pre 6 godina

Да ли је нормално да суђење, па макар и за убиство траје 5 година? Као да само убиство није трауматично, треба још годинама да живи у неизвесности. Малтене као да је кажњен...

koma

pre 6 godina

Bruka, presuda donesena pod pritiskom javnosti. Ovo je pravno gledano klasicno prekoracenje nuzne odbrane, i cak naginje ka ubistvu.
Prica Bogeskog je toliko suplja.
Cuj napao ga ovaj srafcigerom-pa da je hteo da ga napadne i ubije uzeo bi noz ili pistolj. Gde su rane Bogeskom, ako ga je ovaj napao ili se bar rvali?
Cuj zamahnuo je i ne zna dali ga je ubo - a zadao mu 5 probodnih rana nozem u LEDJA i 1 u butinu. Ili kakvo je to rvanje gde nekoga uspes da ubodes 5 puta u ledja, a ovaj tebe nijednom?
Provalnik izdahnuo 400m dalje, potvrdjeno da je Bogeski napustao stan - ko moze da pretrci 400m sa 5 smrtnih uboda u ledja? Znaci, ovaj ga je jurio i ubio napolju u bekstvu (znaci nije bila direktna opasnost i nuzna odbrana u pitanju) 99%.
Pravo na zivot je prvo i najosnovnije pravo coveka, ma kakvu gresku da napravi. I nema niko pravo da mu zivot oduzme, sem ako nije u slucaju nuzne odbrane sopstvenog zivota, sto po gore navedenom nije se ni priblizno desilo.
Ali bitno da je linc masa zadovoljna sada, i sudstvo i policija su ispravili gresku sto je dozvolilo da se visestruki provalnik slobodno seta gradom. Sad mozemo svi biti mirni i zadovoljni, ili ne?

a i više

pre 6 godina

Podrzavam oslobadjajucu odluku.
Optuzeni za ubistvo ni kriv ni duzan, u svojoj kuci bio, spavao, dosao lopov kog nikad nije ni sreo ni video ranije, napao ga srafcigerom, pa sta da radi, da pusti da ga provalnik ubije, da mu povredi decu, zenu?
Privatna svojina treba da je svetinja, to je jedna od boljih stvari u SAD-u, bar te kuci niko ne sme uznemiravati.

Branka

pre 6 godina

Iskreno, ne daj Bože da dođem u takvu situaciju, ali verujem da bih i ja isto branila svoje najbliže. Džaba tebi posle i sud i zatvor za provalnika ako ti budala ubije dete ili nekog tvoj najbližeg u kući. I treba čovek da bude oslobođen. A sad mi lupajte minuse koliko hoćete, briga me

Mirko

pre 6 godina

Hvala bogu. Jos malo ako bog da pravde ostavice ga na miru da zivi svoj zivot. Nadam se da ce "revnosni tuzilac" najzad dici ruke od ovog slucja i procesuirati stvarne kriminalce a ne ljude koji brane svoju porodicu. Svu srecu u zivotu ti zelim Sasko.

Penzioner

pre 6 godina

Da se ovako nešto ne bi ponovo desilo, donesite vastodršci već jednom zakon o samoodbrani i zakon o nepovredivosti stana, tako da oni koji imaju nameru nekoga da napadaju ili da upadaju u tuđe stanove, konačno shvate, da će platiti visoku cenu za svoja dela. Konačno i srpski sudovi da donesu odluku koja nije sramotna.

BU

pre 6 godina

Ne vidim zasto mu se sudi. Jel je bio u svom stanu? Jeste. Jel je provalnik usao u tudje vlasnistvo? Jeste. Pa u cemu je problem? Ne trba suditi za takve stvari, sta je trazio na tudjem posedu a u tom trenutku ovaj sigurno ne moze da rzmislja da li ovaj hoce ili nece da ih pobije. Covek je sasvim ispravno postupio!

dragan

pre 6 godina

Bravo. Nastradali je bio otpad i došao je tu da pljačka, otima tuđe i povredi nedužne. Bogeski je jedan od nas i uradio je ono što bi uradio svako od nas - branio je svoju porodicu i svoju imovinu. Tužno je samo što je trebalo 5 godina da se uradi ono što je trebalo uraditi odmah.

Ne brinite, Apelacija ce reci da je ipak trebalo da ga ponudi kafom.

pre 6 godina

Ne znam za vas, ali ja bih veceras bio na ulici da su ga osudili makar i na pola sata zatvora. Drugo, tu je cuveni Apelacioni, nista ja njima ne verujem.
Trece, zabole me za koga glasate, ali ako ovog osude na Apelaciji a vi ostanete kod kuce, i treba da vas pljackaju, i politicari i obicni lopovi.

Sale

pre 6 godina

5 godina sam prijateljima pricao, navodeci BAS OVAJ PRIMER, da u srbiji nema i nece biti srece. Kakva je to zemlja koja ti sudi za odbranu zene, dece i kuce? U Americi je zastita svog kao i zivota s voje porodice i poseda - SVETINJA. Gospodin Sasa je 5 godina mucio muku jel je branio porodicu od napadaca (koji je upao sa nozem i srafcigerom). Zamislite da se nadjete u situaciji da vam sud zabrani 2 godine da napustate grad (u najmanju ruku). Drago mi je da je agonija zavrsena ali ovde srece nema i nece je ni biti.

Mogli su i odmah da ga oslobode, ali nisu

pre 6 godina

Pet godina trebalo je do prvostepene sudske presude, a do konačne presude trebaće možda još dve ili tri godine. Za to vreme optuženi (ne u konkretnom slučaju, jer je mlađi čovek) može i da umre od starosti pre okončanja sudskog procesa. U čemu je smisao decenijskih sudskih procesa? U doslednom sprovođenju zakona ili u obesmišljavanju pravnog sistema?

гокси

pre 6 godina

Увести закон неповредивости приватне имовине и право да сваког непозваног можеш отерати силом без да одговараш на суду. Само тако ће се смањити број провала и пљачки станова и кућа

Aca

pre 6 godina

koliko vidim, pojedinci uporno brane ovog ko je upao u stan... jedan cak napisa da je ovaj uzeo noz pa usao u sobu odakle se cuo zvuk... ma ne, uzece secernu vunu pa ce uci u sobu... upadne ti neko u stan i zasticeniji je od tebe, ti da brines o njegovim pravima, o njegovom zivotu... da cekas da on izvadi nesto... "Provalnik imao srafciger da bi nekog zaplasio", napisa isti (u potpisu advokat)... jeste, jeste, ti znas sta ce njemu srafciger, dosao da zasrafi sarke na ormanima... to su delici sekunde, nema tu mnogo vremena za razmisljanje... proradi zivotinjski instinkt, branis svoje... to je prirodno, koliko god bili svesna i drustvena bica... to nam je zapisano negde u biti... mozda tu nije bilo najcistije i sa strane Bogeskog, ali coveku svaka podrska za odbranu svoje porodice... morao je tako... ja bih koristio sva sredstva da odbranim porodicu, ne bih birao jer to tamo pise u nekom bezveznom zakonu...

pikadili

pre 6 godina

u americi te ubije ko zeca ako mu udjes na posed.... ovde treba da pustis da te ubije jer ces u suprtonom biti kriv.... konacno da covek skine tu bedu sa vrata,5 godina se sudi za ociglednu stvar.... strasno

Иван Грозни

pre 6 godina

Да је ово нормална земља, суђења не би ни било, нити би тужилац подизао оптужницу.

janpi

pre 6 godina

Bratee,tek danas ga zvanicno oslobodili???
Kakvo sudstvo??

Secam se,kao da je juce bilo kakva se frka digla po mrezama,pa peticije za hitno oslobodjenje doticnog Sase koji je samo branio svoj dom i tada,veoma malo dete...

Ja mislio da je ta prica odavno zavrsena.

Svetski Mega Car

pre 6 godina

Konacno da srpsko pravosudje uradi nesto kako treba. A nadlezno tuzilastvo treba da bude sramota sto su uopste podigli ootuznicu protiv coveka i tako mu godinama pravili pakao od zivota.

istina

pre 6 godina

Da li je srpski sud konacno uradio pravi posao? Pa ja ne verujem,jos od 2013 se vuce ova prica i tek 5 godina kasnije sudjenja su ustanovili da se provalnici ne ubijaju iz zabave vec u naletu adrenalina iz straha da nece mozda on tebe da ubije dok te vec PLJACKA.
SRAMOTA!!!

kraja

pre 6 godina

...5 godina je pravosudju srbije trebalo da oslobodi krivice coveka koji je branio svoj dom i porodicu od poznatog kriminalca...???
...to je ta "racionalnost" poslovanja...
...to je to resavanje slucajeva u vremenski prihvatljivom trajanju...???
...sad je jasno zasto ce sudjenje saricu trajati pola veka...
...secamo se kada je predsednik okrivio kosmajca, sudjenje jos uvek traje, po nekom desetom osnovu...

Bari1991

pre 6 godina

E konacno jedna lepa,normalna i pravedna vest od srpskog pravosudja.Mada,da se nije podigla tolika medijska prasina,ne znam bas da li bi bilo ovako.I jos jedan benefit,lepa je ovo poruka za sve buduce provalnike.

Vladimirr

pre 6 godina

Palac gore :) Svako (bi trebalo da) ima pravo da se brani. Nadam se da ce to da bude presedan, takodje da coveku nisu previse unistili zivot tim procesom.

Klara

pre 6 godina

Konačno! Čovek koji je samo branio svoju porodicu od kriminalca se godinama povlači po sudu a kriminalci šetaju slobodni. Ako tužilaštvo uloži prigovor na presudu, treba ga ukinuti. Ionako nijednog kriminalca nisu uspeli da pošalju iza rešetaka a maltretiraju žrtve.

laza

pre 6 godina

Konacno pobeda zdravog razuma. Treba prosiriti ovlascenja kad je samoodbrana u pitanju i omoguciti postenim ljudima da zastite sebe i porodicu od kojekakvog sljama.

Zoran

pre 6 godina

Hvala Bogu da je nase sudstvo donelo bar jednu ispravnu odluku, koja inace i ne bi bila donesena da nije bilo pritiska javnosti!
Drago mi je da je covek, koji je samo stitio svoju porodicu, oslobođen daljih muka!

a i više

pre 6 godina

Podrzavam oslobadjajucu odluku.
Optuzeni za ubistvo ni kriv ni duzan, u svojoj kuci bio, spavao, dosao lopov kog nikad nije ni sreo ni video ranije, napao ga srafcigerom, pa sta da radi, da pusti da ga provalnik ubije, da mu povredi decu, zenu?
Privatna svojina treba da je svetinja, to je jedna od boljih stvari u SAD-u, bar te kuci niko ne sme uznemiravati.

gradjanin

pre 6 godina

Bravo, bravo za sudiju.Bravo za odluku!Pišite više o ovakvim hrabrim sudijama!E sad gospodo lopovi, kad imate nameru da upadate ljudima u kuće, imajte na umu ovakvu sudsku odluku pa izvolte na "torti i kafi"!

Velibor H

pre 6 godina

Čoveku je u stan upao provalnik noću, dok su u stanu maloletna ćerka, žena i on, u mraku, kada je ušao u sobu, uperena mu je baterijska lampa u lice...
Koliko se sećam provalnik je od ranije poznat policiji, nije pobegao iz stana kada je neko ušao u sobu, a kako je došlo do toga da bobije ubode nožem u leđa... da nije pobegao, da je ostao, možda bi mu i bila ukazana pomoć, i možda bi preživeo...
Ispravna odluka, koja šalje jasnu poruku-ne upadajte u kuće, posebno kada je vlasnik unutra!
Vidim nekima se to ne sviđa, mišljenje o njima zadržaću za sebe.
Pravda je zadovoljena, ali ostaje gorak ukus u ustima zbog trajanja procesa 5 godina!!
Sin onog TV tajkuna što pregazi devojku na mrtvo, oslobođen je krivičnog gonjenja, pre nego je stigao da se presvuče.

darko

pre 6 godina

hvala bogu. al ovaj nas zakon je izmisljen ne za nas .. nego za advokate i sudije i drzavu.. sta mislite koliku lovu su uzeli za 5 godina

Steva

pre 6 godina

Bre 5 godina sude coveku koji je u samoodbrani ubio kriminalca !!! Ako drzava ne radi svoje moraju ljudi sami, iz zatvora se izlazi iz groba nikad.

borivoje surdilovic

pre 6 godina

konacno i ovaj sud da presudi u korist postenog covaka.....ako mogu da oslobode tolike narko dilere i ubice...mogu i bogeskog....

Самурај_са_југа

pre 6 godina

Тако је бре! Нек виде лопуже да више неће смети да упадају у туђ посед тек тако!

VanDeTotal

pre 6 godina

Oslobadjajuca presuda, je za mene, pravedna ali 5 godina maltretiranja nije pravda. Vidim da neki govore o prekoracenju nuzne samoodbrane i brane napadaca. Zar zakon, ja nisam nisam pravnik, ne treba da bude takav da predupredi i destimulise svaki predumisljaj kriminalne radnje, a ne da stavlja teret na napadnutg i prinudjenog da se brani. Jel zakon sluzi da zarade advokati i sudije ili da obezbedjuje poredak sigurnosti i bezbednosti. Suprotna presuda bi samo doprinela ohrabrivanju provalnika vise nego sto ovakva, oslobadjajuca, stiti zrtvu.

apelujem i ja

pre 6 godina

Samo da podsetim sve koji su se kao i ja obradovali oslobadjajućoj presudi...."Reč je o prvostepenoj presudi i tužilaštvo ima pravo žalbe Apelacionom sudu."
Svi znamo kako apelacioni sudovi rade...na žalost poštenih gradjana...

Damjan

pre 6 godina

Ma da li moguće? Sud je doneo ispravnu odluku u rekordnom roku...al sačekajmo odluku apelacionog suda...imaju oni neku svoju obrnutu logiku razmišljanja.

csc

pre 6 godina

Ne znam koje su pravne formulacije primenjive u slučajevima samoodbrane i nužne odbrane, ali znam da, ako ti neko upadne noću u stan i, susrevši te, ne pobegne nego nasrne na tebe, svako napadnuto ljudsko biće ima neotuđivo pravo da se brani svim sredstvima. Bolje prekoračiti nužnu odbranu nego poginuti i rizikovati živote svoje porodice. Nakon što se odbraniš, nadležne službe mogu kako hoće, bar su ti žena i dete bezbedni. I tu niko ne bi trebalo da ima dilemu - Bogeski je postupio ispravno. Sve najbolje želim čoveku.

Gazda Dojkan

pre 6 godina

Sudilo se i momku koji je upucan u ocevoj zlatari na bulevaru, pa se pljackasu zaglavio pistolj i momak ga ubio u samodbrani ocevim pistoljem.
Tuzilac ga je teretio da je ubio pljackasa u begu, na vratima zlatare.
Nismo nikad saznali za epilog tog slucaja.

Vladimirr

pre 6 godina

Pogledajte Ameriku. Svak ima pravo da oružijem štiti imovinu a ginu kao muve u vrtlogu nasilja koji traje decenijama . Ne treba ljudi sami da se obračunavaju treba graditi sistem koji funkcioniše i štiti gradjane.
(Rob sinji, 23. februar 2018 12:29)

Mislim da nemate pravo. Prvo, Amerikanci se ubijaju na javnom prostoru, to je nesto drugo. Verovatno i zbog kolicine oruzja, ali pre svega zbog mentaliteta (u Kanadi imaju istu kolicinu oruzja na glavu stanovnika, pa je stopa ubistava neuporedivo manja) Drugo, zasto bismo se mi prilagodjavali tome sta ce da uradi kriminalac? Moje je da se zastitim od njega, i ne preteram u nuznoj odbrani (neko me mrko pogleda, a ja pucam na njega) Sta ce drugi put da uradi stvarno nije moja stvar, a ne mislim da je to bas tako da ti kriminalci prave racionalne odluke u zavisnosti od statistika i naucnim metodama dolaze do odluka. Trece, tamo nije bio, i nije mogao da bude "sistem" da ga stiti. Bio je samo on i taj doticni. Kada sam branio klinca koga su napala tri skinheda, isto nije nigde bilo sistema (sreca pa nije doslo na nozeve) Da je imao u poseti komsiju policajca, ne kazem nista. I lopov nije krenuo da bezi, nego ga je napao. Sta je trebalo da uradi, na brzinu nauci dzudo bar do crnog pojasa pa ga "mirnije" savlada, iako ni to ne pomaze uvek? Covek je uradio najbolje sto je mogao u tom trenutku, zastitio sebe i svoje. Ne razumem da neko moze da ima problem sa tim.

Advocatus Diaboli

pre 6 godina

@Advokat
Neko se ne može „teretiti za umišljaj“. Umišljaj nije posebno krivično djelo, umišljaj predstavlja odnos počinioca prema krivičnom djelu i tretira se kao stepen krivice.
Drugo, da si advokat znao bi da ne postoji nužna SAMOodbrana već nužna odbrana i ako već pričaš o tome trebao bi se držati zakonske definicije koja kaže da je „Nužna ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugoga odbije istovremen protivpravan napad.“. Dakle, potrebno je da postoji istovremeni protivpravni napad. Istovremenost postoji sve dok napad traje, a to znači sve dok on ne prestane, pa čak i kada napad neposredno predstoji. Dakle, to nije jedan trenutak/sekund kako ovdje opisuješ. Istovremenost u ovom slučaju postoji jer je nepozvano lice u gluvo doba već bilo u pravno zaštićenom dobru (stanu) bez odobrenja zakonitog posjednika tog dobra. Dakle, opasnost postoji, protivpravni napad na zaštićeno dobro postoji i okrivljeni je imao puno pravo da koristi nužnu odbranu. Okrivljeni je uzeo nož, još uvijek ne znajući od kojeg nivoa opasnosti se brani (ali razumno je očekivati da lice u tri sata ujutro nema dobre namjere, a u kući imaš maloljetno djete i ženu koje treba zaštiti). Onog trenutka kada je okrivljeni napadnut od strane provalnika sa šarafcigerom konkretizovano je koje dobro je napadnuto, a to je najvažnije odnosno život njega i porodice i imao je pravo da napadne istovrsno dobro provalnika.

Kevin Moretunic

pre 6 godina

Samo da kazem onima koji su govorili da je prekoracio idbranu jer ga je ubo preko 20 puta.To bi mozda bilo tacno da je ovaj lopov preminuo na licu mesta ali on je podlegao nakon sto je pobegao i pozvao telefonom nekoga nakon toga.To znaci da je on i nakon poslednjeg uboda imao jos snage za borbu jer cim je mogao da pobegne i telefonira kasnije.Ovom coveku heroju mogu slobodno da kazem zelim da se oporavi sto pre od ovoga sto ga je snaslo.

citizen

pre 6 godina

Bravo za sudsko veće koje je donelo istorijsku odluku!Svaka čast.Ovo je primer kako treba suditi u ovakvim slučajevima.Pa sad neka razmišljaju provaknici, lopovi i bitange kad upadaju poštenom svetu u kuće.Još jednom bravo za sudsko veće!

krik naglas

pre 6 godina

tako treba bravo zao mije sto je provalnik preminuo ali sta je trazio to je i dobijo da je pravde i da je ovo stvarno kapitalisticka drzava a ne jos uvek socijalisticka sa socijalistickim da ne kazem komunistickim zakonima privatna svoina i posed bi bio neprikosnoven sa pravom odbrane iste i provalnicki posao bi bio jako jako rizican

skewa

pre 6 godina

Secam se ovog slucaja. cak sam i potpisivao peticiju za oslobadjanje. Stanovao sam u toj uluci i pokojnik je bio poznat kao problematican. drago mi je zbog oslobadjajuce presude.

Z

pre 6 godina

Gospodin Bogeski je divan covek!
Jako mi je drago! nije zasluzio ovih 5 godina muke i sekiracije, ali dobro je da sada tome doslo kraj!

covek koji je branio svoju porodicu, svi bismo isto odreagovali.

provalinik je bio narkoman...vec poznat policiji...

Nenad, Skopje

pre 6 godina

@Advokat i ostali koji osporavate prvostepenu presudu, da li mozete objasniti da li prilikom iznosenja dokaza, okolnosti i uzrok za ubistvo se uzimaju u obzir ili samo se razgledavaju nastale posledice? Jednostavno, da li sudija moze rezonirati da do ubistva ne bi doslo ako ubijeni nije dosao u kuci da krade? Da li u raspravi na sudu se zanemarajuje ova cinjenica i pocetna pozicija je samo cin ubistva i nacin kako je doslo do njega (prekoracenje nuzne odbrane), a ne i motiv ubijenog da udje u tudji stan, a samim tim i sam sebe svesno izlozi opasnosti da bude povredjen ili ubijen. Ako sam covek ne brine o svojoj sigurnosti i zivotu, i svesno se dovodi u opasnost, po cemu da sud preuzme tu ulogu post festum? Ubijeni nije bio sa poprecenost u razvoju, pa da drugi treba da brine o njegovoj bezbednosti. U filmu Ko o tamo peva ima jedna jako ilustrativna replika, kada Bata Stoiljkovic padne sa mosta u reku, a Paja kaze: "nikome nista, niko ga nije terao da se saginje". I ovde-niko ga nije terao da ulazi u tudji imot da krade, a cim je to ucinio sam je sebe izlozio na rizik da nastrada. Tu bi se zdravorazumska rasprava trebala i zavrsiti.

Saša

pre 6 godina

Čoveku je od te noći život verovatno drugačiji, kako podneti takav stres? A onda ste mu vi 5 godina pomagali da mu budemalo lakše?! Pet godina ti ne daju da pokušaš to da potisneš ili zaboraviš... i onda ti kažu- ok nisi kriv? Nadam se da će čovek smoći snage da dođe k sebi.

emontije

pre 6 godina

Jako tesko funkcionise pravda u ovoj zemlji. Blizimo se trenutku a mozda smo vec sada tu kada bi bilo bolje da smo svi naoruzani i da imamo samo sopstvenu pravdu.

leni

pre 6 godina

Posto ste svi pismeni, ne bi bilo lose ni da procitate odredbe o nuznoj odbrani pre nego se "zaletite" na zakon. Nuzna odbrana nas stiti i van stanova i ne treba menjati zakon, vec primenjivati. Niti smo duzni da cekamo napad, niti svako prekoracenje vodi do kazne, kako se najcesce pogresno misli.

djoni

pre 6 godina

OK, kapiram da sad svako ko je prekrsio nuzbu odbranu moze da se pozove na ovaj slucaj i da je zakon mrtvo slovo na papiru? Mislim, zakon jeste glup, ali imam kiseli utisak da je sada napravljen presedan zbog izbora, a ne zbog ne znam ti ja kakve pravde koju sudovi zele da isteraju. Gospodinu Bogeskom sve najbolje

Stefan

pre 6 godina

E, ovo je Srbija u pravom svetlu. Čoveku se PET GODINA sudi za ovo. Godine agonije u životu. Zbog ovoga. I još nije gotovo, tužilac se uvek žali do kraja. A ko sve mirno šeta ulicama? Pravda u Srbiji? Ne postoji.

markokiki

pre 6 godina

Ima nade u Srbiji, bravo za sud. Trebalo je ovo i ranije al ajde treba vetovati bice bolje. Saško je slobodan i bez te presude ovo je samo šlag na torti

Dovla

pre 6 godina

Pravda je zadovoljena, ali sve sto je ovde napisano se razlikuje u odnosu na prvu verziju od pre 5 godina, lako dokazano citajuci clanke i njihve postove na fejsbuku pre 5 godina. Pratio sam grupu na fejsbuku posvecenu pravdi za Saska.
Kako je izgledalo ranije, prvo, izboo ga je 5 puta, a u ovoj sada izjavi kaze da se ne seca da li je provalnika ranio.
Drugo, izboo ga je 5 puta u ledja, tako da ovaj nije mogao da mu uperi u lice bilo sta.
Trece, tada su izjave njegove zene i njega bile drugacije nego danas, naslov iz novina: "Moj muž je drhtao i vikao: "Ubio sam provalnika!"". Ocigledno je tada znao da ga je izboo, a sada je morao zbog odbrane da promeni iskaz.
Cetvrto, ako se dobro secam, Manic je imao 49 dokazanih razbojnistava, nije samo tek tako poznat od ranije policiji, nego je covek specijalizovan i ima ko zna koliko nerasvetljenih razbojnistava.
Peto, Manicev otac nije zeleo da pomogne Bogeskom i da ode na sud da svedoci da je sin problematican i da zamoli da se nevin porodicni covek oslobodi.

Sve u svemu, pravda je zadovoljena, voleo bih da svaki takav slucaj bude isto tretiran od sada, ali bez da se menja istorija unazad, nego ako je kriminalac upao u stan ljudi koji zive od svoje plate i imaju pristojan porodicni zivot, da se ne sankcionisu oni koji u tom stanu zive. Vidi se koliko imamo rupa u zakonu jer je sud uspeo da zadovolji pravdu sa izmenama u iskazima, sto je tuzno. Puno srece porodici Bogeski, pravda je zadovoljena!

+SAVO

pre 6 godina

ГАРАНТ ће ово апелациони да одбаци. Ово није држава правде, она штити ниткове.

bih ja

pre 6 godina

Konacno kap pravde. I to sudjenje je predugo trajalo. Maltretirali ste coveka bezveze. Sada mu nadoknadite sve troskove sudjenja, stres i ostalo. Takodje tuziti porodicu ubijenog za odstetu.

KG

pre 6 godina

Lepo neko rece otpustiti tuzioca koji je podigao optuznicu. Coveka su tri ili cetiri puta vec "oslobadjali" nepodizanjem optuznice. Tek se ovaj nasao pametan da podigne optuznicu. E, sad, kod reizbora za tuzioca mu uzeti to u obzir. Podizes optuznicu protiv nevinog coveka, sud ga oskobadja, tvoja optuznica pada, ti, gospodine, NISI ZA TUZIOCA.
Drugo je pitanje i cuvenog Apelacionog suda. Kladim se da ce postupak da vrate na pocetak. Daj Boze, da nisma u pravu. I opet neko lepo komentarisa: Ovo je pred izbore, jos uvek mogu kasnije da opet ganjaju coveka. Pa jel' se onaj oficir branio u svom stanu od nastrljivaca iz SNS-a, pa njega uhapsise? U Srbiji je sve moguce. Nadam se da je ovom coveku konacno svanulo i da ga vise nece matretirati po sudovima.

Јабучило

pre 6 godina

Да ли је нормално да суђење, па макар и за убиство траје 5 година? Као да само убиство није трауматично, треба још годинама да живи у неизвесности. Малтене као да је кажњен...

cemu 5 godina

pre 6 godina

Sudeci po ovoj vesti, ispada da je sve jasno i da je bila samoodbrana. Koji su bili razlozi onda da sve traje toliko? Koje su to bile okolnosti koje su otezavale istragu i donosenje oslobadjajuce presude ranije? Ne mogu da verujem da cak i u Srbiji za ovakav slucaj mora da se ceka 5 godina. Npr. negde je ranije pisalo da je provalnika vlasnik stana jurio i van stana, sto po opisu u ovom clanku uopste nije bio slucaj. Da li je bilo jos necega kao potencijalno otezavajuca okolnost osim samog broja ubodnih rana?

John

pre 6 godina

(Nenad, Skopje, 23. februar 2018 15:20)

Poenta je u sledećem - TREBALO bi da se uzima u obzir sve.
ALI - u praksi je to mnogo drugačije - manje-više samo se gleda radnja i nastala posledica. Da karikiram - po dosadašnjoj sudskoj praksi - može nužna odbrana ako tip puca na tebe, a ti, dok leti metak prema tebi, uzmeš pištolj pa upucaš ti njega; ili ti zabode nož i dok ga još drži u tebi uzmeš i ti i ubodeš njega.
I naravno da su svi navikli na takvu praksu.
A koliko znam, na fakultetu se uči malo drugačije - u rivičnom pravu izričito se kaže da u ovakvim slučajevima rizik treba i mora da snosi napadač. Jer on postaje žrtva svog potivpravnog ponašanja - on je prvi prekršio zakon time što je ušao u tuđe.
Tako da si ti u pravu. I sa logičke, a i sa pravne strane.
Problem je u tome što ih je neko naučio da sude tako kako sude, i da tumeče tako kako tumače, a i oni dalje druge uče pogrešno.
Naravno, ovo ne znači da imaš pravo da istog momenta kad vidiš nepoznatog u kući potegneš pištolj i pucaš mu u glavu

John

pre 6 godina

(Advokat, 23. februar 2018 10:50)

Uzeo nož? Pa šta? U svojoj kući može da nosi šta 'oće...
Nužva odbrana ne "pokriva" kada nehotice usmrtite nekoga. Piše u zakonu šta pokriva.
Predlažem ti da se vratiš na fakultet pa da se tamo upoznaš sa izrazom (i nejgovim značenjem) "ofanzivna nužna odbrana". Ako ti nešto nije jasno, pitaj Stojanovića (ako si stvarno advokat, znaćeš ko je)
"verovatno da bi zaplašio, a ne povredio nekog"
U krivičnom pravu nema "verovatno". Evo, ja kažem da verovatno jeste imao nameru da nekoga ubije. I šta sad? Da razmatramo čije "verovatno" je verovatnije?
"Ubod nožem koji je izazvao smrtonosne povrede ne može biti izveden da se ne zna da li je neko posečen/uboden ili ne"
I ogrebotina može biti smrtonosna. Plus što nije rekao da ne zna, nego da se ne seća. A mnogo je relevantnije mišljenje veštaka (i patologa i psihijatra) nego advokata da li se seća ili se ne seća.

"sa mogućnošću prevremenog puštanja na slobodu nakon pola odslužene kazne."
Sad mi je sasvim jasno da nikakav advokat nisi. Da jesi, znao bi da je Krivični zakonik odavno promenjen i da više nema uslovnog otpusta nakon izdržane polovine, već nakon 2/3.

Rajko Zivotic

pre 6 godina

Ne pisete da se covek iselio iz stana zbog pretnji I maltretiranja dripaca iz okoline. Sta sada uraditi sa njima. Na policiju izgleda ne vredi racunati.

Rob sinji

pre 6 godina

Potpuno razumem ljude koji podržavaju ovakvu presudu medjutim mislim da treba shvatiti da je ovo mač sa dve oštrice .
Povećano nasilje jedne strane izaziva povećano nasilje druge strane . U Južnoj Africi hapšenje za uličnu pljačku je ravno smrtnoj kazni budući da je zatvorski i pravni sistem neverovatno surov prema pljačkašima. Posledica je ogroman broj ubistava u uličnim pljačkama jer je pljačkašu jednostavnije da žrtvu ubije nego da se raspravlja sa njom i rizikuje hapšenje. Ako ga uhvate isto mu je ubio ili opljačkao.
U ovom slučaju pljačkaš je ušao sa lampom , ukoliko bi pravni sistem podržao ovakve promene definicije nužne odbrane očekujte da sledeći upada sa pištoljem , elektro šokerom i trakom da vas veže . A znajte da je profesionalni pljačkaš uvek u prednosti nad vama. Bolje je obučen , verovatno je mladji i fizički jači i ima efekat iznenadjenja . Jednostavno ne ulazite u tuču ako ste slabiji radi materijalne imovine a ako je život ugrožen i zakon vas štiti i ovakav kakav je. Pogledajte Ameriku. Svak ima pravo da oružijem štiti imovinu a ginu kao muve u vrtlogu nasilja koji traje decenijama . Ne treba ljudi sami da se obračunavaju treba graditi sistem koji funkcioniše i štiti gradjane.

Komša

pre 6 godina

@goksi
Nažalost ne možemo da donesemo takav zakon zbog našeg mentaliteta.
Zašto,zato što kada se posvadjaš sa našim seljakom on te zove u "avliju da se objasnimo" - ajd što hoće da te bije nego još i da te "utuži" što si ušao u njegovo.
Ko zna koliko bi zloupotreba bilo i koliko bi to žrtava odnelo.
Nažalost,ovaj čovek je žrtva tog našeg mentaliteta i malo je falilo da zaglavi zatvor jer je branio život i imovinu.
Davno je to još imao zakonodavac u vidu.Poganu narav imamo.Komšijska svadja očas posla može da dovede do žrtava i samo pretnja kaznom sprečava da to ne eskslira (čak ima manje tih "ubistava zbog medje" i sličnih).
Ovako bi oćutali pa zvali na kafu...

dragaN

pre 6 godina

Ne vidim zasto mu se sudi. Jel je bio u svom stanu? Jeste. Jel je provalnik usao u tudje vlasnistvo? Jeste. Pa u cemu je problem? Ne trba suditi za takve stvari, sta je trazio na tudjem posedu a u tom trenutku ovaj sigurno ne moze da rzmislja da li ovaj hoce ili nece da ih pobije. Covek je sasvim ispravno postupio!
(BU, 23. februar 2018 10:42)

Ja isto mislim da provalnika treba ubiti, ali evo jedne situacije u kojoj sam ja bio pre nekoliko godina. Otisao u goste, prvi put sam bio u tom stanu. Posle nekog vremena sidjem do prodavnice, pa se vratim. Ulazim u stan, vrata otkljucana, ulazim iz hodnika pravo u kuhinju i tamo nepoznata zena sprema rucak. Ja istog momenta shvatim da sam usao u pogresan stan, i vratim se nazad, zena nije ni primetila da sam bio tu. Posle se ispostavilo da sam usao u stan koji se nalazi ispod stana gde sam bio u gostima. Da li to znaci da je neko trebalo da me ubije zato sto sam tamo?

koma

pre 6 godina

Bruka, presuda donesena pod pritiskom javnosti. Ovo je pravno gledano klasicno prekoracenje nuzne odbrane, i cak naginje ka ubistvu.
Prica Bogeskog je toliko suplja.
Cuj napao ga ovaj srafcigerom-pa da je hteo da ga napadne i ubije uzeo bi noz ili pistolj. Gde su rane Bogeskom, ako ga je ovaj napao ili se bar rvali?
Cuj zamahnuo je i ne zna dali ga je ubo - a zadao mu 5 probodnih rana nozem u LEDJA i 1 u butinu. Ili kakvo je to rvanje gde nekoga uspes da ubodes 5 puta u ledja, a ovaj tebe nijednom?
Provalnik izdahnuo 400m dalje, potvrdjeno da je Bogeski napustao stan - ko moze da pretrci 400m sa 5 smrtnih uboda u ledja? Znaci, ovaj ga je jurio i ubio napolju u bekstvu (znaci nije bila direktna opasnost i nuzna odbrana u pitanju) 99%.
Pravo na zivot je prvo i najosnovnije pravo coveka, ma kakvu gresku da napravi. I nema niko pravo da mu zivot oduzme, sem ako nije u slucaju nuzne odbrane sopstvenog zivota, sto po gore navedenom nije se ni priblizno desilo.
Ali bitno da je linc masa zadovoljna sada, i sudstvo i policija su ispravili gresku sto je dozvolilo da se visestruki provalnik slobodno seta gradom. Sad mozemo svi biti mirni i zadovoljni, ili ne?

Lady B.

pre 6 godina

@dragaN
Ne,ne treba da te ubije zato sto si tamo,zato i postoji sudjenje i dokazi,ko si,sta si i sta se desilo. Da te je neko ubio zato sto si samo usao u pogresan stan,debelo bi odgovarao.

Ložač

pre 6 godina

Ako ti neko udje u stan nemožeš da ga ubiješ, jedino ako on tebe napadne i opet braniti se ali u normalnim granicama. Zamisli situaciju čovek pijan i uđe na pogrešna vrata, a ti čuješ nešto i odma pripucaš. Ovo nije divlji zapad. Čak i da je provalnik, on ima neka prava.

Maximus

pre 6 godina

Provalnika je ubio 300 metara od stana.Postoji svedok koji ga je video sa krvavim nozem na ulici.U stanu nije bilo borbe niti tragova krvi.”Provalnik” je imao 7 rana kuhinjskim nozem od toga 3 smrtonosne i to sve tri sledja.Ovo su nalazi forenzicara.Nego je lako sirotinju ubijati i govoriti da su “provalnici”.Ovog monstruma koji je ubio “provalnika”verovatno ceka samo boziji sud.Saucesce porodici jos jednom.

Advokat

pre 6 godina

Čudi me da nije terećen za umišljaj... Uzeo je nož i otišao u sobu u kojoj su se čuli šumovi.
Dobio je osolobađajuću presudu da bi se zadovoljilo javno mnjenje, a ne zato što je pravedna presuda.

Ubistvo u nužnoj samoodbrani pokriva slučajeve kada ste direktno napadnuti i život vam je ugrožen, pa nehotice usmrtite napadača. Ovo ne pokriva slučajeve naoružavanja i spremanja za sukob, iako postoji svest o postojanju opasnosti.
Znači da je Saško bio svestan da postoji opasnost, ali je isto tako sa umišljajem uzeo nož da bi povredio ili ubio. Da je napadnut, i da je recimo u toku borbe ubio provalnika, onda je nužna samoodbrana.
Ovako - uzeo je nož i sa umišljajem je krenuo na nepoznatu osobu kako bi je ubio ili povredio.

Bez obzira što je provalnik od ranije poznat policiji, to ne umanjuje težinu dela, niti umanjuje vrednost izgubljenog ljudskog života. Provalnik je bio naoružan šrafcigerom, verovatno da bi zaplašio, a ne povredio nekog.
Dalja priča Saška "da je zamahnu ali da se ne seća da je nekog posekao" jednostavno nije validna. Ubod nožem koji je izazvao smrtonosne povrede ne može biti izveden da se ne zna da li je neko posečen/uboden ili ne.

Pravedna presuda bi bila - 4 godine zatvora, sa mogućnošću prevremenog puštanja na slobodu nakon pola odslužene kazne.

Posmatrac

pre 6 godina

Sramota! Znam da nije popularno misljenje, trebalo je da bude osudjen, sto bi se I desilo, da se netom nije sirila histerija. Ovako, za mene, I ovaj lik spada u ne-obican svet face. Pozdrav

cobo

pre 6 godina

I vi ko da gledate neki triler !
On je oslobodjen ali skrhan covek jer je ubio coveka :(
Ja licno ne bih mogao to uraditi,rekao bi mu:"lopove evo noza,mogao bih te ubiti ali necu ,napusti moj dom i necu nikad vise ovde da te vidim"!

Ja

pre 6 godina

Moze da prica ko sta hoce, ali po meni je ovo prekoracena nuzna odbrana, do mere da je ovaj iskasapio coveka na smrt, a on sam nema ni jednu jedinu povredu! On je imao pravo da se brani, ali ne i da presudjuje tom provalniku smrtnom kaznom! Kada bi ovde vazio zakon da smo vlasni da upotrebimo sva sredstva i neograncenu silu protiv onog ko nam se nepozvan nadje u domu ili nas napadne, to bi bilo u redu i ovo bi bilo po zakonu! Ali kod nas je definisana nuzna odbrana, njene granice i njeno prekoracenje, a ovde je ona svakakao prekoracena. OPresuda je doneta pod pritiskom javnosti i da bi se malo zamaskirala cinjenica da zbog nakaradnih zakona imamo mnogo lopova i razbojnika koji osecaju da ih ova drzava stiti vise nego sto stiti zrtve kradja i provala. Poenta je da nepravda i nepravo radjaju dalju nepravdu i nepravo, pa sad ovdse imamo slucvaj da je oslobodjen jedan ubica. On je izjavio da se ne seca da je ovog ubadao i sekao nozem! Da li smatrate da treba slobodno da se seta neko ko je u stanju tako zverski nekog da ubije i da se sutra toga ne seca? Eto malog trik-pitanja za pocetak! Ajmo, rasprava!

Posmatrac

pre 6 godina

Sramota! Znam da nije popularno misljenje, trebalo je da bude osudjen, sto bi se I desilo, da se netom nije sirila histerija. Ovako, za mene, I ovaj lik spada u ne-obican svet face. Pozdrav

Ložač

pre 6 godina

Ako ti neko udje u stan nemožeš da ga ubiješ, jedino ako on tebe napadne i opet braniti se ali u normalnim granicama. Zamisli situaciju čovek pijan i uđe na pogrešna vrata, a ti čuješ nešto i odma pripucaš. Ovo nije divlji zapad. Čak i da je provalnik, on ima neka prava.

Maximus

pre 6 godina

Provalnika je ubio 300 metara od stana.Postoji svedok koji ga je video sa krvavim nozem na ulici.U stanu nije bilo borbe niti tragova krvi.”Provalnik” je imao 7 rana kuhinjskim nozem od toga 3 smrtonosne i to sve tri sledja.Ovo su nalazi forenzicara.Nego je lako sirotinju ubijati i govoriti da su “provalnici”.Ovog monstruma koji je ubio “provalnika”verovatno ceka samo boziji sud.Saucesce porodici jos jednom.

Rob sinji

pre 6 godina

Potpuno razumem ljude koji podržavaju ovakvu presudu medjutim mislim da treba shvatiti da je ovo mač sa dve oštrice .
Povećano nasilje jedne strane izaziva povećano nasilje druge strane . U Južnoj Africi hapšenje za uličnu pljačku je ravno smrtnoj kazni budući da je zatvorski i pravni sistem neverovatno surov prema pljačkašima. Posledica je ogroman broj ubistava u uličnim pljačkama jer je pljačkašu jednostavnije da žrtvu ubije nego da se raspravlja sa njom i rizikuje hapšenje. Ako ga uhvate isto mu je ubio ili opljačkao.
U ovom slučaju pljačkaš je ušao sa lampom , ukoliko bi pravni sistem podržao ovakve promene definicije nužne odbrane očekujte da sledeći upada sa pištoljem , elektro šokerom i trakom da vas veže . A znajte da je profesionalni pljačkaš uvek u prednosti nad vama. Bolje je obučen , verovatno je mladji i fizički jači i ima efekat iznenadjenja . Jednostavno ne ulazite u tuču ako ste slabiji radi materijalne imovine a ako je život ugrožen i zakon vas štiti i ovakav kakav je. Pogledajte Ameriku. Svak ima pravo da oružijem štiti imovinu a ginu kao muve u vrtlogu nasilja koji traje decenijama . Ne treba ljudi sami da se obračunavaju treba graditi sistem koji funkcioniše i štiti gradjane.

koma

pre 6 godina

Bruka, presuda donesena pod pritiskom javnosti. Ovo je pravno gledano klasicno prekoracenje nuzne odbrane, i cak naginje ka ubistvu.
Prica Bogeskog je toliko suplja.
Cuj napao ga ovaj srafcigerom-pa da je hteo da ga napadne i ubije uzeo bi noz ili pistolj. Gde su rane Bogeskom, ako ga je ovaj napao ili se bar rvali?
Cuj zamahnuo je i ne zna dali ga je ubo - a zadao mu 5 probodnih rana nozem u LEDJA i 1 u butinu. Ili kakvo je to rvanje gde nekoga uspes da ubodes 5 puta u ledja, a ovaj tebe nijednom?
Provalnik izdahnuo 400m dalje, potvrdjeno da je Bogeski napustao stan - ko moze da pretrci 400m sa 5 smrtnih uboda u ledja? Znaci, ovaj ga je jurio i ubio napolju u bekstvu (znaci nije bila direktna opasnost i nuzna odbrana u pitanju) 99%.
Pravo na zivot je prvo i najosnovnije pravo coveka, ma kakvu gresku da napravi. I nema niko pravo da mu zivot oduzme, sem ako nije u slucaju nuzne odbrane sopstvenog zivota, sto po gore navedenom nije se ni priblizno desilo.
Ali bitno da je linc masa zadovoljna sada, i sudstvo i policija su ispravili gresku sto je dozvolilo da se visestruki provalnik slobodno seta gradom. Sad mozemo svi biti mirni i zadovoljni, ili ne?

Advokat

pre 6 godina

Čudi me da nije terećen za umišljaj... Uzeo je nož i otišao u sobu u kojoj su se čuli šumovi.
Dobio je osolobađajuću presudu da bi se zadovoljilo javno mnjenje, a ne zato što je pravedna presuda.

Ubistvo u nužnoj samoodbrani pokriva slučajeve kada ste direktno napadnuti i život vam je ugrožen, pa nehotice usmrtite napadača. Ovo ne pokriva slučajeve naoružavanja i spremanja za sukob, iako postoji svest o postojanju opasnosti.
Znači da je Saško bio svestan da postoji opasnost, ali je isto tako sa umišljajem uzeo nož da bi povredio ili ubio. Da je napadnut, i da je recimo u toku borbe ubio provalnika, onda je nužna samoodbrana.
Ovako - uzeo je nož i sa umišljajem je krenuo na nepoznatu osobu kako bi je ubio ili povredio.

Bez obzira što je provalnik od ranije poznat policiji, to ne umanjuje težinu dela, niti umanjuje vrednost izgubljenog ljudskog života. Provalnik je bio naoružan šrafcigerom, verovatno da bi zaplašio, a ne povredio nekog.
Dalja priča Saška "da je zamahnu ali da se ne seća da je nekog posekao" jednostavno nije validna. Ubod nožem koji je izazvao smrtonosne povrede ne može biti izveden da se ne zna da li je neko posečen/uboden ili ne.

Pravedna presuda bi bila - 4 godine zatvora, sa mogućnošću prevremenog puštanja na slobodu nakon pola odslužene kazne.

cobo

pre 6 godina

I vi ko da gledate neki triler !
On je oslobodjen ali skrhan covek jer je ubio coveka :(
Ja licno ne bih mogao to uraditi,rekao bi mu:"lopove evo noza,mogao bih te ubiti ali necu ,napusti moj dom i necu nikad vise ovde da te vidim"!

dragaN

pre 6 godina

Ne vidim zasto mu se sudi. Jel je bio u svom stanu? Jeste. Jel je provalnik usao u tudje vlasnistvo? Jeste. Pa u cemu je problem? Ne trba suditi za takve stvari, sta je trazio na tudjem posedu a u tom trenutku ovaj sigurno ne moze da rzmislja da li ovaj hoce ili nece da ih pobije. Covek je sasvim ispravno postupio!
(BU, 23. februar 2018 10:42)

Ja isto mislim da provalnika treba ubiti, ali evo jedne situacije u kojoj sam ja bio pre nekoliko godina. Otisao u goste, prvi put sam bio u tom stanu. Posle nekog vremena sidjem do prodavnice, pa se vratim. Ulazim u stan, vrata otkljucana, ulazim iz hodnika pravo u kuhinju i tamo nepoznata zena sprema rucak. Ja istog momenta shvatim da sam usao u pogresan stan, i vratim se nazad, zena nije ni primetila da sam bio tu. Posle se ispostavilo da sam usao u stan koji se nalazi ispod stana gde sam bio u gostima. Da li to znaci da je neko trebalo da me ubije zato sto sam tamo?

Lady B.

pre 6 godina

@dragaN
Ne,ne treba da te ubije zato sto si tamo,zato i postoji sudjenje i dokazi,ko si,sta si i sta se desilo. Da te je neko ubio zato sto si samo usao u pogresan stan,debelo bi odgovarao.

Ja

pre 6 godina

Moze da prica ko sta hoce, ali po meni je ovo prekoracena nuzna odbrana, do mere da je ovaj iskasapio coveka na smrt, a on sam nema ni jednu jedinu povredu! On je imao pravo da se brani, ali ne i da presudjuje tom provalniku smrtnom kaznom! Kada bi ovde vazio zakon da smo vlasni da upotrebimo sva sredstva i neograncenu silu protiv onog ko nam se nepozvan nadje u domu ili nas napadne, to bi bilo u redu i ovo bi bilo po zakonu! Ali kod nas je definisana nuzna odbrana, njene granice i njeno prekoracenje, a ovde je ona svakakao prekoracena. OPresuda je doneta pod pritiskom javnosti i da bi se malo zamaskirala cinjenica da zbog nakaradnih zakona imamo mnogo lopova i razbojnika koji osecaju da ih ova drzava stiti vise nego sto stiti zrtve kradja i provala. Poenta je da nepravda i nepravo radjaju dalju nepravdu i nepravo, pa sad ovdse imamo slucvaj da je oslobodjen jedan ubica. On je izjavio da se ne seca da je ovog ubadao i sekao nozem! Da li smatrate da treba slobodno da se seta neko ko je u stanju tako zverski nekog da ubije i da se sutra toga ne seca? Eto malog trik-pitanja za pocetak! Ajmo, rasprava!

djoni

pre 6 godina

OK, kapiram da sad svako ko je prekrsio nuzbu odbranu moze da se pozove na ovaj slucaj i da je zakon mrtvo slovo na papiru? Mislim, zakon jeste glup, ali imam kiseli utisak da je sada napravljen presedan zbog izbora, a ne zbog ne znam ti ja kakve pravde koju sudovi zele da isteraju. Gospodinu Bogeskom sve najbolje

Komša

pre 6 godina

@goksi
Nažalost ne možemo da donesemo takav zakon zbog našeg mentaliteta.
Zašto,zato što kada se posvadjaš sa našim seljakom on te zove u "avliju da se objasnimo" - ajd što hoće da te bije nego još i da te "utuži" što si ušao u njegovo.
Ko zna koliko bi zloupotreba bilo i koliko bi to žrtava odnelo.
Nažalost,ovaj čovek je žrtva tog našeg mentaliteta i malo je falilo da zaglavi zatvor jer je branio život i imovinu.
Davno je to još imao zakonodavac u vidu.Poganu narav imamo.Komšijska svadja očas posla može da dovede do žrtava i samo pretnja kaznom sprečava da to ne eskslira (čak ima manje tih "ubistava zbog medje" i sličnih).
Ovako bi oćutali pa zvali na kafu...

Branka

pre 6 godina

Iskreno, ne daj Bože da dođem u takvu situaciju, ali verujem da bih i ja isto branila svoje najbliže. Džaba tebi posle i sud i zatvor za provalnika ako ti budala ubije dete ili nekog tvoj najbližeg u kući. I treba čovek da bude oslobođen. A sad mi lupajte minuse koliko hoćete, briga me

krik naglas

pre 6 godina

tako treba bravo zao mije sto je provalnik preminuo ali sta je trazio to je i dobijo da je pravde i da je ovo stvarno kapitalisticka drzava a ne jos uvek socijalisticka sa socijalistickim da ne kazem komunistickim zakonima privatna svoina i posed bi bio neprikosnoven sa pravom odbrane iste i provalnicki posao bi bio jako jako rizican

emontije

pre 6 godina

Jako tesko funkcionise pravda u ovoj zemlji. Blizimo se trenutku a mozda smo vec sada tu kada bi bilo bolje da smo svi naoruzani i da imamo samo sopstvenu pravdu.

Sale

pre 6 godina

5 godina sam prijateljima pricao, navodeci BAS OVAJ PRIMER, da u srbiji nema i nece biti srece. Kakva je to zemlja koja ti sudi za odbranu zene, dece i kuce? U Americi je zastita svog kao i zivota s voje porodice i poseda - SVETINJA. Gospodin Sasa je 5 godina mucio muku jel je branio porodicu od napadaca (koji je upao sa nozem i srafcigerom). Zamislite da se nadjete u situaciji da vam sud zabrani 2 godine da napustate grad (u najmanju ruku). Drago mi je da je agonija zavrsena ali ovde srece nema i nece je ni biti.

гокси

pre 6 godina

Увести закон неповредивости приватне имовине и право да сваког непозваног можеш отерати силом без да одговараш на суду. Само тако ће се смањити број провала и пљачки станова и кућа

pikadili

pre 6 godina

u americi te ubije ko zeca ako mu udjes na posed.... ovde treba da pustis da te ubije jer ces u suprtonom biti kriv.... konacno da covek skine tu bedu sa vrata,5 godina se sudi za ociglednu stvar.... strasno

+SAVO

pre 6 godina

ГАРАНТ ће ово апелациони да одбаци. Ово није држава правде, она штити ниткове.

Иван Грозни

pre 6 godina

Да је ово нормална земља, суђења не би ни било, нити би тужилац подизао оптужницу.

dragan

pre 6 godina

Bravo. Nastradali je bio otpad i došao je tu da pljačka, otima tuđe i povredi nedužne. Bogeski je jedan od nas i uradio je ono što bi uradio svako od nas - branio je svoju porodicu i svoju imovinu. Tužno je samo što je trebalo 5 godina da se uradi ono što je trebalo uraditi odmah.

BU

pre 6 godina

Ne vidim zasto mu se sudi. Jel je bio u svom stanu? Jeste. Jel je provalnik usao u tudje vlasnistvo? Jeste. Pa u cemu je problem? Ne trba suditi za takve stvari, sta je trazio na tudjem posedu a u tom trenutku ovaj sigurno ne moze da rzmislja da li ovaj hoce ili nece da ih pobije. Covek je sasvim ispravno postupio!

Mirko

pre 6 godina

Hvala bogu. Jos malo ako bog da pravde ostavice ga na miru da zivi svoj zivot. Nadam se da ce "revnosni tuzilac" najzad dici ruke od ovog slucja i procesuirati stvarne kriminalce a ne ljude koji brane svoju porodicu. Svu srecu u zivotu ti zelim Sasko.

Z

pre 6 godina

Gospodin Bogeski je divan covek!
Jako mi je drago! nije zasluzio ovih 5 godina muke i sekiracije, ali dobro je da sada tome doslo kraj!

covek koji je branio svoju porodicu, svi bismo isto odreagovali.

provalinik je bio narkoman...vec poznat policiji...

leni

pre 6 godina

Posto ste svi pismeni, ne bi bilo lose ni da procitate odredbe o nuznoj odbrani pre nego se "zaletite" na zakon. Nuzna odbrana nas stiti i van stanova i ne treba menjati zakon, vec primenjivati. Niti smo duzni da cekamo napad, niti svako prekoracenje vodi do kazne, kako se najcesce pogresno misli.

apelujem i ja

pre 6 godina

Samo da podsetim sve koji su se kao i ja obradovali oslobadjajućoj presudi...."Reč je o prvostepenoj presudi i tužilaštvo ima pravo žalbe Apelacionom sudu."
Svi znamo kako apelacioni sudovi rade...na žalost poštenih gradjana...

Vladimirr

pre 6 godina

Pogledajte Ameriku. Svak ima pravo da oružijem štiti imovinu a ginu kao muve u vrtlogu nasilja koji traje decenijama . Ne treba ljudi sami da se obračunavaju treba graditi sistem koji funkcioniše i štiti gradjane.
(Rob sinji, 23. februar 2018 12:29)

Mislim da nemate pravo. Prvo, Amerikanci se ubijaju na javnom prostoru, to je nesto drugo. Verovatno i zbog kolicine oruzja, ali pre svega zbog mentaliteta (u Kanadi imaju istu kolicinu oruzja na glavu stanovnika, pa je stopa ubistava neuporedivo manja) Drugo, zasto bismo se mi prilagodjavali tome sta ce da uradi kriminalac? Moje je da se zastitim od njega, i ne preteram u nuznoj odbrani (neko me mrko pogleda, a ja pucam na njega) Sta ce drugi put da uradi stvarno nije moja stvar, a ne mislim da je to bas tako da ti kriminalci prave racionalne odluke u zavisnosti od statistika i naucnim metodama dolaze do odluka. Trece, tamo nije bio, i nije mogao da bude "sistem" da ga stiti. Bio je samo on i taj doticni. Kada sam branio klinca koga su napala tri skinheda, isto nije nigde bilo sistema (sreca pa nije doslo na nozeve) Da je imao u poseti komsiju policajca, ne kazem nista. I lopov nije krenuo da bezi, nego ga je napao. Sta je trebalo da uradi, na brzinu nauci dzudo bar do crnog pojasa pa ga "mirnije" savlada, iako ni to ne pomaze uvek? Covek je uradio najbolje sto je mogao u tom trenutku, zastitio sebe i svoje. Ne razumem da neko moze da ima problem sa tim.

Ne brinite, Apelacija ce reci da je ipak trebalo da ga ponudi kafom.

pre 6 godina

Ne znam za vas, ali ja bih veceras bio na ulici da su ga osudili makar i na pola sata zatvora. Drugo, tu je cuveni Apelacioni, nista ja njima ne verujem.
Trece, zabole me za koga glasate, ali ako ovog osude na Apelaciji a vi ostanete kod kuce, i treba da vas pljackaju, i politicari i obicni lopovi.

KG

pre 6 godina

Lepo neko rece otpustiti tuzioca koji je podigao optuznicu. Coveka su tri ili cetiri puta vec "oslobadjali" nepodizanjem optuznice. Tek se ovaj nasao pametan da podigne optuznicu. E, sad, kod reizbora za tuzioca mu uzeti to u obzir. Podizes optuznicu protiv nevinog coveka, sud ga oskobadja, tvoja optuznica pada, ti, gospodine, NISI ZA TUZIOCA.
Drugo je pitanje i cuvenog Apelacionog suda. Kladim se da ce postupak da vrate na pocetak. Daj Boze, da nisma u pravu. I opet neko lepo komentarisa: Ovo je pred izbore, jos uvek mogu kasnije da opet ganjaju coveka. Pa jel' se onaj oficir branio u svom stanu od nastrljivaca iz SNS-a, pa njega uhapsise? U Srbiji je sve moguce. Nadam se da je ovom coveku konacno svanulo i da ga vise nece matretirati po sudovima.

laza

pre 6 godina

Konacno pobeda zdravog razuma. Treba prosiriti ovlascenja kad je samoodbrana u pitanju i omoguciti postenim ljudima da zastite sebe i porodicu od kojekakvog sljama.

Mogli su i odmah da ga oslobode, ali nisu

pre 6 godina

Pet godina trebalo je do prvostepene sudske presude, a do konačne presude trebaće možda još dve ili tri godine. Za to vreme optuženi (ne u konkretnom slučaju, jer je mlađi čovek) može i da umre od starosti pre okončanja sudskog procesa. U čemu je smisao decenijskih sudskih procesa? U doslednom sprovođenju zakona ili u obesmišljavanju pravnog sistema?

Penzioner

pre 6 godina

Da se ovako nešto ne bi ponovo desilo, donesite vastodršci već jednom zakon o samoodbrani i zakon o nepovredivosti stana, tako da oni koji imaju nameru nekoga da napadaju ili da upadaju u tuđe stanove, konačno shvate, da će platiti visoku cenu za svoja dela. Konačno i srpski sudovi da donesu odluku koja nije sramotna.

a i više

pre 6 godina

Podrzavam oslobadjajucu odluku.
Optuzeni za ubistvo ni kriv ni duzan, u svojoj kuci bio, spavao, dosao lopov kog nikad nije ni sreo ni video ranije, napao ga srafcigerom, pa sta da radi, da pusti da ga provalnik ubije, da mu povredi decu, zenu?
Privatna svojina treba da je svetinja, to je jedna od boljih stvari u SAD-u, bar te kuci niko ne sme uznemiravati.

Steva

pre 6 godina

Bre 5 godina sude coveku koji je u samoodbrani ubio kriminalca !!! Ako drzava ne radi svoje moraju ljudi sami, iz zatvora se izlazi iz groba nikad.

Самурај_са_југа

pre 6 godina

Тако је бре! Нек виде лопуже да више неће смети да упадају у туђ посед тек тако!

borivoje surdilovic

pre 6 godina

konacno i ovaj sud da presudi u korist postenog covaka.....ako mogu da oslobode tolike narko dilere i ubice...mogu i bogeskog....

istina

pre 6 godina

Da li je srpski sud konacno uradio pravi posao? Pa ja ne verujem,jos od 2013 se vuce ova prica i tek 5 godina kasnije sudjenja su ustanovili da se provalnici ne ubijaju iz zabave vec u naletu adrenalina iz straha da nece mozda on tebe da ubije dok te vec PLJACKA.
SRAMOTA!!!

darko

pre 6 godina

hvala bogu. al ovaj nas zakon je izmisljen ne za nas .. nego za advokate i sudije i drzavu.. sta mislite koliku lovu su uzeli za 5 godina

Aca

pre 6 godina

koliko vidim, pojedinci uporno brane ovog ko je upao u stan... jedan cak napisa da je ovaj uzeo noz pa usao u sobu odakle se cuo zvuk... ma ne, uzece secernu vunu pa ce uci u sobu... upadne ti neko u stan i zasticeniji je od tebe, ti da brines o njegovim pravima, o njegovom zivotu... da cekas da on izvadi nesto... "Provalnik imao srafciger da bi nekog zaplasio", napisa isti (u potpisu advokat)... jeste, jeste, ti znas sta ce njemu srafciger, dosao da zasrafi sarke na ormanima... to su delici sekunde, nema tu mnogo vremena za razmisljanje... proradi zivotinjski instinkt, branis svoje... to je prirodno, koliko god bili svesna i drustvena bica... to nam je zapisano negde u biti... mozda tu nije bilo najcistije i sa strane Bogeskog, ali coveku svaka podrska za odbranu svoje porodice... morao je tako... ja bih koristio sva sredstva da odbranim porodicu, ne bih birao jer to tamo pise u nekom bezveznom zakonu...

VanDeTotal

pre 6 godina

Oslobadjajuca presuda, je za mene, pravedna ali 5 godina maltretiranja nije pravda. Vidim da neki govore o prekoracenju nuzne samoodbrane i brane napadaca. Zar zakon, ja nisam nisam pravnik, ne treba da bude takav da predupredi i destimulise svaki predumisljaj kriminalne radnje, a ne da stavlja teret na napadnutg i prinudjenog da se brani. Jel zakon sluzi da zarade advokati i sudije ili da obezbedjuje poredak sigurnosti i bezbednosti. Suprotna presuda bi samo doprinela ohrabrivanju provalnika vise nego sto ovakva, oslobadjajuca, stiti zrtvu.

Saša

pre 6 godina

Čoveku je od te noći život verovatno drugačiji, kako podneti takav stres? A onda ste mu vi 5 godina pomagali da mu budemalo lakše?! Pet godina ti ne daju da pokušaš to da potisneš ili zaboraviš... i onda ti kažu- ok nisi kriv? Nadam se da će čovek smoći snage da dođe k sebi.

Zoran

pre 6 godina

Hvala Bogu da je nase sudstvo donelo bar jednu ispravnu odluku, koja inace i ne bi bila donesena da nije bilo pritiska javnosti!
Drago mi je da je covek, koji je samo stitio svoju porodicu, oslobođen daljih muka!

Klara

pre 6 godina

Konačno! Čovek koji je samo branio svoju porodicu od kriminalca se godinama povlači po sudu a kriminalci šetaju slobodni. Ako tužilaštvo uloži prigovor na presudu, treba ga ukinuti. Ionako nijednog kriminalca nisu uspeli da pošalju iza rešetaka a maltretiraju žrtve.

Vladimirr

pre 6 godina

Palac gore :) Svako (bi trebalo da) ima pravo da se brani. Nadam se da ce to da bude presedan, takodje da coveku nisu previse unistili zivot tim procesom.

Damjan

pre 6 godina

Ma da li moguće? Sud je doneo ispravnu odluku u rekordnom roku...al sačekajmo odluku apelacionog suda...imaju oni neku svoju obrnutu logiku razmišljanja.

janpi

pre 6 godina

Bratee,tek danas ga zvanicno oslobodili???
Kakvo sudstvo??

Secam se,kao da je juce bilo kakva se frka digla po mrezama,pa peticije za hitno oslobodjenje doticnog Sase koji je samo branio svoj dom i tada,veoma malo dete...

Ja mislio da je ta prica odavno zavrsena.

markokiki

pre 6 godina

Ima nade u Srbiji, bravo za sud. Trebalo je ovo i ranije al ajde treba vetovati bice bolje. Saško je slobodan i bez te presude ovo je samo šlag na torti

kraja

pre 6 godina

...5 godina je pravosudju srbije trebalo da oslobodi krivice coveka koji je branio svoj dom i porodicu od poznatog kriminalca...???
...to je ta "racionalnost" poslovanja...
...to je to resavanje slucajeva u vremenski prihvatljivom trajanju...???
...sad je jasno zasto ce sudjenje saricu trajati pola veka...
...secamo se kada je predsednik okrivio kosmajca, sudjenje jos uvek traje, po nekom desetom osnovu...

gradjanin

pre 6 godina

Bravo, bravo za sudiju.Bravo za odluku!Pišite više o ovakvim hrabrim sudijama!E sad gospodo lopovi, kad imate nameru da upadate ljudima u kuće, imajte na umu ovakvu sudsku odluku pa izvolte na "torti i kafi"!

Јабучило

pre 6 godina

Да ли је нормално да суђење, па макар и за убиство траје 5 година? Као да само убиство није трауматично, треба још годинама да живи у неизвесности. Малтене као да је кажњен...

Bari1991

pre 6 godina

E konacno jedna lepa,normalna i pravedna vest od srpskog pravosudja.Mada,da se nije podigla tolika medijska prasina,ne znam bas da li bi bilo ovako.I jos jedan benefit,lepa je ovo poruka za sve buduce provalnike.

Svetski Mega Car

pre 6 godina

Konacno da srpsko pravosudje uradi nesto kako treba. A nadlezno tuzilastvo treba da bude sramota sto su uopste podigli ootuznicu protiv coveka i tako mu godinama pravili pakao od zivota.

John

pre 6 godina

(Nenad, Skopje, 23. februar 2018 15:20)

Poenta je u sledećem - TREBALO bi da se uzima u obzir sve.
ALI - u praksi je to mnogo drugačije - manje-više samo se gleda radnja i nastala posledica. Da karikiram - po dosadašnjoj sudskoj praksi - može nužna odbrana ako tip puca na tebe, a ti, dok leti metak prema tebi, uzmeš pištolj pa upucaš ti njega; ili ti zabode nož i dok ga još drži u tebi uzmeš i ti i ubodeš njega.
I naravno da su svi navikli na takvu praksu.
A koliko znam, na fakultetu se uči malo drugačije - u rivičnom pravu izričito se kaže da u ovakvim slučajevima rizik treba i mora da snosi napadač. Jer on postaje žrtva svog potivpravnog ponašanja - on je prvi prekršio zakon time što je ušao u tuđe.
Tako da si ti u pravu. I sa logičke, a i sa pravne strane.
Problem je u tome što ih je neko naučio da sude tako kako sude, i da tumeče tako kako tumače, a i oni dalje druge uče pogrešno.
Naravno, ovo ne znači da imaš pravo da istog momenta kad vidiš nepoznatog u kući potegneš pištolj i pucaš mu u glavu

John

pre 6 godina

(Advokat, 23. februar 2018 10:50)

Uzeo nož? Pa šta? U svojoj kući može da nosi šta 'oće...
Nužva odbrana ne "pokriva" kada nehotice usmrtite nekoga. Piše u zakonu šta pokriva.
Predlažem ti da se vratiš na fakultet pa da se tamo upoznaš sa izrazom (i nejgovim značenjem) "ofanzivna nužna odbrana". Ako ti nešto nije jasno, pitaj Stojanovića (ako si stvarno advokat, znaćeš ko je)
"verovatno da bi zaplašio, a ne povredio nekog"
U krivičnom pravu nema "verovatno". Evo, ja kažem da verovatno jeste imao nameru da nekoga ubije. I šta sad? Da razmatramo čije "verovatno" je verovatnije?
"Ubod nožem koji je izazvao smrtonosne povrede ne može biti izveden da se ne zna da li je neko posečen/uboden ili ne"
I ogrebotina može biti smrtonosna. Plus što nije rekao da ne zna, nego da se ne seća. A mnogo je relevantnije mišljenje veštaka (i patologa i psihijatra) nego advokata da li se seća ili se ne seća.

"sa mogućnošću prevremenog puštanja na slobodu nakon pola odslužene kazne."
Sad mi je sasvim jasno da nikakav advokat nisi. Da jesi, znao bi da je Krivični zakonik odavno promenjen i da više nema uslovnog otpusta nakon izdržane polovine, već nakon 2/3.

citizen

pre 6 godina

Bravo za sudsko veće koje je donelo istorijsku odluku!Svaka čast.Ovo je primer kako treba suditi u ovakvim slučajevima.Pa sad neka razmišljaju provaknici, lopovi i bitange kad upadaju poštenom svetu u kuće.Još jednom bravo za sudsko veće!

bih ja

pre 6 godina

Konacno kap pravde. I to sudjenje je predugo trajalo. Maltretirali ste coveka bezveze. Sada mu nadoknadite sve troskove sudjenja, stres i ostalo. Takodje tuziti porodicu ubijenog za odstetu.

skewa

pre 6 godina

Secam se ovog slucaja. cak sam i potpisivao peticiju za oslobadjanje. Stanovao sam u toj uluci i pokojnik je bio poznat kao problematican. drago mi je zbog oslobadjajuce presude.

Kevin Moretunic

pre 6 godina

Samo da kazem onima koji su govorili da je prekoracio idbranu jer ga je ubo preko 20 puta.To bi mozda bilo tacno da je ovaj lopov preminuo na licu mesta ali on je podlegao nakon sto je pobegao i pozvao telefonom nekoga nakon toga.To znaci da je on i nakon poslednjeg uboda imao jos snage za borbu jer cim je mogao da pobegne i telefonira kasnije.Ovom coveku heroju mogu slobodno da kazem zelim da se oporavi sto pre od ovoga sto ga je snaslo.

Dovla

pre 6 godina

Pravda je zadovoljena, ali sve sto je ovde napisano se razlikuje u odnosu na prvu verziju od pre 5 godina, lako dokazano citajuci clanke i njihve postove na fejsbuku pre 5 godina. Pratio sam grupu na fejsbuku posvecenu pravdi za Saska.
Kako je izgledalo ranije, prvo, izboo ga je 5 puta, a u ovoj sada izjavi kaze da se ne seca da li je provalnika ranio.
Drugo, izboo ga je 5 puta u ledja, tako da ovaj nije mogao da mu uperi u lice bilo sta.
Trece, tada su izjave njegove zene i njega bile drugacije nego danas, naslov iz novina: "Moj muž je drhtao i vikao: "Ubio sam provalnika!"". Ocigledno je tada znao da ga je izboo, a sada je morao zbog odbrane da promeni iskaz.
Cetvrto, ako se dobro secam, Manic je imao 49 dokazanih razbojnistava, nije samo tek tako poznat od ranije policiji, nego je covek specijalizovan i ima ko zna koliko nerasvetljenih razbojnistava.
Peto, Manicev otac nije zeleo da pomogne Bogeskom i da ode na sud da svedoci da je sin problematican i da zamoli da se nevin porodicni covek oslobodi.

Sve u svemu, pravda je zadovoljena, voleo bih da svaki takav slucaj bude isto tretiran od sada, ali bez da se menja istorija unazad, nego ako je kriminalac upao u stan ljudi koji zive od svoje plate i imaju pristojan porodicni zivot, da se ne sankcionisu oni koji u tom stanu zive. Vidi se koliko imamo rupa u zakonu jer je sud uspeo da zadovolji pravdu sa izmenama u iskazima, sto je tuzno. Puno srece porodici Bogeski, pravda je zadovoljena!

Velibor H

pre 6 godina

Čoveku je u stan upao provalnik noću, dok su u stanu maloletna ćerka, žena i on, u mraku, kada je ušao u sobu, uperena mu je baterijska lampa u lice...
Koliko se sećam provalnik je od ranije poznat policiji, nije pobegao iz stana kada je neko ušao u sobu, a kako je došlo do toga da bobije ubode nožem u leđa... da nije pobegao, da je ostao, možda bi mu i bila ukazana pomoć, i možda bi preživeo...
Ispravna odluka, koja šalje jasnu poruku-ne upadajte u kuće, posebno kada je vlasnik unutra!
Vidim nekima se to ne sviđa, mišljenje o njima zadržaću za sebe.
Pravda je zadovoljena, ali ostaje gorak ukus u ustima zbog trajanja procesa 5 godina!!
Sin onog TV tajkuna što pregazi devojku na mrtvo, oslobođen je krivičnog gonjenja, pre nego je stigao da se presvuče.

Stefan

pre 6 godina

E, ovo je Srbija u pravom svetlu. Čoveku se PET GODINA sudi za ovo. Godine agonije u životu. Zbog ovoga. I još nije gotovo, tužilac se uvek žali do kraja. A ko sve mirno šeta ulicama? Pravda u Srbiji? Ne postoji.

Gazda Dojkan

pre 6 godina

Sudilo se i momku koji je upucan u ocevoj zlatari na bulevaru, pa se pljackasu zaglavio pistolj i momak ga ubio u samodbrani ocevim pistoljem.
Tuzilac ga je teretio da je ubio pljackasa u begu, na vratima zlatare.
Nismo nikad saznali za epilog tog slucaja.

cemu 5 godina

pre 6 godina

Sudeci po ovoj vesti, ispada da je sve jasno i da je bila samoodbrana. Koji su bili razlozi onda da sve traje toliko? Koje su to bile okolnosti koje su otezavale istragu i donosenje oslobadjajuce presude ranije? Ne mogu da verujem da cak i u Srbiji za ovakav slucaj mora da se ceka 5 godina. Npr. negde je ranije pisalo da je provalnika vlasnik stana jurio i van stana, sto po opisu u ovom clanku uopste nije bio slucaj. Da li je bilo jos necega kao potencijalno otezavajuca okolnost osim samog broja ubodnih rana?

csc

pre 6 godina

Ne znam koje su pravne formulacije primenjive u slučajevima samoodbrane i nužne odbrane, ali znam da, ako ti neko upadne noću u stan i, susrevši te, ne pobegne nego nasrne na tebe, svako napadnuto ljudsko biće ima neotuđivo pravo da se brani svim sredstvima. Bolje prekoračiti nužnu odbranu nego poginuti i rizikovati živote svoje porodice. Nakon što se odbraniš, nadležne službe mogu kako hoće, bar su ti žena i dete bezbedni. I tu niko ne bi trebalo da ima dilemu - Bogeski je postupio ispravno. Sve najbolje želim čoveku.

Rajko Zivotic

pre 6 godina

Ne pisete da se covek iselio iz stana zbog pretnji I maltretiranja dripaca iz okoline. Sta sada uraditi sa njima. Na policiju izgleda ne vredi racunati.

Advocatus Diaboli

pre 6 godina

@Advokat
Neko se ne može „teretiti za umišljaj“. Umišljaj nije posebno krivično djelo, umišljaj predstavlja odnos počinioca prema krivičnom djelu i tretira se kao stepen krivice.
Drugo, da si advokat znao bi da ne postoji nužna SAMOodbrana već nužna odbrana i ako već pričaš o tome trebao bi se držati zakonske definicije koja kaže da je „Nužna ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinilac od svog dobra ili dobra drugoga odbije istovremen protivpravan napad.“. Dakle, potrebno je da postoji istovremeni protivpravni napad. Istovremenost postoji sve dok napad traje, a to znači sve dok on ne prestane, pa čak i kada napad neposredno predstoji. Dakle, to nije jedan trenutak/sekund kako ovdje opisuješ. Istovremenost u ovom slučaju postoji jer je nepozvano lice u gluvo doba već bilo u pravno zaštićenom dobru (stanu) bez odobrenja zakonitog posjednika tog dobra. Dakle, opasnost postoji, protivpravni napad na zaštićeno dobro postoji i okrivljeni je imao puno pravo da koristi nužnu odbranu. Okrivljeni je uzeo nož, još uvijek ne znajući od kojeg nivoa opasnosti se brani (ali razumno je očekivati da lice u tri sata ujutro nema dobre namjere, a u kući imaš maloljetno djete i ženu koje treba zaštiti). Onog trenutka kada je okrivljeni napadnut od strane provalnika sa šarafcigerom konkretizovano je koje dobro je napadnuto, a to je najvažnije odnosno život njega i porodice i imao je pravo da napadne istovrsno dobro provalnika.

Nenad, Skopje

pre 6 godina

@Advokat i ostali koji osporavate prvostepenu presudu, da li mozete objasniti da li prilikom iznosenja dokaza, okolnosti i uzrok za ubistvo se uzimaju u obzir ili samo se razgledavaju nastale posledice? Jednostavno, da li sudija moze rezonirati da do ubistva ne bi doslo ako ubijeni nije dosao u kuci da krade? Da li u raspravi na sudu se zanemarajuje ova cinjenica i pocetna pozicija je samo cin ubistva i nacin kako je doslo do njega (prekoracenje nuzne odbrane), a ne i motiv ubijenog da udje u tudji stan, a samim tim i sam sebe svesno izlozi opasnosti da bude povredjen ili ubijen. Ako sam covek ne brine o svojoj sigurnosti i zivotu, i svesno se dovodi u opasnost, po cemu da sud preuzme tu ulogu post festum? Ubijeni nije bio sa poprecenost u razvoju, pa da drugi treba da brine o njegovoj bezbednosti. U filmu Ko o tamo peva ima jedna jako ilustrativna replika, kada Bata Stoiljkovic padne sa mosta u reku, a Paja kaze: "nikome nista, niko ga nije terao da se saginje". I ovde-niko ga nije terao da ulazi u tudji imot da krade, a cim je to ucinio sam je sebe izlozio na rizik da nastrada. Tu bi se zdravorazumska rasprava trebala i zavrsiti.