Ponedeljak, 11.12.2017.

11:11

Putin naredio povlačenje trupa iz Sirije

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je povlačenje ruskih trupa iz Sirije tokom iznenadne posete bazi Hmejmim, javlja <a href="https://rs-lat.sputniknews.com/rusija/201712111113760945-putin-sirija-hmejmim/" class="text-link" target= "_blank">Sputnjik</a>.

Izvor: B92

Putin naredio povlaèenje trupa iz Sirije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

Mali

pre 6 godina

Та суверена земља је позвала Русе. Једини који крше суверенитет су Американци.
 (милош, 11. decembar 2017 14:45)

Da suverena kao što je Srbija za vreme Miloševića bila s' tim što je Milošević imao većinu glasova na izborima a Asad ima 10% samo njegova klika ima najviše love u celoj državi pa može da krade kako hoće. Muka mi je od tih "suverenih i legitimno izabranih"

Nikola

pre 6 godina

Malo ko razumije sta se desilo u Avganistanu. Samo ste naucili iz medija i komentara po internetu i sad svi imaju iskrivljenu sliku. Tada je Sovjetski savez intervenisao da podrzi komunisticku vladu Avganistana, i uspjeli su da ih odrze, ali su vidjeli da nema smisla ostati tamo duze zbog sve vecih gubitaka i zbog nemogucnosti da se odrzi taj novi rezim. Njih su tada Amerikanci osujetili posto su naoruzavali masovno talibane modernim pjesackim naoruzanjem, recimo stinger PVO sistemima. Ta intervencija je se pokazala kao pogresna, ali sta je tu je istorija ide dalje. Ameri su prosli slicno samo sto se oni jos ne povlace. A kada se povuku talibani ce opet da zavladaju Avganistanom. I sada drze velike dijelove drzave...

bachi

pre 6 godina

Америчка демократија није успела да уђе у Сирију. 
Честитам Путине.
(Miki, 11. decembar 2017 11:38)
Znači kada rusi intervenišu u suverenoj zemlji onda je to dobro a u drugim slučajevima je okupacija.

милош

pre 6 godina

Znači kada rusi intervenišu u suverenoj zemlji onda je to dobro a u drugim slučajevima je okupacija.
(bachi, 11. decembar 2017 14:16)
Та суверена земља је позвала Русе. Једини који крше суверенитет су Американци.

ProkopijeElGrande

pre 6 godina

Tako se to radi. Pozovu te, dodjes, pobedis, odes i ostavis Sirijce da rade po volji, a ne da se nepozvan ukopas za narednih XYZ godina i stalno drzis neke tenzije da opravdas prisustvo kao sto rade Ameri po Afganistanu, Iraku itd.
U Siriji je ocitao lekciju zapadu kako se stvarno bori protiv ID, za svega nekoliko meseci je uradio ono sto ovi nisu mogli(realnije je reci hteli) godinama.

Igor

pre 6 godina

@genius
Najuspesnija vojna operacija modernog ratovanja je Pustinjska Oluja u kojoj je 5 po velicini armija sveta razbijena za 4 dana.
Druga armija NATO pakta, armija Turske, narucila je za pocetak 116 aviona F-35 od SAD-a, vrednost ugovora je veca od bilo kog ugovora koji je vojna industrija Rusije ikada postigla.
Najvece ponizenje Rusije desilo se kada je podvila rep, presla preko obaranja aviona i ubistva pilota i Turskoj, drzavi koja joj je oborila avion i na cijoj se teritoriji nalaze americke nuklearne bombe, prodala S-400, koji je sada dostupan NATO drzavama za analizu. Takvo ponizenje jedne velike sile odavno nije zabelezeno.

Mats Wilander

pre 6 godina

Moguće da će dio i povući, jer i nema potrebe više za njima.
Na početku, dok se ratovalo po Hami i Aleppu je dugo vremena bilo 4 komada Su-34 u Hmeimimu, a sada ih je tamo 14.

Za djelovanje po Idlibu i Hami treba znatno manje aviona, jer su relacije puno kraće, a osim toga tu mogu koristiti i Su-25, što je u DeZ-u i Bukamalu bilo već na granici isplativosti.

Milos

pre 6 godina

Руси су већ једном најавили повлачење, нешто авиона је повучено, али се касније и вратило.

Можемо да очекујемо мањи број авиона, као и нешто мање копнених снага. Раније је била ангажована артиљерија, спец. снаге итд. За добрим делом тих снага више и нема потребе, и наравно да ће бити повучене. Али ће свакако остати више него довољно руских снага у Сирији.
Паметан потез

genius

pre 6 godina

Mislim da je ovo bila najefektivnija i najefikasnija vojna intervencija modernog ratovanja.

Čak je i njen najgori momenat predstavljao uvod u najveću spoljnopolitičku pobedu Rusije od raspada SSSR - tursko obaranje aviona, pomirenje i otklon druge najveće armije u NATO od centrale, njen oštar verbalni i politički sukob sa bezmalo svim NATO saveznicima i konačno kupovina ruske vojne tehnike.

Pustinjski lisac

pre 6 godina

Pojedini komentatori su izgleda samo pročitali naslov i zaključili da se ruska vojska povlači iz Sirije. Suština je da je rusko vojno prisustvo stalno u Siriji jer pored baze u Tartusu imaju i avio bazu u Hmejmu. Rusija je ostvarila svoje strateške ciljeve, i dalje je prisutna na Sredozemnom moru, sačuvala je Asada kao svog saveznika, Islamska država je poražena na tlu Sirije. Ostatak operacija će verovatno obaviti sirijska vojska uz logističku i tehničku podršku ruskih instruktora. Sem toga, Sirija je u dometu ruskih raketa i strateških bombardera. Međutim, ovo bi moglo da znači da će se region Idliba rešavati političkim putem mada je tamo još uvek prisutna Alkaida. Takođe, turska vojska je u ovom regionu tako da će biti zanimljiv rasplet ove situacije.

auuu

pre 6 godina

@* Odlican komentar. Osim toga, poslednji sastanak u Sociju - Putin, Erdogan, Rohani je zavrsen neuspesno zbog zahteva Iranske revucionarne garde. Nad tim snagama ni Rohani nema kontrolu, ponasaju se kao drzava u drzavi. Putin je to dobro razumeo, ne traba mu i taj problem

mihajlo

pre 6 godina

@Sandzak
Rusi su glavni pobednici kako u Siriji tako i u Iraku. Ako neznas na sta mislim, onda gledaj teren a ne CNN. Asad drzi 70% fizickog terena zemlje, 99% glavne infrastrukture, drzi oko 90% svih gradova od kojih i one najvece, Iran direktno povezan sa Bejrutom, Irak vode Siiti, Siiti su glavna vojska u Iraku i prisutni su blize Izraelu nego sto je isti Iranu. Ponovo pitanje za tebe, koje odneo pobedu.

Začuđeni u Zemlji Čuda

pre 6 godina

@Lebriti
Ajd što nađe $8M nego, gde nađe 3 godine rođo? oktobar 2015/decembar 2017. je po mojoj matematici 2godine i 2 meseca.
PS cifra po danu je $2M al' ajd sad...

Ludi Milojko

pre 6 godina

(Lebriti, 11. decembar 2017 11:22) Razmišljanje na nivou "uz toplo pivo ispred seoske kafane". Ako je trošio 8 mil$ dnevno to je za tri godine nešto više od 8 mld$! Za to vreme je ugovorio prodaju oružja za 30 Mld$, obezbedio kontrolu bliskog istoka, rast cena nafte od koga će zaraditi još 200 Mld$. Pa izgleda da nije puno potrošio, a?

Nemanja

pre 6 godina

Tako se to radi. Dodjes, ocistis Siriju od ID (povratis ogromne procente zemlje koje su sada pod kontrolom Vlade, osvajanjem kljucnih gradova Palmire, Alepa itd.) i odes kuci, naravno uz obezbedjivanje opreme i obuke. Ostavis samo jednu stratesku bazu (koja postoji u Siriji godinama) koja ti omogucava da izadjes na srdozemlje, naravno uz poziv Sirijske Vlade.
A ne kao neki koji dodju i ostanu godinama, naravno nepozvani...

nole

pre 6 godina

Ne povlace se jer su izgubili nego se povlace jer su pobedili, uspostavili kontrolu i mir , obucili sirijsku vojsku da kontrolise svoju teritoriju i odlaze kao pobednici...

Aron

pre 6 godina

Očekivana odluka i svaka čast ruskoj vojsci za sve što je uradila u Siriji. Sada je Asad u mnogo boljoj poziciji nego pre, kontroliše 70% stanovništva, 5 od 5 najvećih gradova i 7 od 10. Sada mu prestoji da zajedno sa Irancima i Hezbolahom uništi umerenu opoziciju i Tahrir al Šam(Bivšu Al Nusru). Oni ne čine više od 10% stanovništva, ali za razliku od Kurda bolje su naoružani zato što su uspeli da se dokopaju teškog naoružanja iz Kasarni siriske vojske. A sa druge strane i Zalivske zemlje su ih dobro snabdele time kao i novcem. Kurdi nemaju to, i više dominira pešadisko naoružanje. Imali su dogovor sa Asadom da se vojska povuče mirno iz tih oblasti a negde i dalje dele vlast sa Kurdima kao na primer u Kišmilu.

sy

pre 6 godina

Ovo je vec treci put kako objavljuje isto u Siriji i proglasava pobedu od pocetka rata.Idu predsednicki izbori,pa su potrebne pobede.Koliko je to sve realno i istina je drugo pitanje.

Mile od Moravu

pre 6 godina

Skidam kapu, obećao i uradio, da su svi ovakvi pa gde bi nam bio kraj.... I uopšte mi nisu jasni oni koji se čude kako narod sve više ceni ovakvog predsednika a u suštini jednostavno je, čovek priča i radi to što priča a ne kao što većina priča ono što narod želi da čuje a rade ono što odgovara određenoj grupi ljudi. Šteta što sem njega i Merkelove nema više ovakvih političara na svetu jer bi svet preko noći postao bolje mesto za život.

lamanca

pre 6 godina

Zvanicno povlace se a nezvanicno ostaju vojnici samo bez obelezja Ruske Federacije. Velemajstorski potez jer nakon njih odlaze Turci i Ameri.

cnc

pre 6 godina

Dve godine obucavaju sirijske strucnjake, dovoljno da mogu poceti da dejstvuju sami a i dalje da obucavaju svoje kolege. Oko 65% drzi Asad, sa tedencijom rasta tog procenta teritorije, u poslednjih 6 meseci. Uglavnom, rusi salju oruzje, Sirija placa. Isis ce se tesko iskoreniti, ali najbitnije da su stavljeni pod kontrolom. Jos ako bi kurdi napravili drzavu (skoro nemoguce zbog turske), idis bi za 5 god nestao. A terorista ce uvek biti.

*

pre 6 godina

Ne odlazi zato sto je dobar i moralan, sklanja se zbog predstojeceg sukoba Irana i Saudijske Arabije na BI, fokusira se na Ukrajinu i druge znacajnije predele...

Lebriti

pre 6 godina

Lepo su ih navukli na tanak led.

Putin je trošio dnevno u Siriji osam miliona evra,puta 3 godine....cifra je jasna koliko je Rusiju ova avantura kostala.
Brže-bolje spašavaj sto može

pobednici i luzeri

pre 6 godina

Svaka cast, dosao, odradio najveci deo posla, povlaci se.

A ne ko neki koji 15 godina ne mogu nista da urade i samo traze jos para da ostanu, Irak, Afganistan itd.

genius

pre 6 godina

Mislim da je ovo bila najefektivnija i najefikasnija vojna intervencija modernog ratovanja.

Čak je i njen najgori momenat predstavljao uvod u najveću spoljnopolitičku pobedu Rusije od raspada SSSR - tursko obaranje aviona, pomirenje i otklon druge najveće armije u NATO od centrale, njen oštar verbalni i politički sukob sa bezmalo svim NATO saveznicima i konačno kupovina ruske vojne tehnike.

pobednici i luzeri

pre 6 godina

Svaka cast, dosao, odradio najveci deo posla, povlaci se.

A ne ko neki koji 15 godina ne mogu nista da urade i samo traze jos para da ostanu, Irak, Afganistan itd.

Mile od Moravu

pre 6 godina

Skidam kapu, obećao i uradio, da su svi ovakvi pa gde bi nam bio kraj.... I uopšte mi nisu jasni oni koji se čude kako narod sve više ceni ovakvog predsednika a u suštini jednostavno je, čovek priča i radi to što priča a ne kao što većina priča ono što narod želi da čuje a rade ono što odgovara određenoj grupi ljudi. Šteta što sem njega i Merkelove nema više ovakvih političara na svetu jer bi svet preko noći postao bolje mesto za život.

lamanca

pre 6 godina

Zvanicno povlace se a nezvanicno ostaju vojnici samo bez obelezja Ruske Federacije. Velemajstorski potez jer nakon njih odlaze Turci i Ameri.

cnc

pre 6 godina

Dve godine obucavaju sirijske strucnjake, dovoljno da mogu poceti da dejstvuju sami a i dalje da obucavaju svoje kolege. Oko 65% drzi Asad, sa tedencijom rasta tog procenta teritorije, u poslednjih 6 meseci. Uglavnom, rusi salju oruzje, Sirija placa. Isis ce se tesko iskoreniti, ali najbitnije da su stavljeni pod kontrolom. Jos ako bi kurdi napravili drzavu (skoro nemoguce zbog turske), idis bi za 5 god nestao. A terorista ce uvek biti.

Aron

pre 6 godina

Očekivana odluka i svaka čast ruskoj vojsci za sve što je uradila u Siriji. Sada je Asad u mnogo boljoj poziciji nego pre, kontroliše 70% stanovništva, 5 od 5 najvećih gradova i 7 od 10. Sada mu prestoji da zajedno sa Irancima i Hezbolahom uništi umerenu opoziciju i Tahrir al Šam(Bivšu Al Nusru). Oni ne čine više od 10% stanovništva, ali za razliku od Kurda bolje su naoružani zato što su uspeli da se dokopaju teškog naoružanja iz Kasarni siriske vojske. A sa druge strane i Zalivske zemlje su ih dobro snabdele time kao i novcem. Kurdi nemaju to, i više dominira pešadisko naoružanje. Imali su dogovor sa Asadom da se vojska povuče mirno iz tih oblasti a negde i dalje dele vlast sa Kurdima kao na primer u Kišmilu.

милош

pre 6 godina

Znači kada rusi intervenišu u suverenoj zemlji onda je to dobro a u drugim slučajevima je okupacija.
(bachi, 11. decembar 2017 14:16)
Та суверена земља је позвала Русе. Једини који крше суверенитет су Американци.

sy

pre 6 godina

Ovo je vec treci put kako objavljuje isto u Siriji i proglasava pobedu od pocetka rata.Idu predsednicki izbori,pa su potrebne pobede.Koliko je to sve realno i istina je drugo pitanje.

ProkopijeElGrande

pre 6 godina

Tako se to radi. Pozovu te, dodjes, pobedis, odes i ostavis Sirijce da rade po volji, a ne da se nepozvan ukopas za narednih XYZ godina i stalno drzis neke tenzije da opravdas prisustvo kao sto rade Ameri po Afganistanu, Iraku itd.
U Siriji je ocitao lekciju zapadu kako se stvarno bori protiv ID, za svega nekoliko meseci je uradio ono sto ovi nisu mogli(realnije je reci hteli) godinama.

Lebriti

pre 6 godina

Lepo su ih navukli na tanak led.

Putin je trošio dnevno u Siriji osam miliona evra,puta 3 godine....cifra je jasna koliko je Rusiju ova avantura kostala.
Brže-bolje spašavaj sto može

*

pre 6 godina

Ne odlazi zato sto je dobar i moralan, sklanja se zbog predstojeceg sukoba Irana i Saudijske Arabije na BI, fokusira se na Ukrajinu i druge znacajnije predele...

nole

pre 6 godina

Ne povlace se jer su izgubili nego se povlace jer su pobedili, uspostavili kontrolu i mir , obucili sirijsku vojsku da kontrolise svoju teritoriju i odlaze kao pobednici...

Nikola

pre 6 godina

Malo ko razumije sta se desilo u Avganistanu. Samo ste naucili iz medija i komentara po internetu i sad svi imaju iskrivljenu sliku. Tada je Sovjetski savez intervenisao da podrzi komunisticku vladu Avganistana, i uspjeli su da ih odrze, ali su vidjeli da nema smisla ostati tamo duze zbog sve vecih gubitaka i zbog nemogucnosti da se odrzi taj novi rezim. Njih su tada Amerikanci osujetili posto su naoruzavali masovno talibane modernim pjesackim naoruzanjem, recimo stinger PVO sistemima. Ta intervencija je se pokazala kao pogresna, ali sta je tu je istorija ide dalje. Ameri su prosli slicno samo sto se oni jos ne povlace. A kada se povuku talibani ce opet da zavladaju Avganistanom. I sada drze velike dijelove drzave...

mihajlo

pre 6 godina

@Sandzak
Rusi su glavni pobednici kako u Siriji tako i u Iraku. Ako neznas na sta mislim, onda gledaj teren a ne CNN. Asad drzi 70% fizickog terena zemlje, 99% glavne infrastrukture, drzi oko 90% svih gradova od kojih i one najvece, Iran direktno povezan sa Bejrutom, Irak vode Siiti, Siiti su glavna vojska u Iraku i prisutni su blize Izraelu nego sto je isti Iranu. Ponovo pitanje za tebe, koje odneo pobedu.

Milos

pre 6 godina

Руси су већ једном најавили повлачење, нешто авиона је повучено, али се касније и вратило.

Можемо да очекујемо мањи број авиона, као и нешто мање копнених снага. Раније је била ангажована артиљерија, спец. снаге итд. За добрим делом тих снага више и нема потребе, и наравно да ће бити повучене. Али ће свакако остати више него довољно руских снага у Сирији.
Паметан потез

Ludi Milojko

pre 6 godina

(Lebriti, 11. decembar 2017 11:22) Razmišljanje na nivou "uz toplo pivo ispred seoske kafane". Ako je trošio 8 mil$ dnevno to je za tri godine nešto više od 8 mld$! Za to vreme je ugovorio prodaju oružja za 30 Mld$, obezbedio kontrolu bliskog istoka, rast cena nafte od koga će zaraditi još 200 Mld$. Pa izgleda da nije puno potrošio, a?

Igor

pre 6 godina

@genius
Najuspesnija vojna operacija modernog ratovanja je Pustinjska Oluja u kojoj je 5 po velicini armija sveta razbijena za 4 dana.
Druga armija NATO pakta, armija Turske, narucila je za pocetak 116 aviona F-35 od SAD-a, vrednost ugovora je veca od bilo kog ugovora koji je vojna industrija Rusije ikada postigla.
Najvece ponizenje Rusije desilo se kada je podvila rep, presla preko obaranja aviona i ubistva pilota i Turskoj, drzavi koja joj je oborila avion i na cijoj se teritoriji nalaze americke nuklearne bombe, prodala S-400, koji je sada dostupan NATO drzavama za analizu. Takvo ponizenje jedne velike sile odavno nije zabelezeno.

Nemanja

pre 6 godina

Tako se to radi. Dodjes, ocistis Siriju od ID (povratis ogromne procente zemlje koje su sada pod kontrolom Vlade, osvajanjem kljucnih gradova Palmire, Alepa itd.) i odes kuci, naravno uz obezbedjivanje opreme i obuke. Ostavis samo jednu stratesku bazu (koja postoji u Siriji godinama) koja ti omogucava da izadjes na srdozemlje, naravno uz poziv Sirijske Vlade.
A ne kao neki koji dodju i ostanu godinama, naravno nepozvani...

Mats Wilander

pre 6 godina

Moguće da će dio i povući, jer i nema potrebe više za njima.
Na početku, dok se ratovalo po Hami i Aleppu je dugo vremena bilo 4 komada Su-34 u Hmeimimu, a sada ih je tamo 14.

Za djelovanje po Idlibu i Hami treba znatno manje aviona, jer su relacije puno kraće, a osim toga tu mogu koristiti i Su-25, što je u DeZ-u i Bukamalu bilo već na granici isplativosti.

bachi

pre 6 godina

Америчка демократија није успела да уђе у Сирију. 
Честитам Путине.
(Miki, 11. decembar 2017 11:38)
Znači kada rusi intervenišu u suverenoj zemlji onda je to dobro a u drugim slučajevima je okupacija.

Pustinjski lisac

pre 6 godina

Pojedini komentatori su izgleda samo pročitali naslov i zaključili da se ruska vojska povlači iz Sirije. Suština je da je rusko vojno prisustvo stalno u Siriji jer pored baze u Tartusu imaju i avio bazu u Hmejmu. Rusija je ostvarila svoje strateške ciljeve, i dalje je prisutna na Sredozemnom moru, sačuvala je Asada kao svog saveznika, Islamska država je poražena na tlu Sirije. Ostatak operacija će verovatno obaviti sirijska vojska uz logističku i tehničku podršku ruskih instruktora. Sem toga, Sirija je u dometu ruskih raketa i strateških bombardera. Međutim, ovo bi moglo da znači da će se region Idliba rešavati političkim putem mada je tamo još uvek prisutna Alkaida. Takođe, turska vojska je u ovom regionu tako da će biti zanimljiv rasplet ove situacije.

Začuđeni u Zemlji Čuda

pre 6 godina

@Lebriti
Ajd što nađe $8M nego, gde nađe 3 godine rođo? oktobar 2015/decembar 2017. je po mojoj matematici 2godine i 2 meseca.
PS cifra po danu je $2M al' ajd sad...

Mali

pre 6 godina

Та суверена земља је позвала Русе. Једини који крше суверенитет су Американци.
 (милош, 11. decembar 2017 14:45)

Da suverena kao što je Srbija za vreme Miloševića bila s' tim što je Milošević imao većinu glasova na izborima a Asad ima 10% samo njegova klika ima najviše love u celoj državi pa može da krade kako hoće. Muka mi je od tih "suverenih i legitimno izabranih"

auuu

pre 6 godina

@* Odlican komentar. Osim toga, poslednji sastanak u Sociju - Putin, Erdogan, Rohani je zavrsen neuspesno zbog zahteva Iranske revucionarne garde. Nad tim snagama ni Rohani nema kontrolu, ponasaju se kao drzava u drzavi. Putin je to dobro razumeo, ne traba mu i taj problem

Lebriti

pre 6 godina

Lepo su ih navukli na tanak led.

Putin je trošio dnevno u Siriji osam miliona evra,puta 3 godine....cifra je jasna koliko je Rusiju ova avantura kostala.
Brže-bolje spašavaj sto može

sy

pre 6 godina

Ovo je vec treci put kako objavljuje isto u Siriji i proglasava pobedu od pocetka rata.Idu predsednicki izbori,pa su potrebne pobede.Koliko je to sve realno i istina je drugo pitanje.

*

pre 6 godina

Ne odlazi zato sto je dobar i moralan, sklanja se zbog predstojeceg sukoba Irana i Saudijske Arabije na BI, fokusira se na Ukrajinu i druge znacajnije predele...

bachi

pre 6 godina

Америчка демократија није успела да уђе у Сирију. 
Честитам Путине.
(Miki, 11. decembar 2017 11:38)
Znači kada rusi intervenišu u suverenoj zemlji onda je to dobro a u drugim slučajevima je okupacija.

Igor

pre 6 godina

@genius
Najuspesnija vojna operacija modernog ratovanja je Pustinjska Oluja u kojoj je 5 po velicini armija sveta razbijena za 4 dana.
Druga armija NATO pakta, armija Turske, narucila je za pocetak 116 aviona F-35 od SAD-a, vrednost ugovora je veca od bilo kog ugovora koji je vojna industrija Rusije ikada postigla.
Najvece ponizenje Rusije desilo se kada je podvila rep, presla preko obaranja aviona i ubistva pilota i Turskoj, drzavi koja joj je oborila avion i na cijoj se teritoriji nalaze americke nuklearne bombe, prodala S-400, koji je sada dostupan NATO drzavama za analizu. Takvo ponizenje jedne velike sile odavno nije zabelezeno.

genius

pre 6 godina

Mislim da je ovo bila najefektivnija i najefikasnija vojna intervencija modernog ratovanja.

Čak je i njen najgori momenat predstavljao uvod u najveću spoljnopolitičku pobedu Rusije od raspada SSSR - tursko obaranje aviona, pomirenje i otklon druge najveće armije u NATO od centrale, njen oštar verbalni i politički sukob sa bezmalo svim NATO saveznicima i konačno kupovina ruske vojne tehnike.

lamanca

pre 6 godina

Zvanicno povlace se a nezvanicno ostaju vojnici samo bez obelezja Ruske Federacije. Velemajstorski potez jer nakon njih odlaze Turci i Ameri.

Mile od Moravu

pre 6 godina

Skidam kapu, obećao i uradio, da su svi ovakvi pa gde bi nam bio kraj.... I uopšte mi nisu jasni oni koji se čude kako narod sve više ceni ovakvog predsednika a u suštini jednostavno je, čovek priča i radi to što priča a ne kao što većina priča ono što narod želi da čuje a rade ono što odgovara određenoj grupi ljudi. Šteta što sem njega i Merkelove nema više ovakvih političara na svetu jer bi svet preko noći postao bolje mesto za život.

pobednici i luzeri

pre 6 godina

Svaka cast, dosao, odradio najveci deo posla, povlaci se.

A ne ko neki koji 15 godina ne mogu nista da urade i samo traze jos para da ostanu, Irak, Afganistan itd.

Aron

pre 6 godina

Očekivana odluka i svaka čast ruskoj vojsci za sve što je uradila u Siriji. Sada je Asad u mnogo boljoj poziciji nego pre, kontroliše 70% stanovništva, 5 od 5 najvećih gradova i 7 od 10. Sada mu prestoji da zajedno sa Irancima i Hezbolahom uništi umerenu opoziciju i Tahrir al Šam(Bivšu Al Nusru). Oni ne čine više od 10% stanovništva, ali za razliku od Kurda bolje su naoružani zato što su uspeli da se dokopaju teškog naoružanja iz Kasarni siriske vojske. A sa druge strane i Zalivske zemlje su ih dobro snabdele time kao i novcem. Kurdi nemaju to, i više dominira pešadisko naoružanje. Imali su dogovor sa Asadom da se vojska povuče mirno iz tih oblasti a negde i dalje dele vlast sa Kurdima kao na primer u Kišmilu.

cnc

pre 6 godina

Dve godine obucavaju sirijske strucnjake, dovoljno da mogu poceti da dejstvuju sami a i dalje da obucavaju svoje kolege. Oko 65% drzi Asad, sa tedencijom rasta tog procenta teritorije, u poslednjih 6 meseci. Uglavnom, rusi salju oruzje, Sirija placa. Isis ce se tesko iskoreniti, ali najbitnije da su stavljeni pod kontrolom. Jos ako bi kurdi napravili drzavu (skoro nemoguce zbog turske), idis bi za 5 god nestao. A terorista ce uvek biti.

милош

pre 6 godina

Znači kada rusi intervenišu u suverenoj zemlji onda je to dobro a u drugim slučajevima je okupacija.
(bachi, 11. decembar 2017 14:16)
Та суверена земља је позвала Русе. Једини који крше суверенитет су Американци.

Mali

pre 6 godina

Та суверена земља је позвала Русе. Једини који крше суверенитет су Американци.
 (милош, 11. decembar 2017 14:45)

Da suverena kao što je Srbija za vreme Miloševića bila s' tim što je Milošević imao većinu glasova na izborima a Asad ima 10% samo njegova klika ima najviše love u celoj državi pa može da krade kako hoće. Muka mi je od tih "suverenih i legitimno izabranih"

auuu

pre 6 godina

@* Odlican komentar. Osim toga, poslednji sastanak u Sociju - Putin, Erdogan, Rohani je zavrsen neuspesno zbog zahteva Iranske revucionarne garde. Nad tim snagama ni Rohani nema kontrolu, ponasaju se kao drzava u drzavi. Putin je to dobro razumeo, ne traba mu i taj problem

ProkopijeElGrande

pre 6 godina

Tako se to radi. Pozovu te, dodjes, pobedis, odes i ostavis Sirijce da rade po volji, a ne da se nepozvan ukopas za narednih XYZ godina i stalno drzis neke tenzije da opravdas prisustvo kao sto rade Ameri po Afganistanu, Iraku itd.
U Siriji je ocitao lekciju zapadu kako se stvarno bori protiv ID, za svega nekoliko meseci je uradio ono sto ovi nisu mogli(realnije je reci hteli) godinama.

nole

pre 6 godina

Ne povlace se jer su izgubili nego se povlace jer su pobedili, uspostavili kontrolu i mir , obucili sirijsku vojsku da kontrolise svoju teritoriju i odlaze kao pobednici...

mihajlo

pre 6 godina

@Sandzak
Rusi su glavni pobednici kako u Siriji tako i u Iraku. Ako neznas na sta mislim, onda gledaj teren a ne CNN. Asad drzi 70% fizickog terena zemlje, 99% glavne infrastrukture, drzi oko 90% svih gradova od kojih i one najvece, Iran direktno povezan sa Bejrutom, Irak vode Siiti, Siiti su glavna vojska u Iraku i prisutni su blize Izraelu nego sto je isti Iranu. Ponovo pitanje za tebe, koje odneo pobedu.

Nemanja

pre 6 godina

Tako se to radi. Dodjes, ocistis Siriju od ID (povratis ogromne procente zemlje koje su sada pod kontrolom Vlade, osvajanjem kljucnih gradova Palmire, Alepa itd.) i odes kuci, naravno uz obezbedjivanje opreme i obuke. Ostavis samo jednu stratesku bazu (koja postoji u Siriji godinama) koja ti omogucava da izadjes na srdozemlje, naravno uz poziv Sirijske Vlade.
A ne kao neki koji dodju i ostanu godinama, naravno nepozvani...

Milos

pre 6 godina

Руси су већ једном најавили повлачење, нешто авиона је повучено, али се касније и вратило.

Можемо да очекујемо мањи број авиона, као и нешто мање копнених снага. Раније је била ангажована артиљерија, спец. снаге итд. За добрим делом тих снага више и нема потребе, и наравно да ће бити повучене. Али ће свакако остати више него довољно руских снага у Сирији.
Паметан потез

Ludi Milojko

pre 6 godina

(Lebriti, 11. decembar 2017 11:22) Razmišljanje na nivou "uz toplo pivo ispred seoske kafane". Ako je trošio 8 mil$ dnevno to je za tri godine nešto više od 8 mld$! Za to vreme je ugovorio prodaju oružja za 30 Mld$, obezbedio kontrolu bliskog istoka, rast cena nafte od koga će zaraditi još 200 Mld$. Pa izgleda da nije puno potrošio, a?

Mats Wilander

pre 6 godina

Moguće da će dio i povući, jer i nema potrebe više za njima.
Na početku, dok se ratovalo po Hami i Aleppu je dugo vremena bilo 4 komada Su-34 u Hmeimimu, a sada ih je tamo 14.

Za djelovanje po Idlibu i Hami treba znatno manje aviona, jer su relacije puno kraće, a osim toga tu mogu koristiti i Su-25, što je u DeZ-u i Bukamalu bilo već na granici isplativosti.

Nikola

pre 6 godina

Malo ko razumije sta se desilo u Avganistanu. Samo ste naucili iz medija i komentara po internetu i sad svi imaju iskrivljenu sliku. Tada je Sovjetski savez intervenisao da podrzi komunisticku vladu Avganistana, i uspjeli su da ih odrze, ali su vidjeli da nema smisla ostati tamo duze zbog sve vecih gubitaka i zbog nemogucnosti da se odrzi taj novi rezim. Njih su tada Amerikanci osujetili posto su naoruzavali masovno talibane modernim pjesackim naoruzanjem, recimo stinger PVO sistemima. Ta intervencija je se pokazala kao pogresna, ali sta je tu je istorija ide dalje. Ameri su prosli slicno samo sto se oni jos ne povlace. A kada se povuku talibani ce opet da zavladaju Avganistanom. I sada drze velike dijelove drzave...

Pustinjski lisac

pre 6 godina

Pojedini komentatori su izgleda samo pročitali naslov i zaključili da se ruska vojska povlači iz Sirije. Suština je da je rusko vojno prisustvo stalno u Siriji jer pored baze u Tartusu imaju i avio bazu u Hmejmu. Rusija je ostvarila svoje strateške ciljeve, i dalje je prisutna na Sredozemnom moru, sačuvala je Asada kao svog saveznika, Islamska država je poražena na tlu Sirije. Ostatak operacija će verovatno obaviti sirijska vojska uz logističku i tehničku podršku ruskih instruktora. Sem toga, Sirija je u dometu ruskih raketa i strateških bombardera. Međutim, ovo bi moglo da znači da će se region Idliba rešavati političkim putem mada je tamo još uvek prisutna Alkaida. Takođe, turska vojska je u ovom regionu tako da će biti zanimljiv rasplet ove situacije.

Začuđeni u Zemlji Čuda

pre 6 godina

@Lebriti
Ajd što nađe $8M nego, gde nađe 3 godine rođo? oktobar 2015/decembar 2017. je po mojoj matematici 2godine i 2 meseca.
PS cifra po danu je $2M al' ajd sad...