Ponedeljak, 16.10.2017.

19:29

"Katalonija od sebe pravi budalu, a slučaj KiM i Krima..."

Kosovo je klasičan primer onoga šta se desi kada ne postoji međunarodni konsenzus o priznanju, smatra bivši ambasador Britanije u Beogradu Čarls Kraford.

Izvor: B92

"Katalonija od sebe pravi budalu, a sluèaj KiM i Krima..." IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

Milutinac

pre 6 godina

Kosovo i Katalonija su vrlo slican primer, nama je Kosovo trenutno oteto i po medjunarodnom i ustavnom pravu je neodvojivi deo Srbije, takodje Katalonija od Spanije.Krim je nesto drugo.Uvek je pripadao Rusiji do 1850 i tad je ostao u granicama Ukrajine privremeno? Sto se Skotske tice, ona je svoja drzava na svome. Pre 300 godina su samostalno usli u kraljevstvo i mogu iz njega da izadju kad god hoce. To je i uradila Irska 1920 i tu se Englezi nista ne pitaju.

Duca

pre 6 godina

@obični građanin
Otcepile su se repubilike koje su bile u sastavu SSSR, a Čečenija to nije bila, ona je bila u sastavu ruske federacije, kao što je i sada (nešto slično kosovu i vojvodini u srbiji, dok je postojala SFRJ).

Petar S.

pre 6 godina

Referendum o nezavisnosti Kosova od SFRJ i SR Srbije je organizovao Demokratski savez Kosova na čelu sa Ibrahimom Rugovom 1991.godine
(qwerty, 16. oktobar 2017 21:13)


Na stranu to sto je po clanu 5 Ustava SFRJ iz 1974 nezavisnost mogla da se izglasa JEDINO ako se sa time sloze SVE republike, sto u SFRJ/Srbiji i Crnoj Gori/Srbiji NIJE bio slucaj. A pogotovo nije mogla u Ustavu Srbije iz 1990e.


Taj pomenuti takozvani "Referendum" je bio nelegalan i iz jos jednog razloga, a to je da je on sproveden BEZ BIRACKIH SPISKOVA.

Sve biracke spiskove su drzali Srbi. I oni ih nisu dali jednoj Albanskoj partiji kako bi sprovela nelegalni "referendum".

Svako je mogao da dodje i glasa (i po vise puta), a na kraju "referendum" cak se nije znalo ni koliko je bila IZLAZNOST.
NA konferenciji za stampu je Rugova mogao da kaze bilo sta.
Sto bi englezi rekli Taj "referendum" je bio "JOKE".

Zato cak ni Zapadne zemlje koje su progurale nezavisnost KiM ne pominju taj "referendum".

digao ruke

pre 6 godina

Ljudi moji, svejedno je da li je nezavisnost proglasena referendumom ili od strane nekog parlamenta. Stvar u tome. Pitanje je da li je ta odluka u skladu s međunarodnim pravom i pravnim aktima države od koje se odvaja. Konkretno, Kosovo, Krim, Katalonija, RS nemaju pravno utemeljenje za otcepljenje od matičnih država. Republike SFRJ su mogle da se odvajaju, ali to nisu učinile po pravnoj proceduri (npr u BiH nije izaslo 2/3 građana koliko je bilo potrebno da bi referendum bio važeći). CG je imala pravo za odvajanje od Srbije i ostvarila ga je na legalan način (druga stvar je kupovina glasova za razlaz). Škotska je pravo na referendum i otcepljenje dobila od Londona, tako da bi i njihov razlaz bio legalan. Mora se priznati da aneksija krima ima neku vrstu istorijskog legaliteta jer je do 1950ih propadao Rusiji. Katalonija i Kosovo ni to nemaju, jer nikada nisu postojali kao nezavisne države (ne mozemo racunati npr feudalni posed Vuka Brankovica ili katalonske grofovije u X i XI veku kao nezavisne drzave). Ono u čemu Katalonci imaju preimućstvo jeste da su na svojoj istorijskoj teritoriji, za razliku od kosovskih Albanaca, ali ni to ne znači da mogu imati pravo na otcepljenje. Njihovo proglasenje nezavisnosti se moze uporediti s onim na Kosovu 1998, koje niko nije priznao.
A ako bismo priznali puno pravo naroda na samoopredeljenje dobili bi smo na stotine novih drzava, jer svako misli da je najpametniji i da bi najbolje vladao pa makar jednom opštinom.
Ali sve ovo sto sam ja ispisao pada u vodu pred svetksim silama, koje uvek posmatraju svaki slucaj za sebe, kako im odgovara

Granota

pre 6 godina

"Dovoljno je bogata da preživi sama kao evropska država"

Upravo u tome je greška, gospodine Kraford. Katalonija je već izgubila polovinu svog BDP jer je veliki kapital otišao zbog nedostatka sigurnosti, a mala isrednja preduzeća se spremaju. EK je jasno i glasno rekla da se eventualna nezavisna Katalonija automatski nalazi van EU, što znači da će i dobar broj ostalih kompanija otići, jer u periodu od minimum 3-5 godina (pod uslovom da Španija ne blokira ulaz Katalonije u EU) izgubiti tržište i pokroviteljstvo Centralne Evropske Banke. Lako je Krimu i Kosovu čija, inače bedna ekonomija, nije bila deo nijedne celine. Slično je danas sa Škotskom, ako se otcepi, nema ništa da izgubi jer je već van EU (i tu ste, gospodine Kraford, bili podli sa Škotima kad ste im obećavali EU).

Takođe, Katalonija 90% proizvoda izvozi u EU (od toga 70% u Španiju). Velike kompanije izmeštaju proizvodne pogone u Srbiju, Moldaviju, Makedoniju, Indoneziju gde je radna snaga bedno plaćena, a Vlada poslušna; da li stvarno mislite da će neko uložiti u visokostandardnu Kataloniju? Hoće, ostaće, ali uz nemilosrdan pad standarda da "pokriju" nove dažbine.

Znači pitanje na referendumu za bilo čije otcepljenje iz EU ne bi trebalo da glasi: "da li ste za to da X bude nezavisna država?" nego "da li hoćete da X bude nezavisna država po cenu da BDP padne na 30% u narednih 5 godina a vaša primanja na 20% od trenutnih?" Ako tada građani regiona X odgovore sa "DA", neka im je sa srećom i to priznajem.

Bg

pre 6 godina

Gomila komentatora nam objasnjava kako nije bio referendum na Kosovu pa se pitam da li su uopste procitali tekst? Ambasador ni u jednom delu nije pomenuo referendum, sta vise rekao je da je kosovski parlament proglasio nezavisnost. Ovde kao da je bitnije komentarisati nego procitati tekst.
(clouds, 16. oktobar 2017 23:30)

Lepo pise: Inače, Kraford dodaje i jednu napomenu o tome da je u prvoj verziji teksta spomenuo referendum na Kosovu koji se nije desio, te je zahvalio čitaocu na ispravci.

Владимир

pre 6 godina

@CATAPA

Слободно престани да конзумираш шта год то било. Косово колонија Србије? Већу глупост нисам прочитао. Дефинитивно најглупљи коментар године, можда и самог овог сајта уопште.

kmm

pre 6 godina

Ja vecu gomilu gluposti nisam nigde niti procitao niti cuo! Ovo je lupetanje par ekselans. Prosto da se divis ljudima koji mogu ovako da se izlupetaju i da ne sprze sopstveni mozak...

. орг

pre 6 godina

@CATAPA
а иначе, каталонија, баскија, галиција и андалузија постоје као самоуправне области на марсу, а не у централизованој шпанији.

Mihailo

pre 6 godina

CATARA
Ne pričaj o stvarima onako kako ti želiš da budu, nije istorija počela sa tobom, o kakvoj koloniji ti govoriš. Jesu li Srpski manastiri na Kosovu i Metohiji od 20. veka? Muka mi je više od izvrtanja istorije Vas dnevno političkih komentatora.

Прота Матеја

pre 6 godina

(CATAPA, 16. oktobar 2017 23:19) Кажеш Косово је колонија Србије!??? Већу глупост одавно не прочитах. По том критеријуму нема земље у Европи која није колонија.

Istinajeskupa

pre 6 godina

Zapad i njihova isturana odeljenja se vode onim 1000 puta ponovljena laz postaje istina..pa tako se i 1000 puta ponavalja laz da su republike imale pravo odcepljenja ustavom iz 1974..pa onda retko ko i procita taj ustav da vidi da je to samo velika propaganda laz koja veze nema sa istinom i onim sto pise...Ustavom iz 1974 nije dato republikama na samoopredeljenje vec kostitutivnim narodima..tj 6 naroda ali ne republikama..znaci ako su Hrvati hteli da se odcepi mogli su ali samo delovi gde imaju vecinu..republike u celosti su mogle da se odcepe samo ako se svi konstututivni narodi u toj republici sloze sa tim..U Hrvatskoj su to bili Hrvati i Srbi..i Srbi se nisu slagali tako da je odcepljenje cele Hratske sa vecinskim Srpskim delovima bilo PROTIVUSTAVNO ..isto i za BOsnu koja imala 3 konstituvna naroda..Albanci nisu bili konstitutivan narod (jer imaju svoju drzavi ) tako nisi imali nikakvo pravo na odcepljenje.
ALi svi znamo da pravo ne gleda niko vec radi samo sila a ostalo uradice propaganda sa onim 1000 puta ponovi laz i postaje istina kod vecine.

Dragan

pre 6 godina

Vrlo vazna razlika koju svi izbegavaju (komentatori i politicari). Na Kosovu se desio MEDJUNARNODNI sukob u kome je jedna zemlja (a mozda i dve zemlje, ako se uzme uloga Albanije u svemu tome) napala drugu (iz ovog ili onog razloga, nema veze - vise zemalja je bilo u sukobu). Uz to, i pre i posle tog sukoba, UNUTRASNJI sukob se odvijao u manjoj ili vecoj meri decenijama. Sve u svemu NASILJE je jako vazan element na Kosovu, koji je POSTOJAO i u Kataloniji do 1970ih, ali ne na Krimu (niti jedan JEDINI metak). Mislim da Srbija mora malo vise da gura na to da je "realnost" na kosovskom terenu kreirana NASILJEM i to u ogronmoj meri SPOLJA (izvinite sto vicem), za razliku od vecine drugih terena. O tome ko je bio zemlja i kraljevina u proslosti i koliko "Katalonija" a koliko Albanija postoji na svetu, necemo i ne treba da ulazimo (mozda i mi dobijemo drugu ili trecu Srbiju - izvinte braco Bosanci i Milogorci ali to moze i vama da se desi zbog nas). Moje misljenje je da u Evropi NE SME da se igra granicama (i zato su se Ameri i Englezi i igrali tako veselo sa nama).

Cekaj bre

pre 6 godina

Sta ste svi zapenili o referendumu. Sta mislite kakav bi rezultat referenduma bio kad glasa 2 miliona albanaca i 200.000 srba (od kojih vecina ne bi izasla jer ga mi ne bi priznavali kao neustavnog)?

Bojan

pre 6 godina

Drugim recima, AV je tu da prizna Kosovo i zato ga toliko podrzavamo, a vi mozete da zivite u Srbiji ovakvoj kakva jeste, to nas ne interesuje, samo da sredimo da Kosovo je priznato.

CATAPA

pre 6 godina

Ni u Srbiji nikada nije bilo referenduma za ili protiv nezavisnosti. Srbija je postala nezavisna referendumom par stotina hiljada Crnogoraca. Usput, ni crnogorsku nezavisnost Srbija nije podržala, pa je ipak priznala.
Srbija Kosovo shvata samo kao sopstvenu otetu koloniju i isključivo kao teritoriju. Otud i različito tretiranje Kosova i Crne Gore; u Crnoj Gori nema šta da se eksploatiše, prodaje i pljačka.
Kosovo opet ima problem kao i sve druge tek oslobođene kolonije, da novostvorenu državu uredi i demokratizuje. Katalonija nema takav problem, Katalonija je uređena čak i bolje od Španije. Jedini problem Katalonije je samo Madrid i frankističko nasleđe Španije koja ugašene kolonijalističke ambicije leči unitarizmom i centralizmom.

clouds

pre 6 godina

Gomila komentatora nam objasnjava kako nije bio referendum na Kosovu pa se pitam da li su uopste procitali tekst? Ambasador ni u jednom delu nije pomenuo referendum, sta vise rekao je da je kosovski parlament proglasio nezavisnost. Ovde kao da je bitnije komentarisati nego procitati tekst.

.орг

pre 6 godina

To obično znači da ste (s)uvereni da možete da kontrolišete svoju teritoriju i da možete preživeti kao nezavisna država. Ako to nije tako, zašto da vas priznaju?“, kaže bivši britanski diplomata.
је л' то он тврди да је kosova* независна и суверена територија? урнебес.

Mare

pre 6 godina

(Mamer N'goj, 16. oktobar 2017 21:57)

Aman zaman više i pozivanje na referendum iz 1991. Nezavisnost Kosova, koju su priznale skoro sve vodeće svetske zemlje, nije proizisla iz referenduma nego iz skupstinske Rezolucije Parlamenta Kosova. Dakle prestanite vise da se pozivate na referendum koji se desio pre 26 godina i iz koga NIJE proizislo priznavanje Kosova.

irelandcalling

pre 6 godina

Ali da l je moguce da NIKO od nase politicke elite ne odgovara na ovako nesto,na bezocno iznosenje laznih cinjenica i opravdavanje otimanja dela zemlje zarad, toboz, volje nekog naroda, a u stvari u reziji NATO pakta..tzv Kosovo je zapravo NATO enklava, niko tamo zapravo ne vodi racuna o kosovskim albancima...a o kosovskim srbima jos manje.

jasdf

pre 6 godina

@Srdjan NZ
I gde tu spiminje referendum?
Inace referwnduma je bilo, jos davne 1991., i isto kao i onaj na Krimu ili u Kataloniji, centralne vlasti su ih proglasile ilegalnim.

Jovan

pre 6 godina

Gospodine kroford, valjda su vas ucili da SUVERENITET pripada narodu (gradjanima). Kako mislite da na silu zadrzite 7 miliona ljudi protiv njihove volje!? Inace - o kakvom medjunarodnom pravu govorite? To vase "medjunarodno pravo" je lepsi naziv za pravo jaceg. Ako hocete mozemo da pricamo o drzavama koje su na svojoj strani imale medjunarodno pravo ali su nestale u vihoru istorije.

Marko

pre 6 godina

@Mamer N'goj
Ne znam šta je Demokratski savez Kosova, ali to nije Skupština. Tako da, ako je upitanju politička stranka koja je mimo skupštine održala referendum on ne može da bude legitiman. Ali opet i da se legitimno održi mislim da bi rezultati bili više nego jasni. Spomenuto je međunarodno pravo, recimo kad se Slovenija odcepila forsirano je da po međunarodnom pravu svaki narod ima pravo da određuje o svojoj nezavisnosti i tu se dolazi na prvu rečenicu u ustavu SFRJ koja se najviše forsirala iako sticanje nezavisnosti po tom ustavu nije bilo baš tako jednostavno, ni sa referendumom. Ali očigledno kod Španije se forsira neka druga linija u međunarodnom pravu. Verovatno dupli standardi, tako da se sve svodi oko podrške kao što je i u tekstu napisano, samo ne sa jakom demokratijom već jako selektivnom demokratijom.

dusan

pre 6 godina

Nasao je da poredi razlaz Ceske i Slovacke gde prakticno pripadnici ta dva naroda ne zive u drugoj drzavi...I sve ostalo bla bla...nema, zakon jaceg vlada, Spanija je veca i uticajnija od nas i nece se otcepiti Katalonija

Srdjan, NZ

pre 6 godina

Ivane, evo ovde: "Kaže da je ključna razlika između Kosova i Krima ta što su situaciju na Kosovu nagledali bar neki ozbiljni demokratski međunarodni posmatrači".

pera

pre 6 godina

"situaciju na Kosovu nagledali bar neki ozbiljni demokratski međunarodni posmatrači, a na Krimu ne". Nije spomenuo referendum na Kosovu. On je bio ovde ambasador i to odlično zna. Ovo je komplikovaniji tekst. Bezveze je nasedati na to da je pomenuo referendum na Kosovu. Ima niz nepotpunih paralela i neuzimanja u obzir stvari koje mu ne odgovaraju. Najvažniji deo teksta je onaj gde kaže da ako Srbija prizna Kosovo priznaće je i Rusija i Kina i dr. Dakle, to je ono što od nas žele i tako je to zadnjih dvadesetak godina, nema tu iznenadjenja. Samo ih nervira što to nisu ranije završili. Sutra prestaje da funkioniše srpsko pravosudje i prelazi na kosovsko. Dakle poenta je da se pokaže da je Kosovo spososbno da kontroliše svoju teritoriju, a to može samo tako, uz pomoć Beograda.

pa i ja da nesto.......

pre 6 godina

Nije ovaj tekst da se nesto novo kaze samo da se pale narodne mase,vidim da doticni nije govorio o nikakvom referendumu na Kosovu,vec je rekao da je situacija nadgledana,a vidim da ovi sveznaoci svi govore o referendumu na Kosovu.I jos jedno, ja sam siguran da on nije rekao da je Rusija ukrala Krimod Rusije,pogledajte tekst jos jednom!

Mamer N'goj

pre 6 godina

Ambasadora bi neko mogao da podseti da na Kosovu nije bilo referenduma...
(Goran Milic, 16. oktobar 2017 20:01)

Референдум о независности Косова од СФРЈ и СР Србије је организовао Демократски савез Косова на челу са Ибрахимом Руговом од 26. до 30. септембра 1991. године.

Власти СР Србије су референдум прогласиле илегалним, али нису ометале његово одржавање. Након гласања је проглашена независност, коју није признала ни једна држава чланица ОУН осим Албаније. Према подацима које су организатори референдума објавили, излазност бирача је износила 87,01%, од којих се 99,98% изјаснило за отцепљење.

janko

pre 6 godina

ovi Englezi imaju za sve odgovor jer su svuda umešani i petljaju pa sama činjenica da je Giblartar teritorija Velike Britanije i da Španija nema nikakve mogućnosti a to je neko selo samo govori o relevantnosti njihovog stava .

lapido

pre 6 godina

Ambasadora bi neko mogao da podseti da na Kosovu nije bilo referenduma...
(Goran Milic, 16. oktobar 2017 20:01)
Argument neodržavanja referenduma je najtanji. Da ga je bilo, Kosovo bi glatko izglasalo nezavisnost. Inače, jeste bilo referenduma 1991. koji Srbija, naravno, nije priznala, a tada ga niko i nije uzimao za ozbiljno. Kako god, kosovska nezavisnost će da izjeda Evropu i svet još dugo, ali mi od toga nećemo imati nikakve koristi.

Mare

pre 6 godina

Trebao bi neko da obavesti gospodina bivseg ambasadora da na Kosovu nije odrzan referendum, vec je Skupstina izglasala nezavisnost. Mogao je Pudjemont da izglasa nezavisnost samo glasanjem u Parlamentu gde ima vecinu, ali nije, odrzan je narodni referendum.

Da li bi Kosovo izglasalo otcepljenje da je odrzan referendum? Naravno da bi, ali to je sta bi bilo kad bi bilo. Pravno gledano referendum ima vecu tezinu od skupstinske rezolucije.

donkihot

pre 6 godina

"Veoma je ozbiljan posao biti država. Sve druge države žele da znaju za šta ste sposobni. To obično znači da ste uvereni da možete da kontrolišete svoju teritoriju i da možete preživeti kao nezavisna država. Ako to nije tako, zašto da vas priznaju?“, kaže bivši britanski diplomata."
E pa,g. "bivsi ambasadore",znam da Vi ovo necete procitati,ali da citate,ja bih Vam rekao da procitate ponovo Vasu izjavu i objasnite nam kako i zasto ste onda priznali KiM kao drzavu,kad i Vi kazete da nema uslova za to!!! A "fantomski" kosovski referendum ne bih ni da pominjem...a Vi nam recite gde i kad je odrzan,voleli bi da i mi znamo to...

momo dobri

pre 6 godina

Komplikovano je sve.Svet,covek,narodi razlicito tumace pravo,a nekoliko puta ss pokazalo da pravo jaceg dobija i lobiranje kod jakih.Za Kosovo je u pravu covek,ako ga ne priznaju Rusija i Kina to ima veliku tezinu.E sad Zapad(najjaci) su priznali.Imam utisak da UN kao institucija gube na znacaju lagano.Ajde da UN nesto naredi Rusiji,SAD ili Kini haha zamisli.Surovi jeste ali ljudi su doveli do toga da sve moze i nista ne moze.Sile kroje sebe i svet,interesi vladaju oduvek a Srbija je mala.Iako nisam SNS glasac,Vucic bar nesto smisleno balansira sto se tice spoljne politike.E sad sto su plate 250€...to je nasa tuga..

Idi begaj

pre 6 godina

Klasican Britanski "dzentlmen" koji laze tako sto ne spomene kljucni deo na Kosovu a to je da referenduma nije ni bilo.
Britanci....pa nek doda ko sta hoce.

Miro

pre 6 godina

Gospodine Kraford, stanovništvo Krima se izjasnilo o ujedinjenju sa Rusijom najviše zbog toga što vaša i druge zapadne vlade podržavaju neonacističku vlast u Ukrajini. Ne mislite valjda da su etnički Rusi bili natjerani silom da se pripoje Rusiji!! Pa da su vaši posmatrači bili potrebni!

sin lovca na medvede

pre 6 godina

Ovo je nesto neverovatno...Rusija ukrala Krim!!!!. Pa zar je moguce da jedan zapadni diplomata, toliko ne poznaje istoriju, da ne zna da je RUSIJA VRATILA KRIM, koji joj je u komunizmu ukraden. KiM nekakve elemente drzavnosti DUBIJA U KOMUNIZMU sto ce reci NELEGALNO.
Tomw nas ucu toliko opevana Zapadna demokratija, da sve sto je doneneto u komunizmu nema legaljtet. Ali avaj ima!!!. Vazno je da je ANTIRUSKO pa moze biti i tekovina komunitma. Rusija je ukrala Krim isto kao sto je Nemacka ukrala DDR.
Razlika jw samo interes, i nema nukakve potrebe pominjati medjunarodno pravo.

rani

pre 6 godina

Da li je moguće da su tako drski u svojim lažima? Kakav referendum na Kosovu? Kada se to dogodilo? I Barak Obama je o tome pričao, samo kako to da mi Srbi o tome ništa ne znamo?

Politicki bloger

pre 6 godina

"Kaže da je ključna razlika između Kosova i Krima ta što su referendum na Kosovu nagledali bar neki ozbiljni demokratski međunarodni posmatrači, a na Krimu ne."
I ovo ce sad hiljade ljudi procitati na zapadu i prihvatiti zdravo za gotovo. Pitanje jedno, gde mogu da nadjem i pitam ozbiljnog demokratskog medjunarodnog posmatraca koji je tog dana 2008. godine bio na referendumu na Kosovu. Pravim blog pa mi treba informacije tipa koji tacno dan se dogodio referendum i kakva atmosfera je vladala na Kosovu tog dana. Poz.

Popaj

pre 6 godina

Interes i licemerje, prvo šta ti nije jasno u stavu Srbije?To što ne priznaje jednostrano bez referenduma i sa 200 000 proteranih Srba, proglašenu nezavisnost Kosova, ili to da je Rusija vratila Krim u svoj sastav nakon što joj je Nikita Hruščov 1954 oduzeo i pripojio ga Ukrajini.Ili ti je nejasan stav oko istočne Ukrajine pa šta ima tu nejasno osudili smo građanski rat sa obe strane.Hiljadu puta je pomenuto da se podržava celovita BiH, ne podržavamo otcepljenje Katalonije kao ni Zapadne Makedonije.Šta tu ima nejasno?PS:Ili si ti ipak posvađan sa samim sobom?

interes i licemjerje

pre 6 godina

Hajde kad se svi ne slažu, to i razumijem, ali kad se neko ne slaže sam sa sobom, e to ne razumijem. Stav Srbije se mijenja kad god zatreba (Kosovo, Krim, istočna Ukrajina, RS, tzv. krajina, zapadna Makedonija, Katalonija), kako to razumijeti? Kriteriji? Dosljednost?

.

pre 6 godina

"Setite se i nelogičnih duplih standarda Rusije kada su u pitanju Krim i Kosovo. Rusija je prihvatila referendum na Krimu uprkos željama Kijeva, jer želi da zauzda Krim, a ipak Rusija odbija da prihvati nezavisnost Kosova koju je proglasio parlament Kosova 2008. godine“
Uuu setite se i nelogicnih duplih standarda SAD i EU kada su u pitanju Krim i Kosovo. SAD i EU su prihvatile jednostrano proglasenje nezavisnosti Kosova uprkos zeljama Beograda, jer zeli da zauzda Kosovo, a ipak SAD i EU odbijaju da prihvate referendum na Krimu koji je odrzan 2014. godine

kokosar

pre 6 godina

O cemu ovaj Kraford prica? Na Kosovu uopste nije bilo referenduma? Koji su to ozbiljni posmatraci posmatrali nepostojeci kosovski referendum? A posebna prica je njegovo insistiranje na duplim standardima Rusije dok duple standarde svoje Engleske ne primecuje! Nema vecih licemera na svetu od Engleza!

pravo

pre 6 godina

@(interes i licemjerje, 16. oktobar 2017 20:07)
Kako se to Srbija ne slaže sa sobom? Je li, možda, Srbija priznala Krim, Kataloniju, Zapadnu Makedoniju, RS? Nije čak ni RSK svojevremeno priznala. Prema tome...

ernesto che

pre 6 godina

ovo je jos jedan lep primer i pokazatelj da oni uopste nemaju argumente ,cak ni obicnu pricu koja bi opravdala nezavisnost kosova , ovo je blago receno urnebesno a opet zalosno . ali polako pravda je mozda spora i mozda podseca na kornjacu ali korak po korak ona dodje kad- tad .

bandiera rossa

pre 6 godina

Vise nego sramotno zaobilazenje istine. Na Kosovu NIKADA nije bilo referenduma, a ni Kosovo po ustavu zemlje ciji je sastavni deo NIJE IMALO PRAVO da se izdvaja. Covek to ladno pominje u slucajevima Krima i Katalonije, ali ne i u slucaju Kosova. U nesrecnoj SFRJ, barem po ustavu, nisu republike imale pravo na samoopredeljenje, vec NARODI, a u SFRJ su zivele i NARODNOSTI tj. nacionalne manjine koje NISU imale pravo na samoopredeljenje... Ali "zapadni svet" je to preinaciu u pravo republika da se izdvoje... E sve to lepo gospodin zaobilazi da bi kako tako pokusao da opravda dvostruke standarde kojima se vodi tzv. civilizovani svet. Ako je po slovu zakona tj. ustava zemalja u kojma se desava pomenuto, NIKO nije imao pravo ni na referendum ni na proglasavanje nezavisnosti,... ali kome ja to.

Politicki bloger

pre 6 godina

"Kaže da je ključna razlika između Kosova i Krima ta što su referendum na Kosovu nagledali bar neki ozbiljni demokratski međunarodni posmatrači, a na Krimu ne."
I ovo ce sad hiljade ljudi procitati na zapadu i prihvatiti zdravo za gotovo. Pitanje jedno, gde mogu da nadjem i pitam ozbiljnog demokratskog medjunarodnog posmatraca koji je tog dana 2008. godine bio na referendumu na Kosovu. Pravim blog pa mi treba informacije tipa koji tacno dan se dogodio referendum i kakva atmosfera je vladala na Kosovu tog dana. Poz.

rani

pre 6 godina

Da li je moguće da su tako drski u svojim lažima? Kakav referendum na Kosovu? Kada se to dogodilo? I Barak Obama je o tome pričao, samo kako to da mi Srbi o tome ništa ne znamo?

bandiera rossa

pre 6 godina

Vise nego sramotno zaobilazenje istine. Na Kosovu NIKADA nije bilo referenduma, a ni Kosovo po ustavu zemlje ciji je sastavni deo NIJE IMALO PRAVO da se izdvaja. Covek to ladno pominje u slucajevima Krima i Katalonije, ali ne i u slucaju Kosova. U nesrecnoj SFRJ, barem po ustavu, nisu republike imale pravo na samoopredeljenje, vec NARODI, a u SFRJ su zivele i NARODNOSTI tj. nacionalne manjine koje NISU imale pravo na samoopredeljenje... Ali "zapadni svet" je to preinaciu u pravo republika da se izdvoje... E sve to lepo gospodin zaobilazi da bi kako tako pokusao da opravda dvostruke standarde kojima se vodi tzv. civilizovani svet. Ako je po slovu zakona tj. ustava zemalja u kojma se desava pomenuto, NIKO nije imao pravo ni na referendum ni na proglasavanje nezavisnosti,... ali kome ja to.

ernesto che

pre 6 godina

ovo je jos jedan lep primer i pokazatelj da oni uopste nemaju argumente ,cak ni obicnu pricu koja bi opravdala nezavisnost kosova , ovo je blago receno urnebesno a opet zalosno . ali polako pravda je mozda spora i mozda podseca na kornjacu ali korak po korak ona dodje kad- tad .

.

pre 6 godina

"Setite se i nelogičnih duplih standarda Rusije kada su u pitanju Krim i Kosovo. Rusija je prihvatila referendum na Krimu uprkos željama Kijeva, jer želi da zauzda Krim, a ipak Rusija odbija da prihvati nezavisnost Kosova koju je proglasio parlament Kosova 2008. godine“
Uuu setite se i nelogicnih duplih standarda SAD i EU kada su u pitanju Krim i Kosovo. SAD i EU su prihvatile jednostrano proglasenje nezavisnosti Kosova uprkos zeljama Beograda, jer zeli da zauzda Kosovo, a ipak SAD i EU odbijaju da prihvate referendum na Krimu koji je odrzan 2014. godine

Idi begaj

pre 6 godina

Klasican Britanski "dzentlmen" koji laze tako sto ne spomene kljucni deo na Kosovu a to je da referenduma nije ni bilo.
Britanci....pa nek doda ko sta hoce.

Miro

pre 6 godina

Gospodine Kraford, stanovništvo Krima se izjasnilo o ujedinjenju sa Rusijom najviše zbog toga što vaša i druge zapadne vlade podržavaju neonacističku vlast u Ukrajini. Ne mislite valjda da su etnički Rusi bili natjerani silom da se pripoje Rusiji!! Pa da su vaši posmatrači bili potrebni!

kokosar

pre 6 godina

O cemu ovaj Kraford prica? Na Kosovu uopste nije bilo referenduma? Koji su to ozbiljni posmatraci posmatrali nepostojeci kosovski referendum? A posebna prica je njegovo insistiranje na duplim standardima Rusije dok duple standarde svoje Engleske ne primecuje! Nema vecih licemera na svetu od Engleza!

sin lovca na medvede

pre 6 godina

Ovo je nesto neverovatno...Rusija ukrala Krim!!!!. Pa zar je moguce da jedan zapadni diplomata, toliko ne poznaje istoriju, da ne zna da je RUSIJA VRATILA KRIM, koji joj je u komunizmu ukraden. KiM nekakve elemente drzavnosti DUBIJA U KOMUNIZMU sto ce reci NELEGALNO.
Tomw nas ucu toliko opevana Zapadna demokratija, da sve sto je doneneto u komunizmu nema legaljtet. Ali avaj ima!!!. Vazno je da je ANTIRUSKO pa moze biti i tekovina komunitma. Rusija je ukrala Krim isto kao sto je Nemacka ukrala DDR.
Razlika jw samo interes, i nema nukakve potrebe pominjati medjunarodno pravo.

Jovan

pre 6 godina

Gospodine kroford, valjda su vas ucili da SUVERENITET pripada narodu (gradjanima). Kako mislite da na silu zadrzite 7 miliona ljudi protiv njihove volje!? Inace - o kakvom medjunarodnom pravu govorite? To vase "medjunarodno pravo" je lepsi naziv za pravo jaceg. Ako hocete mozemo da pricamo o drzavama koje su na svojoj strani imale medjunarodno pravo ali su nestale u vihoru istorije.

pera

pre 6 godina

"situaciju na Kosovu nagledali bar neki ozbiljni demokratski međunarodni posmatrači, a na Krimu ne". Nije spomenuo referendum na Kosovu. On je bio ovde ambasador i to odlično zna. Ovo je komplikovaniji tekst. Bezveze je nasedati na to da je pomenuo referendum na Kosovu. Ima niz nepotpunih paralela i neuzimanja u obzir stvari koje mu ne odgovaraju. Najvažniji deo teksta je onaj gde kaže da ako Srbija prizna Kosovo priznaće je i Rusija i Kina i dr. Dakle, to je ono što od nas žele i tako je to zadnjih dvadesetak godina, nema tu iznenadjenja. Samo ih nervira što to nisu ranije završili. Sutra prestaje da funkioniše srpsko pravosudje i prelazi na kosovsko. Dakle poenta je da se pokaže da je Kosovo spososbno da kontroliše svoju teritoriju, a to može samo tako, uz pomoć Beograda.

irelandcalling

pre 6 godina

Ali da l je moguce da NIKO od nase politicke elite ne odgovara na ovako nesto,na bezocno iznosenje laznih cinjenica i opravdavanje otimanja dela zemlje zarad, toboz, volje nekog naroda, a u stvari u reziji NATO pakta..tzv Kosovo je zapravo NATO enklava, niko tamo zapravo ne vodi racuna o kosovskim albancima...a o kosovskim srbima jos manje.

Popaj

pre 6 godina

Interes i licemerje, prvo šta ti nije jasno u stavu Srbije?To što ne priznaje jednostrano bez referenduma i sa 200 000 proteranih Srba, proglašenu nezavisnost Kosova, ili to da je Rusija vratila Krim u svoj sastav nakon što joj je Nikita Hruščov 1954 oduzeo i pripojio ga Ukrajini.Ili ti je nejasan stav oko istočne Ukrajine pa šta ima tu nejasno osudili smo građanski rat sa obe strane.Hiljadu puta je pomenuto da se podržava celovita BiH, ne podržavamo otcepljenje Katalonije kao ni Zapadne Makedonije.Šta tu ima nejasno?PS:Ili si ti ipak posvađan sa samim sobom?

dusan

pre 6 godina

Nasao je da poredi razlaz Ceske i Slovacke gde prakticno pripadnici ta dva naroda ne zive u drugoj drzavi...I sve ostalo bla bla...nema, zakon jaceg vlada, Spanija je veca i uticajnija od nas i nece se otcepiti Katalonija

.орг

pre 6 godina

To obično znači da ste (s)uvereni da možete da kontrolišete svoju teritoriju i da možete preživeti kao nezavisna država. Ako to nije tako, zašto da vas priznaju?“, kaže bivši britanski diplomata.
је л' то он тврди да је kosova* независна и суверена територија? урнебес.

Mare

pre 6 godina

Trebao bi neko da obavesti gospodina bivseg ambasadora da na Kosovu nije odrzan referendum, vec je Skupstina izglasala nezavisnost. Mogao je Pudjemont da izglasa nezavisnost samo glasanjem u Parlamentu gde ima vecinu, ali nije, odrzan je narodni referendum.

Da li bi Kosovo izglasalo otcepljenje da je odrzan referendum? Naravno da bi, ali to je sta bi bilo kad bi bilo. Pravno gledano referendum ima vecu tezinu od skupstinske rezolucije.

janko

pre 6 godina

ovi Englezi imaju za sve odgovor jer su svuda umešani i petljaju pa sama činjenica da je Giblartar teritorija Velike Britanije i da Španija nema nikakve mogućnosti a to je neko selo samo govori o relevantnosti njihovog stava .

lapido

pre 6 godina

Ambasadora bi neko mogao da podseti da na Kosovu nije bilo referenduma...
(Goran Milic, 16. oktobar 2017 20:01)
Argument neodržavanja referenduma je najtanji. Da ga je bilo, Kosovo bi glatko izglasalo nezavisnost. Inače, jeste bilo referenduma 1991. koji Srbija, naravno, nije priznala, a tada ga niko i nije uzimao za ozbiljno. Kako god, kosovska nezavisnost će da izjeda Evropu i svet još dugo, ali mi od toga nećemo imati nikakve koristi.

CATAPA

pre 6 godina

Ni u Srbiji nikada nije bilo referenduma za ili protiv nezavisnosti. Srbija je postala nezavisna referendumom par stotina hiljada Crnogoraca. Usput, ni crnogorsku nezavisnost Srbija nije podržala, pa je ipak priznala.
Srbija Kosovo shvata samo kao sopstvenu otetu koloniju i isključivo kao teritoriju. Otud i različito tretiranje Kosova i Crne Gore; u Crnoj Gori nema šta da se eksploatiše, prodaje i pljačka.
Kosovo opet ima problem kao i sve druge tek oslobođene kolonije, da novostvorenu državu uredi i demokratizuje. Katalonija nema takav problem, Katalonija je uređena čak i bolje od Španije. Jedini problem Katalonije je samo Madrid i frankističko nasleđe Španije koja ugašene kolonijalističke ambicije leči unitarizmom i centralizmom.

Marko

pre 6 godina

@Mamer N'goj
Ne znam šta je Demokratski savez Kosova, ali to nije Skupština. Tako da, ako je upitanju politička stranka koja je mimo skupštine održala referendum on ne može da bude legitiman. Ali opet i da se legitimno održi mislim da bi rezultati bili više nego jasni. Spomenuto je međunarodno pravo, recimo kad se Slovenija odcepila forsirano je da po međunarodnom pravu svaki narod ima pravo da određuje o svojoj nezavisnosti i tu se dolazi na prvu rečenicu u ustavu SFRJ koja se najviše forsirala iako sticanje nezavisnosti po tom ustavu nije bilo baš tako jednostavno, ni sa referendumom. Ali očigledno kod Španije se forsira neka druga linija u međunarodnom pravu. Verovatno dupli standardi, tako da se sve svodi oko podrške kao što je i u tekstu napisano, samo ne sa jakom demokratijom već jako selektivnom demokratijom.

Владимир

pre 6 godina

@CATAPA

Слободно престани да конзумираш шта год то било. Косово колонија Србије? Већу глупост нисам прочитао. Дефинитивно најглупљи коментар године, можда и самог овог сајта уопште.

Istinajeskupa

pre 6 godina

Zapad i njihova isturana odeljenja se vode onim 1000 puta ponovljena laz postaje istina..pa tako se i 1000 puta ponavalja laz da su republike imale pravo odcepljenja ustavom iz 1974..pa onda retko ko i procita taj ustav da vidi da je to samo velika propaganda laz koja veze nema sa istinom i onim sto pise...Ustavom iz 1974 nije dato republikama na samoopredeljenje vec kostitutivnim narodima..tj 6 naroda ali ne republikama..znaci ako su Hrvati hteli da se odcepi mogli su ali samo delovi gde imaju vecinu..republike u celosti su mogle da se odcepe samo ako se svi konstututivni narodi u toj republici sloze sa tim..U Hrvatskoj su to bili Hrvati i Srbi..i Srbi se nisu slagali tako da je odcepljenje cele Hratske sa vecinskim Srpskim delovima bilo PROTIVUSTAVNO ..isto i za BOsnu koja imala 3 konstituvna naroda..Albanci nisu bili konstitutivan narod (jer imaju svoju drzavi ) tako nisi imali nikakvo pravo na odcepljenje.
ALi svi znamo da pravo ne gleda niko vec radi samo sila a ostalo uradice propaganda sa onim 1000 puta ponovi laz i postaje istina kod vecine.

Mare

pre 6 godina

(Mamer N'goj, 16. oktobar 2017 21:57)

Aman zaman više i pozivanje na referendum iz 1991. Nezavisnost Kosova, koju su priznale skoro sve vodeće svetske zemlje, nije proizisla iz referenduma nego iz skupstinske Rezolucije Parlamenta Kosova. Dakle prestanite vise da se pozivate na referendum koji se desio pre 26 godina i iz koga NIJE proizislo priznavanje Kosova.

pravo

pre 6 godina

@(interes i licemjerje, 16. oktobar 2017 20:07)
Kako se to Srbija ne slaže sa sobom? Je li, možda, Srbija priznala Krim, Kataloniju, Zapadnu Makedoniju, RS? Nije čak ni RSK svojevremeno priznala. Prema tome...

Mamer N'goj

pre 6 godina

Ambasadora bi neko mogao da podseti da na Kosovu nije bilo referenduma...
(Goran Milic, 16. oktobar 2017 20:01)

Референдум о независности Косова од СФРЈ и СР Србије је организовао Демократски савез Косова на челу са Ибрахимом Руговом од 26. до 30. септембра 1991. године.

Власти СР Србије су референдум прогласиле илегалним, али нису ометале његово одржавање. Након гласања је проглашена независност, коју није признала ни једна држава чланица ОУН осим Албаније. Према подацима које су организатори референдума објавили, излазност бирача је износила 87,01%, од којих се 99,98% изјаснило за отцепљење.

Mihailo

pre 6 godina

CATARA
Ne pričaj o stvarima onako kako ti želiš da budu, nije istorija počela sa tobom, o kakvoj koloniji ti govoriš. Jesu li Srpski manastiri na Kosovu i Metohiji od 20. veka? Muka mi je više od izvrtanja istorije Vas dnevno političkih komentatora.

clouds

pre 6 godina

Gomila komentatora nam objasnjava kako nije bio referendum na Kosovu pa se pitam da li su uopste procitali tekst? Ambasador ni u jednom delu nije pomenuo referendum, sta vise rekao je da je kosovski parlament proglasio nezavisnost. Ovde kao da je bitnije komentarisati nego procitati tekst.

donkihot

pre 6 godina

"Veoma je ozbiljan posao biti država. Sve druge države žele da znaju za šta ste sposobni. To obično znači da ste uvereni da možete da kontrolišete svoju teritoriju i da možete preživeti kao nezavisna država. Ako to nije tako, zašto da vas priznaju?“, kaže bivši britanski diplomata."
E pa,g. "bivsi ambasadore",znam da Vi ovo necete procitati,ali da citate,ja bih Vam rekao da procitate ponovo Vasu izjavu i objasnite nam kako i zasto ste onda priznali KiM kao drzavu,kad i Vi kazete da nema uslova za to!!! A "fantomski" kosovski referendum ne bih ni da pominjem...a Vi nam recite gde i kad je odrzan,voleli bi da i mi znamo to...

interes i licemjerje

pre 6 godina

Hajde kad se svi ne slažu, to i razumijem, ali kad se neko ne slaže sam sa sobom, e to ne razumijem. Stav Srbije se mijenja kad god zatreba (Kosovo, Krim, istočna Ukrajina, RS, tzv. krajina, zapadna Makedonija, Katalonija), kako to razumijeti? Kriteriji? Dosljednost?

Srdjan, NZ

pre 6 godina

Ivane, evo ovde: "Kaže da je ključna razlika između Kosova i Krima ta što su situaciju na Kosovu nagledali bar neki ozbiljni demokratski međunarodni posmatrači".

Прота Матеја

pre 6 godina

(CATAPA, 16. oktobar 2017 23:19) Кажеш Косово је колонија Србије!??? Већу глупост одавно не прочитах. По том критеријуму нема земље у Европи која није колонија.

momo dobri

pre 6 godina

Komplikovano je sve.Svet,covek,narodi razlicito tumace pravo,a nekoliko puta ss pokazalo da pravo jaceg dobija i lobiranje kod jakih.Za Kosovo je u pravu covek,ako ga ne priznaju Rusija i Kina to ima veliku tezinu.E sad Zapad(najjaci) su priznali.Imam utisak da UN kao institucija gube na znacaju lagano.Ajde da UN nesto naredi Rusiji,SAD ili Kini haha zamisli.Surovi jeste ali ljudi su doveli do toga da sve moze i nista ne moze.Sile kroje sebe i svet,interesi vladaju oduvek a Srbija je mala.Iako nisam SNS glasac,Vucic bar nesto smisleno balansira sto se tice spoljne politike.E sad sto su plate 250€...to je nasa tuga..

Dragan

pre 6 godina

Vrlo vazna razlika koju svi izbegavaju (komentatori i politicari). Na Kosovu se desio MEDJUNARNODNI sukob u kome je jedna zemlja (a mozda i dve zemlje, ako se uzme uloga Albanije u svemu tome) napala drugu (iz ovog ili onog razloga, nema veze - vise zemalja je bilo u sukobu). Uz to, i pre i posle tog sukoba, UNUTRASNJI sukob se odvijao u manjoj ili vecoj meri decenijama. Sve u svemu NASILJE je jako vazan element na Kosovu, koji je POSTOJAO i u Kataloniji do 1970ih, ali ne na Krimu (niti jedan JEDINI metak). Mislim da Srbija mora malo vise da gura na to da je "realnost" na kosovskom terenu kreirana NASILJEM i to u ogronmoj meri SPOLJA (izvinite sto vicem), za razliku od vecine drugih terena. O tome ko je bio zemlja i kraljevina u proslosti i koliko "Katalonija" a koliko Albanija postoji na svetu, necemo i ne treba da ulazimo (mozda i mi dobijemo drugu ili trecu Srbiju - izvinte braco Bosanci i Milogorci ali to moze i vama da se desi zbog nas). Moje misljenje je da u Evropi NE SME da se igra granicama (i zato su se Ameri i Englezi i igrali tako veselo sa nama).

kmm

pre 6 godina

Ja vecu gomilu gluposti nisam nigde niti procitao niti cuo! Ovo je lupetanje par ekselans. Prosto da se divis ljudima koji mogu ovako da se izlupetaju i da ne sprze sopstveni mozak...

Bg

pre 6 godina

Gomila komentatora nam objasnjava kako nije bio referendum na Kosovu pa se pitam da li su uopste procitali tekst? Ambasador ni u jednom delu nije pomenuo referendum, sta vise rekao je da je kosovski parlament proglasio nezavisnost. Ovde kao da je bitnije komentarisati nego procitati tekst.
(clouds, 16. oktobar 2017 23:30)

Lepo pise: Inače, Kraford dodaje i jednu napomenu o tome da je u prvoj verziji teksta spomenuo referendum na Kosovu koji se nije desio, te je zahvalio čitaocu na ispravci.

. орг

pre 6 godina

@CATAPA
а иначе, каталонија, баскија, галиција и андалузија постоје као самоуправне области на марсу, а не у централизованој шпанији.

jasdf

pre 6 godina

@Srdjan NZ
I gde tu spiminje referendum?
Inace referwnduma je bilo, jos davne 1991., i isto kao i onaj na Krimu ili u Kataloniji, centralne vlasti su ih proglasile ilegalnim.

Cekaj bre

pre 6 godina

Sta ste svi zapenili o referendumu. Sta mislite kakav bi rezultat referenduma bio kad glasa 2 miliona albanaca i 200.000 srba (od kojih vecina ne bi izasla jer ga mi ne bi priznavali kao neustavnog)?

pa i ja da nesto.......

pre 6 godina

Nije ovaj tekst da se nesto novo kaze samo da se pale narodne mase,vidim da doticni nije govorio o nikakvom referendumu na Kosovu,vec je rekao da je situacija nadgledana,a vidim da ovi sveznaoci svi govore o referendumu na Kosovu.I jos jedno, ja sam siguran da on nije rekao da je Rusija ukrala Krimod Rusije,pogledajte tekst jos jednom!

Bojan

pre 6 godina

Drugim recima, AV je tu da prizna Kosovo i zato ga toliko podrzavamo, a vi mozete da zivite u Srbiji ovakvoj kakva jeste, to nas ne interesuje, samo da sredimo da Kosovo je priznato.

Granota

pre 6 godina

"Dovoljno je bogata da preživi sama kao evropska država"

Upravo u tome je greška, gospodine Kraford. Katalonija je već izgubila polovinu svog BDP jer je veliki kapital otišao zbog nedostatka sigurnosti, a mala isrednja preduzeća se spremaju. EK je jasno i glasno rekla da se eventualna nezavisna Katalonija automatski nalazi van EU, što znači da će i dobar broj ostalih kompanija otići, jer u periodu od minimum 3-5 godina (pod uslovom da Španija ne blokira ulaz Katalonije u EU) izgubiti tržište i pokroviteljstvo Centralne Evropske Banke. Lako je Krimu i Kosovu čija, inače bedna ekonomija, nije bila deo nijedne celine. Slično je danas sa Škotskom, ako se otcepi, nema ništa da izgubi jer je već van EU (i tu ste, gospodine Kraford, bili podli sa Škotima kad ste im obećavali EU).

Takođe, Katalonija 90% proizvoda izvozi u EU (od toga 70% u Španiju). Velike kompanije izmeštaju proizvodne pogone u Srbiju, Moldaviju, Makedoniju, Indoneziju gde je radna snaga bedno plaćena, a Vlada poslušna; da li stvarno mislite da će neko uložiti u visokostandardnu Kataloniju? Hoće, ostaće, ali uz nemilosrdan pad standarda da "pokriju" nove dažbine.

Znači pitanje na referendumu za bilo čije otcepljenje iz EU ne bi trebalo da glasi: "da li ste za to da X bude nezavisna država?" nego "da li hoćete da X bude nezavisna država po cenu da BDP padne na 30% u narednih 5 godina a vaša primanja na 20% od trenutnih?" Ako tada građani regiona X odgovore sa "DA", neka im je sa srećom i to priznajem.

Petar S.

pre 6 godina

Referendum o nezavisnosti Kosova od SFRJ i SR Srbije je organizovao Demokratski savez Kosova na čelu sa Ibrahimom Rugovom 1991.godine
(qwerty, 16. oktobar 2017 21:13)


Na stranu to sto je po clanu 5 Ustava SFRJ iz 1974 nezavisnost mogla da se izglasa JEDINO ako se sa time sloze SVE republike, sto u SFRJ/Srbiji i Crnoj Gori/Srbiji NIJE bio slucaj. A pogotovo nije mogla u Ustavu Srbije iz 1990e.


Taj pomenuti takozvani "Referendum" je bio nelegalan i iz jos jednog razloga, a to je da je on sproveden BEZ BIRACKIH SPISKOVA.

Sve biracke spiskove su drzali Srbi. I oni ih nisu dali jednoj Albanskoj partiji kako bi sprovela nelegalni "referendum".

Svako je mogao da dodje i glasa (i po vise puta), a na kraju "referendum" cak se nije znalo ni koliko je bila IZLAZNOST.
NA konferenciji za stampu je Rugova mogao da kaze bilo sta.
Sto bi englezi rekli Taj "referendum" je bio "JOKE".

Zato cak ni Zapadne zemlje koje su progurale nezavisnost KiM ne pominju taj "referendum".

Duca

pre 6 godina

@obični građanin
Otcepile su se repubilike koje su bile u sastavu SSSR, a Čečenija to nije bila, ona je bila u sastavu ruske federacije, kao što je i sada (nešto slično kosovu i vojvodini u srbiji, dok je postojala SFRJ).

digao ruke

pre 6 godina

Ljudi moji, svejedno je da li je nezavisnost proglasena referendumom ili od strane nekog parlamenta. Stvar u tome. Pitanje je da li je ta odluka u skladu s međunarodnim pravom i pravnim aktima države od koje se odvaja. Konkretno, Kosovo, Krim, Katalonija, RS nemaju pravno utemeljenje za otcepljenje od matičnih država. Republike SFRJ su mogle da se odvajaju, ali to nisu učinile po pravnoj proceduri (npr u BiH nije izaslo 2/3 građana koliko je bilo potrebno da bi referendum bio važeći). CG je imala pravo za odvajanje od Srbije i ostvarila ga je na legalan način (druga stvar je kupovina glasova za razlaz). Škotska je pravo na referendum i otcepljenje dobila od Londona, tako da bi i njihov razlaz bio legalan. Mora se priznati da aneksija krima ima neku vrstu istorijskog legaliteta jer je do 1950ih propadao Rusiji. Katalonija i Kosovo ni to nemaju, jer nikada nisu postojali kao nezavisne države (ne mozemo racunati npr feudalni posed Vuka Brankovica ili katalonske grofovije u X i XI veku kao nezavisne drzave). Ono u čemu Katalonci imaju preimućstvo jeste da su na svojoj istorijskoj teritoriji, za razliku od kosovskih Albanaca, ali ni to ne znači da mogu imati pravo na otcepljenje. Njihovo proglasenje nezavisnosti se moze uporediti s onim na Kosovu 1998, koje niko nije priznao.
A ako bismo priznali puno pravo naroda na samoopredeljenje dobili bi smo na stotine novih drzava, jer svako misli da je najpametniji i da bi najbolje vladao pa makar jednom opštinom.
Ali sve ovo sto sam ja ispisao pada u vodu pred svetksim silama, koje uvek posmatraju svaki slucaj za sebe, kako im odgovara

Milutinac

pre 6 godina

Kosovo i Katalonija su vrlo slican primer, nama je Kosovo trenutno oteto i po medjunarodnom i ustavnom pravu je neodvojivi deo Srbije, takodje Katalonija od Spanije.Krim je nesto drugo.Uvek je pripadao Rusiji do 1850 i tad je ostao u granicama Ukrajine privremeno? Sto se Skotske tice, ona je svoja drzava na svome. Pre 300 godina su samostalno usli u kraljevstvo i mogu iz njega da izadju kad god hoce. To je i uradila Irska 1920 i tu se Englezi nista ne pitaju.

interes i licemjerje

pre 6 godina

Hajde kad se svi ne slažu, to i razumijem, ali kad se neko ne slaže sam sa sobom, e to ne razumijem. Stav Srbije se mijenja kad god zatreba (Kosovo, Krim, istočna Ukrajina, RS, tzv. krajina, zapadna Makedonija, Katalonija), kako to razumijeti? Kriteriji? Dosljednost?

CATAPA

pre 6 godina

Ni u Srbiji nikada nije bilo referenduma za ili protiv nezavisnosti. Srbija je postala nezavisna referendumom par stotina hiljada Crnogoraca. Usput, ni crnogorsku nezavisnost Srbija nije podržala, pa je ipak priznala.
Srbija Kosovo shvata samo kao sopstvenu otetu koloniju i isključivo kao teritoriju. Otud i različito tretiranje Kosova i Crne Gore; u Crnoj Gori nema šta da se eksploatiše, prodaje i pljačka.
Kosovo opet ima problem kao i sve druge tek oslobođene kolonije, da novostvorenu državu uredi i demokratizuje. Katalonija nema takav problem, Katalonija je uređena čak i bolje od Španije. Jedini problem Katalonije je samo Madrid i frankističko nasleđe Španije koja ugašene kolonijalističke ambicije leči unitarizmom i centralizmom.

clouds

pre 6 godina

Gomila komentatora nam objasnjava kako nije bio referendum na Kosovu pa se pitam da li su uopste procitali tekst? Ambasador ni u jednom delu nije pomenuo referendum, sta vise rekao je da je kosovski parlament proglasio nezavisnost. Ovde kao da je bitnije komentarisati nego procitati tekst.

Mamer N'goj

pre 6 godina

Ambasadora bi neko mogao da podseti da na Kosovu nije bilo referenduma...
(Goran Milic, 16. oktobar 2017 20:01)

Референдум о независности Косова од СФРЈ и СР Србије је организовао Демократски савез Косова на челу са Ибрахимом Руговом од 26. до 30. септембра 1991. године.

Власти СР Србије су референдум прогласиле илегалним, али нису ометале његово одржавање. Након гласања је проглашена независност, коју није признала ни једна држава чланица ОУН осим Албаније. Према подацима које су организатори референдума објавили, излазност бирача је износила 87,01%, од којих се 99,98% изјаснило за отцепљење.

pa i ja da nesto.......

pre 6 godina

Nije ovaj tekst da se nesto novo kaze samo da se pale narodne mase,vidim da doticni nije govorio o nikakvom referendumu na Kosovu,vec je rekao da je situacija nadgledana,a vidim da ovi sveznaoci svi govore o referendumu na Kosovu.I jos jedno, ja sam siguran da on nije rekao da je Rusija ukrala Krimod Rusije,pogledajte tekst jos jednom!

jasdf

pre 6 godina

@Srdjan NZ
I gde tu spiminje referendum?
Inace referwnduma je bilo, jos davne 1991., i isto kao i onaj na Krimu ili u Kataloniji, centralne vlasti su ih proglasile ilegalnim.

bandiera rossa

pre 6 godina

Vise nego sramotno zaobilazenje istine. Na Kosovu NIKADA nije bilo referenduma, a ni Kosovo po ustavu zemlje ciji je sastavni deo NIJE IMALO PRAVO da se izdvaja. Covek to ladno pominje u slucajevima Krima i Katalonije, ali ne i u slucaju Kosova. U nesrecnoj SFRJ, barem po ustavu, nisu republike imale pravo na samoopredeljenje, vec NARODI, a u SFRJ su zivele i NARODNOSTI tj. nacionalne manjine koje NISU imale pravo na samoopredeljenje... Ali "zapadni svet" je to preinaciu u pravo republika da se izdvoje... E sve to lepo gospodin zaobilazi da bi kako tako pokusao da opravda dvostruke standarde kojima se vodi tzv. civilizovani svet. Ako je po slovu zakona tj. ustava zemalja u kojma se desava pomenuto, NIKO nije imao pravo ni na referendum ni na proglasavanje nezavisnosti,... ali kome ja to.

Politicki bloger

pre 6 godina

"Kaže da je ključna razlika između Kosova i Krima ta što su referendum na Kosovu nagledali bar neki ozbiljni demokratski međunarodni posmatrači, a na Krimu ne."
I ovo ce sad hiljade ljudi procitati na zapadu i prihvatiti zdravo za gotovo. Pitanje jedno, gde mogu da nadjem i pitam ozbiljnog demokratskog medjunarodnog posmatraca koji je tog dana 2008. godine bio na referendumu na Kosovu. Pravim blog pa mi treba informacije tipa koji tacno dan se dogodio referendum i kakva atmosfera je vladala na Kosovu tog dana. Poz.

rani

pre 6 godina

Da li je moguće da su tako drski u svojim lažima? Kakav referendum na Kosovu? Kada se to dogodilo? I Barak Obama je o tome pričao, samo kako to da mi Srbi o tome ništa ne znamo?

sin lovca na medvede

pre 6 godina

Ovo je nesto neverovatno...Rusija ukrala Krim!!!!. Pa zar je moguce da jedan zapadni diplomata, toliko ne poznaje istoriju, da ne zna da je RUSIJA VRATILA KRIM, koji joj je u komunizmu ukraden. KiM nekakve elemente drzavnosti DUBIJA U KOMUNIZMU sto ce reci NELEGALNO.
Tomw nas ucu toliko opevana Zapadna demokratija, da sve sto je doneneto u komunizmu nema legaljtet. Ali avaj ima!!!. Vazno je da je ANTIRUSKO pa moze biti i tekovina komunitma. Rusija je ukrala Krim isto kao sto je Nemacka ukrala DDR.
Razlika jw samo interes, i nema nukakve potrebe pominjati medjunarodno pravo.

Miro

pre 6 godina

Gospodine Kraford, stanovništvo Krima se izjasnilo o ujedinjenju sa Rusijom najviše zbog toga što vaša i druge zapadne vlade podržavaju neonacističku vlast u Ukrajini. Ne mislite valjda da su etnički Rusi bili natjerani silom da se pripoje Rusiji!! Pa da su vaši posmatrači bili potrebni!

kokosar

pre 6 godina

O cemu ovaj Kraford prica? Na Kosovu uopste nije bilo referenduma? Koji su to ozbiljni posmatraci posmatrali nepostojeci kosovski referendum? A posebna prica je njegovo insistiranje na duplim standardima Rusije dok duple standarde svoje Engleske ne primecuje! Nema vecih licemera na svetu od Engleza!

ernesto che

pre 6 godina

ovo je jos jedan lep primer i pokazatelj da oni uopste nemaju argumente ,cak ni obicnu pricu koja bi opravdala nezavisnost kosova , ovo je blago receno urnebesno a opet zalosno . ali polako pravda je mozda spora i mozda podseca na kornjacu ali korak po korak ona dodje kad- tad .

Mare

pre 6 godina

(Mamer N'goj, 16. oktobar 2017 21:57)

Aman zaman više i pozivanje na referendum iz 1991. Nezavisnost Kosova, koju su priznale skoro sve vodeće svetske zemlje, nije proizisla iz referenduma nego iz skupstinske Rezolucije Parlamenta Kosova. Dakle prestanite vise da se pozivate na referendum koji se desio pre 26 godina i iz koga NIJE proizislo priznavanje Kosova.

Idi begaj

pre 6 godina

Klasican Britanski "dzentlmen" koji laze tako sto ne spomene kljucni deo na Kosovu a to je da referenduma nije ni bilo.
Britanci....pa nek doda ko sta hoce.

lapido

pre 6 godina

Ambasadora bi neko mogao da podseti da na Kosovu nije bilo referenduma...
(Goran Milic, 16. oktobar 2017 20:01)
Argument neodržavanja referenduma je najtanji. Da ga je bilo, Kosovo bi glatko izglasalo nezavisnost. Inače, jeste bilo referenduma 1991. koji Srbija, naravno, nije priznala, a tada ga niko i nije uzimao za ozbiljno. Kako god, kosovska nezavisnost će da izjeda Evropu i svet još dugo, ali mi od toga nećemo imati nikakve koristi.

.

pre 6 godina

"Setite se i nelogičnih duplih standarda Rusije kada su u pitanju Krim i Kosovo. Rusija je prihvatila referendum na Krimu uprkos željama Kijeva, jer želi da zauzda Krim, a ipak Rusija odbija da prihvati nezavisnost Kosova koju je proglasio parlament Kosova 2008. godine“
Uuu setite se i nelogicnih duplih standarda SAD i EU kada su u pitanju Krim i Kosovo. SAD i EU su prihvatile jednostrano proglasenje nezavisnosti Kosova uprkos zeljama Beograda, jer zeli da zauzda Kosovo, a ipak SAD i EU odbijaju da prihvate referendum na Krimu koji je odrzan 2014. godine

Mare

pre 6 godina

Trebao bi neko da obavesti gospodina bivseg ambasadora da na Kosovu nije odrzan referendum, vec je Skupstina izglasala nezavisnost. Mogao je Pudjemont da izglasa nezavisnost samo glasanjem u Parlamentu gde ima vecinu, ali nije, odrzan je narodni referendum.

Da li bi Kosovo izglasalo otcepljenje da je odrzan referendum? Naravno da bi, ali to je sta bi bilo kad bi bilo. Pravno gledano referendum ima vecu tezinu od skupstinske rezolucije.

Srdjan, NZ

pre 6 godina

Ivane, evo ovde: "Kaže da je ključna razlika između Kosova i Krima ta što su situaciju na Kosovu nagledali bar neki ozbiljni demokratski međunarodni posmatrači".

momo dobri

pre 6 godina

Komplikovano je sve.Svet,covek,narodi razlicito tumace pravo,a nekoliko puta ss pokazalo da pravo jaceg dobija i lobiranje kod jakih.Za Kosovo je u pravu covek,ako ga ne priznaju Rusija i Kina to ima veliku tezinu.E sad Zapad(najjaci) su priznali.Imam utisak da UN kao institucija gube na znacaju lagano.Ajde da UN nesto naredi Rusiji,SAD ili Kini haha zamisli.Surovi jeste ali ljudi su doveli do toga da sve moze i nista ne moze.Sile kroje sebe i svet,interesi vladaju oduvek a Srbija je mala.Iako nisam SNS glasac,Vucic bar nesto smisleno balansira sto se tice spoljne politike.E sad sto su plate 250€...to je nasa tuga..

irelandcalling

pre 6 godina

Ali da l je moguce da NIKO od nase politicke elite ne odgovara na ovako nesto,na bezocno iznosenje laznih cinjenica i opravdavanje otimanja dela zemlje zarad, toboz, volje nekog naroda, a u stvari u reziji NATO pakta..tzv Kosovo je zapravo NATO enklava, niko tamo zapravo ne vodi racuna o kosovskim albancima...a o kosovskim srbima jos manje.

Cekaj bre

pre 6 godina

Sta ste svi zapenili o referendumu. Sta mislite kakav bi rezultat referenduma bio kad glasa 2 miliona albanaca i 200.000 srba (od kojih vecina ne bi izasla jer ga mi ne bi priznavali kao neustavnog)?

Marko

pre 6 godina

@Mamer N'goj
Ne znam šta je Demokratski savez Kosova, ali to nije Skupština. Tako da, ako je upitanju politička stranka koja je mimo skupštine održala referendum on ne može da bude legitiman. Ali opet i da se legitimno održi mislim da bi rezultati bili više nego jasni. Spomenuto je međunarodno pravo, recimo kad se Slovenija odcepila forsirano je da po međunarodnom pravu svaki narod ima pravo da određuje o svojoj nezavisnosti i tu se dolazi na prvu rečenicu u ustavu SFRJ koja se najviše forsirala iako sticanje nezavisnosti po tom ustavu nije bilo baš tako jednostavno, ni sa referendumom. Ali očigledno kod Španije se forsira neka druga linija u međunarodnom pravu. Verovatno dupli standardi, tako da se sve svodi oko podrške kao što je i u tekstu napisano, samo ne sa jakom demokratijom već jako selektivnom demokratijom.

Istinajeskupa

pre 6 godina

Zapad i njihova isturana odeljenja se vode onim 1000 puta ponovljena laz postaje istina..pa tako se i 1000 puta ponavalja laz da su republike imale pravo odcepljenja ustavom iz 1974..pa onda retko ko i procita taj ustav da vidi da je to samo velika propaganda laz koja veze nema sa istinom i onim sto pise...Ustavom iz 1974 nije dato republikama na samoopredeljenje vec kostitutivnim narodima..tj 6 naroda ali ne republikama..znaci ako su Hrvati hteli da se odcepi mogli su ali samo delovi gde imaju vecinu..republike u celosti su mogle da se odcepe samo ako se svi konstututivni narodi u toj republici sloze sa tim..U Hrvatskoj su to bili Hrvati i Srbi..i Srbi se nisu slagali tako da je odcepljenje cele Hratske sa vecinskim Srpskim delovima bilo PROTIVUSTAVNO ..isto i za BOsnu koja imala 3 konstituvna naroda..Albanci nisu bili konstitutivan narod (jer imaju svoju drzavi ) tako nisi imali nikakvo pravo na odcepljenje.
ALi svi znamo da pravo ne gleda niko vec radi samo sila a ostalo uradice propaganda sa onim 1000 puta ponovi laz i postaje istina kod vecine.

kmm

pre 6 godina

Ja vecu gomilu gluposti nisam nigde niti procitao niti cuo! Ovo je lupetanje par ekselans. Prosto da se divis ljudima koji mogu ovako da se izlupetaju i da ne sprze sopstveni mozak...

dusan

pre 6 godina

Nasao je da poredi razlaz Ceske i Slovacke gde prakticno pripadnici ta dva naroda ne zive u drugoj drzavi...I sve ostalo bla bla...nema, zakon jaceg vlada, Spanija je veca i uticajnija od nas i nece se otcepiti Katalonija

Прота Матеја

pre 6 godina

(CATAPA, 16. oktobar 2017 23:19) Кажеш Косово је колонија Србије!??? Већу глупост одавно не прочитах. По том критеријуму нема земље у Европи која није колонија.

Mihailo

pre 6 godina

CATARA
Ne pričaj o stvarima onako kako ti želiš da budu, nije istorija počela sa tobom, o kakvoj koloniji ti govoriš. Jesu li Srpski manastiri na Kosovu i Metohiji od 20. veka? Muka mi je više od izvrtanja istorije Vas dnevno političkih komentatora.

Владимир

pre 6 godina

@CATAPA

Слободно престани да конзумираш шта год то било. Косово колонија Србије? Већу глупост нисам прочитао. Дефинитивно најглупљи коментар године, можда и самог овог сајта уопште.

Popaj

pre 6 godina

Interes i licemerje, prvo šta ti nije jasno u stavu Srbije?To što ne priznaje jednostrano bez referenduma i sa 200 000 proteranih Srba, proglašenu nezavisnost Kosova, ili to da je Rusija vratila Krim u svoj sastav nakon što joj je Nikita Hruščov 1954 oduzeo i pripojio ga Ukrajini.Ili ti je nejasan stav oko istočne Ukrajine pa šta ima tu nejasno osudili smo građanski rat sa obe strane.Hiljadu puta je pomenuto da se podržava celovita BiH, ne podržavamo otcepljenje Katalonije kao ni Zapadne Makedonije.Šta tu ima nejasno?PS:Ili si ti ipak posvađan sa samim sobom?

donkihot

pre 6 godina

"Veoma je ozbiljan posao biti država. Sve druge države žele da znaju za šta ste sposobni. To obično znači da ste uvereni da možete da kontrolišete svoju teritoriju i da možete preživeti kao nezavisna država. Ako to nije tako, zašto da vas priznaju?“, kaže bivši britanski diplomata."
E pa,g. "bivsi ambasadore",znam da Vi ovo necete procitati,ali da citate,ja bih Vam rekao da procitate ponovo Vasu izjavu i objasnite nam kako i zasto ste onda priznali KiM kao drzavu,kad i Vi kazete da nema uslova za to!!! A "fantomski" kosovski referendum ne bih ni da pominjem...a Vi nam recite gde i kad je odrzan,voleli bi da i mi znamo to...

pravo

pre 6 godina

@(interes i licemjerje, 16. oktobar 2017 20:07)
Kako se to Srbija ne slaže sa sobom? Je li, možda, Srbija priznala Krim, Kataloniju, Zapadnu Makedoniju, RS? Nije čak ni RSK svojevremeno priznala. Prema tome...

Dragan

pre 6 godina

Vrlo vazna razlika koju svi izbegavaju (komentatori i politicari). Na Kosovu se desio MEDJUNARNODNI sukob u kome je jedna zemlja (a mozda i dve zemlje, ako se uzme uloga Albanije u svemu tome) napala drugu (iz ovog ili onog razloga, nema veze - vise zemalja je bilo u sukobu). Uz to, i pre i posle tog sukoba, UNUTRASNJI sukob se odvijao u manjoj ili vecoj meri decenijama. Sve u svemu NASILJE je jako vazan element na Kosovu, koji je POSTOJAO i u Kataloniji do 1970ih, ali ne na Krimu (niti jedan JEDINI metak). Mislim da Srbija mora malo vise da gura na to da je "realnost" na kosovskom terenu kreirana NASILJEM i to u ogronmoj meri SPOLJA (izvinite sto vicem), za razliku od vecine drugih terena. O tome ko je bio zemlja i kraljevina u proslosti i koliko "Katalonija" a koliko Albanija postoji na svetu, necemo i ne treba da ulazimo (mozda i mi dobijemo drugu ili trecu Srbiju - izvinte braco Bosanci i Milogorci ali to moze i vama da se desi zbog nas). Moje misljenje je da u Evropi NE SME da se igra granicama (i zato su se Ameri i Englezi i igrali tako veselo sa nama).

pera

pre 6 godina

"situaciju na Kosovu nagledali bar neki ozbiljni demokratski međunarodni posmatrači, a na Krimu ne". Nije spomenuo referendum na Kosovu. On je bio ovde ambasador i to odlično zna. Ovo je komplikovaniji tekst. Bezveze je nasedati na to da je pomenuo referendum na Kosovu. Ima niz nepotpunih paralela i neuzimanja u obzir stvari koje mu ne odgovaraju. Najvažniji deo teksta je onaj gde kaže da ako Srbija prizna Kosovo priznaće je i Rusija i Kina i dr. Dakle, to je ono što od nas žele i tako je to zadnjih dvadesetak godina, nema tu iznenadjenja. Samo ih nervira što to nisu ranije završili. Sutra prestaje da funkioniše srpsko pravosudje i prelazi na kosovsko. Dakle poenta je da se pokaže da je Kosovo spososbno da kontroliše svoju teritoriju, a to može samo tako, uz pomoć Beograda.

.орг

pre 6 godina

To obično znači da ste (s)uvereni da možete da kontrolišete svoju teritoriju i da možete preživeti kao nezavisna država. Ako to nije tako, zašto da vas priznaju?“, kaže bivši britanski diplomata.
је л' то он тврди да је kosova* независна и суверена територија? урнебес.

janko

pre 6 godina

ovi Englezi imaju za sve odgovor jer su svuda umešani i petljaju pa sama činjenica da je Giblartar teritorija Velike Britanije i da Španija nema nikakve mogućnosti a to je neko selo samo govori o relevantnosti njihovog stava .

Jovan

pre 6 godina

Gospodine kroford, valjda su vas ucili da SUVERENITET pripada narodu (gradjanima). Kako mislite da na silu zadrzite 7 miliona ljudi protiv njihove volje!? Inace - o kakvom medjunarodnom pravu govorite? To vase "medjunarodno pravo" je lepsi naziv za pravo jaceg. Ako hocete mozemo da pricamo o drzavama koje su na svojoj strani imale medjunarodno pravo ali su nestale u vihoru istorije.

Bojan

pre 6 godina

Drugim recima, AV je tu da prizna Kosovo i zato ga toliko podrzavamo, a vi mozete da zivite u Srbiji ovakvoj kakva jeste, to nas ne interesuje, samo da sredimo da Kosovo je priznato.

Bg

pre 6 godina

Gomila komentatora nam objasnjava kako nije bio referendum na Kosovu pa se pitam da li su uopste procitali tekst? Ambasador ni u jednom delu nije pomenuo referendum, sta vise rekao je da je kosovski parlament proglasio nezavisnost. Ovde kao da je bitnije komentarisati nego procitati tekst.
(clouds, 16. oktobar 2017 23:30)

Lepo pise: Inače, Kraford dodaje i jednu napomenu o tome da je u prvoj verziji teksta spomenuo referendum na Kosovu koji se nije desio, te je zahvalio čitaocu na ispravci.

Granota

pre 6 godina

"Dovoljno je bogata da preživi sama kao evropska država"

Upravo u tome je greška, gospodine Kraford. Katalonija je već izgubila polovinu svog BDP jer je veliki kapital otišao zbog nedostatka sigurnosti, a mala isrednja preduzeća se spremaju. EK je jasno i glasno rekla da se eventualna nezavisna Katalonija automatski nalazi van EU, što znači da će i dobar broj ostalih kompanija otići, jer u periodu od minimum 3-5 godina (pod uslovom da Španija ne blokira ulaz Katalonije u EU) izgubiti tržište i pokroviteljstvo Centralne Evropske Banke. Lako je Krimu i Kosovu čija, inače bedna ekonomija, nije bila deo nijedne celine. Slično je danas sa Škotskom, ako se otcepi, nema ništa da izgubi jer je već van EU (i tu ste, gospodine Kraford, bili podli sa Škotima kad ste im obećavali EU).

Takođe, Katalonija 90% proizvoda izvozi u EU (od toga 70% u Španiju). Velike kompanije izmeštaju proizvodne pogone u Srbiju, Moldaviju, Makedoniju, Indoneziju gde je radna snaga bedno plaćena, a Vlada poslušna; da li stvarno mislite da će neko uložiti u visokostandardnu Kataloniju? Hoće, ostaće, ali uz nemilosrdan pad standarda da "pokriju" nove dažbine.

Znači pitanje na referendumu za bilo čije otcepljenje iz EU ne bi trebalo da glasi: "da li ste za to da X bude nezavisna država?" nego "da li hoćete da X bude nezavisna država po cenu da BDP padne na 30% u narednih 5 godina a vaša primanja na 20% od trenutnih?" Ako tada građani regiona X odgovore sa "DA", neka im je sa srećom i to priznajem.

. орг

pre 6 godina

@CATAPA
а иначе, каталонија, баскија, галиција и андалузија постоје као самоуправне области на марсу, а не у централизованој шпанији.

digao ruke

pre 6 godina

Ljudi moji, svejedno je da li je nezavisnost proglasena referendumom ili od strane nekog parlamenta. Stvar u tome. Pitanje je da li je ta odluka u skladu s međunarodnim pravom i pravnim aktima države od koje se odvaja. Konkretno, Kosovo, Krim, Katalonija, RS nemaju pravno utemeljenje za otcepljenje od matičnih država. Republike SFRJ su mogle da se odvajaju, ali to nisu učinile po pravnoj proceduri (npr u BiH nije izaslo 2/3 građana koliko je bilo potrebno da bi referendum bio važeći). CG je imala pravo za odvajanje od Srbije i ostvarila ga je na legalan način (druga stvar je kupovina glasova za razlaz). Škotska je pravo na referendum i otcepljenje dobila od Londona, tako da bi i njihov razlaz bio legalan. Mora se priznati da aneksija krima ima neku vrstu istorijskog legaliteta jer je do 1950ih propadao Rusiji. Katalonija i Kosovo ni to nemaju, jer nikada nisu postojali kao nezavisne države (ne mozemo racunati npr feudalni posed Vuka Brankovica ili katalonske grofovije u X i XI veku kao nezavisne drzave). Ono u čemu Katalonci imaju preimućstvo jeste da su na svojoj istorijskoj teritoriji, za razliku od kosovskih Albanaca, ali ni to ne znači da mogu imati pravo na otcepljenje. Njihovo proglasenje nezavisnosti se moze uporediti s onim na Kosovu 1998, koje niko nije priznao.
A ako bismo priznali puno pravo naroda na samoopredeljenje dobili bi smo na stotine novih drzava, jer svako misli da je najpametniji i da bi najbolje vladao pa makar jednom opštinom.
Ali sve ovo sto sam ja ispisao pada u vodu pred svetksim silama, koje uvek posmatraju svaki slucaj za sebe, kako im odgovara

Petar S.

pre 6 godina

Referendum o nezavisnosti Kosova od SFRJ i SR Srbije je organizovao Demokratski savez Kosova na čelu sa Ibrahimom Rugovom 1991.godine
(qwerty, 16. oktobar 2017 21:13)


Na stranu to sto je po clanu 5 Ustava SFRJ iz 1974 nezavisnost mogla da se izglasa JEDINO ako se sa time sloze SVE republike, sto u SFRJ/Srbiji i Crnoj Gori/Srbiji NIJE bio slucaj. A pogotovo nije mogla u Ustavu Srbije iz 1990e.


Taj pomenuti takozvani "Referendum" je bio nelegalan i iz jos jednog razloga, a to je da je on sproveden BEZ BIRACKIH SPISKOVA.

Sve biracke spiskove su drzali Srbi. I oni ih nisu dali jednoj Albanskoj partiji kako bi sprovela nelegalni "referendum".

Svako je mogao da dodje i glasa (i po vise puta), a na kraju "referendum" cak se nije znalo ni koliko je bila IZLAZNOST.
NA konferenciji za stampu je Rugova mogao da kaze bilo sta.
Sto bi englezi rekli Taj "referendum" je bio "JOKE".

Zato cak ni Zapadne zemlje koje su progurale nezavisnost KiM ne pominju taj "referendum".

Milutinac

pre 6 godina

Kosovo i Katalonija su vrlo slican primer, nama je Kosovo trenutno oteto i po medjunarodnom i ustavnom pravu je neodvojivi deo Srbije, takodje Katalonija od Spanije.Krim je nesto drugo.Uvek je pripadao Rusiji do 1850 i tad je ostao u granicama Ukrajine privremeno? Sto se Skotske tice, ona je svoja drzava na svome. Pre 300 godina su samostalno usli u kraljevstvo i mogu iz njega da izadju kad god hoce. To je i uradila Irska 1920 i tu se Englezi nista ne pitaju.

Duca

pre 6 godina

@obični građanin
Otcepile su se repubilike koje su bile u sastavu SSSR, a Čečenija to nije bila, ona je bila u sastavu ruske federacije, kao što je i sada (nešto slično kosovu i vojvodini u srbiji, dok je postojala SFRJ).