Ponedeljak, 25.09.2017.

17:08

Pjongjang: Tramp objavio rat; SAD: Apsurdno

Ministar spoljnih poslova Severne Koreje Ri Jong Ho izjavio je da je predsednik SAD Donald Tramp objavio rat njegovoj zemlji.

Izvor: Tanjug

Pjongjang: Tramp objavio rat; SAD: Apsurdno IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

106 Komentari

Sortiraj po:

XYZ

pre 6 godina

"Korejski rat je završen neposredno posle Staljinove smrti i zapad se bukvalno "izvukao" jer mu je pretio neminovan poraz."

Uspeh u prvoj godini rata je bio prilicno promenljiv, prvo su severnjaci stigli skoro celo ostrvo da okupiraju, pa su ih Amerikanci gurnuli do kineske granice, pa su Kinezi usli u rat pa preokrenuli, pa Amerikanci krenuli ofanzivu i onda se front stabilizovao i dve godine skoro da se nije pomerao i to je sada granica izmedju dve Koreje. Tako da je vrlo tesko moze da se kaze da je Zapadu "pretio neminovni poraz", pogotovo sto su imali potpunu prevlast u vazduhu. Cisto kao jedan parametar, Kinezi su imali 10x vise mrtvih od Amerikanaca.

Banja Luka

pre 6 godina

Mi trenutno treba da razmisljamo da ajvar napravimo i koju kobasicu i malo slanine osusimo. A ovim likovima ako se ratuje, neka i ratuju i daleko im kuca. Mi se jedino mozemo ponuditi da se mirovni sporazumi zovu po nasim gradovima

Миодраг

pre 6 godina

Изгледа да једни друге хране,ово као да одговара и САД и С.Кореји....

iVANAKIS

pre 6 godina

Samo zapamtite jednu stvar i shvatite koliko je ozbiljna situacija...svi koji ovde komentarisete jednog jutra kada ustanete i vidite na TV-u da je poceo rat u dalekoj Aziji ima da se cesate sta se desilo jer svi ce osetiti krizu sem Amerikanaca!!zapamtite!!!

partizan

pre 6 godina

Cetiri puta sam isao u Rusiju preko neke konsultanske firme. prilikom svakog slucajnog razgovora sa Rusima, oni su priznali i pokazivali da se plase Amerike. verujte ili ne, ovo je istina i to neosporna. Na zalost vas koji toliko glorifikujete Ruse.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Sremac, 25. septembar 2017 22:43)
Pa kako da se ne plase ludaka koji su naoruzani do zuba i nemaju nikakav problem da zarad svojih interesa sve zivo pobiju.
Isto tako Ameri se uzasno plase muslimana i terorista.Na zalost svih koji glorifikuju Amerikance.

да да

pre 6 godina

Ови што мисле да амерички буџет од 600 милијарди стварно бива потрошен на развој новог оружја и производњу, се грдно варају !!! Велики део тих пара велики део људи подели међу собом, класичан лоповлук као и свугде, иа остатак иде у разноразне пројекте, фондове и сл. тако да се не могу поредити каубојски, Кнески и Руски буџети (Који су максимално фокусирани.), ни под разно ! А то ко је колко јак, боље да никада ни не сазнамо. Кина је јасно и гласно ставила до знања да неће остати по страни буду ли каубоји први напали. У преводу, почистиће их Кинези за наук ! Ови ће покушати да одговоре али безуспешно јер ће им Кинези покрцати зубе ! Буду ли покушали да употребе нуклеарно оружје против Кине то је иста лудост као да то покушају и против Русије, дакле, цивилизација ће нестати за мање од месец дана ! У овој садашњој рунди ПОБЕДИЛА је Северна Кореја, то каубоји врло добро знају !

zardoz

pre 6 godina

Ne mogu da smislim kauboje i njihovu spoljnu politiku. Ne volim ni uspaljene vodje kao sto je Kim. Jednom recju zabrinut sam, ali odvratne su mi obe strane.

putin voli gimnasticarke

pre 6 godina

Kina i rusija ne mogu da se porede sa SAD akamoli S.Koreja.Ako nesto krene S.Koreja ce nestati za 15 minuta.Kina i rusija ce protestvovati kao i u slucaju Srbije i to ce biti to.Vasa mrznje prema SAD projektuje nemoguce situacije kao Koreja ce da pobedi SAD ili Kim ce da napadne Seul jer je 40 kilimetara udaljen od S.Koreje.Toliko je i S.koreja udaljena od Juzne i nemojte misliti da ce oni samo gledati Kima kako ih bombarduje sravnice i oni Pjongjang.Niste valjda mislili da ce da krste ruke?.

Ma stvarno

pre 6 godina

U celoj priči jadan je narod u Severnoj Koreji koji živi u sopstvenom Matrixu. Svim velikim igračima situacija iz nekog razloga odgovara inače bi davno izazvali "unutrašnje demokratske promene" ili pružili jasnu pomoć ludom Kimu. Neverovatno je kako komentatori na ovu temu imaju potrebu da raspravljaju o tome "čiji je veći".

bystander

pre 6 godina

Čini mi se da je ovaj propagandni rat za unutrašnje potrebe otišao predaleko na obe strane, ali posebno na severnokorejskoj. Licemerni američki imperijalizam i bezočni interesi ogromnog vojno-industrisjkog kompleksa SAD su opštepoznata činjenica, ali ovo što dolazi iz Pjongjanga je već debelo otišlo preko granice samoubilačke manije veličine i patološkog ignorisanja realnosti. Njima je, naravno, ratna retorika neophodna da bi po oprobanom staljinističkom receptu neprestano držali narod u strahu i poslušnosti, ali čini mi se da u tom svom despotskom autizmu uopšte nisu svesni da su možda već prešli granicu posle koje nema povratka. Ne može se sa jednom toliko velikom i vojno-tehnološki premoćnom silom doveka igrati politički "poker" tako što će se ulog konstantno povećavati i tenzije neprestano dizati samo zarad sopstvene ego-manije i potpuno nerealne procene efikasnosti zajapurenih pretnji. Ne mogu da verujem da ništa nisu naučili iz primera Miloševića i Sadama Huseina, tj. kuda vodi bezumno bukačko inaćenje i provociranje imperijalističke velesile koja je ionako sklona batinaškom deljenju "pravde" i nasilnom "uterivanju demokratije". Mogli su svoj nuklearni program da razviju mirno, bez propagandne halabuke, pretnji i umobolnog samohvalisanja (eto im primeri Irana ili Pakistana) i na kraju bi mogli da odigraju elegantnu šahovsku partiju svršenog čina. Ovako su sebe zafarbali u čoše i klize ravno u katastrofu. Neopevana glupost !

.

pre 6 godina

Napasce Ameri samo cekaju ekonomski to da srede posto ako napadnu S.Koreju pasce Sangajska berza, a ako padne Sangajska berza pada i americka i kineska ekonomija i ceo svet snjima.

monaco

pre 6 godina

Sta li ce da se desi. Pokusavajuci da shvatim ove koreance i da izanaliziram njihovu psihu samo se zbunim i onda shvatim da ipak pojma nemam i nista mi vise ne bude jasno.

Rokatanski

pre 6 godina

Treba ipak znati i nešto istorije pa komentarisati. Što bi rekao Putin:"Čerčil je bio vrlo fleksibilan političar." Pre Drugog Svetskog rata bio je protiv saveza sa SSSR. Tokom Drugog Svetskog rata se zalagao za prijateljstvo sa SSSR, a Staljin je bio genijalni vođa i revolucionar. Kada je rat završen započeo je govorom u Fultonu 1946.godine tzv. hladni rat. A kada je Staljin pripremio surov i nemilosrdan odgovor za eventualni napad SAD i Britanije, nazvao je Staljina najvećim državnikom u istoriji. Korejski rat je završen neposredno posle Staljinove smrti i zapad se bukvalno "izvukao" jer mu je pretio neminovan poraz. Rat nije čak ni završen, već samo privremeno prekinut. Istok je do pojave Putina bio bez ozbiljnog državnika, ovi prethodni su bili diletanti, korumpirani i nesposobni lideri. Na zapadu se najbolje živelo i razvijalo dok je postojao strah od SSSR. Posle toga je postao leglo svakojake izopačenosti i jednostavno neprirodan sistem koji se ruši. Ali se on neće srušiti dok neko ne "gurne" taj sistem u provaliju. Čekati da neko drugi to obavi je besmisleno, jer će stari sistem da se održava sa pukotinama koje će neko da sanira itd. Nikada u istoriji bolji i pravedniji sistem nije napravljen a da se stari svet nije rušio na surov i nemilosrdan način. Da bi nastupio novi i pravedniji svet sa tzv. zdravim snagama na svim stranama, treba srušiti postojeći poredak. A to ne može debatom ili parlamentarnim izborima. To Korejanci dobro znaju i oni su već pobednici. Pozdrav!

istoricar

pre 6 godina

a sta mislite nuklearkom na nosac aviona ? da li moze da prezivi ?
u slucaju nuklearnog rata sa Rusijom (a mozda i Korejom) procene su da nosaci aviona nece trajati duze od sat vremena.

Sremac

pre 6 godina

Cetiri puta sam isao u Rusiju preko neke konsultanske firme. prilikom svakog slucajnog razgovora sa Rusima, oni su priznali i pokazivali da se plase Amerike. verujte ili ne, ovo je istina i to neosporna. Na zalost vas koji toliko glorifikujete Ruse.

Hexa01

pre 6 godina

Severna Koreja je vazal Kine (puppet state) koju kinezi koriste da izraze paralenu spoljnu politiku u smislu sta bi bilo da je kina ostala Maoisticka (sto nije tako davno bilo). Drugim recima oni koriste DKPR da pokazu Amerikancima da ne mogu da militarizuju daleko istocne saveznike i taj ceo region bez njihove reakcije samo nemaju hrabrosti da to kazu licno , sto je zapravo vrlo inteligentno. Proxy ratovi su omiljena stvar velikih sila od WW2 pa na ovamo. Oni takodje garantuju Severnu Koreju (ko sto nas je Rusija pre ww1 granatovala a pre milosrdnog andjela nije) sto je jednosmerni defanzivni pakt, zato Amerika ne moze nista da uradi ako DKPR ne napadne prva. Ako je Kim stvarno "suicidal rocket man" onda bi ih Amerika ocistila za dva dana samo sto bi silan narod stradao u obe Koreje a u drugom slucaju da Amerika napadne prva to je onda mnogo ozbiljnija stvar koja bi uvukla Kinu a mozda i Rusiju jer Kina nema nafte da izdrzi duzi rat zbog Americke navalne blokade sto znaci da im treba Ruska nafta kopnenim putem. Onda mos' se desi da svi odemo u ***** i nema veze koje klase su ciji brodovi.

Sanja

pre 6 godina

Neki bas bas nista ne razumeju.Nije problem da SAD sravni Severnu Koreju , problem je sto se SAD plase da jedna raketa Severne Koreje pogodi bilo koji grad u SAD jer bi nastao haos i panika kod njih medju gradjanima i eto ti gradjanskog u SAD kad se svi uplase.

facta

pre 6 godina

Cesto provejava prica o americkom vojnom budzetu.Najvaznije je , koliko se procenata BDP-a odvaja za vojsku.Kada je SSSR propao dosao je do tacke od preko 50% BDP-a za vojsku tj trku u naoruzanju.U isto vreme SAD su odvajale oko 7% BDP-a u istu svrhu.Pa zakljucite sami.A to sto im je BDP veliki pa i mali procenat cini neverovatnu cifru, to je druga tema.

Che Gevara

pre 6 godina

Rusija proizvodi nove klase podmornica jer nekih 15 godina nisu proizvodili nista, dok su Amerikanci napredovali. Koliko su nosaca aviona Rusi proizveli? A Amerikanci? Koliko aviona? SAD vec uvode u upotrebu 2 tip aviona 5 generacije, Rusija jos nijedan. Dok Ameri proizvode nove novcate avione (F-35), Rusija krpi stare (Su-27 i SU-35 npr). Zato SAD trose novac, jer proizvode najmodernije naoruzanje, nove aviona, brodove, nosace aviona, dok Rusi krpe i modernizuju ono sto je proizvedeno i projektovano jos u vreme SSSR-a. Koliko brodova najnovije generacije su Rusi proizveli? Koliko “STELT” krstarica? Koliko aviona 5 generacije? Amerikanci znaju na sta trose pare, kod njih se privatne firme takmice za ugovor sa vojskom i zato daju sve od sebe da naprave najbolji proizvod, kod Rusa drzavna firma napravi sta bilo i to vojska mora da kupi, jer to tako ide kod njih. Zato i bacaju pare na modernizaciju Su-27 umesto da su odavno poceli da proizvode nesto novo. Da americkoj vojsci neko nudi modernizaciju F-16, umesto novog novcatog F-35, taj bi bankrotirao, a u Rusiji takve firme zgrcu milijarde, jer je drzava korumpirana.
(..., 25. septembar 2017 19:38)

Malo nisi u materiji.Ameri imaju nosace aviona jer su okrizeni sa okeanima a Rusija, sa Krimom tek sada ima izlaz na more.Drugo, avioni pete generacije ne treba se zaludjivati ... rat u Siriji je pokazao da ruski avioni mogu da rade 3 uzleta dnevna sto je izuzetno a mali broj kvarova.Pominjes F-35 kao pomak ... jos nije testiran u ratnim uslovima.Stelt F-117, Nocni soko je propala investicija zbog Srbije i Budzanivaca ... ne proizvodi se od 2008 godine.Oboren stelt bombarder B2, pao u Hrvatsku u Lipiku ... o tome se ne prica.
Stelt tehnologija nije nevidljiv avion nego tesko vidljiv ili kasno uocavanje aviona.
Ne poznajes dokrtine ... Ameri imaju Budzet od 700 milijardi dolara za 2018 ali taj novac ide na odrzavanje baza i tehnika ... poseduju 20 nosaca aviona jer su okruzeni okeanima a glume i svetske policajce.Bobardovali su Srbiju, Irak,Avganistan, Siriju ... ratovali u S.Koreji, Vijetnamu, Somaliji ..

Rusi poseduju zato IBCM i balisticke projetile i imaju samo 1 nosac aviona.Poseduju par baza van teritorije Rusije i jedna je u Siriji ... razvojom Su-50 je avion 5te generacije ali serijska proizvodnja se ocekuje oko 2020 tek.

Komplikovano je sve to!A svet je na ivici rata ... rat za buducnost!Moje misljenje je da svet treba da bude multipolarno drustvo dok Ameri forsijaru unipolarno drustvo sa prefiksom na Ameriku kao glavnu zemlju i lidera!Misli o tome!

student

pre 6 godina

(Petar, 25. septembar 2017 17:54)

Druže, ne slažem se u potpunosti. Kada jedna i druga strana imaju nuklearno oružije, potpuno je irelevantno što jedna strana ima 10 bombi a druga 5000. Ako je jedna od tih 10 pravilno iskorišćena, npr. ako imaju domet do Kalifornije, što nije nemoguće, gine 20,30 miliona ljudi. Isto važi i za amere. Brojnost od 5000 im ne donosi nikakvu bezbednost u smislu da će zaštititi narod.

Tomy

pre 6 godina

Pitas za nove ruske brodove, klasa Grigorovic, klasa Gepard, klasa Buyan, klasa Stereguski, klasa Karakurd, i tako dalje. Pocela je i prozvodnja klase Lider koji ce biti najmocniji brod danasnjice. Edukacija nije na odmet. Poz(Ilke, 25. septembar 2017 20:20)Sve je to smesno u poredjenju sa nosacima i razaracima koje poseduje USA. Edukacija nije na odmet pa bi mogao malo da pogledas koliko kosta jedan americki brod a koliko ruski, koje su specifikacije i koliko je americki napredniji. Usa ima 11 nosaca Rusija ima 1, toliko o tome. Nemoj mi navodis neke tamo klase malo bolje od ribarskih brodova.
(Amerikanac, 25. septembar 2017 21:01)Goapodo ti brodovi služe da se sa njih mlati po sirotinji nikako da oni ratuju izmedju sebe!!!!Ako njih podredite nemojte dzaba,i jedni i drugi imaju druge igračke koje uništavaju CEO kontinent!

Gospodin

pre 6 godina

U Nemačkoj haos,ovi bi da ratuju,aj sto smo mi otišli u k....c već ceo svet.Kako ja sad da odem u USA? Kako? udare mi SSSS na kartu i mogu da se slikam...U Nemačkoj dižu novi zid...Pa gde ja da zaradim za LEBA

Mladen

pre 6 godina

Ej Vi sto velicate Ameriku koja nas je tukla 99 i planirala da se useta za tri dana sa svojim trupama na teritoriju cele Jugoslavije...Koliko joj je trebalo da udje samo na Kosovo? Mada i to je bilo nemoguce da Milosevic nije potpisao... Jeste da Amerika ulaze 600 milijardi svake godine u vojsku,a Rusija samo 60 milijardi,mozda Ameri imaju nosace aviona ultramoderne,kao i brodove,a isto tako Rusi imaju ultra moderne podmornice ko zna gde i na kojoj dubini,ali i da nemaju Rusi nista ultramoderno ,imaju sta im treba,a to je 2000 nuklearki,dovoljno je 10% da prodje i da od USA ostane samo pepeo,tako da su Rusi sigurni bez ikakvog daljeg ulaganja u vojsku... Njih Nato ne sme napasti,a oni sigurno nemaju potrebu da napadnu Nato,zato ne ulazu 600 milijardi kao Ameri u vojsku...

Akumulator

pre 6 godina

Kina i Rusija su generator zla, licemerja i kukavičluka. Nikada nisu smeli direktno da uđu u konflikt sa Amerima nego uvek potpale neku gologuziju da bi ostvarili svoj interes a onda kao i uvek tu istu gologuziju ostave na cedilu da dobije batine, ostane osakaćena i na kraju je i oni sami ne podržavaju u SB UN. Ako Ameri napadnu S.Koreju, Kina će kao i uvek biti neutralna dok će Rusi "braniti" S.Koreju sve dok ne stigne neki kofer dolara u Moskvu. Oni ruski brodovi koji su krenuli još u martu 1999g da nam pomognu još uvek nisu stigli do nas. Zaustavio ih jedan dolazak u Moskvu američkog državnog sekretara.

Aleksandar

pre 6 godina

KRETENI. Svi do jednog uključujući i vas komentatore. Prepucavate se ko je moćniji, Ameri ili Rusi? Pa da li ste svesni da ako do rata dođe, malisa će da gađa nuklearkama, Ameri ce da odgovore i svi odosmo u...

Amerikanac

pre 6 godina

Pitas za nove ruske brodove, klasa Grigorovic, klasa Gepard, klasa Buyan, klasa Stereguski, klasa Karakurd, i tako dalje. Pocela je i prozvodnja klase Lider koji ce biti najmocniji brod danasnjice. Edukacija nije na odmet. Poz
(Ilke, 25. septembar 2017 20:20)

Sve je to smesno u poredjenju sa nosacima i razaracima koje poseduje USA. Edukacija nije na odmet pa bi mogao malo da pogledas koliko kosta jedan americki brod a koliko ruski, koje su specifikacije i koliko je americki napredniji. Usa ima 11 nosaca Rusija ima 1, toliko o tome. Nemoj mi navodis neke tamo klase malo bolje od ribarskih brodova.

MK

pre 6 godina

Kad bi srpski seljak proveo toliko vremena proucuvajuci poljoprivredu kao proucuvajuci rusko i americko naoruzanje Srbija bila bi najveca poljoprivredna sila u Evropi.

Ilke

pre 6 godina

Sve je to smesno u poredjenju sa nosacima i razaracima koje poseduje USA. Edukacija nije na odmet pa bi mogao malo da pogledas koliko kosta jedan americki brod a koliko ruski, koje su specifikacije i koliko je americki napredniji. Usa ima 11 nosaca Rusija ima 1, toliko o tome. Nemoj mi navodis neke tamo klase malo bolje od ribarskih brodova.
(Amerikanac, 25. septembar 2017 21:01)

Za nosace sam objasnio da Rusima ne trebaju jer ne vode takvu spoljnu politiku i nemaju malu teritoriju inace ne bi prodali po jedan Kinezima i Indijcima,a sto se tice cena i to sam objasnio, americke prave privatne kompanije a ne drzavne. Za specifikacije se ti malo bolje informisi, pa ti ribarski brodovi kako ih ti nazivas klase Buyan su ispaljivali Kalib krstarece rakete u Siriju na udaljenosti 2000 km, sto je do sada bilo nepoljmivo da tako mali brod moze da izvede. Pozdrav

Milica, MD

pre 6 godina

(Illke)

Stvar je mnogo prosta. Amerkanci su broj 1. Dav nisu, ti se ne bi toliko mucno trudio da nam predstavis drugacije. Nazalost neuspesno.

Zivela sam u Rusiji, radila kao lekar u istoj i videla bedu iz prve ruke. Cak je i Srbija bolja za zivot od doticne.

rani

pre 6 godina

Zar vi stvarno verujete da je američka imperija večna? Zar stvarno mislite će to samo tako ići, sravniti S. Koreju bombama? Odakle toliko strahopoštovanja?

Ilke

pre 6 godina

(..., 25. septembar 2017 19:38)

O cemu ti covece pricas, u cemu su napredovali sto se tice podmornica koje su udarna sila u nuklearnoj trijadi. Pa klasa Ohio koju Ameri koriste je iz osamdesetih i devedesetih, Rusi iz tog perioda imaju Delta 3-4 i 3 Tajfuna. I te podmornice su naprednije od americkih, dok ove zaranaju na 200 m ruske idu i do 400-500 m ispod vode. O klasi Borei necu ni da pricam. Sto se tice nosaca aviona objasni mi sta ce Rusima nosaci aviona kada niti vode takvu spoljnu politiku niti imaju malu teritoriju pa da su im potrebni. Uostalom da im trebaju ne bi sigurno prodali po jedan nosac Kinezima i Indijcima. Pitas za nove ruske brodove, klasa Grigorovic, klasa Gepard, klasa Buyan, klasa Stereguski, klasa Karakurd, i tako dalje. Pocela je i prozvodnja klase Lider koji ce biti najmocniji brod danasnjice. Edukacija nije na odmet. Poz

Ja

pre 6 godina

Aman ljudi.što se nacitah nekih analiza.pa ni sami rusi,ameri ,korejanci itd... ne znaju sta imaju od oruzja a ovde neki analiticari i strucnjaci vidim znaju.kako ko za koga navija tako ga hvali.toliko

seljadin

pre 6 godina

bilo kako bilo Ameri su videli da su za 78 dana pogodili 3 tenka a kako bi tek pokretne raketne lansere Koreje ? uostalom malo je falilo da podvijenog repa kao u Vijetnamu prodju u Koreji.

Jimmy Carter

pre 6 godina

(Ilke, 25. septembar 2017 18:49)

Gomil nepotrebnih podataka sa Gugla u pokusaju da ispadnes pametan. ovde imas jos vise, em od zene em iz Srbije:
https://twitter.com/majamilankovic/status/896461866721042432

Dakle, placaju taman koliko treba, da li "pljackaju" ili ne, novac imaju i trose ga. Rusi to ne mogu. NATO finansiraju svi, te Amerikanci veci deo budzeta trose samo na opremu. Ostatak finansira ostatak clanica pakta, te taj novac postaje jos veci. (:

Americka vojska je najmocnija na svetu. Mozes da se pomiris s tim ili da zavrsis na psihijatriji. Izbor je uvek tvoj.

jel sad jasno

pre 6 godina

Zar vi stvarno verujete da je američka imperija večna? Zar stvarno mislite će to samo tako ići, sravniti S. Koreju bombama? Odakle toliko strahopoštovanja?
(rani, 25. septembar 2017 20:14)
Vecna? Naravno da ne. Ali postoji tek nekoliko decenija, postojace bar jos toliko.
Ali odakle vama ideja da neka tamo S. Koreja moze i da dovede u pitanje a ne ugrozi takvu silu? Odakle tolike simpatije i strahopostovanje? Pa ne bi mogli da ugroze jednu Francusku a ne SAD. Obicni fanatici/bombasi-samoubice. Isti kao oni islamski fundamentalisti. Mogu da naprave neku stetu, ali nista ozbiljno.

Bojan

pre 6 godina

Ranije sam razmišljao da li je Bucko genije koji jedini zna kako sa Kaubojima, ili ludak izolovan od realnog sveta. Sada sam ubeđen da je ovo drugo.
Normalan čovek na njegovom mestu bi u tišini i sa što manje buke razvio nuklearno oružje, ubedio sve da je operativno i opasno, i izborio se da živi u svojoj poluizolaciji koju toliko želi. U kontaktima sa strane bi mazao i odugovlačio, dok ne bude spreman.
Ludak nepotrebno preti i izaziva, privlači pažnju i vređa... i to pre nego što je zaista spreman za bilo kakvo odmeravanje snaga.
Mislim da je sasvim jasno u koju kategoriju spada Kim.
U svakom slučaju, nije pametno izazivati najveću vojnu silu u istoriji čovečanstva, koja pri tom upravlja i najvećim vojnim savezom. Amerika nema najveći vojni budžet samo da bi se odbranila, već i da bi svima jasno stavila do znanja ko je glavni. Mislite da će dozvoliti da jedna mala zemlja ovako stavlja u pitanje njen primat? Svakako da ne. Dobiće ovaj okršaj po svaku cenu, vojno ili iznutra, pa i po cenu miliona (Korejskih) života ako zatreba.
Veoma mi je žao Korejaca, i jednih i drugih.

...

pre 6 godina

@llke
Rusija proizvodi nove klase podmornica jer nekih 15 godina nisu proizvodili nista, dok su Amerikanci napredovali. Koliko su nosaca aviona Rusi proizveli? A Amerikanci? Koliko aviona? SAD vec uvode u upotrebu 2 tip aviona 5 generacije, Rusija jos nijedan. Dok Ameri proizvode nove novcate avione (F-35), Rusija krpi stare (Su-27 i SU-35 npr). Zato SAD trose novac, jer proizvode najmodernije naoruzanje, nove aviona, brodove, nosace aviona, dok Rusi krpe i modernizuju ono sto je proizvedeno i projektovano jos u vreme SSSR-a. Koliko brodova najnovije generacije su Rusi proizveli? Koliko “STELT” krstarica? Koliko aviona 5 generacije? Amerikanci znaju na sta trose pare, kod njih se privatne firme takmice za ugovor sa vojskom i zato daju sve od sebe da naprave najbolji proizvod, kod Rusa drzavna firma napravi sta bilo i to vojska mora da kupi, jer to tako ide kod njih. Zato i bacaju pare na modernizaciju Su-27 umesto da su odavno poceli da proizvode nesto novo. Da americkoj vojsci neko nudi modernizaciju F-16, umesto novog novcatog F-35, taj bi bankrotirao, a u Rusiji takve firme zgrcu milijarde, jer je drzava korumpirana.

Dzordz Bus

pre 6 godina

Petre Srbine, ne boje se Amerikanci Severne Koreje, vec se kauboji boje Kine. Da bi to shvatio potrebno je mnogo znanja i predznanja ...

jasdf

pre 6 godina

@rani
U Somaliji poginuli oko 900 somalijskih boraca i 20-ak amerikanaca. U Vjetnamu par miliona vjetnamaca i par desetina hiljada amerikanaca. Svaki rat ima zrtve, ili mislis da Rusi nemaju zrtve u Siriji protiv onih likova u papucsma?, samo je pitanje kolike su, a taj budzet upravo sluzi da ih minimalizuje.

rani

pre 6 godina

Ajde da podsetimo malo sve ove mlade i zelene, kako su se Amerikanci proveli u Vijetnamu protiv golorukih, gladnih i ratom izmorenih Vijetkongovaca! Proguglajte malo, pa otkrijte kakav im je provod priredila Somalija (ne znam njihov vojni budžet)! A Afganistan? Irak? Ne činite 600 milijardi god. budžet, hrabrim i odvažnim!

Ja

pre 6 godina

Stalno slusam price o AMERICKOM vojnom budzetu koji iznosi 650 milijardi AMERICKIH dolara,koliko je to u nekim pravim parama,ili sta se ovde u stvari stvarno brani?

Tamo daleko

pre 6 godina

@Boris
Ti se, bas kao i Petar, razumes u stvari.
Rakete sa nuklearnim bojevim glavama se cuvaju duboko ispod povrsine zemlje, tako da i posle nuklearnog udara i elektromagnetnog pulsa mogu da dejstvuju.
Ajde sad razmisli jos jednom da li mogu da onesposobe nuklearne kapacitete Severne Koreje za 24 minuta.
Ne postoji niti jedno dobro resenje za Amere bilo da je konvencionalno ili nuklearno.
Raketas, podrzan Kinom i Rusijom, je bic bozji koji ce nastaviti da ponizava Amere.
Ovo je unapred smisljen plan Rusa i Kineza i sah mat za Amere, koji nemaju odgovor.
Cilj ovoga je da se Ameri izazovu i onesposobe vojno i ekonomski za vodjenje bilo kog buduceg rata.
U slucaju konvencionalnog odgovora Ameta nastradace im avijacija i dobar deo mornarice, kao i Juzna Koreja.
U slucaju nuklearnog odgovora, pored Severne Koreje, nastradace podjednako tesko i Juzna Koreja i Japan.
Ameri su dovedeni u situaciju da biraju izmedju konstantnog ponizavanja i poraza.

Leo

pre 6 godina

@rani

Ajde da podsetimo ove iskusne kako smo se mi proveli sa amerikancima. Ubise boga u nama a da nismo videli nijednog uzivo. Nrmojte se igrati igrica i rizika preko ledja Severne Koreje. Mogu kokice da se gledaju i uz neki film. Ako budu hteli napravice od S.K poljanu. Nije ni blizu isto kao Irak ili Afganistan ovde nemaju potrebe da salju pesadiju kad imaju celu Juznu Koreju sa sobom.

Mirkosoft

pre 6 godina

Ovo su za sada jednostrane izjave. Zvanicnici SAD-a se ne javljaju povodom ovoga. Ameri jesu smradovi i podmukli ali ovo ne bi propustili a da se ne pohvale. Ako mene pitate ovo su neciji mokri snovi.

Ilke

pre 6 godina

@Ilke, 25. septembar 2017 18:21 
A, znaci toliki budzet nije zato sto imaju najvecu mornaricu, najvise aviona itd.?
(Rusofilska logika, 25. septembar 2017 18:41)

A gde se nalazi vecina tih aviona i brodova, u SAD ili sirom sveta? Zapitaj se malo, pa njihovo oruzje prave privatne kompanije za razliku od Rusije i Kine, zbog toga i imaju najjaci vojni lobi, cista pljacka americkih gradjana. 90 % brodova i podmornica su napravljeni jos pre 20 godina, kada vec pricas o mornarici. Pogledaj samo Kina koliko je vojnih brodova napravila od 2006. godine pa nadalje, skoro sve, i sve to sa 10 puta manjim budzetom. Pogledaj Rusiju koliko prave brodova trenutno i koliko su napravili u zadnjoj deceniji, pa podmornica, klasa Borei, klasa Yasen,takodje sa 10 puta manjim budzetom. SAD su poslednju nuklearnu podmornicu sa balistickim raketama napravile 1996. god, klasa Ohio.

gale

pre 6 godina

Sigurno ce doci do rata. Ameri ne smeju vise do dozvole Korejancima da imaju dovoljno vremena da proizvedu dalekometno nuklearno oruzje. Do kraja godine pocinje. Kljucno je pitanje kako ce reagovati Rusi i Kinezi. Od toga zavisi da li ce doci do sveopste katastrofe.

Sumadin

pre 6 godina

(Petar, 25. septembar 2017 17:54)

Prvo, nisu upravu sto se tice vojnog budzeta USA.
Drugo, da je cena resavanja problema SK unistenje Japana i JK verujem da bi je ameri oberucke prihvatili.
Trece, ne poznajes istoriju. Ako je tako lako zasto nisu zavrsili pricu 50ih ili od tada do sad?

bozza

pre 6 godina

Ovo postaje pateticno, pretnje i spinovanje na nivou mladjeg osnovca. Samo da onaj kauboj Tramp ne odreaguje na ove gluposti, jer je izgleda labilan koliko i Kim

Ilke

pre 6 godina

(Jimmy Carter, 25. septembar 2017 18:29)

Americku opremu prave privatne kompanije i samim tim deru drzavnu kasu, pogledaj samo koliko je kostao projekat aviona F-35, firma Lokid Martin, 1.5 triliona, odnosno 1500 milijardi dolara, dok sa druge strane na primer projekat ruskog PAK FA, isti klase kao i F-35, kosta oko 10 milijardi dolara, ali taj avion pravi drzavna firma, u tome je razlika. Americki vojni lobi pljacka gradjane Amerike ali su toliko jaki da im se niko ne moze suprotstaviti. Gde je taj silni novac, pa SAD nisu napravile nuklearnu podmornicu sa balistickim raketama vec 20 godina, dok Rusi izbacuju novu klasu Borei, 3 su vec aktivne a u procesu proizvodnje jos 4-5 komada. A Rus imaju 10 puta manji budzet.

Boris

pre 6 godina

@Petre, uglavnom se slažem sa time što ste napisali ali mislim da bi S. Kereju zbrisali ne za 24 sata nego za 24. minuta. Ne bi Kim stigao da naudi J. Koreji, a kamoli Kini, Japanu ili SAD.

Zapata

pre 6 godina

Sta bre pocinje ljudi, jel zivite u pecini? Izjavljuju ovakve stvari 20 puta godisnje. Niko ih vise ni ne shvata ozbiljno osim njih samih, i neobavestenih stranaca koji padnu na fazon. Dovoljno je reci da su juznokorejci najopusteniji i najmanje veruju da ce biti bilo cega, ne panice i gotovo se ne obaziru na ovakve izjave.

Jimmy Carter

pre 6 godina

(Ilke, 25. septembar 2017 18:21)

Dolar je rezervna valuta i svako finansiranje opreme je jeftinije nego bilo kom drugom, otud te cifre postaju jos mocnije /na stranu sto clanice NATO-a takodje finansiraju americke plate/. Utoliko vise sto je u Americi optimizacija svih internih troskova sine qua non.

Mate

pre 6 godina

Aman ljudi, kako vam vise ne dojadi prenositi izjave ovih papagaja. Em govore isto vec 50-60 godina, em znaju da bi to bio samoubilacki potez,em oni ustvari igraju za Ameriku, a da i ne znaju. Znaju i Amerikanci da ovi nece napasti, ali se prave blesavi i dizu galamu i JEDNOG JEDINOG RAZLOGA:, a to je da imaju opravdanje da postave sisteme THAAD, to jest raketni stit u Juznoj Koreji, cemu se do sad zestoko protivila Kina, i cak Juzna Koreja. E sad, ne samo da ce postaviti jedan-dva, nego koliko im treba, Kuni ispred nosa, a Juzna Koreja, ne samo da ce im to dozvoliti sad, nego ce i platiti miljarde da im to postave, mozda dobiju i koju bazu pride.
Ameri svaki dan mole za zdravlje Kima. Najvise ih zabrinjava kolestorol.

Whistler011

pre 6 godina

(majvuk, 25. septembar 2017 17:41

Upravo to, dokle god je Seul na 35km od granice sa severnom korejom a u njemu preko 9 miliona ljudi Severnu Koreju nece napasti. Zato sto i sami znaju da u prvih 10-20 minuta gine barem 4+ miliona ljudi. Dok ne rese tu jednacinu napad se nece desiti.....

balkancaffe

pre 6 godina

Nista ne razumes. Toliki budzet imaju jer moraju da finansiraju baze sirom sveta, pa onda plata americkog vojnika u drugoj zemlji je troduplo veca od plate kineskog ili ruskog vojnika. A sto se tice Severne Koreje, nije njima problem da se plase da ce njih gadjate vec Juzna Koreja i Japan jer ne postoji proracun da oni nece biti izbrisani sa lica zemlje, pa Seul sa 15 miliona stanovnika je na 40 km od granice sa Severnom Korejom, oni bi ga pocistili konvecionalnim oruzjem a kamoli nuklearnim, tu racunicu Ameri dobro znaju. Ali se plasim da njima nije cilj S. Koreja vec Kina, videli su da se uzdize kao super sila u svakom pogledu i Severna Koreja je samo izgovor za postavljanje raketnih sistema na granici Kine, u to nema sumnje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije

(Ilke

Boga mi i ti se malo razumes!Sigurno samo gledash parade na Pjongjanskom Trgu.
Sto se nuklerarnog rata tice(daleko bilo) Kimova koreje jos je u fazi testiranja dok ameri imaju na hiljade 100% funksionalne.
Nemoj da te zavarava broj i neki hipoteticni "moral" severokoreanske vojske to je samo gomila neuhranljeni vojnika od 50 kg koji jedve nose opremu,jednostavno "meso za topove"!

Ilke

pre 6 godina

(Petar, 25. septembar 2017 17:54)

Nista ne razumes. Toliki budzet imaju jer moraju da finansiraju baze sirom sveta, pa onda plata americkog vojnika u drugoj zemlji je troduplo veca od plate kineskog ili ruskog vojnika. A sto se tice Severne Koreje, nije njima problem da se plase da ce njih gadjate vec Juzna Koreja i Japan jer ne postoji proracun da oni nece biti izbrisani sa lica zemlje, pa Seul sa 15 miliona stanovnika je na 40 km od granice sa Severnom Korejom, oni bi ga pocistili konvecionalnim oruzjem a kamoli nuklearnim, tu racunicu Ameri dobro znaju. Ali se plasim da njima nije cilj S. Koreja vec Kina, videli su da se uzdize kao super sila u svakom pogledu i Severna Koreja je samo izgovor za postavljanje raketnih sistema na granici Kine, u to nema sumnje.

seljadin

pre 6 godina

ne znam ko se koga boji ali USA nesto vec 60 godina nikako da napadne a tako nije oklevala da napadne deset zemalja posebno poslednjih 20god rezi ali ne napada zakljucite sami da li se boji ili ne

jel sad jasno

pre 6 godina

Upravo to, dokle god je Seul na 35km od granice sa severnom korejom a u njemu preko 9 miliona ljudi Severnu Koreju nece napasti. Zato sto i sami znaju da u prvih 10-20 minuta gine barem 4+ miliona ljudi. Dok ne rese tu jednacinu napad se nece desiti.....
(Whistler011, 25. septembar 2017 18:08)
Jednacina je vec resena, bolje par miliona zrtava nego konstantna i sve veca pretnja za 500 miliona ljudi.
Kao kad pljackas ili terorista uzme taoce - par zrtava je potpuno opravdano da bi se neutralisala pretnja po par desetina/stotina.

Začuđeni u Zemlji Čuda

pre 6 godina

Baš volim kad ljudi samo saberu brojke. "Kad bi amerika svomsvojom silom tresnula po SK?" A kako to oni da izvedu? Gde da sakupe sve svoje vojnike, tenkove, avione, brodove...? Nisam siguran ali mislim da nikad od WW2 nisu sakupili više od 2 grupe nosača aviona (njihovo najjače oružije za projekciju sile)
Bilo bi interesantno izračunati koliko amerima treba novca godišnje od ukupnog vojnog budzeta samo da održavaju ono što imaju, posebno nekoliko stotina baza po celom svetu... Izguglajte koliko košta DAN funkcionisanja jedne grupe nosača!

NikolaKG80

pre 6 godina

Promaklo mi je da je Tramp objavio rat. Svaki dan šest vesti o njemu, a tu ne objaviste na naslovnoj? Moguće da mi je i promaklo, al' teško.

Petar

pre 6 godina

Jel vi ljudi znate da je amerika najveca vojna sila u istoriji ljudske civilizacije? Njihov godisnji proracun za vojsku je oko 600 milijardi ako se ne varam, vise nego sto sve ostale vojske sveta potrose zajedno!! Procitajte jos jednom. Jedna drzava ima veci vojni budget neko sve ostale drzave koje postoje zajedno. O cemu mi tu pricamo? Pa Amerika kad bi udarila sa svojom nuklearnom silom na SK izbrisala bi ih za 24 casa. Jedini razlog zbog kojeg ne zele napasti (a ne da se boje) je taj jer bi SK za to kratko vreme lansirala rakete na Juznu Koreju i Japan i verovatno ima izbrisala pola teritorije, napali bi oni i Ameriku ali to bi bukvalno bila kap u more jer jedva mogu do obale dospeti a cak i da ceo americki grad izbrisu kakva je to steta napram tome sta njih ceka?
Smejem se kad cujem Srbendu: Ameri se boje SK, ne smeju da ih napadnu.. pa nece jer znaju sta sledi a ne da ne smeju, budite pametni iako ih mrzite. Te price da Amerike ne moze SK nista su slicne onima da Amerike nije mogla poraziti Srbiju, naravno da nije mogla pored sva tri miga koja su se joj zuprostavila ajde ne budimo smesni.

Ivan S

pre 6 godina

S.Koreja je njihov projekat. Na granicama dve supersile Kine i Rusije amerika sprema nuklearni rat. Pametnom sve jasno. Inače, šta god bi S.Koreja lansirala ovi bi im stopirali nad glavom i izazvali bi nuklearnu eksploziju od koje bi samo pakao imali Kina i Rusija a kao kolateralna šteta bi bila J.Koreja i Japan. Peking je vrlo blizu. A bogami cela ekonomija Kine bi bila dovedena u pitanje. Amerika se sprema da zada konačan udarac.

Petar

pre 6 godina

Jel vi ljudi znate da je amerika najveca vojna sila u istoriji ljudske civilizacije? Njihov godisnji proracun za vojsku je oko 600 milijardi ako se ne varam, vise nego sto sve ostale vojske sveta potrose zajedno!! Procitajte jos jednom. Jedna drzava ima veci vojni budget neko sve ostale drzave koje postoje zajedno. O cemu mi tu pricamo? Pa Amerika kad bi udarila sa svojom nuklearnom silom na SK izbrisala bi ih za 24 casa. Jedini razlog zbog kojeg ne zele napasti (a ne da se boje) je taj jer bi SK za to kratko vreme lansirala rakete na Juznu Koreju i Japan i verovatno ima izbrisala pola teritorije, napali bi oni i Ameriku ali to bi bukvalno bila kap u more jer jedva mogu do obale dospeti a cak i da ceo americki grad izbrisu kakva je to steta napram tome sta njih ceka?
Smejem se kad cujem Srbendu: Ameri se boje SK, ne smeju da ih napadnu.. pa nece jer znaju sta sledi a ne da ne smeju, budite pametni iako ih mrzite. Te price da Amerike ne moze SK nista su slicne onima da Amerike nije mogla poraziti Srbiju, naravno da nije mogla pored sva tri miga koja su se joj zuprostavila ajde ne budimo smesni.

bozza

pre 6 godina

Ovo postaje pateticno, pretnje i spinovanje na nivou mladjeg osnovca. Samo da onaj kauboj Tramp ne odreaguje na ove gluposti, jer je izgleda labilan koliko i Kim

MK

pre 6 godina

Kad bi srpski seljak proveo toliko vremena proucuvajuci poljoprivredu kao proucuvajuci rusko i americko naoruzanje Srbija bila bi najveca poljoprivredna sila u Evropi.

Mate

pre 6 godina

Aman ljudi, kako vam vise ne dojadi prenositi izjave ovih papagaja. Em govore isto vec 50-60 godina, em znaju da bi to bio samoubilacki potez,em oni ustvari igraju za Ameriku, a da i ne znaju. Znaju i Amerikanci da ovi nece napasti, ali se prave blesavi i dizu galamu i JEDNOG JEDINOG RAZLOGA:, a to je da imaju opravdanje da postave sisteme THAAD, to jest raketni stit u Juznoj Koreji, cemu se do sad zestoko protivila Kina, i cak Juzna Koreja. E sad, ne samo da ce postaviti jedan-dva, nego koliko im treba, Kuni ispred nosa, a Juzna Koreja, ne samo da ce im to dozvoliti sad, nego ce i platiti miljarde da im to postave, mozda dobiju i koju bazu pride.
Ameri svaki dan mole za zdravlje Kima. Najvise ih zabrinjava kolestorol.

NikolaKG80

pre 6 godina

Promaklo mi je da je Tramp objavio rat. Svaki dan šest vesti o njemu, a tu ne objaviste na naslovnoj? Moguće da mi je i promaklo, al' teško.

Zapata

pre 6 godina

Sta bre pocinje ljudi, jel zivite u pecini? Izjavljuju ovakve stvari 20 puta godisnje. Niko ih vise ni ne shvata ozbiljno osim njih samih, i neobavestenih stranaca koji padnu na fazon. Dovoljno je reci da su juznokorejci najopusteniji i najmanje veruju da ce biti bilo cega, ne panice i gotovo se ne obaziru na ovakve izjave.

Ivan S

pre 6 godina

S.Koreja je njihov projekat. Na granicama dve supersile Kine i Rusije amerika sprema nuklearni rat. Pametnom sve jasno. Inače, šta god bi S.Koreja lansirala ovi bi im stopirali nad glavom i izazvali bi nuklearnu eksploziju od koje bi samo pakao imali Kina i Rusija a kao kolateralna šteta bi bila J.Koreja i Japan. Peking je vrlo blizu. A bogami cela ekonomija Kine bi bila dovedena u pitanje. Amerika se sprema da zada konačan udarac.

rani

pre 6 godina

Ajde da podsetimo malo sve ove mlade i zelene, kako su se Amerikanci proveli u Vijetnamu protiv golorukih, gladnih i ratom izmorenih Vijetkongovaca! Proguglajte malo, pa otkrijte kakav im je provod priredila Somalija (ne znam njihov vojni budžet)! A Afganistan? Irak? Ne činite 600 milijardi god. budžet, hrabrim i odvažnim!

Akumulator

pre 6 godina

Kina i Rusija su generator zla, licemerja i kukavičluka. Nikada nisu smeli direktno da uđu u konflikt sa Amerima nego uvek potpale neku gologuziju da bi ostvarili svoj interes a onda kao i uvek tu istu gologuziju ostave na cedilu da dobije batine, ostane osakaćena i na kraju je i oni sami ne podržavaju u SB UN. Ako Ameri napadnu S.Koreju, Kina će kao i uvek biti neutralna dok će Rusi "braniti" S.Koreju sve dok ne stigne neki kofer dolara u Moskvu. Oni ruski brodovi koji su krenuli još u martu 1999g da nam pomognu još uvek nisu stigli do nas. Zaustavio ih jedan dolazak u Moskvu američkog državnog sekretara.

Whistler011

pre 6 godina

(majvuk, 25. septembar 2017 17:41

Upravo to, dokle god je Seul na 35km od granice sa severnom korejom a u njemu preko 9 miliona ljudi Severnu Koreju nece napasti. Zato sto i sami znaju da u prvih 10-20 minuta gine barem 4+ miliona ljudi. Dok ne rese tu jednacinu napad se nece desiti.....

Milica, MD

pre 6 godina

(Illke)

Stvar je mnogo prosta. Amerkanci su broj 1. Dav nisu, ti se ne bi toliko mucno trudio da nam predstavis drugacije. Nazalost neuspesno.

Zivela sam u Rusiji, radila kao lekar u istoj i videla bedu iz prve ruke. Cak je i Srbija bolja za zivot od doticne.

Ilke

pre 6 godina

(Petar, 25. septembar 2017 17:54)

Nista ne razumes. Toliki budzet imaju jer moraju da finansiraju baze sirom sveta, pa onda plata americkog vojnika u drugoj zemlji je troduplo veca od plate kineskog ili ruskog vojnika. A sto se tice Severne Koreje, nije njima problem da se plase da ce njih gadjate vec Juzna Koreja i Japan jer ne postoji proracun da oni nece biti izbrisani sa lica zemlje, pa Seul sa 15 miliona stanovnika je na 40 km od granice sa Severnom Korejom, oni bi ga pocistili konvecionalnim oruzjem a kamoli nuklearnim, tu racunicu Ameri dobro znaju. Ali se plasim da njima nije cilj S. Koreja vec Kina, videli su da se uzdize kao super sila u svakom pogledu i Severna Koreja je samo izgovor za postavljanje raketnih sistema na granici Kine, u to nema sumnje.

Bojan

pre 6 godina

Ranije sam razmišljao da li je Bucko genije koji jedini zna kako sa Kaubojima, ili ludak izolovan od realnog sveta. Sada sam ubeđen da je ovo drugo.
Normalan čovek na njegovom mestu bi u tišini i sa što manje buke razvio nuklearno oružje, ubedio sve da je operativno i opasno, i izborio se da živi u svojoj poluizolaciji koju toliko želi. U kontaktima sa strane bi mazao i odugovlačio, dok ne bude spreman.
Ludak nepotrebno preti i izaziva, privlači pažnju i vređa... i to pre nego što je zaista spreman za bilo kakvo odmeravanje snaga.
Mislim da je sasvim jasno u koju kategoriju spada Kim.
U svakom slučaju, nije pametno izazivati najveću vojnu silu u istoriji čovečanstva, koja pri tom upravlja i najvećim vojnim savezom. Amerika nema najveći vojni budžet samo da bi se odbranila, već i da bi svima jasno stavila do znanja ko je glavni. Mislite da će dozvoliti da jedna mala zemlja ovako stavlja u pitanje njen primat? Svakako da ne. Dobiće ovaj okršaj po svaku cenu, vojno ili iznutra, pa i po cenu miliona (Korejskih) života ako zatreba.
Veoma mi je žao Korejaca, i jednih i drugih.

Leo

pre 6 godina

@rani

Ajde da podsetimo ove iskusne kako smo se mi proveli sa amerikancima. Ubise boga u nama a da nismo videli nijednog uzivo. Nrmojte se igrati igrica i rizika preko ledja Severne Koreje. Mogu kokice da se gledaju i uz neki film. Ako budu hteli napravice od S.K poljanu. Nije ni blizu isto kao Irak ili Afganistan ovde nemaju potrebe da salju pesadiju kad imaju celu Juznu Koreju sa sobom.

balkancaffe

pre 6 godina

Nista ne razumes. Toliki budzet imaju jer moraju da finansiraju baze sirom sveta, pa onda plata americkog vojnika u drugoj zemlji je troduplo veca od plate kineskog ili ruskog vojnika. A sto se tice Severne Koreje, nije njima problem da se plase da ce njih gadjate vec Juzna Koreja i Japan jer ne postoji proracun da oni nece biti izbrisani sa lica zemlje, pa Seul sa 15 miliona stanovnika je na 40 km od granice sa Severnom Korejom, oni bi ga pocistili konvecionalnim oruzjem a kamoli nuklearnim, tu racunicu Ameri dobro znaju. Ali se plasim da njima nije cilj S. Koreja vec Kina, videli su da se uzdize kao super sila u svakom pogledu i Severna Koreja je samo izgovor za postavljanje raketnih sistema na granici Kine, u to nema sumnje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije

(Ilke

Boga mi i ti se malo razumes!Sigurno samo gledash parade na Pjongjanskom Trgu.
Sto se nuklerarnog rata tice(daleko bilo) Kimova koreje jos je u fazi testiranja dok ameri imaju na hiljade 100% funksionalne.
Nemoj da te zavarava broj i neki hipoteticni "moral" severokoreanske vojske to je samo gomila neuhranljeni vojnika od 50 kg koji jedve nose opremu,jednostavno "meso za topove"!

Tamo daleko

pre 6 godina

@Boris
Ti se, bas kao i Petar, razumes u stvari.
Rakete sa nuklearnim bojevim glavama se cuvaju duboko ispod povrsine zemlje, tako da i posle nuklearnog udara i elektromagnetnog pulsa mogu da dejstvuju.
Ajde sad razmisli jos jednom da li mogu da onesposobe nuklearne kapacitete Severne Koreje za 24 minuta.
Ne postoji niti jedno dobro resenje za Amere bilo da je konvencionalno ili nuklearno.
Raketas, podrzan Kinom i Rusijom, je bic bozji koji ce nastaviti da ponizava Amere.
Ovo je unapred smisljen plan Rusa i Kineza i sah mat za Amere, koji nemaju odgovor.
Cilj ovoga je da se Ameri izazovu i onesposobe vojno i ekonomski za vodjenje bilo kog buduceg rata.
U slucaju konvencionalnog odgovora Ameta nastradace im avijacija i dobar deo mornarice, kao i Juzna Koreja.
U slucaju nuklearnog odgovora, pored Severne Koreje, nastradace podjednako tesko i Juzna Koreja i Japan.
Ameri su dovedeni u situaciju da biraju izmedju konstantnog ponizavanja i poraza.

Ilke

pre 6 godina

(..., 25. septembar 2017 19:38)

O cemu ti covece pricas, u cemu su napredovali sto se tice podmornica koje su udarna sila u nuklearnoj trijadi. Pa klasa Ohio koju Ameri koriste je iz osamdesetih i devedesetih, Rusi iz tog perioda imaju Delta 3-4 i 3 Tajfuna. I te podmornice su naprednije od americkih, dok ove zaranaju na 200 m ruske idu i do 400-500 m ispod vode. O klasi Borei necu ni da pricam. Sto se tice nosaca aviona objasni mi sta ce Rusima nosaci aviona kada niti vode takvu spoljnu politiku niti imaju malu teritoriju pa da su im potrebni. Uostalom da im trebaju ne bi sigurno prodali po jedan nosac Kinezima i Indijcima. Pitas za nove ruske brodove, klasa Grigorovic, klasa Gepard, klasa Buyan, klasa Stereguski, klasa Karakurd, i tako dalje. Pocela je i prozvodnja klase Lider koji ce biti najmocniji brod danasnjice. Edukacija nije na odmet. Poz

...

pre 6 godina

@llke
Rusija proizvodi nove klase podmornica jer nekih 15 godina nisu proizvodili nista, dok su Amerikanci napredovali. Koliko su nosaca aviona Rusi proizveli? A Amerikanci? Koliko aviona? SAD vec uvode u upotrebu 2 tip aviona 5 generacije, Rusija jos nijedan. Dok Ameri proizvode nove novcate avione (F-35), Rusija krpi stare (Su-27 i SU-35 npr). Zato SAD trose novac, jer proizvode najmodernije naoruzanje, nove aviona, brodove, nosace aviona, dok Rusi krpe i modernizuju ono sto je proizvedeno i projektovano jos u vreme SSSR-a. Koliko brodova najnovije generacije su Rusi proizveli? Koliko “STELT” krstarica? Koliko aviona 5 generacije? Amerikanci znaju na sta trose pare, kod njih se privatne firme takmice za ugovor sa vojskom i zato daju sve od sebe da naprave najbolji proizvod, kod Rusa drzavna firma napravi sta bilo i to vojska mora da kupi, jer to tako ide kod njih. Zato i bacaju pare na modernizaciju Su-27 umesto da su odavno poceli da proizvode nesto novo. Da americkoj vojsci neko nudi modernizaciju F-16, umesto novog novcatog F-35, taj bi bankrotirao, a u Rusiji takve firme zgrcu milijarde, jer je drzava korumpirana.

Ilke

pre 6 godina

(Jimmy Carter, 25. septembar 2017 18:29)

Americku opremu prave privatne kompanije i samim tim deru drzavnu kasu, pogledaj samo koliko je kostao projekat aviona F-35, firma Lokid Martin, 1.5 triliona, odnosno 1500 milijardi dolara, dok sa druge strane na primer projekat ruskog PAK FA, isti klase kao i F-35, kosta oko 10 milijardi dolara, ali taj avion pravi drzavna firma, u tome je razlika. Americki vojni lobi pljacka gradjane Amerike ali su toliko jaki da im se niko ne moze suprotstaviti. Gde je taj silni novac, pa SAD nisu napravile nuklearnu podmornicu sa balistickim raketama vec 20 godina, dok Rusi izbacuju novu klasu Borei, 3 su vec aktivne a u procesu proizvodnje jos 4-5 komada. A Rus imaju 10 puta manji budzet.

Ilke

pre 6 godina

@Ilke, 25. septembar 2017 18:21 
A, znaci toliki budzet nije zato sto imaju najvecu mornaricu, najvise aviona itd.?
(Rusofilska logika, 25. septembar 2017 18:41)

A gde se nalazi vecina tih aviona i brodova, u SAD ili sirom sveta? Zapitaj se malo, pa njihovo oruzje prave privatne kompanije za razliku od Rusije i Kine, zbog toga i imaju najjaci vojni lobi, cista pljacka americkih gradjana. 90 % brodova i podmornica su napravljeni jos pre 20 godina, kada vec pricas o mornarici. Pogledaj samo Kina koliko je vojnih brodova napravila od 2006. godine pa nadalje, skoro sve, i sve to sa 10 puta manjim budzetom. Pogledaj Rusiju koliko prave brodova trenutno i koliko su napravili u zadnjoj deceniji, pa podmornica, klasa Borei, klasa Yasen,takodje sa 10 puta manjim budzetom. SAD su poslednju nuklearnu podmornicu sa balistickim raketama napravile 1996. god, klasa Ohio.

Ilke

pre 6 godina

Sve je to smesno u poredjenju sa nosacima i razaracima koje poseduje USA. Edukacija nije na odmet pa bi mogao malo da pogledas koliko kosta jedan americki brod a koliko ruski, koje su specifikacije i koliko je americki napredniji. Usa ima 11 nosaca Rusija ima 1, toliko o tome. Nemoj mi navodis neke tamo klase malo bolje od ribarskih brodova.
(Amerikanac, 25. septembar 2017 21:01)

Za nosace sam objasnio da Rusima ne trebaju jer ne vode takvu spoljnu politiku i nemaju malu teritoriju inace ne bi prodali po jedan Kinezima i Indijcima,a sto se tice cena i to sam objasnio, americke prave privatne kompanije a ne drzavne. Za specifikacije se ti malo bolje informisi, pa ti ribarski brodovi kako ih ti nazivas klase Buyan su ispaljivali Kalib krstarece rakete u Siriju na udaljenosti 2000 km, sto je do sada bilo nepoljmivo da tako mali brod moze da izvede. Pozdrav

Ja

pre 6 godina

Aman ljudi.što se nacitah nekih analiza.pa ni sami rusi,ameri ,korejanci itd... ne znaju sta imaju od oruzja a ovde neki analiticari i strucnjaci vidim znaju.kako ko za koga navija tako ga hvali.toliko

seljadin

pre 6 godina

bilo kako bilo Ameri su videli da su za 78 dana pogodili 3 tenka a kako bi tek pokretne raketne lansere Koreje ? uostalom malo je falilo da podvijenog repa kao u Vijetnamu prodju u Koreji.

jasdf

pre 6 godina

@rani
U Somaliji poginuli oko 900 somalijskih boraca i 20-ak amerikanaca. U Vjetnamu par miliona vjetnamaca i par desetina hiljada amerikanaca. Svaki rat ima zrtve, ili mislis da Rusi nemaju zrtve u Siriji protiv onih likova u papucsma?, samo je pitanje kolike su, a taj budzet upravo sluzi da ih minimalizuje.

gale

pre 6 godina

Sigurno ce doci do rata. Ameri ne smeju vise do dozvole Korejancima da imaju dovoljno vremena da proizvedu dalekometno nuklearno oruzje. Do kraja godine pocinje. Kljucno je pitanje kako ce reagovati Rusi i Kinezi. Od toga zavisi da li ce doci do sveopste katastrofe.

seljadin

pre 6 godina

ne znam ko se koga boji ali USA nesto vec 60 godina nikako da napadne a tako nije oklevala da napadne deset zemalja posebno poslednjih 20god rezi ali ne napada zakljucite sami da li se boji ili ne

Dzordz Bus

pre 6 godina

Petre Srbine, ne boje se Amerikanci Severne Koreje, vec se kauboji boje Kine. Da bi to shvatio potrebno je mnogo znanja i predznanja ...

zardoz

pre 6 godina

Ne mogu da smislim kauboje i njihovu spoljnu politiku. Ne volim ni uspaljene vodje kao sto je Kim. Jednom recju zabrinut sam, ali odvratne su mi obe strane.

Jimmy Carter

pre 6 godina

(Ilke, 25. septembar 2017 18:49)

Gomil nepotrebnih podataka sa Gugla u pokusaju da ispadnes pametan. ovde imas jos vise, em od zene em iz Srbije:
https://twitter.com/majamilankovic/status/896461866721042432

Dakle, placaju taman koliko treba, da li "pljackaju" ili ne, novac imaju i trose ga. Rusi to ne mogu. NATO finansiraju svi, te Amerikanci veci deo budzeta trose samo na opremu. Ostatak finansira ostatak clanica pakta, te taj novac postaje jos veci. (:

Americka vojska je najmocnija na svetu. Mozes da se pomiris s tim ili da zavrsis na psihijatriji. Izbor je uvek tvoj.

rani

pre 6 godina

Zar vi stvarno verujete da je američka imperija večna? Zar stvarno mislite će to samo tako ići, sravniti S. Koreju bombama? Odakle toliko strahopoštovanja?

putin voli gimnasticarke

pre 6 godina

Kina i rusija ne mogu da se porede sa SAD akamoli S.Koreja.Ako nesto krene S.Koreja ce nestati za 15 minuta.Kina i rusija ce protestvovati kao i u slucaju Srbije i to ce biti to.Vasa mrznje prema SAD projektuje nemoguce situacije kao Koreja ce da pobedi SAD ili Kim ce da napadne Seul jer je 40 kilimetara udaljen od S.Koreje.Toliko je i S.koreja udaljena od Juzne i nemojte misliti da ce oni samo gledati Kima kako ih bombarduje sravnice i oni Pjongjang.Niste valjda mislili da ce da krste ruke?.

Boris

pre 6 godina

@Petre, uglavnom se slažem sa time što ste napisali ali mislim da bi S. Kereju zbrisali ne za 24 sata nego za 24. minuta. Ne bi Kim stigao da naudi J. Koreji, a kamoli Kini, Japanu ili SAD.

Sumadin

pre 6 godina

(Petar, 25. septembar 2017 17:54)

Prvo, nisu upravu sto se tice vojnog budzeta USA.
Drugo, da je cena resavanja problema SK unistenje Japana i JK verujem da bi je ameri oberucke prihvatili.
Trece, ne poznajes istoriju. Ako je tako lako zasto nisu zavrsili pricu 50ih ili od tada do sad?

student

pre 6 godina

(Petar, 25. septembar 2017 17:54)

Druže, ne slažem se u potpunosti. Kada jedna i druga strana imaju nuklearno oružije, potpuno je irelevantno što jedna strana ima 10 bombi a druga 5000. Ako je jedna od tih 10 pravilno iskorišćena, npr. ako imaju domet do Kalifornije, što nije nemoguće, gine 20,30 miliona ljudi. Isto važi i za amere. Brojnost od 5000 im ne donosi nikakvu bezbednost u smislu da će zaštititi narod.

bystander

pre 6 godina

Čini mi se da je ovaj propagandni rat za unutrašnje potrebe otišao predaleko na obe strane, ali posebno na severnokorejskoj. Licemerni američki imperijalizam i bezočni interesi ogromnog vojno-industrisjkog kompleksa SAD su opštepoznata činjenica, ali ovo što dolazi iz Pjongjanga je već debelo otišlo preko granice samoubilačke manije veličine i patološkog ignorisanja realnosti. Njima je, naravno, ratna retorika neophodna da bi po oprobanom staljinističkom receptu neprestano držali narod u strahu i poslušnosti, ali čini mi se da u tom svom despotskom autizmu uopšte nisu svesni da su možda već prešli granicu posle koje nema povratka. Ne može se sa jednom toliko velikom i vojno-tehnološki premoćnom silom doveka igrati politički "poker" tako što će se ulog konstantno povećavati i tenzije neprestano dizati samo zarad sopstvene ego-manije i potpuno nerealne procene efikasnosti zajapurenih pretnji. Ne mogu da verujem da ništa nisu naučili iz primera Miloševića i Sadama Huseina, tj. kuda vodi bezumno bukačko inaćenje i provociranje imperijalističke velesile koja je ionako sklona batinaškom deljenju "pravde" i nasilnom "uterivanju demokratije". Mogli su svoj nuklearni program da razviju mirno, bez propagandne halabuke, pretnji i umobolnog samohvalisanja (eto im primeri Irana ili Pakistana) i na kraju bi mogli da odigraju elegantnu šahovsku partiju svršenog čina. Ovako su sebe zafarbali u čoše i klize ravno u katastrofu. Neopevana glupost !

jel sad jasno

pre 6 godina

Zar vi stvarno verujete da je američka imperija večna? Zar stvarno mislite će to samo tako ići, sravniti S. Koreju bombama? Odakle toliko strahopoštovanja?
(rani, 25. septembar 2017 20:14)
Vecna? Naravno da ne. Ali postoji tek nekoliko decenija, postojace bar jos toliko.
Ali odakle vama ideja da neka tamo S. Koreja moze i da dovede u pitanje a ne ugrozi takvu silu? Odakle tolike simpatije i strahopostovanje? Pa ne bi mogli da ugroze jednu Francusku a ne SAD. Obicni fanatici/bombasi-samoubice. Isti kao oni islamski fundamentalisti. Mogu da naprave neku stetu, ali nista ozbiljno.

Che Gevara

pre 6 godina

Rusija proizvodi nove klase podmornica jer nekih 15 godina nisu proizvodili nista, dok su Amerikanci napredovali. Koliko su nosaca aviona Rusi proizveli? A Amerikanci? Koliko aviona? SAD vec uvode u upotrebu 2 tip aviona 5 generacije, Rusija jos nijedan. Dok Ameri proizvode nove novcate avione (F-35), Rusija krpi stare (Su-27 i SU-35 npr). Zato SAD trose novac, jer proizvode najmodernije naoruzanje, nove aviona, brodove, nosace aviona, dok Rusi krpe i modernizuju ono sto je proizvedeno i projektovano jos u vreme SSSR-a. Koliko brodova najnovije generacije su Rusi proizveli? Koliko “STELT” krstarica? Koliko aviona 5 generacije? Amerikanci znaju na sta trose pare, kod njih se privatne firme takmice za ugovor sa vojskom i zato daju sve od sebe da naprave najbolji proizvod, kod Rusa drzavna firma napravi sta bilo i to vojska mora da kupi, jer to tako ide kod njih. Zato i bacaju pare na modernizaciju Su-27 umesto da su odavno poceli da proizvode nesto novo. Da americkoj vojsci neko nudi modernizaciju F-16, umesto novog novcatog F-35, taj bi bankrotirao, a u Rusiji takve firme zgrcu milijarde, jer je drzava korumpirana.
(..., 25. septembar 2017 19:38)

Malo nisi u materiji.Ameri imaju nosace aviona jer su okrizeni sa okeanima a Rusija, sa Krimom tek sada ima izlaz na more.Drugo, avioni pete generacije ne treba se zaludjivati ... rat u Siriji je pokazao da ruski avioni mogu da rade 3 uzleta dnevna sto je izuzetno a mali broj kvarova.Pominjes F-35 kao pomak ... jos nije testiran u ratnim uslovima.Stelt F-117, Nocni soko je propala investicija zbog Srbije i Budzanivaca ... ne proizvodi se od 2008 godine.Oboren stelt bombarder B2, pao u Hrvatsku u Lipiku ... o tome se ne prica.
Stelt tehnologija nije nevidljiv avion nego tesko vidljiv ili kasno uocavanje aviona.
Ne poznajes dokrtine ... Ameri imaju Budzet od 700 milijardi dolara za 2018 ali taj novac ide na odrzavanje baza i tehnika ... poseduju 20 nosaca aviona jer su okruzeni okeanima a glume i svetske policajce.Bobardovali su Srbiju, Irak,Avganistan, Siriju ... ratovali u S.Koreji, Vijetnamu, Somaliji ..

Rusi poseduju zato IBCM i balisticke projetile i imaju samo 1 nosac aviona.Poseduju par baza van teritorije Rusije i jedna je u Siriji ... razvojom Su-50 je avion 5te generacije ali serijska proizvodnja se ocekuje oko 2020 tek.

Komplikovano je sve to!A svet je na ivici rata ... rat za buducnost!Moje misljenje je da svet treba da bude multipolarno drustvo dok Ameri forsijaru unipolarno drustvo sa prefiksom na Ameriku kao glavnu zemlju i lidera!Misli o tome!

Ja

pre 6 godina

Stalno slusam price o AMERICKOM vojnom budzetu koji iznosi 650 milijardi AMERICKIH dolara,koliko je to u nekim pravim parama,ili sta se ovde u stvari stvarno brani?

Začuđeni u Zemlji Čuda

pre 6 godina

Baš volim kad ljudi samo saberu brojke. "Kad bi amerika svomsvojom silom tresnula po SK?" A kako to oni da izvedu? Gde da sakupe sve svoje vojnike, tenkove, avione, brodove...? Nisam siguran ali mislim da nikad od WW2 nisu sakupili više od 2 grupe nosača aviona (njihovo najjače oružije za projekciju sile)
Bilo bi interesantno izračunati koliko amerima treba novca godišnje od ukupnog vojnog budzeta samo da održavaju ono što imaju, posebno nekoliko stotina baza po celom svetu... Izguglajte koliko košta DAN funkcionisanja jedne grupe nosača!

Aleksandar

pre 6 godina

KRETENI. Svi do jednog uključujući i vas komentatore. Prepucavate se ko je moćniji, Ameri ili Rusi? Pa da li ste svesni da ako do rata dođe, malisa će da gađa nuklearkama, Ameri ce da odgovore i svi odosmo u...

Sanja

pre 6 godina

Neki bas bas nista ne razumeju.Nije problem da SAD sravni Severnu Koreju , problem je sto se SAD plase da jedna raketa Severne Koreje pogodi bilo koji grad u SAD jer bi nastao haos i panika kod njih medju gradjanima i eto ti gradjanskog u SAD kad se svi uplase.

Mladen

pre 6 godina

Ej Vi sto velicate Ameriku koja nas je tukla 99 i planirala da se useta za tri dana sa svojim trupama na teritoriju cele Jugoslavije...Koliko joj je trebalo da udje samo na Kosovo? Mada i to je bilo nemoguce da Milosevic nije potpisao... Jeste da Amerika ulaze 600 milijardi svake godine u vojsku,a Rusija samo 60 milijardi,mozda Ameri imaju nosace aviona ultramoderne,kao i brodove,a isto tako Rusi imaju ultra moderne podmornice ko zna gde i na kojoj dubini,ali i da nemaju Rusi nista ultramoderno ,imaju sta im treba,a to je 2000 nuklearki,dovoljno je 10% da prodje i da od USA ostane samo pepeo,tako da su Rusi sigurni bez ikakvog daljeg ulaganja u vojsku... Njih Nato ne sme napasti,a oni sigurno nemaju potrebu da napadnu Nato,zato ne ulazu 600 milijardi kao Ameri u vojsku...

Tomy

pre 6 godina

Pitas za nove ruske brodove, klasa Grigorovic, klasa Gepard, klasa Buyan, klasa Stereguski, klasa Karakurd, i tako dalje. Pocela je i prozvodnja klase Lider koji ce biti najmocniji brod danasnjice. Edukacija nije na odmet. Poz(Ilke, 25. septembar 2017 20:20)Sve je to smesno u poredjenju sa nosacima i razaracima koje poseduje USA. Edukacija nije na odmet pa bi mogao malo da pogledas koliko kosta jedan americki brod a koliko ruski, koje su specifikacije i koliko je americki napredniji. Usa ima 11 nosaca Rusija ima 1, toliko o tome. Nemoj mi navodis neke tamo klase malo bolje od ribarskih brodova.
(Amerikanac, 25. septembar 2017 21:01)Goapodo ti brodovi služe da se sa njih mlati po sirotinji nikako da oni ratuju izmedju sebe!!!!Ako njih podredite nemojte dzaba,i jedni i drugi imaju druge igračke koje uništavaju CEO kontinent!

Gospodin

pre 6 godina

U Nemačkoj haos,ovi bi da ratuju,aj sto smo mi otišli u k....c već ceo svet.Kako ja sad da odem u USA? Kako? udare mi SSSS na kartu i mogu da se slikam...U Nemačkoj dižu novi zid...Pa gde ja da zaradim za LEBA

Sremac

pre 6 godina

Cetiri puta sam isao u Rusiju preko neke konsultanske firme. prilikom svakog slucajnog razgovora sa Rusima, oni su priznali i pokazivali da se plase Amerike. verujte ili ne, ovo je istina i to neosporna. Na zalost vas koji toliko glorifikujete Ruse.

Hexa01

pre 6 godina

Severna Koreja je vazal Kine (puppet state) koju kinezi koriste da izraze paralenu spoljnu politiku u smislu sta bi bilo da je kina ostala Maoisticka (sto nije tako davno bilo). Drugim recima oni koriste DKPR da pokazu Amerikancima da ne mogu da militarizuju daleko istocne saveznike i taj ceo region bez njihove reakcije samo nemaju hrabrosti da to kazu licno , sto je zapravo vrlo inteligentno. Proxy ratovi su omiljena stvar velikih sila od WW2 pa na ovamo. Oni takodje garantuju Severnu Koreju (ko sto nas je Rusija pre ww1 granatovala a pre milosrdnog andjela nije) sto je jednosmerni defanzivni pakt, zato Amerika ne moze nista da uradi ako DKPR ne napadne prva. Ako je Kim stvarno "suicidal rocket man" onda bi ih Amerika ocistila za dva dana samo sto bi silan narod stradao u obe Koreje a u drugom slucaju da Amerika napadne prva to je onda mnogo ozbiljnija stvar koja bi uvukla Kinu a mozda i Rusiju jer Kina nema nafte da izdrzi duzi rat zbog Americke navalne blokade sto znaci da im treba Ruska nafta kopnenim putem. Onda mos' se desi da svi odemo u ***** i nema veze koje klase su ciji brodovi.

Amerikanac

pre 6 godina

Pitas za nove ruske brodove, klasa Grigorovic, klasa Gepard, klasa Buyan, klasa Stereguski, klasa Karakurd, i tako dalje. Pocela je i prozvodnja klase Lider koji ce biti najmocniji brod danasnjice. Edukacija nije na odmet. Poz
(Ilke, 25. septembar 2017 20:20)

Sve je to smesno u poredjenju sa nosacima i razaracima koje poseduje USA. Edukacija nije na odmet pa bi mogao malo da pogledas koliko kosta jedan americki brod a koliko ruski, koje su specifikacije i koliko je americki napredniji. Usa ima 11 nosaca Rusija ima 1, toliko o tome. Nemoj mi navodis neke tamo klase malo bolje od ribarskih brodova.

Rokatanski

pre 6 godina

Treba ipak znati i nešto istorije pa komentarisati. Što bi rekao Putin:"Čerčil je bio vrlo fleksibilan političar." Pre Drugog Svetskog rata bio je protiv saveza sa SSSR. Tokom Drugog Svetskog rata se zalagao za prijateljstvo sa SSSR, a Staljin je bio genijalni vođa i revolucionar. Kada je rat završen započeo je govorom u Fultonu 1946.godine tzv. hladni rat. A kada je Staljin pripremio surov i nemilosrdan odgovor za eventualni napad SAD i Britanije, nazvao je Staljina najvećim državnikom u istoriji. Korejski rat je završen neposredno posle Staljinove smrti i zapad se bukvalno "izvukao" jer mu je pretio neminovan poraz. Rat nije čak ni završen, već samo privremeno prekinut. Istok je do pojave Putina bio bez ozbiljnog državnika, ovi prethodni su bili diletanti, korumpirani i nesposobni lideri. Na zapadu se najbolje živelo i razvijalo dok je postojao strah od SSSR. Posle toga je postao leglo svakojake izopačenosti i jednostavno neprirodan sistem koji se ruši. Ali se on neće srušiti dok neko ne "gurne" taj sistem u provaliju. Čekati da neko drugi to obavi je besmisleno, jer će stari sistem da se održava sa pukotinama koje će neko da sanira itd. Nikada u istoriji bolji i pravedniji sistem nije napravljen a da se stari svet nije rušio na surov i nemilosrdan način. Da bi nastupio novi i pravedniji svet sa tzv. zdravim snagama na svim stranama, treba srušiti postojeći poredak. A to ne može debatom ili parlamentarnim izborima. To Korejanci dobro znaju i oni su već pobednici. Pozdrav!

monaco

pre 6 godina

Sta li ce da se desi. Pokusavajuci da shvatim ove koreance i da izanaliziram njihovu psihu samo se zbunim i onda shvatim da ipak pojma nemam i nista mi vise ne bude jasno.

Mirkosoft

pre 6 godina

Ovo su za sada jednostrane izjave. Zvanicnici SAD-a se ne javljaju povodom ovoga. Ameri jesu smradovi i podmukli ali ovo ne bi propustili a da se ne pohvale. Ako mene pitate ovo su neciji mokri snovi.

facta

pre 6 godina

Cesto provejava prica o americkom vojnom budzetu.Najvaznije je , koliko se procenata BDP-a odvaja za vojsku.Kada je SSSR propao dosao je do tacke od preko 50% BDP-a za vojsku tj trku u naoruzanju.U isto vreme SAD su odvajale oko 7% BDP-a u istu svrhu.Pa zakljucite sami.A to sto im je BDP veliki pa i mali procenat cini neverovatnu cifru, to je druga tema.

Ma stvarno

pre 6 godina

U celoj priči jadan je narod u Severnoj Koreji koji živi u sopstvenom Matrixu. Svim velikim igračima situacija iz nekog razloga odgovara inače bi davno izazvali "unutrašnje demokratske promene" ili pružili jasnu pomoć ludom Kimu. Neverovatno je kako komentatori na ovu temu imaju potrebu da raspravljaju o tome "čiji je veći".

.

pre 6 godina

Napasce Ameri samo cekaju ekonomski to da srede posto ako napadnu S.Koreju pasce Sangajska berza, a ako padne Sangajska berza pada i americka i kineska ekonomija i ceo svet snjima.

jel sad jasno

pre 6 godina

Upravo to, dokle god je Seul na 35km od granice sa severnom korejom a u njemu preko 9 miliona ljudi Severnu Koreju nece napasti. Zato sto i sami znaju da u prvih 10-20 minuta gine barem 4+ miliona ljudi. Dok ne rese tu jednacinu napad se nece desiti.....
(Whistler011, 25. septembar 2017 18:08)
Jednacina je vec resena, bolje par miliona zrtava nego konstantna i sve veca pretnja za 500 miliona ljudi.
Kao kad pljackas ili terorista uzme taoce - par zrtava je potpuno opravdano da bi se neutralisala pretnja po par desetina/stotina.

istoricar

pre 6 godina

a sta mislite nuklearkom na nosac aviona ? da li moze da prezivi ?
u slucaju nuklearnog rata sa Rusijom (a mozda i Korejom) procene su da nosaci aviona nece trajati duze od sat vremena.

Jimmy Carter

pre 6 godina

(Ilke, 25. septembar 2017 18:21)

Dolar je rezervna valuta i svako finansiranje opreme je jeftinije nego bilo kom drugom, otud te cifre postaju jos mocnije /na stranu sto clanice NATO-a takodje finansiraju americke plate/. Utoliko vise sto je u Americi optimizacija svih internih troskova sine qua non.

iVANAKIS

pre 6 godina

Samo zapamtite jednu stvar i shvatite koliko je ozbiljna situacija...svi koji ovde komentarisete jednog jutra kada ustanete i vidite na TV-u da je poceo rat u dalekoj Aziji ima da se cesate sta se desilo jer svi ce osetiti krizu sem Amerikanaca!!zapamtite!!!

partizan

pre 6 godina

Cetiri puta sam isao u Rusiju preko neke konsultanske firme. prilikom svakog slucajnog razgovora sa Rusima, oni su priznali i pokazivali da se plase Amerike. verujte ili ne, ovo je istina i to neosporna. Na zalost vas koji toliko glorifikujete Ruse.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Sremac, 25. septembar 2017 22:43)
Pa kako da se ne plase ludaka koji su naoruzani do zuba i nemaju nikakav problem da zarad svojih interesa sve zivo pobiju.
Isto tako Ameri se uzasno plase muslimana i terorista.Na zalost svih koji glorifikuju Amerikance.

Banja Luka

pre 6 godina

Mi trenutno treba da razmisljamo da ajvar napravimo i koju kobasicu i malo slanine osusimo. A ovim likovima ako se ratuje, neka i ratuju i daleko im kuca. Mi se jedino mozemo ponuditi da se mirovni sporazumi zovu po nasim gradovima

XYZ

pre 6 godina

"Korejski rat je završen neposredno posle Staljinove smrti i zapad se bukvalno "izvukao" jer mu je pretio neminovan poraz."

Uspeh u prvoj godini rata je bio prilicno promenljiv, prvo su severnjaci stigli skoro celo ostrvo da okupiraju, pa su ih Amerikanci gurnuli do kineske granice, pa su Kinezi usli u rat pa preokrenuli, pa Amerikanci krenuli ofanzivu i onda se front stabilizovao i dve godine skoro da se nije pomerao i to je sada granica izmedju dve Koreje. Tako da je vrlo tesko moze da se kaze da je Zapadu "pretio neminovni poraz", pogotovo sto su imali potpunu prevlast u vazduhu. Cisto kao jedan parametar, Kinezi su imali 10x vise mrtvih od Amerikanaca.

да да

pre 6 godina

Ови што мисле да амерички буџет од 600 милијарди стварно бива потрошен на развој новог оружја и производњу, се грдно варају !!! Велики део тих пара велики део људи подели међу собом, класичан лоповлук као и свугде, иа остатак иде у разноразне пројекте, фондове и сл. тако да се не могу поредити каубојски, Кнески и Руски буџети (Који су максимално фокусирани.), ни под разно ! А то ко је колко јак, боље да никада ни не сазнамо. Кина је јасно и гласно ставила до знања да неће остати по страни буду ли каубоји први напали. У преводу, почистиће их Кинези за наук ! Ови ће покушати да одговоре али безуспешно јер ће им Кинези покрцати зубе ! Буду ли покушали да употребе нуклеарно оружје против Кине то је иста лудост као да то покушају и против Русије, дакле, цивилизација ће нестати за мање од месец дана ! У овој садашњој рунди ПОБЕДИЛА је Северна Кореја, то каубоји врло добро знају !

Миодраг

pre 6 godina

Изгледа да једни друге хране,ово као да одговара и САД и С.Кореји....

Petar

pre 6 godina

Jel vi ljudi znate da je amerika najveca vojna sila u istoriji ljudske civilizacije? Njihov godisnji proracun za vojsku je oko 600 milijardi ako se ne varam, vise nego sto sve ostale vojske sveta potrose zajedno!! Procitajte jos jednom. Jedna drzava ima veci vojni budget neko sve ostale drzave koje postoje zajedno. O cemu mi tu pricamo? Pa Amerika kad bi udarila sa svojom nuklearnom silom na SK izbrisala bi ih za 24 casa. Jedini razlog zbog kojeg ne zele napasti (a ne da se boje) je taj jer bi SK za to kratko vreme lansirala rakete na Juznu Koreju i Japan i verovatno ima izbrisala pola teritorije, napali bi oni i Ameriku ali to bi bukvalno bila kap u more jer jedva mogu do obale dospeti a cak i da ceo americki grad izbrisu kakva je to steta napram tome sta njih ceka?
Smejem se kad cujem Srbendu: Ameri se boje SK, ne smeju da ih napadnu.. pa nece jer znaju sta sledi a ne da ne smeju, budite pametni iako ih mrzite. Te price da Amerike ne moze SK nista su slicne onima da Amerike nije mogla poraziti Srbiju, naravno da nije mogla pored sva tri miga koja su se joj zuprostavila ajde ne budimo smesni.

Akumulator

pre 6 godina

Kina i Rusija su generator zla, licemerja i kukavičluka. Nikada nisu smeli direktno da uđu u konflikt sa Amerima nego uvek potpale neku gologuziju da bi ostvarili svoj interes a onda kao i uvek tu istu gologuziju ostave na cedilu da dobije batine, ostane osakaćena i na kraju je i oni sami ne podržavaju u SB UN. Ako Ameri napadnu S.Koreju, Kina će kao i uvek biti neutralna dok će Rusi "braniti" S.Koreju sve dok ne stigne neki kofer dolara u Moskvu. Oni ruski brodovi koji su krenuli još u martu 1999g da nam pomognu još uvek nisu stigli do nas. Zaustavio ih jedan dolazak u Moskvu američkog državnog sekretara.

...

pre 6 godina

@llke
Rusija proizvodi nove klase podmornica jer nekih 15 godina nisu proizvodili nista, dok su Amerikanci napredovali. Koliko su nosaca aviona Rusi proizveli? A Amerikanci? Koliko aviona? SAD vec uvode u upotrebu 2 tip aviona 5 generacije, Rusija jos nijedan. Dok Ameri proizvode nove novcate avione (F-35), Rusija krpi stare (Su-27 i SU-35 npr). Zato SAD trose novac, jer proizvode najmodernije naoruzanje, nove aviona, brodove, nosace aviona, dok Rusi krpe i modernizuju ono sto je proizvedeno i projektovano jos u vreme SSSR-a. Koliko brodova najnovije generacije su Rusi proizveli? Koliko “STELT” krstarica? Koliko aviona 5 generacije? Amerikanci znaju na sta trose pare, kod njih se privatne firme takmice za ugovor sa vojskom i zato daju sve od sebe da naprave najbolji proizvod, kod Rusa drzavna firma napravi sta bilo i to vojska mora da kupi, jer to tako ide kod njih. Zato i bacaju pare na modernizaciju Su-27 umesto da su odavno poceli da proizvode nesto novo. Da americkoj vojsci neko nudi modernizaciju F-16, umesto novog novcatog F-35, taj bi bankrotirao, a u Rusiji takve firme zgrcu milijarde, jer je drzava korumpirana.

jel sad jasno

pre 6 godina

Upravo to, dokle god je Seul na 35km od granice sa severnom korejom a u njemu preko 9 miliona ljudi Severnu Koreju nece napasti. Zato sto i sami znaju da u prvih 10-20 minuta gine barem 4+ miliona ljudi. Dok ne rese tu jednacinu napad se nece desiti.....
(Whistler011, 25. septembar 2017 18:08)
Jednacina je vec resena, bolje par miliona zrtava nego konstantna i sve veca pretnja za 500 miliona ljudi.
Kao kad pljackas ili terorista uzme taoce - par zrtava je potpuno opravdano da bi se neutralisala pretnja po par desetina/stotina.

Boris

pre 6 godina

@Petre, uglavnom se slažem sa time što ste napisali ali mislim da bi S. Kereju zbrisali ne za 24 sata nego za 24. minuta. Ne bi Kim stigao da naudi J. Koreji, a kamoli Kini, Japanu ili SAD.

balkancaffe

pre 6 godina

Nista ne razumes. Toliki budzet imaju jer moraju da finansiraju baze sirom sveta, pa onda plata americkog vojnika u drugoj zemlji je troduplo veca od plate kineskog ili ruskog vojnika. A sto se tice Severne Koreje, nije njima problem da se plase da ce njih gadjate vec Juzna Koreja i Japan jer ne postoji proracun da oni nece biti izbrisani sa lica zemlje, pa Seul sa 15 miliona stanovnika je na 40 km od granice sa Severnom Korejom, oni bi ga pocistili konvecionalnim oruzjem a kamoli nuklearnim, tu racunicu Ameri dobro znaju. Ali se plasim da njima nije cilj S. Koreja vec Kina, videli su da se uzdize kao super sila u svakom pogledu i Severna Koreja je samo izgovor za postavljanje raketnih sistema na granici Kine, u to nema sumnje.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije

(Ilke

Boga mi i ti se malo razumes!Sigurno samo gledash parade na Pjongjanskom Trgu.
Sto se nuklerarnog rata tice(daleko bilo) Kimova koreje jos je u fazi testiranja dok ameri imaju na hiljade 100% funksionalne.
Nemoj da te zavarava broj i neki hipoteticni "moral" severokoreanske vojske to je samo gomila neuhranljeni vojnika od 50 kg koji jedve nose opremu,jednostavno "meso za topove"!

Milica, MD

pre 6 godina

(Illke)

Stvar je mnogo prosta. Amerkanci su broj 1. Dav nisu, ti se ne bi toliko mucno trudio da nam predstavis drugacije. Nazalost neuspesno.

Zivela sam u Rusiji, radila kao lekar u istoj i videla bedu iz prve ruke. Cak je i Srbija bolja za zivot od doticne.

Ivan S

pre 6 godina

S.Koreja je njihov projekat. Na granicama dve supersile Kine i Rusije amerika sprema nuklearni rat. Pametnom sve jasno. Inače, šta god bi S.Koreja lansirala ovi bi im stopirali nad glavom i izazvali bi nuklearnu eksploziju od koje bi samo pakao imali Kina i Rusija a kao kolateralna šteta bi bila J.Koreja i Japan. Peking je vrlo blizu. A bogami cela ekonomija Kine bi bila dovedena u pitanje. Amerika se sprema da zada konačan udarac.

putin voli gimnasticarke

pre 6 godina

Kina i rusija ne mogu da se porede sa SAD akamoli S.Koreja.Ako nesto krene S.Koreja ce nestati za 15 minuta.Kina i rusija ce protestvovati kao i u slucaju Srbije i to ce biti to.Vasa mrznje prema SAD projektuje nemoguce situacije kao Koreja ce da pobedi SAD ili Kim ce da napadne Seul jer je 40 kilimetara udaljen od S.Koreje.Toliko je i S.koreja udaljena od Juzne i nemojte misliti da ce oni samo gledati Kima kako ih bombarduje sravnice i oni Pjongjang.Niste valjda mislili da ce da krste ruke?.

rani

pre 6 godina

Zar vi stvarno verujete da je američka imperija večna? Zar stvarno mislite će to samo tako ići, sravniti S. Koreju bombama? Odakle toliko strahopoštovanja?

Jimmy Carter

pre 6 godina

(Ilke, 25. septembar 2017 18:49)

Gomil nepotrebnih podataka sa Gugla u pokusaju da ispadnes pametan. ovde imas jos vise, em od zene em iz Srbije:
https://twitter.com/majamilankovic/status/896461866721042432

Dakle, placaju taman koliko treba, da li "pljackaju" ili ne, novac imaju i trose ga. Rusi to ne mogu. NATO finansiraju svi, te Amerikanci veci deo budzeta trose samo na opremu. Ostatak finansira ostatak clanica pakta, te taj novac postaje jos veci. (:

Americka vojska je najmocnija na svetu. Mozes da se pomiris s tim ili da zavrsis na psihijatriji. Izbor je uvek tvoj.

Tamo daleko

pre 6 godina

@Boris
Ti se, bas kao i Petar, razumes u stvari.
Rakete sa nuklearnim bojevim glavama se cuvaju duboko ispod povrsine zemlje, tako da i posle nuklearnog udara i elektromagnetnog pulsa mogu da dejstvuju.
Ajde sad razmisli jos jednom da li mogu da onesposobe nuklearne kapacitete Severne Koreje za 24 minuta.
Ne postoji niti jedno dobro resenje za Amere bilo da je konvencionalno ili nuklearno.
Raketas, podrzan Kinom i Rusijom, je bic bozji koji ce nastaviti da ponizava Amere.
Ovo je unapred smisljen plan Rusa i Kineza i sah mat za Amere, koji nemaju odgovor.
Cilj ovoga je da se Ameri izazovu i onesposobe vojno i ekonomski za vodjenje bilo kog buduceg rata.
U slucaju konvencionalnog odgovora Ameta nastradace im avijacija i dobar deo mornarice, kao i Juzna Koreja.
U slucaju nuklearnog odgovora, pored Severne Koreje, nastradace podjednako tesko i Juzna Koreja i Japan.
Ameri su dovedeni u situaciju da biraju izmedju konstantnog ponizavanja i poraza.

Amerikanac

pre 6 godina

Pitas za nove ruske brodove, klasa Grigorovic, klasa Gepard, klasa Buyan, klasa Stereguski, klasa Karakurd, i tako dalje. Pocela je i prozvodnja klase Lider koji ce biti najmocniji brod danasnjice. Edukacija nije na odmet. Poz
(Ilke, 25. septembar 2017 20:20)

Sve je to smesno u poredjenju sa nosacima i razaracima koje poseduje USA. Edukacija nije na odmet pa bi mogao malo da pogledas koliko kosta jedan americki brod a koliko ruski, koje su specifikacije i koliko je americki napredniji. Usa ima 11 nosaca Rusija ima 1, toliko o tome. Nemoj mi navodis neke tamo klase malo bolje od ribarskih brodova.

rani

pre 6 godina

Ajde da podsetimo malo sve ove mlade i zelene, kako su se Amerikanci proveli u Vijetnamu protiv golorukih, gladnih i ratom izmorenih Vijetkongovaca! Proguglajte malo, pa otkrijte kakav im je provod priredila Somalija (ne znam njihov vojni budžet)! A Afganistan? Irak? Ne činite 600 milijardi god. budžet, hrabrim i odvažnim!

jel sad jasno

pre 6 godina

Zar vi stvarno verujete da je američka imperija večna? Zar stvarno mislite će to samo tako ići, sravniti S. Koreju bombama? Odakle toliko strahopoštovanja?
(rani, 25. septembar 2017 20:14)
Vecna? Naravno da ne. Ali postoji tek nekoliko decenija, postojace bar jos toliko.
Ali odakle vama ideja da neka tamo S. Koreja moze i da dovede u pitanje a ne ugrozi takvu silu? Odakle tolike simpatije i strahopostovanje? Pa ne bi mogli da ugroze jednu Francusku a ne SAD. Obicni fanatici/bombasi-samoubice. Isti kao oni islamski fundamentalisti. Mogu da naprave neku stetu, ali nista ozbiljno.

Sremac

pre 6 godina

Cetiri puta sam isao u Rusiju preko neke konsultanske firme. prilikom svakog slucajnog razgovora sa Rusima, oni su priznali i pokazivali da se plase Amerike. verujte ili ne, ovo je istina i to neosporna. Na zalost vas koji toliko glorifikujete Ruse.

seljadin

pre 6 godina

bilo kako bilo Ameri su videli da su za 78 dana pogodili 3 tenka a kako bi tek pokretne raketne lansere Koreje ? uostalom malo je falilo da podvijenog repa kao u Vijetnamu prodju u Koreji.

Leo

pre 6 godina

@rani

Ajde da podsetimo ove iskusne kako smo se mi proveli sa amerikancima. Ubise boga u nama a da nismo videli nijednog uzivo. Nrmojte se igrati igrica i rizika preko ledja Severne Koreje. Mogu kokice da se gledaju i uz neki film. Ako budu hteli napravice od S.K poljanu. Nije ni blizu isto kao Irak ili Afganistan ovde nemaju potrebe da salju pesadiju kad imaju celu Juznu Koreju sa sobom.

Ilke

pre 6 godina

(..., 25. septembar 2017 19:38)

O cemu ti covece pricas, u cemu su napredovali sto se tice podmornica koje su udarna sila u nuklearnoj trijadi. Pa klasa Ohio koju Ameri koriste je iz osamdesetih i devedesetih, Rusi iz tog perioda imaju Delta 3-4 i 3 Tajfuna. I te podmornice su naprednije od americkih, dok ove zaranaju na 200 m ruske idu i do 400-500 m ispod vode. O klasi Borei necu ni da pricam. Sto se tice nosaca aviona objasni mi sta ce Rusima nosaci aviona kada niti vode takvu spoljnu politiku niti imaju malu teritoriju pa da su im potrebni. Uostalom da im trebaju ne bi sigurno prodali po jedan nosac Kinezima i Indijcima. Pitas za nove ruske brodove, klasa Grigorovic, klasa Gepard, klasa Buyan, klasa Stereguski, klasa Karakurd, i tako dalje. Pocela je i prozvodnja klase Lider koji ce biti najmocniji brod danasnjice. Edukacija nije na odmet. Poz

seljadin

pre 6 godina

ne znam ko se koga boji ali USA nesto vec 60 godina nikako da napadne a tako nije oklevala da napadne deset zemalja posebno poslednjih 20god rezi ali ne napada zakljucite sami da li se boji ili ne

Ilke

pre 6 godina

(Petar, 25. septembar 2017 17:54)

Nista ne razumes. Toliki budzet imaju jer moraju da finansiraju baze sirom sveta, pa onda plata americkog vojnika u drugoj zemlji je troduplo veca od plate kineskog ili ruskog vojnika. A sto se tice Severne Koreje, nije njima problem da se plase da ce njih gadjate vec Juzna Koreja i Japan jer ne postoji proracun da oni nece biti izbrisani sa lica zemlje, pa Seul sa 15 miliona stanovnika je na 40 km od granice sa Severnom Korejom, oni bi ga pocistili konvecionalnim oruzjem a kamoli nuklearnim, tu racunicu Ameri dobro znaju. Ali se plasim da njima nije cilj S. Koreja vec Kina, videli su da se uzdize kao super sila u svakom pogledu i Severna Koreja je samo izgovor za postavljanje raketnih sistema na granici Kine, u to nema sumnje.

Ilke

pre 6 godina

@Ilke, 25. septembar 2017 18:21 
A, znaci toliki budzet nije zato sto imaju najvecu mornaricu, najvise aviona itd.?
(Rusofilska logika, 25. septembar 2017 18:41)

A gde se nalazi vecina tih aviona i brodova, u SAD ili sirom sveta? Zapitaj se malo, pa njihovo oruzje prave privatne kompanije za razliku od Rusije i Kine, zbog toga i imaju najjaci vojni lobi, cista pljacka americkih gradjana. 90 % brodova i podmornica su napravljeni jos pre 20 godina, kada vec pricas o mornarici. Pogledaj samo Kina koliko je vojnih brodova napravila od 2006. godine pa nadalje, skoro sve, i sve to sa 10 puta manjim budzetom. Pogledaj Rusiju koliko prave brodova trenutno i koliko su napravili u zadnjoj deceniji, pa podmornica, klasa Borei, klasa Yasen,takodje sa 10 puta manjim budzetom. SAD su poslednju nuklearnu podmornicu sa balistickim raketama napravile 1996. god, klasa Ohio.

Ilke

pre 6 godina

(Jimmy Carter, 25. septembar 2017 18:29)

Americku opremu prave privatne kompanije i samim tim deru drzavnu kasu, pogledaj samo koliko je kostao projekat aviona F-35, firma Lokid Martin, 1.5 triliona, odnosno 1500 milijardi dolara, dok sa druge strane na primer projekat ruskog PAK FA, isti klase kao i F-35, kosta oko 10 milijardi dolara, ali taj avion pravi drzavna firma, u tome je razlika. Americki vojni lobi pljacka gradjane Amerike ali su toliko jaki da im se niko ne moze suprotstaviti. Gde je taj silni novac, pa SAD nisu napravile nuklearnu podmornicu sa balistickim raketama vec 20 godina, dok Rusi izbacuju novu klasu Borei, 3 su vec aktivne a u procesu proizvodnje jos 4-5 komada. A Rus imaju 10 puta manji budzet.

Bojan

pre 6 godina

Ranije sam razmišljao da li je Bucko genije koji jedini zna kako sa Kaubojima, ili ludak izolovan od realnog sveta. Sada sam ubeđen da je ovo drugo.
Normalan čovek na njegovom mestu bi u tišini i sa što manje buke razvio nuklearno oružje, ubedio sve da je operativno i opasno, i izborio se da živi u svojoj poluizolaciji koju toliko želi. U kontaktima sa strane bi mazao i odugovlačio, dok ne bude spreman.
Ludak nepotrebno preti i izaziva, privlači pažnju i vređa... i to pre nego što je zaista spreman za bilo kakvo odmeravanje snaga.
Mislim da je sasvim jasno u koju kategoriju spada Kim.
U svakom slučaju, nije pametno izazivati najveću vojnu silu u istoriji čovečanstva, koja pri tom upravlja i najvećim vojnim savezom. Amerika nema najveći vojni budžet samo da bi se odbranila, već i da bi svima jasno stavila do znanja ko je glavni. Mislite da će dozvoliti da jedna mala zemlja ovako stavlja u pitanje njen primat? Svakako da ne. Dobiće ovaj okršaj po svaku cenu, vojno ili iznutra, pa i po cenu miliona (Korejskih) života ako zatreba.
Veoma mi je žao Korejaca, i jednih i drugih.

Sanja

pre 6 godina

Neki bas bas nista ne razumeju.Nije problem da SAD sravni Severnu Koreju , problem je sto se SAD plase da jedna raketa Severne Koreje pogodi bilo koji grad u SAD jer bi nastao haos i panika kod njih medju gradjanima i eto ti gradjanskog u SAD kad se svi uplase.

Ja

pre 6 godina

Stalno slusam price o AMERICKOM vojnom budzetu koji iznosi 650 milijardi AMERICKIH dolara,koliko je to u nekim pravim parama,ili sta se ovde u stvari stvarno brani?

Začuđeni u Zemlji Čuda

pre 6 godina

Baš volim kad ljudi samo saberu brojke. "Kad bi amerika svomsvojom silom tresnula po SK?" A kako to oni da izvedu? Gde da sakupe sve svoje vojnike, tenkove, avione, brodove...? Nisam siguran ali mislim da nikad od WW2 nisu sakupili više od 2 grupe nosača aviona (njihovo najjače oružije za projekciju sile)
Bilo bi interesantno izračunati koliko amerima treba novca godišnje od ukupnog vojnog budzeta samo da održavaju ono što imaju, posebno nekoliko stotina baza po celom svetu... Izguglajte koliko košta DAN funkcionisanja jedne grupe nosača!

Dzordz Bus

pre 6 godina

Petre Srbine, ne boje se Amerikanci Severne Koreje, vec se kauboji boje Kine. Da bi to shvatio potrebno je mnogo znanja i predznanja ...

Ilke

pre 6 godina

Sve je to smesno u poredjenju sa nosacima i razaracima koje poseduje USA. Edukacija nije na odmet pa bi mogao malo da pogledas koliko kosta jedan americki brod a koliko ruski, koje su specifikacije i koliko je americki napredniji. Usa ima 11 nosaca Rusija ima 1, toliko o tome. Nemoj mi navodis neke tamo klase malo bolje od ribarskih brodova.
(Amerikanac, 25. septembar 2017 21:01)

Za nosace sam objasnio da Rusima ne trebaju jer ne vode takvu spoljnu politiku i nemaju malu teritoriju inace ne bi prodali po jedan Kinezima i Indijcima,a sto se tice cena i to sam objasnio, americke prave privatne kompanije a ne drzavne. Za specifikacije se ti malo bolje informisi, pa ti ribarski brodovi kako ih ti nazivas klase Buyan su ispaljivali Kalib krstarece rakete u Siriju na udaljenosti 2000 km, sto je do sada bilo nepoljmivo da tako mali brod moze da izvede. Pozdrav

Rokatanski

pre 6 godina

Treba ipak znati i nešto istorije pa komentarisati. Što bi rekao Putin:"Čerčil je bio vrlo fleksibilan političar." Pre Drugog Svetskog rata bio je protiv saveza sa SSSR. Tokom Drugog Svetskog rata se zalagao za prijateljstvo sa SSSR, a Staljin je bio genijalni vođa i revolucionar. Kada je rat završen započeo je govorom u Fultonu 1946.godine tzv. hladni rat. A kada je Staljin pripremio surov i nemilosrdan odgovor za eventualni napad SAD i Britanije, nazvao je Staljina najvećim državnikom u istoriji. Korejski rat je završen neposredno posle Staljinove smrti i zapad se bukvalno "izvukao" jer mu je pretio neminovan poraz. Rat nije čak ni završen, već samo privremeno prekinut. Istok je do pojave Putina bio bez ozbiljnog državnika, ovi prethodni su bili diletanti, korumpirani i nesposobni lideri. Na zapadu se najbolje živelo i razvijalo dok je postojao strah od SSSR. Posle toga je postao leglo svakojake izopačenosti i jednostavno neprirodan sistem koji se ruši. Ali se on neće srušiti dok neko ne "gurne" taj sistem u provaliju. Čekati da neko drugi to obavi je besmisleno, jer će stari sistem da se održava sa pukotinama koje će neko da sanira itd. Nikada u istoriji bolji i pravedniji sistem nije napravljen a da se stari svet nije rušio na surov i nemilosrdan način. Da bi nastupio novi i pravedniji svet sa tzv. zdravim snagama na svim stranama, treba srušiti postojeći poredak. A to ne može debatom ili parlamentarnim izborima. To Korejanci dobro znaju i oni su već pobednici. Pozdrav!

Jimmy Carter

pre 6 godina

(Ilke, 25. septembar 2017 18:21)

Dolar je rezervna valuta i svako finansiranje opreme je jeftinije nego bilo kom drugom, otud te cifre postaju jos mocnije /na stranu sto clanice NATO-a takodje finansiraju americke plate/. Utoliko vise sto je u Americi optimizacija svih internih troskova sine qua non.

Sumadin

pre 6 godina

(Petar, 25. septembar 2017 17:54)

Prvo, nisu upravu sto se tice vojnog budzeta USA.
Drugo, da je cena resavanja problema SK unistenje Japana i JK verujem da bi je ameri oberucke prihvatili.
Trece, ne poznajes istoriju. Ako je tako lako zasto nisu zavrsili pricu 50ih ili od tada do sad?

Mladen

pre 6 godina

Ej Vi sto velicate Ameriku koja nas je tukla 99 i planirala da se useta za tri dana sa svojim trupama na teritoriju cele Jugoslavije...Koliko joj je trebalo da udje samo na Kosovo? Mada i to je bilo nemoguce da Milosevic nije potpisao... Jeste da Amerika ulaze 600 milijardi svake godine u vojsku,a Rusija samo 60 milijardi,mozda Ameri imaju nosace aviona ultramoderne,kao i brodove,a isto tako Rusi imaju ultra moderne podmornice ko zna gde i na kojoj dubini,ali i da nemaju Rusi nista ultramoderno ,imaju sta im treba,a to je 2000 nuklearki,dovoljno je 10% da prodje i da od USA ostane samo pepeo,tako da su Rusi sigurni bez ikakvog daljeg ulaganja u vojsku... Njih Nato ne sme napasti,a oni sigurno nemaju potrebu da napadnu Nato,zato ne ulazu 600 milijardi kao Ameri u vojsku...

jasdf

pre 6 godina

@rani
U Somaliji poginuli oko 900 somalijskih boraca i 20-ak amerikanaca. U Vjetnamu par miliona vjetnamaca i par desetina hiljada amerikanaca. Svaki rat ima zrtve, ili mislis da Rusi nemaju zrtve u Siriji protiv onih likova u papucsma?, samo je pitanje kolike su, a taj budzet upravo sluzi da ih minimalizuje.

bozza

pre 6 godina

Ovo postaje pateticno, pretnje i spinovanje na nivou mladjeg osnovca. Samo da onaj kauboj Tramp ne odreaguje na ove gluposti, jer je izgleda labilan koliko i Kim

.

pre 6 godina

Napasce Ameri samo cekaju ekonomski to da srede posto ako napadnu S.Koreju pasce Sangajska berza, a ako padne Sangajska berza pada i americka i kineska ekonomija i ceo svet snjima.

Zapata

pre 6 godina

Sta bre pocinje ljudi, jel zivite u pecini? Izjavljuju ovakve stvari 20 puta godisnje. Niko ih vise ni ne shvata ozbiljno osim njih samih, i neobavestenih stranaca koji padnu na fazon. Dovoljno je reci da su juznokorejci najopusteniji i najmanje veruju da ce biti bilo cega, ne panice i gotovo se ne obaziru na ovakve izjave.

bystander

pre 6 godina

Čini mi se da je ovaj propagandni rat za unutrašnje potrebe otišao predaleko na obe strane, ali posebno na severnokorejskoj. Licemerni američki imperijalizam i bezočni interesi ogromnog vojno-industrisjkog kompleksa SAD su opštepoznata činjenica, ali ovo što dolazi iz Pjongjanga je već debelo otišlo preko granice samoubilačke manije veličine i patološkog ignorisanja realnosti. Njima je, naravno, ratna retorika neophodna da bi po oprobanom staljinističkom receptu neprestano držali narod u strahu i poslušnosti, ali čini mi se da u tom svom despotskom autizmu uopšte nisu svesni da su možda već prešli granicu posle koje nema povratka. Ne može se sa jednom toliko velikom i vojno-tehnološki premoćnom silom doveka igrati politički "poker" tako što će se ulog konstantno povećavati i tenzije neprestano dizati samo zarad sopstvene ego-manije i potpuno nerealne procene efikasnosti zajapurenih pretnji. Ne mogu da verujem da ništa nisu naučili iz primera Miloševića i Sadama Huseina, tj. kuda vodi bezumno bukačko inaćenje i provociranje imperijalističke velesile koja je ionako sklona batinaškom deljenju "pravde" i nasilnom "uterivanju demokratije". Mogli su svoj nuklearni program da razviju mirno, bez propagandne halabuke, pretnji i umobolnog samohvalisanja (eto im primeri Irana ili Pakistana) i na kraju bi mogli da odigraju elegantnu šahovsku partiju svršenog čina. Ovako su sebe zafarbali u čoše i klize ravno u katastrofu. Neopevana glupost !

Whistler011

pre 6 godina

(majvuk, 25. septembar 2017 17:41

Upravo to, dokle god je Seul na 35km od granice sa severnom korejom a u njemu preko 9 miliona ljudi Severnu Koreju nece napasti. Zato sto i sami znaju da u prvih 10-20 minuta gine barem 4+ miliona ljudi. Dok ne rese tu jednacinu napad se nece desiti.....

gale

pre 6 godina

Sigurno ce doci do rata. Ameri ne smeju vise do dozvole Korejancima da imaju dovoljno vremena da proizvedu dalekometno nuklearno oruzje. Do kraja godine pocinje. Kljucno je pitanje kako ce reagovati Rusi i Kinezi. Od toga zavisi da li ce doci do sveopste katastrofe.

Mate

pre 6 godina

Aman ljudi, kako vam vise ne dojadi prenositi izjave ovih papagaja. Em govore isto vec 50-60 godina, em znaju da bi to bio samoubilacki potez,em oni ustvari igraju za Ameriku, a da i ne znaju. Znaju i Amerikanci da ovi nece napasti, ali se prave blesavi i dizu galamu i JEDNOG JEDINOG RAZLOGA:, a to je da imaju opravdanje da postave sisteme THAAD, to jest raketni stit u Juznoj Koreji, cemu se do sad zestoko protivila Kina, i cak Juzna Koreja. E sad, ne samo da ce postaviti jedan-dva, nego koliko im treba, Kuni ispred nosa, a Juzna Koreja, ne samo da ce im to dozvoliti sad, nego ce i platiti miljarde da im to postave, mozda dobiju i koju bazu pride.
Ameri svaki dan mole za zdravlje Kima. Najvise ih zabrinjava kolestorol.

Che Gevara

pre 6 godina

Rusija proizvodi nove klase podmornica jer nekih 15 godina nisu proizvodili nista, dok su Amerikanci napredovali. Koliko su nosaca aviona Rusi proizveli? A Amerikanci? Koliko aviona? SAD vec uvode u upotrebu 2 tip aviona 5 generacije, Rusija jos nijedan. Dok Ameri proizvode nove novcate avione (F-35), Rusija krpi stare (Su-27 i SU-35 npr). Zato SAD trose novac, jer proizvode najmodernije naoruzanje, nove aviona, brodove, nosace aviona, dok Rusi krpe i modernizuju ono sto je proizvedeno i projektovano jos u vreme SSSR-a. Koliko brodova najnovije generacije su Rusi proizveli? Koliko “STELT” krstarica? Koliko aviona 5 generacije? Amerikanci znaju na sta trose pare, kod njih se privatne firme takmice za ugovor sa vojskom i zato daju sve od sebe da naprave najbolji proizvod, kod Rusa drzavna firma napravi sta bilo i to vojska mora da kupi, jer to tako ide kod njih. Zato i bacaju pare na modernizaciju Su-27 umesto da su odavno poceli da proizvode nesto novo. Da americkoj vojsci neko nudi modernizaciju F-16, umesto novog novcatog F-35, taj bi bankrotirao, a u Rusiji takve firme zgrcu milijarde, jer je drzava korumpirana.
(..., 25. septembar 2017 19:38)

Malo nisi u materiji.Ameri imaju nosace aviona jer su okrizeni sa okeanima a Rusija, sa Krimom tek sada ima izlaz na more.Drugo, avioni pete generacije ne treba se zaludjivati ... rat u Siriji je pokazao da ruski avioni mogu da rade 3 uzleta dnevna sto je izuzetno a mali broj kvarova.Pominjes F-35 kao pomak ... jos nije testiran u ratnim uslovima.Stelt F-117, Nocni soko je propala investicija zbog Srbije i Budzanivaca ... ne proizvodi se od 2008 godine.Oboren stelt bombarder B2, pao u Hrvatsku u Lipiku ... o tome se ne prica.
Stelt tehnologija nije nevidljiv avion nego tesko vidljiv ili kasno uocavanje aviona.
Ne poznajes dokrtine ... Ameri imaju Budzet od 700 milijardi dolara za 2018 ali taj novac ide na odrzavanje baza i tehnika ... poseduju 20 nosaca aviona jer su okruzeni okeanima a glume i svetske policajce.Bobardovali su Srbiju, Irak,Avganistan, Siriju ... ratovali u S.Koreji, Vijetnamu, Somaliji ..

Rusi poseduju zato IBCM i balisticke projetile i imaju samo 1 nosac aviona.Poseduju par baza van teritorije Rusije i jedna je u Siriji ... razvojom Su-50 je avion 5te generacije ali serijska proizvodnja se ocekuje oko 2020 tek.

Komplikovano je sve to!A svet je na ivici rata ... rat za buducnost!Moje misljenje je da svet treba da bude multipolarno drustvo dok Ameri forsijaru unipolarno drustvo sa prefiksom na Ameriku kao glavnu zemlju i lidera!Misli o tome!

student

pre 6 godina

(Petar, 25. septembar 2017 17:54)

Druže, ne slažem se u potpunosti. Kada jedna i druga strana imaju nuklearno oružije, potpuno je irelevantno što jedna strana ima 10 bombi a druga 5000. Ako je jedna od tih 10 pravilno iskorišćena, npr. ako imaju domet do Kalifornije, što nije nemoguće, gine 20,30 miliona ljudi. Isto važi i za amere. Brojnost od 5000 im ne donosi nikakvu bezbednost u smislu da će zaštititi narod.

Hexa01

pre 6 godina

Severna Koreja je vazal Kine (puppet state) koju kinezi koriste da izraze paralenu spoljnu politiku u smislu sta bi bilo da je kina ostala Maoisticka (sto nije tako davno bilo). Drugim recima oni koriste DKPR da pokazu Amerikancima da ne mogu da militarizuju daleko istocne saveznike i taj ceo region bez njihove reakcije samo nemaju hrabrosti da to kazu licno , sto je zapravo vrlo inteligentno. Proxy ratovi su omiljena stvar velikih sila od WW2 pa na ovamo. Oni takodje garantuju Severnu Koreju (ko sto nas je Rusija pre ww1 granatovala a pre milosrdnog andjela nije) sto je jednosmerni defanzivni pakt, zato Amerika ne moze nista da uradi ako DKPR ne napadne prva. Ako je Kim stvarno "suicidal rocket man" onda bi ih Amerika ocistila za dva dana samo sto bi silan narod stradao u obe Koreje a u drugom slucaju da Amerika napadne prva to je onda mnogo ozbiljnija stvar koja bi uvukla Kinu a mozda i Rusiju jer Kina nema nafte da izdrzi duzi rat zbog Americke navalne blokade sto znaci da im treba Ruska nafta kopnenim putem. Onda mos' se desi da svi odemo u ***** i nema veze koje klase su ciji brodovi.

MK

pre 6 godina

Kad bi srpski seljak proveo toliko vremena proucuvajuci poljoprivredu kao proucuvajuci rusko i americko naoruzanje Srbija bila bi najveca poljoprivredna sila u Evropi.

istoricar

pre 6 godina

a sta mislite nuklearkom na nosac aviona ? da li moze da prezivi ?
u slucaju nuklearnog rata sa Rusijom (a mozda i Korejom) procene su da nosaci aviona nece trajati duze od sat vremena.

zardoz

pre 6 godina

Ne mogu da smislim kauboje i njihovu spoljnu politiku. Ne volim ni uspaljene vodje kao sto je Kim. Jednom recju zabrinut sam, ali odvratne su mi obe strane.

NikolaKG80

pre 6 godina

Promaklo mi je da je Tramp objavio rat. Svaki dan šest vesti o njemu, a tu ne objaviste na naslovnoj? Moguće da mi je i promaklo, al' teško.

facta

pre 6 godina

Cesto provejava prica o americkom vojnom budzetu.Najvaznije je , koliko se procenata BDP-a odvaja za vojsku.Kada je SSSR propao dosao je do tacke od preko 50% BDP-a za vojsku tj trku u naoruzanju.U isto vreme SAD su odvajale oko 7% BDP-a u istu svrhu.Pa zakljucite sami.A to sto im je BDP veliki pa i mali procenat cini neverovatnu cifru, to je druga tema.

Gospodin

pre 6 godina

U Nemačkoj haos,ovi bi da ratuju,aj sto smo mi otišli u k....c već ceo svet.Kako ja sad da odem u USA? Kako? udare mi SSSS na kartu i mogu da se slikam...U Nemačkoj dižu novi zid...Pa gde ja da zaradim za LEBA

monaco

pre 6 godina

Sta li ce da se desi. Pokusavajuci da shvatim ove koreance i da izanaliziram njihovu psihu samo se zbunim i onda shvatim da ipak pojma nemam i nista mi vise ne bude jasno.

Ma stvarno

pre 6 godina

U celoj priči jadan je narod u Severnoj Koreji koji živi u sopstvenom Matrixu. Svim velikim igračima situacija iz nekog razloga odgovara inače bi davno izazvali "unutrašnje demokratske promene" ili pružili jasnu pomoć ludom Kimu. Neverovatno je kako komentatori na ovu temu imaju potrebu da raspravljaju o tome "čiji je veći".

Mirkosoft

pre 6 godina

Ovo su za sada jednostrane izjave. Zvanicnici SAD-a se ne javljaju povodom ovoga. Ameri jesu smradovi i podmukli ali ovo ne bi propustili a da se ne pohvale. Ako mene pitate ovo su neciji mokri snovi.

Aleksandar

pre 6 godina

KRETENI. Svi do jednog uključujući i vas komentatore. Prepucavate se ko je moćniji, Ameri ili Rusi? Pa da li ste svesni da ako do rata dođe, malisa će da gađa nuklearkama, Ameri ce da odgovore i svi odosmo u...

Tomy

pre 6 godina

Pitas za nove ruske brodove, klasa Grigorovic, klasa Gepard, klasa Buyan, klasa Stereguski, klasa Karakurd, i tako dalje. Pocela je i prozvodnja klase Lider koji ce biti najmocniji brod danasnjice. Edukacija nije na odmet. Poz(Ilke, 25. septembar 2017 20:20)Sve je to smesno u poredjenju sa nosacima i razaracima koje poseduje USA. Edukacija nije na odmet pa bi mogao malo da pogledas koliko kosta jedan americki brod a koliko ruski, koje su specifikacije i koliko je americki napredniji. Usa ima 11 nosaca Rusija ima 1, toliko o tome. Nemoj mi navodis neke tamo klase malo bolje od ribarskih brodova.
(Amerikanac, 25. septembar 2017 21:01)Goapodo ti brodovi služe da se sa njih mlati po sirotinji nikako da oni ratuju izmedju sebe!!!!Ako njih podredite nemojte dzaba,i jedni i drugi imaju druge igračke koje uništavaju CEO kontinent!

да да

pre 6 godina

Ови што мисле да амерички буџет од 600 милијарди стварно бива потрошен на развој новог оружја и производњу, се грдно варају !!! Велики део тих пара велики део људи подели међу собом, класичан лоповлук као и свугде, иа остатак иде у разноразне пројекте, фондове и сл. тако да се не могу поредити каубојски, Кнески и Руски буџети (Који су максимално фокусирани.), ни под разно ! А то ко је колко јак, боље да никада ни не сазнамо. Кина је јасно и гласно ставила до знања да неће остати по страни буду ли каубоји први напали. У преводу, почистиће их Кинези за наук ! Ови ће покушати да одговоре али безуспешно јер ће им Кинези покрцати зубе ! Буду ли покушали да употребе нуклеарно оружје против Кине то је иста лудост као да то покушају и против Русије, дакле, цивилизација ће нестати за мање од месец дана ! У овој садашњој рунди ПОБЕДИЛА је Северна Кореја, то каубоји врло добро знају !

Ja

pre 6 godina

Aman ljudi.što se nacitah nekih analiza.pa ni sami rusi,ameri ,korejanci itd... ne znaju sta imaju od oruzja a ovde neki analiticari i strucnjaci vidim znaju.kako ko za koga navija tako ga hvali.toliko

partizan

pre 6 godina

Cetiri puta sam isao u Rusiju preko neke konsultanske firme. prilikom svakog slucajnog razgovora sa Rusima, oni su priznali i pokazivali da se plase Amerike. verujte ili ne, ovo je istina i to neosporna. Na zalost vas koji toliko glorifikujete Ruse.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Sremac, 25. septembar 2017 22:43)
Pa kako da se ne plase ludaka koji su naoruzani do zuba i nemaju nikakav problem da zarad svojih interesa sve zivo pobiju.
Isto tako Ameri se uzasno plase muslimana i terorista.Na zalost svih koji glorifikuju Amerikance.

XYZ

pre 6 godina

"Korejski rat je završen neposredno posle Staljinove smrti i zapad se bukvalno "izvukao" jer mu je pretio neminovan poraz."

Uspeh u prvoj godini rata je bio prilicno promenljiv, prvo su severnjaci stigli skoro celo ostrvo da okupiraju, pa su ih Amerikanci gurnuli do kineske granice, pa su Kinezi usli u rat pa preokrenuli, pa Amerikanci krenuli ofanzivu i onda se front stabilizovao i dve godine skoro da se nije pomerao i to je sada granica izmedju dve Koreje. Tako da je vrlo tesko moze da se kaze da je Zapadu "pretio neminovni poraz", pogotovo sto su imali potpunu prevlast u vazduhu. Cisto kao jedan parametar, Kinezi su imali 10x vise mrtvih od Amerikanaca.

iVANAKIS

pre 6 godina

Samo zapamtite jednu stvar i shvatite koliko je ozbiljna situacija...svi koji ovde komentarisete jednog jutra kada ustanete i vidite na TV-u da je poceo rat u dalekoj Aziji ima da se cesate sta se desilo jer svi ce osetiti krizu sem Amerikanaca!!zapamtite!!!

Миодраг

pre 6 godina

Изгледа да једни друге хране,ово као да одговара и САД и С.Кореји....

Banja Luka

pre 6 godina

Mi trenutno treba da razmisljamo da ajvar napravimo i koju kobasicu i malo slanine osusimo. A ovim likovima ako se ratuje, neka i ratuju i daleko im kuca. Mi se jedino mozemo ponuditi da se mirovni sporazumi zovu po nasim gradovima