Četvrtak, 14.09.2017.

14:19

Junker u pismu otkrio: Srbija ulazi u EU 2025?

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker uputio je pismo o namerama predsedniku Evropskog parlamenta i predsedavajućem Saveta EU o strategiji širenja EU.

Izvor: Tanjug

Junker u pismu otkrio: Srbija ulazi u EU 2025? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

158 Komentari

Sortiraj po:

Dukka

pre 6 godina

2025. Godine nece ni postojati EU, makar ne onakvu kakvu je danas znamo. Ne vidim potrebu da se trudimo za mozda neki uspeh posle 8-10 godina. Bolje bi nam bilo da stvaramo svoju nezavisnu ekonomiju i drzavu, na zalost mi i dalje hocemo samo u EU.

Goran

pre 6 godina

Alo ljudi pa gde zivite bre? Da li stvarno verujete da Srbija sa trenutnom politikom, ekonomijom, zakonodavstvom, kulturom, zdravstvom, statusom Kosova, odnosima sa Hrvatskom, Bosnom itd jeste zemlja sazrela za EU. Da ce mo takvi kakvi jesmo moci dati doprinos daljem razvoju EU. Pa sta vi zamisljate da je clanstvo u EU kreditna kartica bez limita pa udri u trosak, podelicemo vece plate i penzije i da nas bog vidi. Ajmo biti realni, daj boze da mozemo do 2025 bito spremni za clanstvo, daj boze. Ono kao mi izginusno od rada i truda a oni nas nece, e pa nece biti da je tako, probudimo se vec jednom, nema leba bez motike...

Sajo

pre 6 godina

1991 smo imali ponudu od 5 milijardi dolara za strukturne reforme Koje sprovodio G.Ante Markovic i politicku odluku o prijemu zemlje u Evropsku Zajednicu,onda smo bili ekonomski jaki i kompaktibilni sa privredom EZ...a mi poslusali nacionalne vodje i poklali se kao stoka,i jos uvek se mrzimo(tako nas forsiraju politicari)...Posle 2000 kada smo se trsili Balkanskog kasapina,vrata EU su na otvorena zu ODREDJENE USLOVE,...koji su manje vise vazeci za sve zemlje kandidate,druga je stavr sto su nas politicari na izborima lozili i obecavalai a kada bi doilazili na vlast zaoravljali i neispunajvali obaveze i uslove za prijem nego su besomucno krali ovu ojadjenu zemlju...Al eto dobra je vest da ce okruzenje imati uskoro sngej...makar ce se po njima videti sta znaci ispunjavanje uslova i kako to ide....stoga ja se ne ljutim na EU(koja mozei bez nas)vec se ljutim na nase politicare sto nas lazu i sto ne rade za nase interese vec iskuljucivo za svoje...a i ljutim se na sebe i na sve nas sto im dozbvoljavamo da nam to rade...

Milan

pre 6 godina

2000. su nam rekli da ulazimo 2007.
EU nece Srbiju, dokaz je taj da njih apsolutno ne zanima sta se desava unutar zemlje. Njima je bitno da ispune svoje zahteve i odgovara im da ovde bude ovakvo stanje kakvo jeste. Da im ne odgovara, lako bi oni to resili.
Ja bih licno "voleo u evropu" ali vidim da oni to ne zele!
(Gledajmo sebe, 14. septembar 2017 15:25)

Jeste vala, mi ovde sve radimo kako treba, vladavina prava, demokratija, narod bira ljude od integriteta da odlucuju o nasim zivotima, sloboda medija, no ta zla EU nece da nas primi, mrze nas.

bane

pre 6 godina

Imaću tada 60 godina. Kada su počela sva ova s..nja imao sam 25. Zasnovao porodicu, dobio decu i u svojoj gluposti i naivnosti verovao da će moja deca živeti u nekoj boljoj Srbiji.
Prođoše godine a ja se sada nadam da će barem moja deca ( fakultetski obrazovana ) biti pametnija od mene i naći načina da odu iz ove prokletinje, zarad svoje dece.
Što reče Pera Božović u onom filmu.... "oj Srbijo na ..... te nabio" !

Katarina

pre 6 godina

Zao mi je kada vidim toliko mrznje i euroskepticizma u komentarima.
Nasoj vlasti (prosloj, sadasnjoj, buducoj) savrseno odgovara da drzi narod u mulju korupcije, monopola i neobavestenosti zvanom Srbija.
Narod neprekidno naseda na pricu da se postavljaju novi uslovi, dok je cinjenica da su uslovi od pocetka nepromenjeni: jasno odredjene drzavne granice i pravna drzava. Nereseno razgranicenje s Kosovom znaci sivi kanal za ulazak Albanaca u EU. I zato je to jedan od uslova. Da li je bolje da odsecemo Kosovo kao rak, ili da sa njim svi zajedno umremo?
Vlada NIKAD nije informisala gradjane sta znaci ulazak u EU i koje su koristi od toga. Takodje NIKAD nije sazvala ni referendum. To samo znaci da nasim politicarima savrseno odgovara lov u mutnom. Za one kojima jos nije jasno, strategija vlasti je da se raja svadja za ili protiv dok nam se svima ne smuci. A onda ce nas jahati beskonacno jer su nas ubili u pojam. "Zavadi pa vladaj" je odavno poznata stvar.

Tasmanijska djavolica

pre 6 godina

Suviše je daleko i kasno. Vuku nas za nos kao Tursku.
(ThoR, 14. septembar 2017 16:11) kad mi budemo zatvorili poglavlja, tj, uredili zemlju, a oni ne budu hteli da nas prime, e onda mozete reci da su nas vukli za nos. Ovo sad sto radimo, ovako mozemo sto godina i da nikad ne budemo dovoljno spremni. Ne moze se sedeti na dve stolice, u svakom smislu te reci. Ne moze korupcija i pravna drzava, ne moze amerika i rusija. Odlucimo se pa kud puklo da puklo. To je kao fakultet, imas odredjen broj ispita i okvirno godina za zavrsetak i ko je kriv kad se oduzi?

Ivan S.

pre 6 godina

Ne znam cemu frka oko datuma. Ako nas pozovu, ok, ako nas pak i ne pozovu jaka stvar, do tad je mozda napuste jos neke clanice. Licno, odavno je prestalo da me interesuje kada cemo postati deo EU. I dalje mi odzvanjaju Djeliceve reci iz 2008. god. kako ce "ovom" olovkom potpisati ulazak Srbije u EU 2012. :)

Bot olimpijskog komiteta

pre 6 godina

2000 je bilo 2007, 2004 je bilo 2012, 2010 je bilo 2017-2018, 2014 je bilo 2020, a evo danas 2025... sve nam je jasno!

cvarci i kavurma

pre 6 godina

Znaci ulazimo u EU da 'ugasimo svetlo', jer do tada EU verovatno nece postojati, barem ne ovakva kakva je sad, a mi kao ovce verujemo u obecanja, a ne trebamo im uopste, jer teritorije blize rusima su dobili, jaki nismo da bi im bili interesantni, a i ko ce da radi za ove bedne plate ako nas prime u ekipu, obicna 'sarena laza', nama je valjda poznat slogan 'za dve godine', Junker je malo jaci igrac i kod njega je za malo vise godina ;)...

Stefan

pre 6 godina

Ako su ovi komentari slika i prilika naroda u Srbiji, mogu samo da kazem da sam rodjen u jednoj jadnoj zemlji sa veoma losom buducnoscu.

bane

pre 6 godina

Nemačka i austrijska štampa su još pre 10 godina pisale da će Srbija u EU oko 2030 godine. Ulazak u EU vezan je za predrasude koje Nemci imaju prema pojedinim narodima, nema tu nikakvih kriterijuma, samo budala ispunjava besmislene uslove koji služe za zavaravanje i otezanje. Što smo više "na evropskom putu" to smo dalje od EU i pojavljuju se niodkuda novi i novi uslovi koji nisu postavljani za druge. Od dosadašnjih pustih pregovaranja nismo imali ni mrvicu koristi. Pogledajte plate, investicije i ostalo, sve je jad i beda. Kada i najgluplji ovde to budu shvatili, okrenućemo se tamo gde imamo opipljive koristi a to su Kinezi i Rusi. A tada će uspaničeni Švaba da se pojavi preko noći sa pozivom u EU ali će dobiti šipak.

Rango

pre 6 godina

To i ja znam! Ovim tempom je to normalno da cemo do tada uci u EU, ukoliko u medjuvremenu ne skrenemo sa kursa stabilizacije i pridruzivanju ili ne zaratimo, kao po obicaju.

ocekivano

pre 6 godina

Sasvim realno.Srbija otvorila tek 10-tak poglavlla, sto znaci tek jednu trecinu. Do 2019 treba ocekivati da otvori i preostala poglavlja. Potom pregovori o njima, pa kad se okoncaju jos najmanje 2 godine traje procedura ratifikacije u drzavama clanicama i referendum i Srbiji. Mnogo posla

dr mr

pre 6 godina

sve je bilo jasno kad su primili bugare i rumune,ni krive ni duzne...a najjaca je prica sa vizama,Sloba pao 2000 i tek 2009 smo nam skinuli tu bedu,umesto da nas puste da putujemo da vidimo tu evropu,bar mladi..ne moze,sta ono bese satro biometrijski pasosi...tad sam shvatio da nista ne zavisi od nas,zato braco...use i u svoje kljuse

zg232

pre 6 godina

Mislim da ste krivo shvatili. Junker je govorio o mogućnosti da uđete u EU, a ona isključivo ovisi o želji vaših političara. 2025. se radi novi financijski proračun i ako vas stave unutra kao članicu,znači da ulazite u sljedeće financijsko razdoblje od 2026-2032. Čak i da ispinite sve uvjete do 2025. i budete u proračunu EU kao članica, morate proči referendume zemalja članica i potpisivanje u parlamentu svake zemlje članice da se slaže s pristupanjem Srbije EU, a imaju rok 2 godine. Znači, prema tome, najraniji ulazak Srbije bio bi 2026.-2027., ovisno o tome koliko bi se svaka zemlja članica potrudila da smanji to razdoblje od 2 godine. Ukoliko ne uspijete postati zemlja članica, sljedeći proračun se radi 2031. Iskreno, nadam se da će se vaši političari potruditi barem da upadnete u proračun 2025.

Gale

pre 6 godina

Dacic i Vucic da nas uvedu u EU? Pa jel znate sta su govorili pre 10, 20,30 godina? Oni i ne zele u EU samo govore da zele, a mole boga da ne dodje do toga.

Durlan

pre 6 godina

Secam se, bio sam klinac, vracam se iz skole i gledam predizborne plakate na ulici, "ulazimo u EU 2005." Tipa bila je 2001. mozda. Mislim se u sebi, au koliko je to daleko, sta ja imam, 9 godina... Sad imam 25, a ta EU je dalja nego kada sam imao 9. Ove godine cu da diplomiram. Zelim da pomognem svojoj zemlji i veca mi muka pripadne od negativnih komentara nego od trenutnog stanja u zemlji. Imamo dosta dobrih ljudi, ali otpad, sljam, bagra pobedjuje normalnog od kad znam za sebe. Svakog dana i svakom prilikom se borim protiv njih. Izgubicu, vrlo moguce, ali cu da se borim dok sam ziv. Zivela Srbija! :)

Posmatrac

pre 6 godina

Treba da se potrudimo da privucemo kapital sa istoka,sto vise, popravimo skolstvo i zdravstvo, nadjemo nacin da zadrzimo mlade da ne odu, popravimo infrastrukturu... Ako u tome uspemo, nece nam biti uopste bitno hoce li EU da nas primi ili ne...

Clint Eastwood

pre 6 godina

EU će 2025 da postoji isto kao što je Sovjetski Savez postojao 1995 :)

Pregovori sa UK već pokazuju neviđene pukotine, pogotovo kad uračunamo glupavu ideju birokrata poput Junkera koji ignorišu demokratiju i hoće da stvore centralističku birokratiju i glavni razlog zašto u EU postoje unutrašnje tenzije (razlog je što je EU praktično nebitna van EU, odnosno sve svetske političke činjenice zavise od USA, Kine i Rusije), španse da EU u ovom obliku preživi narednih 5-10 godina je ravna nuli, ako se naravno opamete i umesto nekih nemogućih glupih ideja uzmu u obzir realnost i stvarne mogućnosti i odnose snaga onda možda EU i bude postojao ali bez Junkera i sličnih. Naravno šansa da se to desi je verovatno manja nego šansa da EU preživi narednih 10 godina... sistem može da proizvodi samo sistem, EU je totalno nesposoban da razmišlja van kutije nema nikakvu kreativnost i potpuno je antidemokratska institucija (pri tome ne mislim na teritoriju nego na instituciju EU, odnosno Briselsku birokratiju/tehnokratiju). Nažalost raspad će da dovodi do još većih problema, tako da ja lično nisam za raspad nego pre za žestokje reforme ali realno... šanse za to su manje nego da Kim preda nuklearne ambicije i uvede free market kapitalizam i da CNN počne pozitivno da priča o Trumpu :)

leptirica

pre 6 godina

Srbija je počela pregovore sa EU prije 3 i po godine , a ispunila je uvjete, odnosno privremeno zatvorila 2 od 35 poglavlja. Dal je nekom palo na pamet da nije problem u EU jer se radi o ispunjavanju tehničkih uvjeta i usklađivanju zakona i propisa sa onima EU. Srbija puževim korakom rješava poglavlja, dal je to radi Ruskog utjecaja ili radi nesposobnosti vlasti to se treba zapitati. Dal bi pregovori išli brže da se Srbija na vrijeme okrenula SAD-u? Možda bi, ali 2 poglavlja u 3 godine je stvar Srbije.

Igor

pre 6 godina

Znači ja koji sam sa 18 godina 2000. mislio da smo se izborili za pravu stvar ću 25 godina da čekam da moja hipotetička deca žive normalno.

partizan

pre 6 godina

Mene brine jedna drugs stvar. Voleo bih da mi neko objasni kako zamislja da Srbija udje u Eu a ta ista Srbija ima potpisan vazece sporazum o slobodnoj trgovini Sa Rusijom. Taj Sporazum bi se auromatski primenjivao na ostale zemlje EU ulaskom Srbije, a to niti Evropi niti Rusiji odgovara. Dakle, bice jednog dana samar Rusiji od strane Srbije. Mislite o tome...

vlada

pre 6 godina

2000-te posle 5. Oktobra jos vidim onaj propagandni spot DOS -a su nam govorili do 2008 u EU.Sad je 2017 pa i dalje za 8 godina "sviranja u flaus".Zar jos iko veruje u bajke,stap i sargarepu.Putuj"Evropo" mi smo i onako u Evropi.

Iks Oks

pre 6 godina

Sa obzirom da su kod nas jos 1990-te... Jos nam samo Mira fali (Sloba je opravdano otsutan), pa da budemo tamo i da nedamo Sloveniji da se otcepi, ili da im blokiramo robu zbog necega u Cankrjevom domu...

Oni koji kazu da je to jako daleko, i da vec previse dugo cekamo, neka shvate da se EU ne ceka. Ulazak u EU znaci da smo sredili mnogo stvari, da nesto radimo. Toliko cekamo bas zato sto CEKAMO.

To je kao da se neko zali sto jako dugo ceka autobus, a zaboravlja da kaze da ga ceka kod kuce, umesto da ode na autobusku stanicu. E pa sad, ako se usput do stanice stane na po neko pivce sa Bacuskom u lokalnoj birtiji, pa se jos i stane tu i tamo da se sa nekim raspravlja, vise ce vremena potrajati do ulaska u autobus.

od vas nema nista

pre 6 godina

Za 8 godina ćemo biti daleko siromašniji nego sada, bićemo u gorem stanju nego Rumunija '90-te. Tada sigurno nećemo moći da zadovoljimo kriterijume.
(bre, 14. septembar 2017 16:22)
Nigde ne pise da je uslov za EU da budes bogatas. Samo treba da uspostavis pravnu drzavu. To nema veze sa ekonomskim standardom. Mozete vi i ako ste siromasni da se ne derete bezveze kad god se uvede neki novi zakon kojim to tu uredjuje, i mozete i siromasni da postujete zakone. Pitanje je hocete li? Ja odgovor znam, a ti?

sun tzu

pre 6 godina

Ne želite u EU? Da, najbolje je da svi budemo roblje u sopstvenoj zemlji i da radimo za 40 hiljada.. Stvarno ste posebni.. znate kako, vi glasajte za EU ako ikada bude nekog referenduma pa onda ostanite ovde ako vam se toliko svidja a mi ostali ćemo da potražimo nešto bolje. Već 4 godine radim u Kini jer ne mogu da nadjem posao u Evropi zbog srpskog pasoša. Jel treba da se vratim u Srbiju da radim za 40k??

ProkopijeElGrande

pre 6 godina

Srbija kriterijume za ulazak u EU neće ispuniti ni do 2030!
(Crna ovca, 14. septembar 2017 15:15)

Nije ih ispunila nijedna zemlja primljena posle 2000-te pa zasto bismo i mi?
Djuture su primljeni u EU i nato da bi se "zapad" doveo do ruske granice.

Maja

pre 6 godina

@(Жељко, 14. septembar 2017 15:30)
Oni nas zavlače?Pa,čekajte na šta liči ova država?Da li zaista mislite da najkorumpiranija i najsiromašnija država treba da uđe u EU bez da se išta popravi u njoj?

young Luk

pre 6 godina

Ne znam cemu cudjenje...Juce je Junker izjavio da za vreme njegovog mandata nema novih clanica, to je 2019. Taman da sve uslove ispunimo, zatvorimo poglavlja... Sto realno nema sanse...posle dok svaka zemlja posebno ratifikuje, je potrebno 2-3 godine...2025 u najboljem slucaju....

Boris

pre 6 godina

Srbija nije u EU zato sto ne zasluzuje da bude tamo, jednostavno ne pripada toj grupi drzava. Korupcija drzavnih struktura u Srbiji je toliko velika da bi nam odgovarala neka africka unija.

na spavanje

pre 6 godina

Mislim da nije 2025, pre bih rekao 2052, jer kada dodje 2020 onda Srbija ulazi 2035, kada 2030 onda 2050. E stavice onda na tacku da Srbija napokon ulazi u 2052. Divno, velika proslava, a ja vise nisam stajao na zemlji.

moskri

pre 6 godina

Sva moja rodbina živi u Vukovaru, dakle EU. Ni oni niti ja ne primećujemo da su nešto bogatiji nego pre par godina. Posla nema, plate su bedne.

bojan

pre 6 godina

Ajd da damo Kini cetvrtinu teritorije na zajam u zamenu za dogradnju infrastrukture. Sto Svabe duze odlazu, to vise teritorije iznajmimo Kinezima itd. Sa ovakvom pristupom, ispada da mi njih molimo. Zasto oni ne bi molili nas?

sasa istina rudar

pre 6 godina

a ko kaze da ce ovakva evropska unija da postoji...dug period je i pred njima...nego zalim sto ce za to vreme da se jos vise obogate politicari i tajkuni

fljamurtari dobro pari

pre 6 godina

Od devedesete se nadao ulasku u EU, 2003.g. prestao da se nadam, bojim se da ce do 2025 prestati i ovi koji se jos nadaju, mozda do tada narod Srbije nece ni zeleti u EU.

Avanturista

pre 6 godina

Bas volim ova motivaciona pisma, pisma o namerama, narocito dobrim, kojima je poplocan i put do pakla. Vidim ovde dve vrste komentara, krajnje optimisticne i krajnje pesimisticne. Razumem i jedne i druge. Istina je ipak na sredini. Par realnih komentara mi se svidelo. Jedan lepo kaze - da EU mi odgovaramo kao clan, lako bi oni ili sredili stanje ili bi zatvorili oba oka, kao u slucaju Rumunije i Bugarske. Cinjenica je da im Srbija nikako ne odgovara unutar unije, uvek je bolje da imate deponiju u blizini, al da to ne bude vase dvoriste. A takvo stanje idealno odgovara svim vladajucim garniturama, pozicionim i opozicionim, koji su za par decenija temeljnog nerada iz opanaka uskocili u brendirana odela, dok je duh ostao isti. Tako da cemo svakako jos duzi period da ostanemo zabokrecina Evrope, koje se ne tice ni nas standard, niti vladavina prava, prirodnih ili ljudskih. Mi smo u stvari nicija zemlja. Nismo vise ni preterano bitna "raskrsnica puteva" kao nekad. Ovde je toliko dobro da i azilanti gledaju na boravak kao kaznu. Tako da mi Junkerovo pisamce i lista zelja vise lice na kurtoaziju ili plan razvoja bez pokrica, nego realnu perspektivu.

bre

pre 6 godina

Za 8 godina ćemo biti daleko siromašniji nego sada, bićemo u gorem stanju nego Rumunija '90-te. Tada sigurno nećemo moći da zadovoljimo kriterijume.

lalo

pre 6 godina

Pogresna izjava Junkera ya Srbiju. Ljudi ce biti razocarani, dok nasa okolina ulazi u sistem Sengen mi cemo da pregovaramo jos 8 godina da se mrcvarimo i da sve vise zaostajemo za drugima. Broj euroskeptika sada ce biti povecan i zato razumem britanskog politicara koji je rekao da ne zeli da bude u EU kojom komanduje neko kao Junker. DOk je ovo izgovarao za Srbiju, Bugarskoj,Rumuniji i Hrvatskoj obecao je brzi ulazak u Sengen sisteem sa rokom manjem od 2 godine. Zar je Srbija bas toliko zaostala, ako jeste za tih sledecih 8 godina stvarno treba dopustiti Kini da se ovde instalira.Pa da vidimo posledice po samu EU.

Boban

pre 6 godina

Nije on obecao da ce se to desiti 2025, vec da Srbija ima perspektivu ulaska te godine. Po meni, to je optimisticno. Mnogo vode treba da prodje Dunavom pre nego sto mi kao narod budemo spremni za to. Svi bi sve odmah, ali to jednostavno nije realno. Prerani ulazak u EU moze imati negativne posledice. Pogledajte samo hrvatsku, koja muku muci se low-paid poslovima, jer su mnogi ljudi koji su ih obavljali otisli u inostrantsvo. A mi smo u jos goroj poziciji nego sto su oni bili kada su usli. Nije poenta ulaska u EU povecanje plata, vec uvodenje reda i promena svesti. Dok ne pokazemo da smo na tom putu, nema sanse da nas prime, zasto bi?

BG

pre 6 godina

Ulazak u EU znači ista pravila za njih i za nas(tako ja to shvatam).Ako mislite da će vam drastično biti bolje ulaskom u EU..grdno se varate.Moći će te lakše da putujete,da radite u nekoj drugoj zemlji..mada će oni to do 2025 zabraniti nekim zakonom.Treba se težiti da nam školstvo,zdravstvo,bude recimo kao Švedskoj....ma šta vredi dalje da pišem.Daleko..daleko..još dalje smo od toga.Pozzz

Che

pre 6 godina

To je receno, gospodo draga, jos davne 2007.Srbija ne moze da se nada ulasku u EU pre 2025.


Ali vi i dalje verujte srpskim politicarima...

Džoni

pre 6 godina

...a najkasnije 2035... Ali će zato plate početi rapidno da rastu već 2028. dok će džidipi nezadrživo ići gore za 0.005% što će pak omogućiti da se penzije podignu za 1500 ili možda 2000 dinara ako se MMF i svetska banka budu složili. Time bi se stvorili uslovi da prosečna plata u Srbiji probije magičnu granicu od 300 bodova. Jedva čekam.

Gentleman

pre 6 godina

"Samo" jos 8 godina, tih, sitnica. Prvo bese ulazimo cim smenimo Milosevica, pa bese do 2003., pa onda bese sigurno do 2006., pa onda do 2009., pa do 2011., onda do 2016., pa do 2020., i sad do 2025. godine. Kad umrem, neka mi na nadgrobnoj ploci pise "umro u iscekivanju pristupanja Srbije Evropskoj Uniji". Hvala lepo. PS: Prvi put kad su spominjali "siguran ulazak" Srbije u EU imao sam 30 i kusur godina. Sada imam skoro 60...
(Ojha, 14. septembar 2017 14:39)

Vidim da ima puno razočaranih.
Sa svim tim datumima i godinama su licitirali domaći političari. Zvaničnici EU nisu nikada pominjali te datume.

2025. je sasvim realna ako pogledamo koliko je kojoj državi trebalo da okonča koju pretpristupnu fazu. Upravo zbog tih faza je EU vrlo ozbiljna orgganizacija, bez obzira na neke greške i propuste (npr. sa Bugarskom i Rumunijom donekle).

Shvatite da nas zavlače domaći političari, a ne EU. A političare smo sami birali.

Nama je veći interes da se svrstamo u istu grupu sa razvijenijim, uređenijim, kulturnijim, da ne kažem naprednijim društvima, nego njima sa nama i normalno je da nam postavljaju uslove. I molim vas nemojte da mi navodite pojedinačne primere u čemu smo mi ispred njih, jer svako ko je putovao, imao je prilike da se uveri koliko su članice EU uređenije zemlje od Srbije. EU je zajednica uređenih zemalja. A ako si uređen, odnosno disciplinovan i odgovoran, onda vremenom postaješ i bogata država, što se pozitivno odražava na sve segmente društva.

realno

pre 6 godina

"Ovo je tragikomično ja bih momentalno prekinuo pregovore i zahvalio im se što nas zavlače decenijama."
(Жељко, 14. septembar 2017 15:30

Nije tragikomično, nego surova istina. Ne zavlače nas decenijama, a mi još ne zaslužujemo da uđemo.

Pa nista cudno

pre 6 godina

Englezi su to rekli pre par godina.Pa su se kod nas svi cudili na tu izjavu,durili i svasta nesto.Ali to je bila naj iskrenija i naj realnija poruka koju smo dobili.Stvar je u tome sto u to niko nije hteo da veruje.E pa treba nekada i slusati sta se porucuje.

milos

pre 6 godina

Ajmo da budemo realni..sto bi nas primila EU....ovakvi kakvi smo..ne znamo ni granice gde su nam ..korupcija ..partokratija...ma ludilo...ko je bio u neke clanice EU ne mislim na tipa Bug.Rum.itd zna o cemu pricam.

635

pre 6 godina

"Samo" jos 8 godina, tih, sitnica. Prvo bese ulazimo cim smenimo Milosevica, pa bese do 2003., pa onda bese sigurno do 2006., pa onda do 2009., pa do 2011., onda do 2016., pa do 2020., i sad do 2025. godine. Kad umrem, neka mi na nadgrobnoj ploci pise "umro u iscekivanju pristupanja Srbije Evropskoj Uniji". Hvala lepo. PS: Prvi put kad su spominjali "siguran ulazak" Srbije u EU imao sam 30 i kusur godina. Sada imam skoro 60...
(Ojha, 14. septembar 2017 14:39)

1991-1992 Je bio ponuđen ekspres ulazak svim YU republikama , ali je drug Sloba to odbio.
Danas bi slavili 25 godišnjicu ulaska u EU.

zapadnobalkanskinealbanac

pre 6 godina

Dobro su vam ljudi pricali da oni ne zele nas u uniji. Sta cemo mi tamo, i ovako smo okruzeni zemljama unije, osecam se kao Svajcarac:).

neobavezno

pre 6 godina

E, sad mi je pao veliki kamen sa srca!
Srbiji je dato vreme i sansa da"ispravi sve krive Drine" : uvede vladavinu prava, kao u Nemackoj, istrebi kriminal, kao u Nemackoj, onemoguci "glavonje" da zavode nepisana pravila, po ugledu na Nemacku i jos 1001 stvar i da predaju Kosovo. Sve osim Kosova ce biti, sutra tj. malo sutra.

C i n i k

pre 6 godina

To je maltene sutra, s tim da to jeste realno a mozda i koja godina ranije bude..ali vaznije od toga je da napravimo zemlji normalnom, ne kao sto je danas okovana kriminalom i beznadjem..

PeraKoyot

pre 6 godina

O tome ove trubim vec neko vreme, sledeci su Cg i Srbija. EU je jedna birokratija i dovoljno je samo pratiti pristupne pregovore kako se otvoraju i bice vam jasno. CG je malo naprednija ali ne toliko da bi isle odvojeno. Ovo sto je 2025 godina je super ako se pametno uradi a ne kao sa Hrvatskom. Kao neko ko zivi 50%/50% Srbija i Hr, odgovorno tvrdim da je sa Hrvatskom EU trebala isto tako pristupiti, biti 100% sigurni da su sve stvari odradjene kao treba, a ne samo otvoriti poglavlja. Hr je bilo najbolje dok je pristupala EU, politicari su pazili sta i kako rade, cim je usla krenuo je sunovrat jer su sve stvari bile uradjene na vrat na nos i EU je to tolerisala iz nekog razloga... I sad Hr koja je bila pojam za Rumunjsku pre ulaska u EU je 2 koraka od njih sa jos losijim prognozama. Ne srljajte, bolje je da udjete i za 10 godina ali kada udjete da budete urednjena drzava koja se nece raspasti cim udje u EU. Pametnije je!

Стварно

pre 6 godina

Ахахаха, па дотле ће се распасти, еј сународници моји, то је за скоро 30 година!!!! Доста је трчања за шаНгарепом!!!

Gledajmo sebe

pre 6 godina

2000. su nam rekli da ulazimo 2007.
EU nece Srbiju, dokaz je taj da njih apsolutno ne zanima sta se desava unutar zemlje. Njima je bitno da ispune svoje zahteve i odgovara im da ovde bude ovakvo stanje kakvo jeste. Da im ne odgovara, lako bi oni to resili.
Ja bih licno "voleo u evropu" ali vidim da oni to ne zele!

honorarni skeptik

pre 6 godina

Neka, fala, ne bismo... nešto smo zauzeti baš te godine. Uostalom, Evropska unija se raspada već pre toga. Živi bili, pa videli!

ace

pre 6 godina

Nije mi jasno ko jos veruje u to da ce Srbija uopste da udje u tu famoznu EU. Igraju se sa ljudima, to ti je ono kad si sa detetom u marketu ,ono trazi cokoladu a kaze mu se ima kuci,a ono kuci euro krem posuda sa kajmakom ? .

Ivan

pre 6 godina

Svi oni koji dislajkuju ovo i misle da sad treba okrenuti ledja EU zaboravljaju da nas je inat doveo dovde gde smo danas. Kad budemo zreli, tad treba i da udjemo, a ne kad bismo hteli, jer smo toliko kao drustvo propali d aje logicno da se mnoge stvari moraju dovesti u red. A ako neko misli da ce se vise usreciti u nekoj uniji sa majkom Rusijom, neka pita nase starije sta su Rusi ovde doneli dobro do sada. Dakle, manje afekta i pristrasnosti, a vise realnosti i prakticnosti.

Dex

pre 6 godina

Da se kladimo da su ovi nasi nazovi politicari znali za ovo bar zadnjih 5 godina.
(Pokondirena tikvica, 14. septembar 2017 14:53)

Znali smo i svi mi, vec od (otprilike) 2008. je jasno da smo propustili sve vozove. Nema tu mesta filozofiji. Treba nam deset godina da sklopimo prvi sporazum sa EU. Zatim izgubimo nekoliko godina da dobijemo status kandidata. Prva "poglavlja" se odlazu godinama (a kako drugacije). Sad otvaramo po 3-4 poglavlja godisnje, zatvaramo jedno, a ima ih 35. Tempo integracija je nepromenjen od samog pocetka istih, i tu se neko iole obrazovan ne moze obmanjivati. Dovoljno je uporediti to s procesom prikljucenja drugih zemalja, pa se jasno vidi da nama treba bar 15-20 godina vise no drugima. Slovacka je gotovo ceo proces odradila cetiri godine, dok je ovde SNS na vlasti pet. Toliko o svemu, o Tadicima, Vucicima, Dacicima i ekipama. I ne, nije ovo do EU, jer tamo je uspesno usao gotovo svako ko je hteo, a doslovno svako ko je zaista iskreno zeleo. Ostali nemaju vlasti kojima se isplati sprovodjenje standarda. Tako se ne moze ugasiti Utisak nedelje, ne moze se posedovati Informer, ne moze se rusiti prestonica nocu, a ne moze ni brat da vam ima vojno obezbedjenje. Da ne pricamo o koferima, bananama i zirafama.

DraganCe

pre 6 godina

Tada ćemo možda biti na nivou na kom je sada Bugarska.Jedva čekam!!! 
Uludo trošimo živote ovde...
(Cvele, 14. septembar 2017 15:28)


Ne znam da li si ikada bio u Bugarskoj, da jesi, sigurno bi primetio da smo mi za njih Svajcarska!

Cvele

pre 6 godina

Imao sam dvadeset godina kad je krenula priča o ulasku u EU.Imaću četrdeset pet ako budemo ušli 2025.Tada ćemo možda biti na nivou na kom je sada Bugarska.Jedva čekam!!!
Uludo trošimo živote ovde...

macka I tacka

pre 6 godina

Što se tiče EU kao EU, eto im je tamo. Taman i treba to odugovlaciti do posljednjeg momenta, iliti, sto kasnije to bolje. Tako da su ovo super vijesti.
Pozdrav iz CG.

BoltonBastard

pre 6 godina

Sećam se kao juče da je bilo, bez obzira što sam bio klinac, kada je Boža Đelić rekao kako ćemo ući u EU 2004 godine.

Kriticar

pre 6 godina

Od toga nema nista. Motivacija nasih politicara i same EU nije bas velika. Zamislite da nasi politicari rade u korist stanovnika Srbije. Jel zvuci ludo? Tako je, zvuci i meni.

vasilj

pre 6 godina

Pretera ga. U ovoj zemlji se jedan put gradi do 10 godina, most ispod Fruske gore i preko 20, a sada prica neko da za 8 godina ulazimo u EU... veoma neozbiljna i neoprezna izjava, ali, ako cemo iskreno, veca mogucnost postoji u poredjenju da cemo imati plate 500 eura, ili da ce se procesuirati rusitelji Savamale ili pronaci vlasnici onog silnog oruzja u onoj sumi kako li se zvase...

NikolaKG80

pre 6 godina

A šta ako mi nećemo? Ima dosta stvari koje ne valjaju kod nas, koje bi trebalo urediti po uzoru na države EU, ali svakako ne znači da moramo da usvojimo baš SVA njihova pravila. Proizvodne kvote mi se apsolutno ne dopadaju, neka svako proizvede onoliko koliko može da proda.

besna glista

pre 6 godina

Pa onda jos par godina probnog perioda, polu-otvorenih granica, zamajavanja, otezavanja i natezanja... Da smo usli kada je bilo vreme, do sada bi neke stvari bile odavno regulisane, a nezaposlenost bi nam bila na nivou Ceske ili Rumunije (ispod 5% u oba slcuaja, u Srbiji je trenutno preko 30%). Posto smo mi morali da skrivamo Mladica i guslamo o Kosovu, sada i jedno i drugo mozemo da mazemo na 'leba do 2025-e. U medjuvremenu, zivot prolazi.

ferdinand

pre 6 godina

Kad se setim 2000. i priče tadašnjeg DOS-a, samo Milošević da padne, odmah EU, čekaju nas milijarde. I to odmah traje već 17 godina, a kako gosin Junker kaže, trajaće minimum još 8 godina.

Godina 2056. neki novi Junker kaže, još samo 7 godina i Srbija ulazi u EU.

sha bre realno

pre 6 godina

Goru motivaciju od ove nisam cuo.
Uzgred budi receno, sada da se iznova primaju sve clanice opet u EU, ne bi ih bilo ni 10 po ovim standardima koje su postavili.

Ovo je otvoren poziv da se grlimo sa Kinom i Rusijom do te famozne 2025, a tada ko zna sta ce biti aktuelno u svetu.

Neko tamo

pre 6 godina

A kada se samo setim da je 2006. godine doneta "Nacionalna strategija privrednog razvoja Srbije" jedan od ciljeva je bio i prikljucenje EU najkasnije do 2012. godine.....Malo smo premasili rok...

Ojha

pre 6 godina

"Samo" jos 8 godina, tih, sitnica. Prvo bese ulazimo cim smenimo Milosevica, pa bese do 2003., pa onda bese sigurno do 2006., pa onda do 2009., pa do 2011., onda do 2016., pa do 2020., i sad do 2025. godine. Kad umrem, neka mi na nadgrobnoj ploci pise "umro u iscekivanju pristupanja Srbije Evropskoj Uniji". Hvala lepo. PS: Prvi put kad su spominjali "siguran ulazak" Srbije u EU imao sam 30 i kusur godina. Sada imam skoro 60...

Ombre

pre 6 godina

"Strategiju za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore EU sa perspektivom pristupanja 2025. godine"
Pa do tad cu unuke da imam, o cemu mi pricamo?!?
i sta ce onda te 2025. da bude?

dujda

pre 6 godina

Uz ovakav privredni bum mi cemo vec krajem 2023, a najkasnije pocetkom 2024 po ekonomskoj razvijenosti prestici skoro sve clanice EU tako da ce oni morati da apliciraju kako bi ih mi primili u nase drustvo.

cakala47

pre 6 godina

hahaa zbogom mladosti moja lmacu vec 47 god tad sve je to vec kasno....nisam se ni nada relano nicemu....do tad evropa u uniji nece ni opstati

Mare

pre 6 godina

"2025 perspective", koja se pominje u dokumentu, koji je inače od juče zvanično dostupan na sajtu EU komisije, ne znači datum prijema, već akcioni plan za sledeću EU vladu (čiji mandat će biti do 2025.). On je u govoru rekao kriterijume za ulazak, a sad je na nama da li ćemo to ispuniti do 2022,23,24 ili 25. Pozdrav

Ojha

pre 6 godina

"Samo" jos 8 godina, tih, sitnica. Prvo bese ulazimo cim smenimo Milosevica, pa bese do 2003., pa onda bese sigurno do 2006., pa onda do 2009., pa do 2011., onda do 2016., pa do 2020., i sad do 2025. godine. Kad umrem, neka mi na nadgrobnoj ploci pise "umro u iscekivanju pristupanja Srbije Evropskoj Uniji". Hvala lepo. PS: Prvi put kad su spominjali "siguran ulazak" Srbije u EU imao sam 30 i kusur godina. Sada imam skoro 60...

Neko tamo

pre 6 godina

A kada se samo setim da je 2006. godine doneta "Nacionalna strategija privrednog razvoja Srbije" jedan od ciljeva je bio i prikljucenje EU najkasnije do 2012. godine.....Malo smo premasili rok...

Kriticar

pre 6 godina

Od toga nema nista. Motivacija nasih politicara i same EU nije bas velika. Zamislite da nasi politicari rade u korist stanovnika Srbije. Jel zvuci ludo? Tako je, zvuci i meni.

ferdinand

pre 6 godina

Kad se setim 2000. i priče tadašnjeg DOS-a, samo Milošević da padne, odmah EU, čekaju nas milijarde. I to odmah traje već 17 godina, a kako gosin Junker kaže, trajaće minimum još 8 godina.

Godina 2056. neki novi Junker kaže, još samo 7 godina i Srbija ulazi u EU.

besna glista

pre 6 godina

Pa onda jos par godina probnog perioda, polu-otvorenih granica, zamajavanja, otezavanja i natezanja... Da smo usli kada je bilo vreme, do sada bi neke stvari bile odavno regulisane, a nezaposlenost bi nam bila na nivou Ceske ili Rumunije (ispod 5% u oba slcuaja, u Srbiji je trenutno preko 30%). Posto smo mi morali da skrivamo Mladica i guslamo o Kosovu, sada i jedno i drugo mozemo da mazemo na 'leba do 2025-e. U medjuvremenu, zivot prolazi.

zapadnobalkanskinealbanac

pre 6 godina

Dobro su vam ljudi pricali da oni ne zele nas u uniji. Sta cemo mi tamo, i ovako smo okruzeni zemljama unije, osecam se kao Svajcarac:).

moskri

pre 6 godina

Sva moja rodbina živi u Vukovaru, dakle EU. Ni oni niti ja ne primećujemo da su nešto bogatiji nego pre par godina. Posla nema, plate su bedne.

Cvele

pre 6 godina

Imao sam dvadeset godina kad je krenula priča o ulasku u EU.Imaću četrdeset pet ako budemo ušli 2025.Tada ćemo možda biti na nivou na kom je sada Bugarska.Jedva čekam!!!
Uludo trošimo živote ovde...

Mare

pre 6 godina

"2025 perspective", koja se pominje u dokumentu, koji je inače od juče zvanično dostupan na sajtu EU komisije, ne znači datum prijema, već akcioni plan za sledeću EU vladu (čiji mandat će biti do 2025.). On je u govoru rekao kriterijume za ulazak, a sad je na nama da li ćemo to ispuniti do 2022,23,24 ili 25. Pozdrav

bane

pre 6 godina

Imaću tada 60 godina. Kada su počela sva ova s..nja imao sam 25. Zasnovao porodicu, dobio decu i u svojoj gluposti i naivnosti verovao da će moja deca živeti u nekoj boljoj Srbiji.
Prođoše godine a ja se sada nadam da će barem moja deca ( fakultetski obrazovana ) biti pametnija od mene i naći načina da odu iz ove prokletinje, zarad svoje dece.
Što reče Pera Božović u onom filmu.... "oj Srbijo na ..... te nabio" !

ProkopijeElGrande

pre 6 godina

Srbija kriterijume za ulazak u EU neće ispuniti ni do 2030!
(Crna ovca, 14. septembar 2017 15:15)

Nije ih ispunila nijedna zemlja primljena posle 2000-te pa zasto bismo i mi?
Djuture su primljeni u EU i nato da bi se "zapad" doveo do ruske granice.

bre

pre 6 godina

Za 8 godina ćemo biti daleko siromašniji nego sada, bićemo u gorem stanju nego Rumunija '90-te. Tada sigurno nećemo moći da zadovoljimo kriterijume.

Gentleman

pre 6 godina

"Samo" jos 8 godina, tih, sitnica. Prvo bese ulazimo cim smenimo Milosevica, pa bese do 2003., pa onda bese sigurno do 2006., pa onda do 2009., pa do 2011., onda do 2016., pa do 2020., i sad do 2025. godine. Kad umrem, neka mi na nadgrobnoj ploci pise "umro u iscekivanju pristupanja Srbije Evropskoj Uniji". Hvala lepo. PS: Prvi put kad su spominjali "siguran ulazak" Srbije u EU imao sam 30 i kusur godina. Sada imam skoro 60...
(Ojha, 14. septembar 2017 14:39)

Vidim da ima puno razočaranih.
Sa svim tim datumima i godinama su licitirali domaći političari. Zvaničnici EU nisu nikada pominjali te datume.

2025. je sasvim realna ako pogledamo koliko je kojoj državi trebalo da okonča koju pretpristupnu fazu. Upravo zbog tih faza je EU vrlo ozbiljna orgganizacija, bez obzira na neke greške i propuste (npr. sa Bugarskom i Rumunijom donekle).

Shvatite da nas zavlače domaći političari, a ne EU. A političare smo sami birali.

Nama je veći interes da se svrstamo u istu grupu sa razvijenijim, uređenijim, kulturnijim, da ne kažem naprednijim društvima, nego njima sa nama i normalno je da nam postavljaju uslove. I molim vas nemojte da mi navodite pojedinačne primere u čemu smo mi ispred njih, jer svako ko je putovao, imao je prilike da se uveri koliko su članice EU uređenije zemlje od Srbije. EU je zajednica uređenih zemalja. A ako si uređen, odnosno disciplinovan i odgovoran, onda vremenom postaješ i bogata država, što se pozitivno odražava na sve segmente društva.

Ivan

pre 6 godina

Svi oni koji dislajkuju ovo i misle da sad treba okrenuti ledja EU zaboravljaju da nas je inat doveo dovde gde smo danas. Kad budemo zreli, tad treba i da udjemo, a ne kad bismo hteli, jer smo toliko kao drustvo propali d aje logicno da se mnoge stvari moraju dovesti u red. A ako neko misli da ce se vise usreciti u nekoj uniji sa majkom Rusijom, neka pita nase starije sta su Rusi ovde doneli dobro do sada. Dakle, manje afekta i pristrasnosti, a vise realnosti i prakticnosti.

cakala47

pre 6 godina

hahaa zbogom mladosti moja lmacu vec 47 god tad sve je to vec kasno....nisam se ni nada relano nicemu....do tad evropa u uniji nece ni opstati

Sajo

pre 6 godina

1991 smo imali ponudu od 5 milijardi dolara za strukturne reforme Koje sprovodio G.Ante Markovic i politicku odluku o prijemu zemlje u Evropsku Zajednicu,onda smo bili ekonomski jaki i kompaktibilni sa privredom EZ...a mi poslusali nacionalne vodje i poklali se kao stoka,i jos uvek se mrzimo(tako nas forsiraju politicari)...Posle 2000 kada smo se trsili Balkanskog kasapina,vrata EU su na otvorena zu ODREDJENE USLOVE,...koji su manje vise vazeci za sve zemlje kandidate,druga je stavr sto su nas politicari na izborima lozili i obecavalai a kada bi doilazili na vlast zaoravljali i neispunajvali obaveze i uslove za prijem nego su besomucno krali ovu ojadjenu zemlju...Al eto dobra je vest da ce okruzenje imati uskoro sngej...makar ce se po njima videti sta znaci ispunjavanje uslova i kako to ide....stoga ja se ne ljutim na EU(koja mozei bez nas)vec se ljutim na nase politicare sto nas lazu i sto ne rade za nase interese vec iskuljucivo za svoje...a i ljutim se na sebe i na sve nas sto im dozbvoljavamo da nam to rade...

young Luk

pre 6 godina

Ne znam cemu cudjenje...Juce je Junker izjavio da za vreme njegovog mandata nema novih clanica, to je 2019. Taman da sve uslove ispunimo, zatvorimo poglavlja... Sto realno nema sanse...posle dok svaka zemlja posebno ratifikuje, je potrebno 2-3 godine...2025 u najboljem slucaju....

na spavanje

pre 6 godina

Mislim da nije 2025, pre bih rekao 2052, jer kada dodje 2020 onda Srbija ulazi 2035, kada 2030 onda 2050. E stavice onda na tacku da Srbija napokon ulazi u 2052. Divno, velika proslava, a ja vise nisam stajao na zemlji.

lalo

pre 6 godina

Pogresna izjava Junkera ya Srbiju. Ljudi ce biti razocarani, dok nasa okolina ulazi u sistem Sengen mi cemo da pregovaramo jos 8 godina da se mrcvarimo i da sve vise zaostajemo za drugima. Broj euroskeptika sada ce biti povecan i zato razumem britanskog politicara koji je rekao da ne zeli da bude u EU kojom komanduje neko kao Junker. DOk je ovo izgovarao za Srbiju, Bugarskoj,Rumuniji i Hrvatskoj obecao je brzi ulazak u Sengen sisteem sa rokom manjem od 2 godine. Zar je Srbija bas toliko zaostala, ako jeste za tih sledecih 8 godina stvarno treba dopustiti Kini da se ovde instalira.Pa da vidimo posledice po samu EU.

Durlan

pre 6 godina

Secam se, bio sam klinac, vracam se iz skole i gledam predizborne plakate na ulici, "ulazimo u EU 2005." Tipa bila je 2001. mozda. Mislim se u sebi, au koliko je to daleko, sta ja imam, 9 godina... Sad imam 25, a ta EU je dalja nego kada sam imao 9. Ove godine cu da diplomiram. Zelim da pomognem svojoj zemlji i veca mi muka pripadne od negativnih komentara nego od trenutnog stanja u zemlji. Imamo dosta dobrih ljudi, ali otpad, sljam, bagra pobedjuje normalnog od kad znam za sebe. Svakog dana i svakom prilikom se borim protiv njih. Izgubicu, vrlo moguce, ali cu da se borim dok sam ziv. Zivela Srbija! :)

Boris

pre 6 godina

Srbija nije u EU zato sto ne zasluzuje da bude tamo, jednostavno ne pripada toj grupi drzava. Korupcija drzavnih struktura u Srbiji je toliko velika da bi nam odgovarala neka africka unija.

Goran

pre 6 godina

Alo ljudi pa gde zivite bre? Da li stvarno verujete da Srbija sa trenutnom politikom, ekonomijom, zakonodavstvom, kulturom, zdravstvom, statusom Kosova, odnosima sa Hrvatskom, Bosnom itd jeste zemlja sazrela za EU. Da ce mo takvi kakvi jesmo moci dati doprinos daljem razvoju EU. Pa sta vi zamisljate da je clanstvo u EU kreditna kartica bez limita pa udri u trosak, podelicemo vece plate i penzije i da nas bog vidi. Ajmo biti realni, daj boze da mozemo do 2025 bito spremni za clanstvo, daj boze. Ono kao mi izginusno od rada i truda a oni nas nece, e pa nece biti da je tako, probudimo se vec jednom, nema leba bez motike...

Milan

pre 6 godina

2000. su nam rekli da ulazimo 2007.
EU nece Srbiju, dokaz je taj da njih apsolutno ne zanima sta se desava unutar zemlje. Njima je bitno da ispune svoje zahteve i odgovara im da ovde bude ovakvo stanje kakvo jeste. Da im ne odgovara, lako bi oni to resili.
Ja bih licno "voleo u evropu" ali vidim da oni to ne zele!
(Gledajmo sebe, 14. septembar 2017 15:25)

Jeste vala, mi ovde sve radimo kako treba, vladavina prava, demokratija, narod bira ljude od integriteta da odlucuju o nasim zivotima, sloboda medija, no ta zla EU nece da nas primi, mrze nas.

Dex

pre 6 godina

Da se kladimo da su ovi nasi nazovi politicari znali za ovo bar zadnjih 5 godina.
(Pokondirena tikvica, 14. septembar 2017 14:53)

Znali smo i svi mi, vec od (otprilike) 2008. je jasno da smo propustili sve vozove. Nema tu mesta filozofiji. Treba nam deset godina da sklopimo prvi sporazum sa EU. Zatim izgubimo nekoliko godina da dobijemo status kandidata. Prva "poglavlja" se odlazu godinama (a kako drugacije). Sad otvaramo po 3-4 poglavlja godisnje, zatvaramo jedno, a ima ih 35. Tempo integracija je nepromenjen od samog pocetka istih, i tu se neko iole obrazovan ne moze obmanjivati. Dovoljno je uporediti to s procesom prikljucenja drugih zemalja, pa se jasno vidi da nama treba bar 15-20 godina vise no drugima. Slovacka je gotovo ceo proces odradila cetiri godine, dok je ovde SNS na vlasti pet. Toliko o svemu, o Tadicima, Vucicima, Dacicima i ekipama. I ne, nije ovo do EU, jer tamo je uspesno usao gotovo svako ko je hteo, a doslovno svako ko je zaista iskreno zeleo. Ostali nemaju vlasti kojima se isplati sprovodjenje standarda. Tako se ne moze ugasiti Utisak nedelje, ne moze se posedovati Informer, ne moze se rusiti prestonica nocu, a ne moze ni brat da vam ima vojno obezbedjenje. Da ne pricamo o koferima, bananama i zirafama.

Boban

pre 6 godina

Nije on obecao da ce se to desiti 2025, vec da Srbija ima perspektivu ulaska te godine. Po meni, to je optimisticno. Mnogo vode treba da prodje Dunavom pre nego sto mi kao narod budemo spremni za to. Svi bi sve odmah, ali to jednostavno nije realno. Prerani ulazak u EU moze imati negativne posledice. Pogledajte samo hrvatsku, koja muku muci se low-paid poslovima, jer su mnogi ljudi koji su ih obavljali otisli u inostrantsvo. A mi smo u jos goroj poziciji nego sto su oni bili kada su usli. Nije poenta ulaska u EU povecanje plata, vec uvodenje reda i promena svesti. Dok ne pokazemo da smo na tom putu, nema sanse da nas prime, zasto bi?

635

pre 6 godina

"Samo" jos 8 godina, tih, sitnica. Prvo bese ulazimo cim smenimo Milosevica, pa bese do 2003., pa onda bese sigurno do 2006., pa onda do 2009., pa do 2011., onda do 2016., pa do 2020., i sad do 2025. godine. Kad umrem, neka mi na nadgrobnoj ploci pise "umro u iscekivanju pristupanja Srbije Evropskoj Uniji". Hvala lepo. PS: Prvi put kad su spominjali "siguran ulazak" Srbije u EU imao sam 30 i kusur godina. Sada imam skoro 60...
(Ojha, 14. septembar 2017 14:39)

1991-1992 Je bio ponuđen ekspres ulazak svim YU republikama , ali je drug Sloba to odbio.
Danas bi slavili 25 godišnjicu ulaska u EU.

leptirica

pre 6 godina

Srbija je počela pregovore sa EU prije 3 i po godine , a ispunila je uvjete, odnosno privremeno zatvorila 2 od 35 poglavlja. Dal je nekom palo na pamet da nije problem u EU jer se radi o ispunjavanju tehničkih uvjeta i usklađivanju zakona i propisa sa onima EU. Srbija puževim korakom rješava poglavlja, dal je to radi Ruskog utjecaja ili radi nesposobnosti vlasti to se treba zapitati. Dal bi pregovori išli brže da se Srbija na vrijeme okrenula SAD-u? Možda bi, ali 2 poglavlja u 3 godine je stvar Srbije.

fljamurtari dobro pari

pre 6 godina

Od devedesete se nadao ulasku u EU, 2003.g. prestao da se nadam, bojim se da ce do 2025 prestati i ovi koji se jos nadaju, mozda do tada narod Srbije nece ni zeleti u EU.

Maja

pre 6 godina

@(Жељко, 14. septembar 2017 15:30)
Oni nas zavlače?Pa,čekajte na šta liči ova država?Da li zaista mislite da najkorumpiranija i najsiromašnija država treba da uđe u EU bez da se išta popravi u njoj?

honorarni skeptik

pre 6 godina

Neka, fala, ne bismo... nešto smo zauzeti baš te godine. Uostalom, Evropska unija se raspada već pre toga. Živi bili, pa videli!

Džoni

pre 6 godina

...a najkasnije 2035... Ali će zato plate početi rapidno da rastu već 2028. dok će džidipi nezadrživo ići gore za 0.005% što će pak omogućiti da se penzije podignu za 1500 ili možda 2000 dinara ako se MMF i svetska banka budu složili. Time bi se stvorili uslovi da prosečna plata u Srbiji probije magičnu granicu od 300 bodova. Jedva čekam.

Stefan

pre 6 godina

Ako su ovi komentari slika i prilika naroda u Srbiji, mogu samo da kazem da sam rodjen u jednoj jadnoj zemlji sa veoma losom buducnoscu.

Katarina

pre 6 godina

Zao mi je kada vidim toliko mrznje i euroskepticizma u komentarima.
Nasoj vlasti (prosloj, sadasnjoj, buducoj) savrseno odgovara da drzi narod u mulju korupcije, monopola i neobavestenosti zvanom Srbija.
Narod neprekidno naseda na pricu da se postavljaju novi uslovi, dok je cinjenica da su uslovi od pocetka nepromenjeni: jasno odredjene drzavne granice i pravna drzava. Nereseno razgranicenje s Kosovom znaci sivi kanal za ulazak Albanaca u EU. I zato je to jedan od uslova. Da li je bolje da odsecemo Kosovo kao rak, ili da sa njim svi zajedno umremo?
Vlada NIKAD nije informisala gradjane sta znaci ulazak u EU i koje su koristi od toga. Takodje NIKAD nije sazvala ni referendum. To samo znaci da nasim politicarima savrseno odgovara lov u mutnom. Za one kojima jos nije jasno, strategija vlasti je da se raja svadja za ili protiv dok nam se svima ne smuci. A onda ce nas jahati beskonacno jer su nas ubili u pojam. "Zavadi pa vladaj" je odavno poznata stvar.

Gledajmo sebe

pre 6 godina

2000. su nam rekli da ulazimo 2007.
EU nece Srbiju, dokaz je taj da njih apsolutno ne zanima sta se desava unutar zemlje. Njima je bitno da ispune svoje zahteve i odgovara im da ovde bude ovakvo stanje kakvo jeste. Da im ne odgovara, lako bi oni to resili.
Ja bih licno "voleo u evropu" ali vidim da oni to ne zele!

BoltonBastard

pre 6 godina

Sećam se kao juče da je bilo, bez obzira što sam bio klinac, kada je Boža Đelić rekao kako ćemo ući u EU 2004 godine.

vlada

pre 6 godina

2000-te posle 5. Oktobra jos vidim onaj propagandni spot DOS -a su nam govorili do 2008 u EU.Sad je 2017 pa i dalje za 8 godina "sviranja u flaus".Zar jos iko veruje u bajke,stap i sargarepu.Putuj"Evropo" mi smo i onako u Evropi.

zg232

pre 6 godina

Mislim da ste krivo shvatili. Junker je govorio o mogućnosti da uđete u EU, a ona isključivo ovisi o želji vaših političara. 2025. se radi novi financijski proračun i ako vas stave unutra kao članicu,znači da ulazite u sljedeće financijsko razdoblje od 2026-2032. Čak i da ispinite sve uvjete do 2025. i budete u proračunu EU kao članica, morate proči referendume zemalja članica i potpisivanje u parlamentu svake zemlje članice da se slaže s pristupanjem Srbije EU, a imaju rok 2 godine. Znači, prema tome, najraniji ulazak Srbije bio bi 2026.-2027., ovisno o tome koliko bi se svaka zemlja članica potrudila da smanji to razdoblje od 2 godine. Ukoliko ne uspijete postati zemlja članica, sljedeći proračun se radi 2031. Iskreno, nadam se da će se vaši političari potruditi barem da upadnete u proračun 2025.

dujda

pre 6 godina

Uz ovakav privredni bum mi cemo vec krajem 2023, a najkasnije pocetkom 2024 po ekonomskoj razvijenosti prestici skoro sve clanice EU tako da ce oni morati da apliciraju kako bi ih mi primili u nase drustvo.

Che

pre 6 godina

To je receno, gospodo draga, jos davne 2007.Srbija ne moze da se nada ulasku u EU pre 2025.


Ali vi i dalje verujte srpskim politicarima...

od vas nema nista

pre 6 godina

Za 8 godina ćemo biti daleko siromašniji nego sada, bićemo u gorem stanju nego Rumunija '90-te. Tada sigurno nećemo moći da zadovoljimo kriterijume.
(bre, 14. septembar 2017 16:22)
Nigde ne pise da je uslov za EU da budes bogatas. Samo treba da uspostavis pravnu drzavu. To nema veze sa ekonomskim standardom. Mozete vi i ako ste siromasni da se ne derete bezveze kad god se uvede neki novi zakon kojim to tu uredjuje, i mozete i siromasni da postujete zakone. Pitanje je hocete li? Ja odgovor znam, a ti?

Pa nista cudno

pre 6 godina

Englezi su to rekli pre par godina.Pa su se kod nas svi cudili na tu izjavu,durili i svasta nesto.Ali to je bila naj iskrenija i naj realnija poruka koju smo dobili.Stvar je u tome sto u to niko nije hteo da veruje.E pa treba nekada i slusati sta se porucuje.

BG

pre 6 godina

Ulazak u EU znači ista pravila za njih i za nas(tako ja to shvatam).Ako mislite da će vam drastično biti bolje ulaskom u EU..grdno se varate.Moći će te lakše da putujete,da radite u nekoj drugoj zemlji..mada će oni to do 2025 zabraniti nekim zakonom.Treba se težiti da nam školstvo,zdravstvo,bude recimo kao Švedskoj....ma šta vredi dalje da pišem.Daleko..daleko..još dalje smo od toga.Pozzz

Iks Oks

pre 6 godina

Sa obzirom da su kod nas jos 1990-te... Jos nam samo Mira fali (Sloba je opravdano otsutan), pa da budemo tamo i da nedamo Sloveniji da se otcepi, ili da im blokiramo robu zbog necega u Cankrjevom domu...

Oni koji kazu da je to jako daleko, i da vec previse dugo cekamo, neka shvate da se EU ne ceka. Ulazak u EU znaci da smo sredili mnogo stvari, da nesto radimo. Toliko cekamo bas zato sto CEKAMO.

To je kao da se neko zali sto jako dugo ceka autobus, a zaboravlja da kaze da ga ceka kod kuce, umesto da ode na autobusku stanicu. E pa sad, ako se usput do stanice stane na po neko pivce sa Bacuskom u lokalnoj birtiji, pa se jos i stane tu i tamo da se sa nekim raspravlja, vise ce vremena potrajati do ulaska u autobus.

dr mr

pre 6 godina

sve je bilo jasno kad su primili bugare i rumune,ni krive ni duzne...a najjaca je prica sa vizama,Sloba pao 2000 i tek 2009 smo nam skinuli tu bedu,umesto da nas puste da putujemo da vidimo tu evropu,bar mladi..ne moze,sta ono bese satro biometrijski pasosi...tad sam shvatio da nista ne zavisi od nas,zato braco...use i u svoje kljuse

Bot olimpijskog komiteta

pre 6 godina

2000 je bilo 2007, 2004 je bilo 2012, 2010 je bilo 2017-2018, 2014 je bilo 2020, a evo danas 2025... sve nam je jasno!

Gale

pre 6 godina

Dacic i Vucic da nas uvedu u EU? Pa jel znate sta su govorili pre 10, 20,30 godina? Oni i ne zele u EU samo govore da zele, a mole boga da ne dodje do toga.

milos

pre 6 godina

Ajmo da budemo realni..sto bi nas primila EU....ovakvi kakvi smo..ne znamo ni granice gde su nam ..korupcija ..partokratija...ma ludilo...ko je bio u neke clanice EU ne mislim na tipa Bug.Rum.itd zna o cemu pricam.

PeraKoyot

pre 6 godina

O tome ove trubim vec neko vreme, sledeci su Cg i Srbija. EU je jedna birokratija i dovoljno je samo pratiti pristupne pregovore kako se otvoraju i bice vam jasno. CG je malo naprednija ali ne toliko da bi isle odvojeno. Ovo sto je 2025 godina je super ako se pametno uradi a ne kao sa Hrvatskom. Kao neko ko zivi 50%/50% Srbija i Hr, odgovorno tvrdim da je sa Hrvatskom EU trebala isto tako pristupiti, biti 100% sigurni da su sve stvari odradjene kao treba, a ne samo otvoriti poglavlja. Hr je bilo najbolje dok je pristupala EU, politicari su pazili sta i kako rade, cim je usla krenuo je sunovrat jer su sve stvari bile uradjene na vrat na nos i EU je to tolerisala iz nekog razloga... I sad Hr koja je bila pojam za Rumunjsku pre ulaska u EU je 2 koraka od njih sa jos losijim prognozama. Ne srljajte, bolje je da udjete i za 10 godina ali kada udjete da budete urednjena drzava koja se nece raspasti cim udje u EU. Pametnije je!

realno

pre 6 godina

"Ovo je tragikomično ja bih momentalno prekinuo pregovore i zahvalio im se što nas zavlače decenijama."
(Жељко, 14. septembar 2017 15:30

Nije tragikomično, nego surova istina. Ne zavlače nas decenijama, a mi još ne zaslužujemo da uđemo.

sha bre realno

pre 6 godina

Goru motivaciju od ove nisam cuo.
Uzgred budi receno, sada da se iznova primaju sve clanice opet u EU, ne bi ih bilo ni 10 po ovim standardima koje su postavili.

Ovo je otvoren poziv da se grlimo sa Kinom i Rusijom do te famozne 2025, a tada ko zna sta ce biti aktuelno u svetu.

macka I tacka

pre 6 godina

Što se tiče EU kao EU, eto im je tamo. Taman i treba to odugovlaciti do posljednjeg momenta, iliti, sto kasnije to bolje. Tako da su ovo super vijesti.
Pozdrav iz CG.

DraganCe

pre 6 godina

Tada ćemo možda biti na nivou na kom je sada Bugarska.Jedva čekam!!! 
Uludo trošimo živote ovde...
(Cvele, 14. septembar 2017 15:28)


Ne znam da li si ikada bio u Bugarskoj, da jesi, sigurno bi primetio da smo mi za njih Svajcarska!

bane

pre 6 godina

Nemačka i austrijska štampa su još pre 10 godina pisale da će Srbija u EU oko 2030 godine. Ulazak u EU vezan je za predrasude koje Nemci imaju prema pojedinim narodima, nema tu nikakvih kriterijuma, samo budala ispunjava besmislene uslove koji služe za zavaravanje i otezanje. Što smo više "na evropskom putu" to smo dalje od EU i pojavljuju se niodkuda novi i novi uslovi koji nisu postavljani za druge. Od dosadašnjih pustih pregovaranja nismo imali ni mrvicu koristi. Pogledajte plate, investicije i ostalo, sve je jad i beda. Kada i najgluplji ovde to budu shvatili, okrenućemo se tamo gde imamo opipljive koristi a to su Kinezi i Rusi. A tada će uspaničeni Švaba da se pojavi preko noći sa pozivom u EU ali će dobiti šipak.

ace

pre 6 godina

Nije mi jasno ko jos veruje u to da ce Srbija uopste da udje u tu famoznu EU. Igraju se sa ljudima, to ti je ono kad si sa detetom u marketu ,ono trazi cokoladu a kaze mu se ima kuci,a ono kuci euro krem posuda sa kajmakom ? .

neobavezno

pre 6 godina

E, sad mi je pao veliki kamen sa srca!
Srbiji je dato vreme i sansa da"ispravi sve krive Drine" : uvede vladavinu prava, kao u Nemackoj, istrebi kriminal, kao u Nemackoj, onemoguci "glavonje" da zavode nepisana pravila, po ugledu na Nemacku i jos 1001 stvar i da predaju Kosovo. Sve osim Kosova ce biti, sutra tj. malo sutra.

sun tzu

pre 6 godina

Ne želite u EU? Da, najbolje je da svi budemo roblje u sopstvenoj zemlji i da radimo za 40 hiljada.. Stvarno ste posebni.. znate kako, vi glasajte za EU ako ikada bude nekog referenduma pa onda ostanite ovde ako vam se toliko svidja a mi ostali ćemo da potražimo nešto bolje. Već 4 godine radim u Kini jer ne mogu da nadjem posao u Evropi zbog srpskog pasoša. Jel treba da se vratim u Srbiju da radim za 40k??

Avanturista

pre 6 godina

Bas volim ova motivaciona pisma, pisma o namerama, narocito dobrim, kojima je poplocan i put do pakla. Vidim ovde dve vrste komentara, krajnje optimisticne i krajnje pesimisticne. Razumem i jedne i druge. Istina je ipak na sredini. Par realnih komentara mi se svidelo. Jedan lepo kaze - da EU mi odgovaramo kao clan, lako bi oni ili sredili stanje ili bi zatvorili oba oka, kao u slucaju Rumunije i Bugarske. Cinjenica je da im Srbija nikako ne odgovara unutar unije, uvek je bolje da imate deponiju u blizini, al da to ne bude vase dvoriste. A takvo stanje idealno odgovara svim vladajucim garniturama, pozicionim i opozicionim, koji su za par decenija temeljnog nerada iz opanaka uskocili u brendirana odela, dok je duh ostao isti. Tako da cemo svakako jos duzi period da ostanemo zabokrecina Evrope, koje se ne tice ni nas standard, niti vladavina prava, prirodnih ili ljudskih. Mi smo u stvari nicija zemlja. Nismo vise ni preterano bitna "raskrsnica puteva" kao nekad. Ovde je toliko dobro da i azilanti gledaju na boravak kao kaznu. Tako da mi Junkerovo pisamce i lista zelja vise lice na kurtoaziju ili plan razvoja bez pokrica, nego realnu perspektivu.

bojan

pre 6 godina

Ajd da damo Kini cetvrtinu teritorije na zajam u zamenu za dogradnju infrastrukture. Sto Svabe duze odlazu, to vise teritorije iznajmimo Kinezima itd. Sa ovakvom pristupom, ispada da mi njih molimo. Zasto oni ne bi molili nas?

Ivan S.

pre 6 godina

Ne znam cemu frka oko datuma. Ako nas pozovu, ok, ako nas pak i ne pozovu jaka stvar, do tad je mozda napuste jos neke clanice. Licno, odavno je prestalo da me interesuje kada cemo postati deo EU. I dalje mi odzvanjaju Djeliceve reci iz 2008. god. kako ce "ovom" olovkom potpisati ulazak Srbije u EU 2012. :)

Стварно

pre 6 godina

Ахахаха, па дотле ће се распасти, еј сународници моји, то је за скоро 30 година!!!! Доста је трчања за шаНгарепом!!!

Tasmanijska djavolica

pre 6 godina

Suviše je daleko i kasno. Vuku nas za nos kao Tursku.
(ThoR, 14. septembar 2017 16:11) kad mi budemo zatvorili poglavlja, tj, uredili zemlju, a oni ne budu hteli da nas prime, e onda mozete reci da su nas vukli za nos. Ovo sad sto radimo, ovako mozemo sto godina i da nikad ne budemo dovoljno spremni. Ne moze se sedeti na dve stolice, u svakom smislu te reci. Ne moze korupcija i pravna drzava, ne moze amerika i rusija. Odlucimo se pa kud puklo da puklo. To je kao fakultet, imas odredjen broj ispita i okvirno godina za zavrsetak i ko je kriv kad se oduzi?

sasa istina rudar

pre 6 godina

a ko kaze da ce ovakva evropska unija da postoji...dug period je i pred njima...nego zalim sto ce za to vreme da se jos vise obogate politicari i tajkuni

cvarci i kavurma

pre 6 godina

Znaci ulazimo u EU da 'ugasimo svetlo', jer do tada EU verovatno nece postojati, barem ne ovakva kakva je sad, a mi kao ovce verujemo u obecanja, a ne trebamo im uopste, jer teritorije blize rusima su dobili, jaki nismo da bi im bili interesantni, a i ko ce da radi za ove bedne plate ako nas prime u ekipu, obicna 'sarena laza', nama je valjda poznat slogan 'za dve godine', Junker je malo jaci igrac i kod njega je za malo vise godina ;)...

partizan

pre 6 godina

Mene brine jedna drugs stvar. Voleo bih da mi neko objasni kako zamislja da Srbija udje u Eu a ta ista Srbija ima potpisan vazece sporazum o slobodnoj trgovini Sa Rusijom. Taj Sporazum bi se auromatski primenjivao na ostale zemlje EU ulaskom Srbije, a to niti Evropi niti Rusiji odgovara. Dakle, bice jednog dana samar Rusiji od strane Srbije. Mislite o tome...

vasilj

pre 6 godina

Pretera ga. U ovoj zemlji se jedan put gradi do 10 godina, most ispod Fruske gore i preko 20, a sada prica neko da za 8 godina ulazimo u EU... veoma neozbiljna i neoprezna izjava, ali, ako cemo iskreno, veca mogucnost postoji u poredjenju da cemo imati plate 500 eura, ili da ce se procesuirati rusitelji Savamale ili pronaci vlasnici onog silnog oruzja u onoj sumi kako li se zvase...

Posmatrac

pre 6 godina

Treba da se potrudimo da privucemo kapital sa istoka,sto vise, popravimo skolstvo i zdravstvo, nadjemo nacin da zadrzimo mlade da ne odu, popravimo infrastrukturu... Ako u tome uspemo, nece nam biti uopste bitno hoce li EU da nas primi ili ne...

ocekivano

pre 6 godina

Sasvim realno.Srbija otvorila tek 10-tak poglavlla, sto znaci tek jednu trecinu. Do 2019 treba ocekivati da otvori i preostala poglavlja. Potom pregovori o njima, pa kad se okoncaju jos najmanje 2 godine traje procedura ratifikacije u drzavama clanicama i referendum i Srbiji. Mnogo posla

Dukka

pre 6 godina

2025. Godine nece ni postojati EU, makar ne onakvu kakvu je danas znamo. Ne vidim potrebu da se trudimo za mozda neki uspeh posle 8-10 godina. Bolje bi nam bilo da stvaramo svoju nezavisnu ekonomiju i drzavu, na zalost mi i dalje hocemo samo u EU.

NikolaKG80

pre 6 godina

A šta ako mi nećemo? Ima dosta stvari koje ne valjaju kod nas, koje bi trebalo urediti po uzoru na države EU, ali svakako ne znači da moramo da usvojimo baš SVA njihova pravila. Proizvodne kvote mi se apsolutno ne dopadaju, neka svako proizvede onoliko koliko može da proda.

Rango

pre 6 godina

To i ja znam! Ovim tempom je to normalno da cemo do tada uci u EU, ukoliko u medjuvremenu ne skrenemo sa kursa stabilizacije i pridruzivanju ili ne zaratimo, kao po obicaju.

Igor

pre 6 godina

Znači ja koji sam sa 18 godina 2000. mislio da smo se izborili za pravu stvar ću 25 godina da čekam da moja hipotetička deca žive normalno.

Clint Eastwood

pre 6 godina

EU će 2025 da postoji isto kao što je Sovjetski Savez postojao 1995 :)

Pregovori sa UK već pokazuju neviđene pukotine, pogotovo kad uračunamo glupavu ideju birokrata poput Junkera koji ignorišu demokratiju i hoće da stvore centralističku birokratiju i glavni razlog zašto u EU postoje unutrašnje tenzije (razlog je što je EU praktično nebitna van EU, odnosno sve svetske političke činjenice zavise od USA, Kine i Rusije), španse da EU u ovom obliku preživi narednih 5-10 godina je ravna nuli, ako se naravno opamete i umesto nekih nemogućih glupih ideja uzmu u obzir realnost i stvarne mogućnosti i odnose snaga onda možda EU i bude postojao ali bez Junkera i sličnih. Naravno šansa da se to desi je verovatno manja nego šansa da EU preživi narednih 10 godina... sistem može da proizvodi samo sistem, EU je totalno nesposoban da razmišlja van kutije nema nikakvu kreativnost i potpuno je antidemokratska institucija (pri tome ne mislim na teritoriju nego na instituciju EU, odnosno Briselsku birokratiju/tehnokratiju). Nažalost raspad će da dovodi do još većih problema, tako da ja lično nisam za raspad nego pre za žestokje reforme ali realno... šanse za to su manje nego da Kim preda nuklearne ambicije i uvede free market kapitalizam i da CNN počne pozitivno da priča o Trumpu :)

C i n i k

pre 6 godina

To je maltene sutra, s tim da to jeste realno a mozda i koja godina ranije bude..ali vaznije od toga je da napravimo zemlji normalnom, ne kao sto je danas okovana kriminalom i beznadjem..

Ombre

pre 6 godina

"Strategiju za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore EU sa perspektivom pristupanja 2025. godine"
Pa do tad cu unuke da imam, o cemu mi pricamo?!?
i sta ce onda te 2025. da bude?

Ivan

pre 6 godina

Svi oni koji dislajkuju ovo i misle da sad treba okrenuti ledja EU zaboravljaju da nas je inat doveo dovde gde smo danas. Kad budemo zreli, tad treba i da udjemo, a ne kad bismo hteli, jer smo toliko kao drustvo propali d aje logicno da se mnoge stvari moraju dovesti u red. A ako neko misli da ce se vise usreciti u nekoj uniji sa majkom Rusijom, neka pita nase starije sta su Rusi ovde doneli dobro do sada. Dakle, manje afekta i pristrasnosti, a vise realnosti i prakticnosti.

moskri

pre 6 godina

Sva moja rodbina živi u Vukovaru, dakle EU. Ni oni niti ja ne primećujemo da su nešto bogatiji nego pre par godina. Posla nema, plate su bedne.

besna glista

pre 6 godina

Pa onda jos par godina probnog perioda, polu-otvorenih granica, zamajavanja, otezavanja i natezanja... Da smo usli kada je bilo vreme, do sada bi neke stvari bile odavno regulisane, a nezaposlenost bi nam bila na nivou Ceske ili Rumunije (ispod 5% u oba slcuaja, u Srbiji je trenutno preko 30%). Posto smo mi morali da skrivamo Mladica i guslamo o Kosovu, sada i jedno i drugo mozemo da mazemo na 'leba do 2025-e. U medjuvremenu, zivot prolazi.

honorarni skeptik

pre 6 godina

Neka, fala, ne bismo... nešto smo zauzeti baš te godine. Uostalom, Evropska unija se raspada već pre toga. Živi bili, pa videli!

od vas nema nista

pre 6 godina

Za 8 godina ćemo biti daleko siromašniji nego sada, bićemo u gorem stanju nego Rumunija '90-te. Tada sigurno nećemo moći da zadovoljimo kriterijume.
(bre, 14. septembar 2017 16:22)
Nigde ne pise da je uslov za EU da budes bogatas. Samo treba da uspostavis pravnu drzavu. To nema veze sa ekonomskim standardom. Mozete vi i ako ste siromasni da se ne derete bezveze kad god se uvede neki novi zakon kojim to tu uredjuje, i mozete i siromasni da postujete zakone. Pitanje je hocete li? Ja odgovor znam, a ti?

bane

pre 6 godina

Nemačka i austrijska štampa su još pre 10 godina pisale da će Srbija u EU oko 2030 godine. Ulazak u EU vezan je za predrasude koje Nemci imaju prema pojedinim narodima, nema tu nikakvih kriterijuma, samo budala ispunjava besmislene uslove koji služe za zavaravanje i otezanje. Što smo više "na evropskom putu" to smo dalje od EU i pojavljuju se niodkuda novi i novi uslovi koji nisu postavljani za druge. Od dosadašnjih pustih pregovaranja nismo imali ni mrvicu koristi. Pogledajte plate, investicije i ostalo, sve je jad i beda. Kada i najgluplji ovde to budu shvatili, okrenućemo se tamo gde imamo opipljive koristi a to su Kinezi i Rusi. A tada će uspaničeni Švaba da se pojavi preko noći sa pozivom u EU ali će dobiti šipak.

Gentleman

pre 6 godina

"Samo" jos 8 godina, tih, sitnica. Prvo bese ulazimo cim smenimo Milosevica, pa bese do 2003., pa onda bese sigurno do 2006., pa onda do 2009., pa do 2011., onda do 2016., pa do 2020., i sad do 2025. godine. Kad umrem, neka mi na nadgrobnoj ploci pise "umro u iscekivanju pristupanja Srbije Evropskoj Uniji". Hvala lepo. PS: Prvi put kad su spominjali "siguran ulazak" Srbije u EU imao sam 30 i kusur godina. Sada imam skoro 60...
(Ojha, 14. septembar 2017 14:39)

Vidim da ima puno razočaranih.
Sa svim tim datumima i godinama su licitirali domaći političari. Zvaničnici EU nisu nikada pominjali te datume.

2025. je sasvim realna ako pogledamo koliko je kojoj državi trebalo da okonča koju pretpristupnu fazu. Upravo zbog tih faza je EU vrlo ozbiljna orgganizacija, bez obzira na neke greške i propuste (npr. sa Bugarskom i Rumunijom donekle).

Shvatite da nas zavlače domaći političari, a ne EU. A političare smo sami birali.

Nama je veći interes da se svrstamo u istu grupu sa razvijenijim, uređenijim, kulturnijim, da ne kažem naprednijim društvima, nego njima sa nama i normalno je da nam postavljaju uslove. I molim vas nemojte da mi navodite pojedinačne primere u čemu smo mi ispred njih, jer svako ko je putovao, imao je prilike da se uveri koliko su članice EU uređenije zemlje od Srbije. EU je zajednica uređenih zemalja. A ako si uređen, odnosno disciplinovan i odgovoran, onda vremenom postaješ i bogata država, što se pozitivno odražava na sve segmente društva.

partizan

pre 6 godina

Mene brine jedna drugs stvar. Voleo bih da mi neko objasni kako zamislja da Srbija udje u Eu a ta ista Srbija ima potpisan vazece sporazum o slobodnoj trgovini Sa Rusijom. Taj Sporazum bi se auromatski primenjivao na ostale zemlje EU ulaskom Srbije, a to niti Evropi niti Rusiji odgovara. Dakle, bice jednog dana samar Rusiji od strane Srbije. Mislite o tome...

Boris

pre 6 godina

Srbija nije u EU zato sto ne zasluzuje da bude tamo, jednostavno ne pripada toj grupi drzava. Korupcija drzavnih struktura u Srbiji je toliko velika da bi nam odgovarala neka africka unija.

bre

pre 6 godina

Za 8 godina ćemo biti daleko siromašniji nego sada, bićemo u gorem stanju nego Rumunija '90-te. Tada sigurno nećemo moći da zadovoljimo kriterijume.

DraganCe

pre 6 godina

Tada ćemo možda biti na nivou na kom je sada Bugarska.Jedva čekam!!! 
Uludo trošimo živote ovde...
(Cvele, 14. septembar 2017 15:28)


Ne znam da li si ikada bio u Bugarskoj, da jesi, sigurno bi primetio da smo mi za njih Svajcarska!

realno

pre 6 godina

"Ovo je tragikomično ja bih momentalno prekinuo pregovore i zahvalio im se što nas zavlače decenijama."
(Жељко, 14. septembar 2017 15:30

Nije tragikomično, nego surova istina. Ne zavlače nas decenijama, a mi još ne zaslužujemo da uđemo.

ferdinand

pre 6 godina

Kad se setim 2000. i priče tadašnjeg DOS-a, samo Milošević da padne, odmah EU, čekaju nas milijarde. I to odmah traje već 17 godina, a kako gosin Junker kaže, trajaće minimum još 8 godina.

Godina 2056. neki novi Junker kaže, još samo 7 godina i Srbija ulazi u EU.

Gledajmo sebe

pre 6 godina

2000. su nam rekli da ulazimo 2007.
EU nece Srbiju, dokaz je taj da njih apsolutno ne zanima sta se desava unutar zemlje. Njima je bitno da ispune svoje zahteve i odgovara im da ovde bude ovakvo stanje kakvo jeste. Da im ne odgovara, lako bi oni to resili.
Ja bih licno "voleo u evropu" ali vidim da oni to ne zele!

PeraKoyot

pre 6 godina

O tome ove trubim vec neko vreme, sledeci su Cg i Srbija. EU je jedna birokratija i dovoljno je samo pratiti pristupne pregovore kako se otvoraju i bice vam jasno. CG je malo naprednija ali ne toliko da bi isle odvojeno. Ovo sto je 2025 godina je super ako se pametno uradi a ne kao sa Hrvatskom. Kao neko ko zivi 50%/50% Srbija i Hr, odgovorno tvrdim da je sa Hrvatskom EU trebala isto tako pristupiti, biti 100% sigurni da su sve stvari odradjene kao treba, a ne samo otvoriti poglavlja. Hr je bilo najbolje dok je pristupala EU, politicari su pazili sta i kako rade, cim je usla krenuo je sunovrat jer su sve stvari bile uradjene na vrat na nos i EU je to tolerisala iz nekog razloga... I sad Hr koja je bila pojam za Rumunjsku pre ulaska u EU je 2 koraka od njih sa jos losijim prognozama. Ne srljajte, bolje je da udjete i za 10 godina ali kada udjete da budete urednjena drzava koja se nece raspasti cim udje u EU. Pametnije je!

ProkopijeElGrande

pre 6 godina

Srbija kriterijume za ulazak u EU neće ispuniti ni do 2030!
(Crna ovca, 14. septembar 2017 15:15)

Nije ih ispunila nijedna zemlja primljena posle 2000-te pa zasto bismo i mi?
Djuture su primljeni u EU i nato da bi se "zapad" doveo do ruske granice.

Ojha

pre 6 godina

"Samo" jos 8 godina, tih, sitnica. Prvo bese ulazimo cim smenimo Milosevica, pa bese do 2003., pa onda bese sigurno do 2006., pa onda do 2009., pa do 2011., onda do 2016., pa do 2020., i sad do 2025. godine. Kad umrem, neka mi na nadgrobnoj ploci pise "umro u iscekivanju pristupanja Srbije Evropskoj Uniji". Hvala lepo. PS: Prvi put kad su spominjali "siguran ulazak" Srbije u EU imao sam 30 i kusur godina. Sada imam skoro 60...

Boban

pre 6 godina

Nije on obecao da ce se to desiti 2025, vec da Srbija ima perspektivu ulaska te godine. Po meni, to je optimisticno. Mnogo vode treba da prodje Dunavom pre nego sto mi kao narod budemo spremni za to. Svi bi sve odmah, ali to jednostavno nije realno. Prerani ulazak u EU moze imati negativne posledice. Pogledajte samo hrvatsku, koja muku muci se low-paid poslovima, jer su mnogi ljudi koji su ih obavljali otisli u inostrantsvo. A mi smo u jos goroj poziciji nego sto su oni bili kada su usli. Nije poenta ulaska u EU povecanje plata, vec uvodenje reda i promena svesti. Dok ne pokazemo da smo na tom putu, nema sanse da nas prime, zasto bi?

635

pre 6 godina

"Samo" jos 8 godina, tih, sitnica. Prvo bese ulazimo cim smenimo Milosevica, pa bese do 2003., pa onda bese sigurno do 2006., pa onda do 2009., pa do 2011., onda do 2016., pa do 2020., i sad do 2025. godine. Kad umrem, neka mi na nadgrobnoj ploci pise "umro u iscekivanju pristupanja Srbije Evropskoj Uniji". Hvala lepo. PS: Prvi put kad su spominjali "siguran ulazak" Srbije u EU imao sam 30 i kusur godina. Sada imam skoro 60...
(Ojha, 14. septembar 2017 14:39)

1991-1992 Je bio ponuđen ekspres ulazak svim YU republikama , ali je drug Sloba to odbio.
Danas bi slavili 25 godišnjicu ulaska u EU.

lalo

pre 6 godina

Pogresna izjava Junkera ya Srbiju. Ljudi ce biti razocarani, dok nasa okolina ulazi u sistem Sengen mi cemo da pregovaramo jos 8 godina da se mrcvarimo i da sve vise zaostajemo za drugima. Broj euroskeptika sada ce biti povecan i zato razumem britanskog politicara koji je rekao da ne zeli da bude u EU kojom komanduje neko kao Junker. DOk je ovo izgovarao za Srbiju, Bugarskoj,Rumuniji i Hrvatskoj obecao je brzi ulazak u Sengen sisteem sa rokom manjem od 2 godine. Zar je Srbija bas toliko zaostala, ako jeste za tih sledecih 8 godina stvarno treba dopustiti Kini da se ovde instalira.Pa da vidimo posledice po samu EU.

Mare

pre 6 godina

"2025 perspective", koja se pominje u dokumentu, koji je inače od juče zvanično dostupan na sajtu EU komisije, ne znači datum prijema, već akcioni plan za sledeću EU vladu (čiji mandat će biti do 2025.). On je u govoru rekao kriterijume za ulazak, a sad je na nama da li ćemo to ispuniti do 2022,23,24 ili 25. Pozdrav

bojan

pre 6 godina

Ajd da damo Kini cetvrtinu teritorije na zajam u zamenu za dogradnju infrastrukture. Sto Svabe duze odlazu, to vise teritorije iznajmimo Kinezima itd. Sa ovakvom pristupom, ispada da mi njih molimo. Zasto oni ne bi molili nas?

leptirica

pre 6 godina

Srbija je počela pregovore sa EU prije 3 i po godine , a ispunila je uvjete, odnosno privremeno zatvorila 2 od 35 poglavlja. Dal je nekom palo na pamet da nije problem u EU jer se radi o ispunjavanju tehničkih uvjeta i usklađivanju zakona i propisa sa onima EU. Srbija puževim korakom rješava poglavlja, dal je to radi Ruskog utjecaja ili radi nesposobnosti vlasti to se treba zapitati. Dal bi pregovori išli brže da se Srbija na vrijeme okrenula SAD-u? Možda bi, ali 2 poglavlja u 3 godine je stvar Srbije.

Iks Oks

pre 6 godina

Sa obzirom da su kod nas jos 1990-te... Jos nam samo Mira fali (Sloba je opravdano otsutan), pa da budemo tamo i da nedamo Sloveniji da se otcepi, ili da im blokiramo robu zbog necega u Cankrjevom domu...

Oni koji kazu da je to jako daleko, i da vec previse dugo cekamo, neka shvate da se EU ne ceka. Ulazak u EU znaci da smo sredili mnogo stvari, da nesto radimo. Toliko cekamo bas zato sto CEKAMO.

To je kao da se neko zali sto jako dugo ceka autobus, a zaboravlja da kaze da ga ceka kod kuce, umesto da ode na autobusku stanicu. E pa sad, ako se usput do stanice stane na po neko pivce sa Bacuskom u lokalnoj birtiji, pa se jos i stane tu i tamo da se sa nekim raspravlja, vise ce vremena potrajati do ulaska u autobus.

Sajo

pre 6 godina

1991 smo imali ponudu od 5 milijardi dolara za strukturne reforme Koje sprovodio G.Ante Markovic i politicku odluku o prijemu zemlje u Evropsku Zajednicu,onda smo bili ekonomski jaki i kompaktibilni sa privredom EZ...a mi poslusali nacionalne vodje i poklali se kao stoka,i jos uvek se mrzimo(tako nas forsiraju politicari)...Posle 2000 kada smo se trsili Balkanskog kasapina,vrata EU su na otvorena zu ODREDJENE USLOVE,...koji su manje vise vazeci za sve zemlje kandidate,druga je stavr sto su nas politicari na izborima lozili i obecavalai a kada bi doilazili na vlast zaoravljali i neispunajvali obaveze i uslove za prijem nego su besomucno krali ovu ojadjenu zemlju...Al eto dobra je vest da ce okruzenje imati uskoro sngej...makar ce se po njima videti sta znaci ispunjavanje uslova i kako to ide....stoga ja se ne ljutim na EU(koja mozei bez nas)vec se ljutim na nase politicare sto nas lazu i sto ne rade za nase interese vec iskuljucivo za svoje...a i ljutim se na sebe i na sve nas sto im dozbvoljavamo da nam to rade...

zapadnobalkanskinealbanac

pre 6 godina

Dobro su vam ljudi pricali da oni ne zele nas u uniji. Sta cemo mi tamo, i ovako smo okruzeni zemljama unije, osecam se kao Svajcarac:).

na spavanje

pre 6 godina

Mislim da nije 2025, pre bih rekao 2052, jer kada dodje 2020 onda Srbija ulazi 2035, kada 2030 onda 2050. E stavice onda na tacku da Srbija napokon ulazi u 2052. Divno, velika proslava, a ja vise nisam stajao na zemlji.

Clint Eastwood

pre 6 godina

EU će 2025 da postoji isto kao što je Sovjetski Savez postojao 1995 :)

Pregovori sa UK već pokazuju neviđene pukotine, pogotovo kad uračunamo glupavu ideju birokrata poput Junkera koji ignorišu demokratiju i hoće da stvore centralističku birokratiju i glavni razlog zašto u EU postoje unutrašnje tenzije (razlog je što je EU praktično nebitna van EU, odnosno sve svetske političke činjenice zavise od USA, Kine i Rusije), španse da EU u ovom obliku preživi narednih 5-10 godina je ravna nuli, ako se naravno opamete i umesto nekih nemogućih glupih ideja uzmu u obzir realnost i stvarne mogućnosti i odnose snaga onda možda EU i bude postojao ali bez Junkera i sličnih. Naravno šansa da se to desi je verovatno manja nego šansa da EU preživi narednih 10 godina... sistem može da proizvodi samo sistem, EU je totalno nesposoban da razmišlja van kutije nema nikakvu kreativnost i potpuno je antidemokratska institucija (pri tome ne mislim na teritoriju nego na instituciju EU, odnosno Briselsku birokratiju/tehnokratiju). Nažalost raspad će da dovodi do još većih problema, tako da ja lično nisam za raspad nego pre za žestokje reforme ali realno... šanse za to su manje nego da Kim preda nuklearne ambicije i uvede free market kapitalizam i da CNN počne pozitivno da priča o Trumpu :)

Стварно

pre 6 godina

Ахахаха, па дотле ће се распасти, еј сународници моји, то је за скоро 30 година!!!! Доста је трчања за шаНгарепом!!!

Maja

pre 6 godina

@(Жељко, 14. septembar 2017 15:30)
Oni nas zavlače?Pa,čekajte na šta liči ova država?Da li zaista mislite da najkorumpiranija i najsiromašnija država treba da uđe u EU bez da se išta popravi u njoj?

cakala47

pre 6 godina

hahaa zbogom mladosti moja lmacu vec 47 god tad sve je to vec kasno....nisam se ni nada relano nicemu....do tad evropa u uniji nece ni opstati

milos

pre 6 godina

Ajmo da budemo realni..sto bi nas primila EU....ovakvi kakvi smo..ne znamo ni granice gde su nam ..korupcija ..partokratija...ma ludilo...ko je bio u neke clanice EU ne mislim na tipa Bug.Rum.itd zna o cemu pricam.

dr mr

pre 6 godina

sve je bilo jasno kad su primili bugare i rumune,ni krive ni duzne...a najjaca je prica sa vizama,Sloba pao 2000 i tek 2009 smo nam skinuli tu bedu,umesto da nas puste da putujemo da vidimo tu evropu,bar mladi..ne moze,sta ono bese satro biometrijski pasosi...tad sam shvatio da nista ne zavisi od nas,zato braco...use i u svoje kljuse

macka I tacka

pre 6 godina

Što se tiče EU kao EU, eto im je tamo. Taman i treba to odugovlaciti do posljednjeg momenta, iliti, sto kasnije to bolje. Tako da su ovo super vijesti.
Pozdrav iz CG.

sun tzu

pre 6 godina

Ne želite u EU? Da, najbolje je da svi budemo roblje u sopstvenoj zemlji i da radimo za 40 hiljada.. Stvarno ste posebni.. znate kako, vi glasajte za EU ako ikada bude nekog referenduma pa onda ostanite ovde ako vam se toliko svidja a mi ostali ćemo da potražimo nešto bolje. Već 4 godine radim u Kini jer ne mogu da nadjem posao u Evropi zbog srpskog pasoša. Jel treba da se vratim u Srbiju da radim za 40k??

sasa istina rudar

pre 6 godina

a ko kaze da ce ovakva evropska unija da postoji...dug period je i pred njima...nego zalim sto ce za to vreme da se jos vise obogate politicari i tajkuni

Dukka

pre 6 godina

2025. Godine nece ni postojati EU, makar ne onakvu kakvu je danas znamo. Ne vidim potrebu da se trudimo za mozda neki uspeh posle 8-10 godina. Bolje bi nam bilo da stvaramo svoju nezavisnu ekonomiju i drzavu, na zalost mi i dalje hocemo samo u EU.

fljamurtari dobro pari

pre 6 godina

Od devedesete se nadao ulasku u EU, 2003.g. prestao da se nadam, bojim se da ce do 2025 prestati i ovi koji se jos nadaju, mozda do tada narod Srbije nece ni zeleti u EU.

Katarina

pre 6 godina

Zao mi je kada vidim toliko mrznje i euroskepticizma u komentarima.
Nasoj vlasti (prosloj, sadasnjoj, buducoj) savrseno odgovara da drzi narod u mulju korupcije, monopola i neobavestenosti zvanom Srbija.
Narod neprekidno naseda na pricu da se postavljaju novi uslovi, dok je cinjenica da su uslovi od pocetka nepromenjeni: jasno odredjene drzavne granice i pravna drzava. Nereseno razgranicenje s Kosovom znaci sivi kanal za ulazak Albanaca u EU. I zato je to jedan od uslova. Da li je bolje da odsecemo Kosovo kao rak, ili da sa njim svi zajedno umremo?
Vlada NIKAD nije informisala gradjane sta znaci ulazak u EU i koje su koristi od toga. Takodje NIKAD nije sazvala ni referendum. To samo znaci da nasim politicarima savrseno odgovara lov u mutnom. Za one kojima jos nije jasno, strategija vlasti je da se raja svadja za ili protiv dok nam se svima ne smuci. A onda ce nas jahati beskonacno jer su nas ubili u pojam. "Zavadi pa vladaj" je odavno poznata stvar.

vlada

pre 6 godina

2000-te posle 5. Oktobra jos vidim onaj propagandni spot DOS -a su nam govorili do 2008 u EU.Sad je 2017 pa i dalje za 8 godina "sviranja u flaus".Zar jos iko veruje u bajke,stap i sargarepu.Putuj"Evropo" mi smo i onako u Evropi.

young Luk

pre 6 godina

Ne znam cemu cudjenje...Juce je Junker izjavio da za vreme njegovog mandata nema novih clanica, to je 2019. Taman da sve uslove ispunimo, zatvorimo poglavlja... Sto realno nema sanse...posle dok svaka zemlja posebno ratifikuje, je potrebno 2-3 godine...2025 u najboljem slucaju....

Posmatrac

pre 6 godina

Treba da se potrudimo da privucemo kapital sa istoka,sto vise, popravimo skolstvo i zdravstvo, nadjemo nacin da zadrzimo mlade da ne odu, popravimo infrastrukturu... Ako u tome uspemo, nece nam biti uopste bitno hoce li EU da nas primi ili ne...

cvarci i kavurma

pre 6 godina

Znaci ulazimo u EU da 'ugasimo svetlo', jer do tada EU verovatno nece postojati, barem ne ovakva kakva je sad, a mi kao ovce verujemo u obecanja, a ne trebamo im uopste, jer teritorije blize rusima su dobili, jaki nismo da bi im bili interesantni, a i ko ce da radi za ove bedne plate ako nas prime u ekipu, obicna 'sarena laza', nama je valjda poznat slogan 'za dve godine', Junker je malo jaci igrac i kod njega je za malo vise godina ;)...

Goran

pre 6 godina

Alo ljudi pa gde zivite bre? Da li stvarno verujete da Srbija sa trenutnom politikom, ekonomijom, zakonodavstvom, kulturom, zdravstvom, statusom Kosova, odnosima sa Hrvatskom, Bosnom itd jeste zemlja sazrela za EU. Da ce mo takvi kakvi jesmo moci dati doprinos daljem razvoju EU. Pa sta vi zamisljate da je clanstvo u EU kreditna kartica bez limita pa udri u trosak, podelicemo vece plate i penzije i da nas bog vidi. Ajmo biti realni, daj boze da mozemo do 2025 bito spremni za clanstvo, daj boze. Ono kao mi izginusno od rada i truda a oni nas nece, e pa nece biti da je tako, probudimo se vec jednom, nema leba bez motike...

ace

pre 6 godina

Nije mi jasno ko jos veruje u to da ce Srbija uopste da udje u tu famoznu EU. Igraju se sa ljudima, to ti je ono kad si sa detetom u marketu ,ono trazi cokoladu a kaze mu se ima kuci,a ono kuci euro krem posuda sa kajmakom ? .

Cvele

pre 6 godina

Imao sam dvadeset godina kad je krenula priča o ulasku u EU.Imaću četrdeset pet ako budemo ušli 2025.Tada ćemo možda biti na nivou na kom je sada Bugarska.Jedva čekam!!!
Uludo trošimo živote ovde...

Durlan

pre 6 godina

Secam se, bio sam klinac, vracam se iz skole i gledam predizborne plakate na ulici, "ulazimo u EU 2005." Tipa bila je 2001. mozda. Mislim se u sebi, au koliko je to daleko, sta ja imam, 9 godina... Sad imam 25, a ta EU je dalja nego kada sam imao 9. Ove godine cu da diplomiram. Zelim da pomognem svojoj zemlji i veca mi muka pripadne od negativnih komentara nego od trenutnog stanja u zemlji. Imamo dosta dobrih ljudi, ali otpad, sljam, bagra pobedjuje normalnog od kad znam za sebe. Svakog dana i svakom prilikom se borim protiv njih. Izgubicu, vrlo moguce, ali cu da se borim dok sam ziv. Zivela Srbija! :)

zg232

pre 6 godina

Mislim da ste krivo shvatili. Junker je govorio o mogućnosti da uđete u EU, a ona isključivo ovisi o želji vaših političara. 2025. se radi novi financijski proračun i ako vas stave unutra kao članicu,znači da ulazite u sljedeće financijsko razdoblje od 2026-2032. Čak i da ispinite sve uvjete do 2025. i budete u proračunu EU kao članica, morate proči referendume zemalja članica i potpisivanje u parlamentu svake zemlje članice da se slaže s pristupanjem Srbije EU, a imaju rok 2 godine. Znači, prema tome, najraniji ulazak Srbije bio bi 2026.-2027., ovisno o tome koliko bi se svaka zemlja članica potrudila da smanji to razdoblje od 2 godine. Ukoliko ne uspijete postati zemlja članica, sljedeći proračun se radi 2031. Iskreno, nadam se da će se vaši političari potruditi barem da upadnete u proračun 2025.

bane

pre 6 godina

Imaću tada 60 godina. Kada su počela sva ova s..nja imao sam 25. Zasnovao porodicu, dobio decu i u svojoj gluposti i naivnosti verovao da će moja deca živeti u nekoj boljoj Srbiji.
Prođoše godine a ja se sada nadam da će barem moja deca ( fakultetski obrazovana ) biti pametnija od mene i naći načina da odu iz ove prokletinje, zarad svoje dece.
Što reče Pera Božović u onom filmu.... "oj Srbijo na ..... te nabio" !

Kriticar

pre 6 godina

Od toga nema nista. Motivacija nasih politicara i same EU nije bas velika. Zamislite da nasi politicari rade u korist stanovnika Srbije. Jel zvuci ludo? Tako je, zvuci i meni.

ocekivano

pre 6 godina

Sasvim realno.Srbija otvorila tek 10-tak poglavlla, sto znaci tek jednu trecinu. Do 2019 treba ocekivati da otvori i preostala poglavlja. Potom pregovori o njima, pa kad se okoncaju jos najmanje 2 godine traje procedura ratifikacije u drzavama clanicama i referendum i Srbiji. Mnogo posla

Tasmanijska djavolica

pre 6 godina

Suviše je daleko i kasno. Vuku nas za nos kao Tursku.
(ThoR, 14. septembar 2017 16:11) kad mi budemo zatvorili poglavlja, tj, uredili zemlju, a oni ne budu hteli da nas prime, e onda mozete reci da su nas vukli za nos. Ovo sad sto radimo, ovako mozemo sto godina i da nikad ne budemo dovoljno spremni. Ne moze se sedeti na dve stolice, u svakom smislu te reci. Ne moze korupcija i pravna drzava, ne moze amerika i rusija. Odlucimo se pa kud puklo da puklo. To je kao fakultet, imas odredjen broj ispita i okvirno godina za zavrsetak i ko je kriv kad se oduzi?

Milan

pre 6 godina

2000. su nam rekli da ulazimo 2007.
EU nece Srbiju, dokaz je taj da njih apsolutno ne zanima sta se desava unutar zemlje. Njima je bitno da ispune svoje zahteve i odgovara im da ovde bude ovakvo stanje kakvo jeste. Da im ne odgovara, lako bi oni to resili.
Ja bih licno "voleo u evropu" ali vidim da oni to ne zele!
(Gledajmo sebe, 14. septembar 2017 15:25)

Jeste vala, mi ovde sve radimo kako treba, vladavina prava, demokratija, narod bira ljude od integriteta da odlucuju o nasim zivotima, sloboda medija, no ta zla EU nece da nas primi, mrze nas.

Dex

pre 6 godina

Da se kladimo da su ovi nasi nazovi politicari znali za ovo bar zadnjih 5 godina.
(Pokondirena tikvica, 14. septembar 2017 14:53)

Znali smo i svi mi, vec od (otprilike) 2008. je jasno da smo propustili sve vozove. Nema tu mesta filozofiji. Treba nam deset godina da sklopimo prvi sporazum sa EU. Zatim izgubimo nekoliko godina da dobijemo status kandidata. Prva "poglavlja" se odlazu godinama (a kako drugacije). Sad otvaramo po 3-4 poglavlja godisnje, zatvaramo jedno, a ima ih 35. Tempo integracija je nepromenjen od samog pocetka istih, i tu se neko iole obrazovan ne moze obmanjivati. Dovoljno je uporediti to s procesom prikljucenja drugih zemalja, pa se jasno vidi da nama treba bar 15-20 godina vise no drugima. Slovacka je gotovo ceo proces odradila cetiri godine, dok je ovde SNS na vlasti pet. Toliko o svemu, o Tadicima, Vucicima, Dacicima i ekipama. I ne, nije ovo do EU, jer tamo je uspesno usao gotovo svako ko je hteo, a doslovno svako ko je zaista iskreno zeleo. Ostali nemaju vlasti kojima se isplati sprovodjenje standarda. Tako se ne moze ugasiti Utisak nedelje, ne moze se posedovati Informer, ne moze se rusiti prestonica nocu, a ne moze ni brat da vam ima vojno obezbedjenje. Da ne pricamo o koferima, bananama i zirafama.

Ivan S.

pre 6 godina

Ne znam cemu frka oko datuma. Ako nas pozovu, ok, ako nas pak i ne pozovu jaka stvar, do tad je mozda napuste jos neke clanice. Licno, odavno je prestalo da me interesuje kada cemo postati deo EU. I dalje mi odzvanjaju Djeliceve reci iz 2008. god. kako ce "ovom" olovkom potpisati ulazak Srbije u EU 2012. :)

Avanturista

pre 6 godina

Bas volim ova motivaciona pisma, pisma o namerama, narocito dobrim, kojima je poplocan i put do pakla. Vidim ovde dve vrste komentara, krajnje optimisticne i krajnje pesimisticne. Razumem i jedne i druge. Istina je ipak na sredini. Par realnih komentara mi se svidelo. Jedan lepo kaze - da EU mi odgovaramo kao clan, lako bi oni ili sredili stanje ili bi zatvorili oba oka, kao u slucaju Rumunije i Bugarske. Cinjenica je da im Srbija nikako ne odgovara unutar unije, uvek je bolje da imate deponiju u blizini, al da to ne bude vase dvoriste. A takvo stanje idealno odgovara svim vladajucim garniturama, pozicionim i opozicionim, koji su za par decenija temeljnog nerada iz opanaka uskocili u brendirana odela, dok je duh ostao isti. Tako da cemo svakako jos duzi period da ostanemo zabokrecina Evrope, koje se ne tice ni nas standard, niti vladavina prava, prirodnih ili ljudskih. Mi smo u stvari nicija zemlja. Nismo vise ni preterano bitna "raskrsnica puteva" kao nekad. Ovde je toliko dobro da i azilanti gledaju na boravak kao kaznu. Tako da mi Junkerovo pisamce i lista zelja vise lice na kurtoaziju ili plan razvoja bez pokrica, nego realnu perspektivu.

Neko tamo

pre 6 godina

A kada se samo setim da je 2006. godine doneta "Nacionalna strategija privrednog razvoja Srbije" jedan od ciljeva je bio i prikljucenje EU najkasnije do 2012. godine.....Malo smo premasili rok...

sha bre realno

pre 6 godina

Goru motivaciju od ove nisam cuo.
Uzgred budi receno, sada da se iznova primaju sve clanice opet u EU, ne bi ih bilo ni 10 po ovim standardima koje su postavili.

Ovo je otvoren poziv da se grlimo sa Kinom i Rusijom do te famozne 2025, a tada ko zna sta ce biti aktuelno u svetu.

neobavezno

pre 6 godina

E, sad mi je pao veliki kamen sa srca!
Srbiji je dato vreme i sansa da"ispravi sve krive Drine" : uvede vladavinu prava, kao u Nemackoj, istrebi kriminal, kao u Nemackoj, onemoguci "glavonje" da zavode nepisana pravila, po ugledu na Nemacku i jos 1001 stvar i da predaju Kosovo. Sve osim Kosova ce biti, sutra tj. malo sutra.

Bot olimpijskog komiteta

pre 6 godina

2000 je bilo 2007, 2004 je bilo 2012, 2010 je bilo 2017-2018, 2014 je bilo 2020, a evo danas 2025... sve nam je jasno!

C i n i k

pre 6 godina

To je maltene sutra, s tim da to jeste realno a mozda i koja godina ranije bude..ali vaznije od toga je da napravimo zemlji normalnom, ne kao sto je danas okovana kriminalom i beznadjem..

Stefan

pre 6 godina

Ako su ovi komentari slika i prilika naroda u Srbiji, mogu samo da kazem da sam rodjen u jednoj jadnoj zemlji sa veoma losom buducnoscu.

NikolaKG80

pre 6 godina

A šta ako mi nećemo? Ima dosta stvari koje ne valjaju kod nas, koje bi trebalo urediti po uzoru na države EU, ali svakako ne znači da moramo da usvojimo baš SVA njihova pravila. Proizvodne kvote mi se apsolutno ne dopadaju, neka svako proizvede onoliko koliko može da proda.

Džoni

pre 6 godina

...a najkasnije 2035... Ali će zato plate početi rapidno da rastu već 2028. dok će džidipi nezadrživo ići gore za 0.005% što će pak omogućiti da se penzije podignu za 1500 ili možda 2000 dinara ako se MMF i svetska banka budu složili. Time bi se stvorili uslovi da prosečna plata u Srbiji probije magičnu granicu od 300 bodova. Jedva čekam.

Rango

pre 6 godina

To i ja znam! Ovim tempom je to normalno da cemo do tada uci u EU, ukoliko u medjuvremenu ne skrenemo sa kursa stabilizacije i pridruzivanju ili ne zaratimo, kao po obicaju.

Pa nista cudno

pre 6 godina

Englezi su to rekli pre par godina.Pa su se kod nas svi cudili na tu izjavu,durili i svasta nesto.Ali to je bila naj iskrenija i naj realnija poruka koju smo dobili.Stvar je u tome sto u to niko nije hteo da veruje.E pa treba nekada i slusati sta se porucuje.

Ombre

pre 6 godina

"Strategiju za uspešno pristupanje Srbije i Crne Gore EU sa perspektivom pristupanja 2025. godine"
Pa do tad cu unuke da imam, o cemu mi pricamo?!?
i sta ce onda te 2025. da bude?

BG

pre 6 godina

Ulazak u EU znači ista pravila za njih i za nas(tako ja to shvatam).Ako mislite da će vam drastično biti bolje ulaskom u EU..grdno se varate.Moći će te lakše da putujete,da radite u nekoj drugoj zemlji..mada će oni to do 2025 zabraniti nekim zakonom.Treba se težiti da nam školstvo,zdravstvo,bude recimo kao Švedskoj....ma šta vredi dalje da pišem.Daleko..daleko..još dalje smo od toga.Pozzz

Gale

pre 6 godina

Dacic i Vucic da nas uvedu u EU? Pa jel znate sta su govorili pre 10, 20,30 godina? Oni i ne zele u EU samo govore da zele, a mole boga da ne dodje do toga.

vasilj

pre 6 godina

Pretera ga. U ovoj zemlji se jedan put gradi do 10 godina, most ispod Fruske gore i preko 20, a sada prica neko da za 8 godina ulazimo u EU... veoma neozbiljna i neoprezna izjava, ali, ako cemo iskreno, veca mogucnost postoji u poredjenju da cemo imati plate 500 eura, ili da ce se procesuirati rusitelji Savamale ili pronaci vlasnici onog silnog oruzja u onoj sumi kako li se zvase...

BoltonBastard

pre 6 godina

Sećam se kao juče da je bilo, bez obzira što sam bio klinac, kada je Boža Đelić rekao kako ćemo ući u EU 2004 godine.

Che

pre 6 godina

To je receno, gospodo draga, jos davne 2007.Srbija ne moze da se nada ulasku u EU pre 2025.


Ali vi i dalje verujte srpskim politicarima...

Igor

pre 6 godina

Znači ja koji sam sa 18 godina 2000. mislio da smo se izborili za pravu stvar ću 25 godina da čekam da moja hipotetička deca žive normalno.

dujda

pre 6 godina

Uz ovakav privredni bum mi cemo vec krajem 2023, a najkasnije pocetkom 2024 po ekonomskoj razvijenosti prestici skoro sve clanice EU tako da ce oni morati da apliciraju kako bi ih mi primili u nase drustvo.