Utorak, 12.09.2017.

12:18

Od ponosa Srbije do rugla:"Blistalo od lepote, a sad" FOTO

Dolina jorgovana važila je za jedno od najlepših mesta u Ibarskoj klisuri još od vremena kraljice Jelene Anžujske, u čiju čast su posađeni jorgovani.

Izvor: Tanjug

Od ponosa Srbije do rugla:"Blistalo od lepote, a sad" FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

99 Komentari

Sortiraj po:

Mika

pre 6 godina

Secam se kad me kolega Holanđanin koji je boravio ovde u čudu pitao: pa kako je moguce da je jedan toliko inteligentan narod toliko nekulturan i nemaran. Rekoh mu to je odraz neke duge masivne depresije. Prosecnom Srbinu ni do cega nije. A ako ga slucajno uhvati neka pozitivna ideja, brzo ga okolina udavi i povuce dole. A smece, nered, krs, blato, korov.. to samo reflektuje nase unutrasnje stanje. Iz toga se vidi koliko nam nije stalo, koliko nas boli uvo. Takvi smo, a ja ne umem da objasnim kolegi strancu zasto smo takvi.

Pa da li smo normalni vise?!

pre 6 godina

Nama je nepostovanje u krvi. Ovo je pre svega odsustvo ljubavi prema sopstvenoj zemlji a zatim i bolna nesvest o stetnosti zagadjenja.

I dzaba nama EU dade milion evra (1.000.000 eur) za projekat Upravljanje otpadom. Pogledajte interaktivnu mapu ma sajtu Projekti EU u Srbiji: sve do u dinar tacno zabelezeno, od kad do kad je trajao projekat i koje institucije ove drzave su bile ukljucene u to - da ne kazem uzele pare.

I onda na sajtu e- kapija procitam vest da je Grad Beograd doneo odluku o zidanju naselja Makis u zoni zastite pijacih voda: 400 i nesto hektara za zgrade, a od postojecih 120 hektara suma ostace 48 ha.

Ljudi, picemo otrov, disacemo na skrge! Ja ne mogu da verujem da se tako nakazan plan donosi u trenutku dok trosimo onih pomenutih milion evra od EU namenjenih za borbu protiv bas takvih stvari! I to u trenutku dok traje proces protiv drzave Srbije pred medjunarodnim sudom zbog otpada od mesnih proizvoda!

Mi verovatno jesmo i glupi i neobavesteni, ali zar ne znamo da svet oko nas to nije? Ko ce da vrati EU onih milion evra?

Bobi

pre 6 godina

Prošle godine vozim iza Taksiste jutro je, otvorio je prozor, jeo burek i baci papir a nedugo zatim i jogurt u kanal i to u vožnji.Ja ga pratim dok nije stao, izađem iz auta i pitam ga jesili ti iz grada? A što ? Pa kako te nije sramota ! Dalje ne moram dao je gas i pobegao, tad mi skočio pritisak a ja došao na odmor iz CH.

Higsov bozon

pre 6 godina

Ehh, blistalo....kao i mnoga druga mesta od kojih nas je sad sramota. A da može drugačije, može. Eno Avalskog tornja kao primera. Išao sam sa porodicom za vikend i baš smo komentarisali da nas ne bi bio stid da tu dovedemo goste strance, naprotiv, bili bismo ponosni. Sve uređeno, čisto, suvenirnica prelepa, zaposleni predusretljivi i ljubazni. Znači može i tako! Decu učiti kako da se ponašaju, a nemarne odrasle žestoko kažnjavati za prestupe.

Socijalizam na delu

pre 6 godina

Ako hocete red, cistocu i disciplinu zaposlite privatan sektor. Drzavne firme su totalna propast i sve sto dotaknu uniste jer im je svejedno, dibijaju pare radili dobro ili ne.

Gazzi

pre 6 godina

Hvala novinarima B92 sto pisu o ovakvim stvarima. Nadam se da ovo postane stalna tema gde se narod i vlasti kritikuju zbog ovakvog ponasanja i nemari (lokacija po lokacija). Neophodno je da resavamo problem akumulacije i odlaganja djubreta. To nije samo problem vlasti, vec i odnos nas pojedinaca. U ovom slucaju Kraljevcane treba da je sramota i treba sto pre da ociste ovu lokaciju.

Srbo

pre 6 godina

Inače voda sa izvora na slici je jedna od najboljih i najzdravijih u kraju (uz put postoji još nekoliko u sličnom stanju). Srbi toče i poje decu sa izvora okruženog smećem i obavezno nešto po starom srpskom običaju ostave pored starog izvora (bar koju kesu, plastičnu flašu, ostatke sendviča). Nikada nećete videti nekog prolaznika, putnika ili stanovnika mesta da to očisti. To se kod nas ne radi mi smo ponosan narod koji urinira u svoje izvore.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Mala digresija istorijske preciznosti radi:

Kralj Uros iz ovog clanka NIJE Uros Nejaki, sin Cara Dusana, vec Stefan Uros, PRADEDA Cara Dusana. Jelena Anzujska je bila CUKUNBABA Urosa Nejakog a ne njegova supruga. Ona je bila supruga Stefana Urosa, ali posto su svi srpski kraljevi od Stefana Nemanje pa do Urosa Nejakog (ukljucivo) preuzimali ime "Stefan" kao prefiks svom krstenom imenu, jedini nacin da se dva Stefana Urosa korektno identifikuju je ili po brojcanoj dezignaciji (Stefan Uros je bio Uros Br.1, Stefan Uros Nejaki je bio Uros br. 5) ili po razlicitim upotrebana njihovog imena (odomaceno je da se stariji Uros, suprug Jelenin, naziva Stefan Uros a da mladji Uros bude samo Uros, ili Uros Nejaki).

Kako god se pisala i izricala njihova imena, siguran sam da se obojica vrte u grobovima k'o propeleri u grobu dok citaju ovaj clanak. Ako niste bas najbolje razumeli zasto je Kralj Milan hteo da proda Srbiju Austrijancima za male pare, posle citanja ovog clanka nadam se da vam je malo jasnije.

Jelena

pre 6 godina

Nije Uroš sadio nego sirotinja raja...
(Mitar, 12. septembar 2017 14:25)

Sadila sirotinja, pa dobro nece valjda kralj. A sto ova sirotinja i raja unistava? Niti je Tadic, niti Djindjic, niti Vucic dosli tu da bacaju smece nego obican narod kome nista niti je vredno niti sveto, nego ima drzava para da cisti i sredjuje a ovamo kuka male plate i penzije. Nit je vlast sjajna a ni mi.

Djura

pre 6 godina

Meni je vec i muka da pisem o ovome. Mogao bih 5 dana da pisem o ovakvim primerima sa kojima sam se susretao sirom Srbije, a sa druge strane zovemo turiste i dicimo se kao nekim postignutim ciframa u toj oblasti. Zasto ih zovemo?! Da odu odavde definitivno uvereni da smo stoka!

mirjana

pre 6 godina

Srbija se ne će "odlepiti" sa samog dna turističke mape Evrope sve dok ne profunkcioniše ekološka svest njezinih građana, tj briga za ćistoću i urednost kako urbanih prostora, tako i prirodnih ambijenata i vodenih resursa. Svim adutima (koje rado ističemo) usprkos!

pibody

pre 6 godina

Jednom sam tom "Dolinom jada" vodio vodio goste muzeja iz Kine, jer su zeleli da vide Studenicu, Sopocane, Djurdjeve stupove, crkvu sv. Petra u Novom Pazaru.... Od svega se secam samo stida dok smo putovali tim putem.

Moravac

pre 6 godina

Surova istina. Kao meštanin Kraljeva svedok sam ne samo ovog propadanja, veći mnogih drugih stvari. Na žalost, Kraljevo je uvek bio bastion opozicije protiv vlasti i to nas košta ne ulaganjem u ovaj kraj. Sa druge strane, smeće ostavljaju putnici koji svrate na česmu da se osveže, a na takvu nekulturu Kraljevo nema uticaja.

Realno

pre 6 godina

Kada sam isao u osnovnu skolu, imali smo svakog tromesecija akciju ciscenja i uredjenja skolskog dvorista (to je bilo obavezno za sve ucenike). Jos kao malog su me naucili da sto manje prljas, imaces manje polsla oko ciscenja. Na zalost, danas kada prodjem kraj svoje osnovne skole, odmah se vidi da se to odavno izbacilo iz obrazovnog sistema, i uopste me ne cudi sto nam danas zivotna sredina izgleda ovako

A.

pre 6 godina

...Sa druge strane, smeće ostavljaju putnici koji svrate na česmu da se osveže, a na takvu nekulturu Kraljevo nema uticaja.
(Moravac, 12. septembar 2017 16:06)

Možda "Kraljevo nema uticaja" na nekulturu turista (i meštana), ali svakako može da smanji bacanje (bilo čijeg) đubreta kojekuda .
Malo dalje od česme postavite kante za đubre (imate valjda JP Gradska čistoća čiji će radnici redovno da ih prazne). Pored česme Grad neka postavi tablu "kante za đubre --->", a za one koji to ne poštuju imate valjda Komunalnu policiju.

Trovach

pre 6 godina

Pre skoro 10 godina smo bili u Tekiji na Djerdapu i priroda je predivna, sve dok se ne spustis na obalu, a tamo ikebana od smeca, cak i starih frizidera. To mesto ima samo tu manifestaciju ("Zlatna bucka Djerdapa) i verovatno im vecina turista samo tada dolazi (frizidere verovatno ne bacaju turisti), ali se nisu potrudili da to pokupe i bar tada nasminkaju svoje selo.

Darko

pre 6 godina

Pa ako ste svi fini i kulturni kao sto se predstavljate, ko onda pravi ovaj sav krs po citavoj Srbiji? Jel ucite decu da omot od cokoladice nose u dzepu do prve kante? Jel dok vozite ne bacate pikavac kroz prozor iako imate u kolima pikslu? Jel pljujete po ulici? Sve ide iz kuce, i to nema veze sa nemastinom, sankcijama, Slobom , Djindjicem , Vucicem ... vec sa nasom nekulturom.

Vuk

pre 6 godina

Evo na Slaviji je masovna pojava i važi za sve uzraste i radove, a to je da se masovno vrši i velika i mala nužda tokom celog dana, posebno oko jelki ali i uz dečija igrališta!!!! Centar!! Evropa!!
P.S. Ljudske fekalije su naj veći izvor zaraza!

Aaaa

pre 6 godina

Nije to sramota kraljeva nego cele srbije i nas srba. Cela zemlja nam je u smecu... bedan smo narod, svako vece setam psa oko 00h i svako vece, bukvalno svako, vidim ljude kako vrse nuzdu pored puta, izmedju zgrada, povracaju na sred puta itd... a ja cistim za mojim psom... bacanje pikavaca po ulici je skroz normalna stvar danas, da ne pricam vise

Ljiljana

pre 6 godina

Mrzim rečenicu"Takvi smo mi Srbi". Nismo. Ja sam Srpkinja, pa ne bacam smeće po ulici, ne pljujem... Neki ljudi su takvi i tako bahati ne snose nikakve sankcije za svoje ponašanje. Sistem ne funkcioniše u dva pravca. Nema kaznene politike( gde su toliki komunalci?), a drugi je nedostatak servisa na usluzi građanima. Ulične kante u Beogradu su okružene smećem zbog toga što su prepune. Gde su kontejneri po selima i vikend naseljima? Svaki Srbin zna da li je bolji Obama ili Tramp, ali malo koji zna gde treba da urgira da bi se uvelo organizovano odnošenje smeća.

Milos

pre 6 godina

Jedina razlika izmedju nas i zapada je u tome sto je to kod nas dozvoljeno, tj. nije sankionisano. Prosle godine sam prisustvovao sceni gde Britanac ostavlja tri prazne limenke piva na keju Ibra kao da je to najnormalnija stvar. Sad, druga je stvar sto nigde nema kante za otpatke i sto to malo kanti sto ima niko ne prazni.

Nemi posmatrač

pre 6 godina

@ Slav
Ja sam svoje dete vaspitao tako, da trunku ne baci van predviđenog mesta ! Moj komentar se odnosi na to da bi oni koji su na položajima, mogli da preduzmu nešto za opštu korist i da pomognu i prirodi, kad je već narod takav kakav je !

neobavezno

pre 6 godina

Lepo je i za "pohvalu" kad iz perspekrive jedne Svajcarske, Nemacke ili neke druge pristojne drzave, gde zivite i radite, vidite jedine krivce genetski primitivne Srbe. Acda li se vecina vas upitala ki je vas "ukalupio" te ste postali drugaciji? Da li su kod mnogih od vas u pitanju neki drugi geni? Ne, dragi moji! Vas je disciplinovala sredina u kojoj se zna ko je "pop" a ko "bob". Mi nismo prost narod ali su nas na to svele prilike u kojima moramo da zivimo.

Ivana

pre 6 godina

Ne mogu a da se ne setim čoveka koji je mobilnim snimao lika koji dovozi prikolicu smeća i pred njim je istovaruje u potok... parkirao se sa prikolicom pored ovog koji je snimao i opušteno istovarivao. U jednom trenutku se okrenuo i rekao "Šta je bilo? Šta 'oćeš?"... i ništa nije bilo, on istovario, čovek ga snimio i objavio. I NIŠTA BRE!!??
(Saša, 12. septembar 2017 12:28)

da,da..u ovoj zemlji se samo konstatuje problem I to je to.dzaba protesti,peticije I bilo kakvo zalaganje.jer odgovorne I one koji su na mestima odakle imaju mogucnost da reaguju I nesto promene,bas briga.ustvari jedino ih je briga za svoj dzep.nista vise.

Slav

pre 6 godina

A tek kad prođete malo dalje, pa pogledate korito Ibra, to je čemer i jad neopisiv ! Milijarde, bukvalno, kesa su pored reke ! Hiljadu puta kada sam prošao, setim se Rasima, ministra u ko zna koliko vlada! Da ne vidi to kad prolazi tuda, pa da organizuje neko čišćenje, ipak je to njegov kraj ! A onda pomislim, verovatno su mu toliko tamna stakla na limuzini koja ga vozi, da i ne vidi baš najbolje !
(Nemi posmatrač, 12. septembar 2017 13:40)
A sta je o licnoj odgovornosti druze.. gradjanskoj kulturi..? Ti si malo zaboravio. Ne postoji ta gradska cistoca koja ce držati u čistom Afriku, Indiju pa i Srbiju.. ako dete od malena ne naučiš na to.. ili ti tu istu kesu staviš u auto, pa baciš na svoje mesto. Sve nama loše , osim samih sebe.

gari

pre 6 godina

@Washingto nemoj kojesta trabunjati, malo morgen vole, samo su uterani u red, a tamo bi te vozac iza tebe ladno prijavio policiji i popio bi kaznu, i ne samo sto bi te prijavio vec bi bio ponosan na to, znaci samo postoji sistem i nulta tolerancija, ovde kad uhvate nekog da krade komentari su neki xx je ukrao 10 puta vise pa sto njega... ili to mu se svete zbog stranke i sl.

Grobari Kraljevo

pre 6 godina

evo otvaram vest da citam a stojim i odmaram upravo pored cesme na parkingu...koencidencija ili ne... uglavnom tuga...i bas iz tog razloga ja svaki dan vozim moje smece ceo dan u kombiju da bih ga izbacio u kontejneru ispred firme.Nadam se da ce nas biti sve vise

Jelena

pre 6 godina

Hvala vam do neba sto ste objavili ovaj tekst! Verujem da ce ovakva javna kritika uroditi plodom! Mogli bi svaki dan ili bar svaku nedelju da pisete o ovakavim stvarima. Valjda nadlezni i preduzmu nesto!

DrC

pre 6 godina

U GR i MK nema djubreta?!? Ma dajte molim vas, pa MK je na ivici ekoloske katastrofe. U GR je stanje malo bolje. A sto se nas tice, nista se ne razlikujemo po stroki od Turska i Albanaca koji su letos iza sebe ostavili deponiju na Batrovcima.

Milan

pre 6 godina

Ja stvarno ne znam, šta je to sa nama Srbima. Kao da nas je neko podkupio da radimo protiv sebe i svog interesa. Protiv svoje dece i njihove dece?... Kad stranac dodje kao gost u Srbiju pa vidi kako se mi odnosimo prema našim istorijskim i kulturnim spomenicima, pa normalno je onda da nas niko ne poštuje i ceni kad sami sebe prvo ne poštujemo, a onda i ne cenimo.

VJ

pre 6 godina

Prekjuče smo se vraćali iz GR kolima, nigde u Grčkoj i MK nismo videli đubre, ali kako smo stigli u 'najlepšu bajku', pored autoputa se vidi đubre i otpad na sve strane, a kako li je tek malo dalje kad je tu uz put tako reprezentativno...
Sve ide iz kuće. Kod nas u velikoj meri preovlađuje nekultura i nebriga.
Kad vidiš da nema kante, ponesi sa sobom pa baci kad bude bilo prilike tamo gde se baca , a ne na ulicu, na travu, ljudima ispred kuće, na parking, u šumu, u reke... zaista strašno.

Сремац

pre 6 godina

Наравно, увек је крива држава, овај или онај политичар. Али то смеће су бацали обични људи. Ово нема везе са Милошевићем, Тадићем, Вучићем! Ово има везе са некултурним људима, појединцима, који су направили ово смеће. Значи ли то да треба поставити полицију да спречи да се направи овако нешто!? Сигурно не!

sturmmann

pre 6 godina

Odličan tekst, pruža mogućnosti za dalju razradu.
U vezi sa tim, predlažem vam da posetite Caričin grad, nedaleko od Sijarinske banje. Bio sam tamo sa društvom 2010.g.
Ostali smo zabezeknuti i zgroženi.
Idite i pogledajte zašto.
Ne verujem da se nešto promenilo, sem ako stanje nije još gore.

Sasa_Prekookenaski

pre 6 godina

Ne zivim u Srbiji vec dugo, a nedavno sam posetio Goliju, bas taj kraj oko manastira Gradac, zaduzbinu Jelene Anzujske, i prvo sto mi je upalo u oko: od manastira do recimo Kraljeva, video sam maltene na stotinu nekih bagera, bagercica pored puta, parkiranih kaminona, naslaganih drva, razne napustene masinerije, i sl - i sve pusto, napusteno, i zapusteno. Malo, malo, pa novo "gradiliste" - tako, sve zvrji pored puta. I svud ista slika, od Golije, preko Ibarske magistrale, i sve do Beograda, gde se bas gradi da prsti! Ovo da prsti je mala sala, komika.
Jednu jedinu graditeljsku aktivnost na Ibarskoj magistrali koju sam video su bila dvojica radnika koji u nedelju popodne, u radnim kombinezonima, i malim znakom "radovi na putu" jedno 10 metara odakle su radili (na najopasnijem mogucem mestu, mada se ne zna koje je mesto opasnije na Ibarskom magistrali, koju bi trebalo dekretom zabraniti za upotrebu!), kosili one travcice sto proviruju sa ivicnjaka puta...

Negativni

pre 6 godina

Ovako izgleda 90% Srbije. I Dunav i Drina i Tisa su urnisani. Djubre i bespravna gradnja na sve strane, krivolov i kradja šume.
To je dokaz koliko nam je stalo do sopstvene zemlje i do sopstvene dece.
Zemlju nismo nasledili od predaka, već pozajmili od potomaka.

bane

pre 6 godina

Pa cela Srbija je takva, prljava i zarasla u korov. Nema tome leka, to nam je u genima. Nema ko da pokrene i sprovede akciju čišćenja. Pogledajte fasade, stubove nadvožnjaka, na svakom koraku plakati političara. Da li je neka stranka ili kandidat počistio za sobom? Kakav primer daju?
Kao sto rekoh genetika nam je takva.

neobavezno

pre 6 godina

Ne volimo svoju zemlju, naodgovoran nam je odnos prema zivotnoj sredini, mi smo jedna velika deponija koja se busa u patriotske grudi, to je nas odnos prema drzavi!
Ali cim predjemo granucu nacionalne deponije i zakoracimo u jednu drugaciju sredinu, promenimo se za tili cas. Postajemo odgovorni prema zivotnoj okolini, pridrzavamo se zakona te drzave. Zasto? Pa zato sto u jednoj uredjenoj drzavi u kojoj sistem funkcionise odozgo do dole i obrnuto gradjani znaju sta im sleduje. Ali ne samo boranija raja nego i oni koji vode drzavu. Da bi iz dvorista odsekao drvo moras da trazis dozvolu od opstine. Nema Savamale i muzickih fontana kako se kome svidja. Postoje ustanove koje se o tome brinu ali pojedinac nije "Bog i batina" makar bio ministar.

Gde ja živim

pre 6 godina

Kako ono beše "Mi Srbi smo jedan od najstarijih naroda, ponosan na svoju istoriju i tradiciju, mi je čuvamo i pazimo, i ne damo je nikom". Jel ovo važi stalno ili kada nas neko ujede? Mmmm da, ne bih rekao. Znate šta, ja mnogo volim ovu zemlju, ali u poslednje vreme sam sve više ubeđen da treba kolektivno da nas isele odavde i dovedu neke koji će znati da cene ono što postoji. Neka me neko ispravi ako grešim ali mislim da zbog Doline jorgovana imamo neki savez sa francuskim gradom Živernjiem (mesto u kome je Klod Mone proveo poslednje godine života) i da nas zbog toga jako cene i ima neki festival ili tako nešto. Naravno mi ćemo za ovo da okrivimo ceo univerzum sem nas samih. Pod hitno da se doved 5 Japanaca i 5 Skandinavaca da nas dovedu u red. Nema druge.

Fukan

pre 6 godina

U zemlji u kojoj čelnici glavnog grada grade jednu kič pevajuću fontanu u sred jednog ćumeza kao što je Slavija i kažu da će to privući turiste, nije ni čudo da je ostatak zemlje jedno veliko djubriste. Jednom prilikom sam čuo jednu prijateljicu koja je otišla na svadbu u Srbiji kako svoj dojam od iste kvalifikuje kao "hell hole". Ja se na žalost sa njom slažem.

Ja iz daleka

pre 6 godina

"... Da li smo zaista toliko retardiran narod?!"
(Nikola, 12. septembar 2017 12:42)

Jesmo prijatelu, jesmo! Kad dodjem na odmor, nadjem djubre koje je komsija prebacio u moje dvoriste! A to da neko pokupi kesu koju je neko bacio, retki su primeri. Znam po nekog, al' je to retkost. Drugi ga gledaju kao da je malouman.

Fr

pre 6 godina

Ovo je slika nas I zasto se cudite ljudi.
Sredite prvo ispred svoje kuce pa onda oko zgrade pa onda predjite na park.
A pod brojem jedan naucite svoju decu kako se ponasa van kuce.
Ova vlast je propast.
U ovoj drzavi nema reciklaže. U kontejnere -bez poklopaca- se baca sve od gradjevinskog materijala do hrane, a generalno moglo bi da se reciklira 80%.
Uvedite 5 dinara Za svaku flašu/limenku
Povraćaj I verujte da ce Srbija biti čistija veoma brzo.

konzervativac

pre 6 godina

Kralj Uros prvi je posadio jorgovane putem koji je Jelena Anzujska dolazila do prestonice Rasa jer postoji prica da je bila nesigurna posto se udaje u nepoznatu i manje razvijenu zemlju.On je posadio jorgovane kako bi joj prvi utisak Srbije bio ugodan.I to je prema istoricarima bio jedan od retkih srednjovekovnih vladarskih brakova u kom su se supruznici zaista voleli,Jelena je ostala upamcena i u narodu zbog humanitarnog rada i podizanja zaduzbina pa je u 14om veku proglasena i svetom.Kralj Uros prvi je inace jedan od najpotcenjenijih vladara Srbije,malo ko zna sta o njemu a covek je zasluzan za potonja osvajanja Milutina i Dusana.Reformisao drzavu,otvorio rudnike sto je dovelo do ogromnih prihoda i nije ratovao napravivsi temelj za buduca srpska osvajanja.Ne znam samo sto se neko ne seti da opet posadi te jorgovane,bila bi lepa turisticka atrakcija.

Anna Brandenberger

pre 6 godina

Dragi sugradjani, Dosta vas kriticno izgovara to je Vuciceva Srbija ili Takva je Srbija. Dali ja ovdi u Svajcarskoj mogu kriviti Svajcarsku vladu sto je neko sa Balkana bacijo smece pored Autoputa. Sigurno ne, ali ako se uhvati puca po novcaniku ali mi ovdi i prijavljujemo komunalnoj policiji ako nekog vidim, a dole kod vas prolazite kao pored turskog groblja. Srbija nije Vuciceva nego srpskog naroda, a vecina naroda je izabrala tog Vucica, Pa gde ste vi kriticari Vucica,pravite novu partiju, angazirajte se da nesto pozitivno uradite za Srbiju. Pa kazete Srbija je cela takva. A, zasto je takva. Udruzite se pa je ocistite a ne bacajte sve u reke pa vam Vucic ili bilo koji sledeci,posle katastrofalni poplava jer reka nemoze proci od Autoguma, Frizidera, duseka itd. svojim dosadasnjim tokom. Sramota i bruka. Pogledajte Novi Beograd. Pun plasticni kesa i otpada. A ko zivi na Novom Beogradu. Zive gotovo nekadasnja Vojna lica sa porodicama. Nemaju sta raditi, dosadjuju se po parkovima. Zasto se ne organizuju da ociste parkove. Nee oni se organizuju da piju pivo i puse a prazne flase i pikavce ostavljaju u travi, ako je uopste ima. Sugradjani " u se i svoje kljuse" je stara pouka,koja ima neko znacenje a koje? To prepustam vama srbima koji zivite u toj zemlji. Anna Brandenberger

Feniks

pre 6 godina

Konačno!!!Šta je sa našim karakterom?Pokazujemo to sami svojom (ne)brigom o spomenicima kulture,busajući se u prsa i pričati o patriotizmu uz turban folk.Voleo bih da se ovo ruglo uredi i da nemam osećaj gadosti kada sledeći put prodjem kraj spomen česme.

Nemi posmatrač

pre 6 godina

A tek kad prođete malo dalje, pa pogledate korito Ibra, to je čemer i jad neopisiv ! Milijarde, bukvalno, kesa su pored reke ! Hiljadu puta kada sam prošao, setim se Rasima, ministra u ko zna koliko vlada! Da ne vidi to kad prolazi tuda, pa da organizuje neko čišćenje, ipak je to njegov kraj ! A onda pomislim, verovatno su mu toliko tamna stakla na limuzini koja ga vozi, da i ne vidi baš najbolje !

Washington

pre 6 godina

Sta ovo treba da me cudi? Pa u Srbiji se jos uvek papirici iz auta bacaju kroz prozor jer to je "normalno". Svaki put kad sam prolazio kroz Austriju i Svajcarsku divio sam se tim ljudima kako odrzavaju i pre svega VOLE svoju zemlju.

Provincija calling

pre 6 godina

Svaki dobronameran čitalac neka šeruje ovaj tekst lokalnoj samoupravi i ministarstvima sa zahtevom za preduzimanje mera.

Sima dokolenac

pre 6 godina

Nekada je taj restoran bio mesto gde se spremala dobra hrana i mesto gde su uglavnom pravili pauzu ljudi koji su s kosova putovali za Srbiju.Sada albanaca na tom putu vise i nema.Jedino voze novopazarci tim putem.Nekada su ljudi s kosova tamo odlazili ma corbicu.Ali to je bilo za vreme Tita i sve negde do 90. godina.Dolina jorgovana se posle toga " osusila ". Posle nekoliko kilometara prema Kraljevu je bio a i sada jeste restoran koji je drzao pokojni gazda Zika.Taj restoran i dalje radi.Sve ovo znam zato sto sam tim putem putovao nebrojano puta....a dolina jw sramota za Kraljevo kao opstinu

Dusan

pre 6 godina

Pre neki dan sam se provozao jednim puticem po Fruskoj Gori, nekada najvecoj vojvodjankoj lepotici. Ljudi moji, da vidite na sta to lici. Flase, case, pelene, kese...duz celog puta.

Rosa

pre 6 godina

Ne samo Kraljeva vec je u celoj Srbiji tako.Uzas od smrada vrata prozore ne smete otvoriti od uginulih zivotinja do bacanja smeca kroz prozore.

Doktor

pre 6 godina

Ovaj "OTEL", zarastao i pust, je slika i prilika Vuceliceve Srbije. Pazite, ne milosevicevske nego Vuceliceve Srbije.I slika i prilika prijateljskog i bratskog naroda Vladimira Vladimirovica.
Ali ne brinite, bice jos i gore!!!

Arnold

pre 6 godina

Nista cudno, skoro cela Srbija je jedna velika deponija.
Generalno smo mnogo los narod koji je deklarativno busa u grudi patriotizmom a na primer ovakvim odnosom prema svojoj zivotnoj okolini pokazuje koliko sustinski voli svoju zemlju.
Da ne spominjem drzavu i njen vrh koji se tek ne bave ovim problemom.

Mrle

pre 6 godina

Sramota! Opština bi trebalo da od vlasnika naplati troškove održavanja, ako neće on sam. Ukoliko se računi nagomilavaju, uzeti u državno vlasništvo.

stradija

pre 6 godina

Srbija ubrzano propada, izjeda samu sebe. Em sto politicari kradu i unistavaju sopstveni narod, em sto je gro naroda nekulturno i prlja sve redom...Rezultat toga je stalno tonuce ove drzavice- i to niko ne pokusava da spreci..

грле

pre 6 godina

Прошао сам небројено пута на путу за Копаоник долином и заиста није ништа специјално, чак и кад би се очистила. Много су лепши кањони Увца или Таре, а ова долина је као некаква "лајт" верзија природне лепоте, нема ничег упечатљивог што би се памтило. Жали Боже само оне тврђаве Маглич, види се колико је све то запуштено и колико се не рачуна на посетиоце.

Anka

pre 6 godina

Pa najzagadjenija je Srbija u Evropi.Preko 5000 gradjana Srbije umre od zagadjenog vazuha a upravo je sirenje smrada koje svakodnevno udisemo a ne samo od izduvnih gasova gde u drzavama clanica EU ima desetostruko vise automobila.Svaki clan porodice vozi auto a kod nas je prljavstina u pitanju.

Profesor

pre 6 godina

Zasto grad Kraljevo ne pokrene inicijativu da se obnovi ovo istorijsko nasledje? Prvo, ocistiti nagomilano djubre! Drugo, zasaditi jorgovane pored puta i gde god je to moguce na tom potesu! Trece, odrzavati!
Ulaganja - minimalna. Jedino ako se ne uvoze neke specijalne sadnice jorgovana iz Provanse ili Novog Zelanda?!

Milutin

pre 6 godina

Ovog leta sam bio baš na tom mestu (inače sam iz Subotice) i obuzela me je tuga - prelepa dolina reke Ibar, zagađena do bola. Ljudski nemar, tako tipičan za našu zemlju, ovde je dostigao jednu od svojih sramotnijih kulminacija ... Drugi bi od ovoga napravili prvorazrednu turističku atrakciju, a mi smo uradili ovo. Ništa neobično, cela zemlja nam je u istom stanju. Zbog nas, ni zbog koga drugog.

Saša

pre 6 godina

Ne mogu a da se ne setim čoveka koji je mobilnim snimao lika koji dovozi prikolicu smeća i pred njim je istovaruje u potok... parkirao se sa prikolicom pored ovog koji je snimao i opušteno istovarivao. U jednom trenutku se okrenuo i rekao "Šta je bilo? Šta 'oćeš?"... i ništa nije bilo, on istovario, čovek ga snimio i objavio. I NIŠTA BRE!!??

cojle manojle

pre 6 godina

Nekada jorgovani, a sada plastične boce - u skladu sa vremenom, da oslika blagodet koju su nam doneli moderni materijali. A i taj vojnik što dreždi tamo, pa ni to baš nije "in" u poslednje vreme, naročito po ovoj "novoj", prekrojenoj istoriji po kojoj Franc Ferdinand zaslužuje ulicu i trg a Gavrili Princip osudu i prezir. Neka vojnika, neka gleda u plastične boce i korov, neka sagleda Srbiju za koju je dao ruku, nogu, život... Sve će to narod pozlatiti.

JA

pre 6 godina

Jelena Anžujska je bila ugarska princeza, potomkinja ugarskih kraljeva i vizantijskih careva iz dinastije Anđeo, Anžujska je bila možda po teči. Anžujska je od pogrešno čitanog, zapisanog ili izgovorenog njenog pravog prezimena Anđeo/Anđelina.

Sasa

pre 6 godina

Za ovo smo sebi krivi. Mi smo ti koji bacaju smece. Nisu sigurno zivotinje. Mi. Fruska gora je unistena, bruka i sramota. Puna smetlista. Ne znam zasto ovo nekoga cudi uopste. Kod mene u Novom Sadu nekima jeste tesko da izadju napolje i bace smece, pa ga bacaju u kontejner sa petog sprata, a puna su im usta kulture. Koliko sam puta samo video kako u prodavnicima uzimaju kese zbog kupovine jednog proizvoda samo za koji uopste nije potrebna. Nakon toga negde na putu od prodavnice do kuce nonsalantno bace kesu i nastave kao da se nista nije dogodilo. Nasa nacija ne poseduje samodisciplinu, plasi je se odavno. I dok tako bude bilo, bice i smeca u to budite sigurni.

Nikola

pre 6 godina

To je naš odnos ka državi! Ne mogu da verujem da su ljudi toliko nepristojni i glupi da ne mogu da shvate da kada bace tu plastičnu kesu, jednog dana će je vetar doneti ispred njihove kuće! Pa zar je teško staviti u džep do prve kante ili u kola pa izbaciti u kantu. Zar je moguće da smo toliko lenji i nepromišljeni da nam je lakše da bacamo otpatke gde stignemo, a posle cokćemo kako je u inostranstvu sve sređeno, a kod nas sve prljavo. Da li smo zaista toliko retardiran narod?!

filatelista

pre 6 godina

pa to...to nam pokažite jer je to prava slika Srbistana.
ne ušminkane fasade, trotorai kad vožd polaže zakletvu ili počupan korov i opran autoput kad stiže Putin, nego ovo, spontano i svkaodnevno.
Srbi to rade od srce, iz ljubavi prema sebi, svojim potomcima i na kraju otadžbini.
Danas Srbin iz 1914. da mora da kopa rov da dočeka Švabu, ne bi mogao da zabode ašov od flaša i šuta....

stradija

pre 6 godina

Srbija ubrzano propada, izjeda samu sebe. Em sto politicari kradu i unistavaju sopstveni narod, em sto je gro naroda nekulturno i prlja sve redom...Rezultat toga je stalno tonuce ove drzavice- i to niko ne pokusava da spreci..

Milutin

pre 6 godina

Ovog leta sam bio baš na tom mestu (inače sam iz Subotice) i obuzela me je tuga - prelepa dolina reke Ibar, zagađena do bola. Ljudski nemar, tako tipičan za našu zemlju, ovde je dostigao jednu od svojih sramotnijih kulminacija ... Drugi bi od ovoga napravili prvorazrednu turističku atrakciju, a mi smo uradili ovo. Ništa neobično, cela zemlja nam je u istom stanju. Zbog nas, ni zbog koga drugog.

Saša

pre 6 godina

Ne mogu a da se ne setim čoveka koji je mobilnim snimao lika koji dovozi prikolicu smeća i pred njim je istovaruje u potok... parkirao se sa prikolicom pored ovog koji je snimao i opušteno istovarivao. U jednom trenutku se okrenuo i rekao "Šta je bilo? Šta 'oćeš?"... i ništa nije bilo, on istovario, čovek ga snimio i objavio. I NIŠTA BRE!!??

Nikola

pre 6 godina

To je naš odnos ka državi! Ne mogu da verujem da su ljudi toliko nepristojni i glupi da ne mogu da shvate da kada bace tu plastičnu kesu, jednog dana će je vetar doneti ispred njihove kuće! Pa zar je teško staviti u džep do prve kante ili u kola pa izbaciti u kantu. Zar je moguće da smo toliko lenji i nepromišljeni da nam je lakše da bacamo otpatke gde stignemo, a posle cokćemo kako je u inostranstvu sve sređeno, a kod nas sve prljavo. Da li smo zaista toliko retardiran narod?!

Arnold

pre 6 godina

Nista cudno, skoro cela Srbija je jedna velika deponija.
Generalno smo mnogo los narod koji je deklarativno busa u grudi patriotizmom a na primer ovakvim odnosom prema svojoj zivotnoj okolini pokazuje koliko sustinski voli svoju zemlju.
Da ne spominjem drzavu i njen vrh koji se tek ne bave ovim problemom.

filatelista

pre 6 godina

pa to...to nam pokažite jer je to prava slika Srbistana.
ne ušminkane fasade, trotorai kad vožd polaže zakletvu ili počupan korov i opran autoput kad stiže Putin, nego ovo, spontano i svkaodnevno.
Srbi to rade od srce, iz ljubavi prema sebi, svojim potomcima i na kraju otadžbini.
Danas Srbin iz 1914. da mora da kopa rov da dočeka Švabu, ne bi mogao da zabode ašov od flaša i šuta....

cojle manojle

pre 6 godina

Nekada jorgovani, a sada plastične boce - u skladu sa vremenom, da oslika blagodet koju su nam doneli moderni materijali. A i taj vojnik što dreždi tamo, pa ni to baš nije "in" u poslednje vreme, naročito po ovoj "novoj", prekrojenoj istoriji po kojoj Franc Ferdinand zaslužuje ulicu i trg a Gavrili Princip osudu i prezir. Neka vojnika, neka gleda u plastične boce i korov, neka sagleda Srbiju za koju je dao ruku, nogu, život... Sve će to narod pozlatiti.

Rosa

pre 6 godina

Ne samo Kraljeva vec je u celoj Srbiji tako.Uzas od smrada vrata prozore ne smete otvoriti od uginulih zivotinja do bacanja smeca kroz prozore.

Doktor

pre 6 godina

Ovaj "OTEL", zarastao i pust, je slika i prilika Vuceliceve Srbije. Pazite, ne milosevicevske nego Vuceliceve Srbije.I slika i prilika prijateljskog i bratskog naroda Vladimira Vladimirovica.
Ali ne brinite, bice jos i gore!!!

Mrle

pre 6 godina

Sramota! Opština bi trebalo da od vlasnika naplati troškove održavanja, ako neće on sam. Ukoliko se računi nagomilavaju, uzeti u državno vlasništvo.

Dusan

pre 6 godina

Pre neki dan sam se provozao jednim puticem po Fruskoj Gori, nekada najvecoj vojvodjankoj lepotici. Ljudi moji, da vidite na sta to lici. Flase, case, pelene, kese...duz celog puta.

Anka

pre 6 godina

Pa najzagadjenija je Srbija u Evropi.Preko 5000 gradjana Srbije umre od zagadjenog vazuha a upravo je sirenje smrada koje svakodnevno udisemo a ne samo od izduvnih gasova gde u drzavama clanica EU ima desetostruko vise automobila.Svaki clan porodice vozi auto a kod nas je prljavstina u pitanju.

konzervativac

pre 6 godina

Kralj Uros prvi je posadio jorgovane putem koji je Jelena Anzujska dolazila do prestonice Rasa jer postoji prica da je bila nesigurna posto se udaje u nepoznatu i manje razvijenu zemlju.On je posadio jorgovane kako bi joj prvi utisak Srbije bio ugodan.I to je prema istoricarima bio jedan od retkih srednjovekovnih vladarskih brakova u kom su se supruznici zaista voleli,Jelena je ostala upamcena i u narodu zbog humanitarnog rada i podizanja zaduzbina pa je u 14om veku proglasena i svetom.Kralj Uros prvi je inace jedan od najpotcenjenijih vladara Srbije,malo ko zna sta o njemu a covek je zasluzan za potonja osvajanja Milutina i Dusana.Reformisao drzavu,otvorio rudnike sto je dovelo do ogromnih prihoda i nije ratovao napravivsi temelj za buduca srpska osvajanja.Ne znam samo sto se neko ne seti da opet posadi te jorgovane,bila bi lepa turisticka atrakcija.

Milan

pre 6 godina

Ja stvarno ne znam, šta je to sa nama Srbima. Kao da nas je neko podkupio da radimo protiv sebe i svog interesa. Protiv svoje dece i njihove dece?... Kad stranac dodje kao gost u Srbiju pa vidi kako se mi odnosimo prema našim istorijskim i kulturnim spomenicima, pa normalno je onda da nas niko ne poštuje i ceni kad sami sebe prvo ne poštujemo, a onda i ne cenimo.

Darko

pre 6 godina

Pa ako ste svi fini i kulturni kao sto se predstavljate, ko onda pravi ovaj sav krs po citavoj Srbiji? Jel ucite decu da omot od cokoladice nose u dzepu do prve kante? Jel dok vozite ne bacate pikavac kroz prozor iako imate u kolima pikslu? Jel pljujete po ulici? Sve ide iz kuce, i to nema veze sa nemastinom, sankcijama, Slobom , Djindjicem , Vucicem ... vec sa nasom nekulturom.

Ja iz daleka

pre 6 godina

"... Da li smo zaista toliko retardiran narod?!"
(Nikola, 12. septembar 2017 12:42)

Jesmo prijatelu, jesmo! Kad dodjem na odmor, nadjem djubre koje je komsija prebacio u moje dvoriste! A to da neko pokupi kesu koju je neko bacio, retki su primeri. Znam po nekog, al' je to retkost. Drugi ga gledaju kao da je malouman.

Slav

pre 6 godina

A tek kad prođete malo dalje, pa pogledate korito Ibra, to je čemer i jad neopisiv ! Milijarde, bukvalno, kesa su pored reke ! Hiljadu puta kada sam prošao, setim se Rasima, ministra u ko zna koliko vlada! Da ne vidi to kad prolazi tuda, pa da organizuje neko čišćenje, ipak je to njegov kraj ! A onda pomislim, verovatno su mu toliko tamna stakla na limuzini koja ga vozi, da i ne vidi baš najbolje !
(Nemi posmatrač, 12. septembar 2017 13:40)
A sta je o licnoj odgovornosti druze.. gradjanskoj kulturi..? Ti si malo zaboravio. Ne postoji ta gradska cistoca koja ce držati u čistom Afriku, Indiju pa i Srbiju.. ako dete od malena ne naučiš na to.. ili ti tu istu kesu staviš u auto, pa baciš na svoje mesto. Sve nama loše , osim samih sebe.

Ivana

pre 6 godina

Ne mogu a da se ne setim čoveka koji je mobilnim snimao lika koji dovozi prikolicu smeća i pred njim je istovaruje u potok... parkirao se sa prikolicom pored ovog koji je snimao i opušteno istovarivao. U jednom trenutku se okrenuo i rekao "Šta je bilo? Šta 'oćeš?"... i ništa nije bilo, on istovario, čovek ga snimio i objavio. I NIŠTA BRE!!??
(Saša, 12. septembar 2017 12:28)

da,da..u ovoj zemlji se samo konstatuje problem I to je to.dzaba protesti,peticije I bilo kakvo zalaganje.jer odgovorne I one koji su na mestima odakle imaju mogucnost da reaguju I nesto promene,bas briga.ustvari jedino ih je briga za svoj dzep.nista vise.

neobavezno

pre 6 godina

Ne volimo svoju zemlju, naodgovoran nam je odnos prema zivotnoj sredini, mi smo jedna velika deponija koja se busa u patriotske grudi, to je nas odnos prema drzavi!
Ali cim predjemo granucu nacionalne deponije i zakoracimo u jednu drugaciju sredinu, promenimo se za tili cas. Postajemo odgovorni prema zivotnoj okolini, pridrzavamo se zakona te drzave. Zasto? Pa zato sto u jednoj uredjenoj drzavi u kojoj sistem funkcionise odozgo do dole i obrnuto gradjani znaju sta im sleduje. Ali ne samo boranija raja nego i oni koji vode drzavu. Da bi iz dvorista odsekao drvo moras da trazis dozvolu od opstine. Nema Savamale i muzickih fontana kako se kome svidja. Postoje ustanove koje se o tome brinu ali pojedinac nije "Bog i batina" makar bio ministar.

Grobari Kraljevo

pre 6 godina

evo otvaram vest da citam a stojim i odmaram upravo pored cesme na parkingu...koencidencija ili ne... uglavnom tuga...i bas iz tog razloga ja svaki dan vozim moje smece ceo dan u kombiju da bih ga izbacio u kontejneru ispred firme.Nadam se da ce nas biti sve vise

Washington

pre 6 godina

Sta ovo treba da me cudi? Pa u Srbiji se jos uvek papirici iz auta bacaju kroz prozor jer to je "normalno". Svaki put kad sam prolazio kroz Austriju i Svajcarsku divio sam se tim ljudima kako odrzavaju i pre svega VOLE svoju zemlju.

Сремац

pre 6 godina

Наравно, увек је крива држава, овај или онај политичар. Али то смеће су бацали обични људи. Ово нема везе са Милошевићем, Тадићем, Вучићем! Ово има везе са некултурним људима, појединцима, који су направили ово смеће. Значи ли то да треба поставити полицију да спречи да се направи овако нешто!? Сигурно не!

Nemi posmatrač

pre 6 godina

A tek kad prođete malo dalje, pa pogledate korito Ibra, to je čemer i jad neopisiv ! Milijarde, bukvalno, kesa su pored reke ! Hiljadu puta kada sam prošao, setim se Rasima, ministra u ko zna koliko vlada! Da ne vidi to kad prolazi tuda, pa da organizuje neko čišćenje, ipak je to njegov kraj ! A onda pomislim, verovatno su mu toliko tamna stakla na limuzini koja ga vozi, da i ne vidi baš najbolje !

Gde ja živim

pre 6 godina

Kako ono beše "Mi Srbi smo jedan od najstarijih naroda, ponosan na svoju istoriju i tradiciju, mi je čuvamo i pazimo, i ne damo je nikom". Jel ovo važi stalno ili kada nas neko ujede? Mmmm da, ne bih rekao. Znate šta, ja mnogo volim ovu zemlju, ali u poslednje vreme sam sve više ubeđen da treba kolektivno da nas isele odavde i dovedu neke koji će znati da cene ono što postoji. Neka me neko ispravi ako grešim ali mislim da zbog Doline jorgovana imamo neki savez sa francuskim gradom Živernjiem (mesto u kome je Klod Mone proveo poslednje godine života) i da nas zbog toga jako cene i ima neki festival ili tako nešto. Naravno mi ćemo za ovo da okrivimo ceo univerzum sem nas samih. Pod hitno da se doved 5 Japanaca i 5 Skandinavaca da nas dovedu u red. Nema druge.

Anna Brandenberger

pre 6 godina

Dragi sugradjani, Dosta vas kriticno izgovara to je Vuciceva Srbija ili Takva je Srbija. Dali ja ovdi u Svajcarskoj mogu kriviti Svajcarsku vladu sto je neko sa Balkana bacijo smece pored Autoputa. Sigurno ne, ali ako se uhvati puca po novcaniku ali mi ovdi i prijavljujemo komunalnoj policiji ako nekog vidim, a dole kod vas prolazite kao pored turskog groblja. Srbija nije Vuciceva nego srpskog naroda, a vecina naroda je izabrala tog Vucica, Pa gde ste vi kriticari Vucica,pravite novu partiju, angazirajte se da nesto pozitivno uradite za Srbiju. Pa kazete Srbija je cela takva. A, zasto je takva. Udruzite se pa je ocistite a ne bacajte sve u reke pa vam Vucic ili bilo koji sledeci,posle katastrofalni poplava jer reka nemoze proci od Autoguma, Frizidera, duseka itd. svojim dosadasnjim tokom. Sramota i bruka. Pogledajte Novi Beograd. Pun plasticni kesa i otpada. A ko zivi na Novom Beogradu. Zive gotovo nekadasnja Vojna lica sa porodicama. Nemaju sta raditi, dosadjuju se po parkovima. Zasto se ne organizuju da ociste parkove. Nee oni se organizuju da piju pivo i puse a prazne flase i pikavce ostavljaju u travi, ako je uopste ima. Sugradjani " u se i svoje kljuse" je stara pouka,koja ima neko znacenje a koje? To prepustam vama srbima koji zivite u toj zemlji. Anna Brandenberger

gari

pre 6 godina

@Washingto nemoj kojesta trabunjati, malo morgen vole, samo su uterani u red, a tamo bi te vozac iza tebe ladno prijavio policiji i popio bi kaznu, i ne samo sto bi te prijavio vec bi bio ponosan na to, znaci samo postoji sistem i nulta tolerancija, ovde kad uhvate nekog da krade komentari su neki xx je ukrao 10 puta vise pa sto njega... ili to mu se svete zbog stranke i sl.

bane

pre 6 godina

Pa cela Srbija je takva, prljava i zarasla u korov. Nema tome leka, to nam je u genima. Nema ko da pokrene i sprovede akciju čišćenja. Pogledajte fasade, stubove nadvožnjaka, na svakom koraku plakati političara. Da li je neka stranka ili kandidat počistio za sobom? Kakav primer daju?
Kao sto rekoh genetika nam je takva.

Negativni

pre 6 godina

Ovako izgleda 90% Srbije. I Dunav i Drina i Tisa su urnisani. Djubre i bespravna gradnja na sve strane, krivolov i kradja šume.
To je dokaz koliko nam je stalo do sopstvene zemlje i do sopstvene dece.
Zemlju nismo nasledili od predaka, već pozajmili od potomaka.

Trovach

pre 6 godina

Pre skoro 10 godina smo bili u Tekiji na Djerdapu i priroda je predivna, sve dok se ne spustis na obalu, a tamo ikebana od smeca, cak i starih frizidera. To mesto ima samo tu manifestaciju ("Zlatna bucka Djerdapa) i verovatno im vecina turista samo tada dolazi (frizidere verovatno ne bacaju turisti), ali se nisu potrudili da to pokupe i bar tada nasminkaju svoje selo.

VJ

pre 6 godina

Prekjuče smo se vraćali iz GR kolima, nigde u Grčkoj i MK nismo videli đubre, ali kako smo stigli u 'najlepšu bajku', pored autoputa se vidi đubre i otpad na sve strane, a kako li je tek malo dalje kad je tu uz put tako reprezentativno...
Sve ide iz kuće. Kod nas u velikoj meri preovlađuje nekultura i nebriga.
Kad vidiš da nema kante, ponesi sa sobom pa baci kad bude bilo prilike tamo gde se baca , a ne na ulicu, na travu, ljudima ispred kuće, na parking, u šumu, u reke... zaista strašno.

Ljiljana

pre 6 godina

Mrzim rečenicu"Takvi smo mi Srbi". Nismo. Ja sam Srpkinja, pa ne bacam smeće po ulici, ne pljujem... Neki ljudi su takvi i tako bahati ne snose nikakve sankcije za svoje ponašanje. Sistem ne funkcioniše u dva pravca. Nema kaznene politike( gde su toliki komunalci?), a drugi je nedostatak servisa na usluzi građanima. Ulične kante u Beogradu su okružene smećem zbog toga što su prepune. Gde su kontejneri po selima i vikend naseljima? Svaki Srbin zna da li je bolji Obama ili Tramp, ali malo koji zna gde treba da urgira da bi se uvelo organizovano odnošenje smeća.

sturmmann

pre 6 godina

Odličan tekst, pruža mogućnosti za dalju razradu.
U vezi sa tim, predlažem vam da posetite Caričin grad, nedaleko od Sijarinske banje. Bio sam tamo sa društvom 2010.g.
Ostali smo zabezeknuti i zgroženi.
Idite i pogledajte zašto.
Ne verujem da se nešto promenilo, sem ako stanje nije još gore.

Sasa

pre 6 godina

Za ovo smo sebi krivi. Mi smo ti koji bacaju smece. Nisu sigurno zivotinje. Mi. Fruska gora je unistena, bruka i sramota. Puna smetlista. Ne znam zasto ovo nekoga cudi uopste. Kod mene u Novom Sadu nekima jeste tesko da izadju napolje i bace smece, pa ga bacaju u kontejner sa petog sprata, a puna su im usta kulture. Koliko sam puta samo video kako u prodavnicima uzimaju kese zbog kupovine jednog proizvoda samo za koji uopste nije potrebna. Nakon toga negde na putu od prodavnice do kuce nonsalantno bace kesu i nastave kao da se nista nije dogodilo. Nasa nacija ne poseduje samodisciplinu, plasi je se odavno. I dok tako bude bilo, bice i smeca u to budite sigurni.

Fr

pre 6 godina

Ovo je slika nas I zasto se cudite ljudi.
Sredite prvo ispred svoje kuce pa onda oko zgrade pa onda predjite na park.
A pod brojem jedan naucite svoju decu kako se ponasa van kuce.
Ova vlast je propast.
U ovoj drzavi nema reciklaže. U kontejnere -bez poklopaca- se baca sve od gradjevinskog materijala do hrane, a generalno moglo bi da se reciklira 80%.
Uvedite 5 dinara Za svaku flašu/limenku
Povraćaj I verujte da ce Srbija biti čistija veoma brzo.

Jelena

pre 6 godina

Hvala vam do neba sto ste objavili ovaj tekst! Verujem da ce ovakva javna kritika uroditi plodom! Mogli bi svaki dan ili bar svaku nedelju da pisete o ovakavim stvarima. Valjda nadlezni i preduzmu nesto!

neobavezno

pre 6 godina

Lepo je i za "pohvalu" kad iz perspekrive jedne Svajcarske, Nemacke ili neke druge pristojne drzave, gde zivite i radite, vidite jedine krivce genetski primitivne Srbe. Acda li se vecina vas upitala ki je vas "ukalupio" te ste postali drugaciji? Da li su kod mnogih od vas u pitanju neki drugi geni? Ne, dragi moji! Vas je disciplinovala sredina u kojoj se zna ko je "pop" a ko "bob". Mi nismo prost narod ali su nas na to svele prilike u kojima moramo da zivimo.

Fukan

pre 6 godina

U zemlji u kojoj čelnici glavnog grada grade jednu kič pevajuću fontanu u sred jednog ćumeza kao što je Slavija i kažu da će to privući turiste, nije ni čudo da je ostatak zemlje jedno veliko djubriste. Jednom prilikom sam čuo jednu prijateljicu koja je otišla na svadbu u Srbiji kako svoj dojam od iste kvalifikuje kao "hell hole". Ja se na žalost sa njom slažem.

Jelena

pre 6 godina

Nije Uroš sadio nego sirotinja raja...
(Mitar, 12. septembar 2017 14:25)

Sadila sirotinja, pa dobro nece valjda kralj. A sto ova sirotinja i raja unistava? Niti je Tadic, niti Djindjic, niti Vucic dosli tu da bacaju smece nego obican narod kome nista niti je vredno niti sveto, nego ima drzava para da cisti i sredjuje a ovamo kuka male plate i penzije. Nit je vlast sjajna a ni mi.

Djura

pre 6 godina

Meni je vec i muka da pisem o ovome. Mogao bih 5 dana da pisem o ovakvim primerima sa kojima sam se susretao sirom Srbije, a sa druge strane zovemo turiste i dicimo se kao nekim postignutim ciframa u toj oblasti. Zasto ih zovemo?! Da odu odavde definitivno uvereni da smo stoka!

Profesor

pre 6 godina

Zasto grad Kraljevo ne pokrene inicijativu da se obnovi ovo istorijsko nasledje? Prvo, ocistiti nagomilano djubre! Drugo, zasaditi jorgovane pored puta i gde god je to moguce na tom potesu! Trece, odrzavati!
Ulaganja - minimalna. Jedino ako se ne uvoze neke specijalne sadnice jorgovana iz Provanse ili Novog Zelanda?!

Srbo

pre 6 godina

Inače voda sa izvora na slici je jedna od najboljih i najzdravijih u kraju (uz put postoji još nekoliko u sličnom stanju). Srbi toče i poje decu sa izvora okruženog smećem i obavezno nešto po starom srpskom običaju ostave pored starog izvora (bar koju kesu, plastičnu flašu, ostatke sendviča). Nikada nećete videti nekog prolaznika, putnika ili stanovnika mesta da to očisti. To se kod nas ne radi mi smo ponosan narod koji urinira u svoje izvore.

Sasa_Prekookenaski

pre 6 godina

Ne zivim u Srbiji vec dugo, a nedavno sam posetio Goliju, bas taj kraj oko manastira Gradac, zaduzbinu Jelene Anzujske, i prvo sto mi je upalo u oko: od manastira do recimo Kraljeva, video sam maltene na stotinu nekih bagera, bagercica pored puta, parkiranih kaminona, naslaganih drva, razne napustene masinerije, i sl - i sve pusto, napusteno, i zapusteno. Malo, malo, pa novo "gradiliste" - tako, sve zvrji pored puta. I svud ista slika, od Golije, preko Ibarske magistrale, i sve do Beograda, gde se bas gradi da prsti! Ovo da prsti je mala sala, komika.
Jednu jedinu graditeljsku aktivnost na Ibarskoj magistrali koju sam video su bila dvojica radnika koji u nedelju popodne, u radnim kombinezonima, i malim znakom "radovi na putu" jedno 10 metara odakle su radili (na najopasnijem mogucem mestu, mada se ne zna koje je mesto opasnije na Ibarskom magistrali, koju bi trebalo dekretom zabraniti za upotrebu!), kosili one travcice sto proviruju sa ivicnjaka puta...

DrC

pre 6 godina

U GR i MK nema djubreta?!? Ma dajte molim vas, pa MK je na ivici ekoloske katastrofe. U GR je stanje malo bolje. A sto se nas tice, nista se ne razlikujemo po stroki od Turska i Albanaca koji su letos iza sebe ostavili deponiju na Batrovcima.

грле

pre 6 godina

Прошао сам небројено пута на путу за Копаоник долином и заиста није ништа специјално, чак и кад би се очистила. Много су лепши кањони Увца или Таре, а ова долина је као некаква "лајт" верзија природне лепоте, нема ничег упечатљивог што би се памтило. Жали Боже само оне тврђаве Маглич, види се колико је све то запуштено и колико се не рачуна на посетиоце.

Aaaa

pre 6 godina

Nije to sramota kraljeva nego cele srbije i nas srba. Cela zemlja nam je u smecu... bedan smo narod, svako vece setam psa oko 00h i svako vece, bukvalno svako, vidim ljude kako vrse nuzdu pored puta, izmedju zgrada, povracaju na sred puta itd... a ja cistim za mojim psom... bacanje pikavaca po ulici je skroz normalna stvar danas, da ne pricam vise

Feniks

pre 6 godina

Konačno!!!Šta je sa našim karakterom?Pokazujemo to sami svojom (ne)brigom o spomenicima kulture,busajući se u prsa i pričati o patriotizmu uz turban folk.Voleo bih da se ovo ruglo uredi i da nemam osećaj gadosti kada sledeći put prodjem kraj spomen česme.

Milos

pre 6 godina

Jedina razlika izmedju nas i zapada je u tome sto je to kod nas dozvoljeno, tj. nije sankionisano. Prosle godine sam prisustvovao sceni gde Britanac ostavlja tri prazne limenke piva na keju Ibra kao da je to najnormalnija stvar. Sad, druga je stvar sto nigde nema kante za otpatke i sto to malo kanti sto ima niko ne prazni.

Pa da li smo normalni vise?!

pre 6 godina

Nama je nepostovanje u krvi. Ovo je pre svega odsustvo ljubavi prema sopstvenoj zemlji a zatim i bolna nesvest o stetnosti zagadjenja.

I dzaba nama EU dade milion evra (1.000.000 eur) za projekat Upravljanje otpadom. Pogledajte interaktivnu mapu ma sajtu Projekti EU u Srbiji: sve do u dinar tacno zabelezeno, od kad do kad je trajao projekat i koje institucije ove drzave su bile ukljucene u to - da ne kazem uzele pare.

I onda na sajtu e- kapija procitam vest da je Grad Beograd doneo odluku o zidanju naselja Makis u zoni zastite pijacih voda: 400 i nesto hektara za zgrade, a od postojecih 120 hektara suma ostace 48 ha.

Ljudi, picemo otrov, disacemo na skrge! Ja ne mogu da verujem da se tako nakazan plan donosi u trenutku dok trosimo onih pomenutih milion evra od EU namenjenih za borbu protiv bas takvih stvari! I to u trenutku dok traje proces protiv drzave Srbije pred medjunarodnim sudom zbog otpada od mesnih proizvoda!

Mi verovatno jesmo i glupi i neobavesteni, ali zar ne znamo da svet oko nas to nije? Ko ce da vrati EU onih milion evra?

Sima dokolenac

pre 6 godina

Nekada je taj restoran bio mesto gde se spremala dobra hrana i mesto gde su uglavnom pravili pauzu ljudi koji su s kosova putovali za Srbiju.Sada albanaca na tom putu vise i nema.Jedino voze novopazarci tim putem.Nekada su ljudi s kosova tamo odlazili ma corbicu.Ali to je bilo za vreme Tita i sve negde do 90. godina.Dolina jorgovana se posle toga " osusila ". Posle nekoliko kilometara prema Kraljevu je bio a i sada jeste restoran koji je drzao pokojni gazda Zika.Taj restoran i dalje radi.Sve ovo znam zato sto sam tim putem putovao nebrojano puta....a dolina jw sramota za Kraljevo kao opstinu

Vuk

pre 6 godina

Evo na Slaviji je masovna pojava i važi za sve uzraste i radove, a to je da se masovno vrši i velika i mala nužda tokom celog dana, posebno oko jelki ali i uz dečija igrališta!!!! Centar!! Evropa!!
P.S. Ljudske fekalije su naj veći izvor zaraza!

Nemi posmatrač

pre 6 godina

@ Slav
Ja sam svoje dete vaspitao tako, da trunku ne baci van predviđenog mesta ! Moj komentar se odnosi na to da bi oni koji su na položajima, mogli da preduzmu nešto za opštu korist i da pomognu i prirodi, kad je već narod takav kakav je !

pibody

pre 6 godina

Jednom sam tom "Dolinom jada" vodio vodio goste muzeja iz Kine, jer su zeleli da vide Studenicu, Sopocane, Djurdjeve stupove, crkvu sv. Petra u Novom Pazaru.... Od svega se secam samo stida dok smo putovali tim putem.

Provincija calling

pre 6 godina

Svaki dobronameran čitalac neka šeruje ovaj tekst lokalnoj samoupravi i ministarstvima sa zahtevom za preduzimanje mera.

Realno

pre 6 godina

Kada sam isao u osnovnu skolu, imali smo svakog tromesecija akciju ciscenja i uredjenja skolskog dvorista (to je bilo obavezno za sve ucenike). Jos kao malog su me naucili da sto manje prljas, imaces manje polsla oko ciscenja. Na zalost, danas kada prodjem kraj svoje osnovne skole, odmah se vidi da se to odavno izbacilo iz obrazovnog sistema, i uopste me ne cudi sto nam danas zivotna sredina izgleda ovako

Bobi

pre 6 godina

Prošle godine vozim iza Taksiste jutro je, otvorio je prozor, jeo burek i baci papir a nedugo zatim i jogurt u kanal i to u vožnji.Ja ga pratim dok nije stao, izađem iz auta i pitam ga jesili ti iz grada? A što ? Pa kako te nije sramota ! Dalje ne moram dao je gas i pobegao, tad mi skočio pritisak a ja došao na odmor iz CH.

Gazzi

pre 6 godina

Hvala novinarima B92 sto pisu o ovakvim stvarima. Nadam se da ovo postane stalna tema gde se narod i vlasti kritikuju zbog ovakvog ponasanja i nemari (lokacija po lokacija). Neophodno je da resavamo problem akumulacije i odlaganja djubreta. To nije samo problem vlasti, vec i odnos nas pojedinaca. U ovom slucaju Kraljevcane treba da je sramota i treba sto pre da ociste ovu lokaciju.

JA

pre 6 godina

Jelena Anžujska je bila ugarska princeza, potomkinja ugarskih kraljeva i vizantijskih careva iz dinastije Anđeo, Anžujska je bila možda po teči. Anžujska je od pogrešno čitanog, zapisanog ili izgovorenog njenog pravog prezimena Anđeo/Anđelina.

A.

pre 6 godina

...Sa druge strane, smeće ostavljaju putnici koji svrate na česmu da se osveže, a na takvu nekulturu Kraljevo nema uticaja.
(Moravac, 12. septembar 2017 16:06)

Možda "Kraljevo nema uticaja" na nekulturu turista (i meštana), ali svakako može da smanji bacanje (bilo čijeg) đubreta kojekuda .
Malo dalje od česme postavite kante za đubre (imate valjda JP Gradska čistoća čiji će radnici redovno da ih prazne). Pored česme Grad neka postavi tablu "kante za đubre --->", a za one koji to ne poštuju imate valjda Komunalnu policiju.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Mala digresija istorijske preciznosti radi:

Kralj Uros iz ovog clanka NIJE Uros Nejaki, sin Cara Dusana, vec Stefan Uros, PRADEDA Cara Dusana. Jelena Anzujska je bila CUKUNBABA Urosa Nejakog a ne njegova supruga. Ona je bila supruga Stefana Urosa, ali posto su svi srpski kraljevi od Stefana Nemanje pa do Urosa Nejakog (ukljucivo) preuzimali ime "Stefan" kao prefiks svom krstenom imenu, jedini nacin da se dva Stefana Urosa korektno identifikuju je ili po brojcanoj dezignaciji (Stefan Uros je bio Uros Br.1, Stefan Uros Nejaki je bio Uros br. 5) ili po razlicitim upotrebana njihovog imena (odomaceno je da se stariji Uros, suprug Jelenin, naziva Stefan Uros a da mladji Uros bude samo Uros, ili Uros Nejaki).

Kako god se pisala i izricala njihova imena, siguran sam da se obojica vrte u grobovima k'o propeleri u grobu dok citaju ovaj clanak. Ako niste bas najbolje razumeli zasto je Kralj Milan hteo da proda Srbiju Austrijancima za male pare, posle citanja ovog clanka nadam se da vam je malo jasnije.

Moravac

pre 6 godina

Surova istina. Kao meštanin Kraljeva svedok sam ne samo ovog propadanja, veći mnogih drugih stvari. Na žalost, Kraljevo je uvek bio bastion opozicije protiv vlasti i to nas košta ne ulaganjem u ovaj kraj. Sa druge strane, smeće ostavljaju putnici koji svrate na česmu da se osveže, a na takvu nekulturu Kraljevo nema uticaja.

mirjana

pre 6 godina

Srbija se ne će "odlepiti" sa samog dna turističke mape Evrope sve dok ne profunkcioniše ekološka svest njezinih građana, tj briga za ćistoću i urednost kako urbanih prostora, tako i prirodnih ambijenata i vodenih resursa. Svim adutima (koje rado ističemo) usprkos!

Mika

pre 6 godina

Secam se kad me kolega Holanđanin koji je boravio ovde u čudu pitao: pa kako je moguce da je jedan toliko inteligentan narod toliko nekulturan i nemaran. Rekoh mu to je odraz neke duge masivne depresije. Prosecnom Srbinu ni do cega nije. A ako ga slucajno uhvati neka pozitivna ideja, brzo ga okolina udavi i povuce dole. A smece, nered, krs, blato, korov.. to samo reflektuje nase unutrasnje stanje. Iz toga se vidi koliko nam nije stalo, koliko nas boli uvo. Takvi smo, a ja ne umem da objasnim kolegi strancu zasto smo takvi.

Socijalizam na delu

pre 6 godina

Ako hocete red, cistocu i disciplinu zaposlite privatan sektor. Drzavne firme su totalna propast i sve sto dotaknu uniste jer im je svejedno, dibijaju pare radili dobro ili ne.

Higsov bozon

pre 6 godina

Ehh, blistalo....kao i mnoga druga mesta od kojih nas je sad sramota. A da može drugačije, može. Eno Avalskog tornja kao primera. Išao sam sa porodicom za vikend i baš smo komentarisali da nas ne bi bio stid da tu dovedemo goste strance, naprotiv, bili bismo ponosni. Sve uređeno, čisto, suvenirnica prelepa, zaposleni predusretljivi i ljubazni. Znači može i tako! Decu učiti kako da se ponašaju, a nemarne odrasle žestoko kažnjavati za prestupe.

грле

pre 6 godina

Прошао сам небројено пута на путу за Копаоник долином и заиста није ништа специјално, чак и кад би се очистила. Много су лепши кањони Увца или Таре, а ова долина је као некаква "лајт" верзија природне лепоте, нема ничег упечатљивог што би се памтило. Жали Боже само оне тврђаве Маглич, види се колико је све то запуштено и колико се не рачуна на посетиоце.

JA

pre 6 godina

Jelena Anžujska je bila ugarska princeza, potomkinja ugarskih kraljeva i vizantijskih careva iz dinastije Anđeo, Anžujska je bila možda po teči. Anžujska je od pogrešno čitanog, zapisanog ili izgovorenog njenog pravog prezimena Anđeo/Anđelina.

Doktor

pre 6 godina

Ovaj "OTEL", zarastao i pust, je slika i prilika Vuceliceve Srbije. Pazite, ne milosevicevske nego Vuceliceve Srbije.I slika i prilika prijateljskog i bratskog naroda Vladimira Vladimirovica.
Ali ne brinite, bice jos i gore!!!

neobavezno

pre 6 godina

Lepo je i za "pohvalu" kad iz perspekrive jedne Svajcarske, Nemacke ili neke druge pristojne drzave, gde zivite i radite, vidite jedine krivce genetski primitivne Srbe. Acda li se vecina vas upitala ki je vas "ukalupio" te ste postali drugaciji? Da li su kod mnogih od vas u pitanju neki drugi geni? Ne, dragi moji! Vas je disciplinovala sredina u kojoj se zna ko je "pop" a ko "bob". Mi nismo prost narod ali su nas na to svele prilike u kojima moramo da zivimo.

cojle manojle

pre 6 godina

Nekada jorgovani, a sada plastične boce - u skladu sa vremenom, da oslika blagodet koju su nam doneli moderni materijali. A i taj vojnik što dreždi tamo, pa ni to baš nije "in" u poslednje vreme, naročito po ovoj "novoj", prekrojenoj istoriji po kojoj Franc Ferdinand zaslužuje ulicu i trg a Gavrili Princip osudu i prezir. Neka vojnika, neka gleda u plastične boce i korov, neka sagleda Srbiju za koju je dao ruku, nogu, život... Sve će to narod pozlatiti.

Anna Brandenberger

pre 6 godina

Dragi sugradjani, Dosta vas kriticno izgovara to je Vuciceva Srbija ili Takva je Srbija. Dali ja ovdi u Svajcarskoj mogu kriviti Svajcarsku vladu sto je neko sa Balkana bacijo smece pored Autoputa. Sigurno ne, ali ako se uhvati puca po novcaniku ali mi ovdi i prijavljujemo komunalnoj policiji ako nekog vidim, a dole kod vas prolazite kao pored turskog groblja. Srbija nije Vuciceva nego srpskog naroda, a vecina naroda je izabrala tog Vucica, Pa gde ste vi kriticari Vucica,pravite novu partiju, angazirajte se da nesto pozitivno uradite za Srbiju. Pa kazete Srbija je cela takva. A, zasto je takva. Udruzite se pa je ocistite a ne bacajte sve u reke pa vam Vucic ili bilo koji sledeci,posle katastrofalni poplava jer reka nemoze proci od Autoguma, Frizidera, duseka itd. svojim dosadasnjim tokom. Sramota i bruka. Pogledajte Novi Beograd. Pun plasticni kesa i otpada. A ko zivi na Novom Beogradu. Zive gotovo nekadasnja Vojna lica sa porodicama. Nemaju sta raditi, dosadjuju se po parkovima. Zasto se ne organizuju da ociste parkove. Nee oni se organizuju da piju pivo i puse a prazne flase i pikavce ostavljaju u travi, ako je uopste ima. Sugradjani " u se i svoje kljuse" je stara pouka,koja ima neko znacenje a koje? To prepustam vama srbima koji zivite u toj zemlji. Anna Brandenberger

Moravac

pre 6 godina

Surova istina. Kao meštanin Kraljeva svedok sam ne samo ovog propadanja, veći mnogih drugih stvari. Na žalost, Kraljevo je uvek bio bastion opozicije protiv vlasti i to nas košta ne ulaganjem u ovaj kraj. Sa druge strane, smeće ostavljaju putnici koji svrate na česmu da se osveže, a na takvu nekulturu Kraljevo nema uticaja.

Сремац

pre 6 godina

Наравно, увек је крива држава, овај или онај политичар. Али то смеће су бацали обични људи. Ово нема везе са Милошевићем, Тадићем, Вучићем! Ово има везе са некултурним људима, појединцима, који су направили ово смеће. Значи ли то да треба поставити полицију да спречи да се направи овако нешто!? Сигурно не!

DrC

pre 6 godina

U GR i MK nema djubreta?!? Ma dajte molim vas, pa MK je na ivici ekoloske katastrofe. U GR je stanje malo bolje. A sto se nas tice, nista se ne razlikujemo po stroki od Turska i Albanaca koji su letos iza sebe ostavili deponiju na Batrovcima.

Mrle

pre 6 godina

Sramota! Opština bi trebalo da od vlasnika naplati troškove održavanja, ako neće on sam. Ukoliko se računi nagomilavaju, uzeti u državno vlasništvo.

Arnold

pre 6 godina

Nista cudno, skoro cela Srbija je jedna velika deponija.
Generalno smo mnogo los narod koji je deklarativno busa u grudi patriotizmom a na primer ovakvim odnosom prema svojoj zivotnoj okolini pokazuje koliko sustinski voli svoju zemlju.
Da ne spominjem drzavu i njen vrh koji se tek ne bave ovim problemom.

Socijalizam na delu

pre 6 godina

Ako hocete red, cistocu i disciplinu zaposlite privatan sektor. Drzavne firme su totalna propast i sve sto dotaknu uniste jer im je svejedno, dibijaju pare radili dobro ili ne.

filatelista

pre 6 godina

pa to...to nam pokažite jer je to prava slika Srbistana.
ne ušminkane fasade, trotorai kad vožd polaže zakletvu ili počupan korov i opran autoput kad stiže Putin, nego ovo, spontano i svkaodnevno.
Srbi to rade od srce, iz ljubavi prema sebi, svojim potomcima i na kraju otadžbini.
Danas Srbin iz 1914. da mora da kopa rov da dočeka Švabu, ne bi mogao da zabode ašov od flaša i šuta....

stradija

pre 6 godina

Srbija ubrzano propada, izjeda samu sebe. Em sto politicari kradu i unistavaju sopstveni narod, em sto je gro naroda nekulturno i prlja sve redom...Rezultat toga je stalno tonuce ove drzavice- i to niko ne pokusava da spreci..

Sima dokolenac

pre 6 godina

Nekada je taj restoran bio mesto gde se spremala dobra hrana i mesto gde su uglavnom pravili pauzu ljudi koji su s kosova putovali za Srbiju.Sada albanaca na tom putu vise i nema.Jedino voze novopazarci tim putem.Nekada su ljudi s kosova tamo odlazili ma corbicu.Ali to je bilo za vreme Tita i sve negde do 90. godina.Dolina jorgovana se posle toga " osusila ". Posle nekoliko kilometara prema Kraljevu je bio a i sada jeste restoran koji je drzao pokojni gazda Zika.Taj restoran i dalje radi.Sve ovo znam zato sto sam tim putem putovao nebrojano puta....a dolina jw sramota za Kraljevo kao opstinu

Slav

pre 6 godina

A tek kad prođete malo dalje, pa pogledate korito Ibra, to je čemer i jad neopisiv ! Milijarde, bukvalno, kesa su pored reke ! Hiljadu puta kada sam prošao, setim se Rasima, ministra u ko zna koliko vlada! Da ne vidi to kad prolazi tuda, pa da organizuje neko čišćenje, ipak je to njegov kraj ! A onda pomislim, verovatno su mu toliko tamna stakla na limuzini koja ga vozi, da i ne vidi baš najbolje !
(Nemi posmatrač, 12. septembar 2017 13:40)
A sta je o licnoj odgovornosti druze.. gradjanskoj kulturi..? Ti si malo zaboravio. Ne postoji ta gradska cistoca koja ce držati u čistom Afriku, Indiju pa i Srbiju.. ako dete od malena ne naučiš na to.. ili ti tu istu kesu staviš u auto, pa baciš na svoje mesto. Sve nama loše , osim samih sebe.

Darko

pre 6 godina

Pa ako ste svi fini i kulturni kao sto se predstavljate, ko onda pravi ovaj sav krs po citavoj Srbiji? Jel ucite decu da omot od cokoladice nose u dzepu do prve kante? Jel dok vozite ne bacate pikavac kroz prozor iako imate u kolima pikslu? Jel pljujete po ulici? Sve ide iz kuce, i to nema veze sa nemastinom, sankcijama, Slobom , Djindjicem , Vucicem ... vec sa nasom nekulturom.

Jelena

pre 6 godina

Nije Uroš sadio nego sirotinja raja...
(Mitar, 12. septembar 2017 14:25)

Sadila sirotinja, pa dobro nece valjda kralj. A sto ova sirotinja i raja unistava? Niti je Tadic, niti Djindjic, niti Vucic dosli tu da bacaju smece nego obican narod kome nista niti je vredno niti sveto, nego ima drzava para da cisti i sredjuje a ovamo kuka male plate i penzije. Nit je vlast sjajna a ni mi.

DEDA CVETKO

pre 6 godina

Mala digresija istorijske preciznosti radi:

Kralj Uros iz ovog clanka NIJE Uros Nejaki, sin Cara Dusana, vec Stefan Uros, PRADEDA Cara Dusana. Jelena Anzujska je bila CUKUNBABA Urosa Nejakog a ne njegova supruga. Ona je bila supruga Stefana Urosa, ali posto su svi srpski kraljevi od Stefana Nemanje pa do Urosa Nejakog (ukljucivo) preuzimali ime "Stefan" kao prefiks svom krstenom imenu, jedini nacin da se dva Stefana Urosa korektno identifikuju je ili po brojcanoj dezignaciji (Stefan Uros je bio Uros Br.1, Stefan Uros Nejaki je bio Uros br. 5) ili po razlicitim upotrebana njihovog imena (odomaceno je da se stariji Uros, suprug Jelenin, naziva Stefan Uros a da mladji Uros bude samo Uros, ili Uros Nejaki).

Kako god se pisala i izricala njihova imena, siguran sam da se obojica vrte u grobovima k'o propeleri u grobu dok citaju ovaj clanak. Ako niste bas najbolje razumeli zasto je Kralj Milan hteo da proda Srbiju Austrijancima za male pare, posle citanja ovog clanka nadam se da vam je malo jasnije.

Milutin

pre 6 godina

Ovog leta sam bio baš na tom mestu (inače sam iz Subotice) i obuzela me je tuga - prelepa dolina reke Ibar, zagađena do bola. Ljudski nemar, tako tipičan za našu zemlju, ovde je dostigao jednu od svojih sramotnijih kulminacija ... Drugi bi od ovoga napravili prvorazrednu turističku atrakciju, a mi smo uradili ovo. Ništa neobično, cela zemlja nam je u istom stanju. Zbog nas, ni zbog koga drugog.

Anka

pre 6 godina

Pa najzagadjenija je Srbija u Evropi.Preko 5000 gradjana Srbije umre od zagadjenog vazuha a upravo je sirenje smrada koje svakodnevno udisemo a ne samo od izduvnih gasova gde u drzavama clanica EU ima desetostruko vise automobila.Svaki clan porodice vozi auto a kod nas je prljavstina u pitanju.

bane

pre 6 godina

Pa cela Srbija je takva, prljava i zarasla u korov. Nema tome leka, to nam je u genima. Nema ko da pokrene i sprovede akciju čišćenja. Pogledajte fasade, stubove nadvožnjaka, na svakom koraku plakati političara. Da li je neka stranka ili kandidat počistio za sobom? Kakav primer daju?
Kao sto rekoh genetika nam je takva.

Saša

pre 6 godina

Ne mogu a da se ne setim čoveka koji je mobilnim snimao lika koji dovozi prikolicu smeća i pred njim je istovaruje u potok... parkirao se sa prikolicom pored ovog koji je snimao i opušteno istovarivao. U jednom trenutku se okrenuo i rekao "Šta je bilo? Šta 'oćeš?"... i ništa nije bilo, on istovario, čovek ga snimio i objavio. I NIŠTA BRE!!??

Nikola

pre 6 godina

To je naš odnos ka državi! Ne mogu da verujem da su ljudi toliko nepristojni i glupi da ne mogu da shvate da kada bace tu plastičnu kesu, jednog dana će je vetar doneti ispred njihove kuće! Pa zar je teško staviti u džep do prve kante ili u kola pa izbaciti u kantu. Zar je moguće da smo toliko lenji i nepromišljeni da nam je lakše da bacamo otpatke gde stignemo, a posle cokćemo kako je u inostranstvu sve sređeno, a kod nas sve prljavo. Da li smo zaista toliko retardiran narod?!

Fukan

pre 6 godina

U zemlji u kojoj čelnici glavnog grada grade jednu kič pevajuću fontanu u sred jednog ćumeza kao što je Slavija i kažu da će to privući turiste, nije ni čudo da je ostatak zemlje jedno veliko djubriste. Jednom prilikom sam čuo jednu prijateljicu koja je otišla na svadbu u Srbiji kako svoj dojam od iste kvalifikuje kao "hell hole". Ja se na žalost sa njom slažem.

Ja iz daleka

pre 6 godina

"... Da li smo zaista toliko retardiran narod?!"
(Nikola, 12. septembar 2017 12:42)

Jesmo prijatelu, jesmo! Kad dodjem na odmor, nadjem djubre koje je komsija prebacio u moje dvoriste! A to da neko pokupi kesu koju je neko bacio, retki su primeri. Znam po nekog, al' je to retkost. Drugi ga gledaju kao da je malouman.

konzervativac

pre 6 godina

Kralj Uros prvi je posadio jorgovane putem koji je Jelena Anzujska dolazila do prestonice Rasa jer postoji prica da je bila nesigurna posto se udaje u nepoznatu i manje razvijenu zemlju.On je posadio jorgovane kako bi joj prvi utisak Srbije bio ugodan.I to je prema istoricarima bio jedan od retkih srednjovekovnih vladarskih brakova u kom su se supruznici zaista voleli,Jelena je ostala upamcena i u narodu zbog humanitarnog rada i podizanja zaduzbina pa je u 14om veku proglasena i svetom.Kralj Uros prvi je inace jedan od najpotcenjenijih vladara Srbije,malo ko zna sta o njemu a covek je zasluzan za potonja osvajanja Milutina i Dusana.Reformisao drzavu,otvorio rudnike sto je dovelo do ogromnih prihoda i nije ratovao napravivsi temelj za buduca srpska osvajanja.Ne znam samo sto se neko ne seti da opet posadi te jorgovane,bila bi lepa turisticka atrakcija.

Grobari Kraljevo

pre 6 godina

evo otvaram vest da citam a stojim i odmaram upravo pored cesme na parkingu...koencidencija ili ne... uglavnom tuga...i bas iz tog razloga ja svaki dan vozim moje smece ceo dan u kombiju da bih ga izbacio u kontejneru ispred firme.Nadam se da ce nas biti sve vise

pibody

pre 6 godina

Jednom sam tom "Dolinom jada" vodio vodio goste muzeja iz Kine, jer su zeleli da vide Studenicu, Sopocane, Djurdjeve stupove, crkvu sv. Petra u Novom Pazaru.... Od svega se secam samo stida dok smo putovali tim putem.

Vuk

pre 6 godina

Evo na Slaviji je masovna pojava i važi za sve uzraste i radove, a to je da se masovno vrši i velika i mala nužda tokom celog dana, posebno oko jelki ali i uz dečija igrališta!!!! Centar!! Evropa!!
P.S. Ljudske fekalije su naj veći izvor zaraza!

Washington

pre 6 godina

Sta ovo treba da me cudi? Pa u Srbiji se jos uvek papirici iz auta bacaju kroz prozor jer to je "normalno". Svaki put kad sam prolazio kroz Austriju i Svajcarsku divio sam se tim ljudima kako odrzavaju i pre svega VOLE svoju zemlju.

Nemi posmatrač

pre 6 godina

A tek kad prođete malo dalje, pa pogledate korito Ibra, to je čemer i jad neopisiv ! Milijarde, bukvalno, kesa su pored reke ! Hiljadu puta kada sam prošao, setim se Rasima, ministra u ko zna koliko vlada! Da ne vidi to kad prolazi tuda, pa da organizuje neko čišćenje, ipak je to njegov kraj ! A onda pomislim, verovatno su mu toliko tamna stakla na limuzini koja ga vozi, da i ne vidi baš najbolje !

Dusan

pre 6 godina

Pre neki dan sam se provozao jednim puticem po Fruskoj Gori, nekada najvecoj vojvodjankoj lepotici. Ljudi moji, da vidite na sta to lici. Flase, case, pelene, kese...duz celog puta.

Nemi posmatrač

pre 6 godina

@ Slav
Ja sam svoje dete vaspitao tako, da trunku ne baci van predviđenog mesta ! Moj komentar se odnosi na to da bi oni koji su na položajima, mogli da preduzmu nešto za opštu korist i da pomognu i prirodi, kad je već narod takav kakav je !

A.

pre 6 godina

...Sa druge strane, smeće ostavljaju putnici koji svrate na česmu da se osveže, a na takvu nekulturu Kraljevo nema uticaja.
(Moravac, 12. septembar 2017 16:06)

Možda "Kraljevo nema uticaja" na nekulturu turista (i meštana), ali svakako može da smanji bacanje (bilo čijeg) đubreta kojekuda .
Malo dalje od česme postavite kante za đubre (imate valjda JP Gradska čistoća čiji će radnici redovno da ih prazne). Pored česme Grad neka postavi tablu "kante za đubre --->", a za one koji to ne poštuju imate valjda Komunalnu policiju.

Profesor

pre 6 godina

Zasto grad Kraljevo ne pokrene inicijativu da se obnovi ovo istorijsko nasledje? Prvo, ocistiti nagomilano djubre! Drugo, zasaditi jorgovane pored puta i gde god je to moguce na tom potesu! Trece, odrzavati!
Ulaganja - minimalna. Jedino ako se ne uvoze neke specijalne sadnice jorgovana iz Provanse ili Novog Zelanda?!

VJ

pre 6 godina

Prekjuče smo se vraćali iz GR kolima, nigde u Grčkoj i MK nismo videli đubre, ali kako smo stigli u 'najlepšu bajku', pored autoputa se vidi đubre i otpad na sve strane, a kako li je tek malo dalje kad je tu uz put tako reprezentativno...
Sve ide iz kuće. Kod nas u velikoj meri preovlađuje nekultura i nebriga.
Kad vidiš da nema kante, ponesi sa sobom pa baci kad bude bilo prilike tamo gde se baca , a ne na ulicu, na travu, ljudima ispred kuće, na parking, u šumu, u reke... zaista strašno.

Feniks

pre 6 godina

Konačno!!!Šta je sa našim karakterom?Pokazujemo to sami svojom (ne)brigom o spomenicima kulture,busajući se u prsa i pričati o patriotizmu uz turban folk.Voleo bih da se ovo ruglo uredi i da nemam osećaj gadosti kada sledeći put prodjem kraj spomen česme.

Jelena

pre 6 godina

Hvala vam do neba sto ste objavili ovaj tekst! Verujem da ce ovakva javna kritika uroditi plodom! Mogli bi svaki dan ili bar svaku nedelju da pisete o ovakavim stvarima. Valjda nadlezni i preduzmu nesto!

gari

pre 6 godina

@Washingto nemoj kojesta trabunjati, malo morgen vole, samo su uterani u red, a tamo bi te vozac iza tebe ladno prijavio policiji i popio bi kaznu, i ne samo sto bi te prijavio vec bi bio ponosan na to, znaci samo postoji sistem i nulta tolerancija, ovde kad uhvate nekog da krade komentari su neki xx je ukrao 10 puta vise pa sto njega... ili to mu se svete zbog stranke i sl.

Milan

pre 6 godina

Ja stvarno ne znam, šta je to sa nama Srbima. Kao da nas je neko podkupio da radimo protiv sebe i svog interesa. Protiv svoje dece i njihove dece?... Kad stranac dodje kao gost u Srbiju pa vidi kako se mi odnosimo prema našim istorijskim i kulturnim spomenicima, pa normalno je onda da nas niko ne poštuje i ceni kad sami sebe prvo ne poštujemo, a onda i ne cenimo.

Realno

pre 6 godina

Kada sam isao u osnovnu skolu, imali smo svakog tromesecija akciju ciscenja i uredjenja skolskog dvorista (to je bilo obavezno za sve ucenike). Jos kao malog su me naucili da sto manje prljas, imaces manje polsla oko ciscenja. Na zalost, danas kada prodjem kraj svoje osnovne skole, odmah se vidi da se to odavno izbacilo iz obrazovnog sistema, i uopste me ne cudi sto nam danas zivotna sredina izgleda ovako

Ljiljana

pre 6 godina

Mrzim rečenicu"Takvi smo mi Srbi". Nismo. Ja sam Srpkinja, pa ne bacam smeće po ulici, ne pljujem... Neki ljudi su takvi i tako bahati ne snose nikakve sankcije za svoje ponašanje. Sistem ne funkcioniše u dva pravca. Nema kaznene politike( gde su toliki komunalci?), a drugi je nedostatak servisa na usluzi građanima. Ulične kante u Beogradu su okružene smećem zbog toga što su prepune. Gde su kontejneri po selima i vikend naseljima? Svaki Srbin zna da li je bolji Obama ili Tramp, ali malo koji zna gde treba da urgira da bi se uvelo organizovano odnošenje smeća.

Djura

pre 6 godina

Meni je vec i muka da pisem o ovome. Mogao bih 5 dana da pisem o ovakvim primerima sa kojima sam se susretao sirom Srbije, a sa druge strane zovemo turiste i dicimo se kao nekim postignutim ciframa u toj oblasti. Zasto ih zovemo?! Da odu odavde definitivno uvereni da smo stoka!

Gazzi

pre 6 godina

Hvala novinarima B92 sto pisu o ovakvim stvarima. Nadam se da ovo postane stalna tema gde se narod i vlasti kritikuju zbog ovakvog ponasanja i nemari (lokacija po lokacija). Neophodno je da resavamo problem akumulacije i odlaganja djubreta. To nije samo problem vlasti, vec i odnos nas pojedinaca. U ovom slucaju Kraljevcane treba da je sramota i treba sto pre da ociste ovu lokaciju.

Pa da li smo normalni vise?!

pre 6 godina

Nama je nepostovanje u krvi. Ovo je pre svega odsustvo ljubavi prema sopstvenoj zemlji a zatim i bolna nesvest o stetnosti zagadjenja.

I dzaba nama EU dade milion evra (1.000.000 eur) za projekat Upravljanje otpadom. Pogledajte interaktivnu mapu ma sajtu Projekti EU u Srbiji: sve do u dinar tacno zabelezeno, od kad do kad je trajao projekat i koje institucije ove drzave su bile ukljucene u to - da ne kazem uzele pare.

I onda na sajtu e- kapija procitam vest da je Grad Beograd doneo odluku o zidanju naselja Makis u zoni zastite pijacih voda: 400 i nesto hektara za zgrade, a od postojecih 120 hektara suma ostace 48 ha.

Ljudi, picemo otrov, disacemo na skrge! Ja ne mogu da verujem da se tako nakazan plan donosi u trenutku dok trosimo onih pomenutih milion evra od EU namenjenih za borbu protiv bas takvih stvari! I to u trenutku dok traje proces protiv drzave Srbije pred medjunarodnim sudom zbog otpada od mesnih proizvoda!

Mi verovatno jesmo i glupi i neobavesteni, ali zar ne znamo da svet oko nas to nije? Ko ce da vrati EU onih milion evra?

Mika

pre 6 godina

Secam se kad me kolega Holanđanin koji je boravio ovde u čudu pitao: pa kako je moguce da je jedan toliko inteligentan narod toliko nekulturan i nemaran. Rekoh mu to je odraz neke duge masivne depresije. Prosecnom Srbinu ni do cega nije. A ako ga slucajno uhvati neka pozitivna ideja, brzo ga okolina udavi i povuce dole. A smece, nered, krs, blato, korov.. to samo reflektuje nase unutrasnje stanje. Iz toga se vidi koliko nam nije stalo, koliko nas boli uvo. Takvi smo, a ja ne umem da objasnim kolegi strancu zasto smo takvi.

Rosa

pre 6 godina

Ne samo Kraljeva vec je u celoj Srbiji tako.Uzas od smrada vrata prozore ne smete otvoriti od uginulih zivotinja do bacanja smeca kroz prozore.

Sasa_Prekookenaski

pre 6 godina

Ne zivim u Srbiji vec dugo, a nedavno sam posetio Goliju, bas taj kraj oko manastira Gradac, zaduzbinu Jelene Anzujske, i prvo sto mi je upalo u oko: od manastira do recimo Kraljeva, video sam maltene na stotinu nekih bagera, bagercica pored puta, parkiranih kaminona, naslaganih drva, razne napustene masinerije, i sl - i sve pusto, napusteno, i zapusteno. Malo, malo, pa novo "gradiliste" - tako, sve zvrji pored puta. I svud ista slika, od Golije, preko Ibarske magistrale, i sve do Beograda, gde se bas gradi da prsti! Ovo da prsti je mala sala, komika.
Jednu jedinu graditeljsku aktivnost na Ibarskoj magistrali koju sam video su bila dvojica radnika koji u nedelju popodne, u radnim kombinezonima, i malim znakom "radovi na putu" jedno 10 metara odakle su radili (na najopasnijem mogucem mestu, mada se ne zna koje je mesto opasnije na Ibarskom magistrali, koju bi trebalo dekretom zabraniti za upotrebu!), kosili one travcice sto proviruju sa ivicnjaka puta...

neobavezno

pre 6 godina

Ne volimo svoju zemlju, naodgovoran nam je odnos prema zivotnoj sredini, mi smo jedna velika deponija koja se busa u patriotske grudi, to je nas odnos prema drzavi!
Ali cim predjemo granucu nacionalne deponije i zakoracimo u jednu drugaciju sredinu, promenimo se za tili cas. Postajemo odgovorni prema zivotnoj okolini, pridrzavamo se zakona te drzave. Zasto? Pa zato sto u jednoj uredjenoj drzavi u kojoj sistem funkcionise odozgo do dole i obrnuto gradjani znaju sta im sleduje. Ali ne samo boranija raja nego i oni koji vode drzavu. Da bi iz dvorista odsekao drvo moras da trazis dozvolu od opstine. Nema Savamale i muzickih fontana kako se kome svidja. Postoje ustanove koje se o tome brinu ali pojedinac nije "Bog i batina" makar bio ministar.

Provincija calling

pre 6 godina

Svaki dobronameran čitalac neka šeruje ovaj tekst lokalnoj samoupravi i ministarstvima sa zahtevom za preduzimanje mera.

Gde ja živim

pre 6 godina

Kako ono beše "Mi Srbi smo jedan od najstarijih naroda, ponosan na svoju istoriju i tradiciju, mi je čuvamo i pazimo, i ne damo je nikom". Jel ovo važi stalno ili kada nas neko ujede? Mmmm da, ne bih rekao. Znate šta, ja mnogo volim ovu zemlju, ali u poslednje vreme sam sve više ubeđen da treba kolektivno da nas isele odavde i dovedu neke koji će znati da cene ono što postoji. Neka me neko ispravi ako grešim ali mislim da zbog Doline jorgovana imamo neki savez sa francuskim gradom Živernjiem (mesto u kome je Klod Mone proveo poslednje godine života) i da nas zbog toga jako cene i ima neki festival ili tako nešto. Naravno mi ćemo za ovo da okrivimo ceo univerzum sem nas samih. Pod hitno da se doved 5 Japanaca i 5 Skandinavaca da nas dovedu u red. Nema druge.

Fr

pre 6 godina

Ovo je slika nas I zasto se cudite ljudi.
Sredite prvo ispred svoje kuce pa onda oko zgrade pa onda predjite na park.
A pod brojem jedan naucite svoju decu kako se ponasa van kuce.
Ova vlast je propast.
U ovoj drzavi nema reciklaže. U kontejnere -bez poklopaca- se baca sve od gradjevinskog materijala do hrane, a generalno moglo bi da se reciklira 80%.
Uvedite 5 dinara Za svaku flašu/limenku
Povraćaj I verujte da ce Srbija biti čistija veoma brzo.

Ivana

pre 6 godina

Ne mogu a da se ne setim čoveka koji je mobilnim snimao lika koji dovozi prikolicu smeća i pred njim je istovaruje u potok... parkirao se sa prikolicom pored ovog koji je snimao i opušteno istovarivao. U jednom trenutku se okrenuo i rekao "Šta je bilo? Šta 'oćeš?"... i ništa nije bilo, on istovario, čovek ga snimio i objavio. I NIŠTA BRE!!??
(Saša, 12. septembar 2017 12:28)

da,da..u ovoj zemlji se samo konstatuje problem I to je to.dzaba protesti,peticije I bilo kakvo zalaganje.jer odgovorne I one koji su na mestima odakle imaju mogucnost da reaguju I nesto promene,bas briga.ustvari jedino ih je briga za svoj dzep.nista vise.

Trovach

pre 6 godina

Pre skoro 10 godina smo bili u Tekiji na Djerdapu i priroda je predivna, sve dok se ne spustis na obalu, a tamo ikebana od smeca, cak i starih frizidera. To mesto ima samo tu manifestaciju ("Zlatna bucka Djerdapa) i verovatno im vecina turista samo tada dolazi (frizidere verovatno ne bacaju turisti), ali se nisu potrudili da to pokupe i bar tada nasminkaju svoje selo.

Aaaa

pre 6 godina

Nije to sramota kraljeva nego cele srbije i nas srba. Cela zemlja nam je u smecu... bedan smo narod, svako vece setam psa oko 00h i svako vece, bukvalno svako, vidim ljude kako vrse nuzdu pored puta, izmedju zgrada, povracaju na sred puta itd... a ja cistim za mojim psom... bacanje pikavaca po ulici je skroz normalna stvar danas, da ne pricam vise

Milos

pre 6 godina

Jedina razlika izmedju nas i zapada je u tome sto je to kod nas dozvoljeno, tj. nije sankionisano. Prosle godine sam prisustvovao sceni gde Britanac ostavlja tri prazne limenke piva na keju Ibra kao da je to najnormalnija stvar. Sad, druga je stvar sto nigde nema kante za otpatke i sto to malo kanti sto ima niko ne prazni.

mirjana

pre 6 godina

Srbija se ne će "odlepiti" sa samog dna turističke mape Evrope sve dok ne profunkcioniše ekološka svest njezinih građana, tj briga za ćistoću i urednost kako urbanih prostora, tako i prirodnih ambijenata i vodenih resursa. Svim adutima (koje rado ističemo) usprkos!

Bobi

pre 6 godina

Prošle godine vozim iza Taksiste jutro je, otvorio je prozor, jeo burek i baci papir a nedugo zatim i jogurt u kanal i to u vožnji.Ja ga pratim dok nije stao, izađem iz auta i pitam ga jesili ti iz grada? A što ? Pa kako te nije sramota ! Dalje ne moram dao je gas i pobegao, tad mi skočio pritisak a ja došao na odmor iz CH.

Srbo

pre 6 godina

Inače voda sa izvora na slici je jedna od najboljih i najzdravijih u kraju (uz put postoji još nekoliko u sličnom stanju). Srbi toče i poje decu sa izvora okruženog smećem i obavezno nešto po starom srpskom običaju ostave pored starog izvora (bar koju kesu, plastičnu flašu, ostatke sendviča). Nikada nećete videti nekog prolaznika, putnika ili stanovnika mesta da to očisti. To se kod nas ne radi mi smo ponosan narod koji urinira u svoje izvore.

Sasa

pre 6 godina

Za ovo smo sebi krivi. Mi smo ti koji bacaju smece. Nisu sigurno zivotinje. Mi. Fruska gora je unistena, bruka i sramota. Puna smetlista. Ne znam zasto ovo nekoga cudi uopste. Kod mene u Novom Sadu nekima jeste tesko da izadju napolje i bace smece, pa ga bacaju u kontejner sa petog sprata, a puna su im usta kulture. Koliko sam puta samo video kako u prodavnicima uzimaju kese zbog kupovine jednog proizvoda samo za koji uopste nije potrebna. Nakon toga negde na putu od prodavnice do kuce nonsalantno bace kesu i nastave kao da se nista nije dogodilo. Nasa nacija ne poseduje samodisciplinu, plasi je se odavno. I dok tako bude bilo, bice i smeca u to budite sigurni.

sturmmann

pre 6 godina

Odličan tekst, pruža mogućnosti za dalju razradu.
U vezi sa tim, predlažem vam da posetite Caričin grad, nedaleko od Sijarinske banje. Bio sam tamo sa društvom 2010.g.
Ostali smo zabezeknuti i zgroženi.
Idite i pogledajte zašto.
Ne verujem da se nešto promenilo, sem ako stanje nije još gore.

Negativni

pre 6 godina

Ovako izgleda 90% Srbije. I Dunav i Drina i Tisa su urnisani. Djubre i bespravna gradnja na sve strane, krivolov i kradja šume.
To je dokaz koliko nam je stalo do sopstvene zemlje i do sopstvene dece.
Zemlju nismo nasledili od predaka, već pozajmili od potomaka.

Higsov bozon

pre 6 godina

Ehh, blistalo....kao i mnoga druga mesta od kojih nas je sad sramota. A da može drugačije, može. Eno Avalskog tornja kao primera. Išao sam sa porodicom za vikend i baš smo komentarisali da nas ne bi bio stid da tu dovedemo goste strance, naprotiv, bili bismo ponosni. Sve uređeno, čisto, suvenirnica prelepa, zaposleni predusretljivi i ljubazni. Znači može i tako! Decu učiti kako da se ponašaju, a nemarne odrasle žestoko kažnjavati za prestupe.