Četvrtak, 27.07.2017.

07:02

Sputnjik: Ako bi Srbija sad prihvatila Kosovo, bilo bi...

U ovom trenutku Srbija bi mogla samo da prihvati nezavisnost Kosova, čime bi ono postalo deo NATO i UN. Zato možda treba sačekati, kažu analitičari za Sputnjik.

Izvor: Sputnjik

Sputnjik: Ako bi Srbija sad prihvatila Kosovo, bilo bi... IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

62 Komentari

Sortiraj po:

DPolitika

pre 6 godina

@Pavle

Ako malo bolje razmislis i da je Srbija u tim godinama od 1990-2011 sa tim BDP-om bila po sankcijama gotovo deset godina, zatim imala hiperinflaciju i bombardovanje, te nakon 2000 ima sa unutrasnje strane rasturanje sosptvene privrede, svatices da bi bez tih faktora i bez EU Srbija imala daleko veci rast od ostalih zemalja.

Znas li uopste koliko zemalja na ovom svetu nije u EU pa se u njima bolje zivi i radi.

Na kraju koje su to najbogatije zemlje sveta medju top 10 u EU?

Da ne ulazim u to da sam BDP moze mnogo sta da pokaze ali i mnogo toga da sakrije te reci da je ovaj minoran a veci BDP u Bugarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj posledica uspesnosti i dobrih kvaliteta EU je u najmanju ruku smesan.

Ko je odgovoran za to sto su u Bugarskoj ljudi spaljuju na trgovima zbog cena struje i namirnica jer za to odgovorna Bugarska ili EU?

Ili je EU odgovorna za samo sve lepo tj. prozore od marmelade a sve negativno to je na nekome drugome...

Znas li da gotovo svaki dan od 2011 neko protestuje u Bugarskoj, na primer sada im je policija u protestu gotovo mesec dana? Afere koje imaju se samo smenjuju. I to to je kao bolji zivot nakon ulaska u EU?

Znas li da u Rumuniji iako je u EU vlada na ulici smenjivana nekoliko puta o dsilnog boljeg zivota nakon ulaska tamo?

Slicno je i u Hrvatskoj.

Tako da ne tupite da ce biti bolje u EU da ce biti manje korupcije i slicno. Samo ako mi sami uredimo drzavu bi ce bolje za nas same.

povrsna ocena

pre 6 godina

Mišljenje Vladislava Jovanovića treba uzeti sa velikom dozom rezerve. On je tvrdio da je rezolucija 757 SB UN samo neka informacija bez većih posledica. Posledice su bile jasne ubrzo, sankcije koje su osiromašile društvo a obogatile kriminalce i političare.
(Janone, 27. jul 2017 09:50)

Jovanovic je profesionalni diplomata kakvih mi vise skoro uopste nemamo. A izjava koju citirati mora da se stavi u kontekst u kome je data - normalno je da sankcije imaju uticaja na drzavu, ali obzirom na rat Hrvatskoj, pocetak rata u Bosni, odluke Badinterove komisije (koje su prakticno ponistile Ustav iz 1974.) i sve druge probleme koji su vec postojali, sankcije nisu bile najstrasnija stvar koja se dogodila. I da se razumemo sankcije same po sebi nisu obogatile pojedince, pojedinci su se obogatili kroz privatizaciju koja nije bila nuzno vezana sa sankcije (uostalom, najveci deo privatizacije se odigrao nakon 1996.godine kada su sankcije skinute). Licni primer: ja sam 90-tih radio sa stranom firmom koju smo zastupali do sankcija - oni su hteli da nastave da rade sa nama, samo je sve bilo komplikovanije... zbog toga se nijedan pojedinac iz nase firme nije enormno obogation, svi smo nastavili da radimo za platu. Druga je stvar sto je 10-tak godina kasnije firma privatizovana (tada vise nije bilo sankcija, a ni mene u firmi) i tada su se neki pojedinci dobro obogatili.

Pavle

pre 6 godina

"... Pogledajte Hrvatsku, Bugarsku, Rumuniju do pre 4-5 godina kad se narod konacno osvestio.
Svi zive isto kao i pre ulaska (ili malo bolje kako bi ziveli i bez EU) a od tada je proslo npr u slucaju Bugarske punih 10 godina..."

(Fei Li, 27. jul 2017 08:45)


Ako pogledas podatke Ujedinjenih Nacija (UNData) o prosecnom porastu GDP-a, konkretno za period 1990-2011 (tako su publikovani podaci) mozes da vidis sledece:

Srbija 1.4%, Hrvatska 2.8%, Bugarska 3.3%, Rumunija 2.8%.

Bilo bi zanimljivo saznati odakle tebi takvi podaci. Ili ti se samo tako javlja?

Adem

pre 6 godina

mozda srbija ne moze dobiti manje nego sutra. ali ako misli da ce vremenom evropa oslabiti a srbija ojacati to je malo naivno. ja mislim da je bolje danas uzeti sta evropa nudi i izguti kosovo, ali i dobiti 15-20 da se radi na boljem zivotu naroda, nego kroz 20 g. svakako nemati kosovo osim na neki nacin na papuru jer nije priznato a narod povuci jos 20 g. unazad. jos ce nastati neka poslovica u svetu kao... zivis kao u srbiji... moze li iko otprilike reci koliko je srbija dala para za kosovo od rata pa naovamo? sta bi mogla tim parama uraditi?

ko jel ja

pre 6 godina

Samo neka nas braca Rusi ne brane od nas samih. Ovo sto su do sada savetovali rezultiralo je sunavratom Srbije. Logicno je probati kontra pristup jer postojeci ne valja.

srrrrrrrrrdjan

pre 6 godina

Analize Jovanovica do sada nam nisu donele nista dobro.
Jedna stvar je ipak tacna a to je: danas u pregovorima ne dobijamo ama bas nista, sutra se mozda nesto i promeni ali manje od "nista" sigurno necemo dobiti. Ako se zapadu zaista zuri da sto pre zatvori ovu pricu, onda vreme nije faktor koji radi u njihovu korist. Medjunarodne okolnosti iz 1999 godine (kada smo bili bomardovani) iz 2007 (kada je Kosovo proglasilo nezavisnost) i iz 2017 godine nisu ni priblizno iste. Niko ne zna sta ce biti za 5 ili 10 godina. S tim u vezi i Albanci moraju da pozure jer dalji razvoj situacije mozda moze da ih dovede u situaciju da izgube sve. Zamislite samo da Tramp kaze da ne zna gde je Kosovo i da ga to uopste ne interesuje! Ukratko, neko ce nesto morati da nam ponudi, mozda deo Kosova a mozda i neko konfederalno uredjenje Kosova sa dve jedinice (srpskom i albanskom) uz dvojezicnost, razdvojeno sudstvo, policiju, skolstvo (nesto kao sto ima republika srpska u BIH)...
Osim sto je dijalog sa Vucicem i glup i nemoguc...treba ipak i zapadu i Kosovu poslati jasnu poruku da prihvatamo samo Kosovo u sastavu Srbije i nista drugo! Pa neka se oni razmisljaju sta i kako dalje. Sami su i zakuvali ...

tricikl

pre 6 godina

Pitanje KiM-a moze biti reseno referendumom. Ko ima mandat da uradi nesto sto ce vaziti zauvek? Vucic nije dobio izbore da resava trajno pitanje KiM-a...

E, sad, za one koji pricaju o realnosti... Kada bi se gledalo sa strane, je l ocekivao neko da Srba nece biti na KiM-u za 100 godina 1918. kada smo kao pobednici iz rata stvorili kraljevinu? Ili da nas nece biti za 50 godina 1945. kada smo opet kao pobednici stvarali Jugoslaviju? Je l ocekivao neko da nece biti Turaka u Srbiji 1500. ili 1600. godine u Srbiji? Hocu reci, geopolitika se menja, mozda za 50 godina mi povratimo KiM. Ko to moze znati? Ako su Albanci od Prizrenske lige 1878. radili i dobili KiM posle 125. godina, zasto mi ne bismo cekali toliko? Ko uopste nama daje mandat da resavamo nesto nepovoljno po nas?
Smanji korupciju, digni privredu, realizuj projekte, budi konstruktivan, pa ces biti primamljiviji Evropi od Albanaca. Prvo srednjoj, pa onda zapadnoj. Pa ce te oni zeleti u EU. A ne da te zele tako sto ces im dati sve. A ko nam garantuje da posle nece otici i Presevska dolina? Raska oblast? Vojvodina?

istina

pre 6 godina

Jedno pitanje ovom Jovanovicu: pa šta i da Tadić nije prihvatio ulogu EU oko dijaloga sa Kosovom? Zar u Savet Bezbednosti, gde su TRI članice s PRAVOM VETA, i koje priznaju Kosovo kao NEZAVISNU državu, dozvolile da o statusu Kosova odlučuje Rusija i Kina?!

Pa ni u snu to ne bi dozvolile SAD, Velika Britanija i Francuska jer one priznale Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu i za njih ovo pitanje jeste rešeno jednom za svagda.

Dakle može Srbija da traži razgovore oko statusa Kosovo i sto godina ali neće dobiti pozitivan odgovor od strane Kosova.

A za koga radi vreme, treba reci Vladislavu (Jovanovicu) neka ide malo da pita ministarku Dejanovic, zaduženu za demografiju i populaciju, i da vidi za koga zapravo radi vreme i ona ce njemu lepo objasniti koliko ovaj čovek živi u zabludama.

stari Taja

pre 6 godina

Prenosi glasilo drzave koja je drugoj drzavi PRODALA svoju teritoriju, za zaboravne Aljasku.Gde li nalaze samo ove komentatore i ,,analiticare"?

s.

pre 6 godina

Karijerni diplomata Vladislav "Sankcije su samo komad papira" Jovanović.
Taj nam je sa svojim Miloševićem sredio i prošlost i budućnost i izgleda da mu nije dovoljno.Nešto su učestale njegove "ekspertize", šta nam se to sprema?
I ko?

stevan čiča

pre 6 godina

A sta cete sa njim kada ga vratite na silu. Hocete li da saljete sinove i kceri tamo? Jesu li oni dobro dosli tamo? Kad je kosovo broz dao 1946 a Pera Stambolic to zdusno zapecatio cutali ste. Kada je G. Vuk Draskovic u Romau Ruski Konzul ste zdusno osudjivali "atak na bratstvo i jedinstvo". I sta sad razmislite o vasem horskom pevanju, pod dirigentskom palicom Rusije ili koga veC?!.

Ivan ZG

pre 6 godina

Samo je pitanje da li ćete priznati realnost ili ne. Ja znam, lijepo je sanjati, ali u sanjanju ti može proći život. Ili život nacije.
Realno, Kosovu vaše priznanje ne treba. Ova sadašnje pozicija odgovara samo - Rusima. Da vas ucjenjuju nakim vetom u UN-u koje ništa ne mijenja na terenu. A znate kako je sa ucjenama. Iza jedne slijedi druga, pa treća...
Nepriznavanjem Kosova stavit ćete se u poziciju Turske u odnosu na EU. Uvjek ispred vrata, nikad unutra. A ako Kosovo uđe prije vas vi nećete nikada.
Vidim komentar da Hrvatska nije ništa dobila ulaskom u EU. Istina je da standard nije bolji nego prije, ali sam uvjeren da bi bio i lošiji da ovisimo o našim pohlepnim političarima. Ovako barem možemo birati hoćemo li raditi u jednoj od 26 zemalja EU ili u Hrvatskoj. Koliko god EU političari navijali za najveće zemlje EU ipak je ta ekonomska politika bolja i za nas od one koju bi smislili naši bezveznjakovići. Stupanj uređenja države se smanjio, a donekle i korupcija. Naime, EU provjerava gdje su završili novci dani za pojedine projekte. Tu se RH ništa ne pita i bolje je da je tako. Inače bi novci za mostove završili u nečjim vikendicama. Nje nam EU kriva za našu pokvarenost.
Ja sam bio protiv ulaska u EU, ali sada mislim da bi bili u još većim gov***a da nismo ušli.

Maja

pre 6 godina

NIKADA PRIZNATI KOSOVO...NIKAD. Zbog EU za koju se ne zna sta ce biti u buducmosti...odreci se Kosova????Nikada. Istorija nije 20 godina ona traje malo duze...Bolje imati status kandidata nego uci u EU. Hrvati vec kukaju da sada imaju manje benefita od EU nego kada su bili van nje..Status kandidata for ever....

Tasmanijska djavolica

pre 6 godina

Juce sam gledala mali dnevnik i deca kazu da su rode lose radile prosle godine, naime, najmanje dece je rodjeno 2016 u poslednjih sto godina. Polako ali sigurno izumiremo a svadjamo se oko teritorija. Razumem ja sve ali kome i cemu? Zasto da teramo neke ljude da zive s nama ako misle da imaju bolju alternativu bez nas a mi sami ne znamo gde cemo ni s kim cemo.

X

pre 6 godina

... критиком медија, који су увек нечије оруђе, замагљујете суштину и сами постајете ( или сте ) нечије оруђе ... а, суштина је да свака страна има свој интерес, који сама више или мање поштује, за који се више или мање бори, у чему је више или мање успешна ... и Хрвати, Бошњаци и Албанци имају свој интерес, више или мање легитиман, као и све друге нације света, закључно са Америком и Русијом ... зашто Срби не би имали свој интерес, поштовали и борили се за исти ( некад више, некад мање успешно, зависно од политичке ситуације ), без прихватања пораза и капитулације, и награда ће доћи ...

Bonoban

pre 6 godina

Referendum pa da vidimo ko više voli evropu a ko kosovo....... Prosto kao pasulj
(cojans, 27. jul 2017 07:33)
I na referenduvu pobedi opcija za KOsovo i onda ostanemo i bez Evrope i bez Kosova. Jako mudro, tipicno srpska autodestrukcija.
Voleo bi da cujem kako bi vi koji birate Kosovo ubedili 2 miliona Albanaca da se vrate Srbiji?

Zoran

pre 6 godina

Ako vec moramo da priznamo to tzv. Kosovo OK ali samo ako i Republika Srpska dobije nezavisnost i nikako drugacije, toliko jednostavno.
(Mrle, 27. jul 2017 08:20)

Kad Mrle uđe u zadružnu prodavnicu, kupi 'ladnog "k'o zmiče", znojavog "Jelenka" , otvori ga na bravu od vrata prodavnice, pa kad sedne sa komšijom Milisavom u debelu 'ladovinu, pucne prstom par puta u grlić od flaše, prospe nekoliko kapi na zemlju "ono, za mrtve" pa onda otpije pet...šest... dobrih cugova, a ono... 'ladno pa klizi samo...

E onda jeste sve "toliko jednostavno"! I za Mrleta i za Milisava. I za sve Milisave i sve Mrlete po Srbiji... Inače nije Mrle, nije. Veoma je komplikovano.

Coco Bill

pre 6 godina

Realan stav. Zasto prihvatiti jedino sto nam po svaku cenu nude a to je - nista. Neodrzivo je resenje u kom Amerika i Zapad namecu apsolutne pobednike kao sto su Albanci, Hrvati, Muslimani iz BiH, a sa druge strane apsolutne gubitnike u svakoj situaciji - Srbe.
Iskreno, ne vidim nacin da popravimo odnos sa Zapadom, da svima u potpunosti ispunimo interese i ocekivanja a da to ne bude dramaticno protiv nasih nacionalnih interesa cak do nivoa elementarnog postojanja nacije.
Misljenja sam da treba cekati realniji odnos snaga u svetu kao i oslanoniti se na tradicionalne saveznike, svi ostali su neciji drugi saveznici, ne nasi.
(Nemanja, 27. jul 2017 07:42)

E pa ukratko da Vam kažem !!! Ja više cenim Nemačku, Ameriku i odnos sa Zapadom, jer ti oni kažu ono što misle i sa njima znaš na čemu si. Dok sa "tradicionalnim saveznikom" Rusijom ne znaš na čemu si i to se pokazalo kroz istoriju mnogo puta, jer su baš nas koristili za raznorazna prepucavanje, bilo sa Turskom pre, a sad sa Zapadom i nisu mnogo mislili na "elementarno postojanje" srpske nacije nego im je najvažniji bio njihov interes. Drugo već mi je pun "kufer" obrazlaganja o čekanju povoljnije situacije ili ti "realnijih odnosa snaga u svetu" ?! Treće lepo je vratiti teritoriju, ali šta ćemo sa stanovništvom kako, ili bolje rečeno na koji način, njega da privolimo "povratku"

Samoslepilo

pre 6 godina

Koji sanjači ti tzv diplomati, analitičari.... Može Srbija da čeka i 100, 200 ili 2000 godina ali Kosovo nikada više neće pasti pod njen uticaj, naravno, jedino ako se "počisti" preko 2.000.000 ljudi iz nje što je nemoguće i vervatno taj ponovni poduhvat ne bi bio u njenom "interesu". Zato Kosovo treba što pre prznati i okrenuti se budučnosti i prosperitetu rame uz rame sa komšijama Albancima i zajedno postati članice NATOa, EU i svih zapadnih struktura a ne sanjati o nekim azijskim i kojekakvim budalaštinama koje se ne mogu pobrinuti niti za svoje a kamoli za tuđe države.

Janone

pre 6 godina

Mišljenje Vladislava Jovanovića treba uzeti sa velikom dozom rezerve. On je tvrdio da je rezolucija 757 SB UN samo neka informacija bez većih posledica. Posledice su bile jasne ubrzo, sankcije koje su osiromašile društvo a obogatile kriminalce i političare.

Mihajlo

pre 6 godina

Da li neko moze da objasni zasto je sve ovo sto Sputnjik objavljuje U INTERESU SRBIJE I SRPSKOG NARODA a ne u interesu Rusije i njene politike?

sasa jokic

pre 6 godina

Pustite se analiticara (Jovanovic, Prorokovic) cije su stranke i politika najzasluznije za gubljenje Kosova.
Vucic sada radi ono zbog cega su ga doveli na vlast, i tu vise nema odlaganja. I on je svojim delanjem devedesetih doprineo da nas NATO napadne, pa je dobro da mu je pripala "cast" da on ovo odradi!

X

pre 6 godina

... своје територије се одричу они који нису свесни ни прошлости, нити будућности - одрицање од територије, одрицање је и од прошлости и од будућности ... фактичка стања се мењају циклично, тако и стање Косова и Метохије - статус те и других наших територија, мењао се и мењаће се кроз време, некад у нашу корист, некад на нашу штету ... ако ми нисмо успеле да сачувамо део наше територије, не треба да отежавамо потомцима који ће бити успешнији од нас ... један од доказа наше слободе је и то да у нашем Уставу пише да је и територија Косова и Метохије наша, ма колико то данас фактички није тако ... ако нам неко отме територију, не може нас натерати да признамо да иста територија није наша, признаћемо да је то само привремено стање, као толико пута у историји ... евентуално, ма какво одрицање од територије Косова и Метохије неће нас учинити мање мученим народом, ништа суштински неће решити, а још више ће нас поделити и ослабити ...

arctic

pre 6 godina

Poenta price je da nas eu ne zeli, jer da nas zeli usli bismo pre 10.godina. Iskreno briga me za Rusiju, Ameriku, EU, kosovo koje je '99 otislo i gde zivi 99%albanaca, jer je milosevic poslao tenkove da ih etnicki pocistimo, i malo su nas bombardovali trebali su jos, jer mi smo nebeski narod plave krvi i uvek su drugi krivi nikad mi. Jedino sto je valjalo na ovim prostorima je bila Jugoslavija i to je bilo normalno vreme i lepo, koga briga ko si, sta si, oodakle si, zivis svoj zivot gledas svoja posla, nemas vremena da mrzis da lupas glavu glupostima. Zelis normalno da zivis, a to je u ovoj drzavi i uopste u drzavama balkana nemoguce. Neka hijerarhija drustva kod nas: Covek, dno, dno dna, politicari. Sa tim sto je kod nas okrenuta "piramida" drustva naopacke. Pozdrav za sve dobro ljude iole normalne.

Hirurg

pre 6 godina

Ovim su se Rusi se maksimalno ogolili.
Dokazali da njima kosovo služi samo da ucenju Srbiju
.. mi ćemo da glasamo u UN za ono što vi hoćete, a vi ćete da radite na balkanu ono što mi hoćemo, tj da pravite haos i probleme....i sl.

Kad se reši status Kosova, Rusija više nema šta da traži u Srbiji, nestaje taj njen ucenjivacki potencijal.I mi ćemo, napokon, kao i sve naše komšije u NATO, EU u civilizovani i demokrataki deo planete..

KOSTA1703

pre 6 godina

A gde mi treba da žurimo?
Što ne požuri Kina sa Tajvanom?
Mi treba da napravimo društvo takvim, da stanovnici Kosova smai požele da žive u uredjenoj državi, a ne da nam iz Raške i Vojvodine stalno prete odlaskom, uz čitavu armiju mladih koji ne okrećući se napuštaju ovu zemlju.
Neće članstvo u EU, niti NATO paktu promeniti naše glave.
Vi mislite da Srbija ima perspektivu u bilo kom savezu, kada na njenom čelu vedre i oblače ljudi sa sumnjivim diplomama, plagiranim doktoratima, preletači koji su hteli da kolju po BIH a danas idu na poklonjene tim žrtvama?
Vi mislite da takve neko ceni?
A kod nas dobiju DVA MILIONA glasova...Ej, o čemu mi pričamo?

baki

pre 6 godina

Mislim da će mo za ustupak predavanja sopstvene teritorije dobiti ništa,eventualno obećanje da će mo što prije biti primljeni u EU ali kad ispunimo uslove tamo neke ko zna koje.

Aca je uvek Aca!

pre 6 godina

U vreme SFRJ je bio činovnik u raznim ambasadama a za vreme Slobe ministar ino poslova, prekaljeni SPS kadar, i on sad analizira situaciju oko Kosova za Sputnjik, bez teskta!

maja

pre 6 godina

cini mi se vise nije bitno da se kosovo prizna. oni funkcionisu bez priznavanja kako zele. rade sta hoce i ne rade sto nece. nikako ih ne mozete primorati nicemu. u tom smislu samo smo mi problem.

Gvadalkanal

pre 6 godina

Vladislav Jovanović, Miloševićev ministar inostranih poslova, jedna od perjanica ekipe iz devedesetih koja nas je i dovela ovde, sada opet soli pamet. I treba tako, kad mi sve trpimo.

Bane

pre 6 godina

Nema tu mnogo šta da se misli - SAD imaju bazu na Kosovu i end of story. Naša snaga kao države je na nivou jednog omanjeg američkog grada i svaki pokušaj da nešto uradimo je kao komarac kad pokuša da ubode slona. Ne ide. Što pre dođe ljudima odande u glavu, pre će se problem rešiti. Nije prva ni poslednja stvar što smo svojom pameću izgubili, a već smo priznali Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu, Makedoniju, Crnu Goru...

danguba

pre 6 godina

Ovdje se prica kao da je Kosovo samo pusta teritorija, koju treba pripisati ovom ili onom. Realno, pitanje je, sta je sa stanovnicima Kosova i pita li se njih ista. Dobro znamo da se demografija Kosova moze izmijeniti samo nasilno, novim ratom, genocidom..., Ovdje je samo pitanje, zelimo li novi rat i imamo li snage i resursa. Cini mi se da Rusija I NATO upravo to prizeljkuje, jos jedan poligon za odmjeravanje snaga...

Dragan Miladinovic

pre 6 godina

Put u EU vodi preko NATO pakta, nikako drugačije. Jugoslavija je i razbijena jer se nije pridružila evroatlanskim integracijama. Sada je lako ucenjivati male i slabe državice, a priznanje Kosova je samo još jedna stavka u čitavom procesu...

Džoni

pre 6 godina

Kosovo nikada ali nikada ne smemo priznati. Ako tako nešto uradimo onda ni ne zaslužujemo da postojimo. Na silu nam je oteto i mi nikada dobrovoljno kao država na to ne smemo pristati. Bojim se da sve ovo sada ide na pripremanje naroda na konačno priznanje Vučića i ekipe (mislim da su zato i dovedeni i podržani od zapada) a koliko smo glupi i koliko nas je zaludeo još će nas ubediti da je i to naša velika pobeda nad nepravdom.

Fei Li

pre 6 godina

Prvo, ako priznamo Kosovo pljunucemo na slavne pretke.
Mi ih i ovako kao drzava nismo dostojni, a kamoli ako priznamo.
Ali hajde, recimo da mozemo da "iskljucimo emocije" po tom pitanju i da krenemo da razmisljamo racionalno.
Sta nama nude u zamenu za priznavanje KiM ?
Odgovor je - nista.
Cak i da udjemo u EU (a to se realno nece desiti dugo jer oni sada imaju velika unutrasnja neslaganja i probleme te bi im prijem novih ekonomski nestabilnih clanova poput Srbije bio samo dodatni teret) verovali ili ne mi necemo automatski ziveti bolje. Pogledajte Hrvatsku, Bugarsku, Rumuniju do pre 4-5 godina kad se narod konacno osvestio.
Svi zive isto kao i pre ulaska (ili malo bolje kako bi ziveli i bez EU) a od tada je proslo npr u slucaju Bugarske punih 10 godina.
Tako ce biti i nama.
Dok se mi sami ne osvestimo nema nama napretka, a za to nam EU nije niti potrebna niti dovoljna.
Ne dobijamo apsolutno nista u zamenu za priznanje i to je realna cinjenica.
Cemu onda priznanje ?

Ifinus

pre 6 godina

Vladislav se sad poziva na Badinterovu komisiju, a zaboravlja da kaže da mi 1991. nismo prihvatali zaključak Badinterove komisije da se Jugoslavija raspala već smo pravili neku mini Jugoslaviju i tvrdili da prekodrinski Srbi imaju pravo na otcepljenje od novonastalih međunarodno priznatih zemalja koje su postale članice UN.

Da smo tada prihvatili taj zaključak Badenterove komisije kosovski Albanci se ne bi ni mogli otcepiti od Srbije. A za to najviše treba da budemo zahvalni Vladislavljevom šefu Slobodanu Miloševiću.

Saul Goodman

pre 6 godina

Kosovo je izgubljeno 99-e... Vojno smo poraženi i izgubili smo pravo na taj deo teritorije. Da li je to pravedno ili ne, to je sasvim druga priča. Realnost je surova, ali što pre shvatimo tu realnost biće nam svima bolje.

Srđan

pre 6 godina

Ala su se proslavili ovi Sputnjikovi analitičari!
Znači, samo treba da se čeka da propadnu sponzori kosovske nezavisnosti, što će reći SAD, Velika Britanija, Francuska, Turska i Njemačka. Evo, ja sam siguran da načisto propadaju tamo negdje do kraja septembra. Ma sredina oktobra je krajnji rok, nemaju šanse poslije toga! I onda će se kosovski Albanci lupiti dlanom po čelu i reći "Jao, pa šta nam bi! Primi nas nazad Srbijo, molimo te i kumimo!"

Elem, ljudi, Srbija je preslaba i presiromašna da tjera inat sa onima o kojima joj zavisi korica hljeba koji jede.

Uostalom, ako se jednom geopolitičke prilike toliko drastično izmijene u našu korist, ni poništavanje tog priznanja neće biti teško.

.....

pre 6 godina

Prođoše životi u čekanju.
Treba prodati Kosovo sada što skuplje i završiti u priču i sa Kosovom i sa Rusima.
Kada su Kosovari mogli da prodaju zemlju Albancima može i država sada da proda Kosovo i kupi ulaznicu za EU i NATO

sta je rizik?

pre 6 godina

"ogromne rizike koji se pre svega tiču vrlo brzog učlanjenja Kosova u NATO, narušavanja koncepta vojne neutralnosti Srbije, daljih pritisaka za unitarizaciju Bosne i Hercegovine."

O kakvim se tacno rizicima radi? Pa mi sad zivimo u najnestabilnijem prostoru u Evropi u kome postoji rizik da bukne novi rat. Integracija u NATO ne samo Kosova nego i Srbije i BH i uredjenje BH (bilo kao federacije ala Austrija ili unitarne drzave) moze samo voditi ka smanjenju ovog rizika i nestabilnosti. Problem je ako nase diplomate i analiticari to ne vide ili nece da vide jer rade u necijem interesu.

Vlada M

pre 6 godina

Protokom vremena, ne Srbija nego Rusija može samo da dobije jer ostaje u poziciji da pravi zapadu problem i izvlači korist za svoje usluge. Svaka godina van EU Srbiji je slična godini pod sankcijama jer smo u najnepovoljnijem položaju u Evropi za sve poslove. Koji će model neka bira Vučić, ali to pitanje mora da se skloni sa stola. Ja mislim da je i prekasno, ali hajde.

springlight.....

pre 6 godina

A da nas "Sputnjik" malo ostavi na miru da sami resavamo svoje probleme?

Nismo ni maloletni, a ni maloumni!

Zanimljivo je da citira sve Rusima naklonjene ljude: bivseg Slobinog ministra Vladislava Jovanovica, Kostunicinog Prorokovica,....a u medjuvremenu gleda sta se Rusiji vise isplati....

Nemanja

pre 6 godina

Realan stav. Zasto prihvatiti jedino sto nam po svaku cenu nude a to je - nista. Neodrzivo je resenje u kom Amerika i Zapad namecu apsolutne pobednike kao sto su Albanci, Hrvati, Muslimani iz BiH, a sa druge strane apsolutne gubitnike u svakoj situaciji - Srbe.
Iskreno, ne vidim nacin da popravimo odnos sa Zapadom, da svima u potpunosti ispunimo interese i ocekivanja a da to ne bude dramaticno protiv nasih nacionalnih interesa cak do nivoa elementarnog postojanja nacije.
Misljenja sam da treba cekati realniji odnos snaga u svetu kao i oslanoniti se na tradicionalne saveznike, svi ostali su neciji drugi saveznici, ne nasi.

Nesa

pre 6 godina

Mozemo uslovno da priznamo Kosovo na 5 godina i to vezemo za ulazak obe drzave u EU. Tako nestaje granica izmedju Kosova i Srbije, što je maksimum koji sada možemo postići.

springlight.....

pre 6 godina

A da nas "Sputnjik" malo ostavi na miru da sami resavamo svoje probleme?

Nismo ni maloletni, a ni maloumni!

Zanimljivo je da citira sve Rusima naklonjene ljude: bivseg Slobinog ministra Vladislava Jovanovica, Kostunicinog Prorokovica,....a u medjuvremenu gleda sta se Rusiji vise isplati....

Nemanja

pre 6 godina

Realan stav. Zasto prihvatiti jedino sto nam po svaku cenu nude a to je - nista. Neodrzivo je resenje u kom Amerika i Zapad namecu apsolutne pobednike kao sto su Albanci, Hrvati, Muslimani iz BiH, a sa druge strane apsolutne gubitnike u svakoj situaciji - Srbe.
Iskreno, ne vidim nacin da popravimo odnos sa Zapadom, da svima u potpunosti ispunimo interese i ocekivanja a da to ne bude dramaticno protiv nasih nacionalnih interesa cak do nivoa elementarnog postojanja nacije.
Misljenja sam da treba cekati realniji odnos snaga u svetu kao i oslanoniti se na tradicionalne saveznike, svi ostali su neciji drugi saveznici, ne nasi.

.....

pre 6 godina

Prođoše životi u čekanju.
Treba prodati Kosovo sada što skuplje i završiti u priču i sa Kosovom i sa Rusima.
Kada su Kosovari mogli da prodaju zemlju Albancima može i država sada da proda Kosovo i kupi ulaznicu za EU i NATO

Džoni

pre 6 godina

Kosovo nikada ali nikada ne smemo priznati. Ako tako nešto uradimo onda ni ne zaslužujemo da postojimo. Na silu nam je oteto i mi nikada dobrovoljno kao država na to ne smemo pristati. Bojim se da sve ovo sada ide na pripremanje naroda na konačno priznanje Vučića i ekipe (mislim da su zato i dovedeni i podržani od zapada) a koliko smo glupi i koliko nas je zaludeo još će nas ubediti da je i to naša velika pobeda nad nepravdom.

Srđan

pre 6 godina

Ala su se proslavili ovi Sputnjikovi analitičari!
Znači, samo treba da se čeka da propadnu sponzori kosovske nezavisnosti, što će reći SAD, Velika Britanija, Francuska, Turska i Njemačka. Evo, ja sam siguran da načisto propadaju tamo negdje do kraja septembra. Ma sredina oktobra je krajnji rok, nemaju šanse poslije toga! I onda će se kosovski Albanci lupiti dlanom po čelu i reći "Jao, pa šta nam bi! Primi nas nazad Srbijo, molimo te i kumimo!"

Elem, ljudi, Srbija je preslaba i presiromašna da tjera inat sa onima o kojima joj zavisi korica hljeba koji jede.

Uostalom, ako se jednom geopolitičke prilike toliko drastično izmijene u našu korist, ni poništavanje tog priznanja neće biti teško.

KOSTA1703

pre 6 godina

A gde mi treba da žurimo?
Što ne požuri Kina sa Tajvanom?
Mi treba da napravimo društvo takvim, da stanovnici Kosova smai požele da žive u uredjenoj državi, a ne da nam iz Raške i Vojvodine stalno prete odlaskom, uz čitavu armiju mladih koji ne okrećući se napuštaju ovu zemlju.
Neće članstvo u EU, niti NATO paktu promeniti naše glave.
Vi mislite da Srbija ima perspektivu u bilo kom savezu, kada na njenom čelu vedre i oblače ljudi sa sumnjivim diplomama, plagiranim doktoratima, preletači koji su hteli da kolju po BIH a danas idu na poklonjene tim žrtvama?
Vi mislite da takve neko ceni?
A kod nas dobiju DVA MILIONA glasova...Ej, o čemu mi pričamo?

Aca je uvek Aca!

pre 6 godina

U vreme SFRJ je bio činovnik u raznim ambasadama a za vreme Slobe ministar ino poslova, prekaljeni SPS kadar, i on sad analizira situaciju oko Kosova za Sputnjik, bez teskta!

Hirurg

pre 6 godina

Ovim su se Rusi se maksimalno ogolili.
Dokazali da njima kosovo služi samo da ucenju Srbiju
.. mi ćemo da glasamo u UN za ono što vi hoćete, a vi ćete da radite na balkanu ono što mi hoćemo, tj da pravite haos i probleme....i sl.

Kad se reši status Kosova, Rusija više nema šta da traži u Srbiji, nestaje taj njen ucenjivacki potencijal.I mi ćemo, napokon, kao i sve naše komšije u NATO, EU u civilizovani i demokrataki deo planete..

Saul Goodman

pre 6 godina

Kosovo je izgubljeno 99-e... Vojno smo poraženi i izgubili smo pravo na taj deo teritorije. Da li je to pravedno ili ne, to je sasvim druga priča. Realnost je surova, ali što pre shvatimo tu realnost biće nam svima bolje.

Gvadalkanal

pre 6 godina

Vladislav Jovanović, Miloševićev ministar inostranih poslova, jedna od perjanica ekipe iz devedesetih koja nas je i dovela ovde, sada opet soli pamet. I treba tako, kad mi sve trpimo.

tricikl

pre 6 godina

Pitanje KiM-a moze biti reseno referendumom. Ko ima mandat da uradi nesto sto ce vaziti zauvek? Vucic nije dobio izbore da resava trajno pitanje KiM-a...

E, sad, za one koji pricaju o realnosti... Kada bi se gledalo sa strane, je l ocekivao neko da Srba nece biti na KiM-u za 100 godina 1918. kada smo kao pobednici iz rata stvorili kraljevinu? Ili da nas nece biti za 50 godina 1945. kada smo opet kao pobednici stvarali Jugoslaviju? Je l ocekivao neko da nece biti Turaka u Srbiji 1500. ili 1600. godine u Srbiji? Hocu reci, geopolitika se menja, mozda za 50 godina mi povratimo KiM. Ko to moze znati? Ako su Albanci od Prizrenske lige 1878. radili i dobili KiM posle 125. godina, zasto mi ne bismo cekali toliko? Ko uopste nama daje mandat da resavamo nesto nepovoljno po nas?
Smanji korupciju, digni privredu, realizuj projekte, budi konstruktivan, pa ces biti primamljiviji Evropi od Albanaca. Prvo srednjoj, pa onda zapadnoj. Pa ce te oni zeleti u EU. A ne da te zele tako sto ces im dati sve. A ko nam garantuje da posle nece otici i Presevska dolina? Raska oblast? Vojvodina?

Fei Li

pre 6 godina

Prvo, ako priznamo Kosovo pljunucemo na slavne pretke.
Mi ih i ovako kao drzava nismo dostojni, a kamoli ako priznamo.
Ali hajde, recimo da mozemo da "iskljucimo emocije" po tom pitanju i da krenemo da razmisljamo racionalno.
Sta nama nude u zamenu za priznavanje KiM ?
Odgovor je - nista.
Cak i da udjemo u EU (a to se realno nece desiti dugo jer oni sada imaju velika unutrasnja neslaganja i probleme te bi im prijem novih ekonomski nestabilnih clanova poput Srbije bio samo dodatni teret) verovali ili ne mi necemo automatski ziveti bolje. Pogledajte Hrvatsku, Bugarsku, Rumuniju do pre 4-5 godina kad se narod konacno osvestio.
Svi zive isto kao i pre ulaska (ili malo bolje kako bi ziveli i bez EU) a od tada je proslo npr u slucaju Bugarske punih 10 godina.
Tako ce biti i nama.
Dok se mi sami ne osvestimo nema nama napretka, a za to nam EU nije niti potrebna niti dovoljna.
Ne dobijamo apsolutno nista u zamenu za priznanje i to je realna cinjenica.
Cemu onda priznanje ?

Ivan ZG

pre 6 godina

Samo je pitanje da li ćete priznati realnost ili ne. Ja znam, lijepo je sanjati, ali u sanjanju ti može proći život. Ili život nacije.
Realno, Kosovu vaše priznanje ne treba. Ova sadašnje pozicija odgovara samo - Rusima. Da vas ucjenjuju nakim vetom u UN-u koje ništa ne mijenja na terenu. A znate kako je sa ucjenama. Iza jedne slijedi druga, pa treća...
Nepriznavanjem Kosova stavit ćete se u poziciju Turske u odnosu na EU. Uvjek ispred vrata, nikad unutra. A ako Kosovo uđe prije vas vi nećete nikada.
Vidim komentar da Hrvatska nije ništa dobila ulaskom u EU. Istina je da standard nije bolji nego prije, ali sam uvjeren da bi bio i lošiji da ovisimo o našim pohlepnim političarima. Ovako barem možemo birati hoćemo li raditi u jednoj od 26 zemalja EU ili u Hrvatskoj. Koliko god EU političari navijali za najveće zemlje EU ipak je ta ekonomska politika bolja i za nas od one koju bi smislili naši bezveznjakovići. Stupanj uređenja države se smanjio, a donekle i korupcija. Naime, EU provjerava gdje su završili novci dani za pojedine projekte. Tu se RH ništa ne pita i bolje je da je tako. Inače bi novci za mostove završili u nečjim vikendicama. Nje nam EU kriva za našu pokvarenost.
Ja sam bio protiv ulaska u EU, ali sada mislim da bi bili u još većim gov***a da nismo ušli.

Tasmanijska djavolica

pre 6 godina

Juce sam gledala mali dnevnik i deca kazu da su rode lose radile prosle godine, naime, najmanje dece je rodjeno 2016 u poslednjih sto godina. Polako ali sigurno izumiremo a svadjamo se oko teritorija. Razumem ja sve ali kome i cemu? Zasto da teramo neke ljude da zive s nama ako misle da imaju bolju alternativu bez nas a mi sami ne znamo gde cemo ni s kim cemo.

Bonoban

pre 6 godina

Referendum pa da vidimo ko više voli evropu a ko kosovo....... Prosto kao pasulj
(cojans, 27. jul 2017 07:33)
I na referenduvu pobedi opcija za KOsovo i onda ostanemo i bez Evrope i bez Kosova. Jako mudro, tipicno srpska autodestrukcija.
Voleo bi da cujem kako bi vi koji birate Kosovo ubedili 2 miliona Albanaca da se vrate Srbiji?

maja

pre 6 godina

cini mi se vise nije bitno da se kosovo prizna. oni funkcionisu bez priznavanja kako zele. rade sta hoce i ne rade sto nece. nikako ih ne mozete primorati nicemu. u tom smislu samo smo mi problem.

sta je rizik?

pre 6 godina

"ogromne rizike koji se pre svega tiču vrlo brzog učlanjenja Kosova u NATO, narušavanja koncepta vojne neutralnosti Srbije, daljih pritisaka za unitarizaciju Bosne i Hercegovine."

O kakvim se tacno rizicima radi? Pa mi sad zivimo u najnestabilnijem prostoru u Evropi u kome postoji rizik da bukne novi rat. Integracija u NATO ne samo Kosova nego i Srbije i BH i uredjenje BH (bilo kao federacije ala Austrija ili unitarne drzave) moze samo voditi ka smanjenju ovog rizika i nestabilnosti. Problem je ako nase diplomate i analiticari to ne vide ili nece da vide jer rade u necijem interesu.

Ifinus

pre 6 godina

Vladislav se sad poziva na Badinterovu komisiju, a zaboravlja da kaže da mi 1991. nismo prihvatali zaključak Badinterove komisije da se Jugoslavija raspala već smo pravili neku mini Jugoslaviju i tvrdili da prekodrinski Srbi imaju pravo na otcepljenje od novonastalih međunarodno priznatih zemalja koje su postale članice UN.

Da smo tada prihvatili taj zaključak Badenterove komisije kosovski Albanci se ne bi ni mogli otcepiti od Srbije. A za to najviše treba da budemo zahvalni Vladislavljevom šefu Slobodanu Miloševiću.

ko jel ja

pre 6 godina

Samo neka nas braca Rusi ne brane od nas samih. Ovo sto su do sada savetovali rezultiralo je sunavratom Srbije. Logicno je probati kontra pristup jer postojeci ne valja.

arctic

pre 6 godina

Poenta price je da nas eu ne zeli, jer da nas zeli usli bismo pre 10.godina. Iskreno briga me za Rusiju, Ameriku, EU, kosovo koje je '99 otislo i gde zivi 99%albanaca, jer je milosevic poslao tenkove da ih etnicki pocistimo, i malo su nas bombardovali trebali su jos, jer mi smo nebeski narod plave krvi i uvek su drugi krivi nikad mi. Jedino sto je valjalo na ovim prostorima je bila Jugoslavija i to je bilo normalno vreme i lepo, koga briga ko si, sta si, oodakle si, zivis svoj zivot gledas svoja posla, nemas vremena da mrzis da lupas glavu glupostima. Zelis normalno da zivis, a to je u ovoj drzavi i uopste u drzavama balkana nemoguce. Neka hijerarhija drustva kod nas: Covek, dno, dno dna, politicari. Sa tim sto je kod nas okrenuta "piramida" drustva naopacke. Pozdrav za sve dobro ljude iole normalne.

Mihajlo

pre 6 godina

Da li neko moze da objasni zasto je sve ovo sto Sputnjik objavljuje U INTERESU SRBIJE I SRPSKOG NARODA a ne u interesu Rusije i njene politike?

Coco Bill

pre 6 godina

Realan stav. Zasto prihvatiti jedino sto nam po svaku cenu nude a to je - nista. Neodrzivo je resenje u kom Amerika i Zapad namecu apsolutne pobednike kao sto su Albanci, Hrvati, Muslimani iz BiH, a sa druge strane apsolutne gubitnike u svakoj situaciji - Srbe.
Iskreno, ne vidim nacin da popravimo odnos sa Zapadom, da svima u potpunosti ispunimo interese i ocekivanja a da to ne bude dramaticno protiv nasih nacionalnih interesa cak do nivoa elementarnog postojanja nacije.
Misljenja sam da treba cekati realniji odnos snaga u svetu kao i oslanoniti se na tradicionalne saveznike, svi ostali su neciji drugi saveznici, ne nasi.
(Nemanja, 27. jul 2017 07:42)

E pa ukratko da Vam kažem !!! Ja više cenim Nemačku, Ameriku i odnos sa Zapadom, jer ti oni kažu ono što misle i sa njima znaš na čemu si. Dok sa "tradicionalnim saveznikom" Rusijom ne znaš na čemu si i to se pokazalo kroz istoriju mnogo puta, jer su baš nas koristili za raznorazna prepucavanje, bilo sa Turskom pre, a sad sa Zapadom i nisu mnogo mislili na "elementarno postojanje" srpske nacije nego im je najvažniji bio njihov interes. Drugo već mi je pun "kufer" obrazlaganja o čekanju povoljnije situacije ili ti "realnijih odnosa snaga u svetu" ?! Treće lepo je vratiti teritoriju, ali šta ćemo sa stanovništvom kako, ili bolje rečeno na koji način, njega da privolimo "povratku"

Vlada M

pre 6 godina

Protokom vremena, ne Srbija nego Rusija može samo da dobije jer ostaje u poziciji da pravi zapadu problem i izvlači korist za svoje usluge. Svaka godina van EU Srbiji je slična godini pod sankcijama jer smo u najnepovoljnijem položaju u Evropi za sve poslove. Koji će model neka bira Vučić, ali to pitanje mora da se skloni sa stola. Ja mislim da je i prekasno, ali hajde.

Bane

pre 6 godina

Nema tu mnogo šta da se misli - SAD imaju bazu na Kosovu i end of story. Naša snaga kao države je na nivou jednog omanjeg američkog grada i svaki pokušaj da nešto uradimo je kao komarac kad pokuša da ubode slona. Ne ide. Što pre dođe ljudima odande u glavu, pre će se problem rešiti. Nije prva ni poslednja stvar što smo svojom pameću izgubili, a već smo priznali Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu, Makedoniju, Crnu Goru...

danguba

pre 6 godina

Ovdje se prica kao da je Kosovo samo pusta teritorija, koju treba pripisati ovom ili onom. Realno, pitanje je, sta je sa stanovnicima Kosova i pita li se njih ista. Dobro znamo da se demografija Kosova moze izmijeniti samo nasilno, novim ratom, genocidom..., Ovdje je samo pitanje, zelimo li novi rat i imamo li snage i resursa. Cini mi se da Rusija I NATO upravo to prizeljkuje, jos jedan poligon za odmjeravanje snaga...

sasa jokic

pre 6 godina

Pustite se analiticara (Jovanovic, Prorokovic) cije su stranke i politika najzasluznije za gubljenje Kosova.
Vucic sada radi ono zbog cega su ga doveli na vlast, i tu vise nema odlaganja. I on je svojim delanjem devedesetih doprineo da nas NATO napadne, pa je dobro da mu je pripala "cast" da on ovo odradi!

Maja

pre 6 godina

NIKADA PRIZNATI KOSOVO...NIKAD. Zbog EU za koju se ne zna sta ce biti u buducmosti...odreci se Kosova????Nikada. Istorija nije 20 godina ona traje malo duze...Bolje imati status kandidata nego uci u EU. Hrvati vec kukaju da sada imaju manje benefita od EU nego kada su bili van nje..Status kandidata for ever....

Samoslepilo

pre 6 godina

Koji sanjači ti tzv diplomati, analitičari.... Može Srbija da čeka i 100, 200 ili 2000 godina ali Kosovo nikada više neće pasti pod njen uticaj, naravno, jedino ako se "počisti" preko 2.000.000 ljudi iz nje što je nemoguće i vervatno taj ponovni poduhvat ne bi bio u njenom "interesu". Zato Kosovo treba što pre prznati i okrenuti se budučnosti i prosperitetu rame uz rame sa komšijama Albancima i zajedno postati članice NATOa, EU i svih zapadnih struktura a ne sanjati o nekim azijskim i kojekakvim budalaštinama koje se ne mogu pobrinuti niti za svoje a kamoli za tuđe države.

Janone

pre 6 godina

Mišljenje Vladislava Jovanovića treba uzeti sa velikom dozom rezerve. On je tvrdio da je rezolucija 757 SB UN samo neka informacija bez većih posledica. Posledice su bile jasne ubrzo, sankcije koje su osiromašile društvo a obogatile kriminalce i političare.

Adem

pre 6 godina

mozda srbija ne moze dobiti manje nego sutra. ali ako misli da ce vremenom evropa oslabiti a srbija ojacati to je malo naivno. ja mislim da je bolje danas uzeti sta evropa nudi i izguti kosovo, ali i dobiti 15-20 da se radi na boljem zivotu naroda, nego kroz 20 g. svakako nemati kosovo osim na neki nacin na papuru jer nije priznato a narod povuci jos 20 g. unazad. jos ce nastati neka poslovica u svetu kao... zivis kao u srbiji... moze li iko otprilike reci koliko je srbija dala para za kosovo od rata pa naovamo? sta bi mogla tim parama uraditi?

baki

pre 6 godina

Mislim da će mo za ustupak predavanja sopstvene teritorije dobiti ništa,eventualno obećanje da će mo što prije biti primljeni u EU ali kad ispunimo uslove tamo neke ko zna koje.

Pavle

pre 6 godina

"... Pogledajte Hrvatsku, Bugarsku, Rumuniju do pre 4-5 godina kad se narod konacno osvestio.
Svi zive isto kao i pre ulaska (ili malo bolje kako bi ziveli i bez EU) a od tada je proslo npr u slucaju Bugarske punih 10 godina..."

(Fei Li, 27. jul 2017 08:45)


Ako pogledas podatke Ujedinjenih Nacija (UNData) o prosecnom porastu GDP-a, konkretno za period 1990-2011 (tako su publikovani podaci) mozes da vidis sledece:

Srbija 1.4%, Hrvatska 2.8%, Bugarska 3.3%, Rumunija 2.8%.

Bilo bi zanimljivo saznati odakle tebi takvi podaci. Ili ti se samo tako javlja?

s.

pre 6 godina

Karijerni diplomata Vladislav "Sankcije su samo komad papira" Jovanović.
Taj nam je sa svojim Miloševićem sredio i prošlost i budućnost i izgleda da mu nije dovoljno.Nešto su učestale njegove "ekspertize", šta nam se to sprema?
I ko?

srrrrrrrrrdjan

pre 6 godina

Analize Jovanovica do sada nam nisu donele nista dobro.
Jedna stvar je ipak tacna a to je: danas u pregovorima ne dobijamo ama bas nista, sutra se mozda nesto i promeni ali manje od "nista" sigurno necemo dobiti. Ako se zapadu zaista zuri da sto pre zatvori ovu pricu, onda vreme nije faktor koji radi u njihovu korist. Medjunarodne okolnosti iz 1999 godine (kada smo bili bomardovani) iz 2007 (kada je Kosovo proglasilo nezavisnost) i iz 2017 godine nisu ni priblizno iste. Niko ne zna sta ce biti za 5 ili 10 godina. S tim u vezi i Albanci moraju da pozure jer dalji razvoj situacije mozda moze da ih dovede u situaciju da izgube sve. Zamislite samo da Tramp kaze da ne zna gde je Kosovo i da ga to uopste ne interesuje! Ukratko, neko ce nesto morati da nam ponudi, mozda deo Kosova a mozda i neko konfederalno uredjenje Kosova sa dve jedinice (srpskom i albanskom) uz dvojezicnost, razdvojeno sudstvo, policiju, skolstvo (nesto kao sto ima republika srpska u BIH)...
Osim sto je dijalog sa Vucicem i glup i nemoguc...treba ipak i zapadu i Kosovu poslati jasnu poruku da prihvatamo samo Kosovo u sastavu Srbije i nista drugo! Pa neka se oni razmisljaju sta i kako dalje. Sami su i zakuvali ...

stari Taja

pre 6 godina

Prenosi glasilo drzave koja je drugoj drzavi PRODALA svoju teritoriju, za zaboravne Aljasku.Gde li nalaze samo ove komentatore i ,,analiticare"?

Zoran

pre 6 godina

Ako vec moramo da priznamo to tzv. Kosovo OK ali samo ako i Republika Srpska dobije nezavisnost i nikako drugacije, toliko jednostavno.
(Mrle, 27. jul 2017 08:20)

Kad Mrle uđe u zadružnu prodavnicu, kupi 'ladnog "k'o zmiče", znojavog "Jelenka" , otvori ga na bravu od vrata prodavnice, pa kad sedne sa komšijom Milisavom u debelu 'ladovinu, pucne prstom par puta u grlić od flaše, prospe nekoliko kapi na zemlju "ono, za mrtve" pa onda otpije pet...šest... dobrih cugova, a ono... 'ladno pa klizi samo...

E onda jeste sve "toliko jednostavno"! I za Mrleta i za Milisava. I za sve Milisave i sve Mrlete po Srbiji... Inače nije Mrle, nije. Veoma je komplikovano.

istina

pre 6 godina

Jedno pitanje ovom Jovanovicu: pa šta i da Tadić nije prihvatio ulogu EU oko dijaloga sa Kosovom? Zar u Savet Bezbednosti, gde su TRI članice s PRAVOM VETA, i koje priznaju Kosovo kao NEZAVISNU državu, dozvolile da o statusu Kosova odlučuje Rusija i Kina?!

Pa ni u snu to ne bi dozvolile SAD, Velika Britanija i Francuska jer one priznale Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu i za njih ovo pitanje jeste rešeno jednom za svagda.

Dakle može Srbija da traži razgovore oko statusa Kosovo i sto godina ali neće dobiti pozitivan odgovor od strane Kosova.

A za koga radi vreme, treba reci Vladislavu (Jovanovicu) neka ide malo da pita ministarku Dejanovic, zaduženu za demografiju i populaciju, i da vidi za koga zapravo radi vreme i ona ce njemu lepo objasniti koliko ovaj čovek živi u zabludama.

stevan čiča

pre 6 godina

A sta cete sa njim kada ga vratite na silu. Hocete li da saljete sinove i kceri tamo? Jesu li oni dobro dosli tamo? Kad je kosovo broz dao 1946 a Pera Stambolic to zdusno zapecatio cutali ste. Kada je G. Vuk Draskovic u Romau Ruski Konzul ste zdusno osudjivali "atak na bratstvo i jedinstvo". I sta sad razmislite o vasem horskom pevanju, pod dirigentskom palicom Rusije ili koga veC?!.

Dragan Miladinovic

pre 6 godina

Put u EU vodi preko NATO pakta, nikako drugačije. Jugoslavija je i razbijena jer se nije pridružila evroatlanskim integracijama. Sada je lako ucenjivati male i slabe državice, a priznanje Kosova je samo još jedna stavka u čitavom procesu...

X

pre 6 godina

... своје територије се одричу они који нису свесни ни прошлости, нити будућности - одрицање од територије, одрицање је и од прошлости и од будућности ... фактичка стања се мењају циклично, тако и стање Косова и Метохије - статус те и других наших територија, мењао се и мењаће се кроз време, некад у нашу корист, некад на нашу штету ... ако ми нисмо успеле да сачувамо део наше територије, не треба да отежавамо потомцима који ће бити успешнији од нас ... један од доказа наше слободе је и то да у нашем Уставу пише да је и територија Косова и Метохије наша, ма колико то данас фактички није тако ... ако нам неко отме територију, не може нас натерати да признамо да иста територија није наша, признаћемо да је то само привремено стање, као толико пута у историји ... евентуално, ма какво одрицање од територије Косова и Метохије неће нас учинити мање мученим народом, ништа суштински неће решити, а још више ће нас поделити и ослабити ...

DPolitika

pre 6 godina

@Pavle

Ako malo bolje razmislis i da je Srbija u tim godinama od 1990-2011 sa tim BDP-om bila po sankcijama gotovo deset godina, zatim imala hiperinflaciju i bombardovanje, te nakon 2000 ima sa unutrasnje strane rasturanje sosptvene privrede, svatices da bi bez tih faktora i bez EU Srbija imala daleko veci rast od ostalih zemalja.

Znas li uopste koliko zemalja na ovom svetu nije u EU pa se u njima bolje zivi i radi.

Na kraju koje su to najbogatije zemlje sveta medju top 10 u EU?

Da ne ulazim u to da sam BDP moze mnogo sta da pokaze ali i mnogo toga da sakrije te reci da je ovaj minoran a veci BDP u Bugarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj posledica uspesnosti i dobrih kvaliteta EU je u najmanju ruku smesan.

Ko je odgovoran za to sto su u Bugarskoj ljudi spaljuju na trgovima zbog cena struje i namirnica jer za to odgovorna Bugarska ili EU?

Ili je EU odgovorna za samo sve lepo tj. prozore od marmelade a sve negativno to je na nekome drugome...

Znas li da gotovo svaki dan od 2011 neko protestuje u Bugarskoj, na primer sada im je policija u protestu gotovo mesec dana? Afere koje imaju se samo smenjuju. I to to je kao bolji zivot nakon ulaska u EU?

Znas li da u Rumuniji iako je u EU vlada na ulici smenjivana nekoliko puta o dsilnog boljeg zivota nakon ulaska tamo?

Slicno je i u Hrvatskoj.

Tako da ne tupite da ce biti bolje u EU da ce biti manje korupcije i slicno. Samo ako mi sami uredimo drzavu bi ce bolje za nas same.

Nesa

pre 6 godina

Mozemo uslovno da priznamo Kosovo na 5 godina i to vezemo za ulazak obe drzave u EU. Tako nestaje granica izmedju Kosova i Srbije, što je maksimum koji sada možemo postići.

povrsna ocena

pre 6 godina

Mišljenje Vladislava Jovanovića treba uzeti sa velikom dozom rezerve. On je tvrdio da je rezolucija 757 SB UN samo neka informacija bez većih posledica. Posledice su bile jasne ubrzo, sankcije koje su osiromašile društvo a obogatile kriminalce i političare.
(Janone, 27. jul 2017 09:50)

Jovanovic je profesionalni diplomata kakvih mi vise skoro uopste nemamo. A izjava koju citirati mora da se stavi u kontekst u kome je data - normalno je da sankcije imaju uticaja na drzavu, ali obzirom na rat Hrvatskoj, pocetak rata u Bosni, odluke Badinterove komisije (koje su prakticno ponistile Ustav iz 1974.) i sve druge probleme koji su vec postojali, sankcije nisu bile najstrasnija stvar koja se dogodila. I da se razumemo sankcije same po sebi nisu obogatile pojedince, pojedinci su se obogatili kroz privatizaciju koja nije bila nuzno vezana sa sankcije (uostalom, najveci deo privatizacije se odigrao nakon 1996.godine kada su sankcije skinute). Licni primer: ja sam 90-tih radio sa stranom firmom koju smo zastupali do sankcija - oni su hteli da nastave da rade sa nama, samo je sve bilo komplikovanije... zbog toga se nijedan pojedinac iz nase firme nije enormno obogation, svi smo nastavili da radimo za platu. Druga je stvar sto je 10-tak godina kasnije firma privatizovana (tada vise nije bilo sankcija, a ni mene u firmi) i tada su se neki pojedinci dobro obogatili.

X

pre 6 godina

... критиком медија, који су увек нечије оруђе, замагљујете суштину и сами постајете ( или сте ) нечије оруђе ... а, суштина је да свака страна има свој интерес, који сама више или мање поштује, за који се више или мање бори, у чему је више или мање успешна ... и Хрвати, Бошњаци и Албанци имају свој интерес, више или мање легитиман, као и све друге нације света, закључно са Америком и Русијом ... зашто Срби не би имали свој интерес, поштовали и борили се за исти ( некад више, некад мање успешно, зависно од политичке ситуације ), без прихватања пораза и капитулације, и награда ће доћи ...

.....

pre 6 godina

Prođoše životi u čekanju.
Treba prodati Kosovo sada što skuplje i završiti u priču i sa Kosovom i sa Rusima.
Kada su Kosovari mogli da prodaju zemlju Albancima može i država sada da proda Kosovo i kupi ulaznicu za EU i NATO

springlight.....

pre 6 godina

A da nas "Sputnjik" malo ostavi na miru da sami resavamo svoje probleme?

Nismo ni maloletni, a ni maloumni!

Zanimljivo je da citira sve Rusima naklonjene ljude: bivseg Slobinog ministra Vladislava Jovanovica, Kostunicinog Prorokovica,....a u medjuvremenu gleda sta se Rusiji vise isplati....

Saul Goodman

pre 6 godina

Kosovo je izgubljeno 99-e... Vojno smo poraženi i izgubili smo pravo na taj deo teritorije. Da li je to pravedno ili ne, to je sasvim druga priča. Realnost je surova, ali što pre shvatimo tu realnost biće nam svima bolje.

Srđan

pre 6 godina

Ala su se proslavili ovi Sputnjikovi analitičari!
Znači, samo treba da se čeka da propadnu sponzori kosovske nezavisnosti, što će reći SAD, Velika Britanija, Francuska, Turska i Njemačka. Evo, ja sam siguran da načisto propadaju tamo negdje do kraja septembra. Ma sredina oktobra je krajnji rok, nemaju šanse poslije toga! I onda će se kosovski Albanci lupiti dlanom po čelu i reći "Jao, pa šta nam bi! Primi nas nazad Srbijo, molimo te i kumimo!"

Elem, ljudi, Srbija je preslaba i presiromašna da tjera inat sa onima o kojima joj zavisi korica hljeba koji jede.

Uostalom, ako se jednom geopolitičke prilike toliko drastično izmijene u našu korist, ni poništavanje tog priznanja neće biti teško.

Hirurg

pre 6 godina

Ovim su se Rusi se maksimalno ogolili.
Dokazali da njima kosovo služi samo da ucenju Srbiju
.. mi ćemo da glasamo u UN za ono što vi hoćete, a vi ćete da radite na balkanu ono što mi hoćemo, tj da pravite haos i probleme....i sl.

Kad se reši status Kosova, Rusija više nema šta da traži u Srbiji, nestaje taj njen ucenjivacki potencijal.I mi ćemo, napokon, kao i sve naše komšije u NATO, EU u civilizovani i demokrataki deo planete..

Nesa

pre 6 godina

Mozemo uslovno da priznamo Kosovo na 5 godina i to vezemo za ulazak obe drzave u EU. Tako nestaje granica izmedju Kosova i Srbije, što je maksimum koji sada možemo postići.

Maja

pre 6 godina

NIKADA PRIZNATI KOSOVO...NIKAD. Zbog EU za koju se ne zna sta ce biti u buducmosti...odreci se Kosova????Nikada. Istorija nije 20 godina ona traje malo duze...Bolje imati status kandidata nego uci u EU. Hrvati vec kukaju da sada imaju manje benefita od EU nego kada su bili van nje..Status kandidata for ever....

Nemanja

pre 6 godina

Realan stav. Zasto prihvatiti jedino sto nam po svaku cenu nude a to je - nista. Neodrzivo je resenje u kom Amerika i Zapad namecu apsolutne pobednike kao sto su Albanci, Hrvati, Muslimani iz BiH, a sa druge strane apsolutne gubitnike u svakoj situaciji - Srbe.
Iskreno, ne vidim nacin da popravimo odnos sa Zapadom, da svima u potpunosti ispunimo interese i ocekivanja a da to ne bude dramaticno protiv nasih nacionalnih interesa cak do nivoa elementarnog postojanja nacije.
Misljenja sam da treba cekati realniji odnos snaga u svetu kao i oslanoniti se na tradicionalne saveznike, svi ostali su neciji drugi saveznici, ne nasi.

Džoni

pre 6 godina

Kosovo nikada ali nikada ne smemo priznati. Ako tako nešto uradimo onda ni ne zaslužujemo da postojimo. Na silu nam je oteto i mi nikada dobrovoljno kao država na to ne smemo pristati. Bojim se da sve ovo sada ide na pripremanje naroda na konačno priznanje Vučića i ekipe (mislim da su zato i dovedeni i podržani od zapada) a koliko smo glupi i koliko nas je zaludeo još će nas ubediti da je i to naša velika pobeda nad nepravdom.

arctic

pre 6 godina

Poenta price je da nas eu ne zeli, jer da nas zeli usli bismo pre 10.godina. Iskreno briga me za Rusiju, Ameriku, EU, kosovo koje je '99 otislo i gde zivi 99%albanaca, jer je milosevic poslao tenkove da ih etnicki pocistimo, i malo su nas bombardovali trebali su jos, jer mi smo nebeski narod plave krvi i uvek su drugi krivi nikad mi. Jedino sto je valjalo na ovim prostorima je bila Jugoslavija i to je bilo normalno vreme i lepo, koga briga ko si, sta si, oodakle si, zivis svoj zivot gledas svoja posla, nemas vremena da mrzis da lupas glavu glupostima. Zelis normalno da zivis, a to je u ovoj drzavi i uopste u drzavama balkana nemoguce. Neka hijerarhija drustva kod nas: Covek, dno, dno dna, politicari. Sa tim sto je kod nas okrenuta "piramida" drustva naopacke. Pozdrav za sve dobro ljude iole normalne.

Fei Li

pre 6 godina

Prvo, ako priznamo Kosovo pljunucemo na slavne pretke.
Mi ih i ovako kao drzava nismo dostojni, a kamoli ako priznamo.
Ali hajde, recimo da mozemo da "iskljucimo emocije" po tom pitanju i da krenemo da razmisljamo racionalno.
Sta nama nude u zamenu za priznavanje KiM ?
Odgovor je - nista.
Cak i da udjemo u EU (a to se realno nece desiti dugo jer oni sada imaju velika unutrasnja neslaganja i probleme te bi im prijem novih ekonomski nestabilnih clanova poput Srbije bio samo dodatni teret) verovali ili ne mi necemo automatski ziveti bolje. Pogledajte Hrvatsku, Bugarsku, Rumuniju do pre 4-5 godina kad se narod konacno osvestio.
Svi zive isto kao i pre ulaska (ili malo bolje kako bi ziveli i bez EU) a od tada je proslo npr u slucaju Bugarske punih 10 godina.
Tako ce biti i nama.
Dok se mi sami ne osvestimo nema nama napretka, a za to nam EU nije niti potrebna niti dovoljna.
Ne dobijamo apsolutno nista u zamenu za priznanje i to je realna cinjenica.
Cemu onda priznanje ?

sta je rizik?

pre 6 godina

"ogromne rizike koji se pre svega tiču vrlo brzog učlanjenja Kosova u NATO, narušavanja koncepta vojne neutralnosti Srbije, daljih pritisaka za unitarizaciju Bosne i Hercegovine."

O kakvim se tacno rizicima radi? Pa mi sad zivimo u najnestabilnijem prostoru u Evropi u kome postoji rizik da bukne novi rat. Integracija u NATO ne samo Kosova nego i Srbije i BH i uredjenje BH (bilo kao federacije ala Austrija ili unitarne drzave) moze samo voditi ka smanjenju ovog rizika i nestabilnosti. Problem je ako nase diplomate i analiticari to ne vide ili nece da vide jer rade u necijem interesu.

Vlada M

pre 6 godina

Protokom vremena, ne Srbija nego Rusija može samo da dobije jer ostaje u poziciji da pravi zapadu problem i izvlači korist za svoje usluge. Svaka godina van EU Srbiji je slična godini pod sankcijama jer smo u najnepovoljnijem položaju u Evropi za sve poslove. Koji će model neka bira Vučić, ali to pitanje mora da se skloni sa stola. Ja mislim da je i prekasno, ali hajde.

srrrrrrrrrdjan

pre 6 godina

Analize Jovanovica do sada nam nisu donele nista dobro.
Jedna stvar je ipak tacna a to je: danas u pregovorima ne dobijamo ama bas nista, sutra se mozda nesto i promeni ali manje od "nista" sigurno necemo dobiti. Ako se zapadu zaista zuri da sto pre zatvori ovu pricu, onda vreme nije faktor koji radi u njihovu korist. Medjunarodne okolnosti iz 1999 godine (kada smo bili bomardovani) iz 2007 (kada je Kosovo proglasilo nezavisnost) i iz 2017 godine nisu ni priblizno iste. Niko ne zna sta ce biti za 5 ili 10 godina. S tim u vezi i Albanci moraju da pozure jer dalji razvoj situacije mozda moze da ih dovede u situaciju da izgube sve. Zamislite samo da Tramp kaze da ne zna gde je Kosovo i da ga to uopste ne interesuje! Ukratko, neko ce nesto morati da nam ponudi, mozda deo Kosova a mozda i neko konfederalno uredjenje Kosova sa dve jedinice (srpskom i albanskom) uz dvojezicnost, razdvojeno sudstvo, policiju, skolstvo (nesto kao sto ima republika srpska u BIH)...
Osim sto je dijalog sa Vucicem i glup i nemoguc...treba ipak i zapadu i Kosovu poslati jasnu poruku da prihvatamo samo Kosovo u sastavu Srbije i nista drugo! Pa neka se oni razmisljaju sta i kako dalje. Sami su i zakuvali ...

Samoslepilo

pre 6 godina

Koji sanjači ti tzv diplomati, analitičari.... Može Srbija da čeka i 100, 200 ili 2000 godina ali Kosovo nikada više neće pasti pod njen uticaj, naravno, jedino ako se "počisti" preko 2.000.000 ljudi iz nje što je nemoguće i vervatno taj ponovni poduhvat ne bi bio u njenom "interesu". Zato Kosovo treba što pre prznati i okrenuti se budučnosti i prosperitetu rame uz rame sa komšijama Albancima i zajedno postati članice NATOa, EU i svih zapadnih struktura a ne sanjati o nekim azijskim i kojekakvim budalaštinama koje se ne mogu pobrinuti niti za svoje a kamoli za tuđe države.

ko jel ja

pre 6 godina

Samo neka nas braca Rusi ne brane od nas samih. Ovo sto su do sada savetovali rezultiralo je sunavratom Srbije. Logicno je probati kontra pristup jer postojeci ne valja.

Coco Bill

pre 6 godina

Realan stav. Zasto prihvatiti jedino sto nam po svaku cenu nude a to je - nista. Neodrzivo je resenje u kom Amerika i Zapad namecu apsolutne pobednike kao sto su Albanci, Hrvati, Muslimani iz BiH, a sa druge strane apsolutne gubitnike u svakoj situaciji - Srbe.
Iskreno, ne vidim nacin da popravimo odnos sa Zapadom, da svima u potpunosti ispunimo interese i ocekivanja a da to ne bude dramaticno protiv nasih nacionalnih interesa cak do nivoa elementarnog postojanja nacije.
Misljenja sam da treba cekati realniji odnos snaga u svetu kao i oslanoniti se na tradicionalne saveznike, svi ostali su neciji drugi saveznici, ne nasi.
(Nemanja, 27. jul 2017 07:42)

E pa ukratko da Vam kažem !!! Ja više cenim Nemačku, Ameriku i odnos sa Zapadom, jer ti oni kažu ono što misle i sa njima znaš na čemu si. Dok sa "tradicionalnim saveznikom" Rusijom ne znaš na čemu si i to se pokazalo kroz istoriju mnogo puta, jer su baš nas koristili za raznorazna prepucavanje, bilo sa Turskom pre, a sad sa Zapadom i nisu mnogo mislili na "elementarno postojanje" srpske nacije nego im je najvažniji bio njihov interes. Drugo već mi je pun "kufer" obrazlaganja o čekanju povoljnije situacije ili ti "realnijih odnosa snaga u svetu" ?! Treće lepo je vratiti teritoriju, ali šta ćemo sa stanovništvom kako, ili bolje rečeno na koji način, njega da privolimo "povratku"

Bonoban

pre 6 godina

Referendum pa da vidimo ko više voli evropu a ko kosovo....... Prosto kao pasulj
(cojans, 27. jul 2017 07:33)
I na referenduvu pobedi opcija za KOsovo i onda ostanemo i bez Evrope i bez Kosova. Jako mudro, tipicno srpska autodestrukcija.
Voleo bi da cujem kako bi vi koji birate Kosovo ubedili 2 miliona Albanaca da se vrate Srbiji?

Adem

pre 6 godina

mozda srbija ne moze dobiti manje nego sutra. ali ako misli da ce vremenom evropa oslabiti a srbija ojacati to je malo naivno. ja mislim da je bolje danas uzeti sta evropa nudi i izguti kosovo, ali i dobiti 15-20 da se radi na boljem zivotu naroda, nego kroz 20 g. svakako nemati kosovo osim na neki nacin na papuru jer nije priznato a narod povuci jos 20 g. unazad. jos ce nastati neka poslovica u svetu kao... zivis kao u srbiji... moze li iko otprilike reci koliko je srbija dala para za kosovo od rata pa naovamo? sta bi mogla tim parama uraditi?

povrsna ocena

pre 6 godina

Mišljenje Vladislava Jovanovića treba uzeti sa velikom dozom rezerve. On je tvrdio da je rezolucija 757 SB UN samo neka informacija bez većih posledica. Posledice su bile jasne ubrzo, sankcije koje su osiromašile društvo a obogatile kriminalce i političare.
(Janone, 27. jul 2017 09:50)

Jovanovic je profesionalni diplomata kakvih mi vise skoro uopste nemamo. A izjava koju citirati mora da se stavi u kontekst u kome je data - normalno je da sankcije imaju uticaja na drzavu, ali obzirom na rat Hrvatskoj, pocetak rata u Bosni, odluke Badinterove komisije (koje su prakticno ponistile Ustav iz 1974.) i sve druge probleme koji su vec postojali, sankcije nisu bile najstrasnija stvar koja se dogodila. I da se razumemo sankcije same po sebi nisu obogatile pojedince, pojedinci su se obogatili kroz privatizaciju koja nije bila nuzno vezana sa sankcije (uostalom, najveci deo privatizacije se odigrao nakon 1996.godine kada su sankcije skinute). Licni primer: ja sam 90-tih radio sa stranom firmom koju smo zastupali do sankcija - oni su hteli da nastave da rade sa nama, samo je sve bilo komplikovanije... zbog toga se nijedan pojedinac iz nase firme nije enormno obogation, svi smo nastavili da radimo za platu. Druga je stvar sto je 10-tak godina kasnije firma privatizovana (tada vise nije bilo sankcija, a ni mene u firmi) i tada su se neki pojedinci dobro obogatili.

Ivan ZG

pre 6 godina

Samo je pitanje da li ćete priznati realnost ili ne. Ja znam, lijepo je sanjati, ali u sanjanju ti može proći život. Ili život nacije.
Realno, Kosovu vaše priznanje ne treba. Ova sadašnje pozicija odgovara samo - Rusima. Da vas ucjenjuju nakim vetom u UN-u koje ništa ne mijenja na terenu. A znate kako je sa ucjenama. Iza jedne slijedi druga, pa treća...
Nepriznavanjem Kosova stavit ćete se u poziciju Turske u odnosu na EU. Uvjek ispred vrata, nikad unutra. A ako Kosovo uđe prije vas vi nećete nikada.
Vidim komentar da Hrvatska nije ništa dobila ulaskom u EU. Istina je da standard nije bolji nego prije, ali sam uvjeren da bi bio i lošiji da ovisimo o našim pohlepnim političarima. Ovako barem možemo birati hoćemo li raditi u jednoj od 26 zemalja EU ili u Hrvatskoj. Koliko god EU političari navijali za najveće zemlje EU ipak je ta ekonomska politika bolja i za nas od one koju bi smislili naši bezveznjakovići. Stupanj uređenja države se smanjio, a donekle i korupcija. Naime, EU provjerava gdje su završili novci dani za pojedine projekte. Tu se RH ništa ne pita i bolje je da je tako. Inače bi novci za mostove završili u nečjim vikendicama. Nje nam EU kriva za našu pokvarenost.
Ja sam bio protiv ulaska u EU, ali sada mislim da bi bili u još većim gov***a da nismo ušli.

Bane

pre 6 godina

Nema tu mnogo šta da se misli - SAD imaju bazu na Kosovu i end of story. Naša snaga kao države je na nivou jednog omanjeg američkog grada i svaki pokušaj da nešto uradimo je kao komarac kad pokuša da ubode slona. Ne ide. Što pre dođe ljudima odande u glavu, pre će se problem rešiti. Nije prva ni poslednja stvar što smo svojom pameću izgubili, a već smo priznali Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu, Makedoniju, Crnu Goru...

Gvadalkanal

pre 6 godina

Vladislav Jovanović, Miloševićev ministar inostranih poslova, jedna od perjanica ekipe iz devedesetih koja nas je i dovela ovde, sada opet soli pamet. I treba tako, kad mi sve trpimo.

tricikl

pre 6 godina

Pitanje KiM-a moze biti reseno referendumom. Ko ima mandat da uradi nesto sto ce vaziti zauvek? Vucic nije dobio izbore da resava trajno pitanje KiM-a...

E, sad, za one koji pricaju o realnosti... Kada bi se gledalo sa strane, je l ocekivao neko da Srba nece biti na KiM-u za 100 godina 1918. kada smo kao pobednici iz rata stvorili kraljevinu? Ili da nas nece biti za 50 godina 1945. kada smo opet kao pobednici stvarali Jugoslaviju? Je l ocekivao neko da nece biti Turaka u Srbiji 1500. ili 1600. godine u Srbiji? Hocu reci, geopolitika se menja, mozda za 50 godina mi povratimo KiM. Ko to moze znati? Ako su Albanci od Prizrenske lige 1878. radili i dobili KiM posle 125. godina, zasto mi ne bismo cekali toliko? Ko uopste nama daje mandat da resavamo nesto nepovoljno po nas?
Smanji korupciju, digni privredu, realizuj projekte, budi konstruktivan, pa ces biti primamljiviji Evropi od Albanaca. Prvo srednjoj, pa onda zapadnoj. Pa ce te oni zeleti u EU. A ne da te zele tako sto ces im dati sve. A ko nam garantuje da posle nece otici i Presevska dolina? Raska oblast? Vojvodina?

Aca je uvek Aca!

pre 6 godina

U vreme SFRJ je bio činovnik u raznim ambasadama a za vreme Slobe ministar ino poslova, prekaljeni SPS kadar, i on sad analizira situaciju oko Kosova za Sputnjik, bez teskta!

X

pre 6 godina

... своје територије се одричу они који нису свесни ни прошлости, нити будућности - одрицање од територије, одрицање је и од прошлости и од будућности ... фактичка стања се мењају циклично, тако и стање Косова и Метохије - статус те и других наших територија, мењао се и мењаће се кроз време, некад у нашу корист, некад на нашу штету ... ако ми нисмо успеле да сачувамо део наше територије, не треба да отежавамо потомцима који ће бити успешнији од нас ... један од доказа наше слободе је и то да у нашем Уставу пише да је и територија Косова и Метохије наша, ма колико то данас фактички није тако ... ако нам неко отме територију, не може нас натерати да признамо да иста територија није наша, признаћемо да је то само привремено стање, као толико пута у историји ... евентуално, ма какво одрицање од територије Косова и Метохије неће нас учинити мање мученим народом, ништа суштински неће решити, а још више ће нас поделити и ослабити ...

stevan čiča

pre 6 godina

A sta cete sa njim kada ga vratite na silu. Hocete li da saljete sinove i kceri tamo? Jesu li oni dobro dosli tamo? Kad je kosovo broz dao 1946 a Pera Stambolic to zdusno zapecatio cutali ste. Kada je G. Vuk Draskovic u Romau Ruski Konzul ste zdusno osudjivali "atak na bratstvo i jedinstvo". I sta sad razmislite o vasem horskom pevanju, pod dirigentskom palicom Rusije ili koga veC?!.

DPolitika

pre 6 godina

@Pavle

Ako malo bolje razmislis i da je Srbija u tim godinama od 1990-2011 sa tim BDP-om bila po sankcijama gotovo deset godina, zatim imala hiperinflaciju i bombardovanje, te nakon 2000 ima sa unutrasnje strane rasturanje sosptvene privrede, svatices da bi bez tih faktora i bez EU Srbija imala daleko veci rast od ostalih zemalja.

Znas li uopste koliko zemalja na ovom svetu nije u EU pa se u njima bolje zivi i radi.

Na kraju koje su to najbogatije zemlje sveta medju top 10 u EU?

Da ne ulazim u to da sam BDP moze mnogo sta da pokaze ali i mnogo toga da sakrije te reci da je ovaj minoran a veci BDP u Bugarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj posledica uspesnosti i dobrih kvaliteta EU je u najmanju ruku smesan.

Ko je odgovoran za to sto su u Bugarskoj ljudi spaljuju na trgovima zbog cena struje i namirnica jer za to odgovorna Bugarska ili EU?

Ili je EU odgovorna za samo sve lepo tj. prozore od marmelade a sve negativno to je na nekome drugome...

Znas li da gotovo svaki dan od 2011 neko protestuje u Bugarskoj, na primer sada im je policija u protestu gotovo mesec dana? Afere koje imaju se samo smenjuju. I to to je kao bolji zivot nakon ulaska u EU?

Znas li da u Rumuniji iako je u EU vlada na ulici smenjivana nekoliko puta o dsilnog boljeg zivota nakon ulaska tamo?

Slicno je i u Hrvatskoj.

Tako da ne tupite da ce biti bolje u EU da ce biti manje korupcije i slicno. Samo ako mi sami uredimo drzavu bi ce bolje za nas same.

stari Taja

pre 6 godina

Prenosi glasilo drzave koja je drugoj drzavi PRODALA svoju teritoriju, za zaboravne Aljasku.Gde li nalaze samo ove komentatore i ,,analiticare"?

maja

pre 6 godina

cini mi se vise nije bitno da se kosovo prizna. oni funkcionisu bez priznavanja kako zele. rade sta hoce i ne rade sto nece. nikako ih ne mozete primorati nicemu. u tom smislu samo smo mi problem.

Mihajlo

pre 6 godina

Da li neko moze da objasni zasto je sve ovo sto Sputnjik objavljuje U INTERESU SRBIJE I SRPSKOG NARODA a ne u interesu Rusije i njene politike?

istina

pre 6 godina

Jedno pitanje ovom Jovanovicu: pa šta i da Tadić nije prihvatio ulogu EU oko dijaloga sa Kosovom? Zar u Savet Bezbednosti, gde su TRI članice s PRAVOM VETA, i koje priznaju Kosovo kao NEZAVISNU državu, dozvolile da o statusu Kosova odlučuje Rusija i Kina?!

Pa ni u snu to ne bi dozvolile SAD, Velika Britanija i Francuska jer one priznale Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu i za njih ovo pitanje jeste rešeno jednom za svagda.

Dakle može Srbija da traži razgovore oko statusa Kosovo i sto godina ali neće dobiti pozitivan odgovor od strane Kosova.

A za koga radi vreme, treba reci Vladislavu (Jovanovicu) neka ide malo da pita ministarku Dejanovic, zaduženu za demografiju i populaciju, i da vidi za koga zapravo radi vreme i ona ce njemu lepo objasniti koliko ovaj čovek živi u zabludama.

danguba

pre 6 godina

Ovdje se prica kao da je Kosovo samo pusta teritorija, koju treba pripisati ovom ili onom. Realno, pitanje je, sta je sa stanovnicima Kosova i pita li se njih ista. Dobro znamo da se demografija Kosova moze izmijeniti samo nasilno, novim ratom, genocidom..., Ovdje je samo pitanje, zelimo li novi rat i imamo li snage i resursa. Cini mi se da Rusija I NATO upravo to prizeljkuje, jos jedan poligon za odmjeravanje snaga...

Ifinus

pre 6 godina

Vladislav se sad poziva na Badinterovu komisiju, a zaboravlja da kaže da mi 1991. nismo prihvatali zaključak Badinterove komisije da se Jugoslavija raspala već smo pravili neku mini Jugoslaviju i tvrdili da prekodrinski Srbi imaju pravo na otcepljenje od novonastalih međunarodno priznatih zemalja koje su postale članice UN.

Da smo tada prihvatili taj zaključak Badenterove komisije kosovski Albanci se ne bi ni mogli otcepiti od Srbije. A za to najviše treba da budemo zahvalni Vladislavljevom šefu Slobodanu Miloševiću.

Pavle

pre 6 godina

"... Pogledajte Hrvatsku, Bugarsku, Rumuniju do pre 4-5 godina kad se narod konacno osvestio.
Svi zive isto kao i pre ulaska (ili malo bolje kako bi ziveli i bez EU) a od tada je proslo npr u slucaju Bugarske punih 10 godina..."

(Fei Li, 27. jul 2017 08:45)


Ako pogledas podatke Ujedinjenih Nacija (UNData) o prosecnom porastu GDP-a, konkretno za period 1990-2011 (tako su publikovani podaci) mozes da vidis sledece:

Srbija 1.4%, Hrvatska 2.8%, Bugarska 3.3%, Rumunija 2.8%.

Bilo bi zanimljivo saznati odakle tebi takvi podaci. Ili ti se samo tako javlja?

Tasmanijska djavolica

pre 6 godina

Juce sam gledala mali dnevnik i deca kazu da su rode lose radile prosle godine, naime, najmanje dece je rodjeno 2016 u poslednjih sto godina. Polako ali sigurno izumiremo a svadjamo se oko teritorija. Razumem ja sve ali kome i cemu? Zasto da teramo neke ljude da zive s nama ako misle da imaju bolju alternativu bez nas a mi sami ne znamo gde cemo ni s kim cemo.

s.

pre 6 godina

Karijerni diplomata Vladislav "Sankcije su samo komad papira" Jovanović.
Taj nam je sa svojim Miloševićem sredio i prošlost i budućnost i izgleda da mu nije dovoljno.Nešto su učestale njegove "ekspertize", šta nam se to sprema?
I ko?

baki

pre 6 godina

Mislim da će mo za ustupak predavanja sopstvene teritorije dobiti ništa,eventualno obećanje da će mo što prije biti primljeni u EU ali kad ispunimo uslove tamo neke ko zna koje.

Dragan Miladinovic

pre 6 godina

Put u EU vodi preko NATO pakta, nikako drugačije. Jugoslavija je i razbijena jer se nije pridružila evroatlanskim integracijama. Sada je lako ucenjivati male i slabe državice, a priznanje Kosova je samo još jedna stavka u čitavom procesu...

KOSTA1703

pre 6 godina

A gde mi treba da žurimo?
Što ne požuri Kina sa Tajvanom?
Mi treba da napravimo društvo takvim, da stanovnici Kosova smai požele da žive u uredjenoj državi, a ne da nam iz Raške i Vojvodine stalno prete odlaskom, uz čitavu armiju mladih koji ne okrećući se napuštaju ovu zemlju.
Neće članstvo u EU, niti NATO paktu promeniti naše glave.
Vi mislite da Srbija ima perspektivu u bilo kom savezu, kada na njenom čelu vedre i oblače ljudi sa sumnjivim diplomama, plagiranim doktoratima, preletači koji su hteli da kolju po BIH a danas idu na poklonjene tim žrtvama?
Vi mislite da takve neko ceni?
A kod nas dobiju DVA MILIONA glasova...Ej, o čemu mi pričamo?

Janone

pre 6 godina

Mišljenje Vladislava Jovanovića treba uzeti sa velikom dozom rezerve. On je tvrdio da je rezolucija 757 SB UN samo neka informacija bez većih posledica. Posledice su bile jasne ubrzo, sankcije koje su osiromašile društvo a obogatile kriminalce i političare.

Zoran

pre 6 godina

Ako vec moramo da priznamo to tzv. Kosovo OK ali samo ako i Republika Srpska dobije nezavisnost i nikako drugacije, toliko jednostavno.
(Mrle, 27. jul 2017 08:20)

Kad Mrle uđe u zadružnu prodavnicu, kupi 'ladnog "k'o zmiče", znojavog "Jelenka" , otvori ga na bravu od vrata prodavnice, pa kad sedne sa komšijom Milisavom u debelu 'ladovinu, pucne prstom par puta u grlić od flaše, prospe nekoliko kapi na zemlju "ono, za mrtve" pa onda otpije pet...šest... dobrih cugova, a ono... 'ladno pa klizi samo...

E onda jeste sve "toliko jednostavno"! I za Mrleta i za Milisava. I za sve Milisave i sve Mrlete po Srbiji... Inače nije Mrle, nije. Veoma je komplikovano.

X

pre 6 godina

... критиком медија, који су увек нечије оруђе, замагљујете суштину и сами постајете ( или сте ) нечије оруђе ... а, суштина је да свака страна има свој интерес, који сама више или мање поштује, за који се више или мање бори, у чему је више или мање успешна ... и Хрвати, Бошњаци и Албанци имају свој интерес, више или мање легитиман, као и све друге нације света, закључно са Америком и Русијом ... зашто Срби не би имали свој интерес, поштовали и борили се за исти ( некад више, некад мање успешно, зависно од политичке ситуације ), без прихватања пораза и капитулације, и награда ће доћи ...

sasa jokic

pre 6 godina

Pustite se analiticara (Jovanovic, Prorokovic) cije su stranke i politika najzasluznije za gubljenje Kosova.
Vucic sada radi ono zbog cega su ga doveli na vlast, i tu vise nema odlaganja. I on je svojim delanjem devedesetih doprineo da nas NATO napadne, pa je dobro da mu je pripala "cast" da on ovo odradi!