Sreda, 26.07.2017.

18:45

"Čekaćemo još malo, a možda i blokiramo Hrvatsku"

Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je da će njegova vlada pokušati da sa Hrvatskom postigne dogovor o implementaciji arbitražne presude o granici.

Izvor: Tanjug

"Èekaæemo još malo, a možda i blokiramo Hrvatsku" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Komšija je baš bolesnik

pre 6 godina

Sa Italijanima se sporili oko Istre i Zadra Sa Slovencima vodili spor oko Piranskog zaliva
Sa Crnogorcima oko Prevlaka
Sa Bosnom oko Pelješkog mosta
Sa nama oko Šarengradske ade

I šta onda? šta hoćeš s tim? Svima bi trebali popustiti je li?

Zoki

pre 6 godina

U Hrvatskoj se uporno prećutkuje da je nakon skandala utvrđeno da on nije bio takvih razmera da bi uticao na proces i da je zato i odlučeno da se arbitraža nastavi. Isto tako, prećutkuje se i da je arbitraža bila uslov da Hrvatska uđe u EU. Nažalost, stvorena je neka psihoza u društvu oko svega toga.

ivan0309

pre 6 godina

Vrle,treba razumiti o čemu se ovde radi pa onda komentirati.Hrvatska je potpisala sporazum da arbitražni sud odredi spornu morsku i kopnenu granicu imeđu njih.Hrvatska je u toku postupka arbitraže uhvatila(snimila)slovensku stranu kako dogovara prevaru s predsjenikom arbitražnog suda.Hrvatska je o tome obavjestila sud i Sloveniju i pokrenula postupak izlaženja iz spora po Bečkoj konvenciji koja regulira postupak izlaženja kao i razloge zbog kojih se može izići.Isti onaj sudac koji je uhvaćen u koruptivnim radnjama na prigovr Hrvatske donosi odluku da je bilo narušavanja pravila postupka od strane suda ali da oni nisu od bitnog utjecaja na postupak pa sud nastavlja dalje s rado bez obzira što je jedna strana izišla iz postupka po načelima neđunarodnog prava.Dakle,Hrvatska prihvaća presude sudova i kad joj neodgovaraju ako postupak tog suda nije (prevara) kompromitiran.U demokratskom svjetu nigdje sud koji je uvaćen u prevari a i sam prizna da je bilo nedozvoljenih radnji NEODLUČUJE kolko je postupak narušen i da li će se nastaviti.Važno je znati da izlazak iz postupka međunarodne arbitraže regulira Bečka konvencija a čiji je potpisnik i Slovenija.Znači Hrvatska nije napustila postupak iz nekog bizarnog razloga nego zato što nedozvoljava da bude prevarena,i što je još najvažnije ima uporište u Bečkoj konvenciji koja regulira uprava ovakve slučajeve.To što Slovencima to neodgovara to nije naš problem,morali su znati kad varaš da postoji mogućnost da te i uhvate.

from south

pre 6 godina

Hrvatska je zapravo dobro prosla u ovoj arbitrazi, jer Slovenija nije ostvarila glavni cilj - a to je dodir s medjunarodnim vodama. Dakle, Slovenija nije pomorska zemlja. i nema pravo na aksploataciju Jadrana u medjunarodnim vodama, kao sta nema pravo na proglasenje gospodarskog pojasa u dijelu Jadrana. Ista je dobila samo koridor kroz Hrvatsko teritorijalno more do medjunarodnih voda. To je imala i prije, neometan pristup otvorenom moru, samo je sada dobila i sluzbene garancije za taj pristup, ali nista vise od toga, a to vise im je bio glavni cilj. Uz to, oni su izgubili vecinu spornih podrucja na kopnu, ukljucujuci i strateski vaznu Svetu Geru. Dok su dobitnici samo u Piranskom zaljevu, tu su dobili 3/4 zaljeva, dakle 1/3 vise nego sta su imali do sada, a to je nekoliko km morskog pojasa. Sve u svemu, Hrvatska treba prihvatiti ovu odluku suda i sa Slovencima dogovoriti primjenu do posljednjeg slova. A i famozni redikul - Josko ( tu di tukaj ) Joras ostaje zivjeti u Hrvatskoj :) Slovenija nas je blokirala 2 godine na putu ka EU, te smo umjesto 2011' uli u istu 2013'. To je njihova odluka koju im nesmijemo zaboraviti. Sa Srbijom imamo spor za koji je najbitnije da ne utjece na put Srbije ka EU. Arbitraza je najbolje rjesenje, jer cemo se tesko ovako dogovoriti.

Nesha

pre 6 godina

Kad se samo prisetim kako su zjednički nastupali protiv Srbije pre oko 25 god.,dok njihovi interesi nisu došli na red.Tada od njihove "ljubavi i razumevanja" nisi mogao da živiš,a vidi ih danas.Biče interesantan budući stav HR prema granici na Dunavu sa Srbijom.Sreća naša da od ulaska u EU zaista nema ništa,ne zbog straha od Hrvata,već ko će da sluša njihovo guslanje o njihovom pravu na ovo ili ono.

politika ili pravo

pre 6 godina

Sama činjenica da se Cerar prijeti političkim akcijama, potvrda je da zna da je pravno poražen. Naime, Slovenija je uhvaćena u VARANJU, što predstavlja očito kršenje arbitražnog sporazuma, i zato se Hrvatska imala pravo povući iz arbitraže. Ako Slovenija smatra da tomu nije tako, prema Bečkoj konvenciji, koju je sama potpisala, može tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu pravde. No Sloveniji to ne pada na pamet, već politički lobira da se Hrvatsku stisne, prijeti se ovim i onim, osim pravnim sredstvima, jer zna da istih nema. Arbitražni ad hoc sud koji je uhvaćen u korupciji je pazite - SAM SEBE proglasio nadležnim za to da odlučuje je li ta korupcija problem ili ne, i naravno zaključio da nije. Svaki cigo svoga konja hvali, ali jedini sud koji može odlučiti o tome mora li se Hrvatska držati ove presude je Međunarodni sud pravde, i niti jedan drugi, a najmanje onaj koji je uhvaćen u korupciji. A jedino tamo Slovenija nikad ne pomišlja da ide. Ista stvara ko Srbija s Kosovom, nastoji ju se političkim pritiskom da prizna ono što pravno nikad ne bi morala.

Rocky Balboa

pre 6 godina

Prije svega ne mogu zakonski, ali ajde, blokirajte, pa onda kontramjera prema hrpi nekretnina, vikendica, camp kućica na Jadranu u vlasništvu slovenskih državljana, u jugi je u Hrvatskoj mogao kupiti ili sagraditi nekretninu tko je htio, u Sloveniji, zaboravi, svoje ne damo tuđe hoćemo, stara slovenska deviza, e pa možete samo da nam pljunete pod prozor !!

Nadobudan

pre 6 godina

Slovenci nikako da shvate dvije stvari: ispod mora je kopno; a u Hrvatskoj nema nikoga tko će dati i jedan metar hrvatske zemlje. Imam prijatelje Slovence koji kažu: pa vi imate toliko mora. Da, ali ribari iz Savudrije imaju samo to jedno.
Prema tome, slobodan prolaz da, može se urediti i to da se slovenskim ribarima da malo veći prostor za ribarenje, ali tri četvrtine zaljeva dobit će - nikad. I tu im nikakvi pritisci neće pomoći. I neka imaju na umu da batina uvijek ima dva kraja.

leptirica

pre 6 godina

Da ali je komisija donela odluku da ta afera nije mogla uticati na ishod. I zato se EU stavlja na stranu Slovenaca. Taj deo se uvek preskoci.
(Tex, 26. jul 2017 20:35)

Ne komisija, nego taj isti korumpirani sud, nakon promjene suca na čelo dolazi osoba koja ubrzo daje ostavku iz moralnih razloga. Pa su onda našli drugog koji nije imao problema sa moralom. Prvo pravilo arbitraže je NEPRISTRANOST, a to pravilo je prekršeno čim su Slovenci unosili dokaze nakon dopuštenog roka i sastajali se sa sucima van suda.

Dragan

pre 6 godina

Toliko o ispiranju mozga o nebitnosti granica kad se uđe u EU... nije to od juče, konfliktnih situacija je milion. Ko je šta uneo to i iznosi, kao u braku.

point_of_sale

pre 6 godina

Stalno Slovenija, ta najkorumpiranija i najneuređenija (osim Kosova i možda BiH) od svih ex-yu zemalja izbjegava spomenuti da je odluka arbitražnog suda non-binding, tj. da ne obavezuje nikoga.
U Sloveniji nema niti jedne javne nabave, nikakvog projekta, da nije obilježen krupnom korupcijskom aferom, a vi se samo furajte na to kako je SLO nekakva uređena država, dok je to zapravo zadnja balkanska vuko....ina, daleko gora od SRB i HR.

stranac 1952

pre 6 godina

Hrvatska trči ko kokoška koju ganja petao. Još tri kruga, da ne ispadnem laka! Isto će biti i sa vama i Kosovom, vašom kolevkom. Jednom se mora i odrasti!:)

Vrle

pre 6 godina

E moji kockasti,kad sud oslobadja Gotovinu onda je super,sad kad presuda ne ide vama u korist vi kukate.Lepo kaze jedan od komentara da batina ima dva kraja!
Jadno je samo to sto mi na ovim prostorima nikad ne mozemo sami da se nekako dogovorimo nego se beskrajno trudimo da se sto vise uvlacimo nekim silama kako bi nam oni nametnuli neko resenje.

Tex

pre 6 godina

korumpirali sudiju, ovaj izravno telefonski javljao u slovensku vladu kako teče arbitraža i kako se Slovenija treba postaviti! Nažalost u Beču im razgovor mobitelom presrela SOA ( ne znam kako ali nije ni bitno), sudac dao ostavku, imenovan novi i kao, nikom ništa, poštujte arbitražnu odluku. Znači uhvatim ženu lično kako se kreše s drugim, ona kaže, ok neću više, aj da se pravimo da ništa nije bilo. Važi :))
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Maksimir, 26. jul 2017 19:12)

Da ali je komisija donela odluku da ta afera nije mogla uticati na ishod. I zato se EU stavlja na stranu Slovenaca. Taj deo se uvek preskoci.

Dragan

pre 6 godina

Naravno da će Hrvatska morati da ispoštuje arbitražnu odluku. Slovencima sve ide na ruku - odluka im apsolutno odgovara, a uz to mogu i da "prevaspitaju" Hrvate da se odluke sudova moraju poštovati. Sami su tražili arbitražu i dobili su je. Nakon afere je izabran novi sudija i ne može se jednostrano povući iz arbitražnog procesa o kom postoji dogovor. Iz Brisela su takođe poručili da je odluka suda obavezujuća po Hrvatsku, pa tako ovi mogu još malo da se koprcaju zarad političkih interesa, ali na kraju će neko ipak morati da prihvati odluku. Mislim da bi Slovenci ispoštovali i odluku koja ne bi išla u njihovu korist.

Bruder Jakob

pre 6 godina

Bilo bi vreme da se hrvati i slovenci prestanu igrat ko djeca. Situacija može eskalirat i pobeć van nadzora, to je opasno! Ako je sud doneo odluku, nek se poštuje i tačka!
(boki, 26. jul 2017 19:29)

Taj sud ima manji kredibilitet od vašeg famoznog Apelacionog suda, njihove sudije makar još nisu javno uhvatili da primaju mito, a Slovenci su uhvaćeni da su dokazano podmitili 2, slovima DVA suca!

Bosko

pre 6 godina

Sta bi vi radili da imate Trepcu leziste olovno-cinkane rude koje spada medju najveca nalazista u Evropi.Prema procenama iz 2001,ima 29 miliona tona rude.999.000 tona olova,670.000 tona cinka 2.200 tona zlata.Dali bi to sve poklonili bilo kojoj drzavi,ne racunajuci upravne zgrade zemlju i ostalo.

Mean Machine

pre 6 godina

Ma ljudi, Hrvati će ovo prihvatiti, malo se sada busaju da su neka nacija od principa i šta znam. Ali sve će oni to izlečiti kada dođe na red Srbija! :)))

Komšija bolesnik

pre 6 godina

Sa Italijanima se sporili oko Istre i Zadra Sa Slovencima vodili spor oko Piranskog zaliva
Sa Crnogorcima oko Prevlaka
Sa Bosnom oko Pelješkog mosta
Sa nama oko Šarengradske ade

boki

pre 6 godina

Bilo bi vreme da se hrvati i slovenci prestanu igrat ko djeca. Situacija može eskalirat i pobeć van nadzora, to je opasno! Ako je sud doneo odluku, nek se poštuje i tačka!

Maksimir

pre 6 godina

korumpirali sudiju, ovaj izravno telefonski javljao u slovensku vladu kako teče arbitraža i kako se Slovenija treba postaviti! Nažalost u Beču im razgovor mobitelom presrela SOA ( ne znam kako ali nije ni bitno), sudac dao ostavku, imenovan novi i kao, nikom ništa, poštujte arbitražnu odluku. Znači uhvatim ženu lično kako se kreše s drugim, ona kaže, ok neću više, aj da se pravimo da ništa nije bilo. Važi :))

GlasBrisela

pre 6 godina

Ovo je jos jedan indikator, da u EU vise nece uci niti jedna Balkanska drzava pojedinacno, vec za kojih 20-25 godina sve odjednom, i to kada sva medjusobna pitanja medju novim clanicama budu rijesena!
Primitivnih ucjena i svadja poput ovih EU vise ne treba!

Komšija bolesnik

pre 6 godina

Sa Italijanima se sporili oko Istre i Zadra Sa Slovencima vodili spor oko Piranskog zaliva
Sa Crnogorcima oko Prevlaka
Sa Bosnom oko Pelješkog mosta
Sa nama oko Šarengradske ade

Maksimir

pre 6 godina

korumpirali sudiju, ovaj izravno telefonski javljao u slovensku vladu kako teče arbitraža i kako se Slovenija treba postaviti! Nažalost u Beču im razgovor mobitelom presrela SOA ( ne znam kako ali nije ni bitno), sudac dao ostavku, imenovan novi i kao, nikom ništa, poštujte arbitražnu odluku. Znači uhvatim ženu lično kako se kreše s drugim, ona kaže, ok neću više, aj da se pravimo da ništa nije bilo. Važi :))

Bosko

pre 6 godina

Sta bi vi radili da imate Trepcu leziste olovno-cinkane rude koje spada medju najveca nalazista u Evropi.Prema procenama iz 2001,ima 29 miliona tona rude.999.000 tona olova,670.000 tona cinka 2.200 tona zlata.Dali bi to sve poklonili bilo kojoj drzavi,ne racunajuci upravne zgrade zemlju i ostalo.

Bruder Jakob

pre 6 godina

Bilo bi vreme da se hrvati i slovenci prestanu igrat ko djeca. Situacija može eskalirat i pobeć van nadzora, to je opasno! Ako je sud doneo odluku, nek se poštuje i tačka!
(boki, 26. jul 2017 19:29)

Taj sud ima manji kredibilitet od vašeg famoznog Apelacionog suda, njihove sudije makar još nisu javno uhvatili da primaju mito, a Slovenci su uhvaćeni da su dokazano podmitili 2, slovima DVA suca!

point_of_sale

pre 6 godina

Stalno Slovenija, ta najkorumpiranija i najneuređenija (osim Kosova i možda BiH) od svih ex-yu zemalja izbjegava spomenuti da je odluka arbitražnog suda non-binding, tj. da ne obavezuje nikoga.
U Sloveniji nema niti jedne javne nabave, nikakvog projekta, da nije obilježen krupnom korupcijskom aferom, a vi se samo furajte na to kako je SLO nekakva uređena država, dok je to zapravo zadnja balkanska vuko....ina, daleko gora od SRB i HR.

Mean Machine

pre 6 godina

Ma ljudi, Hrvati će ovo prihvatiti, malo se sada busaju da su neka nacija od principa i šta znam. Ali sve će oni to izlečiti kada dođe na red Srbija! :)))

Nadobudan

pre 6 godina

Slovenci nikako da shvate dvije stvari: ispod mora je kopno; a u Hrvatskoj nema nikoga tko će dati i jedan metar hrvatske zemlje. Imam prijatelje Slovence koji kažu: pa vi imate toliko mora. Da, ali ribari iz Savudrije imaju samo to jedno.
Prema tome, slobodan prolaz da, može se urediti i to da se slovenskim ribarima da malo veći prostor za ribarenje, ali tri četvrtine zaljeva dobit će - nikad. I tu im nikakvi pritisci neće pomoći. I neka imaju na umu da batina uvijek ima dva kraja.

Tex

pre 6 godina

korumpirali sudiju, ovaj izravno telefonski javljao u slovensku vladu kako teče arbitraža i kako se Slovenija treba postaviti! Nažalost u Beču im razgovor mobitelom presrela SOA ( ne znam kako ali nije ni bitno), sudac dao ostavku, imenovan novi i kao, nikom ništa, poštujte arbitražnu odluku. Znači uhvatim ženu lično kako se kreše s drugim, ona kaže, ok neću više, aj da se pravimo da ništa nije bilo. Važi :))
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Maksimir, 26. jul 2017 19:12)

Da ali je komisija donela odluku da ta afera nije mogla uticati na ishod. I zato se EU stavlja na stranu Slovenaca. Taj deo se uvek preskoci.

leptirica

pre 6 godina

Da ali je komisija donela odluku da ta afera nije mogla uticati na ishod. I zato se EU stavlja na stranu Slovenaca. Taj deo se uvek preskoci.
(Tex, 26. jul 2017 20:35)

Ne komisija, nego taj isti korumpirani sud, nakon promjene suca na čelo dolazi osoba koja ubrzo daje ostavku iz moralnih razloga. Pa su onda našli drugog koji nije imao problema sa moralom. Prvo pravilo arbitraže je NEPRISTRANOST, a to pravilo je prekršeno čim su Slovenci unosili dokaze nakon dopuštenog roka i sastajali se sa sucima van suda.

GlasBrisela

pre 6 godina

Ovo je jos jedan indikator, da u EU vise nece uci niti jedna Balkanska drzava pojedinacno, vec za kojih 20-25 godina sve odjednom, i to kada sva medjusobna pitanja medju novim clanicama budu rijesena!
Primitivnih ucjena i svadja poput ovih EU vise ne treba!

Nesha

pre 6 godina

Kad se samo prisetim kako su zjednički nastupali protiv Srbije pre oko 25 god.,dok njihovi interesi nisu došli na red.Tada od njihove "ljubavi i razumevanja" nisi mogao da živiš,a vidi ih danas.Biče interesantan budući stav HR prema granici na Dunavu sa Srbijom.Sreća naša da od ulaska u EU zaista nema ništa,ne zbog straha od Hrvata,već ko će da sluša njihovo guslanje o njihovom pravu na ovo ili ono.

Dragan

pre 6 godina

Toliko o ispiranju mozga o nebitnosti granica kad se uđe u EU... nije to od juče, konfliktnih situacija je milion. Ko je šta uneo to i iznosi, kao u braku.

from south

pre 6 godina

Hrvatska je zapravo dobro prosla u ovoj arbitrazi, jer Slovenija nije ostvarila glavni cilj - a to je dodir s medjunarodnim vodama. Dakle, Slovenija nije pomorska zemlja. i nema pravo na aksploataciju Jadrana u medjunarodnim vodama, kao sta nema pravo na proglasenje gospodarskog pojasa u dijelu Jadrana. Ista je dobila samo koridor kroz Hrvatsko teritorijalno more do medjunarodnih voda. To je imala i prije, neometan pristup otvorenom moru, samo je sada dobila i sluzbene garancije za taj pristup, ali nista vise od toga, a to vise im je bio glavni cilj. Uz to, oni su izgubili vecinu spornih podrucja na kopnu, ukljucujuci i strateski vaznu Svetu Geru. Dok su dobitnici samo u Piranskom zaljevu, tu su dobili 3/4 zaljeva, dakle 1/3 vise nego sta su imali do sada, a to je nekoliko km morskog pojasa. Sve u svemu, Hrvatska treba prihvatiti ovu odluku suda i sa Slovencima dogovoriti primjenu do posljednjeg slova. A i famozni redikul - Josko ( tu di tukaj ) Joras ostaje zivjeti u Hrvatskoj :) Slovenija nas je blokirala 2 godine na putu ka EU, te smo umjesto 2011' uli u istu 2013'. To je njihova odluka koju im nesmijemo zaboraviti. Sa Srbijom imamo spor za koji je najbitnije da ne utjece na put Srbije ka EU. Arbitraza je najbolje rjesenje, jer cemo se tesko ovako dogovoriti.

politika ili pravo

pre 6 godina

Sama činjenica da se Cerar prijeti političkim akcijama, potvrda je da zna da je pravno poražen. Naime, Slovenija je uhvaćena u VARANJU, što predstavlja očito kršenje arbitražnog sporazuma, i zato se Hrvatska imala pravo povući iz arbitraže. Ako Slovenija smatra da tomu nije tako, prema Bečkoj konvenciji, koju je sama potpisala, može tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu pravde. No Sloveniji to ne pada na pamet, već politički lobira da se Hrvatsku stisne, prijeti se ovim i onim, osim pravnim sredstvima, jer zna da istih nema. Arbitražni ad hoc sud koji je uhvaćen u korupciji je pazite - SAM SEBE proglasio nadležnim za to da odlučuje je li ta korupcija problem ili ne, i naravno zaključio da nije. Svaki cigo svoga konja hvali, ali jedini sud koji može odlučiti o tome mora li se Hrvatska držati ove presude je Međunarodni sud pravde, i niti jedan drugi, a najmanje onaj koji je uhvaćen u korupciji. A jedino tamo Slovenija nikad ne pomišlja da ide. Ista stvara ko Srbija s Kosovom, nastoji ju se političkim pritiskom da prizna ono što pravno nikad ne bi morala.

Dragan

pre 6 godina

Naravno da će Hrvatska morati da ispoštuje arbitražnu odluku. Slovencima sve ide na ruku - odluka im apsolutno odgovara, a uz to mogu i da "prevaspitaju" Hrvate da se odluke sudova moraju poštovati. Sami su tražili arbitražu i dobili su je. Nakon afere je izabran novi sudija i ne može se jednostrano povući iz arbitražnog procesa o kom postoji dogovor. Iz Brisela su takođe poručili da je odluka suda obavezujuća po Hrvatsku, pa tako ovi mogu još malo da se koprcaju zarad političkih interesa, ali na kraju će neko ipak morati da prihvati odluku. Mislim da bi Slovenci ispoštovali i odluku koja ne bi išla u njihovu korist.

Rocky Balboa

pre 6 godina

Prije svega ne mogu zakonski, ali ajde, blokirajte, pa onda kontramjera prema hrpi nekretnina, vikendica, camp kućica na Jadranu u vlasništvu slovenskih državljana, u jugi je u Hrvatskoj mogao kupiti ili sagraditi nekretninu tko je htio, u Sloveniji, zaboravi, svoje ne damo tuđe hoćemo, stara slovenska deviza, e pa možete samo da nam pljunete pod prozor !!

boki

pre 6 godina

Bilo bi vreme da se hrvati i slovenci prestanu igrat ko djeca. Situacija može eskalirat i pobeć van nadzora, to je opasno! Ako je sud doneo odluku, nek se poštuje i tačka!

Vrle

pre 6 godina

E moji kockasti,kad sud oslobadja Gotovinu onda je super,sad kad presuda ne ide vama u korist vi kukate.Lepo kaze jedan od komentara da batina ima dva kraja!
Jadno je samo to sto mi na ovim prostorima nikad ne mozemo sami da se nekako dogovorimo nego se beskrajno trudimo da se sto vise uvlacimo nekim silama kako bi nam oni nametnuli neko resenje.

stranac 1952

pre 6 godina

Hrvatska trči ko kokoška koju ganja petao. Još tri kruga, da ne ispadnem laka! Isto će biti i sa vama i Kosovom, vašom kolevkom. Jednom se mora i odrasti!:)

Komšija je baš bolesnik

pre 6 godina

Sa Italijanima se sporili oko Istre i Zadra Sa Slovencima vodili spor oko Piranskog zaliva
Sa Crnogorcima oko Prevlaka
Sa Bosnom oko Pelješkog mosta
Sa nama oko Šarengradske ade

I šta onda? šta hoćeš s tim? Svima bi trebali popustiti je li?

ivan0309

pre 6 godina

Vrle,treba razumiti o čemu se ovde radi pa onda komentirati.Hrvatska je potpisala sporazum da arbitražni sud odredi spornu morsku i kopnenu granicu imeđu njih.Hrvatska je u toku postupka arbitraže uhvatila(snimila)slovensku stranu kako dogovara prevaru s predsjenikom arbitražnog suda.Hrvatska je o tome obavjestila sud i Sloveniju i pokrenula postupak izlaženja iz spora po Bečkoj konvenciji koja regulira postupak izlaženja kao i razloge zbog kojih se može izići.Isti onaj sudac koji je uhvaćen u koruptivnim radnjama na prigovr Hrvatske donosi odluku da je bilo narušavanja pravila postupka od strane suda ali da oni nisu od bitnog utjecaja na postupak pa sud nastavlja dalje s rado bez obzira što je jedna strana izišla iz postupka po načelima neđunarodnog prava.Dakle,Hrvatska prihvaća presude sudova i kad joj neodgovaraju ako postupak tog suda nije (prevara) kompromitiran.U demokratskom svjetu nigdje sud koji je uvaćen u prevari a i sam prizna da je bilo nedozvoljenih radnji NEODLUČUJE kolko je postupak narušen i da li će se nastaviti.Važno je znati da izlazak iz postupka međunarodne arbitraže regulira Bečka konvencija a čiji je potpisnik i Slovenija.Znači Hrvatska nije napustila postupak iz nekog bizarnog razloga nego zato što nedozvoljava da bude prevarena,i što je još najvažnije ima uporište u Bečkoj konvenciji koja regulira uprava ovakve slučajeve.To što Slovencima to neodgovara to nije naš problem,morali su znati kad varaš da postoji mogućnost da te i uhvate.

Zoki

pre 6 godina

U Hrvatskoj se uporno prećutkuje da je nakon skandala utvrđeno da on nije bio takvih razmera da bi uticao na proces i da je zato i odlučeno da se arbitraža nastavi. Isto tako, prećutkuje se i da je arbitraža bila uslov da Hrvatska uđe u EU. Nažalost, stvorena je neka psihoza u društvu oko svega toga.

point_of_sale

pre 6 godina

Stalno Slovenija, ta najkorumpiranija i najneuređenija (osim Kosova i možda BiH) od svih ex-yu zemalja izbjegava spomenuti da je odluka arbitražnog suda non-binding, tj. da ne obavezuje nikoga.
U Sloveniji nema niti jedne javne nabave, nikakvog projekta, da nije obilježen krupnom korupcijskom aferom, a vi se samo furajte na to kako je SLO nekakva uređena država, dok je to zapravo zadnja balkanska vuko....ina, daleko gora od SRB i HR.

Komšija bolesnik

pre 6 godina

Sa Italijanima se sporili oko Istre i Zadra Sa Slovencima vodili spor oko Piranskog zaliva
Sa Crnogorcima oko Prevlaka
Sa Bosnom oko Pelješkog mosta
Sa nama oko Šarengradske ade

Dragan

pre 6 godina

Naravno da će Hrvatska morati da ispoštuje arbitražnu odluku. Slovencima sve ide na ruku - odluka im apsolutno odgovara, a uz to mogu i da "prevaspitaju" Hrvate da se odluke sudova moraju poštovati. Sami su tražili arbitražu i dobili su je. Nakon afere je izabran novi sudija i ne može se jednostrano povući iz arbitražnog procesa o kom postoji dogovor. Iz Brisela su takođe poručili da je odluka suda obavezujuća po Hrvatsku, pa tako ovi mogu još malo da se koprcaju zarad političkih interesa, ali na kraju će neko ipak morati da prihvati odluku. Mislim da bi Slovenci ispoštovali i odluku koja ne bi išla u njihovu korist.

Maksimir

pre 6 godina

korumpirali sudiju, ovaj izravno telefonski javljao u slovensku vladu kako teče arbitraža i kako se Slovenija treba postaviti! Nažalost u Beču im razgovor mobitelom presrela SOA ( ne znam kako ali nije ni bitno), sudac dao ostavku, imenovan novi i kao, nikom ništa, poštujte arbitražnu odluku. Znači uhvatim ženu lično kako se kreše s drugim, ona kaže, ok neću više, aj da se pravimo da ništa nije bilo. Važi :))

Nadobudan

pre 6 godina

Slovenci nikako da shvate dvije stvari: ispod mora je kopno; a u Hrvatskoj nema nikoga tko će dati i jedan metar hrvatske zemlje. Imam prijatelje Slovence koji kažu: pa vi imate toliko mora. Da, ali ribari iz Savudrije imaju samo to jedno.
Prema tome, slobodan prolaz da, može se urediti i to da se slovenskim ribarima da malo veći prostor za ribarenje, ali tri četvrtine zaljeva dobit će - nikad. I tu im nikakvi pritisci neće pomoći. I neka imaju na umu da batina uvijek ima dva kraja.

boki

pre 6 godina

Bilo bi vreme da se hrvati i slovenci prestanu igrat ko djeca. Situacija može eskalirat i pobeć van nadzora, to je opasno! Ako je sud doneo odluku, nek se poštuje i tačka!

Mean Machine

pre 6 godina

Ma ljudi, Hrvati će ovo prihvatiti, malo se sada busaju da su neka nacija od principa i šta znam. Ali sve će oni to izlečiti kada dođe na red Srbija! :)))

Vrle

pre 6 godina

E moji kockasti,kad sud oslobadja Gotovinu onda je super,sad kad presuda ne ide vama u korist vi kukate.Lepo kaze jedan od komentara da batina ima dva kraja!
Jadno je samo to sto mi na ovim prostorima nikad ne mozemo sami da se nekako dogovorimo nego se beskrajno trudimo da se sto vise uvlacimo nekim silama kako bi nam oni nametnuli neko resenje.

stranac 1952

pre 6 godina

Hrvatska trči ko kokoška koju ganja petao. Još tri kruga, da ne ispadnem laka! Isto će biti i sa vama i Kosovom, vašom kolevkom. Jednom se mora i odrasti!:)

Bruder Jakob

pre 6 godina

Bilo bi vreme da se hrvati i slovenci prestanu igrat ko djeca. Situacija može eskalirat i pobeć van nadzora, to je opasno! Ako je sud doneo odluku, nek se poštuje i tačka!
(boki, 26. jul 2017 19:29)

Taj sud ima manji kredibilitet od vašeg famoznog Apelacionog suda, njihove sudije makar još nisu javno uhvatili da primaju mito, a Slovenci su uhvaćeni da su dokazano podmitili 2, slovima DVA suca!

Tex

pre 6 godina

korumpirali sudiju, ovaj izravno telefonski javljao u slovensku vladu kako teče arbitraža i kako se Slovenija treba postaviti! Nažalost u Beču im razgovor mobitelom presrela SOA ( ne znam kako ali nije ni bitno), sudac dao ostavku, imenovan novi i kao, nikom ništa, poštujte arbitražnu odluku. Znači uhvatim ženu lično kako se kreše s drugim, ona kaže, ok neću više, aj da se pravimo da ništa nije bilo. Važi :))
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Maksimir, 26. jul 2017 19:12)

Da ali je komisija donela odluku da ta afera nije mogla uticati na ishod. I zato se EU stavlja na stranu Slovenaca. Taj deo se uvek preskoci.

Nesha

pre 6 godina

Kad se samo prisetim kako su zjednički nastupali protiv Srbije pre oko 25 god.,dok njihovi interesi nisu došli na red.Tada od njihove "ljubavi i razumevanja" nisi mogao da živiš,a vidi ih danas.Biče interesantan budući stav HR prema granici na Dunavu sa Srbijom.Sreća naša da od ulaska u EU zaista nema ništa,ne zbog straha od Hrvata,već ko će da sluša njihovo guslanje o njihovom pravu na ovo ili ono.

leptirica

pre 6 godina

Da ali je komisija donela odluku da ta afera nije mogla uticati na ishod. I zato se EU stavlja na stranu Slovenaca. Taj deo se uvek preskoci.
(Tex, 26. jul 2017 20:35)

Ne komisija, nego taj isti korumpirani sud, nakon promjene suca na čelo dolazi osoba koja ubrzo daje ostavku iz moralnih razloga. Pa su onda našli drugog koji nije imao problema sa moralom. Prvo pravilo arbitraže je NEPRISTRANOST, a to pravilo je prekršeno čim su Slovenci unosili dokaze nakon dopuštenog roka i sastajali se sa sucima van suda.

politika ili pravo

pre 6 godina

Sama činjenica da se Cerar prijeti političkim akcijama, potvrda je da zna da je pravno poražen. Naime, Slovenija je uhvaćena u VARANJU, što predstavlja očito kršenje arbitražnog sporazuma, i zato se Hrvatska imala pravo povući iz arbitraže. Ako Slovenija smatra da tomu nije tako, prema Bečkoj konvenciji, koju je sama potpisala, može tužiti Hrvatsku Međunarodnom sudu pravde. No Sloveniji to ne pada na pamet, već politički lobira da se Hrvatsku stisne, prijeti se ovim i onim, osim pravnim sredstvima, jer zna da istih nema. Arbitražni ad hoc sud koji je uhvaćen u korupciji je pazite - SAM SEBE proglasio nadležnim za to da odlučuje je li ta korupcija problem ili ne, i naravno zaključio da nije. Svaki cigo svoga konja hvali, ali jedini sud koji može odlučiti o tome mora li se Hrvatska držati ove presude je Međunarodni sud pravde, i niti jedan drugi, a najmanje onaj koji je uhvaćen u korupciji. A jedino tamo Slovenija nikad ne pomišlja da ide. Ista stvara ko Srbija s Kosovom, nastoji ju se političkim pritiskom da prizna ono što pravno nikad ne bi morala.

Bosko

pre 6 godina

Sta bi vi radili da imate Trepcu leziste olovno-cinkane rude koje spada medju najveca nalazista u Evropi.Prema procenama iz 2001,ima 29 miliona tona rude.999.000 tona olova,670.000 tona cinka 2.200 tona zlata.Dali bi to sve poklonili bilo kojoj drzavi,ne racunajuci upravne zgrade zemlju i ostalo.

from south

pre 6 godina

Hrvatska je zapravo dobro prosla u ovoj arbitrazi, jer Slovenija nije ostvarila glavni cilj - a to je dodir s medjunarodnim vodama. Dakle, Slovenija nije pomorska zemlja. i nema pravo na aksploataciju Jadrana u medjunarodnim vodama, kao sta nema pravo na proglasenje gospodarskog pojasa u dijelu Jadrana. Ista je dobila samo koridor kroz Hrvatsko teritorijalno more do medjunarodnih voda. To je imala i prije, neometan pristup otvorenom moru, samo je sada dobila i sluzbene garancije za taj pristup, ali nista vise od toga, a to vise im je bio glavni cilj. Uz to, oni su izgubili vecinu spornih podrucja na kopnu, ukljucujuci i strateski vaznu Svetu Geru. Dok su dobitnici samo u Piranskom zaljevu, tu su dobili 3/4 zaljeva, dakle 1/3 vise nego sta su imali do sada, a to je nekoliko km morskog pojasa. Sve u svemu, Hrvatska treba prihvatiti ovu odluku suda i sa Slovencima dogovoriti primjenu do posljednjeg slova. A i famozni redikul - Josko ( tu di tukaj ) Joras ostaje zivjeti u Hrvatskoj :) Slovenija nas je blokirala 2 godine na putu ka EU, te smo umjesto 2011' uli u istu 2013'. To je njihova odluka koju im nesmijemo zaboraviti. Sa Srbijom imamo spor za koji je najbitnije da ne utjece na put Srbije ka EU. Arbitraza je najbolje rjesenje, jer cemo se tesko ovako dogovoriti.

Rocky Balboa

pre 6 godina

Prije svega ne mogu zakonski, ali ajde, blokirajte, pa onda kontramjera prema hrpi nekretnina, vikendica, camp kućica na Jadranu u vlasništvu slovenskih državljana, u jugi je u Hrvatskoj mogao kupiti ili sagraditi nekretninu tko je htio, u Sloveniji, zaboravi, svoje ne damo tuđe hoćemo, stara slovenska deviza, e pa možete samo da nam pljunete pod prozor !!

GlasBrisela

pre 6 godina

Ovo je jos jedan indikator, da u EU vise nece uci niti jedna Balkanska drzava pojedinacno, vec za kojih 20-25 godina sve odjednom, i to kada sva medjusobna pitanja medju novim clanicama budu rijesena!
Primitivnih ucjena i svadja poput ovih EU vise ne treba!

Zoki

pre 6 godina

U Hrvatskoj se uporno prećutkuje da je nakon skandala utvrđeno da on nije bio takvih razmera da bi uticao na proces i da je zato i odlučeno da se arbitraža nastavi. Isto tako, prećutkuje se i da je arbitraža bila uslov da Hrvatska uđe u EU. Nažalost, stvorena je neka psihoza u društvu oko svega toga.

Dragan

pre 6 godina

Toliko o ispiranju mozga o nebitnosti granica kad se uđe u EU... nije to od juče, konfliktnih situacija je milion. Ko je šta uneo to i iznosi, kao u braku.

ivan0309

pre 6 godina

Vrle,treba razumiti o čemu se ovde radi pa onda komentirati.Hrvatska je potpisala sporazum da arbitražni sud odredi spornu morsku i kopnenu granicu imeđu njih.Hrvatska je u toku postupka arbitraže uhvatila(snimila)slovensku stranu kako dogovara prevaru s predsjenikom arbitražnog suda.Hrvatska je o tome obavjestila sud i Sloveniju i pokrenula postupak izlaženja iz spora po Bečkoj konvenciji koja regulira postupak izlaženja kao i razloge zbog kojih se može izići.Isti onaj sudac koji je uhvaćen u koruptivnim radnjama na prigovr Hrvatske donosi odluku da je bilo narušavanja pravila postupka od strane suda ali da oni nisu od bitnog utjecaja na postupak pa sud nastavlja dalje s rado bez obzira što je jedna strana izišla iz postupka po načelima neđunarodnog prava.Dakle,Hrvatska prihvaća presude sudova i kad joj neodgovaraju ako postupak tog suda nije (prevara) kompromitiran.U demokratskom svjetu nigdje sud koji je uvaćen u prevari a i sam prizna da je bilo nedozvoljenih radnji NEODLUČUJE kolko je postupak narušen i da li će se nastaviti.Važno je znati da izlazak iz postupka međunarodne arbitraže regulira Bečka konvencija a čiji je potpisnik i Slovenija.Znači Hrvatska nije napustila postupak iz nekog bizarnog razloga nego zato što nedozvoljava da bude prevarena,i što je još najvažnije ima uporište u Bečkoj konvenciji koja regulira uprava ovakve slučajeve.To što Slovencima to neodgovara to nije naš problem,morali su znati kad varaš da postoji mogućnost da te i uhvate.

Komšija je baš bolesnik

pre 6 godina

Sa Italijanima se sporili oko Istre i Zadra Sa Slovencima vodili spor oko Piranskog zaliva
Sa Crnogorcima oko Prevlaka
Sa Bosnom oko Pelješkog mosta
Sa nama oko Šarengradske ade

I šta onda? šta hoćeš s tim? Svima bi trebali popustiti je li?