Utorak, 25.07.2017.

20:46

"Što se otme, vrati se - što se pokloni, izgubljeno je"

Patrijarh srpski Irinej izjavio je povodom poziva predsednika Aleksandra Vučića na unutrašnji dijalog o KiM da Kosovo ne sme da se otuđi ni pokloni.

Izvor: Tanjug

"Što se otme, vrati se - što se pokloni, izgubljeno je" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

39 Komentari

Sortiraj po:

Sarplanina

pre 6 godina

Da vidim već rešenje,severni deo će dobiti kanton i neku malu autonomiju (ko južni tirol), a ostali deo će biti uslovno priznat od strane srbije!A najveći problem je što taj severni deo sem mitrovice nije bio deo kim nego srbije,drugosvi srpski srednovekovni spomenici,crkve,manastiri su južno od ibra;prizren,peć dećani,œtrpce,gora,sredačka Ÿupa,binačko pomoravlje/sve je to stara srbija i kolevka srpstva!A to sve će mo mi sad dati (izdati)!Ako dozvolimo da izgubimo bilo koji deo kim,posle çemo gubiti i ostale delove srbije,na isti način!!!!A patrijahu bi bilo pametnije da vrati patrijašiju u peć,pa će se i narod sam polako poçeti da se vraća!!!A nas gorance ste veç izdali i to poćevš od kraljevine kad ste pola gore "dali/poklonili" albaniji,pa posle drugog svetskog rata kad ste nam skidali "ić" sa prezimena,pa 80g kad ste svu vlast dali arnautima,a gorance iseljavali i 99 kad ste nas ostavili na cedilu i same, a za vreme bombardovanja ste mobilisali pola gore!A od 2008 ste dozvolili i da nam skole silom zatvore koje su radile po programu min prosvete r srbije, a da ne spominjem da kilo brašna niste poslali kao pomoć preostalim gorancima,obecsli ste nam da će gora uci u zajednicu srpskih opština,a ukinuli ste opštinu goru!!! I dan danas ste nas zaboravili i ostavili na milost i nemilost,niste uložili dinar jedan u goru,niste ciglju jednu poslali za obnovu!!! A da ne pričam o ubijenim,nestalim i izbačenim sa radnih mesta!!Srbija ne zasluzuje više KiM jer ga izdala!Pozdav iz gore

Milan

pre 6 godina

Jedno su želje,a drugo mogućnosti! Zašto se zavaravamo,sami sebe lažemo,KiM je ratom i nasilno oteto od teritorije države Srbije i priznato kao država od strane mnogih velikih sila,a pre svega najveće svetske sile SAD.Šta je pametno sada uraditi?Crkvi i g.Irineju je lako davati bombaste izjave da je KiM srpsko i svi se u tome slažemo,ali u praksi nije tako,jer velike sile kroje sudbinu,pa zar nije pametno potražiti kompromis sa Albancima i SAD kao mentorima celoga projekta.Ako na KiM nema srpskog naroda,a malo ga je ostalo,šta nam valja činiti da i to malo napaćenih Srba zaštitimo. Podela je jedino rešenje,nova granica uz dobro organizovanu međunarodnu konferenciju i srpska diplomatija ima skoro nemogući zadatak da ubedi SAD da pristanu na to. Ako bilo šta drugo pokušamo i potražimo prijatelje i saveznike da povratimo KiM, oni će nam otvoriti problem Vojvodine,Sanđaka i dovešće i Republiku Srpsku u pitanje.Zbog toga da ne bi proizveli novu tragediju i izgubili puno više,budimo mudri i pametni.Moramo nešto ponudti,moramo nešto, iako je bolno, dati,moramo ići na kompromis i istoriski dogovor.U protivnom,ostaje nam samo rat, a to bi značilo uništenje celog srpskog naroda.Svi vi koji pišete i pravite se hrabri,a niste nikada bili na KiM,da li ste se pitali kako je našim Srbima dole na KiM,kako trpe i pate,kako su im životi svaki dan ugroženi i da je u ovoj situaciji i za niz godina unapred,jedina alternativa dogovor i kopromis sa Albancima.

Global

pre 6 godina

Ko je od zapadnih predstavnika javno jasno i glasno rekao KiM morate da date? Niko. Oni govore o dijalogu i nalazenju nekog resenja. Jedini ko sam sebe proziva je nasa vlast i to odjednom. Zapad sve vreme insistira na uvodjenju reda otvaranju poglavlja 23 i 24 i resavanju pravnog sistema, borbi protiv korupcije i kriminala sto bi i nama gradjanima odgovaralo.

Влада

pre 6 godina

Колико људи овде не познаје најосновније историјске чињенице, онда није чудо да смо ту где смо. Без прошлости нема будићности, тако је речени и тако је заиста. Рећи као неко у коментарима да је Косово постало српско отимањем од Турака у балканским ратовима је врхунско незнање. Просто не могу да верујем шта сам прочитао.

MiM

pre 6 godina

Prijatno sam iznenadjen da je patrijarh izjavio ovako nesto. Sve vazno je stalo u jednu recenicu. Svako onaj ko misle suprotno, neka prvo posteno odgovori da li bi sopstveni stan ili kucu poklonio nekome ko mu ne misli nista dobro? Ima li u istoriji slicnih primera da neka drzava poklanja delove svoje teritorije? Jedini primer koji ja znam je Lenjin koji je galantno poklanjao rusku teritoriju kada je nakon revolucije preuzeo vlast.
(2 i 2 su 4, 25. jul 2017 23:32)

Problem je što smo mi taj stan prodali i kupili drugi negde gde je bolje, pa sad tražimo taj stan što smo prodali nazad. Da preformilišem tvoje pitanje: Ako si kupio nečiji stan, a on ti ga raži nazad, da li bi mu dao?

Gavro

pre 6 godina

Gavro, 25. jul 2017 21:39 

A mi od rimaljana i grka. A oni od kelta i tracana...
(jimifix, 26. jul 2017 07:11)
Odgovoricu Vam ali sa pravnog aspekta,u klasicnom pravu nije postojao princip suvereniteta,tacnije nije postojalo pravilo zabrane pribegavanju rata,sto znaci da je svako svakoga osvajao i pripajao deo drzave ili cak celu drzavu porazene strane.Sada vlada princip suvereniteta,a nama otimaju deo teritorije.Sve bi to bilo kako Vi kazete da i Srbi imaju pravo opredeljenja na teritorijama gde smo vecina,ali to nije tako.To su dvostruki standardi i to je ono sto nas Srbe boli. Pozdrav.

Mali

pre 6 godina

Кад Патријарх ово припведа онда се треба питати зашто сад то чини.
Нешто се спрема од стране владе и у вези је Косова. Народе Српски биће преврата.

cinik

pre 6 godina

Patrijarh kao Maksim po diviziji, kao i obicno.
Da li razumete da je jedini nacin da vratimo Kosovo taj da Albanci na njemu nekako nestanu? Jer necete ih ubediti da zive u Srbiji, niti biste to hteli.
A Kosovo je ionako izgovor, jer sasvim lepo sluzi kao siva zona. Gledajte stare Insajdere pa ce vam biti jasno.

Dragan S

pre 6 godina

Patrijah je potpuno u pravu i sve sto je trebalo reci stalo je u jednu dobru recenicu koju svi mi moramo zapamtiti. Ako nismo sposobni u ovom trenutku povratiti Kosovo i Metohiju ostavimo to nekom pametnijem i boljem da resi time sto necemo pokloniti ono sto nismo ni sami stekli.

štangla

pre 6 godina

Tako isto Mađari i Austrijanci mogu reći za Vojvodinu, kada je u istoriji Vojvodina bila u sastavu Srbije? Nikada do kraja prvog svetskog rata, nikako da shvatimo da državu ne čini teritorija nego narod na toj teritoriji a takvim shvatanjem smo izgubili Kosovo i Metohiju i ako se ne promenimo polako ali sigurno ćemo izgubiti celu državu.

Miloš

pre 6 godina

@logika
Zato su Albanci i došli na Kosovo; zato što je Kosovo u bivšoj Jugi, koliko god bilo bedno i jadno, prema Hodžinoj Albaniji bilo ne Poljska, Češka ili Portugalija nego svemirski brod; i to u svakom pogledu. Jasno, valja raditi na standardu, pa da se uđe u EU zajedno sa, štajjaznam, Albanijom i Kosovom, pa da se ukinu granice, uvede nesmetan protok robe i stanovništva i izjednače u pravima mogućnosti posedovanja nekretnina građani Srbije i svih ostalih EU članica, pa da Albanci pokupuju sve do Beograda.
I onda kad nastupi prva kriza (a ona uvek dođe), da traže nove autonomije, republike i entitete.
Vrlo dobar plan, sjajno si to zamislio.

Hmbert

pre 6 godina

Kosovo nije ni oteto niti poklonjeno Kosovo je PRODATO!
Prodali su ga Srbi sa Kosova a Srbi iz Srbije su cutali na Titov plan albanizacije Kosova. Imaju Rusi pola sveta, pa sta, nekim nacijama koje nemaju u mozgu teritorija ne znaci nista.

Ivan

pre 6 godina

Kosovo treba priznati kao samostalnu drzavu jer je to nepovratno ma koliko nam tesko palo. Treba zastititi nasu kulturnu bastinu i izboriti se za liberalan nacin komunikacije i povezivanja sa nasim ljudima sa Kosova. Nesto vrlo slicno Republici Srpskoj. To je ono sto je po meni sada realno i moguce. Kasnije ce biti jos gore ako razvlacimo. Oni koji zele da raspale kritiku o izdajnistvu neka sacuvaju dah i ne patetisu, il ineka idu dole da ginu i konacno rese problem. To je moj stav iza kojeg stojim, a vreme ce pokazati sta je istina.

Miloš

pre 6 godina

Koliko se ljudi ovde zanose... Dakle, za naših života se Kosovo neće vratiti. Možda neće ni za narednih 100, 500 ili 1000 godina, a možda neće nikada. Ipak, iznenađenja su moguća, možda će biti nekog velikog, globalnog sukoba u kome će se promešati karte i pre nego što mislimo - mada, u tom slučaju, Kosovo će biti najmanja od naših briga.

Šta god od svega toga bude ili ne bude, u takvom scenariju biće savršeno svejedno da li je neki Aleksandar Vučić 2017. godine nešto potpisao ili nije. Prema tome, sada treba uraditi ono što je u interesu ove i sledeće generacije, a za 100 godina ko te pita. Pa i 1878. je bio Berlinski kongres, a ono za 30 godina šta bi...

2 i 2 su 4

pre 6 godina

Prijatno sam iznenadjen da je patrijarh izjavio ovako nesto. Sve vazno je stalo u jednu recenicu. Svako onaj ko misle suprotno, neka prvo posteno odgovori da li bi sopstveni stan ili kucu poklonio nekome ko mu ne misli nista dobro? Ima li u istoriji slicnih primera da neka drzava poklanja delove svoje teritorije? Jedini primer koji ja znam je Lenjin koji je galantno poklanjao rusku teritoriju kada je nakon revolucije preuzeo vlast.

logika

pre 6 godina

Hajde da malo razmislimo. Samo ekonomski jaka i pravno uredjena Srbija moze povratiti Kosovo i to mngo verovatnije milom nego silom. Kako? Prosto - onog momenta kada bi Srbija dostigla nivo jedne Ceske ili Poljske, a mozda i recimo Portugalije - Albanci bi sami trazili da zive u takvoj zemlji, jer bi Taci i kompanije postali suvisni. Naravno, za takvu Srbiju su potrebni novi ljudi, znaci vlada bez Vucica, Dacica, Cede, Pajtica, Jankovica ... Neka sasvim nova ekipa. Eh da, da bi drzava bila bogata mora da ima i vece novce u svojoj kasi, a do novaca drzava dolazi ... kako? Pa porezima, naravno!

Prema tome, popovi, najpre platite porez, pa nam onda drzite lekcije, je li jasno?

CicaB

pre 6 godina

Gavro@ Sve si pogresno razumeo. Patrijarh Irinej govori o tome da nikada i nikome ne poklanjamo KiM i ne otudjujemo ga. Zemlja se ne poklanja zbog svih srpskih dusa koje su je branile, zbog ugleda, i na kraju krajeva niko od nas i ne trazi da poklonimo KiM. Cak su i najvisi evropski zvanicnici isticali da oni ne insistiraju na otcepljenju KiM vec na regulisanju poglavlja 23 i 24 i pravnog sistema, borbi protiv korupcije i kriminala sto bi i nama gradjanima odgovaralo.

Molite se

pre 6 godina

Molimo se za spas srpske zemlje za spas srpskog naroda za opstanak Srbije, za sve duse sto su stradale braneci otadzbinu Srbiju. Molimo se za milost i spas. Molite se, molite se,

za početak da se ne optuzujemo lazno

pre 6 godina

Setio se Irinej,eeee SPC tugo nasa,pa gde ste do sad,pa sta je briselski sporazum?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (cika brka, 25. jul 2017 20:55)

Irinej, manje više konstantno govori o Kosmetu i to na sličan način kao i o štetnosti Briselskog sporazuma. Nije mi simpatičan nešto, ali prosto je činjenica, izguglaj i uveri se.

Milan

pre 6 godina

Pa što ti onda ne ideš da živiš na Kosovu nego se voziš Beogradom u novom Audiju od 100 000€...
(delta, 25. jul 2017 20:54)

Oni najveci deo vremena i provode na KiM.

Snezana

pre 6 godina

2012. godine, u predizbornoj kampanji Srpske napredne stranke, Toma i Vucic su zloupotrebili decu sa Kosova i Metohije da pevaju patriotske pesme o Kosovu, da bi vise glasova dobili od ,,izdajnika" Borisa Tadica. A sad, necemo zabijati glavu u pesak kao noj.

janbo

pre 6 godina

Ček, pa i ovo je silom uzeto. Nije ništa poklonjeno, ma šta ovaj AV sad odlučio. Kako je Kosovo postalo naše, otimanjem od Turaka u Balkanskim, tako je i nama neko oteo 99-e. Tako će opet ko zna šta da bude u budućnosti. O tome uopte ne treba lupati glavu. Pa ovi Evropljani što sad zajedno žive su 100x više ratovali među sobom od nas, i menjali prodavali, kupovali, otimali jedni drugima teritorije, pa šta sad!

Snezana

pre 6 godina

Neka je 200 zemalja priznalo Kosovo, ja necu. Necu ni da pregovaram. Necu ni da ih diram, necu ni da ratujem protiv njih. Necu ni da zameram ni sa kim u svetu radi Kosova, pa makar stajao tako 1000 godina.

Snezana

pre 6 godina

2012. godine, u predizbornoj kampanji Srpske napredne stranke, Toma i Vucic su zloupotrebili decu sa Kosova i Metohije da pevaju patriotske pesme o Kosovu, da bi vise glasova dobili od ,,izdajnika" Borisa Tadica. A sad, necemo zabijati glavu u pesak kao noj.

Snezana

pre 6 godina

Neka je 200 zemalja priznalo Kosovo, ja necu. Necu ni da pregovaram. Necu ni da ih diram, necu ni da ratujem protiv njih. Necu ni da zameram ni sa kim u svetu radi Kosova, pa makar stajao tako 1000 godina.

logika

pre 6 godina

Hajde da malo razmislimo. Samo ekonomski jaka i pravno uredjena Srbija moze povratiti Kosovo i to mngo verovatnije milom nego silom. Kako? Prosto - onog momenta kada bi Srbija dostigla nivo jedne Ceske ili Poljske, a mozda i recimo Portugalije - Albanci bi sami trazili da zive u takvoj zemlji, jer bi Taci i kompanije postali suvisni. Naravno, za takvu Srbiju su potrebni novi ljudi, znaci vlada bez Vucica, Dacica, Cede, Pajtica, Jankovica ... Neka sasvim nova ekipa. Eh da, da bi drzava bila bogata mora da ima i vece novce u svojoj kasi, a do novaca drzava dolazi ... kako? Pa porezima, naravno!

Prema tome, popovi, najpre platite porez, pa nam onda drzite lekcije, je li jasno?

za početak da se ne optuzujemo lazno

pre 6 godina

Setio se Irinej,eeee SPC tugo nasa,pa gde ste do sad,pa sta je briselski sporazum?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (cika brka, 25. jul 2017 20:55)

Irinej, manje više konstantno govori o Kosmetu i to na sličan način kao i o štetnosti Briselskog sporazuma. Nije mi simpatičan nešto, ali prosto je činjenica, izguglaj i uveri se.

2 i 2 su 4

pre 6 godina

Prijatno sam iznenadjen da je patrijarh izjavio ovako nesto. Sve vazno je stalo u jednu recenicu. Svako onaj ko misle suprotno, neka prvo posteno odgovori da li bi sopstveni stan ili kucu poklonio nekome ko mu ne misli nista dobro? Ima li u istoriji slicnih primera da neka drzava poklanja delove svoje teritorije? Jedini primer koji ja znam je Lenjin koji je galantno poklanjao rusku teritoriju kada je nakon revolucije preuzeo vlast.

Milan

pre 6 godina

Pa što ti onda ne ideš da živiš na Kosovu nego se voziš Beogradom u novom Audiju od 100 000€...
(delta, 25. jul 2017 20:54)

Oni najveci deo vremena i provode na KiM.

CicaB

pre 6 godina

Gavro@ Sve si pogresno razumeo. Patrijarh Irinej govori o tome da nikada i nikome ne poklanjamo KiM i ne otudjujemo ga. Zemlja se ne poklanja zbog svih srpskih dusa koje su je branile, zbog ugleda, i na kraju krajeva niko od nas i ne trazi da poklonimo KiM. Cak su i najvisi evropski zvanicnici isticali da oni ne insistiraju na otcepljenju KiM vec na regulisanju poglavlja 23 i 24 i pravnog sistema, borbi protiv korupcije i kriminala sto bi i nama gradjanima odgovaralo.

Molite se

pre 6 godina

Molimo se za spas srpske zemlje za spas srpskog naroda za opstanak Srbije, za sve duse sto su stradale braneci otadzbinu Srbiju. Molimo se za milost i spas. Molite se, molite se,

janbo

pre 6 godina

Ček, pa i ovo je silom uzeto. Nije ništa poklonjeno, ma šta ovaj AV sad odlučio. Kako je Kosovo postalo naše, otimanjem od Turaka u Balkanskim, tako je i nama neko oteo 99-e. Tako će opet ko zna šta da bude u budućnosti. O tome uopte ne treba lupati glavu. Pa ovi Evropljani što sad zajedno žive su 100x više ratovali među sobom od nas, i menjali prodavali, kupovali, otimali jedni drugima teritorije, pa šta sad!

štangla

pre 6 godina

Tako isto Mađari i Austrijanci mogu reći za Vojvodinu, kada je u istoriji Vojvodina bila u sastavu Srbije? Nikada do kraja prvog svetskog rata, nikako da shvatimo da državu ne čini teritorija nego narod na toj teritoriji a takvim shvatanjem smo izgubili Kosovo i Metohiju i ako se ne promenimo polako ali sigurno ćemo izgubiti celu državu.

Dragan S

pre 6 godina

Patrijah je potpuno u pravu i sve sto je trebalo reci stalo je u jednu dobru recenicu koju svi mi moramo zapamtiti. Ako nismo sposobni u ovom trenutku povratiti Kosovo i Metohiju ostavimo to nekom pametnijem i boljem da resi time sto necemo pokloniti ono sto nismo ni sami stekli.

Ivan

pre 6 godina

Kosovo treba priznati kao samostalnu drzavu jer je to nepovratno ma koliko nam tesko palo. Treba zastititi nasu kulturnu bastinu i izboriti se za liberalan nacin komunikacije i povezivanja sa nasim ljudima sa Kosova. Nesto vrlo slicno Republici Srpskoj. To je ono sto je po meni sada realno i moguce. Kasnije ce biti jos gore ako razvlacimo. Oni koji zele da raspale kritiku o izdajnistvu neka sacuvaju dah i ne patetisu, il ineka idu dole da ginu i konacno rese problem. To je moj stav iza kojeg stojim, a vreme ce pokazati sta je istina.

Hmbert

pre 6 godina

Kosovo nije ni oteto niti poklonjeno Kosovo je PRODATO!
Prodali su ga Srbi sa Kosova a Srbi iz Srbije su cutali na Titov plan albanizacije Kosova. Imaju Rusi pola sveta, pa sta, nekim nacijama koje nemaju u mozgu teritorija ne znaci nista.

cinik

pre 6 godina

Patrijarh kao Maksim po diviziji, kao i obicno.
Da li razumete da je jedini nacin da vratimo Kosovo taj da Albanci na njemu nekako nestanu? Jer necete ih ubediti da zive u Srbiji, niti biste to hteli.
A Kosovo je ionako izgovor, jer sasvim lepo sluzi kao siva zona. Gledajte stare Insajdere pa ce vam biti jasno.

Mali

pre 6 godina

Кад Патријарх ово припведа онда се треба питати зашто сад то чини.
Нешто се спрема од стране владе и у вези је Косова. Народе Српски биће преврата.

Miloš

pre 6 godina

Koliko se ljudi ovde zanose... Dakle, za naših života se Kosovo neće vratiti. Možda neće ni za narednih 100, 500 ili 1000 godina, a možda neće nikada. Ipak, iznenađenja su moguća, možda će biti nekog velikog, globalnog sukoba u kome će se promešati karte i pre nego što mislimo - mada, u tom slučaju, Kosovo će biti najmanja od naših briga.

Šta god od svega toga bude ili ne bude, u takvom scenariju biće savršeno svejedno da li je neki Aleksandar Vučić 2017. godine nešto potpisao ili nije. Prema tome, sada treba uraditi ono što je u interesu ove i sledeće generacije, a za 100 godina ko te pita. Pa i 1878. je bio Berlinski kongres, a ono za 30 godina šta bi...

Miloš

pre 6 godina

@logika
Zato su Albanci i došli na Kosovo; zato što je Kosovo u bivšoj Jugi, koliko god bilo bedno i jadno, prema Hodžinoj Albaniji bilo ne Poljska, Češka ili Portugalija nego svemirski brod; i to u svakom pogledu. Jasno, valja raditi na standardu, pa da se uđe u EU zajedno sa, štajjaznam, Albanijom i Kosovom, pa da se ukinu granice, uvede nesmetan protok robe i stanovništva i izjednače u pravima mogućnosti posedovanja nekretnina građani Srbije i svih ostalih EU članica, pa da Albanci pokupuju sve do Beograda.
I onda kad nastupi prva kriza (a ona uvek dođe), da traže nove autonomije, republike i entitete.
Vrlo dobar plan, sjajno si to zamislio.

MiM

pre 6 godina

Prijatno sam iznenadjen da je patrijarh izjavio ovako nesto. Sve vazno je stalo u jednu recenicu. Svako onaj ko misle suprotno, neka prvo posteno odgovori da li bi sopstveni stan ili kucu poklonio nekome ko mu ne misli nista dobro? Ima li u istoriji slicnih primera da neka drzava poklanja delove svoje teritorije? Jedini primer koji ja znam je Lenjin koji je galantno poklanjao rusku teritoriju kada je nakon revolucije preuzeo vlast.
(2 i 2 su 4, 25. jul 2017 23:32)

Problem je što smo mi taj stan prodali i kupili drugi negde gde je bolje, pa sad tražimo taj stan što smo prodali nazad. Da preformilišem tvoje pitanje: Ako si kupio nečiji stan, a on ti ga raži nazad, da li bi mu dao?

Влада

pre 6 godina

Колико људи овде не познаје најосновније историјске чињенице, онда није чудо да смо ту где смо. Без прошлости нема будићности, тако је речени и тако је заиста. Рећи као неко у коментарима да је Косово постало српско отимањем од Турака у балканским ратовима је врхунско незнање. Просто не могу да верујем шта сам прочитао.

Gavro

pre 6 godina

Gavro, 25. jul 2017 21:39 

A mi od rimaljana i grka. A oni od kelta i tracana...
(jimifix, 26. jul 2017 07:11)
Odgovoricu Vam ali sa pravnog aspekta,u klasicnom pravu nije postojao princip suvereniteta,tacnije nije postojalo pravilo zabrane pribegavanju rata,sto znaci da je svako svakoga osvajao i pripajao deo drzave ili cak celu drzavu porazene strane.Sada vlada princip suvereniteta,a nama otimaju deo teritorije.Sve bi to bilo kako Vi kazete da i Srbi imaju pravo opredeljenja na teritorijama gde smo vecina,ali to nije tako.To su dvostruki standardi i to je ono sto nas Srbe boli. Pozdrav.

Global

pre 6 godina

Ko je od zapadnih predstavnika javno jasno i glasno rekao KiM morate da date? Niko. Oni govore o dijalogu i nalazenju nekog resenja. Jedini ko sam sebe proziva je nasa vlast i to odjednom. Zapad sve vreme insistira na uvodjenju reda otvaranju poglavlja 23 i 24 i resavanju pravnog sistema, borbi protiv korupcije i kriminala sto bi i nama gradjanima odgovaralo.

Milan

pre 6 godina

Jedno su želje,a drugo mogućnosti! Zašto se zavaravamo,sami sebe lažemo,KiM je ratom i nasilno oteto od teritorije države Srbije i priznato kao država od strane mnogih velikih sila,a pre svega najveće svetske sile SAD.Šta je pametno sada uraditi?Crkvi i g.Irineju je lako davati bombaste izjave da je KiM srpsko i svi se u tome slažemo,ali u praksi nije tako,jer velike sile kroje sudbinu,pa zar nije pametno potražiti kompromis sa Albancima i SAD kao mentorima celoga projekta.Ako na KiM nema srpskog naroda,a malo ga je ostalo,šta nam valja činiti da i to malo napaćenih Srba zaštitimo. Podela je jedino rešenje,nova granica uz dobro organizovanu međunarodnu konferenciju i srpska diplomatija ima skoro nemogući zadatak da ubedi SAD da pristanu na to. Ako bilo šta drugo pokušamo i potražimo prijatelje i saveznike da povratimo KiM, oni će nam otvoriti problem Vojvodine,Sanđaka i dovešće i Republiku Srpsku u pitanje.Zbog toga da ne bi proizveli novu tragediju i izgubili puno više,budimo mudri i pametni.Moramo nešto ponudti,moramo nešto, iako je bolno, dati,moramo ići na kompromis i istoriski dogovor.U protivnom,ostaje nam samo rat, a to bi značilo uništenje celog srpskog naroda.Svi vi koji pišete i pravite se hrabri,a niste nikada bili na KiM,da li ste se pitali kako je našim Srbima dole na KiM,kako trpe i pate,kako su im životi svaki dan ugroženi i da je u ovoj situaciji i za niz godina unapred,jedina alternativa dogovor i kopromis sa Albancima.

Sarplanina

pre 6 godina

Da vidim već rešenje,severni deo će dobiti kanton i neku malu autonomiju (ko južni tirol), a ostali deo će biti uslovno priznat od strane srbije!A najveći problem je što taj severni deo sem mitrovice nije bio deo kim nego srbije,drugosvi srpski srednovekovni spomenici,crkve,manastiri su južno od ibra;prizren,peć dećani,œtrpce,gora,sredačka Ÿupa,binačko pomoravlje/sve je to stara srbija i kolevka srpstva!A to sve će mo mi sad dati (izdati)!Ako dozvolimo da izgubimo bilo koji deo kim,posle çemo gubiti i ostale delove srbije,na isti način!!!!A patrijahu bi bilo pametnije da vrati patrijašiju u peć,pa će se i narod sam polako poçeti da se vraća!!!A nas gorance ste veç izdali i to poćevš od kraljevine kad ste pola gore "dali/poklonili" albaniji,pa posle drugog svetskog rata kad ste nam skidali "ić" sa prezimena,pa 80g kad ste svu vlast dali arnautima,a gorance iseljavali i 99 kad ste nas ostavili na cedilu i same, a za vreme bombardovanja ste mobilisali pola gore!A od 2008 ste dozvolili i da nam skole silom zatvore koje su radile po programu min prosvete r srbije, a da ne spominjem da kilo brašna niste poslali kao pomoć preostalim gorancima,obecsli ste nam da će gora uci u zajednicu srpskih opština,a ukinuli ste opštinu goru!!! I dan danas ste nas zaboravili i ostavili na milost i nemilost,niste uložili dinar jedan u goru,niste ciglju jednu poslali za obnovu!!! A da ne pričam o ubijenim,nestalim i izbačenim sa radnih mesta!!Srbija ne zasluzuje više KiM jer ga izdala!Pozdav iz gore

janbo

pre 6 godina

Ček, pa i ovo je silom uzeto. Nije ništa poklonjeno, ma šta ovaj AV sad odlučio. Kako je Kosovo postalo naše, otimanjem od Turaka u Balkanskim, tako je i nama neko oteo 99-e. Tako će opet ko zna šta da bude u budućnosti. O tome uopte ne treba lupati glavu. Pa ovi Evropljani što sad zajedno žive su 100x više ratovali među sobom od nas, i menjali prodavali, kupovali, otimali jedni drugima teritorije, pa šta sad!

Milan

pre 6 godina

Pa što ti onda ne ideš da živiš na Kosovu nego se voziš Beogradom u novom Audiju od 100 000€...
(delta, 25. jul 2017 20:54)

Oni najveci deo vremena i provode na KiM.

logika

pre 6 godina

Hajde da malo razmislimo. Samo ekonomski jaka i pravno uredjena Srbija moze povratiti Kosovo i to mngo verovatnije milom nego silom. Kako? Prosto - onog momenta kada bi Srbija dostigla nivo jedne Ceske ili Poljske, a mozda i recimo Portugalije - Albanci bi sami trazili da zive u takvoj zemlji, jer bi Taci i kompanije postali suvisni. Naravno, za takvu Srbiju su potrebni novi ljudi, znaci vlada bez Vucica, Dacica, Cede, Pajtica, Jankovica ... Neka sasvim nova ekipa. Eh da, da bi drzava bila bogata mora da ima i vece novce u svojoj kasi, a do novaca drzava dolazi ... kako? Pa porezima, naravno!

Prema tome, popovi, najpre platite porez, pa nam onda drzite lekcije, je li jasno?

Molite se

pre 6 godina

Molimo se za spas srpske zemlje za spas srpskog naroda za opstanak Srbije, za sve duse sto su stradale braneci otadzbinu Srbiju. Molimo se za milost i spas. Molite se, molite se,

Snezana

pre 6 godina

Neka je 200 zemalja priznalo Kosovo, ja necu. Necu ni da pregovaram. Necu ni da ih diram, necu ni da ratujem protiv njih. Necu ni da zameram ni sa kim u svetu radi Kosova, pa makar stajao tako 1000 godina.

2 i 2 su 4

pre 6 godina

Prijatno sam iznenadjen da je patrijarh izjavio ovako nesto. Sve vazno je stalo u jednu recenicu. Svako onaj ko misle suprotno, neka prvo posteno odgovori da li bi sopstveni stan ili kucu poklonio nekome ko mu ne misli nista dobro? Ima li u istoriji slicnih primera da neka drzava poklanja delove svoje teritorije? Jedini primer koji ja znam je Lenjin koji je galantno poklanjao rusku teritoriju kada je nakon revolucije preuzeo vlast.

CicaB

pre 6 godina

Gavro@ Sve si pogresno razumeo. Patrijarh Irinej govori o tome da nikada i nikome ne poklanjamo KiM i ne otudjujemo ga. Zemlja se ne poklanja zbog svih srpskih dusa koje su je branile, zbog ugleda, i na kraju krajeva niko od nas i ne trazi da poklonimo KiM. Cak su i najvisi evropski zvanicnici isticali da oni ne insistiraju na otcepljenju KiM vec na regulisanju poglavlja 23 i 24 i pravnog sistema, borbi protiv korupcije i kriminala sto bi i nama gradjanima odgovaralo.

Ivan

pre 6 godina

Kosovo treba priznati kao samostalnu drzavu jer je to nepovratno ma koliko nam tesko palo. Treba zastititi nasu kulturnu bastinu i izboriti se za liberalan nacin komunikacije i povezivanja sa nasim ljudima sa Kosova. Nesto vrlo slicno Republici Srpskoj. To je ono sto je po meni sada realno i moguce. Kasnije ce biti jos gore ako razvlacimo. Oni koji zele da raspale kritiku o izdajnistvu neka sacuvaju dah i ne patetisu, il ineka idu dole da ginu i konacno rese problem. To je moj stav iza kojeg stojim, a vreme ce pokazati sta je istina.

za početak da se ne optuzujemo lazno

pre 6 godina

Setio se Irinej,eeee SPC tugo nasa,pa gde ste do sad,pa sta je briselski sporazum?
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (cika brka, 25. jul 2017 20:55)

Irinej, manje više konstantno govori o Kosmetu i to na sličan način kao i o štetnosti Briselskog sporazuma. Nije mi simpatičan nešto, ali prosto je činjenica, izguglaj i uveri se.

štangla

pre 6 godina

Tako isto Mađari i Austrijanci mogu reći za Vojvodinu, kada je u istoriji Vojvodina bila u sastavu Srbije? Nikada do kraja prvog svetskog rata, nikako da shvatimo da državu ne čini teritorija nego narod na toj teritoriji a takvim shvatanjem smo izgubili Kosovo i Metohiju i ako se ne promenimo polako ali sigurno ćemo izgubiti celu državu.

Miloš

pre 6 godina

Koliko se ljudi ovde zanose... Dakle, za naših života se Kosovo neće vratiti. Možda neće ni za narednih 100, 500 ili 1000 godina, a možda neće nikada. Ipak, iznenađenja su moguća, možda će biti nekog velikog, globalnog sukoba u kome će se promešati karte i pre nego što mislimo - mada, u tom slučaju, Kosovo će biti najmanja od naših briga.

Šta god od svega toga bude ili ne bude, u takvom scenariju biće savršeno svejedno da li je neki Aleksandar Vučić 2017. godine nešto potpisao ili nije. Prema tome, sada treba uraditi ono što je u interesu ove i sledeće generacije, a za 100 godina ko te pita. Pa i 1878. je bio Berlinski kongres, a ono za 30 godina šta bi...

cinik

pre 6 godina

Patrijarh kao Maksim po diviziji, kao i obicno.
Da li razumete da je jedini nacin da vratimo Kosovo taj da Albanci na njemu nekako nestanu? Jer necete ih ubediti da zive u Srbiji, niti biste to hteli.
A Kosovo je ionako izgovor, jer sasvim lepo sluzi kao siva zona. Gledajte stare Insajdere pa ce vam biti jasno.

Hmbert

pre 6 godina

Kosovo nije ni oteto niti poklonjeno Kosovo je PRODATO!
Prodali su ga Srbi sa Kosova a Srbi iz Srbije su cutali na Titov plan albanizacije Kosova. Imaju Rusi pola sveta, pa sta, nekim nacijama koje nemaju u mozgu teritorija ne znaci nista.

Snezana

pre 6 godina

2012. godine, u predizbornoj kampanji Srpske napredne stranke, Toma i Vucic su zloupotrebili decu sa Kosova i Metohije da pevaju patriotske pesme o Kosovu, da bi vise glasova dobili od ,,izdajnika" Borisa Tadica. A sad, necemo zabijati glavu u pesak kao noj.

Dragan S

pre 6 godina

Patrijah je potpuno u pravu i sve sto je trebalo reci stalo je u jednu dobru recenicu koju svi mi moramo zapamtiti. Ako nismo sposobni u ovom trenutku povratiti Kosovo i Metohiju ostavimo to nekom pametnijem i boljem da resi time sto necemo pokloniti ono sto nismo ni sami stekli.

Miloš

pre 6 godina

@logika
Zato su Albanci i došli na Kosovo; zato što je Kosovo u bivšoj Jugi, koliko god bilo bedno i jadno, prema Hodžinoj Albaniji bilo ne Poljska, Češka ili Portugalija nego svemirski brod; i to u svakom pogledu. Jasno, valja raditi na standardu, pa da se uđe u EU zajedno sa, štajjaznam, Albanijom i Kosovom, pa da se ukinu granice, uvede nesmetan protok robe i stanovništva i izjednače u pravima mogućnosti posedovanja nekretnina građani Srbije i svih ostalih EU članica, pa da Albanci pokupuju sve do Beograda.
I onda kad nastupi prva kriza (a ona uvek dođe), da traže nove autonomije, republike i entitete.
Vrlo dobar plan, sjajno si to zamislio.

Влада

pre 6 godina

Колико људи овде не познаје најосновније историјске чињенице, онда није чудо да смо ту где смо. Без прошлости нема будићности, тако је речени и тако је заиста. Рећи као неко у коментарима да је Косово постало српско отимањем од Турака у балканским ратовима је врхунско незнање. Просто не могу да верујем шта сам прочитао.

Mali

pre 6 godina

Кад Патријарх ово припведа онда се треба питати зашто сад то чини.
Нешто се спрема од стране владе и у вези је Косова. Народе Српски биће преврата.

MiM

pre 6 godina

Prijatno sam iznenadjen da je patrijarh izjavio ovako nesto. Sve vazno je stalo u jednu recenicu. Svako onaj ko misle suprotno, neka prvo posteno odgovori da li bi sopstveni stan ili kucu poklonio nekome ko mu ne misli nista dobro? Ima li u istoriji slicnih primera da neka drzava poklanja delove svoje teritorije? Jedini primer koji ja znam je Lenjin koji je galantno poklanjao rusku teritoriju kada je nakon revolucije preuzeo vlast.
(2 i 2 su 4, 25. jul 2017 23:32)

Problem je što smo mi taj stan prodali i kupili drugi negde gde je bolje, pa sad tražimo taj stan što smo prodali nazad. Da preformilišem tvoje pitanje: Ako si kupio nečiji stan, a on ti ga raži nazad, da li bi mu dao?

Global

pre 6 godina

Ko je od zapadnih predstavnika javno jasno i glasno rekao KiM morate da date? Niko. Oni govore o dijalogu i nalazenju nekog resenja. Jedini ko sam sebe proziva je nasa vlast i to odjednom. Zapad sve vreme insistira na uvodjenju reda otvaranju poglavlja 23 i 24 i resavanju pravnog sistema, borbi protiv korupcije i kriminala sto bi i nama gradjanima odgovaralo.

Gavro

pre 6 godina

Gavro, 25. jul 2017 21:39 

A mi od rimaljana i grka. A oni od kelta i tracana...
(jimifix, 26. jul 2017 07:11)
Odgovoricu Vam ali sa pravnog aspekta,u klasicnom pravu nije postojao princip suvereniteta,tacnije nije postojalo pravilo zabrane pribegavanju rata,sto znaci da je svako svakoga osvajao i pripajao deo drzave ili cak celu drzavu porazene strane.Sada vlada princip suvereniteta,a nama otimaju deo teritorije.Sve bi to bilo kako Vi kazete da i Srbi imaju pravo opredeljenja na teritorijama gde smo vecina,ali to nije tako.To su dvostruki standardi i to je ono sto nas Srbe boli. Pozdrav.

Milan

pre 6 godina

Jedno su želje,a drugo mogućnosti! Zašto se zavaravamo,sami sebe lažemo,KiM je ratom i nasilno oteto od teritorije države Srbije i priznato kao država od strane mnogih velikih sila,a pre svega najveće svetske sile SAD.Šta je pametno sada uraditi?Crkvi i g.Irineju je lako davati bombaste izjave da je KiM srpsko i svi se u tome slažemo,ali u praksi nije tako,jer velike sile kroje sudbinu,pa zar nije pametno potražiti kompromis sa Albancima i SAD kao mentorima celoga projekta.Ako na KiM nema srpskog naroda,a malo ga je ostalo,šta nam valja činiti da i to malo napaćenih Srba zaštitimo. Podela je jedino rešenje,nova granica uz dobro organizovanu međunarodnu konferenciju i srpska diplomatija ima skoro nemogući zadatak da ubedi SAD da pristanu na to. Ako bilo šta drugo pokušamo i potražimo prijatelje i saveznike da povratimo KiM, oni će nam otvoriti problem Vojvodine,Sanđaka i dovešće i Republiku Srpsku u pitanje.Zbog toga da ne bi proizveli novu tragediju i izgubili puno više,budimo mudri i pametni.Moramo nešto ponudti,moramo nešto, iako je bolno, dati,moramo ići na kompromis i istoriski dogovor.U protivnom,ostaje nam samo rat, a to bi značilo uništenje celog srpskog naroda.Svi vi koji pišete i pravite se hrabri,a niste nikada bili na KiM,da li ste se pitali kako je našim Srbima dole na KiM,kako trpe i pate,kako su im životi svaki dan ugroženi i da je u ovoj situaciji i za niz godina unapred,jedina alternativa dogovor i kopromis sa Albancima.

Sarplanina

pre 6 godina

Da vidim već rešenje,severni deo će dobiti kanton i neku malu autonomiju (ko južni tirol), a ostali deo će biti uslovno priznat od strane srbije!A najveći problem je što taj severni deo sem mitrovice nije bio deo kim nego srbije,drugosvi srpski srednovekovni spomenici,crkve,manastiri su južno od ibra;prizren,peć dećani,œtrpce,gora,sredačka Ÿupa,binačko pomoravlje/sve je to stara srbija i kolevka srpstva!A to sve će mo mi sad dati (izdati)!Ako dozvolimo da izgubimo bilo koji deo kim,posle çemo gubiti i ostale delove srbije,na isti način!!!!A patrijahu bi bilo pametnije da vrati patrijašiju u peć,pa će se i narod sam polako poçeti da se vraća!!!A nas gorance ste veç izdali i to poćevš od kraljevine kad ste pola gore "dali/poklonili" albaniji,pa posle drugog svetskog rata kad ste nam skidali "ić" sa prezimena,pa 80g kad ste svu vlast dali arnautima,a gorance iseljavali i 99 kad ste nas ostavili na cedilu i same, a za vreme bombardovanja ste mobilisali pola gore!A od 2008 ste dozvolili i da nam skole silom zatvore koje su radile po programu min prosvete r srbije, a da ne spominjem da kilo brašna niste poslali kao pomoć preostalim gorancima,obecsli ste nam da će gora uci u zajednicu srpskih opština,a ukinuli ste opštinu goru!!! I dan danas ste nas zaboravili i ostavili na milost i nemilost,niste uložili dinar jedan u goru,niste ciglju jednu poslali za obnovu!!! A da ne pričam o ubijenim,nestalim i izbačenim sa radnih mesta!!Srbija ne zasluzuje više KiM jer ga izdala!Pozdav iz gore