Četvrtak, 29.06.2017.

07:00

Danas dan "D" za Sloveniju i Hrvatsku

Danas je "dan D" za Sloveniju i Hrvatsku. Arbitražni sud u Hagu počeo da čita konačnu presudu o graničnom sporu dve zemlje u Piransom zalivu.

Izvor: Tanjug

Danas dan "D" za Sloveniju i Hrvatsku IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

Bečka konvencija

pre 6 godina

@ leptirica
Hrvati su se pozvali na Bečku konvenciju i izašli iz kompromitiranog procesa.
Nisu Hrvati potpisali da pristaju na nepravedan postupak (a Slovenci su ga učinili takvim).
Hrvati nisu ni htjeli arbitražu već sud, ali Slovenci znaju da nemaju argumenata za sud su ucjenom došli do arbitraže i na kraju i arbitražu kompromitirali.

Vlada

pre 6 godina

'90-te godine sam letovao s porodicom u Savudriji (sad bacih pogled na kartu, ispada da to uopšte nije Savudrija nego deo koji se zove Bašanija). Uglavnom, savudrijski svetionik je severno odatle, a na jugu se svakog dana lepo video Umag.
U tom primorskom delu, svi ljudi su pričali slovenački, novine su bile na slovenačkom, i jedini način da dodjem do novina na 'našem' jeziku je bila da odem u centar Savudrije, skroz gore na nekom brdašcetu, oko kilometar daleko od obale. Tada su mi i rekli lokalci da je granica izmedju SR Hratske i SR Slovenije tačno na pola tog puta (ulice).
Ako vas ne mrzi, bacite pogled gde je Savudrija, a gde piranski zaliv, pa procenite čiji je zaliv.
Kako su od jedne toliko očigledne i nesporne stvari, Slovenci došli u situaciju da se oko toga spore, to samo oni znaju, tj. verovatno njihovi političari iz vremena raspada Jugoslavije.

Kako god, želim im da se što pre sve lepo reši i da shvate konačno da izmedju njih sada (opet) nema granice.
A mi kad ćemo dotle da dodjemo, to niko živ ne zna

leptirica

pre 6 godina

Hrvati stalno napominju da je Slovenija kontaminirala arbitrazni postupak i da oni imaju pravo ignorirat rezultat arbitraze. 

Ali nije tako. Sud u Hagu odlucio je da se postupak moze nastaviti i odluka obavezuje obe strane. Isto tako Nemacka je podrzala stav Slovenije prije neki dan i ocekuje da obe strane prihvate odluku suda. 

Slovenija je napravila neke pogreske, sud je to razmatrao i priveo postupak do kraja. Tako da odluka suda je obavezujoca za obe strane. A Hrvati ce jos jednom pokazati da su neozbiljni kada se treba pridrzavati medjunarodnih obaveza. Ali najbitnije: Nemacka i Evropska komisija 100% podrzavaju Sloveniju.
(AlCapone, 29. jun 2017 10:58)

Sud u Hagu odlučuje sam dal će nastaviti raditi, ali ne obavezuje Hrvatsku jer Hrvatska i Slovenija su se obvezale prihvatiti odluku temeljem ugovora o arbitraži kojeg su potpisale njih dvije, a taj ugovor je prekršen od strane Slovenije i raskinut od strane Hrvatske. Njemačka poziva na očuvanje integriteta suda (malo kasno) , a stav SAD-a je da je Hrvatska u pravu. Većina država EU je izjavila da je to bilatelarno pitanje. Bez brige nitko neće i ne moze raditi prisilu Hrvatske radi Slovenije.

Mars

pre 6 godina

Ono što iznenađuje je neizmjerna licemjernost i autogol njemačke diplomacije. Da su oni ušli, recimo, u proces arbitraže oko granice sa Francuskom, i Francuze su uhvatili u podmićivanju suda, nema te vanjske sile koja bi ih prisilila da prihvate odluku toga suda, jer nema legitimitet, a to je upravo sad što pokušavaju natjerati Hrvatsku da prihvati. Takvo ponašanje samo ide na ruku političarima koji su protiv EU, koji vide Uniju kao 4. Reich gdje Njemačka maltretira male članice. Autogol. Izgleda da nisu ništa naučili od događaja unutar protekle godine.

Ivan_ue

pre 6 godina

Za hrvate koji mastaju o ne postovanju odluke i drugim glupostima, javila vam se gazdarica Merkel. Ima da ispostujete odluku i da pitate ima li jos i to sve sa osmehom na licu!

Odluku mogu da objese mačoru o rep..

pre 6 godina

Slovenija je putum svog suca koji bi trebao biti neovisan, lobirala, podvaljivala dokumente i dolazila do tajnih informacija i time apsolutno kompromitirala spor. Hrvatska je nakon prvljavog ponašanja Slovenaca odlučila da izlazi iz arbitraže što bi učinila svaka normalna država. Slovenci su pokušali spasiti stvar sa smjenjivanjem svog suca i odobrali su novog, predsjednika međunarodnog suda u Hagu, koji je nakon svega 3 dana odlučio da on ne želu sudjelovati u tome jer je vidio kakva prljava igra se vodi tako da je SLovenija ponovno morala naći novog suca. Bitno je napomenuti da je Slovenija još 2013g u svom parlamentu donjela odluku da ako im odluka arbitraže ne bude odgovarala da je neće prihvatiti a danas traže da Hrvatska arbitražu iz koje se povukla još prije 2 i uopće nije sudjelovala! Što se tiče teze koju Srbi rado ponavljaja u Srbiji da je Hrvatska u sporu oko granice sa svim svojim "komšijama", to nije točno, Hrvatska ima sporove sa granicama sa republikama bivše Jugoslavije, kao što ih ima u Srbija! Sa Italijom i Mađarskom Hrvatska nema sporova oko granice!

Смена Страже

pre 6 godina

Хрвати су апсолутно у праву,корумпирани Словенци су хтели да варају...крај приче.Него шта ћемо ако суд каже да је залив хрватски?

Tex

pre 6 godina

Hrvati, kao Sloba onomad, misle a ako kazu ja ne priznajem ovaj sud da je resen problem. Videli smo kako prodje Sloba a tako ce i oni. EU je rekla da podrzava nastavak arbitraznog postupka i da ce biti saglasna sa odlukom, i tu je stavljena tacka. Hrvati bi da nisu Balkan ali vrlo lako se vataju balkanskog ponasanja kad imaju koristi, pa ne ide to bas tako.

dolmaš

pre 6 godina

Mi ćemo tek imagi cirkus oko granice na Dunavu. Susedima ne bih ni m2, ali vidoviti predsednik voli da potpisuje "sporazume", pa je sve moguće.

Zec

pre 6 godina

@ Bojan - kojim to sudom u Hagu? Ti mislis da o ovoj arbitrazi odlucuje ICTY? Znas li uopce koliko ima medjunarodnih sudova u Hagu? Ovo nije nikakav sud vec ad hoc arbitrazno tijelo koje prestaje postojati donosenjem odluke. Elem, proces je kompromitiran pokusajem podmicivanja jednog od sudaca od strane clana slovenskog tima u razgovoru kojeg je hrvatska sluzba presrela i snimila. Odluka nije obvezujuca cak ni da su obje strane ostale u arbitrazi, a kamoli sada kad Hrvatska vec godinama nije dijelom tog postupka.

Nostradamko

pre 6 godina

Ipak imam utisak da ce mezimica Nemacke i SAD dobiti ovu bitku na sudu. Svet je postao licemaran i nije uvek na strani pravde i zakona.

Dan A za Hrvatsku i Sloveniju

pre 6 godina

Nikakav dan "D" nije za Hrvatsku. Čak i da arbitraza ide u korist Hrvatskoj, Hrvatska to ne prihvaća jer je izašala iz tog procesa, a izašla je krivnjom Slovenije.

Angela Merkel

pre 6 godina

Priopćenje, putem kojega Berlin poziva Hrvatsku da prihvati odluku:.
"Međunarodno arbitražno sudstvo vrijedan je instrument međunarodnog prava te igra važnu ulogu u rješavanju međudržavnih sporova.
U vezi s jednim bilateralnim pitanjem, Slovenija i Hrvatska su se zajedno podvrgnule međunarodnom arbitražnom postupku sporazumom od 4. studenog 2009. godine.
Stoga je, posve neovisno o sadržaju odluke, s gledišta njemačke vlade važno načelo međunarodnog prava da se odluke arbitražnih sudova moraju poštivati te da ih stranke moraju implementirati.
Očuvanje integriteta međunarodnog sudstva u zajedničkom je interesu svih država. Države članice Europske unije u tome moraju prednjačiti dobrim primjerom", navode iz Veleposlanstva.

Pomorac

pre 6 godina

Istina je da je Slovenija radila stvari koje nesme ali to ne znaci da su svi tamo korumpirani jer onda treba raspustiti sud. Ko je krsio pravila je sklonjen i ide se dalje. Ali Hrvatima ne odgovara arbitraza pa im je dobrodoslo. Bude li presuda u njihovu korist, priznace. Ne bude li, reci ce da ne priznaju.

AlCapone

pre 6 godina

Hrvati stalno napominju da je Slovenija kontaminirala arbitrazni postupak i da oni imaju pravo ignorirat rezultat arbitraze.

Ali nije tako. Sud u Hagu odlucio je da se postupak moze nastaviti i odluka obavezuje obe strane. Isto tako Nemacka je podrzala stav Slovenije prije neki dan i ocekuje da obe strane prihvate odluku suda.

Slovenija je napravila neke pogreske, sud je to razmatrao i priveo postupak do kraja. Tako da odluka suda je obavezujoca za obe strane. A Hrvati ce jos jednom pokazati da su neozbiljni kada se treba pridrzavati medjunarodnih obaveza. Ali najbitnije: Nemacka i Evropska komisija 100% podrzavaju Sloveniju.

zg232

pre 6 godina

Hrvatska je donijela odluku o izlasku iz arbitraže, pokušava se izvući prijedlozima o nekim novim bilateralnim pregovorima, za što, bez pristanka Slovenije, očito nema ničiju podršku.
(Kekec, 29. jun 2017 09:14)

Slovenija bez Hrvatske ne može sprovesti arbitražu. Presuda je nevažeća i neobvezujuća ako je svi ne prihvate.

etiziop

pre 6 godina

baš me zanima kako bi reagirali svi koji podržavaju sloveniju u ovom slučaju reagirali da su oni na mjestu hrvatske? ili npr. sude se sa susjedom i onda ga uhvate kako se isti taj susjed dogovara sa sucem da će izmjeniti dokaze u predmetu ali tako da se ne primjeti da su naknadno mjenjani, da ga uhvate kako odvjetnik od susjeda dogovara sa drugim sudskim službenikom kako će pozvati suca na večeru i nagovoriti ga da presudi u njegovu korist. pretpostavljam da bi svi prihvatili takvu presudu i rekli bravo na poštenom suđenju.

hm

pre 6 godina

Dan D ?!?!? Pre dan A ili B ili Z. Odluku toga suda nitko ne mora da prihvati. Pa i sama Slovenija je rekla da nece da prihvati, ako ne bude za njih dobra. Jedino su sada mnogo glasni, jer veruju da ce im ici na ruku, a veruju zato sto, verovatno, nisu cista posla. No ovo je pravi primer kako ce se 'resavati' granice nakon raspada bivse drzave, jer sve novonastale drzave imaju iste probleme. Srbija mozda i najveci, jer je tu i pitanje Kosova.

čovek

pre 6 godina

Taman se čovek udubi u ovaj problem a onda se prilog završi sjajnom rečenicom:
"Među običnim građanima, međutim, nema velikog interesovanja za presudu, možda, i zbog toga što je vreme godišnjih odmora koji Slovenci UGLAVNOM PROVODE U HRVATSKOJ."

pero

pre 6 godina

Najcrnji deo Slovenskog lica... daleko od toga da branim Hrvatsku, ali Slovenija se koristila silnim zloupotrebama da dođe do onoga što želi. Prvo blokada pristupa EU, jer nije htela da se slučaj rešava pred međunarodnim sudom već pred arbitražom tj. gde postoji mogućnost da se uvaže politički a manje pravni argumenti.

zeka

pre 6 godina

Inace, ja lepo kazem da je ceo Balkan jedna ukleta rupa na kojoj zivi gomila ludaka... Ovim postupcima susedi potvrdjuju teritorijalnu pripadnos spomenutom regionu... Adio

Dragan

pre 6 godina

Zadnjih godina sam cesto posecivao tu oblast. To je povrsina od nekih 200m obale, a pruza se oko 2,5km u kopno.
Neznam kako se ta povrsina odnosi na vodu u Piranskom zalivu. Mislim da ta povrsina Hrvatskoj nebi mnogo znacila, dok Sloveniji koja bas i nema nesto mnogo obale bi.

JJ

pre 6 godina

Možda je dan D, ali samo za Sloveniju i njihovu medijsku propagandu. Činjenica je da je ova arbitraža propala kad je Slovenija uhvaćena u pokušaju prevare.

Kekec

pre 6 godina

Budući da arbitraža obuhvaća cijelu granicu, očekuje se da će Hrvatska za kompenzaciju dobiti neke manje važne pogranične šumarke. Slovenija je ostala u arbitražnom procesu te za njega dobila podršku svih bitnih europskih zemalja i predsjednika Europske komisije (Juncker je izričito i jasno rekao da podupire arbitražni proces i očekuje "da obje strane u potpunosti i bezuvjetno poštuju odluku suda nakon njezina donošenja". Hrvatska je donijela odluku o izlasku iz arbitraže, pokušava se izvući prijedlozima o nekim novim bilateralnim pregovorima, za što, bez pristanka Slovenije, očito nema ničiju podršku.

petar123

pre 6 godina

Ništa tu nema nezgodno za Hrvatsku jer je turistička sezona.Naime Slovenija koristi slobodan prolaz kroz Hrvatske vode u luku Kopar pošto nema izlaz na more pa bi tako u slučaju blokade ili usporavanja prometa mogli i brodovi da zaglave na pučini što Slovenci dobro znaju.Tako bi i Mađari mogli tražiti izlaz na more pa ne prave scene kao Slovenci i morat će se s time pomiriti.A kad su već primorali Hrvatsku na arbitražu ucjenjivanjem zbog ulaska u EU trebali su se potruditi da to ne zagade a to su otkrile Hrvatske obavještajne službe koje su uhvatile ragovor Slovenskih sudaca i diplomata

Bojan

pre 6 godina

Slovenačka propaganda. Odluka nije obavezujuća za Hrvatsku koja se povukla iz arbitražnog postupka. Naime, slovenački pregovarači su se 2015. godine kompromitovali koristeći nedozvoljena sredstva i lobiranje. To pokazuje koliko se sudom u Hagu lako manipuliše.

leptirica

pre 6 godina

pa zar u evropi granice nisu vazne vise bar nama tako govore.
(kole, 29. jun 2017 07:19)

Kod mora ti je to malo drugačije. Zemlja koja ima izlaz do međunarodnih voda ima pravo proglasiti ekskluzivnu ekonomsku zonu čak i na dio međunarodnih voda i ima ekskluzivno pravo korištenja prirodnih resursa na tom dijelu mora. Znači eksploataciju plina, nafte, može određivati i naplaćivati ribolov u tom području i slično. Gledaj to ovako , ne radi se tu o malo mora, radi se o kilometrima kvadratnim bogatim plinom (to je poznato jer su u blizini 2 Hrvatske platforme, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja više plina proizvodi nego što troši).

635

pre 6 godina

@ leptirica, 29. jun 2017 07:21
Kao i uvek do sada su Hrvati skloni laganju i izvrtanju činjenica.
Nije Slovenija podmićivala arbitre, nego je samo nedozvoljeno komunicirala. Ta komunikacija je bila između arbitra iz Slovenije i radnika na slovenačkom ministarstvu za inostrane poslove.
Samo taj vid nedozvoljenih radnji je bio objavljen svuda do sada, a pre nekoliko meseci su Hrvati počeli da dodaju po malo, po njihovom običaju.
Hrvatska je u sporu sa svim komšijama oko granice. Šta mislite šta čeka Srbiju oko granice na dunavu???

Oj Srbine,moj Srbine

pre 6 godina

Demokratija i jeste gluva soba .Otisli u gluvu sobu da narod ne cuje o cemu pricaju .To treba vratiti Talijanima pa se vi tuzakajte za tudju teritoriju :)

leptirica

pre 6 godina

1. Jedino što obavezuje države na poštivanje ove presude je ugovor o arbitraži, a uvjete tog ugovora je Slovenija prekršila, a Hrvatska nakon toga raskinula.
2. Jednostrana primjena ove odluke nije moguća.
3. Jedino što Slovenija može je tužiti Hrvatsku pred sudom EU , a do sada je sve tužbe protiv Hrvatske pred EU izgubila, a i bilo bi zanimljivo dokazivati da Hrvatska nije imala pravo raskinuti ugovor o arbitraži, pošto postoje snimke koje dokazuju da je Slovenija podmićivala suce arbitraže, nedozvoljeno komunicirala , unosila dokaze nakon isteka dozvoljenog roka za to i slično...

leptirica

pre 6 godina

1. Jedino što obavezuje države na poštivanje ove presude je ugovor o arbitraži, a uvjete tog ugovora je Slovenija prekršila, a Hrvatska nakon toga raskinula.
2. Jednostrana primjena ove odluke nije moguća.
3. Jedino što Slovenija može je tužiti Hrvatsku pred sudom EU , a do sada je sve tužbe protiv Hrvatske pred EU izgubila, a i bilo bi zanimljivo dokazivati da Hrvatska nije imala pravo raskinuti ugovor o arbitraži, pošto postoje snimke koje dokazuju da je Slovenija podmićivala suce arbitraže, nedozvoljeno komunicirala , unosila dokaze nakon isteka dozvoljenog roka za to i slično...

Bojan

pre 6 godina

Slovenačka propaganda. Odluka nije obavezujuća za Hrvatsku koja se povukla iz arbitražnog postupka. Naime, slovenački pregovarači su se 2015. godine kompromitovali koristeći nedozvoljena sredstva i lobiranje. To pokazuje koliko se sudom u Hagu lako manipuliše.

leptirica

pre 6 godina

pa zar u evropi granice nisu vazne vise bar nama tako govore.
(kole, 29. jun 2017 07:19)

Kod mora ti je to malo drugačije. Zemlja koja ima izlaz do međunarodnih voda ima pravo proglasiti ekskluzivnu ekonomsku zonu čak i na dio međunarodnih voda i ima ekskluzivno pravo korištenja prirodnih resursa na tom dijelu mora. Znači eksploataciju plina, nafte, može određivati i naplaćivati ribolov u tom području i slično. Gledaj to ovako , ne radi se tu o malo mora, radi se o kilometrima kvadratnim bogatim plinom (to je poznato jer su u blizini 2 Hrvatske platforme, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja više plina proizvodi nego što troši).

Oj Srbine,moj Srbine

pre 6 godina

Demokratija i jeste gluva soba .Otisli u gluvu sobu da narod ne cuje o cemu pricaju .To treba vratiti Talijanima pa se vi tuzakajte za tudju teritoriju :)

635

pre 6 godina

@ leptirica, 29. jun 2017 07:21
Kao i uvek do sada su Hrvati skloni laganju i izvrtanju činjenica.
Nije Slovenija podmićivala arbitre, nego je samo nedozvoljeno komunicirala. Ta komunikacija je bila između arbitra iz Slovenije i radnika na slovenačkom ministarstvu za inostrane poslove.
Samo taj vid nedozvoljenih radnji je bio objavljen svuda do sada, a pre nekoliko meseci su Hrvati počeli da dodaju po malo, po njihovom običaju.
Hrvatska je u sporu sa svim komšijama oko granice. Šta mislite šta čeka Srbiju oko granice na dunavu???

Kekec

pre 6 godina

Budući da arbitraža obuhvaća cijelu granicu, očekuje se da će Hrvatska za kompenzaciju dobiti neke manje važne pogranične šumarke. Slovenija je ostala u arbitražnom procesu te za njega dobila podršku svih bitnih europskih zemalja i predsjednika Europske komisije (Juncker je izričito i jasno rekao da podupire arbitražni proces i očekuje "da obje strane u potpunosti i bezuvjetno poštuju odluku suda nakon njezina donošenja". Hrvatska je donijela odluku o izlasku iz arbitraže, pokušava se izvući prijedlozima o nekim novim bilateralnim pregovorima, za što, bez pristanka Slovenije, očito nema ničiju podršku.

pero

pre 6 godina

Najcrnji deo Slovenskog lica... daleko od toga da branim Hrvatsku, ali Slovenija se koristila silnim zloupotrebama da dođe do onoga što želi. Prvo blokada pristupa EU, jer nije htela da se slučaj rešava pred međunarodnim sudom već pred arbitražom tj. gde postoji mogućnost da se uvaže politički a manje pravni argumenti.

etiziop

pre 6 godina

baš me zanima kako bi reagirali svi koji podržavaju sloveniju u ovom slučaju reagirali da su oni na mjestu hrvatske? ili npr. sude se sa susjedom i onda ga uhvate kako se isti taj susjed dogovara sa sucem da će izmjeniti dokaze u predmetu ali tako da se ne primjeti da su naknadno mjenjani, da ga uhvate kako odvjetnik od susjeda dogovara sa drugim sudskim službenikom kako će pozvati suca na večeru i nagovoriti ga da presudi u njegovu korist. pretpostavljam da bi svi prihvatili takvu presudu i rekli bravo na poštenom suđenju.

Dan A za Hrvatsku i Sloveniju

pre 6 godina

Nikakav dan "D" nije za Hrvatsku. Čak i da arbitraza ide u korist Hrvatskoj, Hrvatska to ne prihvaća jer je izašala iz tog procesa, a izašla je krivnjom Slovenije.

petar123

pre 6 godina

Ništa tu nema nezgodno za Hrvatsku jer je turistička sezona.Naime Slovenija koristi slobodan prolaz kroz Hrvatske vode u luku Kopar pošto nema izlaz na more pa bi tako u slučaju blokade ili usporavanja prometa mogli i brodovi da zaglave na pučini što Slovenci dobro znaju.Tako bi i Mađari mogli tražiti izlaz na more pa ne prave scene kao Slovenci i morat će se s time pomiriti.A kad su već primorali Hrvatsku na arbitražu ucjenjivanjem zbog ulaska u EU trebali su se potruditi da to ne zagade a to su otkrile Hrvatske obavještajne službe koje su uhvatile ragovor Slovenskih sudaca i diplomata

JJ

pre 6 godina

Možda je dan D, ali samo za Sloveniju i njihovu medijsku propagandu. Činjenica je da je ova arbitraža propala kad je Slovenija uhvaćena u pokušaju prevare.

Zec

pre 6 godina

@ Bojan - kojim to sudom u Hagu? Ti mislis da o ovoj arbitrazi odlucuje ICTY? Znas li uopce koliko ima medjunarodnih sudova u Hagu? Ovo nije nikakav sud vec ad hoc arbitrazno tijelo koje prestaje postojati donosenjem odluke. Elem, proces je kompromitiran pokusajem podmicivanja jednog od sudaca od strane clana slovenskog tima u razgovoru kojeg je hrvatska sluzba presrela i snimila. Odluka nije obvezujuca cak ni da su obje strane ostale u arbitrazi, a kamoli sada kad Hrvatska vec godinama nije dijelom tog postupka.

zg232

pre 6 godina

Hrvatska je donijela odluku o izlasku iz arbitraže, pokušava se izvući prijedlozima o nekim novim bilateralnim pregovorima, za što, bez pristanka Slovenije, očito nema ničiju podršku.
(Kekec, 29. jun 2017 09:14)

Slovenija bez Hrvatske ne može sprovesti arbitražu. Presuda je nevažeća i neobvezujuća ako je svi ne prihvate.

čovek

pre 6 godina

Taman se čovek udubi u ovaj problem a onda se prilog završi sjajnom rečenicom:
"Među običnim građanima, međutim, nema velikog interesovanja za presudu, možda, i zbog toga što je vreme godišnjih odmora koji Slovenci UGLAVNOM PROVODE U HRVATSKOJ."

Mars

pre 6 godina

Ono što iznenađuje je neizmjerna licemjernost i autogol njemačke diplomacije. Da su oni ušli, recimo, u proces arbitraže oko granice sa Francuskom, i Francuze su uhvatili u podmićivanju suda, nema te vanjske sile koja bi ih prisilila da prihvate odluku toga suda, jer nema legitimitet, a to je upravo sad što pokušavaju natjerati Hrvatsku da prihvati. Takvo ponašanje samo ide na ruku političarima koji su protiv EU, koji vide Uniju kao 4. Reich gdje Njemačka maltretira male članice. Autogol. Izgleda da nisu ništa naučili od događaja unutar protekle godine.

leptirica

pre 6 godina

Hrvati stalno napominju da je Slovenija kontaminirala arbitrazni postupak i da oni imaju pravo ignorirat rezultat arbitraze. 

Ali nije tako. Sud u Hagu odlucio je da se postupak moze nastaviti i odluka obavezuje obe strane. Isto tako Nemacka je podrzala stav Slovenije prije neki dan i ocekuje da obe strane prihvate odluku suda. 

Slovenija je napravila neke pogreske, sud je to razmatrao i priveo postupak do kraja. Tako da odluka suda je obavezujoca za obe strane. A Hrvati ce jos jednom pokazati da su neozbiljni kada se treba pridrzavati medjunarodnih obaveza. Ali najbitnije: Nemacka i Evropska komisija 100% podrzavaju Sloveniju.
(AlCapone, 29. jun 2017 10:58)

Sud u Hagu odlučuje sam dal će nastaviti raditi, ali ne obavezuje Hrvatsku jer Hrvatska i Slovenija su se obvezale prihvatiti odluku temeljem ugovora o arbitraži kojeg su potpisale njih dvije, a taj ugovor je prekršen od strane Slovenije i raskinut od strane Hrvatske. Njemačka poziva na očuvanje integriteta suda (malo kasno) , a stav SAD-a je da je Hrvatska u pravu. Većina država EU je izjavila da je to bilatelarno pitanje. Bez brige nitko neće i ne moze raditi prisilu Hrvatske radi Slovenije.

hm

pre 6 godina

Dan D ?!?!? Pre dan A ili B ili Z. Odluku toga suda nitko ne mora da prihvati. Pa i sama Slovenija je rekla da nece da prihvati, ako ne bude za njih dobra. Jedino su sada mnogo glasni, jer veruju da ce im ici na ruku, a veruju zato sto, verovatno, nisu cista posla. No ovo je pravi primer kako ce se 'resavati' granice nakon raspada bivse drzave, jer sve novonastale drzave imaju iste probleme. Srbija mozda i najveci, jer je tu i pitanje Kosova.

Odluku mogu da objese mačoru o rep..

pre 6 godina

Slovenija je putum svog suca koji bi trebao biti neovisan, lobirala, podvaljivala dokumente i dolazila do tajnih informacija i time apsolutno kompromitirala spor. Hrvatska je nakon prvljavog ponašanja Slovenaca odlučila da izlazi iz arbitraže što bi učinila svaka normalna država. Slovenci su pokušali spasiti stvar sa smjenjivanjem svog suca i odobrali su novog, predsjednika međunarodnog suda u Hagu, koji je nakon svega 3 dana odlučio da on ne želu sudjelovati u tome jer je vidio kakva prljava igra se vodi tako da je SLovenija ponovno morala naći novog suca. Bitno je napomenuti da je Slovenija još 2013g u svom parlamentu donjela odluku da ako im odluka arbitraže ne bude odgovarala da je neće prihvatiti a danas traže da Hrvatska arbitražu iz koje se povukla još prije 2 i uopće nije sudjelovala! Što se tiče teze koju Srbi rado ponavljaja u Srbiji da je Hrvatska u sporu oko granice sa svim svojim "komšijama", to nije točno, Hrvatska ima sporove sa granicama sa republikama bivše Jugoslavije, kao što ih ima u Srbija! Sa Italijom i Mađarskom Hrvatska nema sporova oko granice!

Angela Merkel

pre 6 godina

Priopćenje, putem kojega Berlin poziva Hrvatsku da prihvati odluku:.
"Međunarodno arbitražno sudstvo vrijedan je instrument međunarodnog prava te igra važnu ulogu u rješavanju međudržavnih sporova.
U vezi s jednim bilateralnim pitanjem, Slovenija i Hrvatska su se zajedno podvrgnule međunarodnom arbitražnom postupku sporazumom od 4. studenog 2009. godine.
Stoga je, posve neovisno o sadržaju odluke, s gledišta njemačke vlade važno načelo međunarodnog prava da se odluke arbitražnih sudova moraju poštivati te da ih stranke moraju implementirati.
Očuvanje integriteta međunarodnog sudstva u zajedničkom je interesu svih država. Države članice Europske unije u tome moraju prednjačiti dobrim primjerom", navode iz Veleposlanstva.

zeka

pre 6 godina

Inace, ja lepo kazem da je ceo Balkan jedna ukleta rupa na kojoj zivi gomila ludaka... Ovim postupcima susedi potvrdjuju teritorijalnu pripadnos spomenutom regionu... Adio

Смена Страже

pre 6 godina

Хрвати су апсолутно у праву,корумпирани Словенци су хтели да варају...крај приче.Него шта ћемо ако суд каже да је залив хрватски?

AlCapone

pre 6 godina

Hrvati stalno napominju da je Slovenija kontaminirala arbitrazni postupak i da oni imaju pravo ignorirat rezultat arbitraze.

Ali nije tako. Sud u Hagu odlucio je da se postupak moze nastaviti i odluka obavezuje obe strane. Isto tako Nemacka je podrzala stav Slovenije prije neki dan i ocekuje da obe strane prihvate odluku suda.

Slovenija je napravila neke pogreske, sud je to razmatrao i priveo postupak do kraja. Tako da odluka suda je obavezujoca za obe strane. A Hrvati ce jos jednom pokazati da su neozbiljni kada se treba pridrzavati medjunarodnih obaveza. Ali najbitnije: Nemacka i Evropska komisija 100% podrzavaju Sloveniju.

Dragan

pre 6 godina

Zadnjih godina sam cesto posecivao tu oblast. To je povrsina od nekih 200m obale, a pruza se oko 2,5km u kopno.
Neznam kako se ta povrsina odnosi na vodu u Piranskom zalivu. Mislim da ta povrsina Hrvatskoj nebi mnogo znacila, dok Sloveniji koja bas i nema nesto mnogo obale bi.

Tex

pre 6 godina

Hrvati, kao Sloba onomad, misle a ako kazu ja ne priznajem ovaj sud da je resen problem. Videli smo kako prodje Sloba a tako ce i oni. EU je rekla da podrzava nastavak arbitraznog postupka i da ce biti saglasna sa odlukom, i tu je stavljena tacka. Hrvati bi da nisu Balkan ali vrlo lako se vataju balkanskog ponasanja kad imaju koristi, pa ne ide to bas tako.

Pomorac

pre 6 godina

Istina je da je Slovenija radila stvari koje nesme ali to ne znaci da su svi tamo korumpirani jer onda treba raspustiti sud. Ko je krsio pravila je sklonjen i ide se dalje. Ali Hrvatima ne odgovara arbitraza pa im je dobrodoslo. Bude li presuda u njihovu korist, priznace. Ne bude li, reci ce da ne priznaju.

dolmaš

pre 6 godina

Mi ćemo tek imagi cirkus oko granice na Dunavu. Susedima ne bih ni m2, ali vidoviti predsednik voli da potpisuje "sporazume", pa je sve moguće.

Bečka konvencija

pre 6 godina

@ leptirica
Hrvati su se pozvali na Bečku konvenciju i izašli iz kompromitiranog procesa.
Nisu Hrvati potpisali da pristaju na nepravedan postupak (a Slovenci su ga učinili takvim).
Hrvati nisu ni htjeli arbitražu već sud, ali Slovenci znaju da nemaju argumenata za sud su ucjenom došli do arbitraže i na kraju i arbitražu kompromitirali.

Ivan_ue

pre 6 godina

Za hrvate koji mastaju o ne postovanju odluke i drugim glupostima, javila vam se gazdarica Merkel. Ima da ispostujete odluku i da pitate ima li jos i to sve sa osmehom na licu!

Nostradamko

pre 6 godina

Ipak imam utisak da ce mezimica Nemacke i SAD dobiti ovu bitku na sudu. Svet je postao licemaran i nije uvek na strani pravde i zakona.

Vlada

pre 6 godina

'90-te godine sam letovao s porodicom u Savudriji (sad bacih pogled na kartu, ispada da to uopšte nije Savudrija nego deo koji se zove Bašanija). Uglavnom, savudrijski svetionik je severno odatle, a na jugu se svakog dana lepo video Umag.
U tom primorskom delu, svi ljudi su pričali slovenački, novine su bile na slovenačkom, i jedini način da dodjem do novina na 'našem' jeziku je bila da odem u centar Savudrije, skroz gore na nekom brdašcetu, oko kilometar daleko od obale. Tada su mi i rekli lokalci da je granica izmedju SR Hratske i SR Slovenije tačno na pola tog puta (ulice).
Ako vas ne mrzi, bacite pogled gde je Savudrija, a gde piranski zaliv, pa procenite čiji je zaliv.
Kako su od jedne toliko očigledne i nesporne stvari, Slovenci došli u situaciju da se oko toga spore, to samo oni znaju, tj. verovatno njihovi političari iz vremena raspada Jugoslavije.

Kako god, želim im da se što pre sve lepo reši i da shvate konačno da izmedju njih sada (opet) nema granice.
A mi kad ćemo dotle da dodjemo, to niko živ ne zna

635

pre 6 godina

@ leptirica, 29. jun 2017 07:21
Kao i uvek do sada su Hrvati skloni laganju i izvrtanju činjenica.
Nije Slovenija podmićivala arbitre, nego je samo nedozvoljeno komunicirala. Ta komunikacija je bila između arbitra iz Slovenije i radnika na slovenačkom ministarstvu za inostrane poslove.
Samo taj vid nedozvoljenih radnji je bio objavljen svuda do sada, a pre nekoliko meseci su Hrvati počeli da dodaju po malo, po njihovom običaju.
Hrvatska je u sporu sa svim komšijama oko granice. Šta mislite šta čeka Srbiju oko granice na dunavu???

Kekec

pre 6 godina

Budući da arbitraža obuhvaća cijelu granicu, očekuje se da će Hrvatska za kompenzaciju dobiti neke manje važne pogranične šumarke. Slovenija je ostala u arbitražnom procesu te za njega dobila podršku svih bitnih europskih zemalja i predsjednika Europske komisije (Juncker je izričito i jasno rekao da podupire arbitražni proces i očekuje "da obje strane u potpunosti i bezuvjetno poštuju odluku suda nakon njezina donošenja". Hrvatska je donijela odluku o izlasku iz arbitraže, pokušava se izvući prijedlozima o nekim novim bilateralnim pregovorima, za što, bez pristanka Slovenije, očito nema ničiju podršku.

leptirica

pre 6 godina

1. Jedino što obavezuje države na poštivanje ove presude je ugovor o arbitraži, a uvjete tog ugovora je Slovenija prekršila, a Hrvatska nakon toga raskinula.
2. Jednostrana primjena ove odluke nije moguća.
3. Jedino što Slovenija može je tužiti Hrvatsku pred sudom EU , a do sada je sve tužbe protiv Hrvatske pred EU izgubila, a i bilo bi zanimljivo dokazivati da Hrvatska nije imala pravo raskinuti ugovor o arbitraži, pošto postoje snimke koje dokazuju da je Slovenija podmićivala suce arbitraže, nedozvoljeno komunicirala , unosila dokaze nakon isteka dozvoljenog roka za to i slično...

AlCapone

pre 6 godina

Hrvati stalno napominju da je Slovenija kontaminirala arbitrazni postupak i da oni imaju pravo ignorirat rezultat arbitraze.

Ali nije tako. Sud u Hagu odlucio je da se postupak moze nastaviti i odluka obavezuje obe strane. Isto tako Nemacka je podrzala stav Slovenije prije neki dan i ocekuje da obe strane prihvate odluku suda.

Slovenija je napravila neke pogreske, sud je to razmatrao i priveo postupak do kraja. Tako da odluka suda je obavezujoca za obe strane. A Hrvati ce jos jednom pokazati da su neozbiljni kada se treba pridrzavati medjunarodnih obaveza. Ali najbitnije: Nemacka i Evropska komisija 100% podrzavaju Sloveniju.

Bojan

pre 6 godina

Slovenačka propaganda. Odluka nije obavezujuća za Hrvatsku koja se povukla iz arbitražnog postupka. Naime, slovenački pregovarači su se 2015. godine kompromitovali koristeći nedozvoljena sredstva i lobiranje. To pokazuje koliko se sudom u Hagu lako manipuliše.

Oj Srbine,moj Srbine

pre 6 godina

Demokratija i jeste gluva soba .Otisli u gluvu sobu da narod ne cuje o cemu pricaju .To treba vratiti Talijanima pa se vi tuzakajte za tudju teritoriju :)

Pomorac

pre 6 godina

Istina je da je Slovenija radila stvari koje nesme ali to ne znaci da su svi tamo korumpirani jer onda treba raspustiti sud. Ko je krsio pravila je sklonjen i ide se dalje. Ali Hrvatima ne odgovara arbitraza pa im je dobrodoslo. Bude li presuda u njihovu korist, priznace. Ne bude li, reci ce da ne priznaju.

Angela Merkel

pre 6 godina

Priopćenje, putem kojega Berlin poziva Hrvatsku da prihvati odluku:.
"Međunarodno arbitražno sudstvo vrijedan je instrument međunarodnog prava te igra važnu ulogu u rješavanju međudržavnih sporova.
U vezi s jednim bilateralnim pitanjem, Slovenija i Hrvatska su se zajedno podvrgnule međunarodnom arbitražnom postupku sporazumom od 4. studenog 2009. godine.
Stoga je, posve neovisno o sadržaju odluke, s gledišta njemačke vlade važno načelo međunarodnog prava da se odluke arbitražnih sudova moraju poštivati te da ih stranke moraju implementirati.
Očuvanje integriteta međunarodnog sudstva u zajedničkom je interesu svih država. Države članice Europske unije u tome moraju prednjačiti dobrim primjerom", navode iz Veleposlanstva.

Ivan_ue

pre 6 godina

Za hrvate koji mastaju o ne postovanju odluke i drugim glupostima, javila vam se gazdarica Merkel. Ima da ispostujete odluku i da pitate ima li jos i to sve sa osmehom na licu!

Tex

pre 6 godina

Hrvati, kao Sloba onomad, misle a ako kazu ja ne priznajem ovaj sud da je resen problem. Videli smo kako prodje Sloba a tako ce i oni. EU je rekla da podrzava nastavak arbitraznog postupka i da ce biti saglasna sa odlukom, i tu je stavljena tacka. Hrvati bi da nisu Balkan ali vrlo lako se vataju balkanskog ponasanja kad imaju koristi, pa ne ide to bas tako.

leptirica

pre 6 godina

pa zar u evropi granice nisu vazne vise bar nama tako govore.
(kole, 29. jun 2017 07:19)

Kod mora ti je to malo drugačije. Zemlja koja ima izlaz do međunarodnih voda ima pravo proglasiti ekskluzivnu ekonomsku zonu čak i na dio međunarodnih voda i ima ekskluzivno pravo korištenja prirodnih resursa na tom dijelu mora. Znači eksploataciju plina, nafte, može određivati i naplaćivati ribolov u tom području i slično. Gledaj to ovako , ne radi se tu o malo mora, radi se o kilometrima kvadratnim bogatim plinom (to je poznato jer su u blizini 2 Hrvatske platforme, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja više plina proizvodi nego što troši).

Dragan

pre 6 godina

Zadnjih godina sam cesto posecivao tu oblast. To je povrsina od nekih 200m obale, a pruza se oko 2,5km u kopno.
Neznam kako se ta povrsina odnosi na vodu u Piranskom zalivu. Mislim da ta povrsina Hrvatskoj nebi mnogo znacila, dok Sloveniji koja bas i nema nesto mnogo obale bi.

pero

pre 6 godina

Najcrnji deo Slovenskog lica... daleko od toga da branim Hrvatsku, ali Slovenija se koristila silnim zloupotrebama da dođe do onoga što želi. Prvo blokada pristupa EU, jer nije htela da se slučaj rešava pred međunarodnim sudom već pred arbitražom tj. gde postoji mogućnost da se uvaže politički a manje pravni argumenti.

Nostradamko

pre 6 godina

Ipak imam utisak da ce mezimica Nemacke i SAD dobiti ovu bitku na sudu. Svet je postao licemaran i nije uvek na strani pravde i zakona.

petar123

pre 6 godina

Ništa tu nema nezgodno za Hrvatsku jer je turistička sezona.Naime Slovenija koristi slobodan prolaz kroz Hrvatske vode u luku Kopar pošto nema izlaz na more pa bi tako u slučaju blokade ili usporavanja prometa mogli i brodovi da zaglave na pučini što Slovenci dobro znaju.Tako bi i Mađari mogli tražiti izlaz na more pa ne prave scene kao Slovenci i morat će se s time pomiriti.A kad su već primorali Hrvatsku na arbitražu ucjenjivanjem zbog ulaska u EU trebali su se potruditi da to ne zagade a to su otkrile Hrvatske obavještajne službe koje su uhvatile ragovor Slovenskih sudaca i diplomata

etiziop

pre 6 godina

baš me zanima kako bi reagirali svi koji podržavaju sloveniju u ovom slučaju reagirali da su oni na mjestu hrvatske? ili npr. sude se sa susjedom i onda ga uhvate kako se isti taj susjed dogovara sa sucem da će izmjeniti dokaze u predmetu ali tako da se ne primjeti da su naknadno mjenjani, da ga uhvate kako odvjetnik od susjeda dogovara sa drugim sudskim službenikom kako će pozvati suca na večeru i nagovoriti ga da presudi u njegovu korist. pretpostavljam da bi svi prihvatili takvu presudu i rekli bravo na poštenom suđenju.

zg232

pre 6 godina

Hrvatska je donijela odluku o izlasku iz arbitraže, pokušava se izvući prijedlozima o nekim novim bilateralnim pregovorima, za što, bez pristanka Slovenije, očito nema ničiju podršku.
(Kekec, 29. jun 2017 09:14)

Slovenija bez Hrvatske ne može sprovesti arbitražu. Presuda je nevažeća i neobvezujuća ako je svi ne prihvate.

JJ

pre 6 godina

Možda je dan D, ali samo za Sloveniju i njihovu medijsku propagandu. Činjenica je da je ova arbitraža propala kad je Slovenija uhvaćena u pokušaju prevare.

hm

pre 6 godina

Dan D ?!?!? Pre dan A ili B ili Z. Odluku toga suda nitko ne mora da prihvati. Pa i sama Slovenija je rekla da nece da prihvati, ako ne bude za njih dobra. Jedino su sada mnogo glasni, jer veruju da ce im ici na ruku, a veruju zato sto, verovatno, nisu cista posla. No ovo je pravi primer kako ce se 'resavati' granice nakon raspada bivse drzave, jer sve novonastale drzave imaju iste probleme. Srbija mozda i najveci, jer je tu i pitanje Kosova.

Dan A za Hrvatsku i Sloveniju

pre 6 godina

Nikakav dan "D" nije za Hrvatsku. Čak i da arbitraza ide u korist Hrvatskoj, Hrvatska to ne prihvaća jer je izašala iz tog procesa, a izašla je krivnjom Slovenije.

Смена Страже

pre 6 godina

Хрвати су апсолутно у праву,корумпирани Словенци су хтели да варају...крај приче.Него шта ћемо ако суд каже да је залив хрватски?

leptirica

pre 6 godina

Hrvati stalno napominju da je Slovenija kontaminirala arbitrazni postupak i da oni imaju pravo ignorirat rezultat arbitraze. 

Ali nije tako. Sud u Hagu odlucio je da se postupak moze nastaviti i odluka obavezuje obe strane. Isto tako Nemacka je podrzala stav Slovenije prije neki dan i ocekuje da obe strane prihvate odluku suda. 

Slovenija je napravila neke pogreske, sud je to razmatrao i priveo postupak do kraja. Tako da odluka suda je obavezujoca za obe strane. A Hrvati ce jos jednom pokazati da su neozbiljni kada se treba pridrzavati medjunarodnih obaveza. Ali najbitnije: Nemacka i Evropska komisija 100% podrzavaju Sloveniju.
(AlCapone, 29. jun 2017 10:58)

Sud u Hagu odlučuje sam dal će nastaviti raditi, ali ne obavezuje Hrvatsku jer Hrvatska i Slovenija su se obvezale prihvatiti odluku temeljem ugovora o arbitraži kojeg su potpisale njih dvije, a taj ugovor je prekršen od strane Slovenije i raskinut od strane Hrvatske. Njemačka poziva na očuvanje integriteta suda (malo kasno) , a stav SAD-a je da je Hrvatska u pravu. Većina država EU je izjavila da je to bilatelarno pitanje. Bez brige nitko neće i ne moze raditi prisilu Hrvatske radi Slovenije.

Odluku mogu da objese mačoru o rep..

pre 6 godina

Slovenija je putum svog suca koji bi trebao biti neovisan, lobirala, podvaljivala dokumente i dolazila do tajnih informacija i time apsolutno kompromitirala spor. Hrvatska je nakon prvljavog ponašanja Slovenaca odlučila da izlazi iz arbitraže što bi učinila svaka normalna država. Slovenci su pokušali spasiti stvar sa smjenjivanjem svog suca i odobrali su novog, predsjednika međunarodnog suda u Hagu, koji je nakon svega 3 dana odlučio da on ne želu sudjelovati u tome jer je vidio kakva prljava igra se vodi tako da je SLovenija ponovno morala naći novog suca. Bitno je napomenuti da je Slovenija još 2013g u svom parlamentu donjela odluku da ako im odluka arbitraže ne bude odgovarala da je neće prihvatiti a danas traže da Hrvatska arbitražu iz koje se povukla još prije 2 i uopće nije sudjelovala! Što se tiče teze koju Srbi rado ponavljaja u Srbiji da je Hrvatska u sporu oko granice sa svim svojim "komšijama", to nije točno, Hrvatska ima sporove sa granicama sa republikama bivše Jugoslavije, kao što ih ima u Srbija! Sa Italijom i Mađarskom Hrvatska nema sporova oko granice!

Zec

pre 6 godina

@ Bojan - kojim to sudom u Hagu? Ti mislis da o ovoj arbitrazi odlucuje ICTY? Znas li uopce koliko ima medjunarodnih sudova u Hagu? Ovo nije nikakav sud vec ad hoc arbitrazno tijelo koje prestaje postojati donosenjem odluke. Elem, proces je kompromitiran pokusajem podmicivanja jednog od sudaca od strane clana slovenskog tima u razgovoru kojeg je hrvatska sluzba presrela i snimila. Odluka nije obvezujuca cak ni da su obje strane ostale u arbitrazi, a kamoli sada kad Hrvatska vec godinama nije dijelom tog postupka.

Vlada

pre 6 godina

'90-te godine sam letovao s porodicom u Savudriji (sad bacih pogled na kartu, ispada da to uopšte nije Savudrija nego deo koji se zove Bašanija). Uglavnom, savudrijski svetionik je severno odatle, a na jugu se svakog dana lepo video Umag.
U tom primorskom delu, svi ljudi su pričali slovenački, novine su bile na slovenačkom, i jedini način da dodjem do novina na 'našem' jeziku je bila da odem u centar Savudrije, skroz gore na nekom brdašcetu, oko kilometar daleko od obale. Tada su mi i rekli lokalci da je granica izmedju SR Hratske i SR Slovenije tačno na pola tog puta (ulice).
Ako vas ne mrzi, bacite pogled gde je Savudrija, a gde piranski zaliv, pa procenite čiji je zaliv.
Kako su od jedne toliko očigledne i nesporne stvari, Slovenci došli u situaciju da se oko toga spore, to samo oni znaju, tj. verovatno njihovi političari iz vremena raspada Jugoslavije.

Kako god, želim im da se što pre sve lepo reši i da shvate konačno da izmedju njih sada (opet) nema granice.
A mi kad ćemo dotle da dodjemo, to niko živ ne zna

zeka

pre 6 godina

Inace, ja lepo kazem da je ceo Balkan jedna ukleta rupa na kojoj zivi gomila ludaka... Ovim postupcima susedi potvrdjuju teritorijalnu pripadnos spomenutom regionu... Adio

dolmaš

pre 6 godina

Mi ćemo tek imagi cirkus oko granice na Dunavu. Susedima ne bih ni m2, ali vidoviti predsednik voli da potpisuje "sporazume", pa je sve moguće.

Mars

pre 6 godina

Ono što iznenađuje je neizmjerna licemjernost i autogol njemačke diplomacije. Da su oni ušli, recimo, u proces arbitraže oko granice sa Francuskom, i Francuze su uhvatili u podmićivanju suda, nema te vanjske sile koja bi ih prisilila da prihvate odluku toga suda, jer nema legitimitet, a to je upravo sad što pokušavaju natjerati Hrvatsku da prihvati. Takvo ponašanje samo ide na ruku političarima koji su protiv EU, koji vide Uniju kao 4. Reich gdje Njemačka maltretira male članice. Autogol. Izgleda da nisu ništa naučili od događaja unutar protekle godine.

čovek

pre 6 godina

Taman se čovek udubi u ovaj problem a onda se prilog završi sjajnom rečenicom:
"Među običnim građanima, međutim, nema velikog interesovanja za presudu, možda, i zbog toga što je vreme godišnjih odmora koji Slovenci UGLAVNOM PROVODE U HRVATSKOJ."

Bečka konvencija

pre 6 godina

@ leptirica
Hrvati su se pozvali na Bečku konvenciju i izašli iz kompromitiranog procesa.
Nisu Hrvati potpisali da pristaju na nepravedan postupak (a Slovenci su ga učinili takvim).
Hrvati nisu ni htjeli arbitražu već sud, ali Slovenci znaju da nemaju argumenata za sud su ucjenom došli do arbitraže i na kraju i arbitražu kompromitirali.