Ponedeljak, 27.03.2017.

18:56

EU u više brzina, Balkanu zapećak ili poseban status

Političke smernice za preustrojstvo EU i izvlačenje iz krize, utvrđene na samitu u Rimu, jasno predočavaju da će nužne promene trajati najmanje deset godina.

Izvor: Beta

EU u više brzina, Balkanu zapeæak ili poseban status IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

dusanmal

pre 7 godina

@drasko - Kad ce da se nauci da nam NIJE sansa u nikakvom vazalstvu? Niti SFRJ, niti EU niti nekakvo srednje vazalstvo Balkanskih drzava.
Najbolja buducnost Srbije (a prilicno i ostalih Balkanaca, no njima njihov sopstven izbor) je u Ustavno manadiranoj neutralnosti i nezavisnosti. Svajcarski model. Sa svima kako nama odgovara i trgovina i zastita itd. Svet ide u tom pravcu. Brexit i Trump u SAD su primeri. Naravno Globalisti su vrlo nezadovoljni tim pravcem i hteli bi da sve to ocrne kolko god mogu vise, no u korenu svega toga je da je vecini po svetu dojadio Globalizam i njegove posledice.
A i ova "EU po brzinama" ne resava taj problem te ce se i takva raspasti. Nikakvog razloga nema da se pliva ka tonucem brodu.

Desa

pre 7 godina

Koliko sam razumeo, opet su nas dobro izmuzli. Kad ih stignemo ekonomski, primice nas...Mozda u neku od svojih brzina. I tako, svetla buducnost nam je na vidiku, nema diskusoje.

Jarilo

pre 7 godina

Da Zoran Djindjic nije streljan od strane bezbednosno-mafijaske paradrzve Srbija bi vec bila u EU.. Ovako, sa ovom bratijom na vlasti kojima je Putin ujak, bice dobro ako budemo uopste imali drzavu tamo neke 2030..

Jack and the beanstalk

pre 7 godina

Evropski diletanti na evropskoj politickoj sceni - niko od vas ni sopstvenu zemlju ne moze kako treba da vodi ali imate savet za sve .. ne zanima vas balkan nego se plasite ruskog uticaja i ponovnog uspostavlajnja jedne jake zemlje na Balkanu . Bez brige daleko je srbija od toga a i srbi tradicionalno kada god im krene rese da sami upropaste sebe . Nema potrebe da nam pomazete sami cemo . A zaista ne znam sta bi nam evropa donela - mozda neke kredite kao Grcima , spancima , portugalcima ili mozda italijanima

genije

pre 7 godina

Nekoliko milijardi evra donacija smo znaci zapravo platili sa "100 milijardi evra"? Lepo je znati koliko nas je do sad kostalo ovo planinarenje...

zex

pre 7 godina

A da mi ustrojimo Srbiju sa svim zakonima i pravilima po evropskom modelu, privučemo strane investitore, podignemo standard, pa ako nas hoće da referendumom odlučimo, nego nas ovako ovi iz eu pljačkaju a naši vlastodržci samo zamajavaju, a Srbija propada

dexxter_Po

pre 7 godina

@Magarac... ne znam ja od čega ćeš ti da živiš, za sebe znam.Imam svinje, krave, kokoške, ćurke, a bogami imam i povrća i voća.Naravno tu su vino i rakija,sve domaće.Kad počnem da čitam komentare ovih gradskih momaka, prosto me tuga neka hvata.
(mile dodik, 27. mart 2017 20:35)

Bitno da si nabrojao domace vino i rakiju, to je jako bitno za prezivljavanje. A kako ces npr. da se lecis? Ah da, ti si pravi seoski momak, verovatno oblogama od koprive i tom domacom rakijom?

Zoran

pre 7 godina

Ala nas prevode žedne preko vode, a mi blejimo!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Prota Mateja, 27. mart 2017 19:27)

Ko ceka taj i doceka (nesto).

Zoran

pre 7 godina

"Naravoucenije je da ako sami sebi ne pomognemo niko nece. To ovaj narod nikako da shvati."

Znas kako to ide?

Ima onih koji cekaju ulazak u EU, a ima i onih koji cekaju ulazak Rusa u Srbiju.

Niti se ulazi u EU, niti ce da udju Rusi. Poenta je da ce EU da udje u Srbiju.

A ovi sto ne cekaju ni jedno ni drugo, oni odlaze iz Srbije.

Zoran

pre 7 godina

"Posle 27 god od pada zida i neverovatnog ekonomskog uspona Zapada nezapamcenog u istoriji sveta pocinju da se pojavljuju pukotine u njihovoj strukturi. "

Kako da ne budu pukotine:

Razliciti jezici, kultura, obicaji, temperament, filozofija, sve je razlicito, ma kako se vi upinjali da tvrdite da su ljudi u sustini isti.

Pa jesu oni isti, kao sto su geni od coveka do coveka razlikuju samo u malo procenata. E tih malo procenata je KLJUCNO. Otuda imas: Lopove, nearnike, potuljene, iskrene, folirante, pricljive, pesimiste, ....

Ceo spektar.

I sta ti oces sad, da globalizujes to? Kako? Pa samo standard nizi menja celokupnu covekovu filozofiju. I kad skoci standard opet menaj celu zivotnu filozofiju. A da ne pricam sto onaj ratovao protiv onoga, a ovaj protiv ovoga....pa istorija... Brisanje istorije je isto sto i brisanej memorije u coveku. Ne pali.

Globalisti su se GRDNO zeznuli u proceni.

Petar

pre 7 godina

Posle 27 god od pada zida i neverovatnog ekonomskog uspona Zapada nezapamcenog u istoriji sveta pocinju da se pojavljuju pukotine u njihovoj strukturi. Razlozi su ocigledni a to su nesposobnost resavanja problema koji se naziru sa masovnom imigracijom sa istoka i juga kao i neravnomernog raspodele kapitalistickog viska gde je svima jasno da samo jedni dobijaju a drugi su ostavljeni na cedilu. Posto su dugovi ogromni a glad za resursima nezajazljiva u kombinaciji sa neverovatnim rastom Azijskih ekonomija predvodjenih Kinom polako dolazi do polarizacije sveta gde se vec naziru konture buducih sukoba. Poenta price je da je resursa sve manje, a standard Zapada vec sada preveliki za njihove stvarne mogucnosti, mnogo veca potrosnja nego sto je realna i moguca. Dok sa druge strane imate fantasticno skromne azijske radnike sa vecom produktivnoscu od zapadnih. Sve u svemu jos uvek su ispred u tehnoloskom aspektu ali se ta razlika velikom brzinom smanjuje. Muckaju se nove karte jer je stanje podele sveta posle II svetskog rata prevazidjeno. A sta ce biti sa nama to je nebitno jer smo isuvise mali i nebitni za bilo kakve poglede

Zoran

pre 7 godina

Neka nam omoguce slobodoan protok radne snage, nista vise. Samo da odem odavde.
(Petar, 27. mart 2017 19:15)

Jes, oni sisali vesla. Sto da im ti odes i radis za 2000 evra, kad mogu oni dodju u Srbiju i ti da im radis isto za 300 evra.

Zoran

pre 7 godina

Јел знате шта се дешава са нечим целим, кад (и само покуша да) се креће различитим брзинама?
(Crni, 27. mart 2017 19:03)

Prvo se jave pukotine i raspadne se.

444

pre 7 godina

"tek kad njihove privrede po konkurentnosti i društva po demokratskom razvoju dođu do nivoa da unose dodatu vrednost u Uniju, a ne da uđu kao siromašni rođaci s praznom kasom i nesređenom pravnom državom. "

Ovo me dokrajcilo :D Zbog ovoga ne verujem da cemo ikada uci.

mile dodik

pre 7 godina

@Magarac... ne znam ja od čega ćeš ti da živiš, za sebe znam.Imam svinje, krave, kokoške, ćurke, a bogami imam i povrća i voća.Naravno tu su vino i rakija,sve domaće.Kad počnem da čitam komentare ovih gradskih momaka, prosto me tuga neka hvata.

Igor Gavran

pre 7 godina

Naravoucenije je da ako sami sebi ne pomognemo niko nece. To ovaj narod nikako da shvati. I nije tacno da Srbija nema para, para ima ali se mnogo krade. A sve sto se pokrade trosi se na luksuz umesto da se pare ulazu u biznis. Ja nemam nikakav problem da budem u plusu u Srbiji. Nama ne treba pametna vlast, vec jedan posten i miroljubiv covek na vlasti. Kod svih nasih vlasti je osnovni instikt da se ostane na vlasti i da se prigrabi sto vise. A to je fatalno za narod i drzavu.

besna glista

pre 7 godina

Prvi i osnovni element clanstva koji je zemljama bivse Jugoslavije (cuj 'Balkan', 'region', haha) potreban je mogucnost da se nasi gradjani zaposljavaju u ostalim clanicama unije kako bi se spasili bede u maticnim zemljama. To je za nas, kao narod, najbitnije i preko potrebno i na tome treba insistirati i pre pristupanja clanstvu. Ukoliko nam se to ne ponudi prvo, nemamo o cemu da razgovaramo jer su sve ostale 'reforme' ili kozmeticke ili neizvodljive. Izgubili smo skoro 20 godina na neko natezanje bez rezultata. Krajnje je vreme da dobijemo nesto konkretno.

Crni

pre 7 godina

Јел знате шта се дешава са нечим целим, кад (и само покуша да) се креће различитим брзинама?

Volem da uzimam pare na duduci

pre 7 godina

Hmm, eto smesi mi se jos 100 evra. Kladio sam se sa bratancem 2004. da Srbija nece uci u EU do 2014. Kada je izgubio i isplatio opkladu, kladili smo se ponovo. Ja sam rekao da nece do 2030, posto sam morao da dam neki datum umesto nikad. Smesi mi se jos 100 evrica i trljanje nosa sledecih 13 godina. A posle nova opklada, dok ne odemo u penziju.

magarac sa velikim... repom

pre 7 godina

Anti-evropska propaganda u Srbiji je veoma jaka i svakodnevno prisutna, a ovaj tekst je krupan doprinos takvim trendovima...
Sa druge strane, proruska propaganda je svakodnevno sve očiglednija i dobija u širini...
Jedino nije jasno, niti je neko uzeo sebi truda, da objasni (glupim) srpskim masama, šta će da bude i od čega će da se živi, ako se nastavi ovim izuzetno "naprednim" putem..?

Horizont

pre 7 godina

Balkanu nude Albanoslaviju za početak. To je tzv. Balkanska unija 6Z (Albanija, Bosna, C.G., Kosovo, Makedonija, Srbija). 18 mil. stanovnika, 8 mil.muslimana, 8 mil. pravoslavaca, 1 mil. katolika, 1 mil. ateista i vojne baze Amerike, Rusije i Turske. C.G., Kosovo, Albanija i Makedonija, američka zona, Bosna turska zona, Srbija ruska zona. Ako EU potraje 10 godina, i ako Albanoslavija zaživi kao projekt i region ostane stabilan, tada možda ubrzani ulazak čitavog regiona u EU. Dakle 2027. početak integracije regiona a realizacija negdje do 2030. Ali stanje može biti i gore. Srbija će uskoro da dotera Migove, Hrvatska od Amera dobila neke specijalne programe za ratovanje pješadije, a najavljena je i kupnja eskadrile. Turska prijateljima Rusima nabila carine na pšenicu. Ko zna šta će na kraju da bude.

Zoran

pre 7 godina

Neka nam omoguce slobodoan protok radne snage, nista vise. Samo da odem odavde.
(Petar, 27. mart 2017 19:15)

Jes, oni sisali vesla. Sto da im ti odes i radis za 2000 evra, kad mogu oni dodju u Srbiju i ti da im radis isto za 300 evra.

Volem da uzimam pare na duduci

pre 7 godina

Hmm, eto smesi mi se jos 100 evra. Kladio sam se sa bratancem 2004. da Srbija nece uci u EU do 2014. Kada je izgubio i isplatio opkladu, kladili smo se ponovo. Ja sam rekao da nece do 2030, posto sam morao da dam neki datum umesto nikad. Smesi mi se jos 100 evrica i trljanje nosa sledecih 13 godina. A posle nova opklada, dok ne odemo u penziju.

Crni

pre 7 godina

Јел знате шта се дешава са нечим целим, кад (и само покуша да) се креће различитим брзинама?

Igor Gavran

pre 7 godina

Naravoucenije je da ako sami sebi ne pomognemo niko nece. To ovaj narod nikako da shvati. I nije tacno da Srbija nema para, para ima ali se mnogo krade. A sve sto se pokrade trosi se na luksuz umesto da se pare ulazu u biznis. Ja nemam nikakav problem da budem u plusu u Srbiji. Nama ne treba pametna vlast, vec jedan posten i miroljubiv covek na vlasti. Kod svih nasih vlasti je osnovni instikt da se ostane na vlasti i da se prigrabi sto vise. A to je fatalno za narod i drzavu.

Horizont

pre 7 godina

Balkanu nude Albanoslaviju za početak. To je tzv. Balkanska unija 6Z (Albanija, Bosna, C.G., Kosovo, Makedonija, Srbija). 18 mil. stanovnika, 8 mil.muslimana, 8 mil. pravoslavaca, 1 mil. katolika, 1 mil. ateista i vojne baze Amerike, Rusije i Turske. C.G., Kosovo, Albanija i Makedonija, američka zona, Bosna turska zona, Srbija ruska zona. Ako EU potraje 10 godina, i ako Albanoslavija zaživi kao projekt i region ostane stabilan, tada možda ubrzani ulazak čitavog regiona u EU. Dakle 2027. početak integracije regiona a realizacija negdje do 2030. Ali stanje može biti i gore. Srbija će uskoro da dotera Migove, Hrvatska od Amera dobila neke specijalne programe za ratovanje pješadije, a najavljena je i kupnja eskadrile. Turska prijateljima Rusima nabila carine na pšenicu. Ko zna šta će na kraju da bude.

magarac sa velikim... repom

pre 7 godina

Anti-evropska propaganda u Srbiji je veoma jaka i svakodnevno prisutna, a ovaj tekst je krupan doprinos takvim trendovima...
Sa druge strane, proruska propaganda je svakodnevno sve očiglednija i dobija u širini...
Jedino nije jasno, niti je neko uzeo sebi truda, da objasni (glupim) srpskim masama, šta će da bude i od čega će da se živi, ako se nastavi ovim izuzetno "naprednim" putem..?

Zoran

pre 7 godina

Јел знате шта се дешава са нечим целим, кад (и само покуша да) се креће различитим брзинама?
(Crni, 27. mart 2017 19:03)

Prvo se jave pukotine i raspadne se.

besna glista

pre 7 godina

Prvi i osnovni element clanstva koji je zemljama bivse Jugoslavije (cuj 'Balkan', 'region', haha) potreban je mogucnost da se nasi gradjani zaposljavaju u ostalim clanicama unije kako bi se spasili bede u maticnim zemljama. To je za nas, kao narod, najbitnije i preko potrebno i na tome treba insistirati i pre pristupanja clanstvu. Ukoliko nam se to ne ponudi prvo, nemamo o cemu da razgovaramo jer su sve ostale 'reforme' ili kozmeticke ili neizvodljive. Izgubili smo skoro 20 godina na neko natezanje bez rezultata. Krajnje je vreme da dobijemo nesto konkretno.

zex

pre 7 godina

A da mi ustrojimo Srbiju sa svim zakonima i pravilima po evropskom modelu, privučemo strane investitore, podignemo standard, pa ako nas hoće da referendumom odlučimo, nego nas ovako ovi iz eu pljačkaju a naši vlastodržci samo zamajavaju, a Srbija propada

genije

pre 7 godina

Nekoliko milijardi evra donacija smo znaci zapravo platili sa "100 milijardi evra"? Lepo je znati koliko nas je do sad kostalo ovo planinarenje...

Petar

pre 7 godina

Posle 27 god od pada zida i neverovatnog ekonomskog uspona Zapada nezapamcenog u istoriji sveta pocinju da se pojavljuju pukotine u njihovoj strukturi. Razlozi su ocigledni a to su nesposobnost resavanja problema koji se naziru sa masovnom imigracijom sa istoka i juga kao i neravnomernog raspodele kapitalistickog viska gde je svima jasno da samo jedni dobijaju a drugi su ostavljeni na cedilu. Posto su dugovi ogromni a glad za resursima nezajazljiva u kombinaciji sa neverovatnim rastom Azijskih ekonomija predvodjenih Kinom polako dolazi do polarizacije sveta gde se vec naziru konture buducih sukoba. Poenta price je da je resursa sve manje, a standard Zapada vec sada preveliki za njihove stvarne mogucnosti, mnogo veca potrosnja nego sto je realna i moguca. Dok sa druge strane imate fantasticno skromne azijske radnike sa vecom produktivnoscu od zapadnih. Sve u svemu jos uvek su ispred u tehnoloskom aspektu ali se ta razlika velikom brzinom smanjuje. Muckaju se nove karte jer je stanje podele sveta posle II svetskog rata prevazidjeno. A sta ce biti sa nama to je nebitno jer smo isuvise mali i nebitni za bilo kakve poglede

444

pre 7 godina

"tek kad njihove privrede po konkurentnosti i društva po demokratskom razvoju dođu do nivoa da unose dodatu vrednost u Uniju, a ne da uđu kao siromašni rođaci s praznom kasom i nesređenom pravnom državom. "

Ovo me dokrajcilo :D Zbog ovoga ne verujem da cemo ikada uci.

Jarilo

pre 7 godina

Da Zoran Djindjic nije streljan od strane bezbednosno-mafijaske paradrzve Srbija bi vec bila u EU.. Ovako, sa ovom bratijom na vlasti kojima je Putin ujak, bice dobro ako budemo uopste imali drzavu tamo neke 2030..

dexxter_Po

pre 7 godina

@Magarac... ne znam ja od čega ćeš ti da živiš, za sebe znam.Imam svinje, krave, kokoške, ćurke, a bogami imam i povrća i voća.Naravno tu su vino i rakija,sve domaće.Kad počnem da čitam komentare ovih gradskih momaka, prosto me tuga neka hvata.
(mile dodik, 27. mart 2017 20:35)

Bitno da si nabrojao domace vino i rakiju, to je jako bitno za prezivljavanje. A kako ces npr. da se lecis? Ah da, ti si pravi seoski momak, verovatno oblogama od koprive i tom domacom rakijom?

Zoran

pre 7 godina

"Naravoucenije je da ako sami sebi ne pomognemo niko nece. To ovaj narod nikako da shvati."

Znas kako to ide?

Ima onih koji cekaju ulazak u EU, a ima i onih koji cekaju ulazak Rusa u Srbiju.

Niti se ulazi u EU, niti ce da udju Rusi. Poenta je da ce EU da udje u Srbiju.

A ovi sto ne cekaju ni jedno ni drugo, oni odlaze iz Srbije.

mile dodik

pre 7 godina

@Magarac... ne znam ja od čega ćeš ti da živiš, za sebe znam.Imam svinje, krave, kokoške, ćurke, a bogami imam i povrća i voća.Naravno tu su vino i rakija,sve domaće.Kad počnem da čitam komentare ovih gradskih momaka, prosto me tuga neka hvata.

Jack and the beanstalk

pre 7 godina

Evropski diletanti na evropskoj politickoj sceni - niko od vas ni sopstvenu zemlju ne moze kako treba da vodi ali imate savet za sve .. ne zanima vas balkan nego se plasite ruskog uticaja i ponovnog uspostavlajnja jedne jake zemlje na Balkanu . Bez brige daleko je srbija od toga a i srbi tradicionalno kada god im krene rese da sami upropaste sebe . Nema potrebe da nam pomazete sami cemo . A zaista ne znam sta bi nam evropa donela - mozda neke kredite kao Grcima , spancima , portugalcima ili mozda italijanima

Zoran

pre 7 godina

"Posle 27 god od pada zida i neverovatnog ekonomskog uspona Zapada nezapamcenog u istoriji sveta pocinju da se pojavljuju pukotine u njihovoj strukturi. "

Kako da ne budu pukotine:

Razliciti jezici, kultura, obicaji, temperament, filozofija, sve je razlicito, ma kako se vi upinjali da tvrdite da su ljudi u sustini isti.

Pa jesu oni isti, kao sto su geni od coveka do coveka razlikuju samo u malo procenata. E tih malo procenata je KLJUCNO. Otuda imas: Lopove, nearnike, potuljene, iskrene, folirante, pricljive, pesimiste, ....

Ceo spektar.

I sta ti oces sad, da globalizujes to? Kako? Pa samo standard nizi menja celokupnu covekovu filozofiju. I kad skoci standard opet menaj celu zivotnu filozofiju. A da ne pricam sto onaj ratovao protiv onoga, a ovaj protiv ovoga....pa istorija... Brisanje istorije je isto sto i brisanej memorije u coveku. Ne pali.

Globalisti su se GRDNO zeznuli u proceni.

Zoran

pre 7 godina

Ala nas prevode žedne preko vode, a mi blejimo!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Prota Mateja, 27. mart 2017 19:27)

Ko ceka taj i doceka (nesto).

Desa

pre 7 godina

Koliko sam razumeo, opet su nas dobro izmuzli. Kad ih stignemo ekonomski, primice nas...Mozda u neku od svojih brzina. I tako, svetla buducnost nam je na vidiku, nema diskusoje.

dusanmal

pre 7 godina

@drasko - Kad ce da se nauci da nam NIJE sansa u nikakvom vazalstvu? Niti SFRJ, niti EU niti nekakvo srednje vazalstvo Balkanskih drzava.
Najbolja buducnost Srbije (a prilicno i ostalih Balkanaca, no njima njihov sopstven izbor) je u Ustavno manadiranoj neutralnosti i nezavisnosti. Svajcarski model. Sa svima kako nama odgovara i trgovina i zastita itd. Svet ide u tom pravcu. Brexit i Trump u SAD su primeri. Naravno Globalisti su vrlo nezadovoljni tim pravcem i hteli bi da sve to ocrne kolko god mogu vise, no u korenu svega toga je da je vecini po svetu dojadio Globalizam i njegove posledice.
A i ova "EU po brzinama" ne resava taj problem te ce se i takva raspasti. Nikakvog razloga nema da se pliva ka tonucem brodu.

magarac sa velikim... repom

pre 7 godina

Anti-evropska propaganda u Srbiji je veoma jaka i svakodnevno prisutna, a ovaj tekst je krupan doprinos takvim trendovima...
Sa druge strane, proruska propaganda je svakodnevno sve očiglednija i dobija u širini...
Jedino nije jasno, niti je neko uzeo sebi truda, da objasni (glupim) srpskim masama, šta će da bude i od čega će da se živi, ako se nastavi ovim izuzetno "naprednim" putem..?

Jarilo

pre 7 godina

Da Zoran Djindjic nije streljan od strane bezbednosno-mafijaske paradrzve Srbija bi vec bila u EU.. Ovako, sa ovom bratijom na vlasti kojima je Putin ujak, bice dobro ako budemo uopste imali drzavu tamo neke 2030..

mile dodik

pre 7 godina

@Magarac... ne znam ja od čega ćeš ti da živiš, za sebe znam.Imam svinje, krave, kokoške, ćurke, a bogami imam i povrća i voća.Naravno tu su vino i rakija,sve domaće.Kad počnem da čitam komentare ovih gradskih momaka, prosto me tuga neka hvata.

Horizont

pre 7 godina

Balkanu nude Albanoslaviju za početak. To je tzv. Balkanska unija 6Z (Albanija, Bosna, C.G., Kosovo, Makedonija, Srbija). 18 mil. stanovnika, 8 mil.muslimana, 8 mil. pravoslavaca, 1 mil. katolika, 1 mil. ateista i vojne baze Amerike, Rusije i Turske. C.G., Kosovo, Albanija i Makedonija, američka zona, Bosna turska zona, Srbija ruska zona. Ako EU potraje 10 godina, i ako Albanoslavija zaživi kao projekt i region ostane stabilan, tada možda ubrzani ulazak čitavog regiona u EU. Dakle 2027. početak integracije regiona a realizacija negdje do 2030. Ali stanje može biti i gore. Srbija će uskoro da dotera Migove, Hrvatska od Amera dobila neke specijalne programe za ratovanje pješadije, a najavljena je i kupnja eskadrile. Turska prijateljima Rusima nabila carine na pšenicu. Ko zna šta će na kraju da bude.

dexxter_Po

pre 7 godina

@Magarac... ne znam ja od čega ćeš ti da živiš, za sebe znam.Imam svinje, krave, kokoške, ćurke, a bogami imam i povrća i voća.Naravno tu su vino i rakija,sve domaće.Kad počnem da čitam komentare ovih gradskih momaka, prosto me tuga neka hvata.
(mile dodik, 27. mart 2017 20:35)

Bitno da si nabrojao domace vino i rakiju, to je jako bitno za prezivljavanje. A kako ces npr. da se lecis? Ah da, ti si pravi seoski momak, verovatno oblogama od koprive i tom domacom rakijom?

besna glista

pre 7 godina

Prvi i osnovni element clanstva koji je zemljama bivse Jugoslavije (cuj 'Balkan', 'region', haha) potreban je mogucnost da se nasi gradjani zaposljavaju u ostalim clanicama unije kako bi se spasili bede u maticnim zemljama. To je za nas, kao narod, najbitnije i preko potrebno i na tome treba insistirati i pre pristupanja clanstvu. Ukoliko nam se to ne ponudi prvo, nemamo o cemu da razgovaramo jer su sve ostale 'reforme' ili kozmeticke ili neizvodljive. Izgubili smo skoro 20 godina na neko natezanje bez rezultata. Krajnje je vreme da dobijemo nesto konkretno.

Jack and the beanstalk

pre 7 godina

Evropski diletanti na evropskoj politickoj sceni - niko od vas ni sopstvenu zemlju ne moze kako treba da vodi ali imate savet za sve .. ne zanima vas balkan nego se plasite ruskog uticaja i ponovnog uspostavlajnja jedne jake zemlje na Balkanu . Bez brige daleko je srbija od toga a i srbi tradicionalno kada god im krene rese da sami upropaste sebe . Nema potrebe da nam pomazete sami cemo . A zaista ne znam sta bi nam evropa donela - mozda neke kredite kao Grcima , spancima , portugalcima ili mozda italijanima

Zoran

pre 7 godina

"Posle 27 god od pada zida i neverovatnog ekonomskog uspona Zapada nezapamcenog u istoriji sveta pocinju da se pojavljuju pukotine u njihovoj strukturi. "

Kako da ne budu pukotine:

Razliciti jezici, kultura, obicaji, temperament, filozofija, sve je razlicito, ma kako se vi upinjali da tvrdite da su ljudi u sustini isti.

Pa jesu oni isti, kao sto su geni od coveka do coveka razlikuju samo u malo procenata. E tih malo procenata je KLJUCNO. Otuda imas: Lopove, nearnike, potuljene, iskrene, folirante, pricljive, pesimiste, ....

Ceo spektar.

I sta ti oces sad, da globalizujes to? Kako? Pa samo standard nizi menja celokupnu covekovu filozofiju. I kad skoci standard opet menaj celu zivotnu filozofiju. A da ne pricam sto onaj ratovao protiv onoga, a ovaj protiv ovoga....pa istorija... Brisanje istorije je isto sto i brisanej memorije u coveku. Ne pali.

Globalisti su se GRDNO zeznuli u proceni.

genije

pre 7 godina

Nekoliko milijardi evra donacija smo znaci zapravo platili sa "100 milijardi evra"? Lepo je znati koliko nas je do sad kostalo ovo planinarenje...

zex

pre 7 godina

A da mi ustrojimo Srbiju sa svim zakonima i pravilima po evropskom modelu, privučemo strane investitore, podignemo standard, pa ako nas hoće da referendumom odlučimo, nego nas ovako ovi iz eu pljačkaju a naši vlastodržci samo zamajavaju, a Srbija propada

Volem da uzimam pare na duduci

pre 7 godina

Hmm, eto smesi mi se jos 100 evra. Kladio sam se sa bratancem 2004. da Srbija nece uci u EU do 2014. Kada je izgubio i isplatio opkladu, kladili smo se ponovo. Ja sam rekao da nece do 2030, posto sam morao da dam neki datum umesto nikad. Smesi mi se jos 100 evrica i trljanje nosa sledecih 13 godina. A posle nova opklada, dok ne odemo u penziju.

Petar

pre 7 godina

Posle 27 god od pada zida i neverovatnog ekonomskog uspona Zapada nezapamcenog u istoriji sveta pocinju da se pojavljuju pukotine u njihovoj strukturi. Razlozi su ocigledni a to su nesposobnost resavanja problema koji se naziru sa masovnom imigracijom sa istoka i juga kao i neravnomernog raspodele kapitalistickog viska gde je svima jasno da samo jedni dobijaju a drugi su ostavljeni na cedilu. Posto su dugovi ogromni a glad za resursima nezajazljiva u kombinaciji sa neverovatnim rastom Azijskih ekonomija predvodjenih Kinom polako dolazi do polarizacije sveta gde se vec naziru konture buducih sukoba. Poenta price je da je resursa sve manje, a standard Zapada vec sada preveliki za njihove stvarne mogucnosti, mnogo veca potrosnja nego sto je realna i moguca. Dok sa druge strane imate fantasticno skromne azijske radnike sa vecom produktivnoscu od zapadnih. Sve u svemu jos uvek su ispred u tehnoloskom aspektu ali se ta razlika velikom brzinom smanjuje. Muckaju se nove karte jer je stanje podele sveta posle II svetskog rata prevazidjeno. A sta ce biti sa nama to je nebitno jer smo isuvise mali i nebitni za bilo kakve poglede

Crni

pre 7 godina

Јел знате шта се дешава са нечим целим, кад (и само покуша да) се креће различитим брзинама?

Zoran

pre 7 godina

Јел знате шта се дешава са нечим целим, кад (и само покуша да) се креће различитим брзинама?
(Crni, 27. mart 2017 19:03)

Prvo se jave pukotine i raspadne se.

Igor Gavran

pre 7 godina

Naravoucenije je da ako sami sebi ne pomognemo niko nece. To ovaj narod nikako da shvati. I nije tacno da Srbija nema para, para ima ali se mnogo krade. A sve sto se pokrade trosi se na luksuz umesto da se pare ulazu u biznis. Ja nemam nikakav problem da budem u plusu u Srbiji. Nama ne treba pametna vlast, vec jedan posten i miroljubiv covek na vlasti. Kod svih nasih vlasti je osnovni instikt da se ostane na vlasti i da se prigrabi sto vise. A to je fatalno za narod i drzavu.

Zoran

pre 7 godina

Ala nas prevode žedne preko vode, a mi blejimo!
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Prota Mateja, 27. mart 2017 19:27)

Ko ceka taj i doceka (nesto).

Zoran

pre 7 godina

"Naravoucenije je da ako sami sebi ne pomognemo niko nece. To ovaj narod nikako da shvati."

Znas kako to ide?

Ima onih koji cekaju ulazak u EU, a ima i onih koji cekaju ulazak Rusa u Srbiju.

Niti se ulazi u EU, niti ce da udju Rusi. Poenta je da ce EU da udje u Srbiju.

A ovi sto ne cekaju ni jedno ni drugo, oni odlaze iz Srbije.

444

pre 7 godina

"tek kad njihove privrede po konkurentnosti i društva po demokratskom razvoju dođu do nivoa da unose dodatu vrednost u Uniju, a ne da uđu kao siromašni rođaci s praznom kasom i nesređenom pravnom državom. "

Ovo me dokrajcilo :D Zbog ovoga ne verujem da cemo ikada uci.

Zoran

pre 7 godina

Neka nam omoguce slobodoan protok radne snage, nista vise. Samo da odem odavde.
(Petar, 27. mart 2017 19:15)

Jes, oni sisali vesla. Sto da im ti odes i radis za 2000 evra, kad mogu oni dodju u Srbiju i ti da im radis isto za 300 evra.

Desa

pre 7 godina

Koliko sam razumeo, opet su nas dobro izmuzli. Kad ih stignemo ekonomski, primice nas...Mozda u neku od svojih brzina. I tako, svetla buducnost nam je na vidiku, nema diskusoje.

dusanmal

pre 7 godina

@drasko - Kad ce da se nauci da nam NIJE sansa u nikakvom vazalstvu? Niti SFRJ, niti EU niti nekakvo srednje vazalstvo Balkanskih drzava.
Najbolja buducnost Srbije (a prilicno i ostalih Balkanaca, no njima njihov sopstven izbor) je u Ustavno manadiranoj neutralnosti i nezavisnosti. Svajcarski model. Sa svima kako nama odgovara i trgovina i zastita itd. Svet ide u tom pravcu. Brexit i Trump u SAD su primeri. Naravno Globalisti su vrlo nezadovoljni tim pravcem i hteli bi da sve to ocrne kolko god mogu vise, no u korenu svega toga je da je vecini po svetu dojadio Globalizam i njegove posledice.
A i ova "EU po brzinama" ne resava taj problem te ce se i takva raspasti. Nikakvog razloga nema da se pliva ka tonucem brodu.