Četvrtak, 23.03.2017.

17:25

Sovjetskim "čudom" su Srbi oborili "nevidljivog" / VIDEO

Pri obeležavanju Dana sećanja na stradale tokom agresije NATO, kod Vojnog muzeja na Kalemegdanu je postavljen raketni sistem S-125 Neva.

Izvor: B92

Sovjetskim "èudom" su Srbi oborili "nevidljivog" / VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

47 Komentari

Sortiraj po:

klap klap

pre 7 godina

Nato je imao preko 35.000 borbenih letova svih tipova aviona. Oborena su dva što je učinak uspješnosti protivvazdušne odbrane Srbije od 0.006%.
Bravo.

.

pre 7 godina

@upuceni
Raptor se ne proizvodi 10 godina, to je tacno. Ali je istovremeno i dalje najbolji avion u upotrebi i avion na ciji je izvoz Kongres uveo zabranu, jer ne zele da bilo ko ima takvu tehnologiju.
Ima problema i nedostataka, ali daleko od toga da je promasaj. I ne, ne proizvodi se F-35 zato sto je F-22 promasaj, nego zato sto tako funkcionise americka vojska.
Uvek proizvode dva osnovna tipa lovca po generaciji, jedan je kvalitetniji, sluzi prvenstveno za borbe u vazduhu i proizvodi se u manjim kolicinama, dok je drugi nesto manje kvalitetan, po nameni je visenamenski avion i proizvodi se u vecim kolicinama.
Primer za to su ti F-15 i F-16. F-15 zver od aviona, prvenstvena namena postizanje prevlasti u vazdusnom prostoru, proizvedeno nekih 400-500 aviona za SAD, izvezen samo najvecim saveznicima (Izrael, J. Koreja, Japan, S. Arabija). F-16 visenamenski avion, manje kvalitetan od F-15, prodali ga svima koji su ga hteli, tako da je najprodavaniji avion u svetu, za SAD proizvedeno oko 1 000 aviona (u upotrebi u datom trenutku).

leptirica

pre 7 godina

@(netko, 23. mart 2017 20:12) 

F22 Raptor se neproizvodi vise od 10 godina. Totalni promasaj. Potrazi malo na internetu ima gomila americkih emisija i izvestaja medija o tome. Zato su SAD pocele sa razvojem F35. Mada ni on nije bez problema. I o tome ima dosta izvestaja na Youtubu.
(upuceni, 23. mart 2017 22:01)

Ne pričaj gluposti. F22 je jedini avion na kojeg je Američki kongres stavio zabranu prodaje , čak ni saveznicima. Po mnogim izvještajima novi f35 nije na razini f22.

.

pre 7 godina

@Angy
Oboren je jedan koji priznaju.
Inace, STELT su ucestvovali u napadima na Irak, SRJ, Libiju, nije bas da su testirani protiv velesila. Lako je nabijati prosek protiv drzava ciji su PVO sistemi prastari.

.

pre 7 godina

@Miki
Pa nije se znalo. Ne postoji avion koji je neoboriv, ali su Amerikanci tvrdili da je F-117 neoboriv, nevidljiv, superioran. Uostalom, taj avion je bio namenjen da probije sovjetsku odbranu, a oboren je od nase PVO i to prastarim sistemom. Senzacija u vojnim krugovima svakako, zato je tiho i povucen iz upotrebe.

koka-kola

pre 7 godina

Kakva smejurija. Oborili par od preko 1000 NATO aviona i od toga se pravi cirkus. Sve da su pukim slucajem gadjali toliko bi pogodili. A to sto smo svesno usli u suludi rat sa sasvim logicnim rezultatom rasturanja zemlje i sto su nas potpuno isterali sa Kosova, nikom nista. Vazno da smo pobedili :) Ovo me podseca na onaj film "Bogovi su pali na teme" kad onaj domorodac nadje flasu koka-kole :)

upuceni

pre 7 godina

@(netko, 23. mart 2017 20:12)

F22 Raptor se neproizvodi vise od 10 godina. Totalni promasaj. Potrazi malo na internetu ima gomila americkih emisija i izvestaja medija o tome. Zato su SAD pocele sa razvojem F35. Mada ni on nije bez problema. I o tome ima dosta izvestaja na Youtubu.

Glasač

pre 7 godina

Gospodin Premijer, gospodin Predsednik i ostala gospoda kandidati za predsednika Republike ne obeležavaju ovaj dan? Ne sećaju se bombardovanja? Ipak, žrtve rata ne glasaju na izborima...

Petar S.

pre 7 godina

Delegacije Rusije i Kine su nakon bombardovanja bile u Srbiji i dat im je uzorak materijala oborenog aviona F117A. Imali su I priliku da pregledaju ostake krila njegovu konstrukciju I material.
Godinu dana kasnije pojaviuo se T50 PAK FA.

Rusi su ga razvijali i ranije ali je i material koji im je dat doprineo razbinjanju MITA o stelt tehnologiji koji su SAD medijski gradili od rata u Zalivu.

Ma koliko to neke bolelo, ( mala) Srbija je PRVA u Istoriji koja je uspela da obori stelt tehnologiju i to ce ostati zabelezeno.

Radovan

pre 7 godina

Ma ti momci su bili pravi. Sto se mene tice, oni mogu da stanu rame uz rame sa junacima iz I i II sv. rata. Politicari treba da se sramote jer su doveli zemlju u situaciju da ratuje protiv trecine vojno najjacih zemalja sveta. 90-e nam jednostavno nisu trebale.

Angy

pre 7 godina

Stealth nije "nevidljiv" nego "prikriven". Amerikanci ovu tehnologiju ne zovu "invisible". Samo se kod nas stealth avioni zovu "nevidljivim". Stealth avion je vidljiv ali ima jako mali radarski odraz i moze da se detektuje tek kada avion pridje PVO sistemu. Nisanski radari rade na visokoj frekvenciji i mogu da detektuju F177 tek na oko 30km udaljenosti. F117 iznad Srbije je oboren na udaljenosti od 13km od sistema Neva. Problem je postaviti PVO sistem na pravcu naleta stealth aviona. F117 koji su leteli iznad Srbije su do ciljeva uvek leteli istim koridorom. To je omogucilo da PVO sistem bude doveden na taj pravac i F117 je na 13km detektovan i oboren. Da su F117 menjali putanju naleta bilo bi nemoguce dovesti PVO sisteme na te pravce. Nakon sto je F117 oboren iznad Srbije, americko vazduhoplovstvo je zabranilo koristenje istog pravca naleta za stealth avione. Nakon ovog obaranja americka stealth taktika je postala jos bolja. F117 je nastavio da dominira nebom. U Iraku 2001. preko 50% ciljeva je unisto F117 i nijedan nije oboren. Amerikanci su stealth razvili ne da bi imali nula gubitaka nego da bi imali daleko manje gubitaka nego ako se koriste avioni koji nisu stealth. F117 je leteo u borbenim misijama sve do 2008. i potpuno je ispunio svoju ulogu. Za 25 godina sluzbe i preko 20000 sati bombarderskih misija oboren je samo jedan sto je dokazalo superiosrnost stealth u odnosu na ne-setalth. Da su koristeni klasicni bombarderi na toliki broj misjia, gubici bi bili ogromni.

Miki

pre 7 godina

Ali meni je zapanjujuce koliko je sve danas marketing i PR. Znaci Ameri su zestoko furali tu pricu o superiornosti stelt aviona, i onda ga obori sistem iz 50-tih godina. Toliko o tome.
(N4, 23. mart 2017 18:53)

U beogradskom časopisu "Galaksija" je članak o avionu F117A izašao marta 1989., dakle okruglo 10 godina pre rata. Avion tada uopšte nije predstavljen kao nešto superiorno, već kao kamen međaš - prvi avion na kome su primenjene neke nove tehnologije. Naglašeno je da slabo manevriše na malim visinama, i da "nevidljivost" dolazi do izražaja tek noću, kad oko ne pomaže, već se moraju angažovati svakojaka tehnička pomagala, koja se mogu i ometati. Uglavnom, znalo se dobro da avion nije neoboriv, što se i pokazalo.

Nebitno za rat ali čisto da se zna

pre 7 godina

Sovjetska raketa je pogodila ali zasluga pripada ne raketi već radarskom sistemu Tamara (Čehoslovačke proizvodnje) koji je locirao letilicu uz pomoć posade i kapitana Zoltana (moj Vojvođan).

BSN

pre 7 godina

Sovjetska raketa je pogodila ali zasluga pripada ne raketi već radarskom sistemu Tamara (Čehoslovačke proizvodnje) koji je locirao letilicu uz pomoć posade i kapitana Zoltana (moj Vojvođan).
(Nebitno za rat ali čisto da se zna, 23. mart 2017 21:10)

"Tamara" je sovjetski radar koji detektuje turbulenciju iza aviona u letu, tako da za njega nema stelt tehnologije. Price da je bila u nasoj sluzbi su urbane legende, na zalost. Cehoslovacka se u vezi sa ovim radarom pominje jer je NATOu predala svoje primerke "Tamare" tako da su se Ameri upoznali sa tim cudom.
F-117 je lociran zahvaljujuci zastarelom ali delotvornom sovjetskom radaru P-15 (ili tako nesto) koji radi na ucestanosti od oko 150 MHz za koju oplata F-117 nije "stelt". Ne moze se biti "stelt" za sve ucestanosti i za sve pravce dolaska radarskog snopa... Konstruktori "stelta" nisu ocekivali da ce njihovo cedo biti osmatrano radarom koji zraci na ucestanosti skoro 20 puta nizoj od one novijih radara. Druga povoljna okolnost su bili dobri meteoroloski uslovi za nocno gadjanje. I iskustvo i sloga nase ekipe.

Pedja

pre 7 godina

Pozdrav za sve rezerviste III diviziona 250. raketne brigade.
p.s.
Inace,
u prvih 3 dana,
na poziv za mobilizaciju PVO jedinica javilo se izmedju
5-10% pozvanih.
I tada su mnogi, mnogi, srbovali a kada su se pojavili vojni pozivari,
ti koji su srbovali posakrivali su se u svoje srBske misije rupe.
p.s.s
ima nas koji smo poziv primili, javili se u jedinicu i ostalo je istorija.
Jedinica koja je srusila " nevidljivi" srusila je i f16 pocetkom maja 1999. To su i jedina dva aviona koja su snimljena kamerama da su srusena.

John

pre 7 godina

(garfild, 23. mart 2017 19:19)

Te priče se vuku još od '99 godine:
- "napad" na aerodrom u Tuzli
- "napad" na aerodrom u Tirani
- brojka od par desetina oborenih aviona što je uredno objavljivao na internetu izvesni "Venik".
A popularizaciji propagandnih izmišljotina je jako doprineo i Lazanski.

Sve je demantovao tadašnji komandant RV i PVO, general Smiljanić, izričito govoreći da se tako nešto nikada nije dogodilo, ali mnogo je lepše živeti u zabludama...

Power

pre 7 godina

@Tuzlak mig 29 je lovac a ne bombarder nije on mogao bombardovati aerodrom sa vazduh vazduh raketama. Inače mi imamo Francuske specijalne bombe Matra Durandal za uništavanje aerodroma u nauraznju orla j22 tako da bi njega koristili za takav izlet a sigurno ne mig 29. Uostalom zašto bi rizikovali avione kad je Tuzla relativno blizu granice pa artiljerija može da dobaci bez problema.

30. april 1975

pre 7 godina

S-125 Neva je bila naša praćka kojom smo uspeli da pogodimo Golijata direktno u zenicu, šteta što ne oborismo B-2 Spirit, on vredi gotovo milijardu $

netko

pre 7 godina

f117, nismo pobedili ali smo im srusili strategiju na koju su se oslanjali narednih 50 god i srusili smo im industriju i istraazivanje vredno na desetine milijarde dolara.. jer sad vec i u drugim svetskim armijama imamo nevidljive avione, brodove, tenkove...stelt tehnologija je obezvredjena
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dezurni komentator, 23. mart 2017 17:48)

vecu glupost odavno nisam procito.

kako je stelt obezvredjen ako su i najnoviji avioni sto kinezi i rusi razvijaju isto takvi?

niti smo im unistili industriju jer je taj avion bio samo za amere pravljen.
a o tehnologiji da ne pricamo, ameri su izvukli pouke iz upotrebe f117 i napravili grdosiju f22 kakvu niko na svetu nema.

zex1

pre 7 godina

Kosovo su planirali da uzmu, zato su nas i bombardovali, ali nisu planirali ni da im padne stelt , niti da iko dobije u ruke njegove ostatke... tako da nisu bas jeftino prosli a nasu nas ni pregazili kako se nadali bombardujuci nas dva ipo meseca bez objave rata... da su nas porusili -jesu, pola sveta je bilo protiv nas, mogli su da nas sravnaju... zbog njihove ljubavi prema pravdi , demokratiji i sl...skoro ko god da je bio ne bi dao Kosovo na tanjiru kako su trazili...

garfild

pre 7 godina

@tuzlak

Nikakav Mig29 nije zamislio da napada aerodrom u Tuzli, vec su piloti Radosavljevic (nazalost poginuo) i Peric (evakuisan iz BiH) pogodjeni blizu granice i avioni su pali na BiH teritoriju. Dosta sa laznim informacijama i mitovima.

palite misovi

pre 7 godina

U rukama Mandusica Vuka svaka je puska ubojita.
To bi trebalo da je neka sustina ove epizode ali vidim da komentari idu u raznim pravcima.
Jeste, SRBI su prvi na svetu oborili cudo od stelta i to "prackom"! - cinjenica/crno na belo. I treba da se hvalimo na sva usta umesto sto se pravimo skromni da nekog nebi isprovocirali.
Nije uticalo na krajnji ishod ali govori mnogo o nama i treba da smo ponosni.

Kapetan Kuka

pre 7 godina

Slava poginulim vojnicima i policajcima koje je agresor napao i ubio u njihovoj zemlji. Slava herojima. Da, to je bi vrlo, vrlo vazan dogadjaj. Ponosan sam na nase vojnike koji su se hrabro borili protiv daleko nadmocnijeg agresora koji je "hrabro" i sa bezbedne visine gadjao gradove Srbije i civile u njima ne bi li ucenio Milosevica da naredi da se vojska povuce sa KiM da bi NATO mogao da ga "hrabro" zauzme tek kad i poslednji drpski vojnik ode sa Kosova.

Milosav

pre 7 godina

Ljudi umesto da se prepirete ko je pobedio i ko je izgubio probajte sa malo postovanja da se setite male Milice Rakic, majora Milenka Pavlovica, neduznih radnika RTSa, vojske i policije sto izgibe na Kosarama ukljucujuci mog rodjaka i imenjaka Milosava Josovica iz KV i stotina drugih i neduznih.
NATO bombardovanje je bilo protiv svih modernih zakona posle cega je legitimnoj drzavi otet deo teritorije i poklonjen drugome.
Probajmo da sa dostojanstvom odamo pocast nasim nevinim zrtvama, molimo se za njihove duse i radimo na tome da se tako nesto nikad vise ne ponovi.
Nikad u NATO!

Cvexi

pre 7 godina

Naravno da je NATO izgubio u tom ratu, na drugi nacin. Tada je postavljen temelj novom svetskom poretku u kome pravila medjunarodnog prava ne vaze. Vazi samo pravo jaceg da uzme ono sto hoce jer mu se moze. Vodjena novim nacelima medjunarodnog prava Rusija je uzela delove Ukrajine i Gruzije a Kina preuzima Juzno kinesko more. Apsolutni poraz vojne i politicke strategije zapada. Sta su mislili u to vreme to samo oni znaju, intervencija na Kosovu i sve sto je nakon toga usledilo je greska za greskom, juce je i sam francuski predsednicki kandidat Fijon to priznao. Steta sto se sva ta zbrka obila nama o glavu.

Sendvic

pre 7 godina

Ovo mu dodje kao kad bi Japanci slavili 7 Decembar jer su tada 1941 unistili pola americke pacificke flote. To sto su zbog toga posle izgubili milione zivota, zaradili dve atomske bombe i postali americka polu-kolonija, to je samo nepravda i zavera CIJE i ko zna koga jos.

Realno

pre 7 godina

To da Neva vidi F117 su znali i Ameri. Da se nisu pravili važni, i da su leteli sa ometačima radara (poseban avion), Neva ga ne bi oborila. Neva je sistem iz pedesetih godina, još uvek u upotrebi jer je dobar, ali čudo tehnike nije. Znaju mu se dobro i prednosti i mane. PVO je bio zanemaren u SFRJ, Neve i Kubovi nisu bili dovoljno dobri. I Buk je tada već bio zastareo a mi ni njega nismo imali.

abc

pre 7 godina

@dezurni komentator
Da, eno USA je pred ekonomskim kolapsom, plate su obezvredjene a industrija se zasniva na motanju kablova. Cek, cek, pa to nije USA nego Srbija...
Vidim komentare koji velicaju pobedu, od te pobede Kosovo je nezavisno, narod nema sta da jede a tajkuni i politicari nikad bogatiji. Cudna neka pobeda cak i za najvece mazohiste...

citajmo pazljivo

pre 7 godina

@dali

Amerikanci nisu poslali helikopter s Jadrana, vec iz Tuzle koja je na oko 100km od mesta obaranja F117 i to helikopter moze da preleti za oko pola sata.

Brane212

pre 7 godina

@f-117


Imaš pravo. Ke može da garantuje momentalnu, potpunu pobedu, bolje ni da se ne bori. Legendarno srpsko junaštvo i smisao za državu.
Stari, taj što je skinuo F-117 je počeo seriju događaja, koji so doveli amere od mita o božanksoj pravednosti i nepobedivosti do Donalda trampa a siguran sam da im ni to nije krajnja stanica.

Tuzlak

pre 7 godina

Smara ovo isticanje jednog totalno nevažnog događaja na događaje 99'te godine. Niti je to imalo kakav uticaj na tok tih događaja niti naglašava neku sposobnost vojske Srbije pogotovo u svjetlu činjenice da su Ameri poslali helikopter koji je sa nosača iz Jadrana doletio u sred Srbije i pokupio oborenog pilota vojsci Srbije ispred nosa!
(dali, 23. mart 2017 17:46)

Helikopter je dosao sa aurodoma Dubrave kod Tuzle gdje su amerikanci imali bazu i tamo se vratio. Isto tako kod Bijeljine je jedan od oborenih mig 29 koji je zamislio napati aerodrom ali nije imao sansu.

budjanovci

pre 7 godina

Ocigledno je skroz da ih boli. Kakve su samo dokumentarce pravili o tom avionu! kad se setim na nacionalnoj geografiji sam gledao pomislis ovo su ameri od marsovaca ukrali kad ono prc

zardoz

pre 7 godina

To obaranje aviona je bila Pirova pobeda. Doduse mora se priznati da je ono sto su nasi politicari ucinili Srbiji mnogo gore nego NATO bombardovanje. Mi uzivamo da obilazimo istinu.

Zoran

pre 7 godina

@f-117 Ko ovde slavi ? Zar fino ne pise u tekstu "Pri obeležavanju Dana sećanja na stradale tokom agresije NATO"(Nikola, 23. mart 2017 17:47)
Za Dan sećanja za mrtve odlazi se na groblje, za Dana sećanja na stradale tokom agresije NATO se ode do spomenika nastradalima. A ne na Kalemegdan, na prezentaciju oružja. Podsetimo se na to zašto Milošević nije sprečio agresiju na Srbiju.

N4

pre 7 godina

Ali meni je zapanjujuce koliko je sve danas marketing i PR. Znaci Ameri su zestoko furali tu pricu o superiornosti stelt aviona, i onda ga obori sistem iz 50-tih godina. Toliko o tome.

seljadin

pre 7 godina

saradjujem poslom sa Nemcima, i jedan njihov inzenjer je izrazio veliko postovanje prema srpskoj vojsci cak je stavio na visu lestvicu od nemacke vojske.
Mozda ono sto je rekao Nikolaj Velimirovic da nas Nemci ne vole, ali nas postuju.

dezurni komentator

pre 7 godina

f117, nismo pobedili ali smo im srusili strategiju na koju su se oslanjali narednih 50 god i srusili smo im industriju i istraazivanje vredno na desetine milijarde dolara.. jer sad vec i u drugim svetskim armijama imamo nevidljive avione, brodove, tenkove...stelt tehnologija je obezvredjena

dali

pre 7 godina

Smara ovo isticanje jednog totalno nevažnog događaja na događaje 99'te godine. Niti je to imalo kakav uticaj na tok tih događaja niti naglašava neku sposobnost vojske Srbije pogotovo u svjetlu činjenice da su Ameri poslali helikopter koji je sa nosača iz Jadrana doletio u sred Srbije i pokupio oborenog pilota vojsci Srbije ispred nosa!

Nepoznati

pre 7 godina

Šta se drugo moglo očekivati? Sovjetska vojna oprema je uvek radila ono za šta je bila namenjena. Ako je avion za izviđanje, biće nenadmašiv u izviđanju.

Nasuprot sovjetskoj, američka vojna oprema je uvek nepotreban trošak na skali miliona i milijardi. Pre par dana je bila i vest da su NATO snage (ne SAD, ali jedan od saveznika) upotrebile projektil vredan 3 miliona dolara da obore dron.

BB

pre 7 godina

Super, skinuli smo im jedan avion! A onda je NATO razorio Srbiju i otcepio Kosovo. Sledi 20 godina zivota u polu bedi i siromastvu. Bravo politicari i generali, stvarno ste mnogo ucinili za svoj narod.

dezurni komentator

pre 7 godina

f117, nismo pobedili ali smo im srusili strategiju na koju su se oslanjali narednih 50 god i srusili smo im industriju i istraazivanje vredno na desetine milijarde dolara.. jer sad vec i u drugim svetskim armijama imamo nevidljive avione, brodove, tenkove...stelt tehnologija je obezvredjena

BB

pre 7 godina

Super, skinuli smo im jedan avion! A onda je NATO razorio Srbiju i otcepio Kosovo. Sledi 20 godina zivota u polu bedi i siromastvu. Bravo politicari i generali, stvarno ste mnogo ucinili za svoj narod.

Milosav

pre 7 godina

Ljudi umesto da se prepirete ko je pobedio i ko je izgubio probajte sa malo postovanja da se setite male Milice Rakic, majora Milenka Pavlovica, neduznih radnika RTSa, vojske i policije sto izgibe na Kosarama ukljucujuci mog rodjaka i imenjaka Milosava Josovica iz KV i stotina drugih i neduznih.
NATO bombardovanje je bilo protiv svih modernih zakona posle cega je legitimnoj drzavi otet deo teritorije i poklonjen drugome.
Probajmo da sa dostojanstvom odamo pocast nasim nevinim zrtvama, molimo se za njihove duse i radimo na tome da se tako nesto nikad vise ne ponovi.
Nikad u NATO!

abc

pre 7 godina

@dezurni komentator
Da, eno USA je pred ekonomskim kolapsom, plate su obezvredjene a industrija se zasniva na motanju kablova. Cek, cek, pa to nije USA nego Srbija...
Vidim komentare koji velicaju pobedu, od te pobede Kosovo je nezavisno, narod nema sta da jede a tajkuni i politicari nikad bogatiji. Cudna neka pobeda cak i za najvece mazohiste...

Cvexi

pre 7 godina

Naravno da je NATO izgubio u tom ratu, na drugi nacin. Tada je postavljen temelj novom svetskom poretku u kome pravila medjunarodnog prava ne vaze. Vazi samo pravo jaceg da uzme ono sto hoce jer mu se moze. Vodjena novim nacelima medjunarodnog prava Rusija je uzela delove Ukrajine i Gruzije a Kina preuzima Juzno kinesko more. Apsolutni poraz vojne i politicke strategije zapada. Sta su mislili u to vreme to samo oni znaju, intervencija na Kosovu i sve sto je nakon toga usledilo je greska za greskom, juce je i sam francuski predsednicki kandidat Fijon to priznao. Steta sto se sva ta zbrka obila nama o glavu.

zardoz

pre 7 godina

To obaranje aviona je bila Pirova pobeda. Doduse mora se priznati da je ono sto su nasi politicari ucinili Srbiji mnogo gore nego NATO bombardovanje. Mi uzivamo da obilazimo istinu.

seljadin

pre 7 godina

saradjujem poslom sa Nemcima, i jedan njihov inzenjer je izrazio veliko postovanje prema srpskoj vojsci cak je stavio na visu lestvicu od nemacke vojske.
Mozda ono sto je rekao Nikolaj Velimirovic da nas Nemci ne vole, ali nas postuju.

palite misovi

pre 7 godina

U rukama Mandusica Vuka svaka je puska ubojita.
To bi trebalo da je neka sustina ove epizode ali vidim da komentari idu u raznim pravcima.
Jeste, SRBI su prvi na svetu oborili cudo od stelta i to "prackom"! - cinjenica/crno na belo. I treba da se hvalimo na sva usta umesto sto se pravimo skromni da nekog nebi isprovocirali.
Nije uticalo na krajnji ishod ali govori mnogo o nama i treba da smo ponosni.

Realno

pre 7 godina

To da Neva vidi F117 su znali i Ameri. Da se nisu pravili važni, i da su leteli sa ometačima radara (poseban avion), Neva ga ne bi oborila. Neva je sistem iz pedesetih godina, još uvek u upotrebi jer je dobar, ali čudo tehnike nije. Znaju mu se dobro i prednosti i mane. PVO je bio zanemaren u SFRJ, Neve i Kubovi nisu bili dovoljno dobri. I Buk je tada već bio zastareo a mi ni njega nismo imali.

dali

pre 7 godina

Smara ovo isticanje jednog totalno nevažnog događaja na događaje 99'te godine. Niti je to imalo kakav uticaj na tok tih događaja niti naglašava neku sposobnost vojske Srbije pogotovo u svjetlu činjenice da su Ameri poslali helikopter koji je sa nosača iz Jadrana doletio u sred Srbije i pokupio oborenog pilota vojsci Srbije ispred nosa!

budjanovci

pre 7 godina

Ocigledno je skroz da ih boli. Kakve su samo dokumentarce pravili o tom avionu! kad se setim na nacionalnoj geografiji sam gledao pomislis ovo su ameri od marsovaca ukrali kad ono prc

garfild

pre 7 godina

@tuzlak

Nikakav Mig29 nije zamislio da napada aerodrom u Tuzli, vec su piloti Radosavljevic (nazalost poginuo) i Peric (evakuisan iz BiH) pogodjeni blizu granice i avioni su pali na BiH teritoriju. Dosta sa laznim informacijama i mitovima.

N4

pre 7 godina

Ali meni je zapanjujuce koliko je sve danas marketing i PR. Znaci Ameri su zestoko furali tu pricu o superiornosti stelt aviona, i onda ga obori sistem iz 50-tih godina. Toliko o tome.

Kapetan Kuka

pre 7 godina

Slava poginulim vojnicima i policajcima koje je agresor napao i ubio u njihovoj zemlji. Slava herojima. Da, to je bi vrlo, vrlo vazan dogadjaj. Ponosan sam na nase vojnike koji su se hrabro borili protiv daleko nadmocnijeg agresora koji je "hrabro" i sa bezbedne visine gadjao gradove Srbije i civile u njima ne bi li ucenio Milosevica da naredi da se vojska povuce sa KiM da bi NATO mogao da ga "hrabro" zauzme tek kad i poslednji drpski vojnik ode sa Kosova.

Sendvic

pre 7 godina

Ovo mu dodje kao kad bi Japanci slavili 7 Decembar jer su tada 1941 unistili pola americke pacificke flote. To sto su zbog toga posle izgubili milione zivota, zaradili dve atomske bombe i postali americka polu-kolonija, to je samo nepravda i zavera CIJE i ko zna koga jos.

Pedja

pre 7 godina

Pozdrav za sve rezerviste III diviziona 250. raketne brigade.
p.s.
Inace,
u prvih 3 dana,
na poziv za mobilizaciju PVO jedinica javilo se izmedju
5-10% pozvanih.
I tada su mnogi, mnogi, srbovali a kada su se pojavili vojni pozivari,
ti koji su srbovali posakrivali su se u svoje srBske misije rupe.
p.s.s
ima nas koji smo poziv primili, javili se u jedinicu i ostalo je istorija.
Jedinica koja je srusila " nevidljivi" srusila je i f16 pocetkom maja 1999. To su i jedina dva aviona koja su snimljena kamerama da su srusena.

Nepoznati

pre 7 godina

Šta se drugo moglo očekivati? Sovjetska vojna oprema je uvek radila ono za šta je bila namenjena. Ako je avion za izviđanje, biće nenadmašiv u izviđanju.

Nasuprot sovjetskoj, američka vojna oprema je uvek nepotreban trošak na skali miliona i milijardi. Pre par dana je bila i vest da su NATO snage (ne SAD, ali jedan od saveznika) upotrebile projektil vredan 3 miliona dolara da obore dron.

citajmo pazljivo

pre 7 godina

@dali

Amerikanci nisu poslali helikopter s Jadrana, vec iz Tuzle koja je na oko 100km od mesta obaranja F117 i to helikopter moze da preleti za oko pola sata.

30. april 1975

pre 7 godina

S-125 Neva je bila naša praćka kojom smo uspeli da pogodimo Golijata direktno u zenicu, šteta što ne oborismo B-2 Spirit, on vredi gotovo milijardu $

BSN

pre 7 godina

Sovjetska raketa je pogodila ali zasluga pripada ne raketi već radarskom sistemu Tamara (Čehoslovačke proizvodnje) koji je locirao letilicu uz pomoć posade i kapitana Zoltana (moj Vojvođan).
(Nebitno za rat ali čisto da se zna, 23. mart 2017 21:10)

"Tamara" je sovjetski radar koji detektuje turbulenciju iza aviona u letu, tako da za njega nema stelt tehnologije. Price da je bila u nasoj sluzbi su urbane legende, na zalost. Cehoslovacka se u vezi sa ovim radarom pominje jer je NATOu predala svoje primerke "Tamare" tako da su se Ameri upoznali sa tim cudom.
F-117 je lociran zahvaljujuci zastarelom ali delotvornom sovjetskom radaru P-15 (ili tako nesto) koji radi na ucestanosti od oko 150 MHz za koju oplata F-117 nije "stelt". Ne moze se biti "stelt" za sve ucestanosti i za sve pravce dolaska radarskog snopa... Konstruktori "stelta" nisu ocekivali da ce njihovo cedo biti osmatrano radarom koji zraci na ucestanosti skoro 20 puta nizoj od one novijih radara. Druga povoljna okolnost su bili dobri meteoroloski uslovi za nocno gadjanje. I iskustvo i sloga nase ekipe.

Brane212

pre 7 godina

@f-117


Imaš pravo. Ke može da garantuje momentalnu, potpunu pobedu, bolje ni da se ne bori. Legendarno srpsko junaštvo i smisao za državu.
Stari, taj što je skinuo F-117 je počeo seriju događaja, koji so doveli amere od mita o božanksoj pravednosti i nepobedivosti do Donalda trampa a siguran sam da im ni to nije krajnja stanica.

Zoran

pre 7 godina

@f-117 Ko ovde slavi ? Zar fino ne pise u tekstu "Pri obeležavanju Dana sećanja na stradale tokom agresije NATO"(Nikola, 23. mart 2017 17:47)
Za Dan sećanja za mrtve odlazi se na groblje, za Dana sećanja na stradale tokom agresije NATO se ode do spomenika nastradalima. A ne na Kalemegdan, na prezentaciju oružja. Podsetimo se na to zašto Milošević nije sprečio agresiju na Srbiju.

zex1

pre 7 godina

Kosovo su planirali da uzmu, zato su nas i bombardovali, ali nisu planirali ni da im padne stelt , niti da iko dobije u ruke njegove ostatke... tako da nisu bas jeftino prosli a nasu nas ni pregazili kako se nadali bombardujuci nas dva ipo meseca bez objave rata... da su nas porusili -jesu, pola sveta je bilo protiv nas, mogli su da nas sravnaju... zbog njihove ljubavi prema pravdi , demokratiji i sl...skoro ko god da je bio ne bi dao Kosovo na tanjiru kako su trazili...

John

pre 7 godina

(garfild, 23. mart 2017 19:19)

Te priče se vuku još od '99 godine:
- "napad" na aerodrom u Tuzli
- "napad" na aerodrom u Tirani
- brojka od par desetina oborenih aviona što je uredno objavljivao na internetu izvesni "Venik".
A popularizaciji propagandnih izmišljotina je jako doprineo i Lazanski.

Sve je demantovao tadašnji komandant RV i PVO, general Smiljanić, izričito govoreći da se tako nešto nikada nije dogodilo, ali mnogo je lepše živeti u zabludama...

Petar S.

pre 7 godina

Delegacije Rusije i Kine su nakon bombardovanja bile u Srbiji i dat im je uzorak materijala oborenog aviona F117A. Imali su I priliku da pregledaju ostake krila njegovu konstrukciju I material.
Godinu dana kasnije pojaviuo se T50 PAK FA.

Rusi su ga razvijali i ranije ali je i material koji im je dat doprineo razbinjanju MITA o stelt tehnologiji koji su SAD medijski gradili od rata u Zalivu.

Ma koliko to neke bolelo, ( mala) Srbija je PRVA u Istoriji koja je uspela da obori stelt tehnologiju i to ce ostati zabelezeno.

Radovan

pre 7 godina

Ma ti momci su bili pravi. Sto se mene tice, oni mogu da stanu rame uz rame sa junacima iz I i II sv. rata. Politicari treba da se sramote jer su doveli zemlju u situaciju da ratuje protiv trecine vojno najjacih zemalja sveta. 90-e nam jednostavno nisu trebale.

Tuzlak

pre 7 godina

Smara ovo isticanje jednog totalno nevažnog događaja na događaje 99'te godine. Niti je to imalo kakav uticaj na tok tih događaja niti naglašava neku sposobnost vojske Srbije pogotovo u svjetlu činjenice da su Ameri poslali helikopter koji je sa nosača iz Jadrana doletio u sred Srbije i pokupio oborenog pilota vojsci Srbije ispred nosa!
(dali, 23. mart 2017 17:46)

Helikopter je dosao sa aurodoma Dubrave kod Tuzle gdje su amerikanci imali bazu i tamo se vratio. Isto tako kod Bijeljine je jedan od oborenih mig 29 koji je zamislio napati aerodrom ali nije imao sansu.

Power

pre 7 godina

@Tuzlak mig 29 je lovac a ne bombarder nije on mogao bombardovati aerodrom sa vazduh vazduh raketama. Inače mi imamo Francuske specijalne bombe Matra Durandal za uništavanje aerodroma u nauraznju orla j22 tako da bi njega koristili za takav izlet a sigurno ne mig 29. Uostalom zašto bi rizikovali avione kad je Tuzla relativno blizu granice pa artiljerija može da dobaci bez problema.

Glasač

pre 7 godina

Gospodin Premijer, gospodin Predsednik i ostala gospoda kandidati za predsednika Republike ne obeležavaju ovaj dan? Ne sećaju se bombardovanja? Ipak, žrtve rata ne glasaju na izborima...

netko

pre 7 godina

f117, nismo pobedili ali smo im srusili strategiju na koju su se oslanjali narednih 50 god i srusili smo im industriju i istraazivanje vredno na desetine milijarde dolara.. jer sad vec i u drugim svetskim armijama imamo nevidljive avione, brodove, tenkove...stelt tehnologija je obezvredjena
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dezurni komentator, 23. mart 2017 17:48)

vecu glupost odavno nisam procito.

kako je stelt obezvredjen ako su i najnoviji avioni sto kinezi i rusi razvijaju isto takvi?

niti smo im unistili industriju jer je taj avion bio samo za amere pravljen.
a o tehnologiji da ne pricamo, ameri su izvukli pouke iz upotrebe f117 i napravili grdosiju f22 kakvu niko na svetu nema.

Nebitno za rat ali čisto da se zna

pre 7 godina

Sovjetska raketa je pogodila ali zasluga pripada ne raketi već radarskom sistemu Tamara (Čehoslovačke proizvodnje) koji je locirao letilicu uz pomoć posade i kapitana Zoltana (moj Vojvođan).

Angy

pre 7 godina

Stealth nije "nevidljiv" nego "prikriven". Amerikanci ovu tehnologiju ne zovu "invisible". Samo se kod nas stealth avioni zovu "nevidljivim". Stealth avion je vidljiv ali ima jako mali radarski odraz i moze da se detektuje tek kada avion pridje PVO sistemu. Nisanski radari rade na visokoj frekvenciji i mogu da detektuju F177 tek na oko 30km udaljenosti. F117 iznad Srbije je oboren na udaljenosti od 13km od sistema Neva. Problem je postaviti PVO sistem na pravcu naleta stealth aviona. F117 koji su leteli iznad Srbije su do ciljeva uvek leteli istim koridorom. To je omogucilo da PVO sistem bude doveden na taj pravac i F117 je na 13km detektovan i oboren. Da su F117 menjali putanju naleta bilo bi nemoguce dovesti PVO sisteme na te pravce. Nakon sto je F117 oboren iznad Srbije, americko vazduhoplovstvo je zabranilo koristenje istog pravca naleta za stealth avione. Nakon ovog obaranja americka stealth taktika je postala jos bolja. F117 je nastavio da dominira nebom. U Iraku 2001. preko 50% ciljeva je unisto F117 i nijedan nije oboren. Amerikanci su stealth razvili ne da bi imali nula gubitaka nego da bi imali daleko manje gubitaka nego ako se koriste avioni koji nisu stealth. F117 je leteo u borbenim misijama sve do 2008. i potpuno je ispunio svoju ulogu. Za 25 godina sluzbe i preko 20000 sati bombarderskih misija oboren je samo jedan sto je dokazalo superiosrnost stealth u odnosu na ne-setalth. Da su koristeni klasicni bombarderi na toliki broj misjia, gubici bi bili ogromni.

koka-kola

pre 7 godina

Kakva smejurija. Oborili par od preko 1000 NATO aviona i od toga se pravi cirkus. Sve da su pukim slucajem gadjali toliko bi pogodili. A to sto smo svesno usli u suludi rat sa sasvim logicnim rezultatom rasturanja zemlje i sto su nas potpuno isterali sa Kosova, nikom nista. Vazno da smo pobedili :) Ovo me podseca na onaj film "Bogovi su pali na teme" kad onaj domorodac nadje flasu koka-kole :)

Miki

pre 7 godina

Ali meni je zapanjujuce koliko je sve danas marketing i PR. Znaci Ameri su zestoko furali tu pricu o superiornosti stelt aviona, i onda ga obori sistem iz 50-tih godina. Toliko o tome.
(N4, 23. mart 2017 18:53)

U beogradskom časopisu "Galaksija" je članak o avionu F117A izašao marta 1989., dakle okruglo 10 godina pre rata. Avion tada uopšte nije predstavljen kao nešto superiorno, već kao kamen međaš - prvi avion na kome su primenjene neke nove tehnologije. Naglašeno je da slabo manevriše na malim visinama, i da "nevidljivost" dolazi do izražaja tek noću, kad oko ne pomaže, već se moraju angažovati svakojaka tehnička pomagala, koja se mogu i ometati. Uglavnom, znalo se dobro da avion nije neoboriv, što se i pokazalo.

upuceni

pre 7 godina

@(netko, 23. mart 2017 20:12)

F22 Raptor se neproizvodi vise od 10 godina. Totalni promasaj. Potrazi malo na internetu ima gomila americkih emisija i izvestaja medija o tome. Zato su SAD pocele sa razvojem F35. Mada ni on nije bez problema. I o tome ima dosta izvestaja na Youtubu.

.

pre 7 godina

@Miki
Pa nije se znalo. Ne postoji avion koji je neoboriv, ali su Amerikanci tvrdili da je F-117 neoboriv, nevidljiv, superioran. Uostalom, taj avion je bio namenjen da probije sovjetsku odbranu, a oboren je od nase PVO i to prastarim sistemom. Senzacija u vojnim krugovima svakako, zato je tiho i povucen iz upotrebe.

.

pre 7 godina

@Angy
Oboren je jedan koji priznaju.
Inace, STELT su ucestvovali u napadima na Irak, SRJ, Libiju, nije bas da su testirani protiv velesila. Lako je nabijati prosek protiv drzava ciji su PVO sistemi prastari.

.

pre 7 godina

@upuceni
Raptor se ne proizvodi 10 godina, to je tacno. Ali je istovremeno i dalje najbolji avion u upotrebi i avion na ciji je izvoz Kongres uveo zabranu, jer ne zele da bilo ko ima takvu tehnologiju.
Ima problema i nedostataka, ali daleko od toga da je promasaj. I ne, ne proizvodi se F-35 zato sto je F-22 promasaj, nego zato sto tako funkcionise americka vojska.
Uvek proizvode dva osnovna tipa lovca po generaciji, jedan je kvalitetniji, sluzi prvenstveno za borbe u vazduhu i proizvodi se u manjim kolicinama, dok je drugi nesto manje kvalitetan, po nameni je visenamenski avion i proizvodi se u vecim kolicinama.
Primer za to su ti F-15 i F-16. F-15 zver od aviona, prvenstvena namena postizanje prevlasti u vazdusnom prostoru, proizvedeno nekih 400-500 aviona za SAD, izvezen samo najvecim saveznicima (Izrael, J. Koreja, Japan, S. Arabija). F-16 visenamenski avion, manje kvalitetan od F-15, prodali ga svima koji su ga hteli, tako da je najprodavaniji avion u svetu, za SAD proizvedeno oko 1 000 aviona (u upotrebi u datom trenutku).

leptirica

pre 7 godina

@(netko, 23. mart 2017 20:12) 

F22 Raptor se neproizvodi vise od 10 godina. Totalni promasaj. Potrazi malo na internetu ima gomila americkih emisija i izvestaja medija o tome. Zato su SAD pocele sa razvojem F35. Mada ni on nije bez problema. I o tome ima dosta izvestaja na Youtubu.
(upuceni, 23. mart 2017 22:01)

Ne pričaj gluposti. F22 je jedini avion na kojeg je Američki kongres stavio zabranu prodaje , čak ni saveznicima. Po mnogim izvještajima novi f35 nije na razini f22.

klap klap

pre 7 godina

Nato je imao preko 35.000 borbenih letova svih tipova aviona. Oborena su dva što je učinak uspješnosti protivvazdušne odbrane Srbije od 0.006%.
Bravo.

BB

pre 7 godina

Super, skinuli smo im jedan avion! A onda je NATO razorio Srbiju i otcepio Kosovo. Sledi 20 godina zivota u polu bedi i siromastvu. Bravo politicari i generali, stvarno ste mnogo ucinili za svoj narod.

dali

pre 7 godina

Smara ovo isticanje jednog totalno nevažnog događaja na događaje 99'te godine. Niti je to imalo kakav uticaj na tok tih događaja niti naglašava neku sposobnost vojske Srbije pogotovo u svjetlu činjenice da su Ameri poslali helikopter koji je sa nosača iz Jadrana doletio u sred Srbije i pokupio oborenog pilota vojsci Srbije ispred nosa!

Sendvic

pre 7 godina

Ovo mu dodje kao kad bi Japanci slavili 7 Decembar jer su tada 1941 unistili pola americke pacificke flote. To sto su zbog toga posle izgubili milione zivota, zaradili dve atomske bombe i postali americka polu-kolonija, to je samo nepravda i zavera CIJE i ko zna koga jos.

netko

pre 7 godina

f117, nismo pobedili ali smo im srusili strategiju na koju su se oslanjali narednih 50 god i srusili smo im industriju i istraazivanje vredno na desetine milijarde dolara.. jer sad vec i u drugim svetskim armijama imamo nevidljive avione, brodove, tenkove...stelt tehnologija je obezvredjena
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dezurni komentator, 23. mart 2017 17:48)

vecu glupost odavno nisam procito.

kako je stelt obezvredjen ako su i najnoviji avioni sto kinezi i rusi razvijaju isto takvi?

niti smo im unistili industriju jer je taj avion bio samo za amere pravljen.
a o tehnologiji da ne pricamo, ameri su izvukli pouke iz upotrebe f117 i napravili grdosiju f22 kakvu niko na svetu nema.

abc

pre 7 godina

@dezurni komentator
Da, eno USA je pred ekonomskim kolapsom, plate su obezvredjene a industrija se zasniva na motanju kablova. Cek, cek, pa to nije USA nego Srbija...
Vidim komentare koji velicaju pobedu, od te pobede Kosovo je nezavisno, narod nema sta da jede a tajkuni i politicari nikad bogatiji. Cudna neka pobeda cak i za najvece mazohiste...

Zoran

pre 7 godina

@f-117 Ko ovde slavi ? Zar fino ne pise u tekstu "Pri obeležavanju Dana sećanja na stradale tokom agresije NATO"(Nikola, 23. mart 2017 17:47)
Za Dan sećanja za mrtve odlazi se na groblje, za Dana sećanja na stradale tokom agresije NATO se ode do spomenika nastradalima. A ne na Kalemegdan, na prezentaciju oružja. Podsetimo se na to zašto Milošević nije sprečio agresiju na Srbiju.

dezurni komentator

pre 7 godina

f117, nismo pobedili ali smo im srusili strategiju na koju su se oslanjali narednih 50 god i srusili smo im industriju i istraazivanje vredno na desetine milijarde dolara.. jer sad vec i u drugim svetskim armijama imamo nevidljive avione, brodove, tenkove...stelt tehnologija je obezvredjena

koka-kola

pre 7 godina

Kakva smejurija. Oborili par od preko 1000 NATO aviona i od toga se pravi cirkus. Sve da su pukim slucajem gadjali toliko bi pogodili. A to sto smo svesno usli u suludi rat sa sasvim logicnim rezultatom rasturanja zemlje i sto su nas potpuno isterali sa Kosova, nikom nista. Vazno da smo pobedili :) Ovo me podseca na onaj film "Bogovi su pali na teme" kad onaj domorodac nadje flasu koka-kole :)

Tuzlak

pre 7 godina

Smara ovo isticanje jednog totalno nevažnog događaja na događaje 99'te godine. Niti je to imalo kakav uticaj na tok tih događaja niti naglašava neku sposobnost vojske Srbije pogotovo u svjetlu činjenice da su Ameri poslali helikopter koji je sa nosača iz Jadrana doletio u sred Srbije i pokupio oborenog pilota vojsci Srbije ispred nosa!
(dali, 23. mart 2017 17:46)

Helikopter je dosao sa aurodoma Dubrave kod Tuzle gdje su amerikanci imali bazu i tamo se vratio. Isto tako kod Bijeljine je jedan od oborenih mig 29 koji je zamislio napati aerodrom ali nije imao sansu.

seljadin

pre 7 godina

saradjujem poslom sa Nemcima, i jedan njihov inzenjer je izrazio veliko postovanje prema srpskoj vojsci cak je stavio na visu lestvicu od nemacke vojske.
Mozda ono sto je rekao Nikolaj Velimirovic da nas Nemci ne vole, ali nas postuju.

Nepoznati

pre 7 godina

Šta se drugo moglo očekivati? Sovjetska vojna oprema je uvek radila ono za šta je bila namenjena. Ako je avion za izviđanje, biće nenadmašiv u izviđanju.

Nasuprot sovjetskoj, američka vojna oprema je uvek nepotreban trošak na skali miliona i milijardi. Pre par dana je bila i vest da su NATO snage (ne SAD, ali jedan od saveznika) upotrebile projektil vredan 3 miliona dolara da obore dron.

zardoz

pre 7 godina

To obaranje aviona je bila Pirova pobeda. Doduse mora se priznati da je ono sto su nasi politicari ucinili Srbiji mnogo gore nego NATO bombardovanje. Mi uzivamo da obilazimo istinu.

John

pre 7 godina

(garfild, 23. mart 2017 19:19)

Te priče se vuku još od '99 godine:
- "napad" na aerodrom u Tuzli
- "napad" na aerodrom u Tirani
- brojka od par desetina oborenih aviona što je uredno objavljivao na internetu izvesni "Venik".
A popularizaciji propagandnih izmišljotina je jako doprineo i Lazanski.

Sve je demantovao tadašnji komandant RV i PVO, general Smiljanić, izričito govoreći da se tako nešto nikada nije dogodilo, ali mnogo je lepše živeti u zabludama...

N4

pre 7 godina

Ali meni je zapanjujuce koliko je sve danas marketing i PR. Znaci Ameri su zestoko furali tu pricu o superiornosti stelt aviona, i onda ga obori sistem iz 50-tih godina. Toliko o tome.

Cvexi

pre 7 godina

Naravno da je NATO izgubio u tom ratu, na drugi nacin. Tada je postavljen temelj novom svetskom poretku u kome pravila medjunarodnog prava ne vaze. Vazi samo pravo jaceg da uzme ono sto hoce jer mu se moze. Vodjena novim nacelima medjunarodnog prava Rusija je uzela delove Ukrajine i Gruzije a Kina preuzima Juzno kinesko more. Apsolutni poraz vojne i politicke strategije zapada. Sta su mislili u to vreme to samo oni znaju, intervencija na Kosovu i sve sto je nakon toga usledilo je greska za greskom, juce je i sam francuski predsednicki kandidat Fijon to priznao. Steta sto se sva ta zbrka obila nama o glavu.

budjanovci

pre 7 godina

Ocigledno je skroz da ih boli. Kakve su samo dokumentarce pravili o tom avionu! kad se setim na nacionalnoj geografiji sam gledao pomislis ovo su ameri od marsovaca ukrali kad ono prc

Milosav

pre 7 godina

Ljudi umesto da se prepirete ko je pobedio i ko je izgubio probajte sa malo postovanja da se setite male Milice Rakic, majora Milenka Pavlovica, neduznih radnika RTSa, vojske i policije sto izgibe na Kosarama ukljucujuci mog rodjaka i imenjaka Milosava Josovica iz KV i stotina drugih i neduznih.
NATO bombardovanje je bilo protiv svih modernih zakona posle cega je legitimnoj drzavi otet deo teritorije i poklonjen drugome.
Probajmo da sa dostojanstvom odamo pocast nasim nevinim zrtvama, molimo se za njihove duse i radimo na tome da se tako nesto nikad vise ne ponovi.
Nikad u NATO!

Brane212

pre 7 godina

@f-117


Imaš pravo. Ke može da garantuje momentalnu, potpunu pobedu, bolje ni da se ne bori. Legendarno srpsko junaštvo i smisao za državu.
Stari, taj što je skinuo F-117 je počeo seriju događaja, koji so doveli amere od mita o božanksoj pravednosti i nepobedivosti do Donalda trampa a siguran sam da im ni to nije krajnja stanica.

palite misovi

pre 7 godina

U rukama Mandusica Vuka svaka je puska ubojita.
To bi trebalo da je neka sustina ove epizode ali vidim da komentari idu u raznim pravcima.
Jeste, SRBI su prvi na svetu oborili cudo od stelta i to "prackom"! - cinjenica/crno na belo. I treba da se hvalimo na sva usta umesto sto se pravimo skromni da nekog nebi isprovocirali.
Nije uticalo na krajnji ishod ali govori mnogo o nama i treba da smo ponosni.

zex1

pre 7 godina

Kosovo su planirali da uzmu, zato su nas i bombardovali, ali nisu planirali ni da im padne stelt , niti da iko dobije u ruke njegove ostatke... tako da nisu bas jeftino prosli a nasu nas ni pregazili kako se nadali bombardujuci nas dva ipo meseca bez objave rata... da su nas porusili -jesu, pola sveta je bilo protiv nas, mogli su da nas sravnaju... zbog njihove ljubavi prema pravdi , demokratiji i sl...skoro ko god da je bio ne bi dao Kosovo na tanjiru kako su trazili...

Realno

pre 7 godina

To da Neva vidi F117 su znali i Ameri. Da se nisu pravili važni, i da su leteli sa ometačima radara (poseban avion), Neva ga ne bi oborila. Neva je sistem iz pedesetih godina, još uvek u upotrebi jer je dobar, ali čudo tehnike nije. Znaju mu se dobro i prednosti i mane. PVO je bio zanemaren u SFRJ, Neve i Kubovi nisu bili dovoljno dobri. I Buk je tada već bio zastareo a mi ni njega nismo imali.

Nebitno za rat ali čisto da se zna

pre 7 godina

Sovjetska raketa je pogodila ali zasluga pripada ne raketi već radarskom sistemu Tamara (Čehoslovačke proizvodnje) koji je locirao letilicu uz pomoć posade i kapitana Zoltana (moj Vojvođan).

Kapetan Kuka

pre 7 godina

Slava poginulim vojnicima i policajcima koje je agresor napao i ubio u njihovoj zemlji. Slava herojima. Da, to je bi vrlo, vrlo vazan dogadjaj. Ponosan sam na nase vojnike koji su se hrabro borili protiv daleko nadmocnijeg agresora koji je "hrabro" i sa bezbedne visine gadjao gradove Srbije i civile u njima ne bi li ucenio Milosevica da naredi da se vojska povuce sa KiM da bi NATO mogao da ga "hrabro" zauzme tek kad i poslednji drpski vojnik ode sa Kosova.

Angy

pre 7 godina

Stealth nije "nevidljiv" nego "prikriven". Amerikanci ovu tehnologiju ne zovu "invisible". Samo se kod nas stealth avioni zovu "nevidljivim". Stealth avion je vidljiv ali ima jako mali radarski odraz i moze da se detektuje tek kada avion pridje PVO sistemu. Nisanski radari rade na visokoj frekvenciji i mogu da detektuju F177 tek na oko 30km udaljenosti. F117 iznad Srbije je oboren na udaljenosti od 13km od sistema Neva. Problem je postaviti PVO sistem na pravcu naleta stealth aviona. F117 koji su leteli iznad Srbije su do ciljeva uvek leteli istim koridorom. To je omogucilo da PVO sistem bude doveden na taj pravac i F117 je na 13km detektovan i oboren. Da su F117 menjali putanju naleta bilo bi nemoguce dovesti PVO sisteme na te pravce. Nakon sto je F117 oboren iznad Srbije, americko vazduhoplovstvo je zabranilo koristenje istog pravca naleta za stealth avione. Nakon ovog obaranja americka stealth taktika je postala jos bolja. F117 je nastavio da dominira nebom. U Iraku 2001. preko 50% ciljeva je unisto F117 i nijedan nije oboren. Amerikanci su stealth razvili ne da bi imali nula gubitaka nego da bi imali daleko manje gubitaka nego ako se koriste avioni koji nisu stealth. F117 je leteo u borbenim misijama sve do 2008. i potpuno je ispunio svoju ulogu. Za 25 godina sluzbe i preko 20000 sati bombarderskih misija oboren je samo jedan sto je dokazalo superiosrnost stealth u odnosu na ne-setalth. Da su koristeni klasicni bombarderi na toliki broj misjia, gubici bi bili ogromni.

30. april 1975

pre 7 godina

S-125 Neva je bila naša praćka kojom smo uspeli da pogodimo Golijata direktno u zenicu, šteta što ne oborismo B-2 Spirit, on vredi gotovo milijardu $

Miki

pre 7 godina

Ali meni je zapanjujuce koliko je sve danas marketing i PR. Znaci Ameri su zestoko furali tu pricu o superiornosti stelt aviona, i onda ga obori sistem iz 50-tih godina. Toliko o tome.
(N4, 23. mart 2017 18:53)

U beogradskom časopisu "Galaksija" je članak o avionu F117A izašao marta 1989., dakle okruglo 10 godina pre rata. Avion tada uopšte nije predstavljen kao nešto superiorno, već kao kamen međaš - prvi avion na kome su primenjene neke nove tehnologije. Naglašeno je da slabo manevriše na malim visinama, i da "nevidljivost" dolazi do izražaja tek noću, kad oko ne pomaže, već se moraju angažovati svakojaka tehnička pomagala, koja se mogu i ometati. Uglavnom, znalo se dobro da avion nije neoboriv, što se i pokazalo.

Petar S.

pre 7 godina

Delegacije Rusije i Kine su nakon bombardovanja bile u Srbiji i dat im je uzorak materijala oborenog aviona F117A. Imali su I priliku da pregledaju ostake krila njegovu konstrukciju I material.
Godinu dana kasnije pojaviuo se T50 PAK FA.

Rusi su ga razvijali i ranije ali je i material koji im je dat doprineo razbinjanju MITA o stelt tehnologiji koji su SAD medijski gradili od rata u Zalivu.

Ma koliko to neke bolelo, ( mala) Srbija je PRVA u Istoriji koja je uspela da obori stelt tehnologiju i to ce ostati zabelezeno.

upuceni

pre 7 godina

@(netko, 23. mart 2017 20:12)

F22 Raptor se neproizvodi vise od 10 godina. Totalni promasaj. Potrazi malo na internetu ima gomila americkih emisija i izvestaja medija o tome. Zato su SAD pocele sa razvojem F35. Mada ni on nije bez problema. I o tome ima dosta izvestaja na Youtubu.

garfild

pre 7 godina

@tuzlak

Nikakav Mig29 nije zamislio da napada aerodrom u Tuzli, vec su piloti Radosavljevic (nazalost poginuo) i Peric (evakuisan iz BiH) pogodjeni blizu granice i avioni su pali na BiH teritoriju. Dosta sa laznim informacijama i mitovima.

Pedja

pre 7 godina

Pozdrav za sve rezerviste III diviziona 250. raketne brigade.
p.s.
Inace,
u prvih 3 dana,
na poziv za mobilizaciju PVO jedinica javilo se izmedju
5-10% pozvanih.
I tada su mnogi, mnogi, srbovali a kada su se pojavili vojni pozivari,
ti koji su srbovali posakrivali su se u svoje srBske misije rupe.
p.s.s
ima nas koji smo poziv primili, javili se u jedinicu i ostalo je istorija.
Jedinica koja je srusila " nevidljivi" srusila je i f16 pocetkom maja 1999. To su i jedina dva aviona koja su snimljena kamerama da su srusena.

Power

pre 7 godina

@Tuzlak mig 29 je lovac a ne bombarder nije on mogao bombardovati aerodrom sa vazduh vazduh raketama. Inače mi imamo Francuske specijalne bombe Matra Durandal za uništavanje aerodroma u nauraznju orla j22 tako da bi njega koristili za takav izlet a sigurno ne mig 29. Uostalom zašto bi rizikovali avione kad je Tuzla relativno blizu granice pa artiljerija može da dobaci bez problema.

Radovan

pre 7 godina

Ma ti momci su bili pravi. Sto se mene tice, oni mogu da stanu rame uz rame sa junacima iz I i II sv. rata. Politicari treba da se sramote jer su doveli zemlju u situaciju da ratuje protiv trecine vojno najjacih zemalja sveta. 90-e nam jednostavno nisu trebale.

citajmo pazljivo

pre 7 godina

@dali

Amerikanci nisu poslali helikopter s Jadrana, vec iz Tuzle koja je na oko 100km od mesta obaranja F117 i to helikopter moze da preleti za oko pola sata.

BSN

pre 7 godina

Sovjetska raketa je pogodila ali zasluga pripada ne raketi već radarskom sistemu Tamara (Čehoslovačke proizvodnje) koji je locirao letilicu uz pomoć posade i kapitana Zoltana (moj Vojvođan).
(Nebitno za rat ali čisto da se zna, 23. mart 2017 21:10)

"Tamara" je sovjetski radar koji detektuje turbulenciju iza aviona u letu, tako da za njega nema stelt tehnologije. Price da je bila u nasoj sluzbi su urbane legende, na zalost. Cehoslovacka se u vezi sa ovim radarom pominje jer je NATOu predala svoje primerke "Tamare" tako da su se Ameri upoznali sa tim cudom.
F-117 je lociran zahvaljujuci zastarelom ali delotvornom sovjetskom radaru P-15 (ili tako nesto) koji radi na ucestanosti od oko 150 MHz za koju oplata F-117 nije "stelt". Ne moze se biti "stelt" za sve ucestanosti i za sve pravce dolaska radarskog snopa... Konstruktori "stelta" nisu ocekivali da ce njihovo cedo biti osmatrano radarom koji zraci na ucestanosti skoro 20 puta nizoj od one novijih radara. Druga povoljna okolnost su bili dobri meteoroloski uslovi za nocno gadjanje. I iskustvo i sloga nase ekipe.

Glasač

pre 7 godina

Gospodin Premijer, gospodin Predsednik i ostala gospoda kandidati za predsednika Republike ne obeležavaju ovaj dan? Ne sećaju se bombardovanja? Ipak, žrtve rata ne glasaju na izborima...

leptirica

pre 7 godina

@(netko, 23. mart 2017 20:12) 

F22 Raptor se neproizvodi vise od 10 godina. Totalni promasaj. Potrazi malo na internetu ima gomila americkih emisija i izvestaja medija o tome. Zato su SAD pocele sa razvojem F35. Mada ni on nije bez problema. I o tome ima dosta izvestaja na Youtubu.
(upuceni, 23. mart 2017 22:01)

Ne pričaj gluposti. F22 je jedini avion na kojeg je Američki kongres stavio zabranu prodaje , čak ni saveznicima. Po mnogim izvještajima novi f35 nije na razini f22.

klap klap

pre 7 godina

Nato je imao preko 35.000 borbenih letova svih tipova aviona. Oborena su dva što je učinak uspješnosti protivvazdušne odbrane Srbije od 0.006%.
Bravo.

.

pre 7 godina

@upuceni
Raptor se ne proizvodi 10 godina, to je tacno. Ali je istovremeno i dalje najbolji avion u upotrebi i avion na ciji je izvoz Kongres uveo zabranu, jer ne zele da bilo ko ima takvu tehnologiju.
Ima problema i nedostataka, ali daleko od toga da je promasaj. I ne, ne proizvodi se F-35 zato sto je F-22 promasaj, nego zato sto tako funkcionise americka vojska.
Uvek proizvode dva osnovna tipa lovca po generaciji, jedan je kvalitetniji, sluzi prvenstveno za borbe u vazduhu i proizvodi se u manjim kolicinama, dok je drugi nesto manje kvalitetan, po nameni je visenamenski avion i proizvodi se u vecim kolicinama.
Primer za to su ti F-15 i F-16. F-15 zver od aviona, prvenstvena namena postizanje prevlasti u vazdusnom prostoru, proizvedeno nekih 400-500 aviona za SAD, izvezen samo najvecim saveznicima (Izrael, J. Koreja, Japan, S. Arabija). F-16 visenamenski avion, manje kvalitetan od F-15, prodali ga svima koji su ga hteli, tako da je najprodavaniji avion u svetu, za SAD proizvedeno oko 1 000 aviona (u upotrebi u datom trenutku).

.

pre 7 godina

@Miki
Pa nije se znalo. Ne postoji avion koji je neoboriv, ali su Amerikanci tvrdili da je F-117 neoboriv, nevidljiv, superioran. Uostalom, taj avion je bio namenjen da probije sovjetsku odbranu, a oboren je od nase PVO i to prastarim sistemom. Senzacija u vojnim krugovima svakako, zato je tiho i povucen iz upotrebe.

.

pre 7 godina

@Angy
Oboren je jedan koji priznaju.
Inace, STELT su ucestvovali u napadima na Irak, SRJ, Libiju, nije bas da su testirani protiv velesila. Lako je nabijati prosek protiv drzava ciji su PVO sistemi prastari.