Četvrtak, 23.02.2017.

15:03

Predato pismo u Hagu; "Ovo smo odlučili pre 15 godina"

Pravni tim BiH predao je u Hagu zahtev za pokretanje postupka revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, javila je N1.

Izvor: Beta

Predato pismo u Hagu; "Ovo smo odluèili pre 15 godina" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Vel Santic

pre 7 godina

izetbegović bi mogao pa i trebao da tuži samo tačno poznate određene partije i stranke u Srbiji u ovoj reviziji ili bilo kojoj tužbi, a to su SPS i SRS pre svega. izetbegović i njegovi istomišljenici moraju da shvate da se cijeli narod i cijela država ne može optuživati za genocidne. tako da se dačić i njegovi i svi radikali od šešelja preko tome i vučića znoje od neugode, a ne cijela Srbija koja je većim dijelom protestovala protiv rata i devedesetih niti cijeli srpski narod među kojem ima i nas koji smo i devedesetih i sada ostali lojalni i da živimo u sada većinski bošnjačko-hrvatskoj FBiH. na kraju krajeva, pošto su proračunati ekstremisti koji BiHi donose samo napetosti i mržnje, i izetbegović i dodik (a i čović) bi morali biti napokon skinuti s pozicija moći i osuđeni za pljačke, ratno huškaštvo i korupcije u BiH!
Podrška komentarima masak, Petar Pan, John i sl.!

Adonis

pre 7 godina

Bakir ne zna da je tada tuzena SR Jugoslavija.Sada podnosi protiv Srbije.Jedno sa drugim nema veze.Znaci ovo je novi procesi bila je potrebna odluka predsednistva. Lose pravne savetnike ima
(pravnik, 23. februar 2017 18:54) # Link komentara

Vi kao pravnik bi trebali da znate da je srbija pravni naslednik jugoslavije

Block

pre 7 godina

Ako ostavimo po strani protokolarnu dilemu da li je Softic imao ili ne legitimitet da pokrene reviziju postupka, ostaje kljucno pitanje, da li ceo postupak ima utemeljenje. Ne mozemo ici logikom, vase je da zaboravite sve a Djura ce oprostiti sto vas je tukao.
Sa druge strane, ako je MSP prosli put presudio da Srbija nije odgovorna za genocid (koji nije osporen da se desio, vec samo da Srbija ka odrzava nije bila sponzor), sumnjam da ce sada presuditi drugacije. Naprosto ni jedan novi dokaz ne postoji. Stavise ne znam ni da li ce MSP uopste prihvatiti da radi reviziju. Mislim da Bosnjaci previsoko pucaju sa ovom pricom o genocidu. Posebno sada mislim da ni medjunarodna zajednica ne zeli da se teske teme ponovo izvlace na povrsinu, tako da od svega nece biti nista, a BiH ce se dodatno oslabiti. Mada I bez ovoga Dodik bi isao u pravcu cepanja Bosne.

Gradjanin

pre 7 godina

Srbi iz Republike Srpske, brane Srbiju da joj se "ne dogodi" revizija?!

Sudjenje bi moralo da se usmeri na Republiku Srpsku, a da se revizija sudjenja Srbiji uradi istovremeno i bez odlaganja. Sva ova saopstenja, sednice, pisma koja ovih dana predstavljaju ogromne napore da se spreci revizija, pokazuju nista drugo nego veliki strah od te revizije. Ono sto ni revizija ni presude nece moci, to je da se spere ljaga sa naseg naroda koji u svojoj istoriji nije doziveo da ga se pominje ovako cesto u vezi teskih ratnih zlocina. Ne, nismo svi krivi, nikada nismo bili, problem je u toj nasoj blesavoj i pogubnoj unutrasnjoj solidarnosti sa najgorim (NASIM) olosem koji je onako, "patriotski", pljunuo u obraz svima nama.

E, taj obraz necemo sacuvati ovim sprecavanjem revizije, pogotovo ne ovakvim nacinima sprecavanja revizije. Ali, objasni ti to nasem coveku, ako mozes.

slob.

pre 7 godina

Ništa tu nema sporno BIH KAŽE da ima neke nove dokaze i SMATRA da oni predstavljaju dovoljan osnov za ponavljanje - reviziju postupka odnosno presude. To je apsolutno u skladu sa pravom a sud će odlučiti. Medjutim, ne vidim kako to ugrožava Republiku Srpsku kad ona nije strana u postupku a njeni čelnici tada nisu bili ni na kakvoj funkciji, a Republika Srpska u vreme tih dogadjaja nije ni postojala. Ni Vučić ni Nikolić tada nisu bili na vlasti pa ne znam što bi njima smetalo, mada možda se i varam.

repus

pre 7 godina

kada ce neko pokrenuti spor protiv onih koji su prisilno mobilisali decu šumadije I srbije I slali ih u druge države da ginu kada ce jadni roditelji bar da docekaju da neko odgovara za te mostruozne zlocine mobilisati necije dete I poslati ga da pogine ili ubija po tuđim državama

RS_forever

pre 7 godina

Bošnjaci imaju apsolutno pravo da podnose tužbe, apelacije, revizije protiv bilo koga pa čak i mog naroda koji predstavlja polovinu zemlje za koju se oni najviše zalažu i brane. I ne želim uopšte raspravu da li je to legalno ili legitimno, kad i šta je odlučeno jer će to sud u Hagu da razjasni. Zato podržavam Izetbegovića u ovoj odluci i samo neka nastavi sa ovakvim potezima da optužuje za genocid sve što je srpsko, jer već znamo da vam smeta Andrić, Njegoš, pretpostavljam da bi najsrećniji bili i Svetog Savu da proglasite zločincem jer bez njega danas ne bi bilo ni Srba. U takvim okolnostima dok Vučić kao papagaj trabunja o regionalnom miru i stabilnosti, Ivanić priča o državnim institucijama, Savez za promjene je pogubljen jer malo neće pa malo hoće da učestvuje u vlasti, međunarodna zajednica je redovno zabrinuta i poziva na uzdržanost pošto je u pitanju napad na Srbe, jedino Dodik jača a svi znamo u kojem to pravcu onda ide. Zato braćo muslimani samo naprijed i ne odustajte od tužbi iz vašeg srednjebosanskog vilajeta, ubrzajte raspad ove nakaradne zemlje i zakucajte poslednji ekser u sanduk zvani BiH.

John

pre 7 godina

(Dex Dejvid, 23. februar 2017 17:06)

Slažem se sa svime, samo par dopuna.
Najpre je stvar u tome da li MSP podnošenje zahteva za reviziju smatra delom istog postupka ili ne. O tome u Statutu ne piše ništa, pa će sud morati o tome posebno da se izjasni (pretpostavljam da će Srbija u odgovoru na ovo osporiti legitimitet agenta BiH).
Osim toga, sve i da prihvate podnet zahtev, to ne znači i da će pozitino odlučiti o njemu i dozvoliti ponavljanje procesa.
Postavlja se i pitanje dokaza koji su sada podneti. Moraju dokazati vezu rukovodstva Srbije (SRJ) sa Srebrenicom. Dakle, ne sa ratom u Bosni, već baš sa Srebrenicom. Prosto rečeno, morali bi dokazati da je Sloba znao šta će Mladić da uradi i da mu je pomogao u tome. To što mu je slao oružje nije dovoljno.

pravnik

pre 7 godina

Bakir ne zna da je tada tuzena SR Jugoslavija.Sada podnosi protiv Srbije.Jedno sa drugim nema veze.Znaci ovo je novi procesi bila je potrebna odluka predsednistva. Lose pravne savetnike ima

Bice rata

pre 7 godina

Neophodno je uraditi nepristrasnu hronologiju svih sukoba od 1991 godine čisto da svaki narod zna ko je sta zakuvao i da za rat koji sledi ne bi ponovo bili krivi mi!

Drug Ostoja

pre 7 godina

Kada je Dejtonski mirovni sporazum bio potpisivan, Milošević a tako i Srbija se smatrala faktorom stabilnosti i mira. Čemu sad ovo? Kakva prljava igra.

Rajvosa

pre 7 godina

Sakib Softic je izabran 2002 na ovu poziciju, Predsjednistvo BiH ga imenovalo. Znaci sva 3 clana, jer nema preglasavanja. Zasto srpski predstavnici i srpski clan predsjednistva 15 godina nisu pokrenuli pitanje pozicije Sakiba Softica je iskljucivo pitanje za srpske predstavnike u institucijama BiH. Izetbegovic samo koristi ono sto mu je pruzeno i sto je Ustavom dozvoljeno. Ovo kukanje je sad prica za malu djecu... vjerovatno su mislili da bosnjaci nece pokrenuti reviziju. Sad se pozivaju na institucije BiH i Ustav BiH a prije samo par mjeseci su svejesno krsili sve to sa referndumom i paradom. Totalno pogubljeni...

Dex Dejvid

pre 7 godina

Kao savjestan pravnik mogu da govorim samo o pisanim dokumentima koje sam vidio. Vidio sam dokument kojim se gospodin Sofkić imenuje za agenta Bosne i Hercegovine po Tužbi protiv SRJ. Sud je tu odlučio kako je odlučio. Ovaj dokument iz 2002. godine nisam vidio, pa o njemu ne mogu da govorim. U koliko on postoji MSP će vjerovatno prihvatiti da postupa po reviziji čisto pravno gledano. Član 42 Statuta suda je jasan,4W stranke pred sudom zastupa agent. U članu 61 sud je vrlo restriktivan u pogledu revizije. Njoj posvećuje samo nekoliko članova. Sve se to može pogledati na ovom linku http://www.mvep.hr/CustomPages/Static/HRV/Files/ugovori/statut_icj_hr.pdf

analiticar_amater

pre 7 godina

Ako ja ovo dobro razumem onda je taj Bakirov tim ujedno i "reprezentacija BiH" a to bi ujedno znacilo da Ivanic i Dodik "igraju za Srbiju" !
(Bucko razmisljam, 23. februar 2017 15:38)

Ne nisi dobro razumeo. Ako taj tim ne reprezentuje BiH u celini, onda ne moze biti reprezentacija. Bakir ne igra za BiH nego samo za jednu etničku grupu unutar te zemlje. Dokle god on ne počne da uvažava interese i stavove Srba i Hrvata u BiH, ne može se smatrati za predstavnika te države. Ivanić igra za Srbe iz BiH što je sasvim legitimno, kao što je legitimno da Srbi u toj zemlji imaju sopstveni stav i interese. Ko si ti ili Bakir da interese isključivo jedne etničke grupe a ne cele drzave stavi ispred interese neke druge etničke grupe?

Nada umire zadnja

pre 7 godina

Znakovito je da ni Hrvati u BiH, niti Hrvatska, a niti EU ne podrzava "podizanje tuzbi 1967.godine". Podsjecaju gdje je dosla i cime se bavila Europa 1967.godine...istina, bilo bi sve lakse da obrazovni,medijski i politicki milje u Srbiji vise akceptira stetu koju je napravila zelja jugonacionalista i velikosrba za "ocuvanjem Jugoslavije". Kada bi se u Srbiji prihvatilo da su "u dobroj namjeri ocuvanja svesrpske Jugoslavije" zlouputrijebili vojne i politicke resurse zajednicke drzave ne vodeci racuna o "interesima i pravima ostalih", sve bi bilo puno lakse i brze...Ovako, dok se to negira i pokusava izjednaciti opseg zlocina pricajuci o "svim zrtvama", daje se prostor Bosnjacima,Kosovu,Hrvatskoj da se vrqcaju na to. Istodobno, po pitanju ww2, u Srbiji ne postoji empatija o "zrtvama na svim stranama". To je postojalo 1967 u Europi i zato se i jesu bavili zivotnim pitanjima na ne "uljepsavanjem istorije". Doista vjerujem da cete objaviti komentar jer je konstruktivan,za razliku od ove Revizije koja ne moze nista dobro proizvesti. Kada bi i dobili Bosnjaci spor,sto onda!? Pretvoriti Srbe u vazale !? Notorna glupost.

masak

pre 7 godina

Gluposti. Cemu to,zabava za glupi narod. Kako zivite u BiH,kako zivimo u Srbiji? To jedino treba da nam bude vazno. Rat je zavrsen pre 20 godina i ne sme da ga bude vise nikada.

Dragan BL

pre 7 godina

Ako je ovo tacno da je odluka donesena davne 2004. i da Presdednistvo BiH ne mora da se sastaje o sledecim koracima, zasto nas o tome mediji u Srbiji i sire nisu obavestili? Ako tuzitelji imaju pravo da iskoriste sva sredstva ukljucujuci i ovo, a to je bilo poznato jos puno pre danasnjeg akta, onda nemamo prava da se ljutimo i dizemo galamu ako je sve ovo deo "pravnog paketa".

John

pre 7 godina

(Драган Нс, 23. februar 2017 15:32)

Baš kao i Dodikovo. Uopšte me ne bi čudilo da su ovo i ono sa referendumom njihove zajedničke ujdurme oko kojih su se dogovorili:
1. Dodik organizuje referendum - Bakir urla - narod se loži
2. Bakir preda reviziju - Dodik urla - narod se loži
Kako god okreneš, njima lepo (samo malo urlaju pro forme), a narod če da se loži na nacionalizam, rat, da priča o zlim Srbima/Hrvatima/Muslimanima...

Oćel' biti veće plate posle referenduma?
Oćel' prestati da se krade posle ovoga?
...
Nije bitno, važno je da mi imamo praznik koji 'oćemo, da revidiramo presudu, a ostalo će doći samo od sebe...

Nenad-EU

pre 7 godina

Ovo je odgovor na Dodikov referendum i pokušaj stvaranja unutrašnje krize, sve s ciljem da se još više oslabe institucije Republike Srpske, do njenog laganog ukidanja. Da ironija bude veća, zapad će Vučića naterati da "vadi fleke".

Bucko razmisljam

pre 7 godina

Bakirov tim predao zahtev za reviziju tužbe protiv Srbije

A onda veli:

"Pravni tim BiH" predao je u Hagu zahtev za pokretanje postupka revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, javila je

Ta televizija je prikazala kako "delegacija BiH" , u kojoj je i agent te zemlje pred Sudom u Hagu Sakib Softić, ulazi u zgradu Suda oko 14.45 sati.


Ako ja ovo dobro razumem onda je taj Bakirov tim ujedno i "reprezentacija BiH" a to bi ujedno znacilo da Ivanic i Dodik "igraju za Srbiju" !

Karadoz

pre 7 godina

Sakib Softić je ovlašteni agent BiH. Ako se pitanje njegovog legimiteta bude osporavalo, jedini ko može procijeniti i donijeti odluku je Međunarodni sud pravde u Hagu

Драган Нс

pre 7 godina

Бакирово богатство се мјери десетинама милиона,а напаћеном народу нуди национализам и свађу,са њим дефинитивно нема ни помирења ни прогреса.Ко задњи изађе из Сарајева,нека угаси свјетло.

Драган Нс

pre 7 godina

Бакирово богатство се мјери десетинама милиона,а напаћеном народу нуди национализам и свађу,са њим дефинитивно нема ни помирења ни прогреса.Ко задњи изађе из Сарајева,нека угаси свјетло.

masak

pre 7 godina

Gluposti. Cemu to,zabava za glupi narod. Kako zivite u BiH,kako zivimo u Srbiji? To jedino treba da nam bude vazno. Rat je zavrsen pre 20 godina i ne sme da ga bude vise nikada.

analiticar_amater

pre 7 godina

Ako ja ovo dobro razumem onda je taj Bakirov tim ujedno i "reprezentacija BiH" a to bi ujedno znacilo da Ivanic i Dodik "igraju za Srbiju" !
(Bucko razmisljam, 23. februar 2017 15:38)

Ne nisi dobro razumeo. Ako taj tim ne reprezentuje BiH u celini, onda ne moze biti reprezentacija. Bakir ne igra za BiH nego samo za jednu etničku grupu unutar te zemlje. Dokle god on ne počne da uvažava interese i stavove Srba i Hrvata u BiH, ne može se smatrati za predstavnika te države. Ivanić igra za Srbe iz BiH što je sasvim legitimno, kao što je legitimno da Srbi u toj zemlji imaju sopstveni stav i interese. Ko si ti ili Bakir da interese isključivo jedne etničke grupe a ne cele drzave stavi ispred interese neke druge etničke grupe?

Karadoz

pre 7 godina

Sakib Softić je ovlašteni agent BiH. Ako se pitanje njegovog legimiteta bude osporavalo, jedini ko može procijeniti i donijeti odluku je Međunarodni sud pravde u Hagu

Bucko razmisljam

pre 7 godina

Bakirov tim predao zahtev za reviziju tužbe protiv Srbije

A onda veli:

"Pravni tim BiH" predao je u Hagu zahtev za pokretanje postupka revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, javila je

Ta televizija je prikazala kako "delegacija BiH" , u kojoj je i agent te zemlje pred Sudom u Hagu Sakib Softić, ulazi u zgradu Suda oko 14.45 sati.


Ako ja ovo dobro razumem onda je taj Bakirov tim ujedno i "reprezentacija BiH" a to bi ujedno znacilo da Ivanic i Dodik "igraju za Srbiju" !

Nenad-EU

pre 7 godina

Ovo je odgovor na Dodikov referendum i pokušaj stvaranja unutrašnje krize, sve s ciljem da se još više oslabe institucije Republike Srpske, do njenog laganog ukidanja. Da ironija bude veća, zapad će Vučića naterati da "vadi fleke".

Bice rata

pre 7 godina

Neophodno je uraditi nepristrasnu hronologiju svih sukoba od 1991 godine čisto da svaki narod zna ko je sta zakuvao i da za rat koji sledi ne bi ponovo bili krivi mi!

Drug Ostoja

pre 7 godina

Kada je Dejtonski mirovni sporazum bio potpisivan, Milošević a tako i Srbija se smatrala faktorom stabilnosti i mira. Čemu sad ovo? Kakva prljava igra.

Nada umire zadnja

pre 7 godina

Znakovito je da ni Hrvati u BiH, niti Hrvatska, a niti EU ne podrzava "podizanje tuzbi 1967.godine". Podsjecaju gdje je dosla i cime se bavila Europa 1967.godine...istina, bilo bi sve lakse da obrazovni,medijski i politicki milje u Srbiji vise akceptira stetu koju je napravila zelja jugonacionalista i velikosrba za "ocuvanjem Jugoslavije". Kada bi se u Srbiji prihvatilo da su "u dobroj namjeri ocuvanja svesrpske Jugoslavije" zlouputrijebili vojne i politicke resurse zajednicke drzave ne vodeci racuna o "interesima i pravima ostalih", sve bi bilo puno lakse i brze...Ovako, dok se to negira i pokusava izjednaciti opseg zlocina pricajuci o "svim zrtvama", daje se prostor Bosnjacima,Kosovu,Hrvatskoj da se vrqcaju na to. Istodobno, po pitanju ww2, u Srbiji ne postoji empatija o "zrtvama na svim stranama". To je postojalo 1967 u Europi i zato se i jesu bavili zivotnim pitanjima na ne "uljepsavanjem istorije". Doista vjerujem da cete objaviti komentar jer je konstruktivan,za razliku od ove Revizije koja ne moze nista dobro proizvesti. Kada bi i dobili Bosnjaci spor,sto onda!? Pretvoriti Srbe u vazale !? Notorna glupost.

pravnik

pre 7 godina

Bakir ne zna da je tada tuzena SR Jugoslavija.Sada podnosi protiv Srbije.Jedno sa drugim nema veze.Znaci ovo je novi procesi bila je potrebna odluka predsednistva. Lose pravne savetnike ima

Dex Dejvid

pre 7 godina

Kao savjestan pravnik mogu da govorim samo o pisanim dokumentima koje sam vidio. Vidio sam dokument kojim se gospodin Sofkić imenuje za agenta Bosne i Hercegovine po Tužbi protiv SRJ. Sud je tu odlučio kako je odlučio. Ovaj dokument iz 2002. godine nisam vidio, pa o njemu ne mogu da govorim. U koliko on postoji MSP će vjerovatno prihvatiti da postupa po reviziji čisto pravno gledano. Član 42 Statuta suda je jasan,4W stranke pred sudom zastupa agent. U članu 61 sud je vrlo restriktivan u pogledu revizije. Njoj posvećuje samo nekoliko članova. Sve se to može pogledati na ovom linku http://www.mvep.hr/CustomPages/Static/HRV/Files/ugovori/statut_icj_hr.pdf

repus

pre 7 godina

kada ce neko pokrenuti spor protiv onih koji su prisilno mobilisali decu šumadije I srbije I slali ih u druge države da ginu kada ce jadni roditelji bar da docekaju da neko odgovara za te mostruozne zlocine mobilisati necije dete I poslati ga da pogine ili ubija po tuđim državama

Dragan BL

pre 7 godina

Ako je ovo tacno da je odluka donesena davne 2004. i da Presdednistvo BiH ne mora da se sastaje o sledecim koracima, zasto nas o tome mediji u Srbiji i sire nisu obavestili? Ako tuzitelji imaju pravo da iskoriste sva sredstva ukljucujuci i ovo, a to je bilo poznato jos puno pre danasnjeg akta, onda nemamo prava da se ljutimo i dizemo galamu ako je sve ovo deo "pravnog paketa".

John

pre 7 godina

(Dex Dejvid, 23. februar 2017 17:06)

Slažem se sa svime, samo par dopuna.
Najpre je stvar u tome da li MSP podnošenje zahteva za reviziju smatra delom istog postupka ili ne. O tome u Statutu ne piše ništa, pa će sud morati o tome posebno da se izjasni (pretpostavljam da će Srbija u odgovoru na ovo osporiti legitimitet agenta BiH).
Osim toga, sve i da prihvate podnet zahtev, to ne znači i da će pozitino odlučiti o njemu i dozvoliti ponavljanje procesa.
Postavlja se i pitanje dokaza koji su sada podneti. Moraju dokazati vezu rukovodstva Srbije (SRJ) sa Srebrenicom. Dakle, ne sa ratom u Bosni, već baš sa Srebrenicom. Prosto rečeno, morali bi dokazati da je Sloba znao šta će Mladić da uradi i da mu je pomogao u tome. To što mu je slao oružje nije dovoljno.

Rajvosa

pre 7 godina

Sakib Softic je izabran 2002 na ovu poziciju, Predsjednistvo BiH ga imenovalo. Znaci sva 3 clana, jer nema preglasavanja. Zasto srpski predstavnici i srpski clan predsjednistva 15 godina nisu pokrenuli pitanje pozicije Sakiba Softica je iskljucivo pitanje za srpske predstavnike u institucijama BiH. Izetbegovic samo koristi ono sto mu je pruzeno i sto je Ustavom dozvoljeno. Ovo kukanje je sad prica za malu djecu... vjerovatno su mislili da bosnjaci nece pokrenuti reviziju. Sad se pozivaju na institucije BiH i Ustav BiH a prije samo par mjeseci su svejesno krsili sve to sa referndumom i paradom. Totalno pogubljeni...

John

pre 7 godina

(Драган Нс, 23. februar 2017 15:32)

Baš kao i Dodikovo. Uopšte me ne bi čudilo da su ovo i ono sa referendumom njihove zajedničke ujdurme oko kojih su se dogovorili:
1. Dodik organizuje referendum - Bakir urla - narod se loži
2. Bakir preda reviziju - Dodik urla - narod se loži
Kako god okreneš, njima lepo (samo malo urlaju pro forme), a narod če da se loži na nacionalizam, rat, da priča o zlim Srbima/Hrvatima/Muslimanima...

Oćel' biti veće plate posle referenduma?
Oćel' prestati da se krade posle ovoga?
...
Nije bitno, važno je da mi imamo praznik koji 'oćemo, da revidiramo presudu, a ostalo će doći samo od sebe...

RS_forever

pre 7 godina

Bošnjaci imaju apsolutno pravo da podnose tužbe, apelacije, revizije protiv bilo koga pa čak i mog naroda koji predstavlja polovinu zemlje za koju se oni najviše zalažu i brane. I ne želim uopšte raspravu da li je to legalno ili legitimno, kad i šta je odlučeno jer će to sud u Hagu da razjasni. Zato podržavam Izetbegovića u ovoj odluci i samo neka nastavi sa ovakvim potezima da optužuje za genocid sve što je srpsko, jer već znamo da vam smeta Andrić, Njegoš, pretpostavljam da bi najsrećniji bili i Svetog Savu da proglasite zločincem jer bez njega danas ne bi bilo ni Srba. U takvim okolnostima dok Vučić kao papagaj trabunja o regionalnom miru i stabilnosti, Ivanić priča o državnim institucijama, Savez za promjene je pogubljen jer malo neće pa malo hoće da učestvuje u vlasti, međunarodna zajednica je redovno zabrinuta i poziva na uzdržanost pošto je u pitanju napad na Srbe, jedino Dodik jača a svi znamo u kojem to pravcu onda ide. Zato braćo muslimani samo naprijed i ne odustajte od tužbi iz vašeg srednjebosanskog vilajeta, ubrzajte raspad ove nakaradne zemlje i zakucajte poslednji ekser u sanduk zvani BiH.

Gradjanin

pre 7 godina

Srbi iz Republike Srpske, brane Srbiju da joj se "ne dogodi" revizija?!

Sudjenje bi moralo da se usmeri na Republiku Srpsku, a da se revizija sudjenja Srbiji uradi istovremeno i bez odlaganja. Sva ova saopstenja, sednice, pisma koja ovih dana predstavljaju ogromne napore da se spreci revizija, pokazuju nista drugo nego veliki strah od te revizije. Ono sto ni revizija ni presude nece moci, to je da se spere ljaga sa naseg naroda koji u svojoj istoriji nije doziveo da ga se pominje ovako cesto u vezi teskih ratnih zlocina. Ne, nismo svi krivi, nikada nismo bili, problem je u toj nasoj blesavoj i pogubnoj unutrasnjoj solidarnosti sa najgorim (NASIM) olosem koji je onako, "patriotski", pljunuo u obraz svima nama.

E, taj obraz necemo sacuvati ovim sprecavanjem revizije, pogotovo ne ovakvim nacinima sprecavanja revizije. Ali, objasni ti to nasem coveku, ako mozes.

slob.

pre 7 godina

Ništa tu nema sporno BIH KAŽE da ima neke nove dokaze i SMATRA da oni predstavljaju dovoljan osnov za ponavljanje - reviziju postupka odnosno presude. To je apsolutno u skladu sa pravom a sud će odlučiti. Medjutim, ne vidim kako to ugrožava Republiku Srpsku kad ona nije strana u postupku a njeni čelnici tada nisu bili ni na kakvoj funkciji, a Republika Srpska u vreme tih dogadjaja nije ni postojala. Ni Vučić ni Nikolić tada nisu bili na vlasti pa ne znam što bi njima smetalo, mada možda se i varam.

Adonis

pre 7 godina

Bakir ne zna da je tada tuzena SR Jugoslavija.Sada podnosi protiv Srbije.Jedno sa drugim nema veze.Znaci ovo je novi procesi bila je potrebna odluka predsednistva. Lose pravne savetnike ima
(pravnik, 23. februar 2017 18:54) # Link komentara

Vi kao pravnik bi trebali da znate da je srbija pravni naslednik jugoslavije

Block

pre 7 godina

Ako ostavimo po strani protokolarnu dilemu da li je Softic imao ili ne legitimitet da pokrene reviziju postupka, ostaje kljucno pitanje, da li ceo postupak ima utemeljenje. Ne mozemo ici logikom, vase je da zaboravite sve a Djura ce oprostiti sto vas je tukao.
Sa druge strane, ako je MSP prosli put presudio da Srbija nije odgovorna za genocid (koji nije osporen da se desio, vec samo da Srbija ka odrzava nije bila sponzor), sumnjam da ce sada presuditi drugacije. Naprosto ni jedan novi dokaz ne postoji. Stavise ne znam ni da li ce MSP uopste prihvatiti da radi reviziju. Mislim da Bosnjaci previsoko pucaju sa ovom pricom o genocidu. Posebno sada mislim da ni medjunarodna zajednica ne zeli da se teske teme ponovo izvlace na povrsinu, tako da od svega nece biti nista, a BiH ce se dodatno oslabiti. Mada I bez ovoga Dodik bi isao u pravcu cepanja Bosne.

Vel Santic

pre 7 godina

izetbegović bi mogao pa i trebao da tuži samo tačno poznate određene partije i stranke u Srbiji u ovoj reviziji ili bilo kojoj tužbi, a to su SPS i SRS pre svega. izetbegović i njegovi istomišljenici moraju da shvate da se cijeli narod i cijela država ne može optuživati za genocidne. tako da se dačić i njegovi i svi radikali od šešelja preko tome i vučića znoje od neugode, a ne cijela Srbija koja je većim dijelom protestovala protiv rata i devedesetih niti cijeli srpski narod među kojem ima i nas koji smo i devedesetih i sada ostali lojalni i da živimo u sada većinski bošnjačko-hrvatskoj FBiH. na kraju krajeva, pošto su proračunati ekstremisti koji BiHi donose samo napetosti i mržnje, i izetbegović i dodik (a i čović) bi morali biti napokon skinuti s pozicija moći i osuđeni za pljačke, ratno huškaštvo i korupcije u BiH!
Podrška komentarima masak, Petar Pan, John i sl.!

Dragan BL

pre 7 godina

Ako je ovo tacno da je odluka donesena davne 2004. i da Presdednistvo BiH ne mora da se sastaje o sledecim koracima, zasto nas o tome mediji u Srbiji i sire nisu obavestili? Ako tuzitelji imaju pravo da iskoriste sva sredstva ukljucujuci i ovo, a to je bilo poznato jos puno pre danasnjeg akta, onda nemamo prava da se ljutimo i dizemo galamu ako je sve ovo deo "pravnog paketa".

Rajvosa

pre 7 godina

Sakib Softic je izabran 2002 na ovu poziciju, Predsjednistvo BiH ga imenovalo. Znaci sva 3 clana, jer nema preglasavanja. Zasto srpski predstavnici i srpski clan predsjednistva 15 godina nisu pokrenuli pitanje pozicije Sakiba Softica je iskljucivo pitanje za srpske predstavnike u institucijama BiH. Izetbegovic samo koristi ono sto mu je pruzeno i sto je Ustavom dozvoljeno. Ovo kukanje je sad prica za malu djecu... vjerovatno su mislili da bosnjaci nece pokrenuti reviziju. Sad se pozivaju na institucije BiH i Ustav BiH a prije samo par mjeseci su svejesno krsili sve to sa referndumom i paradom. Totalno pogubljeni...

Adonis

pre 7 godina

Bakir ne zna da je tada tuzena SR Jugoslavija.Sada podnosi protiv Srbije.Jedno sa drugim nema veze.Znaci ovo je novi procesi bila je potrebna odluka predsednistva. Lose pravne savetnike ima
(pravnik, 23. februar 2017 18:54) # Link komentara

Vi kao pravnik bi trebali da znate da je srbija pravni naslednik jugoslavije

John

pre 7 godina

(Драган Нс, 23. februar 2017 15:32)

Baš kao i Dodikovo. Uopšte me ne bi čudilo da su ovo i ono sa referendumom njihove zajedničke ujdurme oko kojih su se dogovorili:
1. Dodik organizuje referendum - Bakir urla - narod se loži
2. Bakir preda reviziju - Dodik urla - narod se loži
Kako god okreneš, njima lepo (samo malo urlaju pro forme), a narod če da se loži na nacionalizam, rat, da priča o zlim Srbima/Hrvatima/Muslimanima...

Oćel' biti veće plate posle referenduma?
Oćel' prestati da se krade posle ovoga?
...
Nije bitno, važno je da mi imamo praznik koji 'oćemo, da revidiramo presudu, a ostalo će doći samo od sebe...

RS_forever

pre 7 godina

Bošnjaci imaju apsolutno pravo da podnose tužbe, apelacije, revizije protiv bilo koga pa čak i mog naroda koji predstavlja polovinu zemlje za koju se oni najviše zalažu i brane. I ne želim uopšte raspravu da li je to legalno ili legitimno, kad i šta je odlučeno jer će to sud u Hagu da razjasni. Zato podržavam Izetbegovića u ovoj odluci i samo neka nastavi sa ovakvim potezima da optužuje za genocid sve što je srpsko, jer već znamo da vam smeta Andrić, Njegoš, pretpostavljam da bi najsrećniji bili i Svetog Savu da proglasite zločincem jer bez njega danas ne bi bilo ni Srba. U takvim okolnostima dok Vučić kao papagaj trabunja o regionalnom miru i stabilnosti, Ivanić priča o državnim institucijama, Savez za promjene je pogubljen jer malo neće pa malo hoće da učestvuje u vlasti, međunarodna zajednica je redovno zabrinuta i poziva na uzdržanost pošto je u pitanju napad na Srbe, jedino Dodik jača a svi znamo u kojem to pravcu onda ide. Zato braćo muslimani samo naprijed i ne odustajte od tužbi iz vašeg srednjebosanskog vilajeta, ubrzajte raspad ove nakaradne zemlje i zakucajte poslednji ekser u sanduk zvani BiH.

slob.

pre 7 godina

Ništa tu nema sporno BIH KAŽE da ima neke nove dokaze i SMATRA da oni predstavljaju dovoljan osnov za ponavljanje - reviziju postupka odnosno presude. To je apsolutno u skladu sa pravom a sud će odlučiti. Medjutim, ne vidim kako to ugrožava Republiku Srpsku kad ona nije strana u postupku a njeni čelnici tada nisu bili ni na kakvoj funkciji, a Republika Srpska u vreme tih dogadjaja nije ni postojala. Ni Vučić ni Nikolić tada nisu bili na vlasti pa ne znam što bi njima smetalo, mada možda se i varam.

Karadoz

pre 7 godina

Sakib Softić je ovlašteni agent BiH. Ako se pitanje njegovog legimiteta bude osporavalo, jedini ko može procijeniti i donijeti odluku je Međunarodni sud pravde u Hagu

Gradjanin

pre 7 godina

Srbi iz Republike Srpske, brane Srbiju da joj se "ne dogodi" revizija?!

Sudjenje bi moralo da se usmeri na Republiku Srpsku, a da se revizija sudjenja Srbiji uradi istovremeno i bez odlaganja. Sva ova saopstenja, sednice, pisma koja ovih dana predstavljaju ogromne napore da se spreci revizija, pokazuju nista drugo nego veliki strah od te revizije. Ono sto ni revizija ni presude nece moci, to je da se spere ljaga sa naseg naroda koji u svojoj istoriji nije doziveo da ga se pominje ovako cesto u vezi teskih ratnih zlocina. Ne, nismo svi krivi, nikada nismo bili, problem je u toj nasoj blesavoj i pogubnoj unutrasnjoj solidarnosti sa najgorim (NASIM) olosem koji je onako, "patriotski", pljunuo u obraz svima nama.

E, taj obraz necemo sacuvati ovim sprecavanjem revizije, pogotovo ne ovakvim nacinima sprecavanja revizije. Ali, objasni ti to nasem coveku, ako mozes.

Драган Нс

pre 7 godina

Бакирово богатство се мјери десетинама милиона,а напаћеном народу нуди национализам и свађу,са њим дефинитивно нема ни помирења ни прогреса.Ко задњи изађе из Сарајева,нека угаси свјетло.

Nenad-EU

pre 7 godina

Ovo je odgovor na Dodikov referendum i pokušaj stvaranja unutrašnje krize, sve s ciljem da se još više oslabe institucije Republike Srpske, do njenog laganog ukidanja. Da ironija bude veća, zapad će Vučića naterati da "vadi fleke".

Nada umire zadnja

pre 7 godina

Znakovito je da ni Hrvati u BiH, niti Hrvatska, a niti EU ne podrzava "podizanje tuzbi 1967.godine". Podsjecaju gdje je dosla i cime se bavila Europa 1967.godine...istina, bilo bi sve lakse da obrazovni,medijski i politicki milje u Srbiji vise akceptira stetu koju je napravila zelja jugonacionalista i velikosrba za "ocuvanjem Jugoslavije". Kada bi se u Srbiji prihvatilo da su "u dobroj namjeri ocuvanja svesrpske Jugoslavije" zlouputrijebili vojne i politicke resurse zajednicke drzave ne vodeci racuna o "interesima i pravima ostalih", sve bi bilo puno lakse i brze...Ovako, dok se to negira i pokusava izjednaciti opseg zlocina pricajuci o "svim zrtvama", daje se prostor Bosnjacima,Kosovu,Hrvatskoj da se vrqcaju na to. Istodobno, po pitanju ww2, u Srbiji ne postoji empatija o "zrtvama na svim stranama". To je postojalo 1967 u Europi i zato se i jesu bavili zivotnim pitanjima na ne "uljepsavanjem istorije". Doista vjerujem da cete objaviti komentar jer je konstruktivan,za razliku od ove Revizije koja ne moze nista dobro proizvesti. Kada bi i dobili Bosnjaci spor,sto onda!? Pretvoriti Srbe u vazale !? Notorna glupost.

analiticar_amater

pre 7 godina

Ako ja ovo dobro razumem onda je taj Bakirov tim ujedno i "reprezentacija BiH" a to bi ujedno znacilo da Ivanic i Dodik "igraju za Srbiju" !
(Bucko razmisljam, 23. februar 2017 15:38)

Ne nisi dobro razumeo. Ako taj tim ne reprezentuje BiH u celini, onda ne moze biti reprezentacija. Bakir ne igra za BiH nego samo za jednu etničku grupu unutar te zemlje. Dokle god on ne počne da uvažava interese i stavove Srba i Hrvata u BiH, ne može se smatrati za predstavnika te države. Ivanić igra za Srbe iz BiH što je sasvim legitimno, kao što je legitimno da Srbi u toj zemlji imaju sopstveni stav i interese. Ko si ti ili Bakir da interese isključivo jedne etničke grupe a ne cele drzave stavi ispred interese neke druge etničke grupe?

Bucko razmisljam

pre 7 godina

Bakirov tim predao zahtev za reviziju tužbe protiv Srbije

A onda veli:

"Pravni tim BiH" predao je u Hagu zahtev za pokretanje postupka revizije presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, javila je

Ta televizija je prikazala kako "delegacija BiH" , u kojoj je i agent te zemlje pred Sudom u Hagu Sakib Softić, ulazi u zgradu Suda oko 14.45 sati.


Ako ja ovo dobro razumem onda je taj Bakirov tim ujedno i "reprezentacija BiH" a to bi ujedno znacilo da Ivanic i Dodik "igraju za Srbiju" !

Drug Ostoja

pre 7 godina

Kada je Dejtonski mirovni sporazum bio potpisivan, Milošević a tako i Srbija se smatrala faktorom stabilnosti i mira. Čemu sad ovo? Kakva prljava igra.

repus

pre 7 godina

kada ce neko pokrenuti spor protiv onih koji su prisilno mobilisali decu šumadije I srbije I slali ih u druge države da ginu kada ce jadni roditelji bar da docekaju da neko odgovara za te mostruozne zlocine mobilisati necije dete I poslati ga da pogine ili ubija po tuđim državama

pravnik

pre 7 godina

Bakir ne zna da je tada tuzena SR Jugoslavija.Sada podnosi protiv Srbije.Jedno sa drugim nema veze.Znaci ovo je novi procesi bila je potrebna odluka predsednistva. Lose pravne savetnike ima

Bice rata

pre 7 godina

Neophodno je uraditi nepristrasnu hronologiju svih sukoba od 1991 godine čisto da svaki narod zna ko je sta zakuvao i da za rat koji sledi ne bi ponovo bili krivi mi!

masak

pre 7 godina

Gluposti. Cemu to,zabava za glupi narod. Kako zivite u BiH,kako zivimo u Srbiji? To jedino treba da nam bude vazno. Rat je zavrsen pre 20 godina i ne sme da ga bude vise nikada.

Dex Dejvid

pre 7 godina

Kao savjestan pravnik mogu da govorim samo o pisanim dokumentima koje sam vidio. Vidio sam dokument kojim se gospodin Sofkić imenuje za agenta Bosne i Hercegovine po Tužbi protiv SRJ. Sud je tu odlučio kako je odlučio. Ovaj dokument iz 2002. godine nisam vidio, pa o njemu ne mogu da govorim. U koliko on postoji MSP će vjerovatno prihvatiti da postupa po reviziji čisto pravno gledano. Član 42 Statuta suda je jasan,4W stranke pred sudom zastupa agent. U članu 61 sud je vrlo restriktivan u pogledu revizije. Njoj posvećuje samo nekoliko članova. Sve se to može pogledati na ovom linku http://www.mvep.hr/CustomPages/Static/HRV/Files/ugovori/statut_icj_hr.pdf

John

pre 7 godina

(Dex Dejvid, 23. februar 2017 17:06)

Slažem se sa svime, samo par dopuna.
Najpre je stvar u tome da li MSP podnošenje zahteva za reviziju smatra delom istog postupka ili ne. O tome u Statutu ne piše ništa, pa će sud morati o tome posebno da se izjasni (pretpostavljam da će Srbija u odgovoru na ovo osporiti legitimitet agenta BiH).
Osim toga, sve i da prihvate podnet zahtev, to ne znači i da će pozitino odlučiti o njemu i dozvoliti ponavljanje procesa.
Postavlja se i pitanje dokaza koji su sada podneti. Moraju dokazati vezu rukovodstva Srbije (SRJ) sa Srebrenicom. Dakle, ne sa ratom u Bosni, već baš sa Srebrenicom. Prosto rečeno, morali bi dokazati da je Sloba znao šta će Mladić da uradi i da mu je pomogao u tome. To što mu je slao oružje nije dovoljno.

Block

pre 7 godina

Ako ostavimo po strani protokolarnu dilemu da li je Softic imao ili ne legitimitet da pokrene reviziju postupka, ostaje kljucno pitanje, da li ceo postupak ima utemeljenje. Ne mozemo ici logikom, vase je da zaboravite sve a Djura ce oprostiti sto vas je tukao.
Sa druge strane, ako je MSP prosli put presudio da Srbija nije odgovorna za genocid (koji nije osporen da se desio, vec samo da Srbija ka odrzava nije bila sponzor), sumnjam da ce sada presuditi drugacije. Naprosto ni jedan novi dokaz ne postoji. Stavise ne znam ni da li ce MSP uopste prihvatiti da radi reviziju. Mislim da Bosnjaci previsoko pucaju sa ovom pricom o genocidu. Posebno sada mislim da ni medjunarodna zajednica ne zeli da se teske teme ponovo izvlace na povrsinu, tako da od svega nece biti nista, a BiH ce se dodatno oslabiti. Mada I bez ovoga Dodik bi isao u pravcu cepanja Bosne.

Vel Santic

pre 7 godina

izetbegović bi mogao pa i trebao da tuži samo tačno poznate određene partije i stranke u Srbiji u ovoj reviziji ili bilo kojoj tužbi, a to su SPS i SRS pre svega. izetbegović i njegovi istomišljenici moraju da shvate da se cijeli narod i cijela država ne može optuživati za genocidne. tako da se dačić i njegovi i svi radikali od šešelja preko tome i vučića znoje od neugode, a ne cijela Srbija koja je većim dijelom protestovala protiv rata i devedesetih niti cijeli srpski narod među kojem ima i nas koji smo i devedesetih i sada ostali lojalni i da živimo u sada većinski bošnjačko-hrvatskoj FBiH. na kraju krajeva, pošto su proračunati ekstremisti koji BiHi donose samo napetosti i mržnje, i izetbegović i dodik (a i čović) bi morali biti napokon skinuti s pozicija moći i osuđeni za pljačke, ratno huškaštvo i korupcije u BiH!
Podrška komentarima masak, Petar Pan, John i sl.!