Ponedeljak, 20.02.2017.

10:49

Mali protiv velikih u EU: Ili remont, ili katastrofa

Šef diplomatije Poljske Vitold Vaščikovski kaže da ta zemlja insistira da se obavi remont EU preko izmene osnovnog sporazuma, jer "ne želi katastrofu Unije".

Izvor: Beta

Mali protiv velikih u EU: Ili remont, ili katastrofa IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

25 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 7 godina

EU ima više problema. Jedan je svjetski, ali kao lider u svijetu EU je prozvana da ga prva riješi. Problem se zove MULTINACIONALNE KOMPANIJE. One ne plaćaju porez na dobit u niti jednoj državi članici! Ni u Hrvatskoj ni u Njemačkoj ni u Francuskoj. Dobit izvuku preko off shore kompanija i to je legalno u EU!!? Time izvlače novac iz EU. Onaj novac koji nedostaje u proračunu većine članica koje se zatim zadužuju i na kraju rade za bankare, a ulaganje u svoju zemlju izostaje. Tako te zemlje ne napreduju ili jako sporo. Velike zemlje EU imaju svoje multinacionalne kompanije koje to isto rade u EU i izvan EU tako da njima odgovara ovakvo stanje. S druge strane male države nemaju MK ili jako malo pa su one te koje su oštećene.
Drugi problem su banke i kontrola državnih financija preko stranih banaka u zemljama EU. Ovako kako sada drže Agrokor za ****, tako drže i sve premijere tj. države. Oni kreiraju masu novca i financiraju uglavnom prodaju proizvode matičnih zemalja. Možete vi biti konkurentni koliko hoćete, ali ako vašu proizvodnju nema tko financirati sve pada u vodu. Ili još češće stave vam duple kamate u odnosu na one koje ima firma u Njemačkoj pa vi budite konkurentni, a sve se ugrađuje u cijenu proizvoda.
I nakraju nema para - nema blagostanja.

leptirica

pre 7 godina

Šta će se desiti kada im Tramp iporuči račun za NATO od desetak milijardi € u proseku po državi članici i ovako preskupog i nepotrbnog saveza!?
(Johan, 20. februar 2017 11:39)

Ne plaća se te milijarde Trampu ili čak ni NATO-u. Radi se o tome da bi svaka članica NATO-a trebala izdvajati 2% svog budžeta za svoju vojsku. Znači tu se ubrajaju i plaće vojnika,doprinosi , njihova hrana,ulaganje u kasarne i nabavka vojne tehnike i naoružanja. To je još jedan od razloga zašto se u Hrvatskoj razmišlja u uvođenju vojnog roka ,time bi se povećalo izdavanje za vojsku,a novac bi ostao u Hrvatskoj. Znači Hrvatska industrija bi dobila poslove opremanja ročnika , nabavke hrane, obnovu i opremanja objekata i slično..
Amerikancima je najviše u interesu da članice NATO-A troše više novaca na svoju vojsku,jer kao najveći proizvođači vojne tehnike tu vide svoju priliku,ali nije određeno koliko novca članice NATO-A moraju trošiti na nabavku iste.

Alkinoy

pre 7 godina

@(Koča Hidalgo, 20. februar 2017 13:17)
Ovde niko nije ni pomenuo zapadnu Evropu nego EU. Zapadna Evropa je samo mali deo EU. Ti verovatno mislis na srednju Evropu (Nemacku, Svedsku, Dansku, mozda Benelux). Zapadna Evropa bi bila Francuska koja bas i nije neka zemlja za ugled, ili Britanija koja vise i nije u EU. Dakle garantovano niko nema nesto protiv zapadne Evrope nego protiv EU kao monstruma koji nema blage veze sa realnoscu i sanse za uspeh su ravne nuli.

Petar S.

pre 7 godina

Prijatelju, mislim da ziveci u Srbiji imas precih problema od "briga" za sudbinu nas jadnika koji smo u NATO. Pusti ti prijatelju nas da odlucujemo sto je skupo, potrebno i nepotrebno...snaci cemo se, ne "brini"
(jokejunior, 20. februar 2017 12:47)

Prijatelju "Ne pratis Fabulu" sto bi rekao Radovan III.

"Brigu" nema samo on vec i Nemacki minister spoljnih poslova.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=02&dd=18&nav_category=78&nav_id=1231913

Naj veca sargarepa Evrope je u dobrim Socijalnim uslovima (kako rada, tako i NE-rada,) a sve to dok im odbranu (prakticno) placa Amerika.

Jednog (skorog) dana kad Evropa bude preuzela svoje troskove, sjaj koji je nekad imala ce zatamneti.

Jer ce morati da smanjuje za socijalu i da ulaze u odbranu.
Pod uslovom, naravno, da Tramp sprovede ono sto je zamislio (mada ni oni sa druge strane Trampa u SADu, se nece mnogo otimati da Evropa poveca ulaganja).

Alkinoy

pre 7 godina

@(Камичак, 20. februar 2017 12:38)
Pa ti si potpuno promasio/la temu. To nije uravnilovka, nego katastrofalna nepravda. Po cemu bi neko u Nemackoj imao 3500 eura, a neko u Srbiji 350-500 eura za isti posao? Tu je sustina. Nemacke i ne samo nemacke firme su videle odavno da su same totalno nekonkurentne na trzistu jer su preskupe, radnici slabi, traze stalno prava bez kraja, tarife kojekakve...sve je to lepo, ali to odbija poslodavce od njih. I ugledali su se na USA koja je izvozila proizvodnju u Kinu, pa su izvezli u Evropi proizvodnju tamo gde je jeftina, a stanovnistvo dobro obrazovano, a vlade pokorne. To su Slovacka, Madjarska, Slovenija, male balticke drzave, donekle Poljska, manje Ceska (u Ceskoj vlada jedan drugaciji odnos prema proizvodnji). I tako se desilo da Slovak radi za 500-600 eura, napravi profita od koga zivi lepo i nista ne radi bar tri Nemca. To je tako i to svi znaju, ali se ne bune jer se nema kud. Da Slovacka moze sama da pravi aute pravila bi ih ali ne moze. Dakle kakva konkurentnost, ko to u ponudi i traznji bira Nemca u Nemackoj za 3500 eura ako moze da uzme Slovaka, Madjara ili Srbina (odlican primer Siemens) za mnogostruko manje u njihovim maticnim zemljama? NIKO. Sto se uravnilovke tice, ona svakako sledi, to je takozvano "svetsko uprosecenje" , ali na svetskm nivou za nekih 70-100 tak godina kada ce se i Afrika podici i donekle pristici ostale barem pojavno. Pitanje je samo da li ce oni koji su sada bogati to i dozvoliti.

Dario

pre 7 godina

@KarloNS
Nemacki i francuski standard se ne moze dostici, kao sto ni Nebraska ne moze dostici Kaliforniju. Treba izvuci maksimum iz postojeceg, a ne teziti ka nemogucem.

Koča Hidalgo

pre 7 godina

Sad kad krenu komentari iz zemlje Serbije u fazonu "crkla krava komšiji"...EU ima hiljadu mana, ali nakon 70tak posećenih država na 6 kontinenata tvrdim da boljeg i sigurnijeg mesta za život od Zapadne Evrope - NEMA

Gvozden

pre 7 godina

Ovaj je isti kao i mi.
Pa ko nam je brate kriv sto smo slabiji od Nemacke i Francuske ?
Upravo Vi svi politicari ste krivi sto necete jaku drzavu.
A necete je zato sto jaka drzava Vama ne odgovara jer posle ne bi ste mogli da pravite razne "kombinacije".

Nenad-EU

pre 7 godina

Prica o velikim i malim. Sedim sa Nemcom u istoj kancelariji radimo na projektu ja za drzavu od za svoju firmu. Radimo potpuno isti posao njemu plata 3500€ plus dnevnice (za rad u inostranstvu) meni plata 350€. Sam covek mi kaze da to nije pravda i da nema nista od EU dok svi ne budemo placeni isto za isti posao. Licno sam ubedjen da na svakih 3000 eur nemacke plate min. 1000 je zaradio neko u nekoj drugo ii trece razrednoj drzavi. Znaju to i Nemci i Francuzi ali naravno cute.
(N4, 20. februar 2017 11:27)

E kad bi sve bilo tako jednostavno. Pogledaj šta je Nemačka stvorila u poslednjih 70 godina (mislim pre svega na industriju) a pogledaj istočnu EU.

jokejunior

pre 7 godina

Šta će se desiti kada im Tramp iporuči račun za NATO od desetak milijardi € u proseku po državi članici i ovako preskupog i nepotrbnog saveza!?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Johan, 20. februar 2017 11:39)

Prijatelju, mislim da ziveci u Srbiji imas precih problema od "briga" za sudbinu nas jadnika koji smo u NATO. Pusti ti prijatelju nas da odlucujemo sto je skupo, potrebno i nepotrebno...snaci cemo se, ne "brini"

Objavite

pre 7 godina

Ne znam zasto ne bi mogla da uspe neka vrsta federacije. Zajednicko trziste i pravni sistem, a kultura i jezik se neguju po zelji.
(europass, 20. februar 2017 11:33)

Naravno da bi mogla da uspe "neka vrsta federacije", ali u toj federaciji vrlo teško istovremeno mogu da budu jedan Luksemburg i jedna Bugarska. Ili jedna Švedska (koja se kune u politiku otvorenih vrata prema migrantima) i jedna Mađarska (koja ne želi da čuje za migrante). Ili jedna Nemačka (koja insistira da svi prihvate evro) i jedna Češka (u kojoj je preko 80% ljudi protiv uvođenja evra).
U "evropskoj federaciji" bi jedino možda mogle da učestvuju Nemačka, Austrija, Francuska, Beneluks, Irska, Malta, Italija, Švedska, Finska, eventualno Slovenija i Estonija, možda Španija i Portugal. Ostale zemlje bi mogle da budu u nekoj vrsti zone slobodne trgovine sa tom federacijom, ili tako nešto.

Ljutko

pre 7 godina

@N4 : Tvoja konstatacija je vrlo uznemirujuća ali čini mi se da nisi izneo sve činjenice. Da li obojica sedite u Nemačkoj ili u Srbiji? Daću sebi slobodu da pretpostavim da ste ipak negde u Srbiji jer takva diskrepanca u platama ne bi bila moguća nigde u EU. Za takvo stanje se zahvali svojih vlasti koja je načinila zakone o radu takvim da se robovlasništvo zapravo ohrabruje, jer zašto bi inače iko ulagao u Srbiji ako ne da uštedi. Tvoj nemački kolega ima pravi "expat" ugovor i svaka mu čast!

Камичак

pre 7 godina

...
Sedim sa Nemcom u istoj kancelariji radimo na projektu ja za drzavu od za svoju firmu. Radimo potpuno isti posao njemu plata 3500€ plus dnevnice (za rad u inostranstvu) meni plata 350€. Sam covek mi kaze da to nije pravda i da nema nista od EU dok svi ne budemo placeni isto za isti posao.
...
(N4, 20. februar 2017 11:27)

То о чему пишеш је покушано у социјализму. Звало се уравниловка. Ти радиш на пројекту, а твој колега забушава, али на крају месеца добијете исту плату. Тако је и настала она парола: радио не радио, свира ми радио. На крају је тај социјалистички концепт и пропао. Уведен је капиталистички принцип понуде и потражње. Немац нуди своје услуге за 3500 Евра и има ко хоће да му плати. Ти када би нудио своје услуге за 500 Евра, послодавац би нашао другог ко хоће да ради за 350. То је закон тржишта. Да ли је праведан? Наравно да не, али не можеш очекивати да они који имају више, поклањају онима који имају мање.

Astrid

pre 7 godina

@ (N4, 20. februar 2017 11:27)
E dobro jutro kad je morao Nemac to da ti kaze. To se zna odavno. Nemcima i velikima u EU je jedino i bitno da ostane zajednicko trziste, za ostalo ih nije briga. Ali trziste nece niko da drzi otvoreno za dzabe, moras da das nesto za uzvrat, i onda su izmislili slobodu kretanja i protok radne snage. Time su malima kao nesto dali, ali su im na drzavnom nivou opet uzeli jos vise. Kada su zemlja poput Madjarske i Hrvatske (pred pristupanje) rekle kako se penzionim fondova tih zemalja mora uplacivati ako njihovi drzavljani odu u nemacku i tamo rade, a nisu otplatili skolovanje u svojim drzavama, skocila je EU birokratija, a zna se ko nju kontrolise i povikala kako su to ljudska prava i kako je kretanje ljudi slobodno. E pa lepo , ako je tako onda neka svi mogu u EU da dzabe studiraju, pa bilo gde u EU da rade. Ali nije tako naravno, nije jedna kasa, nego puno kasa, a zna se ko kontrolise kase - nacionalne vlade, dakle EU ovakva kakva je propada sto posto.

Astrid

pre 7 godina

EU je pred kolapsom, to je i slepom jasno. Samo je pitanje sta ce od EU ostati i u kom obliku. Ovako kako je ne moze dalje. Nemci bi svakako zajednicko trziste, a odbrana i dalje nije u rukama Evrope nego NATO, tj cak ni NATO jer je to grupa za americko projiciranje motji, a USA nece ujedinjenu Evropu ni u kojoj varijanti. Dakle zajednicko trziste, bez fondova, mozda ostane neka sloboda kretanja, ali i to je pitanje u kom obliku, takodje bi otpala i sloboda zaposljavanja, to bi zemljama srednje i istocne Evrope bio jasan znak da im se to ne isplati. Dakle napraviti regionalne bescarinske zone, to je ono sto ce biti buducnost Evrope. Potpuno je nerealno i ocekivati nesto zajednicko izmedju Finske i Portugalije ili Svedske i Irsk ei recimo Bugarske i Hrvatske. Dakle sledi prestrojavanje, tj verovatno raspad. U taj vakuum smesta uskacu USA. Rusija ce preuzeti bafer izmedju i to je to.

CarloNS

pre 7 godina

Ni SAD ne bi bile jake da nisu federacija. U EU se tačno vidi koja je država dugo član, a koja je nedavno ušla. Treba puno rada i truda da bi se dostigao nemači ili francuski standard. Ne može to preko noći. EU je šansa, ali to ne znači da svako ume da je iskoristi. Mi i ako uđemo u EU, bićemo još dugo siromašni.

N4

pre 7 godina

Prica o velikim i malim. Sedim sa Nemcom u istoj kancelariji radimo na projektu ja za drzavu od za svoju firmu. Radimo potpuno isti posao njemu plata 3500€ plus dnevnice (za rad u inostranstvu) meni plata 350€. Sam covek mi kaze da to nije pravda i da nema nista od EU dok svi ne budemo placeni isto za isti posao. Licno sam ubedjen da na svakih 3000 eur nemacke plate min. 1000 je zaradio neko u nekoj drugo ii trece razrednoj drzavi. Znaju to i Nemci i Francuzi ali naravno cute.

Milojko

pre 7 godina

Ja mislim da je EU u "dve brzine" realnost sada, a biće i u buduće. Nema šanse da se poredi jedna Nemačka ili recimo Švedska, sa Bugarskom ili Poljskom. Mislim, svaka njima čast, ali kvalitet života i civilizacijski nivo stanovništva jednostavno nisu isti. Ako EU misli iole da uspe i ustraje, prosto se moraju izbrisati nacionalne granice i uvesti jaka federalna vlast, kao u Americi. Naravno mora se raditi i na homogenizaciji stanovništva, što je neverovatno teško, ako ne i nemoguće, zbog kulturnih i istorijskih razlika. Morao bi se uvesti obavezni zvanični engleski jezik, da bi sledeća generacija, ili ona iza nje, u celoj EU govorila istim jezikom. Ako se to ne uradi, preti opasnost da će evropski prostor biti preplavljen "drugima" odnosno narodima koji sada nailaze sa istoka i koji imaju ogroman natalitet. U tom slučaju će nam džaba biti sva kultura i istorija pojedinih EU država, jednostavno ćemo se pet puta dnevno okretati prema Meki i slušati Bluetooth mujezina. Bolje je ujediniti evropske zemlje pa makar i izgubili nešto malo identiteta, nego da budemo pregaženi i zaboravljeni. Bez uvrede.

Potencijalac

pre 7 godina

Jasno je da je EU projekat bio baziran na lepim željama, i optimizmu, čiji su kreatori svoje životne ambicije i karijere, poslovne uspehe, ostvarili po sopstvenim idealnim kriterijumima, i merilima.
A sam koncept prenebregava toliko elementarnih suštinskih konstrukcijskih naprslina, i manjkavosti, nastavljajući uporno kursem Point Of No Return(koji obezbeđuje onima koji su se složili oko zajedničke ideje), da uporno, odžive započeti san.

Johan

pre 7 godina

Šta će se desiti kada im Tramp iporuči račun za NATO od desetak milijardi € u proseku po državi članici i ovako preskupog i nepotrbnog saveza!?

N4

pre 7 godina

Prica o velikim i malim. Sedim sa Nemcom u istoj kancelariji radimo na projektu ja za drzavu od za svoju firmu. Radimo potpuno isti posao njemu plata 3500€ plus dnevnice (za rad u inostranstvu) meni plata 350€. Sam covek mi kaze da to nije pravda i da nema nista od EU dok svi ne budemo placeni isto za isti posao. Licno sam ubedjen da na svakih 3000 eur nemacke plate min. 1000 je zaradio neko u nekoj drugo ii trece razrednoj drzavi. Znaju to i Nemci i Francuzi ali naravno cute.

Milojko

pre 7 godina

Ja mislim da je EU u "dve brzine" realnost sada, a biće i u buduće. Nema šanse da se poredi jedna Nemačka ili recimo Švedska, sa Bugarskom ili Poljskom. Mislim, svaka njima čast, ali kvalitet života i civilizacijski nivo stanovništva jednostavno nisu isti. Ako EU misli iole da uspe i ustraje, prosto se moraju izbrisati nacionalne granice i uvesti jaka federalna vlast, kao u Americi. Naravno mora se raditi i na homogenizaciji stanovništva, što je neverovatno teško, ako ne i nemoguće, zbog kulturnih i istorijskih razlika. Morao bi se uvesti obavezni zvanični engleski jezik, da bi sledeća generacija, ili ona iza nje, u celoj EU govorila istim jezikom. Ako se to ne uradi, preti opasnost da će evropski prostor biti preplavljen "drugima" odnosno narodima koji sada nailaze sa istoka i koji imaju ogroman natalitet. U tom slučaju će nam džaba biti sva kultura i istorija pojedinih EU država, jednostavno ćemo se pet puta dnevno okretati prema Meki i slušati Bluetooth mujezina. Bolje je ujediniti evropske zemlje pa makar i izgubili nešto malo identiteta, nego da budemo pregaženi i zaboravljeni. Bez uvrede.

Johan

pre 7 godina

Šta će se desiti kada im Tramp iporuči račun za NATO od desetak milijardi € u proseku po državi članici i ovako preskupog i nepotrbnog saveza!?

Potencijalac

pre 7 godina

Jasno je da je EU projekat bio baziran na lepim željama, i optimizmu, čiji su kreatori svoje životne ambicije i karijere, poslovne uspehe, ostvarili po sopstvenim idealnim kriterijumima, i merilima.
A sam koncept prenebregava toliko elementarnih suštinskih konstrukcijskih naprslina, i manjkavosti, nastavljajući uporno kursem Point Of No Return(koji obezbeđuje onima koji su se složili oko zajedničke ideje), da uporno, odžive započeti san.

CarloNS

pre 7 godina

Ni SAD ne bi bile jake da nisu federacija. U EU se tačno vidi koja je država dugo član, a koja je nedavno ušla. Treba puno rada i truda da bi se dostigao nemači ili francuski standard. Ne može to preko noći. EU je šansa, ali to ne znači da svako ume da je iskoristi. Mi i ako uđemo u EU, bićemo još dugo siromašni.

Камичак

pre 7 godina

...
Sedim sa Nemcom u istoj kancelariji radimo na projektu ja za drzavu od za svoju firmu. Radimo potpuno isti posao njemu plata 3500€ plus dnevnice (za rad u inostranstvu) meni plata 350€. Sam covek mi kaze da to nije pravda i da nema nista od EU dok svi ne budemo placeni isto za isti posao.
...
(N4, 20. februar 2017 11:27)

То о чему пишеш је покушано у социјализму. Звало се уравниловка. Ти радиш на пројекту, а твој колега забушава, али на крају месеца добијете исту плату. Тако је и настала она парола: радио не радио, свира ми радио. На крају је тај социјалистички концепт и пропао. Уведен је капиталистички принцип понуде и потражње. Немац нуди своје услуге за 3500 Евра и има ко хоће да му плати. Ти када би нудио своје услуге за 500 Евра, послодавац би нашао другог ко хоће да ради за 350. То је закон тржишта. Да ли је праведан? Наравно да не, али не можеш очекивати да они који имају више, поклањају онима који имају мање.

Ljutko

pre 7 godina

@N4 : Tvoja konstatacija je vrlo uznemirujuća ali čini mi se da nisi izneo sve činjenice. Da li obojica sedite u Nemačkoj ili u Srbiji? Daću sebi slobodu da pretpostavim da ste ipak negde u Srbiji jer takva diskrepanca u platama ne bi bila moguća nigde u EU. Za takvo stanje se zahvali svojih vlasti koja je načinila zakone o radu takvim da se robovlasništvo zapravo ohrabruje, jer zašto bi inače iko ulagao u Srbiji ako ne da uštedi. Tvoj nemački kolega ima pravi "expat" ugovor i svaka mu čast!

Astrid

pre 7 godina

@ (N4, 20. februar 2017 11:27)
E dobro jutro kad je morao Nemac to da ti kaze. To se zna odavno. Nemcima i velikima u EU je jedino i bitno da ostane zajednicko trziste, za ostalo ih nije briga. Ali trziste nece niko da drzi otvoreno za dzabe, moras da das nesto za uzvrat, i onda su izmislili slobodu kretanja i protok radne snage. Time su malima kao nesto dali, ali su im na drzavnom nivou opet uzeli jos vise. Kada su zemlja poput Madjarske i Hrvatske (pred pristupanje) rekle kako se penzionim fondova tih zemalja mora uplacivati ako njihovi drzavljani odu u nemacku i tamo rade, a nisu otplatili skolovanje u svojim drzavama, skocila je EU birokratija, a zna se ko nju kontrolise i povikala kako su to ljudska prava i kako je kretanje ljudi slobodno. E pa lepo , ako je tako onda neka svi mogu u EU da dzabe studiraju, pa bilo gde u EU da rade. Ali nije tako naravno, nije jedna kasa, nego puno kasa, a zna se ko kontrolise kase - nacionalne vlade, dakle EU ovakva kakva je propada sto posto.

Astrid

pre 7 godina

EU je pred kolapsom, to je i slepom jasno. Samo je pitanje sta ce od EU ostati i u kom obliku. Ovako kako je ne moze dalje. Nemci bi svakako zajednicko trziste, a odbrana i dalje nije u rukama Evrope nego NATO, tj cak ni NATO jer je to grupa za americko projiciranje motji, a USA nece ujedinjenu Evropu ni u kojoj varijanti. Dakle zajednicko trziste, bez fondova, mozda ostane neka sloboda kretanja, ali i to je pitanje u kom obliku, takodje bi otpala i sloboda zaposljavanja, to bi zemljama srednje i istocne Evrope bio jasan znak da im se to ne isplati. Dakle napraviti regionalne bescarinske zone, to je ono sto ce biti buducnost Evrope. Potpuno je nerealno i ocekivati nesto zajednicko izmedju Finske i Portugalije ili Svedske i Irsk ei recimo Bugarske i Hrvatske. Dakle sledi prestrojavanje, tj verovatno raspad. U taj vakuum smesta uskacu USA. Rusija ce preuzeti bafer izmedju i to je to.

jokejunior

pre 7 godina

Šta će se desiti kada im Tramp iporuči račun za NATO od desetak milijardi € u proseku po državi članici i ovako preskupog i nepotrbnog saveza!?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Johan, 20. februar 2017 11:39)

Prijatelju, mislim da ziveci u Srbiji imas precih problema od "briga" za sudbinu nas jadnika koji smo u NATO. Pusti ti prijatelju nas da odlucujemo sto je skupo, potrebno i nepotrebno...snaci cemo se, ne "brini"

Objavite

pre 7 godina

Ne znam zasto ne bi mogla da uspe neka vrsta federacije. Zajednicko trziste i pravni sistem, a kultura i jezik se neguju po zelji.
(europass, 20. februar 2017 11:33)

Naravno da bi mogla da uspe "neka vrsta federacije", ali u toj federaciji vrlo teško istovremeno mogu da budu jedan Luksemburg i jedna Bugarska. Ili jedna Švedska (koja se kune u politiku otvorenih vrata prema migrantima) i jedna Mađarska (koja ne želi da čuje za migrante). Ili jedna Nemačka (koja insistira da svi prihvate evro) i jedna Češka (u kojoj je preko 80% ljudi protiv uvođenja evra).
U "evropskoj federaciji" bi jedino možda mogle da učestvuju Nemačka, Austrija, Francuska, Beneluks, Irska, Malta, Italija, Švedska, Finska, eventualno Slovenija i Estonija, možda Španija i Portugal. Ostale zemlje bi mogle da budu u nekoj vrsti zone slobodne trgovine sa tom federacijom, ili tako nešto.

Dario

pre 7 godina

@KarloNS
Nemacki i francuski standard se ne moze dostici, kao sto ni Nebraska ne moze dostici Kaliforniju. Treba izvuci maksimum iz postojeceg, a ne teziti ka nemogucem.

Koča Hidalgo

pre 7 godina

Sad kad krenu komentari iz zemlje Serbije u fazonu "crkla krava komšiji"...EU ima hiljadu mana, ali nakon 70tak posećenih država na 6 kontinenata tvrdim da boljeg i sigurnijeg mesta za život od Zapadne Evrope - NEMA

Gvozden

pre 7 godina

Ovaj je isti kao i mi.
Pa ko nam je brate kriv sto smo slabiji od Nemacke i Francuske ?
Upravo Vi svi politicari ste krivi sto necete jaku drzavu.
A necete je zato sto jaka drzava Vama ne odgovara jer posle ne bi ste mogli da pravite razne "kombinacije".

Nenad-EU

pre 7 godina

Prica o velikim i malim. Sedim sa Nemcom u istoj kancelariji radimo na projektu ja za drzavu od za svoju firmu. Radimo potpuno isti posao njemu plata 3500€ plus dnevnice (za rad u inostranstvu) meni plata 350€. Sam covek mi kaze da to nije pravda i da nema nista od EU dok svi ne budemo placeni isto za isti posao. Licno sam ubedjen da na svakih 3000 eur nemacke plate min. 1000 je zaradio neko u nekoj drugo ii trece razrednoj drzavi. Znaju to i Nemci i Francuzi ali naravno cute.
(N4, 20. februar 2017 11:27)

E kad bi sve bilo tako jednostavno. Pogledaj šta je Nemačka stvorila u poslednjih 70 godina (mislim pre svega na industriju) a pogledaj istočnu EU.

Petar S.

pre 7 godina

Prijatelju, mislim da ziveci u Srbiji imas precih problema od "briga" za sudbinu nas jadnika koji smo u NATO. Pusti ti prijatelju nas da odlucujemo sto je skupo, potrebno i nepotrebno...snaci cemo se, ne "brini"
(jokejunior, 20. februar 2017 12:47)

Prijatelju "Ne pratis Fabulu" sto bi rekao Radovan III.

"Brigu" nema samo on vec i Nemacki minister spoljnih poslova.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=02&dd=18&nav_category=78&nav_id=1231913

Naj veca sargarepa Evrope je u dobrim Socijalnim uslovima (kako rada, tako i NE-rada,) a sve to dok im odbranu (prakticno) placa Amerika.

Jednog (skorog) dana kad Evropa bude preuzela svoje troskove, sjaj koji je nekad imala ce zatamneti.

Jer ce morati da smanjuje za socijalu i da ulaze u odbranu.
Pod uslovom, naravno, da Tramp sprovede ono sto je zamislio (mada ni oni sa druge strane Trampa u SADu, se nece mnogo otimati da Evropa poveca ulaganja).

Alkinoy

pre 7 godina

@(Камичак, 20. februar 2017 12:38)
Pa ti si potpuno promasio/la temu. To nije uravnilovka, nego katastrofalna nepravda. Po cemu bi neko u Nemackoj imao 3500 eura, a neko u Srbiji 350-500 eura za isti posao? Tu je sustina. Nemacke i ne samo nemacke firme su videle odavno da su same totalno nekonkurentne na trzistu jer su preskupe, radnici slabi, traze stalno prava bez kraja, tarife kojekakve...sve je to lepo, ali to odbija poslodavce od njih. I ugledali su se na USA koja je izvozila proizvodnju u Kinu, pa su izvezli u Evropi proizvodnju tamo gde je jeftina, a stanovnistvo dobro obrazovano, a vlade pokorne. To su Slovacka, Madjarska, Slovenija, male balticke drzave, donekle Poljska, manje Ceska (u Ceskoj vlada jedan drugaciji odnos prema proizvodnji). I tako se desilo da Slovak radi za 500-600 eura, napravi profita od koga zivi lepo i nista ne radi bar tri Nemca. To je tako i to svi znaju, ali se ne bune jer se nema kud. Da Slovacka moze sama da pravi aute pravila bi ih ali ne moze. Dakle kakva konkurentnost, ko to u ponudi i traznji bira Nemca u Nemackoj za 3500 eura ako moze da uzme Slovaka, Madjara ili Srbina (odlican primer Siemens) za mnogostruko manje u njihovim maticnim zemljama? NIKO. Sto se uravnilovke tice, ona svakako sledi, to je takozvano "svetsko uprosecenje" , ali na svetskm nivou za nekih 70-100 tak godina kada ce se i Afrika podici i donekle pristici ostale barem pojavno. Pitanje je samo da li ce oni koji su sada bogati to i dozvoliti.

Alkinoy

pre 7 godina

@(Koča Hidalgo, 20. februar 2017 13:17)
Ovde niko nije ni pomenuo zapadnu Evropu nego EU. Zapadna Evropa je samo mali deo EU. Ti verovatno mislis na srednju Evropu (Nemacku, Svedsku, Dansku, mozda Benelux). Zapadna Evropa bi bila Francuska koja bas i nije neka zemlja za ugled, ili Britanija koja vise i nije u EU. Dakle garantovano niko nema nesto protiv zapadne Evrope nego protiv EU kao monstruma koji nema blage veze sa realnoscu i sanse za uspeh su ravne nuli.

leptirica

pre 7 godina

Šta će se desiti kada im Tramp iporuči račun za NATO od desetak milijardi € u proseku po državi članici i ovako preskupog i nepotrbnog saveza!?
(Johan, 20. februar 2017 11:39)

Ne plaća se te milijarde Trampu ili čak ni NATO-u. Radi se o tome da bi svaka članica NATO-a trebala izdvajati 2% svog budžeta za svoju vojsku. Znači tu se ubrajaju i plaće vojnika,doprinosi , njihova hrana,ulaganje u kasarne i nabavka vojne tehnike i naoružanja. To je još jedan od razloga zašto se u Hrvatskoj razmišlja u uvođenju vojnog roka ,time bi se povećalo izdavanje za vojsku,a novac bi ostao u Hrvatskoj. Znači Hrvatska industrija bi dobila poslove opremanja ročnika , nabavke hrane, obnovu i opremanja objekata i slično..
Amerikancima je najviše u interesu da članice NATO-A troše više novaca na svoju vojsku,jer kao najveći proizvođači vojne tehnike tu vide svoju priliku,ali nije određeno koliko novca članice NATO-A moraju trošiti na nabavku iste.

Ivan

pre 7 godina

EU ima više problema. Jedan je svjetski, ali kao lider u svijetu EU je prozvana da ga prva riješi. Problem se zove MULTINACIONALNE KOMPANIJE. One ne plaćaju porez na dobit u niti jednoj državi članici! Ni u Hrvatskoj ni u Njemačkoj ni u Francuskoj. Dobit izvuku preko off shore kompanija i to je legalno u EU!!? Time izvlače novac iz EU. Onaj novac koji nedostaje u proračunu većine članica koje se zatim zadužuju i na kraju rade za bankare, a ulaganje u svoju zemlju izostaje. Tako te zemlje ne napreduju ili jako sporo. Velike zemlje EU imaju svoje multinacionalne kompanije koje to isto rade u EU i izvan EU tako da njima odgovara ovakvo stanje. S druge strane male države nemaju MK ili jako malo pa su one te koje su oštećene.
Drugi problem su banke i kontrola državnih financija preko stranih banaka u zemljama EU. Ovako kako sada drže Agrokor za ****, tako drže i sve premijere tj. države. Oni kreiraju masu novca i financiraju uglavnom prodaju proizvode matičnih zemalja. Možete vi biti konkurentni koliko hoćete, ali ako vašu proizvodnju nema tko financirati sve pada u vodu. Ili još češće stave vam duple kamate u odnosu na one koje ima firma u Njemačkoj pa vi budite konkurentni, a sve se ugrađuje u cijenu proizvoda.
I nakraju nema para - nema blagostanja.

Milojko

pre 7 godina

Ja mislim da je EU u "dve brzine" realnost sada, a biće i u buduće. Nema šanse da se poredi jedna Nemačka ili recimo Švedska, sa Bugarskom ili Poljskom. Mislim, svaka njima čast, ali kvalitet života i civilizacijski nivo stanovništva jednostavno nisu isti. Ako EU misli iole da uspe i ustraje, prosto se moraju izbrisati nacionalne granice i uvesti jaka federalna vlast, kao u Americi. Naravno mora se raditi i na homogenizaciji stanovništva, što je neverovatno teško, ako ne i nemoguće, zbog kulturnih i istorijskih razlika. Morao bi se uvesti obavezni zvanični engleski jezik, da bi sledeća generacija, ili ona iza nje, u celoj EU govorila istim jezikom. Ako se to ne uradi, preti opasnost da će evropski prostor biti preplavljen "drugima" odnosno narodima koji sada nailaze sa istoka i koji imaju ogroman natalitet. U tom slučaju će nam džaba biti sva kultura i istorija pojedinih EU država, jednostavno ćemo se pet puta dnevno okretati prema Meki i slušati Bluetooth mujezina. Bolje je ujediniti evropske zemlje pa makar i izgubili nešto malo identiteta, nego da budemo pregaženi i zaboravljeni. Bez uvrede.

Камичак

pre 7 godina

...
Sedim sa Nemcom u istoj kancelariji radimo na projektu ja za drzavu od za svoju firmu. Radimo potpuno isti posao njemu plata 3500€ plus dnevnice (za rad u inostranstvu) meni plata 350€. Sam covek mi kaze da to nije pravda i da nema nista od EU dok svi ne budemo placeni isto za isti posao.
...
(N4, 20. februar 2017 11:27)

То о чему пишеш је покушано у социјализму. Звало се уравниловка. Ти радиш на пројекту, а твој колега забушава, али на крају месеца добијете исту плату. Тако је и настала она парола: радио не радио, свира ми радио. На крају је тај социјалистички концепт и пропао. Уведен је капиталистички принцип понуде и потражње. Немац нуди своје услуге за 3500 Евра и има ко хоће да му плати. Ти када би нудио своје услуге за 500 Евра, послодавац би нашао другог ко хоће да ради за 350. То је закон тржишта. Да ли је праведан? Наравно да не, али не можеш очекивати да они који имају више, поклањају онима који имају мање.

jokejunior

pre 7 godina

Šta će se desiti kada im Tramp iporuči račun za NATO od desetak milijardi € u proseku po državi članici i ovako preskupog i nepotrbnog saveza!?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Johan, 20. februar 2017 11:39)

Prijatelju, mislim da ziveci u Srbiji imas precih problema od "briga" za sudbinu nas jadnika koji smo u NATO. Pusti ti prijatelju nas da odlucujemo sto je skupo, potrebno i nepotrebno...snaci cemo se, ne "brini"

N4

pre 7 godina

Prica o velikim i malim. Sedim sa Nemcom u istoj kancelariji radimo na projektu ja za drzavu od za svoju firmu. Radimo potpuno isti posao njemu plata 3500€ plus dnevnice (za rad u inostranstvu) meni plata 350€. Sam covek mi kaze da to nije pravda i da nema nista od EU dok svi ne budemo placeni isto za isti posao. Licno sam ubedjen da na svakih 3000 eur nemacke plate min. 1000 je zaradio neko u nekoj drugo ii trece razrednoj drzavi. Znaju to i Nemci i Francuzi ali naravno cute.

Johan

pre 7 godina

Šta će se desiti kada im Tramp iporuči račun za NATO od desetak milijardi € u proseku po državi članici i ovako preskupog i nepotrbnog saveza!?

Potencijalac

pre 7 godina

Jasno je da je EU projekat bio baziran na lepim željama, i optimizmu, čiji su kreatori svoje životne ambicije i karijere, poslovne uspehe, ostvarili po sopstvenim idealnim kriterijumima, i merilima.
A sam koncept prenebregava toliko elementarnih suštinskih konstrukcijskih naprslina, i manjkavosti, nastavljajući uporno kursem Point Of No Return(koji obezbeđuje onima koji su se složili oko zajedničke ideje), da uporno, odžive započeti san.

Astrid

pre 7 godina

EU je pred kolapsom, to je i slepom jasno. Samo je pitanje sta ce od EU ostati i u kom obliku. Ovako kako je ne moze dalje. Nemci bi svakako zajednicko trziste, a odbrana i dalje nije u rukama Evrope nego NATO, tj cak ni NATO jer je to grupa za americko projiciranje motji, a USA nece ujedinjenu Evropu ni u kojoj varijanti. Dakle zajednicko trziste, bez fondova, mozda ostane neka sloboda kretanja, ali i to je pitanje u kom obliku, takodje bi otpala i sloboda zaposljavanja, to bi zemljama srednje i istocne Evrope bio jasan znak da im se to ne isplati. Dakle napraviti regionalne bescarinske zone, to je ono sto ce biti buducnost Evrope. Potpuno je nerealno i ocekivati nesto zajednicko izmedju Finske i Portugalije ili Svedske i Irsk ei recimo Bugarske i Hrvatske. Dakle sledi prestrojavanje, tj verovatno raspad. U taj vakuum smesta uskacu USA. Rusija ce preuzeti bafer izmedju i to je to.

CarloNS

pre 7 godina

Ni SAD ne bi bile jake da nisu federacija. U EU se tačno vidi koja je država dugo član, a koja je nedavno ušla. Treba puno rada i truda da bi se dostigao nemači ili francuski standard. Ne može to preko noći. EU je šansa, ali to ne znači da svako ume da je iskoristi. Mi i ako uđemo u EU, bićemo još dugo siromašni.

Ljutko

pre 7 godina

@N4 : Tvoja konstatacija je vrlo uznemirujuća ali čini mi se da nisi izneo sve činjenice. Da li obojica sedite u Nemačkoj ili u Srbiji? Daću sebi slobodu da pretpostavim da ste ipak negde u Srbiji jer takva diskrepanca u platama ne bi bila moguća nigde u EU. Za takvo stanje se zahvali svojih vlasti koja je načinila zakone o radu takvim da se robovlasništvo zapravo ohrabruje, jer zašto bi inače iko ulagao u Srbiji ako ne da uštedi. Tvoj nemački kolega ima pravi "expat" ugovor i svaka mu čast!

Koča Hidalgo

pre 7 godina

Sad kad krenu komentari iz zemlje Serbije u fazonu "crkla krava komšiji"...EU ima hiljadu mana, ali nakon 70tak posećenih država na 6 kontinenata tvrdim da boljeg i sigurnijeg mesta za život od Zapadne Evrope - NEMA

Astrid

pre 7 godina

@ (N4, 20. februar 2017 11:27)
E dobro jutro kad je morao Nemac to da ti kaze. To se zna odavno. Nemcima i velikima u EU je jedino i bitno da ostane zajednicko trziste, za ostalo ih nije briga. Ali trziste nece niko da drzi otvoreno za dzabe, moras da das nesto za uzvrat, i onda su izmislili slobodu kretanja i protok radne snage. Time su malima kao nesto dali, ali su im na drzavnom nivou opet uzeli jos vise. Kada su zemlja poput Madjarske i Hrvatske (pred pristupanje) rekle kako se penzionim fondova tih zemalja mora uplacivati ako njihovi drzavljani odu u nemacku i tamo rade, a nisu otplatili skolovanje u svojim drzavama, skocila je EU birokratija, a zna se ko nju kontrolise i povikala kako su to ljudska prava i kako je kretanje ljudi slobodno. E pa lepo , ako je tako onda neka svi mogu u EU da dzabe studiraju, pa bilo gde u EU da rade. Ali nije tako naravno, nije jedna kasa, nego puno kasa, a zna se ko kontrolise kase - nacionalne vlade, dakle EU ovakva kakva je propada sto posto.

Gvozden

pre 7 godina

Ovaj je isti kao i mi.
Pa ko nam je brate kriv sto smo slabiji od Nemacke i Francuske ?
Upravo Vi svi politicari ste krivi sto necete jaku drzavu.
A necete je zato sto jaka drzava Vama ne odgovara jer posle ne bi ste mogli da pravite razne "kombinacije".

Nenad-EU

pre 7 godina

Prica o velikim i malim. Sedim sa Nemcom u istoj kancelariji radimo na projektu ja za drzavu od za svoju firmu. Radimo potpuno isti posao njemu plata 3500€ plus dnevnice (za rad u inostranstvu) meni plata 350€. Sam covek mi kaze da to nije pravda i da nema nista od EU dok svi ne budemo placeni isto za isti posao. Licno sam ubedjen da na svakih 3000 eur nemacke plate min. 1000 je zaradio neko u nekoj drugo ii trece razrednoj drzavi. Znaju to i Nemci i Francuzi ali naravno cute.
(N4, 20. februar 2017 11:27)

E kad bi sve bilo tako jednostavno. Pogledaj šta je Nemačka stvorila u poslednjih 70 godina (mislim pre svega na industriju) a pogledaj istočnu EU.

Alkinoy

pre 7 godina

@(Камичак, 20. februar 2017 12:38)
Pa ti si potpuno promasio/la temu. To nije uravnilovka, nego katastrofalna nepravda. Po cemu bi neko u Nemackoj imao 3500 eura, a neko u Srbiji 350-500 eura za isti posao? Tu je sustina. Nemacke i ne samo nemacke firme su videle odavno da su same totalno nekonkurentne na trzistu jer su preskupe, radnici slabi, traze stalno prava bez kraja, tarife kojekakve...sve je to lepo, ali to odbija poslodavce od njih. I ugledali su se na USA koja je izvozila proizvodnju u Kinu, pa su izvezli u Evropi proizvodnju tamo gde je jeftina, a stanovnistvo dobro obrazovano, a vlade pokorne. To su Slovacka, Madjarska, Slovenija, male balticke drzave, donekle Poljska, manje Ceska (u Ceskoj vlada jedan drugaciji odnos prema proizvodnji). I tako se desilo da Slovak radi za 500-600 eura, napravi profita od koga zivi lepo i nista ne radi bar tri Nemca. To je tako i to svi znaju, ali se ne bune jer se nema kud. Da Slovacka moze sama da pravi aute pravila bi ih ali ne moze. Dakle kakva konkurentnost, ko to u ponudi i traznji bira Nemca u Nemackoj za 3500 eura ako moze da uzme Slovaka, Madjara ili Srbina (odlican primer Siemens) za mnogostruko manje u njihovim maticnim zemljama? NIKO. Sto se uravnilovke tice, ona svakako sledi, to je takozvano "svetsko uprosecenje" , ali na svetskm nivou za nekih 70-100 tak godina kada ce se i Afrika podici i donekle pristici ostale barem pojavno. Pitanje je samo da li ce oni koji su sada bogati to i dozvoliti.

Petar S.

pre 7 godina

Prijatelju, mislim da ziveci u Srbiji imas precih problema od "briga" za sudbinu nas jadnika koji smo u NATO. Pusti ti prijatelju nas da odlucujemo sto je skupo, potrebno i nepotrebno...snaci cemo se, ne "brini"
(jokejunior, 20. februar 2017 12:47)

Prijatelju "Ne pratis Fabulu" sto bi rekao Radovan III.

"Brigu" nema samo on vec i Nemacki minister spoljnih poslova.
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2017&mm=02&dd=18&nav_category=78&nav_id=1231913

Naj veca sargarepa Evrope je u dobrim Socijalnim uslovima (kako rada, tako i NE-rada,) a sve to dok im odbranu (prakticno) placa Amerika.

Jednog (skorog) dana kad Evropa bude preuzela svoje troskove, sjaj koji je nekad imala ce zatamneti.

Jer ce morati da smanjuje za socijalu i da ulaze u odbranu.
Pod uslovom, naravno, da Tramp sprovede ono sto je zamislio (mada ni oni sa druge strane Trampa u SADu, se nece mnogo otimati da Evropa poveca ulaganja).

Objavite

pre 7 godina

Ne znam zasto ne bi mogla da uspe neka vrsta federacije. Zajednicko trziste i pravni sistem, a kultura i jezik se neguju po zelji.
(europass, 20. februar 2017 11:33)

Naravno da bi mogla da uspe "neka vrsta federacije", ali u toj federaciji vrlo teško istovremeno mogu da budu jedan Luksemburg i jedna Bugarska. Ili jedna Švedska (koja se kune u politiku otvorenih vrata prema migrantima) i jedna Mađarska (koja ne želi da čuje za migrante). Ili jedna Nemačka (koja insistira da svi prihvate evro) i jedna Češka (u kojoj je preko 80% ljudi protiv uvođenja evra).
U "evropskoj federaciji" bi jedino možda mogle da učestvuju Nemačka, Austrija, Francuska, Beneluks, Irska, Malta, Italija, Švedska, Finska, eventualno Slovenija i Estonija, možda Španija i Portugal. Ostale zemlje bi mogle da budu u nekoj vrsti zone slobodne trgovine sa tom federacijom, ili tako nešto.

Alkinoy

pre 7 godina

@(Koča Hidalgo, 20. februar 2017 13:17)
Ovde niko nije ni pomenuo zapadnu Evropu nego EU. Zapadna Evropa je samo mali deo EU. Ti verovatno mislis na srednju Evropu (Nemacku, Svedsku, Dansku, mozda Benelux). Zapadna Evropa bi bila Francuska koja bas i nije neka zemlja za ugled, ili Britanija koja vise i nije u EU. Dakle garantovano niko nema nesto protiv zapadne Evrope nego protiv EU kao monstruma koji nema blage veze sa realnoscu i sanse za uspeh su ravne nuli.

leptirica

pre 7 godina

Šta će se desiti kada im Tramp iporuči račun za NATO od desetak milijardi € u proseku po državi članici i ovako preskupog i nepotrbnog saveza!?
(Johan, 20. februar 2017 11:39)

Ne plaća se te milijarde Trampu ili čak ni NATO-u. Radi se o tome da bi svaka članica NATO-a trebala izdvajati 2% svog budžeta za svoju vojsku. Znači tu se ubrajaju i plaće vojnika,doprinosi , njihova hrana,ulaganje u kasarne i nabavka vojne tehnike i naoružanja. To je još jedan od razloga zašto se u Hrvatskoj razmišlja u uvođenju vojnog roka ,time bi se povećalo izdavanje za vojsku,a novac bi ostao u Hrvatskoj. Znači Hrvatska industrija bi dobila poslove opremanja ročnika , nabavke hrane, obnovu i opremanja objekata i slično..
Amerikancima je najviše u interesu da članice NATO-A troše više novaca na svoju vojsku,jer kao najveći proizvođači vojne tehnike tu vide svoju priliku,ali nije određeno koliko novca članice NATO-A moraju trošiti na nabavku iste.

Dario

pre 7 godina

@KarloNS
Nemacki i francuski standard se ne moze dostici, kao sto ni Nebraska ne moze dostici Kaliforniju. Treba izvuci maksimum iz postojeceg, a ne teziti ka nemogucem.

Ivan

pre 7 godina

EU ima više problema. Jedan je svjetski, ali kao lider u svijetu EU je prozvana da ga prva riješi. Problem se zove MULTINACIONALNE KOMPANIJE. One ne plaćaju porez na dobit u niti jednoj državi članici! Ni u Hrvatskoj ni u Njemačkoj ni u Francuskoj. Dobit izvuku preko off shore kompanija i to je legalno u EU!!? Time izvlače novac iz EU. Onaj novac koji nedostaje u proračunu većine članica koje se zatim zadužuju i na kraju rade za bankare, a ulaganje u svoju zemlju izostaje. Tako te zemlje ne napreduju ili jako sporo. Velike zemlje EU imaju svoje multinacionalne kompanije koje to isto rade u EU i izvan EU tako da njima odgovara ovakvo stanje. S druge strane male države nemaju MK ili jako malo pa su one te koje su oštećene.
Drugi problem su banke i kontrola državnih financija preko stranih banaka u zemljama EU. Ovako kako sada drže Agrokor za ****, tako drže i sve premijere tj. države. Oni kreiraju masu novca i financiraju uglavnom prodaju proizvode matičnih zemalja. Možete vi biti konkurentni koliko hoćete, ali ako vašu proizvodnju nema tko financirati sve pada u vodu. Ili još češće stave vam duple kamate u odnosu na one koje ima firma u Njemačkoj pa vi budite konkurentni, a sve se ugrađuje u cijenu proizvoda.
I nakraju nema para - nema blagostanja.