Petak, 09.12.2016.

12:17

Odbrana Mladića: Kriv što je Srbin i što je branio Srbe

Odbrana Ratka Mladića tvrdila je u završnoj reči pred Haškim tribunalom, da je dokazala da on "nije kriv" za genocid i druge zločine u BiH, za koje je optužen.

Izvor: Beta

Odbrana Mladiæa: Kriv što je Srbin i što je branio Srbe IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

box

pre 7 godina

@Ovakav advokat ako ne i bolji mogu biti i ja s poljoprivrednom skolom

Veruj da ne mozes! Iako mozda u ovim recima fali malo latinskih izraza, sutina je recena. Sa istorijskom distancom od par decenija sve ovo ce izgledati drugacije. Srbi su izabrali pogresnu stranu, odnosno nisu izabrali niti jednu na koju ce da naslone svoju politiku u ratu. Hrvati i Muslimani su imali saveznike u svetskim silama i ocekivano odneli su pobedu u ratu, njihovi zlocini su amnestirani, a njihov politicki program jos sa pocetka rata (koji je ukljucivao sustinsko obespravljivanje srpskog naroda na vekovnoj teritoriji) proglasen je legitimnim. Sve ce ovo izgledati kristalnije kada vreme i slabija politicka zainteresovanost za rat u bivsoj SFRJ odrade svoje.

dejvid

pre 7 godina

On je bio oficir JNA, po datoj zakletvi nije bio u obavezi da brani samo Srbe vec sve gradjane SFRJ. On je bez pogovora izvrsio naredbe politickih mentora, koji su bili zadojeni nacionalizmom i mrznjom prema svima koji, nisu Srbi i to samo u korist svoje licne vlasti i interesa. Odbrana, pokuzsava da umesa u politiku u odbrani, ne podnoseci nikakve pravne dokaze proyiv optuzbe tuzilastva.

hbb

pre 7 godina

Istina je da Mladić nije kriv. On je ustvari žrtva. On je žrtva velikosrpske politike, Načrtanja, Vuka Karadžića, SANU, Memoranduma i ostalih. Mladić je običan vojnik, koji je bio uvjeren da radi nešto ispravno, nešto herojski i korisno za srpski narod. Zvuči čudno, ali to su posljedice propagande. Na žalost ova opravdanja Mladiću neće pomoći na sudu, ali bi trebala pomoći nekom drugom "vojniku" da mu se ne ponovi Mladićeva situacija.

kuvar

pre 7 godina

Pa ako se uzme u obzir ko je sve oslobodjen u ovom sudu, ja očekujem oslobadjajuću presudu.
E sad ... verovatno će biti kriv jer se borio 'za drugu, gubitničku ekipu'.

lela

pre 7 godina

vidim svi kao po naredbi pisu komentare o kokardama i petrokama. ne cuh tu pricu 20 godina, a ovih dana gotovi svi komentare isti. interesantno!

podseti me na period kad je komsiluk do besvesti citirao Dobricu Cosica, ne znajuci cak da je citat iz knjizevnog dela a ne njegov licni stav. sve su lepo citat cak i uramili sa slikom, da bude upecatljivije.

naravno da je svakoj normalnoj osobi zao izgubljenog zivota, a ne hiljade stradalih, stotine hiljada raseljenih, razrusenih domova, ali najvise saznanja u kakvom strasnom svetu zivimo.

босанац

pre 7 godina

Површности коментара је невероватна, незнање о рату у БиХ је катастрофално. Све се зна , ко хоће.... искључити мржњу из глава..

Goran

pre 7 godina

Kriv je sto se nije borio za mir nego potpirivo rat, mrznju i strah. Jedini Srpski generaj koji je masovno ubijao i tako osramotio sve Srpske generale iz velikog rata sto su osvetlale lice Srbije u istoriji. Taj isti "general" hteli mi da priznamo ili ne bio je na celu vojske koja se svrstala u red ustasa i nacista, sto mi Srbi nismo ni sanjali da to moze da se desi. Nikad u istoriji Srpski ponosni vojnici nisu vrsili nikakva masovna ubistva do doticnog "generala" i sa time smo se ponosili ali sad nemamo prava na to, i zbog toga sam licno tuzan. Taj isti vise je vodio licni rat nego rat u interesu Srba i Srbije. Svi znamo da su Srpski vojnici od oslobodjenja od Turaka pa sve do oslobodjenja od Austrijanaca bili posteni, vredni, humani, ima prica dok su bili na Krfu da ni jedna grana sa masline nije plomljena, ceo svet je pricao o toj vojsci i svuda smo bili primer u svetu sve dok se nije pojavio ovaj "general". Cak sta jo gore skrivao se ko neki mis po rupama i uzadnjavao svoj narod. Svaki Srpski general u istoriji bio je ponosit, hrabar i nije bezao od odgovornosti, barem velika vecina.

vladimir

pre 7 godina

Ratko Mladic je naredio ubistvo 8000 ljudi medju kojima dece i staraca, za sta nije bilo nikakvog opravdanog racionalnog razloga. Sve ostalo u vezi Jasenovca, Vukovara, Bratunca, Oluje ili sta vec, nije opravdanje za takvo delo. Covek je zlocinac i ubica. Mozda je i bio castan vojnik kad je poceo rat ali je svojim necasnim postupcima osramotio sve nas.

Dalibor

pre 7 godina

"Udri po Velusicima tamo nema srpskoga zivlja mlogo"- to je poznata Mladiceva recenica s pocetka rata u Bosni. Analiza ovr recenice govori sve o njemu. Velesici a ne Velusici su poznato sarajevsko naselje. Kakav je to general koji nije u stanju da zapamti ime jednog naselja koje je pritom susjedno naselje Pofalicima u kojima je general imao kucu i gdje je zivio njegov rodjeni brat.
Zatim konstatacija da nema srpskoga zivlja mlogo predstavlja pretecu termina "kolateralna steta". Nema ih mnogo pa nije steta ni ako kojeg ubijemo usput. Toliko o njegovoj odbrani Srba. I posljednje ali mozda i najvaznije, covjek koji se cijeli zivot skoluje i ima elitno zvanje nije u stanju da se pravilno izrazava i nauci da se ne kaze "mlogo" nije nista drugo nego zadrti i neobrazovani primitivac. Kada takvom date neogranicenu moc rezultat je nasilje svakakve vrste.

NaivniMarkic

pre 7 godina

Dakle ovim ljudima koji su postavili na ovaj način odbranu Mladića treba dodeliti Nobelovu nagradu za glupost!
...
(Dragan, 09. decembar 2016 13:20)

Ako ćemo tako, ja bih onda iskoristio priliku da Vama kažem da je glupost ovo što Vi pišete. Odbrana Mladića je prošla kroz pakao. Svaki dan je godinama išla ujutru na posao i ceo dan čitala, slušala, gledala dokaze o ovom odvratnom zločinu. Koliko biste Vi izdržali? Proveli su na hiljade sati saslušavajući prvo Mladića, zatim njegove saučesnike (koji su na slobodi, doletali su biznis klasom iz BGa) upoznacajući se sa najsitnijim detaljima, zatim saslušali žrtve, porodice ubijenih. Onda analizirali svaki detalj kako bi našli neki način u moru groznih dokaza da to nekako opovrgnu i možda ublaže kaznu. Da li Vi možete da zamislite koliko je to jeziv, i težak posao? Braniti nekoga za koga postoji toliko mnogo dokaza. Negirati istinitost svedočenja majke koja je izgubila decu, ili dece koja su ostala bez roditelja. A sve da bi oslobodili jednu grešku prirode.

Šta raditi na kraju

pre 7 godina

Bilo bi zaista dobro kada bi naša država, zvanično, podnela sveukupnu pismenu analizu dosadašnjeg učinka Haškog tribunala i uticaja koji je proizveo ovaj međunarodni sud, osnovan od strane UN. Još bi bilo bolje kada bi se takva analiza usaglasila u okviru Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. A ako je nemoguće da se usaglasi, svakako bi trebalo to obrazložiti i izvući kratku i jasnu listu naučenih lekcija. Pretpostavljam da bi to trebalo da bude posao nezavisne eksperske grupe, po potpunom okončanju rada Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju. Ipak, verujem da bi bilo zaista konstruktivno da svaka od država čiji su državljani bili podvrgnuti krivičnim procesima pred Haškim tribunalom - podnese konačnu analizu rada, efekata rada i impakta Haškog tribunala. U krajnjoj liniji, neka ti dokumenti ostanu u arhivi, pa nek tu arhivu proučavaju neka naredna pokolenja - možda će iz svega toga, jednog dana, izvući neku pouku.

čokoladica

pre 7 godina

Nije branio Srbe. Sav taj politički establišment je koristio "odbranu srba" kao izgovor za svoje bahanalije. Rezultat - nema Srba u krajni, izgubljeno Kosovo, plemnski poglavica Dodik kao večni predsednik

Negativni

pre 7 godina

(?, 9. decembar 2016 13:30)

Bravo! To je stara mantra na Balkanu. Kad je vest o Srebrenici, brže bolje se poteže Jasenovac, kad je vest o Jasenovcu odmah se poteže Srebrenica a onda se krene prema Blajburzima, janičarima, krstašima i ostalim našim pokrićima za gluposti koje pravimo non-stop.
Mladić je klasičan ratni zločinac i zaslužio je doživotnu robiju. I svi zločinci se brane na isti način - oni su samo želeli dobro svom narodu...a što su usput poubijali hiljade nevinih ljudi...e, pa znate "rat vam je to".

kimi

pre 7 godina

Ti si covek koji je do 94 palio samare ljudima koji skinu petokraku i stave kokardu, a posle godinu dana si je i sam stavio. Pod stare dane di postao vernik.
TI ne znas jesi li djeneral ili general.

?

pre 7 godina

@Mehanizam
Koji govor spremas? Objasni deci da su Srbi izvrsili masakr nad Muslimanima u Srebrenici i drugim mestima sirom Bosne, ali da je to u redu jer su i oni ubijali Srbe u II sv ratu i dok su Turci vladali. Onda objasni deci da Muslimani imaju pravo njih da pobiju, kao osvetu za Srebrenicu, a posle tvoji unuci ponovo imaju pravo na osvetu i tako unedogled. Ne budi glup, zbog takvih koji su decu ucili nekoj drugoj istoriji i imamo onoliko poginulih u BiH.

d

pre 7 godina

ovo je sramota da je srbe branio jugoslovenski general zato su se tako i odbranili.dal neko može da kaže zbog čega su srbi i krenuli u rat.svi su srbi bili jugosloveni a ovi su hteli da razbiju jugoslaviju.mi smo simijurija od naroda i dan danas ne znamo ko nas brani a ko nas napada.kako smo mi ulazili u frku a nismo imali podršku ničiju

Marijan

pre 7 godina

Psihopat koji se srpstvom koristio da zadovolji svoje bolesne nagone. Na žalost bije bio jedini na ovim prostorima. Imali smo i mi u Hrvatskoj takvih "hrvatina" sjeme im se ...

Jovan

pre 7 godina

More kriv je ko kifla, jer je slušao onu požarevačku protuvu sve što mu naredi.
Kao da je "video Tita".
Onaj američki agent, a ovaj miloševićev piJonir-idealna kmbinacija za prezir celokupnog civilizovanog sveta u narednih 1.000 godina.

Dragan

pre 7 godina

Dakle ovim ljudima koji su postavili na ovaj način odbranu Mladića treba dodeliti Nobelovu nagradu za glupost! Setimo se kako je na početku rata Mladić (bar formalno) skidao ‚‚četnicima‚‚ poslatim od UDBE kokarde sa glave i zalagao se za očuvanje komunističke Jugoslavije. Tada nije nastupao sa pozicija srpstva, već sa pozicija komunističke ideologije (zajedno sa petkokrakom na titovci). Kada je Milošević video da ta priča ne pije vodu, izvukao je one nakarade od kvazisrpskih oficirskih šapki iz nekog bosanskog pozorišta i natakao im na glavu. Ova i ovakva odbrana je zapečatila njegovu sudbinu i osudila ga sama, bez tužilaštva i suda. Lično mislim da mu je mesto u buvari do kraja života, samo ukazujem na neverovatno pogrešan način odbrane.

Helios

pre 7 godina

Struktura komentara dosada izgleda otprilike ovako:
1. OK svi znamo, čak i "oni" koji su odjednom otkrili da su "oni" i da nikako nisu mi, da rat nisu započeli Srbi
2. Ali, ipak, nije trebao da uradi u tom iznuđenom ratu ovo, i ono, i ovako, i onako...
Zaista neverovatno. Pretpostavljam da niko od tih nije bio ni u približno realnoj situaciji prave krize. Ovako salonski komentarišući svakako da svako treba da vodi rat "idealno". Eto npr. ne treba ljude nikako zatvarati u logore - kakvo genijalno otkriće, kakav humani pogled na svet! Već ih ne treba zatvarati uopšte (ma bravo!) a ako već mora onda u nov uredan topao zatvor sda 3 obroka dnevno i lekarskom negom. Sve je to izvesno tako - izuzev malog detalja: što ne postoji. U onoj situaciji kad ti baš to treba baš toga nema.
Nigde nije postojao rat gde neko nešto osvoji - pa se povuče i da to nazad (onom koji je započeo rat) da bude "demilitarizovana zona". Nigde! Ali to je bilo u Srebrenici 1 tj. Goraždu, iako su tamo nastavili da prave municiju za protiv nas. I svaki deo Bosne mogao je da proglasi, kao Cazinska Krajina, da neće rat i - sa Srbima rat ne bi imao. Pa čak ni nakon Srebrenice 2, ofanzive odatle... Ali ne - Srebrenica 3 i ponovo ofanziva je dovelo do zločina. Pa koliko puta ti treba da si OK a onaj tamo nije - a on kad nešto pobedi to je njegovo?!
Nije bilo sreće da su glavnu komandu imali Milovanović ili Lisica i sl. A ovako - pa baš kada je ćerka izvršila do danas neshvatljivo i sumnjivo samoubistvo...

AntiPutin

pre 7 godina

Nema nikakve dileme da je Mladic zlocinac, nacista i masovni ubica koji je pocinio mnoge zlocine ukljucujuci genocid u Srebrenici i drugim Bosanskohercegovackim opstinama, ali najveci problem i zlo je u tome sto ima puno ljudi koji ga podrzavaju i podrzavaju njegove zlocine ukljucujuci genocid. Dok bude takvih ljudi ova zemlja nece imati buducnost.

Bacvanin

pre 7 godina

I u Nürnbergu su sudili Nemcima, npr nije sudjeno ni jednom Rusu za Katincku sumu niti Britancima za bombardovanje Drezdena a ni USA nije pozvana za odgovornost civilnih zrtava u Hirosimi.
E asd, to sto su u WW2 najvise zlodela cinili Nemci, verovatno povlaci za sobom da su i najvise kaznjavani.
Da li se neko cudi, sto nema Makedonskih i Slovenackih generala pred tribunalom? Da li je iko razmisljao da oni nisu u toj meri ucestvovali u tim konfliktima, kao etnicki Srbi?

Student

pre 7 godina

Podržavam ga zato što je Obama demokrata, a odgovoran je za Siriju, Irak, Afganistan. Zato što je demokratija nameštati vlast koja ti odgovara, po cenu života građana iste. Gledao sam samo televizije gde kažu da je spasio hiljade Srba, tu nikakve žločine nisu spomenuli. On mora da je onda istinski heroj i junak, rekao bi čovek da je možda Amerikanac, čim je toliki heroj.

Mehanizam

pre 7 godina

Svi postajemo (vremenom) svesni, da taj sud služi samo da okrivi nas Srbe. Nismo mi cvećke, ali nisu ni ostali. Svi treba da snove krivicu, a ne da samo Srbi imaju problem, kako deci i unucima da objasnimo da nismo sami mi krivi. Da nismo samo mi krivi. Ja već spremam govor, kada deca počnu da mi uče moderni istoriju.
Nije fer.... Toliko.

Mehanizam

pre 7 godina

Svi postajemo (vremenom) svesni, da taj sud služi samo da okrivi nas Srbe. Nismo mi cvećke, ali nisu ni ostali. Svi treba da snove krivicu, a ne da samo Srbi imaju problem, kako deci i unucima da objasnimo da nismo sami mi krivi. Da nismo samo mi krivi. Ja već spremam govor, kada deca počnu da mi uče moderni istoriju.
Nije fer.... Toliko.

AntiPutin

pre 7 godina

Nema nikakve dileme da je Mladic zlocinac, nacista i masovni ubica koji je pocinio mnoge zlocine ukljucujuci genocid u Srebrenici i drugim Bosanskohercegovackim opstinama, ali najveci problem i zlo je u tome sto ima puno ljudi koji ga podrzavaju i podrzavaju njegove zlocine ukljucujuci genocid. Dok bude takvih ljudi ova zemlja nece imati buducnost.

čokoladica

pre 7 godina

Nije branio Srbe. Sav taj politički establišment je koristio "odbranu srba" kao izgovor za svoje bahanalije. Rezultat - nema Srba u krajni, izgubljeno Kosovo, plemnski poglavica Dodik kao večni predsednik

Negativni

pre 7 godina

(?, 9. decembar 2016 13:30)

Bravo! To je stara mantra na Balkanu. Kad je vest o Srebrenici, brže bolje se poteže Jasenovac, kad je vest o Jasenovcu odmah se poteže Srebrenica a onda se krene prema Blajburzima, janičarima, krstašima i ostalim našim pokrićima za gluposti koje pravimo non-stop.
Mladić je klasičan ratni zločinac i zaslužio je doživotnu robiju. I svi zločinci se brane na isti način - oni su samo želeli dobro svom narodu...a što su usput poubijali hiljade nevinih ljudi...e, pa znate "rat vam je to".

?

pre 7 godina

@Mehanizam
Koji govor spremas? Objasni deci da su Srbi izvrsili masakr nad Muslimanima u Srebrenici i drugim mestima sirom Bosne, ali da je to u redu jer su i oni ubijali Srbe u II sv ratu i dok su Turci vladali. Onda objasni deci da Muslimani imaju pravo njih da pobiju, kao osvetu za Srebrenicu, a posle tvoji unuci ponovo imaju pravo na osvetu i tako unedogled. Ne budi glup, zbog takvih koji su decu ucili nekoj drugoj istoriji i imamo onoliko poginulih u BiH.

Marijan

pre 7 godina

Psihopat koji se srpstvom koristio da zadovolji svoje bolesne nagone. Na žalost bije bio jedini na ovim prostorima. Imali smo i mi u Hrvatskoj takvih "hrvatina" sjeme im se ...

kimi

pre 7 godina

Ti si covek koji je do 94 palio samare ljudima koji skinu petokraku i stave kokardu, a posle godinu dana si je i sam stavio. Pod stare dane di postao vernik.
TI ne znas jesi li djeneral ili general.

Dragan

pre 7 godina

Dakle ovim ljudima koji su postavili na ovaj način odbranu Mladića treba dodeliti Nobelovu nagradu za glupost! Setimo se kako je na početku rata Mladić (bar formalno) skidao ‚‚četnicima‚‚ poslatim od UDBE kokarde sa glave i zalagao se za očuvanje komunističke Jugoslavije. Tada nije nastupao sa pozicija srpstva, već sa pozicija komunističke ideologije (zajedno sa petkokrakom na titovci). Kada je Milošević video da ta priča ne pije vodu, izvukao je one nakarade od kvazisrpskih oficirskih šapki iz nekog bosanskog pozorišta i natakao im na glavu. Ova i ovakva odbrana je zapečatila njegovu sudbinu i osudila ga sama, bez tužilaštva i suda. Lično mislim da mu je mesto u buvari do kraja života, samo ukazujem na neverovatno pogrešan način odbrane.

Bacvanin

pre 7 godina

I u Nürnbergu su sudili Nemcima, npr nije sudjeno ni jednom Rusu za Katincku sumu niti Britancima za bombardovanje Drezdena a ni USA nije pozvana za odgovornost civilnih zrtava u Hirosimi.
E asd, to sto su u WW2 najvise zlodela cinili Nemci, verovatno povlaci za sobom da su i najvise kaznjavani.
Da li se neko cudi, sto nema Makedonskih i Slovenackih generala pred tribunalom? Da li je iko razmisljao da oni nisu u toj meri ucestvovali u tim konfliktima, kao etnicki Srbi?

Dalibor

pre 7 godina

"Udri po Velusicima tamo nema srpskoga zivlja mlogo"- to je poznata Mladiceva recenica s pocetka rata u Bosni. Analiza ovr recenice govori sve o njemu. Velesici a ne Velusici su poznato sarajevsko naselje. Kakav je to general koji nije u stanju da zapamti ime jednog naselja koje je pritom susjedno naselje Pofalicima u kojima je general imao kucu i gdje je zivio njegov rodjeni brat.
Zatim konstatacija da nema srpskoga zivlja mlogo predstavlja pretecu termina "kolateralna steta". Nema ih mnogo pa nije steta ni ako kojeg ubijemo usput. Toliko o njegovoj odbrani Srba. I posljednje ali mozda i najvaznije, covjek koji se cijeli zivot skoluje i ima elitno zvanje nije u stanju da se pravilno izrazava i nauci da se ne kaze "mlogo" nije nista drugo nego zadrti i neobrazovani primitivac. Kada takvom date neogranicenu moc rezultat je nasilje svakakve vrste.

Jovan

pre 7 godina

More kriv je ko kifla, jer je slušao onu požarevačku protuvu sve što mu naredi.
Kao da je "video Tita".
Onaj američki agent, a ovaj miloševićev piJonir-idealna kmbinacija za prezir celokupnog civilizovanog sveta u narednih 1.000 godina.

vladimir

pre 7 godina

Ratko Mladic je naredio ubistvo 8000 ljudi medju kojima dece i staraca, za sta nije bilo nikakvog opravdanog racionalnog razloga. Sve ostalo u vezi Jasenovca, Vukovara, Bratunca, Oluje ili sta vec, nije opravdanje za takvo delo. Covek je zlocinac i ubica. Mozda je i bio castan vojnik kad je poceo rat ali je svojim necasnim postupcima osramotio sve nas.

d

pre 7 godina

ovo je sramota da je srbe branio jugoslovenski general zato su se tako i odbranili.dal neko može da kaže zbog čega su srbi i krenuli u rat.svi su srbi bili jugosloveni a ovi su hteli da razbiju jugoslaviju.mi smo simijurija od naroda i dan danas ne znamo ko nas brani a ko nas napada.kako smo mi ulazili u frku a nismo imali podršku ničiju

dejvid

pre 7 godina

On je bio oficir JNA, po datoj zakletvi nije bio u obavezi da brani samo Srbe vec sve gradjane SFRJ. On je bez pogovora izvrsio naredbe politickih mentora, koji su bili zadojeni nacionalizmom i mrznjom prema svima koji, nisu Srbi i to samo u korist svoje licne vlasti i interesa. Odbrana, pokuzsava da umesa u politiku u odbrani, ne podnoseci nikakve pravne dokaze proyiv optuzbe tuzilastva.

NaivniMarkic

pre 7 godina

Dakle ovim ljudima koji su postavili na ovaj način odbranu Mladića treba dodeliti Nobelovu nagradu za glupost!
...
(Dragan, 09. decembar 2016 13:20)

Ako ćemo tako, ja bih onda iskoristio priliku da Vama kažem da je glupost ovo što Vi pišete. Odbrana Mladića je prošla kroz pakao. Svaki dan je godinama išla ujutru na posao i ceo dan čitala, slušala, gledala dokaze o ovom odvratnom zločinu. Koliko biste Vi izdržali? Proveli su na hiljade sati saslušavajući prvo Mladića, zatim njegove saučesnike (koji su na slobodi, doletali su biznis klasom iz BGa) upoznacajući se sa najsitnijim detaljima, zatim saslušali žrtve, porodice ubijenih. Onda analizirali svaki detalj kako bi našli neki način u moru groznih dokaza da to nekako opovrgnu i možda ublaže kaznu. Da li Vi možete da zamislite koliko je to jeziv, i težak posao? Braniti nekoga za koga postoji toliko mnogo dokaza. Negirati istinitost svedočenja majke koja je izgubila decu, ili dece koja su ostala bez roditelja. A sve da bi oslobodili jednu grešku prirode.

Goran

pre 7 godina

Kriv je sto se nije borio za mir nego potpirivo rat, mrznju i strah. Jedini Srpski generaj koji je masovno ubijao i tako osramotio sve Srpske generale iz velikog rata sto su osvetlale lice Srbije u istoriji. Taj isti "general" hteli mi da priznamo ili ne bio je na celu vojske koja se svrstala u red ustasa i nacista, sto mi Srbi nismo ni sanjali da to moze da se desi. Nikad u istoriji Srpski ponosni vojnici nisu vrsili nikakva masovna ubistva do doticnog "generala" i sa time smo se ponosili ali sad nemamo prava na to, i zbog toga sam licno tuzan. Taj isti vise je vodio licni rat nego rat u interesu Srba i Srbije. Svi znamo da su Srpski vojnici od oslobodjenja od Turaka pa sve do oslobodjenja od Austrijanaca bili posteni, vredni, humani, ima prica dok su bili na Krfu da ni jedna grana sa masline nije plomljena, ceo svet je pricao o toj vojsci i svuda smo bili primer u svetu sve dok se nije pojavio ovaj "general". Cak sta jo gore skrivao se ko neki mis po rupama i uzadnjavao svoj narod. Svaki Srpski general u istoriji bio je ponosit, hrabar i nije bezao od odgovornosti, barem velika vecina.

kuvar

pre 7 godina

Pa ako se uzme u obzir ko je sve oslobodjen u ovom sudu, ja očekujem oslobadjajuću presudu.
E sad ... verovatno će biti kriv jer se borio 'za drugu, gubitničku ekipu'.

босанац

pre 7 godina

Површности коментара је невероватна, незнање о рату у БиХ је катастрофално. Све се зна , ко хоће.... искључити мржњу из глава..

Helios

pre 7 godina

Struktura komentara dosada izgleda otprilike ovako:
1. OK svi znamo, čak i "oni" koji su odjednom otkrili da su "oni" i da nikako nisu mi, da rat nisu započeli Srbi
2. Ali, ipak, nije trebao da uradi u tom iznuđenom ratu ovo, i ono, i ovako, i onako...
Zaista neverovatno. Pretpostavljam da niko od tih nije bio ni u približno realnoj situaciji prave krize. Ovako salonski komentarišući svakako da svako treba da vodi rat "idealno". Eto npr. ne treba ljude nikako zatvarati u logore - kakvo genijalno otkriće, kakav humani pogled na svet! Već ih ne treba zatvarati uopšte (ma bravo!) a ako već mora onda u nov uredan topao zatvor sda 3 obroka dnevno i lekarskom negom. Sve je to izvesno tako - izuzev malog detalja: što ne postoji. U onoj situaciji kad ti baš to treba baš toga nema.
Nigde nije postojao rat gde neko nešto osvoji - pa se povuče i da to nazad (onom koji je započeo rat) da bude "demilitarizovana zona". Nigde! Ali to je bilo u Srebrenici 1 tj. Goraždu, iako su tamo nastavili da prave municiju za protiv nas. I svaki deo Bosne mogao je da proglasi, kao Cazinska Krajina, da neće rat i - sa Srbima rat ne bi imao. Pa čak ni nakon Srebrenice 2, ofanzive odatle... Ali ne - Srebrenica 3 i ponovo ofanziva je dovelo do zločina. Pa koliko puta ti treba da si OK a onaj tamo nije - a on kad nešto pobedi to je njegovo?!
Nije bilo sreće da su glavnu komandu imali Milovanović ili Lisica i sl. A ovako - pa baš kada je ćerka izvršila do danas neshvatljivo i sumnjivo samoubistvo...

lela

pre 7 godina

vidim svi kao po naredbi pisu komentare o kokardama i petrokama. ne cuh tu pricu 20 godina, a ovih dana gotovi svi komentare isti. interesantno!

podseti me na period kad je komsiluk do besvesti citirao Dobricu Cosica, ne znajuci cak da je citat iz knjizevnog dela a ne njegov licni stav. sve su lepo citat cak i uramili sa slikom, da bude upecatljivije.

naravno da je svakoj normalnoj osobi zao izgubljenog zivota, a ne hiljade stradalih, stotine hiljada raseljenih, razrusenih domova, ali najvise saznanja u kakvom strasnom svetu zivimo.

hbb

pre 7 godina

Istina je da Mladić nije kriv. On je ustvari žrtva. On je žrtva velikosrpske politike, Načrtanja, Vuka Karadžića, SANU, Memoranduma i ostalih. Mladić je običan vojnik, koji je bio uvjeren da radi nešto ispravno, nešto herojski i korisno za srpski narod. Zvuči čudno, ali to su posljedice propagande. Na žalost ova opravdanja Mladiću neće pomoći na sudu, ali bi trebala pomoći nekom drugom "vojniku" da mu se ne ponovi Mladićeva situacija.

Student

pre 7 godina

Podržavam ga zato što je Obama demokrata, a odgovoran je za Siriju, Irak, Afganistan. Zato što je demokratija nameštati vlast koja ti odgovara, po cenu života građana iste. Gledao sam samo televizije gde kažu da je spasio hiljade Srba, tu nikakve žločine nisu spomenuli. On mora da je onda istinski heroj i junak, rekao bi čovek da je možda Amerikanac, čim je toliki heroj.

Šta raditi na kraju

pre 7 godina

Bilo bi zaista dobro kada bi naša država, zvanično, podnela sveukupnu pismenu analizu dosadašnjeg učinka Haškog tribunala i uticaja koji je proizveo ovaj međunarodni sud, osnovan od strane UN. Još bi bilo bolje kada bi se takva analiza usaglasila u okviru Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. A ako je nemoguće da se usaglasi, svakako bi trebalo to obrazložiti i izvući kratku i jasnu listu naučenih lekcija. Pretpostavljam da bi to trebalo da bude posao nezavisne eksperske grupe, po potpunom okončanju rada Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju. Ipak, verujem da bi bilo zaista konstruktivno da svaka od država čiji su državljani bili podvrgnuti krivičnim procesima pred Haškim tribunalom - podnese konačnu analizu rada, efekata rada i impakta Haškog tribunala. U krajnjoj liniji, neka ti dokumenti ostanu u arhivi, pa nek tu arhivu proučavaju neka naredna pokolenja - možda će iz svega toga, jednog dana, izvući neku pouku.

box

pre 7 godina

@Ovakav advokat ako ne i bolji mogu biti i ja s poljoprivrednom skolom

Veruj da ne mozes! Iako mozda u ovim recima fali malo latinskih izraza, sutina je recena. Sa istorijskom distancom od par decenija sve ovo ce izgledati drugacije. Srbi su izabrali pogresnu stranu, odnosno nisu izabrali niti jednu na koju ce da naslone svoju politiku u ratu. Hrvati i Muslimani su imali saveznike u svetskim silama i ocekivano odneli su pobedu u ratu, njihovi zlocini su amnestirani, a njihov politicki program jos sa pocetka rata (koji je ukljucivao sustinsko obespravljivanje srpskog naroda na vekovnoj teritoriji) proglasen je legitimnim. Sve ce ovo izgledati kristalnije kada vreme i slabija politicka zainteresovanost za rat u bivsoj SFRJ odrade svoje.

Mehanizam

pre 7 godina

Svi postajemo (vremenom) svesni, da taj sud služi samo da okrivi nas Srbe. Nismo mi cvećke, ali nisu ni ostali. Svi treba da snove krivicu, a ne da samo Srbi imaju problem, kako deci i unucima da objasnimo da nismo sami mi krivi. Da nismo samo mi krivi. Ja već spremam govor, kada deca počnu da mi uče moderni istoriju.
Nije fer.... Toliko.

AntiPutin

pre 7 godina

Nema nikakve dileme da je Mladic zlocinac, nacista i masovni ubica koji je pocinio mnoge zlocine ukljucujuci genocid u Srebrenici i drugim Bosanskohercegovackim opstinama, ali najveci problem i zlo je u tome sto ima puno ljudi koji ga podrzavaju i podrzavaju njegove zlocine ukljucujuci genocid. Dok bude takvih ljudi ova zemlja nece imati buducnost.

Negativni

pre 7 godina

(?, 9. decembar 2016 13:30)

Bravo! To je stara mantra na Balkanu. Kad je vest o Srebrenici, brže bolje se poteže Jasenovac, kad je vest o Jasenovcu odmah se poteže Srebrenica a onda se krene prema Blajburzima, janičarima, krstašima i ostalim našim pokrićima za gluposti koje pravimo non-stop.
Mladić je klasičan ratni zločinac i zaslužio je doživotnu robiju. I svi zločinci se brane na isti način - oni su samo želeli dobro svom narodu...a što su usput poubijali hiljade nevinih ljudi...e, pa znate "rat vam je to".

?

pre 7 godina

@Mehanizam
Koji govor spremas? Objasni deci da su Srbi izvrsili masakr nad Muslimanima u Srebrenici i drugim mestima sirom Bosne, ali da je to u redu jer su i oni ubijali Srbe u II sv ratu i dok su Turci vladali. Onda objasni deci da Muslimani imaju pravo njih da pobiju, kao osvetu za Srebrenicu, a posle tvoji unuci ponovo imaju pravo na osvetu i tako unedogled. Ne budi glup, zbog takvih koji su decu ucili nekoj drugoj istoriji i imamo onoliko poginulih u BiH.

čokoladica

pre 7 godina

Nije branio Srbe. Sav taj politički establišment je koristio "odbranu srba" kao izgovor za svoje bahanalije. Rezultat - nema Srba u krajni, izgubljeno Kosovo, plemnski poglavica Dodik kao večni predsednik

hbb

pre 7 godina

Istina je da Mladić nije kriv. On je ustvari žrtva. On je žrtva velikosrpske politike, Načrtanja, Vuka Karadžića, SANU, Memoranduma i ostalih. Mladić je običan vojnik, koji je bio uvjeren da radi nešto ispravno, nešto herojski i korisno za srpski narod. Zvuči čudno, ali to su posljedice propagande. Na žalost ova opravdanja Mladiću neće pomoći na sudu, ali bi trebala pomoći nekom drugom "vojniku" da mu se ne ponovi Mladićeva situacija.

Marijan

pre 7 godina

Psihopat koji se srpstvom koristio da zadovolji svoje bolesne nagone. Na žalost bije bio jedini na ovim prostorima. Imali smo i mi u Hrvatskoj takvih "hrvatina" sjeme im se ...

Jovan

pre 7 godina

More kriv je ko kifla, jer je slušao onu požarevačku protuvu sve što mu naredi.
Kao da je "video Tita".
Onaj američki agent, a ovaj miloševićev piJonir-idealna kmbinacija za prezir celokupnog civilizovanog sveta u narednih 1.000 godina.

Helios

pre 7 godina

Struktura komentara dosada izgleda otprilike ovako:
1. OK svi znamo, čak i "oni" koji su odjednom otkrili da su "oni" i da nikako nisu mi, da rat nisu započeli Srbi
2. Ali, ipak, nije trebao da uradi u tom iznuđenom ratu ovo, i ono, i ovako, i onako...
Zaista neverovatno. Pretpostavljam da niko od tih nije bio ni u približno realnoj situaciji prave krize. Ovako salonski komentarišući svakako da svako treba da vodi rat "idealno". Eto npr. ne treba ljude nikako zatvarati u logore - kakvo genijalno otkriće, kakav humani pogled na svet! Već ih ne treba zatvarati uopšte (ma bravo!) a ako već mora onda u nov uredan topao zatvor sda 3 obroka dnevno i lekarskom negom. Sve je to izvesno tako - izuzev malog detalja: što ne postoji. U onoj situaciji kad ti baš to treba baš toga nema.
Nigde nije postojao rat gde neko nešto osvoji - pa se povuče i da to nazad (onom koji je započeo rat) da bude "demilitarizovana zona". Nigde! Ali to je bilo u Srebrenici 1 tj. Goraždu, iako su tamo nastavili da prave municiju za protiv nas. I svaki deo Bosne mogao je da proglasi, kao Cazinska Krajina, da neće rat i - sa Srbima rat ne bi imao. Pa čak ni nakon Srebrenice 2, ofanzive odatle... Ali ne - Srebrenica 3 i ponovo ofanziva je dovelo do zločina. Pa koliko puta ti treba da si OK a onaj tamo nije - a on kad nešto pobedi to je njegovo?!
Nije bilo sreće da su glavnu komandu imali Milovanović ili Lisica i sl. A ovako - pa baš kada je ćerka izvršila do danas neshvatljivo i sumnjivo samoubistvo...

vladimir

pre 7 godina

Ratko Mladic je naredio ubistvo 8000 ljudi medju kojima dece i staraca, za sta nije bilo nikakvog opravdanog racionalnog razloga. Sve ostalo u vezi Jasenovca, Vukovara, Bratunca, Oluje ili sta vec, nije opravdanje za takvo delo. Covek je zlocinac i ubica. Mozda je i bio castan vojnik kad je poceo rat ali je svojim necasnim postupcima osramotio sve nas.

Bacvanin

pre 7 godina

I u Nürnbergu su sudili Nemcima, npr nije sudjeno ni jednom Rusu za Katincku sumu niti Britancima za bombardovanje Drezdena a ni USA nije pozvana za odgovornost civilnih zrtava u Hirosimi.
E asd, to sto su u WW2 najvise zlodela cinili Nemci, verovatno povlaci za sobom da su i najvise kaznjavani.
Da li se neko cudi, sto nema Makedonskih i Slovenackih generala pred tribunalom? Da li je iko razmisljao da oni nisu u toj meri ucestvovali u tim konfliktima, kao etnicki Srbi?

kimi

pre 7 godina

Ti si covek koji je do 94 palio samare ljudima koji skinu petokraku i stave kokardu, a posle godinu dana si je i sam stavio. Pod stare dane di postao vernik.
TI ne znas jesi li djeneral ili general.

Dragan

pre 7 godina

Dakle ovim ljudima koji su postavili na ovaj način odbranu Mladića treba dodeliti Nobelovu nagradu za glupost! Setimo se kako je na početku rata Mladić (bar formalno) skidao ‚‚četnicima‚‚ poslatim od UDBE kokarde sa glave i zalagao se za očuvanje komunističke Jugoslavije. Tada nije nastupao sa pozicija srpstva, već sa pozicija komunističke ideologije (zajedno sa petkokrakom na titovci). Kada je Milošević video da ta priča ne pije vodu, izvukao je one nakarade od kvazisrpskih oficirskih šapki iz nekog bosanskog pozorišta i natakao im na glavu. Ova i ovakva odbrana je zapečatila njegovu sudbinu i osudila ga sama, bez tužilaštva i suda. Lično mislim da mu je mesto u buvari do kraja života, samo ukazujem na neverovatno pogrešan način odbrane.

Goran

pre 7 godina

Kriv je sto se nije borio za mir nego potpirivo rat, mrznju i strah. Jedini Srpski generaj koji je masovno ubijao i tako osramotio sve Srpske generale iz velikog rata sto su osvetlale lice Srbije u istoriji. Taj isti "general" hteli mi da priznamo ili ne bio je na celu vojske koja se svrstala u red ustasa i nacista, sto mi Srbi nismo ni sanjali da to moze da se desi. Nikad u istoriji Srpski ponosni vojnici nisu vrsili nikakva masovna ubistva do doticnog "generala" i sa time smo se ponosili ali sad nemamo prava na to, i zbog toga sam licno tuzan. Taj isti vise je vodio licni rat nego rat u interesu Srba i Srbije. Svi znamo da su Srpski vojnici od oslobodjenja od Turaka pa sve do oslobodjenja od Austrijanaca bili posteni, vredni, humani, ima prica dok su bili na Krfu da ni jedna grana sa masline nije plomljena, ceo svet je pricao o toj vojsci i svuda smo bili primer u svetu sve dok se nije pojavio ovaj "general". Cak sta jo gore skrivao se ko neki mis po rupama i uzadnjavao svoj narod. Svaki Srpski general u istoriji bio je ponosit, hrabar i nije bezao od odgovornosti, barem velika vecina.

NaivniMarkic

pre 7 godina

Dakle ovim ljudima koji su postavili na ovaj način odbranu Mladića treba dodeliti Nobelovu nagradu za glupost!
...
(Dragan, 09. decembar 2016 13:20)

Ako ćemo tako, ja bih onda iskoristio priliku da Vama kažem da je glupost ovo što Vi pišete. Odbrana Mladića je prošla kroz pakao. Svaki dan je godinama išla ujutru na posao i ceo dan čitala, slušala, gledala dokaze o ovom odvratnom zločinu. Koliko biste Vi izdržali? Proveli su na hiljade sati saslušavajući prvo Mladića, zatim njegove saučesnike (koji su na slobodi, doletali su biznis klasom iz BGa) upoznacajući se sa najsitnijim detaljima, zatim saslušali žrtve, porodice ubijenih. Onda analizirali svaki detalj kako bi našli neki način u moru groznih dokaza da to nekako opovrgnu i možda ublaže kaznu. Da li Vi možete da zamislite koliko je to jeziv, i težak posao? Braniti nekoga za koga postoji toliko mnogo dokaza. Negirati istinitost svedočenja majke koja je izgubila decu, ili dece koja su ostala bez roditelja. A sve da bi oslobodili jednu grešku prirode.

Student

pre 7 godina

Podržavam ga zato što je Obama demokrata, a odgovoran je za Siriju, Irak, Afganistan. Zato što je demokratija nameštati vlast koja ti odgovara, po cenu života građana iste. Gledao sam samo televizije gde kažu da je spasio hiljade Srba, tu nikakve žločine nisu spomenuli. On mora da je onda istinski heroj i junak, rekao bi čovek da je možda Amerikanac, čim je toliki heroj.

dejvid

pre 7 godina

On je bio oficir JNA, po datoj zakletvi nije bio u obavezi da brani samo Srbe vec sve gradjane SFRJ. On je bez pogovora izvrsio naredbe politickih mentora, koji su bili zadojeni nacionalizmom i mrznjom prema svima koji, nisu Srbi i to samo u korist svoje licne vlasti i interesa. Odbrana, pokuzsava da umesa u politiku u odbrani, ne podnoseci nikakve pravne dokaze proyiv optuzbe tuzilastva.

d

pre 7 godina

ovo je sramota da je srbe branio jugoslovenski general zato su se tako i odbranili.dal neko može da kaže zbog čega su srbi i krenuli u rat.svi su srbi bili jugosloveni a ovi su hteli da razbiju jugoslaviju.mi smo simijurija od naroda i dan danas ne znamo ko nas brani a ko nas napada.kako smo mi ulazili u frku a nismo imali podršku ničiju

Dalibor

pre 7 godina

"Udri po Velusicima tamo nema srpskoga zivlja mlogo"- to je poznata Mladiceva recenica s pocetka rata u Bosni. Analiza ovr recenice govori sve o njemu. Velesici a ne Velusici su poznato sarajevsko naselje. Kakav je to general koji nije u stanju da zapamti ime jednog naselja koje je pritom susjedno naselje Pofalicima u kojima je general imao kucu i gdje je zivio njegov rodjeni brat.
Zatim konstatacija da nema srpskoga zivlja mlogo predstavlja pretecu termina "kolateralna steta". Nema ih mnogo pa nije steta ni ako kojeg ubijemo usput. Toliko o njegovoj odbrani Srba. I posljednje ali mozda i najvaznije, covjek koji se cijeli zivot skoluje i ima elitno zvanje nije u stanju da se pravilno izrazava i nauci da se ne kaze "mlogo" nije nista drugo nego zadrti i neobrazovani primitivac. Kada takvom date neogranicenu moc rezultat je nasilje svakakve vrste.

kuvar

pre 7 godina

Pa ako se uzme u obzir ko je sve oslobodjen u ovom sudu, ja očekujem oslobadjajuću presudu.
E sad ... verovatno će biti kriv jer se borio 'za drugu, gubitničku ekipu'.

босанац

pre 7 godina

Површности коментара је невероватна, незнање о рату у БиХ је катастрофално. Све се зна , ко хоће.... искључити мржњу из глава..

Šta raditi na kraju

pre 7 godina

Bilo bi zaista dobro kada bi naša država, zvanično, podnela sveukupnu pismenu analizu dosadašnjeg učinka Haškog tribunala i uticaja koji je proizveo ovaj međunarodni sud, osnovan od strane UN. Još bi bilo bolje kada bi se takva analiza usaglasila u okviru Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. A ako je nemoguće da se usaglasi, svakako bi trebalo to obrazložiti i izvući kratku i jasnu listu naučenih lekcija. Pretpostavljam da bi to trebalo da bude posao nezavisne eksperske grupe, po potpunom okončanju rada Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju. Ipak, verujem da bi bilo zaista konstruktivno da svaka od država čiji su državljani bili podvrgnuti krivičnim procesima pred Haškim tribunalom - podnese konačnu analizu rada, efekata rada i impakta Haškog tribunala. U krajnjoj liniji, neka ti dokumenti ostanu u arhivi, pa nek tu arhivu proučavaju neka naredna pokolenja - možda će iz svega toga, jednog dana, izvući neku pouku.

lela

pre 7 godina

vidim svi kao po naredbi pisu komentare o kokardama i petrokama. ne cuh tu pricu 20 godina, a ovih dana gotovi svi komentare isti. interesantno!

podseti me na period kad je komsiluk do besvesti citirao Dobricu Cosica, ne znajuci cak da je citat iz knjizevnog dela a ne njegov licni stav. sve su lepo citat cak i uramili sa slikom, da bude upecatljivije.

naravno da je svakoj normalnoj osobi zao izgubljenog zivota, a ne hiljade stradalih, stotine hiljada raseljenih, razrusenih domova, ali najvise saznanja u kakvom strasnom svetu zivimo.

box

pre 7 godina

@Ovakav advokat ako ne i bolji mogu biti i ja s poljoprivrednom skolom

Veruj da ne mozes! Iako mozda u ovim recima fali malo latinskih izraza, sutina je recena. Sa istorijskom distancom od par decenija sve ovo ce izgledati drugacije. Srbi su izabrali pogresnu stranu, odnosno nisu izabrali niti jednu na koju ce da naslone svoju politiku u ratu. Hrvati i Muslimani su imali saveznike u svetskim silama i ocekivano odneli su pobedu u ratu, njihovi zlocini su amnestirani, a njihov politicki program jos sa pocetka rata (koji je ukljucivao sustinsko obespravljivanje srpskog naroda na vekovnoj teritoriji) proglasen je legitimnim. Sve ce ovo izgledati kristalnije kada vreme i slabija politicka zainteresovanost za rat u bivsoj SFRJ odrade svoje.